abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_138424115
JOHANNES! _O_
pi_138425298
quote:
0s.gif Op maandag 31 maart 2014 05:15 schreef SiGNe het volgende:

[..]

dat ligt ook aan de kwaliteit van je fornuis,
Ik heb met veel geluk nog een oude Pelgrim met Gasoven kunnen scoren bij de kringloop.
Die doet het nu alweer 10 jaar prima met 2 grote pitten waar ik de Wok echt wel heet op krijg
Mijn andere truc is de gasoven meteen aanzetten en wachten totdat wijzertje buiten bereik van Max gaat.
Geeft die extra kleur aan het gerecht.
pi_138438646
Geachte nasi-vrienden,

Ik ben ontroerd dat het vertellen van mijn geheime nasi recept aan Knut tot zoveel culinair genot heeft geleid, we kunnen wel stellen dat we diverse heerlijke varianten nasi de revue hebben zien passeren in dit topic, de één indien mogelijk nog geslaagder dan de ander. Echter, zoals de Rijdende Rechter zou zeggen, er zijn nu een paar andere Oosterse gerechten die er bekaaid van af komen. Toevallig heb ik na lang experimenteren van één van die gerechten het recept bemachtigd en ik zou wel een behoorlijk egoïstische chef zijn als ik mijn kennis voor mij zou houden. Daarom presenteer ik met gepaste trots Wokken a la Johannes. Mocht u vanavond dit gerecht al willen bereiden is het verstandig om het water alvast op het vuur te zetten, want dit recept is een heel verhaal.



Omdat ik natuurlijk zowel ervaren als beginnende chefs aan wil spreken zal ik zorgvuldig gebruik maken van verduidelijkende foto's die de receptuur en bereidingswijze zullen verhelderen. Op de foto hierboven zie je de uitgangssituatie, een schitterende keuken die er om smeekt gebruikt te worden. Ik kook op gas, maar Wokken a la Johannes is geschikt voor diverse warmtebronnen (bij twijfel, raadpleeg de handleiding van uw pan). In mijn ervaring zijn chefs soms wat nukkige types die aarzelen om de genialiteit van andere chefs te erkennen, maar ik denk dat na deze schitterende fotoserie zelfs de meest verbolgen nasi-professor (en die heb ik toevallig gezien in dit topic!) zal lopen te watertanden! Afijn, we beginnen bij het begin, namelijk.....



.... de ingrediënten! Wokken is ideaal om vrij snel een heerlijke en goedkope maaltijd op tafel te krijgen, en het biedt duizenden mogelijkheden om te variëren. Wat de exacte kosten waren van deze ingrediënten weet ik zo niet uit mijn hoofd (vooral wat betreft de kip kan het alle kanten op), maar ik verzeker dat of je het nu breed hebt of niet, Wokken a la Johannes de verstandige keuze is.

Eerst moet je bedenken welke soort groenten je wilt, dit is namelijk essentieel voor de soort smaaksensatie in je mond. Ter ere van mijn nasi-partner in crime KnutDeIJsbeer heb ik natuurlijk gekozen voor de Japanse wokgroenten. Deze touch zorgt ervoor dat het Wokken a la Johannes a la Knut dicht bij mijn hart ligt, mocht u nu meer een band hebben met een ander Oosters land kan u natuurlijk voor andere groente gaan. U ziet dat de wokgroenten officieel al over datum zijn, maar omdat ik de groenten onder geoptimaliseerde omstandigheden heb bewaard (de koelkast) zijn ze alsnog bruikbaar. Belangrijke tip van Johannes: geloof niet alles wat de AH tegen u zegt.

Vervolgens: de rijst. Ook hier zijn diverse opties, alhoewel de gele rijst al snel afviel, omdat dat zou werken als olie op het vuur bij een niet nader te noemen user (maar met een beetje fantasie rijmt zijn naam op Nasi-fanaticus). Het Japanse groente pakket bevatte al gele wortels, en als ik nu ook nog gele rijst had gebruikt zou ik vrijwel zeker worden gerapporteerd als racist, en dat moest natuurlijk worden voorkomen.

Soit, ik heb natuurlijk diverse malen geëxperimenteerd en mijns inziens past deze rijst het beste bij deze saus (zoetzuur van Conimex) en dit soort vlees (kip). Mocht u een ander soort vlees (of vis of vleesvervangend product) prefereren is daar bij Wokken a la Johannes alle ruimte toe. Het schijnt dat rond Delft en omstreken vaak wordt gekozen voor Shoarmavlees voor een beetje een bite, maar wij in Groningen zijn meer van de kip.

De saus uit een flesje is een beetje de easy way out, bent u het type dat diverse malen naar de Orient is afgereisd en het liefst inheemse woksaus uit de rimboe importeert dan is ook daar alle gelegenheid toe.



Dan nu de stap voor stap bereidingswijze. Als het goed is heeft u al het water op het vuur gezet, en daarna is er optimaal de tijd om de kip te snijden. Zoals je ziet is wordt er bij deze stap gebruik gemaakt van een scherp mes. Kanovinnie en ik hechten veel waarde aan veiligheid, en daarom raad ik iedereen die wil Wokken a la Johannes a la Kanovinnie aan goed op te letten bij het gebruiken van scherpe voorwerpen, en het lopen op blote voeten. Ik heb trouwens niet alle kip gebruikt die in de verpakking zat, ik heb genoeg over gehouden zodat ik binnenkort nog een keer kan wokken.



Hoe graag de echte nasi / wokchef ook op blote voeten loopt, als rolmodel voor jeugdige wokchefs heb ik toch besloten sokken aan te trekken. Scroll maar niet naar beneden, maar ik kan alvast verklappen dat deze keuze mijn leven heeft gered! (Althans, een amputatie voorkomen).



Als het water kookt is het tijd om de rijst toe te voegen en het geheel opnieuw aan de kook te brengen. Let op dat de rijst niet aankoekt aan de pan, dit valt te voorkomen met een houten lepel. Dus stop niet uw hand in kokend heet water! Veiligheid staat voorop, dat ziet u wel. Jamie Oliver stopt dit soort waarschuwingen nou nooit in zijn boeken, daar zijn al vele handen door verbrand, zoals u ongetwijfeld weet.



Dan is het tijd de wok te verhitten, hoe eerder u dit doet hoe beter natuurlijk, maar uit coulantie met degenen wiens gasstel de 100 graden niet bereikt heb ik niet op extreem hoge temperaturen gewokt, dit is natuurlijk wel aan te raden. Als u zich aangesproken voelt door de zin hierboven kan u natuurlijk ook naar een professioneel wokrestaurant gaan met professionele keuken. Toevallig heb ik gisteren dit recept al doorgestuurd naar mijn contacten binnen de wokwereld, en het spreekt haast voor zich dat dit heerlijke recept zich daar als een lopend vuurtje heeft verspreid. Ik heb speciale wokolie gebruikt, deze is verkrijgbaar bij diverse supermarkten in Nederland.



Vervolgens voegt u de kip toe in de wokpan, (wel blijven roeren!) en als het goed is ziet uw keuken er dan zo ongeveer zo uit (tenzij u voor een ander model keuken heeft gekozen). Het valt u misschien op dat ik er niet voor heb gekozen om een eitje te bakken. Nu houd ik natuurlijk erg van een spielerei uhh spiegelei, maar ik wist dat het inzetten van een derde pan het minder ervaren publiek uit zou sluiten en bovendien had ik nog een extra taak, namelijk het maken van deze fotoreportage. Mocht u denken dat u een derde pan aankan dan denk ik dat een eitje echt iets toevoegt aan Wokken a la Johannes a la Knut a la Kanovinnie.



Als de kip goudbruin is zoals dat zo mooi heet (definieer goudbruin maar eens!), oftewel als u vermoedt dat het niet meer rauw is maar ook niet aangebrand dan is het tijd om de groenten toe te voegen. Verwarm deze zeker twee minuten mee samen met de kip in de wokpan. Ook hier: blijf roeren!



Dan is het tijd de saus toe te voegen, en zal uw gerecht er als volgt uitzien. Ziet het er uit als nasi, dan bent u vermoedelijk een ander recept uit aan het voeren.



Als u zich aan de stappen heeft gehouden dan is uw rijst nu ongeveer gereed om af te gieten, ik heb hiervoor een vergiet gebruikt, zoals u ziet is de rijst nog kokend heet, wat mogelijk gevaarlijke situaties in de keuken op kan leveren, let dus goed op. In dit geval was de rijst volgens de fabrikant klaar na 8-10 minuten, en in dit geval heb ik wel gewoon naar de fabrikant geluisterd. Zelf heb ik geen kookwekker gebruikt, maar naar mijn wokgevoel. Heeft u toevallig een kookwekker die u wil gebruiken dan kan dat alsnog. Tegen accessoires zeggen wij van Wokken a la Johannes a la Kanovinnie geen nee. Vergeet ook niet uw rijst te laten schrikken met wat kraanwater.



Over schrikken gesproken!! HOLY SHIT! Zomaar een stukje gloeiend hete kip op mijn sok! Dit had een extreem lelijke brandwond kunnen opleveren en een leven van revalidatie en depressie. Maar goed dat ik mijn sokken aan had gedaan :)

Natuurlijk is dit een reconstructie, maar het toont maar weer eens aan dat een gevaar in een klein hoekje zit.



Tijd om de rijst te mengen met de wok melange. En, hohohoo lieve lezer, daar was ik bijna het belangrijkste vergeten! Gelukkig was ik net op tijd om nog wat bier te drinken tijdens het koken en kan ik deze maaltijd met recht Wokken a la Johannes a la Knut a la Kanovinnie a la Saind noemen. :D



Voila, het eindresultaat. Oh, het water loopt me gewoon in de mond als ik er weer aan terug denk :9 :9 :9~ Sorry, ik liet even mijn zakelijke houding varen, maar het was echt smullen geblazen! Deze maaltijd is geschikt voor 3-4 personen, maar je moet er rekening mee houden dat je gasten dermate versteld zullen staan dat ze een tweede en derde keer op zullen scheppen.



De getrouwe volger van dit topic realiseert zich nu dat ik één topchef tot nu toe heb genegeerd, maar dat kan ik natuurlijk niet blijven doen, a la Mortaxx doe ik nu wat ik over heb in wat bakjes, omdat dit gerecht ook ideaal is om een volgende dag als je minder tijd hebt om te koken, maar toch wilt genieten, eens te verwarmen. Onder de deksel zat mijn portie van die dag, die deksel zorgde ervoor dat de warmte van het gerecht niet verloren ging. Warm is het het lekkerst: wokken a la Johannes a la Knut a la Kanovinnie a la Saind a la Mortaxx.

Wisten jullie trouwens dat Mortaxx gisteren jarig was?



Het hangt er natuurlijk een beetje van af hoe opgeruimd je bent, maar het is toch verstandig om je pannen alvast in het sop te zetten.



Ahhhhhh. :) Na gedane arbeid gaat de echte topchef natuurlijk FOK!ken, dat spreekt bijna voor zich.

quote:
0s.gif Op maandag 31 maart 2014 19:24 schreef johannes_vermeer het volgende:
Hai, hallo, ik heb lekker gekookt :)
Deze reactie kon natuurlijk rekenen op vele enthousiaste reacties, en een enkele cynische, maar dat vergeef ik diegenen. Bon, ik heb dus lekker mijn buikje vol gegeten, en dat allemaal zonder vol van mezelf te worden! Als wokchef moet je natuurlijk bescheiden blijven en daarom heb ik dit heerlijke recept met jullie gedeeld. Ook heb ik geprobeerd aan te tonen dat wokken helemaal niet levensgevaarlijk hoeft te zijn, als je maar goed op let.

Eet smakelijk
Johannes
  Moderator woensdag 2 april 2014 @ 16:20:43 #254
9859 crew  Karina
Woman
pi_138438904
Johannes je bent een held _O_

Wil je met me trouwen? Ik zoek nog een keukenprins :D
Op donderdag 15 mei 2014 22:18 schreef sp3c het volgende:
niet zo tof doen
  woensdag 2 april 2014 @ 16:20:44 #255
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_138438906
Held!
Ik zal binnenkort mij macaronirecept met alle (aspirant) kok delen!
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_138439004
Het ziet er meer dan geweldig uit en er begint dan ook al een plasje kwijl te ontstaan rond mijn toetsenbord.

Geweldig ook dat je rekening hebt gehouden met de minder bedeelde onder ons in het verslag door de stappen op een meer kinderlijke wijze uit te leggen. Het zal je verbazen hoeveel mensen de veiligheid in de keuken over het hoofd zien na het lezen van een op voorhand simpel lijkend recept. Iets wat inmiddels wel duidelijk moge zijn niet van toepassing is op dit sterrengerecht.

Dan heb ik nog wel één vraag:
Die rode tint in het eten op de laatste foto. Is dit de lichtinval of heb je er naderhand nog iets aan toegevoegd?
pi_138439224
Johannes clean je osso eens man.
blablablabla
pi_138439256
quote:
10s.gif Op woensdag 2 april 2014 16:30 schreef Elan het volgende:
Johannes clean je osso eens man.
Dat wc-papier op het aanrecht is daar uitermate voor geschikt!

Ik ga dit morgen koken :)
Op dinsdag 23 april 2024 10:41 schreef Solotovski het volgende:
Jij bent het zonnetje!!!
  woensdag 2 april 2014 @ 16:39:41 #259
357045 Grifte
Feijenoord
pi_138439561
Mooi verslag Johannes. Misschien dat ik binnenkort ook een poging onderneem, al betwijfel ik of jouw gerecht, wat een samenbundeling van krachten der gerespecteerde nasi-chefs in dit topic is, kan overtreffen.
pi_138439707
quote:
99s.gif Op woensdag 2 april 2014 16:20 schreef Karina het volgende:
Johannes je bent een held _O_

Wil je met me trouwen? Ik zoek nog een keukenprins :D
Moet ik nog arriveren op een wit paard?
  Moderator woensdag 2 april 2014 @ 16:45:00 #261
9859 crew  Karina
Woman
pi_138439734
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 16:44 schreef johannes_vermeer het volgende:

[..]

Moet ik nog arriveren op een wit paard?
Niet nodig ik ben bang voor paarden ;) Fiets is prima.
Op donderdag 15 mei 2014 22:18 schreef sp3c het volgende:
niet zo tof doen
pi_138439758
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 16:23 schreef Littlerabbit het volgende:
Het ziet er meer dan geweldig uit en er begint dan ook al een plasje kwijl te ontstaan rond mijn toetsenbord.

Geweldig ook dat je rekening hebt gehouden met de minder bedeelde onder ons in het verslag door de stappen op een meer kinderlijke wijze uit te leggen. Het zal je verbazen hoeveel mensen de veiligheid in de keuken over het hoofd zien na het lezen van een op voorhand simpel lijkend recept. Iets wat inmiddels wel duidelijk moge zijn niet van toepassing is op dit sterrengerecht.

Dan heb ik nog wel één vraag:
Die rode tint in het eten op de laatste foto. Is dit de lichtinval of heb je er naderhand nog iets aan toegevoegd?
Ik denk dat het de lichtinval is, alhoewel ik inderdaad nog wat Ketjap heb toegevoegd.
  Forum Admin woensdag 2 april 2014 @ 16:55:28 #263
54263 crew  Pharkus
eeuwig vader, deeltijd autist
pi_138440068
Stond je gulp nou open Johannes?
Een vel leeg papier kan altijd nog een mooie tekening worden.
pi_138440300
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 16:55 schreef Pharkus het volgende:
Stond je gulp nou open Johannes?
Nee.
  Moderator woensdag 2 april 2014 @ 17:08:44 #265
9859 crew  Karina
Woman
pi_138440556
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 16:55 schreef Pharkus het volgende:
Stond je gulp nou open Johannes?
Dat zou mij wel zijn opgevallen hoor als het zo was :D
Op donderdag 15 mei 2014 22:18 schreef sp3c het volgende:
niet zo tof doen
pi_138442793
quote:
99s.gif Op woensdag 2 april 2014 17:08 schreef Karina het volgende:

[..]

Dat zou mij wel zijn opgevallen hoor als het zo was :D
Dit is geeneens dubbelzinnig meer maar een regelrechte roep om zaad.

Danny Vera heeft hier ook eens een nummer over gezongen.
  Forum Admin woensdag 2 april 2014 @ 18:29:52 #267
35723 crew  GGMM
pi_138442958
Dit is één van de beste topics in CUL ooit. :)
Alweer zo'n prachtige post van mij.
Nicki Minaj en ik
Mijn vissen in actie.
pi_138443102
Hoe heb je dat nou precies met de saus gedaan? Je ziet op de foto alleen het eindresultaat...
pi_138443150
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 18:34 schreef j0rdiiii het volgende:
Hoe heb je dat nou precies met de saus gedaan? Je ziet op de foto alleen het eindresultaat...
De saus staat naast de wok.



[ Bericht 8% gewijzigd door #ANONIEM op 02-04-2014 18:40:04 ]
  Moderator woensdag 2 april 2014 @ 18:37:19 #270
9859 crew  Karina
Woman
pi_138443177
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 18:24 schreef Littlerabbit het volgende:

[..]

Dit is geeneens dubbelzinnig meer maar een regelrechte roep om zaad.

Danny Vera heeft hier ook eens een nummer over gezongen.

Nee hoor dat is gewoon mijn goede opmerkingsgave.

En nu ga ik even zwijmelen hoor.
Op donderdag 15 mei 2014 22:18 schreef sp3c het volgende:
niet zo tof doen
pi_138443182
Na een middagje zonnen in de tuin is jouw post een prachtig begin van de avond. Na alles te hebben gelezen en bekeken kan ik niet anders dan concluderen dat dit een zeer smaakvolle maaltijd moet zijn geweest.

Ik heb nog wel een vraagje. Hoe verhoudt jouw houding ten aanzien van de onveiligheid van Japanse wokgroenten die over de datum zijn zich ten opzichte van jouw houding ten aanzien van de onveiligheid van scherpe messen en hete producten?
pi_138443318
quote:
0s.gif Op woensdag 2 april 2014 16:20 schreef kanovinnie het volgende:
Held!
Ik zal binnenkort mij macaronirecept met alle (aspirant) kok delen!
Dat is wel een eigen topic waard lijkt me.
  woensdag 2 april 2014 @ 18:49:22 #273
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_138443525
quote:
14s.gif Op woensdag 2 april 2014 18:42 schreef sig000 het volgende:

[..]

Dat is wel een eigen topic waard lijkt me.
uiteraard
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_138444300
quote:
14s.gif Op woensdag 2 april 2014 18:49 schreef kanovinnie het volgende:

[..]

uiteraard
Ik kijk er al naar uit.
Ben benieuwd of je ook zoveel kleur in het gerecht weet te krijgen.

[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 02-04-2014 19:16:31 ]
  woensdag 2 april 2014 @ 19:20:18 #275
375452 AFCNiels
#STAYSTRONGKNUT
pi_138444824
Wat een fantastisch chefwaardig recept weer Johannes!! Jonnie Boer zal blij zijn dat je geen restaurant hebt in Zwolle, want dan kan hij de Librije wel sluiten.
Op woensdag 8 augustus 2012 08:47 schreef onlogisch het volgende:
Over 2 jaar stopt Xavi bij Barça, dan kan ie mooi voor 25 of 30 miljoen daar naar toe 8-)
Mag hij Messi bedienen :D
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')