quote:Op donderdag 13 maart 2014 20:43 schreef KnutdeIJsbeer het volgende:
[..]
Ik heb er ook sambal bij gegeten maar niet op de foto helaas
Jullie hechte vriendschap doet mij echt goed, zeker gezien de moeizame eerste ontmoetingen.quote:
Ik vroeg al of hij mee wilde naar de film maar hij negeerde me. De eerste haarscheuren in onze relatie beginnen zich al te vertonenquote:Op donderdag 13 maart 2014 20:48 schreef Littlerabbit het volgende:
[..]
[..]
Jullie hechte vriendschap doet mij echt goed, zeker gezien de moeizame eerste ontmoetingen.
Dit lijkt mij het perfecte gerecht om eens echt nader tot elkaar te komen. Zodra de eerste peperstukjes de smaakpapillen geraakt hebben zal er een avond lang gesproken worden over alle belangrijke zaken in het leven![]()
Ik ben echt jaloers op jullie band.
Kano en ik gaan way back manquote:Op donderdag 13 maart 2014 20:48 schreef Littlerabbit het volgende:
[..]
[..]
Jullie hechte vriendschap doet mij echt goed, zeker gezien de moeizame eerste ontmoetingen.
Dit lijkt mij het perfecte gerecht om eens echt nader tot elkaar te komen. Zodra de eerste peperstukjes de smaakpapillen geraakt hebben zal er een avond lang gesproken worden over alle belangrijke zaken in het leven![]()
Ik ben echt jaloers op jullie band.
Dat is dus een briljante ingeving van Johannes geweest. Ik heb slechts het recept van de meester gevolgd.quote:Op donderdag 13 maart 2014 20:54 schreef Wijnand_Bierenstein het volgende:
Ik vind die eieren wel gewaagd hoor. Waarom heb je daarvoor gekozen?
Ei zat dan ook niet in het originele recept, maar ik waardeer deze eigen interpretatie van Knut zeer.quote:Op donderdag 13 maart 2014 21:26 schreef FutureFairytale het volgende:
Eieren zijn helaas te ver doorgebakken.
Verder goede poging
Nou dat is niet echt waar. In mijn recept stonden geen eieren, maar het lijkt mij echt heerlijk.quote:Op donderdag 13 maart 2014 20:55 schreef KnutdeIJsbeer het volgende:
[..]
Dat is dus een briljante ingeving van Johannes geweest. Ik heb slechts het recept van de meester gevolgd.
Ik ook niet... Knut doet net alsof wij al weten hoe je het moet maken.quote:Op donderdag 13 maart 2014 20:42 schreef kanovinnie het volgende:
Ik snap er niets van maar het zal goed gesmaakt hebben. Lijkt mij een recept voor de gevorderde chef
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt. draait zich om in zijn graf.There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
Dat is waar ook, de toevoeging van eieren had ik natuurlijk van Saind. RIP, god hebbe zijn ziel.quote:Op donderdag 13 maart 2014 21:31 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Ei zat dan ook niet in het originele recept, maar ik waardeer deze eigen interpretatie van Knut zeer.
[..]
Nou dat is niet echt waar. In mijn recept stonden geen eieren, maar het lijkt mij echt heerlijk.
Kano jij als fietser moet toch weten dat er doordeweeks geen pinten gedronken worden?quote:Op vrijdag 14 maart 2014 08:10 schreef kanovinnie het volgende:
Wordt er hier met appelsap daadwerkelijk het vocht van appelen bedoeld, of wordt er hier stiekem gesuggereerd er een pint bij te nemen?
Ja, dat weet ik. Ik doelde ook als weekendgerecht. Zoiets als dit is te luxe om zomaar op een doordeweekse avond naar binnen te schuiven.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 08:12 schreef KnutdeIJsbeer het volgende:
[..]
Kano jij als fietser moet toch weten dat er doordeweeks geen pinten gedronken worden?Gaat gelijk in je vetrollen zitten, zo kom je nooit het kopje op.
Als je dit gerecht echter in het weekend maakt dan lijkt me een pint een meer dan welkome toevoeging.
Kan je niet je vriendin vragen om te helpen? Is misschien niet heel mannelijk maar ik denk dat het dan wel gaat. En anders oppiepen in de magnetron. Dan moet je ze dus wel van te voren bereiden (haha, er zit ei in bereidenquote:Op vrijdag 14 maart 2014 08:11 schreef BORRREETJEEE het volgende:
Moeten die gebakken eieren perse heet zijn? Of kan ik ze ook eerder bereiden? Wil ze wel graag erbij, maar 3 pannen is gewoon teveel.
Ik denk dat het koud heel lekker is, maar bovendien warmen ze toch weer een beetje op omdat je ze uiteindelijk op je warme bord nasi deponeertquote:Op vrijdag 14 maart 2014 08:11 schreef BORRREETJEEE het volgende:
Moeten die gebakken eieren perse heet zijn? Of kan ik ze ook eerder bereiden? Wil ze wel graag erbij, maar 3 pannen is gewoon teveel.
Goed idee, ik besteed het gewoon helemaal uit aan mijn vriendin, komt die 4 jaar hotelschool van haar nog eens van pas.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 08:14 schreef kanovinnie het volgende:
[..]
Kan je niet je vriendin vragen om te helpen? Is misschien niet heel mannelijk maar ik denk dat het dan wel gaat. En anders oppiepen in de magnetron. Dan moet je ze dus wel van te voren bereiden (haha, er zit ei in bereiden)
Die rijst moet de laatste tien minuten toch gewoon afgegoten, van het vuur, nog staan. Dus dan heb je tien minuten voor een tweede pan op het vuur om de eieren te bakken.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 08:11 schreef BORRREETJEEE het volgende:
Moeten die gebakken eieren perse heet zijn? Of kan ik ze ook eerder bereiden? Wil ze wel graag erbij, maar 3 pannen is gewoon teveel.
Uh, kan je je alsjeblieft niet met Johannes' gerecht bemoeien? Er stond niks over rijst die "moest staan". Gewoon afgieten en in de pan.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 08:21 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Die rijst moet de laatste tien minuten toch gewoon afgegoten, van het vuur, nog staan. Dus dan heb je tien minuten voor een tweede pan op het vuur om de eieren te bakken.
Eigenlijk moet je de rijst van tevoren koken en helemaal af laten koelen en dan pas bij je prutje doen.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 08:23 schreef KnutdeIJsbeer het volgende:
[..]
Uh, kan je je alsjeblieft niet met Johannes' gerecht bemoeien? Er stond niks over rijst die "moest staan". Gewoon afgieten en in de pan.
Daar heeft toch niemand tijd voor.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 08:25 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Eigenlijk moet je de rijst van tevoren koken en helemaal af laten koelen en dan pas bij je prutje doen.
Nee klopt, het is wel hogere kookkunde.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 08:26 schreef BORRREETJEEE het volgende:
[..]
Daar heeft toch niemand tijd voor.
Alsof het uitmaakt of je een ei, peper of zilvervliesrijst hebt van de Aldi of de Appie.quote:Op donderdag 13 maart 2014 20:47 schreef Hyaenidae het volgende:
Wat een rare merken, komt dit van de Aldi ofzo?
Dat is onze bijdrage aan de Poolse economie.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 08:31 schreef Lienekien het volgende:
Het is sowieso een hoax. Kijk maar eens naar hoe schoon dat fornuis is. Er zit niet eens zilverfolie op.
je bent niet wijs jijquote:Op vrijdag 14 maart 2014 08:53 schreef essnhills het volgende:
Je moet dat ei niet zo groot laten joh. Gewoon vakkundig met een spatel in kleinere stukjes verdelen, bij voorkeur in driehoekjes. Ongeveer 1 bij 1,5cm. Dit roer je dan door het prutje heen zodat je tijdens het verorberen van je smakelijke maal af en toe aangenaam verrast wordt door een stiekem verstopt stukje ei. Dat maakt de ervaring nog allemaal wat spannender, als je dat aandurft.
Ik doe ook altijd een spiegeleitje, bij de macaroni met rode saus ook trouwensquote:Op vrijdag 14 maart 2014 08:53 schreef essnhills het volgende:
Je moet dat ei niet zo groot laten joh. Gewoon vakkundig met een spatel in kleinere stukjes verdelen, bij voorkeur in driehoekjes. Ongeveer 1 bij 1,5cm. Dit roer je dan door het prutje heen zodat je tijdens het verorberen van je smakelijke maal af en toe aangenaam verrast wordt door een stiekem verstopt stukje ei. Dat maakt de ervaring nog allemaal wat spannender, als je dat aandurft.
Knap. heeft mijn ogen wel geopend voor de volgende keer als ik een dergelijk culinair uitstapje ga makenquote:Op donderdag 13 maart 2014 20:55 schreef KnutdeIJsbeer het volgende:
[..]
Dat is dus een briljante ingeving van Johannes geweest. Ik heb slechts het recept van de meester gevolgd.
Ketchup?quote:Op vrijdag 14 maart 2014 09:05 schreef Uccie het volgende:
[..]
Ik doe ook altijd een spiegeleitje, bij de macaroni met rode saus ook trouwens
Haha nee tomatensaus met groente en gehakt enzo.quote:
Is wel direct een oplossing voor het afkoelen van het ei. Om heel eerlijk te zijn is dit dan ook mijn methode, maar durfde geen eigen invulling te geven aan dit magnifieke recept.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 08:53 schreef essnhills het volgende:
Je moet dat ei niet zo groot laten joh. Gewoon vakkundig met een spatel in kleinere stukjes verdelen, bij voorkeur in driehoekjes. Ongeveer 1 bij 1,5cm. Dit roer je dan door het prutje heen zodat je tijdens het verorberen van je smakelijke maal af en toe aangenaam verrast wordt door een stiekem verstopt stukje ei. Dat maakt de ervaring nog allemaal wat spannender, als je dat aandurft.
Noem je mij nu een mindere kokquote:Op vrijdag 14 maart 2014 08:08 schreef KnutdeIJsbeer het volgende:
Ok voor de liefhebbers zal ik nu het recept posten;
1. Kook rijst
2. Bak vlees en groenten
3. Voeg wat water en een geheim kruidenmengsel toe.
Ok nu wordt het lastig
4. BAK NU OOK EIEREN. Voor de duidelijkheid, op dit moment heb je dus 3 pannen op het vuurMultitasken alles. Mindere koks adviseer ik dan ook de eieren achterwege te laten, doe dit maar als je wat meer ervaring hebt.
5. Giet de rijst af en meng dit door je nasiprut
6. Garneer met sambal en een appelsap on the side.
Nee, natuurlijk niet. Jij moest dit gerecht zelf ontwikkelen en ik kon simpel jouw recept volgen. Daardoor had ik nog het vermogen die 3 eitjes erbij te bakken.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 12:14 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Noem je mij nu een mindere kok
Ik ben juist heul wijsquote:
Ik eet nooit rode sausquote:Op vrijdag 14 maart 2014 09:05 schreef Uccie het volgende:
[..]
Ik doe ook altijd een spiegeleitje, bij de macaroni met rode saus ook trouwens
Het is dan ook wel erg spannend om een dergelijk recept te verbeteren. Maar ik durf het wel aan.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 12:03 schreef Littlerabbit het volgende:
[..]
Is wel direct een oplossing voor het afkoelen van het ei. Om heel eerlijk te zijn is dit dan ook mijn methode, maar durfde geen eigen invulling te geven aan dit magnifieke recept.
De enige manier hoe je het zou kunnen verbeteren is door het uit te serveren op je tetten.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 12:21 schreef essnhills het volgende:
[..]
Ik ben juist heul wijs
[..]
Ik eet nooit rode saus
[..]
Het is dan ook wel erg spannend om een dergelijk recept te verbeteren. Maar ik durf het wel aan.
Voor jou als 'buitenstander' is het ook wel ietwat makkelijker. Ik weet tot wat Johannes in staat is en dit maakt het daarom bijna godslastering als ik zijn heilige scriptie eigenhandig zonder onderling overleg aanpas.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 12:21 schreef essnhills het volgende:
[..]
Het is dan ook wel erg spannend om een dergelijk recept te verbeteren. Maar ik durf het wel aan.
Er is maar een select nummertje chefs in staat dit gerecht überhaupt klaar te maken, en Knut heeft het geluk dat hij is uitverkoren. Ik moet zeggen dat ik bijzonder trots op hem ben.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 12:25 schreef Littlerabbit het volgende:
[..]
Voor jou als 'buitenstander' is het ook wel ietwat makkelijker. Ik weet tot wat Johannes in staat is en dit maakt het daarom bijna godslastering als ik zijn heilige scriptie eigenhandig zonder onderling overleg aanpas.
Nasi a la Johannes = Nasi a la Johannes. Een Nasi a la Essnhills zou ik ook maar wat graag samen nuttigen maar is toch weer een totaal andere ervaring.
Allemaal afgunst is het.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 08:29 schreef kanovinnie het volgende:
Gewoon ff onder de koude kraan met je rijst? Daarna opnieuw afgieten? Of vloek ik nou in de kerk?
Vind het wel lullig voor Knut en Johannes dat hun recept zo afgekraakt wordt. Ze doen hun best. Misschien zijn het niet de beste maar ik zou er serieus moeite mee hebben om 3 pannen tegelijkertijd in de gaten te houden.
Welnee joh, gewoon een liefdevolle tip om het recept eventueel naar smaak aan tequote:
Bedankt voor de tips, maar je doet alsof we het over een heel simpel gerechtje hebben, terwijl we weten dat dat niet zo is.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 12:51 schreef essnhills het volgende:
[..]
Welnee joh, gewoon een liefdevolle tip om het recept eventueel naar smaak aan te
En dit is haalbaar voor iedereen, als je de eieren er in stukjes doorheen roert kun je die al van te voren bakken zodat je niet die derde pan moet beroeren
Je begrijpt me verkeerdquote:Op vrijdag 14 maart 2014 12:52 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Bedankt voor de tips, maar je doet alsof we het over een heel simpel gerechtje hebben, terwijl we weten dat dat niet zo is.
Oké dankjewelquote:Op vrijdag 14 maart 2014 12:53 schreef essnhills het volgende:
[..]
Je begrijpt me verkeerdDoor het ei op deze manier te doen kun je je aandacht volledig richten op het bereiden van een verrukkelijke nasi.
Je bent zelf een magnetron.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 13:02 schreef Myraela het volgende:
Kan ik dit ook in de magnetron klaarmaken?
Wat een doodzonde dit. Ik walg van deze insinuatiequote:Op vrijdag 14 maart 2014 13:02 schreef Myraela het volgende:
Kan ik dit ook in de magnetron klaarmaken?
Maar piet, geef toe, zelf zonder trassi is dit een recept wat water in de mond laat open, of niet dan?quote:
Eieren zijn zo klaar, dus kan ook als je de rest klaar hebt.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 08:11 schreef BORRREETJEEE het volgende:
Moeten die gebakken eieren perse heet zijn? Of kan ik ze ook eerder bereiden? Wil ze wel graag erbij, maar 3 pannen is gewoon teveel.
Er zit geen plaatje bij dus je kan roepen wat je wilt. Knut wint.quote:Op zaterdag 15 maart 2014 13:58 schreef quirina het volgende:
http://www.kokkieblanda.n(...)oreng-gebakken-rijst
Dit is echt veel beter.
Alsof die Indo's beter nasi kunnen maak dan Knut of Johannes_"Nasi god"_vermeerquote:Op zaterdag 15 maart 2014 13:58 schreef quirina het volgende:
http://www.kokkieblanda.n(...)oreng-gebakken-rijst
Dit is echt veel beter.
quote:Op zondag 16 maart 2014 19:53 schreef kanovinnie het volgende:
[..]
Alsof die Indo's beter nasi kunnen maak dan Knut of Johannes_"Nasi god"_vermeer
Je snapt toch wel wat ik bedoel?quote:Op zondag 16 maart 2014 19:56 schreef Cici het volgende:
[..]
Nasi maken![]()
Je hebt een rijstveld achter in de tuin?
Misschien kan Knut (of johannes) hier nog even toelichting op geven.quote:Op zondag 16 maart 2014 19:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Het is eigenlijk meer een stamppot met rijst ipv aardappels.
Indo's maken de beste nasi!quote:Op zondag 16 maart 2014 19:53 schreef kanovinnie het volgende:
[..]
Alsof die Indo's beter nasi kunnen maak dan Knut of Johannes_"Nasi god"_vermeer
quote:Op zondag 16 maart 2014 21:14 schreef GGMM het volgende:
[..]
Misschien kan Knut (of johannes) hier nog even toelichting op geven.
Het zou ze wel sieren om binnen 48 uur te antwoorden.
dan moet er een mevrouw knut bestaanquote:
Ja maar ijsberen zijn doorgaans niet monogaam dus je hebt nog steeds kans hoor.quote:Op maandag 17 maart 2014 14:18 schreef littledrummergirl het volgende:
[..]
dan moet er een mevrouw knut bestaan
Ik weet niet hoe jouw stamppot eruit ziet maar die van mij lijkt hier toch niet opquote:Op zondag 16 maart 2014 19:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Het is eigenlijk meer een stamppot met rijst ipv aardappels.
Done.quote:Op zondag 16 maart 2014 21:14 schreef GGMM het volgende:
[..]
Misschien kan Knut (of johannes) hier nog even toelichting op geven.
Het zou ze wel sieren om binnen 48 uur te antwoorden.
Ja?quote:
Was het wel hoor.quote:
Een FOK!user. Maar dan zonder e trouwens.quote:
quote:
Neuh.quote:Op donderdag 20 maart 2014 22:21 schreef SiIk het volgende:
[..]
Wil je graag weten hoe je uien moet snipperen dan?
Ohquote:
van die pannelap kan wel kloppen en van die ui sowieso. Hoezo?quote:Op donderdag 20 maart 2014 23:18 schreef Lienekien het volgende:
Ligt er nou een pannenlap op de plank waar de rauwe kip op is gesneden?
En is op die plank na de kip gewoon die ui gesnipperd?
Niks aan de hand, als je de snijplank na de kip goed heet hebt schoongemaakt.quote:Op vrijdag 21 maart 2014 06:30 schreef kanovinnie het volgende:
[..]
van die pannelap kan wel kloppen en van die ui sowieso. Hoezo?
Ha, tuurlijk niet. En van die pannenlap, ja dat is misschien niet heel handig, maar wat maakt het uit voor de ui?quote:Op vrijdag 21 maart 2014 08:53 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Niks aan de hand, als je de snijplank na de kip goed heet hebt schoongemaakt.
Je houdt me voor de gek, hè? Boefje!quote:Op vrijdag 21 maart 2014 08:56 schreef kanovinnie het volgende:
[..]
Ha, tuurlijk niet. En van die pannenlap, ja dat is misschien niet heel handig, maar wat maakt het uit voor de ui?
Ik vraag het me serieus af hoor van die ui. Wat maakt 't uit? Het gaat toch in dezelfde pan.quote:Op vrijdag 21 maart 2014 09:17 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Je houdt me voor de gek, hè? Boefje!
Je wast je handen wel na het snijden van de kip. Was je dan ook je handen weer na het snijden van de ui? Als je die snijdt op een plank waar je rauwe kip op hebt gesneden, is de kans natuurlijk groot dat je die ongewenste bacteriën alsnog op je handen krijgt.quote:Op vrijdag 21 maart 2014 09:32 schreef kanovinnie het volgende:
[..]
Ik vraag het me serieus af hoor van die ui. Wat maakt 't uit? Het gaat toch in dezelfde pan.
Waarom is dat relevant, dat je nooit vlees en kip tegelijk eet?quote:Op vrijdag 21 maart 2014 09:56 schreef kanovinnie het volgende:
Ik eet nooit vlees en kip tegelijk. En natuurlijk was ik voor ik ga eten mijn handen nog effe..
Snij jij nooit vlees op je kippeplank en omgekeerdquote:Op vrijdag 21 maart 2014 10:17 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Waarom is dat relevant, dat je nooit vlees en kip tegelijk eet?
Als je snijplanken gescheiden houdt en tussendoor op de goede momenten je handen wast, ga je in ieder geval niet nog met 'vieze kiphanden' aan nog allerlei andere dingen zitten (pannen, bestek, aanrecht, keukenkastjes, koelkastdeur, bijvoorbeeld) die in principe ook nog voor kruisbesmetting zouden kunnen zorgen.
Dat is een plank voor kip of vlees.quote:Op vrijdag 21 maart 2014 10:19 schreef kanovinnie het volgende:
[..]
Snij jij nooit vlees op je kippeplank en omgekeerd
En verder, tsja, zal best. Maar van wat bacteriën ga je echt niet dood
Er zit een verschil imo tussen met je handen aan de kip zitten om te snijden en weer een snijplank aanraken die gebruikt is voor kip.quote:Op vrijdag 21 maart 2014 10:25 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Dat is een plank voor kip of vlees.
En als je van bacteriën toch niet dood gaat, waarom dan uberhaupt je handen wassen na het snijden van kip of voor het eten?
Maar ziet er heerlijk uit hoor, je nasi! Leuke foto's, humorvolle teksten.
Ik ben grotendeels zeer onder de indruk van deze nobele poging dit goddelijke recept onder de aandacht van de mensen te brengen. Ik moet zeggen dat alles haarfijn is uitgelegd en door de foto's kan er geen enkel misverstand bestaan, beginnende chefs die twijfelden of zij dit gerecht moesten proberen hebben nu geen enkel excuus meer en ik denk dat wij volmondig kunnen stellen dat zij er gewoon voor moeten gaan. Jullie zullen er geen spijt van krijgen!quote:Op donderdag 20 maart 2014 20:25 schreef kanovinnie het volgende:
Ja, daar sta je dan. Grote mond dat je wel even nasi ala johannes gaat maken.
Vol goed moet ging ik naar de supermarkt. Helaas bleken ze in het gat waar ik woon niet te beschikken over de juiste middelen voor dit gerecht. Dus ben ik maar afgeweken van het orginele recept in de hoop dat johannes mij zou vergeven.
Op de achterkant van de verpakking zou wel staan wat er in moest, dus ik kijk even. Tot mijn grote schrik zie ik de variatetip, zegmaar de extra moeilijke versie van het recept. Ik voelde me goed die dag, dus ik dacht, we gaan ervoor!
Ik schafte alle ingrediënten aan en bij thuiskomst heb ik alles even een nachtje in de koelkast gelegd. Gevogelte moet altijd besterven na de slacht, dus dat zal dan ook wel voor kip gelden dacht ik zo. En de sperzieboontjes konden best nog een dagje mee.
Nouja, tot zo ver de inleiding. Nu komt het daadwerkelijke recept. Wees gewaarschuwd, dit is niet iets voor de minste. Als je niet zeker weet waar het scherpe gedeelte van je mes zit dan raad ik je aan niet meer verder te lezen! (ja, zo gevaarlijk is dit recept.)
Benodigdheden qua aparatuur:
Keukenmes
Koekenpan
Wok/roerbakpan
2 gewone pannen
Snijplank
Keukenmesje
Vork
omschepding
Benodigdheden qua ingedrienten:
300 gram kip
250 gram sperziebonen
125 gram taugé
1 rode ui
1 ei per persoon
Beetje (olijf)olie
Zo ziet dat er dan uit:
[ afbeelding ]
Het begint allemaal met 2 pannen met water opzetten. 1 voor de rijst en 1 voor de sperziebonen. Ondertussen moet je de sperzienbonen “doppen” zoals mijn moeder dat heet. De voor en achterkant erafsnijden met het mes en daarna in stukjes van 2-4 cm snijden.
Zodra het water kookt en de sperziebonen gesneden zijn kan zowel de rijst in de ene pan, als de bonen in een andere pan.
Dat ziet er zo uit:
[ afbeelding ]
Vervolgens is de kip aan de beurt. Ondanks dat het eerst een vrolijke gevederte vogel was dien je nu geen genade te hebben en de kip in hapklare brokken te snijden. Als je een grote mond hebt kan je deze stap over slaan, maar ik raad toch aan om de kip in stukken te snijden. Dat eet meestal toch wat makkelijker.
Hier zie je de gesneden kip liggen terwijl op de achtergrond het gasstel flink staat te loeien
[ afbeelding ]
Vergeet niet, na kipsnijden moet je wel even de handen wassen. Kip heeft als het rauw is nog allemaal bacteriën op zich zitten! (stomme kip)
Voorbeeld van hoe je je handen wast:
[ afbeelding ]
Zet ondertussen de wok op het gas en gooi er wat olijfolie in. Niet te veel, want dat maakt je dik en zorgt dat je morgenochtend niet kan genieten van het poepen omdat het over is voordat het begonnen is.
Zo giet je olijfolie in een pan, gewoon uit de losse pols
[ afbeelding ]
Zodra de pan een beetje op tempratuur is kan de kip erbij. Lekker omscheppen met je omschepding terwijl je ondertussen de ui aan het versnipperen bent. Ja, dit is multitasken en het ging bij mij bijna fout, maar met een beetje ervaring en een portie geluk komt dit wel goed.
Ondertussen heb ik zelfs nog een foto gemaakt. Stressmoment hoor!
[ afbeelding ]
Voor de techniek van het snipperen van een ui verwijs ik jullie naar de kunde van Silk, zij kan sneller uien snipperen dan tong80 kan posten. Dit heb ik 1 keer mogen ervaren en het was gewoon fantastisch.
Let ondertussen goed op dat de rijst niet overkookt! Dat geeft zo’n rommeltje! Hier heb ik natuurlijk geen foto van, want ik heb goed opgelet.
Als de kip klaar is kan je de sperziebonen afgieten (bij mij was toevallig de rijst ook klaar, dus die is meteen ook afgegoten).
Lekker makkelijk en veilig, het ouderwetse vergiet!
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Voordat je nu iets spannends gaat doen met de rijst of sperziebonen, HO STOP! Eerst de koekenpan op het vuur voor het ei! Bedenk goed of je de dooier heel of stuk wilt, want je hebt slechts 1 keer de keuze!
De sperziebonen, taugé en de versnipperde ui kunnen nu bij de wok gegooid worden. Dit dien je dan te roerbakken. Dus lekker roeren en bakken met die hap!
Wat een hoop taugé denkt u, niets is minder waard, ik had nog niet geroerd met mijn omschepding
[ [url= http://i.imgur.com/BTQyqmv.jpg]afbeelding[/url] ]
Zo ziet dat eruit als het geroerbakt is, lekker hoor!
[ [url= http://i.imgur.com/SUOKb0r.jpg]afbeelding[/url] ]
Dit doe je dan eventjes tot je er genoeg van krijgt. Dan gooi je er een beker water en de inhoud van het zakje in de wok.
Rustig erinstrooien of er in 1 keer inkwakken, allebei de technieken werken!
[ afbeelding ]
Voor de echte culinaire avonturier kan je er wat sambal bijgooien. Omdat ik wel van pittig hou liet ik me dit geen twee keer zeggen!
Lekker, sambal!
[ afbeelding ]
Dan moet je nog even een minuut of wat wachten, de rijst erbij gooien en weer de hele boel door elkaar scheppen.
Schepperdeschep!
[ afbeelding ]
Rechts ziet u het ei. Zoals ik al dacht was EN nasi ala johannes EN ei toch te veel van het goede, want hij heeft even te lang op het vuur gestaanDesalnietemin was hij lekker!
Als alles mooi door elkaar is kan je de nasi op je bord smijten, het ei er naast gooien en het naar binnen scheppen terwijl je op FOK! zit.
Zoals het opgediend word:
[ afbeelding ]
Eet smakelijk! En FOK! ze!
[ afbeelding ]
1 nadeel, het maakt wel een hoop rommel!
Rommel!
[ afbeelding ]
Het leven kan zo mooi zijn.
p.s
Hier het recept zoals de fabrikant het bedacht heeft
[ afbeelding ]
Hopelijk smullen jullie er net zo van als ik
Zou niet durven, ik laat de sperziebonen gewoon weg. Win/win.quote:Op vrijdag 21 maart 2014 14:18 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Geef alsjeblieft niet de schuld aan mij of Kanovinnie, maar richt je woede toch op Honig.
Vergeet niet foto's te nemen als je het vandaag of morgen maaktquote:Op vrijdag 21 maart 2014 14:19 schreef Karina het volgende:
[..]
Zou niet durven, ik laat de sperziebonen gewoon weg. Win/win.
Haha vanavond heb ik kapucijners. Als ik het een keertje maak, zal ik foto's posten.quote:Op vrijdag 21 maart 2014 14:22 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Vergeet niet foto's te nemen als je het vandaag of morgen maakt
Zo moet het niet:quote:Op vrijdag 21 maart 2014 14:29 schreef Mortaxx het volgende:
Nu weet ik nog steeds niet hoe je rijst kookt
Water in de pan, wachten tot het kookt, rijst erbji, wachten tot het gaar is, eventueel afgieten.quote:Op vrijdag 21 maart 2014 14:29 schreef Mortaxx het volgende:
Nu weet ik nog steeds niet hoe je rijst kookt
Ik ga het vanavond proberenquote:Op vrijdag 21 maart 2014 15:48 schreef kanovinnie het volgende:
[..]
Water in de pan, wachten tot het kookt, rijst erbji, wachten tot het gaar is, eventueel afgieten.
Dat ziet er goed uit, dat marineren vond ik een interessante touch, hoe heeft dit uitgepakt vind je?quote:Op vrijdag 21 maart 2014 19:28 schreef Mortaxx het volgende:
De rijst is gekookt, de kip kan de pan in. Zie hieronder het resultaat. Helaas heb ik niet zo'n kekke houten lepel
[ afbeelding ]
Toen ik het groentepakket open maakte bleek hier een rode peper bij te zitten. Ik had niet meer genoeg tijd om deze te verwerken. Iemand suggesties wat ermee te doen?
[ afbeelding ]
Kruidenmengsel en rijst er bij en flink roeren maar! De foto is er zelfs wazig van geworden
[ afbeelding ]
Ik mag dan wel een echte keukenprins zijn, koken is niet mijn hobby. Deze handige bakjes zorgen ervoor dat ik ook komende dagen nog van deze overheerlijke nasi kan genieten.
[ afbeelding ]
Eet smakelijk
[ afbeelding ]
Ik denk dat de magischi nasi a la Johannes ook helpt qua romantische sferen. Als je wilt kan ik je wel een keer komen demonsteren hoe je nasi a la johannes met een vleugje van kano maakt.quote:Op zaterdag 22 maart 2014 08:22 schreef Tamashii het volgende:
Hallo jongens, ik heb genoten van dit topic, maar wat ik mezelf nou echt afvraag is hoe ik op dit hoge culinaire niveau kom? Ik kan heel erg genieten van jullie gerechten en foto's. Maar ik ben bang dat ik dit niet ga redden.
Ik ben namelijk gedoemd om elke dag iets vloeibaars te maken, ik heb namelijk een vork en messen fobie. De foto van de blote voeten en de grote messen gaven mij dan ook kippenvel!
Mijn lichaam maar ook mijn hoofd wilt niets weten van dit soort taferelen. Ik ben al bij de psycholoog, dieetist en filosoof geweest maar geen oplossing zijt met mij. Hebben jullie tips?
Ik wil je nog wel wat tips geven om echt een goede,bruine nasi goreng te bereiden want dit geef ik direct aan mijn hond. Misschien gemist en heb je het wel gezegd maar wat voor rijst gebruikte je?quote:Op vrijdag 21 maart 2014 19:28 schreef Mortaxx het volgende:
[knip]
Ik mag dan wel een echte keukenprins zijn, koken is niet mijn hobby. Deze handige bakjes zorgen ervoor dat ik ook komende dagen nog van deze overheerlijke nasi kan genieten.
Eet smakelijk
Lekker racistisch. Waarom wel bruine nasi en geen witte of zwarte nasi? Of zoals ik gele nasi?quote:Op dinsdag 25 maart 2014 09:21 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Ik wil je nog wel wat tips geven om echt een goede,bruine nasi goreng te bereiden want dit geef ik direct aan mijn hond. Misschien gemist en heb je het wel gezegd maar wat voor rijst gebruikte je?
Hoe jij het noemt maakt mij niet uit. Het feit dat je alles wat niet bruin is aan je hond voert lijkt me wel duidelijk.quote:Op dinsdag 25 maart 2014 09:27 schreef Iwanius het volgende:
Ben je lid van de linkse kerk met je racistische bejegening? Teveel DWDD of P&W zitten kijken en mee te knikken met het Wilders bashen?![]()
Bruine nasi is veel lekkerder qua smaak dan dat vale wat ik noem "zondagschinees"nasi.
hoe kan je johannes beoordelen (al is het meer veroordelen wat je doet maar zo erg wil ik het niet maken) als je hem niet kent? Weer zo'n typische kortzichtige opmerking. Net als dat goedkoop. Wat is er belangrijk aan de prijs?quote:Op dinsdag 25 maart 2014 09:32 schreef Iwanius het volgende:
Alsof Johannes de kenner bij uitstek is op dit gebied. Ken dat hele persoon niet en heb er ook geen behoefte aan maar een goede nasi goreng met smaak is voor mij niet wat ik op de laatste pagina zie. Maar goed als men daar tevreden mee is.
Sowieso vind ik geel beter bij dit recept passen, aziatisch hé.quote:Op dinsdag 25 maart 2014 09:44 schreef kanovinnie het volgende:
Ik zou je bijna naar jou recept vragen, ik heb alleen geen behoefte aan zo'n racistisch gerecht in een tot nu toe goedlopend topic.
Ik ben inderdaad zeer gepikeerd na al deze onheuse bejegeningen richting dit heerlijke gerecht.quote:Op dinsdag 25 maart 2014 09:32 schreef Iwanius het volgende:
Alsof Johannes de kenner bij uitstek is op dit gebied. Ken dat hele persoon niet en heb er ook geen behoefte aan maar een goede nasi goreng met smaak is voor mij niet wat ik op de laatste pagina zie. Maar goed als men daar tevreden mee is.
Dat is maar enkelen, zoals Knut, voorbehouden.quote:Op dinsdag 25 maart 2014 18:13 schreef Mortaxx het volgende:
Iwanius denkt dat hij door al zijn reizen in de Orient een ware fijnproever is geworden
Trek jij nu zijn reizen in twijfel? Er zijn zelfs reisverslagen van!quote:Op dinsdag 25 maart 2014 18:14 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Dat is maar enkelen, zoals Knut, voorbehouden.
De epischheid van nasi a la johannes niet inzienquote:Op dinsdag 25 maart 2014 09:32 schreef Iwanius het volgende:
Alsof Johannes de kenner bij uitstek is op dit gebied. Ken dat hele persoon niet en heb er ook geen behoefte aan maar een goede nasi goreng met smaak is voor mij niet wat ik op de laatste pagina zie. Maar goed als men daar tevreden mee is.
quote:Op dinsdag 25 maart 2014 09:32 schreef Iwanius het volgende:
Alsof Johannes de kenner bij uitstek is op dit gebied. Ken dat hele persoon niet en heb er ook geen behoefte aan maar een goede nasi goreng met smaak is voor mij niet wat ik op de laatste pagina zie. Maar goed als men daar tevreden mee is.
En voor de brandblusser!quote:Op vrijdag 28 maart 2014 20:06 schreef kanovinnie het volgende:
Hier kan mijn verslag niet tegenop. Ik denk dat de zure haters zoals iwanius hier nog wel een puntje aan kunnen zuigen.
Plus 1 voor je hippe slippers.
Dat zeg ik er ook bij hè, volstrekte onzin. Als je gewone rijst haalt scheelt dat veel en je merkt het niet in het eindproduct.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 11:09 schreef Ole het volgende:
Dat ei direct door de nasi is wel een briljante oplossing voor die derde pan.
De rijst eerst wassen en later laten drogen lijkt me dan weer erg ingewikkeld
Ah mooi zo!quote:Op zaterdag 29 maart 2014 11:12 schreef Saind het volgende:
[..]
Dat zeg ik er ook bij hè, volstrekte onzin. Als je gewone rijst haalt scheelt dat veel en je merkt het niet in het eindproduct.
Precies, als je je rijst vooraf kookt is je eindproduct beter en heb je maar 1 pan op het vuur.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 11:14 schreef Ole het volgende:
[..]
Ah mooi zo!
Wie weet ga ik eind deze week de uitdaging aan. Ik heb ook een extra uitdaging: ik kan maar één pan tegelijk gebruiken, want mijn gasfornuis is buiten gebruik.
-edit-
hoewel.. zo te zien had jij ook maar één pan tegelijk op het vuur
Als je het ei er slechts in doet voor de voedingswaarde wel. Lekker wordt het natuurlijk niet. Wat je wel kunt doen is de rest even opzij schuiven en op de bodem de eieren bakken tot het wit grotendeels gestold en er dan doorheen scheppen.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 11:09 schreef Ole het volgende:
Dat ei direct door de nasi is wel een briljante oplossing voor die derde pan.
Natuurlijk niet lekker? Wat praat jij voor een poepquote:Op zaterdag 29 maart 2014 13:14 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Als je het ei er slechts in doet voor de voedingswaarde wel. Lekker wordt het natuurlijk niet. Wat je wel kunt doen is de rest even opzij schuiven en op de bodem de eieren bakken tot het wit grotendeels gestold en er dan doorheen scheppen.
Een ei klutsen en dan helemaal en gelijkmatig garen is zo'n beetje de beste manier om een ei nergens naar te laten smaken. Anders gooi je even een geklutst eitje in de pan en bak die tot het droog is, en doe die dan op brood. Misschien proef je het dan wel.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 13:23 schreef Saind het volgende:
[..]
Natuurlijk niet lekker? Wat praat jij voor een poep
Een ei door je nasi heen is wel lekker.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 13:33 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Een ei klutsen en dan helemaal en gelijkmatig garen is zo'n beetje de beste manier om een ei nergens naar te laten smaken. Anders gooi je even een geklutst eitje in de pan en bak die tot het droog is, en doe die dan op brood. Misschien proef je het dan wel.
Dat wel ja.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 13:33 schreef Saind het volgende:
[..]
Een ei door je nasi heen is wel lekker.
Hi hi, een kanovoet.quote:Op vrijdag 21 maart 2014 09:33 schreef kanovinnie het volgende:
[warning]pas op! Kook niet op blote voeten! Als er hete rijst op komt kan dit pijn doen![/warning]
[ afbeelding ]
Alsof ik ook maar ene meuk geef om wat jullie hier lekkere Nasi goreng noemen.quote:Op vrijdag 28 maart 2014 20:06 schreef kanovinnie het volgende:
Hier kan mijn verslag niet tegenop. Ik denk dat de zure haters zoals iwanius hier nog wel een puntje aan kunnen zuigen.
Plus 1 voor je hippe slippers.
gebeurtquote:Op zaterdag 29 maart 2014 17:56 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Alsof ik ook maar ene meuk geef om wat jullie hier lekkere Nasi goreng noemen.![]()
Als ik al zie dat mensen op hun fornuis met een wok gaan lopen spelen dan weet ik al hoe laat het is.
Elke rechtgeaarde kenner weet dat de effectiviteit van het gebruik van een goede wok alleen geldt als je een zeer hoge vlam en bijbehorende hoge temperaturen weet te bewerkstelligen. De kunst is om de kwaliteit van je ingrediënten te behouden.door kort en krachtig met medewerking van die hele hoge temperaturen je gerecht kort en krachtig te bereiden. En bijna alle huis-tuin en keuken fornuizen kunnen dat niet!
Wat hier gebeurd beschouw ik als spielerei.
Wat jij ervan vindt boeit echt hélemaal niemand.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 17:56 schreef Iwanius het volgende:
Wat hier gebeurd beschouw ik als spielerei.
Klinkt alsof je de volgende bent die een kook rapportage doet.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 17:56 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Alsof ik ook maar ene meuk geef om wat jullie hier lekkere Nasi goreng noemen.![]()
Als ik al zie dat mensen op hun fornuis met een wok gaan lopen spelen dan weet ik al hoe laat het is.
Elke rechtgeaarde kenner weet dat de effectiviteit van het gebruik van een goede wok alleen geldt als je een zeer hoge vlam en bijbehorende hoge temperaturen weet te bewerkstelligen. De kunst is om de kwaliteit van je ingrediënten te behouden.door kort en krachtig met medewerking van die hele hoge temperaturen je gerecht kort en krachtig te bereiden. En bijna alle huis-tuin en keuken fornuizen kunnen dat niet!
Wat hier gebeurd beschouw ik als spielerei.
Ik ben voorquote:Op zaterdag 29 maart 2014 18:25 schreef Pharkus het volgende:
Klinkt alsof je de volgende bent die een kook rapportage doet.
Hij is iig goed met foto's.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 18:25 schreef Pharkus het volgende:
[..]
Klinkt alsof je de volgende bent die een kook rapportage doet.
Sjoes over mijn iPhonequote:
quote:Op vrijdag 28 maart 2014 19:51 schreef Saind het volgende:
Ik heb het lang uit weten te stellen, maar ik kon me vanavond toch niet inhouden en ben begonnen met het maken van Nasi a la Johannes
Omdat ik kutrijst heb die je eerst moet omspoelen en weken enzo, heb ik dat eerst gedaan.
[ afbeelding ]
Dit is hoeveel rijst ik gebruik. Ongeveer een halve kilogram.
[ afbeelding ]
Hier ben ik de rijst om aan het spoelen. Om het zetmeel eruit te krijgen enzo. Je kunt hier beter gewoon normale rijst voor kopen die je niet hoeft om te spoelen, scheelt weer wat stappen in het recept.
Ik geloof ook niet dat deze rijst veel lekkerder is ofzo dus het is echt een kutidee om je recept nóg ingewikkelder te maken door deze rijst te gebruiken.
[ afbeelding ]
Hier zie je de rijst op het fornuis staan. Ik kook met inductie, dus water koken gaat lekker snel
[ afbeelding ]
Het is van het grootste belang dat je dingen eet en bier drinkt tijdens het koken. Doordat je minder honger hebt kun je minder snel werken en voorkom je slordigheidsfoutjes.
Het bier is om een wat lossere hand te krijgen van koken. In mijn ervaring ben je te stijfjes met koken als je geheel nuchter bent.
[ afbeelding ]
Om jullie een indruk te geven van mijn werkomgeving hier een sfeerimpressie.
Ik vind het zelf belangrijk dat je keuken een ontzettende klerezooi is. Wederom om wat losser te kunnen zijn in het koken. In een schone keuken werken is sterk af te raden. De angst om een zooi van je keuken te maken heeft een sterke inhibiterende werken op je kookkunsten.
[ afbeelding ]
Na een kwartiertje was de rijst gekookt.
[ afbeelding ]
Hier staat de rijst onder de koude kraan. Eigenlijk kun je nasi het beste maken met oude rijst maar op deze manier koel ik hem af zodat hij iets weg heeft van oude rijst.
[ afbeelding ]
Dit is mijn rijst op het aanrecht (op twee snijplanken) zodat hij wat op kan drogen. Pas op met het uit het vergiet halen want er kan wat vallen.
[ afbeelding ]
Dat dus.
[ afbeelding ]
Dit is een goed moment om even buiten te gaan zitten, wat bier te drinken en eventueel wat te roken. Van roken krijg je kanker maar als je rookt is dit een goed moment, anders vergroot je het risico dat je je vingers eraf snijdt als je de kip gaat snijden. Door de trillende handjes. Bier werkt hier ook goed voor!
[ afbeelding ]
Hier zie je mijn kip. Ik heb twee filets gekocht dus die gebruik ik.
[ afbeelding ]
Hier zie je de gesneden kip. Gewoon in blokjes snijden. Pas op voor je vingers!
[ afbeelding ]
Zorg ervoor dat je goed blijft zuipen!
[ afbeelding ]
Gooi wat olie in je pan en dump dan je kip erbij. Niet morsen.
[ afbeelding ]
Omdat m'n spek op moest heb ik dat er ook bij gekletterd. Beetje improviseren. Hier zie je goed de invloeden van het bier.
[ afbeelding ]
Ik gebruik vandaag deze boemboe. Ik zag dat Johannes een zakje kruidenmix pakte (poeder) maar dat heb ik niet liggen, dus moeten we het hier mee doen.
[ afbeelding ]
Toen de kip gaar was heb ik de groente erbij gedaan, een zakje van de AH. Vooral omdat ik niet nog meer risico wilde nemen met dingen snijden. Voorkomen is beter dan genezen.
[ afbeelding ]
Na een minuutje of wat heb ik de boemboe erbij gedaan en doorgeroerd. Nu ziet het mengsel in de pan er zo uit.
[ afbeelding ]
Na een minuutje of vijf bedacht ik me dat er ook nog rijst bij moest. Zo gezegd, zo gedaan.
[ afbeelding ]
Even proeven natuurlijk
[ afbeelding ]
Na wat roeren begint het er aardig op te lijken, maar er mist nog iets!
[ afbeelding ]
Mijn Pièce de résistance, twee geklopt eieren. Nu denken jullie natuurlijk; "Maar Saind, luie homo, dat is toch helemaal niet bijzonder?"
Nou, moet je eens opletten!
[ afbeelding ]
KOEKOEK
En dat roer je dan door je nasi heen zodat het ei stolt. Rauw ei is niet gezond!
[ afbeelding ]
Na een paar minuten had ik het idee dat m'n ei wel gestold was, zie hier het eindproduct!
[ afbeelding ]
Voor wat extra pit verzuip ik mijn nasi in de Sriracha. Erg lekker!
[ afbeelding ]
Op speciaal verzoek de inhoud van het keukenkastje
je bent zelf pretentieusquote:Op zondag 30 maart 2014 13:54 schreef Adames het volgende:
[..]
vind het ietwat pretentieus, dichter bij de oorspronkelijke oeroude nasi blijven zoals johannes en knut deden was wat beter geweest, maar verder ziet het er heerlijk uit
Hef Bundyquote:Op zondag 30 maart 2014 13:37 schreef UIO_AMS het volgende:
Ik heb dezelfde slippers als Saind!!!!!!
Tofheid!!!
Die is al z'n foto's nog bij elkaar aan het googlen.quote:Op zondag 30 maart 2014 13:31 schreef Mansjester het volgende:
Ik wacht op het verslag van Iwanius....
Foei.quote:Op zondag 30 maart 2014 14:11 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Die is al z'n foto's nog bij elkaar aan het googlen.
Laat jij dan zien hoe het echt moet, patser.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 17:56 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Alsof ik ook maar ene meuk geef om wat jullie hier lekkere Nasi goreng noemen.![]()
Als ik al zie dat mensen op hun fornuis met een wok gaan lopen spelen dan weet ik al hoe laat het is.
Elke rechtgeaarde kenner weet dat de effectiviteit van het gebruik van een goede wok alleen geldt als je een zeer hoge vlam en bijbehorende hoge temperaturen weet te bewerkstelligen. De kunst is om de kwaliteit van je ingrediënten te behouden.door kort en krachtig met medewerking van die hele hoge temperaturen je gerecht kort en krachtig te bereiden. En bijna alle huis-tuin en keuken fornuizen kunnen dat niet!
Wat hier gebeurd beschouw ik als spielerei.
quote:Op vrijdag 28 maart 2014 19:51 schreef Saind het volgende:
Ik heb het lang uit weten te stellen, maar ik kon me vanavond toch niet inhouden en ben begonnen met het maken van Nasi a la Johannes
Omdat ik kutrijst heb die je eerst moet omspoelen en weken enzo, heb ik dat eerst gedaan.
[ afbeelding ]
Dit is hoeveel rijst ik gebruik. Ongeveer een halve kilogram.
[ afbeelding ]
Hier ben ik de rijst om aan het spoelen. Om het zetmeel eruit te krijgen enzo. Je kunt hier beter gewoon normale rijst voor kopen die je niet hoeft om te spoelen, scheelt weer wat stappen in het recept.
Ik geloof ook niet dat deze rijst veel lekkerder is ofzo dus het is echt een kutidee om je recept nóg ingewikkelder te maken door deze rijst te gebruiken.
[ afbeelding ]
Hier zie je de rijst op het fornuis staan. Ik kook met inductie, dus water koken gaat lekker snel
[ afbeelding ]
Het is van het grootste belang dat je dingen eet en bier drinkt tijdens het koken. Doordat je minder honger hebt kun je minder snel werken en voorkom je slordigheidsfoutjes.
Het bier is om een wat lossere hand te krijgen van koken. In mijn ervaring ben je te stijfjes met koken als je geheel nuchter bent.
[ afbeelding ]
Om jullie een indruk te geven van mijn werkomgeving hier een sfeerimpressie.
Ik vind het zelf belangrijk dat je keuken een ontzettende klerezooi is. Wederom om wat losser te kunnen zijn in het koken. In een schone keuken werken is sterk af te raden. De angst om een zooi van je keuken te maken heeft een sterke inhibiterende werken op je kookkunsten.
[ afbeelding ]
Na een kwartiertje was de rijst gekookt.
[ afbeelding ]
Hier staat de rijst onder de koude kraan. Eigenlijk kun je nasi het beste maken met oude rijst maar op deze manier koel ik hem af zodat hij iets weg heeft van oude rijst.
[ afbeelding ]
Dit is mijn rijst op het aanrecht (op twee snijplanken) zodat hij wat op kan drogen. Pas op met het uit het vergiet halen want er kan wat vallen.
[ afbeelding ]
Dat dus.
[ afbeelding ]
Dit is een goed moment om even buiten te gaan zitten, wat bier te drinken en eventueel wat te roken. Van roken krijg je kanker maar als je rookt is dit een goed moment, anders vergroot je het risico dat je je vingers eraf snijdt als je de kip gaat snijden. Door de trillende handjes. Bier werkt hier ook goed voor!
[ afbeelding ]
Hier zie je mijn kip. Ik heb twee filets gekocht dus die gebruik ik.
[ afbeelding ]
Hier zie je de gesneden kip. Gewoon in blokjes snijden. Pas op voor je vingers!
[ afbeelding ]
Zorg ervoor dat je goed blijft zuipen!
[ afbeelding ]
Gooi wat olie in je pan en dump dan je kip erbij. Niet morsen.
[ afbeelding ]
Omdat m'n spek op moest heb ik dat er ook bij gekletterd. Beetje improviseren. Hier zie je goed de invloeden van het bier.
[ afbeelding ]
Ik gebruik vandaag deze boemboe. Ik zag dat Johannes een zakje kruidenmix pakte (poeder) maar dat heb ik niet liggen, dus moeten we het hier mee doen.
[ afbeelding ]
Toen de kip gaar was heb ik de groente erbij gedaan, een zakje van de AH. Vooral omdat ik niet nog meer risico wilde nemen met dingen snijden. Voorkomen is beter dan genezen.
[ afbeelding ]
Na een minuutje of wat heb ik de boemboe erbij gedaan en doorgeroerd. Nu ziet het mengsel in de pan er zo uit.
[ afbeelding ]
Na een minuutje of vijf bedacht ik me dat er ook nog rijst bij moest. Zo gezegd, zo gedaan.
[ afbeelding ]
Even proeven natuurlijk
[ afbeelding ]
Na wat roeren begint het er aardig op te lijken, maar er mist nog iets!
[ afbeelding ]
Mijn Pièce de résistance, twee geklopt eieren. Nu denken jullie natuurlijk; "Maar Saind, luie homo, dat is toch helemaal niet bijzonder?"
Nou, moet je eens opletten!
[ afbeelding ]
KOEKOEK
En dat roer je dan door je nasi heen zodat het ei stolt. Rauw ei is niet gezond!
[ afbeelding ]
Na een paar minuten had ik het idee dat m'n ei wel gestold was, zie hier het eindproduct!
[ afbeelding ]
Voor wat extra pit verzuip ik mijn nasi in de Sriracha. Erg lekker!
[ afbeelding ]
Op speciaal verzoek de inhoud van het keukenkastje
dat ligt ook aan de kwaliteit van je fornuis, ik heb hier een cheap ass ding van ¤50 en standje zacht zit er niet op, het is vol aan of uit.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 17:56 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Alsof ik ook maar ene meuk geef om wat jullie hier lekkere Nasi goreng noemen.![]()
Als ik al zie dat mensen op hun fornuis met een wok gaan lopen spelen dan weet ik al hoe laat het is.
Elke rechtgeaarde kenner weet dat de effectiviteit van het gebruik van een goede wok alleen geldt als je een zeer hoge vlam en bijbehorende hoge temperaturen weet te bewerkstelligen. De kunst is om de kwaliteit van je ingrediënten te behouden.door kort en krachtig met medewerking van die hele hoge temperaturen je gerecht kort en krachtig te bereiden. En bijna alle huis-tuin en keuken fornuizen kunnen dat niet!
Wat hier gebeurd beschouw ik als spielerei.
herkenbaar voor je ofnie?quote:
Wat een onzin.quote:Op maandag 31 maart 2014 12:46 schreef onlogisch het volgende:
[..]
Nee hoor. Gisteren was het tijd voor nasi
Je moeder vond het wel lekker andersquote:Op maandag 31 maart 2014 13:12 schreef kapiteintje het volgende:
Saind, mooi verslag maar dit kan nog beter. Ik zal morgen eens een fotoreeksje maken als ik tijd heb.
oeh dat dan bijna niet! Je legt de lat wel hoog.quote:Op maandag 31 maart 2014 13:12 schreef kapiteintje het volgende:
Saind, mooi verslag maar dit kan nog beter. Ik zal morgen eens een fotoreeksje maken als ik tijd heb.
Ik begrijp wat je bedoelt maar ik redeneer dat het gebruik van een echte goede wok - en dan bedoel ik niet die huis-tuin en keuken dingen waarmee ze adverteren maar die echte zware metalen woks die ze in restaurants gebruiken en waar temperaturen van 100+ graden Celsius heel gewoon is - alleen maar ten volle kan worden gebruik als je dus ook een hoge en sterke vlam weet te bewerkstelligen. Daar heb je dus van die branders voor nodig. Dat soort temperaturen behaal jij nooit met je gaspitten thuis. Dus kom je weer uit op het eerdere punt wat ik maakte dat de nasi die hier getoond wordt en waar men zo verrukte van is gewoon voor mij niets is omdat de basis om een goede nasi te kunnen maken al gemist wordt.quote:Op maandag 31 maart 2014 05:15 schreef SiGNe het volgende:
dat ligt ook aan de kwaliteit van je fornuis, ik heb hier een cheap ass ding van ¤50 en standje zacht zit er niet op, het is vol aan of uit.
Nadeel voor zaken die zacht moeten pruttelen, daarvoor gebruik ik dan ook erg vaak sudderplaatjes (en dan nog is het te heet) maar voor de wok is het ideaal, de wok-ring wordt ook rood aan de onderkant, al moet ik wel eigenlijk eentje hebben met gaten er in, de ring houdt de vlam tegen dus alleen de bodem van de wok is écht heet.
Ik heb de FA al gemeld dat dat niet zal gebeuren nadat een mod hier onnodig de racisme kaart uitspeelde. Ik vind het nooit een probleem om behulpzaam te zijn wel als ik onnodig van iets wordt beticht wat nergens opslaat. Zoek je het maar lekker uit met je imitatie nasi-goreng van de zondag Chinees.quote:Op zondag 30 maart 2014 13:31 schreef Mansjester het volgende:
Ik wacht op het verslag van Iwanius....
Stel je even aan zegquote:Op maandag 31 maart 2014 17:30 schreef Iwanius het volgende:
Ik heb de FA al gemeld dat dat niet zal gebeuren nadat een mod hier onnodig de racisme kaart uitspeelde.
Als je op je thuisfornuis de 100 graden Celsius niet haalt, heb je echt een probleem.quote:Op maandag 31 maart 2014 17:30 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Ik begrijp wat je bedoelt maar ik redeneer dat het gebruik van een echte goede wok - en dan bedoel ik niet die huis-tuin en keuken dingen waarmee ze adverteren maar die echte zware metalen woks die ze in restaurants gebruiken en waar temperaturen van 100 graden Celsius heel gewoon is - alleen maar ten volle kan worden gebruik als je dus ook een hoge en sterke vlam weet te bewerkstelligen. Daar heb je dus van die branders voor nodig. Dat soort temperaturen behaal jij nooit met je gaspitten thuis. Dus kom je weer uit op het eerdere punt wat ik maakte dat de nasi die hier getoond wordt en waar men zo verrukte van is gewoon voor mij niets is omdat de basis om een goede nasi te kunnen maken al gemist wordt.
Vaak krijg je dan van die slappe of een veel te droge rijstkorrel waar men vervolgens van alles doorheen gooit en wat meestal ook niet goed gegaard is en dan weer met allerlei poeders wordt bedekt om het smaak te geven etc etc.
Nee,dank je.
[..]
Ik heb de FA al gemeld dat dat niet zal gebeuren nadat een mod hier onnodig de racisme kaart uitspeelde. Ik vind het nooit een probleem om behulpzaam te zijn wel als ik onnodig van iets wordt beticht wat nergens opslaat. Zoek je het maar lekker uit met je imitatie nasi-goreng van de zondag Chinees.
Dit is mijn hoofdaccount en je gedraagt je maar.quote:Op maandag 31 maart 2014 17:33 schreef kanovinnie het volgende:
Ah, the easy way out. Had niet anders verwacht van een nepaccountje
Jij hebt niets te willen dat maak ik zelf uit. En nee is nee.quote:Ik verzoek je dringend om of hier nasi te laten zien zoals het hoort, zelf bereid uiteraard, of om hier de sfeer niet meer te verzieken.
Hoofdaccounts kunnen ook nep zijn.quote:Op maandag 31 maart 2014 17:40 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Dit is mijn hoofdaccount en je gedraagt je maar.
Daar heb je inderdaad flink je best gedaan ja.quote:En easy way out? tuurlijk...als ik hier in beginsel al aangeef te willen helpen totdat jij met je racisme kaart aankwam zetten.
Ik beweer toch niets anders?quote:[..]
Jij hebt niets te willen dat maak ik zelf uit. En nee is nee.
Yvonne, misschien wil jij dit recept eens proberenquote:Op maandag 31 maart 2014 18:07 schreef yvonne het volgende:
Als jullie nou eens gingen koken ipv offtopic gaan?
Ik had M&M's gekocht omdat beloning want veel gesport (inb4 kano is een papzak, dat klopt). Dus nu geen trek meer. Straks macaroni ala kanoquote:Op maandag 31 maart 2014 18:07 schreef yvonne het volgende:
Als jullie nou eens gingen koken ipv offtopic gaan?
Wanneer krijgen we het van de meester zelf te zien?quote:Op maandag 31 maart 2014 18:09 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Yvonne, misschien wil jij dit recept eens proberen
dit topic heeft toch de nodige inspiratie opgeleverd
Aarzel ook niet foto's te maken.
Ooit. Als de hype voorbij is en er weer nieuwe inspiratie nodig is.quote:Op maandag 31 maart 2014 18:14 schreef j0rdiiii het volgende:
[..]
Wanneer krijgen we het van de meester zelf te zien?
Ik heb ongevraagd een paar van je plaatjes gerepareerdquote:Op donderdag 20 maart 2014 20:25 schreef kanovinnie het volgende:
Ja, daar sta je dan. Grote mond dat je wel even nasi ala johannes gaat maken.
Vol goed moet ging ik naar de supermarkt. Helaas bleken ze in het gat waar ik woon niet te beschikken over de juiste middelen voor dit gerecht. Dus ben ik maar afgeweken van het orginele recept in de hoop dat johannes mij zou vergeven.
Op de achterkant van de verpakking zou wel staan wat er in moest, dus ik kijk even. Tot mijn grote schrik zie ik de variatetip, zegmaar de extra moeilijke versie van het recept. Ik voelde me goed die dag, dus ik dacht, we gaan ervoor!
Ik schafte alle ingrediënten aan en bij thuiskomst heb ik alles even een nachtje in de koelkast gelegd. Gevogelte moet altijd besterven na de slacht, dus dat zal dan ook wel voor kip gelden dacht ik zo. En de sperzieboontjes konden best nog een dagje mee.
Nouja, tot zo ver de inleiding. Nu komt het daadwerkelijke recept. Wees gewaarschuwd, dit is niet iets voor de minste. Als je niet zeker weet waar het scherpe gedeelte van je mes zit dan raad ik je aan niet meer verder te lezen! (ja, zo gevaarlijk is dit recept.)
Benodigdheden qua aparatuur:
Keukenmes
Koekenpan
Wok/roerbakpan
2 gewone pannen
Snijplank
Keukenmesje
Vork
omschepding
Benodigdheden qua ingedrienten:
300 gram kip
250 gram sperziebonen
125 gram taugé
1 rode ui
1 ei per persoon
Beetje (olijf)olie
Zo ziet dat er dan uit:
[ afbeelding ]
Het begint allemaal met 2 pannen met water opzetten. 1 voor de rijst en 1 voor de sperziebonen. Ondertussen moet je de sperzienbonen “doppen” zoals mijn moeder dat heet. De voor en achterkant erafsnijden met het mes en daarna in stukjes van 2-4 cm snijden.
Zodra het water kookt en de sperziebonen gesneden zijn kan zowel de rijst in de ene pan, als de bonen in een andere pan.
Dat ziet er zo uit:
[ afbeelding ]
Vervolgens is de kip aan de beurt. Ondanks dat het eerst een vrolijke gevederte vogel was dien je nu geen genade te hebben en de kip in hapklare brokken te snijden. Als je een grote mond hebt kan je deze stap over slaan, maar ik raad toch aan om de kip in stukken te snijden. Dat eet meestal toch wat makkelijker.
Hier zie je de gesneden kip liggen terwijl op de achtergrond het gasstel flink staat te loeien
[ afbeelding ]
Vergeet niet, na kipsnijden moet je wel even de handen wassen. Kip heeft als het rauw is nog allemaal bacteriën op zich zitten! (stomme kip)
Voorbeeld van hoe je je handen wast:
[ afbeelding ]
Zet ondertussen de wok op het gas en gooi er wat olijfolie in. Niet te veel, want dat maakt je dik en zorgt dat je morgenochtend niet kan genieten van het poepen omdat het over is voordat het begonnen is.
Zo giet je olijfolie in een pan, gewoon uit de losse pols
[ afbeelding ]
Zodra de pan een beetje op tempratuur is kan de kip erbij. Lekker omscheppen met je omschepding terwijl je ondertussen de ui aan het versnipperen bent. Ja, dit is multitasken en het ging bij mij bijna fout, maar met een beetje ervaring en een portie geluk komt dit wel goed.
Ondertussen heb ik zelfs nog een foto gemaakt. Stressmoment hoor!
[ afbeelding ]
Voor de techniek van het snipperen van een ui verwijs ik jullie naar de kunde van Silk, zij kan sneller uien snipperen dan tong80 kan posten. Dit heb ik 1 keer mogen ervaren en het was gewoon fantastisch.
Let ondertussen goed op dat de rijst niet overkookt! Dat geeft zo’n rommeltje! Hier heb ik natuurlijk geen foto van, want ik heb goed opgelet.
Als de kip klaar is kan je de sperziebonen afgieten (bij mij was toevallig de rijst ook klaar, dus die is meteen ook afgegoten).
Lekker makkelijk en veilig, het ouderwetse vergiet!
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Voordat je nu iets spannends gaat doen met de rijst of sperziebonen, HO STOP! Eerst de koekenpan op het vuur voor het ei! Bedenk goed of je de dooier heel of stuk wilt, want je hebt slechts 1 keer de keuze!
De sperziebonen, taugé en de versnipperde ui kunnen nu bij de wok gegooid worden. Dit dien je dan te roerbakken. Dus lekker roeren en bakken met die hap!
Wat een hoop taugé denkt u, niets is minder waard, ik had nog niet geroerd met mijn omschepding
[ afbeelding ]
Zo ziet dat eruit als het geroerbakt is, lekker hoor!
[ afbeelding ]
Dit doe je dan eventjes tot je er genoeg van krijgt. Dan gooi je er een beker water en de inhoud van het zakje in de wok.
Rustig erinstrooien of er in 1 keer inkwakken, allebei de technieken werken!
[ afbeelding ]
Voor de echte culinaire avonturier kan je er wat sambal bijgooien. Omdat ik wel van pittig hou liet ik me dit geen twee keer zeggen!
Lekker, sambal!
[ afbeelding ]
Dan moet je nog even een minuut of wat wachten, de rijst erbij gooien en weer de hele boel door elkaar scheppen.
Schepperdeschep!
[ afbeelding ]
Rechts ziet u het ei. Zoals ik al dacht was EN nasi ala johannes EN ei toch te veel van het goede, want hij heeft even te lang op het vuur gestaanDesalnietemin was hij lekker!
Als alles mooi door elkaar is kan je de nasi op je bord smijten, het ei er naast gooien en het naar binnen scheppen terwijl je op FOK! zit.
Zoals het opgediend word:
[ afbeelding ]
Eet smakelijk! En FOK! ze!
[ afbeelding ]
1 nadeel, het maakt wel een hoop rommel!
Rommel!
[ afbeelding ]
Het leven kan zo mooi zijn.
p.s
Hier het recept zoals de fabrikant het bedacht heeft
[ afbeelding ]
Hopelijk smullen jullie er net zo van als ik
Dit geeft de extra touch aan het gerecht.quote:Op vrijdag 28 maart 2014 19:51 schreef Saind het volgende:
Ik heb het lang uit weten te stellen, maar ik kon me vanavond toch niet inhouden en ben begonnen met het maken van Nasi a la Johannes
Mijn Pièce de résistance, twee geklopt eieren. Nu denken jullie natuurlijk; "Maar Saind, luie homo, dat is toch helemaal niet bijzonder?"
Nou, moet je eens opletten!
De rijst een beetje kleuren met saffraan is niet te betalen.quote:Op dinsdag 1 april 2014 11:21 schreef kapiteintje het volgende:
Ik vind jullie nasi toch maar wat bleekjes hoor.
Jawel jonguh. Kijk naar mijn receptuur dan. Ik moet zeggen, ik zit goed in de vieze was, vandaar dat het voor mij te betalen is.quote:Op dinsdag 1 april 2014 13:30 schreef Pharkus het volgende:
[..]
De rijst een beetje kleuren met saffraan is niet te betalen.
Je kunt kurkuma/turmeric gebruiken (goedkoop, i.i.g. zolang het nog niet "ontdekt" is als "superfood")quote:Op dinsdag 1 april 2014 13:30 schreef Pharkus het volgende:
[..]
De rijst een beetje kleuren met saffraan is niet te betalen.
Dat schijnt altijd al duur geweest te zijn...quote:Op dinsdag 1 april 2014 13:30 schreef Pharkus het volgende:
[..]
De rijst een beetje kleuren met saffraan is niet te betalen.
Duurder dan goud zelfs hoorde ikquote:Op dinsdag 1 april 2014 18:36 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Dat schijnt altijd al duur geweest te zijn...
Jazeker, morgen volgt een verslag.quote:Op dinsdag 1 april 2014 18:38 schreef Mortaxx het volgende:
[..]
Duurder dan goud zelfs hoorde ik
Maar Johannes, heb je nog meer recepten?
Ik post het natuurlijk pas tegen etenstijd, anders zijn alle restaurants in Nederland morgen natuurlijk uitgestorven.quote:
Goeien taktiek!quote:Op woensdag 2 april 2014 00:57 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Ik post het natuurlijk pas tegen etenstijd, anders zijn alle restaurants in Nederland morgen natuurlijk uitgestorven.
Hoeraquote:Op woensdag 2 april 2014 00:46 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Jazeker, morgen volgt een verslag.
Ik heb met veel geluk nog een oude Pelgrim met Gasoven kunnen scoren bij de kringloop.quote:Op maandag 31 maart 2014 05:15 schreef SiGNe het volgende:
[..]
dat ligt ook aan de kwaliteit van je fornuis,
Deze reactie kon natuurlijk rekenen op vele enthousiaste reacties, en een enkele cynische, maar dat vergeef ik diegenen. Bon, ik heb dus lekker mijn buikje vol gegeten, en dat allemaal zonder vol van mezelf te worden! Als wokchef moet je natuurlijk bescheiden blijven en daarom heb ik dit heerlijke recept met jullie gedeeld. Ook heb ik geprobeerd aan te tonen dat wokken helemaal niet levensgevaarlijk hoeft te zijn, als je maar goed op let.quote:Op maandag 31 maart 2014 19:24 schreef johannes_vermeer het volgende:
Hai, hallo, ik heb lekker gekookt
Moet ik nog arriveren op een wit paard?quote:Op woensdag 2 april 2014 16:20 schreef Karina het volgende:
Johannes je bent een held
Wil je met me trouwen? Ik zoek nog een keukenprins
Niet nodig ik ben bang voor paardenquote:Op woensdag 2 april 2014 16:44 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Moet ik nog arriveren op een wit paard?
Ik denk dat het de lichtinval is, alhoewel ik inderdaad nog wat Ketjap heb toegevoegd.quote:Op woensdag 2 april 2014 16:23 schreef Littlerabbit het volgende:
Het ziet er meer dan geweldig uit en er begint dan ook al een plasje kwijl te ontstaan rond mijn toetsenbord.
Geweldig ook dat je rekening hebt gehouden met de minder bedeelde onder ons in het verslag door de stappen op een meer kinderlijke wijze uit te leggen. Het zal je verbazen hoeveel mensen de veiligheid in de keuken over het hoofd zien na het lezen van een op voorhand simpel lijkend recept. Iets wat inmiddels wel duidelijk moge zijn niet van toepassing is op dit sterrengerecht.
Dan heb ik nog wel één vraag:
Die rode tint in het eten op de laatste foto. Is dit de lichtinval of heb je er naderhand nog iets aan toegevoegd?
Dit is geeneens dubbelzinnig meer maar een regelrechte roep om zaad.quote:Op woensdag 2 april 2014 17:08 schreef Karina het volgende:
[..]
Dat zou mij wel zijn opgevallen hoor als het zo was
De saus staat naast de wok.quote:Op woensdag 2 april 2014 18:34 schreef j0rdiiii het volgende:
Hoe heb je dat nou precies met de saus gedaan? Je ziet op de foto alleen het eindresultaat...
Nee hoor dat is gewoon mijn goede opmerkingsgave.quote:Op woensdag 2 april 2014 18:24 schreef Littlerabbit het volgende:
[..]
Dit is geeneens dubbelzinnig meer maar een regelrechte roep om zaad.
Danny Vera heeft hier ook eens een nummer over gezongen.
Dat is wel een eigen topic waard lijkt me.quote:Op woensdag 2 april 2014 16:20 schreef kanovinnie het volgende:
Held!
Ik zal binnenkort mij macaronirecept met alle (aspirant) kok delen!
uiteraardquote:Op woensdag 2 april 2014 18:42 schreef sig000 het volgende:
[..]
Dat is wel een eigen topic waard lijkt me.
Ik kijk er al naar uit.quote:
Ik ben vereeuwigd in de laatste fotoquote:Op woensdag 2 april 2014 16:14 schreef johannes_vermeer het volgende:
Geachte nasi-vrienden,
Ik ben ontroerd dat het vertellen van mijn geheime nasi recept aan Knut tot zoveel culinair genot heeft geleid, we kunnen wel stellen dat we diverse heerlijke varianten nasi de revue hebben zien passeren in dit topic, de één indien mogelijk nog geslaagder dan de ander. Echter, zoals de Rijdende Rechter zou zeggen, er zijn nu een paar andere Oosterse gerechten die er bekaaid van af komen. Toevallig heb ik na lang experimenteren van één van die gerechten het recept bemachtigd en ik zou wel een behoorlijk egoïstische chef zijn als ik mijn kennis voor mij zou houden. Daarom presenteer ik met gepaste trots Wokken a la Johannes. Mocht u vanavond dit gerecht al willen bereiden is het verstandig om het water alvast op het vuur te zetten, want dit recept is een heel verhaal.
[ afbeelding ]
Omdat ik natuurlijk zowel ervaren als beginnende chefs aan wil spreken zal ik zorgvuldig gebruik maken van verduidelijkende foto's die de receptuur en bereidingswijze zullen verhelderen. Op de foto hierboven zie je de uitgangssituatie, een schitterende keuken die er om smeekt gebruikt te worden. Ik kook op gas, maar Wokken a la Johannes is geschikt voor diverse warmtebronnen (bij twijfel, raadpleeg de handleiding van uw pan). In mijn ervaring zijn chefs soms wat nukkige types die aarzelen om de genialiteit van andere chefs te erkennen, maar ik denk dat na deze schitterende fotoserie zelfs de meest verbolgen nasi-professor (en die heb ik toevallig gezien in dit topic!) zal lopen te watertanden! Afijn, we beginnen bij het begin, namelijk.....
[ afbeelding ]
.... de ingrediënten! Wokken is ideaal om vrij snel een heerlijke en goedkope maaltijd op tafel te krijgen, en het biedt duizenden mogelijkheden om te variëren. Wat de exacte kosten waren van deze ingrediënten weet ik zo niet uit mijn hoofd (vooral wat betreft de kip kan het alle kanten op), maar ik verzeker dat of je het nu breed hebt of niet, Wokken a la Johannes de verstandige keuze is.
Eerst moet je bedenken welke soort groenten je wilt, dit is namelijk essentieel voor de soort smaaksensatie in je mond. Ter ere van mijn nasi-partner in crime KnutDeIJsbeer heb ik natuurlijk gekozen voor de Japanse wokgroenten. Deze touch zorgt ervoor dat het Wokken a la Johannes a la Knut dicht bij mijn hart ligt, mocht u nu meer een band hebben met een ander Oosters land kan u natuurlijk voor andere groente gaan. U ziet dat de wokgroenten officieel al over datum zijn, maar omdat ik de groenten onder geoptimaliseerde omstandigheden heb bewaard (de koelkast) zijn ze alsnog bruikbaar. Belangrijke tip van Johannes: geloof niet alles wat de AH tegen u zegt.
Vervolgens: de rijst. Ook hier zijn diverse opties, alhoewel de gele rijst al snel afviel, omdat dat zou werken als olie op het vuur bij een niet nader te noemen user (maar met een beetje fantasie rijmt zijn naam op Nasi-fanaticus). Het Japanse groente pakket bevatte al gele wortels, en als ik nu ook nog gele rijst had gebruikt zou ik vrijwel zeker worden gerapporteerd als racist, en dat moest natuurlijk worden voorkomen.
Soit, ik heb natuurlijk diverse malen geëxperimenteerd en mijns inziens past deze rijst het beste bij deze saus (zoetzuur van Conimex) en dit soort vlees (kip). Mocht u een ander soort vlees (of vis of vleesvervangend product) prefereren is daar bij Wokken a la Johannes alle ruimte toe. Het schijnt dat rond Delft en omstreken vaak wordt gekozen voor Shoarmavlees voor een beetje een bite, maar wij in Groningen zijn meer van de kip.
De saus uit een flesje is een beetje de easy way out, bent u het type dat diverse malen naar de Orient is afgereisd en het liefst inheemse woksaus uit de rimboe importeert dan is ook daar alle gelegenheid toe.
[ afbeelding ]
Dan nu de stap voor stap bereidingswijze. Als het goed is heeft u al het water op het vuur gezet, en daarna is er optimaal de tijd om de kip te snijden. Zoals je ziet is wordt er bij deze stap gebruik gemaakt van een scherp mes. Kanovinnie en ik hechten veel waarde aan veiligheid, en daarom raad ik iedereen die wil Wokken a la Johannes a la Kanovinnie aan goed op te letten bij het gebruiken van scherpe voorwerpen, en het lopen op blote voeten. Ik heb trouwens niet alle kip gebruikt die in de verpakking zat, ik heb genoeg over gehouden zodat ik binnenkort nog een keer kan wokken.
[ afbeelding ]
Hoe graag de echte nasi / wokchef ook op blote voeten loopt, als rolmodel voor jeugdige wokchefs heb ik toch besloten sokken aan te trekken. Scroll maar niet naar beneden, maar ik kan alvast verklappen dat deze keuze mijn leven heeft gered! (Althans, een amputatie voorkomen).
[ afbeelding ]
Als het water kookt is het tijd om de rijst toe te voegen en het geheel opnieuw aan de kook te brengen. Let op dat de rijst niet aankoekt aan de pan, dit valt te voorkomen met een houten lepel. Dus stop niet uw hand in kokend heet water! Veiligheid staat voorop, dat ziet u wel. Jamie Oliver stopt dit soort waarschuwingen nou nooit in zijn boeken, daar zijn al vele handen door verbrand, zoals u ongetwijfeld weet.
[ afbeelding ]
Dan is het tijd de wok te verhitten, hoe eerder u dit doet hoe beter natuurlijk, maar uit coulantie met degenen wiens gasstel de 100 graden niet bereikt heb ik niet op extreem hoge temperaturen gewokt, dit is natuurlijk wel aan te raden. Als u zich aangesproken voelt door de zin hierboven kan u natuurlijk ook naar een professioneel wokrestaurant gaan met professionele keuken. Toevallig heb ik gisteren dit recept al doorgestuurd naar mijn contacten binnen de wokwereld, en het spreekt haast voor zich dat dit heerlijke recept zich daar als een lopend vuurtje heeft verspreid. Ik heb speciale wokolie gebruikt, deze is verkrijgbaar bij diverse supermarkten in Nederland.
[ afbeelding ]
Vervolgens voegt u de kip toe in de wokpan, (wel blijven roeren!) en als het goed is ziet uw keuken er dan zo ongeveer zo uit (tenzij u voor een ander model keuken heeft gekozen). Het valt u misschien op dat ik er niet voor heb gekozen om een eitje te bakken. Nu houd ik natuurlijk erg van een spielerei uhh spiegelei, maar ik wist dat het inzetten van een derde pan het minder ervaren publiek uit zou sluiten en bovendien had ik nog een extra taak, namelijk het maken van deze fotoreportage. Mocht u denken dat u een derde pan aankan dan denk ik dat een eitje echt iets toevoegt aan Wokken a la Johannes a la Knut a la Kanovinnie.
[ afbeelding ]
Als de kip goudbruin is zoals dat zo mooi heet (definieer goudbruin maar eens!), oftewel als u vermoedt dat het niet meer rauw is maar ook niet aangebrand dan is het tijd om de groenten toe te voegen. Verwarm deze zeker twee minuten mee samen met de kip in de wokpan. Ook hier: blijf roeren!
[ afbeelding ]
Dan is het tijd de saus toe te voegen, en zal uw gerecht er als volgt uitzien. Ziet het er uit als nasi, dan bent u vermoedelijk een ander recept uit aan het voeren.
[ afbeelding ]
Als u zich aan de stappen heeft gehouden dan is uw rijst nu ongeveer gereed om af te gieten, ik heb hiervoor een vergiet gebruikt, zoals u ziet is de rijst nog kokend heet, wat mogelijk gevaarlijke situaties in de keuken op kan leveren, let dus goed op. In dit geval was de rijst volgens de fabrikant klaar na 8-10 minuten, en in dit geval heb ik wel gewoon naar de fabrikant geluisterd. Zelf heb ik geen kookwekker gebruikt, maar naar mijn wokgevoel. Heeft u toevallig een kookwekker die u wil gebruiken dan kan dat alsnog. Tegen accessoires zeggen wij van Wokken a la Johannes a la Kanovinnie geen nee. Vergeet ook niet uw rijst te laten schrikken met wat kraanwater.
[ afbeelding ]
Over schrikken gesproken!! HOLY SHIT! Zomaar een stukje gloeiend hete kip op mijn sok! Dit had een extreem lelijke brandwond kunnen opleveren en een leven van revalidatie en depressie. Maar goed dat ik mijn sokken aan had gedaan
Natuurlijk is dit een reconstructie, maar het toont maar weer eens aan dat een gevaar in een klein hoekje zit.
[ afbeelding ]
Tijd om de rijst te mengen met de wok melange. En, hohohoo lieve lezer, daar was ik bijna het belangrijkste vergeten! Gelukkig was ik net op tijd om nog wat bier te drinken tijdens het koken en kan ik deze maaltijd met recht Wokken a la Johannes a la Knut a la Kanovinnie a la Saind noemen.
[ afbeelding ]
Voila, het eindresultaat. Oh, het water loopt me gewoon in de mond als ik er weer aan terug denk![]()
![]()
Sorry, ik liet even mijn zakelijke houding varen, maar het was echt smullen geblazen! Deze maaltijd is geschikt voor 3-4 personen, maar je moet er rekening mee houden dat je gasten dermate versteld zullen staan dat ze een tweede en derde keer op zullen scheppen.
[ afbeelding ]
De getrouwe volger van dit topic realiseert zich nu dat ik één topchef tot nu toe heb genegeerd, maar dat kan ik natuurlijk niet blijven doen, a la Mortaxx doe ik nu wat ik over heb in wat bakjes, omdat dit gerecht ook ideaal is om een volgende dag als je minder tijd hebt om te koken, maar toch wilt genieten, eens te verwarmen. Onder de deksel zat mijn portie van die dag, die deksel zorgde ervoor dat de warmte van het gerecht niet verloren ging. Warm is het het lekkerst: wokken a la Johannes a la Knut a la Kanovinnie a la Saind a la Mortaxx.
Wisten jullie trouwens dat Mortaxx gisteren jarig was?
[ afbeelding ]
Het hangt er natuurlijk een beetje van af hoe opgeruimd je bent, maar het is toch verstandig om je pannen alvast in het sop te zetten.
[ afbeelding ]
Ahhhhhh.Na gedane arbeid gaat de echte topchef natuurlijk FOK!ken, dat spreekt bijna voor zich.
[..]
Deze reactie kon natuurlijk rekenen op vele enthousiaste reacties, en een enkele cynische, maar dat vergeef ik diegenen. Bon, ik heb dus lekker mijn buikje vol gegeten, en dat allemaal zonder vol van mezelf te worden! Als wokchef moet je natuurlijk bescheiden blijven en daarom heb ik dit heerlijke recept met jullie gedeeld. Ook heb ik geprobeerd aan te tonen dat wokken helemaal niet levensgevaarlijk hoeft te zijn, als je maar goed op let.
Eet smakelijk
Johannes
Hallo Robquote:Op woensdag 2 april 2014 19:40 schreef opperkleurder het volgende:
Overal etensresten, kankerverwekkend roet op het fornuis, koken zonder schoeisel... Man, Man, Man, nee hier word ik niet vrolijk van.
Sticker je je kliekjes wel?
Ik denk niet dat jij met mij mee moet gaan op vakantie. Dan is het grasveld mijn aanrecht, de 1 pitter het fornuis en afwassen doe je met lauw water en zonder zeep, want dat ligt nog bij de tent.quote:Op woensdag 2 april 2014 19:40 schreef opperkleurder het volgende:
Overal etensresten, kankerverwekkend roet op het fornuis, koken zonder schoeisel... Man, Man, Man, nee hier word ik niet vrolijk van.
Sticker je je kliekjes wel?
Ik zou wel je vakantie kunnen redden denk ik.quote:Op woensdag 2 april 2014 19:44 schreef kanovinnie het volgende:
[..]
Ik denk niet dat jij met mij mee moet gaan op vakantie. Dan is het grasveld mijn aanrecht, de 1 pitter het fornuis en afwassen doe je met lauw water en zonder zeep, want dat ligt nog bij de tent.
Maar lekker dat het is
Dat kloptquote:Op woensdag 2 april 2014 18:29 schreef GGMM het volgende:
Dit is één van de beste topics in CUL ooit.
Dit is een gedeelde keuken. Ik ga niet elke keer als iemand anders er een bende van maakt achter zijn/haar kont dingen staan op te ruimen / schoonmaken.quote:Op woensdag 2 april 2014 19:40 schreef opperkleurder het volgende:
Overal etensresten, kankerverwekkend roet op het fornuis, koken zonder schoeisel... Man, Man, Man, nee hier word ik niet vrolijk van.
Sticker je je kliekjes wel?
Veel kook en eet plezierquote:Op woensdag 2 april 2014 19:20 schreef Uccie het volgende:
[..]
Ik ben vereeuwigd in de laatste foto
Met die enorme eer, moet ik natuurlijk deze week wel dit goddelijke recept maken
Ik snap niet helemaal hoe dit niet duidelijk is. Je weet toch wel wat saus is? Dat heb je op de eerste foto's zien staan? Doe het flesje met saus open, houd het ondersteboven boven de pan en laat de zwaartekracht zijn werk doen.quote:Op woensdag 2 april 2014 18:34 schreef j0rdiiii het volgende:
Hoe heb je dat nou precies met de saus gedaan? Je ziet op de foto alleen het eindresultaat...
Daar is een heel duidelijk verschil tussen. Over de gevaren van de houdbaarheid wordt wel iets gezegd door de producent van het product, hetgeen niet per definitie juist hoeft te zijn.quote:Op woensdag 2 april 2014 18:37 schreef Paxcon het volgende:
Na een middagje zonnen in de tuin is jouw post een prachtig begin van de avond. Na alles te hebben gelezen en bekeken kan ik niet anders dan concluderen dat dit een zeer smaakvolle maaltijd moet zijn geweest.
Ik heb nog wel een vraagje. Hoe verhoudt jouw houding ten aanzien van de onveiligheid van Japanse wokgroenten die over de datum zijn zich ten opzichte van jouw houding ten aanzien van de onveiligheid van scherpe messen en hete producten?
Klinkt goedquote:Op woensdag 2 april 2014 19:42 schreef Mansjester het volgende:
[..]
Hallo Rob
Ik heb vanavond ook nasi a la johannes gemaakt, zal straks het verslagje posten
Vergeet niet te vermelden dat je hem weer rechtop moet houden als er genoeg saus uit is gekomen.quote:Op woensdag 2 april 2014 19:59 schreef johannes_vermeer het volgende:
Doe het flesje met saus open, houd het ondersteboven boven de pan en laat de zwaartekracht zijn werk doen.
Ik had er goede hoop op dat j0rdiiii dat zelf ook wel zou bedenken, maar desondanks wil ik je bedanken voor deze juiste raadgeving.quote:Op woensdag 2 april 2014 20:01 schreef GGMM het volgende:
[..]
Vergeet niet te vermelden dat je hem weer rechtop moet houden als er genoeg saus uit is gekomen.
j0rdiii heeft alleen filet met uitjes gemaakt tot nu toe, om direct naar Nasi a la Johannes te gaan is een behoorlijke stap.quote:Op woensdag 2 april 2014 20:03 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Ik had er goede hoop op dat j0rdiiii dat zelf ook wel zou bedenken, maar desondanks wil ik je bedanken voor deze juiste raadgeving.
Duidelijk.quote:Op woensdag 2 april 2014 19:59 schreef johannes_vermeer het volgende:
Daar is een heel duidelijk verschil tussen. Over de gevaren van de houdbaarheid wordt wel iets gezegd door de producent van het product, hetgeen niet per definitie juist hoeft te zijn.
Over de gevaren van gloeiend hete kip of scherpe messen tijdens het wokken wordt weinig tot niks gezegd op de verpakkingen van deze producten, en daarom leken mijn extra waarschuwingen mij een zeer goede raad.
Elke amateurkok kan met de beste spullen en de beste ingredienten een goed maal bereiden.quote:
Zeg dat ook eens tegen je moederquote:Op woensdag 2 april 2014 20:38 schreef sig000 het volgende:
Het draait om de eenvoud, meer is minder.
quote:Op vrijdag 14 maart 2014 08:08 schreef KnutdeIJsbeer het volgende:
Ok voor de liefhebbers zal ik nu het recept posten;
1. Kook rijst
2. Bak vlees en groenten, welk vlees, ik heb rundvlees in huis wat 2 uur moet sudderen. En wat voor groenten is ook niet duidelijk, met zo'n recept kan ik wel bietjes met asperges gaan roerbakken
3. Voeg wat water en een geheim kruidenmengsel toe. Al mijn kruidenmengsels zijn niet geheim, dus moet ik nu geen kruiden gebruiken?
Ok nu wordt het lastig
4. BAK NU OOK EIEREN. Voor de duidelijkheid, op dit moment heb je dus 3 pannen op het vuurMultitasken alles. Mindere koks adviseer ik dan ook de eieren achterwege te laten, doe dit maar als je wat meer ervaring hebt.
5. Giet de rijst af en meng dit door je nasiprut, die rijst heeft inmiddels 3 uur staan koken door dat rundvlees, is dit niet wat te lang?
6. Garneer met sambal en een appelsap on the side. Geen sambal in huis, kan ik ook iets anders erbij doen?
quote:
quote:Op woensdag 2 april 2014 20:30 schreef kanovinnie het volgende:
[..]
Elke amateurkok kan met de beste spullen en de beste ingredienten een goed maal bereiden.
Een professionele kok kan met slechte spullen een goed maal bereiden.
Wat is genoeg? Staat nergens.quote:Op woensdag 2 april 2014 20:01 schreef GGMM het volgende:
[..]
Vergeet niet te vermelden dat je hem weer rechtop moet houden als er genoeg saus uit is gekomen.
Daar is geen antwoord op te geven. Ik zou voor de zekerheid met niet al te veel beginnen, dan kan je altijd nog wat meer teovoegen als de smaakpapillen daar naar vragen.quote:
Mijn moeder kon niet koken.quote:
Dat gaat lukken!quote:Op woensdag 2 april 2014 23:11 schreef yvonne het volgende:
Dat fornuisJohannes, maak vast een nieuw topic aan, aan jou de eer om deel 2 te openen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |