Kan je geen korrelgist gebruiken?quote:Op vrijdag 23 november 2018 20:51 schreef ikheetmartijn het volgende:
Zo eens even een starter maken voor zondag.
White Labs WLP510 Bastogne Belgian Ale opschalen naar 1,5 liter voor 30 liter Chouffe.
Dit wordt de 2e keer dat ik een starter ga maken (luie korrelgistgebruiker, en al wel op 23 brouwsels zitten).
Nog tips?
quote:Mijn Irish Red.
Ik had hem uit de gistkist gehaald en op de tafel gezet, waar ik hem de volgende dag zou bottelen.
Dat werd een dag later, door omstandigheden.
Tot mijn grote schrik lag het waterslot op het deksel.
En, je raadt het al, lichte oxidatiesmaak.
Alsnog gebotteld en weggezet.
Na een week heb ik eens een flesje opengemaakt, om te kijken of er al wat koolzuur op zat.
Viel tegen. Net als de smaak.
Het leek alsof de oxidatiesmaak erger was geworden.
Ik had er al 2 maanden niet meer naar omgekeken, maar ik wilde toch nog eens proeven, voordat ik zou besluiten om de flesjes leeg te gieten voor een volgende batch.
Wonder boven wonder was de oxidatiesmaak weggezakt en wordt hij bijna volledig overstemt door de fruitigheid. Bijna.
Zonder dat zweempje oxidatie, zou het een erg smakelijk biertje zijn.
Het is merkbaar, maar het is niet meer zo storend dat ik het weg ga gooien.
Sterker; ik heb er de afgelopen 2 weken al een krat van op.
Mooie, rode kleur. Zou nog een tintje donkerder mogen.
Fruitig; licht Cassis, met een lichte citrus ondertoon. Klein zweempje gebrandheid van het handje Gebrande Gerst. Iets carameligs van de Munich Dark. Jammer van de oxidatie.
Fijne carbonatie. Niet te veel, net niet te weinig.
Schuimkraag blijft niet erg lang staan, maar daar geef ik de oxidatie maar de schuld van. Wel constant een filmpje.
Ga ik nog een keer proberen.
Leuk stuk! Was het ook niet zurig geworden?quote:Op maandag 10 december 2018 19:08 schreef marc0871 het volgende:
Stukje over mijn Irish Red op hobbybrouwen
[..]
Nee, Eerder wat caramel zoetigs.quote:Op maandag 10 december 2018 22:04 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Leuk stuk! Was het ook niet zurig geworden?
Ik had honing erbij gedaan om te proberen! Uiteraard zal de smaak van honing steeds minder worden met de dagen, maar smaakt heerlijk! Vrienden vonden het geslaagd!
quote:Irish Red Ale
Algemene kenmerken
Een
Irish Red Ale is een zoetig/geroosterd amber tot koperkleurig Iers biertype van hoge (soms lage) gisting met 4,0 tot
5,2 Vol% alcohol
.
Uiterlijke kenmerken
Amber tot (rood)koperkleurig
. Helder
. Romige, glasplakkende
schuimkraag.
Het koolzuurgehalte is gemiddeld.
Geurassociaties
Laag tot gemiddeld mout aroma, vaak karamel, soms ook geroosterd of toffee-achtig. Soms licht fruitig, licht hoppig. Kan
een weinig diacetyl bevatten, verder vrij schoon (vooral de ondergistende versie).
Smaak
Karamelmoutige zoetigheid, soms ook licht geroosterd of toffee-achtig. Lage hopbitterheid, normaal geen hopsmaak
(licht Engels indien wel aanwezig). Licht fruitig. Medium moutbitterheid door geroosterde mout, wat de totale bitterheidsindruk kan verhogen.
Basissmaak
De basissmaak is bitter, zoetig, soms iets zoutig
.
Body
De body is dun tot medium.
Mondgevoel
Aangenaam ‘glad’ mondgevoel; plakkerig, soms metaalachtig. Medium vergistingsgraad. De koolzuurprikkeling is gemiddeld. Licht alcohol warmend bij de sterkere versies.
Nasmaak
Droog tot zoetig. Schoon (vooral in geval van ondergisting). Fruitig, bitterig, soms zeer (mout)bitter.
Opmerkingen
Irish Red Ale kan diacetyl bevatten. Wordt soms ook ondergistend gebrouwen.
Technische kenmerken
Begin SG
1036 – 1048
SVG 75 – 85%
Alcoholpercentage
4,0 – 5,2 Vol%
Kleur 25 – 40 EBC
Bitterheid
20 – 30 EBU
Koolzuurgehalte
4,4 – 5,2 gr/ltr
Voorbeelden
Murphy’s, Guinness, Kilkenny, Beamish Red
Ik denk ook om even wat langer te laten staan, de schuimkraag is nog niet goed genoeg en mag wat minder zoet!quote:Op maandag 10 december 2018 22:24 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Nee, Eerder wat caramel zoetigs.
Verder is er in de vergisting ook niets fout gegaan.
Alleen dat het vat een tijdje open heeft gestaan.
Toch iig een deel van de laatste 2 dagen.
Verder kan ik mij helemaal vinden in de beschrijving in de BKG (Bier Keurmeesters Gilde) gids
[..]
Ik doe geen cold crash.quote:Op maandag 10 december 2018 22:53 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Ik denk ook om even wat langer te laten staan, de schuimkraag is nog niet goed genoeg en mag wat minder zoet!
De laatste paar brouwsels met cold crash gedaan, goed merkbaar verschil maar het duurt dan wel wat langer tot bier goed is (zeker met donkere bieren) in de fles.
Tja, bier brouw je dan ook met water, mout, hop, gist en veel geduld.quote:Op maandag 10 december 2018 23:37 schreef Watashiwa het volgende:
Moet ook eerlijk toegeven dat cold crash best handig is als je het bottelen wil uitstellen
Maar dan moet je na het bottelen meer geduld hebben
Dat laatste mag best met uitroeptekenquote:Op maandag 10 december 2018 23:45 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Tja, bier brouw je dan ook met water, mout, hop, gist en veel geduld.
Niet als je de echte Chouffe gist wil.quote:Op maandag 10 december 2018 17:56 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Kan je geen korrelgist gebruiken?
Klinkt goed Marc. Nog aardig beschaafd met de Cascade gestrooid.quote:Op zondag 9 december 2018 22:53 schreef marc0871 het volgende:
Aangezien het weer het niet toeliet om mijn gebruikelijke 20 liter buiten te brouwen, heb ik 10 liter SMaSH Pale Ale Cascade binnen op het fornuis gebrouwen.
Veel meer trekt het fornuis niet.
Begonnen met 9 liter water van 68 graden.
Na toevoegen van 2,250 kg Pale mout, was de temperatuur gezakt naar 66 graden.
Onder regelmatig roeren, heb ik dat ruim een uur aangehouden. (Tussentijds de temperatuur nog een keer op peil gebracht).
Daarna gaan filteren en gespoeld met nog 5 liter water van 80 graden.
Daarna gaan koken. Iets meer dan een uur.
De eerste 12,5 gram cascade heb ik bij begin koken toegevoegd.
De tweede gift was wederom 12,5 gram, op 10 minuten voor het eind.
Toen ook de spiraalkoeler in het wort gezet, om te steriliseren.
Na het koken de ingaande slang aan de keukenkraan gezet en de temperatuur teruggebracht naar zo'n 25 graden.
Daarna het wort in het gistvat laten lopen en US-05 er overheen gestrooid.
Daarna het vat in de gistkist (oude vrieskist met Inkbird en verwarmingsbuis) gezet, om terug te koelen naar 20 graden.
Daar zal het de eerste 2 weken staan, voordat ik de eerste meting ga uitvoeren.
Start SG was 1.050. Naar verwachting.
Het wachten is weer begonnen.
Nope. Die stijl ligt me niet. Heb ik niets mee.quote:Op maandag 10 december 2018 23:57 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Dat laatste mag best met uitroepteken
Ga je meedoen aan de Brand wedstrijd (winterbier)? Wel erg kort allemaal, winterbier kan zeker gisten voor 5 maanden en kwamen hier in november mee
Mja, ik ben niet zo van de hopbommen.quote:Op dinsdag 11 december 2018 14:29 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Klinkt goed Marc. Nog aardig beschaafd met de Cascade gestrooid.
Wil hier ook nog wat meer van dat soort kleinere experimentjes opzetten.Verschillende smash bieren (hop en mout) zodat ik ze naast elkaar kan proeven en beter kan leren onderscheiden.
Het probleem is hier alleen dat mijn brouwdagen schaars zijn en het dan gelijk "groots en exotisch" moet
WLP001quote:Op woensdag 12 december 2018 08:40 schreef ikheetmartijn het volgende:
Wat voor gist ga je gebruiken Fogel?
Alcohol Tolerance:quote:
Ja, maar ik heb dit gist nog nooit gebruikt. Misschien moet ik er ook nog ec1118 bijgooien voor de ‘laatste meters’.quote:Op woensdag 12 december 2018 09:06 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Alcohol Tolerance:
High (10 - 15%)
Pittig! Die berekende 15% is inclusief hergisting op de fles?
Poehee.quote:Op dinsdag 11 december 2018 22:42 schreef Fogel het volgende:
Ben nu de giststarter aan het maken voor mijn Brewdog AB:04 clone.
Een dikke RIS van 15%.
In het weekend ga ik die brouwen, 16kg mout voor een batch van 25l
Mja, Champagnegist was ook het eerste waar ik aan dacht.quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |