quote:
Ik ben anders behoorlijk content met de filtermaling uit de supermarkt.quote:Op maandag 8 november 2010 09:46 schreef craftyvirus het volgende:
Goede DE koffie is sowieso moeilijk te vinden.....
De functie van dat buisman ontgaat me eigenlijk wat, waarom niet gewoon suiker toevoegen?quote:Op maandag 8 november 2010 09:52 schreef Crutch het volgende:
[..]
Ik ben anders behoorlijk content met de filtermaling uit de supermarkt.
Edit: en een schepje Buisman erin uiteraard.
Omdat buisman (mits juist toegepast) heel lichtjes een soort salmiaksmaakje toevoegt aan de smaak.quote:Op maandag 8 november 2010 10:07 schreef fruityloop het volgende:
[..]
De functie van dat buisman ontgaat me eigenlijk wat, waarom niet gewoon suiker toevoegen?
quote:[b][b]Kleinschalige Nederlandse Koffiebranders:[/b][/b]
BeansCoffee --> meer info (geen directe verkoop) op http://www.beanscoffee.nl
Bocca --> meer info op http://www.bocca.nl
Blanche Dael --> meer info op http://www.blanchedael.nl
Boot Koffie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.goldencoffeeboxwebwinkel.nl/shop
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)
Brandmeesters --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.brandmeesters.nl
Verzendkosten ¤ 7,50 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzenkosten)
CoffeeXperts --> o.a. te koop via http://www.koffiekopen.nu
Verzendkosten ¤ 7,50
Dutch Barista Coffee --> te bestellen op http://www.casabarista.nl
Verzendkosten ¤ 6,-
Eenhoorn --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.eenhoorn.eu
Verzendkosten ¤ 5,50 (bij bestelwaarde > ¤ 50,- geen verzendkosten)
Fascino --> te bestellen op http://www.fascino-coffee.net
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzendkosten)
Fleur de Cafe --> te bestellen op http://www.fleurdecafe.nl
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij meer dan 3 kilo gratis!)
Fuego --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.fuegocoffee.nl
Online alleen 225 of 450 gram te bestellen. Verzendkosten zijn inclusief
Gebrand --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.gebrand.nl
Verzendkosten ¤ 6,50
Hesselink --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.hesselinkkoffie.eu/webwinkel/shop
Verzendkosten ¤ 6,- (bij bestelwaarde > ¤ 40,- geen verzendkosten)
Kaan Koffie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.kaankoffie.nl
Verzendkosten ¤ 12,-
Lambo --> o.a. te koop via http://www.koffievoorthuis.nl
Verzendkosten ¤ 6,20 (bij bestelwaarde > ¤ 60,- geen verzendkosten)
Master's Tea and Coffee --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.mastersteaandcoffee.nl
Peeze --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.peeze.nl
Verzendkosten ¤ 2,75 (bij bestelwaarde > ¤ 25,- geen verzendkosten)
Pelikaan --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.de-pelikaan.nl
Verzendkosten tot 5 kilo totaal, tussen 5 en 7 kilo halve verzendkosten, boven 7 kilo gratis
Roemar --> meer info op http://www.roemarkoffiebranderij.nl (waar te koop?)
Royal Taste --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.royaltaste.nl
Verzendkosten ??? (bij meer dan 8 kilo geen verzendkosten)
Taztu --> o.a. te koop via http://www.taztu.nl
Verzendkosten 1 kilo ¤ 5,25 / 2 kilo ¤ 6,45 / 3 kilo ¤ 7,65 / 4 kilo ¤ 8,85 / etc.
Venetie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.koffiebranderijvenetie.nl
Wijs en Zonen --> meer info op http://www.hofjevanwijs.nl
[b][b]Wel verse koffie, maar niet zelf gebrand:[/b][/b]
BeanShop --> http://www.beanshop.nl
Verzendkosten ¤ 4,75
Cafe Soleil --> http://www.cafe-soleil.nl
Caffe Uno --> http://www.caffeuno.nl
Coffee Etc --> http://www.coffee-etc.nl (branders: CoffeeXperts.eu en BeansCoffee.nl)
Verzendkosten tot 2 kilo ¤ 7,- / verzendkosten 2 tot 5 kilo ¤ 7,50 / verzendkosten 5 tot 10 kilo ¤ 8,-
Espresso Shop --> http://www.espressoshop.nl
Verzendkosten ¤ 4,95
KoffieBean --> http://www.koffiebean.nl
Verzendkosten ¤ 4,50 (bij meer dan 5 kilo geen verzendkosten)
Koffiebonen Online --> http://www.koffiebonenonline.nl
Quaffee --> http://www.quaffee.nl
Verzendkosten gratis. Prijs per kilo: 1 kg ¤ 19.95, 2 kg ¤ 18,95, 3 kg ¤ 17,95. Bij meer dan 4 kg ¤ 16,95
Van Hilst --> http://winkel.vanhilst.com
Verzendkosten ¤ 6,50
Wereld Koffie --> http://www.wereldkoffie.eu
Verzendkosten ¤ 6,75 (bij bestelwaarde > ¤ 60,- geen verzendkosten)
Wellicht weet iemand door welke branderijen bovenstaande sites hun koffie uitgeleverd krijgen?
[b][b]Groene bonen om zelf vers te branden:[/b][/b]
Coffee Etc --> leveren alleen op bestelling. Kijk voor adres/tel.nr. op http://www.coffee-etc.nl
Verzendkosten tot 2 kilo ¤ 7,- / verzendkosten 2 tot 5 kilo ¤ 7,50 / verzendkosten 5 tot 10 kilo ¤ 8,-
CoffeeXperts --> te bestellen op http://www.koffiekopen.nu
Verzendkosten ¤ 7,50
Fascino --> te bestellen op http://www.fascino-coffee.net/
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzendkosten)
Fleur de Cafe --> te bestellen op http://www.fleurdecafe.nl/
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij meer dan 3 kilo gratis!)
Koffiethuiswinkel --> te bestellen op http://www.dekoffiethuiswinkel.nl
Verzendkosten ¤ 4,95 bij bestelwaarde < ¤ 20,- / Verzendkosten ¤ 3,95 bij bestelwaarde ¤ 20,- tot ¤ 75,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)
Ongebrand --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.ongebrand.nl
Verzendkosten ¤ 6,50
Pelikaan --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.de-pelikaan.nl
Verzendkosten tot 5 kilo totaal, tussen 5 en 7 kilo halve verzendkosten, boven 7 kilo gratis
Van Pommeren --> te bestellen op http://www.vanpommeren.nl/koffie/groene-bonen.html
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 125,- geen verzendkosten)
Nederlandse webshops met zakken "fabrieksbonen" (assortiment > 6 merken):
Caffe Diem --> http://www.caffediem.nl
Verzendkosten ¤ 4,95 (bij meer dan 18 kilo opnieuw ¤ 4,95 verzendkosten)
Caffe Vianello --> http://www.caffe-vianello.nl
Verzendkosten ¤ 4,50 (bij bestelwaarde > ¤ 125,- geen verzendkosten + min. bestelling van ¤ 25,-)
Koffie Centrale --> http://www.koffiecentrale.nl
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)
Koffie Thuis Winkel --> http://www.dekoffiethuiswinkel.nl
Verzendkosten ¤ 4,95 bij bestelwaarde < ¤ 20,- / Verzendkosten ¤ 3,95 bij bestelwaarde ¤ 20,- tot ¤ 75,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)
Mister Quality --> http://www.misterquality.nl
Verzendkosten ¤ 5,95 bij bestelwaarde < ¤ 50,- / Verzendkosten ¤ 4,95 bij bestelwaarde ¤ 50,- tot ¤ 200,- (bij bestelwaarde > ¤ 200,- geen verzendkosten)
Van Pommeren --> http://www.vanpommeren.nl
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 125,- geen verzendkosten
Bron: http://www.koffiepraat.nl/forum/viewtopic.php?f=23&t=1625
OMGquote:Op dinsdag 9 november 2010 12:33 schreef Zith het volgende:
Eigen collectie plaatjes (koffie is zo fijn fotograferen ):
Branden van koffie met de Behmor:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Of branden in een popcorn 'popper'
[ afbeelding ]
Espresso Porn
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Latte art
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Mits je je aankopen kan spreiden zou ik zeker eerst een leuke molen zoeken, het verschil zal je (afhankelijk van molen) wel merken. Er komen vaak 'commercial range' molens op marktplaats (Mazzer, MACAP, Compak of rebranded versies hiervan)die je tussen de 140 en 300 euro kan oppikken, deze machines zijn gebouwd om in commerciele setting jaren mee te gaan, dus thuis gaat het eeuwig mee - wel om de zoveel jaar molens wisselen. Zelf heb ik de MACAP MX (64mm molens) in een mooie donker koperen uitvoering met nieuwe molens opgepikt voor 140 EUR. Heel wat jaartjes oud, maar met wat koperpoets zganquote:Op maandag 8 november 2010 09:55 schreef Gripper het volgende:
Als ik nu iets ga upgraden, zou ik dan het beste eerst in een betere molen kunnen investeren en proef ik het verschil dan al als ik mn gaggia nog even houd, of maakt dat niet zo heel veel uit? (en kan ik net zo goed even wat langer doorsparen om alles in 1x te kunnen doen)
Silva is ietsjes beter dan de Gaggia classic, en de demoka zou ik geen upgrade noemen (die is ondertussen al verkocht), wel een goede prijs voor de silvia+accesoirces, maar geen grote upgrade zoals al gezegd.quote:Enkele voorbeelden:
Link 1
Setje van een silvia + demoka maler. Ziet er goed uit, maar ik heb het idee in mn hoofd dat van een gaggia naar een rancilio een te kleine stap is, en je dan net zo goed niet kunt upgraden. Of zie ik dat verkeerd?
De Domobar is de eerste echte upgrade vanaf de silvia, bekend en vaak aanwezig op MP. Als je er een kan vinden voro een goede prijs is het prima, maar als dat betekent dat je langer moet wachten op een grinder, dan weet ik het nietquote:t is ook nog eens vlakbij huis, dus ik kan m zo ophalen.
Of...
Ook rond de 400 ¤ op marktplaats
Link2
Een vibiemme domobar. Dan moet ik echter nog wel een tijdje met mn huidige molen doen, en later een goed molentje erbij zoeken.
Erg goedkoop/goede prijs inderdaad. Kan best oud zijn - maar dat zegt niet veel over de staat, deze machines overleven lang met om de zoveel jaar een nieuw schroefje of rubbertje mits ze niet veel kalkschade hebben. De grinder is OK (als in, niet beter dan de mazzers, maar wel dan de rocky rancilio bijv.), misschien nieuwe malers ervoor kopen, en eventueel in de toekomst er 150-230 eur vorovragen op MP om vervolgens een leukere molen te kopen als je echt wilt upgraden.quote:of, een complete set van vibiemme domobar (standard zo te zien) + Anfim molen.
Link 3
Dit is voor een complete set dan wel erg goedkoop, misschien is het allemaal vrij oud?
What to do?
Thanks voor je tips. Ik had zelf ook al het beste gevoel bij die laatste, en een afspraak gemaakt met de eigenaar van link3, en dat was al een leuk mailcontact. Morgenavond ga ik kijken (en het moet raar lopen als ik niet 25 kilo zwaarder naar huis ga )quote:Op dinsdag 9 november 2010 12:55 schreef Zith het volgende:
Ik zou link3 vragen om meer specificaties (ontkalkt? bouwjaar? schade? nieuwe malers? ) en dan eventueel afspreken, het ding testen, en als alles bevalt kopen
Mijn Silvia is van 2001 (mja, heb als student geen plek voor een betere machine ) en doet het prima, dus dan zou bouwjaar 2000 voor de domobar niet erg moeten zijn (mits onderhouden -> ontkalkt/ontkalker gebruikt/backflushen/af en toe nieuwe zetgroep-ring). Maar zelfs als dit niet altijd top is gebeurd, en de machine doet het nu nog goed, dan zit je voor 550(inc maler) erg safe, na een ontkalk- en backflushsessie is de binnenkant gewoon weer top. Bij eventuele toekomstige lekkages is het gewoon een kwestie van rubbertje veranderen oid.quote:Op dinsdag 9 november 2010 13:05 schreef Gripper het volgende:
[..]
De vibiemme is van 2000, en hij is zelf voor zn werk ook bezig met koffie etc. Heb dus goeie hoop dat ik een goed onderhouden machine tegenkom. Maalschijven volgens zijn opgave in goede staat, machine altijd met bronwater gebruikt, en zelf onderhouden en ontkalkt.
Spannend, morgen weten we meer
Mja, het zijn allemaal punten die 'wel te doen zijn', geen dealbreakers. Een nieuwe pomp kost 30eur, nieuwe malers ook, doser die retentie heeft kun je doser-modden, etc.quote:Op dinsdag 9 november 2010 14:18 schreef Gripper het volgende:
Precies, 10 jaar is voor zo'n ding pas de pre-puberteit. Hij heeft nog een heel fijn leven voor zich
Dingen om op te letten:
1e aanblik
-hoe ziet het eruit, schoon en glimmend?
-douchekop schoon
-portafilters schoon
-deuken/krassen rond zetgroep (gebeurt nog wel eens als je met je 600gr metalen portafilter gaat zwaaien)
-stoompijp schoon
-staat van de stekker (mijn koffiemolen had een half verwoeste stekkerkabel die ik vervangen heb)
-staat van alle knopjes, schakelaars en drukmeters (als die hem heeft)
binnenwerk:
-roest, watersporen binnenin
-bedrading netjes?
-toestand van rubbers en pakkingen
-werkt de 3 weg klep
-backflush werkt/ (blindfilter aanwezig?)
-pompt het 140-170 ml gewoon water in 10sec, en maakt de pomp geen gekke geluiden (pompsnelheid was geloof ik een goede manier om te kijken of de pomp het nog goed doet, versleten/kapotte pompen pompen langzamer
Molen:
-geluid bij malen
-schijven niet versleten
-blijft er niet teveel koffie in de doser achter
-doet de doser het goed\
-kun je de espressomachine 'choken' (oftewel, kan het zo fijn malen dat de espressomachine het niet meer aan kan? zo ja, dan ben je sowieso zeker dat je maller fijn genoeg kan malen voor elke soort boon).
Nog meer aandachtspunten waar ik op moet letten bij de bezichtiging?
http://en.wikipedia.org/wiki/Lungoquote:Op dinsdag 9 november 2010 15:12 schreef Adames het volgende:
Nou heb ik volgens mij een minder tof dingetje dan jullie, maar ik heb een vraag
op mijn studentenkamertje heb ik dit als apparaat (Krups XP5280)
[ afbeelding ]
met daarbij deze koffiemolen van Cuisinart
[ afbeelding ]
De krups is duidelijk een espressoapparaat. Met de standaard instelling krijg je ook net een espressokopje vol. Ik ben echter meer fan van de grote koffiemokken. Wat ik nu dus doe is 2 schepjes fijngemalen koffiebonen (is normaal voor 2 espresso's) en daarmee een kop vol zetten. Doorlooptijd is 1 minuut en 20 sec.
Ik vind het heerlijke koffie, maar ik vraag me nu eigenlijk af of ik het wel 'goed' doe. Want in feite drink ik nu gewoon slappe espresso, of hoe moet ik dit zien?
Espresso is met hoge druk en korte zettijd zodat andere aroma's en minder caffeïne zou vrijkomen. Maar wat is dat goedje wat ik maak dan?
Espresso is een product gecreerd door een specifieke bereidingswijze van koffie, zo heb je ook filterkoffie.quote:Wat is verder het verschil tussen espresso en koffie?
Water zal er sneller uitstromen, en hierdoor minder van de koffie opnemen, echter kun je zo wel meer koffie toevoegen,als voorbeeld: je kan 15gr gebruiken en in 1.20 min een lungo zetten, of grotere maalgraad, 20gr en in 1.20 min een lungo zetten. Precieze smaakverschillen ken ik uit ervaring alleen met espresso, grover+meer geeft voor mij vollere (body) en zachtere espressos, kleine maling+minder koffie geeft meer speciale smaken zoals fruitigheid maar mindere body.quote:En de koffiemolen kan van zeer grof naar heel fijn malen. Ik doe nu redelijk fijn, maar wat is de invloed op de smaak bij grovere koffie?
Bedanktquote:Op dinsdag 9 november 2010 15:54 schreef Zith het volgende:
[..]
http://en.wikipedia.org/wiki/Lungo
Je maakt dus een dubbele lungo.
[..]
Espresso is een product gecreerd door een specifieke bereidingswijze van koffie, zo heb je ook filterkoffie.
[..]
Water zal er sneller uitstromen, en hierdoor minder van de koffie opnemen, echter kun je zo wel meer koffie toevoegen,als voorbeeld: je kan 15gr gebruiken en in 1.20 min een lungo zetten, of grotere maalgraad, 20gr en in 1.20 min een lungo zetten. Precieze smaakverschillen ken ik uit ervaring alleen met espresso, grover+meer geeft voor mij vollere (body) en zachtere espressos, kleine maling+minder koffie geeft meer speciale smaken zoals fruitigheid maar mindere body.
Ik zou zeggen, probeer het uit
Ik zou de Rancilio stap overslaan. Je kan een Rancilio natuurlijk uitbreiden met een PID (wat enorme kwaliteitsboost geeft) maar qua prijs is de stap naar Vibiemme oid alweer een stuk kleiner voor een veel mooier stuk techniek.quote:Op maandag 8 november 2010 09:55 schreef Gripper het volgende:
Ikzelf ben overigens aan het denken over upgraden van mn koffiespulletjes. Ik ben 2 jaar geleden vrij basic begonnen met een iberital molen, en een gaggia classic.
Ik zou graag een bezzera / Vibiemme / ECM categorie machine willen hebben, mag best een goed onderhouden 2e hands zijn. En om zo'n machine optimaal te benutten, valt er dan ook aan de molen nog wel wat te verbeteren.
Als ik nu iets ga upgraden, zou ik dan het beste eerst in een betere molen kunnen investeren en proef ik het verschil dan al als ik mn gaggia nog even houd, of maakt dat niet zo heel veel uit? (en kan ik net zo goed even wat langer doorsparen om alles in 1x te kunnen doen)
Enkele voorbeelden:
Link 1
Setje van een silvia + demoka maler. Ziet er goed uit, maar ik heb het idee in mn hoofd dat van een gaggia naar een rancilio een te kleine stap is, en je dan net zo goed niet kunt upgraden. Of zie ik dat verkeerd?
t is ook nog eens vlakbij huis, dus ik kan m zo ophalen.
Of...
Ook rond de 400 ¤ op marktplaats
Link2
Een vibiemme domobar. Dan moet ik echter nog wel een tijdje met mn huidige molen doen, en later een goed molentje erbij zoeken.
of, een complete set van vibiemme domobar (standard zo te zien) + Anfim molen.
Link 3
Dit is voor een complete set dan wel erg goedkoop, misschien is het allemaal vrij oud?
What to do?
Hell yeah!quote:Op dinsdag 9 november 2010 19:25 schreef Zith het volgende:
EDIT: Wat vinden we van de OP-header? Mooi toch
Ik ga er morgenavond kijken, en het moet wel heel gek lopen wil de set niet meegaan. maar, als het allemaal onverhoopt niet doorgaat, laat ik het jou weten!quote:Op dinsdag 9 november 2010 20:13 schreef Underdoggy het volgende:
Overigens, Gripper, wil jij die Vibiemme? Anders ga ik eens overwegen of ik geld ga spenderen, is echt superprijs namelijk. Kwaliteit is oerdegelijk, leeftijd speelt pas erg laat een rol.
Ja ik vond het ook al jammer deze nog niet gezien te hebben En dan de molen voor 150-200 eur doorverkopen (mijn MACAP MX is een echte blijvert), een vibiemme voor 350 EURquote:Op dinsdag 9 november 2010 20:13 schreef Underdoggy het volgende:
Overigens, Gripper, wil jij die Vibiemme? Anders ga ik eens overwegen of ik geld ga spenderen, is echt superprijs namelijk. Kwaliteit is oerdegelijk, leeftijd speelt pas erg laat een rol.
quote:Op dinsdag 9 november 2010 20:55 schreef Gripper het volgende:
[..]
andere vibo's (zo wil mn vriendin m gaan noemen )
Eh, dat dus. Een naked pf, en een single bakje. Ik typte t verkeerd.quote:Op woensdag 10 november 2010 23:17 schreef Zith het volgende:
jeetje wat gaaf
Waarom wil je ene extra portafilter? Ik zou dan een naked kopen + een single filter
Zeker de moeite. Ik denk dat ik dit keer wel erg veel geluk had: een echte fan, die altijd zuinig met zn machine is geweest.quote:Op donderdag 11 november 2010 07:50 schreef Underdoggy het volgende:
Nice, gefeliciteerd! Laat ik marktplaats toch maar wat beter in de gaten houden!
Als je er zo een hebt, dan heb je een van de beste die er zijn. Dit zijn rebranded TechniVorms, een nederlandse fabrikant, maar de enige filtermachine die door de speciality coffee club van de USA goed genoeg is bevonden voor de optimale filtermachine-methode.quote:Op vrijdag 12 november 2010 14:16 schreef Granduppaaaaah het volgende:
Ik zie hier altijd espressomachines, maar wat zijn b.v. goede filtermachines? Heb nu een van Douwe Egberts, en dat schijnt een van de weinigen te zijn die de juiste temperatuur haalt, maar er zijn vast veel betere. Welke raden jullie aan, of is filterkoffie gewoon not done (Tis wel erg lekker met vers gebrande en vers gemalen koffie )?
Yeps heb er zo een, dacht al dat het een erg goeie was . Is de warmhoudplaat slecht? Denk dat ik de extra heet dan maar uit zet.quote:Op vrijdag 12 november 2010 14:36 schreef Zith het volgende:
[..]
Als je er zo een hebt, dan heb je een van de beste die er zijn. Dit zijn rebranded TechniVorms, een nederlandse fabrikant, maar de enige filtermachine die door de speciality coffee club van de USA goed genoeg is bevonden voor de optimale filtermachine-methode.
Maar je hebt ook andere filtermethodes die net zo goed of beter zijn. Bijv. Aeroress en Chemex, al kan dit ook puur marketing zijn, ik heb ze nooit geproeft maar hoor er goede verhalen over. Heb zelf de kleinere versie technivorm met warmte-plaat, maar daar heb ik de draadjes van doorgeknipt, hoef mijn koffie niet verneukt door zo'n warmteplaat.
Zelf gebruik ik ook wel eens alleen de filterhouder+koffiekan, dan doe ik de doorloop van de filterhouder dicht, voeg de koffie en het water toe, laat het even extracten en doe dan de doorloopklep open, lijkt dan een beetje op de cafetiere maar dan beter gefilterd.
http://www.oncoffeemakers.com/capresso-coffee-machine.htmlquote:No, please do not even bother to think about heating plate
http://makegoodcoffee.com/rulesquote:We like our coffee hot. It's a drink served hot. But, heat burns anything liquid the more that liquid is exposed to the heat. After 20 minutes of your coffee sitting on the coffee machine's heat plate, consider that coffee to be beginning to burn. After 40 minutes, the difference in taste should be noticeable. And, burnt coffee is not distinguished like blackened chicken or tuna. Burnt coffee is not good coffee.
http://coffeegeek.com/proreviews/quickshot/technivorm/detailsquote:Carafe and Hot Plate with the Techni-Vorm
Other than timers on coffee brewers, there's nothing I dislike more than heating plates on these kinds of machines. They only serve one purpose - to keep things hot. Unfortunately, they end up baking and ruining the coffee, and they do so very quickly. If the MoccaMaster ever comes in a thermal carafe version, It would be so much better. For now, invest in a good thermal carafe to transfer your coffee into, after the brew is complete.
Is stiekum een graef CM 80/ sunbeam, instap model espressomaler, wat mindere bouw (veel plastic) maar leuke functies. Er gaan wat discussies over of deze wel fijn genoeg kan malen voor espresso maar ik zie het toch wel echt gebeuren in het volgende filmpje:quote:Op woensdag 24 november 2010 10:23 schreef johnybh het volgende:
heey! is dit wat?
Electrolux_EEG8000_Koffie_Molen
Misschien dat jullie daar iets van weten
Het is rebranded, bebeurt aardig veel in de koffiemachinebusiness, zo is mijn La Spaziale MX maler eigenlijk een MACAP MXA. De prijs, 85EUR, is erg goed ja, andere instapmalers zijn rond de 100-150 EUR en niet zozeer beterquote:Op woensdag 24 november 2010 18:17 schreef johnybh het volgende:
Maar, als ik het dan goed begrijp is die electrolux eigenlijk gewoon een ander apparaat, met een behuizing van electrolux. Hier sta ik niet zo van te kijken, gebeurd wel meer. De prijs is dan wel lichtelijk shocking.
Ach, ik ben ooit begonnen met een delonghi van 50 EUR (jan.2009). Het warmt op, het pompt water door koffie, en het heeft een speelgoedstoompijpje. Maar trots dat ik was op mijn latte macciato Alleen zie aal snel dat het een stuk beter kan en als je eenmaal een maler hebt wordt je espressomachine al snel de bottleneck.quote:What about dit espressomachientje (ik zit op streng budget: AEG - Electrolux Easypresso EA 110)
Prima degelijk ding, goed gebouwd. Wat minder 'perfect' dan de silvia maar ik geloof niet dat de espresso slechter is, het stomen is wel minder (maar natuurlijk veel beter dan alle goedkope stomers, er staan veel youtube filmpjes met melk stomen op de gaggia classic )quote:Op donderdag 25 november 2010 10:51 schreef johnybh het volgende:
Gaggia classic dan? zo'n silvia is nog aardig duur, een classic heb je voor minder
Weer iemand die ziet hoe vers smaaktquote:Toevoeging - heb net verse koffiebeans gekocht van de blanche dael. Jezus. gewoon eigenlijk alles wat ik eerst niet lekker vond aan koffie, is opeens weg! :S *shocked*
Bedankt voor de tipquote:Op zondag 19 december 2010 11:41 schreef Zith het volgende:
Ik zou zeggen ga hiervoor:
http://www.factoryprices.(...)EEG8000_Koffie_Molen 86 EUR.
Ik ben zelf ook gek van hun cappuccino's (en het gebak!). Ze hebben er wel verstand van koffie. Mijn vriendin houdt helemaal niet van koffie, en toen de barista dat hoorde zij hij niet 'dan moet je maar cappuccino nemen'. Hij liet haar een espresso proeven, en ja hoor, het 'vers gemalen bonen+goede zetmethode effect' sloeg in als een bom en nu lust ze het in ieder geval. De espresso was nog van het huis ook, erg vriendelijk. Ik zal eens naar die tent aan de Hommelseweg gaan, nog nooit geweest. Ben benieuwd.quote:Op zondag 19 december 2010 15:16 schreef Zith het volgende:
De cappuccino is er het beste in Arnhem (exl. mijn eigen natuurlijk ), met leuek latte art, de espresso is 'ok'; niet slecht, maar er zijn betere in Arnhem (bijv. op de hommelseweg met een KvdW Mirage Idrocompresso. Die hebben erg goede bonen (cup of excellence nicaragua). Alleen is het cafetje zelf wat armoedig en de barista wat ongeinteresseerd
Ik raad die maler vooral aan omdat het erg goedkoop is (de andere instapmalers zijn toch wel wat duurder), doserless met aardig wat functies, en ziet er mooi uit Je zou er eventueel espresso mee kunnen maken maar dit zal toch wel echt 'instap' zijn (matige espresso die snel blondeert).
Quickmills en rancilio silvia vind je veel op marktplaats. Kosten daar ongeveer 250 ¤, en mits goed onderhouden, kan er weinig aan kapot. (Zelfs een slecht onderhouden machine is met een servicebeurt gauw weer in goeie conditie)quote:Op zaterdag 25 december 2010 18:53 schreef 1koffie het volgende:
Hier nog zo'n leek.. Met veel interesse alle posts gelezen, maat nog steeds die grote vraag... Wat moet ik nu aanschaffen?
- kleine rancilio?
- quickmill 820?
- met boiler of met thermoblock?
- 58 mm filter? Zo ja, welke apparaatjes (500-600¤) hebben die?
En dan heb ik t nog niet over een bonenmaler...
Zucht..
Hangt ervan af of je redelijke kennis hebt van de techniek en of je graag ermee bezig wilt zijn. Nieuwe maalschijven, nieuwe zetgroepring, nieuwe pomp, interne schoonmaak etc kun je allemaal best zelf doen, maar dan moet je wel 1) weten waar je op moet letten (wanneer is een nieuwe zetgroepring nodig?) en 2) hoe je het moet doen. Ook moet je je bedenken of de tijd/risico die je erin steekt wel opweegt tegen de kosten van een onderhouder.quote:Op maandag 27 december 2010 13:27 schreef 1koffie het volgende:
Nog zo'n vraag dan: doen jullie die servicebeurt zelf, ga je naar de lokale Kaldi of Simon L., stuur je het ding terug naar de leverancier/fabrikant..?
Tja, boilers zijn over het algemeen gewoon beter in hun werk (http://www.home-barista.c(...)o-machine-t4418.html). Het is niet voor niets dat de high-end machines zich alleen focussen op boilers (of boiler+thermoblock). Kalkaanslag valt tegen te verdedigen met bijv filters of antikalkproducten.quote:Thermoblock leek mij wel handig, ivm kalkaanslag waar je bij boiler last van lijkt te hebben...
Valt niet mee een keuze te maken!
Wat betreft de volautomaten is Jura veruit de beste. Andere merken gebruiken in veel gevallen zelfs verouderde binnenwerken van Jura.quote:Op woensdag 29 december 2010 14:48 schreef Paladin82 het volgende:
Ik weet dat het met al die mooie echte espresso machines een beetje vloeken in de kerk is, maar hoe wordt er hier gedacht over de volautomaten van Jura (J9). Ik hoor in elke winkel dat dit toch wel de top van de volautomaten is maar ervaringen kunnen ook geen kwaad.
We zitten er aan te denken zo'n machine te kopen als ons huis over enkele maandjes wordt opgeleverd. En ik ben gek op lekkere koffie, maar het ontbreekt me aan tijd om het hele barista verhaal te doen zeker in de ochtend als ik een lekker cappuccino will.
En die Mahlkonig dan weer boven de Macap denk ik? In ieder geval bedankt, en hopelijk komt er nog iemand voorbij die wat meer over de Quickmill weet.quote:Op woensdag 29 december 2010 20:43 schreef Zith het volgende:
Geen kennis van quickmill, maar molens; de Ascaso zal het direct afleggen tegen de molens die je noemt, Ik zou de volgende volgorde nemen Ascaso -> Rocky -> Compak K3 -> Macap. Misschien kun je kijken naar een macap met stappen? Die zijn er genoeg.
En? Problemen goed opgelost?quote:Op zaterdag 22 januari 2011 14:32 schreef Bigs het volgende:
Nou de Vario is terug, ik kan eindelijk weer genieten van een goeie perfecte 25s dubbele espresso van m'n verse Fascino bonen genieten!
Nee, ik bedoel koffiebonen uit de Santos regio in Brazilie Gewoon verkrijgbaar bij fascino coffee.quote:Op woensdag 9 maart 2011 14:59 schreef knuppelhout het volgende:
santos verkoopt niet aan particulieren he? ik woon in rdam centrum dus zou erg handig zijn...
Het artikel gaat om goedkoop je koffie zetten te upgraden hequote:Op woensdag 9 maart 2011 06:23 schreef Zith het volgende:
AeroPress, Chemex, French Press... zetten allenmaal erg goede koffie. Ook uit mijn gewone filterapparaat komt erg goede koffie. Waarom? Vers gebrand, vers gemalen. <- belangrijkste.
Ja, met die systemen zul je betere koffie zetten dan met filterapperaten, mits je redelijk ervaren bent. Ik heb zelf een techni-vorm, maar verkies de kwaliteit van het zelf schenken (94 graden water, te schenken zoals in het volgende filmpje).quote:Op donderdag 10 maart 2011 15:48 schreef Crazy Harry het volgende:
[..]
Het artikel gaat om goedkoop je koffie zetten te upgraden he
Dus de vraag is vooral, kan het met die systemen beter dan met filterapparaat? Bij gelijke brand en maalmogelijkheden dus.
Koop eens voor de gein een zakje koffie bij een micro brander die per order brandt. Probeer het uit (of probeer de 5 eur/kilo budget melange van fascino, goedkoper dan supermarktprijzen) en zie of je het waard vindt.quote:Scheelt vers gebrand nog veel?
Ik ben sinds nieuw jaar over op vers gemalen (moet nog wel een compacte burr grinder vinden, zit nu met een blade grinder) en dat bevalt me goed.
Ik denk echter dat mijn vriendin niet zo blij gaat zijn met een brander in de keuken...
ken je de Pelikaan in Zutphen?quote:Op donderdag 10 maart 2011 17:28 schreef Crazy Harry het volgende:
Eens proberen dan of dat beter gaat smaken wanneer ik zelf schenk.
Ik wist niet dat Fascino ook gebrand aanbieden (had er niet gekeken op basis van de OP).
Tot nu toe bonen van Kaldi (die branden niet zelf toch?) geprobeerd, daarvan was deze wel erg lekker.
En als ik naar de beschrijving kijk, zou deze van fascino wel eens dezelfde kunnen zijn.
Denk je dat mijn vermoede juist is? Dan heb ik vergelijkingsmateriaal tussen vers gebrand en niet vers gebrand
Regio?quote:Op vrijdag 11 maart 2011 16:54 schreef Crazy Harry het volgende:
Nee, die ken ik niet, Zutphen ligt dan ook wel uit de richting.
Waarschijnlijk wordt het via web bestellen. Zal nog zoeken naar winkels maar ik denk niet dat ik die in de buurt ga vinden.
De Compangie in breda?quote:Op vrijdag 11 maart 2011 21:22 schreef Crazy Harry het volgende:
Midden Brabant, dus zijn 's Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg en Breda allemaal prima te doen.
Heb nog niets gevonden helaas...
Goegel gaanquote:Op vrijdag 11 maart 2011 22:57 schreef Crazy Harry het volgende:
Oh De Compagnie is een goede! Die had ik niet gevonden, dank u zijn mijn google skills nu aan het vergaan of heb je die uit je bookmarks geplukt?
Het is een goede manier van opschuimenquote:Op zaterdag 26 maart 2011 21:03 schreef kort het volgende:
Dat stoom gebeuren in je melk spuiten. Is dat nou echt lekkerder?
Ja ik baal een beetje want ik vind die dus al wat mild, dus zit vast aan de Corleonequote:Op zaterdag 26 maart 2011 21:00 schreef lj_lightning het volgende:
Gister even een zakje Palermo espresso koffie gehaald bij SImonLavelt, potverdorie sterk spul Maar lekker
Zo schuim je melk op.quote:Op zaterdag 26 maart 2011 21:03 schreef kort het volgende:
Dat stoom gebeuren in je melk spuiten. Is dat nou echt lekkerder?
Die koffie die ik daar wel eens in de winkel heb gehaald konden me nooit echt overtuigen. Had ook niet het idee dat het heel vers was (beetje zelfde probleem als Levelt). Maar misschien had ik gewoon pech, ben na 3x halen ofzo niet meer terug geweestquote:Op zaterdag 12 maart 2011 21:24 schreef Crazy Harry het volgende:
Wel door meer te googlen nog een andere webshop met vers gebrande koffie gevonden. Zag m nog niet in de OP:
http://www.brandmeesters.nl/koffie.html
http://www.kainstobbe.nl/quote:Op zondag 27 maart 2011 08:51 schreef XBL het volgende:
Heeft iemand toevallig ervaring met een dergelijke winkel in (de buurt van) Groningen?
Je kan ook invriezen, dan is het wat langer houdbaar (zeg, 3-4 maanden).quote:Op zondag 27 maart 2011 08:51 schreef XBL het volgende:
Ik bestel m'n koffie altijd bij Fascino, zeer fijn. Maar de verzendkosten maken het wel een duur grapje... Meestal gaat het per 2 kilo, dan merk ik wel een kwaliteitsverschil richting het einde van de tweede kilo.
Liever zou ik vers gebrande koffie gewoon in een winkel kopen. Scheelt behoorlijk in de verzendkosten en zit je niet soms een paar dagen zonder omdat je te laat bedacht dat de koffie op was . Heeft iemand toevallig ervaring met een dergelijke winkel in (de buurt van) Groningen?
Nog iets anders voor mensen die het niet kennen: Seattle Coffee Gear heeft een YouTube channel met heel regelmatig leuke filmpjes. Blijf je niet enkel bij qua koffie-ontwikkelingen maar het zijn ook erg vermakelijke filmpjes.
quote:Op zaterdag 26 maart 2011 21:03 schreef kort het volgende:
Dat stoom gebeuren in je melk spuiten. Is dat nou echt lekkerder?
Als je het zoals James doet is het niet lekker neequote:Op zaterdag 26 maart 2011 21:03 schreef kort het volgende:
Dat stoom gebeuren in je melk spuiten. Is dat nou echt lekkerder?
Wat was dat Die film heeft vast veel kritiek gehad in Italië.quote:Op dinsdag 29 maart 2011 12:59 schreef Zith het volgende:
[..]
Als je het zoals James doet is het niet lekker nee
Maakt me niet zoveel uit, geen filter in ieder geval.quote:
Ja.....quote:Op vrijdag 8 april 2011 14:03 schreef Zith het volgende:
Er zit een wereld van verschil tussen een halfautomaat en een volautomaat, ik neem aan dat je een volautomaar wilt?
Jura is toch de topper in de volautomaat? Waarom staat die er niet bij?quote:Op vrijdag 8 april 2011 14:58 schreef Zith het volgende:
Klik.
Tweedehands kan je ook proberen maar volautomaten zijn minder betrouwbaar 2de hands.
Omdat budget.quote:Op vrijdag 8 april 2011 15:02 schreef Adames het volgende:
[..]
Jura is toch de topper in de volautomaat? Waarom staat die er niet bij?
Silvia is een beetje werkeloos nu, de espresso eruit is ontzettend mooi, geweldige tijgerstrepen, dikke crema, etc... maar het smaakt gewoon minder dan de lelijke espressi uit de PVLquote:Op maandag 11 april 2011 01:40 schreef tjoptjop het volgende:
Lijkt me een tof apparaat
Gaat je Silvia eruit? Of is het gewoon extra
Beter dan Babo en die andere goeie zaak waarvan ik de naam steeds vergeet?quote:Op zondag 17 april 2011 21:22 schreef Zith het volgende:
Arnhemmers moeten trouwen de nieuwe bar TAPE aan de hommelseweg proberen; geweldige koffiebar met geweldige jaren 60 inrichting
Babo vind ik qua espresso's niet super bijzonder (al doen ze wel alles goed), hun cappuccoino's zijn wel leuk. Die andere is zeker 'lets coffee' met die mooie faema (?).quote:Op zondag 17 april 2011 23:39 schreef Dunckie het volgende:
[..]
Beter dan Babo en die andere goeie zaak waarvan ik de naam steeds vergeet?
Nog niet iig, eerst even kijken hoe goed de PVL gaatquote:Op zondag 17 april 2011 23:39 schreef Dunckie het volgende:
Die Silvia gaat zeker niet toevallig in de verkoop?
Krijg je het een beetje consistent? Ik heb ooit een Pavoni lever machine gehad, maar het lukte me toch niet echt om consequent een goede espresso te zetten.quote:Op maandag 18 april 2011 08:54 schreef Zith het volgende:
[..]
Nog niet iig, eerst even kijken hoe goed de PVL gaat
Dat wel, de PVL doet niet aan overhitten (kan hem makkelijk 5 uur aan laten) en met de veerhevel is er altijd dezelfde druk. Ik vind de kleinere bakjes die je ermee zet wat lastig, maar heb een extra filterset gekocht (is onderweg) zodat ik gewoon 2x een dubbele kan zetten met 2 verschillende filters.quote:Op dinsdag 26 april 2011 23:16 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Krijg je het een beetje consistent? Ik heb ooit een Pavoni lever machine gehad, maar het lukte me toch niet echt om consequent een goede espresso te zetten.
laatst bij n zaakje bij de 9 straatjes (of weet ik hoe dat gebied heet), beans nogwat, erg lekkere espresso en cappu gehad daar!quote:Op dinsdag 26 april 2011 20:48 schreef Thorical het volgende:
Ik lees nou een tijdje mee en wil graag het beste uit mijn apparatuur.
Maar heb ik wel eens een echt goede espresso gedronken waaraan ik me kan spiegelen ? . Volgens mij niet.
Dus een vraagje waar in Amsterdam de beste espresso, een die ik als norm kan stellen.
Het meeste wat ik tot nu toe gedronken heb is prut ern lijkt niet eens op wat ik zelf maak.
Hoe hoog zou de temperatuur dan moeten zijn volgens jou?quote:Op donderdag 28 april 2011 13:19 schreef Crazy Harry het volgende:
Mijn pa, die bij Philips heeft gewerkt wist mij afgelopen weekend te vertellen dat Philips als regel stelt dat het water in een koffieapparaat minstens tot 96 graden opgewarmd moet worden.
Is dat een goede temperatuur?
Mij lijkt het te weinig aangezien het water tijdens het naar de koffie lopen nog af zal koelen.
Intussen flink aan het verkennen voor een burr grinder die in mijn budget ligt (dat niet hoog is).
Ik heb deze op het oog:
[ afbeelding ]
http://www.amazon.com/Bod(...)id=1303989359&sr=8-1
De reviews zijn behoorlijk goed maar ik heb m in dit topic nog niet voorbij zien komen (al heb ik niet alle voorgaande edities gelezen...)
Waarvoor? Filter/mokka/espresso/etc?quote:Op donderdag 28 april 2011 13:19 schreef Crazy Harry het volgende:
Intussen flink aan het verkennen voor een burr grinder die in mijn budget ligt (dat niet hoog is).
Ik heb deze op het oog:
[ afbeelding ]
http://www.amazon.com/Bod(...)id=1303989359&sr=8-1
De reviews zijn behoorlijk goed maar ik heb m in dit topic nog niet voorbij zien komen (al heb ik niet alle voorgaande edities gelezen...)
Ik zie mijn moeder nog kloppen in een steelpannetje met 2 vorken..quote:Op zaterdag 30 april 2011 18:21 schreef Maraca het volgende:
Misschien dat het vloeken in de kerk is, maar wat is jullie ervaring met het opkloppen van melk in een pannetje? Ik kan namelijk wel espresso maken (ik zal maar niet vertellen hoe ) maar ik twijfel tussen het aanschaffen van een melkopschuimer of in een pannetje. Ik wil namelijk gaan oefenen met het maken van latte art
Ik had de Krups XL 2000 op het oog, maar de verkoper wist mij vandaag te vertellen dat hij het zo goed deed dat je de schuim met een lepel eruit moest halen Dat is nu net niet mijn bedoeling Heeft één van jullie die toevallig? (of een andere melkopschuimer?)
Ah, dat is ook nog erg handig Bedankt voor de tip.quote:Op zaterdag 30 april 2011 18:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik zie mijn moeder nog kloppen in een steelpannetje met 2 vorken..
Maak dan melk warm in een pannetje en dan zo een melkschuimer
[ afbeelding ] Dat werkt goed. Maar latte art, das een kunst op zich.
Via zo'n pannetje icm een handmatige melkopschuimer of met een elektrische? Of allebei want dan moet ik even doorsparenquote:Op zaterdag 30 april 2011 18:36 schreef Zith het volgende:
Lijkt me niet dat je latte-artbaar melk kan krijgen ermee.
Met geen van beide Die electrische maakt redelijke lobbige melk, maar dat heb je niet echt nodig voor latte art.quote:Op zaterdag 30 april 2011 18:37 schreef Maraca het volgende:
[..]
Via zo'n pannetje icm een handmatige melkopschuimer of met een elektrische? Of allebei want dan moet ik even doorsparen
Probeer een Rancilio Miss Silvia te krijgen. Deze is van zo'n oerdegelijke kwaliteit dat er weinig "echt" kapot aan kan gaan. Mocht er iets stuk zijn dan is dit relatief makkelijk te vervangen. Kwaliteit van Rancilio is oerdegelijk.quote:Op zaterdag 7 mei 2011 11:45 schreef Mr.J het volgende:
Ik wil mijn Solis Scala maler en Mokatje set een upgrade geven, maar wat is wijsheid?
Gelijk een nieuwe halfautomaat kopen? Of martkplaats? En hoe kan je bij deze laatste optie als 'leek' zien dat eea nog goed in orde is qua werking?
Ik zou de Silvia toch nog iets boven de 820 zetten. 820 heeft veel meer kunstof, 'stoomhelper', een thermoblok - filterdrager is ook geen standaard e61 formaat waardoor je veel e61 artikelen misloopt.quote:
quote:Op zondag 8 mei 2011 21:43 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Probeer een Rancilio Miss Silvia te krijgen. Deze is van zo'n oerdegelijke kwaliteit dat er weinig "echt" kapot aan kan gaan. Mocht er iets stuk zijn dan is dit relatief makkelijk te vervangen. Kwaliteit van Rancilio is oerdegelijk.
Thanks heren. Maar een 2e hands Silvia, waar zou je dan op moeten letten?quote:Op zondag 8 mei 2011 22:13 schreef Zith het volgende:
[..]
Ik zou de Silvia toch nog iets boven de 820 zetten. 820 heeft veel meer kunstof, 'stoomhelper', een thermoblok - filterdrager is ook geen standaard e61 formaat waardoor je veel e61 artikelen misloopt.
Zie bijv. ook http://www.koffiepraat.nl/forum/viewtopic.php?f=12&t=1140
Silvia is puur RVS en koper, praktisch alle onderdelen zijn 'standaard' waardoor ze overal te koop zijn. Ook omdat het erg populair is zul je op de gebruikelijke fora veel meer kunnen lezen en vragen.
Vraag de eigenaar of hij het onderhouden heeft, hij zegt waarschijnlijk ja, vraag hem dan wat precies. Als hij blindfilteren en ontkalken noemt heb je al veel kans dat de machine in goede staat is. Andere dingen die hij noemt (nieuwe O-ring, servicebeurt, enz. is mooi meegenomen).quote:Op maandag 9 mei 2011 00:14 schreef Mr.J het volgende:
[..]
[..]
Thanks heren. Maar een 2e hands Silvia, waar zou je dan op moeten letten?
het is een saeco, dus slecht zal ie niet zijn. maar verder ken ik deze niet, dus ik kan er geen uitspraak over doen.quote:Op maandag 9 mei 2011 16:50 schreef Mykonos het volgende:
Okay, jullie zijn de koffie-experts, en ik vroeg me af hoe jullie onderstaande machine 'ranken' qua kwaliteit koffie:
[ afbeelding ]
Die hebben mn ouders namelijk, ben wel benieuwd hoe matig of niet dat is... Iemand?
Als je ouders em heben kun de kwaliteit toch zelf wel beoordelen? Mijn mening, koffie is ok, technisch is het een crappy apparaat (althans, deze modellen van een paar jaar terug)quote:Op maandag 9 mei 2011 16:50 schreef Mykonos het volgende:
Okay, jullie zijn de koffie-experts, en ik vroeg me af hoe jullie onderstaande machine 'ranken' qua kwaliteit koffie:
[ afbeelding ]
Die hebben mn ouders namelijk, ben wel benieuwd hoe matig of niet dat is... Iemand?
Klopt, vind het zelf ook prima koffie, maar vroeg me af wat jullie met al die veel duurdere ( en dus waarschijnlijk betere) apparatuur ervan vonden.quote:Op maandag 9 mei 2011 17:08 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Als je ouders em heben kun de kwaliteit toch zelf wel beoordelen? Mijn mening, koffie is ok, technisch is het een crappy apparaat (althans, deze modellen van een paar jaar terug)
En dat schoonmaakregime van 1x per weekquote:Op maandag 9 mei 2011 17:33 schreef Mykonos het volgende:
[..]
Klopt, vind het zelf ook prima koffie, maar vroeg me af wat jullie met al die veel duurdere ( en dus waarschijnlijk betere) apparatuur ervan vonden.
En technich is het idd zooi, de vorige is regelmatig ter reparatie weggeweest, dit is ook al de tweede die we hebben, die houdt het tot nu toe goed vol..
Tja, complexe techniek (het moet natuurlijk vooral niet moeilijk te bedienen zijn en vooral gemak in gebruik, en dus ook nog eens snel en goedkoop), slecht ontwerp en crappy materialen. Qua prijs zijn die Saeco's toch echt niet duur te noemen (300-400 ofzo toch?)quote:Op maandag 9 mei 2011 18:23 schreef Thorical het volgende:
Dat vind ik nou zo raar. Geef je best veel geld uit aan een espresso machine, moet ie regelmatig ter reparatie.
Ik heb zo'n ding uit het jaar kruik en die doet het altijd.
[ afbeelding ]
Omdat ik opzoek was naar een typeplaatje van de Vibiemme van me (niet kunnen vinden) heb ik even het afdekplaatje erafgeschroefd en zie het binnenwerk.quote:Op maandag 9 mei 2011 18:23 schreef Thorical het volgende:
Dat vind ik nou zo raar. Geef je best veel geld uit aan een espresso machine, moet ie regelmatig ter reparatie.
Ik heb zo'n ding uit het jaar kruik en die doet het altijd.
[ afbeelding ]
Op een aantal punten;quote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:30 schreef speknek het volgende:
Wat is er eigenlijk slechter aan? Versgemalen lijkt me in ieder geval beter dan poeder uit een pak toch? Of is het omdat je het niet aan kan stampen?
Staat als erg goed bekend. Verkoopt hier iig voor zo'n 40 EUR p/kilo.quote:Op woensdag 11 mei 2011 05:30 schreef knuppelhout het volgende:
ik zit nu op hawaii... iemand ervaring met Kula koffiebonen? heb n zakkie meegenomen, maar de koffie die ze hier zetten is slap en waterig dus heb m nog niet kunnen proeven. als het echt goed spul zou zijn neem ik meer mee.
Waar doe je het handmatig mee?quote:Op woensdag 11 mei 2011 08:22 schreef Dark_Angelus het volgende:
Handmatig hier hoor
Gaan binnenkort over op een Vibiemme Domobar
Nu met een Magisterquote:
Ik bedoelde kona koffie, maar ongelooflijk wat voor slappe zooi ze hier voor koffie verkopenquote:Op woensdag 11 mei 2011 08:06 schreef Zith het volgende:
[..]
Staat als erg goed bekend. Verkoopt hier iig voor zo'n 40 EUR p/kilo.
http://www.home-barista.c(...)resh-kona-t4027.htmlquote:Op donderdag 12 mei 2011 02:10 schreef knuppelhout het volgende:
[..]
Ik bedoelde kona koffie, maar ongelooflijk wat voor slappe zooi ze hier voor koffie verkopen
Toen ik het las vond ik dat het inderdaad een reden voor me was om voor een halfautomaat te gaan. Daarna bedacht ik me 'ja dag, ik ga echt niet als ik 's ochtends m'n bammetjes aan het smeren ben de koffie op 0.1 gram uitmeten en tot de milliseconde bijhouden hoe lang het water er doorheen stroomt' .quote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:24 schreef Zith het volgende:
Dat gezegd hebbende begrijp ik ook dat het al gauw gaat lijken op die audiofielen die gouden-headsets aanbevelen omdat normale niet goed zijn.
waar koop je het normaal gesproken?quote:Op zaterdag 21 mei 2011 14:52 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Iemand een idee waar ik een kleine hoeveelheid koffie kan bestellen voor een mokka potje?
Ik kan de deur niet uit omdat ik mijn enkel heb gebroken en heb al twee weken geen koffie meer op... Het enige alternatief in huis is Senseo, maar dat vind ik niet te drinken...
Ik weet dat Illy van die blikjes verkoopt, maar bij de AH hebben ze alleen maling voor espressomachines.
waar woon je?quote:Op zaterdag 21 mei 2011 14:58 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Normaal haal ik het bij Simon Lévelt, maar die zit niet echt in de buurt. Ik kan wel iemand op pad sturen naar de AH (zit om de hoek), maar ben dus ook benieuwd of de normale espressomaling van Illy bruikbaar is voor een Bialetti potje.
Waarom koop je niet gewoon online en laat het thuisbezorgen?quote:Op zaterdag 21 mei 2011 15:02 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Ik woon in Vianen en Simon Lévelt zit in Utrecht. Normaal ga ik er eens in de twee weken met de bus naartoe met een winkelkaartje (lekker goedkoop).
Zit niet echt iemand in de buurt en is lastig te bereiken met de auto.
Zit er ook aan te denken om een Nespresso Pixie te bestellen, dat is ook goed te doen!
Ja, doe ik ook als ik hem gebruik in een vakantiehuisje in Italie. Illy of Lavazza, Lavazza Arabica vind ik eigenlijk lekkerderquote:Op zaterdag 21 mei 2011 14:58 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Normaal haal ik het bij Simon Lévelt, maar die zit niet echt in de buurt. Ik kan wel iemand op pad sturen naar de AH (zit om de hoek), maar ben dus ook benieuwd of de normale espressomaling van Illy bruikbaar is voor een Bialetti potje.
Je kan via Square Mile Coffee zakjes met (heerlijke!!) koffie bestellen: http://shop.squaremilecoffee.com/quote:Op zaterdag 21 mei 2011 14:52 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Iemand een idee waar ik een kleine hoeveelheid koffie kan bestellen voor een mokka potje?
Ik kan de deur niet uit omdat ik mijn enkel heb gebroken en heb al twee weken geen koffie meer op... Het enige alternatief in huis is Senseo, maar dat vind ik niet te drinken...
Ik weet dat Illy van die blikjes verkoopt, maar bij de AH hebben ze alleen maling voor espressomachines.
waarom? Mooie machine en goede koffie (mits goede bonen)quote:Op donderdag 26 mei 2011 22:49 schreef TheFrankey het volgende:
Vast vloeken in de kerk hier maar ik heb vanavond een jura c9 gekocht. Moet hem nog tunen maar de eerste resultaten zijn bevredigend. Ik drink americano mijn vriendin cappuccino
Ze kijken me altijd zo boos aan als ik rauwe bonen koop daar, ze kenne de prijzen van de bonen ook vaak niet - vragen ze mij; wat kost die brazilie precies?quote:Op vrijdag 27 mei 2011 06:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Zit aan een bakje Espresso van Arabica van de Pelikaan, heerlijk
Maarre..die Lusso, hoe bevalt die nu je hem een tijdje hebt? Makkelijk in het gebruik?quote:Op vrijdag 27 mei 2011 08:19 schreef Zith het volgende:
[..]
Ze kijken me altijd zo boos aan als ik rauwe bonen koop daar, ze kenne de prijzen van de bonen ook vaak niet - vragen ze mij; wat kost die brazilie precies?
LOLquote:Op vrijdag 27 mei 2011 08:19 schreef Zith het volgende:
[..]
Ze kijken me altijd zo boos aan als ik rauwe bonen koop daar, ze kenne de prijzen van de bonen ook vaak niet - vragen ze mij; wat kost die brazilie precies?
Thanks! Ik heb de knoop doorgehakt en hem gekocht afgelopen weekend. Wat een tof ding! Lekker oldschool uiterlijk, en superstil. En wat werkt de stoom goed. Een drinkbare bak komt er wel al uit (vergeleken met wat ik eerder had), maar moet eigenlijk alles nog leren. En ik erger me nu al aan de te kleine plastic tamper. Waar heb jij een passende tamper vandaan? En hoeveel gram gebruik je per keer? Ik kwam er achter dat ik het hele weekend veel te veel heb gebruikt.quote:Op vrijdag 27 mei 2011 11:17 schreef Zith het volgende:
Voordelen van de Lusso:
-Mooi
-Stil
-Gelijk stomen tijdens het zetten
-goede consistentie als je koffie goed meet en maalt
-Ik vind de epresso lekkerder
-Erg stevig en robust
-Goede stomer
Nadelen van de Lusso:
-Kleine filterbakjes (45mm doorsnede)
-Fitlerbakjes zitten niet stevig vast in filterhouder, dus valt er vaak uit bij uitkloppen
-Erg gevoelig voor maalstand en tampen
-Als je niet goed oppast/schoonmaakt zuigt de stoompijp melk naar binnen, mag je de boiler weer schoonmaken omdat er oud melk in zit
-Mijn vriendin vind de Silvia beter
-Nog nooit een godshot mee gehad, wat ik wel eens in de paar weken op de Silvia had
-Kan niet twee bakjes tegelijk zetten (dus een dubbele splitten)
Ik zit nog steeds in de learning curve, denk op 80%. Om die laatste 20% potentie eruit te halen zal ik meer moeten leren over de temperatuur, druk, tampen en maalstanden. Ik vind het wel erg leuk om mee te werken en ben blIJ met de aankoop. Het liefst had ik er een 58mm portafilter versie van, dan zou alles goed zijn in mijn leven.
Goeie tip, ik ga hem van de week maar eens mailen.quote:Op maandag 30 mei 2011 12:33 schreef Zith het volgende:
Heb er eentje op maat laten maken door deze kerel:
http://verkopers.marktplaats.nl/14971514
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Erg mooi geworden. Je moet net onder de 45mm gaan zitten, ik heb zelf nu 44.5mm maar dat is weer net iets te klein, ik raad je 44.8 aan
Zonder goede tamper was het voor mij erg lastig om iets goeds te maken, met goede tamper ga je direct een aantal stappen omhoog.
Heb ook een naked portafilter later maken door iemand van mijn universiteit:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Qua grammen, met single (werkt het beste voor mij), tussen de 6.5 en 7.5 gram (0.01gram weegschalen haal je voor 7 EUR ofzo bij dealextreme.com, inclusief verzendkosten). Met de dubbel kan het van 12gr tot 14gr gaan. Ben nog erg veel aan het testen wat ik het fijnst vind.
Hoe bedoel je dat van die stoompijp trouwens? Ik heb er eens goed naar gekeken, maar ik snap niet hoe hij melk zou kunnen opzuigen.quote:Op vrijdag 27 mei 2011 11:17 schreef Zith het volgende:
Voordelen van de Lusso:
-Mooi
-Stil
-Gelijk stomen tijdens het zetten
-goede consistentie als je koffie goed meet en maalt
-Ik vind de epresso lekkerder
-Erg stevig en robust
-Goede stomer
Nadelen van de Lusso:
-Kleine filterbakjes (45mm doorsnede)
-Fitlerbakjes zitten niet stevig vast in filterhouder, dus valt er vaak uit bij uitkloppen
-Erg gevoelig voor maalstand en tampen
-Als je niet goed oppast/schoonmaakt zuigt de stoompijp melk naar binnen, mag je de boiler weer schoonmaken omdat er oud melk in zit
-Mijn vriendin vind de Silvia beter
-Nog nooit een godshot mee gehad, wat ik wel eens in de paar weken op de Silvia had
-Kan niet twee bakjes tegelijk zetten (dus een dubbele splitten)
Ik zit nog steeds in de learning curve, denk op 80%. Om die laatste 20% potentie eruit te halen zal ik meer moeten leren over de temperatuur, druk, tampen en maalstanden. Ik vind het wel erg leuk om mee te werken en ben blIJ met de aankoop. Het liefst had ik er een 58mm portafilter versie van, dan zou alles goed zijn in mijn leven.
Quote van thuisbarista.nlquote:Op maandag 30 mei 2011 12:42 schreef Zith het volgende:
Mensen die 'het eens willen proberen' kunnen woensdag naar de Aldi gaan:
[ afbeelding ]
http://aldi.nl/OFFER_NL_MI/OFFER_22/OFF10.SHTML
RVS conisch maalwerk en malen op aantal kopjes. Niet voor espresso, maar voor filter, perculator of french press kun je voor die 24.99 EUR eigenlijk niet fout kopen. Tuurlijk, vergelijk het niet met een 1500 EUR Elektra Nino met 68mm conische maalschijven, maar ik verwacht er toch redelijk gelijkmatige maling van.
Een no-go dusquote:Ik ben bij de Aldi geweest en er staat conisch op de doos, de inhoud is echter 1 met vlakke maalschijven !!
Verwacht geen wonderen voor die prijs. Verwacht ook niet dat je jarenlang plezier hebt van zo'n machine.quote:Op maandag 6 juni 2011 10:35 schreef uniekhoorn het volgende:
Kom even binnenvallen... is dit wat? Jullie izjn de kenners
http://www.koffiecenter.n(...)campaign=kelkooclick
Hahaquote:Op maandag 6 juni 2011 13:44 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
meldt dan ook even dat je het apparaat niet kent en dat het mogelijk niet voor niets op de stort lag
Espressoapparaat stoomt niet.
Mijn ervaring is dat Illy significant beter is dan Lavazza. Ook significant duurder.quote:Op dinsdag 7 juni 2011 10:46 schreef manusjehatte het volgende:
Wat zijn trouwens de ' beste ' supermarktbonen?
DE moet ik volgens mij niet aan beginnen. Illy of lavazza dan zeker?
Zo gebruik ik ook Nespresso, niks mis mee.quote:Op dinsdag 7 juni 2011 10:21 schreef Underdoggy het volgende:
Ik heb een doodzonde begaan. Heb een Nespresso apparaat "erbij" gekocht naast mijn Miss Silvia.
Voor in de ochtend waar ik / vriendin geen zin hebben in opwarmen / malen / doseren / tampen.
Eerste ervaring. Espresso's zijn prima van kwaliteit, zit alleen apart "Nespresso" smaakje aan alle shots. Het crema is wat minder fijn als bij een echte espresso.
Geen flauw idee wat de beste zijn maar zit zojuist aan mijn eerste kopje van de Hema koffiebonen ( voor de echte budgetkoffieleut: ¤8/KG )quote:Op dinsdag 7 juni 2011 10:46 schreef manusjehatte het volgende:
Wat zijn trouwens de ' beste ' supermarktbonen?
DE moet ik volgens mij niet aan beginnen. Illy of lavazza dan zeker?
quote:Op zondag 19 juni 2011 01:16 schreef johnybh het volgende:
senseo is toch gewoon heerlijke koffie, niet zo moeilijk doen joh!
Ikea heeft ook goedkope bonen(¤7,56 per kilo), en ook nog utz certified.quote:Op dinsdag 7 juni 2011 18:14 schreef Crazy Harry het volgende:
[..]
Geen flauw idee wat de beste zijn maar zit zojuist aan mijn eerste kopje van de Hema koffiebonen ( voor de echte budgetkoffieleut: ¤8/KG )
Doen in ieder geval niet onder voor DE Excellent...
Het is dat ik ook nog met mijn bonenmaler aan het experimenteren ben, anders had ik een betere 'review' kunnen geven.
de AH fairtrade bonen zijn ook zeker niet vies. handig om te kunnen halen als je voorraadje fascino of gebrand.nl op is (zoals nu)quote:Op zondag 19 juni 2011 10:34 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Ikea heeft ook goedkope bonen(¤7,56 per kilo), en ook nog utz certified.
Vast wel maar waarom zou je bonen van die toko willen?quote:Op vrijdag 1 juli 2011 21:01 schreef TheFrankey het volgende:
Misschien al eerdergevraagd maar:
Zijn er ook koffiebonen te verkrijgen bij Starbucks? Ik kom wel een langs de starbucks daar maar vergeet altijd te kijken.
Weet iemand het of zal ik komende maandag het antwoord zelf gaan halen?
Nou eigenlijk gewoon een keer leuk om te halen. De koffie (zwart) daar is prima. Dus ach waarom niet.quote:Op vrijdag 1 juli 2011 21:04 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Mag ik vragen waarom je überhaupt koffiebonen bij Starbucks wilt kopen?
Als ik hamburgers nodig heb, haal ik die bij de slager en niet bij McDonald's...
Op Schiphol wel eens in handen gehad. Weet nog wel dat ze behoorlijk aan de prijs zijnquote:Op vrijdag 1 juli 2011 21:01 schreef TheFrankey het volgende:
Misschien al eerdergevraagd maar:
Zijn er ook koffiebonen te verkrijgen bij Starbucks? Ik kom wel een langs de starbucks daar maar vergeet altijd te kijken.
Weet iemand het of zal ik komende maandag het antwoord zelf gaan halen?
Ja, maar dan kan je net zo goed bonen uit de lokale supermarkt halen. Goedkoper en hoogstwaarschijnlijk nog beter te pruimen.quote:Op vrijdag 1 juli 2011 21:01 schreef TheFrankey het volgende:
Misschien al eerdergevraagd maar:
Zijn er ook koffiebonen te verkrijgen bij Starbucks? Ik kom wel een langs de starbucks daar maar vergeet altijd te kijken.
Weet iemand het of zal ik komende maandag het antwoord zelf gaan halen?
Wat kosten ze?quote:Op maandag 4 juli 2011 22:15 schreef TheFrankey het volgende:
Starbucksbonen gekocht op centraal station. Ben benieuwd eerst de aroma rood opmaken. Waarschijnlijk gaat het nergens over.
Ja bizar 500 gram 6 euro 50.quote:
Valt mee, had het duurder verwacht. DE Rood is iets van ¤5/¤5,50 per pondquote:
¤6,50 voor bonen van de Mac Donalds van koffieland...quote:
Is starbucks echt zo slecht dan?quote:Op maandag 4 juli 2011 22:58 schreef Erasmo het volgende:
[..]
¤6,50 voor bonen van de Mac Donalds van koffieland...
Het is vooral hip.quote:Op maandag 4 juli 2011 23:07 schreef TheFrankey het volgende:
[..]
Is starbucks echt zo slecht dan?
Komende zomer gaan vele collegas op vakantie en aangezien we allemaal een apparaat hebben nemen we voor iedereen de lokale specialiteit mee. Ik blijf echter in Nederland en moet dus iets knaps verzinnen
Ik betaal ongeveer 7,25 per pond voor onze Guatemala fairtrade bonen online, dus dat is nog niet echt schrikbarend duur.quote:
En als het makkelijk moet, is een rondje bij fascino van achter de PC ook zeker de moeite waard.quote:Op maandag 4 juli 2011 23:09 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Het is vooral hip.
Organiseer een mooi tochtje richting Zutphen en haal wat koffie bij de Pelikaan.
quote:Op maandag 4 juli 2011 23:09 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Het is vooral hip.
Organiseer een mooi tochtje richting Zutphen en haal wat koffie bij de Pelikaan.
Pelikaan won het in 2003 en 2004quote:Op zaterdag 9 juli 2011 15:51 schreef rubje het volgende:
@ Pietverdriet.
Beste Koffie van Rotterdam 2011 aka Ketelbinkie 2011 winnaar!
Ik woon om de hoek en de cappu's zijn goed. Bonen zijn van de golden coffeebox.quote:Op zaterdag 9 juli 2011 09:50 schreef rubje het volgende:
Moggu mensuh!
[ afbeelding ]
al iemand ervaringen met onderstaand koffietoko? waren wij gisteren even en mwah.
[ afbeelding ]
Niks van waar. De standaardbonen zijn 6,50 per 250 gram ( je hebt vast verkeerd gegeken hoeveel gram er in het pak zat ) De iets specialere bonen kosten tussen de 7 - 9 euro per 250 gram.quote:
De Goudmerk van de Aldi is prima in de snelfilter, hele goede arabica voor de prijs.quote:Op donderdag 21 juli 2011 17:55 schreef Weltschmerz het volgende:
Weet iemand trouwens een beetje lekkere supermarktkoffie (AH vooral, al wil ik best naar een ander voor echt een goeie), gewoon voor dagelijks, hoeft niks bijzonders te zijn? Ik ben even klaar met cafetierekoffie, en heb dus in de super veel meer keus.
Ik doe nou weer met opgieten in zo'n filterhouder op een kan. Dat geeft op zich lekkere koffie in vergelijking met 99% van de apparaten, alleen ik doe het met een waterkoker ipv ketel die na het koken op laag vuur blijft staan en is het nog even zoeken naar de juiste watertemperatuur, en dus de timing.
Dit is veel handigerquote:Op donderdag 4 augustus 2011 15:18 schreef Byte_Me het volgende:
Heeft iemand ervaring met de Handpresso? Het lijkt me echt een uitkomst om onderweg/op vakantie fatsoenlijke koffie te kunnen drinken.
dat ligt er nogal aan. onderweg kun je prima heet water krijgen, of ws zelfs opwarmen in de auto via de aanstekeraansluiting en in hotels staat vaak een waterkoker. voor zo'n percolator heb je toch een warmtebron nodig.quote:Op donderdag 4 augustus 2011 15:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dit is veel handiger
[ afbeelding ]
Als je in een hotel zit bestel je toch een espresso?quote:Op donderdag 4 augustus 2011 15:28 schreef Byte_Me het volgende:
[..]
dat ligt er nogal aan. onderweg kun je prima heet water krijgen, of ws zelfs opwarmen in de auto via de aanstekeraansluiting en in hotels staat vaak een waterkoker. voor zo'n percolator heb je toch een warmtebron nodig.
De super domobar is er een met twee boilers, en dus tegelijkertijd zetten en stomen. De normale Domobar is het of/of. Verschil in prijs is wel behoorlijk (ook omdat de super nog niet zo heel lang op de markt is en dus niet veel 2e hands te vinden is). Ik heb een normale Domobar en mijn volgende upgrade zou idd eentje met twee boilers zijn.quote:Op woensdag 10 augustus 2011 18:17 schreef attamottamotta het volgende:
Goedeavond koffieliefhebbers!
De kogel is door de kerk, ik ga ook wat aanschaffen. Ik betrapte mezelf erop dat ik altijd op zoek ben naar goede koffie en zelf eigenlijk niet het juiste spul heb Daarom heb ik nu bonen uit Guatemala en Mexico meegenomen om mezelf te verplichten wat te kopen
Ik denk dat ik voor een tweedehands halfautomaat (of automaat met halfautomaat mogelijkheden) ga, ben driftig aan het inlezen of coffeegeek.
Nu denk ik aan een tweedehands Rancillio Silva of een Vibiemme domo. Als ik echter tegelijk een shot wil doen en steamen, wat is dan de volgende 'upgrade'? Of kunnen deze apparaten dit al?
De koffiemolen kost mij nu nog even hoofdpijn. I.i.g. wil ik kunnen malen voor goede espresso, maar ook filter om eens goede koffie mee te nemen naar het werk. Wat is dan een goede molen?
Totaalbudget: 500 euro. Ik gok dat het apparaat mij rond de 300 euro gaat kosten (2e hands, gereviseerd). Ik heb dus ruimte voor een goede koffiemolen (tot 200 euro). Tips?
Als je niet een enorme cappuchino fan bent, is een dubbele boiler natuurlijk niet zo'n must. En de gewone domobar is zowel heel rap op stoom na een gewone shot, maar koelt ook best snel af na een stoomsessie: gewoon de boiler d.m.v de pomp snel vullen met koud water om m af te koelen.quote:Op woensdag 10 augustus 2011 18:17 schreef attamottamotta het volgende:
Nu denk ik aan een tweedehands Rancillio Silva of een Vibiemme domo. Als ik echter tegelijk een shot wil doen en steamen, wat is dan de volgende 'upgrade'? Of kunnen deze apparaten dit al?
De koffiemolen kost mij nu nog even hoofdpijn. I.i.g. wil ik kunnen malen voor goede espresso, maar ook filter om eens goede koffie mee te nemen naar het werk. Wat is dan een goede molen?
Totaalbudget: 500 euro. Ik gok dat het apparaat mij rond de 300 euro gaat kosten (2e hands, gereviseerd). Ik heb dus ruimte voor een goede koffiemolen (tot 200 euro). Tips?
Of het ziekenhuiseten Maar dat kan inderdaad kloppen, ik ken mensen die tijdens hun kuur een compleet andere smaak kregen.quote:Op woensdag 10 augustus 2011 18:19 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik heb sinds ik weer thuis ben iedere ochtend een espresso gemaakt, en weggegooid. Om de een of andere reden smaakt koffie me helemaal niet meer. Vermoedelijk een bijwerking van de medicijnen.
Als je gevoelig bent voor schone & frisse spulletjes waarvan je precies weet wat er mee gebeurd is, dan is nieuw de beste optie. Aan een E61 machine kan niet veel stuk, hooguit zit je vlak voor een servicebeurtje (100-150 ¤) . Maler idem: hooguit moeten daar een keer nieuwe maalschijven in.quote:Op woensdag 10 augustus 2011 22:56 schreef attamottamotta het volgende:
Ik kan ook mijn budget een beetje verhogen en voor die prijs een silvia + fatsoenlijke maler (rocky, demoka) nieuw kopen.
Wat zouden jullie doen?
Ik heb een handpresso, en gebruik m veel op vakantie. Piet zegt dat een mokkapotje handiger is, maar dat valt ook wel weer mee, je moet er weer losse koffie voor meezeulen. En gemalen koffie verliest zn smaak, dat weten we allemaal. ESE pads passen in de handpresso, en zijn apart geseald, dus zo min mogelijk smaakverlies.quote:Op donderdag 4 augustus 2011 15:18 schreef Byte_Me het volgende:
Heeft iemand ervaring met de Handpresso? Het lijkt me echt een uitkomst om onderweg/op vakantie fatsoenlijke koffie te kunnen drinken.
Ooit, een keertje... Net als een volwaardige koffiemachinequote:Op donderdag 11 augustus 2011 11:22 schreef Gripper het volgende:
[..]
Ik heb een handpresso, en gebruik m veel op vakantie. Piet zegt dat een mokkapotje handiger is, maar dat valt ook wel weer mee, je moet er weer losse koffie voor meezeulen. En gemalen koffie verliest zn smaak, dat weten we allemaal. ESE pads passen in de handpresso, en zijn apart geseald, dus zo min mogelijk smaakverlies.
Gebruik is eenvoudig: oppompen tot 15 bar, heet water erin, pad erop, dekseltje dicht, en knop indrukken. En de Psssst als je na afloop de druk ontlast is gewoon een heerlijk geluidje
Schoonmaken hoeft ook niet: de koffiedrab blijft in de pad achter, en kun je zo in een bosje gooien. In het apparaat zelf zit alleen heet water, dus even omspoelen en klaar. In tegenstelling tot je oude mokkapotje, waar je de bruine drab uit alle hoeken en gaten moet poetsen na een koffiesessie.
Bij mij gaat ie tegenwoordig altijd mee in de rugzak tijdens wandeltochten, en de mokkapot blijft thuis. Gewichtsverschil is ook niet zo groot. Laat je niet verleiden tot de versie voor losse koffie, niemand gaat van tevoren thuis koffie malen en dat in een luchtdicht bakje meenemen, zeker niet voor meerdere weken... Gewoon de versie voor pads kopen. Via http://www.dekoffiethuiswinkel.nl/ese-pads-c-2.html koop je veel verschillende padjes, begin bijvoorbeeld gewoon met een proefpakket.
Tenslotte is het natuurlijk een prachtige gadget, ik ben wel gevoelig voor zulke mooi ontworpen spulletjes.
p.s. als je het neopreen foudraal erbij koopt: de vorm kan wat vragen oproepen
[ afbeelding ]
Bedankt voor je reactie, DIe accesoires ben ik me van bewust, maar ja, dan kan de familie mij ook nog wat geven met de verjaardagquote:Op donderdag 11 augustus 2011 09:01 schreef Gripper het volgende:
[..]
Als je gevoelig bent voor schone & frisse spulletjes waarvan je precies weet wat er mee gebeurd is, dan is nieuw de beste optie. Aan een E61 machine kan niet veel stuk, hooguit zit je vlak voor een servicebeurtje (100-150 ¤) . Maler idem: hooguit moeten daar een keer nieuwe maalschijven in.
Als je je budget kunt verruimen zodat je nieuw kan kopen, lekker doen, da's goed voor het herstel van de economie
Bedenk wel dat er nog wat acccessoires bijkomen. misschien een 2e portafilter, tamper, eventueel tamperstand, klopbak, wat borsteltjes voor het schoonmaken, een blindfilter, schoonmaakmiddeltje (cafiza) en ontkalker. Alles bij elkaar geef je daar ook zo weer 100 ¤ qaan uit, en dan heb je nog niks exclusiefs gekocht.
Rocky doserless?quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 09:51 schreef Bigs het volgende:
Ik ga denk ik mijn Mahlkönig Vario verkopen. Ik ben het zat met dat ding.. ik wil gewoon een fijne maalgraad zonder gezeik (as in: molen staat op de fijnste stand en nog loopt m'n shot in 5 seconden door).
Wat is een goeie stepless, doserless maler voor ~300 euro? Ik zit de kijken naar de Macap mc4 en Compak k3. Een Mazzer mini is eigenlijk iets te duur, aangezien ik ook nog een eenvoudige molen voor cafetiere wil als ik de Vario vervang.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |