abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_187347803
registreer om deze reclame te verbergen
Ook trouwens net 2 nieuw Brew Buckets (SS) aangeschaft! Wat zijn die dingen duur zeg, hopen op duidelijk verschil!
pi_187347878
quote:
0s.gif Op donderdag 6 juni 2019 22:24 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Nog geen 8%. Niet al te hoog.
Een RIS heeft veel donkere mouten, wat de vergistingsgraad kan benvloeden.
Maar dit is alsnog te laag.

Hoe heb je gemeten?

[quote]0s.gif Op donderdag 6 juni 2019 23:13

Wat is de vergistingsgraad van de gist? Donkere mouten heeft inderdaad weinig suikers/enzymen. Wellicht nog te redden met wat suiker bij te voegen? Beinvloed smaak, ja dat wel, maar als je perse de eind SG wil halen..

T-Force het volgende:


[..]

Heb voor de rest dit recept gevolgd:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat is de vergistingsgraad van de gist? Donkere mouten heeft inderdaad weinig suikers/enzymen. Wellicht nog te redden met wat suiker bij te voegen? Beinvloed smaak, ja dat wel, maar als je perse de eind SG wil halen
pi_187347894
*apart :? ! dubbel bericht! mag verwijderd worden *

[ Bericht 93% gewijzigd door Watashiwa op 10-06-2019 01:46:02 ]
pi_187347932
registreer om deze reclame te verbergen
*apart :? ! dubbel bericht! mag verwijderd worden *
pi_187347975
quote:
0s.gif Op donderdag 6 juni 2019 18:38 schreef T-Force het volgende:
Mijn eerste ervaring met kveik is nog niet super. Had #1, Gjernes gebruikt, maar de RIS is van 1.095 naar 1.036 gegaan en is daar gestaakt. Mierzoet dus. Qua smaak voor de rest echt waanzinnig, maargoed. Heb al geprobeerd suiker toe te voegen om het geheel wat aan te wakkeren, nieuwe Gjernes gepitcht, een andere variant kveik gepitcht, maar niets mocht baten.

Iemand een idee hoe ik hem eventueel nog lager krijg, want dit is echt veel te zoet.
Hmm sorry! deze bericht had ik nog niet gelezen!

Tja geduld hebben doet vaak wonderen! wacht paar maanden of meer! zet temperatuur wat licht hoger?
pi_187348270
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2019 01:55 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

Hmm sorry! deze bericht had ik nog niet gelezen!

Tja geduld hebben doet vaak wonderen! wacht paar maanden of meer! zet temperatuur wat licht hoger?
Mja, voor een gist waarmee je binnen een week al zou moeten kunnen bottelen en het staat al een maand, zal het er niet beter op worden als je het nog 'een paar maanden' op de gistkoek laat staan.

Aan T-Force; weet je zeker dat ze een starter van 300ml aangeraden hebben?
Met een 'normale' gist is een starter van 2 liter namelijk niet ongewoon.
Of gaat het hier om een afgegoten starter? Alleen de slurrie?

Ik heb alleen nog maar met korrelgisten gewerkt en nog nooit een starter gemaakt. Laat staan met een Kveik.
Mijn vragen waren meer om informatie te krijgen voor brouwers die er meer ervaring mee hebben.

Het enige wat ik kan bedenken, is dat je misschien toch te weinig gist hebt gepitcht, ivm een relatief kleine starter.
Voor zover ik gelezen heb, zou Kveik een hoge alcoholtolerantie (tot 16%) en vergistingsgraad (75 tot 88%) moeten hebben, dus daar zou het niet aan moeten liggen.
Dan verwacht je toch rond 1.020 of nog lager.
67 Graden is nou ook weer niet zo hoog, dat je vreselijk veel onvergistbare suikers krijgt.

Verder weet ik het ook niet.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_187348341
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2019 03:05 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Mja, voor een gist waarmee je binnen een week al zou moeten kunnen bottelen en het staat al een maand, zal het er niet beter op worden als je het nog 'een paar maanden' op de gistkoek laat staan.

Aan T-Force; weet je zeker dat ze een starter van 300ml aangeraden hebben?
Met een 'normale' gist is een starter van 2 liter namelijk niet ongewoon.
Of gaat het hier om een afgegoten starter? Alleen de slurrie?

Ik heb alleen nog maar met korrelgisten gewerkt en nog nooit een starter gemaakt. Laat staan met een Kveik.
Mijn vragen waren meer om informatie te krijgen voor brouwers die er meer ervaring mee hebben.

Het enige wat ik kan bedenken, is dat je misschien toch te weinig gist hebt gepitcht, ivm een relatief kleine starter.
Voor zover ik gelezen heb, zou Kveik een hoge alcoholtolerantie (tot 16%) en vergistingsgraad (75 tot 88%) moeten hebben, dus daar zou het niet aan moeten liggen.
Dan verwacht je toch rond 1.020 of nog lager.
67 Graden is nou ook weer niet zo hoog, dat je vreselijk veel onvergistbare suikers krijgt.

Verder weet ik het ook niet.
Haha...nee dat bedoelde ik niet! ik had een 'collega' bij Gilde met zelfde probleem en moest zijn eind SG halen en had dus voor 'derde' keer overgeheveld naar ander vat en dit dus laten staan voor paar maanden! Probleem was opgelost! Had dat even moeten vermelden. Of dit een goede oplossing is dat terzijde..

Maar een RIS met 8.5% is toch prima? Wat zijn we moeilijk aan het doen?

[ Bericht 2% gewijzigd door Watashiwa op 10-06-2019 03:29:41 ]
pi_187366035
Zeg, kan het kwaad als er iers mos in je vergistingstank zit?

Gisteren weer een brouwdag gehad, maar met pottenkijkers, doet geen wonderen voor de concentratie :')
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
  Culinair Fotograaf 2018 donderdag 13 juni 2019 @ 16:08:20 #184
440166 Sigaartje
Met mij kun je altijd lachen
pi_187406182
Goed topic! :7
Winnaar hoofdprijs beste kook-foto-topics
pi_187449019
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 juni 2019 08:26 schreef robuust89 het volgende:
Zeg, kan het kwaad als er iers mos in je vergistingstank zit?

Gisteren weer een brouwdag gehad, maar met pottenkijkers, doet geen wonderen voor de concentratie :')
Iers mors gebruik je om de eiwitten te laten klonteren voordat je gaat overhevelen. Lijkt me niet lekker in je vergisting.

Ken dat als mensen meekijken, bier proeven enzo (niet goed tijdens het brouwen haha o|O )
pi_187498811
Aankomend weekend marathon brouwen w/

- Orval benadering bottelen
- Weizen Brett Framboos brouwen
- Bockbier bottelen
- Citra IPA met citroenschil brouwen

Wort een lang dagje
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_187626722
quote:
0s.gif Op woensdag 19 juni 2019 10:27 schreef ikheetmartijn het volgende:
Aankomend weekend marathon brouwen w/

- Orval benadering bottelen
- Weizen Brett Framboos brouwen
- Bockbier bottelen
- Citra IPA met citroenschil brouwen

Wort een lang dagje
zo! hallo! :o

Ist gelukt?

Denk dat het brouwen voor mij tot een halt is geroepen met het warm weer en met vakanties, op naar september..
pi_187629642
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2019 04:59 schreef Watashiwa het volgende:

[..]

zo! hallo! :o

Ist gelukt?
Ja hoor ;) Het was wel een lange zit.

De 40 liter Orval in Orval, cider en champagneflessen gedrukt. Deze ruikt en proeft zeer belovend.

De Bock, m'n eerste ondergister, was mooi uitvergist. Goed moutig karakter. Deze mag in de kelder z'n werk verder doen.

De 40 liter Brett Weizen gebrouwen zonder dichtslippende filters gelukkig (rijsthuls). Deze staat niet in m'n gistkast, dus die ging als een malle de laatste paar dagen. Schijnt dat brett de esters en fenolen aanpakt en omzet naar funk, dus daar gaan we dan ook maar vanuit.

De 35 Citra IPA staat mooi te pruttelen in m'n Fermentasaurus in m'n vergistingskast. Dikke krauzenlaag en door m'n waterslot geknald. Deze gaat over een week of 2 op m'n soda kegs.

Nog 5 liter van de IPA gepakt en apart in een fles gedaan met wat resterende brett. Erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

Succesvol dagje
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_187712179
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2019 03:05 schreef marc0871 het volgende:
Mja, voor een gist waarmee je binnen een week al zou moeten kunnen bottelen en het staat al een maand, zal het er niet beter op worden als je het nog 'een paar maanden' op de gistkoek laat staan.

Aan T-Force; weet je zeker dat ze een starter van 300ml aangeraden hebben?
Met een 'normale' gist is een starter van 2 liter namelijk niet ongewoon.
Of gaat het hier om een afgegoten starter? Alleen de slurrie?

Ik heb alleen nog maar met korrelgisten gewerkt en nog nooit een starter gemaakt. Laat staan met een Kveik.
Mijn vragen waren meer om informatie te krijgen voor brouwers die er meer ervaring mee hebben.

Het enige wat ik kan bedenken, is dat je misschien toch te weinig gist hebt gepitcht, ivm een relatief kleine starter.
Voor zover ik gelezen heb, zou Kveik een hoge alcoholtolerantie (tot 16%) en vergistingsgraad (75 tot 88%) moeten hebben, dus daar zou het niet aan moeten liggen.
Dan verwacht je toch rond 1.020 of nog lager.
67 Graden is nou ook weer niet zo hoog, dat je vreselijk veel onvergistbare suikers krijgt.

Verder weet ik het ook niet.
Tijdens mijn reis is er weer het een en ander gebeurd. Ik dacht, ik zet de klimaatkasten uit en kijk na de reis wel verder, maar op de een of andere vage manier heeft een lagere temperatuur geholpen. Normaal gesproken wordt kveik vergist op temperaturen van rond de 35-40 graden, maar na 2 dagen op kamertemperatuur begonnen de vaten weer te bubbelen.
Uiteindelijk zijn ze geindigd op 1020, wat helemaal prima is voor een RIS. Inmiddels 3 verschillende batches gebotteld. Een normale, eentje heeft gelegen op houtsnippers die in Ardbeg 10y whiskey hebben gelegen voor 2 weken, en eentje die heeft gelegen op cocoa nibs. Heb er toch vertrouwen in :)

En toen ik terug kwam van mijn reis kwam ik erachter dat mijn brouwmaat samen met m'n vriendin 3 soorten bier hebben gebrouwen O+
Een sterk blond (gebaseerd op het Beerze Brave recept) met jalapeno pepers in het gistvat, en twee sterkere varianten met verschillende doseringen zelfgemaakt peperextract van moeilijk pittige pepers uit Nepal })
pi_187719749
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juli 2019 10:15 schreef T-Force het volgende:

[..]

Tijdens mijn reis is er weer het een en ander gebeurd. Ik dacht, ik zet de klimaatkasten uit en kijk na de reis wel verder, maar op de een of andere vage manier heeft een lagere temperatuur geholpen. Normaal gesproken wordt kveik vergist op temperaturen van rond de 35-40 graden, maar na 2 dagen op kamertemperatuur begonnen de vaten weer te bubbelen.
Uiteindelijk zijn ze geindigd op 1020, wat helemaal prima is voor een RIS. Inmiddels 3 verschillende batches gebotteld. Een normale, eentje heeft gelegen op houtsnippers die in Ardbeg 10y whiskey hebben gelegen voor 2 weken, en eentje die heeft gelegen op cocoa nibs. Heb er toch vertrouwen in :)

En toen ik terug kwam van mijn reis kwam ik erachter dat mijn brouwmaat samen met m'n vriendin 3 soorten bier hebben gebrouwen O+
Een sterk blond (gebaseerd op het Beerze Brave recept) met jalapeno pepers in het gistvat, en twee sterkere varianten met verschillende doseringen zelfgemaakt peperextract van moeilijk pittige pepers uit Nepal })
Kijk, dat zijn de berichten ^O^
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_187888153
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 december 2018 21:32 schreef Sarabi het volgende:


En verder moeten we gaan beslissen met welke bieren we bij het ONK mee gaan doen. Sowieso weer de stout.
We hebben uiteindelijk met onze mango/peper ipa gewonnen in de vrije klasse *O* geheel onverwacht maar wel erg gaaf
pi_187888540
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juli 2019 19:53 schreef Sarabi het volgende:

[..]

We hebben uiteindelijk met onze mango/peper ipa gewonnen in de vrije klasse *O* geheel onverwacht maar wel erg gaaf
Gefeliciteerd *O*
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_187888899
Thanks!
pi_189185877
Vanmiddag mijn eerste bier in een keg afgevuld; Een simpele SMaSH met Pils en Cascade.
Als gist heb ik de BE-256 gebruikt, bij gebrek aan US-05.
I.p.v. een soort Pale Ale is het nu dus iets van een Belgische Blonde geworden.

Na het afvullen, de keg via de tapaansluiting op 2 bar gezet.
Nog 2 keer ontlucht voor de eventueel aanwezige zuurstof.
Daarna in mijn gistkist gezet en afgekoeld naar 5 graden.

Net de druk teruggebracht naar 0,6 bar en een glas gevuld.
Fijne schuimkop, maar nog erg weinig koolzuur in het bier.
Het bier is ook nog niet erg lekker, maar ik verwacht dat dat met tijd nog wel opknapt.
Ik denk nog wat 'flesziek'.

Hoe lang moet ik het nog op 2 bar @ 5 graden laten staan, voordat ik koolzuur in het bier heb?
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_189192035
Ik heb hem op 1 bar staan bij 6 graden. Dat is mijn carbonisatie en tap druk. Na een kleine week is hij dan verzadigd en prima tapbaar.

Je kan hem inderdaad terugkoelen, op 2 bar zetten en dan gaan "walsen". Doe dit walsen dan net zolang totdat je niet meer hoort dat hij co2 opneemt.
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_189395179
Morgen weer wat brouwen na een paar maanden rust, kan niet wachten!
Wordt een hazelnoot porter van 5-6% met zelfgemaakt hazelnoot extract en een heel klein beetje lactose.
We gaan ook voor het eerst aan de gang met cold en hot steeping. Zojuist de roasted barley in koud water weggezet tot morgen en alle cara-mouten in water van 65 graden weggezet, over een uurtje halen we de granen eruit. Morgen voegen we alles toe in de laatste 5min van de kook. Benieuwd naar het resultaat!
pi_189460708
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 oktober 2019 12:46 schreef T-Force het volgende:
Morgen weer wat brouwen na een paar maanden rust, kan niet wachten!
Wordt een hazelnoot porter van 5-6% met zelfgemaakt hazelnoot extract en een heel klein beetje lactose.
We gaan ook voor het eerst aan de gang met cold en hot steeping. Zojuist de roasted barley in koud water weggezet tot morgen en alle cara-mouten in water van 65 graden weggezet, over een uurtje halen we de granen eruit. Morgen voegen we alles toe in de laatste 5min van de kook. Benieuwd naar het resultaat!
Klinkt goed. Niet bang dat de hazelnootolie te schuimnegatief zal zijn?
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_189932368
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2019 11:41 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Ja hoor ;) Het was wel een lange zit.

De 40 liter Orval in Orval, cider en champagneflessen gedrukt. Deze ruikt en proeft zeer belovend.

De Bock, m'n eerste ondergister, was mooi uitvergist. Goed moutig karakter. Deze mag in de kelder z'n werk verder doen.

De 40 liter Brett Weizen gebrouwen zonder dichtslippende filters gelukkig (rijsthuls). Deze staat niet in m'n gistkast, dus die ging als een malle de laatste paar dagen. Schijnt dat brett de esters en fenolen aanpakt en omzet naar funk, dus daar gaan we dan ook maar vanuit.

De 35 Citra IPA staat mooi te pruttelen in m'n Fermentasaurus in m'n vergistingskast. Dikke krauzenlaag en door m'n waterslot geknald. Deze gaat over een week of 2 op m'n soda kegs.

Nog 5 liter van de IPA gepakt en apart in een fles gedaan met wat resterende brett. Erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

Succesvol dagje
Ik heb afgelopen weekend een ale gemaakt met brett en dit weekend voor de 2de fermenter voeg ik wat extra brett toe (samen met een halve kilo rozijn voor voeding) en die laat ik dan iets van 5 of 6 maanden staan. Alleen is dit mijn eerste keer brouwen met wilde gisten, dus ik weet eigenlijk niet wat ik moet verwachten. Heb je nog tips waar ik voor moet oppassen/uitkijken?
Op donderdag 14 november 2019 02:42 schreef Stray_cat het volgende:
Leg het normaal uit, mannen }:|
pi_189934635
quote:
14s.gif Op woensdag 13 november 2019 23:53 schreef devzero het volgende:

[..]

Ik heb afgelopen weekend een ale gemaakt met brett en dit weekend voor de 2de fermenter voeg ik wat extra brett toe (samen met een halve kilo rozijn voor voeding) en die laat ik dan iets van 5 of 6 maanden staan. Alleen is dit mijn eerste keer brouwen met wilde gisten, dus ik weet eigenlijk niet wat ik moet verwachten. Heb je nog tips waar ik voor moet oppassen/uitkijken?
Mijn ervaring is dat met zo'n 2 maanden de funk er in komt van de brett. 5 a 6 Maanden kan prima, maar met 2 a 3 maanden heb je ook al een lekker brett biertje!

Verder heb ik al m'n plastic/siliconen materiaal (slangen, afvulpijp, bottelemmer, vergistingsvat, kraantjes, watersloten, hevel) dubbel. Een set voor saccharomyces een set voor brettanomyces. Dit om besmetting te voorkomen.

Extra voeding is op zich niet nodig aangezien er met een standaard bovengister (zolang het geen diastaticus is) nog genoeg restsuikers over zijn voor brett, maar rozijnen, een leuk idee!

edit: Ah ik zie nu dat je voor de hoofd en navergisting brett hebt gebruikt. Extra brett toevoegen was dan ook niet nodig geweest. Voor de hoofdvergisting zou ik de volgende keer een lekker fruitigige bovengister pakken (WLP510 bijv).

Welke brett had je gekocht?

[ Bericht 1% gewijzigd door ikheetmartijn op 14-11-2019 09:46:11 ]
"The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid onces are full of confidence." -Charles Bukowski
pi_189947601
quote:
0s.gif Op donderdag 14 november 2019 09:33 schreef ikheetmartijn het volgende:

[..]

Mijn ervaring is dat met zo'n 2 maanden de funk er in komt van de brett. 5 a 6 Maanden kan prima, maar met 2 a 3 maanden heb je ook al een lekker brett biertje!
Het is een Full grain "sour belgian" kit. En de aanbevolen tijd was 6 maanden, maar ik kan altijd een beetje aftappen na 3 maanden en proeven

quote:
Verder heb ik al m'n plastic/siliconen materiaal (slangen, afvulpijp, bottelemmer, vergistingsvat, kraantjes, watersloten, hevel) dubbel. Een set voor saccharomyces een set voor brettanomyces. Dit om besmetting te voorkomen.
Dat is wel handig om te weten. Zo duur zijn die slangen enzo ook niet

quote:
Extra voeding is op zich niet nodig aangezien er met een standaard bovengister (zolang het geen diastaticus is) nog genoeg restsuikers over zijn voor brett, maar rozijnen, een leuk idee!
Dat was een aanbeveling van het recept

quote:
edit: Ah ik zie nu dat je voor de hoofd en navergisting brett hebt gebruikt. Extra brett toevoegen was dan ook niet nodig geweest. Voor de hoofdvergisting zou ik de volgende keer een lekker fruitigige bovengister pakken (WLP510 bijv).

Welke brett had je gekocht?
Voor de hoofdvergisting heb ik zowel een standaard White Labs California Ale gist en een Brettanomyces Lambicus voor brett. Die Lambicus ga ik ook voor de navergisting gebruiken.
Op donderdag 14 november 2019 02:42 schreef Stray_cat het volgende:
Leg het normaal uit, mannen }:|
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')