Ja dat is iets waar ik eigenlijk ook in geloof. Het is het tegenovergestelde van spiritualisme.quote:Op zaterdag 2 februari 2019 11:27 schreef etuiedelapiel het volgende:
Ik geloof in materialisme en dat heeft mij altijd goed gedaan.
En wat is voor jou een sprookje ?quote:Op zaterdag 2 februari 2019 12:54 schreef wolfjeamadeus het volgende:
Ik geloof in mijn eigen kracht. Ik geloof in hulp van vrienden en familie in tijden dat ik dat nodig heb. Ik geloof niet dat we daarvoor een onaantoonbaar figuur en een lading onbewezen absurde sprookjes bij nodig hebben. Ik doe dit op basis van ervaring en feiten. En dat bevalt prima.
De Abrahamistische geloven om te beginnen. Maar ook hindoeisme. Zeg maar, elke religie die te maken heeft met eeuwenoude verhalen over oncontroleerbare magische zaken.quote:Op zaterdag 2 februari 2019 13:16 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
En wat is voor jou een sprookje ?
Daarom heet het ook geloof.quote:Op zaterdag 2 februari 2019 13:54 schreef wolfjeamadeus het volgende:
[..]
De Abrahamistische geloven om te beginnen. Maar ook hindoeisme. Zeg maar, elke religie die te maken heeft met eeuwenoude verhalen over oncontroleerbare magische zaken.
Dan kun je dus net zo goed in een ruimte-theepot of roze olifantjes geloven. Als dat je kracht geeft. Ik haal gewoon de verzinsels er tussen uit en geloof direct in mijn eigen kracht.quote:Op zaterdag 2 februari 2019 13:55 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Daarom heet het ook geloof.
Ik kan ook niet veel bewijzen
Maar ik hoef ook niet alles te ontrafelen.
Ja kan ook.quote:Op zaterdag 2 februari 2019 13:58 schreef wolfjeamadeus het volgende:
[..]
Dan kun je dus net zo goed in een ruimte-theepot of roze olifantjes geloven. Als dat je kracht geeft. Ik haal gewoon de verzinsels er tussen uit en geloof direct in mijn eigen kracht.
Interessantquote:Op zaterdag 2 februari 2019 14:07 schreef Cause_Mayhem het volgende:
Ik ben een paganist. En dan voornamelijk een 'natuur gelovige'.
Of ik echt in werkelijke goden geloof ben ik nogsteeds niet helemaal over uit. Ik kom uit een stevig atheistisch, licht anti theistisch nest en dat zal atijd wat doorspelen in mijn psyche.
Ik tik wat heen en weer tussen werkelijk en archetypisch voor bepaalde krachten. Heb ervaringen die neigen naar werkelijk, maar ook de kennis om te weten dat die ervaringen niet doorslaggevend zijn, maar net zo goed een product van mijn geest zijn.
Het doet er ook niet zoveel toe wat mij betreft. De basis van mijn geloof is eigen kracht en de invloed van de natuur (omgeving) op jou als persoon. Dat streven naar balans en harmonie met jezelf en je omgeving het beste is voor jezelf.
Uit de natuur en vooral mezelf.quote:Op zaterdag 2 februari 2019 14:11 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Interessant
Maar put je ook ergens hoop/kracht als iets tegen zit bijv. ?
Nee want christenen zijn ook gewoon mensen net zo als ieder andere mens.quote:Op zaterdag 2 februari 2019 14:11 schreef domynsy het volgende:
Ik snap wel als je het inhoudelijk allemaal bekijkt enzo dat het allemaal vrijwel onmogelijk is. Dus dat mensen bijvoorbeeld oud kunnen worden in de bijbel en dat plekken die genoemd worden soms niet echt een plek voor aan te wijzen is op aarde.
Vinden jullie niet dat het allemaal heel gek is hoe wij mensen zijn? Dat wij allemaal een en dezelfde persoon worden en dat wij gelijk over bepaalde dingen kunnen zijn en bekritiseren. Puur en alleen dat vind ik toch een opmerkend verschijnsel. Ik snap dus niet waarom mensen dus al het andere wat op de wereld genoemd wordt standvastig kunnen uitsluiten.
Mijn voorbeeld hierboven dat ik hierboven teruglees is een beetje rommelig en ik snap ook wel dat niemand echt begrijpt wat ik bedoel of denkt van waarom vertelt ze dit uberhaupt.
Maar het is gewoon een voorbeeld wat dus mij soms welleens gebeurt en mij dan meer opvalt dan anders.
Ik weet dus ook niet of ik dan bij het juiste ben gekomen om het te vragen. Want ik heb het gevoel dat jullie niet echt open staan voor zoiets uberhaupt. Meer voor verhalen gaan en gebeurtenissen die onverklaarbaar zijn en dat met elkaar discusieert. Maar jullie weten niet dat er ook mensen zijn die ook om een andere reden dan alleen een boek geloven in iets.
En wat voor kracht is dat dan ?quote:Op zaterdag 2 februari 2019 14:14 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Uit de natuur en vooral mezelf.
Gewoon even een boswandeling maken, even ademen en in mezelf komen. Dan even alleen maar hier en nu zijn, dat is voldoende. Meestal dan, soms is een herhaling nodig.
Een deel acceptatie, een deel weten dat je er wel weer uitkomt (vertrouwen dat als je maar adem haalt en die eerste stappen neemt je op weg bent).quote:Op zaterdag 2 februari 2019 14:17 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
En wat voor kracht is dat dan ?
Iets wat je niet uit kan leggen of een energie ?
Spreek jij wel eens christenen/moslims/etc ?quote:Op zaterdag 2 februari 2019 14:20 schreef pokkerdepok het volgende:
ik denk dat geloof een aangepraatte afwijking is. klinkt een beetje arrogant en terechtwijzend, maar ik kan het met geen mogelijkheid anders zien.
als je je hele leven wordt geleert dat je iets nodg hebt op dit vlak, kom je er moeilijk vanaf.
en mensen willen graag geloven. kunnen niet goed tegen de gedachte dat er niks is. we zijn nou eenmaal bewuste wezens, en daar hoort bij dta je je realiseert dat je leven eindig is, en we niks weten, terwijl je daar wel behoefte aan hebt.
en dus geloven we graag kant en klare verhaaltjes die de gaatjes invullen, en ons een fijn gevoel geven.
en als het geen geloof is, dan is het wel wetenschap, die die rol vervult. of zelfs de gedachte dat je niks kan weten, of dat er niks is, kan je gerust stellen.
maar serieus, oude boeken, geschreven door mensen uit tijden dat men werkelijk niks wist, geloven... ik vind het ouderwets en achterhaald. magische figuren die in de lucht zweven, ode mensen die als gebundelde zieltjes voortbestaan.. ik kan niet meer begrijpen dat iemand dat nog gelooft.
Goeie!quote:Op zaterdag 2 februari 2019 14:01 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Ja kan ook.
Maar het is wel ergens op gefundeert.
In het geval van olifantjes niet.
Dat bedoel ik niet. Iedereen kan antwoord geven maar niemand die waarschijnlijk antwoord geeft kan het begrijpen dat zoiets uberhaupt ook mogelijk kan zijn voor een individu. De meeste mensen (niet de christenen) zullen dus zeggen van, bij het zien van wat ik geschreven heb, wat een gek. Hoe kan zij dat nou gaan wijden aan een geloof of uberhaupt zoiets voelen en dan afvragen waarom ze zoiets voelt.quote:Op zaterdag 2 februari 2019 14:16 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Nee want christenen zijn ook gewoon mensen net zo als ieder andere mens.
Maar wij putten kracht van Iemand die ons Geschapen heeft en het leven van alle mensen bestuurt.
Praat jij veel met christenen ?
Ik heb zelf het idee dat veel christenen (in de rechtse hoek misschien wat minder)
Toch wel openstaan voor zaken.
Ik geloof wel dat iedereen weet dat er iets is.quote:Op zaterdag 2 februari 2019 14:29 schreef domynsy het volgende:
[..]
Dat bedoel ik niet. Iedereen kan antwoord geven maar niemand die waarschijnlijk antwoord geeft kan het begrijpen dat zoiets uberhaupt ook mogelijk kan zijn voor een individu. De meeste mensen (niet de christenen) zullen dus zeggen van, bij het zien van wat ik geschreven heb, wat een gek. Hoe kan zij dat nou gaan wijden aan een geloof of uberhaupt zoiets voelen en dan afvragen waarom ze zoiets voelt.
ja soms. hoezo?quote:Op zaterdag 2 februari 2019 14:21 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Spreek jij wel eens christenen/moslims/etc ?
Dat mag jij best geloven maar ik kan nu al zeggen dat dat stukje geloof bij deze ontkracht is. Ik weet geloof namelijk dat er niet iets is.quote:Op zaterdag 2 februari 2019 14:33 schreef Geytenbeekje het volgende:
Ik geloof wel dat iedereen weet dat er iets is.
Lang niet elke religie geeft daar antwoorden op. Of antwoorden die geruststellend zijn.quote:Op zondag 3 februari 2019 12:02 schreef Man-Bear-Pig het volgende:
Religie is een menselijk concept, bedacht om zekerheid te bieden voor de angst van het onbekende. Wie we zijn, waar we heen gaan, hoe de dood is, etc. Religie biedt in mijn ogen de oplossing voor mensen die moeite hebben met dergelijke vragen. Als men dat nodig heeft dan is religie een goede manier om dat te bereiken. Ik heb dan ook niks tegen religie, al ben ik zelf atheist (en mn vriendin christen).
het is makkelijk om een hekel aan religie en geloof te krijgen. mensen doen de raarste dingen in de naam van god.quote:Op zondag 3 februari 2019 16:25 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Lang niet elke religie geeft daar antwoorden op. Of antwoorden die geruststellend zijn.
Er zijn vele verschillende redenen om te geloven, snap nooit zo goed waarom het zo nodig is om het af te doen als angst/onzekerheid of iets anders. Vooral als 'minder', als een kijk mij daar eens boven staan.
Zelfde gebeurd andersom net zo goed hoor en snap ik net zo min.
quote:Op zondag 3 februari 2019 17:59 schreef peter431 het volgende:
Waarom geloof jij?
Als ik die vraag met een wedervraag mag beantwoorden,
Heb je een keus dan?
Waar moeten onze zonden van verlost worden dan?quote:Op zaterdag 2 februari 2019 12:28 schreef Geytenbeekje het volgende:
Ik geloof dat Christus zijn Zoon naar de aarde heeft gestuurd om onze zonden te verlossen mits we Hem aannemen als onze Vader
Kan je beter mensen doen de raarste dingen van maken, dan klopt het beter.quote:Op zondag 3 februari 2019 21:07 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
het is makkelijk om een hekel aan religie en geloof te krijgen. mensen doen de raarste dingen in de naam van god.
In naam van (een) god doen mensen dingen die ze anders niet zouden doen.quote:Op maandag 4 februari 2019 13:12 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Kan je beter mensen doen de raarste dingen van maken, dan klopt het beter.
Lijkt me baarlijke onzin. Dan verzinnen ze wel een andere kutsmoes.quote:Op maandag 4 februari 2019 13:29 schreef hoatzin het volgende:
[..]
In naam van (een) god doen mensen dingen die ze anders niet zouden doen.
Ik noem een voorbeeld: genocide goedpraten.quote:Op maandag 4 februari 2019 13:40 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Lijkt me baarlijke onzin. Dan verzinnen ze wel een andere kutsmoes.
Groepsvorming geeft druk om dingen te doen, daar leent religie zich idd prima voor. Maar dat gebeurd net zo goed met andere zaken.
Heb je op fok alleen al eens gebladerd in de topics waar ze het hebben over bv de bevolkingsgroei in Afrika? Geen geloof mee gemoeid, maar genocide toch als prima mogelijkheid. En dan halen ze hier het ergste nog weg ook, zonder die schifting zou het nog veel extremer gaan.quote:Op maandag 4 februari 2019 13:48 schreef hoatzin het volgende:
[..]
Ik noem een voorbeeld: genocide goedpraten.
Iedereen is er wel tegen eigenlijk, gelovig of niet, maar als de genocide-verhalen uit Exodus of andere delen van de bijbel worden genoemd dan wordt het een ander verhaal, deze worden eigenlijk zonder uitzondering goedgepraat. Door gelovigen uiteraard.
Ja maar dat haalt mijn bewering toch niet onderuit?quote:Op maandag 4 februari 2019 13:55 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Heb je op fok alleen al eens gebladerd in de topics waar ze het hebben over bv de bevolkingsgroei in Afrika? Geen geloof mee gemoeid, maar genocide toch als prima mogelijkheid. En dan halen ze hier het ergste nog weg ook, zonder die schifting zou het nog veel extremer gaan.
Als je gaat kijken naar wat wij mensen allemaal kunnen geloven, waar we ons zelf mee geïdentificeerd hebben, dan zullen we dat altijd gaan beschermen door de verdedigen in te gaan als het wordt tegen gesproken omdat het aan kan voelen als een persoonlijke aanval.quote:Op maandag 4 februari 2019 13:48 schreef hoatzin het volgende:
[..]
Ik noem een voorbeeld: genocide goedpraten.
Iedereen is er wel tegen eigenlijk, gelovig of niet, maar als de genocide-verhalen uit Exodus of andere delen van de bijbel worden genoemd dan wordt het een ander verhaal, deze worden eigenlijk zonder uitzondering goedgepraat. Door gelovigen uiteraard.
Wanneer we geconfronteerd wordt met informatie die strijdig is met onze overtuigingen dan gaat het in de eerste plaats om cognitieve dissonantie, en niet zozeer om het gevoel dat we persoonlijk worden aangevallen. Dat kan ook, maar is wel secundair.quote:Op maandag 4 februari 2019 14:38 schreef peter431 het volgende:
[..]
Als je gaat kijken naar wat wij mensen allemaal kunnen geloven, waar we ons zelf mee geïdentificeerd hebben, dan zullen we dat altijd gaan beschermen door de verdedigen in te gaan als het wordt tegen gesproken omdat het aan kan voelen als een persoonlijke aanval.
Wat dat betreft zit de ontkenning heel diep.
Cognitieve dissonantie is de onaangename spanning die iemand ervaart bij tegenstrijdige overtuigingen, ideeën of opvattingen of bij handelen in strijd met de eigen overtuiging. In zijn boek A Theory of Cognitive Dissonance uit 1957 stelde Leon Festinger dat mensen streven naar het verkleinen van dissonantie en daarvoor hun opvattingen of gedrag aanpassen.quote:Op maandag 4 februari 2019 15:37 schreef Molurus het volgende:
[..]
Wanneer we geconfronteerd wordt met informatie die strijdig is met onze overtuigingen dan gaat het in de eerste plaats om cognitieve dissonantie, en niet zozeer om het gevoel dat we persoonlijk worden aangevallen. Dat kan ook, maar is wel secundair.
Dat kan als de informatie komt van een persoon.. wat nou als die komt van een boek, een tv-uitzending of iets anders niet-persoonlijks? Je kunt je toch niet aangevallen voelen door een boek. Dat boek heeft geen idee wie jij bent.quote:Op maandag 4 februari 2019 16:12 schreef peter431 het volgende:
[..]
Zou die onaangename spanning benoemd kunnen worden als aanval juist omdat je in een specifiek moment te dicht bij iemand zijn overtuiging komt?
Jij doet nu net alsof een boek een entiteit is, die dingen kan doen, denken en voelen? Het is niet verwonderlijk dat het boek geen idee heeft wie iemand is, gezien het een boek is ?quote:Op maandag 4 februari 2019 16:36 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat kan als de informatie komt van een persoon.. wat nou als die komt van een boek, een tv-uitzending of iets anders niet-persoonlijks? Je kunt je toch niet aangevallen voelen door een boek. Dat boek heeft geen idee wie jij bent.
Nee, juist het tegenovergestelde.quote:Op maandag 4 februari 2019 16:38 schreef DoubleUU het volgende:
[..]
Jij doet nu net alsof een boek een entiteit is, die dingen kan doen, denken en voelen?
Waarom zeg je het dan, als het het tegenovergestelde is ?quote:
Omdat er gevraagd werd of het gezien zou kunnen worden als een aanval. Lees anders ook even waar ik op reageer.quote:Op maandag 4 februari 2019 16:42 schreef DoubleUU het volgende:
[..]
Waarom zeg je het dan, als het het tegenovergestelde is ?
Alles kan gezien worden als aanval, door de hypocriete houding van het westen wordt alles geaccepteerd. Als je een groep kinderen geen grens aangeeft, dan lopen ze over je heen, ookal zijn het kinderen..quote:Op maandag 4 februari 2019 16:47 schreef Molurus het volgende:
[..]
Omdat er gevraagd werd of het gezien zou kunnen worden als een aanval. Lees anders ook even waar ik op reageer.
Je lijkt totaal niet te begrijpen waar de vraag of het antwoord over gaan. Aangezien het niet jouw vraag was en mijn antwoord daarop ook niet aan jou gericht was laat ik het hierbij.quote:Op maandag 4 februari 2019 16:53 schreef DoubleUU het volgende:
[..]
Alles kan gezien worden als aanval, door de hypocriete houding van het westen wordt alles geaccepteerd. Als je een groep kinderen geen grens aangeeft, dan lopen ze over je heen, ookal zijn het kinderen..
Jij vroeg iemand wat hij dacht dat het boek over hem dacht, dus heel serieus neem ik je niet. Dat deed ik bij voorbaat ook niet. Ik dacht misschien komen er nog nuttige texten uit je muil, maar helaas. Fijne avondquote:Op maandag 4 februari 2019 16:55 schreef Molurus het volgende:
[..]
Je lijkt totaal niet te begrijpen waar de vraag of het antwoord over gaan. Aangezien het niet jouw vraag was en mijn antwoord daarop ook niet aan jou gericht was laat ik het hierbij.
Is dat zo? Hoeveel mensen zijn er niet die onaangename spanningen kunnen voelen bij berichtgevingen via bijvoorbeeld het nieuws of documentaire of zelfs bij speelfilms.quote:Op maandag 4 februari 2019 16:36 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat kan als de informatie komt van een persoon.. wat nou als die komt van een boek, een tv-uitzending of iets anders niet-persoonlijks? Je kunt je toch niet aangevallen voelen door een boek. Dat boek heeft geen idee wie jij bent.
Waarom geloof jij dat jij de uitverkorene bent die de wereld van gelovigen zal verlossen?quote:Op maandag 4 februari 2019 16:59 schreef DoubleUU het volgende:
Ik voel mijzelf in het leven geroepen om het geloof te stoppen, en ik doe daar ook alles voor.
Je vraagt wel heel veel van andere mensen. Ik wens je veel succes het zal je alleen niet gaan lukken. Hiermee ben je zeg maar het zelfde aan het doen waar jij die ander voor op aan kijkt.quote:Op maandag 4 februari 2019 16:59 schreef DoubleUU het volgende:
Ik voel mijzelf in het leven geroepen om het geloof te stoppen, en ik doe daar ook alles voor. Gelovige mensen zijn niet goed bij hun paasei, die willen beter zijn dan de rest...dat zit er helaas niet in. Ik zal blijven vechten tegen de armoede die geloof heet.
Ik zeg niet dat je die onaangename spanning niet voelt. Dat is nou precies wat cognitieve dissonantie is.quote:Op maandag 4 februari 2019 16:57 schreef peter431 het volgende:
[..]
Is dat zo? Hoeveel mensen zijn er niet die onaangename spanningen kunnen voelen bij berichtgevingen via bijvoorbeeld het nieuws of documentaire of zelfs bij speelfilms.
Op goed geluk / in de hoop dat het iets coherents oplevert: wat is eigenlijk jouw werkdefinitie van "geloof"?quote:Op maandag 4 februari 2019 16:59 schreef DoubleUU het volgende:
Ik voel mijzelf in het leven geroepen om het geloof te stoppen, en ik doe daar ook alles voor. Gelovige mensen zijn niet goed bij hun paasei, die willen beter zijn dan de rest...dat zit er helaas niet in. Ik zal blijven vechten tegen de armoede die geloof heet.
Voorbeeld: was wilders zijn uitspraak, 'willen jullie meer of minder ........', persoonlijk?quote:Op maandag 4 februari 2019 17:14 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ik zeg niet dat je die onaangename spanning niet voelt. Dat is nou precies wat cognitieve dissonantie is.
Het is dan alleen geen aanval op jou als persoon. Om je aangevallen te voelen moet er een (intentionele) aanvaller zijn.
Er is in elk geval een aanvaller. Informatie is geen aanvaller. Het zou raar zijn om je persoonlijk aangevallen te voelen door de feiten, de realiteit.quote:Op maandag 4 februari 2019 17:28 schreef peter431 het volgende:
[..]
Voorbeeld: was wilders zijn uitspraak, 'willen jullie meer of minder ........', persoonlijk?
Je wordt ook niet aangevallen door de feiten of realiteit maar door je aannames, meningen, overtuigingen over de feiten en realiteit, dat is waar de denkbeeldige aanvaller zit. En elke gedachten waar in gelooft wordt kan gezien worden als bron van informatie.quote:Op maandag 4 februari 2019 18:24 schreef Molurus het volgende:
[..]
Er is in elk geval een aanvaller. Informatie is geen aanvaller. Het zou raar zijn om je persoonlijk aangevallen te voelen door de feiten, de realiteit.
Een militante atheïst met een messiascomplex dusquote:Op maandag 4 februari 2019 16:59 schreef DoubleUU het volgende:
Ik voel mijzelf in het leven geroepen om het geloof te stoppen, en ik doe daar ook alles voor. Gelovige mensen zijn niet goed bij hun paasei, die willen beter zijn dan de rest...dat zit er helaas niet in. Ik zal blijven vechten tegen de armoede die geloof heet.
Stalin is jouw grootste voorbeeld of niet?quote:Op maandag 4 februari 2019 16:59 schreef DoubleUU het volgende:
Ik voel mijzelf in het leven geroepen om het geloof te stoppen, en ik doe daar ook alles voor. Gelovige mensen zijn niet goed bij hun paasei, die willen beter zijn dan de rest...dat zit er helaas niet in. Ik zal blijven vechten tegen de armoede die geloof heet.
Wat een mooi en herkenbaar verhaalquote:Op maandag 4 februari 2019 15:42 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Ik ben mezelf vragen beginnen te stellen toen ik ongeveer 15 jaar was. Op mijn 16e voor het eerst paddo's gegeten. Daarna nog een aantal keer, en dat leverde inderdaad spirituele ervaringen op. Mijn hele wereldbeeld was daardoor veranderd. Ik hield er een zeer esoterische kijk op na. Geloofde in een soort pantheisme en dat alle religies simpelweg verschillende wegen naar dezelfde god zijn. Tijdens paddotrips heel veel introspectie. Ook kreeg ik ideeën in mijn geest met esoterische kennis en gedachten waarvan ik later erachter kwam dat die ook worden onderwezen in mysteriescholen zoals de vrijmetselarij, de theosofie en de kaballah. Deze stromingen wijzen echter altijd naar Lucifer als hun lichtbrenger en verlosser. Via paddo's ben ik in principe in rap tempo geïnitieerd en verlicht geraakt. Ik had het verlangen om naar tibet te gaan. Er waren duidelijk spirituele entiteiten aanwezig die ideeën in mijn hoofd plantten.
Ik ben echter analytisch aangelegd. Dit nieuwe wereldbeeld, hoewel zeer overtuigend omdat de spirituele ervaringen echt waren en daarom authentiek waarheidsgetrouw leken te zijn, gaf geen antwoord op alle vragen die ik had. Ik ben iemand die constant overal vraagtekens bij zet en dan ook de moeite neem om dingen tot de bodem uit te zoeken. Anders heb ik geen rust. Dat dreef me er dus toe om door te vragen en door te zoeken. Uiteindelijk heeft me dat bij de bijbel gebracht.
Toen ik beetje bij beetje tot geloof in de christelijke versie van God kwam, heb ik ook gebeden. Kort daarna heb ik een 'wedergeboorte'-ervaring gehad, waarbij ik me dus echt heb bekeerd en gevraagd om vergeving. Direct na die ervaring was het alsof ik voor het eerst wakker was, alsof ik mijn hele leven in een soort slaapwandeling had verkeerd. Dit is het leven wat je krijgt als je je leven aan God geeft.
Daarna ben ik door een proces van transformatie gegaan. Mijn geweten werd een stuk scherper en ik werd me bewust van problemen en dingen die anders moesten. Ook kreeg ik de motivatie om mijn leven op te schonen en te stoppen met roken, alcohol en drugs. Door gebed en tijd met God besteden ervaarde ik namelijk wat ik altijd al zocht, een innerlijke rust, plezier, tevredenheid, geluk. Dingen die ik voorheen fijn en aangenaam vond, kreeg ik nu een afkeer van. Ik voelde emoties die ik nooit eerder had gekend. Ik had ineens waardering voor bepaalde melodieuze klassieke muziek, omdat ik die emoties nu zelf ervaarde, terwijl ik die voorheen niet had, ik had alleen maar gedachten. Mijn smaak voor dingen veranderde dus ook op miraculeuze wijze.
Na een aantal maanden nam mijn leven een nieuwe wending en ben ik in Frankrijk terecht gekomen. Daar heb ik opnieuw zeer intense spirituele ervaringen gehad: niet alleen qua innerlijke transformatie, maar ook gebeurtenissen die een enorme impact hadden en vaak overeen kwamen met dingen waar ik eerder voor had gebeden. Ik had nog steeds weleens twijfels, maar uiteindelijk moest ik wel de conclusie trekken dat het daadwerkelijk God is die die dingen doet, aangezien wat ik meemaak overeenkomt met wat in de bijbel staat. Mijn ervaring bevestigt dus dat mijn geloof in de bijbel gerechtvaardigd is. God is levend.
Ik heb dus geen rituelen, kruisjes of beelden nodig gehad om God te leren kennen. In tegendeel, die dingen zijn eerder obstakels, omdat ze de plaats innemen van de directie relatie die je met God kan hebben door simpelweg te geloven en te handelen vanuit dat geloof. Dus bidden, maar ook keuzes in je leven voorleggen aan God, en handelen vanuit dat geloof, vertrouwend dat God aanewezig. Je ervaart de meest wonderlijke dingen als je dit doet en ervaart dat God echt almachtig en alomaanwezig is, dat de hele wereld in Zijn handen ligt.
De kerk is een gemeenschap van gelovigen. Een gebouw of object heeft er weinig mee te maken. God is overal. Je kan nu met hem spreken, via Jezus, als tot een vader en vriend. Je kan alles bij hem kwijt en hem vragen om dingen voor je te doen. Je ziet vanzelf hoe God vervolgens zal handelen. Voor elk probleem is er een oplossing. Maar als 'tegenprestatie' vraagt hij je om hem te vertrouwen en hem te gehoorzamen. Anders schep je afstand tussen jou en God. Dit is ook de reden waarom we God niet direct zien of ervaren: onze ongehoorzaamheid schept een afstand en die afstand wordt verzoend als je Jezus Christus als je persoonlijke verlosser aanneemt. Dan ben je gered en kan je God leren kennen. Er is niets vergelijkbaars.
Aangezien ik zowel de niet-christelijke spiritualiteit en de christelijke spiritualiteit intens en gedurende meerdere jaren heb ervaren, denk ik dat ik de twee goed kan vergelijken en de verschillen ertussen zien. Die verschillen zijn wezenlijk. Beide geven ze een innerlijke transformatie, omdat je je geest openstelt voor een andere geest of geesten (demonen). Dit zijn intelligente niet-materiële entiteiten die met je kunnen communiceren en je gedachten en gevoel veranderen. Je hersens zijn dus als het ware de hardware, en als je communicatie aangaat met een geest, wordt die geest de software, het programma waardoor je wordt bestuurd. Je ervaart dingen meestal alsof het je eigen gedachten en gevoel is, maar vaak is dit de geest die je deze dingen ingeeft. Die kan je allerlei ideeën geven. Zo wilde ik een tattoo nemen van een yin en een yang om uiting te geven aan mijn geloof. Ik veranderde mijn kledingstijl naar zwart, wit, grijs en kaki om de dualiteit van het universum en het equilibrium (goddelijkheid) daartussen weer te geven. Toen ik christen werd, verdwenen dit soort motivaties en gedachten en zoals ik al zei, veranderde mijn smaak. Dus wat er binnenin je afspeelt op het spirituele plan, probeert ook expressie te vinden in de manier waarop je je identiteit uiting wil geven. Je wordt een beeld van de geest die in je woont. God heeft ons in zijn evenbeeld gemaakt, en wil dus dat we zoals hem handelen. Dat wil zeggen met liefde. Liefde is hetgeen wat mankeert in de wereld. Liefde is de oplossing voor onze problemen. Die liefde is alleen in God te vinden, via Jezus Christus die de ultieme daad van liefde heeft gedaan, zichzelf opofferen voor alle mensen. Daarom is alleen Jezus het waard om te volgen. Geen enkele andere god heeft hetzelfde voor je gedaan.
Door wie ben je precies in het leven geroepen om wat precies te stoppen?quote:Op maandag 4 februari 2019 16:59 schreef DoubleUU het volgende:
Ik voel mijzelf in het leven geroepen om het geloof te stoppen, en ik doe daar ook alles voor. Gelovige mensen zijn niet goed bij hun paasei, die willen beter zijn dan de rest...dat zit er helaas niet in. Ik zal blijven vechten tegen de armoede die geloof heet.
Mooiquote:Op dinsdag 5 februari 2019 11:30 schreef DecoAoreste het volgende:
[..]
Wat een mooi en herkenbaar verhaal
Ik heb ook allerlei dingen geprobeerd, drugs, spiritistische bijeenkomsten, yoga/meditatie. Uiteindelijk leidt het allemaal tot niets, en is veruit de beste optie gewoon jezelf openstellen voor Jezus Christus. Hij zegt over zichzelf dat hij de weg is, en zodra je dat hebt ervaren begrijp je precies wat hij bedoelt.
Ik denk dat je een onderscheid moet maken tussen institutioneel geloof (kerkhierarchie en zijn invloed op de politiek/maatschappij), en individueel geloof. Mijn geloof hangt niet af van een kerk, maar van mijn eigen beleving en leefstijl. Ik word dus niet uitgemolken als ik mijn geloof persoonlijk beleid. Het geeft mij richting en de capaciteit om onderscheid te maken tussen wat goede keuzes en verkeerde keuzes zijn. Een soort GPS voor het leven. Niet alleen het geloven in het bestaan van God, maar alles wat daaromheen hangt: de tien geboden, de twee grote geboden, een heleboel andere principes die je toepast voor het leven op het gebied van relaties, leefstijl. voeding, etc. etc. Iedereen probeert er denk ik het beste van te maken. Het geloof en alles daaromheen gaf mij antwoord op wat ik eigenlijk al veel langer geloofde. Het komt overeen met mijn eigen verlangens voor een betere wereld, want de basis is liefde en handelingen die een uiting zijn van die liefde. Wie kan nu niet geloven dat liefde goed is? En toch hebben we moeite ermee om het in de praktijk te brengen.quote:Op maandag 4 februari 2019 16:32 schreef DoubleUU het volgende:
Ik geloof dat iedereen die gelovig is, niet goed bij zijn of haar hoofd is. Geloven in iets wat niet bestaat is iets wat mensen met een psychose ook doen, of schizofrene mensen, mensen met serieuze hersenproblemen. Ik snap het geloof wel, die proberen mensen uit te melken en zo in te perken dat ze blijven geloven. Zo mag je geen zelfmoord plegen, want je gaat naar de hel. Voor een afvallige wiens leven zuur is gemaakt, is het dan extra lastig om afscheid van het leven te nemen zonder naar de hel te gaan, ongeacht dat diegene gekeerd was.
Ik, als gelovige, kan dit soort gedachten heel goed begrijpen, en ik heb ze zelf dan ook regelmatig gehad, ook met betrekking tot mijn eigen situatie die lang niet altijd vrolijk was. Ik heb geen kanker gehad, maar wel andere dingen meegemaakt met ernstige gevolgen en post traumatische stress. Dat is onzichtbare ziekte waar veel mensen zich niet mee kunnen identificeren en werkt dus erg isolerend. Je kan emoties van depressie, woede, wanhoop, stress, angst etc. ervaren, en erg intens. Veel mensen met post traumatische stress stoornis maken simpelweg een einde aan hun leven. Ik dacht toen ook weleens, God, waarom heb je toegelaten wat me is overkomen, je had toch iets kunnen doen? Maar dat is nu juist waar het geloof, dwz vertrouwen nodig is. Als iemand mij kwaad doet, of ik ben het slachtoffer van een ziekte omdat deze wereld imperfect is, is dat Gods fout? Theologie probeert antwoorden op dit soort vragen te geven. Die antwoorden zijn wat mij betreft bevredigend, hoewel de pijn die je ervaart vaak nauwelijks minder wordt. Maar in het Christelijk geloof heeft niet alleen de mens geleden. God heeft zelf ook geleden toen hij als Jezus Christus met ons was. Hij heeft het leed van de wereld op zich genomen, is gefolterd en gedood. Voor jou wil dit niets zeggen, maar voor mij weet ik dat ik niet alleen ben in mijn leed,en dat ik juist iemand heb die mijn leed begrijpt en mij kan ondersteunen. God is dus niet onbekend met het leed van de wereld, hij heeft er juist sympathie voor. Daarom heeft hij gedaan wat nodig is om ons te redden van deze wereld en dit leven. Dat is een beter alternatief dan lijden in de wereld, om vervolgens te sterven en er is niets meer. Dat zou het leed pas echt nutteloos maken. Nu kan pijn en leed nog weleens een pedagogisch effect hebben. Het doet ons verlangen naar iets beters, want we ervaren de gevolgen van een wereld waarin God niet de overhand heeft.. Over de oorsprong van pijn en leed is het geloof ook duidelijk, dat komt niet door God, maar door het feit dat de mensheid God de rug toe heeft gekeerd. Dus ik begrijp op het emotionele vlak heel goed je standpunt, maar in het geloof wordt hier wel antwoord op gegeven om onze situatie te verklaren. Een bittere pil, maar of je nu gelovig bent of niet, iedereen wordt hiermee geconfronteerd. Het geloof kan dit draaglijker maken, en geeft hoop. Hoop is niet automatisch onterecht, want wie weet wat er gebeurt als je dood bent? Niemand toch? Mij heeft het ook de capaciteit gegeven om mensen te vergeven. En in een andere situatie zal ik zelf vergeving nodig hebben. Het geloof heeft dus ook praktische toepassingen. Vergeet ook niet hoeveel ziekenhuizen, onderwijsinstellingen etc. door gelovigen zijn opgericht om het leed van de wereld te verzachten.quote:Als er een god zou bestaan, dan was het een sadistische klootzak. Hij zou dan degene zijn die 6jarige kinderen botkanker geeft en laat sterven, en de gelovigen hebben dan nog het lef om hem te aanbidden ook. Zien zij dit dan niet ?
Prachtige ervaring waar over je verteld.quote:Op maandag 4 februari 2019 15:42 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Ik ben mezelf vragen beginnen te stellen toen ik ongeveer 15 jaar was. Op mijn 16e voor het eerst paddo's gegeten. Daarna nog een aantal keer, en dat leverde inderdaad spirituele ervaringen op. Mijn hele wereldbeeld was daardoor veranderd. Ik hield er een zeer esoterische kijk op na. Geloofde in een soort pantheisme en dat alle religies simpelweg verschillende wegen naar dezelfde god zijn. Tijdens paddotrips heel veel introspectie. Ook kreeg ik ideeën in mijn geest met esoterische kennis en gedachten waarvan ik later erachter kwam dat die ook worden onderwezen in mysteriescholen zoals de vrijmetselarij, de theosofie en de kaballah. Deze stromingen wijzen echter altijd naar Lucifer als hun lichtbrenger en verlosser. Via paddo's ben ik in principe in rap tempo geïnitieerd en verlicht geraakt. Ik had het verlangen om naar tibet te gaan. Er waren duidelijk spirituele entiteiten aanwezig die ideeën in mijn hoofd plantten.
Ik ben echter analytisch aangelegd. Dit nieuwe wereldbeeld, hoewel zeer overtuigend omdat de spirituele ervaringen echt waren en daarom authentiek waarheidsgetrouw leken te zijn, gaf geen antwoord op alle vragen die ik had. Ik ben iemand die constant overal vraagtekens bij zet en dan ook de moeite neem om dingen tot de bodem uit te zoeken. Anders heb ik geen rust. Dat dreef me er dus toe om door te vragen en door te zoeken. Uiteindelijk heeft me dat bij de bijbel gebracht.
Toen ik beetje bij beetje tot geloof in de christelijke versie van God kwam, heb ik ook gebeden. Kort daarna heb ik een 'wedergeboorte'-ervaring gehad, waarbij ik me dus echt heb bekeerd en gevraagd om vergeving. Direct na die ervaring was het alsof ik voor het eerst wakker was, alsof ik mijn hele leven in een soort slaapwandeling had verkeerd. Dit is het leven wat je krijgt als je je leven aan God geeft.
Daarna ben ik door een proces van transformatie gegaan. Mijn geweten werd een stuk scherper en ik werd me bewust van problemen en dingen die anders moesten. Ook kreeg ik de motivatie om mijn leven op te schonen en te stoppen met roken, alcohol en drugs. Door gebed en tijd met God besteden ervaarde ik namelijk wat ik altijd al zocht, een innerlijke rust, plezier, tevredenheid, geluk. Dingen die ik voorheen fijn en aangenaam vond, kreeg ik nu een afkeer van. Ik voelde emoties die ik nooit eerder had gekend. Ik had ineens waardering voor bepaalde melodieuze klassieke muziek, omdat ik die emoties nu zelf ervaarde, terwijl ik die voorheen niet had, ik had alleen maar gedachten. Mijn smaak voor dingen veranderde dus ook op miraculeuze wijze.
Na een aantal maanden nam mijn leven een nieuwe wending en ben ik in Frankrijk terecht gekomen. Daar heb ik opnieuw zeer intense spirituele ervaringen gehad: niet alleen qua innerlijke transformatie, maar ook gebeurtenissen die een enorme impact hadden en vaak overeen kwamen met dingen waar ik eerder voor had gebeden. Ik had nog steeds weleens twijfels, maar uiteindelijk moest ik wel de conclusie trekken dat het daadwerkelijk God is die die dingen doet, aangezien wat ik meemaak overeenkomt met wat in de bijbel staat. Mijn ervaring bevestigt dus dat mijn geloof in de bijbel gerechtvaardigd is. God is levend.
Ik heb dus geen rituelen, kruisjes of beelden nodig gehad om God te leren kennen. In tegendeel, die dingen zijn eerder obstakels, omdat ze de plaats innemen van de directie relatie die je met God kan hebben door simpelweg te geloven en te handelen vanuit dat geloof. Dus bidden, maar ook keuzes in je leven voorleggen aan God, en handelen vanuit dat geloof, vertrouwend dat God aanewezig. Je ervaart de meest wonderlijke dingen als je dit doet en ervaart dat God echt almachtig en alomaanwezig is, dat de hele wereld in Zijn handen ligt.
De kerk is een gemeenschap van gelovigen. Een gebouw of object heeft er weinig mee te maken. God is overal. Je kan nu met hem spreken, via Jezus, als tot een vader en vriend. Je kan alles bij hem kwijt en hem vragen om dingen voor je te doen. Je ziet vanzelf hoe God vervolgens zal handelen. Voor elk probleem is er een oplossing. Maar als 'tegenprestatie' vraagt hij je om hem te vertrouwen en hem te gehoorzamen. Anders schep je afstand tussen jou en God. Dit is ook de reden waarom we God niet direct zien of ervaren: onze ongehoorzaamheid schept een afstand en die afstand wordt verzoend als je Jezus Christus als je persoonlijke verlosser aanneemt. Dan ben je gered en kan je God leren kennen. Er is niets vergelijkbaars.
Aangezien ik zowel de niet-christelijke spiritualiteit en de christelijke spiritualiteit intens en gedurende meerdere jaren heb ervaren, denk ik dat ik de twee goed kan vergelijken en de verschillen ertussen zien. Die verschillen zijn wezenlijk. Beide geven ze een innerlijke transformatie, omdat je je geest openstelt voor een andere geest of geesten (demonen). Dit zijn intelligente niet-materiële entiteiten die met je kunnen communiceren en je gedachten en gevoel veranderen. Je hersens zijn dus als het ware de hardware, en als je communicatie aangaat met een geest, wordt die geest de software, het programma waardoor je wordt bestuurd. Je ervaart dingen meestal alsof het je eigen gedachten en gevoel is, maar vaak is dit de geest die je deze dingen ingeeft. Die kan je allerlei ideeën geven. Zo wilde ik een tattoo nemen van een yin en een yang om uiting te geven aan mijn geloof. Ik veranderde mijn kledingstijl naar zwart, wit, grijs en kaki om de dualiteit van het universum en het equilibrium (goddelijkheid) daartussen weer te geven. Toen ik christen werd, verdwenen dit soort motivaties en gedachten en zoals ik al zei, veranderde mijn smaak. Dus wat er binnenin je afspeelt op het spirituele plan, probeert ook expressie te vinden in de manier waarop je je identiteit uiting wil geven. Je wordt een beeld van de geest die in je woont. God heeft ons in zijn evenbeeld gemaakt, en wil dus dat we zoals hem handelen. Dat wil zeggen met liefde. Liefde is hetgeen wat mankeert in de wereld. Liefde is de oplossing voor onze problemen. Die liefde is alleen in God te vinden, via Jezus Christus die de ultieme daad van liefde heeft gedaan, zichzelf opofferen voor alle mensen. Daarom is alleen Jezus het waard om te volgen. Geen enkele andere god heeft hetzelfde voor je gedaan.
Pas een honderd jaar, in delen van de wereld, worden niet-gelovigen geaccepteerd. Evolution by religionquote:Op zondag 3 februari 2019 11:46 schreef Molurus het volgende:
De mens lijkt wel een soort natuurlijk talent voor religieus denken te hebben (waarvan je zou kunnen beargumenteren dat dit het resultaat is van ons evolutionaire verleden), maar dat wil inderdaad niet zeggen dat dit altijd leidt tot religieus geloof, of dat dat iets zegt over het feitelijke bestaan van goden.
Wat helemaal interessant is is dat niet alleen menselijk religieus denken maar ook religie zelf onderhevig is aan evolutie. Religie verspreidt zich, vermenigvuldigt zich, en muteert. In principe zijn dat alle randvoorwaarden voor evolutie.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 13:39 schreef wolfjeamadeus het volgende:
[..]
Pas een honderd jaar, in delen van de wereld, worden niet-gelovigen geaccepteerd. Evolution by religion
Dat vind ik dus een grote nadeel van de progressieve kerken.quote:Op zondag 3 februari 2019 09:45 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Dat mag jij best geloven maar ik kan nu al zeggen dat dat stukje geloof bij deze ontkracht is. Ik weet geloof namelijk dat er niet iets is.
Vrijzinnig opgevoed maar aan het eind van de pubertijd god vergeleken met sinterklaas en daar nooit meer op teruggekomen.
Heb je wel eens discussies met haar ?quote:Op zondag 3 februari 2019 12:02 schreef Man-Bear-Pig het volgende:
Religie is een menselijk concept, bedacht om zekerheid te bieden voor de angst van het onbekende. Wie we zijn, waar we heen gaan, hoe de dood is, etc. Religie biedt in mijn ogen de oplossing voor mensen die moeite hebben met dergelijke vragen. Als men dat nodig heeft dan is religie een goede manier om dat te bereiken. Ik heb dan ook niks tegen religie, al ben ik zelf atheist (en mn vriendin christen).
Vroeger wel, we zijn namelijk allebei microbiologen, waarbij de evolutietheorie nogal essentieel is om ons beroep uit te voerenquote:Op dinsdag 5 februari 2019 17:48 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Heb je wel eens discussies met haar ?
Je zult vast wel de uitspraak weten (kussen) Voor mij is dat genoeg om te zeggen nee als ik een relatie heb behoort het een christen te zijn.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 20:47 schreef Man-Bear-Pig het volgende:
[..]
Vroeger wel, we zijn namelijk allebei microbiologen, waarbij de evolutietheorie nogal essentieel is om ons beroep uit te voerenHet kwam dus regelmatig tot een discussie waarbij we van gedachten wisselden. Op een gegeven moment kwamen we erachter dat die gesprekken uitkomen tot niets omdat we ieder onze opvattingen hebben. We hebben besloten om elkaar te laten geloven wat we willen en dat (hopelijk) onze toekomstige kinderen vrij zijn om te geloven wat ze willen. Je hoeft het niet over alles met elkaar eens te zijn
Als je te rigide bent in je geloofsopvattingen dan staat dat sociale interactie in de weg. Ik vind het wel mooi als dat ook anders kan.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 20:53 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Je zult vast wel de uitspraak weten (kussen) Voor mij is dat genoeg om te zeggen nee als ik een relatie heb behoort het een christen te zijn.
Maar oke, ja
Als jullie dit helpt.
Ik zie zelf religie als fundament waar je ook samen aan bouwt.,quote:Op dinsdag 5 februari 2019 21:05 schreef Molurus het volgende:
[..]
Als je te rigide bent in je geloofsopvattingen dan staat dat sociale interactie in de weg. Ik vind het wel mooi als dat ook anders kan.
Zoals gezegd, als je je religie verheft tot het belangrijkste in je leven dan staat dat sociale interactie met mensen die die religie niet aanhangen in de weg.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 21:11 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Ik zie zelf religie als fundament waar je ook samen aan bouwt.,
Het is aan de ene kant een zaak van de individu aan de andere kant is het ook mooi en goed als je samen kan praten over zaken die voor je beiden het belangrijkste zijn.
Ik zou erg ongelukkig worden.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 21:12 schreef Molurus het volgende:
[..]
Zoals gezegd, als je je religie verheft tot het belangrijkste in je leven dan staat dat sociale interactie met mensen die die religie niet aanhangen in de weg.
Zelf zou ik dat zeker geen zegen noemen. Daarmee isoleer je jezelf.
Ik snap niet wat het soort kerk met mijn persoonlijke ontwikkeling heeft te maken, velen (die ik ken) maakten dit proces door, ook aanhangers van strengere genootschappen. Die mensen worden hooguit feller anti kerk terwijl ik enigszins mild blijf ten aanzien van het geloof zolang het mensen betreft mensen die niet te fanatiek zijn.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 17:47 schreef Geytenbeekje het volgende:
Dat vind ik dus een grote nadeel van de progressieve kerken.
Erg eenzijdig beeld creeren ze.
Ik zou dit zelf uitleggen als een handicap / gemiste kansen. De wereld is veel groter dan "je eigen kring". Het zijn grenzen die je jezelf oplegt waar niemand iets aan heeft. Ook jij niet.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 21:14 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Ik zou erg ongelukkig worden.
En voor iets intiems blijf ik ook wel graag in eigen kring.
Prima toch, ieder zijn voorkeurenquote:Op dinsdag 5 februari 2019 20:53 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Je zult vast wel de uitspraak weten (kussen) Voor mij is dat genoeg om te zeggen nee als ik een relatie heb behoort het een christen te zijn.
Maar oke, ja
Als jullie dit helpt.
Erover praten moet wat mij betreft idd wel kunnen. Maar daarvoor hoef je niet hetzelfde te geloven.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 21:11 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Ik zie zelf religie als fundament waar je ook samen aan bouwt.,
Het is aan de ene kant een zaak van de individu aan de andere kant is het ook mooi en goed als je samen kan praten over zaken die voor je beiden het belangrijkste zijn.
Over het huwelijk wordt ook een zegen van God uitgesproken.quote:Op dinsdag 5 februari 2019 22:22 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Erover praten moet wat mij betreft idd wel kunnen. Maar daarvoor hoef je niet hetzelfde te geloven.
Wel moet er wederzijds respect zijn en (liefdevolle) acceptatie dat de ander over sommige dingen anders denkt. Maar goed, dat heb je op zoveel punten, de eerste 2 mensen die overal hetzelfde over denken en ook elkaar nog eens gevonden hebben moeten nog geboren worden.
Soms een discussie afsluiten met een daar denken we dan verschillend over en dat is prima lijkt mij heel gezond. Kan er best nog wel een keer over gepraat worden, maar de ander perse willen overtuigen leidt nergens to dan.
Jouw beperking, maar als je daar geluk in kan vinden heb je mijn zegen iig.quote:Op woensdag 6 februari 2019 18:54 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Over het huwelijk wordt ook een zegen van God uitgesproken.
Als er 1 is die daar niet bij wil leven tja..
Jij zou het niet lastig vinden om met een gelovig iemand te gaan trouwen ?quote:Op woensdag 6 februari 2019 19:03 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Jouw beperking, maar als je daar geluk in kan vinden heb je mijn zegen iig.
Ik ben gelovig zoals je in mijn eerste reactie kan lezen. Mijn man is atheist, mijn (inmiddels volwassen) zoon ook.quote:Op woensdag 6 februari 2019 19:04 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Jij zou het niet lastig vinden om met een gelovig iemand te gaan trouwen ?
Maar als christen spoor je toch ook aan om de God te dienen waar je zoveel om geeft ?quote:Op woensdag 6 februari 2019 19:14 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Ik ben gelovig zoals je in mijn eerste reactie kan lezen. Mijn man is atheist, mijn (inmiddels volwassen) zoon ook.
Wellicht omdat er ook liefde is en liefde is onvoorwaardelijk. Geloof daar in tegen creëert juist afstand.quote:Op woensdag 6 februari 2019 20:10 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Maar als christen spoor je toch ook aan om de God te dienen waar je zoveel om geeft ?
quote:Op woensdag 6 februari 2019 20:25 schreef peter431 het volgende:
[..]
Wellicht omdat er ook liefde is voor de ander en liefde is onvoorwaardelijk. Geloof daar in tegen creëert juist afstand.
Nee want als je werkelijk gelooft in de Bijbel geloof je ook dat alleen bekeerde mensen in de hemel zullen komen en als je je man lief hebt spoor je ook zo dat hij ook God leert kennen en hem lief te hebben.quote:Op woensdag 6 februari 2019 20:25 schreef peter431 het volgende:
[..]
Wellicht omdat er ook liefde is en liefde is onvoorwaardelijk. Geloof daar in tegen creëert juist afstand.
Dus je wil dat een ander gelooft wat jij gelooft vanuit jouw angst dat hij niet in de hemel komt?quote:Op woensdag 6 februari 2019 20:27 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Nee want als je werkelijk gelooft in de Bijbel geloof je ook dat alleen bekeerde mensen in de hemel zullen komen en als je je man lief hebt spoor je ook zo dat hij ook God leert kennen en hem lief te hebben.
Dat is hetzelfde in een huwelijk waarin allebei naar de kerk gaan.
Als je het zeker weet is het geen angst maar een gunnenquote:Op woensdag 6 februari 2019 20:32 schreef peter431 het volgende:
[..]
Dus je wil dat een ander gelooft wat jij gelooft vanuit jouw angst dat hij niet in de hemel komt?
In angst zit geen liefde.
Oke, ik kan zien dat je nu niet open staat. Prima zo, fijne avond.quote:Op woensdag 6 februari 2019 20:33 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Als je het zeker weet is het geen angst maar een gunnen![]()
Goed, we zullen toch beiden niet tot hetzelfde komen.
Niet open staat ?quote:Op woensdag 6 februari 2019 20:40 schreef peter431 het volgende:
[..]
Oke, ik kan zien dat je nu niet open staat. Prima zo, fijne avond.
Is dat zo? Of ben je vergevingsgezind en accepteer je mensen zoals ze zijn? Omarm je het wie zonder zonde is?quote:Op woensdag 6 februari 2019 20:10 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Maar als christen spoor je toch ook aan om de God te dienen waar je zoveel om geeft ?
Oh, okee dan heb ik dat gezien als christelijk.quote:Op woensdag 6 februari 2019 21:01 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Is dat zo? Of ben je vergevingsgezind en accepteer je mensen zoals ze zijn? Omarm je het wie zonder zonde is?
Wat je uit je geloof wil putten is jouw keuze.
En ik ben geen christen. Gelovig, maar geen christen.
Dat maakt niet eens uit in de discussie. Of iemand in de hemel komt of niet zou niets moeten betekend in hoe jij dat mens ziet.quote:Op woensdag 6 februari 2019 21:02 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Oh, okee dan heb ik dat gezien als christelijk.
Volgens mij heeft het menselijke zijn (/bewustzijn) vooral veel moeite met het concept niet te zijn en vloeit het een en ander daaruit voort.quote:Op zondag 3 februari 2019 11:46 schreef Molurus het volgende:
De mens lijkt wel een soort natuurlijk talent voor religieus denken te hebben (waarvan je zou kunnen beargumenteren dat dit het resultaat is van ons evolutionaire verleden), maar dat wil inderdaad niet zeggen dat dit altijd leidt tot religieus geloof, of dat dat iets zegt over het feitelijke bestaan van goden.
Ik gun mijn vriendin ook de wereld en alles wat daar in te vinden is wat van haar een liefdevol gelukkig en een positief mens maakt.quote:Op woensdag 6 februari 2019 20:41 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Niet open staat ?
Ben je zelf getrouwd met een gelovige ?
Ik wil best ervaring horen hoor ?
Er zijn atheïsten die zich bekeren en gelovigen die van hun geloof vallen, er is dus wel degelijk een soort van keuze.quote:Op zondag 3 februari 2019 17:59 schreef peter431 het volgende:
Waarom geloof jij?
Als ik die vraag met een wedervraag mag beantwoorden,
Heb je een keus dan?
Er is natuurlijk ook een vrije wil om God te dienen en in Hem al je hoop op te bouwen.quote:Op woensdag 6 februari 2019 21:59 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Er zijn atheïsten die zich bekeren en gelovigen die van hun geloof vallen, er is dus wel degelijk een soort van keuze.
Al die informatie komt uiteindelijk toch ook van een persoon (of personen).quote:Op maandag 4 februari 2019 16:36 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat kan als de informatie komt van een persoon.. wat nou als die komt van een boek, een tv-uitzending of iets anders niet-persoonlijks? Je kunt je toch niet aangevallen voelen door een boek. Dat boek heeft geen idee wie jij bent.
Lees je wel eens de Bijbel ?quote:Op woensdag 6 februari 2019 22:12 schreef ChristmasRoses het volgende:
Ik geloof in God en de hemel/hel. Ik hang niet echt een religie aan verder.
Dus je vind onkunde realistisch ?quote:Op woensdag 6 februari 2019 22:24 schreef Ciclon het volgende:
Ik sluit niks uit, omdat ik het simpelweg niet weet. De enige ware religie met realiteitszin
Werkelijk? Wat is een soort van keus? Je brein gelooft iets of gelooft het niet.quote:Op woensdag 6 februari 2019 21:59 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Er zijn atheïsten die zich bekeren en gelovigen die van hun geloof vallen, er is dus wel degelijk een soort van keuze.
Dat heb je ook hoor.quote:Op woensdag 6 februari 2019 22:40 schreef peter431 het volgende:
[..]
Werkelijk? Wat is een soort van keus? Je brein gelooft iets of gelooft het niet.
Wat dat betreft is er geen keus. Als het wel zo zou zijn dan zou de mensen ook gebruik maken van die mogelijkheid om dan te stoppen met geloven als het hun beangstigt, pijn doet, minderwaardig door voelen, enz.
Ik vind dit altijd zo'n rare opvatting.quote:Op woensdag 6 februari 2019 20:10 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Maar als christen spoor je toch ook aan om de God te dienen waar je zoveel om geeft ?
Ik zeg een soort van keus vanwege hetgene jij nu zegt, helemaal vrij lijkt inderdaad niet iedereen daarin te zijn.quote:Op woensdag 6 februari 2019 22:40 schreef peter431 het volgende:
[..]
Werkelijk? Wat is een soort van keus? Je brein gelooft iets of gelooft het niet.
Wat dat betreft is er geen keus. Als het wel zo zou zijn dan zou de mensen ook gebruik maken van die mogelijkheid om dan te stoppen met geloven als het hun beangstigt, pijn doet, minderwaardig door voelen, enz.
Mijn vriend is katholiek en ben van plan eens mee te gaan. Ik heb de bijbel af en aan gelezen maar ik vind het eerder een allegorisch werk dan echt het woord van Godquote:Op woensdag 6 februari 2019 22:14 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Lees je wel eens de Bijbel ?
Het is inderdaad een feit dat mensen van gedachten veranderen. Het kan gebeuren dat ik morgen iets geloof wat ik nu nog niet geloof. Dat gebeurt of het gebeurt niet daar heb ik niets in te zeggen. Maar als ik in iets geloof dan heb ik wel de keus om te proberen om daar verandering in aan te brengen. Zeker als het hierbij gaat om iets wat ik geloof wat nadelig is voor mij zelf.quote:Op woensdag 6 februari 2019 22:53 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Ik zeg een soort van keus vanwege hetgene jij nu zegt, helemaal vrij lijkt inderdaad niet iedereen daarin te zijn.
Feit is echter dat wat ik zeg wel klopt aangezien er wel degelijk mensen zich bekeren en mensen van hun geloof vallen.
Of die vrijheid voor iedereen opgaat is een 2e vraag (waarbij de omgeving ook een rol zal spelen).
Het lijkt me een soort van iets wat grotendeels emotioneel/onbewust gebeurd maar wat wel tot op zekere hoogte gestuurd kan worden, door jezelf maar bv ook door omgeving (/mensen).quote:Op woensdag 6 februari 2019 23:08 schreef peter431 het volgende:
[..]
Het is inderdaad een feit dat mensen van gedachten veranderen. Het kan gebeuren dat ik morgen iets geloof wat ik nu nog niet geloof. Dat gebeurt of het gebeurt niet daar heb ik niets in te zeggen. Maar als ik in iets geloof dan heb ik wel de keus om te proberen om daar verandering in aan te brengen. Zeker als het hierbij gaat om iets wat ik geloof wat nadelig is voor mij zelf.
Hoe kom je bij Shinto dan, ik ken dat alleen van Japan eigenlijk.quote:Op woensdag 6 februari 2019 23:13 schreef ChristmasRoses het volgende:
Ik denk wel dat ik dichtbij het Christendom sta trouwens, ook vanuit mijn cultuur.
Al vind ik sommige dingen uit Shinto ook mooi.
Ach, ik weet het niet. Ik probeer een goed mens te zijn, op te komen voor wat ik juist vind en ik bid tot God. Al is het laatste eerder bidden om dingen goed te laten komen.
Ik ben als atheist opgevoed en pas de laatste 2 maanden dichterbij mijn geloof in God gekomen. Al heb ik altijd in God en leven na de dood geloofd.
Ja, ik kijk soms Ghibli maar vind het een mooi idee dat alles een 'spirit' heeft. Ik geloof er niet echt in.quote:Op woensdag 6 februari 2019 23:20 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Hoe kom je bij Shinto dan, ik ken dat alleen van Japan eigenlijk.
quote:Op woensdag 6 februari 2019 23:13 schreef ChristmasRoses het volgende:
Ik denk wel dat ik dichtbij het Christendom sta trouwens, ook vanuit mijn cultuur.
Al vind ik sommige dingen uit Shinto ook mooi.
Ach, ik weet het niet. Ik probeer een goed mens te zijn, op te komen voor wat ik juist vind en ik bid tot God. Al is het laatste eerder bidden om dingen goed te laten komen.
Ik ben als atheist opgevoed en pas de laatste 2 maanden dichterbij mijn geloof in God gekomen. Al heb ik altijd in God en leven na de dood geloofd.
Dat geloof ik niet echt, ik denk dat de ongelovige wereld dat samen moet doen.quote:Op maandag 4 februari 2019 17:08 schreef butz0rs het volgende:
[..]
Waarom geloof jij dat jij de uitverkorene bent die de wereld van gelovigen zal verlossen?
Het verschil is dat ik argumenten zou hebben ipv drogredeneringen.quote:Op maandag 4 februari 2019 17:11 schreef peter431 het volgende:
[..]
Je vraagt wel heel veel van andere mensen. Ik wens je veel succes het zal je alleen niet gaan lukken. Hiermee ben je zeg maar het zelfde aan het doen waar jij die ander voor op aan kijkt.
De kans is groot dat als ik tegen jou zou zeggen dat jij niet moet geloven wat jij gelooft maar moet geloven wat ik geloof, dat jij nog sterker wordt in jouw overtuiging. Dus van jou uit naar een ander zal het op de zelfde manier kunnen gaan.
Op goed geluk? Dat mag je zo stellen, ik zie het wel anders.Misschien ben ik afhankelijk van een beetje geluk, maar wie of wat is dat niet ?quote:Op maandag 4 februari 2019 17:25 schreef Molurus het volgende:
[..]
Op goed geluk / in de hoop dat het iets coherents oplevert: wat is eigenlijk jouw werkdefinitie van "geloof"?
(Pas op: dit is een vraag waar filosofen zich al eeuwen het hoofd over breken. Het is geen eenvoudige vraag.)
Dus je gelooft omdat je bang bent voor de dood, en omdat je iets wilt na de dood? Je beseft wel dat als je iets gelooft, het niet hoeft te bestaan?quote:Op maandag 4 februari 2019 18:39 schreef Hermanusvanurbanus het volgende:
Ik geloof om dat ik het graag zou willen.
Ik zou willen dat we na onze dood gewoon op een plek komen waar iedereen het met elkaar kan vinden. Waarin we ieders mening respecteren en ook met respect met elkaar om gaan.
Een plek waar iedereen graag zou willen zijn.
Daarom geloof ik.
Het zou me niet teleurstellen als het niet zo is.
Ik vindt het heel fijn vinden als het wel zo is. Daarom geloof ik graag, dat het wel zo is.
Jij zou eens een praatje moeten maken met Prof. Dr. Dick Swaab. Hij heeft namelijk exact gelokaliseerd welk stukje van de hersenen verantwoordelijk is voor het "goddelijke" fenomeen.quote:Op donderdag 7 februari 2019 10:16 schreef domynsy het volgende:
Ik denk niet dat het zwart wit is dat iemand die gelovig is alleen discussies kan voeren over religie in een kringetje en zich sluit voor dingen die buiten gebeuren. Dat iemand geloofd of wilt geloven kan met zoveel dingen te maken hebben misschien ook wel met ultieme vrijheid. Plus als ik kijk naar mijzelf moet ik wel eerlijk zeggen dat ik dat met entiteiten op de wereld die zich in jou willen mengen ook kan herkennen. De fascinaties die ik meemaak is toch echt vreemd. Voordat ik bijvoorbeeld slaap zie ik allerlei dingen (gezichten voornamelijk) bij het sluiten van mijn ogen en als ik dus bid dan gaan die dingen weg. Dit is iets voor mij voor de laatste paar dagen dat ik heb gemerkt. Die dingen die ik zie kun je wijden aan een brein die heel goed gezichten en vormen kan herkennen want blijkbaar hebben heleboel mensen dat voordat ze in slaap vallen. Toen ik moslim was had ik dit nooit trouwens dus als een geloof je kan afschermen voor entiteiten zou ik mij dat wel kunnen voorstellen.
Ik zat ook eens te denken. Als wij mensen allemaal dood gaan wat zouden mensen dan doen om te overleven? Stel je voor dat overleden mensen energieën opvreten om te overleven, zouden ze dat dan niet gewoon doen? In het leven waarin iedereen leeft doet iedereen alles uit zelfzucht. Waarom zou de dood daar een stop voor moeten zetten? Als je dus in een hemel geloofd ben je misschien wel bevrijd van dat soort dingen die gebeuren na de dood. Maarja dit wat ik nu zeg heeft niet echt wat te maken met het christendom maar puur voor het guessen waarom religieën bestaan duizenden jaren. Puur is het voor de mensheid om vrij te zijn van hebzucht, zelfzucht en zucht naar macht of juist het tegenovergestelde maar voor de meeste het eerste. Het gevaar van religie is idd dat je jezelf helemaal kwijt kunt raken in god. Dat je geobsedeerd word en niks meer ziet dan alleen dat maar dat is denk ik niet de bedoeling en wordt alleen medemogelijk gemaakt als je je leven niet onder controle hebt.
Als aanvulling denk ik dat het wel rust kan brengen en luchtigheid. Voor mijzelf denk ik dat dat alleen voor mij mogelijk kan zijn als ik weg ben uit waar ik nu woon en dan het pas kan ervaren. Dus af en toe bidden is prima voor mij maar compleet gefixeerd er mee bezig zijn niet maar dat is dus met alles. Je moet het alleen doen ter ontspanning en niet uit opgedraagde moeten want dan zie je niet de schoonheid.
Ik respecteer iedereen die geloofd en niet geloofd.
Dat vereist wel een bepaald godsbeeld/idee.quote:Op donderdag 7 februari 2019 19:31 schreef ChristmasRoses het volgende:
Ik geloof dat God en wetenschap elkaar niet uitsluiten.
quote:Op donderdag 7 februari 2019 18:13 schreef DoubleUU het volgende:
[..]
Jij zou eens een praatje moeten maken met Prof. Dr. Dick Swaab. Hij heeft namelijk exact gelokaliseerd welk stukje van de hersenen verantwoordelijk is voor het "goddelijke" fenomeen.
Dat mensen hun eigen lichaam en hersenen niet begrijpen is 1 ding, maar er een hele fantasie omheen bouwen die andere mensen vermoorden erom, is een ander verhaal.
Nou je mag gewoon fantaseren over dit onderwerp. Dr. Swaab mag wel misschien een neurobioloog zijn en allemaal plekjes kunnen wijden aan dit fenomeen maar hoe verklaar je zogenaamde prikkels die je niet kunt zien en toch je hele gedaante kan veranderen. Dat heeft misschien wel een invloed op je hersenen maar die prikkels die wij niet kunnen bedwingen om tot ons te komen kunnen niet uitgelegd worden aan de hand van een stel hersenen. Aan de meest voor de hand liggende prikkels wel maar hoe stemming van het een op het andere moment verandert bijvoorbeeld kun je niet verklaren aan de hand van je brein maar heeft wat te maken met een omgeving voor sommige(ik dus). Het antwoord hoeft dus niet altijd in het brein te zitten.quote:Op donderdag 7 februari 2019 18:13 schreef DoubleUU het volgende:
[..]
Jij zou eens een praatje moeten maken met Prof. Dr. Dick Swaab. Hij heeft namelijk exact gelokaliseerd welk stukje van de hersenen verantwoordelijk is voor het "goddelijke" fenomeen.
Dat mensen hun eigen lichaam en hersenen niet begrijpen is 1 ding, maar er een hele fantasie omheen bouwen die andere mensen vermoorden erom, is een ander verhaal.
Neen.quote:Op donderdag 7 februari 2019 18:07 schreef DoubleUU het volgende:
Ik hoor trouwens veel mensen zeggen dat er wel respect moet zijn voor geloof, maar dat is heel erg kortzichtig gezegd. Om een voorbeeld te noemen, het pastafari geloof mag niet uitgedragen worden zoals de islam omdat het pastafari geloof zogenaamd geen authentieke gelovingsstroom is. Ik neem aan dat iedereen hier vindt dat dat bullshit is, anders is iedereen die het woord respect in de vingers nam, verschrikkelijk hypocriet. We kunnen in ieder geval vaststellen dat de maatschappij en de rechtstaat hypocriet is.
Assumption, the mother of all fuckups.quote:Op donderdag 7 februari 2019 18:13 schreef DoubleUU het volgende:
[..]
Jij zou eens een praatje moeten maken met Prof. Dr. Dick Swaab. Hij heeft namelijk exact gelokaliseerd welk stukje van de hersenen verantwoordelijk is voor het "goddelijke" fenomeen.
Dat mensen hun eigen lichaam en hersenen niet begrijpen is 1 ding, maar er een hele fantasie omheen bouwen die andere mensen vermoorden erom, is een ander verhaal.
Niet echt.quote:Op donderdag 7 februari 2019 20:24 schreef Tailless het volgende:
ik vind de TT raar.
je gelooft omdat je dat wilt
wilde eerst sturen je gelooft omdat je gelooft.quote:Op donderdag 7 februari 2019 20:59 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Niet echt.
Niet 'geloven' (hoe ik dat zie iig) zou makkelijker zijn. Als ik zou 'willen' zou ik lekker een atheist zijn. Lijkt me heerlijk makkelijk, stuk minder vragen.
De vraag is niet aanvallend bedoelt. Het is een vraag om uit te leggen wat geloof met iemand doet om te geloven.quote:Op donderdag 7 februari 2019 20:24 schreef Tailless het volgende:
ik vind de TT raar.
je gelooft omdat je dat wilt
Tuurlijk, ik wilde niet het idee geven dat atheisme 'minder' is.quote:Op donderdag 7 februari 2019 21:01 schreef Tailless het volgende:
[..]
wilde eerst sturen je gelooft omdat je gelooft.
ik heb nog genoeg vragen hoor als atheist
Voor mij ook wat mij trekt in het geloof van mijn vriend.quote:Op vrijdag 8 februari 2019 00:02 schreef EttovanBelgie het volgende:
Voor mij is het simpele volksdevotionele geloof van mijn voorouders de beste steun; kaarsje bij Maria, bezinning in een schitterende kerk, de mystiek, de wierook, de beelden, de geschiedenis. En vooral de lijfspreuk van de simpele katholiek: alles komt straks goed.
Blijft voor mij het ware geloof.
Dat valt meer onder traditie?quote:Op vrijdag 8 februari 2019 00:02 schreef EttovanBelgie het volgende:
Voor mij is het simpele volksdevotionele geloof van mijn voorouders de beste steun; kaarsje bij Maria, bezinning in een schitterende kerk, de mystiek, de wierook, de beelden, de geschiedenis. En vooral de lijfspreuk van de simpele katholiek: alles komt straks goed.
Blijft voor mij het ware geloof.
Lijkt me prima te bereiken voor jou eerlijk gezegd, welk idee houdt je tegen?quote:Op donderdag 7 februari 2019 20:59 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Niet echt.
Niet 'geloven' (hoe ik dat zie iig) zou makkelijker zijn. Als ik zou 'willen' zou ik lekker een atheist zijn. Lijkt me heerlijk makkelijk, stuk minder vragen.
Ook geloof; Jezus is gestorven voor de mensen, God wil dat alle mensen gered worden, en God zal aan het eind 'alles in alles' zijn; ergo, alles komt goed.quote:Op vrijdag 8 februari 2019 00:34 schreef Stray_cat het volgende:
[..]
Dat valt meer onder traditie?
Voor mij ook, deels, ik ben gek op kerken en alles wat daar bij hoort, maar mijn geloof komt toch ergens anders vandaan en is niet perse vroom. Dat is heel persoonlijk, voor iedereen anders denk ik.
Daar ben ik het mee eens.quote:Op vrijdag 8 februari 2019 00:37 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
Ook geloof; Jezus is gestorven voor de mensen, God wil dat alle mensen gered worden, en God zal aan het eind 'alles in alles' zijn; ergo, alles komt goed.
Dat is een fijne gedachte, vriend.quote:Op vrijdag 8 februari 2019 00:37 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
Ook geloof; Jezus is gestorven voor de mensen, God wil dat alle mensen gered worden, en God zal aan het eind 'alles in alles' zijn; ergo, alles komt goed.
Dat ik nu eenmaal wel geloof.quote:Op vrijdag 8 februari 2019 00:35 schreef Tyr80 het volgende:
[..]
Lijkt me prima te bereiken voor jou eerlijk gezegd, welk idee houdt je tegen?
Dillahunty channelen dan maar: wat geloof je precies, en waarom?quote:Op vrijdag 8 februari 2019 09:43 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Dat ik nu eenmaal wel geloof.
Zie de eerste pagina.quote:Op vrijdag 8 februari 2019 09:44 schreef Tyr80 het volgende:
[..]
Dillahunty channelen dan maar: wat geloof je precies, en waarom?
Klinkt wel als wishful thinking ja, alsof je het niet aankunt om de werkelijkheid zo doods te bezien als het is. Als je zelf al erkent dat het nergens op gebaseerd is...dan hou je jezelf wel aardig voor de gek.quote:Op vrijdag 8 februari 2019 11:53 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Zie de eerste pagina.
En waarom? Omdat ik dat eigenlijk al mijn hele leven voel. Ik heb geen geloof gevonden waardoor ik ben gaan geloven. Ik heb gezocht naar herkenning van dat gevoel dat er al was, die gedachten, dat (toen nog vormende) wereldbeeld.
Daarnaast natuurlijk ervaringen die maken dat ik nog meer die richting op wijs. Alhoewel ik me er prima van bewust ben dat waarneming in deze onbetrouwbaar is en op z'n best een mogelijke aanwijzing is.
Omdat je wel wordt geboren met bijvoorbeeld blauwe ogen maar niet met geloof. Dat is aan geleerd.quote:Op vrijdag 8 februari 2019 20:50 schreef TLC het volgende:
Beetje een rare vraag, je vraagt toch ook niet dingen als
waarom heb je blond haar
waarom heb je blauwe ogen
??
Het is zoals het is.
Je bent gelovig of je bent het niet, in mijn geval wel (RK) en daar voel ik me erg prettig bij
Geldt dat ook voor b.v. het geloof in een platte aarde of homeopathie?quote:Op vrijdag 8 februari 2019 20:50 schreef TLC het volgende:
Beetje een rare vraag, je vraagt toch ook niet dingen als
waarom heb je blond haar
waarom heb je blauwe ogen
??
Het is zoals het is.
Je bent gelovig of je bent het niet, in mijn geval wel (RK) en daar voel ik me erg prettig bij
Is dat werkelijk zo? Dat terwijl er zelfs hersendelen aangewezen kunnen worden die met geloven/religieus denken te maken hebben?quote:Op vrijdag 8 februari 2019 21:17 schreef peter431 het volgende:
[..]
Omdat je wel wordt geboren met bijvoorbeeld blauwe ogen maar niet met geloof. Dat is aan geleerd.
Religieus denken is dus een verhaal.quote:Op vrijdag 8 februari 2019 22:41 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Is dat werkelijk zo? Dat terwijl er zelfs hersendelen aangewezen kunnen worden die met geloven/religieus denken te maken hebben?
Lang niet elke gelovige krijgt het met de paplepel ingegoten en er zijn aardig wat nogal grote veranderingen alle kanten op (ook naar atheisme). Ook is het nogal wijdverspreid in allerlei vormen die op een bepaalde manier nogal veel overeenkomsten hebben. Alhoewel er grofweg 2 geloofssystemen herkenbaar zijn (met binnen die systemen vele verschillende zienswijzes).
Of dat met werkelijke goden te maken heeft laat ik me niet over uit. Maar zeggen dat de mens als soort geen aangeboren neiging tot geloof en religieus denken heeft is onwaar.
Mij is niet aangeleerd hoor om de Bijbel te lezen en te bidden, dat doe ik uit eigen beweging.quote:Op vrijdag 8 februari 2019 21:17 schreef peter431 het volgende:
[..]
Omdat je wel wordt geboren met bijvoorbeeld blauwe ogen maar niet met geloof. Dat is aan geleerd.
Je hebt het dus je zelf aan geleerd je bent er niet mee geboren.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 07:06 schreef TLC het volgende:
[..]
Mij is niet aangeleerd hoor om de Bijbel te lezen en te bidden, dat doe ik uit eigen beweging.
quote:Op vrijdag 8 februari 2019 20:50 schreef TLC het volgende:
Beetje een rare vraag, je vraagt toch ook niet dingen als
waarom heb je blond haar
waarom heb je blauwe ogen
??
Het is zoals het is.
Dat is geen verrassing na die vergelijking.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 11:54 schreef TLC het volgende:
[..]
Datzelfde gevoel heb ik bij je reactie
Dan begrijp je echt niet wat ik probeer te zeggen. Ligt misschien voor een fiks deel aan mij, naar kan me niet aan de indruk onttrekken dat je je best doet om binnen je eigen riedeletje uit te kunnen leggen zodat je het web kan wuiven.quote:Op vrijdag 8 februari 2019 12:40 schreef Tyr80 het volgende:
[..]
Klinkt wel als wishful thinking ja, alsof je het niet aankunt om de werkelijkheid zo doods te bezien als het is. Als je zelf al erkent dat het nergens op gebaseerd is...dan hou je jezelf wel aardig voor de gek.
Voelen...
Voor jou wellicht, omdat het kwartje niet wil vallen. Voor iedere poster zijn er 9 lurkers die er wellicht wel wat mee doen.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 12:51 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Dan begrijp je echt niet wat ik probeer te zeggen. Ligt misschien voor een fiks deel aan mij, naar kan me niet aan de indruk onttrekken dat je je best doet om binnen je eigen riedeletje uit te kunnen leggen zodat je het web kan wuiven.
Altijd jammer van dit soort topics, blijft zo oppervlakkig zo en komt daardoor altijd neer op een paar die hard religieus drammen over hun ding, een paar anti theistisch over hun dingen.
Eindresultaat, tijdverspilling.
Ik heb er dan ook helemaal geen behoefte aan om wie dan ook te overtuigen. Hou niet zo van de missionares uithangen, hoef niet zo nodig profeetje te spelen. Is meer jouw ding zo te lezenquote:Op zaterdag 9 februari 2019 12:55 schreef Tyr80 het volgende:
[..]
Voor jou wellicht, omdat het kwartje niet wil vallen. Voor iedere poster zijn er 9 lurkers die er wellicht wel wat mee doen.
Je hebt gewoon geen enkele poot om op te staan. En je zult met jouw ervaringen ook niemand kunnen overtuigen.
Wat zeg je nou helemaal: ik voel iets. Daar overtuig je echt niemand mee. Fijn dat je er troost of steun in vindt, maar je houdt alleen jezelf voor de gek.
Klopt, het triggert me gewoon, dat mensen in deze tijd nog zulke dingen geloven. Zeker gezien mijn indruk van je, iemand die bewust over dingen nadenkt, etc.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 13:03 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Ik heb er dan ook helemaal geen behoefte aan om wie dan ook te overtuigen. Hou niet zo van de missionares uithangen, hoef niet zo nodig profeetje te spelen. Is meer jouw ding zo te lezen
Ik vind het vooral interessant om over de overtuigingen van anderen te horen (ook de jouwe hoor), hoe ze tot bepaalde zaken zijn gekomen.
De variatie in persoonlijke geloofsbelevenis vind ik ook intrigerend en natuurlijk de patronen die er onder gedachte gangen liggen. Die in vorm zo verschillen, maar oh zo hetzelfde zijn.
Vergeet niet dat deze topic de titel waarom geloof jij draagt, niet de titel, laat Tyr80 je overtuigen van het enige ware wereldbeeld dat er is.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt."We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
quote:Op zaterdag 9 februari 2019 13:12 schreef Tyr80 het volgende:
[..]
Klopt, het triggert me gewoon, dat mensen in deze tijd nog zulke dingen geloven. Zeker gezien mijn indruk van je, iemand die bewust over dingen nadenkt, etc.
Helaas heb ik de waarheid ook niet in pacht, en is het voor mij vooral een kwestie van de opties afstrepen, veelal vanwege een gebrek aan bewijs of dat het overduidelijk verzonnen moet zijn.
Voor mij zijn er twee enigszins gerelateerde opties over:
1. We zijn te simpel, zoals een hond ten opzichte van ons, en zullen de werkelijkheid nooit kunnen begrijpen. Jammer, het is niet anders.
2. Dit is een simulatie, al zijn daar ook problemen mee, waardoor deze werkelijkheid eigenschappen kan hebben die onvoorstelbaar zijn voor ons en in de hogere werkelijkheid niet bestaan / geen issue zijn (iets uit niets, begin van de tijd, etc.)
Ik hoop (zonder bewijs, idd) het tweede. Denk dat de issues met simulatietheorie wel weg te werken zullen zijn in de toekomst. Alle andere opties (die ik gezien heb) zijn simpelweg niet houdbaar (zonder misleiding als bij de demoon van Descartes)Jij noemt het een simulatie, het zou ook benoemd kunnen worden als een droom. Het leven is een droom omdat niemand weet wat de werkelijkheid is.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
De aannames/meningen/overtuigingen dat is wat de droom creëert en dat zullen we voelen.
[ Bericht 2% gewijzigd door peter431 op 09-02-2019 14:03:22 ]
quote:Op zaterdag 9 februari 2019 13:12 schreef Tyr80 het volgende:
[..]
Klopt, het triggert me gewoon, dat mensen in deze tijd nog zulke dingen geloven. Zeker gezien mijn indruk van je, iemand die bewust over dingen nadenkt, etc.
Helaas heb ik de waarheid ook niet in pacht, en is het voor mij vooral een kwestie van de opties afstrepen, veelal vanwege een gebrek aan bewijs of dat het overduidelijk verzonnen moet zijn.
Voor mij zijn er twee enigszins gerelateerde opties over:
1. We zijn te simpel, zoals een hond ten opzichte van ons, en zullen de werkelijkheid nooit kunnen begrijpen. Jammer, het is niet anders.
2. Dit is een simulatie, al zijn daar ook problemen mee, waardoor deze werkelijkheid eigenschappen kan hebben die onvoorstelbaar zijn voor ons en in de hogere werkelijkheid niet bestaan / geen issue zijn (iets uit niets, begin van de tijd, etc.)
Ik hoop (zonder bewijs, idd) het tweede. Denk dat de issues met simulatietheorie wel weg te werken zullen zijn in de toekomst. Alle andere opties (die ik gezien heb) zijn simpelweg niet houdbaar (zonder misleiding als bij de demoon van Descartes)Dit vind ik nu echt een zinnige reactie. Dank je hiervoor.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Misschien dat je het bovenste kan oplossen door meer over dit soort overtuigingen/wereldbeelden te praten en de verschillende geloofsbelevenissen ook zo te zien.
Als ik jouw tweede optie zie denk ik dat je daar leuke gesprekken over kan hebben met mensen van een heel aantal boeddhistische stromingen. Illusie/simulatie, het raakt elkaar aardig.
Je eerste optie kan ik me dan weer redelijk in vinden. Bij mijn wereldbeeld hoort dat we gewoon een diersoort zijn. Onze nieuwschierigheid is goed ontwikkeld, dat is een specialisatie van onze soort, maar niet uniek. Ooit wisten we niet dat we niets wisten. Nu inmiddels weten we vooral dat we heel veel niet weten. En dat is ok, als alles klip en klaar was zouden we een evolutiesprong nodig hebben omdat we het anders niet trekken. Alles is voorspelbaar en nieuwschierigheid gaan niet goed samen.
Gelukkig is die kans erg klein en zal ik er al heel lang niet meer zijn mocht het zover komen.Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
Mooi.quote:Op vrijdag 8 februari 2019 20:50 schreef TLC het volgende:
Beetje een rare vraag, je vraagt toch ook niet dingen als
waarom heb je blond haar
waarom heb je blauwe ogen
??
Het is zoals het is.
Je bent gelovig of je bent het niet, in mijn geval wel (RK) en daar voel ik me erg prettig bij
Uiteraard zijn we dieren...wie dat bestrijdt is niet goed wijs.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 13:46 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Dit vind ik nu echt een zinnige reactie. Dank je hiervoor.
Misschien dat je het bovenste kan oplossen door meer over dit soort overtuigingen/wereldbeelden te praten en de verschillende geloofsbelevenissen ook zo te zien.
Als ik jouw tweede optie zie denk ik dat je daar leuke gesprekken over kan hebben met mensen van een heel aantal boeddhistische stromingen. Illusie/simulatie, het raakt elkaar aardig.
Je eerste optie kan ik me dan weer redelijk in vinden. Bij mijn wereldbeeld hoort dat we gewoon een diersoort zijn. Onze nieuwschierigheid is goed ontwikkeld, dat is een specialisatie van onze soort, maar niet uniek. Ooit wisten we niet dat we niets wisten. Nu inmiddels weten we vooral dat we heel veel niet weten. En dat is ok, als alles klip en klaar was zouden we een evolutiesprong nodig hebben omdat we het anders niet trekken. Alles is voorspelbaar en nieuwschierigheid gaan niet goed samen.
Gelukkig is die kans erg klein en zal ik er al heel lang niet meer zijn mocht het zover komen.
En waarom zijn we dieren ?quote:Op zaterdag 9 februari 2019 14:58 schreef Tyr80 het volgende:
[..]
Uiteraard zijn we dieren...wie dat bestrijdt is niet goed wijs.
De rest volg ik niet vrees ik...
Hoe zou ik verschillende geloofsbelevenissen precies gaan zien door er meer over te praten?
Wat kan een boeddhist zonder feiten mij wijsmaken?
En waarom vereist de situatie waarin we een stuk meer van de werkelijkheid begrijpen een evolutiesprong? Of bedoel je dat andersom?
Ok, wat blijft er dan aan opties over op jouw lijstje?quote:Op zaterdag 9 februari 2019 15:32 schreef Cockwhale het volgende:
Simulatie en dromen zijn onzin beschrijvingen. Ze verklaren niets en hebben geen enkele waarde.
Welke?quote:Op zaterdag 9 februari 2019 19:15 schreef ChristmasRoses het volgende:
Maar ik voel me een stuk fijner sinds ik God heb omarmt.
Ik geloof dat God overal hetzelfde is, maar verschillende culturen interpreteren hem/haar anders. Al neig ik dus sterk naar het Christendom.quote:
Daar gaat het niet om. Je verplaatst het probleem met het concept van een simulatie of droom alleen een stap extra, het verklaart niets.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 18:52 schreef Tyr80 het volgende:
[..]
Ok, wat blijft er dan aan opties over op jouw lijstje?
Oneens, het biedt een nieuw canvas met andere regels en eigenschappen, net zoals ik in Unity3D kan bepalen hoe snel de tijd gaat, of zelfs in welke richting. Wanneer het begon.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 19:57 schreef Cockwhale het volgende:
[..]
Daar gaat het niet om. Je verplaatst het probleem met het concept van een simulatie of droom alleen een stap extra, het verklaart niets.
Datgene wat boven de simulatie staat vereist weer eenzelfde verklaring, net zoals de laag waar wij ons in bevinden als je dat als de werkelijkheid beschouwt. Het heeft geen zin om er extra lagen/niveaus aan toe te voegen. Eigenlijk moet je dan alleen maar meer verklaren, want het roept nog meer vragen op.
Het verklaart geen holquote:Op zaterdag 9 februari 2019 20:04 schreef Tyr80 het volgende:
[..]
Oneens, het biedt een nieuw canvas met andere regels en eigenschappen, net zoals ik in Unity3D kan bepalen hoe snel de tijd gaat, of zelfs in welke richting. Wanneer het begon.
Wellicht (nog) niet meetbaar of te bewijzen, maar ik hoef er geen boeken of profeten bij aan te halen.
Als we het vermogen hebben het te begrijpen biedt het een verklaring voor een aantal schijnbare tegenstellingen in deze werkelijkheid.quote:
Je lijkt vooral de rituelen te waarderen, en de daadwerkelijke invulling van wat je gelooft grotendeels zelf in te vullen.quote:Op vrijdag 8 februari 2019 00:02 schreef EttovanBelgie het volgende:
Voor mij is het simpele volksdevotionele geloof van mijn voorouders de beste steun; kaarsje bij Maria, bezinning in een schitterende kerk, de mystiek, de wierook, de beelden, de geschiedenis. En vooral de lijfspreuk van de simpele katholiek: alles komt straks goed.
Blijft voor mij het ware geloof.
Wat bedoel je met een ingewikkeld wetenschappelijk systeem?quote:Op vrijdag 8 februari 2019 00:29 schreef ChristmasRoses het volgende:
Waarom zou God een ingewikkeld wetenschappelijk systeem niet hebben kunnen creeren?
Niet vervelend bedoeld maar wat ik daaruit opmaak is eigenlijk weinig meer dan dat je een soort ietsist bent, weinig over wat je daadwerkelijk gelooft.quote:Op vrijdag 8 februari 2019 11:53 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Zie de eerste pagina.
En waarom? Omdat ik dat eigenlijk al mijn hele leven voel. Ik heb geen geloof gevonden waardoor ik ben gaan geloven. Ik heb gezocht naar herkenning van dat gevoel dat er al was, die gedachten, dat (toen nog vormende) wereldbeeld.
Daarnaast natuurlijk ervaringen die maken dat ik nog meer die richting op wijs. Alhoewel ik me er prima van bewust ben dat waarneming in deze onbetrouwbaar is en op z'n best een mogelijke aanwijzing is.
Ik denk niet dat mensen zichzelf religie aanleren, geloof zou nog kunnen maar ook dat is volgens mij vrijwel altijd een reproductie zonder veel (/enige) daadwerkelijk originele ideeën.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 11:49 schreef peter431 het volgende:
[..]
Je hebt het dus je zelf aan geleerd je bent er niet mee geboren.
We zijn dieren, wat zijn we anders?quote:
Er is een definitie van dieren (Googlede ik eerder) die mensen expliciet uitsluit (god weet waarom), vermoed dat we daarheen gestuurd worden.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 20:34 schreef Tanatos het volgende:
[..]
We zijn dieren, wat zijn we anders?
Geschapen naar de beeltenis van een almachtige,omnipotente god?
Mij bestquote:Op zaterdag 9 februari 2019 20:16 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Je lijkt vooral de rituelen te waarderen, en de daadwerkelijke invulling van wat je gelooft grotendeels zelf in te vullen.
Kan ik dan concluderen dat je eigenlijk alleen qua ritueel daadwerkelijk katholiek bent?
Er staat dat ik een paganist ben, dat is al redelijk beschrijvend.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 20:25 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Niet vervelend bedoeld maar wat ik daaruit opmaak is eigenlijk weinig meer dan dat je een soort ietsist bent, weinig over wat je daadwerkelijk gelooft.
Maar jij denkt ook te weten dat er meerdere goden zijn ?quote:Op zaterdag 9 februari 2019 20:55 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Er staat dat ik een paganist ben, dat is al redelijk beschrijvend.
'Het woord ‘pagan’ is afkomstig van het Latijnse woord ‘paganus’. Dit woord duidde iemand aan die op het land leefde en het lokale geloof van het land aanhing. De term paganisme omschrijft een zeer rijke variëteit aan religieuze stromingen, die een aantal gemeenschappelijke kenmerken hebben. Zo wordt de natuur ervaren als heilig, als een expressie van de goddelijke krachten. Het goddelijke wordt vaak voorgesteld als mannelijk en vrouwelijk, als God en Godin. De cyclus van de seizoenen wordt gevierd met jaarfeesten. Inhoudelijk voelen de meeste groepen zich verwant met de pre-christelijke natuurreligies. Organisatorisch gaat het om een wijd netwerk van groepen en kringen zonder overkoepelend ‘gezag’. Individuele vrijheid en direct persoonlijk contact met de goddelijke werkelijkheid staan voorop. In Nederland wordt paganisme ook wel heidendom genoemd.'
http://nl.paganfederation.org/wat-is-paganisme/
Iig dit stukje is een heel aardige beschrijving.
Ik schreef dat wat Tyr80 schreef wat weg had van het boeddhisme. Zijn idee van de werkelijkheid zoals wij die ervaren is een simulatie. Dat komt dichtbij het idee van de werkelijkheid die wij ervaren is een illusie van het boeddhisme.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 21:02 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Maar jij denkt ook te weten dat er meerdere goden zijn ?
Want jij beschreef toch dat jij ook wel weg had van het boeddhisme ?
Oke.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 21:14 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Ik schreef dat wat Tyr80 schreef wat weg had van het boeddhisme. Zijn idee van de werkelijkheid zoals wij die ervaren is een simulatie. Dat komt dichtbij het idee van de werkelijkheid die wij ervaren is een illusie van het boeddhisme.
Denk niet dat hij alle stromingen even interessant zal vinden, maar een aantal wel. Zeker degene waarin goden eigenlijk geen (actieve) rol spelen.
Dat moet je aan Tyr80 vragen, die zag dat als een van de 2 opties.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 21:17 schreef Geytenbeekje het volgende:
[..]
Oke.
En wat bedoel je met simulatie '?
Sorry, vind ik nog steeds behoorlijk vaag.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 20:55 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Er staat dat ik een paganist ben, dat is al redelijk beschrijvend.
'Het woord ‘pagan’ is afkomstig van het Latijnse woord ‘paganus’. Dit woord duidde iemand aan die op het land leefde en het lokale geloof van het land aanhing. De term paganisme omschrijft een zeer rijke variëteit aan religieuze stromingen, die een aantal gemeenschappelijke kenmerken hebben. Zo wordt de natuur ervaren als heilig, als een expressie van de goddelijke krachten. Het goddelijke wordt vaak voorgesteld als mannelijk en vrouwelijk, als God en Godin. De cyclus van de seizoenen wordt gevierd met jaarfeesten. Inhoudelijk voelen de meeste groepen zich verwant met de pre-christelijke natuurreligies. Organisatorisch gaat het om een wijd netwerk van groepen en kringen zonder overkoepelend ‘gezag’. Individuele vrijheid en direct persoonlijk contact met de goddelijke werkelijkheid staan voorop. In Nederland wordt paganisme ook wel heidendom genoemd.'
http://nl.paganfederation.org/wat-is-paganisme/
Iig dit stukje is een heel aardige beschrijving.
Ik hang een beetje tussen werkelijke goden of archetypische goden.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 21:27 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Sorry, vind ik nog steeds behoorlijk vaag.
Geloof je nou in 1 god, meerdere goden of een soort van goddelijk aspect in alles?
Of gaat het vooral om het ritueel?
Hoe meer je uitlegt, hoe minder ik begrijp.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 21:54 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Ik hang een beetje tussen werkelijke goden of archetypische goden.
Maar vooral, net als in bv het boeddhisme, zijn de goden niet de kern van het geloof. Ze zijn er, net zoals leeuwen er zijn. Je hoeft er niets mee te doen.
Het is een ander geloofssysteem dan bv het abrahamisme.
Ritueel is niets meer dan aandacht, focus. Het is meer gericht op hoe dingen elkaar beinvloeden en wat dat voor jou betekend.
Er zijn geen goden om je achter te verschuilen, je hebt je eigen leven in handen. En de wereld draait ook wel door zonder dat jij daar aandacht aan besteed.
Ik kies ervoor daar wel aandacht voor te hebben, op mijn manier. Omdat ik daar baat bij heb.
Het gaat meer over jezelf, je eigen groei als mens dan over goden. Het is jouw pad, de goden gaan je echt niet dragen. Je zal zelf moeten lopen.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 22:02 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Hoe meer je uitlegt, hoe minder ik begrijp.
Het is net als westerlingen die me zeggen boeddhist te zijn, ik weet nog steeds absoluut niet wat ze geloven.
Nogmaals, niet vervelend bedoelt maar echt gewoon de waarheid.
Wellicht mijn tekortkoming.
Het heelal, evolutie. Ik gekloof niet dat wij geschapen zijn als evenbeeld. Dat is te menscentrisch.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 20:18 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Wat bedoel je met een ingewikkeld wetenschappelijk systeem?
Geloof je in een god die ingrijpt?quote:Op zaterdag 9 februari 2019 22:21 schreef ChristmasRoses het volgende:
[..]
Het heelal, evolutie. Ik gekloof niet dat wij geschapen zijn als evenbeeld. Dat is te menscentrisch.
Alhoewel je geloof uiterst vriendelijk en aimabel op me overkomt vind ik het in de kern eigenlijk gewoon ietsisme.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 22:15 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Het gaat meer over jezelf, je eigen groei als mens dan over goden. Het is jouw pad, de goden gaan je echt niet dragen. Je zal zelf moeten lopen.
Het boeddhisme is een andere uitingsvorm van eenzelfde soort geloofssysteem, zonder almachtige goden.
In het Europees paganisme wordt er vooral meer gericht op het leven, met aandacht leven in het ritme van de (plaatselijke) natuur. Harmonie met jezelf en je omgeving als streven. En natuurlijk een stukje magisch denken. De kracht van wilskracht. De wet van aantrekkingskracht.
Rituelen voor atheïsten zouden misschien ook geen slecht plan zijn.quote:
Nee, want het niet onbepaald noch laat het traditionele godsbeelden los.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 22:38 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Alhoewel je geloof uiterst vriendelijk en aimabel op me overkomt vind ik het in de kern eigenlijk gewoon ietsisme.
Voor de duidelijkheid, dat vind ik absoluut niet negatief.
Tja, als jij jezelf paganist noemt dan ben je dat natuurlijk gewoon maar met dit:quote:Op zondag 10 februari 2019 09:00 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Nee, want het niet onbepaald noch laat het traditionele godsbeelden los.
(en andere posts) in mijn achterhoofd vind ik het zeer moeilijk een enigszins concreet beeld te hebben van wat je nou daadwerkelijk gelooft.quote:Op zaterdag 2 februari 2019 14:07 schreef Cause_Mayhem het volgende:
Ik ben een paganist. En dan voornamelijk een 'natuur gelovige'.
Of ik echt in werkelijke goden geloof ben ik nogsteeds niet helemaal over uit. Ik kom uit een stevig atheistisch, licht anti theistisch nest en dat zal atijd wat doorspelen in mijn psyche.
Ik tik wat heen en weer tussen werkelijk en archetypisch voor bepaalde krachten. Heb ervaringen die neigen naar werkelijk, maar ook de kennis om te weten dat die ervaringen niet doorslaggevend zijn, maar net zo goed een product van mijn geest zijn.
Het doet er ook niet zoveel toe wat mij betreft. De basis van mijn geloof is eigen kracht en de invloed van de natuur (omgeving) op jou als persoon. Dat streven naar balans en harmonie met jezelf en je omgeving het beste is voor jezelf.
Wat ik geloof is persoonlijk en wordt redelijk beschreven in de algemene beschrijving van paganisme. Kan het wel hebben over persoonlijke zienswijzes, maar of je daar wat aan hebt weet ik niet. Weet ook niet goed wat je nu wil weten, het is nogal breed namelijk. Als ik mijn hele persoonlijke geloofsovertuiging moet gaan beschrijven zijn we nog wel even bezig.quote:Op dinsdag 12 februari 2019 22:24 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Tja, als jij jezelf paganist noemt dan ben je dat natuurlijk gewoon maar met dit:
[..]
(en andere posts) in mijn achterhoofd vind ik het zeer moeilijk een enigszins concreet beeld te hebben van wat je nou daadwerkelijk gelooft.
Vandaar die neiging het als ietsisme te bestempelen.
Wat ik eerder al zei, absoluut niet negatief bedoeld.
Ik ben ervan overtuigd dat we als mens ingebed moeten zijn in een overstijgend narratief en degene bij wie dit ontbreekt dat deze iets essentieels missen. Het ontbreken van overstijgende collectieve verbanden is dan ook een treurige zaak voor de Nederlanden.quote:Op woensdag 13 februari 2019 08:21 schreef Haushofer het volgende:
"Het narratief van het Christendom is buitengewoon sterk". Dat het inspeelt op menselijke behoeftes zegt natuurlijk niks over het waarheidsgehalte. Dat zul je met al je filosofische kennis wel begrijpen:)
Ik probeer het niet vanuit een abrahamitisch perspectief te zien, maar ik kom nooit mensen tegen die zeggen paganist te zijn dus het maakt me nieuwsgierig.quote:Op dinsdag 12 februari 2019 23:02 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Wat ik geloof is persoonlijk en wordt redelijk beschreven in de algemene beschrijving van paganisme. Kan het wel hebben over persoonlijke zienswijzes, maar of je daar wat aan hebt weet ik niet. Weet ook niet goed wat je nu wil weten, het is nogal breed namelijk. Als ik mijn hele persoonlijke geloofsovertuiging moet gaan beschrijven zijn we nog wel even bezig.
Vraag gerust, maar iets gerichter maakt antwoorden makkelijker.
Wil je paganisme begrijpen dan moet je geloof/religie breder gaan zien en niet enkel door de ogen van het abrahamisme.
Er zijn geen alwetende en almachtige goden, er is geen de ware weg, de grote waarheid. Er is enkel jouw weg.
Het is dan ook wat lastig uitleggen. Ik kan mijn visie wel vertellen, maar dat is enkel mijn visie.quote:Op donderdag 14 februari 2019 22:13 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Ik probeer het niet vanuit een abrahamitisch perspectief te zien, maar ik kom nooit mensen tegen die zeggen paganist te zijn dus het maakt me nieuwsgierig.
Het lijkt me ook lastig waar je op te baseren aangezien het christendom de meeste bronnen volgens mij of heeft geïncorporeerd of heeft uitgeroeid (intolerantie is(/was) naar mijn idee inherent aan monotheïsme).
(Ik heb overigens hetzelfde "onbegrip" bij de meeste westerlingen die zeggen boeddhist te zijn, dan weet ik ook nog steeds niets.)
Waarom? Ik ben ervan overtuigd dat mensen juist behoefte hebben om alles in een verhaal te plaatsen. De wens is dan de vader van de gedachte. Waarom "moeten wij ingebed zijn in overstijgend narratief"? En geldt dat ook voor andere diersoorten?quote:Op woensdag 13 februari 2019 10:35 schreef TserrofEnoch het volgende:
[..]
Ik ben ervan overtuigd dat we als mens ingebed moeten zijn in een overstijgend narratief en degene bij wie dit ontbreekt dat deze iets essentieels missen.
Als je die denkbeelden (als je het over materialistisch, positivistische en sciëntistische denkbeelden) hebt laten vallen, wat schuurt er dan nog wel precies? En wat heb je precies "laten vallen"? Er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen b.v. methodisch naturalisme en filosofisch naturalisme.quote:Deze stap viel door mij pas wel te zetten door materialistisch, positivistische en sciëntistische denkbeelden te laten vallen doordat ik ze niet meer geloofde. Mijn geloofssprong zou zich dan ook kunnen laten karakteriseren, gecharcheerd, als 99% van de tijd twijfel met momentopnames waarop alles samenvalt. Het mag schuren en dit schuren geeft het glans.
Krijg ik nog antwoord op mijn vragen?quote:Op zaterdag 9 februari 2019 20:10 schreef Tyr80 het volgende:
[..]
Als we het vermogen hebben het te begrijpen biedt het een verklaring voor een aantal schijnbare tegenstellingen in deze werkelijkheid.
Als we dat vermogen niet hebben houdt het toch op.
Ik nodig je nogmaals uit om jouw visie te delen, anders ben ik klaar met je.
Gerust, we zitten ‘hier’ met tegenstellingen als iets uit niets, begin van de tijd, etc. In Unity3D kan ik ook werelden maken met andere eigenschappen dan de onze, vandaar dat ik denk dat een simulatie mogelijkheden biedt om dit soort schijnbare tegenstellingen te realiseren die buiten de simulatie geen issue zijn.quote:Op vrijdag 15 februari 2019 19:32 schreef Cockwhale het volgende:
[..]
Krijg ik nog antwoord op mijn vragen?
Kan ook, maar dan gaan we ‘t binnen mijn levensduur toch niet snappen dus hoop ik op iets anders, zwak, ik weet het.quote:Op zaterdag 16 februari 2019 08:57 schreef Haushofer het volgende:
Misschien dat de werkelijkheid zo gek lijkt omdat onze zintuigen niet geëvolueerd zijn om die werkelijkheid in al haar facetten te kunnen voorstellen. Daar heb je geen simulatie voor nodig om te verklaren.
Dat klopt, goed beschreven. Je ziet het paganisme vaak worden beschreven als "een religie met huiswerk", je moet het zelf ontdekken en het je zelf eigen maken, zelf je pad ontdekken.quote:Op vrijdag 15 februari 2019 11:02 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Het is dan ook wat lastig uitleggen. Ik kan mijn visie wel vertellen, maar dat is enkel mijn visie.
We hebben geen geloofsboeken, geen doctrine, geen hierarchie. Het verschilt echt van mens tot mens en dat is dan ook de bedoeling. Ieder zijn eigen pad.
Er zijn geen nare consequenties als je niet geloofd, we geloven enkel dat wij er zelf baat bij hebben. Er is geen geloof dit want anders, maar een wat is dat is en of jij of ik daarin geloven veranderd dat niet. De vraag is hoe wil jij daarmee omgaan, wat is jouw plaats in dat geheel?
Daarom dus dat algemene stukje, dat legt de gedeelde grond uit die we hebben met elkaar als paganisten. De invulling daarvan is heel divers.
Ook zal je merken dat meestal paganisten niet zo happig zijn op pasklare brokken voeren, want hoe kan je je eigen pad volgen als je niet zelf uitzoekt, wikt en weegt? En wat is iets waard als je er zelf geen moeite voor hoeft te doen?
Ik snap waarom je dat probleem ook hebt bij het boeddhisme, dat is eenzelfde geloofssysteem. Heel erg op het persoonlijke pad gericht.
Bij beiden zie je stromingen die heel erg op de goden gericht zijn tot stromingen die je eigenlijk gewoonweg atheitisch kan noemen omdat de goden geen enkele rol spelen of zelfs enkel gezien worden als symbolisch.
Ik kan je dus niet zeggen het is zo of zo. Want dan zou ik het geheel geweld aan doen.
Uit naam van God wordt heel veel aan liefdadigheid en geestelijke zorg gedaan, op vrijwillige basis.quote:Op zondag 3 februari 2019 21:07 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
het is makkelijk om een hekel aan religie en geloof te krijgen. mensen doen de raarste dingen in de naam van god.
Ik kom uit zo'n christelijke kleine gemeenschap, en ik kan je verzekeren dat daar iig die kerk niet nodig is voor de zaken die je noemt. Misschien dat dit per regio verschilt.quote:Op zaterdag 16 februari 2019 11:54 schreef Lunatiek het volgende:
In kleinere gemeenschappen is de kerk de drijvende kracht achter het dorpsleven, zonder kerk geen sportvereniging, geen cultuurclubs, geen dorpsfeesten, etc.
dat heb je ook ja.quote:Op zaterdag 16 februari 2019 11:54 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Uit naam van God wordt heel veel aan liefdadigheid en geestelijke zorg gedaan, op vrijwillige basis.
In kleinere gemeenschappen is de kerk de drijvende kracht achter het dorpsleven, zonder kerk geen sportvereniging, geen cultuurclubs, geen dorpsfeesten, etc.
4x nee. Omdat jij niet kunt bevatten dat er andere religies zijn dan jodendon, Christendom en islam.quote:Op zaterdag 9 februari 2019 12:20 schreef Tyr80 het volgende:
Hierom geloof jij:
Je kunt het idee dat we in een goddeloze, zuiver materialistische werkelijkheid bestaan niet handelen en houdt jezelf liever voor de gek dan dat je dat accepteert.
Je hebt dierbaren verloren, en de enige manier waarop je dit kunt accepteren is door jezelf voor te houden dat je ze na je overlijden weer gaat zien.
Je bent opgegroeid in een religieuze omgeving en hebt dit vanaf jonge leeftijd opgenomen in je wereldbeeld. Zeker als je een hel voorgehouden is kom je hier moeilijk vanaf.
Je kunt het ‘kwaad’ in de wereld niet voor jezelf verklaren zonder de duivel erbij te slepen, en als de duivel bestaat moet er ook een tegenhanger bestaan.
Mede anti-theisten: vul gerust aan.
Waarom heb je als nick de naam van een fod, btw?quote:Op zaterdag 9 februari 2019 12:20 schreef Tyr80 het volgende:
Hierom geloof jij:
Je kunt het idee dat we in een goddeloze, zuiver materialistische werkelijkheid bestaan niet handelen en houdt jezelf liever voor de gek dan dat je dat accepteert.
Je hebt dierbaren verloren, en de enige manier waarop je dit kunt accepteren is door jezelf voor te houden dat je ze na je overlijden weer gaat zien.
Je bent opgegroeid in een religieuze omgeving en hebt dit vanaf jonge leeftijd opgenomen in je wereldbeeld. Zeker als je een hel voorgehouden is kom je hier moeilijk vanaf.
Je kunt het ‘kwaad’ in de wereld niet voor jezelf verklaren zonder de duivel erbij te slepen, en als de duivel bestaat moet er ook een tegenhanger bestaan.
Mede anti-theisten: vul gerust aan.
Dank je, goede uitbreiding.quote:Op zaterdag 16 februari 2019 11:23 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Dat klopt, goed beschreven. Je ziet het paganisme vaak worden beschreven als "een religie met huiswerk", je moet het zelf ontdekken en het je zelf eigen maken, zelf je pad ontdekken.
Een wat aparte stroming daarin is de Wicca, die met hun inwijdingen en opleidingen wel een begeleiding op dat pad bieden en dat met hun esbats en sabbaths samen beleven.
Zelfde geldt voor druïden met hun formele opleiding.
Een andere stroming bestaat uit volkische pagans die het Christendom op basis van "Jezus was een Jood" afwijzen, maar in hun paganisme een kopie maken van het Christendom (Negen nobele waarden vs Tien Geboden, Edda als heilig boek, etc).
Maar de hoofdmoot zijn pagans zoals omschreven.
Is ook zo.quote:Op zaterdag 16 februari 2019 23:40 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Dank je, goede uitbreiding.
Persoonlijk (!!!!!) vind ik zowel wicca (erg veel) en de druiden orde beinvloed door het 'christelijk' denken.
De wet van drie alleen al van wicca en het scheiden van soorten magie. Zwart en grijs waar 'zelfverrijking' het tot grijs of zelfs zwart maakt, wit enkel als 'voor het goed van allen, vooral niet teveel voor jezelf. Ik zie het als een calvanistische stroming van het paganisme.
Daar heb ik dan weer niets mee. Maar het zijn allemaal paganisten en dat is hun pad.
De mens is een hermeneutisch wezen. We denken in verhalen met betekeniskaders al dan bewust of onbewust. Is een gevolg van het gegeven dat we communiceren in taal. Het niet ingebed zijn in een overstijgend narratief zorgt bij de meesten voor een gevoel van vervreemding.quote:Op vrijdag 15 februari 2019 13:54 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Waarom? Ik ben ervan overtuigd dat mensen juist behoefte hebben om alles in een verhaal te plaatsen. De wens is dan de vader van de gedachte. Waarom "moeten wij ingebed zijn in overstijgend narratief"? En geldt dat ook voor andere diersoorten?
[..]
Als je die denkbeelden (als je het over materialistisch, positivistische en sciëntistische denkbeelden) hebt laten vallen, wat schuurt er dan nog wel precies? En wat heb je precies "laten vallen"? Er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen b.v. methodisch naturalisme en filosofisch naturalisme.
Sterker nog, volgens mij is ons brein allesbehalve "gemaakt" om de werkelijkheid te begrijpen.quote:Op zaterdag 16 februari 2019 08:57 schreef Haushofer het volgende:
Misschien dat de werkelijkheid zo gek lijkt omdat onze zintuigen niet geëvolueerd zijn om die werkelijkheid in al haar facetten te kunnen voorstellen. Daar heb je geen simulatie voor nodig om te verklaren.
Je zou deze gedachte kunnen doortrekken naar die Matrix werkelijkheid. Je zet je VR bril af in een nieuwe werkelijkheid die uiteindelijk ook weer een simulatie blijkt te zijn. En zo eindeloos door.quote:Op zaterdag 16 februari 2019 01:22 schreef Tyr80 het volgende:
[..]
Mijn hoop is dan ook dat we aan het einde van dit leven de VR helm afzetten en ‘wakker worden’ in een werkelijkheid waarin dit leven slechts een ‘potje’ was, dat je vrienden er naast staan te lachen en dat je een DVD’tje mee naar huis krijgt van je mooiste momenten, terwijl het daar maar een ‘kwartiertje’ kostte.
Deze werkelijkheid is te bizar...het kan niet ‘echt’ zijn.
Is in The Matrix uiteindelijk ook toch, laag op laag...maar eens, dat kan. Hoop alleen dat er ergens een laag is die...in zichzelf verklaarbaar is. Dat iets uit niets en toch zijn we ben ik hier gedoe kan een mens goed gek maken...quote:Op dinsdag 19 februari 2019 09:26 schreef Elzies het volgende:
[..]
Je zou deze gedachte kunnen doortrekken naar die Matrix werkelijkheid. Je zet je VR bril af in een nieuwe werkelijkheid die uiteindelijk ook weer een simulatie blijkt te zijn. En zo eindeloos door.
Ach, op een gegeven moment kun je dit soort levensvragen over het bestaan wel loslaten en het geheel gewoon aan de ervaring overlaten.quote:Op dinsdag 19 februari 2019 09:35 schreef Tyr80 het volgende:
[..]
Is in The Matrix uiteindelijk ook toch, laag op laag...maar eens, dat kan. Hoop alleen dat er ergens een laag is die...in zichzelf verklaarbaar is. Dat iets uit niets en toch zijn we ben ik hier gedoe kan een mens goed gek maken...
Ach, ik heb er vrede mee dat allang vast ligt of ik het ooit ga begrijpen of niet, dus dat loslaten lukt prima.quote:Op dinsdag 19 februari 2019 09:55 schreef Elzies het volgende:
[..]
Ach, op een gegeven moment kun je dit soort levensvragen over het bestaan wel loslaten en het geheel gewoon aan de ervaring overlaten.
Leg mij dat eens uit, dat je door filosofie, door logica in het bestaan van een god gaat geloven.quote:Op dinsdag 12 februari 2019 23:17 schreef TserrofEnoch het volgende:
Door de filosofie ontvankelijk geworden voor het bestaan van een God.
Daar voel ik nu even weinig voor. Is ook niet alsof dit iets unieks is. Er zijn tal van mensen die eenzelfde pad bewandeld hebben en er zijn ook tal van mensen die juist de omgekeerde route bewandeld hebben. Genoeg boeken of video's te vinden van mensen die een dergelijke verschuiving van hun paradigma uit de doeken doen.quote:Op dinsdag 19 februari 2019 11:59 schreef hoatzin het volgende:
[..]
Leg mij dat eens uit, dat je door filosofie, door logica in het bestaan van een god gaat geloven.
Iets uit niets en begin- en eindpunten zijn vooral theoretisch, beperkt onderbouwd (assumpties) en subjectief. Die tegenstellingen bestaan mogelijkerwijs niet of omvatten wellicht fenomenen en processen die wij niet (kunnen) begrijpen.quote:Op zaterdag 16 februari 2019 01:22 schreef Tyr80 het volgende:
[..]
Gerust, we zitten ‘hier’ met tegenstellingen als iets uit niets, begin van de tijd, etc. In Unity3D kan ik ook werelden maken met andere eigenschappen dan de onze, vandaar dat ik denk dat een simulatie mogelijkheden biedt om dit soort schijnbare tegenstellingen te realiseren die buiten de simulatie geen issue zijn.
Ik erken ook wel dat het niet het antwoord is, maar het is wel een optie die niet afhankelijk is van overduidelijk verzonnen boeken en verhalen.
Mijn hoop is dan ook dat we aan het einde van dit leven de VR helm afzetten en ‘wakker worden’ in een werkelijkheid waarin dit leven slechts een ‘potje’ was, dat je vrienden er naast staan te lachen en dat je een DVD’tje mee naar huis krijgt van je mooiste momenten, terwijl het daar maar een ‘kwartiertje’ kostte.
Deze werkelijkheid is te bizar...het kan niet ‘echt’ zijn.
Nu jouw visie graag.
Het geloof in God, een god of goden staat voor veel mensen los van het geloof in "verzonnen boeken en verhalen" (als je fictie bedoelt en niet verzonnen boeken).quote:Op zaterdag 16 februari 2019 01:22 schreef Tyr80 het volgende:
Ik erken ook wel dat het niet het antwoord is, maar het is wel een optie die niet afhankelijk is van overduidelijk verzonnen boeken en verhalen
Je brein is wel degelijk gemaakt om een DEEL van de werkelijkheid te begrijpen, en onze overleving en ontwikkeling toont aan dat we dat tot op een zekere hoogte doen. Ons brein is namelijk gezeteld in de werkelijkheid en heeft zich in deze omgeving ontwikkeld. Het is onnozel om te denken dat het brein totaal geen werkelijkheidsbesef heeft.quote:Op maandag 18 februari 2019 23:06 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Sterker nog, volgens mij is ons brein allesbehalve "gemaakt" om de werkelijkheid te begrijpen.
Het is al bizar moeilijk om je enigszins voor te stellen in wat voor wereld bv een hond leeft vanwege zijn veel grotere reukvermogen.
Dat wordt nog leuk als we superieure AI bouwen, die veel meer snapt dan wij maar het ons niet uit kan leggen.
Ik heb het uiteraard over het geheel van de werkelijkheid.quote:Op woensdag 20 februari 2019 12:31 schreef Cockwhale het volgende:
[..]
Je brein is wel degelijk gemaakt om een DEEL van de werkelijkheid te begrijpen, en onze overleving en ontwikkeling toont aan dat we dat tot op een zekere hoogte doen. Ons brein is namelijk gezeteld in de werkelijkheid en heeft zich in deze omgeving ontwikkeld. Het is onnozel om te denken dat het brein totaal geen werkelijkheidsbesef heeft.
Je moet net zo allesomvattend zijn als het geheel, om het geheel waar te nemen / kennen.quote:Op woensdag 20 februari 2019 20:03 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Ik heb het uiteraard over het geheel van de werkelijkheid.
Wat ik al zei, het is al vrijwel onmogelijk om je voor te stellen hoe het is om het reukvermogen van (bv) een hond te hebben, dat is nota bene een zintuig wat we zelf ook hebben.
Om nog maar te zwijgen over de bidsprinkhaankreeft.
Daarnaast (en eigenlijk dat vooral), de kwantummechanica, we kunnen ermee werken maar het echt snappen is volgens mij niet mogelijk voor ons brein.
Dat is dus ook waar ik met die opmerking over superieure (general) AI op doel.
(Daarnaast vermoed ik dat het voor general AI een hele natuurlijke neiging zal zijn om samen te willen smelten met andere AI, maar goed dat gaat te ver off topic.)
Hoezo is dat niet leuk?quote:Op woensdag 20 februari 2019 20:10 schreef DoubleUU het volgende:
Vinden jullie het een probleem dat mensen zo goedgelovig zijn? en dan vooral gelovige mensen..
Als zoiets al zo makkelijk gaat..mensen die shocked by nature zijn en dan gelovig worden.. Gelovige mensen moeten nodig met Prof. Dr. Dick Swaab praten, die verteld ze vervolgens dat het hun hersenen zijn die "god" maken. Het is niet leuk om te horen als je gelooft. Wel noodzakelijk als mens.
Verheven? "Die mensen"..Misschien kan ik het beste bij jou beginnen, al betwijfel ik of je je ooit zal laten verlichten, gezien je alles kapotrelativeert tot chemische stofjes. Een moord omschrijven als 2 brokken koolstof die botsen, geld uitgeven gelijkstellen aan moorden. Straks geloof je ook nog dat de mens invloed heeft op het klimaat...Linke loetje.quote:Op donderdag 21 februari 2019 05:00 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Hoezo is dat niet leuk?
De magische aantrekkingskracht van een lekkere partner, de verliefdheid, de zin in seks en de liefde voor o.a. partner en kinderen zijn ook niks meer da wat biochemische hersenfuncties en oerinstincten. Maar hoewel dat algemeen erkend is doen mensen er rare dingen mee, zoals duizenden euro's uitgeven om iedereen te laten weten dat die stofjes werkten. Anderen moorden erdoor, wat best vaak voorkomt.
Veel plezier in R&P om die mensen uit te leggen dat ze goedgelovig en zwakbegaafd zijn en in sprookjes geloven en dat jij je daarboven verheven voelt.
Je kunt ook antwoord geven op de vraag: waarom ga je tekeer tegen geloof in goden en waarom gebruik je die argumenten niet bij geloof in de liefde?quote:Op donderdag 21 februari 2019 06:23 schreef DoubleUU het volgende:
[..]
Verheven? "Die mensen"..Misschien kan ik het beste bij jou beginnen, al betwijfel ik of je je ooit zal laten verlichten, gezien je alles kapotrelativeert tot chemische stofjes. Een moord omschrijven als 2 brokken koolstof die botsen, geld uitgeven gelijkstellen aan moorden. Straks geloof je ook nog dat de mens invloed heeft op het klimaat...Linke loetje.
Noodzakelijk waarvoor? Wat boeit het?quote:Op woensdag 20 februari 2019 20:10 schreef DoubleUU het volgende:
Vinden jullie het een probleem dat mensen zo goedgelovig zijn? en dan vooral gelovige mensen..
Als zoiets al zo makkelijk gaat..mensen die shocked by nature zijn en dan gelovig worden.. Gelovige mensen moeten nodig met Prof. Dr. Dick Swaab praten, die verteld ze vervolgens dat het hun hersenen zijn die "god" maken. Het is niet leuk om te horen als je gelooft. Wel noodzakelijk als mens.
Misschien is het wel God die hun hersenen zo gemaakt heeft dat ze "god" maken?quote:Op woensdag 20 februari 2019 20:10 schreef DoubleUU het volgende:
Vinden jullie het een probleem dat mensen zo goedgelovig zijn? en dan vooral gelovige mensen..
Als zoiets al zo makkelijk gaat..mensen die shocked by nature zijn en dan gelovig worden.. Gelovige mensen moeten nodig met Prof. Dr. Dick Swaab praten, die verteld ze vervolgens dat het hun hersenen zijn die "god" maken. Het is niet leuk om te horen als je gelooft. Wel noodzakelijk als mens.
Beantwoord dan eerst mijn vraag en houd je aan je eigen adviesquote:Op donderdag 21 februari 2019 08:25 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Je kunt ook antwoord geven op de vraag: waarom ga je tekeer tegen geloof in goden en waarom gebruik je die argumenten niet bij geloof in de liefde?
Welke vraag? Dat suggestieve misbaksel dat gelovig gelijkstelt aan goedgelovig? Ik ga niet mee in dat framen.quote:Op donderdag 21 februari 2019 18:59 schreef DoubleUU het volgende:
[..]
Beantwoord dan eerst mijn vraag en houd je aan je eigen advies
Over framen gesproken...Ik zal toch even inhoudelijk reageren. De vergelijking liefde en geloof gaat mank omdat in "de liefde" 90 % wetenschappelijk onderbouwt kan worden. Bij geloof is dat het tegenovergestelde, sterker nog, geen enkele bewering vanuit het geloof kan gestaafd worden, vandaar dat geloof geloof heet en liefde liefde.quote:Op donderdag 21 februari 2019 05:00 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Hoezo is dat niet leuk?
De magische aantrekkingskracht van een lekkere partner, de verliefdheid, de zin in seks en de liefde voor o.a. partner en kinderen zijn ook niks meer da wat biochemische hersenfuncties en oerinstincten. Maar hoewel dat algemeen erkend is doen mensen er rare dingen mee, zoals duizenden euro's uitgeven om iedereen te laten weten dat die stofjes werkten. Anderen moorden erdoor, wat best vaak voorkomt.
Veel plezier in R&P om die mensen uit te leggen dat ze goedgelovig en zwakbegaafd zijn en in sprookjes geloven en dat jij je daarboven verheven voelt.
Nee, het geloof kan prima onderbouwd worden, daarvoor verwijs je naar een deskundige die aantoont dat geloof gemaakt wordt door een bepaald deel van de hersenen. Dat verschilt niet van liefde.quote:Op donderdag 21 februari 2019 19:10 schreef DoubleUU het volgende:
[..]
Over framen gesproken...Ik zal toch even inhoudelijk reageren. De vergelijking liefde en geloof gaat mank omdat in "de liefde" 90 % wetenschappelijk onderbouwt kan worden. Bij geloof is dat het tegenovergestelde, sterker nog, geen enkele bewering vanuit het geloof kan gestaafd worden, vandaar dat geloof geloof heet en liefde liefde.
Dan praat je over testosteron en oestrogeen, extreem heftige chemicaliën die mensen lijp kan maken. Gelovigen hebben die smoes niet. Dick Swaab stelt enkel dat "godservaringen" gecreëerd worden door het brein. Er zijn echter geen heftige chemicaliën toe te schrijven aan het bizarre fenomeen geloof. Bovendien hebben testosteron en oestrogeen ook een zeer functioneel doel, het veroorzaakt de behoefte tot coïtus. Geloof zegt altijd dat het goed is voor de sociale samenhang etc., maar dit kan je makkelijk wegstrepen tegen het massaal aantal doden wat het veroorzaakt. Nogmaals testosteron en oestrogeen zijn geen bekende killers.quote:Op donderdag 21 februari 2019 19:17 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Nee, het geloof kan prima onderbouwd worden, daarvoor verwijs je naar een deskundige die aantoont dat geloof gemaakt wordt door een bepaald deel van de hersenen. Dat verschilt niet van liefde.
Beweringen uit de liefde kunnen evenmin gestaafd worden, van "vlinders in mijn buik" tot "de liefste partner van de wereld". Liefde kan niet eens gemeten worden ("hoeveel hou je van mij?"). Die roze bril en liefde maakt blind: allemaal onzin wat het leidend voorwerp ziet als het om liefde gaat, aangestuurd door wetenschappelijk bewezen hersenfuncties.
Geloven in god is niet alleen godservaringen. Waarschijnlijk heb ik ze ook gehad, maar kon ik ze rationeel benaderen. Of er is iets anders gebeurt. Er moet meer gebeuren, want iedereen maakt wel eens iets bizars mee wat eventueel toe te schrijven zou kunnen zijn aan een god. Maar dat is een keuze, namelijk de keuze: ga ik dit uitdenken, onderzoeken, of geloof ik in iets wat alles verklaart en de facto voor mij denkt. The way of least resistance.quote:Op donderdag 21 februari 2019 19:30 schreef Lunatiek het volgende:
"Gecreëerd door het brein". En dan denk jij dat er geen chemische stoffen worden gebruikt?
Als het brein Godservaringen maakt, wie heeft het brein dan gemaakt?quote:Op donderdag 21 februari 2019 19:25 schreef DoubleUU het volgende:
[..]
Dan praat je over testosteron en oestrogeen, extreem heftige chemicaliën die mensen lijp kan maken. Gelovigen hebben die smoes niet. Dick Swaab stelt enkel dat "godservaringen" gecreëerd worden door het brein.
Het ene geloof is het andere niet.quote:Geloof zegt altijd dat het goed is voor de sociale samenhang etc., maar dit kan je makkelijk wegstrepen tegen het massaal aantal doden wat het veroorzaakt. Nogmaals testosteron en oestrogeen zijn geen bekende killers.
Testosteron is geen bekende killer? Zeg je dat nu werkelijk?quote:Op donderdag 21 februari 2019 19:25 schreef DoubleUU het volgende:
[..]
Dan praat je over testosteron en oestrogeen, extreem heftige chemicaliën die mensen lijp kan maken. Gelovigen hebben die smoes niet. Dick Swaab stelt enkel dat "godservaringen" gecreëerd worden door het brein. Er zijn echter geen heftige chemicaliën toe te schrijven aan het bizarre fenomeen geloof. Bovendien hebben testosteron en oestrogeen ook een zeer functioneel doel, het veroorzaakt de behoefte tot coïtus. Geloof zegt altijd dat het goed is voor de sociale samenhang etc., maar dit kan je makkelijk wegstrepen tegen het massaal aantal doden wat het veroorzaakt. Nogmaals testosteron en oestrogeen zijn geen bekende killers.
Dat je iets niet kan meten, wilt nog niet zeggen dat het dan vergelijkbaar is met geloof.
Bonus : https://www.hpdetijd.nl/2017-05-15/atheist-intelligenter/
Daar wilde ik eerst ook op ingaan, maar ik had het even uitgezocht en het blijkt dat de reputatie van testosteron als geweld veroorzakend grotendeels onterecht is. Weer zo'n feministisch fabeltje, vrees ikquote:Op vrijdag 22 februari 2019 10:55 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Testosteron is geen bekende killer? Zeg je dat nu werkelijk?
Dat is niet wat geloof is. Niet voor mij, en voor een heleboel mensen niet. Ik geloofquote:Op donderdag 21 februari 2019 19:34 schreef DoubleUU het volgende:
[..]
Geloven in god is niet alleen godservaringen. Waarschijnlijk heb ik ze ook gehad, maar kon ik ze rationeel benaderen. Of er is iets anders gebeurt. Er moet meer gebeuren, want iedereen maakt wel eens iets bizars mee wat eventueel toe te schrijven zou kunnen zijn aan een god. Maar dat is een keuze, namelijk de keuze: ga ik dit uitdenken, onderzoeken, of geloof ik in iets wat alles verklaart en de facto voor mij denkt. The way of least resistance.
Weet ik veel welke stof het veroorzaakt, maar omwille van de liefde zijn zelfs oorlogen gevoerd. De "crime passionel", de eerwraak: bekende uitwassen van liefde.quote:Op vrijdag 22 februari 2019 11:16 schreef DecoAoreste het volgende:
[..]
Daar wilde ik eerst ook op ingaan, maar ik had het even uitgezocht en het blijkt dat de reputatie van testosteron als geweld veroorzakend grotendeels onterecht is. Weer zo'n feministisch fabeltje, vrees ikDus hierin had DoubleUU zowaar gelijk!
Iemand kan veel van een ander houden maar zijn gedachte/ verhaal kan heel bezitterig zijn over die persoon waar hij van houdt. Vanuit die gedachtegang kan er 'oorlog' gevoerd worden uit angst om die ander te verliezen.quote:Op vrijdag 22 februari 2019 12:58 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Weet ik veel welke stof het veroorzaakt, maar omwille van de liefde zijn zelfs oorlogen gevoerd. De "crime passionel", de eerwraak: bekende uitwassen van liefde.
Zou rechtstreeks uit het Thomas evangelie kunnen komen deze uitleg.quote:Op vrijdag 22 februari 2019 14:59 schreef Libertarisch het volgende:
Ik denk dat de realiteit een mysterie is. Niet mysterieus, maar een echt mysterie. Definitie van mysterie: een onverklaarbaar feit.
Naast het bestaan van de collectieve realiteit vind ik mijn eigen leven ook een mysterie. Het is onverklaarbaar waarom ik ben wie ik ben en bijvoorbeeld niet een ander bewust wezen.
Je kunt de empirische realiteit bestuderen en dan nagaan wat je de meest logische verklaring vindt. Veel mensen tegenwoordig vinden wetenschappelijk materialisme een goede gok.
Ik vind filosofisch idealisme een betere benadering van de werkelijkheid.
"Idealism believes consciousness and mind to be the origin of the material world and aims to explain the existing world according to these principles." https://en.wikipedia.org/wiki/Idealism
Daar heb ik zowel intuïtieve als logische redenen voor. Mijn gevoel zegt dat subjectieve ervaringen niet te reduceren zijn tot onbewuste deeltjes. Die onbewuste materie en de subjectieve ervaring zijn twee verschillende werelden, 1+1=rood zeg maar.
Daarom kan Dick Swaab goddelijke ervaringen niet reduceren tot activiteit in bepaalde hersengebiedjes. Dat zo'n goddelijke ervaring uit zo'n brein kan komen is een mysterie op zich.
Bovendien wijst de empirische werkelijkheid uit dat bewustzijn al heel vroeg in de evolutie een drijvende rol speelt. Bewustzijn ontstaat dus niet uit complexe breinen maar is veel fundamenteler aanwezig in de biologie. De aarde met haar leven is het product van het universum, en dan kom je tot het idee dat bewustzijn de fundamentele kracht in het universum is.
Daar kun je dan een God achter zoeken.
Zou het kunnen zijn dat de goddelijke ervaring alleen maar een belevingsgevoel is waar een verhaal van (een) god op geplakt is en daardoor (een) god alleen maar in het verhaal zit maar niet in het belevingsgevoel zelf?quote:Op vrijdag 22 februari 2019 14:59 schreef Libertarisch het volgende:
Daarom kan Dick Swaab goddelijke ervaringen niet reduceren tot activiteit in bepaalde hersengebiedjes. Dat zo'n goddelijke ervaring uit zo'n brein kan komen is een mysterie op zich.
Daar kun je dan een God achter zoeken.
Dat bedoel ik het hele topic al. Anderen als DoubleUU denken dat de hele Bijbel uit dat hersengebied komt of zo. Maar alleen al door de variatie in goden en religies kan dat niet.quote:Op vrijdag 22 februari 2019 16:27 schreef peter431 het volgende:
[..]
Zou het kunnen zijn dat de goddelijke ervaring alleen maar een belevingsgevoel is waar een verhaal van (een) god op geplakt is en daardoor (een) god alleen maar in het verhaal zit maar niet in het belevingsgevoel zelf?
Wat is het verschil als je definitie van god in oorsprong niets anders is dan alomtegenwoordig/almachtig/alwetend mogelijk aangevuld met "goed" ?quote:Op vrijdag 22 februari 2019 16:27 schreef peter431 het volgende:
[..]
Zou het kunnen zijn dat de goddelijke ervaring alleen maar een belevingsgevoel is waar een verhaal van (een) god op geplakt is en daardoor (een) god alleen maar in het verhaal zit maar niet in het belevingsgevoel zelf?
Weer wordt het aan een god toegeschreven, je ziet het in de vraagstelling.quote:Op vrijdag 22 februari 2019 10:39 schreef DecoAoreste het volgende:
[..]
Als het brein Godservaringen maakt, wie heeft het brein dan gemaakt?
[..]
Het ene geloof is het andere niet.
https://degrotevragen.nl/(...)och-ook-gewelddadig/
Volgens mij is het enige verschil dat met het verhaal is er een god, zonder verhaal is er geen god terwijl je nog steeds iets beleeft, gevoeld en dus ervaren hebt.quote:Op vrijdag 22 februari 2019 17:11 schreef Jappie het volgende:
[..]
Wat is het verschil als je definitie van god in oorsprong niets anders is dan alomtegenwoordig/almachtig/alwetend mogelijk aangevuld met "goed" ?
Dick Swaab is een ontzettend vriendelijke en leuke vent en enorm geleerd. Ik trek 1 oneliner uit zijn onderzoek, maar dat zegt niets over hem. Ik vind hem zeker niet kort door de bocht, mijzelf soms wel. Maar als ik hier als Dick Swaab ga praten valt iedereen in slaap, want dit is het internet en dat moet catchy en snel. Ik kan hier ook moeilijk een college gaan zitten houden en tbh daar heb ik ook geen behoefte aan. Het moet wel ontspanning blijven.quote:Op vrijdag 22 februari 2019 10:55 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Testosteron is geen bekende killer? Zeg je dat nu werkelijk?
Swaab heeft mooie dingen onderzocht, maar zijn conclusie is te kort door de bocht. En de jouwe al helemaal.
Het kan namelijk verschillende kanten op, roept tot nu toe meer vragen op dan het oplost.
Want waarom hebben we een brein die zo ontvankelijk is voor godservaringen en religieus denken?
Het antwoord daarop hebben we gewoonweg nog niet.
Moslims bijvoorbeeld zouden ook af kunnen spreken alle islamitische boeken te herschrijven en alle gewelddadige passages vervangen. Maar blijkbaar kan dat niet, want de moordopdrachten etc horen blijkbaar bij geloof.quote:Op vrijdag 22 februari 2019 18:04 schreef peter431 het volgende:
[..]
Volgens mij is het enige verschil dat met het verhaal is er een god, zonder verhaal is er geen god terwijl je nog steeds iets beleeft, gevoeld en dus ervaren hebt.
Je begrijpt dus niets van wat ik gezegd heb? Is dat de reden dat je er geen antwoord op geeft?quote:Op vrijdag 22 februari 2019 16:40 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Dat bedoel ik het hele topic al. Anderen als DoubleUU denken dat de hele Bijbel uit dat hersengebied komt of zo. Maar alleen al door de variatie in goden en religies kan dat niet.
Maar dan is er wel behoefte naar onderzoek, bij een god is dat er niet.quote:Op vrijdag 22 februari 2019 18:04 schreef peter431 het volgende:
[..]
Volgens mij is het enige verschil dat met het verhaal is er een god, zonder verhaal is er geen god terwijl je nog steeds iets beleeft, gevoeld en dus ervaren hebt.
Volgens mij is er geen verschil..de definitie van God is immers gelijk aan de essentie van het bewust zijn zelf.quote:Op vrijdag 22 februari 2019 18:04 schreef peter431 het volgende:
[..]
Volgens mij is het enige verschil dat met het verhaal is er een god, zonder verhaal is er geen god terwijl je nog steeds iets beleeft, gevoeld en dus ervaren hebt.
Volgens mij kan je de beleving ook krijgen van een bloempot, als je jezelf maar ver genoeg krijgt. Maar dat is toch niet wat je wil? Als er een geloof, ECHT van liefde zou bestaan, dan zou ik nu lid worden. Maar er zitten altijd addertjes onder het gras.quote:Op vrijdag 22 februari 2019 18:30 schreef Jappie het volgende:
[..]
Volgens mij is er geen verschil..de definitie van God is immers gelijk aan de essentie van het bewust zijn zelf.
Het geloof van liefde bestaat ook echt de vraag is of je begrijpt wat liefde en geloof daadwerkelijk zijn. Je spreekt over geloof maar wat je lijkt te wantrouwen zijn religies en me dunkt dat je daar wel een punt hebt.quote:Op vrijdag 22 februari 2019 18:35 schreef DoubleUU het volgende:
[..]
Volgens mij kan je de beleving ook krijgen van een bloempot, als je jezelf maar ver genoeg krijgt. Maar dat is toch niet wat je wil? Als er een geloof, ECHT van liefde zou bestaan, dan zou ik nu lid worden. Maar er zitten altijd addertjes onder het gras.
Je typt veel zonder echt veel te zeggen. Dat is ook een kwaliteit.quote:Op vrijdag 22 februari 2019 18:39 schreef Jappie het volgende:
[..]
Het geloof van liefde bestaat ook echt de vraag is of je begrijpt wat liefde en geloof daadwerkelijk zijn. Je spreekt over geloof maar wat je lijkt te wantrouwen zijn religies en me dunkt dat je daar wel een punt hebt.
Hoe zou het voor jou zijn als je alles waar jij in gelooft en waar jij jezelf mee hebt geïdentificeerd zou moeten veranderen, de kans is groot dat je keihard de verdediging in gaat om je identiteit te beschermen. Verdediging is de eerste stap naar oorlog.quote:Op vrijdag 22 februari 2019 18:20 schreef DoubleUU het volgende:
[..]
Moslims bijvoorbeeld zouden ook af kunnen spreken alle islamitische boeken te herschrijven en alle gewelddadige passages vervangen. Maar blijkbaar kan dat niet, want de moordopdrachten etc horen blijkbaar bij geloof.
Je kunt geen lid worden van een geloof. Hooguit van een groep mensen die een bepaald geloof deelt.quote:Op vrijdag 22 februari 2019 18:35 schreef DoubleUU het volgende:
Als er een geloof, ECHT van liefde zou bestaan, dan zou ik nu lid worden. Maar er zitten altijd addertjes onder het gras.
Of een geloof van vrede. Een goed doel, i dont care. Het bestaat niet.
Jij claimt anders een stuk meer de waarheid dan de meeste gelovigen in deze topicquote:Op vrijdag 22 februari 2019 18:10 schreef DoubleUU het volgende:
[..]
Dick Swaab is een ontzettend vriendelijke en leuke vent en enorm geleerd. Ik trek 1 oneliner uit zijn onderzoek, maar dat zegt niets over hem. Ik vind hem zeker niet kort door de bocht, mijzelf soms wel. Maar als ik hier als Dick Swaab ga praten valt iedereen in slaap, want dit is het internet en dat moet catchy en snel. Ik kan hier ook moeilijk een college gaan zitten houden en tbh daar heb ik ook geen behoefte aan. Het moet wel ontspanning blijven.
Om even inhoudelijk te reageren: Ik pretendeer ook niet dat we alles weten. Maar dat doen gelovigen wel. Want alles wat verklaart is, is duidelijk, en de rest is god. Ongelovigen gaan door waar gelovigen stoppen.
Een ongelovige wordt enthousiast van nieuwe vragen, een gelovige moe.
Het is ook niet voor niets dat veel wetenschappers botsen met geloof.
Als je geïnteresseerd bent in Swaab, dan moet je zijn boek: "Wij zijn ons brein" lezen.quote:Op vrijdag 22 februari 2019 21:58 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Jij claimt anders een stuk meer de waarheid dan de meeste gelovigen in deze topic
Inc dikke waardeoordelen waarin de meeste gelovigen zich niet herkennen. Dat is waar mensen moe van worden, zich verdedigen tegen jouw beeld van ze zonder dat je wil luisteren naar hun eigen beeld.
En dat is jammer, want ik denk dat het je nog kan verbazen hoe dicht je bij vele gelovigen staat mbt vele onderwerpen. Zo zou je erachter kunnen komen dat deze rare gelovige ook erg enthousiast wordt van nieuwe vragen en je graag zou horen praten over Swaab en zijn onderzoek. Ik zou je niet saai vinden als je een Swaabje zou doen iig. Ik val juist in slaap bij hoe je deze topic bv binnenkwam, want toen kwam je over als een domme anti theist die geen idee heeft en maar boos wat brult. Nu lijk je toch wat meer inhoud te hebben misschien en gaat er alvast 1 oog weer open.
Die ken ik al (nou ja heb gelezen, ken hem niet uit mijn hoofd ofzo).quote:Op vrijdag 22 februari 2019 22:44 schreef Tanatos het volgende:
[..]
Als je geïnteresseerd bent in Swaab, dan moet je zijn boek: "Wij zijn ons brein" lezen.
Ik vind het een aanrader.
Dat zou wat zijn.quote:Op vrijdag 22 februari 2019 22:47 schreef Cause_Mayhem het volgende:
[..]
Die ken ik al (nou ja heb gelezen, ken hem niet uit mijn hoofd ofzo).
Hoi Etto,quote:Op vrijdag 8 februari 2019 00:02 schreef EttovanBelgie het volgende:
Voor mij is het simpele volksdevotionele geloof van mijn voorouders de beste steun; kaarsje bij Maria, bezinning in een schitterende kerk, de mystiek, de wierook, de beelden, de geschiedenis. En vooral de lijfspreuk van de simpele katholiek: alles komt straks goed.
Blijft voor mij het ware geloof.
Idem; gewoon heel warm, vertrouwd en simpel...quote:Op maandag 25 februari 2019 15:44 schreef Twentsche_Ros het volgende:
[..]
Hoi Etto,
Ik herken dit heel sterk!
Kaarsje aansteken bij Maria. En ook nog de wensen in zo'n schriftje schrijven.
Alleen: Is het geloof of gewoon de rust die je vindt omdat het iets uit je jeugd is. Ik vind de geur van de boerderij bij mijn oom ook rustgevend omdat ik ben opgegroeid op een boerderij.
Rationeel kun je de gebeurtenissen uit de bijbel toch niet duiden.
Maar nogmaals...quote:Op maandag 25 februari 2019 22:25 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
Idem; gewoon heel warm, vertrouwd en simpel...
ik zie het een en het ander als eenheid.quote:Op maandag 25 februari 2019 22:31 schreef Twentsche_Ros het volgende:
[..]
Maar nogmaals...
Dan is het toch niet een geloof, maar de hang naar de geur en het beeld uit de jeugd.
Rustgevend en ontstressend.
Ik zie het niet als geloof. Ik kan het bijvoorbeeld los zien van een verwachting van een hiernamaals.quote:Op maandag 25 februari 2019 22:31 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
ik zie het een en het ander als eenheid.
Dat ook; ben helemaal weg van katholieke en orthodoxe kunst... zie het toch als een blik op de hemelquote:Op maandag 25 februari 2019 22:37 schreef Twentsche_Ros het volgende:
[..]
Ik zie het niet als geloof. Ik kan het bijvoorbeeld los zien van een verwachting van een hiernamaals.
Maar ik ben gefascineerd door een Maria-beeld (met kaarsjes en zo'n schriftje) en heiligenbeelden, met name Antonius van Padua. En dat heeft dan ook weer te maken met het nummer dat Rowwen Hèze daarover maakte.
Jouw hemel staat vol met Roomse en Orthodoxe kunst?quote:Op maandag 25 februari 2019 22:37 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
Dat ook; ben helemaal weg van katholieke en orthodoxe kunst... zie het toch als een blik op de hemel
Ik vind de Vlaamse Primitieven mooi, maar ik zie dat meer als een blik op een, weliswaar sterk geïdealiseerde, kleurrijke 'aardse' wereld.quote:Op maandag 25 februari 2019 22:37 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
Dat ook; ben helemaal weg van katholieke en orthodoxe kunst... zie het toch als een blik op de hemel
Ik vind "ze fallen Madonna with ze big boobies" wel mooi...quote:Op woensdag 27 februari 2019 10:56 schreef Iblardi het volgende:
[..]
Ik vind de Vlaamse Primitieven mooi, maar ik zie dat meer als een blik op een, weliswaar sterk geïdealiseerde, kleurrijke 'aardse' wereld.![]()
[ afbeelding ]
Die is wel erg aards! (Of hemels, dat ligt eraan hoe je het bekijkt.)quote:Op woensdag 27 februari 2019 11:09 schreef hoatzin het volgende:
[..]
Ik vind "ze fallen Madonna with ze big boobies" wel mooi...
[ afbeelding ]
Je ziet dan ook bijna zonder uitzondering dat gelovigen selectieve perceptie hanteren. Dingen die tegenstrijdig zijn worden gewoon niet gelezen of men vindt dat ineens totaal onbelangrijk.quote:Op woensdag 27 februari 2019 11:21 schreef De_Onnoembare het volgende:
Ik kan het gewoon echt niet begrijpen hoe mensen echt daadwerkelijk in de enorme tegenstrijdigheden en ronduit lachwekkende zaken van de georganiseerde religies kunnen geloven.
Heel bizar eigenlijk, dat mensen die rationeel zijn in het dagelijkse leven die rationaliteit overboord gooien als het op dat vlak aankomt. Heel schizofreen eigenlijk.
Yep. Of er komen echt totaal lachwekkende verklaringen de hoek om (het probleem dat er in de koran staat dat sperma tussen de ruggemerg en de ribben wordt aangemaakt is 1 vd bekendere).quote:Op woensdag 27 februari 2019 11:25 schreef hoatzin het volgende:
[..]
Je ziet dan ook bijna zonder uitzondering dat gelovigen selectieve perceptie hanteren. Dingen die tegenstrijdig zijn worden gewoon niet gelezen of men vindt dat ineens totaal onbelangrijk.
Het gaat niet om "ten volle geloven". Althans niet dat het vopr iedereen een kant en klaar pakketje is met duidelijke grenzen. Geloof is, als je navraagt (en dat kun je in dit topic teruglezen) strikt individueel. Zelfs mensen die in groepsverband iets aan hun geloof doen, hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn.quote:Op woensdag 27 februari 2019 11:48 schreef hoatzin het volgende:
Het blijft voor mij een raadsel waarom de één wel, en de ander niet gelooft. Het is wel duidelijk dat het geen eigen keuze is. Maar welk mechanisme er nu voor zorgt dat je iets ten volle gelooft ontgaat mij.
Dat komt dus omdat het ware geloof strikt individueel en persoonlijk is, van binnenuit komt, maar veel mensen doen liever alsof het iets is dat van buiten komt (god) en dat je het mensen kunt opleggen.quote:Op woensdag 27 februari 2019 11:25 schreef hoatzin het volgende:
[..]
Je ziet dan ook bijna zonder uitzondering dat gelovigen selectieve perceptie hanteren. Dingen die tegenstrijdig zijn worden gewoon niet gelezen of men vindt dat ineens totaal onbelangrijk.
Maak dat een gelovige maar eens duidelijk.quote:Op woensdag 27 februari 2019 12:20 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Dat komt dus omdat het ware geloof strikt individueel en persoonlijk is, van binnenuit komt, maar veel mensen doen liever alsof het iets is dat van buiten komt (god) en dat je het mensen kunt opleggen.
Dat lijkt me wel wat ja.quote:Op woensdag 27 februari 2019 10:27 schreef hoatzin het volgende:
[..]
Jouw hemel staat vol met Roomse en Orthodoxe kunst?
Zou het eerder omdraaien. Maak dat de ongelovige duidelijk. DoubleUU bijvoorbeeld tuigt allerlei simplistische stropoppen op die hij rabiaat te lijf gaat. Dan zie je dus dat het geloof ten diepste niet begrepen wordt.quote:Op woensdag 27 februari 2019 12:44 schreef hoatzin het volgende:
[..]
Maak dat een gelovige maar eens duidelijk.
Dat weten de meeste gelovigen al. Alleen de atheïsten begrijpen er geen drol van.quote:Op woensdag 27 februari 2019 12:44 schreef hoatzin het volgende:
[..]
Maak dat een gelovige maar eens duidelijk.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |