abonnement Unibet Coolblue
pi_88463672


Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie? De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over :7. Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar Nespresso, what else... Deel 8. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic ([KSC#2076] over serieuze zaken).

Die laatste link is toch al na een dag weer verleden tijd, dus zoek zelf even de meest recente versie op in GC. Hij staat bijna altijd bovenaan :)

Barista? De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos Er zijn vier verschillende typen espresso-machines: 1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde. 2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk 3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand. 4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP! Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt :P

Goede bonen dus... Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen :? ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn? Zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man! Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art? Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen) (de mooiste rosetta ooit) (consumer koffiebrander) (koffie in een popcorn machine :D )

Plaatjes!







"Naked portafilter"




Links Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen
Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters'
Een nederlandse blog over koffie
Wiki artikel of de duurste koffie :)
Winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Nog een winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Espresso woordenboek van A tot Z

Vorige delen: [url]http://forum.fok.nl/topic/805818
Het Grote Barista Topic Deel II Het grote Baristatopic deel 3 Het grote Baristatopic deel 4 Het grote Baristatopic #5 Het grote Baristatopic #6 Koffie voor de fijnproever Koffie voor de fijnproever (2) Koffie voor de fijnproever (3)

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE

Laatste post, waarin iemand zich afvroeg hoe de koffie bij DE café's ervaren werd?

quote:
1s.gif Op zondag 7 november 2010 19:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Matig


[ Bericht 0% gewijzigd door Mirjam op 09-11-2010 13:02:41 ]
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_88463813
Goede DE koffie is sowieso moeilijk te vinden.....
Een goed begin is het halve werk
Maar een goed begin is maar de helft
  maandag 8 november 2010 @ 09:52:20 #3
118585 Crutch
Filantroop || Taalzwengel
pi_88463959
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 09:46 schreef craftyvirus het volgende:
Goede DE koffie is sowieso moeilijk te vinden.....
Ik ben anders behoorlijk content met de filtermaling uit de supermarkt. ;)

Edit: en een schepje Buisman erin uiteraard.
Je moeder is een hamster
pi_88464055
Ikzelf ben overigens aan het denken over upgraden van mn koffiespulletjes. Ik ben 2 jaar geleden vrij basic begonnen met een iberital molen, en een gaggia classic.

Ik zou graag een bezzera / Vibiemme / ECM categorie machine willen hebben, mag best een goed onderhouden 2e hands zijn. En om zo'n machine optimaal te benutten, valt er dan ook aan de molen nog wel wat te verbeteren.

Als ik nu iets ga upgraden, zou ik dan het beste eerst in een betere molen kunnen investeren en proef ik het verschil dan al als ik mn gaggia nog even houd, of maakt dat niet zo heel veel uit? (en kan ik net zo goed even wat langer doorsparen om alles in 1x te kunnen doen)

Enkele voorbeelden:
Link 1

Setje van een silvia + demoka maler. Ziet er goed uit, maar ik heb het idee in mn hoofd dat van een gaggia naar een rancilio een te kleine stap is, en je dan net zo goed niet kunt upgraden. Of zie ik dat verkeerd?
t is ook nog eens vlakbij huis, dus ik kan m zo ophalen. :)

Of...
Ook rond de 400 ¤ op marktplaats
Link2

Een vibiemme domobar. Dan moet ik echter nog wel een tijdje met mn huidige molen doen, en later een goed molentje erbij zoeken.

of, een complete set van vibiemme domobar (standard zo te zien) + Anfim molen.
Link 3

Dit is voor een complete set dan wel erg goedkoop, misschien is het allemaal vrij oud?

What to do?

[ Bericht 42% gewijzigd door Gripper op 08-11-2010 11:49:04 ]
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_88464399
quote:
14s.gif Op maandag 8 november 2010 09:52 schreef Crutch het volgende:

[..]


Ik ben anders behoorlijk content met de filtermaling uit de supermarkt. ;)

Edit: en een schepje Buisman erin uiteraard.
De functie van dat buisman ontgaat me eigenlijk wat, waarom niet gewoon suiker toevoegen?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  maandag 8 november 2010 @ 10:14:30 #6
118585 Crutch
Filantroop || Taalzwengel
pi_88464560
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 10:07 schreef fruityloop het volgende:

[..]



De functie van dat buisman ontgaat me eigenlijk wat, waarom niet gewoon suiker toevoegen?
Omdat buisman (mits juist toegepast) heel lichtjes een soort salmiaksmaakje toevoegt aan de smaak.
Je moeder is een hamster
  maandag 8 november 2010 @ 10:14:45 #7
118585 Crutch
Filantroop || Taalzwengel
pi_88464569
En ik hou niet van suiker in mijn koffie :{w
Je moeder is een hamster
  † In Memoriam † dinsdag 9 november 2010 @ 12:32:52 #8
230491 Zith
pls tip
pi_88510932
En waar koop je dan rauwe en/of versgebrandde bonen??
quote:
[b][b]Kleinschalige Nederlandse Koffiebranders:[/b][/b]

BeansCoffee --> meer info (geen directe verkoop) op http://www.beanscoffee.nl

Bocca --> meer info op http://www.bocca.nl

Blanche Dael --> meer info op http://www.blanchedael.nl

Boot Koffie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.goldencoffeeboxwebwinkel.nl/shop
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)

Brandmeesters --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.brandmeesters.nl
Verzendkosten ¤ 7,50 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzenkosten)

CoffeeXperts --> o.a. te koop via http://www.koffiekopen.nu
Verzendkosten ¤ 7,50

Dutch Barista Coffee --> te bestellen op http://www.casabarista.nl
Verzendkosten ¤ 6,-

Eenhoorn --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.eenhoorn.eu
Verzendkosten ¤ 5,50 (bij bestelwaarde > ¤ 50,- geen verzendkosten)

Fascino --> te bestellen op http://www.fascino-coffee.net
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzendkosten)

Fleur de Cafe --> te bestellen op http://www.fleurdecafe.nl
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij meer dan 3 kilo gratis!)

Fuego --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.fuegocoffee.nl
Online alleen 225 of 450 gram te bestellen. Verzendkosten zijn inclusief

Gebrand --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.gebrand.nl
Verzendkosten ¤ 6,50

Hesselink --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.hesselinkkoffie.eu/webwinkel/shop
Verzendkosten ¤ 6,- (bij bestelwaarde > ¤ 40,- geen verzendkosten)

Kaan Koffie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.kaankoffie.nl
Verzendkosten ¤ 12,-

Lambo --> o.a. te koop via http://www.koffievoorthuis.nl
Verzendkosten ¤ 6,20 (bij bestelwaarde > ¤ 60,- geen verzendkosten)

Master's Tea and Coffee --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.mastersteaandcoffee.nl

Peeze --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.peeze.nl
Verzendkosten ¤ 2,75 (bij bestelwaarde > ¤ 25,- geen verzendkosten)

Pelikaan --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.de-pelikaan.nl
Verzendkosten tot 5 kilo totaal, tussen 5 en 7 kilo halve verzendkosten, boven 7 kilo gratis

Roemar --> meer info op http://www.roemarkoffiebranderij.nl (waar te koop?)

Royal Taste --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.royaltaste.nl
Verzendkosten ??? (bij meer dan 8 kilo geen verzendkosten)

Taztu --> o.a. te koop via http://www.taztu.nl
Verzendkosten 1 kilo ¤ 5,25 / 2 kilo ¤ 6,45 / 3 kilo ¤ 7,65 / 4 kilo ¤ 8,85 / etc.

Venetie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.koffiebranderijvenetie.nl

Wijs en Zonen --> meer info op http://www.hofjevanwijs.nl

[b][b]Wel verse koffie, maar niet zelf gebrand:[/b][/b]

BeanShop --> http://www.beanshop.nl
Verzendkosten ¤ 4,75

Cafe Soleil --> http://www.cafe-soleil.nl

Caffe Uno --> http://www.caffeuno.nl

Coffee Etc --> http://www.coffee-etc.nl (branders: CoffeeXperts.eu en BeansCoffee.nl)
Verzendkosten tot 2 kilo ¤ 7,- / verzendkosten 2 tot 5 kilo ¤ 7,50 / verzendkosten 5 tot 10 kilo ¤ 8,-

Espresso Shop --> http://www.espressoshop.nl
Verzendkosten ¤ 4,95

KoffieBean --> http://www.koffiebean.nl
Verzendkosten ¤ 4,50 (bij meer dan 5 kilo geen verzendkosten)

Koffiebonen Online --> http://www.koffiebonenonline.nl

Quaffee --> http://www.quaffee.nl
Verzendkosten gratis. Prijs per kilo: 1 kg ¤ 19.95, 2 kg ¤ 18,95, 3 kg ¤ 17,95. Bij meer dan 4 kg ¤ 16,95

Van Hilst --> http://winkel.vanhilst.com
Verzendkosten ¤ 6,50

Wereld Koffie --> http://www.wereldkoffie.eu
Verzendkosten ¤ 6,75 (bij bestelwaarde > ¤ 60,- geen verzendkosten)

Wellicht weet iemand door welke branderijen bovenstaande sites hun koffie uitgeleverd krijgen?

[b][b]Groene bonen om zelf vers te branden:[/b][/b]
Coffee Etc --> leveren alleen op bestelling. Kijk voor adres/tel.nr. op http://www.coffee-etc.nl
Verzendkosten tot 2 kilo ¤ 7,- / verzendkosten 2 tot 5 kilo ¤ 7,50 / verzendkosten 5 tot 10 kilo ¤ 8,-

CoffeeXperts --> te bestellen op http://www.koffiekopen.nu
Verzendkosten ¤ 7,50

Fascino --> te bestellen op http://www.fascino-coffee.net/
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzendkosten)

Fleur de Cafe --> te bestellen op http://www.fleurdecafe.nl/
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij meer dan 3 kilo gratis!)

Koffiethuiswinkel --> te bestellen op http://www.dekoffiethuiswinkel.nl
Verzendkosten ¤ 4,95 bij bestelwaarde < ¤ 20,- / Verzendkosten ¤ 3,95 bij bestelwaarde ¤ 20,- tot ¤ 75,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)

Ongebrand --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.ongebrand.nl
Verzendkosten ¤ 6,50

Pelikaan --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.de-pelikaan.nl
Verzendkosten tot 5 kilo totaal, tussen 5 en 7 kilo halve verzendkosten, boven 7 kilo gratis

Van Pommeren --> te bestellen op http://www.vanpommeren.nl/koffie/groene-bonen.html
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 125,- geen verzendkosten)

Nederlandse webshops met zakken "fabrieksbonen" (assortiment > 6 merken):
Caffe Diem --> http://www.caffediem.nl
Verzendkosten ¤ 4,95 (bij meer dan 18 kilo opnieuw ¤ 4,95 verzendkosten)

Caffe Vianello --> http://www.caffe-vianello.nl
Verzendkosten ¤ 4,50 (bij bestelwaarde > ¤ 125,- geen verzendkosten + min. bestelling van ¤ 25,-)

Koffie Centrale --> http://www.koffiecentrale.nl
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)

Koffie Thuis Winkel --> http://www.dekoffiethuiswinkel.nl
Verzendkosten ¤ 4,95 bij bestelwaarde < ¤ 20,- / Verzendkosten ¤ 3,95 bij bestelwaarde ¤ 20,- tot ¤ 75,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)

Mister Quality --> http://www.misterquality.nl
Verzendkosten ¤ 5,95 bij bestelwaarde < ¤ 50,- / Verzendkosten ¤ 4,95 bij bestelwaarde ¤ 50,- tot ¤ 200,- (bij bestelwaarde > ¤ 200,- geen verzendkosten)

Van Pommeren --> http://www.vanpommeren.nl
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 125,- geen verzendkosten

Bron: http://www.koffiepraat.nl/forum/viewtopic.php?f=23&t=1625
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † dinsdag 9 november 2010 @ 12:33:25 #9
230491 Zith
pls tip
pi_88510958
Eigen collectie plaatjes (koffie is zo fijn fotograferen :) ):

Branden van koffie met de Behmor:









Of branden in een popcorn 'popper'


Espresso Porn









Latte art







I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  dinsdag 9 november 2010 @ 12:35:32 #10
118585 Crutch
Filantroop || Taalzwengel
pi_88511030
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 12:33 schreef Zith het volgende:
Eigen collectie plaatjes (koffie is zo fijn fotograferen :) ):

Branden van koffie met de Behmor:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Of branden in een popcorn 'popper'
[ afbeelding ]

Espresso Porn

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Latte art

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
OMG :9~
Je moeder is een hamster
  † In Memoriam † dinsdag 9 november 2010 @ 12:55:10 #11
230491 Zith
pls tip
pi_88511760
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 09:55 schreef Gripper het volgende:
Als ik nu iets ga upgraden, zou ik dan het beste eerst in een betere molen kunnen investeren en proef ik het verschil dan al als ik mn gaggia nog even houd, of maakt dat niet zo heel veel uit? (en kan ik net zo goed even wat langer doorsparen om alles in 1x te kunnen doen)

Mits je je aankopen kan spreiden zou ik zeker eerst een leuke molen zoeken, het verschil zal je (afhankelijk van molen) wel merken. Er komen vaak 'commercial range' molens op marktplaats (Mazzer, MACAP, Compak of rebranded versies hiervan)die je tussen de 140 en 300 euro kan oppikken, deze machines zijn gebouwd om in commerciele setting jaren mee te gaan, dus thuis gaat het eeuwig mee - wel om de zoveel jaar molens wisselen. Zelf heb ik de MACAP MX (64mm molens) in een mooie donker koperen uitvoering met nieuwe molens opgepikt voor 140 EUR. Heel wat jaartjes oud, maar met wat koperpoets zgan :)
quote:
Enkele voorbeelden:
Link 1

Setje van een silvia + demoka maler. Ziet er goed uit, maar ik heb het idee in mn hoofd dat van een gaggia naar een rancilio een te kleine stap is, en je dan net zo goed niet kunt upgraden. Of zie ik dat verkeerd?
Silva is ietsjes beter dan de Gaggia classic, en de demoka zou ik geen upgrade noemen (die is ondertussen al verkocht), wel een goede prijs voor de silvia+accesoirces, maar geen grote upgrade zoals al gezegd.
quote:
t is ook nog eens vlakbij huis, dus ik kan m zo ophalen. :)

Of...
Ook rond de 400 ¤ op marktplaats
Link2

Een vibiemme domobar. Dan moet ik echter nog wel een tijdje met mn huidige molen doen, en later een goed molentje erbij zoeken.
De Domobar is de eerste echte upgrade vanaf de silvia, bekend en vaak aanwezig op MP. Als je er een kan vinden voro een goede prijs is het prima, maar als dat betekent dat je langer moet wachten op een grinder, dan weet ik het niet
quote:
of, een complete set van vibiemme domobar (standard zo te zien) + Anfim molen.
Link 3

Dit is voor een complete set dan wel erg goedkoop, misschien is het allemaal vrij oud?

What to do?
Erg goedkoop/goede prijs inderdaad. Kan best oud zijn - maar dat zegt niet veel over de staat, deze machines overleven lang met om de zoveel jaar een nieuw schroefje of rubbertje mits ze niet veel kalkschade hebben. De grinder is OK (als in, niet beter dan de mazzers, maar wel dan de rocky rancilio bijv.), misschien nieuwe malers ervoor kopen, en eventueel in de toekomst er 150-230 eur vorovragen op MP om vervolgens een leukere molen te kopen als je echt wilt upgraden.

Ik zou link3 vragen om meer specificaties (ontkalkt? bouwjaar? schade? nieuwe malers? ) en dan eventueel afspreken, het ding testen, en als alles bevalt kopen :)

En anders dus zoeken naar een maler als prioriteit, en daarna een espressomachine - behalve als je andere goede deals tegenkomt ondertussen.

Gewoon elke dag op MP naar de volgende woorden zoeken tot er iets gaafs komt:

Koffiemolen
Koffiemaler
Bonenmaler
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_88512128
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 12:55 schreef Zith het volgende:
Ik zou link3 vragen om meer specificaties (ontkalkt? bouwjaar? schade? nieuwe malers? ) en dan eventueel afspreken, het ding testen, en als alles bevalt kopen :)
Thanks voor je tips. Ik had zelf ook al het beste gevoel bij die laatste, en een afspraak gemaakt met de eigenaar van link3, en dat was al een leuk mailcontact. Morgenavond ga ik kijken (en het moet raar lopen als ik niet 25 kilo zwaarder naar huis ga :9~ )

Ik ben wel erg benieuwd naar de reden waarom ie weg mag: op een van de foto's in het linkje zie je een senseo staan... :')

De vibiemme is van 2000, en hij is zelf voor zn werk ook bezig met koffie etc. Heb dus goeie hoop dat ik een goed onderhouden machine tegenkom. Maalschijven volgens zijn opgave in goede staat, machine altijd met bronwater gebruikt, en zelf onderhouden en ontkalkt.

Spannend, morgen weten we meer :s)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  † In Memoriam † dinsdag 9 november 2010 @ 13:30:56 #13
230491 Zith
pls tip
pi_88513103
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 13:05 schreef Gripper het volgende:

[..]

De vibiemme is van 2000, en hij is zelf voor zn werk ook bezig met koffie etc. Heb dus goeie hoop dat ik een goed onderhouden machine tegenkom. Maalschijven volgens zijn opgave in goede staat, machine altijd met bronwater gebruikt, en zelf onderhouden en ontkalkt.

Spannend, morgen weten we meer :s)
Mijn Silvia is van 2001 (mja, heb als student geen plek voor een betere machine :P ) en doet het prima, dus dan zou bouwjaar 2000 voor de domobar niet erg moeten zijn (mits onderhouden -> ontkalkt/ontkalker gebruikt/backflushen/af en toe nieuwe zetgroep-ring). Maar zelfs als dit niet altijd top is gebeurd, en de machine doet het nu nog goed, dan zit je voor 550(inc maler) erg safe, na een ontkalk- en backflushsessie is de binnenkant gewoon weer top. Bij eventuele toekomstige lekkages is het gewoon een kwestie van rubbertje veranderen oid.

Bronwater is trouwens niet beter dan kraanwater (men noemt het niet voor niets mineraalwater), maar geen probleem want ontkalkt. :P
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_88515093
Precies, 10 jaar is voor zo'n ding pas de pre-puberteit. Hij heeft nog een heel fijn leven voor zich :)

Dingen om op te letten:

1e aanblik
-hoe ziet het eruit, schoon en glimmend?
-douchekop schoon
-portafilters schoon

binnenwerk:
-roest, watersporen binnenin
-bedrading netjes?
-toestand van rubbers en pakkingen
-werkt de 3 weg klep
-backflush werkt/ (blindfilter aanwezig?)

Molen:
-geluid bij malen
-schijven niet versleten
-blijft er niet teveel koffie in de doser achter
-doet de doser het goed

Nog meer aandachtspunten waar ik op moet letten bij de bezichtiging?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  † In Memoriam † dinsdag 9 november 2010 @ 14:48:57 #15
230491 Zith
pls tip
pi_88516394
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 14:18 schreef Gripper het volgende:
Precies, 10 jaar is voor zo'n ding pas de pre-puberteit. Hij heeft nog een heel fijn leven voor zich :)

Dingen om op te letten:

1e aanblik
-hoe ziet het eruit, schoon en glimmend?
-douchekop schoon
-portafilters schoon
-deuken/krassen rond zetgroep (gebeurt nog wel eens als je met je 600gr metalen portafilter gaat zwaaien)
-stoompijp schoon
-staat van de stekker (mijn koffiemolen had een half verwoeste stekkerkabel die ik vervangen heb)
-staat van alle knopjes, schakelaars en drukmeters (als die hem heeft)


binnenwerk:
-roest, watersporen binnenin
-bedrading netjes?
-toestand van rubbers en pakkingen
-werkt de 3 weg klep
-backflush werkt/ (blindfilter aanwezig?)
-pompt het 140-170 ml gewoon water in 10sec, en maakt de pomp geen gekke geluiden (pompsnelheid was geloof ik een goede manier om te kijken of de pomp het nog goed doet, versleten/kapotte pompen pompen langzamer

Molen:
-geluid bij malen
-schijven niet versleten
-blijft er niet teveel koffie in de doser achter
-doet de doser het goed\
-kun je de espressomachine 'choken' (oftewel, kan het zo fijn malen dat de espressomachine het niet meer aan kan? zo ja, dan ben je sowieso zeker dat je maller fijn genoeg kan malen voor elke soort boon).
Nog meer aandachtspunten waar ik op moet letten bij de bezichtiging?
Mja, het zijn allemaal punten die 'wel te doen zijn', geen dealbreakers. Een nieuwe pomp kost 30eur, nieuwe malers ook, doser die retentie heeft kun je doser-modden, etc.

Alleen als een aantal van deze punten niet voldoende zijn moet je er nog even over nadenken. Zelf als koper zou ik niet eens de espressomachine openmaken, op de MP foto ziet het er goed uit, geloof ik dan wel. Gewoon uiterlijk en alle functies checken, een keer 10seconde water laten pompen en kijken of dit een (bijna) gevulde cappuccinokop oplevert, een keer een cappuccino laten maken en daarbij kijken op alles goed gaat/klinkt/eruit ziet, en een keer de machine 'choken' met de maler. Dan heb je beide machines redelijk zwaar aan het werk gezet in al z'n functies.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_88517302
Nou heb ik volgens mij een minder tof dingetje dan jullie, maar ik heb een vraag

op mijn studentenkamertje heb ik dit als apparaat (Krups XP5280)


met daarbij deze koffiemolen van Cuisinart


De krups is duidelijk een espressoapparaat. Met de standaard instelling krijg je ook net een espressokopje vol. Ik ben echter meer fan van de grote koffiemokken. Wat ik nu dus doe is 2 schepjes fijngemalen koffiebonen (is normaal voor 2 espresso's) en daarmee een kop vol zetten. Doorlooptijd is 1 minuut en 20 sec.
Ik vind het heerlijke koffie, maar ik vraag me nu eigenlijk af of ik het wel 'goed' doe. Want in feite drink ik nu gewoon slappe espresso, of hoe moet ik dit zien?

Wat is verder het verschil tussen espresso en koffie? Espresso is met hoge druk en korte zettijd zodat andere aroma's en minder caffeïne zou vrijkomen. Maar wat is dat goedje wat ik maak dan?
En de koffiemolen kan van zeer grof naar heel fijn malen. Ik doe nu redelijk fijn, maar wat is de invloed op de smaak bij grovere koffie?
  † In Memoriam † dinsdag 9 november 2010 @ 15:54:25 #17
230491 Zith
pls tip
pi_88518966
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 15:12 schreef Adames het volgende:
Nou heb ik volgens mij een minder tof dingetje dan jullie, maar ik heb een vraag

op mijn studentenkamertje heb ik dit als apparaat (Krups XP5280)
[ afbeelding ]

met daarbij deze koffiemolen van Cuisinart
[ afbeelding ]

De krups is duidelijk een espressoapparaat. Met de standaard instelling krijg je ook net een espressokopje vol. Ik ben echter meer fan van de grote koffiemokken. Wat ik nu dus doe is 2 schepjes fijngemalen koffiebonen (is normaal voor 2 espresso's) en daarmee een kop vol zetten. Doorlooptijd is 1 minuut en 20 sec.
Ik vind het heerlijke koffie, maar ik vraag me nu eigenlijk af of ik het wel 'goed' doe. Want in feite drink ik nu gewoon slappe espresso, of hoe moet ik dit zien?

Espresso is met hoge druk en korte zettijd zodat andere aroma's en minder caffeïne zou vrijkomen. Maar wat is dat goedje wat ik maak dan?

http://en.wikipedia.org/wiki/Lungo

Je maakt dus een dubbele lungo.

quote:
Wat is verder het verschil tussen espresso en koffie?
Espresso is een product gecreerd door een specifieke bereidingswijze van koffie, zo heb je ook filterkoffie. :P
quote:
En de koffiemolen kan van zeer grof naar heel fijn malen. Ik doe nu redelijk fijn, maar wat is de invloed op de smaak bij grovere koffie?
Water zal er sneller uitstromen, en hierdoor minder van de koffie opnemen, echter kun je zo wel meer koffie toevoegen,als voorbeeld: je kan 15gr gebruiken en in 1.20 min een lungo zetten, of grotere maalgraad, 20gr en in 1.20 min een lungo zetten. Precieze smaakverschillen ken ik uit ervaring alleen met espresso, grover+meer geeft voor mij vollere (body) en zachtere espressos, kleine maling+minder koffie geeft meer speciale smaken zoals fruitigheid maar mindere body.

Ik zou zeggen, probeer het uit :P
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_88525912
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 15:54 schreef Zith het volgende:

[..]

http://en.wikipedia.org/wiki/Lungo

Je maakt dus een dubbele lungo.


[..]

Espresso is een product gecreerd door een specifieke bereidingswijze van koffie, zo heb je ook filterkoffie. :P

[..]



Water zal er sneller uitstromen, en hierdoor minder van de koffie opnemen, echter kun je zo wel meer koffie toevoegen,als voorbeeld: je kan 15gr gebruiken en in 1.20 min een lungo zetten, of grotere maalgraad, 20gr en in 1.20 min een lungo zetten. Precieze smaakverschillen ken ik uit ervaring alleen met espresso, grover+meer geeft voor mij vollere (body) en zachtere espressos, kleine maling+minder koffie geeft meer speciale smaken zoals fruitigheid maar mindere body.

Ik zou zeggen, probeer het uit :P
Bedankt
Het bittere herken ik inderdaad, nu vind ik dat niet erg, maar kan me voorstellen dat niet iedereen dit geweldig vindt. Maar met een grovere maling krijg ik dus een zachtere smaak. Mooi om te weten
Verder gooi ik al het bakje vol met een kleine maling, dus meer gram en grover kan simpelweg niet. Misschien toch maar eens kleinere, beschaafde kopjes zetten
pi_88526594
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 09:55 schreef Gripper het volgende:
Ikzelf ben overigens aan het denken over upgraden van mn koffiespulletjes. Ik ben 2 jaar geleden vrij basic begonnen met een iberital molen, en een gaggia classic.

Ik zou graag een bezzera / Vibiemme / ECM categorie machine willen hebben, mag best een goed onderhouden 2e hands zijn. En om zo'n machine optimaal te benutten, valt er dan ook aan de molen nog wel wat te verbeteren.

Als ik nu iets ga upgraden, zou ik dan het beste eerst in een betere molen kunnen investeren en proef ik het verschil dan al als ik mn gaggia nog even houd, of maakt dat niet zo heel veel uit? (en kan ik net zo goed even wat langer doorsparen om alles in 1x te kunnen doen)

Enkele voorbeelden:
Link 1

Setje van een silvia + demoka maler. Ziet er goed uit, maar ik heb het idee in mn hoofd dat van een gaggia naar een rancilio een te kleine stap is, en je dan net zo goed niet kunt upgraden. Of zie ik dat verkeerd?
t is ook nog eens vlakbij huis, dus ik kan m zo ophalen. :)

Of...
Ook rond de 400 ¤ op marktplaats
Link2

Een vibiemme domobar. Dan moet ik echter nog wel een tijdje met mn huidige molen doen, en later een goed molentje erbij zoeken.

of, een complete set van vibiemme domobar (standard zo te zien) + Anfim molen.
Link 3

Dit is voor een complete set dan wel erg goedkoop, misschien is het allemaal vrij oud?

What to do?
Ik zou de Rancilio stap overslaan. Je kan een Rancilio natuurlijk uitbreiden met een PID (wat enorme kwaliteitsboost geeft) maar qua prijs is de stap naar Vibiemme oid alweer een stuk kleiner voor een veel mooier stuk techniek.
  † In Memoriam † dinsdag 9 november 2010 @ 19:25:01 #20
230491 Zith
pls tip
pi_88527078
een (werkende) vibiemme + (werkende) redelijke maler voor 550 eur is echt een steal ja :Y

EDIT: Wat vinden we van de OP-header? Mooi toch :@ :@
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_88529402
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 19:25 schreef Zith het volgende:
EDIT: Wat vinden we van de OP-header? Mooi toch :@ :@
Hell yeah!
pi_88529475
Overigens, Gripper, wil jij die Vibiemme? Anders ga ik eens overwegen of ik geld ga spenderen, is echt superprijs namelijk. Kwaliteit is oerdegelijk, leeftijd speelt pas erg laat een rol.
pi_88531453
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 20:13 schreef Underdoggy het volgende:
Overigens, Gripper, wil jij die Vibiemme? Anders ga ik eens overwegen of ik geld ga spenderen, is echt superprijs namelijk. Kwaliteit is oerdegelijk, leeftijd speelt pas erg laat een rol.
Ik ga er morgenavond kijken, en het moet wel heel gek lopen wil de set niet meegaan. maar, als het allemaal onverhoopt niet doorgaat, laat ik het jou weten!

Heb op marktplaats voor schappelijke prijzen trouwens nog wel een paar andere vibo's (zo wil mn vriendin m gaan noemen :') ) gezien:
Zoeklink marktplaats

Waaronder 1tje die ooit 800 ¤ kostte, uit 1996 is, nu met kortsluiting staat, en waar ze toch nog 500 ¤ voor durven vragen :')
Wel een handig klusapparaat als je het aandurft, en als je de prijs onder de 400 weet te krijgen. Ook enkele met vaste wateraansluiting.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  † In Memoriam † dinsdag 9 november 2010 @ 20:57:35 #24
230491 Zith
pls tip
pi_88531554
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 20:13 schreef Underdoggy het volgende:
Overigens, Gripper, wil jij die Vibiemme? Anders ga ik eens overwegen of ik geld ga spenderen, is echt superprijs namelijk. Kwaliteit is oerdegelijk, leeftijd speelt pas erg laat een rol.
Ja ik vond het ook al jammer deze nog niet gezien te hebben :') En dan de molen voor 150-200 eur doorverkopen (mijn MACAP MX is een echte blijvert), een vibiemme voor 350 EUR _O_

quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 20:55 schreef Gripper het volgende:

[..]

andere vibo's (zo wil mn vriendin m gaan noemen :') )
:') :P
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_88577217
Tum ta dum... c_/



Zo.
Vibi en haar gemaal zijn gearriveerd op het aanrecht. En ze voelen zich er thuis!

Ik stond om 19 u bij de verkoper voor de deur, en ging om 21 bij hem weg. Dus het was niet alleen maar even kijken, kopen en wegwezen. Er moest eerst geproefd worden, en ettelijke koffietjes verder zijn we pas over de prijs gaan praten. Hij blijkt zelf barista cursussen te geven, en ik heb in die 2 uur nog een spoedcursusje latte art gekregen ook. Volgens mij heb ik op 1 avondje meer geleerd dan in 2 jaar zelf prutsen :) . Toffe kerel, de prijs kon nog wat naar beneden, en met de beste wensen en een volle molen ben ik huiswaarts gegaan. Nu alleen nog even een extra pf met enkele uitloop en een blindfilterbakje kopen, dan ben ik compleet.

Ik zit helemaal te stuiteren (kan ook van al die koffie's komen)

Mn gaggia is al vergeven aan een kennis, de oude maler komt hiermee ook te koop:
een iberital challenge. Iemand interesse in een nette instapmolen?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  † In Memoriam † woensdag 10 november 2010 @ 23:17:09 #26
230491 Zith
pls tip
pi_88577920
jeetje wat gaaf :)

Waarom wil je ene extra portafilter? Ik zou dan een naked kopen + een single filter :)
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_88578281
quote:
1s.gif Op woensdag 10 november 2010 23:17 schreef Zith het volgende:
jeetje wat gaaf :)

Waarom wil je ene extra portafilter? Ik zou dan een naked kopen + een single filter :)
Eh, dat dus. Een naked pf, en een single bakje. Ik typte t verkeerd.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_88583135
Nice, gefeliciteerd! Laat ik marktplaats toch maar wat beter in de gaten houden!
pi_88590218
quote:
14s.gif Op donderdag 11 november 2010 07:50 schreef Underdoggy het volgende:
Nice, gefeliciteerd! Laat ik marktplaats toch maar wat beter in de gaten houden!
Zeker de moeite. Ik denk dat ik dit keer wel erg veel geluk had: een echte fan, die altijd zuinig met zn machine is geweest.
Je kunt het ook minder goed treffen, maar het eerste gevoel wat je bij de verkoper hebt, is vaak wel een goede indicatie of het snor zit. :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  vrijdag 12 november 2010 @ 13:37:58 #30
285093 Pruikmans
Bob Ross schopt kont!
pi_88632861
Ziet er strak uit Piet!

Moesten we maar eens komen bekijken en proeven, mag je mijn ik naked portafilter vast wel even vasthouden:)
  vrijdag 12 november 2010 @ 14:16:53 #31
310990 Granduppaaaaah
Dolfijnen Reiki Specialist
pi_88634273
Ik zie hier altijd espressomachines, maar wat zijn b.v. goede filtermachines? Heb nu een van Douwe Egberts, en dat schijnt een van de weinigen te zijn die de juiste temperatuur haalt, maar er zijn vast veel betere. Welke raden jullie aan, of is filterkoffie gewoon not done (Tis wel erg lekker met vers gebrande en vers gemalen koffie :))?
  † In Memoriam † vrijdag 12 november 2010 @ 14:36:24 #32
230491 Zith
pls tip
pi_88634926
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 november 2010 14:16 schreef Granduppaaaaah het volgende:
Ik zie hier altijd espressomachines, maar wat zijn b.v. goede filtermachines? Heb nu een van Douwe Egberts, en dat schijnt een van de weinigen te zijn die de juiste temperatuur haalt, maar er zijn vast veel betere. Welke raden jullie aan, of is filterkoffie gewoon not done (Tis wel erg lekker met vers gebrande en vers gemalen koffie :))?
Als je er zo een hebt, dan heb je een van de beste die er zijn. Dit zijn rebranded TechniVorms, een nederlandse fabrikant, maar de enige filtermachine die door de speciality coffee club van de USA goed genoeg is bevonden voor de optimale filtermachine-methode.

Maar je hebt ook andere filtermethodes die net zo goed of beter zijn. Bijv. Aeroress en Chemex, al kan dit ook puur marketing zijn, ik heb ze nooit geproeft maar hoor er goede verhalen over. Heb zelf de kleinere versie technivorm met warmte-plaat, maar daar heb ik de draadjes van doorgeknipt, hoef mijn koffie niet verneukt door zo'n warmteplaat.

Zelf gebruik ik ook wel eens alleen de filterhouder+koffiekan, dan doe ik de doorloop van de filterhouder dicht, voeg de koffie en het water toe, laat het even extracten en doe dan de doorloopklep open, lijkt dan een beetje op de cafetiere maar dan beter gefilterd.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_88636732
ik zou t wel leuk vinden als er meer ervaringen van in nederland bestelde koffiebonen gepost zouden worden. dus ik begin:
romcaffe van vanpommeren: lekker, maar als espresso niet vol genoeg voor mijn smaak. smaak is niet complex genoeg en verdwijnt vrij snel, zeker vergeleken met:
- maximum class, ook van vanpommeren: hele fijne espressobonen. ook super aromatisch en goed in cappu. dikke crema (kreeg met een naked PF een glaasje met vrijwel alleen crema). aanrader dus!

nu heb ik er 4 bij gebrand.nl besteld (meer keuze, in het verleden vaker bij Fleurdecafe besteld vanwege de gunstige verzendkosten: 0¤ vanaf 3kg maar daar was geen melange die ik echt heel speciaal vond).
> ordernr.1370-koffie: Brazil-Bourbon Arabica - top!: 1 kg
>
> ordernr.1373-koffie: Ethiopia-Limu Grade 2 - CO2 Decaf: 1 kg
>
> ordernr.1304-koffie: Indonesia-Washed Java Arabica, Blawan Estate: 1 kg
>
> ordernr.1372-koffie: Nicaragua-Washed Nicaragua SHG, EP - ORGANIC: 1 kg
>
> ordernr.1371-koffie: Ethiopia-Yrgacheffe Grade 2: 1 kg
>
> bezorgkosten: 6.50
>
> totaalbedrag (inclusief bezorgkosten): 82.00
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  † In Memoriam † vrijdag 12 november 2010 @ 15:27:05 #34
230491 Zith
pls tip
pi_88636932
Ben je niet bang dat je te lang doet met 5 kilo koffie dat het uiteindelijk niet vers meer zal zijn?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_88637743
dat zeker, maar het is bijna sinterklaas en er zijn wat mensen jarig voor die tijd dus ik deel uit :)
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  vrijdag 12 november 2010 @ 20:32:44 #36
310990 Granduppaaaaah
Dolfijnen Reiki Specialist
pi_88647287
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 november 2010 14:36 schreef Zith het volgende:

[..]



Als je er zo een hebt, dan heb je een van de beste die er zijn. Dit zijn rebranded TechniVorms, een nederlandse fabrikant, maar de enige filtermachine die door de speciality coffee club van de USA goed genoeg is bevonden voor de optimale filtermachine-methode.

Maar je hebt ook andere filtermethodes die net zo goed of beter zijn. Bijv. Aeroress en Chemex, al kan dit ook puur marketing zijn, ik heb ze nooit geproeft maar hoor er goede verhalen over. Heb zelf de kleinere versie technivorm met warmte-plaat, maar daar heb ik de draadjes van doorgeknipt, hoef mijn koffie niet verneukt door zo'n warmteplaat.

Zelf gebruik ik ook wel eens alleen de filterhouder+koffiekan, dan doe ik de doorloop van de filterhouder dicht, voeg de koffie en het water toe, laat het even extracten en doe dan de doorloopklep open, lijkt dan een beetje op de cafetiere maar dan beter gefilterd.
Yeps heb er zo een, dacht al dat het een erg goeie was :). Is de warmhoudplaat slecht? Denk dat ik de extra heet dan maar uit zet.
  † In Memoriam † vrijdag 12 november 2010 @ 23:15:03 #37
230491 Zith
pls tip
pi_88655479
Warmhoudplaat is erg slecht, even wat bronnen, maar je kan het ook zelf testen: maar 2 koppen koffie, doe 1 in een verwarmd kopje en hou 1 in de koffiekan, kijk na 10 en 20 min hoe het smaakt (ja, de ene zal koud zijn maar daarom stop ik het in een thermoskan of drink ik het gelijk :P )

even wat (simpele) bronnen:

quote:
No, please do not even bother to think about heating plate
http://www.oncoffeemakers.com/capresso-coffee-machine.html

quote:
We like our coffee hot. It's a drink served hot. But, heat burns anything liquid the more that liquid is exposed to the heat. After 20 minutes of your coffee sitting on the coffee machine's heat plate, consider that coffee to be beginning to burn. After 40 minutes, the difference in taste should be noticeable. And, burnt coffee is not distinguished like blackened chicken or tuna. Burnt coffee is not good coffee.
http://makegoodcoffee.com/rules

En de betere bron:

quote:
Carafe and Hot Plate with the Techni-Vorm
Other than timers on coffee brewers, there's nothing I dislike more than heating plates on these kinds of machines. They only serve one purpose - to keep things hot. Unfortunately, they end up baking and ruining the coffee, and they do so very quickly. If the MoccaMaster ever comes in a thermal carafe version, It would be so much better. For now, invest in a good thermal carafe to transfer your coffee into, after the brew is complete.
http://coffeegeek.com/proreviews/quickshot/technivorm/details

http://coffeegeek.com/forums/coffee/machines/338354
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  woensdag 24 november 2010 @ 10:23:27 #38
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_89085454
heey! is dit wat?

Electrolux_EEG8000_Koffie_Molen

Misschien dat jullie daar iets van weten :)
Tokai Love Rock LS-90q :)
  † In Memoriam † woensdag 24 november 2010 @ 12:10:49 #39
230491 Zith
pls tip
pi_89089128
quote:
1s.gif Op woensdag 24 november 2010 10:23 schreef johnybh het volgende:
heey! is dit wat?

Electrolux_EEG8000_Koffie_Molen

Misschien dat jullie daar iets van weten :)
Is stiekum een graef CM 80/ sunbeam, instap model espressomaler, wat mindere bouw (veel plastic) maar leuke functies. Er gaan wat discussies over of deze wel fijn genoeg kan malen voor espresso maar ik zie het toch wel echt gebeuren in het volgende filmpje:



Zie het volgende filmpje voor een complete uitleg


Goed instap model, met die korting echt een goede deal. Voor filter/cafetiere perfect (want conische maalstenen), voor espresso is het onderdaan de lijst zeg maar (zal nooit winnen van de eckte espressomalers), maar het kan wel. Zie http://coffeesnobs.com.au/YaBB.pl?num=1138058473 voor een hele discussie erover.

[ Bericht 3% gewijzigd door Zith op 24-11-2010 12:18:28 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  woensdag 24 november 2010 @ 13:27:35 #40
310990 Granduppaaaaah
Dolfijnen Reiki Specialist
pi_89092171
Hmm ik zat dus in een ander topic te kijken waar iemand zie dat DE apparaten 250 watt minder vermogen hebben voor het opwarmen, nu lijkt me dat dit vooral te maken heeft met de snelheid van opwarmen of is dit incorrect? Vraag me gelijk af of het slim is om voor 1 kop koffie eerst er wat water door te laten stromen zodat hij goed op temperatuur is voordat hij met de koffie in aanraking komt. De koffie lijkt mij erg lauw voor voor 80/85 graden, ook al warm ik het kopje eerst op.
  † In Memoriam † woensdag 24 november 2010 @ 13:48:52 #41
230491 Zith
pls tip
pi_89093080
Ik heb het een keer met een digitale thermometer gemeten en wanneer het water het buisjes verlaat zit het precies tussen 92 en 93 graden, de eerste (twee?) golf water is natuurlijk wat kouder omdat de RVS buis waar het door komt nog koud is maar voor de rest is het erg stabiel.

De wattage heeft, denk ik, voroal invloed op inderdaad de snelheid, maar niet echt op de warmte waarbij het de doucheplaat verlaat, want het systeem blijft het zelfde: het water moet koken om zich een weg naar boven te vinden.

Maar ik kan het fout hebben :)
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  woensdag 24 november 2010 @ 18:17:55 #42
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_89103651
Maar, als ik het dan goed begrijp is die electrolux eigenlijk gewoon een ander apparaat, met een behuizing van electrolux. Hier sta ik niet zo van te kijken, gebeurd wel meer. De prijs is dan wel lichtelijk shocking.

What about dit espressomachientje (ik zit op streng budget: AEG - Electrolux Easypresso EA 110)
Tokai Love Rock LS-90q :)
  † In Memoriam † woensdag 24 november 2010 @ 19:16:31 #43
230491 Zith
pls tip
pi_89106086
quote:
1s.gif Op woensdag 24 november 2010 18:17 schreef johnybh het volgende:
Maar, als ik het dan goed begrijp is die electrolux eigenlijk gewoon een ander apparaat, met een behuizing van electrolux. Hier sta ik niet zo van te kijken, gebeurd wel meer. De prijs is dan wel lichtelijk shocking.
Het is rebranded, bebeurt aardig veel in de koffiemachinebusiness, zo is mijn La Spaziale MX maler eigenlijk een MACAP MXA. De prijs, 85EUR, is erg goed ja, andere instapmalers zijn rond de 100-150 EUR en niet zozeer beter

quote:
What about dit espressomachientje (ik zit op streng budget: AEG - Electrolux Easypresso EA 110)
Ach, ik ben ooit begonnen met een delonghi van 50 EUR (jan.2009). Het warmt op, het pompt water door koffie, en het heeft een speelgoedstoompijpje. Maar trots dat ik was op mijn latte macciato :) Alleen zie aal snel dat het een stuk beter kan en als je eenmaal een maler hebt wordt je espressomachine al snel de bottleneck.

Ik zou zelf nog wat doorsparen en voor een tweedehands silvia op MP gaan ofzo.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  donderdag 25 november 2010 @ 10:51:47 #44
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_89128323
hmm, ik speel gitaar, en ik herken mezelf nu in je advies. Als mensen zeggen; ik ga gitaar spelen, is dit wat? en komen dan met zo'n net-niet-gitaar. Als ik dan zeg spaar nog 50-100 euro d'rbij zeggen ze; ach, het is maar om op te leren toch? als het dan niets is, heb ik minder verspild.

Gaggia classic dan? zo'n silvia is nog aardig duur, een classic heb je voor minder :P

Toevoeging - heb net verse koffiebeans gekocht van de blanche dael. Jezus. gewoon eigenlijk alles wat ik eerst niet lekker vond aan koffie, is opeens weg! :S *shocked*

[ Bericht 15% gewijzigd door johnybh op 26-11-2010 15:45:21 ]
Tokai Love Rock LS-90q :)
pi_89287472
zo, wat ervaringen:

> ordernr.1304-koffie: Indonesia-Washed Java Arabica, Blawan Estate: 1 kg
> heeel lekker. romig, melkchocolade. weinig zuren. fijne espresso.

> ordernr.1372-koffie: Nicaragua-Washed Nicaragua SHG, EP - ORGANIC: 1 kg
> vlak, waterig, scherp. in cappu nog wel te doen, als espresso echt niet lekker genoeg.

> ordernr.1371-koffie: Ethiopia-Yrgacheffe Grade 2: 1 kg
viel me een beetje tegen. wel lekker, maar had er meer van verwacht. de geur was lekker: nootjes, maar de smaak bleef achter.
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  woensdag 1 december 2010 @ 10:44:56 #46
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_89376358
hoe ik nu trouwens koffie maak

(niet slaan): Senseo ..
daarin stopt ik een hervulbare koffiepad met versgemalen blanche dael boontjes
daaroverheen een magnetron verwarmde melkfrother opgeschuimde melkkraag .. en dat noem ik dan een cappuccino :P
Tokai Love Rock LS-90q :)
  † In Memoriam † woensdag 1 december 2010 @ 11:02:05 #47
230491 Zith
pls tip
pi_89376913
quote:
1s.gif Op donderdag 25 november 2010 10:51 schreef johnybh het volgende:

Gaggia classic dan? zo'n silvia is nog aardig duur, een classic heb je voor minder :P
Prima degelijk ding, goed gebouwd. Wat minder 'perfect' dan de silvia maar ik geloof niet dat de espresso slechter is, het stomen is wel minder (maar natuurlijk veel beter dan alle goedkope stomers, er staan veel youtube filmpjes met melk stomen op de gaggia classic :) )

Al stel ik nog steeds voor je te richten op 2de hands, deze dingen gaan erg lang mee itt de volautomatische apparaten.

quote:
Toevoeging - heb net verse koffiebeans gekocht van de blanche dael. Jezus. gewoon eigenlijk alles wat ik eerst niet lekker vond aan koffie, is opeens weg! :S *shocked*
Weer iemand die ziet hoe vers smaakt :) ^O^
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_90078228
Ik zet nu koffie met een Moka en dat bevalt heel goed. Wat raden jullie aan als volgende stap als mijn budget nu ongeveer 300 euro is? Doorsparen voor een goed espresso apparaat (Liefst geen tweedehands) of nu investeren in een goede koffiemolen?
  † In Memoriam † zaterdag 18 december 2010 @ 11:22:51 #49
230491 Zith
pls tip
pi_90079680
koffiemolen, maar voor Mokka hoeft dat geen goede te zijn.. :)
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_90089261
Ik heb eventueel nog een doserless Iberital challenge in de aanbieding. Prima instapper!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_90089540
Iemand had het er laatst over dat hij/zij het warmhoudplaatje van zijn koffieapparaat eraf sloopte omdat het de koffie verpest. http://www.douweegbertsen(...)Emeer&productid=0100 Dit is dan misschien wel een mooie oplossing. Volgens mij is het hetzelfde systeem als in die technivorm/rebranded DE excellent 10sn machines, maar dan met een isoleerkan ipv warmhoudplaatje. Of gaat ook dit ten koste van de smaak?
Ik weet het ook niet
pi_90089700
Ik zou een redelijke maler willen aanschaffen voor koffie voor in

en


Waar kan ik dan het best naar kijken? een Rocky is me eigenlijk te duur.
Ik weet het ook niet
pi_90092678
Als je geen espressomaling gebruikt is een goedkopere maler ook prima. Demoka heeft volgens mij een prima maler voor goede prijs. Pas wel op voor kitchenaid en andere niet koffie merken. Deze hebben nog wel eens malers met messen wat een sterke afbreuk doet aan de bonen.
pi_90094202
Dus als ik pas in de toekomst, zeg over enkele jaren, aan een espressoapparaat als de Silvia of zo ga denken, dan hoef ik nu niet al te veel aan de maler uit te geven. Dan kan ik beter dan pas een echt goede maler kopen?
Dat zou mooi zijn :)
Ik weet het ook niet
  † In Memoriam † zondag 19 december 2010 @ 11:41:12 #55
230491 Zith
pls tip
pi_90116227
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_90124552
quote:
Bedankt voor de tip

He Zith, kom jij wel eens bij Babo in Arnhem? Wat vind je van de koffie daar?
Ik weet het ook niet
  † In Memoriam † zondag 19 december 2010 @ 15:16:48 #57
230491 Zith
pls tip
pi_90125412
De cappuccino is er het beste in Arnhem (exl. mijn eigen natuurlijk B-) ), met leuek latte art, de espresso is 'ok'; niet slecht, maar er zijn betere in Arnhem (bijv. op de hommelseweg met een KvdW Mirage Idrocompresso. Die hebben erg goede bonen (cup of excellence nicaragua). Alleen is het cafetje zelf wat armoedig en de barista wat ongeinteresseerd :P

Ik raad die maler vooral aan omdat het erg goedkoop is (de andere instapmalers zijn toch wel wat duurder), doserless met aardig wat functies, en ziet er mooi uit :P Je zou er eventueel espresso mee kunnen maken maar dit zal toch wel echt 'instap' zijn (matige espresso die snel blondeert).

[ Bericht 9% gewijzigd door Zith op 19-12-2010 15:24:51 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_90128499
quote:
1s.gif Op zondag 19 december 2010 15:16 schreef Zith het volgende:
De cappuccino is er het beste in Arnhem (exl. mijn eigen natuurlijk B-) ), met leuek latte art, de espresso is 'ok'; niet slecht, maar er zijn betere in Arnhem (bijv. op de hommelseweg met een KvdW Mirage Idrocompresso. Die hebben erg goede bonen (cup of excellence nicaragua). Alleen is het cafetje zelf wat armoedig en de barista wat ongeinteresseerd :P

Ik raad die maler vooral aan omdat het erg goedkoop is (de andere instapmalers zijn toch wel wat duurder), doserless met aardig wat functies, en ziet er mooi uit :P Je zou er eventueel espresso mee kunnen maken maar dit zal toch wel echt 'instap' zijn (matige espresso die snel blondeert).
Ik ben zelf ook gek van hun cappuccino's (en het gebak!). Ze hebben er wel verstand van koffie. Mijn vriendin houdt helemaal niet van koffie, en toen de barista dat hoorde zij hij niet 'dan moet je maar cappuccino nemen'. Hij liet haar een espresso proeven, en ja hoor, het 'vers gemalen bonen+goede zetmethode effect' sloeg in als een bom en nu lust ze het in ieder geval. De espresso was nog van het huis ook, erg vriendelijk. Ik zal eens naar die tent aan de Hommelseweg gaan, nog nooit geweest. Ben benieuwd.

Is die Solis Scala een stuk beter, of is daar ook nauwelijks espresso mee te malen? Die zou nog wel net binnen het budget vallen.

Thnx voor de tips!
Ik weet het ook niet
  † In Memoriam † zondag 19 december 2010 @ 16:31:56 #59
230491 Zith
pls tip
pi_90128765
Nee met de Solis Scala zou ik geen espresso maken, instap espressomalers vind je hier: http://koffiewarenhuis.nl/producten/14/71/Bonenmalers/Ascaso/ en http://koffiewarenhuis.nl/producten/14/40/Bonenmalers/Isomac/

Of gewoon op MP, waar je voor minder geld een commerciele 68mm maalschijven moster kan halen als je goed oplet :P

Voor de liefhebbers: Er staat een Faema MD 2000 op MP voor 200 EUR. :)

[ Bericht 12% gewijzigd door Zith op 19-12-2010 16:48:51 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zondag 19 december 2010 @ 20:45:47 #60
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_90141401
heey zith, je raad net iemand die graef aan... maar kan die dan niet beter die electrolux van mij pakken? Is tenslotte 'tzelfde binnenwerk. En cheap. 89 euro ofzo?

Edit.. Dat uuh deed je ook -_- sorry
Tokai Love Rock LS-90q :)
  maandag 20 december 2010 @ 00:16:26 #61
267109 cactusbloem
vandaag niet prikkelbaar
pi_90155738
@Dunckie je kan de nivona CafeGrano 120, prima molen voor de moka en de technivorm.
"Ik ben niet intelligent genoeg om depressief te zijn. Ik begrijp dat soort problemen niet."
pi_90164236
Oke bedankt voor de tips allemaal, ik zal het eens bestuderen. Wel ingewikkeld zeg, al die verschillende mogelijkheden die op het eerste (leken-)oog zo sterk op elkaar lijken.
Ik weet het ook niet
pi_90436924
Hier nog zo'n leek.. Met veel interesse alle posts gelezen, maat nog steeds die grote vraag... Wat moet ik nu aanschaffen?

- kleine rancilio?
- quickmill 820?
- met boiler of met thermoblock?
- 58 mm filter? Zo ja, welke apparaatjes (500-600¤) hebben die?

En dan heb ik t nog niet over een bonenmaler...

Zucht..
pi_90438321
Ik heb de Phillips Latte gekocht als kerst cadeau voor mijn moeder O+ Ben benieuwd hoe de koffie verkeerd en cappuccino smaken. Heb er goede reviews over gelezen.
pi_90438943
quote:
18s.gif Op zaterdag 25 december 2010 18:53 schreef 1koffie het volgende:
Hier nog zo'n leek.. Met veel interesse alle posts gelezen, maat nog steeds die grote vraag... Wat moet ik nu aanschaffen?

- kleine rancilio?
- quickmill 820?
- met boiler of met thermoblock?
- 58 mm filter? Zo ja, welke apparaatjes (500-600¤) hebben die?

En dan heb ik t nog niet over een bonenmaler...

Zucht..
Quickmills en rancilio silvia vind je veel op marktplaats. Kosten daar ongeveer 250 ¤, en mits goed onderhouden, kan er weinig aan kapot. (Zelfs een slecht onderhouden machine is met een servicebeurt gauw weer in goeie conditie)

Meeste kleine machines in de categorie waarin je nu zoekt hebben een boiler, thermoblocks zijn voor de wat mindere machientjes (Krups enzo) . Nadeel van een boiler is nog steeds dat ie weinig inhoud heeft, en bij het zetten van veel grote koppen koffie de temperatuur tijdens het zetten daalt.

Bijna alle apparaten in jouw categorie hebben tegenwoordig een 58 mm filter. Dat is makkelijk, want de meeste inzetfilters, tampers en blindfilters zijn ook 58.

Maler: ook die zijn goed te vinden op marktplaats, maar als je je espressomachine daar tweedehands koopt, houd je ook eventueel budget over voor een nieuwe maler. Belangrijk voor de maler:in ieder geval geen messen, maar maalschijven. grotere maalschijven zijn betere dan kleine. konische zijn beter dan platte. Lage toeren is beter dan hoge toeren.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_90477086
of je zoekt naar n 2ehands espressomachine met warmtewisselaar, zoals ik heb gedaan... veel stabielere temp, meer stoomkracht en fijn werken!
wbt maler: er zijn redelijk veel 2e hands rossi rr45 of rebrands daarvan te vinden, met nieuwe maalschijven echt een hele prima molen!
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  † In Memoriam † maandag 27 december 2010 @ 00:09:53 #67
230491 Zith
pls tip
pi_90477611
Of je hebt enorm veel geluk en vindt een vibiemme + ECM maler voor 500eur, zoals deze kerel :P Koffie voor de fijnproever: sterke koffie bij de open haard #6
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_90491215
Zelfs een slecht onderhouden machine is met een servicebeurt gauw weer in goeie conditie[/quote]

Nog zo'n vraag dan: doen jullie die servicebeurt zelf, ga je naar de lokale Kaldi of Simon L., stuur je het ding terug naar de leverancier/fabrikant..?

Thermoblock leek mij wel handig, ivm kalkaanslag waar je bij boiler last van lijkt te hebben...

Valt niet mee een keuze te maken!
  maandag 27 december 2010 @ 13:49:50 #69
267109 cactusbloem
vandaag niet prikkelbaar
pi_90492238
@1koffie ik heb mij Silvia bij een van de casabarista (http://casabarista.nl/) shops een service beurt laten geven. Vaste prijs duidelijke uitleg wat en waarom.
"Ik ben niet intelligent genoeg om depressief te zijn. Ik begrijp dat soort problemen niet."
  † In Memoriam † maandag 27 december 2010 @ 15:29:42 #70
230491 Zith
pls tip
pi_90496470
quote:
1s.gif Op maandag 27 december 2010 13:27 schreef 1koffie het volgende:
Nog zo'n vraag dan: doen jullie die servicebeurt zelf, ga je naar de lokale Kaldi of Simon L., stuur je het ding terug naar de leverancier/fabrikant..?

Hangt ervan af of je redelijke kennis hebt van de techniek en of je graag ermee bezig wilt zijn. Nieuwe maalschijven, nieuwe zetgroepring, nieuwe pomp, interne schoonmaak etc kun je allemaal best zelf doen, maar dan moet je wel 1) weten waar je op moet letten (wanneer is een nieuwe zetgroepring nodig?) en 2) hoe je het moet doen. Ook moet je je bedenken of de tijd/risico die je erin steekt wel opweegt tegen de kosten van een onderhouder.

quote:
Thermoblock leek mij wel handig, ivm kalkaanslag waar je bij boiler last van lijkt te hebben...

Valt niet mee een keuze te maken!
Tja, boilers zijn over het algemeen gewoon beter in hun werk (http://www.home-barista.c(...)o-machine-t4418.html). Het is niet voor niets dat de high-end machines zich alleen focussen op boilers (of boiler+thermoblock). Kalkaanslag valt tegen te verdedigen met bijv filters of antikalkproducten.

Welke machines zat je aan te denken?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_90570874
Vorige week heb ik eindelijk mijn bonenmaler geüpgrade :)
Van een Solis scala 166 (eigenlijk totaal niet geschikt voor espresso) naar een Eureka mignon.
Het verschil is echt groter dan ik zelf had verwacht ^O^ de espresso smaakte altijd al een beetje verbrand en slapjes maar dat is nu echt verledentijd, de smaak is echt 100% verbeterd en de doorlooptijd is nu spot-on *O*

pi_90582978
mooi ding, ziet er ook compact uit. hoeveel duur?
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  woensdag 29 december 2010 @ 14:48:30 #73
21210 Paladin82
In Black and White
pi_90583104
Ik weet dat het met al die mooie echte espresso machines een beetje vloeken in de kerk is, maar hoe wordt er hier gedacht over de volautomaten van Jura (J9). Ik hoor in elke winkel dat dit toch wel de top van de volautomaten is maar ervaringen kunnen ook geen kwaad.

We zitten er aan te denken zo'n machine te kopen als ons huis over enkele maandjes wordt opgeleverd. En ik ben gek op lekkere koffie, maar het ontbreekt me aan tijd om het hele barista verhaal te doen zeker in de ochtend als ik een lekker cappuccino will.
yesterday is History , Today is a Gift , Tomorrow a mystery
  † In Memoriam † woensdag 29 december 2010 @ 15:38:32 #74
230491 Zith
pls tip
pi_90585443
Mja, ervaringen zul je hier denk ik niet vinden, kijk anders eens bij koffiepraat.nl - daar zul je ook minder last hebben van confirmation bias die je wel bij kieskeurig.nl ziet :P
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_90591477
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 14:48 schreef Paladin82 het volgende:
Ik weet dat het met al die mooie echte espresso machines een beetje vloeken in de kerk is, maar hoe wordt er hier gedacht over de volautomaten van Jura (J9). Ik hoor in elke winkel dat dit toch wel de top van de volautomaten is maar ervaringen kunnen ook geen kwaad.

We zitten er aan te denken zo'n machine te kopen als ons huis over enkele maandjes wordt opgeleverd. En ik ben gek op lekkere koffie, maar het ontbreekt me aan tijd om het hele barista verhaal te doen zeker in de ochtend als ik een lekker cappuccino will.
Wat betreft de volautomaten is Jura veruit de beste. Andere merken gebruiken in veel gevallen zelfs verouderde binnenwerken van Jura.
Overigens heb ik al jaren ervaring met Jura.
pi_90592714
Qua budget is er toch het een en ander veranderd.

Een paar vragen, hopelijk kan iemand me verder helpen.

Ik zit qua apparaat te twijfelen tussen de quickmill 820 en de Silvia, maar nu kom ik ook een quickmill 2820 tegen, via koffiewarenhuis voor dezelfde prijs als de 820. Maar ik kom er niet uit wat nu het verschil is tussen beide apparaten. De 2820 is wel een paar kilo zwaarder en ziet er wat anders uit, maar wat kwalitatief het verschil is ...?

Ik zag namelijk een aanbieding van Quickmill 2820 + Ascaso I-steel molen waarbij je honderd euro korting krijgt op de molen. Op zich lijkt het me een mooie aanbieding, maar geen idee hoe de molen zich verhoudt tot de andere molens die ik heb uitgezocht:

- Macap mc4 (nadeel: traploos, terwijl ik vaak van maalgraad wil wisselen)
- Compak k3 touch (idem)
- Rocky doserless (55 trappen instelbaar, lijkt me op zich een mooi ding)
- Mahlkonig Vario (lijkt me een superding, maar aan de dure kant)

Dus de vraag is eigenlijk: weet iemand de verschillen tussen de quickmill 820 en 2820 goed te benoemen, en weet iemand wat zinnigs te zeggen over de Ascaso I-steel tegenover bovenstaande molens?

Alvast bedankt
Ik weet het ook niet
  † In Memoriam † woensdag 29 december 2010 @ 20:43:32 #77
230491 Zith
pls tip
pi_90599003
Geen kennis van quickmill, maar molens; de Ascaso zal het direct afleggen tegen de molens die je noemt, Ik zou de volgende volgorde nemen Ascaso -> Rocky -> Compak K3 -> Macap. Misschien kun je kijken naar een macap met stappen? Die zijn er genoeg.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_90599579
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 20:43 schreef Zith het volgende:
Geen kennis van quickmill, maar molens; de Ascaso zal het direct afleggen tegen de molens die je noemt, Ik zou de volgende volgorde nemen Ascaso -> Rocky -> Compak K3 -> Macap. Misschien kun je kijken naar een macap met stappen? Die zijn er genoeg.
En die Mahlkonig dan weer boven de Macap denk ik? In ieder geval bedankt, en hopelijk komt er nog iemand voorbij die wat meer over de Quickmill weet.
Ik weet het ook niet
pi_90621773
Ik kan wel zeggen dat ik de Vario niet kan aanbevelen. Ik heb continu problemen met het verstelmechanisme (maalgraad wordt vanzelf grover tijdens het malen, je ziet de verstelschuiven bewegen) en de instellingen zijn ook niet absoluut; als je je ideale stand gevonden hebt en even naar grof schakelt voor wat cafetière maling blijkt dat die oude instelling ineens een compleet andere maling geeft. Erg jammer, want het eenvoudige schakelen is juist waar ik die molen voor gekocht heb.

Ik heb hem nu teruggestuurd naar de fabrikant, dus ik hoop dat hij het beter doet als ik hem terug krijg maar ik zie meer mensen met deze problemen op het internet. De volgende keer besteed ik m'n geld dus liever ergens anders aan.
pi_91705675
Nou de Vario is terug, ik kan eindelijk weer genieten van een goeie perfecte 25s dubbele espresso van m'n verse Fascino bonen :9 genieten!
pi_91709230
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:32 schreef Bigs het volgende:
Nou de Vario is terug, ik kan eindelijk weer genieten van een goeie perfecte 25s dubbele espresso van m'n verse Fascino bonen :9 genieten!
En? Problemen goed opgelost?
Ik weet het ook niet
pi_91739398
Ik heb hem nu een keer in moeten stellen en sindsdien doet hij het goed, geen afwijkingen meer. Nu geniet ik ook eindelijk weer van de timer; elke keer de juiste dosering. Ik heb hem alleen nog niet naar cafetièremaling durven verzetten :')
pi_91994178
Kan iemand mij vertellen waarom er bonenmalers met een doser zijn..... Het is dat ik weet hoelang ik moet malen met mn Rocky, maar echt handig vind ik 't niet
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_92030854
voor cafe's waar men geen zin/tijd heeft om per kopje te malen...
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 5 februari 2011 @ 12:46:22 #85
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_92366160
Zo eindelijk een mooie Ascaso molen in huis.
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
pi_93718977
Klein schopje.

Ik heb dit simpel machientje, een half-automaat:



Nu vroeg ik me af, soms is het residu na het maken van een kop helemaal droog, en soms staat er nog een laag water in. Het maakt geen verschil hoe lang ik wacht. Hoe kan ik dit beinvloeden?
Eins, zwei, hoeplakai.
pi_93719844
Als ik te weinig doseer of niet goed tamp krijg ik ooit wel natte pucks of water op m'n puck. Als ik die twee dingen goed doe (dus voldoende koffie en goed aanduwen) heb ik altijd een mooi 'koekje'. Maar dat is wel op een machine met een drieweg magneetklep.
pi_93720064
Okee, goed tampen dus. Zal er de volgende keer op letten.
Eins, zwei, hoeplakai.
  maandag 7 maart 2011 @ 09:54:50 #89
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_93759685
Heb hier een krups volautomaat:



ben bezig de juiste boon te kiezen, het liefst met een sterke volle smaak. Ben nu met een zak Sento van Beukenhorst bezig:



Maar die bevalt me niet... Zit een vrij zure bijsmaak aan...
  Redactie Frontpage woensdag 9 maart 2011 @ 01:17:54 #90
4530 crew  Crazy Harry
pi_93846319
Hoe denken de fijnproevers hier over dit artikel?
http://lifehacker.com/#!5(...)better-coffee-making

Betere koffie zetten zonder, zoals de makers het noemen, 'Macbook-like money' er aan uit te geven.
Uiteraard begint men bij de bonen en tips daarover, ik verwacht daar niet veel meningsverschil over met de fijnproevers hier.
Maar ik zou wel willen weten wat jullie vinden over de verschillende systemen die besproken worden.
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  † In Memoriam † woensdag 9 maart 2011 @ 06:23:30 #91
230491 Zith
pls tip
pi_93848222
AeroPress, Chemex, French Press... zetten allenmaal erg goede koffie. Ook uit mijn gewone filterapparaat komt erg goede koffie. Waarom? Vers gebrand, vers gemalen. <- belangrijkste.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_93849374
de koffie die ik tot nu toe het beste vond bij mijn setup (Bazar HX machine, rossi rr45 maler) is de blawan estate, indonesie van gebrand.nl. heel romig, mocca, en vooral veel melkchocolade.
nou is het weer tijd om een nieuwe bestelling te plaatsen, en ik zoek adviezen die in de hoek zitten van de boon/smaak die ik net noemde. iemand nog tips?
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  † In Memoriam † woensdag 9 maart 2011 @ 13:47:55 #93
230491 Zith
pls tip
pi_93858035
Voor volle melkchocolade heb ik zelf altijd Brasil Santos.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_93860542
santos verkoopt niet aan particulieren he? ik woon in rdam centrum dus zou erg handig zijn...
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  † In Memoriam † woensdag 9 maart 2011 @ 15:33:59 #95
230491 Zith
pls tip
pi_93861809
quote:
1s.gif Op woensdag 9 maart 2011 14:59 schreef knuppelhout het volgende:
santos verkoopt niet aan particulieren he? ik woon in rdam centrum dus zou erg handig zijn...
Nee, ik bedoel koffiebonen uit de Santos regio in Brazilie :P Gewoon verkrijgbaar bij fascino coffee.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_93864196
ga in sep weer naar brazilie. stukje rio-salvador. misschien leuk om n farm te bezoeken!
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  donderdag 10 maart 2011 @ 14:36:16 #97
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_93905470
Wat een perfect gekozen TT! Voor onze housewarming hebben we zowel een espresso-apparaat als een open haard gekregen :D
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_93905730
Heb m'n Saeco nu al weer bijna een week, en het blijft hemels om 's ochtends koffie te kunnen drinken. Ben er inmiddels ook achter dat je voor cappucino gewoon een grote mok moet nemen (bij kleine kopjes zaten de melk-spetters overal behalve in 't kopje, na het op-stomen).
Steun je politieke partij, verander je UserIcon!
[UserIcons] Steunt uw partij!
BF4: SeanFerdi
  Redactie Frontpage donderdag 10 maart 2011 @ 15:48:05 #99
4530 crew  Crazy Harry
pi_93908748
quote:
1s.gif Op woensdag 9 maart 2011 06:23 schreef Zith het volgende:
AeroPress, Chemex, French Press... zetten allenmaal erg goede koffie. Ook uit mijn gewone filterapparaat komt erg goede koffie. Waarom? Vers gebrand, vers gemalen. <- belangrijkste.
Het artikel gaat om goedkoop je koffie zetten te upgraden he ;)
Dus de vraag is vooral, kan het met die systemen beter dan met filterapparaat? Bij gelijke brand en maalmogelijkheden dus.

Scheelt vers gebrand nog veel?
Ik ben sinds nieuw jaar over op vers gemalen (moet nog wel een compacte burr grinder vinden, zit nu met een blade grinder) en dat bevalt me goed.
Ik denk echter dat mijn vriendin niet zo blij gaat zijn met een brander in de keuken...
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  † In Memoriam † donderdag 10 maart 2011 @ 16:10:02 #100
230491 Zith
pls tip
pi_93909638
quote:
1s.gif Op donderdag 10 maart 2011 15:48 schreef Crazy Harry het volgende:

[..]

Het artikel gaat om goedkoop je koffie zetten te upgraden he ;)
Dus de vraag is vooral, kan het met die systemen beter dan met filterapparaat? Bij gelijke brand en maalmogelijkheden dus.
Ja, met die systemen zul je betere koffie zetten dan met filterapperaten, mits je redelijk ervaren bent. Ik heb zelf een techni-vorm, maar verkies de kwaliteit van het zelf schenken (94 graden water, te schenken zoals in het volgende filmpje).


Al gebruik ik gewone filters, en niet zo'n coole ketel.

De basis van koffie is simpel: vers gebrand, vers gemalen (<30 min), juiste temperatuur, juiste maalgrootte, juiste doorlooptijd. Met een gewone filteraparaat heb je de temp en doorlooptijd niet in de hand. Hoe meer je zelf kan beinvloeden (en je weet hoe je dit moet beinvloeden), hoe beter.

Dan heeft elk systeem zijn eigen karakter: french press zal dikke, volle koffie geven, Chemex zal hele milde, zachte koffie geven, Aeropress richt zich (geloof ik) meer op de smaken dan op de body, etc. maar de basis blijft hetzelfde, hoe meer je zelf (goed) doet, hoe beter.

quote:
Scheelt vers gebrand nog veel?
Ik ben sinds nieuw jaar over op vers gemalen (moet nog wel een compacte burr grinder vinden, zit nu met een blade grinder) en dat bevalt me goed.
Ik denk echter dat mijn vriendin niet zo blij gaat zijn met een brander in de keuken...
Koop eens voor de gein een zakje koffie bij een micro brander die per order brandt. Probeer het uit (of probeer de 5 eur/kilo budget melange van fascino, goedkoper dan supermarktprijzen) en zie of je het waard vindt.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Redactie Frontpage donderdag 10 maart 2011 @ 17:28:16 #101
4530 crew  Crazy Harry
pi_93913305
Eens proberen dan of dat beter gaat smaken wanneer ik zelf schenk.

Ik wist niet dat Fascino ook gebrand aanbieden (had er niet gekeken op basis van de OP).

Tot nu toe bonen van Kaldi (die branden niet zelf toch?) geprobeerd, daarvan was deze wel erg lekker.
En als ik naar de beschrijving kijk, zou deze van fascino wel eens dezelfde kunnen zijn.
Denk je dat mijn vermoede juist is? Dan heb ik vergelijkingsmateriaal tussen vers gebrand en niet vers gebrand :)
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  donderdag 10 maart 2011 @ 21:21:31 #102
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_93926630
quote:
1s.gif Op donderdag 10 maart 2011 17:28 schreef Crazy Harry het volgende:
Eens proberen dan of dat beter gaat smaken wanneer ik zelf schenk.

Ik wist niet dat Fascino ook gebrand aanbieden (had er niet gekeken op basis van de OP).

Tot nu toe bonen van Kaldi (die branden niet zelf toch?) geprobeerd, daarvan was deze wel erg lekker.
En als ik naar de beschrijving kijk, zou deze van fascino wel eens dezelfde kunnen zijn.
Denk je dat mijn vermoede juist is? Dan heb ik vergelijkingsmateriaal tussen vers gebrand en niet vers gebrand :)
ken je de Pelikaan in Zutphen?
Hele goede kleine koffiebrander die in de winkel zelf brand.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Redactie Frontpage vrijdag 11 maart 2011 @ 16:54:49 #103
4530 crew  Crazy Harry
pi_93963615
Nee, die ken ik niet, Zutphen ligt dan ook wel uit de richting.
Waarschijnlijk wordt het via web bestellen. Zal nog zoeken naar winkels maar ik denk niet dat ik die in de buurt ga vinden.
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  † In Memoriam † vrijdag 11 maart 2011 @ 17:57:13 #104
230491 Zith
pls tip
pi_93965963
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 maart 2011 16:54 schreef Crazy Harry het volgende:
Nee, die ken ik niet, Zutphen ligt dan ook wel uit de richting.
Waarschijnlijk wordt het via web bestellen. Zal nog zoeken naar winkels maar ik denk niet dat ik die in de buurt ga vinden.
Regio?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Redactie Frontpage vrijdag 11 maart 2011 @ 21:22:35 #105
4530 crew  Crazy Harry
pi_93976311
Midden Brabant, dus zijn 's Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg en Breda allemaal prima te doen.
Heb nog niets gevonden helaas...
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  vrijdag 11 maart 2011 @ 21:36:37 #106
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_93977186
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 maart 2011 21:22 schreef Crazy Harry het volgende:
Midden Brabant, dus zijn 's Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg en Breda allemaal prima te doen.
Heb nog niets gevonden helaas...
De Compangie in breda?
Drie Mollen in den Bosch?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Redactie Frontpage vrijdag 11 maart 2011 @ 22:57:08 #107
4530 crew  Crazy Harry
pi_93981944
Oh De Compagnie is een goede! Die had ik niet gevonden, dank u :D zijn mijn google skills nu aan het vergaan of heb je die uit je bookmarks geplukt? :@

Drie Mollen, nu United Coffee lijk je als consument niet veel aan te hebben. Een koffiemerk lanceren staat nog niet op mijn planning :+
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
pi_93995594
1e bestelling bij fascino, voorheen altijd gebrand.nl gebruikt. ben benieuwd!
Brasil Espirito Santo Fair Trade
Selecteer Gewicht: 2 x 1kg (= ¤31,50)
Selecteer Maling: Bonen FSCOFSFT004 ¤31,50
¤31,50 (incl. 6 % btw)
Guatemala Fedecocagua Fair Trade
Selecteer Gewicht: 1kg (= ¤16,79)
Selecteer Maling: Bonen FSCOFSFT003 ¤16,79
¤16,79 (incl. 6 % btw)
Indonesië Lingtung
Selecteer Gewicht: 2 x 1kg (= ¤30,00)
Selecteer Maling: Bonen FSCOFSORN009 ¤30,00
¤30,00 (incl. 6 % btw)

oja, ik deel de bestelling met z;'n 3en, dus ik laat de zooi niet oud worden :)
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  zaterdag 12 maart 2011 @ 10:46:34 #109
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_93995635
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 maart 2011 22:57 schreef Crazy Harry het volgende:
Oh De Compagnie is een goede! Die had ik niet gevonden, dank u :D zijn mijn google skills nu aan het vergaan of heb je die uit je bookmarks geplukt? :@

Goegel gaan
Intypen: Koffiebranderij Plaatsnaam
Eerste 10 hits laten het zien.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Redactie Frontpage zaterdag 12 maart 2011 @ 21:24:10 #110
4530 crew  Crazy Harry
pi_94017943
Hmm, nu jouw google-actie nagedaan, maar die compagnie komt er bij mij bij geen enkele plaats uit, zelfs niet bij breda...

Wel door meer te googlen nog een andere webshop met vers gebrande koffie gevonden. Zag m nog niet in de OP:
http://www.brandmeesters.nl/koffie.html

Ik ben overigens heel erg voor een lijst met winkels in de OP of tenminste in de Wiki. Zowel webshops als normale. Uiteraard met minimale vereiste van branden on-demand.

Edit:
Oh ja, en 2 winkels met Kopi Luwak, maar vreemd genoeg branden ze niet zelf...
http://wereldkoffie.eu/ko(...)opi-loewak-p-55.html
http://www.dekoffiethuiswinkel.nl/kopi-luwak-p-2333.html

Deze brand wel zelf, maar niet on-demand, heeft wel Kopi Luwak:
http://www.goldencoffeebox.nl/nl/over_ons.html

[ Bericht 17% gewijzigd door Crazy Harry op 12-03-2011 21:45:15 ]
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
pi_94435840
Zouden jullie deze koffienoob even willen adviseren? Ik wil voor het eerst een espressomachine aanschaffen.
Ik zie op marktplaats een 2 jaar oude Saeco Talea Giro voor ¤150 euro.

Nu lees ik hier dat een volautomaat niet jullie voorkeur geniet ivm onderhoud? Kan iemand me uitleggen wat er zo nadelig aan is?
pi_94652706
Gister even een zakje Palermo espresso koffie gehaald bij SImonLavelt, potverdorie sterk spul :7 Maar lekker :9
Bram! Boterham!
pi_94652805
Dat stoom gebeuren in je melk spuiten. Is dat nou echt lekkerder?
  zaterdag 26 maart 2011 @ 21:34:49 #114
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_94654211
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 maart 2011 21:03 schreef kort het volgende:
Dat stoom gebeuren in je melk spuiten. Is dat nou echt lekkerder?
Het is een goede manier van opschuimen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 26 maart 2011 @ 21:35:31 #115
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_94654234
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 maart 2011 21:00 schreef lj_lightning het volgende:
Gister even een zakje Palermo espresso koffie gehaald bij SImonLavelt, potverdorie sterk spul :7 Maar lekker :9
Ja ik baal een beetje want ik vind die dus al wat mild, dus zit vast aan de Corleone :')
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
  † In Memoriam † zaterdag 26 maart 2011 @ 21:58:12 #116
230491 Zith
pls tip
pi_94655199
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 maart 2011 21:03 schreef kort het volgende:
Dat stoom gebeuren in je melk spuiten. Is dat nou echt lekkerder?
Zo schuim je melk op.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_94666173
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2011 21:24 schreef Crazy Harry het volgende:

Wel door meer te googlen nog een andere webshop met vers gebrande koffie gevonden. Zag m nog niet in de OP:
http://www.brandmeesters.nl/koffie.html

Die koffie die ik daar wel eens in de winkel heb gehaald konden me nooit echt overtuigen. Had ook niet het idee dat het heel vers was (beetje zelfde probleem als Levelt). Maar misschien had ik gewoon pech, ben na 3x halen ofzo niet meer terug geweest :P
pi_94666474
Ik bestel m'n koffie altijd bij Fascino, zeer fijn. Maar de verzendkosten maken het wel een duur grapje... Meestal gaat het per 2 kilo, dan merk ik wel een kwaliteitsverschil richting het einde van de tweede kilo.

Liever zou ik vers gebrande koffie gewoon in een winkel kopen. Scheelt behoorlijk in de verzendkosten en zit je niet soms een paar dagen zonder omdat je te laat bedacht dat de koffie op was ;). Heeft iemand toevallig ervaring met een dergelijke winkel in (de buurt van) Groningen?

Nog iets anders voor mensen die het niet kennen: Seattle Coffee Gear heeft een YouTube channel met heel regelmatig leuke filmpjes. Blijf je niet enkel bij qua koffie-ontwikkelingen maar het zijn ook erg vermakelijke filmpjes.
Activ8
  zondag 27 maart 2011 @ 09:34:28 #119
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_94666778
quote:
1s.gif Op zondag 27 maart 2011 08:51 schreef XBL het volgende:
Heeft iemand toevallig ervaring met een dergelijke winkel in (de buurt van) Groningen?

http://www.kainstobbe.nl/
Heb daar wel eens koffie gedronken, branden zelf
Tik Tak zit in Groningen, maar die is bij mij vooral bekend van goedkope roodmerk in bravilor apparaten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † zondag 27 maart 2011 @ 12:27:46 #120
230491 Zith
pls tip
pi_94669605
quote:
1s.gif Op zondag 27 maart 2011 08:51 schreef XBL het volgende:
Ik bestel m'n koffie altijd bij Fascino, zeer fijn. Maar de verzendkosten maken het wel een duur grapje... Meestal gaat het per 2 kilo, dan merk ik wel een kwaliteitsverschil richting het einde van de tweede kilo.

Liever zou ik vers gebrande koffie gewoon in een winkel kopen. Scheelt behoorlijk in de verzendkosten en zit je niet soms een paar dagen zonder omdat je te laat bedacht dat de koffie op was ;). Heeft iemand toevallig ervaring met een dergelijke winkel in (de buurt van) Groningen?

Nog iets anders voor mensen die het niet kennen: Seattle Coffee Gear heeft een YouTube channel met heel regelmatig leuke filmpjes. Blijf je niet enkel bij qua koffie-ontwikkelingen maar het zijn ook erg vermakelijke filmpjes.
Je kan ook invriezen, dan is het wat langer houdbaar (zeg, 3-4 maanden).
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_94750070
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 maart 2011 21:03 schreef kort het volgende:
Dat stoom gebeuren in je melk spuiten. Is dat nou echt lekkerder?
:D

ik heb ook een vraag: dat gebeuren met dat bruine poeder, is dat de bedoeling of kan je net zo goed senseo gebruiken?

sorry, ik kon t niet laten. ik moet eigenlijk zeggen: welkom, je gaat hier misschien veel leren en doet jezelf een groot plezier door meer te weten te komen over koffie!
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  † In Memoriam † dinsdag 29 maart 2011 @ 12:59:22 #122
230491 Zith
pls tip
pi_94757810
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 maart 2011 21:03 schreef kort het volgende:
Dat stoom gebeuren in je melk spuiten. Is dat nou echt lekkerder?
Als je het zoals James doet is het niet lekker nee :P
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_95051299
Van de week koffie gehaald bij De Pelikaan in Zutphen, standaardkoffie filtermaling, maar wat is dat al veel lekkerder dan supermarktkoffie zeg.
Ik weet het ook niet
pi_95059221
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 maart 2011 12:59 schreef Zith het volgende:

[..]

Als je het zoals James doet is het niet lekker nee :P
Wat was dat :D Die film heeft vast veel kritiek gehad in Italië.
pi_95063140
Tja, Britten, warme dranken en melk, is nooit een goede combi ;)
pi_95211502
Over crema gesproken..

Heerlijk, die verse bonen :D
  † In Memoriam † vrijdag 8 april 2011 @ 13:05:23 #127
230491 Zith
pls tip
pi_95214294
Eigen videotje;

Ging gelijk het aanrecht in, dat wil je niet drinken :P
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_95214335
Waar kan ik voor weinig geld een koffieapparaat krijgen met echte bonen. Dus versgemalen.......
...
  † In Memoriam † vrijdag 8 april 2011 @ 13:08:38 #129
230491 Zith
pls tip
pi_95214410
filter,volautomaat,halfautomaat,etc?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_95216025
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 april 2011 13:08 schreef Zith het volgende:
filter,volautomaat,halfautomaat,etc?
Maakt me niet zoveel uit, geen filter in ieder geval.
...
  † In Memoriam † vrijdag 8 april 2011 @ 14:03:26 #131
230491 Zith
pls tip
pi_95216570
Er zit een wereld van verschil tussen een halfautomaat en een volautomaat, ik neem aan dat je een volautomaar wilt? :)
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_95216901
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 april 2011 14:03 schreef Zith het volgende:
Er zit een wereld van verschil tussen een halfautomaat en een volautomaat, ik neem aan dat je een volautomaar wilt? :)
Ja.....
...
  † In Memoriam † vrijdag 8 april 2011 @ 14:58:54 #133
230491 Zith
pls tip
pi_95218397
Klik.

Tweedehands kan je ook proberen maar volautomaten zijn minder betrouwbaar 2de hands.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_95218531
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 april 2011 14:58 schreef Zith het volgende:
Klik.

Tweedehands kan je ook proberen maar volautomaten zijn minder betrouwbaar 2de hands.
Jura is toch de topper in de volautomaat? Waarom staat die er niet bij?
  vrijdag 8 april 2011 @ 15:03:17 #135
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_95218574
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 april 2011 15:02 schreef Adames het volgende:

[..]

Jura is toch de topper in de volautomaat? Waarom staat die er niet bij?
Omdat budget.
  vrijdag 8 april 2011 @ 15:31:44 #136
130803 Gripper
Get a grip
pi_95219755
Yeehaa, vibi is weer schoon, gecheckt, ge-rubberd, kalkvrij en opgepoetst, en staat voor me klaar aan de Lijnmarkt in Utrecht. Ik ga dr snel ophalen zometeen uit mn werk, en vanavond 3 weken koffie inhalen! c_/
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  † In Memoriam † maandag 11 april 2011 @ 00:03:30 #137
230491 Zith
pls tip
pi_95327486
Zo, nieuwe espressomachine aangeschaft; de Ponte vecchio Lusso:

I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_95329922
Lijkt me een tof apparaat ^O^

Gaat je Silvia eruit? Of is het gewoon extra :P
pi_95637076
Jammer dat het op het werk allemaal snel moet gaan er niet iedereen tijd en 'goesting' heeft om dat ding schoon te maken . Ik denk dat ik via zo'n offertesysteem informatie ga aanvragen.
Als iemand hier reeds ervaring mee heeft?

Ik heb deze nu gevonden http://www.koffie-machine.be/druk-op-de-knop-koffie.. Daar kan je blijkbaar makkelijk informatie aanvragen.

Thuis heb ik een bialetti met ofwel Kimbo of bonen uit Ethiopië.
zal waarschijnlijk wel 1000 keer lekkerder smaken dan zo'n grote machine.
Moesten we allen meer tijd hebben... zouden we allemaal lekkerdere koffie drinken..

Trouwens: dat bittere: : heeft te maken met welke maaldikte je neemt, kan je met alle koffiemolens verstellen. Wanneer het water te snel/te traag door de koffie loopt krijg je te slappe op te bittere koffie! Sommige machines hebben een ingebouwde molen, mijns inziens maal je nog steeds beter zelf..

Groetjes
"You must be the change you wish to see in the world." - Mahatma Ghandi
  † In Memoriam † zondag 17 april 2011 @ 21:15:02 #140
230491 Zith
pls tip
pi_95640046
quote:
0s.gif Op maandag 11 april 2011 01:40 schreef tjoptjop het volgende:
Lijkt me een tof apparaat ^O^

Gaat je Silvia eruit? Of is het gewoon extra :P
Silvia is een beetje werkeloos nu, de espresso eruit is ontzettend mooi, geweldige tijgerstrepen, dikke crema, etc... maar het smaakt gewoon minder dan de lelijke espressi uit de PVL ;(
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † zondag 17 april 2011 @ 21:22:02 #141
230491 Zith
pls tip
pi_95640543
Arnhemmers moeten trouwen de nieuwe bar TAPE aan de hommelseweg proberen; geweldige koffiebar met geweldige jaren 60 inrichting _O_
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_95649283
Die Silvia gaat zeker niet toevallig in de verkoop?
Ik weet het ook niet
pi_95649310
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2011 21:22 schreef Zith het volgende:
Arnhemmers moeten trouwen de nieuwe bar TAPE aan de hommelseweg proberen; geweldige koffiebar met geweldige jaren 60 inrichting _O_
Beter dan Babo en die andere goeie zaak waarvan ik de naam steeds vergeet?
Ik weet het ook niet
  maandag 18 april 2011 @ 00:39:21 #144
267109 cactusbloem
vandaag niet prikkelbaar
pi_95651489
Zaterdag bij Babo geweest voor de cappuccino, volgende keer toch de hommelse weg maar eens inlopen, kreeg de tip ook al van een ander :)
"Ik ben niet intelligent genoeg om depressief te zijn. Ik begrijp dat soort problemen niet."
  † In Memoriam † maandag 18 april 2011 @ 08:53:52 #145
230491 Zith
pls tip
pi_95655193
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2011 23:39 schreef Dunckie het volgende:

[..]

Beter dan Babo en die andere goeie zaak waarvan ik de naam steeds vergeet?
Babo vind ik qua espresso's niet super bijzonder (al doen ze wel alles goed), hun cappuccoino's zijn wel leuk. Die andere is zeker 'lets coffee' met die mooie faema (?).

Mja, een echte waardeoordeel kan ik niet maken, qua originaliteit is TAPE gewoon echt gaaf; een jaren 60 NL-retro inrichting (meubels, behang). 2 mazzers met 2 single origins, maar de espressomachine zelf is een nietszeggende oude pavoni. Maar de espressi die eruit komen zijn echt crema bommen :o
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † maandag 18 april 2011 @ 08:54:16 #146
230491 Zith
pls tip
pi_95655202
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2011 23:39 schreef Dunckie het volgende:
Die Silvia gaat zeker niet toevallig in de verkoop?
Nog niet iig, eerst even kijken hoe goed de PVL gaat :)
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_95743284
heb sinds een paar dagen de indonesia lintong van fascino in de maler, even wat ervaringen.
allereerst is de maalgraad moeilijk te vinden, misschien omdat hij een maand oud is in gesealde zak, maar toch. bij grove maling loopt ie snel door maar wordt het een redelijk mooie espresso met veel crema, fijner is de doorloop prima maar komt er teveel gruis in en weinig crema. gek dit.
de smaak: zacht, slagroom, mild, aromatisch. tintje fris. conclusie: moeilijk te zetten (in mijn geval dan he), lekker maar niet heel uitgesproken.
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  dinsdag 26 april 2011 @ 20:48:57 #148
97745 Thorical
finding a way
pi_96013056
Ik lees nou een tijdje mee en wil graag het beste uit mijn apparatuur.
Maar heb ik wel eens een echt goede espresso gedronken waaraan ik me kan spiegelen ? . Volgens mij niet.
Dus een vraagje waar in Amsterdam de beste espresso, een die ik als norm kan stellen.
Het meeste wat ik tot nu toe gedronken heb is prut ern lijkt niet eens op wat ik zelf maak.

[ Bericht 2% gewijzigd door Thorical op 26-04-2011 20:55:01 ]
pi_96023320
quote:
0s.gif Op maandag 18 april 2011 08:54 schreef Zith het volgende:

[..]

Nog niet iig, eerst even kijken hoe goed de PVL gaat :)
Krijg je het een beetje consistent? Ik heb ooit een Pavoni lever machine gehad, maar het lukte me toch niet echt om consequent een goede espresso te zetten.
  † In Memoriam † dinsdag 26 april 2011 @ 23:58:50 #150
230491 Zith
pls tip
pi_96025618
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 23:16 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Krijg je het een beetje consistent? Ik heb ooit een Pavoni lever machine gehad, maar het lukte me toch niet echt om consequent een goede espresso te zetten.
Dat wel, de PVL doet niet aan overhitten (kan hem makkelijk 5 uur aan laten) en met de veerhevel is er altijd dezelfde druk. Ik vind de kleinere bakjes die je ermee zet wat lastig, maar heb een extra filterset gekocht (is onderweg) zodat ik gewoon 2x een dubbele kan zetten met 2 verschillende filters.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_96046917
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 20:48 schreef Thorical het volgende:
Ik lees nou een tijdje mee en wil graag het beste uit mijn apparatuur.
Maar heb ik wel eens een echt goede espresso gedronken waaraan ik me kan spiegelen ? . Volgens mij niet.
Dus een vraagje waar in Amsterdam de beste espresso, een die ik als norm kan stellen.
Het meeste wat ik tot nu toe gedronken heb is prut ern lijkt niet eens op wat ik zelf maak.
laatst bij n zaakje bij de 9 straatjes (of weet ik hoe dat gebied heet), beans nogwat, erg lekkere espresso en cappu gehad daar!
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  Redactie Frontpage donderdag 28 april 2011 @ 13:19:44 #152
4530 crew  Crazy Harry
pi_96086763
Mijn pa, die bij Philips heeft gewerkt wist mij afgelopen weekend te vertellen dat Philips als regel stelt dat het water in een koffieapparaat minstens tot 96 graden opgewarmd moet worden.
Is dat een goede temperatuur?
Mij lijkt het te weinig aangezien het water tijdens het naar de koffie lopen nog af zal koelen.

Intussen flink aan het verkennen voor een burr grinder die in mijn budget ligt (dat niet hoog is).
Ik heb deze op het oog:

http://www.amazon.com/Bod(...)id=1303989359&sr=8-1

De reviews zijn behoorlijk goed maar ik heb m in dit topic nog niet voorbij zien komen (al heb ik niet alle voorgaande edities gelezen...)
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
pi_96088251
quote:
0s.gif Op donderdag 28 april 2011 13:19 schreef Crazy Harry het volgende:
Mijn pa, die bij Philips heeft gewerkt wist mij afgelopen weekend te vertellen dat Philips als regel stelt dat het water in een koffieapparaat minstens tot 96 graden opgewarmd moet worden.
Is dat een goede temperatuur?
Mij lijkt het te weinig aangezien het water tijdens het naar de koffie lopen nog af zal koelen.

Intussen flink aan het verkennen voor een burr grinder die in mijn budget ligt (dat niet hoog is).
Ik heb deze op het oog:
[ afbeelding ]
http://www.amazon.com/Bod(...)id=1303989359&sr=8-1

De reviews zijn behoorlijk goed maar ik heb m in dit topic nog niet voorbij zien komen (al heb ik niet alle voorgaande edities gelezen...)
Hoe hoog zou de temperatuur dan moeten zijn volgens jou?
  Redactie Frontpage donderdag 28 april 2011 @ 14:51:38 #154
4530 crew  Crazy Harry
pi_96090132
Ik dacht eerder ergens (waar weet ik niet meer, maar ongetwijfeld dit topic of via een van de links in de OP) gelezen te hebben dat 96-98 graden de ideale temperatuur zou zijn. Dat haalt Philips dan dus nooit als ze al met 96 graden beginnen...
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  † In Memoriam † donderdag 28 april 2011 @ 17:46:56 #155
230491 Zith
pls tip
pi_96097138
contact met koffie moet rond de (maar mag zo'n 2 graden verschillen) 94 graden zijn. Afhankelijk van de boon kan je naar 92 of 96 gaan (of alles ertussen).
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † donderdag 28 april 2011 @ 17:47:35 #156
230491 Zith
pls tip
pi_96097163
quote:
0s.gif Op donderdag 28 april 2011 13:19 schreef Crazy Harry het volgende:

Intussen flink aan het verkennen voor een burr grinder die in mijn budget ligt (dat niet hoog is).
Ik heb deze op het oog:
[ afbeelding ]
http://www.amazon.com/Bod(...)id=1303989359&sr=8-1

De reviews zijn behoorlijk goed maar ik heb m in dit topic nog niet voorbij zien komen (al heb ik niet alle voorgaande edities gelezen...)
Waarvoor? Filter/mokka/espresso/etc?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Redactie Frontpage donderdag 28 april 2011 @ 18:47:23 #157
4530 crew  Crazy Harry
pi_96099470
Ah ok, nou ja, die 94 graden wordt dan misschien wel gehaald.

Het gaat bij de koffiemolen om een doodgewoon snelfilterapparaat maar wil waarschijnlijk wel gaan experimenteren met andere zetmethodes.
Een espressoapparaat zal daar niet tussen zitten omdat dat teveel ruimte in neemt.
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  zaterdag 30 april 2011 @ 18:21:24 #158
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_96180131
Misschien dat het vloeken in de kerk is, maar wat is jullie ervaring met het opkloppen van melk in een pannetje? Ik kan namelijk wel espresso maken (ik zal maar niet vertellen hoe :+) maar ik twijfel tussen het aanschaffen van een melkopschuimer of in een pannetje. Ik wil namelijk gaan oefenen met het maken van latte art :P

Ik had de Krups XL 2000 op het oog, maar de verkoper wist mij vandaag te vertellen dat hij het zo goed deed dat je de schuim met een lepel eruit moest halen :? Dat is nu net niet mijn bedoeling :D Heeft één van jullie die toevallig? (of een andere melkopschuimer?)
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
  zaterdag 30 april 2011 @ 18:30:05 #159
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_96180361
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2011 18:21 schreef Maraca het volgende:
Misschien dat het vloeken in de kerk is, maar wat is jullie ervaring met het opkloppen van melk in een pannetje? Ik kan namelijk wel espresso maken (ik zal maar niet vertellen hoe :+) maar ik twijfel tussen het aanschaffen van een melkopschuimer of in een pannetje. Ik wil namelijk gaan oefenen met het maken van latte art :P

Ik had de Krups XL 2000 op het oog, maar de verkoper wist mij vandaag te vertellen dat hij het zo goed deed dat je de schuim met een lepel eruit moest halen :? Dat is nu net niet mijn bedoeling :D Heeft één van jullie die toevallig? (of een andere melkopschuimer?)
Ik zie mijn moeder nog kloppen in een steelpannetje met 2 vorken..
Maak dan melk warm in een pannetje en dan zo een melkschuimer
Dat werkt goed. Maar latte art, das een kunst op zich.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 30 april 2011 @ 18:32:18 #160
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_96180409
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2011 18:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik zie mijn moeder nog kloppen in een steelpannetje met 2 vorken..
Maak dan melk warm in een pannetje en dan zo een melkschuimer
[ afbeelding ] Dat werkt goed. Maar latte art, das een kunst op zich.
Ah, dat is ook nog erg handig :) Bedankt voor de tip.
En Latte Art is zeker een kunst op zich. Op die filmpjes lijkt het zo makkelijk.. een beetje bewegen met je pols en tadaa.. :+ Verwacht ook niet dat ik het snel onder de knie krijg.. :P
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
  † In Memoriam † zaterdag 30 april 2011 @ 18:36:26 #161
230491 Zith
pls tip
pi_96180500
Lijkt me niet dat je latte-artbaar melk kan krijgen ermee.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zaterdag 30 april 2011 @ 18:37:43 #162
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_96180519
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2011 18:36 schreef Zith het volgende:
Lijkt me niet dat je latte-artbaar melk kan krijgen ermee.
Via zo'n pannetje icm een handmatige melkopschuimer of met een elektrische? Of allebei want dan moet ik even doorsparen :')
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
  † In Memoriam † zaterdag 30 april 2011 @ 18:39:17 #163
230491 Zith
pls tip
pi_96180551
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2011 18:37 schreef Maraca het volgende:

[..]

Via zo'n pannetje icm een handmatige melkopschuimer of met een elektrische? Of allebei want dan moet ik even doorsparen :')
Met geen van beide :) Die electrische maakt redelijke lobbige melk, maar dat heb je niet echt nodig voor latte art.

Als je voor het schenken gaat iig, die latte art met chocoladesaus is makkelijk, snel en kanprima (moet prima kunnen) met zulke melk.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zaterdag 30 april 2011 @ 18:45:36 #164
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_96180658
Het was ook te mooi om waar te zijn :') Dan hoef ik zeker ook niet aan te komen met een Delonghi espresso machine? :P Had de EC155 versie namelijk op het oog voor het geval dat..

Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
  zaterdag 7 mei 2011 @ 11:45:59 #165
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_96468610
Ik wil mijn Solis Scala maler en Mokatje set een upgrade geven, maar wat is wijsheid?

Gelijk een nieuwe halfautomaat kopen? Of martkplaats? En hoe kan je bij deze laatste optie als 'leek' zien dat eea nog goed in orde is qua werking?
Godfather Bodybuilding topic reeks
pi_96523310
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 mei 2011 11:45 schreef Mr.J het volgende:
Ik wil mijn Solis Scala maler en Mokatje set een upgrade geven, maar wat is wijsheid?

Gelijk een nieuwe halfautomaat kopen? Of martkplaats? En hoe kan je bij deze laatste optie als 'leek' zien dat eea nog goed in orde is qua werking?
Probeer een Rancilio Miss Silvia te krijgen. Deze is van zo'n oerdegelijke kwaliteit dat er weinig "echt" kapot aan kan gaan. Mocht er iets stuk zijn dan is dit relatief makkelijk te vervangen. Kwaliteit van Rancilio is oerdegelijk.
pi_96524153
Of een Quickmill 820, haast nog degelijker.
Ik weet het ook niet
  † In Memoriam † zondag 8 mei 2011 @ 22:13:31 #168
230491 Zith
pls tip
pi_96525413
quote:
0s.gif Op zondag 8 mei 2011 21:55 schreef Dunckie het volgende:
Of een Quickmill 820, haast nog degelijker.
Ik zou de Silvia toch nog iets boven de 820 zetten. 820 heeft veel meer kunstof, 'stoomhelper', een thermoblok - filterdrager is ook geen standaard e61 formaat waardoor je veel e61 artikelen misloopt.

Zie bijv. ook http://www.koffiepraat.nl/forum/viewtopic.php?f=12&t=1140

Silvia is puur RVS en koper, praktisch alle onderdelen zijn 'standaard' waardoor ze overal te koop zijn. Ook omdat het erg populair is zul je op de gebruikelijke fora veel meer kunnen lezen en vragen.

[ Bericht 4% gewijzigd door Zith op 08-05-2011 22:21:33 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  maandag 9 mei 2011 @ 00:01:06 #169
267109 cactusbloem
vandaag niet prikkelbaar
pi_96531322
Vrijdag Tape getest, wat een super gaaf interieur en cappuccino mag er zeker zijn! Zaterdag weer Babo :) Wat een leuke stad blijft Arnhem :D
"Ik ben niet intelligent genoeg om depressief te zijn. Ik begrijp dat soort problemen niet."
  maandag 9 mei 2011 @ 00:14:08 #170
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_96531797
quote:
0s.gif Op zondag 8 mei 2011 21:43 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Probeer een Rancilio Miss Silvia te krijgen. Deze is van zo'n oerdegelijke kwaliteit dat er weinig "echt" kapot aan kan gaan. Mocht er iets stuk zijn dan is dit relatief makkelijk te vervangen. Kwaliteit van Rancilio is oerdegelijk.
quote:
0s.gif Op zondag 8 mei 2011 22:13 schreef Zith het volgende:

[..]

Ik zou de Silvia toch nog iets boven de 820 zetten. 820 heeft veel meer kunstof, 'stoomhelper', een thermoblok - filterdrager is ook geen standaard e61 formaat waardoor je veel e61 artikelen misloopt.

Zie bijv. ook http://www.koffiepraat.nl/forum/viewtopic.php?f=12&t=1140

Silvia is puur RVS en koper, praktisch alle onderdelen zijn 'standaard' waardoor ze overal te koop zijn. Ook omdat het erg populair is zul je op de gebruikelijke fora veel meer kunnen lezen en vragen.
Thanks heren. Maar een 2e hands Silvia, waar zou je dan op moeten letten?
Godfather Bodybuilding topic reeks
  † In Memoriam † maandag 9 mei 2011 @ 08:43:50 #171
230491 Zith
pls tip
pi_96535417
quote:
0s.gif Op maandag 9 mei 2011 00:14 schreef Mr.J het volgende:

[..]

[..]

Thanks heren. Maar een 2e hands Silvia, waar zou je dan op moeten letten?
Vraag de eigenaar of hij het onderhouden heeft, hij zegt waarschijnlijk ja, vraag hem dan wat precies. Als hij blindfilteren en ontkalken noemt heb je al veel kans dat de machine in goede staat is. Andere dingen die hij noemt (nieuwe O-ring, servicebeurt, enz. is mooi meegenomen).

Je hebt 90% kans dat deze man/vrouw niet weet hoe je lekkere espresso zet dus of je testbakje lekker is moet je negeren.

Te controleren:
-Mooie buitenkant :)
-er komt zo'n 140 ml water uit de machine in 10 seconden (dan is je pomp nog goed),
-het water moet goed heet zijn; als de machine op temp. is, dan moet er net nadat het warmingslampje uitgaat half-kokend water uit komen.
-Het moet onafgebroken kunnen stomen (voor, zeg maar, 1 minuut voluit).

Maar ik zit al 2 jaar met een 2de hands silvia uit 2001, de vorige eigenaar deed hem eens per 2 jaar naar een servicecentrum, is blijkbaar ook goed genoeg want de mijne werkt nog prima. Je kan het onderhoud ook prima zelf doen (en voor 5% van de kosten); elke week of 2 weken blindfilteren met Cafiza, elke 3 maanden ontkalken met Dezcal, en om de 2 jaar een nieuwe rubberen ring in de zetgroep. Als dan uiteindelijk de pomp of thermometer (2 zwakste schakels) het begeven kosten ze nieuw <25 EUR) - die van mij doen het al 10 jaar dus ze gaan gewoon lang mee :P
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  maandag 9 mei 2011 @ 11:56:50 #172
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_96540287
Thanks again Zith. :)

Wat vind jij een schappelijke prijs voor een 2e hands Silvia?
Godfather Bodybuilding topic reeks
  † In Memoriam † maandag 9 mei 2011 @ 12:11:34 #173
230491 Zith
pls tip
pi_96540839
hangt van leeftijd af, tussen de 200 en 300.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_96552751
Okay, jullie zijn de koffie-experts, en ik vroeg me af hoe jullie onderstaande machine 'ranken' qua kwaliteit koffie:



Die hebben mn ouders namelijk, ben wel benieuwd hoe matig of niet dat is... Iemand?
Demain, on roule
pi_96552892
quote:
0s.gif Op maandag 9 mei 2011 16:50 schreef Mykonos het volgende:
Okay, jullie zijn de koffie-experts, en ik vroeg me af hoe jullie onderstaande machine 'ranken' qua kwaliteit koffie:

[ afbeelding ]

Die hebben mn ouders namelijk, ben wel benieuwd hoe matig of niet dat is... Iemand?
het is een saeco, dus slecht zal ie niet zijn. maar verder ken ik deze niet, dus ik kan er geen uitspraak over doen.
pi_96553572
quote:
0s.gif Op maandag 9 mei 2011 16:50 schreef Mykonos het volgende:
Okay, jullie zijn de koffie-experts, en ik vroeg me af hoe jullie onderstaande machine 'ranken' qua kwaliteit koffie:

[ afbeelding ]

Die hebben mn ouders namelijk, ben wel benieuwd hoe matig of niet dat is... Iemand?
Als je ouders em heben kun de kwaliteit toch zelf wel beoordelen? Mijn mening, koffie is ok, technisch is het een crappy apparaat (althans, deze modellen van een paar jaar terug)
pi_96554800
quote:
0s.gif Op maandag 9 mei 2011 17:08 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Als je ouders em heben kun de kwaliteit toch zelf wel beoordelen? Mijn mening, koffie is ok, technisch is het een crappy apparaat (althans, deze modellen van een paar jaar terug)
Klopt, vind het zelf ook prima koffie, maar vroeg me af wat jullie met al die veel duurdere ( en dus waarschijnlijk betere) apparatuur ervan vonden.

En technich is het idd zooi, de vorige is regelmatig ter reparatie weggeweest, dit is ook al de tweede die we hebben, die houdt het tot nu toe goed vol..
Demain, on roule
pi_96555231
quote:
0s.gif Op maandag 9 mei 2011 17:33 schreef Mykonos het volgende:

[..]

Klopt, vind het zelf ook prima koffie, maar vroeg me af wat jullie met al die veel duurdere ( en dus waarschijnlijk betere) apparatuur ervan vonden.

En technich is het idd zooi, de vorige is regelmatig ter reparatie weggeweest, dit is ook al de tweede die we hebben, die houdt het tot nu toe goed vol..
En dat schoonmaakregime van 1x per week :')
  maandag 9 mei 2011 @ 18:23:39 #179
97745 Thorical
finding a way
pi_96557012
Dat vind ik nou zo raar. Geef je best veel geld uit aan een espresso machine, moet ie regelmatig ter reparatie.
Ik heb zo'n ding uit het jaar kruik en die doet het altijd.
pi_96557848
quote:
0s.gif Op maandag 9 mei 2011 18:23 schreef Thorical het volgende:
Dat vind ik nou zo raar. Geef je best veel geld uit aan een espresso machine, moet ie regelmatig ter reparatie.
Ik heb zo'n ding uit het jaar kruik en die doet het altijd.
[ afbeelding ]
Tja, complexe techniek (het moet natuurlijk vooral niet moeilijk te bedienen zijn en vooral gemak in gebruik, en dus ook nog eens snel en goedkoop), slecht ontwerp en crappy materialen. Qua prijs zijn die Saeco's toch echt niet duur te noemen (300-400 ofzo toch?)

Ik heb een Vibiemme Domobar, en dat is gewoon een simpele degelijke machine ipv wat printplaatjes, tandwieltjes, spuitgegoten plastic e.d.
  maandag 9 mei 2011 @ 18:43:18 #181
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_96557988
Heb een ECM Technika, nooit problemen mee.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_96558146
Iemand een idee hoe je de leeftijd van een Domobar kan bepalen?
pi_96559425
quote:
0s.gif Op maandag 9 mei 2011 18:23 schreef Thorical het volgende:
Dat vind ik nou zo raar. Geef je best veel geld uit aan een espresso machine, moet ie regelmatig ter reparatie.
Ik heb zo'n ding uit het jaar kruik en die doet het altijd.
[ afbeelding ]
Omdat ik opzoek was naar een typeplaatje van de Vibiemme van me (niet kunnen vinden) heb ik even het afdekplaatje erafgeschroefd en zie het binnenwerk.



Wel binnenkort maar eens servicen (die slangetjes zijn ranzig geel, ik vraag me ueberhaupt af wanneer de laatste service was)

Overigens heb ik het idee dat ie uit de jaren 80 moet komen. Ook getuige de gebruiksaanwijzing die er best pre WP5.1 uitziet :D



Zie daarin ook mooi het verschil met moderne apparaten. Waar je tegenwoordig speciale ontkalkingstabletten (a 20 eur per pakje) hebt en speciaal ontworpen borsteltjes hebben ze het hier gewoon over 'zuur' en een oude tandenborstel _O_
  dinsdag 10 mei 2011 @ 00:41:29 #184
8369 speknek
Another day another slay
pi_96581226
Kut, ik wou ook een Saeco kopen, maar hoor toch wel veel verhalen over dat ie stuk kan gaan. Toch maar 200 euro meer neerleggen voor een Jura, of gaan die net zo vaak stuk?
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_96581371
M'n ouders hebben nu een jaar of 7 een Jura en die is nooit stuk gegaan, behoeft ook niet zo'n uitgebreid frequent reinigingsritueel als die Odea dingen.
  † In Memoriam † dinsdag 10 mei 2011 @ 08:19:58 #186
230491 Zith
pls tip
pi_96584228
Dit gaat toch niet de volautomaattopic worden he ;(
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † dinsdag 10 mei 2011 @ 08:21:16 #187
230491 Zith
pls tip
pi_96584242
Shit in de OP staat dat volautomaatusers van harte welkom zijn :(
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  dinsdag 10 mei 2011 @ 09:30:56 #188
8369 speknek
Another day another slay
pi_96585630
Wat is er eigenlijk slechter aan? Versgemalen lijkt me in ieder geval beter dan poeder uit een pak toch? Of is het omdat je het niet aan kan stampen?
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_96585875
In een halfautomaat (of handmatige machine) + molen heb je veel meer controle over je shot, waardoor je een mooi 25-30 seconden shot op exact de juiste temperatuur kunt maken. Met een volautomaat haal je gewoon niet hetzelfde resultaat.
  † In Memoriam † dinsdag 10 mei 2011 @ 11:24:34 #190
230491 Zith
pls tip
pi_96589751
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 mei 2011 09:30 schreef speknek het volgende:
Wat is er eigenlijk slechter aan? Versgemalen lijkt me in ieder geval beter dan poeder uit een pak toch? Of is het omdat je het niet aan kan stampen?
Op een aantal punten;

Voor die 300 EUR krijg je inferieure materialen: er moet namelijk een groot deel van het budget naar het automatiseringsmachaniek/computer. Goede espresso koffiemolens zelf kosten nieuw al tussen de 300-1100 EUR -1, 2- (koffiemolens hebben trouwens meer invloed op de koffie dan de espressomachines zelf - 1, 2).

In een superautomaat zul je standaard een slechte koffiemolen vinden, die ook nog eens slecht af te stellen is, veel plastic, goedkope leidingen en thermoblok verwarming - en erg moeilijk schoon te houden..

Verder heb je zelf bijna niets in de hand, Elke stap in het koffiezetten bevat vele technieken (voor de 'perfectionisten', de pareto principe is hier toepasbaar, 20% verbetering kost 80% van het werk).

• Koffiedosering op de 0.1 gram meten (en elke soort koffieboon heeft een andere dosering nodig voor optimaal).

• Koffiemaling op de micrometers verschil afstellen (1) (hangt weer per boon/branding af)

• Koffiemaling juist in de filter stoppen (1) en juist aanstampen (zijn vele technieken voor, 2, youtube staat vol van filmpjes van mensen die De Beste Tamp Techniek hebben gevonden)

• Cooling flush, 1, of heating flush voro de juiste temperatuur (hangt weer per boon/branding af), of PIDs die op 0.1 celcius af te stellen zijn.

• Zetten: wanneer stop je de machine? Als hij gaat blonderen! -1- Dat kunnen volautomaten niet zien :)

• En dan de melk, hoe het uit 99% van de volautomaten komt die automatisch melk stomen: 1, 2, hoe het 'moet': 3, 4... en dat kost je gewoon huren oefening om dat zo goed te krjigen, dat kunnen machines niet automatisch.

---

Maar er zitten ook gewoon veel voordelen aan volautomaten; makkelijk, consistent, en zo goed als 95% van de horeca espresso die men serveert in nederland.

Zie hier meer discussies:

http://www.home-barista.c(...)c-vs-semi-t1528.html

http://www.home-barista.c(...)ice-t5287.html#57537

http://www.home-barista.c(...)y-parents-t4928.html

Dat gezegd hebbende begrijp ik ook dat het al gauw gaat lijken op die audiofielen die gouden-headsets aanbevelen omdat normale niet goed zijn. :@

Koffie... een leuke hobby die alle kanten op gaat (perfect zetten, espresso, filter, cappuccino, latte, malen, branden, proeven, experimenteren, 60 jaar oude koffiemolens opknappen, lezen, kijken, :P )
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  woensdag 11 mei 2011 @ 05:30:21 #191
20330 knuppelhout
ouwe dibbes
pi_96635250
ik zit nu op hawaii... iemand ervaring met Kula koffiebonen? heb n zakkie meegenomen, maar de koffie die ze hier zetten is slap en waterig dus heb m nog niet kunnen proeven. als het echt goed spul zou zijn neem ik meer mee.
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  † In Memoriam † woensdag 11 mei 2011 @ 08:06:15 #192
230491 Zith
pls tip
pi_96635911
quote:
0s.gif Op woensdag 11 mei 2011 05:30 schreef knuppelhout het volgende:
ik zit nu op hawaii... iemand ervaring met Kula koffiebonen? heb n zakkie meegenomen, maar de koffie die ze hier zetten is slap en waterig dus heb m nog niet kunnen proeven. als het echt goed spul zou zijn neem ik meer mee.
Staat als erg goed bekend. Verkoopt hier iig voor zo'n 40 EUR p/kilo.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 11 mei 2011 @ 08:22:08 #193
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_96636102
Handmatig hier hoor *O*

Gaan binnenkort over op een Vibiemme Domobar :9
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
  † In Memoriam † woensdag 11 mei 2011 @ 08:23:11 #194
230491 Zith
pls tip
pi_96636122
quote:
6s.gif Op woensdag 11 mei 2011 08:22 schreef Dark_Angelus het volgende:
Handmatig hier hoor *O*

Gaan binnenkort over op een Vibiemme Domobar :9
Waar doe je het handmatig mee? :)
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 11 mei 2011 @ 08:24:22 #195
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_96636141
quote:
0s.gif Op woensdag 11 mei 2011 08:23 schreef Zith het volgende:

[..]

Waar doe je het handmatig mee? :)
Nu met een Magister :Y
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
pi_96683208
quote:
0s.gif Op woensdag 11 mei 2011 08:06 schreef Zith het volgende:

[..]

Staat als erg goed bekend. Verkoopt hier iig voor zo'n 40 EUR p/kilo.
Ik bedoelde kona koffie, maar ongelooflijk wat voor slappe zooi ze hier voor koffie verkopen :)
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  † In Memoriam † donderdag 12 mei 2011 @ 10:52:02 #197
230491 Zith
pls tip
pi_96688892
quote:
0s.gif Op donderdag 12 mei 2011 02:10 schreef knuppelhout het volgende:

[..]

Ik bedoelde kona koffie, maar ongelooflijk wat voor slappe zooi ze hier voor koffie verkopen :)
http://www.home-barista.c(...)resh-kona-t4027.html
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  donderdag 12 mei 2011 @ 11:15:22 #198
8369 speknek
Another day another slay
pi_96689888
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 mei 2011 11:24 schreef Zith het volgende:
Dat gezegd hebbende begrijp ik ook dat het al gauw gaat lijken op die audiofielen die gouden-headsets aanbevelen omdat normale niet goed zijn. :@
Toen ik het las vond ik dat het inderdaad een reden voor me was om voor een halfautomaat te gaan. Daarna bedacht ik me 'ja dag, ik ga echt niet als ik 's ochtends m'n bammetjes aan het smeren ben de koffie op 0.1 gram uitmeten en tot de milliseconde bijhouden hoe lang het water er doorheen stroomt' :').
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_96978125
http://www.douweegbertsen(...)Emeer&productid=2680

Mooie aanbieding bij DE, de Quickmill 820 met 150 (!) euro korting. Ben ik er eindelijk uit qua bonenmaler, brengt dit me weer aan het twijfelen over de machine die er bij moet komen, Silvia of Quickmill.

pfffff. Tiswat, dat koffiecircus.
Ik weet het ook niet
  woensdag 18 mei 2011 @ 09:46:46 #200
130803 Gripper
Get a grip
pi_96978736
Kijk aan, ook eens goed nieuws over koffie (naast al dat gezever over cholesterol enzo)
Koffieleut krijgt minder vaak prostaatkanker

Ik werk thuis vandaag, wat een verademing om je eigen koffie te kunnen drinken inplaatsvan kantoorprut c_/
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  donderdag 19 mei 2011 @ 18:44:12 #201
97745 Thorical
finding a way
pi_97041002
Ik houd van kleine ambachtelijke winkeltjes en daarom heb ik vandaag maar weer wat bonen gekocht bij Kaffa.
Ze verkopen er alleen Ethiopische koffie voor een redelijke prijs en zeker kwaliteit geen melanges wel ook groene, single origine bonen.
Ze zitten in de Czaar Peterstraat Amsterdam en hun website is, www.kaffakoffie.com
  zaterdag 21 mei 2011 @ 14:52:51 #202
110933 F4T4L_3RR0R
R.I.P. webicon ;(
pi_97118024
Iemand een idee waar ik een kleine hoeveelheid koffie kan bestellen voor een mokka potje?

Ik kan de deur niet uit omdat ik mijn enkel heb gebroken en heb al twee weken geen koffie meer op... Het enige alternatief in huis is Senseo, maar dat vind ik niet te drinken...

Ik weet dat Illy van die blikjes verkoopt, maar bij de AH hebben ze alleen maling voor espressomachines.
Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
  zaterdag 21 mei 2011 @ 14:53:52 #203
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_97118069
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 14:52 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Iemand een idee waar ik een kleine hoeveelheid koffie kan bestellen voor een mokka potje?

Ik kan de deur niet uit omdat ik mijn enkel heb gebroken en heb al twee weken geen koffie meer op... Het enige alternatief in huis is Senseo, maar dat vind ik niet te drinken...

Ik weet dat Illy van die blikjes verkoopt, maar bij de AH hebben ze alleen maling voor espressomachines.
waar koop je het normaal gesproken?
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  zaterdag 21 mei 2011 @ 14:58:49 #204
110933 F4T4L_3RR0R
R.I.P. webicon ;(
pi_97118219
Normaal haal ik het bij Simon Lévelt, maar die zit niet echt in de buurt. Ik kan wel iemand op pad sturen naar de AH (zit om de hoek), maar ben dus ook benieuwd of de normale espressomaling van Illy bruikbaar is voor een Bialetti potje.
Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
  zaterdag 21 mei 2011 @ 14:59:46 #205
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_97118259
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 14:58 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Normaal haal ik het bij Simon Lévelt, maar die zit niet echt in de buurt. Ik kan wel iemand op pad sturen naar de AH (zit om de hoek), maar ben dus ook benieuwd of de normale espressomaling van Illy bruikbaar is voor een Bialetti potje.
waar woon je?
niemand in je omgeving die ff wil gaan?
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  zaterdag 21 mei 2011 @ 15:02:35 #206
110933 F4T4L_3RR0R
R.I.P. webicon ;(
pi_97118347
Ik woon in Vianen en Simon Lévelt zit in Utrecht. Normaal ga ik er eens in de twee weken met de bus naartoe met een winkelkaartje (lekker goedkoop).

Zit niet echt iemand in de buurt en is lastig te bereiken met de auto.

Zit er ook aan te denken om een Nespresso Pixie te bestellen, dat is ook goed te doen!
Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
  zaterdag 21 mei 2011 @ 16:01:12 #207
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97119996
Is deze al langsgekomen?
Vreselijk moeilijk doen vind ik dit
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 21 mei 2011 @ 16:02:03 #208
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97120019
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 15:02 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Ik woon in Vianen en Simon Lévelt zit in Utrecht. Normaal ga ik er eens in de twee weken met de bus naartoe met een winkelkaartje (lekker goedkoop).

Zit niet echt iemand in de buurt en is lastig te bereiken met de auto.

Zit er ook aan te denken om een Nespresso Pixie te bestellen, dat is ook goed te doen!
Waarom koop je niet gewoon online en laat het thuisbezorgen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 21 mei 2011 @ 16:05:37 #209
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97120155
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 14:58 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Normaal haal ik het bij Simon Lévelt, maar die zit niet echt in de buurt. Ik kan wel iemand op pad sturen naar de AH (zit om de hoek), maar ben dus ook benieuwd of de normale espressomaling van Illy bruikbaar is voor een Bialetti potje.
Ja, doe ik ook als ik hem gebruik in een vakantiehuisje in Italie. Illy of Lavazza, Lavazza Arabica vind ik eigenlijk lekkerder
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 21 mei 2011 @ 16:09:05 #210
97745 Thorical
finding a way
pi_97120308
Gewoon de Illy koffie kopen alles beter dan Senseo.
Volgens mij doet iedereen standaard gemalen espresso koffie in z'n moccapotje
pi_97351889
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2011 14:52 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Iemand een idee waar ik een kleine hoeveelheid koffie kan bestellen voor een mokka potje?

Ik kan de deur niet uit omdat ik mijn enkel heb gebroken en heb al twee weken geen koffie meer op... Het enige alternatief in huis is Senseo, maar dat vind ik niet te drinken...

Ik weet dat Illy van die blikjes verkoopt, maar bij de AH hebben ze alleen maling voor espressomachines.
Je kan via Square Mile Coffee zakjes met (heerlijke!!) koffie bestellen: http://shop.squaremilecoffee.com/

Ik ben er toevallig van 't weekend bij Square Mile Coffee langs geweest in London voor een dagje koffie proeven samen met mijn collega's. We zijn onder andere ook naar de wat bekendere espresso bars geweest in London waaronder Kaffeine, Milkbar, Flat White, Notes en Nude Espresso. Veel genoten, heerlijke koffies en fantastische latte art. Een aantal van deze bars gebruiken voornamelijk de bonen van Square Mile!
.mwep
  † In Memoriam † donderdag 26 mei 2011 @ 20:09:57 #212
230491 Zith
pls tip
pi_97352525
Mja, als je verse bonen wilt ga dan maar gewoon naar een nederlandse brander; Fascino Coffee of Gebrand.nl (of kijk in de openingspost of de tweede post in deze topic).

Maaruh, Square Mile is inderdaad top ja.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_97356387
Ik vind de guatemala snelfiltermaling van Perla goed te doen. gelukkig heb ik inmiddels een machine waar ik gewoon single origin bonen indoe, maar die guatemala gaat ook prima in een pruttelaartje..
Whatever...
  donderdag 26 mei 2011 @ 22:49:36 #214
11043 TheFrankey
Ja. Dat zeg jij wel....
pi_97362277
Vast vloeken in de kerk hier maar ik heb vanavond een jura c9 gekocht. Moet hem nog tunen maar de eerste resultaten zijn bevredigend. Ik drink americano mijn vriendin cappuccino
Boef!
  vrijdag 27 mei 2011 @ 06:49:18 #215
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97370249
Zit aan een bakje Espresso van Arabica van de Pelikaan, heerlijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 27 mei 2011 @ 06:52:00 #216
103111 Its-Jojo-4you
gone fishin'
pi_97370260
quote:
1s.gif Op donderdag 26 mei 2011 22:49 schreef TheFrankey het volgende:
Vast vloeken in de kerk hier maar ik heb vanavond een jura c9 gekocht. Moet hem nog tunen maar de eerste resultaten zijn bevredigend. Ik drink americano mijn vriendin cappuccino
waarom? Mooie machine en goede koffie (mits goede bonen) :)
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  † In Memoriam † vrijdag 27 mei 2011 @ 08:19:44 #217
230491 Zith
pls tip
pi_97370775
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 mei 2011 06:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Zit aan een bakje Espresso van Arabica van de Pelikaan, heerlijk
Ze kijken me altijd zo boos aan als ik rauwe bonen koop daar, ze kenne de prijzen van de bonen ook vaak niet - vragen ze mij; wat kost die brazilie precies? :') :P
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_97373324
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 mei 2011 08:19 schreef Zith het volgende:

[..]

Ze kijken me altijd zo boos aan als ik rauwe bonen koop daar, ze kenne de prijzen van de bonen ook vaak niet - vragen ze mij; wat kost die brazilie precies? :') :P
Maarre..die Lusso, hoe bevalt die nu je hem een tijdje hebt? Makkelijk in het gebruik?
Ik weet het ook niet
  † In Memoriam † vrijdag 27 mei 2011 @ 11:17:14 #219
230491 Zith
pls tip
pi_97375492
Voordelen van de Lusso:

-Mooi
-Stil
-Gelijk stomen tijdens het zetten
-goede consistentie als je koffie goed meet en maalt
-Ik vind de epresso lekkerder
-Erg stevig en robust
-Goede stomer

Nadelen van de Lusso:

-Kleine filterbakjes (45mm doorsnede)
-Fitlerbakjes zitten niet stevig vast in filterhouder, dus valt er vaak uit bij uitkloppen
-Erg gevoelig voor maalstand en tampen
-Als je niet goed oppast/schoonmaakt zuigt de stoompijp melk naar binnen, mag je de boiler weer schoonmaken omdat er oud melk in zit
-Mijn vriendin vind de Silvia beter
-Nog nooit een godshot mee gehad, wat ik wel eens in de paar weken op de Silvia had ;(
-Kan niet twee bakjes tegelijk zetten (dus een dubbele splitten)

Ik zit nog steeds in de learning curve, denk op 80%. Om die laatste 20% potentie eruit te halen zal ik meer moeten leren over de temperatuur, druk, tampen en maalstanden. Ik vind het wel erg leuk om mee te werken en ben blIJ met de aankoop. Het liefst had ik er een 58mm portafilter versie van, dan zou alles goed zijn in mijn leven.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  vrijdag 27 mei 2011 @ 12:27:20 #220
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97378266
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 mei 2011 08:19 schreef Zith het volgende:

[..]

Ze kijken me altijd zo boos aan als ik rauwe bonen koop daar, ze kenne de prijzen van de bonen ook vaak niet - vragen ze mij; wat kost die brazilie precies? :') :P
LOL
Ja, ze hebben hun momenten, de eigenaar kan verschrikkelijk knorrig zijn.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_97491355
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 mei 2011 11:17 schreef Zith het volgende:
Voordelen van de Lusso:

-Mooi
-Stil
-Gelijk stomen tijdens het zetten
-goede consistentie als je koffie goed meet en maalt
-Ik vind de epresso lekkerder
-Erg stevig en robust
-Goede stomer

Nadelen van de Lusso:

-Kleine filterbakjes (45mm doorsnede)
-Fitlerbakjes zitten niet stevig vast in filterhouder, dus valt er vaak uit bij uitkloppen
-Erg gevoelig voor maalstand en tampen
-Als je niet goed oppast/schoonmaakt zuigt de stoompijp melk naar binnen, mag je de boiler weer schoonmaken omdat er oud melk in zit
-Mijn vriendin vind de Silvia beter
-Nog nooit een godshot mee gehad, wat ik wel eens in de paar weken op de Silvia had ;(
-Kan niet twee bakjes tegelijk zetten (dus een dubbele splitten)

Ik zit nog steeds in de learning curve, denk op 80%. Om die laatste 20% potentie eruit te halen zal ik meer moeten leren over de temperatuur, druk, tampen en maalstanden. Ik vind het wel erg leuk om mee te werken en ben blIJ met de aankoop. Het liefst had ik er een 58mm portafilter versie van, dan zou alles goed zijn in mijn leven.
Thanks! Ik heb de knoop doorgehakt en hem gekocht afgelopen weekend. Wat een tof ding! Lekker oldschool uiterlijk, en superstil. En wat werkt de stoom goed. Een drinkbare bak komt er wel al uit (vergeleken met wat ik eerder had), maar moet eigenlijk alles nog leren. En ik erger me nu al aan de te kleine plastic tamper. Waar heb jij een passende tamper vandaan? En hoeveel gram gebruik je per keer? Ik kwam er achter dat ik het hele weekend veel te veel heb gebruikt.
Ik weet het ook niet
  † In Memoriam † maandag 30 mei 2011 @ 12:33:34 #222
230491 Zith
pls tip
pi_97491764
Heb er eentje op maat laten maken door deze kerel:

http://verkopers.marktplaats.nl/14971514




Erg mooi geworden. Je moet net onder de 45mm gaan zitten, ik heb zelf nu 44.5mm maar dat is weer net iets te klein, ik raad je 44.8 aan :P
Zonder goede tamper was het voor mij erg lastig om iets goeds te maken, met goede tamper ga je direct een aantal stappen omhoog.

Heb ook een naked portafilter later maken door iemand van mijn universiteit:





Qua grammen, met single (werkt het beste voor mij), tussen de 6.5 en 7.5 gram (0.01gram weegschalen haal je voor 7 EUR ofzo bij dealextreme.com, inclusief verzendkosten). Met de dubbel kan het van 12gr tot 14gr gaan. Ben nog erg veel aan het testen wat ik het fijnst vind.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † maandag 30 mei 2011 @ 12:42:14 #223
230491 Zith
pls tip
pi_97492027
Mensen die 'het eens willen proberen' kunnen woensdag naar de Aldi gaan:



http://aldi.nl/OFFER_NL_MI/OFFER_22/OFF10.SHTML

RVS conisch maalwerk en malen op aantal kopjes. Niet voor espresso, maar voor filter, perculator of french press kun je voor die 24.99 EUR eigenlijk niet fout kopen. Tuurlijk, vergelijk het niet met een 1500 EUR Elektra Nino met 68mm conische maalschijven, maar ik verwacht er toch redelijk gelijkmatige maling van. :)
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_97492920
quote:
0s.gif Op maandag 30 mei 2011 12:33 schreef Zith het volgende:
Heb er eentje op maat laten maken door deze kerel:

http://verkopers.marktplaats.nl/14971514

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Erg mooi geworden. Je moet net onder de 45mm gaan zitten, ik heb zelf nu 44.5mm maar dat is weer net iets te klein, ik raad je 44.8 aan :P
Zonder goede tamper was het voor mij erg lastig om iets goeds te maken, met goede tamper ga je direct een aantal stappen omhoog.

Heb ook een naked portafilter later maken door iemand van mijn universiteit:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Qua grammen, met single (werkt het beste voor mij), tussen de 6.5 en 7.5 gram (0.01gram weegschalen haal je voor 7 EUR ofzo bij dealextreme.com, inclusief verzendkosten). Met de dubbel kan het van 12gr tot 14gr gaan. Ben nog erg veel aan het testen wat ik het fijnst vind.
Goeie tip, ik ga hem van de week maar eens mailen.
Vind je het niet irritant dat het single-bakje taps toeloopt? De verkoper vertelde me dat het grote bakje eigenlijk geschikt is voor een enkele espresso, en niet zoals bij 58mm bakjes voor twee espresso's. Is 12g dan niet veel?
Ik weet het ook niet
pi_97629914
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 mei 2011 11:17 schreef Zith het volgende:
Voordelen van de Lusso:

-Mooi
-Stil
-Gelijk stomen tijdens het zetten
-goede consistentie als je koffie goed meet en maalt
-Ik vind de epresso lekkerder
-Erg stevig en robust
-Goede stomer

Nadelen van de Lusso:

-Kleine filterbakjes (45mm doorsnede)
-Fitlerbakjes zitten niet stevig vast in filterhouder, dus valt er vaak uit bij uitkloppen
-Erg gevoelig voor maalstand en tampen
-Als je niet goed oppast/schoonmaakt zuigt de stoompijp melk naar binnen, mag je de boiler weer schoonmaken omdat er oud melk in zit
-Mijn vriendin vind de Silvia beter
-Nog nooit een godshot mee gehad, wat ik wel eens in de paar weken op de Silvia had ;(
-Kan niet twee bakjes tegelijk zetten (dus een dubbele splitten)

Ik zit nog steeds in de learning curve, denk op 80%. Om die laatste 20% potentie eruit te halen zal ik meer moeten leren over de temperatuur, druk, tampen en maalstanden. Ik vind het wel erg leuk om mee te werken en ben blIJ met de aankoop. Het liefst had ik er een 58mm portafilter versie van, dan zou alles goed zijn in mijn leven.
Hoe bedoel je dat van die stoompijp trouwens? Ik heb er eens goed naar gekeken, maar ik snap niet hoe hij melk zou kunnen opzuigen.
Ik weet het ook niet
  † In Memoriam † donderdag 2 juni 2011 @ 21:40:00 #226
230491 Zith
pls tip
pi_97634685
Als je melk stoomt, stomen stop wanneer uitgang nog in de melk zit (wat je ook moet doen) dan zuigt hij melk op*. Doen praktisch alle espressomachines, daarom moet je erna ook nog goed nastomen en schoonmaken.

Maar goed, soms vergeet je liefje dat en dan zit er dus melk in je 3 liter boiler te rotten :P Krijg je er ook lastig uit want als je je boiler leegmaakt blijft de melk aan de wanden hangen. Cafiza-time dus.

*hoeveelheid wisselt, soms bijna niets soms 2 theelepels.

http://coffeegeek.com/forums/espresso/questions/54880
http://espressounderground.co.uk/fouled%20boiler.html
http://www.home-barista.c(...)py-t6606.html#p78607

[ Bericht 37% gewijzigd door Zith op 02-06-2011 21:49:20 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_97691470
quote:
3s.gif Op maandag 30 mei 2011 12:42 schreef Zith het volgende:
Mensen die 'het eens willen proberen' kunnen woensdag naar de Aldi gaan:

[ afbeelding ]

http://aldi.nl/OFFER_NL_MI/OFFER_22/OFF10.SHTML

RVS conisch maalwerk en malen op aantal kopjes. Niet voor espresso, maar voor filter, perculator of french press kun je voor die 24.99 EUR eigenlijk niet fout kopen. Tuurlijk, vergelijk het niet met een 1500 EUR Elektra Nino met 68mm conische maalschijven, maar ik verwacht er toch redelijk gelijkmatige maling van. :)
Quote van thuisbarista.nl

quote:
Ik ben bij de Aldi geweest en er staat conisch op de doos, de inhoud is echter 1 met vlakke maalschijven !!

Een no-go dus :')
  † In Memoriam † zaterdag 4 juni 2011 @ 11:53:19 #228
230491 Zith
pls tip
pi_97691546
Yep ;(
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Redactie Frontpage zaterdag 4 juni 2011 @ 14:49:15 #229
4530 crew  Crazy Harry
pi_97696600
Ik heb inmiddels deze maler nu een tijdje in huis.

Stukken beter dan de blade grinder ^O^
Nu heb ik geen ervaring met andere burr grinders, maar volgens mij is de gemalen koffie aardig consistent te noemen.
Ik ben nu aardig aan het experimenteren met hoe ik mijn koffie wil hebben. Ik heb de maalgraad al fijner staan dan het apparaat als filtermaling aangeeft.
Vooralsnog ook eerst de hoeveelheid bonen aan het afmeten om daarna de machine helemaal leeg te malen. En dan uiteraard de tijd opnemen om te zien hoe lang hij uiteindelijk moet malen om mijn gewenste hoeveelheid koffie te krijgen.
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  maandag 6 juni 2011 @ 10:35:06 #230
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_97777363
Kom even binnenvallen... is dit wat? Jullie izjn de kenners :)
http://www.koffiecenter.n(...)campaign=kelkooclick
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  † In Memoriam † maandag 6 juni 2011 @ 10:58:47 #231
230491 Zith
pls tip
pi_97778048
Ben geen kenner in volautomaten :P
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_97778142
quote:
0s.gif Op maandag 6 juni 2011 10:35 schreef uniekhoorn het volgende:
Kom even binnenvallen... is dit wat? Jullie izjn de kenners :)
http://www.koffiecenter.n(...)campaign=kelkooclick
Verwacht geen wonderen voor die prijs. Verwacht ook niet dat je jarenlang plezier hebt van zo'n machine.
pi_97783156
Oke, stoompijpje stoomde niet van mijn Jura.
Ik had geen ontkalkingstabletten in huis gisteravond.
Toen heb ik het programma gestart met alleen water. Ik dacht; dan spoelt ie maar even met water door. Misschien helpt het. Maar nu komt er niet eens meer water uit als je koffie wilt zetten?
Het kan toch niet mis zijn gegan door het ontkalken?
  maandag 6 juni 2011 @ 13:44:15 #234
103111 Its-Jojo-4you
gone fishin'
pi_97783457
meldt dan ook even dat je het apparaat niet kent en dat het mogelijk niet voor niets op de stort lag ;)

Espressoapparaat stoomt niet.
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_97784364
quote:
0s.gif Op maandag 6 juni 2011 13:44 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
meldt dan ook even dat je het apparaat niet kent en dat het mogelijk niet voor niets op de stort lag ;)

Espressoapparaat stoomt niet.
Haha :P

In ieder geval; ik heb net proberen thee te zetten. Dat lukt wel, dus water kan hij pompen.
Wanneer je de knop voor koffie indrukt, hoor je dat het apparaat de bonen maalt. vervolgens hoor je een heel zacht geluid. Alsof het water opeens niet meer gepompt kan worden. Daarna krijg je de melding: " Systeem vullen, stoom drukken" .
pi_97828234
Ontkalkt met jura tabletten. Daarna nog steeds de melding; "systeem vullen stoom drukken" .
Wanneer ik op stoom drukte, hoorde je hem geluid maken en deed ie niets. Toen de bovenkant er af geschroeft en gezien dat er gewoon enkel een paar druppels water doorheen stromen. Het leek wel alsof hij moeite had met water pompen. Toen gewoon een nachtje laten staan en 's ochtends ging het water er weer als een beest doorheen. 8 koppen koffie al mee geprobeerd en het lijkt allemaal weer te werken :)

Toch wel trots op mijn aparaatje nu :)
  dinsdag 7 juni 2011 @ 09:52:05 #237
103111 Its-Jojo-4you
gone fishin'
pi_97829841
als die het nu goed doet heb je een mooi apparaat voor weinig :)
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_97830561
Ik heb een doodzonde begaan. Heb een Nespresso apparaat "erbij" gekocht naast mijn Miss Silvia.
Voor in de ochtend waar ik / vriendin geen zin hebben in opwarmen / malen / doseren / tampen.

Eerste ervaring. Espresso's zijn prima van kwaliteit, zit alleen apart "Nespresso" smaakje aan alle shots. Het crema is wat minder fijn als bij een echte espresso.
pi_97831225
Wat zijn trouwens de ' beste ' supermarktbonen?
DE moet ik volgens mij niet aan beginnen. Illy of lavazza dan zeker?
pi_97832122
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 juni 2011 10:46 schreef manusjehatte het volgende:
Wat zijn trouwens de ' beste ' supermarktbonen?
DE moet ik volgens mij niet aan beginnen. Illy of lavazza dan zeker?
Mijn ervaring is dat Illy significant beter is dan Lavazza. Ook significant duurder.

Weet iemand overigens een online winkel waar ik fatsoenlijk bonen kan kopen die NIET met DPD bezorgd?
pi_97847319
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 juni 2011 10:21 schreef Underdoggy het volgende:
Ik heb een doodzonde begaan. Heb een Nespresso apparaat "erbij" gekocht naast mijn Miss Silvia.
Voor in de ochtend waar ik / vriendin geen zin hebben in opwarmen / malen / doseren / tampen.

Eerste ervaring. Espresso's zijn prima van kwaliteit, zit alleen apart "Nespresso" smaakje aan alle shots. Het crema is wat minder fijn als bij een echte espresso.
Zo gebruik ik ook Nespresso, niks mis mee.
  Redactie Frontpage dinsdag 7 juni 2011 @ 18:14:10 #242
4530 crew  Crazy Harry
pi_97847619
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 juni 2011 10:46 schreef manusjehatte het volgende:
Wat zijn trouwens de ' beste ' supermarktbonen?
DE moet ik volgens mij niet aan beginnen. Illy of lavazza dan zeker?
Geen flauw idee wat de beste zijn maar zit zojuist aan mijn eerste kopje van de Hema koffiebonen ( voor de echte budgetkoffieleut: ¤8/KG )
Doen in ieder geval niet onder voor DE Excellent...
Het is dat ik ook nog met mijn bonenmaler aan het experimenteren ben, anders had ik een betere 'review' kunnen geven.
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  zondag 19 juni 2011 @ 01:16:46 #243
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_98358183
senseo is toch gewoon heerlijke koffie, niet zo moeilijk doen joh!
Tokai Love Rock LS-90q :)
  zondag 19 juni 2011 @ 02:50:37 #244
103111 Its-Jojo-4you
gone fishin'
pi_98361075
quote:
14s.gif Op zondag 19 juni 2011 01:16 schreef johnybh het volgende:
senseo is toch gewoon heerlijke koffie, niet zo moeilijk doen joh!
;(

was in [ONZ] gebleven newbie.
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  zondag 19 juni 2011 @ 06:44:04 #245
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_98362335
hihi, GRAPJEEEEE :D

Ik heb m'n eerste goeie espresso gezet, zie hier het resultaaaaat:

http://img838.imageshack.us/img838/6048/imageaqb.jpg (copy/paste deze link)
Tokai Love Rock LS-90q :)
  zondag 19 juni 2011 @ 10:34:12 #246
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_98363322
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 juni 2011 18:14 schreef Crazy Harry het volgende:

[..]

Geen flauw idee wat de beste zijn maar zit zojuist aan mijn eerste kopje van de Hema koffiebonen ( voor de echte budgetkoffieleut: ¤8/KG )
Doen in ieder geval niet onder voor DE Excellent...
Het is dat ik ook nog met mijn bonenmaler aan het experimenteren ben, anders had ik een betere 'review' kunnen geven.
Ikea heeft ook goedkope bonen(¤7,56 per kilo), en ook nog utz certified.
  zondag 19 juni 2011 @ 22:50:27 #247
20330 knuppelhout
ouwe dibbes
pi_98391824
quote:
0s.gif Op zondag 19 juni 2011 10:34 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Ikea heeft ook goedkope bonen(¤7,56 per kilo), en ook nog utz certified.
de AH fairtrade bonen zijn ook zeker niet vies. handig om te kunnen halen als je voorraadje fascino of gebrand.nl op is (zoals nu)
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
pi_98401690
Mijn go-to supermarktkoffie (voor wanneer de verse voorraad onverwacht op is) blijft toch wel Illy. Je betaalt wel veel voor het merk, maar de smaak is goed :Y
  maandag 20 juni 2011 @ 12:03:13 #249
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_98405713
toch is verse koffie ècht de way to go, zelfs illy haalt het niet. Toen ik voor 't eerst verse koffie probeerde dacht ik ah, daarom lukte 't niet. Zeker de makkelijkste (je hoeft maar iets anders te kopen) en grootste "update" in mijn koffiezetten.
Tokai Love Rock LS-90q :)
  vrijdag 1 juli 2011 @ 21:01:08 #250
11043 TheFrankey
Ja. Dat zeg jij wel....
pi_98925490
Misschien al eerdergevraagd maar:

Zijn er ook koffiebonen te verkrijgen bij Starbucks? Ik kom wel een langs de starbucks daar maar vergeet altijd te kijken.

Weet iemand het of zal ik komende maandag het antwoord zelf gaan halen?
Boef!
  vrijdag 1 juli 2011 @ 21:04:19 #251
110933 F4T4L_3RR0R
R.I.P. webicon ;(
pi_98925605
Mag ik vragen waarom je überhaupt koffiebonen bij Starbucks wilt kopen?

Als ik hamburgers nodig heb, haal ik die bij de slager en niet bij McDonald's...
Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
  vrijdag 1 juli 2011 @ 21:15:01 #252
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_98926084
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2011 21:01 schreef TheFrankey het volgende:
Misschien al eerdergevraagd maar:

Zijn er ook koffiebonen te verkrijgen bij Starbucks? Ik kom wel een langs de starbucks daar maar vergeet altijd te kijken.

Weet iemand het of zal ik komende maandag het antwoord zelf gaan halen?
Vast wel maar waarom zou je bonen van die toko willen?
  vrijdag 1 juli 2011 @ 21:15:55 #253
11043 TheFrankey
Ja. Dat zeg jij wel....
pi_98926115
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2011 21:04 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Mag ik vragen waarom je überhaupt koffiebonen bij Starbucks wilt kopen?

Als ik hamburgers nodig heb, haal ik die bij de slager en niet bij McDonald's...
Nou eigenlijk gewoon een keer leuk om te halen. De koffie (zwart) daar is prima. Dus ach waarom niet.
En overigens ben ik niet erg kieskeurig. Ik vind de Aroma Rood bonen van DE ook erg lekker uit de Jura.
Als de boon maar niet te bitter is.
Boef!
pi_98926274
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2011 21:01 schreef TheFrankey het volgende:
Misschien al eerdergevraagd maar:

Zijn er ook koffiebonen te verkrijgen bij Starbucks? Ik kom wel een langs de starbucks daar maar vergeet altijd te kijken.

Weet iemand het of zal ik komende maandag het antwoord zelf gaan halen?
Op Schiphol wel eens in handen gehad. Weet nog wel dat ze behoorlijk aan de prijs zijn
  zondag 3 juli 2011 @ 00:06:37 #255
45512 got.rice
slipkont
pi_98968060
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juli 2011 21:01 schreef TheFrankey het volgende:
Misschien al eerdergevraagd maar:

Zijn er ook koffiebonen te verkrijgen bij Starbucks? Ik kom wel een langs de starbucks daar maar vergeet altijd te kijken.

Weet iemand het of zal ik komende maandag het antwoord zelf gaan halen?
Ja, maar dan kan je net zo goed bonen uit de lokale supermarkt halen. Goedkoper en hoogstwaarschijnlijk nog beter te pruimen.
.mwep
  zondag 3 juli 2011 @ 00:19:55 #256
12888 Skull-splitter
your selection of the finest
pi_98968614
Sinds een weekje of anderhalf aan de Aeropress, en hoewel het echt geen espresso of daarvanafgeleid gemaksapparaat met soortgelijke naam is, weet het stuk plastic wel meer smaak te genereren zonder dat het goor of overdreven bitter wordt, zelfs uit supermarktmaalsel.

Het is simpel, intuitief, leuk om te doen, experimenteer-vriendelijk en zet dus een fatsoenlijke bak koffie voor een schappelijke prijs (35 euro bij Brandmeesters O+ te Utrecht iig)

Ja, het ziet eruit als een penispomp, nu overigens smoke-zwart ipv camping-transparant, maar voor de prijs kun je iig lekker kloten en kijken of goede koffie je (later) meer waard is dan opschenken of een senseo. Ideaal voor studenten, compact genoeg als reisapparaat of voor in de camper.

Ik ga binnenkort wel kijken naar een leuk kofiemolentje om gewoon vers te malen en dan veel bonen te testen. In Delft hebben we een Kaldi, Levelt en verder vast nog het een en ander, maar ik hou me warm aanbevolen.
I'm fed up with all this Wi-fi-high-fiving
Steam: Skullsplitter
Origin-naam:013skullsplitter
  maandag 4 juli 2011 @ 22:15:11 #257
11043 TheFrankey
Ja. Dat zeg jij wel....
pi_99041775
Starbucksbonen gekocht op centraal station. Ben benieuwd eerst de aroma rood opmaken. Waarschijnlijk gaat het nergens over.
Boef!
pi_99042582
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 22:15 schreef TheFrankey het volgende:
Starbucksbonen gekocht op centraal station. Ben benieuwd eerst de aroma rood opmaken. Waarschijnlijk gaat het nergens over.
Wat kosten ze?
  maandag 4 juli 2011 @ 22:43:57 #259
11043 TheFrankey
Ja. Dat zeg jij wel....
pi_99043451
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 22:28 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Wat kosten ze?
Ja bizar 500 gram 6 euro 50.
Boef!
pi_99043745
quote:
1s.gif Op maandag 4 juli 2011 22:43 schreef TheFrankey het volgende:

[..]

Ja bizar 500 gram 6 euro 50.
Valt mee, had het duurder verwacht. DE Rood is iets van ¤5/¤5,50 per pond
  maandag 4 juli 2011 @ 22:52:47 #261
110933 F4T4L_3RR0R
R.I.P. webicon ;(
pi_99043909
Bij Lévelt betaal je al snel 5 euro voor 250 gram bonen. (de helft dus)
Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
  maandag 4 juli 2011 @ 22:58:59 #262
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_99044302
quote:
1s.gif Op maandag 4 juli 2011 22:43 schreef TheFrankey het volgende:

[..]

Ja bizar 500 gram 6 euro 50.
¤6,50 voor bonen van de Mac Donalds van koffieland...
  maandag 4 juli 2011 @ 23:07:23 #263
11043 TheFrankey
Ja. Dat zeg jij wel....
pi_99044813
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 22:58 schreef Erasmo het volgende:

[..]

¤6,50 voor bonen van de Mac Donalds van koffieland...
Is starbucks echt zo slecht dan?

Komende zomer gaan vele collegas op vakantie en aangezien we allemaal een apparaat hebben nemen we voor iedereen de lokale specialiteit mee. Ik blijf echter in Nederland en moet dus iets knaps verzinnen
Boef!
  maandag 4 juli 2011 @ 23:09:57 #264
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_99044971
quote:
1s.gif Op maandag 4 juli 2011 23:07 schreef TheFrankey het volgende:

[..]

Is starbucks echt zo slecht dan?

Komende zomer gaan vele collegas op vakantie en aangezien we allemaal een apparaat hebben nemen we voor iedereen de lokale specialiteit mee. Ik blijf echter in Nederland en moet dus iets knaps verzinnen
Het is vooral hip.

Organiseer een mooi tochtje richting Zutphen en haal wat koffie bij de Pelikaan.
pi_99054049
quote:
1s.gif Op maandag 4 juli 2011 22:43 schreef TheFrankey het volgende:

[..]

Ja bizar 500 gram 6 euro 50.
Ik betaal ongeveer 7,25 per pond voor onze Guatemala fairtrade bonen online, dus dat is nog niet echt schrikbarend duur.
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_99054065
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 23:09 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Het is vooral hip.

Organiseer een mooi tochtje richting Zutphen en haal wat koffie bij de Pelikaan.
En als het makkelijk moet, is een rondje bij fascino van achter de PC ook zeker de moeite waard. :9~
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  dinsdag 5 juli 2011 @ 11:09:04 #267
12888 Skull-splitter
your selection of the finest
pi_99057271
Brandmeesters zit tussen de 5.75 en de 15 euro per 500 gram geloof ik. Prijs zegt vaak alleen geen kut over smaak.
I'm fed up with all this Wi-fi-high-fiving
Steam: Skullsplitter
Origin-naam:013skullsplitter
pi_99235120
Moggu mensuh! :)



al iemand ervaringen met onderstaand koffietoko? waren wij gisteren even en mwah. :)
Yvonne schreef op maandag 31 oktober 2011 @
13:59:43 in DEF SC #282 aan AchJa & Co
Vanaf hier en nu stopt het in DEF én op FOK!
Ik wil hier een normale SC zonder gebitch!
  zaterdag 9 juli 2011 @ 09:54:41 #269
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_99235157
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2011 23:09 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Het is vooral hip.

Organiseer een mooi tochtje richting Zutphen en haal wat koffie bij de Pelikaan.



2 keer winnaar beste kop koffie van Nederland
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 9 juli 2011 @ 09:58:04 #270
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_99235184
Drink nu een pelikaan esspresso
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 9 juli 2011 @ 11:46:35 #271
12888 Skull-splitter
your selection of the finest
pi_99237241
Een pak goud gevonden in de kast, maar toch geen smaak door ziekte op het moment dus ach....
I'm fed up with all this Wi-fi-high-fiving
Steam: Skullsplitter
Origin-naam:013skullsplitter
pi_99244670
Yvonne schreef op maandag 31 oktober 2011 @
13:59:43 in DEF SC #282 aan AchJa & Co
Vanaf hier en nu stopt het in DEF én op FOK!
Ik wil hier een normale SC zonder gebitch!
  zaterdag 9 juli 2011 @ 15:54:48 #273
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_99244744
quote:
Pelikaan won het in 2003 en 2004
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 10 juli 2011 @ 09:14:48 #274
20330 knuppelhout
ouwe dibbes
pi_99268706
quote:
10s.gif Op zaterdag 9 juli 2011 09:50 schreef rubje het volgende:
Moggu mensuh! :)

[ afbeelding ]

al iemand ervaringen met onderstaand koffietoko? waren wij gisteren even en mwah. :)
[ afbeelding ]
Ik woon om de hoek en de cappu's zijn goed. Bonen zijn van de golden coffeebox.
Doppio naast het Sophia k.z. Is beter vinnik maar ueb is ook n leuk hip terras!
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  zondag 17 juli 2011 @ 12:08:53 #275
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_99573695
Ik zet trouwens tegenwoordig mijn ochtendkoffie met bonen van de Ikea, redelijk goed te drinken en voor minder dan ¤8 per kilo niet al te duur voor UTZ-koffie.
De smaak is zoals de rest van Ikea, vlak en uniform maar 's ochtends maakt dat niet uit voor mij, m'n smaakpapillen zijn dan toch nog niet op stoom en ik wil gewoon koffie, veel koffie c_/
pi_99759393
Weet iemand trouwens een beetje lekkere supermarktkoffie (AH vooral, al wil ik best naar een ander voor echt een goeie), gewoon voor dagelijks, hoeft niks bijzonders te zijn? Ik ben even klaar met cafetierekoffie, en heb dus in de super veel meer keus.

Ik doe nou weer met opgieten in zo'n filterhouder op een kan. Dat geeft op zich lekkere koffie in vergelijking met 99% van de apparaten, alleen ik doe het met een waterkoker ipv ketel die na het koken op laag vuur blijft staan en is het nog even zoeken naar de juiste watertemperatuur, en dus de timing.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_100057064
quote:
1s.gif Op maandag 4 juli 2011 22:43 schreef TheFrankey het volgende:

[..]

Ja bizar 500 gram 6 euro 50.
Niks van waar. De standaardbonen zijn 6,50 per 250 gram ( je hebt vast verkeerd gegeken hoeveel gram er in het pak zat ;) ) De iets specialere bonen kosten tussen de 7 - 9 euro per 250 gram. :)
Heb ze vroeger wel eens regelmatig gehaald. Ik vind ze erg lekker
pi_100109053
Jura geeft geen water meer? :(
  donderdag 4 augustus 2011 @ 14:38:57 #279
310990 Granduppaaaaah
Dolfijnen Reiki Specialist
pi_100313783
Hallo mensen, ik had een vraagje, ik heb net een handmaler gekocht voor mijn espressoapparaat, maar kan ik hier gewone (filter) bonen voor gebruiken? Ik bedoel, ik lees behoorlijk vaak dat espressobonen exact hetzelfde zijn als normale filter koffiebonen, en dat brengt mij in de war, dacht altijd dat ze anders gebrand waren.
En mijn apparaat heeft een extreem lange doorlooptijd (2/3 min) wanneer ik er 12 gram koffie in doe. Is mijn apparaat dan niet geschikt voor een dubbele espresso? De normale doorlooptijd is toch 1 minuut?
  donderdag 4 augustus 2011 @ 15:04:42 #280
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100314701
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2011 17:55 schreef Weltschmerz het volgende:
Weet iemand trouwens een beetje lekkere supermarktkoffie (AH vooral, al wil ik best naar een ander voor echt een goeie), gewoon voor dagelijks, hoeft niks bijzonders te zijn? Ik ben even klaar met cafetierekoffie, en heb dus in de super veel meer keus.

Ik doe nou weer met opgieten in zo'n filterhouder op een kan. Dat geeft op zich lekkere koffie in vergelijking met 99% van de apparaten, alleen ik doe het met een waterkoker ipv ketel die na het koken op laag vuur blijft staan en is het nog even zoeken naar de juiste watertemperatuur, en dus de timing.
De Goudmerk van de Aldi is prima in de snelfilter, hele goede arabica voor de prijs.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100315278
Heeft iemand ervaring met de Handpresso? Het lijkt me echt een uitkomst om onderweg/op vakantie fatsoenlijke koffie te kunnen drinken.
  donderdag 4 augustus 2011 @ 15:25:03 #282
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100315501
quote:
0s.gif Op donderdag 4 augustus 2011 15:18 schreef Byte_Me het volgende:
Heeft iemand ervaring met de Handpresso? Het lijkt me echt een uitkomst om onderweg/op vakantie fatsoenlijke koffie te kunnen drinken.
Dit is veel handiger

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100315609
quote:
1s.gif Op donderdag 4 augustus 2011 15:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dit is veel handiger

[ afbeelding ]
dat ligt er nogal aan. onderweg kun je prima heet water krijgen, of ws zelfs opwarmen in de auto via de aanstekeraansluiting en in hotels staat vaak een waterkoker. voor zo'n percolator heb je toch een warmtebron nodig.
  donderdag 4 augustus 2011 @ 16:20:46 #284
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100317783
quote:
0s.gif Op donderdag 4 augustus 2011 15:28 schreef Byte_Me het volgende:

[..]

dat ligt er nogal aan. onderweg kun je prima heet water krijgen, of ws zelfs opwarmen in de auto via de aanstekeraansluiting en in hotels staat vaak een waterkoker. voor zo'n percolator heb je toch een warmtebron nodig.
Als je in een hotel zit bestel je toch een espresso?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100333774
Net terug van een weekje Italië (Stresa). Heerlijk hoe elk cafe, restaurant en hotel, groot of klein daar gewoon een goed espresso apparaat heeft staan. Kom je terug in Nederland, krijg je gelijk weer slappe espresso uit een automaat :')
pi_100560359
Goedeavond koffieliefhebbers!

De kogel is door de kerk, ik ga ook wat aanschaffen. Ik betrapte mezelf erop dat ik altijd op zoek ben naar goede koffie en zelf eigenlijk niet het juiste spul heb ;) Daarom heb ik nu bonen uit Guatemala en Mexico meegenomen om mezelf te verplichten wat te kopen :)

Ik denk dat ik voor een tweedehands halfautomaat (of automaat met halfautomaat mogelijkheden) ga, ben driftig aan het inlezen of coffeegeek.

Nu denk ik aan een tweedehands Rancillio Silva of een Vibiemme domo. Als ik echter tegelijk een shot wil doen en steamen, wat is dan de volgende 'upgrade'? Of kunnen deze apparaten dit al?

De koffiemolen kost mij nu nog even hoofdpijn. I.i.g. wil ik kunnen malen voor goede espresso, maar ook filter om eens goede koffie mee te nemen naar het werk. Wat is dan een goede molen?

Totaalbudget: 500 euro. Ik gok dat het apparaat mij rond de 300 euro gaat kosten (2e hands, gereviseerd). Ik heb dus ruimte voor een goede koffiemolen (tot 200 euro). Tips?
  woensdag 10 augustus 2011 @ 18:19:38 #287
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100560437
Ik heb sinds ik weer thuis ben iedere ochtend een espresso gemaakt, en weggegooid. Om de een of andere reden smaakt koffie me helemaal niet meer. Vermoedelijk een bijwerking van de medicijnen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100563883
quote:
0s.gif Op woensdag 10 augustus 2011 18:17 schreef attamottamotta het volgende:
Goedeavond koffieliefhebbers!

De kogel is door de kerk, ik ga ook wat aanschaffen. Ik betrapte mezelf erop dat ik altijd op zoek ben naar goede koffie en zelf eigenlijk niet het juiste spul heb ;) Daarom heb ik nu bonen uit Guatemala en Mexico meegenomen om mezelf te verplichten wat te kopen :)

Ik denk dat ik voor een tweedehands halfautomaat (of automaat met halfautomaat mogelijkheden) ga, ben driftig aan het inlezen of coffeegeek.

Nu denk ik aan een tweedehands Rancillio Silva of een Vibiemme domo. Als ik echter tegelijk een shot wil doen en steamen, wat is dan de volgende 'upgrade'? Of kunnen deze apparaten dit al?

De koffiemolen kost mij nu nog even hoofdpijn. I.i.g. wil ik kunnen malen voor goede espresso, maar ook filter om eens goede koffie mee te nemen naar het werk. Wat is dan een goede molen?

Totaalbudget: 500 euro. Ik gok dat het apparaat mij rond de 300 euro gaat kosten (2e hands, gereviseerd). Ik heb dus ruimte voor een goede koffiemolen (tot 200 euro). Tips?
De super domobar is er een met twee boilers, en dus tegelijkertijd zetten en stomen. De normale Domobar is het of/of. Verschil in prijs is wel behoorlijk (ook omdat de super nog niet zo heel lang op de markt is en dus niet veel 2e hands te vinden is). Ik heb een normale Domobar en mijn volgende upgrade zou idd eentje met twee boilers zijn.
pi_100569517
quote:
0s.gif Op woensdag 10 augustus 2011 18:17 schreef attamottamotta het volgende:
Nu denk ik aan een tweedehands Rancillio Silva of een Vibiemme domo. Als ik echter tegelijk een shot wil doen en steamen, wat is dan de volgende 'upgrade'? Of kunnen deze apparaten dit al?

De koffiemolen kost mij nu nog even hoofdpijn. I.i.g. wil ik kunnen malen voor goede espresso, maar ook filter om eens goede koffie mee te nemen naar het werk. Wat is dan een goede molen?

Totaalbudget: 500 euro. Ik gok dat het apparaat mij rond de 300 euro gaat kosten (2e hands, gereviseerd). Ik heb dus ruimte voor een goede koffiemolen (tot 200 euro). Tips?
Als je niet een enorme cappuchino fan bent, is een dubbele boiler natuurlijk niet zo'n must. En de gewone domobar is zowel heel rap op stoom na een gewone shot, maar koelt ook best snel af na een stoomsessie: gewoon de boiler d.m.v de pomp snel vullen met koud water om m af te koelen.

Met je budget van 500 ¤ ga je denk ik geen dubbele boiler vinden. Ik kocht vorig jaar een gewone domobar + ECM maler, samen voor 500 ¤. En dat was al echt een koopje, alle vergelijkbare apparaten(sets) stonden voor hogere prijzen op marktplaats.

Stel dat je de domobar voor 300 ¤ vindt, waarschijnlijk eerder een silvia voor dat bedrag, dan zou je kunnen kijken naar een rocky / demoka maler.

Deze set bijvoorbeeld, moet toch wel lukken voor 500 ¤

Als je echt die twee boilers wilt... Trek dan je portemonnee maar..

Silvia's zijn natuurlijk ook prima apparaten om mee te beginnen, en moeten zeker wel voor minder dan 500 ¤ als set met een goede maler (+ andere accessoires) te krijgen zijn:
Deze en deze bijvoorbeeld.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_100572586
Ok jullie hebben mij overtuigd. Twee boilers is ook niet echt een absolute noodzaak (ik houd overigens wel van cappucino). Het wordt er dus een met een enkele boiler.

Voor 500 euro (heb al een beetje MP e fora afgestruind) kan ik wel een SIlvia of Vibiemme + maler vinden. Echter nu ben ik online op een silvia v3 nieuw gestuit voor 425 euro. Ik kan ook mijn budget een beetje verhogen en voor die prijs een silvia + fatsoenlijke maler (rocky, demoka) nieuw kopen.

Wat zouden jullie doen?
  donderdag 11 augustus 2011 @ 00:27:00 #291
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_100577453
quote:
0s.gif Op woensdag 10 augustus 2011 18:19 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik heb sinds ik weer thuis ben iedere ochtend een espresso gemaakt, en weggegooid. Om de een of andere reden smaakt koffie me helemaal niet meer. Vermoedelijk een bijwerking van de medicijnen.
Of het ziekenhuiseten :P Maar dat kan inderdaad kloppen, ik ken mensen die tijdens hun kuur een compleet andere smaak kregen.
pi_100587243
quote:
0s.gif Op woensdag 10 augustus 2011 22:56 schreef attamottamotta het volgende:
Ik kan ook mijn budget een beetje verhogen en voor die prijs een silvia + fatsoenlijke maler (rocky, demoka) nieuw kopen.

Wat zouden jullie doen?
Als je gevoelig bent voor schone & frisse spulletjes waarvan je precies weet wat er mee gebeurd is, dan is nieuw de beste optie. Aan een E61 machine kan niet veel stuk, hooguit zit je vlak voor een servicebeurtje (100-150 ¤) . Maler idem: hooguit moeten daar een keer nieuwe maalschijven in.
Als je je budget kunt verruimen zodat je nieuw kan kopen, lekker doen, da's goed voor het herstel van de economie :)

Bedenk wel dat er nog wat acccessoires bijkomen. misschien een 2e portafilter, tamper, eventueel tamperstand, klopbak, wat borsteltjes voor het schoonmaken, een blindfilter, schoonmaakmiddeltje (cafiza) en ontkalker. Alles bij elkaar geef je daar ook zo weer 100 ¤ qaan uit, en dan heb je nog niks exclusiefs gekocht.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  donderdag 11 augustus 2011 @ 09:59:36 #293
12888 Skull-splitter
your selection of the finest
pi_100588513
Paar dagen terug bonen gehaald en laten malen bij Kaldi, maar dat doen we ook nooit meer.
I'm fed up with all this Wi-fi-high-fiving
Steam: Skullsplitter
Origin-naam:013skullsplitter
pi_100590982
gister grote doos binnen van vanpommeren. 5 zakken izzo espressobonen, een zakje mzuzu malawi bonen, en een zak bona-nogwat. beetje veel, dus invriezen en uitdelen aan vrienden, maar toch leuk. moet nog gaan proeven.
maar: kreeg er een set van dienblad+2espresso kop&schotel+2cappu kopen&schotel bij. vooral die espressokopjes zijn leuk, dik keramiek zoals vaak in italie. cafizapoeder en mn nieuwe tamper zijn binnen, en mn 1-hole steamtip die echt veel beter werkt dan de oude 2-hole. hou toch altijd moeite met stomen op mn bazzar HX double boiler... heel vaak een laag schuim bovenop een hoop warme melk, echt microfoam wil niet goed lukken :(
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
pi_100591121
quote:
0s.gif Op donderdag 4 augustus 2011 15:18 schreef Byte_Me het volgende:
Heeft iemand ervaring met de Handpresso? Het lijkt me echt een uitkomst om onderweg/op vakantie fatsoenlijke koffie te kunnen drinken.
Ik heb een handpresso, en gebruik m veel op vakantie. Piet zegt dat een mokkapotje handiger is, maar dat valt ook wel weer mee, je moet er weer losse koffie voor meezeulen. En gemalen koffie verliest zn smaak, dat weten we allemaal. ESE pads passen in de handpresso, en zijn apart geseald, dus zo min mogelijk smaakverlies.

Gebruik is eenvoudig: oppompen tot 15 bar, heet water erin, pad erop, dekseltje dicht, en knop indrukken. En de Psssst als je na afloop de druk ontlast is gewoon een heerlijk geluidje :)

Schoonmaken hoeft ook niet: de koffiedrab blijft in de pad achter, en kun je zo in een bosje gooien. In het apparaat zelf zit alleen heet water, dus even omspoelen en klaar. In tegenstelling tot je oude mokkapotje, waar je de bruine drab uit alle hoeken en gaten moet poetsen na een koffiesessie.
Bij mij gaat ie tegenwoordig altijd mee in de rugzak tijdens wandeltochten, en de mokkapot blijft thuis. Gewichtsverschil is ook niet zo groot. Laat je niet verleiden tot de versie voor losse koffie, niemand gaat van tevoren thuis koffie malen en dat in een luchtdicht bakje meenemen, zeker niet voor meerdere weken... Gewoon de versie voor pads kopen. Via http://www.dekoffiethuiswinkel.nl/ese-pads-c-2.html koop je veel verschillende padjes, begin bijvoorbeeld gewoon met een proefpakket.

Tenslotte is het natuurlijk een prachtige gadget, ik ben wel gevoelig voor zulke mooi ontworpen spulletjes. :9~
p.s. als je het neopreen foudraal erbij koopt: de vorm kan wat vragen oproepen ;)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  donderdag 11 augustus 2011 @ 11:31:04 #296
12888 Skull-splitter
your selection of the finest
pi_100591463
quote:
0s.gif Op donderdag 11 augustus 2011 11:22 schreef Gripper het volgende:

[..]

Ik heb een handpresso, en gebruik m veel op vakantie. Piet zegt dat een mokkapotje handiger is, maar dat valt ook wel weer mee, je moet er weer losse koffie voor meezeulen. En gemalen koffie verliest zn smaak, dat weten we allemaal. ESE pads passen in de handpresso, en zijn apart geseald, dus zo min mogelijk smaakverlies.

Gebruik is eenvoudig: oppompen tot 15 bar, heet water erin, pad erop, dekseltje dicht, en knop indrukken. En de Psssst als je na afloop de druk ontlast is gewoon een heerlijk geluidje :)

Schoonmaken hoeft ook niet: de koffiedrab blijft in de pad achter, en kun je zo in een bosje gooien. In het apparaat zelf zit alleen heet water, dus even omspoelen en klaar. In tegenstelling tot je oude mokkapotje, waar je de bruine drab uit alle hoeken en gaten moet poetsen na een koffiesessie.
Bij mij gaat ie tegenwoordig altijd mee in de rugzak tijdens wandeltochten, en de mokkapot blijft thuis. Gewichtsverschil is ook niet zo groot. Laat je niet verleiden tot de versie voor losse koffie, niemand gaat van tevoren thuis koffie malen en dat in een luchtdicht bakje meenemen, zeker niet voor meerdere weken... Gewoon de versie voor pads kopen. Via http://www.dekoffiethuiswinkel.nl/ese-pads-c-2.html koop je veel verschillende padjes, begin bijvoorbeeld gewoon met een proefpakket.

Tenslotte is het natuurlijk een prachtige gadget, ik ben wel gevoelig voor zulke mooi ontworpen spulletjes. :9~
p.s. als je het neopreen foudraal erbij koopt: de vorm kan wat vragen oproepen ;)
[ afbeelding ]
Ooit, een keertje... Net als een volwaardige koffiemachine O+
I'm fed up with all this Wi-fi-high-fiving
Steam: Skullsplitter
Origin-naam:013skullsplitter
pi_100632430
Ik ga denk ik mijn Mahlkönig Vario verkopen. Ik ben het zat met dat ding.. ik wil gewoon een fijne maalgraad zonder gezeik (as in: molen staat op de fijnste stand en nog loopt m'n shot in 5 seconden door).

Wat is een goeie stepless, doserless maler voor ~300 euro? Ik zit de kijken naar de Macap mc4 en Compak k3. Een Mazzer mini is eigenlijk iets te duur, aangezien ik ook nog een eenvoudige molen voor cafetiere wil als ik de Vario vervang.

[ Bericht 14% gewijzigd door Bigs op 12-08-2011 09:59:21 ]
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 10:24:45 #298
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100633120
De hardcore koffiemolen fans zal ie waarschijnlijk niet goed genoeg zijn, maar ik ben erg tevreden metmijn graef.

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100639963
quote:
0s.gif Op donderdag 11 augustus 2011 09:01 schreef Gripper het volgende:

[..]

Als je gevoelig bent voor schone & frisse spulletjes waarvan je precies weet wat er mee gebeurd is, dan is nieuw de beste optie. Aan een E61 machine kan niet veel stuk, hooguit zit je vlak voor een servicebeurtje (100-150 ¤) . Maler idem: hooguit moeten daar een keer nieuwe maalschijven in.
Als je je budget kunt verruimen zodat je nieuw kan kopen, lekker doen, da's goed voor het herstel van de economie :)

Bedenk wel dat er nog wat acccessoires bijkomen. misschien een 2e portafilter, tamper, eventueel tamperstand, klopbak, wat borsteltjes voor het schoonmaken, een blindfilter, schoonmaakmiddeltje (cafiza) en ontkalker. Alles bij elkaar geef je daar ook zo weer 100 ¤ qaan uit, en dan heb je nog niks exclusiefs gekocht.
Bedankt voor je reactie, DIe accesoires ben ik me van bewust, maar ja, dan kan de familie mij ook nog wat geven met de verjaardag ;)
pi_100639984
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 09:51 schreef Bigs het volgende:
Ik ga denk ik mijn Mahlkönig Vario verkopen. Ik ben het zat met dat ding.. ik wil gewoon een fijne maalgraad zonder gezeik (as in: molen staat op de fijnste stand en nog loopt m'n shot in 5 seconden door).

Wat is een goeie stepless, doserless maler voor ~300 euro? Ik zit de kijken naar de Macap mc4 en Compak k3. Een Mazzer mini is eigenlijk iets te duur, aangezien ik ook nog een eenvoudige molen voor cafetiere wil als ik de Vario vervang.
Rocky doserless?
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:09:25 #301
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100640019
Vol
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')