Ja natuurlijk , alle subsidies moeten stoppenquote:Op donderdag 6 februari 2025 20:02 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Je kan toch ook een diervrije melk kiezen.
[..]
Zouden de Europese landbouwsubsidies dan ook moeten stoppen?
quote:Sindsdien is de vergoeding voor boeren niet langer gekoppeld aan hun productie, maar aan de omvang van hun bedrijf: hoe meer hectare een boer bezit, hoe meer geld hij of zij krijgt.
De ratio daarachter is schaalvergroting: wanneer een boer meer grond bezit, is het aantrekkelijker om in dure machines te investeren, zodat voedsel efficiënter kan worden geproduceerd.
In haar landbouwbeleid zet Europa dus in op zo groot mogelijke boerenbedrijven.
Voor het overige is deze subsidie nauwelijks aan voorwaarden gebonden:
iedereen die met een landbouwactiviteit bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven, heeft recht op geld uit de basisbetalingsregeling.
Na de basisbetalingsregeling is de 'Betaling voor klimaat- en milieuvriendelijke landbouwpraktijken' de grootste subsidiepot.
Ook die is onderdeel van de eerste pijler van het GLB en is gebaseerd op de omvang van een landbouwbedrijf.
Maar helaas hebben we een kabinet vol idioten: https://www.volkskrant.nl(...)enhouderij~b77666fc/quote:Op donderdag 6 februari 2025 19:18 schreef Hanca het volgende:
Kamermeerderheid lijkt iig de urgentie in te zien: https://nos.nl/artikel/25(...)meerderheid-in-zicht
quote:Brussel - De administratieve rompslomp voor boeren moet verder worden teruggedrongen, klinkt het in Brussel.
De Europese Commissie komt daarom nog in de eerste helft van dit jaar met een nieuw pakket aan maatregelen om het papierwerk voor boeren te verminderen.
Akkerbouwers werden eerder gedwongen om voor een bepaalde datum de aardappels uit de grond te halen, terwijl de piepers door extreem weer nog helemaal niet klaar waren voor de oogst. Foto ter illustratie.
De overheid is steeds nadrukkelijker aanwezig op het boerenerf met allerlei milieu- en gezondheidswetgeving. Een deel van die regels komt voort uit wat er in Brussel is afgesproken. Sinds kort waait er een andere wind in de ’Europese hoofdstad’.
De nieuwe meer centrumrechtse Europese Commissie zegt nadrukkelijk een luisterend oor te willen bieden aan ondernemers en boeren die gebukt gaan onder de lasagne van regels.
„We moeten ons afvragen of het echt allemaal nodig is”, zegt een bij het dossier betrokken hoge EU-ambtenaar op voorwaarde van anonimiteit. „
Er is een analyse nodig om te kijken naar bepaalde eisen die aan boeren worden gesteld. Brengen ze enige toegevoegde waarde of positief resultaat?”
Vorig jaar, na een reeks van boerenprotesten in Europa, heeft de Europese Commissie al versoepelingen doorgevoerd om te zorgen dat regels beter aansluiten op de praktijk.
De oorspronkelijke bemoeizucht leverde in Nederland bizarre situaties op.
Zo werden akkerbouwers gedwongen om voor een bepaalde datum de aardappels uit de grond te halen, terwijl de piepers nog helemaal niet klaar waren voor de oogst.
https://www.telegraaf.nl/(...)hoten-als-bestuurderquote:Op woensdag 5 februari 2025 09:17 schreef VoMy het volgende:
Er is reuring in Warmond of daar ergens in de buurt, gemeente Teylingen in ieder geval. Er was een natuurvriendelijke boerderij op een lap grond maar die grond moest herpacht worden en de daar aanwezige natuurvriendelijke boer verliest de strijd van iemand die het gebied gewoon wil hebben als mestafzetplek.
Kan gebeuren maar de vraag is vervolgens waarom dat kan gebeuren en of dat echt moet gebeuren. Er zijn natuurlijk allemaal regels omtrent openbare aanbesteding, dus in zekere zin is de gemeente aan handen en voeten gebonden als de nieuwe pachter een beter aanbod heeft gedaan dan de oorspronkelijke boerderij. Maar aan de andere kant kiest de gemeente die regels deels zelf, dat wil zeggen, de gemeente bepaalt wat zij een "beter aanbod" vinden.
De weging hoe je tot een beter bod komt, dient vooraf geheim te zijn (dit is een groot manco want dat maakt het ontzettend kwetsbaar voor inside-informatie en lekken) maar wordt achteraf bekend gemaakt. Er wordt al dagen geklaagd over het verdwijnen van de vriendelijke boerderij en nu zijn ze ook achter het proces gekomen:
'Natuurinclusieve boeren buitenspel door niet meerekenen kosten mestoverschot'
[..]
100 euro per hectare klinkt als een lachertje. Dat is toch bijna gratis? Stel het gaat om 50 hectare dan kost het de gemeente dus 5000 euro per jaar om in plaats van doods grasland als mestdumpplek een wat omgevingsvriendelijker boerenbedrijf te hebben. Maar daar houdt het niet op he, want juist de gangbare industrie heeft innovatie nodig om te mogen blijven opereren. Innovatie waar subsidie voor moet worden betaald. Tegelijkertijd moet de waterkwaliteit worden opgevijzeld tegen extra kosten.
Of, en dan wordt het helemaal leuk, er komen initiatieven voor natuurvriendelijker boeren waar ook weer subsidie voor moet worden vrijgemaakt en waar deze boer dan weer voor kan intekenen: bijvoorbeeld later maaien, of kruidenrijk grasland inzaaien.
Ik heb even zitten spitten:
https://www.zeeland.nl/si(...)d%20in%20Zeeland.pdf
[..]
In Zeeland (en dus ongetwijfeld ook in andere provincies) kun je voor 150 euro per hectare subsidie krijgen voor het inzaaien van kruidenrijk grasland. Dat is dus niet natuurinclusief boeren waar veel meer bij komt kijken, maar puur en alleen het inzaaien van ander soort gras. Die 150 euro per hectare is dus al 50 euro per hectare meer dan de puntentelling van het pachtsysteem inruimt voor een volledig biologische boerderij. Dan klopt je puntentelling toch van geen kanten? Je moet toch zorgen dat de puntentelling marktconform is, waarbij de markt bijvoorbeeld wordt bepaald door de waarden die via subsidie aan bepaalde elementen wordt gegeven...
Kortom, de gemeente verdiend hier ogenschijnlijk zeg 5000 euro per jaar maar de overheid (waaronder de gemeente zelf) gaat voor zeker het dubbele van dat bedrag het schip in, eventuele uitkoopregelingen op basis van een (dankzij subsidie) opgeblazen bedrijfswaarde nog buiten beschouwing gelaten.
En dit, deze hele dynamiek van kiezen voor snel geld en vervolgens met meer subsidie de daardoor aanwezige gangbare boeren weer vruchteloos bijsturen, is wat ervoor zorgt dat het platteland en de boerenproblematiek een gebed zonder einde is waarbij de leefomgeving uiteindelijk maar achteruit blijft gaan.
Ho-pe-loos.
quote:Wethouder Teylingen stapt op om onrust over pachtgronden: 'Tekortgeschoten als bestuurder'
Aangepast: 17 min geleden18 min geledenin Binnenland
TEYLINGEN - Wethouder Heleen Hooij van de gemeente Teylingen heeft woensdag haar ontslag ingediend, maakte ze in de avond bekend tijdens een raadsvergadering.
Aanleiding voor haar vertrek is de onrust die de afgelopen weken is ontstaan over de aanbesteding van agrarische pachtgronden in onder meer de Boterhuispolder in het dorp Warmond, dat onder het Zuid-Hollandse Teylingen valt.
Hooij, die dat dossier in haar portefeuille had, is hierin naar eigen zeggen ,,tekortgeschoten als bestuurder."
quote:De kwestie, die behalve lokale ook landelijke aandacht kreeg, draait om de openbare aanbesteding van vijf pachtgronden in een poldergebied in Teylingen.
Daar werken momenteel onder meer vier kleinschalige boerenbedrijven samen aan natuurbeheer.
Drie daarvan mochten na de aanbesteding blijven pachten, maar het vierde bedrijf zag zijn pachtgrond overgaan naar een andere partij.
quote:Een oneerlijke biedingsstrijd'
Een inspreker namens de vier kleinschalige boerenbedrijven sprak van ,,een oneerlijke biedingsstrijd", waarmee duurzame boeren te maken krijgen als er te veel naar de prijs wordt gekeken.
De inspreker bood de eerdere inspreekster en haar familie zijn excuses aan. ,,
Door de aanbesteding kwamen we tegenover elkaar te staan", zei hij.
Volgens hem wil haar bedrijf ,,evengoed veranderen" en heeft het ,,een mooi plan voor een biologische bedrijfsvoering."
Ook wethouder Hooij erkende in haar bijdrage dat betrokken boeren en andere inwoners geheel ongewild tegenover elkaar zijn komen te staan.
Volgens haar had de gemeente in de procedure zorgvuldiger moeten zijn, en was nu sprake van onder meer tijdsdruk en ,,lichte vormen van tunnelvisie."
Ik denk dat we zoals vanouds op de bekende BBB/VVD/CA/PVV-manier gaan wachten op "innovaasie" en daarom voorlopig alles nog even voor ons uitschuiven. Anders word je voor je dat je het weet er van beschuldigd "boeren te haten".quote:Op maandag 17 februari 2025 09:20 schreef Hanca het volgende:
Pesticiden blijken nog schadelijker dan dat ze al dachten: https://scientias.nl/pest(...)en-worden-aangetast/
Waar blijft dat verbod op dit ziekmakende, kankerverwekkende en natuurslopende gespuit?
Iedereen bij Natura 2000 dus over op biologisch?quote:De provincie moet het beleid nu aanpassen. "Deze uitspraak heeft niet alleen effect op sierteelt, maar op alle teelten waar bestrijdingsmiddelen worden gebruikt", duidt Geert Starre van Meten=Weten. "Iedereen die nu spuit heeft een vergunning nodig. Ik schat in dat deze uitspraak misschien wel verstrekkender is dan de stikstofuitspraak."
De 'stikstofuitspraak' gaat om een zaak die Greenpeace aanspande tegen de Nederlandse Staat. De rechter oordeelde dat de Staat onrechtmatig handelt door de verslechtering van de stikstofgevoelige natuur in Natura 2000-gebieden niet tijdig te stoppen. "De overheid is blijkbaar bereid onrechtmatig te handelen. Daarom doen wij nu wat de provincie had moeten doen", zegt Starre.
Henk Baptist van Meten=Weten vult aan: "Uit deze uitspraak blijkt dat Europese en nationale wetten, zoals de Habitatrichtlijn, gewoon moeten worden uitgevoerd. En dat de provincie Drenthe moet ophouden met het zoeken naar geitenpaadjes."
Het zijn er bij platvis/schol 38:quote:Op donderdag 13 maart 2025 22:10 schreef kladderadatsch het volgende:
Je kunt ook met de lijn gevangen vis kopen natuurlijk. Bovendien wordt de bijvangst uit netten, want daar heb je het waarschijnlijk over, al jaren verwerkt voor dierlijk voedsel - denk aan huisdieren - maar ook in producten die geschikt zijn voor menselijke consumptie. Wordt dus lang niet allemaal terug gegooid in zee. Weet het niet zeker, maar volgens mij is daar ook gewoon regelgeving voor.
Weet je wie trouwens ook visser was?
uiteraard, juist om dat het meest subsidie rechtstreeks in de zakken van criminelen terechtkomtquote:Op donderdag 6 februari 2025 20:02 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Je kan toch ook een diervrije melk kiezen.
[..]
Zouden de Europese landbouwsubsidies dan ook moeten stoppen?
quote:In Hongarije, bijvoorbeeld, zorgt premier Viktor Orban dat vele hectaren staatsgrond in handen komen van zijn eigen vrienden en familie, die er vervolgens tientallen miljoenen aan subsidie voor incasseren.
En de Tsjechische premier Andrej Babis heeft een eigen landbouwbedrijf, dat jaarlijks bijna 40 miljoen aan Europees geld opstrijkt.
De Nederlandse Rekenkamer bekeek vorig jaar waar het Europese subsidiegeld in ons land naar toe gaat. Een derde van het totale bedrag gaat naar boeren die meer dan twee keer modaal verdienen.
.
t.quote:. Met verschillende programma's ondersteunt de EU via het GLB Europese landbouwers op directe en indirecte wijze.
De EU legt haar budget vast in meerjarenbegrotingen.
Voor de periode 2021-2027 kan de EU 1,211 biljoen euro uitgeven.
Het GLB krijgt hiervan 378,5 miljard euro. Dat is zo'n 31 procent, net iets minder dan een derde.
Hiervan gaat 'slechts' 8,1 miljard euro rechtstreeks naar landbouw.
Als dit wordt meegerekend, daalt het aandeel van het GLB in het budget naar 23,5 procent. Dit is wel een uitzondering, en het merendeel van het herstelplan werd uitbetaald van 2021 tot 2023.
Als we specifiek kijken naar de plannen voor 2024, zien we dat landbouw zo'n 53,7 miljard euro krijgt op 189,3 miljard euro uitgaven.
Dalende lijn
Het lijkt dus wel te kloppen dat het landbouwbudget van de EU rond een derde van de totale uitgaven is. Het aandeel is zelfs al jaren aan het dalen en was vroeger nog groter.
In 1980 was dat bijvoorbeeld 73,2 procent
quote:De Tweede Kamer en Wiersma hebben al hun hoop gevestigd op een nieuwe maatregel: een partiële opkoopregeling of extensiveringsregeling. Melkveehouders die hun veestapel gedurende drie jaar vrijwillig met 10 tot 20 procent inkrimpen, zouden tijdelijk gecompenseerd moeten worden voor hun inkomensverlies. De dierrechten van de koeien die ze naar de slacht brengen, raken ze wel voorgoed kwijt: daar betaalt de overheid dan een vergoeding voor.
quote:His specialty was alfalfa, and he made a good thing out of not growing any. The government paid him well for every bushel of alfalfa he did not grow. The more alfalfa he did not grow, the more money the government gave him, and he spent every penny he didn't earn on new land to increase the amount of alfalfa he did not produce. Major Major's father worked without rest at not growing alfalfa. On long winter evenings he remained indoors and did not mend harness, and he sprang out of bed at the crack of noon every day just to make certain that the chores would not be done. He invested in land wisely and soon was not growing more alfalfa than any other man in the county.
Lijkt mij een goed iets, dat schept meer duidelijkheid.quote:Op dinsdag 1 april 2025 10:37 schreef Hanca het volgende:
Morgen een belangrijke RvS uitspraak over pesticidengebruik door lelietelers: https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@:149432/202104808-1-r2/
Er liggen al verzoeken klaar om dit door te trekken bij andere telers: https://www.rtvdrenthe.nl(...)rs-zonder-vergunning
Voortaan hebben lelietelers dus een milieuvergunning nodig als ze pesticiden willen gebruiken.quote:De gevolgen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de lelieteelt dicht bij beschermde natuurgebieden moeten van de Raad van State beter worden onderzocht. Op basis van wat daar nu over bekend is ‘kan niet uitgesloten worden dat deze middelen negatieve gevolgen hebben’, oordeelt de hoogste bestuursrechter. Zolang nader onderzoek ontbreekt, is een natuurvergunning aanvragen in dit soort gevallen verplicht.
Ik vraag me af hoe telers aan gaan tonen dat de pesticiden geen schade geven. Moeten zij dat onderzoek dan zelf gaan betalen of hoe gaat dat werken?quote:Op woensdag 2 april 2025 10:47 schreef Hanca het volgende:
Voortaan hebben lelietelers dus een milieuvergunning nodig als ze pesticiden willen gebruiken.
Dat gaat neem ik aan door de pesticidenproducten (oa Bayer, een enorm miljardenbedrijf) moeten worden gefinancierd. Tot die tijd moeten ze dus een milieuvergunning aanvragen, aldus de RvS.quote:Op woensdag 2 april 2025 11:11 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Ik vraag me af hoe telers aan gaan tonen dat de pesticiden geen schade geven. Moeten zij dat onderzoek dan zelf gaan betalen of hoe gaat dat werken?
Ja dus eigenlijk is het dus min of meer gewoon een verbod op het gebruik van pesticiden.quote:Op woensdag 2 april 2025 11:13 schreef Hanca het volgende:
[..]
Dat gaat neem ik aan door de pesticidenproducten (oa Bayer, een enorm miljardenbedrijf) moeten worden gefinancierd. Tot die tijd moeten ze dus een milieuvergunning aanvragen, aldus de RvS.
Geen idee of het geven van een natuurvergunning in elk geval onmogelijk is. Zou kunnen. Zou ik ook enthousiast van worden: wat mij betreft wordt 100% van de landbouw in Nederland biologisch. Maar dat is niet wat hier staat. Er staat niet: pesiciden mogen niet meer. Er staat: er is onderzoek nodig en tot die tijd is een natuurvergunning nodig. Er worden wel milieuvergunningen voor pesticiden gegeven, dus onmogelijk is het volgens mij niet.quote:Op woensdag 2 april 2025 11:19 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Ja dus eigenlijk is het dus min of meer gewoon een verbod op het gebruik van pesticiden.
Over het eerste punt wil ik nog best een boom opzetten maar dat is even een andere discussie.quote:Op woensdag 2 april 2025 11:23 schreef Hanca het volgende:
[..]
Geen idee of het geven van een natuurvergunning in elk geval onmogelijk is. Zou kunnen. Zou ik ook enthousiast van worden: wat mij betreft wordt 100% van de landbouw in Nederland biologisch. Maar dat is niet wat hier staat. Er staat niet: pesiciden mogen niet meer. Er staat: er is onderzoek nodig en tot die tijd is een natuurvergunning nodig. Er worden wel milieuvergunningen voor pesticiden gegeven, dus onmogelijk is het volgens mij niet.
De wens om alles biologisch te gaan doen is volkomen onrealistisch.quote:Op woensdag 2 april 2025 11:41 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik denk dat dit voorlopig de best denkbare uitkomst is. Zo snel gaan dit soort processen helaas niet. Wat mij betreft gaat het een stuk sneller. Alles biologisch lijkt mij ook het beste. Maar we moeten wel realistisch blijven.
Leef je uit, dit is het landbouwtopic.quote:Op woensdag 2 april 2025 11:39 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Over het eerste punt wil ik nog best een boom opzetten maar dat is even een andere discussie.
Stel dat dat zo zou zijn, wat ik betwijfel, laten we dan maar beginnen bij de sierbloementeelt. Die teelt heeft een absurd grote impact op het milieu, zeker als je het afzet tegen het feit dat het feitelijk prullen zijn die je na een week weggooit.quote:Op woensdag 2 april 2025 11:46 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
De wens om alles biologisch te gaan doen is volkomen onrealistisch.
Ik ga absoluut niet ontkennen dat er in het eindresultaat alleen maar voordelen te behalen zijn. Het probleem zit hem in een paar zaken. Als eerst de opbrengst zal flink terug lopen. En dat duurt toch zeker een of misschien zelfs volledige gewasrotaties, 8 jaar is best realistisch daarin. Het volgende probleem is dan dat de meeste akkerbouwers grond huren van een investeerder. In mijn klantenkring wordt gezegd dat 50 tot 70% in handen zou zijn van een investeerder. Als je dan 20% opbrengstderving hebt dan wordt het toch lastig boeren.quote:Op woensdag 2 april 2025 11:48 schreef Hanca het volgende:
[..]
Leef je uit, dit is het landbouwtopic.
Voorlopig blijkt uit alles dat biologisch niet alleen op termijn productiever is, het is ook nog goedkoper op termijn, het geeft minder ziektes, het is beter voor mens en milieu en het verkleint de macht van wat miljardenbedrijven die de boeren volledig in de tang hebben.
Ik zie alleen maar voordelen, eerlijk gezegd. Ja, er moet even door een zure appel heen worden gebeten, de grond moet er even aan wennen, maar na een aantal jaar gaat het beter en zie je de productiviteit van biologische boeren hoger of minstens gelijk worden dan die van boeren die wel gif gebruiken.
Sierbloementeelt kunnen ze inderdaad lekker in een ander werelddeel net zo goed en effectief.quote:Op woensdag 2 april 2025 11:57 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Stel dat dat zo zou zijn, wat ik betwijfel, laten we dan maar beginnen bij de sierbloementeelt. Die teelt heeft een absurd grote impact op het milieu, zeker als je het afzet tegen het feit dat het feitelijk prullen zijn die je na een week weggooit.
Ook niet wat mij betreft. Dat gaat ten koste van het milieu daar, en vooral van water in Afrikaanse landen. De lokale bevolking die in de kassen werkt komt dan met gifstoffen in aanraking. En dan moet het weer per vliegtuig hier naartoe worden gebracht. Om door ons na een week te worden weggegooid.quote:Op woensdag 2 april 2025 12:00 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Sierbloementeelt kunnen ze inderdaad lekker in een ander werelddeel net zo goed en effectief.
Eens dat er vooral financieel een zure appel is, die benoem ik ook. Kun je ondervangen met bijvoorbeeld een tienjarige subsidie bij overstap, volgens EU recht zou dat mogen en is het geen staatssteun. Er stappen jaarlijks boeren over en geen enkele heb ik nog horen klagen dat het zo veel meer werk is dat ze er geen tijd voor hebben.quote:Op woensdag 2 april 2025 12:00 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Ik ga absoluut niet ontkennen dat er in het eindresultaat alleen maar voordelen te behalen zijn. Het probleem zit hem in een paar zaken. Als eerst de opbrengst zal flink terug lopen. En dat duurt toch zeker een of misschien zelfs volledige gewasrotaties, 8 jaar is best realistisch daarin. Het volgende probleem is dan dat de meeste akkerbouwers grond huren van een investeerder. In mijn klantenkring wordt gezegd dat 50 tot 70% in handen zou zijn van een investeerder. Als je dan 20% opbrengstderving hebt dan wordt het toch lastig boeren.
Daarnaast moet een consument de meerprijs willen betalen en daar zijn momenteel nog geen tekenen van.
Wat ik ook als obstakel zie is het aantal handjes dat gewoon niet meer beschikbaar is. Met een gifspuit heb je binnen een uur een hectare vol met herbiciden of pesticiden gespoten. Biologisch is dat toch allemaal wat lastiger.
En dan misschien wel het grootste probleem. De Nederlandse akkerbouw heeft een hoge leeftijd. Die hebben op school geleerd hoe zij met chemie hun land schoon konden houden van ongedierte en onkruid. Die omscholing zie ik zo snel niet meer plaats vinden wat betekent dat veel boeren zouden stoppen.
Het is even een korte opsomming en als ik verder ga kan ik nog heel wat meer punten opnoemen die in theorie leuk lijken maar in de praktijk zie ik gewoon het tegenovergestelde gebeuren dan wat het plan van de EU is.
Maar het is niet enkel financieel hè. De opbrengstderving moet niet alleen financieel worden gecompenseerd maar ook in natura. Wat zoveel betekent als dat we meer moeten gaan importeren. Dat werkt dus dubbelop.quote:Op woensdag 2 april 2025 12:03 schreef Hanca het volgende:
[..]
Eens dat er vooral financieel een zure appel is, die benoem ik ook. Kun je ondervangen met bijvoorbeeld een tienjarige subsidie bij overstap, volgens EU recht zou dat mogen en is het geen staatssteun. Er stappen jaarlijks boeren over en geen enkele heb ik nog horen klagen dat het zo veel meer werk is dat ze er geen tijd voor hebben.
Ik noemde in de vorige post al aardappelen en fytoftora. Well, Here we are.quote:Mogelijke gevolgen voor andere teelten
Evelien Drenth, beleidsadviseur akkerbouw en vollegrondgroenteteelt bij LTO Nederland maakt zich grote zorgen, ook voor andere teelten. „We hebben de indicatie dat Meten=Weten en de Milieufederatie niet gaan stoppen bij de lelieteelt. Als het gaat om absolute aantallen werkzame stoffen dan staan aardappelen in bepaalde rapporten op plek twee. Dus ja, wij denken die ook gevaar lopen als we deze uitspraak over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in algemene zin moeten benaderen.”
„In grote lijnen komt het er op neer dat je in de buurt van Natura2000-gebieden voor een vergunning moet aantonen dat jouw handelen niet schadelijk is voor flora en fauna. Dat is gewoon niet uitvoerbaar. Van werkzame stoffen heeft niemand daarvoor drempelwaarden. Als ik een parallel trek met stikstof, waar eerder een vergelijkbare uitspraak over is gedaan, dan hebben we het over twee moleculaire stoffen waar je dingen voor moet aantonen binnen het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Met gewasbeschermingsmiddelen hebben we het over veel meer dan 100 chemische en biologische stoffen waarvan we grenswaarden moeten bepalen. Een exercitie die gewoonweg onuitvoerbaar is.”
JA als men lelieteelt gaat verbieden dan kun je ook alle vollegrondteelten verbieden , dan kun je gewoon de groenteelt opheffen ook die in kassenquote:Op donderdag 3 april 2025 18:18 schreef Vliegbaard het volgende:
Gevolgen voor de landbouw nav uitspraak rechter.
[..]
Ik noemde in de vorige post al aardappelen en fytoftora. Well, Here we are.
quote:Op donderdag 3 april 2025 18:18 schreef Vliegbaard het volgende:
Gevolgen voor de landbouw nav uitspraak rechter.
[..]
Ik noemde in de vorige post al aardappelen en fytoftora. Well, Here we are.
Als je zegt dat Ctgb en EFSA goed werk doen, dan heb je ook geen enkel benul wat er daar allemaal mis gaat. Leuk dat ze losse stoffen meten, maar ze meten nooit de complete combinaties die gebruikt worden en de optelsommen en versterkte effecten daarvan.quote:Vermeulen benadrukt dat hij vindt dat de European Food Safety Authority (EFSA) en het Ctgb goed werk verrichten in de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen. „Daar hebben we vertrouwen in. Het is het anker waarmee we als teler toegelaten middelen op een goede manier toepassen. Deze uitspraak gaat verder en hoe we hier mee om moeten gaan, is nog zoeken. Als het gevolg is dat we gevolgen van middelen, inclusief groene en biologische middelen moeten gaan toetsen op impact op de natuur, verrast dat ons enorm.”
iedere burger houd daar mee de stoep schoonquote:Op donderdag 3 april 2025 18:29 schreef Hanca het volgende:
[..]
[..]
Als je zegt dat Ctgb en EFSA goed werk doen, dan heb je ook geen enkel benul wat er daar allemaal mis gaat. Leuk dat ze losse stoffen meten, maar ze meten nooit de complete combinaties die gebruikt worden en de optelsommen en versterkte effecten daarvan.
En sowieso, als je tot de conclusie komt dat glyfosaat niet schadelijk is doe je eigenlijk per definitie geen goed onderzoek, want dat glyfosaat wel schadelijk is hebben tientallen wetenschappers inmiddels wel bewezen.
Bij mijn weten meer het Ctgb sowieso al helemaal niks maar kijken zij vooral naar studies en baseren daarop hun bevindingen. Maar dat is mijn ervaring met het Ctgb.quote:Op donderdag 3 april 2025 18:29 schreef Hanca het volgende:
[..]
[..]
Als je zegt dat Ctgb en EFSA goed werk doen, dan heb je ook geen enkel benul wat er daar allemaal mis gaat. Leuk dat ze losse stoffen meten, maar ze meten nooit de complete combinaties die gebruikt worden en de optelsommen en versterkte effecten daarvan.
En sowieso, als je tot de conclusie komt dat glyfosaat niet schadelijk is doe je eigenlijk per definitie geen goed onderzoek, want dat glyfosaat wel schadelijk is hebben tientallen wetenschappers inmiddels wel bewezen.
Die rommel werkt niet eens.quote:Op donderdag 3 april 2025 18:34 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
iedere burger houd daar mee de stoep schoon
https://www.bol.com/nl/nl(...)Emqpm2BoCKAUQAvD_BwE
Ook suikerbieten niet. En met de opbrengsten van afgelopen jaar zijn er maar heel weinig boeren die voor hun lol bieten gaan telen. het is dat ze met hun llb’s vastzitten.quote:Op donderdag 3 april 2025 18:22 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
JA als men lelieteelt gaat verbieden dan kun je ook alle vollegrondteelten verbieden , dan kun je gewoon de groenteelt opheffen ook die in kassen
Dan moet ieder zelf de eigen groenten gaan telen want commercieel is er geen bestaan meer, het zelfde geld voor fruit, maar zeker voor de aardappelen
suikerbieten dat zou nog wel gaan dan
Door de landbouw in andere landen te laten doen ,quote:Op woensdag 20 november 2024 18:13 schreef Hanca het volgende:
Topic over de problematiek met boeren.
We kennen het stikstofprobleem, we kennen het vervuilde water, we weten dat gifstoffen mens en dier ziek maken. Maar toch blijkt het moeilijk echte maatregelen te nemen.
Kort gezegd: hoe gaan we naar een haalbare landbouw die niet het land vernietigt en boeren wel een boterham laat verdienen.
ik heb het idee dat men geen oplossing wil voor dit "vraagstuk"quote:Op vrijdag 29 november 2024 10:04 schreef VoMy het volgende:
Het kabbelt wat voort op het oneindige dossier van de landbouw, de ruimtelijke slokop met marginale economische bijdrage en gigantische milieukosten waar maar geen verandering in zicht is.
quote:Op woensdag 9 april 2025 08:59 schreef miss_sly het volgende:
Gelukkig hebben we van der Plas om de dingen goed uit te leggen:
https://bsky.app/profile/amberwiz.bsky.social/post/3lmc2uyadys2l
Note: je moet Philomena Cunk wel kennen om het op waarde te schatten. Aanrader trouwens, Cunk on earth.
Maar ja denk je dat dit een oplossing is om rechtszaken te voorkomen en de bouw vlot te trekken ??quote:Op zaterdag 12 april 2025 09:15 schreef KaheemSaid het volgende:
Ondertussen beginnen provincies zelf maar te onteigenen omdat Wiersma tekort schiet.
Je wil de depositie gelijk trekken en 2/3 van waar we invloed op hebben komt van de boeren, dan moeten we dus boerderijen sluiten?quote:Op zaterdag 12 april 2025 11:17 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Maar ja denk je dat dit een oplossing is om rechtszaken te voorkomen en de bouw vlot te trekken ??
Nee dus, en dat bedoelt Wiersma
Eerst moet het stikstof dispositie percentage op de kwetsbare natuur worden gelijk getrokken met andere landen , zolang dat niet gebeurt ,bereik je niets , helemaal niets
https://www.ad.nl/binnenl(...)r-stikstof~a2886172/
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
denk jij dat hiermee de rechtszaken van de baan zijn dan??quote:Op zaterdag 12 april 2025 11:38 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Je wil de depositie gelijk trekken en 2/3 van waar we invloed op hebben komt van de boeren, dan moeten we dus boerderijen sluiten?
Weet niet of we met het terugbrengen van de depositie aan de wettelijke kaders voldoen, dat zal de rechter moeten beoordelen me dunkt. Maar snap ook niet echt wat het uitmaakt? Als je zo doorgaat verlies je sowieso rechtzaak op rechtzaak.quote:Op zaterdag 12 april 2025 11:42 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
denk jij dat hiermee de rechtszaken van de baan zijn dan??
Zo van ach we doen maar wat , dan zal t wel goed zijn met vollebroek
kloptquote:Op zaterdag 12 april 2025 11:45 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Maar snap ook niet echt wat het uitmaakt?
Als je zo doorgaat verlies je sowieso rechtzaak op rechtzaak.
Of gewoon een en/en? Onderzoek naar onderzoek geeft aan dat je ook wat moet doen aan de werkelijke uitstoot, dan kun je je achter de wettelijke kaders verstoppen zoals BBB nu al bijna een jaar doet, maar ondertussen kom je gewoon niets verder.quote:Op zaterdag 12 april 2025 11:46 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
klopt
dus moet de tolerantiegraad van de wettelijke kaders omhoog
ja goed, maar iets daar win je geen rechtszaken meequote:Op zaterdag 12 april 2025 11:49 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Of gewoon een en/en? Onderzoek naar onderzoek geeft aan dat je ook wat moet doen aan de werkelijke uitstoot, dan kun je je achter de wettelijke kaders verstoppen zoals BBB nu al bijna een jaar doet, maar ondertussen kom je gewoon niets verder.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |