Ondertussen is uit jezelf met miljoenen gaan strooien als lagere overheid ook al niet meer de bedoeling blijkbaar.quote:LTO begint haar vrienden in de polder te verliezen. Terwijl werkgeversclub VNO-NCW met Bouwend Nederland en twee natuurpartijen een plan maakte om uit de stikstofcrisis te komen, haakte de boerenorganisatie teleurgesteld af.
Natuurgebieden takelen af, vergunningen kunnen nog altijd maar zeer moeizaam worden verleend. En na ruim vijf jaar stikstofcrisis gebeurt er nog altijd veel te weinig om die problemen op te lossen. Dat vindt een coalitie van vier belangrijke partijen in de polder: werkgeversorganisatie VNO-NCW, Bouwend Nederland, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu. De vier partijen stellen daarom extra maatregelen voor, bedoeld als handreiking aan landbouwminister Femke Wiersma (BBB).
Het is al erg zat dat een met overheidssubsidie en lakse regelgeving opgepompte bedrijfswaarde, nog weer eens extra door de overheid wordt uitbetaald - elke uitkoopeuro betaalt de overheid in feite 3 of 4x - maar dat het al zo normaal is om dit soort praktijken, die als staatssteun gelden (goh, een kleine 30 miljoen weggeven aan een handjevol bedrijven kan niet zomaar?), gewoon maar onder het tapijt te vegen...quote:'NIET OPENBAAR', staat er in kapitalen boven een document van het provinciebestuur van Gelderland uit februari 2023. Daarin wordt beschreven dat de aankoop van 13 boerenbedrijven volgens Europese regelgeving niet door de beugel kon.
De gedeputeerden besluiten dit vervolgens stil te houden en de informatie met niemand te delen, in de hoop dat de Europese Commissie er niet achteraan zou gaan. Uit het onderzoek blijkt dat de aankoop van nog een boerderij niet is gemeld. De rekening kan uiteindelijk bij de veertien betrokken boeren terechtkomen, mocht Europa oordelen dat de uitkoop niet volgens de regels is verlopen.
In het begin van de stikstofcrisis waren er meerdere regelingen, onder meer waarmee provincies boerderijen uitkochten om de stikstofuitstoot terug te dringen. Gelderland kocht vanaf 2020 zeker vijf vleeskalverhouderijen en acht veehouderijen uit. De kosten: 28 miljoen euro. De provincie ging ervan uit dat hier geen melding van gemaakt hoefde te worden bij de Europese Commissie. Die inzichten blijken in 2023 veranderd.
Maar als inderdad het veel uit het buitenland komt in waaien dan verzoorzaakt stikstof alleen hier een probleem, niet war het vandaan komtquote:Op woensdag 20 november 2024 18:13 schreef Hanca het volgende:
Topic over de problematiek met boeren.
We kennen het stikstofprobleem, we kennen het vervuilde water, we weten dat gifstoffen mens en dier ziek maken. Maar toch blijkt het moeilijk echte maatregelen te nemen.
Kort gezegd: hoe gaan we naar een haalbare landbouw die niet het land vernietigt en boeren wel een boterham laat verdienen.
Overal waar maar een hamer of een timmerman aan te pas komt in DenHaag moet een natuurvergunning krijgen ,dat duurt jaren vanwege de gevoelige duinen natuurquote:De vergunningsverlening van bestaande woonwijken, schietterreinen van Defensie en overige infraprojecten staat op losse schroeven door een recente stikstofuitspraak van de Raad van State.
quote:Het land gaat nu nog verder op slot.
In een stad als Den Haag, dat achter de duinen ligt, konden we nu vaak intern salderen bij verbouwing of nieuwbouw.
Straks is er een natuurvergunning nodig vanwege die duinen.
Er breken gouden tijden aan voor ecologen.
Zij kunnen straks in een Bentley rijden vanwege al die rapportages die ze moeten schrijven”, zegt Coen van Rooyen van brancheclub WoningbouwersNL.
Bouwend Nederland stelt dat woningbouwprojecten ’jarenlange vertraging’ oplopen.
Volgens de bouwclub is uitstoot verminderen ’de enige oplossing’.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt dat de beslissing van de RvS tot veel ’onzekerheid’ voor bedrijven leidt, die nu mogelijk een natuurvergunning nodig hebben. „
Op vele hoofdkantoren zal men zich afvragen of investeren in Nederland verstandig is, nu met terugwerkende kracht vergunningverlening onzeker is door de stikstofproblematiek.”
Ja wat uit Duitsland komt aanwaaien, dat heeft daar geen enkel probleem, maar hier kan er daardoor nietsquote:Ook doemen er donkere wolken op voor luchthaven Schiphol. Die heeft al een natuurvergunning gekregen voor 500.000 starts en landingen, die nodig is om de juridische positie van Schiphol te borgen.
'Stikstofstrijder' Johan Vollenbroek
Er loopt al een rechtszaak tegen deze vergunning en nu heeft de RvS het onderzoek naar die vergunning opnieuw geopend vanwege de recente uitspraak. '
Stikstofstrijder' Johan Vollenbroek meent dat de luchthaven zou moeten halveren
quote:Uit Haagse politieke reacties blijkt dat onder meer CDA, VVD, NSC en PvdA/GL blijven koersen op de vermindering van uitstoot.
Ze sporen het kabinet aan tot ingrepen om de uitstoot te verminderen.
Maar zelfs dan is niet zeker of de zo gewenste daling er daadwerkelijk komt, want een flink deel van de uitstoot komt bijvoorbeeld aanwaaien uit buurlanden.
Dit is echt totale nonsens, dit is namelijk het stikstof satelietbeeld van Europa, augustus en september 2023:quote:Op zaterdag 18 januari 2025 09:21 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ja wat uit Duitsland komt aanwaaien, dat heeft daar geen enkel probleem, maar hier kan er daardoor niets
[..]
aldus het CBSquote:Op zaterdag 18 januari 2025 09:58 schreef Hanca het volgende:
[..]
Dit is echt totale nonsens, dit is namelijk het stikstof satelietbeeld van Europa, augustus en september 2023:
[ afbeelding ]
Dat gezwam over aan komen waaien mag echt ophouden.
quote:Ongeveer twee derde van alle stikstof (N) die door depositie neerslaat is NHy (NH3 en NH4+ samen), het overige derde deel betreft NOx.
De stikstof die neerslaat op de Nederlandse bodem komt voor een aanmerkelijk deel uit het buitenland, ongeveer 29 procent.
De meeste buitenlandse stikstofneerslag komt uit Duitsland, gevolgd door België.
De stikstofdepositie van Nederlandse bronnen (71 procent) is voornamelijk afkomstig uit de landbouw en het verkeer.
Het aandeel uit het buitenland lijkt heel groot, maar Nederland deponeert vier keer zoveel stikstof in het buitenland als andersom.
Naast de landbouw en het verkeer, waarvan de stikstof uit Nederlandse bronnen deels net over de grens terecht komt, speelt ook de zeevaart hierbij een grote rol.
Nee, daar "doet het niet geen effect hebben" (als mijn kinderen in hun kleutertijd zo spraken werden ze streng toegesproken door de juf, dit lijkt nergens op) door hogere normen, maar doordat er veel minder uitstoot is. Satellietbeelden liegen niet.quote:Op zaterdag 18 januari 2025 10:03 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
aldus het CBS
Maar daar doet het geen effect hebben vanwege hogere normen
[..]
quote:Stikstofbeleid moet over heel andere boeg’
Ingenieur en chemicus Wouter de Heij, die al decennia bezig is met mest en zich helemaal vastgebeten heeft in het stikstofvraagstuk, pleit ervoor om het over een hele andere boeg te gooien.
Hij werkt al dertig jaar met modellen en grafieken en is betrokken geweest bij de Wageningen Universiteit. „
Het huidige D66 beleid – door lukraak 1670 boeren uit te kopen voor miljarden euro’s – is verschrikkelijk duur en doet niets voor de natuur”, zegt hij.
Bekijk ook:
Jongste horde coalitie raakt BBB in het hart
„
We zijn in een ziek systeem beland: het rekenmodel dat wordt gebruikt – Aerius – werkt niet.
Dat wordt inmiddels ook door de politiek erkend, maar er wordt toch aan vastgehouden.
Ik ben geen stikstofontkenner, maar weet wel dat het huidige beleid niets zal uithalen.
Er moet een heel nieuw wetgevend kader komen.”
andere stikstofnormen bedoel je?quote:Op woensdag 22 januari 2025 21:11 schreef Faraday01 het volgende:
Er gaan blijkbaar in den Haag steeds meer geluiden rond dat het tijd wordt om te normeren. Dat gaan BBB en PVV nooit doen maar aangezien er geen geld meer is en de rechter alles in het slot gooit, lijken er ook niet veel andere smaken meer te zijn.
quote:Politiek Den Haag worstelt met gevolgen
Landbouwminister Femke Wiersma na stikstofuitspraak: ’Gedwongen uitkoop van boeren gaan we niet meemaken’
onze parlementaire redactie
Aangepast: Gisteren, 20:25Gisteren, 17:13in Binnenland
Den Haag - Hoe nu verder met het stikstofvraagstuk? Die vraag leeft volop in politiek Den Haag nu de rechtbank milieuclub Greenpeace in het gelijk heeft gesteld en de Staat verplicht om harde maatregelen te nemen om de natuur te beschermen. Minister Femke Wiersma overweegt een hoger beroep, terwijl in de coalitie gezegd wordt dat de uitspraak juist gerespecteerd moet worden. Gedwongen uitkoop van boeren is voor haar in elk geval uit den boze.
Femke Wiersma (BBB) laat weten dat dit ’niet de uitspraak is waarop ik had gehoopt’ en overweegt een hoger beroep.
Wauw, 12%.....quote:Op maandag 23 december 2024 16:40 schreef KaheemSaid het volgende:
Bijna 1700 veehouders (meer dan 12%) willen zich uit laten kopen, zegt NOS
Nee, ik bedoel dat er eisen opgelegd gaan worden aan boeren die over een periode jaarlijks strenger worden en waar aan voldaan moet worden. Depositie versus meten aan de bron is dan nog wel een heet hangijzer.quote:Op donderdag 23 januari 2025 10:41 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
andere stikstofnormen bedoel je?
juffrouw wiersma gaat de zaak niet bij de veehouderij neerleggen
[..]
Dat de campagnekrant van populistisch rechts iemand heeft gevonden die het beleid van het vorige kabinet bekritiseert maakt niet heel veel indruk moet ik zeggen.quote:Op woensdag 22 januari 2025 21:08 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)hier-ligt-de-sleutel
[..]
quote:Wolf of niet, een slagveld wordt het voor de meeste schapen sowieso'
Gisteren 11:45
Column Bibi Dumon Tak: Wie is de wolf?
Laatst bracht ik weer eens een bezoek aan Drenthe. Verbijsterd moest ik constateren dat er nog altijd schapen achter halfbakken hekjes stonden terwijl hun baasjes binnen lekker met een biertje in de hand naar een voetbalwedstrijd keken. Tegenwoordig zijn de televisieschermen zo groot dat je vanaf de openbare weg de wedstrijd FC Emmen tegen RW Essen zonder verrekijker kunt volgen.
En terwijl de baasjes zich druk maakten over de een nul achterstand op Rot Weiss Essen, wilde ik het liefst tussen hun schapen in de wei gaan zitten om de taak van de afwezige herder op me te nemen. Vroeger hoedde men namelijk schapen, tegenwoordig houdt men ze. En houden betekent dat de eigenaar ze toevertrouwt aan het lot. Dat lot is de wolf. En die doet zijn inkopen niet erg netjes, weten we inmiddels.
Maar ik zal u verklappen, wolf of niet, een slagveld wordt het voor de meeste schapen sowieso. Zie je in de media vooral foto's en filmpjes van toegetakelde dieren met hun wenende baasjes ernaast, de schapen die het wel overleven wacht min of meer hetzelfde lot. Alleen dát lot krijgen we van de media nooit te zien, omdat journalisten te veel in beslag worden genomen door de plunderingen van de wolf.
En om te voorkomen dat die journalisten afstompen, geperforeerde schapen in een weiland gaan tenslotte ook maar vervelen, heeft een aantal boeren daar iets nieuws op bedacht. Ze halen hun bebloede huisdieren van het land om ze op te stapelen langs de openbare weg. Er zat vorige maand zelfs een boer tussen die zijn schapen, als een vlezige kerstslinger, tussen de bomen had opgehangen. Er stond ten overvloede een bordje bij: bedankt wolf.
Veruit de meeste schapen staan niet achter een deugdelijk hek. Wat al die veehouders ook beweren. Op de foto's zien de hekken er ogenschijnlijk wolfwerend uit, maar iemand met verstand van zaken ziet al in één oogopslag dat de draden te slap hangen, te ver uit elkaar staan, te hoog boven de grond zijn bevestigd, of dat er een stapel stenen aan de buitenkant van de wei ligt opgetast, waardoor de wolf in Wapse bijvoorbeeld - het dier dat een boer in zijn arm had gebeten - een handig opstapje had om, hup, het weiland in te kunnen springen. Alleen hij kon er niet meer uit, want aan de binnenkant lagen geen stenen. Toen kwamen er een schep, een riek en tenslotte, illegaal, een geweer aan te pas. Weet u nog?
Kortom, goedgekeurde hekken zijn er nauwelijks. Wat de veehouders ook beweren. Misschien dat ze er voor een leek aardig uitzien, maar er moet ook een spanning van 4500 Volt op staan. En die spanning valt op foto's niet te controleren. Goede hekken houden 98% van de wolven tegen. Toegegeven, het vraagt onderhoudswerk, maar de herders van weleer hadden nog veel meer werk. Die hadden helemaal geen hek en moesten zelf als wolfwerende omheining fungeren. Ook 's winters en 's nachts, zonder televisie, zonder FC Emmen en een zak chips voor hun neus.
En dan nog iets. Veel Nederlandse schapen worden ritueel geslacht. Zo'n beetje op de manier waarop de wolf het doet, maar dan akeliger. Voordat ze worden gedood moeten ze namelijk eerst nog op transport. Dat gaat niet per luxe touringcar, maar in een vrachtwagen waar ze niet vanzelf inlopen. Ze moeten erin worden gesleurd, getrokken en geduwd. Als ze geluk hebben ligt het slachthuis in Nederland, met een beetje pech gaan ze de grens over en komen ze God mag weten waar terecht. Zonder voer, zonder verkoeling, zonder verzorging.
De rituele slacht houdt in dat het schaap op haar rug wordt gegooid en aan haar vier poten wordt vastgebonden of anderszins wordt vastgeklemd, want uit zichzelf blijft ze niet liggen. In die houding wacht ze tot er een religieuze slachter arriveert die haar keel, hopelijk in een keer goed, maar in de praktijk gemiddeld in vijf halen, doorsnijdt. Als ze geluk heeft is ze als eerste aan de beurt, maar het kan helaas ook een tijdje duren en in de tussentijd ziet en hoort ze hoe haar vriendinnen hun dood gorgelend en worstelend tegemoet gaan.
Ik zou willen dat deze beelden ook door de media werden gedeeld. Ik wed dat er dan geen treurende boeren in de buurt zijn. Die zitten alweer in de rats over de aanstaande wedstrijd tegen Helmond Sport. Wie is de wolf, denk ik dan. En wie zijn de altijd maar nablatende schapen.
Ik wens iedereen een mooie zondag.
PS. Het werd uiteindelijk 5-2 voor RW Essen.
Goh, je verwacht het niet.quote:Op woensdag 29 januari 2025 09:11 schreef Hanca het volgende:
Dankzij de hoeveelheid gif die boeren gebruiken, blijken bloemrijke akkerranden averechts te werken: https://www.trouw.nl/duur(...)r-insecten~b4e4f14f/
Met dit kabinet?quote:Waar blijven de aangekondigde maatregelen om biologisch de nieuwe standaard te laten worden? In 2030 zou het al 15% moeten zijn, in Europa (waar Nederland weer eens achteraan bungelt) zelfs 25%. En dan groeien naar meer dan 50% in 2050.
Gifstoffen worden Europees geregeld, maar ook daar is de nieuwe Commissie helaas minder ambitieus.quote:
Ja en als er daar al tijdig iets geregeld gaat worden, zal dat hier natuurlijk ook weer voor enorme weerstand en procedures opleveren. Want aan Europese afspraken hoeven we ons tegenwoordig niet meer te houden natuurlijk.quote:Op woensdag 29 januari 2025 10:35 schreef Hanca het volgende:
[..]
Gifstoffen worden Europees geregeld, maar ook daar is de nieuwe Commissie helaas minder ambitieus.
Bahbah.quote:Op woensdag 29 januari 2025 20:37 schreef Hanca het volgende:
Om nog een verziekte afdeling van de landbouw te bespreken, de tuinbouw: https://www.nieuweoogst.n(...)n-pijnacker-nootdorp
Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft afgelopen december in zes verschillende polders zeven gewasbeschermingsmiddelen ver boven de toegestane norm aangetroffen. Van deze zeven middelen zijn er drie volledig verboden: fipronil, methiocarb en thiacloprid. De middelen zijn onder meer gevonden in het Westland en Pijnacker-Nootdorp.
quote:De boeren moeten ‘zeven vinkjes’ willen zetten om mee te doen. Behalve minder koeien, geen kunstmest en minder of geen bestrijdingsmiddelen is het planten van onder meer heggen en bomen op minimaal 10 procent van de hectares een voorwaarde. De koe in de wei en niet ploegen zijn een paar andere voorbeelden.
de koe in de wei, hoeveel uur per dag ?quote:Op donderdag 30 januari 2025 20:43 schreef Hanca het volgende:
Urgenda gaat de boeren helpen veranderen: https://www.trouw.nl/duur(...)met-boeren~bebc0f9b/
20 boeren krijgen 1000 euro per hectare met deze voorwaarden:
[..]
1000 euro per hectare , dat zal weinig veehouders om krijgen , zeker als er geen duidelijke garanties bij zijnquote:Urgenda maakte een scenario voor de toekomst van de landbouw.
De organisatie betaalt tien jaar lang twintig boeren die willen veranderen 1000 euro per hectare.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |