abonnement Unibet Coolblue
  zondag 12 augustus 2007 @ 19:59:14 #1
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_52310982
Het grote Baristatopic deel 3!

vorige delen:
Het Grote Barista Topic Deel II
Het Grote Barista topic

Barista?
De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je bij de barista zijn. Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

Voor wie is dit topic?
Dit topic is voor de professionele barista, de thuisbarista of de koffieliefhebber. Senseo en oploskoffie is hier taboe. Praat hier mee over espresso, cappuccino, malen en branden en deel vooral je resultaten!

Plaatjes!
Kees van der Westen machines:


Latte Art:


Bonen:


Espresso (uit een bodemloze filterdrager):


Mazzer Mini molen:


Links
Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship - Het NK barista
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Too Much Coffee - Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander

[ Bericht 1% gewijzigd door faberic op 13-08-2007 19:14:52 ]
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zondag 12 augustus 2007 @ 20:30:17 #2
145090 HenkBenzinetank
Toegevoegde waarde
pi_52311722
tvp
pi_52319923
Hoewel ik alweer jaren uit de koffiebiz ben, blijft het een fascinerend iets..... Gaat er nog iemand meedoen aan de baristakampioenschappen?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_52327002
Hee faberic, heb donderdag gebrand en met meer succes dan de laatste keer... 300gr @ 11:30 resulteerde in full city roast. Gisteravond een prachtige pull, helaas geen camera bij de hand maar zal vanavond een kopje zetten en proberen fatsoenlijke foto's te maken.

Ik wil wanneer ik geld heb ook de iRoast2 gaan kopen. Het apparaat dat ik nu heb moet ik een keer teruggeven en het bevalt me toch niet heel erg. Voornamelijk dattie alleen maar voorgeprogrammeerde profielen heeft en er bij elk profiel eerder mee ophoudt dan ik wil. Daarnaast heeft de trommel dermate grote mazen dat kleine bonensoorten er bij bosjes doorheen vallen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52339675
Ik schreef al eerder dat die dieckmann op duitse fora niet veel aanhang krijgt. Ik ben zelf heel tevreden over de Iroast 2. Het enige wat ik minder vind is dat de afwerking een btje gammel is maar dat doet niets af aan het resultaat dat is gewoon goed. Bovendien is hij in vergelijk met de Gene roaster of de Alpenrost nog wel redelijk betaalbaar.
Ik had vorige week zure Boliviaanse koffie (van Ongebrand) en dat bleek echt aan de brandtijd te liggen, die was gewoon te kort. Ik hem nu weer gebrand en dan echt een btje tegen olieachtig aan en nu smaakt ie prima.
pi_52342099
Ik heb nu een tijdje lopen klooien met mn Rancilio Silvia, en denk dat het nu tijd is geworden om een bonenmaler aan te schaffen (ik weet het, die had ik gelijk moeten kopen).
Ik hoor veel de Mazzer mini voorbij komen, maar die is me eigenlijk net iets te prijzig voor nu. Die koop ik in een later stadium misschien nog wel een keer. Wat zijn andere malers die een goede kwaliteit bieden? Er hoeft geen doser op te zitten van mij, want ik drink alleen koffie hier thuis en dan is zo'n voorraad niet echt nodig.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_52344172
Je zou een Demoka M 203 kunnen overwegen dat is een prima beginnersmolen zonder doseerder. In Nederland het goedkoopste v.z.v. ik weet bij koffiecentrale http://www.koffiecentrale.nl/nl/shop/koffiemolen.cfm
Bestel je er een via een shop Ebay.de in Duitsland dan heb je 'm voor 160 nieuw.
Nieuw is de rancilio rocky is ook tegen de 300 euro dus best veel die kan je tweedehands overwegen. Kijk eens op marktplaats naar molens. Als je veel ruimte hebt kan je ook voor onder de 100 euro een tweedehands horecamolen kopen. Die zijn meestal ontzettend goed alleen ook HEEL groot.
pi_52353756
Ik zou nog wat pics van de laatste keer branden/brouwen plaatsen. De pull is een beetje witjes hier, foto is iets te laat genomen (omdat het helaas lang duurde voordat twee cones zich eindelijk tot één samenvoegden) maar het resultaat was desondanks erg smakelijk.

"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52353853
Als je een doserless molen koopt dan heb je wel erg het probleem van 'clumping' dwz dat zich brokjes koffie vormen. Deze moet je los zien te krijgen met bijvoorbeeld de WDT. Ik gebruik zelf ook elke keer de WDT als ik espresso ga zetten (als ik cappuccinos maak boeit het me veel minder). Zeker onze lieve Silvia is heel onvergeeflijk wat slechte distributie betreft.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52384446
Ik heb de afgelopen dagen goed alle sites doorgenomen en ik geloof dat ik er wel uit ben. Het wordt sowieso een Rancilio Silvia als basis, en dan ws een Rocky als maler. Iets duurder dan mijn oorspronkelijke budget, maar dit schijnt toch wel voldoende te zijn voor een vrijwel perfecte bak koffie. Na wat zoeken op internet, vond ik deze zaak als goedkoopste:
http://shop.lagondola.it/manufacturers.php?mid=14&nav=

620 euro incl verzenden voor een silvia en doserloze rocky
660 euro voor een silvia, doserrocky en rvs base
690 euro voor een lucy.

Tja, prijzen allemaal vrijwel gelijk, ik zet denk ik een paar kopjes per dag dus is een doser dan aan te raden? Over de lucy is niet zoveel bekend, er is maar 1 review op coffeegeeks, en zelfs op de rancilio site is hij alleen maar met moeite te vinden. Het lijkt erop dat het gewoon een silvia+rocky ineen is, wel fijn natuurlijk, scheelt ruimte enzo, maar ook weer lastiger als je wil upgraden. Op die ene coffeegeeksreview stond wel dat er dat er tov de silvia een three hole nozzle voor stoom is, maar die review is al oud.

Welke van de drie combo's zouden jullie kiezen? Of is het zooitje elders nog goedkoper te regelen?

@ W1ZZ, dat verhaal over dat roeren is eigenlijk heel logisch, goede tip!
pi_52386560
quote:
Op woensdag 15 augustus 2007 11:38 schreef Mark_V het volgende:
Ik heb de afgelopen dagen goed alle sites doorgenomen en ik geloof dat ik er wel uit ben. Het wordt sowieso een Rancilio Silvia als basis, en dan ws een Rocky als maler. Iets duurder dan mijn oorspronkelijke budget, maar dit schijnt toch wel voldoende te zijn voor een vrijwel perfecte bak koffie. Na wat zoeken op internet, vond ik deze zaak als goedkoopste:
http://shop.lagondola.it/manufacturers.php?mid=14&nav=

620 euro incl verzenden voor een silvia en doserloze rocky
660 euro voor een silvia, doserrocky en rvs base
690 euro voor een lucy.

Tja, prijzen allemaal vrijwel gelijk, ik zet denk ik een paar kopjes per dag dus is een doser dan aan te raden? Over de lucy is niet zoveel bekend, er is maar 1 review op coffeegeeks, en zelfs op de rancilio site is hij alleen maar met moeite te vinden. Het lijkt erop dat het gewoon een silvia+rocky ineen is, wel fijn natuurlijk, scheelt ruimte enzo, maar ook weer lastiger als je wil upgraden. Op die ene coffeegeeksreview stond wel dat er dat er tov de silvia een three hole nozzle voor stoom is, maar die review is al oud.

Welke van de drie combo's zouden jullie kiezen? Of is het zooitje elders nog goedkoper te regelen?

@ W1ZZ, dat verhaal over dat roeren is eigenlijk heel logisch, goede tip!
You're welcome! Als ik jou was zou ik de lucy meteen schrappen. Mocht je dan ooit je maler of espresso apparaat willen upgraden heb je een probleem en die lucy' zijn nauwelijks door te verkopen itt zowel de rocky als de silvia. Die RVS base voor 40 euro is geen slecht idee, ik heb een losse knockbox en dat doet 't ook perfect maar zo'n base is wel makkelijk denk ik. Het is echter niet nodig en de grindenstein knockbox voor +- 25 E is ook erg aan te bevelen. Stevig en kan in de vaatwasser.

Als je een three-hole steamtip hier ergens in NL vindt houd ik me trouwens aanbevolen, wil er zelf ook graag een maar nog te lui geweest om goed te zoeken. Succes!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52388756
Hey Mark dat is eigenlijk niet te duur als je het vergelijkt met koffiewarenhuis. Let wel op dat je de nieuwste Silvia krijgt want er is nog niet zo heel lang geleden een nieuwere uitgekomen. Als je op koffiewarenhuis de Silvia opzoekt en dan de fotogalerij aanklikt zie je dat de lekbak o.a. anders is en ook de piston en broeikop schijnen aangepast te zijn. De winkel waar jij 'm zou willen kopen heeft voor zover ik kan zien in ieder geval op de foto's nog het oude type staan.
Verder zou ik zeggen, overweeg toch nog eens of je niet een tweedehands Silvia koopt voor een 200 euro. Soms kom je op MP echt leuke dingen tegen van mensen die zoiets impulsief hebben gekocht en het weer kwijt willen. Feit is dat als je echt gek wordt van espresso zetten je na een tijdje de Silvia toch weer wilt upgraden naar een warmtewisselaarmachine die een betere temperatuurbeheersing heeft. Dat lees je in ieder geval overal terug op de koffiefora en hetzelfde geld voor mij ook. Ik heb al een tijdje een 1 groeps horecamachine staan.
pi_52388895
W1ZZ bij Pasmarose.de verkopen ze wel een 4 gaats steamtip voor de Silvia.
http://www.pasmarose.de/c(...)2ffff69b55bfb3ac4ae2
Is wel een goede winkel, ik heb er wel eens een BL portafilter besteld en dat ging prima. Verzendkosten uit Dld zijn 4 euro dus goed te doen.
pi_52393680
Hee bedankt voor de tip! Maar weet jij of ik daar dan ook een hele nieuwe steamwand bij moet kopen? Het lijkt bij mij alsof de Silvia tip niet vastgeschroefd zit aan de wand maar dat 't één geheel is.. Over pasmarose, heb daar zelf ook weleens een triple basket gekocht.. Hele prettige service en snelle levering toen!

Wat betreft upgraden: snap wat je bedoelt... Ik weet nu ook al dat ik ooit ga upgraden maar hopelijk is dat wel pas over een flinke tijd (in jaren). Voorlopig zijn de twee machines waar m'n bloed sneller van gaat stromen de La Spaziale Vivaldi II en de Expobar Brewtus II:

La Spaziale Vivaldi II


Expobar Brewtus II


Hoe ben jij aan een horecamachine gekomen? via MP/Ebay??
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52394438
Hoe boeiend zou het zijn als je wel of niet de nieuwste versie hebt van de Silvia? Een extra goede lekbak klinkt nou ook niet echt als een super-verbetering .

Over kopen op marktplaats, ja daar heb ik ook wel aan gedacht. Er staan daar wel wat Silvias, maar allemaal met een vraagprijs van 350 euro en een hoogste bod van rond de 250. Dus als ik daar overheen wil, moet ik daar toch overheen en incl. verzenden (ik heb geen auto) komt het dan op 300 euro minimaal. Dan is het verschil met een gloednieuwe van 400 ook nie techt groot meer.... Of is het zo dat er ook vaak silvias weggaan voor veel minder? Ik ben natuurlijk niet zo'n ervaren marktplaats-koper op dit gebied (lees:espresso-noob). Als er iemand een goede marktplaats tip heeft, hoor ik dat graag , de aanschaf heeft ook geen mega-haast, komende weken heb ik het toch erg druk.

Ik heb nu al zin om eens lekker met zo'n ding aan de slag te gaan ....

@W1ZZ wat heb je aan een 4gats stoomding? Is dat aan te raden of alleen voor gevorderden?

Oh ja, iedereen nog bedankt voor de reacties!
pi_52394889
Nee de Silvias gaan juist vaak voor een vrij hoge prijs, het ding heeft een hoge 'inruilwaarde' om maar ff een lekkere term er tegenaan te gooien. Komt omdat ze niet kapot te krijgen zijn. Het voordeel van de nieuwe Silvia is voornamelijk iets voor gevorderden, je kunt er namelijk zelf de druk mee aanpassen middels de OPV. Met mijn 'oude' Silvia kan dat niet helaas... Op coffeegeek staat wel een BESCHRIJVING. Met een 4gats stoomding zorg je voor een beter circulatie en daarnaast schijnt het zo te zijn dat de stoom minder krachtig eruit komt (op zich logisch, dezelfde hoeveelheid stoomkracht komt nu uit vier ipv één gat persen dus met minder grote druk) waardoor je rustiger aan kunt doen met stomen. Ik ga 'm binnenkort bestellen en als ik 'm dan heb gebruikt laat ik 't weten wat m'n bevindingen zijn!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52419700
Mag ik hier ook vragen of er iemand het adressen weet van winkels waar ze koffiebonen voor me malen (espressomaling) of is dat hier ook taboe? Ik zoek iets in (of in de omgeving van...) Lelystad
pi_52424803
Kijk even op simonlevelt.nl of kaldi.nl of er eentje in de buurt zit.
pi_52425135
quote:
Op woensdag 15 augustus 2007 16:57 schreef W1ZZ het volgende:
Met een 4gats stoomding zorg je voor een beter circulatie en daarnaast schijnt het zo te zijn dat de stoom minder krachtig eruit komt (op zich logisch, dezelfde hoeveelheid stoomkracht komt nu uit vier ipv één gat persen dus met minder grote druk) waardoor je rustiger aan kunt doen met stomen. Ik ga 'm binnenkort bestellen en als ik 'm dan heb gebruikt laat ik 't weten wat m'n bevindingen zijn!
Hey, jij hebt toch ook een Cimbali Junior? Ik heb een steamtip met 4 gaten (geloof origineel Cimbali) via Peeze, maar d'r komt voor mij dan veels te veel stoom uit. Ik heb drie gaten dichtgestopt en dan kan ik er goede microfoam uitkrijgen. Met meer gaten lukt me dat niet.
pi_52426029
W1ZZ. Ik weet niet genoeg over de stoomwand van de Silvia om te kunnen zeggen of je de tip los kan vervangen.
De twee machines die je aandraagt zijn inderdaad niet verkeerd. Allebei met dual boiler techniek wat eigenlijk het meest optimale is wat je kan hebben. Daaronder zit de warmtewisselaar en daaronder weer de single boiler techniek.
Ik heb anderhalve week geleden de Brewtus live in actie gezien en hoewel het best mooi is allemaal viel de degelijkheid me wel tegen. Als ik zo'n La Spaziale tweedehands zou tegenkomen zou ik 'm denk ik wel kopen net zoals een Della Corte mini of een Reneka.
Ik heb via marktplaats een La Cimbali Junior gekocht. Het model met een tank dus hij hoeft niet op de vaste wateraansluiting. Ik heb precies dezelfde als op dit plaatje:
http://www.espressoplus.c(...)liJuniorTank_Big.jpg
Voordeel is de relatief compacte maten en de ontzettend degelijk uitvoering, hij is echt gebouwd als een tank. De espresso is stukken beter dan uit een Silvia. Wat in de Silvia een topkop is kan je uit deze als gemiddelde halen. Bovendien is het super dat je niet hoeft te wachten met stomen, je draait de kraan open en er is meteen stoom.
Het enige nadeel is de opwarmtijd, je moet 'm zeker een dik half uur tot 3 kwartier geven voordat alles goed warm is maar dit is wel op te vangen met een tijdschakelaar ertussen te zetten of geforceerd op te warmen door er veel water door te laten lopen.
Ik heb 'm mede gekocht omdat op de Duitse kaffeenetz er veel mensen erg tevreden over zijn.
Hij zag er netjes uit en had een revisiebeurtje gehad dus ik heb de gok genomen en 'm gekocht en nog geen spijt van gehad want hij doet het prima.
Dit soort eengroepsmachines staan best vaak op MP. Er staat nu ook nog een junior op met vaste wateraansluiting voor 350. Van andere merken kan je soms nog wel eens goedkoper iets treffen. Bijvoorbeeld een eensgroeps Carimali waar tot nu toe 120 op is geboden.
Grote voordeel van die barmachines t.o.v. Prosumer-machines zoals een Brewtus, ECM technika e.d. is dat ze superdegelijk zijn en de onderdelen niet gek duur zijn. Ze moeten ook in staat zijn de hele dag desnoods 200 koppen per uur zetten dus ze moeten wel betrouwbaar zijn.
pi_52426669
Heb zelf vroeger een Silvia gehad. De stoomtip kun je gewoon losschroeven.
Heb nu dus ook een Cimbali Junior en kan het verhaal van marmhz alleen maar bevestigen.
pi_52426849
Hey mirugai. Die stoomtip met 4 gaten heb ik ook en tevens heb ik een zogenaamde ''wondernippel'' die is eengaats en heeft tevens twee gaten (waarschijnlijk om extra lucht in de melk te pompen) aan de zijkant en hiermee zou je heel makkelijk moeten kunnen opschuimen.
De viergaats gaat zo ontzettend hard idd dat je alleen maar bubbels krijgt. Met de wondernippel krijg ik na veel oefenen nu best een aardig resultaat. In het begin nog bubbels maar die krijg ik er gedurende het stomen wel weer uit. De Junior geeft gewoon gigantisch veel stoom en dat vraagt denk ik gewoon een andere techniek dan met een Silvia.
pi_52427078
Gaaf apparaat hee! Ik ben persoonlijk nog steeds heel tevreden over de Silvia, alleen het tempsurfen irriteert me soms. Het grootste voordeel van een dual boiler als de Vivaldi II of een Cimbali Jr. lijkt mij dat je gelijktijdig kunt stomen, dat is wel heel mooi. Als ik m'n Silvia zat word is het zeker een mooi apparaat om naar te kijken!

Mirugai, jij hebt de tip weleens vervangen toevallig? Zo ja, ging het stomen er makkelijker door?
quote:
Op donderdag 16 augustus 2007 16:52 schreef marmhz het volgende:
De Junior geeft gewoon gigantisch veel stoom en dat vraagt denk ik gewoon een andere techniek dan met een Silvia.
Hier heb ik op m'n werk ook erg veel last van. De 3groeps die daar staat heeft zo enorm veel meer stoomkracht dan m'n silvia dat ik er no way de microfoam uit krijg die ik met m'n silvia wel krijg...

[ Bericht 39% gewijzigd door W1ZZ op 16-08-2007 17:09:37 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52427381
WZZ1 heb je wel eens gelezen over het PID-en van de Silvia? Dan zet je er een electronische temperatuurbeheerser tussen waardoor je dus zelf kan bepalen hoe heet het water is wat uit de boiler komt. Setjes speciaal voor de Silvia zijn hiervoor te koop o.a. via Ebay. Dan heb je een constante temperatuur tegen relatief geringe kosten. Het is zo´n zelfde ding als op de Brwetus zit.
Je moet er maar eens op googlen er is heel veel info over.
pi_52427439
quote:
Op donderdag 16 augustus 2007 17:08 schreef marmhz het volgende:
WZZ1 heb je wel eens gelezen over het PID-en van de Silvia? Dan zet je er een electronische temperatuurbeheerser tussen waardoor je dus zelf kan bepalen hoe heet het water is wat uit de boiler komt. Setjes speciaal voor de Silvia zijn hiervoor te koop o.a. via Ebay. Dan heb je een constante temperatuur tegen relatief geringe kosten. Het is zo´n zelfde ding als op de Brwetus zit.
Je moet er maar eens op googlen er is heel veel info over.
Dat ken ik wel ja maar daar wilde ik voorlopig eigenlijk nog niet aan. Ben niet superhandig met inbouwen van elektrisch spul enzo
"The sunshine bores the daylights outta me!"
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')