abonnement Unibet Coolblue
pi_64074100
Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie?
De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over . Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar Nespresso Topic Part II. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic ([KSC #833] Hé lul! Koffie graag!).

Barista?
De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos
Er zijn vier verschillende typen espresso-machines:
1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde.
2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk
3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand.
4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP!
Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt

Goede bonen dus...
Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn?
Dat klopt, Fixers begrijpt er gewoon niks van
Maar even serieus, zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man!
Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art?
Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen)
(de mooiste rosetta ooit)
(double heart tulip)
(mooie tulp)
(basic hartjes)
(basic appeltje)


Plaatjes!
Kees van der Westen machines:


Latte Art:


Bonen:


Espresso (uit een bodemloze filterdrager):


Mazzer Mini molen:


Links
Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen
Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters'
Een nederlandse blog over koffie
Wiki artikel of de duurste koffie

Vorige delen:
Het Grote Barista topic
Het Grote Barista Topic Deel II
Het grote Baristatopic deel 3
Het grote Baristatopic deel 4
Het grote Baristatopic #5
Het grote Baristatopic #6
Koffie voor de fijnproever
Koffie voor de fijnproever (2)

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_64074427
Ik heb uit mn miss audry(silvia met ander uiterlijk) haast nooit goede koffie, waar dat met mn goedkope krups met thermoblok wel ging. Ik doe netjes aan tempsurfen, koffie wordt gemaald door een rocky, lijkt me niet dat 't aan een de niet goed passende tamper liggen kan.

wat kan/moet ik proberen?
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_64074512
Avond, tevens tvp
  woensdag 17 december 2008 @ 02:25:02 #4
226867 Superfast
Keep on smiling
pi_64077769
tvp
-je avatar gaf een malware melding bij verschillende users, vandaar verwijderd-
pi_64078504
Een tvp en een herpost van mijn laatste vraag:

Dan nog een pesoonlijke vraag: doordeweeks drink ik meer dan genoeg koffie, maar bij gebrek aan apparatuur in mijn weekeinden helemaal niet. Nu wil ik zo af en toe toch eens een lekker kopje koffie drinken, wat is dan een betere overweging: een percolator of een cafetiere?

En mag mijn naam uit de OP, dat grapje heeft wel genoeg geduurd.
pi_64081232
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 23:20 schreef zquing het volgende:
Ik heb uit mn miss audry(silvia met ander uiterlijk) haast nooit goede koffie, waar dat met mn goedkope krups met thermoblok wel ging. Ik doe netjes aan tempsurfen, koffie wordt gemaald door een rocky, lijkt me niet dat 't aan een de niet goed passende tamper liggen kan.

wat kan/moet ik proberen?
Mij wel. Hoe ziet je puck eruit als je hem eruit hebt geklopt?

Andere tip: Maak je apparaat eens echt goed schoon (zeefje eraf e.d.). Dat scheelde bij mijn Miss Silvia enorm
pi_64081971
quote:
Op woensdag 17 december 2008 10:40 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Mij wel. Hoe ziet je puck eruit als je hem eruit hebt geklopt?

Andere tip: Maak je apparaat eens echt goed schoon (zeefje eraf e.d.). Dat scheelde bij mijn Miss Silvia enorm
netjes en stevig, je klopt 'm zo leeg
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_64102499
Ik hoop dat jullie me antwoord kunnen geven.

Ik ben van plan een espressomachine en maler aan te schaffen. Ik wil er geen vermogen aan uitgeven, dus ga vooral voor de juiste prijs/kwaliteit verhouding.
Na wat onderzoek kom ik uit op de Gaggia Classic en de Gaggia New Baby Class (of evt. Twin Baby) i.c.m. de Gaggia MDF maler.

Vraag 1; Kan iemand me vertellen wat (naast het uiterlijk) het grote verschil is tussen de Gaggia Classic en de Gaggia New Baby Class?? De Baby ziet er wat minder solide uit, is dit ook zo?

Vraag 2: Is de meerprijs van de Baby Twin het waard? Heeft er iemand ervaring met de "Rapid Steam" optie?





Over de maler maak ik me niet druk, ik heb al gelezen dat de Gaggia MDF ongeveer het beste is wat je kan kopen voor die prijs.

[ Bericht 2% gewijzigd door Moody op 17-12-2008 22:03:43 ]
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_64106017
@ Moody,
Ik raad je toch echt aan om een tweedehands Rancilio Silvia te kopen als je budget beperkt is.. het geld dat je dan over houd kan je bij je molen leggen.. echt belangrijk
Staan regelmatig genoeg Silvia's op marktplaats vanaf 100 voor een 10 jaar oude tot 185 voor een ca. 4 jaar oude.
Als ze een beetje zijn onderhouden kunnen ze nog jaren mee
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
pi_64109880
Ik zie dat het hier over koffie gaat (sorry, even niet meer inspiratie)
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_64111176
Is er eigenlijk een goedkope koffiebonenmaler op de markt? Eentje voor met de hand draaien en dergelijke?
pi_64112627
tvp..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_64129003
quote:
Op woensdag 17 december 2008 23:36 schreef onderdekoffer het volgende:
@ Moody,
Ik raad je toch echt aan om een tweedehands Rancilio Silvia te kopen als je budget beperkt is.. het geld dat je dan over houd kan je bij je molen leggen.. echt belangrijk
Ik heb meerdere Amerikaanse fora doorgepluisd en de Gaggia Classic staat op vrijwel gelijke hoogte met de Silvia qua kwaliteit.
Ze hebben beide hun voor -en nadelen. Groot voordeel van de Silvia is zijn grotere bronzen boiler, voordeel van de Gaggia is dat hij maar 8 min nodig heeft om op te warmen.
Een 2e handse Silvia in goede staat kost zo'n 200 euro, de Gaggia kost 270 euro nieuw. Ik koop liever nieuw ivm garantie en gemak de komende tijd.
De genoemde molen (Gaggia MDF) zou al erg goed moeten zijn. (Let op: Ik ben niet uit op professionele apparatuur, ik wil een goede bak koffie voor een schappelijke prijs )
Ik hoor trouwens dat de MDF niet meer nieuw te koop is, 2e hands kan ik 'm ook niet vinden, dus wordt het waarschijnlijk een Demoka M207 (die er ook goed vanaf komt in het midden-segment)
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_64131095
Ik heb zelf sinds 3 weken de gaggia classic, en kan er vooralsnog kort over zijn: prima machine! Ik heb m denk ik nog te kort om nadelen te ontdekken, of ik zit nog in de eerste maanden met mn koffiemachientje. Feit is dat ie prima espresso zet, elke avond weer genieten.
Ook voor mij was de afweging om voor dat bedrag een nieuwe gaggia of gebruikte silvia te kopen, en ook ik vond de zekerheid van nieuw & garantie van de winkel wel een fijn idee.

Erbij heb ik een traploze iberital challenge molen, en na enig uitzoekwerk heb ik daarmee een paar fijne instellingen voor espresso en de cafetiere gevonden. Voor je eerste stappen op koffie is dit denk ik een hele goede en betrouwbare set.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_64154669
Pfff veel vragen weinig antwoorden .

Zquing, raar, een silvia zou veel beter moeten zijn dan een krups. Met je opmerking "geen goede koffie" kan ik alleen niet zoveel. Te waterig? Doorlooptijd? Bitter? Etc. Een Audrey is trouwens niet een silvia in een ander jasje, maar is de de VOORGANGER van de silvia waarbij de silvia juist werd gezien als een enorme sprong voorwaarts.

@ Fixers, ik zou voor een cafetiere gaan, aangezien ik een moka vooral een net-niet espresso vind. Cafetieres zijn gewoon iets heel anders. Cafetieres zullen vaak te zure koffie opleveren, waar mokas te bittere koffie kennen, dus je kan zelf uitmaken wat je het liefst hebt.

On silvia vs. Gaggia Classic, ik zou altijd voor een silvia gaan. Hij is mooier, robuuster, temperatuurconstanter, heeft een betere portafilter (de nieuwe modellen dan), betere driptray etc. De boiler van een silvia is trouwens binnen 4 minuten op temperatuur, maar het duurt ongeveer 20 minuten voordat de hele kop ook warm is. Als een classic binnen 8 minuten helemaal op temperatuur is, zegt dit veel over de stabiliteit van deze eindtemp. Ik heb dan liever een silvia die na 8 min en twee flushes nog niet op de eindtemperatuur is, maar wel al heel stabiel, dan een classic die na 8 min op een instabiele temp zit. Ik denk trouwens dat ook een classic langer nodig heeft dan 8 minuten, aangezien ik hem altijd vrij tempstabiel vind.

Die baby twin heeft trouwens het voordeel dat je tegelijk kan stomen en zetten. Bij een Classic moet je even een minuut wachten. Ik vind het het geld niet waard, tenzij je veel cappuccino's drinkt.

Van de molens vind ik de gaggia beter dan de demoka (die mdf was mijn eerste molen). Hij heeft alleen 1 nadeel, hij maalt TRAAAG en hij moet helemaal op zijn fijnst voor espresso. Ristrettos wordt dus bijvoorbeeld al lastig. Hij is we lekker klein en heeft een schappelijke doser, ik vond het een leuk apparaatje.
pi_64154774
quote:
Op vrijdag 19 december 2008 16:54 schreef Mark_V het volgende:
Pfff veel vragen weinig antwoorden .

Zquing, raar, een silvia zou veel beter moeten zijn dan een krups. Met je opmerking "geen goede koffie" kan ik alleen niet zoveel. Te waterig? Doorlooptijd? Bitter? Etc. Een Audrey is trouwens niet een silvia in een ander jasje, maar is de de VOORGANGER van de silvia waarbij de silvia juist werd gezien als een enorme sprong voorwaarts.
Haast geen crema en veel te bitter. Volgens reviews was 't eigenlijk een silvia maar dan lelijk. Mischien moet ik er nog maar wat meer mee spelen
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_64202235
hoe is je doorlooptijd?
pi_64202780
25 seconden, aangezien ik de maling aanpas todat ik ongeveer op de 25seconden zit, maling is dan vergelijkbaar als ik naar een koffiewinkel ga en vraag om espressomaling
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_64202874
Gaggia Classic en Demoka M207 is besteld. Eindelijk goede espresso
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_64427793
Gefeliciteerd Moody! Ga je zeker plezier van hebben.

Ikzelf ga upgrade doen. Me VBM Domobar en San Marco SM 95 grinder worden vervangen door een Bezzera BZ99 en Mahlkonig K30.
pi_64438536
Oeh ide mahlkoning K30 is zo zo geil
Laatst bij Peeze gewerkt met een Mahlkoning Twin, deze krijgen wij waarschijnlijk nu ook op de zaak te staan
  vrijdag 2 januari 2009 @ 19:39:05 #22
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_64589411
Jongens, ik leef nog.
Het beste allemaal voor 2009. Mijn goede voornemen? Mazzer Mini aanschaffen, nieuw. Ik vind dat als je iets nieuw moet kopen qua koffieapparatuur dan moet dat toch zeker de molen zijn. Een ouwe molen is lastiger op te lappen dan een oude Silvia denk ik. Bovendien heb je een nieuwe mazzer mini voor 399,- terwijl ze op marktplaats vaak pas bij 300,- weggaan, die honderd euro meer is het mij wel waard.

Maargoed, dat staat sowieso op de planning.

Ik lees hierboven wat verhalen van mensen die met een beperkt budget willen beginnen. Mijn oog viel laatst op deze molen. Traploos, conische schijfen, volgens coffeegeek een prima apparaat dat gemakkelijk het niveau van de Rocky haalt, als het niet meer is. Voor mij geen optie, als ik een nieuwe koop wil ik een Mini en wil ik daar 6 jaar mee doen, maar ik denk dat dit i.c.m. een tweedehands silvia een goede keus is. En dan betaal je voor die set 369 euro, als die Silvia 200 kost. Mooi tampertje erbij en je kan beginnen.

Veel succes in het nieuwe jaar!

Faberic
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_64691962
Kom ook eens kijken hier voor wat tips en trucs

SInds kort aan het koffie zetten met een cafetiere.


Bevalt goed want de koffie smaakt opperbest. Zeker als je hiervoor alleen maar senseo pleur naar binnen heb gewerkt. Zijn nu aan het ontdekken wat wij lekker vinden qua koffie maar komen toch nog meestal op een vrij stevige pittige soort uit.

Ik blijf mee lezen want mijn droom is om nog een goed espresso-apparaat te gaan kopen.
Realiteit is een illusie die ontstaat bij een gebrek aan alcohol
pi_64776302
Ik ben vorig jaar naar Cuba geweest en heb ginder de lekkerste koffie gedronken die ik ooit mogen proeven heb.
Natuurlijk heb ik van ginder een kilo ongebrande koffiebonen meegenomen en ben vervolgens hier aan het branden geslagen.
Momenteel doe ik dit met mijn oven, maar ik krijg niet diezelfde smaak te pakken.
Zijn er hier toevallig mensen die zelf hun koffie branden ?
Welke type koffiebrander gebruiken jullie ?
Ik ben op ongebrand.nl enkele koffiebranders tegengekomen.
Heeft iemand van jullie ervaring met de I-Roast 2 ?
pi_64782271
Ik brand met de I-Roast 2, naar mijn mening een prima apparaatje. Het nadeel is de temperatuurinstelling en sensor, daar klopt echt helemaal niets van. Kwestie van veel instellingen proberen, kijken wanneer de eerste en tweede cracks plaatsvinden en kijken of de bonen allemaal dezelfde kleur hebben.
Zou ik hem weer kopen? Misschien wel!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')