quote:
Heb het recept al eens eerder uitgetypt. Hieronder dus maar:
Om te beginnen de benodigde ingrediënten voor 4 personen
- 800 - 900 gram runderriblap, géén magere runderlappen of zo gebruiken, hoe meer dooraderd het vlees is, hoe beter de smaak is!
- olijfolie of roomboter
- beetje roomboter om de champignons in te bakken
- 2 sjalotjes, fijn gesnipperd
- 125 gram spekblokjes
- 1 bakje kastagnechampignons (zijn veel verfijnder van smaak dan gewone champignons)
- 1 fles Italiaanse huiswijn (bijvoorbeeld die van Albert Heijn) om te gebruiken voor het stoven, dit hoeft geen dure wijn te zijn omdat de verfijnde aroma’s van een goede wijn niet in het eten komen
- 1 eetlepel tomatenpuree of een paar cherrytomaatjes
- versgemalen peper en zout
- een paar teentjes knoflook (2 tot 4), gepureerd of fijngehakt
- wat takjes verse rozemarijn
- wat takjes verse tijm
- een paar (maximaal 4) blaadjes salie, dit naar behoefte en zeker niet meer dan 4 omdat salie een erg overheersende smaak heeft!
- redelijk wat basilicum, maar gebruik dan wel gedroogde omdat verse basilicum niet lang meegestooft kan worden, of voeg de verse basilicum op het laatst toe
- eventueel wat verse peterselie
- een paar plakjes ontbijtkoek om de saus te binden
Bij de Albert Heijn kun je een bakje Italiaanse kruidenmix kopen (verse kruiden). Als je daaruit de takjes rozemarijn en tijm haalt en deze gebruikt, heb je een mooie hoeveelheid. De salie kun je ook gebruiken en de basilicum komt goed van pas bij de garnering.
Ris de tijm en de rozemarijn van de takjes en hak het fijn. Hak de peterselie fijn.
Snij het vlees in blokjes van 3 tot 5 centimeter. Dep het daarna droog (nat vlees wordt niet mooi bruin).
Bak de spekblokjes in de olie of de boter in 2 – 3 minuten lichtbruin. Leg het op een schaal en hou de pan apart.
Bak het vlees (in een andere pan!) in de olie of de boter mooi bruin, doe dit in kleine porties zodat je het vlees goed kunt bruinen. Leg het vlees bij de spekblokjes op de schaal.
Fruit daarna in de pan waarin het vlees is gebraden de gesnipperde sjalotjes.
Doe het vlees en de spekblokjes bij de gesnipperde sjalotjes in de pan en voeg er ondertussen naar smaak peper en zout bij.
Voeg ondertussen de tomatenpuree (of de tomaatjes), de knoflook, de basilicum, de salie, de peterselie, de rozemarijn en de tijm toe zodat het redelijk verdeelt is over het vlees.
Voeg zoveel wijn toe dat het vlees net onder staat.
Breng het geheel tegen de kook aan en laat het vervolgens 2,5 tot 3 uur sudderen. Gebruik geen snelkookpan, dat gaat beslist ten koste van de smaak.
Maak, terwijl het vlees staat te stoven, de champignons schoon en snij grote champignons in tweeën of in vieren. Laat de kleine heel. Bak de champignons en voeg ze ongeveer een kwartier voordat het vlees klaar is toe.
Zodra het vlees klaar is kun je het vocht via een vergiet in de apart gehouden pan gieten waar je de spekblokjes in hebt gebakken. Hou wat achterblijft in het vergiet warm in de pan waar het uit komt. Kook de saus in totdat het een redelijk dikke saus wordt, gebruik om te binden een of een paar plakjes ontbijtkoek.
Zodra je het vlees aan het stoven hebt, kun je bezig met de aardappels.
Begin met het voorbereiden van de kruiden. Neem hiervoor een paar teentjes knoflook, schil ze en hak ze grof. Vervolgens neem je wat verse rozemarijn, wat verse tijm en eventueel wat verse peterselie. Ris de rozemarijn en tijm van de takjes en hak ze fijn. Hak de peterselie fijn.
Neem genoeg vastkokende aardappels voor 4 personen en boen deze schoon. Dus niet schillen!
Snij de aardappelen in grote partjes (bijvoorbeeld in vieren of in zessen). Doe in een ovenschaal een bodempje olie. Doe de aardappels er in. Voeg de kruiden hier aan toe, zorg dat het goed mengt. Doe er wat grofgemalen zeezout overheen.
Doe dit drie kwartier in een op 200 graden voorverwarmde oven. Schud ze halverwege een keer om.
Eet smakelijk!
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel