abonnement Unibet Coolblue
pi_141515880
Oeps, per ongeluk zelfde TT. Ah well...

Het Farewell MD-11 boek kan besteld worden. Hier.
  woensdag 25 juni 2014 @ 18:49:35 #3
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_141541935
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 juni 2014 23:36 schreef Iemand91 het volgende:
Oeps, per ongeluk zelfde TT. Ah well...

Het Farewell MD-11 boek kan besteld worden. Hier.
Thanks voor de reminder, is besteld. Ben benieuwd wat ze er van gaan maken.
pi_141559177
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juni 2014 18:49 schreef OEM het volgende:

[..]

Thanks voor de reminder, is besteld. Ben benieuwd wat ze er van gaan maken.
Ik zit ook te twijfelen.

Ben op zich wel benieuwd naar de verhalen achter de schermen; standaard feiten en foto's ken ik wel...
  vrijdag 27 juni 2014 @ 18:09:29 #5
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_141622790
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_141713611
En vandaag in de geschiedenis....een heleboel:



- 30 juni 1956: United Airlines vlucht 718 (Douglas DC-7, N6324C, Mainliner Vancouver, van LA naar Chicago) en Trans World Airlines Vlucht 2 (Lockheed L-1049 Super Constellation, N6902C, Star of the Seine, van LA naar Kansas City) crashen om 10:30 uur boven de Grand Canyon wanneer hun vluchtpaden elkaar kruisen. Ze vlogen beide onder Visual flight rules (VFR).
Met 123 doden was het de dodelijkste vliegtuigcrash in de commercile sector van die tijd en als gevolg werd de Federal Aviation Administration (FAA) opgericht. Tevens zou hier later landelijke radar-dekking, collision avoidance systems en flight-data recorders uit komen rollen.

De crashsite is begin dit jaar uitgeroepen tot een National Historic Landmark; de eerste voor iets dat in de lucht gebeurde.
De exacte crashsite word geheim gehouden; de plek is overigens sinds de jaren '50 verboden terrein en moeilijk bereikbaar.
Resten van de vliegtuigen schijnen nog aanwezig te zijn.



- 30 juni 1968: Lockheed C-5A Galaxy maakt de allereerste vlucht. S/N 66-8303 begint aan haar eerste testvlucht vanaf Marietta, Georgia. Op dat moment was het de grootste vliegtuig ter wereld.
Op 17 oktober 1970 ging dit toestel verloren in Marietta toen er - tussen testvluchten door - werd bijgetankt en een explosie kwam gevolgd door brand. Een persoon kwam hier bij om het leven.



- 30 juni 1971: Na de succesvolle koppeling met de eeste ruimtestation Saljoet 1 (eerdere poging met de Sojoez 10 was mislukt) en daar 22 dagen verbleven te hebben, keren de kosmonauten van Sojoez 11 (Vladislav Volkov, Viktor Patsajev en Georgi Dobrovolski) terug naar aarde.
Echter een ventiel lekt waardoor alle zuurstof en druk wegviel; met de dood van de 3 inzittenden als gevolg.
Hun dood wordt pas bekend als het recovery team de capsule opent op de landingsplek in Kazachstan.
Technisch gezien zijn zij de enige personen die in de ruimte zijn omgekomen.

Later doken nog videobeelden op waar ze nog een poging tot reanimatie doen; pas bij hun autopsie zou duidelijk worden dat ze aan zuurstofgebrek waren overleden.
Video staat op Youtube:




- 30 juni 1994: een Airbus A330-300 (onder Airbus F-WWKH registratie; had later als HS-TEA naar Thai Airways International moeten gaan) crasht tijdens een testvlucht (als vlucht 129) op Toulouse-Blagnac Airport. De 7 inzittenden overleven de crash niet.
De vlucht was bedoeld om stijgvermogen met single engine failure tijdens takeoff te testen.



Het was de eerste write-off van een A330 en was de enige fatale A330 ongeluk tot Air France vlucht 447.
Op Toulouse-Blagnac is naast de baan een gedenkteken geplaatst; hier op Google Maps.



- 30 juni 2009: Yemenia vlucht 626 van Sana'a International Airport (Yemen) naar Prince Said Ibrahim International Airport (Comoren) crasht vlak voor landing in de Indische Oceaan. 152 inzittenden overleven het niet; alleen de 12-14 jarige (bronnen verschillen) Bahia Bakari overleeft de crash.
Zij wordt gevonden, vasthoudend aan delen van het wrak waar ze meer dan 9 uur aan heeft vastgeklompen in een donkere, woeste zee..
Ze wordt al snel "the miracle girl" genoemd en in 2010 brengt ze een boek uit; Steven Spielberg heeft geprobeerd dit te verfilmen; maar ze weigerde.

Het gaat om een Airbus A310-324 (7O-ADJ); hier slechts 6 dagen voor de crash (24 juni) op Heathrow:



[ Bericht 2% gewijzigd door Iemand91 op 30-06-2014 16:24:26 ]
  maandag 30 juni 2014 @ 17:55:35 #7
360332 Fiorano
Drive tot the Maxx
pi_141729536
Mooie post weer!
Regel 1: De Scheidsrechter heeft altijd gelijk
Regel 2: Als de Scheidsrechter geen gelijk heeft, treedt onmiddellijk regel 1 in werking
  maandag 30 juni 2014 @ 18:10:21 #8
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_141730061
Ben wel benieuwd daar dat MD-11 boek.
pi_141751920
quote:
0s.gif Op maandag 30 juni 2014 04:06 schreef Iemand91 het volgende:
De crashsite is begin dit jaar uitgeroepen tot een National Historic Landmark; de eerste voor iets dat in de lucht gebeurde.
De exacte crashsite word geheim gehouden; de plek is overigens sinds de jaren '50 verboden terrein en moeilijk bereikbaar.
Resten van de vliegtuigen schijnen nog aanwezig te zijn.
Om hier nog op terug te komen:

De locatie is niet heel erg geheim; het staat zelfs op Wikipedia dat de DC-7 van United op de zuidkant van de Chuar Butte terecht is gekomen en de TWA Constellation op de noordoostkant van de Temple Butte.



Het is dus min of meer een publiek geheim; het is wel te vinden; vooral de TWA crashsite.
Je kunt dus als je zoekt op internet ook genoeg foto's/verhalen vinden waar mensen nog delen vinden:

(deel van gordel van de TWA Constellation)



Op de achtergrond is te zien dat een deel van de rotswand nog geblakerd is:







De locatie van de DC-7 ligt dus op de zuidkant van de Chuar Butte maar erg hoog en nog moeilijker bereikbaar. Daardoor is van de DC-7 ook minder opgeruimd.
Schijnt als je daar met rafts door de Colorado River gaat nog (kleine) onderdelen zou kunnen zien...

Hier zijn nog veel meer foto's te zien van voordat het grootste deel eind jaren '70 is opgeruimd.

Maar waarom het niet op de nominatieformulier voor National Historic Landmark staat? Geen idee.
Misschien omdat dit natuurlijk meer toeristen/ramptoerisme gaat trekken en men daar geen zin in heeft. Ook omdat het moeilijk bereikbaar is (lees: gevaarlijk).
pi_141821035
Vandaag in de geschiedenis (waarschuwing; lnge post :$ ):

- 2 juli 1937: Op 1 juni waren Amelia Earhart en navigator Fred Noonan vertrokken vanaf Miami om een round-the-world-flight te maken. Hun eerdere poging (die richting het westen gevlogen zou worden) werd afgelast nadat bij een takeoff op Ford Island (Hawaii) gecrasht waren.
Via stops in Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azi, kwamen ze op 29 juni in Lae in Papoea-Nieuw-Guinea aan.



Omstreeks 10 uur in de ochtend vertrekken Amelia Earhart en navigator Fred Noonan met hun Lockheed Model 10-E Electra van Lae op weg naar het eiland Howland. Daarna is nooit meer iets van ze vernomen.

Waarschijnlijk de laatste foto van hen als ze vertrokken vanaf Lae:



Laatste visuele contact was boven de Nukumanu-eilanden. Er is ook nog zeer beperkt radio-contact geweest met de USCGC Itasca die bij Howland lag om hen naar binnen te loodsen; maar daar is nooit 2-way communicatie geweest (het schip kon Earhart's berichten wel horen maar niet andersom).

Hun lot is tot op de dag van vandaag onbekend.
Over het algemeen wordt aangenomen dat ze na het opraken van de brandstof in zee zijn gestort, maar er gaan ook theorien rondt dat ze op het eiland Nikumaroro een noodlanding hebben gemaakt en daar zijn omgekomen (door dorst, honger etc.).
Onderzoekers zeggen op het eiland diverse aanwijzingen gevonden te hebben dat ze daar zijn geweest; waaronder Amerikaanse flessen met door hitte vervormde bodems (gebruikt voor het koken van water), botten en eind 2013 misschien zelfs een vliegtuigwrak.

- 2 juli 1982: onder het mom 'waarom ook niet'; knoopte vrachtwagenchauffeur
Larry "Lawn Chair Pilot" Walters 45 weerballonnen aan zijn tuinstoel en vulde deze met helium. Het plan was om de 3 touwen (waarmee het geheel aan een auto geknoopt was) los te maken en een paar uur op zo'n 9 meter hoogte te gaan zweven boven de tuin van een woning in San Pedro, Californi.


Om 11 uur in de ochtend op 2 juli 1982 nam hij plaats op zo'n "Inspiration I", gewapend met een hoogtemeter, parachute en reddingsvest (voor het geval dat), fles Cola, broodje, CB-radio en een BB-gun om later de ballonnen een-voor-een lek te schieten om zo weer te dalen.


Maar het plan ging 'iets' anders; toen zijn vriendin de eerste van de 3 touwen doorsneed braken de andere 2 ook en schoot al snel door naar zo'n 1800 meter hoogte.
Bang dat hij balans zou kwijtraken durfde hij geen ballonnen lek te schieten en dreef zo door naar zo'n 4800 meter hoogte.


Maar hij dreef ondertussen richting Long Beach Airport en met zijn CB-radio op kanaal 9 (noodkanaal) probeerde hij de toren te waarschuwen.
REACT (Radio Emergency Associated Communication Team) heeft dit gesprek opgevangen en geregistreerd:

quote:
REACT: What information do you wish me to tell them [air traffic control] at this time as to your location and your difficulty?
Walters: Ah, the difficulty is, ah, this was an unauthorized balloon launch, and, uh, I know I'm in a federal airspace, and, uh, I'm sure my ground crew has alerted the proper authority. But, uh, just call them and tell them I'm okay.

REACT: What color is the balloon?
Walters: The balloons are beige in color. I'm in a bright blue sky which would be very highly visible. Over.
REACT: [Balloon] size?
Walters: Size approximately, uh, seven feet in diameter each. And I probably have about 35 left. Over.
REACT: You're saying you have a cluster of 35 balloons??
Walters: These are 35 weather balloons. Not one single balloon, sir. It is 35 weather balloons.
REACT: Roger, stand by this frequency.
Uiteindelijk kreeg hij de moed om ballonnen lek te schieten maar hij liet het geweer vallen. Uiteindelijk begon het toch te dalen en kwam terecht boven een woonwijk. Maar zijn ballonnen kwam terecht op hoogspanningskabels en hier moest de stroom eraf gehaald worden (20 minuten blackout in Long Beach als gevolg).
Op de grond werd hij direct gearresteerd; zijn uiteindelijk boete bedroeg $1500.



Achteraf bleek dat hij het hoogterecord had verbroken van gas-gevulde cluster-ballonnen (maar dit werd niet vastgelegd omdat de hoogtemeter de hoogtes niet had bewaard en dit geen officile poging was) en als hij de stoel niet aan een buurjongen had gegeven dan zou deze nu in Smithsonian's National Air and Space Museum in Washington hebben gestaan/hangen.

Hij heeft nog een tijdje als motivatiespreker rondgetourd en wat andere schnabbels gehad; maar echt gelukkig werd hij niet; op 6 oktober 1993 ging hij naar zijn favoriete plekje in het Angeles National Forest en schoot zichzelf door het hart.

- 2 juli 1987: Per Lindstrand en Richard Branson (ja die van Virgin Atlantic e.d.) vertrekken met hun 'Virgin Atlantic' luchtballon vanaf Carrabassett Valley, Maine naar Europa.
Ze zullen de eersten zijn die met een heteluchtballon de Atlantische Oceaan oversteken.
Tevens was de luchtballon met ruim 65.100 m de grootste balloon ooit en met 33 uur ook de snelste oversteek met een ballon ooit.

De capsule staat nu in het Imperial War Museum in Duxford:



- 2 juli 1992: Braniff International Airlines (de 2e poging om de eerder - op chaotische manier stilgelegde Braniff Internation Airlines, zie mijn eerdere bericht - weer te laten werken gaat - weer- failliet.

- 2 juli 2005: ter ere van de eerste non-stop vlucht over de Atlantische Oceaan door John Alcock en Arthur Whitten Brown op 14-15 juni 1919; vliegen Steve Fosset en Mark Rebholz deze vlucht overnieuw; eveneens met een Vickers Vimy biplane. (maar nu een replica).
Ze vertrokken van St. John's in Newfoundland en landden 18 uur en 25 minuten later in Clifden Ierland.
Omdat daar geen vliegveld is landden ze de 8e fairway van het Connemarra Golf Course:



Ruim 2 jaar later verdween Steve Fosset op 3 september 2007 toen hij met een Bellanca Super Decathlon vanaf de Flying-M Ranch in Nevada vertrok.
Satellietbeelden werden op internet gezet zodat iedereen kon meezoeken (zoals ook recent bij de verdwijning van Malaysia 370 gebeurde). Eerder genoemde Richard Branson was hier ook nauw bij betrokken.
Nadat op 29 september 2008 een hiker ID-papieren vond werd op 1 oktober het wak(locatie)gevonden.
Op 29 oktober werden botten gevonden die later van Fosset bleken te zijn.

[ Bericht 0% gewijzigd door Iemand91 op 03-07-2014 15:08:30 ]
  woensdag 2 juli 2014 @ 17:45:58 #11
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_141822220
OMFG, die Larry Walters was wel helemaal leip _O- Overigens, als het plan was op 9m hoogte een paar uur rond te zweven, waarom had hij dan een parachute mee? Voorzag hij toch wel wat rekenfoutjes? :P
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
  woensdag 2 juli 2014 @ 18:49:27 #12
50442 DaMook
Lonely together ( Miss u Caro)
pi_141823987
Gisteren op eindhoven airport 2 filmpjes gemaakt van de 2 nieuwe aanwinsten van de eindhovense aeroclub (eac-m). Ik hoop dat er nog betere komen (wrs wel). Gefilmd vanaf de toren waar ik voor het eerst geweest ben :) .


De PH-ZLV en de PH-NBA, 2 csa PS-28 cruisers.
The only easy day, was yesterday. (USMC)

Live for today, cause yesterday is gone and tomorrow may never come. (Ducky, NCIS)
I'll grow old with her, just from a far. (Harold, POI)
  woensdag 2 juli 2014 @ 20:17:44 #13
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_141826887
Gisteren de rollout van de eerste Airbus A320neo. Net een mini-777 gezien de verhouding engine/fuselage:

  woensdag 2 juli 2014 @ 22:29:20 #14
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_141833366
quote:
'KLM zet Martinair te koop'



SCHIPHOL - KLM zou het vrachtbedrijf Martinair willen verkopen, inclusief de landingsrechten, de 600 personeelsleden en de elf vrachttoestellen van Martinair en KLM.

Dat meldt het Britse vakblad The Loadstar. Tevens wordt gemeld dat de bank Goldman Sachs is gevraagd de business case te bekijken en een zogeheten bid bood te maken. Aan de hand van een dergelijk boekwerk kunnen genteresseerde partij een bod uitbrengen. Het zou daarbij om het hele pakket van Martinair gaan, dus vergunningen, de 600 personeelsleden (van wie 200 piloten), de zes oude MD-11 toestellen, een 747 en de vier vrachttoestellen (747) die de KLM heeft.

Een woordvoerder van KLM weet niet waar het bericht vandaag komt. Inhoudelijk wil hij niet reageren. ,,Alle opties voor de toekomst van vracht binnen Air France-KLM liggen nog open. Het is de bedoeling daar deze zomer een besluit over te nemen.''

Etihad
Een van de andere opties is dat het bedrijf de vrachttoestellen onderbrengt bij partner Etihad. Maar deze maatschappij uit het Midden-Oosten mag, net als in het geval van Alitalia, niet meer dan 49 procent van de aandelen bezitten. Europese luchtvaartmaatschappijen moeten nu eenmaal voor minimaal 51 procent in handen zijn van Europese eigenaren. Juist vanwege deze beperking ziet het blad The Loadstar veel beren op de weg als het gaat om de verkoop van Martinair. Ook de verwevenheid van Martinair binnen Air France-KLM is een probleem.

Overigens vervoert het concern de meeste vracht in de 747-combi's en in de laadruimen van passagierstoestellen. Door de groei van de luchtvaart (meer passagiersvliegtuigen met laadruimtes) en de crisis van de laatste jaren zijn de tarieven van luchtvracht enorm gekelderd. Aan die overcapaciteit doen Air France en KLM al wat door vrachttoestellen aan de grond te zetten. Maar nog altijd wordt voor miljoenen verlies gemaakt op de luchtvracht.
pi_141852485
quote:
0s.gif Op woensdag 2 juli 2014 17:45 schreef flipsen het volgende:
OMFG, die Larry Walters was wel helemaal leip _O- Overigens, als het plan was op 9m hoogte een paar uur rond te zweven, waarom had hij dan een parachute mee? Voorzag hij toch wel wat rekenfoutjes? :P
Blijkbaar. En de reddingsvest voor als boven de Grote Oceaan terecht zou komen. :P

Strakblauwe lucht is leuk. Kan hier de kisten nu ng duidelijker zien overvliegen.
Wij wonen ver van Schiphol maar wel onder de vliegroute naar Azi en komen veel vluchten van/naar Parijs van/naar Azi hier hoorbaar over.
En die zitten gewoon op 9-10.000+ meter hoogte.

Zelfs met m'n 70-210 klassieker op m'n DSLR kan ik ze nog duidelijk herkenbaar schieten nu.
Net PH-BFY uit Tokyo en A6-EYR van Etihad duidelijk op de foto.

Maar een 100-400mm zo nog mooier resultaat geven. Jammer alleen dat die zo duur is ;(

M'n vader moet ook bij Schiphol in de buurt zijn dus die belt mij vast ook straks om te vragen welke baan in gebruik is enzo. :P
Wat dat betreft het ik het niet van een vreemde.

[ Bericht 6% gewijzigd door Iemand91 op 03-07-2014 14:54:44 ]
pi_141853189
Dat verhaal over Larry Walters. Ik lig hier helemaal stuk te gaan van het lachen.
“Being second is to be the first of the ones who lose.”
pi_141867705
En we hebben London Heathrow gehad, we hebben Dubai gehad en nu (weer) London Gatwick:



Inside Gatwick: (22:05-22:35 uur)
quote:
Gatwick wordt grondig onder handen genomen om een antwoord te bieden op het afnemende aantal passagiers en de nieuwe imago's van concurrerende luchtvaarmaatschappijen. Het hele project zal in totaal ruim een miljard euro kosten. De programmamakers volgen CEO Stewart Wingate, bagage-afhandelaars en reizigers terwijl de luchthaven een gedaanteverwisseling ondergaat.
Met vanavond aflevering #1.
quote:
The security team work to keep the passengers safe with the airport on full alert. A new security area is being built within the airport but not all the passengers are convinced the changes are for the better. The security and emergency teams are put through their paces in a training exercise.
Let wel; deze serie komt uit 2011...
pi_141874450
Het zwembad aan boord van de Qantas vlucht gisteren is hier nog niet voorbij gekomen?


http://www.theguardian.co(...)-runs-through-aisles

Ik ben heel erg benieuwd wat er uit dat rapport gaat komen.
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
pi_141875721
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 juli 2014 00:14 schreef LintuxCx het volgende:
Het zwembad aan boord van de Qantas vlucht gisteren is hier nog niet voorbij gekomen?

[ afbeelding ]
http://www.theguardian.co(...)-runs-through-aisles

Ik ben heel erg benieuwd wat er uit dat rapport gaat komen.
Kan gebeuren. Post zoveel hier dat ik maar wat ben gaan reduceren :P

Maar dat gaat een heel...duur...geintje worden...

Staat te drogen in een hangar op LAX:
CockpitChatter twitterde op donderdag 03-07-2014 om 12:59:07 Qantas A380. Time to dry out the cabin!Pic: Speedbird reageer retweet


[ Bericht 33% gewijzigd door Iemand91 op 04-07-2014 00:59:19 ]
  vrijdag 4 juli 2014 @ 08:44:54 #20
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_141879032
Waterschade is een van de duurste grappen wbt electronica. Je weet niet direct wat nog wel of wat niet functioneert. Eigenlijk moet je alles vervangen.
  vrijdag 4 juli 2014 @ 13:58:20 #21
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_141887476
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 juli 2014 00:51 schreef Iemand91 het volgende:
Kan gebeuren. Post zoveel hier dat ik maar wat ben gaan reduceren :P
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_141896862
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 juli 2014 13:58 schreef flipsen het volgende:
[ afbeelding ]
:D

In de geschiedenis vandaag:

- 4 juli 1948: Douglas DC-6 (SE-BDA, Agnar Viking) van Scandinavian Airlines en een Avro York C.I (MW248) van de RAF crashen mid-air boven de Londense wijk Northwood.



De SAS kist kwam uit Stockholm en had een stop gemaakt in Amsterdam en was nu op weg naar RAF Northolt in Londen waar het in de holding zat. Deze kist was overigens gloednieuw; het was op 4 mei dat jaar aan SAS geleverd.
De RAF kist kwam uit RAF Luqa op Malta en was ook op weg naar RAF Northolt.

Met 39 doden was het dodelijkste luchtvaartongeval van die tijd en is nog steeds het dodelijkste mid-air ongeluk in de Britse geschiedenis.

- 4 juli 1975: de eerste vlucht van de Boeing 747SP.
N747SP vertrok op deze datum vanaf Paine Field voor een testvlucht. Deze kist ging later naar Pan Am en United. Helaas gesloopt in begin van 1998.
De roll-out op 19 mei 1975:



SP stond oorspronkelijk voor Short Body maar werd later veranderd in Special Performance. Bijnaam werd Sutter's Balloon naar Joe Sutter.
De 747SP werd ontworpen om aan Pan Am's en Iran Air's wensen van een high-capacity long-range vliegtuig te voldoen. Boeing had in deze markt geen vliegtuig om met McDonnell Douglas DC-10 en Lockheed L-1011 TriStar te concurreren. In plaats van een volledig nieuw type te ontwerpen werd simpelweg de 747-100 verkort; ergo; de 747SP was geboren.
Ten opzichte van de 747-100 is de 747SP 14 meter korter, heeft een grotere staart en een aangepaste trailing edge. Als gevolg van deze korte fuselage was het tot de introductie van de 777-200LR (en later de 787-8 de enige Boeing wide-body waarvan de wingspan groter is dan de lengte.
Als gevolg van deze ingrepen had de 747SP een maximum range van zo'n 12,320 km. t.o.v. de 9,800 km. van de 747-100. (want in tegenstelling tot wat velen denken was de 747-100 underpowered en viel de range tegen).

Maar de 747SP was geen groot succes; de hoge prijs van de 747SP, stijgende brandstofkosten en de nieuwe, efficintere vliegtuigen zorgden ervoor dat er maar 45 zijn gebouwd. Van deze 45 zijn er nog zo'n 15-17 in gebruik, voornamelijk voor VIP en onderzoek/technische doeleinden.
Onlangs ging de 38-jarige EP-IAA van Iran Air met pensioen voor onderdelen; zie mijjn eerdere post hierover.

Met de 747SP zijn diverse records verbroken waaronder meerdere round-the-world vluchten; eerder besproken hier: hier en een bericht op Tweakers.



(Flight 50 symbool zichtbaar achter de naam Pan Am)
quote:
Dit is een Boeing 747SP van Pan Am (N533PA). Heeft onder de namen Clipper Liberty Bell, Clipper New Horizon, Clipper Young America en Clipper San Francisco gevlogen. Is op 5 maart 1976 aan Pan Am geleverd.

Vandaag landde deze kist (nu genaamd Clipper Liberty Bell) in 1976 op JFK.
Was op 1 mei vertrokken vanaf JFK en vloog via New Delhi en Tokyo rond de wereld in 46 uur en 50 seconden. Het brak het vorige record (gezet door Flying Tiger Line met een Boeing 707) met 16 uur en 24 minuten.

quote:
Met dezelfde kist hebben ze later nog een record neergezet; ruim een jaar later op 28 oktober 1977 vertrok dezelfde kist (nu Clipper New Horizons geheten) als Pan Am Flight 50 vanaf San Francisco over de noordpool naar London Heathrow, door naar Cape Town en over de zuidpool naar Auckland en weer terug naar San Francisco waar het op 30 oktober weer landde. Totale vluchtduur: 54 uur, 7 minuten en 12 seconden, van vrijdagmiddag t/m. zondagavond.
Gevlogen door dezelfde captain als op de Liberty Bell flight.
Dit was ter ere van het 50 jaar bestaan van Pan Am.
Wederom een nieuw record; het was de eerst vlucht die een rond-de-wereld vlucht deed over beide polen..


- 4 juli 1989: een Sovjet Mikoyan-Gurevich MiG-23 crasht in Kortrijk, Belgi nadat de piloot dacht dat hij een volledige engine-failure had. Hij gebruikte zijn schietstoel. Echter de kist vloog door, werdt onderschept maar storte uiteindeiljk neer; met de dood van een 19-jarige Belg als gevolg.
Wildhagen heeft hier een uitstekende post over gemaakt: hier te vinden.

  vrijdag 4 juli 2014 @ 21:45:34 #23
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_141905133
Doet is het of doet ie het niet... Ik vind het altijd wel leuk om een vlucht te kiezen als die met een vliegtuigtype is waar ik nog niet eerder in heb gezeten. Nu moet ik binnenkort naar Lima via Buenos Aires (ik woon in Argentinie) en nu kan dat ook met een overstap in Santiago, het traject Buenos Aires - Santiago vliegt LAN met een 787! Kost me EUR 55 extra en uiteraard wat langer vliegen en een (korte) overstap in Santiago (op een ouwe 767). Hmmmm.....
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_141907950
Zou ik zeker doen!
787 zou een totaal nieuwe vliegervaring moeten zijn :)
  vrijdag 4 juli 2014 @ 22:34:01 #25
166093 nattermann
Waereldsjtad Gelaen
pi_141908122
Stoer, die korte 747 :D
Tics van je petten.
pi_141910596
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 juli 2014 13:58 schreef flipsen het volgende:
Nog meer dan voor je:

Van-alles-wat post:

En ik gok dat ik de droombaan heb gevonden van nagenoeg iedereen hier O+ :9~


Gisteren was er voor het eerst sinds eind jaren '80 (sporadisch begin jaren '90) een in Irak geregistreerde kist in Amsterdam. YI-AQU (Zagrosjet A321) landde rond 15:23 uur op Schiphol.
Zagrosjet gaat een wekelijkse vlucht naar Amsterdam doen vanaf Erbil.



In de buurt van Superior, Montana is gistermiddag om 16:00 uur een trein ontspoort waardoor er 3 Boeing 737 fuselages in een rivier terecht zijn gekomen:






Elvis Presley's vliegtuigen zijn in het nieuws. Zijn Convair 880 N880EP Lisa Marie (naar zijn dochter) en oud Delta kist, en de kleinere Lockheed Jetstar N777EP Hound Dog II (met de langste operator lijst die ik ooit heb gezien :o ) die sinds de jaren '80 tegenover zijn Graceland woning in Memphis staan kunnen wel eens weg moeten.
Ik lees over een hotel dat daar zou moeten komen (maar die komt geloof ik ten noorden van Graceland en niet waar de vliegtuigen staan) maar de eigenaren van de kisten krijgen per bezoeker betaalt. Dus misschien vinden de huidige eigenaren van het Graceland-gebeuren (zoals alles in de VS is dat grotendeels in bezit van een bedrijf dat alleen maaar om $$ draait) dat ze teveel geld krijgen.
Graceland trekt zo'n 600.000 bezoekers per jaar waar schijnbaar zo'n 60% van die bezoekers ook de vliegtuigen doorlopen.



Hoe je de 1500e(!) Boeing 747 kunt herkennen:




En mocht je nog eens in Bangkok komen en wat unieks willen zien; hier staat HS-UTQ. Een 747-146B van Orient Thai Airlines dat eerder door het leven ging als JA8170 voor Japan Airlines.











[ Bericht 3% gewijzigd door Iemand91 op 05-07-2014 00:36:30 ]
  zaterdag 5 juli 2014 @ 02:26:27 #27
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_141918930
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 juli 2014 22:30 schreef blingbling11 het volgende:
Zou ik zeker doen!
787 zou een totaal nieuwe vliegervaring moeten zijn :)
Done! Door een actie van LAN ben ik sowieso goedkoper uit dan ik dacht, dat scheelt alweer. En ik ga bij het inchecken kijken of ik een upgrade kan krijgen van Buenos Aires naar Santiago naar Business Premium in die 787 met mijn punten :P Dat ik dan SCL LIM in een aftandse 767 vlieg neem ik maar voor lief, het gaat toch om die 787 ervaring :Y

Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
  zaterdag 5 juli 2014 @ 05:37:26 #28
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_141920819
Beetje youtuben en dan kom ik een crosswind filmpje tegen dat ik nog niet kende (Birmingham). Kon met moeite mijn avondeten binnenhouden en dan zat ik gewoon achter mijn PC te kijken :X
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
  zaterdag 5 juli 2014 @ 10:39:08 #29
360332 Fiorano
Drive tot the Maxx
pi_141922711
Oeps, treintje ontspoort:


Regel 1: De Scheidsrechter heeft altijd gelijk
Regel 2: Als de Scheidsrechter geen gelijk heeft, treedt onmiddellijk regel 1 in werking
  zaterdag 5 juli 2014 @ 11:07:15 #30
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_141923217
So!
  zaterdag 5 juli 2014 @ 11:42:41 #31
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_141923939
Ben benieuwd hoeveel er boven nog schade hebben opgelopen.

Filmpje incl. hoe het er boven uitziet:
http://www.nbcmontana.com(...)-clark-fork/26803374

Losliggende tailsection:
http://www.king5.com/news(...)lery=y&img=3&c=y&c=y


  zaterdag 5 juli 2014 @ 15:18:25 #32
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_141929777
Ging ik net mn deur uit kwam er net een c130 landen op schiphol, iemand die er meer van weet?
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
pi_141930181
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 juli 2014 15:18 schreef Woods het volgende:
Ging ik net mn deur uit kwam er net een c130 landen op schiphol, iemand die er meer van weet?
Een Engelse. Uit Frankrijk en zometeen weer naar Frankrijk.
2015: <span class="s">MLA - JFK - PMI</span>
  zaterdag 5 juli 2014 @ 18:38:26 #34
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_141936896
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 juli 2014 15:28 schreef Thetallguy het volgende:

[..]

Een Engelse. Uit Frankrijk en zometeen weer naar Frankrijk.
^O^
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
  zaterdag 5 juli 2014 @ 21:19:28 #35
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_141943835
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 juli 2014 23:18 schreef Iemand91 het volgende:

En mocht je nog eens in Bangkok komen en wat unieks willen zien; hier staat HS-UTQ. Een 747-146B van Orient Thai Airlines dat eerder door het leven ging als JA8170 voor Japan Airlines.

[ [url=http://cdn-www.airliners.net/aviatio(...)26659.jpg]afbeelding[/url] ][ [url=http://cdn-www.airliners.net/aviatio(...)77630.jpg]afbeelding[/url] ]


[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
747-100 heeft toch helemaal niet zo'n lang bovendek?
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
pi_141944227
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 juli 2014 21:19 schreef Woods het volgende:
747-100 heeft toch helemaal niet zo'n lang bovendek?
Klopt, maar Boeing bood de SUD-conversion voor de 747-100 en -200 aan; Stretched Upper Deck.
O.a. KLM heeft er 10 -200's laten ombouwen (PH-BUH t/m PH-BUT).



KLM was samen met Union de Transports Ariens (UTA) en Japan Airlines (JAL) - die beiden 2 lieten ombouwen (of is ombouwen niet echt het goede woord voor de JAL kisten; die kwamen zo direct uit de fabriek geloof ik) - de enige maatschappij die dat ook deed.

[ Bericht 6% gewijzigd door Iemand91 op 06-07-2014 02:29:22 ]
  zaterdag 5 juli 2014 @ 21:34:04 #37
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_141944309
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 juli 2014 21:31 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Klopt, maar Boeing boodt de SUD-conversion voor de 747-100 en -200 aan; Stretched Upper Deck.
O.a. KLM heeft er 10 -200's laten ombouwen (PH-BUH t/m PH-BUT).

[ afbeelding ]
Nooit geweten, verklaart een hoop :s)
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
pi_141948662
Van-alles-wat post:

- Voor de mensen in het Noorden en Oosten van het land; opletten morgenvroeg:

Fly by Hawker Hunter luchtmachtbasis Twenthe
quote:
BREDA - Op zondag 6 juli 2014 vinden er tussen 09:15 uur en 11:30 uur vliegbewegingen plaats op vliegbasis Leeuwarden. Het betreft een vlucht van de Hawker Hunter, een toestel van de Dutch Hawker Hunter Foundation (DHHF), die in het kader van de 10e editie van de Good Cause Rally op voormalig luchtmachtbasis Twenthe een fly by verzorgt.

De Good Cause Rally ontvangt op 6 juli meer dan 300 gasten. Kinderen met een ernstige ziekte en hun familie.

Meer dan 60 supersportcars staan klaar om rondritten te verzorgen over een speciaal voor dit evenement aangelegd circuit op de Vliegbasis Twente. Merken als Ferrari, Porsche, Lamborghini, Aston Martin, Bugatti, etc.

De particuliere bezitters stellen belangeloos hun passagiersstoel ter beschikking voor een paar rondjes op de track.
Gaat om G-BWGL:



Blijkbaar is er voetbal aan de gang ( :O ) en dan komt dit bericht langs. Wat bijvoorbeeld bij het AD staat:

quote:
Er is voor Oranjesupporters een tekort aan vliegtuigen naar Brazili volgende week. Als het Nederlands elftal de halve finale bereikt, wordt het moeilijker om naar het Zuid-Amerikaanse land te reizen. De prijzen voor vluchten rijzen de pan uit. Dat schrijft De Telegraaf.

Het vakantiehoogseizoen is in Europa begonnen, dus er zijn nu geen extra vliegtuigen in te huren', klaagde topman Joost Romeijn van KNVB-reisorganisatie Sunweb. Hij kan naar So Paulo slechts n afgeschreven MD-11 van KLM inzetten, waar 250 tot 410 passagiers in kunnen. Arkefly heeft volgens hem ook niks meer beschikbaar.

Corendon heeft nog een halve Boeing 777 van de KLM op de dinsdagvlucht van Schiphol naar So Paulo kunnen reserveren. Met twee hotelovernachtingen en transfers komt dat WK-pakket op bijna 3000 euro.
Afgeschreven? Nope. :N
250-410(!) passagiers? Nope :N
(tenzij je niet aan veiligheidseisen wil gaan voldoen, er gaan dus 285 passagiers in een KLM MD-11)

Een van Singapore's Airbus A340-500 heeft gelukkig een nieuwe bestemming gevonden: 9V-SGD die in maart op
Tarbes–Lourdes–Pyrnes Airport is gezet (als laatste van de 5 Singapore A340-500's) gaat vanaf mei dit jaar door het leven als VP-CMS voor (totl niet verrassend Las Vegas Sands), waar het o.a. VIP 737's, 767 en 747SP's vergezeld.
Is vandaag naar Las Vegas gevlogen.

Wat het lot is/wordt van de 4 andere A345's van Singapore is mij onbekend.

Op LAX in 2012:


Op Tarbes begin dit jaar:



- KLM MD-11 in een Samsung spotje (00:20 t/m 00:23):



Matt Guthmiller is momenteel met zijn Beech A36 Bonanza (N367HP) bezit met een round-the-world vlucht. Op 31 mei is hij vertrokken vanuit El Cajon in Californi en vliegt richting het Oosten.
Momenteel is hij in Brisbane Australi. Op 24 juli is hij 19 jaar, 7 maanden en 25 dagen oud; de Australische Ryan Campbell was zo oud toen zijn round-the-world vlucht erop zat.
Dus als hij voor 24 juli weer is geland zal hij de jongste persoon zijn die ooit een solo round-the-world vlucht heeft gedaan.

Zijn vorderingen zijn op zijn website te volgen; zijn kist is ook op flightradar/flightaware te volgen. Ook te volgen op Twitter.



[ Bericht 1% gewijzigd door Iemand91 op 06-07-2014 02:34:38 ]
pi_141974581
En vandaag in de geschiedenis:

- 6 juli 1951: boven Noord-Korea tankt een Boeing B-29 Superfortress 4 Lockheed P-80 Shooting Stars.
Dit is de eerste keer dat er in de lucht wordt bijgetankt onder gevechtsomstandigheden.

(Foto is niet van deze gebeurtenis; dit is in 1952 boven Korea en het vliegtuig dat bijgetankt wordt is een Republic F-84E Thunderjet)




- 6 juli 1996: Delta Air Lines vlucht 1288, een McDonnell Douglas MD-88 (N927DA) van Pensacola International Airport (Florida) naar Hartsfield–Jackson Atlanta krijgt Turbine engine failure op de linkermotor en onderdelen van de motor vliegen de cabine binnen. Een moeder en haar 12 jaar oude zoon overleven het niet. Verder vallen er nog 5 gewonden; waaronder nog 2 van haar kinderen.




N927DA vliegt nog steeds rond voor Delta; op het moment dat ik dit schrijf landt hij ongeveer op Charlotte Airport vanuit Atlanta.



- 6 juli 1998: Hong Kong Kai Tak International Airport sluit haar deuren na 73 jaar. Het vliegveld met de unieke checkerboard aanvliegroute kan de groei niet meer aan.



De laatste arrival was Dragonair KA841 (A320-200) uit Chongqing Jiangbei die landde op 5 juli om 23:38 uur.
De laatste geplande commercile vanuit Kai Tak was Cathay Pacific 251 (747-400) naar London Heahtrow dat op 6 juli om 00:02 uur vertrok.
Er werden ook nog 23 kisten naar het nieuwe Chek Lap Kok Airport gevlogen en de laatste (een Cathay Pacific A340-300 onder CX3340) vertrok om 01:05 uur op de vroege ochtend van 6 juli. Daarna worden de lichten gedimd.



Die ochtend gaat alles over naar het nieuwe (25 kilometer verderop gelegen) vliegveld waar om
6:25 uur de eerste vlucht (Cathay Pacific 889 uit New York JFK) land. De opening ging overigens gepaard met veel tegenslag; vluchtdisplays werkten niet, vrachtafhandeling ging verkeerd enz. enz.
Het nieuwe Hong Kong International Airport open 9 dagen na de opening van het nieuwe Kuala Lumpur Airport. 3 dagen later worden op 10 juli 1998 de hoogte-restricties voor bebouwing rondom Kai Tak opgeheven.

De locatie van Kai Tak wordt nu gebruikt als Cruise Terminal.



- 6 juli 2013: Asiana Airlines 214, een 7 jaar jonge Boeing 777 (HL7742) vanuit Incheon, Zuid-Korea crasht om 11:28 uur in de ochtend op baan 28L van San Francisco Airport. Uiteindelijk overleven 3 personen het niet; van deze 3 overlijdt een later in het ziekenhuis; een ander wordt overreden door een crashtender).



Pas geleden kwam de NTSB naar buiten dat het ongeluk vooral aan pilot error is te wijten.
Onderstaande foto is gemaakt op 8 juli, 2 dagen later (fijn voor de passagiers aan de linkerkant :X ):

  zondag 6 juli 2014 @ 18:40:31 #40
46705 Kleffe_Dop
Sic Mundus Creatus Est
pi_141975658
Bij de Asiana crash is er maar n fragment dat me altijd weer te binnen schiet:


:D
pi_141978442
Ik weet, het is de Telegraaf, maar dit is toch wel redelijk bijzonder: http://www.telegraaf.nl/t(...)jna_op_Airbus__.html

Op Barcelona: Een taxinde Airbus steekt een active runway over waar net een Boeing-toestel wil landen. Gevolg, go around voor de Boeing. Hoe het berhaupt zo ver heeft kunnen komen?
pi_141978723
quote:
0s.gif Op zondag 6 juli 2014 19:59 schreef MaxMark het volgende:
Ik weet, het is de Telegraaf, maar dit is toch wel redelijk bijzonder: http://www.telegraaf.nl/t(...)jna_op_Airbus__.html

Op Barcelona: Een taxinde Airbus steekt een active runway over waar net een Boeing-toestel wil landen. Gevolg, go around voor de Boeing. Hoe het berhaupt zo ver heeft kunnen komen?
En directe link naar youtube filmpje:


Of de A340 heeft niet geluisterd of de toren heeft verkeerd geinstructueerd.

En nou praat ik dit op geen enkele manier goed, maar in deze situatie valt het wel mee. De 767 crew heeft de A340 ruim op tijd kunnen zien en kon een go-around maken.
Maar ja; 's nachts of met mist o.i.d. was dat wel anders geweest...
  zondag 6 juli 2014 @ 20:26:24 #43
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_141979498
quote:
0s.gif Op zondag 6 juli 2014 20:07 schreef Iemand91 het volgende:
Of de A340 heeft niet geluisterd of de toren heeft verkeerd geinstructueerd.
Sowieso hebben ze zitten slapen in die 340, verkeerde instructies of niet, bij het oversteken moeten ze /altijd/ kijken of de baan vrij is! Waren zeker nog met hun hoofd bij de overwinning op Belgie :N
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_141984269
Passagiers aan de rechterkant in die A340 moeten toch even geschrokken zijn ;)
2015: <span class="s">MLA - JFK - PMI</span>
  zondag 6 juli 2014 @ 22:23:39 #45
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_141986320
quote:
0s.gif Op zondag 6 juli 2014 21:47 schreef Thetallguy het volgende:
Passagiers aan de rechterkant in die A340 moeten toch even geschrokken zijn ;)
Welnee, dat waren Argentijnen en die zijn wel gewend aan (economische) crashes _O-
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_141988153
Van-alles-wat-post:

quote:
[message=42507245,noline]CyBeR schreef op zaterdag 05 juli 2014 @ 23:49[/message]:
Ligt 285 tussen de 250 en 410 of niet? :P
Ze konden ook even op een willekeurige internetpagiina (to KLM's eigen site aan toe) checken.
Maar ach, journalistiek is sowieso beroerd en met de dag slechter. :N
En dan heb ik het heus niet alleen over luchtvaart.
quote:
Ze hebben het maximum genomen in een single-class config. Dat die er niet in zit en binnen nu en twee weken niet in komt doet daarbij niet ter zake :P
PH-KCB vertrekt als KL9985 op 8 juli om 09:00 uur naar Brazili.

Er staat weer een 787 op Schiphol; de 5e keer dat er een 787 op Schiphol kwam; op die van Arke na natuurlijk.

N27903 van United verving vandaag de standaard 777-200 en landde vanmorgen om 8:30 uur.
Staat momenteel op G73; de terugvlucht is afgelast; waarschijnlijk vanwege het feit dat er geen United 787 crew in Amsterdam was.

Landing vanmorgen:





South African Airways heeft hun 6e A340-200 met pensioen gestuurd. ZS-SLF (de 6e gebouwde A340) is 29 juni vanuit Johannesburg naar Tarbes gegaan
(waar nog meer A340's staan zoals dus die van Singapore Airlines)

ZS-SLF op Tarbes op 29 juni (in Zuid-Afrika dus al ontdaan van livery):



Daarmee zijn er nog maar 7 A340-200's actief; 2 bij Aerolineas Argentinas (LV-ZPO en LV-ZPX), EgyptAir (SU-GBN en SU-GBM) en Royal Jordanian (JY-AIA, JY-AIB en JY-AID).
Aerolineas is ook bezig met het uitfaseren van de A342's (deel wordt gesloopt; deel naar Argentijnse luchtmacht), Royal Jordanian ook en EgyptAir is onbekend.

[ Bericht 0% gewijzigd door Iemand91 op 06-07-2014 23:27:48 ]
  zondag 6 juli 2014 @ 23:22:28 #47
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_141989213
Niet helemaal het juiste topic natuurlijk, maar toch wel grappig om hier even te posten. Een soort bananensplit op zijn Argentijns, het mocht wat kosten :X Hebben dus een oud toestel gestript, midden door Buenos Aires vervoerd naar het vliegveld van Morn (what´s in a name) en daar weer opgebouwd, incl LED schermen ipv raampjes. Enorme kranen er omheen en dan n of andere domme bimbo in de zeik nemen door acteurs te laten vechten en vooral het simuleren van flinke turbulentie, kotsende medepassagiers, rook in de cabine... En als dan ook nog de zuurstofmaskertjes vallen en iedereen een maskertje heeft behalve jij, dan staat het huilen je nader dan het lachen >:)

http://www.videosxt.net/b(...)hacerte-en-un-avion/
Wel alles in het Spaans uiteraard, sorry
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_142031706
Air France-KLM to decide on Martinair future by month-end
quote:
KLM Royal Dutch Airlines (KL, Amsterdam) and partner Air France (AF, Paris CDG) will announce their plans concerning the future of cargo subsidiary, Martinair (MP, Amsterdam), on July 25. Industry publication, the Loadstar, says the Franco-Dutch carrier has appointed Goldman Sachs to oversee the sale which could include its fleet of B747-400(F)s and MD-11(F)s, its Air Operators Certificate and personnel.

As a deal sweetener, KLM will likely pledge not to operate freighters out of Amsterdam.

While a decision was scheduled to have been made earlier in the year, complexities associated with the sale have rendered the process far more tricky than previously anticipated.

Among the more delicate details are the futures of 600 staff currently employed at Martinair and whose unions have called for "structured dialogue" about the proposed sale. In addition, the structure of the company is also presenting management with headaches given that Martinair consists not only of a cargo airline, but also of a Regional Jet Centre (RJC) (catering to Fokker Aircraft (Woensdrecht) and Embraer (So Jos dos Campos) MRO requirements) and a flight academy.

"The RJC was formed last year, after the majority of Martinair’s previous maintenance abilities were transferred to KLM Engineering & Maintenance. RJC’s key customer is now KLM cityhopper (WA, Amsterdam). Sources in Amsterdam suggested that RJC would become an independent company after any sale, but there have been question marks over whether KLM would continue to outsource its Embraer maintenance, or bring it in-house, thus depriving RJC of its top customer," the report said.

Dutch media reports claim talks have thus far been held with Etihad Airways (EY, Abu Dhabi Int'l) among others though it is uncertain as to how the Emirati carrier will approach any possible buy-in in light of European investment laws that cap foreign ownership at 49%.

Despite the restriction, Loadstar speculates that Martinair could "propel" Etihad Cargo's fleet and network given its strong position in the South American and East African markets.
Nou; mijn 2020 was zelfs dus nog rooskleurig.
Ik zeg; Martinair bestaat zeer binnenkort niet meer.

Martinair is weinig waard (bijv. qua (bijv. qua vloot: MD-11 vs bijv. 777F's); er is hevige concurrentie (zowel geografisch op Amsterdam als tussen maatschappijen) en steeds meer cargo gaat op reguliere pax-vluchten mee.
Dat gecombineerd zegt mij dat Martinair heel snel zal verdwijnen...

Oh, en de eerder genoemde nieuwe aanwinst van Sands / Sheldon Adelson (wie de politiek in de VS volgt weet wel wie dat is; op 7 na rijkste persoon ter wereld waar de conservatieve presidentskandidaten de hielen van likken/beleid aanpassen om geld van hem te krijgen):



[ Bericht 2% gewijzigd door Iemand91 op 08-07-2014 00:51:04 ]
pi_142078688
Vandaag (9 juli) in de geschiedenis:

- 9 juli 1924: KLM heeft de primeur om het eerste (grote?) dier via de lucht te vervoeren. Fokstier Nico werd in Rotterdam in KLM's Fokker F.III (H-NABR) geladen voor een vlucht naar Parijs. Wegvervoer was moeilijk; in Belgi heerste mond- en klauwzeer).



(Ik zou zweren dat ik die linker-foto eerder heb geplaatst maar ik kan 'm niet meer vinden :$ )

Deze kist stort 4 jaar later op 24 juli 1928 stort deze kist in de Waalhaven neer na de start aldaar.

- 9 juli 1956: het eerste geval van een propeller loss op een turbo-prop. Helaas ook direct met dodelijke afloop; de propellor schoot door de cabine met de dood van een vrouw als gevolg. De kist kon wel veilig landen. Dit gebeurde op Trans-Canada Air Lines vlucht 304 van Chicago naar Montreal.



In other news:

Onboard video van de delivery flight van D-ABYP - de 1500e 747 - inclusief fly-by over Paine Field:

En de eerste foto's van PH-KCC zijn opgedoken. Deze MD-11 van KLM vertrok op 7 april naar San Bernardino in Californi (en niet zoals -KCF, -KCG, -KCH, -KCI en -KCK naar Victorville).
Deze foto's zijn gemaakt op 23 juni.

Zoals eerder vermeld lijkt -KCH gesloopt te zijn, ondertussen -KCI ook (stond op 14 juni in scrapping area) en mogelijk is er dus ook al begonnen aan -KCF, -KCG en/of -KCK). ;(



pi_142093493
Random nieuws:

De eerste Boeing 787-9 is afgeleverd. ZK-NZE voor Air New Zealand is gisteren geleverd.

FlyAirNZ twitterde op woensdag 09-07-2014 om 07:15:08 Air New Zealand celebrates world’s first @BoeingAirplanes 787-9 aircraft in style #AirNZ787 reageer retweet
(De 787-9 is 6 meter langer dan de 787-8, kan zo'n 40 passagiers meer meenemen, meer vracht en zo'n 900 kilometer verder vliegen)



Order Emirates voor 150 Boeing 777X-toestellen definitief
quote:
DUBAI – Emirates heeft een handtekening gezet onder een definitief ordercontract voor 150 Boeing 777X-toestellen. De order omvat 115 toestellen van het type 777-9X en 35 keer de kleinere 777-8X. De deal omvat de aankooprechten op nog eens vijftig extra 777's, zo maakte Boeing woensdag bekend.

Boeing en Emirates kondigden de deal aan op de Dubai Airshow in november 2013. De cataloguswaarde loopt inclusief opties op tot 75 miljard dollar.

Emirates is nu al 's werelds grootste gebruiker van de Boeing 777, waarvan het er 138 in de vloot heeft. Naast de 150 777X-toestellen heeft de maatschappij uit Dubai nog 58 777's van de huidige generatie in bestelling staan.

De 777X borduurt voort op de succesvolle 777-serie, die sinds 1995 in dienst is. Dankzij nieuwe zuinige GE9X-motoren van GE Aviation en een nieuw vleugelontwerp moet het brandstofverbruik flink lager liggen in vergelijking tot andere vliegtuigen van hetzelfde formaat.

De 777X bevindt zich nog in de ontwerpfase. De productie moet in 2017 van start gaan, terwijl de eerste leveringen zijn voorzien in 2020. Tot nu toe bestelden zes klanten - waaronder ook Etihad, Qatar Airways en Lufthansa - een totaalaantal van driehonderd 777X-toestellen.
Dit betekent dat de orderlijst voor de 777x in een klap meer dan verdubbeld van 66 naar 150 orders (exclusief de 50 extra opties van Emirates).
Eerdere orders zijn van Lufthansa (20), Cathay (21) en Etihad (25).

Tevens gaan de eerste 777's van Emirates over zo'n 2 jaar in 2016 met pensioen.

Level playing field? Sure :') ...

Air France-KLM onderhandelt over overname Wizz Air
quote:
PARIJS - Air France-KLM is met budgetmaatschappij Wizz Air in vergevorderde onderhandelingen over een overname van die Hongaarse prijsvechter. Bronnen in Parijs hebben dat tegen Luchtvaartnieuws.nl gezegd. Wizz Air moet de low budget operatie van Air France KLM een bredere basis geven dan alleen Transavia in Nederland en Frankrijk.

Wizz Air heeft een groot aantal bases in Centraal- en Oost-Europa, onder meer in Boedapest, Katowice en Warschau. De maatschappij vliegt uitsluitend met Airbus A320-200’s, waarvan het er ruim vijftig in de vloot heeft.

De nog jonge prijsvechter, die in 2003 werd opgericht, opereert in Nederland al vanaf Eindhoven Airport, naast onder meer Transavia en Ryanair. Vooral in Roemeni heeft Wizz Air de laatste tijd haar operaties flink uitgebouwd. De maatschappij bestaat uit twee 'operating airlines': Wizz Air Hungary en Wizz Air Ukraine.

Transavia, op dit moment de enige budgetdochter van Air France-KLM, is te kleinschalig om concurrenten als Ryanair, easyjet en Vueling het hoofd te kunnen bieden. De vloot van ruim dertig toestellen weegt niet op tegen die van Ryanair en easyJet, met elk enkele honderden vliegtuigen.

Leidende positie
De berichten uit Parijs over Wizz Air worden door Transavia-directeur Mattijs ten Brink bevestigd noch ontkend. "Zoals door Alexandre de Juniac - de president directeur van de Air France KLM Groep - is aangegeven, onderzoekt AFKL Groep de mogelijkheden om een leidende positie in Europese point-to-point markt te verwerven. Ik kan niet bevestigen of dit een concreet scenario is", aldus Ten Brink.

Vanuit Nederland vliegt Wizz Air vanaf Eindhoven naar zo’n vijftien bestemmingen in Centraal- en Oost-Europa, varirend van Boedapest, Warschau en Boekarest tot Riga, Belgrado, Debrecen en Belgrado. Het totale routenetwerk van de maatschappij omvat driehonderd routes. Wizz Air heeft ruim tweeduizend personeelsleden in dienst. Operationeel directeur van Wizz Air is overigens voormalig Martinair-topman Diederik Pen.


[ Bericht 1% gewijzigd door Iemand91 op 09-07-2014 15:03:34 ]
pi_142116646
A6-EEX is op dit moment op weg naar Dubai vanuit Hamburg. (Flightradar) A6-EEX is de 154e gebouwde A380 en Emirates 50e(!) A380. Er moeten nog 90 volgen...

Vertrek in Hamburg vanmiddag:


pi_142134288
Er gaat niets boven Groningen; na FlyBe een nieuwe aankondiging van een lijndienst. Wizzair start Groningen - Gdansk per 28 oktober.
2015: <span class="s">MLA - JFK - PMI</span>
pi_142134850
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juli 2014 12:47 schreef Thetallguy het volgende:
Er gaat niets boven Groningen; na FlyBe een nieuwe aankondiging van een lijndienst. Wizzair start Groningen - Gdansk per 28 oktober.
En Wizz Air start ook Maastricht - Katowice per 28 oktober. Bovendien gaan ze in het winterseizoen vaker op Eindhoven vliegen tov het vorige winterseizoen.

Overigens,

quote:
(Reuters) - Central European airline Wizz Air is not in talks with potential buyers, a company spokesman was quoted as saying by business website Portfolio on Wednesday, denying media reports that Air France KLM (AIRF.PA) was in advanced talks to buy the budget carrier.

"Wizz Air, thanks to its successes, is often approached by possible investors," the spokesman, Daniel de Carvalho said. "... Wizz Air is not in such talks at the moment."

The low-cost airline last month scrapped plans to raise 200 million euros (159.14 million pounds) on the London stock market
.
If you love supersof & are 100% proud of it copy this and make it your signature!
If you love Ezell & are 100% proud of it copy this and make it your signature!
pi_142139625
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juli 2014 13:05 schreef Muto het volgende:

[..]

En Wizz Air start ook Maastricht - Katowice per 28 oktober. Bovendien gaan ze in het winterseizoen vaker op Eindhoven vliegen tov het vorige winterseizoen.

Overigens,

[..]

.
Ook goed nieuws voor Maastricht dus, en dat op de eerste dag van de FlyBe operatie! :)
2015: <span class="s">MLA - JFK - PMI</span>
pi_142152691
Wat enorm irritant dat Maastrict MAA_Airport gebruikt als Twitter handle. MAA = Chennai in India, prutsers. :)
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
pi_142153522
Random story (vaker doen?)

(September 2012)


Op de grootste luchthaven van Luxemburg (Luxemburg-Findel) zijn ze gestart met de sloop van VP-BXC.
Op zich niet zo hl erg bijzonder (hoewel buiten Frankrijk en vooral de UK niet zo heel veel sloopverhalen van 747's binnen Europa tegen kom) maar wat hier best bijzonder aan is, is het feit dat deze kist daar al zo'n 5,5 jaar heeft gestaan.
De kist vloog voor TESIS Aviation Enterprise - een Russische cargo-maatschappij) toen het in september 2008 vanuit de Bermudas naar Frankfurt voor onderhoud vloog. De Duitsers weigeren echter hun de toegang en ze moesten uitwijken naar Luxemburg. De planning was om later alsnog door te vliegen maar de SAFA (Safety Assessment of Foreign Aircraft) zag bij inspectie diverse technische gebreken waardoor de kist aan de grond bleef.

Een maand later ging de maatschappij failliet. De piloten hebben een paar dagen na de landing de kist verlaten en lieten alles achter, eten en drinken, persoonlijke items en officile papieren.





Het heeft sinds september 2008 altijd daar gestaan. Hier op Google Maps.

De 747-258B die op 6 december 1979 haar eerste vlucht maakt en eerder als 4X-AXH tot 2006 27 jaar lang voor El Al vloog (livery iemand? :P ) en dus net 2 jaar voor Tesis, wordt nu uiteindelijk gesloopt, nadat het de afgelopen jaren al langzaam van enkele onderdelen was ontdaan.
VP-BXC is de 418e 747 van de assembly line.

(Mei 2011)
pi_142153734
Oh, en nu op EEN de 2e aflevering van Inside Gatwick, 22:20 - 22:40 uur:
quote:
De assistenten in de terminal hebben een gevarieerde baan; ze wijzen passagiers de weg, rekenen af met brandalarmen, dienen de eerste zorgen toe in noodgevallen en helpen gestrande passagiers. Maar Richard Voice en Stuart Bones vrezen dat hun job in gevaar is door de geplande afslanking van hun departement. Ze zijn daarom vastberadener dan ooit om te bewijzen wat ze waard zijn.
  donderdag 10 juli 2014 @ 22:34:32 #58
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_142154512
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juli 2014 22:08 schreef Iemand91 het volgende:
Random story (vaker doen?)
Yes please :Y Vooral omdat je altijd zeer uitvoerig bent en met gave foto´s ondersteunt! ^O^
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_142155495
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juli 2014 22:08 schreef Iemand91 het volgende:
Random story (vaker doen?)
^O^
pi_142156471
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juli 2014 22:08 schreef Iemand91 het volgende:
Random story
Ja top man!!
pi_142156580
Ik heb een verzameling foto's van oude vliegtuigen, willen jullie die zien of is een picdump hier niet de bedoeling?
pi_142159051
Mooi dat het gewaardeerd wordt; is al het werk toch niet voor niets (want het kost toch wel tijd soms; zoals ook onderstaande post).

quote:
2s.gif Op donderdag 10 juli 2014 23:30 schreef Nemephis het volgende:
Ik heb een verzameling foto's van oude vliegtuigen, willen jullie die zien of is een picdump hier niet de bedoeling?
:Y

Misschien wel handig als je dat via een dropbox-link doet o.i.d. Of een album op Imgur.
Want ik merk dat ik soms al wat moeite heb om dit topic te openen door de vele (grote) foto's; grotendeels ook mijn schuld :@

Vandaag in de geschiedenis (richt ik mij op 2 ongelukken):



- 11 juli 1973: Op het toilet achterin PP-VJZ, een Boeing 707-320C van Varig die vlucht 820 uitvoerde van Rio de Janeiro–Galeo International Airport naar Orly Airport bij Parijs ontstaat brand, mogelijk door een niet gedoofde sigaret.
Het vliegtuig vult zich al snel met dikke giftige rook; zuurstofmaskers voor de passagiers waren er nog niet.
Vanwege de ernst van de situatie probeert de crew een noodlanding te maken op een veld bij Saulx-les-Chartreux, zo'n 5 kilometer ten zuiden van Orly Airport, op dit moment waren de passagiers al overleden aan rookinhalatie; de brand was - tot op dat moment - slechts beperkt gebleven tot het toilet.
Van de 17 crew overleven er 10, van de 117 passagiers overleeft er maar 1.





PP-VJZ, de 683e 707, begon haar leven op 6 maart 1968 als N7322S voor Seaboard World Airlines en ging op 31 maart 1969 naar Varig. Het was een combi-toestel; linksvoor zat een groot luik en zo kon de -320C gebruikt worden voor vracht f passagiers (niet tegelijk).



Ruim 5 jaar later op 30 januari 1979 vertrok Varig vlucht 967. PP-VLU, een Boeing 707-323C freighter die vertrokken was vanaf Narita International Airport in Tokyo. Deze zou een stop maken op LAX en daarna doorvliegen naar Rio de Janeiro–Galeo International Airport.
Het vervoerde onder andere 153 schilderijen van Manabu Mabe ter waarde van $1.24 miljoen die van een tentoonstelling in Tokyo kwamen.

Hier de kist in Stockholm op 18 december 1975.


PP-VLU was de 519e Boeing 707 en was op 31 augustus 1966 aan American Airlines geleverd als N7562A. Op 28 maart 1974 is de kist aan Varig geleverd




Echter na zo'n 30 minuten werd de radio contact verloren toen de kist op zo'n 200 kilometer van Tokyo was boven de Grote Oceaan. Het vliegtuig en de inzittenden zijn nooit meer terug gevonden.

En nou wat deze crashes verbindt; de captain van vlucht 820 (Gilberto Araujo da Silva) was ook de captain van deze vlucht...

[ Bericht 30% gewijzigd door Iemand91 op 11-07-2014 03:25:48 ]
pi_142164516
Ik kijk dagelijks op http://www.reddit.com/r/HistoryPorn , daar staan historische foto's over allerlei onderwerpen. Er staan ook vliegtuigfoto's tussen, en dit is wat er de afgelopen maanden op stond.
Ik had het allemaal mooi op volgorde van oud naar nieuw en soort bij soort, maar bij het uploaden is het een zooitje geworden.











































































































  vrijdag 11 juli 2014 @ 11:15:21 #64
360332 Fiorano
Drive tot the Maxx
pi_142164547
@iemand91

Meer van dit! Held ☺
Regel 1: De Scheidsrechter heeft altijd gelijk
Regel 2: Als de Scheidsrechter geen gelijk heeft, treedt onmiddellijk regel 1 in werking
pi_142165960
quote:
0s.gif Op woensdag 9 juli 2014 23:11 schreef Iemand91 het volgende:
A6-EEX is op dit moment op weg naar Dubai vanuit Hamburg. (Flightradar) A6-EEX is de 154e gebouwde A380 en Emirates 50e(!) A380. Er moeten nog 90 volgen...

Vertrek in Hamburg vanmiddag:

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
De ceremonie:





Lading van hulpgoederen:
quote:
For the ferry flight from Hamburg to Dubai, the aircraft was loaded with 41 tonnes of relief goods. This is the biggest amount which has ever been transported on a single flight organised by the Airbus Corporate Foundation. The goods will be deployed in cooperation with ACF (Action Contre la Faim) to a UN Humanitarian Response Depot in Dubai.


En deze kist is op dit moment op weg naar Schiphol voor haar allereerste commercile vlucht! :D
pi_142169553
quote:
14s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 11:14 schreef Nemephis het volgende:
Ik kijk dagelijks op http://www.reddit.com/r/HistoryPorn , daar staan historische foto's over allerlei onderwerpen. Er staan ook vliegtuigfoto's tussen, en dit is wat er de afgelopen maanden op stond.
Ik had het allemaal mooi op volgorde van oud naar nieuw en soort bij soort, maar bij het uploaden is het een zooitje geworden.
En bedankt h. :( Ik zit nu al een half uur dat door te lezen. }:|
pi_142172133
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 13:43 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

En bedankt h. :( Ik zit nu al een half uur dat door te lezen. }:|
You're welcome! Staan interessante foto's tussen h ^O^
pi_142194355
En vandaag in de geschiedenis:



- 12 juli 1785: de Franse Jean Pierre Blanchard maakt als eerste een bemande ballonvaart boven Nederland. In de grote zaal van Het Oude Hof (het latere Paleis Noordeinde) werden 2 ballonen tentoon gesteld; degene waarmee hij Het Kanaal was over gevaren en waarmee hij later die dag over Nederland zal vliegen.
Om 19:30 uur ging hij vanuit de Paleistuin in Den Haag (waar 2 jaar eerder in 1783 de eerste luchtballon in Nederland werd opgelaten) de lucht in.
Bij de landing in een weiland bij Zevenhuizen werd hij opgewacht door boze boeren (er waren veel mensen die niet gediend waren van deze experimenten).
Hier werd zijn ballon dan ook lek geprikt en de mand kapot gemaakt.

In 1963 werd in de Paleistuin een herdenkingsbeeld geplaatst.
Ik weet niet waar die precies in de tuin staat; maar mocht je hem zien; nu weet je waar die voor is. ;)



- 12 juli 1910: Charles Stewart Rolls, geboren op 27 augustus 1877 overlijdt bij zijn Wright Flyer boven Hengistbury Airfield in Bournemouth toen hij de start afbrak.
Hij was de eerste Brit die verongelukte in een vliegtuig-gerelateerd ongeluk; en de 11 persoon wereldwijd.



Charles Rolls is natuurlijk bekend van Rolls-Royce Limited, het bedrijf dat zou ontstaan nadat hij op 4 mei 1904 een ontmoeting met ene Frederick Henry Royce in het Midland Hotel in Manchester had.
Deze zou later de auto's bouwen, maar (om on-topic te blijven) natuurlijk ook later de vliegtuigmotoren.

Slechts een ruime maand eerder had hij op 2 juni 1910 als eerste persoon een retourvlucht gemaakt over Het Kanaal. Lang heeft hij daar dus niet van kunnen genieten. Deze vlucht heb ik eerder besproken: eerdere post hierover staat hier.



- 12 juli 1929: de eerste vlucht van de Dornier Do X; de grootste, zwaarste en krachtigste vliegboot van dat moment. Het werd aangedreven door 12 Bristol Jupiter motoren van elk 524 pk; de gashendels werden bediend door een werktuigkundige; de piloot vroeg aan deze man om deze te verhogen of te verlagen.



Het was luxe uitgevoerd voor de passagiers (66 voor lange vluchten, 100 voor korte); het naderde de luxe van de Oceaanlijner; rookkamer, bar, eetsalon en zitplaatsen die konden worden omgebouwd tot bedden.



Het werd geen bijster groot succes en nadat het ruim 3 jaar heeft stilgestaan na schade (staart was afgebroken bij een landing) kwam het in het nieuwe Deutsche Luftfahrt-Sammlung terecht.
Echter werd de kist verwoest bij een bombardement door de RAF in de nacht van 23-24 november 1943.

Het afgebroken staartdeel bestaat nog wel; dat staat in het Dornier Museum in Friedrichshafen.

Er zijn nog 2 (grotere) exemplaren van gebouwd voor een Italiaanse order maar die zijn uiteindelijk in 1937 gesloopt.




- 12 juli 1957: Dwight D. Eisenhower is de eerste president van de VS die in ambt per helikopter vliegt.
Om 14:08 in de middag vertrokken ze in een Bell UH-13J Sioux (57-2729) vanuit de tuin van het Witte Huis naar Camp David. 57-2729 staat nou in het Steven F. Udvar-Hazy Center van het Smithsonians National Air and Space Museum bij Washington Dulles Airport.



- 12 juli 1980: de eerste vlucht van de McDonnell Douglas KC-10 Extender; de militaire variant van de DC-10. Het gaat om 79-0433 boven Long Beach in Californi.



Er zijn er 60 van gebouwd. Verder ook nog 2 KDC-10's; omgebouwde DC-10's voor de Nederlandse luchtmacht (T-235 en T-264). Er is ook nog een United DC-10 voor de Nederlandse Luchtmacht omgebouwd (T255); deze is op 11 april naar Newquay gegaan voor sloop; zie mijn eerdere bericht hierover hier.

79-0433 is nog steeds actief voor de USAF, hier in juni op Shannon Airport:

pi_142203438
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 juli 2014 01:01 schreef Iemand91 het volgende:
En vandaag in de geschiedenis:

* knip *
^O^ laat je gave posts komen!

Die Dornier :9~
Als ik dat soort foto's zie wens ik dat ik als rijke stinkerd in die tijd had geleefd O+

Verder ontopic: De JSF maakt weer eens een slechte indruk. Na een klein binnenbrandje zijn ze onlangs aan de grond gezet, de hele vloot moet worden genspecteerd, daar zijn unsere Ameriknische freunde nu mee bezig.
Dit weekend is in Engeland de Royal International Air Tattoo, een volgend weekend begint de Farnborough-luchtshow, die tot de 20e duurt. Op beide shows zou de JSF zijn kunsten gaan vertonen (en eindelijk zouden we overtuigd zijn dat we geen kat in de zak hebben gekocht) maar dat hele feest gaat niet door, de JSF blijft nog even aan de grond...
Ik ben benieuwd of de Sukhoi PAK FA wl zijn kunsten gaat laten zien.
pi_142204867
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 juli 2014 01:01 schreef Iemand91 het volgende:
Er is ook nog een United DC-10 voor de Nederlandse Luchtmacht omgebouwd (T255); deze is op 11 april naar Newquay gegaan voor sloop; zie mijn eerdere bericht hierover hier.
En dat gaat snel.

Enkele jaren geleden nog miljoenen genvesteerd en opgeknapt en nu gesloopt (want onverkoopbaar doordat het aangepast was aan unieke KLU eisen):





pi_142204915
En nog een geschiedenispost voor vandaag, deze van Wildhagen:

Vandaag in de geschiedenis van de luchtvaart, alwr een zwarte dag voor de KLM!

Vandaag in 1949 verongelukte namelijk de Lockheed L-749 Constellation PH-TDF "Franeker" (net 1.5 jaar oud) vlakbij Mumbai (toen nog Bombay geheten)



De plaats van het ongeval:



Er waren tal van complottheorin rondom deze ramp, vooral omdat het toestel een aantal Amerikaanse journalisten terugbracht die door de Nederlandse overheid waren uitgenodigd om een propagandatoer rondom de Nederlandse genocide in Nederlands-Indi (toen nog politiek correct "Politionele Actie' genoemd) bij te wonen.

Oorspronkelijk zou deze delegatie terugkeren met de PH-TER "Roermond" (die had ze naar Nederlands-Indi gebracht op de heenreis), maar dat ging niet door omdat men hun verblijf in Nederlands-Indi had verlengd. Die PH-TER stortte 3 weken vr de PH-TDF neer, zie dit verslag. Daarom vlogen ze dus terug met de PH-TDF ipv de PH-TER.

Mede als gevolg van deze genocide was het luchtruim van India en Pakistan verboden gebied voor de KLM, hoewel India speciaal voor deze vlucht wel toestemming had verleend.

Men kreeg toestemming om tot 500 voet te dalen en dan te landen op runway 23 van Chhatrapati Shivaji International Airport (toen nog Santa Cruz Airport geheten), het vliegveld van Mumbai. Dit ondanks dat in die omgeving een heuvel van 674 voet aanwezig was.

Het weer was zeer slecht (naar later zou blijken dermate slecht dat landen volgens het KLM-handboek verboden was), er was een moesson gaande, en mede daardoor vloog men tegen deze heuvel, waarbij het toestel in 2 stukken brak.

Alle 45 inzittenden, 10 crew en 35 passagiers (waaronder de eerder genoemde 13-koppige Amerikaanse delegatie), kwamen hierbij om het leven.

Een aantal van de complottheorien die toen rondgingen:

quote:
- De verkeersleiding zou de Franeker opzettelijk door het slechte weer naar een verkeerde landingsbaan hebben geleid.
-Uit het logboek dat men tussen de wrakstukken had gevonden, blijkt later de laatste bladzijde te ontbreken.
-De journalisten vlogen naar Batavia met de PH-TER "Roermond" en zouden daarmee ook terugvliegen. Op deze geplande thuisreis stortte de Roermond 3 weken eerder bij Bari in zee. De journalisten waren echter niet aan boord omdat zij hun verblijf in Indi hadden verlengd.
- Uit aantekeningen van de verkeersleiding van Santa Cruz zijn passages veranderd en verwijderd.
- De Amerikaanse journaliste Dorothy Brandon was in Manilla uitgestapt omdat zij overtuigd zou zijn dat het vliegtuig (door de Indonesiers) gesaboteerd zou zijn.
Het toestel is nog gefotografeerd enkele minuten voor zijn laatste vertrek vanuit Batavia (nu dus Jakarta):



Wat wrakstukken:




Meer info over deze crash is op deze site te vinden. Ook op deze site is een en ander na te lezen.

Dit blijft n van de meer mysterieuze KLM-crashes, omdat er nooit een voor alle partijen bevredigende verklaring gevonden is.
  zaterdag 12 juli 2014 @ 15:06:59 #72
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_142205783
quote:
Boeing 777 United maakt ongeplande landing op Atol

DRIEBERGEN - Een Boeing 777-200 van United Airlines, met 348 mensen aan boord en onderweg van Honolulu naar Guam, werd donderdag gedwongen een ongeplande landing te maken vanwege een brandlucht in de cabine van het toestel. De voorzorgslanding vond plaats op Midway Atoll National Wildlife Refuge een atol in de grote oceaan.

Midway Island ligt op een derde van de route tussen Honolulu en Guam. Een nieuw toestel van United wrds naar Midway Island gestuurd om de passagiers op te pikken en terug te vliegen naar Honolulu op vrijdagochtend.

Al voor de vlucht in Honolulu waren er problemen met het toestel, maar technici gaven het toestel vrij om te vetrekken na een vetraging van drie uur. Vijf uur later tijdens de vlucht ging het alsnog mis.

Midway is een eiland dat is gebruikt gedurende de Tweede Wereldoorlog. Luchthaven Henderson Field op het eiland wordt nog steeds gebruikt als noodlandingsbaan.
Wat gaaf om door een noodlanding te mogen maken zeg!
pi_142206210
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 juli 2014 15:06 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Wat gaaf om daar een noodlanding te mogen maken zeg!
Als het goed afloopt, dan wel ja :+
pi_142208845
Dat is echt de middle of nowhere;
https://www.google.com/ma(...)/data=!3m1!1e3?hl=en
  zaterdag 12 juli 2014 @ 17:57:23 #75
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_142210794
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 juli 2014 15:06 schreef Sunri5e het volgende:
Wat gaaf om door een noodlanding te mogen maken zeg!
Vind je?

http://abcnews.go.com/blo(...)ning-smell-reported/
quote:
Once on the island, which is mostly deserted and holds an abandoned military base, the passengers were forced to wait six hours in an old gymnasium on the former base until a replacement plane arrived.


In 2011 landde er een 747 van Delta: daar mochten de passagiers fijn uren in het vliegtuig zelf wachten:



[ Bericht 18% gewijzigd door OEM op 12-07-2014 18:02:26 ]
  zaterdag 12 juli 2014 @ 18:02:31 #76
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_142210917
quote:
Ja, de hele gedachte er omheen lijkt mij echt super. Landen op een afgelegen eiland waar officieel niemand woont en dat voor de helft bedenkt is met een vliegveld.
pi_142214779
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 juli 2014 18:02 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Ja, de hele gedachte er omheen lijkt mij echt super. Landen op een afgelegen eiland waar officieel niemand woont en dat voor de helft bedenkt is met een vliegveld.
Pak de United Micronesia Island hopper. Met 5 stops op vrij afgelegen eilandjes (Majuro, Kwajalein, Pohnpei) van Honolulu naar Guam in een 737 :)
2015: <span class="s">MLA - JFK - PMI</span>
  zaterdag 12 juli 2014 @ 20:22:14 #78
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_142215848
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 juli 2014 19:55 schreef Thetallguy het volgende:

[..]

Pak de United Micronesia Island hopper. Met 5 stops op vrij afgelegen eilandjes (Majuro, Kwajalein, Pohnpei) van Honolulu naar Guam in een 737 :)
Dat is nog geen 777 doen een noodlanding moet maken ;)
pi_142219292
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juli 2014 22:08 schreef Iemand91 het volgende:

Op de grootste luchthaven van Luxemburg (Luxemburg-Findel) zijn ze gestart met de sloop van VP-BXC.
(Mei 2011)

Aldus (gisteren - vrijdag - gemaakt):




Enne, nasty ):O
(737-800, PH-HZN die vlucht HV5765 uitvoerde van Amsterdam en dan dit bij landing op Girona-Costa Brava Airport):

  zaterdag 12 juli 2014 @ 22:56:37 #80
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_142223652
Ik moest er even voor op de grotere foto kijken, maar damn... die is goed geraakt zeg :X Aardig uitdeukklusje voor de lokale Beun de Haas :P
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_142227984
Vandaag in de geschiedenis:



- 13 juli 1919: De RAF luchtschip R34 keert terug op Pulham Airship Station in Norfolk nadat het eerder op 10 juli om 23:54 uur vanuit Mineola op Long Island was vertrokken. Op 2 juli was het daar om 01:42 uur vertrokken naar de VS. Deze vlucht van Oost naar West was de eerste overtocht in die richting over de Atlantische Oceaan, en deze gehele retourvlucht was de eerste two-way crossing van de Atlantische Oceaan.




De eerste vlucht van Engeland naar de VS was slechts enkele weken nadat John Alcock en Arthur Whitten Brown als eersten de Atlantische Oceaan via de lucht waren overgestoken op 14-15 juni.

Detail: William Ballantyne had zich op de avond van vertrek in Engeland verstopt op het schip (alleen de benodigde 30 mensen mochten mee) samen met de mascotte van de crew; een gestreepte kat genaamd Whoopsie. Ze werden ontdekt (nadat hij zich had gemeld toen hij ziek werd van het gas en de krappe verschuilplaats); en toen hij beter werd, werd hij aan het werk gezet o.a. als kok.
De kat werd ook onder de hoede genoemen en werd het entertainment van de crew.

R34 werd begin 1921 afgeschreven nadat het tegen een heuvel was gevlogen:

  zondag 13 juli 2014 @ 12:28:34 #82
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_142237156
^O^
pi_142246138


Oh, en nog iets unieks op 13 juli 1985: Live Aid.

Zoals jullie misschien wel weten waren dit 2 gelijktijdige concerten in het Wembley Stadium in Londen en in het John F. Kennedy Stadium in Philadelphia. (en nog hierop genspireerde concerten in Melbourne, Japan, Den Haag, Oostenrijk en Belgrado)
Nadat Phil Collins in Londen rond 15:20 - 15:50 uur lokale tijd een aantal nummers had gespeeld (met o.a. Sting) vloog hij met een Sikorsky S-76 vanaf een grasveld naast het stadion naar London Heathrow (gevlogen door de bekende Noel Edmonds) waar ze permissie kregen om naast de Concorde te landen.
Daar ging hij als laatste aan boord van een BA Concorde, vloog naar JFK en van daaruit met weer een helicopter naar het JFK stadion waar hij naast een paar eigen nummers ook nog met Eric Clapton en Led Zeppelin optrad vanaf zo'n 19:39 uur lokale tijd.

Hier het vertrek in Engeland:


Hier was uiteraard de nodige planning aan vooraf gegaan; zo ging hij in London redelijk vroeg optreden en in Philadelphia werden de optredens van Clapton en Led Zeppelin naar achteren geschoven. Ook de paspoortcontrole e.d. waren een hekel punt; uiteindelijk werd hij bij de trap van de Concorde nog even snel naar zijn paspoort gevraagd. :P
Hij werd aan boord gecontroleerd voor zijn papieren om de VS in te komen in plaats van op het vliegveld.

Tijdens de vlucht ook nog enigszins contact gehad met de grond:


Aan boord kwam hij ook Cher tegen (aan boord van Concorde was de kans vrij groot dat je bekende mensen tegenkwam) die niets van Live Aid wist.
Uiteindelijk zou zij meegaan naar JFK stadium en zong daar nog mee met het laatste nummer "We Are the World".

[ Bericht 1% gewijzigd door Iemand91 op 13-07-2014 17:16:20 ]
pi_142267975
Vandaag in de geschiedenis....aardig wat.

- 14 juli 1935: PH-AJQ "Kwikstaart", een Fokker F.XXII van KLM stort slechts 3 minuten na de start vanaf Schiphol,
om 09:40 uur in de ochtend neer tegen het talud van de in aanbouw zijnde autoweg Amsterdam-Den Haag.
Het was op weg naar Hamburg, daarna Kopenhagen en dan door naar Malm.
Oorzaak leek een gebrek aan de brandstoftoevoer naar de linkermotoren waardoor die niet genoeg vermogen konden leveren om de kist in de lucht te houden.
4 van de 5 bemanningsleden en 2 van de 15 passagiers overleven de crash niet.
Dit was een van de vele ongelukken die KLM in die tijd had; in 7 maanden tijd verongelukken 5 KLM kisten.
Wildhagen heeft er in dit topic meerdere van besproken.



- 14 juli 1938: Howard Hughes landt met een Lockheed Model 14 Super Electra op Floyd Bennett Field (tegenover het huidige JFK in New York) nadat hij in 91 uur (3 dagen, 19 uur) rond de wereld is gevlogen.
Vlucht ging via Parijs, Moskou, Omsk, Jakoetsk, Fairbank en Minneapolis weer terug naar New York.
Daarmee verbraken zij (Hughes vloog met 4 extra crew) het oude record van Wiley Post met meer dan de helft; Post vloog (overigens als eerste solo rond de vlucht) op 15-22 juli 1933 in 7 dagen, 18 uur en 49 minuten de wereld rond.

De landing op 14 juli in New York:



- 14 juli 1951: de eerste vlucht van de Lockheed L-1049 Super Constellation vindt plaats. N6201C maakt de eerste vlucht. Deze kist zou later nog voor Eastern Airlines en werd in 1973 gesloopt. Hier 16 juni 1972 in Miami (let op wat er op de main gear door staat ;) )



- 14 juli 1955: Dit:



De piloot van de Vought F7U Cutlass overleefd het niet (hij verdrinkt; zat nog steeds vast in zijn stoel) en 3 personen op het schip (USS Hancock) overleven het ook niet. Crash staat op Youtube:


- 14 juli 1971: eerste vlucht van dit best bijzondere en opvallende vliegtuig; de VFW-Fokker 614.
D-BABA die deze vlucht uitvoerde crashte enkele maanden later op 1 februari 1972 (luchtstroom uit de motoren gaf problemen met de horizontal stabilizer)

Hier de roll-out op 5 april 1971:



- 14 juli 1978: de officile launch van de Boeing 767 nadat United Airlines 30 stuks van de -200 besteld.
Momenteel lopen er geen orders meer voor passagiers 767; momenteel alleen 44 orders voor de -300F.
Echter er zullen nog militaire varianten van gebouwd worden, tot minstens eind jaren '20.

- 14 juli 2009: Pet Airways begint te vliegen. Zoals de naam al doet vermoeden vlogen zij alleen huisdieren. Dit met Beechcraft 1900's van Suburban Air Freight waaruit de stoelen waren verwijderd.
Ze bedienden een aantal steden in de VS. In 2013 stopte de maatschappij na financile problemen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Iemand91 op 14-07-2014 00:21:59 ]
pi_142275856


Airbus lanceert officieel het slechts bewaarde geheim van de laatste tijd: de A330neo.

Met onder andere nieuwe:
quote:
• Versie van de Trent 7000, van de exclusieve leverancier Rolls-Royce,
• Winglets die genspireerd zijn door die van de A350 (waardoor de spanwijdte ook wordt vergroot),
• Aerodynamische verbeteringen,
• Namen 200->800 en 300->900.
• 4th generation In Flight Entertainment,
• En voor de maatschappijen 10 extra stoelen.
• 400nm meer range.
• 14% minder brandstofkosten per stoel.
Persconferentie is live op Youtube te volgen:

[ Bericht 0% gewijzigd door Iemand91 op 14-07-2014 11:12:44 ]
pi_142277014
quote:
0s.gif Op maandag 14 juli 2014 11:04 schreef Iemand91 het volgende:
Airbus lanceert officieel het slechts bewaarde geheim van de laatste tijd: de A330neo.

Launch Customer: Air Lease Corporation. (kunnen dus verschillende maatschappijen zijn)
KLM huurt ook van ALC, maar bij KLM hoef je geen 330neo te verwachten; ze krijgen eind dit jaar nog een -300 en de A330 was altijd al een tussenoplossing om de pensionering van de MD-11 en 767 op te vangen.

Plus ALC bestelt nog even 60 extra A320neo's.

quote:
- Steven Udvar-Hzy (CEO van ALC): Mr. Leahy, do you have any comments, suggestions?
- John Leahy (Airbus COO) You could always order some more.
_O-

EDIT: krak, en dat was de vleugel van het model :P

[ Bericht 8% gewijzigd door Iemand91 op 14-07-2014 14:24:31 ]
  maandag 14 juli 2014 @ 12:33:06 #87
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_142278093
quote:
• 400nm meer range.
Nou, dat schiet niet echt op he? :P
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_142282936
quote:
10s.gif Op maandag 14 juli 2014 12:33 schreef flipsen het volgende:
Nou, dat schiet niet echt op he? :P
Er moet ook nog markt zijn voor hun A350.

Sterker nog; Fabrice Brgier (CEO van Airbus) gaf zelf al aan dat de meeste klanten die een A350-800 hebben besteld (34 stuks; Yemenia (10), Asiana (8), Aeroflot (8), Hawaian (6) AWAS leasebedrijf (2)) zullen terugschakelen naar een A330neo of upgraden naar een A350-900.

En veel range is niet alles, kan zelfs nadelig werken.
Maximum passenger range wordt voor de -800 13.800 kilometer (400km. meer dan de -200) en voor de -900 11.480 kilometer (180km. meer dan de -300)

In hun presentatie (PDF hier) gaven ze zelf al aan dat je met zo'n range bijvoorbeeld vanuit London praktisch overal kunt komen, behalve Australi/Nieuw-Zeeland.

quote:
0s.gif Op maandag 14 juli 2014 14:54 schreef Ferry_76 het volgende:
Als de brandstof capaciteit gelijk is gebleven, betekend dat toch een besparing van 5,5-6,5%, en dat kan toch aardig oplopen.
Ze gaven zelf aan dat de A330-900 in vergelijking met de -300 een besparing heeft van 14% per seat, en 12% per trip op een 7400 kilometer (typische afstand) vlucht met max. passagiers.
Als dat soort cijfers in de praktijk ook gaan volgen is dat een zr significante besparing.

Brandstofcapaciteit blijft inderdaad gelijk.

[ Bericht 4% gewijzigd door Iemand91 op 14-07-2014 15:01:55 ]
pi_142283701
quote:
10s.gif Op maandag 14 juli 2014 12:33 schreef flipsen het volgende:

[..]

Nou, dat schiet niet echt op he? :P
Als de brandstof capaciteit gelijk is gebleven, betekend dat toch een besparing van 5,5-6,5%, en dat kan toch aardig oplopen.
  maandag 14 juli 2014 @ 15:33:03 #90
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_142285367
Lol, ik las "nm" niet als nautical miles, maar als nanometer _O-
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
  maandag 14 juli 2014 @ 16:51:03 #91
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_142288664


quote:
Gisteren (11JUN2014) heeft de PHHZN (HV5765 naar GRO) een redelijke klap gemaakt met een dier (vermoed vogel, maar niet bevestigd.) Zag op facebook een foto van een bevriend piloot en hij had een foto gemaakt van de neus van de PHHZN en deze zag er redelijk ingedeukt uit en de neus en cockpitramen zaten redelijk onder het bloed.

Toestel is volgens laatste info nog steeds in GRO.
pi_142289460
quote:
11s.gif Op maandag 14 juli 2014 15:33 schreef flipsen het volgende:
Lol, ik las "nm" niet als nautical miles, maar als nanometer _O-
Kort vluchtje. :P
quote:
0s.gif Op maandag 14 juli 2014 16:51 schreef Sunri5e het volgende:
[ afbeelding ]

[..]

quote:
0s.gif Op zaterdag 12 juli 2014 21:44 schreef Iemand91 het volgende:
Enne, nasty ):O
(737-800, PH-HZN die vlucht HV5765 uitvoerde van Amsterdam en dan dit bij landing op Girona-Costa Brava Airport):

[ afbeelding ]
O-)
  maandag 14 juli 2014 @ 17:34:08 #93
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_142290177
Sorry, overheen gekeken :)

Btw EasyJet gaat waarschijnlijk een basis openen op Schiphol.
pi_142302082
Edit: Spuit 11 _O-

[ Bericht 94% gewijzigd door blingbling11 op 15-07-2014 20:41:36 ]
pi_142306403
quote:
0s.gif Op maandag 14 juli 2014 22:05 schreef blingbling11 het volgende:
En zoals al werd verwacht, is vandaag de A330 NEO (New Engine Option) aangekondigd :)

[ afbeelding ]

[..]

Dat wisten we. :Y)

Enne, TOET TOET!

pi_142308079
Vandaag in de geschiedenis:

- 15 juli 1916: Houthandelaar William Edward Boeing sticht Pacific Aero Products Company.
Dit zou later het bekende Boeing worden. Hun eerste vliegtuig is Boeing Model 1 welke op 16 juni daarvoor voor het eerst vloog.



- 15 juli 1933: Wiley Hardeman Post vertrekt met een Lockheed Model 5C Vega (NR105W) genaamd Winnie Mae van Floyd Bennett Field (tegenover het huidige JFK airport) voor een vlucht rond de wereld.
Na stops in Harbor Grace (Newfoundland), Tempelhof (Berlijn), Moskou, Novosibirsk, Irkusk, Khabarovsk, Flat (Alaska), Fairbanks en Edmonton landt hij 7 dagen, 18 uur en 49.5 minuten later op 22 juli weer in New York.
Hiermee zet hij het record als eerste persoon solo rond de wereld.

Voor vertrek in New York:


En dat werd gevierd, inclusief parade door de straten van New York:

Winnie Mae werd in 1936 aan het Smithsonian Institution verkocht na Post's dood en staat momenteel in het Steven F. Udvar-Hazy Center bij Washington Dulles Airport:



- 15 juli 1939: Clara Adams landt in New York als eerste vrouw die rond de wereld is gevlogen. Ze vloog met reguliere vluchten. Ze vertrok op 28 juni van New York en vloog met vluchten van Pan American, Lufthansa, KLM en United Airlines met stops in Horta (Azoren), Lissabon, Marseille, Leipzig, Athene, Basra, Jodhpur, Rangoon, Bangkok, Hong Kong, Manilla, Guam, Wake Wake (eiland), Midway (atol), Honolulu en San Fransisco.
Totale vluchtduur; 16 dagen en 19 uur.

Vertrek in New York en KLM kist in Bangkok:



Ze was niet geheel onbekend met vliegen; als rijke weduwe had ze geld genoeg om haar hobby uit te oefenen; ze was passagier op de eerste vlucht van de LZ127 Graf Zeppelin van de VS naar Europa, de eerste vlucht van de Hindenburg van Duitsland naar de VS, eerste vrouw op de eerder genoemde Dornier Do X toen deze van Rio de Janeiro naar New York vloog en een aantal eerste vluchten van de Pan Am Clippers waaronder de eerste vlucht over de Grote Oceaan.

- 15 juli 1952: 2 USAF Sikorsky H-19 Chickasaw helikopters maken de eerste helikoptervlucht over de Atlantische Oceaan. De vlucht gaat van Westover Air Force Base in Massachusetts naar Schotland in 2 etappes.
In het National Museum of the US Air Force in Dayton Ohio is een H-19 in de kleuren gespoten van de helikopters die deze vlucht maakten. (Maar dit is niet een van de 2 helikopters):



- 15 juli 1954: de Boeing 367-80 of Dash 80 stijgt om 14:14 uur op van Renton Field in Washington; haar eerste vlucht. N70700 met aan de knuppel de bekende Alvin M. "Tex" Johnston maakt een testvlucht van een kleine 2.5 uur en landt dan op Boeing Field.
Ruim een jaar later zou Johnson met deze kist nog een leuk trucje uithalen; een die jullie vast wel kennen. :P
De 367-80 is een prototype dat later zou uitmonden in de Boeing KC-135 Stratotanker en de 707.



N70700 werd nog jaren voor testvluchten gebruikt maar op 22 januari 1970 gaat ze met pensioen en wordt ze op Davis-Monthan Air Force Base opgeslagen. Daar zal ze zo'n 20 jaar lang staan:



In 1990 wordt zij teruggevlogen naar Renton (o.a. met Ted Johnson aan boord) en wordt ze opgeknapt.
Nu staat ze in het Steven F. Udvar-Hazy Center bij Washington Dulles Airport, naast de hierboven genoemde Lockheed Vega (rechtsonder op de foto):



- 15 juli 1996: De Herculesramp. Een Lockheed C-130 Hercules (registratie CH-06) was gecharterd door de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht. Het vloog het Fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht terug van Verona-Villafranca in Itali. Het had een stop gemaakt in Rimini.

Bij de landing op Vliegbasis Eindhoven een bird-strike waardoor de 2 linkermotoren ermee ophielden. De crew schakelde echter motor #3 uit en wilde een go-around doen; echter de Hercules dook naar links en stortte neer. De brandweer wist echter niet dat er passagiers aan boord waren en kon uiteindelijk maar 9 mensen uit het vliegtuig halen; 2 overleden later in het ziekenhuis. Uiteindelijk overleefden 34 mensen de ramp niet.


  dinsdag 15 juli 2014 @ 09:36:05 #97
360332 Fiorano
Drive tot the Maxx
pi_142315399
Pf bekende van mij zat in die Hercules en is er levend uitgekomen. Blijft toch altijd een naar beeld en een raar verhaal.
Regel 1: De Scheidsrechter heeft altijd gelijk
Regel 2: Als de Scheidsrechter geen gelijk heeft, treedt onmiddellijk regel 1 in werking
pi_142317091
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 00:00 schreef Iemand91 het volgende:
Ruim een jaar later zou Johnson met deze kist nog een leuk trucje uithalen; een die jullie vast wel kennen. :P
Ik wist het niet. Het internet wel:
quote:
As part of the Dash 80's demonstration program, Bill Allen invited representatives of the Aircraft Industries Association (AIA) and International Air Transport Association (IATA) to the Seattle's 1955 Seafair and Gold Cup Hydroplane Races held on Lake Washington on August 6, 1955. The Dash 80 was scheduled to perform a simple flyover, but Boeing test pilot Alvin "Tex" Johnston instead performed two barrel rolls to show off the jet airliner.

The next day, Allen summoned Johnston to his office and told him not to perform such a maneuver again, to which Johnston replied that he was simply "selling airplanes" and asserted that doing so was completely safe.
Boeing Chief Test Pilot John Cashman stated that just before he piloted the maiden flight of the Boeing 777 on June 12, 1994, his last instructions from then-Boeing President Phil Condit were "No rolls."
pi_142330369
Testvlucht van Boeing voor de Farnborough airshow met de 787:

  dinsdag 15 juli 2014 @ 18:23:02 #100
360332 Fiorano
Drive tot the Maxx
pi_142330735
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 18:11 schreef Ferry_76 het volgende:
Testvlucht van Boeing voor de Farnborough airshow met de 787:

Kan me toch niet geheel onttrekken aan het idee dat dit een goede render is.
Regel 1: De Scheidsrechter heeft altijd gelijk
Regel 2: Als de Scheidsrechter geen gelijk heeft, treedt onmiddellijk regel 1 in werking
  dinsdag 15 juli 2014 @ 18:39:47 #101
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_142331203
quote:
99s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 18:23 schreef Fiorano het volgende:

[..]

Kan me toch niet geheel onttrekken aan het idee dat dit een goede render is.
Denk het niet, eigenlijk...
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
  dinsdag 15 juli 2014 @ 18:47:32 #102
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_142331533
ff een piccie

Auto is een Corvette uit de beginjaren; 1958-60 schat ik. Chopper weet ik niet

Sorry voor formaat.
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
pi_142331787
quote:
99s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 18:23 schreef Fiorano het volgende:

[..]

Kan me toch niet geheel onttrekken aan het idee dat dit een goede render is.
Komt omdat het zo'n speelgoedvliegtuigje lijkt >:)

Hier een klein stukje van de echte demo op Farnborough https://www.facebook.com/photo.php?v=576383899136899
2015: <span class="s">MLA - JFK - PMI</span>
  dinsdag 15 juli 2014 @ 19:32:57 #104
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_142333297
Rekkof laat ook weer wat van zich horen:

http://www.flightglobal.c(...)-to-go-ahead-401444/
quote:
“We are not going to give a timetable or timeline at this stage, but the fact that we are sharing more details here at Farnborough demonstrates we are confident the funding is imminent and the project will make significant steps in the coming few months,” chief executive Maarten Van Eeghen tells Flightglobal.
  dinsdag 15 juli 2014 @ 19:41:07 #105
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_142333643
Was deze hier al langs gekomen? Een Airbus A320 in Transavia kleuren

  dinsdag 15 juli 2014 @ 19:51:55 #106
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_142336079
quote:
0s.gif Op maandag 14 juli 2014 23:22 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Dat wisten we. :Y)

Jeeezus wat ben ik blind _O-
pi_142337036
quote:
99s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 18:23 schreef Fiorano het volgende:
Kan me toch niet geheel onttrekken aan het idee dat dit een goede render is.
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 18:39 schreef flipsen het volgende:
Denk het niet, eigenlijk...
Klopt.

Je moet natuurlijk ook bedenken dat die kist nu met een minimaal gewicht vliegt; geen passagiers/bagage, geen cargo en nauwelijks brandstof, en dan kun je er geinige dingen mee uithalen.

Hier bijvoorbeeld ook lekker bezig op Farnborough gisteren:






quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 18:47 schreef Hyperdude het volgende:
ff een piccie
[ afbeelding ]
Auto is een Corvette uit de beginjaren; 1958-60 schat ik. Chopper weet ik niet

Sorry voor formaat.
Nice. :9~
Dat is het leven.

Chopper is duidelijk een kit, maar welke, geen idee.

quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 19:32 schreef OEM het volgende:
Rekkof laat ook weer wat van zich horen:

http://www.flightglobal.c(...)-to-go-ahead-401444/
Zou mooi zijn, helemaal als het een Nederlandse productie wordt, maar ik zie het nog niet zo gebeuren.

Sterke concurrentie uit het goedkopere Brazili (Embraer) en Canada (Bombardier) en een project wat al jren loopt maar nog nauwelijks wat kan tonen.
Bovendien gaan ze uit van 125-130 passagiers; dat betekend ook een extra steward(ess) nodig wat een extra kostenpost is. Zeker nu alles in EU-vluchten goedkoper moet is dat een zwaarwegend criterium.
KLM wil alle EU vluchten onder Cityhopper onderbrengen om zo kosten te besparen. O.a. door lagere lonen van de Cityhopper crew.
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 19:41 schreef OEM het volgende:
Was deze hier al langs gekomen? Een Airbus A320 in Transavia kleuren

Wel de Franse Transavia h ;)
quote:
hehe :P

Vraag me trouwens af waarom Nederland eerst in de business van AF heen ging maar vervolgens met een charter full-business kist terug...
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 20:40 schreef blingbling11 het volgende:
Jeeezus wat ben ik blind _O-
:D

[ Bericht 2% gewijzigd door Iemand91 op 15-07-2014 21:15:15 ]
pi_142337342
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 21:03 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Wel de Franse Transavia h ;)
One big family O+

quote:
Vraag me trouwens af waarom Nederland eerst in de business van AF heen ging maar vervolgens met een charter full-business kist terug...
[/quote]

Ik vermoed dat de heenweg eenvoudiger in te boeken is bij een AF. Ruim vantevoren kan je nog eenvoudig de hele business-cabin blocken, hoe dichter bij de vertrekdatum hoe lastiger dit wordt. De terugreis heeft een flexibele datum, dus grote kans dat je niet iedereen bij elkaar in een vlucht kunt onderbrengen. Dan is het wellicht eenvoudiger een broker te bellen die een hele kist chartert :)
2015: <span class="s">MLA - JFK - PMI</span>
  dinsdag 15 juli 2014 @ 21:32:56 #110
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_142338675
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 18:47 schreef Hyperdude het volgende:
ff een piccie
[ afbeelding ]
Auto is een Corvette uit de beginjaren; 1958-60 schat ik. Chopper weet ik niet
Mosquito XE
  dinsdag 15 juli 2014 @ 21:45:36 #111
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_142339435
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 21:03 schreef Iemand91 het volgende:
Vraag me trouwens af waarom Nederland eerst in de business van AF heen ging maar vervolgens met een charter full-business kist terug...
Wat Thetallguy zegt. Frankrijk heeft overigens hetzelfde gedaan: heen met Air France, terug met dezelfde kist als NL, ZS-DJI.

Frankrijk vertrok uit Rio en die had geen tankstop nodig, dus blijkbaar is Brasilia hot and high genoeg dat er wel een tankstop nodig is?.
pi_142341640
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 21:10 schreef Thetallguy het volgende:
Ik vermoed dat de heenweg eenvoudiger in te boeken is bij een AF. Ruim vantevoren kan je nog eenvoudig de hele business-cabin blocken, hoe dichter bij de vertrekdatum hoe lastiger dit wordt. De terugreis heeft een flexibele datum, dus grote kans dat je niet iedereen bij elkaar in een vlucht kunt onderbrengen. Dan is het wellicht eenvoudiger een broker te bellen die een hele kist chartert :)
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 21:45 schreef OEM het volgende:
Wat Thetallguy zegt. Frankrijk heeft overigens hetzelfde gedaan: heen met Air France, terug met dezelfde kist als NL, ZS-DJI.
Tuurlijk. Had ik ook kunnen bedenken. |:(
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 21:32 schreef OEM het volgende:
Mosquito XE
quote:
The Mosquito Aviation XE is a single seat homebuilt helicopter.
10 punten voor mij! *O*
quote:
Frankrijk vertrok uit Rio en die had geen tankstop nodig, dus blijkbaar is Brasilia hot and high genoeg dat er wel een tankstop nodig is?.
Brasilia Airport ligt om 1066 meter boven zeeniveau en Rio op maar 6 meter, dus het zal vast effect hebben.
Afstand BSB-RTM en GIG-CDG is nagenoeg gelijk met respectievelijk 9050 en 9160 kilometer.
Kist heeft GE CF6 motoren en heeft een range van zo'n 12.000 kilometer @ MTOW.
Maar dit is een full business uitvoering ofwel die komt een stuk verder.

Dus misschien heeft de hoogte inderdaad genoeg van de maximale brandstofcapaciteit afgesnoept dat ze een tankstop moesten maken inderdaad.

Kan ik vast wel opzoeken wat een 767 in Brasilia doet, maar geen zin/tijd voor. Gok dat ik zo sowieso een stuk kan gaan typen voor dit topic ;)
  dinsdag 15 juli 2014 @ 22:25:40 #113
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_142341897
Overigens heeft Boeing volgens hunzelf op 30 juni 1986 een 767-200ER met motoren van GE geleverd (voor zover daar nog discussie over bestaat :))
pi_142348285
Vandaag in de geschiedenis:

- 16 juli 1948: (waarschijnlijk) de eerste kaping van een commercile vlucht.
Consolidated PBY Catalina (VR-HDT), bijgenaamd Miss Macao vloog voor een dochteronderneming van Cathay Pacific tussen Macau en Hong Kong (het bekende/beruchte Kai Tak); een route waar vaak goud aan boord was (op Macao werd veel goud verhandeld) en ook welgestelde passagiers aan boord.
Echter werd deze vlucht gekaapt in de vorm van een overval. Maar de cockpitcrew vocht terug waarop ze werden neergeschoten. De captain viel op de knuppel waardoor het vliegtuig in de Parelrivier stort.
Van de 3 crew en 23 passagiers overleefd 1 persoon de crash; Huang Yu .
Later bleek hij de leider van de kapers te zijn. Hij had zich uit de achterste deur gegooid voor de crash.

Miss Macao in 1946:


- 16 juli 1948: De Vickers Viscount, in de vorm van een type 630 G-AHRF maakt de eerste vlucht.
Het zou een populair vliegtuig worden; ruim 400 zijn gebouwd dat populair werd door de drukcabine, comfort en economics
G-AHRF werd gebruikt voor testvluchten maar zou op 27 augustus 1952 bij een tropical climate test neerstorten op de luchthaven van Khartoem in Soedan.

- 16 1957: KLM vlucht 844, een Lockheed 1049E Super Constellation, registratie PH-LKT en bijgenaamd Neutron - stort neer in de zee vlakbij Frans Kaisiepo Airport in Nederlands-Nieuw-Guinea (nu Indonesi). De kist was op weg naar Manilla en zou uiteindelijk doorvliegen (met stops) naar Amsterdam.
De captain vroeg aan de luchthaven om de baanlichten aan te laten en een low-pass te doen. Echter bij het omkeren verloor de kist hoogte en stort het in zee.
12 van de 68 inzittenden konden nog levend uit het water gered worden (doch met brandwonden door de brandende brandstof) echter overleden 2 later nog in het ziekenhuis. Dit was het dodelijkste ongeval van KLM tot die tijd.

De kist in betere tijden:


- 16 juli 1969: Apollo 11 vertrekt van Kennedy Space Center. Deze breng o.a. Neil Armstrong en Buzz Aldrin de lucht in en waar Armstrong op 22 juli als eerste mens op zijn voeten op de maan te zetten.



- 16 juli 1999: John F. Kennedy Jr. (zoon van), zijn vrouw en schoonzus storten met zijn Piper Saratoga (N9253N) in de zee bij Martha's Vineyard als gevolg van desorintatie. Ze waren op weg naar een bruiloft. Dit ongeluk schuift aan bij de lange lijst van de Kennedy Curse; waar Kennedy's overlijden in omgewone omstandigheden en andere ongelukken.



- 16 juli 2009: Dit:



(bij onderhoud; kist vliegt nog steeds rond; nu in de nieuwe livery)
pi_142350906
Weet je hoe een F-117 stealth-vliegtuig op het vliegtuigenkerkhof eruit ziet?...

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_142365876
Waarschijnlijk is deze Viscount de laatste Viscount die gevlogen heeft:




Dit is ln. 170 en laatste registratie 9Q-COD. Laatste vlucht was ergens in 2008.
Staat nu op de luchthaven van Lubumbashi (Google Maps locatie).

Een 5-tal Viscounts vlogen rond de eeuwwisseling nog rond in Afrika.
Er staan inderdaad nog een heel aantal in musea e.d. en mocht er ooit weer een vliegen; dan zal het een van die moeten worden.

Random news:

- Wat krijg je als je een 777 tijdens een Typhoon bij Manilla aan de gate laat staan? Dit:




- Foto's van het in 2001 gesloten Ellinikon International Airport.




(Hieronder de 747-284B SX-OAB die daar in 2002 werd neergezet; samen met een 727-284 SX-CBA en een 737-284 SX-BCA)



- De 5000e Boeing 737NG is afgeleverd:

Boeing Rolls Out 5000th Next-Generation 737
quote:
RENTON, Wash., July 16, 2014 /PRNewswire/ -- Boeing (NYSE: BA) rolled out the 5000th Next-Generation 737 this week. The airplane is a Boeing C-40A Clipper, a modified 737-700C, that will serve as a transport aircraft for the U.S. Navy.
(...)
To date, orders stand at 6,804 for Next-Generation 737s and 2,109 for 737 MAXs. Total 737 orders have surpassed 12,000 including Classics and more than 100 orders for military derivatives.
- En een near-miss van Beaver met een Whale; en het is niet de A380 :P :


Beaver: DeHavilland Beaver.
pi_142367916
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2014 19:41 schreef OEM het volgende:
Was deze hier al langs gekomen? Een Airbus A320 in Transavia kleuren

nog niet voorbijgekomen volgens mij. vliegt voor Transavia France, dus voornamelijk naar Orly waarschijnlijk. we zullen hem dus helaas niet veel in Nederland zien.
"Get busy living, or get busy dying"
  woensdag 16 juli 2014 @ 17:52:48 #118
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_142368765
Die Beaverpiloot zat gelukkig goed op te letten zeg _O_
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_142370065
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 17:23 schreef BazZz2 het volgende:

[..]

nog niet voorbijgekomen volgens mij. vliegt voor Transavia France, dus voornamelijk naar Orly waarschijnlijk. we zullen hem dus helaas niet veel in Nederland zien.
Ga er maar vanuit dat ze (er komen er in totaal 4 in TO-livery) helemaal niet in Nederland te zien zullen zijn ;)
2015: <span class="s">MLA - JFK - PMI</span>
pi_142384357
Vandaag in de geschiedenis (veel, dus ik hou het kort):



- 17 juli 1938: Douglas "Wrong Way" Corrigan staat op Floyd Bennett Field in New York (hij was uit Long Beach, Californi gekomen) en dient plannen in om terug te vliegen naar Californi.
Maar als hij vertrekt om 05:15 uur gaat hij niet naar het oosten; hij vertrekt richting Europa.
Ruim 28 uur later landt hij met zijn Curtiss Robin op Baldonnel Aerodrome bij Dublin.

Hij had geen toestemming gekregen om de Atlantische Oceaan over te steken dus gooide hij het op 'navigatiefouten'.
Nadat hij en z'n vliegtuig met het stoomschip Manhattan in New York aankomen krijgt hij daar een parade waar zo'n 1 miljoen mensen op afkomen, meer dan op die van Charles Lindberg.



- 17 juli 1989: de eerste vlucht van de Northrop Grumman B-2 Spirit. 82-1066 vertrekt van Palmdale, Californi en landt net geen 2 uur later op Edwards Air Force Base, Californi.
Door hoge ontwikkelingskosten en kleinere vloot dan gepland was is dit de duurste vliegtuig ooit.
Reken op zo'n 2 miljard dollar per stuk. Er zijn 21 B-2's gebouwd.

82-1066 "Spirit of America" vliegt nog steeds rond:




(N93119 in juni 1996; een maand voor de crash)

- 17 juli 1996: de crash van TWA 800. N93119, een Boeing 747-131 was op weg van JFK naar Rome, met een stop in Parijs.
Echter 12 minuten na takeoff explodeert het vliegtuig voor de kust van Long Island. De neus breekt af en stort naar beneden; het achterste deel (de motoren liepen immers nog en het vliegtuig was op dat moment aan het klimmen) dook eerst nog naar boven om vervolgens ook naar beneden te storten. Geen van de 230 inzittenden heeft het overleefd.

95% van het wrak is boven water gehaald en het vliegtuig werd in een hangar min of meer in elkaar gezet voor onderzoek.



De NTSB concludeert uiteindelijk dat een kortsluiting in bekabeling dat door de Center Wing Fuel Tank (CWT) de kerosinedamp aldaar deed exploderen. Deze damp was ontstaan omdat er maar 190 liter kerosine in die tank zat en deze stevig verwarmd was door de Air Conditioning apparatuur onder de tank.

Echter ook deze crash is de bron voor veel speculering.

- 17 juli 2007: TAM Airlines vlucht 3054, een Airbus A320-233, PR-MBK schiet van de baan van Congonhas-So Paulo Airport, schiet over een weg en crasht in een gebouw van TAM's vrachtdivisie. Geen van de 187 inzittenden overleeft de crash, tevens komen 12 mensen op de grond om het leven.
Het is tot op de dag van vandaag het dodelijkste vliegtuigramp in Brazili en de dodelijkste van een A320.


De baan was onlangs onderhoud aan gepleegd; maar de groeven voor waterafvoer waren nog niet aangelegd; die zouden uiteindelijk enkele maanden later aangelegd worden:



Het ontbreken van deze groeven was geen oorzaak van de crash; de rechter reverse thrust werkte niet en dat was bekend, maar bij de landing heeft de cre de rechtermotor voluit laten draaien i.pv. terug te schakelen. Bovendien was er sprake van hevige regenval; de dag ervoor waren ook al 2 vliegtuigen van de baan gegaan.

[ Bericht 1% gewijzigd door Iemand91 op 17-07-2014 13:32:40 ]
pi_142386230
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 00:00 schreef Iemand91 het volgende:

Het ontbreken van deze groeven was geen oorzaak van de crash; dat lag o.a. aan het (uiteindelijk) niet goed werken van de rechter reverse thrust. Bovendien was er sprake van hevige regenval; de dag ervoor waren ook al 2 vliegtuigen van de baan gegaan.
Maar bij die 2 vliegtuigen kan dan wel worden gezegd dat het lag aan het ontbreken van de groeven?
pi_142396782
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 01:16 schreef MaxMark het volgende:
Maar bij die 2 vliegtuigen kan dan wel worden gezegd dat het lag aan het ontbreken van de groeven?
Ik kan weinig vinden over die 2 vliegtuigen, maar bij een was er inderdaad sprake van aquaplaning wat mogelijk voorkomen had kunnen worden d.m.v. die groeven.
Daar waren geen doden bij gevallen; maar de kist was wel afgeschreven.

Wat betreft de andere kist/vlucht, geen idee. Grote kans van wel.

De situatie in april 2007. Waar op de foto nu (ook) een TAM A320 staat is toen dus de A320 van de baan gevlogen, over de weg en in het witte gebouw (link midden op de foto) gecrasht.

  donderdag 17 juli 2014 @ 14:39:50 #123
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_142397509
Ook weinig uitwijkmogelijkheden daar ja :X
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_142398769
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 14:39 schreef flipsen het volgende:
Ook weinig uitwijkmogelijkheden daar ja :X
Mwoah, als die piloot op het juiste moment aan de handrem had getrokken had 'ie dat bochtje best kunnen pakken.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_142402984
quote:
2s.gif Op donderdag 17 juli 2014 15:13 schreef Nemephis het volgende:

[..]

Mwoah, als die piloot op het juiste moment aan de handrem had getrokken had 'ie dat bochtje best kunnen pakken.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Need for Speed: So Paulo drift :+
pi_142403054
Boeing 777 van Malaysian neergestort in Rusland/Oekraine...

http://nos.nl/artikel/676(...)uig-neergestort.html
  donderdag 17 juli 2014 @ 17:26:54 #127
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_142403223
Opgestegen vanuit Schiphol
  donderdag 17 juli 2014 @ 17:31:58 #128
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_142403503
Weet iemand het vluchtnummer?
  donderdag 17 juli 2014 @ 17:33:14 #129
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_142403575
Geruchten gaan al dat ie neergeschoten is...
pi_142403864
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 17:31 schreef Sunri5e het volgende:
Weet iemand het vluchtnummer?
MH017 vertrok om 12:14 richting Kuala Lumpur, vliegtuig is de 9M-MRD.

De enige andere Malaysian vlucht vanaf EHAM vandaag is een 747.
pi_142403922
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 17:31 schreef Sunri5e het volgende:
Weet iemand het vluchtnummer?
MH017 lees ik.
If you can't beat them, arrange to have them beaten. -George Carlin.
pi_142404410
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 17:33 schreef OEM het volgende:
Geruchten gaan al dat ie neergeschoten is...
Laten we 'hopen' dat het een technisch mankement was. Anders kon het wel eens consequenties hebben m.b.t. die rotoorlog.
  donderdag 17 juli 2014 @ 17:53:20 #133
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_142404545
Toestel is 100 procent zeker in de lucht uit elkaar geklapt. Er zijn paspoorten gevonden op afstand van het vliegtuig.

Zie dit twitterbericht:

https://twitter.com/euromaidan/status/489795131542102016/photo/1
pi_142404596
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 17:53 schreef Sunri5e het volgende:
Toestel is 100 procent zeker in de lucht uit elkaar geklapt. Er zijn paspoorten gevonden op afstand van het vliegtuig.

Zie dit twitterbericht:

https://twitter.com/euromaidan/status/489795131542102016/photo/1
quote:
Found passport.
People scatter on rooftops.
pi_142404784
Ik las op Retecool dat de Russen met hun BUK anti aircraft raketten zouden hebben afgeschoten (maar hoe zij aan die kennis komen weet ik ook niet)

edit: Volgens het AD was het inderdaad dat BUK-systeem.



Heel veel sterkte aan iedereen die iemand is kwijtgeraakt hierdoor :'(
pi_142405539
quote:
2s.gif Op donderdag 17 juli 2014 17:50 schreef Nemephis het volgende:

[..]

Laten we 'hopen' dat het een technisch mankement was. Anders kon het wel eens consequenties hebben m.b.t. die rotoorlog.
Ik denk dat er wel meer gevolgen kunnen zijn... Niet alleen met die oorlog, maar ook in de luchtvaart.
If you love supersof & are 100% proud of it copy this and make it your signature!
If you love Ezell & are 100% proud of it copy this and make it your signature!
pi_142406105
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 18:13 schreef Muto het volgende:

[..]

Ik denk dat er wel meer gevolgen kunnen zijn... Niet alleen met die oorlog, maar ook in de luchtvaart.
Als ie echt neergeschoten blijkt, wat dan? Afweersysteem aan boord van elke civiele kist?
2015: <span class="s">MLA - JFK - PMI</span>
pi_142406422
quote:
1s.gif Op donderdag 17 juli 2014 18:25 schreef Thetallguy het volgende:

[..]

Als ie echt neergeschoten blijkt, wat dan? Afweersysteem aan boord van elke civiele kist?
Dit inderdaad. Zoiets als El-Al nu al heeft.
If you love supersof & are 100% proud of it copy this and make it your signature!
If you love Ezell & are 100% proud of it copy this and make it your signature!
pi_142406508
quote:
1s.gif Op donderdag 17 juli 2014 18:25 schreef Thetallguy het volgende:

[..]

Als ie echt neergeschoten blijkt, wat dan? Afweersysteem aan boord van elke civiele kist?
Het is niet voor het eerst dat de russen een verkeersvliegtuig neerhalen, dus dat lijkt me niet. Voorlopig zal er niemand meer over Oekrane vliegen lijkt me. -edit- dat laatste wordt zojuist op de radio bevestigd.
pi_142406939
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 18:32 schreef Muto het volgende:

[..]

Dit inderdaad. Zoiets als El-Al nu al heeft.
Mochten ze willen, niemand heeft een raketschild aan boord van zn kisten zitten.

Oekraine ontwijken zoals hierboven vermeld lijkt mij realistischer.
2015: <span class="s">MLA - JFK - PMI</span>
  donderdag 17 juli 2014 @ 18:49:04 #141
50442 DaMook
Lonely together ( Miss u Caro)
pi_142407245
quote:
1s.gif Op donderdag 17 juli 2014 18:42 schreef Thetallguy het volgende:

[..]

Mochten ze willen, niemand heeft een raketschild aan boord van zn kisten zitten.

Oekraine ontwijken zoals hierboven vermeld lijkt mij realistischer.
Jawel zijn er weldegelijk.

quote:
Elta's Flight Guard is a missile detection and avoidance system that is installed on more than 200 military aircraft and helicopters as well as on several VIP commercial aircraft, and has been also installed in aircraft of the El Al,[1][2] Arkia and Israir fleets that fly to high risk destinations.
The only easy day, was yesterday. (USMC)

Live for today, cause yesterday is gone and tomorrow may never come. (Ducky, NCIS)
I'll grow old with her, just from a far. (Harold, POI)
pi_142407920
Ik wil niet bot of lomp zijn, maar ik denk dat het beter is dat we dit beter kunnen bespreken in deze reeks.

Waar we nu dus 2 topics krijgen van dodelijke ongelukken met 777's van Malaysia Airlines. :{

[ Bericht 1% gewijzigd door Iemand91 op 17-07-2014 19:14:46 ]
  donderdag 17 juli 2014 @ 19:03:39 #144
50442 DaMook
Lonely together ( Miss u Caro)
pi_142407932
Ben wel "blij" dat deze keer Malasya daar vloog en geen kist van klm. Mijn oom vliegt regelmatig naar Kuala lumpur als steward.
The only easy day, was yesterday. (USMC)

Live for today, cause yesterday is gone and tomorrow may never come. (Ducky, NCIS)
I'll grow old with her, just from a far. (Harold, POI)
pi_142407980
quote:
2s.gif Op donderdag 17 juli 2014 18:49 schreef DaMook het volgende:

[..]

Jawel zijn er weldegelijk.

[..]

Interessant, dat wist ik niet. Mea culpa :)

Alleen lijkt het wat ver gaan een dergelijk systeem overal in te bouwen voor een dergelijk incident.
2015: <span class="s">MLA - JFK - PMI</span>
  donderdag 17 juli 2014 @ 19:06:19 #146
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_142408051
fred_19851 twitterde op donderdag 17-07-2014 om 17:45:58 Vanmiddag de bewuste vlucht #MH17 gefotografeerd bij het opstijgen vanaf Schiphol. Vreselijk nieuws ! http://t.co/40fi9Wezav reageer retweet
  donderdag 17 juli 2014 @ 19:07:47 #147
50442 DaMook
Lonely together ( Miss u Caro)
pi_142408153
quote:
1s.gif Op donderdag 17 juli 2014 19:04 schreef Thetallguy het volgende:

[..]

Interessant, dat wist ik niet. Mea culpa :)

Alleen lijkt het wat ver gaan een dergelijk systeem overal in te bouwen voor een dergelijk incident.
Dat lijkt me ook.

Ook el al heeft het volgens die wikipage alleen voor high risk vluchten (die heeft el al natuurlijk ook iets meer dan bijv klm).
The only easy day, was yesterday. (USMC)

Live for today, cause yesterday is gone and tomorrow may never come. (Ducky, NCIS)
I'll grow old with her, just from a far. (Harold, POI)
  donderdag 17 juli 2014 @ 19:08:11 #148
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_142408174
quote:
Russian GRU officer Strelkov admitting that he ordered the missile strike against the Malaysian jet.
Sick
pi_142408310
quote:
1s.gif Op donderdag 17 juli 2014 19:04 schreef Thetallguy het volgende:

[..]

Interessant, dat wist ik niet. Mea culpa :)

Alleen lijkt het wat ver gaan een dergelijk systeem overal in te bouwen voor een dergelijk incident.
Zonder me in te lezen vermoed ik ook dat datsoort systemen niet bijster effectief zullen zijn tegen het type raketten waarmee deze aanval uitgevoerd is.
  donderdag 17 juli 2014 @ 19:11:01 #150
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_142408330
Hoe ziek is zijn laatste bericht op Facebook?

https://www.facebook.com/cor.pan.7?fref=ts
  donderdag 17 juli 2014 @ 19:14:17 #151
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_142408514
De zwarte dozen zijn gevonden en zullen door Rusland worden onderzocht.
  donderdag 17 juli 2014 @ 19:19:59 #152
50442 DaMook
Lonely together ( Miss u Caro)
pi_142408830
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 19:11 schreef Sunri5e het volgende:
Hoe ziek is zijn laatste bericht op Facebook?

https://www.facebook.com/cor.pan.7?fref=ts
Die foto word nu ook daadwerkelijk door de nos gebruikt als achtergrond voor wat dingen.

Overigens zou ik ook zo'n foto hebben kunnen plaatsen met zo'n opmerking terugdenkend aan het vermiste toestel. Beetje humoristisch, alleen helaas voor hem niet zoals vooraf bedoeld afgelopen.
The only easy day, was yesterday. (USMC)

Live for today, cause yesterday is gone and tomorrow may never come. (Ducky, NCIS)
I'll grow old with her, just from a far. (Harold, POI)
pi_142410129
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 19:03 schreef Iemand91 het volgende:
Ik wil niet bot of lomp zijn, maar ik denk dat het beter is dat we dit beter kunnen bespreken in deze reeks.

Waar we nu dus 2 topics krijgen van dodelijke ongelukken met 777's van Malaysia Airlines. :{
Je hebt gelijk. Heeft niets met het luchtvaarttopic an sich te maken. Meer breaking news.
pi_142410483
quote:
0s.gif Op donderdag 17 juli 2014 19:03 schreef Iemand91 het volgende:
Ik wil niet bot of lomp zijn, maar ik denk dat het beter is dat we dit beter kunnen bespreken in deze reeks.

Waar we nu dus 2 topics krijgen van dodelijke ongelukken met 777's van Malaysia Airlines. :{
^O^ Eens.
Hier in NWS verder als je over de ramp/aanslag wilt posten.
pi_142424484
Vandaag in de geschiedenis:



- 18 juli 1956: De eerste Boeing KC-135 rolt uit de fabriek in Renton, Washington. Een paar minuten later volgt de laatste KC-97. De KC-97 was (als prop kist) niet meer geschikt voor de jets; omdat die laatste bij aerial refueling haast op stall speed moest vliegen.

Op de foto hierboven zijn de hangar net uit en brengen een Dash-80 en een B-52 Stratofortress een saluut.



- 18 juli 1974: NASA koopt N9668, een Boeing 747-123 van American Airlines. Het is de 86e gebouwde 747 en kwam op oktober 1970 uit de fabriek rollen. Nadat Boeing de 747 voor zo'n $30 miljoen had verspijkerd (versteviging, extra vertical stabilizers, avionics en motoren upgrades) ging de 747 door het leven als N905NA. NASA had eerst nog een Lockheed C-5 Galaxy in gedachten; maar uiteindelijk werd het een 747 omdat door de verslechterde economie er veel 747's beschikbaar waren (lees: goedkoop), lage positie van de vleugels en dat NASA in tegenstelling tot een C-5 de kist zelf in eigendom kon hebben.
(Een C-5 zou in bezit van USAF blijven)

Toch handig als je even wil weten hoe die Spaceshuttle nou op een 747 gezet moet worden:


Beide Shuttle Carrier Aircraft 747's vliegen niet meer. Deze N905NA vloog het laatst en bracht de Discovery, Endeavour en de Enterprise naar hun musea toe.
Als laatste was de Endeavour aan de beurt; deze vloog op 21 september 2012 op de rug van N905NA vanaf Edwards Air Force Base in Californi over San Fransisco en dan naar LAX. Ondertussen laag vliegend over diverse landmarks; uiteraard met zeer veel toeschouwers.




N905NA is daarna uit elkaar gehaald en in april over de weg vervoerd van Houston's Ellington Field naar Space Center Houston. Plan is dat het daar met een mock-up Space Shuttle Independence komt te staan. (echter ik kan niets op Google Maps zien terwijl de kist daar nu zou moeten staan)



N905NA komt er beter af dan haar zusterschip: N911NA (747-SR46 van Japan Airlines); deze is op 8 februari 2012 naar United States Air Force Plant 42 (Google Maps locatie) gevlogen en zal voor onderdelen voor NASA's 747 Sofia vliegtuig gebruikt worden.

- 18 juli 2010: de Boeing 787 maakt haar eerste internationale opwachting, op Farnborough Airshow:



[ Bericht 4% gewijzigd door Iemand91 op 18-07-2014 12:01:11 ]
pi_142425701
En Farnborough is deze week/dit weekend weer. *O* Eens zien of ik er nog heen kan gaan...
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
pi_142425893
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 juli 2014 00:00 schreef Iemand91 het volgende:
Toch handig als je even wil weten hoe die Spaceshuttle nou op een 747 gezet moet worden:
_O-

quote:
Plan is dat het daar met een mock-up Space Shuttle Independence komt te staan. (echter ik kan niets op Google Maps zien terwijl de kist daar nu zou moeten staan)
't Is nog geen live-sateliet h.

Ik kwam vandaag ook nog een leuk stukje geschiedenis tegen:


'Death in the Air: The War Diary and Photographs of a Flying Corps Pilot' werd uitgegeven in 1933 als het dagboek van een anonieme gevechtspiloot die voor het Royal Flying Corps vloog, de latere Royal Air Force, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze piloot was bij een luchtgevecht om het leven gekomen. Het manusscript werd met vele unieke foto's van luchtgevechten door de weduwe, mw. Gladys Cockburn-Lange, naar de uitgever gebracht.

Er was erg veel belangstelling voor het boek omdat er slechts enkele foto's van WOI-luchtgevechten bekend waren. Toch waren sommige mensen sceptisch: Waarom werd de naam van de piloot niet bekend gemaakt? En hoe was het mogelijk dat men destijds met een lompe ouderwetse camera aan een fragiel vliegtuig zulke spectaculaire foto's kon maken? Maar er kon niet bewezen worden dat de foto's vals waren.

Het duurde tot 1984 voordat er voorgoed duidelijkheid kwam over de foto's: Mevrouw Cockburn-Lange bleek in werkelijkheid Betty Archer te heten, en ze was getrouwd met David Archer, een modelmaker uit de film-industrie. David had zelf vliegtuigmodellen gemaakt en gebruikte die om de foto's in scene te zetten.

Dit zijn enkele bekende foto's van David Archer:






bron foto's: Daily Mail

edit: bonusfoto die ik net vond: Stuk onderstel van een B-25 wordt op de final assembly line gezet, Inglewood, Californi 1942


[ Bericht 0% gewijzigd door Nemephis op 18-07-2014 00:45:20 ]
  vrijdag 18 juli 2014 @ 00:57:39 #158
166093 nattermann
Waereldsjtad Gelaen
pi_142426657
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 juli 2014 00:00 schreef Iemand91 het volgende:
Vandaag in de geschiedenis:

[ afbeelding ]

- 18 juli 1956: De eerste Boeing KC-135 rolt uit de fabriek in Renton, Washington. Een paar minuten later volgt de laatste KC-97. De KC-97 was (als prop kist) niet meer geschikt voor de jets; omdat die laatste bij aerial refueling haast op stall speed moest vliegen.

Op de foto hierboven zijn de hangar net uit en brengen een Dash-80 en een B-52 Stratofortress een saluut.

[ [url=http://cdn-www.airliners.net/aviatio(...)48882.jpg]afbeelding[/url] ]

- 18 juli 1974: NASA koopt N9668, een Boeing 747-123 van American Airlines. Het is de 86e gebouwde 747 en kwam op oktober 1970 uit de fabriek rollen. Nadat Boeing de 747 voor zo'n $30 miljoen had verspijkerd (versteviging, extra vertical stabilizers, avionics en motoren upgrades) ging de 747 door het leven als N905NA. NASA had eerst nog een Lockheed C-5 Galaxy in gedachten; maar uiteindelijk werd het een 747 omdat door de verslechterde economie er veel 747's beschikbaar waren (lees: goedkoop), lage positie van de vleugels en dat NASA in tegenstelling tot een C-5 de kist in zelf in eigendom kon hebben.

Toch handig als je even wil weten hoe die Spaceshuttle nou op een 747 gezet moet worden:
[ afbeelding ]

Beide Shuttle Carrier Aircraft 747's vliegen niet meer. Deze N905NA vloog het laatst en bracht de Discovery, Endeavour en de Enterprise naar hun musea toe.
Als laatste was de Endeavour aan de beurt; deze vloog op 21 september 2012 op de rug van N905NA vanaf Edwards Air Force Base in Californi over San Fransisco en dan naar LAX. Ondertussen laag vliegend over diverse landmarks; uiteraard met zeer veel toeschouwers.

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

N905NA is daarna uit elkaar gehaald en in april over de weg vervoerd van Houston's Ellington Field naar Space Center Houston. Plan is dat het daar met een mock-up Space Shuttle Independence komt te staan. (echter ik kan niets op Google Maps zien terwijl de kist daar nu zou moeten staan)

[ afbeelding ]

N905NA komt er beter af dan haar zusterschip: N911NA (747-SR46 van Japan Airlines); deze is op 8 februari 2012 naar United States Air Force Plant 42 (Google Maps

locatie)
gevlogen en zal voor onderdelen voor NASA's 747 Sofia vliegtuig gebruikt worden.

- 18 juli 2010: de Boeing 787 maakt haar eerste internationale opwachting, op Farnborough Airshow:

[ [url=http://cdn-www.airliners.net/aviatio(...)43724.jpg]afbeelding[/url] ]
Ook echt om 00:00:01 posten _O_ Baas.

Maar wat een zieke gebeurtenis vandaag (nouja, technisch gezien gisteren). Sprakeloos word ik er van.
Tics van je petten.
  Redactie Sport / Supervogel vrijdag 18 juli 2014 @ 01:51:47 #159
270182 crew  Pino112
Pino van Luna O+
pi_142427922
flightradar24 twitterde op vrijdag 18-07-2014 om 01:45:16 Between 2005 and 2008, 9M-MRD was painted in this unique "Freedom of Space" livery http://t.co/y7sSOx8uPt http://t.co/NIsoptxeQz reageer retweet
pi_142437063
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 juli 2014 00:29 schreef LintuxCx het volgende:
En Farnborough is deze week/dit weekend weer. *O* Eens zien of ik er nog heen kan gaan...
Ik zie dat je in de buurt woont. Dan kun je inderdaad nog redelijk makkelijk even heen hoppen. :P
quote:
2s.gif Op vrijdag 18 juli 2014 00:34 schreef Nemephis het volgende:
't Is nog geen live-sateliet h.
Zou wat zijn.

Maar de beelden op Google Earth/Maps zijn van 9 april 2014 (op die locatie); de kist zou eind april verhuizen naar Space Center Houstonen zou dus nog op Houston's Ellington Field moeten staan; maar is zag hem daar gisteren niet staan.

Echter als je hier kijkt zie je hem in onderdelen staan. Ik was dus even blind gisteren.
Moet je wel even de 45o optie uitzetten.

Als je op Google Earth terug gaat naar 28 oktober 2012 zie je de kist nog staan op de apron bij de Wings Over Houston Airshow.
  vrijdag 18 juli 2014 @ 20:19:53 #161
156145 Lucifer_Doosje
Licht ontvlambaar
pi_142455594
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 juli 2014 00:00 schreef Iemand91 het volgende:
- 18 juli 1974: NASA koopt N9668, een Boeing 747-123 van American Airlines. Het is de 86e gebouwde 747 en kwam op oktober 1970 uit de fabriek rollen. Nadat Boeing de 747 voor zo'n $30 miljoen had verspijkerd (versteviging, extra vertical stabilizers, avionics en motoren upgrades) ging de 747 door het leven als N905NA.
Heuj, die ken ik :7




Beide gemaakt op Edwards AFB in 2008.
Op zaterdag 26 juli 2008 11:43 schreef Kali-Mist1 het volgende:
lucifer FTW!!!!
pi_142459307
Ik liep vanavond tegen een stukje luchtvaart aan, gelukkig had ik m'n fototoestel bij me. Hier een paar foto's (en hier het hele album).











[ Bericht 9% gewijzigd door Nemephis op 18-07-2014 23:24:21 ]
  vrijdag 18 juli 2014 @ 21:56:11 #163
277319 Tinos85
Gewoon lekker
pi_142459495
Mooie foto's
pi_142462004
Dankje.
Hier nog een kliklink, foto's van Flying Legends 2014. Voorproefje:


pi_142465025
Vandaag in de geschiedenis:

- 19 juli 1961: eerste reguliere in-flight film. Op een TWA 707 in first class van New York naar Los Angeles.
De film was By Love Possessed uit 1961.



- 19 juli 1989: de crash van United Airlines vlucht 232.
Het was een vlucht met een McDonnell Douglas DC-10 (N1819U) van Stapleton Airport in Denver naar O'Hare Airport in Chicago waarna het zou doorvliegen naar Philadelphia.
Een uur naar vertrek spatte de fan disk (deel waar de fans aan vastzitten) van motor #2 (achter op de staart) uit elkaar (oorzaak: metaalmoeheid) waardoor de hele motor desintegreerde. De achterkant van de DC-10 raakte zwaar beschadigd waaronder alle 3 hydraulische systemen met als gevolg dat alle hydraulische systemen niet meer te bedienen waren; flaps, ailerons, rudder, niets.

Men kon uiteindelijk niets anders doen dan het toestel proberen te besturen met het enige wat ze nog hadden; de beide motoren aan de vleugels. Door met het gas te 'spelen' konden ze de kist nog enigszins besturen. Een United DC-10 instructeur die in first class zat bood zijn hulp aan; hij ging achter de throttles zitten bestuurde met elke hand een throttle.

Men wilde een noodlanding maken op Sioux Gateway Airport in Iowa op baan 22; brandstof werd gedumpt maar door hun gebrek aan besturing kwamen ze uiteindelijk (beter) voor baan 31 terecht. (Brandweer moest halsoverkop van baan 22 vertrekken; die hadden zich juist daar opgesteld omdat ze landing op baan 31 hadden verwacht).

Hier de kist bij de landing; de schade aan de staart is duidelijk te zien; zo is bijvoorbeeld de tail cone weg.



Uiteindelijk kwamen ze aanvliegen met een snelheid van 440 km/h en 34 km/h verticaal - veilige snelheden lagen echter op 260 km/h en 5 km/h - de kist dook echter op het laatst naar rechts en de rechtervleugel raakt als eerst de grond. De fuselage brak in stukken en rolde over de kop en vloog in brand; de cockpit brak af en kwam elders terecht. (de 4 koppige crew in de cockpit overleefde de crash)



Van de 285 passagiers en 11 crew overleven 111 de crash niet. De meesten door de crash zelf maar 35 door rookinhalatie die boven de center fuel tank zaten. Van deze 35 bleken 24 geen verwondingen te hebben die kwamen van de crash zelf. 1 overlevende overleed een maand later aan verwondingen.

United 232 was een voorbeeld van Crew resource management; kort gezegd de situatie waarbij - naast de captain - de crew ook duidelijke inspraak heeft.

Beelden van de crash:

In de aflevering Impossible Landing van Air Crash Investigation wordt deze crash besproken:

pi_142544778
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 juli 2014 12:11 schreef Iemand91 het volgende:

Ik zie dat je in de buurt woont. Dan kun je inderdaad nog redelijk makkelijk even heen hoppen. :P
Yup! Station Farnborough Main was maar een half uurtje treinen. :D

Het was gaaf om te zien. Ik hoop nog wat foto's te kunnen delen deze week, de vliegshow van de Red Arrows was vooral indrukwekkend goed. En F-WWOW (het eerste A380 prototype) een paar scherpe bochten zien vliegen is ook wel leuk.

M'n oren piepen alleen nog steeds van de straaljagers geloof ik. ;)
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
  maandag 21 juli 2014 @ 23:47:49 #167
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_142580003
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 juli 2014 00:00 schreef Iemand91 het volgende:
Vandaag in de geschiedenis:

- 19 juli 1961
En gisteren en vandaag helemaal niets gebeurd? :P
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_142580538
Vandaag in de geschiedenis:



STS-135 keert na 12 dagen op 21 juli 2011 terug op aarde en landt om 05:57 uur in de ochtend plaatselijke tijd op John F. Kennedy Space Center.
STS-135 was de 135e en laatste missie van het Amerikaanse Space Shuttle programma.
Deze werd uitgevoerd door de Atlantis die hiermee haar carrire afsloot na 32 missies, 120,650,907 afgelegde mijlen (203,000,000 km, ruwweg 525 keer de afstand Aarde - Maan), 293 dagen in de ruimte, en 4648 keer rond de aarde te zijn gegaan.

STS-135 was op 8 juli vertrokken:



Atlantis staat nu opgesteld in het Kennedy Space Center Visitor Complex:


pi_142581270
quote:
11s.gif Op maandag 21 juli 2014 23:47 schreef flipsen het volgende:
En gisteren en vandaag helemaal niets gebeurd? :P
Zeker wel.

GisterenEergisteren crasht in 1935 KLM Douglas DC-2 PH-AKG "Gaai" bij de San Bernardinopas in Zwitserland (de 3e crash voor KLM in 1 week), crasht in 1992 een Bell Boeing V-22 Osprey in de Potomac River met 7 doden als gevolg voor de ogen van congres-leden en hooggeplaatste overheidsfunctionarissen, vloog in 2007 de Boeing X-48 voor het eerst en verscheidene (dodelijke) crashes.
En vandaaggisteren richt Antony Fokker het bedrijf Fokker op in 1919, maakt in 1946 een McDonnell FH Phantom voor het eerste landingen en takeoffs op een US vliegdekschip (de USS Franklin D. Roosevelt), verdween in 1951 een Douglas DC-4 van Canadian Pacific, zet Neil Armstrong zijn voet op de maan in 1969, en helaas weer verscheidene (dodelijke) crashes.

Nou dit natuurlijk ook zeker gebeurtenissen zijn waar ik wel kan wel een stuk over kan neerzetten en bijvoorbeeld die verdwijnen van de DC-4 of de oprichting van Fokker erg interessant zijn kost dit toch wel veel tijd. En dan moet je keuzes maken; bijvoorbeeld om eens een dag over te slaan.
Plus het moet wel leuk blijven; voor zowel jullie als voor mij; het moet eigenlijk ook geen standaard prik worden. ;)

[ Bericht 1% gewijzigd door Iemand91 op 22-07-2014 00:25:00 ]
  dinsdag 22 juli 2014 @ 00:46:24 #170
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_142582550
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 juli 2014 00:16 schreef Iemand91 het volgende:
Plus het moet wel leuk blijven; voor zowel jullie als voor mij; het moet eigenlijk ook geen standaard prik worden. ;)
Ja da´s natuurlijk te laat he. Je bent onze huis-dealer en hebt ons verslaafd gemaakt :( Ok, noem je prijs! :P
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_142583708
Dames die op vleugels lopen

Een piloot die z'n A380 even achteruit inparkeert. :+

Red Arrows :9~

Vet hoor, zo'n airshow. :D

Ben met veel te veel foto's thuisgekomen, https://www.flickr.com/photos/wilmr/with/14710276734/ heeft er nog drie, er is nog veel meer maar ik kan niet kiezen.
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
pi_142583827
Vooral die van de Red Arrows is supermooi zeg, met die gekleurde achtergrond. En die linker in je album springt er ook uit.
Die Breitling Boeing (Boeingen?) Stearman (Stearmannen?) heb ik vorig jaar op Oostwold gezien. Indrukwekkend was dat. Enige wat jammer is, is dat ze het publiek niet de gelegenheid bieden een rondvluchtje te maken.
pi_142583976
Dank je. :D Ja, die achtergrondkleur maakt voor mij de foto ook echt af. Het is lastig om van zoiets moois en groots foto's te maken, maar je pikt er toch nog een klein beetje wat van mee zo.

quote:
2s.gif Op dinsdag 22 juli 2014 01:52 schreef Nemephis het volgende:
Die Breitling Boeing (Boeingen?) Stearman (Stearmannen?) heb ik vorig jaar op Oostwold gezien. Indrukwekkend was dat. Enige wat jammer is, is dat ze het publiek niet de gelegenheid bieden een rondvluchtje te maken.
Heh, op zich zou mijn maag daar ook niet tegen kunnen vrees ik. ;( Vliegen in een C172 vind ik geweldig, maar ik moet aan het begin altijd al wennen aan de extra G('s) van een scherpe bocht. :')
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
pi_142584114
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 juli 2014 02:06 schreef LintuxCx het volgende:
Dank je. :D Ja, die achtergrondkleur maakt voor mij de foto ook echt af. Het is lastig om van zoiets moois en groots foto's te maken, maar je pikt er toch nog een klein beetje wat van mee zo.

Heh, op zich zou mijn maag daar ook niet tegen kunnen vrees ik. ;( Vliegen in een C172 vind ik geweldig, maar ik moet aan het begin altijd al wennen aan de extra G('s) van een scherpe bocht. :')
Ik heb lang geleden in zo'n ding een rondvlucht gemaakt vanaf Eelde. Het gaafste was, voor de landingsbaan ligt de A-28, daar ging je vrij hoog overheen, en dan landen een paar honderd meter verderop, het voelde alsof we als een baksteen naar beneden vielen.
pi_142612037
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 juli 2014 00:46 schreef flipsen het volgende:
Ja da´s natuurlijk te laat he. Je bent onze huis-dealer en hebt ons verslaafd gemaakt :( Ok, noem je prijs! :P
Ik ben onbetaalbaar :7
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 juli 2014 01:43 schreef LintuxCx het volgende:
Een piloot die z'n A380 even achteruit inparkeert. :+
[ afbeelding ]
Piep piep piep :D


Meanwhile @ Vliegbasis Volkel:

F-16 belandt tijdens het taxin naast de baan op Vliegbasis Volkel
quote:
VOLKEL - Een F-16 is dinsdagochtend voor het opstijgen op Vliegbasis Volkel naast de baan beland. Dit gebeurde tijdens het taxin. De piloot heeft de straaljager volgens een woordvoerder van de vliegbasis veilig kunnen verlaten.

Eerder meldde de brandweer dat het neuswiel van de F-16 tijdens het landen was afgebroken. Dit is volgens de woordvoerder van de basis in Volkel niet het geval. De straaljager raakte wel beschadigd.

Hoe groot de schade is, wordt onderzocht. Ook wordt bekeken hoe de F-16 van de baan kon raken. Het toestel stond halverwege de middag met het neuswiel in het gras, maar blokkeert het overige vliegverkeer niet.

Trainingsvlucht
De piloot wilde opstijgen voor een trainingsvlucht. Andere geplande trainingsmissies kunnen volgens de woordvoerder van de basis dinsdag gewoon doorgaan.




[ Bericht 2% gewijzigd door Iemand91 op 22-07-2014 21:41:57 ]
  dinsdag 22 juli 2014 @ 21:34:54 #176
277319 Tinos85
Gewoon lekker
pi_142613325
Duur stuurfoutje :P
pi_142613637
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 juli 2014 21:34 schreef Tinos85 het volgende:
Duur stuurfoutje :P
Ach anders moet men weer een training voor de brandweer inlassen, dat kost ook geld ;)
2015: <span class="s">MLA - JFK - PMI</span>
  dinsdag 22 juli 2014 @ 21:46:14 #178
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_142613869
Waarschijnlijk iets teveel met zijn systemen bezig en daardoor niet op de taxibaan gelet?
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_142619673
Voor de mensen met een zwak hart....even wegkijken; mogelijk PH-KCI (maar ik gok dat die - net als de PH-KCH - al is gesloopt),anders -KCK, of -KCG. :'( ;(
Ik geloof dat ik PH-KCF nog op een andere foto van 10 juli zie staan.

Gemaakt op 10 juli:



En ja; dat is een oud Martinair 767 daarachter; PH-MCI, stored als N325MP.
Die staat al jaren angstvallig dichtbij de scrapping area maar bestaat nog steeds.

[ Bericht 4% gewijzigd door Iemand91 op 23-07-2014 00:18:40 ]
pi_142620544
Vandaag in de geschiedenis:

- 23 juli 1954: een Douglas C-54A-10-DC Skymaster, VR-HEU Avro Anson 1 "Silver Wings" van Bangkok naar Hong Kong wordt een half uur voor aankomst door 2 Chinese Lavochkin La-11 gevechtsvliegtuigen beschoten en de crew moet een noodlanding op zee maken.
9 inzittenden werden gedood door de kogels en de noodlanding.

Doordat ze nog voor de landing nog 10 Mayday-berichten kon uitsturen was hulp snel op weg. 10 inzittenden konden nog uit een reddingsboot gered worden; 1 vrouw overleed echter 10 minuten voor landing op Kai Tak.

Een US Air Force SA-16 haalt overlevenden uit het water:


Er gaan verschillende theorien rond waarom de piloten de kist hebben aangevallen; Peking heeft het officieel op dat ze het aanzagen voor een Taiwanees vliegtuig dat een Chinese basis wou overvallen.
Er gaan verhalen rond dat de 2 piloten van de La-11's door de Chinese regering zijn gexecuteerd.

VR-HEU was een Douglas C-54A-10-DC Skymaster, de militaire variant van de DC-4. Heeft 2 jaar voor de USAAF gevlogen en daarna 3 jaar voor KLM gevlogen. Werd in 19 augustus 1949 aan Cathay verkocht.



- 23 juli 1956: Frank Kendall "Pete" Everest wordt “The Fastest Man Alive” wanneer hij met een Bell X-2 (SN 46-674) naar Mach 2.87 vliegt; 3.150 km/h op 26.764 meter hoogte.
De X-2 was d.m.v. een Boeing EB-50D Superfortress (een aangepaste Boeing B-50 Superfortress) gedropt.

Van de X-2 zijn maar 2 gebouwd; beiden werden in de jaren 50 verwoest.



- 22 juli 1970: de rollout, eigenlijk de roll-in van de McDonnell Douglas DC-10 op de McDonnel Douglas plant op Long Beach Airport. (de gegadigden - waaronder toenmalig Vice-President Spiro Agnew (onder Nixon) en gouverneur en latere president Ronald Reagan - stonden in de hangar en de DC-10 kwam vanuit een andere hangar de hangar ingereden; dus een roll-in.


Deze kist zou later als N101AA haar hele leven voor American Airlines vliegen. Is gekocht door FedEx voor cargo-conversion maar uiteindelijk toch op Phoenix Goodyear gezet waar het in 2002 is gesloopt. (De American Airlines livery is nog duidelijk zichtbaar)





- 23 juli 1973: Japan Airlines vlucht 404 van Amsterdam naar Tokyo (via Anchorage) wordt vlak na takeoff gekaapt door 5 leden van de Japanse Rode Leger en PFLP. Een handgranaat doodt een vrouwelijke terrorist en verwondt de purser.
Nadat de Boeing 747-246B, JA8109 met 123 passagiers (waaronder de terroristen) en 22 crew door verscheidene vliegvelden werd geweigerd landde het op Dubai. (foto hierboven)
Nadat het daar enkele dagen heeft gestaan eisten ze de vrijlating van Kozo Okamoto; een van de terroristen die verantwoordelijk was voor het bloedbad op Lod Airport (het huidige Ben-Gurion in Tel Aviv): mijn eerdere bericht over deze aanslag.

De Isralische regering weigerde dit en de kist werd naar Damascus (Syri) gevlogen en daarna naar Benghazi (Libi). 89 uur nadat de kaping begon werden de inzittenden op 24 juli vrijgelaten; de 747 werd opgeblazen (kan geen grotere - of berhaupt meer - foto's hier van vinden):



- 23 juli 1983: op Air Canada vlucht 143 - een Boeing 767-233, C-GAUN van Montreal naar Edmonton - raakt door miscalculatie de brandstof op; beide motoren vallen uit en veel avionics daarmee ook. De 767 wordt 's werelds grootste en zwaarste zweefvliegtuig.
De Co-piloot kon zich nog een oude luchtmachtbasis herinneren waar hij vroeger als RCAF piloot kwam; RCAF Station Gimli. Wat hij niet wist was het feit dat de basis was omgebouwd en er nu onder andere een circuit lag; deels over de oude landingsbaan.

Met veel moeite wisten zij de kist toch te landen; het feit dat de front gear het begaf (deze was niet gelocked tijdens het vallen; hydraulisch laten zakken was immers geen optie meer) hielp bij het afremmen; iets wat ze nodig hadden.
Uiteindelijk raakte niemand zwaargewond in de later genoemde en bekende Gimli Glider.





C-GAUN werd gerepareerd en vloog nog vele jaren door en maakte haar een na laatste vlucht op 24 januari 2008 van Montreal naar Tucson met aan boord de beide piloten en 3 v.d. 6 flight attendants.

Flyby op Montreal voor vertrek naar Tucson:


Later vloog het door naar Mojave Air and Space Port waar de kist nu nog steeds staat. (een van die 2 bij Mojave link of deze.

- 23 juli 1999: Op All Nippon Airways vlucht 61 van Tokyo Haneda naar New Chitose Airport - uitgevoerd door een Boeing 747-481D JA8966 - met 503 passagiers en 14 crew bedreigt Yuji Nishizawa een flight attendant en forceert zichzelf in de cockpit waar hij de co-piloot weg stuurt. Hij steekt de gezagvoerder neer (die hier aan overlijdt) en neemt controle over de kist over en vliegt onder andere tijdelijk op slechts 300 meter hoogte. Crew members konden hem uiteindelijk overmeesteren en de co-piloot maakt een noodlanding op Haneda.

Bij onderzoek werd duidelijk dat hij een grote dosis antidepressiva had genomen en hij de kist onder de Rainbow Bridge wou doorvliegen.
Hij werd veroordeeld tot levenslang in maart 2005.

JA8966 vloog tot januari dit jaar door voor ANA; het vloog daarna door naar Tupelo Regional Airport in Mississippi. Zij was de op 2 na laatste 747 onder Japanse registratie. De laatste Japans geregisteerde 747 (JA8961) vloog in maart haar laatste vlucht en was sloot hiermee 35 jaar Japanse 747 geschiedenis n 747-400D geschiedenis af.

Vluchtnummer 61 wordt nog steeds door ANA gebruikt, ook op dezelfde route maar wordt nu gevlogen door een 777-300. (non-ER: domestic versie met 514 zitplaatsen).

[ Bericht 0% gewijzigd door Iemand91 op 23-07-2014 00:31:09 ]
pi_142703791
Vandaag in de geschiedenis:



- 25 juli 1909: Louis Blriot vertrekt om 04:41 uur met zijn Blriot XI van Calais richting Engeland.
Omdat hij geen kompas gebruikte hij de Franse Torpedobootjager Escopette die richting Dover voer als visueel kompas. Vliegend met zo'n 72 km/h en op zo'n 76 meter hoogte haalde hij dit schip echter al snel in. Het zicht verslechterde en hij vloog zo'n 10 minuten zonder zicht (alleen de zee onder hem kon hij zien). Uiteindelijk was de Engelse kust in zicht; hij realiseerde dat hij richting het Oosten was afgedreven door de wind en vloog een aantal kilometer langs de kustlijn richting Dover totdat hij een correspondent van een Franse krant de Franse vlag zag zwaaien. Uiteindelijk zette hij de kist (zeer stevig) aan de grond; vlakbij Dover Castle bij Dover. Deel van landingsgestel was kapot een propeller was gebroken; maar dat deerde niet; hij was de eerste persoon die met een vliegtuig Het Kanaal was overgestoken! Vlucht heeft 36 minuten en 30 seconden geduurd.

Monument waar hij geland is.


De kist heeft nooit meer gevlogen; hangt nu in het Muse des Arts et Mtiers in Parijs:



KLM heeft PH-BUK (een 747-206SUD) naar Bleriot genoemd. PH-BUK staat sinds 2005 in het Aviodome in Lelystad:




(Foto gemaakt door een Japanse zakenman in een 747 die op een taxibaan reed)

- 25 juli 2000: De crash van Air France 4590. Concorde F-BTSC zou van Charles de Gaulle airport in Parijs naar JFK Airport in New York vliegen; de kist was gecharterd door Peter Deilmann Cruises; de passagiers zouden een cruise maken met hun MS Deutschland.

5 minuten voor de Concorde was een Continental McDonnell Douglas DC-10 (N13067) vertrokken van baan 26R. Deze had een 43 centimeter lange strip van de engine cowling verloren en deze lag op de baan.
Toen de Concorde hier overheen reed sloeg dit een gat in een van de banden; een strip rubber sloeg tegen de onderkant van de vleugel wat een schokgolf door de tank gaf met als uiteindelijk gevolg dat deze tank begon te lekken. De brandstof vloog in brand en beide linkermotoren verloren vermogen. Motor #1 kon weer bijkomen maar #2 werd door de crew uitgezet.
Het vliegtuig had al teveel snelheid en te weinig baan over om de start af te breken; ze moesten wel opstijgen.




Maar de 3 overige motoren konden niet genoeg stuwkracht leveren om de kist te laten stijgen; de landing gear gaf teveel drag en deze kon niet meer omhoog.
De linkervleugel verloor lift (de vleugel begon te desintegreren door de vlammen/hitte en motor #1 verloor weer vermogen) en de crew kon dit niet meer herstellen; het stortte neer op het Htelissimo Les Relais Bleus Hotel bij Gonesse.
Alle inzittenden (100 passagiers en 9 crew) en 4 werknemers van het hotel overleefden de crash niet.

De crew heeft nog geprobeerd om uit te wijken naar nabijgelegen Paris–Le Bourget Airport; maar gezien de vluchtpad hadden ze dit hoogwaarschijnlijk nooit gelukt.

Deze crash is de enige crash met een Concorde; maar deze crash liet aantal passagiers afnemen; minder reizigers door de aanslagen in september 2011 en de oplopende onderhoudskosten (de kist stamt immers al uit 1969) deed de Concorde uiteindelijk de das om. De allerlaatste vlucht met een Concorde was op 26 november 2003.
(Zie: post van 13 juni)




- 25 juli 2008: Qantas vlucht 30; een 747-400 (VH-OJK) uit London was om 09:00 uur lokale tijd van Hong Kong vertrokken op weg naar Melbourne; toen 67 minuten na vertrek een luide knal werd waargenomen; een zuurstof tank was ontploft en had een gat van zo'n 2 bij 1.5 meter in de fuselage geslagen. Tevens ontstaat er een gat in de vloer in de galley tussen Business en Economy.

De crew daalde snel naar 10.000 feet zodat men weer zuurstof kreeg en maakten een noodlanding op Ninoy Aquino airport in Manilla.
De kist werd uiteindelijk gerepareerd op Avalon (waar het na alle reparaties ng eens beschadigd werd toen het in contact kwam met een andere Qantas 747. Eind 2009 deed Qantas de kist met pensioen; in 2011 kwam het in de vloot van de Nigeriaanse Max Air.

[ Bericht 0% gewijzigd door Iemand91 op 26-07-2014 22:29:40 ]
  vrijdag 25 juli 2014 @ 00:50:51 #182
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_142705821
Mooie posts weer _O_
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_142725414
Oke, ik hoorde dus net een vliegtuig over mn huis heenkomen dus ik surfde even snel naar FR24.

toen zag ik dit:



een Iraqi Airways A320 op Rotterdam???

Heeft iemand enig idee wat dat vliegtuig hier doet??
"Get busy living, or get busy dying"
pi_142727322
Gister stond bij ons voor Hangar 14 de 9M-MPP.
Ik begreep dat ze deze weer uit de woestijn gehaald hebben nu Malaysia 2 777's kwijt is.
Iemand die hier meer over weet?

De 9M-MPP:
pi_142727348
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 juli 2014 18:11 schreef BazZz2 het volgende:
Oke, ik hoorde dus net een vliegtuig over mn huis heenkomen dus ik surfde even snel naar FR24.

toen zag ik dit:

[ afbeelding ]

een Iraqi Airways A320 op Rotterdam???

Heeft iemand enig idee wat dat vliegtuig hier doet??
Uitgeweken van Schiphol (Geen idee waarom).
Is vervanging van Transavia vlucht naar Erbil. Vliegt t/m 29 augustus elke week.

Best uniek; want komen niet vaak Iraaks geregistreerde kisten in Nederland.
Op 4 juli kwam een A320 (YI-AQU) van Zagrosjet op Schiphol; voor het eerst een Iraaks geregistreerde kist in jaren
(de laatste keer zal ergens in de jaren '90 zijn geweest)
Zie m'n eerdere bericht.

quote:
0s.gif Op vrijdag 25 juli 2014 19:27 schreef blingbling11 het volgende:
Gister stond bij ons voor Hangar 14 de 9M-MPP.
Ik begreep dat ze deze weer uit de woestijn gehaald hebben nu Malaysia 2 777's kwijt is.
Iemand die hier meer over weet?

De 9M-MPP:
[ afbeelding ]
Stond gepland om nabestaanden naar Oekrane te brengen maar dat is dus niet door gegaan.
Kist zal wel weer een keer vertrekken naar Kuala Lumpur.

Ik lees ook dat er problemen zijn met motor #3. Staat hier al sinds 18 juli.
Is maandag geloof ik verkast vanaf Romeo platform (foto hieronder) naar Hangar 14.



[ Bericht 16% gewijzigd door Iemand91 op 26-07-2014 13:30:17 ]
pi_142728216
As we speak hangt hij in de lucht. Vertrokken vanaf Kiev. Bestemming onbekend. Kuala Lumpur?
http://fr24.com/MAS5001
pi_142728671
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 juli 2014 19:28 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Uitgeweken van Schiphol (Geen idee waarom).
Is vervanging van Transavia vlucht naar Erbil. Vliegt t/m 29 augustus elke week.

Best uniek; want komen niet vaak Iraaks geregistreerde kisten in Nederland.
Op 4 juli kwam een A320 (YI-AQU) van Zagrosjet op Schiphol; voor het eerst een Iraaks geregistreerde kist in jaren (de laatste keer zal ergens in de jaren '90 zijn geweest)
Zie m'n eerdere bericht.


De touroperator die 'm chartert zit in Den Haag, misschien vonden ze het wel praktisch om hem wat dichterbij te laten landen :P maar ik verwacht eerder vergunningenwerk oid..
2015: <span class="s">MLA - JFK - PMI</span>
pi_142728858
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 juli 2014 19:57 schreef blingbling11 het volgende:
As we speak hangt hij in de lucht. Vertrokken vanaf Kiev. Bestemming onbekend. Kuala Lumpur?
http://fr24.com/MAS5001
Nee, terug naar Amsterdam. Is vanmorgen naar Kiev vertrokken.
Zullen wel personen/goederen voor het onderzoek e.d. brengen.


On a different note:

- De 737 fuselages die in een rivier terecht kwamen nadat de trein was ontspoord op 3 juli?



Die worden ter plekke gescrapped. Gaat om 6 kisten:
1
2
3
4
5
6
ln 5029 - 737-900ER United Airlines
ln 5030 - 737-800 Southwest
ln 5031 - 737-800 Nok Air
ln 5032 - 737-800 Southwest
ln 5035 - 737-800 Shenzen Airlines
ln.5036 - 737-900ER Delta Airlines




En de eerste oud-KLM Fokker F70 in nieuwe livery: PH-WXA voor het Surinaamse Blue Wing Airlines, overigens nog steeds in Norwich (foto van afgelopen woensdag):



Andere F70's die zijn vertrokken zijn PH-KZV (op 5 januari ook voor Blue Wing).
PH-KZG (op 3 februari), PH-JCH (op 3 maart), PH-JCT (12 mei) en PH-KZH (28 mei), alle 4 voor Insel Air (Curaao)
Wat met PH-KZW (30 april) gaat gebeuren weet ik zo niet.

EDIT: PH-JCH nu als PJ-JCH op Curaao bij de levering op 12 juli. Eerst even een low fly :7 :



Dus als jullie op Curaao komen; je kunt daar oude KLM Fokkers tegenkomen ;)

[ Bericht 2% gewijzigd door Iemand91 op 26-07-2014 15:35:55 ]
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 26 juli 2014 @ 12:52:27 #190
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_142746239
^O^ _O_
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_142747316
:@

Dacht PM heeft wat met verjaardag te maken ofzo, maar heb nergens m'n verjaardag ingevoerd.

Maareh, bedankt hoor aan degene die mij voorgedragen heeft. :D

En direct een correctie:
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 juli 2014 20:17 schreef Iemand91 het volgende:
Nee, terug naar Amsterdam. Is vanmorgen naar Kiev vertrokken.
Zullen wel personen/goederen voor het onderzoek e.d. brengen.
Flightradar geeft aan dat deze inderdaad terug naar Kuala Lumpur is.

En de Google jet staat ook op Schiphol:



N2767, oud VH-EAQ van Qantas; een 767-238ER die in 2005 aan een holding is verkocht. Eigenaren zijn Larry Page en Sergey Brin van Google.

De kist is vaak te vinden op Moffett Federal Airfield (Google Maps); een oud militair vliegbasis dat nu in de handen is van NASA en waar haast geen private kisten mogen komen; maar zij hebben een deal gesloten waardoor NASA ook apparatuur aan boord van hun kisten heeft).
Let ook op de Google 757 die naast de 767 staat; een van de meerdere Google jets naast een aantal Gulfstreams.

[ Bericht 10% gewijzigd door Iemand91 op 26-07-2014 14:47:48 ]
  zaterdag 26 juli 2014 @ 14:55:36 #192
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_142749420
Van harte iemand *O*
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_142751369
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 juli 2014 12:52 schreef Cobra4 het volgende:
^O^ _O_
Zeg het met smileys:
  zaterdag 26 juli 2014 @ 17:29:46 #194
6941 APK
Factual, I think.
pi_142753846
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 juli 2014 14:55 schreef flipsen het volgende:

Van harte iemand *O*
:Y ^O^
Who the fuck can sleep with all this shit going on?
  zaterdag 26 juli 2014 @ 20:40:16 #195
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_142758740
Gefeliciteerd!
pi_142759393
Ik ben persoonlijk niet de grootste fan van de geschiedenisposts. Maar respect voor de tijd die je erin steekt :)
2015: <span class="s">MLA - JFK - PMI</span>
pi_142760182
quote:
0s.gif Op woensdag 23 juli 2014 00:00 schreef Iemand91 het volgende:
Vandaag in de geschiedenis:

Ik kijk altijd weer uit naar je volgende stukje. Bedankt voor alle moeite en de zeer fijne info. Wordt erg gewaardeerd _O_ _O_ _O_
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 26 juli 2014 @ 21:31:55 #198
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_142760448
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 juli 2014 21:22 schreef Shaggy8675 het volgende:

[..]

Ik kijk altijd weer uit naar je volgende stukje. Bedankt voor alle moeite en de zeer fijne info. Wordt erg gewaardeerd _O_ _O_ _O_
Dit. :) ^O^
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_142762287
:@ :@ Bloos...

Sinds 21 juli heb je ook een nieuwe manier om naar New York te vliegen. Het France La Compagnie vliegt sinds dan met een 757-200 in all-business configuratie naar Newark vanaf Parijs. Dus als de A318 van BA met 32 stoelen wat klein aanvoelt; kun je met deze 74-zitter naar andere kant van de plas.
Uiteindelijk willen ze 6x p/week vliegen; alleen dinsdag niet.

Benieuwd of ze het volhouden; eerdere pogingen zijn mislukt.
Maar blijkbaar kun/kon je voor augustus nog een one-way ticket voor 233 krijgen; erg goedkoop dus. :9

Hier de pushback van de 757 op CDG op 21 juli:



[ Bericht 7% gewijzigd door Iemand91 op 27-07-2014 00:54:44 ]
  zaterdag 26 juli 2014 @ 22:40:00 #200
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_142762646
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 juli 2014 22:30 schreef Iemand91 het volgende:
:@ :@ Bloos...

Sinds 21 juli heb je ook een nieuwe manier om naar New York te vliegen. Het France La Compagnie vliegt sinds dan met een 757-200 in all-business configuratie naar Newark vanaf Parijs. Dus als de A318 van BA met 32 stoelen wat klein aanvoelt; kun je met deze 74-zitter naar andere kant van de plas.
Uiteindelijk willen ze 6x p/week vliegen; alleen dinsdag niet.

Benieuwd of ze het volhouden; eerdere pogingen zijn mislukt.
Maar blijkbaar kun/kon je voor augustus nog een one-way ticket voor 233 krijgen; erg goedkoop dus. :9

Hier de pushback van de 757 op CDG op 21 juli:

[ afbeelding ]
74x233 euro... Willen ze ook nog wat verdienen?
  zaterdag 26 juli 2014 @ 22:51:12 #201
415574 boriq
Blacksmith of Rhythm
pi_142763044
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 juli 2014 22:40 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

74x233 euro... Willen ze ook nog wat verdienen?
ja hoor, na augustus worden de tickets weer een stuk duurder . ;)
  zaterdag 26 juli 2014 @ 23:49:11 #202
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_142765096
En die 757 kregen ze bij een pakje boter :p
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_142765535
Vandaag in de geschiedenis:


(Foto niet van de testvlucht)

- 27 juli 1949: een van de mooiste vliegtuigen ooit maakt haar eerste testvlucht: De De Havilland DH 106 Comet (registratie G-ALVG) maakt een testvlucht van een half uur vanaf Hatfield Aerodrome in Engeland.
Het was de eerste operationele passagiersvliegtuig aangedreven door straalmotoren.

Binnen een jaar na introductie zouden er meerdere dodelijke ongelukken gebeuren. Later zou blijken dat het aan een relatief onbekend probleem leeg; metaalmoeheid. Bij de Comets had zich dat geopenbaard bij de hoeken van de vierkante ramen. Deze werden dan later ook vervangen door ovale ramen.
Echter werd de kist hierna niet een heel groot succes (maatschappijen begonnen voor o.a. de Boeing 707 en Douglas DC-8; kisten die ook nog eens bijna 2x zoveel mensen konden vervoeren).
G-ALVG is in juli 1953 op Farnborough Airport gesloopt.

Toch blijft het een icoon; en een van de mooiste vliegtuigen ooit (IMHO).



Hoewel er ook uitzonderingen zijn :+ _O-




(Foto genomen in 1953)

- 27 juli 1955: iets wat nu heel dichtbij is gekomen; boven Bulgarije wordt vlucht 402 van El Al door Bulgaarse MiG-15's neergeschoten. De Lockheed Constellation daalt en valt op 600 meter hoogte uit elkaar en stort neer ten noorden van de Bulgaarse stad Petritsj. Alle 51 passagiers en 7 crew vinden de dood.
4X-AKC was vertrokken vanaf London Heathrow en was om 02:53 uur van de luchthaven van Wenen vertrokken op weg naar Istanbul waarna het verder zou gaan naar Lod Airport in Tel Aviv (het huidige Ben-Gurion vliegveld).
Door onbekende redenen zijn ze afgeweken van hun vluchtpad en kwamen ze boven Bulgaars grondgebied. Dit alles gebeurde tijdens een zeer intense periode van de Koude Oorlog en beide kanten (Bulgarije en Isral) zagen hier dus ook grote provocatie in. (Je kunt dit nu dus maar al te levendig voorstellen).
Uiteindelijk gaf Bulgarije toch een formeel excuus uit.


(HL7328 in augustus 1987)

- 27 juli 1989: Korean Air vlucht 803 crasht bij de landing op Tripoli Airport. HL7328 was uit Seoul vertrokken met stops in Bangkok en Jeddah toen hij bij zware mist en weinig zicht (zicht was zo'n 30-250 meter) probeerde te landen. De ILS werkte op dat moment ook niet.
75 van de 199 inzittenden en 4 personen op de grond overleefden de crash niet toen deze 2400 meter voor baan 27 op de grond kwam. Veel van de passagiers waren Koreanen die van vakantie terugkwamen naar Libi om daar bij projecten weer aan het werk te gaan.



Saillant detail: 2 dagen eerder op 25 juli was de allerlaatste (en 446e) DC-10 geleverd; N3024W aan Nigeria Airways.

- 27 juli 2002: De ramp tijdens de luchtvaarshow op de Sknyliv basis bij het Oekranse Lviv.
Een Sukhoi Su-27 crasht op het publiek met 77 doden als gevolg. Verder nog 543 gewonden. De beide piloten kwamen er met weinig verwondingen vanaf. Dit is tot op de dag van vandaag het dodelijkste ongeval op een luchtvaartshow.





Er gaan nog veel meer (video)beelden van de crash rond op internet; maar dat zijn beelden die je niet wil zien.

- 27 juli 2007: 2 Eurocopter AS-350 nieuwshelikopters botsen in de lucht terwijl ze een achtervolging volgen/filmen in Phoenix, Arizona. Geen van de 4 inzittenden (2 per helikopter) overleven de crash in het Steele Indian School Park. Deze helikopter waren 2 van de in totaal 5(!) helikopters die de achtervolging volgden.

Aangezien deze achtervolging live werd uitgezonden werd deze crash ook live uitgezonden; inclusief beelden uit de gecrashte helikopters:


Beeld vanuit een andere helikopter:


De plaatselijke hoofdcommissaris opperde dezelfde dag dat de man die achtervolgd werd weleens verantwoordelijk kon worden gehouden voor de dood van deze 4 mensen...
In 2010 is de dader veroordeeld voor 35 feiten; geen voor deze crash.

- 27 juli 2010: Lufthansa Cargo vlucht 8460 crasht bij de landing op King Khalid International Airport bij Riyad, Saoedi-Arabi. D-ALCQ, de 87e MD-11 (origineel in 1993 geleverd aan Alitalia) was op weg van Frankfurt naar Hong Kong met stops in Riyad en Sharjah. De kist vervoerde onder andere wapen en ander militaire goederen, en brandbare goederen. Bij die laatste was brand ontstaan. De kist had 2 keer op de baan gestuiterd en bij de 3e keer maakte het een smak van 4.3G (vergelijking met drag racing) en brak het achter de vleugels en door de main landing gear en kwam het naast de baan terecht. De 2-koppige crew overleefde de crash.


pi_142767489
Delta gaat vanaf 1 mei 2015 tussen Amsterdam en Salt Lake City vliegen met een 767.
Amsterdam is na Parijs CDG de enige bestemming buiten Noord- en Midden-Amerika vanaf Salt Lake City en bovendien naast Los Cabos, Puerto Vallarta, Guadalajara en Cancn (alle Mexico) met Parijs de enige bestemming buiten de VS vanaf SLC.
Ze zullen uiteindelijk dagelijks naar SLC vliegen.

Hiermee komt Delta op 20 dagelijkse vluchten tussen de VS en Amsterdam in de zomer van 2015:
12 A330-300 @ 293 stoelen: 3516
1 A330-200 @ 234 stoelen: 234
1 777-200 @ 291 stoelen: 291
6 767-300 @ 208-226 stoelen: 1248-1356
Totaal 5289 - 5397 stoelen p/dag; elke richting. :o
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 juli 2014 22:51 schreef boriq het volgende:

[..]

ja hoor, na augustus worden de tickets weer een stuk duurder . ;)
Precies. Juli/augustus is niet echt het beste moment om een dergelijke route te gaan beginnen. :P
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 juli 2014 23:49 schreef flipsen het volgende:
En die 757 kregen ze bij een pakje boter :p
Mwah; een 757 is niet zo duur meer. Prijs ligt zo tussen de $3.8 en 17.5 miljoen.
Daarnaast nog miljoenen om het te verbouwen en overige kosten natuurlijk.

Slecht reizen is het niet:



Maar vraag me ten zeerste af hoe lang ze het zullen volhouden...

Enne:
Boeing 747 prototype restoration begins *O*
quote:
Technicians work to restore the interior and exterior of the original Boeing 747 prototype following decades of outdoor service and display since its maiden flight in 1969, photographed here on Thursday, July 24, 2014, at The Museum of Flight in Seattle, Wash. It was the first 747 ever built, complete with the serial number of 001. The MOF expects the process to be complete by the end of the summer, and the aircraft will remain on exhibit in the Museum Airpark during the process.
Hoognodig ook trouwens...






[ Bericht 0% gewijzigd door Iemand91 op 27-07-2014 22:58:00 ]
pi_142797942
Vandaag in de geschiedenis:

- 28 juli 1935: De Boeing 299 (XB-17) NX13372; het prototype van de B-17 Flying Fortress maakt de eerste vlucht vanaf Boeing Field in Seattle. Na het zien van alle geweerinstallaties noemt een reporter van de Seattle Times de B-17 Flying Fortress.

De roll-out op 16 juli 1935:


- 28 juli 1945: Een North American B-25 Mitchell (registratie 41-30577) was onderweg van Bedford Army Air Field naar Newark Airport toen het in de dichte mist op zaterdagmorgen om 09:45 uur in de noordzijde van de Empire State Building vloog.
Het was na het passeren van het Chrysler Building naar rechts gevlogen i.p.v. naar links.

Het sloeg een gat van 5.5 bij 6 meter; een motor vloog dwars door het gebouw en vloog aan de zuidzijde naar beneden. De daarop volgende brand werd in 40 minuten geblust; het is hiermee nog steeds de hoogste brand die ooit succesvol is geblust.




De 3 inzittenden van de B-25 en 11 personen in het gebouw overleefden de crash niet.
De maandag erop werden vele verdiepingen alweer gebruikt.
Tot op de dag van vandaag schijnt er een steen aan de buitenkant van de Empire State Building te missen waar de kist het gebouw invloog. (maar kan hier verder niets over vinden)

Interessant detail; Betty Lou Oliver was een liftbediende die brandwonden opliep bij de crash. Reddingswerkers plaatsten haar in een lift zodat ze naar beneden kon. Echter waren de liftkabels zwaar beschadigd door de crash en toen de liftdeuren dichtgingen knapten deze kabels.
Ze stortte 75 verdiepingen (meer dan 300 meter) naar beneden; maar overleefde de val. De liftkabels die onderin de schacht oprolden hebben samen met de luchtdruk (door het snelle vallen van de cabine; denk aan een fietspomp) waarschijnlijk haar val enigszins gebroken.
Hiermee heeft zij het record voor hoogste val met een lift die het overleefd heeft.



- 28 juli 1995: KLM's eerste Boeing 767 wordt geleverd; PH-BZA, een 767-306ER dat haar eerste vlucht vlak daarvoor op 11 juli maakte en de 587e 767 van de productielijn.
KLM heeft met 12 767's gevlogen; de laatste volgde op 1 februari 2000.
Op 23 april 2007 ging de laatste 767 bij KLM weg. Alle 767's zijn nog ergens actief.



- 28 juli 2010: Een Boeing C-17 Globemaster III (registratie 00-0173 en bijgenaamd Spirit of the Aleutians) crasht na takeoff achter baan 06 van Elmendorf Air Force Base in Alaska. Ze deden een trainingsvlucht voor de Arctic Thunder Air Show die 3 dagen later was.
Na een steile klim en een draai naar rechts vloog de piloot sterk naar rechts en kwam de kist in een stall die ze niet meer konden opvangen. Alle 4 inzittenden kwamen om bij de eerste fatale crash van een C-17.

De crash lijkt sterk op de crash van een Boeing B-52 Stratofortress op Fairchild Air Force Base in 1994 waar de crew ook de grenzen van het vliegtuig opzochten en over die grens gingen.
Het beeld van die crash kent iedereen hier wel.



[ Bericht 0% gewijzigd door Iemand91 op 28-07-2014 23:45:36 ]
pi_142799968
quote:
0s.gif Op zondag 27 juli 2014 00:00 schreef Iemand91 het volgende:
[ afbeelding ]
Aiaiai, wat een nare foto zeg. ;(
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
pi_142806455
Kleine chaos op Schiphol vanwege het weer (terwijl hier de zon schijnt 8)7 :P ):

Aantal landingen was/is gelimiteerd tot 30 p/uur, vanmorgen ook een curfew (vanwege onweer geen mensen op de tarmac) en kisten worden tijdelijk geparkeerd op de Zwanenburg baan.

Op z'n minst al 6 vluchten omgeleid naar Rotterdam en Maastricht.

Die Delta 264 en de El Al 747 staan daar al een uur op de Zwanenburgbaan. :{


[ Bericht 6% gewijzigd door Iemand91 op 28-07-2014 11:33:02 ]
pi_142806739
Zag net ook twee vluchten vanuit Amsterdam (Bremen en Trondheim) terugkeren naar Schiphol. Gok dat ze technisch probleem hadden/geraakt door bliksem.
If you love supersof & are 100% proud of it copy this and make it your signature!
If you love Ezell & are 100% proud of it copy this and make it your signature!
pi_142855696
Skymark kan zijn A380's niet betalen en Airbus zou de order hebben geschrapt:

http://www.luchtvaartnieu(...)r-a380s-niet-betalen

Van de 6 die besteld waren zijn er 2 al gebouwd waarvan er 1 al gevlogen heeft. De 2e staat zonder motoren op Toulouse.



Zal mij benieuwen waar Airbus deze kisten kwijt raakt.
V10
pi_142856094
Ik zie het nog wel gebeuren dat ze hem gewoon ombouwen naar de klant van wie de specs het dichtste bij de Skymark-versie ligt, om zo de delivery voor een andere klant wat naar voren te kunnen schuiven.
2015: <span class="s">MLA - JFK - PMI</span>
pi_142856204
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 18:40 schreef Thetallguy het volgende:
Ik zie het nog wel gebeuren dat ze hem gewoon ombouwen naar de klant van wie de specs het dichtste bij de Skymark-versie ligt, om zo de delivery voor een andere klant wat naar voren te kunnen schuiven.
De vraag is hoe custom de A380's van Skymark waren en of dat makkelijk aan te passen is.
Skymark had namelijk een redelijk unieke 2-class configuratie zonder First class en geen standard Ecomomy. Gelukkig is er nog geen interieur in de 1e kist, maar ik vraag me af wat er aan voorbereidingen in zit.
V10
  dinsdag 29 juli 2014 @ 18:49:04 #212
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_142856381
quote:
0s.gif Op maandag 28 juli 2014 11:27 schreef Iemand91 het volgende:
Kleine chaos op Schiphol vanwege het weer (terwijl hier de zon schijnt 8)7 :P ):

Aantal landingen was/is gelimiteerd tot 30 p/uur, vanmorgen ook een curfew (vanwege onweer geen mensen op de tarmac) en kisten worden tijdelijk geparkeerd op de Zwanenburg baan.

Op z'n minst al 6 vluchten omgeleid naar Rotterdam en Maastricht.

Die Delta 264 en de El Al 747 staan daar al een uur op de Zwanenburgbaan. :{
[ afbeelding ]
Op Facebook hebben de luchtverkeersleiders een pagina, daarop hebben ze vandaag een soort timelaps filmpje gezet van 2 uur landen en vertrekken tijdens het "noodweer". Erg mooi om te zien: https://www.facebook.com/luchtverkeersleider?fref=nf
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_142857447
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 18:43 schreef M5 het volgende:

[..]

De vraag is hoe custom de A380's van Skymark waren en of dat makkelijk aan te passen is.
Skymark had namelijk een redelijk unieke 2-class configuratie zonder First class en geen standard Ecomomy. Gelukkig is er nog geen interieur in de 1e kist, maar ik vraag me af wat er aan voorbereidingen in zit.
Ja precies, maar eigenlijk zijn er dus twee opties. 1) een carrier zoeken die toevallig dezelfde specs heeft. 2) kijken naar welke specs hij het eenvoudigste om te bouwen is :) Dan vind ik de laatste optie het meest voor de hand liggend.
2015: <span class="s">MLA - JFK - PMI</span>
pi_142857658
Of proberen de toestellen voor een dumpprijsje te slijten aan wie dan ook :)
  dinsdag 29 juli 2014 @ 20:10:42 #215
46705 Kleffe_Dop
Sic Mundus Creatus Est
pi_142859231
Ben stiekem benieuwd in welke orde van grootte de boete clausule betreft die Skymark nu op mag hoesten.
Want dat zal ook niet gering zijn.
pi_142869784
Vandaag in de geschiedenis:



(Genomen na de landing in Jren)

- 30 juli 1914: De Noordweegse Tryggve Gran steekt als eerste persoon de Noorzee over. Met zijn Blriot XI Ca Flotte vertrok hij vanaf Cruden Bay in Schotland naar Jren in Noorwegen na een vlucht van 4 uur en 10 minuten over een afstand van 465 kilometer.

Veel aandacht is hier niet aan besteedt; de Eerste Wereldoorlog was zojuist losgebarsten.

Ook hier is een monument voor aangebracht; op de plek waar hij geland is:





- 30 juli 1971: Een piloot in opleiding van de Japan Air Self-Defense Force was met een North American F-86 Sabre (92-7932) aan het oefenen met zijn instructeur in een andere Sabre toen het een Boeing 727 (JA8329) van All Nippon Airways te laat opmerkte. Deze 727 was als vlucht 58 onderweg van Chitose naar Haneda Airport in Tokyo.
De crew van de 727 kon nog net een Mayday call uitzenden voordat de Sabre de linker horizontal stabilizer van de 727 raakte.
De jonge piloot van de Sabre kon d.m.v. zijn schietstoel ontsnappen; de Boeing 727 stortte echter neer vlakbij het Japanse dorp Shizukuishi. Alle 155 passagiers en 7 crew van de Boeing overleefden de crash niet.

Het was de dodelijkste vliegtuigcrash van dat moment.



- 30 juli 1992: Trans World Airlines (TWA) vlucht 843 was een Lockheed L-1011 TriStar (N11002) vlucht New York JFK naar San Fransisco. Toen het van baan 13R vertrok en net in de lucht was begon de knuppel te trillen en de co-piloot (die de vlucht uitvoerde) merkte verlies van vermogen. De captain nam de controle over en besloot de start af te breken. De kist werd hard op de grond gezet (ruim 4 m/s verticale snelheid waar een kleine 2 m/s de maximaal toelaatbare snelheid was) en men trapte vol op de rem (inclusief trust reverse). Maar omdat ze toch nog te snel gingen stuurde de captain de TriStar naar links, van de baan af. Daar kwam het naast de baan terecht. Hierna vloog de kist in brand.

Hoewel er maar 3 van de 8 deuren beschikbaar was waren alle 280 passagiers en 10 crew binnen 2 minuten uit de kist.
De crash wordt toegeweten aan pilot error; maar er gaan ook verhalen rond dat de staartmotor al brandde voor takeoff; inclusief inzittenden die naar voren renden.




Er is nog iets gebeurd op deze datum, maar daar kom ik later vandaag op terug.

[ Bericht 0% gewijzigd door Iemand91 op 30-07-2014 00:42:25 ]
  woensdag 30 juli 2014 @ 00:40:58 #217
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_142870754
quote:
0s.gif Op woensdag 30 juli 2014 00:00 schreef Iemand91 het volgende:
De captain nam de controle over en besloot de landingstart af te breken.
;)
quote:
Er is nog iets gebeurd op deze datum, maar daar kom ik later vandaag op terug.
Een cliffhanger ^O^
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_142890683
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 juli 2014 20:17 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Nee, terug naar Amsterdam. Is vanmorgen naar Kiev vertrokken.
Zullen wel personen/goederen voor het onderzoek e.d. brengen.

On a different note:

- De 737 fuselages die in een rivier terecht kwamen nadat de trein was ontspoord op 3 juli?

[ afbeelding ]

Die worden ter plekke gescrapped. Gaat om 6 kisten:
[ code ]
ln 5029 - 737-900ER United Airlines
ln 5030 - 737-800 Southwest
ln 5031 - 737-800 Nok Air
ln 5032 - 737-800 Southwest
ln 5035 - 737-800 Shenzen Airlines
ln.5036 - 737-900ER Delta Airlines
[/code]

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

De info hierboven klopt niet, LN 5029 heeft eergisteren succesvol zijn eerste vlucht gemaakt.

V10
pi_142890862
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 18:27 schreef M5 het volgende:
Skymark kan zijn A380's niet betalen en Airbus zou de order hebben geschrapt:

http://www.luchtvaartnieu(...)r-a380s-niet-betalen

Van de 6 die besteld waren zijn er 2 al gebouwd waarvan er 1 al gevlogen heeft. De 2e staat zonder motoren op Toulouse.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Zal mij benieuwen waar Airbus deze kisten kwijt raakt.
Ik dacht altijd dat die dingen vooraf betaald moesten worden en niet achteraf pas. niet echt handig nu. Vliegtuig klaar, maar niet kunnen betalen. dat zijn toch productiekosten naar de maan?
"Get busy living, or get busy dying"
pi_142891095
quote:
0s.gif Op woensdag 30 juli 2014 18:15 schreef BazZz2 het volgende:

[..]

Ik dacht altijd dat die dingen vooraf betaald moesten worden en niet achteraf pas. niet echt handig nu. Vliegtuig klaar, maar niet kunnen betalen. dat zijn toch productiekosten naar de maan?
Het is niet ongebruikelijk pas bij oplevering te betalen. Wat wel gebruikelijk is dat er een aanbetaling gemaakt wordt, of een andere vorm van financiering (lease). Er is verder niet veel info over, maar het lijkt er op de Skymark niet voor lease gekozen heeft (dat zou de grote investeringskosten besparen) maar voor aanschaf. Nadeel van lease is dat je per maand een flink bedrag betaald en het toestel niet je volledige eigendom is.

Lease is gunstig als je of geen groot investeringsbudget hebt maar wel zeker bent van inkomsten door ticket verkoop of als je van plan bent om maar kort met het toestel te vliegen.

Airbus heeft in het contract zoals gebruikelijk een boete clausule opgenomen als de toestellen niet afgenomen worden en daar wordt over onderhandeld. Zo krijgt Airbus nog wel geld voor de gemaakte kosten.

Verder is dit niet ongebruikelijk in de luchtvaart, het komt vaker voor dat een vliegtuig al gebouwd is maar op het laatste moment de koper afziet van aflevering. Alleen is dat vaak omdat men het toestel niet meer nodig heeft, niet omdat het niet betaald kan worden, tenzij de hele maatschappij failliet is, maar dat is nu niet het geval. Er staan ook nog A330's in bestelling en die nemen ze tot op heden wel af.
Gezien de catalogus prijs van een A380 (ruim $400 miljoen) zou je verwachten dat Skymark daar over nagedacht heeft en dat bij ondertekenen van het contract op orde had.
V10
pi_142891474
quote:
0s.gif Op woensdag 30 juli 2014 18:24 schreef M5 het volgende:

[..]

Het is niet ongebruikelijk pas bij oplevering te betalen. Wat wel gebruikelijk is dat er een aanbetaling gemaakt wordt, of een andere vorm van financiering (lease). Er is verder niet veel info over, maar het lijkt er op de Skymark niet voor lease gekozen heeft (dat zou de grote investeringskosten besparen) maar voor aanschaf. Nadeel van lease is dat je per maand een flink bedrag betaald en het toestel niet je volledige eigendom is.

Lease is gunstig als je of geen groot investeringsbudget hebt maar wel zeker bent van inkomsten door ticket verkoop of als je van plan bent om maar kort met het toestel te vliegen.

Airbus heeft in het contract zoals gebruikelijk een boete clausule opgenomen als de toestellen niet afgenomen worden en daar wordt over onderhandeld. Zo krijgt Airbus nog wel geld voor de gemaakte kosten.

Verder is dit niet ongebruikelijk in de luchtvaart, het komt vaker voor dat een vliegtuig al gebouwd is maar op het laatste moment de koper afziet van aflevering. Alleen is dat vaak omdat men het toestel niet meer nodig heeft, niet omdat het niet betaald kan worden, tenzij de hele maatschappij failliet is, maar dat is nu niet het geval. Er staan ook nog A330's in bestelling en die nemen ze tot op heden wel af.
Gezien de catalogus prijs van een A380 (ruim $400 miljoen) zou je verwachten dat Skymark daar over nagedacht heeft en dat bij ondertekenen van het contract op orde had.

bedankt voor je snelle reactie en uitleg. inderdaad wel raar, je zou het inderdaad wel denken dat zo'n maatschappij het van te voren ingepland zouden hebben met zo'n groot toestel en de kosten die eraan verbonden zitten
"Get busy living, or get busy dying"
  woensdag 30 juli 2014 @ 21:28:37 #222
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_142898629
quote:
0s.gif Op woensdag 30 juli 2014 18:09 schreef M5 het volgende:
De info hierboven klopt niet
Lijstje klopt idd niet. De niet-genoemde LN 5033 zat er wel bij. Hi-res plaatje:

http://www.ktar.com/emedi(...)590f6a7067009f3c.jpg
pi_142902936
quote:
0s.gif Op woensdag 30 juli 2014 00:40 schreef flipsen het volgende:
;)
Verbeterd. ;)
quote:
0s.gif Op woensdag 30 juli 2014 18:09 schreef M5 het volgende:
De info hierboven klopt niet, LN 5029 heeft eergisteren succesvol zijn eerste vlucht gemaakt.
quote:
0s.gif Op woensdag 30 juli 2014 21:28 schreef OEM het volgende:
Lijstje klopt idd niet. De niet-genoemde LN 5033 zat er wel bij. Hi-res plaatje:
Kan kloppen. Kon er beter bijgezet hebben dat het het voorlopig lijstje was.
quote:
Een cliffhanger ^O^
Op de valreep:

- 30 juli 1971: Op dezelfde dag aan de andere kant gebeurde er iets significants; maar gelukkig minder erg.
Pan Am vlucht 845, een vlucht van Los Angeles naar Tokyo met een stop in San Fransisco, gevlogen door een Boeing 747-121, registratie N747PA en met de naam Clipper America raakte bij vertrek van baan 01R op San Fransisco de Approach Lighting System door verkeerde reference (of V-)speeds.
Door de verkeerde snelheden konden ze niet genoeg hoogte winnen en raakten ze de lampen.



Deel van die constructie werd de cabine in gepenetreerd waardoor 2 passagiers gewond raakten (bij een werd bijna een been geamputeerd).
De rechter under-body main landing gear werd ook naar binnen/boven gedrukt en de linker under-body main landing gear werd losgerukt en bleef los onder de kist hangen.
Verder raakten hydraulische- en elektrische systemen, de vleugels en 3 evacuatieglijbanen beschadigd.

Toch kon de kist opstijgen en heeft het zo'n 2 uur rondgevlogen om brandstof te dumpen (en dokters aan boord konden de gewonden helpen) waarna naar baan 28R ging voor de landing.
Nadat de kist bij landing een keer weer een flink stuk omhoog stuitert weet de crew de kist toch op de baan te krijgen; main landing gear raakte zwaar beschadigd en alleen de trust reverse op motor #4 werkte waardoor de 747 aan de rechterkant van de baan ging.
Doordat de main landing gear zwaar beschadigd (of ronduit weg was) begon de 747 naar achteren te hangen. Dit werd verergert door het feit dat de voorste glijbanen hierdoor niet gebruikt konden worden en passagiers (en dus gewicht) naar achteren ging.
Toch hebben alle 199 passagiers en 19 crew dit overleeft; hoewel er toch 29 gewond raakten, waarvan 10 ernstig. (gewonden door de glijbanen).


N747PA is een Boeing 747 met een zeer bewogen geschiedenis. N747PA was de 2e Boeing 747 die gebouwd is.
N747PA, hier letterlijk te midden van zijn mede 747's (de eerste 747's gebouwd) in september 1969:



Het deed onder andere de bekende tailstrike test:



N747PA werd op 15 januari 1970 door First Lady Pat Nixon ingezegend.
Deze kist stond gepland om op 21 januari 1970 de allereerste commercile 747 vlucht te maken en wel van JFK naar Heathrow.
Maar N747PA kreeg mechanische problemen (o.a. een motor die oververhit raakte doordat wind achterin de motor werd geblazen)
Een andere 747 (N736PA) heeft die vlucht overgenomen; met 6.5 uur vertragen en vertrok om 01:52 uur de volgende dag (22 januari).

N736PA kennen we weer van de allereerste kaping van een 747 op 2 augustus 1970 toen deze onderweg was naar Cuba (dus slecht een half jaar in gebruik) Maar N736PA kennen we vooral als de Pan Am kist die op 27 maart 1977 - 7 jaar na eerste vlucht - betrokken raakte bij de Tenerife Crash; de dodelijke vliegtuigcrash uit de geschiedenis. (aanslagen van 11 september niet meegerekend).

N747PA was de eerste 747 die naar Australi kwam; op 25 oktober 1970:



N747PA was ook de allerlaatste 747 die in Pan Am livery vloog; ze vloog op 12 mei 1992 (enkele maanden na het faillissement van Pan Am als allerlaaste Pan Am 747; helaas direct naar San Bernardino.
Dit was een zeer bewogen moment; Pan Am stond heel erg bekend om hun 747's en voor veel medewerkers en andere personen die een binding met Pan Am hadden kwam 'hun' maatschappij nu echt ten einde.
Nog meer omdat deze kist toen de naam "Clipper Juan T. Trippe" droeg (te zien op de foto hieronder); de oprichter van Pan Am zonder wie de Boeing 747 hoogstwaarschijnlijk nooit bestaan zou hebben.





Wat dit vertrek deed met de mensen is hier goed te zien:

N747PA kennen we ook voor zijn twijfelachtige einde. Nadat het nog voor verschillende maatschappijen gevlogen had nadat Pan Am failliet was gegaan in 1991 (Air Zare, Aeroposta en Kabo Air) heeft het (weer) enkele jaren op San Bernardino Airport gestaan.



Een Zuid-Koreaans echtpaar heeft de kist gekocht, de kist werd helemaal uit elkaar gehaald (zie foto hierboven) en naar Seoul verscheept; hier maakten zij er een restaurant van; voorheen op Google Maps te zien.
(Kijk je d.m.v. Google Earth op dezelfde plek en dan een paar jaar terug; dan zie je hem staan).



De plek is nu leeg; het restaurant liep niet goed en na enkele pogingen om de boel heel te verkopen is N747PA werd uiteindelijk in 12 september 2010 gesloopt; het einde voor deze 747 met zo'n bewogen geschiedenis.

Foto's van de sloop zijn helaas verouderd (en dus niet meer imageshack); dus moest ik het hiermee doen:




Om dit alles te begrijpen moet je deze documentaire uit 2011 eens bekijken; deze set heel goed de tijdperk van Pan Am neer. Het vliegen zoals vliegen bedoelt was.
Aaneen gesproken door een bekende persoonlijkheid: Honor Blackman ofwel Pussy Galore uit Goldfinger (1964). ;)



[ Bericht 2% gewijzigd door Iemand91 op 30-07-2014 23:03:34 ]
pi_142976520
Vandaag in de geschiedenis:



- 2 augustus 1985: De crash van Delta Airlines vlucht 191; een Lockheed L-1011-385-1 TriStar (N726DA) op weg van Fort Lauderdale via Dallas/Fort Worth naar Los Angeles.
Bij de landing in Dallas kwam het in zeer slecht weer terecht en een situatie van windschering; de kist kwam om 18:05 uur lokale tijd 1900 meter voor de huidige baan 17C op de grond; stuiterde terug en ging over de daar liggende snelweg. Hierbij werd een persoon in een 1971 Toyota Celica door een motor geraakt; de bestuurder was op slag dood.
De TriStar kwam daarna terug op de grond en crasht in 2 15.000 kuubs water silo's.
Van de 152 passagiers en 11 crew overleven 136 de crash niet; de meeste zaten achterin het toestel.
De dodelijke slachtoffers zaten voorin; dit deel van de kist werd verpulverd bij de crash.



- 2 augustus 1990: British Airways vlucht 149, een Boeing 747-136 (G-AWND) is op 1 augustus om 6 uur 's avonds vertrokken vanuit London. Bestemming is Kuala Lumpur met stops in Koeweit en Madras.
Deze landing in Koeweit ging door; ondanks de steeds verslechterende situatie daar.
Op dezelfde dag vielen Iraakse troepen Koeweit binnen wat zal leiden tot de Eerste Perzische Golfoorlog en de bekende Operation Desert Storm. Deze inval gebeurde gelijktijdig met de landing van BA 149 in Koeweit. De toenmalige premier van de UK Margaret Thatcher hield het bij het dat de inval enkele uren na de landing was; maar er gaan ook verhalen van passagiers rond die al geweerschoten en tanks zagen rondrijden bij de landing.

Een uur na de landing werd de landingsbaan van het vliegveld door Iraakse troepen gebombardeerd.
De 367 passagiers en 18 crew worden eerst naar een hotel op het vliegveld vervoerd, maar zouden later worden verdeelt over hotel in Koeweit en Irak. De inzittenden waren volgens de Iraakse troepen Honoured Guests maar waren in feite gijzelaars. Ze waren Human Shields.
Ze worden onder mensonterende omstandigheden vastgehouden; ten minste een persoon overlijdt.
De laatsten zouden pas in december worden vrijgelaten.

Dit was een zeer gevoelig onderwerp; rechtzaken e.d. zijn er al geweest. Met name om het feit dat ze in Koeweit landden terwijl de invasie feitelijk al aan de gang was.

De Boeing 747 werd in februari 1992 verwoest; verhalen gaan dat een gevechtsvliegtuig van de VS de kist heeft vernietigd zodat het niet in Iraakse handen zou vallen; andere bronnen zeggen dat het door de Iraakse troepen is gedaan toen die zich terugtrokken uit Koeweit. Weer andere bronnen dat het is verwoest bij pogingen om de luchthaven in handen door de Amerikanen.





- 2 augustus 2005: Air France vlucht 358, een Airbus A340-313X (F-GLZQ) van Charles de Gaulle in Parijs schiet om 16:04 uur lokale tijd bij zeer slecht weer van baan 24L op Toronto. (Google Maps locatie)
Dankzij het prijzenswaardige optreden van de flight attendents bij het evacueren (dat binnen 90 seconden gebeurde) overleeft iedereen de crash. Veel van de inzittenden worden door automobilisten (er loopt een snelweg pal naast de crashsite) naar het ziekenhuis of het vliegveld gereden.
Dit was de eerste crash voor een Airbus A340; het had sinds de introductie bij Lufthansa in 1993 een clean record.



  Redactie Sport / Supervogel maandag 4 augustus 2014 @ 11:59:42 #225
270182 crew  Pino112
Pino van Luna O+
pi_143047058
Gisteren op Schiphol zagen we de PH-BFA de hangar in verdwijnen. Iemand enig idee of dat voor gewoon onderhoud is?
  maandag 4 augustus 2014 @ 12:47:01 #226
48760 TradeMarkie
Mijn meterkast is 80 cm
pi_143048529
En wat deed dat iranair toestel op de taxibaan langs de a5? Stond een trap en al naast het toestel, rare plek daarvoor lijkt me.
Don't ask me what I think of you
I might not give the answer that you want me to
Wind mee is wind tegen als je de andere kant op wil
pi_143052468
quote:
14s.gif Op maandag 4 augustus 2014 11:59 schreef Pino112 het volgende:
Gisteren op Schiphol zagen we de PH-BFA de hangar in verdwijnen. Iemand enig idee of dat voor gewoon onderhoud is?
Jup.

Staan altijd wel toestellen in die hangars.
quote:
0s.gif Op maandag 4 augustus 2014 12:47 schreef TradeMarkie het volgende:
En wat deed dat iranair toestel op de taxibaan langs de a5? Stond een trap en al naast het toestel, rare plek daarvoor lijkt me.
Lege band.
  maandag 4 augustus 2014 @ 16:42:03 #228
48760 TradeMarkie
Mijn meterkast is 80 cm
pi_143056116
quote:
0s.gif Op maandag 4 augustus 2014 14:51 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Jup.

Staan altijd wel toestellen in die hangars.

[..]

Lege band.
dat verklaart een hoop :)
Don't ask me what I think of you
I might not give the answer that you want me to
Wind mee is wind tegen als je de andere kant op wil
pi_143073540
Boeing 747 KLM terug naar Schiphol vanwege 'bird strike'
quote:
AMSTELVEEN - Een Boeing 747-400 van KLM, onderweg van Schiphol naar New York, is boven Noord-Engeland omgekeerd, omdat het toestel bij vertrek in aanraking met vogels is gekomen. Dit meldt een woordvoerder van KLM aan Luchtvaartnieuws.nl. De cockpit-bemanning van vlucht 643 vertrouwde het onvoldoende om door te vliegen en besloot terug te keren naar Schiphol, waar het toestel veilig landde.

"Bij de inspectie na de landing van het toestel en de motoren bleek dat er sprake was geweest van een bird strike", meldt de KLM woordvoerder. Het is volgens hem nog niet bekend of een van de motoren is uitgeschakeld tijdens de vlucht en of de vogel - of vogels - in een van de motoren is of zijn terechtgekomen.

De inzittenden worden met een vergelijkbaar toestel naar New York vervoerd. Welk toestel dit is kon de woordvoerder niet zeggen. Als het een all-pax toestel was dat schade opliep, dan is het vervangende toestel zeer waarschijnlijk ook een Boeing 747-400 all-pax.


Op Scramble zegt iemand echter:
quote:
Een van de Air Data Computers werkt niet meer goed waardoor de snelheidsindicatie van de co-piloot rond de 60 kts bleef hangen tijdens rotatie en klim.
Als ik die route zo bekijk zat de 747 (PH-BFF, iets wat luchtvaartnieuws ook makkelijk zou kunnen vinden :/ ) al op kruishoogte of bijna.
Ik neem aan dat de kist niet direct is omgedraaid dus ergens boven England (of boven Noordzee) de eventuele bird-strike had (als dat het dus zou zijn).
Maar heb je op die hoogte nog zoveel last van vogels?
Ik weet dat er vogels op grote hoogte voorkomen maar meestal zijn bird-strikes toch op lage hoogtes...

Enne :P :

JAC DH8D at Osaka and Oki Island on Jul 30th 2014, 29 sumo wrestlers on board
quote:
A Japan Air Commuter de Havilland Dash 8-400, registration JA844C performing flight 3X-2331 from Osaka Itami to Oki Island (Japan), managed to carry 29 Sumo wrestlers amongst the passengers for a safe landing at Oki Island.

Team Hakkakubeya based in Tokyo was on their way to a training camp on Oki Island and posted photos on their Twitter Account creating a lot remarks throughout Japan like "how did the little aircraft remain within takeoff weight limit", "what about center of gravity", "where's the aisle", "nobody's smiling", ...
pi_143075261
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 augustus 2014 00:09 schreef Iemand91 het volgende:
Boeing 747 KLM terug naar Schiphol vanwege 'bird strike'

[..]

[ afbeelding ]

Op Scramble zegt iemand echter:

[..]

Als ik die route zo bekijk zat de 747 (PH-BFF, iets wat luchtvaartnieuws ook makkelijk zou kunnen vinden :/ ) al op kruishoogte of bijna.
Ik neem aan dat de kist niet direct is omgedraaid dus ergens boven England (of boven Noordzee) de eventuele bird-strike had (als dat het dus zou zijn).
Maar heb je op die hoogte nog zoveel last van vogels?
Ik weet dat er vogels op grote hoogte voorkomen maar meestal zijn bird-strikes toch op lage hoogtes...

Enne :P :

JAC DH8D at Osaka and Oki Island on Jul 30th 2014, 29 sumo wrestlers on board

[..]

[ afbeelding ]
Oh ja hoor, ganzen bijvoorbeeld kun je tegenkomen op FL300+ !
Maar op lagere hoogte is de kans wel vele malen groter inderdaad, de meeste vogels houden het wat dichter bij de grond.
'And I called your name,
like an addicted to cocaine calls for the stuff he'd rather blame'
pi_143096688
http://www.bild.de/news/a(...)g-37113670.bild.html

Lang verhaal kort: B737 op Alicante dat naar Rekyavik gaat heeft kapot starterventiel en moet tot volgende dag wachten op technici. Passagier van dit vliegtuig is toevallig ook vliegtuigmecanicien en repareert, in overleg met hoofdmecanicien van de maatschappij, het probleem ter plekke. Vliegtuig met slechts een uur vertraging vertrokken ^O^
pi_143103937
Wat ik uit het hele verhaal begreep is dat de crew niet doorhad dat er een birdstrike had plaatsgevonden. Ze waren omgekeerd wegens problemen met de snelheidsindicatie, en door nader onderzoek bleken die problemen te komen door een birdstrike. Zou heel goed kunnen dat die birdstrike al na rond de takeoff was geweest.
pi_143104860


Op terugweg van vakantie zag ik dit toestel op vliegveld Keulen (Koln) staan. Wat is dit voor toestel?
If you can't beat them, arrange to have them beaten. -George Carlin.
pi_143104954
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 augustus 2014 22:20 schreef valentijn101 het volgende:
[ afbeelding ]

Op terugweg van vakantie zag ik dit toestel op vliegveld Keulen (Koln) staan. Wat is dit voor toestel?
Ik zou bijna zeggen een Junkers 52

pi_143105025
:D Ahhh, hij heeft dus echt een vreemde neus. Ik dacht al dat er een kap vanaf was of zo. Bedankt ^O^
If you can't beat them, arrange to have them beaten. -George Carlin.
pi_143105080
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 augustus 2014 22:22 schreef MaxMark het volgende:

[..]

Ik zou bijna zeggen een Junkers 52

[ afbeelding ]
Sterker nog: Exact dezelfde 'Tante Ju' op beide foto's!
pi_143105144
Lees net op Wiki dat ze voor het eerst in1932 vloog. Is dit toestel nog in gebruik?
If you can't beat them, arrange to have them beaten. -George Carlin.
pi_143105249
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 augustus 2014 22:26 schreef valentijn101 het volgende:
Lees net op Wiki dat ze voor het eerst in1932 vloog. Is dit toestel nog in gebruik?
De D-AQUI is de oudste nog vliegende Ju-52, en vloog voor het eerst in 1936.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_airworthy_Ju_52s

Er vliegen er nog negen wereldwijd, waarvan vier originele Junkers en vijf spaanse in licentie gebouwde CASA 352's.
pi_143105277
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 augustus 2014 22:24 schreef Ferry_76 het volgende:

[..]

Sterker nog: Exact dezelfde 'Tante Ju' op beide foto's!
Haha, da's dan toevallig. Ik kon het serienummer op de eerste foto niet lezen, jij wel?

quote:
1s.gif Op dinsdag 5 augustus 2014 22:26 schreef valentijn101 het volgende:
Lees net op Wiki dat ze voor het eerst in1932 vloog. Is dit toestel nog in gebruik?
Als je 'em op het vliegveld van Kln zag staan op het platform, dan lijkt me van wel.
  dinsdag 5 augustus 2014 @ 22:29:58 #240
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_143105308


O+ binnenkant O+ zou ik best eens in willen zitten.
If you can't beat them, arrange to have them beaten. -George Carlin.
pi_143105481
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 augustus 2014 22:29 schreef MaxMark het volgende:

Haha, da's dan toevallig. Ik kon het serienummer op de eerste foto niet lezen, jij wel?

De 'UI' zijn nog net zichtbaar, en de andere Europese Ju-52's hebben duidelijk andere registraties.
Overigens is 'onze' Douglas DC-2 nog een jaartje ouder, maar toch duidelijk een veel moderner toestel.
pi_143105517
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 augustus 2014 22:30 schreef valentijn101 het volgende:
[ afbeelding ]

O+ binnenkant O+ zou ik best eens in willen zitten.
Da's de ju-52 in het museum in Hermeskeil, ook een Spaanse 'replica'.
pi_143105622
Een van de Zwitserse Ju-52's was een paar jaar geleden te gast op Lelystad:





pi_143109770
Vandaag in de geschiedenis:

- 6 augustus 1945: een Boeing B-29 Superfortress (SN 44-86292) genaamd Enola Gay (genoemd naar de moeder van piloot Paul Tibbets; en op de romp geverfd op 5 augustus) vertrekt om 02:45 uur lokale tijd van North Field op het eiland Tinian met aan boord Bomb Unit L-11; Little Boy.
De kernbom was op de namiddag van 5 augustus vanuit de pit (Google Maps locatie) in de B-29 geladen:



Om 08:15 uur lokale tijd, laat de B-29 vanaf 9500 meter hoogte de uranium-bom vallen waar deze na 44.4 seconden op 600 meter hoogte ontploft; rechtboven een ziekenhuis op slechts 240 meter van het oorspronkelijke doel; de Aioi brug.
Ruim 70.000 directe doden door de drukgolf en hitte waren het gevolg; daarnaast nog net zoveel gewonden.
Een onderzoek uit 2004 door de gemeente Hiroshima zegt dat uiteindelijk dodental boven de 230.000 uit is gekomen.



Ruim 24 uur nadat het was vertrokken keert de B-29 weer terug op North Field:



North Field is na 1947 verlaten en t/m 2013 waren er nog maar 2 vliegtuigen geland.
De pit waarin Little Boy lag is nog steeds te zien:



De Enola Gay is direct na de oorlog decennialang overal en nergens in onderdelen opgeslagen; maar op 2003 kwamen na 43 jaar de romp en vleugels weer bij elkaar en staat sinds het einde van dat jaar in het Steven F. Udvar-Hazy Center bij Washington Dulles Airport:



De laatste overlevende van de Enola Gay crew; navigator Theodore Van Kirk, overleed enkele dagen geleden op 28 juli 2014 op 93-jarige leeftijd.

- 6 augustus 1969: de eerste van de 2 gebouwde prototypes van de Mil V-12, de grootste helikopter ooit gebouwd - tilt een payload van 44,205 ton tot een hoogte van 2255 meter; een record dat nooit meer verbroken werd.
De V-12 is nooit in productie gegaan; het toestel dat dit record verbroken heeft staat op het terrein van Mil (Google Maps locatie):



- 6 augustus 1997: Korean Air vlucht 801, een Boeing 747-3B5 (HL7468) van Gimpo Airport bij Seoul naar Antonio B. Won Pat Airport op Guam crasht bij de nadering van het vliegveld.
Normaal gesproken werd de vlucht uitgevoerd door een Airbus A300 maar omdat deze vlucht ook atleten voor de Pacific Games zou vervoeren werd een 747 ingezet.
Door pilot error crashte de 747 om 01:42 uur lokale tijd 5 kilometer voor de baan op Nimitz Hill.



Van de 254 mensen aan boord overleefden 223 de crash niet; 2 overleden op de weg naar het ziekenhuis waar later ook nog eens 3 overleden. Uiteindelijk hebben slechts 26 personen de crash overleefd.
3 jaar later werd op 6 augustus 2000 een zwarte obelisk ter nagedachtenis aan de crash onthuld op de site.
(Google Maps Locatie)



[ Bericht 0% gewijzigd door Iemand91 op 06-08-2014 12:23:16 ]
  woensdag 6 augustus 2014 @ 00:35:18 #246
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_143110969
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_143148421
Vandaag in de geschiedenis:

Dit :7




7 augustus 1955: Bij de Seafair Cup in Seattle vliegt Alvin M. "Tex" Johnston de Boeing 367-80, ook wel bekend als de Dash 80 boven het circuit van de Gold Cup bootrace.
Dit was het prototype voor de latere KC-135 Stratotanker en de 707.

Voor het oog van minstens 200.000 mensen - waaronder veel hooggeplaatste personen uit de vliegwereld en maatschappijen - deed hij de meest beroemde vliegtuigstunt ooit; tot 2x toe doet hij een barrel roll.
Een Boeing engineer die meevloog in de cockpit maakte toen de wereldberoemde foto's.
(De eerste 2 zijn uiteraard gelijk maar perspectief is heel anders daarom plaats ik beide)


De maandag erop wordt hij door de toenmalige Boeing baas Bill Allen op het matje geroepen:
quote:
I was called to Mr. Allen’s office Monday morning. Mr. Allen asked me, what I thought I was doing, and I said, I was showing airplane. And I explained, that’s a 1G maneuver and it’s absolutely non-hazardous, but it’s very impressive. And his comment was, you know that now, we know that, but just don’t do it anymore.
Dit geintje hebben ze onthouden; bij de eerste vlucht van de Boeing 777 op 12 juni 1994 kreeg testpiloot John Cashman van de toenmalige directeur van Boeing Phill Condit als laatste instructie:
quote:
"Good luck, John. And no rolls!"
Deze kist (N70700) staat nu in het Steven F. Udvar-Hazy Center bij Washington Dulles Airport:



[ Bericht 2% gewijzigd door Iemand91 op 07-08-2014 13:08:12 ]
  donderdag 7 augustus 2014 @ 02:54:31 #248
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_143153270
Hoe groot is die hal wel niet zeg, damn... Ik vond het National Science Museum in London al overweldigend :@ Mocht ik er ooit eens echt niet onderuit kunnen en via/naar de VS vliegen, dan hopelijk met een paar uurtjes op Washington :Y
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_143194070
@Iemand91:

Een crash-oorzaak afschuiven op enkel Pilot Error (KAL801) is natuurlijk wel erg kort door de bocht, elk incident heeft meerdere oorzaken. (Vermoeidheid en gebrek aan training in dit geval bijvoorbeeld)
pi_143198207
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 augustus 2014 11:37 schreef Surferboy het volgende:
@Iemand91:

Een crash-oorzaak afschuiven op enkel Pilot Error (KAL801) is natuurlijk wel erg kort door de bocht, elk incident heeft meerdere oorzaken. (Vermoeidheid en gebrek aan training in dit geval bijvoorbeeld)
Het is inderdaad kort door de bocht; maar dat moet in zulke stukken die ik hier zet eigenlijk ook wel.
Wil ik volledig waarheidsgetrouw zijn dan worden het toch lappen teksten. ;)

Je hebt helemaal gelijk dat elke crash nagenoeg altijd meerdere oorzaken heeft; maar pilot error was zeker ook hier van toepassing. Al was het alleen maar het feit dat de captain opmerkingen van de flight engineer negeerde/tegenspraak (dat de glidescope niet werkte). Naast een aantal andere oorzaken inderdaad.

Maar dat laatste is wel meer bekend; crew die niet of nauwelijks tegen de gezagvoerder durfden in te gaan. Gelukkig is dat tegenwoordig een stuk minder.
pi_143200025
De Economy cabin van de KLM 747 zal voor een aantal hier wel bekend zijn.
Maar hier ook de Business cabin van dezelfde kist in 360 virtual tour. :P
pi_143220438
Vandaag in de geschiedenis:

- 9 augustus 1945: een Boeing B-29 Superfortress (SN 44-27297) genaamd Bockscar stijgt om 03:47 uur lokale tijd op vanaf het North Field op het eiland Tinian, waar de Enola Gay 73 uur eerder op 6 augustus van was vertrokken. Aan boord bevindt zich Fat Man.
Doel: de Japanse stad Kokura.


Bockscar op de voorgrond, Enola Gay op de achtergrond.

Aangekomen boven de stad had men slecht zicht op de stad; wolken en rook van het bombardement op de Yawata door 224 B-29 de vorige dag. Na 50 minuten en driemaal over de stad gevlogen te hebben besloten ze het niet door te laten gaan. Men had namelijk instructies gekregen om het doel letterlijk in zicht te hebben. Men besloot door te vliegen naar het alternatieve doel; Nagasaki.

Ook was er hier sprake van bewolking maar men vond toen een opening in het wolkendek; Fat Man werd gedropt. Na een val van 43 seconden explodeerde de bom op 500 meter hoogte boven de stad (Locatie op Google Maps) om 11:02 uur lokale tijd.
20.000 - 70.000 doden zijn het directe gevolg (waaronder 7 Nederlandse krijgsgevangenen).
Later zouden nog duizenden volgen als gevolg van verwondingen of de straling.



Bockscar is in september 1946 aan het National Museum of the United States Air Force in Ohio gegeven waar hij nog altijd opgesteld staat naast een replica van Fat Man:




- 9 augustus 2010: na de landing van Jetblue vlucht 1052 - van Pittsburgh naar New York JFK met een Embraer 190 N274JB - heeft steward Steven Slater na een discussie met een passagier het gehad met zijn baan. Hij pakt de intercom, scheldt en vloekt wat en sluit af met:
quote:
"I've been in this business 20 years. And that's it, I'm done."
Hij pakt een paar biertjes en gaat via de noodglijbaan uit het vliegtuig. Hij pakt de auto en rijdt naar huis. Daar wordt hij anderhalf uur later gearresteerd.

Er gaan verschillende verhalen rond wat er cht is gebeurd; maar in de tijd na dit gebeuren wordt hij door velen een held genoemd, inclusief Facebook-pagina.



[ Bericht 0% gewijzigd door Iemand91 op 09-08-2014 13:04:12 ]
pi_143221144
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 augustus 2014 00:00 schreef Iemand91 het volgende:
* knip *
Enola Gay was vernoemd naar de moeder van piloot Paul Warfield Tibbets.
Theodore van Kirk was het langs levende bemanningslid van Enola Gay. Hij is nog geen twee weken geleden overleden.

De rook boven Japanse steden kwam niet alleen door Amerikaanse bombardementen, het was ook ter bescherming, zo is onlangs bekend geworden:
quote:
Steel mill worker reveals blocking view of U.S. aircraft on day of Nagasaki atomic bombing
KITAKYUSHU, Fukuoka -- As the 69th anniversary of the Nagasaki atomic bombing approaches, a former mill worker in the present-day city of Kitakyushu, Fukuoka Prefecture, spoke about his untold story on how he burned coal tar to block the view of U.S. aircraft as they were about to drop the A-bomb on the city.
hele verhaal in de bron
pi_143221395
quote:
2s.gif Op zaterdag 9 augustus 2014 00:19 schreef Nemephis het volgende:
Enola Gay was vernoemd naar de moeder van piloot Paul Warfield Tibbets.
2.gif
quote:
...genaamd Enola Gay (genoemd naar de moeder van piloot Paul Tibbets; en op de romp geverfd op 5 augustus)
quote:
Theodore van Kirk was het langs levende bemanningslid van Enola Gay. Hij is nog geen twee weken geleden overleden.
2.gif
quote:
De laatste overlevende van de Enola Gay crew; navigator Theodore Van Kirk, overleed enkele dagen geleden op 28 juli 2014 op 93-jarige leeftijd.
;)
pi_143285732
Thai Airways vloog op 31 juli haar laatste vluchten met haar Airbus A300-600's (HS-TAT, HS-TAX en HS-TAZ). Dus worden ze bij elkaar gezet aan het einde van de dag.

Thai Airways was een van de laatste maatschappijen die Airbus' eerste product nog in pax-service vloog.

  maandag 11 augustus 2014 @ 01:49:31 #256
344036 MrStalin
lekker gewerkt pik
pi_143289160
Deze week met de PH-BFA gevlogen, die is dus al ruim 25 jaar oud :o Ik neem aan dat die 747's redelijk binnenkort vervangen gaan worden ?
  maandag 11 augustus 2014 @ 09:39:47 #257
46705 Kleffe_Dop
Sic Mundus Creatus Est
pi_143292982
quote:
0s.gif Op maandag 11 augustus 2014 01:49 schreef MrStalin het volgende:
Deze week met de PH-BFA gevlogen, die is dus al ruim 25 jaar oud :o Ik neem aan dat die 747's redelijk binnenkort vervangen gaan worden ?
Staat me bij dat tussen 2016 en 2020 de 747-400 Combi's de KLM vloot gaan verlaten.
Maar of er nou al een definitieve keuze is gemaakt voor vervangende toestelling weet ik niet? A359? B789?
pi_143293547
quote:
0s.gif Op maandag 11 augustus 2014 09:39 schreef Kleffe_Dop het volgende:

[..]

Staat me bij dat tussen 2016 en 2020 de 747-400 Combi's de KLM vloot gaan verlaten.
Maar of er nou al een definitieve keuze is gemaakt voor vervangende toestelling weet ik niet? A359? B789?
Nee, dreamliner is een midrange kist, gaan ook veel minder pax in dan de 747.

777 is de vervanging.
'And I called your name,
like an addicted to cocaine calls for the stuff he'd rather blame'
  maandag 11 augustus 2014 @ 11:50:18 #259
344036 MrStalin
lekker gewerkt pik
pi_143296298
quote:
1s.gif Op maandag 11 augustus 2014 10:09 schreef Me_Wesley het volgende:

[..]

Nee, dreamliner is een midrange kist, gaan ook veel minder pax in dan de 747.

777 is de vervanging.
Oh, daar ben ik stiekem wel een beetje blij mee :D Geldt dat dan ook voor de full pax vliegtuigen (zoals de PH-BFA) ? Op wikipedia staat dat alleen de combi's vervangen worden vanaf 2016. Ik neem aan dat dat voor de gehele 744 vloot geldt.

Overigens wel jammer dat je straks, ook met de uitfasering van de MD-11, alleen nog maar tweemotorige toestellen overhoudt. Dat er dan meer 777's voor terug komen maakt het weer een beetje goed :P
pi_143296606
quote:
0s.gif Op maandag 11 augustus 2014 01:49 schreef MrStalin het volgende:
Deze week met de PH-BFA gevlogen, die is dus al ruim 25 jaar oud :o Ik neem aan dat die 747's redelijk binnenkort vervangen gaan worden ?
Jup.

Zoals Kleffe_Drop al aangeeft zullen die tussen 2016 en 2020 de vloot verlaten. Tegen de tijd dat de laatste eruit is in 2020 is de vloot als het goed is aangevuld met 18 Boeing 787-9's en 4 Airbus A350-900's.
Tegen die tijd zijn er echter ook alweer een aantal A330's uit de vloot. Dit waren sowieso een tussenoplossing.

De 787-9 is zeker een goede vervanger voor de KLM's 747's, aangezien het grootste deel van de 747's combi's zijn waar maar 262 passagiers in gaan; de 787-9's gaan straks 294 in.
In de A350's gaan nog wat meer passagiers. Beide types kunnen overigens minstens zo ver komen als de 747's; hoewel die laatste in sommige gebieden nog wel het voordeel van 4 motoren heeft (hot & high).
Verder kan in beide types nog meer vracht in de belly mee dan in de 747.

Maar vooral de 777's zijn qua pax d vervangers voor de 747; minstens zoveel passagiers, meer vracht in de belly (en onder de juiste omstandigheden) vliegt het verder.
Heel misschien over een flink aantal jaren wel een 777X variant erbij.

PH-BFA is inderdaad de oudste 747 in de vloot, maar ik gok dat -BFC, -BFD en -BFF als eerste de vloot zullen verlaten aangezien die de meeste cycles/uren hebben.
Zoals vaker gezegd zullen dit een van de 747's worden met de meeste cycles/uren ooit.

Over de full-pax 747's heb ik nog nergens een officieel bericht gelezen wanneer ze eruit gaan; maar ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat ze die 7 stuks langer dan hun combi-varianten zullen laten vliegen.

Ze zullen dan inderdaad de cargo-capaciteit van de combi-varianten missen; maar of het een groot gemis zal zijn betwijfel ik. Zoals gezegd gaan in de nieuwe types (777, 787 en A350) onderin meer vracht mee en momenteel is de vracht een verlieslijdende tak binnen KLM; ze vliegen nu qua vracht voor 1/3 leeg.

In september zou er naar buiten moeten komen wat Air France-KLM met hun vracht willen maar ik denk dat haast iedereen hier wel weet dat het flink gekrompen zal worden. Er gaan al kisten uit en ik verwacht dat er meer gaan volgen.
Martinair staat in de verkoop maar is nauwelijks wat waard (wie wil er nou een cargo-maatschappij - een dedicated-cargo maatschappij is sowieso al niet meer zo'n geweldig idee - kopen met een verouderde vloot, zeker in vergelijking met de concurrentie?)
In 2015 en 2016 verloop de lease van een aantal Martinair-kisten en bovendien hebben ze nog 3 MD-11F's in eigendom; die hebben dan dus een grote kans om de vloot te verlaten (en in het geval van de MD-11F's rechtstreeks de woestijn in te gaan).
In 2018 verlopen de laatste lease-contracten en tenzij ze verlengd worden - wat mij, zeker in het geval van de MD11F's - zeer onwaarschijnlijk lijkt - zal de kans groot zijn dat rond die tijd Martinair geen vloot meer heeft.

Ben wel benieuwd wat er met de 4 747-400F's gaat gebeuren; die dingen zijn nog gloednieuw (de oudste is nog maar van 2003 en de jongste van 2008)

Punt is wel dat wanneer de laatste 747 pax-kist bij KLM verdwijnt het ook een van de laatste 747 kisten zal zijn die nog passagiers vervoerde. KLM zal een van de laatste maatschappijen zijn die met 747-pax vloog. (Bijv. Cathay stopt er ook al mee begin volgende maand)

quote:
0s.gif Op maandag 11 augustus 2014 11:50 schreef MrStalin het volgende:
Overigens wel jammer dat je straks, ook met de uitfasering van de MD-11, alleen nog maar tweemotorige toestellen overhoudt. Dat er dan meer 777's voor terug komen maakt het weer een beetje goed :P
En hier ben ik het helemaal mee eens.

Niet veel jaren geleden had je van alles wat; grote 747's, MD11's (en her en der nog de DC-10), 757's etc. Dat wordt heel erg saai de komende jaren. ;(
pi_143301973
Ik ben niet gehinderd door al te veel kennis van slim vliegtuiginkoop voor de vloot, maar vraag me dit toch af:
Ik hoor/lees altijd dat het voor KLM niet uit kan om A380's aan te schaffen, want die komen dan niet vol. Maar als er vanuit bijvoorbeeld Frankfurt, Londen en Parijs (dus alles om ons heen) volle A380's naar de westkust van Amerika (LA/SF) vliegen, waarom zou dat dan niet uitkunnen voor KLM vanaf Amsterdam?
pi_143302552
quote:
0s.gif Op maandag 11 augustus 2014 14:41 schreef MaxMark het volgende:
Ik ben niet gehinderd door al te veel kennis van slim vliegtuiginkoop voor de vloot, maar vraag me dit toch af:
Ik hoor/lees altijd dat het voor KLM niet uit kan om A380's aan te schaffen, want die komen dan niet vol. Maar als er vanuit bijvoorbeeld Frankfurt, Londen en Parijs (dus alles om ons heen) volle A380's naar de westkust van Amerika (LA/SF) vliegen, waarom zou dat dan niet uitkunnen voor KLM vanaf Amsterdam?
Voor enkele routes zou het wellicht kunnen, maar je wilt flexibel zijn en deze ook op andere routes kunnen inzetten. Anders zit je met een kleine sub-vloot wat relatief duur is. LA/SF bijvoorbeeld kost je al een kist of 4-5 wil je hier een dagelijkse rotatie op zetten. Dan kan je hiervoor beter -bijvoorbeeld- een 77W op inzetten, iets kleiner maar wordt ook op andere routes ingezet die geen megajumbo nodig hebben zodat je beter door het netwerk kan roteren met je kisten. Cockpit/cabinepersoneel is al getrained voor de 777-200/300, TD is bekend met het type etc. En de A380 schijnt niet de meest ideale kist te zijn om ook nog wat cargo op mee te nemen.

En volle kisten wil niet direct betekenen dat je er iets aan overhoudt ;)
2015: <span class="s">MLA - JFK - PMI</span>
pi_143303442
quote:
0s.gif Op maandag 11 augustus 2014 14:41 schreef MaxMark het volgende:
Ik ben niet gehinderd door al te veel kennis van slim vliegtuiginkoop voor de vloot, maar vraag me dit toch af:
Ik hoor/lees altijd dat het voor KLM niet uit kan om A380's aan te schaffen, want die komen dan niet vol. Maar als er vanuit bijvoorbeeld Frankfurt, Londen en Parijs (dus alles om ons heen) volle A380's naar de westkust van Amerika (LA/SF) vliegen, waarom zou dat dan niet uitkunnen voor KLM vanaf Amsterdam?
Voor Londen en Parijs kan ik direct vertellen dat daar de markt veel groter is.
Alleen al vanaf de Londense luchthavens gaan er vandaag 16 kisten (ter groote van A340-600, A380, 747 en enkele 787's) naar Los Angeles.
Ter vergelijking; vanuit Amsterdam: 2.

En voor London telt het beperkte ruimte/slots op Heathrow gigantisch mee; zij hebben bij het gebrek daaraan gewoon grote kisten nodig.

En hoge KLM persoon schijnt eens gezegd te hebben "Een vloot van minder dan 10 is geen vloot" dus dat zou betekenen dat KLM dus minstens een stuk of 10 A380's het hele jaar zou moeten kunnen vullen.

En aangezien KLM niet aan first class doet, en beperkte business zou die A380 vervolgens ook stampvol economy zitten.
Air France heeft een aantal rondvliegen met 538 stoelen; 9 first, 80 business en 449 economy.
En daarmee de meeste stoelen in een A380 van alle maatschappijen, hoewel ze er ook een aantal met 516 stoelen hebben.

Haal die first class eruit, minder business en je haalt met een A380 in KLM layout zo'n 700 stoelen.
Dat is zou dan zo'n 275 meer dan hun huidige kist met meeste passagiers (de 777-300ER).
Bovendien kan er in een A380 maar relatief weinig cargo onderin mee; en met zoveel passagiers wordt daar veel vanaf gesnoept door hun bagage waardoor er voor normale cargo weinig ruimte meer overblijft.
(Ter vergelijking; in een 777-300ER gaat meer vracht onderin dan in een A380)
Terwijl KLM dus straks (zoals in m'n post hierboven beschreven) dit best kan gebruiken.

Waar het dus op neerkomt is hoe KLM een stuk of 10 A380's met pak 'm beet 600-700 stoelen het hele jaar vol kan vliegen. In het hoogseizoen kunnen ze ze misschien wel vol krijgen naar bepaalde locaties maar in het laagseizoen gaat dat knap lastig worden.

Bovendien vliegt KLM liever 2x dezelfde route met een kleiner vliegtuig dan 1x met een grote; puur voor frequentie.
(lees: aansluiting op eerdere/verdere vluchten en mogelijk gunstigere vertrek/aankomst-tijden)

Oh, en Air France zlf heeft zich geloof ik ook een beetje vergist met de A380; die schijnt ook moeite te hebben om zo'n grote kist het hele jaar rond vol te krijgen.

EDIT: rustig je verhaal typen is ook niet slim dus blijkbaar. :') :P

[ Bericht 2% gewijzigd door Iemand91 op 11-08-2014 15:48:10 ]
pi_143309736
Bedankt voor de (uitgebreide) uitleg, heren ^O^
Toch jammer, maar om het alleen als prestige-object aan te schaffen is ook weer zo wat he :Y)
pi_143316655
quote:
0s.gif Op maandag 11 augustus 2014 18:35 schreef MaxMark het volgende:
Bedankt voor de (uitgebreide) uitleg, heren ^O^
Ja, ik zou ook wel een A380 in KLM-kleuren willen zien; maar dat zie ik niet gebeuren.

Ik denk eerlijk gezegd dat we bar weinig A380's op Schiphol zullen zien.
Elke maatschappij die 'm wil heeft 'm al besteld en voor geen enkele maatschappij lijkt mij een A380 inzetten op Amsterdam een logische keuze.
Alleen Emirates dus; hoewel ik daar in de toekomst ook nog wel een tweede A380 van zie komen. Maar van andere maatschappijen? Nee...
quote:
Toch jammer, maar om het alleen als prestige-object aan te schaffen is ook weer zo wat he :Y)
Nou ja; over een paar jaar komen er een (relatief) flink aantal op de 2e-handsmarkt.
Aangezien er nauwelijks markt voor zal zijn, zijn ze dan misschien wel voor een prikkie over te nemen. :P

Of Delta bijvoorbeeld; paar 2e-hands overnemen. Mocht Delta er mee vliegen dan kun je er vergif op innemen dat die dan ook op Schiphol komt.

EDIT: overigens is nu op BBC4 (21:00 - 22:00 uur) Jet! When Britain Ruled the Skies

[ Bericht 15% gewijzigd door Iemand91 op 11-08-2014 21:23:04 ]
  maandag 11 augustus 2014 @ 22:18:05 #266
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_143320099
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 juli 2014 20:17 schreef Iemand91 het volgende:
- De 737 fuselages die in een rivier terecht kwamen nadat de trein was ontspoord op 3 juli?
Blijkt uiteindelijk om LN 5030 t/m 5035 te gaan. T/m 5045 heeft alles al een FF gehad, behalve 5030-5035.

http://boeing-test-flights.blogspot.nl/
http://www.planespotters.(...)737NG/index.php?p=51
pi_143320327
quote:
0s.gif Op maandag 11 augustus 2014 22:18 schreef OEM het volgende:
Blijkt uiteindelijk om LN 5030 t/m 5035 te gaan. T/m 5045 heeft alles al een FF gehad, behalve 5030-5035.

http://boeing-test-flights.blogspot.nl/
http://www.planespotters.(...)737NG/index.php?p=51
Had ik het toch goed (had alleen 2 extra kisten gedaan :+ )

In other news:

Vuurtje fikken in Boston vandaag:
quote:
Emirates flight EK237 suffered a fire in the number 1 engine on landing at Boston. The fire was quickly extinguished. None of the flight’s 349 passengers or 18 crew members was injured.
The plane was then towed to the gate.
Bron




En dit is G-BNLI vanmorgen op Cardiff; aangekomen vanuit Heathrow. Vloog gisteren haar laatste vlucht vanuit Accra. Zal in Cardiff ontdaan worden van onderdelen en zal dan hoogstwaarschijnlijk doorvliegen naar Victorville om daar aan te sluiten bij haar vele BA 747 voorgangers ;(

pi_143325591
Vandaag in de geschiedenis:

- 12 augustus 1977: Prototype Space Shuttle Enterprise is op de eerder genoemde Boeing 747-100 Shuttle Carrier Aircraft N905NA geladen en vertrekt om 08:00 uur van Edwards Air Force Base in Californi:



Nadat ze in 38 minuten naar een hoogte van 7.345 meter waren gestegen lieten ze de 747 lichtjes dalen. Om 08:48 uur worden de 2 d.m.v. 7 explosieve bouten van elkaar gescheiden en vliegt de Enterprise (welke niet over motoren beschikte) voor het eerst; de 747 dook lichtjes naar linksonder; de Space Shuttle naar rechts.
Ze landt na een glijvlucht van 5 minuten en 21 seconden op naburig Rogers Dry Lake



Ook vond vandaag de dodelijkste vliegramp uit de geschiedenis plaats met n vliegtuig. Na de crash op Tenerife is het de dodelijkste vliegramp, het is de dodelijkste vliegramp boven/op Japans grondgebied, in de dodelijkste maand* in de luchtvaart in de op een na dodelijkste jaar (op 1972) na.

*: o.a. door de eerder genoemde crash van Delta Airlines vlucht 191 op 2 augustus: m'n eerdere post daarover

Japan Airlines vlucht 123. Een vlucht van Luchthaven Haneda naar Osaka International Airport op 12 augustus 1985. De vlucht wordt uitgevoerd door JA8119, een Boeing 747-SR46 (Special Performance), een variant van de 747-100 die speciaal voor Japanse binnenlandse markt is ontwikkeld met minder range maar meer laadvermogen en meer passagiers. Deze betreffende kist - de 230e 747 van de productielijn - vloog op 28 januari 1974 voor het eerst.
Veel inzittenden waren op weg naar huis voor een Japanse feestdag.

De 747SR in betere tijden:



De vlucht was om 18:12 uur lokale tijd vertrokken van baan 15L (het huidige 16L) met 12 minuten vertraging.
12 minuten na takeoff scheurt de achterste bulkhead kapot; door de explosieve decompressie scheurde de vertical stabilizer van het vliegtuig en beschadigde hiermee alle 4 (normaal gesproken onafhankelijke) hydraulische systemen die juist op dat punt in de 747 bij elkaar komen.
Door het verlies van deze systemen hebben ze geen enkele controle meer over het vliegtuig en het ontbreken van de vertical stabilizer maakt dit nog veel erger.

Het ontbreken van de vertical stabilizer is duidelijk te zien op de foto die vanaf de grond is genomen:



De 747 begint op en neer te gaan (wat gebruikelijk is bij het wegvallen van de hydraulische systemen) en de crew probeert door de motoren meer of minder vermogen te laten leveren dit oscilleren tegen te gaan, maar door het neergaan van de landing gear en flaps wordt de controle over het vliegtuig minder.

Het schijnt dat dit een foto is die nog genomen is op deze vlucht:



De crew heeft dit 32 minuten volgehouden maar om 18:56 uur (slechts 44 minuten na takeoff) verdwijnt de 747 van de radar. De vlucht is gecrasht op 1565 meter hoogte op de berg Takamagahara.




In deze 32 minuten vonden meerdere passagiers nog de tijd om afscheidsbrieven te schrijven. Geen van de 4 crews die later in een simulator gelijke omstandigheden kregen te voorduren heeft het gered om hun kist zo lang in de lucht te houden.

Een Amerikaanse luchtmachtbasis had via de radio alles gevolgd en stuurde er een C-130 vliegtuig naar toe die de crashsite 20 minuten na de crash vond. Deze stuurden een Huey-helikopter die boven de site bleef cirkelen. Deze werd echter door de Japanse Zelfverdedigingskrachten opgedragen te vertrekken en dat zij het zouden overnemen; een Japanse helikopter kwam naar de site maar kon daar door de rook en slechte bergterrein niet landen. Deze gaf door dat er geen tekenen waren van overlevenden; hierop gebaseerd besloten de Japanners 63 kilometer verderop tenten, helikopterlandingsplaatsen te bouwen.

Pas de volgende ochtend - zo'n 12 uur na de crash - komen de eerste Japanse hulptroepen aan; ze vinden alleen nog een moeder met dochter, een 12 jarig meisje dat in de bomen hangt en een off-duty JAL flight attendant; zij bevonden zich allemaal op de laatste 7 rijen van de 747.
Deze zou later verklaren meer stemmen gehoord te hebben die nacht; maar dat die langzaam verstomden.

Alle andere 15 crew en 505 passagiers overleven de crash niet.

Achteraf werd bekend dat de bulkhead van de betreffende kist op 2 juni 1978 beschadigde na een tailstrike op Osaka Airport; deze bulkhead is onjuist gerepareerd (kort gezegd 1 rij klinknagels i.p.v. 2) waardoor de bulkhead uiteindelijk zou scheuren door metaalmoeheid.
Onderzoek door Boeing na de crash concludeerde dat de bulkhead na deze foutieve reparatie maximaal zo'n 10.000 vluchten het zou begeven; de bulkhead heeft het uiteindelijk 12.318 keer volgehouden.

De laatste gesprekken in de cockpit, opgenomen door de cockpit voice recorder staan op Youtube:


Ik adviseer overigens niet te gaan zoeken op "JAL124" op Google afbeeldingen :{ ...

In 2006 werd het Safety Promotion Center op Tokyo Airport geopend. Dit is vooral opgezet om een bewustzijn te creren bij het JAL personeel om wat betreft veiligheid. In dit centrum zijn onder andere delen van het vliegtuig (waaronder de bulkhead), de cockpit voice recorder en een aantal afscheidsbrieven van de passagiers ondergebracht:






[ Bericht 0% gewijzigd door Iemand91 op 12-08-2014 01:10:52 ]
pi_143382539
Een bejaarde had z'n looprekje niet bij zich... hopelijk valt de schade mee:

quote:
Historisch vliegtuig zakt door landingsgestel op vliegbasis Gilze-Rijen, bemanning ongedeerd

RIJEN - Een historisch vliegtuig is woensdagmiddag bij de landing op vliegbasis Gilze-Rijen door het linker landingsgestel gegaan. Bij de crash raakte niemand gewond. Dat heeft een woordvoerder van de vliegbasis gezegd.

Het vliegtuig, een Fokker S-11 uit 1950, landde rond half n op de vliegbasis. Door nog onbekende oorzaak brak het landingsgestel aan de linkerzijde af.

Geen gewonden
De twee bemanningsleden konden ongedeerd het vliegtuig verlaten. In de Fokker S-11 is geen plaats voor passagiers.

De vliegbasis is na de crash het ongeval een half uur gesloten voor al het vliegverkeer. Rond n uur ging de vliegbasis weer open voor helikopters.

Onderzoek naar oorzaak
Een onderzoekteam bekijkt hoe het landingsgestel heeft kunnen afbreken.

Het lesvliegtuig van vlak na de Tweede Wereldoorlog is van de stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht. De stichting is op de vliegbasis gevestigd.
bron: Omroep Brabant

foto: Marcel Van Dorst - SQ Vision

bonuspica: Bejaarden op Oostwold in de ochtendmist
pi_143399359
Vandaag in de geschiedenis:

- 14 augustus 1958: KLM vlucht 607-E verdwijnt boven de Atlantische Oceaan.
De vlucht (De 'E' staat voor 'Extra' het was een extra vlucht vanwege vele boekingen) werd uitgevoerd door een Lockheed L-1049H-01-06-162 Super Constellation PH-LKM Hugo de Groot. Deze kist was slechts enkele maanden daarvoor op 24 april ingeschreven in het Nederlands Luchtvaartuigregister.



De vlucht was op weg van Amsterdam via Shannon en Gander naar New York. De vlucht was de vorige dag om 23:55 uur van Schiphol vertrokken en was om 03:05 uur vertrokken van Shannon.
Om 03:40 uur was er het laatste radiocontact; 5 tot 10 minuten later stortte het in zee op zo'n 180 kilometer van Shannon.
Van alle 8 crew en 91 passagiers overleeft niemand de crash.

De exacte oorzaak van de crash is nooit bekend geworden; er werd gedacht aan een aanslag, pilot error maar over het algemeen gaat men uit dat het doorslaan van de buitenste propellors de oorzaak is geweest. Door de locatie (ruwe zee en 200 meter diep) is het wrak nooit in z'n geheel geborgen.

Het programma Andere Tijden heeft op 22 mei 2014 (2 maanden na de verdwijning van MH307) er een aflevering aan gewijdt)

- 14 augustus 2005: Helios Airways 522 - een Boeing 737-300 5B-DBY Olympia - is onderweg van Cyprus naar Athene waar het om 09:02 uur was opgestegen. Nadat het herhaaldelijk niet reageert op de ATC worden 2 F16's op het vliegtuig afgestuurd die om 11:24 uur het vliegtuig onderschepten.
Zij zagen geen gezagvoerder; de co-piloot lag bewusteloos op de controls en in de cabine hingen de zuurstofmaskers naar beneden.



Om 11:49 uur komt steward Andreas Prodromou de cockpit binnen maar vlak erna stopt de linkermotor door brandstofgebrek en begint de 737 te dalen; 10 minuten later gevolgd door de rechtermotor.
Om 12:04 crasht de 737 in de heuvels bij Grammatiko. Geen van de 6 crew en 115 passagiers overleven de crash.



Later zal blijken dat bij onderhoud een schakelaar voor de cabinedruk op 'manual' was gezet en nadien niet meer terug op 'auto'. Hierdoor liep de cabinedruk bij het stijgen van het vliegtuig omlaag waardoor de inzittenden uiteindelijk bewusteloos raakten; later zou blijken dat alle inzittenden nog leefden bij de crash; echter waren ze allemaal (op de steward na) bewusteloos.

Na de crash werd het lichaam van een steward gevonden in de cockpit: Prodromou had met behulp van losse zuurstofflessen bij bewustzijn gebleven en had zich naar de cockpit gewerkt.

- 14 augustus 2013: UPS Airlines 1354 - een Airbus A300-600F met 2 koppige crew - stort om 04:47 uur neer
voor baan 18 van Birmingham–Shuttlesworth Airport. (Post van OEM van 14 augustus 2013)

De officile oorzaak is niet nog bekend maar de A300 bleek voor de landing te snel te dalen waardoor het bomen raakte en vervolgens neerstortte.




[ Bericht 0% gewijzigd door Iemand91 op 14-08-2014 00:12:53 ]
pi_143414501
Grappig trouwens:

quote:
King Willem-Alexander has a Fokker 70/100 type rating and is often seen as pilot on these trips. To keep his licence current he sometimes flies with KLM Cityhopper on scheduled flights.
Staat op Wikipedia en alleen op de Engelse versie van het artikel ook. Als 't idd waar is lijkt dat me wel amusant om me te maken op je vlucht. :)
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
pi_143414585
quote:
0s.gif Op donderdag 14 augustus 2014 15:19 schreef LintuxCx het volgende:
Grappig trouwens:

[..]

Staat op Wikipedia en alleen op de Engelse versie van het artikel ook. Als 't idd waar is lijkt dat me wel amusant om me te maken op je vlucht. :)
Is inderdaad waar en algemeen bekend. Je zal er echter als passagier weinig van merken.
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
pi_143423517
quote:
0s.gif Op donderdag 14 augustus 2014 15:21 schreef The_stranger het volgende:

[..]

Is inderdaad waar en algemeen bekend. Je zal er echter als passagier weinig van merken.
Als W.A. van Buuren van de Flight Deck het weer en vlieghoogte etc. vertelt, dan weet je dat het hem weleens kon zijn.
pi_143425435
quote:
0s.gif Op donderdag 14 augustus 2014 15:19 schreef LintuxCx het volgende:
Grappig trouwens:
Staat op Wikipedia en alleen op de Engelse versie van het artikel ook. Als 't idd waar is lijkt dat me wel amusant om me te maken op je vlucht. :)
Ben wel benieuwd hoe hij dat straks gaat doen als alle Fokkers uit de vloot zijn.
Niet alleen wat hij persoonlijk gaat doen; want dan kan hij z'n brevet niet meer behouden.

Daarnaast het regeringstoestel; lijkt me niet echt praktisch voor KLM om 1 Fokker te moeten onderhouden. Aan de andere kant; hoe verkoop je aan het Nederlandse publiek om een paar miljoen aan een nieuwe kist te spenderen of te leasen?

Op zich is een nieuw toestel nog niet zo'n gek idee; nieuwere VIP-versies kunnen bijvoorbeeld non-stop naar de Antillen waar de Fokker nu nog stops moet maken.
(en dus de VIP's alsnog met een KLM kist erachteraan moeten)

Voor morgen en overmorgen moeten jullie het even zonder geschiedenis-posts doen. :P
  donderdag 14 augustus 2014 @ 21:02:08 #275
415574 boriq
Blacksmith of Rhythm
pi_143425963
quote:
0s.gif Op donderdag 14 augustus 2014 20:52 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Ben wel benieuwd hoe hij dat straks gaat doen als alle Fokkers uit de vloot zijn.

Is de vervanger van de Fokker eigenlijk al bekend en wanneer deze gaan komen?
pi_143426252
quote:
0s.gif Op donderdag 14 augustus 2014 21:02 schreef boriq het volgende:
Is de vervanger van de Fokker eigenlijk al bekend en wanneer deze gaan komen?
Ik geloof dat ze nog naar verschillende toestellen aan het kijken zijn.

Ook las ik ergens dat ze dit jaar nog willen beslissen maar het fijne weet ik daar niet van.
  donderdag 14 augustus 2014 @ 21:36:07 #277
415574 boriq
Blacksmith of Rhythm
pi_143427778
quote:
0s.gif Op donderdag 14 augustus 2014 21:08 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Ik geloof dat ze nog naar verschillende toestellen aan het kijken zijn.

Ook las ik ergens dat ze dit jaar nog willen beslissen maar het fijne weet ik daar niet van.
Ah, inderdaad met vier fabrikanten aan het tafeltje.
quote:
Maar er wordt druk onderhandeld over de aanschaf van meer nieuwe regionale toestellen ter vervanging van negentien Fokker 70's waarmee KLM Cityhopper nog vliegt. "We zijn met vier fabrikanten in onderhandeling: Bombardier, Embraer, ATR en Mitsubishi. Eind dit jaar nemen we een besluit over de vervanging van de Fokker 70. En dat is alles wat ik daar nu over wil zeggen", besluit Kreiken.
bron: http://www.luchtvaartnieu(...)e-geland-op-schiphol
Als ik zo kijk verwacht ik zelf Embraer met de E175(E2) als grootste kanshebber, wegens de gelijkheid met de E190, maar aan het einde van het jaar weten we waarschijnlijk meer :)
  donderdag 14 augustus 2014 @ 21:36:50 #278
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_143427823
quote:
0s.gif Op donderdag 14 augustus 2014 20:52 schreef Iemand91 het volgende:
Voor morgen en overmorgen moeten jullie het even zonder geschiedenis-posts doen. :P
:'(
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_143430218
quote:
0s.gif Op donderdag 14 augustus 2014 21:36 schreef boriq het volgende:

[..]

Ah, inderdaad met vier fabrikanten aan het tafeltje.

[..]

bron: http://www.luchtvaartnieu(...)e-geland-op-schiphol
Als ik zo kijk verwacht ik zelf Embraer met de E175(E2) als grootste kanshebber, wegens de gelijkheid met de E190, maar aan het einde van het jaar weten we waarschijnlijk meer :)
E175 kost je net zoveel als de E190, alleen dan 20 stoelen minder. Kan je beter gewoon de E190 pakken, kan je evt. die extra stoelen ook nog vullen ;)
2015: <span class="s">MLA - JFK - PMI</span>
  donderdag 14 augustus 2014 @ 22:30:02 #280
415574 boriq
Blacksmith of Rhythm
pi_143430450
quote:
1s.gif Op donderdag 14 augustus 2014 22:24 schreef Thetallguy het volgende:

[..]

E175 kost je net zoveel als de E190, alleen dan 20 stoelen minder. Kan je beter gewoon de E190 pakken, kan je evt. die extra stoelen ook nog vullen ;)
Ik ging er vanuit dat die een stuk duurder was. ;)
Daar was ik trouwens nog wel benieuwd naar, wat moet je meenemen voor zo'n embraer?
pi_143430551
quote:
1s.gif Op donderdag 14 augustus 2014 22:30 schreef boriq het volgende:
Ik ging er vanuit dat die een stuk duurder was. ;)
Daar was ik trouwens nog wel benieuwd naar, wat moet je meenemen voor zo'n embraer?
Voor een E170 zo'n $11 - 26 miljoen of $125.000-225.000 p/maand.
Voor een E190 zo'n $16.5 - 33 miljoen of $165.000-290.000 p/maand.
  donderdag 14 augustus 2014 @ 22:48:53 #282
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_143431236
quote:
0s.gif Op donderdag 14 augustus 2014 22:32 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Voor een E170 zo'n $11 - 26 miljoen of $125.000-225.000 p/maand.
Voor een E190 zo'n $16.5 - 33 miljoen of $165.000-290.000 p/maand.
Nog geen 10k per dag? Heb je ergens een leuke catalogus? Even shoppen :P
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_143464422
quote:
1s.gif Op donderdag 14 augustus 2014 22:24 schreef Thetallguy het volgende:

[..]

E175 kost je net zoveel als de E190, alleen dan 20 stoelen minder. Kan je beter gewoon de E190 pakken, kan je evt. die extra stoelen ook nog vullen ;)
Houd er wel rekening mee dat de E190 zwaarder is, en dus meer brandstof gebruikt. Als je die 20 extra stoelen niet vol krijgt kan het dus aantrekkelijker zijn om voor de E175 te kiezen.
  vrijdag 15 augustus 2014 @ 23:39:34 #284
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_143465325
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 augustus 2014 23:17 schreef blingbling11 het volgende:

[..]

Houd er wel rekening mee dat de E190 zwaarder is, en dus meer brandstof gebruikt. Als je die 20 extra stoelen niet vol krijgt kan het dus aantrekkelijker zijn om voor de E175 te kiezen.
Je hebt me overtuigd, het wordt de E175 *O*

:P
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_143480696


En voor wie het gemist heeft; KLM gaat z'n vloot versterken met 2 extra 777-300ER's die ze van ALC zullen leasen.
Ze hebben al 3 orders lopen (waaronder 2 bij dezelfde leasemaatschappij).

Daarmee komt hun totale 777 vloot op 15 777-200ER's en 13 777-300ER's wat een totaalvloot van 28 777's maakt.
Dat zal ook wel hun piekaantal worden want wanneer de laatste -300ER's binnenkomt zullen er al minstens 11 787-9's rondvliegen en 2 jaar later komen de eerste A350-900's.

Tegen die tijd zullen er helaas ook al heel veel 747's naar de woestijn zijn gegaan. ;(
  zaterdag 16 augustus 2014 @ 15:58:17 #286
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_143480750
Die 2 zijn een vervanger van iets wat eruit gaat of is het gewoon extra?
pi_143481195
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 augustus 2014 15:58 schreef Sunri5e het volgende:
Die 2 zijn een vervanger van iets wat eruit gaat of is het gewoon extra?
Vervanger.

De 787's/A350's zijn min of meer de vervangers van de MD11's en A330's (de eerste - korte - leasecontracten van de A330's verlopen ook al vrij snel) en de combi-747's.
De 777's zijn meer de vervangers van de 747's; de -300ER in het speciaal van die van de full-pax 747.

Over de 747's gesproken: PH-BFK vloog op 16 augustus (plaatselijke tijd) in Beijing een testvlucht na D-check en de WBC-conversie.
De nieuwe business class zit nu dus op alle 747's.
Hierna zijn de 777-200ER's aan de beurt; deze gaan van 2-3-2 naar 2-2-2 in de business class, maar er gaat ook het woord rond dat deze in economy van 3-3-3 naar 3-4-3 gaan net als de 777-300ER's. :{

[ Bericht 5% gewijzigd door Iemand91 op 16-08-2014 16:20:16 ]
  zaterdag 16 augustus 2014 @ 16:58:09 #288
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_143482284
343 in een 777-2 gaat toch nooit passen?
pi_143482370
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 augustus 2014 16:58 schreef Sunri5e het volgende:
343 in een 777-2 gaat toch nooit passen?
Jawel hoor. Zelfde cabin-width als een 777-300ER. ;)
De hele 777 serie is even breed; alleen de komende -8X en -9X worden van binnen 10 cm. breder.

In dat licht is het eigenlijk best raar dat KLM op de -200ER's nog met 3-3-3 vloog. Heel veel maatschappijen vliegen hun 777's in 3-4-3 tegenwoordig...
  zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:07:45 #290
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_143482502
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 augustus 2014 17:02 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Jawel hoor. Zelfde cabin-width als een 777-300ER. ;)
De hele 777 serie is even breed; alleen de komende -8X en -9X worden van binnen 10 cm. breder.
Hmm oke. Zelf nog nooit in een 777-300 gezeten. Wel in een 200 maar ik had nou niet echt het idee dat daar nog een rij stoelen bij zou passen.
  zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:11:29 #291
269384 OEM
I spit on your aircraft
pi_143482605
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 augustus 2014 17:07 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Hmm oke. Zelf nog nooit in een 777-300 gezeten. Wel in een 200 maar ik had nou niet echt het idee dat daar nog een rij stoelen bij zou passen.
Aan Emirates hebben we die 3-4-3 te danken in 777's, die zijn ermee begonnen. Foto uit 2000 (777-200ER):

  zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:12:10 #292
277319 Tinos85
Gewoon lekker
pi_143482622
3-4-3 in een 777 is echt kut. Je merkt gewoon dat het een stuk smaller is.

Met een 777 in 3-4-3 teruggevlogen vanaf Miami. Toch een stuk krapper dan de 3-3 upperdeck 747 op de heenweg.
pi_143482774
Tja; het zal best klote zijn maar uiteindelijk is het toch een bedrijf dat moet draaien.
En zolang de klanten nagenoeg alleen maar naar de ticketprijs kijken zal het wel moeten.

Voorbeeld: Ik zie regelmatig Bangkok voor bodemprijzen langskomen; veelal ook door Emirates.
KLM vliegt daar in zo'n 10.5 uur rechtstreeks naar toe; met Emirates vlieg je eerst met een krappere EK 777-300ER
(10-abreast i.t.t. nu nog 9-abreast in KLM's 777-200ER*) zo'n 6 uur naar Dubai waar je een overstap hebt naar nog een 777W voor een vlucht van zo'n 6 uur.
Totale vluchtduur exclusief transfer (minstens zo'n 2.5 uur) met EK: 12 uur.

Tenzij je goed geboekt hebt en beide vluchten met een A380 vliegt; die is ook 3-4-3 maar wel ruimer in de breedte.
(Hell; als het 11-abreast in de A380 doorgaat zit je daar nog net zo goed/beter als in hun 777-300ER :') )

Maar ja; als Emirates goedkoper is kiest 9 v.d. 10 alsnog voor Emirates.
Maar dan komen ze er dus achter dat

En naderhand zeuren dat het allemaal zo krap is en de service slecht...


*: Opmerking; ik zie net dat KLM zowel -200ER's als -300ER inzet op Bangkok.
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 augustus 2014 17:12 schreef Tinos85 het volgende:
Toch een stuk krapper dan de 3-3 upperdeck 747 op de heenweg.
Een 3-3 upperdeck 747? Welke maatschappij was dat?

[ Bericht 13% gewijzigd door Iemand91 op 16-08-2014 17:30:48 ]
  zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:20:44 #294
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_143482851
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 augustus 2014 17:12 schreef Tinos85 het volgende:
Toch een stuk krapper dan de 3-3 upperdeck 747 op de heenweg.
Gek he?
:')
  zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:20:49 #295
277319 Tinos85
Gewoon lekker
pi_143482855
We blijven Nederlanders he, altijd iets te klagen :D
  zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:21:45 #296
277319 Tinos85
Gewoon lekker
pi_143482881
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 augustus 2014 17:20 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Gek he?
:')
Mja 3-3-3 vliegt ook wat fijner imho.
  zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:22:45 #297
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_143482913
Ik geef de eer aan Iemand91 om het 8e topic van deze reeks te mogen openen :)
  zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:53:27 #298
46705 Kleffe_Dop
Sic Mundus Creatus Est
pi_143483915
Naar aanleiding van dit topic: PTA / Huidige gebruik bommenwerpers

Een vraag die beter hier gesteld kan worden:
Het is me duidelijk waarom de Bear en B52 nog in gebruik zijn, maar hoe lang valt er nog, op een rendabele manier, leven uit die B52's te persen?
Hoe oud zijn de 'jongste' B52's? Hoeveel hours/cycles hebben die er al opzitten, en zijn die frames ondertussen niet op? Of kijkt men hier heel anders tegenaan in de militaire luchtvaart?
  zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:56:49 #299
16918 flipsen
Argentinie-specialist!
pi_143484015
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 augustus 2014 17:22 schreef Sunri5e het volgende:
Ik geef de eer aan Iemand91 om het 8e topic van deze reeks te mogen openen :)
Moet ie wel opschieten ~O>
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 augustus 2014 17:17 schreef Iemand91 het volgende:
(Hell; als het 11-abreast in de A380 doorgaat zit je daar nog net zo goed/beter als in hun 777-300ER :') )
Ik vlieg nog altijd een stuk liever met Iberia naar Buenos Aires (A340, 2-4-2) dan met KL (777) :Y
Ik hou me bezig met het organiseren van reizen naar Argentinie, Chili en Peru voor Tipica Reizen.
pi_143484799
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 augustus 2014 17:22 schreef Sunri5e het volgende:
Ik geef de eer aan Iemand91 om het 8e topic van deze reeks te mogen openen :)
O+
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 augustus 2014 17:56 schreef flipsen het volgende:
Moet ie wel opschieten ~O>
~O> :6
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')