Volgens de EFSA wiens medewerkers betaald worden door de bedrijven die het proberen te verkopen.quote:Op donderdag 19 december 2013 18:36 schreef Paper_Tiger het volgende:
Aspartaam http://www.volkskrant.nl/(...)k-ongevaarlijk.dhtml
Voor de vierde keer in deze draad: en/en, niet of/of. De burger moet meer zijn verantwoordelijkheid nemen, de overheid moet de burgers beschermen, ook omdat verreweg de meeste burgers irrationeel handelen (onnozelheid en gebrek aan kennis) met de aankoop van voedsel en die irrationele aankoopimpulsen van de meerderheid van de burgers mede bepaalt wat de verstandigere minderheid van de burgers kan kopen. Alleen al het feit dat verreweg de meeste burgers niet de etiketten lezen is zeer veelzeggend. Ja, ik lees altijd de etiketten en als ik een stof niet ken of een stof enkel met een E-nummer wordt vermeld dan zoek ik eerst op wat die stof is voordat ik eventueel dat product koop. Maar helaas behoor ik op dat vlak tot een zeer kleine minderheid van de mensen.quote:Op donderdag 19 december 2013 18:33 schreef Paper_Tiger het volgende:
Controleren van voedsel moet de consument zelf doen en niet de overheid.
Dat is natuurlijk een volslagen kulargument aangezien je zulke controles kan financieren met de opbrengst van boetes. Zolang een wet voldoende wordt overtreden en het probleem dus voldoende groot is krijg je voldoende boete-inkomsten, als die boete-inkomsten dalen dan is het probleem voldoende verminderd. Hoe dan ook, het handhaven is geen enkek probleem. Inderdaad, ik ben geen liefhebber van de nachtwakerstaat die jij en jouw peers (libertariërs) graag willen. Maar hier geen discussie over het libertarisme alsjeblieft, daar hebben we niet voor niets een aparte draad voor.quote:De overheid kan zichzelf nu al niet financieren en ik hoor jou in elk topic pleiten voor nog meer overheid.
Wat betreft gebrek aan kennis snijdt het mes aan twee kanten mijns inziens:quote:Op donderdag 19 december 2013 01:14 schreef Bram_van_Loon het volgende:
En wat als de meeste mensen wegens een gebrek aan kennis en een teveel aan ignorance de verkeerde keuzes maken met als gevolg dat de persoon die wel gezond wil eten niet of moeilijk gezondere producten kan kopen?
Ik ben bewust ook op beweging ingegaan. De overheid zou veel meer kunnen - en naar mijn stellige overtuiging dus ook moeten - doen om meer bewegen te stimuleren en te faciliteren. Als iemand echt niet wil dan kan je daar weinig aan doen, prima. Het kan wel laagdrempeliger worden gemaakt.
Ja, helaas kan je niet alle milieufactoren in de hand hebben maar een kansreductie van bijv. 80% (wellicht haalbaar met zowel betere voeding als meer en intensievere beweging) vind ik een prachtige winst. Ongelukkige genetische mutaties - een inherent gevolg van evolutie - en micro-organismes zullen we helaas tot op zekere hoogte moeten accepteren. Laten we wel wezen, de meeste aandoeningen zijn multifactorieel. Zelfs als een of andere bacterie of virus een belangrijke contributerende factor is tot die ziekte dan nog maakt het enorm veel verschil uit als je lichaam goed functioneert doordat je verder kerngezond en superfit bent. Inderdaad, stress is nog een sterk onderschat probleem.
Ik maak me geen illusie dat we in de komende decennia onze gezondheid voor 100% in de hand gaan hebben maar we kunnen veel meer doen dan dat we nu doen qua voeding, beweging, reductie van toxische stoffen (voeding, roken (daarom is die beschermende wetgeving en het handhaven van dit zo ongelofelijk belangrijk), ...) etc
Laten we doen wat we wel kunnen doen en niet fatalistisch dat laten omdat we niet alles in de hand hebben.
azia stomquote:Op dinsdag 17 december 2013 09:47 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Ik lees de bizarre vergelijking nu pas.
Ja hoor, alle Europese auto's zijn top en Aziatische zuigen. aldus Bram die op de fiets gaat.![]()
![]()
Fiat en Renault tegenover Toyota en Honda, tuurlijk, die Fransen en Italianen maken "top"wagentjes. Echt, hoe wereldvreemd kan een mens zijn, zeg.
Zo erg is het nog net niet voor de modale mens, in ieder geval tot een bepaalde leeftijd, ik kan me voorstellen dat een 50+'er - wiens ogen slechter kunnen accomoderen (met behulp van de oogspiertjes de vorm van de lens veranderen om van dichtbij scherp te kunnen zien) - wel moeite heeft om nog die ingrediënten te lezen. Ik moet wel vaak het etiket direct onder het licht van een lamp houden (de juiste hoek en plaats zoeken) om het voldoende gemakkelijk te kunnen lezen.. Maar inderdaad, de letters mogen en moeten groter worden gedrukt. Ook de mensen die een zichtafwijking hebben en/of die ouder zijn moeten direct in de winkel het etiket kunnen lezen alvorens ze beslissen of dat ze al dan niet het product kopen. Met simpele extra wetgeving is dit probleem snel opgelost terwijl niemand er een nadeel van ondervindt.quote:Op zondag 22 december 2013 21:00 schreef john2406 het volgende:
Er zijn etiketen die zie ik nog niet met een vergrootglas of kan ik nog niet ermee lezen
Geloof me, het hebben geleerd van scheikunde helpt erg weinig. Ook iemand die wel op VWO-niveau scheikunde heeft gehad moet voor veel ingrediënten opzoeken wat het is. Dat doe ik dan ook consequent wanneer ik ofwel niet weet wat iets is ofwel niet weet wat voor effect het heeft op gezondheid. Ik koop sowieso relatief weinig bewerkte producten maar als ik ze koop dan kijk ik er naar wat voor ingrediënten er in zitten.quote:En als ik er eentje kan lezen dan vraag ik me af moet ik hier scheikunde voor hebben gehad of wat staat er allemaal?
Eens maar die mensen bepalen wel mede wat jij en ik in de supermarkt kunnen kopen, als de meerderheid troep koopt en gezonde producten links laat liggen dan zullen supermarkten ook meer van die troep uitstallen en minder gezonde producten verkopen. Kijk bijv. eens naar het vriesvak in de supermarkten en bij de broden, daar zie je dit fenomeen duidelijk. Het is dan ook ook in het belang van de mensen die wel verstandige keuzes proberen te maken dat de modale mens hier beter over nadenkt. Natuurlijk, als je het echt wil dan is er keuze genoeg maar daar betaal je ook naar wanneer iets niet op grote schaal wordt gemaakt omdat de massa genoegen neemt met het minder gezonde of ongezondere alternatief.quote:Op zondag 22 december 2013 20:52 schreef drexciya het volgende:
[..]
Wat betreft gebrek aan kennis snijdt het mes aan twee kanten mijns inziens:
- Enerzijds zijn (te?)veel mensen totaal niet geïnteresseerd in voedsel en hoe het wordt geproduceerd. Maar dan wel gaan huilen als er gekke dingen worden waargenomen. Die binding met voedsel loslaten zie ik als je eigen stomme schuld; het kost heel weinig moeite om op een etiket te kijken en onderscheid te maken bij het kopen van eten.
Op het internet is dit in ieder geval een groot probleem. Daarnaast is er ook nog eens het probleem dat inzichten veranderen. Waar vroeger nog werd gedacht dat transvetten geen probleem zijn weten we al enige tijd dat transvetten enorm bijdragen tot CVA's. Waar vroeger werd gedacht dat natuurlijke transvetten (kaas) geen probleem zijn weten we vandaag de dag dat die net zo slecht zijn als de synthetische transvetten die de voedingsbedrijven maken.quote:- Anderzijds is informatie op het gebied van voeding en gezondheid op zijn zachtst gezegd nogal lastig uit echt objectieve bronnen te krijgen. Naast allerlei (overdreven) alarmerende sites heb je aan de andere kant ook sites die vroegere regels nog steeds als mantra aanhouden (zoals dat vet slecht is), terwijl de achterliggende onderzoeken volledig onderuit gehaald zijn. Propaganda van verschillende kanten is lastig te onderscheiden van objectievere informatie.
Dat is een goede richtlijn maar helaas kan je niet gezond eten met slechts enkele richtlijnen hoe goed bepaalde richtlijnen ook zijn. Voldoende gevariëerd eten? Ja, natuurlijk, Maar wel enkel variëren met wat gezond is zolang je er geen gekke hoeveelheid van inneemt en hier wordt het alweer heel wat ingewikkelder. Alleen al voor de groenten en vruchten moet je bij wijze van spreken met bepaalde groepen werken, bijv. minstens twee keer per week groenten eten die voldoende bèta-caroteen (rode paprika, wortel, ...) bevatten. Voor chocolade geldt bijv. dat het gezond is om dagelijks een stuk met een hoog cacao-percentage te eten terwijl het ongezond is (maar niet direct problematisch als dat je enige 'zonde' is) als je dagelijks een stuk met een laag cacao-percentage eet. Je moet weten welke voedingsstoffen in de producten zitten, hoeveel je nodig hebt van die voedingsstoffen en wat te veel is voor andere voedingsstoffen. Variatie met producten waarvan je in het algemeen kan stellen dat die gezond zijn helpt sowieso. En dan maak je de juiste keuzes, dan krijg je nog veel gif binnen wat de boeren op groenten en vruchten hebben gespoten. Laat dat nu iets zijn wat met strengere wetgeving prima verbeterd kan worden.quote:Desondanks weet iedereen dat je niet teveel van iets moet eten, dat een beetje afwisseling geen kwaad kan en dat je bij voorkeur minder bewerkt eten moet consumeren.
Daarom gebruikte ik het woord ignorant in plaats van dom.quote:Dat de consument dom is betwijfel ik; de consument is willens en wetens dom en lui. Zoek het dan ook maar uit zou ik zo zeggen.
Eens!quote:Wat betreft ziektes en dergelijke; misschien zouden we ons minder moeten richten op het in leven blijven, maar meer op kwaliteit van leven gaan inzoomen.
Niet eens! Zoek maar eens een grafiek met op de abscis de dagelijkse inname transvetten en op de ordinaat de incidentie van CVA's, je zal een zeer duidelijke relatief waarnemen, zowel als je naar individuen als naar populaties kijkt. Dat laatse is o.a. mogelijk dankzij het feit dat de regels omtrent transvetten strenger zijn geworden. Dit is maar 1 voorbeeldje. Je weet hoe een tumor ontstaat? Ten gevolge van een giftige stof die ervoor zorgt dat er een mutatie plaatsvindt in het DNA. Veel van die giftige stoffen komen in ons lichaam via voeding, tabak etc.quote:En dieet heeft mijns inziens helemaal niet zoveel invloed, tenzij je extreme dingen gaat doen.
De overheid moet niet op de stoel van de wetenschapper gaan zitten, de oveheid moet wel op het moment dat wetenschap heeft vastgesteld dat bepaalde stoffen schadelijk zijn wetgeving maken waarmee de burger op zijn minst wordt geïnformeerd over deze stoffen en bij voorkeur moet de overheid er ook voor zorgen dat die niet meer in onze voeding voorkomen aangezien nu eenmaal niet iedereen zijn verantwoordelijkheid kan nemen. Jij en ik zijn in staat om zelf verantwoorde keuzes te maken, of dat wij dat doen is een tweede maar wij hebben het vermogen om dit te doen. Dit geldt helaas niet voor iedereen, deze mensen hebben recht op enige bescherming.quote:Als laatste; in de VS is er geen regering, het is een verlengstuk van het bedrijfsleven, en je ziet dat allerlei ranzige toestanden daar zijn toegestaan (CAFOs, BST, Ractopamine, GMO gewassen), maar dat er ook een tegenbeweging is die zich juist daartegen afzet en nota bene door de overheid aldaar wordt tegengewerkt. Mensen hebben altijd keuzes en ze moeten de vrijheid hebben en houden om die te maken. Een overheid moet er alleen zijn om te zien of aan bepaalde basisregels wordt voldaan en om voor voedselveiligheid te zorgen (geen Chinese toestanden dus). De overheid moet niet gaan doen alsof ze meer weet dan de wetenschap, en mensen opleggen hoe en wat ze moeten eten.
Ten aanzien van goedkope troep in de supermarkt moet je ook weer niet overdrijven. In bijvoorbeeld de AH heeft men ook duurdere lijnen van producten, waar waarschijnlijk meer marge op zit dan hun voormalige Euroshopper assortiment. Het is voor een supermarkt niet altijd slecht om "gezondere" producten te verkopen en ze kunnen wel degelijk voor veranderingen zorgen. En die basislijn die ze verkopen is ook niet noodzakelijkerwijs slecht (wanneer je bijvoorbeeld groente niet links laat liggen). Wanneer je alleen maar el-cheapo pizza's en andere bewerkte rommel eet dan ga je de verkeerde kant op, maar dan nog kun je het een tijd volhouden.quote:Op zondag 22 december 2013 21:53 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Eens maar die mensen bepalen wel mede wat jij en ik in de supermarkt kunnen kopen, als de meerderheid troep koopt en gezonde producten links laat liggen dan zullen supermarkten ook meer van die troep uitstallen en minder gezonde producten verkopen. Kijk bijv. eens naar het vriesvak in de supermarkten en bij de broden, daar zie je dit fenomeen duidelijk. Het is dan ook ook in het belang van de mensen die wel verstandige keuzes proberen te maken dat de modale mens hier beter over nadenkt. Natuurlijk, als je het echt wil dan is er keuze genoeg maar daar betaal je ook naar wanneer iets niet op grote schaal wordt gemaakt omdat de massa genoegen neemt met het minder gezonde of ongezondere alternatief.
[..]
Op het internet is dit in ieder geval een groot probleem. Daarnaast is er ook nog eens het probleem dat inzichten veranderen. Waar vroeger nog werd gedacht dat transvetten geen probleem zijn weten we al enige tijd dat transvetten enorm bijdragen tot CVA's. Waar vroeger werd gedacht dat natuurlijke transvetten (kaas) geen probleem zijn weten we vandaag de dag dat die net zo slecht zijn als de synthetische transvetten die de voedingsbedrijven maken.
[..]
Dat is een goede richtlijn maar helaas kan je niet gezond eten met slechts enkele richtlijnen hoe goed bepaalde richtlijnen ook zijn. Voldoende gevariëerd eten? Ja, natuurlijk, Maar wel enkel variëren met wat gezond is zolang je er geen gekke hoeveelheid van inneemt en hier wordt het alweer heel wat ingewikkelder. Alleen al voor de groenten en vruchten moet je bij wijze van spreken met bepaalde groepen werken, bijv. minstens twee keer per week groenten eten die voldoende bèta-caroteen (rode paprika, wortel, ...) bevatten. Voor chocolade geldt bijv. dat het gezond is om dagelijks een stuk met een hoog cacao-percentage te eten terwijl het ongezond is (maar niet direct problematisch als dat je enige 'zonde' is) als je dagelijks een stuk met een laag cacao-percentage eet. Je moet weten welke voedingsstoffen in de producten zitten, hoeveel je nodig hebt van die voedingsstoffen en wat te veel is voor andere voedingsstoffen. Variatie met producten waarvan je in het algemeen kan stellen dat die gezond zijn helpt sowieso. En dan maak je de juiste keuzes, dan krijg je nog veel gif binnen wat de boeren op groenten en vruchten hebben gespoten. Laat dat nu iets zijn wat met strengere wetgeving prima verbeterd kan worden.
[..]
Daarom gebruikte ik het woord ignorant in plaats van dom.
[..]
Eens!
[..]
Niet eens! Zoek maar eens een grafiek met op de abscis de dagelijkse inname transvetten en op de ordinaat de incidentie van CVA's, je zal een zeer duidelijke relatief waarnemen, zowel als je naar individuen als naar populaties kijkt. Dat laatse is o.a. mogelijk dankzij het feit dat de regels omtrent transvetten strenger zijn geworden. Dit is maar 1 voorbeeldje. Je weet hoe een tumor ontstaat? Ten gevolge van een giftige stof die ervoor zorgt dat er een mutatie plaatsvindt in het DNA. Veel van die giftige stoffen komen in ons lichaam via voeding, tabak etc.
Je kan helaas niet voorkomen dat je DNA muteert maar je kan wel fors het aantal mutaties beperken en zodoende het risico sterk verkleinen dat er ongunstige DNA-mutaties ontstaan ten gevolge waarvan er ongeremde en ongecontroleerde celdeling (tumor) ontstaat.
[..]
De overheid moet niet op de stoel van de wetenschapper gaan zitten, de oveheid moet wel op het moment dat wetenschap heeft vastgesteld dat bepaalde stoffen schadelijk zijn wetgeving maken waarmee de burger op zijn minst wordt geïnformeerd over deze stoffen en bij voorkeur moet de overheid er ook voor zorgen dat die niet meer in onze voeding voorkomen aangezien nu eenmaal niet iedereen zijn verantwoordelijkheid kan nemen. Jij en ik zijn in staat om zelf verantwoorde keuzes te maken, of dat wij dat doen is een tweede maar wij hebben het vermogen om dit te doen. Dit geldt helaas niet voor iedereen, deze mensen hebben recht op enige bescherming.
Die lang niet altijd gezonder zijn en waar de winstmarges inderdaad flink hoger voor zijn. Tja, dat schiet ook niet zo op. Mensen die gezonde keuzes willen maken hebben er meer aan wanneer de modale mens gezonder kiest (of niet ongezond kan kiezen) aangezien dan het 'luxe'segment het normale segment is en hier normale winstmarges voor worden gebruikt. Trouwens, je kan dan net zo goed bijv. een brood bij de bakker kopen als de 'luxe' broden bij de AH.quote:Op zondag 22 december 2013 22:07 schreef drexciya het volgende:
[..]
Ten aanzien van goedkope troep in de supermarkt moet je ook weer niet overdrijven. In bijvoorbeeld de AH heeft men ook duurdere lijnen van producten, waar waarschijnlijk meer marge op zit dan hun voormalige Euroshopper assortiment.
Niet noodzakelijk nee, het hangt van het product af, maar je betaalt helaas vaak meer voor de gezondere producten, ook omdat ze minder worden verkocht en de mensen die ze kopen er een hogere prijs voor over hebben en die kunnen betalen. Ironisch genoeg kan je voor producten waarvan de productieprijs lager ligt en die minder bewerkelijk zijn fors meer moeten betalem om marketingtechnische redenen. Voor rijst kan je het best grote zakken van 4 kg. of meer kopen, dan heb je de laagste prijs - lager dan de standaardpakjes van 500 gram witte rijst - per kg. rijst. Dat doe ik dan ook altijd. Dit lijkt echter een uitzondering te zijn, in het algemeen is gezond eten duurder dan ongezond eten.quote:En die basislijn die ze verkopen is ook niet noodzakelijkerwijs slecht (wanneer je bijvoorbeeld groente niet links laat liggen).
Van alles kan maar je betaalt er een prijs voor in de vorm van een slechtere gezondheid en op termijn mogelijk ook ziektes met hieraan gepaard flink wat kosten en gederfd inkomen.quote:Wanneer je alleen maar el-cheapo pizza's en andere bewerkte rommel eet dan ga je de verkeerde kant op, maar dan nog kun je het een tijd volhouden.
Gelukkig niet meer maar louter dankzij strengere wetgeving. In de jaren 80 aten we tientallen grammen per dag, nu enkele grammen. Desalniettemin zou ik het een goede zaak vinden als de AH dat bijv. niet meer voor haar pindakaas mag gebruiken zoals Unilever (Calvé) dat al uit zichzelf deed. Zelfs al kan je je afvragen of dat het verschil maakt aangezien je waarschijnlijk meer transvet binnenkrijgt via zuivel dan via bijv. die pindakaas. Better safe than sorry toch? Er is geen goede reden om het te gebruiken, gewoon niet doen dan. Goed, nu de AH eindelijk verplicht is om het op het etiket te zetten (pas sinds kort) zal er hopelijk verandering in komen. Zo ja, dan zie je maar weer het belang van een goede informatievoorziening via het etiket.quote:Bepaalde stoffen, zoals transvetten, kunnen slecht zijn (we praten over statistiek hier; hoger percentage van klachten bij consumptie van), maar tenzij je heel eenzijdig eet krijg je daar helemaal niet zoveel van binnen.
Je kan er vergif op innemen - no pun intended - dat met alle giftige stoffen die wij onnodig innemen het aantal tumoren beduidend vermeerdert, de vraag is dan welke stoffen het risico op welke tumoren vergroten, daarom kies je er het best voor om zoveel mogelijk dit soort stoffen te mijden. Voor een deel door gezonder te eten, voor een deel door minder gif en minder giftige stoffen voor boeren toe te staan, voor een deel door een strengere rookwetgeving te hanteren etc.quote:Direct bepaalde stoffen aan kanker koppelen is in mijn ogen heel erg gevaarlijk; we praten over stoffen die de *kans* op het krijgen van kanker vergroten en dat is een groot verschil!
Ik weet het maar een bepaald soort DNA-mutaties wil je beperken aangezien die netto veel meer schadelijke gevolgen (bijv. bij een metabolisch derivaat van een van de stoffen die je van tabaksrook inademt) hebben terwijl andere DNA-mutaties meestal geen gevolgen hebben en ook gunstige gevolgen hebben, het laatste speelt van ene op de andere generatie, niet bij dezelfde persoon. Genetische mutaties bij de voortplanting is essentiëel, ook al betalen wij hier helaas de prijs voor dat er 'misbaksels' zijn (lullig geformuleerd), genetische mutaties tijdens het leven die snel leiden, bij een voldoende groot aantal mutaties of net de verkeerde plaatsen, tot het wegvallen van de controle op de intensiteit van de celvermenigvuldigingen en de proliferatie wil je wel vermijden.quote:DNA muteert continu (niet alleen wat betreft baseparen); epigenetica leert ons dat juist dat soort verschijnselen een manier zijn om op onze omgeving in te spelen. De zogenaamde rommel DNA blijkt juist een onderdeel van een complex reguleringssysteem te zijn; een soort 3e en eventueel 4e dimensie (naast kale basenparenvolgorde en de vertaling naar eiwitten) met allerlei interessante gevolgen.
Tja, het is een van de nadelen van politiek. De overheid moet er inderdaad primair voor zorgen dat op alle producten exact staat vermeld wat er in zit, de overheid mag ook verplichten om de conventionele termen hiervoor te gebruiken (zo gebruikt de AH momenteel de term geharde vetten in plaats van transvetten omdat het laatste meer een bad rep heeft). Op het moment dat de overheid stelt dat minstens X gram van dit en maximaal Y gram van dat moet eten wordt het wellicht wat linke soep, vooral omdat je versimplificeert en je hiermee eveneens desinformeert. Een simpel voorbeeldje is de bekende leus dat je minstens 200 gram groenten en 2 vruchten per dag moet eten. Al snel kan de naïeve burger hieruit de conclusie trekken dat het wel snor zit als hij dat doet terwijl het natuurlijk wel afhangt van o.a. wat je precies eet, hoe je varieert, hoe groot je bent etc.quote:Een betere informatievoorziening zou ik sterk toejuichen, maar in mijn ogen maakt de overheid zich schuldig aan nodeloos overdreven en soms verkeerde beeldvorming (lees: propaganda). Het voorschrijven van x gram van y per dag en dergelijke is zwaar overdreven. Laat men zich beperken tot basis en de rest aan mensen zelf overlaten. Verder is de overheid enorm hypocriet; wanneer ze zo begaan is met onze gezondheid zou men roken moeten verbieden en dat doet men niet.
Dat is E202.quote:Op donderdag 19 december 2013 02:05 schreef Bram_van_Loon het volgende:
...en niet alles wat geen e-nummer heeft is niet slecht (kaliumsorbaat).
Dank je maar niet altijd staat het vermeld op de verpakking als E-nummer. Ik weet niet of dat de wet het verplicht om een ingrediënt wat een E-nummer heeft ook met E-nummer te vermelden maar het wordt in ieder geval niet altijd als E-nummer vermeld. De reden zal wel duidelijk zijn: marketing. Gezien wat er op Wikipedia (op basis van de website van de chemie-faculteit van Oxford University staat vermeld over kaliumsorbaat raad ik eenieder af om iets te eten waar het in zit. Kijk zelf maar even: http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_sorbate#Toxicologyquote:
Ik begrijp niet precies welk probleem je op wilt lossen, hier in Nederland dan.quote:Op dinsdag 17 december 2013 02:53 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik ga me daar in de toekomst nog eens flink in verdiepen en dan zal ik er op terugkomen maar misschien, heel misschien, hebben een aantal mensen die hier meelezen al redelijk wat verstand van deze materie.
Transvetzuren mogen nog steeds worden gebruikt als ingrediënt in onze voedingsmiddelen, onze vruchten en groenten mogen nog steeds talloze giftige stoffen bevatten, met maximale concentraties per gif en in totaal. Waarom niet de lat nog wat hoger leggen voor de bedrijven die voedingsmiddelen leveren? Wij hebben dat voor onze autobedrijven gedaan. Het resultaat was verbluffend, de Europese auto's werden ook buiten Europa nog populairder t.o.v. de Americaanse auto's en Aziatische auto's aangezien de Europese auto's in het algemeen technisch superieur zijn t.o.v. de Americaanse auto's en de Aziatische auto's, dit dankzij een sterkere ontwikkeling ten gevolge van strengere eisen die in Europa werden gesteld m.b.t. het milieu en de veiligheid. Zou voor de voedingsmiddelen niet hetzelfde mogelijk zijn? Nu wordt er gemakkelijk geroepen dat het gebruik van giftige stoffen noodzakelijk is omdat blablabla maar ja, als de druk hoog genoeg wordt dan wordt van alles ineens vanzelf vloeibaar. De autofabrikanten hadden er ook geen benul van hoeveel vooruitgang er mogelijk was, toen Europa hen hiertoe dwong bleken ze toch ineens heel wat meer te kunnen dan dat ze oorspronkelijk dachten.
Waarom niet eens de lat hoger leggen voor de voedingsmiddelenindustrie? Het zou ons enorm veel zorgkosten kunnen besparen.
Vanzelfsprekend heb je niets aan die strengere wetgeving als je die niet kan handhaven. Er zal dus voldoende gecontroleerd moeten worden, meer dan dat nu het geval is aangezien er enorm is bezuinigd op de VWA. Die controles kunnen prima gefinancierd worden door voldoende hoge boetes op te leggen wanneer bedrijven wetten overtreden. Het levert nog wat extra banen op. Prima toch?
Doe dat dan maar eens beter!quote:Op zaterdag 28 december 2013 12:16 schreef Kowloon het volgende:
Wat betreft transvetten, dat zijn onverzadigde vetten met een trans-isomerie in plaats van de in dit geval niet schadelijke cis-isomerie. Ze ontstaan bij het hydrogeneren (harden) van onverzadigde vetten, bijvoorbeeld bij het omzetten van oliën in margarine of frituurvet. Kijken we naar de voedselwetgeving en de standpunten van clubs als het Voedingscentrum, dan zien we dat die het gebruik van kunstmatig geharde vetten aanmoedigen omdat dat minder verzadigde vetten bevat.
Wil je echter transvetten vermijden dan moet je juist van de geharde vetten weg blijven en het door de overheid en clubs als het Voedingscentrum besmeurde roomboter en ossewit gebruiken. Dat zijn van nature verzadigde vetten en die kunnen dus geen transvetten bevatten. Bijkomend voordeel is dat deze verzadigde vetten een hoog rookpunt hebben, dat betekent dat ze goed tegen hoge temperaturen kunnen. Olijfolie begint al bij 160 graden te verbranden, waardoor er een melange ontstaat van tal van kankerverwekkende stoffen als Henk en Ingrid, die braaf volgens de adviezen van de autoriteiten leven, hun biefstukje staan te bakken. Kowloon bakt liever in (geklaarde) boter, welke veel beter bestand is tegen zeer hoge temperaturen. Recht tegen het beleid van overheid en clubs als het Voedingscentrum in dus, maar wel een stuk gezonder.
Met andere woorden, vertrouwen op de overheid en clubs als het Voedingscentrum voor voedselveiligheid kan wel eens een hachelijke aangelegenheid zijn. Wil je gezond bezig zijn, wat naar mijn idee een vrije keus van mensen moet zijn, dan moet je gewoon weten wat je in de keuken doet. Kennis die ruim voor handen is, maar je moet je er wel even in verdiepen.
quote:Het probleem doet zich voor bij een partiële hydrogenering over een nikkelkatalysator omdat de eerste deelreactie reversibel is; bij omkering kan een trans- of een cis-vetzuur ontstaan met een thermodynamische voorkeur voor de trans-configuratie. In de jaren '70 van de 20e eeuw werden oliën op grote schaal gehard om gebruikt te kunnen worden als margarine. (Gedeeltelijk) gehard vet had goede functionele eigenschappen en kon voor diverse toepassingen gebruikt worden. Door de partiële harding kan het aandeel transvet zeer hoog zijn. Later werd pas de schadelijkheid hiervan bekend.
Huuuu, je begint wel een beetje door te draaien hoor vind ik.quote:Op vrijdag 3 januari 2014 22:12 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Met kaas moet je blijkbaar ook al opletten: http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e251/
http://www.ukfoodguide.net/e251.htm
Ja, het kan best dat het niet kankerverwekkend is maar waarom in godsnaam het risico nemen? Het is volslagen waanzin om dergelijke stoffen toe te voegen om een kleurtje te behouden.
Anderzijds: ik zat ook even lekker een hobby uit te leven. Heb ooit de levenscyclus van enkele verfoliën uitgezocht en vond dat wel interessant.quote:Op zondag 5 januari 2014 02:15 schreef Kowloon het volgende:
Ik geef toe, het was een warrig verhaal en gedeeltelijk was er een klok/klepel probleem.Maar ik weet wel hoe het zit. Olie/vet, vloeibaar/vast, onverzadigd/verzadigd, cis/trans, het is allemaal blijven hangen van de middelbare school.
Maar ik heb even op Wikipedia gespiekt en het probleem met margarine doet zich dus voor bij partieel hydrogeneren van onverzadigde vetzuren:
[..]
Ik heb een heel boek (900 pagina's !) over dit soort dingen: Over eten en koken van Harold McGee. Hij legt soms tot in detail, dus met structuurformules, de chemie achter eten en koken uit. Heel leuk als je wat meer wil begrijpen van eten en koken. Wellicht een aanrader als je zo in chemie geïnteresseerd bent.quote:Op zondag 5 januari 2014 02:38 schreef Kees22 het volgende:
Anderzijds: ik zat ook even lekker een hobby uit te leven. Heb ooit de levenscyclus van enkele verfoliën uitgezocht en vond dat wel interessant.
Als ik je link goed begrijp, kan tijdens harding een cis-verbinding overgaan in een trans-verbinding, dus zonder verzadigd te worden, maar met wel een verhardend effect.
Dat wist ik dan weer niet. Dank je!
Dank voor de tipquote:Op zondag 5 januari 2014 02:42 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Ik heb een heel boek (900 pagina's !) over dit soort dingen: Over eten en koken van Harold McGee. Hij legt soms tot in detail, dus met structuurformules, de chemie achter eten en koken uit. Heel leuk als je wat meer wil begrijpen van eten en koken. Wellicht een aanrader als je zo in chemie geïnteresseerd bent.
Dan hoop ik wel dat ik overnacht dood ga en met een berg schulden.quote:Op zondag 5 januari 2014 02:59 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Dood gaan we (gelukkig) toch wel, zo niet aan het een, dan wel aan het ander.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |