abonnement Unibet Coolblue
pi_183331962
quote:
Dat zou een mooie brouwplek worden! Niet verkeerd
pi_183632602
Aangezien het weer het niet toeliet om mijn gebruikelijke 20 liter buiten te brouwen, heb ik 10 liter SMaSH Pale Ale Cascade binnen op het fornuis gebrouwen.
Veel meer trekt het fornuis niet.

Begonnen met 9 liter water van 68 graden.
Na toevoegen van 2,250 kg Pale mout, was de temperatuur gezakt naar 66 graden.
Onder regelmatig roeren, heb ik dat ruim een uur aangehouden. (Tussentijds de temperatuur nog een keer op peil gebracht).
Daarna gaan filteren en gespoeld met nog 5 liter water van 80 graden.
Daarna gaan koken. Iets meer dan een uur.
De eerste 12,5 gram cascade heb ik bij begin koken toegevoegd.
De tweede gift was wederom 12,5 gram, op 10 minuten voor het eind.
Toen ook de spiraalkoeler in het wort gezet, om te steriliseren.
Na het koken de ingaande slang aan de keukenkraan gezet en de temperatuur teruggebracht naar zo'n 25 graden.
Daarna het wort in het gistvat laten lopen en US-05 er overheen gestrooid.
Daarna het vat in de gistkist (oude vrieskist met Inkbird en verwarmingsbuis) gezet, om terug te koelen naar 20 graden.
Daar zal het de eerste 2 weken staan, voordat ik de eerste meting ga uitvoeren.
Start SG was 1.050. Naar verwachting.
Het wachten is weer begonnen.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_183645257
Net mijn Irish Red Ale klaar en kunnen proeven afgelopen weekend! Heerlijk! Alweer 10 flesjes opgemaakt, gaat snel! _O-

Woensdag de Weizenbock bottelen! B:)B
pi_183645547
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 november 2018 20:51 schreef ikheetmartijn het volgende:
Zo eens even een starter maken voor zondag.
White Labs WLP510 Bastogne Belgian Ale opschalen naar 1,5 liter voor 30 liter Chouffe.

Dit wordt de 2e keer dat ik een starter ga maken (luie korrelgistgebruiker, en al wel op 23 brouwsels zitten).

Nog tips?
Kan je geen korrelgist gebruiken?
pi_183646909
Stukje over mijn Irish Red op hobbybrouwen

quote:
Mijn Irish Red.

Ik had hem uit de gistkist gehaald en op de tafel gezet, waar ik hem de volgende dag zou bottelen.
Dat werd een dag later, door omstandigheden.
Tot mijn grote schrik lag het waterslot op het deksel.
En, je raadt het al, lichte oxidatiesmaak.
Alsnog gebotteld en weggezet.

Na een week heb ik eens een flesje opengemaakt, om te kijken of er al wat koolzuur op zat.
Viel tegen. Net als de smaak.
Het leek alsof de oxidatiesmaak erger was geworden.

Ik had er al 2 maanden niet meer naar omgekeken, maar ik wilde toch nog eens proeven, voordat ik zou besluiten om de flesjes leeg te gieten voor een volgende batch.
Wonder boven wonder was de oxidatiesmaak weggezakt en wordt hij bijna volledig overstemt door de fruitigheid. Bijna.
Zonder dat zweempje oxidatie, zou het een erg smakelijk biertje zijn.
Het is merkbaar, maar het is niet meer zo storend dat ik het weg ga gooien.
Sterker; ik heb er de afgelopen 2 weken al een krat van op.

Mooie, rode kleur. Zou nog een tintje donkerder mogen.
Fruitig; licht Cassis, met een lichte citrus ondertoon. Klein zweempje gebrandheid van het handje Gebrande Gerst. Iets carameligs van de Munich Dark. Jammer van de oxidatie.
Fijne carbonatie. Niet te veel, net niet te weinig.
Schuimkraag blijft niet erg lang staan, maar daar geef ik de oxidatie maar de schuld van. Wel constant een filmpje.
Ga ik nog een keer proberen.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_183651125
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2018 19:08 schreef marc0871 het volgende:
Stukje over mijn Irish Red op hobbybrouwen

[..]

Leuk stuk! Was het ook niet zurig geworden?

Ik had honing erbij gedaan om te proberen! Uiteraard zal de smaak van honing steeds minder worden met de dagen, maar smaakt heerlijk! Vrienden vonden het geslaagd!
pi_183651542
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2018 22:04 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

Leuk stuk! Was het ook niet zurig geworden?

Ik had honing erbij gedaan om te proberen! Uiteraard zal de smaak van honing steeds minder worden met de dagen, maar smaakt heerlijk! Vrienden vonden het geslaagd!
Nee, Eerder wat caramel zoetigs.
Verder is er in de vergisting ook niets fout gegaan.
Alleen dat het vat een tijdje open heeft gestaan.
Toch iig een deel van de laatste 2 dagen.

Verder kan ik mij helemaal vinden in de beschrijving in de BKG (Bier Keurmeesters Gilde) gids

quote:
Irish Red Ale
Algemene kenmerken
Een
Irish Red Ale is een zoetig/geroosterd amber tot koperkleurig Iers biertype van hoge (soms lage) gisting met 4,0 tot
5,2 Vol% alcohol
.
Uiterlijke kenmerken
Amber tot (rood)koperkleurig
. Helder
. Romige, glasplakkende
schuimkraag.
Het koolzuurgehalte is gemiddeld.
Geurassociaties
Laag tot gemiddeld mout aroma, vaak karamel, soms ook geroosterd of toffee-achtig. Soms licht fruitig, licht hoppig. Kan
een weinig diacetyl bevatten, verder vrij schoon (vooral de ondergistende versie).
Smaak
Karamelmoutige zoetigheid, soms ook licht geroosterd of toffee-achtig. Lage hopbitterheid, normaal geen hopsmaak
(licht Engels indien wel aanwezig). Licht fruitig. Medium moutbitterheid door geroosterde mout, wat de totale bitterheidsindruk kan verhogen.
Basissmaak
De basissmaak is bitter, zoetig, soms iets zoutig
.
Body
De body is dun tot medium.
Mondgevoel
Aangenaam ‘glad’ mondgevoel; plakkerig, soms metaalachtig. Medium vergistingsgraad. De koolzuurprikkeling is gemiddeld. Licht alcohol warmend bij de sterkere versies.
Nasmaak
Droog tot zoetig. Schoon (vooral in geval van ondergisting). Fruitig, bitterig, soms zeer (mout)bitter.
Opmerkingen
Irish Red Ale kan diacetyl bevatten. Wordt soms ook ondergistend gebrouwen.
Technische kenmerken
Begin SG
1036 – 1048
SVG 75 – 85%
Alcoholpercentage
4,0 – 5,2 Vol%
Kleur 25 – 40 EBC
Bitterheid
20 – 30 EBU
Koolzuurgehalte
4,4 – 5,2 gr/ltr
Voorbeelden
Murphy’s, Guinness, Kilkenny, Beamish Red
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_183652062
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2018 22:24 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Nee, Eerder wat caramel zoetigs.
Verder is er in de vergisting ook niets fout gegaan.
Alleen dat het vat een tijdje open heeft gestaan.
Toch iig een deel van de laatste 2 dagen.

Verder kan ik mij helemaal vinden in de beschrijving in de BKG (Bier Keurmeesters Gilde) gids

[..]

Ik denk ook om even wat langer te laten staan, de schuimkraag is nog niet goed genoeg en mag wat minder zoet!

De laatste paar brouwsels met cold crash gedaan, goed merkbaar verschil maar het duurt dan wel wat langer tot bier goed is (zeker met donkere bieren) in de fles.
pi_183652598
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2018 22:53 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

Ik denk ook om even wat langer te laten staan, de schuimkraag is nog niet goed genoeg en mag wat minder zoet!

De laatste paar brouwsels met cold crash gedaan, goed merkbaar verschil maar het duurt dan wel wat langer tot bier goed is (zeker met donkere bieren) in de fles.
Ik doe geen cold crash.
Ik laat het 3 weken staan. Dan is het zo goed als helder.
Na bottelen heeft het minstens 2 weken nodig, om een redelijke schuimkraag te hebben.
Bij een stout heeft het wel eens 4 weken geduurd, voordat er meer dan een halve centimeter bleef staan.
Veel donkere mout werkt dan ook schuimnegatief, heb ik mij laten vertellen.
Is nog goed gekomen. Uiteindelijk zat er een mooie bruine schuimkraag op, die maar langzaam inzakte.
Behoorlijk glasplakkend ook.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_183652919
Moet ook eerlijk toegeven dat cold crash best handig is als je het bottelen wil uitstellen

Maar dan moet je na het bottelen meer geduld hebben :{
pi_183653058
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2018 23:37 schreef Watashiwa het volgende:
Moet ook eerlijk toegeven dat cold crash best handig is als je het bottelen wil uitstellen

Maar dan moet je na het bottelen meer geduld hebben :{
Tja, bier brouw je dan ook met water, mout, hop, gist en veel geduld.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_183653207
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2018 23:45 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Tja, bier brouw je dan ook met water, mout, hop, gist en veel geduld.
Dat laatste mag best met uitroepteken ;)

Ga je meedoen aan de Brand wedstrijd (winterbier)? Wel erg kort allemaal, winterbier kan zeker gisten voor 5 maanden en kwamen hier in november mee ;(
pi_183656740
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2018 17:56 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

Kan je geen korrelgist gebruiken?
Niet als je de echte Chouffe gist wil.
pi_183660948
quote:
0s.gif Op zondag 9 december 2018 22:53 schreef marc0871 het volgende:
Aangezien het weer het niet toeliet om mijn gebruikelijke 20 liter buiten te brouwen, heb ik 10 liter SMaSH Pale Ale Cascade binnen op het fornuis gebrouwen.
Veel meer trekt het fornuis niet.

Begonnen met 9 liter water van 68 graden.
Na toevoegen van 2,250 kg Pale mout, was de temperatuur gezakt naar 66 graden.
Onder regelmatig roeren, heb ik dat ruim een uur aangehouden. (Tussentijds de temperatuur nog een keer op peil gebracht).
Daarna gaan filteren en gespoeld met nog 5 liter water van 80 graden.
Daarna gaan koken. Iets meer dan een uur.
De eerste 12,5 gram cascade heb ik bij begin koken toegevoegd.
De tweede gift was wederom 12,5 gram, op 10 minuten voor het eind.
Toen ook de spiraalkoeler in het wort gezet, om te steriliseren.
Na het koken de ingaande slang aan de keukenkraan gezet en de temperatuur teruggebracht naar zo'n 25 graden.
Daarna het wort in het gistvat laten lopen en US-05 er overheen gestrooid.
Daarna het vat in de gistkist (oude vrieskist met Inkbird en verwarmingsbuis) gezet, om terug te koelen naar 20 graden.
Daar zal het de eerste 2 weken staan, voordat ik de eerste meting ga uitvoeren.
Start SG was 1.050. Naar verwachting.
Het wachten is weer begonnen.
Klinkt goed Marc. Nog aardig beschaafd met de Cascade gestrooid.

Wil hier ook nog wat meer van dat soort kleinere experimentjes opzetten.Verschillende smash bieren (hop en mout) zodat ik ze naast elkaar kan proeven en beter kan leren onderscheiden.

Het probleem is hier alleen dat mijn brouwdagen schaars zijn en het dan gelijk "groots en exotisch" moet ;)
pi_183670073
quote:
0s.gif Op maandag 10 december 2018 23:57 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

Dat laatste mag best met uitroepteken ;)

Ga je meedoen aan de Brand wedstrijd (winterbier)? Wel erg kort allemaal, winterbier kan zeker gisten voor 5 maanden en kwamen hier in november mee ;(
Nope. Die stijl ligt me niet. Heb ik niets mee.
Misschien dat ik, als het hier wat rustiger wordt, eens een poging ga wagen bij het ONK met een Stout en/of een Sterke Blonde/Tripel.
Misschien nog die Irish Red ook, als de herkansing goed uitpakt.

quote:
0s.gif Op dinsdag 11 december 2018 14:29 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Klinkt goed Marc. Nog aardig beschaafd met de Cascade gestrooid.

Wil hier ook nog wat meer van dat soort kleinere experimentjes opzetten.Verschillende smash bieren (hop en mout) zodat ik ze naast elkaar kan proeven en beter kan leren onderscheiden.

Het probleem is hier alleen dat mijn brouwdagen schaars zijn en het dan gelijk "groots en exotisch" moet ;)
Mja, ik ben niet zo van de hopbommen.
Ik hou meer van evenwicht in een bier.
Een batch van 20 liter met 2X 25 gram was al eens lekker.

Om aan mijn 'behoefte' te kunnen voldoen, zou ik elke maand een keer 20 liter moeten brouwen.
De vorige brouwdag was alweer 3 maanden geleden.
De afgelopen 2 geplande brouwdagen heb ik moeten afblazen, door onverwacht bezoek en een daagje ziekenhuis voor mijn vader.
De rest van de tijd zat het weer niet mee, had ik het druk met het huishouden en het werk en een stukje mantelzorg naar mijn vader.
Vandaar nu de 'noodgreep' op het fornuis binnen.
Dus ja; schaarste in brouwdagen. Ken ik.

Tja, exotisch; mijn meest complexe bier tot nu toe, is een zware, volmout Stout van zo'n 8,5%, met lactose en havervlokken.
IPA's, fruitbieren, wilde/Brett vergistingen en zure bieren laat ik nog maar even voor wat het is.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_183670100
Wij gaan wel mee doen met de wedstrijd van Brand. Geen ervaring met Winterbier maar we gaan het zien :)

En verder moeten we gaan beslissen met welke bieren we bij het ONK mee gaan doen. Sowieso weer de stout.
  Moderator dinsdag 11 december 2018 @ 22:42:42 #117
45833 crew  Fogel
pi_183671968
Ben nu de giststarter aan het maken voor mijn Brewdog AB:04 clone.
Een dikke RIS van 15%.
In het weekend ga ik die brouwen, 16kg mout voor een batch van 25l :X
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_183675814
Wat voor gist ga je gebruiken Fogel?
  Moderator woensdag 12 december 2018 @ 08:43:16 #119
45833 crew  Fogel
pi_183675852
quote:
0s.gif Op woensdag 12 december 2018 08:40 schreef ikheetmartijn het volgende:
Wat voor gist ga je gebruiken Fogel?
WLP001
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_183676088
quote:
1s.gif Op woensdag 12 december 2018 08:43 schreef Fogel het volgende:

[..]

WLP001
Alcohol Tolerance:
High (10 - 15%)

Pittig! Die berekende 15% is inclusief hergisting op de fles?
  Moderator woensdag 12 december 2018 @ 09:12:51 #121
45833 crew  Fogel
pi_183676170
quote:
0s.gif Op woensdag 12 december 2018 09:06 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Alcohol Tolerance:
High (10 - 15%)

Pittig! Die berekende 15% is inclusief hergisting op de fles?
Ja, maar ik heb dit gist nog nooit gebruikt. Misschien moet ik er ook nog ec1118 bijgooien voor de ‘laatste meters’.

De wpl starter begint nu in ieder geval een mooie schuimlaag te krijgen.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_183677038
Misschien wel inderdaad. Zou zonde zijn als je geen koolzuur op de fles krijgt met zo'n mooi bier.
pi_183690350
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 december 2018 22:42 schreef Fogel het volgende:
Ben nu de giststarter aan het maken voor mijn Brewdog AB:04 clone.
Een dikke RIS van 15%.
In het weekend ga ik die brouwen, 16kg mout voor een batch van 25l :X
Poehee.
Daar kan je straks op kauwen.

Inmaischen met 45 liter water? Zit je al onder de 3:1.
Filteren zonder spoelen. Anders moet je wel heel veel water afkoken.
Kan je er misschien nog een keer water bij gooien voor een 'normale' Stout.
Er blijven vast genoeg suikers over ;)

quote:
1s.gif Op woensdag 12 december 2018 09:12 schreef Fogel het volgende:
ec1118
Mja, Champagnegist was ook het eerste waar ik aan dacht.
Anders word het lastig om 15% te halen.
Zeker voor hergisting op de fles
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator woensdag 12 december 2018 @ 23:03:30 #124
45833 crew  Fogel
pi_183693442
Ik maisch dubbel, dat scheelt al het een en ander aan water.
Een ‘slap aftreksel’ van maisch 2 kan inderdaad een idee zijn, maar het duurt een poos voordat de eerste batch klaar is. Heb de mout in twee delen, eerste 8kg ‘licht’ (pale ale) en de volgende 8 zwaar en donker speciaalmout. Kunnen beiden op zich wel gespoeld worden en uitdruipen voor later. Al is het maar voor een giststarter.

Ik maak er vast weer knekkebrød of gewoon brood van, zonde om zoveel smaak weg te gooien in ieder geval.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_183733424
Ach zo.
Ja, dat scheelt.
Kan je nog wat spoelen ook, om weer genoeg volume te hebben voor ronde 2.
Die je dan ook weer kan (moet) spoelen, om aan je kookvolume te komen.
Mja, blijven er toch al minder suikers achter.

Zondag geven ze redelijk weer op, vooralsnog.
Tijd zit zowaar ook eens mee. Vanmiddag al wat dingetjes kunnen doen en ik verwacht geen gekkigheden.
Kijken of het wil lukken om het vuur buiten nog eens onder het pannetje te krijgen, voor 20 liter Stout.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator vrijdag 14 december 2018 @ 23:24:38 #126
45833 crew  Fogel
pi_183736196
Voor mij is de voorspelling voor zondag een kater en -10 :+
Maar ik brouw binnen, dus dat maakt niet uit.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
  Moderator zondag 16 december 2018 @ 18:32:14 #127
45833 crew  Fogel
pi_183769418
OG is een mooie 1.110 geworden, doel was 1.113, maar ach.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_183780797
Netjes. Succes met de gisting en hergisting.

Hier zondag het laatste bier van het jaar gebrouwen. Een tripel (m'n 2e in 26 brouwsels).
1.078. Wordt zo'n 8,5% -> 8,9% op fles.
pi_183792142
Hier was het mistig en waterkoud.
Niet echt ideaal voor een buitenbrouwerij.
Weer niks }:| -O-

quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2018 18:32 schreef Fogel het volgende:
OG is een mooie 1.110 geworden, doel was 1.113, maar ach.
Netjes.
Daar zullen nog wel een paar maandjes overheen gaan, voordat die op dronk komt.

quote:
0s.gif Op maandag 17 december 2018 10:47 schreef ikheetmartijn het volgende:
Netjes. Succes met de gisting en hergisting.

Hier zondag het laatste bier van het jaar gebrouwen. Een tripel (m'n 2e in 26 brouwsels).
1.078. Wordt zo'n 8,5% -> 8,9% op fles.
Ook lekker B:)B
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_184020771
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 december 2018 22:42 schreef Fogel het volgende:
Ben nu de giststarter aan het maken voor mijn Brewdog AB:04 clone.
Een dikke RIS van 15%.
In het weekend ga ik die brouwen, 16kg mout voor een batch van 25l :X
:D

Kan je niet anders gewoon veel suiker toevoegen? haha

Wat is je verwachting qua eind SG?

Ben benieuwd :P

[ Bericht 2% gewijzigd door Watashiwa op 28-12-2018 01:17:05 ]
pi_184021071
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 december 2018 21:32 schreef Sarabi het volgende:
Wij gaan wel mee doen met de wedstrijd van Brand. Geen ervaring met Winterbier maar we gaan het zien :)

En verder moeten we gaan beslissen met welke bieren we bij het ONK mee gaan doen. Sowieso weer de stout.
Wil graag ook meedoen voor de ONK wedstrijd (eerste keer) met mijn befaamde IPA en Porter bier! Maar ik kan online niet vinden wanneer dat begint. Iemand idee?
pi_184040143
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 01:27 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

Wil graag ook meedoen voor de ONK wedstrijd (eerste keer) met mijn befaamde IPA en Porter bier! Maar ik kan online niet vinden wanneer dat begint. Iemand idee?
De site voor het ONK2019 komt pas ergens in januari online.
Maar wat ik begreep, is de prijsuitreiking op 15 juni.
Bieren inleveren voor 23 april of 4 mei.

https://www.hobbybrouwen.(...)284.0/topicseen.html
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_184040641
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 01:11 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

:D

Kan je niet anders gewoon veel suiker toevoegen? haha

Wat is je verwachting qua eind SG?

Ben benieuwd :P
Suiker? Voor zo'n vol bier?
Suiker geeft 'lege' alcohol, waardoor je de body teniet doet.
Lijkt me niet dat dat de bedoeling is.

Eind SG? Zou me verbazen als die onder de 1.030 gaat eindigen.

[edit]
Ah, laag gemaischt (63).
Komt ie vast wat lager uit.
Het recept zegt 1.018

[ Bericht 5% gewijzigd door marc0871 op 28-12-2018 23:03:08 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_184112967
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 20:35 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Suiker? Voor zo'n vol bier?
Suiker geeft 'lege' alcohol, waardoor je de body teniet doet.
Lijkt me niet dat dat de bedoeling is.

Eind SG? Zou me verbazen als die onder de 1.030 gaat eindigen.

[edit]
Ah, laag gemaischt (63).
Komt ie vast wat lager uit.
Het recept zegt 1.018
Als hobbybrouwer geef ik je groot gelijk, maar 'grote' brouwerijen doen niets anders (qua kostenbesparing en meeste mensen proeven het verschil niet eens).

Spannend! hopen dat het gist ervan houdt... :)
pi_184140983
Afgelopen zondag de laatste brouw van het jaar gehouden; een Irish red.

3500 gr Pils,
500 gr Red,
200 gr Munich Dark,
70 gr Black.

Uurtje gemaischt op 64 graden.

Uurtje gekookt.
25 en 17 gr East Kent Goldings @6,5 Alpha.

Na koken kwam ik uit op een kleine 20 liter van 1,050
Blijkbaar is er iets heel goed gegaan tijdens de maisch. Hoger dan de verwachtte 1.043

Staat nu te vergisten op 18 graden, met S-04.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator donderdag 24 januari 2019 @ 23:32:04 #136
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_184604279
Morgen mn Easybrew 30 maar eens uitproberen! Een Saison om het apparaat in te wijden
  Moderator vrijdag 25 januari 2019 @ 10:33:08 #137
45833 crew  Fogel
pi_184608873
De RIS is op 1.024 gestagneerd. Heb het in een vat geheveld en heb er suikerwater bijgedaan, maar verwacht eigenlijk dat het gist te dood is om nog koolzuur te produceren. Indien dat het geval is dwing ik de CO2 er gewoon in (vandaar op vat en niet in een fles).
vers, zonder koolzuur en warm smaakt het al heel erg goed, dus ben erg benieuwd hoe dit verder ontwikkelt.

Heb gister 150kg mout besteld, dus voorlopig hoef ik niet meer naar de brouwwinkel.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_184689529
quote:
0s.gif Op donderdag 24 januari 2019 23:32 schreef noodgang het volgende:
Morgen mn Easybrew 30 maar eens uitproberen! Een Saison om het apparaat in te wijden
Heb de 50, bevalt me erg goed!
  Moderator dinsdag 29 januari 2019 @ 11:21:24 #139
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_184689604
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 11:17 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Heb de 50, bevalt me erg goed!
Topapparaat idd! Ik moet alleen nog wat spelen met het kookverlies enzo :P
Ik hield veel meer over dan volgens mn recept de bedoeling was. Het paste amper in mn gistvat. Wat lager SG dan gepland ook, waarschijnlijk daardoor. Staat nu te gisten, ik ben benieuwd of het een lekker biertje wordt.

Wel echt een genot dat gebruikersgemak van die automatische brouwketel :D
pi_184689741
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 11:21 schreef noodgang het volgende:

[..]

Topapparaat idd! Ik moet alleen nog wat spelen met het kookverlies enzo :P
Ik hield veel meer over dan volgens mn recept de bedoeling was. Het paste amper in mn gistvat. Wat lager SG dan gepland ook, waarschijnlijk daardoor. Staat nu te gisten, ik ben benieuwd of het een lekker biertje wordt.

Wel echt een genot dat gebruikersgemak van die automatische brouwketel :D
Herkenbaar. Heb hem nu redelijk onder controle. Volume en OG komen nu telkens aardig goed uit.

Laatst voor het eerst pH aangepast, waardoor ik ook heter kon spoelen (bij de juiste pH schijn je niet/minder tannines/looistoffen uit je bostel te spoelen met heter water). Dit leverde mij een verbetering van 8 punten op. Dan vond ik nogal wat op een berekend OG van 1050, nu 1058.
pi_184689778
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 januari 2019 10:33 schreef Fogel het volgende:
De RIS is op 1.024 gestagneerd. Heb het in een vat geheveld en heb er suikerwater bijgedaan, maar verwacht eigenlijk dat het gist te dood is om nog koolzuur te produceren. Indien dat het geval is dwing ik de CO2 er gewoon in (vandaar op vat en niet in een fles).
vers, zonder koolzuur en warm smaakt het al heel erg goed, dus ben erg benieuwd hoe dit verder ontwikkelt.

Heb gister 150kg mout besteld, dus voorlopig hoef ik niet meer naar de brouwwinkel.
Je zou ze nog een week op 22/23 graden weg kunnen zetten?
Maar 1024 lijkt me niet heel gek, wat was je OG?
pi_184689983
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 11:21 schreef noodgang het volgende:

[..]

Topapparaat idd! Ik moet alleen nog wat spelen met het kookverlies enzo :P
Ik hield veel meer over dan volgens m'n recept de bedoeling was.
Wacht staat me nog iets bij dat de 30 versie de maatvoering pas begint te rekenen VANAF het kraantje.

Dus dat zou eventueel een 2,5 litertje verschil kunnen verklaren. Even opmeten of dat bij jou ook het geval is.
  Moderator dinsdag 29 januari 2019 @ 11:54:44 #143
355459 crew  noodgang
noodgang
pi_184690085
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 11:46 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Wacht staat me nog iets bij dat de 30 versie de maatvoering pas begint te rekenen VANAF het kraantje.

Dus dat zou eventueel een 2,5 litertje verschil kunnen verklaren. Even opmeten of dat bij jou ook het geval is.
:D Ja dat had ik ook gelezen, daarom vooraf zelf maar afgemeten. Denk dat ik de instellingen in Brouwhulp maar even moet gaan controleren, begon voor 23 liter al met meer dan 23 liter maischwater (en daarna dus nog spoelwater, weet zo even niet meer hoeveel).
Misschien even binnenkort een test doen met enkel water en meten hoeveel liter er in een uur verdampt.
pi_184690135
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 11:54 schreef noodgang het volgende:

[..]

Misschien even binnenkort een test doen met enkel water en meten hoeveel liter er in een uur verdampt.
Dat heb ik ook eerst gedaan inderdaad. Ik brouwde eerst op m'n gasstel met een "Menno" pan onder de afzuigkap. Nou past een EB50 met uitgeschoven moutkorf niet meer onder m'n afzuigkap. Het droop van m'n muren tijdens de test...dus vanaf nu maar in de garage
pi_185270855
En weer een maand verder. Deze maand gebrouwen;

- Een Orval benadering. Ik ga geen bottle conditioning met Brett doen, maar doe dit op het vat na de hoofdvergisting. Dit laat ik 4 maand staan. Erg benieuwd want het is een van m'n favo bieren.

