laatst bij n zaakje bij de 9 straatjes (of weet ik hoe dat gebied heet), beans nogwat, erg lekkere espresso en cappu gehad daar!quote:Op dinsdag 26 april 2011 20:48 schreef Thorical het volgende:
Ik lees nou een tijdje mee en wil graag het beste uit mijn apparatuur.
Maar heb ik wel eens een echt goede espresso gedronken waaraan ik me kan spiegelen ? . Volgens mij niet.
Dus een vraagje waar in Amsterdam de beste espresso, een die ik als norm kan stellen.
Het meeste wat ik tot nu toe gedronken heb is prut ern lijkt niet eens op wat ik zelf maak.
Hoe hoog zou de temperatuur dan moeten zijn volgens jou?quote:Op donderdag 28 april 2011 13:19 schreef Crazy Harry het volgende:
Mijn pa, die bij Philips heeft gewerkt wist mij afgelopen weekend te vertellen dat Philips als regel stelt dat het water in een koffieapparaat minstens tot 96 graden opgewarmd moet worden.
Is dat een goede temperatuur?
Mij lijkt het te weinig aangezien het water tijdens het naar de koffie lopen nog af zal koelen.
Intussen flink aan het verkennen voor een burr grinder die in mijn budget ligt (dat niet hoog is).
Ik heb deze op het oog:
[ afbeelding ]
http://www.amazon.com/Bod(...)id=1303989359&sr=8-1
De reviews zijn behoorlijk goed maar ik heb m in dit topic nog niet voorbij zien komen (al heb ik niet alle voorgaande edities gelezen...)
Waarvoor? Filter/mokka/espresso/etc?quote:Op donderdag 28 april 2011 13:19 schreef Crazy Harry het volgende:
Intussen flink aan het verkennen voor een burr grinder die in mijn budget ligt (dat niet hoog is).
Ik heb deze op het oog:
[ afbeelding ]
http://www.amazon.com/Bod(...)id=1303989359&sr=8-1
De reviews zijn behoorlijk goed maar ik heb m in dit topic nog niet voorbij zien komen (al heb ik niet alle voorgaande edities gelezen...)
Ik zie mijn moeder nog kloppen in een steelpannetje met 2 vorken..quote:Op zaterdag 30 april 2011 18:21 schreef Maraca het volgende:
Misschien dat het vloeken in de kerk is, maar wat is jullie ervaring met het opkloppen van melk in een pannetje? Ik kan namelijk wel espresso maken (ik zal maar niet vertellen hoe) maar ik twijfel tussen het aanschaffen van een melkopschuimer of in een pannetje. Ik wil namelijk gaan oefenen met het maken van latte art
![]()
Ik had de Krups XL 2000 op het oog, maar de verkoper wist mij vandaag te vertellen dat hij het zo goed deed dat je de schuim met een lepel eruit moest halenDat is nu net niet mijn bedoeling
Heeft één van jullie die toevallig? (of een andere melkopschuimer?)
Ah, dat is ook nog erg handigquote:Op zaterdag 30 april 2011 18:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik zie mijn moeder nog kloppen in een steelpannetje met 2 vorken..
Maak dan melk warm in een pannetje en dan zo een melkschuimer
[ afbeelding ] Dat werkt goed. Maar latte art, das een kunst op zich.
Via zo'n pannetje icm een handmatige melkopschuimer of met een elektrische? Of allebei want dan moet ik even doorsparenquote:Op zaterdag 30 april 2011 18:36 schreef Zith het volgende:
Lijkt me niet dat je latte-artbaar melk kan krijgen ermee.
Met geen van beidequote:Op zaterdag 30 april 2011 18:37 schreef Maraca het volgende:
[..]
Via zo'n pannetje icm een handmatige melkopschuimer of met een elektrische? Of allebei want dan moet ik even doorsparen
Probeer een Rancilio Miss Silvia te krijgen. Deze is van zo'n oerdegelijke kwaliteit dat er weinig "echt" kapot aan kan gaan. Mocht er iets stuk zijn dan is dit relatief makkelijk te vervangen. Kwaliteit van Rancilio is oerdegelijk.quote:Op zaterdag 7 mei 2011 11:45 schreef Mr.J het volgende:
Ik wil mijn Solis Scala maler en Mokatje set een upgrade geven, maar wat is wijsheid?
Gelijk een nieuwe halfautomaat kopen? Of martkplaats? En hoe kan je bij deze laatste optie als 'leek' zien dat eea nog goed in orde is qua werking?
Ik zou de Silvia toch nog iets boven de 820 zetten. 820 heeft veel meer kunstof, 'stoomhelper', een thermoblok - filterdrager is ook geen standaard e61 formaat waardoor je veel e61 artikelen misloopt.quote:
quote:Op zondag 8 mei 2011 21:43 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Probeer een Rancilio Miss Silvia te krijgen. Deze is van zo'n oerdegelijke kwaliteit dat er weinig "echt" kapot aan kan gaan. Mocht er iets stuk zijn dan is dit relatief makkelijk te vervangen. Kwaliteit van Rancilio is oerdegelijk.
Thanks heren. Maar een 2e hands Silvia, waar zou je dan op moeten letten?quote:Op zondag 8 mei 2011 22:13 schreef Zith het volgende:
[..]
Ik zou de Silvia toch nog iets boven de 820 zetten. 820 heeft veel meer kunstof, 'stoomhelper', een thermoblok - filterdrager is ook geen standaard e61 formaat waardoor je veel e61 artikelen misloopt.
Zie bijv. ook http://www.koffiepraat.nl/forum/viewtopic.php?f=12&t=1140
Silvia is puur RVS en koper, praktisch alle onderdelen zijn 'standaard' waardoor ze overal te koop zijn. Ook omdat het erg populair is zul je op de gebruikelijke fora veel meer kunnen lezen en vragen.
Vraag de eigenaar of hij het onderhouden heeft, hij zegt waarschijnlijk ja, vraag hem dan wat precies. Als hij blindfilteren en ontkalken noemt heb je al veel kans dat de machine in goede staat is. Andere dingen die hij noemt (nieuwe O-ring, servicebeurt, enz. is mooi meegenomen).quote:Op maandag 9 mei 2011 00:14 schreef Mr.J het volgende:
[..]
[..]
Thanks heren. Maar een 2e hands Silvia, waar zou je dan op moeten letten?
het is een saeco, dus slecht zal ie niet zijn. maar verder ken ik deze niet, dus ik kan er geen uitspraak over doen.quote:Op maandag 9 mei 2011 16:50 schreef Mykonos het volgende:
Okay, jullie zijn de koffie-experts, en ik vroeg me af hoe jullie onderstaande machine 'ranken' qua kwaliteit koffie:
[ afbeelding ]
Die hebben mn ouders namelijk, ben wel benieuwd hoe matig of niet dat is... Iemand?
Als je ouders em heben kun de kwaliteit toch zelf wel beoordelen? Mijn mening, koffie is ok, technisch is het een crappy apparaat (althans, deze modellen van een paar jaar terug)quote:Op maandag 9 mei 2011 16:50 schreef Mykonos het volgende:
Okay, jullie zijn de koffie-experts, en ik vroeg me af hoe jullie onderstaande machine 'ranken' qua kwaliteit koffie:
[ afbeelding ]
Die hebben mn ouders namelijk, ben wel benieuwd hoe matig of niet dat is... Iemand?
Klopt, vind het zelf ook prima koffie, maar vroeg me af wat jullie met al die veel duurdere ( en dus waarschijnlijk betere) apparatuur ervan vonden.quote:Op maandag 9 mei 2011 17:08 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Als je ouders em heben kun de kwaliteit toch zelf wel beoordelen? Mijn mening, koffie is ok, technisch is het een crappy apparaat (althans, deze modellen van een paar jaar terug)
En dat schoonmaakregime van 1x per weekquote:Op maandag 9 mei 2011 17:33 schreef Mykonos het volgende:
[..]
Klopt, vind het zelf ook prima koffie, maar vroeg me af wat jullie met al die veel duurdere ( en dus waarschijnlijk betere) apparatuur ervan vonden.
En technich is het idd zooi, de vorige is regelmatig ter reparatie weggeweest, dit is ook al de tweede die we hebben, die houdt het tot nu toe goed vol..
Tja, complexe techniek (het moet natuurlijk vooral niet moeilijk te bedienen zijn en vooral gemak in gebruik, en dus ook nog eens snel en goedkoop), slecht ontwerp en crappy materialen. Qua prijs zijn die Saeco's toch echt niet duur te noemen (300-400 ofzo toch?)quote:Op maandag 9 mei 2011 18:23 schreef Thorical het volgende:
Dat vind ik nou zo raar. Geef je best veel geld uit aan een espresso machine, moet ie regelmatig ter reparatie.
Ik heb zo'n ding uit het jaar kruik en die doet het altijd.
[ afbeelding ]
Omdat ik opzoek was naar een typeplaatje van de Vibiemme van me (niet kunnen vinden) heb ik even het afdekplaatje erafgeschroefd en zie het binnenwerk.quote:Op maandag 9 mei 2011 18:23 schreef Thorical het volgende:
Dat vind ik nou zo raar. Geef je best veel geld uit aan een espresso machine, moet ie regelmatig ter reparatie.
Ik heb zo'n ding uit het jaar kruik en die doet het altijd.
[ afbeelding ]
Op een aantal punten;quote:Op dinsdag 10 mei 2011 09:30 schreef speknek het volgende:
Wat is er eigenlijk slechter aan? Versgemalen lijkt me in ieder geval beter dan poeder uit een pak toch? Of is het omdat je het niet aan kan stampen?
Staat als erg goed bekend. Verkoopt hier iig voor zo'n 40 EUR p/kilo.quote:Op woensdag 11 mei 2011 05:30 schreef knuppelhout het volgende:
ik zit nu op hawaii... iemand ervaring met Kula koffiebonen? heb n zakkie meegenomen, maar de koffie die ze hier zetten is slap en waterig dus heb m nog niet kunnen proeven. als het echt goed spul zou zijn neem ik meer mee.
Waar doe je het handmatig mee?quote:Op woensdag 11 mei 2011 08:22 schreef Dark_Angelus het volgende:
Handmatig hier hoor
Gaan binnenkort over op een Vibiemme Domobar
Nu met een Magisterquote:
Ik bedoelde kona koffie, maar ongelooflijk wat voor slappe zooi ze hier voor koffie verkopenquote:Op woensdag 11 mei 2011 08:06 schreef Zith het volgende:
[..]
Staat als erg goed bekend. Verkoopt hier iig voor zo'n 40 EUR p/kilo.
http://www.home-barista.c(...)resh-kona-t4027.htmlquote:Op donderdag 12 mei 2011 02:10 schreef knuppelhout het volgende:
[..]
Ik bedoelde kona koffie, maar ongelooflijk wat voor slappe zooi ze hier voor koffie verkopen
Toen ik het las vond ik dat het inderdaad een reden voor me was om voor een halfautomaat te gaan. Daarna bedacht ik me 'ja dag, ik ga echt niet als ik 's ochtends m'n bammetjes aan het smeren ben de koffie op 0.1 gram uitmeten en tot de milliseconde bijhouden hoe lang het water er doorheen stroomt'quote:Op dinsdag 10 mei 2011 11:24 schreef Zith het volgende:
Dat gezegd hebbende begrijp ik ook dat het al gauw gaat lijken op die audiofielen die gouden-headsets aanbevelen omdat normale niet goed zijn.![]()
waar koop je het normaal gesproken?quote:Op zaterdag 21 mei 2011 14:52 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Iemand een idee waar ik een kleine hoeveelheid koffie kan bestellen voor een mokka potje?
Ik kan de deur niet uit omdat ik mijn enkel heb gebroken en heb al twee weken geen koffie meer op... Het enige alternatief in huis is Senseo, maar dat vind ik niet te drinken...
Ik weet dat Illy van die blikjes verkoopt, maar bij de AH hebben ze alleen maling voor espressomachines.
waar woon je?quote:Op zaterdag 21 mei 2011 14:58 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Normaal haal ik het bij Simon Lévelt, maar die zit niet echt in de buurt. Ik kan wel iemand op pad sturen naar de AH (zit om de hoek), maar ben dus ook benieuwd of de normale espressomaling van Illy bruikbaar is voor een Bialetti potje.
Waarom koop je niet gewoon online en laat het thuisbezorgen?quote:Op zaterdag 21 mei 2011 15:02 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Ik woon in Vianen en Simon Lévelt zit in Utrecht. Normaal ga ik er eens in de twee weken met de bus naartoe met een winkelkaartje (lekker goedkoop).
Zit niet echt iemand in de buurt en is lastig te bereiken met de auto.
Zit er ook aan te denken om een Nespresso Pixie te bestellen, dat is ook goed te doen!
Ja, doe ik ook als ik hem gebruik in een vakantiehuisje in Italie. Illy of Lavazza, Lavazza Arabica vind ik eigenlijk lekkerderquote:Op zaterdag 21 mei 2011 14:58 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Normaal haal ik het bij Simon Lévelt, maar die zit niet echt in de buurt. Ik kan wel iemand op pad sturen naar de AH (zit om de hoek), maar ben dus ook benieuwd of de normale espressomaling van Illy bruikbaar is voor een Bialetti potje.
Je kan via Square Mile Coffee zakjes met (heerlijke!!) koffie bestellen: http://shop.squaremilecoffee.com/quote:Op zaterdag 21 mei 2011 14:52 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Iemand een idee waar ik een kleine hoeveelheid koffie kan bestellen voor een mokka potje?
Ik kan de deur niet uit omdat ik mijn enkel heb gebroken en heb al twee weken geen koffie meer op... Het enige alternatief in huis is Senseo, maar dat vind ik niet te drinken...
Ik weet dat Illy van die blikjes verkoopt, maar bij de AH hebben ze alleen maling voor espressomachines.
waarom? Mooie machine en goede koffie (mits goede bonen)quote:Op donderdag 26 mei 2011 22:49 schreef TheFrankey het volgende:
Vast vloeken in de kerk hier maar ik heb vanavond een jura c9 gekocht. Moet hem nog tunen maar de eerste resultaten zijn bevredigend. Ik drink americano mijn vriendin cappuccino
Ze kijken me altijd zo boos aan als ik rauwe bonen koop daar, ze kenne de prijzen van de bonen ook vaak niet - vragen ze mij; wat kost die brazilie precies?quote:Op vrijdag 27 mei 2011 06:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Zit aan een bakje Espresso van Arabica van de Pelikaan, heerlijk
Maarre..die Lusso, hoe bevalt die nu je hem een tijdje hebt? Makkelijk in het gebruik?quote:Op vrijdag 27 mei 2011 08:19 schreef Zith het volgende:
[..]
Ze kijken me altijd zo boos aan als ik rauwe bonen koop daar, ze kenne de prijzen van de bonen ook vaak niet - vragen ze mij; wat kost die brazilie precies?![]()
LOLquote:Op vrijdag 27 mei 2011 08:19 schreef Zith het volgende:
[..]
Ze kijken me altijd zo boos aan als ik rauwe bonen koop daar, ze kenne de prijzen van de bonen ook vaak niet - vragen ze mij; wat kost die brazilie precies?![]()
Thanks! Ik heb de knoop doorgehakt en hem gekocht afgelopen weekend. Wat een tof ding! Lekker oldschool uiterlijk, en superstil. En wat werkt de stoom goed. Een drinkbare bak komt er wel al uit (vergeleken met wat ik eerder had), maar moet eigenlijk alles nog leren. En ik erger me nu al aan de te kleine plastic tamper. Waar heb jij een passende tamper vandaan? En hoeveel gram gebruik je per keer? Ik kwam er achter dat ik het hele weekend veel te veel heb gebruikt.quote:Op vrijdag 27 mei 2011 11:17 schreef Zith het volgende:
Voordelen van de Lusso:
-Mooi
-Stil
-Gelijk stomen tijdens het zetten
-goede consistentie als je koffie goed meet en maalt
-Ik vind de epresso lekkerder
-Erg stevig en robust
-Goede stomer
Nadelen van de Lusso:
-Kleine filterbakjes (45mm doorsnede)
-Fitlerbakjes zitten niet stevig vast in filterhouder, dus valt er vaak uit bij uitkloppen
-Erg gevoelig voor maalstand en tampen
-Als je niet goed oppast/schoonmaakt zuigt de stoompijp melk naar binnen, mag je de boiler weer schoonmaken omdat er oud melk in zit
-Mijn vriendin vind de Silvia beter
-Nog nooit een godshot mee gehad, wat ik wel eens in de paar weken op de Silvia had![]()
-Kan niet twee bakjes tegelijk zetten (dus een dubbele splitten)
Ik zit nog steeds in de learning curve, denk op 80%. Om die laatste 20% potentie eruit te halen zal ik meer moeten leren over de temperatuur, druk, tampen en maalstanden. Ik vind het wel erg leuk om mee te werken en ben blIJ met de aankoop. Het liefst had ik er een 58mm portafilter versie van, dan zou alles goed zijn in mijn leven.
Goeie tip, ik ga hem van de week maar eens mailen.quote:Op maandag 30 mei 2011 12:33 schreef Zith het volgende:
Heb er eentje op maat laten maken door deze kerel:
http://verkopers.marktplaats.nl/14971514
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Erg mooi geworden. Je moet net onder de 45mm gaan zitten, ik heb zelf nu 44.5mm maar dat is weer net iets te klein, ik raad je 44.8 aan![]()
Zonder goede tamper was het voor mij erg lastig om iets goeds te maken, met goede tamper ga je direct een aantal stappen omhoog.
Heb ook een naked portafilter later maken door iemand van mijn universiteit:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Qua grammen, met single (werkt het beste voor mij), tussen de 6.5 en 7.5 gram (0.01gram weegschalen haal je voor 7 EUR ofzo bij dealextreme.com, inclusief verzendkosten). Met de dubbel kan het van 12gr tot 14gr gaan. Ben nog erg veel aan het testen wat ik het fijnst vind.
Hoe bedoel je dat van die stoompijp trouwens? Ik heb er eens goed naar gekeken, maar ik snap niet hoe hij melk zou kunnen opzuigen.quote:Op vrijdag 27 mei 2011 11:17 schreef Zith het volgende:
Voordelen van de Lusso:
-Mooi
-Stil
-Gelijk stomen tijdens het zetten
-goede consistentie als je koffie goed meet en maalt
-Ik vind de epresso lekkerder
-Erg stevig en robust
-Goede stomer
Nadelen van de Lusso:
-Kleine filterbakjes (45mm doorsnede)
-Fitlerbakjes zitten niet stevig vast in filterhouder, dus valt er vaak uit bij uitkloppen
-Erg gevoelig voor maalstand en tampen
-Als je niet goed oppast/schoonmaakt zuigt de stoompijp melk naar binnen, mag je de boiler weer schoonmaken omdat er oud melk in zit
-Mijn vriendin vind de Silvia beter
-Nog nooit een godshot mee gehad, wat ik wel eens in de paar weken op de Silvia had![]()
-Kan niet twee bakjes tegelijk zetten (dus een dubbele splitten)
Ik zit nog steeds in de learning curve, denk op 80%. Om die laatste 20% potentie eruit te halen zal ik meer moeten leren over de temperatuur, druk, tampen en maalstanden. Ik vind het wel erg leuk om mee te werken en ben blIJ met de aankoop. Het liefst had ik er een 58mm portafilter versie van, dan zou alles goed zijn in mijn leven.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |