Zeg, wil jij dat biertje wel eens laten staan, jongeman! Weet je hoeveel hart- en vaatziekten je daardoor krijgt?!quote:Op dinsdag 17 december 2013 09:27 schreef GSbrder het volgende:
Waarom, worden we nog niet oud genoeg?
Zonder gekheid, ik denk niet dat de auto te vergelijken is met voedsel.quote:Op dinsdag 17 december 2013 09:36 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Zeg, wil jij dat biertje wel eens laten staan, jongeman! Weet je hoeveel hart- en vaatziekten je daardoor krijgt?!
Allemaal aan de Bram van Loon-wortels, vierkant of niet.
Ik lees de bizarre vergelijking nu pas.quote:Op dinsdag 17 december 2013 09:41 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Zonder gekheid, ik denk niet dat de auto te vergelijken is met voedsel.
Het zou me hoogst verbazen als Afrikanen pesticiden gaan mijden en genoegen nemen met minder oogst omdat Nederlanders het liefst onbespoten appeltjes eten.
De " wetenschappelijke" methode; eerst een vraagstelling + onbegrijpelijk stuk neerplempen en daarna "me er eens in verdiepen".quote:Op dinsdag 17 december 2013 09:56 schreef Janneke141 het volgende:
Voor welk probleem is dit nu weer een oplossing?
Jij reageert dus alvorens fatsoenlijk te lezen. Sterk.quote:Op dinsdag 17 december 2013 09:47 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Ik lees de bizarre vergelijking nu pas.
Blijkbaar heb jij van auto's minder verstand dan van olie boren. Niemand heeft beweerd dat het voor alle ... geldt, er is slechts beweerd dat gemiddeld genomen de Europese auto-industrie een flinke technische voorsprong heeft opgebouwd doordat die aan strengere eisen moest voldoen. Die bewering komt niet uit mijn koker, dit is beweerd door mensen die heel wat meer verstand van deze ontwikkelingen hebben dan jij en ik. Dat jij jouw onnozelheid in deze kwestie onderstreept met wel 3quote:Ja hoor, alle Europese auto's zijn top en Aziatische zuigen. aldus Bram die op de fiets gaat.![]()
![]()
Fiat en Renault tegenover Toyota en Honda, tuurlijk, die Fransen en Italianen maken "top"wagentjes. Echt, hoe wereldvreemd kan een mens zijn, zeg.
Ja clown, dat is echt de strekking van mijn openingsreactie. Ik weet inmiddels dat jij moeite hebt met lezen - je gaf dat zelf net nog toe - maar dit slaat werkelijk alles. Ik heb deskundige mensen - niet een trol zoals jij dus -uitgenodigd om te reageren. Waarom? Omdat zij mij alvast wat 'wijzer' zouden kunnen maken en omdat ik me gerichter zou kunnen inlezen. Ik heb me ruimschoots genoeg in voeding verdiept om te weten dat we heel wat vermijdbaar gif innemen met ons voedsel, de vraag is niet of dat dit onze gezondheid schaadt, de vraag is in welke mate dit de gezondheid schaadt. Verder negeer ik jou voorlopig maar weer aangezien jij klaarblijkelijk alleen maar een beetje wil trollen.quote:Op dinsdag 17 december 2013 09:59 schreef El_Matador het volgende:
[..]
De " wetenschappelijke" methode; eerst een vraagstelling + onbegrijpelijk stuk neerplempen en daarna "me er eens in verdiepen".
Vele onnodige/voortijdige tumoren, hartaanvallen en andere gezondheidsmankementen. Is dat niet belangrijk genoeg voor jou? Ik weet dat de heren en dames libertariërs niet houden van strengere wetgeving om de burger te beschermen maar hoe kan je er nu tegen zijn dat je voeding objectief bezien (volgens alle maatstaven) gezonder is door troep er uit te laten.quote:Op dinsdag 17 december 2013 09:56 schreef Janneke141 het volgende:
Voor welk probleem is dit nu weer een oplossing?
Het gaat tegenwoordig niet zozeer meer om hoe oud je wordt, maar hoe je oud wordt of wilt worden.quote:Op dinsdag 17 december 2013 09:27 schreef GSbrder het volgende:
Waarom, worden we nog niet oud genoeg?
Zal je dan niet eerst wat doen aan straling door apparaten etc?quote:Op dinsdag 17 december 2013 15:59 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Vele onnodige/voortijdige tumoren, hartaanvallen en andere gezondheidsmankementen. Is dat niet belangrijk genoeg voor jou? Ik weet dat de heren en dames libertariërs niet houden van strengere wetgeving om de burger te beschermen maar hoe kan je er nu tegen zijn dat je voeding objectief bezien (volgens alle maatstaven) gezonder is door troep er uit te laten.
Nee, GS, het gaat niet om de leeftijd die je haalt, het gaat er om hoe je die leeftijd haalt. Aan iemand die tot zijn 80ste gezond is en t/m zijn 70ste of wat dan ook blijft werken daar heb je als maatschappij heel wat mee raan dan aan iemand die rond zijn 40ste een ernstig hartinfarct krijgt met als gevolg torenhoge medische kosten en eventueel een groot gederft inkomen. Dat mensen ouder worden is op zichzelf geen probleem, zolang ze maar gezond oud worden. Langer leven => langer werken en bijdragen.
Of aan het gif in je eten?quote:Op dinsdag 17 december 2013 16:00 schreef OxygeneFRL het volgende:
[..]
Zal je dan niet eerst wat doen aan straling door apparaten etc?
Dat lijkt op het eerste gezicht misschien een valide arguement maar er zit 1 groot hiaat in dit argument: het is de mens zelf die al die troep maakt en toevoegt. Ons lichaam moet inderdaad enige resistentie hebben tegen schadelijke stoffen en micro-organismes die in de natuur voorkomen, ons lichaam hoeft geen resistentie te hebben tegen allerlei troep die wij - eigenwijs als wij zijn - synthetisch maken. De mens heeft het sterkste detoxificatiesysteem (in feite de 'chemische fabriek' in onze lever) van alle zoogdieren waarvan het is onderzocht, inclusief ratten en muizen. Wat zegt dat jou?quote:Op dinsdag 17 december 2013 15:55 schreef OxygeneFRL het volgende:
Straks is de mens helemaal niets meer gewend qua afweer/immuunsysteem en liggen wel om elk stofje al een week in bed ziek.
Goede vraag. Ik zou persoonlijk liever fit 70 worden dan na 30 jaar kwakkelen 90.quote:Op dinsdag 17 december 2013 16:00 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Het gaat tegenwoordig niet zozeer meer om hoe oud je wordt, maar hoe je oud wordt of wilt worden.
Ze leggen je rustig 10 jaar lang als een kasplantje aan een infuusmaar de vraag is of je dat zou willen?
Ik ookquote:Op dinsdag 17 december 2013 16:06 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Goede vraag. Ik zou persoonlijk liever fit 70 worden dan na 30 jaar kwakkelen 90.
Precies, zowel voor de maatschappij als voor het individu is dat een grote ellende. Als we dat flink kunnen beperken door minder gif in ons voedsel toe te staan dan is dat een enorme winst. We zullen nooit alle medische ellende kunnen voorkomen, helaas zullen er altijd mensen geboren worden die toevallig wat ongunstige allelen hebben, dat is inherent aan de evolutie. We kunnen er wel voor zorgen dat al die mensen die niet die genetische pech hebben een veel grotere kans hebben om gezond oud te worden.quote:Op dinsdag 17 december 2013 16:00 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Het gaat tegenwoordig niet zozeer meer om hoe oud je wordt, maar hoe je oud wordt of wilt worden.
Ze leggen je rustig 10 jaar lang als een kasplantje aan een infuusmaar de vraag is of je dat zou willen?
Vertel mij niks, ik kom regelmatig in een verpleegtehuis, mensen worden oud ja, maar je moet nietquote:Op dinsdag 17 december 2013 16:13 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Precies, zowel voor de maatschappij als voor het individu is dat een grote ellende.
Helaas voor jou is dat niet de keuze die jij hebt! Je zal eerder moeten kiezen tussen het flink aftakelen tussen je 40ste en 70ste en het na een lange lijdensweg (kan gemakkelijk langer 10, 20 of zelfs meer jaren duren) eindelijk eens doodgaan en gezond blijven tot tegen je 90ste en dan na een jaar of 3 dementie sterven. Zelfs het risico op die dementie schijnt forst verkleind te kunnen worden door gezonder te leven (allerlei correlaties wijzen hier op).quote:Op dinsdag 17 december 2013 16:06 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Goede vraag. Ik zou persoonlijk liever fit 70 worden dan na 30 jaar kwakkelen 90.
1 2 3 4 5 6 7 | Sport en fitnorm Sportdeelname neemt af met de leeftijd Sport is de verzamelnaam van teamsport (voetbal), duosport (tennis) en solosport (fitness en hardlopen). Volgens de Icoon: urlRichtlijn voor Sportdeelname Onderzoek (RSO) is iemand een sporter als hij ten minste twaalf keer in de afgelopen twaalf maanden heeft gesport. De sportdeelname (volgens RSO-richtlijn) onder de Nederlandse bevolking boven de 6 jaar schommelt al een aantal jaren rond de 65% (zie figuren 2 en 3). Ook het percentage van de Nederlandse bevolking dat tenminste een keer per week sport (53% in 2011) en het percentage van de Nederlandse bevolking dat meer dan twee keer per week sport (22% in 2011) zijn stabiel. (Hoekman, 2013) Sportdeelname neemt af met de leeftijd. Van de 6-19-jarigen doet ruim 70% minstens 12 keer per jaar aan sport in vergelijking tot ongeveer 15% van de 75-plussers. Ouderen voldoen vaker aan de fitnorm dan volwassenen Van de 55-plussers voldoet meer dan de helft aan de fitnorm: 53% van de mannen en 51% van de vrouwen (zie tabel 1). Van de 35- tot 54-jarigen voldeed 18% in 2011 aan de fitnorm. Mannen voldoen vaker aan de fitnorm dan vrouwen. De fitnorm is voor jong en oud gelijk en vereist tenminste drie keer per week gedurende minimaal 20 minuten zwaar intensieve lichamelijke activiteit. Aan de combinorm (voldoen aan ófwel de NNGB ófwel aan de fitnorm) voldoet 71% van de Nederlanders van 55 jaar of ouder, en 60% van de 35- tot 54 jarigen (Wendel-Vos & Bruggink, 2013). |
Dat is dus iets wat ik koste wat het kost wil vermijden voor mijzelf en voor iedereen om wie ik geef. Als het risico hier op verkleind kan worden met bijv. 80% door strengere gifnormen in te voeren voor ons voedsel, transvetten meer aan banden te leggen (credit when credit is due, Unilever deed dit uit zichzelf al heel behoorlijk in een vroeg stadium, zij het om marketingtechnische redenen maar soms werkt de vrije markt wel), roken meer terug te dringen, sporten en bewegen meer te faciliteren etc. dan is dat zeer de moeite waard. Het maakt mij niet uit hoe oud ik word, het gaat mij er om dat ik gezond ben totdat ik sterf of tot kort voordat ik sterf. Dat dat eventueel gepaard gaat met ouder worden, prima, des te beter. En ja, dan kan je nog altijd ten gevolge van genetische pech dementie krijgen, op je 30ste een tumor krijgen, rond je 40ste Huntington krijgen etc.quote:Op dinsdag 17 december 2013 16:19 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Vertel mij niks, ik kom regelmatig in een verpleegtehuis, mensen worden oud ja, maar je moet niet
vragen hoe en al willen ze dood, dan mag het nog niet, want hun ''uitzichtloos lijden'' is nog niet erg
genoeg, eerst nog even járen sleutelen...
Waarom is het dan zo dat als er iets mis is, een voorbeeld nou laatst iets met babyvoeding, dat zoiets in het buitenland geconstateerd word?quote:Op dinsdag 17 december 2013 18:34 schreef El_Matador het volgende:
Gif in ons voedsel??
De Nederlandse voedselwetten zijn een van de strengste ter wereld.
Je hebt "deskundigen" gevraagd te reageren? De FOK!kers of andere deskundologen?
Ik trol niet, ik verbaas me over weer een bemoeizuchtig maakbaarheidsplannetje van je. Houdt het dan nooit op? Kan jij niet gewoon es dingen laten rusten? Al helemaal dingen die totaal geen probleem zijn? Het Nederlandse voedsel is van perfecte kwaliteit (kijk alsjeblieft es een keer over de landsgrenzen).
Als al die plannetjes van je doorgevoerd moeten worden is er straks niet eens meer geld om de bejaarden te wassen of medici de door jouw gewenste schamele 3000 per maand te betalen...
Verlicht me als Nederland in de afgelopen 2 jaar afgegleden is tot het niveau dat TS ons voorspiegelt. Ik volg -gelukkig- lang niet al het NL nieuws.quote:Op woensdag 18 december 2013 01:17 schreef john2406 het volgende:
[..]
Waarom is het dan zo dat als er iets mis is, een voorbeeld nou laatst iets met babyvoeding, dat zoiets in het buitenland geconstateerd word?
Ik weet het niet zeker waar die babyvoeding vandaan kwam maar het werd geconstateerd in dld dat weet ik wel en volgens mij komt melkpoeder uit tsernobel, LOL.quote:Op woensdag 18 december 2013 01:25 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Verlicht me als Nederland in de afgelopen 2 jaar afgegleden is tot het niveau dat TS ons voorspiegelt. Ik volg -gelukkig- lang niet al het NL nieuws.
Kwam die babyvoeding niet uit China, of was dat alleen melkpoeder?
TS zou zich beter zorgen maken over fundamentele problemen en daarvoor eens met oplossingen kunnen komen.
Hij is ongetwijfeld intelligenter dan de meesten van ons, dus dat zou wel een mooie topicreeks kunnen worden.
Het Nederlands zeer hoog aangeschreven voedselhygienebeleid, de salarissen van leraren en dokters en of een kroegbaas nou rokers toelaat of niet (genoeg rookvrije kroegen om heen te gaan), het komt niet echt uit de verf, wel?
Wanneer je zo gaat beginnen, moet je veel verder gaan dan alleen maar mensen voorschrijven hoe ze moeten eten. Daarnaast zijn er indicaties dat niet alleen voedsel, maar domweg infecties voor bepaalde aandoeningen (voor hartaandoeningen zit Chlamydia in het verdachtenbankje) verantwoordelijk zijn. Verder zou je de werksituatie ook aan moeten pakken (stress!) en nog veel en veel meer.quote:Op dinsdag 17 december 2013 15:59 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Vele onnodige/voortijdige tumoren, hartaanvallen en andere gezondheidsmankementen. Is dat niet belangrijk genoeg voor jou? Ik weet dat de heren en dames libertariërs niet houden van strengere wetgeving om de burger te beschermen maar hoe kan je er nu tegen zijn dat je voeding objectief bezien (volgens alle maatstaven) gezonder is door troep er uit te laten.
Nee, GS, het gaat niet om de leeftijd die je haalt, het gaat er om hoe je die leeftijd haalt. Aan iemand die tot zijn 80ste gezond is en t/m zijn 70ste of wat dan ook blijft werken daar heb je als maatschappij heel wat mee raan dan aan iemand die rond zijn 40ste een ernstig hartinfarct krijgt met als gevolg torenhoge medische kosten en eventueel een groot gederft inkomen. Dat mensen ouder worden is op zichzelf geen probleem, zolang ze maar gezond oud worden. Langer leven => langer werken en bijdragen.
en kaas moet gewoon kaas zijnquote:Op donderdag 19 december 2013 17:30 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik zie geen enkel nadeel aan strengere regels voor etiketten tenzij je zwaar tilt aan een beetje extra inktverbruik.
Gewoon zo streng mogelijk maken die regels dus. Volledige en volledig juiste informatie eisen, aangeven met welke woorden/namen ze iets moeten aangeven (geen synoniemen toestaan) en met boetes strooien als ze zich niet aan de regels houden.
verkiezingstijd weer, laat de allergie aanduiding nou het minste probleem zijnquote:Op donderdag 19 december 2013 10:18 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Ze gaan nu wel eindelijk eens wat aan die etiketten doen trouwens...
http://www.nu.nl/gezondhe(...)ten-duidelijker.html
'Etiketten op voedsel moeten duidelijker'
18 december 2013
De etiketten op voedingsproducten kunnen en moeten duidelijker worden, vindt de Tweede Kamer. Consumenten moeten snel te weten kunnen komen wat er precies in het eten en drinken zit.
Ook minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat etiketten helder zijn. Volgens haar zijn de regels hiervoor in Nederland al streng, maar er zijn nieuwe regels op komst.
''Goede etiketten zijn belangrijk. We willen als consument serieus worden genomen en niet misleid worden'', zei de minister woensdag in de Tweede Kamer. Zelf moet ze ook vaak met een leesbrilletje de etiketten doorgronden, vooral in verband met een allergie. ''Boodschappen doen duurt bij mij soms echt lang.''
De partijen in de Kamer ergeren zich al langer aan de moeilijke en soms onjuiste informatie op de verpakking. Een werkgroep is nog bezig met een actieplan, zei de minister.
Om verspilling van voedsel tegen te gaan, wil ze ook kijken of de houdbaarheidsdatum op verpakkingen kan worden verruimd. Veel producten zijn veel langer eetbaar dan de datum op de verpakking aangeeft, zodat mensen de spullen soms onterecht weggooien.
Jaarlijks wordt er vijfitg kilo per persoon aan voedsel verspild. Schippers gaat inventariseren om welke producten het gaat.
Wat verkiezings tijd is dat of bijna weer zover?quote:Op donderdag 19 december 2013 17:34 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
verkiezingstijd weer, laat de allergie aanduiding nou het minste probleem zijn
Ik had het over de tekst in jouw topic. Controleren van voedsel moet de consument zelf doen en niet de overheid. De overheid kan zichzelf nu al niet financieren en ik hoor jou in elk topic pleiten voor nog meer overheid. Mogen we ook nog wat overhouden om dat voedsel te kopen? Als je goed en eerlijk voedsel wil eten dan is dat gewoon te koop.quote:Op donderdag 19 december 2013 18:02 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Eh, hoe zie jij dat voor je? Waarom zou het voedsel duurder worden als je eerlijker en duidelijker op de etiketten meldt wat er in zit?
Ja en nee, waarom is er een deel van de bevolking dan naar mijn mening wat ongevoelig is voor penceline?quote:Op donderdag 19 december 2013 18:33 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Ik had het over de tekst in jouw topic. Controleren van voedsel moet de consument zelf doen en niet de overheid. De overheid kan zichzelf nu al niet financieren en ik hoor jou in elk topic pleiten voor nog meer overheid. Mogen we ook nog wat overhouden om dat voedsel te kopen? Als je goed en eerlijk voedsel wil eten dan is dat gewoon te koop.
Er staan woorden maar is het tekst?quote:Op donderdag 19 december 2013 18:44 schreef john2406 het volgende:
[..]
Ja en nee, waarom is er een deel van de bevolking dan naar mijn mening wat ongevoelig is voor penceline?
Dat hoord naar mijn idee de overheid voor te staan, en dan niet minder zout en smaakmakers ervoor in de plaats.
Dan zou ik zeggen laat het zout voor wat het is, want het bederft nu naar mijn mening al snel genoeg.
Laat staan met nog minde zout, toen er nog geen ijskasten waren werd het namelijk gerookt het bederflijke of dat wat net zonder koeling te bewaren was.
Als je je een beetje moeite doet is het best te ontcijferen hoor, vind ik.quote:Op donderdag 19 december 2013 18:45 schreef Paper_Tiger het volgende:
[..]
Er staan woorden maar is het tekst?
Als iemand op zoek is naar de Chinees op de hoek komt het als eerste zoekresultaat.quote:Op donderdag 19 december 2013 18:46 schreef john2406 het volgende:
[..]
Als je je een beetje moeite doet is het best te ontcijferen hoor, vind ik.
Ik wil het namelijk ook niet zo duidelijk hebben dat het bij de eerste hit op google eruit komt.
Volgens de EFSA wiens medewerkers betaald worden door de bedrijven die het proberen te verkopen.quote:Op donderdag 19 december 2013 18:36 schreef Paper_Tiger het volgende:
Aspartaam http://www.volkskrant.nl/(...)k-ongevaarlijk.dhtml
Voor de vierde keer in deze draad: en/en, niet of/of. De burger moet meer zijn verantwoordelijkheid nemen, de overheid moet de burgers beschermen, ook omdat verreweg de meeste burgers irrationeel handelen (onnozelheid en gebrek aan kennis) met de aankoop van voedsel en die irrationele aankoopimpulsen van de meerderheid van de burgers mede bepaalt wat de verstandigere minderheid van de burgers kan kopen. Alleen al het feit dat verreweg de meeste burgers niet de etiketten lezen is zeer veelzeggend. Ja, ik lees altijd de etiketten en als ik een stof niet ken of een stof enkel met een E-nummer wordt vermeld dan zoek ik eerst op wat die stof is voordat ik eventueel dat product koop. Maar helaas behoor ik op dat vlak tot een zeer kleine minderheid van de mensen.quote:Op donderdag 19 december 2013 18:33 schreef Paper_Tiger het volgende:
Controleren van voedsel moet de consument zelf doen en niet de overheid.
Dat is natuurlijk een volslagen kulargument aangezien je zulke controles kan financieren met de opbrengst van boetes. Zolang een wet voldoende wordt overtreden en het probleem dus voldoende groot is krijg je voldoende boete-inkomsten, als die boete-inkomsten dalen dan is het probleem voldoende verminderd. Hoe dan ook, het handhaven is geen enkek probleem. Inderdaad, ik ben geen liefhebber van de nachtwakerstaat die jij en jouw peers (libertariërs) graag willen. Maar hier geen discussie over het libertarisme alsjeblieft, daar hebben we niet voor niets een aparte draad voor.quote:De overheid kan zichzelf nu al niet financieren en ik hoor jou in elk topic pleiten voor nog meer overheid.
Wat betreft gebrek aan kennis snijdt het mes aan twee kanten mijns inziens:quote:Op donderdag 19 december 2013 01:14 schreef Bram_van_Loon het volgende:
En wat als de meeste mensen wegens een gebrek aan kennis en een teveel aan ignorance de verkeerde keuzes maken met als gevolg dat de persoon die wel gezond wil eten niet of moeilijk gezondere producten kan kopen?
Ik ben bewust ook op beweging ingegaan. De overheid zou veel meer kunnen - en naar mijn stellige overtuiging dus ook moeten - doen om meer bewegen te stimuleren en te faciliteren. Als iemand echt niet wil dan kan je daar weinig aan doen, prima. Het kan wel laagdrempeliger worden gemaakt.
Ja, helaas kan je niet alle milieufactoren in de hand hebben maar een kansreductie van bijv. 80% (wellicht haalbaar met zowel betere voeding als meer en intensievere beweging) vind ik een prachtige winst. Ongelukkige genetische mutaties - een inherent gevolg van evolutie - en micro-organismes zullen we helaas tot op zekere hoogte moeten accepteren. Laten we wel wezen, de meeste aandoeningen zijn multifactorieel. Zelfs als een of andere bacterie of virus een belangrijke contributerende factor is tot die ziekte dan nog maakt het enorm veel verschil uit als je lichaam goed functioneert doordat je verder kerngezond en superfit bent. Inderdaad, stress is nog een sterk onderschat probleem.
Ik maak me geen illusie dat we in de komende decennia onze gezondheid voor 100% in de hand gaan hebben maar we kunnen veel meer doen dan dat we nu doen qua voeding, beweging, reductie van toxische stoffen (voeding, roken (daarom is die beschermende wetgeving en het handhaven van dit zo ongelofelijk belangrijk), ...) etc
Laten we doen wat we wel kunnen doen en niet fatalistisch dat laten omdat we niet alles in de hand hebben.
azia stomquote:Op dinsdag 17 december 2013 09:47 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Ik lees de bizarre vergelijking nu pas.
Ja hoor, alle Europese auto's zijn top en Aziatische zuigen. aldus Bram die op de fiets gaat.![]()
![]()
Fiat en Renault tegenover Toyota en Honda, tuurlijk, die Fransen en Italianen maken "top"wagentjes. Echt, hoe wereldvreemd kan een mens zijn, zeg.
Zo erg is het nog net niet voor de modale mens, in ieder geval tot een bepaalde leeftijd, ik kan me voorstellen dat een 50+'er - wiens ogen slechter kunnen accomoderen (met behulp van de oogspiertjes de vorm van de lens veranderen om van dichtbij scherp te kunnen zien) - wel moeite heeft om nog die ingrediënten te lezen. Ik moet wel vaak het etiket direct onder het licht van een lamp houden (de juiste hoek en plaats zoeken) om het voldoende gemakkelijk te kunnen lezen.. Maar inderdaad, de letters mogen en moeten groter worden gedrukt. Ook de mensen die een zichtafwijking hebben en/of die ouder zijn moeten direct in de winkel het etiket kunnen lezen alvorens ze beslissen of dat ze al dan niet het product kopen. Met simpele extra wetgeving is dit probleem snel opgelost terwijl niemand er een nadeel van ondervindt.quote:Op zondag 22 december 2013 21:00 schreef john2406 het volgende:
Er zijn etiketen die zie ik nog niet met een vergrootglas of kan ik nog niet ermee lezen
Geloof me, het hebben geleerd van scheikunde helpt erg weinig. Ook iemand die wel op VWO-niveau scheikunde heeft gehad moet voor veel ingrediënten opzoeken wat het is. Dat doe ik dan ook consequent wanneer ik ofwel niet weet wat iets is ofwel niet weet wat voor effect het heeft op gezondheid. Ik koop sowieso relatief weinig bewerkte producten maar als ik ze koop dan kijk ik er naar wat voor ingrediënten er in zitten.quote:En als ik er eentje kan lezen dan vraag ik me af moet ik hier scheikunde voor hebben gehad of wat staat er allemaal?
Eens maar die mensen bepalen wel mede wat jij en ik in de supermarkt kunnen kopen, als de meerderheid troep koopt en gezonde producten links laat liggen dan zullen supermarkten ook meer van die troep uitstallen en minder gezonde producten verkopen. Kijk bijv. eens naar het vriesvak in de supermarkten en bij de broden, daar zie je dit fenomeen duidelijk. Het is dan ook ook in het belang van de mensen die wel verstandige keuzes proberen te maken dat de modale mens hier beter over nadenkt. Natuurlijk, als je het echt wil dan is er keuze genoeg maar daar betaal je ook naar wanneer iets niet op grote schaal wordt gemaakt omdat de massa genoegen neemt met het minder gezonde of ongezondere alternatief.quote:Op zondag 22 december 2013 20:52 schreef drexciya het volgende:
[..]
Wat betreft gebrek aan kennis snijdt het mes aan twee kanten mijns inziens:
- Enerzijds zijn (te?)veel mensen totaal niet geïnteresseerd in voedsel en hoe het wordt geproduceerd. Maar dan wel gaan huilen als er gekke dingen worden waargenomen. Die binding met voedsel loslaten zie ik als je eigen stomme schuld; het kost heel weinig moeite om op een etiket te kijken en onderscheid te maken bij het kopen van eten.
Op het internet is dit in ieder geval een groot probleem. Daarnaast is er ook nog eens het probleem dat inzichten veranderen. Waar vroeger nog werd gedacht dat transvetten geen probleem zijn weten we al enige tijd dat transvetten enorm bijdragen tot CVA's. Waar vroeger werd gedacht dat natuurlijke transvetten (kaas) geen probleem zijn weten we vandaag de dag dat die net zo slecht zijn als de synthetische transvetten die de voedingsbedrijven maken.quote:- Anderzijds is informatie op het gebied van voeding en gezondheid op zijn zachtst gezegd nogal lastig uit echt objectieve bronnen te krijgen. Naast allerlei (overdreven) alarmerende sites heb je aan de andere kant ook sites die vroegere regels nog steeds als mantra aanhouden (zoals dat vet slecht is), terwijl de achterliggende onderzoeken volledig onderuit gehaald zijn. Propaganda van verschillende kanten is lastig te onderscheiden van objectievere informatie.
Dat is een goede richtlijn maar helaas kan je niet gezond eten met slechts enkele richtlijnen hoe goed bepaalde richtlijnen ook zijn. Voldoende gevariëerd eten? Ja, natuurlijk, Maar wel enkel variëren met wat gezond is zolang je er geen gekke hoeveelheid van inneemt en hier wordt het alweer heel wat ingewikkelder. Alleen al voor de groenten en vruchten moet je bij wijze van spreken met bepaalde groepen werken, bijv. minstens twee keer per week groenten eten die voldoende bèta-caroteen (rode paprika, wortel, ...) bevatten. Voor chocolade geldt bijv. dat het gezond is om dagelijks een stuk met een hoog cacao-percentage te eten terwijl het ongezond is (maar niet direct problematisch als dat je enige 'zonde' is) als je dagelijks een stuk met een laag cacao-percentage eet. Je moet weten welke voedingsstoffen in de producten zitten, hoeveel je nodig hebt van die voedingsstoffen en wat te veel is voor andere voedingsstoffen. Variatie met producten waarvan je in het algemeen kan stellen dat die gezond zijn helpt sowieso. En dan maak je de juiste keuzes, dan krijg je nog veel gif binnen wat de boeren op groenten en vruchten hebben gespoten. Laat dat nu iets zijn wat met strengere wetgeving prima verbeterd kan worden.quote:Desondanks weet iedereen dat je niet teveel van iets moet eten, dat een beetje afwisseling geen kwaad kan en dat je bij voorkeur minder bewerkt eten moet consumeren.
Daarom gebruikte ik het woord ignorant in plaats van dom.quote:Dat de consument dom is betwijfel ik; de consument is willens en wetens dom en lui. Zoek het dan ook maar uit zou ik zo zeggen.
Eens!quote:Wat betreft ziektes en dergelijke; misschien zouden we ons minder moeten richten op het in leven blijven, maar meer op kwaliteit van leven gaan inzoomen.
Niet eens! Zoek maar eens een grafiek met op de abscis de dagelijkse inname transvetten en op de ordinaat de incidentie van CVA's, je zal een zeer duidelijke relatief waarnemen, zowel als je naar individuen als naar populaties kijkt. Dat laatse is o.a. mogelijk dankzij het feit dat de regels omtrent transvetten strenger zijn geworden. Dit is maar 1 voorbeeldje. Je weet hoe een tumor ontstaat? Ten gevolge van een giftige stof die ervoor zorgt dat er een mutatie plaatsvindt in het DNA. Veel van die giftige stoffen komen in ons lichaam via voeding, tabak etc.quote:En dieet heeft mijns inziens helemaal niet zoveel invloed, tenzij je extreme dingen gaat doen.
De overheid moet niet op de stoel van de wetenschapper gaan zitten, de oveheid moet wel op het moment dat wetenschap heeft vastgesteld dat bepaalde stoffen schadelijk zijn wetgeving maken waarmee de burger op zijn minst wordt geïnformeerd over deze stoffen en bij voorkeur moet de overheid er ook voor zorgen dat die niet meer in onze voeding voorkomen aangezien nu eenmaal niet iedereen zijn verantwoordelijkheid kan nemen. Jij en ik zijn in staat om zelf verantwoorde keuzes te maken, of dat wij dat doen is een tweede maar wij hebben het vermogen om dit te doen. Dit geldt helaas niet voor iedereen, deze mensen hebben recht op enige bescherming.quote:Als laatste; in de VS is er geen regering, het is een verlengstuk van het bedrijfsleven, en je ziet dat allerlei ranzige toestanden daar zijn toegestaan (CAFOs, BST, Ractopamine, GMO gewassen), maar dat er ook een tegenbeweging is die zich juist daartegen afzet en nota bene door de overheid aldaar wordt tegengewerkt. Mensen hebben altijd keuzes en ze moeten de vrijheid hebben en houden om die te maken. Een overheid moet er alleen zijn om te zien of aan bepaalde basisregels wordt voldaan en om voor voedselveiligheid te zorgen (geen Chinese toestanden dus). De overheid moet niet gaan doen alsof ze meer weet dan de wetenschap, en mensen opleggen hoe en wat ze moeten eten.
Ten aanzien van goedkope troep in de supermarkt moet je ook weer niet overdrijven. In bijvoorbeeld de AH heeft men ook duurdere lijnen van producten, waar waarschijnlijk meer marge op zit dan hun voormalige Euroshopper assortiment. Het is voor een supermarkt niet altijd slecht om "gezondere" producten te verkopen en ze kunnen wel degelijk voor veranderingen zorgen. En die basislijn die ze verkopen is ook niet noodzakelijkerwijs slecht (wanneer je bijvoorbeeld groente niet links laat liggen). Wanneer je alleen maar el-cheapo pizza's en andere bewerkte rommel eet dan ga je de verkeerde kant op, maar dan nog kun je het een tijd volhouden.quote:Op zondag 22 december 2013 21:53 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Eens maar die mensen bepalen wel mede wat jij en ik in de supermarkt kunnen kopen, als de meerderheid troep koopt en gezonde producten links laat liggen dan zullen supermarkten ook meer van die troep uitstallen en minder gezonde producten verkopen. Kijk bijv. eens naar het vriesvak in de supermarkten en bij de broden, daar zie je dit fenomeen duidelijk. Het is dan ook ook in het belang van de mensen die wel verstandige keuzes proberen te maken dat de modale mens hier beter over nadenkt. Natuurlijk, als je het echt wil dan is er keuze genoeg maar daar betaal je ook naar wanneer iets niet op grote schaal wordt gemaakt omdat de massa genoegen neemt met het minder gezonde of ongezondere alternatief.
[..]
Op het internet is dit in ieder geval een groot probleem. Daarnaast is er ook nog eens het probleem dat inzichten veranderen. Waar vroeger nog werd gedacht dat transvetten geen probleem zijn weten we al enige tijd dat transvetten enorm bijdragen tot CVA's. Waar vroeger werd gedacht dat natuurlijke transvetten (kaas) geen probleem zijn weten we vandaag de dag dat die net zo slecht zijn als de synthetische transvetten die de voedingsbedrijven maken.
[..]
Dat is een goede richtlijn maar helaas kan je niet gezond eten met slechts enkele richtlijnen hoe goed bepaalde richtlijnen ook zijn. Voldoende gevariëerd eten? Ja, natuurlijk, Maar wel enkel variëren met wat gezond is zolang je er geen gekke hoeveelheid van inneemt en hier wordt het alweer heel wat ingewikkelder. Alleen al voor de groenten en vruchten moet je bij wijze van spreken met bepaalde groepen werken, bijv. minstens twee keer per week groenten eten die voldoende bèta-caroteen (rode paprika, wortel, ...) bevatten. Voor chocolade geldt bijv. dat het gezond is om dagelijks een stuk met een hoog cacao-percentage te eten terwijl het ongezond is (maar niet direct problematisch als dat je enige 'zonde' is) als je dagelijks een stuk met een laag cacao-percentage eet. Je moet weten welke voedingsstoffen in de producten zitten, hoeveel je nodig hebt van die voedingsstoffen en wat te veel is voor andere voedingsstoffen. Variatie met producten waarvan je in het algemeen kan stellen dat die gezond zijn helpt sowieso. En dan maak je de juiste keuzes, dan krijg je nog veel gif binnen wat de boeren op groenten en vruchten hebben gespoten. Laat dat nu iets zijn wat met strengere wetgeving prima verbeterd kan worden.
[..]
Daarom gebruikte ik het woord ignorant in plaats van dom.
[..]
Eens!
[..]
Niet eens! Zoek maar eens een grafiek met op de abscis de dagelijkse inname transvetten en op de ordinaat de incidentie van CVA's, je zal een zeer duidelijke relatief waarnemen, zowel als je naar individuen als naar populaties kijkt. Dat laatse is o.a. mogelijk dankzij het feit dat de regels omtrent transvetten strenger zijn geworden. Dit is maar 1 voorbeeldje. Je weet hoe een tumor ontstaat? Ten gevolge van een giftige stof die ervoor zorgt dat er een mutatie plaatsvindt in het DNA. Veel van die giftige stoffen komen in ons lichaam via voeding, tabak etc.
Je kan helaas niet voorkomen dat je DNA muteert maar je kan wel fors het aantal mutaties beperken en zodoende het risico sterk verkleinen dat er ongunstige DNA-mutaties ontstaan ten gevolge waarvan er ongeremde en ongecontroleerde celdeling (tumor) ontstaat.
[..]
De overheid moet niet op de stoel van de wetenschapper gaan zitten, de oveheid moet wel op het moment dat wetenschap heeft vastgesteld dat bepaalde stoffen schadelijk zijn wetgeving maken waarmee de burger op zijn minst wordt geïnformeerd over deze stoffen en bij voorkeur moet de overheid er ook voor zorgen dat die niet meer in onze voeding voorkomen aangezien nu eenmaal niet iedereen zijn verantwoordelijkheid kan nemen. Jij en ik zijn in staat om zelf verantwoorde keuzes te maken, of dat wij dat doen is een tweede maar wij hebben het vermogen om dit te doen. Dit geldt helaas niet voor iedereen, deze mensen hebben recht op enige bescherming.
Die lang niet altijd gezonder zijn en waar de winstmarges inderdaad flink hoger voor zijn. Tja, dat schiet ook niet zo op. Mensen die gezonde keuzes willen maken hebben er meer aan wanneer de modale mens gezonder kiest (of niet ongezond kan kiezen) aangezien dan het 'luxe'segment het normale segment is en hier normale winstmarges voor worden gebruikt. Trouwens, je kan dan net zo goed bijv. een brood bij de bakker kopen als de 'luxe' broden bij de AH.quote:Op zondag 22 december 2013 22:07 schreef drexciya het volgende:
[..]
Ten aanzien van goedkope troep in de supermarkt moet je ook weer niet overdrijven. In bijvoorbeeld de AH heeft men ook duurdere lijnen van producten, waar waarschijnlijk meer marge op zit dan hun voormalige Euroshopper assortiment.
Niet noodzakelijk nee, het hangt van het product af, maar je betaalt helaas vaak meer voor de gezondere producten, ook omdat ze minder worden verkocht en de mensen die ze kopen er een hogere prijs voor over hebben en die kunnen betalen. Ironisch genoeg kan je voor producten waarvan de productieprijs lager ligt en die minder bewerkelijk zijn fors meer moeten betalem om marketingtechnische redenen. Voor rijst kan je het best grote zakken van 4 kg. of meer kopen, dan heb je de laagste prijs - lager dan de standaardpakjes van 500 gram witte rijst - per kg. rijst. Dat doe ik dan ook altijd. Dit lijkt echter een uitzondering te zijn, in het algemeen is gezond eten duurder dan ongezond eten.quote:En die basislijn die ze verkopen is ook niet noodzakelijkerwijs slecht (wanneer je bijvoorbeeld groente niet links laat liggen).
Van alles kan maar je betaalt er een prijs voor in de vorm van een slechtere gezondheid en op termijn mogelijk ook ziektes met hieraan gepaard flink wat kosten en gederfd inkomen.quote:Wanneer je alleen maar el-cheapo pizza's en andere bewerkte rommel eet dan ga je de verkeerde kant op, maar dan nog kun je het een tijd volhouden.
Gelukkig niet meer maar louter dankzij strengere wetgeving. In de jaren 80 aten we tientallen grammen per dag, nu enkele grammen. Desalniettemin zou ik het een goede zaak vinden als de AH dat bijv. niet meer voor haar pindakaas mag gebruiken zoals Unilever (Calvé) dat al uit zichzelf deed. Zelfs al kan je je afvragen of dat het verschil maakt aangezien je waarschijnlijk meer transvet binnenkrijgt via zuivel dan via bijv. die pindakaas. Better safe than sorry toch? Er is geen goede reden om het te gebruiken, gewoon niet doen dan. Goed, nu de AH eindelijk verplicht is om het op het etiket te zetten (pas sinds kort) zal er hopelijk verandering in komen. Zo ja, dan zie je maar weer het belang van een goede informatievoorziening via het etiket.quote:Bepaalde stoffen, zoals transvetten, kunnen slecht zijn (we praten over statistiek hier; hoger percentage van klachten bij consumptie van), maar tenzij je heel eenzijdig eet krijg je daar helemaal niet zoveel van binnen.
Je kan er vergif op innemen - no pun intended - dat met alle giftige stoffen die wij onnodig innemen het aantal tumoren beduidend vermeerdert, de vraag is dan welke stoffen het risico op welke tumoren vergroten, daarom kies je er het best voor om zoveel mogelijk dit soort stoffen te mijden. Voor een deel door gezonder te eten, voor een deel door minder gif en minder giftige stoffen voor boeren toe te staan, voor een deel door een strengere rookwetgeving te hanteren etc.quote:Direct bepaalde stoffen aan kanker koppelen is in mijn ogen heel erg gevaarlijk; we praten over stoffen die de *kans* op het krijgen van kanker vergroten en dat is een groot verschil!
Ik weet het maar een bepaald soort DNA-mutaties wil je beperken aangezien die netto veel meer schadelijke gevolgen (bijv. bij een metabolisch derivaat van een van de stoffen die je van tabaksrook inademt) hebben terwijl andere DNA-mutaties meestal geen gevolgen hebben en ook gunstige gevolgen hebben, het laatste speelt van ene op de andere generatie, niet bij dezelfde persoon. Genetische mutaties bij de voortplanting is essentiëel, ook al betalen wij hier helaas de prijs voor dat er 'misbaksels' zijn (lullig geformuleerd), genetische mutaties tijdens het leven die snel leiden, bij een voldoende groot aantal mutaties of net de verkeerde plaatsen, tot het wegvallen van de controle op de intensiteit van de celvermenigvuldigingen en de proliferatie wil je wel vermijden.quote:DNA muteert continu (niet alleen wat betreft baseparen); epigenetica leert ons dat juist dat soort verschijnselen een manier zijn om op onze omgeving in te spelen. De zogenaamde rommel DNA blijkt juist een onderdeel van een complex reguleringssysteem te zijn; een soort 3e en eventueel 4e dimensie (naast kale basenparenvolgorde en de vertaling naar eiwitten) met allerlei interessante gevolgen.
Tja, het is een van de nadelen van politiek. De overheid moet er inderdaad primair voor zorgen dat op alle producten exact staat vermeld wat er in zit, de overheid mag ook verplichten om de conventionele termen hiervoor te gebruiken (zo gebruikt de AH momenteel de term geharde vetten in plaats van transvetten omdat het laatste meer een bad rep heeft). Op het moment dat de overheid stelt dat minstens X gram van dit en maximaal Y gram van dat moet eten wordt het wellicht wat linke soep, vooral omdat je versimplificeert en je hiermee eveneens desinformeert. Een simpel voorbeeldje is de bekende leus dat je minstens 200 gram groenten en 2 vruchten per dag moet eten. Al snel kan de naïeve burger hieruit de conclusie trekken dat het wel snor zit als hij dat doet terwijl het natuurlijk wel afhangt van o.a. wat je precies eet, hoe je varieert, hoe groot je bent etc.quote:Een betere informatievoorziening zou ik sterk toejuichen, maar in mijn ogen maakt de overheid zich schuldig aan nodeloos overdreven en soms verkeerde beeldvorming (lees: propaganda). Het voorschrijven van x gram van y per dag en dergelijke is zwaar overdreven. Laat men zich beperken tot basis en de rest aan mensen zelf overlaten. Verder is de overheid enorm hypocriet; wanneer ze zo begaan is met onze gezondheid zou men roken moeten verbieden en dat doet men niet.
Dat is E202.quote:Op donderdag 19 december 2013 02:05 schreef Bram_van_Loon het volgende:
...en niet alles wat geen e-nummer heeft is niet slecht (kaliumsorbaat).
Dank je maar niet altijd staat het vermeld op de verpakking als E-nummer. Ik weet niet of dat de wet het verplicht om een ingrediënt wat een E-nummer heeft ook met E-nummer te vermelden maar het wordt in ieder geval niet altijd als E-nummer vermeld. De reden zal wel duidelijk zijn: marketing. Gezien wat er op Wikipedia (op basis van de website van de chemie-faculteit van Oxford University staat vermeld over kaliumsorbaat raad ik eenieder af om iets te eten waar het in zit. Kijk zelf maar even: http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_sorbate#Toxicologyquote:
Ik begrijp niet precies welk probleem je op wilt lossen, hier in Nederland dan.quote:Op dinsdag 17 december 2013 02:53 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik ga me daar in de toekomst nog eens flink in verdiepen en dan zal ik er op terugkomen maar misschien, heel misschien, hebben een aantal mensen die hier meelezen al redelijk wat verstand van deze materie.
Transvetzuren mogen nog steeds worden gebruikt als ingrediënt in onze voedingsmiddelen, onze vruchten en groenten mogen nog steeds talloze giftige stoffen bevatten, met maximale concentraties per gif en in totaal. Waarom niet de lat nog wat hoger leggen voor de bedrijven die voedingsmiddelen leveren? Wij hebben dat voor onze autobedrijven gedaan. Het resultaat was verbluffend, de Europese auto's werden ook buiten Europa nog populairder t.o.v. de Americaanse auto's en Aziatische auto's aangezien de Europese auto's in het algemeen technisch superieur zijn t.o.v. de Americaanse auto's en de Aziatische auto's, dit dankzij een sterkere ontwikkeling ten gevolge van strengere eisen die in Europa werden gesteld m.b.t. het milieu en de veiligheid. Zou voor de voedingsmiddelen niet hetzelfde mogelijk zijn? Nu wordt er gemakkelijk geroepen dat het gebruik van giftige stoffen noodzakelijk is omdat blablabla maar ja, als de druk hoog genoeg wordt dan wordt van alles ineens vanzelf vloeibaar. De autofabrikanten hadden er ook geen benul van hoeveel vooruitgang er mogelijk was, toen Europa hen hiertoe dwong bleken ze toch ineens heel wat meer te kunnen dan dat ze oorspronkelijk dachten.
Waarom niet eens de lat hoger leggen voor de voedingsmiddelenindustrie? Het zou ons enorm veel zorgkosten kunnen besparen.
Vanzelfsprekend heb je niets aan die strengere wetgeving als je die niet kan handhaven. Er zal dus voldoende gecontroleerd moeten worden, meer dan dat nu het geval is aangezien er enorm is bezuinigd op de VWA. Die controles kunnen prima gefinancierd worden door voldoende hoge boetes op te leggen wanneer bedrijven wetten overtreden. Het levert nog wat extra banen op. Prima toch?
Doe dat dan maar eens beter!quote:Op zaterdag 28 december 2013 12:16 schreef Kowloon het volgende:
Wat betreft transvetten, dat zijn onverzadigde vetten met een trans-isomerie in plaats van de in dit geval niet schadelijke cis-isomerie. Ze ontstaan bij het hydrogeneren (harden) van onverzadigde vetten, bijvoorbeeld bij het omzetten van oliën in margarine of frituurvet. Kijken we naar de voedselwetgeving en de standpunten van clubs als het Voedingscentrum, dan zien we dat die het gebruik van kunstmatig geharde vetten aanmoedigen omdat dat minder verzadigde vetten bevat.
Wil je echter transvetten vermijden dan moet je juist van de geharde vetten weg blijven en het door de overheid en clubs als het Voedingscentrum besmeurde roomboter en ossewit gebruiken. Dat zijn van nature verzadigde vetten en die kunnen dus geen transvetten bevatten. Bijkomend voordeel is dat deze verzadigde vetten een hoog rookpunt hebben, dat betekent dat ze goed tegen hoge temperaturen kunnen. Olijfolie begint al bij 160 graden te verbranden, waardoor er een melange ontstaat van tal van kankerverwekkende stoffen als Henk en Ingrid, die braaf volgens de adviezen van de autoriteiten leven, hun biefstukje staan te bakken. Kowloon bakt liever in (geklaarde) boter, welke veel beter bestand is tegen zeer hoge temperaturen. Recht tegen het beleid van overheid en clubs als het Voedingscentrum in dus, maar wel een stuk gezonder.
Met andere woorden, vertrouwen op de overheid en clubs als het Voedingscentrum voor voedselveiligheid kan wel eens een hachelijke aangelegenheid zijn. Wil je gezond bezig zijn, wat naar mijn idee een vrije keus van mensen moet zijn, dan moet je gewoon weten wat je in de keuken doet. Kennis die ruim voor handen is, maar je moet je er wel even in verdiepen.
quote:Het probleem doet zich voor bij een partiële hydrogenering over een nikkelkatalysator omdat de eerste deelreactie reversibel is; bij omkering kan een trans- of een cis-vetzuur ontstaan met een thermodynamische voorkeur voor de trans-configuratie. In de jaren '70 van de 20e eeuw werden oliën op grote schaal gehard om gebruikt te kunnen worden als margarine. (Gedeeltelijk) gehard vet had goede functionele eigenschappen en kon voor diverse toepassingen gebruikt worden. Door de partiële harding kan het aandeel transvet zeer hoog zijn. Later werd pas de schadelijkheid hiervan bekend.
Huuuu, je begint wel een beetje door te draaien hoor vind ik.quote:Op vrijdag 3 januari 2014 22:12 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Met kaas moet je blijkbaar ook al opletten: http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e251/
http://www.ukfoodguide.net/e251.htm
Ja, het kan best dat het niet kankerverwekkend is maar waarom in godsnaam het risico nemen? Het is volslagen waanzin om dergelijke stoffen toe te voegen om een kleurtje te behouden.
Anderzijds: ik zat ook even lekker een hobby uit te leven. Heb ooit de levenscyclus van enkele verfoliën uitgezocht en vond dat wel interessant.quote:Op zondag 5 januari 2014 02:15 schreef Kowloon het volgende:
Ik geef toe, het was een warrig verhaal en gedeeltelijk was er een klok/klepel probleem.Maar ik weet wel hoe het zit. Olie/vet, vloeibaar/vast, onverzadigd/verzadigd, cis/trans, het is allemaal blijven hangen van de middelbare school.
Maar ik heb even op Wikipedia gespiekt en het probleem met margarine doet zich dus voor bij partieel hydrogeneren van onverzadigde vetzuren:
[..]
Ik heb een heel boek (900 pagina's !) over dit soort dingen: Over eten en koken van Harold McGee. Hij legt soms tot in detail, dus met structuurformules, de chemie achter eten en koken uit. Heel leuk als je wat meer wil begrijpen van eten en koken. Wellicht een aanrader als je zo in chemie geïnteresseerd bent.quote:Op zondag 5 januari 2014 02:38 schreef Kees22 het volgende:
Anderzijds: ik zat ook even lekker een hobby uit te leven. Heb ooit de levenscyclus van enkele verfoliën uitgezocht en vond dat wel interessant.
Als ik je link goed begrijp, kan tijdens harding een cis-verbinding overgaan in een trans-verbinding, dus zonder verzadigd te worden, maar met wel een verhardend effect.
Dat wist ik dan weer niet. Dank je!
Dank voor de tipquote:Op zondag 5 januari 2014 02:42 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Ik heb een heel boek (900 pagina's !) over dit soort dingen: Over eten en koken van Harold McGee. Hij legt soms tot in detail, dus met structuurformules, de chemie achter eten en koken uit. Heel leuk als je wat meer wil begrijpen van eten en koken. Wellicht een aanrader als je zo in chemie geïnteresseerd bent.
Dan hoop ik wel dat ik overnacht dood ga en met een berg schulden.quote:Op zondag 5 januari 2014 02:59 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Dood gaan we (gelukkig) toch wel, zo niet aan het een, dan wel aan het ander.
Ik weet niet wat momenteel het officiële standpunt is van Het Voedingscentrum, dat doet er voor mij ook weinig toe aangezien jaren geleden die organisatie haar autoriteit verloor voor mij. Zo adviseert Het Voedingscentrum nog steeds de schijf van vijf in plaats van aandacht te besteden aan de traditionele Japanse eetgewoontes die aantoonbaar gezonder zijn en zo was ik nogal verbaasd dat ze nogal ongenuanceerd waren over de BMI en bijv. de heupomvang als maat voor obesitas/overgewicht gebruikten en hierbij 1 maat gaven voor alle lengtes (varieert beperkt in functie van de lengte maar het varieert wel).quote:Op zaterdag 28 december 2013 12:16 schreef Kowloon het volgende:
Wat betreft transvetten, dat zijn onverzadigde vetten met een trans-isomerie in plaats van de in dit geval niet schadelijke cis-isomerie. Ze ontstaan bij het hydrogeneren (harden) van onverzadigde vetten, bijvoorbeeld bij het omzetten van oliën in margarine of frituurvet. Kijken we naar de voedselwetgeving en de standpunten van clubs als het Voedingscentrum, dan zien we dat die het gebruik van kunstmatig geharde vetten aanmoedigen omdat dat minder verzadigde vetten bevat.
Ik wil dat we (nog?) strengere wetgeving krijgen omtrent voedselveiligheid qua informatie, toegestane stoffen (bepaald door waarlijk onafhankelijke wetenschappers) en giffen.quote:Op zondag 5 januari 2014 01:14 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Ik begrijp niet precies welk probleem je op wilt lossen, hier in Nederland dan.
Ik weet niet of dat die link met Alzheimer er inderdaad is (de correlatie op zichzelf zegt mij natuurlijk niets zonder meer data te hebben) maar ik ben het zeker met je eens dat we doorgeschoten zijn qua hygiëne en dat dit nadelige effecten heeft voor onze gezondheid, ik denk dan eerst en vooral aan immunologische (waaronder luchtweg) aandoeningen. Ik ben zelf dan ook helemaal niet überhygiënisch (ook niet het tegenovergesteldequote:Wat betreft hygiëne denk ik, dat we inmiddels al te ver zijn doorgeschoten. Ik las laatst een krantenartikeltje over een onderzoek naar de relatie tussen hygiëne in een land/streek en het voorkomen van Alzheimer. Je raadt het al: hoe schoner, des te dementer.
Niet goed genoeg aangezien het beter kan zonder dat dit problemen geeft voor de gewone burger. Jij bent blijkbaar tevreden met een 7, ik wil graag een 9 of een 10 zien.quote:Wat betreft de toegevoegde gifstoffen: het is inderdaad zaak om die te beperken, maar dat gebeurt m.i. ook al redelijk goed.
Mwah, ik denk niet dat lekker het juiste woord is. Mensen kunnen hunkeren naar iets zonder dat ze hetgene ze krijgen bijzonder prettig vinden.quote:En schadelijke stoffen in ons voedsel: ook daar wordt voortdurend aan gewerkt met helaas voortdurend veranderende inzichten en aanbevelingen. Verder blijkt dat mensen gewoon op eigen initiatief in ruime mate schadelijke stoffen tot zich nemen, grotendeels onbewust, maar deels ook gewoon willens en wetens. Vet, zout en suiker zijn gewoon erg lekker.
Het enige valide argument voor die ophef was dat er gelogen werd over wat 'we' aten. Paardenvlees is inderdaad waarschijnlijk beter of minder slecht dan rundervlees maar het paard heeft een hoge aaibaarheidsfactor en cultureel is bepaald dat Nederlanders weinig paardenvlees eten. Dit laatste is natuurlijk nogal hypocriet, het paard heeft waarschijnlijk geen slechter leven gehad dan die koe/stier.quote:Naast deze drie punten is er nog fraude met voedingsmiddelen, zoals laatst met het paardenvlees. Dat is geen kwestie van voedsel, maar van economie. Paardenvlees is misschien zelfs wel beter dan rundervlees en een goedkope wijn is niet schadelijker dan een dure. En melk van over de datum kan nog heel uitstekend drinkbaar zijn.
Fair enough maar ik neem graag die kans in deze onzekere wereld aangezien ik geen reden heb om te veronderstellen dat die Japanners zo'n sterk verschillende fysiologie hebben van die van ons, eventjes wat meer uitzonderlijke kwesties zoals lactose(in)tolerantie buiten beschouwing gelaten.quote:Op maandag 6 januari 2014 15:19 schreef Pietverdriet het volgende:
Japanse keuken is gezonder voor japanners, daar kan je niet zomaar uit afleiden dat dit generiek voor iedereen zo is.
Ik kan dit niet bevestigen maar ervan uitgaande dat het zo is is het natuurlijk wel belangrijk welke verhouding van verschillende vetzuren ze eten.quote:De Fransen eten bv zeer veel dierlijk vet, maar hebben het laagste aantal hart en vaatziektes na Japan in de geïndustrialiseerde wereld.
Voor India kan ik andere oorzaken bedenken dan de voeding en de beweging.quote:De regio's in frankrijk waar traditioneel veel dierlijk vet (Boter, Kaas, Foie Gras etc) wordt gegeten hebben een lager gemiddelde aan hart en vaat ziektes vergeleken met de rest van Frankrijk.
Lang werd gedacht dat mediteraan eten, het griekse dieet zo gezond was omdat mensen zo oud werden daar, maar de laatste jaren is de verdenking opgekomen dat dit een zeer vertekend beeld is omdat er veel fraude wordt gepleegd met pensioenen (familie meld opa/oma niet dood en blijft ontvangen)
Onderzoek uitgevoerd wereldwijd vanuit de UK wijst op een sterke correlatie tussen geboortegewicht en hoe oud je wordt. Sterker dan dieet.
Mensen in india, die veel bewegen en voornamelijk vegetaries eten blijken in dit onderzoek veel te lijden aan hart en vaat ziektes.
Niet overdrijven hè. Van 5 liter water ga je nog niet dood maar inderdaad, je kan jezelf vergiftigen met water. Ik gebruik geen keukenzout en ik wil mezelf eveneens niet of zo weinig mogelijk vergiftigen met bijv. giffen die op groenten en vruchten worden gespoten en totaal onnodig gebruikte conserveermiddelen en kleurstoffen. Zelfs onze kaas wordt bewerkt om maar een 'mooi' geel kleurtje te krijgen en aan onze pindakaas werd/wordt transvet toegevoegd om te voorkomen dat je bovenop een laagje olie ziet. De waanzin ten top. Daar heb ik het over: de behoefte aan eerlijk voedsel, zo'n puur mogelijk voedsel en een eerlijke voorlichting over dat voedsel.quote:Op maandag 6 januari 2014 15:37 schreef Pietverdriet het volgende:
Welke gifstoffen worden en nu bedoeld, water is ook giftig, drink 5 liter en je sterft een bijzonder pijnlijke dood, keukenzout is een giftig conserveermiddel, dus waar hebben we het nu over?
Ja, maar als de wetenschap geen uitsluitsel geeft dan zou ik toch maar kiezen voor hetgeen beter blijkt te werken. In dit geval speelt ook mee dat het traditionele Japanse dieet erg simpel is met veel groenten, vis, tofu en rijst. Allemaal producten waarvan bekend is dat de Nederlander die prima verdraagt.quote:Op maandag 6 januari 2014 15:42 schreef Pietverdriet het volgende:
Mijn punt is, alleen maar roepen dat het dieet zo gezond is in een ander land is maar een klein deel van het verhaal. Het is duidelijk dat wat gezond is voor iemand op Kreta, in Normandie of in Japan niet vanzelfsprekend net zo gezond is als voor een Hollander.
Mijn vraag was, wat zie je als gif. De overdreven paniek voor e-nummers is dom.quote:Op maandag 6 januari 2014 15:42 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Niet overdrijven hè. Van 5 liter water ga je nog niet dood maar inderdaad, je kan jezelf vergiftigen met water. Ik gebruik geen keukenzout en ik wil mezelf eveneens niet of zo weinig mogelijk vergiftigen met bijv. giffen die op groenten en vruchten worden gespoten en totaal onnodig gebruikte conserveermiddelen en kleurstoffen. Zelfs onze kaas wordt bewerkt om maar een 'mooi' geel kleurtje te krijgen en aan onze pindakaas werd/wordt transvet toegevoegd om te voorkomen dat je bovenop een laagje olie ziet. De waanzin ten top. Daar heb ik het over: de behoefte aan eerlijk voedsel, zo'n puur mogelijk voedsel en een eerlijke voorlichting over dat voedsel.
Lang niet altijd!quote:Op maandag 6 januari 2014 15:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Mijn vraag was, wat zie je als gif. De overdreven paniek voor e-nummers is dom.
Conserveermiddelen maken je voedsel veel veiliger.
Nicotine is dus geen gif volgens jou?quote:Op maandag 6 januari 2014 15:46 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Lang niet altijd!
Ik doe niet aan overdreven paniek voor e-nummers, ik pleit slechts voor het niet onnodig gebruiken van stoffen die de kwaliteit (== voedingswaarde) van ons voedsel verbeteren. Een kleurtje of het voorkomen van een laagje olie (god verbiede dat je ziet wat je eet) zijn geen goede motieven om potentiëel giftige stoffen toe te voegen aan ons eten. Wat in dit geval gif is? Wat je gezondheid schaadt bij een normale consumptie.
Dan is juist Harold McGee erg interessant, On Food and Cooking: The Science And Lore Of The Kitchen is de oorspronkelijke titelquote:Op zondag 5 januari 2014 02:59 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Dank voor de tip, maar ik ben meer een techneut en onderzoeker dan een gastronoom of kok.
Margarine.quote:Op zondag 5 januari 2014 01:55 schreef Kees22 het volgende:
Samenvattend: ik deel je voorkeur voor boter en zo wel, maar je verhaal rammelt nogal.
Ik vind margarine eigenlijk een soort onnodig bedrog. Om over allerlei flauwekul als halvarines etc. maar niet te spreken.
Dank je voor de tip, ik ga het waarschijnlijk lezen. Ik heb eventjes gekeken, mijn voorkeur gaat sowieso uit naar het origineel als ik de taal beheers (vertalingen zijn nooit feilloos) maar in dit geval zou ik zeker het origineel aanraden in plaats van de vertaalde versie aangezien het blijkbaar ook gemakkelijker te krijgen is (via Bol alleen nog maar tweedehands: http://www.bol.com/nl/p/over-eten-koken/1001004002910114/) en het heel wat minder kost (35 Euro via Amazon). On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen 2004quote:Op zondag 5 januari 2014 02:42 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Ik heb een heel boek (900 pagina's !) over dit soort dingen: Over eten en koken van Harold McGee. Hij legt soms tot in detail, dus met structuurformules, de chemie achter eten en koken uit. Heel leuk als je wat meer wil begrijpen van eten en koken. Wellicht een aanrader als je zo in chemie geïnteresseerd bent.
Mijn Duitse leesvaardigheid is voldoende om boeken in het Duits te lezen. Dat je informatie van journalisten altijd met een korreltje zout moet nemen is volgens mij algemeen bekend, het is de informatie van de onafhankelijke wetenschappers (de wetenschappers die twee petten op hebben vertrouw ik eveneens niet in beginsel) die mij interesseert.quote:Op maandag 6 januari 2014 16:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoe is je Duits?
Walter Krämer heeft "Die Panik-Macher" geschreven over hoe wij voedsel en ander risico waarnemen en wat er nu wel of niet gevaarlijk is. Vuistregel, waar mensen het meeste bang voor zijn is het minst gevaarlijk.
Udo Ulfkotte schreef: "So lügen Journalisten. Der Kampf um Quoten und Auflagen. " over hoe media selectief omgaan met waarheid en hoe men over wetenschappelijk en ander onderzoek schrijft om vooral kijkcijfers en oplages te halen en niet om het publiek goed te informeren.
In geval van twijfel ga je er m.i. het beste van uit dat hoe dichter het bij de natuur staat hoe groter de kans is dat het niet al te veel kwaad kan.quote:Op maandag 6 januari 2014 16:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Margarine.
Wat is margarine en hoe maak je dat zelf..
Je begint met puur natuur, plantaardige vetten en olien (of soms dierlijk vet, vroeger zelfs walvisvet, maar dat is passé)
We gaan maar eens uit van plantenzaden, die maal en pers je, en je hebt dan ruwe plantenolie waar nog harsen en goms in zitten. Je voegt cautische soda toe, en verwijderd de reststoffen als zeep. Je voegt nu volaarde toe om de olie te bleken. nu heb je gerafineerde olie. Je verhit nu de olie en voegt waterstof toe, en een nikkelcatalysator. Resultaat, gehydrogeneerde vetten, die kunstmatig gehard is. Deze neutraliseer je, bleek je, en filter je om reststoffen te verwijderen. Deze rafineer je en je voegt geurstoffen toe. (eventueel voeg je nu visolie of dierlijke vetten toe).
Dit vermeng je met water, magere melk, zout, smaakstoffen, kleurstoffen, vitamine A en D.
Nu heb je ongeemulseerde margarine.
Je voegt Lecitine en Monoglyceride toe, en terwijl je dit mengt en kneed, koel je het.
Dit verpak je in plastic bakjes, en je doet er een dekseltje op
Margarine...
Boter:
Je melkt een koe en laat de melk even staan zodat zich boven op de melk een roomlaag vormt. DIe karn je en je scheid het vocht van de boter, waar je eventueel wat zout aan toevoegt..
Miljoenen doden door anti-aanbaklagen in pannen. Paniek! Tom Poes, verzin een list! Geen nood, hier is Bram!quote:Op maandag 6 januari 2014 20:55 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Oh, nu we hier toch over bezig zijn, let op met die anti-aanbaklaag (teflon) en keramiek. Het best gebruik je gewoon een ouderwetse gietijzeren pan. Het is wel lastiger schoon te maken maar in ieder geval krijg je geen giftige stoffen binnen van het materiaal waarmee je bakt (wel opletten met aangebrande resten die achter blijven).
1. Hoeveel doden er zijn is een vraag maar je zal maar net degene zijn die hierdoor een tumor of een metabolische ziekte krijgt. Als jij het risico wil nemen, ga je gang. Ik niet. In ieder geval is het beter als mensen weten waar ze voor kiezen dan wanneer mensen ongeïnformeerd een beslissing nemen.quote:Op maandag 6 januari 2014 20:57 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Miljoenen doden door anti-aanbaklagen in pannen. Paniek! Tom Poes, verzin een list! Geen nood, hier is Bram!
Je bent zelf nota bene student! Wel eens wat "anti-aanbak"-pannen in een gemiddeld studentenhuis gezien? Die laag is allang opgegaan aan avondjes bami en spaghetti.
Dat jij je leven risicoloos wil leven is dan ook prima, jouw keuze. Het probleem komt om de hoek kijken als jij anderen allerlei dingen wil gaan verplichten en verbieden. Dat is ook hun eigen keuze.quote:Op maandag 6 januari 2014 21:00 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
1. Hoeveel doden er zijn is een vraag maar je zal maar net degene zijn die hierdoor een tumor of een metabolische ziekte krijgt. Als jij het risico wil nemen, ga je gang. Ik niet.
Dat heb ik nota bene net beschreven?!quote:2. Ik gebruik mijn eigen pannen. Maar inderdaad, die anti-aanbaklaag zal vaak al versleten zijn. Heb je er al eens over nagedacht waar die is gebleven?
Ehm nee, ok. Maar de meeste mensen eten heel normaal, echt niet elke dag 15 kilo transvetten en 5 kilo suiker.quote:Op maandag 6 januari 2014 21:32 schreef Igen het volgende:
Je hoeft het gevaar nou ook weer niet op te zoeken.
Hoe is dat vastgesteld? Zijn er duizenden mensen overleden aan de schadelijkheid van anti-aanbaklagen?quote:Pannen met teflon gaan snel stuk, de gezondheid van het spul is twijfelachtig
Ongetwijfeld. Maar dan had ik ook wel "ongezond" geschreven in plaats van "twijfelachtig".quote:Op maandag 6 januari 2014 21:35 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Hoe is dat vastgesteld? Zijn er duizenden mensen overleden aan de schadelijkheid van anti-aanbaklagen?
Als dat zo was, waren die dingen allang verboden door onze Almachtige en Alwijze EU, denk je niet?
Er zit ook snoep in onze schijf, die piramide heeft dat niet.quote:Op maandag 6 januari 2014 21:38 schreef Igen het volgende:
Eigenlijk doen we het wat dat betreft in Nederland juist best goed.
Ook met teflon-spatels slijt die laag, gewoon door het steeds maar weer verhit worden en de wrijving (minder maar nog altijd aanwezig). Ik vind het trouwens ook niet echt prettig om met zo'n plastic spatel in mijn pan te roeren aangezien ik heb vastgesteld dat die niet bestendig zijn tegen de hete temperaturen (smelten). Misschien een slechte spatel maar geef mij dan toch maar een gietijzeren pan met een metalen spatel, dan weet je zeker dat het goed zit en zo'n metalen spatel is wel zo gemakkelijk te gebruiken. Maar goed, dat is meer een persoonlijke voorkeur dan een gezondheidskeuze.quote:Op maandag 6 januari 2014 21:46 schreef Kowloon het volgende:
Je moet ook niet met metaal je antiaanbakpan mishandelen. Hier hebben we teflon spatels. Voor het bakken van eieren en pannenkoeken is een antiaanbakpan echter super vind ik.
Voilá, zo simpel is het. Waarom het risico opzoeken als het totaal vermijdbaar is?quote:Op maandag 6 januari 2014 21:32 schreef Igen het volgende:
Je hoeft het gevaar nou ook weer niet op te zoeken. Pannen met teflon gaan snel stuk, de gezondheid van het spul is twijfelachtig, en bijna alles kun je net zo goed bakken in een stalen of RVS pan.
http://www.eenvandaag.nl/(...)_niet_onafhankelijk_quote:Op maandag 6 januari 2014 21:35 schreef El_Matador het volgende:
Als dat zo was, waren die dingen allang verboden door onze Almachtige en Alwijze EU, denk je niet?
In Nederland werd ook tot minstens in de jaren 90 de pyramide gehanteerd, natuurlijk met wat verschilletjes tussen al die landen die zo'n pyramide hanteren. De logica van de pyramide was natuurlijk dat je in 1 oogopslag ziet waarvan je meer moet eten en waarvan je minder moet eten. Ik ben het uiteraard met je eens dat het gevaar van dergelijke simplistische schema's is dat je allerlei misverstanden creëert, de vraag is dan wat erger is: die misverstanden en dat de mensen die zich er slechter in (kunnen) verdiepen in ieder geval wat richtlijnen volgen of niet die misverstanden en dat diezelfde mensen helemaal door de bomen niet meer het bos zien. Persoonlijk ben ik een voorstander van informatie op maat: genuanceerder en gedetailleerder voor wie het aankan, meer compromissen voor bij wie dat niet lukt. Eerst het eerste proberen of met het eerste vervolgen nadat je het tweede hebt gedaan lijkt mij een goede aanpak.quote:Op maandag 6 januari 2014 21:38 schreef Igen het volgende:
Ik het ook wel interessant hoe voedselvoorlichting plaatsvindt.
Bij ons heb je de schijf van vijf:] ]
In veel andere landen (VS, Duitsland, Japan, en ik geloof ook de VN) gieten ze het ding in de vorm van een pyramide:]
Dat suggereert dat brood en aardappels de basis zijn en vlees en vet een luxe. Maar zoals we allang weten, ben je alleen maar gezond bezig als je verzadigde vetten door onverzadigde vervangt en is het juist níét gezond als je verzadigde vetten door koolhydraten (zoals brood en aardappels) vervangt. Zo moedigt deze manier van presenteren juist een ongezond dieet aan.
Eigenlijk doen we het wat dat betreft in Nederland juist best goed.
Dat gaf ik zelf al aan, alleen geldt dat argument niet voor vegetariërs voor wie het een belangrijke bron van voedingsstoffen is. Het is trouwens ook een heerlijke snack, beter dan de meeste snacks die je bij de supermarkt koopt.quote:Op maandag 6 januari 2014 23:03 schreef tjoptjop het volgende:
Nou, gezien de enorme hoeveelheid energie die er in noten en pinda's zitten is het niet zo vreemd dat ze er 'voorzichtig' mee doen. 100gr=600kcal
En hoe wil jij precies bepalen dat het voor anderen geen "prima snack" is?quote:Op maandag 6 januari 2014 23:32 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Dat gaf ik zelf al aan, alleen geldt dat argument niet voor vegetariërs voor wie het een belangrijke bron van voedingsstoffen is. Het is trouwens ook een heerlijke snack, beter dan de meeste snacks die je bij de supermarkt koopt.
Dat iets veel calorieën bevat maakt het niet automatisch minder gezond. Pinda's hebben wat dat betreft ten onrechte een bad rep, in ieder geval als je een beetje normaal beweegt.
Ik denk dat ik dagelijks zo'n 50 gram aan pinda's en noten eet. Niets mis mee, ik eet buiten dat weinig van calorierijk voedsel (ik eet wel wat calorierijk voedsel (hagelslag en pindakaas maar ik doe er niet veel van op mijn boterham)) en ik beweeg veel (ik verbruik de laatste maanden meer energie dan dat ik inneem) dus voor mij is het een prima snack.
Niet, ik stel slechts dat de kwaliteit van de voeding het argument moet zijn voor de plaats in de pyramide, niet de hoeveelheid calorieën die het bevat. Maar ja, ik redeneer graag vanuit de mens die wel een beetje logisch kan nadenken en die ook zonder dat hij er op wordt gewezen begrijpt dat je het totale aantal kcal. en het binnenkrijgen van alle voedingsstoffen met dat calorische 'budget' in de gaten moet houden. Dat is wellicht een overschatting in het geval van een deel van de mensen op wie die schema's is gericht.quote:Op maandag 6 januari 2014 23:40 schreef El_Matador het volgende:
[..]
En hoe wil jij precies bepalen dat het voor anderen geen "prima snack" is?
Denk jij werkelijk dat heel Nederland aan de obesitas zit?quote:Op maandag 6 januari 2014 23:45 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Niet, ik stel slechts dat de kwaliteit van de voeding het argument moet zijn voor de plaats in de pyramide, niet de hoeveelheid calorieën die het bevat. Maar ja, ik redeneer graag vanuit de mens die wel een beetje logisch kan nadenken en die ook zonder dat hij er op wordt gewezen begrijpt dat je het totale aantal kcal. en het binnenkrijgen van alle voedingsstoffen met dat calorische 'budget' in de gaten moet houden. Dat is wellicht een overschatting in het geval van een deel van de mensen op wie die schema's is gericht.
Klopt, zorgt voor verspilling, maar aan de andere kant zit er soms chemische meuk in voedsel wat er echt niet inhoort, daar schiet de wetgeving weer tekort.quote:Op maandag 6 januari 2014 23:48 schreef betyar het volgende:
Veel te streng, je hebt ogen, een neus en een mond om te beoordelen of iets nog goed is.
Doet me eraan denken dat een Oost-Duitser die ik een keer sprak, vertelde dat ze in DDR-tijden wel eens bezoek uit Nederland kregen en die Nederlanders zich dan verbaasden over al die dikke Duitsers. Dikke Ossies, wel te verstaan.quote:Op maandag 6 januari 2014 23:49 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Denk jij werkelijk dat heel Nederland aan de obesitas zit?
Nou juist 1 kenmerk van Nederlanders is, dat het lange, gezonde, slanke mensen zijn.
Daarom datum verwijderen en alle ingrediënten vermelden en dan niet achter een e-nummer.quote:Op maandag 6 januari 2014 23:51 schreef Salvad0R het volgende:
[..]
Klopt, zorgt voor verspilling, maar aan de andere kant zit er soms chemische meuk in voedsel wat er echt niet inhoort, daar schiet de wetgeving weer tekort.
Chemische meuk kan ervoor zorgen dat het beter smaakt en ruikt maar toch wordt het er niet gezonder mee.quote:Op maandag 6 januari 2014 23:51 schreef Salvad0R het volgende:
[..]
Klopt, zorgt voor verspilling, maar aan de andere kant zit er soms chemische meuk in voedsel wat er echt niet inhoort, daar schiet de wetgeving weer tekort.
De Schijf van Vijf is gericht op verhoudingen. Maar dat 'calorische budget' is juist waar het het vaakst fout gaat (denk ik). Het geheim van de Japanners schijnt grotendeels te zijn dat ze gewoon niet te veel eten. En een paar dagen terug was op Fok! nog een topic over een leraar in Amerika die z'n overgewicht aanpakte door te gaan eten bij McDonalds - en tegelijk op het aantal calorieën te gaan letten.quote:Op maandag 6 januari 2014 23:45 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Niet, ik stel slechts dat de kwaliteit van de voeding het argument moet zijn voor de plaats in de pyramide, niet de hoeveelheid calorieën die het bevat. Maar ja, ik redeneer graag vanuit de mens die wel een beetje logisch kan nadenken en die ook zonder dat hij er op wordt gewezen begrijpt dat je het totale aantal kcal. en het binnenkrijgen van alle voedingsstoffen met dat calorische 'budget' in de gaten moet houden. Dat is wellicht een overschatting in het geval van een deel van de mensen op wie die schema's is gericht.
Waar heb ik het over wel of niet gezond?quote:Op maandag 6 januari 2014 23:32 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Dat gaf ik zelf al aan, alleen geldt dat argument niet voor vegetariërs voor wie het een belangrijke bron van voedingsstoffen is. Het is trouwens ook een heerlijke snack, beter dan de meeste snacks die je bij de supermarkt koopt.
Dat iets veel calorieën bevat maakt het niet automatisch minder gezond. Pinda's hebben wat dat betreft ten onrechte een bad rep, in ieder geval als je een beetje normaal beweegt.
Ik denk dat ik dagelijks zo'n 50 gram aan pinda's en noten eet. Niets mis mee, ik eet buiten dat weinig van calorierijk voedsel (ik eet wel wat calorierijk voedsel (hagelslag en pindakaas maar ik doe er niet veel van op mijn boterham)) en ik beweeg veel (ik verbruik de laatste maanden meer energie dan dat ik inneem) dus voor mij is het een prima snack.
Maar je gaat er niet dood aan. Dat is het punt. Overdaad is nooit gezond.quote:Op maandag 6 januari 2014 23:54 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Chemische meuk kan ervoor zorgen dat het beter smaakt en ruikt maar toch wordt het er niet gezonder mee.
Toch grappig dat juist bram zo'n hoeveelheid pinda's naar binnen werkt.quote:Op maandag 6 januari 2014 23:56 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Maar je gaat er niet dood aan. Dat is het punt. Overdaad is nooit gezond.
Verreweg de meeste mensen kunnen dat prima inschatten. En de sukkels gaan dood, worden ziek of hebben anderszins de nadelen van hun domheid.
Sja, houd je toch. Hoeveel stickers je ook op voedsel plakt.
Als vegetarier moet je wel (eiwitten).quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:00 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Toch grappig dat juist bram zo'n hoeveelheid pinda's naar binnen werkt.
OK, dat mag je voor jezelf willen en daar kun je ook goed aan voldoen, in Nederland. Je kunt hier zo'n beetje eten wat je wilt en laten staan wat je niet wilt.quote:Op maandag 6 januari 2014 15:32 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik wil dat we (nog?) strengere wetgeving krijgen omtrent voedselveiligheid qua informatie, toegestane stoffen (bepaald door waarlijk onafhankelijke wetenschappers) en giffen.
[knip]
Niet goed genoeg aangezien het beter kan zonder dat dit problemen geeft voor de gewone burger. Jij bent blijkbaar tevreden met een 7, ik wil graag een 9 of een 10 zien.
Wij hebben het volgens mij al eens over die Japanners gehad, een deel van hun geheim zou zijn dat ze minder eten doordat ze hun maaltijden zo goed verzorgen (kleur, smaak, veel tijd die aan de bereiding wordt besteed). Een interessante theorie, het is in ieder geval gebleken dat mensen minder eten als ze met meer aandacht eten, het lijkt mij dat je met meer aandacht eet als je goed bereid eten (ook qua presentatie) voor je geschoteld krijgt en met een gezin eet dan wanneer je slecht verzorgd eten krijgt en voor de tv. eet. Denk aan het sterrenrestaurantgevoel.quote:Op maandag 6 januari 2014 23:55 schreef Igen het volgende:
[..]
De Schijf van Vijf is gericht op verhoudingen. Maar dat 'calorische budget' is juist waar het het vaakst fout gaat (denk ik). Het geheim van de Japanners schijnt grotendeels te zijn dat ze gewoon niet te veel eten. En een paar dagen terug was op Fok! nog een topic over een leraar in Amerika die z'n overgewicht aanpakte door te gaan eten bij McDonalds - en tegelijk op het aantal calorieën te gaan letten.
Of voor een Brabander of Drenth!quote:Op maandag 6 januari 2014 15:42 schreef Pietverdriet het volgende:
Mijn punt is, alleen maar roepen dat het dieet zo gezond is in een ander land is maar een klein deel van het verhaal. Het is duidelijk dat wat gezond is voor iemand op Kreta, in Normandie of in Japan niet vanzelfsprekend net zo gezond is als voor een Hollander.
Komt dus neer op het vervangen van verzadigd vet door koolhydraten. Maar de laatste inzichten zijn voor zover ik weet dat dat juist slecht is.quote:(..) Bij gezond eten gaat het om variatie, om niet te veel, maar ook om veilig, weinig verzadigd vet en veel groenten, fruit en brood.
Jong en oud in Nederland eten veel te weinig groenten, fruit en brood, en te veel verzadigd vet. Dat verzadigde vet zit vooral in melk, boter, yoghurt en kaas en in vlees. Het is een nieuwe klap voor de bulkproducten van de Nederlandse zuivelindustrie. (..)
Precies! Niet dat het mijn enige bron van eiwitten is, ook tofu, magere kwark en eieren (vaak 1 meekoken terwijl ik toch groenten/rijst/deeg kook) eet ik dagelijks. Daarentegen eet ik weinig kaas (30 gram per dag?). Je mag best wat genieten, je moet het alleen op een verstandige manier doen en zien dat je niet meer energie inneemt dan dat je verbruikt (tenzij je ondergewicht hebtquote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:01 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Als vegetarier moet je wel (eiwitten).
De macrobiotiek van Oshawa stelde dat het rijst-dieet het meest harmonisch is: rijst is perfect in evenwicht tussen yin en yang en dus het ideale voedingsmiddel.quote:Op maandag 6 januari 2014 15:45 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ja, maar als de wetenschap geen uitsluitsel geeft dan zou ik toch maar kiezen voor hetgeen beter blijkt te werken. In dit geval speelt ook mee dat het traditionele Japanse dieet erg simpel is met veel groenten, vis, tofu en rijst. Allemaal producten waarvan bekend is dat de Nederlander die prima verdraagt.
Wees gerust, ik neem genoegen met een goede voorlichting en een goede begeleiding voor wie hiervoor kiest. Geen nazi/stasi-praktijken als het aan mij ligt.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:05 schreef El_Matador het volgende:
Bram in bruine regenjas langs de Nederlandse deuren:
"goedenavond mevrouw, eet smakelijk, maar zie ik daar nu echt een T-bone op het bord, en dat nog wel voor de TV?!1!!"
Ben blij dat ik (of wie dan ook) dat "mag", maar hoeveel is "best" en waarom "moet" je "verstandig" doen?quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:05 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Je mag best wat genieten, je moet het alleen op een verstandige manier doen
Ik weet het.quote:Op maandag 6 januari 2014 16:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Margarine.
Wat is margarine en hoe maak je dat zelf..
Je begint met puur natuur, plantaardige vetten en olien (of soms dierlijk vet, vroeger zelfs walvisvet, maar dat is passé)
We gaan maar eens uit van plantenzaden, die maal en pers je, en je hebt dan ruwe plantenolie waar nog harsen en goms in zitten. Je voegt cautische soda toe, en verwijderd de reststoffen als zeep. Je voegt nu volaarde toe om de olie te bleken. nu heb je gerafineerde olie. Je verhit nu de olie en voegt waterstof toe, en een nikkelcatalysator. Resultaat, gehydrogeneerde vetten, die kunstmatig gehard is. Deze neutraliseer je, bleek je, en filter je om reststoffen te verwijderen. Deze rafineer je en je voegt geurstoffen toe. (eventueel voeg je nu visolie of dierlijke vetten toe).
Dit vermeng je met water, magere melk, zout, smaakstoffen, kleurstoffen, vitamine A en D.
Nu heb je ongeemulseerde margarine.
Je voegt Lecitine en Monoglyceride toe, en terwijl je dit mengt en kneed, koel je het.
Dit verpak je in plastic bakjes, en je doet er een dekseltje op
Margarine...
Boter:
Je melkt een koe en laat de melk even staan zodat zich boven op de melk een roomlaag vormt. DIe karn je en je scheid het vocht van de boter, waar je eventueel wat zout aan toevoegt..
Mwah, in Japan hebben de mensen het ook druk en heb je ook een hoop kant-en-klaar en simpele gerechten zoals toast met jam voor het ontbijt, onigiri, etc.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:02 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Wij hebben het volgens mij al eens over die Japanners gehad, een deel van hun geheim zou zijn dat ze minder eten doordat ze hun maaltijden zo goed verzorgen (kleur, smaak, veel tijd die aan de bereiding wordt besteed). Een interessante theorie, het is in ieder geval gebleken dat mensen minder eten als ze met meer aandacht eten, het lijkt mij dat je met meer aandacht eet als je goed bereid eten (ook qua presentatie) voor je geschoteld krijgt en met een gezin eet dan wanneer je slecht verzorgd eten krijgt en voor de tv. eet. Denk aan het sterrenrestaurantgevoel.
Ik moet even de schrijver opvragen. Maar "Damit man uns nicht mehr für dumm verkaufen kann" lijkt me ook wel passen in je rijtje.quote:Op maandag 6 januari 2014 16:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoe is je Duits?
Walter Krämer heeft "Die Panik-Macher" geschreven over hoe wij voedsel en ander risico waarnemen en wat er nu wel of niet gevaarlijk is. Vuistregel, waar mensen het meeste bang voor zijn is het minst gevaarlijk.
Udo Ulfkotte schreef: "So lügen Journalisten. Der Kampf um Quoten und Auflagen. " over hoe media selectief omgaan met waarheid en hoe men over wetenschappelijk en ander onderzoek schrijft om vooral kijkcijfers en oplages te halen en niet om het publiek goed te informeren.
Dit lijkt mij een zeer verstandig advies. Dit advies volg ik nauwgezet, vandaar dat ik relatief weinig kaas eet (voor een vegetariër en dan maar wat meer magere kwark, pinda's, noten en eiëren eet.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:04 schreef Igen het volgende:
Dit schreef het NRC trouwens over de nieuwe Schijf van Vijf in 2004:
(..) Bij gezond eten gaat het om variatie, om niet te veel, maar ook om veilig, weinig verzadigd vet en veel groenten, fruit en brood.
Jong en oud in Nederland eten veel te weinig groenten, fruit en brood, en te veel verzadigd vet. Dat verzadigde vet zit vooral in melk, boter, yoghurt en kaas en in vlees. Het is een nieuwe klap voor de bulkproducten van de Nederlandse zuivelindustrie. (..)
Handig voor wie moet afvallen, gewoon 2 jaar naar Japan toe en dan moeite moeten doen om voldoende energie binnen te krijgen.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:12 schreef Igen het volgende:
[..]
Mwah, in Japan hebben de mensen het ook druk en heb je ook een hoop kant-en-klaar en simpele gerechten zoals toast met jam voor het ontbijt, onigiri, etc.
Maar in het eten daar zitten gewoon maar heel weinig calorieën. Zo'n onigiri is iets van 150 kcal, en een doorsnee volwaardige kant-en-klaar-maaltijd 500 tot hooguit 650 kcal. Ter vergelijking: een AH maaltijdsalade is al iets van 800 à 900 kcal en een big mac menu meer dan 1100 kcal. Kortom, toen ik daar op vakantie was, moest ik de hele dag opletten en rekenen of ik wel genoeg calorieën binnen kreeg.
Dat mag je vinden, maar voor zover ik weet is het inmiddels achterhaald en zijn de nieuwste inzichten juist 180 graden omgekeerd, dus ik ben blij dat dit niet met wetgeving en belastingen gestuurd wordt. Dat was ook mijn hele punt.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:12 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Dit lijkt mij een zeer verstandig advies. Dit advies volg ik nauwgezet, vandaar dat ik relatief weinig kaas eet (voor een vegetariër en dan maar wat meer magere kwark, pinda's, noten en eiëren eet.
Ik eet dagelijks minstens 400 gram groenten, ik eet genoeg vruchten en ik probeer dat zoveel mogelijk te variëren en zoveel mogelijk van verschillende 'groepen' groenten te eten. Ongetwijfeld maak ik dan nog wat fouten maar het lijkt me alvast een stap in de goede richting. Meer dan je best doen kan je niet doen en ik geniet niet minder van wat ik eet, integendeel.
quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:12 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik eet dagelijks minstens 400 gram groenten,
Inlijsten en ophangen op de dietistenbureaus.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:14 schreef Igen het volgende:
Dat mag je vinden, maar voor zover ik weet is het inmiddels achterhaald en zijn de nieuwste inzichten juist 180 graden omgekeerd, dus ik ben blij dat dit niet met wetgeving en belastingen gestuurd wordt. Dat was ook mijn hele punt.
Die eet ik dan ook niet. En toch komen honderdduizenden studenten zo hun studententijd door.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:16 schreef Bram_van_Loon het volgende:
In extreme gevallen kan je dat wel doen. Zo zal nooit blijken dat het gezond is om dagelijks snoep en diepvriespizza's te eten.
Hoe weet jij zo zeker dat jij kerngezond bent?quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:15 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Daar kom ik per week misschien net aan.
En ik rook, eet veel vlees, gebruik af en toe drugs, heb een stressvolle baan maar ben kerngezond. Hoe kan dat Bram?
quote:Op maandag 6 januari 2014 23:48 schreef betyar het volgende:
Veel te streng, je hebt ogen, een neus en een mond om te beoordelen of iets nog goed is.
Laatst in het ziekenhuis geweest, daar was alles perfect. Over 2 weken medische test, zullen we dan wel zien.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:18 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Hoe weet jij zo zeker dat jij kerngezond bent?
Mwah, ik leef tenminste. En ik hoef geen 85 te worden, als dat niet zo gebeurt.quote:Lichamen verschillen maar het is inderdaad geen beste combi die jij opsomt.
Het lichaam kan ook best wel wat hebben, het is niet aan te raden maar jarenlang zuipen kan ook nog wel aangezien de lever zich herstelt zolang je het niet al te lang al te bont maakt (minder dan 1/3de van de lever slopen, geen tumor krijgen in je lever) maar blijf als dertiger en veertiger zuipen en je krijgt waarschijnlijk serieuze gezondheidsproblemen. Idem voor X jaar wat ongezond eten. Het is niet aan te raden maar eet op een gegeven moment weer voldoende regelmatig gezond en het lichaam herstelt gelukkig van veel.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:17 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Die eet ik dan ook niet. En toch komen honderdduizenden studenten zo hun studententijd door.
Waarom zijn ze verschillend?quote:Op maandag 6 januari 2014 23:51 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Deze plaatjes staven (als je het betrekt op even welvarende of meer welvarende landen) jouw stelling.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
(lichtere kleur: minder obesitas)
Al kan je je afvragen of dat Nederland het goed doet of dat andere landen het nog slechter doen.
Ik geniet meer van mijn eten dan toen ik minder gezond at dus ik laat er niets voor, ik maak slechts wat verstandigere keuzes en ik heb een manier gevonden om meer te genieten. Zo kan ik een banaan in magere kwark van harte aanraden en is 30 gram goede pure chocolade (70+% cacao) voor mij bevredigender dan een viervoud aan normale chocolade. Ik streef er niet naar om oud te worden (mid-80 zou ik mooi vinden, ouder hoeft van mij niet tenzij ik een van de uitzonderingen ben die met 90 jaar nog vitaal is), ik streef er naar om gezond te blijven tijdens het oud worden.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:18 schreef El_Matador het volgende:
Mwah, ik leef tenminste. En ik hoef geen 85 te worden, als dat niet zo gebeurt.
Mannen, vrouwen. Waarom dat zo verschilt? Joost mag het weten. Voor roken is dat gemakkelijker te verklaren (yep, emancipatie).quote:
Pizza is meestal veel te zout en dat is niet goed.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:16 schreef Bram_van_Loon het volgende:
In extreme gevallen kan je dat wel doen. Zo zal nooit blijken dat het gezond is om dagelijks snoep en diepvriespizza's te eten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |