abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_134585232
quote:
0s.gif Op zondag 22 december 2013 22:07 schreef drexciya het volgende:

[..]

Ten aanzien van goedkope troep in de supermarkt moet je ook weer niet overdrijven. In bijvoorbeeld de AH heeft men ook duurdere lijnen van producten, waar waarschijnlijk meer marge op zit dan hun voormalige Euroshopper assortiment.
Die lang niet altijd gezonder zijn en waar de winstmarges inderdaad flink hoger voor zijn. Tja, dat schiet ook niet zo op. Mensen die gezonde keuzes willen maken hebben er meer aan wanneer de modale mens gezonder kiest (of niet ongezond kan kiezen) aangezien dan het 'luxe'segment het normale segment is en hier normale winstmarges voor worden gebruikt. Trouwens, je kan dan net zo goed bijv. een brood bij de bakker kopen als de 'luxe' broden bij de AH. ;)

quote:
En die basislijn die ze verkopen is ook niet noodzakelijkerwijs slecht (wanneer je bijvoorbeeld groente niet links laat liggen).
Niet noodzakelijk nee, het hangt van het product af, maar je betaalt helaas vaak meer voor de gezondere producten, ook omdat ze minder worden verkocht en de mensen die ze kopen er een hogere prijs voor over hebben en die kunnen betalen. Ironisch genoeg kan je voor producten waarvan de productieprijs lager ligt en die minder bewerkelijk zijn fors meer moeten betalem om marketingtechnische redenen. Voor rijst kan je het best grote zakken van 4 kg. of meer kopen, dan heb je de laagste prijs - lager dan de standaardpakjes van 500 gram witte rijst - per kg. rijst. Dat doe ik dan ook altijd. Dit lijkt echter een uitzondering te zijn, in het algemeen is gezond eten duurder dan ongezond eten.

quote:
Wanneer je alleen maar el-cheapo pizza's en andere bewerkte rommel eet dan ga je de verkeerde kant op, maar dan nog kun je het een tijd volhouden.
Van alles kan maar je betaalt er een prijs voor in de vorm van een slechtere gezondheid en op termijn mogelijk ook ziektes met hieraan gepaard flink wat kosten en gederfd inkomen.

quote:
Bepaalde stoffen, zoals transvetten, kunnen slecht zijn (we praten over statistiek hier; hoger percentage van klachten bij consumptie van), maar tenzij je heel eenzijdig eet krijg je daar helemaal niet zoveel van binnen.
Gelukkig niet meer maar louter dankzij strengere wetgeving. In de jaren 80 aten we tientallen grammen per dag, nu enkele grammen. Desalniettemin zou ik het een goede zaak vinden als de AH dat bijv. niet meer voor haar pindakaas mag gebruiken zoals Unilever (Calvé) dat al uit zichzelf deed. Zelfs al kan je je afvragen of dat het verschil maakt aangezien je waarschijnlijk meer transvet binnenkrijgt via zuivel dan via bijv. die pindakaas. Better safe than sorry toch? Er is geen goede reden om het te gebruiken, gewoon niet doen dan. Goed, nu de AH eindelijk verplicht is om het op het etiket te zetten (pas sinds kort) zal er hopelijk verandering in komen. Zo ja, dan zie je maar weer het belang van een goede informatievoorziening via het etiket.

quote:
Direct bepaalde stoffen aan kanker koppelen is in mijn ogen heel erg gevaarlijk; we praten over stoffen die de *kans* op het krijgen van kanker vergroten en dat is een groot verschil!
Je kan er vergif op innemen - no pun intended - dat met alle giftige stoffen die wij onnodig innemen het aantal tumoren beduidend vermeerdert, de vraag is dan welke stoffen het risico op welke tumoren vergroten, daarom kies je er het best voor om zoveel mogelijk dit soort stoffen te mijden. Voor een deel door gezonder te eten, voor een deel door minder gif en minder giftige stoffen voor boeren toe te staan, voor een deel door een strengere rookwetgeving te hanteren etc.
Alle risico's mijden zal helaas niet lukken en we zullen soms giftige stoffen als schadelijke neveneffecten moeten accepteren in ruil voor bepaalde luxe (vervoer, productie) maar we kunnen wel veel meer doen dan dat we nu doen!

quote:
DNA muteert continu (niet alleen wat betreft baseparen); epigenetica leert ons dat juist dat soort verschijnselen een manier zijn om op onze omgeving in te spelen. De zogenaamde rommel DNA blijkt juist een onderdeel van een complex reguleringssysteem te zijn; een soort 3e en eventueel 4e dimensie (naast kale basenparenvolgorde en de vertaling naar eiwitten) met allerlei interessante gevolgen.
Ik weet het maar een bepaald soort DNA-mutaties wil je beperken aangezien die netto veel meer schadelijke gevolgen (bijv. bij een metabolisch derivaat van een van de stoffen die je van tabaksrook inademt) hebben terwijl andere DNA-mutaties meestal geen gevolgen hebben en ook gunstige gevolgen hebben, het laatste speelt van ene op de andere generatie, niet bij dezelfde persoon. Genetische mutaties bij de voortplanting is essentiëel, ook al betalen wij hier helaas de prijs voor dat er 'misbaksels' zijn (lullig geformuleerd), genetische mutaties tijdens het leven die snel leiden, bij een voldoende groot aantal mutaties of net de verkeerde plaatsen, tot het wegvallen van de controle op de intensiteit van de celvermenigvuldigingen en de proliferatie wil je wel vermijden.

quote:
Een betere informatievoorziening zou ik sterk toejuichen, maar in mijn ogen maakt de overheid zich schuldig aan nodeloos overdreven en soms verkeerde beeldvorming (lees: propaganda). Het voorschrijven van x gram van y per dag en dergelijke is zwaar overdreven. Laat men zich beperken tot basis en de rest aan mensen zelf overlaten. Verder is de overheid enorm hypocriet; wanneer ze zo begaan is met onze gezondheid zou men roken moeten verbieden en dat doet men niet.
Tja, het is een van de nadelen van politiek. De overheid moet er inderdaad primair voor zorgen dat op alle producten exact staat vermeld wat er in zit, de overheid mag ook verplichten om de conventionele termen hiervoor te gebruiken (zo gebruikt de AH momenteel de term geharde vetten in plaats van transvetten omdat het laatste meer een bad rep heeft). Op het moment dat de overheid stelt dat minstens X gram van dit en maximaal Y gram van dat moet eten wordt het wellicht wat linke soep, vooral omdat je versimplificeert en je hiermee eveneens desinformeert. Een simpel voorbeeldje is de bekende leus dat je minstens 200 gram groenten en 2 vruchten per dag moet eten. Al snel kan de naïeve burger hieruit de conclusie trekken dat het wel snor zit als hij dat doet terwijl het natuurlijk wel afhangt van o.a. wat je precies eet, hoe je varieert, hoe groot je bent etc.
Ik weet niet of dat we dezelfde reden(en) hebben om enigszins allergisch te zijn voor de adviezen van Het Voedingscentrum maar ik deel je scepsis.

[ Bericht 0% gewijzigd door Bram_van_Loon op 22-12-2013 23:01:57 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_134774601
Nederlanders zijn een van de gezondste volkeren ter wereld. Ben nu op Curacao waar ik met mn vriendin eindelijk weer eens een Albert Heijn bezocht, als een kind zo blij en gelijk voor honderden guldens ingekocht. Zij verbaasde zich over de slankheid van den Nederlander (zeker vergeleken met den Duitser) als je ziet hoeveel mayonaise, sauzen, friet, boter, poffertjes, oliebollen, bitterballen etc. etc. wij verstouwen.

Toen bekeken we de productinformatie. In Colombia is men zeeeeer op gezondheid en hoeveelheid vetten, suikers, zout, etc. gesteld, in de zin dat men erop let, heel erg. De Nederlandse niveaus waren helemaal niet hoog van de producten die we gekocht hadden.

Het is echt een volslagen overdreven stelling;
- Nederland is al extreem goed met voeding, geef geld en beleid uit aan dingen die nodig zijn (genoeg keuze)
- Het blijft iemands eigen keuze en verantwoordelijkheid
- Er is geen enkel direct oorzakelijk verband vast te stellen tussen keuze in voeding en ziektes, dat van duizenden meer dingen afhangt
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
pi_134780064
Wat betreft transvetten, dat zijn onverzadigde vetten met een trans-isomerie in plaats van de in dit geval niet schadelijke cis-isomerie. Ze ontstaan bij het hydrogeneren (harden) van onverzadigde vetten, bijvoorbeeld bij het omzetten van oliën in margarine of frituurvet. Kijken we naar de voedselwetgeving en de standpunten van clubs als het Voedingscentrum, dan zien we dat die het gebruik van kunstmatig geharde vetten aanmoedigen omdat dat minder verzadigde vetten bevat.

Wil je echter transvetten vermijden dan moet je juist van de geharde vetten weg blijven en het door de overheid en clubs als het Voedingscentrum besmeurde roomboter en ossewit gebruiken. Dat zijn van nature verzadigde vetten en die kunnen dus geen transvetten bevatten. Bijkomend voordeel is dat deze verzadigde vetten een hoog rookpunt hebben, dat betekent dat ze goed tegen hoge temperaturen kunnen. Olijfolie begint al bij 160 graden te verbranden, waardoor er een melange ontstaat van tal van kankerverwekkende stoffen als Henk en Ingrid, die braaf volgens de adviezen van de autoriteiten leven, hun biefstukje staan te bakken. Kowloon bakt liever in (geklaarde) boter, welke veel beter bestand is tegen zeer hoge temperaturen. Recht tegen het beleid van overheid en clubs als het Voedingscentrum in dus, maar wel een stuk gezonder.

Met andere woorden, vertrouwen op de overheid en clubs als het Voedingscentrum voor voedselveiligheid kan wel eens een hachelijke aangelegenheid zijn. Wil je gezond bezig zijn, wat naar mijn idee een vrije keus van mensen moet zijn, dan moet je gewoon weten wat je in de keuken doet. Kennis die ruim voor handen is, maar je moet je er wel even in verdiepen.
pi_134781686
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 02:05 schreef Bram_van_Loon het volgende:

...en niet alles wat geen e-nummer heeft is niet slecht (kaliumsorbaat).
Dat is E202.
Politics -> Poly = many; Tics = bloodsucking creatures
pi_135044418
Met kaas moet je blijkbaar ook al opletten: http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e251/
http://www.ukfoodguide.net/e251.htm
Ja, het kan best dat het niet kankerverwekkend is maar waarom in godsnaam het risico nemen? Het is volslagen waanzin om dergelijke stoffen toe te voegen om een kleurtje te behouden. Idem voor bijvoorbeeld pindakaas, daar worden nu allerlei plantaardige olieën - al dan niet een transvet (Calvé niet, AH wel) - aan toegevoegd, alleen maar omdat mensen moeite hebben met een olielaagje. Guess what, je eet het ook als het gemengd is en eventjes roeren zorgt er vanzelf voor dat het gemengd wordt. Aanstellerij!
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_135044546
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 december 2013 13:16 schreef ijdod het volgende:

[..]

Dat is E202.
Dank je maar niet altijd staat het vermeld op de verpakking als E-nummer. Ik weet niet of dat de wet het verplicht om een ingrediënt wat een E-nummer heeft ook met E-nummer te vermelden maar het wordt in ieder geval niet altijd als E-nummer vermeld. De reden zal wel duidelijk zijn: marketing. Gezien wat er op Wikipedia (op basis van de website van de chemie-faculteit van Oxford University staat vermeld over kaliumsorbaat raad ik eenieder af om iets te eten waar het in zit. Kijk zelf maar even: http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_sorbate#Toxicology
Het feit dat een stof een E-nummer krijgt na een keuring door de ESFA zegt niets zoals we al weten. Zie deze uitzending van Eenvandaag: http://www.eenvandaag.nl/(...)_niet_onafhankelijk_
Op zich natuurlijk weinig verrassend, zulke zaken zie je al god weet hoe lang in de USA (zie ook de tabakslobby), natuurlijk krijg je bij de EU net zulke praktijken.

[ Bericht 37% gewijzigd door Bram_van_Loon op 03-01-2014 22:22:14 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_135091696
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 02:53 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik ga me daar in de toekomst nog eens flink in verdiepen en dan zal ik er op terugkomen maar misschien, heel misschien, hebben een aantal mensen die hier meelezen al redelijk wat verstand van deze materie.
Transvetzuren mogen nog steeds worden gebruikt als ingrediënt in onze voedingsmiddelen, onze vruchten en groenten mogen nog steeds talloze giftige stoffen bevatten, met maximale concentraties per gif en in totaal. Waarom niet de lat nog wat hoger leggen voor de bedrijven die voedingsmiddelen leveren? Wij hebben dat voor onze autobedrijven gedaan. Het resultaat was verbluffend, de Europese auto's werden ook buiten Europa nog populairder t.o.v. de Americaanse auto's en Aziatische auto's aangezien de Europese auto's in het algemeen technisch superieur zijn t.o.v. de Americaanse auto's en de Aziatische auto's, dit dankzij een sterkere ontwikkeling ten gevolge van strengere eisen die in Europa werden gesteld m.b.t. het milieu en de veiligheid. Zou voor de voedingsmiddelen niet hetzelfde mogelijk zijn? Nu wordt er gemakkelijk geroepen dat het gebruik van giftige stoffen noodzakelijk is omdat blablabla maar ja, als de druk hoog genoeg wordt dan wordt van alles ineens vanzelf vloeibaar. De autofabrikanten hadden er ook geen benul van hoeveel vooruitgang er mogelijk was, toen Europa hen hiertoe dwong bleken ze toch ineens heel wat meer te kunnen dan dat ze oorspronkelijk dachten.
Waarom niet eens de lat hoger leggen voor de voedingsmiddelenindustrie? Het zou ons enorm veel zorgkosten kunnen besparen.

Vanzelfsprekend heb je niets aan die strengere wetgeving als je die niet kan handhaven. Er zal dus voldoende gecontroleerd moeten worden, meer dan dat nu het geval is aangezien er enorm is bezuinigd op de VWA. Die controles kunnen prima gefinancierd worden door voldoende hoge boetes op te leggen wanneer bedrijven wetten overtreden. Het levert nog wat extra banen op. Prima toch?
Ik begrijp niet precies welk probleem je op wilt lossen, hier in Nederland dan.

Wat betreft hygiëne denk ik, dat we inmiddels al te ver zijn doorgeschoten. Ik las laatst een krantenartikeltje over een onderzoek naar de relatie tussen hygiëne in een land/streek en het voorkomen van Alzheimer. Je raadt het al: hoe schoner, des te dementer.

Wat betreft de toegevoegde gifstoffen: het is inderdaad zaak om die te beperken, maar dat gebeurt m.i. ook al redelijk goed.

En schadelijke stoffen in ons voedsel: ook daar wordt voortdurend aan gewerkt met helaas voortdurend veranderende inzichten en aanbevelingen. Verder blijkt dat mensen gewoon op eigen initiatief in ruime mate schadelijke stoffen tot zich nemen, grotendeels onbewust, maar deels ook gewoon willens en wetens. Vet, zout en suiker zijn gewoon erg lekker.

Naast deze drie punten is er nog fraude met voedingsmiddelen, zoals laatst met het paardenvlees. Dat is geen kwestie van voedsel, maar van economie. Paardenvlees is misschien zelfs wel beter dan rundervlees en een goedkope wijn is niet schadelijker dan een dure. En melk van over de datum kan nog heel uitstekend drinkbaar zijn.

Om meteen op je TT te antwoorden: lijkt me wel, zelfs overdreven streng.
Zoals je hierboven al zegt: aanstellerij!
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_135092561
quote:
7s.gif Op zaterdag 28 december 2013 12:16 schreef Kowloon het volgende:
Wat betreft transvetten, dat zijn onverzadigde vetten met een trans-isomerie in plaats van de in dit geval niet schadelijke cis-isomerie. Ze ontstaan bij het hydrogeneren (harden) van onverzadigde vetten, bijvoorbeeld bij het omzetten van oliën in margarine of frituurvet. Kijken we naar de voedselwetgeving en de standpunten van clubs als het Voedingscentrum, dan zien we dat die het gebruik van kunstmatig geharde vetten aanmoedigen omdat dat minder verzadigde vetten bevat.

Wil je echter transvetten vermijden dan moet je juist van de geharde vetten weg blijven en het door de overheid en clubs als het Voedingscentrum besmeurde roomboter en ossewit gebruiken. Dat zijn van nature verzadigde vetten en die kunnen dus geen transvetten bevatten. Bijkomend voordeel is dat deze verzadigde vetten een hoog rookpunt hebben, dat betekent dat ze goed tegen hoge temperaturen kunnen. Olijfolie begint al bij 160 graden te verbranden, waardoor er een melange ontstaat van tal van kankerverwekkende stoffen als Henk en Ingrid, die braaf volgens de adviezen van de autoriteiten leven, hun biefstukje staan te bakken. Kowloon bakt liever in (geklaarde) boter, welke veel beter bestand is tegen zeer hoge temperaturen. Recht tegen het beleid van overheid en clubs als het Voedingscentrum in dus, maar wel een stuk gezonder.

Met andere woorden, vertrouwen op de overheid en clubs als het Voedingscentrum voor voedselveiligheid kan wel eens een hachelijke aangelegenheid zijn. Wil je gezond bezig zijn, wat naar mijn idee een vrije keus van mensen moet zijn, dan moet je gewoon weten wat je in de keuken doet. Kennis die ruim voor handen is, maar je moet je er wel even in verdiepen.
Doe dat dan maar eens beter!
Om te beginnen zijn olies en vetten meestal triglyceriden. Dat wil zeggen dat een groepje van drie koolstofatomen op een rij verlengd wordt door drie kettingen van vetzuurmoleculen. Je krijgt dan een soort gaffel: een steel aan een kant en twee even lange tanden aan de andere kant.

Vetzuurketens zijn lang: zo rond de 16 tot 20 koolstofatomen die bij verzadigde vetten in een zigzagvorm aan elkaar zitten: /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/COO en dus een rechte ketting vormen.
Transvetzuren zijn onverzadigd met een trans-vorm, cis-vetzuren zijn onverzadigd met een cis-vorm.
/\/\_/\/\ is trans, /\/\_
..................................\/\/ is cis (trans betekent deze kant, cis betekent de andere kant) De ... dienen voor opvulling.
Daarbij staat de _ voor een dubbele binding, dus eigenlijk een =.
Ze worden gemaakt in de plant in de cellen tijdens de zaadvorming! De plaats van de dubbele bindingen en de vorm ervan is typerend voor elke soort plant. Deze vetten of oliën worden aangemaakt in de zaden om voor energie te zorgen tijdens de ontkieming van die zaden.
Na de oogst van de zaden worden deze stoffen door de mens gewonnen door persen of extraheren.

Bij verzadigde vetzuren zijn de ketens recht en passen de moleculen goed naast elkaar.
Bij transvetzuren blijft de ketting min of meer recht, bij cis-vetzuren gaat die ketting alle kanten op draaien. Daarom zijn vetten met verzadigde vetzuren vaak vast (cocosvet, boter, margarine) en vetten met onverzadigde vetzuren vaak vloeibaar (olie).

Transvetzuren hebben hun dubbele binding mooi aan een kant van de keten liggen en kunnen makkelijk met elkaar reageren. Zo maakt men van de dunne lijnolie door verhitten een dikkere standolie. Ook reageren de trans-verbindingen makkelijk met lucht. Precies waarom lijnolie als verfolie bruikbaar is. Transvetzuren gebruiken om te frituren is dus niet handig: er ontstaan ingewikkelde en slecht afbreekbare/verteerbare verbindingen.
Bij cisvetzuren wordt die onderlinge reactie gehinderd door de vorm: de dubbele bindingen kunnen elkaar niet bereiken. Daarom kun je olies met veel cis-verbindingen wel gebruiken om te frituren, maar juist weer niet om verf te maken.

Bij het harden wordt waterstof toegevoegd aan de oliën, waardoor de dubbele binding verzadigd wordt tot een enkele. Daardoor komen de kettingen van vetzuren meer in een vlak te liggen en wordt de olie vast tot vet. Of die dubbele bindingen trans- of cis- waren doet niet veel terzake. Als het goed is zijn alle vetten, of althans de meeste, verzadigd na kunstmatige harding en is er geen onderscheid meer tussen trans- en cis-verhard. Anders zou de harding ook niet werken. ;)

De olijfolie die jij noemt is niet gehard, anders zou ze geen olie zijn, maar vet.

Samenvattend: ik deel je voorkeur voor boter en zo wel, maar je verhaal rammelt nogal.
Ik vind margarine eigenlijk een soort onnodig bedrog. Om over allerlei flauwekul als halvarines etc. maar niet te spreken.

[ Bericht 3% gewijzigd door Kees22 op 05-01-2014 02:01:35 ]
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_135092999
Ik geef toe, het was een warrig verhaal en gedeeltelijk was er een klok/klepel probleem. :P Maar ik weet wel hoe het zit. Olie/vet, vloeibaar/vast, onverzadigd/verzadigd, cis/trans, het is allemaal blijven hangen van de middelbare school. :)

Maar ik heb even op Wikipedia gespiekt en het probleem met margarine doet zich dus voor bij partieel hydrogeneren van onverzadigde vetzuren:

quote:
Het probleem doet zich voor bij een partiële hydrogenering over een nikkelkatalysator omdat de eerste deelreactie reversibel is; bij omkering kan een trans- of een cis-vetzuur ontstaan met een thermodynamische voorkeur voor de trans-configuratie. In de jaren '70 van de 20e eeuw werden oliën op grote schaal gehard om gebruikt te kunnen worden als margarine. (Gedeeltelijk) gehard vet had goede functionele eigenschappen en kon voor diverse toepassingen gebruikt worden. Door de partiële harding kan het aandeel transvet zeer hoog zijn. Later werd pas de schadelijkheid hiervan bekend.
pi_135093136
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 januari 2014 22:12 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Met kaas moet je blijkbaar ook al opletten: http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e251/
http://www.ukfoodguide.net/e251.htm
Ja, het kan best dat het niet kankerverwekkend is maar waarom in godsnaam het risico nemen? Het is volslagen waanzin om dergelijke stoffen toe te voegen om een kleurtje te behouden.
Huuuu, je begint wel een beetje door te draaien hoor vind ik. :) Eet je wel eens spinazie? Daar zit ook heel wat nitraat (natriumnitraat, kaliumnitraat, ammoniumnitraat, etc) in. Daarnaast wordt natriumnitraat (E251) en kaliumnitraat (E252) in kaas en vleesproducten gebruikt om onder andere de vorming van botulisme tegen te gaan. Ik heb echt veel liever wat kaliumnitraat in een gedroogd worst dan botulisme aangezien botulinetoxine het meest dodelijke gif is dat bekend is.

Overingens wordt tegenwoordig vaker nitrietzout gebruikt. Dat is zout met daaraan toegevoegd een gedeelte natriumnitriet en dat is een heel belangrijk conserveringsmiddel in bijvoorbeeld worst. Zie ook deze blog van FOK!ker RobinOok: http://www.aziatische-ing(...)triet-op-een-rijtje/

[ Bericht 2% gewijzigd door Kowloon op 05-01-2014 02:34:54 ]
pi_135093283
quote:
7s.gif Op zondag 5 januari 2014 02:15 schreef Kowloon het volgende:
Ik geef toe, het was een warrig verhaal en gedeeltelijk was er een klok/klepel probleem. :P Maar ik weet wel hoe het zit. Olie/vet, vloeibaar/vast, onverzadigd/verzadigd, cis/trans, het is allemaal blijven hangen van de middelbare school. :)

Maar ik heb even op Wikipedia gespiekt en het probleem met margarine doet zich dus voor bij partieel hydrogeneren van onverzadigde vetzuren:

[..]

Anderzijds: ik zat ook even lekker een hobby uit te leven. Heb ooit de levenscyclus van enkele verfoliën uitgezocht en vond dat wel interessant.

Als ik je link goed begrijp, kan tijdens harding een cis-verbinding overgaan in een trans-verbinding, dus zonder verzadigd te worden, maar met wel een verhardend effect.
Dat wist ik dan weer niet. Dank je!
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_135093326
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2014 02:38 schreef Kees22 het volgende:
Anderzijds: ik zat ook even lekker een hobby uit te leven. Heb ooit de levenscyclus van enkele verfoliën uitgezocht en vond dat wel interessant.

Als ik je link goed begrijp, kan tijdens harding een cis-verbinding overgaan in een trans-verbinding, dus zonder verzadigd te worden, maar met wel een verhardend effect.
Dat wist ik dan weer niet. Dank je!
Ik heb een heel boek (900 pagina's !) over dit soort dingen: Over eten en koken van Harold McGee. Hij legt soms tot in detail, dus met structuurformules, de chemie achter eten en koken uit. Heel leuk als je wat meer wil begrijpen van eten en koken. Wellicht een aanrader als je zo in chemie geïnteresseerd bent.
pi_135093507
quote:
7s.gif Op zondag 5 januari 2014 02:42 schreef Kowloon het volgende:

[..]

Ik heb een heel boek (900 pagina's !) over dit soort dingen: Over eten en koken van Harold McGee. Hij legt soms tot in detail, dus met structuurformules, de chemie achter eten en koken uit. Heel leuk als je wat meer wil begrijpen van eten en koken. Wellicht een aanrader als je zo in chemie geïnteresseerd bent.
Dank voor de tip ^O^ , maar ik ben meer een techneut en onderzoeker dan een gastronoom of kok.

Overigens blijven de ideeën over wat nou wel en niet gezond is elkaar in hoog tempo afwisselen.
Je niet te veel zorgen maken, schijnt een heel gezond principe te zijn en daar houd ik mij aan.
Dood gaan we (gelukkig) toch wel, zo niet aan het een, dan wel aan het ander.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_135103463
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2014 02:59 schreef Kees22 het volgende:

[..]

Dood gaan we (gelukkig) toch wel, zo niet aan het een, dan wel aan het ander.
Dan hoop ik wel dat ik overnacht dood ga en met een berg schulden.
Niet dat er een leidens weg aan vooraf gaat.
  zondag 5 januari 2014 @ 17:48:49 #75
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_135109670
Waar is TS nu eigenlijk bang voor?
Pesticide/Herbicide?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_135146354
quote:
7s.gif Op zaterdag 28 december 2013 12:16 schreef Kowloon het volgende:
Wat betreft transvetten, dat zijn onverzadigde vetten met een trans-isomerie in plaats van de in dit geval niet schadelijke cis-isomerie. Ze ontstaan bij het hydrogeneren (harden) van onverzadigde vetten, bijvoorbeeld bij het omzetten van oliën in margarine of frituurvet. Kijken we naar de voedselwetgeving en de standpunten van clubs als het Voedingscentrum, dan zien we dat die het gebruik van kunstmatig geharde vetten aanmoedigen omdat dat minder verzadigde vetten bevat.
Ik weet niet wat momenteel het officiële standpunt is van Het Voedingscentrum, dat doet er voor mij ook weinig toe aangezien jaren geleden die organisatie haar autoriteit verloor voor mij. Zo adviseert Het Voedingscentrum nog steeds de schijf van vijf in plaats van aandacht te besteden aan de traditionele Japanse eetgewoontes die aantoonbaar gezonder zijn en zo was ik nogal verbaasd dat ze nogal ongenuanceerd waren over de BMI en bijv. de heupomvang als maat voor obesitas/overgewicht gebruikten en hierbij 1 maat gaven voor alle lengtes (varieert beperkt in functie van de lengte maar het varieert wel).

Zelf bak ik momenteel met pindaolie aangezien ik weet dat zonnebloemolie en olijfolie wat nadelen (hart- en bloedvaten, kanker). Hopen maar dat dit inderdaad beter is voor de gezondheid, god weet wat ze de komende decennia nog allemaal ontdekken. Ik eet op mijn boterhammen roomboter. Liever dan maar iets meer verharde vetten dan al die 'kunstmatige' vetten die ze toevoegen aan halvarines. Bovendien merk ik dat ik minder roomboter op mijn brood doe dan halvarine, dat lijkt me ook wat waard. Ik mijd graag verharde vetten en ik mijd zeker graag transvetten maar ik geloof ook dat een klein beetje verharde vetten geen kwaad kan zolang je maar ook voldoende plantaaardige vetten eet (bij mij via pinda's, noten en sesamzaadpasta), voldoende sport/beweegt etc.

[ Bericht 12% gewijzigd door Bram_van_Loon op 06-01-2014 15:34:46 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 6 januari 2014 @ 15:19:14 #77
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_135146633
Japanse keuken is gezonder voor japanners, daar kan je niet zomaar uit afleiden dat dit generiek voor iedereen zo is.
De Fransen eten bv zeer veel dierlijk vet, maar hebben het laagste aantal hart en vaatziektes na Japan in de geïndustrialiseerde wereld.
De regio's in frankrijk waar traditioneel veel dierlijk vet (Boter, Kaas, Foie Gras etc) wordt gegeten hebben een lager gemiddelde aan hart en vaat ziektes vergeleken met de rest van Frankrijk.
Lang werd gedacht dat mediteraan eten, het griekse dieet zo gezond was omdat mensen zo oud werden daar, maar de laatste jaren is de verdenking opgekomen dat dit een zeer vertekend beeld is omdat er veel fraude wordt gepleegd met pensioenen (familie meld opa/oma niet dood en blijft ontvangen)
Onderzoek uitgevoerd wereldwijd vanuit de UK wijst op een sterke correlatie tussen geboortegewicht en hoe oud je wordt. Sterker dan dieet.
Mensen in india, die veel bewegen en voornamelijk vegetaries eten blijken in dit onderzoek veel te lijden aan hart en vaat ziektes.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_135147171
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2014 01:14 schreef Kees22 het volgende:

[..]

Ik begrijp niet precies welk probleem je op wilt lossen, hier in Nederland dan.
Ik wil dat we (nog?) strengere wetgeving krijgen omtrent voedselveiligheid qua informatie, toegestane stoffen (bepaald door waarlijk onafhankelijke wetenschappers) en giffen.

quote:
Wat betreft hygiëne denk ik, dat we inmiddels al te ver zijn doorgeschoten. Ik las laatst een krantenartikeltje over een onderzoek naar de relatie tussen hygiëne in een land/streek en het voorkomen van Alzheimer. Je raadt het al: hoe schoner, des te dementer.
Ik weet niet of dat die link met Alzheimer er inderdaad is (de correlatie op zichzelf zegt mij natuurlijk niets zonder meer data te hebben) maar ik ben het zeker met je eens dat we doorgeschoten zijn qua hygiëne en dat dit nadelige effecten heeft voor onze gezondheid, ik denk dan eerst en vooral aan immunologische (waaronder luchtweg) aandoeningen. Ik ben zelf dan ook helemaal niet überhygiënisch (ook niet het tegenovergestelde ;)). Ik adviseer trouwens wel dat je oplet met spelende kinderen aangezien die nogal vaak parasieten (larves) krijgen doordat mensen hun honden hun behoefte laten doen waar die kinderen spelen maar altijd maar de handen wassen voordat je gaat eten, 10 keer per week jezelf wassen en twee keer per week alle dweilen en poetsen zou ik niemand aanraden.
Maar goed, hygiëne heeft niets te maken met de gezondheidseffecten van wat je eet, tenzij het gaat om het eten van vlees en salades die 'bedorven' zijn. Je lichaam vergiftigen heeft nooit zin, je lichaam kennis laten maken met andere organismes op het moment wanneer het geen kwaad kan (waar jij het in essentie over hebt) wel.

quote:
Wat betreft de toegevoegde gifstoffen: het is inderdaad zaak om die te beperken, maar dat gebeurt m.i. ook al redelijk goed.
Niet goed genoeg aangezien het beter kan zonder dat dit problemen geeft voor de gewone burger. Jij bent blijkbaar tevreden met een 7, ik wil graag een 9 of een 10 zien.

quote:
En schadelijke stoffen in ons voedsel: ook daar wordt voortdurend aan gewerkt met helaas voortdurend veranderende inzichten en aanbevelingen. Verder blijkt dat mensen gewoon op eigen initiatief in ruime mate schadelijke stoffen tot zich nemen, grotendeels onbewust, maar deels ook gewoon willens en wetens. Vet, zout en suiker zijn gewoon erg lekker.
Mwah, ik denk niet dat lekker het juiste woord is. Mensen kunnen hunkeren naar iets zonder dat ze hetgene ze krijgen bijzonder prettig vinden. ;)
De hunkering naar vet, suiker en tot op zekere hoogte zout is er. Geen twijfel over mogelijk. Of dat het lekkerder is om zo te eten betwijfel ik. Ik at zelf ook veel te veel zout, suiker en vet. Ik ben dat steeds minder gaan doen en ik ben lekkerder gaan eten. Je kan bijv. met cayennepeper, curry, italiaanse kruiden en tomaten je eten interessantere smaken geven dan met alleen zout. Ik eet slechts 2 producten met toegevoegde suikers en als ik de keuze zou hebben dan zou ik hier uiteraard ongeraffineerde voor nemen maar helaas zijn we in Nederland nog niet zo ver (een van de zaken die de Nederlandse overheid nog steeds laat liggen, geheel onnodig): hagelslag met een wat hoger cacaopercentage (52%, wat mij betreft te laag maar hoger heb ik in Nederland nog niet gevonden) en chocolade met een cacaopercentage van 72% of meer. Buiten dat eet ik geen toegevoegde suikers, ik voeg nergens zout aan toe en ik probeer zoveel mogelijk de juiste verhoudingen van vetzuren te eten, zo snack ik graag met noten en pinda's.

quote:
Naast deze drie punten is er nog fraude met voedingsmiddelen, zoals laatst met het paardenvlees. Dat is geen kwestie van voedsel, maar van economie. Paardenvlees is misschien zelfs wel beter dan rundervlees en een goedkope wijn is niet schadelijker dan een dure. En melk van over de datum kan nog heel uitstekend drinkbaar zijn.
Het enige valide argument voor die ophef was dat er gelogen werd over wat 'we' aten. Paardenvlees is inderdaad waarschijnlijk beter of minder slecht dan rundervlees maar het paard heeft een hoge aaibaarheidsfactor en cultureel is bepaald dat Nederlanders weinig paardenvlees eten. Dit laatste is natuurlijk nogal hypocriet, het paard heeft waarschijnlijk geen slechter leven gehad dan die koe/stier. ;)
Diezelfde hypocrisie zie je bij veel vleeseters, zolang het niet te herkennen is als vlees eten ze het maar stop het maar eens herkenbaar op hun bord (konijn in de vorm van een konijn) en de eetlust vermindert snel. Zo gauw ze het zelf moeten slachten zullen ze ineens veel minder vlees eten maar als een ander het voor hen doet dan eten ze ineens veel meer vlees. Zolang het maar geen gezich heeft en ze zichzelf voor de gek kunnen houden...
Niet dat vegetariërs niet dit soort trekjes hebben, het is eigen aan de mens.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 6 januari 2014 @ 15:37:04 #79
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_135147441
Welke gifstoffen worden en nu bedoeld, water is ook giftig, drink 5 liter en je sterft een bijzonder pijnlijke dood, keukenzout is een giftig conserveermiddel, dus waar hebben we het nu over?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_135147545
quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2014 15:19 schreef Pietverdriet het volgende:
Japanse keuken is gezonder voor japanners, daar kan je niet zomaar uit afleiden dat dit generiek voor iedereen zo is.
Fair enough maar ik neem graag die kans in deze onzekere wereld aangezien ik geen reden heb om te veronderstellen dat die Japanners zo'n sterk verschillende fysiologie hebben van die van ons, eventjes wat meer uitzonderlijke kwesties zoals lactose(in)tolerantie buiten beschouwing gelaten. ;)

quote:
De Fransen eten bv zeer veel dierlijk vet, maar hebben het laagste aantal hart en vaatziektes na Japan in de geïndustrialiseerde wereld.
Ik kan dit niet bevestigen maar ervan uitgaande dat het zo is is het natuurlijk wel belangrijk welke verhouding van verschillende vetzuren ze eten.

quote:
De regio's in frankrijk waar traditioneel veel dierlijk vet (Boter, Kaas, Foie Gras etc) wordt gegeten hebben een lager gemiddelde aan hart en vaat ziektes vergeleken met de rest van Frankrijk.
Lang werd gedacht dat mediteraan eten, het griekse dieet zo gezond was omdat mensen zo oud werden daar, maar de laatste jaren is de verdenking opgekomen dat dit een zeer vertekend beeld is omdat er veel fraude wordt gepleegd met pensioenen (familie meld opa/oma niet dood en blijft ontvangen)
Onderzoek uitgevoerd wereldwijd vanuit de UK wijst op een sterke correlatie tussen geboortegewicht en hoe oud je wordt. Sterker dan dieet.
Mensen in india, die veel bewegen en voornamelijk vegetaries eten blijken in dit onderzoek veel te lijden aan hart en vaat ziektes.
Voor India kan ik andere oorzaken bedenken dan de voeding en de beweging. ;)
Waarom de Fransen zo weinig last hebben van CVA's is voor mij een raadsel maar het is biedt in ieder geval een goed aanknopingspunt voor de wetenschap.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 6 januari 2014 @ 15:42:14 #81
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_135147717
Mijn punt is, alleen maar roepen dat het dieet zo gezond is in een ander land is maar een klein deel van het verhaal. Het is duidelijk dat wat gezond is voor iemand op Kreta, in Normandie of in Japan niet vanzelfsprekend net zo gezond is als voor een Hollander.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_135147719
quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2014 15:37 schreef Pietverdriet het volgende:
Welke gifstoffen worden en nu bedoeld, water is ook giftig, drink 5 liter en je sterft een bijzonder pijnlijke dood, keukenzout is een giftig conserveermiddel, dus waar hebben we het nu over?
Niet overdrijven hè. Van 5 liter water ga je nog niet dood maar inderdaad, je kan jezelf vergiftigen met water. Ik gebruik geen keukenzout en ik wil mezelf eveneens niet of zo weinig mogelijk vergiftigen met bijv. giffen die op groenten en vruchten worden gespoten en totaal onnodig gebruikte conserveermiddelen en kleurstoffen. Zelfs onze kaas wordt bewerkt om maar een 'mooi' geel kleurtje te krijgen en aan onze pindakaas werd/wordt transvet toegevoegd om te voorkomen dat je bovenop een laagje olie ziet. De waanzin ten top. Daar heb ik het over: de behoefte aan eerlijk voedsel, zo'n puur mogelijk voedsel en een eerlijke voorlichting over dat voedsel.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_135147883
quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2014 15:42 schreef Pietverdriet het volgende:
Mijn punt is, alleen maar roepen dat het dieet zo gezond is in een ander land is maar een klein deel van het verhaal. Het is duidelijk dat wat gezond is voor iemand op Kreta, in Normandie of in Japan niet vanzelfsprekend net zo gezond is als voor een Hollander.
Ja, maar als de wetenschap geen uitsluitsel geeft dan zou ik toch maar kiezen voor hetgeen beter blijkt te werken. In dit geval speelt ook mee dat het traditionele Japanse dieet erg simpel is met veel groenten, vis, tofu en rijst. Allemaal producten waarvan bekend is dat de Nederlander die prima verdraagt.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 6 januari 2014 @ 15:45:05 #84
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_135147885
quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2014 15:42 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Niet overdrijven hè. Van 5 liter water ga je nog niet dood maar inderdaad, je kan jezelf vergiftigen met water. Ik gebruik geen keukenzout en ik wil mezelf eveneens niet of zo weinig mogelijk vergiftigen met bijv. giffen die op groenten en vruchten worden gespoten en totaal onnodig gebruikte conserveermiddelen en kleurstoffen. Zelfs onze kaas wordt bewerkt om maar een 'mooi' geel kleurtje te krijgen en aan onze pindakaas werd/wordt transvet toegevoegd om te voorkomen dat je bovenop een laagje olie ziet. De waanzin ten top. Daar heb ik het over: de behoefte aan eerlijk voedsel, zo'n puur mogelijk voedsel en een eerlijke voorlichting over dat voedsel.
Mijn vraag was, wat zie je als gif. De overdreven paniek voor e-nummers is dom.
Conserveermiddelen maken je voedsel veel veiliger.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_135147936
quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2014 15:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Mijn vraag was, wat zie je als gif. De overdreven paniek voor e-nummers is dom.
Conserveermiddelen maken je voedsel veel veiliger.
Lang niet altijd!
Ik doe niet aan overdreven paniek voor e-nummers, ik pleit slechts voor het niet onnodig gebruiken van stoffen die de kwaliteit (== voedingswaarde) van ons voedsel verbeteren. Een kleurtje of het voorkomen van een laagje olie (god verbiede dat je ziet wat je eet :X) zijn geen goede motieven om potentiëel giftige stoffen toe te voegen aan ons eten. Wat in dit geval gif is? Wat je gezondheid schaadt bij een normale consumptie.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 6 januari 2014 @ 15:55:34 #86
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_135148379
quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2014 15:46 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Lang niet altijd!
Ik doe niet aan overdreven paniek voor e-nummers, ik pleit slechts voor het niet onnodig gebruiken van stoffen die de kwaliteit (== voedingswaarde) van ons voedsel verbeteren. Een kleurtje of het voorkomen van een laagje olie (god verbiede dat je ziet wat je eet :X) zijn geen goede motieven om potentiëel giftige stoffen toe te voegen aan ons eten. Wat in dit geval gif is? Wat je gezondheid schaadt bij een normale consumptie.
Nicotine is dus geen gif volgens jou?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_135148488
Ik kan daar geen uitspraak over doen, als niet-roker die om allerlei andere redenen al zoveel mogelijk tabaksrook mijdt is het voor mij niet zo relevant om uit te zoeken in welke mate nicotine giftig is. Ik heb natuurlijk wel eens wat informatie opgezocht over nicotine maar ik heb me daar niet in die mate in verdiept dat ik kan stellen of dat het wel of niet een gif is. Terzijde: de fysieke afhankelijkheid aan nicotine is slechts een relatief kleine (<50%) factor bij de rookverslaving. Dat is dan ook de reden dat zoveel rokers falen bij een halfslachtige poging om te stoppen met roken als ze nicotinepleisters gebruiken.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 6 januari 2014 @ 16:10:45 #88
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_135149095
Hoe is je Duits?
Walter Krämer heeft "Die Panik-Macher" geschreven over hoe wij voedsel en ander risico waarnemen en wat er nu wel of niet gevaarlijk is. Vuistregel, waar mensen het meeste bang voor zijn is het minst gevaarlijk.
Udo Ulfkotte schreef: "So lügen Journalisten. Der Kampf um Quoten und Auflagen. " over hoe media selectief omgaan met waarheid en hoe men over wetenschappelijk en ander onderzoek schrijft om vooral kijkcijfers en oplages te halen en niet om het publiek goed te informeren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 6 januari 2014 @ 16:12:58 #89
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_135149206
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2014 02:59 schreef Kees22 het volgende:

[..]

Dank voor de tip ^O^ , maar ik ben meer een techneut en onderzoeker dan een gastronoom of kok.

Dan is juist Harold McGee erg interessant, On Food and Cooking: The Science And Lore Of The Kitchen is de oorspronkelijke titel
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 6 januari 2014 @ 16:14:53 #90
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_135149316
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2014 01:55 schreef Kees22 het volgende:

Samenvattend: ik deel je voorkeur voor boter en zo wel, maar je verhaal rammelt nogal.
Ik vind margarine eigenlijk een soort onnodig bedrog. Om over allerlei flauwekul als halvarines etc. maar niet te spreken.
Margarine.
Wat is margarine en hoe maak je dat zelf..
Je begint met puur natuur, plantaardige vetten en olien (of soms dierlijk vet, vroeger zelfs walvisvet, maar dat is passé)
We gaan maar eens uit van plantenzaden, die maal en pers je, en je hebt dan ruwe plantenolie waar nog harsen en goms in zitten. Je voegt cautische soda toe, en verwijderd de reststoffen als zeep. Je voegt nu volaarde toe om de olie te bleken. nu heb je gerafineerde olie. Je verhit nu de olie en voegt waterstof toe, en een nikkelcatalysator. Resultaat, gehydrogeneerde vetten, die kunstmatig gehard is. Deze neutraliseer je, bleek je, en filter je om reststoffen te verwijderen. Deze rafineer je en je voegt geurstoffen toe. (eventueel voeg je nu visolie of dierlijke vetten toe).
Dit vermeng je met water, magere melk, zout, smaakstoffen, kleurstoffen, vitamine A en D.
Nu heb je ongeemulseerde margarine.
Je voegt Lecitine en Monoglyceride toe, en terwijl je dit mengt en kneed, koel je het.
Dit verpak je in plastic bakjes, en je doet er een dekseltje op

Margarine...

Boter:
Je melkt een koe en laat de melk even staan zodat zich boven op de melk een roomlaag vormt. DIe karn je en je scheid het vocht van de boter, waar je eventueel wat zout aan toevoegt..
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')