quote:
Hoeveel hop op hoeveel liter?quote:Op zondag 27 mei 2018 15:26 schreef marc0871 het volgende:
Als hop heb ik Styrian Goldings gebruik (alleen bitterhop. De kruidnagel en de banaan moeten de smaakmakers zijn).
Er zit niet zo veel alfazuur in (3,5%), dus het was nog aardig wat; 40 gram voor 20 liter.quote:
Veel meer dan wat Kaam heb ik er nog niet in gehad.quote:Op woensdag 30 mei 2018 09:37 schreef Saind het volgende:
Hier staat veel 's zomers spul te gisten, eigenlijk achterlijke timing maarja door het weer krijg ik zin saisons te brouwen.
Er staat een weizen met hibiscus na te gisten op fles. Een saison met spelt en ongemoute tarwe met 3711, Brett B en Brett C. net in het vat. Een cider met Brett C ook net in het vat. Hopelijk is de nazomer goed![]()
Heeft iemand van jullie trouwens wel eens "ziek" bier gehad? Heb nog een saison staan met WLP670, zit ook Brett in, en die is ziek geworden. Van dat hele snotterige/slijmerige bier, trekt echt draden als je het inschenkt. Ik weet dat dat gewoon geduld is tot het weggegist is maar godsamme het is al 2 maanden snot
Hoelang duurde het dat je Stout beter was? Hoorde dat best lang kan duren, half jaar ofzo?quote:Op donderdag 5 juli 2018 21:37 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Veel meer dan wat Kaam heb ik er nog niet in gehad.
Maar ik gooi er dan ook geen wilde gist in. Ik ben niet zo van die funky smaken in bier.
Even een update van mijn laatste brouwsels;
De Stout is eigenlijk nog te jong om er wat van te zeggen.
Smaken van koffie, chocolade, hintje zwarte bes en er begint wat droppigs aan te komen.
Hij is nog wat zoetig van de bottelsuiker en er zit nog een wat ruige moutbitterheid aan.
Die laten we nog een paar weken staan. Komt wel goed.
De Weizen was uit het gistvat wat wrangig zuur.
Door de tarwemout had ik wel wat zurigheid verwacht, dus dat verbaasde me niet.
De kruidnageltoets is er niet in gekomen. Hintje banaan wel.
Nu, na ruim een week op de fles, is het wrangige er wel vanaf en word hij friszuur.
Ik vind hem nu al lekkerLekker fris.
Zaterdag staat er een Irish Red Ale op het programma.
Mja, zoveel geduld heb ik (nog) niet. Hij is alweer opquote:Op vrijdag 31 augustus 2018 00:44 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Hoelang duurde het dat je Stout beter was? Hoorde dat best lang kan duren, half jaar ofzo!
Dat is dan weer het nadeel van het homebrewen Helaas gebruiken we geen filters zoals in de brouwerijen! Het is voor ons niet echt mogelijk om lang te bewaren (smaak althans)!quote:Op vrijdag 31 augustus 2018 00:57 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Mja, zoveel geduld heb ik (nog) niet. Hij is alweer op![]()
Maar na ruim 8 weken op de fles, werd hij nog steeds beter.
Na een week of 6 was de meeste harde moutbitterheid er wel vanaf.
Voor een stout/porter leg ik meestal wel een aantal flessen op zij waar ik niet aan mag komen. Meeste bier zal zich niet echt verder ontwikkelen na 8 weken, maar ik had een porter die na 6 maanden een stuk beter was.quote:Op vrijdag 31 augustus 2018 00:57 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Mja, zoveel geduld heb ik (nog) niet. Hij is alweer op![]()
Maar na ruim 8 weken op de fles, werd hij nog steeds beter.
Na een week of 6 was de meeste harde moutbitterheid er wel vanaf.
Mja, dat ben ik ook elke keer weer van plan.quote:Op dinsdag 11 september 2018 22:35 schreef devzero het volgende:
[..]
Voor een stout/porter leg ik meestal wel een aantal flessen op zij waar ik niet aan mag komen. Meeste bier zal zich niet echt verder ontwikkelen na 8 weken, maar ik had een porter die na 6 maanden een stuk beter was.
Niet dat ik meer geduld heb, want had graag nog eens geproefd na een jaar
Een heel bekend probleem ja. En ik heb maar beperkte ruimte om flessen te laten rusten, dus het is niet dat ik te veel kan maken.quote:Op dinsdag 11 september 2018 23:22 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Mja, dat ben ik ook elke keer weer van plan.
Maar dan ben ik weer niet op tijd geweest met mijn volgende batch en heb ik toch zin in bier.
En dan sneuvelen ze weer.
Het is dat ik die laatste Stout een dag na een Weizen heb gebrouwen, anders had die die 8 weken al niet gehaald.quote:Op dinsdag 11 september 2018 23:24 schreef devzero het volgende:
[..]
Een heel bekend probleem ja. En ik heb maar beperkte ruimte om flessen te laten rusten, dus het is niet dat ik te veel kan maken.
Af en toe een IPA of weizen er tussen door? Redelijk makkelijk te brouwen en je hebt wat op voorraad. 20 liter is redelijk standaard, maar misschien iets meer brouwen?quote:Op dinsdag 11 september 2018 23:42 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Het is dat ik die laatste Stout een dag na een Weizen heb gebrouwen, anders had die die 8 weken al niet gehaald.
Ik brouw 20 liter per keer. Doe ik ruim 4, hooguit 5 weken mee.
Voor het mooie zou ik eigenlijk elke 3 weken moeten brouwen. Dan is het weer goed tegen de tijd dat de vorige op begint te raken.
Meestal duurt het langer, dus ik moet tussendoor wel eens wat kopen.
Ik ga pas kopen als ik niks meer heb.
Deze en aankomende week heb ik vakantie, dus ik ga proberen een beetje vooruit te brouwen, voor als de Pale Ale die ik net gebotteld heb weer op is.
Oops hier nooit meer op gereageerdquote:Op vrijdag 6 juli 2018 00:21 schreef marc0871 het volgende:
Netjes.
Wat waren de punten en de op- en aanmerkingen op het juryrapport?
Wij ook niet hoorquote:Op woensdag 12 september 2018 11:01 schreef motorbloempje het volgende:
Zoveel zullen we in de toekomst ook niet gaan brouwen, want het moet ook wel op komen enzo, en als eckte FOK!kers hebben we natuurlijk niet zoveel vrienden![]()
Vooralsnog op fles.quote:Op woensdag 12 september 2018 01:46 schreef devzero het volgende:
[..]
Af en toe een IPA of weizen er tussen door? Redelijk makkelijk te brouwen en je hebt wat op voorraad. 20 liter is redelijk standaard, maar misschien iets meer brouwen?
Doe je op fles of keg?
Schuimstabiliteit is met veel gebrande mouten toch al een dingetje.quote:Op woensdag 12 september 2018 10:25 schreef Sarabi het volgende:
[..]
Oops hier nooit meer op gereageerd
De minpunten waren weinig co2 en schuim(stabiliteit).
Mocht meer body hebben/complex zijn.
Pluspunten
De (gebrande) smaak.
Goed in balans.
Aangezien het brouwen echt fout ging (het paste op een gegeven moment niet meer in de ketel)
Waren we erg blij nog met het commentaar en de punten.
Volgende keer doen we zeker weer mee. Nog een keer met de Stout, maar dan beter
En met nog wel wat andere biertjes denk ik.
Je moet er toch wel een volle middag voor uit trekken, van vlam onder de pan, tot in het gistvat en alles weer schoon.quote:Op woensdag 12 september 2018 13:05 schreef nogeenoudebekende het volgende:
Dit staat toch wel al een tijdje op m'n bucketlist. Hoeveel tijd gaat er gemiddeld inzitten?
Dat valt op zich best wel mee. Ik ben nu de wiki voor blikbrouwen aan het lezen.quote:Op woensdag 12 september 2018 13:11 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Je moet er toch wel een volle middag voor uit trekken, van vlam onder de pan, tot in het gistvat en alles weer schoon.
Maar de meeste tijd gaat zitten in wachten tot de volgende stap.
En uiteraard het grote wachten totdat de vergisting klaar is en nog minstens zo lang voor je het kan drinken.
Reken op een week of 4/5 van brouwdag tot drinken.
Kijk eens op hobbybrouwen en hun forum.
quote:Op woensdag 12 september 2018 13:25 schreef Sarabi het volgende:
Het body probleem kwam vooral omdat het hele maischen fout gingWe wilden toch te veel in een te kleine ketel idd.
In 3 jaar tijd hebben we nog geen batch gehad waarbij zo veel fout ging als bij deze.
Maarja kennelijk was ie nog steeds behoorlijk oke.
Mja, blikbrouwen is leuk om mee te beginnen.quote:Op woensdag 12 september 2018 13:26 schreef nogeenoudebekende het volgende:
[..]
Dat valt op zich best wel mee. Ik ben nu de wiki voor blikbrouwen aan het lezen.
Kan ik trouwens als ik het goed schoonmaak e.d. Spullen zoals gistvaten en waterslot gebruiken waar eerder wijn in is gemaakt of is het beter om het nieuw te halen ivm contaminatie?
Cool!quote:Op maandag 8 oktober 2018 15:40 schreef ikheetmartijn het volgende:
Zaterdag een IPA gebrouwen met Cascade uit eigen tuin. Heel erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken.
Gelezen dat die Amerikaanse hoppen lang niet zo citrusachtig zijn op eigen bodem. Eerst zien dan geloven. Het waterslot ruikt goed iig
[ link | afbeelding ]
Gewoon alleen gebruiken om te whirlpoolen, maakt het allemaal niet zo uit.quote:Op woensdag 10 oktober 2018 10:05 schreef ikheetmartijn het volgende:
Ja best wel he?
Ik vond nog wilde hop (800gr gedroogd) . Vrij aromatisch, maar alfazuren? Zeg het maar.
Mooi voor een "bij-elkaar-raapsel" biertje, maar niet echt reproduceerbaar.
Haver erin werkte voor mijquote:Op woensdag 10 oktober 2018 10:53 schreef ikheetmartijn het volgende:
Eigenlijk rijp voor een mooi lambiek projectje dus. Eikenhouten vaatje aanschaffen...
Maar dat van die saison is wel een erg goed idee! Vorig jaar 1 saison gebrouwen. Had ook een kleine dryhop. Hoofdvergisting met een saison gist, nagisting (en hergisting op fles) met een brett. Die beviel heel erg goed.
Body zou ik wel een tikkeltje dikker willen, maar is erg lastig natuurlijk omdat die brett alles opvreet. Nog niet in verdiept in hoe ik dit eventueel zou kunnen oplossen.
Hier ook IPA! Collega's en vrienden waren zeer enthousiast! 3 batches van 20 liter waren dan ook zeer snel op!quote:Op woensdag 10 oktober 2018 15:47 schreef ikheetmartijn het volgende:
Om nog een beetje leven in de brouwerij te houden hier;
Wat is jullie tot nu toe best gebrouwen bier en waarom?
Bij mij is dat op dit moment een IPA waar ik erg tevreden over ben. Op dit moment staat v2 te pruttelen. V1 was zacht, lekker fris, subtiel bitter, geen esters, lekker veel smaak met z'n 6,5% maar niet alcoholisch en verschrikkelijk (positief) hoppig. Gevaarlijk lekker.
Het was het eerste bier op fust en samen met een paar vrienden is hij er heel erg rap door gegaan.
Dat is gaafquote:Op dinsdag 6 november 2018 10:47 schreef Fogel het volgende:
Qua kerstbier: ben lid van een facebookgroep voor een bierkerstkalender. 24 brouwers leveren ieder een krat met bier in, en je krijgt dan totaal 24 verschillende (incl je eigen) brouwsels terug. Perfecte kerstkalender! Ben erg benieuwd wat de bijdrages van de anderen zijn.
succes!quote:Op vrijdag 9 november 2018 10:08 schreef motorbloempje het volgende:
Gisteren de mooie mosaics bij de NEIPA geflikkerd voor een paar dagen dry hoppen, zondag bottelen. Wat ruikt hij al lekker, beter valt het niet tegen
Al geproefd?quote:Op vrijdag 9 november 2018 10:08 schreef motorbloempje het volgende:
Gisteren de mooie mosaics bij de NEIPA geflikkerd voor een paar dagen dry hoppen, zondag bottelen. Wat ruikt hij al lekker, beter valt het niet tegen
Ja, hij is veel te bitter om een NEIPA te kunnen zijn helaas. 4.1%ABV gemeten. Hij is wel lekker overigens, gebotteld nu, en over een weekje of 2 maar eens echt proberen.quote:
quote:Op woensdag 21 november 2018 17:04 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Hij heet dan ook NEIFA. New England Indian Fail Ale.
Jammer dat hij je iets tegenstaat. Hoe ga je het anders doen de volgende keer? Wil je het recept delen?quote:Op woensdag 21 november 2018 17:04 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Ja, hij is veel te bitter om een NEIPA te kunnen zijn helaas. 4.1%ABV gemeten. Hij is wel lekker overigens, gebotteld nu, en over een weekje of 2 maar eens echt proberen.
Hij heet dan ook NEIFA. New England Indian Fail Ale.
Dat is allebei niet echt een dingquote:Op woensdag 21 november 2018 23:37 schreef motorbloempje het volgende:
Zie hierboven, pilsner malt wrsch te oud en te enthousiast de hopszakken uitgeknepen na de boil.
Eens kijken laterquote:Op donderdag 22 november 2018 10:07 schreef ikheetmartijn het volgende:
Dit is wel een leuke pagina met smaakafwijkingen:
https://www.brouw-bier.nl/praktijk/afwijkingen.aspx
Hoe was je dryhop schemaquote:Op donderdag 22 november 2018 10:27 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Eens kijken later
Er is aardig wat te verbeteren aan 't recept, volgens onze calculaties en Beersmith zou hij ontzettend niet bitter moeten zijn en zat hij ver links in het groen, wat betekent dat hij net de juiste, grenzend aan te weinig bitter, had moeten hebben. En alcoholomzet is ook 2% af. Onze vorige 3 brews waren allemaal exact wat we wilden hebben, dus zeer vervelend dit. Kan nu geen recepten delen want ben op werk, maar zal later wel even op je PM antwoorden.
Hij was voordat we begonnen met de dryhop ook al bitterder dan gehoopt. Hebben 4 dagen gedryhopt met de mosaic nadat hij goed tot rust was gekomen. Ben niet erg blij met de 'theeballen' die we hebben voor het dryhoppen, want die laten ook nog eens best veel doorquote:Op donderdag 22 november 2018 10:57 schreef Saind het volgende:
[..]
Hoe was je dryhop schema
Dat is bij NEIPA belangrijker dan je zou denken. Oxidatie en onhandig dryhoppen zijn eigenlijk de dingen die het meest mis gaan
Best dryhoppen tijdens primary en secondary. Niet te lang, en goed purgen met CO2 voor iedere keer dat je de boel opent. Ik ben gaan keggen juist vanwege dit soort bieren. Bottelen eventueel met beergun vanuit fust na force carbonatenquote:Op donderdag 22 november 2018 10:58 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Hij was voordat we begonnen met de dryhop ook al bitterder dan gehoopt. Hebben 4 dagen gedryhopt met de mosaic nadat hij goed tot rust was gekomen. Ben niet erg blij met de 'theeballen' die we hebben voor het dryhoppen, want die laten ook nog eens best veel doordus daar ga ik ook even kritisch naar kijken.
Filteren jullie je bier nog tijdens het bottelen trouwens ergens doorheen de fles in ofzo voor als er wat meer spul in zit dan gehoopt?
Dan zou ik niet teveel verwachten van je homebrew NEIPA. Je moet zuurstof echt heel laag houden, dat lukt gewoon niet zonder op z'n minst spul om te keggenquote:Op donderdag 22 november 2018 11:04 schreef motorbloempje het volgende:
Ja, dat doen/hebben we dus allemaal niet aan equipment, het is allemaal erg simpel zonder al te veel poespas.
Interessantquote:Op donderdag 22 november 2018 10:07 schreef ikheetmartijn het volgende:
Dit is wel een leuke pagina met smaakafwijkingen:
https://www.brouw-bier.nl/praktijk/afwijkingen.aspx
Wij gebruiken simpele hopzakjes, zijn ook niet duur en als je echt wil kan je ze hergebruiken.quote:Op donderdag 22 november 2018 10:58 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Hij was voordat we begonnen met de dryhop ook al bitterder dan gehoopt. Hebben 4 dagen gedryhopt met de mosaic nadat hij goed tot rust was gekomen. Ben niet erg blij met de 'theeballen' die we hebben voor het dryhoppen, want die laten ook nog eens best veel doordus daar ga ik ook even kritisch naar kijken.
Filteren jullie je bier nog tijdens het bottelen trouwens ergens doorheen de fles in ofzo voor als er wat meer spul in zit dan gehoopt?
Hebben voor tijdens de boil idd hopzakken, maar voor dry-hoppen dachten we dat zo'n theebal wel wat handiger zou zijn, maar daar ben ik niet van overtuigd geraakt na 2 gebruiken (De California Common (UnCommon, heet 'ie) is ook gedryhopped nu, gaan we zondag bottelen)... dus misschien gewoon ook daar maar onze zakjes gebruiken!quote:Op donderdag 22 november 2018 11:23 schreef Sarabi het volgende:
[..]
Wij gebruiken simpele hopzakjes, zijn ook niet duur en als je echt wil kan je ze hergebruiken.
Verder filteren we het niet meer tijdens het bottelen.
Nee, ik wil geen oxidatie riskeren.quote:Op donderdag 22 november 2018 10:58 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Filteren jullie je bier nog tijdens het bottelen trouwens ergens doorheen de fles in ofzo voor als er wat meer spul in zit dan gehoopt?
Dan gok ik dat je "whirlpool" of "vlamuit" hopgift had.quote:Op donderdag 22 november 2018 10:58 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Hij was voordat we begonnen met de dryhop ook al bitterder dan gehoopt.
Ik wil binnenkort m'n Fermentasaurus eens gebruiken met drukset. Kan ik mooi natuurlijk carboniseren en daarna zuurstofloos keggen. Ideaal voor dit soort bieren iddquote:Op donderdag 22 november 2018 11:00 schreef Saind het volgende:
[..]
Ik ben gaan keggen juist vanwege dit soort bieren. Bottelen eventueel met beergun vanuit fust na force carbonaten
https://www.aliexpress.co(...)9f-9733-f910a498eee7quote:Op donderdag 22 november 2018 11:24 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Hebben voor tijdens de boil idd hopzakken, maar voor dry-hoppen dachten we dat zo'n theebal wel wat handiger zou zijn, maar daar ben ik niet van overtuigd geraakt na 2 gebruiken (De California Common (UnCommon, heet 'ie) is ook gedryhopped nu, gaan we zondag bottelen)... dus misschien gewoon ook daar maar onze zakjes gebruiken!
Zo'n fermentasaurus past niet echt in m'n appartementje maar zou er graag een hebben, ideale dingen voor dit zulk werkquote:Op donderdag 22 november 2018 11:48 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Ik wil binnenkort m'n Fermentasaurus eens gebruiken met drukset. Kan ik mooi natuurlijk carboniseren en daarna zuurstofloos keggen. Ideaal voor dit soort bieren idd
Ah, nice! Thanks!quote:Op donderdag 22 november 2018 13:12 schreef Saind het volgende:
[..]
https://www.aliexpress.co(...)9f-9733-f910a498eee7
Ik gebruik gewoon hopzakjes voor dryhoppen, maar gooi er een hoop knikkers (wel eerst even kokenquote:Op donderdag 22 november 2018 11:24 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Hebben voor tijdens de boil idd hopzakken, maar voor dry-hoppen dachten we dat zo'n theebal wel wat handiger zou zijn, maar daar ben ik niet van overtuigd geraakt na 2 gebruiken (De California Common (UnCommon, heet 'ie) is ook gedryhopped nu, gaan we zondag bottelen)... dus misschien gewoon ook daar maar onze zakjes gebruiken!
Ik ookquote:Op donderdag 22 november 2018 13:16 schreef noodgang het volgende:
[..]
Ik gebruik gewoon hopzakjes, maar gooi er een hoop knikkers (wel eerst even koken) bij zodat het zakje niet blijft drijven
Misschien hebben ze wel van die glazen 'stenen' bij een aquariumwinkel ofzo? Die lijken me ook prima te gebruikenquote:Op donderdag 22 november 2018 13:19 schreef motorbloempje het volgende:
Toch jammer dat ik al die knikkers van vroeger heb weggeflikkerd. En heb ze hier (engeland) nooit gezienmaar dat komt misschien ook omdat ik niet in kinderspeelgoedwinkels kom
![]()
Zal ze vast wel online kunnen krijgen.
Ja, zat ik ook al aan te denken, van die 'sierdingen'quote:Op donderdag 22 november 2018 13:22 schreef noodgang het volgende:
[..]
Misschien hebben ze wel van die glazen 'stenen' bij een aquariumwinkel ofzo? Die lijken me ook prima te gebruiken
We hebben de optie om, later als we groot zijn, de utility room en de study een te maken, of van de study een steriele betegelde ruimte te maken met deur ofzo:quote:Op vrijdag 23 november 2018 10:53 schreef ikheetmartijn het volgende:
Tis hier ook een hele voorbereiding. Voorheen in de keuken, met de EasyBrew nu in de garage (past niet onder afzuigkap). Bus uit de garage, spullen van zolder naar de garage. Goed voor de conditie dat bierbrouwen...
Hier ook het plan om de bijkeuken/berging op te knappen, betegelen, isoleren, elektra omgooien en een vaste brouwopstelling te maken. Hopelijk in de zomer ergens.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |