abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 17 maart 2012 @ 23:03:32 #176
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_109216909
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 maart 2012 23:01 schreef La_Vita het volgende:

[..]

Ik bak heel vaak sodabrood! Je kunt er ook honing of rozijnen of noten indoen. Erg lekker hoor :Y
Ik heb nog een heleboel walnoten en nog wat andere noten, goed idee! Ga ik doen!
pi_109224331
volkoren tarwe brood met speculaas kruiden en appel/rozijn/walnoten vulling.



pi_109224373
quote:
0s.gif Op zondag 18 maart 2012 08:57 schreef evo87 het volgende:
volkoren tarwe brood met speculaas kruiden en appel/rozijn/walnoten vulling.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Dat is een aparte combi :o Hoe smaakt het?
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  zondag 18 maart 2012 @ 11:19:41 #179
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_109226038
T soda bread was geen succes... ondanks de rozijnen, walnoten en amandelen. T duurde véél te lang voor hij ongeveer gaar was en toen was de buitenkant natuurlijk veel te hard. Helaas! :'(

Ik denk dat ik iets te bang was te lang te kneden of zo, was ook iets te scheutig geweest met de karnemelk
pi_109239294
quote:
1s.gif Op zondag 18 maart 2012 09:01 schreef PdeHoog het volgende:

[..]

Dat is een aparte combi :o Hoe smaakt het?
heerlijk :9
  zondag 18 maart 2012 @ 17:20:33 #181
177699 La_Vita
Coo coo ca-choo
pi_109239862
quote:
1s.gif Op zondag 18 maart 2012 11:19 schreef Zo-is-dat het volgende:
T soda bread was geen succes... ondanks de rozijnen, walnoten en amandelen. T duurde véél te lang voor hij ongeveer gaar was en toen was de buitenkant natuurlijk veel te hard. Helaas! :'(

Ik denk dat ik iets te bang was te lang te kneden of zo, was ook iets te scheutig geweest met de karnemelk
Ik zie nu je recept, heb je daar 1 brood van gemaakt? Ik gebruik altijd ongeveer 500 gr bloem en een halve liter karnemelk voor 1 brood. En idd erg oppassen met de karnemelk, je gebruikt gauw te veel en dan wordt het deeg erg nat.
Wel jammer ;( maar bij mij duurde het ook even voordat het goed ging hoor :P.
Overigens gebruik ik vaak wat meer bakpoeder dan 2 tl, dat scheelt geloof ik ook wel.
My mama didn't raise no fool
  zondag 18 maart 2012 @ 18:40:33 #182
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_109242736
quote:
0s.gif Op zondag 18 maart 2012 17:20 schreef La_Vita het volgende:

[..]

Ik zie nu je recept, heb je daar 1 brood van gemaakt? Ik gebruik altijd ongeveer 500 gr bloem en een halve liter karnemelk voor 1 brood. En idd erg oppassen met de karnemelk, je gebruikt gauw te veel en dan wordt het deeg erg nat.
Wel jammer ;( maar bij mij duurde het ook even voordat het goed ging hoor :P.
Overigens gebruik ik vaak wat meer bakpoeder dan 2 tl, dat scheelt geloof ik ook wel.
Ah ha! Het was inderdaad een enorm brood! :o En mede daarom denk ik zo moeilijk gaar in het midden, lijkt me een goed idee het nog eens over te doen met een half recept! Een vriendin van me had laatst ook dit recept gebruikt en was erg blij met het resultaat, moet dr toch eens vragen of ze ook iets aan het recept veranderd had.
  zondag 18 maart 2012 @ 21:19:10 #183
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_109250176
Hoi, kan iemand mij helpen aan een recept voor krentenbrood (paasbrood) zónder melk?
Ik heb aangeboden te bakken voor de allergische kinderen op school, maar alle recepten die ik vind moet melk in.
Alvast bedankt!
  † In Memoriam † zondag 18 maart 2012 @ 21:35:47 #184
91830 MaximusTG
pi_109251424
Eerste hit google op "stollen without milk"

http://dairyfreecooking.a(...)hristmas-Stollen.htm

Je kan ook nog zoeken op
"dairy free stollen"
pi_109263099
of je vervangt gewoon de melk door water...... :P
  † In Memoriam † maandag 19 maart 2012 @ 07:53:53 #186
91830 MaximusTG
pi_109263193
Dat kan ook ja. Wordt het brood wel minder "luxe" van.
  maandag 19 maart 2012 @ 14:14:56 #187
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_109272555
Zou dat wel werken, ja? Dan wordt het gewoon witbrood met krenten, dat is toch niet te vreten? Die allergische kinderen mogen al zo zelden wat lekkers ;(
pi_109272716
quote:
0s.gif Op maandag 19 maart 2012 14:14 schreef Gwywen het volgende:
Zou dat wel werken, ja? Dan wordt het gewoon witbrood met krenten, dat is toch niet te vreten? Die allergische kinderen mogen al zo zelden wat lekkers ;(
Geen idee of het werkt en hoe het reageert bij verhitting, maar Sojamelk een idee?
  † In Memoriam † maandag 19 maart 2012 @ 14:21:16 #189
91830 MaximusTG
pi_109272755
Dat is dus precies wat ze doen in de link die ik al eerder postte...

http://dairyfreecooking.a(...)hristmas-Stollen.htm
pi_109272798
quote:
0s.gif Op maandag 19 maart 2012 14:21 schreef MaximusTG het volgende:
Dat is dus precies wat ze doen in de link die ik al eerder postte...

http://dairyfreecooking.a(...)hristmas-Stollen.htm
Ah, gezien de door mij gequote reactie had ik het idee dat er nog geen oplossing was. :)
  † In Memoriam † maandag 19 maart 2012 @ 14:27:59 #191
91830 MaximusTG
pi_109272961
Weet niet wat Gwywen van dat recept vond;)

Maar tis wel een erg ingewikkeld recept, weet niet of dat zo leuk is met/voor de kinderen.

Kan je geen palmpasenhaantjes maken? Voor op een stok?
Met water, bloem, zout, suiker, gist, eventueel ook rozijntjes (minder hard voor de kinderen) laat ze anders eerst ook nog in lauw water wellen. Lekker wat margarine erin (boter mag ook niet neem ik aan?). En dan lekker kneden, weet niet of de kinderen dat dan meedoen? Rijzen, verdelen, ieder een haantje van boetseren, een rozijntje als oog. Stok versieren tijdens het rijzen. Bakken, en op de stok?
pi_109275279
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 maart 2012 07:27 schreef MaximusTG het volgende:

Das voor 6 kleintjes, had het dubbele gebruikt voor 2 grote. Had er alleen niet aan gedacht het water te verminderen, dus moest het deeg met flink wat extra bloem nog wat nakneden met de hand, nadat ik het met de mixer gekneed had. Maar die yoghurt lijkt het deeg echt meer vloeibaar te maken.
Tja, bewerkelijk... Als je dus de hoeveelheid water naar 150 gram brengt (moet je misschien alsnog een beetje met wat extra bloem werken hoor), is het een kwestie van alles mengen in een kom. Even laten staan. Kneden met stand of handmixer. Weer even rusten. Uitstorten op bebloemd werkblad. Goed wat bloem eroverheen. Nakneden/vormen tot een bal. Laten rijzen, weer op werkblad, verdelen in twee ballen, en uitrollen of vormen tot twee grote platte cirkels. Bakken op hoogste temperatuur oven, liefst op steen. Ik spuit dan altijd nog wat water naar binnen als ze erin gaan. Als het goed is vormt zich in de naan een grote luchtbel, doordat je het zo platdrukt. Daardoor gaat ie opzwellen. Is klaar als er zich van die bruine vlekken op de korst gaan vormen.
Heb ze gemaakt met 150 gram water, maar ik had nog steeds erg veel extra bloem nodig om het deeg niet plakkerig te krijgen. Ik denk dat het niet de bedoeling is standaard yoghurt te gebruiken, das veel te vloeibaar. Dikke (griekse?) yoghurt lijkt me beter. Heb er komijn aan toegevoegd, maar omdat ik die zo sterk vond ruiken heb ik daar maar weinig van gebruikt. Uiteindelijk was die helemaal niet zo overheersend, maar had er meer bij gemogen. Ik heb voor de eerste keer laten rijzen in de koelkast en dat ging perfect.
Eerst denken, dan typen
  † In Memoriam † maandag 19 maart 2012 @ 15:41:19 #193
91830 MaximusTG
pi_109275345
Ik doe er ook altijd Griekse yoghurt in ;). Denk dat het ook met het zure te maken heeft. Naja, als je idd begint met 150 gr water en dan nakneed met wat extra bloem heb je wel een werkbaar deeg.
pi_109305077
Heeft iemand nog wat tips hoe ik goed kan kneden, zodat mn deeg wel elastisch wordt?
Laatst ging alles redelijk goed, behalve dat mn deeg niet echt elastisch werd.

BVD
  † In Memoriam † dinsdag 20 maart 2012 @ 10:20:13 #195
91830 MaximusTG
pi_109305265
Wat bedoel je met elastisch? Want veel mensen die elastisch zeggen als het om brooddeeg gaat bedoelen juist dat ze een soepel deeg willen dat makkelijker uitrekbaar is. Dat is wel wat anders. Een deeg dat letterlijk elastisch is, heeft natuurlijk de neiging om in te krimpen als je het vormt.
Je zou een autolyse, ruststap kunnen doen van 10 minuten voor het kneden. Alles mengen, afdekken en gewoon laten staan. En het percentage vocht verhogen werkt ook.
pi_109305658
Zoals die ene foto van Pietverdriet bedoel ik.

Als ik meer vocht gebruik, wordt de deeg dan niet heel plakkerig zoals het bij mij al was?
  † In Memoriam † dinsdag 20 maart 2012 @ 11:27:58 #197
91830 MaximusTG
pi_109307040
Ah, ja die windowpaning foto bedoel je. Dat zou ik dus niet elastisch noemen nee. En plakkerig, tja, dat is idd lastig bij nat deeg, daar moet je dan ook goed bloem bij gebruiken. Zorg dat de buitenkant van het deeg goed bedekt is met een heel dunne coating bloem. Handen goed bebloemen. Reken eens uit hoeveel vocht in grammen er per bloem in grammen totaal inzit?
pi_109311199
buiten kant is goed. 't is juist de binnenkant.

ik heb mn eigen recept gebruikt en die van pigpig corner.
beide keren toch heel plakkering.

ik had filmpje gemaakt van kneden, volgens mij meot ik die maar eens uploaden :P

ik gebruik Amerikaanse patentmeel, die ik gehaald heb bij een molen.
broodverbeteraar van molen en de rest uit supermarkt
  dinsdag 20 maart 2012 @ 13:32:19 #199
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_109311262
quote:
0s.gif Op maandag 19 maart 2012 14:27 schreef MaximusTG het volgende:
Weet niet wat Gwywen van dat recept vond;)

Maar tis wel een erg ingewikkeld recept, weet niet of dat zo leuk is met/voor de kinderen.

Kan je geen palmpasenhaantjes maken? Voor op een stok?
Met water, bloem, zout, suiker, gist, eventueel ook rozijntjes (minder hard voor de kinderen) laat ze anders eerst ook nog in lauw water wellen. Lekker wat margarine erin (boter mag ook niet neem ik aan?). En dan lekker kneden, weet niet of de kinderen dat dan meedoen? Rijzen, verdelen, ieder een haantje van boetseren, een rozijntje als oog. Stok versieren tijdens het rijzen. Bakken, en op de stok?
Nee, ik moet de PAASbroden maken, niet de palmpaasbroden :)
Dat zijn twee aparte feesten hè. :P
Maar sojamelk kan helaas ook niet, want dat mag mijn eigen kind weer niet.
Het valt me nog mee dat ik bloem mag gebruiken (gluten) voor het recept.
Ik heb me ook al een breuk gezocht naar rozijnen die niet uit een fabriek kwamen waar ook noten en pinda's worden verwerkt.

Is er echt geen andere manier om het brood een beetje "luxe" te laten lijken, zonder melk?
Een beetje bruine suiker erdoor of zo? (Ik denk nu even aan het recept voor teabread, waar je de vruchtjes een nacht in sterke thee met bruine suiker laat weken).
Margarine, zoals jij bij de palmpaashaantjes voorstelde? Maakt dat het brood luxer?
pi_109311549
Rijstemelk? Geitenmelk?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')