- Een experiment met spontane vergisting. 20 liter batch gebrouwen. Gesplit, in 2 open Curver bakken en een nacht buiten laten afkoelen. Daarna op 4x5 liter glas gezet. Dit ga ik een jaar wegzetten. Benieuwd of er een mooie pellicle op komt, of er schimmel op gaat groeien, of dat er een zuurtje in komt...spannend!

Aankomende maand staat er een Russian Imperial Oatmeal Milk Stout op het programma 8-)
M'n RIS-en pakken altijd aardig fijn uit, kijken wat de toevoeging van haver en lactose gaat doen!
pi_186172488
Ik brouw ook sinds kort, wel vrij actief, maar moet nog veel leren.
Een prima gelukte Tripel, tikje mislukte SMASH IPA, uitstekend gelukte Brown Ale, en een Saison in het vat die momenteel ranzig smaakt verder wil ik binnenkort iets gaan proberen met Kveik gist.

Heb wat flesjes Inspector Norse van Van Moll gekocht om daar het gist van op te kweken. Iemand ervaring met het opkweken van Kveik? Ik lees van allerlei dingen over het underpitchen van de Kveik.
Mijn idee was om een Imperial Brut IPA te maken (met amylase enzymen)
  Moderator vrijdag 12 april 2019 @ 14:06:59 #147
45833 crew  Fogel
pi_186173651
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 11:31 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Je zou ze nog een week op 22/23 graden weg kunnen zetten?
Maar 1024 lijkt me niet heel gek, wat was je OG?
1.110.
Hij smaakt prima overigens!

De komende weken ga ik saison, blond, iets chimay-achtigs en wit brouwen. Zomerbier.

Heb momenteel een split-batch staan met iets chimayachtigs en eikensnippers, een met Amerikaanse eik en de ander met Franse eik. Ben benieuwd hoeveel smaakverschil erin zit.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_186173684
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 april 2019 12:36 schreef T-Force het volgende:
Ik brouw ook sinds kort, wel vrij actief, maar moet nog veel leren.
Een prima gelukte Tripel, tikje mislukte SMASH IPA, uitstekend gelukte Brown Ale, en een Saison in het vat die momenteel ranzig smaakt verder wil ik binnenkort iets gaan proberen met Kveik gist.

Heb wat flesjes Inspector Norse van Van Moll gekocht om daar het gist van op te kweken. Iemand ervaring met het opkweken van Kveik? Ik lees van allerlei dingen over het underpitchen van de Kveik.
Mijn idee was om een Imperial Brut IPA te maken (met amylase enzymen)
Moet je voor brut IPA niet per definitie champagnegist gebruiken ipv kveik?
pi_186176592
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 april 2019 14:09 schreef Saind het volgende:
Moet je voor brut IPA niet per definitie champagnegist gebruiken ipv kveik?
Eigenlijk wel, maar gezien de eigenschappen van Kveik denk ik dat dit ook best moet lukken. Kveik vergist namelijk best ver door, zeker als ik ook nog amylase enzymen toe ga voegen. Mocht het niet lukken, is het een niet zo geslaagd experiment, maar ben ik wel wat wijzer geworden :)
pi_186176779
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 april 2019 17:19 schreef T-Force het volgende:

[..]

Eigenlijk wel, maar gezien de eigenschappen van Kveik denk ik dat dit ook best moet lukken. Kveik vergist namelijk best ver door, zeker als ik ook nog amylase enzymen toe ga voegen. Mocht het niet lukken, is het een niet zo geslaagd experiment, maar ben ik wel wat wijzer geworden :)
Ja niet dat het een slecht idee is, maar als het commercieel bier was zou ik kwaad worden want een brut IPA is het niet ;)
Maar kveik gaat niet mega droog ook, zouden die enzymen veel uitmaken daarin?

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 12-04-2019 17:29:21 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')