ik heb 1x keukenmachine gebruikt. voor de rest altijd met hand gedaan. machine was toen nieuw, dus ik dacht ff uitproberen.quote:Op vrijdag 9 maart 2012 13:31 schreef Revje1 het volgende:
Je zei eerder dat je deeg maakt met een keukenmachine. Lijkt me niet echt goed om een goed deeg te krijgen.
Deeg hoort als het goed is niet meer erg te plakken. Ook hoort het niet nat aan te voelen. Dit kunnen tekenen zijn dat je deeg niet goed gekneed is.
Ook wat je nu zegt dat het deeg luchtig hoort te zijn kan een teken zijn dat je deeg niet goed gekneed is. Want ook als je deeg goed gekneed is en warm en soepel aanvoelt dat is ook goed voor het rijsproces.
Vergelijkbaar met dit?quote:Op vrijdag 9 maart 2012 14:07 schreef Bleie het volgende:
Waarom kan je eigenlijk een keukenmachine niet gebruiken om brooddeeg te kneden?
Ik ben nu nl. bezig met een brood waarvan ik het deeg dus wél in de keukenmachine heb gekneed. Tot nu toe (tweede rijs is net begonnen) lijkt t goed te gaan.
tips misschien voor bij het kneden die je kan uitleggen hier?quote:Op vrijdag 9 maart 2012 14:00 schreef Revje1 het volgende:
Nog 1 ding waar ik aan denk.
Als je precies het recept gebruik wat je in Hong kong doet kan ik moeilijker zeggen of het water gebruik goed is.
Als de bloemkwalitiet bijv beter is in Nederland betekent dat de bloem meer water kan opnemen dan de bloem in Hong kong.
Maar zou nu wel uitkijken met water toevoegen. Hoe ik het zo zie ligt het probleem bij het kneden.
Pietverdriet: Dat is indd de beste manier om te zien of je deeg goed is. Mooie foto is dit om het te laten zien.
cool..... morgen krijgen jullie te horen hoe het is gegaan.quote:Op vrijdag 9 maart 2012 14:30 schreef Revje1 het volgende:
Beter voorbeeld kan ik je niet geven nu.
De manier waarop gekneed word moet je doen. Maar hier laten ze het wel langzaam zien. Jij moet het intesiever doen wat ik dus eerder zei.
Zorg ervoor dat je met je handpalm flinke stroken uitsmeert over het aanrecht tijdens het kneden. Dat veroorzaakt gluten en die zijn verantwoordelijk voor het rijzen.quote:Op vrijdag 9 maart 2012 14:31 schreef LTCY18 het volgende:
[..]
cool..... morgen krijgen jullie te horen hoe het is gegaan.
Het apparaat wel (ik heb een magimix, maar dat maakt niet zo veel uit). Ik volg dit recept http://uitdekeukenvanarde(...)ns-landbrood_18.html, maar heb dus ipv een standmixer de keukenmachine gebruikt.quote:
Wat ik eerder zei de wijze van bereiden is tegenwoordig niet meer te doen. Reden dat zulke bakkers nog op 1 hand te tellen zijn is omdat je daarmee niet meer kan concurreren met andere bakkers en de supermarkten.quote:Op vrijdag 9 maart 2012 16:19 schreef MinderMutsig het volgende:
Interessant artikel over rijzen en verdubbelen: http://www.weekendbakery.com/posts/the-myth-of-double-in-size/
Ik vraag me namelijk af of het probleem wel echt het rijzen is of dat het probleem bij jouw verwachtingen van 'double in size' ligt.
Zelfgebakken brood wordt nooit zo licht en luchtig als supermarktbrood of (tegenwoordig) brood van de bakker. Gelukkig niet zou ik zelfs zeggen. Ik houd wel van brood met een beetje structuur en waar je echt op moet kauwen. Goede bakkers zijn in Nederland enorm zeldzaam. Ik ken er een, en daarvoor moet ik nog best een eind om rijden. Deze maakt zijn brood dan ook op dezelfde manier als ik en vele hobbybakkers doen. Biga's, prefermenten, desems, lange rijstijden, etc.
Nou, kep ze vanavond gemaakt. Het zout (10gr) is te veel.quote:Op donderdag 8 maart 2012 15:59 schreef MaximusTG het volgende:
http://uitdekeukenvanarde(...)-witte-broodjes.html
Denk dat je daar wel wat aan hebt.
Je kan prima zonder broodverbeteraar werken, maar dan moet je voorzichtiger zijn met het deeg en het bakken meer in je vingers hebben. Niet dat ik het zo goed kan, maar zag recent een (Duitse) bakker bezig die met alleen water, zout, gist en bloem allereerst een preferment maakte en daarna daarmee broodjes bakte om van te dromen.quote:Op vrijdag 9 maart 2012 22:38 schreef 3-voud het volgende:
[..]
Nou, kep ze vanavond gemaakt. Het zout (10gr) is te veel.
Verder waren de broodjes aardig goed gelukt. Vraag me alleen af hoe je het nog luchtiger krijgt.
*edit*
Aha, broodverbeteraar.
En wat was het geheim?quote:Op zaterdag 10 maart 2012 17:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je kan prima zonder broodverbeteraar werken, maar dan moet je voorzichtiger zijn met het deeg en het bakken meer in je vingers hebben. Niet dat ik het zo goed kan, maar zag recent een (Duitse) bakker bezig die met alleen water, zout, gist en bloem allereerst een preferment maakte en daarna daarmee broodjes bakte om van te dromen.
Licht, luchtig, knapperig en bijzonder smaakvol.
prefermentquote:
Ervaring en gevoel voor met deeg werken zo te lezen.quote:
Preferment was dat? :quote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Staat in de opzie spoiler tekst
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
Dus dat is 150/240 * 100 = 62.5 % vocht + nog yoghurt.quote:Op vrijdag 28 oktober 2011 00:59 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Dank je. Nou, het recept dat ik "altijd" gebruik heb ik van een YouTube filmpje van een Indiase vrouw.
Dat was 240 gram bloem
180 gram water
2 tbsp olie
2. 5 tbsp yoghurt
1 tsp suiker
1 tsp zout
Beetje bakpoeder
1 tsp gist
Alle droge ingrediënten mengen, olie, water en yoghurt erbij en kneden.
3-4 uur rijzen, dan in 6 balletjes verdelen en tot traanvormige platte broden rollen. Bakken op 250 graden voor een paar minuten tot bruin.
Traditioneel na bakken insmeren met gesmolten ghee.
Persoonlijk vind ik de bakpoeder overbodig, en je moet extra bloem toevoegen, anders is het te nat. Zou minder water toevoegen. Eerder iets van 150 gram.
@vriendelijkevriend : no knead bread is best lekker, en leuk om een keer te maken, laat goed zien wat de kracht is van een lange rijs. Maar vooral het overbrengen naar de oven kan best moeilijk zijn. Succes!
Ik heb het recept van SOS Piet gevolgd op Youtube.quote:Op zondag 11 maart 2012 09:58 schreef MaximusTG het volgende:
Welk recept heb je gebruikt, en ben je daar nog vanaf geweken?
Zout kan je nog wel door je deeg kneden als het al een bal is, maar dat is niet echt praktisch, dus gewoon meteen erdoor mengen.
Je ideeen voor extra smaken lijken me prima, behalve dat je niet vlak voor het bakken nog met je deeg moet klooien. Dan weet je eigenlijk zeker dat ie compact en hard wordt.
Na de eerste rijs kan je bv je deeg uitrekken tot een lap (voorzichtig), en dat dan oprollen. Dwars op de rolrichting kan je dan wat chocola leggen. En dan oprollen en in een broodvorm doen.
Denk trouwens dat Piet wel een goed punt heeft met het voorzichtig doen met deeg.
Vorige week werd mijn eerste broodje ook zo.quote:Op zondag 11 maart 2012 17:02 schreef einzeinz het volgende:
[..]
Qua geur zat het goed, maar het was een zwaar brood.
Ja, en hoeveel water zat erin dan?quote:Op zondag 11 maart 2012 17:02 schreef einzeinz het volgende:
[..]
Ik heb het recept van SOS Piet gevolgd op Youtube.
- 500gr. bloem (dat is een mengeling die al in de pak zit zelf)
- 25gr. verse gist opgelost in lauw water samen met 20gr. vanillesuiker
- 25gr. boter
- 3gr. zout
Toen ben ik beginnen kneden voor ong. 20-25 min. tot het niet meer plakte.
Voorverwarmde oven op 40°, het brood er in gelegd bedekt met een vochtige handdoek voor 40min.
Daarna de deeg binnenstebuiten gekeerd en nogmaals 20min. laten rijzen op 40° en dan vervolgens op 200% gebakken voor 30 min.
Qua geur zat het goed, maar het was een zwaar brood.
250ml waterquote:Op zondag 11 maart 2012 18:41 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Ja, en hoeveel water zat erin dan?
Waarom toch altijd dat gedoe met die oven? Laat het gewoon bij kamertemperatuur rijzen.. Vooral die tweede rijs is erg kort hoor..
Ik post hem maar weer eens;
http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/witbroodrecepten.zip
Daarin staan 3 variaties op witbrood. Het soort dat volgens mij vele van jullie de eerste keer willen bakken. Dat je als lunch naar je werk mee neemt.
quote:Op zondag 11 maart 2012 02:54 schreef MissHobje het volgende:
[..]
Preferment was dat? :ik wist wel wat het was hoorSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Staat in de opzie spoiler tekst
Heb zelf een keer een vervolg van dit topic gemaakt: Preferment wasda?AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
wat is je recept?quote:Op zondag 11 maart 2012 19:51 schreef Zo-is-dat het volgende:
Vanmiddag geluncht met een no knead broodje, half volkorenmeel en havermout. Probeersel met dit meel en erg goed gelukt! Veel smaak, lekker knapperig korstje en toch luchtig genoeg
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Uit 'home made'quote:
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |