abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator vrijdag 14 december 2018 @ 23:24:38 #126
45833 crew  Fogel
pi_183736196
registreer om deze reclame te verbergen
Voor mij is de voorspelling voor zondag een kater en -10 :+
Maar ik brouw binnen, dus dat maakt niet uit.
I'm surrounded by morons!
TRV 2017: Frankrijk, Duitsland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan, Duitsland
TRV 2018: Belgie, UK, UK, Nederland, UK
TRV plannen 2019: Zuid-Korea, Ierland, Ierland, Letland, Litouwen, USA, Ierland, Nederland
  Moderator zondag 16 december 2018 @ 18:32:14 #127
45833 crew  Fogel
pi_183769418
OG is een mooie 1.110 geworden, doel was 1.113, maar ach.
I'm surrounded by morons!
TRV 2017: Frankrijk, Duitsland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan, Duitsland
TRV 2018: Belgie, UK, UK, Nederland, UK
TRV plannen 2019: Zuid-Korea, Ierland, Ierland, Letland, Litouwen, USA, Ierland, Nederland
pi_183780797
Netjes. Succes met de gisting en hergisting.

Hier zondag het laatste bier van het jaar gebrouwen. Een tripel (m'n 2e in 26 brouwsels).
1.078. Wordt zo'n 8,5% -> 8,9% op fles.
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_183792142
registreer om deze reclame te verbergen
Hier was het mistig en waterkoud.
Niet echt ideaal voor een buitenbrouwerij.
Weer niks }:| -O-

quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2018 18:32 schreef Fogel het volgende:
OG is een mooie 1.110 geworden, doel was 1.113, maar ach.
Netjes.
Daar zullen nog wel een paar maandjes overheen gaan, voordat die op dronk komt.

quote:
0s.gif Op maandag 17 december 2018 10:47 schreef ikheetmartijn het volgende:
Netjes. Succes met de gisting en hergisting.

Hier zondag het laatste bier van het jaar gebrouwen. Een tripel (m'n 2e in 26 brouwsels).
1.078. Wordt zo'n 8,5% -> 8,9% op fles.
Ook lekker B:)B
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_184020771
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 december 2018 22:42 schreef Fogel het volgende:
Ben nu de giststarter aan het maken voor mijn Brewdog AB:04 clone.
Een dikke RIS van 15%.
In het weekend ga ik die brouwen, 16kg mout voor een batch van 25l :X
:D

Kan je niet anders gewoon veel suiker toevoegen? haha

Wat is je verwachting qua eind SG?

Ben benieuwd :P

[ Bericht 2% gewijzigd door Watashiwa op 28-12-2018 01:17:05 ]
pi_184021071
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 december 2018 21:32 schreef Sarabi het volgende:
Wij gaan wel mee doen met de wedstrijd van Brand. Geen ervaring met Winterbier maar we gaan het zien :)

En verder moeten we gaan beslissen met welke bieren we bij het ONK mee gaan doen. Sowieso weer de stout.
Wil graag ook meedoen voor de ONK wedstrijd (eerste keer) met mijn befaamde IPA en Porter bier! Maar ik kan online niet vinden wanneer dat begint. Iemand idee?
pi_184040143
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 01:27 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

Wil graag ook meedoen voor de ONK wedstrijd (eerste keer) met mijn befaamde IPA en Porter bier! Maar ik kan online niet vinden wanneer dat begint. Iemand idee?
De site voor het ONK2019 komt pas ergens in januari online.
Maar wat ik begreep, is de prijsuitreiking op 15 juni.
Bieren inleveren voor 23 april of 4 mei.

https://www.hobbybrouwen.(...)284.0/topicseen.html
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_184040641
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 01:11 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

:D

Kan je niet anders gewoon veel suiker toevoegen? haha

Wat is je verwachting qua eind SG?

Ben benieuwd :P
Suiker? Voor zo'n vol bier?
Suiker geeft 'lege' alcohol, waardoor je de body teniet doet.
Lijkt me niet dat dat de bedoeling is.

Eind SG? Zou me verbazen als die onder de 1.030 gaat eindigen.

[edit]
Ah, laag gemaischt (63).
Komt ie vast wat lager uit.
Het recept zegt 1.018

[ Bericht 5% gewijzigd door marc0871 op 28-12-2018 23:03:08 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_184112967
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2018 20:35 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Suiker? Voor zo'n vol bier?
Suiker geeft 'lege' alcohol, waardoor je de body teniet doet.
Lijkt me niet dat dat de bedoeling is.

Eind SG? Zou me verbazen als die onder de 1.030 gaat eindigen.

[edit]
Ah, laag gemaischt (63).
Komt ie vast wat lager uit.
Het recept zegt 1.018
Als hobbybrouwer geef ik je groot gelijk, maar 'grote' brouwerijen doen niets anders (qua kostenbesparing en meeste mensen proeven het verschil niet eens).

Spannend! hopen dat het gist ervan houdt... :)
pi_184140983
Afgelopen zondag de laatste brouw van het jaar gehouden; een Irish red.

3500 gr Pils,
500 gr Red,
200 gr Munich Dark,
70 gr Black.

Uurtje gemaischt op 64 graden.

Uurtje gekookt.
25 en 17 gr East Kent Goldings @6,5 Alpha.

Na koken kwam ik uit op een kleine 20 liter van 1,050
Blijkbaar is er iets heel goed gegaan tijdens de maisch. Hoger dan de verwachtte 1.043

Staat nu te vergisten op 18 graden, met S-04.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  Moderator donderdag 24 januari 2019 @ 23:32:04 #136
355459 crew  noodgang
gnagdoon
pi_184604279
Morgen mn Easybrew 30 maar eens uitproberen! Een Saison om het apparaat in te wijden
  Moderator vrijdag 25 januari 2019 @ 10:33:08 #137
45833 crew  Fogel
pi_184608873
De RIS is op 1.024 gestagneerd. Heb het in een vat geheveld en heb er suikerwater bijgedaan, maar verwacht eigenlijk dat het gist te dood is om nog koolzuur te produceren. Indien dat het geval is dwing ik de CO2 er gewoon in (vandaar op vat en niet in een fles).
vers, zonder koolzuur en warm smaakt het al heel erg goed, dus ben erg benieuwd hoe dit verder ontwikkelt.

Heb gister 150kg mout besteld, dus voorlopig hoef ik niet meer naar de brouwwinkel.
I'm surrounded by morons!
TRV 2017: Frankrijk, Duitsland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan, Duitsland
TRV 2018: Belgie, UK, UK, Nederland, UK
TRV plannen 2019: Zuid-Korea, Ierland, Ierland, Letland, Litouwen, USA, Ierland, Nederland
pi_184689529
quote:
0s.gif Op donderdag 24 januari 2019 23:32 schreef noodgang het volgende:
Morgen mn Easybrew 30 maar eens uitproberen! Een Saison om het apparaat in te wijden
Heb de 50, bevalt me erg goed!
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
  Moderator dinsdag 29 januari 2019 @ 11:21:24 #139
355459 crew  noodgang
gnagdoon
pi_184689604
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 11:17 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Heb de 50, bevalt me erg goed!
Topapparaat idd! Ik moet alleen nog wat spelen met het kookverlies enzo :P
Ik hield veel meer over dan volgens mn recept de bedoeling was. Het paste amper in mn gistvat. Wat lager SG dan gepland ook, waarschijnlijk daardoor. Staat nu te gisten, ik ben benieuwd of het een lekker biertje wordt.

Wel echt een genot dat gebruikersgemak van die automatische brouwketel :D
pi_184689741
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 11:21 schreef noodgang het volgende:

[..]

Topapparaat idd! Ik moet alleen nog wat spelen met het kookverlies enzo :P
Ik hield veel meer over dan volgens mn recept de bedoeling was. Het paste amper in mn gistvat. Wat lager SG dan gepland ook, waarschijnlijk daardoor. Staat nu te gisten, ik ben benieuwd of het een lekker biertje wordt.

Wel echt een genot dat gebruikersgemak van die automatische brouwketel :D
Herkenbaar. Heb hem nu redelijk onder controle. Volume en OG komen nu telkens aardig goed uit.

Laatst voor het eerst pH aangepast, waardoor ik ook heter kon spoelen (bij de juiste pH schijn je niet/minder tannines/looistoffen uit je bostel te spoelen met heter water). Dit leverde mij een verbetering van 8 punten op. Dan vond ik nogal wat op een berekend OG van 1050, nu 1058.
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_184689778
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 januari 2019 10:33 schreef Fogel het volgende:
De RIS is op 1.024 gestagneerd. Heb het in een vat geheveld en heb er suikerwater bijgedaan, maar verwacht eigenlijk dat het gist te dood is om nog koolzuur te produceren. Indien dat het geval is dwing ik de CO2 er gewoon in (vandaar op vat en niet in een fles).
vers, zonder koolzuur en warm smaakt het al heel erg goed, dus ben erg benieuwd hoe dit verder ontwikkelt.

Heb gister 150kg mout besteld, dus voorlopig hoef ik niet meer naar de brouwwinkel.
Je zou ze nog een week op 22/23 graden weg kunnen zetten?
Maar 1024 lijkt me niet heel gek, wat was je OG?
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_184689983
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 11:21 schreef noodgang het volgende:

[..]

Topapparaat idd! Ik moet alleen nog wat spelen met het kookverlies enzo :P
Ik hield veel meer over dan volgens m'n recept de bedoeling was.
Wacht staat me nog iets bij dat de 30 versie de maatvoering pas begint te rekenen VANAF het kraantje.

Dus dat zou eventueel een 2,5 litertje verschil kunnen verklaren. Even opmeten of dat bij jou ook het geval is.
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
  Moderator dinsdag 29 januari 2019 @ 11:54:44 #143
355459 crew  noodgang
gnagdoon
pi_184690085
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 11:46 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Wacht staat me nog iets bij dat de 30 versie de maatvoering pas begint te rekenen VANAF het kraantje.

Dus dat zou eventueel een 2,5 litertje verschil kunnen verklaren. Even opmeten of dat bij jou ook het geval is.
:D Ja dat had ik ook gelezen, daarom vooraf zelf maar afgemeten. Denk dat ik de instellingen in Brouwhulp maar even moet gaan controleren, begon voor 23 liter al met meer dan 23 liter maischwater (en daarna dus nog spoelwater, weet zo even niet meer hoeveel).
Misschien even binnenkort een test doen met enkel water en meten hoeveel liter er in een uur verdampt.
pi_184690135
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 11:54 schreef noodgang het volgende:

[..]

Misschien even binnenkort een test doen met enkel water en meten hoeveel liter er in een uur verdampt.
Dat heb ik ook eerst gedaan inderdaad. Ik brouwde eerst op m'n gasstel met een "Menno" pan onder de afzuigkap. Nou past een EB50 met uitgeschoven moutkorf niet meer onder m'n afzuigkap. Het droop van m'n muren tijdens de test...dus vanaf nu maar in de garage
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_185270855
En weer een maand verder. Deze maand gebrouwen;

- Een Orval benadering. Ik ga geen bottle conditioning met Brett doen, maar doe dit op het vat na de hoofdvergisting. Dit laat ik 4 maand staan. Erg benieuwd want het is een van m'n favo bieren.

- Een experiment met spontane vergisting. 20 liter batch gebrouwen. Gesplit, in 2 open Curver bakken en een nacht buiten laten afkoelen. Daarna op 4x5 liter glas gezet. Dit ga ik een jaar wegzetten. Benieuwd of er een mooie pellicle op komt, of er schimmel op gaat groeien, of dat er een zuurtje in komt...spannend!

Aankomende maand staat er een Russian Imperial Oatmeal Milk Stout op het programma 8-)
M'n RIS-en pakken altijd aardig fijn uit, kijken wat de toevoeging van haver en lactose gaat doen!
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_186172488
Ik brouw ook sinds kort, wel vrij actief, maar moet nog veel leren.
Een prima gelukte Tripel, tikje mislukte SMASH IPA, uitstekend gelukte Brown Ale, en een Saison in het vat die momenteel ranzig smaakt verder wil ik binnenkort iets gaan proberen met Kveik gist.

Heb wat flesjes Inspector Norse van Van Moll gekocht om daar het gist van op te kweken. Iemand ervaring met het opkweken van Kveik? Ik lees van allerlei dingen over het underpitchen van de Kveik.
Mijn idee was om een Imperial Brut IPA te maken (met amylase enzymen)
  Moderator vrijdag 12 april 2019 @ 14:06:59 #147
45833 crew  Fogel
pi_186173651
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 januari 2019 11:31 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Je zou ze nog een week op 22/23 graden weg kunnen zetten?
Maar 1024 lijkt me niet heel gek, wat was je OG?
1.110.
Hij smaakt prima overigens!

De komende weken ga ik saison, blond, iets chimay-achtigs en wit brouwen. Zomerbier.

Heb momenteel een split-batch staan met iets chimayachtigs en eikensnippers, een met Amerikaanse eik en de ander met Franse eik. Ben benieuwd hoeveel smaakverschil erin zit.
I'm surrounded by morons!
TRV 2017: Frankrijk, Duitsland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan, Duitsland
TRV 2018: Belgie, UK, UK, Nederland, UK
TRV plannen 2019: Zuid-Korea, Ierland, Ierland, Letland, Litouwen, USA, Ierland, Nederland
pi_186173684
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 april 2019 12:36 schreef T-Force het volgende:
Ik brouw ook sinds kort, wel vrij actief, maar moet nog veel leren.
Een prima gelukte Tripel, tikje mislukte SMASH IPA, uitstekend gelukte Brown Ale, en een Saison in het vat die momenteel ranzig smaakt verder wil ik binnenkort iets gaan proberen met Kveik gist.

Heb wat flesjes Inspector Norse van Van Moll gekocht om daar het gist van op te kweken. Iemand ervaring met het opkweken van Kveik? Ik lees van allerlei dingen over het underpitchen van de Kveik.
Mijn idee was om een Imperial Brut IPA te maken (met amylase enzymen)
Moet je voor brut IPA niet per definitie champagnegist gebruiken ipv kveik?
pi_186176592
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 april 2019 14:09 schreef Saind het volgende:
Moet je voor brut IPA niet per definitie champagnegist gebruiken ipv kveik?
Eigenlijk wel, maar gezien de eigenschappen van Kveik denk ik dat dit ook best moet lukken. Kveik vergist namelijk best ver door, zeker als ik ook nog amylase enzymen toe ga voegen. Mocht het niet lukken, is het een niet zo geslaagd experiment, maar ben ik wel wat wijzer geworden :)
pi_186176779
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 april 2019 17:19 schreef T-Force het volgende:

[..]

Eigenlijk wel, maar gezien de eigenschappen van Kveik denk ik dat dit ook best moet lukken. Kveik vergist namelijk best ver door, zeker als ik ook nog amylase enzymen toe ga voegen. Mocht het niet lukken, is het een niet zo geslaagd experiment, maar ben ik wel wat wijzer geworden :)
Ja niet dat het een slecht idee is, maar als het commercieel bier was zou ik kwaad worden want een brut IPA is het niet ;)
Maar kveik gaat niet mega droog ook, zouden die enzymen veel uitmaken daarin?
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')