Kan je geen korrelgist gebruiken?quote:Op vrijdag 23 november 2018 20:51 schreef ikheetmartijn het volgende:
Zo eens even een starter maken voor zondag.
White Labs WLP510 Bastogne Belgian Ale opschalen naar 1,5 liter voor 30 liter Chouffe.
Dit wordt de 2e keer dat ik een starter ga maken (luie korrelgistgebruiker, en al wel op 23 brouwsels zitten).
Nog tips?
quote:Mijn Irish Red.
Ik had hem uit de gistkist gehaald en op de tafel gezet, waar ik hem de volgende dag zou bottelen.
Dat werd een dag later, door omstandigheden.
Tot mijn grote schrik lag het waterslot op het deksel.
En, je raadt het al, lichte oxidatiesmaak.
Alsnog gebotteld en weggezet.
Na een week heb ik eens een flesje opengemaakt, om te kijken of er al wat koolzuur op zat.
Viel tegen. Net als de smaak.
Het leek alsof de oxidatiesmaak erger was geworden.
Ik had er al 2 maanden niet meer naar omgekeken, maar ik wilde toch nog eens proeven, voordat ik zou besluiten om de flesjes leeg te gieten voor een volgende batch.
Wonder boven wonder was de oxidatiesmaak weggezakt en wordt hij bijna volledig overstemt door de fruitigheid. Bijna.
Zonder dat zweempje oxidatie, zou het een erg smakelijk biertje zijn.
Het is merkbaar, maar het is niet meer zo storend dat ik het weg ga gooien.
Sterker; ik heb er de afgelopen 2 weken al een krat van op.
Mooie, rode kleur. Zou nog een tintje donkerder mogen.
Fruitig; licht Cassis, met een lichte citrus ondertoon. Klein zweempje gebrandheid van het handje Gebrande Gerst. Iets carameligs van de Munich Dark. Jammer van de oxidatie.
Fijne carbonatie. Niet te veel, net niet te weinig.
Schuimkraag blijft niet erg lang staan, maar daar geef ik de oxidatie maar de schuld van. Wel constant een filmpje.
Ga ik nog een keer proberen.
Leuk stuk! Was het ook niet zurig geworden?quote:Op maandag 10 december 2018 19:08 schreef marc0871 het volgende:
Stukje over mijn Irish Red op hobbybrouwen
[..]
Nee, Eerder wat caramel zoetigs.quote:Op maandag 10 december 2018 22:04 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Leuk stuk! Was het ook niet zurig geworden?
Ik had honing erbij gedaan om te proberen! Uiteraard zal de smaak van honing steeds minder worden met de dagen, maar smaakt heerlijk! Vrienden vonden het geslaagd!
quote:Irish Red Ale
Algemene kenmerken
Een
Irish Red Ale is een zoetig/geroosterd amber tot koperkleurig Iers biertype van hoge (soms lage) gisting met 4,0 tot
5,2 Vol% alcohol
.
Uiterlijke kenmerken
Amber tot (rood)koperkleurig
. Helder
. Romige, glasplakkende
schuimkraag.
Het koolzuurgehalte is gemiddeld.
Geurassociaties
Laag tot gemiddeld mout aroma, vaak karamel, soms ook geroosterd of toffee-achtig. Soms licht fruitig, licht hoppig. Kan
een weinig diacetyl bevatten, verder vrij schoon (vooral de ondergistende versie).
Smaak
Karamelmoutige zoetigheid, soms ook licht geroosterd of toffee-achtig. Lage hopbitterheid, normaal geen hopsmaak
(licht Engels indien wel aanwezig). Licht fruitig. Medium moutbitterheid door geroosterde mout, wat de totale bitterheidsindruk kan verhogen.
Basissmaak
De basissmaak is bitter, zoetig, soms iets zoutig
.
Body
De body is dun tot medium.
Mondgevoel
Aangenaam ‘glad’ mondgevoel; plakkerig, soms metaalachtig. Medium vergistingsgraad. De koolzuurprikkeling is gemiddeld. Licht alcohol warmend bij de sterkere versies.
Nasmaak
Droog tot zoetig. Schoon (vooral in geval van ondergisting). Fruitig, bitterig, soms zeer (mout)bitter.
Opmerkingen
Irish Red Ale kan diacetyl bevatten. Wordt soms ook ondergistend gebrouwen.
Technische kenmerken
Begin SG
1036 – 1048
SVG 75 – 85%
Alcoholpercentage
4,0 – 5,2 Vol%
Kleur 25 – 40 EBC
Bitterheid
20 – 30 EBU
Koolzuurgehalte
4,4 – 5,2 gr/ltr
Voorbeelden
Murphy’s, Guinness, Kilkenny, Beamish Red
Ik denk ook om even wat langer te laten staan, de schuimkraag is nog niet goed genoeg en mag wat minder zoet!quote:Op maandag 10 december 2018 22:24 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Nee, Eerder wat caramel zoetigs.
Verder is er in de vergisting ook niets fout gegaan.
Alleen dat het vat een tijdje open heeft gestaan.
Toch iig een deel van de laatste 2 dagen.
Verder kan ik mij helemaal vinden in de beschrijving in de BKG (Bier Keurmeesters Gilde) gids
[..]
Ik doe geen cold crash.quote:Op maandag 10 december 2018 22:53 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Ik denk ook om even wat langer te laten staan, de schuimkraag is nog niet goed genoeg en mag wat minder zoet!
De laatste paar brouwsels met cold crash gedaan, goed merkbaar verschil maar het duurt dan wel wat langer tot bier goed is (zeker met donkere bieren) in de fles.
Tja, bier brouw je dan ook met water, mout, hop, gist en veel geduld.quote:Op maandag 10 december 2018 23:37 schreef Watashiwa het volgende:
Moet ook eerlijk toegeven dat cold crash best handig is als je het bottelen wil uitstellen
Maar dan moet je na het bottelen meer geduld hebben
Dat laatste mag best met uitroeptekenquote:Op maandag 10 december 2018 23:45 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Tja, bier brouw je dan ook met water, mout, hop, gist en veel geduld.
Niet als je de echte Chouffe gist wil.quote:Op maandag 10 december 2018 17:56 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Kan je geen korrelgist gebruiken?
Klinkt goed Marc. Nog aardig beschaafd met de Cascade gestrooid.quote:Op zondag 9 december 2018 22:53 schreef marc0871 het volgende:
Aangezien het weer het niet toeliet om mijn gebruikelijke 20 liter buiten te brouwen, heb ik 10 liter SMaSH Pale Ale Cascade binnen op het fornuis gebrouwen.
Veel meer trekt het fornuis niet.
Begonnen met 9 liter water van 68 graden.
Na toevoegen van 2,250 kg Pale mout, was de temperatuur gezakt naar 66 graden.
Onder regelmatig roeren, heb ik dat ruim een uur aangehouden. (Tussentijds de temperatuur nog een keer op peil gebracht).
Daarna gaan filteren en gespoeld met nog 5 liter water van 80 graden.
Daarna gaan koken. Iets meer dan een uur.
De eerste 12,5 gram cascade heb ik bij begin koken toegevoegd.
De tweede gift was wederom 12,5 gram, op 10 minuten voor het eind.
Toen ook de spiraalkoeler in het wort gezet, om te steriliseren.
Na het koken de ingaande slang aan de keukenkraan gezet en de temperatuur teruggebracht naar zo'n 25 graden.
Daarna het wort in het gistvat laten lopen en US-05 er overheen gestrooid.
Daarna het vat in de gistkist (oude vrieskist met Inkbird en verwarmingsbuis) gezet, om terug te koelen naar 20 graden.
Daar zal het de eerste 2 weken staan, voordat ik de eerste meting ga uitvoeren.
Start SG was 1.050. Naar verwachting.
Het wachten is weer begonnen.
Nope. Die stijl ligt me niet. Heb ik niets mee.quote:Op maandag 10 december 2018 23:57 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Dat laatste mag best met uitroepteken
Ga je meedoen aan de Brand wedstrijd (winterbier)? Wel erg kort allemaal, winterbier kan zeker gisten voor 5 maanden en kwamen hier in november mee
Mja, ik ben niet zo van de hopbommen.quote:Op dinsdag 11 december 2018 14:29 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Klinkt goed Marc. Nog aardig beschaafd met de Cascade gestrooid.
Wil hier ook nog wat meer van dat soort kleinere experimentjes opzetten.Verschillende smash bieren (hop en mout) zodat ik ze naast elkaar kan proeven en beter kan leren onderscheiden.
Het probleem is hier alleen dat mijn brouwdagen schaars zijn en het dan gelijk "groots en exotisch" moet
WLP001quote:Op woensdag 12 december 2018 08:40 schreef ikheetmartijn het volgende:
Wat voor gist ga je gebruiken Fogel?
Alcohol Tolerance:quote:
Ja, maar ik heb dit gist nog nooit gebruikt. Misschien moet ik er ook nog ec1118 bijgooien voor de ‘laatste meters’.quote:Op woensdag 12 december 2018 09:06 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Alcohol Tolerance:
High (10 - 15%)
Pittig! Die berekende 15% is inclusief hergisting op de fles?
Poehee.quote:Op dinsdag 11 december 2018 22:42 schreef Fogel het volgende:
Ben nu de giststarter aan het maken voor mijn Brewdog AB:04 clone.
Een dikke RIS van 15%.
In het weekend ga ik die brouwen, 16kg mout voor een batch van 25l
Mja, Champagnegist was ook het eerste waar ik aan dacht.quote:
Netjes.quote:Op zondag 16 december 2018 18:32 schreef Fogel het volgende:
OG is een mooie 1.110 geworden, doel was 1.113, maar ach.
Ook lekkerquote:Op maandag 17 december 2018 10:47 schreef ikheetmartijn het volgende:
Netjes. Succes met de gisting en hergisting.
Hier zondag het laatste bier van het jaar gebrouwen. Een tripel (m'n 2e in 26 brouwsels).
1.078. Wordt zo'n 8,5% -> 8,9% op fles.
quote:Op dinsdag 11 december 2018 22:42 schreef Fogel het volgende:
Ben nu de giststarter aan het maken voor mijn Brewdog AB:04 clone.
Een dikke RIS van 15%.
In het weekend ga ik die brouwen, 16kg mout voor een batch van 25l
Wil graag ook meedoen voor de ONK wedstrijd (eerste keer) met mijn befaamde IPA en Porter bier! Maar ik kan online niet vinden wanneer dat begint. Iemand idee?quote:Op dinsdag 11 december 2018 21:32 schreef Sarabi het volgende:
Wij gaan wel mee doen met de wedstrijd van Brand. Geen ervaring met Winterbier maar we gaan het zien
En verder moeten we gaan beslissen met welke bieren we bij het ONK mee gaan doen. Sowieso weer de stout.
De site voor het ONK2019 komt pas ergens in januari online.quote:Op vrijdag 28 december 2018 01:27 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Wil graag ook meedoen voor de ONK wedstrijd (eerste keer) met mijn befaamde IPA en Porter bier! Maar ik kan online niet vinden wanneer dat begint. Iemand idee?
Suiker? Voor zo'n vol bier?quote:Op vrijdag 28 december 2018 01:11 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Kan je niet anders gewoon veel suiker toevoegen? haha
Wat is je verwachting qua eind SG?
Ben benieuwd
Als hobbybrouwer geef ik je groot gelijk, maar 'grote' brouwerijen doen niets anders (qua kostenbesparing en meeste mensen proeven het verschil niet eens).quote:Op vrijdag 28 december 2018 20:35 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Suiker? Voor zo'n vol bier?
Suiker geeft 'lege' alcohol, waardoor je de body teniet doet.
Lijkt me niet dat dat de bedoeling is.
Eind SG? Zou me verbazen als die onder de 1.030 gaat eindigen.
[edit]
Ah, laag gemaischt (63).
Komt ie vast wat lager uit.
Het recept zegt 1.018
Heb de 50, bevalt me erg goed!quote:Op donderdag 24 januari 2019 23:32 schreef noodgang het volgende:
Morgen mn Easybrew 30 maar eens uitproberen! Een Saison om het apparaat in te wijden
Topapparaat idd! Ik moet alleen nog wat spelen met het kookverlies enzoquote:Op dinsdag 29 januari 2019 11:17 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Heb de 50, bevalt me erg goed!
Herkenbaar. Heb hem nu redelijk onder controle. Volume en OG komen nu telkens aardig goed uit.quote:Op dinsdag 29 januari 2019 11:21 schreef noodgang het volgende:
[..]
Topapparaat idd! Ik moet alleen nog wat spelen met het kookverlies enzo
Ik hield veel meer over dan volgens mn recept de bedoeling was. Het paste amper in mn gistvat. Wat lager SG dan gepland ook, waarschijnlijk daardoor. Staat nu te gisten, ik ben benieuwd of het een lekker biertje wordt.
Wel echt een genot dat gebruikersgemak van die automatische brouwketel
Je zou ze nog een week op 22/23 graden weg kunnen zetten?quote:Op vrijdag 25 januari 2019 10:33 schreef Fogel het volgende:
De RIS is op 1.024 gestagneerd. Heb het in een vat geheveld en heb er suikerwater bijgedaan, maar verwacht eigenlijk dat het gist te dood is om nog koolzuur te produceren. Indien dat het geval is dwing ik de CO2 er gewoon in (vandaar op vat en niet in een fles).
vers, zonder koolzuur en warm smaakt het al heel erg goed, dus ben erg benieuwd hoe dit verder ontwikkelt.
Heb gister 150kg mout besteld, dus voorlopig hoef ik niet meer naar de brouwwinkel.
Wacht staat me nog iets bij dat de 30 versie de maatvoering pas begint te rekenen VANAF het kraantje.quote:Op dinsdag 29 januari 2019 11:21 schreef noodgang het volgende:
[..]
Topapparaat idd! Ik moet alleen nog wat spelen met het kookverlies enzo
Ik hield veel meer over dan volgens m'n recept de bedoeling was.
Ja dat had ik ook gelezen, daarom vooraf zelf maar afgemeten. Denk dat ik de instellingen in Brouwhulp maar even moet gaan controleren, begon voor 23 liter al met meer dan 23 liter maischwater (en daarna dus nog spoelwater, weet zo even niet meer hoeveel).quote:Op dinsdag 29 januari 2019 11:46 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Wacht staat me nog iets bij dat de 30 versie de maatvoering pas begint te rekenen VANAF het kraantje.
Dus dat zou eventueel een 2,5 litertje verschil kunnen verklaren. Even opmeten of dat bij jou ook het geval is.
Dat heb ik ook eerst gedaan inderdaad. Ik brouwde eerst op m'n gasstel met een "Menno" pan onder de afzuigkap. Nou past een EB50 met uitgeschoven moutkorf niet meer onder m'n afzuigkap. Het droop van m'n muren tijdens de test...dus vanaf nu maar in de garagequote:Op dinsdag 29 januari 2019 11:54 schreef noodgang het volgende:
[..]
Misschien even binnenkort een test doen met enkel water en meten hoeveel liter er in een uur verdampt.
1.110.quote:Op dinsdag 29 januari 2019 11:31 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Je zou ze nog een week op 22/23 graden weg kunnen zetten?
Maar 1024 lijkt me niet heel gek, wat was je OG?
Moet je voor brut IPA niet per definitie champagnegist gebruiken ipv kveik?quote:Op vrijdag 12 april 2019 12:36 schreef T-Force het volgende:
Ik brouw ook sinds kort, wel vrij actief, maar moet nog veel leren.
Een prima gelukte Tripel, tikje mislukte SMASH IPA, uitstekend gelukte Brown Ale, en een Saison in het vat die momenteel ranzig smaakt verder wil ik binnenkort iets gaan proberen met Kveik gist.
Heb wat flesjes Inspector Norse van Van Moll gekocht om daar het gist van op te kweken. Iemand ervaring met het opkweken van Kveik? Ik lees van allerlei dingen over het underpitchen van de Kveik.
Mijn idee was om een Imperial Brut IPA te maken (met amylase enzymen)
Eigenlijk wel, maar gezien de eigenschappen van Kveik denk ik dat dit ook best moet lukken. Kveik vergist namelijk best ver door, zeker als ik ook nog amylase enzymen toe ga voegen. Mocht het niet lukken, is het een niet zo geslaagd experiment, maar ben ik wel wat wijzer gewordenquote:Op vrijdag 12 april 2019 14:09 schreef Saind het volgende:
Moet je voor brut IPA niet per definitie champagnegist gebruiken ipv kveik?
Ja niet dat het een slecht idee is, maar als het commercieel bier was zou ik kwaad worden want een brut IPA is het nietquote:Op vrijdag 12 april 2019 17:19 schreef T-Force het volgende:
[..]
Eigenlijk wel, maar gezien de eigenschappen van Kveik denk ik dat dit ook best moet lukken. Kveik vergist namelijk best ver door, zeker als ik ook nog amylase enzymen toe ga voegen. Mocht het niet lukken, is het een niet zo geslaagd experiment, maar ben ik wel wat wijzer geworden
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |