quote:Op zondag 21 december 2014 19:43 schreef Isegrim het volgende:
@madeliefff: Recept? Ik ben internationale recepten voor brood en koekjes aan het verzamelen voor onze bakkerij in oprichting.
quote:
quote:Op zondag 21 december 2014 20:55 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ja, dat krijg je als je eigenwijs bent.
Bij mij mislukt er vrijwel nooit wat.
Babbelaars maakte ik als kind al en die zijn ook nog nooit mislukt.
Wat is dat?quote:Op zondag 21 december 2014 21:21 schreef hetzalallemaalwel het volgende:
Weet iemand nog een leuk recept voor tomatenvlaai?
Nouja, dat vind ik wel wat kort door de bocht. Hangt natuurlijk helemaal van de leeftijd van het kind af ook. En het soort kind en weet ik van wat voor factoren nog meer.quote:Op zondag 21 december 2014 21:23 schreef sirdanilot het volgende:
@ RobinOok:
Nou, heel goed van je hoor Wat voor ouder laat z'n kinderen trouwens babbelaars maken, dat is toch veel te heet voor kinderen? Hooguit kun je in het laatste stadium de streng laten rollen, of de babbelaars laten uitsnijden.
Ik heb ook wel eens dingen laten mislukken omdat ik wel het recept volgde, maar het recept gewoon slecht was. Het is gewoon een kwestie van ervaring, en ook van de kwaliteit van je spullen. In mijn vorige huis had ik bijvoorbeeld een hele slechte oven en dan mislukt er wel eens wat. Bakken doe ik maar heel zelden, maar tegenwoordig heb ik een goede oven dus iets meer nu en dan lukt het ook steeds vaker gewoon.
Ja dat snap ik, maar heb je zelf al eens babbelaars gemaakt? Dan moet je in de weer met een hete kleverige bal suikermassa, dat vind ik zelf al lastig dus je hebt wel een wonderkind als die dat kan denk ik.quote:Op zondag 21 december 2014 21:28 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Nouja, dat vind ik wel wat kort door de bocht. Hangt natuurlijk helemaal van de leeftijd van het kind af ook. En het soort kind en weet ik van wat voor factoren nog meer.
(In Nederland zijn mensen al bang als een zesjarige een botermes vasthoudt, in Ecuador lopen kleuters heel vakkundig met machetes het gras te maaien. Ik bedoel, of iets gevaarlijk is hangt toch helemaal van de situatie af.)
Nee, van het maken van babbelaars weet ik niks. Ik geloof je direct als dat een moeilijk karwei is. Maar neemt niet weg dat het ongetwijfeld best te leren is aan een (wat groter) kind.quote:Op zondag 21 december 2014 21:35 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ja dat snap ik, maar heb je zelf al eens babbelaars gemaakt? Dan moet je in de weer met een hete kleverige bal suikermassa, dat vind ik zelf al lastig dus je hebt wel een wonderkind als die dat kan denk ik.
Nou dan wil ik mijn kinderen ook leren om een kalkoen uit te benen of zo, scheelt ook weer werkquote:Op zondag 21 december 2014 21:39 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Nee, van het maken van babbelaars weet ik niks. Ik geloof je direct als dat een moeilijk karwei is. Maar neemt niet weg dat het ongetwijfeld best te leren is aan een (wat groter) kind.
zit je te trollen ofzo..gatverquote:Op zondag 21 december 2014 21:21 schreef hetzalallemaalwel het volgende:
Weet iemand nog een leuk recept voor tomatenvlaai?
Dat is met suikerwerk heel belangrijkquote:Op zondag 21 december 2014 22:46 schreef RobinOok het volgende:
Babbelaars maken is dus helemaal niet moeilijk.
Dat is het hele punt hier, ha, ik was echt geen wonderkind hoor.
Gewoon het recept volgen en vooral NIET eigenwijs zijn.
Hoe oud was je toen je dit deed? Zat je met 6 jaar oud al aan de gloeiend hete suikerstroop?quote:Op zondag 21 december 2014 22:46 schreef RobinOok het volgende:
Babbelaars maken is dus helemaal niet moeilijk.
Dat is het hele punt hier, ha, ik was echt geen wonderkind hoor.
Gewoon het recept volgen en vooral NIET eigenwijs zijn.
Nee, 6 zal ik niet geweest zijn. Denk 10, 12, zoiets.quote:Op zondag 21 december 2014 22:49 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Hoe oud was je toen je dit deed? Zat je met 6 jaar oud al aan de gloeiend hete suikerstroop?
Onzin, kan primaquote:
Vlaaideeg, custard erop, klein beetje kaneel over strooien. Daarop gehalveerde lekkere (belangrijk!!) tomaatjes met de open kant leggen.quote:Op zondag 21 december 2014 23:51 schreef hetzalallemaalwel het volgende:
[..]
Heb je nog een leuk recept dan?
In de oven?quote:Op zondag 21 december 2014 23:57 schreef Molo het volgende:
[..]
Vlaaideeg, custard erop, klein beetje kaneel over strooien. Daarop gehalveerde lekkere (belangrijk!!) tomaatjes met de open kant leggen.
Daar rietsuiker overheen strooien, ruim, en dan op graad of 160 bakken tot de tomaatjes goed zacht en gekarameliseerd zijn. Als ze goed maar nog te licht zijn, extra beetje (verpoederde) rietsuiker eroverheen strooien en dan even op hoge temperatuur bakken tot bruin.
Ja waar anders in?quote:
Bakexpert en vlaai in een magnetron willen maken is nogal een verschil he.quote:Op maandag 22 december 2014 00:02 schreef hetzalallemaalwel het volgende:
[..]
Ooh, nou sorry dat ik niet zo'n bakexpert ben
Die is niet meer open.quote:Op maandag 22 december 2014 00:04 schreef Molo het volgende:
[..]
Bakexpert en vlaai in een magnetron willen maken is nogal een verschil he.
Ik zou lekker beginnen met een taart kopen bij de HEMA, misschien lukt dat je wel
Je fontanel wel geloof ikquote:
Maar bij de HEMA hebben ze geen tomatenvlaai...quote:Op maandag 22 december 2014 00:04 schreef Molo het volgende:
[..]
Bakexpert en vlaai in een magnetron willen maken is nogal een verschil he.
Ik zou lekker beginnen met een taart kopen bij de HEMA, misschien lukt dat je wel
Je gaat zelf zitten baggeren en dan miemelen als je wat terug krijgt op je bordje?quote:Op maandag 22 december 2014 00:06 schreef hetzalallemaalwel het volgende:
[..]
Tr gemaakt. Erg gemeen dit.
Ik zou niet miemelen als ik een tomatenvlaai op mijn bordje terug kreegquote:Op maandag 22 december 2014 00:29 schreef Mord_Sith het volgende:
[..]
Je gaat zelf zitten baggeren en dan miemelen als je wat terug krijgt op je bordje?
Eet smakelijk zou ik zeggen, wil je er een vorkje bij?
Wil je er slagroom bij?quote:Op maandag 22 december 2014 00:29 schreef hetzalallemaalwel het volgende:
[..]
Ik zou niet miemelen als ik een tomatenvlaai op mijn bordje terug kreeg
Kan, maar is het nietquote:Op maandag 22 december 2014 02:07 schreef sirdanilot het volgende:
Gatver die tomatenvlaai klinkt echt heel erg goor op die manier
Lijkt mij prima kunnen. Mascarpone is wel minder zuur/fris dan roomkaas, en ook machtiger. Maar het hangt er maar vanaf waar je zin in hebt.quote:Op maandag 22 december 2014 21:55 schreef Ringo het volgende:
Voor Kerst heb ik een machtige chocolade-cheesecake in gedachten, à la dit recept: http://www.ah.nl/allerhan(...)-chocoladecheesecake.
Mijn vraag is: kan ik de roomkaas vervangen door mascarpone? Of 50/50? Is mascarpone sowieso een goed idee als de taart wordt gebakken?
Lijkt mij vooral te machtig. En cheesecake is al behoorlijk machtig.quote:Op maandag 22 december 2014 21:55 schreef Ringo het volgende:
Voor Kerst heb ik een machtige chocolade-cheesecake in gedachten, à la dit recept: http://www.ah.nl/allerhan(...)-chocoladecheesecake.
Mijn vraag is: kan ik de roomkaas vervangen door mascarpone? Of 50/50? Is mascarpone sowieso een goed idee als de taart wordt gebakken?
Het ziet er wel superlekker uit eigenlijk.quote:Op woensdag 24 december 2014 10:04 schreef Yankee het volgende:
Hummingbird cake uit 'Comfort Food' van Jamie Oliver gemaakt"
[ afbeelding ]
De foto is matig, de cake is fantastisch
ziet er lekker uit, wat zit er in?quote:Op woensdag 24 december 2014 10:04 schreef Yankee het volgende:
Hummingbird cake uit 'Comfort Food' van Jamie Oliver gemaakt"
[ afbeelding ]
De foto is matig, de cake is fantastisch
In de twee cakelagen: o.a. banaan, ananas en pecannoten.quote:Op woensdag 24 december 2014 12:11 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
ziet er lekker uit, wat zit er in?
Vind het voor een keer prima, maar wat jij zegt heeft normaal ook mijn voorkeurquote:Op donderdag 25 december 2014 01:29 schreef sirdanilot het volgende:
Ik vind het nooit zo lekker als er allemaal verschillende dingen in zitten. Roomkaas, limoen, annanas, banaan, noten, nou nou een hele maaltijd in je cake. Dan vind ik een lekkere combinatie van twee van die dingen veel lekkerder, anders is het veel te 'druk'.
Ik zou het niet erop wagen. Wordt vaak zo snel zompig.quote:Op donderdag 25 december 2014 08:27 schreef Bleie het volgende:
Even crosspost met het kersttopic:
Ik wil voor het toetje vanavond versimpelde peren-tarte tatins maken (kleintjes), en die warm serveren. Bodem is van bladerdeeg. Kan ik die vanmiddag al maken en dan vanavond nog even opwarmen, of wordt dat niks?h
Dank je!quote:Op donderdag 25 december 2014 10:36 schreef Molo het volgende:
[..]
Ik zou het niet erop wagen. Wordt vaak zo snel zompig.
Je kunt wel al karamel maken en de peren bakken, maar dan nog zonder bladerdeeg deksel wegzetten. Dan hoef je dat 's avonds er alleen nog op te doen en te bakken, de peren zijn dan in de oven ook zo weer warm zat.
Die zijn best bleekjes, waren ze wel helemaal goed?quote:Op donderdag 25 december 2014 15:19 schreef Tinuviel het volgende:
Vandaag weer even lekker gebakken. Cinnamon rolls/ cinnamon buns:
[ afbeelding ]
Ja ze waren helemaal gaar, niet zo cross aan de buitenkant maar heerlijk zacht. Heb voor het eerst in de nieuwe oven gebakken en dacht liver te licht, dan dat ze te droog zijn. Ook zit er nog suikerglazuur op, wat ze bleker laat lijken.quote:Op donderdag 25 december 2014 16:42 schreef Myraela het volgende:
[..]
Die zijn best bleekjes, waren ze wel helemaal goed?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
mooi! wat voor peren heb je gebruikt?quote:Op vrijdag 26 december 2014 15:18 schreef Bleie het volgende:
Mooi geworden lady! Grote koekjes inderdaad.
Mijn perentaartjes gisteren waren heerlijk geworden.
[ afbeelding ]
Doodgewone conference. Waren nog redelijk hard, maar dat schijnt juist goed te werken voor taart. En ijs, inderdaad. Chocolade van AH huismerk. Lekker ijs.quote:Op vrijdag 26 december 2014 15:26 schreef lady-wrb het volgende:
[..]
mooi! wat voor peren heb je gebruikt?
en ligt er ijs naast?
kan niets anders vinden dan dat cakemeel fijner gemalen is en meer toevoegingen heeft - niets over gluten percentage dat afwijkt?quote:Op zondag 28 december 2014 19:09 schreef RobinOok het volgende:
Nee, gaat om t glutenpercentage. Je hebt broodmeel en cakemeel en daar zit geloof ik nog iets tussen. Met broodmeel is het slecht cake bakken en andersom.
Vertaling uit t engels/amerikaans dan denk ik? Online kun je die maten wel omrekenen. Of van die maatschepjes kopen.quote:Op zondag 28 december 2014 18:56 schreef derLudolf het volgende:
Ik heb met kerst een boek gekregen over taart bakken. Beetje raar boek ('3 eetlepels boter' zeg verdomme hoeveel gram) waarin bewust een verschil tussen bloem en cakemeel wordt gemaakt. Het enige wat er over stond was dat dit was omdat cakemeel fijner is.
Patentbloem / type 405 kan toch ook? En wat is cakemeel? Een mix van bloem, suiker en bakpoeder?
Cakemeel in Amerika/Engeland is anders dan cakemeel wat je hier bij de super koopt in elk geval.quote:Op zondag 28 december 2014 19:18 schreef SuperFood het volgende:
[..]
kan niets anders vinden dan dat cakemeel fijner gemalen is en meer toevoegingen heeft - niets over gluten percentage dat afwijkt?
Voor cake kun je 405 pakkenquote:Op zondag 28 december 2014 18:56 schreef derLudolf het volgende:
Ik heb met kerst een boek gekregen over taart bakken. Beetje raar boek ('3 eetlepels boter' zeg verdomme hoeveel gram) waarin bewust een verschil tussen bloem en cakemeel wordt gemaakt. Het enige wat er over stond was dat dit was omdat cakemeel fijner is.
Patentbloem / type 405 kan toch ook? En wat is cakemeel? Een mix van bloem, suiker en bakpoeder?
Handig zeg, drie eetlepels...Amerikaanse eetlepels zijn 20 ml, Britse zijn 15 en in de rest van de wereld mag je raden....quote:Op zondag 28 december 2014 18:56 schreef derLudolf het volgende:
Ik heb met kerst een boek gekregen over taart bakken. Beetje raar boek ('3 eetlepels boter' zeg verdomme hoeveel gram) waarin bewust een verschil tussen bloem en cakemeel wordt gemaakt. Het enige wat er over stond was dat dit was omdat cakemeel fijner is.
Patentbloem / type 405 kan toch ook? En wat is cakemeel? Een mix van bloem, suiker en bakpoeder?
Ik zie het, 5.7% tegen 10.7% eiwit. Vind nog een pak Koopmans cakemeel in de kast. Cakemeel is bloem met extra tarwezetmeel. Hmm toch maar de duurdere Koopman meel kopen ipv goedkopere bloemquote:Op zondag 28 december 2014 19:09 schreef RobinOok het volgende:
Nee, gaat om t glutenpercentage. Je hebt broodmeel en cakemeel en daar zit geloof ik nog iets tussen. Met broodmeel is het slecht cake bakken en andersom.
Inderdaad, waarschijnlijk door iemand die geen kaas heeft gegeten van bakkenquote:Op zondag 28 december 2014 19:18 schreef kwakz0r het volgende:
[..]
Vertaling uit t engels/amerikaans dan denk ik? Online kun je die maten wel omrekenen. Of van die maatschepjes kopen.
Dat klinkt heeeeeel goed.quote:Op zondag 28 december 2014 19:21 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb een nieuw experiment in de koeling staan: pistachespijs. Zelfde als amandelspijs, alleen dan met pistachenoten. Ik ben benieuwd
Zonde van zo'n boek maar ik vertrouw er dan niks meer uit en flikker het lekker weg.quote:Op zondag 28 december 2014 19:22 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Inderdaad, waarschijnlijk door iemand die geen kaas heeft gegeten van bakken
Wat is er mis met letterlijk vertalen?quote:Op zondag 28 december 2014 19:29 schreef Molo het volgende:
[..]
Zonde van zo'n boek maar ik vertrouw er dan niks meer uit en flikker het lekker weg.
Kleine kans dat de recepten echt gemaakt en getest zijn, als ze al zo beroerd vertaald zijn
Niet altijd aangepast aan de Nederlandse situaties, producten en wat je zelf al aan geeft, is het een Engelse eetlepel of een Amerikaanse of nog iets anders.quote:Op zondag 28 december 2014 19:31 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Wat is er mis met letterlijk vertalen?
Ik zou gewoon een lijstje maken en dat voorin het boek plakken:
Per eetlepel per kopje
Bloem 12 gram xxx gram
Boter
Suiker
Etc.
Wat moet daar staan?quote:Op zondag 28 december 2014 19:30 schreef Molo het volgende:
Weet iemand hoe lang sooet van korstdeeg goed blijft in de koelkast?
Is zonder ei
Tja ik zal eens wat proberen en zien wat het wordtquote:Op zondag 28 december 2014 19:29 schreef Molo het volgende:
[..]
Zonde van zo'n boek maar ik vertrouw er dan niks meer uit en flikker het lekker weg.
Kleine kans dat de recepten echt gemaakt en getest zijn, als ze al zo beroerd vertaald zijn
Soortquote:
Dat zijn allemaal dingen die je zelf kunt aanpassen en uitzoeken. Ik doe dat liever zelf dan dat een vertaler er een slag naar slaat (vind dat wel een mooie puzzel). Een vertaler die recepten uitprobeert voor hij/zij ze vertaalt, lijkt me iemand die nog geen droog brood verdient.quote:Op zondag 28 december 2014 19:35 schreef Molo het volgende:
[..]
Niet altijd aangepast aan de Nederlandse situaties, producten en wat je zelf al aan geeft, is het een Engelse eetlepel of een Amerikaanse of nog iets anders.
Slagroom met andere vetpercentages, dat soort dingen
Snap wat je bedoelt. Dat zijn ook niet de boeken waar ik heel enthousiast van word, ik wil graag een boek waarin recepten echt geprobeerd zijn door de maker, niet de vertaler.quote:Op zondag 28 december 2014 19:47 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Dat zijn allemaal dingen die je zelf kunt aanpassen en uitzoeken. Ik doe dat liever zelf dan dat een vertaler er een slag naar slaat (vind dat wel een mooie puzzel). Een vertaler die recepten uitprobeert voor hij/zij ze vertaalt, lijkt me iemand die nog geen droog brood verdient.
Precies. En er komen steeds meer 'buitenlandse' bakproducten in de supermarkt.quote:Op zondag 28 december 2014 19:49 schreef Molo het volgende:
[..]
Snap wat je bedoelt. Dat zijn ook niet de boeken waar ik heel enthousiast van word, ik wil graag een boek waarin recepten echt geprobeerd zijn door de maker, niet de vertaler.
Ik heb weleens zelf Deense en Zweedse kookboeken zitten vertalen, leuk om te doen hoor, zeker met weer zoals vandaagquote:Op zondag 28 december 2014 19:51 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Precies. En er komen steeds meer 'buitenlandse' bakproducten in de supermarkt.
Als ik een tradioneel buitenlands gerecht wil maken, google ik vaak in de betreffende taal. Dat levert ook mooie puzzels op.quote:Op zondag 28 december 2014 19:52 schreef Molo het volgende:
[..]
Ik heb weleens zelf Deense en Zweedse kookboeken zitten vertalen, leuk om te doen hoor, zeker met weer zoals vandaag
En bij dat soort talen prima te doen ook
hele site in google translatequote:Op zondag 28 december 2014 20:14 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Als ik een tradioneel buitenlands gerecht wil maken, google ik vaak in de betreffende taal. Dat levert ook mooie puzzels op.
Tsjechisch is ook een heel gedoe.quote:Op zondag 28 december 2014 20:18 schreef Molo het volgende:
Russische of Finse recepten heb ik wel opgegeven op die manier hoor, dat was echt geen doen
Ja idd, die heb ik weleens via foodgawker te pakken gehadquote:Op zondag 28 december 2014 20:25 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Tsjechisch is ook een heel gedoe.
Is dat zo?quote:Op zondag 28 december 2014 19:21 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Handig zeg, drie eetlepels...Amerikaanse eetlepels zijn 20 ml, Britse zijn 15 en in de rest van de wereld mag je raden....
Klopt, per cup bloem 2 eetlepels vervangen door maizena (wat als ik me niet vergis 1/8 deel van de bloem is)quote:Op zondag 28 december 2014 19:14 schreef Dragonberry het volgende:
Volgens mij heb ik weleens gelezen dat je voor cakemeel een deel van de bloem kan vervangen met maizena. Dan is het inderdaad fijner denk ik?
Zag ik laatste ook ergens voorbij komen, lijkt me echt heerlijk.quote:Op zondag 28 december 2014 19:21 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb een nieuw experiment in de koeling staan: pistachespijs. Zelfde als amandelspijs, alleen dan met pistachenoten. Ik ben benieuwd
Het is gemaakt met rauw pistachemeel dus normaal gezien moet de smaak er goed doorkomen als ik het maar lang genoeg laat rijpen, al ben ik bang dat ik over een week toch wel wil weten hoe het smaaktquote:Op zondag 28 december 2014 20:39 schreef Myraela het volgende:
[..]
Zag ik laatste ook ergens voorbij komen, lijkt me echt heerlijk.
Omg. Omfg. Waar is t recept??quote:Op zondag 28 december 2014 20:42 schreef Myraela het volgende:
Even mijn kerst dessert hier nog crossposten.
[ afbeelding ]
Het een baked Alaska. Met koffie cake, zelfgemaakte chocolade ijs, een zoute karamel swirl en Italiaans meringue natuurlijk. Was erg lekker.
Klinkt als gevulde boterkoek maar dan de vulling gemengd met het deeg ipv gevuldquote:Op zondag 28 december 2014 20:43 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Het is gemaakt met rauw pistachemeel dus normaal gezien moet de smaak er goed doorkomen als ik het maar lang genoeg laat rijpen, al ben ik bang dat ik over een week toch wel wil weten hoe het smaakt
Ik heb ook een boterkoek gemaakt met amandel en pistache (deel van het meel vervangen voor amandelmeel/pistachemeel). Geeft ook een heel ander tintje aan de boterkoek, met een spijsnasmaak, heel erg lekker. Alleen proef je niet direct pistache in dit geval. Het was ook niet heel erg veel, want experiment, dus klein beginnen
Ik denk niet dat er veel smaak verloren gaat, eerder dat je minder luchtige wafels krijgt.quote:Op dinsdag 30 december 2014 14:47 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Hoe lang is wafel beslag goed? Als ik dat vandaag maak en in de koeling bewaar kan ik het morgen toch nog wel gebruiken of mis ik dan veel smaak?
Wat kun je dan wel gebruiken? Want onze bruine suiker is ook heel anders dan hun bruine suiker.quote:Op zondag 21 december 2014 22:57 schreef RobinOok het volgende:
In amerika kennen ze geen bruine basterdsuiker. Dus ja, groot verschil.
Nou ja, het ligt natuurlijk heel erg aan het recept. Als er maar een eetlepel gebruikt wordt of zo dan zal je niet veel verschil merken. In een pudding ook niet. Maar als hoofdbestanddeel in een deeg kan het wel behoorlijk uitmaken. Het doet iets met de vochtbalans van je deeg.quote:Op dinsdag 30 december 2014 15:56 schreef RenRen- het volgende:
[..]
Wat kun je dan wel gebruiken? Want onze bruine suiker is ook heel anders dan hun bruine suiker.
Wat zijn ze mooi in vorm gebleven! Mijne lopen altijd uit.quote:Op vrijdag 26 december 2014 14:16 schreef lady-wrb het volgende:
ik had gister een uurtje over en heb mijn nieuwste koekjesuitstekers uitgeprobeerd.
het was lekker snel klaar want uit mijn deeg haalde ik maar 8 koekjes
[ afbeelding ]
het zijn dan ook wel heel erg grote uitstekers, dus ook erg grote koekjes
In Amerikaanse kookfilmpjes kom ik regelmatig een soort bruine suiker tegen wat heel erg veel op bruine basterdsuiker lijkt. Ze noemen het 'packed brown sugar'.quote:Op zondag 21 december 2014 22:57 schreef RobinOok het volgende:
In amerika kennen ze geen bruine basterdsuiker. Dus ja, groot verschil.
Yum.quote:Op zondag 28 december 2014 20:42 schreef Myraela het volgende:
Even mijn kerst dessert hier nog crossposten.
[ afbeelding ]
Het een baked Alaska. Met koffie cake, zelfgemaakte chocolade ijs, een zoute karamel swirl en Italiaans meringue natuurlijk. Was erg lekker.
Ja, inderdaad. Las ik net ook.quote:Op woensdag 31 december 2014 02:58 schreef n0a het volgende:
Als ik brown sugar zie staan dan gebruik ik lichtbruine basterdsuiker. Packed heeft naar mijn idee meer te maken met het feit dat je het in de cup aandrukt en dus meer gebruikt dan wanneer je het losjes afmeet.
Oh dat is ook nog een mogelijkheid ja, dank je.quote:Op dinsdag 30 december 2014 22:49 schreef lady-wrb het volgende:
ik heb koekjesmix gebruikt van funcakes. die doet het erg goed
Amerikanen zijn raar wat inhouds en gewichtsmaten aan gaat, maar het is gewoon 237 ccquote:Op donderdag 1 januari 2015 15:28 schreef sirdanilot het volgende:
Heeft niemand in Amerika een weegschaaltje of zo? Ik vind dat altijd erg raar, alles in cups ipv gewicht.
Ik ben een rozijnenbrood aan het maken. Ik wilde eerst oliebollen gaan bakken dus had al rozijnen in water gezet, maar dat kwam er niet van dus heb maar een rozijnenbrood van de rozijnen gemaakt.
Deels wel met je eens, maar theekepels e.d voor kleine hoeveelheden zout, suiker, enz. vind ik wel handig, dat is met een setje maatschepjes nauwkeuriger dan op de meeste weegschalen. Bij bloem vind ik het vooral irritant dat er op de verpakkingen zo weinig informatie is te vinden. Of bedoel je dat ook?quote:Op donderdag 1 januari 2015 15:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Amerikanen zijn raar wat inhouds en gewichtsmaten aan gaat, maar het is gewoon 237 cc
Hetzelfde vind ik ook altijd vreemd aan recepten in NL of Europa.
8 eieren (waarom niet gewoon gewicht, eieren heb je van S tot XL)
Theelepel zout, eetlepel suiker (waarom niet gewoon gram?)
Snufjes, mespunten, etc
En dan heb ik het nog niet over de bloem in NL, er staat vrijwel nooit op of het zachte of harde tarwe is, maw, voor gebak of voor brood.
Wat is er dan tegen het allebei erbij te zetten, een weegschaal die op grammen nauwkeurig is kost ook maar een tientje of 2quote:Op donderdag 1 januari 2015 15:45 schreef Bleie het volgende:
[..]
Deels wel met je eens, maar theekepels e.d voor kleine hoeveelheden zout, suiker, enz. vind ik wel handig, dat is met een setje maatschepjes nauwkeuriger dan op de meeste weegschalen. Bij bloem vind ik het vooral irritant dat er op de verpakkingen zo weinig informatie is te vinden. Of bedoel je dat ook?
Mwah dit kan ik wel bedenken..quote:Op donderdag 1 januari 2015 15:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Amerikanen zijn raar wat inhouds en gewichtsmaten aan gaat, maar het is gewoon 237 cc
Hetzelfde vind ik ook altijd vreemd aan recepten in NL of Europa.
8 eieren (waarom niet gewoon gewicht, eieren heb je van S tot XL)
Theelepel zout, eetlepel suiker (waarom niet gewoon gram?)
Snufjes, mespunten, etc
En dan heb ik het nog niet over de bloem in NL, er staat vrijwel nooit op of het zachte of harde tarwe is, maw, voor gebak of voor brood.
Nou ja, eigenlijk moet je er dan een hebben die op tienden van grammen nauwkeurig is. En dat is weer een extra gadget in huis.quote:Op donderdag 1 januari 2015 15:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat is er dan tegen het allebei erbij te zetten, een weegschaal die op grammen nauwkeurig is kost ook maar een tientje of 2
En ja, dat er geen reet op bloemverpakkingen staat is ook zeer irritant.
Ik wil de bak eigenschappen weten.
Moet van alles kunnen al denk ik zelf dat de wat vettere noten wat minder lekker zijn (pinda's, macedamia's, cashew), maar dat is pure speculatie.quote:Op zaterdag 3 januari 2015 21:03 schreef sirdanilot het volgende:
Lekker ! Zou spijs van hazelnoten ook kunnen? (vast wel want alles kan)
En, wat vond je er van?quote:Op zaterdag 3 januari 2015 20:29 schreef djkoelkast het volgende:
[ afbeelding ]
Gevulde koeken met pistachespijs. Is niet groen geworden van binnen omdat ik geen witte suiker gebruik en het pistachemeel was niet van het diepgroene soort.
Ze zijn lekker, alleen vond ik het niet echt uitgesproken pistache, ondanks dat er zowel in het deeg als in de spijs 10% minder suiker zit dan de standaardreceptuur. Kan aan het soort pistachenoten liggen, of misschien moet ik het meel eerst roosteren (dit was rauwe gemalen pistache) voor ik er spijs van maak.quote:Op zondag 4 januari 2015 01:01 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
En, wat vond je er van?
Ze zien er mooi uit, en volgens mij blijft pistache in gemalen staat nooit zo mooi fel groen. Pistache-ijs zonder kleurstof is ook nooit echt groen.
Reguliere pistaches zijn ook niet echt groen. De echte groene, zowel van buiten- als binnenkant, vind je zelden en zijn 3-4x meer waard.quote:Op zondag 4 januari 2015 01:01 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
En, wat vond je er van?
Ze zien er mooi uit, en volgens mij blijft pistache in gemalen staat nooit zo mooi fel groen. Pistache-ijs zonder kleurstof is ook nooit echt groen.
Ik heb in het spijs helemaal geen zout gebruikt, lijkt me ook niet lekker. Doe ik ook niet bij amandelspijs.quote:Op zondag 4 januari 2015 01:07 schreef Molo het volgende:
Roosteren voor het malen en meer zout gebruiken door de pistache?
Is goed mogelijk, maar ik ben rauw begonnen omdat je dat met amandelspijs ook doet.quote:Op zondag 4 januari 2015 01:07 schreef -Mellow- het volgende:
Ik kan me heel goed voorstellen dat roosteren al veel meer smaak geeft.
Ròòòòbin. Kijk eens wat ik voor mijn collega's voor morgen aan het maken benquote:
Uiteraard de ganache. Ik overweeg zelfs nog een extra laagje.quote:Op zondag 4 januari 2015 15:37 schreef RobinOok het volgende:
Cool! Ik ben niet zo'n fan van rietsuiker, (ze hadden dat altlijd bij mijn vaste babysitadres, ik haatte het, echt. Ik deed in die tijd iets van 3 of 4 scheppen suiker in mijn thee, maar met rietsuiker kun je een halve pot erin kiepen en is je thee nog niet zoet genoeg ) , maar goed, de haat is gezakt en je taart/brownies wordt vast superlekker! Ga je ook nog braaf de ganache maken? Ik laat dat vaak weg, wegens zo'n gedoe en vooral zo'n geklieder. Maar het voegt wel echt iets toe.
(snuf zout doe ik eigenlijk ook altijd wel ja. Sowieso in een cake en bij chocola helemaal)
Ik ga strakke blokjes snijden (geen gedruip) met inderdaad een laag aan de bovenkant. En nog een wit, zacht vanillelaagje ertussen. Komt goed! Mits niet te droog natuurlijk, want in dat geval ga ik het niet uitdelenquote:Op zondag 4 januari 2015 15:54 schreef RobinOok het volgende:
Ja, maar dan heb je alleen ganache op de bovenkant? Dat ziet er toch niet uit? Druppen en druipen moet ie! :-)
(ja, de baktijd ben ik slecht in. Het ligt volgens mij nogal aan de vorm, hoe hoog. En ik ben altijd bang dat ie niet gaar wordt.... Maak hem regelmatig en ik weet het nog steeds niet. Ben geen bakster)
In principe zou basterdsuiker Ipv muscovado, turbinado oid wel moeten werken, want ze lijken qua suiker erg op elkaar. De smaak is wel wat anders. Belangrijkste is dat allen naast de suiker eenheid klein beetje glucose en fructose bevatten zodat er wat meer kleur en smaak ontstaan bij het bakken. Ook bindt het wat meer vocht.quote:Op dinsdag 30 december 2014 16:39 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Nou ja, het ligt natuurlijk heel erg aan het recept. Als er maar een eetlepel gebruikt wordt of zo dan zal je niet veel verschil merken. In een pudding ook niet. Maar als hoofdbestanddeel in een deeg kan het wel behoorlijk uitmaken. Het doet iets met de vochtbalans van je deeg.
Ten eerste kun je beter rietsuiker nemen ipv basterdsuiker, dat komt al dichter in de buurt. En dan wordt aanbevolen om er een scheutje stroop bij te doen.
Maar ik zou gewoon op internet een alternatief recept googelen, eentje dat erop lijkt maar dan met de ingredienten die je hebt in de verhoudingen die dus al getest zijn. Want eigenlijk is alles allang al ergens door iemand geprobeerd, dus hoef je dat wieltje niet opnieuw uit te vinden. Dat is wat ik doe als ik er de tijd voor neem en anders waag ik de gok. ;-)
Maar iedereen weet, bakken is precisie, dus je kunt niet zo makkelijk zomaar een alternatief geven dat in alle recepten en alle verhoudingen werkt.
Daarover verschillen we dan van mening.quote:Op maandag 5 januari 2015 09:23 schreef Isegrim het volgende:
Ondanks het inadequate snijgereedschap zien ze er keurig uit.
Het waren eigenlijk ook geen brownies. Ik noemde ze gewoon zo omdat ik ze in blokjes sneed.quote:Op maandag 5 januari 2015 09:02 schreef minilot het volgende:
Niet helemaal mijn soort brownie - ik heb ze qua structuur liever wat kleveriger en fudge-achtig en deze zijn nogal vast. Maar ja. Whisky is wel goed te proeven!
Het was ook een heel gepiel.quote:Op maandag 5 januari 2015 16:34 schreef RobinOok het volgende:
(ik vind ze er ook netjes uitzien. Weet niet of ik dat voor elkaar zou krijgen met een aardappelschilmesje)
Ik vind stiekem deze brownies het lekkerste... Zit alleen cacao in...quote:Op maandag 5 januari 2015 09:02 schreef minilot het volgende:
Snotver!
Er bleek op mijn werk én geen snijplank meer te liggen en er was alleen nog een aardappelschilmesje of een botermesje om mee te snijden.
Naja, dan maar zo!
[ afbeelding ]
Lekker zijn ze wel!
Niet helemaal mijn soort brownie - ik heb ze qua structuur liever wat kleveriger en fudge-achtig en deze zijn nogal vast. Maar ja. Whisky is wel goed te proeven!
Grappig is dat he, stop een beetje (of een beetje veel) whiskey in je taart en opeens zijn mannen ook dol op gebak.quote:Op maandag 5 januari 2015 16:46 schreef minilot het volgende:
[..]
Maar Robin, ze zijn schoon op! Onze twee monteurs lopen momenteel rond met chocoladebevlekte mondhoeken!
Ik geloof dat alle mannen die ik ken sowieso wel dol zijn op gebak.quote:Op maandag 5 januari 2015 18:08 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Grappig is dat he, stop een beetje (of een beetje veel) whiskey in je taart en opeens zijn mannen ook dol op gebak.
Heb je straks allemaal vadsige collega's.quote:Op dinsdag 6 januari 2015 12:43 schreef minilot het volgende:
Collega's vandaag: 'heb je niks gebakken'?
Ik geloof dat ik een solide oplossing heb die ervoor zorgt dat ik mijn bakhobby kan blijven uitoefenen zonder ook in 2015 zestien kilo aan te komen.
Ik botvier het ook op mijn kerel, maar die groeit er net zo hard van als ik.quote:Op dinsdag 6 januari 2015 12:52 schreef -Mellow- het volgende:
Hier ook, ik kan mijn bakmanie echt áltijd op mijn lief en mijn broer botvieren Die komen allebei ook nog geen gram aan, wat ze ook eten.
Jaa!quote:Op dinsdag 6 januari 2015 12:52 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Heb je straks allemaal vadsige collega's.
Moet je idd je voordeel mee doen (ik werk met vrijwel alleen maar vrouwen )quote:Op dinsdag 6 januari 2015 12:43 schreef minilot het volgende:
Collega's vandaag: 'heb je niks gebakken'?
Ik geloof dat ik een solide oplossing heb die ervoor zorgt dat ik mijn bakhobby kan blijven uitoefenen zonder ook in 2015 zestien kilo aan te komen.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 28% gewijzigd door minilot op 12-01-2015 13:32:34 ]Let me see you stripped down to the bone
van Britisch bake off kandidatequote:Op maandag 12 januari 2015 13:13 schreef minilot het volgende:
Tuttige miniatuurtaartjes zoals ze ze in Victoriaans Engeland graag aten:
[ afbeelding ]
Zoet korstdeeg (met citroenschil erdoor), custardvulling en rozetten van appel.
Dit recept min of meer als basis gebruikt: http://timetocookonline.com/2011/08/25/apple-rose-tarts/
Heb deze net gemaakt, heerlijk!! Geen foto want hij is niet mooi, haha. Maar wel heel heel lekker.quote:Op maandag 5 januari 2015 17:47 schreef kwakz0r het volgende:
[..]
Ik vind stiekem deze brownies het lekkerste... Zit alleen cacao in...
Rete makkelijk, kleverig, bitterzoet, lekker met wat zeezout eroverheengestrooid ook weleens gemaakt met zoute caramelswirl erdoorheen en gehakte pecannoten.
http://smittenkitchen.com(...)-brownies/#more-5631
quote:Op maandag 12 januari 2015 13:22 schreef minilot het volgende:
Heb wel maar eens even concreet om eerlijke recensies gevraagd. Ervaring leert dat als andere collega's iets meenemen, iedereen steevast roept van 'lekker!', en dan alsnog erover gaan zeuren zodra de meebrenger in kwestie z'n hielen licht.
Aangezien het mijn lief uberhaupt geen zak boeit dat ik van koken en bakken hou voelt hij zich nooit bezwaard om te zeggen dat iets maar zozo is, en nu ik niet meer voor onszelf bak maar voorlopig alleen nog voor op kantoor moeten ze het daar ook maar eens leren.
En als we dan toch eerlijk zijn, hier een minder glamoureus (telefoon)shot, gewoon van naast de koffieautomaat.Ik haat dat, oneerlijke mensen. Dat je echt moet jengelen om serieuze kritiek.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Maar ja, ik doe het ook. Vorige week, mannelijke collega had van alles zelf gebakken. Tijdens de vergadering waarin hij dat aanbood sloeg ik beleefd af. Vervolgens hoorde ik mensen jubelen om zijn chocoladetaart, dus toen hij nog eens op onze afdeling langskwam nam ik alsnog een stukje.
Om er achter mijn bureau achter te komen dat de onderkant gewoon rauw was.
Maar niks van gezegd. Hij was evengoed wel lekker, die taart (sommig deeg is rauw ook lekker) maar volgens mij wilde hij het ook liever niet horen. De reden waarom veel mensen niks zeggen, omdat veel mensen het liever ook niet horen.
Ergo, ik bak bijna nooit vor mijn collega's. Gedoe.Mijn website: Aziatische-ingrediënten.nl
En als je kritiek geeft krijg je de volle laag omdat het niet opbouwend genoeg isquote:Op maandag 12 januari 2015 23:19 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ik haat dat, oneerlijke mensen. Dat je echt moet jengelen om serieuze kritiek.
Italiaanse bollen? Gewoon die broodjes? Die gaan toch niet in een vorm?quote:Op dinsdag 13 januari 2015 00:21 schreef NiceHat het volgende:
Iemand een idee waar ik een beetje betaalbaar vormen kan krijgen voor Italiaanse bollen? Ik ben al jaren aan het zoeken hiernaar, maar ze zijn alleen maar te krijgen voor tien euro per stuk ofzo.
Bij mij worden ze niet altijd even mooi omdat ze uitzakken. Ik heb in een bakkerij gewerkt, waar ze in vormpjes gingen. Dan ging het altijd goed.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 00:23 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Italiaanse bollen? Gewoon die broodjes? Die gaan toch niet in een vorm?
Ik heb eens in een filmpje gezien dat ze een soort kartonnen ringen gebruiken. Die zou ik ook graag hebben voor sommige kleine broodjes.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 00:21 schreef NiceHat het volgende:
Iemand een idee waar ik een beetje betaalbaar vormen kan krijgen voor Italiaanse bollen? Ik ben al jaren aan het zoeken hiernaar, maar ze zijn alleen maar te krijgen voor tien euro per stuk ofzo.
Oatmeal cookies? Altijd goed en je kan er alles doorheen gooien wat je lekker lijkt.quote:Op zaterdag 17 januari 2015 17:02 schreef minilot het volgende:
Yo, bakluitjes. Ik zoek nog lekkere, bijzondere en vooral graag een beetje bewerkelijke koekjes om maandag voor mijn collega's te bakken. Iemand een suggestie?
Veel te simpel.quote:Op zaterdag 17 januari 2015 17:50 schreef Diconnected het volgende:
[..]
Oatmeal cookies? Altijd goed en je kan er alles doorheen gooien wat je lekker lijkt.
Inderdaadquote:
Die ken ik helaas niet, ben nog een beginner qua koekjes bakken maar succes met zoeken en bakken alvastquote:Op zaterdag 17 januari 2015 18:10 schreef minilot het volgende:
Simpel, en inderdaad ook een tikkie saai, aangezien iedereen dat ook wel kent. Ik zoek juist wat obscuurdere koekies.
Ja, daar zat ik me zelf ook tegenaan te bemoeien toen. Maar ik zoek nu echt koekies, geen uitgebreide traktatie.quote:Op zaterdag 17 januari 2015 18:14 schreef computergirl het volgende:
Robin had poosje geleden een topic met tractatie opties, daar al gekeken?
Ze zien er wel tof uit! Recept?quote:Op zaterdag 17 januari 2015 18:15 schreef Sjeen het volgende:
Pindakaas chocoladekoekjes?
[ afbeelding ]
Of is dat nog te eenvoudig?
http://www.evilshenanigan(...)tter-marble-cookies/quote:
Thanks! Qua bereiding inderdaad veeeeeeeel te simpel voor maandag, maar niettemin leuk! Opgeslagenquote:Op zaterdag 17 januari 2015 18:54 schreef Sjeen het volgende:
[..]
http://www.evilshenanigan(...)tter-marble-cookies/
36 uur weet ik niet, maar bacon en banaan - dat moet een succes zijn bij kerels!quote:Op zaterdag 17 januari 2015 19:05 schreef Isegrim het volgende:
Het moet echt zo ingewikkeld mogelijk? Heeft Heston geen koekjesrecept dat 36 uur in beslag neemt?
Niet alleen bij kerels.quote:Op zaterdag 17 januari 2015 19:08 schreef computergirl het volgende:
[..]
36 uur weet ik niet, maar bacon en banaan - dat moet een succes zijn bij kerels!
http://www.telegraph.co.u(...)-Banana-Cookies.html
ze zijn hier favorietquote:Op zaterdag 17 januari 2015 18:59 schreef minilot het volgende:
[..]
Thanks! Qua bereiding inderdaad veeeeeeeel te simpel voor maandag, maar niettemin leuk! Opgeslagen
ik kochtdie dingen altijd bij de Lidl, maar die heeft ze al een tijd niet meerquote:Op zondag 18 januari 2015 16:34 schreef Diconnected het volgende:
Vanmiddag oatmeal cookies gemaakt met rozijnen. Omnomnom . Blijft mijn favoriete koekje.
ik heb ook alleen maar goede macarons gehad bij Bread & Delicious in Maastricht. Maar het is een moeilijk iets, lijkt mequote:Op zondag 18 januari 2015 16:41 schreef minilot het volgende:
Ik vind macarons zelf niet zo lekker. Je denkt, mjam, meringue als je ze ziet, maar dan blijkt het iets taaiers. Ik heb 'goeie' macarons gehad hoor, maar ik vind ze de moeite niet zo waard..
Zelf maken! Zijn veel lekkerder! En zo gebeurdquote:Op zondag 18 januari 2015 18:24 schreef Mord_Sith het volgende:
[..]
ik kochtdie dingen altijd bij de Lidl, maar die heeft ze al een tijd niet meer
Recept, NUUUUUU!!!quote:Op zondag 18 januari 2015 18:54 schreef Diconnected het volgende:
[..]
Zelf maken! Zijn veel lekkerder! En zo gebeurd
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Niettemin dank voor het meedenken allemaal! Het antwoord bleek te vinden in een van de weinige kookboeken die ik thuis heb staan.
Wel echt een aanrader voor wie van wat bijzondere baksels houdt:
http://www.amazon.com/Mom(...)a-Tosi/dp/0307720497
Let me see you stripped down to the bone
Dat klinkt fijn die maple syrup laklaag. Mijn vent bracht van de week een liter ervan voor me mee dus ik kan weer loosquote:Op maandag 19 januari 2015 18:11 schreef minilot het volgende:
O, maakte gisteren trouwens nog een zoet baksel. Stond al in het Foodgawkertopic, maar kaneelbolletjes met maple syrup-laklaagje passen hier ook wel.
[ afbeelding ]
Heb jij hét recept voor lekkere kaneelbolletjes al ontdekt? Binnenkort ook weer eens maken.quote:Op maandag 19 januari 2015 18:11 schreef minilot het volgende:
O, maakte gisteren trouwens nog een zoet baksel. Stond al in het Foodgawkertopic, maar kaneelbolletjes met maple syrup-laklaagje passen hier ook wel.
[ afbeelding ]
quote:Op maandag 19 januari 2015 18:11 schreef minilot het volgende:
O, maakte gisteren trouwens nog een zoet baksel. Stond al in het Foodgawkertopic, maar kaneelbolletjes met maple syrup-laklaagje passen hier ook wel.
[ afbeelding ]
Ik heb laatst een mini-appeltaartje gebakken in een ring van een reep karton uit de papierbak. Een stuk bakpapier erin en hup, gaan. De oven hoeft voor appeltaart toch niet zo warm. Ging prima.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 00:49 schreef NiceHat het volgende:
[..]
Bij mij worden ze niet altijd even mooi omdat ze uitzakken. Ik heb in een bakkerij gewerkt, waar ze in vormpjes gingen. Dan ging het altijd goed.
Zoiets is leuk voor een keertje. Maar het is niet handig voor elke zondag helaas.quote:Op maandag 19 januari 2015 20:51 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Ik heb laatst een mini-appeltaartje gebakken in een ring van een reep karton uit de papierbak. Een stuk bakpapier erin en hup, gaan. De oven hoeft voor appeltaart toch niet zo warm. Ging prima.
Doet denken aan zeeuwse bolus (wat een zelfde concept is, drolvormig broodje in zoete kleverige stroop) lekker !quote:Op maandag 19 januari 2015 18:11 schreef minilot het volgende:
O, maakte gisteren trouwens nog een zoet baksel. Stond al in het Foodgawkertopic, maar kaneelbolletjes met maple syrup-laklaagje passen hier ook wel.
[ afbeelding ]
Neuh, ik maak ze bijna nooit, en ben daar ook niet zo naar op zoek. Ik had vooral nog een klont verrijkt brooddeeg (met wat suiker, eieren en melk erdoor) over van een ander recept, en ik dacht, kom: ik maak zoiets voor bij de thee.quote:Op maandag 19 januari 2015 19:43 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
[..]
Heb jij hét recept voor lekkere kaneelbolletjes al ontdekt? Binnenkort ook weer eens maken.
Ik vond het wel lekker bij elkaar. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik wat dat betreft misschien niet een heel verfijnde smaak heb.quote:Op maandag 19 januari 2015 18:36 schreef -Mellow- het volgende:
Hoe vind je de combi met kaneel? Ik hou erg van kaneelbroodjes en wilde ze sowieso binnenkort weer eens maken maar ik heb het idee dat kaneel en ahornsiroop elkaar qua smaak in de weg zouden zitten. Niet dat het niet lekker zou zijn of een slechte combi, maar meer dat de uitgesproken smaak die beide hebben dan een beetje verloren gaat.
quote:Op dinsdag 20 januari 2015 00:33 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Doet denken aan zeeuwse bolus (wat een zelfde concept is, drolvormig broodje in zoete kleverige stroop) lekker !
Als je elke zondag bakvormen nodig hebt, lijkt t me verstandig ze te kopen.quote:Op maandag 19 januari 2015 23:24 schreef NiceHat het volgende:
[..]
Zoiets is leuk voor een keertje. Maar het is niet handig voor elke zondag helaas.
Uberhaupt zou ik jouw kartonnen improvisatie bakvorm ook niet herhaaldelijk gebruiken. De eerste keer is prima, maar na 1 keer afwassen heb je een probleem.quote:Op dinsdag 20 januari 2015 08:10 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Als je elke zondag bakvormen nodig hebt, lijkt t me verstandig ze te kopen.
Ik heb hem tweemaal gebruikt zonder afwassen. Ging prima.quote:Op dinsdag 20 januari 2015 08:17 schreef Frag_adder het volgende:
[..]
Uberhaupt zou ik jouw kartonnen improvisatie bakvorm ook niet herhaaldelijk gebruiken. De eerste keer is prima, maar na 1 keer afwassen heb je een probleem.
cinnamon rolls!quote:Op maandag 19 januari 2015 19:43 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
[..]
Heb jij hét recept voor lekkere kaneelbolletjes al ontdekt? Binnenkort ook weer eens maken.
Tip voor Bleie, in de nieuwste Elle Eten staat een recept voor een dikke chocoladetaart met zoute karamel ertussen.quote:Op dinsdag 20 januari 2015 11:58 schreef -Mellow- het volgende:
: @ Bleie: Ik bakte laatst een dikke chocoladetaart met een zoute karamellaag ertussen, was heel erg lekker! Recept heb ik niet want ik heb het allemaal uit de losse pols gedaan, maar wellicht heb je wat aan het idee?
Aaaa, helemaal zoals op het plaatje geworden! Leuk!quote:Op dinsdag 20 januari 2015 12:00 schreef -Mellow- het volgende:
En dan hier de choco-pindakaas koekjes!
[ afbeelding ]
Ze zijn goed gelukt, fijne structuur ook. Alleen vind ik ze zelf gek genoeg een pietsie te zoet, terwijl de hoeveelheid suiker in het recept vrij gangbaar is.
Isegrim hoe waren die van jou geworden?
Kwam dat misschien omdat je de hoeveelheid zout in het recept had gehalveerd?quote:Op dinsdag 20 januari 2015 12:00 schreef -Mellow- het volgende:
Alleen vind ik ze zelf gek genoeg een pietsie te zoet, terwijl de hoeveelheid suiker in het recept vrij gangbaar is.
ja dat dacht ik zelf ook al, maar ik ben wel blij dat ik het zout gehalveerd heb. Ik vind de hoeveelheid zout in Amerikaanse koekjes en cakerecepten soms echt buitensporig. Terwijl ik juist hou van wat meer zout in zoete baksels, wel meer dan de Hollandse snuf zeg maar....quote:Op dinsdag 20 januari 2015 13:56 schreef minilot het volgende:
[..]
Kwam dat misschien omdat je de hoeveelheid zout in het recept had gehalveerd?
Huh, echt? Daar heb ik bij mijn recepten van Amerikaanse oorsprong eigenlijk echt nooit last van.quote:Op dinsdag 20 januari 2015 14:02 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
ja dat dacht ik zelf ook al, maar ik ben wel blij dat ik het zout gehalveerd heb. Ik vind de hoeveelheid zout in Amerikaanse koekjes en cakerecepten soms echt buitensporig.
dit recept gebruikt in totaal bijv. 1 tl zout. Ik vind dat veel.quote:Op dinsdag 20 januari 2015 14:04 schreef minilot het volgende:
[..]
Huh, echt? Daar heb ik bij mijn recepten van Amerikaanse oorsprong eigenlijk echt nooit last van.
Daar zeg je wat. Heb ik inderdaad niet op gelet.... ik ga voor de gein het verschil even wegen nuquote:Op dinsdag 20 januari 2015 14:05 schreef minilot het volgende:
(Hou je er wel rekening mee dat het in Amerika veel gebruikte kosher salt wel even andere koek is dan ons fijne tafelzout? Een halve theelepel van het ene is niet bepaald in wisselbaar met een halve theelepel van het andere )
Hehe. Geen wonder dat je vindt dat Amerikaanse bakrecepten zo zout zijn!quote:Op dinsdag 20 januari 2015 14:09 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Daar zeg je wat. Heb ik inderdaad niet op gelet...
ja ik heb daar inderdaad niet altijd bij stil gestaanquote:Op dinsdag 20 januari 2015 14:11 schreef minilot het volgende:
[..]
Hehe. Geen wonder dat je vindt dat Amerikaanse bakrecepten zo zout zijn!
Ben echt benieuwd naar het resultaat. Ik ga binnenkort dat boek zelf ook kopen.quote:Op dinsdag 20 januari 2015 13:55 schreef minilot het volgende:
[..]
Aaaa, helemaal zoals op het plaatje geworden! Leuk!
Ik ben zelf halverwege Momofuku's blueberries & cream cookies. Ik heb nu de benodigde 'milk crumb' gemaakt en wat is dat al allejezus lekker zeg!
Zo verder met de koekjes zelf.
Ik bak ze morgen pas af, maar mijn hemel - dit is nu al het lekkerste ongebakken koekjesdeeg ooitquote:Op dinsdag 20 januari 2015 15:47 schreef Bortecinem het volgende:
[..]
Ben echt benieuwd naar het resultaat. Ik ga binnenkort dat boek zelf ook kopen.
Ik wacht.quote:Op dinsdag 20 januari 2015 15:57 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik bak ze morgen pas af, maar mijn hemel - dit is nu al het lekkerste ongebakken koekjesdeeg ooit
quote:Op dinsdag 20 januari 2015 10:31 schreef Bleie het volgende:
Heb je gelijk in, het is ook heel breed. Ik vind zelf eigenlijk bijna alles, alleen spijs en marsepein echt niet. Cheesecake, appeltaart, chocoladetaart, lemon-merengue vind ik allemaal heerlijk. Iets met fruit is lekker, maar dan wel fruit van het seizoen, dus appel, peer, dat soort dingen. Het mag best een beetje ingewikkeld zijn (zeker als ik hem een dag van tevoren kan maken), maar ik ben niet zo van het gepriegel. Helpt dat al een beetje?
Oef. Die ga ik binnenkort ook maken.quote:
Reken maar dat dat werkt!quote:Op woensdag 21 januari 2015 07:51 schreef Molo het volgende:
En in een vergadering mensen paaien met koekjes
Ah, goede tip, had ik niet gezien.quote:Op woensdag 21 januari 2015 08:08 schreef minilot het volgende:
[..]
Reken maar dat dat werkt!
Bleie, als je de blogpost van het recept leest, dan zie je dat de koekjes in het oorspronkelijke recept 'gewoon' vanille & chocolade waren. De blogster vond dat saai smaken, dus stopte ze pindakaas in het vanilledeeg. Misschien kun je zelf het lichte deeg uppen met íets dat je wél lekker vindt bij chocolade. Sinaasappel of kokos ofzo.
http://www.evilshenanigan(...)tter-marble-cookies/
Ja zal best, maar als een vrouwtje (pun intended) weer aan komt met koekjes om die reden vind ik dat nogal sneu.quote:
Het paaien gaat vooral om een vergadering van drie uur uitzitten, niet om mijn mening erdoor te drukken, die kan ik prima onderbouwen. In dit geval maakt het me eigenlijk geen biet uit, als we maar één lijn trekken, maar er zitten wat mannen in het team die per se hun mening door willen gaan drukken - ik wil dus graag beginnen met een prettige, constructieve sfeer neerzetten. De volgorde van de agenda draagt daar (hopelijk) ook aan bij, en de koekjes zijn meer voor gezelligheid, en om het 'leed' wat te verzachten dat we daar allemaal zitten. Verder zit ik in het onderwijs, dus soft zijn we uiteindelijk allemaal toch wel.quote:Op woensdag 21 januari 2015 08:55 schreef Molo het volgende:
[..]
Ja zal best, maar als een vrouwtje (pun intended) weer aan komt met koekjes om die reden vind ik dat nogal sneu.
Gewoon met inhoud en discussie je punt maken, koekjes daarna om je resultaat te vieren.
Misschien dat vrouwen dan eens van dat softe suffe imago qua vergaderen en werken af komen, dit helpt wmb in ieder geval niet.
Maar goed, ideeën verschillen.
jeetje, ik vond het recept helemaal niet zo lekker klinken... maar nu wel nieuwsgierig gewordenquote:Op woensdag 21 januari 2015 10:20 schreef minilot het volgende:
...maar Momofuku's Blueberries & Cream Cookies zijn misschien wel de lekkerste koekjes die ik ooit heb gebakken!
Ze zijn enorm hè? Die op de foto van mij waren al een stuk kleiner dan wat in het recept staat aangegeven (daar gaat 1/3 cup deeg per koekje in, ik deed mijn eerste batch krap 1/4 cup per koekje). En heb dát bij de volgende batch nog gehalveerd tot een normaal koekjesformaat.quote:Op woensdag 21 januari 2015 11:54 schreef djkoelkast het volgende:
Wat een ongelooflijke hoeveelheid suiker gaat er in die koekjeskoeken.
Uitgaande van 15 koekjeskoeken in het recept heb je al 27g aan suiker per koekjekoek.
Gekke Amerikanenquote:Op woensdag 21 januari 2015 11:56 schreef minilot het volgende:
[..]
Ze zijn enorm hè? Die op de foto van mij waren al een stuk kleiner dan wat in het recept staat aangegeven (daar gaat 1/3 cup deeg per koekje in, ik deed mijn eerste batch krap 1/4 cup per koekje). En heb dát bij de volgende batch nog gehalveerd tot een normaal koekjesformaat.
Eensquote:Op woensdag 21 januari 2015 13:27 schreef djkoelkast het volgende:
Ik kijk ook niet bij voorbaat naar het aantal gram suiker (ik schrok alleen wel van het recept, vandaar de berekening), maar door in mijn eigen recepten steeds een beetje minder suiker te gebruiken (tegenwoordig steeds 10-15% minder dan het originele recept) vind ik fabriekskoekjes al veel te zoet.
Heeft niet zo zeer te maken met 'oh jee een koekje is ongezond', maar met de verandering van mijn smaak juist door minder suiker te gebruiken in de recepten.
Dus meer vanuit smaakoogpunt dan vanuit gezondheidsoverwegingen. Ik vind het lekkerder zo, maar je moet dat wel geleidelijk doen want suiker wen je heel snel aan. Als je eerst een Mars eet en daarna een van mijn koekjes dan vind je mijn koekje veel te flauw. Doe je het andersom dan is de Mars veel te zoet
Ben het zeker wel met je eens als het gaat om verpakte fabrieksspullen, die smaken doorgaans erg vlak, alléén zoet of alléén zout. Voorverpakte toetjes vind ik vaak echt volkomen oneetbaar.quote:Op woensdag 21 januari 2015 13:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Eens
Ik vind de status quo dat alles maar zoet moet zijn vreselijk. Ben regelmatig bob en eigenlijk alles zonder alcohol is zoet.
Zelfde geld voor zout trouwens.
Als ik zelf soep maak proeft je de ingredienten zoals de groenten en het vlees, als je een blik soep open trekt smaakt het mij vooral naar zout en maggie.
Voorverpakt spul vind ik vooral naar aroma smaken. Ik heb wel eens een vlatoetje gekocht "met echt amandelspijs". Wauw!quote:Op woensdag 21 januari 2015 13:59 schreef minilot het volgende:
[..]
Ben het zeker wel met je eens als het gaat om verpakte fabrieksspullen, die smaken doorgaans erg vlak, alléén zoet of alléén zout. Voorverpakte toetjes vind ik vaak echt volkomen oneetbaar.
Maar bij zelfgemaakt mag iets van mij ook wel flink zoetig of zoutig uitpakken, als er verder ook maar voldoende smaakdiepte is.
Ik vind ook dingen snel te zout, van huis uit aten wij groenten en aardappels zonder zout en het vlees werd altijd zelf gekruid. Ook hier geldt gewenning, als je een tijd lang minder zout eet worden voorverpakte dingen al gauw te zout.quote:Op woensdag 21 januari 2015 13:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Eens
Ik vind de status quo dat alles maar zoet moet zijn vreselijk. Ben regelmatig bob en eigenlijk alles zonder alcohol is zoet.
Zelfde geld voor zout trouwens.
Als ik zelf soep maak proeft je de ingredienten zoals de groenten en het vlees, als je een blik soep open trekt smaakt het mij vooral naar zout en maggie.
Je went gewoon snel aan zoet en zout, dan heb je er steeds meer van nodig.quote:Op woensdag 21 januari 2015 13:57 schreef sirdanilot het volgende:
Tsa ik ben Braziliaanse zoete dingen gewend en die zijn vaak echt héél erg zoet. Men eet het daar meestal ook in een volgorde, eerst stukje fruit en dan van wat minder extreem zoet naar super extreem zoet, als je meerdere dingen eet, en ook kleine hoeveelheden.
Ik vind het altijd lastig bij recepten, soms zijn recepten gewoon veel te zoet maar heb ook wel eens een recept gehad wat echt niet zoet genoeg was, dus tsja... bij braziliaanse recepten is de hoeveelheid suiker halveren echter altijd wel een goed idee. Ook omdat men daar wat minder pure suikers gebruikt dan hier.
Heb je die wel eens gemaakt? want ik kijk voor brood recepten vaak op haar blog, maar deze vond ik er een beetje droog uitzien.quote:Op woensdag 21 januari 2015 14:17 schreef minilot het volgende:
Deze!
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/search?q=suikerbrood
Maar misschien kun je dat beter in het broodbaktopic vragen.
In Brazilië wordt toch juist heel veel gebruik gemaakt van ongeraffineerde rietsuiker. Het komt er immers vandaan (raspadura/ panela/ jaggery... ik ben vergeten hoe ze het daar noemen). .quote:Op woensdag 21 januari 2015 13:57 schreef sirdanilot het volgende:
Ook omdat men daar wat minder pure suikers gebruikt dan hier.
Ja, die foto vertekent nogal, dat vind ik ook een beetje een misser. Brood is echt wel zoet en rijk en lekker. Verdient een andere foto!quote:Op woensdag 21 januari 2015 14:22 schreef Myraela het volgende:
[..]
Heb je die wel eens gemaakt? want ik kijk voor brood recepten vaak op haar blog, maar deze vond ik er een beetje droog uitzien.
Thnx. Die ga ik maken zaterdagquote:Op woensdag 21 januari 2015 14:17 schreef minilot het volgende:
Deze!
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/search?q=suikerbrood
Maar misschien kun je dat beter in het broodbaktopic vragen.
Ja, men gebruikt voornamelijk rietsuiker en die is iets minder geraffineerd dan onze normale suiker.quote:Op woensdag 21 januari 2015 14:25 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
In Brazilië wordt toch juist heel veel gebruik gemaakt van ongeraffineerde rietsuiker. Het komt er immers vandaan (raspadura/ panela/ jaggery... ik ben vergeten hoe ze het daar noemen). .
Of misschien is het bij baksels anders? dat weet ik dan weer niet.
Ik vind het erg lekker om "gewone" suiker te vervangen hiermee, maar dan moet je een standaard recept wel helemaal omgooien omdat het vochtgehalte bij jaggery hoger is.
jaa met limoen aguapanela noemen ze dat in Colombia. Word door heel Zuid-Amerika wel gedronken.quote:Op woensdag 21 januari 2015 16:42 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ja, men gebruikt voornamelijk rietsuiker en die is iets minder geraffineerd dan onze normale suiker.
Men heeft inderdaad ook rapadura, een ongeraffineerd suikerblok. Maar voor zover ik weet gebruikt men dat niet in baksels maar eet men het gewoon zo op, geschaafd. Het heeft een bijna drop achtige smaak. Ook drinkt men wel een soort sap rechtstreeks van suikerriet, ook zoet maar met dus complexe smaken er ook in want niet geraffineerd. Vind ik zelf alleen lekker met een limoentje erbij voor het zuur, maar dat is een typisch hollandse instelling want dat doen de mensen zelf niet.
Maar er zal vast een recept te vinden zijn met rapadure erin verwerkt maar ik ken dat zelf iig niet.
een app weet ik niet, wel deze website http://www.traditionalove(...)r_volume_weight.htmlquote:Op woensdag 21 januari 2015 16:50 schreef HenkPietKlaasWim het volgende:
Iemand hier een tip voor een app om hoeveelheden om te rekenen?
Ik stond gister ook het deeg te mengen voor die peanutbutter chocolate marble cookies, maar werd enigszins simpel van de eenheidsmaten die ze gebruikten in het recept.
Wel een rotdeeg trouwens om mee te werken.
Ben benieuwd naar het resultaat.
Dé tip is vooral om voor een paar euro even wat cup-maatscheppen en tl/el-maatlepels te halen bij de HEMA ofzo. Gaat een stuk sneller dan steeds weer al die Amerikaanse recepten omrekenenquote:Op woensdag 21 januari 2015 16:50 schreef HenkPietKlaasWim het volgende:
Iemand hier een tip voor een app om hoeveelheden om te rekenen?
Die heb ik, alleen werkt dat niet helemaal met boter.quote:Op woensdag 21 januari 2015 17:11 schreef minilot het volgende:
[..]
Dé tip is vooral om voor een paar euro even wat cup-maatscheppen en tl/el-maatlepels te halen bij de HEMA ofzo. Gaat een stuk sneller dan steeds weer al die Amerikaanse recepten omrekenen
Ja, daar heb je gelijk in. Met boter zit ik ook altijd nog even om te rekenen. Maar ik ken de conversies wel bijna uit mijn hoofd intussen:quote:Op woensdag 21 januari 2015 17:14 schreef HenkPietKlaasWim het volgende:
[..]
Die heb ik, alleen werkt dat niet helemaal met boter.
Er zijn alleen wel verschillen, zoals je zelf al opmerkte in bijvoorbeeld zout.quote:Op woensdag 21 januari 2015 17:11 schreef minilot het volgende:
[..]
Dé tip is vooral om voor een paar euro even wat cup-maatscheppen en tl/el-maatlepels te halen bij de HEMA ofzo. Gaat een stuk sneller dan steeds weer al die Amerikaanse recepten omrekenen
Die gebruik ik ook altijd.quote:Op woensdag 21 januari 2015 16:51 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
een app weet ik niet, wel deze website http://www.traditionalove(...)r_volume_weight.html
Was het bij jou ook zo korrelig en brekerig? Dan ligt het in elk geval niet aan mij, was al bang dat er iets was misgelopen bij omrekenen ofzo.quote:Op woensdag 21 januari 2015 16:50 schreef HenkPietKlaasWim het volgende:
Iemand hier een tip voor een app om hoeveelheden om te rekenen?
Ik stond gister ook het deeg te mengen voor die peanutbutter chocolate marble cookies, maar werd enigszins simpel van de eenheidsmaten die ze gebruikten in het recept.
Wel een rotdeeg trouwens om mee te werken.
Ben benieuwd naar het resultaat.
Het is echt frustrerend deeg, maar minilot vroeg om iets bewerkelijksquote:Op woensdag 21 januari 2015 20:57 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Was het bij jou ook zo korrelig en brekerig? Dan ligt het in elk geval niet aan mij, was al bang dat er iets was misgelopen bij omrekenen ofzo.
Voor amerikaanse recepten kan je dan niet beter een amerikaans cupmaatsetje gebruiken ?quote:Op woensdag 21 januari 2015 20:39 schreef Bleie het volgende:
Ik blijf die cups onhandig vinden hoor, ook met een cupsetje.
Geen idee of ik een Amerikaans setje heb. Ooit hier gekocht bij een kookwinkel geloof ik. Maar alleen al dat je daar eigenlijk rekening mee moet houden. Een gram is een gram. Ik sta vooral altijd enorm te knoeien met die cups, trouwens.quote:Op woensdag 21 januari 2015 22:44 schreef Sorella het volgende:
[..]
Voor amerikaanse recepten kan je dan niet beter een amerikaans cupmaatsetje gebruiken ?
Een 'rechthoek' ervan rollen was in elk geval vrij onmogelijk. De mijne leek meer op Denemarken.quote:Op woensdag 21 januari 2015 22:14 schreef Sjeen het volgende:
[..]
Het is echt frustrerend deeg, maar minilot vroeg om iets bewerkelijks
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |