Komt dus neer op het vervangen van verzadigd vet door koolhydraten. Maar de laatste inzichten zijn voor zover ik weet dat dat juist slecht is.quote:(..) Bij gezond eten gaat het om variatie, om niet te veel, maar ook om veilig, weinig verzadigd vet en veel groenten, fruit en brood.
Jong en oud in Nederland eten veel te weinig groenten, fruit en brood, en te veel verzadigd vet. Dat verzadigde vet zit vooral in melk, boter, yoghurt en kaas en in vlees. Het is een nieuwe klap voor de bulkproducten van de Nederlandse zuivelindustrie. (..)
Precies! Niet dat het mijn enige bron van eiwitten is, ook tofu, magere kwark en eieren (vaak 1 meekoken terwijl ik toch groenten/rijst/deeg kook) eet ik dagelijks. Daarentegen eet ik weinig kaas (30 gram per dag?). Je mag best wat genieten, je moet het alleen op een verstandige manier doen en zien dat je niet meer energie inneemt dan dat je verbruikt (tenzij je ondergewicht hebtquote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:01 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Als vegetarier moet je wel (eiwitten).
De macrobiotiek van Oshawa stelde dat het rijst-dieet het meest harmonisch is: rijst is perfect in evenwicht tussen yin en yang en dus het ideale voedingsmiddel.quote:Op maandag 6 januari 2014 15:45 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ja, maar als de wetenschap geen uitsluitsel geeft dan zou ik toch maar kiezen voor hetgeen beter blijkt te werken. In dit geval speelt ook mee dat het traditionele Japanse dieet erg simpel is met veel groenten, vis, tofu en rijst. Allemaal producten waarvan bekend is dat de Nederlander die prima verdraagt.
Wees gerust, ik neem genoegen met een goede voorlichting en een goede begeleiding voor wie hiervoor kiest. Geen nazi/stasi-praktijken als het aan mij ligt.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:05 schreef El_Matador het volgende:
Bram in bruine regenjas langs de Nederlandse deuren:
"goedenavond mevrouw, eet smakelijk, maar zie ik daar nu echt een T-bone op het bord, en dat nog wel voor de TV?!1!!"
Ben blij dat ik (of wie dan ook) dat "mag", maar hoeveel is "best" en waarom "moet" je "verstandig" doen?quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:05 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Je mag best wat genieten, je moet het alleen op een verstandige manier doen
Ik weet het.quote:Op maandag 6 januari 2014 16:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Margarine.
Wat is margarine en hoe maak je dat zelf..
Je begint met puur natuur, plantaardige vetten en olien (of soms dierlijk vet, vroeger zelfs walvisvet, maar dat is passé)
We gaan maar eens uit van plantenzaden, die maal en pers je, en je hebt dan ruwe plantenolie waar nog harsen en goms in zitten. Je voegt cautische soda toe, en verwijderd de reststoffen als zeep. Je voegt nu volaarde toe om de olie te bleken. nu heb je gerafineerde olie. Je verhit nu de olie en voegt waterstof toe, en een nikkelcatalysator. Resultaat, gehydrogeneerde vetten, die kunstmatig gehard is. Deze neutraliseer je, bleek je, en filter je om reststoffen te verwijderen. Deze rafineer je en je voegt geurstoffen toe. (eventueel voeg je nu visolie of dierlijke vetten toe).
Dit vermeng je met water, magere melk, zout, smaakstoffen, kleurstoffen, vitamine A en D.
Nu heb je ongeemulseerde margarine.
Je voegt Lecitine en Monoglyceride toe, en terwijl je dit mengt en kneed, koel je het.
Dit verpak je in plastic bakjes, en je doet er een dekseltje op
Margarine...
Boter:
Je melkt een koe en laat de melk even staan zodat zich boven op de melk een roomlaag vormt. DIe karn je en je scheid het vocht van de boter, waar je eventueel wat zout aan toevoegt..
Mwah, in Japan hebben de mensen het ook druk en heb je ook een hoop kant-en-klaar en simpele gerechten zoals toast met jam voor het ontbijt, onigiri, etc.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:02 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Wij hebben het volgens mij al eens over die Japanners gehad, een deel van hun geheim zou zijn dat ze minder eten doordat ze hun maaltijden zo goed verzorgen (kleur, smaak, veel tijd die aan de bereiding wordt besteed). Een interessante theorie, het is in ieder geval gebleken dat mensen minder eten als ze met meer aandacht eten, het lijkt mij dat je met meer aandacht eet als je goed bereid eten (ook qua presentatie) voor je geschoteld krijgt en met een gezin eet dan wanneer je slecht verzorgd eten krijgt en voor de tv. eet. Denk aan het sterrenrestaurantgevoel.
Ik moet even de schrijver opvragen. Maar "Damit man uns nicht mehr für dumm verkaufen kann" lijkt me ook wel passen in je rijtje.quote:Op maandag 6 januari 2014 16:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoe is je Duits?
Walter Krämer heeft "Die Panik-Macher" geschreven over hoe wij voedsel en ander risico waarnemen en wat er nu wel of niet gevaarlijk is. Vuistregel, waar mensen het meeste bang voor zijn is het minst gevaarlijk.
Udo Ulfkotte schreef: "So lügen Journalisten. Der Kampf um Quoten und Auflagen. " over hoe media selectief omgaan met waarheid en hoe men over wetenschappelijk en ander onderzoek schrijft om vooral kijkcijfers en oplages te halen en niet om het publiek goed te informeren.
Dit lijkt mij een zeer verstandig advies. Dit advies volg ik nauwgezet, vandaar dat ik relatief weinig kaas eet (voor een vegetariër en dan maar wat meer magere kwark, pinda's, noten en eiëren eet.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:04 schreef Igen het volgende:
Dit schreef het NRC trouwens over de nieuwe Schijf van Vijf in 2004:
(..) Bij gezond eten gaat het om variatie, om niet te veel, maar ook om veilig, weinig verzadigd vet en veel groenten, fruit en brood.
Jong en oud in Nederland eten veel te weinig groenten, fruit en brood, en te veel verzadigd vet. Dat verzadigde vet zit vooral in melk, boter, yoghurt en kaas en in vlees. Het is een nieuwe klap voor de bulkproducten van de Nederlandse zuivelindustrie. (..)
Handig voor wie moet afvallen, gewoon 2 jaar naar Japan toe en dan moeite moeten doen om voldoende energie binnen te krijgen.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:12 schreef Igen het volgende:
[..]
Mwah, in Japan hebben de mensen het ook druk en heb je ook een hoop kant-en-klaar en simpele gerechten zoals toast met jam voor het ontbijt, onigiri, etc.
Maar in het eten daar zitten gewoon maar heel weinig calorieën. Zo'n onigiri is iets van 150 kcal, en een doorsnee volwaardige kant-en-klaar-maaltijd 500 tot hooguit 650 kcal. Ter vergelijking: een AH maaltijdsalade is al iets van 800 à 900 kcal en een big mac menu meer dan 1100 kcal. Kortom, toen ik daar op vakantie was, moest ik de hele dag opletten en rekenen of ik wel genoeg calorieën binnen kreeg.
Dat mag je vinden, maar voor zover ik weet is het inmiddels achterhaald en zijn de nieuwste inzichten juist 180 graden omgekeerd, dus ik ben blij dat dit niet met wetgeving en belastingen gestuurd wordt. Dat was ook mijn hele punt.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:12 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Dit lijkt mij een zeer verstandig advies. Dit advies volg ik nauwgezet, vandaar dat ik relatief weinig kaas eet (voor een vegetariër en dan maar wat meer magere kwark, pinda's, noten en eiëren eet.
Ik eet dagelijks minstens 400 gram groenten, ik eet genoeg vruchten en ik probeer dat zoveel mogelijk te variëren en zoveel mogelijk van verschillende 'groepen' groenten te eten. Ongetwijfeld maak ik dan nog wat fouten maar het lijkt me alvast een stap in de goede richting. Meer dan je best doen kan je niet doen en ik geniet niet minder van wat ik eet, integendeel.
quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:12 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik eet dagelijks minstens 400 gram groenten,
Inlijsten en ophangen op de dietistenbureaus.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:14 schreef Igen het volgende:
Dat mag je vinden, maar voor zover ik weet is het inmiddels achterhaald en zijn de nieuwste inzichten juist 180 graden omgekeerd, dus ik ben blij dat dit niet met wetgeving en belastingen gestuurd wordt. Dat was ook mijn hele punt.
Die eet ik dan ook niet. En toch komen honderdduizenden studenten zo hun studententijd door.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:16 schreef Bram_van_Loon het volgende:
In extreme gevallen kan je dat wel doen. Zo zal nooit blijken dat het gezond is om dagelijks snoep en diepvriespizza's te eten.
Hoe weet jij zo zeker dat jij kerngezond bent?quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:15 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Daar kom ik per week misschien net aan.
En ik rook, eet veel vlees, gebruik af en toe drugs, heb een stressvolle baan maar ben kerngezond. Hoe kan dat Bram?
quote:Op maandag 6 januari 2014 23:48 schreef betyar het volgende:
Veel te streng, je hebt ogen, een neus en een mond om te beoordelen of iets nog goed is.
Laatst in het ziekenhuis geweest, daar was alles perfect. Over 2 weken medische test, zullen we dan wel zien.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:18 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Hoe weet jij zo zeker dat jij kerngezond bent?
Mwah, ik leef tenminste. En ik hoef geen 85 te worden, als dat niet zo gebeurt.quote:Lichamen verschillen maar het is inderdaad geen beste combi die jij opsomt.
Het lichaam kan ook best wel wat hebben, het is niet aan te raden maar jarenlang zuipen kan ook nog wel aangezien de lever zich herstelt zolang je het niet al te lang al te bont maakt (minder dan 1/3de van de lever slopen, geen tumor krijgen in je lever) maar blijf als dertiger en veertiger zuipen en je krijgt waarschijnlijk serieuze gezondheidsproblemen. Idem voor X jaar wat ongezond eten. Het is niet aan te raden maar eet op een gegeven moment weer voldoende regelmatig gezond en het lichaam herstelt gelukkig van veel.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:17 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Die eet ik dan ook niet. En toch komen honderdduizenden studenten zo hun studententijd door.
Waarom zijn ze verschillend?quote:Op maandag 6 januari 2014 23:51 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Deze plaatjes staven (als je het betrekt op even welvarende of meer welvarende landen) jouw stelling.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
(lichtere kleur: minder obesitas)
Al kan je je afvragen of dat Nederland het goed doet of dat andere landen het nog slechter doen.
Ik geniet meer van mijn eten dan toen ik minder gezond at dus ik laat er niets voor, ik maak slechts wat verstandigere keuzes en ik heb een manier gevonden om meer te genieten. Zo kan ik een banaan in magere kwark van harte aanraden en is 30 gram goede pure chocolade (70+% cacao) voor mij bevredigender dan een viervoud aan normale chocolade. Ik streef er niet naar om oud te worden (mid-80 zou ik mooi vinden, ouder hoeft van mij niet tenzij ik een van de uitzonderingen ben die met 90 jaar nog vitaal is), ik streef er naar om gezond te blijven tijdens het oud worden.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:18 schreef El_Matador het volgende:
Mwah, ik leef tenminste. En ik hoef geen 85 te worden, als dat niet zo gebeurt.
Mannen, vrouwen. Waarom dat zo verschilt? Joost mag het weten. Voor roken is dat gemakkelijker te verklaren (yep, emancipatie).quote:
Pizza is meestal veel te zout en dat is niet goed.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 00:16 schreef Bram_van_Loon het volgende:
In extreme gevallen kan je dat wel doen. Zo zal nooit blijken dat het gezond is om dagelijks snoep en diepvriespizza's te eten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |