HaverMoutKoekje | vrijdag 29 april 2016 @ 22:50 |
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven. Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten. Basisprincipes Tips Poolish/Preferment ![]() ![]() Enkele recepten: Internetsites voor broodrecepten en informatie: Vooral de eerste twee zijn aanraders! http://www.thefreshloaf.com/ http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/ http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1 http://www.broodbakken.startkabel.nl/ http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag ![]() http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/ Filmpje van ![]() ![]() Wat resultaten van uit het vorige topic Minilot: ![]() Lot_1 ![]() computergirl ![]() monkNL ![]() Zo-is-dat ![]() ![]() Mocht je foto er niet in staan, sorry [ Bericht 8% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 01-05-2016 09:00:25 ] | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 29 april 2016 @ 22:50 |
zo hard als een pistoletje?doe eens foto? ![]() | |
Merel1808 | vrijdag 29 april 2016 @ 22:55 |
Ik heb best wat brood zelf gekneed en nu ook al heel veel brood door de broodbakmachine laten kneden, maar ik vind het resultaat vaak redelijk gelijk. De broodbakmachine roert inderdaad meer dan hij echt kneedt, maar hij gaat daar wel geruime tijd mee door, terwijl ik het na 10 minuten écht wel gehad heb. Ik kan van mijn pizzadeeg altijd prachtige vliesjes trekken, dus slecht deeg vind ik het dan niet ![]() | |
Riann | zaterdag 30 april 2016 @ 07:40 |
Niet zo hard als een pistoletje daarna zijn ze iets zachter geworden maar nu zijn ze taai heb ze ook weggegooid. Dit was een foto van gisteravond toen ik ze uit de oven gehaald had. ![]() | |
Molo | zaterdag 30 april 2016 @ 07:43 |
Weggegooid?? Je had ze toch ook gewoon vandaag kunnen oppiepen in de oven? | |
Riann | zaterdag 30 april 2016 @ 07:49 |
net ofdat ze dan wel lekker zijn nee ik heb een minibolletje van de HEMA uit de vriezer gehaald wat ik nu aan het opeten ben met een zacht gekookt eitje. Dat eet ik elke ochtend. ![]() | |
Molo | zaterdag 30 april 2016 @ 07:52 |
Ah dat is jammer, nou jaaaa, volgende keer beter ![]() | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 30 april 2016 @ 08:33 |
![]() Jammer hoor. Ga je nog een broodbak-poging wagen (oefening baart kunst)? | |
Bleie | zaterdag 30 april 2016 @ 09:08 |
Ik ben indertijd afgegaan op reviews e.d., daar kwam hij goed uit. En ik vind inderdaad dat kneden prima gaat. Ik maak meestal brood van 1250 gram, soms kleiner. Daar heeft hij geen enkele moeite mee. | |
Bleie | zaterdag 30 april 2016 @ 09:11 |
Wat jammer zeg! Ik vind ze er nog wat bleek uitzien, misschien niet helemaal gaar? En je moet ze wel bestrijken met gesmolten boter (zoals in het recept staat), daar worden ze zachter van. Maar ze blijven inderdaad harder dan zachte bolletjes uit de winkel. | |
Trusten | zaterdag 30 april 2016 @ 15:08 |
Brood met pitten en zaadjes (uit boek van Levine) ![]() | |
douche-eendje | zondag 1 mei 2016 @ 08:56 |
![]() Weer een no knead voor vandaag. Binnenkort maar weer eens wat andere broden proberen ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 1 mei 2016 @ 09:00 |
OP bijgewerkt ![]() | |
douche-eendje | zondag 1 mei 2016 @ 11:44 |
![]() Bijna lunchtijd ![]() | |
Molo | zondag 1 mei 2016 @ 12:11 |
Waar woont u en mag ik een paar sneetjes komen halen? ![]() ![]() | |
douche-eendje | zondag 1 mei 2016 @ 12:23 |
Noordhollands dorpje, opschieten want de helft is al op ![]() | |
Molo | zondag 1 mei 2016 @ 12:24 |
Verdeurie, ik ben nog in pyjama! * Molo stapt dan maar met ongekamd haar en in pyjama in auto, vroemmmmmmmmm | |
douche-eendje | zondag 1 mei 2016 @ 12:34 |
Tot zo ![]() | |
Trusten | zondag 1 mei 2016 @ 13:58 |
Welk recept / verhouding gebruik je precies? Mooi brood! | |
douche-eendje | zondag 1 mei 2016 @ 14:13 |
Die ooit uit de nyt kwam,met een iets aangepaste hoeveelheid en variatie in bloem/meel. Deze was: 130 g gebuideld tarwemeel 300 g tarwebloem 1/4 tl gist 1 1/4 tl zout 345 g water Heeft zo'n 14 uur gestaan, vanmorgen gevormd en nog 2 uur rijzen. En in een ovenschaal met deksel in de oven ![]() | |
Trusten | zondag 1 mei 2016 @ 18:15 |
| |
Trusten | zondag 1 mei 2016 @ 18:16 |
Thanks..! En hoe lang / heet bak je hem dan? | |
douche-eendje | zondag 1 mei 2016 @ 18:17 |
250 graden, 30 minuten met deksel op de schaal en 15 minuten zonder deksel. | |
Mip1988 | zondag 1 mei 2016 @ 19:07 |
Ik heb onlangs een combi-stoomoven aangeschaft en merk dat deegwaren het bijzonder goed doen hier in! Heeft iemand van jullie ervaring in het bakken van brood in een combi-stoomoven? ![]() | |
HaverMoutKoekje | donderdag 12 mei 2016 @ 06:45 |
Mijn vriezer begint weer leeg te raken dus dit weekend weer bakken ![]() Heeft een van jullie wel eens iets gebakken van https://www.ploetzblog.de? Staan hele lekkere broodjes op, maar wel met ingredienten die ik niet ken of hele lange bereidingstijden ![]() | |
Riann | donderdag 12 mei 2016 @ 10:50 |
misschien nog wel weet ik nog niet | |
douche-eendje | donderdag 12 mei 2016 @ 11:18 |
En ik had al honger ![]() | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 14 mei 2016 @ 15:44 |
Wat is het stil hier ![]() Zuurdesem bolletjes, volgens recept Weekend bakery ![]() | |
douche-eendje | zondag 15 mei 2016 @ 12:11 |
![]() Hier is het niet stil, ik geniet van de oven spring ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 15 mei 2016 @ 12:31 |
Baksel twee: https://www.ploetzblog.de(...)meln-handgeschlagen/ ![]() Met paté fermenté van 3 dagen oud, en een beetje rogge. Echt lekker, vers uit de oven met beetje roomboter ![]() [ Bericht 10% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 15-05-2016 12:37:10 ] | |
Zo-is-dat | zondag 15 mei 2016 @ 14:48 |
Wat een leuke en mooie broodjes! ![]() En kaiserbroodjes, tof gedaan! ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 15 mei 2016 @ 19:49 |
jij maakt altijd hele mooie broden. ![]() Er staat nu nog een batch broodjes te rijzen maar daar heb ik fout gemaakt met omrekenen van recept ![]() 'Beetje' te nat deeg ![]() | |
Zo-is-dat | zondag 15 mei 2016 @ 21:14 |
![]() Heb vandaag een keer een broodje met de naad naar boven gebakken om een soort 'natuurlijke' barst te krijgen. T heeft wel wat maar hij had wel wat meer mogen barsten | |
HaverMoutKoekje | zondag 15 mei 2016 @ 22:19 |
Nummer drie! https://www.ploetzblog.de/2016/04/30/dreikornkrustis/ geen Roggenschrot (mittelgrob) , maar met gewelde havergrutten en havervlokken. ![]() En nu is de diepvries wel weer even gevuld ![]() | |
Helsinki | woensdag 18 mei 2016 @ 10:31 |
Ik ook weer eens wat gebakken. ![]() ![]() | |
Bleie | woensdag 18 mei 2016 @ 10:56 |
Ziet er weer heerlijk uit allemaal. Ik had dit weekend speltbroodjes gebakken uit het boek van Levine. Waren heerlijk. | |
Questular | woensdag 18 mei 2016 @ 11:15 |
Zijn er mensen die het meel etc online bestellen zo ja waar? Hier (Z-Limburg) vind ik helaas nergens een plek waar ik verschillende soorten meel kan krijgen ![]() | |
Postbus100 | woensdag 18 mei 2016 @ 11:16 |
Wow, ziet er groot uit. Hoeveel bloem/meel zit hierin? | |
Helsinki | woensdag 18 mei 2016 @ 11:24 |
Dank! 250 gr tarwebloem 100 gr volkorenmeel 20 gr roggemeel En ja, bestel zo nu en dan online bij de-zuidmolen.nl ![]() | |
Postbus100 | woensdag 18 mei 2016 @ 11:59 |
Oh, dat valt dan wel weer mee. Dacht dat er zo'n 700-800 gr in zat... | |
HaverMoutKoekje | woensdag 18 mei 2016 @ 12:21 |
zo weinig? Brood ziet er groter uit | |
Oceanonix | woensdag 18 mei 2016 @ 22:00 |
Ook niet als je in Duitsland in de supermarkt gaat kijken? Ik rij zelfs wel eens heen en weer en woon onder Amersfoort. ![]() | |
Rorsach | donderdag 19 mei 2016 @ 08:55 |
Is er geen bakkersmolen in de buurt? Of evt een reform winkeltje. Die hebben ook vaak diverse soorten bloem en meel. | |
minilot | donderdag 19 mei 2016 @ 10:59 |
Jemig, wat een leuke! Fraai gevormd ook! ![]() | |
LeeHarveyOswald | donderdag 19 mei 2016 @ 11:07 |
En ik laat per maand anderhalve ton meel uit zuid Limburg komen! Commandeursmolen, Mechelen. Online levert oa. Biovoordeel.NL hun melen (erg nette Service daar sowieso). En natuurwinkels die melen van de nieuwe band verkopen. De nieuwe band gebruikt de melen van de commandeursmolen. | |
vinnypassy | zaterdag 21 mei 2016 @ 17:53 |
Ik ben bezig hamburgers te maken. Het enige dat ik aan brood ooit elf heb gebakken, is brioche. Nu zijn ze weer geslaagd. ![]() ![]() | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 21 mei 2016 @ 17:55 |
mooi weer! Bij Masterchef kan je 25000 euri winnen, weet je dat? ![]() | |
vinnypassy | zaterdag 21 mei 2016 @ 17:59 |
Ja, kan ik het niveau gelijk ff opkrikken. ![]() | |
Ole | zaterdag 21 mei 2016 @ 22:32 |
25000 euro ![]() | |
Oceanonix | zondag 22 mei 2016 @ 17:23 |
Gisteren voor het eerst. De recepten bevatten voor mij iets te veel water, ik heb er daardoor er een in een blik gebakken en de ander is een pannekoek geworden. ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 22 mei 2016 @ 17:42 |
welke had je gemaakt? | |
Oceanonix | zondag 22 mei 2016 @ 17:52 |
een speltrogge en een emmer-spelt brood (de emmer was vervangen door tarwe) | |
HaverMoutKoekje | zondag 22 mei 2016 @ 18:20 |
Hmmm, emmer-spelt combo lijkt me sowieso lastig want allebei minder gluten maar ik weet niet hoe emmer is tov tarwe in vermogen om vocht op te nemen. | |
HaverMoutKoekje | maandag 23 mei 2016 @ 17:17 |
Ik had gisteren nog deze gebakken trouwens, soort overnight rolls maar dan met 50% rogge Geen eigen foto want ze waren niet helemaal conform het voorbeeld gevormd , maar misschien leuk om ook eens te proberen http://www.bakingmagique.com/2015/10/overnight-rye-bread-rolls/ ![]() | |
minilot | vrijdag 27 mei 2016 @ 11:04 |
Na gisteren de hele dag tussen de stoere desembroden gezeten te hebben in de bakkerij van LHO en Isegrim, moest ik vandaag thuis van weeromstuit wel even aan de slag met bakpoeder, bloem en slagroom voor 'broodjes'-in-tien-minuten. ![]() ![]() Dit basisrecept gevolgd: http://food52.com/blog/12(...)-never-fail-biscuits ...en aan de biscuits nog toegevoegd: sinaasappelrasp en salie (uit de voortuin, knapperig gebakken in wat hete boter en daarna verkruimeld). Opgegeten met zoute boter. ![]() | |
Molo | vrijdag 27 mei 2016 @ 11:09 |
Krijg je niet zo'n typische stroevige bakpoeder smaak in je mond hiervan? Zien er lekker uit ![]() | |
minilot | vrijdag 27 mei 2016 @ 11:13 |
Neuh. Ik gebruik aluminiumvrij bakpoeder en er zit maar een beetje in, gewoon zoveel als nodig is om van normale bloem zelfrijzend bakmeel te maken ![]() | |
Molo | vrijdag 27 mei 2016 @ 11:15 |
Zit daar normaal aluminium in? ![]() ![]() En ok, klinkt goed ![]() | |
minilot | vrijdag 27 mei 2016 @ 11:16 |
Leest http://www.davidlebovitz.(...)d-use-aluminum-free/ ![]() | |
Molo | vrijdag 27 mei 2016 @ 11:21 |
Ah ik zie het al, ik zei bakpoeder, maar ik bedoelde baking soda. Ik gebruik gewoon vaak teveel denk ik, qua smaak. In bakpoeder kan wel aluminium zitten, in baking soda niet Arm and Hammer ftw ![]() | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 27 mei 2016 @ 20:10 |
Workshop dagje bij Levine vandaag, gegeven door Mark Sinclair (USA) die eigen bakkerij heeft. Leren werken met deeg met hoge hydratatie, dat was wel lastig in begin. We hebben baguette gebakken, twee broden pp met zuurdesem en een lijnzaad biga en deze broodjes met aardappel (!) erdoor ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 27-05-2016 20:54:21 ] | |
Molo | vrijdag 27 mei 2016 @ 20:14 |
Oe die zien er lekker uit zeg! | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 27 mei 2016 @ 20:17 |
Ja, zijn ze ook want onderweg al een opgepeuzeld(we waren tegen 18 uur klaar) Je proeft de aardappel niet terug in ieder geval, wel de boter en de melk en beetje suiker | |
Molo | vrijdag 27 mei 2016 @ 20:19 |
Compacte zachtjes broodjes denk ik? Lekker taaiig denk ik? (hoe leg je dat in godesnaam uit, lekker taai en vochtig ofzo bedoel ik dan maar dan op alleen een positieve manier ![]() | |
Trusten | vrijdag 27 mei 2016 @ 20:23 |
Ik was er donderdag, was echt een interessante workshop ![]() | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 27 mei 2016 @ 20:39 |
Volgens mij zal de aardappel er voor zorgen dat ze langer zacht blijven omdat het wat vocht vasthoud. Dacht ik. Jullie waren pas om 18 uur klaar hoorde ik, heb je het stokbrood al geproefd? Ik vond net nog deeg in mijn haar zelfs ![]() Van de sessie van vandaag zijn filmpjes terug te vinden op feestboek van Levine https://m.facebook.com/uitdekeukenvanlevine En foto's van gisteren op die van Mark https://www.facebook.com/SinclairsBakery/ [ Bericht 19% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 27-05-2016 20:53:05 ] | |
Trusten | vrijdag 27 mei 2016 @ 21:01 |
Ja klopt, we hebben het stokbrood gisteren opgegeten als 'broodje gezond'. Vond hem heerlijk ![]() | |
Patoshik | zaterdag 28 mei 2016 @ 08:32 |
Gister voor het eerst een brood gebakken. Hij was gelijk goed gelukt. Heel luchtig en een lekkere harde korst na het bakken. Alleen die verdween snel nadat hij uit de oven was... Hoe doen jullie dat? Hoe laten jullie het brood afkoelen? Wanneer gaan jullie snijden? En nog andere tips wat betreft dit onderwerp? | |
qltel | zaterdag 28 mei 2016 @ 08:50 |
Afkoelen kun je het beste op een rooster doen. Snijden doe ik pas als hij goed koud is. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 28 mei 2016 @ 08:51 |
een harde korst krijg je door te bakken met stoom (bakje met kokend water onder in oven eerste 15 a 20 minuten) en is ook afhankelijk van ingredienten (melk en boter toevoegen zorgt juist voor zacht broodje met zachte korst) Snijden moet je pas doen als brood helemaal afgekoeld is. Zelf heb ik al regelmatig poging gedaan tot maken van knapperige pistoletjes zoals de bakker die verkoopt maar nooit gelukt. Bakkers gooien er ook dingen in als 'krokant broodpoeder', dus de vergelijking met thuisbaksel is lastig want ik wil geen trucjes met poeders | |
Patoshik | zaterdag 28 mei 2016 @ 09:09 |
Ah.. Dan is dat de eerste fout die ik al hebt gemaakt. Te vroeg snijden. En afkoelen buiten de oven of de oven een klein stukje open doen en daar laten afkoelen? | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 28 mei 2016 @ 09:13 |
buiten de oven! Ik heb een klein rekje/rooster zodat ook de onderkant kan afkoelen, te koop bij Blokker etc Ook bij Ikea volgens mij. Zoiets: ![]() | |
Patoshik | zaterdag 28 mei 2016 @ 10:19 |
![]() Dit was hem trouwens! Voor het snijden heb ik hem op deze plank gelegd. Voor het verdere afkoelen stond hij wel op een rekje. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 28 mei 2016 @ 11:51 |
Ziet er prima uit , zeker voor eerste baksel ![]() | |
Isegrim | zaterdag 28 mei 2016 @ 15:05 |
Niet ontevreden voor eerste poging tot échte baguette:![]() ![]() (geen desem) | |
minilot | zaterdag 28 mei 2016 @ 16:19 |
Mooi ingesneden! ![]() Crumbshot paraat toevallig? | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 28 mei 2016 @ 16:24 |
ziet er beter uit dan mijn misbaksel gister ![]() Zijn baguettes eigenlijk altijd hoge hydratatie? | |
Isegrim | zaterdag 28 mei 2016 @ 16:36 |
U vraagt, wij draaien. ![]() Moet nog wel regelmatiger, maar dat zit 'm in de vormtechniek. | |
Isegrim | zaterdag 28 mei 2016 @ 16:37 |
Computergirl, deze was 75% geloof ik. Recept van WeekendBakery gevolgd. | |
minilot | zaterdag 28 mei 2016 @ 16:40 |
Mooi! Goeie gaten! ![]() | |
Postbus100 | maandag 6 juni 2016 @ 22:35 |
Interessant filmpje! Hij berekent alles heel precies, zelfs de temperaturen. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 11 juni 2016 @ 22:03 |
Ter entertainment......lang geleden dat ik zo'n misbaksel gemaakt heb. Werken met hoge hydratatie is niet mijn ding, recept is van Sinclair workshop (brood met lijnzaad) ![]() De pannenkoek is overigenswel goed van structuur en prima eetbaar ![]() [ Bericht 14% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 12-06-2016 08:20:10 ] | |
Bleie | zondag 12 juni 2016 @ 11:21 |
Mooi hoor! Ik heb een speltbrood gebakken. ![]() | |
Isegrim | zondag 12 juni 2016 @ 12:10 |
Kruim is prachtig! Anders bakvorm gebruiken voor hoge hydratatie? | |
Joosie200 | zondag 12 juni 2016 @ 13:33 |
Mooi dun gesneden. Met de hand ![]() ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 12 juni 2016 @ 14:30 |
met de hand, meestal lukt me dat niet zo goed ![]() | |
Joosie200 | zondag 12 juni 2016 @ 14:40 |
Nice! ![]() ![]() ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 12 juni 2016 @ 14:57 |
ik had idd getwijfeld of ik hem gewoon in broodblik zou bakken, maar in principe was mijn strech&fold techniek nog steeds niet goed genoeg denk ik | |
Postbus100 | zondag 12 juni 2016 @ 15:47 |
Vandaag weer bolletjes gebakken! ![]() Vandaag heb ik de lichtbruine bollen met lijnzaad van Levine gemaakt. Bij gebrek aan melkpoeder heb ik er twee cupjes koffiemelk doorheen gegooid. Misschien had ik daardoor iets minder water kunnen gebruiken, maar ach, ze smaakten prima. Alleen is de batch iets te hard in de oven gegaan. Er staat nu een tweede batch te rijzen, dus ik zal de oven iets lager zetten. ![]() ![]() Afgezien van de harde bovenkant zijn de broodjes net zo zacht als bruine bolletjes uit de winkel, en dat is me nog niet eerder gelukt ![]() Verder had ik nog een paar foto's uit mijn archief die ik nog niet had gepost:
[ Bericht 8% gewijzigd door Postbus100 op 12-06-2016 16:26:16 ] | |
HaverMoutKoekje | zondag 12 juni 2016 @ 15:54 |
Ik kijk nooit tussen haar bbm recepten, maar de oven wordt dus niet voorverwarmd voor die bolletjes. kan best dat jouw oven relatief snel op temperatuur komt Is de tweede foto in spoiler de binnenkant van de volkoren? | |
Postbus100 | zondag 12 juni 2016 @ 16:06 |
Ja, mijn oven heeft wel een flink vermogen, dus zou goed kunnen dat dat de oorzaak is. Ik heb mijn oven nog niet zo lang en ben nog aan het experimenteren welke temperaturen goed werken. Het is een heteluchtoven waarvan ze zeggen dat je die 10% lager moet instellen dan in de recepten staan, maar als ik dat doe bij grotere broden, dan duurt het veel langer voordat het allemaal gaar is dan recepten aangeven, dus soms twijfel ik wel over die indicaties. Plus dat je bij dit recept kan merken dat dit een oude van Levine is toen ze het allemaal nog niet zo nauwgezet omschreef ('oven op hoogste stand' waarbij mijn oven tot 230 graden gaat, maar zij vast 200 graden bedoelt; of '1 1/3 theelepel gist' waarbij theelepels onderling natuurlijk verschillen. Maar ach, als je Levines recepten een beetje kent, kom je er wel uit. Tweede foto is inderdaad de binnenkant van de volkoren-semolina (dus half volkoren, half semolina).Correctie: ik zie dat het inderdaad twee verschillende broden zijn. Crumbshot is van volkoren-semolina, het hele brood is een 100%volkorenbrood, maar daar heb ik geen crumbshots van (of ze staan op mijn fotocamera, maar ik ben te lui om die nu op te zoeken). [ Bericht 8% gewijzigd door Postbus100 op 12-06-2016 16:25:12 ] | |
HaverMoutKoekje | zondag 12 juni 2016 @ 16:30 |
Ik doe brood nooit op hetelucht stand, maar boven/onderwarmte (kan ik tussen kiezen) Voor mijn gevoel droogt de buitenkant met hetelucht meer uit, waardoor je dan weer meer moeite moet doen met stoom voor de ovenspring. Maar ik weet niet of dat ook klopt. Met boven/onderwarmte heb ik dan altijd dat de zijkanten van dit soort klein brood altijd zacht blijft | |
uniekhoorn | dinsdag 14 juni 2016 @ 21:45 |
Net dit brood gemaakt. Gewoon een meergranenbrood uit pakje van het merk Perfekt... was afgeprijst naar 33 cent ![]() Smaakt goed. Nu aan het snoepen met goede olijfolie en grof zeezout ![]() ![]() | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 17 juni 2016 @ 22:12 |
Ik had actieve roggedesem en tijd dus nog een keer Levine's pistoletjes met walnoot gemaakt. Foto is beetje donker want ze komen net uit de oven maar ze zien er voor mijn doen best goed uit ![]() ![]() | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 25 juni 2016 @ 14:29 |
Berliner Knüppel![]() http://uitdekeukenvanarde(...)erliner-knuppel.html Testresultaat: ![]() [ Bericht 14% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 25-06-2016 15:45:33 ] | |
Molo | zaterdag 25 juni 2016 @ 14:49 |
Oef, very nice ![]() | |
Bleie | zaterdag 25 juni 2016 @ 20:34 |
Mooi! | |
Lot_1 | dinsdag 28 juni 2016 @ 00:42 |
Oeh, Computergirl, dat ziet er erg lekker uit ![]() Ik heb de laatste tijd een paar keer een pecan-rozijnenbroodje gebakken adh van een recept van Levine: Is echt heel erg lekker! Er zitten koekkruiden in ![]() | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 28 juni 2016 @ 06:26 |
dat brood heb ik nu al 2x bij haar workshops gegeten, en is erg ![]() Maar je plaatje doet het niet | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 2 juli 2016 @ 18:29 |
http://uitdekeukenvanarde(...)en-havervlokken.html Bovenstaande recept gebakken, alleen dan alleen met desem En omdat ik geen talent heb voor vloerbrood heb ik hem maar in broodvorm gebakken. Het kreng wilde er alleen niet uitkomen ![]() ![]() Nu al 3 plakjes op. ![]() Omdat ze een beetje scheef gesneden waren ![]() [ Bericht 29% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 02-07-2016 20:59:32 ] | |
douche-eendje | zondag 10 juli 2016 @ 09:47 |
![]() Vanavond mn verjaardag met bbq, dus zelf maar het brood gemaakt. Voor is tarwebloem, gebuild tarwemeel en kummel. Achter is een mix van abdijspeltmeel met tarwebloem | |
Pinnenmutske | zondag 10 juli 2016 @ 10:12 |
Wauw ![]() Als ik ooit een brood ga bakken, blijft er niet veel deeg over vrees ik. Deegsnoeper hier ![]() | |
douche-eendje | zondag 10 juli 2016 @ 10:13 |
Dit deeg is rauw allesbehalve lekker, dus dat zit wel goed ![]() | |
Pinnenmutske | zondag 10 juli 2016 @ 10:20 |
Owkey. Het deeg van grof brood is yummie. Het is ook eeuwen geleden dat ik brood bakte. Was op de middelbare school. Weet nog heel goed dat de leerkracht echt boos werd omdat ik van het deeg snoepte. | |
Bleie | zondag 10 juli 2016 @ 11:04 |
Gefeliciteerd! Ben benieuwd naar het resultaat. Ik vind rauw brooddeeg ook echt niet lekker, terwijl ik me bij taart en koekjes en zo echt moet inhouden (zeker nu ik dat vaak met mijn kinderen doe, en ik wil echt niet dat die veel rauw ei binnenkrijgen...) | |
HaverMoutKoekje | zondag 10 juli 2016 @ 11:14 |
Ik eet het ook nooit idd, brooddeeg. Van de resten krijg je verstopping (in de afvoer ![]() Gisteren heb ik zuurdesem (half volkoren en 50 gr haver) en kaiserbroodjes gebakken maar niet echt foto waardig. | |
Helsinki | zondag 10 juli 2016 @ 11:15 |
Kan me helemaal niks bij brooddeeg snoepen voorstellen eigenlijk ![]() ![]() | |
Pinnenmutske | zondag 10 juli 2016 @ 11:17 |
Snap het wel hoor. Ik ben op dat vlak weird as hell ![]() Maar... ik ga binnenkort een brood bakken in de oven ![]() | |
douche-eendje | zondag 10 juli 2016 @ 12:20 |
Ik snoep wel als het warm uit de oven komt. Omz ![]() Binnenkort toch echt eens mn workshop bij LHO doen. En mn bannetons vinden. (Verhuizing, samenwonen, tijdelijk ruimtegebrek dus veel ligt nog in een opslag ) ![]() Ze zitten nu in de oven en het deeg plakte weer als een malle. Had er net een hard hoofd in maar het komt wel goed omhoog nu ![]() | |
douche-eendje | zondag 10 juli 2016 @ 13:09 |
![]() Model rustiek handwerk aka misvormde baksels. ![]() | |
Pinnenmutske | zondag 10 juli 2016 @ 13:57 |
![]() | |
Joosie200 | zondag 10 juli 2016 @ 14:23 |
Herkenbaar ![]() ![]() | |
cafca | zondag 10 juli 2016 @ 14:40 |
Ik moet hier ook eens meer lurken. Deze week nieuwe bakblikken ontvangen, vanavond eens proberen. ![]() Je baksels ziet er prima rustiek uit, doucheeendje. En gefeliciteerd! ![]() | |
Zo-is-dat | zondag 10 juli 2016 @ 15:00 |
![]() Ik had deze desem broodjes laatst nog gebakken. Ben m'n desem alleen ietwat aan t verwaarlozen de laatste tijd ![]() ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 10 juli 2016 @ 15:24 |
als ciabatta zijn ze goed gelukt ![]() | |
Bleie | zondag 10 juli 2016 @ 21:29 |
Ze smaken vast heerlijk! En als je ze snijdt, zie je niet meer dat ze niet superstrak gevormd waren. | |
Bleie | zondag 10 juli 2016 @ 21:31 |
Mooi hoor! Zou het echt nodig zijn om een heel nieuw desem op te starten? Kan je niet een beeyje van je huidige goed tot leven brengen? | |
HaverMoutKoekje | zondag 10 juli 2016 @ 21:42 |
de huidige een week lang dagelijks voeren en buiten de koelkast houden ![]() | |
Zo-is-dat | zondag 10 juli 2016 @ 21:50 |
Heb al meerdere heropvoed pogingen gedaan ![]() Maar wel nog nooit een hele week, misschien moet ie inderdaad toch nog op voor een herkansing ![]() | |
cafca | zondag 10 juli 2016 @ 22:52 |
Nou, mijn broodjes zijn prima gelukt:![]() Ik kreeg ze alleen niet zo uit de vorm, dus moest er met een deegsteker even langssteken om ze los te krijgen, en krijg de blikken nu ook niet schoon zonder ze af te wassen. Het zijn blauwstalen bakblikken die ik twee keer heb ingebrand met een dun laagje zonnebloemolie, Voor het bakken heb ik de blikken ook lichtjes ingevet met een dun laagje olie. Is het inbranden nu niet goed gegaan, of moet ik iets anders doen? | |
douche-eendje | maandag 11 juli 2016 @ 12:55 |
Het was goed gelukt en het smaakte goed ![]() Nog een crumbshot: ![]() 1x spelt/tarwe, 2x tarwe met kummel | |
Lot_1 | maandag 11 juli 2016 @ 14:27 |
Goed kruim douche-eendje! En herkenbaar, die mislukte baksels. Mijn stokbroden zien er altijd heel 'rustiek' uit ![]() Ik heb weer eens een broodje gebakken: ![]() ![]() 100% meel, 65% water, 30% desem, 2,5% zout (maar uitgeschoten dus dat zal iets meer zijn). Desem heeft 100 % hydratatie, meel bestaat uit hoofdzakelijk bloem, beetje roggemeel en een beetje speltbloem. Handje maanzaad erdoor gegooid. Het is heel erg lekker ![]() | |
Pinnenmutske | maandag 11 juli 2016 @ 16:03 |
Gebruiken jullie broodmix of maken jullie het deeg zelf? Het kan zijn dat de mama en ik de twee gaan gebruiken. Wat een kunstwerken heb ik al zien passeren ![]() | |
HaverMoutKoekje | maandag 11 juli 2016 @ 16:45 |
2,5% zout? Gerekend over hoeveelheid meel of totale hoeveelheid? | |
Lot_1 | maandag 11 juli 2016 @ 17:33 |
Over de hoeveelheid meel, dus het is een behoorlijk zout brood ![]() ![]() | |
Martijn1P | maandag 11 juli 2016 @ 18:17 |
Mooi brood Lot_1. Deze in een vorm/ rijdmand laten rijzen? | |
HaverMoutKoekje | maandag 11 juli 2016 @ 18:52 |
nou! ![]() | |
Lot_1 | dinsdag 12 juli 2016 @ 09:21 |
Nee, gevormd en daarna op bakpapier laten rijzen. Ik heb nog geen rijsmandjes. | |
Buddy_Vedder | vrijdag 22 juli 2016 @ 21:10 |
Weet toevallig iemand waar stalen ronde bakblikken te koop zijn? Ik wil me eens wagen aan een rond brood. | |
qltel | vrijdag 22 juli 2016 @ 21:44 |
Bestaan die? Dat zijn toch meestal vloerbroden? En toen ik nog ronde broden maakte gebruikte ik een oude braadpan. Ging prima. | |
Buddy_Vedder | vrijdag 22 juli 2016 @ 21:56 |
Mijn oma had ze vroeger. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 22 juli 2016 @ 22:02 |
taartvormen zijn er genoeg in ronde vorm maar brood niet. Hoeft ook niet denk ik, want een rond vloerbrood heeft geen vorm nodig | |
Buddy_Vedder | vrijdag 22 juli 2016 @ 22:03 |
Ronde vloerbroden, zijn nooit mooi perfect rond. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 22 juli 2016 @ 22:04 |
bij mij zeker niet, maar waarom moet het perfect? | |
Buddy_Vedder | vrijdag 22 juli 2016 @ 22:10 |
Zie het als een familieafwijking, ik kan me er enorm aan ergeren als ik het brood bekijk en ik zie dat er een afwijking inzit. Trouwens iets heel anders, ik ga mijzelf een kitchenaid cadeau doen, ik twijfel tussen de k5 heavy duty(315 watt) of een artisan bowl lift, wat zou jullie voorkeur zijn? Ik werk nu met een oude machine van een pools merk(250 watt) een ware hell. | |
Trusten | vrijdag 22 juli 2016 @ 22:18 |
Voor brood zou ik geen Kitchenaid nemen, kan wel met een HeavyDuty maar zijn veel betere deegkneders | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 22 juli 2016 @ 22:19 |
geen advies, ik heb alleen twee handen ![]() | |
Zo-is-dat | zaterdag 23 juli 2016 @ 09:18 |
Ik heb de gewone kitchenaid stand mixer en ben daar al hartstikke tevreden over ![]() | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 23 juli 2016 @ 13:32 |
pfffffff, zweet nu meer dan net in sportschool ![]() Levine's Berliner knüppel staan voor eerste rijs, maar dan met lemaire meel ipv bloem. | |
cafca | zaterdag 23 juli 2016 @ 14:35 |
http://www.broodbakshop.n(...)e-bakvorm-21-cm.html | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 23 juli 2016 @ 14:36 |
Google skilzzzzs ![]() | |
cafca | zaterdag 23 juli 2016 @ 14:39 |
Hier ook. Heb ooit een Kenwood Kmix gehad, die kneedde ook best goed, maar is op een gegeven moment toch doorgebrand. Waarschijnlijk was het toch te zwaar. | |
cafca | zaterdag 23 juli 2016 @ 14:41 |
Ja, ik was zelf ook wel benieuwd. Mijn vaste kookwinkel had ze niet, maar deze wel ![]() | |
qltel | zaterdag 23 juli 2016 @ 15:42 |
Ik hoop niet dat ik nu op tenen ga staan, maar dat is toch zo'n overpriced, fancy-uitziend ding zoals Rudolph van 24-kitchen gebruikt? Doe jezelf dan een plezier en koop een stevige machine, brooddeeg is zwaar en stevig. Ik heb zelf deze: http://www.beeketal.de/ba(...)rsch-groessen/a-496/ . Is volgens mij goedkoper dan zo'n kitchenaid, ding is volledig van roestvrijstaal, alle hulpstukken kunnen in de vaatwasser en als je ooit nog bakstenen wilt vergruizen kun je dat hier ook mee doen..:P Dat laatste is sterk overdreven, maar dat ding is dus wel beresterk, hij heeft mij nog nooit in de steek gelaten. Je moet er trouwens wel de ruimte voor hebben want hij is groot en weegt zo'n 50 kilo. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 23 juli 2016 @ 15:47 |
hou je wel in je achterhoofd dat niet iedereen de volumes bakt als jij? Ik bak met max 500 gr meel per keer, dan is zo'n bakbeest voor 10 liter al zwaar overdreven . Die kan misschien niet eens omgaan met kleine hoeveelheden | |
Buddy_Vedder | zaterdag 23 juli 2016 @ 15:54 |
Ik zou ook niet weten waar ik zo bakbeest kwijt moet in mijn apoartement, daarnaast is de kitchenaid redelijk "compact", makkelijk weg te zetten en voorzien van enorm veel acccesoris. | |
qltel | zaterdag 23 juli 2016 @ 16:09 |
Tja, dan maar hopen dat hij het een tijdje volhoud.. Ik gebruik trouwens vooral de kneedhaak en af en toe de vlinder. Meer hulpstukken heb ik er niet voor nodig. Alhoewel, voor pannenkoekbeslag is de sneeuwman wel makkelijk. @Computergirl: 500 gram lukt wel in zo'n machine, minder lukt ook nog wel met brooddeeg omdat dat aan de kneedhaak blijft hangen. Met vloeibaar beslag is 500 gram wel de minimale hoeveelheid. | |
Buddy_Vedder | zaterdag 23 juli 2016 @ 16:11 |
Ik zie zo goed als geen klachten over de kwaliteit van kitchenaid. | |
qltel | zaterdag 23 juli 2016 @ 16:13 |
Ik maak me geen zorgen over de kwaliteit, wel over dat brooddeeg zwaar en taai is. Voor zo'n lichte machine is dat zwaar werk en dan krijg je dingen als een doorgebrande motor, zoals bij de Kenwood Kmix van Cafca. | |
Buddy_Vedder | zaterdag 23 juli 2016 @ 17:16 |
Mijn poolse machine van 250 watt doet zijn werk met veel moeite en rook ook. De kitchenaid is 500 watt, twee keer zoveel dus. Ik heb al 10 jaar geen brood meer gekocht dus ik ga er van uit dat 500 watt voldoende is. | |
Zo-is-dat | zaterdag 23 juli 2016 @ 22:14 |
Nee hoor, de kitchenaid is helemaal geschikt voor brood deeg en brand echt niet door. Je moet er niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid deeg in kneden maar die hoeveelheid is voor thuis bakken in normale hoeveelheden helemaal prima! En kan ook prima een hele tijd achter elkaar verschillende degen draaien. Voordeel is zeker ook dat je er ook je eiwitschuim bijvoorbeeld perfect in op kan kloppen plus de vele opzet stukken (pasta machine ![]() | |
Fixers | zondag 24 juli 2016 @ 09:53 |
Constructie van de kitchenaid is een stuk steviger dan die van de kenwood. Als je jezelf gewoon aan de hoeveelheiden houdt (tot ongeveer een kilo deeg in de 300 Watt machines) moet je over een jaar of veel enkel de koolborstels vervangen. Voor veel deegwaren zijn de liftkommen van Kitchenaid wel aan te raden boven de kantelkoppen, die vergrendeling kan wat meer hebben. Als je meer wilt dan een kilo zonder gelijk zo'n 10 liter monster in huis te halen kan je ook nog aan de Zweed met on uitsrpeekbare naam, ankarsrum. Heb je wel minder accessoireopties dan bij Kitchenaid. | |
HaverMoutKoekje | zondag 24 juli 2016 @ 10:03 |
lijkt mij nou juist weer een pre, want waar laat je die 600 accesoires die je eens in de twee jaar gebruikt ![]() | |
Buddy_Vedder | zondag 24 juli 2016 @ 18:51 |
Na het negatieve advies van qtel heb ik gekozen voor de artisan bowl lift. de artisan bowl lift heeft 500 watt. de machine die qtel aanraad heeft 470 watt. aardig gelijkwaardig dus. Bij de kitchenaid krijg je een accessoire box bijgeleverd | |
Elleska | zondag 24 juli 2016 @ 18:57 |
je weet dat Watt helemaal niets zegt? heeft ook te maken met de plaatsing van de moter, de aandrijving, enzovoort. mijn keukenmachine heeft meer Watt dan de kitchenaid maar toch is de kitchenaid beter met brooddeeg (en tja duurder) | |
qltel | zondag 24 juli 2016 @ 19:10 |
Is mijn idee ook. Bouwkwaliteit, materiaalkeuze, allemaal heel erg belangrijk. Een machine waarin vooral plastic onderdelen zitten zal het wellicht snel opgeven terwijl een machine van met stalen onderdelen een heel stuk steviger is. En dan, hoe is hij samengebouwd. Tandwielen die niet helemaal recht op elkaar zitten slijten veel sneller. Het aantal Watt is inderdaad niet zaligmakend. Anders zou ik er een grote gloeilamp in maken en hij verbruikt alweer 100 of 150 watt meer.. ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 24 juli 2016 @ 19:21 |
Mijn berliner knuppel waren beetje mislukt en zijn verbannen naar het strafhoekje in de vriezer ![]() Gelukkig met die 2.5 kilo zakken van de molen genoeg meel in huis voor iets anders. Deze leek me handig, s avonds deeg maken en dan op willekeurig moment uit de koelkast halen en afbakken. Recept heeft alleen veel gist voor zo'n lange fermentatie, en afbakken op 200 gr vind ik ook maar raar. Zonnebloempitten weggelaten want allergie http://uitdekeukenvanarde(...)many-seed-bread.html Resultaat is voor mijn doen heel mooi ![]() ![]() | |
Pinnenmutske | zondag 24 juli 2016 @ 22:17 |
Had ik mijn meesterstuk hier al gepost?![]() | |
qltel | maandag 25 juli 2016 @ 07:50 |
Mooie broden! De koelkast gebruik ik ook wel eens bij dingen die ik 's morgens vroeg wil bakken. Ik stop m'n deeg dan na de eerste rijs gevormd in de vriezer en leg 'm de nacht voordat ik wil bakken in de koelkast. Daar begint het dan na het ontdooien langzaam te rijzen en 's morgens kan het dan zo de oven in. Dat is dan wel met kleine dingen (koffiekoeken en dergelijke), grotere dingen hebben uiteraard meer tijd nodig. | |
Roomsnoes | maandag 25 juli 2016 @ 17:23 |
Oi wat een mooie broden! Wij bakken elke dag brood. Maken het deeg in de avond en laten het in de iven koud rijzen en dan gaat de oven vanzelf aan (timerfunctie). Wat nu vaak gebeurt is dat het brood echt volledig aan de broodvorm is geplakt, en dus volledig kapot. Heeft iemand een goede tip om dit te voorkomen? Verder ga ik eens wat recepten opslaan hier vandaan. Ziet er zo lekker uit allemaal! | |
qltel | maandag 25 juli 2016 @ 18:15 |
Zeker, bakspray. Dit soort spul: https://www.de-zuidmolen.nl/Invet-spuitbus-Panko_5_1066.html Werkt perfect. Laagje bloem in de vorm moet ook wel werken, neem ik aan. | |
Pinnenmutske | maandag 25 juli 2016 @ 19:31 |
Ik heb vals gespeeld. Broodmix gebruikt maar uit ervaring weet ik dat het veel werk is om het deeg te maken. Volgende keer een wit broodje bakken. | |
Zo-is-dat | maandag 25 juli 2016 @ 19:55 |
Wat en mooi bood computergirl! ![]() | |
Trusten | zondag 31 juli 2016 @ 10:17 |
Al een tijdje niks meer gebakken, dus maar weer eens begonnen met de befaamde 'no knead' broodjes ![]() ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 31 juli 2016 @ 10:38 |
ja die bak ik ook af en toe nog wel eens. Ik heb gisteren zuurdesem semolina sesam brood gebakken, in de broodvorm om pannekoekvorming te voorkomen. | |
Trusten | zondag 31 juli 2016 @ 10:46 |
Klinkt lekker, gelukt? | |
HaverMoutKoekje | zondag 31 juli 2016 @ 11:19 |
qua uiterlijk wel, maar na afkoelen gelijk gesneden de diepvries in dus ik heb hem nog niet geproefd. Recept is van Levine | |
Podma | zondag 31 juli 2016 @ 13:22 |
Hallo allemaal, Wat een heerlijk topic, ik zit genietend hier te bladeren. Ben hier beland terwijl ik zat te zoeken naar informatie over desemstarters. Kan het antwoord op mijn vraag niet vinden (hoewel het ergens in de honderdduizend-of-zo posts vast wel terug te vinden is! ![]() Ik heb een desem gestart volgens het recept van weekendbakery.com: begonnen met roggemeel, langzaam over op tarwebloem. Nu dag 6. Hij heeft eigenlijk elke dag wel momenten dat hij goed groeit, maar ik vraag me af of het helemaal gaat zoals het moet, en hoe ik hiermee om moet gaan. Ik voed hem 's avonds, 100/100 bij 100 gram oud mengsel, en dan gaat hij gelijk goed aan het werk. Groeit in de loop van de avond tot twee keer de oude hoeveelheid. Wat me verbaast is dat hij dan in de nacht instort, en na roeren nog wel weer wat doet, maar hooguit nog met 60% groeit. Is dit zoals het moet zijn? Ik lees in de recepten voor brood steeds dat je 12-24 uur moet wachten na het voeden voor je je desem gebruikt om deeg te maken (toch?), het lijkt me dat hij dan niet meer op z'n actiefst is. Toch doen? Is het juist gunstig dat hij wat trager rijst? Ik hoor graag jullie mening! | |
HaverMoutKoekje | zondag 31 juli 2016 @ 15:34 |
Het hoort dat je desem na groei weer instort ![]() Je hoeft desem ook niet te voeden als deze actief is want dan is er nog voedsel genoeg. Een keer per 24 is volgens mij normaal. Je moet desem wel *gebruiken* als deze op actiefst is dus als je straks er mee gaat bakken | |
Podma | zondag 31 juli 2016 @ 20:12 |
Mooi, dank je wel. Ik ga stug door. Nog één dag! Maar even voor de zekerheid: ik begrijp toch goed dat ik mijn desem die na een uur of 8 op z'n top is ook het best dan kan gebruiken? Recepten hebben het over 12-24 uur, dus dan ga ik twijfelen. Ik bak wel eens met fabrieksgist en werk meer op gevoel en zicht dan op tijden in de recepten, maar dit is compleet nieuw terrein voor me. | |
HaverMoutKoekje | zondag 31 juli 2016 @ 20:23 |
Ik ben niet echt een desem expert en gebruik meestal een recept, van Levine meestal of weekend bakery Die werken vaak met poolish waarbij je met heel klein beeetje desem de avond voor je gaat bakken een grotere hoeveelheid maakt. Het komt bij desem meestal niet op uurtje meer/minder De website van weekend bakery doet het niet op moment, maar deze heb ik ook al paar keer met succes gemaakt https://eetechteten.wordp(...)esem-enzo-lets-bake/ | |
Podma | zondag 31 juli 2016 @ 22:47 |
Ha, het begint te dagen! Ik zie nu ook dat dat voordeeg, dat dus zo lang moet staan, procentueel veel meer bloem en meel bevat dan de starter zelf. Die groeit dan vast ook een stuk trager! Dank je voor die link; even een korte samenvatting van het proces heeft goed geholpen te zien wat wat is en waar het toe dient. Ben benieuwd, morgenavond mag ik proberen. ![]() | |
pmponer | maandag 1 augustus 2016 @ 11:57 |
alleen maar brood met "pitjes" in huis... dus:![]() Ja smaakte ook prima [ Bericht 9% gewijzigd door pmponer op 01-08-2016 13:03:39 ] | |
Podma | maandag 1 augustus 2016 @ 22:40 |
Dat geloof ik graag, ziet er heerlijk uit. Wat is het voor recept? Ik heb laatst de zachte witte bolletjes van Levine geprobeerd als mijn eerste poging tot broodbakken sinds de vorige eeuw of zo - wow! Iedereen hier weet het natuurlijk, maar wat zijn die lekker! Mijn zoon heeft ineens een boel vriendjes, want iedereen wil hier lunchen. ![]() | |
douche-eendje | dinsdag 2 augustus 2016 @ 08:53 |
Ik heb mn banneton weer ![]() | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 6 augustus 2016 @ 21:00 |
Kaiserbroodjes met artistieke vouwtechniek![]() | |
Trusten | zondag 7 augustus 2016 @ 11:41 |
Suikerbrood (recept: Levine), bakken ging echt helemaal volgens het boekje en zijn heerlijk. Aanrader ![]() ![]() ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 7 augustus 2016 @ 11:43 |
die staat ook nog op mijn todo lijst ![]() | |
Trusten | zondag 7 augustus 2016 @ 11:59 |
Besteld bij De Zuidmolen (samen met papieren en plastic broodzakken die ik ook al een tijdje zocht). Ik dacht toen ze binnen kwamen, wat een kleine vormpjes...maar worden uiteindelijk toch twee 'full size' suikerbroden ![]() | |
Zo-is-dat | zondag 7 augustus 2016 @ 14:03 |
Prachtig! ![]() | |
utrecht1970 | zondag 7 augustus 2016 @ 18:55 |
Ik heb een broodbak machine gekregen en nu wil ik bij een molen meel halen. Als ik op hun site kijk, hebben ze speciaal meel voor broodbak machines en ander meel. Wat is hier het verschil in? Ze zijn nu gesloten ivm met vakantie maar ik ben benieuwd waar het verschil in zit. | |
douche-eendje | zondag 7 augustus 2016 @ 19:27 |
Welke site is het? | |
utrecht1970 | zondag 7 augustus 2016 @ 19:35 |
windotter.nl Oh prut zie net dat ik niet zo goed kan lezen. Enkelvoudige meelproducten verkopen ze en broodmixen. Doordat er machine achter stond, ging ik er van uit dat dat speciaal voor de machine was, Blond ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 7 augustus 2016 @ 19:43 |
broodmixen zit vaak al gist in, eventueel zaden en pitjes of andere smaakmakers en broodverbeteraars zoals gerstemout. Met dat soort mixen kan je supermarktbrood namaken als je dat lekker vind | |
douche-eendje | zondag 7 augustus 2016 @ 19:47 |
De mix kan al gist, zout e.d bevatten waardoor je alleen nog water toe hoeft te voegen. Het merendeel hier in deze reeks maakt zelf het deeg met eigen verhoudingen van bloem/meel soorten, gist en/of desem etc. | |
Trusten | zondag 7 augustus 2016 @ 20:27 |
Langsgaan is ook echt een aanrader, als ze iets niet hebben malen ze het waar je bij staat ![]() | |
Postbus100 | zondag 7 augustus 2016 @ 20:43 |
Die staat ook op mijn to-do-list. Waar heb je die suikerparels vandaan? | |
HaverMoutKoekje | zondag 7 augustus 2016 @ 20:45 |
die heb ik al wel ![]() | |
Trusten | zondag 7 augustus 2016 @ 21:27 |
Die hadden ze hier toevallig bij de Aldi ![]() | |
qltel | zondag 7 augustus 2016 @ 21:33 |
Volgens mij is zo'n broodmix ook zo samengesteld dat het enorm goed rijst. Ik heb pas een mix van Koopmans gebruikt (van iemand gekregen) en kneden was vrijwel niet nodig. Toch rees het enorm goed. (deze dus) ![]() | |
Ole | zondag 7 augustus 2016 @ 21:43 |
Die gebruikte ik meestal. Prima te doen voor een kant en klare mix. | |
qltel | zondag 7 augustus 2016 @ 22:05 |
Zeker, hij is heel makkelijk klaar te maken en kan volgen mij vrijwel niet mislukken. (En Waldkorn is erg lekker, vind ik) | |
utrecht1970 | vrijdag 12 augustus 2016 @ 10:42 |
Ik gebruik bij broodbakken vaak maar een half zakje gedroogde gist (dr oetker). Hoe lang kan ik het geopende zakje bewaren als je deze goed afsluit. Ik bak meestal 1x per week brood (weekend) kan ik de gist een week later nog gebruiken? | |
utrecht1970 | vrijdag 12 augustus 2016 @ 10:45 |
In de broodmix van windotter zit nog geen gist etc. Wat erin zit is volkorenmeel,tarwebloem en gerstemoutmeel. In recept op verpakking staat dat je per 100 gram mix nog bepaalde hoeveelheid zout, water gist en olie moet toevoegen. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 12 augustus 2016 @ 11:02 |
een week later zeker ![]() | |
qltel | vrijdag 12 augustus 2016 @ 11:25 |
Droge gist is inactief, die kun je rustig een hele tijd laten liggen. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 13 augustus 2016 @ 08:59 |
Gisteravond voor het eerst sinds lange tijd weer eens een 100% volkoren brood gebakken, met als enige afwisseling dat ik poolish met restje zuurdesem heb gemaakt. Kwam om 22 uur pas uit de oven dus vanochtend aangesneden en vriezer in. ![]() | |
qltel | zaterdag 13 augustus 2016 @ 09:12 |
Ik heb gisteravond maar eens wat witte broodjes gebakken..![]() | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 13 augustus 2016 @ 09:20 |
Met ei bestreken? | |
qltel | zaterdag 13 augustus 2016 @ 09:37 |
Nee hoor, allen met wat water zodat de zaadjes beter blijven plakken. | |
Postbus100 | zaterdag 13 augustus 2016 @ 20:03 |
Nou, na een zoektocht heb ik ze eindelijk gevonden: bij de kookwinkel om de hoek ![]() ![]() | |
Postbus100 | zaterdag 13 augustus 2016 @ 22:02 |
![]() ![]() ![]() Goddelijk ![]() | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 13 augustus 2016 @ 22:04 |
Ooooh mag ik een plakje? ![]() Ook Levine's recept? | |
Postbus100 | zaterdag 13 augustus 2016 @ 22:08 |
Ik heb de foto's ook al naar verschillende mensen geappt en iedereen aast op een plakje ![]() Ik heb dit recept gevolgd: http://allrecipes.nl/recept/13729/fries-suikerbrood.aspx , maar het komt allemaal ongeveer op hetzelfde neer. | |
Pinnenmutske | zondag 14 augustus 2016 @ 05:08 |
![]() ![]() | |
Joosie200 | zondag 14 augustus 2016 @ 10:18 |
Voor brood geen van beide. Lang leve no-knead bread ![]() ![]() Voor andere baksels voldoet zo'n artisan prima. Dus voor cakes, taarten, koekjes en co. | |
Bleie | maandag 15 augustus 2016 @ 13:19 |
Heerlijk al dat suikerbrood! Ik heb dit weekend triangels gebakken, naar recept van Levine, maar dan met volkorenmeel en gewoon wit meel en zonder walnoten. ![]() | |
SnoepTomaatje | maandag 15 augustus 2016 @ 13:20 |
Hebben ze dat standaard, of is het zo'n tijdelijk product? | |
Lot_1 | maandag 15 augustus 2016 @ 14:43 |
Ik heb het een keer bij de Welkoop gekocht. Ik vond het een vreemde winkel voor dit soort producten, maar ze hadden ook broodbakmixen en broodzakken. | |
Trusten | maandag 15 augustus 2016 @ 18:42 |
Ik denk tijdelijk, niet eerder gezien en lag in die bakken vooraan bij de kassa's | |
SnoepTomaatje | maandag 15 augustus 2016 @ 18:50 |
Ik ga deze week even kijken, al kan ik me niet herinneren dat ik het er gezien heb, maar nu kan ik er gericht naar zoeken natuurlijk. Een Welkoop hebben we hier niet helaas. | |
Postbus100 | maandag 15 augustus 2016 @ 23:17 |
Bij mijn aldi hadden ze ze niet. | |
jitzzzze | vrijdag 19 augustus 2016 @ 08:57 |
Ik ben bijna door mijn T65 bloem heen maar heb nog hoopjes t55 staan. Is dat uitwisselbaar of maakt het wel echt iets uit? | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 20 augustus 2016 @ 07:46 |
![]() ![]() ![]() ![]() Desem stond buiten de koelkast om dit weekend flink mee te bakken, zitten er fruitvliegjes in. (Dekseltje met minigaatje) Krijg ik nou wormen ![]() | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 20 augustus 2016 @ 07:48 |
T45, T55, T65, T80, T110, T130, T150 en T170 Dit zijn meelsamenstellingen uit Frankrijk. T55 is wat ook wel ‘strong flour’ wordt genoemd en een hoog percentage aan eiwitten heeft. Dit wordt veel gebruikt als een ‘all purpose flour’ voor brood en croissants. Het is gelig van kleur. T45 is de lichtste bloem, het bevat de minste vetten, heeft een lage bindkracht, rijst het snelst en is zeer geschikt voor het bakken van cake en patisserie. T65 wordt gebruikt voor het bakken van ouderwets brood en ambachtelijk stokbrood. T80 is bruine bloem en T110 tot en met T170 zijn volkorenbloemen, verkrijgbaar in verschillende soorten uitmalingen. Het nummer achter de T staat voor de hoeveelheid as die wordt teruggevonden van de bloem na 2 uur verhitting in een oven van 900 °C. (Dit is de proef om de uitmalingsgraad te bepalen). Dus hoe hoger het T-nummer, hoe rijker de bloem is aan zemelen, vezels, vitaminen, mineralen en spoorelementen. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 31 augustus 2016 @ 22:55 |
4 dagen voor één brood: https://www.weekendbakery(...)yle-sourdough-bread/ Vandaag stap 1, eens kijken of er as zaterdag wat lekkers uit komt | |
Martijn1P | zondag 4 september 2016 @ 18:30 |
En Computergirl?![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 4 september 2016 @ 18:37 |
uiterlijk was die van mij geen foto waard, maar smaakt goed en best mooie structuur ![]() | |
Martijn1P | zondag 4 september 2016 @ 19:42 |
Dat is t belangrijste | |
Negentiendertig | maandag 5 september 2016 @ 09:36 |
Boh, ziet er heerlijk uit. Zou ik de gembersiroop kunnen skippen danwel vervangen voor iets anders? | |
HaverMoutKoekje | maandag 5 september 2016 @ 10:03 |
hou je niet van gember? | |
Negentiendertig | maandag 5 september 2016 @ 10:06 |
Oh, dat is het niet, maar ik heb het niet in huis, de rest wel, en kom niet meer langs een supermarket vanavond. | |
HaverMoutKoekje | maandag 5 september 2016 @ 10:08 |
aha, gemberpoeder zou je als vervanging kunnen nemen als je dat wel in huis hebt. Theelepel max, halve tl? En klein beetje extra vocht | |
Negentiendertig | maandag 5 september 2016 @ 10:16 |
Ah, kijk, bedankt. Dan probeer ik dat, ben benieuwd of het wat wordt ![]() | |
HaverMoutKoekje | maandag 5 september 2016 @ 10:19 |
Heb je niet ergens achter in de kast nog potje stemgember if bakgember btw? Zit ook siroop in | |
Postbus100 | maandag 5 september 2016 @ 15:57 |
Dank ![]() Ik weet niet of je de gembersiroop goed kan vervangen. Ik vond de gembersiroop wel degelijk van toegevoegde waarde voor de 'stickyness' van het suikerbrood ![]() Maar ik lees dat je het niet in huis hebt? Misschien beetje suikerwater ofzo maken en laten inkoken? (veel suiker, beetje water) | |
Negentiendertig | maandag 5 september 2016 @ 16:16 |
In dat geval wacht ik tot morgen met het maken, dan haal ik morgen first thing een flesje gembersiroop ![]() Leuk topic verder trouwens. Zou graag zelf brood bakken (en dus helemaal niet meer kopen in de winkel), maar ik heb er de tijd niet voor helaas. Tot die tijd lees ik hier wel mee ![]() | |
HaverMoutKoekje | maandag 5 september 2016 @ 16:31 |
oh maar qua tijd valt het best mee ![]() | |
Postbus100 | maandag 5 september 2016 @ 17:10 |
Brood maken kost misschien weinig tijd op de klok, maar het kost wel tijd in je hoofd, als in: het houdt je toch bezig. Tenminste, mij wel. [ Bericht 0% gewijzigd door Postbus100 op 05-09-2016 17:39:26 ] | |
Postbus100 | maandag 5 september 2016 @ 17:40 |
Twee eetlepels in het deeg, één voor het invetten ![]() | |
Martijn1P | maandag 5 september 2016 @ 19:28 |
Klopt. Mij ook. Hier ook alleen af en toe op een vrije zondag. | |
Martijn1P | zondag 11 september 2016 @ 10:42 |
Tweede keer dat ik het brood in deze gietijzeren pan bak (met bijpassende pot/ deksel). Blij met de ovenspring. Dit keer met een molenmesje geprobeerd het brood in te snijden. Heeft nog wel wat oefening nodig met een beter mesje haha. Om het brood wat langer houdbaar te maken, heeft het dan een vetstof (boter/ olie) als ingedrient nodig, of is dat een fabel? ![]() | |
Isegrim | zondag 11 september 2016 @ 11:44 |
Dat is wat ze in de industrie doen. Het is niet zozeer dat het dan langer vers blijft als wel dat het door het mondgevoel langer vers lijkt. ![]() | |
qltel | zondag 11 september 2016 @ 11:47 |
Dat brood ziet er prima uit. Vetstof om het brood langer vers te houden is zeker geen fabeltje.Vet/olie stoot water af. Alhoewel dat dus onlogisch klinkt blijft het water hierdoor langer in het brood zitten. | |
Martijn1P | zondag 11 september 2016 @ 14:05 |
Oke, duidelijk. Thnx.. | |
HaverMoutKoekje | zondag 11 september 2016 @ 20:32 |
Morgen moet er weer gewerkt worden, dus maar even lunch bolletjes gemaakt![]() | |
qltel | zondag 11 september 2016 @ 20:59 |
Mooie broodjes! Wat zijn die zwarte zaadjes, geen maanzaad toch? | |
HaverMoutKoekje | zondag 11 september 2016 @ 21:04 |
nee klopt, nigella zaad, dat smaakt ui-achtig Behoorlijk overheersend dus daarom minder dan de sesam | |
qltel | zondag 11 september 2016 @ 21:06 |
Klinkt als iets wat ik ook in huis moet halen, bedankt voor de tip. | |
Oceanonix | zaterdag 17 september 2016 @ 10:12 |
Gisteren simit gebakken volgens het recept in foodies. Ik krijg het idee dat er iets niet klopt aan het recept. Die turkse brood ringen met sesam hebben toch geen harde korst? En ook zijn ze relatief zoet ten opzichte van ons brood? Het was een lekker broodje wat ik nu had maar volgens mij geen simit. | |
Molo | zaterdag 17 september 2016 @ 10:51 |
ik ken ze alleen maar met harde korst | |
Isegrim | zaterdag 17 september 2016 @ 11:02 |
Hybride brioche, snufje gewone gist toegevoegd. Zeer blij met resultaat. ![]() ![]() Die glans! ![]() | |
Merel1808 | zaterdag 17 september 2016 @ 11:35 |
Ze hebben geen stokbrood-harde korst, maar ook niet echt zacht. Heb je een linkje naar het recept? Heb je de ringen gedipt in zo'n mengsel met jam-achtig spul? Lang geleden dat ik het gemaakt heb, kan me niet helemaal herinneren of er toen ook nog iets zoets door het deeg zelf ging. | |
Martijn1P | zaterdag 17 september 2016 @ 11:38 |
Mooi! Heerlijk.. | |
Oceanonix | zaterdag 17 september 2016 @ 21:01 |
Geen linkje maar ben gaan googelen omdat er een achtelijke hoeveelheid gist in zat, 200 g bloem 12 g gist. In het recept van een turkse recepten site zat een normale hoeveelheid gist maar ook zonnebloemolie. Er zat geen vet in mijn recept. Ga ze nog maar eens bakken maar dan volgens het andere recept. En ja ik had pekmez gebruikt. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 1 oktober 2016 @ 16:05 |
Stilletjes hier ![]() ![]() Eerste baksel van vandaag: Jeroentjes ![]() Zuurdesem bolletjes met olijfzaad | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 1 oktober 2016 @ 19:08 |
De zuurdesem had er vandaag niet zo'n zin in dus, maar mijn tweede baksel is me toch mooi geworden! ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Bleie | zaterdag 1 oktober 2016 @ 20:39 |
Prachtig! Ik heb vandaag twee Franse landbroden gemaakt, ook van Levine. Heerlijk, maar geen foto van gemaakt. | |
Secricible | zondag 2 oktober 2016 @ 08:55 |
Mag ik jullie om advies vragen? Ik ben de laatste weken wat aan het proberen om zelf brood te bakken en tot nu toe met succes. Voorzichtig begonnen met focaccia, die was erg lekker. En afgelopen vrijdag een pogachabrood gemaakt met creme fraiche in het deeg. Erg lekker, bijna cake-achtige structuur met een zachte korst. Volgende maand viert mijn ma zijn verjaardag en ik wil allerlei soorten kroketten maken als diner. Daar wil ik uiteraard zelfgebakken brood bij serveren. Ik heb een fijnrecept voor zachte bolletjes en eentje voor harde kruidenbroodjes, maar ik zou ook nog een mooi rustiek brood willen bakken met een harde knapperige korst. Ik zie bij jullie echt prachtige broden die er uit zien alsof ze een mooie harde korst hebben, o.a. In de OP. Wie heeft er een goed advies voor mij en tips en tricks hoe dit te bereiken? Alles welkom ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 2 oktober 2016 @ 09:08 |
het mooiste rustieke brood krijg je volgens mij met zuurdesem, daar heb je misschien nog net tijd genog voor om op te starten. Een knapperige korst krijg je door te bakken met stoom Tips, trucs en recepten op bijvoorbeeld http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/p/recepten-index.html https://www.weekendbakery.com/posts/category/nl/ | |
Bleie | zondag 2 oktober 2016 @ 17:34 |
Ik zou eerder voor een no-knead brood gaan. Voor zachte broodjes vind ik dit een fijn recept: http://uitdekeukenvanarde(...)itte-broodjes-5.html. | |
Martijn1P | zondag 2 oktober 2016 @ 19:44 |
Grappig, hier ook een recept van Levine. Speltbrood met lijnzaad.![]() ![]() | |
Martijn1P | maandag 3 oktober 2016 @ 20:20 |
Mijn advies. Houdt het simpel, zeker als je net bezig bent met het bakken van brood. Zoek op de website van Levine op verschillende vloerbroden en probeer 1 recept een aantal keer uit. Houdt het lekker bij een gistbrood met een niet te hoog vochtgehalte (+-65%), en naarmate je meer ervaring hebt kun je met natter deeg en zuurdesum gaan werken. Een vloerbrood kun je het beste op een pizzasteen of in een gijtijzeren pan bakken! | |
Secricible | maandag 3 oktober 2016 @ 21:17 |
Super bedankt voor jullie tips! Ik ga eens aan de slag met de vloerbroden. Zuurdesem zag ik ook nog niet zo zitten, dus ben blij met de tip voor vloerbrood. Ik heb een pizzasteen voor de bbq, die kan ik prima gebruiken dus dat is top! | |
Martijn1P | zaterdag 8 oktober 2016 @ 14:06 |
en is het gelukt? Al een beetje geëxperimenteerd? Net een soort van do it yourself lame gemaakt. Wat scheermesjes bij de Hema gehaald en vervolgens op een koffiestokje geschoven. Benieuwd of het insnijden van het brood beter resultaat geeft dalijk ![]() | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 8 oktober 2016 @ 17:46 |
![]() ![]() http://uitdekeukenvanarde(...)en-havervlokken.html [ Bericht 17% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 08-10-2016 17:57:15 ] | |
Martijn1P | zaterdag 8 oktober 2016 @ 19:41 |
Mooi computer!![]() | |
Secricible | zondag 9 oktober 2016 @ 20:41 |
Nou, ik heb inderdaad geexperimenteerd! Gisteren hadden we eters en bij de picanha van de bbq heb ik dit: https://www.broodbakshop.nl/blog/recepten/lichtbruin-vloerbrood/ brood gebakken. De pizzasteen uit de bbq bleek ook mooi in de oven te kunnen dus top. We waren allemaal erg enthousiast over het brood, dus super. Vandaag zachte broodjes gemaakt volgens levine http://uitdekeukenvanarde(...)itte-broodjes-5.html En daar waren we ook blij mee. Voor 40 man denk ik nu 2 vloerbroden en flink wat kleine broodjes te bakken. Dat brood van computergirl hier boven ziet er ook echt fantastisxh uit!! | |
HaverMoutKoekje | zondag 9 oktober 2016 @ 20:46 |
is een favoriet hier, Levine recpten maak ik vaak | |
Secricible | zondag 9 oktober 2016 @ 21:28 |
Ik ben me nu wat aan het inlezen op zuurdesem, maar snap er nog weinig van merk ik. Ga me er nog niet aan wagen ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 9 oktober 2016 @ 22:12 |
hoeft ook niet hoor. Ik heb best lang alleen met gist gebakken, maar inmiddels ben ik toch echt zuurdesem fan. | |
HaverMoutKoekje | zondag 16 oktober 2016 @ 09:37 |
Zuurdesem, 50% volkoren en 50% lemaire meel![]() | |
Bleie | zondag 16 oktober 2016 @ 09:40 |
Prachtig! Netjes gesneden ook, dat lukt mij niet. | |
Zo-is-dat | zondag 16 oktober 2016 @ 09:47 |
Heel mooi! En inderdaad zo perfect gesneden ![]() | |
Zo-is-dat | zondag 16 oktober 2016 @ 09:48 |
![]() Zelf ook eindelijk weer desem gebakken, op m'n nieuwe grote dikke pizzasteen ![]() ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 16 oktober 2016 @ 09:57 |
met deze gaat het prima https://www.victorinoxsto(...)_s3s8CFfMV0wodWF0HsA | |
#ANONIEM | zondag 16 oktober 2016 @ 10:14 |
Jeeeej, eerste speltdesems ever ooit. Omnomnom! ![]() ![]() [ Bericht 25% gewijzigd door #ANONIEM op 16-10-2016 10:14:52 ] | |
forelske | zondag 16 oktober 2016 @ 10:24 |
Dit is zo'n fijne! ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 16 oktober 2016 @ 10:26 |
heb je eerste tijd met stoom gebakken? | |
Negentiendertig | zondag 16 oktober 2016 @ 10:27 |
Waar haal jij je bloem/meel? Bestel je dat online of haal je dat ergens in de stad? ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 16 oktober 2016 @ 11:41 |
molen de Zandhaas in Santpoort. Die hebben geen webwinkel dus eens in de zoveel tijd sleep ik 3*1.5 kilo meel in rugzak de trein in Maar ik heb in verleden wel eens online besteld bij Zuidmolen, die hebben enorm veel keuze maar moet daar wel even zoeken naar meel zonder toevoegingen | |
#ANONIEM | zondag 16 oktober 2016 @ 12:06 |
Nee, alleen ovenstand. Het kan ook alleen roggemeel zijn bedenk ik me net. Foto is al van even geleden weer. Ik weet het niet meer zeker. Wel weet ik dat ze omnomnom in een paar uur op waren. ![]() [ Bericht 11% gewijzigd door #ANONIEM op 16-10-2016 12:07:27 ] | |
HaverMoutKoekje | zondag 16 oktober 2016 @ 12:08 |
ziet wel wel meer uit als rogge, maar probeer stoom eens. Krijg je mooiere korst. | |
#ANONIEM | zondag 16 oktober 2016 @ 12:10 |
Kom het eens uitleggen dan. Zandhaas is mijn buurmolen. ![]() [ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 16-10-2016 12:11:06 ] | |
Zo-is-dat | zondag 16 oktober 2016 @ 13:46 |
Binnenkant broodje ![]() | |
forelske | zondag 16 oktober 2016 @ 15:16 |
Oeh. Recept? | |
HaverMoutKoekje | zondag 16 oktober 2016 @ 16:01 |
![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 16 oktober 2016 @ 16:02 |
Mazzelaar! Bakken met stoom: http://marionskitchenstor(...)je-oven-als.html?m=1 | |
Negentiendertig | zondag 16 oktober 2016 @ 16:37 |
Ah, thanks. Zie dat ze do-za open zijn, hopelijk kan ik donderdag even langs. | |
HaverMoutKoekje | zondag 16 oktober 2016 @ 16:40 |
In Weesp zit ook een molen, maar daar ben ik nog nooit geweest. Zandhaas eko bloem is ook echt top voor brood btw | |
Zo-is-dat | zaterdag 22 oktober 2016 @ 15:57 |
Krentenmik! ![]() ![]() ![]() | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 22 oktober 2016 @ 16:19 |
Mooi hoog! Ik heb weer een gedrochten weekend ![]() | |
TravelRose | zondag 23 oktober 2016 @ 07:48 |
Wie heeft de ultieme tip om ciabatta te maken? Ik heb het laatst geprobeerd, maar het leek meer op een hompbrood dan op zo'n heerlijk ciabattabroodje. | |
HaverMoutKoekje | zondag 23 oktober 2016 @ 08:33 |
nog nooit gemaakt helaas, wel eens stokbrood gemaakt dat meer op ciabatta leek ![]() https://www.bol.com/nl/p/(...)7007edb924b000007561 | |
Phone8 | zondag 23 oktober 2016 @ 08:52 |
Ik heb gister avond ook een brood gebakken. Van biologisch spelt bloem, van de molen. Boven op spelt vlokken en ik heb 30 gram tarwe gluten door het deeg gedaan op aanraden van de molenaar. ![]() ![]() Ik ben tevreden met het resultaat. Hij smaakt super en is lekker luchtig en zacht. | |
#ANONIEM | zondag 23 oktober 2016 @ 10:58 |
Mooie foto's allemaal! ![]() Thanks, volgende keer even proberen. Heb toevallig nog een voorraad grind en droogijs liggen. ![]() [ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 23-10-2016 10:59:05 ] | |
Bleie | zondag 23 oktober 2016 @ 16:21 |
Ook weer gebakken dit weekend. Speltbroodjes voor de lunch gisteren en vandaag ![]() En hamburgerbroodjes voor het avondeten ![]() ![]() | |
TravelRose | zondag 23 oktober 2016 @ 19:09 |
Bedankt! | |
HaverMoutKoekje | zondag 23 oktober 2016 @ 20:04 |
nou ik had niet echt tips dus, maar toevallig las ik vanochtend verslag van ciabatta masterclass op een Am.site, inclusief filmpjes......misschien heb je er iets aan http://www.farine-mc.com/(...)otes-from-class.html [ Bericht 0% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 23-10-2016 20:12:03 ] | |
Zo-is-dat | zondag 23 oktober 2016 @ 20:08 |
Oehhh! Jum die hamburgers, echt perfect die broodjes! ![]() | |
Audreyoot | dinsdag 25 oktober 2016 @ 18:45 |
Even een vraagje, ik heb een broodbakboekje en wilde daarvan het volkoren brood maken. Nu staat er 230 ml water, 2 gram droge gist, 300 gram volkorenmeel en 3 gram zout. Een soepel deeg is er niet van te maken, het is net modder. Kan dit nog wat worden? | |
qltel | dinsdag 25 oktober 2016 @ 18:52 |
Pffff, da's 76% water, dat is heel erg veel. Als stelregel (zeker bij zo'n simpel recept) kun je aanhouden dat je tussen de 55% en 60% van je meelgewicht aan water nodig hebt. Bij 300 gram meel zou ik dan gaan voor 300 * 55% = 165 gram (het komt niet op de gram ![]() 76% water ken ik wel van pakken met mix voor broodbakmachines. En nee, ik geloof niet dat dit nog iets wordt. | |
Audreyoot | dinsdag 25 oktober 2016 @ 18:54 |
Thanks, ik was we al bang voor. Kan ik het nog redden? Als ik nu bv nog wat gist en meel toevoeg? | |
qltel | dinsdag 25 oktober 2016 @ 19:02 |
Kun je proberen. Met 300 gram water heb je ongeveer 425 gram meel nodig. Probeer er dus eens 125 gram meel bij te gooien en kijk of het wat wordt. Dan zou ik er ook nog 6 gram zout (want 1% is weinig) en een paar gram gist bij doen. | |
qltel | dinsdag 25 oktober 2016 @ 19:08 |
Ik heb de laatste dagen ook een brood gemaakt met een pak volkorenmeel. Daar zit waarschijnlijk heel de korrel in gemalen en dat is tussen de 30 a 35% van het meel als ik het goed weet. Ik krijg daarbij weinig glutenontwikkeling (en zonder gluten geen brood). Je zou die 125 gram dus ook kunnen doen met witte bloem, dan krijg je sneller en betere gluten en dus een beter brood met iets minder volkoren (maar altijd nog meer dan in een supermarktbrood). | |
Audreyoot | dinsdag 25 oktober 2016 @ 19:13 |
Thnx! Ik ga het proberen, heb voor de zekerheid ook maar nog een batch gemaakt met mijn gebruikelijke recept ![]() | |
qltel | dinsdag 25 oktober 2016 @ 19:14 |
Super, ik hoop dat het lukt! | |
Audreyoot | dinsdag 25 oktober 2016 @ 22:41 |
![]() Goed gekomen ![]() | |
qltel | woensdag 26 oktober 2016 @ 07:31 |
Mooi! ![]() | |
Martijn1P | zaterdag 29 oktober 2016 @ 16:36 |
Speltbrood met lijnzaad. Insnijden van het brood gaat me ook steeds beter af. ![]() | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 29 oktober 2016 @ 20:54 |
Oeh, hij gaat dicht nu.... Met mijn zuurdesem, kan nog steeds beter snijden dan bakken ![]() |