abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_147555619
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 december 2014 22:45 schreef djkoelkast het volgende:
Appelflappen, appelbeignets
appelbeignets met O&N :9
  Moderator zaterdag 13 december 2014 @ 22:50:35 #257
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147555663
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 december 2014 22:49 schreef Elleska het volgende:

[..]

appelbeignets met O&N :9
Sowieso! En oliebollen en appelflappen. Gaat allemaal appel in :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 14 december 2014 @ 11:00:44 #258
7554 Spuuglokje
Domestic Goddess
pi_147564338
Ik heb laatst een heerlijke witte chocoladetaart met crčme fraîche gemaakt.

Eerst de bodem blindbakken:



De tweede keer de oven uit met de echte vulling:



Nadat de taart afgekoeld was, kwam er nog een laagje gesmolten witte chocolade en wat poedersuiker overheen. Mmmm! :Y)

  zondag 14 december 2014 @ 13:21:33 #259
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_147567176
:9~ :9~
  zondag 14 december 2014 @ 13:42:41 #260
43844 Yankee
Is tegenwoordig Drent
pi_147567768
Ziet er fantastisch uit ^O^
.
pi_147568696
Lijkt me heerlijk.
pi_147572044
Ha, die wilde ik voor kerst maken! Goed om te lezen dat ie lekker is :9 :Y)
"Why does being a librarian make her even hotter?"
"They're keepers of knowledge. She holds the answers to all of our questions..."
pi_147601111
Graag deel ik een bakblunder met jullie (nou ja niet bakken maar het is i.i.g. zoet)

Gisteren wilde ik zeeuwse babbelaars maken. Maar blijkbaar is het hebben van zeeuwse roots niet voldoende om dit te laten slagen. De massa ging namelijk op den duur kristalliseren en toen ik de babbelaar wilde vormen was het één grote brok nat zand qua textuur. Heb het dus maar in een bakplaat gedaan, plat gemaakt, uit laten harden en blokjes gesneden. Nu heb ik een soort borstplaat met babbelaarsmaak... ook lekker :') (nee serieus ik zit het nu op te eten, al had ik liever een echte babbelaar gehad natuurlijk)

Wat zou er mis kunnen zijn gegaan?
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  Moderator maandag 15 december 2014 @ 14:05:37 #264
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147601180
Kristalliseren gebeurt bij roeren nadat de suiker is gekookt en bij pannen met anti-aanbaklagen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 15 december 2014 @ 14:29:32 #265
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147601895
Zat de room er toen al door? Zou kunnen dat het is gaan schiften
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Moderator maandag 15 december 2014 @ 14:32:26 #266
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147601971
Ik heb trouwens eindelijk mijn amandelspijs klaar. 5 weken gerijpt zonder ei, daarna ruim een week met ei. Het is echt superlekker geworden, heb er gevulde koeken mee gemaakt en heb nog 1kg over.
Volgende week amandelstaaf maken, met eigen bladerdeeg ook uiteraard.

Bacon heb ik een foutje mee gemaakt, ik had hem de laatste dag (de dag voor het roken) goed af moeten spoelen. Vergeten en nu is 'ie wat te zout. Ook is het roken iets te warm gegaan. Nog wel eetbaar, maar niet zo schitterend fantastisch als de vorige keer. Kan gebeuren, niet alles lukt ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 15 december 2014 @ 14:41:00 #267
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147602203
Je kunt de bacon gewoon even a la zoutvlees en bacalhau laten weken om het ergste zout eraf te krijgen. En dan gewoon verder verwerken
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Moderator maandag 15 december 2014 @ 14:59:34 #268
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147602674
quote:
1s.gif Op maandag 15 december 2014 14:41 schreef Molo het volgende:
Je kunt de bacon gewoon even a la zoutvlees en bacalhau laten weken om het ergste zout eraf te krijgen. En dan gewoon verder verwerken
Is een optie, maar dan is een deel van het roken en drogen eigenlijk voor niets geweest of moet opnieuw. Het is nog niet 'niet te vreten zout' maar wel te zout. Maar in stukjes snijden en spekjes van maken voor bij de gebakken aardappels of door de zuurkool is het weer heel erg geschikt voor.

edit: 1 deel ligt toch al gesneden en wel in de vriezer in plakjes dus, het andere deel had ik nog in de koelkast, toch maar in het water gezet.

[ Bericht 8% gewijzigd door djkoelkast op 15-12-2014 15:11:50 ]
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147607993
quote:
1s.gif Op maandag 15 december 2014 14:29 schreef Molo het volgende:
Zat de room er toen al door? Zou kunnen dat het is gaan schiften
In zeeuwse babbelaars hoort geen room dus dat zit er niet in.

quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 14:05 schreef djkoelkast het volgende:
Kristalliseren gebeurt bij roeren nadat de suiker is gekookt en bij pannen met anti-aanbaklagen.
Denk dat het roeren het probleem is. Ik wist dit wel in mn achterhoofd, maar in het recept stond toch echt 'al roerende verwarmen', dus ik dacht dat dit misschien toch wel kon. Maar goed weer wat geleerd dus ;)
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  Moderator maandag 15 december 2014 @ 18:50:10 #270
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147610026
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 17:39 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

In zeeuwse babbelaars hoort geen room dus dat zit er niet in.

[..]

Denk dat het roeren het probleem is. Ik wist dit wel in mn achterhoofd, maar in het recept stond toch echt 'al roerende verwarmen', dus ik dacht dat dit misschien toch wel kon. Maar goed weer wat geleerd dus ;)
Al roerende verwarmen klopt, maar zodra de suiker kookt mag je niet meer roeren.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator maandag 15 december 2014 @ 20:37:15 #271
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147614256
Spek nu een 2e keer gerookt, ik ben benieuwd ;)

En de gevulde koeken:

Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator maandag 15 december 2014 @ 23:14:09 #272
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147622014
quote:
1s.gif Op maandag 15 december 2014 14:41 schreef Molo het volgende:
Je kunt de bacon gewoon even a la zoutvlees en bacalhau laten weken om het ergste zout eraf te krijgen. En dan gewoon verder verwerken
Heeft geholpen, 2u in water, daarna even aan de lucht laten drogen en nogmaals roken. Het smaakt nu voor los echt nčt op het randje van bijna te zout, maar dus nu niet tč.
Gebruik ik die te zoute (en al gesneden en ingevroren) helft gewoon voor de zuurkool, bij de tuinerwten of bij de witte/bruine etc. bonen en de minder zoute voor bij het ei enzo :D

Dikke merci ^O^
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147622153
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 20:37 schreef djkoelkast het volgende:
Spek nu een 2e keer gerookt, ik ben benieuwd ;)

En de gevulde koeken:

[ afbeelding ]
Lekker stevig en groot, oh nom nom nom, hey hij is nog niet op :9~
mag het weten
pi_147622342
Over wat je allemaal met gerookt spek kunt doen. :9 http://www.bustle.com/art(...)to-a-whole-new-level

Zitten echt dingen bij waar ik spontaan van ga kwijlen. :9~
  Moderator dinsdag 16 december 2014 @ 00:37:25 #275
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147624742
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 23:22 schreef Isegrim het volgende:
Over wat je allemaal met gerookt spek kunt doen. :9 http://www.bustle.com/art(...)to-a-whole-new-level

Zitten echt dingen bij waar ik spontaan van ga kwijlen. :9~
Ik ben bang dat ik wat minder avontuurlijk ben met bacon :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147673591
Het ging hier laatst over koekjesdeeg een paar dagen in de koelkast laten liggen, maar doen jullie dat ook met deeg waar ei doorheen zit?
pi_147673619
quote:
0s.gif Op woensdag 17 december 2014 16:44 schreef Bleie het volgende:
Het ging hier laatst over koekjesdeeg een paar dagen in de koelkast laten liggen, maar doen jullie dat ook met deeg waar ei doorheen zit?
Nee, ik niet.
  Moderator woensdag 17 december 2014 @ 16:53:00 #278
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147673868
quote:
0s.gif Op woensdag 17 december 2014 16:44 schreef Bleie het volgende:
Het ging hier laatst over koekjesdeeg een paar dagen in de koelkast laten liggen, maar doen jullie dat ook met deeg waar ei doorheen zit?
Appeltaartdeeg wel, altijd minimaal 24u.
Eieren kun je normaal gezien minstens 2 weken bewaren. Amandelspijs laat ik op het moment dat ik er ei aan toevoeg ook nog een week rijpen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 20 december 2014 @ 21:50:24 #279
7554 Spuuglokje
Domestic Goddess
pi_147787019
Ik heb deze kersthangers (koekjes) gebakken en met fondant gedecoreerd. Nog een lintje erdoor en ze kunnen de boom in!



Op deze foto zie je beter hoe groot de koekjes zijn:

  zaterdag 20 december 2014 @ 21:51:55 #280
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147787073
OMG!

Wanneer begin jij een winkel daarin? O+
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147787245
quote:
7s.gif Op zaterdag 20 december 2014 21:50 schreef Spuuglokje het volgende:
Ik heb deze kersthangers (koekjes) gebakken en met fondant gedecoreerd. Nog een lintje erdoor en ze kunnen de boom in!

[ link | afbeelding ]

Op deze foto zie je beter hoe groot de koekjes zijn:

[ link | afbeelding ]
Gebruik je een tooltje voor de patronen in de fondant?
pi_147787450
Jezus wat gaaaaafffff! _O_ x 1000!
  zaterdag 20 december 2014 @ 22:05:33 #283
7554 Spuuglokje
Domestic Goddess
pi_147787595
Haha Molo, ik ben gevleid! :D Ik neem trouwens wel af en toe taartopdrachten aan. En computergirl, ik heb verschillende reliëfmatjes gebruikt.
Dank je wel Isegrim! :)
pi_147787677
Wat mooi! O+
  zaterdag 20 december 2014 @ 22:10:53 #285
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147787756
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 december 2014 22:05 schreef Spuuglokje het volgende:
Haha Molo, ik ben gevleid! :D Ik neem trouwens wel af en toe taartopdrachten aan. En computergirl, ik heb verschillende reliëfmatjes gebruikt.
Dank je wel Isegrim! :)
Mocht ik ooit gaan scheiden en weer trouwen, mag jij de taart maken hoor! _O_
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147787770
Wow, wat mooi! Nou durf ik mijn doodeenvoudige zandkoekjes in kerstvormpjes niet meer te laten zien. :P
  zaterdag 20 december 2014 @ 22:43:54 #287
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147787898
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 december 2014 22:11 schreef Bleie het volgende:
Wow, wat mooi! Nou durf ik mijn doodeenvoudige zandkoekjes in kerstvormpjes niet meer te laten zien. :P
Wel, ben ik ook benieuwd naar :Y
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zaterdag 20 december 2014 @ 22:48:22 #288
7554 Spuuglokje
Domestic Goddess
pi_147788032
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 december 2014 22:10 schreef Molo het volgende:

[..]

Mocht ik ooit gaan scheiden en weer trouwen, mag jij de taart maken hoor! _O_
:D Leuk!

En Bleie, laat je koekjes eens gauw zien! :Y
  zondag 21 december 2014 @ 04:34:16 #289
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_147793527
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 18:50 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Al roerende verwarmen klopt, maar zodra de suiker kookt mag je niet meer roeren.
Jullie zijn in de war met het karameliseren van suiker! Dan mag je inderdaad niet roeren. Bij babbelaars en borstplaat moet je absoluut 100% zeker veel roeren! Als je niet roert zal je suiker zeker verbranden. Geduld hebben tot het mengsel precies genoeg is ingekookt is wat de bedoeling is. Ik doe dat door regelmatig een druppel in een glas koud water te laten vallen. Als die zijn vorm behoudt, dan is het tijd om te storten.

Dat babbelaars mislukken is me nog nooit gebeurd. Had je het mengsel kort of lang verwarmd? Zat er wel boter in?
pi_147798385
quote:
1s.gif Op zondag 21 december 2014 04:34 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Jullie zijn in de war met het karameliseren van suiker! Dan mag je inderdaad niet roeren. Bij babbelaars en borstplaat moet je absoluut 100% zeker veel roeren! Als je niet roert zal je suiker zeker verbranden. Geduld hebben tot het mengsel precies genoeg is ingekookt is wat de bedoeling is. Ik doe dat door regelmatig een druppel in een glas koud water te laten vallen. Als die zijn vorm behoudt, dan is het tijd om te storten.

Dat babbelaars mislukken is me nog nooit gebeurd. Had je het mengsel kort of lang verwarmd? Zat er wel boter in?
Vandaag heb ik het weer gemaakt en is het wel gelukt. Ik denk dat het recept dat ik eerst gebruikte, te veel water bevatte. Ik heb nu maar een heel klein beetje water gebruikt.
Ik heb niet geroerd, gewoon een half uur verwarmen tot het mooi goudgeel is en niet meer zo schuimt. Ik zou niet weten waarom het zou kunnen verbranden, mits je laag vuur gebruikt. Ik heb zelfs geen thermometer en ik doe ook niet aan zo'n druppel in een glas water want dat werkt voor mij niet dat gepiel.

Of nou ja gelukt, het mengsel is in ieder geval goed dus de smaak en structuur van de babbelaars is goed, maar het vormen van de babbelaars is toch wel erg lastig, die hete suikermassa in een draad trekken enzo, dat vereist dus nog enige oefening. De babbelaars zijn nu nogal groot geworden :P

Maar wel gelukt dus.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_147798512
Een andere reden kan zijn dat ik de vorige keer deels suiker deels stroop had gebruikt. Echter is het gebruiken van stroop zeker een geoorloofde variatie op de traditionele babbelaar (je krijgt dan van die donkere) dus dit lijkt me ook sterk.

vorige recept:
ongeveer 100 ml water (zoiets)
300 gr suiker 200 gr stroop ongeveer (misschien iets meer suiker minder stroop?)
klein beetje azijn
50 g boter
methode: roerend verwarmd, maar op den duur begon eht te kristalliseren

nu:
500 g suiker
heeeel klein beetje water
klein beetje azijn (misschien iets meer uitgeschoten dan de vorige keer)
50 g boter

Methode: gewoon roerend verwarmen tot de suiker is opgelost in de boter, daarna half uur niks doen en op laag vuur verwarmen (ja af en toe de pan swirlen that's it)

Ik benn niet zo van alles precies nauwkeurig afmeten en ik word ook altijd eigenwijs van recepten dus bakken en zoete dingen is altijd erg spannend bij mij. Soms lukt het echt geweldig, soms mislukt het finaal :P
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_147804947
ik maak voor de kerst koekjes die ik ga vullen met botercreme...hoelang blijven die koekjes goed zodra er botercrčme op zit? Blijft het iets van een week goed in de koelkast?

[ Bericht 8% gewijzigd door #ANONIEM op 21-12-2014 16:04:06 ]
pi_147805951
Worden ze dan niet al veel eeeder zacht?
Kwak
pi_147806753
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 16:21 schreef kwakz0r het volgende:
Worden ze dan niet al veel eeeder zacht?
het koek bedoel je of de botercreme? :s. deze koekjes worden lekkerder als ze even liggen

[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 21-12-2014 16:47:46 ]
pi_147806990
Koekjes!



Eerste keer dat zoon (bijna 3) ook heeft geholpen. Hij heeft een paar sterren gemaakt. (Maar weigert ze op te eten: "Niet lekker mama" :D )
pi_147811893
wat gebeurd er eigenlijk als je chocoladekoekjes maakt zonder chocolade toe te voegen en alleen maar cacaopoeder toe voegt? Word het dan te bitter?

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 21-12-2014 18:56:33 ]
pi_147812563
Tsjechische kerstkoekjes aan het bakken. Deze twee zijn alvast klaar:

choco/noten koek gevuld met rum botercreme


en notenkoekjes..( op een of andere manier upload hij de foto op zijn kant)



~:)

[ Bericht 10% gewijzigd door #ANONIEM op 21-12-2014 19:18:03 ]
pi_147813862
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 18:56 schreef madeliefff het volgende:
wat gebeurd er eigenlijk als je chocoladekoekjes maakt zonder chocolade toe te voegen en alleen maar cacaopoeder toe voegt? Word het dan te bitter?
Nee hoor. :)
pi_147813903
@madeliefff: Recept? :) Ik ben internationale recepten voor brood en koekjes aan het verzamelen voor onze bakkerij in oprichting. :9
pi_147817197
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 19:43 schreef Isegrim het volgende:
@madeliefff: Recept? :) Ik ben internationale recepten voor brood en koekjes aan het verzamelen voor onze bakkerij in oprichting. :9
zie pm
  zondag 21 december 2014 @ 20:55:18 #301
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_147817398
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 13:15 schreef sirdanilot het volgende:

Ik benn niet zo van alles precies nauwkeurig afmeten en ik word ook altijd eigenwijs van recepten dus bakken en zoete dingen is altijd erg spannend bij mij. Soms lukt het echt geweldig, soms mislukt het finaal :P
Ja, dat krijg je als je eigenwijs bent.
Bij mij mislukt er vrijwel nooit wat.
Babbelaars maakte ik als kind al en die zijn ook nog nooit mislukt.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')