Ik weet niet wat momenteel het officiële standpunt is van Het Voedingscentrum, dat doet er voor mij ook weinig toe aangezien jaren geleden die organisatie haar autoriteit verloor voor mij. Zo adviseert Het Voedingscentrum nog steeds de schijf van vijf in plaats van aandacht te besteden aan de traditionele Japanse eetgewoontes die aantoonbaar gezonder zijn en zo was ik nogal verbaasd dat ze nogal ongenuanceerd waren over de BMI en bijv. de heupomvang als maat voor obesitas/overgewicht gebruikten en hierbij 1 maat gaven voor alle lengtes (varieert beperkt in functie van de lengte maar het varieert wel).quote:Op zaterdag 28 december 2013 12:16 schreef Kowloon het volgende:
Wat betreft transvetten, dat zijn onverzadigde vetten met een trans-isomerie in plaats van de in dit geval niet schadelijke cis-isomerie. Ze ontstaan bij het hydrogeneren (harden) van onverzadigde vetten, bijvoorbeeld bij het omzetten van oliën in margarine of frituurvet. Kijken we naar de voedselwetgeving en de standpunten van clubs als het Voedingscentrum, dan zien we dat die het gebruik van kunstmatig geharde vetten aanmoedigen omdat dat minder verzadigde vetten bevat.
Ik wil dat we (nog?) strengere wetgeving krijgen omtrent voedselveiligheid qua informatie, toegestane stoffen (bepaald door waarlijk onafhankelijke wetenschappers) en giffen.quote:Op zondag 5 januari 2014 01:14 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Ik begrijp niet precies welk probleem je op wilt lossen, hier in Nederland dan.
Ik weet niet of dat die link met Alzheimer er inderdaad is (de correlatie op zichzelf zegt mij natuurlijk niets zonder meer data te hebben) maar ik ben het zeker met je eens dat we doorgeschoten zijn qua hygiëne en dat dit nadelige effecten heeft voor onze gezondheid, ik denk dan eerst en vooral aan immunologische (waaronder luchtweg) aandoeningen. Ik ben zelf dan ook helemaal niet überhygiënisch (ook niet het tegenovergesteldequote:Wat betreft hygiëne denk ik, dat we inmiddels al te ver zijn doorgeschoten. Ik las laatst een krantenartikeltje over een onderzoek naar de relatie tussen hygiëne in een land/streek en het voorkomen van Alzheimer. Je raadt het al: hoe schoner, des te dementer.
Niet goed genoeg aangezien het beter kan zonder dat dit problemen geeft voor de gewone burger. Jij bent blijkbaar tevreden met een 7, ik wil graag een 9 of een 10 zien.quote:Wat betreft de toegevoegde gifstoffen: het is inderdaad zaak om die te beperken, maar dat gebeurt m.i. ook al redelijk goed.
Mwah, ik denk niet dat lekker het juiste woord is. Mensen kunnen hunkeren naar iets zonder dat ze hetgene ze krijgen bijzonder prettig vinden.quote:En schadelijke stoffen in ons voedsel: ook daar wordt voortdurend aan gewerkt met helaas voortdurend veranderende inzichten en aanbevelingen. Verder blijkt dat mensen gewoon op eigen initiatief in ruime mate schadelijke stoffen tot zich nemen, grotendeels onbewust, maar deels ook gewoon willens en wetens. Vet, zout en suiker zijn gewoon erg lekker.
Het enige valide argument voor die ophef was dat er gelogen werd over wat 'we' aten. Paardenvlees is inderdaad waarschijnlijk beter of minder slecht dan rundervlees maar het paard heeft een hoge aaibaarheidsfactor en cultureel is bepaald dat Nederlanders weinig paardenvlees eten. Dit laatste is natuurlijk nogal hypocriet, het paard heeft waarschijnlijk geen slechter leven gehad dan die koe/stier.quote:Naast deze drie punten is er nog fraude met voedingsmiddelen, zoals laatst met het paardenvlees. Dat is geen kwestie van voedsel, maar van economie. Paardenvlees is misschien zelfs wel beter dan rundervlees en een goedkope wijn is niet schadelijker dan een dure. En melk van over de datum kan nog heel uitstekend drinkbaar zijn.
Fair enough maar ik neem graag die kans in deze onzekere wereld aangezien ik geen reden heb om te veronderstellen dat die Japanners zo'n sterk verschillende fysiologie hebben van die van ons, eventjes wat meer uitzonderlijke kwesties zoals lactose(in)tolerantie buiten beschouwing gelaten.quote:Op maandag 6 januari 2014 15:19 schreef Pietverdriet het volgende:
Japanse keuken is gezonder voor japanners, daar kan je niet zomaar uit afleiden dat dit generiek voor iedereen zo is.
Ik kan dit niet bevestigen maar ervan uitgaande dat het zo is is het natuurlijk wel belangrijk welke verhouding van verschillende vetzuren ze eten.quote:De Fransen eten bv zeer veel dierlijk vet, maar hebben het laagste aantal hart en vaatziektes na Japan in de geïndustrialiseerde wereld.
Voor India kan ik andere oorzaken bedenken dan de voeding en de beweging.quote:De regio's in frankrijk waar traditioneel veel dierlijk vet (Boter, Kaas, Foie Gras etc) wordt gegeten hebben een lager gemiddelde aan hart en vaat ziektes vergeleken met de rest van Frankrijk.
Lang werd gedacht dat mediteraan eten, het griekse dieet zo gezond was omdat mensen zo oud werden daar, maar de laatste jaren is de verdenking opgekomen dat dit een zeer vertekend beeld is omdat er veel fraude wordt gepleegd met pensioenen (familie meld opa/oma niet dood en blijft ontvangen)
Onderzoek uitgevoerd wereldwijd vanuit de UK wijst op een sterke correlatie tussen geboortegewicht en hoe oud je wordt. Sterker dan dieet.
Mensen in india, die veel bewegen en voornamelijk vegetaries eten blijken in dit onderzoek veel te lijden aan hart en vaat ziektes.
Niet overdrijven hè. Van 5 liter water ga je nog niet dood maar inderdaad, je kan jezelf vergiftigen met water. Ik gebruik geen keukenzout en ik wil mezelf eveneens niet of zo weinig mogelijk vergiftigen met bijv. giffen die op groenten en vruchten worden gespoten en totaal onnodig gebruikte conserveermiddelen en kleurstoffen. Zelfs onze kaas wordt bewerkt om maar een 'mooi' geel kleurtje te krijgen en aan onze pindakaas werd/wordt transvet toegevoegd om te voorkomen dat je bovenop een laagje olie ziet. De waanzin ten top. Daar heb ik het over: de behoefte aan eerlijk voedsel, zo'n puur mogelijk voedsel en een eerlijke voorlichting over dat voedsel.quote:Op maandag 6 januari 2014 15:37 schreef Pietverdriet het volgende:
Welke gifstoffen worden en nu bedoeld, water is ook giftig, drink 5 liter en je sterft een bijzonder pijnlijke dood, keukenzout is een giftig conserveermiddel, dus waar hebben we het nu over?
Ja, maar als de wetenschap geen uitsluitsel geeft dan zou ik toch maar kiezen voor hetgeen beter blijkt te werken. In dit geval speelt ook mee dat het traditionele Japanse dieet erg simpel is met veel groenten, vis, tofu en rijst. Allemaal producten waarvan bekend is dat de Nederlander die prima verdraagt.quote:Op maandag 6 januari 2014 15:42 schreef Pietverdriet het volgende:
Mijn punt is, alleen maar roepen dat het dieet zo gezond is in een ander land is maar een klein deel van het verhaal. Het is duidelijk dat wat gezond is voor iemand op Kreta, in Normandie of in Japan niet vanzelfsprekend net zo gezond is als voor een Hollander.
Mijn vraag was, wat zie je als gif. De overdreven paniek voor e-nummers is dom.quote:Op maandag 6 januari 2014 15:42 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Niet overdrijven hè. Van 5 liter water ga je nog niet dood maar inderdaad, je kan jezelf vergiftigen met water. Ik gebruik geen keukenzout en ik wil mezelf eveneens niet of zo weinig mogelijk vergiftigen met bijv. giffen die op groenten en vruchten worden gespoten en totaal onnodig gebruikte conserveermiddelen en kleurstoffen. Zelfs onze kaas wordt bewerkt om maar een 'mooi' geel kleurtje te krijgen en aan onze pindakaas werd/wordt transvet toegevoegd om te voorkomen dat je bovenop een laagje olie ziet. De waanzin ten top. Daar heb ik het over: de behoefte aan eerlijk voedsel, zo'n puur mogelijk voedsel en een eerlijke voorlichting over dat voedsel.
Lang niet altijd!quote:Op maandag 6 januari 2014 15:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Mijn vraag was, wat zie je als gif. De overdreven paniek voor e-nummers is dom.
Conserveermiddelen maken je voedsel veel veiliger.
Nicotine is dus geen gif volgens jou?quote:Op maandag 6 januari 2014 15:46 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Lang niet altijd!
Ik doe niet aan overdreven paniek voor e-nummers, ik pleit slechts voor het niet onnodig gebruiken van stoffen die de kwaliteit (== voedingswaarde) van ons voedsel verbeteren. Een kleurtje of het voorkomen van een laagje olie (god verbiede dat je ziet wat je eet) zijn geen goede motieven om potentiëel giftige stoffen toe te voegen aan ons eten. Wat in dit geval gif is? Wat je gezondheid schaadt bij een normale consumptie.
Dan is juist Harold McGee erg interessant, On Food and Cooking: The Science And Lore Of The Kitchen is de oorspronkelijke titelquote:Op zondag 5 januari 2014 02:59 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Dank voor de tip, maar ik ben meer een techneut en onderzoeker dan een gastronoom of kok.
Margarine.quote:Op zondag 5 januari 2014 01:55 schreef Kees22 het volgende:
Samenvattend: ik deel je voorkeur voor boter en zo wel, maar je verhaal rammelt nogal.
Ik vind margarine eigenlijk een soort onnodig bedrog. Om over allerlei flauwekul als halvarines etc. maar niet te spreken.
Dank je voor de tip, ik ga het waarschijnlijk lezen. Ik heb eventjes gekeken, mijn voorkeur gaat sowieso uit naar het origineel als ik de taal beheers (vertalingen zijn nooit feilloos) maar in dit geval zou ik zeker het origineel aanraden in plaats van de vertaalde versie aangezien het blijkbaar ook gemakkelijker te krijgen is (via Bol alleen nog maar tweedehands: http://www.bol.com/nl/p/over-eten-koken/1001004002910114/) en het heel wat minder kost (35 Euro via Amazon). On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen 2004quote:Op zondag 5 januari 2014 02:42 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Ik heb een heel boek (900 pagina's !) over dit soort dingen: Over eten en koken van Harold McGee. Hij legt soms tot in detail, dus met structuurformules, de chemie achter eten en koken uit. Heel leuk als je wat meer wil begrijpen van eten en koken. Wellicht een aanrader als je zo in chemie geïnteresseerd bent.
Mijn Duitse leesvaardigheid is voldoende om boeken in het Duits te lezen. Dat je informatie van journalisten altijd met een korreltje zout moet nemen is volgens mij algemeen bekend, het is de informatie van de onafhankelijke wetenschappers (de wetenschappers die twee petten op hebben vertrouw ik eveneens niet in beginsel) die mij interesseert.quote:Op maandag 6 januari 2014 16:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoe is je Duits?
Walter Krämer heeft "Die Panik-Macher" geschreven over hoe wij voedsel en ander risico waarnemen en wat er nu wel of niet gevaarlijk is. Vuistregel, waar mensen het meeste bang voor zijn is het minst gevaarlijk.
Udo Ulfkotte schreef: "So lügen Journalisten. Der Kampf um Quoten und Auflagen. " over hoe media selectief omgaan met waarheid en hoe men over wetenschappelijk en ander onderzoek schrijft om vooral kijkcijfers en oplages te halen en niet om het publiek goed te informeren.
In geval van twijfel ga je er m.i. het beste van uit dat hoe dichter het bij de natuur staat hoe groter de kans is dat het niet al te veel kwaad kan.quote:Op maandag 6 januari 2014 16:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Margarine.
Wat is margarine en hoe maak je dat zelf..
Je begint met puur natuur, plantaardige vetten en olien (of soms dierlijk vet, vroeger zelfs walvisvet, maar dat is passé)
We gaan maar eens uit van plantenzaden, die maal en pers je, en je hebt dan ruwe plantenolie waar nog harsen en goms in zitten. Je voegt cautische soda toe, en verwijderd de reststoffen als zeep. Je voegt nu volaarde toe om de olie te bleken. nu heb je gerafineerde olie. Je verhit nu de olie en voegt waterstof toe, en een nikkelcatalysator. Resultaat, gehydrogeneerde vetten, die kunstmatig gehard is. Deze neutraliseer je, bleek je, en filter je om reststoffen te verwijderen. Deze rafineer je en je voegt geurstoffen toe. (eventueel voeg je nu visolie of dierlijke vetten toe).
Dit vermeng je met water, magere melk, zout, smaakstoffen, kleurstoffen, vitamine A en D.
Nu heb je ongeemulseerde margarine.
Je voegt Lecitine en Monoglyceride toe, en terwijl je dit mengt en kneed, koel je het.
Dit verpak je in plastic bakjes, en je doet er een dekseltje op
Margarine...
Boter:
Je melkt een koe en laat de melk even staan zodat zich boven op de melk een roomlaag vormt. DIe karn je en je scheid het vocht van de boter, waar je eventueel wat zout aan toevoegt..
Miljoenen doden door anti-aanbaklagen in pannen. Paniek! Tom Poes, verzin een list! Geen nood, hier is Bram!quote:Op maandag 6 januari 2014 20:55 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Oh, nu we hier toch over bezig zijn, let op met die anti-aanbaklaag (teflon) en keramiek. Het best gebruik je gewoon een ouderwetse gietijzeren pan. Het is wel lastiger schoon te maken maar in ieder geval krijg je geen giftige stoffen binnen van het materiaal waarmee je bakt (wel opletten met aangebrande resten die achter blijven).
1. Hoeveel doden er zijn is een vraag maar je zal maar net degene zijn die hierdoor een tumor of een metabolische ziekte krijgt. Als jij het risico wil nemen, ga je gang. Ik niet. In ieder geval is het beter als mensen weten waar ze voor kiezen dan wanneer mensen ongeïnformeerd een beslissing nemen.quote:Op maandag 6 januari 2014 20:57 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Miljoenen doden door anti-aanbaklagen in pannen. Paniek! Tom Poes, verzin een list! Geen nood, hier is Bram!
Je bent zelf nota bene student! Wel eens wat "anti-aanbak"-pannen in een gemiddeld studentenhuis gezien? Die laag is allang opgegaan aan avondjes bami en spaghetti.
Dat jij je leven risicoloos wil leven is dan ook prima, jouw keuze. Het probleem komt om de hoek kijken als jij anderen allerlei dingen wil gaan verplichten en verbieden. Dat is ook hun eigen keuze.quote:Op maandag 6 januari 2014 21:00 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
1. Hoeveel doden er zijn is een vraag maar je zal maar net degene zijn die hierdoor een tumor of een metabolische ziekte krijgt. Als jij het risico wil nemen, ga je gang. Ik niet.
Dat heb ik nota bene net beschreven?!quote:2. Ik gebruik mijn eigen pannen. Maar inderdaad, die anti-aanbaklaag zal vaak al versleten zijn. Heb je er al eens over nagedacht waar die is gebleven?
Ehm nee, ok. Maar de meeste mensen eten heel normaal, echt niet elke dag 15 kilo transvetten en 5 kilo suiker.quote:Op maandag 6 januari 2014 21:32 schreef Igen het volgende:
Je hoeft het gevaar nou ook weer niet op te zoeken.
Hoe is dat vastgesteld? Zijn er duizenden mensen overleden aan de schadelijkheid van anti-aanbaklagen?quote:Pannen met teflon gaan snel stuk, de gezondheid van het spul is twijfelachtig
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |