Hoe gaat dat, is dat te combineren stage+thesis+werk en een kindje? Ik doe op het moment ook mijn thesis en straks een stage, maar er komt wel veel op je af in zo'n leerperiode vind ik.quote:Op zondag 22 september 2013 16:24 schreef Olf het volgende:
Ik ben 24, afrondende fase van mijn master. Loop op dit moment 3 dagen stage, werk 1 dag, en daarnaast nog bezig mn thesis te voltooien. Vriend werkt 4 dagen.
Ons uiteindelijke plan is dat ik 'later' 4 dagen ga werken en vriend 3, maar het ligt natuurlijk wel aan welke banen we hebben of dat mogelijk is. Zolang ik nog studeer of straks nog op zoek moet naar een baan in mijn sector, blijft vriend gewoon die 4 dagen werken.
Helemaal niet werken is voor mij eigenlijk geen optie, ik zou sowieso wel 3 dagen willen werken denk ik.
Opvang heb ik niets op tegen, ook niet bij babies, maar eigenlijk vind ik de 3 dagen dat dochter nu gaat, wel echt de max. Het liefst zou ik op 2 opvangdagen zitten. Dat zou bij ons bovengenoemde plan wel lukken, als dat ooit praktijk wordt.
Scriptie heb ik gelukkig een groot deel gedaan voordat stage begon. Dan was baby 2 dagen op opvang en was ik gewoon thuis of in de UB aan het studeren. Fijn om iig twee dagen daar helemaal aan te kunnen besteden. Nu is het wel heeeel druk. Werk, stage en baby gaan prima samen, maar die scriptie erbij is net iets te veel. Dat moet dan echt op mijn vrije dag tijdens haar slaapjes, of 's avonds laat, maar dan zit ik er ook niet echt op te wachten.quote:Op zondag 22 september 2013 16:31 schreef Milchat het volgende:
[..]
Hoe gaat dat, is dat te combineren stage+thesis+werk en een kindje? Ik doe op het moment ook mijn thesis en straks een stage, maar er komt wel veel op je af in zo'n leerperiode vind ik.
Okay dat klinkt wel goedquote:Op zondag 22 september 2013 16:36 schreef GotC het volgende:
Mijn vriend en ik werken beiden fulltime (40 uur), maar na m'n verlof gaat dat veranderen.
Ik ga 3 dagen werken (contract naar 32 uur + 8 uur ouderschapsverlof), vriend neemt 1 dag ouderschapsverlof op. Onze ouders gaan een dag oppassen, hierdoor is opvang in principe niet nodig.
Ik vraag me alleen af waarom je in de OP specifiek vraagt naar hoogopgeleiden?
Wat ik zelf ook merk, is dat ik als kind ook wel een beetje trots was dat mijn moeder ook werkte (als arts) en dat ik dat vertelde tegen andere kinderen. Wat dat betreft heb ik zelf ook een bepaalde drive om later toch ook mijn eigen ding te blijven doen. En inderdaad, kinderopvang heeft denk ik vooral positieve kanten voor een kind.quote:Op zondag 22 september 2013 16:33 schreef Stormqueen het volgende:
Ik zou fulltime thuis denk ik niet gelukkig worden, los van het feit dat we dat niet kunnen betalen. Nu werk ik vijf dagen en mijn man 4 (4x9) en ik ga, als we een kind zouden krijgen, vier dagen werken. Mijn moeder wil koste wat kost oppassendus dan wordt het twee dagen kdv, 1 dag bij oma.
Ondanks het feit dat zowel mijn moeder als die van mijn man thuismoeders waren zijn we erg pro kinderopvang. Ik denk dat kinderen er veel van leren en beter voor zichzelf kunnen opkomen.
Krijg je steun van medestudenten of juist veel onbegrip in reacties? Ik merk dat de meesten het toch ook wel heel vreemd vinden dat ik getrouwd ben, laat staan als je al een kindje hebt!quote:Op zondag 22 september 2013 16:35 schreef Olf het volgende:
[..]
Scriptie heb ik gelukkig een groot deel gedaan voordat stage begon. Dan was baby 2 dagen op opvang en was ik gewoon thuis of in de UB aan het studeren. Fijn om iig twee dagen daar helemaal aan te kunnen besteden. Nu is het wel heeeel druk. Werk, stage en baby gaan prima samen, maar die scriptie erbij is net iets te veel. Dat moet dan echt op mijn vrije dag tijdens haar slaapjes, of 's avonds laat, maar dan zit ik er ook niet echt op te wachten.
Maar vind het niet per definitie iets om af te raden, denk dat baby krijgen in de begindagen van je 'carriere' ook heel zwaar is, als je net met je 'echte' baan begonnen bent en daar stappen probeert te maken. Alleen financieel is studeren natuurlijk een beetje jammer.
Ah, ben ik ook eigenlijk wel benieuwd naar! Wellicht is er ook een verandering hierin, omdat er niet (direct) een baan kan worden gevonden in de gewenste sector?quote:Op zondag 22 september 2013 16:40 schreef Milchat het volgende:
[..]
Okay dat klinkt wel goedzelf zou ik ook zeker willen blijven werken als er ooit kinderen komen.
Hoogopgeleide vrouwen beginnen gemiddeld later aan kinderen en zijn eerst bezig met carrière, ik was benieuwd of er uitzonderingen zijn hier onder hoogopgeleide vrouwen, of misschien ook thuisblijfmoeders onder hen. Maar het was slechts één van mijn vragen natuurlijk
Nou idd! Ik zou het (denk ik..want tsja, hormonenquote:Op zondag 22 september 2013 16:44 schreef Stormqueen het volgende:
Het is tegenwoordig vooral een luxe als je fulltime thuis kán blijven, denk ik. De enige thuisblijvers die ik tegenwoordig ken zijn dat wegens medische redenen
En die hebben de balen ook, want omdat bijna alle andere moeders wél werken wordt je wereld enorm klein. Ik zou het iig niet vrijwillig zoeken, tenzij ik er vier tegelijk krijg en werken niet meer rendabel is
Ik vind het juist een stuk minder zwaar als ik werk.quote:Op zondag 22 september 2013 18:44 schreef TimeJumper het volgende:
Ik snap niet hoe moeders dat doen die 2 of 3 kinderen hebben Ik vond het al met 1 een heel geregel en gehaast op werkdagen.
Ik heb juist bewust niet gekozen voor oppassende opa en oma voor mij is dat juist iets wat je niet moet doen. Ik vind een kinderopvang een slimmere keus zowel voor kind als voor ouders en opa en oma.quote:Op zondag 22 september 2013 18:56 schreef Milchat het volgende:
Overigens wil ik hier later wel oppassende opa's en oma's hoor, mijn eigen opa en oma pasten vroeger veel op ons en dat is enorm waardevol gebleken voor later. Ik heb echt een goede band met die opa en oma en heb ze nooit echt als opvoeders gezien.
Hangt ook van je omgeving af. in het kleine dorp waar ik nu woon zie ik echt heel erg veel thuisblijfmoeders in de stad waar ik hiervoor woonde was het heel zeldzaam.quote:Op zondag 22 september 2013 16:44 schreef Stormqueen het volgende:
Het is tegenwoordig vooral een luxe als je fulltime thuis kán blijven, denk ik. De enige thuisblijvers die ik tegenwoordig ken zijn dat wegens medische redenen
En die hebben de balen ook, want omdat bijna alle andere moeders wél werken wordt je wereld enorm klein. Ik zou het iig niet vrijwillig zoeken, tenzij ik er vier tegelijk krijg en werken niet meer rendabel is
die zijn er wel hoorquote:Op zondag 22 september 2013 16:40 schreef Milchat het volgende:
[..]
Okay dat klinkt wel goedzelf zou ik ook zeker willen blijven werken als er ooit kinderen komen.
Hoogopgeleide vrouwen beginnen gemiddeld later aan kinderen en zijn eerst bezig met carrière, ik was benieuwd of er uitzonderingen zijn hier onder hoogopgeleide vrouwen, of misschien ook thuisblijfmoeders onder hen. Maar het was slechts één van mijn vragen natuurlijk
Daar is neem ik aan ook wel een bepaalde minimumleeftijd aan verbondenquote:Op maandag 23 september 2013 10:18 schreef simmu het volgende:
er bestaan ook peuterspeelzalen he dames
Ja, dat klopt. Maar dat verandert toch niets aan mijn mening dat ik het kinderdagverblijf geen noodzakelijk kwaad vind? Ik zeg natuurlijk niet dat ik ga werken _omdat_ mijn kind dan naar het kinderdagverblijf kan.quote:Op maandag 23 september 2013 10:18 schreef simmu het volgende:
er bestaan ook peuterspeelzalen he dames
wat heeft dat er mee te maken? een aantal komt met het argument "goed als voorbereiding op basisschool en sociale ontwikkeling" en ik zeg alleen maar dat er ook nog zoiets bestaat als peuterspeelzaal. het is een mededeling dat het bestaat. geen argument voor of tegen wat dan ookquote:Op maandag 23 september 2013 10:44 schreef Clubsoda het volgende:
[..]
Ja, dat klopt. Maar dat verandert toch niets aan mijn mening dat ik het kinderdagverblijf geen noodzakelijk kwaad vind? Ik zeg natuurlijk niet dat ik ga werken _omdat_ mijn kind dan naar het kinderdagverblijf kan.
Dat is denk ik ook het punt wat Simmu probeert te maken. Peuterspeelzalen kunnen je kind ook wat voorbereiden op naar school gaan, omgaan met vreemden, delen, wachten op je beurt etc.quote:Op maandag 23 september 2013 10:57 schreef Clubsoda het volgende:
Als ik niet had gewerkt had ik dat een een waardevolle aanvulling gevonden op de opvoeding. Maar ik werk nou eenmaal wel.
Mag ik hopen dat je daarna de zorg of het onderwijs in wil, anders wordt het hard sparen voor een tweede opleiding ter opfrissingquote:Op maandag 23 september 2013 19:41 schreef Miss_Isis het volgende:
Ik (Msc., 26 toen dochtertje geboren werd) ben fulltime thuis bij haar. Mijn man (ing.) werkt 4x9 en nog één dag 4 uur thuis. Ik vind het een fijn idee dat ik mijn dochtertje het eerste jaar zo veel mogelijk bij me kan houden, en ik geloof dat een kdv ook geen toegevoegde waarde heeft voor een baby. Ze is nu bijna 6 maand oud en het plan is dat ik de eerste paar jaar thuis blijf, totdat ons jongste kind op de basisschool zal zitten. Tenzij we door financiële redenen gedwongen worden om het plan om te gooien natuurlijk. Ik zie het als een groot geluk dat ik vooralsnog thuis kan blijven, het zorgt voor minder stress in ons leven (geen ochtend- en avondspits bv) en ik denk dat het een goede stabiele basis biedt aan een jong kind. En voor de sociale vaardigheden kan ze t.z.t. naar de peuterspeelzaal.
Omdat ik wel nog af en toe iets anders wil doen dan alleen maar 24/7 moederen en zorgen wil ik begin volgend jaar een cursus gaan volgen en ben ik van plan om als mijn dochtertje nog wat ouder is vrijwilligerswerk te gaan doen een paar uur per week. Opa of oma willen dan die paar uur wel oppassen. En voordat ik over een aantal jaar de arbeidsmarkt op zal gaan wil ik graag nog een extra WO of HBO opleiding doen om mijn kennis wat op te frissen en hopelijk wat sneller werk te vinden
Ja, dat is dus nog een klein ontwikkelpuntje in het planquote:Op maandag 23 september 2013 19:47 schreef Olf het volgende:
[..]
Mag ik hopen dat je daarna de zorg of het onderwijs in wil, anders wordt het hard sparen voor een tweede opleiding ter opfrissingof je man verdient natuurlijk heel veel.
Haha ik duim met je mee dat de regel wordt aangepast, ook voor mezelfquote:Op maandag 23 september 2013 19:50 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Ja, dat is dus nog een klein ontwikkelpuntje in het plan
Al spreekt het onderwijs me op zich wel aan, dus wie weet waar ik ga belanden
in de zorg liggen de banen ook niet meer voor het oprapen inmiddels. Veel afgestuurde verpleegkundigen komen tegenwoordig al zeer moeilijk aan de bak. En er wordt bezuinigd, waardoor er geen leerlingen meer intern worden opgeleidt in veel ziekenhuizen... Denk dat er pas weer krapte komt als de 50 + populatie met pensioen gaat.quote:Op maandag 23 september 2013 19:47 schreef Olf het volgende:
[..]
Mag ik hopen dat je daarna de zorg of het onderwijs in wil, anders wordt het hard sparen voor een tweede opleiding ter opfrissingof je man verdient natuurlijk heel veel.
Gaat ook niet per se om werkgelegenheid (al is dat ook belangrijk voor jezelf natuurlijk), maar een tweede studie wordt niet meer voor wettelijk collegegeld mogelijk maar instellingscollegegeld. Als je dus al een master hebt en je wil een andere bachelor of master doen ben je per jaar toch wel rond de 12.000 tot 15.000 euro kwijt.quote:Op maandag 23 september 2013 21:02 schreef Beessie-Jen het volgende:
[..]
in de zorg liggen de banen ook niet meer voor het oprapen inmiddels. Veel afgestuurde verpleegkundigen komen tegenwoordig al zeer moeilijk aan de bak. En er wordt bezuinigd, waardoor er geen leerlingen meer intern worden opgeleidt in veel ziekenhuizen... Denk dat er pas weer krapte komt als de 50 + populatie met pensioen gaat.
je moet in de zorg over het algemeen solliciteren voor masteropleidingen en de instelling betaald dan de opleiding. En dat zijn inderdaad geen kleine bedragen...quote:Op maandag 23 september 2013 21:23 schreef Olf het volgende:
[..]
Gaat ook niet per se om werkgelegenheid (al is dat ook belangrijk voor jezelf natuurlijk), maar een tweede studie wordt niet meer voor wettelijk collegegeld mogelijk maar instellingscollegegeld. Als je dus al een master hebt en je wil een andere bachelor of master doen ben je per jaar toch wel rond de 12.000 tot 15.000 euro kwijt.
Bravo!!quote:Op maandag 23 september 2013 19:41 schreef Miss_Isis het volgende:
Ik (Msc., 26 toen dochtertje geboren werd) ben fulltime thuis bij haar. Mijn man (ing.) werkt 4x9 en nog één dag 4 uur thuis. Ik vind het een fijn idee dat ik mijn dochtertje het eerste jaar zo veel mogelijk bij me kan houden, en ik geloof dat een kdv ook geen toegevoegde waarde heeft voor een baby. Ze is nu bijna 6 maand oud en het plan is dat ik de eerste paar jaar thuis blijf, totdat ons jongste kind op de basisschool zal zitten. Tenzij we door financiële redenen gedwongen worden om het plan om te gooien natuurlijk. Ik zie het als een groot geluk dat ik vooralsnog thuis kan blijven, het zorgt voor minder stress in ons leven (geen ochtend- en avondspits bv) en ik denk dat het een goede stabiele basis biedt aan een jong kind. En voor de sociale vaardigheden kan ze t.z.t. naar de peuterspeelzaal.
het is niet altijd willen.... uit financieel oogpunt moet je soms ook beslissingen nemen.quote:Op maandag 23 september 2013 21:29 schreef Moonah het volgende:
[..]
Bravo!!![]()
Ik lees hier veel imo drogredenen om zoveel dagen KDV goed te praten.
Wij hebben 0,0 opvang hoeven regelen. Ik (WO) werk 3x9 uur overdag, mijn man (ook WO) werkt in de avonden. Ik vind het erg moeilijk om begrip op te brengen voor mensen die beiden 4 of 5 dagen willen blijven werken en hun kind(eren) veel of vaak naar een KDV brengen. Ik vraag me dan oprecht af waar de prioriteiten liggen.
Deze post zal vast voor zere tenen of blauwe schenen zorgen, maar soit.
Ik ook.quote:
Eens. Alsof er een soort algemene waarheid bestaat over wat goed is voor kinderen, en of daar niet ook een beetje speling inzit afhankelijk van de situatie en het kind.quote:Op maandag 23 september 2013 21:37 schreef Olf het volgende:
Gekke interpretatie van drogredenen. Laat dat drog maar weg
Heel fijn voor jullie dat het zo kan, maar zoveel mensen, zoveel wensen én zoveel mogelijkheden. Ik vind het jammer dat je zo veroordelend bent naar mensen die het op een andere manier dan jullie (moeten) doen.quote:Op maandag 23 september 2013 21:29 schreef Moonah het volgende:
[..]
Bravo!!![]()
Ik lees hier veel imo drogredenen om zoveel dagen KDV goed te praten.
Wij hebben 0,0 opvang hoeven regelen. Ik (WO) werk 3x9 uur overdag, mijn man (ook WO) werkt in de avonden. Ik vind het erg moeilijk om begrip op te brengen voor mensen die beiden 4 of 5 dagen willen blijven werken en hun kind(eren) veel of vaak naar een KDV brengen. Ik vraag me dan oprecht af waar de prioriteiten liggen.
Deze post zal vast voor zere tenen of blauwe schenen zorgen, maar soit.
Verdorven kinderen en inslechte ouders, wij allemaal! Ik zat ook op het kdv als kind, daarom zal ik dit wel doen.quote:Op maandag 23 september 2013 21:44 schreef Clubsoda het volgende:
[..]
Eens. Alsof er een soort algemene waarheid bestaat over wat goed is voor kinderen, en of daar niet ook een beetje speling inzit afhankelijk van de situatie en het kind.
Net als dat 'goedpraten' impliceert dat er iets inherent slecht is aan twee dagen kinderopvang in de week.
Ja, ik ook. Althans, kind heeft een vader, die ook zijn verantwoordelijkheid neemt in de opvoeding, maar ik moet wel in mijn eentje de boel draaiende houden. Ik heb de luxe niet om te stoppen met werken, ik ga namelijk niet in de bijstand omdat dat zogenaamd beter is voor mijn kind.quote:Op maandag 23 september 2013 21:44 schreef Omentielvo het volgende:
[..]
Ik ook.
Maar volgens mij ging het om mensen met partner
Maar mijn dochter heeft het ook prima naar haar zin op het KDV. De juffies zijn dol op haar en zij vindt alle kindjes geweldig.
wat naar voor je dat je zo weinig begrip op kunt brengen voor de keuzes van een ander. gelukkig boeit het helemaal niksquote:Op maandag 23 september 2013 21:29 schreef Moonah het volgende:
[..]
Bravo!!![]()
Ik lees hier veel imo drogredenen om zoveel dagen KDV goed te praten.
Wij hebben 0,0 opvang hoeven regelen. Ik (WO) werk 3x9 uur overdag, mijn man (ook WO) werkt in de avonden. Ik vind het erg moeilijk om begrip op te brengen voor mensen die beiden 4 of 5 dagen willen blijven werken en hun kind(eren) veel of vaak naar een KDV brengen. Ik vraag me dan oprecht af waar de prioriteiten liggen.
Deze post zal vast voor zere tenen of blauwe schenen zorgen, maar soit.
Dan begrijp je mij in ieder geval verkeerd. Ik werk vier dagen in de week omdat ik er lol in heb, omdat ik het belangrijk vind voor mijn eigen ontwikkeling en omdat er simpelweg brood op de plank moet komen. Zoals gezegd hebben wij een constructie waarbij mijn zoon voornamelijk door zijn (groot)ouders wordt opgevangen. En voor de overige twee dagen gaat hij naar het kdv. Dat hoef ik niet goed te praten, ik geef alleen aan dat ik het geen noodzakelijk kwaad vind. Dat ik mijn kind niet met pijn in mijn hart daarheen breng, of dat ik het idee heb dat hij zijn dagen daar ellendig doorkomt. De situatie is zoals hij is, dat zijn de keuzes die wij gemaakt hebben. Ik vind het daarin heel prettig dat hij het daar naar zijn zin heeft. Zo niet, dan zouden we onze keuzes moeten heroverwegen.quote:Op maandag 23 september 2013 21:46 schreef Moonah het volgende:
Je maakt keuzes in je leven.
Wij huren bv een huis. En vinden het belangrijker om tijd met ons gezin door te brengen dan om veel geld te (moeten...) verdienen. Als mijn man niet 's avonds zou werken, zou ik alleen kostwinner zijn.
Drogredenen (naar mijn mening...): de sociale ontwikkeling, gezellig met kinderen spelen, leuke creatieve dingen doen. Allemaal leuk meegenomen, en super voor je kind, als hij/zij het naar zijn/haar zin heeft op een KDV, een of twee dagen. Maar als een kind vaker de leidsters ziet dan papa en/of mama vind ik het een drogreden.
Als je alleenstaand bent, is het bittere noodzaak.
Qua compleet gezin: mijn man en ik zien elkaar overdag op de dagen dat ik niet werk. En om 16 uur zijn we met zijn drietjes.
En het gaat niet om verantwoorden of veroordelen, ik begrijp het alleen niet.
Waarom zou dat dan goed/slecht zijn?quote:Op maandag 23 september 2013 21:52 schreef Moonah het volgende:
Ik vraag me oprecht af, of deze ontwikkeling op de lange termijn gevolgen heeft voor de ontwikkeling van kinderen/mensen/de maatschappij/mentaliteit.
Misschien niet hoor, maar misschien ook wel. We'll see.
+1 voor het hele verhaal.quote:Op maandag 23 september 2013 21:41 schreef becky27 het volgende:
Ik hoef helemaal niets goed te praten. Mijn kindjes gaan drie dagen in de week naar het kdv, dat vinden ze heel leuk, ze zijn niet anders gewend. Dat is ook stabiel. En ja, dat is soms gedoe s ochtends, maar dat hoort erbij. Wij hebben een prima stabiele basis, met 3 dagen kdv.
Om bij te blijven en mezelf te kunnen blijven ontwikkelen heeft het voor mij geen zin om 3*9 te werken, dat gaat gewoon niet in een leidinggevende functie. Als ik effe wat meer zou verdienen gaat mijn vent wel minder werken.
Is toch totaal niet te onderzoeken? Zullen we nooit weten.quote:Op maandag 23 september 2013 21:52 schreef Moonah het volgende:
Ik vraag me oprecht af, of deze ontwikkeling op de lange termijn gevolgen heeft voor de ontwikkeling van kinderen/mensen/de maatschappij/mentaliteit.
Misschien niet hoor, maar misschien ook wel. We'll see.
Vorige week stond er een onderzoek in de Volkskrant, precies hierover!quote:Op maandag 23 september 2013 21:52 schreef Moonah het volgende:
Ik vraag me oprecht af, of deze ontwikkeling op de lange termijn gevolgen heeft voor de ontwikkeling van kinderen/mensen/de maatschappij/mentaliteit.
Misschien niet hoor, maar misschien ook wel. We'll see.
Tja, wie weet. Er zijn zoveel zaken die op de lange termijn een verschuiving in de maatschappij betekenen. Persoonlijk lig ik er meer wakker van dat mijn kind in een gebroken gezien opgroeit dan dat hij twee dagen naar het kdv gaatquote:Op maandag 23 september 2013 21:52 schreef Moonah het volgende:.
Ik vraag me oprecht af, of deze ontwikkeling op de lange termijn gevolgen heeft voor de ontwikkeling van kinderen/mensen/de maatschappij/mentaliteit.
Misschien niet hoor, maar misschien ook wel. We'll see.
Ik ken zat kinderen van thuisblijfouders die een stuk slechter opgevoed en ontwikkeld zijn dan mijn dochter. Aan de andere kant lopen er op het KDV ook onopgevoedde kindjes rond. Ik ben echt van mening dat er geen goede of slechte manier is. Zolang je doet wat voor jou en je kind goed voelt is het prima. Al vind ik 4-5 dagen KDV ook teveel van het goede.quote:Op maandag 23 september 2013 21:52 schreef Moonah het volgende:
Ik vraag me oprecht af, of deze ontwikkeling op de lange termijn gevolgen heeft voor de ontwikkeling van kinderen/mensen/de maatschappij/mentaliteit.
Misschien niet hoor, maar misschien ook wel. We'll see.
Blijkbaar wel:quote:Op maandag 23 september 2013 21:53 schreef Enfermera het volgende:
[..]
Is toch totaal niet te onderzoeken?
Kun je iets over de strekking vertellen? Ik ben benieuwd!quote:Op maandag 23 september 2013 21:54 schreef Olf het volgende:
[..]
Vorige week stond er een onderzoek in de Volkskrant, precies hierover!
Er zijn een hoop ontwikkelingen waarover ik me meer zorgen maakquote:Op maandag 23 september 2013 21:52 schreef Moonah het volgende:
Ik vraag me oprecht af, of deze ontwikkeling op de lange termijn gevolgen heeft voor de ontwikkeling van kinderen/mensen/de maatschappij/mentaliteit.
Misschien niet hoor, maar misschien ook wel. We'll see.
Ehm, heel kort door de bocht, waren kdv-kinderen beter in het schatten van emoties en niveau van andere kinderen in en waren ze emphatischer.quote:Op maandag 23 september 2013 21:57 schreef Moonah het volgende:
[..]
Blijkbaar wel:
[..]
Kun je iets over de strekking vertellen? Ik ben benieuwd!
En eenop de blauwe schenen. Ik veroordeel niemands persoonlijke situatie, ook al voelen velen zich blijkbaar aangevallen.
OMG dit is wel behoorlijk shocking.quote:Op maandag 23 september 2013 22:01 schreef Mevr_Mus het volgende:
[..]
Er zijn een hoop ontwikkelingen waarover ik me meer zorgen maakMaar ondanks dat ik me wel goed voel bij 3 dagen kvd, begrijp ik je zorgen wel een beetje. Ik heb bij ons oude kvd (typisch yuppen kvd in Amsterdam) genoeg ouders gezien die de namen van de leidsters niet eens kenden en de moter van hun auto lieten draaien terwijl ze hun kind oppikten. Daar kreeg ik altijd een heel naar gevoel bij
welnee. vroeger werden zat kinderen iig een flink deel van de tijd verzorgd en geholpen door oudere zusjes. zo werkte dat toen. ik zeg niet dat dat goed was hoor, ik wil alleen maar zeggen dat tijden veranderen. mensen passen aan. zoals jouw jeugd was, zo is die nu niet meer. zelfs niet hier in huis met een thuisblijfmoeder. soms is de aanpassing groot en soms klein. strakjes ben je grootouder en dan gaat alles weer heel anders en klagen je kinderen eroverquote:Op maandag 23 september 2013 21:52 schreef Moonah het volgende:
Ik vraag me oprecht af, of deze ontwikkeling op de lange termijn gevolgen heeft voor de ontwikkeling van kinderen/mensen/de maatschappij/mentaliteit.
Misschien niet hoor, maar misschien ook wel. We'll see.
Tnx, ik ga eens zoeken in de bieb.quote:Op maandag 23 september 2013 22:03 schreef Olf het volgende:
[..]
Ehm, heel kort door de bocht, waren kdv-kinderen beter in het schatten van emoties en niveau van andere kinderen in en waren ze emphatischer.
Was wel zo dat het negatieve effecten had als het lange dagen was. Iets in de trant van, meerdere dagen is niet erg, maar veel dagen van 8 tot 19 hadden weer bepaalde negatieve effecten.
Pin me op deze inhoud niet vast, heb meerdere dingen toen erover gelezen adhv artikel.
Grappig, Elly Singer maakte deel uit van het team waarin ik afstudeerde.quote:Op maandag 23 september 2013 22:05 schreef Olf het volgende:
Het ging over de wetenschapper die ook in dit artikel wordt genoemd: http://www.kinderopvang-wageningen.nl/cms_db/startnormal/slim.pdf
Al is dit artikel enkel positief, nogal gekleurd
Goed om onderzoek kritisch te lezen, maar laten we ervan uitgaan dat er doorgaans wel een kern van waarheid zit in wetenschappelijk onderzoekquote:Op maandag 23 september 2013 22:06 schreef Moonah het volgende:
[..]
Tnx, ik ga eens zoeken in de bieb.
En dit soort onderzoeken valt natuurlijk altijd te manipuleren. Dat is iig het eerste dat ik geleerd heb bij methoden en technieken: er is een onderzoek dat een verband aantoont tussen het aantal geboortes en de hoeveelheid ooievaars die over een bepaald gebied trekken...
Dat is niet is niet manipuleren van het onderzoek, dat is het interpreteren van een samenhang als zijnde causaal. Het kan natuurlijk heel goed waar zijn dat er een correlatie is tussen het aantal ooievaars en het aantal geboortes. De conclusie daaraan verbinden dat het één leidt tot het ander, gaat echter te ver.quote:Op maandag 23 september 2013 22:06 schreef Moonah het volgende:
[..]
Tnx, ik ga eens zoeken in de bieb.
En dit soort onderzoeken valt natuurlijk altijd te manipuleren. Dat is iig het eerste dat ik geleerd heb bij methoden en technieken: er is een onderzoek dat een verband aantoont tussen het aantal geboortes en de hoeveelheid ooievaars die over een bepaald gebied trekken...
Oh zeker. Mijn opmerking sloeg op de post van Enfermera, over het al dan niet bestaande verband tussen tandjes en zere billen.quote:Op maandag 23 september 2013 22:09 schreef Mevr_Mus het volgende:
[..]
Goed om onderzoek kritisch te lezen, maar laten we ervan uitgaan dat er doorgaans wel een kern van waarheid zit in wetenschappelijk onderzoek
Nou ja, if not, dan kunnen we misschien onze baan gewoon opzeggen en hebben we ook geen kdv meer nodig. Is die cirkel ook weer rondquote:Op maandag 23 september 2013 22:09 schreef Mevr_Mus het volgende:
[..]
Goed om onderzoek kritisch te lezen, maar laten we ervan uitgaan dat er doorgaans wel een kern van waarheid zit in wetenschappelijk onderzoek
Mijn zus woont in Amerika waar parttime werken gewoon niet bestaat. Dat vind ik ook wel heftig hoor, mijn neefjes gaan vijf dagen per week naar het kdv en de weekenden en avonden zijn volgepropt met allerlei activiteiten en uitstapjes. Dat is wel echt een cultuurding denk ik ook, wij zijn in Nederland best behoudend denk ik. Maar ik vond het nogal wat, zondagavond om 22 uur (!) terug van een dagje strand en de volgende morgen alweer om 8 uur bij het kdv op de stoep.quote:Op maandag 23 september 2013 22:14 schreef becky27 het volgende:
Op het kdv van mijn dochters zit twee kindjes met Amerikaanse ouders, die ook bij Amerikaanse bedrijven werken, dus alle twee fulltime. Ze zitten er dan ook 5 dagen per week. De kindjes schelen 1,5 jaar en ik ben eerlijk als ik zeg dat ze er altijd sloeberig uitzien. Winterjassen in de zomer en in een t-shirt naar huis in de winter. Dan bekruipt mij ook wel een gevoel van, hoeveel tijd en effort steek je in je kids?
Wat betreft kopieergedrag, dat zit erin, mijn jongste doet mijn oudste zoveel na. zo grappig.
dat hoeft dus niet altijd het geval te zijn. eerst kritisch lezen, dan oordelen of er een kern van waarheid al dan niet in zitquote:Op maandag 23 september 2013 22:09 schreef Mevr_Mus het volgende:
[..]
Goed om onderzoek kritisch te lezen, maar laten we ervan uitgaan dat er doorgaans wel een kern van waarheid zit in wetenschappelijk onderzoek
Niet helemaal rond, want ik houd van mijn werkquote:Op maandag 23 september 2013 22:15 schreef Clubsoda het volgende:
[..]
Nou ja, if not, dan kunnen we misschien onze baan gewoon opzeggen en hebben we ook geen kdv meer nodig. Is die cirkel ook weer rond![]()
S ging maar twee dagen naar het kinderdagverblijf, maar ik zag er voor haar toen ze ietsje ouder werd (het eerste jaar niet echt) wel degelijk een voordeel in dat ze daar met andere kindjes leerde omgaan en kon spelen. Ze is alleen en zal dat blijven en ik vond het belangrijk dat ze al jong echt met andere kinderen in aanraking zou komen.quote:Op maandag 23 september 2013 21:46 schreef Moonah het volgende:
Je maakt keuzes in je leven.
Wij huren bv een huis. En vinden het belangrijker om tijd met ons gezin door te brengen dan om veel geld te (moeten...) verdienen. Als mijn man niet 's avonds zou werken, zou ik alleen kostwinner zijn.
Drogredenen (naar mijn mening...): de sociale ontwikkeling, gezellig met kinderen spelen, leuke creatieve dingen doen. Allemaal leuk meegenomen, en super voor je kind, als hij/zij het naar zijn/haar zin heeft op een KDV, een of twee dagen. Maar als een kind vaker de leidsters ziet dan papa en/of mama vind ik het een drogreden.
Als je alleenstaand bent, is het bittere noodzaak.
Qua compleet gezin: mijn man en ik zien elkaar overdag op de dagen dat ik niet werk. En om 16 uur zijn we met zijn drietjes.
En het gaat niet om verantwoorden of veroordelen, ik begrijp het alleen niet.
Kijk, daar voel ik mij natuurlijk door aangesproken!quote:Op dinsdag 24 september 2013 09:23 schreef Claudia_x het volgende:
Om die reden vind ik het ontzettend kortzichtig om uitsluitend naar aantal opvangdagen te kijken. Hoe veilig en voorspelbaar de directe omgeving van een kind is, zit in heel veel verschillende zaken. Elke ouder doet er verstandig aan om te kijken hoe een kind zich ontwikkelt. Ik ken een hoop ouders die net als wij minstens 4 dagen in de week werken en ik zie kinderen die lekker in hun vel zitten, ongedwongen spelen en vriendjes maken, dol zijn op hun ouders. Dat anderen daar vol onbegrip naar kunnen kijken is mij dan weer een raadsel.
Dit herken ik heel erg, ik ervaar het ook als tegennatuurlijk (al vind ik 'tegennatuurlijk' een beetje een rotwoord, want het is niet alsof de natuur nou zo zaligmakend en geweldig is. Anders zaten we wel allemaal als raw-foodies in een berenvelletje in een grot, 'natuurlijk').quote:Op dinsdag 24 september 2013 11:10 schreef Moonah het volgende:
[..]
Kijk, daar voel ik mij natuurlijk door aangesproken!
Tnx voor je genuanceerde reactie Claudia. Ik denk er wel over na hoor, nav dit topic. Waarom ik er zo stellig over denk. Zo ook de reactie van Simmu, dat vroeger kinderen veel werden opgevoed door oudere broers/zussen.
Ik heb er vooral moeite mee als echt jonge kinderen weggebracht worden. Het voelt zo tegennatuurlijk. Zéker als kinderen vaker te maken hebben met leidsters/andere oppas dan met de eigen ouders.
En het staat me tegen dat tegenwoordig mensen maar álles lijken te willen. Carrières, kinderen, een eigen huis. Daar moeten dan allerlei constructies voor gevonden worden waar ik dus mijn vraagtekens bij heb. Maar goed, ik ga mijn best doen om er wat genuanceerder over te denken...
Oh, maar ik loop nog in berenvel rond hoor, jij niet?quote:Op dinsdag 24 september 2013 11:36 schreef Miss_Isis het volgende:
Dit herken ik heel erg, ik ervaar het ook als tegennatuurlijk (al vind ik 'tegennatuurlijk' een beetje een rotwoord, want het is niet alsof de natuur nou zo zaligmakend en geweldig is. Anders zaten we wel allemaal als raw-foodies in een berenvelletje in een grot, 'natuurlijk').
Al die dingen zijn natuurlijk niet alleen voorbehouden aan mensen die hun kinderen niet naar een KDV brengenquote:Op dinsdag 24 september 2013 11:36 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Dit herken ik heel erg, ik ervaar het ook als tegennatuurlijk (al vind ik 'tegennatuurlijk' een beetje een rotwoord, want het is niet alsof de natuur nou zo zaligmakend en geweldig is. Anders zaten we wel allemaal als raw-foodies in een berenvelletje in een grot, 'natuurlijk').
Maar toch, dat gevoel is er -bij mij- wel erg. Dat gevoel is ook de reden waarom onze baby bij ons slaapt, waarom ik haar niet zomaar laat huilen, waarom ik haar borstvoeding geef en dus ook waarom ik haar bij me wil houden en anderen niet voor langer dan een uurtje of wat op laat passen. Dat voelt gewoon -voor mij- het meest natuurlijk. Ik heb zelf een flink aantal (drog?)redenen om haar niet naar een KDV te willen brengen, maar uiteindelijk komt het gewoon neer op dat het tegen mijn gevoel in gaat. En gelukkig hebben wij de luxe om er voor te kunnen kiezen daar in mee te gaan.
Alleen in het weekendquote:Op dinsdag 24 september 2013 11:42 schreef Moonah het volgende:
[..]
Oh, maar ik loop nog in berenvel rond hoor, jij niet?
Uiteraard, maar voor mij hoort het allemaal een beetje bij elkaar gevoelsmatig. Ik bedoel absoluut niet dat mensen die hun kind naar een KDV brengen per definitie ook geen bv zouden geven of hun kind laten huilen (en hiermee bedoel ik dan ook weer niet dat het slecht is om geen bv te geven of je kind wel te laten huilen!). Pfff, je moet nog aardig dichttimmeren wat je zegtquote:Op dinsdag 24 september 2013 11:49 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Al die dingen zijn natuurlijk niet alleen voorbehouden aan mensen die hun kinderen niet naar een KDV brengen
Ik heb er nog even over nagedacht. Wat mij stoorde in je post is dat je, onder andere, mijn gevoelens bij en gedachten over een kdv wegzet als 'drogredenen'. Je weet ongetwijfeld dat een drogreden een schijnreden of een denkfout is; met andere woorden, een argument wat niet klopt omdat er geen logica inzit. Dat is zeker niet hetzelfde als zeggen: "ik lees hier allerlei argumenten waar ik het niet mee eens ben", "dat argument dat je daar aanhaalt, vind ik niet steekhoudend omdat..."quote:Op dinsdag 24 september 2013 11:10 schreef Moonah het volgende:
[..]
Kijk, daar voel ik mij natuurlijk door aangesproken!
Tnx voor je genuanceerde reactie Claudia. Ik denk er wel over na hoor, nav dit topic. Waarom ik er zo stellig over denk. Zo ook de reactie van Simmu, dat vroeger kinderen veel werden opgevoed door oudere broers/zussen.
Ik heb er vooral moeite mee als echt jonge kinderen weggebracht worden. Het voelt zo tegennatuurlijk. Zéker als kinderen vaker te maken hebben met leidsters/andere oppas dan met de eigen ouders.
En het staat me tegen dat tegenwoordig mensen maar álles lijken te willen. Carrières, kinderen, een eigen huis. Daar moeten dan allerlei constructies voor gevonden worden waar ik dus mijn vraagtekens bij heb. Maar goed, ik ga mijn best doen om er wat genuanceerder over te denken...
Ik vind het jammer dat er zo'n focus is op de combi werk-zorg. Het leven bestaat uit meer dan werken en zorgen. In een onderzoek dat ik ooit las werd het veel verder uitgesplitst en ik vind idd dat je samen meer moet bespreken dan alleen het werken en het zorgen.quote:[img]http://i.fokzine.net/p/0
s.gif[/img] Op zondag 22 september 2013 16:02 schreef Milchat het volgende:
Ik lurk weleens wat mee her en der in OUD. Er is toch een onderwerp wat ik best wel mis hier, namelijk werk in combinatie met ouderschap.
Ik ben benieuwd hoe jullie dat doen: zijn er onder jullie hoogopgeleiden die werken combineren met kind(eren) of juist bewust thuisblijven, fulltimers, mensen die bewust kiezen om thuis te blijven, jonge moeders die wel/niet werken, etc.?
Grappig dat soort dingen vind ik dus ook heel belangrijk maar niet iets wat exclusief is voor moeder of vader. Ik vind het belangrijk voor iedereen die close omgaat met mijn kinderen.quote:Op dinsdag 24 september 2013 11:36 schreef Miss_Isis het volgende:
Maar toch, dat gevoel is er -bij mij- wel erg. Dat gevoel is ook de reden waarom onze baby bij ons slaapt, waarom ik haar niet zomaar laat huilen, waarom ik haar borstvoeding geef en dus ook waarom ik haar bij me wil houden en anderen niet voor langer dan een uurtje of wat op laat passen. Dat voelt gewoon -voor mij- het meest natuurlijk. Ik heb zelf een flink aantal (drog?)redenen om haar niet naar een KDV te willen brengen, maar uiteindelijk komt het gewoon neer op dat het tegen mijn gevoel in gaat. En gelukkig hebben wij de luxe om er voor te kunnen kiezen daar in mee te gaan.
Wat mij betreft is het vooral het alleen dragen van de verantwoordelijkheid, het missen van een klankbord en niemand hebben die even snel en makkelijk iets van je overneemt, wat het zwaar maakt. Dat kan wat mij betreft ook prima iemand zijn die daarnaast ook werkt, daar hoef je geen fulltime huisman/vrouw voor te zijn. Maar da's een andere discussie.quote:Op dinsdag 24 september 2013 12:21 schreef Ouder1 het volgende:
Als alleenstaande en fulltime werkende moeder heb ik weleens verzucht een huisman te willen. Dit alles alleen te moeten doen is gewoon loodzwaar en je laat steken vallen. De waarde van een goede huisvrouw/man is veel groter dan we tegenwoordig wensen toe te geven.
Pittig lijstje wel als je het allemaal zo opgesomd ziet. Een groot deel ervan zou ik echter al wel onder zorg rekenen. Je bedoeld toch niet dat een huisman/vrouw dit allemaal op zich zou moeten nemen of wel?quote:Op dinsdag 24 september 2013 12:21 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Ik vind het jammer dat er zo'n focus is op de combi werk-zorg. Het leven bestaat uit meer dan werken en zorgen. In een onderzoek dat ik ooit las werd het veel verder uitgesplitst en ik vind idd dat je samen meer moet bespreken dan alleen het werken en het zorgen.
• Betaalde arbeid inclusief reistijden
• Zichtbaar huishouden (o.a. boodschappen, koken; het zogenaamde 'applaus' of 'dankbaar' werk)
• Onzichtbaar huishouden (o.a. schoonmaken, toilet reinigen, wassen, strijken; 'ondankbaar' werk)
• Tuinonderhoud indien van toepassing
• Administratie (o.a. belastingen, huishoudboekje, verzekeringen, pensioen, afschrijvingen, bankzaken)
• Regelzaken algemeen (o.a. bezorgers, klussers)
• Regelzaken kinderen (o.a. vergaderingen, inentingen, HA/TA/SP bezoek, aanschaffen spullen/kleding, spullen klaarzetten/maken voor opvang/school/sport)
• Noodopvang kinderen (Bij ziekte geen professionele opvang/school en schoolvakanties)
• Directe dagelijkse zorg (o.a. douchen, naar bed brengen, verschonen, troosten, aan en uitkleden, vervoer naar opvang/school/sport/vriendjes, begeleiding bij huiswerk)
• Bezigheden en vermaak kinderen ('applaus-zorg'; o.a. voetballetje trappen, leren fietsen, zwemmen/zwemles, dagje uit, toekijken {lees drankje drinken} tijdens sporten kinderen)
• Klussen (o.a. reparaties, onderhoud en verbeteringen woning, inboedel en vervoer)
• Onderhouden sociale contacten/netwerk/vangnet (o.a. verjaardagen, bijeenkomsten en kaartjes)
• Sfeer en aankleding huis (o.a. prullaria, kerst en paas versieringen)
• Mantelzorg (o.a. ouders, schoonouders, oudere buren)
• Eigen ontspanning en gezondheid (o.a. contact vrienden/sporten/uitgaan)
Als alleenstaande en fulltime werkende moeder heb ik weleens verzucht een huisman te willen. Dit alles alleen te moeten doen is gewoon loodzwaar en je laat steken vallen. De waarde van een goede huisvrouw/man is veel groter dan we tegenwoordig wensen toe te geven.
In de praktijk blijken we gemiddeld nog erg conservatief. Van bovenstaand rijtje doet de vrouw doorgaans het meest, met uitzondering van de betaalde arbeid. Vrouwen raken dan ook steeds vaker overbelast.
Wanneer je aan kinderen wilt beginnen denk ik dan ook dat je niet alleen moet kijken naar (betaald)werk en directe zorg, maar het hele riedeltje onder de loep moet nemen en verdelen naar energie/tijd/voldoening/plezier
Tnx voor je feed-back. I'll keep it in mind.quote:Op dinsdag 24 september 2013 12:14 schreef Clubsoda het volgende:
[..]
Ik heb er nog even over nagedacht.
Hier ben ik het wel mee eens (dat een moeder niet per sé de hoofdverzorger hoeft te zijn), al denk ik dat een kdv toch nooit helemaal dezelfde zorg kan bieden als een ouder/vaste verzorger. Alleen al omdat er (veel) meer kindjes daar zijn die ook allemaal aandacht nodig hebben. Maar misschien ben ik gewoon niet bekend met het type kdv dat jij omschrijft. Wat ik hoor over de praktijk van kennissen die in de kinderopvang werken is namelijk wel anders (niet slecht hoor) dan hoe jij jouw kdv omschrijft.quote:Op dinsdag 24 september 2013 12:29 schreef Pvoesss het volgende:
[..]
Grappig dat soort dingen vind ik dus ook heel belangrijk maar niet iets wat exclusief is voor moeder of vader. Ik vind het belangrijk voor iedereen die close omgaat met mijn kinderen.
De geborgenheid vind ik een must maar ik denk dat een kind zich ook heel goed veilig kan voelen op een kdv. Dat dit een geschikte plek is als er aan bepaalde voorwaarden voldaan is.
Wat er belangrijk is kan per ouder verschillen en daarom was ik ontevreden over 1 kdv en heb ik echt zitten balen dat ik door verhuizing mijn zoon van de ander af heb moeten halen.![]()
Een kdv dat niet laat huilen, mijn gekolfde melk geeft op verzoek etc past voor mij prima bij dat soort dingen. Het gaat voor mij om de manier van omgang en niet dat het enkel de moeder is die er zo mee om gaat.
Een moeder is belangrijk maar een moeder op een groot voetstuk plaatsen en al het andere buitenzetten is imho ook niet nodig.
Vaak gaat het wel zo ja. Dat het merendeel toch wel onder de "huisvrouw taken" valt.quote:Op dinsdag 24 september 2013 12:33 schreef Milchat het volgende:
[..]
Pittig lijstje wel als je het allemaal zo opgesomd ziet. Een groot deel ervan zou ik echter al wel onder zorg rekenen. Je bedoeld toch niet dat een huisman/vrouw dit allemaal op zich zou moeten nemen of wel?
Klopt. Vrouwen zijn de laatste decennia meer betaalde arbeid gaan verrichten en gelukkig gaan mannen ook steeds meer van de andere taken oppakken. Maar de verdeling blijkt echter gemiddeld nog behoorlijk scheef. Vrouwen werken minder betaalde uren en mannen pakken vooral selectief andere taken op.quote:Op dinsdag 24 september 2013 12:30 schreef Clubsoda het volgende:
Dat kan wat mij betreft ook prima iemand zijn die daarnaast ook werkt, daar hoef je geen fulltime huisman/vrouw voor te zijn. Maar da's een andere discussie.
Vrouw:quote:• Betaalde arbeid inclusief reistijden
• Zichtbaar huishouden (o.a. boodschappen, koken; het zogenaamde 'applaus' of 'dankbaar' werk)
• Tuinonderhoud indien van toepassing
• Bezigheden en vermaak kinderen ('applaus-zorg'; o.a. voetballetje trappen, leren fietsen, zwemmen/zwemles, dagje uit, toekijken {lees drankje drinken} tijdens sporten kinderen)
• Klussen (o.a. reparaties, onderhoud en verbeteringen woning, inboedel en vervoer)
• Eigen ontspanning en gezondheid (o.a. contact vrienden/sporten/uitgaan)
Je hoeft geen genie te zijn om dan in te zien waarom vrouwen overbelast raken en steeds vaker vage klachten krijgen.quote:• Betaalde arbeid inclusief reistijden
• Onzichtbaar huishouden (o.a. schoonmaken, toilet reinigen, wassen, strijken; 'ondankbaar' werk)
• Administratie (o.a. belastingen, huishoudboekje, verzekeringen, pensioen, afschrijvingen, bankzaken)
• Regelzaken algemeen (o.a. bezorgers, klussers)
• Regelzaken kinderen (o.a. vergaderingen, inentingen, HA/TA/SP bezoek, aanschaffen spullen/kleding, spullen klaarzetten/maken voor opvang/school/sport)
• Noodopvang kinderen (Bij ziekte geen professionele opvang/school en schoolvakanties)
• Directe dagelijkse zorg (o.a. douchen, naar bed brengen, verschonen, troosten, aan en uitkleden, vervoer naar opvang/school/sport/vriendjes, begeleiding bij huiswerk)
• Onderhouden sociale contacten/netwerk/vangnet (o.a. verjaardagen, bijeenkomsten en kaartjes)
• Sfeer en aankleding huis (o.a. prullaria, kerst en paas versieringen)
• Mantelzorg (o.a. ouders, schoonouders, oudere buren)
Absoluut, daarom wordt er ook eigenlijk altijd gesproken over risico of beschermende factoren. Een risicofactor (bijvoorbeeld lage kwaliteit van -bepaalde onderdelen van- de opvang) hoeft dan helemaal niet te betekenen dat het ook daadwerkelijk een negatief effect heeft op de ontwikkeling van een kind, omdat er mogelijk beschermende factoren tegenover staan. Al die factoren samen maken het natuurlijk erg complex.quote:Op dinsdag 24 september 2013 09:23 schreef Claudia_x het volgende:
Milchat, ik heb gemerkt dat ik onder de hoogopgeleide vrouwen om me heen wel een uitzondering ben. Ik ben relatief wat vroeger aan kinderen begonnen, namelijk toen ik 28 was. Ik zat toen volop in mijn promotie-onderzoek en dat viel heel goed te combineren. Ik ben 4 dagen gaan werken in plaats van 5 dagen en mijn vriend is juist meer gaan werken. Hij was freelancer en werkte een paar dagdelen per week. Nu heeft hij een vaste baan voor 4 dagen. We zijn erg blij met de financiële zekerheid die we daardoor hebben.
We werken allebei denk ik vooral omdat we het heel leuk vinden. Ik heb kinderopvang nooit als een noodzakelijk kwaad ervaren, behalve dan toen mijn jongste met 3 maanden naar de opvang ging. Voor een baby voelde het wel echt als een noodzakelijk kwaad, al veranderde dat heel snel en heb ik nooit gemerkt dat ze er zelf last van had.
Ik weet het een en ander over wetenschappelijk onderzoek, vooral over dit soort onderwerpen, en een van de dingen waar men vaak aan voorbij gaat, is dat het een enorme versimpeling van de werkelijkheid is. Je kiest welke variabelen je in je onderzoek opneemt en je onderzoekt correlaties. Je weet niet of je dan causale verbanden hebt gevonden en je weet ook niet of je misschien belangrijke factoren buiten beschouwing hebt gelaten.
Wat kinderopvang betreft is het denk ik heel erg van belang om in te zien hoe complex de invloed van opvang is op de ontwikkeling van een kind. Het gaat er niet alleen om hoeveel dagen een kind naar de opvang gaat, maar ook of het kind vaste leidsters heeft, hoe de leidsters met het kind omgaan, hoe de overdracht is en in hoeverre ouders afstemming zoeken met de leidsters. En dan zijn er nog vele ander kwesties, zoals hoe het kind zelf is, welke signalen het afgeeft, hoe gevoelig ouders daarvoor zijn en er iets mee doen, hoe 'gehaast' hun eigen leven is, hoe de kwaliteit is van de tijd die ze met hun kinderen doorbrengen, hoe de relatie tussen ouders onderling is. And the list goes on and on...
Om die reden vind ik het ontzettend kortzichtig om uitsluitend naar aantal opvangdagen te kijken. Hoe veilig en voorspelbaar de directe omgeving van een kind is, zit in heel veel verschillende zaken. Elke ouder doet er verstandig aan om te kijken hoe een kind zich ontwikkelt. Ik ken een hoop ouders die net als wij minstens 4 dagen in de week werken en ik zie kinderen die lekker in hun vel zitten, ongedwongen spelen en vriendjes maken, dol zijn op hun ouders. Dat anderen daar vol onbegrip naar kunnen kijken is mij dan weer een raadsel.
Nou.. als ik naar mijn ex kijk...quote:Op dinsdag 24 september 2013 12:33 schreef Milchat het volgende:
Pittig lijstje wel als je het allemaal zo opgesomd ziet. Een groot deel ervan zou ik echter al wel onder zorg rekenen. Je bedoeld toch niet dat een huisman/vrouw dit allemaal op zich zou moeten nemen of wel?
quote:Op dinsdag 24 september 2013 12:35 schreef Moonah het volgende:
[..]
Tnx voor je feed-back. I'll keep it in mind.
Het olifant-porceleinkastgedrag is mij niet vreemd idd.![]()
Waarom ik de term 'drogredenen' gebruikte, is omdat het op me overkomt dat de pedagogische voordelen die een KDV zou bieden gebracht worden als argument. Terwijl het wat mij betreft een prettige bijkomstigheid is, niet de eígenlijke reden (want dat is immers de opvang).
Ik kan ook dingen 192910 keer vragen maar er is toch een moment dat ik denk toedeloe ik vroeg het je 4 weken terug al en je doet het niet. Dan zeg ik hem ook dat hij het dan NU maar direct doet.quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:17 schreef simmu het volgende:
het ligt er ook maar allemaal aan wat voor afspraken er gemaakt zijn hoor. ik vind het nu wel erg kort door de bocht om het dan allemaal maar (weer) bij de vrouw te leggen met de mededeling "vrouwen doen aan hints". hier is sangdrax op het moment gewoon domweg zo bezig met werk en zn familie dat ik iets wel 20 x heel direct kan vragen (en voor de zekerheid nog mailen en per tekstbericht) maar het gaat gewoon niet gebeuren. die heeft dat op het moment gewoon echt niet in zich. je vraagt iets, hij zegt ja en binnen een paar seconden is de aandacht alweer weg. tis net een vlinder op dat punt op het moment.
Ik ga dan altijd zelf heel klungelig aan de slag. Of ik zeg dat ik de buurman wel even zal vragen om het te doen anders. Werkt als een tiet.quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:26 schreef Pvoesss het volgende:
[..]
Ik kan ook dingen 192910 keer vragen maar er is toch een moment dat ik denk toedeloe ik vroeg het je 4 weken terug al en je doet het niet. Dan zeg ik hem ook dat hij het dan NU maar direct doet.![]()
Je kan vind ik best verlangen dat iemand in drukke tijden ondanks vragen het toch doet.
En als hij(of zij) dan toch de ernst niet in wil zien en hoe belangrijk iets voor je is dan ben je blijkbaar ook niet duidelijk genoeg.
Dat hij na 19 keer vragen nog het laatje niet in het kastje heeft gezet kan ik best begrijpen maar als je eenmaal de belofte hebt gedaan om het snel te maken dan kan je hints doen als: "vergeet dat kastje niet" of dat je toch wel graag een gemaakt kastje ziet. Of vragen wanneer hij het doet etc.
Ik meld hem dan gewoon dat ik er echt helemaal klaar mee ben en dat hij NU dat kastje gaat makenIk ga het dus ook niet alsnog zelf doen omdat het anders niet gebeuren zal.
![]()
Als ik merk dat hij het druk heeft vraag ik wel minder maar soms moeten dingen gebeuren.
En als het er geestelijk of lichamelijk niet inzit kan je dat als man (of vrouw) ook melden.
Dan verlang ik helemaal niet dat je het doet.
Maargoed dat zie ik terug bij o.a mijn ouders heel onduidelijk en maar zeuren terwijl als ze beide gewoon pats boem de grens aan zouden geven verliep het een stuk makkelijker.
Ik ben het met je eens. Veel mannen beseffen helemaal niet hoeveel tijd en energie er in die zaken gaat zitten. Ook ontgaat het nut van sommige taken hen volledig omdat zij niet weten hoe het is om zonder die zaken te moeten. Denk daarbij bv aan:quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:12 schreef Pvoesss het volgende:
Als mijn partner een mega schoon huis verwacht moet hij maar een thuisblijfschoonmaakster zoekenIk denk idd wat miss al zegt. Het probleem ligt hem denk ik vooral in de manier waarop vrouwen dingen zeggen en niet genoeg duidelijk maken. Er zijn genoeg mannen die er gewoon nooit over na hebben gedacht of in het leven staan op een bepaalde manier omdat moeders dat ook zo deed etc.
Maar thuiskomen in een kaal huis vinden zij zelf op den duur ook niet leuk.quote:• Onderhouden sociale contacten/netwerk/vangnet (o.a. verjaardagen, bijeenkomsten en kaartjes)
• Sfeer en aankleding huis (o.a. prullaria, kerst en paas versieringen)
• Eigen ontspanning en gezondheid (o.a. contact vrienden/sporten/uitgaan)
En dat de vrouw het dan maar doet omdat iemand het toch moet doen..quote:• Regelzaken algemeen (o.a. bezorgers, klussers)
• Regelzaken kinderen (o.a. vergaderingen, inentingen, HA/TA/SP bezoek, aanschaffen spullen/kleding, spullen klaarzetten/maken voor opvang/school/sport)
• Noodopvang kinderen (Bij ziekte geen professionele opvang/school en schoolvakanties)
• Directe dagelijkse zorg (o.a. douchen, naar bed brengen, verschonen, troosten, aan en uitkleden, vervoer naar opvang/school/sport/vriendjes, begeleiding bij huiswerk)
Dat je toch niet moet gaan mauwen (het zogenaamde vrouwelijke zeuren) over:quote:• Zichtbaar huishouden (o.a. boodschappen, koken; het zogenaamde 'applaus' of 'dankbaar' werk)
• Bezigheden en vermaak kinderen ('applaus-zorg'; o.a. voetballetje trappen, leren fietsen, zwemmen/zwemles, dagje uit, toekijken {lees drankje drinken} tijdens sporten kinderen)
En al hoewel vrouwen de naam hebben een gat in hun hand te hebben, heeft de vrouw over het algemeen het beste overzicht en kijkt het meest vooruit waardoor ze:quote:• Onzichtbaar huishouden (o.a. schoonmaken, toilet reinigen, wassen, strijken; 'ondankbaar' werk)
• Directe dagelijkse zorg (o.a. douchen, naar bed brengen, verschonen, troosten, aan en uitkleden, vervoer naar opvang/school/sport/vriendjes, begeleiding bij huiswerk)
• Mantelzorg (o.a. ouders, schoonouders, oudere buren)
Liever niet uit handen geeft uit angst straks dakloos te worden.quote:• Administratie (o.a. belastingen, huishoudboekje, verzekeringen, pensioen, afschrijvingen, bankzaken)
dat hijquote:• Betaalde arbeid inclusief reistijden
toch echt nodig heeft om te kunnen blijven functioneren. En om je kinderen nu wekelijks naast het KDV ook nog naar de oppas te brengen om te kunnen sporten gaat het moederhart te ver.quote:• Eigen ontspanning en gezondheid (o.a. contact vrienden/sporten/uitgaan)
quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:26 schreef Pvoesss het volgende:
Dat hij na 19 keer vragen nog het laatje niet in het kastje heeft gezet kan ik best begrijpen maar als je eenmaal de belofte hebt gedaan om het snel te maken dan kan je hints doen als: "vergeet dat kastje niet" of dat je toch wel graag een gemaakt kastje ziet. Of vragen wanneer hij het doet etc.
en weer leg je het dan bij de vragende partij. terwijl het eigenlijk heel simpel is. je vraagt rechtstreeks iets, dan wil je gewoon antwoord en handelen naar dat antwoord. als dat dan niet gebeurt kan je wel allerhande redenaties ophangen over waarom het dan allemaal ligt bij de vragende, maar dan had de gevraagde toch gewoon moeten zeggen "sorrie, komt niet uit". communiceren gaat 2 kanten op he, da's niet iets wat je in je eentje doet!quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:26 schreef Pvoesss het volgende:
<snip>
En als hij(of zij) dan toch de ernst niet in wil zien en hoe belangrijk iets voor je is dan ben je blijkbaar ook niet duidelijk genoeg.
<snip>
En jij laat dat toe, en daarom blijft dat zo.quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:17 schreef simmu het volgende:
het ligt er ook maar allemaal aan wat voor afspraken er gemaakt zijn hoor. ik vind het nu wel erg kort door de bocht om het dan allemaal maar (weer) bij de vrouw te leggen met de mededeling "vrouwen doen aan hints". hier is sangdrax op het moment gewoon domweg zo bezig met werk en zn familie dat ik iets wel 20 x heel direct kan vragen (en voor de zekerheid nog mailen en per tekstbericht) maar het gaat gewoon niet gebeuren. die heeft dat op het moment gewoon echt niet in zich. je vraagt iets, hij zegt ja en binnen een paar seconden is de aandacht alweer weg. tis net een vlinder op dat punt op het moment.
Eten moet toch op tafel, was moet toch gedaan worden, luier moet toch verschoond worden.. Als het enige wat hij in huis doet die kleine klusjes zijn, heeft hij ook geen excuus het te laten liggen omdat zijn hoofd er niet naar staat. Ik zou subiet stoppen met 'mijn' taken tot die poepluier aan toe.. omhem te doen inzien dat het leven niet zo werkt.(Bij een volgende partner dan hé..)quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:26 schreef Pvoesss het volgende:
Als ik merk dat hij het druk heeft vraag ik wel minder maar soms moeten dingen gebeuren. En als het er geestelijk of lichamelijk niet inzit kan je dat als man (of vrouw) ook melden.
Dit.quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:31 schreef -Spring het volgende:
Grappig om die taakverdeling te zien. Da's hier precies zo. Ik doe vooral de 'ondankbare taken' en hij de 'applaustaken'. Toch vind ik dat ie gezien onze situatie (waar we beiden bewust voor gekozen hebben) ontzettend veel doet. Hij werkt fulltime hier ruim 100 kilometer vandaan en doet een studie bedrijfskunde hier ruim 150 km vandaan. Maar daarnaast doet doet ie ook elke week de boodschappen, kookt ie elke avond en doet ie de administratie. Oók als ik vrij ben (ik werk 24 uur). Dat dat dan voornamelijk applaustaken zijn neem ik maar voor lief.
WSSquote:Op dinsdag 24 september 2013 13:42 schreef Brighteyes het volgende:
[..]
En jij laat dat toe, en daarom blijft dat zo.
En als je er verder geen probleem mee hebt is dat natuurlijk ook prima.
dat ligt iets gecompliceerder en dat weet je best. die was gisteravond weer aan de orde. 1 mailtje even laten gaan tot de andere dag leverde weer toestanden aan alle kanten, inclusief uit bed gebeld worden over de zoveelste ronde kutonzin. het beste wat ik kan is me er zelf buiten houden en de komende 4.5 maanden uitzittenquote:Op dinsdag 24 september 2013 13:42 schreef Brighteyes het volgende:
[..]
En jij laat dat toe, en daarom blijft dat zo.
En als je er verder geen probleem mee hebt is dat natuurlijk ook prima.
No offense, maar klinkt wel alsof je heel erg blij bent met je aandoening. Ik zou het verschrikkelijk vinden.quote:Op zondag 22 september 2013 16:16 schreef Sam1993 het volgende:
Ik ben 20 en ben door lichamelijke klachten thuis komen te zitten, ik vind het zo fijn bij mijn dochter te zijn dat ik voor een gastouder curses ga zodat ik lekker thuis kan blijven met mijn meisje. Hier was niks gepland ook onze dochter niet maar zou niet anders meer willen.
en weer wordt het bij de vrouw gelegd. "ik laat het toe en daarom blijft het zo." leg verantwoordelijkheid daar waar die hoortquote:Op dinsdag 24 september 2013 13:42 schreef Brighteyes het volgende:
[..]
En jij laat dat toe, en daarom blijft dat zo.
En als je er verder geen probleem mee hebt is dat natuurlijk ook prima.
Ik geloof niet dat jij ook maar een klein beetje positief kunt zijn over mannen of over relaties. Wat een bitterheid.quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:44 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Dit.
Besef jij wel dat hij aan zijn eigen toekomst werkt en dat jij met lege handen staat mocht het tussen jullie verkeerd gaan lopen?
Tja. Als het gaat zoals het doorsnee/gemiddeld gaat, vraag ik me ook af wat de toegevoegde waarde is van de 'moderne' man.quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:37 schreef Clubsoda het volgende:
Ik zie opeens weer heel helder de voordelen van alleen wonen in
Je hebt helemaal gelijk. Maar de houding dat de vrouw zaken moet veranderen en verantwoordelijk is, is helaas wel de algemene tendens.quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:50 schreef simmu het volgende:
en weer wordt het bij de vrouw gelegd. "ik laat het toe en daarom blijft het zo." leg verantwoordelijkheid daar waar die hoortik ben niet verantwoordelijk voor andermans gedrag en ik zit al evenmin in mijn eentje in deze relatie
Niet bij 'de vrouw' maar bij de partij die ergens een probleem mee heeft. Als mijn vriend zaken laat liggen die ik belangrijk vind, dan praat ik daar met hem over. Net zolang tot ik er geen naar gevoel meer bij heb. Hij zal dat niet doen, want hij heeft er geen naar gevoel bij. Dus in het geval van al die arme vrouwen die het met een vreselijke luie vent moeten doen die nooit eens doet wat zij verwachten, wordt het bij 'de vrouw' neergelegd.quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:50 schreef simmu het volgende:
[..]
en weer wordt het bij de vrouw gelegd. "ik laat het toe en daarom blijft het zo." leg verantwoordelijkheid daar waar die hoortik ben niet verantwoordelijk voor andermans gedrag en ik zit al evenmin in mijn eentje in deze relatie
Dit is niet bitter maar reëel. 2 op de 3 huwelijken stranden. Hij heeft een goede baan en carrière opgebouwd. Daarnaast heeft hij een studie gevolgd om zijn carrière nog verder in de lift te krijgen. En jij? Jij hebt voor hem en je gezin gezorgd. Hoor jij bij die 2 van de 3, dan leef jij straks in armoede en heeft hij evenveel recht op hetgeen jij hebt opgebouwd: je kinderen.quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:50 schreef miss_sly het volgende:
Ik geloof niet dat jij ook maar een klein beetje positief kunt zijn over mannen of over relaties. Wat een bitterheid.
Da's een risico inderdaad. Maar we kunnen nu eenmaal niet tegelijk aan onze toekomst werken. Bovendien heb ik ook gewoon een hbo-diploma en hebben we eventuele partneralimentatie bij de notaris vastgelegd.quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:44 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Dit.
Besef jij wel dat hij aan zijn eigen toekomst werkt en dat jij met lege handen staat mocht het tussen jullie verkeerd gaan lopen?
Niet dus. We bouwen nu samen aan 'onze' (financiele) toekomst, 'leveren in'. Hij door te studeren, ik door voor het gezin te zorgen. Als we uit elkaar gaan heeft hij niet alleen recht op onze dochter, maar heb ik ook recht op deel van de extra financien die we hierdoor hebben opgebouwd.quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:54 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Dit is niet bitter maar reëel. 2 op de 3 huwelijken stranden. Hij heeft een goede baan en carrière opgebouwd. Daarnaast heeft hij een studie gevolgd om zijn carrière nog verder in de lift te krijgen. En jij? Jij hebt voor hem en je gezin gezorgd. Hoor jij bij die 2 van de 3, dan leef jij straks in armoede en heeft hij evenveel recht op hetgeen jij hebt opgebouwd: je kinderen.
Heel verstandig!quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:56 schreef -Spring het volgende:
Da's een risico inderdaad. Maar we kunnen nu eenmaal niet tegelijk aan onze toekomst werken. Bovendien heb ik ook gewoon een hbo-diploma en hebben we eventuele partneralimentatie bij de notaris vastgelegd.
vaak niet wordt gedaan.quote:Ik geloof niet dat jij ook maar een klein beetje positief kunt zijn over mannen of over relaties. Wat een bitterheid.
maar dat is niet onze situatie, terwijl er wel op onze situatie werd gereageerdquote:Op dinsdag 24 september 2013 13:52 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Niet bij 'de vrouw' maar bij de partij die ergens een probleem mee heeft. Als mijn vriend zaken laat liggen die ik belangrijk vind, dan praat ik daar met hem over. Net zolang tot ik er geen naar gevoel meer bij heb. Hij zal dat niet doen, want hij heeft er geen naar gevoel bij. Dus in het geval van al die arme vrouwen die het met een vreselijke luie vent moeten doen die nooit eens doet wat zij verwachten, wordt het bij 'de vrouw' neergelegd.
da's wel een beetje boel bitter en onrealistisch hoor. ja. 2 op de 3 huwelijken stranden. toch is het echt niet zo dat 2 op de 3 moeders in armoede achterblijven.quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:54 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Dit is niet bitter maar reëel. 2 op de 3 huwelijken stranden. Hij heeft een goede baan en carrière opgebouwd. Daarnaast heeft hij een studie gevolgd om zijn carrière nog verder in de lift te krijgen. En jij? Jij hebt voor hem en je gezin gezorgd. Hoor jij bij die 2 van de 3, dan leef jij straks in armoede en heeft hij evenveel recht op hetgeen jij hebt opgebouwd: je kinderen.
quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:54 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Dit is niet bitter maar reëel. 2 op de 3 huwelijken stranden. Hij heeft een goede baan en carrière opgebouwd. Daarnaast heeft hij een studie gevolgd om zijn carrière nog verder in de lift te krijgen. En jij? Jij hebt voor hem en je gezin gezorgd. Hoor jij bij die 2 van de 3, dan leef jij straks in armoede en heeft hij evenveel recht op hetgeen jij hebt opgebouwd: je kinderen.
wij zijn juist hierom welbewust in gemeenschap van goederen + hebben we afspraken ook op papier staanquote:Op dinsdag 24 september 2013 13:56 schreef -Spring het volgende:
[..]
Da's een risico inderdaad. Maar we kunnen nu eenmaal niet tegelijk aan onze toekomst werken. Bovendien heb ik ook gewoon een hbo-diploma en hebben we eventuele partneralimentatie bij de notaris vastgelegd.
En toch vind ik al die taken doen alleen een stuk simpeler.quote:Op dinsdag 24 september 2013 14:11 schreef nikky het volgende:
Dat lijstje wat ik hier voorbij zag komen van taken die mannen en vrouwen doen.... Tel die maar bij elkaar op wanneer je alleen bent .
Ik vind het anders een crime wanneer ik iets bij de winkel vergeten ben.quote:Op dinsdag 24 september 2013 14:16 schreef Pvoesss het volgende:
[..]
En toch vind ik al die taken doen alleen een stuk simpeler.![]()
Je hoeft namelijk ook alleen aan je eigen eisen te voldoen+ je kan zelf de volgorde beslissen en je prioriteiten stellen. En als je een dag iets besluit niet te doen is er ook geen partner die er over zal klagen.
Ik denk dat het moeilijker is je eenzaam en alleen in je relatie te voelen m.b.t taken dan dat het is om echt alleenstaand te zijn.
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.1028203quote:Op dinsdag 24 september 2013 14:08 schreef Zoë23 het volgende:
Ouder1
Niet iedereen gaat scheiden hoor
Als je daar al van uit gaat dan sta je misschien verkeerd in een relatie maar dat lijkt me weer een heel andere discussie
Lees mijn reactie eens, er zijn ook oprecht lieve & zorgzame mannen
Ik ben het geheel met je eens.quote:Op dinsdag 24 september 2013 14:16 schreef Pvoesss het volgende:
En toch vind ik al die taken doen alleen een stuk simpeler.![]()
Je hoeft namelijk ook alleen aan je eigen eisen te voldoen+ je kan zelf de volgorde beslissen en je prioriteiten stellen. En als je een dag iets besluit niet te doen is er ook geen partner die er over zal klagen.
Ik denk dat het moeilijker is je eenzaam en alleen in je relatie te voelen m.b.t taken dan dat het is om echt alleenstaand te zijn.
Ontopic is de verdeling werk-zorg, de combinatie van betaalde arbeid en het ouderschap. En gezien de OP dan binnen een relatie. Daarmee is de splitsing en uitbreiding van taken net zo ontopic als de discussie of een KDV nu wel of niet een goede keuze is.quote:Op dinsdag 24 september 2013 14:29 schreef Zoë23 het volgende:
Maar zoals ik al zei dat is een heel andere discussie en niet echt ontopic
Echt hè, ik snap d'r man wel die wegrende van dat verbitterde karakter.quote:Op dinsdag 24 september 2013 14:12 schreef Brighteyes het volgende:
[..]En dat noem je niet bitter?
Er zijn plenty relaties die ook uit elkaar gaan waar dit soort dingen helemaal niet speelt.
Heb je ook nog iets inhoudelijks te melden of kan je alleen maar op de man spelen?quote:Op dinsdag 24 september 2013 14:33 schreef Scorpie het volgende:
Echt hè, ik snap d'r man wel die wegrende van dat verbitterde karakter.
Ok, kun je dan ook nog inhoudelijk reageren of bestaat voor jou alleen maar het 'negatieve' rolpatroon?quote:Op dinsdag 24 september 2013 14:33 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Ontopic is de verdeling werk-zorg, de combinatie van betaalde arbeid en het ouderschap. En gezien de OP dan binnen een relatie. Daarmee is de splitsing en uitbreiding van taken net zo ontopic als de discussie of een KDV nu wel of niet een goede keuze is.
Ik toon begrip voor je ex, dat heeft niks te maken met op de vrouw spelen. Je hele post history is 1 grote aanklacht jegens mannen die in jouw ogen niks anders zijn dan Gore vreemdgaande klootzakken die profiteren van de positie van vrouwen. Ik kan daar totaal geen begrip voor opbrengen, zo'n standpunt, en ik denk met mij nog vele andere mannen die door types zoals jij over 1 kam worden gescheerd.quote:Op dinsdag 24 september 2013 14:35 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Heb je ook nog iets inhoudelijks te melden of kan je alleen maar op de man spelen?
Zo waar, vooral de laatste alineaquote:Op dinsdag 24 september 2013 14:16 schreef Pvoesss het volgende:
[..]
En toch vind ik al die taken doen alleen een stuk simpeler.![]()
Je hoeft namelijk ook alleen aan je eigen eisen te voldoen+ je kan zelf de volgorde beslissen en je prioriteiten stellen. En als je een dag iets besluit niet te doen is er ook geen partner die er over zal klagen.
Ik denk dat het moeilijker is je eenzaam en alleen in je relatie te voelen m.b.t taken dan dat het is om echt alleenstaand te zijn.
Nou, ik dacht even dat ik teveel vanuit mijn eigen referentiekader redeneerde dat ik die opmerking wel een erg grove veralgemenisering vond. Ik ben niet minder gaan werken toen er een kind kwam dus het idee dat ik recht zou hebben op partneralimentatie vind ik belachelijk.quote:Op dinsdag 24 september 2013 14:12 schreef Brighteyes het volgende:
[8m je niet bitter?
Er zijn plenty relaties die ook uit elkaar gaan waar dit soort dingen helemaal niet speelt.
juist. dat is ontopic. niemand hier hoeft door jou persoonlijk onderwezen te wordenquote:Op dinsdag 24 september 2013 14:33 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Ontopic is de verdeling werk-zorg, de combinatie van betaalde arbeid en het ouderschap. En gezien de OP dan binnen een relatie. Daarmee is de splitsing en uitbreiding van taken net zo ontopic als de discussie of een KDV nu wel of niet een goede keuze is.
quote:Op dinsdag 24 september 2013 14:38 schreef Scorpie het volgende:
Ik toon begrip voor je ex, dat heeft niks te maken met op de vrouw spelen. Je hele post history is 1 grote aanklacht jegens mannen die in jouw ogen niks anders zijn dan Gore vreemdgaande klootzakken die profiteren van de positie van vrouwen. Ik kan daar totaal geen begrip voor opbrengen, zo'n standpunt, en ik denk met mij nog vele andere mannen die door types zoals jij over 1 kam worden gescheerd.
Je kinderen? Die zijn alleen van de vrouw? En zij heeft ook alleen die kinderen 'opgebouwd', wat dat ook moge betekenen?quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:54 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Dit is niet bitter maar reëel. 2 op de 3 huwelijken stranden. Hij heeft een goede baan en carrière opgebouwd. Daarnaast heeft hij een studie gevolgd om zijn carrière nog verder in de lift te krijgen. En jij? Jij hebt voor hem en je gezin gezorgd. Hoor jij bij die 2 van de 3, dan leef jij straks in armoede en heeft hij evenveel recht op hetgeen jij hebt opgebouwd: je kinderen.
Mijn vrouw en ik hebben beiden eigen bedrijven en werken dus veel. Eens in de twee weken heeft mijn vrouw een woensdag met de kleine, eens in de twee weken heb ik een vrijdag met de kleine en eens in de twee weken hebben we samen een vrijdag met de kleine, al houdt dat ook in dat we die dag beiden ook werken.quote:Op zondag 22 september 2013 16:02 schreef Milchat het volgende:
Ik lurk weleens wat mee her en der in OUD. Er is toch een onderwerp wat ik best wel mis hier, namelijk werk in combinatie met ouderschap.
Ik ben benieuwd hoe jullie dat doen: zijn er onder jullie hoogopgeleiden die werken combineren met kind(eren) of juist bewust thuisblijven, fulltimers, mensen die bewust kiezen om thuis te blijven, jonge moeders die wel/niet werken, etc.?
Overigens ben ik zelf geen ouder hoor, alleen lurker, masterstudent, getrouwd en met een (toekomstige) kinderwens.
Je trollt....quote:Op dinsdag 24 september 2013 15:20 schreef DS4 het volgende:
[..]
Mijn vrouw en ik hebben beiden eigen bedrijven en werken dus veel. Eens in de twee weken heeft mijn vrouw een woensdag met de kleine, eens in de twee weken heb ik een vrijdag met de kleine en eens in de twee weken hebben we samen een vrijdag met de kleine, al houdt dat ook in dat we die dag beiden ook werken.
Het weekend proberen we zo min mogelijk te werken en er voor de kleine te zijn.
De overige tijd hebben wij een nanny van 8.30u tot 19.30u. Die doet tevens de was en kookt voor ons en natuurlijk bereidt ze ook het eten voor onze dochter.
Ideaal, zeker omdat ik ook veel vanuit huis werk en ik zo iedere dag even wat tijd met mijn dochter kan besteden. De ene keer wat meer en de andere keer wat minder.
Daarnaast het voordeel dat mijn dochter in haar veilige omgeving blijft. En ze is dol op de nanny... iedere dag een big smile als de nanny binnen komt.
Ideaal.
Want?quote:
Je beeld wordt denk ik ook bepaald door wat je om je heen ziet. Ik woon nu in het suffe Amsterdam Noord in een suffe straat met suffe ouders die gewoon dol zijn op hun kinderen en hun levens zoveel mogelijk gebalanceerd inrichten. Ze maken er allemaal eigen keuzes in. De een neemt wat meer buitenschoolse opvang af, de ander blijft wat meer thuis, weer een ander gaat een paar maanden naar Amerika met het hele gezin. Ik geniet erg van die diversiteit en ik zie zich voorspoedig ontwikkelende kinderen. Ik ben optimistisch!quote:Op dinsdag 24 september 2013 11:10 schreef Moonah het volgende:
En het staat me tegen dat tegenwoordig mensen maar álles lijken te willen. Carrières, kinderen, een eigen huis. Daar moeten dan allerlei constructies voor gevonden worden waar ik dus mijn vraagtekens bij heb. Maar goed, ik ga mijn best doen om er wat genuanceerder over te denken...
Tijdens werktijden lijkt mij dat weldegelijk een extra. En zo'n kleine slaapt natuurlijk net effe wat langer dan wij.quote:Op dinsdag 24 september 2013 15:54 schreef Clubsoda het volgende:
Ik moet ook zeggen dat ik het feit dat je elke dag tijd aan je kind kunt besteden moeilijk als een pré kan zien. Dat is voor mij eenvoudigweg een basisvoorwaarde, geen 'gelukje'.
hier niet hoor.quote:Op dinsdag 24 september 2013 15:57 schreef DS4 het volgende:
[..]
Tijdens werktijden lijkt mij dat weldegelijk een extra. En zo'n kleine slaapt natuurlijk net effe wat langer dan wij.
Het zal je misschien verbazen, maar mannen met een fulltime baan zien doordeweeks hun kind verrassend weinig.
Tja, ze zal zich toch aan íemand moeten hechten.quote:Op dinsdag 24 september 2013 15:20 schreef DS4 het volgende:
En ze is dol op de nanny... iedere dag een big smile als de nanny binnen komt.
ik ben benieuwd naar bronnen die deze uitspraak ondersteunen.quote:Op dinsdag 24 september 2013 13:54 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Dit is niet bitter maar reëel. 2 op de 3 huwelijken stranden. Hij heeft een goede baan en carrière opgebouwd. Daarnaast heeft hij een studie gevolgd om zijn carrière nog verder in de lift te krijgen. En jij? Jij hebt voor hem en je gezin gezorgd. Hoor jij bij die 2 van de 3, dan leef jij straks in armoede en heeft hij evenveel recht op hetgeen jij hebt opgebouwd: je kinderen.
Onze dochter wordt door ons gewekt (slaapt doorgaans tot 8 a 9) en naar bed gebracht, dus weinig bijzonder vind ik dat. De meesten zijn overigens later thuis dan 5.quote:Op dinsdag 24 september 2013 16:14 schreef Vicky het volgende:
hier niet hoor.
Hij ziet ze elke ochtnd en elke dag vanaf een uur of 5 en op dinsdag haalt ie ze op van school.
Ze is prima aan ons gehecht.quote:Op dinsdag 24 september 2013 16:54 schreef Moonah het volgende:
Tja, ze zal zich toch aan íemand moeten hechten.
Of de vader.quote:Op dinsdag 24 september 2013 17:07 schreef DS4 het volgende:
Ik snap werkelijk waar niet dat er mensen zijn die zo star zijn in hun denken dat een kind (vrijwel) iedere dag verzorgd dient te worden door de moeder...
Tijdens werktijden is natuurlijk niet hetzelfde als 'de dag' en dat is wat je typtequote:Op dinsdag 24 september 2013 15:57 schreef DS4 het volgende:
[..]
Tijdens werktijden lijkt mij dat weldegelijk een extra. En zo'n kleine slaapt natuurlijk net effe wat langer dan wij.
Het zal je misschien verbazen, maar mannen met een fulltime baan zien doordeweeks hun kind verrassend weinig.
Maar allebei parttime werken is soms toch echt niet haalbaar? Ik ben het sowieso niet met je eens maar als zelfs het hebben van 1 fulltime werkende ouder 'verkeerd' is, wordt het best lastig soms.quote:Op dinsdag 24 september 2013 17:24 schreef debuurvrouw het volgende:
Ik zou me echt een broedmachine voelen. Voortzetten van de soort en dóór. Ik ben absoluut niet tegen de creche of kdv of weet ik wat. Ben alleen erg blij dat ik mijn kinderen ken. En zij mij.
Zou me doodongelukkig voelen ze hele dagen niet te zien. Voor mij hoort het opvoeden bij het krijgen van kinderen. Daar hoort zorg bij. En ik geloof dat het voor een kind wél uitmaakt wie die zorg geeft. Papa en mama is anders dan de juf van het kdv. Of de nanny. Ik pleit echt niet voor fulltime ouderschap. Maar fulltime blijven werken zou mij teveel tegen mijn gevoel ingaan.
Dan maar niet geslaagd in de maatschappij.
Af en toe komt dat voor ja...quote:
Dat is niet zo moeilijk, want ze is maar 63 uur in de week wakker. Maar die rekensom is natuurlijk wel erg simplistisch. Onze dochter is voor ons beiden topprioriteit.quote:Ik vraag me af waar jullie prioriteiten liggen. Jullie besteden zo te lezen meer tijd aan jullie bedrijven/werk, dan aan je kind.
Ook jij zit helemaal vast in het dogma.quote:Op dinsdag 24 september 2013 17:24 schreef debuurvrouw het volgende:
Ik zou me echt een broedmachine voelen. Voortzetten van de soort en dóór. Ik ben absoluut niet tegen de creche of kdv of weet ik wat. Ben alleen erg blij dat ik mijn kinderen ken. En zij mij.
Zou me doodongelukkig voelen ze hele dagen niet te zien. Voor mij hoort het opvoeden bij het krijgen van kinderen. Daar hoort zorg bij. En ik geloof dat het voor een kind wél uitmaakt wie die zorg geeft. Papa en mama is anders dan de juf van het kdv. Of de nanny. Ik pleit echt niet voor fulltime ouderschap. Maar fulltime blijven werken zou mij teveel tegen mijn gevoel ingaan.
Dan maar niet geslaagd in de maatschappij.
Ach, als je bij die fulltime ouders over de vloer komt kun je ook vast iets ontdekken waarvan je denkt "dat lijkt mij nou niet zo geweldig".quote:Op dinsdag 24 september 2013 17:32 schreef Olf het volgende:
Maar allebei parttime werken is soms toch echt niet haalbaar? Ik ben het sowieso niet met je eens maar als zelfs het hebben van 1 fulltime werkende ouder 'verkeerd' is, wordt het best lastig soms.
Weekeinden tellen niet meer mee?quote:Op dinsdag 24 september 2013 17:43 schreef miss_sly het volgende:
Ik weet het niet. Mijn gevoel zegt me dat als beide ouders 1 dag in de veertien dagen met hun kind doorbrengen, dat toch wel erg weinig is.
Wij zijn ook graag bij onze dochter hoor. Als ze straks meer tijd nodig heeft met een van ons krijgt ze die. Dan regelen we dat. We kunnen ook werken als ze slaapt (zo gaat dat in de weekenden). We hebben vooral minder tijd voor leuke dingen voor ons zelf.quote:Het zal best dat jullie alle drie er wel bij varen (tenminste, jullie kind is nog erg jong, lees ik uit je posts, dus het is afwachten hoe dat in de toekomst gaat), maar ik zou er persoonlijk niet gelukkig van worden. Ik vind het erg weinig, zelfs al heb je de weekenden er ook nog deels bij. Dat heeft niets met dogma te maken, hoor, maar ik heb gemerkt dat ik erg graag bij mijn kind ben en haar maar slecht kan missen.
Voor mij zou dat wel inleveren op mijn kind zijn. De maaltijden zijn heilig hier, we ontbijten en dineren altijd samen. Dat kan best een mij zelf opgelegd dogma zijn trouwens. Maar het is ook iets wat ik gewoon gewend ben van huis uit, mijn ouders aten ook altijd met ons.quote:Op dinsdag 24 september 2013 17:52 schreef DS4 het volgende:
Overigens nog een toevoeging: dat de nanny er is van 8.30u tot 18.30 uur (ik zie dat ik eerder 19.30u schreef en dat is een typfout) wil niet zeggen dat wij er in die tijd niet zijn. We proberen samen te ontbijten en mijn vrouw en ik zijn er ook vaak bij als ze eet. Dan bereidt de nanny gewoon even ons eten.
Bij ons zijn tijden niet zo vastgelegd. Veel van ons werk gaat tussen 20u en 23u wanneer ze slaapt. We zijn ondernemers en dus niet zo star, maar we moeten wel de vrijheid hebben om dingen te kunnen regelen als dat nodig is.
makkelijke reactie vind je niet? Ik zeg mijn mening. En mijn keuzes. Ik zeg nergens dat mijn manier de beste is. Het is wel VOOR MIJ de beste manier.quote:Op dinsdag 24 september 2013 17:37 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ook jij zit helemaal vast in het dogma.
Alleen al de gedachte dat de hoeveelheid tijd die je bij je kind bent doorslaggevend is. Prima dat je je eigen keuze maakt. Voor jou zal het best het beste werken. Maar doen alsof jouw manier de beste is... mijn god, ik hoop toch dat je je kinderen bijbrengt dat er meerdere methodes zijn die kunnen werken.
Hm, dat vraag ik me af. Ik denk dat het proces van opvoeden veel toevoegt aan 'het resultaat'.quote:Op dinsdag 24 september 2013 17:45 schreef DS4 het volgende:
Iedereen doet het op zijn/haar manier. Uiteindelijk gaat het om resultaat. En niet de manier waarop.
Dat heb ik in dit topic nog niet zien gebeuren.quote:Als mensen zich op de borst willen slaan dat ze zo'n geweldige moeder zijn omdat ze er 24/7 zijn voor de kinderen denk ik dat er zat voorbeelden zijn van moeders die er 24/7 zijn die helemaal niet zo geweldig waren. Het is te simpel gedacht.
Maar je maakt mij niet wijs dat een kind liever de aandacht en liefde van de nanny krijgt, dan die van de eigen ouders. En zo ja, dan heb je imo als ouder gefaald.quote:Het gaat om de behoefte van jouw kind. En het ene kind heeft behoefte aan dit, het andere kind aan dat. Lijkt mij dat een verantwoordelijke ouder daar een prima inschatting in kan maken en daar naar kan handelen.
Ik weet weer helemaal waarom ik indertijd gestopt ben met mijn studie culturele antropologie.quote:Op dinsdag 24 september 2013 18:03 schreef Clubsoda het volgende:
Linda, ik vind het wel een waardevolle toevoeging om te zien dat veel in hoe wij denken over wat goed ik voor kinderen, cultureel bepaald is.
Een gelukkig mens.quote:Op dinsdag 24 september 2013 18:26 schreef debuurvrouw het volgende:
Ik vraag me ineens af wat precies een goed resultaat is? Qua opvoeding?
Nouja... moe en hongerig zijn ze alsnog natuurlijk. Maar je gaat minder snel met je andijvieprakkie in de speeltuin zitten. Met een boterham heet het picknickenquote:Op dinsdag 24 september 2013 18:24 schreef debuurvrouw het volgende:
Ik zou voor zo'n systeem gelijk tekenen Linda!hier in nederland moet je dan uit je werk nog snelsnel koken en zijn de kinderen moe en hongerig. Niks geen kwaliteit-tijd. Dit is een creche die je daadwerkelijk ontlast.
Dat je later als je ouder bent denkt "die ouders van me, die deden het nog niet zo slecht"quote:Op dinsdag 24 september 2013 18:26 schreef debuurvrouw het volgende:
Ik vraag me ineens af wat precies een goed resultaat is? Qua opvoeding?
En ook dat is weer cultureel bepaald, want bijvoorbeeld in Antalya ga je gerust met je gekookte eten naar het park om het daar te eten en te picknickenquote:Op dinsdag 24 september 2013 18:29 schreef Linda2205 het volgende:
[..]
Nouja... moe en hongerig zijn ze alsnog natuurlijk. Maar je gaat minder snel met je andijvieprakkie in de speeltuin zitten. Met een boterham heet het picknickenhet geeft gewoon meer vrijheid om niet meer te hoeven koken.
Maar dan is het koudquote:Op dinsdag 24 september 2013 18:34 schreef miss_sly het volgende:
[..]
En ook dat is weer cultureel bepaald, want bijvoorbeeld in Antalya ga je gerust met je gekookte eten naar het park om het daar te eten en te picknicken
nou ben ik dan thuis maar ook mijn kinderen gaan zo nu en dan naar de overblijf en soms naar de oppas na school. Of papa zorgt dat hij thuis is.quote:Op dinsdag 24 september 2013 18:38 schreef groofskendezoveelste het volgende:
Oh, en waar ik ze voorheen in vakanties ook best een paar dagen naar de opvang bracht (zodat ik eens een keer alleen lekker kan stadten ofzo), geef ik mijn dochter (en zoon daarom ook) nu meer de keuze. Ze gaan naar school en hebben ook recht op vakantie ofzo, zo voel ik dat. Als voor haar vakantie betekent lekker thuishangen dan gun ik haar dat van harte. Meestal wil ze dan wèl op de dag dat haar vriendinnetjes ook gaan.
En soms geef ik aan dat ik ze echt één dag wegbreng, zodat ik even dat en dat en dat kan doen. naar hun behoeften en naar mijn eigen behoeften. Balans, balans, balans. Het blijft zoeken en afstemmen.
Voor mij zou het niet voldoende zijn. Dat is ieders keus, toch?quote:Op dinsdag 24 september 2013 17:48 schreef DS4 het volgende:
[..]
Weekeinden tellen niet meer mee?
[..]
Wij zijn ook graag bij onze dochter hoor. Als ze straks meer tijd nodig heeft met een van ons krijgt ze die. Dan regelen we dat. We kunnen ook werken als ze slaapt (zo gaat dat in de weekenden). We hebben vooral minder tijd voor leuke dingen voor ons zelf.
Wil je nou voor elke genuanceerde opmerking een sticker?quote:Op dinsdag 24 september 2013 18:23 schreef Moonah het volgende:
Oh, en ik ben er trouwens niet van overtuigd dat onze manier de beste is. Het is andersom gegaan. Wij hebben indertijd gekozen voor de manier die ons het beste lijkt. Is nét even een nuance(...!!! Clubsoda!!)verschilletje.
Nou ik moet zeggen, dat is best handig inderdaad. Ik verkondigde net wel heel leuk dat ik altijd samen eet, maar vandaag zat ik met een bespreking en kon ik niet voor 20 over 6 bij het kdv zijn. Dat vond ik wel erg laat worden, dus zoon heeft bij wijze van uitzondering gegeten op het kdv. Eten mee, tussen de middag krijgt hij warm eten en aan het einde van de dag een boterham en yoghurt. Ik dacht een heel moe vogeltje op te pikken maar hij is veel energieker dan normaalquote:Op dinsdag 24 september 2013 18:24 schreef debuurvrouw het volgende:
Ik zou voor zo'n systeem gelijk tekenen Linda!hier in nederland moet je dan uit je werk nog snelsnel koken en zijn de kinderen moe en hongerig. Niks geen kwaliteit-tijd. Dit is een creche die je daadwerkelijk ontlast.
oh goed! Niet hier in de provincie natuurlijk.quote:Op dinsdag 24 september 2013 19:03 schreef Clubsoda het volgende:
[..]
Wil je nou voor elke genuanceerde opmerking een sticker?![]()
[..]
Nou ik moet zeggen, dat is best handig inderdaad. Ik verkondigde net wel heel leuk dat ik altijd samen eet, maar vandaag zat ik met een bespreking en kon ik niet voor 20 over 6 bij het kdv zijn. Dat vond ik wel erg laat worden, dus zoon heeft bij wijze van uitzondering gegeten op het kdv. Eten mee, tussen de middag krijgt hij warm eten en aan het einde van de dag een boterham en yoghurt. Ik dacht een heel moe vogeltje op te pikken maar hij is veel energieker dan normaalIs denk ik toch de hongerigheid normaal gesproken. Dus de mogelijkheid tot meeëten is er zeker ook wel in Nederland mogelijk. Ik plan het overigens zo dat ik op kdv-dagen vooruit gekookt heb zodat we alleen moeten opwarmen. Of we nemen een maaltijd (met groente en haske gezond enzo) af bij de maaltijdservice van het kdv.
Ik lees hier toch echt een algemene stelling in plaats van voor jouw kinderen...quote:Op dinsdag 24 september 2013 18:20 schreef debuurvrouw het volgende:
makkelijke reactie vind je niet? Ik zeg mijn mening. En mijn keuzes. Ik zeg nergens dat mijn manier de beste is. Het is wel VOOR MIJ de beste manier.
Je kunt nu wel doen alsof je alleen voor jezelf sprak, maar dat stond er dus niet.quote:Op dinsdag 24 september 2013 17:24 schreef debuurvrouw het volgende:
Voor mij hoort het opvoeden bij het krijgen van kinderen. Daar hoort zorg bij. En ik geloof dat het voor een kind wél uitmaakt wie die zorg geeft. Papa en mama is anders dan de juf van het kdv. Of de nanny.
Vast. Het is alleen wat jammer dat je dat ook lijkt te willen inschatten voor andere kinderen.quote:Mijn oudste kind is 14 trouwens. Ik denk dat ik wel kan inschatten hoeveel tijd er nodig is om ze te ondersteunen en begeleiden.
Vooral je geen slecht geweten aan laten praten.quote:Op dinsdag 24 september 2013 17:59 schreef Linda2205 het volgende:
Als ik hier lees, krijg ik een slecht geweten,
Dat lijkt me inderdaad heerlijk voor haar. Wij wonen net te ver van school, dus mijn kinderen zullen ws nooit alleen naar huis kunnen lopen of fietsen. Maar ook daarover zeg ik dan maar tegen mezelf 'je kan niet alles hebben'.quote:Op dinsdag 24 september 2013 18:53 schreef Sjeen het volgende:
Groof, ik heb er nu bewust voor gekozen geen BSO meer te doen nu ze negen is. Juist nu merk ik dat ze er meer aan heeft dat ze thuis is en van huis uit lekker haar gang kan gaan. Gelukkig kregen we het doordat ze nu ook op vrijdagmiddag naar school gaat geregeld met werkuren. Het houdt wel in dat ze vier dagen overblijft en twee dagen alleen naar huis komt, maar ik merk dat het beter werkt zo
Prima, wij hebben een nanny die is opgeleid in het leerproces van jonge kinderen en dat te stimuleren spelenderwijs. Ik denk dat dat nu toevallig wat toevoegt aan het resultaat.quote:Op dinsdag 24 september 2013 18:23 schreef Moonah het volgende:
Hm, dat vraag ik me af. Ik denk dat het proces van opvoeden veel toevoegt aan 'het resultaat'.
Je leest jouw eigen posts niet?quote:Dat heb ik in dit topic nog niet zien gebeuren.
Je meet weer kwantitatief! Heb je een betere relatie als je 24/7 met je partner bent dan wanneer je elkaar niet iedere dag de hele dag ziet? Of snap je met dat voorbeeld wel dat aandacht en liefde niet uit te drukken is in aantal uren op elkaars lip zitten?quote:Maar je maakt mij niet wijs dat een kind liever de aandacht en liefde van de nanny krijgt, dan die van de eigen ouders. En zo ja, dan heb je imo als ouder gefaald.
Dus niet eens omdat het een studie is die nog niet HBO niveau haalt en je er geen reet mee kan?quote:Ik weet weer helemaal waarom ik indertijd gestopt ben met mijn studie culturele antropologie.
Het cultuurrlativisme was niet aan mij besteed...
Zo breng je het m.i. wel!quote:Oh, en ik ben er trouwens niet van overtuigd dat onze manier de beste is.
Dat je kinderen gelukkig zijn, gezond zijn en goed opgevoed. Dat lijkt mij een beetje de essentie.quote:Op dinsdag 24 september 2013 18:26 schreef debuurvrouw het volgende:
Ik vraag me ineens af wat precies een goed resultaat is? Qua opvoeding?
En toch hè...gelukkig zijn kun je als ouder volgens mij weinig aan opvoeden. Gezond ook. Goed opgevoed? Is dat beleefd? Sociaal? Bescheiden?quote:Op dinsdag 24 september 2013 19:28 schreef DS4 het volgende:
[..]
Dat je kinderen gelukkig zijn, gezond zijn en goed opgevoed. Dat lijkt mij een beetje de essentie.
Gezond is een gelukje. Je kind kan zomaar ziek worden of iets overkomen. Dat heb ik aan den lijve ondervonden. En dan doet geen baan er meer toe. Daar heb je weinig onvloed op.quote:Op dinsdag 24 september 2013 19:28 schreef DS4 het volgende:
[..]
Dat je kinderen gelukkig zijn, gezond zijn en goed opgevoed. Dat lijkt mij een beetje de essentie.
Ik vind dit een misvatting. Je kan het niet garanderen natuurlijk, maar de kans dat jouw kind gelukkig wordt kun je weldegelijk beïnvloeden als ouder.quote:Op dinsdag 24 september 2013 19:42 schreef miss_sly het volgende:
En toch hè...gelukkig zijn kun je als ouder volgens mij weinig aan opvoeden.
Natuurlijk heb je daar invloed op. Roken in huis, slechte voeding, enz.quote:Gezond ook.
Het is geen exacte wetenschap, maar jij kan hoop ik ook wel een verschil zien tussen een kind wat zich fatsoenlijk gedraagt en een etter. En wederom: garanties zijn er niet, maar je hebt wel invloed.quote:Goed opgevoed? Is dat beleefd? Sociaal? Bescheiden?
Precies!quote:Op dinsdag 24 september 2013 19:46 schreef groofskendezoveelste het volgende:
Ik denk dat wel ook, dat opvoeding mede bepalend is voor het geluksgevoel van kinderen. Of misschien een beter woordkeuze: fijne jeugd. Net zoals zorgen voor gezond voeden enzo. Het zal heus niet allesbepalend zijn. Niet ieder mens met een fijne jeugd zal zijn volwassen leven gelukkig zijn. Maar ik denk wel dat het een bijdrage kan leveren. (Uitzonderingen daargelaten. Soms zijn bepaalde omstandigheden zo groot, dat je daar met een fijne jeugd/ goede opvoeding niet tegen op kunt boksen, natuurlijk niet!)
En bij goed opgevoed, denk ik dan verder ook aan dingen als normen en waarden meegeven (gedragsmanieren enzo).
Mijn jongens zijn heel erg van de alsjeblieft en dankjewels en als ze een keer een boer of een wind laten, zeggen ze keurig pardon. Maar maakt ze dat opgevoed?quote:Op dinsdag 24 september 2013 19:54 schreef groofskendezoveelste het volgende:
Ik merk eigenlijk echt best wel goed in de klas welke kinderen 'goed opgevoed' zijn en welke minder. (Of mag je dat zo echt niet zien?) En dan heb ik het niet over impulsief gedrag ofzo, maar gewoon netjes in de omgang, met fatsoen, enzo.
Ja, gooi lekker de kont tegen de krib...quote:Op dinsdag 24 september 2013 19:51 schreef debuurvrouw het volgende:
Gezond is een gelukje. Je kind kan zomaar ziek worden of iets overkomen. Dat heb ik aan den lijve ondervonden. En dan doet geen baan er meer toe. Daar heb je weinig onvloed op.
Ik vraag van mijn kinderen niet dat ze gelukkig zijn. Ik hoop wel dat ze veel en vaak gelukkig zijn. Da's toch het fijnst. Maar ik geloof niet dat ik daar veel invloed op heb.
En wanneer ben je goed opgevoed?
Wederom: precies.quote:Op dinsdag 24 september 2013 19:54 schreef groofskendezoveelste het volgende:
Ik merk eigenlijk echt best wel goed in de klas welke kinderen 'goed opgevoed' zijn en welke minder. (Of mag je dat zo echt niet zien?) En dan heb ik het niet over impulsief gedrag ofzo, maar gewoon netjes in de omgang, met fatsoen, enzo.
Het helpt, nietwaar?quote:Op dinsdag 24 september 2013 19:56 schreef Troel het volgende:
Mijn jongens zijn heel erg van de alsjeblieft en dankjewels en als ze een keer een boer of een wind laten, zeggen ze keurig pardon. Maar maakt ze dat opgevoed?
Nou ja, zodra kinderen naar school gaan heb je als ouders gewoon weinig invloed. Direct na het schoolgaan merkte ik dat er bepaalde woorden mee naar huis kwamen die op school opgevangen werden, maar hier thuis echt.niet. gebruikt worden. En aangezien je thuis echt niet weet welke woorden ze op school gebruiken, kan je het ook echt niet voorkomen dat ze die woorden gebruiken daar, hoe graag je het ook zou willen. Ze hebben snel genoeg door dat je er niets mee kan.quote:Op dinsdag 24 september 2013 19:57 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ja, gooi lekker de kont tegen de krib...
Waarom denken dat je er als ouders moet zijn als je daadwerkelijk meent nauwelijks invloed te hebben?
Mooi dat alles zo op zijn plaats is gevallen.quote:Op dinsdag 24 september 2013 19:58 schreef Phaidra het volgende:
Zonder alle pagina's gelezen te hebben: ik ben WO geschoold en werkte toen mijn zoon geboren werd 4 dagen in de week. Dat vond ik behoorlijk pittig, maar in mijn functie was minder werken niet wenselijk. Toen ik door een reorganisatie op zoek moest naar iets anders, heb ik bewust gezocht naar iets met minder uren. Nu werk ik 3 dagen en is werk en privé beter in balans. Mijn vriend werkt overigens 5 dagen in de week, met 1x in de 2 weken een dag ouderschapsverlof.
Hoe zat dat ook alweer met dat jij jouw norm alleen voor jouw kinderen bedoelde en geen algemene 'mijn manier is beter' uitspraak had gedaan?quote:Op dinsdag 24 september 2013 20:00 schreef debuurvrouw het volgende:
Nou ken ik via school drie gezinnen met ouders die beide fulltime werken en laten die dan heel toevallig ook net de ouders zijn van de kinderen met enorme driftbuien, onaangepast gedrag, te dik, brutaal ruzie maken met slaan en echt probleemkinderen waar externe zorg bij ingeroepen is.
Het zal wel toeval zijn. Maar het is op z'n minst opvallend.
Minder invloed, maar niet weinig.quote:Op dinsdag 24 september 2013 20:01 schreef Troel het volgende:
Nou ja, zodra kinderen naar school gaan heb je als ouders gewoon weinig invloed. Direct na het schoolgaan merkte ik dat er bepaalde woorden mee naar huis kwamen die op school opgevangen werden, maar hier thuis echt.niet. gebruikt worden. En aangezien je thuis echt niet weet welke woorden ze op school gebruiken, kan je het ook echt niet voorkomen dat ze die woorden gebruiken daar, hoe graag je het ook zou willen. Ze hebben snel genoeg door dat je er niets mee kan.
niks kont tegen de krib. ik denk dat je de basis legt in de vroege jeugd. Dat ze zich gewenst voelen en voelen dat je ze de moeite waard vind. En de tijd en ruimte om zich te ontwikkelen.quote:Op dinsdag 24 september 2013 19:57 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ja, gooi lekker de kont tegen de krib...
Waarom denken dat je er als ouders moet zijn als je daadwerkelijk meent nauwelijks invloed te hebben?
ja. Maar als moeder van pubers zie ik dat ik over gelukkig voelen niet zo veel invloed heb.quote:Op dinsdag 24 september 2013 20:21 schreef groofskendezoveelste het volgende:
Maar dan zeg jij toch ook dat je denkt invloed te hebben op of het gezonde evenwichtige mannen worden? Daar ging het nu toch over? Over of je daar invloed op hebt, wel of niet?
haha ik zat er ook even overna te denken.quote:Op dinsdag 24 september 2013 19:56 schreef Troel het volgende:
[..]
Mijn jongens zijn heel erg van de alsjeblieft en dankjewels en als ze een keer een boer of een wind laten, zeggen ze keurig pardon. Maar maakt ze dat opgevoed?
In dit draadje doe je dat weldegelijk.quote:Op dinsdag 24 september 2013 20:46 schreef debuurvrouw het volgende:
Ik oordeel niet over iemand anders keuze.
nou, het ligt er natuurlijk ook maar net aan of je je veroordeeld voeltquote:Op dinsdag 24 september 2013 21:28 schreef DS4 het volgende:
[..]
In dit draadje doe je dat weldegelijk.
Ik vind het niet kies om in een draadje waarin gevraagd wordt over de combinatie van werk en zorg zo veroordelend te doen.quote:Op dinsdag 24 september 2013 21:33 schreef Sjeen het volgende:
nou, het ligt er natuurlijk ook maar net aan of je je veroordeeld voelt
Mij kan het vrij weinig boeien of een buurvrouw (no offence) mijn manier van omgaan met mijn kind en opvoeding goedkeurt... Als ik er (samen met mijn partner) zelf maar achter sta.
In elk geval 1 van de ouders, of dat dan de vader of moeder is. En dan hebben we het ook niet over puur alleen verzorging natuurlijk, maar ook momenten daartussen.quote:Op dinsdag 24 september 2013 17:07 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ze is prima aan ons gehecht.
Met alle respect, maar onze dochter doet het uitstekend. Is extreem sociaal, is de hele dag vrolijk, ontwikkelt zich buitengewoon voorspoedig en is zo makkelijk dat zelfs de grootste babyhaters haar gewoon prima gezelschap vinden.
Nou, dat klinkt echt alsof ze iets tekort komt...
Ik snap werkelijk waar niet dat er mensen zijn die zo star zijn in hun denken dat een kind (vrijwel) iedere dag verzorgd dient te worden door de moeder... Dat is prima als je daar voor kiest, maar het is niets beter dan eender welke andere oplossing waarbij ze de juiste zorg en aandacht krijgen.
Wat is dat toch met iedereen maar beschuldigen van trollen? Dat begon al bij mijn eerste doodnormale reactie!quote:Op dinsdag 24 september 2013 21:49 schreef debuurvrouw het volgende:
Er hoeft zich hier niemand te verantwoorden. En slechte moeder is hier ook niet gezegd. Volgens mij ben je enorm aan het trollen
In theorie is dat zo (al zijn er helaas talloze voorbeelden van waar de natuurlijke ouders helemaal geen donder om hun kinderen geven of zelfs hun kinderen mishandelen en/of misbruiken), maar dat zorgen en liefhebben hoef je niet rond de klok te doen.quote:Op dinsdag 24 september 2013 22:10 schreef Marrije het volgende:
Maar op de een of andere manier heb ik toch het idee en gevoel dat niemand zo voor je kind zal zorgen en liefhebben als een ouder.
DS4 is echt niet aan het trollen, zijn leven is gewoon net effe wat anders ingericht dan het gemiddelde leven hier in OUD.quote:Op dinsdag 24 september 2013 21:49 schreef debuurvrouw het volgende:
Er hoeft zich hier niemand te verantwoorden. En slechte moeder is hier ook niet gezegd. Volgens mij ben je enorm aan het trollen
Dat is ook zo.quote:Op dinsdag 24 september 2013 22:26 schreef DS4 het volgende:
[..]
In theorie is dat zo (al zijn er helaas talloze voorbeelden van waar de natuurlijke ouders helemaal geen donder om hun kinderen geven of zelfs hun kinderen mishandelen en/of misbruiken), maar dat zorgen en liefhebben hoef je niet rond de klok te doen.
Onze dochter ziet ons beiden vrijwel iedere dag. De ene dag wat korter en de andere dag ieder moment dat ze haar oogjes open heeft. En heel af en toe is een van ons in het buitenland voor zaken en nou ja... dan die dagen niet natuurlijk.
Liefhebben doe je op de momenten dat je er bent. Zo'n kleine telt de uren niet, die heeft een gevoel bij de momenten die je samen hebt.
En daar vind ik dus nog heel wat winst te behalen in Nederland. Want we vinden ons allemaal enorm geëmancipeerd, maar puntje bij paaltje zit het a) niet in het systeem van het gros dat een man ook wel eens leeuwendeel van de zorg op zich neemt zoals in Moonah's situatie. En b.) krijgt een vrouw daar wel degelijk commentaar op. En vooral dat laatste vind ik toch wat typisch. Wat is dat toch dat men vindt dat die moeder maar van hoogste belang is? En nog veel meer dan dat, wat is het toch dat men het nodig vindt om een ander daar een schuldgevoel over aan te praten?quote:Op dinsdag 24 september 2013 21:38 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik vind het niet kies om in een draadje waarin gevraagd wordt over de combinatie van werk en zorg zo veroordelend te doen.
Sowieso voel ik mij niet veroordeeld, Ik ben een man en ik besteed meer dan gemiddeld tijd met mijn dochter, dus ik krijg steevast te horen wat een geweldige vader ik ben.
Mijn vrouw daarentegen, die gewoon gelijke "arbeid" levert ter zake dient zich wel te verantwoorden. En waarom? Omdat ze het gore lef heeft om een prachtig bedrijf te runnen. Ik vind dat echt bizar. Er is werkelijk niets mis met het combineren van werk en zorg. Dat is niet simpel en kost een hoop energie. Het laatste wat je dan nodig hebt is keer op keer te horen dat je zo'n slechte moeder bent als je niet thuis blijft voor je kind.
Respect dat je zo hard werkt en leert. Ik herken het gemis ondanks dat ik meer tijd met mijn dochter kan doorbrengen dan jij nu kan. Ik denk dat dat altijd wel blijft wanneer je werkt/studeert.quote:Op woensdag 25 september 2013 07:49 schreef mignonne het volgende:
[..]
En daar vind ik dus nog heel wat winst te behalen in Nederland. Want we vinden ons allemaal enorm geëmancipeerd, maar puntje bij paaltje zit het a) niet in het systeem van het gros dat een man ook wel eens leeuwendeel van de zorg op zich neemt zoals in Moonah's situatie. En b.) krijgt een vrouw daar wel degelijk commentaar op. En vooral dat laatste vind ik toch wat typisch. Wat is dat toch dat men vindt dat die moeder maar van hoogste belang is? En nog veel meer dan dat, wat is het toch dat men het nodig vindt om een ander daar een schuldgevoel over aan te praten?
Ik persoonlijk () vind dat rust en continuïteit belangrijke factoren zijn in de opvang voor je kind, om die reden hebben wij destijds gekozen voor een gastouder omdat die naar mijn idee net wat meer van die twee dingen kon bieden. Kleinschaligheid en huiselijkheid waren voor mij dus belangrijke factoren en juist niet het punt wat je vaak aangehaald ziet worden als belangrijk dat het kind sociale vaardigheden aanleert en zulks, dat woog voor mij veel minder zwaar of eigenlijk niet mee.
Wij zijn beiden WO opgeleid, ik volg tegenwoordig een hbo-studie en loop daarbij veel stage. Mijn vriend werkt fulltime omdat de kosten anders niet te dragen zijn (ik krijg geen stagevergoedingen). Onze kinderen gaan 3 dagen per week naar de gastouder. De stages die ik loop zijn meer dan fulltime, weken van 50 uur of meer zijn geen uitzondering. Mijn diensten gaan ook door over de weekenden en/of avonden. Ik ben er momenteel dus heel veel niet, ondanks dat papa er dan wel gewoon is en rust en continuïteit biedt. Ik heb daar best wat moeite mee, niet omdat ik vind dat het de kinderen kwaad doet maar wel omdat ik hen mis en ze graag zelf in bed zou leggen, dat was een keuze en daar komen we wel weer overheen maar ik vind op zo'n manier fulltime werken heel pittig en zou dat niet snel doen als ik eenmaal afgestudeerd ben, blijkbaar past het niet bij mij, het voelt niet goed. nog 1 jaar 9 maanden en 4 dagen![]()
Een kleine telt de uren niet maar zal wel ervaren wanneer het lang duurt natuurlijk.quote:Op dinsdag 24 september 2013 22:26 schreef DS4 het volgende:
Liefhebben doe je op de momenten dat je er bent. Zo'n kleine telt de uren niet, die heeft een gevoel bij de momenten die je samen hebt.
Maar dat wil niet zeggen dat zo'n kleine zich meer geliefd voelt als je vaker er bent.quote:Op woensdag 25 september 2013 09:04 schreef Pvoesss het volgende:
Een kleine telt de uren niet maar zal wel ervaren wanneer het lang duurt natuurlijk.
Dat weet je wel, want één ding is zeker; geen ouder doet het optimaal. Op elke ouder en elke opvoeding is wel iets aan te merken.quote:Op woensdag 25 september 2013 12:12 schreef Clubsoda het volgende:
dat je gewoonweg niet weet of je het optimaal doet.
daar ben ik het niet mee eens... Ik ben van mening dat wij het voor ons kind optimaal doen. Dat anderen op ons of onze opvoeding iets aan te merken hebben, dat is te wijten aan verschil van mening.quote:Op woensdag 25 september 2013 12:41 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Dat weet je wel, want één ding is zeker; geen ouder doet het optimaal. Op elke ouder en elke opvoeding is wel iets aan te merken.
Aiii... Een gastouder met (zwangerschaps)verlof. Wat een problemen moet dat hebben gegeven voor de opvangkinderen (vertrouwd adres kwijt) en hun ouders (zie maar zo snel iets anders te vinden).quote:Op woensdag 25 september 2013 13:07 schreef Juud79 het volgende:
De zomer was voor haar best lang zo zonder kindjes (ivm mijn verlof)
god, jij vindt echt overal iets negatiefs in hequote:Op woensdag 25 september 2013 13:50 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Aiii... Een gastouder met (zwangerschaps)verlof. Wat een problemen moet dat hebben gegeven voor de opvangkinderen (vertrouwd adres kwijt) en hun ouders (zie maar zo snel iets anders te vinden).
Een goed argument om niet van een gastouder gebruik te maken.
Gelukkig worden ouders nooit ziek, krijgen ouders nooit nog een kind, kan er met ouders niets gebeuren. Of ouders, dat moet 'moeders' zijn, natuurlijk. Die zijn echt heilig.quote:Op woensdag 25 september 2013 13:50 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Aiii... Een gastouder met (zwangerschaps)verlof. Wat een problemen moet dat hebben gegeven voor de opvangkinderen (vertrouwd adres kwijt) en hun ouders (zie maar zo snel iets anders te vinden).
Een goed argument om niet van een gastouder gebruik te maken.
Komt echt nooit voorquote:Op woensdag 25 september 2013 14:05 schreef Clubsoda het volgende:
En kinderen worden ook nooit ziek, zodat ze niet naar het kdv kunnen. Met name nooit op de dag dat je net een belangrijke bespreking hebt
Het was voor mij idd een reden om voor een kdv te kiezen maar je doet nu wel lekker negatief.quote:Op woensdag 25 september 2013 13:50 schreef Ouder1 het volgende:
Een goed argument om niet van een gastouder gebruik te maken.
Ik snap het punt ook, en voor ons was het ook een reden om niet voor een gastouder te kiezen ondanks de duidelijke voordelen die er in mijn ogen ook zijn. Maar de toon waarop Ouder1 het brengt is wat onaangenaam ja.quote:Op woensdag 25 september 2013 14:13 schreef Pvoesss het volgende:
[..]
Het was voor mij idd een reden om voor een kdv te kiezen maar je doet nu wel lekker negatief.
De vraagouders weten ook hoe het werk en dit soort situaties hadden ze dus kunnen verwachten.
Dat is toch zo met alles? Er is altijd wel iemand te vinden in wiens ogen het anders moet. En in het extreme is dat wel met betrekking tot kinderen. Dat begint al bij de zwangerschap en dat gaat altijd door.quote:Op woensdag 25 september 2013 14:16 schreef Clubsoda het volgende:
Ben ik met je eens SoempieMaar ik vraag me wel soms af wat die norm precies is. Soms lijkt het alsof er aan alle kanten aan je gesleurd wordt. Je moet als vrouw je ontwikkelen en ontplooien en financieel afhankelijk zijn, maar o wee als je kind meer dan drie dagen per week extern onderbrengt. Een man moet een bijdrage leveren aan de opvoeding en een 'papadag', maar part time werken is bij veel bedrijven niet mogelijk. Dat is verder niet om zielig te doen, want uiteindelijk moet je je eigen koers varen en je sterk maken voor de beslissingen die je neemt, maar het gevoel dat je het toch niet goed kan doen, overvalt me wel eens.
haha precies, wat zij zegtquote:Op woensdag 25 september 2013 14:13 schreef Pvoesss het volgende:
[..]
Het was voor mij idd een reden om voor een kdv te kiezen maar je doet nu wel lekker negatief.
De vraagouders weten ook hoe het werk en dit soort situaties hadden ze dus kunnen verwachten.
;')quote:Op woensdag 25 september 2013 13:50 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Aiii... Een gastouder met (zwangerschaps)verlof. Wat een problemen moet dat hebben gegeven voor de opvangkinderen (vertrouwd adres kwijt) en hun ouders (zie maar zo snel iets anders te vinden).
Een goed argument om niet van een gastouder gebruik te maken.
Helemaal mee eens.quote:Op woensdag 25 september 2013 14:16 schreef Clubsoda het volgende:
Ben ik met je eens SoempieMaar ik vraag me wel soms af wat die norm precies is. Soms lijkt het alsof er aan alle kanten aan je gesleurd wordt. Je moet als vrouw je ontwikkelen en ontplooien en financieel afhankelijk zijn, maar o wee als je kind meer dan drie dagen per week extern onderbrengt. Een man moet een bijdrage leveren aan de opvoeding en een 'papadag', maar part time werken is bij veel bedrijven niet mogelijk. Dat is verder niet om zielig te doen, want uiteindelijk moet je je eigen koers varen en je sterk maken voor de beslissingen die je neemt, maar het gevoel dat je het toch niet goed kan doen, overvalt me wel eens.
komt denk ik ook omdat het nu eenmaal makkelijker is om te oordelen over wat je niet kent, dan om je oprecht open te stellen. gewoon omdat veel mensen bij het idee "zich open stellen" toch al snel het idee hebben dat ze dan ook zo moeten doen. ofzo. ik leg het suf uit. sorriequote:Op woensdag 25 september 2013 14:24 schreef Clubsoda het volgende:
Klopt, Miss_Sly. Het hebben van een kind roept blijkbaar extra op tot een publiek oordeel. Ik probeerde te reageren op Soempie die zegt dat je commentaar krijgt als je anders doet dan de norm, omdat ik denk dat er zoveel verschillende normen gehanteerd worden (soms ook door dezelfde personen) dat je eigenlijk op iedere keuze wel commentaar krijgt.
De norm of het ideaalbeeld is in onze samenleving niet de professionele opvang. Al wil de overheid volgens mij wel graag meer die kant op (in elk geval een aantal jaar geleden). In Nederland zie je dan ook dat veel ouders gebruik maken van informele vormen van opvang (dat spaart natuurlijk ook kosten, maar dat is niet de enige reden).quote:Op woensdag 25 september 2013 14:24 schreef Clubsoda het volgende:
Klopt, Miss_Sly. Het hebben van een kind roept blijkbaar extra op tot een publiek oordeel. Ik probeerde te reageren op Soempie die zegt dat je commentaar krijgt als je anders doet dan de norm, omdat ik denk dat er zoveel verschillende normen gehanteerd worden (soms ook door dezelfde personen) dat je eigenlijk op iedere keuze wel commentaar krijgt.
Ik snap wel wat je bedoelt. Het is toch vaak 'wat de boer niet kent...' Dat ik in eerste instantie meen niet gelukkig te kunnen zijn als thuismoeder betekent niet dat daar met een beetje nadenken en inleven geen begrip voor zou kunnen hebben. En vice versa.quote:Op woensdag 25 september 2013 14:35 schreef simmu het volgende:
[..]
komt denk ik ook omdat het nu eenmaal makkelijker is om te oordelen over wat je niet kent, dan om je oprecht open te stellen. gewoon omdat veel mensen bij het idee "zich open stellen" toch al snel het idee hebben dat ze dan ook zo moeten doen. ofzo. ik leg het suf uit. sorrie![]()
Merk jij andere reactquote:
Merk jij andere reacties nu je van werkende naar niet-werkende moeder bent gegaan?quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |