quote:Onderwijsbezuinigingen en langstudeerboetes
Het kabinet Rutte-Verhagen wil bezuinigen op het Hoger Onderwijs.
Onderdeel van de harde bezuinigingen is een ‘boete’ (¤3000) voor studenten die langer dan één jaar uitlopen op hun bachelor- of masteropleiding. In dat geval moet de universiteit of hogeschool in kwestie ook nog eens ¤3000 betalen aan het Rijk. Met de “Halbeheffing" bezuinigt de overheid ¤370 miljoen.
Het voornemen van het kabinet is om deze plannen in te voeren per collegejaar 2011-2012. Het kabinet wil dat de nieuwe regelingen ook voor de al studerende studenten gaan gelden. Heb jij nu een jaar extra besteed aan je huidige bachelor/masterstudie? Dan betaal je vanaf 1 september ¤3000 collegegeld extra als het aan de regering ligt.
Waarom bezuinigen zo niet gaat
Stel dat iedere student binnen de gestelde cursusduur (plus maximaal één jaar) de studie afrondt. Dan krijgt het Rijk geen boetegelden binnen, maar moet wel nog steeds de gestelde ¤370 miljoen binnen het hoger onderwijs worden bezuinigd. Deskundigen zijn het erover eens dat een betere onderwijskwaliteit hand in hand gaat met investeringen in onderwijs. Nederland raakt verder verwijderd van de geambieerde plek in de wereldtop-5 kenniseconomieën (regeerakkoord, p. 31) wanneer ¤370 miljoen word bezuinigd.
Vorige topic:quote:Wat er mis is met de kabinetsplannen voor het hoger onderwijs, op een rij:
1) Langstudeerders hoeven inderdaad niet door de staat ondersteund te worden, maar dat was al niet zo. De studiefinanciering geldt alleen voor nominale studieduur en bij veel studies dekt het collegegeld van 1700 euro al de kosten van het onderwijs: dwz. 1700 euro dekt de hoor- en werkcolleges (bij ons, natuurkunde, letterlijk 1 docent die voor 20-50 studenten een bord vol schrijft), stages en practica kunnen duurder zijn, maar die moet een nominaalstudent ook doen en ik heb nog nooit gehoord dat iemand een stage of practicum opnieuw moest doen: studievertraging komt zover ik weet altijd door niet-gehaalde tentamens. Langstudeerders betalen nu al collegegeld over hun extra jaren zonder dat ze studiefinanciering krijgen. Dus zij betalen hun extra studietijd nu al zelf. Een boete is gewoon het heffen van belasting, niet het terugvorderen van kosten! Als door de boete studenten sneller gaan studeren kunnen we aankijken tegen een andere vorm van bezuiniging, dan wordt het geld ergens anders opgehaald, eigenlijk een beetje zoals bij politieboetes: als er minder overtredingen worden begaan verhoogt men gewoon de boete per overtreding, bij roken wordt de belasting per pakje ook gewoon verhoogd als er minder mensen roken, want het gaat eigenlijk om de inkomsten voor de staat, niet om het ontmoedigen van gedrag, deze inkomsten worden veilig gesteld zodat politici Henk en Ingrid niet voor het hoofd hoeven te stoten met een verhoging van bv. de inkomensbelasting.
2) Het kabinet doet alsof studeren 8000 euro per jaar kost, maar je komt alleen aan zulke bedragen als je de kosten van stages en practica ook meerekent (die je maar een keer doet, hoe lang je ook studeert) en dan nog wat sjoemelt door bv. alleen naar de duurste studies te kijken en de docentensalarissen te delen door het aantal studenten (docenten besteden in werkelijkheid maar een paar uur per week aan doceren, de rest van de tijd zijn zij gewoon onderzoekers).
3) Dan is het nog zeer de vraag of de kosten van hoor- en werkcolleges wel lineair toenemen met het aantal studenten, maw. maken 5 langstudeerders, die bij een college aanschuiven bij 40 nominaalstudeerders, het college eigenlijk wel 1/8 duurder? Ook nu al krijgen universiteiten slechts geld per student voor de nominale studieduur: de kosten van langstuderen zijn dus sowieso niet voor de belastingbetaler.
4) Alle maatregelen die nu genomen worden gelden voor alle studies: dat het bij een studie van 4 jaar een stuk makkelijker is om die studie in 4+1 of 4+2 jaar te halen dan bij een 5 of 6-jarige studie (die vaak ook nog eens moeilijkere studies zijn) wordt compleet vergeten.
5) Zittende studenten worden met terugwerkende kracht genaaid. Wie 3 jaar geleden begon deed dat misschien in de veronderstelling dat hij/zij alleen maar kon studeren omdat er studiefinanciering in de master bestaat, pech gehad dan... Ook gaat er niet echt een waarschuwende werking uit van een boete voor mensen die die boete nu al te pakken hebben, want ze kunnen niet terug in de tijd om zichzelf te waarschuwen dat ze harder moeten studeren. Stoppen voor je bachelor af is is geen optie, want dan zit je met een grote schuld bij DUO, geen master doen is bij sommige opleidingen (bv. geneeskunde of natuurkunde) ook geen optie omdat je dan geen werk kunt vinden, dus je zit dan in de val en wordt uitgeknepen.
6) Dat er straks geen studiefinanciering meet bestaat voor masters zien we niet terug in een belastingverlaging. Dit is dus gewoon een belastingverhoging voor mensen die studeren, degenen die niet studeren betalen trouwens nog steeds evenveel belasting, hoe rijmt dat met de uitspraken dat de arbeider de studie van de advocaat betaalt en dat dat maar eens afgelopen moest zijn?
7) Waarom krijgen universiteiten en hogescholen ook een boete voor langstudeerders en krijgen zij nog steeds betaald per afgestudeerde student? Dat moedigt juist genadezesjes aan wat juist voor een verslechtering van het onderwijs zorgt.
8) Tenzij er enorm veel (en duur, met veel ambtenaren) toezicht komt zullen de hogere kosten voor studeren gewoon doorgerekend worden aan de samenleving. Dit is te zien in de VS waar studenten alles zelf betalen of lenen, waardoor zij meer geld voor hun diensten vragen. Zo is een doktersbezoek onbetaalbaar in de VS. Als gevolg hiervan komt de rekening juist meer bij de armen te liggen (belasting die je betaalde voor de studiefinanciering is inkomensafhankelijk, ligt dus vooral bij afgestudeerden, de hogere kosten bij de dokter die alles zelf moest lenen zijn voor iedere patient, arm of rijk).
9) De bezuinigingen worden gecompenseerd met extra investeringen, zo werd ons beloofd. Helaas, gaan de bezuinigingen nu in, de investeringen pas rond 2015, voor een volgend kabinet dus. Bij dit soort plannen is het vaak zo dat men hoopt dat de beloften vergeten worden en de uitvoering ervan dus kan verwateren. Reken maar dat het volgende kabinet zal zeggen dat het niet kan worden gehouden aan beloften van een vorig kabinet. De bezuinigingen zijn dus al binnen, maar de investeringen, die zullen we waarschijnlijk in sterk verkleinde versie terugzien, misschien zelfs wel helemaal niet.
quote:
volgend jaar wel ja...quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:02 schreef Deliah het volgende:
Begrijp ik het goed dat je én collegegeld in Nederland én collegegeld in Engeland én een boete betaalt?
Uit interesse, wat voor opleiding doe je?quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:03 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
volgend jaar wel ja...maar het is voor mijn opleiding gewoon beter als ik daar een jaar studeer, ik zie er grote meerwaarde in, vooral voor mijn interessegebied..
Engelse Taal en Cultuurquote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:05 schreef von_Preussen het volgende:
[..]
Uit interesse, wat voor opleiding doe je?
Kijk, dan snap ik dat het jaar in de UK erg belangrijk voor je is. Heb er respect voor dat je ondanks de financiele consequenties (UK en hier) toch ervoor kiest om het te doen.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:08 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Engelse Taal en Cultuur
Wil richting (Post)coloniale geschiedenis en literatuur om vanuit deze kennis iets met politiek en journalistiek onderzoek te doen, of les te gaan geven op universitair niveau (waar dan ook). Ben nog zoekende, maar wil het in die hoek gaan zoeken.
De vakken omtrent (post)colonialisme in Nederland in de Bachelorfase zijn schrijnend, in de UK (vanwege hun voormalig Brits Rijk) ontelbaar zo ongeveer...
Het wordt een financiele hel, maar gelukkig steunt m'n man me door dik en dunquote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:09 schreef von_Preussen het volgende:
[..]
Kijk, dan snap ik dat het jaar in de UK erg belangrijk voor je is. Heb er respect voor dat je ondanks de financiele consequenties (UK en hier) toch ervoor kiest om het te doen.![]()
puikquote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:10 schreef Dekatria het volgende:
Heb even die goeie uiteenzetting uit het vorige topic ook even in de OP gezet
Hmja, ik hoop het ook. Ik zit nu in m'n 5e jaar, en als ik dus niet afstudeer binnen n half jaar ben ik dus de lul. Geen idee wat ik dan moet, gezien ik het gewoon niet kan betalen.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:16 schreef Deliah het volgende:
Ik hoop voor je en anderen en voor mezelf dat het nog goedkomt.
Stuur een brief naar de 2e kamerquote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:20 schreef Dekatria het volgende:
[..]
Hmja, ik hoop het ook. Ik zit nu in m'n 5e jaar, en als ik dus niet afstudeer binnen n half jaar ben ik dus de lul. Geen idee wat ik dan moet, gezien ik het gewoon niet kan betalen.
Hoeveel 2e kamers hebben we in Nederland dan?quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:21 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Stuur een brief naar alle 2e kamers.
Een hele boelquote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:29 schreef von_Preussen het volgende:
[..]
Hoeveel 2e kamers hebben we in Nederland dan?
Zal ik 'm in Jip en Janneke taal opstellen, anders krijg ik 'm nog retour ookquote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:21 schreef sitting_elfling het volgende:
Stuur een brief naar de 2e kamer
Je kunt betogen dat dit de studeerbaarheid van het programma in de weg staat. De universiteit dient in zo'n geval financiële ondersteuning te bieden bij uitloop (ter hoogte van studiefinanciering).quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:19 schreef motorbloempje het volgende:
Volgend jaar wordt het bij ons bij Engels VERPLICHT om in het 3e jaar naar het buitenland te gaan. Dat betekent dat iedereen die in 2011 begint in 2013 naar het buitenland moet, MOET, met als gevolg dat er dus in Nederland vakken gemist worden waardoor studievertraging opgelopen kan worden als men zich bij terugkomst niet de tering werkt en dus meer dan 30EC in een semester moet gaan halen om bij te blijven.
Hoe ze het met de huidige ontwikkelingen willen aanpakken weet ik nog niet, dit is besloten voordat de langstudeerderswet er kwam. Ben het er wel mee eens dat iedereen naar 't buitenland moet, maar da's een andere discussiequote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:36 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Je kunt betogen dat dit de studeerbaarheid van het programma in de weg staat. De universiteit dient in zo'n geval financiële ondersteuning te bieden bij uitloop (ter hoogte van studiefinanciering).
Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom naar het buitenland gaan voor veel mensen automatisch studievertraging betekent?quote:Maar deze boetes voor zowel zittende studenten als onderwijsinstellingen die de studenten hebben aangemoedigd om bestuurswerk te doen, om naar het buitenland te gaan, etc.
Omdat dan alsnog de vakken op de opleiding uit die periode ingehaald moeten worden.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:38 schreef Sloggi het volgende:
Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom naar het buitenland gaan voor veel mensen automatisch studievertraging betekent?
Volgens mij valt er in zo'n gevallen wel wat te regelen hoor. Bij ons in ieder geval wel (geschiedenis, RU).quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:39 schreef Dekatria het volgende:
[..]
Omdat dan alsnog de vakken op de opleiding uit die periode ingehaald moeten worden.
Heel simpel, je kan een bepaald vak maar 1x per jaar doen, zit je in het buitenland dan zul je dat het jaar daarop moeten doen.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:38 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom naar het buitenland gaan voor veel mensen automatisch studievertraging betekent?
Op mijn opleiding (HR Lero Engels) in elk geval niet - ik heb het mis zien gaan met veel klasgenoten die er (op aanraden van de opleiding) voor gekozen hadden voor een jaar een buitenlandse stage te doen. Die moesten het daaropvolgende cursusjaar alle vakken die ze hadden misgelopen inhalen.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:40 schreef Sloggi het volgende:
Volgens mij valt er in zo'n gevallen wel wat te regelen hoor. Bij ons in ieder geval wel (geschiedenis, RU).
Ik durf te wedden dat ze die boete dan als "studiekosten" zouden declareren en vervolgens compleet door het ministerie zouden laten betalen.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:46 schreef schaamhaareter het volgende:
Kunnen ze die terugwerkende kracht ook niet invoeren voor mensen als Rutte en Verhagen?
Verhagen moet dan iets van 18000 euro gaan betalenquote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:46 schreef schaamhaareter het volgende:
Kunnen ze die terugwerkende kracht ook niet invoeren voor mensen als Rutte en Verhagen?
ja, toekomstige studenten wel, huidige niet meer. En dan heb ik 't nu niet over het verplichte,maar het gewenste naar het buitenland gaan voor een periode van langer dan 5 maandenquote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:47 schreef Sloggi het volgende:
Ok. Maar goed, dan heb je een half jaar (of als je een heel jaar in het buitenland zit) een jaar vertraging. Daar kunnen toekomstige studenten natuurlijk rekening mee houden als ze al vertraging op hebben gelopen. Naar het buitenland gaan wordt echt niet onmogelijk door deze regeling.
Bij ons kon je een verblijf in het buitenland trouwens goed combineren met de bachelorscriptie, omdat je in dat half jaar verder alleen minorvakken volgde (die je dus kunt vervangen door vakken aan een andere universiteit te volgen).
Als je derde/vierdejaars bij ons bent zit je 2 dagen fulltime op school, en sta je 3 dagen voor de klas. Als je dan nog vakken uit een eerder jaar in moet gaan halen, dan krijg je tijdsproblemen qua leerwerk en roostering (omdat vakken uit Jaar 3 soms op stagedagen gegeven worden, of op tijden dat vakken uit Jaar 4 gegeven worden). En dat gebeurt dus ook veelvuldig.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:47 schreef Sloggi het volgende:
Ok. Maar goed, dan heb je een half jaar (of als je een heel jaar in het buitenland zit) een jaar vertraging. Daar kunnen toekomstige studenten natuurlijk rekening mee houden als ze al vertraging op hebben gelopen. Naar het buitenland gaan wordt echt niet onmogelijk door deze regeling.
Dat ben ik helemaal met je eens, maar ik hoor ook studenten klagen dat naar het buitenland gaan onmogelijk gemaakt wordt. Dat is niet waar, je moet alleen wat harder werken, en daar is niets mis mee.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:50 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
ja, toekomstige studenten wel, huidige niet meer. En dan heb ik 't nu niet over het verplichte,maar het gewenste naar het buitenland gaan voor een periode van langer dan 5 maanden
Er zijn ook summer-term vakkenquote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:53 schreef sitting_elfling het volgende:
Ze kunnen het natuurlijk ook wat strenger maken op de universiteiten in Nederland. Ik zit zelf op een Engelse universiteit, heb nog een half jaar te gaan en heb dan mn 3 jarige bachelor afgerond.
Ik denk dat nog geen 1% van de gehele groep op de faculteit vertraging heeft. Bij ons is het ook zo dat je niet met vertraging naar het volgende jaar mag. Je moet dus alles in je 1e jaar halen wil je naar het 2e jaar gaan. En als je meer dan 3 onvoldoendes in 1 semester haalt (2 semesters per jaar, 8 vakken per jaar) zwaait de universiteit je uit. Stel je haalt toch een onvoldoende op een belangrijk examen. Dan kun je maximaal slechts een 5.5 halen op je herkansing. Ook al haal je een 9 op je examen. Op de eindlijst komt er een miezerige 5.5 te staan. En sinds je slechts 8 vakken per jaar hebt hakt dat er direct enorm zwaar in.
Maar wat krijgen we hier voor terug?
Universiteiten in de UK beginnen pas 1e of 2e week van Oktober voor de bachelor studenten.
Je hebt 4 of 5 week kerstvakantie.
Je hebt een aantal bank holidays.
De 2 examen periodes die je hebt duren 3 week. Na examen periode 1 week vrij.
Je hebt een 2 week mei vakantie.
Dan moet je er dus voor zorgen dat je je vakken in één of twee keer haalt.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:53 schreef Dekatria het volgende:
[..]
Als je derde/vierdejaars bij ons bent zit je 2 dagen fulltime op school, en sta je 3 dagen voor de klas. Als je dan nog vakken uit een eerder jaar in moet gaan halen, dan krijg je tijdsproblemen qua leerwerk en roostering (omdat vakken uit Jaar 3 soms op stagedagen gegeven worden, of op tijden dat vakken uit Jaar 4 gegeven worden). En dat gebeurt dus ook veelvuldig.
Nou, bij ons mag er een hoop verbeterd worden, aangezien ze de capaciteit niet hebben nu om enthousiaste mensen te laten gaan en star zijn in het opzetten van nieuwe verbintenissen.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:54 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Dat ben ik helemaal met je eens, maar ik hoor ook studenten klagen dat naar het buitenland gaan onmogelijk gemaakt wordt. Dat is niet waar, je moet alleen wat harder werken, en daar is niets mis mee.
Dat is dan wel weer waar idd. Gewoon hard werkenquote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:56 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Dan moet je er dus voor zorgen dat je je vakken in één of twee keer haalt.
Dan moet je wel de lessen bij kunnen wonen hequote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:56 schreef Sloggi het volgende:
Dan moet je er dus voor zorgen dat je je vakken in één of twee keer haalt.
En als het dan nog niet lukt - extreme uitzonderingsgevallen daargelaten - moet je je afvragen of je wel goed genoeg bent.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:57 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Dat is dan wel weer waar idd. Gewoon hard werkenno offence, maar als je dat soort ambities hebt, moet je gewoon extra had aanpakken.
Vertel mij eens hoe het kan dat iemand die het vak voor de eerste keer volgt een les niet bij kan wonen?quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:57 schreef Dekatria het volgende:
[..]
Dan moet je wel de lessen bij kunnen wonen heer is een aanwezigheidsplicht.
werkenquote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:58 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Vertel mij eens hoe het kan dat iemand die het vak voor de eerste keer volgt een les niet bij kan wonen?
Oké, volgens mij was ik zonet niet duidelijk genoeg.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:58 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Vertel mij eens hoe het kan dat iemand die het vak voor de eerste keer volgt een les niet bij kan wonen?
Zeg dat maar tegen de betamensen. Of wil je beweren dat het grootste deel simpelweg niet goed genoeg is?quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:56 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Dan moet je er dus voor zorgen dat je je vakken in één of twee keer haalt.
Bètas zijn vaak een ander verhaal inderdaad.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 14:07 schreef ethiraseth het volgende:
[..]
Zeg dat maar tegen de betamensen. Of wil je beweren dat het grootste deel simpelweg niet goed genoeg is?
Wat IK heb begrepen is dat het pas met 2012 ingaat... Maar niks is zeker.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 14:08 schreef Marloes het volgende:
Even een vraagje, vanaf wanneer krijg je geen stufi meer voor je master? Geldt dat ook per 1 september dit jaar?
Dankje! Hopen dat dat inderdaad zo isquote:Op zaterdag 22 januari 2011 14:09 schreef Renesite het volgende:
[..]
Wat IK heb begrepen is dat het pas met 2012 ingaat... Maar niks is zeker.
Wat echt zo jammer is dat ze altijd zo incompetent over komen. Zo'n Zijlstra bijv. ook. Niet in discussie willen gaan en al met het hoofd zwaaien voordat er iets gezegd isquote:Op zaterdag 22 januari 2011 14:04 schreef finsdefis het volgende:
Zo jammer, alles is al gezegd hierover door ons en alles is al afgewogen. Er zijn talloze realistische en vaak simpelere en rendabelere alternatieven bedacht, en nog houden ze daar vast aan hun eigen in isolatie bedacht plannetje om te bezuinigen. Waarom zijn die commissies altijd zo blind voor alternatieven?
Met deze maatregel echter, kiest natuurlijk niemand daar meer voor.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 14:07 schreef Sloggi het volgende:
Geen vicieuze cirkel; gewoon een half jaar vertraging als ik het goed lees. Dat weet je en daar kies je voor.
Hmja, zoveel is wel duidelijkquote:Het is natuurlijk wel duidelijk dat jouw school niet echt goed is ingesteld op buitenlandstages. Dat zou een stuk beter kunnen qua curriculum.
Studie duurt normaal 4 jaar? Mag ik vragen waarom je er langer over doet?quote:Op zaterdag 22 januari 2011 13:20 schreef Dekatria het volgende:
[..]
Hmja, ik hoop het ook. Ik zit nu in m'n 5e jaar, en als ik dus niet afstudeer binnen n half jaar ben ik dus de lul. Geen idee wat ik dan moet, gezien ik het gewoon niet kan betalen.
Waarom niet? Met een half jaar vertraging is er niets aan de hand.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 14:11 schreef Dekatria het volgende:
[..]
Met deze maatregel echter, kiest natuurlijk niemand daar meer voor.
Stel je voor dat je om een andere redenen nog vertraging oploopt, dan ben je zo door dat halve jaar heen.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 14:13 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Waarom niet? Met een half jaar vertraging is er niets aan de hand.
Ik heb het ook niet over de huidige studenten. Wat die regeling betreft is geen discussie mogelijk: het is belachelijk om huidige studenten ook te beboeten. Boetes voor toekomstige studenten vind ik niet ideaal maar het idee erachter vind ik niet slecht: ervoor zorgen dat mensen sneller afstuderen. Dat moet niet ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs, en daar vrees ik voor als ik de regeling in de huidige vorm bekijk.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 14:17 schreef motorbloempje het volgende:
Als je nog moet beginnen met de opleiding niet nee, als je in en andere situatie zit als huidig studeerder wel.
De stagebegeleiding vanuit de hogeschool was dermate bedroevend dat ik vertraging opliep. Ik had in wezen in 4 jaar af kunnen studeren (had alle vakken ook in 4 jaar) maar desorganisatie van de Hogeschool gooide roet in het eten. Ik heb dat natuurlijk al aangekaart bij het management, maar of er wat zal veranderen? Ik huiver dan ook als ik hoor dat men nog eens 370 miljoen weg wil halen bij het hoger onderwijs... het is nu al kut, laat staan wat het straks zal worden.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 14:13 schreef Sharpdressedman het volgende:
Studie duurt normaal 4 jaar? Mag ik vragen waarom je er langer over doet?
Hoe kan een slechte stagebegeleiding ervoor zorgen dat je studievertraging oplooptquote:Op zaterdag 22 januari 2011 14:20 schreef Dekatria het volgende:
[..]
De stagebegeleiding vanuit de hogeschool was dermate bedroevend dat ik vertraging opliep. Ik had in wezen in 4 jaar af kunnen studeren (had alle vakken ook in 4 jaar) maar desorganisatie van de Hogeschool gooide roet in het eten. Ik heb dat natuurlijk al aangekaart bij het management, maar of er wat zal veranderen? Ik huiver dan ook als ik hoor dat men nog eens 370 miljoen weg wil halen bij het hoger onderwijs... het is nu al kut, laat staan wat het straks zal worden.
Als je bij ons de Lero doet heb je een tutor op de Hogeschool. Deze moet er zorg voor dragen dat je goed voorbereid je assessments in gaat, net als bijvoorbeeld een rijinstructeur moet zorgen dat je goed voorbereid je rij-examen kunt afleggen.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 14:22 schreef Maraca het volgende:
[..]
Hoe kan een slechte stagebegeleiding ervoor zorgen dat je studievertraging oploopt![]()
Lero is de lerarenopleiding?quote:Op zaterdag 22 januari 2011 14:27 schreef Dekatria het volgende:
[..]
Als je bij ons de Lero doet heb je een tutor op de Hogeschool. Deze moet er zorg voor dragen dat je goed voorbereid je assessments in gaat, net als bijvoorbeeld een rijinstructeur moet zorgen dat je goed voorbereid je rij-examen kunt afleggen.
Zoals het bij mij is gegaan hadden mijn 3 laatste rij-instructeuren (je krijgt elk jaar een andere) het te druk, of waren ze niet goed geïnformeerd over de beoordelingscriteria. Dan ga je dus examen afleggen, en kom je er op je examen achter dat wat je instructeur zei totaal niet strookte met de daadwerkelijke beoordelingscriteria. Maarja, dan is het al te laat, en moet je er een half jaar stage achteraan plakken voor je weer examen mag doen.
Yep.quote:
Ik heb dat assessment over 2 wekenquote:
Nee precies, bij mij op de Lero wordt er enorm veel waarde gehecht aan stages. Des te wranger dan ook dat men je totaal aan je lot over laat. En dan willen ze er nog 370 miljoen weg gaan halen ookquote:Op zaterdag 22 januari 2011 14:32 schreef Maraca het volgende:
Ik heb dat assessment over 2 wekenHeb zelf ook amper begeleiding gekregen vanuit mijn hogeschool dus ben benieuwd
Maar dan is het al een stuk begrijpelijker waarom je studievertraging hebt opgelopen. Dat is wat anders dan een stage bij een 'gewone' opleiding.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |