Ondertussen is uit jezelf met miljoenen gaan strooien als lagere overheid ook al niet meer de bedoeling blijkbaar.quote:LTO begint haar vrienden in de polder te verliezen. Terwijl werkgeversclub VNO-NCW met Bouwend Nederland en twee natuurpartijen een plan maakte om uit de stikstofcrisis te komen, haakte de boerenorganisatie teleurgesteld af.
Natuurgebieden takelen af, vergunningen kunnen nog altijd maar zeer moeizaam worden verleend. En na ruim vijf jaar stikstofcrisis gebeurt er nog altijd veel te weinig om die problemen op te lossen. Dat vindt een coalitie van vier belangrijke partijen in de polder: werkgeversorganisatie VNO-NCW, Bouwend Nederland, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu. De vier partijen stellen daarom extra maatregelen voor, bedoeld als handreiking aan landbouwminister Femke Wiersma (BBB).
Het is al erg zat dat een met overheidssubsidie en lakse regelgeving opgepompte bedrijfswaarde, nog weer eens extra door de overheid wordt uitbetaald - elke uitkoopeuro betaalt de overheid in feite 3 of 4x - maar dat het al zo normaal is om dit soort praktijken, die als staatssteun gelden (goh, een kleine 30 miljoen weggeven aan een handjevol bedrijven kan niet zomaar?), gewoon maar onder het tapijt te vegen...quote:'NIET OPENBAAR', staat er in kapitalen boven een document van het provinciebestuur van Gelderland uit februari 2023. Daarin wordt beschreven dat de aankoop van 13 boerenbedrijven volgens Europese regelgeving niet door de beugel kon.
De gedeputeerden besluiten dit vervolgens stil te houden en de informatie met niemand te delen, in de hoop dat de Europese Commissie er niet achteraan zou gaan. Uit het onderzoek blijkt dat de aankoop van nog een boerderij niet is gemeld. De rekening kan uiteindelijk bij de veertien betrokken boeren terechtkomen, mocht Europa oordelen dat de uitkoop niet volgens de regels is verlopen.
In het begin van de stikstofcrisis waren er meerdere regelingen, onder meer waarmee provincies boerderijen uitkochten om de stikstofuitstoot terug te dringen. Gelderland kocht vanaf 2020 zeker vijf vleeskalverhouderijen en acht veehouderijen uit. De kosten: 28 miljoen euro. De provincie ging ervan uit dat hier geen melding van gemaakt hoefde te worden bij de Europese Commissie. Die inzichten blijken in 2023 veranderd.
Maar als inderdad het veel uit het buitenland komt in waaien dan verzoorzaakt stikstof alleen hier een probleem, niet war het vandaan komtquote:Op woensdag 20 november 2024 18:13 schreef Hanca het volgende:
Topic over de problematiek met boeren.
We kennen het stikstofprobleem, we kennen het vervuilde water, we weten dat gifstoffen mens en dier ziek maken. Maar toch blijkt het moeilijk echte maatregelen te nemen.
Kort gezegd: hoe gaan we naar een haalbare landbouw die niet het land vernietigt en boeren wel een boterham laat verdienen.
Overal waar maar een hamer of een timmerman aan te pas komt in DenHaag moet een natuurvergunning krijgen ,dat duurt jaren vanwege de gevoelige duinen natuurquote:De vergunningsverlening van bestaande woonwijken, schietterreinen van Defensie en overige infraprojecten staat op losse schroeven door een recente stikstofuitspraak van de Raad van State.
quote:Het land gaat nu nog verder op slot.
In een stad als Den Haag, dat achter de duinen ligt, konden we nu vaak intern salderen bij verbouwing of nieuwbouw.
Straks is er een natuurvergunning nodig vanwege die duinen.
Er breken gouden tijden aan voor ecologen.
Zij kunnen straks in een Bentley rijden vanwege al die rapportages die ze moeten schrijven”, zegt Coen van Rooyen van brancheclub WoningbouwersNL.
Bouwend Nederland stelt dat woningbouwprojecten ’jarenlange vertraging’ oplopen.
Volgens de bouwclub is uitstoot verminderen ’de enige oplossing’.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt dat de beslissing van de RvS tot veel ’onzekerheid’ voor bedrijven leidt, die nu mogelijk een natuurvergunning nodig hebben. „
Op vele hoofdkantoren zal men zich afvragen of investeren in Nederland verstandig is, nu met terugwerkende kracht vergunningverlening onzeker is door de stikstofproblematiek.”
Ja wat uit Duitsland komt aanwaaien, dat heeft daar geen enkel probleem, maar hier kan er daardoor nietsquote:Ook doemen er donkere wolken op voor luchthaven Schiphol. Die heeft al een natuurvergunning gekregen voor 500.000 starts en landingen, die nodig is om de juridische positie van Schiphol te borgen.
'Stikstofstrijder' Johan Vollenbroek
Er loopt al een rechtszaak tegen deze vergunning en nu heeft de RvS het onderzoek naar die vergunning opnieuw geopend vanwege de recente uitspraak. '
Stikstofstrijder' Johan Vollenbroek meent dat de luchthaven zou moeten halveren
quote:Uit Haagse politieke reacties blijkt dat onder meer CDA, VVD, NSC en PvdA/GL blijven koersen op de vermindering van uitstoot.
Ze sporen het kabinet aan tot ingrepen om de uitstoot te verminderen.
Maar zelfs dan is niet zeker of de zo gewenste daling er daadwerkelijk komt, want een flink deel van de uitstoot komt bijvoorbeeld aanwaaien uit buurlanden.
Dit is echt totale nonsens, dit is namelijk het stikstof satelietbeeld van Europa, augustus en september 2023:quote:Op zaterdag 18 januari 2025 09:21 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ja wat uit Duitsland komt aanwaaien, dat heeft daar geen enkel probleem, maar hier kan er daardoor niets
[..]
aldus het CBSquote:Op zaterdag 18 januari 2025 09:58 schreef Hanca het volgende:
[..]
Dit is echt totale nonsens, dit is namelijk het stikstof satelietbeeld van Europa, augustus en september 2023:
[ afbeelding ]
Dat gezwam over aan komen waaien mag echt ophouden.
quote:Ongeveer twee derde van alle stikstof (N) die door depositie neerslaat is NHy (NH3 en NH4+ samen), het overige derde deel betreft NOx.
De stikstof die neerslaat op de Nederlandse bodem komt voor een aanmerkelijk deel uit het buitenland, ongeveer 29 procent.
De meeste buitenlandse stikstofneerslag komt uit Duitsland, gevolgd door België.
De stikstofdepositie van Nederlandse bronnen (71 procent) is voornamelijk afkomstig uit de landbouw en het verkeer.
Het aandeel uit het buitenland lijkt heel groot, maar Nederland deponeert vier keer zoveel stikstof in het buitenland als andersom.
Naast de landbouw en het verkeer, waarvan de stikstof uit Nederlandse bronnen deels net over de grens terecht komt, speelt ook de zeevaart hierbij een grote rol.
Nee, daar "doet het niet geen effect hebben" (als mijn kinderen in hun kleutertijd zo spraken werden ze streng toegesproken door de juf, dit lijkt nergens op) door hogere normen, maar doordat er veel minder uitstoot is. Satellietbeelden liegen niet.quote:Op zaterdag 18 januari 2025 10:03 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
aldus het CBS
Maar daar doet het geen effect hebben vanwege hogere normen
[..]
quote:Stikstofbeleid moet over heel andere boeg’
Ingenieur en chemicus Wouter de Heij, die al decennia bezig is met mest en zich helemaal vastgebeten heeft in het stikstofvraagstuk, pleit ervoor om het over een hele andere boeg te gooien.
Hij werkt al dertig jaar met modellen en grafieken en is betrokken geweest bij de Wageningen Universiteit. „
Het huidige D66 beleid – door lukraak 1670 boeren uit te kopen voor miljarden euro’s – is verschrikkelijk duur en doet niets voor de natuur”, zegt hij.
Bekijk ook:
Jongste horde coalitie raakt BBB in het hart
„
We zijn in een ziek systeem beland: het rekenmodel dat wordt gebruikt – Aerius – werkt niet.
Dat wordt inmiddels ook door de politiek erkend, maar er wordt toch aan vastgehouden.
Ik ben geen stikstofontkenner, maar weet wel dat het huidige beleid niets zal uithalen.
Er moet een heel nieuw wetgevend kader komen.”
andere stikstofnormen bedoel je?quote:Op woensdag 22 januari 2025 21:11 schreef Faraday01 het volgende:
Er gaan blijkbaar in den Haag steeds meer geluiden rond dat het tijd wordt om te normeren. Dat gaan BBB en PVV nooit doen maar aangezien er geen geld meer is en de rechter alles in het slot gooit, lijken er ook niet veel andere smaken meer te zijn.
quote:Politiek Den Haag worstelt met gevolgen
Landbouwminister Femke Wiersma na stikstofuitspraak: ’Gedwongen uitkoop van boeren gaan we niet meemaken’
onze parlementaire redactie
Aangepast: Gisteren, 20:25Gisteren, 17:13in Binnenland
Den Haag - Hoe nu verder met het stikstofvraagstuk? Die vraag leeft volop in politiek Den Haag nu de rechtbank milieuclub Greenpeace in het gelijk heeft gesteld en de Staat verplicht om harde maatregelen te nemen om de natuur te beschermen. Minister Femke Wiersma overweegt een hoger beroep, terwijl in de coalitie gezegd wordt dat de uitspraak juist gerespecteerd moet worden. Gedwongen uitkoop van boeren is voor haar in elk geval uit den boze.
Femke Wiersma (BBB) laat weten dat dit ’niet de uitspraak is waarop ik had gehoopt’ en overweegt een hoger beroep.
Wauw, 12%.....quote:Op maandag 23 december 2024 16:40 schreef KaheemSaid het volgende:
Bijna 1700 veehouders (meer dan 12%) willen zich uit laten kopen, zegt NOS
Nee, ik bedoel dat er eisen opgelegd gaan worden aan boeren die over een periode jaarlijks strenger worden en waar aan voldaan moet worden. Depositie versus meten aan de bron is dan nog wel een heet hangijzer.quote:Op donderdag 23 januari 2025 10:41 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
andere stikstofnormen bedoel je?
juffrouw wiersma gaat de zaak niet bij de veehouderij neerleggen
[..]
Dat de campagnekrant van populistisch rechts iemand heeft gevonden die het beleid van het vorige kabinet bekritiseert maakt niet heel veel indruk moet ik zeggen.quote:Op woensdag 22 januari 2025 21:08 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)hier-ligt-de-sleutel
[..]
quote:Wolf of niet, een slagveld wordt het voor de meeste schapen sowieso'
Gisteren 11:45
Column Bibi Dumon Tak: Wie is de wolf?
Laatst bracht ik weer eens een bezoek aan Drenthe. Verbijsterd moest ik constateren dat er nog altijd schapen achter halfbakken hekjes stonden terwijl hun baasjes binnen lekker met een biertje in de hand naar een voetbalwedstrijd keken. Tegenwoordig zijn de televisieschermen zo groot dat je vanaf de openbare weg de wedstrijd FC Emmen tegen RW Essen zonder verrekijker kunt volgen.
En terwijl de baasjes zich druk maakten over de een nul achterstand op Rot Weiss Essen, wilde ik het liefst tussen hun schapen in de wei gaan zitten om de taak van de afwezige herder op me te nemen. Vroeger hoedde men namelijk schapen, tegenwoordig houdt men ze. En houden betekent dat de eigenaar ze toevertrouwt aan het lot. Dat lot is de wolf. En die doet zijn inkopen niet erg netjes, weten we inmiddels.
Maar ik zal u verklappen, wolf of niet, een slagveld wordt het voor de meeste schapen sowieso. Zie je in de media vooral foto's en filmpjes van toegetakelde dieren met hun wenende baasjes ernaast, de schapen die het wel overleven wacht min of meer hetzelfde lot. Alleen dát lot krijgen we van de media nooit te zien, omdat journalisten te veel in beslag worden genomen door de plunderingen van de wolf.
En om te voorkomen dat die journalisten afstompen, geperforeerde schapen in een weiland gaan tenslotte ook maar vervelen, heeft een aantal boeren daar iets nieuws op bedacht. Ze halen hun bebloede huisdieren van het land om ze op te stapelen langs de openbare weg. Er zat vorige maand zelfs een boer tussen die zijn schapen, als een vlezige kerstslinger, tussen de bomen had opgehangen. Er stond ten overvloede een bordje bij: bedankt wolf.
Veruit de meeste schapen staan niet achter een deugdelijk hek. Wat al die veehouders ook beweren. Op de foto's zien de hekken er ogenschijnlijk wolfwerend uit, maar iemand met verstand van zaken ziet al in één oogopslag dat de draden te slap hangen, te ver uit elkaar staan, te hoog boven de grond zijn bevestigd, of dat er een stapel stenen aan de buitenkant van de wei ligt opgetast, waardoor de wolf in Wapse bijvoorbeeld - het dier dat een boer in zijn arm had gebeten - een handig opstapje had om, hup, het weiland in te kunnen springen. Alleen hij kon er niet meer uit, want aan de binnenkant lagen geen stenen. Toen kwamen er een schep, een riek en tenslotte, illegaal, een geweer aan te pas. Weet u nog?
Kortom, goedgekeurde hekken zijn er nauwelijks. Wat de veehouders ook beweren. Misschien dat ze er voor een leek aardig uitzien, maar er moet ook een spanning van 4500 Volt op staan. En die spanning valt op foto's niet te controleren. Goede hekken houden 98% van de wolven tegen. Toegegeven, het vraagt onderhoudswerk, maar de herders van weleer hadden nog veel meer werk. Die hadden helemaal geen hek en moesten zelf als wolfwerende omheining fungeren. Ook 's winters en 's nachts, zonder televisie, zonder FC Emmen en een zak chips voor hun neus.
En dan nog iets. Veel Nederlandse schapen worden ritueel geslacht. Zo'n beetje op de manier waarop de wolf het doet, maar dan akeliger. Voordat ze worden gedood moeten ze namelijk eerst nog op transport. Dat gaat niet per luxe touringcar, maar in een vrachtwagen waar ze niet vanzelf inlopen. Ze moeten erin worden gesleurd, getrokken en geduwd. Als ze geluk hebben ligt het slachthuis in Nederland, met een beetje pech gaan ze de grens over en komen ze God mag weten waar terecht. Zonder voer, zonder verkoeling, zonder verzorging.
De rituele slacht houdt in dat het schaap op haar rug wordt gegooid en aan haar vier poten wordt vastgebonden of anderszins wordt vastgeklemd, want uit zichzelf blijft ze niet liggen. In die houding wacht ze tot er een religieuze slachter arriveert die haar keel, hopelijk in een keer goed, maar in de praktijk gemiddeld in vijf halen, doorsnijdt. Als ze geluk heeft is ze als eerste aan de beurt, maar het kan helaas ook een tijdje duren en in de tussentijd ziet en hoort ze hoe haar vriendinnen hun dood gorgelend en worstelend tegemoet gaan.
Ik zou willen dat deze beelden ook door de media werden gedeeld. Ik wed dat er dan geen treurende boeren in de buurt zijn. Die zitten alweer in de rats over de aanstaande wedstrijd tegen Helmond Sport. Wie is de wolf, denk ik dan. En wie zijn de altijd maar nablatende schapen.
Ik wens iedereen een mooie zondag.
PS. Het werd uiteindelijk 5-2 voor RW Essen.
Goh, je verwacht het niet.quote:Op woensdag 29 januari 2025 09:11 schreef Hanca het volgende:
Dankzij de hoeveelheid gif die boeren gebruiken, blijken bloemrijke akkerranden averechts te werken: https://www.trouw.nl/duur(...)r-insecten~b4e4f14f/
Met dit kabinet?quote:Waar blijven de aangekondigde maatregelen om biologisch de nieuwe standaard te laten worden? In 2030 zou het al 15% moeten zijn, in Europa (waar Nederland weer eens achteraan bungelt) zelfs 25%. En dan groeien naar meer dan 50% in 2050.
Gifstoffen worden Europees geregeld, maar ook daar is de nieuwe Commissie helaas minder ambitieus.quote:
Ja en als er daar al tijdig iets geregeld gaat worden, zal dat hier natuurlijk ook weer voor enorme weerstand en procedures opleveren. Want aan Europese afspraken hoeven we ons tegenwoordig niet meer te houden natuurlijk.quote:Op woensdag 29 januari 2025 10:35 schreef Hanca het volgende:
[..]
Gifstoffen worden Europees geregeld, maar ook daar is de nieuwe Commissie helaas minder ambitieus.
Bahbah.quote:Op woensdag 29 januari 2025 20:37 schreef Hanca het volgende:
Om nog een verziekte afdeling van de landbouw te bespreken, de tuinbouw: https://www.nieuweoogst.n(...)n-pijnacker-nootdorp
Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft afgelopen december in zes verschillende polders zeven gewasbeschermingsmiddelen ver boven de toegestane norm aangetroffen. Van deze zeven middelen zijn er drie volledig verboden: fipronil, methiocarb en thiacloprid. De middelen zijn onder meer gevonden in het Westland en Pijnacker-Nootdorp.
quote:De boeren moeten ‘zeven vinkjes’ willen zetten om mee te doen. Behalve minder koeien, geen kunstmest en minder of geen bestrijdingsmiddelen is het planten van onder meer heggen en bomen op minimaal 10 procent van de hectares een voorwaarde. De koe in de wei en niet ploegen zijn een paar andere voorbeelden.
de koe in de wei, hoeveel uur per dag ?quote:Op donderdag 30 januari 2025 20:43 schreef Hanca het volgende:
Urgenda gaat de boeren helpen veranderen: https://www.trouw.nl/duur(...)met-boeren~bebc0f9b/
20 boeren krijgen 1000 euro per hectare met deze voorwaarden:
[..]
1000 euro per hectare , dat zal weinig veehouders om krijgen , zeker als er geen duidelijke garanties bij zijnquote:Urgenda maakte een scenario voor de toekomst van de landbouw.
De organisatie betaalt tien jaar lang twintig boeren die willen veranderen 1000 euro per hectare.
20 boeren valt wel te controleren, die controles zie je immers ook voor het keurmerk biologisch of beter leven.quote:Op donderdag 30 januari 2025 20:46 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
de koe in de wei
hoe veel uur per dag ?
en welke garanties kan urgenda geven
Blijkbaar wel, want ze spreken met meer dan 20 boeren. Urgenda is ook bekend als een betrouwbare partner voor de boeren: https://www.urgenda.nl/urgenda-ondersteunt-boeren-opnieuw/quote:Op donderdag 30 januari 2025 20:46 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
1000 euro per hectare , dat zal weinig veehouders om krijgen als er geen duidelijke garanties bij zijn
20 veehouders , haquote:Op donderdag 30 januari 2025 20:48 schreef Hanca het volgende:
[..]
20 boeren valt wel te controleren, die controles zie je immers ook voor het keurmerk biologisch of beter leven.
Jij snapt het idee van een testcase niet?quote:Op donderdag 30 januari 2025 20:50 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
20 veehouders , ha
mag niet teveel kosten dus
2000 veehouders dat lijkt ergens op , met garantie
ok zinloze actie voor de buhne dusquote:Op donderdag 30 januari 2025 20:53 schreef Hanca het volgende:
[..]
Jij snapt het idee van een testcase niet?
Je snapt het dus niet, duidelijk.quote:Op donderdag 30 januari 2025 21:00 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
ok zinloze actie voor de buhne dus
snap het wel ,maar het is te vaag , hoeveel uur per dag moeten de koeien in de weide dan>??quote:
Het is voor de boeren niet te vaag. In principe is biologisch boeren ook zonder steun al winstgevender dan traditioneel boeren. En het aantal uren in de wei, dat zal wel net zo werken als beter leven, dat is 180 dagen 8 uur per dag. Zoiets zal het wel zijn.quote:Op donderdag 30 januari 2025 21:38 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
snap het wel ,maar het is te vaag , hoeveel uur per dag moeten de koeien in de weide dan>??
moet die melkveehouder dan in de wei gaan melken net als vroeger
en als er volle zon is of veel regen ?
Bij veel veehouders kunnen ze niet allemaal tegelijk in de wei
10% van het weiland volzetten met struiken , weet je hoeveel onderhoud dat is?, Wat dat kost?
Dat kost al meer dan 1000 euro per jaar aan minder gras of mais en onderhoud
bomen nemen het zonlicht voor het gras weg
en volzettten met mais , mag je dan nog wel kunstmest geven?
100 veehouders 1000 euro per hectare,
tja
als dat waar was dan zou men in africa een goede oogst hebben , daar is geen geld voor kunstmest daar is ook geen koeien strontquote:Op donderdag 30 januari 2025 22:19 schreef Hanca het volgende:
[..]
Het is voor de boeren niet te vaag. In principe is biologisch boeren ook zonder steun al winstgevender dan traditioneel boeren. En het aantal uren in de wei, dat zal wel net zo werken als beter leven, dat is 180 dagen 8 uur per dag. Zoiets zal het wel zijn.
En bomen zouden in elke wei verplicht moeten zijn, dieren in een wei zonder schaduw is mishandeling. Daarnaast zijn houtwallen juist goed voor de productie van je land.
En nee, kunstmest zal niet mogen. Ook niet nodig, aangezien biologisch het zo productief is als intensief.
quote:Het Russische volkslied klinkt op een boerderij ten zuiden van de hoofdstad van Malawi, Lilongwe.
Boeren die de overdrachtsceremonie van 20.000 ton Russische meststof bijwonen, staan op uit respect voor hun gasten.
Later zullen sommigen zakken met de broodnodige stikstof, fosfaat en kalium (NPK) ophalen.
Nu er sinds 2020 wereldwijd een tekort aan kunstmest is en de prijzen stijgen, verergerd door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, stemde het Russische chemiebedrijf Uralchem-Uralkali er vorig jaar mee in om 260.000 ton kunstmest te doneren aan Afrikaanse landen die het grootste risico lopen op voedselonzekerheid.
De eerste zending, naar Malawi, gefaciliteerd door het Wereldvoedselprogramma van de VN, werd in november goedgekeurd om een dreigende hongersnood in het door land ingesloten land dringend af te wenden.
Maar ondanks dat voedsel en kunstmest zijn vrijgesteld van internationale sancties tegen Rusland
quote:’Lang geleden hebben we de Afsluitdijk gebouwd, Flevoland, de Deltawerken.
Als de crisis hoog genoeg is, zijn we in staat om grote dingen voor elkaar te krijgen.
Wie helpt er mee?,’ vraagt ondernemer Victor Knaap op Linkedin.
Knaap bouwde zijn digitale communicatiebedrijf, Monks, uit tot een wereldwijde topspeler met 1 miljard euro omzet en 8000 medewerkers. Je zou denken, die man heeft het druk genoeg.
Maar hij vindt toch nog ergens de tijd om zijn hoofd te breken over de grote maatschappelijke thema’s en daar oplossingen voor te zoeken.
quote:Tatasteel IJmuiden
Knaap heeft nu zijn tanden gezet in de stikstofcrisis. ’
Als alles bespreekbaar is om de stikstofcrisis op te lossen, laten we dan eens goed kijken naar Tatasteel IJmuiden.
Het sluiten van de meest vervuilende fabriek van Europa gaat zorgen voor 9 procent minder stikstof uitstoot,’ rekent hij voor. In de top 100 van Nederlandse uitstoters van stikstof (zowel NOx als NO2) staat Tata met grote voorsprong op nummer 1.
De nummer 2, Schiphol, zit op iets meer dan de helft van de uitstoot van Tata.
Gouden plek om een mooie nieuwe stad te bouwen
Zelfs als je stikstof geen probleem vindt, is er van alles voor te zeggen om de Tata fabriek op te doeken.
Het ding staat op een gouden plek om een mooie nieuwe stad te bouwen met 40.000 tot 60.000 huizen, dicht bij de zee.
Dat zou een geweldige oplossing zijn voor de afschuwelijke landschapsvervuiling die deze fabriek veroorzaakt.
Bovendien stoot Tata kankerverwekkende shit uit en slurpt de fabriek honderden miljarden liters water op, die vervuild weer terugkomen op het oppervlaktewater.
Ik leur al een paar jaar met het idee om Tata te ontmantelen en ben verheugd dat ik in Knaap een medestander vond, die er ook daadwerkelijk energie in steekt om politici, betrokkenen en andere ondernemers in beweging te krijgen.
Er ligt namelijk ook al jaren een plan voor de bouw van die nieuwe stad bij IJmuiden en ik liet me uitleggen dat de businesscase daarvoor sluitend is.
Met een positief effect op de werkgelegenheid ook nog.
Op naar het volgende rapport waar niets mee gedaan wordt. Zoals ook eerder.quote:Weer is er een verband vastgesteld tussen longontstekingen en geitenhouderijen. Wie binnen 2 kilometer van geitenboerderij woont heeft meer kans op de longaandoening en hoe dichterbij je woont, hoe groter de kans, concludeert het RIVM. Naar schatting overlijden hierdoor jaarlijks tientallen mensen. Het kabinet is het niet eens over eventuele extra maatregelen, maar heeft advies gevraagd aan de Gezondheidsraad.
De onderzoekers hebben berekend dat onder de ongeveer 1,5 miljoen mensen die binnen een straal van 2 km van geitenhouderijen wonen naar schatting 1200 tot 6600 extra longontstekingen per jaar voorkomen. Geschat wordt dat dit resulteert in ongeveer 100 tot 600 ziekenhuisopnamen en 20 tot 100 extra sterfgevallen per jaar.
https://www.vakbladgeiten(...)is-provinciale-zaak/quote:Ondanks de verhoogde kans op longontsteking verstrekken gemeenten volop vergunningen voor woningbouw vlak bij al bestaande geitenboerderijen. Demissionair minister Ernst Kuipers (VWS) is echter niet van plan landelijke voorzorgsmaatregelen te nemen. Dat zegt hij in reactie op vragen van Kamerlid Eva van Esch (PvdD).
De aanleiding was een artikel in de Gelderlander. Vanwege een verhoogd risico op longontsteking (tot 60 procent meer kans) in de directe omgeving van een geitenhouderij, adviseert de GGD om geen woningen of scholen te bouwen in een straal van twee kilometer rondom geitenboerderijen.
Voor iedereen geldende gezondheidsrisico's mitigeren wordt overgelaten aan provincies! Het wiel 12x uitvinden! Logica!quote:Het besluit voor een landelijke geitenstop, opgelegd vanuit Den Haag, is als het aan minister Staghouwer van LNV ligt uitgesloten. “Het instellen, opheffen of verlengen van moratoria voor geitenhouderijen ligt op het bordje van de provincie”.
Zo luidt het antwoord dat Staghouwer gaf op vragen van de Eerste Kamerfracties van de Partij voor de Dieren en GroenLinks. De fracties willen dat Staghouder uit voorzorg nieuwe geitenhouderijen en uitbreidingen op minder dan 500 meter van woningen verbiedt. Zo is te lezen op binnenlandbestuur.nl.
Maar het tekent zich al af hoe dit gaat gaan. Wiersma wordt misschien genoopt om iets te gaan doen. Ze belooft met iets terug te komen na meer onderzoek. En dan maar weer een half jaar niets doen zoals op al haar dossiers.quote:Ingewijden in de top van het kabinet vertellen dat de discussie over het onderzoek hoog is opgelopen tussen minister Agema van Volksgezondheid en Wiersma van Landbouw. Agema zou wel degelijk maatregelen willen treffen om omwonenden te beschermen, maar Wiersma wil daar niet aan juist om de geitenhouders te ontzien.
De hoop bij anderen in het kabinet is dat de Tweede Kamer minister Wiersma aanzet om toch maatregelen te nemen. Komende donderdag staat er een debat met Agema en Wiersma op de planning over zoönosen en dierziekten.
als men daar woningen wil bouwen dan moet de geiten farm dus weggekocht wordenquote:Op dinsdag 4 februari 2025 11:42 schreef VoMy het volgende:
https://nos.nl/artikel/25(...)net-blijft-afwachten
[..]
Op naar het volgende rapport waar niets mee gedaan wordt. Zoals ook eerder.
https://www.binnenlandsbe(...)enhouderij-ongemoeid
[..]
https://www.vakbladgeiten(...)is-provinciale-zaak/
[..]
Voor iedereen geldende gezondheidsrisico's mitigeren wordt overgelaten aan provincies! Het wiel 12x uitvinden! Logica!
Ja provincie ambtenaren die hebben een hekel aan woningbouw voor anderen dat is bekendquote:Voor iedereen geldende gezondheidsrisico's mitigeren wordt overgelaten aan provincies! Het wiel 12x uitvinden! Logica!
Volksgezondheid moet het nu gewoon overnemen van Landbouw op dit dossier.quote:Op dinsdag 4 februari 2025 11:42 schreef VoMy het volgende:
https://nos.nl/artikel/25(...)net-blijft-afwachten
[..]
Op naar het volgende rapport waar niets mee gedaan wordt. Zoals ook eerder.
https://www.binnenlandsbe(...)enhouderij-ongemoeid
[..]
https://www.vakbladgeiten(...)is-provinciale-zaak/
[..]
Voor iedereen geldende gezondheidsrisico's mitigeren wordt overgelaten aan provincies! Het wiel 12x uitvinden! Logica!
Vervangend premier Agema direct in de clinch met nietsnut Wiersma.
[..]
Maar het tekent zich al af hoe dit gaat gaan. Wiersma wordt misschien genoopt om iets te gaan doen. Ze belooft met iets terug te komen na meer onderzoek. En dan maar weer een half jaar niets doen zoals op al haar dossiers.
komt niets van terecht met die stikstof waanzinquote:Op dinsdag 4 februari 2025 12:34 schreef Hanca het volgende:
[..]
Volksgezondheid moet het nu gewoon overnemen van Landbouw op dit dossier.
nou het is heel hard werken en veel liefde en oud papier geldquote:Op dinsdag 4 februari 2025 13:34 schreef KaheemSaid het volgende:
Mooie en genunceerde poecast over landbouw van de NRC
Zo simpel is het niet, Stellinga en Schinkel over Economie
Hoe belangrijk is de landbouw nou echt voor de Nederlandse economie?
Steeds als de stikstofdiscussie oplaait, zoals nu ook weer het geval is, hoor je nogal uiteenlopende economische argumenten.
Er zijn onderzoeken die aantonen dat de boeren het zwaar hebben.
Maar het tegenovergestelde valt ook te bewijzen.
Je hoort dat de agrarische sector van groot belang is voor de Nederlandse economie.
Maar ook dat landbouw Nederland economisch niet zoveel oplevert. Hoe zit het echt?
Vandaag banen Maarten en Marike een weg door een doolhof aan cijfers. Hoe afhankelijk zijn we van onze landbouw?
quote:De spreiding in het rendement van de akkerbouw en melkveehouderij is onder meer kleiner
doordat er sprake is van een grote, redelijk stabiele component in de vorm van
herwaardering grond (figuur 1 en tabel 1).
Bij de akkerbouw is de waarde toename groter dan het gezinsinkomen.
Omdat de varkensbedrijven minder grond hebben, kunnen ze
minder rekenen op de waarde toename van de grond en bepaalt het inkomen veel sterker
het rendementscijfers.
Inkomens in de varkenshouderij fluctueren tussen bedrijfstypen sterk.
Zo verdienden in 2009 de fokvarkensbedrijven gemiddeld 50.000 euro, terwijl het resultaat
op de vleesvarkensbedrijven 25.000 euro bedroeg.
Daarnaast is het eigen vermogen op de
varkensbedrijven het laagst van alle typen.
Daardoor werken mutaties in het inkomen sterker
door in het rendement dan bij sectoren waar het eigen vermogen hoger is. Andersom kan
gesteld worden dat een bepaald inkomensniveau een lager rendement oplevert als het eigen
vermogen hoog is (zoals grondgebonden sectoren) dan bij een lager eigen vermogen.
Ondanks lage rendementen kunnen de meeste bedrijven een financiële tegenvaller
opvangen, omdat de solvabiliteit veelal hoog is.
Het rendement in de landbouw is gemiddeld genomen laag als dit wordt afgezet tegen
andere onderdelen van het landbouw complex (zie Backus et. al. of andere bedrijfstakken
(zie Braaksma et. al.).
Ook blijft het gemiddelde rendement achter bij de rente op
spaarrekeningen of de inflatie.
Ondernemers in de agrarische sector kunnen meerdere
redenen hebben om ondanks de lage rendementen het bedrijf voort te zetten. Bijvoorbeeld
het voorzetten van een familietraditie of het eigen baas zijn.
Doordat ondernemers
genoegen nemen met een lage of geen vergoeding voor hun arbeidsinzet wordt het
rendement verhoogd.
Als er geen vergoeding voor arbeid wordt ingerekend, stijgt het
rendement in de land en tuinbouw tot 5,8% (figuur 2). Bij alle sectoren is er in deze variant
sprake van een positief rendement.
Het belang van de waardestijging van grond voor het rendement op eigen vermogen in de
land en tuinbouw blijkt wel als de herwaardering niet wordt meegerekend in het rendement.
Alleen de akkerbouwbedrijven behalen dan nog een positief rendement.
Gemiddeld in de
land en tuinbouw zakt het rendement tot 3%.
Figuur 2 Gemiddeld rendement op eigen v
100 euro per hectare klinkt als een lachertje. Dat is toch bijna gratis? Stel het gaat om 50 hectare dan kost het de gemeente dus 5000 euro per jaar om in plaats van doods grasland als mestdumpplek een wat omgevingsvriendelijker boerenbedrijf te hebben. Maar daar houdt het niet op he, want juist de gangbare industrie heeft innovatie nodig om te mogen blijven opereren. Innovatie waar subsidie voor moet worden betaald. Tegelijkertijd moet de waterkwaliteit worden opgevijzeld tegen extra kosten.quote:De Willigen: “Voorafgaand aan de aanbesteding hebben we samen met de Stichting Wei & Water meerdere keren aan de gemeente en de rentmeester verzocht om de puntentelling te delen zodat we, met het oog op de marktdynamiek, een concurrerend bod konden doen. Aan die verzoeken is geen gehoor gegeven.”
De nu openbaar gemaakte puntentelling laat volgens De Willigen zien dat een natuurinclusieve boer op basis van officiële certificaten zo’n 1000 punten kon verdienen: biologisch gecertificeerd (250 punten), bijzonder runderras (225 punten), natuurboer certificaat (150 punten), deelname aan weidevogelbeheer (100 punten) duurzame & diervriendelijke stal (165) punten (totaal 890 punten). Daarnaast zijn voor iedere geboden euro 10 punten toegekend.
“Dat betekent dat een bod dat 100,00 euro per hectare hoger is, alle niet-financiële doelen teniet doet”, zegt de Willigen. “Kosten van mestafvoer hebben grote impact op grondprijzen. Om de financiële afweging compleet te maken, is het nodig om ook de kosten van mest in het plaatje op te nemen. Sinds 2024 mogen boeren met relatief veel koeien ten opzichte van hun land minder mest uitrijden. Dit is het gevolg van Europese en nationale regelgeving.
In Zeeland (en dus ongetwijfeld ook in andere provincies) kun je voor 150 euro per hectare subsidie krijgen voor het inzaaien van kruidenrijk grasland. Dat is dus niet natuurinclusief boeren waar veel meer bij komt kijken, maar puur en alleen het inzaaien van ander soort gras. Die 150 euro per hectare is dus al 50 euro per hectare meer dan de puntentelling van het pachtsysteem inruimt voor een volledig biologische boerderij. Dan klopt je puntentelling toch van geen kanten? Je moet toch zorgen dat de puntentelling marktconform is, waarbij de markt bijvoorbeeld wordt bepaald door de waarden die via subsidie aan bepaalde elementen wordt gegeven...quote:Momenteel zijn de partners via de provincies op zoek naar cofinanciering om nog meer
mensen met kruidenrijk grasland in aanraking te brengen. Brabant, Gelderland, Utrecht en
Groningen hebben door provinciale financiering al een provinciale openstelling gehad. Met
een subsidie vanuit de Provincie Zeeland betreft het dus een openstelling voor de eigen
provincie. De cofinanciering (en dus korting voor de boer) is ¤150/ha. Voor 101ha komt dit
dus neer op ¤15.150. Per Zeeuwse veehouder is er maximaal 3 ha aan te vragen, zodat
meerdere boeren gebruik kunnen maken van de campagne (en dus kennis maken met
kruidenrijk grasland).
De overheid moet zich niet bemoeien met een commercieel bedrijfquote:Op woensdag 5 februari 2025 09:17 schreef VoMy het volgende:
Er is reuring in Warmond of daar ergens in de buurt, gemeente Teylingen in ieder geval. Er was een natuurvriendelijke boerderij op een lap grond maar die grond moest herpacht worden en de daar aanwezige natuurvriendelijke boer verliest de strijd van iemand die het gebied gewoon wil hebben als mestafzetplek.
Kan gebeuren maar de vraag is vervolgens waarom dat kan gebeuren en of dat echt moet gebeuren. Er zijn natuurlijk allemaal regels omtrent openbare aanbesteding, dus in zekere zin is de gemeente aan handen en voeten gebonden als de nieuwe pachter een beter aanbod heeft gedaan dan de oorspronkelijke boerderij. Maar aan de andere kant kiest de gemeente die regels deels zelf, dat wil zeggen, de gemeente bepaalt wat zij een "beter aanbod" vinden.
De weging hoe je tot een beter bod komt, dient vooraf geheim te zijn (dit is een groot manco want dat maakt het ontzettend kwetsbaar voor inside-informatie en lekken) maar wordt achteraf bekend gemaakt. Er wordt al dagen geklaagd over het verdwijnen van de vriendelijke boerderij en nu zijn ze ook achter het proces gekomen:
'Natuurinclusieve boeren buitenspel door niet meerekenen kosten mestoverschot'
[..]
100 euro per hectare klinkt als een lachertje. Dat is toch bijna gratis? Stel het gaat om 50 hectare dan kost het de gemeente dus 5000 euro per jaar om in plaats van doods grasland als mestdumpplek een wat omgevingsvriendelijker boerenbedrijf te hebben. Maar daar houdt het niet op he, want juist de gangbare industrie heeft innovatie nodig om te mogen blijven opereren. Innovatie waar subsidie voor moet worden betaald. Tegelijkertijd moet de waterkwaliteit worden opgevijzeld tegen extra kosten.
Of, en dan wordt het helemaal leuk, er komen initiatieven voor natuurvriendelijker boeren waar ook weer subsidie voor moet worden vrijgemaakt en waar deze boer dan weer voor kan intekenen: bijvoorbeeld later maaien, of kruidenrijk grasland inzaaien.
Ik heb even zitten spitten:
https://www.zeeland.nl/si(...)d%20in%20Zeeland.pdf
[..]
In Zeeland (en dus ongetwijfeld ook in andere provincies) kun je voor 150 euro per hectare subsidie krijgen voor het inzaaien van kruidenrijk grasland. Dat is dus niet natuurinclusief boeren waar veel meer bij komt kijken, maar puur en alleen het inzaaien van ander soort gras. Die 150 euro per hectare is dus al 50 euro per hectare meer dan de puntentelling van het pachtsysteem inruimt voor een volledig biologische boerderij. Dan klopt je puntentelling toch van geen kanten? Je moet toch zorgen dat de puntentelling marktconform is, waarbij de markt bijvoorbeeld wordt bepaald door de waarden die via subsidie aan bepaalde elementen wordt gegeven...
Kortom, de gemeente verdiend hier ogenschijnlijk zeg 5000 euro per jaar maar de overheid (waaronder de gemeente zelf) gaat voor zeker het dubbele van dat bedrag het schip in, eventuele uitkoopregelingen op basis van een (dankzij subsidie) opgeblazen bedrijfswaarde nog buiten beschouwing gelaten.
En dit, deze hele dynamiek van kiezen voor snel geld en vervolgens met meer subsidie de daardoor aanwezige gangbare boeren weer vruchteloos bijsturen, is wat ervoor zorgt dat het platteland en de boerenproblematiek een gebed zonder einde is waarbij de leefomgeving uiteindelijk maar achteruit blijft gaan.
Ho-pe-loos.
Dus de angst is niet dat ze ziek worden, geen schaamte over dat ze mensen die om hun heen wonen ziek maken, maar angst voor de 'slechte naam'.quote:Omwonenden van geitenboerderijen hebben meer kans op een longontsteking, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Geitenhouders vrezen nieuwe maatregelen en een slechte naam. ‘Het voelt onrechtvaardig.’
veel kinderen met een koemelk allergie zijn afhankelijk van geitenmelkquote:Op donderdag 6 februari 2025 13:45 schreef Hanca het volgende:
https://www.volkskrant.nl(...)chtvaardig~b0fe7978/
[..]
Dus de angst is niet dat ze ziek worden, geen schaamte over dat ze mensen die om hun heen wonen ziek maken, maar angst voor de 'slechte naam'.
Bij de geitenhouders begin ik toch wel te denken dat volledige sluiting van de sector het beste idee is. 1,5 miljoen mensen wonen in de straal waarin je meer kans op ziekte en zelfs doodgaan loopt.
Volgens mij valt dat wel mee. De enige afhankelijken zouden dan zuigelingen zijn, en die hebben ook koemelkeiwitvrije oplossingen, met daarnaast de komst van plantaardige oplossingen.quote:Op donderdag 6 februari 2025 15:09 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
veel kinderen met een koemelk allergie zijn afhankelijk van geitenmelk
...waren afhankelijk... bedoel je. Ik weet niet of je wel eens in een winkel komt, maar er staan tegenwoordig een tiental soorten melk in het schap. Ik heb 2 familieleden met koemelkallergie en die hebben nooit geitenproducten, gewoon veganistisch.quote:Op donderdag 6 februari 2025 15:09 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
veel kinderen met een koemelk allergie zijn afhankelijk van geitenmelk
Je kan toch ook een diervrije melk kiezen.quote:Op donderdag 6 februari 2025 15:09 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
veel kinderen met een koemelk allergie zijn afhankelijk van geitenmelk
Zouden de Europese landbouwsubsidies dan ook moeten stoppen?quote:Op woensdag 5 februari 2025 12:07 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
De overheid moet zich niet bemoeien met een commercieel bedrijf
dat gaat nooit goed
wat ze wel kan doen is het land opkopen en er een andere bestemming aan geven , recreatie met natuur ofzo woningbouw
een heel nieuw groot dorp neer zetten voor mensen die rustig in de natuur willen wonen
Ja natuurlijk , alle subsidies moeten stoppenquote:Op donderdag 6 februari 2025 20:02 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Je kan toch ook een diervrije melk kiezen.
[..]
Zouden de Europese landbouwsubsidies dan ook moeten stoppen?
quote:Sindsdien is de vergoeding voor boeren niet langer gekoppeld aan hun productie, maar aan de omvang van hun bedrijf: hoe meer hectare een boer bezit, hoe meer geld hij of zij krijgt.
De ratio daarachter is schaalvergroting: wanneer een boer meer grond bezit, is het aantrekkelijker om in dure machines te investeren, zodat voedsel efficiënter kan worden geproduceerd.
In haar landbouwbeleid zet Europa dus in op zo groot mogelijke boerenbedrijven.
Voor het overige is deze subsidie nauwelijks aan voorwaarden gebonden:
iedereen die met een landbouwactiviteit bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven, heeft recht op geld uit de basisbetalingsregeling.
Na de basisbetalingsregeling is de 'Betaling voor klimaat- en milieuvriendelijke landbouwpraktijken' de grootste subsidiepot.
Ook die is onderdeel van de eerste pijler van het GLB en is gebaseerd op de omvang van een landbouwbedrijf.
Maar helaas hebben we een kabinet vol idioten: https://www.volkskrant.nl(...)enhouderij~b77666fc/quote:Op donderdag 6 februari 2025 19:18 schreef Hanca het volgende:
Kamermeerderheid lijkt iig de urgentie in te zien: https://nos.nl/artikel/25(...)meerderheid-in-zicht
quote:Brussel - De administratieve rompslomp voor boeren moet verder worden teruggedrongen, klinkt het in Brussel.
De Europese Commissie komt daarom nog in de eerste helft van dit jaar met een nieuw pakket aan maatregelen om het papierwerk voor boeren te verminderen.
Akkerbouwers werden eerder gedwongen om voor een bepaalde datum de aardappels uit de grond te halen, terwijl de piepers door extreem weer nog helemaal niet klaar waren voor de oogst. Foto ter illustratie.
De overheid is steeds nadrukkelijker aanwezig op het boerenerf met allerlei milieu- en gezondheidswetgeving. Een deel van die regels komt voort uit wat er in Brussel is afgesproken. Sinds kort waait er een andere wind in de ’Europese hoofdstad’.
De nieuwe meer centrumrechtse Europese Commissie zegt nadrukkelijk een luisterend oor te willen bieden aan ondernemers en boeren die gebukt gaan onder de lasagne van regels.
„We moeten ons afvragen of het echt allemaal nodig is”, zegt een bij het dossier betrokken hoge EU-ambtenaar op voorwaarde van anonimiteit. „
Er is een analyse nodig om te kijken naar bepaalde eisen die aan boeren worden gesteld. Brengen ze enige toegevoegde waarde of positief resultaat?”
Vorig jaar, na een reeks van boerenprotesten in Europa, heeft de Europese Commissie al versoepelingen doorgevoerd om te zorgen dat regels beter aansluiten op de praktijk.
De oorspronkelijke bemoeizucht leverde in Nederland bizarre situaties op.
Zo werden akkerbouwers gedwongen om voor een bepaalde datum de aardappels uit de grond te halen, terwijl de piepers nog helemaal niet klaar waren voor de oogst.
https://www.telegraaf.nl/(...)hoten-als-bestuurderquote:Op woensdag 5 februari 2025 09:17 schreef VoMy het volgende:
Er is reuring in Warmond of daar ergens in de buurt, gemeente Teylingen in ieder geval. Er was een natuurvriendelijke boerderij op een lap grond maar die grond moest herpacht worden en de daar aanwezige natuurvriendelijke boer verliest de strijd van iemand die het gebied gewoon wil hebben als mestafzetplek.
Kan gebeuren maar de vraag is vervolgens waarom dat kan gebeuren en of dat echt moet gebeuren. Er zijn natuurlijk allemaal regels omtrent openbare aanbesteding, dus in zekere zin is de gemeente aan handen en voeten gebonden als de nieuwe pachter een beter aanbod heeft gedaan dan de oorspronkelijke boerderij. Maar aan de andere kant kiest de gemeente die regels deels zelf, dat wil zeggen, de gemeente bepaalt wat zij een "beter aanbod" vinden.
De weging hoe je tot een beter bod komt, dient vooraf geheim te zijn (dit is een groot manco want dat maakt het ontzettend kwetsbaar voor inside-informatie en lekken) maar wordt achteraf bekend gemaakt. Er wordt al dagen geklaagd over het verdwijnen van de vriendelijke boerderij en nu zijn ze ook achter het proces gekomen:
'Natuurinclusieve boeren buitenspel door niet meerekenen kosten mestoverschot'
[..]
100 euro per hectare klinkt als een lachertje. Dat is toch bijna gratis? Stel het gaat om 50 hectare dan kost het de gemeente dus 5000 euro per jaar om in plaats van doods grasland als mestdumpplek een wat omgevingsvriendelijker boerenbedrijf te hebben. Maar daar houdt het niet op he, want juist de gangbare industrie heeft innovatie nodig om te mogen blijven opereren. Innovatie waar subsidie voor moet worden betaald. Tegelijkertijd moet de waterkwaliteit worden opgevijzeld tegen extra kosten.
Of, en dan wordt het helemaal leuk, er komen initiatieven voor natuurvriendelijker boeren waar ook weer subsidie voor moet worden vrijgemaakt en waar deze boer dan weer voor kan intekenen: bijvoorbeeld later maaien, of kruidenrijk grasland inzaaien.
Ik heb even zitten spitten:
https://www.zeeland.nl/si(...)d%20in%20Zeeland.pdf
[..]
In Zeeland (en dus ongetwijfeld ook in andere provincies) kun je voor 150 euro per hectare subsidie krijgen voor het inzaaien van kruidenrijk grasland. Dat is dus niet natuurinclusief boeren waar veel meer bij komt kijken, maar puur en alleen het inzaaien van ander soort gras. Die 150 euro per hectare is dus al 50 euro per hectare meer dan de puntentelling van het pachtsysteem inruimt voor een volledig biologische boerderij. Dan klopt je puntentelling toch van geen kanten? Je moet toch zorgen dat de puntentelling marktconform is, waarbij de markt bijvoorbeeld wordt bepaald door de waarden die via subsidie aan bepaalde elementen wordt gegeven...
Kortom, de gemeente verdiend hier ogenschijnlijk zeg 5000 euro per jaar maar de overheid (waaronder de gemeente zelf) gaat voor zeker het dubbele van dat bedrag het schip in, eventuele uitkoopregelingen op basis van een (dankzij subsidie) opgeblazen bedrijfswaarde nog buiten beschouwing gelaten.
En dit, deze hele dynamiek van kiezen voor snel geld en vervolgens met meer subsidie de daardoor aanwezige gangbare boeren weer vruchteloos bijsturen, is wat ervoor zorgt dat het platteland en de boerenproblematiek een gebed zonder einde is waarbij de leefomgeving uiteindelijk maar achteruit blijft gaan.
Ho-pe-loos.
quote:Wethouder Teylingen stapt op om onrust over pachtgronden: 'Tekortgeschoten als bestuurder'
Aangepast: 17 min geleden18 min geledenin Binnenland
TEYLINGEN - Wethouder Heleen Hooij van de gemeente Teylingen heeft woensdag haar ontslag ingediend, maakte ze in de avond bekend tijdens een raadsvergadering.
Aanleiding voor haar vertrek is de onrust die de afgelopen weken is ontstaan over de aanbesteding van agrarische pachtgronden in onder meer de Boterhuispolder in het dorp Warmond, dat onder het Zuid-Hollandse Teylingen valt.
Hooij, die dat dossier in haar portefeuille had, is hierin naar eigen zeggen ,,tekortgeschoten als bestuurder."
quote:De kwestie, die behalve lokale ook landelijke aandacht kreeg, draait om de openbare aanbesteding van vijf pachtgronden in een poldergebied in Teylingen.
Daar werken momenteel onder meer vier kleinschalige boerenbedrijven samen aan natuurbeheer.
Drie daarvan mochten na de aanbesteding blijven pachten, maar het vierde bedrijf zag zijn pachtgrond overgaan naar een andere partij.
quote:Een oneerlijke biedingsstrijd'
Een inspreker namens de vier kleinschalige boerenbedrijven sprak van ,,een oneerlijke biedingsstrijd", waarmee duurzame boeren te maken krijgen als er te veel naar de prijs wordt gekeken.
De inspreker bood de eerdere inspreekster en haar familie zijn excuses aan. ,,
Door de aanbesteding kwamen we tegenover elkaar te staan", zei hij.
Volgens hem wil haar bedrijf ,,evengoed veranderen" en heeft het ,,een mooi plan voor een biologische bedrijfsvoering."
Ook wethouder Hooij erkende in haar bijdrage dat betrokken boeren en andere inwoners geheel ongewild tegenover elkaar zijn komen te staan.
Volgens haar had de gemeente in de procedure zorgvuldiger moeten zijn, en was nu sprake van onder meer tijdsdruk en ,,lichte vormen van tunnelvisie."
Ik denk dat we zoals vanouds op de bekende BBB/VVD/CA/PVV-manier gaan wachten op "innovaasie" en daarom voorlopig alles nog even voor ons uitschuiven. Anders word je voor je dat je het weet er van beschuldigd "boeren te haten".quote:Op maandag 17 februari 2025 09:20 schreef Hanca het volgende:
Pesticiden blijken nog schadelijker dan dat ze al dachten: https://scientias.nl/pest(...)en-worden-aangetast/
Waar blijft dat verbod op dit ziekmakende, kankerverwekkende en natuurslopende gespuit?
Iedereen bij Natura 2000 dus over op biologisch?quote:De provincie moet het beleid nu aanpassen. "Deze uitspraak heeft niet alleen effect op sierteelt, maar op alle teelten waar bestrijdingsmiddelen worden gebruikt", duidt Geert Starre van Meten=Weten. "Iedereen die nu spuit heeft een vergunning nodig. Ik schat in dat deze uitspraak misschien wel verstrekkender is dan de stikstofuitspraak."
De 'stikstofuitspraak' gaat om een zaak die Greenpeace aanspande tegen de Nederlandse Staat. De rechter oordeelde dat de Staat onrechtmatig handelt door de verslechtering van de stikstofgevoelige natuur in Natura 2000-gebieden niet tijdig te stoppen. "De overheid is blijkbaar bereid onrechtmatig te handelen. Daarom doen wij nu wat de provincie had moeten doen", zegt Starre.
Henk Baptist van Meten=Weten vult aan: "Uit deze uitspraak blijkt dat Europese en nationale wetten, zoals de Habitatrichtlijn, gewoon moeten worden uitgevoerd. En dat de provincie Drenthe moet ophouden met het zoeken naar geitenpaadjes."
Het zijn er bij platvis/schol 38:quote:Op donderdag 13 maart 2025 22:10 schreef kladderadatsch het volgende:
Je kunt ook met de lijn gevangen vis kopen natuurlijk. Bovendien wordt de bijvangst uit netten, want daar heb je het waarschijnlijk over, al jaren verwerkt voor dierlijk voedsel - denk aan huisdieren - maar ook in producten die geschikt zijn voor menselijke consumptie. Wordt dus lang niet allemaal terug gegooid in zee. Weet het niet zeker, maar volgens mij is daar ook gewoon regelgeving voor.
Weet je wie trouwens ook visser was?
uiteraard, juist om dat het meest subsidie rechtstreeks in de zakken van criminelen terechtkomtquote:Op donderdag 6 februari 2025 20:02 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Je kan toch ook een diervrije melk kiezen.
[..]
Zouden de Europese landbouwsubsidies dan ook moeten stoppen?
quote:In Hongarije, bijvoorbeeld, zorgt premier Viktor Orban dat vele hectaren staatsgrond in handen komen van zijn eigen vrienden en familie, die er vervolgens tientallen miljoenen aan subsidie voor incasseren.
En de Tsjechische premier Andrej Babis heeft een eigen landbouwbedrijf, dat jaarlijks bijna 40 miljoen aan Europees geld opstrijkt.
De Nederlandse Rekenkamer bekeek vorig jaar waar het Europese subsidiegeld in ons land naar toe gaat. Een derde van het totale bedrag gaat naar boeren die meer dan twee keer modaal verdienen.
.
t.quote:. Met verschillende programma's ondersteunt de EU via het GLB Europese landbouwers op directe en indirecte wijze.
De EU legt haar budget vast in meerjarenbegrotingen.
Voor de periode 2021-2027 kan de EU 1,211 biljoen euro uitgeven.
Het GLB krijgt hiervan 378,5 miljard euro. Dat is zo'n 31 procent, net iets minder dan een derde.
Hiervan gaat 'slechts' 8,1 miljard euro rechtstreeks naar landbouw.
Als dit wordt meegerekend, daalt het aandeel van het GLB in het budget naar 23,5 procent. Dit is wel een uitzondering, en het merendeel van het herstelplan werd uitbetaald van 2021 tot 2023.
Als we specifiek kijken naar de plannen voor 2024, zien we dat landbouw zo'n 53,7 miljard euro krijgt op 189,3 miljard euro uitgaven.
Dalende lijn
Het lijkt dus wel te kloppen dat het landbouwbudget van de EU rond een derde van de totale uitgaven is. Het aandeel is zelfs al jaren aan het dalen en was vroeger nog groter.
In 1980 was dat bijvoorbeeld 73,2 procent
quote:De Tweede Kamer en Wiersma hebben al hun hoop gevestigd op een nieuwe maatregel: een partiële opkoopregeling of extensiveringsregeling. Melkveehouders die hun veestapel gedurende drie jaar vrijwillig met 10 tot 20 procent inkrimpen, zouden tijdelijk gecompenseerd moeten worden voor hun inkomensverlies. De dierrechten van de koeien die ze naar de slacht brengen, raken ze wel voorgoed kwijt: daar betaalt de overheid dan een vergoeding voor.
quote:His specialty was alfalfa, and he made a good thing out of not growing any. The government paid him well for every bushel of alfalfa he did not grow. The more alfalfa he did not grow, the more money the government gave him, and he spent every penny he didn't earn on new land to increase the amount of alfalfa he did not produce. Major Major's father worked without rest at not growing alfalfa. On long winter evenings he remained indoors and did not mend harness, and he sprang out of bed at the crack of noon every day just to make certain that the chores would not be done. He invested in land wisely and soon was not growing more alfalfa than any other man in the county.
Lijkt mij een goed iets, dat schept meer duidelijkheid.quote:Op dinsdag 1 april 2025 10:37 schreef Hanca het volgende:
Morgen een belangrijke RvS uitspraak over pesticidengebruik door lelietelers: https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@:149432/202104808-1-r2/
Er liggen al verzoeken klaar om dit door te trekken bij andere telers: https://www.rtvdrenthe.nl(...)rs-zonder-vergunning
Voortaan hebben lelietelers dus een milieuvergunning nodig als ze pesticiden willen gebruiken.quote:De gevolgen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de lelieteelt dicht bij beschermde natuurgebieden moeten van de Raad van State beter worden onderzocht. Op basis van wat daar nu over bekend is ‘kan niet uitgesloten worden dat deze middelen negatieve gevolgen hebben’, oordeelt de hoogste bestuursrechter. Zolang nader onderzoek ontbreekt, is een natuurvergunning aanvragen in dit soort gevallen verplicht.
Ik vraag me af hoe telers aan gaan tonen dat de pesticiden geen schade geven. Moeten zij dat onderzoek dan zelf gaan betalen of hoe gaat dat werken?quote:Op woensdag 2 april 2025 10:47 schreef Hanca het volgende:
Voortaan hebben lelietelers dus een milieuvergunning nodig als ze pesticiden willen gebruiken.
Dat gaat neem ik aan door de pesticidenproducten (oa Bayer, een enorm miljardenbedrijf) moeten worden gefinancierd. Tot die tijd moeten ze dus een milieuvergunning aanvragen, aldus de RvS.quote:Op woensdag 2 april 2025 11:11 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Ik vraag me af hoe telers aan gaan tonen dat de pesticiden geen schade geven. Moeten zij dat onderzoek dan zelf gaan betalen of hoe gaat dat werken?
Ja dus eigenlijk is het dus min of meer gewoon een verbod op het gebruik van pesticiden.quote:Op woensdag 2 april 2025 11:13 schreef Hanca het volgende:
[..]
Dat gaat neem ik aan door de pesticidenproducten (oa Bayer, een enorm miljardenbedrijf) moeten worden gefinancierd. Tot die tijd moeten ze dus een milieuvergunning aanvragen, aldus de RvS.
Geen idee of het geven van een natuurvergunning in elk geval onmogelijk is. Zou kunnen. Zou ik ook enthousiast van worden: wat mij betreft wordt 100% van de landbouw in Nederland biologisch. Maar dat is niet wat hier staat. Er staat niet: pesiciden mogen niet meer. Er staat: er is onderzoek nodig en tot die tijd is een natuurvergunning nodig. Er worden wel milieuvergunningen voor pesticiden gegeven, dus onmogelijk is het volgens mij niet.quote:Op woensdag 2 april 2025 11:19 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Ja dus eigenlijk is het dus min of meer gewoon een verbod op het gebruik van pesticiden.
Over het eerste punt wil ik nog best een boom opzetten maar dat is even een andere discussie.quote:Op woensdag 2 april 2025 11:23 schreef Hanca het volgende:
[..]
Geen idee of het geven van een natuurvergunning in elk geval onmogelijk is. Zou kunnen. Zou ik ook enthousiast van worden: wat mij betreft wordt 100% van de landbouw in Nederland biologisch. Maar dat is niet wat hier staat. Er staat niet: pesiciden mogen niet meer. Er staat: er is onderzoek nodig en tot die tijd is een natuurvergunning nodig. Er worden wel milieuvergunningen voor pesticiden gegeven, dus onmogelijk is het volgens mij niet.
De wens om alles biologisch te gaan doen is volkomen onrealistisch.quote:Op woensdag 2 april 2025 11:41 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik denk dat dit voorlopig de best denkbare uitkomst is. Zo snel gaan dit soort processen helaas niet. Wat mij betreft gaat het een stuk sneller. Alles biologisch lijkt mij ook het beste. Maar we moeten wel realistisch blijven.
Leef je uit, dit is het landbouwtopic.quote:Op woensdag 2 april 2025 11:39 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Over het eerste punt wil ik nog best een boom opzetten maar dat is even een andere discussie.
Stel dat dat zo zou zijn, wat ik betwijfel, laten we dan maar beginnen bij de sierbloementeelt. Die teelt heeft een absurd grote impact op het milieu, zeker als je het afzet tegen het feit dat het feitelijk prullen zijn die je na een week weggooit.quote:Op woensdag 2 april 2025 11:46 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
De wens om alles biologisch te gaan doen is volkomen onrealistisch.
Ik ga absoluut niet ontkennen dat er in het eindresultaat alleen maar voordelen te behalen zijn. Het probleem zit hem in een paar zaken. Als eerst de opbrengst zal flink terug lopen. En dat duurt toch zeker een of misschien zelfs volledige gewasrotaties, 8 jaar is best realistisch daarin. Het volgende probleem is dan dat de meeste akkerbouwers grond huren van een investeerder. In mijn klantenkring wordt gezegd dat 50 tot 70% in handen zou zijn van een investeerder. Als je dan 20% opbrengstderving hebt dan wordt het toch lastig boeren.quote:Op woensdag 2 april 2025 11:48 schreef Hanca het volgende:
[..]
Leef je uit, dit is het landbouwtopic.
Voorlopig blijkt uit alles dat biologisch niet alleen op termijn productiever is, het is ook nog goedkoper op termijn, het geeft minder ziektes, het is beter voor mens en milieu en het verkleint de macht van wat miljardenbedrijven die de boeren volledig in de tang hebben.
Ik zie alleen maar voordelen, eerlijk gezegd. Ja, er moet even door een zure appel heen worden gebeten, de grond moet er even aan wennen, maar na een aantal jaar gaat het beter en zie je de productiviteit van biologische boeren hoger of minstens gelijk worden dan die van boeren die wel gif gebruiken.
Sierbloementeelt kunnen ze inderdaad lekker in een ander werelddeel net zo goed en effectief.quote:Op woensdag 2 april 2025 11:57 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Stel dat dat zo zou zijn, wat ik betwijfel, laten we dan maar beginnen bij de sierbloementeelt. Die teelt heeft een absurd grote impact op het milieu, zeker als je het afzet tegen het feit dat het feitelijk prullen zijn die je na een week weggooit.
Ook niet wat mij betreft. Dat gaat ten koste van het milieu daar, en vooral van water in Afrikaanse landen. De lokale bevolking die in de kassen werkt komt dan met gifstoffen in aanraking. En dan moet het weer per vliegtuig hier naartoe worden gebracht. Om door ons na een week te worden weggegooid.quote:Op woensdag 2 april 2025 12:00 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Sierbloementeelt kunnen ze inderdaad lekker in een ander werelddeel net zo goed en effectief.
Eens dat er vooral financieel een zure appel is, die benoem ik ook. Kun je ondervangen met bijvoorbeeld een tienjarige subsidie bij overstap, volgens EU recht zou dat mogen en is het geen staatssteun. Er stappen jaarlijks boeren over en geen enkele heb ik nog horen klagen dat het zo veel meer werk is dat ze er geen tijd voor hebben.quote:Op woensdag 2 april 2025 12:00 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Ik ga absoluut niet ontkennen dat er in het eindresultaat alleen maar voordelen te behalen zijn. Het probleem zit hem in een paar zaken. Als eerst de opbrengst zal flink terug lopen. En dat duurt toch zeker een of misschien zelfs volledige gewasrotaties, 8 jaar is best realistisch daarin. Het volgende probleem is dan dat de meeste akkerbouwers grond huren van een investeerder. In mijn klantenkring wordt gezegd dat 50 tot 70% in handen zou zijn van een investeerder. Als je dan 20% opbrengstderving hebt dan wordt het toch lastig boeren.
Daarnaast moet een consument de meerprijs willen betalen en daar zijn momenteel nog geen tekenen van.
Wat ik ook als obstakel zie is het aantal handjes dat gewoon niet meer beschikbaar is. Met een gifspuit heb je binnen een uur een hectare vol met herbiciden of pesticiden gespoten. Biologisch is dat toch allemaal wat lastiger.
En dan misschien wel het grootste probleem. De Nederlandse akkerbouw heeft een hoge leeftijd. Die hebben op school geleerd hoe zij met chemie hun land schoon konden houden van ongedierte en onkruid. Die omscholing zie ik zo snel niet meer plaats vinden wat betekent dat veel boeren zouden stoppen.
Het is even een korte opsomming en als ik verder ga kan ik nog heel wat meer punten opnoemen die in theorie leuk lijken maar in de praktijk zie ik gewoon het tegenovergestelde gebeuren dan wat het plan van de EU is.
Maar het is niet enkel financieel hè. De opbrengstderving moet niet alleen financieel worden gecompenseerd maar ook in natura. Wat zoveel betekent als dat we meer moeten gaan importeren. Dat werkt dus dubbelop.quote:Op woensdag 2 april 2025 12:03 schreef Hanca het volgende:
[..]
Eens dat er vooral financieel een zure appel is, die benoem ik ook. Kun je ondervangen met bijvoorbeeld een tienjarige subsidie bij overstap, volgens EU recht zou dat mogen en is het geen staatssteun. Er stappen jaarlijks boeren over en geen enkele heb ik nog horen klagen dat het zo veel meer werk is dat ze er geen tijd voor hebben.
Ik noemde in de vorige post al aardappelen en fytoftora. Well, Here we are.quote:Mogelijke gevolgen voor andere teelten
Evelien Drenth, beleidsadviseur akkerbouw en vollegrondgroenteteelt bij LTO Nederland maakt zich grote zorgen, ook voor andere teelten. „We hebben de indicatie dat Meten=Weten en de Milieufederatie niet gaan stoppen bij de lelieteelt. Als het gaat om absolute aantallen werkzame stoffen dan staan aardappelen in bepaalde rapporten op plek twee. Dus ja, wij denken die ook gevaar lopen als we deze uitspraak over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in algemene zin moeten benaderen.”
„In grote lijnen komt het er op neer dat je in de buurt van Natura2000-gebieden voor een vergunning moet aantonen dat jouw handelen niet schadelijk is voor flora en fauna. Dat is gewoon niet uitvoerbaar. Van werkzame stoffen heeft niemand daarvoor drempelwaarden. Als ik een parallel trek met stikstof, waar eerder een vergelijkbare uitspraak over is gedaan, dan hebben we het over twee moleculaire stoffen waar je dingen voor moet aantonen binnen het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Met gewasbeschermingsmiddelen hebben we het over veel meer dan 100 chemische en biologische stoffen waarvan we grenswaarden moeten bepalen. Een exercitie die gewoonweg onuitvoerbaar is.”
JA als men lelieteelt gaat verbieden dan kun je ook alle vollegrondteelten verbieden , dan kun je gewoon de groenteelt opheffen ook die in kassenquote:Op donderdag 3 april 2025 18:18 schreef Vliegbaard het volgende:
Gevolgen voor de landbouw nav uitspraak rechter.
[..]
Ik noemde in de vorige post al aardappelen en fytoftora. Well, Here we are.
quote:Op donderdag 3 april 2025 18:18 schreef Vliegbaard het volgende:
Gevolgen voor de landbouw nav uitspraak rechter.
[..]
Ik noemde in de vorige post al aardappelen en fytoftora. Well, Here we are.
Als je zegt dat Ctgb en EFSA goed werk doen, dan heb je ook geen enkel benul wat er daar allemaal mis gaat. Leuk dat ze losse stoffen meten, maar ze meten nooit de complete combinaties die gebruikt worden en de optelsommen en versterkte effecten daarvan.quote:Vermeulen benadrukt dat hij vindt dat de European Food Safety Authority (EFSA) en het Ctgb goed werk verrichten in de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen. „Daar hebben we vertrouwen in. Het is het anker waarmee we als teler toegelaten middelen op een goede manier toepassen. Deze uitspraak gaat verder en hoe we hier mee om moeten gaan, is nog zoeken. Als het gevolg is dat we gevolgen van middelen, inclusief groene en biologische middelen moeten gaan toetsen op impact op de natuur, verrast dat ons enorm.”
iedere burger houd daar mee de stoep schoonquote:Op donderdag 3 april 2025 18:29 schreef Hanca het volgende:
[..]
[..]
Als je zegt dat Ctgb en EFSA goed werk doen, dan heb je ook geen enkel benul wat er daar allemaal mis gaat. Leuk dat ze losse stoffen meten, maar ze meten nooit de complete combinaties die gebruikt worden en de optelsommen en versterkte effecten daarvan.
En sowieso, als je tot de conclusie komt dat glyfosaat niet schadelijk is doe je eigenlijk per definitie geen goed onderzoek, want dat glyfosaat wel schadelijk is hebben tientallen wetenschappers inmiddels wel bewezen.
Bij mijn weten meer het Ctgb sowieso al helemaal niks maar kijken zij vooral naar studies en baseren daarop hun bevindingen. Maar dat is mijn ervaring met het Ctgb.quote:Op donderdag 3 april 2025 18:29 schreef Hanca het volgende:
[..]
[..]
Als je zegt dat Ctgb en EFSA goed werk doen, dan heb je ook geen enkel benul wat er daar allemaal mis gaat. Leuk dat ze losse stoffen meten, maar ze meten nooit de complete combinaties die gebruikt worden en de optelsommen en versterkte effecten daarvan.
En sowieso, als je tot de conclusie komt dat glyfosaat niet schadelijk is doe je eigenlijk per definitie geen goed onderzoek, want dat glyfosaat wel schadelijk is hebben tientallen wetenschappers inmiddels wel bewezen.
Die rommel werkt niet eens.quote:Op donderdag 3 april 2025 18:34 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
iedere burger houd daar mee de stoep schoon
https://www.bol.com/nl/nl(...)Emqpm2BoCKAUQAvD_BwE
Ook suikerbieten niet. En met de opbrengsten van afgelopen jaar zijn er maar heel weinig boeren die voor hun lol bieten gaan telen. het is dat ze met hun llb’s vastzitten.quote:Op donderdag 3 april 2025 18:22 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
JA als men lelieteelt gaat verbieden dan kun je ook alle vollegrondteelten verbieden , dan kun je gewoon de groenteelt opheffen ook die in kassen
Dan moet ieder zelf de eigen groenten gaan telen want commercieel is er geen bestaan meer, het zelfde geld voor fruit, maar zeker voor de aardappelen
suikerbieten dat zou nog wel gaan dan
Door de landbouw in andere landen te laten doen ,quote:Op woensdag 20 november 2024 18:13 schreef Hanca het volgende:
Topic over de problematiek met boeren.
We kennen het stikstofprobleem, we kennen het vervuilde water, we weten dat gifstoffen mens en dier ziek maken. Maar toch blijkt het moeilijk echte maatregelen te nemen.
Kort gezegd: hoe gaan we naar een haalbare landbouw die niet het land vernietigt en boeren wel een boterham laat verdienen.
ik heb het idee dat men geen oplossing wil voor dit "vraagstuk"quote:Op vrijdag 29 november 2024 10:04 schreef VoMy het volgende:
Het kabbelt wat voort op het oneindige dossier van de landbouw, de ruimtelijke slokop met marginale economische bijdrage en gigantische milieukosten waar maar geen verandering in zicht is.
quote:Op woensdag 9 april 2025 08:59 schreef miss_sly het volgende:
Gelukkig hebben we van der Plas om de dingen goed uit te leggen:
https://bsky.app/profile/amberwiz.bsky.social/post/3lmc2uyadys2l
Note: je moet Philomena Cunk wel kennen om het op waarde te schatten. Aanrader trouwens, Cunk on earth.
Maar ja denk je dat dit een oplossing is om rechtszaken te voorkomen en de bouw vlot te trekken ??quote:Op zaterdag 12 april 2025 09:15 schreef KaheemSaid het volgende:
Ondertussen beginnen provincies zelf maar te onteigenen omdat Wiersma tekort schiet.
Je wil de depositie gelijk trekken en 2/3 van waar we invloed op hebben komt van de boeren, dan moeten we dus boerderijen sluiten?quote:Op zaterdag 12 april 2025 11:17 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Maar ja denk je dat dit een oplossing is om rechtszaken te voorkomen en de bouw vlot te trekken ??
Nee dus, en dat bedoelt Wiersma
Eerst moet het stikstof dispositie percentage op de kwetsbare natuur worden gelijk getrokken met andere landen , zolang dat niet gebeurt ,bereik je niets , helemaal niets
https://www.ad.nl/binnenl(...)r-stikstof~a2886172/
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
denk jij dat hiermee de rechtszaken van de baan zijn dan??quote:Op zaterdag 12 april 2025 11:38 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Je wil de depositie gelijk trekken en 2/3 van waar we invloed op hebben komt van de boeren, dan moeten we dus boerderijen sluiten?
Weet niet of we met het terugbrengen van de depositie aan de wettelijke kaders voldoen, dat zal de rechter moeten beoordelen me dunkt. Maar snap ook niet echt wat het uitmaakt? Als je zo doorgaat verlies je sowieso rechtzaak op rechtzaak.quote:Op zaterdag 12 april 2025 11:42 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
denk jij dat hiermee de rechtszaken van de baan zijn dan??
Zo van ach we doen maar wat , dan zal t wel goed zijn met vollebroek
kloptquote:Op zaterdag 12 april 2025 11:45 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Maar snap ook niet echt wat het uitmaakt?
Als je zo doorgaat verlies je sowieso rechtzaak op rechtzaak.
Of gewoon een en/en? Onderzoek naar onderzoek geeft aan dat je ook wat moet doen aan de werkelijke uitstoot, dan kun je je achter de wettelijke kaders verstoppen zoals BBB nu al bijna een jaar doet, maar ondertussen kom je gewoon niets verder.quote:Op zaterdag 12 april 2025 11:46 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
klopt
dus moet de tolerantiegraad van de wettelijke kaders omhoog
ja goed, maar iets daar win je geen rechtszaken meequote:Op zaterdag 12 april 2025 11:49 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Of gewoon een en/en? Onderzoek naar onderzoek geeft aan dat je ook wat moet doen aan de werkelijke uitstoot, dan kun je je achter de wettelijke kaders verstoppen zoals BBB nu al bijna een jaar doet, maar ondertussen kom je gewoon niets verder.
Dus het is tijd voor grote actie?quote:Op zaterdag 12 april 2025 11:52 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
ja goed, maar iets daar win je geen rechtszaken mee
dan kom je niet eens de rechtszaal binnen, je advocaat zal er zelfs niet een een brief aan willen wijden, dus het doel wordt niet gehaald , dus volstrekt zinloos
wat wiersma zegt , je moet de wettelijke kaders aanpassen , anders bereik je nietsquote:Op zaterdag 12 april 2025 11:54 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Dus het is tijd voor grote actie?
quote:NOS Nieuws
o
dinsdag 18 maart, 11:07
o
Aangepast dinsdag 18 maart, 12:32
Wiersma vraagt Raad van State naar ondergrens stikstofuitstoot te kijken
Deel dit artikel
Minister Wiersma wil weten hoe de Raad van State over haar voorstel denkt om de ondergrens voor de uitstoot van stikstof te verhogen.
Met een nieuwe ondergrens van 1 mol per hectare per jaar wil ze zorgen dat minder boeren een natuurvergunning nodig hebben voor hun bedrijf.
Het voorstel kwam weken geleden al naar buiten, maar staat nu officieel op papier.
Wiersma wil de grens om stikstof uit te stoten verhogen om het de boeren - maar ook andere bedrijven en bijvoorbeeld bouwprojecten - gemakkelijker te maken.
Tot nu toe ligt de rekenkundige ondergrens op 0,005 mol stikstof per hectare per jaar uitstoot.
Dat is zo "extreem laag", dat er bijna altijd een vergunning nodig is om stikstof in de natuur te mogen uitstoten.
De minister van Landbouw en Natuur wil de ondergrens optrekken naar 1 mol per hectare per jaar.
Dat is volgens haar een wetenschappelijk onderbouwde hoeveelheid; alle uitstoot daaronder is niet goed meer te meten.
De Raad van State is heel erg duidelijk geweest, je moet aantonen dat de natuur niet verslechterd en op dit moment stoten we veel te veel stikstof uit. Dus zul je schade door cumulatie bij een hogere normstelling ook eerst op moeten lossen. En daarvoor heb je een juridisch geborgde oplossing nodig die werkt. Dus leuk om oeverloos te praten over een hogere rekenkundige ondergrens maar je gaat nog steeds nat bij de rechter zolang de neerslag op natuurgebieden veel te hoog is en dan moet voor elke toevoeging een passende beoordeling opgesteld worden. Die je vaak niet zal kunnen maken met positief resultaat voor de aanvrager.quote:Op zaterdag 12 april 2025 11:56 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
wat wiersma zegt , je moet de wettelijke kaders aanpassen , anders bereik je niets
dan krijg je voortdurend op je kop van vollebroek
Je moet eerst aan de wet voldoen, voor je iets zal bereiken
Vind jij dat het tijd voor actie is?quote:Op zaterdag 12 april 2025 11:56 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
wat wiersma zegt , je moet de wettelijke kaders aanpassen , anders bereik je niets
https://nos.nl/artikel/25(...)ofuitstoot-te-kijken
dan krijg je voortdurend op je kop van vollebroek
Je moet eerst aan de wet voldoen, voor je iets zal bereiken, anders kun je alleen maar bidden en hopen dat vollebroek geen rechtzaak zal starten
kloptquote:Op zaterdag 12 april 2025 12:04 schreef Faraday01 het volgende:
. Dus leuk om oeverloos te praten over een hogere rekenkundige ondergrens maar je gaat nog steeds nat bij de rechter zolang de neerslag op natuurgebieden veel te hoog is
nee het ligt nooit aan de rechter , die weet ook dat er geen meetbare grens is, dus als vollebroek zegt , het is niet goed, dan is het niet goedquote:Op zaterdag 12 april 2025 12:07 schreef Faraday01 het volgende:
[..]
We wachten de rechtzaak met handhavingsverzoeken pas melders af verwacht ik. Dan kan Wiersma zeggen dat het aan de rechter ligt
We wachten de rechtzaak met handhavingsverzoeken pas melders af verwacht ik. Dan kan Wiersma zeggen dat het aan de rechter ligtquote:Op zaterdag 12 april 2025 12:05 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Vind jij dat het tijd voor actie is?
als je weet dat er dan iets bereikt zal worden , maar ik denk het niet , vollebroek is de baas zolang er geen stabiele meetbare grens isquote:Op zaterdag 12 april 2025 12:05 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Vind jij dat het tijd voor actie is?
En dat komt omdat we dit 50 jaar niet aangepakt hebben. En nu is alle rek eruit en moet er keihard gesaneerd worden. Dat is de onvermijdelijke conclusiequote:Op zaterdag 12 april 2025 12:06 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
klopt
maar zolang je niets kunt meten ben je altijd nat bij iedere scheet van vollebroek
Of we zorgen dat de uitstoot fors omlaag gaat zodat de natuur begint te herstellen. Dan is die ruimte er welquote:Op zaterdag 12 april 2025 12:07 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
als je weet dat er dan iets bereikt zal worden , maar ik denk het niet , vollebroek is de baas zolang er geen stabiele meetbare grens is
Nee, rechters hebben steeds gezegd dat ze meenemen dat er geen plannen zijn voor verlaging van de uitstoot. Sterker: als de provincieplannen niet waren weggegooid, waren de laatste 2 rechtszaken volgens veel juristen gewonnen door de staat.quote:Op zaterdag 12 april 2025 12:07 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
als je weet dat er dan iets bereikt zal worden , maar ik denk het niet , vollebroek is de baas zolang er geen stabiele meetbare grens is
denk jij dat Vollebroek het daar mee eens is?quote:Op zaterdag 12 april 2025 12:11 schreef Faraday01 het volgende:
[..]
Of we zorgen dat de uitstoot fors omlaag gaat zodat de natuur begint te herstellen. Dan is die ruimte er wel
jawel die grens is niet meetbaar dus voldoet nietquote:Op zaterdag 12 april 2025 12:24 schreef Hanca het volgende:
die nitraatrichtlijn is een keiharde, in wetgeving opgenomen, grens waar niet aan te tornen valt.
je kunt iets niet winnen als je niets kunt aantonenquote:Op zaterdag 12 april 2025 12:22 schreef Hanca het volgende:
de laatste 2 rechtszaken volgens veel juristen gewonnen door de staat.
Welke natuur precies? In Nederland doen we enkel aan grootschalig tuinieren namelijk.quote:Op zaterdag 12 april 2025 12:11 schreef Faraday01 het volgende:
[..]
Of we zorgen dat de uitstoot fors omlaag gaat zodat de natuur begint te herstellen. Dan is die ruimte er wel
Het zou prettig zijn als we een serieuze discussie zouden kunnen voeren. Vollebroek is slechts iemand die de staat aan spreekt dat ze niet aan de eigen wetgeving voldoen en het past niet hem daar de schuld van te geven of belachelijk te maken. Als we met de vinger zouden moeten wijzen moet je bij de kabinetten en ministers van Landbouw zijn, al vanaf de jaren 70. En dan mag je in het bijzonder naar het CDA kijken.quote:Op zaterdag 12 april 2025 12:50 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
denk jij dat Vollebroek het daar mee eens is?
De nitraatrichtlijn is 100% meetbaar, je weet niet waar je over praat.quote:Op zaterdag 12 april 2025 12:51 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
jawel die grens is niet meetbaar dus voldoet niet
De natuur die wij zelf aangewezen hebben tot Natura 2000 gebied. Daarbij is het probleem veel groter dan alleen de natuurgebieden, ook de problemen met de waterkwaliteit zijn enorm en een gebrek aan biodiversiteit heeft op langere termijn hele grote gevolgen.quote:Op zaterdag 12 april 2025 12:53 schreef PzKpfw het volgende:
[..]
Welke natuur precies? In Nederland doen we enkel aan grootschalig tuinieren namelijk.
Die waar alle wilde dieren, inclusief dieren die hier over trekken zoals de grutto, gebruik van maken. Jij kunt Nederland een tuin vinden, maar de dieren zitten niet in een kooi. Voor hen en voor de leefbaarheid van Nederland moeten we goed voor onze natuur zorgen, of die nou deels is aangelegd of niet.quote:Op zaterdag 12 april 2025 12:53 schreef PzKpfw het volgende:
[..]
Welke natuur precies? In Nederland doen we enkel aan grootschalig tuinieren namelijk.
Dit is best symptomatisch over hoe het er ook in de tweede kamer aan toe gaat. Ik hoop dat de stemmers op de BBB, PVV en in ieder mindere mate NSC het afgelopen jaar opgelet hebben, maar dat zal wel niet. De hoeveelheid uitspraken die totaal los staan van de realiteit en niet op enig feit gebaseerd zijn is extreem geweest en je ziet nu het resultaat. Alle beloftes gaan door het putje en er is op veel dossiers nog niet een begin van een oplossing.quote:Op zaterdag 12 april 2025 12:57 schreef Hanca het volgende:
[..]
De nitraatrichtlijn is 100% meetbaar, je weet niet waar je over praat.
De weilanden die nu weggekocht worden daar wordt ook natuur van gemaaktquote:Op zaterdag 12 april 2025 12:59 schreef Hanca het volgende:
. Voor hen en voor de leefbaarheid van Nederland moeten we goed voor onze natuur zorgen, of die nou deels is aangelegd of niet.
volgens TNO nietquote:Op zaterdag 12 april 2025 12:57 schreef Hanca het volgende:
[..]
De nitraatrichtlijn is 100% meetbaar, je weet niet waar je over praat.
quote:Hoofdconclusie
De hoofdconclusie van dit onderzoek is dat er vanuit de atmosfeerwetenschappen geen onderbouwing is gevonden voor een specifieke ondergrens. Ook de huidige ondergrens van 0,005 mol/ha/jaar is op dit moment dus niet vanuit de wetenschap te onderbouwen. AERIUS Calculator maakt, net als andere modellen, in hoge mate gebruik van sterk vereenvoudigde beschrijvingen. Door deze werkwijze zijn er beperkingen in de mate waarin het model de werkelijkheid kan voorspellen met voldoende betrouwbaarheid.
Deze beperkingen leiden in dit geval tot grote onzekerheden voor de berekening van de depositiebijdrage door een enkele bron.
In 2020 heeft het Adviescollege “Meten en Berekenen Stikstof”, ook bekend als de commissie Hordijk, gesteld dat met de hantering van de huidige ondergrens sprake is van schijnzekerheid. Deze stelling wordt hier bevestigd.
Aanbevelingen
Het is volgens het onderzoek wel aannemelijk dat er een ondergrens is. Omdat die bij gebrek aan experimentele gegevens niet statistisch te bepalen is, verdient het volgens de onderzoekers aanbeveling gerichte veldexperimenten uit te voeren om met meer en geschiktere meetgegevens wel zon analyse uit te kunnen voeren en de onzekerheid generiek te verkleinen. De onderzoekers zien ook mogelijkheden om de schijnzekerheid te verkleinen door te zoeken naar werkwijzen die rekening houden met de gevonden beperkingen.
.
Wat we wel kunnen en hebben gemeten is het stikstofgehalte in bosgebieden in Nederland. En daar blijkt uit dat er nog veel meer stikstof in de bodem zit dan al verwacht. Met andere woorden, de natuur is er nog veel slechter aan toe dan uit de modellen naar voren kwam en de noodzaak om snel in te grijpen is daarmee nog groter geworden.quote:Op zaterdag 12 april 2025 12:51 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
jawel die grens is niet meetbaar dus voldoet niet
[..]
je kunt iets niet winnen als je niets kunt aantonen
Dan moet ook TATA staal en Schiphol weg en alle kippeschuren en het buitenlandquote:Op zaterdag 12 april 2025 13:09 schreef Faraday01 het volgende:
[..]
Wat we wel kunnen en hebben gemeten is het stikstofgehalte in bosgebieden in Nederland. En daar blijkt uit dat er nog veel meer stikstof in de bodem zit dan al verwacht. Met andere woorden, de natuur is er nog veel slechter aan toe dan uit de modellen naar voren kwam en de noodzaak om snel in te grijpen is daarmee nog groter geworden.
Kun je blijven discussiëren dat je bepaalde emissies mogelijk niet exact vast kunt stellen door meting en moet benaderen met een modelmatige berekening. Het gevolg is wel duidelijk en daarmee zal er grootschalig ingegrepen moeten worden. Dan kun je vervolgens discussie voeren over PAS melders maar dat heeft dus pas zin als je een plan hebt om de piekbelasters rondom natuurgebieden flink te beperken in de uitstoot die ze mogen veroorzaken.
Als TATA een groot negatief effect heel waardoor Natura 2000 gebieden aangetast worden moet daar ook iets aan gedaan worden. De realiteit is echter dat de boeren verantwoordelijk zijn voor verreweg de meeste beïnvloedbare uitstoot van stikstof in de vorm van ammoniak.quote:Op zaterdag 12 april 2025 13:10 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Dan moet ook TATA staal en Schiphol weg en alle kippeschuren en het buitenland
Lees je wel wat je zegt? Nitraatrichtlijn is niet de stikstofhoeveelheid. En de nitraatrichtlijn laat nu boeren zoals Vedder stoppen, stikstof niet.quote:Op zaterdag 12 april 2025 13:08 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
volgens TNO niet
https://www.tno.nl/nl/new(...)s-stikstofdepositie/
en daar schermt vollebroek mee
[..]
Is dan het stikstof probleem opgelost ??quote:Op zaterdag 12 april 2025 14:20 schreef Hanca het volgende:
[..]
Lees je wel wat je zegt? Nitraatrichtlijn is niet de stikstofhoeveelheid. En de nitraatrichtlijn laat nu boeren zoals Vedder stoppen, stikstof niet.
Nitraatrichtlijn is gewoon het aantal kilo dierenmest dat je mag uitrijden per hectare en daar zit Nederland fors in de knel en die richtlijn blijft dus zo. Dus moeten er dieren weg.
Waarom stel je eigenlijk vragen als je nooit op de antwoorden ingaat?quote:Op zaterdag 12 april 2025 15:56 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Is dan het stikstof probleem opgelost ??
nou dat is toch een mooie vraag ??quote:Op zaterdag 12 april 2025 16:20 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Waarom stel je eigenlijk vragen als je nooit op de antwoorden ingaat?
quote:De uitkoop van boeren is niet voldoende.
Andere maatregelen, variërend van minder hard rijden tot elektrificatie van de havens, zullen nodig zijn.
Het pakket maatregelen heeft een stevig prijskaartje voor de belastingbetaler.
Voor de boeren is al 4 tot 7 miljard euro nodig en verdere maatregelen worden nu al geraamd op 15 miljard euro.
https://www.bnnvara.nl/vr(...)k-jansen-columntitelquote:Patrick Jansen: Pesticiden onder druk
Of ik misschien een positieve column kon schrijven deze keer, tussen al het nare nieuws over oorlogen en een president die probeert dictator te worden. Wel, dat positieve nieuws is er en het gaat over pesticiden – gif om planten en dieren mee te doden waar je last van hebt.
Vorige week hoorde u al van Raoul Beunen dat de Raad van State heeft bevestigd dat voor het gebruik van pesticiden een natuurvergunning nodig is. Niet alleen voor evident foute situaties zoals lelieteelt pal naast Natura 2000-gebieden, maar voor álle gebruik van pesticiden in álle teelten. Ook aardappelen en bieten bijvoorbeeld. De Staatsraad erkent dat pesticiden gevaar kunnen opleveren voor mensen en voor de natuur, zélfs al zijn ze goedgekeurd, en stelt dat de overheid dús op het gebruik moet toezien.
Die uitspraak is baanbrekend. Hij betekent níet dat er voortaan geen pesticiden mogen worden gebruikt, maar wél dat je eerst moet aantonen dat het écht geen kwaad kan. Zeker pal naast natuurgebieden zal dat vaak niet mogelijk zijn. Maar OK, baanbrekende uitspraken is één ding, die daadwerkelijk toepassen is een heel ander verhaal. Ook dat vertelde Raoul Beunen deze week in zijn oratie. Oók over stikstof deed de Raad van State zo’n baanbrekende uitspraak, maar zes jaar later is er nog weinig gebeurd om de stikstofuitstoot terug te dringen.
Dus nee, provincies zullen niet meteen morgen al controleren of pesticidenspuiters wel een vergunning hebben, laat staan boetes uitdelen als die ontbreken. Sommige zullen claimen niet berekend te zijn op zoveel vergunningaanvragen en intensieve handhaving. Dan zal het gaan zoals het vaker ging: gedogen. Dan komen we wéér juridische procedures waarin actiegroepen provincies dwingen zich alsnog aan de wet te houden. En dan zijn we weer een paar jaar verder. Om u een idee te geven: die uitspraak van de Raad van State over pesticiden gaat over een handhavingsverzoek uit 2018.
En tóch hangt er nu écht verandering in de lucht, denk ik. Ten eerste dankzij standvastige actievoerders, zoals de mensen van Werkgroep Behoud de Peel. Die maakten deze week bekend hoge gehalten pesticiden te hebben gevonden míddenin beschermde Peelgebieden in Limburg en Brabant, en hebben meteen handhavingsverzoeken bij de provincies ingediend. Die zaken gaan ze winnen.
Minstens zo belangrijk is dat steeds meer gewone mensen zich openlijk zorgen maken over de effecten van pesticiden voor de gezondheid van hun dierbaren en henzelf. Vooral voor Parkinson, een zenuwziekte die door wetenschappers aan pesticiden is gelinkt, is nu veel aandacht. Neuroloog Bas Bloem mocht bij Eva Jinek uitleggen wat de risico’s van pesticiden zijn, en hoeveel onzekerheid er nog bestaat over de veiligheid van zelfs toegestane middelen. En afgelopen vrijdag demonstreerden 1000 mensen in Den Haag voor een leefomgeving zonder pesticiden. Als het zo doorgaat wordt gif in je bloed en in de natuur nog eens een verkiezingsthema. Vind ik persoonlijk best logisch.
Eigenlijk is wel duidelijk waar we heen gaan. Kijk naar Zweden en Denemarken. Die landen heffen belasting op pesticiden om het gebruik duurder te maken. Die hebben strenge regels voor het veilige gebruik die ze ook écht handhaven. En Denemarken heeft een groot programma dat landbouw zónder pesticiden stimuleert, met succes. De vraag is niet óf Nederland dit ook gaat doen, want dat is eigenlijk onontkoombaar. De vraag is alleen nog wannéér. En dat lijkt mij best positief nieuws.
het kan wel zijn dat er dan heel veel dieren weg moeten ,maar is dan het probleem opgelostquote:Op zaterdag 12 april 2025 14:20 schreef Hanca het volgende:
Nitraatrichtlijn is gewoon het aantal kilo dierenmest dat je mag uitrijden per hectare en daar zit Nederland fors in de knel en die richtlijn blijft dus zo. Dus moeten er dieren weg.
Met minder dieren is er minder dierlijke mest, dus ja, dan voldoet Nederland weer aan de nitraatrichtlijn.quote:Op zondag 13 april 2025 11:12 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
het kan wel zijn dat er dan heel veel dieren weg moeten ,maar is dan het probleem opgelost
want daar gaat het toch om??
Er is dus veel werk aan de winkel, aldus de EU: https://netherlands.repre(...)ehalen-2025-02-04_nlquote:De cijfers spreken boekdelen:
Slechts 9,4% van het oppervlaktewater voldoet nog aan de chemische normen, terwijl dit in 2019 nog bijna 40% was.
De ecologische toestand van het oppervlaktewater is in zes jaar tijd met 0,3% verslechterd, waardoor nu 0,0% van de wateren in ‘goede’ ecologische staat verkeerd.
Slechts 5,2% van het Nederlandse water zal in 2027 aan de ecologische eisen voldoen, zo verwacht de Commissie.
Je zou bijna zeggen dat het ligt aan het uitstellen en niet voeren van beleid, bijvoorbeeld het laten groeien van de veestapel terwijl we al 30 jaar rapporten hebben liggen dat hij moet krimpen. Het doen alsof een derogatie eeuwig is en dus niks doen om zonder te kunnen, terwijl al 2 keer is gemeld dat hij voor 6 jaar was en dat hij daarna zou verdwijnen.quote:Op maandag 14 april 2025 08:19 schreef KaheemSaid het volgende:
@:Hanca, wil je nu zeggen dat het niet de schuld van die activistische rechtzaken is?
Hoe is je aan de geldende wetgeving moeten houden precies activistisch?quote:Op maandag 14 april 2025 08:19 schreef KaheemSaid het volgende:
@:Hanca, wil je nu zeggen dat het niet de schuld van die activistische rechtzaken is?
quote:Den Haag - De aanwezigheid van stikstofstrijder en milieuactivist Johan Vollenbroek en zijn jurist Valentijn Wösten op een borrel van het ministerie van Landbouw heeft kwaad bloed gezet bij landbouwminister Femke Wiersma (BBB).
Haagse ingewijden melden aan De Telegraaf dat zij onaangenaam verrast was en de hoogste ambtelijke baas 'vermanend heeft aangesproken'
quote:Borrel-rel treft ministerie: landbouwminister Wiersma 'verrast' door aanwezigheid milieuactivist Vollenbroek
author avatar
Mike Muller
Aangepast: 34 min geleden2 uur geledenin Binnenland
Den Haag - De aanwezigheid van stikstofstrijder en milieuactivist Johan Vollenbroek en zijn jurist Valentijn Wösten op een borrel van het ministerie van Landbouw heeft kwaad bloed gezet bij landbouwminister Femke Wiersma (BBB). Haagse ingewijden melden aan De Telegraaf dat zij onaangenaam verrast was en de hoogste ambtelijke baas 'vermanend heeft aangesproken'. Deze secretaris-generaal pakt binnenkort zijn biezen, maar dat heeft volgens een woordvoerder van Wiersma 'niets te maken met de relatie tot de minister'..
quote:In een recente poging om informatie van het ministerie openbaar te krijgen 'lijkt Femke Wiersma alle inzageverzoeken doelbewust te traineren', meldt MOB.
Daarom kondigt de organisatie aan de minister zelfs civielrechtelijk voor het gerecht te dagen 'om via het privaatrecht Wiersma te dwingen om de gevraagde stukken te leveren'.
Groot was dan ook de verbazing bij de BBB-bewindsvrouw toen zij zowel Johan Vollenbroek als zijn jurist Wösten aantrof op de nieuwjaarsbijeenkomst, nota bene op uitnodiging van haar eigen departement. ,,
De nieuwjaarsbijeenkomst is voor stakeholders die betrokken zijn bij (het beleid van) het ministerie van LVVN", aldus een woordvoerder.
Minister verrast door aanwezigheid Johan Vollenbroek
De bewindspersonen waren aanwezig als sprekers op de bijeenkomst.
De aanwezigheid van de heren is de minister inderdaad opgevallen en zij werd daardoor verrast.
Voor de minister geldt dat zij persoonlijk deze heren niet had uitgenodigd", vervolgt de woordvoerder.
Ingewijden zeggen tegen De Telegraaf dat Wiersma hiervan niet gediend was en de hoogste topambtenaar van het departement hierop 'vermanend heeft aangesproken'.
Een woordvoerder van minister laat weten dat ,,hierover inderdaad is gesproken met de organisatie van de bijeenkomst, de secretaris-generaal en de minister."
Hoewel ingewijden aangeven dat er vaker verschillen van inzicht tussen Wiersma en de hoogste ambtenarenbaas zijn, is dat volgens de zegsvrouw niet de reden van zijn aanstaande vertrek (per 15 juni).
,,De reden van zijn vertrek heeft niets te maken met de relatie tot de minister."
Of Vollenbroek en Wösten volgend jaar opnieuw een bitterbal en borrel mogen halen, daarover heerst voorlopig overigens nog mist. ,,
Over volgend jaar kunnen we op dit moment nog geen uitspraken doen."
quote:Op maandag 14 april 2025 19:17 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)activist-vollenbroek
Hij heeft wel lef die Vollenbroek ,
[..]
[ afbeelding ]
[..]
[..]
[..]
Op naar het volgende verzinsel.quote:Op dinsdag 15 april 2025 18:06 schreef Hanca het volgende:
En weer een innovatie, nu hopelijk definitief, doorgeprikt:
https://veeteelt.nl/stiks(...)wachtingen-niet-waar
Uit stallen met een emissiearme vloer gaat niet minder stikstof verloren dan uit stallen met een normale roostervloer. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock Research.
Voor een aantal staltypen is de stikstofemissie zelfs significant hoger dan de emissie uit een gangbare stal met een roostervloer zonder emissiearme techniek.
https://nos.nl/artikel/25(...)we-uitspraak-rechterquote:Groep boeren dreigt deel vee te moeten afvoeren na nieuwe uitspraak rechter
Een nieuwe uitspraak van de rechtbank kan Friese boeren die buiten hun schuld zonder geldige natuurvergunning werken in grote problemen brengen. Omdat de overheid heeft beloofd ze aan een vergunning te helpen, laat de provincie Friesland hen doorwerken. Dat argument veegt de rechtbank van tafel.
Het is voor het eerst dat boeren in de rechtbank de gevolgen merken van het aflopen van het 'legalisatieprogramma' voor gedupeerde boeren van het vorige kabinet. Toen dat op 1 maart afliep, bleek dit maar bij enkele ondernemers gelukt. Minister Wiersma wil dat programma voor 'PAS-melders' verlengen, maar de Raad van State is daar kritisch over.
Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu vroegen de provincie om in te grijpen bij de illegaal werkende veehouderijen. Dat houdt in: de overtreding laten stoppen door bijvoorbeeld verplicht een deel van het vee af te voeren.
De milieuorganisaties vinden dat de politiek te weinig doet om door stikstof overbelaste natuur te redden en richten daarom hun pijlen op illegale bedrijven. De provincie weigerde in te grijpen bij de boeren, waarop de milieuorganisaties naar de rechter stapten.
Saillant detail: minister Wierma was lid van het Friese provinciebestuur dat de handhavingsverzoeken afwees. Nu is ze verantwoordelijk voor het oplossen van het stikstofprobleem.
Dat de overheid de boeren een vergunning in het vooruitzicht stelde, was afgelopen jaren reden voor rechters zich coulant voor hen op te stellen als milieuorganisaties vroegen om optreden. Het kabinet had immers beloofd het probleem voor 1 maart dit jaar op te lossen.
Ander geluid van de rechter
Nu die datum voorbij is, neemt de Groningse rechtbank een ander besluit. De rechter veegt de argumenten van tafel die het provinciebestuur gebruikt om niet op te treden tegen de illegaal werkende boeren. Reden: de overheid kan niet hard maken dat er een geldige vergunning aankomt.
De provincies en het ministerie vinden ingrijpen onredelijk voor individuele boeren. Daarover zegt de rechtbank dat het gaat om een 'redelijk evenwicht' tussen het belang van de individuele PAS-melder en het algemeen belang. Er is ruimte om tijdelijk niet te handhaven, maar onder strikte voorwaarden. Zo kan de provincie bijvoorbeeld maatregelen nemen die de stikstofuitstoot van de boerderijen compenseren.
Als aan die voorwaarden niet wordt voldaan, moet de overheid handhaven. Het gaat dan om het deel van de stikstofuitstoot waarvoor boeren geen vergunning hebben. Om die overtreding te laten stoppen zouden boeren bijvoorbeeld verplicht een deel van hun vee moeten afvoeren.
Wens van Wiersma
Zo ver mag het wat minister Wiersma betreft niet komen. Ze kondigde in november aan dat ze het legalisatieprogramma voor PAS-melders met drie jaar wil verlengen. In die extra jaren wil de minister het probleem oplossen, maar ze droeg daarvoor weinig concrete maatregelen aan, volgens de Raad van State, die gehakt maakte van het plan van Wiersma.
Mobilisation for the Environment kondigde eerder al een nieuwe reeks verzoeken aan om provincies te laten ingrijpen bij illegaal werkende boeren. Dat staat nu even op pauze, omdat de milieuorganisatie eerst wil afwachten waar de ministeriële commissie mee komt om het stikstofprobleem op te lossen.
Het provinciebestuur moet nu terug moet naar de tekentafel. Het zal met andere argumenten moeten komen om niet in te grijpen bij de veehouders. Daarvoor moet er minder stikstof in de natuur terechtkomen. De milieuorganisaties hebben al laten weten met Friesland in gesprek te willen over de PAS-melders. "Maar dan alleen als onderdeel van een totaaloplossing van het stikstofprobleem", zegt Johan Vollenbroek van MOB.
De provincie kan nog in beroep gaan bij de Raad van State. Of het provinciebestuur dat gaat doen is niet bekend.
Dit was te verwachten en sluit bijna naadloos aan bij het vernietigende advies van de RvS op de uitstelwet van Wiersma.quote:Op vrijdag 18 april 2025 16:13 schreef Dutch_view het volgende:
Johan Vollenbroek strikes again
[..]
https://nos.nl/artikel/25(...)we-uitspraak-rechter
Je bedoelt: de rechter wijst de overheid er nogmaals op dat ze zich aan hun eigen, door henzelf opgestelde, regelgeving moeten houden?quote:Op vrijdag 18 april 2025 16:13 schreef Dutch_view het volgende:
Johan Vollenbroek strikes again
[..]
https://nos.nl/artikel/25(...)we-uitspraak-rechter
Formeel klopt het allemaal wel maar dit kabinet zit in een web van regels door de vorige kabinetten gemaakt v.w.b. stiktofmaatregelen. De rechters lijken ook geen enkele ruimte te geven want dat is dan weer tegenstrijdig met andere regels. Op deze manier kom je nooit uit de impasse. Zonder Johan Vollenbroek had het kabinet meer ruimte gehad om tot een oplossing te komen waar we met zijn allen meer aan hebben. Nu zijn het babystapjes of geen enkele stappen. Ik weet niet of je daar zo trots op moet zijn als Johan Vollenbroek zijnde om dat te hebben bereiktquote:Op zaterdag 19 april 2025 09:11 schreef Hanca het volgende:
[..]
Je bedoelt: de rechter wijst de overheid er nogmaals op dat ze zich aan hun eigen, door henzelf opgestelde, regelgeving moeten houden?
De boosheid moet niet richting iemand die de overheid op de wet wijst, maar oo het feit dat het inmiddels maandelijks nodig is om de overheid via de rechter te dwingen dat te doen en te laten merken dat ze niet boven de wet staan.
Ze zitten helemaal niet zo in een web van regels. Sterker: de rechter heeft hier gewoon aangegeven dat ze met de provincieplannen die er vorig jaar nog lagen wel de rechtszaak hadden gewonnen. Dat blijkt ook uit het feit dat vorig jaar zulke rechtszaken nog wel gewonnen werden.quote:Op zaterdag 19 april 2025 11:01 schreef Dutch_view het volgende:
[..]
Formeel klopt het allemaal wel maar dit kabinet zit in een web van regels door de vorige kabinetten gemaakt v.w.b. stiktofmaatregelen. De rechters lijken ook geen enkele ruimte te geven want dat is dan weer tegenstrijdig met andere regels. Op deze manier kom je nooit uit de impasse. Zonder Johan Vollenbroek had het kabinet meer ruimte gehad om tot een oplossing te komen waar we met zijn allen meer aan hebben. Nu zijn het babystapjes of geen enkele stappen. Ik weet niet of je daar zo trots op moet zijn als Johan Vollenbroek zijnde om dat te hebben bereikt
Interessant verhaalquote:Kabinetsadviseur kraakt veelbesproken rekenmodel en doet oproep: 'Repareer die stikstofwet'
dus als de overheid niets doet aan die wet , dan gaat ook de industrie stoppen en het vervoer over de weg stoppen als Vollebroek dat wilquote:Op zaterdag 19 april 2025 11:04 schreef Hanca het volgende:
[..]
Z
Dit kabinet zit vast in hun eigen fuik: provincieplannen weggegooid, geen budget meer voor stikstof en boeren uitkopen of vee verminderen is uit den boze. Ja, dan loop je vast.
Voor de zoveelste keer: Vollenbroek kan van alles willen, maar de wet bepaalt wat er mag en niet mag en de rechter toetst aan die wet. Vollenbroek krijgt alleen gelijk als hij de wet aan zijn kant vindt en de wet verbied niet vervoer over de weg.quote:Op zondag 11 mei 2025 11:19 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
dus als de overheid niets doet aan die wet , dan gaat ook de industrie stoppen en het vervoer over de weg stoppen als Vollebroek dat wil
ja als je die tube niet kijkt dan blijf je voor de zoveelste keer die onzin herhalenquote:Op zondag 11 mei 2025 11:54 schreef tizitl2 het volgende:
[..]
Voor de zoveelste keer: Vollenbroek kan van alles willen, maar de wet bepaalt wat er mag en niet mag en de rechter toetst aan die wet.
Vollenbroek krijgt alleen gelijk als hij de wet aan zijn kant vindt en de wet verbied niet vervoer over de weg.
Vollenbroek was ook tegen het porthos project in de Rotterdamse haven, daar kreeg hij van de rechter dik ongelijk. Het is niet dat als Vollenbroek een rechtszaak aanspant hij automatisch gelijk krijgt.
Alleen ja als je als staat weet dat de stikstofuitstoot boven de wettelijke norm zit, daar niets aan doet en vervolgens vergunningen uitreikt die tot meer uitstoot leiden kan de rechter maar een conclusie trekken.
Zolang men niet met geloofwaardig beleid komt wat leidt tot minder stikstof kan de rechter niet anders dan de conclusie trekken dat de staat niets aan het probleem doet en de nieuwe vergunningen het probleem vergroten.
quote:Brussel komt boeren tegemoet: mes gaat in Europese bemoeienis en 'ploeggekte' moet stoppen
quote:Brussel komt boeren tegemoet: mes gaat in Europese bemoeienis en 'ploeggekte' moet stoppen
Alexander Bakker Aangepast: 44 min geleden55 min geledenin Binnenland
Brussel - Europese regels voor boeren gaan op de schop. Eurocommissaris Christophe Hansen (Landbouw) lanceert woensdag plannen om de Europese bemoeizucht op het erf drastisch te verminderen.
De Telegraaf heeft de plannen voor boeren in Nederland en andere lidstaten al kunnen inzien.
Lucht voor boeren: eurocommissaris Christophe Hansen (Landbouw) lanceert woensdag plannen om de Europese bemoeizucht op het erf drastisch te verminderen.
Zo wil Hansen, zoon van een Nederlandse moeder, een einde maken aan de 'ploeggekte'.
Op dit moment moet grasland na vijf jaar permanent grasland blijven.
Om die reden ploegen boeren daarom hun land maar om: de teller begint dan weer bij nul.
Voor de bedrijfsvoering en biodiversiteit is deze gekte niet goed.
Brussel wil de grasregel daarom verlengen naar zeven jaar.
Zij krijgen meer financiële ademruimte als het aan de Luxemburgse Eurocommissaris ligt.
Deze groep boeren, groot in Nederland en Ierland, zien hun inkomsten dalen door allerlei klimaateisen over het waterpeil.
Brussel wil het voor lidstaten mogelijk maken om deze boeren te compenseren met extra landbouwsubsidies.
Den Haag zal wel een keuze moeten maken: elders zal er minder subsidie moeten worden verstrekt.
Na vijf jaar groen Timmermans-beleid is er nu een Europese Commissie die opvallend veel naar boeren en andere ondernemers wil luisteren.
Volgens ingewijden zou Hansen, zelf opgegroeid op een boerderij, voor het einde van het jaar het mes willen zetten in de rompslomp veroorzaakt door de gigantische hoeveelheid milieuregels
Dus ze weten dat ze verkeerd testen, dat hun werkwijze niet klopt. Maar er is druk nodig om het aan te passen. Wat zijn dat voor mensen? Die doen uitermate belangrijk werk voor de volksgezondheid, maar echt belangrijk lijken ze hun eigen werk niet te vinden...quote:De organisatie die landbouwgif test op veiligheid voordat het mag worden gebruikt, past onder druk haar werkwijze aan. Ze geeft toe dat er jarenlang verkeerd is getoetst op de gevaren van kanker.
Als dat waar is dan kunnen we alle rechters vervangen door een rekenmodelquote:Op zondag 11 mei 2025 11:54 schreef tizitl2 het volgende:
[..]
Voor de zoveelste keer: Vollenbroek kan van alles willen, maar de wet bepaalt wat er mag en niet mag en de rechter toetst aan die wet.
quote:Daarom komt Mobilisation for the Environment (MOB) van Johan Vollenbroek nu met een voorstel om de stikstof- en natuurcrisis op te lossen.
quote:Zo bepleit MOB de gehele dan wel gedeeltelijke sluiting van Tata Steel.
Zo;n sluiting zou volgens MOB gepaard moeten gaan met ruimte voor huizen
quote:Daarnaast moet het aantal vliegbewegingen bij Schiphol fors omlaag, en wordt het vliegveld bij Rotterdam gesloten als het aan MOB ligt.
.quote:MOB wil dat de overheid stopt met het verstrekken van nieuwe vergunningen voor de intensieve veehouderij.
Om de acute problemen met de schietbanen van defensie op de Veluwe op te lossen, moet de eenden- en kalversector op de Veluwe worden opgeheven
quote:Johan Vollenbroek steekt hand uit naar kabinet, doet voorstel om uit stikstofimpasse te komen
Daarom komt Mobilisation for the Environment (MOB) van Johan Vollenbroek nu met een voorstel om de stikstof- en natuurcrisis op te lossen.
De milieuorganisatie wil op die manier een einde maken aan “een lange periode van juridische procedures”.
“Omdat het kabinet tot nog toe niets heeft gepresteerd in het natuur/stikstofdossier biedt MOB de helpende hand om op structurele wijze uit de huidige impasse te komen”, schrijft Vollenbroek.
De oplossing voor de crisis ligt al jaren voor de hand: de stikstofuitstoot moet omlaag.
Aan de hand van verscheidene rapporten legt MOB uit hoe het kabinet dat kan bewerkstelligen.
Zo bepleit MOB de gehele dan wel gedeeltelijke sluiting van Tata Steel.
Zo;n sluiting zou volgens MOB gepaard moeten gaan met ruimte voor huizen
Ook andere industriële uitstoters zouden minder stikstof moeten uitstoten.
Daarnaast moet het aantal vliegbewegingen bij Schiphol fors omlaag, en wordt het vliegveld bij Rotterdam gesloten als het aan MOB ligt.
De maximumsnelheid op snelwegen wordt nachts verlaagd naar 100 kilometer per uur.
Elektrificatie van het wegverkeer en invoering van rekeningrijden moeten tot een verdere daling van de stikstofuitstoot leiden.
MOB wil dat de overheid stopt met het verstrekken van nieuwe vergunningen voor de intensieve veehouderij.
Om de acute problemen met de schietbanen van defensie op de Veluwe op te lossen, moet de eenden- en kalversector op de Veluwe worden opgeheven.
Het is MOB niet te doen is om de bouw stil te leggen, wel om de natuur te redden, legt de organisatie uit.
Het is daarbij onvermijdelijk dat de industrie, de veesector en het verkeer minder gaan uitstoten.
Vollenbroek hoopt dat de ernst van de situatie nu ook doordringt tot het kabinet.
Niet alle bewindslieden begrijpen de problemen, constateert hij.
Bekijk deze YouTube-videoquote:Piet runt megaboerderij in Qatar: 'Stikstof is Nederlands probleem'
https://www.nrc.nl/nieuws(...)baar-hebben-a4893603quote:Ruimtelijke keuzes maken, dus. Zoals in de Bollenstreek. Haan: „We moeten de bollenboeren helpen. Met omschakelen naar andere bedrijfsvoeringen. Met hun bedrijf verplaatsen. Of door ze uit te kopen. Het is mooie bouwgrond. En we hebben nog wel wat te bouwen in Nederland.”
Ook Deltacommissaris Verdaas roept op tot aanpassing aan watertekorten, „door water slim te verdelen, de vraag terug te schroeven en voor een deel verzilting te accepteren”. Hij is „niet pessimistisch” over de kans dat Nederland zich erdoorheen slaat. „Ik heb al prachtige voorbeelden gezien van ondernemers die zich, bijvoorbeeld op Schouwen-Duiveland of in de Achterhoek, aanpassen aan verdroging.”
Boomkwekers
Voor die aanpassing is solidariteit onmisbaar. Een mooi voorbeeld is het verbreden en verdiepen van watergangen in de Lopikerwaard. Aanvankelijk voelden melkveehouders weinig voor het verkopen van een strook van hun weiland ten behoeve van bredere watergangen.
Peter Hesen van De Stichtse Rijnlanden, die het project acht van de tien jaar leidde: „We hebben toen boomkwekers uit Boskoop uitgenodigd om aan de veeboeren uit te leggen waarom het zo belangrijk was dat hun sloten werden verbreed. Want het kostte de veeboeren dan wel een stuk weiland – en minder weiland betekent minder koeien – maar zonder water zou in Boskoop alles doodgaan. Dat was een mooie ontmoeting. Ze begrepen elkaar. Als boeren. Als boerenfamilie.”
Ik denk dat we er nooit uit komen als minder vliegen vanaf Schiphol een voorwaarde is om van het stikstof gezeik af te komenquote:Daarnaast moet het aantal vliegbewegingen bij Schiphol fors omlaag, en wordt het vliegveld bij Rotterdam gesloten als het aan MOB ligt.
Overigens vinden aardappels, suikerbieten, loofbomen, tomatenplanten de stikstof ook lekker, alle planten met veel blad zijn dol op stikstof, die consumeren ook heel veel CO2, en dat kan ook een reden zijn dat er meer bramen en grassen groeienquote:Met een nitrofiel of nitrofiet (van het Latijnse nitrogenium: stikstof) wordt een uitgesproken stikstofminnende plant of korstmos bedoeld.
Nitrofielen verspreiden zich sterk op standplaatsen met een hoge stikstofdepositie.
Daarbij verdringen ze meestal andere soorten die minder stikstof aankunnen
Doe iets voor het klimaat , plant een Braam, nee laat maar, dat doet de natuur zelf alquote:Welke planten gedijen bij stikstof?
Sommige planten gedijen goed op stikstofrijke bodems, zoals grassen, bramen en brandnetels. Deze planten kunnen door het overschot aan stikstof extra hard groeien.
De oorspronkelijke planten op zandgrond en in heidegebieden zijn aangepast aan arme grond.
Niet zo mooi als bloeiende heide plantjes in een tuin in het gooi , maar brandnetels zijn veel belangrijkerquote:De grote brandnetel is waardplant van veel soorten vlinders: er komen ongeveer vijftig vlindersoorten op voor, waaronder atalanta, bonte brandnetelmot, brandnetelmotje en distelvlinder.
De atalanta, dagpauwoog, kleine vos, gehakkelde aurelia, enkele uiltjes en het landkaartje leven alleen van de grote brandnetel. De rupsen van de kleine vos leven op de grote brandnetel.
quote:LEIDEN (ANP) - Nederland is kampioen in het verliezen van biodiversiteit, constateert Naturalis donderdag in een nieuw rapport. Het centrum voor biodiversiteit onderzocht de staat van plant- en diersoorten in Nederland. "Als je dit allemaal op een rij zet, is dat behoorlijk schrikken", zegt ecoloog en wetenschappelijk directeur Koos Biesmeijer van Naturalis.
ANP
22 mei 2025 - 06:11
Andere landen hebben vaak meer natuur en een betere kwaliteit van natuur en water, legt Biesmeijer uit. Zo zijn in Nederland meer soorten verdwenen of bedreigd en is de waterkwaliteit vergeleken met de rest van Europa slecht. "We gebruiken ons land heel intensief", zegt Biesmeijer. "We zijn goed in voedsel produceren, maar dit gaat enorm ten koste van de biodiversiteit."
Dat is een probleem, zegt de ecoloog. "De natuur is hartstikke belangrijk voor de mens, bijvoorbeeld voor drinkwater en voor verkoeling in de natuur als het heet is." Biesmeijer vindt het jammer dat het beleid in Nederland zich beperkt tot weinig plant- en diersoorten. "Maar ongeveer 6,5 procent van de soorten heeft een plek in het beleid. Het gaat vaak alleen maar over gewervelde dieren."
Investeren
Ongewervelden zijn ook enorm belangrijk voor onze natuur, benadrukt Biesmeijer. "Ongewervelden rule the world", voegt hij toe. Het gaat bijvoorbeeld om micro-organismen in de bodem of het water, of bestuivers en insecten. Hij ziet wel dat deze kleine soorten in de toekomst beter gemonitord kunnen worden, bijvoorbeeld met beeldherkenning en AI.
Het goede nieuws is dat het duidelijk is wat er moet gebeuren om de natuur te verbeteren. "Het water is nog niet schoon genoeg, maar het is al wel beter dan twintig jaar geleden", noemt Biesmeijer als voorbeeld. "Dus als we investeren zien we soorten die terugkomen."
Zoetwater, moeras en bos
Ook kunnen mensen in hun tuin bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit. "Gebruik bijvoorbeeld geen gif. En diversiteit in de tuin is belangrijk, met veel verschillende planten. Je zult meer insecten gaan zien en daardoor komen er ook meer vogels naar de tuin."
Naturalis deelt het rapport op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, waarop wereldwijd meer aandacht is voor gezonde natuur. Natuurbeschermingsorganisatie IUCN NL heeft donderdag ook het Nationaal Dashboard Biodiversiteit bijgewerkt. Daarop zijn lichte verbeteringen te zien van de kwaliteit van zoetwater, moeras en bos. Maar ook IUCN ziet dat Nederland achterligt op schema om natuurdoelen te halen. Heide, hoogveen, duinen en graslandvlinders gingen er juist op achteruit.
ja dat klopt , ja nu en dan >>?/quote:Op donderdag 22 mei 2025 11:19 schreef Bondsrepubliek het volgende:
We gebruiken ons land heel intensief", zegt Biesmeijer. "We zijn goed in voedsel produceren, maar dit gaat enorm ten koste van de biodiversiteit."
https://www.binnenlandsbe(...)empelwaarde-stikstofquote:Aan de hand van verscheidene rapporten legt MOB uit hoe het kabinet dat kan bewerkstelligen.
Zo bepleit MOB de gehele dan wel gedeeltelijke sluiting van Tata Steel.
Zo;n sluiting zou volgens MOB gepaard moeten gaan met ruimte voor huizen
quote:De drempelwaarde voor de berekening van stikstofdeposities moet omhoog naar één mol per hectare per jaar.
Een motie van Nieuw Sociaal Contract met die strekking is donderdagavond door de Tweede Kamer aangenomen.
De motie werd mede-ondertekend door BBB en PVV en is ook gesteund door ChristenUnie, VVD, CDA, SGP en FvD.
Dat betekent dat de drempelwaarde tweehonderd keer zo hoog wordt: die is nu 0,005 mol per hectare per jaar.
Eén van de gevolgen is dat de paar duizend PAS-melders in Nederland na vier jaar gelegaliseerd zullen worden.
https://www.bnnvara.nl/jo(...)tor-gijzelt-economiequote:Wetenschappelijke basis
Dit geldt ook voor de kwestie van de drempelwaarde.
De huidige ondergrens van 0,005 mol per hectare per jaar is in de praktijk niet meetbaar, maar kan alleen gemodelleerd worden.
De wetenschappelijke onzekerheid in die modellering is bovendien groter dan de berekende waarde zelf.
De rekenkundige ondergrens die de afgelopen vier jaar in de vergunningverlening is gebruikt, had dan ook geen wetenschappelijke basis, maar had een computertechnische reden.
quote:Daarom komt Mobilisation for the Environment (MOB) van Johan Vollenbroek nu met een voorstel om de stikstof- en natuurcrisis op te lossen.
De milieuorganisatie wil op die manier een einde maken aan "een lange periode van juridische procedures".
"Omdat het kabinet tot nog toe niets heeft gepresteerd in het natuur/stikstofdossier biedt MOB de helpende hand om op structurele wijze uit de huidige impasse te komen", schrijft Vollenbroek.
De oplossing voor de crisis ligt al jaren voor de hand: de stikstofuitstoot moet omlaag.
Aan de hand van verscheidene rapporten legt MOB uit hoe het kabinet dat kan bewerkstelligen.
Zo bepleit MOB de "gehele dan wel gedeeltelijke sluiting van Tata Steel".
Zo'n sluiting zou volgens MOB gepaard moeten gaan met "nieuwe werkgelegenheid en ruimte voor huizen".
Ook andere industriële uitstoters zouden minder stikstof moeten uitstoten.
Daarnaast moet het aantal vliegbewegingen bij Schiphol fors omlaag, en wordt het vliegveld bij Rotterdam gesloten als het aan MOB ligt.
De maximumsnelheid op snelwegen wordt 's nachts verlaagd naar 100 kilometer per uur.
Elektrificatie van het wegverkeer en invoering van rekeningrijden moeten tot een verdere daling van de stikstofuitstoot leiden.
MOB wil dat de overheid stopt met het verstrekken van nieuwe vergunningen voor de intensieve veehouderij.
Om de acute problemen met de schietbanen van defensie op de Veluwe op te lossen, moet de eenden- en kalversector op de Veluwe worden opgeheven.
En dan ben je dus je land aan hst vernietigen voor korte termijn winst.quote:Op donderdag 22 mei 2025 11:41 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
ja dat klopt , ja nu en dan >>?/
Veehouders opruimen is niet de oplossing voor problemenquote:Op donderdag 22 mei 2025 13:46 schreef Hanca het volgende:
[..]
En dan ben je dus je land aan hst vernietigen voor korte termijn winst.
Als je dat nu nog niet snapt, dan wil je het gewoon niet snappen.
quote:Aan de hand van verscheidene rapporten legt MOB uit hoe het kabinet dat kan bewerkstelligen.
Zo bepleit MOB de gehele dan wel gedeeltelijke sluiting van Tata Steel.
Zo;n sluiting zou volgens MOB gepaard moeten gaan met ruimte voor huizen
Er is ook niemand die dat zegt. Verdiep je eens in het onderwerp, in plaats van dagelijks 1000x onzin spuien op dit forum.quote:Op donderdag 22 mei 2025 13:50 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Veehouders opruimen is niet de oplossing voor problemen
[..]
https://www.bnnvara.nl/jo(...)stofimpasse-te-komenquote:Op donderdag 22 mei 2025 13:53 schreef Hanca het volgende:
[..]
Er is ook niemand die dat zegt. Verdiep je eens in het onderwerp, in plaats van dagelijke 1000x onzin spuien op dit forum.
quote:Daarom komt Mobilisation for the Environment (MOB) van Johan Vollenbroek nu met een voorstel om de stikstof- en natuurcrisis op te lossen.
De milieuorganisatie wil op die manier een einde maken aan "een lange periode van juridische procedures".
"Omdat het kabinet tot nog toe niets heeft gepresteerd in het natuur/stikstofdossier biedt MOB de helpende hand om op structurele wijze uit de huidige impasse te komen", schrijft Vollenbroek.
De oplossing voor de crisis ligt al jaren voor de hand: de stikstofuitstoot moet omlaag.
Aan de hand van verscheidene rapporten legt MOB uit hoe het kabinet dat kan bewerkstelligen.
Zo bepleit MOB de gehele dan wel gedeeltelijke sluiting van Tata Steel.
Zo;n sluiting zou volgens MOB gepaard moeten gaan met ruimte voor huizen
quote:
Vooral lekker selectief quotend dit topic irrelevant blijven maken.quote:De oplossing voor de crisis ligt al jaren voor de hand: de stikstofuitstoot moet omlaag. Aan de hand van verscheidene rapporten legt MOB uit hoe het kabinet dat kan bewerkstelligen. Zo bepleit MOB de “gehele dan wel gedeeltelijke sluiting van Tata Steel”. Zo’n sluiting zou volgens MOB gepaard moeten gaan met “nieuwe werkgelegenheid en ruimte voor huizen”. Ook andere industriële uitstoters zouden minder stikstof moeten uitstoten.
Daarnaast moet het aantal vliegbewegingen bij Schiphol fors omlaag, en wordt het vliegveld bij Rotterdam gesloten als het aan MOB ligt. De maximumsnelheid op snelwegen wordt ’s nachts verlaagd naar 100 kilometer per uur. Elektrificatie van het wegverkeer en invoering van rekeningrijden moeten tot een verdere daling van de stikstofuitstoot leiden.
MOB wil dat de overheid stopt met het verstrekken van nieuwe vergunningen voor de intensieve veehouderij. Om de acute problemen met de schietbanen van defensie op de Veluwe op te lossen, moet de eenden- en kalversector op de Veluwe worden opgeheven.
“Het is MOB niet te doen is om de bouw stil te leggen, wel om de natuur te redden”, legt de organisatie uit. Het is daarbij onvermijdelijk dat de industrie, de veesector en het verkeer minder gaan uitstoten. “Heel veel mensen zouden blij zijn met minder vliegtuiglawaai en ongezonde uitstoot.”
ja nou dat is toch mooi , als ie de oplossing aanreikt?/quote:Op donderdag 22 mei 2025 13:58 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
[..]
Vooral lekker selectief quotend dit topic irrelevant blijven maken.
quote:Zo bepleit MOB de "gehele dan wel gedeeltelijke sluiting van Tata Steel".
Zo'n sluiting zou volgens MOB gepaard moeten gaan met "nieuwe werkgelegenheid en ruimte voor huizen".
Ook andere industriële uitstoters zouden minder stikstof moeten uitstoten.
Daarnaast moet het aantal vliegbewegingen bij Schiphol fors omlaag, en wordt het vliegveld bij Rotterdam gesloten als het aan MOB ligt.
De maximumsnelheid op snelwegen wordt 's nachts verlaagd naar 100 kilometer per uur.
Elektrificatie van het wegverkeer en invoering van rekeningrijden moeten tot een verdere daling van de stikstofuitstoot leiden.
MOB wil dat de overheid stopt met het verstrekken van nieuwe vergunningen voor de intensieve veehouderij.
Om de acute problemen met de schietbanen van defensie op de Veluwe op te lossen, moet de eenden- en kalversector op de Veluwe worden opgeheven.
quote:Den Haag - Vanuit de Tweede Kamer klinkt steeds luider de roep om de NAVO-norm te verhogen om de krijgsmacht te versterken.
Toch zijn coalitiepartijen PVV en BBB nog niet overtuigd van de gevraagde miljardenbijdrage.
,,We hebben het nog niet over de norm", zegt PVV-Kamerlid Pool tot verbazing van sommige collega's.
Kun je alsjeblieft gewoon uit dit topic wegblijven? Je wil het onderwerp niet snappen, maakt steeds zijsprongen die niks met boeren te maken hebben en maakt het hele topic onleesbaar.quote:Op donderdag 22 mei 2025 17:13 schreef michaelmoore het volgende:
stikstof is niet de vijand
geen 30 miljard naar stikstof , maar 20 miljard naar Defensie
https://www.telegraaf.nl/(...)even-nog-veel-vragen
[..]
Na decennia een spoedwet willen. Echt, hou op.quote:Op donderdag 22 mei 2025 18:11 schreef Hanca het volgende:
Ondertussen in Den Haag: NSC-Kamerlid Harm Holman wil dat het kabinet voor de zomer met een stikstofspoedwet komt. Daarmee moet het verlenen van vergunningen voor boeren en bedrijven weer mogelijk worden.
https://www.nd.nl/varia/v(...)mer-stikstofspoedwet
stikstof gaat niet over boerenquote:Op donderdag 22 mei 2025 18:09 schreef Hanca het volgende:
[..]
Kun je alsjeblieft gewoon uit dit topic wegblijven? Je wil het onderwerp niet snappen, maakt steeds zijsprongen die niks met boeren te maken hebben en maakt het hele topic onleesbaar.
quote:Oorzaken stikstoftekort
Een tekort aan stikstof in je gazon kan meerdere oorzaken hebben:
Een teveel aan kalium, zink, chloride of mangaan in de bodem.
Te hoge pH-waarde in de wortels, waardoor stikstof niet goed kan worden opgenomen.
Beschadigde graswortels door bijvoorbeeld een grasziekte of lage bodemtemperatuur.
Lees topictitel. Dit gaat over boeren.quote:
En elke boer die dit nu nog gebruikt, brengt willens en wetens zichzelf en alle mensen die in zijn omgeving wonen in gevaar, die is dan dus de naam boer niet waard.quote:Wetenschappers hebben hard bewijs gevonden in een studie naar de omstreden onkruidverdelger glyfosaat: zij tonen aan dat laboratoriumratten er kanker van krijgen, ook in lage doseringen.
Zowaar wat rationaliteit.quote:Op donderdag 12 juni 2025 17:36 schreef Hanca het volgende:
Dit valt me heel erg mee van LTO: https://www.trouw.nl/duur(...)n-zegt-lto~b0018392/
Ik hoop dat ze het advies 'stop voorlopig met glyfosaat' ook aan hun leden hebben verstuurd.
koers Bayer loopt hard opquote:
quote:Glyfosaat zit onder meer in onkruidverdelger Roundup.
Bayer kreeg dit middel in handen, nadat het zijn concurrent Monsanto had overgenomen.
Topman Bill Anderson zei in maart dat Bayer werkt aan een alternatief voor glyfosaat.
De nieuwe stof wordt volgens hem al getest op planten en moet in 2028 op de markt komen.
Bayer heeft in de eerste helft van dit jaar minder verdiend met zijn landbouwproducten, medicijnen en gezondheidsproducten voor consumenten.
Vooral de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen zonder het bestanddeel glyfosaat en schimmelbestrijdingsmiddelen viel flink lager uit.
Winst en verlies
In de eerste helft van dit jaar bracht de verkoop van alle producten 24,9 miljard euro op, 2,1 procent minder dan een jaar eerder. Toen kwam dit nog uit op 25,4 miljard euro.
Bayer maakte in de eerste zes maanden van het jaar bijna 2 miljard euro winst, een flinke verhoging van de 291 miljoen euro die in de eerste helft van 2023 in de boeken ging.
Er is nog hoop voor de mensheid.quote:Op donderdag 12 juni 2025 17:36 schreef Hanca het volgende:
Dit valt me heel erg mee van LTO: https://www.trouw.nl/duur(...)n-zegt-lto~b0018392/
Ik hoop dat ze het advies 'stop voorlopig met glyfosaat' ook aan hun leden hebben verstuurd.
quote:Bedreiging voedselproductie
De regelgeving voor de bescherming van de natuur werkt wellicht goed in het oosten van de Europese Unie, maar in de delta vormt deze een bedreiging voor de voedselproductie, stellen de boerenorganisaties.
Dit vraagt om regionale afbakening binnen regelgeving, waarbij in de vruchtbare delta prioriteit moet worden gegeven aan de voedselproductie, luidt hun pleidooi.
Door te produceren op een heel klein oppervlak hebben boeren en tuinders in Nederland en België een hoge efficiëntie bereikt, zegt voorzitter Lode Ceyssens van de Boerenbond. Volgens hem zijn die bedrijven niet over één kam te scheren met boeren elders in Europa.
'We spreken hier over 'high end'-landbouw.
Onze boeren worstelen met alles wat in de EU wordt besloten.
De gemiddelde Europese boer is een Roemeense boer.
De habitatrichtlijn is voor ons veel uitdagender dan voor boeren daar.
We moeten de Europese Commissie ervan overtuigen dat het van groot belang is om de landbouw op onze goede grond in stand te houden', aldus Ceyssens.
Meer flexibiliteit
Adema liet tijdens het seminar zijn steun blijken voor het voorstel van LTO en de Boerenbond.
Ook hij is voorstander van meer differentiatie in het Europese landbouw- en natuurbeleid.
'Het beleid is tot nu toe te generiek geweest. Er is veel meer flexibiliteit nodig.'
De landbouwminister vindt dat het voorstel moet worden bezien in het licht van een Europese voedselstrategie en de toekomstvisie op de Europese landbouw.
Donderdag begonnen in Brussel, op voordracht van EU-voorzitter Ursula von der Leyen, de strategische dialogen daarover met belangengroepen.
Voor die gesprekken zijn dertig organisaties uit de landbouw, industrie en ngo's uitgenodigd.
Tegen de zomer moeten de dialogen een visie op een Europese voedselstrategie en de rol van de landbouw daarin opleveren.
Die moet bruggen slaan in de polarisatie die is opgelaaid over het belang van de landbouw versus de staat van de natuur.
Dat effect weten we juist wel en dat is ook de reden dat men dat spul (helaas!) denkt te moeten gebruikenquote:Op donderdag 26 juni 2025 22:02 schreef Hanca het volgende:
Inwoners van de EU die in de buurt van een boerderij wonen hebben 100 pesticiden in hun lichaam en huis: https://www.nd.nl/nieuws/(...)en-in-aanraking-met-
En dan te bedenken dat al die pesticiden alleen idividueel (en dan ook nog niet zo best) worden getest en dat niemand ooit getest heeft op de gevolgen van die cocktails. We hebben geen enkel flauw benul wat dit voor effect heeft op mensen. En op dieren en de natuur, trouwens.
Zonder die rommel zouden we een stuk minder te eten hebben. “Dan importeren we het toch”. Met alle gevolgen van dien.quote:Op vrijdag 27 juni 2025 09:41 schreef xpompompomx het volgende:
[..]
Dat effect weten we juist wel en dat is ook de reden dat men dat spul (helaas!) denkt te moeten gebruiken
Je hebt hier te maken met een negatieve feedback loop. Meer eten is meer mensen is meer eten nodig is meer pesticiden nodig is meer schade door pesticiden. En dat gaat door tot alles op en kapot is. Want mensen zijn niet zo snugger.quote:Op vrijdag 27 juni 2025 10:16 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Zonder die rommel zouden we een stuk minder te eten hebben. “Dan importeren we het toch”. Met alle gevolgen van dien.
Het probleem is als volgt:quote:Op vrijdag 27 juni 2025 10:41 schreef xpompompomx het volgende:
[..]
Je hebt hier te maken met een negatieve feedback loop. Meer eten is meer mensen is meer eten nodig is meer pesticiden nodig is meer schade door pesticiden. En dat gaat door tot alles op en kapot is. Want mensen zijn niet zo snugger.
Nee, biologisch is net zo productief.quote:Op vrijdag 27 juni 2025 10:16 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Zonder die rommel zouden we een stuk minder te eten hebben. “Dan importeren we het toch”. Met alle gevolgen van dien.
Ik verwijs je graag door naar mijn eerste bulletpoint.quote:Op vrijdag 27 juni 2025 16:32 schreef Hanca het volgende:
[..]
Nee, biologisch is net zo productief.
https://www.brabantsemili(...)s-gangbare-landbouw/
https://vilt.be/nl/nieuws(...)ls-gangbare-landbouw
https://www.ekoland.nl/ar(...)-voor-landbouwbodem/
Dus we hebben dan helemaal niks minder te eten.
Nee. Maar duidelijk is dat biologisch net zo productief is. Als we boeren daarbij moeten helpen, begeleiden, geld geven voor het ombouwen, dan doen we dat. Het is onzin om gif te blijven gebruiken 'omdat we dat eenmaal gewend zijn'. We zijn ook gestopt met asbest (en landbouwgif is zeer vergelijkbaar) terwijl we dat gewend waren.quote:Op vrijdag 27 juni 2025 16:41 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Ik verwijs je graag door naar mijn eerste bulletpoint.
Heb je wel eens een bouwplan ingetekend?
Ik stel ook niet dat het onmogelijk is. Maar er zitten echt heel veel haken en ogen aan. Dus even een snelle opsomming:quote:Op vrijdag 27 juni 2025 16:44 schreef Hanca het volgende:
[..]
Nee. Maar duidelijk is dat biologisch net zo productief is. Als we boeren daarbij moeten helpen, begeleiden, geld geven voor het ombouwen, dan doen we dat. Het is onzin om gif te blijven gebruiken 'omdat we dat eenmaal gewend zijn'. We zijn ook gestopt met asbest (en landbouwgif is zeer vergelijkbaar) terwijl we dat gewend waren.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op vrijdag 27 juni 2025 17:10 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Ik stel ook niet dat het onmogelijk is. Maar er zitten echt heel veel haken en ogen aan. Dus even een snelle opsomming:
- Overgang van gangbaar naar biologisch kost minimaal 10 jaar. De gemiddelde leeftijd van telers is al over de 55. Die zijn dus opgegroeid met chemie en dat is ze op school ook onderwezen. Omslag naar biologisch vereist een compleet andere manier van werken.
- boeren willen best wel omschakelen want die zien ook dat deze manier van werken niet houdbaar is. Door intensief gebruik lopen de opbrengsten terug. Maar voor de overslag heb je minstens 1 nieuwe maar misschien wel twee generaties nieuwe boeren nodig.
- veel percelen zijn niet geschikt voor biologische landbouw al was het alleen al vanwege de onkruiddruk. Er zijn ontluizen waarvan de zaden tot wel 30 jaar in de grond blijven.
- biologisch is veel arbeidsintensiever en personeel is er gewoon niet.
Ik kan je nog een hele opsomming geven. Ik twijfel er verder niet aan dat het biologisch kan. Maar de vraag daarbij is wel op welke schaal en hoe snel.
Je hoeft me niet te geloven maar ik werk in de landbouw en heb dagelijks contact met telers en bijna wekelijks heb ik hier met telers discussies over. Meer info in de spoiler.Te moeilijk, lukt niet, wil niet horen we op dit dossier inmiddels 30 jaar. En het is helemaal niet moeilijk, er stappen jaarlijks alleen al in Nederland tientallen tot honderden boeren over, in Duitsland zijn het er nog veel meer. Het is niet moeilijk. Wel financieel lastig, daarom moeten we er ook subsidie voor geven.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Elk ander argument valt gewoon in de categorie die de boeren al sinds halverwege de jaren 90 gebruiken om elke vorm van verbetering te stoppen en puur te gaan voor winstmaximalisatie. Dat zijn geen echte argumenten, dat is de landbouwlobby die wordt gefinancieerd door Bayer en co. Zie BBB, die ook alleen voor de gifproducenten en niet voor de boeren opkomen.
De hele wereld biologisch voeden, het kan gewoon. En het moet ook gewoon. We gaan later op deze gifperiode terugkijken als 1 van de meest absurde in de geschiedenis van de mensheid.Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
Ok, prima dat je dat kunt concluderen op basis van een paar rapportjes en niets aan wilt nemen van mensen in de landbouw zelf. Dan heeft het helemaal geen zin om hier een discussie over te voeren.quote:Op vrijdag 27 juni 2025 17:19 schreef Hanca het volgende:
[..]
Te moeilijk, lukt niet, wil niet horen we op dit dossier inmiddels 30 jaar. En het is helemaal niet moeilijk, er stappen jaarlijks alleen al in Nederland tientallen tot honderden boeren over, in Duitsland zijn het er nog veel meer. Het is niet moeilijk. Wel financieel lastig, daarom moeten we er ook subsidie voor geven.
Elk ander argument valt gewoon in de categorie die de boeren al sinds halverwege de jaren 90 gebruiken om elke vorm van verbetering te stoppen en puur te gaan voor winstmaximalisatie. Dat zijn geen echte argumenten, dat is de landbouwlobby die wordt gefinancieerd door Bayer en co. Zie BBB, die ook alleen voor de gifproducenten en niet voor de boeren opkomen.
De hele wereld biologisch voeden, het kan gewoon. En het moet ook gewoon. We gaan later op deze gifperiode terugkijken als 1 van de meest absurde in de geschiedenis van de mensheid.
Rapporten, ronde tafel gesprekken in de Kamer, Kamerdebatten, krantenartikelen en gesprekken met biologische boeren.quote:Op vrijdag 27 juni 2025 18:07 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Ok, prima dat je dat kunt concluderen op basis van een paar rapportjes en niets aan wilt nemen van mensen in de landbouw zelf. Dan heeft het helemaal geen zin om hier een discussie over te voeren.
Ik geef notabene in de spoiler aan hoe wij er als afnemer in staan. Ik geef notabene aan dat ik dagelijks gesprekken voer met telers en dat ze zelf dondersgoed inzien dat het zo niet langer kan.quote:Op vrijdag 27 juni 2025 18:32 schreef Hanca het volgende:
[..]
Rapporten, ronde tafel gesprekken in de Kamer, Kamerdebatten. Nee, mensen uit de landbouw zelf zijn nou net niet de mensen waar je op dit dossier als eerste naar moet luisteren. Dat is al 30 jaar gebleken. Hadden ze 30 jaar geleden die boeren op de snelweg genegeerd, had er nu geen enkele boer problemen ronddom stikstof. Wat je namelijk hoort uit de landbouw wordt puur ingegeven door een zeer vergiftigde lobby die niets te maken heeft met wat goed is voor boeren.
https://www.rijksoverheid(...)panzacchi-et-al-2025quote:Op donderdag 12 juni 2025 17:36 schreef Hanca het volgende:
Dit valt me heel erg mee van LTO: https://www.trouw.nl/duur(...)n-zegt-lto~b0018392/
Ik hoop dat ze het advies 'stop voorlopig met glyfosaat' ook aan hun leden hebben verstuurd.
Absoluut wel, ik heb boeren gesproken die net over waren gegaan naar biologisch. En die aangaven dat het moeilijk was, maar zeker haalbaar voor iedere boer.quote:Op vrijdag 27 juni 2025 18:41 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Maar heb niet echt de indruk dat je bereid bent te luisteren naar geluiden uit de landbouw zelf.
Op oneigenlijke wijze, want ze geven zelf aan dat ze de gegevens nog moeten opvragen en niet hebben ingezien.quote:Op vrijdag 27 juni 2025 18:44 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
https://www.rijksoverheid(...)panzacchi-et-al-2025
Ondertussen maakt het CTGB gehakt van het rapport.
https://www.trouw.nl/duur(...)nvoldoende~b423b2f4/quote:ze hadden geen toegang tot de ruwe data, de ongefilterde onderzoeksresultaten van een studie
Ik heb niet beweerd dat het niet kan en ik geef voor de derde keer aan dat de boeren dat zelf ook niet vinden. De manier en snelheid waarop, dát kan niet. En een eerlijke biologische boer zal je ook eerlijk vertellen dat het op de zandgronden toch wel heel lastig gaat worden om het rendabel te houden als de afnemer en daarmee de klant er niet voor wenst te betalen.quote:Op vrijdag 27 juni 2025 18:46 schreef Hanca het volgende:
[..]
Absoluut wel, ik heb boeren gesproken die net over waren gegaan naar biologisch. En die aangaven dat het moeilijk was, maar zeker haalbaar voor iedere boer.
En ben dus niet bereid naar 'kan niet' geluiden te luisteren, omdat mensen niet willen veranderen, inderdaad.
Op oneigenlijke wijze zelfs? Als je in een studie aan wil tonen dat er een verband bestaat tussen kanker en glyfosaat dan is het wel van belang dat je dat met ruwe data kunt onderbouwen.quote:Op vrijdag 27 juni 2025 18:47 schreef Hanca het volgende:
[..]
Op oneigenlijke wijze, want ze geven zelf aan dat ze de gegevens nog moeten opvragen en niet hebben ingezien.
[..]
https://www.trouw.nl/duur(...)nvoldoende~b423b2f4/
Subsidies en verhoogde prijzen zijn we er nog steeds niet. Biologische landbouw is wel degelijk iets anders dan de reguliere landbouw. Het is alsof je een drummer een gitaar geeft en zegt; jij bent toch muzikant? Ga het maar doen. Het is alsof je tegen tata steel zegt; volgend jaar alleen nog maar groene energie gebruiken. Het is gewoon een utopie om te verwachten dat we binnen 10 jaar volledig om kunnen zijn. Die proefveldjes uit je onderzoek zijn leuk maar zelfs daar hebben ze het over 13 jaar. Laat staan dat we het gaan hebben over een bouwplan van tientallen hectares.quote:Op vrijdag 27 juni 2025 20:03 schreef Hanca het volgende:
Ik vind het niet zo'n sterk verhaal. Ja, we zijn van vroeger 25% van ons inkomen (jaren 70) naar nu 10% gezakt. Dat is inderdaad een probleem, maar geen onoverkomelijk probleem: dat betekent dus dat er ruimte is de prijzen te laten stijgen. Verder noemde ik al eerder de mogelijkheid tot subsidie. Combineer die beide en je hebt bijna alle problemen opgelost. Je kunt de 'klant' gewoon dwingen: een europees verkoopverbod op niet biologisch voedsel, in te gaan in een jaar of 10, zou echt gewoon nu een optie moeten zijn.
En wat ik dus eerder al zei: al die giftige lobbyclubs die een hekel lijken te hebben aan boeren en vooral aan de aandeelhouders van Bayer denken moet je er uit gooien. Dat kunnen boeren ook zelf.
Als we minder exporteren is dat natuurlijk geen enkel probleem.quote:Op vrijdag 27 juni 2025 20:25 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Subsidies en verhoogde prijzen zijn we er nog steeds niet. Biologische landbouw is wel degelijk iets anders dan de reguliere landbouw. Het is alsof je een drummer een gitaar geeft en zegt; jij bent toch muzikant? Ga het maar doen. Het is alsof je tegen tata steel zegt; volgend jaar alleen nog maar groene energie gebruiken. Het is gewoon een utopie om te verwachten dat we binnen 10 jaar volledig om kunnen zijn. Die proefveldjes uit je onderzoek zijn leuk maar zelfs daar hebben ze het over 13 jaar. Laat staan dat we het gaan hebben over een bouwplan van tientallen hectares.
Dan blijft nog steeds over dat de handjes om het werk te doen er gewoon niet zijn. Ja voor ¤50 per uur wil iedereen wel werken. Dan vergeet je oook even dat we een groot gedeelte exporteren waardoor we onszelf uit de markt prijzen. Wat voor zin hebben die subsidies dan nog?
https://www.nporadio1.nl/(...)aker-een-droogtelandquote:'Nederland wordt steeds vaker een droogteland'
Vandaag 10:23
5 minuten
Ondanks de plaatselijke stortbuien van de afgelopen dagen, is 2025 hard op weg om één van de droogste jaren in de recente Nederlandse geschiedenis te worden. Of om het in de woorden van auteur René Didde te zeggen: 'Nederland is niet langer een waterland, het wordt steeds vaker een droogteland'. Bij drinkwaterbedrijf Vitens proberen ze daar wat aan te doen. Op de Veluwe winnen ze niet alleen water, ze brengen het ook terug, is te horen in Vroege Vogels.
De 'truc' van Vitens zit in zogeheten infiltratiebekkens. In de buurt van Epe wordt water uit een drietal Veluwse beken heuvelopwaarts gepompt, om in een natuurlijk ogend meertje te eindigen. Daar trekt het in de zandbodem, om een eind verderop als drinkwater te worden opgepompt. "Per dag pompen we hier op dit moment één Olympisch zwembad vol water het bekken in", vertelt de hydroloog van Vitens, Jelle van Sijl. "Over het hele jaar gemeten gaat het om zes miljoen kuub water. We pompen hier in principe evenveel water de grond ín, als we er als drinkwater uithalen. Netto nul, dus!"
Grootverbruikers
"Dit soort initiatieven heeft de toekomst", benadrukt wetenschapsjournalist René Didde. Hij schreef het boek Nederland Droogteland en onderzocht daarvoor hoe wij steeds vaker een land worden met natte voeten in de winter en droogteproblemen in de zomer. "Net als Vitens zouden veel meer partijen - drinkwaterbedrijven, maar ook boeren en andere grootverbruikers van water – de opdracht moeten krijgen om over het jaar gemeten net zoveel water in natte tijden in de grond te stoppen als ze er in droge tijden uithalen."
Het pleidooi van Didde wordt met instemming ontvangen door Anky Spanjers, programmamanager bij Vitens. "Toch is het niet altijd even makkelijk in vol Nederland", benadrukt zij. Wanneer een drinkwaterbedrijf bijvoorbeeld erg veel water in de grond wil opslaan, kan dat gevolgen hebben voor boeren die natte voeten krijgen of kelders van bewoners die onderlopen. "Het vergt dus heel veel samenwerking en afstemming."
Veel hoofdpijndossiers bijeen
Toch is dat precies wat nodig is, stelt Didde. "We moeten weer functies in het landelijk gebied gaan combineren om verschillende hoofdpijndossiers op te lossen. Boeren zullen moeten overschakelen van intensieve, droge teelten, zoals melkveehouderij, op natte teelten als lisdodden of elzen, voor isolatiematerialen of hout voor de bouw. Daarmee help je stikstof-, klimaat- en waterproblemen. En ondertussen behoud je ook voldoende water voor de natte natuur, waar iedereen van profiteert", aldus Didde.
klopt , zout en droog land , dat komt doordat de Zwitserse gletsjers gesmolten zijnquote:Op zondag 6 juli 2025 11:33 schreef zakjapannertje het volgende:
[..]
https://www.nporadio1.nl/(...)aker-een-droogteland
Verzilting is een probleem in Nederland omdat we onder NAP tuinieren, en het zoute water via zeesluizen en door zeespiegelstijging als kwelwater steeds verder landinwaarts komtquote:AI-overzicht
Verschillende waterschappen lozen water in de Waddenzee, maar de verantwoordelijkheid voor het beheer van de Waddenzee als geheel ligt bij Rijkswaterstaat.
De waterschappen die direct afwateren op de Waddenzee zijn: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Wetterskip Fryslân, Noorderzijlvest en Hunze en Aa's.
Deze waterschappen zijn verantwoordelijk voor het waterbeheer in hun eigen gebied en lozen het overtollige water, inclusief regenwater en water uit polders, via een netwerk van sloten, kanalen en gemalen in de Waddenzee
quote:Hoe staat het met de waterstand in Nederland?
De waterstand op de Rijn en de IJssel is op dit moment lager dan normaal voor de tijd van het jaar.
Over 24 uur zal de waterstand naar verwachting lager zijn dan normaal voor de tijd van het jaar.
Over 48 uur zal de waterstand naar verwachting lager zijn dan normaal voor de tijd van het jaar.
De zoutdam van 100 miljoen euro die werkt niet goed, er is veel te veel druk van zout waterquote:Extreem hoge waterstanden: 1993 en 1995
Zo'n 12.000 mensen moesten worden geëvacueerd.
In het Gelderse rivierengebied werden uit voorzorg 250.000 mensen en 1 miljoen dieren geëvacueerd
De Lopikerwaard stond op punt van dijkdoorbraak
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |