FOK!forum / School, Studie en Onderwijs / Nieuwe wet omtrent langstudeerders #2
Dekatriazaterdag 22 januari 2011 @ 12:53
quote:
Onderwijsbezuinigingen en langstudeerboetes

Het kabinet Rutte-Verhagen wil bezuinigen op het Hoger Onderwijs.
Onderdeel van de harde bezuinigingen is een ‘boete’ (¤3000) voor studenten die langer dan één jaar uitlopen op hun bachelor- of masteropleiding. In dat geval moet de universiteit of hogeschool in kwestie ook nog eens ¤3000 betalen aan het Rijk. Met de “Halbeheffing" bezuinigt de overheid ¤370 miljoen.

Het voornemen van het kabinet is om deze plannen in te voeren per collegejaar 2011-2012. Het kabinet wil dat de nieuwe regelingen ook voor de al studerende studenten gaan gelden. Heb jij nu een jaar extra besteed aan je huidige bachelor/masterstudie? Dan betaal je vanaf 1 september ¤3000 collegegeld extra als het aan de regering ligt.

Waarom bezuinigen zo niet gaat

Stel dat iedere student binnen de gestelde cursusduur (plus maximaal één jaar) de studie afrondt. Dan krijgt het Rijk geen boetegelden binnen, maar moet wel nog steeds de gestelde ¤370 miljoen binnen het hoger onderwijs worden bezuinigd. Deskundigen zijn het erover eens dat een betere onderwijskwaliteit hand in hand gaat met investeringen in onderwijs. Nederland raakt verder verwijderd van de geambieerde plek in de wereldtop-5 kenniseconomieën (regeerakkoord, p. 31) wanneer ¤370 miljoen word bezuinigd.
quote:
Wat er mis is met de kabinetsplannen voor het hoger onderwijs, op een rij:

1) Langstudeerders hoeven inderdaad niet door de staat ondersteund te worden, maar dat was al niet zo. De studiefinanciering geldt alleen voor nominale studieduur en bij veel studies dekt het collegegeld van 1700 euro al de kosten van het onderwijs: dwz. 1700 euro dekt de hoor- en werkcolleges (bij ons, natuurkunde, letterlijk 1 docent die voor 20-50 studenten een bord vol schrijft), stages en practica kunnen duurder zijn, maar die moet een nominaalstudent ook doen en ik heb nog nooit gehoord dat iemand een stage of practicum opnieuw moest doen: studievertraging komt zover ik weet altijd door niet-gehaalde tentamens. Langstudeerders betalen nu al collegegeld over hun extra jaren zonder dat ze studiefinanciering krijgen. Dus zij betalen hun extra studietijd nu al zelf. Een boete is gewoon het heffen van belasting, niet het terugvorderen van kosten! Als door de boete studenten sneller gaan studeren kunnen we aankijken tegen een andere vorm van bezuiniging, dan wordt het geld ergens anders opgehaald, eigenlijk een beetje zoals bij politieboetes: als er minder overtredingen worden begaan verhoogt men gewoon de boete per overtreding, bij roken wordt de belasting per pakje ook gewoon verhoogd als er minder mensen roken, want het gaat eigenlijk om de inkomsten voor de staat, niet om het ontmoedigen van gedrag, deze inkomsten worden veilig gesteld zodat politici Henk en Ingrid niet voor het hoofd hoeven te stoten met een verhoging van bv. de inkomensbelasting.

2) Het kabinet doet alsof studeren 8000 euro per jaar kost, maar je komt alleen aan zulke bedragen als je de kosten van stages en practica ook meerekent (die je maar een keer doet, hoe lang je ook studeert) en dan nog wat sjoemelt door bv. alleen naar de duurste studies te kijken en de docentensalarissen te delen door het aantal studenten (docenten besteden in werkelijkheid maar een paar uur per week aan doceren, de rest van de tijd zijn zij gewoon onderzoekers).

3) Dan is het nog zeer de vraag of de kosten van hoor- en werkcolleges wel lineair toenemen met het aantal studenten, maw. maken 5 langstudeerders, die bij een college aanschuiven bij 40 nominaalstudeerders, het college eigenlijk wel 1/8 duurder? Ook nu al krijgen universiteiten slechts geld per student voor de nominale studieduur: de kosten van langstuderen zijn dus sowieso niet voor de belastingbetaler.

4) Alle maatregelen die nu genomen worden gelden voor alle studies: dat het bij een studie van 4 jaar een stuk makkelijker is om die studie in 4+1 of 4+2 jaar te halen dan bij een 5 of 6-jarige studie (die vaak ook nog eens moeilijkere studies zijn) wordt compleet vergeten.

5) Zittende studenten worden met terugwerkende kracht genaaid. Wie 3 jaar geleden begon deed dat misschien in de veronderstelling dat hij/zij alleen maar kon studeren omdat er studiefinanciering in de master bestaat, pech gehad dan... Ook gaat er niet echt een waarschuwende werking uit van een boete voor mensen die die boete nu al te pakken hebben, want ze kunnen niet terug in de tijd om zichzelf te waarschuwen dat ze harder moeten studeren. Stoppen voor je bachelor af is is geen optie, want dan zit je met een grote schuld bij DUO, geen master doen is bij sommige opleidingen (bv. geneeskunde of natuurkunde) ook geen optie omdat je dan geen werk kunt vinden, dus je zit dan in de val en wordt uitgeknepen.

6) Dat er straks geen studiefinanciering meet bestaat voor masters zien we niet terug in een belastingverlaging. Dit is dus gewoon een belastingverhoging voor mensen die studeren, degenen die niet studeren betalen trouwens nog steeds evenveel belasting, hoe rijmt dat met de uitspraken dat de arbeider de studie van de advocaat betaalt en dat dat maar eens afgelopen moest zijn?

7) Waarom krijgen universiteiten en hogescholen ook een boete voor langstudeerders en krijgen zij nog steeds betaald per afgestudeerde student? Dat moedigt juist genadezesjes aan wat juist voor een verslechtering van het onderwijs zorgt.

8) Tenzij er enorm veel (en duur, met veel ambtenaren) toezicht komt zullen de hogere kosten voor studeren gewoon doorgerekend worden aan de samenleving. Dit is te zien in de VS waar studenten alles zelf betalen of lenen, waardoor zij meer geld voor hun diensten vragen. Zo is een doktersbezoek onbetaalbaar in de VS. Als gevolg hiervan komt de rekening juist meer bij de armen te liggen (belasting die je betaalde voor de studiefinanciering is inkomensafhankelijk, ligt dus vooral bij afgestudeerden, de hogere kosten bij de dokter die alles zelf moest lenen zijn voor iedere patient, arm of rijk).

9) De bezuinigingen worden gecompenseerd met extra investeringen, zo werd ons beloofd. Helaas, gaan de bezuinigingen nu in, de investeringen pas rond 2015, voor een volgend kabinet dus. Bij dit soort plannen is het vaak zo dat men hoopt dat de beloften vergeten worden en de uitvoering ervan dus kan verwateren. Reken maar dat het volgende kabinet zal zeggen dat het niet kan worden gehouden aan beloften van een vorig kabinet. De bezuinigingen zijn dus al binnen, maar de investeringen, die zullen we waarschijnlijk in sterk verkleinde versie terugzien, misschien zelfs wel helemaal niet.
Vorige topic:
Nieuwe wet omtrent langstudeerders

Game on.

[ Bericht 18% gewijzigd door Dekatria op 22-01-2011 13:09:09 ]
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 12:54
*O* ook in dit topic ben ik nog steeds de lul *O*
ethirasethzaterdag 22 januari 2011 @ 12:56
Ook in dit topic zjin we nog steeds alleen maar belastingkoeien van de overheid:

quote:
*O*

Verder hoop ik echt dat alle mensen die hierdoor getroffen worden zich per 1 september uitschrijven. Dan zal Zijlstra lelijk op zijn neus kijken. _O-
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 13:00
kan helaas niet -O- tenminste, kán wel, maar ik MOET dit afmaken.. :)
Wel vertrek ik naar 't buitenland. Sta dit jaar nog hier ingeschreven (en in de UK, waar de verhoging van de bachelor-collegegelden pas vanaf 2012 gaan gelden) en daarna de master (die in kosten niet verhoogd wordt) ook in de UK. Betaal ik daar net wat meer als in Nederland inclusief de boete.. maar soit, dat heb ik er voor over :)
Deliahzaterdag 22 januari 2011 @ 13:02
Begrijp ik het goed dat je én collegegeld in Nederland én collegegeld in Engeland én een boete betaalt?
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 13:03
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:02 schreef Deliah het volgende:
Begrijp ik het goed dat je én collegegeld in Nederland én collegegeld in Engeland én een boete betaalt?
volgend jaar wel ja... :X maar het is voor mijn opleiding gewoon beter als ik daar een jaar studeer, ik zie er grote meerwaarde in, vooral voor mijn interessegebied.. :)
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 13:05
3200GBP + 1700 euro + 3000 euro :')

oh, en dan m'n boeken nog ^O^
Renezaterdag 22 januari 2011 @ 13:05
http://www.ru.nl/usr/

Klopt die info nog?
von_Preussenzaterdag 22 januari 2011 @ 13:05
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:03 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

volgend jaar wel ja... :X maar het is voor mijn opleiding gewoon beter als ik daar een jaar studeer, ik zie er grote meerwaarde in, vooral voor mijn interessegebied.. :)
Uit interesse, wat voor opleiding doe je? :)
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 13:08
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:05 schreef von_Preussen het volgende:

[..]

Uit interesse, wat voor opleiding doe je? :)
Engelse Taal en Cultuur
Wil richting (Post)coloniale geschiedenis en literatuur om vanuit deze kennis iets met politiek en journalistiek onderzoek te doen, of les te gaan geven op universitair niveau (waar dan ook). Ben nog zoekende, maar wil het in die hoek gaan zoeken.
De vakken omtrent (post)colonialisme in Nederland in de Bachelorfase zijn schrijnend, in de UK (vanwege hun voormalig Brits Rijk) ontelbaar zo ongeveer...
von_Preussenzaterdag 22 januari 2011 @ 13:09
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:08 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Engelse Taal en Cultuur
Wil richting (Post)coloniale geschiedenis en literatuur om vanuit deze kennis iets met politiek en journalistiek onderzoek te doen, of les te gaan geven op universitair niveau (waar dan ook). Ben nog zoekende, maar wil het in die hoek gaan zoeken.
De vakken omtrent (post)colonialisme in Nederland in de Bachelorfase zijn schrijnend, in de UK (vanwege hun voormalig Brits Rijk) ontelbaar zo ongeveer...
Kijk, dan snap ik dat het jaar in de UK erg belangrijk voor je is. Heb er respect voor dat je ondanks de financiele consequenties (UK en hier) toch ervoor kiest om het te doen. ^O^
Dekatriazaterdag 22 januari 2011 @ 13:10
Heb even die goeie uiteenzetting uit het vorige topic ook even in de OP gezet :)
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 13:13
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:09 schreef von_Preussen het volgende:

[..]

Kijk, dan snap ik dat het jaar in de UK erg belangrijk voor je is. Heb er respect voor dat je ondanks de financiele consequenties (UK en hier) toch ervoor kiest om het te doen. ^O^
Het wordt een financiele hel, maar gelukkig steunt m'n man me door dik en dun O+ en hebben mn ouders aangeboden ook wat geld bij elkaar te schrapen (nee, da's voor hen niet zo makkelijk, heb alles zelf bekostigd tot nu toe).... Dus het komt goed :)
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 13:13
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:10 schreef Dekatria het volgende:
Heb even die goeie uiteenzetting uit het vorige topic ook even in de OP gezet :)
puik ^O^
Deliahzaterdag 22 januari 2011 @ 13:16
Ik hoop voor je en anderen en voor mezelf dat het nog goedkomt.
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 13:19
Ik reken er maar niet meer op, dan kan 't alleen maar meevallen.

Eigenbelang: als ze het maar een jaartje opschorten heb ik er geen last meer van :@

máár, dat betekent niet dat ik het er mee eens zal zijn.

Nogmaals, in 't kort: meer betalen als je langer studeert/wilt studeren, prima. Dit in de vorm van een kleine verhoging van het collegegeld (naar 2000 ofzo) of beperking stufi, soit, valt mee te leven. Dát was ook waar ik voor gestemd heb deze verkiezingen. Had dan ook best wat meer willen betalen (als daardoor de kwaliteit van 't onderwijs zou verbeteren)..

Maar deze boetes voor zowel zittende studenten als onderwijsinstellingen die de studenten hebben aangemoedigd om bestuurswerk te doen, om naar het buitenland te gaan, etc.

Volgend jaar wordt het bij ons bij Engels VERPLICHT om in het 3e jaar naar het buitenland te gaan. Dat betekent dat iedereen die in 2011 begint in 2013 naar het buitenland moet, MOET, met als gevolg dat er dus in Nederland vakken gemist worden waardoor studievertraging opgelopen kan worden als men zich bij terugkomst niet de tering werkt en dus meer dan 30EC in een semester moet gaan halen om bij te blijven.

:')!
Dekatriazaterdag 22 januari 2011 @ 13:20
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:16 schreef Deliah het volgende:
Ik hoop voor je en anderen en voor mezelf dat het nog goedkomt.
Hmja, ik hoop het ook. Ik zit nu in m'n 5e jaar, en als ik dus niet afstudeer binnen n half jaar ben ik dus de lul. Geen idee wat ik dan moet, gezien ik het gewoon niet kan betalen.
sitting_elflingzaterdag 22 januari 2011 @ 13:21
Het is toch ook gewoon van de zotte dat de regering die vol zit met langstudeerders (! :')) studenten van nu willen aanpakken omdat ze zo nodig 320 miljoen moeten bezuinigen. Maar niet de ballen hebben om andere zaken zoals een JSF, een missie van Afghanistan (die >320 miljoen kost) af te lasten. Wat een sukkels :')

En maar blijven claimen dat de overheid voor een betere kennis economie wil gaan terwijl 1/3e van alle profs gisteren meededen. :')

Hulde aan Henk en Ingrid voor dit fantastische kabinet :')

En Zijlstra is ook een wazig figuur. Ik ergerde me al behoorlijk aan die andere VVDer die de Zorg naar de tievus hielp maar Zijlstra doet dat dus voor het onderwijs. VVD :')
sitting_elflingzaterdag 22 januari 2011 @ 13:21
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:20 schreef Dekatria het volgende:

[..]

Hmja, ik hoop het ook. Ik zit nu in m'n 5e jaar, en als ik dus niet afstudeer binnen n half jaar ben ik dus de lul. Geen idee wat ik dan moet, gezien ik het gewoon niet kan betalen.
Stuur een brief naar de 2e kamer

[ Bericht 0% gewijzigd door sitting_elfling op 22-01-2011 13:31:19 ]
Renezaterdag 22 januari 2011 @ 13:28
Hmmmhmmm...
von_Preussenzaterdag 22 januari 2011 @ 13:29
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:21 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Stuur een brief naar alle 2e kamers.
Hoeveel 2e kamers hebben we in Nederland dan? :P
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 13:30
8,5 :)
sitting_elflingzaterdag 22 januari 2011 @ 13:32
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:29 schreef von_Preussen het volgende:

[..]

Hoeveel 2e kamers hebben we in Nederland dan? :P
Een hele boel :'). Maar je snapt mn punt wel. :Y)
Dekatriazaterdag 22 januari 2011 @ 13:35
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:21 schreef sitting_elfling het volgende:
Stuur een brief naar de 2e kamer
Zal ik 'm in Jip en Janneke taal opstellen, anders krijg ik 'm nog retour ook ;)
GlowMousezaterdag 22 januari 2011 @ 13:36
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:19 schreef motorbloempje het volgende:
Volgend jaar wordt het bij ons bij Engels VERPLICHT om in het 3e jaar naar het buitenland te gaan. Dat betekent dat iedereen die in 2011 begint in 2013 naar het buitenland moet, MOET, met als gevolg dat er dus in Nederland vakken gemist worden waardoor studievertraging opgelopen kan worden als men zich bij terugkomst niet de tering werkt en dus meer dan 30EC in een semester moet gaan halen om bij te blijven.
Je kunt betogen dat dit de studeerbaarheid van het programma in de weg staat. De universiteit dient in zo'n geval financiële ondersteuning te bieden bij uitloop (ter hoogte van studiefinanciering).
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 13:36
met streep-jes, an-ders snap-pen ze het niet!
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 13:37
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:36 schreef GlowMouse het volgende:

[..]

Je kunt betogen dat dit de studeerbaarheid van het programma in de weg staat. De universiteit dient in zo'n geval financiële ondersteuning te bieden bij uitloop (ter hoogte van studiefinanciering).
Hoe ze het met de huidige ontwikkelingen willen aanpakken weet ik nog niet, dit is besloten voordat de langstudeerderswet er kwam. Ben het er wel mee eens dat iedereen naar 't buitenland moet, maar da's een andere discussie :+
#ANONIEMzaterdag 22 januari 2011 @ 13:38
quote:
Maar deze boetes voor zowel zittende studenten als onderwijsinstellingen die de studenten hebben aangemoedigd om bestuurswerk te doen, om naar het buitenland te gaan, etc.
Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom naar het buitenland gaan voor veel mensen automatisch studievertraging betekent?
Dekatriazaterdag 22 januari 2011 @ 13:39
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:38 schreef Sloggi het volgende:
Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom naar het buitenland gaan voor veel mensen automatisch studievertraging betekent?
Omdat dan alsnog de vakken op de opleiding uit die periode ingehaald moeten worden.
#ANONIEMzaterdag 22 januari 2011 @ 13:40
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:39 schreef Dekatria het volgende:

[..]

Omdat dan alsnog de vakken op de opleiding uit die periode ingehaald moeten worden.
Volgens mij valt er in zo'n gevallen wel wat te regelen hoor. Bij ons in ieder geval wel (geschiedenis, RU).
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 13:41
Ik heb het geluk dat ik maar 2 vakken heb in het jaar dat ik naar het buitenland ga die verplicht zijn:

Een vak kan ik op afstand volgen en het andere vak (Shakespeare) is uiteraard ook in de UK te volgen en kan ik daar dus vervangen. Niet alle faculteiten staan dit toe/niet overal is dit mogelijk.

Als het voor mij niet mogelijk was geweest was ik niet gegaan,omdat ik na mijn bachelor in de UK wil blijven voor een master.

Ik heb echter ook geen zin om minoren te kiezen die het 'allemaal net niet zijn', ik wil namelijk wat leren, en dan ook nog bij voorkeur dat wat mijn interesse heeft...
von_Preussenzaterdag 22 januari 2011 @ 13:41
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:38 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom naar het buitenland gaan voor veel mensen automatisch studievertraging betekent?
Heel simpel, je kan een bepaald vak maar 1x per jaar doen, zit je in het buitenland dan zul je dat het jaar daarop moeten doen.

En zo zijn er per opleiding nog veel meer eisen waardoor het veelvuldig voorkomt dat studenten 1 jaar moeten wachten, ondanks dat het vanwege de studiedruk best wel in hetzelfde jaar had gekund.
Dekatriazaterdag 22 januari 2011 @ 13:43
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:40 schreef Sloggi het volgende:
Volgens mij valt er in zo'n gevallen wel wat te regelen hoor. Bij ons in ieder geval wel (geschiedenis, RU).
Op mijn opleiding (HR Lero Engels) in elk geval niet - ik heb het mis zien gaan met veel klasgenoten die er (op aanraden van de opleiding) voor gekozen hadden voor een jaar een buitenlandse stage te doen. Die moesten het daaropvolgende cursusjaar alle vakken die ze hadden misgelopen inhalen.
schaamhaareterzaterdag 22 januari 2011 @ 13:46
Kunnen ze die terugwerkende kracht ook niet invoeren voor mensen als Rutte en Verhagen?
#ANONIEMzaterdag 22 januari 2011 @ 13:47
Ok. Maar goed, dan heb je een half jaar (of als je een heel jaar in het buitenland zit) een jaar vertraging. Daar kunnen toekomstige studenten natuurlijk rekening mee houden als ze al vertraging op hebben gelopen. Naar het buitenland gaan wordt echt niet onmogelijk door deze regeling.

Bij ons kon je een verblijf in het buitenland trouwens goed combineren met de bachelorscriptie, omdat je in dat half jaar verder alleen minorvakken volgde (die je dus kunt vervangen door vakken aan een andere universiteit te volgen).
von_Preussenzaterdag 22 januari 2011 @ 13:48
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:46 schreef schaamhaareter het volgende:
Kunnen ze die terugwerkende kracht ook niet invoeren voor mensen als Rutte en Verhagen?
Ik durf te wedden dat ze die boete dan als "studiekosten" zouden declareren en vervolgens compleet door het ministerie zouden laten betalen. -O-
Dekatriazaterdag 22 januari 2011 @ 13:48
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:46 schreef schaamhaareter het volgende:
Kunnen ze die terugwerkende kracht ook niet invoeren voor mensen als Rutte en Verhagen?
Verhagen moet dan iets van 18000 euro gaan betalen _O-
Maracazaterdag 22 januari 2011 @ 13:49
Deze wet houdt ook zo leuk rekening met afwijkende situaties *; Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd aan het HBO en dit jaar ga ik 2 andere HBO opleidingen afronden (en dat in 4 jaar tijd :7 ). Nu begreep ik vanuit mijn school dat ik beide opleidingen moet halen dit jaar of allebei niet :D Studeer ik voor één af en één niet dan gaat het mij heel veel geld kosten :') Logica is ver te zoeken..
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 13:50
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:47 schreef Sloggi het volgende:
Ok. Maar goed, dan heb je een half jaar (of als je een heel jaar in het buitenland zit) een jaar vertraging. Daar kunnen toekomstige studenten natuurlijk rekening mee houden als ze al vertraging op hebben gelopen. Naar het buitenland gaan wordt echt niet onmogelijk door deze regeling.

Bij ons kon je een verblijf in het buitenland trouwens goed combineren met de bachelorscriptie, omdat je in dat half jaar verder alleen minorvakken volgde (die je dus kunt vervangen door vakken aan een andere universiteit te volgen).
ja, toekomstige studenten wel, huidige niet meer. En dan heb ik 't nu niet over het verplichte,maar het gewenste naar het buitenland gaan voor een periode van langer dan 5 maanden :)
sitting_elflingzaterdag 22 januari 2011 @ 13:53
Ze kunnen het natuurlijk ook wat strenger maken op de universiteiten in Nederland. Ik zit zelf op een Engelse universiteit, heb nog een half jaar te gaan en heb dan mn 3 jarige bachelor afgerond.

Ik denk dat nog geen 1% van de gehele groep op de faculteit vertraging heeft. Bij ons is het ook zo dat je niet met vertraging naar het volgende jaar mag. Je moet dus alles in je 1e jaar halen wil je naar het 2e jaar gaan. En als je meer dan 3 onvoldoendes in 1 semester haalt (2 semesters per jaar, 8 vakken per jaar) zwaait de universiteit je uit. Stel je haalt toch een onvoldoende op een belangrijk examen. Dan kun je maximaal slechts een 5.5 halen op je herkansing. Ook al haal je een 9 op je examen. Op de eindlijst komt er een miezerige 5.5 te staan. En sinds je slechts 8 vakken per jaar hebt hakt dat er direct enorm zwaar in.

Maar wat krijgen we hier voor terug?

Universiteiten in de UK beginnen pas 1e of 2e week van Oktober voor de bachelor studenten.
Je hebt 4 of 5 week kerstvakantie.
Je hebt een aantal bank holidays.
De 2 examen periodes die je hebt duren 3 week. Na examen periode 1 week vrij.
Je hebt een 2 week mei vakantie.

En in totaliteit heb je van Mei tot aan begin Oktober zomervakantie. Dat is meer dan 5 maand zomer vakantie!

Tussen al mijn vrienden hier op de uni's in Londen ken ik slechts 2 die vertraging hebben opgelopen. Als ik dat vergelijk met de oude vrienden in Nederland ken ik slechts een handjevol die geen(!) vertraging hebben. :D
Dekatriazaterdag 22 januari 2011 @ 13:53
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:47 schreef Sloggi het volgende:
Ok. Maar goed, dan heb je een half jaar (of als je een heel jaar in het buitenland zit) een jaar vertraging. Daar kunnen toekomstige studenten natuurlijk rekening mee houden als ze al vertraging op hebben gelopen. Naar het buitenland gaan wordt echt niet onmogelijk door deze regeling.
Als je derde/vierdejaars bij ons bent zit je 2 dagen fulltime op school, en sta je 3 dagen voor de klas. Als je dan nog vakken uit een eerder jaar in moet gaan halen, dan krijg je tijdsproblemen qua leerwerk en roostering (omdat vakken uit Jaar 3 soms op stagedagen gegeven worden, of op tijden dat vakken uit Jaar 4 gegeven worden). En dat gebeurt dus ook veelvuldig.
#ANONIEMzaterdag 22 januari 2011 @ 13:54
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:50 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

ja, toekomstige studenten wel, huidige niet meer. En dan heb ik 't nu niet over het verplichte,maar het gewenste naar het buitenland gaan voor een periode van langer dan 5 maanden :)
Dat ben ik helemaal met je eens, maar ik hoor ook studenten klagen dat naar het buitenland gaan onmogelijk gemaakt wordt. Dat is niet waar, je moet alleen wat harder werken, en daar is niets mis mee.
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 13:55
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:53 schreef sitting_elfling het volgende:
Ze kunnen het natuurlijk ook wat strenger maken op de universiteiten in Nederland. Ik zit zelf op een Engelse universiteit, heb nog een half jaar te gaan en heb dan mn 3 jarige bachelor afgerond.

Ik denk dat nog geen 1% van de gehele groep op de faculteit vertraging heeft. Bij ons is het ook zo dat je niet met vertraging naar het volgende jaar mag. Je moet dus alles in je 1e jaar halen wil je naar het 2e jaar gaan. En als je meer dan 3 onvoldoendes in 1 semester haalt (2 semesters per jaar, 8 vakken per jaar) zwaait de universiteit je uit. Stel je haalt toch een onvoldoende op een belangrijk examen. Dan kun je maximaal slechts een 5.5 halen op je herkansing. Ook al haal je een 9 op je examen. Op de eindlijst komt er een miezerige 5.5 te staan. En sinds je slechts 8 vakken per jaar hebt hakt dat er direct enorm zwaar in.

Maar wat krijgen we hier voor terug?

Universiteiten in de UK beginnen pas 1e of 2e week van Oktober voor de bachelor studenten.
Je hebt 4 of 5 week kerstvakantie.
Je hebt een aantal bank holidays.
De 2 examen periodes die je hebt duren 3 week. Na examen periode 1 week vrij.
Je hebt een 2 week mei vakantie.

Er zijn ook summer-term vakken ;) maar verder, helemaal mee eens.. :)
#ANONIEMzaterdag 22 januari 2011 @ 13:56
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:53 schreef Dekatria het volgende:

[..]

Als je derde/vierdejaars bij ons bent zit je 2 dagen fulltime op school, en sta je 3 dagen voor de klas. Als je dan nog vakken uit een eerder jaar in moet gaan halen, dan krijg je tijdsproblemen qua leerwerk en roostering (omdat vakken uit Jaar 3 soms op stagedagen gegeven worden, of op tijden dat vakken uit Jaar 4 gegeven worden). En dat gebeurt dus ook veelvuldig.
Dan moet je er dus voor zorgen dat je je vakken in één of twee keer haalt.
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 13:56
quote:
14s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:54 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Dat ben ik helemaal met je eens, maar ik hoor ook studenten klagen dat naar het buitenland gaan onmogelijk gemaakt wordt. Dat is niet waar, je moet alleen wat harder werken, en daar is niets mis mee.
Nou, bij ons mag er een hoop verbeterd worden, aangezien ze de capaciteit niet hebben nu om enthousiaste mensen te laten gaan en star zijn in het opzetten van nieuwe verbintenissen.

ben dus net een beurs misgelopen (niet hoog genoeg gemiddelde en/of ze weten/denken dat ik 't alleen ook wel red) en probeer nu via andere wegen ondersteuning te krijgen vanuit de universiteit, en ondanks het enthousiasme van de medewerkers, is er niet héél veel te doen -O-
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 13:57
quote:
14s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:56 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Dan moet je er dus voor zorgen dat je je vakken in één of twee keer haalt.
Dat is dan wel weer waar idd. Gewoon hard werken :@ no offence, maar als je dat soort ambities hebt, moet je gewoon extra had aanpakken.
Dekatriazaterdag 22 januari 2011 @ 13:57
quote:
14s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:56 schreef Sloggi het volgende:
Dan moet je er dus voor zorgen dat je je vakken in één of twee keer haalt.
Dan moet je wel de lessen bij kunnen wonen he ;) er is een aanwezigheidsplicht.

Overigens is dit niet op mij van toepassing, gezien ik alle vakken in 4 jaar heb gehaald. Ik heb echter ook geen buitenlandse stage gedaan.
#ANONIEMzaterdag 22 januari 2011 @ 13:57
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:57 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Dat is dan wel weer waar idd. Gewoon hard werken :@ no offence, maar als je dat soort ambities hebt, moet je gewoon extra had aanpakken.
En als het dan nog niet lukt - extreme uitzonderingsgevallen daargelaten - moet je je afvragen of je wel goed genoeg bent.
#ANONIEMzaterdag 22 januari 2011 @ 13:58
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:57 schreef Dekatria het volgende:

[..]

Dan moet je wel de lessen bij kunnen wonen he ;) er is een aanwezigheidsplicht.
Vertel mij eens hoe het kan dat iemand die het vak voor de eerste keer volgt een les niet bij kan wonen?
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 13:59
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:58 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Vertel mij eens hoe het kan dat iemand die het vak voor de eerste keer volgt een les niet bij kan wonen?
werken :)

ik heb ook een vak dat ik niet heb kunnen volgen, maargoed, dat heb ik met de docent afgesproken en dat ik dat gewoon zelf thuis mag doen en als ik vragen heb dan kan ik altijd contact opnemen. Mag dan ook gewoon deelnemen aan het tentamen ^O^
finsdefiszaterdag 22 januari 2011 @ 14:04
Zo jammer, alles is al gezegd hierover door ons en alles is al afgewogen. Er zijn talloze realistische en vaak simpelere en rendabelere alternatieven bedacht, en nog houden ze daar vast aan hun eigen in isolatie bedacht plannetje om te bezuinigen. Waarom zijn die commissies altijd zo blind voor alternatieven?

Bij Engels op de RU gaat het inderdaad al helemaal hectisch worden. Volgend jaar nieuwe minorenstelsel, invoering van het BSA en afschaffing P-in-2, invoering verplicht buitenlandverblijf in het derde jaar voor de dan eerstejaars en ook nog eens een ander masterstelsel. Dat buitenlandverblijf gaat ook echt zoveel problemen opleveren :') er zijn nooit genoeg uitwisselingsplekken in het VK of de VS en er zal geheid gezeik zijn met goedkeuring van vakken. In principe hoeft het je geen vertraging op te leveren, maar in de praktijk werkt dat toch altijd anders.
Dekatriazaterdag 22 januari 2011 @ 14:05
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:58 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Vertel mij eens hoe het kan dat iemand die het vak voor de eerste keer volgt een les niet bij kan wonen?
Oké, volgens mij was ik zonet niet duidelijk genoeg.

Stel, een derdejaars student gaat op stage voor een half jaar, tijdens bijvoorbeeld Periode 1 en 2. Tijdens dat half jaar mist hij of zij de vakken die er in die tijd op de Hogeschool gegeven worden. Na de stage sluit de student weer aan bij de rest van de groep, en volgt de rest van het curriculum van dat cursusjaar van periode 3 en 4. Echter, de vakken uit Periodes 1 en 2 worden dan niet meer gegeven, dus moet de student wachten op het volgende jaar.

Het volgende jaar breekt aan, en buiten het feit dat ook nog de stage uit Jaar 3 moet worden gedaan (buitenlandse stage telt namelijk niet als Nederlandse onderwijsstage) gaat de student dan ook verder met de vakken uit Jaar 4. Kiest de student ervoor om eerst de vakken uit Jaar 3 te doen, dan moeten de vakken uit Jaar 4 uit die respectievelijke periodes later worden ingehaald. en tja, dat kan dan vaak pas weer het daaropvolgende jaar. En dan heb ik het nog niet eens gehad over dat de stagedagen tussen de studiejaren verschillen en lestijden soms gelijkvallen, en het dus voor kan komen dat vakken die ingehaald moeten worden niet bijgewoond kunnen worden omdat men dan stageloopt of een ander vak aan het volgen is.

Als je dus een buitenlandse stage doet of 1 vak niet haalt kom je bij ons dus in een vicieuze cirkel terecht. Bij ons is van iedereen die 4 en n half jaar geleden begon (150 man) er nog een handvol over, en is er welgeteld nu 1 afgestudeerd.
ethirasethzaterdag 22 januari 2011 @ 14:07
quote:
14s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 13:56 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Dan moet je er dus voor zorgen dat je je vakken in één of twee keer haalt.
Zeg dat maar tegen de betamensen. Of wil je beweren dat het grootste deel simpelweg niet goed genoeg is?
#ANONIEMzaterdag 22 januari 2011 @ 14:07
Geen vicieuze cirkel; gewoon een half jaar vertraging als ik het goed lees. Dat weet je en daar kies je voor.

Het is natuurlijk wel duidelijk dat jouw school niet echt goed is ingesteld op buitenlandstages. Dat zou een stuk beter kunnen qua curriculum.
#ANONIEMzaterdag 22 januari 2011 @ 14:07
quote:
14s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:07 schreef ethiraseth het volgende:

[..]

Zeg dat maar tegen de betamensen. Of wil je beweren dat het grootste deel simpelweg niet goed genoeg is?
Bètas zijn vaak een ander verhaal inderdaad.
Marloeszaterdag 22 januari 2011 @ 14:08
Even een vraagje, vanaf wanneer krijg je geen stufi meer voor je master? Geldt dat ook per 1 september dit jaar?
Renezaterdag 22 januari 2011 @ 14:09
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:08 schreef Marloes het volgende:
Even een vraagje, vanaf wanneer krijg je geen stufi meer voor je master? Geldt dat ook per 1 september dit jaar?
Wat IK heb begrepen is dat het pas met 2012 ingaat... Maar niks is zeker.
Marloeszaterdag 22 januari 2011 @ 14:11
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:09 schreef Renesite het volgende:

[..]

Wat IK heb begrepen is dat het pas met 2012 ingaat... Maar niks is zeker.
Dankje! Hopen dat dat inderdaad zo is :@
sitting_elflingzaterdag 22 januari 2011 @ 14:11
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:04 schreef finsdefis het volgende:
Zo jammer, alles is al gezegd hierover door ons en alles is al afgewogen. Er zijn talloze realistische en vaak simpelere en rendabelere alternatieven bedacht, en nog houden ze daar vast aan hun eigen in isolatie bedacht plannetje om te bezuinigen. Waarom zijn die commissies altijd zo blind voor alternatieven?
Wat echt zo jammer is dat ze altijd zo incompetent over komen. Zo'n Zijlstra bijv. ook. Niet in discussie willen gaan en al met het hoofd zwaaien voordat er iets gezegd is ;(
Dekatriazaterdag 22 januari 2011 @ 14:11
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:07 schreef Sloggi het volgende:
Geen vicieuze cirkel; gewoon een half jaar vertraging als ik het goed lees. Dat weet je en daar kies je voor.
Met deze maatregel echter, kiest natuurlijk niemand daar meer voor.
quote:
Het is natuurlijk wel duidelijk dat jouw school niet echt goed is ingesteld op buitenlandstages. Dat zou een stuk beter kunnen qua curriculum.
Hmja, zoveel is wel duidelijk ;) heb zelf ook niet voor een dergelijke stage gekozen.
Sharpdressedmanzaterdag 22 januari 2011 @ 14:13
quote:
Op zaterdag 22 januari 2011 13:20 schreef Dekatria het volgende:

[..]

Hmja, ik hoop het ook. Ik zit nu in m'n 5e jaar, en als ik dus niet afstudeer binnen n half jaar ben ik dus de lul. Geen idee wat ik dan moet, gezien ik het gewoon niet kan betalen.
Studie duurt normaal 4 jaar? Mag ik vragen waarom je er langer over doet? :)
#ANONIEMzaterdag 22 januari 2011 @ 14:13
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:11 schreef Dekatria het volgende:

[..]

Met deze maatregel echter, kiest natuurlijk niemand daar meer voor.
Waarom niet? Met een half jaar vertraging is er niets aan de hand.
von_Preussenzaterdag 22 januari 2011 @ 14:17
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:13 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Waarom niet? Met een half jaar vertraging is er niets aan de hand.
Stel je voor dat je om een andere redenen nog vertraging oploopt, dan ben je zo door dat halve jaar heen.
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 14:17
Als je nog moet beginnen met de opleiding niet nee, als je in en andere situatie zit als huidig studeerder wel.
#ANONIEMzaterdag 22 januari 2011 @ 14:20
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:17 schreef motorbloempje het volgende:
Als je nog moet beginnen met de opleiding niet nee, als je in en andere situatie zit als huidig studeerder wel.
Ik heb het ook niet over de huidige studenten. Wat die regeling betreft is geen discussie mogelijk: het is belachelijk om huidige studenten ook te beboeten. Boetes voor toekomstige studenten vind ik niet ideaal maar het idee erachter vind ik niet slecht: ervoor zorgen dat mensen sneller afstuderen. Dat moet niet ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs, en daar vrees ik voor als ik de regeling in de huidige vorm bekijk.
Dekatriazaterdag 22 januari 2011 @ 14:20
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:13 schreef Sharpdressedman het volgende:
Studie duurt normaal 4 jaar? Mag ik vragen waarom je er langer over doet? :)
De stagebegeleiding vanuit de hogeschool was dermate bedroevend dat ik vertraging opliep. Ik had in wezen in 4 jaar af kunnen studeren (had alle vakken ook in 4 jaar) maar desorganisatie van de Hogeschool gooide roet in het eten. Ik heb dat natuurlijk al aangekaart bij het management, maar of er wat zal veranderen? Ik huiver dan ook als ik hoor dat men nog eens 370 miljoen weg wil halen bij het hoger onderwijs... het is nu al kut, laat staan wat het straks zal worden.
Maracazaterdag 22 januari 2011 @ 14:22
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:20 schreef Dekatria het volgende:

[..]

De stagebegeleiding vanuit de hogeschool was dermate bedroevend dat ik vertraging opliep. Ik had in wezen in 4 jaar af kunnen studeren (had alle vakken ook in 4 jaar) maar desorganisatie van de Hogeschool gooide roet in het eten. Ik heb dat natuurlijk al aangekaart bij het management, maar of er wat zal veranderen? Ik huiver dan ook als ik hoor dat men nog eens 370 miljoen weg wil halen bij het hoger onderwijs... het is nu al kut, laat staan wat het straks zal worden.
Hoe kan een slechte stagebegeleiding ervoor zorgen dat je studievertraging oploopt :? :@
von_Preussenzaterdag 22 januari 2011 @ 14:23
Trouwens, als bedrijfsleven zou ik nu wel samenspannen dat mensen als Rutte en Zijlstra nu hun politieke loopbaan geen enkele kans meer maken om in het bedrijfsleven aan de slag te komen.
Dekatriazaterdag 22 januari 2011 @ 14:27
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:22 schreef Maraca het volgende:

[..]

Hoe kan een slechte stagebegeleiding ervoor zorgen dat je studievertraging oploopt :? :@
Als je bij ons de Lero doet heb je een tutor op de Hogeschool. Deze moet er zorg voor dragen dat je goed voorbereid je assessments in gaat, net als bijvoorbeeld een rijinstructeur moet zorgen dat je goed voorbereid je rij-examen kunt afleggen.

Zoals het bij mij is gegaan hadden mijn 3 laatste rij-instructeuren (je krijgt elk jaar een andere) het te druk, of waren ze niet goed geïnformeerd over de beoordelingscriteria. Dan ga je dus examen afleggen, en kom je er op je examen achter dat wat je instructeur zei totaal niet strookte met de daadwerkelijke beoordelingscriteria. Maarja, dan is het al te laat, en moet je er een half jaar stage achteraan plakken voor je weer examen mag doen.
dennishkzaterdag 22 januari 2011 @ 14:28
Krijg nogal veel anti-patriottistische gevoelens bij deze plannen, dat is het erge. Ik heb er nooit problemen mee gehad om dadelijk 40 jaar lang 50% belasting over een dik salaris te betalen, maar nu...
Maracazaterdag 22 januari 2011 @ 14:30
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:27 schreef Dekatria het volgende:

[..]

Als je bij ons de Lero doet heb je een tutor op de Hogeschool. Deze moet er zorg voor dragen dat je goed voorbereid je assessments in gaat, net als bijvoorbeeld een rijinstructeur moet zorgen dat je goed voorbereid je rij-examen kunt afleggen.

Zoals het bij mij is gegaan hadden mijn 3 laatste rij-instructeuren (je krijgt elk jaar een andere) het te druk, of waren ze niet goed geïnformeerd over de beoordelingscriteria. Dan ga je dus examen afleggen, en kom je er op je examen achter dat wat je instructeur zei totaal niet strookte met de daadwerkelijke beoordelingscriteria. Maarja, dan is het al te laat, en moet je er een half jaar stage achteraan plakken voor je weer examen mag doen.
Lero is de lerarenopleiding?
Dekatriazaterdag 22 januari 2011 @ 14:30
quote:
7s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:30 schreef Maraca het volgende:
Lero is de lerarenopleiding?
Yep.

Het hele frusterende hieraan is dat ik niet het idee heb dat ik er harder aan had kunnen werken - ik heb alle vakken gehaald binnen 4 jaar, maar puur door dit ge-eikel moet ik straks nog boete gaan betalen ook.
Maracazaterdag 22 januari 2011 @ 14:32
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:30 schreef Dekatria het volgende:

[..]

Yep.
Ik heb dat assessment over 2 weken :P Heb zelf ook amper begeleiding gekregen vanuit mijn hogeschool dus ben benieuwd ;) Maar dan is het al een stuk begrijpelijker waarom je studievertraging hebt opgelopen. Dat is wat anders dan een stage bij een 'gewone' opleiding.
Dekatriazaterdag 22 januari 2011 @ 14:35
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:32 schreef Maraca het volgende:
Ik heb dat assessment over 2 weken :P Heb zelf ook amper begeleiding gekregen vanuit mijn hogeschool dus ben benieuwd ;) Maar dan is het al een stuk begrijpelijker waarom je studievertraging hebt opgelopen. Dat is wat anders dan een stage bij een 'gewone' opleiding.
Nee precies, bij mij op de Lero wordt er enorm veel waarde gehecht aan stages. Des te wranger dan ook dat men je totaal aan je lot over laat. En dan willen ze er nog 370 miljoen weg gaan halen ook :')

Maar succes ;) welke hogeschool?
Gaspedaalzaterdag 22 januari 2011 @ 14:39
Ik vraag me af wat de gevolgen zullen zijn van de universiteitsboetes. Die zullen misschien nog wel veel groter zijn dan de studentenboetes. Men protesteert tegen dat laatste, maar ik vind de universiteitsboetes veel problematischer. Als jij de scriptiebegeleider bent van een student met een jaar studievertraging, durf je hem dan nog een onvoldoende te geven? Of krijg je op te functioneringsgesprek dan even flink de wind van voren omdat je je werkgever 3000 euro hebt gekost? Hoe groot zal de verleiding worden om iedereen minstens een zes te geven?

Het zou me niets verbazen als er over een jaar of vier, vijf een enorme run op university colleges begint te ontstaan: alleen zij kunnen het niveau hoog houden door aan de poort te selecteren. Misschien daalt het niveau van de reguliere universiteiten wel zo snel dat ze samengaan met de hbo's. Je krijgt dan een nieuwe driedeling: de top studeert aan een university college, de middenmoot aan een massauniversiteit/hogeschool, en Henk en Ingrid junior aan een mbo.

Of ben ik de verInHollandisering van het onderwijs nu aan het overdrijven?
MoneyTalkszaterdag 22 januari 2011 @ 14:39
Vanaf wanneer word dat sociaal leenstelsel voor de masterfase nou ingevoerd?

http://www.rijksoverheid.(...)akkoord-vvd-cda.html

In bovenstaand document op pagina 15 staat dat bij "HO Invoeren sociaal leenstelsel masterfase" dat ze pas in 2015 besparingen verwachten, dus dan zou het toch pas vanaf 2015-2016 ingaan? Maar op andere sites lees ik dat het al vanaf 2012-2013 in zou gaan?!?
Dekatriazaterdag 22 januari 2011 @ 14:41
quote:
2s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:39 schreef MoneyTalks het volgende:
In bovenstaand document op pagina 15 staat dat bij "HO Invoeren sociaal leenstelsel masterfase" dat ze pas in 2015 besparingen verwachten, dus dan zou het toch pas vanaf 2015-2016 ingaan? Maar op andere sites lees ik dat het al vanaf 2012-2013 in zou gaan?!?
De stufi voor Masters vervalt per 2012-2013, en het plan is dat men per 2015 weer wil gaan investeren in het Onderwijs.
von_Preussenzaterdag 22 januari 2011 @ 14:42
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:41 schreef Dekatria het volgende:

[..]

De stufi voor Masters vervalt per 2012-2013, en het plan is dat men per 2015 weer wil gaan investeren in het Onderwijs.
Hoe bedoel je dat de stufi vervalt? Men gaat het dan toch omzetten in een rentedragende lening, of moet ik een jaar lang m'n geld compleet zelf verdienen?
Renezaterdag 22 januari 2011 @ 14:42
quote:
2s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:39 schreef MoneyTalks het volgende:
Vanaf wanneer word dat sociaal leenstelsel voor de masterfase nou ingevoerd?

http://www.rijksoverheid.(...)akkoord-vvd-cda.html

In bovenstaand document op pagina 15 staat dat bij "HO Invoeren sociaal leenstelsel masterfase" dat ze pas in 2015 besparingen verwachten, dus dan zou het toch pas vanaf 2015-2016 ingaan? Maar op andere sites lees ik dat het al vanaf 2012-2013 in zou gaan?!?
2012-2013 last time i've checked... Maar eerlijker is 2015-2016..
Dekatriazaterdag 22 januari 2011 @ 14:42
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:42 schreef von_Preussen het volgende:
een rentedragende lening
Dat bedoel ik ja :)
MoneyTalkszaterdag 22 januari 2011 @ 14:46
Pff wat een onzin. Ik begin als het goed is aankomend jaar aan m'n master, maar ik doe waarschijnlijk een 2-jarige master, betekent het dat ik het 2e jaar van m'n master opeens geen stufi meer krijg? (ik zou sowieso maar 8 maanden krijgen, maar dan nog ~_~)
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 14:48
quote:
2s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:46 schreef MoneyTalks het volgende:
Pff wat een onzin. Ik begin als het goed is aankomend jaar aan m'n master, maar ik doe waarschijnlijk een 2-jarige master, betekent het dat ik het 2e jaar van m'n master opeens geen stufi meer krijg? (ik zou sowieso maar 8 maanden krijgen, maar dan nog ~_~)
yup.. -O-
Marloeszaterdag 22 januari 2011 @ 14:48
quote:
2s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:46 schreef MoneyTalks het volgende:
Pff wat een onzin. Ik begin als het goed is aankomend jaar aan m'n master, maar ik doe waarschijnlijk een 2-jarige master, betekent het dat ik het 2e jaar van m'n master opeens geen stufi meer krijg? (ik zou sowieso maar 8 maanden krijgen, maar dan nog ~_~)
Denk het wel ja :P
ethirasethzaterdag 22 januari 2011 @ 14:50
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:41 schreef Dekatria het volgende:

[..]

De stufi voor Masters vervalt per 2012-2013, en het plan is dat men per 2015 weer wil gaan investeren in het Onderwijs.
wat heel handig precies is wanneer er een nieuw kabinet komt, waardoor deze regering geen enkele investering hoeft te doen, en dus alleen maar aan het bezuinigen is. En dan roepen ze toch dat ze gaan investeren in onderwijs. :')
Schuifpuizaterdag 22 januari 2011 @ 15:19
Ik vraag me af of op onze studie het curriculum nog aangepast gaat worden.

De Master duurt twee jaar. Het eerste jaar van de Master is van september tot juli vakken volgen. Daarna verwachten ze dat je minimaal 3 maanden stage loopt, in de praktijk is dat minstens 6 maanden en nog eens minimaal 10 maanden full-time afstudeert, als je vrije dagen mee telt en de gebruikelijke vertraging doordat een begeleider net iets extra's wil zien, zit je al snel op een vol collegejaar. Eigenlijk kan het niet sneller dan 2.5 jaar.

Ik ken ook niemand die de complete opleiding binnen 5.5 jaar afrond, de snelsten zitten net iets onder de 6 jaar, het gemiddelde net iets meer dan 7 jaar.
Staatsrechtzaterdag 22 januari 2011 @ 15:33
quote:
2s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:46 schreef MoneyTalks het volgende:
Pff wat een onzin. Ik begin als het goed is aankomend jaar aan m'n master, maar ik doe waarschijnlijk een 2-jarige master, betekent het dat ik het 2e jaar van m'n master opeens geen stufi meer krijg? (ik zou sowieso maar 8 maanden krijgen, maar dan nog ~_~)
Meestal krijg je voor 2-jarige masters een jaar extra studiefinanciering (wettelijk mogelijk als de faculteit dat heeft geregeld).
mymoodfentjezaterdag 22 januari 2011 @ 16:14
Ik kan anders ook de overheid wel 3000e voorschot geven op mijn aankomende salaris hoor. Maar dan wil ik het wel met rente terug.
Sharpdressedmanzaterdag 22 januari 2011 @ 18:44
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 16:14 schreef mymoodfentje het volgende:
Ik kan anders ook de overheid wel 3000e voorschot geven op mijn aankomende salaris hoor. Maar dan wil ik het wel met rente terug.
waar slaat dit op? :)
JohnSpekzaterdag 22 januari 2011 @ 19:08
Net dat interview gekeken van Paul en Witterman....

Paul: "Waarom laat u de regeling niet pas ingaan voor nieuwe studenten?"
Halbe Zijlstra: "Dan krijgen we minder snel geld"
:{
Maracazaterdag 22 januari 2011 @ 19:10
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 14:35 schreef Dekatria het volgende:

[..]

Nee precies, bij mij op de Lero wordt er enorm veel waarde gehecht aan stages. Des te wranger dan ook dat men je totaal aan je lot over laat. En dan willen ze er nog 370 miljoen weg gaan halen ook :')

Maar succes ;) welke hogeschool?
Klopt :Y

En bedankt :) ik zit op Windesheim.. jij?
mymoodfentjezaterdag 22 januari 2011 @ 19:11
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 18:44 schreef Sharpdressedman het volgende:

[..]

waar slaat dit op? :)
Omdat men blijkbaar ervan uitgaat dat elke WO student later veel geld opbrengt en dat nu alvast kan inleveren onder het motto van "investeren in jezelf". Dus ik kan het ze ook wel lenen, omdat ik later toch veel ga verdienen blijkbaar. Een soort kennislening van 3000e die ik hun aanbiedt omdat ze NU geld nodig hebben, dan wil ik het wel over 5 jaar terug en dat kan omdat ze het geld tegen die tijd anders gaan uitgeven :')
Accordtjezaterdag 22 januari 2011 @ 20:23
Geldt deze regel eigen ook voor deeltijdstudenten?

Dus de studenten die naast een fulltime baan (dus inkomstenbelasting betalen), de opleiding in de avonduren erbij doen (die ze ook nog eens zelf betalen)?

Ik hoorde namelijk ook het argument dat een langstudeerder extra geld kost omdat deze nog niet fulltime werkt en dus geen inkomstenbelasting afdraagt. Gaat bij de deeltijdstudent dus niet op...
StilleZuidzeezaterdag 22 januari 2011 @ 20:29
Hoe zit dat eigenlijk? Ik ken iemand die een opleiding op HBO niveau begon. Na 2 jaar heeft deze die opleiding verlaten, en is een andere 4 jarige HBO opleiding gaan doen. Vandaag de dag nog altijd mee bezig (netjes volgens schema!).

Moet deze persoon dan achteraf die boetes welke de regering wil doordrukken betalen of niet?
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 20:31
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 20:29 schreef StilleZuidzee het volgende:
Hoe zit dat eigenlijk? Ik ken iemand die een opleiding op HBO niveau begon. Na 2 jaar heeft deze die opleiding verlaten, en is een andere 4 jarige HBO opleiding gaan doen. Vandaag de dag nog altijd mee bezig (netjes volgens schema!).

Moet deze persoon dan achteraf die boetes welke de regering wil doordrukken betalen of niet?
ja, betalen.

:)

zelf loop ik nu ook nominaal, maar mijn verleden telt ook mee.
Deliahzaterdag 22 januari 2011 @ 20:36
Zoals het er uitziet gaat het ook voor deeltijdstudenten gelden.
finsdefiszaterdag 22 januari 2011 @ 21:08
Bij veel universiteiten wordt er wat betreft collegegeld al geen onderscheid meer gemaakt tussen deel- en voltijd, en in het wetsvoorstel ook niet inderdaad.
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 21:11
zeg, finsdefis, heb jij phonology gedaan en daar een samenvatting van gemaakt die je nog hebt? O-)

[/offtopic]
Accordtjezaterdag 22 januari 2011 @ 21:13
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 20:36 schreef Deliah het volgende:
Zoals het er uitziet gaat het ook voor deeltijdstudenten gelden.
Daar was ik al bang voor....nu wordt de druk echt groot om het dit jaar af te maken...
ethirasethzaterdag 22 januari 2011 @ 21:16
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 20:29 schreef StilleZuidzee het volgende:
Hoe zit dat eigenlijk? Ik ken iemand die een opleiding op HBO niveau begon. Na 2 jaar heeft deze die opleiding verlaten, en is een andere 4 jarige HBO opleiding gaan doen. Vandaag de dag nog altijd mee bezig (netjes volgens schema!).

Moet deze persoon dan achteraf die boetes welke de regering wil doordrukken betalen of niet?
Tenzij ze dit jaar klaar is zal ze moeten gaan betalen ja.
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 21:16
we kunnen een apart subforum openen voor lotgenoten :')
finsdefiszaterdag 22 januari 2011 @ 21:27
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 21:11 schreef motorbloempje het volgende:
zeg, finsdefis, heb jij phonology gedaan en daar een samenvatting van gemaakt die je nog hebt? O-)

[/offtopic]
Neen, helaas heb ik geen samenvatting en gelukkig heb ik het vak niet hoeven doen :P ik ben zo'n laffe Amerikanist he.

Om het enigszins ontopic te houden, wel fijn dat het behalen van een MSc bij Politicologie mij 3000 euro extra moet kosten :)
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 21:29
pauper Amerikanist ;(

*zucht*

ik moet stoppen met SOGgen.. en verder met studeren ;(

:W
finsdefiszaterdag 22 januari 2011 @ 21:34
quote:
12s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 21:29 schreef motorbloempje het volgende:
pauper Amerikanist ;(

*zucht*

ik moet stoppen met SOGgen.. en verder met studeren ;(

:W
Uiteindelijk ben ik gewoon overgestapt puur uit haat voor die vakken :') vind de geschiedenis en politiek veel boeiender + Amerikanistiek is gelukkig goed te combineren met een tweede studie.

En wat betreft SOGgen, idem dito, als ik het vak van a.s. maandag niet haal kan ik het volgend jaar niet opnieuw doen, omdat ik dan voor stage in het buitenland zit, en moet ik het vak het jaar erop doen en mag ik niet eens aan mijn tweede master beginnen :'( ;(
Dekatriazaterdag 22 januari 2011 @ 21:45
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 19:10 schreef Maraca het volgende:
Klopt :Y

En bedankt :) ik zit op Windesheim.. jij?
Rotterdam.
von_Preussenzaterdag 22 januari 2011 @ 21:45
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 21:45 schreef Dekatria het volgende:

[..]

Rotterdam.
Hogeschool of EUR?
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 21:46
Lerarenopleiding lijkt me Hogeschool :)
von_Preussenzaterdag 22 januari 2011 @ 21:48
Had het niet helemaal gevolgd, in dat geval zul je gelijk hebben. :@
GlowMousezaterdag 22 januari 2011 @ 21:50
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 21:46 schreef motorbloempje het volgende:
Lerarenopleiding lijkt me Hogeschool :)
http://uvtapp.uvt.nl/fsw/(...)_id=5836747299942827
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 21:59
Ja, hij is er, maar nog zeer 'ongebruikelijk', betwetertje. Daarbij is ze al een tijdje bezig en is de opleiding er nog niet zo lang.
motorbloempjezaterdag 22 januari 2011 @ 22:01
quote:
10s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 21:34 schreef finsdefis het volgende:

[..]

Uiteindelijk ben ik gewoon overgestapt puur uit haat voor die vakken :') vind de geschiedenis en politiek veel boeiender + Amerikanistiek is gelukkig goed te combineren met een tweede studie.

En wat betreft SOGgen, idem dito, als ik het vak van a.s. maandag niet haal kan ik het volgend jaar niet opnieuw doen, omdat ik dan voor stage in het buitenland zit, en moet ik het vak het jaar erop doen en mag ik niet eens aan mijn tweede master beginnen :'( ;(
ik heb mezelf verteld dat ik me wel door die paar vakken heen worstel, dus dat doe ik dan ook maar, maar ik haat ze ook intens ;(
#ANONIEMzondag 23 januari 2011 @ 02:11
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 12:56 schreef ethiraseth het volgende:
Ook in dit topic zjin we nog steeds alleen maar belastingkoeien van de overheid:

[..]

*O*

Verder hoop ik echt dat alle mensen die hierdoor getroffen worden zich per 1 september uitschrijven. Dan zal Zijlstra lelijk op zijn neus kijken. _O-
Zo'n manier van denken is volstrekt antiliberaal. Hij suggereert nu te zeggen dat de burgers er in eerste instantie voor de overheid zijn in plaats van andersom. De VVD laat al zijn principes vallen. :{
#ANONIEMzondag 23 januari 2011 @ 02:19
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 20:36 schreef Deliah het volgende:
Zoals het er uitziet gaat het ook voor deeltijdstudenten gelden.
Volgens een persbericht van de Universiteit van Tilburg wel:
quote:
De maatregel geldt ook voor studenten die extra vakken volgen. Verder wordt geen rekening gehouden met deeltijdstudenten die naast hun werk een programma volgen dat langer duurt dan voor voltijdstudenten. Zij worden als voltijdstudent behandeld en moeten na vijf jaar 3000 euro meer collegegeld betalen.
Bizar eigenlijk, dat deeltijdstudenten (vaak werkende mensen die verdieping zoeken in vorm van een extra master) gewoon nu keihard worden aangepakt met dezelfde retoriek. Zoals in de OP al gezegd: het is geen terugvordering van middelen die teveel betaald zijn, maar een belastingverhoging.
GlowMousezondag 23 januari 2011 @ 02:34
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 21:59 schreef motorbloempje het volgende:
Ja, hij is er, maar nog zeer 'ongebruikelijk', betwetertje. Daarbij is ze al een tijdje bezig en is de opleiding er nog niet zo lang.
Volgens http://www.vsnu.nl/Subsites/Academicus-Word-leraar/Tabel.htm is Tilburg niet uniek.
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 02:19 schreef Friek_ het volgende:

[..]

Bizar eigenlijk, dat deeltijdstudenten (vaak werkende mensen die verdieping zoeken in vorm van een extra master) gewoon nu keihard worden aangepakt met dezelfde retoriek. Zoals in de OP al gezegd: het is geen terugvordering van middelen die teveel betaald zijn, maar een belastingverhoging.
Of een eerste bachelor/master. Dat lukt niet na je dertigste in zes jaar naast je werk. Dit vind ik erger dan de situatie van studenten die menen dat bestuurswerk niet naast een studie kan.
Dekatriazondag 23 januari 2011 @ 09:24
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 21:46 schreef motorbloempje het volgende:
Lerarenopleiding lijkt me Hogeschool :)
:Y
ethirasethzondag 23 januari 2011 @ 09:41
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 02:11 schreef Friek_ het volgende:

[..]

Zo'n manier van denken is volstrekt antiliberaal. Hij suggereert nu te zeggen dat de burgers er in eerste instantie voor de overheid zijn in plaats van andersom. De VVD laat al zijn principes vallen. :{
Dat was al een aantal jaren bekend toch? De VVD is als reactie op Wilders een conservatieve partij geworden, die alleen nog wat liberale praatjes heeft om de schijn op te houden. Alle liberalen uit de partij zitten bij D66 ondertussen.
Dekatriazondag 23 januari 2011 @ 09:53
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 02:19 schreef Friek_ het volgende:
Bizar eigenlijk, dat deeltijdstudenten (vaak werkende mensen die verdieping zoeken in vorm van een extra master) gewoon nu keihard worden aangepakt met dezelfde retoriek. Zoals in de OP al gezegd: het is geen terugvordering van middelen die teveel betaald zijn, maar een belastingverhoging.
Het is ook een maatregel volledig gespeend van elk vorm van nuance - de PVV-retoriek is er duidelijk in terug te zien. Totaal geen oog voor het grijze gebied, maar alleen denken in extremen. Als het niet zus is is het zo, en alles wat er tussenin zit bestaat niet. Hierbij even buiten beschouwing latende dat men hiermee de huidige studenten ook nog eens een gruwelijke poot uitdraait, en dwingt keuzes te maken waar het simpelweg te laat voor is.
Phaelanx_NLzondag 23 januari 2011 @ 14:15
Hoe zit het eigenlijk met het stoppen van een studie na een jaar, en vervolgens een andere studie gewoon afronden binnen de gestelde tijd?
motorbloempjezondag 23 januari 2011 @ 14:18
dan heb je er geen last van omdat je dan dus je jaar extra hebt 'gebruikt' voor je foute keuze.
finsdefiszondag 23 januari 2011 @ 14:21
Ik vraag me wel af of je 'eerste jaar' ook als dat uitloopjaar meetelt als je voor februari gestopt bent met die eerste studie. Dan is namelijk alles een gift van de ibg omdat je voor februari gestopt bent, maar ik weet niet of ze die graadmeter ook gebruiken bij het meten van je inschrijftijd bij de ibg.
Phaelanx_NLzondag 23 januari 2011 @ 14:37
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 14:18 schreef motorbloempje het volgende:
dan heb je er geen last van omdat je dan dus je jaar extra hebt 'gebruikt' voor je foute keuze.
Maar als ik een jaar extra gebruik voor de bachelor ben ik wel de lul?
motorbloempjezondag 23 januari 2011 @ 14:38
ja.
Vorkzondag 23 januari 2011 @ 14:48
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 02:19 schreef Friek_ het volgende:
Bizar eigenlijk, dat deeltijdstudenten (vaak werkende mensen die verdieping zoeken in vorm van een extra master) gewoon nu keihard worden aangepakt met dezelfde retoriek. Zoals in de OP al gezegd: het is geen terugvordering van middelen die teveel betaald zijn, maar een belastingverhoging.
Fijn, dan is dat in elk geval geen optie meer.
Complexiteitzondag 23 januari 2011 @ 15:04
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 02:19 schreef Friek_ het volgende:
De maatregel geldt ook voor studenten die extra vakken volgen
En dat betekent wat? Dat ik in mijn master geen bachelorvakken van een andere opleiding mag volgen?

Jammer.
Phaelanx_NLzondag 23 januari 2011 @ 15:09
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 14:38 schreef motorbloempje het volgende:
ja.
Pff wat de hell is dat nou voor onzin.
Vorkzondag 23 januari 2011 @ 15:11
Ik neem aan dat alle studenten die op de partijen hebben gestemd die dit alles mede mogelijk hebben gemaakt daar nu toch wel spijt van hebben.
motorbloempjezondag 23 januari 2011 @ 15:14
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 15:09 schreef Phaelanx_NL het volgende:

[..]

Pff wat de hell is dat nou voor onzin.
als je na een jaar verkeerde keuze bij een nieuwe studie een jaar langer over je bachelor doet heb je dus in totaal 2 jaar 'verkwist', wat je dus 1 jaar boete oplevert.
Phaelanx_NLzondag 23 januari 2011 @ 15:15
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 15:11 schreef Vork het volgende:
Ik neem aan dat alle studenten die op de partijen hebben gestemd die dit alles mede mogelijk hebben gemaakt daar nu toch wel spijt van hebben.
In de praktijk hoef ik het zeer waarschijnlijk toch niet zelf te betalen :').

Maar dat het onzin is lijkt me wel duidelijk. Een vriend van me doet dezelfde studie, maar die heeft al 2 studies afgerond, die zal dan denk ik moeten stoppen, want die betaalt alles zelf.
Phaelanx_NLzondag 23 januari 2011 @ 15:16
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 15:14 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

als je na een jaar verkeerde keuze bij een nieuwe studie een jaar langer over je bachelor doet heb je dus in totaal 2 jaar 'verkwist', wat je dus 1 jaar boete oplevert.
Het is me wel duidelijk, maar om dit nou te beboeten dient geen enkel doel.
motorbloempjezondag 23 januari 2011 @ 15:18
Tsja, welcome to my life/future :')
Vorkzondag 23 januari 2011 @ 15:25
Ik kan me niet omscholen tot iets waarmee ik wel wat kan op de huidige arbeidsmarkt, want dat wordt dus beboet. :')
mymoodfentjezondag 23 januari 2011 @ 15:25
Dat word dus dalijk 5000e per schooljaar, wat als ik nou nog een half jaar te gaan heb? is de boete dan ook de helft? :')
mymoodfentjezondag 23 januari 2011 @ 15:28
quote:
13s.gif Op zondag 23 januari 2011 15:25 schreef Vork het volgende:
Ik kan me niet omscholen tot iets waarmee ik wel wat kan op de huidige arbeidsmarkt, want dat wordt dus beboet. :')
Het idee is dus dat je 5000e per schooljaar gaat lenen onder het motto van investeren in jezelf...als bedankje mag je dan later ook nog eens meer geld van je salaris afstaan :')

leuk he :')
Schuifpuizondag 23 januari 2011 @ 15:30
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 15:25 schreef mymoodfentje het volgende:
Dat word dus dalijk 5000e per schooljaar, wat als ik nou nog een half jaar te gaan heb? is de boete dan ook de helft? :')
Dit zou ik ook wel eens willen weten, ik moet 1 tot 2 maanden waarvoor ik boete zou krijgen. Ik mag toch hopen dat het gewoon 3000/12 en niet 3000 wordt.

[ Bericht 0% gewijzigd door Schuifpui op 23-01-2011 15:43:55 ]
Crazy Harryzondag 23 januari 2011 @ 15:38
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 14:27 schreef rwlinda het volgende:
Heeft iemand enig idee hoe het zit voor mensen die met een 2e studie bezig zijn? Ik heb al veel gelezen over de regel, maar heb nog niet veel informatie gevonden over wat de regel zal zijn voor studenten die studies zonder vertraging afronden en dan een 2e studie zonder vertraging doen.

Ik heb in 2004 een vierjarige HBO studie afgerond in 4 jaar. In 2008 ben ik begonnen aan een 4-jarige HBO-deeltijdopleiding "Media Design" en ik werk 32uur op HBO niveau (betaal dus gewoon klauwen vol aan belasting!). Als deeltijder heb je geen recht op studiefinanciering /OV-kaart, en dat vind ik niet zo onterecht omdat de voorwaarde van deze studievorm is dat je ernaast werkt en dus voldoende inkomsten zou moeten hebben.

In het studiejaar 2011/2012 zal ik in het 1e semester afstuderen en dan ben ik halverwege het studiejaar klaar (deze 4-jarige studie doe ik dus in 3,5 jaar).
Heeft iemand enig idee of voor mij die 3000 boeteregel geldt, aangezien ik straks 7,5 jaar HBO student ben??

ps. Ik snap niets van dit Fok! forum, kan geen reageerknop oid vinden en heb nu dus blijkbaar een nieuw topic aangemaakt. pfff, gebruiksvriendlijkheid mag echt wel iets omhoog...
Als je nu eens de OP leest van dit topic in plaats van je eigen topic te openen, dan wordt het je wel degelijk duidelijk...

Dat je je 4 jarige studie media-design in 3,5 jaar weet te volbrengen is zeer verrassend.
Als afgestudeerde in hetzelfde gebied kan ik zeggen dat er niets mis is met de gebruikersvriendelijkheid van Fok! en dat het toch echt aan jou ligt.
Je moet het stukje interaction-design nog maar eens nalezen van je studie. En als je niets te lezen hebt op dat gebied, kan je beter ophouden met de studie, want met media-design heeft het dan niets te maken.
Rubber_Johnnyzondag 23 januari 2011 @ 15:44
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 15:28 schreef mymoodfentje het volgende:

[..]

Het idee is dus dat je 5000e per schooljaar gaat lenen onder het motto van investeren in jezelf...als bedankje mag je dan later ook nog eens meer geld van je salaris afstaan :')

leuk he :')
Inderdaad. Als dat gemekker over de 'maatschappij' die voor jouw studiekeuzes mag 'opdraaien' en hoe erg dat wel niet is. En dat je vooral zelf moet. betalen. 'Je profiteert er zelf ook van'.

Als je afgestudeerd bent is men ineen 360 graden gedraaid. Men is plots vergeten dat je een lamme langstudeerder was. Ineens ben je iemand met 'sterke schouders'.

En dan draai jij ook op voor de maatschappij en al zijn hobby's. Zoals HRA, sociale zekerheid, ontwikkelingshulp, militaire speeltjes, ivf en paarden voor kinderen met autisme.

En nee, daar profiteer je zelf vaak niet van. Maar dan heet dat ineens 'solidariteit'.

En reken maar dat men naar je totaalinkomen kijkt, en niet naar wat je overhoudt na het afbetalen van je studieschuld. :')
TeringHenkiezondag 23 januari 2011 @ 15:56
Als ik het goed begrijp mag je een jaar langer doen over je bachelor en een jaar langer over je master. Ik zit nu in het eerste jaar van het HBO en hoop met m'n propedeuse toegelaten te worden tot de universiteit. Geldt m'n propedeusejaar als een jaar langer over de studie doen? En zo ja, dan zou ik dus in 1x m'n universitaire bachelor moeten halen?
motorbloempjezondag 23 januari 2011 @ 15:57
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 15:56 schreef TeringHenkie het volgende:
Als ik het goed begrijp mag je een jaar langer doen over je bachelor en een jaar langer over je master. Ik zit nu in het eerste jaar van het HBO en hoop met m'n propedeuse toegelaten te worden tot de universiteit. Geldt m'n propedeusejaar als een jaar langer over de studie doen? En zo ja, dan zou ik dus in 1x m'n universitaire bachelor moeten halen?
Volgens mij wel ja :)
TeringHenkiezondag 23 januari 2011 @ 15:58
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 15:57 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Volgens mij wel ja :)
Hoe wil je HBOers dan überhaupt motiveren om het hogerop te zoeken? Slaat nergens op dit :r
mymoodfentjezondag 23 januari 2011 @ 15:59
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 15:58 schreef TeringHenkie het volgende:

[..]

Hoe wil je HBOers dan überhaupt motiveren om het hogerop te zoeken? Slaat nergens op dit :r
HBO is hoog zat in Henk en Ingridland :')
Schuifpuizondag 23 januari 2011 @ 15:59
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 15:58 schreef TeringHenkie het volgende:

[..]

Hoe wil je HBOers dan überhaupt motiveren om het hogerop te zoeken? Slaat nergens op dit :r
Hoeft ook niet. Als HBO haal je een Bachelor, dan ben je al hoger opgeleid volgens de statistieken van de overheid, waarom zou je dan nog hoger opgeleid moeten worden?
motorbloempjezondag 23 januari 2011 @ 16:01
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 15:58 schreef TeringHenkie het volgende:

[..]

Hoe wil je HBOers dan überhaupt motiveren om het hogerop te zoeken? Slaat nergens op dit :r
No offence, maar dat hoeft niet per se. hbo'ers zijn ook nodig in de maatschappij, net als mbo'ers en wo'ers, een overschot aan wo'ers is waar niemand op zit te wachten.
mymoodfentjezondag 23 januari 2011 @ 16:02
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 16:01 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

No offence, maar dat hoeft niet per se. hbo'ers zijn ook nodig in de maatschappij, net als mbo'ers en wo'ers, een overschot aan wo'ers is waar niemand op zit te wachten.
Dat overschot is er niet en zal er nooit komen.
von_Preussenzondag 23 januari 2011 @ 16:05
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 15:28 schreef mymoodfentje het volgende:

[..]

Het idee is dus dat je 5000e per schooljaar gaat lenen onder het motto van investeren in jezelf...als bedankje mag je dan later ook nog eens meer geld van je salaris afstaan :')

leuk he :')
In dat geval stuur ik ook een bedankje richting de overheid, in de vorm van mijn vertrek naar het buitenland (heb tijdens mijn studie al een half jaar in Luxemburg gewerkt, en het is mij daar uitstekend bevallen, max. 32% inkomstenbelasting). :)
motorbloempjezondag 23 januari 2011 @ 16:05
-is hier bij nader inzien gewoon offtopic- :) game on

[ Bericht 15% gewijzigd door motorbloempje op 23-01-2011 16:10:55 ]
Sharpdressedmanzondag 23 januari 2011 @ 16:09
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 15:58 schreef TeringHenkie het volgende:

[..]

Hoe wil je HBOers dan überhaupt motiveren om het hogerop te zoeken? Slaat nergens op dit :r
uuuh je gaat er vanuit dat je langer nodig hebt? studie is toch 4 jarig? Doe je de studie in de normale tijd niks aan het handje.

quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 16:05 schreef von_Preussen het volgende:

[..]

In dat geval stuur ik ook een bedankje richting de overheid, in de vorm van mijn vertrek naar het buitenland (heb tijdens mijn studie al een half jaar in Luxemburg gewerkt, en het is mij daar uitstekend bevallen, max. 32% inkomstenbelasting). :)
veel plezier en succes
Sharpdressedmanzondag 23 januari 2011 @ 16:11
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 16:05 schreef motorbloempje het volgende:
Is een heel andere discussie, maar ik ben de hele gedachte van 'iedereen moet het maar kunnen proberen op het WO' een beetje zat. De toelatingen zijn te soepel en als er eenmaal mensen zitten die het eigenlijk niet aan kunnen gaat langzaam het niveau omlaag omdat het rendement hoog moet blijven.

Gelukkig gaan ze nu de eisen van de eerste twee jaar omhoog gooien bij ons (wat nou minimaal 39 punten, 50 minimaal, anders kun je het gewoon niet aan), maar in het verleden was het vooral maar erlagen en versoepelen wat de klok sloeg (oneindige herkansingsmogelijkheden, etc). Nee, niet iedereen is geschikt voor wetenschappelijk onderwijs en dat moet gewoon gezegd mogen worden, in plaats van dat je dan gehuil naar je hoofd krijgt over 'gelijke kansen'. Ja, prima, maar dan met hele scherpe toelatingseisen, en een hbo-P an sich zou nooit meer genoeg mogen zijn als je het mij vraagt. Oh, en de vwo-instroomeisen mogen ook omhoog hoor: minimaal een 7 voor vakken als Nederlands en Engels en bijvoorbeeld het hoofdvak van je profiel.
helemaal mee eens
Crazy Harryzondag 23 januari 2011 @ 16:16
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 16:05 schreef motorbloempje het volgende:
-is hier bij nader inzien gewoon offtopic- :) game on
Gelukkig werd het geciteerd door Sharpdressedman (damn de nieuwe software, ik kon het lezen, deed geen refresh, en pof, weg was je tekst...)
Zo offtopic is het namelijk niet.

Dergelijke slappe eisen zijn natuurlijk medeoorzaak van te lang studeren aangezien er genoeg 'slackers' (gebrek aan goed Nederlands woord) tussen zitten die door te zwakke eisen te lang studeren.
Dekatriazondag 23 januari 2011 @ 16:16
Ik vind het dan ook zo typerend dat er door Zijlstra gewezen wordt naar dat het geld in 2015 weer terug geinvesteerd wordt in het onderwijs. Ja hoor :z net zoals met het Kwartje van Kok zeker. Bezuinigingen willen verantwoorden met latere investeringen waar je dan niets meer mee te maken hebt, dat kan ik ook.
Schuifpuizondag 23 januari 2011 @ 16:22
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 16:16 schreef Crazy Harry het volgende:

[..]

Gelukkig werd het geciteerd door Sharpdressedman (damn de nieuwe software, ik kon het lezen, deed geen refresh, en pof, weg was je tekst...)
Zo offtopic is het namelijk niet.

Dergelijke slappe eisen zijn natuurlijk medeoorzaak van te lang studeren aangezien er genoeg 'slackers' (gebrek aan goed Nederlands woord) tussen zitten die door te zwakke eisen te lang studeren.
Het zijn niet de zwakke ingangseisen, maar het zwakke middelbaar onderwijs. Als je VWO diploma haalt, zou het toch moeten betekenen dat je WO onderwijs aankunt? Laat ze daar iets aan doen. Ik ben van mening dat een deel van mijn vertraging in het eerste jaar hier aan ligt. De Belgen (zijn er veel bij mijn studie) hadden alle 18 ECTS aan wiskunde al op de middelbare school gehad. Dat scheelt bijna een derde van je eerste jaar.
finsdefiszondag 23 januari 2011 @ 16:26
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 16:22 schreef Schuifpui het volgende:

[..]

Het zijn niet de zwakke ingangseisen, maar het zwakke middelbaar onderwijs. Als je VWO diploma haalt, zou het toch moeten betekenen dat je WO onderwijs aankunt? Laat ze daar iets aan doen. Ik ben van mening dat een deel van mijn vertraging in het eerste jaar hier aan ligt. De Belgen (zijn er veel bij mijn studie) hadden alle 18 ECTS aan wiskunde al op de middelbare school gehad. Dat scheelt bijna een derde van je eerste jaar.
Precies, ik weet bij mijn eerste gefaalde technische studie dat het deels door mijn laksheid kwam maar ook zeker door het feit dat ik gewoon met een vijf voor wiskunde werd toegelaten. De toegangseisen mogen tijdelijk hoger totdat het middelbaar onderwijs weer op peil is en als dat gestabiliseerd is heb je per definitie minder "ongeschikten" die er langer over doen of lui zijn, omdat op het vwo al de discipline nodig was.
motorbloempjezondag 23 januari 2011 @ 16:28
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 16:26 schreef finsdefis het volgende:

[..]

Precies, ik weet bij mijn eerste gefaalde technische studie dat het deels door mijn laksheid kwam maar ook zeker door het feit dat ik gewoon met een vijf voor wiskunde werd toegelaten. De toegangseisen mogen tijdelijk hoger totdat het middelbaar onderwijs weer op peil is en als dat gestabiliseerd is heb je per definitie minder "ongeschikten" die er langer over doen of lui zijn, omdat op het vwo al de discipline nodig was.
idem :)

ik had niet eens echte wiskunde gehad (wiskunde A1) en werd met een 21+ test na wat logica opgaven (wat ik dan stomweg wel weer snap :') ) toegelaten tot Informatiekunde, wat gewoon nooit had mogen gebeuren.. achteraf bekeken. Het wiskundig inzicht ontbreekt mij in het geheel :') en laat een groot deel van die opleiding nou net afhankelijk zijn van dat inzicht..

Maarja.. kleine opleiding (elke instroom is welkom) en ook nog 's vrouwelijk (heb serieus vakken gehaald omdat de docenten maar wat extra's sprokkelden... wat dan weer de ultieme motivatie was om met de opleiding te stoppen: zo wil ik geen papiertje halen :N )
ethirasethzondag 23 januari 2011 @ 16:37
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 16:16 schreef Dekatria het volgende:
Ik vind het dan ook zo typerend dat er door Zijlstra gewezen wordt naar dat het geld in 2015 weer terug geinvesteerd wordt in het onderwijs. Ja hoor :z net zoals met het Kwartje van Kok zeker. Bezuinigingen willen verantwoorden met latere investeringen waar je dan niets meer mee te maken hebt, dat kan ik ook.
Oftewel er is een hele lichting studenten die onderwijs krijgt waarop fors bezuinigd wordt, maar die wel nóg sneller moet gaan afstuderen. En de lichting daarop mag maar hopen dat er geld bijkomt (wat niet gebeurt, want Nederland bezuinigt al sinds de jaren 80 alleen maar op onderwijs). :')
ethirasethzondag 23 januari 2011 @ 16:38
En dan heb je het CDA wat maar blijft roepen dat dankzij hen de basisbeurs blijft bestaan. Leuk 70 euro per maand krijgen, nou nou. :')
mymoodfentjezondag 23 januari 2011 @ 16:39
Wat heeft de verwachte uitval van studenten dalijk voor effect op de woonmarkt?

Want waar moeten al die ex-studenten dalijk wonen? er is overal een wachttijd op de sociale woonlijst, geld hebben de studenten niet, een baan krijg is moeilijk vanwege de grotere concurrentie, je hebt dus geen inkomen en je kan dus niet genoeg lenen vanwege een studieschuld en een huis kopen kan ook niet.

Iedereen dalijk lekker terug naar papa en mama? Kijken of er nog wat stemmen overblijven voor de VVD, PVV en CDA dalijk :')
von_Preussenzondag 23 januari 2011 @ 16:40
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 16:39 schreef mymoodfentje het volgende:
een baan krijg is moeilijk vanwege de grotere concurrentie
Probleem is dat niemand je als ex-student wil hebben, omdat je zelfs zonder afgeronde studie nog te hoog opgeleid bent voor ongeschoold werk.
Crazy Harryzondag 23 januari 2011 @ 16:48
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 16:22 schreef Schuifpui het volgende:

[..]

Het zijn niet de zwakke ingangseisen, maar het zwakke middelbaar onderwijs. Als je VWO diploma haalt, zou het toch moeten betekenen dat je WO onderwijs aankunt? Laat ze daar iets aan doen. Ik ben van mening dat een deel van mijn vertraging in het eerste jaar hier aan ligt. De Belgen (zijn er veel bij mijn studie) hadden alle 18 ECTS aan wiskunde al op de middelbare school gehad. Dat scheelt bijna een derde van je eerste jaar.
Klopt, een vwo'er met diploma zou inderdaad het wo aan moeten kunnen, anders wordt het hele vwo nutteloos. Daar moet dus inderdaad de schifting van 'slackers' al plaatsvinden. Simpelweg ook door mensen met vijven op de cijferlijst geen diploma te geven.

Maar ja, of je het nu corrigeert bij de uitgang van het vwo, of bij de ingang van het wo maakt ook niet veel uit. De zwakke uitgangseisen van de een zijn de zwakke ingangseisen voor de ander wanneer die ze toelaat. Dus eigenlijk zeggen we hetzelfde.
ethirasethzondag 23 januari 2011 @ 16:50
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 16:39 schreef mymoodfentje het volgende:
Wat heeft de verwachte uitval van studenten dalijk voor effect op de woonmarkt?

Want waar moeten al die ex-studenten dalijk wonen? er is overal een wachttijd op de sociale woonlijst, geld hebben de studenten niet, een baan krijg is moeilijk vanwege de grotere concurrentie, je hebt dus geen inkomen en je kan dus niet genoeg lenen vanwege een studieschuld en een huis kopen kan ook niet.

Iedereen dalijk lekker terug naar papa en mama? Kijken of er nog wat stemmen overblijven voor de VVD, PVV en CDA dalijk :')
Dat is dan weer je eigen verantwoordelijkheid. De overheid is er om je het leven zo moeilijk mogelijk te maken, tenzij je precies doet wat zij wilt, maar zodra je er wat van zegt is het allemaal je eigen zaakje. Leuk hè. :)
sitting_elflingzondag 23 januari 2011 @ 17:33
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 16:39 schreef mymoodfentje het volgende:
Iedereen dalijk lekker terug naar papa en mama? Kijken of er nog wat stemmen overblijven voor de VVD, PVV en CDA dalijk :')
Vergeet niet dat er ook een grote groep brallers zit tussen de studenten. Plus van die corps pikkies. Dat zijn over het algemeen toch ook wel een beetje de VVDers.

En daar komt nog bij dat Henk en Ingrid maar wat blij is dat 50 moslima's geen burka meer om doen! Die zullen dus zeker nog eens PVV stemmen.
Dekatriazondag 23 januari 2011 @ 18:10
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 17:33 schreef sitting_elfling het volgende:
Vergeet niet dat er ook een grote groep brallers zit tussen de studenten. Plus van die corps pikkies. Dat zijn over het algemeen toch ook wel een beetje de VVDers.

En daar komt nog bij dat Henk en Ingrid maar wat blij is dat 50 moslima's geen burka meer om doen! Die zullen dus zeker nog eens PVV stemmen.
Een hoop van de PVV stemmen waren stemmen tegen het establishment. Ik ben benieuwd wat al die schandaaltjes, al dat gedraai en gehannes hebben aangericht.
Sharpdressedmanzondag 23 januari 2011 @ 18:14
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 16:28 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

idem :)

ik had niet eens echte wiskunde gehad (wiskunde A1) en werd met een 21+ test na wat logica opgaven (wat ik dan stomweg wel weer snap :') ) toegelaten tot Informatiekunde, wat gewoon nooit had mogen gebeuren.. achteraf bekeken. Het wiskundig inzicht ontbreekt mij in het geheel :') en laat een groot deel van die opleiding nou net afhankelijk zijn van dat inzicht..

Maarja.. kleine opleiding (elke instroom is welkom) en ook nog 's vrouwelijk (heb serieus vakken gehaald omdat de docenten maar wat extra's sprokkelden... wat dan weer de ultieme motivatie was om met de opleiding te stoppen: zo wil ik geen papiertje halen :N )
ik vroeg in mijn eerste college Duits wat nou de naamvallen waren waar ze het de hele tijd over hadden :')
Lekker meteen bijlessen en netjes in 4 jaar
ethirasethzondag 23 januari 2011 @ 18:16
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 18:10 schreef Dekatria het volgende:

[..]

Een hoop van de PVV stemmen waren stemmen tegen het establishment. Ik ben benieuwd wat al die schandaaltjes, al dat gedraai en gehannes hebben aangericht.
Helemaal niks, dat zien ze namelijk als "de elite" die de PVV kapot wilt maken.
MoneyTalkszondag 23 januari 2011 @ 18:46
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 16:28 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

idem :)

ik had niet eens echte wiskunde gehad (wiskunde A1) en werd met een 21+ test na wat logica opgaven (wat ik dan stomweg wel weer snap :') ) toegelaten tot Informatiekunde, wat gewoon nooit had mogen gebeuren.. achteraf bekeken. Het wiskundig inzicht ontbreekt mij in het geheel :') en laat een groot deel van die opleiding nou net afhankelijk zijn van dat inzicht..

Maarja.. kleine opleiding (elke instroom is welkom) en ook nog 's vrouwelijk (heb serieus vakken gehaald omdat de docenten maar wat extra's sprokkelden... wat dan weer de ultieme motivatie was om met de opleiding te stoppen: zo wil ik geen papiertje halen :N )
Ik denk ook dat je gewoon op de verkeerde uni deze studie hebt gedaan, want in Utrecht en Amsterdam is het wiskunde gehalte een stuk lager als ik de vakken zo naast elkaar leg.
motorbloempjezondag 23 januari 2011 @ 18:48
Ja, dat weet ik wel zeker ja.. maar naar Utrecht, Amsterdam of Groningen waren gewoon geen optie ;)
Daarnaast vind ik persoonlijk de technische insteek van Nijmegen wel héél goed en ik denk nog steeds dat het een hele goede voorbereiding is voor de beoogde arbeidsmarkt, maar het was gewoon mijn eigen kunnen dat hier faalde :P

Overigens doe ik nu op m'n werk met regelmaat kleine Informatiekundige taakjes, en dat gaat me prima af, dus wellicht rol ik ooit nog eens zonder vooropleiding een soortgelijke functie in :P
Gaspedaalzondag 23 januari 2011 @ 22:33
Ik ben nog steeds benieuwd wie nu precies heeft bedacht dat universiteiten boetes horen te krijgen als ze te hoge eisen stellen aan hun studenten. Het stond voor zover ik weet in geen enkel verkiezingsprogramma.
ethirasethzondag 23 januari 2011 @ 22:34
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 22:33 schreef Gaspedaal het volgende:
Ik ben nog steeds benieuwd wie nu precies heeft bedacht dat universiteiten boetes horen te krijgen als ze te hoge eisen stellen aan hun studenten. Het stond voor zover ik weet in geen enkel verkiezingsprogramma.
CDA-programma komt het plan rechtstreeks uit.
Gaspedaalzondag 23 januari 2011 @ 22:43
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 22:34 schreef ethiraseth het volgende:

[..]

CDA-programma komt het plan rechtstreeks uit.
Waar dan? Ik kan het nergens terug vinden. Het enige wat ik lees is:

quote:
3.3.3
Het studiesucces in het hoger onderwijs is te laag. Verhoging van het studiesucces vraagt
om meer contacturen. Van de studenten mag een stevige inzet gevraagd worden en studeren mag minder vrijblijvend worden. Om de toegankelijkheid te borgen blijft de studiefinanciering bestaan, wel zal van studenten die langer over hun studie doen dan de nominale studieduur plus één jaar een hoger collegegeld gevraagd worden. Tevens zullen de reismiddelen doelmatiger worden ingezet.
Niets over boetes voor universiteiten, dus.
sinaasappelsapjezondag 23 januari 2011 @ 23:18
Ik heb hiervoor al 2 jaar gestudeerd, maar ben met die studie gestopt en ben dit jaar begonnen aan een andere studie. Geldt die 2 jaar dan ook als studievertraging, of gaat het echt om de tijd die je over één studie doet? Sorry als deze vraag toevallig al eerder is gesteld, dat heb ik niet gezien dan. :@
motorbloempjezondag 23 januari 2011 @ 23:19
ja.
Phaelanx_NLzondag 23 januari 2011 @ 23:41
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 23:18 schreef sinaasappelsapje het volgende:
Ik heb hiervoor al 2 jaar gestudeerd, maar ben met die studie gestopt en ben dit jaar begonnen aan een andere studie. Geldt die 2 jaar dan ook als studievertraging, of gaat het echt om de tijd die je over één studie doet? Sorry als deze vraag toevallig al eerder is gesteld, dat heb ik niet gezien dan. :@
Telt dus blijkbaar ook mee, erg vreemd want het dient totaal het doel niet van sneller afstuderen maar komt neer op meer inkomsten voor de overheid.
Smart_assmaandag 24 januari 2011 @ 00:22
Volgens mij kunnen ze zoiets helemaal niet invoeren met terugwerkende kracht.
Staatsrechtmaandag 24 januari 2011 @ 00:58
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 00:22 schreef Smart_ass het volgende:
Volgens mij kunnen ze zoiets helemaal niet invoeren met terugwerkende kracht.
Onzin: de Nederlandse rechter mag niet een wet in formele zin buiten toepassing laten op grond van het rechtszekerheidsbeginsel.
Phaelanx_NLmaandag 24 januari 2011 @ 01:31
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 00:58 schreef Staatsrecht het volgende:

[..]

Onzin: de Nederlandse rechter mag niet een wet in formele zin buiten toepassing laten op grond van het rechtszekerheidsbeginsel.
Is dat wel zo?

Volgens mij geldt het binnen het strafrecht wel zo streng, je mag toch verwachten dat je niet op een nieuwe wet wordt veroordeeld voor een destijds legale handeling.

Voor bestuursrecht weet ik niet zeker of dat zo strikt geldt.
Staatsrechtmaandag 24 januari 2011 @ 01:37
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 01:31 schreef Phaelanx_NL het volgende:

[..]

Is dat wel zo?

Volgens mij geldt het binnen het strafrecht wel zo streng, je mag toch verwachten dat je niet op een nieuwe wet wordt veroordeeld voor een destijds legale handeling.

Voor bestuursrecht weet ik niet zeker of dat zo strikt geldt.
Boete is niet bestraffend (leedtoevoeging is niet het oogmerk). Strafrechtelijke doctrine is hier niet van toepassing. Indien de boete in een AMvB (http://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_Maatregel_van_Bestuur_(Nederland) ) geregeld is, dan mag de rechter de regel wel toetsen aan algemene rechtsbeginselen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Arrest_Landbouwvliegers).

[ Bericht 4% gewijzigd door Staatsrecht op 24-01-2011 01:44:28 ]
ethirasethmaandag 24 januari 2011 @ 07:26
Ikvind die boete toch aardig leedtoevoegend, aangezien het voor een hele hoop mensen het verschil maakt tussen wel en niet de studie kunnen afmaken. :')
motorbloempjemaandag 24 januari 2011 @ 07:36
och, het zorgt er ook voor dat ze met kennis en al naar het buitenland gaan en hopelijk daar blijven ^O^
Sharpdressedmanmaandag 24 januari 2011 @ 09:51
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 07:36 schreef motorbloempje het volgende:
och, het zorgt er ook voor dat ze met kennis en al naar het buitenland gaan en hopelijk daar blijven ^O^
waarom hoop je dat? :)
motorbloempjemaandag 24 januari 2011 @ 09:54
zodat ze met dit geweldige beleid dat de kenniseconomie moet redden juist het tegenovergestelde doen: mensen wegjagen zodat de kennis die hier opgedaan is/begonnen is elders besteed kan worden :)
mymoodfentjemaandag 24 januari 2011 @ 10:11
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 09:54 schreef motorbloempje het volgende:
zodat ze met dit geweldige beleid dat de kenniseconomie moet redden juist het tegenovergestelde doen: mensen wegjagen zodat de kennis die hier opgedaan is/begonnen is elders besteed kan worden :)
Precies, dit communistisch land gewoon ontvluchten. Hoe slimmer je bent, hoe meer ambities je hebt hoe meer je moet boeten :'). Ik verkas wel naar 1 van de BRIC landen :')
ethirasethmaandag 24 januari 2011 @ 10:19
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 10:11 schreef mymoodfentje het volgende:

[..]

Precies, dit communistisch land gewoon ontvluchten. Hoe slimmer je bent, hoe meer ambities je hebt hoe meer je moet boeten :'). Ik verkas wel naar 1 van de BRIC landen :')
Communistisch? Deze bezuinigingen zijn juist gedaan uit naam van het kapitalisme, namelijk alles ter meerdere eer en glorie van het geld (in dit geval belastingcenten voor de overheid) en het promoten van "eigen verantwoordelijkheid". In meer socialistische landen wordt onderwijs door de staat bekostigd.
kwiwimaandag 24 januari 2011 @ 10:45
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 07:36 schreef motorbloempje het volgende:
och, het zorgt er ook voor dat ze met kennis en al naar het buitenland gaan en hopelijk daar blijven ^O^
Hier is er al eentje die wegblijft na het afstuderen in ieder geval :Y
motorbloempjemaandag 24 januari 2011 @ 10:54
hier nog een :)
ethirasethmaandag 24 januari 2011 @ 10:59
Het wordt wel steeds aantrekkelijker ja.
kwiwimaandag 24 januari 2011 @ 11:00
Ik denk dat de buurlanden wel blij zijn met ons overheidsbeleid.. Want zij investeren niks in al die kennis, maar plukken er straks wel de vruchten van :9
motorbloempjemaandag 24 januari 2011 @ 11:01
nou ja, ik ga naar de UK, waar het ook niet heel briljant wordt, maar gelukkig heb ik daar komend jaar geen last van en geldt dat alleen voor de bacheloropleidingen :P
eriksdmaandag 24 januari 2011 @ 11:13
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 01:31 schreef Phaelanx_NL het volgende:

[..]

Is dat wel zo?

Volgens mij geldt het binnen het strafrecht wel zo streng, je mag toch verwachten dat je niet op een nieuwe wet wordt veroordeeld voor een destijds legale handeling.

Voor bestuursrecht weet ik niet zeker of dat zo strikt geldt.
Wat heeft het strafrecht hier nou weer mee te maken.

Er mag niet getoetst worden. Klaar. Leuk is anders, het is wel de realiteit.

quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 10:59 schreef ethiraseth het volgende:
Het wordt wel steeds aantrekkelijker ja.
Krijgen we die plaat weer. Ga dan eens.
Rubber_Johnnymaandag 24 januari 2011 @ 11:13
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 11:00 schreef kwiwi het volgende:
Ik denk dat de buurlanden wel blij zijn met ons overheidsbeleid.. Want zij investeren niks in al die kennis, maar plukken er straks wel de vruchten van :9
Nou, die zitten echt te wachten op de 'kennis' van massaal geschoold leer-vee.

Dat met met honderden tegelijk in een collegezaal moest luisteren naar een video-stream uit een andere collegezaal. Omdat er geen 1500 leerlingen tegelijk les konden krijgen van één matig betaalde docent.

:')
kwiwimaandag 24 januari 2011 @ 11:25
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 11:13 schreef Rubber_Johnny het volgende:

[..]

Nou, die zitten echt te wachten op de 'kennis' van massaal geschoold leer-vee.

Dat met met honderden tegelijk in een collegezaal moest luisteren naar een video-stream uit een andere collegezaal. Omdat er geen 1500 leerlingen tegelijk les konden krijgen van één matig betaalde docent.

:')
Zo gaat het er hier gelukkig niet aan toe :')
motorbloempjemaandag 24 januari 2011 @ 11:30
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 11:25 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Zo gaat het er hier gelukkig niet aan toe :')
Rubber_Johnnymaandag 24 januari 2011 @ 11:54
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 11:25 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Zo gaat het er hier gelukkig niet aan toe :')
Totdat de uni 20% van zijn personeel kwijt moet om de boetes te kunnen betalen, dat was een beetje m'n punt.
von_Preussenmaandag 24 januari 2011 @ 12:09
quote:
14s.gif Op maandag 24 januari 2011 10:45 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Hier is er al eentje die wegblijft na het afstuderen in ieder geval :Y
Ik heb enkele jaren geleden al een half jaar in Luxemburg gewerkt, dat is mij toen uitermate goed bevallen (stagevergoeding gekregen waar mensen hier alleen maar van kunnen dromen, uiteraard onbelast), dus ik heb al geproefd van het buitenland en dit hele gedoe vergroot alleen maar de kans om weg te gaan.
kwiwimaandag 24 januari 2011 @ 12:13
quote:
14s.gif Op maandag 24 januari 2011 12:09 schreef von_Preussen het volgende:

[..]

Ik heb enkele jaren geleden al een half jaar in Luxemburg gewerkt, dat is mij toen uitermate goed bevallen (stagevergoeding gekregen waar mensen hier alleen maar van kunnen dromen, uiteraard onbelast), dus ik heb al geproefd van het buitenland en dit hele gedoe vergroot alleen maar de kans om weg te gaan.
Ah Luxemburg.. :Y Mij maakt het niet uit waar ik terecht kom, zolang het geen 3e wereld land is :P
Schuifpuimaandag 24 januari 2011 @ 12:27
Ik zou ook wel naar het buitenland willen, zou heel goed kunnen dat het ook gaat gebeuren. Ik heb stage gelopen in de VS en daar ligt de stagevergoeding al veel hoger dan een gemiddeld startsalaris hier. Helaas vond de Nederlandse overheid dat zij daar 42% belasting van moest inhouden, omdat ik via een Nederlandse contractor betaald werd. Maar oh wat heb ik de staat veel geld gekost toen ik stage liep en daardoor vertraging heb opgelopen. Wel collegegeld betalen, belasting betalen (zo'n ¤6000 euro!), geen extra onderwijs krijgen, geen extra stufi en straks nog eens ¤3000 boete. Wat ben ik toch slecht bezig geweest. :r

En straks als ik werk mag ik ook nog eens flink belasting betalen, terwijl het onmogelijk is om als starter een fatsoenlijke woning te krijgen. Niet voor niets zijn 4 van m'n huisgenoten werkende mensen, die gewoon geen andere woning kunnen krijgen. Waarom zou ik ook al weer in Nederland willen blijven?
kwiwimaandag 24 januari 2011 @ 12:30
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 12:27 schreef Schuifpui het volgende:
Ik zou ook wel naar het buitenland willen, zou heel goed kunnen dat het ook gaat gebeuren. Ik heb stage gelopen in de VS en daar ligt de stagevergoeding al veel hoger dan een gemiddeld startsalaris hier. Helaas vond de Nederlandse overheid dat zij daar 42% belasting van moest inhouden, omdat ik via een Nederlandse contractor betaald werd.
Hmm, interessant. Ik wil volgend jaar afstuderen in de VS en regel alles direct met het bedrijf daar.. Maar dan zou ik dus hier geen belasting hoeven betalen?
Schuifpuimaandag 24 januari 2011 @ 12:32
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 12:30 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Hmm, interessant. Ik wil volgend jaar afstuderen in de VS en regel alles direct met het bedrijf daar.. Maar dan zou ik dus hier geen belasting hoeven betalen?
Dan niet inderdaad, wel in de VS maar dat is een stuk lager. Ik heb bij een defensie bedrijf gewerkt en die willen geen buitenlanders op de payroll, daarom was ik in dienst van een Nederlandse contractor, die me als het ware gedetacheerd heeft.

[ Bericht 0% gewijzigd door Schuifpui op 24-01-2011 12:44:25 ]
kwiwimaandag 24 januari 2011 @ 12:36
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 12:32 schreef Schuifpui het volgende:

[..]

Dan niet inderdaad, wel in de VS maar dat is een stuk lager. Ik heb bij een defendie bedrijf gewerkt en die willen geen buitenlanders op de payroll, daarom was ik in dienst van een Nederlandse contractor, die me als het ware gedetacheerd heeft.
Ah oke. Begrijpelijk, maar wel lullig..
GlowMousemaandag 24 januari 2011 @ 12:37
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 12:30 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Hmm, interessant. Ik wil volgend jaar afstuderen in de VS en regel alles direct met het bedrijf daar.. Maar dan zou ik dus hier geen belasting hoeven betalen?
Je inkomen in een bepaald jaar wordt niet in Nederland belast als je aan een van de volgende drie eisen voldoet:
- Je bevindt je tenminste 183 dagen in dat jaar in de VS
- Degene die (namens wie) je loon betaalt (betaald wordt) is in de VS gevestigd
- Je werkgever heeft een vaste inrichting in de VS ten laste waarvan je inkomen wordt betaald
Je zult wel aan de tweede eis gaan voldoen. Maar dan betaal je belasting in de VS, dus of je daar veel mee opschiet :P
kwiwimaandag 24 januari 2011 @ 12:40
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 12:37 schreef GlowMouse het volgende:

[..]

Je inkomen in een bepaald jaar wordt niet in Nederland belast als je aan een van de volgende drie eisen voldoet:
- Je bevindt je tenminste 183 dagen in dat jaar in de VS
- Degene die (namens wie) je loon betaalt (betaald wordt) is in de VS gevestigd
- Je werkgever heeft een vaste inrichting in de VS ten laste waarvan je inkomen wordt betaald
Je zult wel aan de tweede eis gaan voldoen. Maar dan betaal je belasting in de VS, dus of je daar veel mee opschiet :P
Ik voldoe waarschijnlijk zelfs aan alle drie de eisen straks, want ik zit er minimaal 6 maanden.

Maar goed.. Het bespaarde geld kan ik dan gelijk weer uitgeven aan de boete van 3000 euro :')
Schuifpuimaandag 24 januari 2011 @ 12:41
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 12:36 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Ah oke. Begrijpelijk, maar wel lullig..
Yup, ik heb het overigens zeker niet slecht gehad, verre van. Alleen die langstudeerdersboete voelt wel als een steek in de rug. Mijn vertraging in m'n Master is grotendeels door die stage. De overheid heeft er door die belasting en sowieso collegegeld van geprofiteerd. En dan nu opeens die boete en door veel mensen, inclusief de staatssecretaris, word ik nu verweten veel geld gekost te hebben. Ik ben er serieus pissig over. :r
GlowMousemaandag 24 januari 2011 @ 12:50
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 12:41 schreef Schuifpui het volgende:

[..]

Yup, ik heb het overigens zeker niet slecht gehad, verre van. Alleen die langstudeerdersboete voelt wel als een steek in de rug. Mijn vertraging in m'n Master is grotendeels door die stage. De overheid heeft er door die belasting en sowieso collegegeld van geprofiteerd. En dan nu opeens die boete en door veel mensen, inclusief de staatssecretaris, word ik nu verweten veel geld gekost te hebben. Ik ben er serieus pissig over. :r
Heb je al gekeken naar het middelen van je inkomen, en naar aftrek van scholingskosten?
Schuifpuimaandag 24 januari 2011 @ 13:04
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 12:50 schreef GlowMouse het volgende:

[..]

Heb je al gekeken naar het middelen van je inkomen, en naar aftrek van scholingskosten?
Wel nagekeken, maar dat betekende geen extra teruggave. Scholingskosten kon ik niet aftrekken, want ik heb nog recht op stufi (als in ik mag lenen en OV kaart) Reiskosten voor stage e.d. mag je niet meetellen. Dat middelen zou eventueel volgend jaar interessant zijn.
GlowMousemaandag 24 januari 2011 @ 13:12
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 13:04 schreef Schuifpui het volgende:

[..]

Scholingskosten kon ik niet aftrekken, want ik heb nog recht op stufi (als in ik mag lenen en OV kaart)
Je zit straks in de situatie dat je uitgaven hoger zijn dan tweemaal het normbedrag, dus ik verwacht wel dat je voor aftrek in aanmerking komt (aftrek is dan de uitgaven minus de normbedragen minus OV-vergoeding). Het zou gunstiger zijn als je een werkgever vindt die in ruil voor een lager loon een deel van je scholingskosten (belastingvrij) vergoedt.
Schuifpuimaandag 24 januari 2011 @ 13:39
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 13:12 schreef GlowMouse het volgende:

[..]

Je zit straks in de situatie dat je uitgaven hoger zijn dan tweemaal het normbedrag, dus ik verwacht wel dat je voor aftrek in aanmerking komt (aftrek is dan de uitgaven minus de normbedragen minus OV-vergoeding). Het zou gunstiger zijn als je een werkgever vindt die in ruil voor een lager loon een deel van je scholingskosten (belastingvrij) vergoedt.
Hmm mja straks kom ik daar wel bovenuit, maar ik gok dat ze dat normbedrag wel zullen aanpassen. Ik ben waarschijnlijk in september of oktober klaar en daarna ga ik pas fulltime werken, dus dan gaat een werkgever geen kosten meer vergoeden achteraf neem ik aan. Ik ga het tegen die tijd allemaal maar eens uitzoeken.
GlowMousemaandag 24 januari 2011 @ 13:43
Als je dan al klaarbent, betaal je ook maar een fractie van de 5000 euro collegegeld.
Schuifpuimaandag 24 januari 2011 @ 13:47
Dat hoop ik inderdaad, dat die ¤3000 gewoon bij het collegegeld komt en dat het niet als aparte boete gezien wordt die je per jaar betaalt. Dat soort details zijn volgens mij nog niet erg duidelijk.

In het eerste geval gaat het mij misschien ¤500 extra kosten, te overzien, maar nog steeds vind ik het niet eerlijk. Er wordt nu gedaan alsof ik de overheid heel veel extra geld heb gekost en ik daar een fractie aan moet bijdragen, terwijl ik de overheid juist geld heb op geleverd tijdens die stageperiode. Ik heb nota bene al m'n mastervakken netjes in één keer gehaald, op één vak na zelfs allemaal >=8
ethirasethmaandag 24 januari 2011 @ 16:02
Hier nog een stuk over de zogenaamde bergen met geld waarop universiteiten zitten en best vier jaar kunnen teren volgens de staatssecretaris en sommige kamerleden.
Stefanovichmaandag 24 januari 2011 @ 17:23
Shit zeg, na mijn VWO heb ik een studie gedaan -> na een jaar mee gekapt.
Toen ben ik een jaar gaan werken, nu ben ik in september weer met een studie begonnen waar ik onlangs weer mee gekapt ben, heb ik straks al 3 jaar vertraging en geen studie. Dan moet ik nog weer een studie gaan doen en dan is het maar de vraag hoe lang ik daarover ga doen. Dus dat word een leuke boete voor mij :') En dan daarnaast ook al dat geleende geld wat ik dan terug moet betalen... ik weet wel dat ik nu ga proberen NIET meer te lenen.

Fuck dit kabinet, fuck Rutte en Verhagen! 2 maart allemaal links stemmen!

[ Bericht 1% gewijzigd door Stefanovich op 24-01-2011 18:30:20 ( typooo :@ ) ]
eriksdmaandag 24 januari 2011 @ 17:26
Dan kan je tegen je hele stufi gedag zeggen, maar dat vergeet je kennelijk?
motorbloempjemaandag 24 januari 2011 @ 17:27
1700 euro zelf betalen is iets anders dan 4700 euro zelf moeten betalen :)
eriksdmaandag 24 januari 2011 @ 17:29
Overigens, als ik zo naar die peilingen kijk wordt het nog kiele-kiele :P
motorbloempjemaandag 24 januari 2011 @ 17:31
wel jammer dat je iemand fuckt en dan vervolgens zijn naam niet goed schrijft -O-
Rubber_Johnnymaandag 24 januari 2011 @ 18:08
Ik ben bang dat de meerderheid van de kiezers niet verder denkt dan 'ha, net goed, die studentjes' en 'moet je ze eens horen wanneer er aan hun onbeperkt van de staat profiteren getornd wordt'..

..en vrolijk rechts stemt.
eriksdmaandag 24 januari 2011 @ 18:11
Zoals ondergetekende :P
Complexiteitmaandag 24 januari 2011 @ 18:13
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 17:29 schreef eriksd het volgende:
Overigens, als ik zo naar die peilingen kijk wordt het nog kiele-kiele :P
Ik keek even alsof ik water zag branden. Maar je doelt op de provicinale staten verkiezingen ergens dit jaar?
motorbloempjemaandag 24 januari 2011 @ 18:13
euhm.. bijna goed...
Complexiteitmaandag 24 januari 2011 @ 18:17
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 18:13 schreef motorbloempje het volgende:
euhm.. bijna goed...
:?
motorbloempjemaandag 24 januari 2011 @ 18:21
oh, never mind :') verkeerd gelezen.
Complexiteitmaandag 24 januari 2011 @ 18:23
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 18:21 schreef motorbloempje het volgende:
oh, never mind :') verkeerd gelezen.
Dacht je dat er een woord ontbrak ofzo?
GlowMousemaandag 24 januari 2011 @ 18:24
"provicinale"
motorbloempjemaandag 24 januari 2011 @ 18:25
dat soberzo
Complexiteitmaandag 24 januari 2011 @ 18:25
quote:
9s.gif Op maandag 24 januari 2011 18:24 schreef GlowMouse het volgende:
"provicinale"
Ook Mozart had z'n dag wel eens niet.
andre347maandag 24 januari 2011 @ 19:50
Ik zit nu in mijn tweede jaar van mijn studie. Op zich heb ik wel tijd om er een studie naast te doen. Die start ik dan volgend jaar. Grote vraag is dan betaal ik dan ook extra?
Renemaandag 24 januari 2011 @ 19:52
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 19:50 schreef andre347 het volgende:
Ik zit nu in mijn tweede jaar van mijn studie. Op zich heb ik wel tijd om er een studie naast te doen. Die start ik dan volgend jaar. Grote vraag is dan betaal ik dan ook extra?
Nee, je betaald eenmalig collegegeld. Bewijs van betaling/termijnbetaling moet je opsturen naar de 2e instelling danwel 2e faculteit.
motorbloempjemaandag 24 januari 2011 @ 19:53
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 19:50 schreef andre347 het volgende:
Ik zit nu in mijn tweede jaar van mijn studie. Op zich heb ik wel tijd om er een studie naast te doen. Die start ik dan volgend jaar. Grote vraag is dan betaal ik dan ook extra?
geen extra collegeld, wel een boete gedurende het laatste jaar van je opleiding als je beide nominaal doet.
Schuifpuimaandag 24 januari 2011 @ 19:56
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 19:53 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

geen extra collegeld, wel een boete gedurende het laatste jaar van je opleiding als je beide nominaal doet.
Als je de ene opleiding afrond en nog met de ander bezig bent, ga je toch instellingsgeld betalen ipv collegegeld?
Phaelanx_NLmaandag 24 januari 2011 @ 22:39
Dat wordt D66 stemmen voor mij de komende verkiezingen.
andre347maandag 24 januari 2011 @ 22:40
Maar ik denk niet dat ik de studie die ik op dit moment doe in de reguliere tijd afrond. 1 jaartje uitloop denk ik. Als ik dan volgend jaar met een 2e studie begin loop ik dan 1 jaar uit. Dan betaal ik een boete + instellingsgeld?
Accordtjemaandag 24 januari 2011 @ 22:47
Zoals al vaker gehoord is dit natuurlijk gewoon het veranderen van de spelregels tussentijds.
Vooraf weet je dat je 4 jaar stufi krijgt, doe je er langer over dan betaal je die jaren dus zelf en je hebt 10 jaar de tijd om die stufi om te laten zetten in een gift.

Als straks op een x aantal wegen de maximumsnelheid wordt verhoogd naar 130 km/uur (de regel wordt dus veranderd) dan kan ik toch ook geen snelheidsboetes met terugwerkende kracht aanvechten die ik daarvoor heb gekregen? Beetje zelfde verhaal.

Ik denk overigens dat als je dit aan zou vechten bij het Europese Hof dat je best een kans maakt om zo'n zaak te winnen. Zal niet de eerste keer zijn dat NL op de vingers getikt wordt door het Europese Hof.
Dekatriamaandag 24 januari 2011 @ 22:49
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 22:47 schreef Accordtje het volgende:
Ik denk overigens dat als je dit aan zou vechten bij het Europese Hof dat je best een kans maakt om zo'n zaak te winnen. Zal niet de eerste keer zijn dat NL op de vingers getikt wordt door het Europese Hof.
Volgens mij was met dit voorstel er toch ook een probleem met het legaliteitsbeginsel, dat wetten niet met terugwerkende kracht mogen worden ingevoerd?
Sharpdressedmanmaandag 24 januari 2011 @ 22:50
quote:
Op maandag 24 januari 2011 17:23 schreef Stefanovich het volgende:
Shit zeg, na mijn VWO heb ik een studie gedaan -> na een jaar mee gekapt.
Toen ben ik een jaar gaan werken, nu ben ik in september weer met een studie begonnen waar ik onlangs weer mee gekapt ben, heb ik straks al 3 jaar vertraging en geen studie. Dan moet ik nog weer een studie gaan doen en dan is het maar de vraag hoe lang ik daarover ga doen. Dus dat word een leuke boete voor mij :') En dan daarnaast ook al dat geleende geld wat ik dan terug moet betalen... ik weet wel dat ik nu ga proberen NIET meer te lenen.

Fuck dit kabinet, fuck Rutte en Verhagen! 2 maart allemaal links stemmen!
Waarom moet ik links stemmen omdat jij zo met je studies omgaat?

1x een jaar vertraging ok of eens switchen maar rest is toch echt niet nodig.
Complexiteitmaandag 24 januari 2011 @ 22:54
Wat betreft spelregels veranderen tijdens het spel, dat hebben ze ook gedaan met het instellingscollegeld voor een 2e studie. Nieuw is het dus niet, en een probleem kennelijk ook niet.

Het is dat de universiteiten zelf overgangsregelingen e.d. troffen, anders waren die mensen gewoon hard de lul.
kwiwimaandag 24 januari 2011 @ 23:09
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 22:49 schreef Dekatria het volgende:

[..]

Volgens mij was met dit voorstel er toch ook een probleem met het legaliteitsbeginsel, dat wetten niet met terugwerkende kracht mogen worden ingevoerd?
Nou ja in principe voeren ze het natuurlijk niet echt met terugwerkende kracht in, anders zouden ook mensen die al afgestudeerd zijn en er een paar jaar langer over hebben gedaan nog beboet worden. En dat is nu niet het geval.
Als jij besluit om volgend schooljaar verder te gaan met je studie, ga je akkoord met de nieuwe spelregels.
ethirasethmaandag 24 januari 2011 @ 23:14
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 17:23 schreef Stefanovich het volgende:
Shit zeg, na mijn VWO heb ik een studie gedaan -> na een jaar mee gekapt.
Toen ben ik een jaar gaan werken, nu ben ik in september weer met een studie begonnen waar ik onlangs weer mee gekapt ben, heb ik straks al 3 jaar vertraging en geen studie. Dan moet ik nog weer een studie gaan doen en dan is het maar de vraag hoe lang ik daarover ga doen. Dus dat word een leuke boete voor mij :') En dan daarnaast ook al dat geleende geld wat ik dan terug moet betalen... ik weet wel dat ik nu ga proberen NIET meer te lenen.

Fuck dit kabinet, fuck Rutte en Verhagen! 2 maart allemaal links stemmen!
Ik zou naar Belgie of een ander land uitwijken.
sitting_elflingmaandag 24 januari 2011 @ 23:16
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 19:53 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

geen extra collegeld, wel een boete gedurende het laatste jaar van je opleiding als je beide nominaal doet.
Ik blijf het stom vinden dat je een boete krijgt :')
ethirasethdinsdag 25 januari 2011 @ 07:54
Het is nog stommer dat ze universiteiten gaan beboeten. :')

Eigenlijk is het hele plan stom, maarja, de betrokken politici hebben zich nu zo ingegraven dat ze alleen met gezichtsverlies er nog uit kunnen komen, en ze slopen liever het hele Nederlandse onderwijs dan toegeven dat ze fout zaten. :')
kwiwidinsdag 25 januari 2011 @ 10:09
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 januari 2011 07:54 schreef ethiraseth het volgende:
Het is nog stommer dat ze universiteiten gaan beboeten. :')
Nou ja daar ben ik allang blij mee... Dan gaan ze misschien die stomme bureaucratische regeltjes eens wat loslaten waardoor studenten nu soms een jaar langer over hun studie doen dan nodig.
Mankatansdinsdag 25 januari 2011 @ 10:20
quote:
15s.gif Op dinsdag 25 januari 2011 10:09 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Nou ja daar ben ik allang blij mee... Dan gaan ze misschien die stomme bureaucratische regeltjes eens wat loslaten waardoor studenten nu soms een jaar langer over hun studie doen dan nodig.
ja klopt, die bureaucratie ook... gelukkig krijg je je diploma straks bij een pakje boter!
ethirasethdinsdag 25 januari 2011 @ 10:33
quote:
15s.gif Op dinsdag 25 januari 2011 10:09 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Nou ja daar ben ik allang blij mee... Dan gaan ze misschien die stomme bureaucratische regeltjes eens wat loslaten waardoor studenten nu soms een jaar langer over hun studie doen dan nodig.
Ja, want die zullen vast eruit gaan, in plaats van simpelweg vakken schrappen. Het is de bureaucratie die bepaalt wie weg moet, en die gaan echt niet zichzelf wegsturen.
kwiwidinsdag 25 januari 2011 @ 10:37
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 januari 2011 10:20 schreef Mankatans het volgende:

[..]

ja klopt, die bureaucratie ook... gelukkig krijg je je diploma straks bij een pakje boter!
Je begrijpt me verkeerd. Ik bedoel niet dat ze het onderwijsniveau naar beneden moeten (of hoeven) halen, maar sommige regeltjes kunnen ze best wat flexibeler mee omgaan zonder dat dat verder consequenties heeft, behalve dat een student zo'n 9 maanden eerder klaar is met z'n studie.
Rubber_Johnnydinsdag 25 januari 2011 @ 12:13
quote:
15s.gif Op dinsdag 25 januari 2011 10:09 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Nou ja daar ben ik allang blij mee... Dan gaan ze misschien die stomme bureaucratische regeltjes eens wat loslaten waardoor studenten nu soms een jaar langer over hun studie doen dan nodig.
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 januari 2011 10:20 schreef Mankatans het volgende:

[..]

ja klopt, die bureaucratie ook... gelukkig krijg je je diploma straks bij een pakje boter!
Flexibel in-en uitschrijven. En niet per half jaar. Zou al heel erg helpen. Heeft een zieke een tijdlang te weinig energie om te studeren, dan schrijft hij zich uit en loopt geen vertraging op.

Geen harde voorkennis-eisen bij vakken. Faal je? Dat is dan je eigen probleem. Voor vakevaluaties zouden alleen de studenten die wel aan die eisen voldoen kunnen worden meegenomen, zodat de docent het niveau niet hoeft te verlagen voor mensen met gebrek aan voorkennis.

Meer ruimte voor keuzevakken binnen de curricula. Practica niet allemaal op dezelfde dag plannen. Of in verschillende sessies voor kleinere groepen, zodat ook studenten met andere roosters mee zouden kunnen doen. Minors.

Verdiepings vakken van 7 EC waar je maar 5 voor krijgt. Voor de student die verdieping in zijn vakgebied zoekt, maar niet een heel hounours-vak bovenop zijn studie wil/kan volgen.

Al die dingen zouden enigszins kunnen helpen tegen het afleveren van eenvormige 'fabrieks studenten'.

Wat ook belangrijk is, is of die boete in stukjes gehakt mag worden. 1 maand over tijd, zit je dan meteen aan die 3000 euro? Of 1/12 van 3000?

Het lijkt me erg belangrijk voor het niveau dat dat in stukjes mag, anders gaan er een boel thesissen afgeraffeld worden, en dat kan niet de bedoeling zijn..
Sodiumwoensdag 26 januari 2011 @ 09:38
Even iets anders: hoe zit het eigenlijk met de schakeljaren? Van sommige universiteiten weet ik dat ze voor zij-instromers (naast eventuele instroomeisen) een schakeljaar verplicht stellen alvorens begonnen mag worden met de masterfase. Op deze manier hoopt men uitval te reduceren. Maar waar valt zo'n schakeljaar onder? Wordt het gezien als een half jaar of jaar uitloop binnen de masterfase, of staat het geheel buiten de regeling? Iemand enig idee?
ethirasethwoensdag 26 januari 2011 @ 09:41
Ga er maar vanuit dat dat gewoon meetelt als een heel jaar binnen de bachelor waarschijnlijk. De regeling lijkt zich totaal niet druk te maken om allerlei varianten (deeltijd wordt er compleet onmogelijk doorgemaakt bijvoorbeeld), dus een uitzondering voor schakeljaren lijkt me niet aanwezig.

[ Bericht 6% gewijzigd door ethiraseth op 26-01-2011 09:51:25 ]
Schuifpuiwoensdag 26 januari 2011 @ 09:46
Schakeljaren vallen binnen de bachelor geloof ik. Dat is bij onze studie het geval.
Sodiumwoensdag 26 januari 2011 @ 09:55
De ene universiteit stelt voor (bijna) alle instromers een schakeljaar verplicht, de andere universiteit heeft geen, of veel minder dergelijke programma's. Wanneer schakeljaren als een jaar vertraging in de bachelor- of masterfase gaan tellen, kun je verwachten dat zij-instromers de mogelijke financiële consequenties in hun studiekeuze laten meewegen en eerder kiezen voor een universiteit waar het schakeljaar niet verplicht is. En dat terwijl die schakeljaren juist bedoeld zijn als selectiemiddel en om te voorkomen dat mensen door een kennisdeficiency vertraging oplopen of hun master niet halen.

Zij-instromers hebben overigens hun bachelor veelal al afgerond. Dus of ze voor zij-instromers binnen de bachelor vallen, betwijfel ik. Maar waar valt het dan wel onder?
motorbloempjewoensdag 26 januari 2011 @ 09:58
of erger: het niveau naar beneden halen omdat ze vakken volgen waar ze nog niet genoeg kennis voor hebben, maar waar de universiteit niet veel aan doet omdat ze anders ook met een boete opgescheept zitten :) :z
mymoodfentjewoensdag 26 januari 2011 @ 11:45
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 09:55 schreef Sodium het volgende:
De ene universiteit stelt voor (bijna) alle instromers een schakeljaar verplicht, de andere universiteit heeft geen, of veel minder dergelijke programma's. Wanneer schakeljaren als een jaar vertraging in de bachelor- of masterfase gaan tellen, kun je verwachten dat zij-instromers de mogelijke financiële consequenties in hun studiekeuze laten meewegen en eerder kiezen voor een universiteit waar het schakeljaar niet verplicht is. En dat terwijl die schakeljaren juist bedoeld zijn als selectiemiddel en om te voorkomen dat mensen door een kennisdeficiency vertraging oplopen of hun master niet halen.

Zij-instromers hebben overigens hun bachelor veelal al afgerond. Dus of ze voor zij-instromers binnen de bachelor vallen, betwijfel ik. Maar waar valt het dan wel onder?
valt gewoon onder de bachelor. Dus schakeljaar is 1 jaar uitloop van HBO, is het langer dan krijg je boete
begin je aan master dan geen boete omdat het master is. :') logisch he :')
Warrenwoensdag 26 januari 2011 @ 11:55
Wanneer gaat hier over gestemd worden in de TK?
Sodiumwoensdag 26 januari 2011 @ 12:16
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 11:45 schreef mymoodfentje het volgende:

[..]

valt gewoon onder de bachelor. Dus schakeljaar is 1 jaar uitloop van HBO, is het langer dan krijg je boete
begin je aan master dan geen boete omdat het master is. :') logisch he :')
Vreemd. Stel nou dat je aan instelling A je bachelor met een jaar vertraging haalt en voor je master niet onvoorwaardelijk toelaatbaar bent bij instelling B en om die reden bij instelling B een schakeljaar gaat volgen. Aannemende dat het schakeljaar onder de 'bachelorvertraging' valt, betaal je als student de beoogde ¤3000 boete (want: meer dan een jaar vertraging in je bachelor+schakeljaar) én een van de onderwijsinstellingen moet een boete betalen (zoals de wet voorschrijft). Maar welke instelling betaalt dan die instellingsboete? De instelling waar je je bachelor haalde, maar waar je al niet meer studeert, of de instelling die je het schakeljaar aanbiedt, maar waar je niet je bachelor voltooide? Volgens mij is hier helemaal niet over nagedacht.
finsdefiswoensdag 26 januari 2011 @ 14:20
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 12:16 schreef Sodium het volgende:

[..]

Vreemd. Stel nou dat je aan instelling A je bachelor met een jaar vertraging haalt en voor je master niet onvoorwaardelijk toelaatbaar bent bij instelling B en om die reden bij instelling B een schakeljaar gaat volgen. Aannemende dat het schakeljaar onder de 'bachelorvertraging' valt, betaal je als student de beoogde ¤3000 boete (want: meer dan een jaar vertraging in je bachelor+schakeljaar) én een van de onderwijsinstellingen moet een boete betalen (zoals de wet voorschrijft). Maar welke instelling betaalt dan die instellingsboete? De instelling waar je je bachelor haalde, maar waar je al niet meer studeert, of de instelling die je het schakeljaar aanbiedt, maar waar je niet je bachelor voltooide? Volgens mij is hier helemaal niet over nagedacht.
Ach er is over zoveel niet nagedacht. Het is het zoveelste populistische stokpaardje waarmee niets structureel verbeterd wordt. Makkelijk te verpakken voor "het volk" en als achteraf blijkt dat er veel simpelere oplossingen zijn (sociaal leenstelsel, stufi 30% inperken e.d.) dan willen ze er nog niet aan omdat zij alles beter weten.

Ook die Zijlstra die maar even durfde te stellen dat het de RU maar 7 miljoen per jaar zou kosten nadat het College van Bestuur het zelf onderzocht had en op 20 miljoen uitkwam :')__! Nee, Halbe, jij zal het wel beter weten dan degenen die de universiteit in kwestie besturen. En maar lullen over voldoende eigen vermogen terwijl dat geïnvesteerd wordt in een nieuwe rechtenfaculteit.
ethirasethwoensdag 26 januari 2011 @ 14:23
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 12:16 schreef Sodium het volgende:

[..]

Vreemd. Stel nou dat je aan instelling A je bachelor met een jaar vertraging haalt en voor je master niet onvoorwaardelijk toelaatbaar bent bij instelling B en om die reden bij instelling B een schakeljaar gaat volgen. Aannemende dat het schakeljaar onder de 'bachelorvertraging' valt, betaal je als student de beoogde ¤3000 boete (want: meer dan een jaar vertraging in je bachelor+schakeljaar) én een van de onderwijsinstellingen moet een boete betalen (zoals de wet voorschrijft). Maar welke instelling betaalt dan die instellingsboete? De instelling waar je je bachelor haalde, maar waar je al niet meer studeert, of de instelling die je het schakeljaar aanbiedt, maar waar je niet je bachelor voltooide? Volgens mij is hier helemaal niet over nagedacht.
Dat is wat iedereen roept. Behalve Zijlstra en die knakker van het CDA. En wat mensen hier op Fok die automatisch alles wat het kabinet doet goed vinden. :')
ShadyLanewoensdag 26 januari 2011 @ 14:24
Collegevoorzitters lobbyen om de hele boete van 6000 euro bij de studenten neer te leggen

Ofschoon ik als arbeidersdochter die nooit het financiele risico had durven nemen als ik nu 18 was geweest niet sta te juichen bij de langstudeerdersboete, zou ik als ie dan nu eenmaal toch onafwendbaar is liever de instellingen zelf ontzien en dan helaas toch maar de hele last bij de studenten neerleggen. Zoals de plannen nu zijn is het een garantie op verdere diploma-inflatie.
Schuifpuiwoensdag 26 januari 2011 @ 14:25
Ik lees net een stukje in de Delta, de universiteitskrant van de TU Delft. Daarin staat dat slechts 20% van de studenten over de hele TU gezien, zijn bachelor in vier jaar haalt. Bizar weinig eigenlijk, ik dacht dat het wel iets hoger lag. Maar het zegt wel wat over de moeilijkheid van de studies. Je kan toch zeker moeilijk stellen dat 80% van de studenten te dom is voor de TU en een boete verdienen. Het is overigens een stukje door een werkgroep ingesteld door de TU om naar oplossingen te zoeken hiervoor, niet zomaar een opiniestuk van een willekeurige student.

De oplossingen die aangedragen worden, zijn m.i. wel niveauverlagend.
ethirasethwoensdag 26 januari 2011 @ 14:26
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 14:24 schreef ShadyLane het volgende:
Collegevoorzitters lobbyen om de hele boete van 6000 euro bij de studenten neer te leggen

Ofschoon ik als arbeidersdochter die nooit het financiele risico had durven nemen als ik nu 18 was geweest niet sta te juichen bij de langstudeerdersboete, zou ik als ie dan nu eenmaal toch onafwendbaar is liever de instellingen zelf ontzien en dan helaas toch maar de hele last bij de studenten neerleggen. Zoals de plannen nu zijn is het een garantie op verdere diploma-inflatie.
En dan wel hypocriet meelopen vorige week. Als de boete volledig bij studenten was gekomen had je hoogleraren e.d. niet gehoord. :')
ShadyLanewoensdag 26 januari 2011 @ 14:28
Ik vind dat niet hypocriet. Ze liepen vorige week mee voor de onderwijskwaliteit lijkt me.
Schuifpuiwoensdag 26 januari 2011 @ 14:29
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 14:24 schreef ShadyLane het volgende:
Collegevoorzitters lobbyen om de hele boete van 6000 euro bij de studenten neer te leggen

Ofschoon ik als arbeidersdochter die nooit het financiele risico had durven nemen als ik nu 18 was geweest niet sta te juichen bij de langstudeerdersboete, zou ik als ie dan nu eenmaal toch onafwendbaar is liever de instellingen zelf ontzien en dan helaas toch maar de hele last bij de studenten neerleggen. Zoals de plannen nu zijn is het een garantie op verdere diploma-inflatie.
Dat zou voor mij betekenen dat ik, omdat ik een maand te lang over m'n studie doe, moet stoppen.
ethirasethwoensdag 26 januari 2011 @ 14:30
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 14:28 schreef ShadyLane het volgende:
Ik vind dat niet hypocriet. Ze liepen vorige week mee voor de onderwijskwaliteit lijkt me.
Die alleen maar in gevaar komt omdat op de universiteiten bezuinigd wordt. Als de boete volledig bij de student kwam te liggen was de universiteit buiten schot, en was er minder druk om te bezuinigen, en dus geen reden om mee te doen.

quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 14:29 schreef Schuifpui het volgende:

[..]

Dat zou voor mij betekenen dat ik, omdat ik een maand te lang over m'n studie doe, moet stoppen.
Had je jaren geleden maar moeten weten dat dit eraan zat te komen. :')
ShadyLanewoensdag 26 januari 2011 @ 14:31
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 14:30 schreef ethiraseth het volgende:
Die alleen maar in gevaar komt omdat op de universiteiten bezuinigd wordt. Als de boete volledig bij de student kwam te liggen was de universiteit buiten schot, en was er minder druk om te bezuinigen, en dus geen reden om mee te doen.
En dan hadden ze waarschijnlijk niet meegedaan. Ik mis wat daar hypocriet aan is?
Schuifpuiwoensdag 26 januari 2011 @ 14:33
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 14:30 schreef ethiraseth het volgende:

[..]

Die alleen maar in gevaar komt omdat op de universiteiten bezuinigd wordt. Als de boete volledig bij de student kwam te liggen was de universiteit buiten schot, en was er minder druk om te bezuinigen, en dus geen reden om mee te doen.

[..]

Had je jaren geleden maar moeten weten dat dit eraan zat te komen. :')
Idd. Dan had ik niet zo'n lange stage gedaan, waarvoor ik wel collegegeld heb betaald, geen extra onderwijs gevolgd en geen extra stufi gekregen, dus ook geen extra kosten gemaakt. Hell, ik heb zelf 6000 euro inkomensbelasting betaald in dat jaar. Oh oh wat heb ik de overheid veel gekost. :r
Dekatriawoensdag 26 januari 2011 @ 14:38
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 12:16 schreef Sodium het volgende:
Volgens mij is hier helemaal niet over nagedacht.
Dat vermoeden had ik bij dit voorstel al eerder ;)
ethirasethwoensdag 26 januari 2011 @ 14:47
http://www.nrcnext.nl/blo(...)-die-we-stom-vinden/
rubjewoensdag 26 januari 2011 @ 14:50
Ik vind dat de studenten teveel lopen te klagen als profiteurs vd samenleving die geen belasting betalen en wel een hoop noten op hun zang hebben. }) :Y })
Ik vind het niet meer dan logisch dat mensen ( ongeacht hoe geweldig ze zijn) als ze te lang over een studie doen gewoon zelf maar moeten gaan dokken. :Y

studeren is tenslotte een gunst,geen recht! Onderwijs is wel een recht! O~)
GlowMousewoensdag 26 januari 2011 @ 14:51
quote:
15s.gif Op woensdag 26 januari 2011 14:50 schreef rubje het volgende:
Ik vind dat de studenten teveel lopen te klagen als profiteurs vd samenleving die geen belasting betalen en wel een hoop noten op hun zang hebben. }) :Y })
Met dat argument kun je ook veel gehandicapten mooi te pakken nemen.
ethirasethwoensdag 26 januari 2011 @ 14:56
quote:
15s.gif Op woensdag 26 januari 2011 14:50 schreef rubje het volgende:
Ik vind dat de studenten teveel lopen te klagen als profiteurs vd samenleving die geen belasting betalen en wel een hoop noten op hun zang hebben. }) :Y })
Ik vind het niet meer dan logisch dat mensen ( ongeacht hoe geweldig ze zijn) als ze te lang over een studie doen gewoon zelf maar moeten gaan dokken. :Y

studeren is tenslotte een gunst,geen recht! Onderwijs is wel een recht! O~)
En wie denk je dat later voor jouw AOW gaat betalen?

maar hey, blijf vooral zo denken, dan zullen alleen maar meer studenten naar het buitenland gaan. Kijken hoe goed dat gaat uitpakken voor Nederland. 8-)
Gaspedaalwoensdag 26 januari 2011 @ 15:02
quote:
quote:
Het jojo-effect doet zich ook op andere terreinen voor. Zo weet iedereen dat het onzin is om universiteiten een boete op te leggen van 3.000 euro voor elke student die niet presteert. Universiteiten, die zulke studenten niet mogen weren, hebben immers maar één manier om de boete te ontlopen: de belabberdste studenten zo snel mogelijk een diploma geven. Dat doen ze dan ook.

Hoewel het onderwijspeil broodnodig omhoog moet, gaat het door dit beleid natuurlijk rap naar beneden; het onderwijs valt niet af, het wordt dikker. Over vijftien jaar zal een parlementaire enquête worden gehouden naar de vraag wie er zo stom is geweest. Wel, iedereen is zo stom geweest, van de minister-president tot de ambtenaren aan toe.
Waarvoor hulde _O_

O, en wat ik me afvroeg: zijn we hiermee het enige land ter wereld dat universiteiten beboet? Ik heb nog nooit van een ander land gehoord dat dat ook doet, maar zeker weten doe ik het niet.

[ Bericht 6% gewijzigd door Gaspedaal op 26-01-2011 15:19:02 ]
Schuifpuiwoensdag 26 januari 2011 @ 15:19
quote:
15s.gif Op woensdag 26 januari 2011 14:50 schreef rubje het volgende:
Ik vind dat de studenten teveel lopen te klagen als profiteurs vd samenleving die geen belasting betalen en wel een hoop noten op hun zang hebben. }) :Y })
Ik vind het niet meer dan logisch dat mensen ( ongeacht hoe geweldig ze zijn) als ze te lang over een studie doen gewoon zelf maar moeten gaan dokken. :Y

studeren is tenslotte een gunst,geen recht! Onderwijs is wel een recht! O~)
Waarom zou ik extra moeten betalen?

quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 14:33 schreef Schuifpui het volgende:

[..]

Idd. Dan had ik niet zo'n lange stage gedaan, waarvoor ik wel collegegeld heb betaald, geen extra onderwijs gevolgd en geen extra stufi gekregen, dus ook geen extra kosten gemaakt. Hell, ik heb zelf 6000 euro inkomensbelasting betaald in dat jaar. Oh oh wat heb ik de overheid veel gekost. :r
Frithwoensdag 26 januari 2011 @ 17:29
quote:
Sterke blog. (ook andere posts)
#ANONIEMwoensdag 26 januari 2011 @ 17:45
quote:
15s.gif Op woensdag 26 januari 2011 14:50 schreef rubje het volgende:
Ik vind dat de studenten teveel lopen te klagen als profiteurs vd samenleving die geen belasting betalen en wel een hoop noten op hun zang hebben. }) :Y })
Ik vind het niet meer dan logisch dat mensen ( ongeacht hoe geweldig ze zijn) als ze te lang over een studie doen gewoon zelf maar moeten gaan dokken. :Y

studeren is tenslotte een gunst,geen recht! Onderwijs is wel een recht! O~)
Wat nou profiteurs?

Stel nou even, hè, dat we van het meest negatieve voorbeeld uitgaan, namelijk de luie student die niet studeert maar liever bier zuipt en daarom langstudeerder is.

Wat voor maatschappelijke kosten veroorzaakt zo iemand? Studiefinanciering? Nee, want dat krijg je als langstudeerder toch al niet. Extra onderwijsuitgaven voor de overheid? Nee, want de universiteiten krijgen toch al geen rooie cent voor langstudeerders. Extra lasten voor de universiteit? Nee, want die luie bierzuipstudent zuipt bier ipv. naar college te gaan.

Oftewel: die luie bierzuipende langstudeerder die doet dat op eigen kosten. En wat is daar mis mee? Wat heeft de overheid zich in godsnaam te bemoeien met de manier waarop iemand op eigen kosten zijn of haar leven inricht!?
ethirasethwoensdag 26 januari 2011 @ 18:00
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 17:45 schreef Igen het volgende:

[..]

Wat nou profiteurs?

Stel nou even, hè, dat we van het meest negatieve voorbeeld uitgaan, namelijk de luie student die niet studeert maar liever bier zuipt en daarom langstudeerder is.

Wat voor maatschappelijke kosten veroorzaakt zo iemand? Studiefinanciering? Nee, want dat krijg je als langstudeerder toch al niet. Extra onderwijsuitgaven voor de overheid? Nee, want de universiteiten krijgen toch al geen rooie cent voor langstudeerders. Extra lasten voor de universiteit? Nee, want die luie bierzuipstudent zuipt bier ipv. naar college te gaan.

Oftewel: die luie bierzuipende langstudeerder die doet dat op eigen kosten. En wat is daar mis mee? Wat heeft de overheid zich in godsnaam te bemoeien met de manier waarop iemand op eigen kosten zijn of haar leven inricht!?
Je mag alleen je eigen leven inrichten als je 40 uur werkt. Doe je dat niet dan ben je altijd een profiteur volgens sommige mensen.
#ANONIEMwoensdag 26 januari 2011 @ 18:13
quote:
9s.gif Op woensdag 26 januari 2011 18:00 schreef ethiraseth het volgende:

[..]

Je mag alleen je eigen leven inrichten als je 40 uur werkt. Doe je dat niet dan ben je altijd een profiteur volgens sommige mensen.
Dat blijkt wel ja. Was trouwens ook het argument van staatssecretaris Zijlstra: langstudeerders kosten geld omdat ze nog niet werken en geen belasting betalen.

Maar die redenering is natuurlijk zo krom als een hoepel. Stel, je wint de loterij. Dan kan je gewoon lekker de hele dag thuis op je luie reet gaan zitten zonder dat je een boete krijgt. Maar als je denkt van nee, ik ga niet de hele dag op m'n luie reet zitten, ik ga studeren, maar vanwege m'n dikke bankrekening ga ik dat wel lekker rustig aan doen, dán heb je ineens wél een boete van 3000 euro verdiend. 8)7
algebra010woensdag 26 januari 2011 @ 18:21
W
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 januari 2011 07:54 schreef ethiraseth het volgende:
Het is nog stommer dat ze universiteiten gaan beboeten. :')

Eigenlijk is het hele plan stom, maarja, de betrokken politici hebben zich nu zo ingegraven dat ze alleen met gezichtsverlies er nog uit kunnen komen, en ze slopen liever het hele Nederlandse onderwijs dan toegeven dat ze fout zaten. :')
Waarom is dat stom? Universiteiten ontvangen van het OCW het grootste deel van de rijksbijdrage op basis van ingeschreven jaren. Universiteiten met meer langstudeerders krijgen dus meer rijksbijdrage.Tevens worden de inkomsten uit deze maatregelen weer in het hoger onderwijs geïnvesteerd.
#ANONIEMwoensdag 26 januari 2011 @ 18:24
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 18:21 schreef algebra010 het volgende:
W

[..]

Waarom is dat stom? Universiteiten ontvangen van het OCW het grootste deel van de rijksbijdrage op basis van ingeschreven jaren. Universiteiten met meer langstudeerders krijgen dus meer rijksbijdrage.
Nee, want langstudeerders tellen daarin niet mee.

Daarom hebben universiteiten en opleidingen er ook een groot belang bij om zo veel mogelijk verse VWO'ers als eerstejaars binnen te krijgen, en zo min mogelijk switchers.
Ewelinawoensdag 26 januari 2011 @ 18:25
quote:
Mooi stuk.
Rubber_Johnnywoensdag 26 januari 2011 @ 18:28
quote:
9s.gif Op woensdag 26 januari 2011 18:00 schreef ethiraseth het volgende:

[..]

Je mag alleen je eigen leven inrichten als je 40 uur werkt. Doe je dat niet dan ben je altijd een profiteur volgens sommige mensen.
We studeren, leven, ademen alleen nog maar voor de economie!
ethirasethwoensdag 26 januari 2011 @ 19:01
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 18:21 schreef algebra010 het volgende:
W

[..]

Waarom is dat stom? Universiteiten ontvangen van het OCW het grootste deel van de rijksbijdrage op basis van ingeschreven jaren. Universiteiten met meer langstudeerders krijgen dus meer rijksbijdrage.Tevens worden de inkomsten uit deze maatregelen weer in het hoger onderwijs geïnvesteerd.
Ja, vanaf 2015 wordt er geinvesteerd, wanneer dit kabinet er niet meer zit dus. :')
Ewelinawoensdag 26 januari 2011 @ 19:03
quote:
10s.gif Op woensdag 26 januari 2011 19:01 schreef ethiraseth het volgende:

[..]

Ja, vanaf 2015 wordt er geinvesteerd, wanneer dit kabinet er niet meer zit dus. :')
Het volgende kabinet zal zich ongetwijfeld niet geroepen voelen om zich te houden aan oude beloftes...
ethirasethwoensdag 26 januari 2011 @ 19:05
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 19:03 schreef Ewelina het volgende:

[..]

Het volgende kabinet zal zich ongetwijfeld niet geroepen voelen om zich te houden aan oude beloftes...
Precies.
Ewelinawoensdag 26 januari 2011 @ 19:10
quote:
9s.gif Op woensdag 26 januari 2011 19:05 schreef ethiraseth het volgende:

[..]

Precies.
Hoera voor de kenniseconomie.
kwiwiwoensdag 26 januari 2011 @ 19:11
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 18:13 schreef Igen het volgende:

[..]

Dat blijkt wel ja. Was trouwens ook het argument van staatssecretaris Zijlstra: langstudeerders kosten geld omdat ze nog niet werken en geen belasting betalen.

Maar die redenering is natuurlijk zo krom als een hoepel. Stel, je wint de loterij. Dan kan je gewoon lekker de hele dag thuis op je luie reet gaan zitten zonder dat je een boete krijgt. Maar als je denkt van nee, ik ga niet de hele dag op m'n luie reet zitten, ik ga studeren, maar vanwege m'n dikke bankrekening ga ik dat wel lekker rustig aan doen, dán heb je ineens wél een boete van 3000 euro verdiend. 8)7
Als je de loterij wint betaal je belasting, dus die redenering gaat niet op.

Wat wel op gaat is de redenering van de huismoeders. Die brengen niks op.. Dus moeten ze ook maar een boete?
#ANONIEMwoensdag 26 januari 2011 @ 19:14
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 19:11 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Als je de loterij wint betaal je belasting, dus die redenering gaat niet op.
En toch moet je dan die boete betalen vanwege de zogenaamde maatschappelijke kosten die je zou veroorzaken. Des te idioter dus.
kwiwiwoensdag 26 januari 2011 @ 19:15
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 19:14 schreef Igen het volgende:

[..]

En toch moet je dan die boete betalen vanwege de zogenaamde maatschappelijke kosten die je zou veroorzaken. Des te idioter dus.
Ah zo bedoel je. Ja inderdaad :)
ethirasethwoensdag 26 januari 2011 @ 19:16
Parttimers moeten ook maar een boete krijgen, want ze kunnen ook voltijd gaan werken en zo meer belasting opleveren.
Dekatriawoensdag 26 januari 2011 @ 19:21
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 19:03 schreef Ewelina het volgende:
Het volgende kabinet zal zich ongetwijfeld niet geroepen voelen om zich te houden aan oude beloftes...
Daar kan je vergif op innemen. Een besluit als dit rechtvaardigen met investeringen die niet meer in deze kabinetsperiode aan bod komen is simpelweg een gekunsteld argument om mensen aan de kant van deze bezuinigingen te krijgen.

En bij sommigen lukt dat klaarblijkelijk :')
Ewelinawoensdag 26 januari 2011 @ 19:45
quote:
14s.gif Op woensdag 26 januari 2011 19:16 schreef ethiraseth het volgende:
Parttimers moeten ook maar een boete krijgen, want ze kunnen ook voltijd gaan werken en zo meer belasting opleveren.
Joepie, mag ik dubbel gaan betalen! Ik ben toch al zo rijk!
ethirasethwoensdag 26 januari 2011 @ 19:48
quote:
14s.gif Op woensdag 26 januari 2011 19:45 schreef Ewelina het volgende:

[..]

Joepie, mag ik dubbel gaan betalen! Ik ben toch al zo rijk!
moet je maar niet zo lui zijn en de belastingbetaler zoveel kosten.
Ewelinawoensdag 26 januari 2011 @ 19:52
quote:
8s.gif Op woensdag 26 januari 2011 19:48 schreef ethiraseth het volgende:

[..]

moet je maar niet zo lui zijn en de belastingbetaler zoveel kosten.
Ja, joh, ik ben toch zo lui. Vandaar dat ik 'maar' 24-28/32 u p/w werk en een pretstudie doe die nooit enig nut zal hebben volgens het kabinet. Ik parasiteer op de samenleving. Ik ga mij nu in een hoekje zitten schamen.
ethirasethwoensdag 26 januari 2011 @ 20:01
quote:
9s.gif Op woensdag 26 januari 2011 19:52 schreef Ewelina het volgende:

[..]

Ja, joh, ik ben toch zo lui. Vandaar dat ik 'maar' 24-28/32 u p/w werk en een pretstudie doe die nooit enig nut zal hebben volgens het kabinet. Ik parasiteer op de samenleving. Ik ga mij nu in een hoekje zitten schamen.
ik doe mee.
Ewelinawoensdag 26 januari 2011 @ 21:03
Nog zo'n geniaal idee van Halbe: http://www.dub.uu.nl/content/onwillige-ouders-toch-geen-extra-beurs
Meestal is de prijs die je betaalt voor getroubleerde relaties met je ouders al hoog genoeg.
finsdefiswoensdag 26 januari 2011 @ 21:07
quote:
9s.gif Op woensdag 26 januari 2011 21:03 schreef Ewelina het volgende:
Nog zo'n geniaal idee van Halbe: http://www.dub.uu.nl/content/onwillige-ouders-toch-geen-extra-beurs
Meestal is de prijs die je betaalt voor getroubleerde relaties met je ouders al hoog genoeg.
:')
Sjongejonge haal gewoon 30% van de stufi af en dan zijn we allemaal klaar. Kan het volgende kabinet het bovendien makkelijker terugdraaien als we weer willen "investeren" i.t.t. de permanente schade die opgelopen wordt als er boetes uitgedeeld gaan worden :')
Ewelinawoensdag 26 januari 2011 @ 21:09
Idee van Hal(b/v)e Zool: Geen beurs meer voor verbroken contact
Schuifpuiwoensdag 26 januari 2011 @ 21:16
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 21:07 schreef finsdefis het volgende:

[..]

:')
Sjongejonge haal gewoon 30% van de stufi af en dan zijn we allemaal klaar. Kan het volgende kabinet het bovendien makkelijker terugdraaien als we weer willen "investeren" i.t.t. de permanente schade die opgelopen wordt als er boetes uitgedeeld gaan worden :')
Ik snap het ook echt niet. Als je alles wil vereenvoudigen en bureaucratie wil verminderen, moet je voor 30% minder stufi kiezen. Bij wijze van spreken twee getalletjes in excel veranderen. Nu moet er weer een heel systeem worden opgezet om bij te houden wie waar vertraging oploopt, welke onderwijs instelling moet betalen. Je zit met situaties waarin mensen van studie veranderen, mensen die een schakeljaar doen. Nee dat wordt lekker eenvoudig, bovendien is iedereen hier tegen en denk ik dat de meeste mensen met 30% minder stufi kunnen leven.
Accordtjewoensdag 26 januari 2011 @ 21:34
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 18:13 schreef Igen het volgende:

[..]

Dat blijkt wel ja. Was trouwens ook het argument van staatssecretaris Zijlstra: langstudeerders kosten geld omdat ze nog niet werken en geen belasting betalen.
Alleen gaat die lamlul er even aan voorbij dat er ook deeltijdstudenten zijn die naast hun 40-urige werkweek een studie volgen. En dat die studie de laatste tijd op een lager pitje gestaan kan hebben vanwege ene economische crisis, waarin de meeste even genoeg aan hun hoofd hadden met betrekking tot het werk.

Denk dat ik toch meer geld gekost had als ik m'n baan niet meer had gehad en dus geen belasting zou hebben betaald, maar wel belastinggeld zou hebben gekost. Hierdoor ben ik al gestraft doordat ik langer over m'n studie doe en dus ZELF extra collegegeld heb moeten betalen. Vervolgens gaan ze ook nog even een boete van ¤ 3000,- opleggen? Echt goed bezig dit land.
Deliahwoensdag 26 januari 2011 @ 21:44
Misschien kan je het aanvechten als het doorgaat. Boete alleen voor personen die niet werken of iets dergelijks.
Accordtjewoensdag 26 januari 2011 @ 21:56
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 21:44 schreef Deliah het volgende:
Misschien kan je het aanvechten als het doorgaat. Boete alleen voor personen die niet werken of iets dergelijks.
Daar zullen ze niet echt gevoelig voor zijn...Maar ik denk dat het bij het Europese Hof sowieso wel aan te vechten is. Zou me niets verbazen als die de regering weer eens op de vingers tikken. Zou tenslotte niet de eerste keer zijn dat ze wat invoeren wat eigenlijk helemaal niet kan/mag.
MoneyTalkswoensdag 26 januari 2011 @ 22:04
Schaf gewoon de stufi compleet af, en collegegeld ook. Geen gezeik, iedereen rijk.
ethirasethwoensdag 26 januari 2011 @ 22:39
quote:
2s.gif Op woensdag 26 januari 2011 22:04 schreef MoneyTalks het volgende:
Schaf gewoon de stufi compleet af, en collegegeld ook. Geen gezeik, iedereen rijk.
Dit zou de beste oplossing zijn.

En doe anders inderdaad het eerder voorgestelde 30% minder studiefinanciering. Die shit is toch al zo laag dat het nergens meer over gaat. :')
Rubber_Johnnywoensdag 26 januari 2011 @ 22:41
En zo hebben ze ons precies waar ze ons willen hebben, bereid om de basisbeurs in te leveren. Had dat 2 jaar geleden maar eens geprobeerd.

Verdeel en heers.
ShadyLanewoensdag 26 januari 2011 @ 22:42
Dit stuk zet alles ook nog eens goed op 'n rijtje.
mymoodfentjewoensdag 26 januari 2011 @ 23:00
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 22:42 schreef ShadyLane het volgende:
Dit stuk zet alles ook nog eens goed op 'n rijtje.
goed stukje text.
Schuifpuiwoensdag 26 januari 2011 @ 23:05
quote:
14s.gif Op woensdag 26 januari 2011 23:00 schreef mymoodfentje het volgende:

[..]

goed stukje text.
Er ontbreekt nog dat veel langstudeerders geen extra kosten maken, omdat ze andere dingen doen dan studeren. In het ziekenhuis liggen, stage lopen, bestuursjaar, etc. Het kost de universiteit dus ook vaak niets extra's, ze ontvangen zelfs het wettelijk collegegeld dat de student betaalt.
mymoodfentjewoensdag 26 januari 2011 @ 23:11
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 23:05 schreef Schuifpui het volgende:

[..]

Er ontbreekt nog dat veel langstudeerders geen extra kosten maken, omdat ze andere dingen doen dan studeren. In het ziekenhuis liggen, stage lopen, bestuursjaar, etc. Het kost de universiteit dus ook vaak niets extra's, ze ontvangen zelfs het wettelijk collegegeld dat de student betaalt.
en langstudeerders werken ook vaak naast hun studie, wat weer inkomsten oplevert voor de overheid e.d.
motorbloempjewoensdag 26 januari 2011 @ 23:11
Hier mag je iig geen bestuursjaar doen als je niet staat ingeschreven als student voor zover ik weet. Je komt iig zéker niet in aanmerking voor bestuursmaanden zonder, welke overigens ook niet door de belastingbetaler betaald worden...
motorbloempjewoensdag 26 januari 2011 @ 23:11
vol alweer :o