abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 3 maart 2012 @ 15:26:22 #1
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_108665349
Zelf broodbakken wordt steeds populaider. Enerzijds omdat het 'fabrieksbrood' uit de winkel/bakker steeds minder de eigenschappen heeft zoals brood bedoeld is. Anderzijds omdat mensen het steeds leuker vinden om zelf hun handen vies te maken in het deeg of met de broodbakmachine (uit het kerstpakket ;) ) te werken.

Het eerste topic begon in 2004 maar de laatste weken wordt het hier steeds drukker. Vandaar staan hieronder de belangrijkste tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
mijn brood is 'kruimelig :?
meestal is te kruimelig een gevolg van onvoldoende ontwikkelde gluten, dat kan door te kort kneden, of verkeerde meelmix, of te snel rijzen.
quote:
gist/zout
- Als je verse gist had, had je waarschijnlijk te weinig gebruikt... Verse gist moet je 2,5 keer zo veel gebruiken als instant/gedroogde gist

- heb je voor de zekerheid je gist eerst 'geactiveerd' in lauwwarme melk met een theelepel suiker? Als er bellen aan het oppervlak komen, is de gist nog 'levend', anders weggooien en een nieuw zakje nemen.

- Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kan trouwens iedere hobbybroodbakker aanraden met een Poolish ofwel preferment te gaan werken, het brood word veel smaakvoller.
grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2

Dit heeft veel meer effect dan esotherisch meel of allerhand kruiden, want dan smaakt het brood naar kruiden ipv brood. Als je een preferment gebruikt krijg je een hele mooie diepe en rijke broodsmaak.
quote:
Ik ben weer eens een brood aan het bakken op basis van een preferment, Heb 3 dagen terug in 350 Ml water gist op gelost en 150 gram meel er door gedaan.
Nu dit bij 350 gram meel met wat zout gedaan, en 10 Minuten in de kneedmachine, half uur laten rusten en daarna weer 3 minuten gekneed.
Toen ingemeeld in als bol in een bebloemde doek in een mandje te rijzen gezet, en 3 uur laten rijzen. Zit nu in de oven.
By the way
Meel is 200 gram volkoren tarwemeel, 200 gramroggemeel, en de resterende 100 gram is boekweit, spelt, dinkel. verder een handje diverse zaden er door en een klein beetje waltnoten olie.

Wat ik graag zou horen is, maken er nog meer mensen prefermenten, zuurdesems, poolish? We moeten toch verder komen als een zakje soesiemix in de BBM te gooien, niet?
quote:
een preferment kan je heel makkelijk zelf maken.
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.
quote:
Als je je deeg klaar hebt neem je een deel ervan en dat kan je dan over een aantal dagen weer aan het nieuwe deeg toevoegen. Dan heb je daar namelijk al je preferment aan (pre ferment, vooraf gegist) en hoef je het niet apart te maken.
Het is dus ongeveer hetzelfde als desems, met het verschil dat desems voor roggemeel zijn. Rogge bevat geen gluten dus het komt niet mooi omhoog als je daar gist gebruikt, dan heb je een desem nodig om de belletjes in het deeg heel te houden.

Tip, als je brood bakt, maak dan altijd 100 gram meer deeg dan je nodig hebt en bewaar dit voor je volgende brood. Dit bewaar je in de koelkast en voeg je bij je volgende brood deeg. De reden hiervoor is dat moderne gist heel snel werkt en brooddeeg geen tijd heeft mooie smaken te vormen. Door een deel van het deeg achter te houden laat je in dit deel de bacterien en gisten verder werken en deze zorgen ervoor dat je brood dan altijd een mooie, rijke complexe broodsmaak heeft. Deze "preferment" techniek is uit amerika gekomen en heeft er voor gezorgt dat amerikanen tegenwoordig regelmatig broodbak wedstrijden winnen met hun smaakvolle brood. Dit is veel beter dan allerlei smaakmakers door je brood te gooien om een lekker brood te krijgen, want je proeft dan eens écht brood ipv alleen maar smaakmaker.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Waldkorn
- 350 gram boerenpit
- 150 gram waldkorn
- 15 gram boter
- 10 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 280 ml water
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gebroken walnoten

Meng alle ingredienten behalve de noten en de rozijnen en kneed het goed door (in het recept staat 20 minuten).
Vorm een bal en laat het 25 minuten rijzen op een warme plek afgedekt met een theedoek.
Druk het deeg plat, scheur het in stukken en kneed het samen met de rozijnen en de walnoten tot alles goed door elkaar zit.
Maak het deeg een beetje langwerpig en laat nog 15 minuten rijzen.
Vet een broodblik in.
Doe het deeg in het broodblik en laat nog 50 minuten rijzen.
Verwarm de over voor op 230 graden.
Bak het brood in 40 minuten gaar. (Ten minste dat staat in het recept.)

Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.
quote:
focacciabrood:

500 gram tarwebloem (geen meel dus)
3 dl. lauw water
zakje gedroogde gist 7 gr.
dessertlepel zout
15 gehakte olijven (eerst laten uitlekken)
half potje gedroogde tomaten

Bereiding:
*10 minuten kneden
*uur laten rijzen in kom met theedoek erover
*10 minuten kneden
* half uur laten rijzen in lauwwarme oven (5 minuten op 50 graden dan uitzetten!)
* met vingers putjes in brood maken en wat olijfolie overheen gieten daarna wat zeezout en tijm over strooien
* 3 kwartier bakken op 220 graden!

Het brood heeft echt een lekker "italiaans" smaakje!
quote:
Honing-walnoten-brood

Nodig:
- 500 gr. volkorenmeel
- 250 ml. lauw water
- 20 gr. boter / margarine
- zout
- 14 gr. gist (2 zakjes van de supermarkt)
- 4-5 eetlepels honing
- 150 gram gepelde walnoten

Bereiding:
- Alle ingredienten in een kom doen
- Alles goed doormengen met een mixer met deeghaken (of gewoon lekker kneden zoals de echte bikkels in dit topic doen )
- Kom afdekken met een vochtige theedoek en deeg 45 minuten laten rijzen op kamertemperatuur
- Deeg goed kneden met de hand
- Deeg in een bolvorm kneden en deze op een bakplaat leggen
- Vervolgens bakplaat afdekken met een vochtige theedoek en het deeg nogmaals 30-45 minuten laten rijzen
- Brood op 200 gr. Celcius bakken gedurende 30-45 minuten
quote:
Ben nu een brood aan het maken, niets spannends, 50% rogge 50% tarwe.
500 gram volkoren meel (half tarwe/rogge dus)
350 gram water (of cc)
gist (gewoen een zakje droge gist)
zuurdeeg uit een zakje
zout
100 gram van het meel met 100 cc water gemengd en wat van de gist en zuurdeeg toegevoegd. 24 uur laten fermenteren.
volgende dag dus
400 gram meel
250 ml water
schepje zout
In de kitchenaid. mengen, preferment toegevoegd, rest van het gist toegevoegd.
tien minuten kneden, half uur laten staan, verder gekneed zo een 5 minuten.
Daarna met wat bloem antikleef gemaakt en in 3 bolletjes verdeeld.
Op een bakblik gelegd en laat het nu verder omhoog komen tot het groot genoeg is en dan wordt het gebakken.
quote:
Zuurdesem op basis van Jamie Oliver-recept
Maandag Meng 500 gram biologisch roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat een kom. Zet het eerst een uur buiten en breng het vervolgens naar een warm plekje binnen, waren je het afgedekt met keukenfolie en laat staan.

Dinsdag Het begin te bubbelen. Laat het met rust.

Woensdag Het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs. Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om het weer dezelfde consistentie te geven als op maandag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.

Donderdag Laat het met rust.

Vrijdagmiddag ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askeurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter. Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt. Kneed het ruim vijf minuten. Haal er 500 gram af voor een volgende begin mengsel, voordat je er zout bij doet. Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort. Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe. Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en dek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.

Zaterdagochtend Bak het brood. Verwarm de oven voor op 190 ēC. Leg het deeg voorzichtig op een met bloem bestrooid bakblik, maak er vrij diepe inkepingen in en bak het een uur of totdat het krokant is een hol klinkt als je op de bodem klopt. Laat het afkoelen en eet het vers of geroosterd.
quote:
Maisbrood

Maīs brood
Categorie: Brood
Personen: 0
Tijd: 3 uur
Datum: 21-08-2004
Bron: Verpakking Soezie meel

Ingredienten
500 gr boeren maīs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist

Bereiding
Recept voor een brood van 900 gr:

Doe de meel in het bakblik.
Schenk langs de rand het water en de olie.
Maak in het midden van de meel een kuiltje en doe daar de gist in.

Maar kenden ed kan ook met de hand ;)

Maisbrood versie 2

* 400 GRAM MAISMEEL
* 2 DECILITER KOKOSMELK
* 6 DECILITER MELK
* 4 EIEREN
* 100 GRAM BOTTER
* 2 THEELEPELS ZOUT
* 2 THEELEPELS SUIKER
* 50 GRAM KOKOS, geraspt
* 1 THEELEPEL ANIJSZAAD

Meng het maismeel met de kokosmelk en de helft van de melk en breng dit al roerend aan de kook. Voeg de rest van de melk toe, de suiker en zout en laat het geheel een kwartier afkoelen; roer dan de boter erdoor, de eieren, de anijs en de kokos. Breng het opnieuw aan de kook, en laat het 10 minuten koken, roer goed. Giet dit mengsel in een ingevette broodvorm en bak het een half uur op 190 graden. Serveer warm.

Maisbrood meest simpele versie
1000gr maismeel (Artipan mais )
570-590gr water
25 gr gist
20gr zout

40 min op 240 graden voor 400gr brood
Internetsites voor broodrecepten en informatie:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


Hives die het zelf niet zo geslaagd vind, maar het was mn eerste ;)
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Alweer deeltje 5 op naar een hoop mooie brood baksels :9
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zaterdag 3 maart 2012 @ 17:09:10 #2
216210 Ml-etje
pi_108668959
Is het gelukt Uniek?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 3 maart 2012 @ 18:51:25 #3
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_108672109
ML, het is behoorlijk goed gelukt :o

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Smaak: iets teveel volkoren denk ik zo, volgende keer 75 spelt/25 volkoren
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zaterdag 3 maart 2012 @ 18:52:58 #4
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108672158
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 18:51 schreef uniekhoorn het volgende:
ML, het is behoorlijk goed gelukt :o

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Smaak: iets teveel volkoren denk ik zo, volgende keer 75 spelt/25 volkoren
Niets mis meer, lijkt me erg lekker met wat gezoute boter.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 3 maart 2012 @ 18:55:07 #5
216210 Ml-etje
pi_108672224
Oh nice Uniek!
Geen gistsmaak?

100% spelt is ook lekker :Y
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 3 maart 2012 @ 18:55:24 #6
47758 LeeHarveyOswald
pi_108672233
Waarom niet een spelt, en een volkorenbrood? :)
  zaterdag 3 maart 2012 @ 18:59:13 #7
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_108672350
quote:
2s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 18:55 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Waarom niet een spelt, en een volkorenbrood? :)
Volkoren omdat ik dat wel vaker heb gemaakt en spelt niet omdat ik het niet aandurfde :')

Thanks!
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zaterdag 3 maart 2012 @ 19:01:23 #8
216210 Ml-etje
pi_108672422
quote:
10s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 18:59 schreef uniekhoorn het volgende:

[..]

Volkoren omdat ik dat wel vaker heb gemaakt en spelt niet omdat ik het niet aandurfde :')

Thanks!
http://uitdekeukenvanarde(...)od-met-lijnzaad.html

Deze is makkelijk te maken, de zoetstoffen laat ik altijd weg en dat kan je met het lijnzaad uiteraard ook doen ;)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 3 maart 2012 @ 19:55:08 #9
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_108674030
Pompoenbrood


Gaan ze in die kant en klaar mixen nou ook nog het zoutgehalte verlagen?
  zaterdag 3 maart 2012 @ 20:14:06 #10
47758 LeeHarveyOswald
pi_108674648
quote:
10s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 18:59 schreef uniekhoorn het volgende:

[..]

Volkoren omdat ik dat wel vaker heb gemaakt en spelt niet omdat ik het niet aandurfde :')

Thanks!
Ik heb mn volkorendeeg altijd veel natter dan mn spelt (500/400 volkoren, 500/320 voor spelt... ) :)
  zaterdag 3 maart 2012 @ 20:17:04 #11
47758 LeeHarveyOswald
pi_108674748
Ik ben nu trouwens bezig met mn kneed/niet-kneed experiment, ik heb nu twee speltbroden in de oven (rijzen op 30 graden) en twee kleine frans-witte bolletjes.

De speltbroden heb ik beide hetzelfde gemaakt, gelijktijdig gekneed, doorgesneden en gewogen (verschil is 13 gram - totaal deeg is ver over een kilo dus acceptabel verschil). Eentje kneed ik enkel, eentje dubbel, maak foto's, en de resultaten post ik hier en gaan in een blogje :P
  zondag 4 maart 2012 @ 14:13:35 #12
162870 motorbloempje
#Anoniem
pi_108695286

Volkorenmeel, havermout en zemelen :9
Ja doei.
  zondag 4 maart 2012 @ 14:43:27 #13
170776 Revje1
pi_108696195
quote:
2s.gif Op zaterdag 3 maart 2012 20:17 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ik ben nu trouwens bezig met mn kneed/niet-kneed experiment, ik heb nu twee speltbroden in de oven (rijzen op 30 graden) en twee kleine frans-witte bolletjes.

De speltbroden heb ik beide hetzelfde gemaakt, gelijktijdig gekneed, doorgesneden en gewogen (verschil is 13 gram - totaal deeg is ver over een kilo dus acceptabel verschil). Eentje kneed ik enkel, eentje dubbel, maak foto's, en de resultaten post ik hier en gaan in een blogje :P
En hoe was het resultaat?
  zondag 4 maart 2012 @ 17:41:07 #14
47758 LeeHarveyOswald
pi_108704732
quote:
0s.gif Op zondag 4 maart 2012 14:43 schreef Revje1 het volgende:

[..]

En hoe was het resultaat?
Van buiten twee identieke broden! :) (Althans, de vorm is anders, maar dat is puur omdat ik de een in een bol gekneed heb en de ander als een lap op de bakplaat heb gelegd).

Foto's volgen nog :)
  † In Memoriam † zondag 4 maart 2012 @ 17:44:24 #15
91830 MaximusTG
pi_108704974
Tot zover de poging om de behandeling identiek te houden..?
  zondag 4 maart 2012 @ 17:46:01 #16
47758 LeeHarveyOswald
pi_108705059
quote:
0s.gif Op zondag 4 maart 2012 17:44 schreef MaximusTG het volgende:
Tot zover de poging om de behandeling identiek te houden..?
Nee, maar als ik er een dubbel kneed, en de ander niet, dan is de vorm anders :) Maar ze zijn beide pakweg even 'hoog' geworden. Alleen van binnen weet ik het nog niet, maar ze liggen nu in de vriezer dus daar kom ik ergens tussen nu en Woensdag achter :P
  † In Memoriam † zondag 4 maart 2012 @ 18:50:42 #17
91830 MaximusTG
pi_108708555
Wat heb je nu precies met welk deeg gedaan dan?
Dus allebei 1e rijs hetzelfde; Toen 1tje gevormd, en de andere gekneed en gevormd? Of degene die je niet nog een keer gekneed hebt als een lap uitgespreid of zo?
Het vormen van brood tot een bol of iets anders kan ook zonder "kneden" hoor..
  zondag 4 maart 2012 @ 18:57:45 #18
47758 LeeHarveyOswald
pi_108708873
Ik wilde ze eerst op 1 bakplaat doen, daarom de ene gevormd in een langwerpig brood, want dat was toch al min of meer de vorm. Besloot alleen dat het makkelijker was op 1 plaat 1 kleine en 1 grote te doen, dus de andere 'gewoon' rond gemaakt.

En ik heb ze inderdaad na het kneden door de helft gesneden en de 1e rijs hetzelfde gehouden :)
  zondag 4 maart 2012 @ 19:01:53 #19
313839 Goudvis87
pi_108709067
Haai! Deel 6 bijgelezen en gisteren mijn 1e brood gebakken. Wel een beetje vals gespeeld, dacht begin met een broodmix van Dille&Kamille (spelt). Dit uitproberen en als dit goed lukt zelf meel halen en dan echt een eigen brood maken.
Voor een 1e brood was tie best aardig gelukt, beetje compact (denk net te heet gerezen) en ik heb ook de fout gemaakt door een 2de kneed erin te gooien... Maar korst was perfect. Leek een beetje te vochtig binnenin toen het brood net uit de oven kwam maar vanochtend toen die helemaal afgekoeld was niet meer. Heerlijk!
Net een preferment aangemaakt (100% water 25% broodmix volkoren d&k en 4 gr gist), bedenk me alleen net dat er natuurlijk zout in de broodmix zit :{ dus of het zo gaat werken.... er zit geen suiker in de broodmix, dit dan zelf nog toevoegen?
Ben benieuwd!
  † In Memoriam † zondag 4 maart 2012 @ 21:05:18 #20
91830 MaximusTG
pi_108716536
Suiker is nooit 'nodig' in een brood. Je kan het toevoegen voor verschillende redenen. Soms maak je een zoet brood, dan speelt suiker natuurlijk wel een belangrijke rol. Je kan het toevoegen om de kleuring van je brood te beinvloeden, of het wordt toegevoegd om de gist sneller te laten groeien (en dus de rijs te versnellen). Net zoals rijzen in een oven. Is je brood wel sneller van klaar, maar je geeft het geen tijd om te rijpen en smaak van zichzelf te ontwikkelen.
  zondag 4 maart 2012 @ 22:43:15 #21
47758 LeeHarveyOswald
pi_108723190








  maandag 5 maart 2012 @ 09:11:48 #22
170776 Revje1
pi_108732129
Ja en wat is nu wat? Dus wat is links wat is rechts kwa werkmethodes.
Merk je trouwens na het kneden dat je deeg warmer en soepeler is geworden?
  maandag 5 maart 2012 @ 09:38:11 #23
47758 LeeHarveyOswald
pi_108732631
In de oven rechts / vloer links is enkel gekneed :)
  maandag 5 maart 2012 @ 15:54:24 #24
313839 Goudvis87
pi_108744219
Ik heb m'n preferment (100% water 25% broodmix volkoren d&k en 4 gr gist) in de koelkast gezet. Heeft dat nut of kan ik het beter op kamertemperatuur laten staan? Staat dus vanaf gister 17:00 uur en wil morgen (= +/- 50 uur later) een brood ermee bakken.
Dan rest ingrediënten erbij, goed kneden, uur rijzen, vormen, 40 min rijzen en in de oven, toch?

Ben nog heel nieuw in het broodbakken, lees flink bij :)
  † In Memoriam † maandag 5 maart 2012 @ 16:45:31 #25
91830 MaximusTG
pi_108746032
Dat klinkt wel goed ja; Zou het inderdaad in de koelkast zetten; 50 uur op kamertemperatuur is wel erg lang.
  maandag 5 maart 2012 @ 17:20:35 #26
313839 Goudvis87
pi_108747376
Thanks! Uit je antwoord lees ik dat het ook op kamertemperatuur kan.. Hoeveel uur moet ik dan ongeveer aanhouden?
  † In Memoriam † maandag 5 maart 2012 @ 17:28:33 #27
91830 MaximusTG
pi_108747654
Op kamertemperatuur.. denk een uurtje of 8-12 ongeveer. Is beetje variabel.
  maandag 5 maart 2012 @ 18:36:00 #28
216210 Ml-etje
pi_108750216
Je laat het rijzen op de pizzasteen LeeHarveyOswald?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  maandag 5 maart 2012 @ 19:49:56 #29
313839 Goudvis87
pi_108753674
Dank MaximusTG! Moet ik nog roeren tussen door of beter gewoon van af blijven?

Net gigantisch in m'n vinger gesneden tijdens de afwas, kan morgen brood kneden wel vergeten :')
Nou ja we hebben ook nog een mixer :P

Ziet er goed uit hoor LeeHarveyOswald! Wat is je eindoordeel?
  † In Memoriam † maandag 5 maart 2012 @ 19:57:55 #30
91830 MaximusTG
pi_108754118
Je kan er beter vanaf blijven volgens mij. Normaal wordt er 1:1 bloem/meel op water gebruikt. Jij had hierboven 4:1 staan zag ik ?

Omdat het toch zo nat is kan je alles bij mekaar mengen, roeren tot een homogene massa, afdekken en laten staan. Afhankelijk van de hoeveelheid gist in het preferment heeft ie meer/minder tijd nodig.
En je kan dus spelen met tijd en temperatuur. Bijvoorbeeld een paar uur buiten de koelkast om het proces op gang te brengen, en dan 24 uur in de koelkast, en weer een uurtje eruit voor je ermee gaat werken om op te warmen. Maar je kan ook andere tijden gebruiken.
  maandag 5 maart 2012 @ 20:10:13 #31
313839 Goudvis87
pi_108754871
Ja, idd 1:4. Staat nu dus 27 uur in de koelkast, na 3 uur geroerd en daarna niet meer aan gezeten. Hoe kom ik erachter wanneer het goed/klaar is dan?
Het was mijn bedoeling om wat meer smaak aan het brood te brengen en hopelijk dat het brood iets meer rijst. Vorige was net te compact.

Haha, het spelen met tijd en temperatuur is nog even wat te hoog gegrepen voor me denk ik. Eerst braaf aan harde cijfers houden en als de broden beter worden beetje gaan spelen. Normaal kook ik op mijn gevoel maar met brood hangt het vrij nou heb ik het idee.. En ik weet er nog te weinig vanaf.
  maandag 5 maart 2012 @ 23:54:04 #32
47758 LeeHarveyOswald
pi_108767723
quote:
0s.gif Op maandag 5 maart 2012 18:36 schreef Ml-etje het volgende:
Je laat het rijzen op de pizzasteen LeeHarveyOswald?
2e rijs en afbakken :)
  dinsdag 6 maart 2012 @ 11:25:41 #33
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_108775463
Kan iemand me vertellen of een tweede kneed/tweede rijs nou wel of niet nodig is?
De ene keer wordt 't hier in het topic afgeknald, de andere keer wordt het weer opgehemeld.
  dinsdag 6 maart 2012 @ 11:27:30 #34
47758 LeeHarveyOswald
pi_108775513
Ik ga straks mijn enkel geknede brood proberen, die is nu aan het ontdooien, en morgen of overmorgen het dubbelgeknede, en ik zal foto's van de binnenkant van het brood maken :P
  dinsdag 6 maart 2012 @ 12:15:38 #35
170776 Revje1
pi_108777034
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2012 11:25 schreef Gwywen het volgende:
Kan iemand me vertellen of een tweede kneed/tweede rijs nou wel of niet nodig is?
De ene keer wordt 't hier in het topic afgeknald, de andere keer wordt het weer opgehemeld.
Nooit een 2de keer kneden! Geen idee wie dat ooit verzonnen heeft hier.
1ste rijs is meer een rustperiode voor je deeg na het kneden. Je laat h'm na het kneden eerst 20 minuten rusten. Dan vorm je h'm en doe h'm in bijv een blik en dan komt de 2de rijs.
  dinsdag 6 maart 2012 @ 12:23:25 #36
47758 LeeHarveyOswald
pi_108777309
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 maart 2012 12:15 schreef Revje1 het volgende:

[..]

Nooit een 2de keer kneden! Geen idee wie dat ooit verzonnen heeft hier.
1ste rijs is meer een rustperiode voor je deeg na het kneden. Je laat h'm na het kneden eerst 20 minuten rusten. Dan vorm je h'm en doe h'm in bijv een blik en dan komt de 2de rijs.
Niet alleen hier hoor, meerdere recepten hier + elders geven dat aan.
  dinsdag 6 maart 2012 @ 12:29:28 #37
170776 Revje1
pi_108777520
Het kan misschien best dat er bepaalde broden andere verwerking hebben. Maar het brood wat ik hier voorbij zie komen is een 2de kneed gewoon onzin.
Als je brood niet mooi omhoog komt moet je gewoon de ene kneding beter of langer doen en geen 2de kneed ergens nog tussendoor doen.
  woensdag 7 maart 2012 @ 22:34:09 #38
313839 Goudvis87
pi_108844464
Okay, was van plan om vandaag brood te bakken met preferment, maar door tijdgebrek nog niet gelukt. Moet ik m redden door iets te doen of kan ik het morgen (rond 18:00) gewoon gebruiken? Staat sinds zondag 17:00 uur in koelkast..
  donderdag 8 maart 2012 @ 01:11:24 #39
56598 LTCY18
pi_108850750
Beste bakkers,

Ik probeer de Chinese Pineapple bun te maken, maar heb het probleem dat mn deeg niet (goed) rijst.

Voor het broodje gebruik het volgende recept:
700gr Amerikaanse patentbloem
110gr suiker
1 ei
8gr gist (van dr Oetker)
4 gr broodverbeteraar
300gr water
Beetje boter

Ik heb geprobeerd het brood in de keuken te laten met een warme theedoek eroverheen te leggen.
Daarna laten rijzen voor 1h, voor 2h, maar er gebeurt nauwelijks wat. Ook in mn slaapkamer laten rijzen vlakbij de verwarming, maar tevergeefs.....

Toen ik in Hongkong werkte, heb ik dit broodje elke dag moeten maken, en toen ging het elke dag goed. Eenmaal terug in Nederland is het mij maar 1x goed gelukt van de 5,6 keren dat ik het geprobeerd heb.

Zou ik ook mijn brood bv in de avond kunnen kneden, in de koelkast leggen en laten rijzen tot volgende dag na werk (18:00)? Kan het deeg "overrijzen"?

Ik heb gegoogled en verschillende manier geprobeerd om het deeg te laten rijzen, maar tot nu toe niets gelukt. Sommigen zeggen in de koelkast laten rijzen goed, sommige zeggen weer over opwarmen, uitzetten en deeg erin. Sommigen zeggen lage temperattur goed voor rijzen en sommigen zeggen weer iets boven kamertemperatuur. Wat is nou waar?

Iemand die mij kan helpen hoe ik het deeg het best kan laten rijzen thuis?
  † In Memoriam † donderdag 8 maart 2012 @ 10:09:31 #40
91830 MaximusTG
pi_108855072
@Goudvis87, beetje laat wel, maar denk dat tot vanavond in de koelkast misschien wel wat te lang is; maar je zou het moeten ruiken denk ik.. Je had, of kan misschien nog wel, het preferment wel kunnen verversen zoals je een desemcultuur ververst.

LTCY18: Daar ben je hier toch al eens eerder mee geweest?
Doe je verder precies hetzelfde als in Hongkong? Zelfde recept? Is je gist nog wel goed?
  donderdag 8 maart 2012 @ 10:48:01 #41
170776 Revje1
pi_108856154
quote:
0s.gif Op donderdag 8 maart 2012 01:11 schreef LTCY18 het volgende:
Beste bakkers,

Ik probeer de Chinese Pineapple bun te maken, maar heb het probleem dat mn deeg niet (goed) rijst.

Voor het broodje gebruik het volgende recept:
700gr Amerikaanse patentbloem
110gr suiker
1 ei
8gr gist (van dr Oetker)
4 gr broodverbeteraar
300gr water
Beetje boter

Ik heb geprobeerd het brood in de keuken te laten met een warme theedoek eroverheen te leggen.
Daarna laten rijzen voor 1h, voor 2h, maar er gebeurt nauwelijks wat. Ook in mn slaapkamer laten rijzen vlakbij de verwarming, maar tevergeefs.....

Toen ik in Hongkong werkte, heb ik dit broodje elke dag moeten maken, en toen ging het elke dag goed. Eenmaal terug in Nederland is het mij maar 1x goed gelukt van de 5,6 keren dat ik het geprobeerd heb.

Zou ik ook mijn brood bv in de avond kunnen kneden, in de koelkast leggen en laten rijzen tot volgende dag na werk (18:00)? Kan het deeg "overrijzen"?

Ik heb gegoogled en verschillende manier geprobeerd om het deeg te laten rijzen, maar tot nu toe niets gelukt. Sommigen zeggen in de koelkast laten rijzen goed, sommige zeggen weer over opwarmen, uitzetten en deeg erin. Sommigen zeggen lage temperattur goed voor rijzen en sommigen zeggen weer iets boven kamertemperatuur. Wat is nou waar?

Iemand die mij kan helpen hoe ik het deeg het best kan laten rijzen thuis?
Is dit ook precies het recept wat je gebruikte in Hong kong? Had je daar bijv geen verse gist ervoor gebruikt.
Ik ken dit niet maar ik zou zelf zeggen 2 gram gist meer gebruiken. 300 ml water lijkt me wat weinig. Weet ook niet of amerikaanse patentbloem anders is dan de patent die we hier gebruiken.

Beste temperatuur om te rijzen is rond de 28 graden en een luchtvochtigheid van rond de 78%. Helaas is dat laatste moeilijk te halen thuis dus is bijv 30 graden voor het deeg ook goed.

[ Bericht 4% gewijzigd door Revje1 op 08-03-2012 10:55:38 ]
  donderdag 8 maart 2012 @ 11:32:47 #42
313839 Goudvis87
pi_108857460
Gisteravond rook het wel lekker, deegish :Y Hoe ververs ik precies? 100 gram meel erbij, husselen en dan uit de koelkast laten tot vanavond of beter toch weer terug in koelkast? Ook nog water of gist erbij?
  † In Memoriam † donderdag 8 maart 2012 @ 12:00:48 #43
91830 MaximusTG
pi_108858512
Nee, verversen door een deel (bv de helft) weg te gooien en aanvullen met water en bloem. De gist zit er al in, en die groeit lekker verder.
Als je nu ververst zou ik het uit de koelkast laten.
Dus stel je preferment bestond uit 400 gram bloem en 400 gram water (800 gram samen dus) dan gooi je 400 gram weg en vul je aan met 200 gram bloem en 200 gram water.

Maar hoeveel je nu moet verversen is een beetje afhankelijk van hoeveel tijd je nog hebt tot je gaat bakken, en hoe ie ruikt etc. Maar de helft in deze (5?) uur die je nog hebt moet wel kunnen denk ik. Vooral als je er vanuit gaat dat ie natuurlijk al een stuk langer heeft gefermenteerd dan oorspronkelijk de bedoeling was.

[ Bericht 31% gewijzigd door MaximusTG op 08-03-2012 12:06:46 ]
  donderdag 8 maart 2012 @ 13:07:41 #44
56598 LTCY18
pi_108860625
@MaximusTG & Revje1: Eerder had ik het probleem dat het brood heel snel hard werd en wanneer ik mn keuken machine gebruikte om te kneden dat de deeg heel nat en plakkerig bleef.

In Hongkong gebruikte ik ook geen verse gist. Gist zit nieuw in een pakje, dus ik wel goed. Laatste keer gebruikte ik verse gist die ik die dag heb gekocht, dus ook dat moet goed zijn denk ik.

Amerikaanse Patentmeel koop ik bij de molen bij ons in de buurt.

Maar bestaat er zoiets als "overrijzen" dan? Kan ik dus de avond ervoor kneden en dan 24h in de koelkast laten rijzen?

@Revje1: Hoe en waar zou ik die 30 graden kunnen halen? En hoelang moet ik het laten rijzen? Destijds was 1-2h meer dan zat.
  † In Memoriam † donderdag 8 maart 2012 @ 13:30:17 #45
91830 MaximusTG
pi_108861328
Er bestaat wel zoiets als overrijzen ja, maar dat zul je echt niet snel bereiken door het deeg in de koelkast laat staan. Dat gaat buiten de koelkast wel een stuk sneller uiteraard.

Maar over het rijzen, tja, als je gist gewoon goed is, dan ligt het misschien toch aan de hoeveelheid vocht? En rijzen bij 30 graden moet je alleen doen als je je brood snel klaar wil hebben hoor. Dat is gewoon de temperatuur waarbij gist optimaal suikers omzet, maar vaak wil je juist dat het brood langzamer rijst om meer smaak te ontwikkelen.
Revje1 is bakker, maar volgens mij wel een moderne NLse bakker, en dus geen ambachtelijke (bedoel het niet zo negatief hoor :P).
En die bakken volgens mij veel op efficientie.
Ikzelf ben natuurlijk maar een (enthousiaste en leergierige) amateur, en ik heb mijn kennis uit ervaring, goede websites, en een aantal boeken over broodbakken, die diep op de materie ingaan. Maar die boeken zijn wel geschreven vanuit het perspectief van een zgn. "Artisan" bakker. Dus veel broden met biga, poolish, andere prefermenten, desems, vertraagde fermentatie etc.
Allemaal bedoeld om het brood juist zoveel mogelijk smaak aan het basisingredient bloem/meel te laten onttrekken.
  donderdag 8 maart 2012 @ 13:49:15 #46
56598 LTCY18
pi_108861911
Ik zoek ff wat op internet en past mn recept beetje aan.

Maar zou dus in principe morgenavond kunnen kneden en laten rijzen tot zaterdagmiddag 12:00 of zo.
Dan moet ik vormpjes maken en nog een keer laten rijzen. How to do that then?

Ik ben niet geen ambachtelijk iemand :P Ik denk dat ik ook zo'n "moderne" bakker ben voor efficientie :P

Looking forward to your reply.
  † In Memoriam † donderdag 8 maart 2012 @ 13:55:41 #47
91830 MaximusTG
pi_108862120
Dus 1 keer bulkrijs, en na het vormen nog een rijs? En je wil een verdubbeling van je deeg na de eerste rijs?
Ja, je kan dan prima de koelkast gebruiken. Maak je deeg zoals normaal, vorm tot een grote bal na kneden en doe afgedekt in een kom oid in de koelkast. Zaterdags haal je het deeg er dan ongeveer 2 uur vantevoren uit (of korter, afhankelijk van hoe veel het al in de koelkast gerezen is). Daarna vorm je en verwerk je zoals normaal.
  donderdag 8 maart 2012 @ 15:25:00 #48
56598 LTCY18
pi_108864980
quote:
0s.gif Op donderdag 8 maart 2012 13:55 schreef MaximusTG het volgende:
Dus 1 keer bulkrijs, en na het vormen nog een rijs? En je wil een verdubbeling van je deeg na de eerste rijs?
Ja, je kan dan prima de koelkast gebruiken. Maak je deeg zoals normaal, vorm tot een grote bal na kneden en doe afgedekt in een kom oid in de koelkast. Zaterdags haal je het deeg er dan ongeveer 2 uur vantevoren uit (of korter, afhankelijk van hoe veel het al in de koelkast gerezen is). Daarna vorm je en verwerk je zoals normaal.
uhm.... destijds liet ik deeg idd bulk rijzen. daarna kneed ik het weer en maak vormpjes. na het vormen laat ik ze nog een keer rijzen boven de oven en houdt het vochtig met een plantensproeier. nu kan ik dat niet doen omdat boven mijn oven thuis een kookplaat is. Bovenkant warmt dus niet mee. Ik leg de gevormde deeg dus weer ergens in de keuken of woonkamer, ook dan rijst het niet optimaal.
  † In Memoriam † donderdag 8 maart 2012 @ 15:58:26 #49
341203 3-voud
50 shades of fuck you todo
pi_108866108
Staat hier ook ergens een recept voor lekkere zachte witte bakkersbollen?
Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*
  † In Memoriam † donderdag 8 maart 2012 @ 15:59:45 #50
91830 MaximusTG
pi_108866159
http://uitdekeukenvanarde(...)-witte-broodjes.html

Denk dat je daar wel wat aan hebt :).
  donderdag 8 maart 2012 @ 16:18:17 #51
56598 LTCY18
pi_108866873


[ Bericht 57% gewijzigd door LTCY18 op 08-03-2012 16:20:23 ]
  donderdag 8 maart 2012 @ 19:49:39 #52
170776 Revje1
pi_108874702
quote:
0s.gif Op donderdag 8 maart 2012 13:07 schreef LTCY18 het volgende:
@MaximusTG & Revje1: Eerder had ik het probleem dat het brood heel snel hard werd en wanneer ik mn keuken machine gebruikte om te kneden dat de deeg heel nat en plakkerig bleef.

In Hongkong gebruikte ik ook geen verse gist. Gist zit nieuw in een pakje, dus ik wel goed. Laatste keer gebruikte ik verse gist die ik die dag heb gekocht, dus ook dat moet goed zijn denk ik.

Amerikaanse Patentmeel koop ik bij de molen bij ons in de buurt.

Maar bestaat er zoiets als "overrijzen" dan? Kan ik dus de avond ervoor kneden en dan 24h in de koelkast laten rijzen?

@Revje1: Hoe en waar zou ik die 30 graden kunnen halen? En hoelang moet ik het laten rijzen? Destijds was 1-2h meer dan zat.
Dat is dus altijd het probleem van thuis rijzen. 30 graden kan je nooit halen. Daarom wat suiker erbij en iets meer gist kan geen kwaad. Gebruik lauw/warm water. Ik heb geen ervaring met het rijzen in een koelkast. Als het bij kamertemperatuur niks doet wat dan wel in de koelkast?
Een deeg kan je overrijzen. Gist is gegeven moment uitgewerkt. Als je na het overrijzen weer het deeg gaat behandelen en weer wil laten rijzen zal het weinig doen.
En is je deeg wel lekker soepel. Wat ik al eerder zei 300 ml water op 700 gr bloem lijkt me weinig. Voor een witbrood waarbij ik 500 gram bloem gebruik doe ik 340 ml water op.

Oja en kneed met de hand niet met een keukenmachine.
  † In Memoriam † donderdag 8 maart 2012 @ 19:55:30 #53
91830 MaximusTG
pi_108874988
Gist is heus wel actief in de koelkast en onder de 30 graden, het werkt alleen langzamer. Door veel bakkers worden juist koele temperaturen gebruikt om door de langzame gisting meer smaak in het brood te krijgen.
Het probleem van LTCY18 zal idd waarschijnlijk een onvoldoende vochtig/gekneed deeg zijn.
Hoewel hij er nog wel ook een ei in heeft.
  donderdag 8 maart 2012 @ 19:58:55 #54
170776 Revje1
pi_108875122
Bij mij in de bakkerij hebben we een rijskast van 28 graden en vochgehalte van ongeveer 80%. Ook bij vrienden die bakker zijn en bij vroegere stages heb ik nooit gehoord dat ze kouder dan dat doen.


Is dit een beetje wat je wilt maken. Heb ik een beetje een idee wat je gaat maken:)

[ Bericht 60% gewijzigd door Revje1 op 08-03-2012 20:05:07 ]
  † In Memoriam † donderdag 8 maart 2012 @ 20:06:10 #55
91830 MaximusTG
pi_108875437
Nee, daar heb ik op de vorige pagina al iets over gezegd, dat zal waarschijnlijk komen doordat moderne bakkers er op gericht zijn zo efficient en snel mogelijk brood te maken.
Als je er op wil googlen, veel broodbak-info is in het Engels, ze noemen het "delayed-fermentation", oftewel, vertraagde gisting. En het zorgt ervoor dat je brood meer tijd heeft om zn eigen smaak te ontwikkelen.
  donderdag 8 maart 2012 @ 20:17:44 #56
170776 Revje1
pi_108876100
Brood rijst ongeveer 90 a 105 minuten. Dit word overal zo gebruikt.
Misschien wat jij zegt dat dat vroeger vaker werd gedaan. Tegenwoordig is het zo dat je kwaliteit moet leveren en efficient moet werken om goed te kunnen concurreren met de rommel die in supermarkten word verkocht.
Maar over koeler laten rijzen heb ik ook op school niks van gehoord of geleerd dus denk dat het iets is van vroeger.
  donderdag 8 maart 2012 @ 20:29:46 #57
265105 evo87
pi_108876803
ken ik niet, bestaat niet.... faal
  † In Memoriam † donderdag 8 maart 2012 @ 20:32:28 #58
91830 MaximusTG
pi_108876962
Tis een techniek die door meesterbakker Peter Reinhart veel gebruikt en gepromoot word. Kan niet echt uitsluitsel vinden of hij het ook bedacht heeft; Maar het werkt wel degelijk :). Gebruik het ook altijd voor pizzadeeg.
Kan me voorstellen dat zoiets niet geleerd wordt, omdat het niet past bij een conventioneel bakkersbedrijf.
Meer bij een moderne ambachtelijke bakker die broden met oude vergeten graansoorten bakt, en ze voor een flinke prijs verkoopt ;). Dan kan zoiets namelijk wel uit. Niet dat het veel meer hoeft te kosten. Enkel koelruimte ;).
  donderdag 8 maart 2012 @ 20:32:40 #59
47758 LeeHarveyOswald
pi_108876971
Gist doet't prima in de koelkast hoor. Laat maar eens een aangebroken pak sap een week of wat in de koelkast staan :+
  donderdag 8 maart 2012 @ 20:37:16 #60
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108877232
Rijzen in de koelkast is prima, is het vertragen van het rijzen zoals het rijzen in de rijskast het versnellen van het rijzen is.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 8 maart 2012 @ 20:44:21 #61
170776 Revje1
pi_108877687
quote:
0s.gif Op donderdag 8 maart 2012 20:32 schreef MaximusTG het volgende:
Tis een techniek die door meesterbakker Peter Reinhart veel gebruikt en gepromoot word. Kan niet echt uitsluitsel vinden of hij het ook bedacht heeft; Maar het werkt wel degelijk :). Gebruik het ook altijd voor pizzadeeg.
Kan me voorstellen dat zoiets niet geleerd wordt, omdat het niet past bij een conventioneel bakkersbedrijf.
Meer bij een moderne ambachtelijke bakker die broden met oude vergeten graansoorten bakt, en ze voor een flinke prijs verkoopt ;). Dan kan zoiets namelijk wel uit. Niet dat het veel meer hoeft te kosten. Enkel koelruimte ;).
Kwa smaak zal het wel wat uitmaken. Stokbrood is ook het beste als er een lange verwerking vooraf is gegaan.
Maar als er dan bijv een rijstijd eraan vastzit van 3 a 4 uur dan moet je een onwijs grote rijskast/koeling moeten hebben voor het brood. Meeste bakkers hebben die ruimte niet. Zeker voor middelgrote bakkers is dat niet te doen.
  donderdag 8 maart 2012 @ 21:05:31 #62
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108878956
quote:
0s.gif Op donderdag 8 maart 2012 20:44 schreef Revje1 het volgende:

[..]

Kwa smaak zal het wel wat uitmaken. Stokbrood is ook het beste als er een lange verwerking vooraf is gegaan.
Maar als er dan bijv een rijstijd eraan vastzit van 3 a 4 uur dan moet je een onwijs grote rijskast/koeling moeten hebben voor het brood. Meeste bakkers hebben die ruimte niet. Zeker voor middelgrote bakkers is dat niet te doen.
Voor de smaak kan je gebruik maken van prefermenten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 8 maart 2012 @ 22:47:20 #63
56598 LTCY18
pi_108885804
quote:
0s.gif Op donderdag 8 maart 2012 19:58 schreef Revje1 het volgende:
Bij mij in de bakkerij hebben we een rijskast van 28 graden en vochgehalte van ongeveer 80%. Ook bij vrienden die bakker zijn en bij vroegere stages heb ik nooit gehoord dat ze kouder dan dat doen.


Is dit een beetje wat je wilt maken. Heb ik een beetje een idee wat je gaat maken:)
Yup, dit is 'm.

@MaimusTG: Als ik deeg in koelkast legt, hoelang kan ik max erin laten dan?
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 00:19:57 #64
341203 3-voud
50 shades of fuck you todo
pi_108890067
quote:
0s.gif Op donderdag 8 maart 2012 15:59 schreef MaximusTG het volgende:
http://uitdekeukenvanarde(...)-witte-broodjes.html

Denk dat je daar wel wat aan hebt :).
Bedankt. ^O^
Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 09:03:18 #65
91830 MaximusTG
pi_108893933
quote:
0s.gif Op donderdag 8 maart 2012 22:47 schreef LTCY18 het volgende:

[..]

Yup, dit is 'm.

@MaimusTG: Als ik deeg in koelkast legt, hoelang kan ik max erin laten dan?
Poe, dat is wel afhankelijk van hoeveel gist er in je deeg zit, maar ik zou denken dat 24 uur bijna altijd wel kan, 48 in de meeste gevallen ook wel. Als je deeg echt meteen lang in de koelkast wil doen kan je beter wat kouder water gebruiken, omdat de activiteit van de gist dan in de koelkast niet meteen laag is vanwege de temperatuur van het water.
Maar omdat de meeste activiteit van de gist qua CO2-productie toch buiten de koelkast gaat gebeuren als je het deeg eruit haalt kan je het feit dat het deeg in de koelkast iets verder gerezen is dan de bedoeling was compenseren door het korter voordat je het gaat verwerken uit de koelkast haalt. Daar zit wel een grens aan natuurlijk, want echt koud deeg verwerkt niet zo fijn.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 09:05:37 #66
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108893977
Prefermenten kan je trouwens wekenlang goed houden in de koeling, maar je moet ze wel blijven voeren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 09:20:34 #67
170776 Revje1
pi_108894331
quote:
0s.gif Op donderdag 8 maart 2012 22:47 schreef LTCY18 het volgende:

[..]

Yup, dit is 'm.

@MaimusTG: Als ik deeg in koelkast legt, hoelang kan ik max erin laten dan?
Je moet het natuurlijk zelf bepalen maar nu snap ik je niet helemaal.

Jij hebt problemen met het rijzen van je deeg. Dat het niks doet na een uur rijzen. Dan moet je eerst zorgen dat je deeg op die manier goed gaat rijzen. Een koelkast zal daar niks aan veranderen. Dat de smaak er dan beter van word ok maar je probleem is het rijzen.

Is jou deeg ook zo soepel als in het filmpje?
  vrijdag 9 maart 2012 @ 09:27:07 #68
-1 #ANONIEM
pi_108894488
Vraagje, heb sinds kort een broodbakmachine en wil er vaaaak brood mee gaan bakken. Denk dat een elektrisch mes hierbij ook wel handig is? Gebruiken jullie die? En welke is dan het beste en zijn er ook nog waar je de sneedikte kan instellen?
  vrijdag 9 maart 2012 @ 09:34:02 #69
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108894688
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 09:27 schreef heaven7 het volgende:
Vraagje, heb sinds kort een broodbakmachine en wil er vaaaak brood mee gaan bakken. Denk dat een elektrisch mes hierbij ook wel handig is?[quote]
Nee, vreselijke dingen
Gebruiken jullie die?
[/quote]Nee
quote:
En welke is dan het beste en zijn er ook nog waar je de sneedikte kan instellen?
Ga op zoek naar een golfvorming geslepen broodmes
dus met deze sleep
(
)
(
)
(
)
En niet eetje met deze sleep
)
)
)
)
)
)
Das meer een zaag
Deze tweede zie je veel meer, maar die eerste is veel fijner
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 09:35:14 #70
47758 LeeHarveyOswald
pi_108894728
Ik zou het eerder neerzetten als
(
)
(
)

en
}
}
}

:P

Wij zijn zoekende naar de eerste, maar tot nu toe alleen een van bijna 50 euro gezien. Voor een broodzaag gaat mij dat toch net iets te ver :P
  vrijdag 9 maart 2012 @ 09:37:25 #71
-1 #ANONIEM
pi_108894794
Is een elektrisch mes niet fijn? We hebben nu een (goedkoop) broodmes maar daarmee kan ik geen brood snijden :@
  vrijdag 9 maart 2012 @ 09:38:17 #72
-1 #ANONIEM
pi_108894817
edit ik snap er dus niks van :')

[ Bericht 66% gewijzigd door #ANONIEM op 09-03-2012 09:42:31 ]
  vrijdag 9 maart 2012 @ 09:55:49 #73
313839 Goudvis87
pi_108895365
Gister van t preferment deeg gekneed, laten rijzen, oven aan, gaat de over stuk! T zit me niet mee deze week... Is goed rijzen bij deeg altijd een verdubbeling? Want dat haalt het niet.. Zet het bij de verwarming in een rvs kom, heeft 1,5 uur gestaan na 20 heftig kneden, misschien 10% erbij...

Nu stond het preferment al sinds zondag, dus daar kan het ook aan liggen.. Rook prima btw. Nou ja, bol deeg nu maar in koelkast gezet, oven fixen en hopelijk morgen bakken. Als er geen smaak aan zit weet ik het ook niet meer hahaha

Het rijzen is bij mij dus ook een probleem..
  vrijdag 9 maart 2012 @ 10:12:53 #74
170776 Revje1
pi_108895981
Gist is levend organisme. Als ze geen eten meer hebben gaan ze dood.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 10:15:53 #75
313839 Goudvis87
pi_108896093
Oftewel ik heb ze vermoord
  vrijdag 9 maart 2012 @ 10:18:03 #76
170776 Revje1
pi_108896182
Dat lijkt me wel ja:)
  vrijdag 9 maart 2012 @ 10:25:28 #77
313839 Goudvis87
pi_108896471
Kak, ik heb nog veel te leren... :)

Ik vroeg me ook af waarom de extra ingrediënten bij recepten pas na de 1e rijs toegevoegd worden? En niet direct vanaf 1e kneed, dan mixen ze beter.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 10:40:08 #78
170776 Revje1
pi_108897030
Welke extra ingredienten? En wat wil je maken?
  vrijdag 9 maart 2012 @ 10:51:04 #79
313839 Goudvis87
pi_108897459
Ik hou erg van donker zwaar brood, dus ik dacht aan volkorenbrood met walnoten, zonnebloempitten, lijnzaad etc.

Ook wil ik een brood met olijven en gedroogde tomaten maken. Lijkt me wat lastiger gezien wat nattere ingrediënten. Wil dat recept van pizzabroodjes ook eens proberen.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 10:56:25 #80
170776 Revje1
pi_108897627
Als je voor je gaat kneden de walnoten erbij doet dan kneed je de walnoten kapot. Lijnzaad en zonnebloempitten kan je al bij het mengen van alles erbij doen.
De rest kan je na het kneden er rustig bij doen.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 10:58:22 #81
313839 Goudvis87
pi_108897689
Ah, heeft dus niets met rijzing te maken maar meer met bescherming van de extra ingrediënten.
Thanks!!

Gezien mijn kapotte oven: Welke oven gebruiken jullie?
  vrijdag 9 maart 2012 @ 11:04:06 #82
170776 Revje1
pi_108897890
Wat ik eerder zei na het kneden moet je het deeg geen extra kneding geven. Als je dan eerst het deeg laat rusten/rijzen en dan pas de noten enzo erdoor doe moet je toch weer een soort van kneding doen.
Ik heb een Bosch combi. Niet iets speciaals ofzo.
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 11:04:38 #83
341203 3-voud
50 shades of fuck you todo
pi_108897905
Hoe lang blijft echte bakkersgist goed in de koelkast? Ik heb nog een bonk die 4 weken oud is.
Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*
  vrijdag 9 maart 2012 @ 11:12:14 #84
170776 Revje1
pi_108898158
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 11:04 schreef 3-voud het volgende:
Hoe lang blijft echte bakkersgist goed in de koelkast? Ik heb nog een bonk die 4 weken oud is.
Dit wist ik niet dus op internet opgezocht. Maar verse gist is een week houdbaar.
Eigenlijk op m''n werk nooit eens naar gekeken omdat we verse gist binnen een paar dagen verwerken als het binnenkomt. Zal na m''n vakantie ereens kijken of dat ook dus een week is.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 11:14:38 #85
47758 LeeHarveyOswald
pi_108898228
Op mijn gist staat gewoon een tht...
  vrijdag 9 maart 2012 @ 11:15:43 #86
47758 LeeHarveyOswald
pi_108898249
En die is trouwens ca. 3 a 4 weken tot na aankoop. Laatst een gratis blokje gekregen (25 cent bespaart :D ) die binnen een week opmoest.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 11:21:01 #87
170776 Revje1
pi_108898386
Ik lees nu ook 3 a 4 weken bij gist. Ligt er ook aan hoe het bewaard word. Dus het kan misschien nog netaan. Zou wel een stuk meer gist gebruiken dan het recept aangeeft.
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 11:27:37 #88
91830 MaximusTG
pi_108898621
Verse gist is helemaal niet praktisch voor de thuisbakker die niet elke dag vers brood bakt. Je kan dan veel beter instant gist gebruiken. Maakt voor de smaak iig niks uit. De enige reden dat bakkers verse gist gebruiken zijn de kosten..
De gist die je in NL in pakjes kan krijgen is wat bekend staat als Instant Dry yeast. De verhouding verse gist : IDY is 3:1. Deze gist hoef je ook niet te activeren in water. Dat moet wel met active dry yeast, maar dat wordt voor zover ik weet niet veel verkocht in NL. De verhouding van verse gist:ADY is 2:1. Die gist moet je wel activeren in water.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 11:31:21 #89
47758 LeeHarveyOswald
pi_108898755
Is dat zo? Aangezien ik voor verse gist meer kwijt ben dan voor droge gist...
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 11:41:04 #90
91830 MaximusTG
pi_108899093
Tis gewoon hetzelfde beestje, om het zo maar te zeggen. Alleen in een andere vorm :). Ik denk serieus niet dat je verschil zal merken.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 11:48:54 #91
47758 LeeHarveyOswald
pi_108899322
Maar voor 2,50 euro heb je zoveel droge gist dat je heel de randstad drie dagen van brood voorziet. Dus dan zou je uit kostenoverweging juist droge gist bij bakkerijen verwachten?
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 12:00:22 #92
91830 MaximusTG
pi_108899704
Volgens mij is verse gist (in bulk dan) nķg goedkoper voor een bakker... Voor de consument is het prijsverschil te verwaarlozen idd.
En als je dan zit met verse gist die niet meer goed is steeds, waarom zou je dan niet instant gist gebruiken?
  vrijdag 9 maart 2012 @ 12:04:26 #93
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108899835
Bij mij staat nog in de planning om te experimenteren met andere gisten dan de standaard broodgist. Wilde gist, Biergisten, Wijngisten. Broodgist is supergoed in het maken van rijsgassen, maar wil gaan experimenteren met smaakinvloed van de verschillende gisten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 12:05:18 #94
47758 LeeHarveyOswald
pi_108899865

3 euro, goed voor ruim 35 kilo deeg



Losse verkoop 20 a 30 cent, goed voor 1 kilo deeg...
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 12:07:30 #95
91830 MaximusTG
pi_108899936
Ja, maar ik kan nergens vinden wat verse bakkersgist per kg (of 10 kg) kost. Dat zal aanzienlijk schelen. Verse gist kost natuurlijk veel meer om zo klein te verpakken en bewaren.. plus de houdbaarheidsdatum.

Pff, dat valt echt niet te vinden :P.. Enige waarde die ik kon vinden is iemand op thefreshloaf.com die in 2009 voor 5 lbs = +- 2.25 kg verse gist 5 dollar betaalde.
En ik zag dat ze ook cream yeast (een wat vloeibare variant van de verse gist in blokjes, dat is nl samengeperste gist) in tankervrachtwagens groot verkopen. Dus je kan je voorstellen dat het extra werk dat er in instant gist zit flink gaat aantikken in zulke verhoudingen.

[ Bericht 56% gewijzigd door MaximusTG op 09-03-2012 12:26:52 ]
  vrijdag 9 maart 2012 @ 12:28:14 #96
56598 LTCY18
pi_108900591
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 09:20 schreef Revje1 het volgende:

[..]

Je moet het natuurlijk zelf bepalen maar nu snap ik je niet helemaal.

Jij hebt problemen met het rijzen van je deeg. Dat het niks doet na een uur rijzen. Dan moet je eerst zorgen dat je deeg op die manier goed gaat rijzen. Een koelkast zal daar niks aan veranderen. Dat de smaak er dan beter van word ok maar je probleem is het rijzen.

Is jou deeg ook zo soepel als in het filmpje?
Mijn probleem is ook het volgende:
Als ik thuis kom om 18:30 ga ik eten en dan is het rond 19:00. Na alles voorbereid en gemaakt te hebben, zijn we rond 19:45. Dit laat ik dan nog eens 1.5h-2h rijzen, dan luid de klok 21:15. Daarna weer vormpjes maken en weer laten rijzen, zijn we rond afloop van Champions League tijd (22:30). Dit alles alles lukt. :P

Ik zou dus graag willen kneden en het in de koelkast willen laten rijzen, zodat ik de volgende dag weer om 19:00 kan verder gaan. Dan ben ik niet om 00:00 of zo pas klaar. Vandaar mn vraag of koelkast een optie is.

Mijn deeg is wel ok soepel ja. Het rijst wel, alleen niet goed. ik denk dat het 25%-50% groter wordt. Na het maken van vormpjes ook zoiets.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 12:34:55 #97
47758 LeeHarveyOswald
pi_108900768
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 12:07 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, maar ik kan nergens vinden wat verse bakkersgist per kg (of 10 kg) kost. Dat zal aanzienlijk schelen. Verse gist kost natuurlijk veel meer om zo klein te verpakken en bewaren.. plus de houdbaarheidsdatum.

Pff, dat valt echt niet te vinden :P.. Enige waarde die ik kon vinden is iemand op thefreshloaf.com die in 2009 voor 5 lbs = +- 2.25 kg verse gist 5 dollar betaalde.
En ik zag dat ze ook cream yeast (een wat vloeibare variant van de verse gist in blokjes, dat is nl samengeperste gist) in tankervrachtwagens groot verkopen. Dus je kan je voorstellen dat het extra werk dat er in instant gist zit flink gaat aantikken in zulke verhoudingen.
http://praktijkbeing.nl/p(...)1/molenproducten.pdf

3,50 euro de kilo :P
en 11,50 voor droog.
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 12:44:41 #98
341203 3-voud
50 shades of fuck you todo
pi_108901014
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 11:27 schreef MaximusTG het volgende:
Verse gist is helemaal niet praktisch voor de thuisbakker die niet elke dag vers brood bakt. Je kan dan veel beter instant gist gebruiken. Maakt voor de smaak iig niks uit. De enige reden dat bakkers verse gist gebruiken zijn de kosten..
De gist die je in NL in pakjes kan krijgen is wat bekend staat als Instant Dry yeast. De verhouding verse gist : IDY is 3:1. Deze gist hoef je ook niet te activeren in water. Dat moet wel met active dry yeast, maar dat wordt voor zover ik weet niet veel verkocht in NL. De verhouding van verse gist:ADY is 2:1. Die gist moet je wel activeren in water.
Weetikut.
Kep een klant die bakker is en toen ik vertelde zelf wat brood te willen bakken stouwde hij mijn handen vol met grondstoffen.
Heb nog een blok van 500 gram in de koelkast liggen. Zonde om zomaar weg te gooien.
Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*
  vrijdag 9 maart 2012 @ 13:09:48 #99
170776 Revje1
pi_108901790
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 12:28 schreef LTCY18 het volgende:

[..]

Mijn probleem is ook het volgende:
Als ik thuis kom om 18:30 ga ik eten en dan is het rond 19:00. Na alles voorbereid en gemaakt te hebben, zijn we rond 19:45. Dit laat ik dan nog eens 1.5h-2h rijzen, dan luid de klok 21:15. Daarna weer vormpjes maken en weer laten rijzen, zijn we rond afloop van Champions League tijd (22:30). Dit alles alles lukt. :P

Ik zou dus graag willen kneden en het in de koelkast willen laten rijzen, zodat ik de volgende dag weer om 19:00 kan verder gaan. Dan ben ik niet om 00:00 of zo pas klaar. Vandaar mn vraag of koelkast een optie is.

Mijn deeg is wel ok soepel ja. Het rijst wel, alleen niet goed. ik denk dat het 25%-50% groter wordt. Na het maken van vormpjes ook zoiets.
En na die eerste rijs van 1,5 a 2 uur. Hoeveel groter zijn ze dan?
En een deeg 24 uur in de koelkast bewaren heb ik geen ervaring mee. Kwestie van uitproberen.

Maar zou eerst zorgen dat het op de normale manier het goed gaat lukken. Dan kan je beter vergelijken als je het in de koelkast gaat doen.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 13:22:19 #100
56598 LTCY18
pi_108902216
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 13:09 schreef Revje1 het volgende:

[..]

En na die eerste rijs van 1,5 a 2 uur. Hoeveel groter zijn ze dan?
En een deeg 24 uur in de koelkast bewaren heb ik geen ervaring mee. Kwestie van uitproberen.

Maar zou eerst zorgen dat het op de normale manier het goed gaat lukken. Dan kan je beter vergelijken als je het in de koelkast gaat doen.
t wordt ongeveer 25%-50% groter.
als ik broodje afbakt, krijg ik een hele hap deeg in mn mond.
niks luchtigs aan :(

Dus meer gist en meer water gebruiken tov mn recept?
  vrijdag 9 maart 2012 @ 13:31:28 #101
170776 Revje1
pi_108902556
Je zei eerder dat je deeg maakt met een keukenmachine. Lijkt me niet echt goed om een goed deeg te krijgen.
Deeg hoort als het goed is niet meer erg te plakken. Ook hoort het niet nat aan te voelen. Dit kunnen tekenen zijn dat je deeg niet goed gekneed is.

Ook wat je nu zegt dat het deeg luchtig hoort te zijn kan een teken zijn dat je deeg niet goed gekneed is. Want ook als je deeg goed gekneed is en warm en soepel aanvoelt dat is ook goed voor het rijsproces.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 13:37:10 #102
56598 LTCY18
pi_108902772
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 13:31 schreef Revje1 het volgende:
Je zei eerder dat je deeg maakt met een keukenmachine. Lijkt me niet echt goed om een goed deeg te krijgen.
Deeg hoort als het goed is niet meer erg te plakken. Ook hoort het niet nat aan te voelen. Dit kunnen tekenen zijn dat je deeg niet goed gekneed is.

Ook wat je nu zegt dat het deeg luchtig hoort te zijn kan een teken zijn dat je deeg niet goed gekneed is. Want ook als je deeg goed gekneed is en warm en soepel aanvoelt dat is ook goed voor het rijsproces.
ik heb 1x keukenmachine gebruikt. voor de rest altijd met hand gedaan. machine was toen nieuw, dus ik dacht ff uitproberen.

Ik zal proberen iets meer water toe te voegen en iets meer gist te gebruiken. Wat moet temperatuur van water +/- zijn? Ik heb een thermometer gekocht ultieme watertemperatuur te krijgen voor kneden :P

Ik bedoel met "het is niet luchtig", na het afbakken en niet het deeg zelf.
Het broodje is dan gewoon 100% brood zonder lucht ertussen, dus 1 hap erin en je mond zit vol met brood.
Normaal hoort het toch lekker luchtig te zijn?
  vrijdag 9 maart 2012 @ 13:46:14 #103
170776 Revje1
pi_108903128
Uhmm lauw water. Als je deeg na het kneden 26/27 graden is dan is de temperatuur perfect.

Als je deeg niet goed is dan zal het ook niet luchtig worden in de oven. Een goed gekneed deeg heb je daar in de oven geen last van. Kneding zorgt voor structuur in je deeg.
Als alle grondstoffen door mekaar zit dat het een deeg vormt ga je 10 minuten intensief kneden. Zorg dat na die 10 minuten dat je deeg warmer is, dat je het zelf ook warmer heb, dat je deeg soepeler is dan 10 minuten geleden.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 13:51:45 #104
56598 LTCY18
pi_108903319
ic ic
ik zal morgen ff proberen.

ik dan dit recept uitproberen denk ik, met tangzhong.
http://www.pigpigscorner.(...)o-by-christines.html
  vrijdag 9 maart 2012 @ 13:56:11 #105
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108903498


Als je er een doorzichtig vlies van kan trekken is je deeg echt goed
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 14:00:12 #106
170776 Revje1
pi_108903664
Nog 1 ding waar ik aan denk.

Als je precies het recept gebruik wat je in Hong kong doet kan ik moeilijker zeggen of het water gebruik goed is.

Als de bloemkwalitiet bijv beter is in Nederland betekent dat de bloem meer water kan opnemen dan de bloem in Hong kong.
Maar zou nu wel uitkijken met water toevoegen. Hoe ik het zo zie ligt het probleem bij het kneden.

Pietverdriet: Dat is indd de beste manier om te zien of je deeg goed is. Mooie foto is dit om het te laten zien.
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 14:04:02 #107
91830 MaximusTG
pi_108903846
Die tangzhong die erin zit, in het recept dat LTCY1 net postte bevat ook vocht.

Ingredients of bread:
350 gm bread flour
70 gm caster sugar
4 gm salt
56 gm whisked egg
10 gm milk powder
6 gm instant dry yeast
120 gm tangzhong (refer this post for making tangzhong) =5/6 water, 1/6 bloem
125 ml milk
30 gm butter, softened at room temperature

Dus de totale hoeveelheid vocht is hier 225 gram water + melk op 370 gram bloem = 60 procent vocht. + nog een ei en boter.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 14:07:48 #108
226408 Bleie
pi_108904036
Waarom kan je eigenlijk een keukenmachine niet gebruiken om brooddeeg te kneden?

Ik ben nu nl. bezig met een brood waarvan ik het deeg dus wél in de keukenmachine heb gekneed. Tot nu toe (tweede rijs is net begonnen) lijkt t goed te gaan.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 14:14:01 #109
170776 Revje1
pi_108904335
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 14:07 schreef Bleie het volgende:
Waarom kan je eigenlijk een keukenmachine niet gebruiken om brooddeeg te kneden?

Ik ben nu nl. bezig met een brood waarvan ik het deeg dus wél in de keukenmachine heb gekneed. Tot nu toe (tweede rijs is net begonnen) lijkt t goed te gaan.
Vergelijkbaar met dit?
  vrijdag 9 maart 2012 @ 14:22:32 #110
56598 LTCY18
pi_108904729
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 14:00 schreef Revje1 het volgende:
Nog 1 ding waar ik aan denk.

Als je precies het recept gebruik wat je in Hong kong doet kan ik moeilijker zeggen of het water gebruik goed is.

Als de bloemkwalitiet bijv beter is in Nederland betekent dat de bloem meer water kan opnemen dan de bloem in Hong kong.
Maar zou nu wel uitkijken met water toevoegen. Hoe ik het zo zie ligt het probleem bij het kneden.

Pietverdriet: Dat is indd de beste manier om te zien of je deeg goed is. Mooie foto is dit om het te laten zien.
tips misschien voor bij het kneden die je kan uitleggen hier? :P
ik snap dat sommige dingen moeilijk is om te omschrijven.

[ Bericht 0% gewijzigd door LTCY18 op 09-03-2012 14:27:47 ]
  vrijdag 9 maart 2012 @ 14:30:08 #111
170776 Revje1
pi_108905035

Beter voorbeeld kan ik je niet geven nu.
De manier waarop gekneed word moet je doen. Maar hier laten ze het wel langzaam zien. Jij moet het intesiever doen wat ik dus eerder zei.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 14:31:19 #112
56598 LTCY18
pi_108905076
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 14:30 schreef Revje1 het volgende:

Beter voorbeeld kan ik je niet geven nu.
De manier waarop gekneed word moet je doen. Maar hier laten ze het wel langzaam zien. Jij moet het intesiever doen wat ik dus eerder zei.
cool..... morgen krijgen jullie te horen hoe het is gegaan.
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 14:46:39 #113
341203 3-voud
50 shades of fuck you todo
pi_108905718
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 14:31 schreef LTCY18 het volgende:

[..]

cool..... morgen krijgen jullie te horen hoe het is gegaan.
Zorg ervoor dat je met je handpalm flinke stroken uitsmeert over het aanrecht tijdens het kneden. Dat veroorzaakt gluten en die zijn verantwoordelijk voor het rijzen.
Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*
  vrijdag 9 maart 2012 @ 14:55:03 #114
226408 Bleie
pi_108906001
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 14:14 schreef Revje1 het volgende:

[..]

Vergelijkbaar met dit?
Het apparaat wel (ik heb een magimix, maar dat maakt niet zo veel uit). Ik volg dit recept http://uitdekeukenvanarde(...)ns-landbrood_18.html, maar heb dus ipv een standmixer de keukenmachine gebruikt.
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 15:24:39 #115
91830 MaximusTG
pi_108906916
Doen ze dat in dat filmpje nou met de messen?? En wel erg hard en grof gaat dat zeg.. Heb tijd terug bij mn ouders met de keukenmachine ook deeg gemaakt. Ging op zich wel, met deeghaken. Maar door de vorm van de kom kunnen de haken niet goed in de randjes komen. Vind ik met de hand of met de handmixer makkelijker. Standmixer is wel ideaal als je veel brood bakt thuis.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 16:19:14 #116
154313 MinderMutsig
Theeleut
pi_108908724
Interessant artikel over rijzen en verdubbelen: http://www.weekendbakery.com/posts/the-myth-of-double-in-size/

Ik vraag me namelijk af of het probleem wel echt het rijzen is of dat het probleem bij jouw verwachtingen van 'double in size' ligt.

Zelfgebakken brood wordt nooit zo licht en luchtig als supermarktbrood of (tegenwoordig) brood van de bakker. Gelukkig niet zou ik zelfs zeggen. Ik houd wel van brood met een beetje structuur en waar je echt op moet kauwen. Goede bakkers zijn in Nederland enorm zeldzaam. Ik ken er een, en daarvoor moet ik nog best een eind om rijden. Deze maakt zijn brood dan ook op dezelfde manier als ik en vele hobbybakkers doen. Biga's, prefermenten, desems, lange rijstijden, etc.
There is no love sincerer than the love of food.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 16:26:58 #117
56598 LTCY18
pi_108908939
Het is gewoon niet zoals het hoort.Ik vond het zelf helemaal niet lekker.
Van mij hoeft het idd niet 2x de size hebben, maar het moet wel lekker zijn.
Het was gewoon 1 klomp brood.

Als het morgen weer mislukt, zal ik een foto maken :P
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 16:50:43 #118
91830 MaximusTG
pi_108909718
@MinderMutsig
Tuurlijk kan je thuis ook luchtig brood maken.. Alleen is het vaak zo ja dat thuisgebakken broden van die compacte dingen zijn. Dan doe je het gewoon nog niet goed ;).
Zou zeggen, kijk eens rond op thefreshloaf.com en op de in de keuken van Levine (was Arden).
  vrijdag 9 maart 2012 @ 18:00:41 #119
154313 MinderMutsig
Theeleut
pi_108911923
Ik zeg nergens dat het niet luchtig kan, dat lukt mij ook prima. :)

Het ging mij om de combinatie licht en luchtig, zoals die broden uit de supermarkt dus. Dat je een heel brood vast hebt en nauwelijks merkt dat je iets in je handen hebt. Van dat niksige ontplofte brood waar je in hapt en dan eigenlijk al zonder kauwen direct door kan slikken omdat het geen enkele substantie heeft.
There is no love sincerer than the love of food.
  vrijdag 9 maart 2012 @ 18:07:13 #120
226408 Bleie
pi_108912113
Oh, ik heb geen messen gebruikt hoor, maar de deeghaak. En tussendoor een keer opengemaakt om het meel langs de randjes naar binnen te duwen, hoewel hij dat vrij aardig meepakt, als je hem wat langer laat draaien. En het is lekker brood! Iets zuurder dan ik verwacht had, maar dat was denk ik omdat ik niet zo goed wist wat ik moest verwachten. En redelijk compact, maar nog wel zo dat t lekker is. Wat mij betreft wel een recept om te onthouden!
  vrijdag 9 maart 2012 @ 18:47:08 #121
170776 Revje1
pi_108913217
quote:
7s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 16:19 schreef MinderMutsig het volgende:
Interessant artikel over rijzen en verdubbelen: http://www.weekendbakery.com/posts/the-myth-of-double-in-size/

Ik vraag me namelijk af of het probleem wel echt het rijzen is of dat het probleem bij jouw verwachtingen van 'double in size' ligt.

Zelfgebakken brood wordt nooit zo licht en luchtig als supermarktbrood of (tegenwoordig) brood van de bakker. Gelukkig niet zou ik zelfs zeggen. Ik houd wel van brood met een beetje structuur en waar je echt op moet kauwen. Goede bakkers zijn in Nederland enorm zeldzaam. Ik ken er een, en daarvoor moet ik nog best een eind om rijden. Deze maakt zijn brood dan ook op dezelfde manier als ik en vele hobbybakkers doen. Biga's, prefermenten, desems, lange rijstijden, etc.
Wat ik eerder zei de wijze van bereiden is tegenwoordig niet meer te doen. Reden dat zulke bakkers nog op 1 hand te tellen zijn is omdat je daarmee niet meer kan concurreren met andere bakkers en de supermarkten.
Als bakker moet je wel gewoon goede kwaliteit leveren maar efficient werken is net zo belangrijk.
Wij maken in de bakkerij nog wel zuurdesembrood. Maar echt veel vraag is hier niet naar.

Je kan ook gewoon zeggen dat de consument het gewoon verpest heeft voor de kleine ambachtelijke bakker:)
  † In Memoriam † vrijdag 9 maart 2012 @ 22:38:24 #122
341203 3-voud
50 shades of fuck you todo
pi_108924279
quote:
0s.gif Op donderdag 8 maart 2012 15:59 schreef MaximusTG het volgende:
http://uitdekeukenvanarde(...)-witte-broodjes.html

Denk dat je daar wel wat aan hebt :).
Nou, kep ze vanavond gemaakt. Het zout (10gr) is te veel.
Verder waren de broodjes aardig goed gelukt. Vraag me alleen af hoe je het nog luchtiger krijgt.

*edit*
Aha, broodverbeteraar.

[ Bericht 1% gewijzigd door 3-voud op 09-03-2012 22:44:24 ]
Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*
  zaterdag 10 maart 2012 @ 16:38:13 #123
201354 tony_clifton-
pi_108942199
Bezig aan mijn eerste brood ever!

Heb een kom deeg voor naan gemaakt, nog 2 uur rusten en daarna de oven in, spannend :P.
  zaterdag 10 maart 2012 @ 17:32:35 #124
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108943763
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 maart 2012 22:38 schreef 3-voud het volgende:

[..]

Nou, kep ze vanavond gemaakt. Het zout (10gr) is te veel.
Verder waren de broodjes aardig goed gelukt. Vraag me alleen af hoe je het nog luchtiger krijgt.

*edit*
Aha, broodverbeteraar.
Je kan prima zonder broodverbeteraar werken, maar dan moet je voorzichtiger zijn met het deeg en het bakken meer in je vingers hebben. Niet dat ik het zo goed kan, maar zag recent een (Duitse) bakker bezig die met alleen water, zout, gist en bloem allereerst een preferment maakte en daarna daarmee broodjes bakte om van te dromen.
Licht, luchtig, knapperig en bijzonder smaakvol.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 10 maart 2012 @ 19:10:22 #125
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108946276
Heb een walnotenbroodje in de oven zitten, pond harde tarwebloem, zout, water, gist, gebroken walnoten en wat walnotenolie.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 10 maart 2012 @ 19:30:30 #126
201354 tony_clifton-
pi_108946823
Naan was lekker maar eigenlijk mislukt; er moet iets met de verhoudingen misgelopen zijn aangezien Manjula op Youtube al voor de gisting een solide deeg had en 't mij iets spiderman-achtig was.

Of ik heb niet genoeg gekneed? Kan niet genoeg kneden leiden tot een slappe, plakkerige bedoening?

[ Bericht 49% gewijzigd door tony_clifton- op 10-03-2012 19:47:45 ]
  † In Memoriam † zondag 11 maart 2012 @ 00:19:00 #127
341203 3-voud
50 shades of fuck you todo
pi_108956558
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 maart 2012 17:32 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je kan prima zonder broodverbeteraar werken, maar dan moet je voorzichtiger zijn met het deeg en het bakken meer in je vingers hebben. Niet dat ik het zo goed kan, maar zag recent een (Duitse) bakker bezig die met alleen water, zout, gist en bloem allereerst een preferment maakte en daarna daarmee broodjes bakte om van te dromen.
Licht, luchtig, knapperig en bijzonder smaakvol.
En wat was het geheim?
Op vrijdag 6 januari 2012 23:32 schreef remlof het volgende:
7 mei ga ik op Pim Fortuyn z'n graf pissen *G*
  zondag 11 maart 2012 @ 00:26:09 #128
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_108956779
quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2012 00:19 schreef 3-voud het volgende:

[..]

En wat was het geheim?
preferment :?
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 11 maart 2012 @ 02:13:07 #129
154313 MinderMutsig
Theeleut
pi_108959377
quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2012 00:19 schreef 3-voud het volgende:

[..]

En wat was het geheim?
Ervaring en gevoel voor met deeg werken zo te lezen.
There is no love sincerer than the love of food.
  zondag 11 maart 2012 @ 02:54:14 #130
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_108959943
quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2012 00:26 schreef The_Hives het volgende:

[..]

preferment :?
Preferment was dat? :
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Staat in de op ;) zie spoiler tekst :P
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  zondag 11 maart 2012 @ 09:49:40 #131
344256 einzeinz
pi_108961432
Ik probeer ook brood te bakken, maar helaas is m'n brood niet gerezen waardoor het nu een klein hard en zwaar brood is.

Kan ik mijn zout nadien toevoegen? Eens ik mijn bolletje deeg heb?

Hoe kan ik extra smaken toevoegen in m'n brood? En wat raden jullie aan?
Ik persoonlijk dacht aan een goeie scheut honing ofwel gesneden appelblokjes die in in het deeg zou vermengen.
Is er iemand die misschien ervaring heeft om er een reep chocolade in te doen net voor het bakken? Of loopt dit allemaal uit?
Cindy De Vuyst
  † In Memoriam † zondag 11 maart 2012 @ 09:58:41 #132
91830 MaximusTG
pi_108961533
Welk recept heb je gebruikt, en ben je daar nog vanaf geweken?
Zout kan je nog wel door je deeg kneden als het al een bal is, maar dat is niet echt praktisch, dus gewoon meteen erdoor mengen.

Je ideeen voor extra smaken lijken me prima, behalve dat je niet vlak voor het bakken nog met je deeg moet klooien. Dan weet je eigenlijk zeker dat ie compact en hard wordt.
Na de eerste rijs kan je bv je deeg uitrekken tot een lap (voorzichtig), en dat dan oprollen. Dwars op de rolrichting kan je dan wat chocola leggen. En dan oprollen en in een broodvorm doen.

Denk trouwens dat Piet wel een goed punt heeft met het voorzichtig doen met deeg.
  zondag 11 maart 2012 @ 11:28:26 #133
201354 tony_clifton-
pi_108962737
Vandaag een nieuwe poging to naan.

Voor ik 't laat rijzen is het nog steeds een kleverige bal deeg, klopt dat? Er blijft zoveel aan mijn handen plakken na 't kneden dat 't lijkt of ik een kwart verlies...

Ik gebruik dit recept: http://www.manjulaskitchen.com/2007/05/22/naan-bread/

Met iets meer bloem (300 g), en iets minder water (160 g) zoals Maximus heeft aangeraden in topic #5...
  † In Memoriam † zondag 11 maart 2012 @ 11:34:28 #134
91830 MaximusTG
pi_108962868
Hoho, wacht even, je moet wel naar de verhoudigen kijken he..
Dit is wat ik noemde:

quote:
1s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 00:59 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dank je ;). Nou, het recept dat ik "altijd" gebruik heb ik van een YouTube filmpje van een Indiase vrouw.
Dat was 240 gram bloem
180 gram water
2 tbsp olie
2. 5 tbsp yoghurt
1 tsp suiker
1 tsp zout
Beetje bakpoeder
1 tsp gist

Alle droge ingrediënten mengen, olie, water en yoghurt erbij en kneden.
3-4 uur rijzen, dan in 6 balletjes verdelen en tot traanvormige platte broden rollen. Bakken op 250 graden voor een paar minuten tot bruin.
Traditioneel na bakken insmeren met gesmolten ghee.

Persoonlijk vind ik de bakpoeder overbodig, en je moet extra bloem toevoegen, anders is het te nat. Zou minder water toevoegen. Eerder iets van 150 gram.

@vriendelijkevriend : no knead bread is best lekker, en leuk om een keer te maken, laat goed zien wat de kracht is van een lange rijs. Maar vooral het overbrengen naar de oven kan best moeilijk zijn. Succes!
Dus dat is 150/240 * 100 = 62.5 % vocht + nog yoghurt.

Jij hebt het nu over 160/300 *100 = 53,3 % vocht + nog yoghurt
En in het recept staat 2 cup flour = ongeveer 256 gram bloem en 180 gram water = 70 % vocht.
Dus je kan best minder water doen, maar dan niet ook meteen meer bloem.

Edit: Ik zie nu de verwarring. Ik zeg "Persoonlijk vind ik de bakpoeder overbodig, en je moet extra bloem toevoegen, anders is het te nat. Zou minder water toevoegen. Eerder iets van 150 gram."
Daarmee bedoel ik dat als je het recept "as-is" gebruikt, je tijdens het kneden extra bloem moet toevoegen, anders is het te nat.
Maar dat het makkelijker is om vanaf het begin minder water toe te voegen (ipv extra bloem dus).
  zondag 11 maart 2012 @ 11:41:40 #135
201354 tony_clifton-
pi_108963076
Ow ok.

Gisteren ook geprobeerd en toen was 't erger als nu lijkt het. Had toen ook minder bloem.
Heb ook wel wat verhoogd met olie en yoghurt om de verhoudingen een beetje intact te laten. Zout niet, omdat ik niet graag veel zout toevoeg, ook al is het beter voor de structuur.

Eigenlijk is enkel de structuur om zeep, want had ze alsnog gebakken en ze waren echt lekker. Alleen waren het platte koeken in plaats van luchtige naans...

Kan ik tijdens de 2e maal kneden nog bloem erin kneden? Guess not?
  † In Memoriam † zondag 11 maart 2012 @ 12:19:02 #136
91830 MaximusTG
pi_108963979
Vond naan wel een goed uitgangspunt voor het eten hier vanavond, dus heb ook ff deeg gemaakt;
Het is inderdaad erg nat deeg, en lastig te kneden. Heb mn hierboven gequote eigen verhoudingen gebruikt. Lijkt ook wel of die yoghurt het een stuk vloeibaarder maakt.
Heb het met de handmixer gekneed, even laten rusten op een bebloemd werkvlak terwijl ik de kom afwastte. Kom ingesmeerd met olie, nog wat bloem op het deeg en nog even met de hand doorgekneed. Idd erg plakkerig. Bal van gemaakt en in kom gedaan.

Foto:

  zondag 11 maart 2012 @ 12:35:51 #137
201354 tony_clifton-
pi_108964435
Looks good! Asap nog eens proberen, maar zal dan voor volgend weekend zijn :)
  † In Memoriam † zondag 11 maart 2012 @ 15:47:55 #138
91830 MaximusTG
pi_108972291
Na het rijzen zag het er zo uit:



Uitgestort op werkblad, bebloemd en voorzichtig weer stevigere bal van gemaakt. In 6en gesneden.
Daarna wou ik ze uitrollen, maar ik moet de vorige keer toch wel meer bloem gebruikt hebben - of deze bloem neemt minder goed water op, want het was idd wel erg nat. Uiteindelijk maar met de hand platgedrukt en uitgerekt. Per 3 op de steen in de oven gebakken. Beetje water naar binnen gespoten toen ze erin zaten:

  zondag 11 maart 2012 @ 16:19:30 #139
201354 tony_clifton-
pi_108973762
Die van mij zagen er redelijk hetzelfde uit eigenlijk, alleen platter en was de textuur meer zoals broodjes die je ook in Turkse restaurants krijgt. Smaak was wel prima!
Maar wel een flauw excuus voor een brood dat bekend is om zijn textuur :P.
  zondag 11 maart 2012 @ 17:02:58 #140
344256 einzeinz
pi_108975542
quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2012 09:58 schreef MaximusTG het volgende:
Welk recept heb je gebruikt, en ben je daar nog vanaf geweken?
Zout kan je nog wel door je deeg kneden als het al een bal is, maar dat is niet echt praktisch, dus gewoon meteen erdoor mengen.

Je ideeen voor extra smaken lijken me prima, behalve dat je niet vlak voor het bakken nog met je deeg moet klooien. Dan weet je eigenlijk zeker dat ie compact en hard wordt.
Na de eerste rijs kan je bv je deeg uitrekken tot een lap (voorzichtig), en dat dan oprollen. Dwars op de rolrichting kan je dan wat chocola leggen. En dan oprollen en in een broodvorm doen.

Denk trouwens dat Piet wel een goed punt heeft met het voorzichtig doen met deeg.
Ik heb het recept van SOS Piet gevolgd op Youtube.

- 500gr. bloem (dat is een mengeling die al in de pak zit zelf)
- 25gr. verse gist opgelost in lauw water samen met 20gr. vanillesuiker
- 25gr. boter
- 3gr. zout

Toen ben ik beginnen kneden voor ong. 20-25 min. tot het niet meer plakte.
Voorverwarmde oven op 40°, het brood er in gelegd bedekt met een vochtige handdoek voor 40min.

Daarna de deeg binnenstebuiten gekeerd en nogmaals 20min. laten rijzen op 40° en dan vervolgens op 200% gebakken voor 30 min.

Qua geur zat het goed, maar het was een zwaar brood.
Cindy De Vuyst
  zondag 11 maart 2012 @ 17:57:40 #141
224384 Kentoet
pi_108977440
quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2012 17:02 schreef einzeinz het volgende:

[..]

Qua geur zat het goed, maar het was een zwaar brood.
Vorige week werd mijn eerste broodje ook zo.

Het is handig om je even in te lezen in de basisprincipes van broodbakken. Je zult dan o.a. begrijpen waarom je kneedt, wat er met je deeg gebeurt en wanneer en hoe je zout toevoegt.

Het heeft mij in ieder geval goed geholpen :)
Oh I'm sorry, did I break your concentration?
  † In Memoriam † zondag 11 maart 2012 @ 18:41:34 #142
91830 MaximusTG
pi_108978947
quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2012 17:02 schreef einzeinz het volgende:

[..]

Ik heb het recept van SOS Piet gevolgd op Youtube.

- 500gr. bloem (dat is een mengeling die al in de pak zit zelf)
- 25gr. verse gist opgelost in lauw water samen met 20gr. vanillesuiker
- 25gr. boter
- 3gr. zout

Toen ben ik beginnen kneden voor ong. 20-25 min. tot het niet meer plakte.
Voorverwarmde oven op 40°, het brood er in gelegd bedekt met een vochtige handdoek voor 40min.

Daarna de deeg binnenstebuiten gekeerd en nogmaals 20min. laten rijzen op 40° en dan vervolgens op 200% gebakken voor 30 min.

Qua geur zat het goed, maar het was een zwaar brood.
Ja, en hoeveel water zat erin dan?
Waarom toch altijd dat gedoe met die oven? Laat het gewoon bij kamertemperatuur rijzen.. Vooral die tweede rijs is erg kort hoor..
Ik post hem maar weer eens;

http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/witbroodrecepten.zip

Daarin staan 3 variaties op witbrood. Het soort dat volgens mij vele van jullie de eerste keer willen bakken. Dat je als lunch naar je werk mee neemt.
  zondag 11 maart 2012 @ 18:54:36 #143
344256 einzeinz
pi_108979451
quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2012 18:41 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Ja, en hoeveel water zat erin dan?
Waarom toch altijd dat gedoe met die oven? Laat het gewoon bij kamertemperatuur rijzen.. Vooral die tweede rijs is erg kort hoor..
Ik post hem maar weer eens;

http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/witbroodrecepten.zip

Daarin staan 3 variaties op witbrood. Het soort dat volgens mij vele van jullie de eerste keer willen bakken. Dat je als lunch naar je werk mee neemt.
250ml water
Cindy De Vuyst
  † In Memoriam † zondag 11 maart 2012 @ 18:57:09 #144
91830 MaximusTG
pi_108979521
Ah, ja, dat is ook wel weinig. Probeer eens een van de 3 recepten in de zip die ik postte.
  zondag 11 maart 2012 @ 18:57:48 #145
365144 Gertje-Plongers
INFP
pi_108979541
Ahh, kijk, er gaat niets boven vers brood in de morgen. Ik heb zo'n bakmachine maar wil graag over op een gasoven want die machine is niet alles als ik eerlijk ben.
Kreeg ooit sprookjes te horen. Zit nu in therapie.
  zondag 11 maart 2012 @ 19:51:42 #146
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_108981894
Vanmiddag geluncht met een no knead broodje, half volkorenmeel en havermout. Probeersel met dit meel en erg goed gelukt! Veel smaak, lekker knapperig korstje en toch luchtig genoeg :D





  zondag 11 maart 2012 @ 20:05:55 #147
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_108982632
quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2012 02:54 schreef MissHobje het volgende:

[..]

Preferment was dat? :
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Staat in de op ;) zie spoiler tekst :P
ik wist wel wat het was hoor ;)

Heb zelf een keer een vervolg van dit topic gemaakt: Preferment wasda?
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 11 maart 2012 @ 20:10:22 #148
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_108982855
quote:
0s.gif Op zondag 11 maart 2012 19:51 schreef Zo-is-dat het volgende:
Vanmiddag geluncht met een no knead broodje, half volkorenmeel en havermout. Probeersel met dit meel en erg goed gelukt! Veel smaak, lekker knapperig korstje en toch luchtig genoeg :D

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
wat is je recept?
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 11 maart 2012 @ 20:24:11 #149
216210 Ml-etje
pi_108983545
Heb nu een metalen bakvorm voor mijn standaard doordeweekse broden, iemand tips voor nummer 2?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zondag 11 maart 2012 @ 20:31:33 #150
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_108983997
quote:
7s.gif Op zondag 11 maart 2012 20:10 schreef The_Hives het volgende:

[..]

wat is je recept?
Uit 'home made'

- 425 g bloem, hier de helft vervangen door volkorenmeel en havermout
- 1/4 tl gist
- 2 tl zout
- 200 ml water
- 100 ml bier
- 1 el azijn

Alles snel mengen tot een bol, kom afdekken met folie. 8-12 uur laten rijzen.
10 x doorkneden en dan op bakpapier leggen en losjes afdekken met folie, nog 2 uur laten rijzen.
oven voorverwarmen op 200 graden met een grote braadpan erin. De bol licht insnijden met een scherp mes en bebloemen, voorzichtig in de braadpan laten zakken en direct de deksel erop. Dan de oven terug in temperatuur tot 175 en 30 minuten met deksel bakken. Dan nog 20 minuten ongeveer (hier 30 min) zonder deksel en tadaaah!!!
  zondag 11 maart 2012 @ 20:42:41 #151
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_108984645
thnx.
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 11 maart 2012 @ 22:26:18 #152
154313 MinderMutsig
Theeleut
pi_108991422
Mijn no-knead broden zijn altijd een beetje kleffig van binnen. Wel mooi luchtig en de korst is lekker knapperig maar die sponzige structuur bevalt me niet zo goed. Ik denk dat ik eens moet gaan experimenteren met de temperatuur want ik heb het idee dat ik die iets te hoog heb waardoor er te snel korstvorming ontstaat en het overtollige vocht dus niet meer goed eruit kan. En dan misschien ook wat eerder de deksel eraf. Het is maar een gok hoor, maar in mijn hoofd klinkt het logisch. :')

Jouw broodje ziet er mooi uit Zo-is-dat! Je kan veel zeggen van no-kneadbrood maar fotogeniek is het altijd wel. O+
There is no love sincerer than the love of food.
  maandag 12 maart 2012 @ 20:20:07 #153
201354 tony_clifton-
pi_109024331
Zijn er eigenlijk boeken die hun geld echt waard zijn vergeleken met wat op internet rondzweeft? Zowel voor beginners als voor mensen die er in willen groeien?

Heb The Bread Bakers' Apprentice al vaak zien passeren; de moeite waard?
  † In Memoriam † maandag 12 maart 2012 @ 20:26:29 #154
91830 MaximusTG
pi_109024696
Ja, als je het mij vraagt wel. Dat is echt een boek waar van alles in staat. Betrouwbare recepten, technieken, stukje geschiedenis..

Heb zowel BBA als Artisan breads every day van Reinhart. Die tweede is makkelijker in het gebruik omdat die de maten al in het metrische stelsel geeft. BBA in cups en ounces.
  maandag 12 maart 2012 @ 21:34:13 #155
201354 tony_clifton-
pi_109028744
Okay! Ounces zijn niet zo'n probleem, cups is gewoon vaag :P. 1 cup water is niet hetzelfde als 1 cup bloem enz; vind ik maar vragen om problemen :).

Maar ounce kan je wel precies omrekenen, dus da's niet zo'n erg :).

Ga ik wel eens checken dan!
  maandag 12 maart 2012 @ 21:45:08 #156
47758 LeeHarveyOswald
pi_109029471
Drie speltbroden aan het rijzen. 1x gewoon, 1x walnoot-rozijn, en 1x lijnzaad.
  woensdag 14 maart 2012 @ 09:21:53 #157
250684 piepkuiken21
pi_109079465
ik heb net weer een spelt-zonnebloempit brood gebakken. Dit keer met 10 gram suiker, het rijst inderdaad meer maar ik krijg er meer trek van door de zoetigheid
  woensdag 14 maart 2012 @ 09:32:34 #158
47758 LeeHarveyOswald
pi_109079690
Oh het resultaat van mn vergelijk-proef is trouwens dat voor het brood dubbel of enkelkneden geen hol uitmaakt :P Enkel gekneed was het zout nog niet goed verdeeld, maar dat voeg ik nu in een eerder stadium toe en dan gaat het wel goed. Blogje + foto's volgen nog zodra ik wat meer tijd heb :P
  † In Memoriam † woensdag 14 maart 2012 @ 11:11:59 #159
91830 MaximusTG
pi_109082207
Ik denk eerder dat je gewoon ook te lomp met het enkel"geknede" brood bent geweest...

Hier een nieuwe portie naandeeg gemaakt, ga er nu twee ronde platte naan-ige broden van maken.
  woensdag 14 maart 2012 @ 11:22:20 #160
47758 LeeHarveyOswald
pi_109082514
quote:
0s.gif Op woensdag 14 maart 2012 11:11 schreef MaximusTG het volgende:
Ik denk eerder dat je gewoon ook te lomp met het enkel"geknede" brood bent geweest...

Hier een nieuwe portie naandeeg gemaakt, ga er nu twee ronde platte naan-ige broden van maken.
Want? :)
  † In Memoriam † woensdag 14 maart 2012 @ 11:30:02 #161
91830 MaximusTG
pi_109082764
Want dan is het logisch dat je er geen verschil in ziet? Een brood dat je na de 1e rijs nog een keer kneed zal een dichtere en compactere kruim/structuur hebben. Als het enkel geknede brood dat ook heeft zie je geen verschil nee.
Heb je geen foto van een sneetje van beiden?
  woensdag 14 maart 2012 @ 11:30:48 #162
47758 LeeHarveyOswald
pi_109082801
Ja, op de camera. Die volgen dus nog :)
  † In Memoriam † woensdag 14 maart 2012 @ 14:15:56 #163
91830 MaximusTG
pi_109088456
Tis weer lekker geworden:




2 huge naans!
  donderdag 15 maart 2012 @ 23:09:02 #164
313769 ieniminimuis
Zo gek als een muis
pi_109153532
hmm ging tussen de middag een focaccia bakken volgens een recept uit mijn kookboek. Nu moet ik zeggen dat het deeg gelukt was. Alleen het bakken ging niet zo denderend... stomme gasoven. De onderkant was bruin, bijna zwart de bovenkant was maar net gaar.
Het officiële liefje van @Monitor O+
Woont samen met de man van haar dromen: Robbie de robotstofzuiger
They think she is fragile like a flower, but she is fragile like a bomb
  vrijdag 16 maart 2012 @ 18:43:47 #165
154313 MinderMutsig
Theeleut
pi_109177435
Die naans zien er goed uit! Krijg zin in curry... :9
There is no love sincerer than the love of food.
  vrijdag 16 maart 2012 @ 19:37:17 #166
313839 Goudvis87
pi_109179314
quote:
14s.gif Op vrijdag 16 maart 2012 18:43 schreef MinderMutsig het volgende:
Die naans zien er goed uit! Krijg zin in curry... :9
Helemaal eens! :Y)
  vrijdag 16 maart 2012 @ 20:01:55 #167
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_109180222
quote:
0s.gif Op woensdag 14 maart 2012 14:15 schreef MaximusTG het volgende:
Tis weer lekker geworden:

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

2 huge naans!
wat heb je voor recept gebruikt ?? enne is zoiets bewerkelijk of helemaal niet ??

:)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  vrijdag 16 maart 2012 @ 20:48:45 #168
201354 tony_clifton-
pi_109182044
Zien er inderdaad goed uit!

Straks eens beginnen aan een poging tot Frans stokbrood :)
  vrijdag 16 maart 2012 @ 21:56:24 #169
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_109185207
Ga zondag een soda bread bakken, ben benieuwd!

Iemand ervaring en/of tips?
  vrijdag 16 maart 2012 @ 21:59:36 #170
56598 LTCY18
pi_109185387
He jongens,

Ben een weekje later ermee maar hier mijn result van mijn Chinese pineapple bun :)

Alles is gelukt, alleen deeg was niet elastisch.
Binnenkant van deeg bleef beetje kleverig toen ik klaar was met kneden voor eerste keer rijzen.
Het rees/rijsde (?) goed bij beide keren.
En het was lekker! :P
See pictures :D
Ik ben helaas wat foto's kwijt van gerezen deeg.






  zaterdag 17 maart 2012 @ 02:01:43 #171
154313 MinderMutsig
Theeleut
pi_109193905
Die zien er wel lekker uit! Ze zijn nu dus wel goed gelukt?
There is no love sincerer than the love of food.
  † In Memoriam † zaterdag 17 maart 2012 @ 07:27:16 #172
91830 MaximusTG
pi_109195283
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 maart 2012 20:01 schreef MissHobje het volgende:

[..]

wat heb je voor recept gebruikt ?? enne is zoiets bewerkelijk of helemaal niet ??

:)
Had het eerder in dit topic ook al gequote ;), maar deze dus:

quote:
1s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 00:59 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dank je ;). Nou, het recept dat ik "altijd" gebruik heb ik van een YouTube filmpje van een Indiase vrouw.
Dat was 240 gram bloem
180 gram water
2 tbsp olie
2. 5 tbsp yoghurt
1 tsp suiker
1 tsp zout
Beetje bakpoeder
1 tsp gist

Alle droge ingrediënten mengen, olie, water en yoghurt erbij en kneden.
3-4 uur rijzen, dan in 6 balletjes verdelen en tot traanvormige platte broden rollen. Bakken op 250 graden voor een paar minuten tot bruin.
Traditioneel na bakken insmeren met gesmolten ghee.

Persoonlijk vind ik de bakpoeder overbodig, en je moet extra bloem toevoegen, anders is het te nat. Zou minder water toevoegen. Eerder iets van 150 gram.

@vriendelijkevriend : no knead bread is best lekker, en leuk om een keer te maken, laat goed zien wat de kracht is van een lange rijs. Maar vooral het overbrengen naar de oven kan best moeilijk zijn. Succes!
Das voor 6 kleintjes, had het dubbele gebruikt voor 2 grote. Had er alleen niet aan gedacht het water te verminderen, dus moest het deeg met flink wat extra bloem nog wat nakneden met de hand, nadat ik het met de mixer gekneed had. Maar die yoghurt lijkt het deeg echt meer vloeibaar te maken.
Tja, bewerkelijk... Als je dus de hoeveelheid water naar 150 gram brengt (moet je misschien alsnog een beetje met wat extra bloem werken hoor), is het een kwestie van alles mengen in een kom. Even laten staan. Kneden met stand of handmixer. Weer even rusten. Uitstorten op bebloemd werkblad. Goed wat bloem eroverheen. Nakneden/vormen tot een bal. Laten rijzen, weer op werkblad, verdelen in twee ballen, en uitrollen of vormen tot twee grote platte cirkels. Bakken op hoogste temperatuur oven, liefst op steen. Ik spuit dan altijd nog wat water naar binnen als ze erin gaan. Als het goed is vormt zich in de naan een grote luchtbel, doordat je het zo platdrukt. Daardoor gaat ie opzwellen. Is klaar als er zich van die bruine vlekken op de korst gaan vormen.

quote:
1s.gif Op vrijdag 16 maart 2012 21:56 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ga zondag een soda bread bakken, ben benieuwd!

Iemand ervaring en/of tips?
Welk recept gebruik je? Gebruik je bakpoeder of baking soda? Persoonlijk hou ik er niet zo van; vind het concept wel leuk, maar je moet volgens mij wel een recept nemen waar flink wat extra smaakmakers ingaan, want van de bloem komt niet veel smaak. Daarvoor is het proces veel te snel.
Is een traditioneel Iers brood (meestal).
  zaterdag 17 maart 2012 @ 09:43:10 #173
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_109196611
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 maart 2012 07:27 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Had het eerder in dit topic ook al gequote ;), maar deze dus:

[..]

[..]

Welk recept gebruik je? Gebruik je bakpoeder of baking soda? Persoonlijk hou ik er niet zo van; vind het concept wel leuk, maar je moet volgens mij wel een recept nemen waar flink wat extra smaakmakers ingaan, want van de bloem komt niet veel smaak. Daarvoor is het proces veel te snel.
Is een traditioneel Iers brood (meestal).
500 g bloem
500 g volkorenmeel
1 tl zout
2 tl baking soda
1 liter karnemelk

Ik dacht wellicht weer een deel van de bloem te vervangen door havermout, dat was met laatst goed bevallen. Andere suggesties? Vind t leuk om dit een keer te proberen!
  † In Memoriam † zaterdag 17 maart 2012 @ 22:45:16 #174
91830 MaximusTG
pi_109216291
Nou, ik heb een boekje met dat soort broden, staat iets soortgelijks als dit in:
http://www.cooks.com/rec/view/0,194,157174-239201,00.html
Treacle soda bread, (treacle = suikerstroop). Nog niet geprobeerd, klonk wel lekker/interessant.
  zaterdag 17 maart 2012 @ 23:01:42 #175
177699 La_Vita
Coo coo ca-choo
pi_109216856
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 maart 2012 09:43 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

500 g bloem
500 g volkorenmeel
1 tl zout
2 tl baking soda
1 liter karnemelk

Ik dacht wellicht weer een deel van de bloem te vervangen door havermout, dat was met laatst goed bevallen. Andere suggesties? Vind t leuk om dit een keer te proberen!
Ik bak heel vaak sodabrood! Je kunt er ook honing of rozijnen of noten indoen. Erg lekker hoor :Y
My mama didn't raise no fool
  zaterdag 17 maart 2012 @ 23:03:32 #176
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_109216909
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 maart 2012 23:01 schreef La_Vita het volgende:

[..]

Ik bak heel vaak sodabrood! Je kunt er ook honing of rozijnen of noten indoen. Erg lekker hoor :Y
Ik heb nog een heleboel walnoten en nog wat andere noten, goed idee! Ga ik doen!
  zondag 18 maart 2012 @ 08:57:04 #177
265105 evo87
pi_109224331
volkoren tarwe brood met speculaas kruiden en appel/rozijn/walnoten vulling.



  zondag 18 maart 2012 @ 09:01:40 #178
65551 PdeHoog
Hallo!
pi_109224373
quote:
0s.gif Op zondag 18 maart 2012 08:57 schreef evo87 het volgende:
volkoren tarwe brood met speculaas kruiden en appel/rozijn/walnoten vulling.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Dat is een aparte combi :o Hoe smaakt het?
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  zondag 18 maart 2012 @ 11:19:41 #179
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_109226038
T soda bread was geen succes... ondanks de rozijnen, walnoten en amandelen. T duurde véél te lang voor hij ongeveer gaar was en toen was de buitenkant natuurlijk veel te hard. Helaas! :'(

Ik denk dat ik iets te bang was te lang te kneden of zo, was ook iets te scheutig geweest met de karnemelk
  zondag 18 maart 2012 @ 17:04:43 #180
265105 evo87
pi_109239294
quote:
1s.gif Op zondag 18 maart 2012 09:01 schreef PdeHoog het volgende:

[..]

Dat is een aparte combi :o Hoe smaakt het?
heerlijk :9
  zondag 18 maart 2012 @ 17:20:33 #181
177699 La_Vita
Coo coo ca-choo
pi_109239862
quote:
1s.gif Op zondag 18 maart 2012 11:19 schreef Zo-is-dat het volgende:
T soda bread was geen succes... ondanks de rozijnen, walnoten en amandelen. T duurde véél te lang voor hij ongeveer gaar was en toen was de buitenkant natuurlijk veel te hard. Helaas! :'(

Ik denk dat ik iets te bang was te lang te kneden of zo, was ook iets te scheutig geweest met de karnemelk
Ik zie nu je recept, heb je daar 1 brood van gemaakt? Ik gebruik altijd ongeveer 500 gr bloem en een halve liter karnemelk voor 1 brood. En idd erg oppassen met de karnemelk, je gebruikt gauw te veel en dan wordt het deeg erg nat.
Wel jammer ;( maar bij mij duurde het ook even voordat het goed ging hoor :P.
Overigens gebruik ik vaak wat meer bakpoeder dan 2 tl, dat scheelt geloof ik ook wel.
My mama didn't raise no fool
  zondag 18 maart 2012 @ 18:40:33 #182
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_109242736
quote:
0s.gif Op zondag 18 maart 2012 17:20 schreef La_Vita het volgende:

[..]

Ik zie nu je recept, heb je daar 1 brood van gemaakt? Ik gebruik altijd ongeveer 500 gr bloem en een halve liter karnemelk voor 1 brood. En idd erg oppassen met de karnemelk, je gebruikt gauw te veel en dan wordt het deeg erg nat.
Wel jammer ;( maar bij mij duurde het ook even voordat het goed ging hoor :P.
Overigens gebruik ik vaak wat meer bakpoeder dan 2 tl, dat scheelt geloof ik ook wel.
Ah ha! Het was inderdaad een enorm brood! :o En mede daarom denk ik zo moeilijk gaar in het midden, lijkt me een goed idee het nog eens over te doen met een half recept! Een vriendin van me had laatst ook dit recept gebruikt en was erg blij met het resultaat, moet dr toch eens vragen of ze ook iets aan het recept veranderd had.
  zondag 18 maart 2012 @ 21:19:10 #183
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_109250176
Hoi, kan iemand mij helpen aan een recept voor krentenbrood (paasbrood) zķnder melk?
Ik heb aangeboden te bakken voor de allergische kinderen op school, maar alle recepten die ik vind moet melk in.
Alvast bedankt!
  † In Memoriam † zondag 18 maart 2012 @ 21:35:47 #184
91830 MaximusTG
pi_109251424
Eerste hit google op "stollen without milk"

http://dairyfreecooking.a(...)hristmas-Stollen.htm

Je kan ook nog zoeken op
"dairy free stollen"
  maandag 19 maart 2012 @ 07:42:31 #185
265105 evo87
pi_109263099
of je vervangt gewoon de melk door water...... :P
  † In Memoriam † maandag 19 maart 2012 @ 07:53:53 #186
91830 MaximusTG
pi_109263193
Dat kan ook ja. Wordt het brood wel minder "luxe" van.
  maandag 19 maart 2012 @ 14:14:56 #187
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_109272555
Zou dat wel werken, ja? Dan wordt het gewoon witbrood met krenten, dat is toch niet te vreten? Die allergische kinderen mogen al zo zelden wat lekkers ;(
  maandag 19 maart 2012 @ 14:20:02 #188
47758 LeeHarveyOswald
pi_109272716
quote:
0s.gif Op maandag 19 maart 2012 14:14 schreef Gwywen het volgende:
Zou dat wel werken, ja? Dan wordt het gewoon witbrood met krenten, dat is toch niet te vreten? Die allergische kinderen mogen al zo zelden wat lekkers ;(
Geen idee of het werkt en hoe het reageert bij verhitting, maar Sojamelk een idee?
  † In Memoriam † maandag 19 maart 2012 @ 14:21:16 #189
91830 MaximusTG
pi_109272755
Dat is dus precies wat ze doen in de link die ik al eerder postte...

http://dairyfreecooking.a(...)hristmas-Stollen.htm
  maandag 19 maart 2012 @ 14:22:53 #190
47758 LeeHarveyOswald
pi_109272798
quote:
0s.gif Op maandag 19 maart 2012 14:21 schreef MaximusTG het volgende:
Dat is dus precies wat ze doen in de link die ik al eerder postte...

http://dairyfreecooking.a(...)hristmas-Stollen.htm
Ah, gezien de door mij gequote reactie had ik het idee dat er nog geen oplossing was. :)
  † In Memoriam † maandag 19 maart 2012 @ 14:27:59 #191
91830 MaximusTG
pi_109272961
Weet niet wat Gwywen van dat recept vond;)

Maar tis wel een erg ingewikkeld recept, weet niet of dat zo leuk is met/voor de kinderen.

Kan je geen palmpasenhaantjes maken? Voor op een stok?
Met water, bloem, zout, suiker, gist, eventueel ook rozijntjes (minder hard voor de kinderen) laat ze anders eerst ook nog in lauw water wellen. Lekker wat margarine erin (boter mag ook niet neem ik aan?). En dan lekker kneden, weet niet of de kinderen dat dan meedoen? Rijzen, verdelen, ieder een haantje van boetseren, een rozijntje als oog. Stok versieren tijdens het rijzen. Bakken, en op de stok?
  maandag 19 maart 2012 @ 15:39:40 #192
343954 Piger
pi_109275279
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 maart 2012 07:27 schreef MaximusTG het volgende:

Das voor 6 kleintjes, had het dubbele gebruikt voor 2 grote. Had er alleen niet aan gedacht het water te verminderen, dus moest het deeg met flink wat extra bloem nog wat nakneden met de hand, nadat ik het met de mixer gekneed had. Maar die yoghurt lijkt het deeg echt meer vloeibaar te maken.
Tja, bewerkelijk... Als je dus de hoeveelheid water naar 150 gram brengt (moet je misschien alsnog een beetje met wat extra bloem werken hoor), is het een kwestie van alles mengen in een kom. Even laten staan. Kneden met stand of handmixer. Weer even rusten. Uitstorten op bebloemd werkblad. Goed wat bloem eroverheen. Nakneden/vormen tot een bal. Laten rijzen, weer op werkblad, verdelen in twee ballen, en uitrollen of vormen tot twee grote platte cirkels. Bakken op hoogste temperatuur oven, liefst op steen. Ik spuit dan altijd nog wat water naar binnen als ze erin gaan. Als het goed is vormt zich in de naan een grote luchtbel, doordat je het zo platdrukt. Daardoor gaat ie opzwellen. Is klaar als er zich van die bruine vlekken op de korst gaan vormen.
Heb ze gemaakt met 150 gram water, maar ik had nog steeds erg veel extra bloem nodig om het deeg niet plakkerig te krijgen. Ik denk dat het niet de bedoeling is standaard yoghurt te gebruiken, das veel te vloeibaar. Dikke (griekse?) yoghurt lijkt me beter. Heb er komijn aan toegevoegd, maar omdat ik die zo sterk vond ruiken heb ik daar maar weinig van gebruikt. Uiteindelijk was die helemaal niet zo overheersend, maar had er meer bij gemogen. Ik heb voor de eerste keer laten rijzen in de koelkast en dat ging perfect.
Eerst denken, dan typen
  † In Memoriam † maandag 19 maart 2012 @ 15:41:19 #193
91830 MaximusTG
pi_109275345
Ik doe er ook altijd Griekse yoghurt in ;). Denk dat het ook met het zure te maken heeft. Naja, als je idd begint met 150 gr water en dan nakneed met wat extra bloem heb je wel een werkbaar deeg.
  dinsdag 20 maart 2012 @ 10:12:51 #194
56598 LTCY18
pi_109305077
Heeft iemand nog wat tips hoe ik goed kan kneden, zodat mn deeg wel elastisch wordt?
Laatst ging alles redelijk goed, behalve dat mn deeg niet echt elastisch werd.

BVD
  † In Memoriam † dinsdag 20 maart 2012 @ 10:20:13 #195
91830 MaximusTG
pi_109305265
Wat bedoel je met elastisch? Want veel mensen die elastisch zeggen als het om brooddeeg gaat bedoelen juist dat ze een soepel deeg willen dat makkelijker uitrekbaar is. Dat is wel wat anders. Een deeg dat letterlijk elastisch is, heeft natuurlijk de neiging om in te krimpen als je het vormt.
Je zou een autolyse, ruststap kunnen doen van 10 minuten voor het kneden. Alles mengen, afdekken en gewoon laten staan. En het percentage vocht verhogen werkt ook.
  dinsdag 20 maart 2012 @ 10:35:38 #196
56598 LTCY18
pi_109305658
Zoals die ene foto van Pietverdriet bedoel ik.

Als ik meer vocht gebruik, wordt de deeg dan niet heel plakkerig zoals het bij mij al was?
  † In Memoriam † dinsdag 20 maart 2012 @ 11:27:58 #197
91830 MaximusTG
pi_109307040
Ah, ja die windowpaning foto bedoel je. Dat zou ik dus niet elastisch noemen nee. En plakkerig, tja, dat is idd lastig bij nat deeg, daar moet je dan ook goed bloem bij gebruiken. Zorg dat de buitenkant van het deeg goed bedekt is met een heel dunne coating bloem. Handen goed bebloemen. Reken eens uit hoeveel vocht in grammen er per bloem in grammen totaal inzit?
  dinsdag 20 maart 2012 @ 13:30:33 #198
56598 LTCY18
pi_109311199
buiten kant is goed. 't is juist de binnenkant.

ik heb mn eigen recept gebruikt en die van pigpig corner.
beide keren toch heel plakkering.

ik had filmpje gemaakt van kneden, volgens mij meot ik die maar eens uploaden :P

ik gebruik Amerikaanse patentmeel, die ik gehaald heb bij een molen.
broodverbeteraar van molen en de rest uit supermarkt
  dinsdag 20 maart 2012 @ 13:32:19 #199
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_109311262
quote:
0s.gif Op maandag 19 maart 2012 14:27 schreef MaximusTG het volgende:
Weet niet wat Gwywen van dat recept vond;)

Maar tis wel een erg ingewikkeld recept, weet niet of dat zo leuk is met/voor de kinderen.

Kan je geen palmpasenhaantjes maken? Voor op een stok?
Met water, bloem, zout, suiker, gist, eventueel ook rozijntjes (minder hard voor de kinderen) laat ze anders eerst ook nog in lauw water wellen. Lekker wat margarine erin (boter mag ook niet neem ik aan?). En dan lekker kneden, weet niet of de kinderen dat dan meedoen? Rijzen, verdelen, ieder een haantje van boetseren, een rozijntje als oog. Stok versieren tijdens het rijzen. Bakken, en op de stok?
Nee, ik moet de PAASbroden maken, niet de palmpaasbroden :)
Dat zijn twee aparte feesten hč. :P
Maar sojamelk kan helaas ook niet, want dat mag mijn eigen kind weer niet.
Het valt me nog mee dat ik bloem mag gebruiken (gluten) voor het recept.
Ik heb me ook al een breuk gezocht naar rozijnen die niet uit een fabriek kwamen waar ook noten en pinda's worden verwerkt.

Is er echt geen andere manier om het brood een beetje "luxe" te laten lijken, zonder melk?
Een beetje bruine suiker erdoor of zo? (Ik denk nu even aan het recept voor teabread, waar je de vruchtjes een nacht in sterke thee met bruine suiker laat weken).
Margarine, zoals jij bij de palmpaashaantjes voorstelde? Maakt dat het brood luxer?
  dinsdag 20 maart 2012 @ 13:41:24 #200
47758 LeeHarveyOswald
pi_109311549
Rijstemelk? Geitenmelk?
  † In Memoriam † dinsdag 20 maart 2012 @ 13:56:34 #201
91830 MaximusTG
pi_109312097
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 maart 2012 13:32 schreef Gwywen het volgende:

[..]

Nee, ik moet de PAASbroden maken, niet de palmpaasbroden :)
Dat zijn twee aparte feesten hč. :P
Maar sojamelk kan helaas ook niet, want dat mag mijn eigen kind weer niet.
Het valt me nog mee dat ik bloem mag gebruiken (gluten) voor het recept.
Ik heb me ook al een breuk gezocht naar rozijnen die niet uit een fabriek kwamen waar ook noten en pinda's worden verwerkt.

Is er echt geen andere manier om het brood een beetje "luxe" te laten lijken, zonder melk?
Een beetje bruine suiker erdoor of zo? (Ik denk nu even aan het recept voor teabread, waar je de vruchtjes een nacht in sterke thee met bruine suiker laat weken).
Margarine, zoals jij bij de palmpaashaantjes voorstelde? Maakt dat het brood luxer?
Ja, dat weet ik wel, maar ik wist niet in hoeverre het religieus moest kloppen. Margarine zijn vetten, dat maakt het brood zwaarder en volgens mij 'luxer'. Mag je wel eieren gebruiken?
Bruine suiker lijkt me ook prima kunnen. Maak anders eens een proefversie. Neem dat wat ik voorstelde voor de palmpaashaantjes, doe daar idd gewelde rozijnen in, lekker wat suiker, goed wat margarine. Vorm daar kleine paasstolletjes van en kijk hoe ze smaken?
  dinsdag 20 maart 2012 @ 14:02:46 #202
47758 LeeHarveyOswald
pi_109312297
En waarom dan niet gewoon twee paasbroden bakken? Eentje voor allergie-groep A, de andere voor B.
  dinsdag 20 maart 2012 @ 14:05:09 #203
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_109312375
Geitenmelk durf ik me niet aan te wagen, maar rijstemelk, kun je daarmee bakken?
  dinsdag 20 maart 2012 @ 14:06:51 #204
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_109312431
quote:
2s.gif Op dinsdag 20 maart 2012 14:02 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
En waarom dan niet gewoon twee paasbroden bakken? Eentje voor allergie-groep A, de andere voor B.
Het gaat maar om drie kinderen, dus ik wou het lekker bij één brood houden. Bakken is niet het enige karweitje dat ze me voor pasen in de schoenen hebben geschoven, zie je ;)

@Maximus: ik ga idd maar even proefbakken de komende dagen. Kijken wat het best bevalt.
Ei mag volgens mij wel.
  † In Memoriam † dinsdag 20 maart 2012 @ 14:22:32 #205
91830 MaximusTG
pi_109312918
Ben zelf ook maar wat gaan proberen, nu was ik nieuwsgierig geworden.
Heb genomen:

300 gram bloem
130 gram water
50 gram gesmolten margarine
1 teasp. gist
1 teasp. zout
50 gram bruine suiker
80 gram gewelde rozijntjes.

Gekneed met alles behalve de rozijntjes.
Rozijntjes uit laten lekken, toegevoegd in twee delen. Beetje bloem er nog bij vanwege vochtige rozijnen.
Staat nu te rijzen.
Straks vormen en afbakken.

Edit: doe ik eigenlijk nooit zo, uit de losse pols wat proberen met brood :+. Best spannend :P.
  dinsdag 20 maart 2012 @ 14:26:30 #206
226408 Bleie
pi_109313068
Ooh, een klein paasstolletje! Goed idee. Ik heb geen allergische mensen in huis, dus kan gewoon met melk werken. Moet alleen niet al te groot zijn, we zijn maar met twee volwassenen en een peuter.
  † In Memoriam † dinsdag 20 maart 2012 @ 15:03:19 #207
91830 MaximusTG
pi_109314584
Dan heb ik hier nog een goed stol-recept:

http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/stol/1.jpg
http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/stol/2.jpg
http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/stol/3.jpg
http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/stol/4.jpg
http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/stol/5.jpg

Neem je de helft van alles voor een klein stolletje.

Brood net gevormd, nu nog ff rijzen. Laat nu wel rijzen in een iets warme oven, want het is toch een brood met suiker en rozijnen en margarine. En ik moet om 16.30 bij de kapper zijn :P.
Over half uurtje buiten oven verder rijzen, oven voorverwarmen, 16.55 erin, 16.25 klaar. Hoppa naar de kapper.
  dinsdag 20 maart 2012 @ 15:33:10 #208
226408 Bleie
pi_109315754
Kan ik daar ongestraft de rum en 'candied fruit' (ik neem aan dat ze daar sucade mee bedoelen?) uit weglaten?
  dinsdag 20 maart 2012 @ 15:40:03 #209
265105 evo87
pi_109315882
extra eigeel (als dat wel mag)
  † In Memoriam † dinsdag 20 maart 2012 @ 15:56:31 #210
91830 MaximusTG
pi_109316370
@Bleie; Tuurlijk, je kan makkelijk aanpassingen aan zo'n recept maken. Laat je de rozijnen gewoon in water wellen. Candied fruit had ik van die bigarreaux in stukjes voor gebruikt.
  † In Memoriam † dinsdag 20 maart 2012 @ 17:10:50 #211
91830 MaximusTG
pi_109318524
Brood was klaar, laten afkoelen, ingesmeerd met margarine en daarna poedersuiker erop:





Zal straks een sneetje proberen. Als je margarine gebruikt Gwywen, maar dat weet je wel waarschijnlijk, neem dan wel volledig plantaardige. Mijne bevatte weipoeder.

Edit: het werden meerdere sneetjes :P. Zie extra foto met binnenkant. Is iets compacter gebleven dan ik wou, maar heb het ook wel erg gepushed, en iets te kort gerezen ivm tijdgebrek, en stollen zijn altijd wel compact. Had denk ik ook ietsjes langer in de oven mogen blijven want hij heeft heel licht iets vochtigs, maar goed, hij heeft er 34 minuten ingezeten uiteindelijk en klonk hol. Kan ook doordat ie nog een beetje lauw was komen.
Hij smaakt wel goed. Vooral met de poedersuiker :p. Toegegeven, het is geen echte stol, en ik ben bang dat je die boter en melk toch wel echt mist, maar het is zo wel een lekker brood.
Probeer het eens zou ik zeggen.

[ Bericht 29% gewijzigd door MaximusTG op 20-03-2012 17:26:04 ]
  dinsdag 20 maart 2012 @ 20:00:19 #212
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_109325923
Ik vind 'm er fantastisch uitzien, Maximus, en ik vind het ook heel lief van je dat je zomaar voor mij aan het uitproberen bent geslagen! :)

Ik zal 'm zelf van de week ook eens proberen zoals jij hem hebt gemaakt. Ik heb margarine van Wajang gekocht, daar zit in de verte niks van melk in.
  † In Memoriam † dinsdag 20 maart 2012 @ 20:18:51 #213
91830 MaximusTG
pi_109327040
Graag gedaan hoor, en bedankt voor het compliment ;). Misschien probeer ik er nog wel een, met ei en kaneel, en wat sinaasappelsrasp. Of gewoon het recept dat ik hierboven al postte, maar dan met margarine ipv boter en water ipv melk. En zonder de rum natuurlijk ;).
  † In Memoriam † woensdag 21 maart 2012 @ 14:36:10 #214
91830 MaximusTG
pi_109349997
Heb nu het recept dat ik hierboven al postte staan rijzen, ipv het hele recept heb in tweeen te delen heb ik het recept door twee gedeeld, margarine ipv boter gebruikt en water ipv melk. Verder geen bigarreaux , wel lekker veel rozijnen, geweld in water ipv rum. Geen sinaasappelextract, maar wel verse sinaasappelrasp.
Wel een heel ei gebruikt ipv 1/2 en dus iets minder water toegevoegd.
Neem ik lekker mee vanavond als ik op visite ga ;).
Deeg ruikt al erg lekker iig. Denk dat dit de beste kanshebber tot nu toe is.

[ Bericht 3% gewijzigd door MaximusTG op 21-03-2012 14:47:08 ]
  woensdag 21 maart 2012 @ 14:49:05 #215
226408 Bleie
pi_109350497
Ik heb vanochtend een focaccia met zongedroogde tomaatjes gemaakt voor bij de lunch. Was prima gelukt. *O*
  woensdag 21 maart 2012 @ 15:21:13 #216
255877 Nallie
Einde.
pi_109351573
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 maart 2012 14:05 schreef Gwywen het volgende:
Geitenmelk durf ik me niet aan te wagen, maar rijstemelk, kun je daarmee bakken?
Dan zou ik voor sojamelk gaan. Rijstemelk is echt waterachtig van structuur namelijk.
Edit: zie nu dat soja niet mag. Amandelmelk dan misschien?
Be someone that makes you happy
  † In Memoriam † woensdag 21 maart 2012 @ 15:23:00 #217
91830 MaximusTG
pi_109351639
Moet je wel de hele discussie lezen he ;). Zo wordt het een cirkelredenering:

quote:
0s.gif Op dinsdag 20 maart 2012 13:32 schreef Gwywen het volgende:

[..]

Maar sojamelk kan helaas ook niet, want dat mag mijn eigen kind weer niet.
edit: ah, je had het zelf al gezien ;).
Maar ik denk dat gewoon water ipv de melk ook een lekker resultaat geeft. Het ruikt hier iig al heerlijk.

Edit:

Stol melkvrij, 2.0:




[ Bericht 14% gewijzigd door MaximusTG op 21-03-2012 16:35:22 ]
  † In Memoriam † donderdag 22 maart 2012 @ 01:22:33 #218
91830 MaximusTG
pi_109374680
En dan nog een foto van de binnenkant + smaakbeschrijving:



Smaakte erg lekker, maar alleen iets droger tov de versie met melk. Misschien op te vangen met meer margarine? In deze hoedanigheid echter alsnog erg lekker met "boter" en basterdsuiker.
  donderdag 22 maart 2012 @ 14:53:42 #219
226408 Bleie
pi_109388585
Het klinkt toch nog steeds een beetje als een noodoplossing, als ik eerlijk ben... Maar goed, als je geen lactose mag, moet je wat natuurlijk.

Heel wat anders, een vraagje over gist. Op zakjes instant gist staat altijd dat één zo'n zakje (7 gram meestal) genoeg is voor 500 gram bloem, en dat je het niet hoeft op te lossen in water, maar in recepten kom ik vaak andere verhoudingen bloem-gist tegen, en wordt gezegd dat je de gist wél even in water moet laten staan, ook als er instant gist wordt gebruikt. Wat kun je nou het best volgen?
  † In Memoriam † donderdag 22 maart 2012 @ 15:13:24 #220
91830 MaximusTG
pi_109389271
Tja, je kan die melk niet door iets soortgelijks vervangen.. Blijft lastig.

Over gist; Je hebt verse gist, en de vorm die je hier kan kopen is van die grijze samengeperste blokken. Er bestaat ook nog active dry yeast en instant yeast.
ADY moet wel eerst geactiveerd worden, en verse gist ook. Instant gist niet, maar het kan ook niet echt kwaad.
21 gram verse gist staat gelijk aan 7 gram instant gist en iets minder dan 10 gram ADY
Zie hier voor een conversietabel:
http://www.theartisan.net/convert_yeast_two.htm

Hoeveel gist je op 500 gram bloem moet gebruik is puur afhankelijk van welk rijsschema je wil gebruiken. Langzame, lange rijs start je met minder gist.
Veel gist zorgt dus logischerwijs voor een snellere rijs. Dat gaat dan wel ten koste van smaakontwikkeling in het brood. En het brood krijgt een gistige smaak.
Je kan beter zo'n 500 grams verpakking instant gist kopen. Doe je een deel in een afsluitbaar bakje, de rest in de goed dichtgemaakte verpakking. Koel en donker bewaren. En dan kan je gewoon met teaspoons werken en zo net zoveel gist pakken als je nodig hebt. Want die zakjes krijg je toch ook net echt betrouwbaar dicht.
  donderdag 22 maart 2012 @ 15:58:48 #221
47758 LeeHarveyOswald
pi_109390796
Die halve kilo zakjes kan je ook invriezen.
  † In Memoriam † donderdag 22 maart 2012 @ 16:20:00 #222
91830 MaximusTG
pi_109391477
Ook handig ja, dan kan je bijna niet meer zonder komen te zitten :).
Krijgen we die foto's nog te zien LHO? ;)
  donderdag 22 maart 2012 @ 16:39:08 #223
47758 LeeHarveyOswald
pi_109392120
Ik heb meer plannen dan tijd de laatste weken, maar ik ga mn best doen.
  donderdag 22 maart 2012 @ 16:46:06 #224
226408 Bleie
pi_109392381
Dank, dat is al duidelijker! Waar koop je zo'n verpakking van 500 gram gist? De supermarkten en natuurwinkel hier in de buurt hebben dat bij mijn weten niet. Online ergens?
  † In Memoriam † donderdag 22 maart 2012 @ 16:51:02 #225
91830 MaximusTG
pi_109392535
Kan ja, of bij de Boerenbond/Welkoop. Bruggemans gist

  donderdag 22 maart 2012 @ 16:52:16 #226
47758 LeeHarveyOswald
pi_109392571
Ik heb het van de molen. Daar kreeg ik het advies de helft in een bakje in de koelkast te zetten voor gebruik, en dan het zakje af te sluiten en in de vriezer te doen. :)
  donderdag 22 maart 2012 @ 18:02:13 #227
226408 Bleie
pi_109394884
Dat wordt online dan, want de rest hebben we hier niet...
  woensdag 28 maart 2012 @ 11:03:38 #228
47758 LeeHarveyOswald
pi_109599744
Mn preferment is uit zn bakje gegroeid :')
  woensdag 28 maart 2012 @ 15:29:59 #229
371358 .Nyx
pi_109609758
Ik heb net dit in de oven gezet:



Basic brooddeeg met tapenade ingesmeerd en opgerold.
Ben eens benieuwd naar het resultaat, heb nog niet zo vaak brood gebakken. Bovendien begint onze oven na te laten, dus het is een beetje gokken met de temperatuur/baktijd ;)

De tapenade smaakte koud in elk geval heerlijk, heb een halve kom bewaard dus als het boord mislukt heb ik er toch nog iets goeds aan overgehouden ^O^
  woensdag 28 maart 2012 @ 15:45:25 #230
47758 LeeHarveyOswald
pi_109610412
Het ziet er in elk geval prachtig uit :D
  woensdag 28 maart 2012 @ 16:16:53 #231
371358 .Nyx
pi_109611630
Dankjewel :D

Heb 'm net uit de oven gehaald:



Ik vind 'm helemaal prima gelukt en hij smaakt heerlijk. 't Brood zelf is lekker luchtig.
't was wel hier en daar gescheurd bij het bakken, waardoor de tapenade iets had gelekt, maar dat was niet zo heel erg.

Ik laat hem nu afkoelen en dan vanavond lekker opeten bij 'n stukje vis :D
  woensdag 28 maart 2012 @ 16:23:50 #232
21123 DrukVout
pi_109611893
Wat is nou precies het probleem van de Melk? Lactose intolerant? In de gemiddelde supermarkt heb je bij de houdbare pakken melk ook lactose vrije melk staan. Die gebruik ik zelf voor mijn brinta of andere recepten. Wel opletten met de suikers. Want hij is standaard een stuk zoeter omdat de zuren omgezet zijn in suikers.

Als het niet lactose intolerantie is, dan staat dit bericht er niet :D
  zaterdag 31 maart 2012 @ 13:10:51 #233
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_109728061
quote:
0s.gif Op donderdag 22 maart 2012 16:51 schreef MaximusTG het volgende:
Kan ja, of bij de Boerenbond/Welkoop. Bruggemans gist

[ afbeelding ]
Deze vind je in de grotere steden bij de Turkse/Marokkaanse winkeltjes eigenlijk altijd wel *O*
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  zaterdag 31 maart 2012 @ 13:34:15 #234
13546 XL
In de zin van Extra Lars
pi_109728643
Kopen jullie gewoon heel vaak 1 kilo bloem? Of haal je ergens grotere verpakkingen? Zo ja, waar?
Die Scheiße bleibt gleich, nur die Fliegen ändern sich| Kurt Cobain sagte mir, Ich soll kommen wie ich bin
en de kikker zei: "Je moet me nog kussen!" en ik stak de kikker terug in mijn binnenzak en zei: "Nee, ik heb veel liever een babbelende kikker!"
  zaterdag 31 maart 2012 @ 13:52:36 #235
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_109729075
quote:
99s.gif Op zaterdag 31 maart 2012 13:34 schreef XL het volgende:
Kopen jullie gewoon heel vaak 1 kilo bloem? Of haal je ergens grotere verpakkingen? Zo ja, waar?
ik haal vaak grotere pakken bij die winkeltjes zoals hierboven ik aangaf of bij de makro, gebruik zoveel bloem :o!
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  † In Memoriam † maandag 2 april 2012 @ 08:36:37 #236
91830 MaximusTG
pi_109793337
1 kg bloem schiet niet echt op, das zo op. En is vaak erg duur als je een kg-verpakking goede bloem vindt in een winkel.
Turkse/Marokkaanse winkeltjes en/of toko's heb je denk ik ook de meeste kans om een flinke verpakking goede broodbloem te vinden. Voorlopig haal ik het gewoon bij de Welkoop.
Bestellen op internet heb ik ook wel gedaan, maar de verzendkosten zijn dan een flink aandeel van de kosten, dus moet je dan meteen heel veel bestellen.
  maandag 2 april 2012 @ 09:58:02 #237
219824 psychomaniac
HAKKUHH
pi_109794754
Hallo allemaal,

Ik wil voor de pasen mini stollen maken, heeft iemand daar een goed recept voor?

Alvast bedankt!!
Hardcore werkt niet op m'n zenuwen.. m'n zenuwen werken op Hardcore
  † In Memoriam † maandag 2 april 2012 @ 10:02:58 #238
91830 MaximusTG
pi_109794888
Als je nou iets verder naar boven scrollt dan zie je dat ik hierboven al een goed stolrecept heb gepost. Voor mini-stolletjes naar wens deeg in kleinere stukken delen.
  maandag 2 april 2012 @ 10:54:34 #239
219824 psychomaniac
HAKKUHH
pi_109796235
Die zag ik idd staan, alleen dacht ik misschien is er nog iemand die een recept heeft, met nederlandse gewichten enzo.

Maar alvast bedankt MaximusTG!
Hardcore werkt niet op m'n zenuwen.. m'n zenuwen werken op Hardcore
  † In Memoriam † maandag 2 april 2012 @ 11:00:41 #240
91830 MaximusTG
pi_109796430
Gewoon in google intypen;

bv

3 ounces in grams

Of simpelweg alles in ounces vermenigvuldigen met 28.3495231 gram (=1 ounce)

teaspoons en tablespoons gewoon aanhouden. Krijg je geen spijt van, is echt een erg lekkere stol.
  woensdag 4 april 2012 @ 19:25:40 #241
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_109906939
Nou, m'n paasstol ā la MaximusTG staat te rijzen, hij gaat zometeen de oven in, ik ben benieuwd! :)
  zondag 8 april 2012 @ 20:38:15 #242
310772 Sts
pi_110070130
Hallo broodbakkers :P

Morgenvroeg wil ik graag deze broodjes van Crack_ proberen na te maken:

quote:
12s.gif Op woensdag 4 april 2012 16:16 schreef Crack_ het volgende:

[..]

Ingrediënten:
1 pak wit broodmix
300 ml handwarm water
25 g boter
50 g gepelde pistachenoten
2 eetl. verse peterselie
150 g feta
bloem om te bestuiven
versgemalen peper
1 losgeklopt ei/melk
2 eetl. sesam- of maanzaad
keukenmachine


Voorbereiding:
Maak het brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het afgedekt 30 minuten rijzen. Maal de pistachenoten, peterselie en feta even in de keukenmachine tot een grof mengsel en breng op smaak met peper.

Bereiding:
Kneed het deeg nog een keer goed rol uit tot 1/2 cm.Snij rondjes uit het deeg, als mal kun je een mok gebruiken. Beleg de helft van de deeglapjes in het midden met een lepeltje van het kaas-notenmengsel en leg er een ander lapje op, druk stevig aan. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat ze afgedekt nog 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk de broodjes met een beetje ei of melk en bestrooi ze met sesamzaad. 15 minuten in de oven.
Kan ik de eerste rijs al vanavond doen en het dan in de koelkast zetten? Is er een andere manier om morgenvroeg tijd te besparen?
  † In Memoriam † zondag 8 april 2012 @ 23:08:29 #243
91830 MaximusTG
pi_110079072
Nog meer tijd besparen?
Tis ook nogal afhankelijk van de hoeveelheid gist in die broodmix.. Maar als je nou gewoon koud kraanwater gebruikt, en dan niet na 30 minuten nog een keer kneden, maar opbollen, uitrollen, vullen en op bakpapier op een bakplaat leggen.
Dat afdekken met ingevet folie, nachtje koelkast.
Dan volgende ochtend eruit. Oven voorverwarmen en bakken. Dat zal wel goed gaan denk ik..
  maandag 9 april 2012 @ 09:40:19 #244
226408 Bleie
pi_110087572
Ik had ook de paasstol gemaakt, maar hij was toch wat droog. Kan ook komen doordat ik hem vrijdag al had gemaakt en zondag pas at (maar wel in plastic bewaard). En de rozijnen bevonden zich toch weer voornamelijk aan de buitenkant van het brood :'( . Maar de smaak was verder inderdaad prima!
  woensdag 11 april 2012 @ 00:11:55 #245
310772 Sts
pi_110166362
quote:
0s.gif Op zondag 8 april 2012 23:08 schreef MaximusTG het volgende:
Nog meer tijd besparen?
Tis ook nogal afhankelijk van de hoeveelheid gist in die broodmix.. Maar als je nou gewoon koud kraanwater gebruikt, en dan niet na 30 minuten nog een keer kneden, maar opbollen, uitrollen, vullen en op bakpapier op een bakplaat leggen.
Dat afdekken met ingevet folie, nachtje koelkast.
Dan volgende ochtend eruit. Oven voorverwarmen en bakken. Dat zal wel goed gaan denk ik..
Ging pas laat naar bed en wilde niet anderhalf uur eerder opstaan :P Lui.
Maar uiteindelijk is het er nog niet van gekomen en staan de ingrediënten er nog, dus nu kan het ook wel een keertje 's avonds :) Wel bedankt voor het antwoord!
  woensdag 11 april 2012 @ 10:32:11 #246
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_110172441
quote:
0s.gif Op maandag 9 april 2012 09:40 schreef Bleie het volgende:
Ik had ook de paasstol gemaakt, maar hij was toch wat droog. Kan ook komen doordat ik hem vrijdag al had gemaakt en zondag pas at (maar wel in plastic bewaard). En de rozijnen bevonden zich toch weer voornamelijk aan de buitenkant van het brood :'( . Maar de smaak was verder inderdaad prima!
Platte plak van het deeg maken, rozijnen erop strooien, oprollen--> rozijnen overal!

Mijn allergenenvrije paasbrood was HEEL goed gelukt en werd zelfs als lekkerder beoordeeld dan het gewone paasbrood dat bij de bakker was gehaald *O*
Bedankt (vooral MaximusTG) voor de hulp!

Ondertussen hebben we van het weekend eindelijk het sodabread gemaakt dat ik van mijn moeder kreeg... wat een afgang... -O-
Wat smaakt dat raar! Net of er gemalen ansjovis of zo in zat, we hebben het aan de vogeltjes gegeven maar die moeten het ook niet, nu ligt er allemaal natgeregend sodabread op het terras. ;(
  woensdag 11 april 2012 @ 10:54:25 #247
162870 motorbloempje
#Anoniem
pi_110173058
Hoi! Heeft iemand hier toevallig nog een fijn en bij voorkeur fool proof recept voor een turks platbrood: zacht met een knapperige korst? :9
Ja doei.
  † In Memoriam † woensdag 11 april 2012 @ 11:07:35 #248
91830 MaximusTG
pi_110173459
@Gwywen: Leuk om te lezen! Vonden de kinderen het ook leuk om te doen?
Sodabread is idd een apart geval.. Het bakken ervan heeft op de een of andere manier altijd veel aantrekkingskracht bij mensen, denk vooral omdat het idee zo leuk is. Ff mengen, licht kneden, vormen, bakken. Lekker snel klaar. Had je het met 'echt' baking soda, natriumbicarbonaat gedaan? Of met bakpoeder, wat eigenlijk hetzelfde is, maar waar al een zuur bij zit in de goede verhouding.
Zat er waarschijnlijk karnemelk in het recept? Volgens mij kan het gebeuren dat er een deel natriumbicarbonaat niet reageert, geeft idd een vieze, zepige smaak.
Brood zelf blijft natuurlijk ook erg compact..

@motorbloempje; Dat heb ik nog nooit gemaakt; Maar dit leek me wel een goede:
http://www.thefreshloaf.com/node/4317/ramadan-pide
  woensdag 11 april 2012 @ 11:51:06 #249
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_110174956
Het was "original Irish Sodabread" uit een pak. Ik geloof dat er sodiumcarbonaat in zat, veel ingrediënten met enge chemische namen in elk geval. Gelukkig hadden we met pasen ook nog gewoon brood en matzes.
Die zou ik ook nog wel eens zelf willen bakken! Moet heel simpel zijn: bloem en water, maar in welke verhouding en waarop bakken, dat moet ik nog even googelen.

Bij het krentenbrood had ik overigens geheel op eigen initiatief een ei erdoor gedaan, ter compensatie voor de afwezige melk.
  † In Memoriam † woensdag 11 april 2012 @ 12:05:17 #250
91830 MaximusTG
pi_110175522
Ah, je had dus mijn eigen probeersel gemaakt begrijp ik? Omdat ik daarna nog een brood gebakken had op basis van een stolrecept wat ik normaal gebruik, maar dan met water en margarine? Daar zit nl. al ei in.
  donderdag 12 april 2012 @ 07:55:47 #251
313839 Goudvis87
pi_110217425
Jeeeeeeej, ein-de-lijk weer een oven!!! *O* My god wat heb ik die gemist, bijna een maand zonder. Ben heel benieuwd hoe deze bakt. Vorige kon voor een combi best heet, hoop dat deze het ook redt.
Gisteravond preferment gemaakt met volkorenmeel, morgenmiddag brood maken met gedroogde tomaat, olijven en oregano. Koelkast ruikt alleen een beetje naar de curry van gister, hoop niet dat m'n brood er ook naar gaat smaken.
  † In Memoriam † donderdag 12 april 2012 @ 08:06:37 #252
91830 MaximusTG
pi_110217495
Wat voor een oven heb je nu dan?
  donderdag 12 april 2012 @ 09:02:51 #253
313839 Goudvis87
pi_110218225
Een Whirepool FT 337 SL, had een DeLonghi van 10 jaar oud (weet het type niet uit m'n hoofd maar vergelijkbaar met de Whirepool nu).
  † In Memoriam † donderdag 12 april 2012 @ 09:25:14 #254
91830 MaximusTG
pi_110218646
Hmm, ja, hoop voor je dat ie geschikt is voor brood. Persoonlijk heb ik het helemaal niet op zulke combi's.. Maar goed, misschien is dat omdat de combi's die ik had voor ik een goed fornuis kocht van die goedkope modellen waren.
  donderdag 12 april 2012 @ 09:35:06 #255
313839 Goudvis87
pi_110218838
Ik zou graag een goed fornuis willen, maar helaas geen plek en geen geld voor :{ maar ja, je moet wat te wensen over hebben hč...
  † In Memoriam † donderdag 12 april 2012 @ 09:40:19 #256
91830 MaximusTG
pi_110218981
Plek kan je niet veel aan doen nee, maar volgens mij kan je prima een tweedehands fornuis vinden voor de nieuwprijs van die Whirlpool.
Maar goed, das voor de toekomst dan ;).
  donderdag 12 april 2012 @ 09:53:25 #257
313839 Goudvis87
pi_110219329
Plek was het grootste probleem nu ja :) en ik denk dat m'n vent liever een afwasmachine wilt dan een echt fornuis hahahaha
Ach, vorige deed het echt naar wens, dus ik hoop deze ook. Vanavond hartige taart maken om te testen, morgen brood.
  vrijdag 13 april 2012 @ 18:02:20 #258
-1 #ANONIEM
pi_110285352
Pietverdriet! Vraagje over dat broodmessengedoe, welke nou beter is.. Heb in de winkel 3 soorten gezien, wil je ff uitleggen welke je nou bedoelt en wat het beste is en waarom? :)



  zaterdag 14 april 2012 @ 11:48:23 #259
313839 Goudvis87
pi_110309862
Volkorenbrood met olijven, tomaten en oregano (gemaakt in nieuwe oven):


Weer niet zo goed gerezen, snap het niet zo goed. Woensdag preferment gemaakt, vrijdagochtend dik half uur stevig gekneed, zelf wat meer gist in gedaan dan hoor (2 gram meer haha). Stond in een goed warme keuken 1,5 uur te rijzen.. Nou ja, stond dus in een warme keuken niets te doen :') En bij 2 de kneed; deeg beetje plat gemaakt en ingrediënten erin gedaan - oregano trouwens vanaf het begin, anders krijg ik het er niet overal doorheen), gevouwen en in bakblik ook nog 1,5 uur laten rijzen.
In de mix die ik gebruik van dille en kamille zit al zout, kan dat de oorzaak zijn?

Het brood is heeeeeel lekker, maar wel flink stevig. Korst knapperig, binnenkant niet te doog en niet te nat. Oven is dus goed gekeurd :)
Ook een heerlijke citroen meringuetaart gemaakt, perfect gelukt *)


[ Bericht 5% gewijzigd door Goudvis87 op 14-04-2012 12:32:27 (links fout) ]
  zaterdag 14 april 2012 @ 12:28:59 #260
162870 motorbloempje
#Anoniem
pi_110310696
quote:
0s.gif Op woensdag 11 april 2012 11:07 schreef MaximusTG het volgende:
@motorbloempje; Dat heb ik nog nooit gemaakt; Maar dit leek me wel een goede:
http://www.thefreshloaf.com/node/4317/ramadan-pide
Wát een bazenrecept, heerlijk!

Ligt nu nog één zo'n brood in de vriezer :9 :9
Ja doei.
  zaterdag 14 april 2012 @ 17:53:28 #261
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_110319704
Maisbrood vanuit de oven:
:9
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! Šgolfer
  zaterdag 14 april 2012 @ 18:47:37 #262
265105 evo87
pi_110321173
volkoren tarwe/spelt brood met dadels/walnoten/vijgen en kaneel.



  zaterdag 14 april 2012 @ 18:57:03 #263
313839 Goudvis87
pi_110321445
Zien er goed uit hoor Golver en Evo87! Walnoten wil ik ook nog maken :)
  † In Memoriam † zaterdag 14 april 2012 @ 19:46:29 #264
91830 MaximusTG
pi_110323044
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 april 2012 12:28 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Wát een bazenrecept, heerlijk!

Ligt nu nog één zo'n brood in de vriezer :9 :9
Leuk! Ga ik em ook eens maken! Was wel nat deeg begreep ik he? Maar juist daarom zo lekker waarschijnlijk!
  zondag 15 april 2012 @ 14:11:21 #265
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_110348763
Mag je je hier ook melden als je een broodbakmachine hebt? :@ Daar zit nu een simpele wit brood in die over 2,5 uur wel eens klaar moet zijn :9
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
  zondag 15 april 2012 @ 14:25:44 #266
162870 motorbloempje
#Anoniem
pi_110349323
Het heet brood bakken IN DE OVEN ;)

Broodbakmachine deel 7

Hier gaan de broodbakmachinebaksels!
Ja doei.
  zondag 15 april 2012 @ 14:33:48 #267
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_110349666
quote:
0s.gif Op zondag 15 april 2012 14:25 schreef motorbloempje het volgende:
Het heet brood bakken IN DE OVEN ;)

Broodbakmachine deel 7

Hier gaan de broodbakmachinebaksels!
Fijn! Dan ga ik wel weer :'( :P

edit: ģ Er is al 125 dagen niet in dit topic gepost. Bedenk je of het zinvol is dit topic omhoog te schoppen. Klik hier om tķch te reageren.

Stormlooptopic :')
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
  zondag 15 april 2012 @ 23:56:43 #268
56598 LTCY18
pi_110379220
beste bakkers,

ik heb eerder van die pineapple bun geprobeerd een chocolade versie van te maken, door nesquick cacaopoeder door mn deeg te mengen. Deze rook wel enigzins naar chocolade, maar smaakte totaal niet naar chocolade.

Kunnen jullie mij uitleggen hoe ik chocolade brood moet maken, welke ingredienten ik moet toevoegen en waar ik deze kan kopen?

BVD.
  maandag 16 april 2012 @ 07:17:58 #269
216446 _Ophelia_
pi_110383859
quote:
0s.gif Op zondag 15 april 2012 23:56 schreef LTCY18 het volgende:
beste bakkers,

ik heb eerder van die pineapple bun geprobeerd een chocolade versie van te maken, door nesquick cacaopoeder door mn deeg te mengen. Deze rook wel enigzins naar chocolade, maar smaakte totaal niet naar chocolade.

Kunnen jullie mij uitleggen hoe ik chocolade brood moet maken, welke ingredienten ik moet toevoegen en waar ik deze kan kopen?

BVD.
Nesquick is geen cacaopoeder maar een laf chocoladedrank-mixje, ik zou om te beginnen echte cacaopoeder kopen zonder toevoegingen.
  † In Memoriam † maandag 16 april 2012 @ 09:40:19 #270
91830 MaximusTG
pi_110385768
Volgens mij wordt het ook niet zo vaak gedaan, daadwerkelijk brood met chocoladesmaak. Je ziet veel vaker zoete witte broodjes met chocoladestukjes erin..
  maandag 16 april 2012 @ 10:19:23 #271
47758 LeeHarveyOswald
pi_110386733
quote:
0s.gif Op donderdag 12 april 2012 09:53 schreef Goudvis87 het volgende:
Plek was het grootste probleem nu ja :) en ik denk dat m'n vent liever een afwasmachine wilt dan een echt fornuis hahahaha
Ach, vorige deed het echt naar wens, dus ik hoop deze ook. Vanavond hartige taart maken om te testen, morgen brood.
Je hebt ook vaatwassers zo groot als een combimagnetron :P
  maandag 16 april 2012 @ 10:21:17 #272
47758 LeeHarveyOswald
pi_110386778
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 april 2012 18:02 schreef heaven7 het volgende:
Pietverdriet! Vraagje over dat broodmessengedoe, welke nou beter is.. Heb in de winkel 3 soorten gezien, wil je ff uitleggen welke je nou bedoelt en wat het beste is en waarom? :)

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Volgens mij bedoelde hij de bovenste... :)
  maandag 16 april 2012 @ 11:20:18 #273
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_110388545
Brood te lang laten rijzen in de vorm... :')
Ik dacht, dat kan wel terwijl ik boodschappen doe.





(sorry voor de lamme kwaliteit van de foto's , ik heb ze met mijn foon gemaakt)
  maandag 16 april 2012 @ 11:31:06 #274
47758 LeeHarveyOswald
pi_110388898
Brood met een handvat :P
  maandag 16 april 2012 @ 11:32:25 #275
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_110388940
Commabrood
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 16 april 2012 @ 11:33:16 #276
365144 Gertje-Plongers
INFP
pi_110388970
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 11:20 schreef Gwywen het volgende:
Brood te lang laten rijzen in de vorm... :')
Ik dacht, dat kan wel terwijl ik boodschappen doe.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

(sorry voor de lamme kwaliteit van de foto's , ik heb ze met mijn foon gemaakt)
_O-

Schtterend !
Kreeg ooit sprookjes te horen. Zit nu in therapie.
  † In Memoriam † maandag 16 april 2012 @ 11:44:00 #277
91830 MaximusTG
pi_110389343
Dat brood wou ontsnappen lijkt het wel :P.
  maandag 16 april 2012 @ 13:33:32 #278
313839 Goudvis87
pi_110393220
Klopt het dat je speltmeel niet te lang moet kneden?
  † In Memoriam † maandag 16 april 2012 @ 13:36:25 #279
91830 MaximusTG
pi_110393350
Nou ja, je moet geen enkele bloem/meel te lang kneden. Dat zit in het woordje te :P.
Maar inderdaad speltmeel moet je minder lang kneden dan "normaal" meel.
  maandag 16 april 2012 @ 13:43:37 #280
313839 Goudvis87
pi_110393657
Mmm... ik dacht hoe langer hoe beter :P Volkorenmeel kneed ik 5 ā 6 nummers van red hot chili peppers, maar rijzen doet het niet echt -O- is niet mega steenbrood, maar mag wel wat luchtiger.
  † In Memoriam † maandag 16 april 2012 @ 13:46:09 #281
91830 MaximusTG
pi_110393775
Geef altijd je volledige recept bij dit soort vragen, anders wordt het beantwoorden een soort prijssschieten..
Maar het probleem met volkorenbroden is vaak de hoeveelheid vocht in het deeg. Een volkorenbrood profiteert er ook van als je (een deel van) het meel laat weken in het water.
  maandag 16 april 2012 @ 14:13:18 #282
313839 Goudvis87
pi_110394952
Vorige was: 500 gram Volkorenmix (dille&kamille – waar zout in zit), 320 gr water, 8 gr gist. Waarvan ik woensdagavond een preferment had gemaakt van 100 gr volkorenmix, 280 gr water en 4 gr gist. In koelkast gezet. Vrijdagochtend gekneed, 1,5 uur laten rijzen, vormen, +/- 2 uur laten staan en daarna gebakken (oven zat vol).

Nu staat er een soort gelijk papje in de woonkamer, maar dan met maismix. Ik heb ook nog speltmix, daarna meel van molen :)
  † In Memoriam † maandag 16 april 2012 @ 14:27:41 #283
91830 MaximusTG
pi_110395488
Oke, en dat wou dus niet rijzen? Ook het preferment niet?
  maandag 16 april 2012 @ 14:32:53 #284
313839 Goudvis87
pi_110395694
Nope, preferment ook niet. Of heeeeeeeel minimaal. Absoluut geen verdubbeling, als het gerezen zou zijn, dan zeker niet meer dan 10%. Ik betwijfel 5% al..
  † In Memoriam † maandag 16 april 2012 @ 14:40:15 #285
91830 MaximusTG
pi_110395978
Nee, oke, maar dat was ook wel een heel nat preferment natuurlijk; Ook geen bellen erin?
  maandag 16 april 2012 @ 14:42:59 #286
313839 Goudvis87
pi_110396081
ook geen bellen, meel op bodem gezakt, waterlaagje bovenin. 100 gr meel op 100 gr water is normaal toch? Probeerde ik vanochtend met het maismix maar dat wordt zo'n droge kledder...
  † In Memoriam † maandag 16 april 2012 @ 14:54:21 #287
91830 MaximusTG
pi_110396542
100 gram meel op 100 gram water is ook wat ik aanhou voor mn desem ja. Maar je zegt net 100 gram meel op 280 gram water. Dat is wel iets natter natuurlijk. Wat zit er allemaal in die mix? Tis geen 100% volkoren zeker?
  maandag 16 april 2012 @ 14:55:34 #288
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_110396591
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 14:42 schreef Goudvis87 het volgende:
ook geen bellen, meel op bodem gezakt, waterlaagje bovenin. 100 gr meel op 100 gr water is normaal toch? Probeerde ik vanochtend met het maismix maar dat wordt zo'n droge kledder...
Klinkt er naar dat je gist dood is.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 16 april 2012 @ 15:33:16 #289
313839 Goudvis87
pi_110397991
dit is wat ze zeggen: http://www.dille-kamille.(...)-biologisch-500-gram
Maar of het waar is.....

gist heb ik van die instant gist in zakjes, voor het laatste brood een nieuw zakje open gemaakt. OMG ik zit net te googlen naar de afbeelding, lijkt erop dat ik bakpoeder gebruik ipv gist!!! |:( Dat zal het wel zijn dan hé!
  † In Memoriam † maandag 16 april 2012 @ 15:36:29 #290
91830 MaximusTG
pi_110398123
:o Sorry hoor, maar whaha :+ . Dat lijkt mij iig een goede verklaring :P.

Dus niet deze:



maar deze:

  maandag 16 april 2012 @ 15:41:20 #291
313839 Goudvis87
pi_110398311
Okay, uberkneus denkt ook ff brood te bakken hahahaha! pffffffff :X :') ik ga ff langs de super op weg naar huis geloof ik...
  maandag 16 april 2012 @ 15:50:10 #292
313839 Goudvis87
pi_110398671
schaam me diep :7
  maandag 16 april 2012 @ 16:06:19 #293
56598 LTCY18
pi_110399329
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 09:40 schreef MaximusTG het volgende:
Volgens mij wordt het ook niet zo vaak gedaan, daadwerkelijk brood met chocoladesmaak. Je ziet veel vaker zoete witte broodjes met chocoladestukjes erin..
ik wil zeg maar beetje result krijgen zoals bij chocolade cake.
Heb je enig idee hoe ik dit kan bereiken dan met broodjes?
  † In Memoriam † maandag 16 april 2012 @ 16:11:46 #294
91830 MaximusTG
pi_110399561
Probeer deze eens, lijkt me een winnaar:

http://www.davidlebovitz.com/2010/04/chocolate-bread-recipe/
  maandag 16 april 2012 @ 16:12:20 #295
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_110399582
Ik heb van het weekend deze gemaakt:



Zie hier het recept. Lekker, met chocolade smaak. En fijn deeg om mee te werken!
  maandag 16 april 2012 @ 18:03:28 #296
14078 DarkElf
pi_110404049
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 16:12 schreef Jagärtrut het volgende:
Ik heb van het weekend deze gemaakt:

[ afbeelding ]

Zie hier het recept. Lekker, met chocolade smaak. En fijn deeg om mee te werken!
oh dat ziet er leuk uit!
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  maandag 16 april 2012 @ 18:08:40 #297
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_110404202
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 16:12 schreef Jagärtrut het volgende:
Ik heb van het weekend deze gemaakt:

[ afbeelding ]

Zie hier het recept. Lekker, met chocolade smaak. En fijn deeg om mee te werken!
Ziet er zeker lekker uit idd :o mooie foto ook!
We zullen zien, zei de blinde.
  maandag 16 april 2012 @ 18:23:11 #298
328503 Jagärtrut
ik ben moe
pi_110404758
quote:
14s.gif Op maandag 16 april 2012 18:08 schreef Doodloper het volgende:

[..]

Ziet er zeker lekker uit idd :o mooie foto ook!
oh, niet mijn foto! Van de blog waar hij vandaan komt. En ze waren inderdaad erg lekker!
  maandag 16 april 2012 @ 18:33:06 #299
313839 Goudvis87
pi_110405127
quote:
oh, niet mijn foto! Van de blog waar hij vandaan komt. En ze waren inderdaad erg lekker!
Was al jaloers op je vorkjes :)

PS: Verse gist erbij, ben benieuwd...
  dinsdag 17 april 2012 @ 11:20:05 #300
56598 LTCY18
pi_110431756
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 16:11 schreef MaximusTG het volgende:
Probeer deze eens, lijkt me een winnaar:

http://www.davidlebovitz.com/2010/04/chocolate-bread-recipe/
Dus ff cacaopoeder kopen bij appie :D
  † In Memoriam † dinsdag 17 april 2012 @ 11:22:44 #301
91830 MaximusTG
pi_110431845
Jep, de cacao die je in NL kan kopen is al "Dutch-processed". Nou, dan zal ik meteen maar eens de OP updaten van dit topic.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')