hierop 'barstte' een discussie los...quote:Op maandag 22 oktober 2012 11:22 schreef ranja het volgende:
[..]
Nou nee... er komen wel veel goede artiesten vandaan maar niet veel meer dan uit Frankrijk, Nederland, Australië, Zweden, om er maar een paar te noemen...
Dit vooral ja.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:14 schreef Bosbeetle het volgende:
we zijn hier in nederland gewoon altijd een beetje sneu tegenover onze eigen artiesten.
Kijk eens op RYM en vergelijk die Bong-Ra eens met Venetian Snares. Bong-Ra komt niet boven de 150 votes en een gemiddelde rating van 3.20. Venetian Snares heeft 14 albums met meer dan 150 votes, waarvan één meer dan 2500 votes. Hij heeft bovendien meer dan 10 albums met een hogere rating dan 3.20 en vier boven de 3.50. 'quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:16 schreef Bosbeetle het volgende:
precies de canadees venetain snares treed heel vaak op met de nederlandse bong-ra en op breakcore feestjes buiten nederland zijn het gelijkwaardige namen. Maar in nederland word bong-ra als een mindere gezien omdat het een nederlander is.
In Nederland zijn er minstens zo veel mensen nationalistisch t.o.v. van artiesten van eigen bodem als dat er mensen 'sneu' over zijn.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:22 schreef ranja het volgende:
[..]
Dit vooral ja.
Overigens kun je de media hier mede de schuld van geven, als iets uit nederland komt wordt het toch minder gedraaid op de radio en zo. En dan net bands waar ik niks aan vind doen het ineens wel goed zoals De Staat en Go Back to the Zoo. Maar ja, een hoop bekende canadese bands doen me ook niet veel, net als bekende engelse, amerikaanse, etc. En waarschijnlijk zijn daar nog tientallen (zo niet meer) die wel goed zijn maar niet buiten Canada bekend, net als die tientallen (zo niet meer) nederlandse bands die buiten Nederland niet bekend zijn.
En ik noemde bewust niet België omdat ik daar zelf erg weinig mee heb. Ze zijn er vast maar degene die in Nederland bekend worden vind ik vaak niet veel aan.
En met het niet buitensluiten van Neerlands grootste exportproduct van dit moment, de dance muziek en zijn bijbehorende artiesten.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:26 schreef Bosbeetle het volgende:
Het krijgen van een grotere/bekendere/betere muziekscene in nederland begint met het onderkennen van talent en dat gebeurt te weinig.
Ze is daar van het podium ge-boeee't. Onbegrijpelijk, nog altijd.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:27 schreef indiaantje89 het volgende:
Anouk heeft inderdaad de potentie om in het buitenland door te breken. Maar is na al die jaren ook niet gebeurt. Maar vraag me af hoe dat komt, toch slechte management? Zou bijvoorbeeld een manager van Tiësto haar wel op de kaart kunnen brengen in het buitenland? Op zich iets om over na te denken.
Dat ookquote:Op maandag 22 oktober 2012 12:27 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
En met het niet buitensluiten van Neerlands grootste exportproduct van dit moment, de dance muziek en zijn bijbehorende artiesten.
Nogmaals, je kunt van haar vinden wat je wilt, maar dat ze zangtalent heeft kun je niet ontkennen.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:28 schreef HeatWave het volgende:
Ik vind Anouk echt het schoolvoorbeeld van fake zijn. Er is nog geen rockbitch, dus er is markt. Die markt vult ze op. Verder vind ik het echt een draak van een artiest, in 1 adem te noemen met Kane.
Frankrijk heeft o.a. Daft Punk, Air en M83. Zweden The Knife, Robyn en Peter Bjorn and John. Noorwegen Annie, Röyksopp en Biosphere. Doen het internationaal allemaal prima. De laatste twee landen hebben veel minder inwoners dan Nederland.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:21 schreef indiaantje89 het volgende:
Mijn laatste reactie uit het ander topic:
"Daar heb je helemaal gelijk in hoor Da_sandman, zal je me zeker niet horen zeggen. Daar mogen we trots op zijn in Nederland. Maar zou leuk zijn als er weer is echt een band doorbreekt in het buitenland. Op dat gebied zie ik weinig potentie hier in de lage landen. Dit is overigens niet alleen het probleem in Nederland. De VS en UK lopen duidelijk ver voor op de rest.
Maar nu besef ik zelf ook dat:
Frankrijk, Spanje, Italië, Rusland, China, Brazilië, India, Noorwegen, Zweden, Finland, Oostenrijk, Zwitserland en noem heel de rits maar op.
Die presteren allemaal niets meer dan Nederland in de internationale muziekwereld. Terwijl deze stukken groter zijn, en met veel meer inwoners."
Denk dat je mijn bericht daarstraks verkeerd begreepquote:Op maandag 22 oktober 2012 12:27 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
En met het niet buitensluiten van Neerlands grootste exportproduct van dit moment, de dance muziek en zijn bijbehorende artiesten.
En amerika puilt uit van dat soort dames... ik snap ook niet waarom er altijd op amerika gemikt moet worden? De eerder genoemde rats on rafts probeert het in engeland en dat snap ik dat past daar beter.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:28 schreef HeatWave het volgende:
Ik vind Anouk echt het schoolvoorbeeld van fake zijn. Er is nog geen rockbitch, dus er is markt. Die markt vult ze op. Verder vind ik het echt een draak van een artiest, in 1 adem te noemen met Kane.
Vallen DJ's en dance-acts niet onder het kopje artiesten dan?quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:30 schreef indiaantje89 het volgende:
[..]
Denk dat je mijn bericht daarstraks verkeerd begreep. Mijn vraag in het ander topic ging vooral over talent van Bands en Artiesten. Daar cirkelde de discussie ook omheen. Heb al die DJ's die nu in de top 100 staan vrijwel allemaal al gezien, en mogen we inderdaad trots op zijn
Ook dat, het valt in de categorie, waarom zou ik er naar luisteren, en zijn veel beteren. Ze voegt niets bijzonders toe.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:30 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
En amerika puilt uit van dat soort dames... ik snap ook niet waarom er altijd op amerika gemikt moet worden? De eerder genoemde rats on rafts probeert het in engeland en dat snap ik dat past daar beter.
Zweden heeft wel meer o.a. Mando Diao, Placebo, Refused, Avicii, Swedish House Mafia, Eric Prydz... Zweden doet het helemaal niet verkeerd inderdaad, had niet in het rijtje gemoeten.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:30 schreef Gillingham het volgende:
[..]
Frankrijk heeft o.a. Daft Punk, Air en M83. Zweden The Knife, Robyn en Peter Bjorn and John. Noorwegen Annie, Röyksopp en Biosphere. Doen het internationaal allemaal prima. De laatste twee landen hebben veel minder inwoners dan Nederland.
Niet-westerse landen hebben sowieso geen kans in de westere popmuziek.
Tja, image schijnbaar ook zo belangrijk. Het gaat niet om de muziek, maar om hoe iemand doet of wat-ie uitstraalt. Jammer.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:28 schreef HeatWave het volgende:
Ik vind Anouk echt het schoolvoorbeeld van fake zijn. Er is nog geen rockbitch, dus er is markt.
Nou ja, dit heeft weinig met image te maken, meer met een persoonlijke mening die niet te veranderen is.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:33 schreef ranja het volgende:
[..]
Tja, image schijnbaar ook zo belangrijk. Het gaat niet om de muziek, maar om hoe iemand doet of wat-ie uitstraalt. Jammer.
Overigens is dat niet alleen in Nederland zo, zijn ook volksstammen die bv. Paramore en Britney Spears beoordelen op hoe ze in de media neergezet worden.
Je hebt daar gelijk in, maar was niet negatief bedoeld t.o.v. de dance artiesten uit Nederland. Het ging in het topic toch meer om de bands/artiesten. daar doelde ik meer opquote:Op maandag 22 oktober 2012 12:30 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Vallen DJ's en dance-acts niet onder het kopje artiesten dan?
Ik vind DJ's en dance-acts daar ook gewoon onder vallen. Snap nooit waarom daar onderscheid in gemaakt moe(s)t worden. Want als je dat gewoon bij de rest gooit, hebben wij een behoorlijke status. Groter dan veel, heel veel andere landen. Ook dan Canada, bijvoorbeeld.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:34 schreef indiaantje89 het volgende:
[..]
Je hebt daar gelijk in, maar was niet negatief bedoeld t.o.v. de dance artiesten uit Nederland. Het ging in het topic toch meer om de bands/artiesten. daar doelde ik meer op![]()
Want kwa dance heb je gewoon gelijk, export product nr. 1
Laatst toevallig een stuk gelezen in een oude Oor over de franse dance muziek. Die hebben ook jaren met hetzelfde probleem gekampt als nederlandse bands nu. Air en Daft Punk werden eerst in engeland bekend (ook als dj's) en toen gaven de fransen pas schoorvoetend toe dat de franse dancescene toch wel ok was en werden ze daar ook groot.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:30 schreef Gillingham het volgende:
Frankrijk heeft o.a. Daft Punk, Air en M83.
ik vind 'fake' en 'rockbitch' toch wel 2 termen die op image slaan...quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:34 schreef Da_Sandman het volgende:
Nou ja, dit heeft weinig met image te maken, meer met een persoonlijke mening die niet te veranderen is.
Ja maar nog altijd persoonlijke meningen. Ze is allang geen rockbitch meer en fake is geen image.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:37 schreef ranja het volgende:
[..]
ik vind 'fake' en 'rockbitch' toch wel 2 termen die op image slaan...
daar zat ik ook niet echt op te wachtenquote:Op maandag 22 oktober 2012 12:39 schreef Bosbeetle het volgende:
dat ze echt niet zitten te wachten op een jeugdvantegenwoordig die in een raar brabbel taaltje rapt.
Als zelfs de (immer chauvinistische) Fransen zo denken over hun eigen artiesten...quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:36 schreef ranja het volgende:
[..]
Laatst toevallig een stuk gelezen in een oude Oor over de franse dance muziek. Die hebben ook jaren met hetzelfde probleem gekampt als nederlandse bands nu. Air en Daft Punk werden eerst in engeland bekend (ook als dj's) en toen gaven de fransen pas schoorvoetend toe dat de franse dancescene toch wel ok was en werden ze daar ook groot.
quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:41 schreef ranja het volgende:
[..]
daar zat ik ook niet echt op te wachten
Nou ja zoals ik het las ging het fake zijn juist over het geen rockbitch zijn terwijl dat wel zo lijkt.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:38 schreef Da_Sandman het volgende:
Ja maar nog altijd persoonlijke meningen. Ze is allang geen rockbitch meer en fake is geen image.
Ik denk dat dat niet eens zo heel veel zal schelen, eigenlijk!quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:41 schreef Gillingham het volgende:
[..]
Als zelfs de (immer chauvinistische) Fransen zo denken over hun eigen artiesten...![]()
Aan de andere kant wordt er op de Franse radio wel veel meer Franse muziek gespeeld dan er hier Nederlandse muziek wordt gespeeld.
Oh, ik ga er vanuit dat HW haar fake vindt en een misplaatste rockbitch.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:42 schreef ranja het volgende:
[..]
Nou ja zoals ik het las ging het fake zijn juist over het geen rockbitch zijn terwijl dat wel zo lijkt.
Maar dat terzijde.
Ja verplicht zelfsquote:Op maandag 22 oktober 2012 12:41 schreef Gillingham het volgende:
[..]
Als zelfs de (immer chauvinistische) Fransen zo denken over hun eigen artiesten...![]()
Aan de andere kant wordt er op de Franse radio wel veel meer Franse muziek gespeeld dan er hier Nederlandse muziek wordt gespeeld.
Voorheen zeker, en als ze nu opeens heel iets anders is bevestigt dat het beeld alleen maar natuurlijk.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:43 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Oh, ik ga er vanuit dat HW haar fake vindt en een misplaatste rockbitch.
Ze wás een rockchick, van nature, maar is later meer soul geworden. Dat kan makkelijk natuurlijk.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:44 schreef HeatWave het volgende:
[..]
Voorheen zeker, en als ze nu opeens heel iets anders is bevestigt dat het beeld alleen maar natuurlijk.
Urban Solitude was een dijk van een album! En toen werd ze van het podium geschreeuwd in de States. Waarom? Zal niemand ooit weten.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:48 schreef Bosbeetle het volgende:
Ik heb de eerste 2 platen van anouk hier liggen en die vind ik best leukben niet zo gecharmeerd van haar latere werk.
Ik heb haar in 1997 een keer live gezien op een jaarfeest in onze stad maar wie niet zou ik bijna zeggen. Ze heeft echt wel een toffe periode gehad. Het was toen wel zo'n klein scene-tje van anouk, billy the kid en kane... die laatste heb ik nooit wat gevonden en ik weet niet wat er met billy the kid gebeurd is die vond ik geloof ik ook wel grappig.
Neemt niet weg dat anouk hier eind jaren 90 behoorlijk momentum had maar blijkbaar kunnen wij dat in nederland niet meenemen over de grenzen.
Ze is volgens mij altijd van de "zwarte' muziek geweest, maar dat verkocht niet, want teveel concurrentiequote:Op maandag 22 oktober 2012 12:48 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Ze wás een rockchick, van nature, maar is later meer soul geworden. Dat kan makkelijk natuurlijk.
ja inderdaad ook bong-ra en killimanjaro darkjazz ensemble dat soort bandjes hebben op de nederlandse radio sowieso geen plek meer... dat is sinds de invoering van de horizontale programmering op hilversum 3 gestaag achteruit gegaan....quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:45 schreef ranja het volgende:
Wat dan wel weer bijzonder is, is dat sommige bands door John Peel werden opgepikt. Niet dat ze dan meteen in de UK top 40 staan maar ze zijn dan wel vaker op de BBC radio geweest dan op de nederlandse radio... bands als The Nightblooms, Seedling, Persil...
Precies, en dat is ook het moeilijke van muziekdiscussies. Maar ik vind het wel altijd storend als er zo denigrerend over de NL muziek wordt gedaan terwijl dat helemaal niet nodig is.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:49 schreef HeatWave het volgende:
[..]
Ze is volgens mij altijd van de "zwarte' muziek geweest, maar dat verkocht niet, want teveel concurrentie
Maar goed, jij mag er van vinden wat je wil, en ik ook.
Nou ja, ik vind het oprecht vaak gewoon beroerd. Slechte imitaties van. Ik doel dan voornamelijk op dit soort acts he? niets tegen de Dijk of andere echt nederlandse artiesten.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:50 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Precies, en dat is ook het moeilijke van muziekdiscussies. Maar ik vind het wel altijd storend als er zo denigrerend over de NL muziek wordt gedaan terwijl dat helemaal niet nodig is.
Ik vind het ook storend als Nederlandse muziek de hemel ingeprezen wordt terwijl dat helemaal niet nodig is.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:50 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Precies, en dat is ook het moeilijke van muziekdiscussies. Maar ik vind het wel altijd storend als er zo denigrerend over de NL muziek wordt gedaan terwijl dat helemaal niet nodig is.
Ik ben ook geen Kane-fan, maar het is gewoon wel een goede band. Net als Bløf, Racoon, Anouk, VanVelzen, etc, etc gewoon goede acts zijn. Die vind ik allen bijvoorbeeld niet minder dan een Keane, om maar een voorbeeld te noemen.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:51 schreef HeatWave het volgende:
[..]
Nou ja, ik vind het oprecht vaak gewoon beroerd. Slechte imitaties van. Ik doel dan voornamelijk op dit soort acts he? niets tegen de Dijk of andere echt nederlandse artiesten.
Dat gebeurt dan ook zelden, dus die vlieger gaat niet op.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:53 schreef Gillingham het volgende:
[..]
Ik vind het ook storend als Nederlandse muziek de hemel ingeprezen wordt terwijl dat helemaal niet nodig is.
Ik prijs heeel graag andre manuel de hemel in elke keer weer maar ik heb niet de indruk dat meer mensen naar hem gaan luisterenquote:Op maandag 22 oktober 2012 12:53 schreef Gillingham het volgende:
[..]
Ik vind het ook storend als Nederlandse muziek de hemel ingeprezen wordt terwijl dat helemaal niet nodig is.
Mwah, ik vind echt van niet. ook dat is een "dit moeten we maken, want dat is hot" band.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:53 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Ik ben ook geen Kane-fan, maar het is gewoon wel een goede band. Net als Bløf, Racoon, Anouk, VanVelzen, etc, etc gewoon goede acts zijn. Die vind ik allen bijvoorbeeld niet minder dan een Keane, om maar een voorbeeld te noemen.
Maar dat heeft niets met Nederlandse band zijn te maken, dat doet 95% van de buitenlandse bands ook. En ik denk zelfs De Dijk ook.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:54 schreef HeatWave het volgende:
[..]
Mwah, ik vind echt van niet. ook dat is een "dit moeten we maken, want dat is hot" band.
Ze kunnen echt wel spelen hoor, maar Dinand is een kutzanger en de nummers zijn 13 in een dozijn.
perhaps, maar de buitenlandse bands doen dat gewoon veel beter danquote:Op maandag 22 oktober 2012 12:55 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Maar dat heeft niets met Nederlandse band zijn te maken, dat doet 95% van de buitenlandse bands ook. En ik denk zelfs De Dijk ook.
oh nu noem je ze wel op hoor .. bibberquote:Op maandag 22 oktober 2012 12:53 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Ik ben ook geen Kane-fan, maar het is gewoon wel een goede band. Net als Bløf, Racoon, Anouk, VanVelzen, etc, etc gewoon goede acts zijn. Die vind ik allen bijvoorbeeld niet minder dan een Keane, om maar een voorbeeld te noemen.
Ja, het is niet alternatief genoeg natuurlijk. Het heeft even geduurd, maar het kon niet uitblijven natuurlijk...quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:56 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
oh nu noem je ze wel op hoor .. bibber
op racoon na dan maar dan wel hun eerste cd
Het moet altijd zo glad, zing maar mee, worden in nederland. En true dat gebeurt in het buitenland ook het door jou genoemde keane maar ook snow patrol etc. geven mij dezelfde bibbers.
Toch heb ik er meer 'last' van dan dat er denigrerend over Nederlandse muziek gedaan wordt.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:54 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Dat gebeurt dan ook zelden, dus die vlieger gaat niet op.
Terwijl er ook weer erg goede nederhop bestaat.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:57 schreef HeatWave het volgende:
En over nederhop maar de zwijgen, gangsta doen als je uit Limburg komt.
Tja. Het gras is altijd groener bij de buren denk ik dan maar.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:57 schreef Gillingham het volgende:
[..]
Toch heb ik er meer 'last' van dan dat er denigrerend over Nederlandse muziek gedaan wordt.
Nee hoor het is mij niet spannend genoeg (heeft niets met alternatief te maken, veel alternatieve muziek vind ik ook niet spannend) maar dat is inderdaad een smaak discussie. Maar wat ik al eerder aanhaalde krijgen bandjes die iets eigens doen in nederland ook niet de kans om door te modderen.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:57 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Ja, het is niet alternatief genoeg natuurlijk. Het heeft even geduurd, maar het kon niet uitblijven natuurlijk...
Er is wel wat leuks opzich, maar het meeste is redelijk knullig allemaal...quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:58 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Terwijl er ook weer erg goede nederhop bestaat.
Dan zeg ik uiteraard: Oost west, thuis best.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:59 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Tja. Het gras is altijd groener bij de buren denk ik dan maar.
De vraag is ook of je dat moet willen 'nadoen' dan krijg je inderdaad de taferelen waarin iemand zingt "pow pow pow I shoot you at a driveby.... jantje komen eten..-O- okay mama"quote:Op maandag 22 oktober 2012 13:01 schreef HeatWave het volgende:
[..]
Er is wel wat leuks opzich, maar het meeste is redelijk knullig allemaal...
Zodra het wat anders is dan US-achtig kan het leuk zijn, maar gaan ze de echte hiphop uit de US nadoen is het echt bagger.
Andre manuel al geluisterdquote:Op maandag 22 oktober 2012 13:02 schreef Gillingham het volgende:
[..]
Dan zeg ik uiteraard: Oost west, thuis best.
Het is alleen maar leuk als er iets goeds van eigen bodem komt. Maar dan moet het wel goed zijn.
Ja, ook al (meerdere keren) live gezien. Een keer zelfs knus in een tipi. Best leuk en redelijk origineel. Maar ik ben niet ondersteboven.quote:
quote:Op maandag 22 oktober 2012 13:05 schreef Gillingham het volgende:
[..]
Ja, ook al (meerdere keren) live gezien. Een keer zelfs knus in een tipi. Best leuk en redelijk origineel.
Excelsior, Transformed Dreams, My First Sonny Weismuller, Tocado, Subroutine... sommige actiever dan andere, maar ze zijn/waren er wel.quote:Op maandag 22 oktober 2012 13:00 schreef Bosbeetle het volgende:
Of ik mis iets waar zijn bijvoorbeeld de labels in nederland waar bandjes klein mogen blijven, of langzaam mogen groeien.
die eerste toch niet echt... wel een beetje maar echt klein blijven mag je daar ook niet..quote:Op maandag 22 oktober 2012 13:17 schreef ranja het volgende:
[..]
Excelsior, Transformed Dreams, My First Sonny Weismuller, Tocado, Subroutine... sommige actiever dan andere, maar ze zijn/waren er wel.
quote:Hi Lushus, the concert in düsseldorf yesterday was brilliant. I felt connected to your music. It was new and fresh, also awesome live performance where are your roots? blood brothers, mars volta?? anyway, crazy harmonies in some parts! Looking forward to see you soon in Germany!
Subbacultcha, vernoemd naar een nummer van Pixiesquote:Op maandag 22 oktober 2012 13:31 schreef On het volgende:
Subbahcultcha (zit mobiel, niet zeker of naam precies correct gespeld is) heeft wel toffe NL bands die 'langzaam mogen groeien of klein mogen blijven'. Vrij alternatief ook.
Zaten die gabbers, punkers en hip-hop liefhebbers niet juist ontzettend in een bepaald hokje?quote:Op maandag 22 oktober 2012 13:37 schreef indiaantje89 het volgende:
Heel veel namen met potentie die ik voorbij zien komen ken ik niet eens![]()
Heeft Nederland dan wel een goed platform om de juiste muziek te promoten?
Wat me ook opvalt is dat de Nederlandse samenleving een stuk minder "creatief" is dan het ooit is geweest. Vroeger had je echt bepaalde groepen zoals de gabbers, de punkers, de hip hop liefhebbers. Mensen gingen in de meeste vreemde kledingstukken rondlopen om zich te onderscheiden van de rest. Niet dat iedereen die dat deed gelijk creatief is, maar daar komt het wel vandaan heb ik het idee.
Tegenwoordig als je over straat loopt zijn de meeste mensen vrij "casual" gekleed. Zo hier en daar nog een uitschieter, maar toch stukken minder dan dat het is geweest heb ik het idee. Wat ik daarmee wil zeggen is dat de meeste mensen behoorlijk in een bepaald hokje blijven zitten kwa gedachtegang. En heb ook het idee dat je dat terug ziet in de hedendaagse muziek.
Ik betwijfel of het waar is dat er nu minder verschillende hokjes waren dan vroeger.quote:Op maandag 22 oktober 2012 13:40 schreef indiaantje89 het volgende:
Klopt, maar toen had je veel verschillende hokjes. En nu maar 1 grote. Dat bedoel ik te zeggen.
Ja, maar is dat met rap uit de UK anders? De Nederlandse muziekscene valt heus mee en vanwege de dance van tiesto en armin komen we aardig in de buurt van Frankrijk (maar die hebben wel wat meer wat populair is, maar op het moment zeker minder grote namen.)quote:Op maandag 22 oktober 2012 13:01 schreef HeatWave het volgende:
[..]
Er is wel wat leuks opzich, maar het meeste is redelijk knullig allemaal...
Zodra het wat anders is dan US-achtig kan het leuk zijn, maar gaan ze de echte hiphop uit de US nadoen is het echt bagger.
Waarschijnlijk denken ze dan dat wij ze wel kunnen verstaan.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:39 schreef Bosbeetle het volgende:
Aan de andere kant heb je natuurlijk ook nog de openheid van de andere landen, in de meeste landen is bijvoorbeeld een hip-hop scene al zo overbevolkt dat ze echt niet zitten te wachten op een jeugdvantegenwoordig die in een raar brabbel taaltje rapt.
Succes, voornamelijk. Al zit er bij Spanje ook een beetje kwaliteit in verstopt, want Enriquequote:Op maandag 22 oktober 2012 14:18 schreef ranja het volgende:
Heb je het nou over kwaliteit of over succes buiten de landsgrenzen, mexicanobakker?
IJslandquote:Op maandag 22 oktober 2012 15:02 schreef Mexicanobakker het volgende:
Oh, en opdat we niet vergeten: Jamaica heeft wel de sterkste muziekindustrie vergelijkend met het inwonertal daar. Al is die natuurlijk beperkt tot reggae en dub (hiphop met dubinvloeden inclusief)
Ja die komen daarna denk ikquote:
Tuurlijk gast, je hebt er verstand van.quote:Op maandag 22 oktober 2012 12:30 schreef Gillingham het volgende:
[..]
Niet-westerse landen hebben sowieso geen kans in de westere popmuziek.
Over de Spaanse industrie...die komen er niet aan te pas. Heeft idd te maken met het enorm succesvolle Latijnse Amerikaquote:Op dinsdag 23 oktober 2012 00:55 schreef Kerftminister het volgende:
Dit baseren op wat Youtubevids is wel erg oppervlakkig maar dat realiseer je zelf ook wel lijkt me.
Het is de vraag wanneer bepaalde muziek populair is. Ik hoor men zeggen dat Spanje vrijwel geen bekende acts heeft maar wat onderschat wordt is dat er in een hele hoop landen een grote Latin-markt is waar al deze landen samen hun muziek uitwisselen (Spanje, Mexico, Puerto Rico, Dominicaanse Republiek, Brazilië) dus je kan wel degelijk zeggen dat deze landen qua popmuziek meer succes hebben dan Nederland.
De markt in Scandinavië ook erg sterk, meestal realiseer je je niet eens dat bepaalde acts Scandinavisch is. Het stikt namelijk van de Zweedse en Deense acts en ook IJsland staat er erg goed voor (Of Monsters and Men, Sigur Rós, múm). Verder heeft Frankrijk ook gewoon een solide muziekindustrie en overtreft Roemenië Nederland zwaar. Bedenk maar eens hoeveel van die Roemeense dance-tracks je wel niet hebt gehoord op de radio de afgelopen jaren.
Verder domineren Zuid-Korea en Japan de algehele Aziatische markt en vooral Zuid-Korea is in bloei. Steeds meer mensen beginnen Kpop te ontdekken en in het westen ontstaat er al een redelijke markt voor als je ziet welke optredens er komen.
Kortom, er zijn een hele hoop landen die voorlopen op de Nederlandse muziekindustrie. Want buiten de DJ's en Eva Simons weet ik weinig dingen die in het buitenland bekend zijn. Wat dat betreft doet zelfs Mali het nog beter.
Ik snap je punt niet helemaal. De Spaanstalige lijst kenmerkt zich door de groteske afwezigheid van Spanjaarden (ik telde er slechts 6 bij de eerste 500)quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 01:21 schreef Kerftminister het volgende:
Je denkt dus blijkbaar echt dat views alleszeggend zijn?
Ik heb toevallig wel wat verstand van Spaanstalige muziek en ik kan je iig vertellen dat Daddy Yankee zowat populairder is dan wie dan ook in die lijst, hij is dan misschien geen Spanjaard maar dat is slechts een teken.
.
yt-kliks zijn de verreweg beste tool die we hebben. Reference sites als vidstatx en statoz tellen ook de backward clicks (weggehaalde files) nog mee. Althans dat claimen ze.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 01:31 schreef Kerftminister het volgende:
Erg tekenend dat zijn meest bekende nummers Gasolina en La Despedida er niet bij staan. Dus nogmaals, YT-views zijn niet alleszeggend. Niet iedereen beluistert zijn muziek namelijk via Youtube. Er zijn diverse andere media waar men zijn muziek beluistert (radio, iTunes, Spotify). Verder zijn sommige video's meer fragiel dan de andere. Sommige video's zijn verwijderd of verplaatst, dus erg representatief is het niet.
Wil je echte conclusies uit bepaalde statistieken trekken dan moet je tevens rekening houden met Single/Album verkopen, optredens en de populariteit daarvan, airplay en hitlijstnoteringen.
Want dit is typisch Koreaanse muziek?quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 00:11 schreef Metaan het volgende:
[..]
Tuurlijk gast, je hebt er verstand van.
Zoals Korea bedoel je misschien?
530.000.000 kliks
Jaquote:Op dinsdag 23 oktober 2012 09:28 schreef Felagund het volgende:
[..]
Want dit is typisch Koreaanse muziek?
Ik geloof daar niet zo in.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 11:41 schreef Bosbeetle het volgende:
Wel verdraaid youtube dingen doordat er een een generatie is die het alleen maar gebruikt (of lijkt te gebruiken) en andere generaties het meer mixen.
Ik heb die functie nergens gevonden.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 11:41 schreef Bosbeetle het volgende:
Kun je ook kijken naar oude clips metaan bijvoorbeeld het meest geklikte 80s nummer op youtube of meestgeklikte 90s nummer op youtube?
nick en simon is toch prototype bakvissen muziek...quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 11:54 schreef Metaan het volgende:
[..]
Ik geloof daar niet zo in.
Je ziet toch in alle rankings platen opduiken die vnl door ouderen bekeken worden. Zo zie ik Nick en Simon in de NL rankings zeer prominent.
En dat is echt iets voor mijn oma.
ehhh watquote:Op dinsdag 23 oktober 2012 11:54 schreef Metaan het volgende:
De Nederlandse muzieklijst heeft weinig oudjes. Maar vergeet niet dat Nederlandstalige muziek tot de jaren 00 spaarzaam werd geproduceerd.
We kijken hier dan ook gewoon naar populariteit van muziek. En youtube is gewoon na google.com de 2e (of 3e) site van de wereld. En nee dat zijn niet alleen jeugdigen. Alle leeftijden luisteren via joetoep.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 11:50 schreef Kerftminister het volgende:
Het probleem is dat Youtube views wel iets zeggen, maar lang niet alles. Ten eerste zijn de statistieken die Metaan gebruikt puur gebaseerd op de taal waarin gezongen wordt. Wat is een vereiste om internationaal door te breken? Vaak is dat om Engels te zingen, dus de aannames die hij neemt zijn irrelevant.
Tuurlijk is het realistisch om te denken dat Gangnam Style buitengewoon populair is. Maar hoe zijn de single verkopen? Hoe zijn de downloads? Verder luister ik toevallig Koreaanse muziek en daaruit kan je wel afleiden dat ondanks de immense populariteit van Gangnam Style Kpop nooit zo groot zal worden als Amerikaanse en Britse popmuziek. Maar desondanks doen ze het toch beter dan onze binnenlandse muziek.
Verder moet je ook nog kijken naar welke doelgroep bepaalde dingen bekijkt. De grootste vereiste voor een goed lopende muziekindustrie is de centen die erin om gaan. De gemiddelde Youtube-gebruiker die veel muziek bekijkt is gok ik van een jaar of 15. Dit soort publiek besteedt zo goed als niks aan muziek. Dus die kunnen moeilijk een hele muziekindustrie draaiende houden op alleen de inkomsten die artiesten krijgen van een bepaald aantal clicks door sponsoren.
Golden Earring was een one hit wonder. Al heel lang geleden.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:00 schreef Kerftminister het volgende:
Ook dit is wederom apart aangezien een Golden Earring vele malen populairder in het buitenland was dan wie dan ook nu. Valt dus niet te meten door middel van die sites.
Ook niet helemaal juist. De muziekverkopen zijn door middel van iTunes tot een hoogtepunt gestegen de laatste tijd. Vooral in de Hip-Hop zijn de verkopen al jaren niet meer zo hoog geweest.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:02 schreef Metaan het volgende:
[..]
We kijken hier dan ook gewoon naar populariteit van muziek. En youtube is gewoon na google.com de 2e (of 3e) site van de wereld. En nee dat zijn niet alleen jeugdigen. Alle leeftijden luisteren via joetoep.
De muziek verkopen zijn ingestort, en de muziek die nog wordt verkocht is vooral aan westerlingen van 40 plus. Die hebben nog een traditie van geld betalen voor platen. Kijken naar verkopen geeft dus een zeer eenzijdig beeld. Nog afgezien van het feit dat de meeste wereldwijd geproduceerde tracks al niet eens meer te koop zijn.
Behalve de (magere trouwens) betalingen van youtube per klik, werkt de hoeveelheid kliks op een video voor een artiest vooral indirect. Veel kliks is veel status is beter imago is meer boekingen is hogere gages is meer kans op tv optredens is meer mogelijkheden tot verkoop van het imago/beroemdhied van de artiest in kwestie.
Que? En daarom hebben ze meerdere concerten in het buitenland gehouden en zijn er meerdere singles in meerdere landen gechart?quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:06 schreef Metaan het volgende:
[..]
Golden Earring was een one hit wonder. Al heel lang geleden.
Nu vnl een gevalletje wereldberoemd in Nederland. (en ja vrijwel alle klikjes op hun youtube videos komen uit....NL)
Niks mis mee verder hoor. Verder onbekend buiten 0031.
Maar het blijft verbazingwekkend dat veel mensen nog het mediaverhaal geloven dat het hier om een wereldberoemde act zou gaan.
Er zijn maar een handjevol NL artiesten met die status: Tiesto, Afrojack, Van Buuren en Eva Simmons.
wederom die uitzondering voor dance muziek waarom toch altijdquote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:07 schreef Boldface het volgende:
De plek van Nederland in de popmuziek? Dan moet je misschien eerst even definiëren wat popmuziek precies is. Maar welke definitie je ook hanteert, de rol van Nederland is marginaal. Dancemuziek is de enige uitzondering, omdat Nederland nogal wat vooraanstaande DJ's heeft, zoals Tiesto, Afrojack, Armin van Buuren, Junkie XL en nog een paar anderen.
Verder heerst in dit land een muzikale wansmaak van jewelste. Getalenteerde bands (die er wel degelijk zijn), komen nauwelijks voor het voetlicht, omdat we veel te druk zijn met hijgerig achter Amerikaanse muziek aanhobbelen en kwijlen bij de laatste Voice-hype. Dat zie je ook terug in een compleet gebrek aan respect voor artiesten met een lange staat van dienst.
Als muziek het enige criterium was waarom je in een land woont, zou ik vandaag nog de koffers pakken en emigreren.
Toch minstens 2, zowel Radar Love (#13) als Twilight Zone (#10, #1 in de rock chart) waren grote hits in de USA.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:06 schreef Metaan het volgende:
Golden Earring was een one hit wonder. Al heel lang geleden.
Oe oe, ik weet het, ik weet het!quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:15 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
wederom die uitzondering voor dance muziek waarom toch altijd
vertelquote:
Nee, sorry, moet niet trollenquote:
Dit is trouwens wel een puntje... waardering krijgen muzikanten buiten het the voice aandeel amper.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:07 schreef Boldface het volgende:
Verder heerst in dit land een muzikale wansmaak van jewelste. Getalenteerde bands (die er wel degelijk zijn), komen nauwelijks voor het voetlicht, omdat we veel te druk zijn met hijgerig achter Amerikaanse muziek aanhobbelen en kwijlen bij de laatste Voice-hype. Dat zie je ook terug in een compleet gebrek aan respect voor artiesten met een lange staat van dienst.
Klopt. Net als wanneer nederlandse bands op een festival staan, is het ook al snel 'die kun je elke week op elke straathoek zien'.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:24 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Dit is trouwens wel een puntje... waardering krijgen muzikanten buiten het the voice aandeel amper.
Iets wat trouwens ook wel te zien is aan de populairiteit van onze next best band samenwerking.. men is gewoon niet geïnteresseerd in wat er gaande is in nederland omdat er al genoeg buitenlands spul is wat in de gaten gehouden moet worden. En dan wordt het toch al heel snel een marketing dingetje. En voor heeeeeel veel mensen geldt gewoon nederlands='niet goed' todat het tegendeel bewezen kan worden.
Maar dat hebben de meeste buitenlandse bands ook... dan krijg je zo'n 'leuk eerste album' syndroomquote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:30 schreef Kerftminister het volgende:
Het probleem is ook dat vrijwel elke muziekact in Nederland die een beetje bijzonder is aangepakt wordt door platenmaatschappijen en zo gepolijst wordt dat er een veel te gladde en tevens standaard act overblijft. Niks bijzonders aan de meeste dingen.
Noem eens een voorbeeld? Kan zo niks bedenken waarvoor dit geldt.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:30 schreef Kerftminister het volgende:
Het probleem is ook dat vrijwel elke muziekact in Nederland die een beetje bijzonder is aangepakt wordt door platenmaatschappijen en zo gepolijst wordt dat er een veel te gladde en tevens standaard act overblijft.
within temptation, maar dat is nou net een succesvollequote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:32 schreef ranja het volgende:
[..]
Noem eens een voorbeeld? Kan zo niks bedenken waarvoor dit geldt.
Kijk maar bij al die talentenjachten. Altijd zitten er wel een stel bij dat je denkt dat ze iets bijzonders hebben maar dat wordt er helemaal uitgeduwd zodat ze lekker standaard Adele-covers kunnen gaan zingen.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:32 schreef ranja het volgende:
[..]
Noem eens een voorbeeld? Kan zo niks bedenken waarvoor dit geldt.
Hm, die zijn pas na hun hitalbum van label geswitcht terwijl ze daarvoor al van stijl waren veranderd, daarna toch niet meer zo veel veranderd?quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:34 schreef Bosbeetle het volgende:
within temptation, maar dat is nou net een succesvolle
tja ik heb sowieso last van eerste album syndroomquote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:38 schreef ranja het volgende:
[..]
Hm, die zijn pas na hun hitalbum van label geswitcht terwijl ze daarvoor al van stijl waren veranderd, daarna toch niet meer zo veel veranderd?
Ok, talentenjachten, maar die hebben vaak voorheen nog weinig bereikt. En iemand als Erwin Nyhoff is weinig veranderd sinds The Voice volgens mij.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:35 schreef Kerftminister het volgende:
Kijk maar bij al die talentenjachten. Altijd zitten er wel een stel bij dat je denkt dat ze iets bijzonders hebben maar dat wordt er helemaal uitgeduwd zodat ze lekker standaard Adele-covers kunnen gaan zingen.
Verder is Racoon ook wel een ideaal voorbeeld.
Nja ik heb het nooit iets gevonden maar dat is een zeer goed voorbeeld van standaardmuziek waar wij Nederlanders helemaal lyrisch van worden. Hetzelfde geldt voor Caro Emerald.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:41 schreef ranja het volgende:
[..]
Ok, talentenjachten, maar die hebben vaak voorheen nog weinig bereikt. En iemand als Erwin Nyhoff is weinig veranderd sinds The Voice volgens mij.
Racoon weet ik zo niet of ik die 'vroeger' beter vond dan 'later' of meteen al niks.
oh die heb ik misschien nog wel gezien ookquote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:42 schreef Bosbeetle het volgende:
Racoon was het best toen ze in malboro flashbacks faith no more speelden
Oh, zo. Daar vind ik Caro niet echt bijpassen, die was ook bij Jools en op de franse tv en eigenlijk europees gezien een hit.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:43 schreef Kerftminister het volgende:
Nja ik heb het nooit iets gevonden maar dat is een zeer goed voorbeeld van standaardmuziek waar wij Nederlanders helemaal lyrisch van worden. Hetzelfde geldt voor Caro Emerald.
Omdat die uitzondering objectief valt te rechtvaardigen. Nederlandse DJ's staan aan de wereldtop en worden regelmatig door vooraanstaande vlakbladen bekroond als de beste ter wereld. Een jaar terug was er zelfs een Engelse danceproducer die zichzelf een Nederlands klinkende artiestennaam gaf, om zodoende meer interesse voor zijn muziek op te wekken.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:15 schreef Bosbeetle het volgende:
wederom die uitzondering voor dance muziek waarom toch altijd
Wat is daar dan precies mis mee?quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:35 schreef Kerftminister het volgende:
[..]
Kijk maar bij al die talentenjachten. Altijd zitten er wel een stel bij dat je denkt dat ze iets bijzonders hebben maar dat wordt er helemaal uitgeduwd zodat ze lekker standaard Adele-covers kunnen gaan zingen.
Verder is Racoon ook wel een ideaal voorbeeld.
Dancemuziek hoort gewoon bij popmuziek, daar hoef je geen onderscheid in te maken.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:59 schreef Boldface het volgende:
[..]
Omdat die uitzondering objectief valt te rechtvaardigen. Nederlandse DJ's staan aan de wereldtop en worden regelmatig door vooraanstaande vlakbladen bekroond als de beste ter wereld. Een jaar terug was er zelfs een Engelse danceproducer die zichzelf een Nederlands klinkende artiestennaam gaf, om zodoende meer interesse voor zijn muziek op te wekken.
Ik hoor soms leuke dingen, maar ook vaak genoeg dingen waarvan ik denk... nee, dit is ook echt niet bijzonder. Maar ja, als je dan ziet wat er zoal gepusht en gehypet wordt. Laten we nou reëel zijn. De grootste rockband van ons land op dit moment is... Kane. Need I say more? - En dan zeg ik niet dat er geen betere bands zijn (die zijn er ongetwijfeld bij bosjes), maar waarom scoren die dan niet en krijgen ze geen aandacht? Omdat 3FM verzaakt? Of omdat de wansmaak van de gemiddelde luisteraar simpelweg te groot is?quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:24 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Dit is trouwens wel een puntje... waardering krijgen muzikanten buiten het the voice aandeel amper.
Iets wat trouwens ook wel te zien is aan de populairiteit van onze next best band samenwerking.. men is gewoon niet geïnteresseerd in wat er gaande is in nederland omdat er al genoeg buitenlands spul is wat in de gaten gehouden moet worden. En dan wordt het toch al heel snel een marketing dingetje. En voor heeeeeel veel mensen geldt gewoon nederlands='niet goed' todat het tegendeel bewezen kan worden.
Voor veel mensen niets. Maar het is een feit dat er zo vreselijk veel muziek is, dan zoek ik zelf altijd wel iets bijzonders in een artiest/band/nummer/album.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 12:59 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Wat is daar dan precies mis mee?
Ongetwijfeld bij bosjes, maar jij kent ze niet. Ligt dat aan jouw smaak? Of ergens anders aan?quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:04 schreef Boldface het volgende:
[..]
Ik hoor soms leuke dingen, maar ook vaak genoeg dingen waarvan ik denk... nee, dit is ook echt niet bijzonder. Maar ja, als je dan ziet wat er zoal gepusht en gehypet wordt. Laten we nou reëel zijn. De grootste rockband van ons land op dit moment is... Kane. Need I say more? - En dan zeg ik niet dat er geen betere bands zijn (die zijn er ongetwijfeld bij bosjes), maar waarom scoren die dan niet en krijgen ze geen aandacht? Omdat 3FM verzaakt? Of omdat de wansmaak van de gemiddelde luisteraar simpelweg te groot is?
Ik neig persoonlijk meer naar dat laatste.
Voor veel mensen is Adele bijzonder. Voor veel mensen is een Sandra van Nieuwland ook bijzonder. Waarom moet dat dan altijd afgeschilderd worden als iets niet goeds?quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:05 schreef Kerftminister het volgende:
[..]
Voor veel mensen niets. Maar het is een feit dat er zo vreselijk veel muziek is, dan zoek ik zelf altijd wel iets bijzonders in een artiest/band/nummer/album.
Tuurlijk wel. Popmuziek is een enorm breed begrip, waar zo'n beetje alles van Caro Emerald tot Anouk, van Within Temptation tot Alain Clark en van Ilse de Lange tot DJ Tiesto onder te noemen valt.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:01 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Dancemuziek hoort gewoon bij popmuziek, daar hoef je geen onderscheid in te maken.
Dat jij Kane niet leuk vindt, wil niet zeggen dat de gemiddelde luisteraar die Kane wel leuk vindt een wansmaak heeft. Dat is een gek soort gedachte.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:04 schreef Boldface het volgende:
[..]
Ik hoor soms leuke dingen, maar ook vaak genoeg dingen waarvan ik denk... nee, dit is ook echt niet bijzonder. Maar ja, als je dan ziet wat er zoal gepusht en gehypet wordt. Laten we nou reëel zijn. De grootste rockband van ons land op dit moment is... Kane. Need I say more? - En dan zeg ik niet dat er geen betere bands zijn (die zijn er ongetwijfeld bij bosjes), maar waarom scoren die dan niet en krijgen ze geen aandacht? Omdat 3FM verzaakt? Of omdat de wansmaak van de gemiddelde luisteraar simpelweg te groot is?
Ik neig persoonlijk meer naar dat laatste.
Ja, en zij maken deel uit van de Nederlandse popmuziek en zo maakt Nederland deel uit van de wereldtop. Daar is geen onderscheid in te maken.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:09 schreef Boldface het volgende:
[..]
Tuurlijk wel. Popmuziek is een enorm breed begrip, waar zo'n beetje alles van Caro Emerald tot Anouk, van Within Temptation tot Alain Clark en van Ilse de Lange tot DJ Tiesto onder te noemen valt.
Als je dat als totaal neemt en je kijkt wat Nederland buiten de grenzen klaarspeelt, is de factor gewoon nihil (uitzondering zoals Caro Emerald daargelaten). De dancemuziek is het einige subgenre dat er echt positief uitspringt en dat wereldwijd populair is. De namen die ik eerder noemde (en dat lijstje was niet eens compleet) behoren gewoon tot de wereldtop in hun genre. Objectief.
Ik denk dat de cultuur in dit land erg meespeelt. Het valt me (bijvoorbeeld) op hoe sterk we achter Amerika aanhobbelen, zeker in vergelijking met de ons omringende landen. Die zijn veel meer Europees georiënteerd.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:06 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Ongetwijfeld bij bosjes, maar jij kent ze niet. Ligt dat aan jouw smaak? Of ergens anders aan?
Ik vind het lastig te beantwoorden.
Hoezo niet? TVOH kun je een gebrek aan vooruitstrevendheid allesbehalve verwijten. En de Nederlandse DJ's al helemáál niet...quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:18 schreef Boldface het volgende:
Vooruitstrevend is Nederland allang niet meer. Geen wonder ook, dat we aan alle kanten voorbij worden gelopen. Het is eigenlijk nog een wonder op zich dat de dancemuziek zich aan die misère heeft weten te onttrekken.
Ik vind elke zaterdag van 19 tot gemiddeld 3 uur (op ned3) .. niet nauwelijksquote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:18 schreef Boldface het volgende:
[..]
Wij zijn het land waar nauwelijks muziek op televisie is te zien
Ik vind dit meer een politiek-correcte uitspraak dan een muzikaal gezien zinnige uitspraak. Laat ik er maar een politiek-correct antwoord tegenover zetten...quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:10 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Dat jij Kane niet leuk vindt, wil niet zeggen dat de gemiddelde luisteraar die Kane wel leuk vindt een wansmaak heeft. Dat is een gek soort gedachte.
Was pas wel een stuk over NL muziek in een engelse krant, weet alleen niet welke. Verder vergeten jullie helemaal het wereldwijde succes van 2unlimited en de vengaboys bv.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:12 schreef Bosbeetle het volgende:
Was er niet eens zo'n engelse documentaire waar ze per land hun popgeschiedenis behandelden? Vanuit een engels oogpunt.. er staat me iets van bij.
Als het niet bestaat zou het moeten bestaan
Dat was 20, 30 jaar geleden misschien nog een beetje het geval, maar tegenwoordig echt niet meer. Behoren tot de wereldtop betekent dat je in allerlei landen enorm bekend bent en daar grote successen boekt. Noem eens een paar Nederlandse artiesten van buiten de dancemuziek-scene voor wie dat geldt?quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:11 schreef Da_Sandman het volgende:
Ja, en zij maken deel uit van de Nederlandse popmuziek en zo maakt Nederland deel uit van de wereldtop. Daar is geen onderscheid in te maken.
Daar is weinig politiek correct aan hoor, het is een mening die ik altijd al heb gehad. Het is in om popmuziek af te serveren omdat het popmuziek is. Vind ik heel gek. Dan kom je wel tot de conclusie dat Nederland niks heeft, ja.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:20 schreef Boldface het volgende:
[..]
Ik vind dit meer een politiek-correcte uitspraak dan een muzikaal gezien zinnige uitspraak. Laat ik er maar een politiek-correct antwoord tegenover zetten...
* Boldface opent zijn doos met oude clichés....
Komt -ie: over smaak valt niet te twisten.
Wat begrijp je nu niet aan dat dancemuziek niet los van de popmuziek gezien kan worden?quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:23 schreef Boldface het volgende:
[..]
Dat was 20, 30 jaar geleden misschien nog een beetje het geval, maar tegenwoordig echt niet meer. Behoren tot de wereldtop betekent dat je in allerlei landen enorm bekend bent en daar grote successen boekt. Noem eens een paar Nederlandse artiesten van buiten de dancemuziek-scene voor wie dat geldt?
Omdat blijkbaar internationaal succes je een beter muziekland dan een ander maakt. Althans, zo begon de discussie in het Top 5 topique.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:24 schreef MPC60 het volgende:
Waarom is het eigenlijk zo belangrijk om buitenlands succes te hebben? Er is toch gewoon een leuke alternatieve muziekscene hier? Van house en rock tot rap en jazz.
Nou barst m'n klomp hoor... - ik zonder de dancemuziek toch niet voor niets uit?quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:19 schreef Da_Sandman het volgende:
Hoezo niet? TVOH kun je een gebrek aan vooruitstrevendheid allesbehalve verwijten. En de Nederlandse DJ's al helemáál niet...
Wel aardig dat je die link speciaal voor me hebt opgezocht. Maar als je niet begrijpt dat TVOH vooruitstrevend is, dan ben je wat wereldvreemd.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:27 schreef Boldface het volgende:
[..]
Nou barst m'n klomp hoor... - ik zonder de dancemuziek toch niet voor niets uit?
En er is niks vooruitstrevends aan TVOH. Talentenjachten zijn al decennialang op tv. Al zo'n 50 jaar zelfs. Veel kijkplezier: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1233160
Meuk als TVOH gaat uit van de gedachte dat iemand die goed kan zingen automatisch een goede artiest is.
Disclaimer: ik ben in de vorige zin politiek-correct geweest. Ik heb het woord foute ergens weggelaten. Je mag zelf raden waar het moet staan.
quote:
Welke muziekprogramma's zijn dat dan, behoudens Toppop 3 dat nu een aantal weken op de buis is? Moet ik denken aan programma's als "De Beste Zangers van Nederland"?quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:20 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Ik vind elke zaterdag van 19 tot gemiddeld 3 uur (op ned3) .. niet nauwelijks
MTV is amerikaans en overal een reality zender geworden.
Was er een TMF in Nederland? Echt?quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:33 schreef Boldface het volgende:
[..]
Welke muziekprogramma's zijn dat dan, behoudens Toppop 3 dat nu een aantal weken op de buis is? Moet ik denken aan programma's als "De Beste Zangers van Nederland"?
MTV had (en heeft) landelijke zenders. En naast MTV was er in Nederland ook nog TMF, dat inmiddels ook al ter ziele is.
Integendeel. Ik ben een groot liefhebber van popmuziek en ik ben de laatste die popmuziek afserveert omdat het popmuziek is. Ik signaleer slechts dat er in Nederland wansmaak heerst, dat onze grote bands totaal niks presteren buiten de landsgrenzen en dat we hijgerig achter elke nieuwe hype aanhollen.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:23 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Daar is weinig politiek correct aan hoor, het is een mening die ik altijd al heb gehad. Het is in om popmuziek af te serveren omdat het popmuziek is. Vind ik heel gek. Dan kom je wel tot de conclusie dat Nederland niks heeft, ja.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Maar helaas...
Wat begrijp je er niet aan dat ik dancemuziek ook niet los zie van popmuziek, maar erop wijs dat dancemuziek het enige subgenre binnen de popmuziek is waar Nederland echt met de groten der aarde meedoet?quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:24 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Wat begrijp je nu niet aan dat dancemuziek niet los van de popmuziek gezien kan worden?
quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:36 schreef Boldface het volgende:
[..]
Integendeel. Ik ben een groot liefhebber van popmuziek en ik ben de laatste die popmuziek afserveert omdat het popmuziek is. Ik signaleer slechts dat er in Nederland wansmaak heerst, dat onze grote bands totaal niks presteren buiten de landsgrenzen en dat we hijgerig achter elke nieuwe hype aanhollen.
En Kane vind ik verschrikkelijk; ik ben muziekliefhebber. Maar als Kane internationaal zou scoren, zou ik hun succes nu op deze plaats erkennen.De smaak van een ander wansmaak blijven noemen, ik vind het triestSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Maar helaas....
'Cause it's easier to fly
Than to face another night
In Southern Sun
And your love is all around
Waarom mogen we dat dan niet meerekenen? Is dat niet eerlijk omdat ze wel tot de wereldtop behoren? Of hoe moet ik dat nou precies zien?quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:37 schreef Boldface het volgende:
[..]
Wat begrijp je er niet aan dat ik dancemuziek ook niet los zie van popmuziek, maar erop wijs dat dancemuziek het enige subgenre binnen de popmuziek is waar Nederland echt met de groten der aarde meedoet?
Met alle respect: ik vind precies het tegenovergestelde. TVOH is oude wijn in nieuwe zakken. De nieuwe "gimmick" is dat jury met de rug naar de kandidaten gaat zitten, om zo de schijn op te houden dat ook het Monster van Loch Ness een serieuze kans maakt. Voor de rest is het gewoon een talentenjacht, zoals die al tientallen jaren op tv zijn te zien.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:30 schreef Da_Sandman het volgende:
Wel aardig dat je die link speciaal voor me hebt opgezocht. Maar als je niet begrijpt dat TVOH vooruitstrevend is, dan ben je wat wereldvreemd.
Ongetwijfeld. En de dopingshow die Tour de France heet is dagelijks live te zien op het open net, zonder extra bijbetaling. Kwestie van prioriteiten hè...quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:35 schreef MPC60 het volgende:
Als je een wat uitgebreider pakket hebt zijn er iets van 10 muziek kanalen. Bij Ziggo heb je sowieso Ziggo xite met 24/7 muziek.
Dan heb je nog niet vaak gekeken... dat is dus juist niet het geval.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:27 schreef Boldface het volgende:
Meuk als TVOH gaat uit van de gedachte dat iemand die goed kan zingen automatisch een goede artiest is.
Ach, wansmaak is een groot woord... Ben zelf fan van een band waarvan 80 procent van de mensen zegt: "bestaan die nog", 19,5 procent "verschrikkellijk" en 0,5 procent die het wel kan waarderen. Ik ben dus wel wat gewend.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:39 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
De smaak van een ander wansmaak blijven noemen, ik vind het triest.
quote:Waarschuwing: als u in uw inbox een link vindt naar de nieuwe cd van Kane – NIET OPENEN. Het is een link naar de nieuwe cd van Kane.
Je rekent maar mee wat je wilt.... dit begint echt vermoeiend te worden. Het subgenre dancemuziek is verantwoordelijk voor 80-90 procent (misschien nog wel meer) van het totale Nederlandse succes op het gebied van popmuziek. Het lijkt me dan reëel om die stroming expliciet als uitzondering te noemen. In andere subgenres als rock, mainstream pop, indie, soul, etc. speelt Nederland namelijk heel weinig klaar. Het succes van de dancemuziek vertekent dus het beeld van de belabberde staat waarin de rest verkeert.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:40 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Waarom mogen we dat dan niet meerekenen? Is dat niet eerlijk omdat ze wel tot de wereldtop behoren? Of hoe moet ik dat nou precies zien?
Als het omgekeerde geen probleem is, is dit ook geen probleem, lijkt me.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:42 schreef ranja het volgende:
Afgezien daarvan, mensen die wel kunnen zingen maar geen artiest willen zijn worden dan op plaat gezet onder namen als Milli Vanilli of Fun Fun of Lipps Inc.
In mijn beleving slaat er ook vrij weinig muziek uit Groot-Brittannië aan in Nederland. Veel minder dan in omliggende landen in elk geval. Wij lopen vooral weg met bagger uit de VS. En niet de vergeten: met onszelf.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:42 schreef ranja het volgende:
Overigens is nederland wel extreem in het volgen van de USA en UK, hoewel qua pop/top40 met name USA. Komt er zo'n Kelly Clarkson, die komt uit de US waar ze een talentenjacht won dus moet ze wel veel beter zijn dan iemand uit Nederland die een talentenjacht won.
Maar muziek uit duitsland en frankrijk slaat in nederland ook weinig aan... in de jaren 60/70 stond regelmatig duits- en frans(talige) muziek in de top 40, tegenwoordig bij uitzondering.
Tja je hebt de keus, wel of niet. Gaan janken dat er geen aanbod is klopt gewoon niet.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:41 schreef Boldface het volgende:
[..]
Ongetwijfeld. En de dopingshow die Tour de France heet is dagelijks live te zien op het open net, zonder extra bijbetaling. Kwestie van prioriteiten hè...
Ja, maar kijk je naar Pinkpop/Lowlands e.d. dan doen de UK bands het daar juist wel erg goed. Arctic Monkeys, Vaccines, Kills, Beady Eye/Noel Gallagher, Maccabees, Kasabian en dat soort werk kom je daar volop tegen maar weinig in de top 40.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:01 schreef Boldface het volgende:
In mijn beleving slaat er ook vrij weinig muziek uit Groot-Brittannië aan in Nederland. Veel minder dan in omliggende landen in elk geval. Wij lopen vooral weg met bagger uit de VS. En niet de vergeten: met onszelf.
Tja, dat werkt ook 2 kanten op. Enerzijds heb je gelijk dat lang niet elke deelnemer of zelfs winnaar een groot artiest is. Anderzijds geldt ook, of liever gezegd júíst voor deze artiesten dat ze door niemand serieus genomen worden en genegeerd worden op de radio en daarmee direct vergeten worden. Oorzaak/gevolg, lastig...quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:01 schreef indiaantje89 het volgende:
Al die artiesten die daar aan meedoen worden even helemaal hip, maar zie je na een jaar of 2 toch afglijden. Zo las ik laatst nog een stukje over Dean Saunders, die jongen heeft dus naar zijn eigen zeggen last van de Economische Crisis. Echter ben ik van mening dat gewoon de Hype over is.
Wie kent nou Boris of die Nikki nog van Idols. Waren ook zulke talenten. Dus ben wel met Boldface eens dat het muzikaal gezien allemaal niet zo denderend is, zoals wij moeten geloven. De top in Nederland kunnen ze blijkbaar niet aan.
Hoeveel mensen kunnen op Lowlands terein, 15.000 stuks? Laten we ruim zeggen dat er ruim 30.000 mensen naar Lowlands zouden willen (is een schatting, bind me er niet op vast). Dan heb je toch nog een kleine doelgroep op 16 miljoen Nederlanders (ondertussen zijn dat er ook meer geloof ik).quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:10 schreef ranja het volgende:
[..]
Ja, maar kijk je naar Pinkpop/Lowlands e.d. dan doen de UK bands het daar juist wel erg goed. Arctic Monkeys, Vaccines, Kills, Beady Eye/Noel Gallagher, Maccabees, Kasabian en dat soort werk kom je daar volop tegen maar weinig in de top 40.
65.000 kaarten worden verkochtquote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:18 schreef indiaantje89 het volgende:
Hoeveel mensen kunnen op Lowlands terein, 15.000 stuks? Laten we ruim zeggen dat er ruim 30.000 mensen naar Lowlands zouden willen (is een schatting, bind me er niet op vast). Dan heb je toch nog een kleine doelgroep op 16 miljoen Nederlanders (ondertussen zijn dat er ook meer geloof ik).
Het ging me er niet zozeer om dat er weinig soeps uit voortkomt, het ging me meer om het grote belang dat we eraan hechten. Inmiddels compleet vergeten "artiesten" als Sharon Kips of Lisa Hordijk die dikke vette nummer 1-hits scoren; met groot gemak zelfs.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:01 schreef indiaantje89 het volgende:
Ik ben wel eens met Boldface dat uit talenten shows toch (en inderdaad naar mijn mening) weinig soeps uitkomt. Of het nou TVOH is, Idols, The X-Factor of noem het maar op.
De top in Nederland kunnen ze wél aan; dat is nou net het probleem. Ze scoren vette hits. Ze zijn daarna alleen snel weer vergeten, omdat de volgende talentenshow alweer volop bezig is als de ene is afgelopen.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:01 schreef indiaantje89 het volgende:
Wie kent nou Boris of die Nikki nog van Idols. Waren ook zulke talenten. Dus ben wel met Boldface eens dat het muzikaal gezien allemaal niet zo denderend is, zoals wij moeten geloven. De top in Nederland kunnen ze blijkbaar niet aan.
Het gaat niet alleen om aanbod, het gaat ook om de toegankelijkheid van dat aanbod. Hoe kun je nog verrast worden door iets nieuws, iets anders, iets waar je enthousiast van wordt, als dat nauwelijks nog tot je komt?quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:04 schreef MPC60 het volgende:
[..]
Tja je hebt de keus, wel of niet. Gaan janken dat er geen aanbod is klopt gewoon niet.
beter zoekenquote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:28 schreef Boldface het volgende:
[..]
Het gaat niet alleen om aanbod, het gaat ook om de toegankelijkheid van dat aanbod. Hoe kun je nog verrast worden door iets nieuws, iets anders, iets waar je enthousiast van wordt, als dat nauwelijks nog tot je komt?
Hoe moet je naar iets zoeken als je niet wat dat het bestaatquote:
Precies; helemaal met je eens. De fanatici doen dat ook. De luie massa niet. Die gaat met een zak chips op de bank hangen om te kijken naar "The Voice Of Holland", "B-Sterren Zingen Elkaars B-Hits", of "The Never-Ending Nick & Simon Show"quote:
Waar zeg ik dat ik niet weet dat Kane wisselende reacties oproept? Ik vind het zelf ook drie keer niets, maar het is niet aan mij om iemand die het wel leuk vindt wansmaak toe te dichten. Die slechte pogingen tot humor ken ik, maar ik begrijp niet zo goed wat je daar mee wil...quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:46 schreef Boldface het volgende:
[..]
Ach, wansmaak is een groot woord... Ben zelf fan van een band waarvan 80 procent van de mensen zegt: "bestaan die nog", 19,5 procent "verschrikkellijk" en 0,5 procent die het wel kan waarderen. Ik ben dus wel wat gewend.
Het is niet zo dat ik persoonlijk gillend de radio uitzet als er een nummer van Kane voorbijkomt, maar je moet toch wel onder een steen hebben gelegen, wil je niet gemerkt hebben dat hun muziek nogal ehhhh... wisselende reacties oproept.
Je kent niet dit soort grappen?
[..]
Dan moet je het zelf gaan maken... maar er is geen enkel genre waar helemaal niets in is in nederland.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:31 schreef indiaantje89 het volgende:
[..]
Hoe moet je naar iets zoeken als je niet wat dat het bestaat?
Het is gewoon stom om het weg te laten. Bijvoorbeeld: Nederland is wereldtop bij het voetballen. Dus rekenen we dat niet mee als sport. De sport in zijn algemeenheid is er slecht aan toe in Nederland. Hele kromme redenatie.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 13:50 schreef Boldface het volgende:
[..]
Je rekent maar mee wat je wilt.... dit begint echt vermoeiend te worden. Het subgenre dancemuziek is verantwoordelijk voor 80-90 procent (misschien nog wel meer) van het totale Nederlandse succes op het gebied van popmuziek. Het lijkt me dan reëel om die stroming expliciet als uitzondering te noemen. In andere subgenres als rock, mainstream pop, indie, soul, etc. speelt Nederland namelijk heel weinig klaar. Het succes van de dancemuziek vertekent dus het beeld van de belabberde staat waarin de rest verkeert.
Aangeven dat Kane niet al te populair is. Ik lees zulke grappen nooit over Blöf, Moke of The Golden Earring. Kane is een beetje de Nederlandse Nickelback; ook zo'n band die te pas en te onpas door het slijk wordt gehaald.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:33 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Waar zeg ik dat ik niet weet dat Kane wisselende reacties oproept? Ik vind het zelf ook drie keer niets, maar het is niet aan mij om iemand die het wel leuk vindt wansmaak toe te dichten. Die slechte pogingen tot humor ken ik, maar ik begrijp niet zo goed wat je daar mee wil...
Jij hoort nooit grappen over Bløf?quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:37 schreef Boldface het volgende:
[..]
Aangeven dat Kane niet al te populair is. Ik lees zulke grappen nooit over Blöf, Moke of The Golden Earring. Kane is een beetje de Nederlandse Nickelback; ook zo'n band die te pas en te onpas door het slijk wordt gehaald.
Ik heb slechts willen vaststellen dat Kane op dit moment zo'n beetje de grootste rockband van Nederland is, maar internationaal nul komma nul aanzien geniet.
Voor de derde keer: ik zeg niet dat je dancemuziek niet onder de popmuziek mag scharen of meerekenen. Ik wijs er alleen op dat Nederland op dat vlak uitzonderlijk goed presteert, zeker in vergelijking met de andere segmenten van de popmuziek.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:36 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Het is gewoon stom om het weg te laten. Bijvoorbeeld: Nederland is wereldtop bij het voetballen. Dus rekenen we dat niet mee als sport. De sport in zijn algemeenheid is er slecht aan toe in Nederland. Hele kromme redenatie.
Ja leuk dat je het nu nog een keer uitlegt, maar ik zeg alleen maar dat ik niet begrijp dat je om welke reden dan ook de dance muziek moet onderscheiden van de popmuziek. Punt. Klaar. Einde. Schluss.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:39 schreef Boldface het volgende:
[..]
Voor de derde keer: ik zeg niet dat je dancemuziek niet onder de popmuziek mag scharen of meerekenen. Ik wijs er alleen op dat Nederland op dat vlak uitzonderlijk goed presteert, zeker in vergelijking met de andere segmenten van de popmuziek.
Als je Engelstalige, toegankelijke, middle of the road rockmuziek maakt, zou je toch verwachten dat het ook buiten de landsgrenzen kan aanslaan.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:38 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Jij hoort nooit grappen over Bløf?
En met dat laatste is weinig mis. Of tel je pas mee als je internationaal succes hebt?
Niet iedere band scoort over de landsgrenzen. Van welk land dan ook. Misschien is het minder toegankelijk of middle of the road dan je denkt.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:44 schreef Boldface het volgende:
[..]
Als je Engelstalige, toegankelijke, middle of the road rockmuziek maakt, zou je toch verwachten dat het ook buiten de landsgrenzen kan aanslaan.
En ik heb je erop gewezen dat de mate van succes het rechtvaardigt om dit apart te benoemen. Maar in jouw ogen is het succes van DJ Tiesto mede iets dat we op het conto van Kane moeten schrijven... Tja. Schluss dan maar ja....quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:40 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Ja leuk dat je het nu nog een keer uitlegt, maar ik zeg alleen maar dat ik niet begrijp dat je om welke reden dan ook de dance muziek moet onderscheiden van de popmuziek. Punt. Klaar. Einde. Schluss.
quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:46 schreef Boldface het volgende:
[..]
En ik heb je erop gewezen dat de mate van succes het rechtvaardigt om dit apart te benoemen. Maar in jouw ogen is het succes van DJ Tiesto mede iets dat we op het conto van Kane moeten schrijven... Tja. Schluss dan maar ja....
Minder dan nul kan niet. Ik vat gewoon samen hoe jij redeneert. Je mag redeneren zoals je wilt, maar ga dan niet ontkennen dat je zo redeneert.quote:
Zo redeneer ik nergens. Blijkbaar wil je dat lezen, om één of andere wazige reden.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:48 schreef Boldface het volgende:
[..]
Minder dan nul kan niet. Ik vat gewoon samen hoe jij redeneert. Je mag redeneren zoals je wilt, maar ga dan niet ontkennen dat je zo redeneert.
Jij veegt al het Nederlandse muzikale succes op één hoop, onder de noemer popmuziek. Dat het succes voor 90 procent aan dancemuziek is te danken en niet of nauwelijks aan stromingen als rock, indie of mainstream pop, wil je niet erkennen, want we mogen geen onderscheid maken en alles moet op één hop.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:50 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Zo redeneer ik nergens. Blijkbaar wil je dat lezen, om één of andere wazige reden.
Bepaalde scenes uit de popmuziek, ja. Maar ik vind het dan zo gek om die maar los te trekken omdat ze succesvol zijn. Om maar een negatief beeld over te houden ofzo.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:51 schreef Bosbeetle het volgende:
Je kunt dus wel stellen dat er bepaalde scenes in nederland zijn die meer succes boeken dan de andere. Maar dat is helemaal niet raar, dacht ik zo.
En daar zit misschien wel het verschil tussen Nederland en andere landen... in andere landen zitten ze niet te wachten op een buitenlands bandje dat muziek maakt dat in eigen land ook gemaakt wordt. In Nederland krijgt een bandje uit het buitenland, bij voorkeur usa of uk maar ook canada, ierland en australië en in de indie/altrock scene zeker ook belgië, voorrang op een vergelijkbare band uit eigen land.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:44 schreef Boldface het volgende:
Als je Engelstalige, toegankelijke, middle of the road rockmuziek maakt, zou je toch verwachten dat het ook buiten de landsgrenzen kan aanslaan.
Heeft niks met negatief te maken, maar met realistisch zijn. De vraag in de OP was wat de plek van de popmuziek uit Nederland is. De realiteit is dat Nederland slechts in één subgenre echt meetelt wereldwijd, namelijk de dance. En in de andere subgenres is Nederland een dwerg die er niet toe doet.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:54 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Bepaalde scenes uit de popmuziek, ja. Maar ik vind het dan zo gek om die maar los te trekken omdat ze succesvol zijn. Om maar een negatief beeld over te houden ofzo.
Je zou het juist positief moeten bekijken, dat een flutlandje als Nederland door het dance subgenre internationaal keihard scoort in de popmuziek. Maar hier moet het altijd negatief (realistisch m'n reet) benaderd worden. Als subgenre A goed scoort, gaan we daar niet trots op zijn in Nederland, maar gaan we zitten mokken dat subgenres B en C daar niet toe behoren.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 15:01 schreef Boldface het volgende:
[..]
Heeft niks met negatief te maken, maar met realistisch zijn. De vraag in de OP was wat de plek van de popmuziek uit Nederland is. De realiteit is dat Nederland slechts in één subgenre echt meetelt wereldwijd, namelijk de dance. En in de andere subgenres is Nederland een dwerg die er niet toe doet.
En zoals ik eerder al aangaf, dat ligt vast niet aan het feit dat er geen talent in Nederland is te vinden. Ik heb het meer gelinkt aan de cultuur in dit land, die érg band-onvriendelijk is (1 minuut in DWDD) en erg gericht is op Voice-sterretjes, hypes uit de VS, enzovoort.
Kan zo zijn, maar als ik kijk naar wat in Nederland de hitlijsten aanvoert (zie de eerdere links naar nummer 1-hits in de Single Top 100), moet ik concluderen dat het vooral bagger uit eigen land is.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 14:57 schreef ranja het volgende:
[..]
En daar zit misschien wel het verschil tussen Nederland en andere landen... in andere landen zitten ze niet te wachten op een buitenlands bandje dat muziek maakt dat in eigen land ook gemaakt wordt. In Nederland krijgt een bandje uit het buitenland, bij voorkeur usa of uk maar ook canada, ierland en australië en in de indie/altrock scene zeker ook belgië, voorrang op een vergelijkbare band uit eigen land.
Ik tel (veel) meer buitenlandse acts dan Nederlandse hoor...quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 15:05 schreef Boldface het volgende:
[..]
Kan zo zijn, maar als ik kijk naar wat in Nederland de hitlijsten aanvoert (zie de eerdere links naar nummer 1-hits in de Single Top 100), moet ik concluderen dat het vooral bagger uit eigen land is.
valt mee hoor... hier krijgen we een stuk of 20 lijstjes per dag, dat zijn natuurlijk wel 20 mensen die echt moeite doen om veel te kennen.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 15:01 schreef Bosbeetle het volgende:
Aan de andere kant ben ik ook wel trots dat we hier in nederland gemakkelijk top 5 lijstjes over duitsland, canada, zweden etc uit de mauw kunnen schudden ik denk dat zoiets op een engels of amerikaans forum al een stukje lastiger wordt.
Ik denk trouwens dat je de verkeerde links voor je argument hebt gepakt, want het is juist het tweede deel van de zeroes waarin Nederlandse acts de overhand hebben. Te wijten aan de terugval van de CD-verkoop denk ik.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 15:05 schreef Boldface het volgende:
[..]
Kan zo zijn, maar als ik kijk naar wat in Nederland de hitlijsten aanvoert (zie de eerdere links naar nummer 1-hits in de Single Top 100), moet ik concluderen dat het vooral bagger uit eigen land is.
Er stond "enzovoort" bij hè... En hoe komt dat, die terugval in muziekverkoop, ten faveure van "foute" volksmuziek van het kaliber Jannes, Jordy van Loon en Sieneke? Staat de Engelse Top 40 ook vol met dat soort meuk? Ik dacht het niet...quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 15:12 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Ik denk trouwens dat je de verkeerde links voor je argument hebt gepakt, want het is juist het tweede deel van de zeroes waarin Nederlandse acts de overhand hebben. Te wijten aan de terugval van de CD-verkoop denk ik.
de UK charts staan vol met liedjes in de eigen taalquote:Op dinsdag 23 oktober 2012 15:16 schreef Boldface het volgende:
Er stond "enzovoort" bij hè... En hoe komt dat, die terugval in muziekverkoop, ten faveure van "foute" volksmuziek van het kaliber Jannes, Jordy van Loon en Sieneke? Staat de Engelse Top 40 ook vol met dat soort meuk? Ik dacht het niet...
Die eerste vier jaar bewezen precies het tegendeel van je argument, dus gewoon verkeerd gekozen ondanks dat er enzovoort bij stond.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 15:16 schreef Boldface het volgende:
[..]
Er stond "enzovoort" bij hè... En hoe komt dat, die terugval in muziekverkoop, ten faveure van "foute" volksmuziek van het kaliber Jannes, Jordy van Loon en Sieneke? Staat de Engelse Top 40 ook vol met dat soort meuk? Ik dacht het niet...
Niet met je eens hoor. Excelsior heeft zat 'kleine' acts in de gelederen. Daar maken ze ook niet echt een punt van. Volgens mij is het criterium nog altijd dat Ferry en Frans het leuk moeten vinden en dan kan je bij Excelsior terecht.quote:Op maandag 22 oktober 2012 13:20 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
die eerste toch niet echt... wel een beetje maar echt klein blijven mag je daar ook niet..
Volgens mij snap je best wat ik bedoel.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 15:16 schreef ranja het volgende:
de UK charts staan vol met liedjes in de eigen taal
Volgens mij staat downloaden er redelijk los van. Wat je ziet, is dat fans van de Nederlandstalige volksmuziek wél hun artiesten trouw blijven en wél die singles kopen, cq. downloaden, terwijl dat met mainstream popmuziek niet het geval is. Ik gok dat het heeft te maken met het belang dat in Nederland aan muziek wordt gehecht. Dat is te beperkt naar mijn idee.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 15:18 schreef Da_Sandman het volgende:
Die eerste vier jaar bewezen precies het tegendeel van je argument, dus gewoon verkeerd gekozen ondanks dat er enzovoort bij stond.
En geen idee waarom dat is! Omdat de 'muziekliefhebber' is gaan downloaden ofzo?
En dan vergeet je nog de succesvolle mainstream pop uit het verleden (zoals ABBA) en heden (zoals Robyn, Lykke Li en diverse anderen). Zijsprong even, maar kijk ook eens hoe ze daar een Nationaal Songfestival organiseren: talloze voorrondes, enorme zalen... - en zet dat dan af tegenover Nederland. Ook zo'n voorbeeld: nauwelijks budget voor, nauwelijks iemand die het interesseert. Laten we maar niet meer meedoen.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 16:23 schreef Poespas het volgende:
Het grappige is, een brede nationale muziekscene is zeker mogelijk. Ik neem Zweden vaak als voorbeeld hierin. Zweden produceert grote danceacts als Swedish House Mafia, garagerock als The Hives, punk als Refused, indie als Mando Diao en Lykke Li, en laat ik over de megastatus van de zweedse metalscene maar niet eens beginnen.
Er moet ook gezegd worden, ze durven er een stuk gewaagder te programmeren dan hier. Een band als Opeth zou bij ons toch echt niet in een ontbijtshow spelen.
Het opvallende van het songfestival is dat er blijkbaar ook echt mensen zijn die geloven dat Sieneke, de Toppers of de 3js een serieuze kans maken. Er is echt een enorme kloof tussen wat de gemiddelde Nederlander en wat de gemiddelde wereldburger fatsoenlijke muziek vind.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 16:30 schreef Boldface het volgende:
[..]
En dan vergeet je nog de succesvolle mainstream pop uit het verleden (zoals ABBA) en heden (zoals Robyn, Lykke Li en diverse anderen). Zijsprong even, maar kijk ook eens hoe ze daar een Nationaal Songfestival organiseren: talloze voorrondes, enorme zalen... - en zet dat dan af tegenover Nederland. Ook zo'n voorbeeld: nauwelijks budget voor, nauwelijks iemand die het interesseert. Laten we maar niet meer meedoen.
Totáál niet mee eens. Ik woon nu niet bepaald in een uitgaanscentrum-walhalla, maar als ik wil kan ik buitenom de maandag en dinsdag iedere dag live muziek horen en vaak nog meerdere acts per dag ook. Varierend van singer/songwriter tot heel harde metal.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 16:00 schreef Sack_Blabbath het volgende:
Het hele uitgaanscircuit in Nederland is overgenomen door dance. We waren er vroeg bij toen het opkwam en hebben het binnen notime gecultiveerd als de standaard manier van een avondje uit. Zelfs naar de kroeg gaan betekend vaak dat je vanaf een uurtje of 10 aan een DJ vast zit. Als je bandjes wil zien dan kom je uit bij de mindere goden in een slecht bezocht buurthuis of bij 1 van de poppodia die hoofdzakelijk veilige buitenlandse acts boeken. Voor zover die poppodia niet weggesaneerd zijn of gedwongen zijn om voornamelijk van donderdag tot zaterdag een dance-avond te hebben. Er zijn nog maar weinig van de traditionele poptempels die meerdere keren per week popartiesten kunnen programmeren zonder failliet te gaan. En van degene die dat nog doen kiezen 9 van 10 voor een doelgroep-veilige programmering. Hier in de regio kun je standaard voor je bejaardenrock naar de Boerderij of voor je hippe folkrevival of zeiker-songwriter naar Rotown. Terwijl je daar vroeger nog wel eens een andere dwarsstraat tegenkwam. Niet je ding? Pech gehad, misschien staat er nog zo'n band die je al 1000x gezien hebt in het Paard ofzo. Bijna het hele popcircuit is eenheidsworst en inspireert voor geen meter meer. Zeker niet qua Nederlandse artiesten.
Ik werk bij een van origine DJ-winkel die inmiddels is uitgegroeid tot grote muziekwinkel. Omdat muziek maken in Nederland lééft. Hier kan ik me dan ook totaal niet in vinden.quote:Ben je meer van de DJ's? Dan heb je meer geluk. In elk boerengat kun je elk weekend wel uit meerdere DJ's of stromingen kiezen. Als is het maar in een andere zaal van wat vroeger een partijcentrum was en en tegenwoordig een megadisco. Kijk: dat inspireert wel om eens buiten je hokje te kijken en te denken. En om aan de slag te gaan. Geen wonder dat we voorop lopen in de dancewereld.
Gaan we nou het Songfestival als graadmeter nemen ja?quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 17:11 schreef Sack_Blabbath het volgende:
[..]
Het opvallende van het songfestival is dat er blijkbaar ook echt mensen zijn die geloven dat Sieneke, de Toppers of de 3js een serieuze kans maken. Er is echt een enorme kloof tussen wat de gemiddelde Nederlander en wat de gemiddelde wereldburger fatsoenlijke muziek vind.
Ik ook, in een leeg buurthuis, een ongeïnteresseerde kroeg of een kraakhippiecommune.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 17:14 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Totáál niet mee eens. Ik woon nu niet bepaald in een uitgaanscentrum-walhalla, maar als ik wil kan ik buitenom de maandag en dinsdag iedere dag live muziek horen en vaak nog meerdere acts per dag ook. Varierend van singer/songwriter tot heel harde metal.
Het leeft ook best. Maar buiten de dance-scene is het lastig om verder te komen dan spelen voor een krat bier. Als je niet maakt waar de TROS of de 3voor12-kliek op nat gaat kan je hoogstens elk jaar een maandje langs de paar wat grotere podia touren en weer door met je krantenwijk.quote:Ik werk bij een van origine DJ-winkel die inmiddels is uitgegroeid tot grote muziekwinkel. Omdat muziek maken in Nederland lééft. Dus dit is ook totaal niet waar...
Er is in den lande meer animo voor dan voor de samenvatting van Lowlands of een documentaire over Paradiso.......quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 17:15 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Gaan we nou het Songfestival als graadmeter nemen ja?
Ik in een volle, geboeide kroeg, een vrijwel altijd voor minstens de helft gevuld poppodium of in een meedeinende strandtent. Dus je eigen perceptie is niet altijd wat voor de rest van het land geldt, blijkt maar weer.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 17:20 schreef Sack_Blabbath het volgende:
[..]
Ik ook, in een leeg buurthuis, een ongeïnteresseerde kroeg of een kraakhippiecommune.
[..]
Het leeft ook best. Maar buiten de dance-scene is het lastig om verder te komen dan spelen voor een krat bier. Als je niet maakt waar de TROS of de 3voor12-kliek op nat gaat kan je hoogstens elk jaar een maandje langs de paar wat grotere podia touren en weer door met je krantenwijk.
Daarnaast zijn er ook veel meer thuis-DJ's en producers dan hobby-bandjes. Dat zal inmiddels echt wel een angstaanjagend veelvoud zijn. Dat zijn ook gewoon mensen die met muziek maken bezig zijn natuurlijk.
Het ging er toch om hoe het buitenland ons beoordeelde, niet om hoeveel Nederlanders er naar kijken?quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 17:22 schreef Sack_Blabbath het volgende:
[..]
Er is in den lande meer animo voor dan voor de samenvatting van Lowlands of een documentaire over Paradiso.......
Dus een duidelijke graadmeter voor wat de gemiddelde Nederlander vind lijkt me.
The Gathering komt nog uit een tijd dat er nog veel groter popcircuit was in Nederland. En kan zich nationaal qua bekendheid en populariteit natuurlijk in de verste verte niet meten met Kane, Di-Rect, Racoon of al die andere engelstalige bands die het hier goed doen, maar geen poot aan de grond krijgen in het buitenland.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 17:30 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Ik in een volle, geboeide kroeg, een vrijwel altijd voor minstens de helft gevuld poppodium of in een meedeinende strandtent. Dus je eigen perceptie is niet altijd wat voor de rest van het land geldt, blijkt maar weer.
Verder geloof ik niet zo in dat 3voor12/TROS verhaal. Neem The Gathering, dat mateloos populair werd in Zuid-Amerika. Of Bløf, dat van kroegbandje uitgroeide tot misschien wel Neerlands bekendste band van de afgelopen twintig jaar. En echt niet alleen omdat zij volgens de TROS/3voor12 normen muziek maken.
Het landschap is veranderd, dat ben ik zeker met je eens. Er zijn meer DJ's dan hobby-bandjes maar daar zit met individualiteit en heel bepalende factor in.
Dan is het songfestival een graadmeter als geen ander en snap ik je hele punt niet eigenlijk.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 17:31 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Het ging er toch om hoe het buitenland ons beoordeelde, niet om hoeveel Nederlanders er naar kijken?
Nee hoor.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 21:23 schreef Boldface het volgende:
Het ging me niet om het Songfestival als een graadmeter, maar meer om aan te tonen hoe ermee omgesprongen wordt. In Zweden is dat elk jaar een enorme happening, dat Nationale Songfestival. Bij ons helemaal niet.
Zweden is gewoon veel meer muziek-minded. Nederland veel minder. Hier heerst wansmaak en laat muziek mensen veel onverschilliger.
Dat is natuurlijk wel vreemd ja, dat Bløf als Nederlandstalige band internationaal niet bekend is.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 17:41 schreef Sack_Blabbath het volgende:
[..]
The Gathering komt nog uit een tijd dat er nog veel groter popcircuit was in Nederland. En kan zich nationaal qua bekendheid en populariteit natuurlijk in de verste verte niet meten met Kane, Di-Rect, Racoon of al die andere engelstalige bands die het hier goed doen, maar geen poot aan de grond krijgen in het buitenland.
Voor bands als the Gathering is het eerder een nadeel dan een voordeel dat ze uit Nederland komen. Kijk naar vergelijkbare bands uit Scandinavië. Die zijn zeker niet getalenteerder. Maar zijn wel wel wereldwijd grote namen in de stevige rockkringen, waar the Gathering slechts echt wat voorstelt in Zuid-Amerika en wat geselecteerde landen daarbuiten.
En Blof was al vrij snel een grote radioband, die Kattebel ontkwam je niet aan, die zijn juist al heel snel gecultiveerd in dat wereldje.
De TROS en 3voor12 zijn natuurlijk de beste voorbeelden uit een breder wereldje. Zet 3FM daar ook maar bij bv. Uit die kringen is een club artiesten ontstaan die onbeperkt aandacht lijken te krijgen nationaal, maar internationaal compleet niet serieus genomen worden, Blof hoort daar als geen ander bij natuurlijk.
Zweden heeft ruim 9 miljoen inwoners, Nederland ruim 16 miljoen; dus dat moet je ten eerste al meewegen. Uit de cijfers die je aandraagt, valt vooral op dat het aandeel Engelstalige tracks in Zweden veel groter is dan in Nederland: 30 procent tegenover nog geen 12 procent.quote:Op dinsdag 23 oktober 2012 23:51 schreef Metaan het volgende:
Nee hoor. De productie is bij ons, zowel absoluut als relatief, een stuk hoger.
De Nederlandse muziekindustrie publiceert rond de 70.000 tracks per jaar (waarvan rond de 8.000 Engelstalig). De Zweedse nog geen 20.000 (met een 6.000 Engelstalig) nummers.
Internationaal hebben Nederlandse artiesten méér succes. Tiesto, Vanbuuren, Simmons en Afrojack scoren gewoon beter dan Basshunter en Likkie luk. Ook omdat het nadeel van de Engelse taal voor Nederlanders teniet wordt gedaan doordat er alleen in de dance Nederlandse successen worden behaald. En daar is de factor taal een bijzaak.
Zweedse bands doen het in bepaalde rock subculturen internationaal beter. Maar dan gaat het over een marginaal verschijnsel.
En dús is het ook beter. Tja. En Nederlandstalige bagger, je bent nogal van het veroordelen...quote:Op woensdag 24 oktober 2012 09:32 schreef Boldface het volgende:
nog geen 30 procent van Nederland, maar internationaal veel succesvoller...
Het is op z'n minst een indicatie. Hun bands scoren hier wel, de onze daar niet.quote:Op woensdag 24 oktober 2012 10:16 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
En dús is het ook beter. Tja. En Nederlandstalige bagger, je bent nogal van het veroordelen...
Racoon goed, dat is smaak. Maar goed. Ik verwacht dat de meeste Racoon fans het album zullen kopen en misschien niet een losse mp3.quote:Op woensdag 24 oktober 2012 10:44 schreef Boldface het volgende:
Om het maar eens met een goede Nederlandse band te vergelijken: de nieuwe single van Racoon piekt in z'n vierde week op nummer 81 en verkoopt pakweg een kwart van wat de Fantastico's wegzetten...
Ik ben geen Racoon-fan, maar Racoon is op dit moment een vooraanstaande Nederlandse band. En toevallig een band die ik in de onderste regionen van de Single Top 100 zag staan.quote:Op woensdag 24 oktober 2012 10:57 schreef ranja het volgende:
[..]
Racoon goed, dat is smaak. Maar goed. Ik verwacht dat de meeste Racoon fans het album zullen kopen en misschien niet een losse mp3.
Ik koop in elk geval nooit mp3's, zou wel meer singles willen kopen maar dan op cd of 7". Maar die zijn vrijwel nergens te krijgen. Als je de album charts erbij pakt zul je qua 'soort nederlandse bands' toch een andere volgorde zien dan in de singles.
Dan stellen we dus samen vast dat de NL productie een stuk hoger ligt dan de Zweedse. Ook relatief.quote:Op woensdag 24 oktober 2012 09:32 schreef Boldface het volgende:
[..]
Zweden heeft ruim 9 miljoen inwoners, Nederland ruim 16 miljoen; dus dat moet je ten eerste al meewegen. Uit de cijfers die je aandraagt, valt vooral op dat het aandeel Engelstalige tracks in Zweden veel groter is dan in Nederland: 30 procent tegenover nog geen 12 procent.
Verder zegt hoeveelheid natuurlijk niks over kwaliteit. Misschien verklaart het forse aantal niet-Engelstalige (dus vermoedelijk bijna allemaal Nederlandstalige) producties wél waarom de Single Top 100 vol staat met zo veel Nederlandstalige bagger...
Ook zegt de hoeveelheid geproduceerde tracks niks over hoe die tracks worden opgepikt door de muziekluisteraars. Dat een groep mensen in Nederland fanatiek met muziek bezig is, wil niet zeggen dat een land als geheel muziek-minded is.
De Nederlandse successen beperken zich louter tot de dance (al mag ik dat van Da_Sandman niet constateren), terwijl de Zweedse successen zich verspreiden over de volle breedte van de popmuziek. En dat is des te knapper als je kijkt naar het aantal geproduceerde tracks: nog geen 30 procent van Nederland, maar internationaal veel succesvoller...
Je praat erg vanuit de hiphop/urban-scene en over de hoge productie binnen die scene. Maar zoals je zelf al zegt: dat zegt niks over de kwaliteit. Dat hiphop bij een bepaald publiek populair is, is evident. En dat Nederlandstalige hiphop logischerwijs kan aanslaan in de achtertuin, is daar een logisch gevolg van. In Polen zal er ook een publiek zijn voor Poolstalige hiphop...quote:Op woensdag 24 oktober 2012 11:16 schreef Metaan het volgende:
[..]
Dan stellen we dus samen vast dat de NL productie een stuk hoger ligt dan de Zweedse. Ook relatief.
En idd zegt dat niets over de kwaliteit.
Wat er in de hitlijsten staat is hooguit een promotie en marketinglijst van de platenindustrie, maar heeft met de populariteit en breedte van de muziek bitter weinig te maken. In de conventionele hitlijstjes dient men zich ook te beperken tot hetgeen er officieel wordt uitgebracht door de vier grote spelers, Warner, Universal , EMI, Sony of de dochters ervan. Die brengen samen nog geen 5 % van de wereldwijd gereleasde muziek uit.
Sinds internet neemt de consument daar terecht geen genoegen mee.
Verder begrijp ik je juichende relaas over de Zweedse industrie niet zo goed, want alleen Basshunter is echt internationaal breed bekend, en had Lykke Li 1 enorme hit. Dat is gewoon minder dan onze 3 top DJs.
De prestatie van Lykke is trouwens groot, omdat ik zelden een Europees niet engelstalig land een wereldhit zie scoren met een popnummer waar taal een belangrijke factor is.
Voor de rest is het wat beide landen betreft echt allemaal heel marginaal internationaal gezien.
Op kleinere schaal scoort de Nederlandse muziek industrie wel weer zeer hoog ´´internationaal´´ in haar achtertuin Belgie, Suriname en de Antillen. De meest geklikte artiest in 2011 in Belgie was.....Gers Pardoel. Voor welke andere intertnationale act dan ook.
Een achtertuin die Zweden niet heeft, want in andere Scandinavische landen scoort zij nauwelijks (De Denen scoren we in andere Scandinavische landen met hun Burhan en Medina)
Verder heb je misschien een punt met dat de Zweedse muziek veelzijdiger is. Ik heb daar geen statistieken over , maar het is een feit dan meer dan 80 % van de NL productie wordt verzorgd door allochtone urban producenten. die de tradiotionele Hollandse volksmuziek flik hebben weggedrukt.
Ach, dan noemt men het wereldmuziek en dat is wereldwijd een enorme niche-markt. Zeker iets als Umoja, met gastbijdrage van 's werelds opperhippie, is duidelijk daarmee in gedachten gemaakt. Maar niemand buiten de landsgrenzen die er iets van kon maken.quote:Op woensdag 24 oktober 2012 09:02 schreef Da_Sandman het volgende:
[..]
Dat is natuurlijk wel vreemd ja, dat Bløf als Nederlandstalige band internationaal niet bekend is.
Of je iets goed vind blijft altijd een kwestie van smaak.quote:Ik blijf het vreemd vinden dat iets niet goed is omdat het buitenland het niet goed vindt.
Ja, maar weet je wel hoeveelste single van Liverpool Rain dat is? De 7e ofzo. De fans blijven dat natuurlijk niet 'kopen'.quote:Op woensdag 24 oktober 2012 11:10 schreef Boldface het volgende:
[..]
Ik ben geen Racoon-fan, maar Racoon is op dit moment een vooraanstaande Nederlandse band. En toevallig een band die ik in de onderste regionen van de Single Top 100 zag staan.
Ik sta er verder net zo in als jij, trouwens.
Helemaal eens.quote:Op woensdag 24 oktober 2012 12:27 schreef Sack_Blabbath het volgende:
Maar het blijft wel een gegeven dat succesvolle Engelstalige bands, in populaire genres, van eigen bodem in andere Engelstalige markten (zo'n beetje het grootste deel van de Aarde) compleet niets doen. En vaak weggelachen worden vanwege de clichés en het steenkolen Engels.
Op taalgebied hebben we een natuurlijke achterstand (op Engels dan), maar natuurlijk niet op het gebied van ''beats''. Daar hebben we iets bovengemiddeld op gescoord mondiaal gezien.quote:Op woensdag 24 oktober 2012 12:27 schreef Sack_Blabbath het volgende:
(En qua dance hebben we dan blijkbaar toch weer wel een mondiale smaak. Of creëren we juist de smaak van de wereld op dat gebied?)
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |