quote:Kans op meltdown in Japan neemt toe (NRC, ma 12:06)
door Ernst-Jan Pfauth
De splijtstofstaven in de door de aardbeving getroffen kernreactor van Fukushima 1 staan nu compleet zonder water, meldt een woordvoerder via persbureau Jiji. Daarmee neemt de kans op een meltdown toe. Een meltdown verhoogt de kans op een radioactief lek.
Wetenschapsredacteur Karel Knip schreef vanmorgen in nrc.next over de pijnlijke consequenties van het droog staan van de splijtstofstaven:
De druk binnen de staven neemt zo toe dat zij hier en daar openbarsten en hun sterk radioactieve inhoud vrijgeven. En er ontstaat een chemische reactie tussen de hete stoom en het zeer speciale metaal dat voor de splijtstofomhulling wordt gebruikt (een legering met zirconium: zircaloy). Daarbij vormt zich het explosieve waterstof. Kennelijk heeft zich dat in het gebouw van reactor 1 opgehoopt, met fatale gevolgen. Het had, net zoals de vluchtige radioactieve stoffen, via filters naar de omgeving geloosd moeten worden.
Een ramp met de omvang van Tjsernobyl zal het niet worden, schreef Knip eerder.
Er zullen radioactieve stoffen vrijkomen, maar niet in de mate zoals gebeurde bij Tjernobyl in 1986. Reactor 4 van die centrale bevatte grafiet, dat prompt in brand vloog. Die aanhoudende brand in Tjernobyl heeft toen enorme hoeveelheden radioactief materiaal over de omgeving verspreid. De inhoud van de kernreactoren van Fukushima kan niet branden.
quote:Explosie in kerncentrale Fukushima (nu.nl, ma 8:59)
TOKIO - In de gehavende kerncentrale Fukushima I heeft zich een explosie voorgedaan. Elf werknemers zijn gewond geraakt, zei een woordvoerder van de Japanse regering.
Zeven mensen die eerder als vermist waren gemeld, zijn inmiddels gevonden.
De explosie was zo krachtig dat hij veertig kilometer verderop werd gevoeld.
Volgens nucleair deskundigen is waarschijnlijk een mengsel van waterstof en zuurstof ontploft. Een soortgelijk incident had zich zaterdag al voorgedaan.
Het koelsysteem in de reactor nummer twee van de kerncentrale Fukushima 1 in Japan is uitgevallen. Eerder hadden de reactoren nummer één en drie van de centrale die ongeveer 250 kilometer van Tokio ligt, hetzelfde probleem. Dat leidde tot explosies.
Muur
Het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA heeft gemeld dat de explosie maandag in de derde reactor van Fukushima 1 niet het reactorvat heeft beschadigd.
Door de nieuwe ontploffing is een muur van het gebouw ingestort, waardoor mogelijk meer radioactiviteit is ontsnapt. De weinige omwonenden die niet zijn geëvacueerd, zijn opgeroepen in hun huizen te blijven.
Uit de omgeving van de kerncentrale zijn meer dan 200.000 mensen geëvacueerd. Enkele honderden zieken, ouderen en verzorgend personeel bleven achter.
Crisissituatie
In de centrale ontstond zaterdag na de aardbeving en de tsunami van vrijdag al een crisissituatie omdat zich een explosie voordeed in reactor 1. Daarbij raakten vier werknemers gewond. Duizenden omwonenden werden toen geëvacueerd.
De autoriteiten hebben bij drie kerncentrales de noodtoestand uitgeroepen vanwege problemen met de koelsystemen. Alle reactoren in de kerncentrales werden automatisch stilgelegd toen Japan vrijdag werd getroffen door de aardbeving, maar doordat ook noodaggregaten uitvielen werken de koelpompen niet meer.
Info: Status van de centralesquote:Stralingsniveau kerncentrale Onagawa normaal (nu.nl, zo 23:33)
TOKIO/WENEN - Het stralingsniveau in de buurt van de Japanse kerncentrale in de plaats Onagawa is weer normaal. Dat meldde het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) zondag op basis van metingen door de Japanse autoriteiten.
Japan riep eerder het laagste niveau van de noodtoestand uit bij de centrale.
Er was een hoeveelheid radioactiviteit gemeten zijn die de toegestane niveaus overschreed. In de kerncentrale in Onagawa ontstond vrijdag brand na een zware aardbeving.
De verhoogde straling kwam waarschijnlijk van de nabijgelegen kerncentrale van Fukushima I. Experts denken dat de radioactiviteit met de wind is meegevoerd.
Enkele kerncentrales in Japan hebben problemen met de koeling in de reactoren. In kerncentrale Fukushima I in Okuma vond zaterdag zelfs een explosie plaats. Reactor nummer 1 van die centrale heeft volgens experts mogelijk een gedeeltelijke meltdown ondergaan.
SPOILER: Bekijk hoaxesOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Eerdere topics
Kerncentrales Japan in problemen #1
Kerncentrales Japan #2
[ Bericht 3% gewijzigd door eleusis op 14-03-2011 12:36:36 ]Ik in een aantal worden omschreven: Ondernemend | Moedig | Stout | Lief | Positief | Intuïtief | Communicatief | Humor | Creatief | Spontaan | Open | Sociaal | Vrolijk | Organisator | Pro-actief | Meedenkend | Levensgenieter | Spiritueel
Iddquote:Op maandag 14 maart 2011 11:39 schreef Mishu het volgende:
Moesten er trouwens nog meer mensen lachen toen de Japanse overheid burgers in de omgeving van de kernramp adviseerde om zich goed in te pakken als ze naar buiten gingen met een mondkapje?
Nee dat helpt tegen straling
Low levels of contamination, die zijn dus gewoon onder de douche gezet om alle stralingresten te verwijderen en hebben jodiumpillen gehad.quote:Op maandag 14 maart 2011 11:38 schreef Darklight het volgende:
Navy Says 17 Americans Were Treated for Contamination
By THOM SHANKER
Published: March 14, 2011
WASHINGTON American Navy officials in Japan said early Monday that 17 military personnel who had been aboard three helicopters assisting in the earthquake relief effort had been exposed to low levels of contamination.
Jah echter is dat een absurd hoge hoeveelheid en rekent men eerder in mSv(millisievert)quote:Op maandag 14 maart 2011 11:40 schreef Muridae het volgende:
Deze radioactieve stoom...hoe lang blijft zoiets hangen?
En over hoeveel Sv's spreek je dan?
Ik had laatst gelezen dat je bij een besmetting van 8 Sv's al ten dode bent opgeschreven.
Ja, dat helpt.quote:Op maandag 14 maart 2011 11:39 schreef Mishu het volgende:
Moesten er trouwens nog meer mensen lachen toen de Japanse overheid burgers in de omgeving van de kernramp adviseerde om zich goed in te pakken als ze naar buiten gingen met een mondkapje?
Nee dat helpt tegen straling
quote:Op maandag 14 maart 2011 11:32 schreef IntensiveGary het volgende:
[..]
.
Kunnen alle BNW-gekkies, 'We gaan allemaal doooohooood'-roepers en andere onheilsprofeten zich ff koest houden?
Ja, er is een levensgroot probleem. Nee, de berichtgeving is niet optimaal. Het heeft geen zin om als een kip zonder kop het einde van de wereld aan te kondigen. Gewoon de nieuwsfeiten verzamelen en die bespreken. Volgens mij was het topic daar ook voor bedoeld?
Ik moet ook steeds aan dat Three Mile incident denken. Dat het daar nog het meeste van weg heeft, tot nu toe.quote:Op maandag 14 maart 2011 11:38 schreef eleusis het volgende:
[..]
Nee. De situatie in Three Mile Island is een beter model voor wat er kan gebeuren. Kerncentrale niet weg, maar kern gesmolten, daardoor een dure opruimactie maar geen Chernobyl-scenario.
Niet lang, het zal zich vrij snel verdunnen onder invloed van de wind. Maar dat biedt weinig troost voor de werknemers die momenteel bij de reactor bezig zijn om er wat van te maken...quote:Op maandag 14 maart 2011 11:40 schreef Muridae het volgende:
Deze radioactieve stoom...hoe lang blijft zoiets hangen?
Sievert is een eenheid voor ontvangen straling, niet van het stralingsniveau (dat wordt meestal uitgedrukt in milliröntgen per uur). Van één werknemer is momenteel bekend dat hij een dosis van iets over 100mSv heeft ontvangen. Ik verwacht dat dat er wel meer zullen worden. Maar Japan is geen Sovjetland waar ze mensen zonder training en bescherming een open reactorvat in sturen. Vooralsnog lijken de waterstofexplosies de meeste gezondheidsschade te hebben veroorzaakt.quote:En over hoeveel Sv's spreek je dan?
van wanneer is dat nieuws?quote:Persbureau Kyodo meldt dat een koelsysteem bij kerncentrale Tokai 2 bij Ibaraki er nu ook mee is gestopt. Deze centrale ligt 120 kilometer ten noorden van Tokio. Daarmee zijn er nu problemen bij drie reactoren van de kerncentrale Daiichi bij Fukushima, bij de Onagawa kerncentrale en bij de Tokai 2 centrale. Verdere details zijn nog onbekend.
Jah dat helpt wel tegen stralingsbesmetting in deze vorm. HEt gaat hier niet over de gamma straling die overal doorheen kan maar vooral over alfa straling die wel erg krachtig is maar niet eens door de hoornlaag van je huid komt en alleen een probleem vormt bij opname in het lichaam.quote:
Als de radioactiviteit vervolgen is in de lucht, kunnen we dan regenbuien met radioactief materiaal verwachten?quote:Op maandag 14 maart 2011 11:44 schreef eleusis het volgende:
[..]
Niet lang, het zal zich vrij snel verdunnen onder invloed van de wind. Maar dat biedt weinig troost voor de werknemers die momenteel bij de reactor bezig zijn om er wat van te maken...
[..]
Sievert is een eenheid voor ontvangen straling, niet van het stralingsniveau (dat wordt meestal uitgedrukt in milliröntgen per uur). Van één werknemer is momenteel bekend dat hij een dosis van iets over 100mSv heeft ontvangen. Ik verwacht dat dat er wel meer zullen worden. Maar Japan is geen Sovjetland waar ze mensen zonder training en bescherming een open reactorvat in sturen. Vooralsnog lijken de waterstofexplosies de meeste gezondheidsschade te hebben veroorzaakt.
Dat was van zondag. Situatie daar is inmiddels weer normaal, de backupkoeling heeft ingegrepen. Heb de updates geüpdatet.quote:
Van de specifieke straling die met die stoomwolk vrijkomt, is het verval zeer snel.quote:Op maandag 14 maart 2011 11:47 schreef Mishu het volgende:
[..]
Als de radioactiviteit vervolgen is in de lucht, kunnen we dan regenbuien met radioactief materiaal verwachten?
Ooh, echt waar? Dat bericht heb ik dan gemistquote:Op maandag 14 maart 2011 11:47 schreef eleusis het volgende:
[..]
Dat was van zondag. Situatie daar is inmiddels weer normaal, de backupkoeling heeft ingegrepen. Heb de updates geüpdatet.
Wat ik wel apart vond was die shot waarin je 2 mannen in hele dikke pakken een andere man in een dik pak ziet afvoeren, terwijl er 2 militairen in hun gewone militaire kloffie naast lopen.quote:
Heb het linkje toegevoegd aan de OP: Problemen Tokai en Onagawa opgelost, vrees voor nieuwe Tsjernobyl blijft (De Morgen). Dit bericht is overigens van gisteren en ik vind de link met Tsjernobyl een beetje snel getrokken, maar ja, mainstream media hequote:Op maandag 14 maart 2011 11:48 schreef Ermanon het volgende:
Ooh, echt waar? Dat bericht heb ik dan gemist
Iedereen die er mee te maken heeft is zich wel bewust van dat gevaar. Ioniserende straling kan je gelukkig juist heel goed meten, met Geigertellers en dosimeters van een paar tientjes. Die zullen vast goed verkopen de komende tijdquote:Op maandag 14 maart 2011 11:52 schreef Mishu het volgende:
Het gevaarlijke van straling is dat je er niks van merkt dus het is makkelijk om het niet door te hebben en in je gewone kloffie te blijven lopen.
Inderdaad, helaas worden de begrippen straling en radioactiviteit door veel mensen (incl. media) niet begrepen en door elkaar gehaald. Gisteren had de verslaggever van het journaal het ook over besmet met radioactieve straling.quote:Op maandag 14 maart 2011 11:43 schreef Jordy-B het volgende:
[..]
Ja, dat helpt.
Niet tegen de directe straling, maar dat is nog geen probleem. Als jouw lichaam van buitenaf geraakt wordt, kan je dat goed herstellen. En je huid is een prima barrière. Het is alleen bijzonder belangrijk dat je geen radioactief materiaal in je lichaam krijgt, want dat sloopt je van binnenuit.
gewoon tsjernobyl stijl:quote:Op maandag 14 maart 2011 11:59 schreef Muridae het volgende:
Ik vraag mij wel af hoe herstel werkzaamheden in dit soort gevallen worden uitgevoerd.
Zullen er bijvoorbeeld kraanmachines gebruikt worden die vervolgens ook speciaal gereinigd moeten worden?
Die radioactieve deeltjes worden vrij gauw uit elkaar gedreven, hoe langer het duurt voor ze neerslaan hoe minder je er van terug vindt, gevaarlijke doses zal je niet vinden in regen.quote:Op maandag 14 maart 2011 11:47 schreef Mishu het volgende:
[..]
Als de radioactiviteit vervolgen is in de lucht, kunnen we dan regenbuien met radioactief materiaal verwachten?
quote:Op maandag 14 maart 2011 12:02 schreef mschol het volgende:
[..]
gewoon tsjernobyl stijl:
[ afbeelding ]
dumpen op een afgelegen plek
Ja, dat helpt. Radioactieve stofdeeltjes die je inademt of op je huid komen zijn het probleem.quote:
Dat maakt het juist extra spannend.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:06 schreef mschol het volgende:
[..]
als de straling er niet zou zijn ja...
ja dat maakt dus wel uit als je de deeltjes niet direct op je huid krijgt en of inademd dan scheelt dat enorm ja. tuurlijk helpt het niet direct tegen de straling maar het is echt wel goed adviesquote:
Een vorm van natuurlijke selectie.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:08 schreef mschol het volgende:
je hebt dan iig geen last van campers..
lang zitten op 1 plek is schadelijker als rondlopen
Dat is minder goed nieuws. Hoor net op CNN dat er ook problemen zijn met Nr. 1 Reactor. Blijkbaar is de pomp van het zeewater kapot gegaanquote:Op maandag 14 maart 2011 12:11 schreef mouzzer het volgende:
Fuel rods are entirely exposed at Fukushima Daiichi No.2 reactor; cannot rule out fuel meltdown - Jiji
http://twitter.com/REUTERSFLASH
Bron: ad.nlquote:VS-soldaten radioactief besmet na reddingsmissie
De USS Ronald Reagan
TOKIO - De Amerikaanse Zevende Vloot heeft zijn schepen en vliegtuigen weggestuurd uit de buurt van de Japanse kerncentrale omdat er te veel straling werd gemeten aan boord van ondermeer het vliegdekschip USS Ronald Reagan, dat zich op dat moment op 160 kilometer van de kust bevond.
Bovendien bleken 17 soldaten die met een helikopter een reddingsmissie hadden uitgevoerd in Japan bij terugkeer op de Ronald Reagan radioactief besmet. Ze werden geïsoleerd en kregen een behandeling met water en zeep.
14/03/11 11u54
Lees het vorige topic. Te veel straling als in meer dan normaal, dus gewoon een voorzorgsmaatregel om niet in de radioactieve wolk te liggen mocht het wel goed fout gaan.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:16 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Teveel straling op 160 kilometer (!) afstand?
Maar goed, "te veel" betekent boven een bepaalde grens, maar bovenal,160 kilometer afstand nog steeds, da's ver!quote:Op maandag 14 maart 2011 12:18 schreef OppClone het volgende:
[..]
Lees het vorige topic. Te veel straling als in meer dan normaal, dus gewoon een voorzorgsmaatregel om niet in de radioactieve wolk te liggen mocht het wel goed fout gaan.
Dat is Tokyo dacht ik? (als de wind daar naartoe draait...)quote:Op maandag 14 maart 2011 12:21 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Maar goed, "te veel" betekent boven een bepaalde grens, maar bovenal,160 kilometer afstand nog steeds, da's ver!
Waarom mochten er in Nederland dan geen groentes van de grond worden gegeten na Tsjernobyl? Dat was toch flink ver weg en toch was de straling niet verantwoord om binnen te krijgen.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:03 schreef kahaarin het volgende:
[..]
Die radioactieve deeltjes worden vrij gauw uit elkaar gedreven, hoe langer het duurt voor ze neerslaan hoe minder je er van terug vindt, gevaarlijke doses zal je niet vinden in regen.
Ten tijden van de Chernobylramp werden in Nederland ook zo'n beetje alle oogsten vernietigd uit voorzorg.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:21 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Maar goed, "te veel" betekent boven een bepaalde grens, maar bovenal,160 kilometer afstand nog steeds, da's ver!
Daar maakte ze zich toen ook zorgen over waterstof explosies las ik, bekend risico van noodkoelen met water dus.quote:Op maandag 14 maart 2011 11:44 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik moet ook steeds aan dat Three Mile incident denken. Dat het daar nog het meeste van weg heeft, tot nu toe.
Meltdown? blijft het dan alsnog binnen de metalen huls?quote:Op maandag 14 maart 2011 12:25 schreef HaerdenC het volgende:
reactor 2 zou nu volledig zonder water staan -> dat is echt geen goed teken meltdown kans is dan bijzonder groot. De pompen van zeewater zouden stuk zijn !
Niet stuk, maar zonder brandstof...quote:Op maandag 14 maart 2011 12:25 schreef HaerdenC het volgende:
reactor 2 zou nu volledig zonder water staan -> dat is echt geen goed teken meltdown kans is dan bijzonder groot. De pompen van zeewater zouden stuk zijn !
quote:The plant operator said water levels fell as fuel for pumps that are used for seawater injection operations ran out..
De hoeveelheden radioactief stof die vrij kwamen waren veel groter en de eerste dagen werd er ook weinig tegen ondernomen.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:22 schreef Mishu het volgende:
[..]
Waarom mochten er in Nederland dan geen groentes van de grond worden gegeten na Tsjernobyl? Dat was toch flink ver weg en toch was de straling niet verantwoord om binnen te krijgen.
Mijn moeder was toen net bevallen van mijn broer en die mocht niks meer van de grond eten. Ook geen vlees van de koeien die toen graasden.
Ik snap echt niet dat dit kan gebeuren in een situatie als de deze... Het belangrijkste dat moet gebeuren is die pompen in gang houden, eventuele kabels of leidingen moeten nagekeken worden en de brandstofstand natuurlijk, en dan loopt het daar bij mis???quote:Op maandag 14 maart 2011 12:26 schreef TommyGun het volgende:
[..]
Niet stuk, maar zonder brandstof...
[..]
niet echt onderbouwd ... ik wil wel eens een windmolen parkje zien bij 9 op schaal van richten ... daar wil je ook niet in de buurt zijn hoor ...quote:Op maandag 14 maart 2011 12:28 schreef Mishu het volgende:
Wat blijken die kerncentrales dan opeens knudde in elkaar te zitten... Lekker verantwoord. En die Japanners zouden technisch zo goed zijn. Zucht... De mensheid
Een 9.0 aardbeving is niet zomaar wat natuurlijk.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:28 schreef Mishu het volgende:
Wat blijken die kerncentrales dan opeens knudde in elkaar te zitten... Lekker verantwoord. En die Japanners zouden technisch zo goed zijn. Zucht... De mensheid
Ze zijn ook goed.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:28 schreef Mishu het volgende:
Wat blijken die kerncentrales dan opeens knudde in elkaar te zitten... Lekker verantwoord. En die Japanners zouden technisch zo goed zijn. Zucht... De mensheid
Zorgelijke ontwikkeling.quote:
heb je al eens naar de beelden van de tsunamie gekeken ? wegen zijn er praktisch niet meer ... de volledige omgeving is weg gevaagd ...quote:Op maandag 14 maart 2011 12:29 schreef FReNsJ het volgende:
[..]
Ik snap echt niet dat dit kan gebeuren in een situatie als de deze... Het belangrijkste dat moet gebeuren is die pompen in gang houden, eventuele kabels of leidingen moeten nagekeken worden en de brandstofstand natuurlijk, en dan loopt het daar bij mis???
Het is tenslotte doodsimpel om iets te maken wat een aardbeving van 8,9 en een daaropvolgende tsunami overleeft.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:28 schreef Mishu het volgende:
Wat blijken die kerncentrales dan opeens knudde in elkaar te zitten... Lekker verantwoord. En die Japanners zouden technisch zo goed zijn. Zucht... De mensheid
En die 10 meter hoge vloedgolf niet te vergeten.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:29 schreef Opa.Bakkebaard het volgende:
[..]
Een 9.0 aardbeving is niet zomaar wat natuurlijk.
Dat was vooral een voorzorgsmaatregel, en Tsjernobyl is hier 'maar' 1700 km vandaan. AL die paniek over de VS vind ik overdreven, aangezien Hawaii al 6000 uit de buurt ligt.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:22 schreef Mishu het volgende:
[..]
Waarom mochten er in Nederland dan geen groentes van de grond worden gegeten na Tsjernobyl? Dat was toch flink ver weg en toch was de straling niet verantwoord om binnen te krijgen.
Mijn moeder was toen net bevallen van mijn broer en die mocht niks meer van de grond eten. Ook geen vlees van de koeien die toen graasden.
Hoe wil je aan brandstof komen zonder wegvervoer?quote:Op maandag 14 maart 2011 12:29 schreef FReNsJ het volgende:
[..]
Ik snap echt niet dat dit kan gebeuren in een situatie als de deze... Het belangrijkste dat moet gebeuren is die pompen in gang houden, eventuele kabels of leidingen moeten nagekeken worden en de brandstofstand natuurlijk, en dan loopt het daar bij mis???
Moet je dat wel willen maken?quote:Op maandag 14 maart 2011 12:30 schreef Alicey het volgende:
[..]
Het is tenslotte doodsimpel om iets te maken wat een aardbeving van 8,9 en een daaropvolgende tsunami overleeft.
Waarschijnlijk verdienen ze dikke $$$ met die centrales. Alleen als er echte problemen opduiken, dan zijn ze nergens meer. Dat blijkt wel weer.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:28 schreef Mishu het volgende:
Wat blijken die kerncentrales dan opeens knudde in elkaar te zitten... Lekker verantwoord. En die Japanners zouden technisch zo goed zijn. Zucht... De mensheid
Vergeet niet dat er geen stroom is, dus je hebt niet je instrumenten. We zullen later pas weten wat er nu precies gebeurt. Ik zelf denk dat er vanwege het ontploffingsgevaar (explosief gasmengsel boven in de constructie) maar mondjesmaat in de reactorhal kan worden gewerkt.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:29 schreef FReNsJ het volgende:
Ik snap echt niet dat dit kan gebeuren in een situatie als de deze... Het belangrijkste dat moet gebeuren is die pompen in gang houden, eventuele kabels of leidingen moeten nagekeken worden en de brandstofstand natuurlijk, en dan loopt het daar bij mis???
De vraag is natuurlijk of je wel kerncentrales had moeten bouwen in een regio als dat.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:30 schreef Alicey het volgende:
[..]
Het is tenslotte doodsimpel om iets te maken wat een aardbeving van 8,9 en een daaropvolgende tsunami overleeft.
Pardon, Tsjernobyl is ontdekt door Zweedse wetenschappers die opeens enorm hoge radioactiviteit in de grond meetten. Daardoor is toen de doofpot opengebroken omdat alle Westerse landen er niet zo blij mee waren dat hun bevolking vergiftigd werd en dat zij hiervan niet op de hoogte waren gesteld. Zelfs in de VS is toen te hoge radioactiviteit gemeten.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:30 schreef apple_pie het volgende:
[..]
Dat was vooral een voorzorgsmaatregel, en Tsjernobyl is hier 'maar' 1700 km vandaan. AL die paniek over de VS vind ik overdreven, aangezien Hawaii al 6000 uit de buurt ligt.
Hoe hebben ze het hiervoor gered? Dat adviseer ik. Niet spelen met de natuur.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:32 schreef Alicey het volgende:
[..]
Als je alternatieven hebt, mail ze even naar de Japanners.
Gewoon terug naar ouderwetse grotten en berenvellen, waarom ook niet.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:33 schreef Mishu het volgende:
[..]
Hoe hebben ze het hiervoor gered? Dat adviseer ik. Niet spelen met de natuur.
Ja, met zo'n worse case scenario dien je toch rekening te houden lijkt me zo. Maar kennelijk vind jij het heel normaal dat de hele zooi daar nu uit elkaar flikkert. Verschil in normen blijkbaar.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:30 schreef HaerdenC het volgende:
[..]
heb je al eens naar de beelden van de tsunamie gekeken ? wegen zijn er praktisch niet meer ... de volledige omgeving is weg gevaagd ...
quote:Op maandag 14 maart 2011 12:32 schreef Aether het volgende:
Update 12:14: Willem van Hartskamp, SGP-lijsttrekker voor de Provinciale Staten in Drenthe, twittert dat de aardbeving in Japan het einde der tijden inluidt: “aardbeving geeft aan: Het einde van de tijd is nabij! Geen 25 jaar meer…”
Update 12:20: Tokyo Electric Power Co. heeft extra informatie over de spijtstofstaven gegeven: het waterniveau is praktisch nul. Dit verhoogt de kans op een meltdown, en daardoor op een radio-actief lek.
Update 12:24: De Zwitserse regering heeft bekendgemaakt de plannen voor een nieuwe kerncentrale uit te stellen totdat het onderzoek naar de problemen bij de Japanse centrales is afgerond.
Update 12:27: Op de centrale van Haramachi woedt een brandt, meldt Tohoku Electric Company via zender NHK. Olie zou uit een tank zijn gelekt, de zender zegt dat er rook en vlammen zichtbaar zijn.
Ach ja, do(e)m roepen doen alle politici graag, dus ik zie de klacht nietquote:Op maandag 14 maart 2011 12:35 schreef Mishu het volgende:
Kan iemand even die Willem van Hartskamp ontslaan? Dank je.
[..]
Zwak argument.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:35 schreef Alicey het volgende:
[..]
Gewoon terug naar ouderwetse grotten en berenvellen, waarom ook niet.
hahaha ... heb jijquote:Op maandag 14 maart 2011 12:33 schreef Mishu het volgende:
[..]
Hoe hebben ze het hiervoor gered? Dat adviseer ik. Niet spelen met de natuur.
Hij is blijkbaar ontoerekeningsvatbaar aangezien er niks feitelijk op wijst dat er een einde aan de wereld komt. En dat moet ons land regeren.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:36 schreef Ermanon het volgende:
[..]
Ach ja, do(e)m roepen doen alle politici graag, dus ik zie de klacht niet.
heeft niks met normen en waarden te maken ... sommige dingen kan je je niet tegen voorzien ... hoe dacht jij in hemelsnaam een vloedgolf van 10 meter hoog over een volledige kust lijn tegen te houden ? Als Nederland met zo een vloedgolf te maken krijgt bestaat nederland gewoon niet meer ... en jullie hebben thans VEEL ervaring met overstromingen ... maar neen ... in Nederland wordt er gediscussieerd over het blonde haar van 1 of andere politicusquote:Op maandag 14 maart 2011 12:35 schreef Mercer het volgende:
[..]
Ja, met zo'n worse case scenario dien je toch rekening te houden lijkt me zo. Maar kennelijk vind jij het heel normaal dat de hele zooi daar nu uit elkaar flikkert. Verschil in normen blijkbaar.
Wij bezitten over natuurlijke energiebronnen dus wij zouden zelf in principe zonder kernenergie kunnen. Wij mogen dus ongegeneerd gebruik maken van electronica. Daar is ons energienetwerk op berekend.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:36 schreef HaerdenC het volgende:
[..]
hahaha ... heb jij
- een auto?
- een tv?
- een frigo?
- verlichting?
- internet?
- gsm?
- stofzuiger?
- mgnetron?
- oven?
- wasmachiene?
- droogkast?
ahaaaaaaa jij ben top 10 vlakken schuldig!
Helikopters genoeg he, ik zou denken dat brandstoftoevoer voor de back-up van de back-up van de back-up oplossing wel een hoge prioriteit zou krijgen!quote:Op maandag 14 maart 2011 12:30 schreef HaerdenC het volgende:
[..]
heb je al eens naar de beelden van de tsunamie gekeken ? wegen zijn er praktisch niet meer ... de volledige omgeving is weg gevaagd ...
Dit dus!!! Maar blijkbaar zijn er meer dan genoeg (onverantwoordelijke) lui die daar heel anders over denken. Kijk alleen al in dit topic.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:37 schreef HAKIM_1988 het volgende:
Als je niet berekend bent op een aardbeving van deze schaal dan vraag ik me af hoe je dan in godsnaam al die tijd kan doen alsof het allemaal zo veilig is. Het is immers een FEIT dat er nog zo'n aardbeving/tsunami komt, kwestie van tijd.
Je kunt je afvragen waarom er zo nodig dáár een kerncentrale gebouwd moest worden. Aan de andere kant kun je ook niet te snel conclusies trekken. Niet zelden gaat er bij dit soort rampen veel meer tegelijk mis dan te voorzien valt. Eerst maar eens afwachten hoe alles zich ontwikkeld en wat er uiteindelijk uit de onderzoeken blijkt.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:37 schreef HAKIM_1988 het volgende:
Als je niet berekend bent op een aardbeving van deze schaal dan vraag ik me af hoe je dan in godsnaam al die tijd kan doen alsof het allemaal zo veilig is. Het is immers een FEIT dat er nog zo'n aardbeving/tsunami komt, kwestie van tijd.
jaja ... gas, steenkool en stookolie verbranden daar krijg je geen kanker van ...quote:Op maandag 14 maart 2011 12:39 schreef Mishu het volgende:
[..]
Wij bezitten over natuurlijke energiebronnen dus wij zouden zelf in principe zonder kernenergie kunnen. Wij mogen dus ongegeneerd gebruik maken van electronica. Daar is ons energienetwerk op berekend.
Electronica komt echter ook voort uit spelen met de natuur.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:39 schreef Mishu het volgende:
[..]
Wij bezitten over natuurlijke energiebronnen dus wij zouden zelf in principe zonder kernenergie kunnen. Wij mogen dus ongegeneerd gebruik maken van electronica. Daar is ons energienetwerk op berekend.
Of Discovery.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:40 schreef Mishu het volgende:
Ik ben benieuwd naar de uitkomsten van een eventueel onderzoek naar de oorzaken van deze ramp. Lekker National Geographic kijken
Niet elk spelen met de natuur is slecht. Kernenergie zijn immense kosten wegen niet op tegen de baten.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:40 schreef Alicey het volgende:
[..]
Electronica komt echter ook voort uit spelen met de natuur.
Ik denk dat de hele wereld benieuwd is naar je alternatief.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:41 schreef Mishu het volgende:
Niet elk spelen met de natuur is slecht. Kernenergie zijn immense kosten wegen niet op tegen de baten.
er is maar 1 echt alternatief en dat is met zijn allen VEEL minder gaan verbruiken ... haalbaarheid is iets totaal anders ... zeker als je niet als een doorwinterde hippie wil overkomen!quote:Op maandag 14 maart 2011 12:42 schreef Alicey het volgende:
[..]
Ik denk dat de hele wereld benieuwd is naar je alternatief.
Ja, het werd gemeten en als voorzorgsmaatregel werd een advies afgegeven. Echter is er hier nooit accuut gevaar geweest.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:33 schreef Mishu het volgende:
[..]
Pardon, Tsjernobyl is ontdekt door Zweedse wetenschappers die opeens enorm hoge radioactiviteit in de grond meetten. Daardoor is toen de doofpot opengebroken omdat alle Westerse landen er niet zo blij mee waren dat hun bevolking vergiftigd werd en dat zij hiervan niet op de hoogte waren gesteld. Zelfs in de VS is toen te hoge radioactiviteit gemeten.
Kortom, in de maatschappij zoals deze nu is, vrees ik toch dat kernenergie een van de minst slechte oplossingen is.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:43 schreef HaerdenC het volgende:
er is maar 1 echt alternatief en dat is met zijn allen VEEL minder gaan verbruiken ... haalbaarheid is iets totaal anders ... zeker als je niet als een doorwinterde hippie wil overkomen!
Ze pompen dat gewoon erin met andere apparatuur.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:40 schreef Ermanon het volgende:
Reactor Nr. 2 gaat ook gekoeld worden met zee-water, maar die koeling was toch ook dood?
Volgens Rutte een prima partij met leuke mensen !quote:Op maandag 14 maart 2011 12:35 schreef Mishu het volgende:
Kan iemand even die Willem van Hartskamp ontslaan? Dank je.
[..]
tik.... tik.... tik.... tik.....quote:Op maandag 14 maart 2011 12:45 schreef Darklight het volgende:
Brandstofstaven Japanse reactor 'staan droog'
TOKIO - De brandstofstaven in kernreactor twee in de Japanse kerncentrale Fukushima 1 'staan droog'. Het niveau van het koelwater is zo ver gedaald dat de staven niet meer in het water staan.
http://www.nu.nl/buitenla(...)tor-staan-droog.html
Dat zal vooral de langere termijn uitwijzen ... maar inderdaad met ons huidig consumenten gedrag zit er met onze huidige kennis weinig anders op ... er zijn wel een aantal intressante projecten en denkpistes (bv kernfusie ... wat stukken veiliger is) maar eerlijk is eerlijk. We zijn allemaal een beetje fout door ons consumenten gedrag ... al dan niet vrijwillig.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:44 schreef Alicey het volgende:
[..]
Kortom, in de maatschappij zoals deze nu is, vrees ik toch dat kernenergie een van de minst slechte oplossingen is.
ongeveer 5 dagen.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:46 schreef Revolution-NL het volgende:
De centrales zijn nu al aantal dagen uitgeschakeld. Hoelang duurt het voordat de reactor afgekoeld is naar veilige temperaturen?
Men zegt een dag of 10quote:Op maandag 14 maart 2011 12:46 schreef Revolution-NL het volgende:
De centrales zijn nu al aantal dagen uitgeschakeld. Hoelang duurt het voordat de reactor afgekoeld is naar veilige temperaturen?
Mwah, Er zijn ook veel belangen gemoeid met kernenergie. Vergeet dat niet.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:42 schreef Alicey het volgende:
[..]
Ik denk dat de hele wereld benieuwd is naar je alternatief.
Update 12:46: SGP-fractievoorzitter in Drenthe Willem van Hartskamp neemt zijn eerdere uitspraak (dat het einde der tijden nabij is), weer terug: “We kunnen niet weten wanneer Jezus terugkomt. Dus neem het niet letterlijk.”quote:Op maandag 14 maart 2011 12:35 schreef Mishu het volgende:
Kan iemand even die Willem van Hartskamp ontslaan? Dank je.
[..]
quote:Op maandag 14 maart 2011 12:47 schreef HaerdenC het volgende:
[..]
ongeveer 5 dagen. Daarna zijn ze een stuk minder gevaarlijk ... 12 dagen zijn ze verwijderbaar en kunnen ze naar de herbruik eenheid voor recyclage of opslag.
quote:Op maandag 14 maart 2011 12:48 schreef Aether het volgende:
[..]
Update 12:46: SGP-fractievoorzitter in Drenthe Willem van Hartskamp neemt zijn eerdere uitspraak (dat het einde der tijden nabij is), weer terug: “We kunnen niet weten wanneer Jezus terugkomt. Dus neem het niet letterlijk.”
Omdat bij een ramp er vaak meerdere zaken verkeerd lopen.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:47 schreef HaerdenC het volgende:
[..]
De persoon die hier zegt ik ben benieuwd naar de oorzaak van deze ramp ... dat snap ik niet goed. Aardbeving van 9 op richten, vloedgolf van 10 meter hoog ... hoeveel oorzaken wil je presies hebben of wat is er niet duidelijk?
Wtf! Zegt hij nou dat wij iets niet letterlijk moeten nemen?quote:Op maandag 14 maart 2011 12:48 schreef Aether het volgende:
Update 12:46: SGP-fractievoorzitter in Drenthe Willem van Hartskamp neemt zijn eerdere uitspraak (dat het einde der tijden nabij is), weer terug: “We kunnen niet weten wanneer Jezus terugkomt. Dus neem het niet letterlijk.”
Binnen de 2e huls zit een laag grafiet, waar de gesmolten staven in zouden vallen. Als die faalt kan het door de bodem heen gaan smelten, de grond in tot het grondwater. En dan krijg je een enorme waterstof/stoomexplosie waarbij het radioactieve materiaal tot in de wijde omtrek wordt gelanceerd.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:26 schreef Muridae het volgende:
[..]
Meltdown? blijft het dan alsnog binnen de metalen huls?
Of krijg je dan een grote explosie?
Wat is dat nou voor onzin reden om iets te doen? Ja er zijn geen alternatieven dus ik trouw maar met Jaap. Natuurlijk zijn er alternatieven.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:42 schreef Alicey het volgende:
[..]
Ik denk dat de hele wereld benieuwd is naar je alternatief.
Laat hem maar zijn ontslag indienen, dit soort idioten wil je toch niet als bestuurder van je land/provincie hebbenquote:Op maandag 14 maart 2011 12:48 schreef Aether het volgende:
[..]
Update 12:46: SGP-fractievoorzitter in Drenthe Willem van Hartskamp neemt zijn eerdere uitspraak (dat het einde der tijden nabij is), weer terug: “We kunnen niet weten wanneer Jezus terugkomt. Dus neem het niet letterlijk.”
1. Door de aardbeving werden de centrales automatisch stilgelegdquote:Op maandag 14 maart 2011 12:50 schreef capricia het volgende:
[..]
Omdat bij een ramp er vaak meerdere zaken verkeerd lopen.
Je zou kunnen zeggen dat we er aan verslaafd zijn geraakt. Kernfusie is inderdaad een erg interessante oplossing, die ook langzamerhand dichterbij komt.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:47 schreef HaerdenC het volgende:
Dat zal vooral de langere termijn uitwijzen ... maar inderdaad met ons huidig consumenten gedrag zit er met onze huidige kennis weinig anders op ... er zijn wel een aantal intressante projecten en denkpistes (bv kernfusie ... wat stukken veiliger is) maar eerlijk is eerlijk. We zijn allemaal een beetje fout door ons consumenten gedrag ... al dan niet vrijwillig.
Ik denk dat diegene meer bedoelt of de centrale op dat soort scenario's was berekend, waarom wel/niet en in het geval van ja, waarom het dan toch is mis gegaan. Ik ben daar ook wel benieuwd naar eigenlijk.quote:De persoon die hier zegt ik ben benieuwd naar de oorzaak van deze ramp ... dat snap ik niet goed. Aardbeving van 9 op richten, vloedgolf van 10 meter hoog ... hoeveel oorzaken wil je presies hebben of wat is er niet duidelijk?
Daar heb je heel erg hard gelijk in maar er is een mooi voorbeeld ... Kern fusie is zeer veilig en zou even veel potentieel hebben ... tot nu toe is men daar nog niet in geslaagd om er daadwerkelijk meer energie uit te halen als ze er in stoppen. Nu dat heeft al miljarden gekost en nooit wat opgeleverd ... nu kan je zeggen hadden we dat in windmolens geinvesteerd ... of zonnepanelen ...quote:Op maandag 14 maart 2011 12:48 schreef capricia het volgende:
[..]
Mwah, Er zijn ook veel belangen gemoeid met kernenergie. Vergeet dat niet.
Als we alle middelen qua geld en onderzoek etc. hadden ingezet op het effectief ontwikkelen van alternatieve (milieuvriendelijke) energiebronnen, dan was die kant al veel verder ontwikkeld geweest.
Maar kennelijk besteden we dat geld liever aan kerncentrales. Niet dat ik daarop tegen ben, an sich.
quote:Op maandag 14 maart 2011 12:47 schreef HaerdenC het volgende:
[..]
Dat zal vooral de langere termijn uitwijzen ... maar inderdaad met ons huidig consumenten gedrag zit er met onze huidige kennis weinig anders op ... er zijn wel een aantal intressante projecten en denkpistes (bv kernfusie ... wat stukken veiliger is) maar eerlijk is eerlijk. We zijn allemaal een beetje fout door ons consumenten gedrag ... al dan niet vrijwillig.
De persoon die hier zegt ik ben benieuwd naar de oorzaak van deze ramp ... dat snap ik niet goed. Aardbeving van 9 op richten, vloedgolf van 10 meter hoog ... hoeveel oorzaken wil je presies hebben of wat is er niet duidelijk?
Het word tijd dat iedereen zelf eens goed stilstaat bij zijn huidige energieverbruik en daarna handelt.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:51 schreef Alicey het volgende:
[..]
Je zou kunnen zeggen dat we er aan verslaafd zijn geraakt. Kernfusie is inderdaad een erg interessante oplossing, die ook langzamerhand dichterbij komt.
[..]
Ik denk dat diegene meer bedoelt of de centrale op dat soort scenario's was berekend, waarom wel/niet en in het geval van ja, waarom het dan toch is mis gegaan. Ik ben daar ook wel benieuwd naar eigenlijk.
quote:diederiksamsom (Diederik Samsom)
officiële bronnen vermelden dat koeling reactor 2 het weer doet en kern dus alleen tijdelijk bloot heeft gelegen. Biedt enige geruststelling
Uiteraard. Er is altijd wel iemand die ergens belang bij heeft.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:48 schreef capricia het volgende:
Mwah, Er zijn ook veel belangen gemoeid met kernenergie. Vergeet dat niet.
Dat is maar zeer de vraag. Meer geld betekent niet automatisch ook meer resultaat. Uiteindelijk worden er best wel veel resources gestoken in andere energiebronnen en worden daar ook wel resultaten mee geboekt. Het is echter lastig om iets te vinden wat op grote schaal inzetbaar is, zonder dat het op die schaal alsnog belastender is dan de middelen die we nu kennen.quote:Als we alle middelen qua geld en onderzoek etc. hadden ingezet op het effectief ontwikkelen van alternatieve (milieuvriendelijke) energiebronnen, dan was die kant al veel verder ontwikkeld geweest.
Op dit moment is het denk ik de beste keuze. Het is wachten op bijv. fusiecentrales of vormen van energiewinning die wij nu nog niet (goed) kennen. Er ligt me ook iets bij dat er onderzocht wordt of uit zeewater energie gewonnen kan worden. Dat zou interessant zijn, want we hebben best een flinke sloot zee op aarde.quote:Maar kennelijk besteden we dat geld liever aan kerncentrales. Niet dat ik daarop tegen ben, an sich.
Zonnecellen hebben na een aantal jaar al de energetische energie die ze hebben gekost tijdens productie terugverdient. Daarnaast leveren zonnepanelen na 30 jaar nog 80% van hun oorspronkelijke vermogen.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:53 schreef HaerdenC het volgende:
[..]
Daar heb je heel erg hard gelijk in maar er is een mooi voorbeeld ... Kern fusie is zeer veilig en zou even veel potentieel hebben ... tot nu toe is men daar nog niet in geslaagd om er daadwerkelijk meer energie uit te halen als ze er in stoppen. Nu dat heeft al miljarden gekost en nooit wat opgeleverd ... nu kan je zeggen hadden we dat in windmolens geinvesteerd ... of zonnepanelen ...
en ja dan heb je op korte termijn gelijk maar op lange termijn niet. Zonnepanelen gaan beperkt mee en de productie er van is AFSCHUWELIJK slecht voor het millieu ... windmolens hebben draaiende delen -> verslijt en zijn potentieel zeker ook gevaarlijk. Reken dat als je kernenergie wil vervangen door windmolens je zowat overal molens gaat moeten zetten ... zo een windmolen aan 9 op schaal van richten wil je ook niet in de buurt van een woonwijk hebben. Tevens zijn die dingen beperkt in tijd kwa meegaan en het producteren, verplaatsen, leveren ... allemaal ook behoorlijk schadelijk, hoogovens voor het staal etc ... er is berekend dat een windmolen praktisch na 12 jaar iets begint op te leveren ...
begrijp me niet verkeerd ... er is ongetwijfeld veel gemoeid met kern energie he !!! En ik vrees oorlogvoering nog het meest van alles ... maar alternatieven zijn ook niet 1.2.3 pasklaar zoals sommigen hier doen vermoeden.
Ik ben bang dat "dan gebruiken we maar geen energie" door onvoldoende mensen als een serieus alternatief wordt gezien.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:51 schreef Mishu het volgende:
Wat is dat nou voor onzin reden om iets te doen? Ja er zijn geen alternatieven dus ik trouw maar met Jaap. Natuurlijk zijn er alternatieven.
Heel leuk! Echt kankergrappig.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:56 schreef Mishu het volgende:
Ook leuk: of ze de bevolking wel eerlijk hebben geïnformeerd over de gevaren en risico's waaraan ze blootgesteld werden?
Ook in Nederland, waar de zon niet heel vaak schijnt en er in de winter helemaal geen vermogen beschikbaar is?quote:Op maandag 14 maart 2011 12:56 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Zonnecellen hebben na een aantal jaar al de energetische energie die ze hebben gekost tijdens productie terugverdient. Daarnaast leveren zonnepanelen na 30 jaar nog 80% van hun oorspronkelijke vermogen.
De WP prijzen dalen de laatste jaren enorm. Zonder subsidie is een installatie al in 8 - 13 jaar terugverdient.
Zonder dwang en collectieve actie gebeurt er niks. Mensen moeten zich gedwongen voelen.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:53 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Het word tijd dat iedereen zelf eens goed stilstaat bij zijn huidige energieverbruik en daarna handelt.
Iedere modaal verdienende Nederland kan zich bijv. een zonnecentrale veroorloven die in het eigen verbruik voorziet.
Kwestie van prioriteiten.
Helaas is de mens egoistisch en hebzuchtig.
de productie van zonnepanelen is bijzonder vervuilend ... wij zien daar weinig van maar je wil de impact van silicium ontginning niet weten ... zonnecellen is zo een voorbeeldje als hybride auto rijden ... de vuiligheid van de batterijen, het gewicht dat je meedraagd en de ontginning van de chemische componenten maken een hybride minstens zo smerig als een andere wagen ... maar het verkoopt lekker vele mensen leven er van ... en dat is net zo bij zonne cellen ... zoek gerust op.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:53 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Het word tijd dat iedereen zelf eens goed stilstaat bij zijn huidige energieverbruik en daarna handelt.
Iedere modaal verdienende Nederland kan zich bijv. een zonnecentrale veroorloven die in het eigen verbruik voorziet.
Kwestie van prioriteiten.
Helaas is de mens egoistisch en hebzuchtig.
Dat zal toch eerst de massa moeten gaan denken, wil je met die gedachte iets bereiken.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:53 schreef Revolution-NL het volgende:
Het word tijd dat iedereen zelf eens goed stilstaat bij zijn huidige energieverbruik en daarna handelt.
Zonnepanelen zijn geen serieus alternatief, als je nagaat hoeveel energie en milieubelasting de productie met zich meebrengt.quote:Iedere modaal verdienende Nederland kan zich bijv. een zonnecentrale veroorloven die in het eigen verbruik voorziet.
Kwestie van prioriteiten.
Helaas is de mens egoistisch en hebzuchtig.
zonnecellen zijn niet haalbaar voor een totale productie van de energie die we verbruiken ... je hebt dan bijna 2.5 keer ons aardoppervlak nodig om aan die behoefte te voldoen ...quote:Op maandag 14 maart 2011 12:56 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Zonnecellen hebben na een aantal jaar al de energetische energie die ze hebben gekost tijdens productie terugverdient. Daarnaast leveren zonnepanelen na 30 jaar nog 80% van hun oorspronkelijke vermogen.
De WP prijzen dalen de laatste jaren enorm. Zonder subsidie is een installatie al in 8 - 13 jaar terugverdient.
Jazeker.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:57 schreef frenkck het volgende:
[..]
Ook in Nederland, waar de zon niet heel vaak schijnt en er in de winter helemaal geen vermogen beschikbaar is?
Ik weet niet hoeveel verder we dan hadden gekomen. De ontwikkeling van zonne energie gaat hard, maar we lopen tegen harde beperkingen van de huidige technologie op. De grootste is wel dat de zeldzame grondstoffen 'op' raken. Het is simpelweg niet bij te graven om voldoende materiaal te verkrijgen om onder andere zonnecellen te maken.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:48 schreef capricia het volgende:
[..]
Mwah, Er zijn ook veel belangen gemoeid met kernenergie. Vergeet dat niet.
Als we alle middelen qua geld en onderzoek etc. hadden ingezet op het effectief ontwikkelen van alternatieve (milieuvriendelijke) energiebronnen, dan was die kant al veel verder ontwikkeld geweest.
Maar kennelijk besteden we dat geld liever aan kerncentrales. Niet dat ik daarop tegen ben, an sich.
Liever besteden we veel geld aan het helpen van de financiele sector om nog meer te parasiteren op de maatschappij. Het aandeel van de economie in onderzoek naar alternatieve energie en kernenergie is werkelijk belachelijk laag. Komt door de goedkope olie en de belangenbehartigers van de grote bedrijven die handelen in fossiele brandstoffen.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:48 schreef capricia het volgende:
Mwah, Er zijn ook veel belangen gemoeid met kernenergie. Vergeet dat niet.
Als we alle middelen qua geld en onderzoek etc. hadden ingezet op het effectief ontwikkelen van alternatieve (milieuvriendelijke) energiebronnen, dan was die kant al veel verder ontwikkeld geweest.
Maar kennelijk besteden we dat geld liever aan kerncentrales. Niet dat ik daarop tegen ben, an sich.
Probleem is dat je in perioden waar een hoog energieverbruik gewenst is (in de wintermaanden), de zonnecellen geen vermogen leveren en je dus altijd kolencentrales of gasturbines nodig hebt om als backup te dienen. Het is dus helaas nog geen volledige oplossingquote:Op maandag 14 maart 2011 13:03 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Jazeker.
550WP systeem kost 1200 euro en leverd in Nederland ongeveer 490Kwh per jaar op.
Bij een kwh prijs van 23cent leverd dat systeem dus 112 euro per jaar op.
De terugverdientijd is dus 10 jaar. In dit rekenvoorbeeld is een stijging van de kwh prijs niet meegenomen. De terugverdientijd zal dus nog aanzienlijjk korter zijn. Let wel dat de technische levensduur van een zonnepaneel min 30 jaar is.
Zonne-energie loont en is gewoon een goede duurzame investering.
Het is alleen jammer dat de doorsnee Nederlander hier niet na omkijkt en liever klaagt over de energieprijs en welke nieuwe boodschappen auto hij wel niet zal aanschaffen
Als je dit verhaal 5 jaar geleden had gepost had je gelijk gehad. De laatste jaren zijn er echte op beide vlakken enorme stappen gemaakt naar een millieu vriendelijke productie.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:59 schreef HaerdenC het volgende:
[..]
de productie van zonnepanelen is bijzonder vervuilend ... wij zien daar weinig van maar je wil de impact van silicium ontginning niet weten ... zonnecellen is zo een voorbeeldje als hybride auto rijden ... de vuiligheid van de batterijen, het gewicht dat je meedraagd en de ontginning van de chemische componenten maken een hybride minstens zo smerig als een andere wagen ... maar het verkoopt lekker vele mensen leven er van ... en dat is net zo bij zonne cellen ... zoek gerust op.
http://www.hetkanwel.net/(...)-is-een-zonnepaneel/quote:Hoe milieuvriendelijk is een zonnepaneel?
Foto: Flickr
Veel mensen willen een zonnepaneel op hun dak. Maar hoe doe je dat? Op hetkanWel besteden we speciale aandacht aan zonne-energie. Vandaag: hoe milieuvriendelijk is een zonnepaneel eigenlijk?
Soms hoor je dat zonnepanelen minder goed voor het milieu zijn als je zou denken. Bijvoorbeeld doordat de productie van zonnepanelen meer energie zou kosten dan ze opbrengen waardoor het CO2 voordeel vervalt. Of dat er giftige stoffen zoals cadmium worden gebruikt in zonnepanelen. In deze blog kun je lezen wat hiervan waar is en waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een paneel.
Life-cycle benadering
Allereerst: hoe bepalen we eigenlijk hoe goed of slecht een zonnepaneel is voor het milieu? Een veelgebruikte methode is de life-cycle benadering, waarin het hele leven van een zonnepaneel wordt doorgelicht. Van het productieproces, transport en installatie, het gebruik, de levensduur en ontmanteling worden alle negatieve en positieve milieu-effecten becijferd en gewogen. Dit verklaart misschien ook de geruchten want je kunt dit op heel veel manieren doen. Bijvoorbeeld door een onderdeel van de life-cycle weg te laten of juist te benadrukken. En voor de opbrengst maakt het natuurlijk uit of je een zonnepaneel pakt dat in een zonnig gebied staat of juist veel in de regen; je kunt hier zelf eenvoudig narekenen hoeveel het scheelt (ongeveer een factor 2). Gelukkig wordt er steeds meer bekend over de life-cycle van zonnepanelen en de uitslag is bemoedigend: voor de gebruikelijke type zonnepanelen is aangetoond dat ze ten opzichte van fossiele brandstoffen een duidelijke positieve bijdrage leveren aan het milieu, ook als ze niet aan de Costa del Sol staan.
Vervuiling door zonnepanelen
In de life-cycle van zonnepanelen zijn er een paar aandachtspunten. Voor de productie wordt energie gebruikt die niet altijd duurzaam is opgewekt, in sommige panelen zitten halfgeleiders met zware metalen, en na 25 jaar gebruik zitten we met afval, voornamelijk glas en afgewerkte halfgeleiders. Hoewel niet voor elk type paneel hetzelfde geldt, laten life-cycle studies toch zien dat je met niet-duurzame energiebronnen tot wel 50 keer meer CO2 per kilowattuur maakt. Verder blijkt dat er veel meer zware metalen vrijkomen bij het verbranden van kolen of olie in electriciteiscentrales dan door de productie van zonnepanelen met cadmium-houdende halfgeleiders. Tenslotte kunnen oude zonnepanelen gerecycled worden waardoor er minder afval overblijft. Een goed voorbeeld is het bedrijf First Solar dat 90% tot 95% van het materiaal uit oude panelen kan hergebruiken. Bijkomend voordeel: een nieuw zonnepaneel maken uit gerecycled materiaal kost 70% minder energie dan uit nieuw materiaal!
Waar je op kunt letten bij aanschaf van een zonnepaneel
Allereerst het type zonnepaneel. De beste milieukeuze is nu een paneel op basis van de dunne film techniek. Niet de mono of polykristallijne silicium panelen want daarvan kost de productie relatief veel energie. Je kunt ook kijken of er terugnamegarantie van de leverancier bijzit. Dan weet je zeker dat je paneel na gebruik wordt opgehaald en wordt gerecycled. Er zijn nu al verschillende recycle initiatieven in de VS en Europa, want vanaf 2015 wordt de eerste lichting uitgediende zonnepanelen al verwacht.
Voor de liefhebbers: bekijk deze interessante en deels nederlandse wetenschappelijke publikatie uit 2008 over de life-cycle van de vier belangrijkste typen zonnepanelen!
Wat dacht je van zonnekrachtcentrales, zoals ze er in Spanje al een mooie hebben staan!quote:Op maandag 14 maart 2011 13:03 schreef frenkck het volgende:
[..]
Ik weet niet hoeveel verder we dan hadden gekomen. De ontwikkeling van zonne energie gaat hard, maar we lopen tegen harde beperkingen van de huidige technologie op. De grootste is wel dat de zeldzame grondstoffen 'op' raken. Het is simpelweg niet bij te graven om voldoende materiaal te verkrijgen om onder andere zonnecellen te maken.
Windmolens precies hetzelfde, de sterke neodymium magneten worden ook steeds duurder om te maken door grondstoffen schaarste.
Ideaal zou het zijn om grote velden zonne cellen te plaatsen in bijvoorbeeld de sahara. De weersomstandigheden zijn daar perfect, altijd zon en zeer voorspelbaar. Daardoor wordt het een betrouwbare energiebron. Grote probleem is om die energie weer naar Europa te krijgen.
Met nieuwe technieken is het zonder grote verliezen wel te transporteren over koperkabels, maar die hoeveelheid koper is ook niet beschikbaar.
We lopen echt tegen grenzen van de beschikbaarheid van grondstoffen aan om even goed door te pakken met duurzame energie. Het zou fijn zijn als we zonnecellen op een geheel andere wijze kunnen produceren, dan komt duurzame energie een hele grote stap dichterbij.
klopt helemaal niks vanquote:Op maandag 14 maart 2011 13:03 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Jazeker.
550WP systeem kost 1200 euro en leverd in Nederland ongeveer 490Kwh per jaar op.
Bij een kwh prijs van 23cent leverd dat systeem dus 112 euro per jaar op.
De terugverdientijd is dus 10 jaar. In dit rekenvoorbeeld is een stijging van de kwh prijs niet meegenomen. De terugverdientijd zal dus nog aanzienlijjk korter zijn. Let wel dat de technische levensduur van een zonnepaneel min 30 jaar is.
Zonne-energie loont en is gewoon een goede duurzame investering.
Het is alleen jammer dat de doorsnee Nederlander hier niet na omkijkt en liever klaagt over de energieprijs en welke nieuwe boodschappen auto hij wel niet zal aanschaffen
Anders ga je van het meest ongunstige scenario uitquote:Op maandag 14 maart 2011 13:06 schreef HaerdenC het volgende:
[..]
klopt helemaal niks van
http://www.duurzameenergiethuis.nl/opbrengstmeter-zonnepanelen
reken gerust uit ... een paneel van 550 wp -> optimaal zuid gericht -> 90 graden -> zeeland -> 260 kw/h per jaar.
Zonnepanelen zijn echt niet bruikbaar voor ons totaal energie verbruik ... al zeker niet als je ook nog eens naar de toekomst toe electrisch wil gaan rijden en stroom wil gebruiken voor een warmtepomp om ook daar geen uitstoot te hebben (vervanging aardgas en stook olie)
Sorry ik kan er niet tegen als mensen onzin uitkramenquote:Op maandag 14 maart 2011 13:13 schreef Rp2009 het volgende:
Maar dit is het topic over de kerncentrales van japan, zou wel prettig zijn discussies over de alternatieve energie in een ander topic te bespreken.
de 55 reactoren en 17 nucliare plants in japan zijn geen kwestie van de laatste 5 jaar ...quote:Op maandag 14 maart 2011 13:05 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Als je dit verhaal 5 jaar geleden had gepost had je gelijk gehad. De laatste jaren zijn er echte op beide vlakken enorme stappen gemaakt naar een millieu vriendelijke productie.
Daarnaast is een veel goede zaak als we onze energie niet meer uit fossiele brandstoffen halen.
[..]
http://www.hetkanwel.net/(...)-is-een-zonnepaneel/
Fijn dat je inhoudelijk reageertquote:Op maandag 14 maart 2011 13:16 schreef HaerdenC het volgende:
[..]
de 55 reactoren en 17 nucliare plants in japan zijn geen kwestie van de laatste 5 jaar ...
architecturaal zeer knap maar heeft behoorlijk wat zwakke punten ... zoals het probleem dat de spiegels bijzonder veel onderhoud vragen ... en het nog maar de vraag is hoe die dingen er na 20 jaar uit zien. Pas op ik wil niet de boeman zijn dit zijn echt super knappe projecten en ik ben er helemaal voor ... maar ik denk dat de meeste mensen niet beseffen HOEVEEL energie wij verbruiken op onze planeet en hoe veel zo een kerncentrale daadwerkelijk levert !!! En dan zit je weer bij het punt ... onze energie behoeftesquote:Op maandag 14 maart 2011 13:05 schreef FReNsJ het volgende:
[..]
Wat dacht je van zonnekrachtcentrales, zoals ze er in Spanje al een mooie hebben staan!
[ afbeelding ]
zoek maar eens op mijn andere topics ... ik ben zelf al jaar aan het kijken om zelf panelen te importerenquote:Op maandag 14 maart 2011 13:12 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Anders ga je van het meest ongunstige scenario uit
Met jou calculator kom ik bij een 570WP systeem uit op een opbrengst van 415kwh in Utrecht en 450Kwh in Nederland bij optimale plaatsing.
Exuus, dan is de terugverdientijd misschien max 12 jaar ipv max 10. Heb je nog 18 jaar om winst te draaien, een winst die bij de huidige KWH prijzen minimaal 2000 euro is. Ga er maar vannuit de dat de stroomprijzen over 12 jaar zijn verdubbeld. Dus dan steek je minimaal 4000 euro in je zak.
Daarnaast ben je niet afhankelijk van energieprijzen en fossiele brandstof.
Vanwaar jouw aversie tegen PV systemen?
Daar begint de ellende al, trek jullie gasmaskers maar op mensen, radiatie wolken komen eraan.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:24 schreef Dance99Vv het volgende:
Update 12:27: Op de centrale van Haramachi woedt een brandt, meldt Tohoku Electric Company via zender NHK. Olie zou uit een tank zijn gelekt, de zender zegt dat er rook en vlammen zichtbaar zijn.
Zonnepanelen zijn een prima alternatief. Rendement is tegenwoordig enorm hoog.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:59 schreef Alicey het volgende:
[..]
Dat zal toch eerst de massa moeten gaan denken, wil je met die gedachte iets bereiken.
[..]
Zonnepanelen zijn geen serieus alternatief, als je nagaat hoeveel energie en milieubelasting de productie met zich meebrengt.
Wat dan weer niet zo is met de nieuwste generatie centrales, ik meende dat we daarmee nog 100.000 jaar konden doorgaan, huidig verbruik waarschijnlijk wel.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:28 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Zonnepanelen zijn een prima alternatief. Rendement is tegenwoordig enorm hoog.
Daarnaast zijn we -buiten alle risico's en de berg afval die je krijgt met een kerncentrale- waarschijnlijk eerder door het uranium heen dan door de olie. Dus je zou beter kunnen zeggen dat kernenergie geen alternatief is.
Dat was al een tijdje geleden, volgens mij pompen ze er al zeewater in.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:30 schreef Dance99Vv het volgende:
1224: A quick summary of the nuclear crisis in Japan: The nuclear emergency following Friday's earthquake and tsunami has worsened, with the operators of the damaged Fukushima nuclear plant warning that they can't rule out a possible meltdown. The company says it's possible that cooling water at the number two reactor has evaporated, exposing the nuclear fuel rods. The BBC environment correspondent Richard Black says such an outcome would be very serious.
wtf, is het zo moeilijk om te zorgen dat die pompen voldoende brandstof hebbenquote:Op maandag 14 maart 2011 13:32 schreef Rp2009 het volgende:
[..]
Dat was al een tijdje geleden, volgens mij pompen ze er al zeewater in.
Edit: Tepco says they could not pump water into reactor 2 because the pump stopped working because of the lack of diesel/fuel
Kloon van een gebande. En een behoorlijke troll ook. Dus die heeft ons weer verlaten.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:33 schreef msnk het volgende:
Huh, waar is de post van die insider ineens heen?
zoals eerder gezegd ... er is niks meer in die regio ... 10 meter hoge watergolf heeft zo goed als alles weg gevaagd ... geen wegen niks ... heli is ook niet echt een optie ik denk niet dat het gaat over bv 100 liter diesel ... maar om veel meer ...quote:Op maandag 14 maart 2011 13:36 schreef Revolution-NL het volgende:
![]()
[..]
wtf, is het zo moeilijk om te zorgen dat die pompen voldoende brandstof hebben
Ja, vergeet niet dat er daar geen enkele vorm van infrastructuur meer over is.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:36 schreef Revolution-NL het volgende:![]()
[..]
wtf, is het zo moeilijk om te zorgen dat die pompen voldoende brandstof hebben
Dat is idd best moeilijk als er net een tsunami langs is gekomen.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:36 schreef Revolution-NL het volgende:
![]()
[..]
wtf, is het zo moeilijk om te zorgen dat die pompen voldoende brandstof hebben
Helikopter? Er zijn er die 10 ton kunnen transporteren.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:38 schreef Q. het volgende:
[..]
Ja, vergeet niet dat er daar geen enkele vorm van infrastructuur meer over is.
Inderdaad, het is alleen moeilijk voor te stellen dat het bevoorraden van een pomp met Diesel al een wereld opgave is.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:38 schreef HaerdenC het volgende:
[..]
zoals eerder gezegd ... er is niks meer in die regio ... 10 meter hoge watergolf heeft zo goed als alles weg gevaagd ... geen wegen niks ... heli is ook niet echt een optie ik denk niet dat het gaat over bv 100 liter diesel ... maar om veel meer ...
Waarom zijn die installaties niet in ondergrondse waterdichte bunkers ingebouwd? Het Tsunami risico was toch wel bekend?quote:Op maandag 14 maart 2011 13:38 schreef Rp2009 het volgende:
[..]
Dat is idd best moeilijk als er net een tsunami langs is gekomen.
TEPCO:Fuel rods exposed at Fukushima reactorquote:Op maandag 14 maart 2011 13:39 schreef Heinekenfreak het volgende:
* twitter gerucht*
#TEPCO says a core meltdown might have occurred at reactor 2. #Fukushima #Japan http://bit.ly/dUSFgJ
Feitelijk is er gewoon bezuinigt op adequate maatregelen, iedereen die jankt dat kernenergie zo fantastisch is moet zich realiseren dat de kosten om een centrale inherent veilig te maken astronomisch zijn.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:40 schreef Revolution-NL het volgende:
Inderdaad, het is alleen moeilijk voor te stellen dat het bevoorraden van een pomp met Diesel al een wereld opgave is.
We hebben het niet over een simpele machine die stil komt te liggen, we hebben het hier over een pomp die een nuclaire ramp moet voorkomen.
Lijkt mij wel.... echter zullen die wel ingezet worden om te zoeken naar mensen in het ondergelopen gebied... een vrij kansloze actie imo.quote:Met een paar helicopters moet zo'n pomp toch wel draaiende te houden zijn...
Best groot volgens mij als ze er water in pompen.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:40 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Hoe groot is de kans dat de 2e reactor zometeen ook z'n dak verliest?
Toch is het de beste optie, de extra koeling kan net genoeg zijn om een volledige meltdown van de kern te voorkomen.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:42 schreef Rp2009 het volgende:
[..]
Best groot volgens mij als ze er water in pompen.
dat tweede dak vloog aardig hoog, in reactor 2 kun je eigenlijk een zelde patroon verwachtenquote:Op maandag 14 maart 2011 13:42 schreef Rp2009 het volgende:
[..]
Best groot volgens mij als ze er water in pompen.
das slordig...quote:Op maandag 14 maart 2011 13:32 schreef Rp2009 het volgende:
[..]
Dat was al een tijdje geleden, volgens mij pompen ze er al zeewater in.
Edit: Tepco says they could not pump water into reactor 2 because the pump stopped working because of the lack of diesel/fuel
Ik zie dat icoontje alleen bij de Legenda staan dus welke reactor zou het om moeten gaan dan?quote:Op maandag 14 maart 2011 13:43 schreef HaerdenC het volgende:
http://www.klein2.de/2011(...)heir-reactors-japan/
er zou een meltdown zijn !!!! Heet van de naald
MELTDOWN!!!
GAU
[ afbeelding ]
Grapjas. Op die pagina staat dat plaatje alleen maar in de legendaquote:Op maandag 14 maart 2011 13:43 schreef HaerdenC het volgende:
http://www.klein2.de/2011(...)heir-reactors-japan/
er zou een meltdown zijn !!!! Heet van de naald
MELTDOWN!!!
GAU
[ afbeelding ]
ow sorry mijn fout!!! Collega die me er mee overviel hierquote:Op maandag 14 maart 2011 13:45 schreef Wokkel het volgende:
[..]
Grapjas. Op die pagina staat dat plaatje alleen maar in de legenda
quote:Op maandag 14 maart 2011 13:46 schreef HaerdenC het volgende:
[..]
ow sorry mijn fout!!! Collega die me er mee overviel hier
Onderbouwing graag. Je hebt klaarblijkelijk inzage? Graag laten zien waarop precies bezuinigd is en wat het bedrijf daaraan verdiend heeft.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:42 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Feitelijk is er gewoon bezuinigt op adequate maatregelen
Graag inzage in alle vluchtplannen van beschikbare transporthelicopters.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:42 schreef xenobinol het volgende:
Lijkt mij wel.... echter zullen die wel ingezet worden om te zoeken naar mensen in het ondergelopen gebied... een vrij kansloze actie imo.
Drie zinnen. Drie aannames.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:42 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Lijkt mij wel.... echter zullen die wel ingezet worden om te zoeken naar mensen in het ondergelopen gebied... een vrij kansloze actie imo.
Ik neem aan dat er helemaal geen transporthelicopter aanwezig is.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:48 schreef IntensiveGary het volgende:
[..]
Onderbouwing graag. Je hebt klaarblijkelijk inzage? Graag laten zien waarop precies bezuinigd is en wat het bedrijf daaraan verdiend heeft.
[..]
Graag inzage in alle vluchtplannen van beschikbare transporthelicopters.
Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen: liever je meningen niet als feit brengen. Er dwarrelt al genoeg onzin rond.
Dat is ook precies wat ik bedoelquote:Op maandag 14 maart 2011 13:50 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Ik neem aan dat er helemaal geen transporthelicopter aanwezig is.
Het moet toch wel de hoogste prio hebben om een meltdown te voorkomen, reddingsacties of niet...
Ik weet ook niet meer wat te geloven nu,quote:Op maandag 14 maart 2011 13:53 schreef Ronados het volgende:
Update 13:49: De Japanse publieke omroep meldt nu ook dat er een meltdown plaats gevonden zou kunnen hebben in reactor 2 van kerncentrale Fukushima 1. Er wordt overwogen een gat te boren in de reactor om de druk door waterstof te verlagen.
Update 13:43: Volgens Tokyo Electric is een meltdown in reactor 2 van de kerncentrale Fukushima 1 nu aan de gang, meldt een Japanse twitteraar. Het koelingssysteem zou het begeven hebben. We proberen hier nu bevestiging van te krijgen.
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/14/liveverslagjapan/
kern energie is/heeft ook een natuurlijke energiebron...quote:Op maandag 14 maart 2011 12:39 schreef Mishu het volgende:
[..]
Wij bezitten over natuurlijke energiebronnen dus wij zouden zelf in principe zonder kernenergie kunnen. Wij mogen dus ongegeneerd gebruik maken van electronica. Daar is ons energienetwerk op berekend.
Pff, al die "mogelijkheden".quote:Op maandag 14 maart 2011 13:53 schreef Ronados het volgende:
Update 13:49: De Japanse publieke omroep meldt nu ook dat er een meltdown plaats gevonden zou kunnen hebben in reactor 2 van kerncentrale Fukushima 1. Er wordt overwogen een gat te boren in de reactor om de druk door waterstof te verlagen.
Update 13:43: Volgens Tokyo Electric is een meltdown in reactor 2 van de kerncentrale Fukushima 1 nu aan de gang, meldt een Japanse twitteraar. Het koelingssysteem zou het begeven hebben. We proberen hier nu bevestiging van te krijgen.
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/14/liveverslagjapan/
Ja en nee, ze zitten nu half onderwater, dus een deel zal niet meer smelten, andere deel (nog) wel.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:59 schreef Heinekenfreak het volgende:
vraagje: Als de staven voor een deel gesmolten zijn (partial meltdown) en nu weer "ondergedompeld" zijn in zeewater is dit dan voldoende om de meltdown te "stoppen"?
Tuurlijk kan je wel de hele centrale voor de rest afschrijven, maar dit was al bekend.
Ja denk ik, meltdown is het te hoog worden van de temperatuur, als die stijging omgekeerd kan worden door te koelen... moet de meltdown natuurlijk niet te ver gegaan zijn denk ik.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:59 schreef Heinekenfreak het volgende:
vraagje: Als de staven voor een deel gesmolten zijn (partial meltdown) en nu weer "ondergedompeld" zijn in zeewater is dit dan voldoende om de meltdown te "stoppen"?
Tuurlijk kan je wel de hele centrale voor de rest afschrijven, maar dit was al bekend.
Nou.... als de eerste de beste tsunami al je backup systemen naar de klote helpt heb je kennelijk de boel niet goed opgetuigd... tja.. kosten die je niet hoeft te maken hoef je ook niet terug te verdienen, lijkt mij niet zo moeilijk?quote:Op maandag 14 maart 2011 13:48 schreef IntensiveGary het volgende:
Onderbouwing graag. Je hebt klaarblijkelijk inzage? Graag laten zien waarop precies bezuinigd is en wat het bedrijf daaraan verdiend heeft.
Dus de tsunami heeft alle beschikbare helikopters de zee in gespoeld?quote:Graag inzage in alle vluchtplannen van beschikbare transporthelicopters.
De beste stuurlui staan aan wal ten koste van de prutsers die het schip op de klippen laat lopenquote:Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen: liever je meningen niet als feit brengen. Er dwarrelt al genoeg onzin rond.
ik vrees er een beetje voor ... er zijn eerst (net na de beving) staven met een ander matteriaal tussen de plutonium brandstof staven geschoven (dit gaat automatisch en heeft ook gewerkt voor zo ver ik kan begrijpen) ... die zorgen er voor dat de temperatuur al met 95 procent zakt ... daarna ga je met je water verder koelen... als de tussenstaaf dingen nu gesmolten zijn kan je wel terug gaan koelen maar heb je volgens mij toch wel een zeer ernstige situatie hoor ...quote:Op maandag 14 maart 2011 14:00 schreef FReNsJ het volgende:
[..]
Ja denk ik, meltdown is het te hoog worden van de temperatuur, als die stijging omgekeerd kan worden door te koelen... moet de meltdown natuurlijk niet te ver gegaan zijn denk ik.
Het hangt er vanaf hoe veel er is gesmolten. Een 'meltdown' is geen wetenschappelijke term, als er een kleine hap uit een brandstofstaaf is kun je het al zo noemen. Gezien metingen van cesium en jodium was dat zaterdag waarschijnlijk al het geval.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:59 schreef Heinekenfreak het volgende:
vraagje: Als de staven voor een deel gesmolten zijn (partial meltdown) en nu weer "ondergedompeld" zijn in zeewater is dit dan voldoende om de meltdown te "stoppen"?
Tuurlijk kan je wel de hele centrale voor de rest afschrijven, maar dit was al bekend.
De eerste de beste tsunami? Hou toch op zeg...quote:Op maandag 14 maart 2011 14:02 schreef xenobinol het volgende:
Nou.... als de eerste de beste tsunami al je backup systemen naar de klote helpt heb je kennelijk de boel niet goed opgetuigd... tja.. kosten die je niet hoeft te maken hoef je ook niet terug te verdienen, lijkt mij niet zo moeilijk?
Wie zegt dat? Als je het een beetje hebt gevolgd, dan weet je dat er continu zware transporthelikopters van alles en nog wat heen en weer vliegen. Zie ook de posts van Lyrebird. Ook vliegen de VS van alles in.quote:Op maandag 14 maart 2011 14:02 schreef xenobinol het volgende:
Dus de tsunami heeft alle beschikbare helikopters de zee in gespoeld?
Uiteraard weet jij het beter, ja... Stuur ze even een mailtje met je suggesties. Ze zullen je input vast op prijs stellen.quote:Op maandag 14 maart 2011 14:02 schreef xenobinol het volgende:
De beste stuurlui staan aan wal ten koste van de prutsers die het schip op de klippen laat lopen
Ja, bij een volledige meltdown. Nu spreken ze van een gedeeltelijke, daarmee... Verder was er ook dat middel dat ze bij het zee(koel)water stopten dat hetzelfde effect had als de controlestaven, kan nu even niet op de naam komen.quote:Op maandag 14 maart 2011 14:06 schreef HaerdenC het volgende:
[..]
ik vrees er een beetje voor ... er zijn eerst (net na de beving) staven met een ander matteriaal tussen de plutonium brandstof staven geschoven (dit gaat automatisch en heeft ook gewerkt voor zo ver ik kan begrijpen) ... die zorgen er voor dat de temperatuur al met 95 procent zakt ... daarna ga je met je water verder koelen... als de tussenstaaf dingen nu gesmolten zijn kan je wel terug gaan koelen maar heb je volgens mij toch wel een zeer ernstige situatie hoor ...
Borium, is een soort vloeibare control rodquote:Op maandag 14 maart 2011 14:12 schreef FReNsJ het volgende:
[..]
Ja, bij een volledige meltdown. Nu spreken ze van een gedeeltelijke, daarmee... Verder was er ook dat middel dat ze bij het zee(koel)water stopten dat hetzelfde effect had als de controlestaven, kan nu even niet op de naam komen.
Boorzuur (boric acid).quote:Op maandag 14 maart 2011 14:14 schreef Dance99Vv het volgende:
wat hij zei wordt als zuur benoemd in iedergeval
Vergeleken bij kernenergie valt het echter in het niet.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:28 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Zonnepanelen zijn een prima alternatief. Rendement is tegenwoordig enorm hoog.
Neeeee niet weer over beginnen, straks hebben we die discussie weer.quote:Op maandag 14 maart 2011 14:17 schreef Alicey het volgende:
[..]
Vergeleken bij kernenergie valt het echter in het niet.
2 en een half uur? daarom willen ze er een gat in boren te veel te snelle verdampingquote:Op maandag 14 maart 2011 14:19 schreef Heinekenfreak het volgende:
even een update over de tijdspanne hoelang reactor 2 zonder koeling heeft gezeten,
Japan nuke agency now says fuel rods at Fukushima Reactor No. 2 were fully exposed for 2.5 hrs.
Dat lijkt mij heel erg sterk, daar heb je vast geen bron voor. Het is ook niet nodig: er zijn veiligheidskleppen die automatisch opengaan wanneer de druk te hoog wordt. De daardoor ontsnappende stoom wordt dan door schoonmaakinstallaties geleid.quote:Op maandag 14 maart 2011 14:20 schreef Dance99Vv het volgende:
2 en een half uur? daarom willen ze er een gat in boren te veel te snelle verdamping
Bron? Er zijn nl. sinds Chernobyl nog wel wat andere rampen geweest die ook vrij grote gevolgen hadden, maar veel minder dan Chernobyl. Het ziet er niet naar uit dat deze ramp erger wordt dan de ergste van die rampen.quote:Op maandag 14 maart 2011 14:07 schreef Dance99Vv het volgende:
Update 14:04: Door de dreigende meltdown in de reactoren in Fukushima is het ongeval in Japan het grootste sinds Tsjernobyl in 1986.
Precies, exact hetzelfde als wat in de andere units ook is gedaan: een gecontroleerde drukverlaging door middel van een ventiel. Geen gat dus.quote:Op maandag 14 maart 2011 14:25 schreef Dance99Vv het volgende:
Reactor operator says the steam relief valve at Daiichi No.2 reactor has been opened
van reuters
Tot de kern bijvoorbeeld grondwater raakt.quote:Op maandag 14 maart 2011 14:27 schreef STING het volgende:
Wel interessant om te weten trouwens:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kernsmelting
Atlijd gedacht dat een meltdown relatief zeer ernstig was, maar "het valt dus mee".
sorry kwam van NRCquote:Op maandag 14 maart 2011 14:23 schreef Alicey het volgende:
[..]
Bron? Er zijn nl. sinds Chernobyl nog wel wat andere rampen geweest die ook vrij grote gevolgen hadden, maar veel minder dan Chernobyl. Het ziet er niet naar uit dat deze ramp erger wordt dan de ergste van die rampen.
ik had het ook maar gelezen hoorquote:Op maandag 14 maart 2011 14:28 schreef eleusis het volgende:
[..]
Precies, exact hetzelfde als wat in de andere units ook is gedaan: een gecontroleerde drukverlaging door middel van een ventiel. Geen gat dus.
Wel iets dat je niet graag doet, vanwege de radioactieve deeltjes die vrij komen en het explosiegevaar.
Viel mij ook al op. Ze gaan gelijk van het ergste uit, terwijl dat vaak niet eens het geval is. Typisch de Telegraaf.quote:Op maandag 14 maart 2011 14:30 schreef SemperSenseo het volgende:
Nou nou, de Telegraaf komt wel met dramatische woorden:
Meltdown dreigt in drie reactoren Fukushima
'ATOOMRAMP DREIGT'
Het reactorvat zit in een blok beton. Er zullen bij de explosie vast ondersteunende apparaten onbruikbaar geraakt zijn, maar de essentiële systemen zitten in het blok beton.quote:Op maandag 14 maart 2011 14:29 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Wat ik mij afvroeg, door die eerdere stoom/waterstof explosies waarbij oa. het dak gelanceerd is, is daardoor niet alles rondom de reactor stuk? Hoe gaat dat koelen nu dan precies in zn werk? Veranderen ze het gebouw in een soort grote waterkoker die ze vullen met zeewater en waarbij de reactor als een soort hitte-element fungeert?
Nee echt alleen het dak is kapot geslagen. De koelleidingen zitten diep weg geborgen in beton helemaal onderaan de reactor, dit is allemaal intact.quote:Op maandag 14 maart 2011 14:29 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Wat ik mij afvroeg, door die eerdere stoom/waterstof explosies waarbij oa. het dak gelanceerd is, is daardoor niet alles rondom de reactor stuk? Hoe gaat dat koelen nu dan precies in zn werk? Veranderen ze het gebouw in een soort grote waterkoker die ze vullen met zeewater en waarbij de reactor als een soort hitte-element fungeert?
typischquote:Op maandag 14 maart 2011 14:30 schreef SemperSenseo het volgende:
Nou nou, de Telegraaf komt wel met dramatische woorden:
Meltdown dreigt in drie reactoren Fukushima
'ATOOMRAMP DREIGT'
WE GAAN DOODquote:Op maandag 14 maart 2011 14:30 schreef SemperSenseo het volgende:
Nou nou, de Telegraaf komt wel met dramatische woorden:
Meltdown dreigt in drie reactoren Fukushima
'ATOOMRAMP DREIGT'
ik hoop het voor jequote:Op maandag 14 maart 2011 14:38 schreef eleusis het volgende:
Na een mooi leven, op hoge leeftijd, van ouderdom
Telegraafquote:Op maandag 14 maart 2011 14:30 schreef SemperSenseo het volgende:
Nou nou, de Telegraaf komt wel met dramatische woorden:
Meltdown dreigt in drie reactoren Fukushima
'ATOOMRAMP DREIGT'
en het jodiumzoutquote:Op maandag 14 maart 2011 14:38 schreef Aether het volgende:
[..]
Telegraaf
Vanavond zijn alle blikken eten in de Nederlandse supermarkten uitverkocht...
Dat was eigenlijk een verwijzing naar het ontwerpproces van dit soort installaties. Ook jij kan niet ontkennen dat men de nodige steekjes heeft laten vallen anders had deze situatie zich niet voorgedaan.quote:Op maandag 14 maart 2011 14:09 schreef IntensiveGary het volgende:
Uiteraard weet jij het beter, ja... Stuur ze even een mailtje met je suggesties. Ze zullen je input vast op prijs stellen.
Vraag me af waar het NRC het vandaan heeft. Japan zelf zegt dat de ramp een omvang heeft van 4 op de INES-schaal (Chernobyl was 7)..quote:
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/14/liveverslagjapan/quote:Op maandag 14 maart 2011 14:42 schreef Alicey het volgende:
[..]
Vraag me af waar het NRC het vandaan heeft. Japan zelf zegt dat de ramp een omvang heeft van 4 op de INES-schaal (Chernobyl was 7)..
Maar dat betekent dus dat er mensen in de nabijheid van de reactor aan het werk moeten? Dat lijkt me niet geheel prettigquote:Op maandag 14 maart 2011 14:33 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Het reactorvat zit in een blok beton. Er zullen bij de explosie vast ondersteunende apparaten onbruikbaar geraakt zijn, maar de essentiële systemen zitten in het blok beton.
Er zijn dan ook gewonden gevallen. Maar de controlekamer hoeft niet IN het blok beton te zitten. Aan de andere kant is het grote probleem gebrek aan stroom om de systemen draaiende te houden, dus kan je vanuit de controlekamer weinig doen.quote:Op maandag 14 maart 2011 14:46 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Maar dat betekent dus dat er mensen in de nabijheid van de reactor aan het werk moeten? Dat lijkt me niet geheel prettig
Ja, dat zag ik wel, maar het wordt mij niet duidelijk waar dat vandaan komt.quote:Op maandag 14 maart 2011 14:45 schreef Dance99Vv het volgende:
[..]
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/14/liveverslagjapan/
Ja, dat is buitengewoon naar. Niet zo zeer vanwege de integriteit van de reactor, want dat is (voorlopig) niet de grootste zorg. Wel vanwege het gevaar voor verdere explosies en straling (hoe meer stoom er wordt vrijgelaten, hoe meer radioactiviteit er in de directe omgeving is).quote:Op maandag 14 maart 2011 14:46 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Maar dat betekent dus dat er mensen in de nabijheid van de reactor aan het werk moeten? Dat lijkt me niet geheel prettig
quote:Op maandag 14 maart 2011 14:53 schreef Dance99Vv het volgende:
Is het nou rustig met de aardbevingen? Tsunami (2de) bleef tot nu toe uit maar er wordt wel rekening mee gehouden dat er weer een kan komen...
quote:BBCBreaking (BBC Breaking News)
Two more aftershocks in northeast #Japan within the past two hours both measuring 5.1 magnitude, according to the US Geological Survey
Zolang die verwachte 7 puntzoveel nog ff op zich laat wachtenquote:
Als een evt. nieuwe beving + tsunami op dezelfde plek toeslaat: volgens mij is alles daar al kapot.quote:Op maandag 14 maart 2011 15:18 schreef mschol het volgende:
over trouwens worst-case scenario's gesproken: wat als er nog een 8+ aardbeving + tsunami komt?
volgens mij kan japan dan wel inpakken....
Das echt te overdreven.quote:Op maandag 14 maart 2011 15:17 schreef Dance99Vv het volgende:
angsten in europa......lol
1406: Concerns about a possible radiation leak from the Fukushima plant have sparked a run on iodine tablets in Finland, AFP reports. The country's nuclear safety chiefs say there is no need for people there to be buying iodine
van bbc site
D'r zijn wel heel interessante onderzoeken. Vanuit Wageningen loopt er een (succesvol) onderzoek naar het opwekken van stroom door getijden, en vooral door de wisselwerking tussen zoet- en zoutwater. Tot nu toe op kleine schaal. En dat moet op een 'onderzoeksbudget' en je zult begrijpen dat dat niet in verhouding staat met wat er commercieel beschikbaar is voor kernenergie.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:56 schreef Alicey het volgende:
[..]
Uiteraard. Er is altijd wel iemand die ergens belang bij heeft.
[..]
Dat is maar zeer de vraag. Meer geld betekent niet automatisch ook meer resultaat. Uiteindelijk worden er best wel veel resources gestoken in andere energiebronnen en worden daar ook wel resultaten mee geboekt. Het is echter lastig om iets te vinden wat op grote schaal inzetbaar is, zonder dat het op die schaal alsnog belastender is dan de middelen die we nu kennen.
Bij normaal gebruik is een kerncentrale schoon en veilig, in vergelijking met de alternatieven die er zijn.
[..]
Op dit moment is het denk ik de beste keuze. Het is wachten op bijv. fusiecentrales of vormen van energiewinning die wij nu nog niet (goed) kennen. Er ligt me ook iets bij dat er onderzocht wordt of uit zeewater energie gewonnen kan worden. Dat zou interessant zijn, want we hebben best een flinke sloot zee op aarde.
Maar ook logisch, zo'n kop trekt enorm veel views op de ads, en daar hebben ze een hoop van op die sitequote:
Tja als Japan een getijdencentrale had staan bij Sendai, hadden ze voor het komende jaar genoeg stroom gehad...quote:Op maandag 14 maart 2011 15:23 schreef capricia het volgende:
[..]
D'r zijn wel heel interessante onderzoeken. Vanuit Wageningen loopt er een (succesvol) onderzoek naar het opwekken van stroom door getijden, en vooral door de wisselwerking tussen zoet- en zoutwater. Tot nu toe op kleine schaal. En dat moet op een 'onderzoeksbudget' en je zult begrijpen dat dat niet in verhouding staat met wat er commercieel beschikbaar is voor kernenergie.
Ik wil daarbij niet zeggen dat dit het ei van columbus is, maar wel dat er meer interessants loopt dat je denkt.
of een nieuwe kunnen bouwenquote:Op maandag 14 maart 2011 15:25 schreef zatoichi het volgende:
[..]
Tja als Japan een getijdencentrale had staan bij Sendai, hadden ze voor het komende jaar genoeg stroom gehad...
Mja, die dingen kunnen vast ook kapot door een superaardbeving + tsunami.quote:
zoekt en gij zult vinden (deel het hier dan ook effe als het ontopic isquote:Op maandag 14 maart 2011 15:26 schreef Ermanon het volgende:
[..]
![]()
Maargoed, is er nog nieuws? Wordt nu weer (heel) stil.
nee heb een lode plaat voor me kopquote:Op maandag 14 maart 2011 15:28 schreef Denettemeneer het volgende:
Zijn er hier nog steeds Nucleaire Holocaust ontkenners die anticiperende en verstandig denkende mensen alu hoedjes noemen??
Nee, die zijn ineens verdwenen, net zoals de tsunami van onzinquote:Op maandag 14 maart 2011 15:28 schreef Denettemeneer het volgende:
Zijn er hier nog steeds Nucleaire Holocaust ontkenners die anticiperende en verstandig denkende mensen alu hoedjes noemen??
Heb je echt niets beters te doen dan de hele dag onzin te posten?quote:Op maandag 14 maart 2011 15:28 schreef Denettemeneer het volgende:
Zijn er hier nog steeds Nucleaire Holocaust ontkenners die anticiperende en verstandig denkende mensen alu hoedjes noemen??
quote:Op maandag 14 maart 2011 15:30 schreef Ermanon het volgende:
[..]
Nee, die zijn ineens verdwenen, net zoals de tsunami van onzin
Kun je die bij de thuiszorg bestellen?quote:Op maandag 14 maart 2011 15:30 schreef -Datdus- het volgende:
Voor de liefhebber: http://www.google.nl/url?(...)TBBiwGhXsnjJcWua6xVw
True, maar in deze banner zie ik niet veel mis. Het klopt gewoonquote:Op maandag 14 maart 2011 15:33 schreef Darklight het volgende:
Bild is ook altijd leuk, soort Telegraaf stijl
[ afbeelding ]
Dat eerste, ik bedoel Finland is zo ongeveer wel het laatste land wat met zo'n wolk te maken zou kunnen krijgen.quote:Op maandag 14 maart 2011 15:23 schreef mschol het volgende:
[..]
het kopen van iodine tabletten of het zeggen dat het niet nodig is?
JA IDD NIKS MIS MET DE INHOUD VAN DIE BANNERquote:Op maandag 14 maart 2011 15:34 schreef Frutsel het volgende:
[..]
True, maar in deze banner zie ik niet veel mis. Het klopt gewoon
Ja is waar, gister was de banner ergerquote:Op maandag 14 maart 2011 15:34 schreef Frutsel het volgende:
[..]
True, maar in deze banner zie ik niet veel mis. Het klopt gewoon
Via NRC: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/14/liveverslagjapan/quote:Update 15.35: De Japanse ingenieur Masashi Goto, die hielp bij het ontwerpen van de insluitingsvaten voor de kernreactor in Fukushima, vertelt aan de BBC dat deze niet bestand zijn tegen aardbevingen of tsunamis. Zijn grootste angst is dat de ontploffingen bij de No1 en No3 reactoren het omhulsel hebben beschadigd, waardoor er een gevaar is dat er radioactief materiaal kan ontsnappen.
quote:Sources from within TEPCo have reported confirmed meltdown on at least 1 reactor core.
quote:its been reported that there is smoke coming from #1 reactor... can somebody advise?
gasmaskersquote:Op maandag 14 maart 2011 13:25 schreef Waterbaby het volgende:
[..]
Daar begint de ellende al, trek jullie gasmaskers maar op mensen, radiatie wolken komen eraan.
Er zijn idd wel erg veel tegenstrijdige berichten, japan laat zelf ook niet veel los volgens mij.quote:Op maandag 14 maart 2011 15:43 schreef Dance99Vv het volgende:
Update 14:57: Bannai meldt verder op BBC-radio: On units one and three there is a possibility they are partially damaged in the core. However at this point, monitoring indications doesnt indicate damage of the core.
dit is dan tegenstrijdig maar was eerder gepost
Iemand enig idee wat dat artikel 15, clause 1 precies beschrijft? Misschien de meltdown of zo?quote:...
In response, water injection into Unit 2's reactor were being carried out
by the Reactor Core Isolation Cooling System. However, as the Reactor Core
Isolation Cooling System failed today, it was determined that a specific
incident (failure of reactor cooling function) stipulated in article 15,
clause 1 has occurred at 1:25 pm today.
Er is hier al een aantal keer aangegeven dat dat tegen radioactieve vaste deeltjes is die anders in je longen terecht komen. Wat meer kwaad kan dan de 'normale' blootstelling aan stralingquote:Op maandag 14 maart 2011 15:44 schreef Drinky het volgende:
[..]
gasmaskers
beter slik je gewoon jodiumpillen
Article 15 (1) In the case of falling under any of the following items, the competent minister shall, when he/she finds that a nuclear emergency situation has occurred, immediately report necessary information concerning the situation to the Prime Minister, and submit a draft of a public notice under the provisions of the next paragraph and a draft of an instruction under the provisions of paragraph 3 to the Prime Minister:quote:Op maandag 14 maart 2011 15:47 schreef capricia het volgende:
Van Tepco:
Iemand enig idee wat dat artikel 15, clause 1 precies beschrijft? Misschien de meltdown of zo?
Handig kaartje bij dat artikel ook:quote:Op maandag 14 maart 2011 12:45 schreef Darklight het volgende:
Brandstofstaven Japanse reactor 'staan droog'
TOKIO - De brandstofstaven in kernreactor twee in de Japanse kerncentrale Fukushima 1 'staan droog'. Het niveau van het koelwater is zo ver gedaald dat de staven niet meer in het water staan.
http://www.nu.nl/buitenla(...)tor-staan-droog.html
Ik ga niet 117 videos zitten bekijken man. Ik heb toch een leven.quote:Op maandag 14 maart 2011 15:51 schreef Dance99Vv het volgende:
IAEA Director General Briefed on Disaster Response and Nuclear Safety IAEAvideo 117 video's
Handig! Je kunt ook de dots aanklikken voor meer gegevensquote:Op maandag 14 maart 2011 15:52 schreef remlof het volgende:
[..]
Handig kaartje bij dat artikel ook:
[ code verwijderd ]
Wat een idioot. Je snapt niks over 'meltdowns'quote:Op maandag 14 maart 2011 15:56 schreef -Datdus- het volgende:
Weet iemand een kaart met het gebied dat onbewoonbaar zou worden als er een meltdown zou plaatsvinden?
Deel je kennis dan in plaats van je superieur te voelen.quote:Op maandag 14 maart 2011 15:57 schreef vergezocht het volgende:
[..]
Wat een idioot. Je snapt niks over 'meltdowns'
Special Law of Emergency Preparedness for Nuclear Disasterquote:Op maandag 14 maart 2011 15:47 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Er is hier al een aantal keer aangegeven dat dat tegen radioactieve vaste deeltjes is die anders in je longen terecht komen. Wat meer kwaad kan dan de 'normale' blootstelling aan straling
Ik ga het je niet uitleggen. Dat moet jezelf leren namelijk door jezelf te verdiepen in de materie. Sites genoeg op het internet te vinden.quote:Op maandag 14 maart 2011 15:58 schreef -Datdus- het volgende:
[..]
Deel je kennis dan in plaats van je superieur te voelen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |