FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / De Beursvloer # 173 Na 10 maanden 2010 weer terug bij af
Rejecteddonderdag 14 oktober 2010 @ 11:37

Welkom in het [AEX]-topic waarin je de beurzen en de laatste economische nieuws kunt volgen. De OP voor het openen van een nieuw topic staat hier. Voeg onderaan in de Wiki het vorig topic toe.

Noot: het innemen van een bepaalde positie geschiedt geheel op eigen risico, ook het overnemen van een beleggingsstrategie van andere users is dus geheel op eigen risico.



BNR Nieuwsradio
Forex Factory (alle economische data's op een rij)
RTL Z (streaming TV)
[Bloomberg TV] (streaming TV)

AEX


Europese Indices



Amerikaanse Indices & Futures
Google Finance - Real-time
IG-Index - Dow Jones-index (fair value) streaming (spread betting)
US Markets - S&P- en Nasdaq-futures Semi-real-time

Federal Funds Futures (indicatie van aankomende rentebesluiten, info)
CBOT - Federal Funds Futures - Semi-real-time

Intraday S&P 500-index en dagverschil in percentage


Wereldwijde Indices




Intraday Euro-Dollar


Intraday grondstoffen




Bestens order - Een order om effecten te kopen of te verkopen zonder limiet, dus zonder maximumprijs voor een kooporder of zonder minimumprijs voor een verkooporder. Een bestens order wordt ook wel marktorder genoemd. Een bestens order kan altijd worden uitgevoerd.

Calloptie - Een verhandelbaar recht om op een bepaald moment in de toekomst een afgesproken hoeveelheid onderliggende waarde te kopen tegen een vooraf afgesproken prijs.

Commodities - Engelse term voor (bulk)goederen. Termijncontracten en opties op commodities worden onder andere verhandeld op de optiebeurs van Euronext.

Expiratie - Het ophouden te bestaan,'expireren', van een optie of een future. Een optie heeft altijd een beperkte looptijd, na het bereiken van de einddatum (expiratiedatum) bestaat de optie niet meer.

Future - Termijncontract. Er zijn futures op o.a. indices, aandelen, valuta en commodities. Anders dan bij opties hebben bij futures zowel de koper als de verkoper een verplichting en er is geen premiebetaling.

Hedgen - Engelse term voor afdekken. Hedging is het afdekken van risico's door het aangaan van een andere positie. Een belegger die callopties schrijft, kan deze shortpositie afdekken door het kopen van de onderliggende waarde.

In-the-money optie - Een optie is in-the-money als deze intrinsieke waarde heeft. Callopties zijn in-the-money als de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde. Putopties zijn in-the-money als de uitoefenprijs hoger is dan de koers van de onderliggende waarde.

Koers-winstverhouding - Een cijfer waarmee de verhouding tussen de koers van een aandeel en de nettowinst per aandeel wordt uitgedrukt. Als de koers van een aandeel ' 100 bedraagt en de winst per aandeel bedraagt ' 5, dan is de koers-winstverhouding 20.

Liquideren - Het (gedwongen) afbouwen van een effectenpositie. Dit kan door een clearingorganisatie, bank of commissionair worden afgedwongen als een belegger bijvoorbeeld niet aan zijn margin-verplichtingen kan voldoen.

Looptijd - Opties en futures hebben een beperkte levensduur, de zogeheten looptijd. De meeste optieklassen hebben een maximale looptijd van negen maanden, een aantal maximaal vijf jaar. Futures hebben een maximale looptijd van twaalf maanden.

Margin - De margin is een vereist geldbedrag dat als onderpand fungeert voor eventuele verliezen op de termijn- en optiemarkten.

Optiepremie - De prijs van een optie. De optiepremie bestaat uit de intrinsieke waarde plus de tijd- en verwachtingswaarde. De optiepremie is uiteraard variabel.

Out-of-the-money optie - Een optie zonder intrinsieke waarde wordt out-of-the-money genoemd. Een calloptie is out-of-the-money wanneer de uitoefenprijs hoger is dan de koers van de onderliggende waarde. Een putoptie is out-of-the-money als de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde. De premie van een out-of-the-money optie bestaat alleen uit tijd- en verwachtingswaarde. Door een sterke koersbeweging kan een out-of-the-money optie intrinsieke waarde ontwikkelen en dus at-the-money of zelfs in-the-money worden.

Putoptie - Een verhandelbaar recht om op een bepaald moment in de toekomst een afgesproken hoeveelheid onderliggende waarde te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs.

Scheefzitten - Een belegger zit 'scheef' als zijn effectenpositie op (een nog ongerealiseerd) verlies staat.

Schrijven - Het verkrijgen van een shortpositie in een optie door een openingsverkoop.

Shortpositie - Effectenbeurs: indien een belegger effecten heeft verkocht die hij op dat moment niet in bezit heeft. Optiebeurs: een positie aangegaan door een openingsverkoop waarbij schrijver de verplichting neemt de onderliggende waarde te leveren of af te nemen.

Technische analyse - Een methode waarbij met behulp van koersgrafieken en rekenmodellen wordt getracht een trend op de beurs te voorspellen. Er wordt vooral gekeken naar de verhouding tussen kopers en verkopers. In feiten tracht men met technische analyse het (massa)gedrag van de beleggers te doorgronden om daaruit de mogelijke richting van de markt te voorspellen.

Tracker - Een tracker is feitelijk een aandeel op een index. Een tracker volgt nauwkeurig de koersontwikkeling van de index, inclusief de dividenduitkering.

Turbo - Een turbo (ook bekend als sprinter of speeder) is een beleggingsproduct dat beleggers de mogelijkheid geeft met een hefboom te beleggen in verschillende onderliggende waarden zoals aandelen, beursindices of valuta.

Volatility - Engels voor beweeglijkheid of volatiliteit. Met het begrip volatility wordt de beweeglijkheid van de koers van een effect aangeduid. Een hoge volatility betekent dat de koers van een fonds sterk stijgt en daalt binnen een relatief korte periode. Volatility is mede een indicator voor het risico dat een belegger loopt met een bepaald fonds. Volatility is een belangrijke factor bij de waardebepaling van een optie.

Een uitgebreide begrippenlijst vind je hier.




Vorige topic
De Beursvloer # 172 Straks de double dip? Of toch niet?

Alle oude topics, mét titel, vind je door hier te klikken

[[Categorie:OP]]
Rejecteddonderdag 14 oktober 2010 @ 11:38
Oeps een spatie na het hekje. :@

quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 11:04 schreef sitting_elfling het volgende:
Ik blijf het maar een karig jaar vinden. Op 4 Januari stonden we op 343, nu 10 maand later staan we op 343.
Eventuele TT: Waar SE het karig vindt.
sitting_elflingdonderdag 14 oktober 2010 @ 12:44
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 11:38 schreef Rejected het volgende:
Oeps een spatie na het hekje. :@
[..]

Eventuele TT: Waar SE het karig vindt.
Ik zal niet de enige zijn die het karig ziet op de markt als die in 10 maand geen donder is opgeschoven. Alleen op die optie constructies van LXIV verdien je er op deze manier geld aan. Maar daar ben ik zelf niet zo kundig in.
flyguydonderdag 14 oktober 2010 @ 12:55
Vind die zijwaartse markt wel prima. Ideaal om te scalpen. Mijn lange termijnzooi (paar weken tot een half jaar) moet toch nog verder uitgewerkt worden.
sitting_elflingdonderdag 14 oktober 2010 @ 13:00
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 12:55 schreef flyguy het volgende:
Vind die zijwaartse markt wel prima. Ideaal om te scalpen. Mijn lange termijnzooi (paar weken tot een half jaar) moet toch nog verder uitgewerkt worden.
Ik heb toch liever dat we weer zo'n periode van 1990 tot 2000 krijgen op de markten. Weinig zorgen, wat je ook koopt het gaat toch wel omhoog. Fundamenteel klopt er allemaal geen derrie van maar dat zijn zorgen voor later En na een goede 10 jaar zorg je er voor dat jij je schaapjes op het droge hebt :+

En in markten die zo extreem omhoog gaan valt ook veel meer geld te verdienen dan nu. In ieder geval met mijn manier van handelen.
Sokzdonderdag 14 oktober 2010 @ 13:22
Sta overall in 2010 op een kleine 4% terwijl mn grootste positie enorm zuidwaards is gegaan (arcelormittal).
Gremendonderdag 14 oktober 2010 @ 13:31
Lijkt een beetje op de stijging na 2003. Eerste jaar stijging, tweede jaar (2004) bijna gelijk, daarna ging het pas verder omhoog. Volgend jaar dus de 450 :+
Rejecteddonderdag 14 oktober 2010 @ 13:58
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 12:44 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Ik zal niet de enige zijn die het karig ziet op de markt als die in 10 maand geen donder is opgeschoven. Alleen op die optie constructies van LXIV verdien je er op deze manier geld aan. Maar daar ben ik zelf niet zo kundig in.
Wat doet hij precies? Puts op 305 en calls op 360 schrijven? :P
Daar kan je wel flink aan verdienen ja, vooral als je de eerste rond 315 schrijft en de 2e op de 339. :P Ook was er in mei veel geld te verdienen met die enorme volatiliteit.
Maar als het dan even hard gaat zit je 'em toch wel even te knijpen.

Maar de meeste van jouw posities hou je niet zolang aan toch?
Dalliancedonderdag 14 oktober 2010 @ 14:04
Wel toevallig, want ik sta ook sinds een week in de plus. Maar dat is allemaal dankzij één aandeel:



Heb dit jaar ook enkele bleeders gehad op ArcelorMittal en de VIX. Het is spijtig dat ik geen stoploss kan meegeven bij m'n orders (TradeBox).
Rejecteddonderdag 14 oktober 2010 @ 14:08
Speculeren op de VIX? Watvoor posities en in welke periodes waren dat?
Dalliancedonderdag 14 oktober 2010 @ 14:17
Begin augustus call 30 okt10 en call 35 dec10 gekocht met het idee dat de rally spoedig zou eindigen, maar ipv ze te verkopen in de derde week van augustus, hield ik ze vast.
flyguydonderdag 14 oktober 2010 @ 15:08
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 13:00 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]


En in markten die zo extreem omhoog gaan valt ook veel meer geld te verdienen dan nu. In ieder geval met mijn manier van handelen.
Oh ja flinke stijgingen zijn ook heerlijk. Keihard position traden met futures :)

Edit: http://pages.stern.nyu.edu/~sbrown/leeson.PDF Voor mensen die nog een strategie zoeken :P
sitting_elflingdonderdag 14 oktober 2010 @ 15:59
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 13:22 schreef Sokz het volgende:
Sta overall in 2010 op een kleine 4% terwijl mn grootste positie enorm zuidwaards is gegaan (arcelormittal).
Heb je Arcelor nog steeds?

Het aandeel is alleen leuk geweest ten tijde van de bull periode van 03 tot 07'


En analisten blijven maar een hogere waarde aanhouden. Of je daar nu zo veel aan hebt?


En fundamenteel kan het ook beter. Zo hebben wij als studentenfonds Xstrata een tijdje op het lijstje gehad. Ik neem aan dat je de fundamentals wel grofweg een beetje kent?


En dan nog te bedenken dat qua producten Arcelor Mittal zo'n 60% van z'n revenues als ik het niet mis heb uit staal haalt. Zo heel interessant is dat niet op het moment (en ook niet de afgelopen jaren).
sitting_elflingdonderdag 14 oktober 2010 @ 16:01
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 14:04 schreef Dalliance het volgende:
Wel toevallig, want ik sta ook sinds een week in de plus. Maar dat is allemaal dankzij één aandeel:

[ afbeelding ]

Heb dit jaar ook enkele bleeders gehad op ArcelorMittal en de VIX. Het is spijtig dat ik geen stoploss kan meegeven bij m'n orders (TradeBox).
Hoe kom je bij zo'n aandeel als OIM? Ik zou alleen in zulke aandelen investeren als je daar enigzsins kennis over hebt voordat het op de beurs komt. Waar het z'n winst vandaan haalt of als je iemand kent die er werkt die daar wat meer over kan vertellen. En met volumes zo laag zou ik zeker vanaf blijven.
Rejecteddonderdag 14 oktober 2010 @ 16:16
Oh oh oh verkapt ik beschik over een Bloomberg Terminal post. :(

SPOILER
Ik ben zó jaloers! :'( ;(
sitting_elflingdonderdag 14 oktober 2010 @ 16:19
Gaan andere mensen nog in met de Yahoo hype? Gewoon lekker meekopen op de hype met de hoop dat het komende weken wordt overgenomen?

quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 16:16 schreef Rejected het volgende:
Oh oh oh verkapt ik beschik over een Bloomberg Terminal post. :(

SPOILER
Ik ben zó jaloers! :'( ;(
Volgens mij hebben ze op de erasmus universiteit ook BB terminals hoor O+ Er zijn anders ook nog seminars met de BB terminal in Amsterdam. Niet heel erg interessant enzo, maar dan kun je er even 'aan proeven'.
Sokzdonderdag 14 oktober 2010 @ 16:27
haha ja heb arcelormittal nog steeds. Hou een deel aan voor lange termijn ( 2011/2012 staalvraag op historische hoogtes) en een ander deel telkens tussen de tradingrange.
Heb op 't aandeel al meerdere middellange ritjes gemaakt (oa. die van NOV-JAN) van begin tot eind en was dat eigenlijk ook weer van plan in 2010. Misverstandje dus.
Sokzdonderdag 14 oktober 2010 @ 16:27
En damn zou ING het waarderen als ik binnenloop en vraag of ik even op hun BB terminal mag?
sitting_elflingdonderdag 14 oktober 2010 @ 16:38
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 16:27 schreef Sokz het volgende:
En damn zou ING het waarderen als ik binnenloop en vraag of ik even op hun BB terminal mag?
Nee, maar BB heeft ook een kantoor in Amsterdam zitten waar ze wel eens wat seminars houden. Niet heel veel maar toch. Stelt allemaal niet veel voor, maar het is vaak om wat te snuffelen aan de machines voor nieuwelingen.

Nadeel is dat je een terminal nodig hebt om er voor aan te melden
Sokzdonderdag 14 oktober 2010 @ 16:44
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 16:38 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Nee, maar BB heeft ook een kantoor in Amsterdam zitten waar ze wel eens wat seminars houden. Niet heel veel maar toch. Stelt allemaal niet veel voor, maar het is vaak om wat te snuffelen aan de machines voor nieuwelingen.

Nadeel is dat je een terminal nodig hebt om er voor aan te melden
Kunnen anderen voor je aanmelden?

vast niet ..

[ Bericht 1% gewijzigd door Sokz op 14-10-2010 16:56:14 ]
Rejecteddonderdag 14 oktober 2010 @ 16:54
Op de VU hebben we idd geen terminals staan. Wel hebben de pc's op de economische faculteit toegang tot datastream.
Dalliancedonderdag 14 oktober 2010 @ 17:19
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 16:01 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Hoe kom je bij zo'n aandeel als OIM? Ik zou alleen in zulke aandelen investeren als je daar enigzsins kennis over hebt voordat het op de beurs komt. Waar het z'n winst vandaan haalt of als je iemand kent die er werkt die daar wat meer over kan vertellen. En met volumes zo laag zou ik zeker vanaf blijven.
Voor een lange tijd was het meer 'hoe kom ik er vanaf?' :'). In het vorige topic zei ik al blij verrast te zijn dat dit aandeel sinds 30 september weer een Euronext notering heeft. In het verleden (toen Algo Vision) werd het geschrapt omdat het bedrijf geen gegevens kon overhandigen en zodoende was het niet (of alleen onderhands) verhandelbaar. Maar goed, ik heb ze destijds niet eens zelf aangeschaft. Ze zaten al in portefeuille toen ik die onder m'n hoede kreeg.
Rejecteddonderdag 14 oktober 2010 @ 17:34
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 16:44 schreef Sokz het volgende:

[..]

Kunnen anderen voor je aanmelden?

vast niet ..
Kan wel. :7
JimmyJamesdonderdag 14 oktober 2010 @ 17:53
BAC doet even -5%
http://www.google.com/finance?q=NYSE:BAC
weinig effect op de beurs.
Dalliancedonderdag 14 oktober 2010 @ 18:12
Vanwege die robosigning claim.
sitting_elflingdonderdag 14 oktober 2010 @ 20:03
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 17:19 schreef Dalliance het volgende:

[..]

Voor een lange tijd was het meer 'hoe kom ik er vanaf?' :'). In het vorige topic zei ik al blij verrast te zijn dat dit aandeel sinds 30 september weer een Euronext notering heeft. In het verleden (toen Algo Vision) werd het geschrapt omdat het bedrijf geen gegevens kon overhandigen en zodoende was het niet (of alleen onderhands) verhandelbaar. Maar goed, ik heb ze destijds niet eens zelf aangeschaft. Ze zaten al in portefeuille toen ik die onder m'n hoede kreeg.
Een geluk bij een ongeluk. Wees blij dat je er vanaf bent of spoedig vanaf zal zijn. Ik kan zelf ook niks over Algo Vision vinden. Alleen de voormalige bestuursleden
:')

quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 16:44 schreef Sokz het volgende:

[..]

Kunnen anderen voor je aanmelden?

vast niet ..
Dat kan, alleen wel onder bepaalde regels. Als je als student naar binnen wilt en je wordt aangemeld door bedrijf/universiteit zul je toch echt je universiteitspas mee moeten nemen.
Sokzdonderdag 14 oktober 2010 @ 20:32
Het scheelt, ben nog niet eens 'echt' student. Middelbare scholier ;-)
En BAC - 5 .. gelukkig maar kleine positie.
sitting_elflingdonderdag 14 oktober 2010 @ 20:33
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 20:32 schreef Sokz het volgende:
Het scheelt, ben nog niet eens 'echt' student. Middelbare scholier ;-)
En BAC - 5 .. gelukkig maar kleine positie.
Welke beweegredenen had je achter de aanschaf van Bank of America?
Sokzdonderdag 14 oktober 2010 @ 20:38
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 20:33 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Welke beweegredenen had je achter de aanschaf van Bank of America?
Destijds vond ik 't ondergewaardeerd, maar was 'm al aan het afbouwen. Had ik ietsjes sneller moeten doen.
sitting_elflingdonderdag 14 oktober 2010 @ 20:41
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 20:38 schreef Sokz het volgende:

[..]

Destijds vond ik 't ondergewaardeerd, maar was 'm al aan het afbouwen. Had ik ietsjes sneller moeten doen.
Destijds? Begin vorig jaar?
Sokzdonderdag 14 oktober 2010 @ 20:51
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 20:41 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Destijds? Begin vorig jaar?
Begin november net onder de $15 en met de E/D rond de 1.45 volgens mij. Heb (gelukkig) een groot deel nog met winst afgebouwd op de spike in juli en een gunstige wisselkoers.
Wilde mn posities in USA afbouwen omdat ik ik de Dollar alleen maar zwakker zie worden. Heb nu nog wel grote posities in GS en J&J welke ik beide aanhoudt.
JimmyJamesdonderdag 14 oktober 2010 @ 22:59
Google Inc.
540.93
-2.37 (-0.44%)
After Hours: 590.30 +49.37 (9.13%)
Rejectedvrijdag 15 oktober 2010 @ 00:53
Cool wist niet dat dit bestond. :P
http://z24beurs.e24.com/

Was net naar Wall Street 2 geweest, vond em best meevallen want ik had zoveel slechte dingen erover gehoord! :o
Dalliancevrijdag 15 oktober 2010 @ 09:35
Artikel met een opvallende kritische toon van De Financiële Telegraaf:

Het monetaire kernwapen van de VS
Sokzvrijdag 15 oktober 2010 @ 13:29
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 22:59 schreef JimmyJames het volgende:
Google Inc.
540.93
-2.37 (-0.44%)
After Hours: 590.30 +49.37 (9.13%)
Haha denk dat ik maar eens in ga spelen op Apple. Als 't niet meezit hou ik ze gewoon aan.
SemperSenseovrijdag 15 oktober 2010 @ 14:06
quote:
Op vrijdag 15 oktober 2010 00:53 schreef Rejected het volgende:
Cool wist niet dat dit bestond. :P
http://z24beurs.e24.com/

Was net naar Wall Street 2 geweest, vond em best meevallen want ik had zoveel slechte dingen erover gehoord! :o
Leuke website! Met de actuele goudprijs in Euro's en daarnaast professionele en lezersadvies.

Valt mij trouwens op dat sinds juli de Euro weer in waarde stijgt t.o.v. de dollar, de goudprijs daalt (in euro's).
Heeft het nog wel zin om goud te kopen?
JimmyJamesvrijdag 15 oktober 2010 @ 15:14
quote:
Op vrijdag 15 oktober 2010 13:29 schreef Sokz het volgende:

[..]

Haha denk dat ik maar eens in ga spelen op Apple. Als 't niet meezit hou ik ze gewoon aan.
+11% pre-market inmiddels.

Apple zou ik never kopen op deze niveau's.
Rejectedzondag 17 oktober 2010 @ 00:10
quote:
Gordon Gekko: Bulls make money. Bears make money. Pigs? They get slaughtered.
Een Wall Street 2 quote die ik jullie niet wil onthouden.
SemperSenseozondag 17 oktober 2010 @ 02:36
quote:
Op zondag 17 oktober 2010 00:10 schreef Rejected het volgende:

[..]

Een Wall Street 2 quote die ik jullie niet wil onthouden.
Dan wil ik je deze quote ook niet onthouden:

"In the end the fat bull will be slaughtered and the dangerous bear will be shot down" ;)
LXIVzondag 17 oktober 2010 @ 07:42
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 12:44 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Ik zal niet de enige zijn die het karig ziet op de markt als die in 10 maand geen donder is opgeschoven. Alleen op die optie constructies van LXIV verdien je er op deze manier geld aan. Maar daar ben ik zelf niet zo kundig in.
Ik sta ongeveer break-even. Niet dat ik niet naar mijn voorspelling van een beurs tussen de 300 en 360 gehandeld heb, maar omdat ik de verkeerde keuzes met stockpicking gemaakt heb. (daar zaten Ordina en BAM tussen). Die ca. 15% verwachtingswaarde+rente die je krijgt gaan geheel teniet als een of twee van je fondsen door het putje gaan.
tony_clifton-zondag 17 oktober 2010 @ 12:01
Ik moet zeggen dat ik mij herpakt heb sinds de zomer. De eerste helft was absoluut niet goed, maar dankzij een paar goede aankopen (umicore, nyrstar, bamboo, moo) sta ik toch al in de buurt van 't rendement van de index.

Als het geld voor een paar opties vrijgegeven wordt stap ik in petrobras denk ik. Zo'n huge ass kapitaalverhoging direct ingevuld en nauwelijks onder de koers van dat moment lijkt mij een indicatie van de kwaliteit van dat bedrijf.
JimmyJameszondag 17 oktober 2010 @ 15:39
Ik zou oppassen met petrobras.

De kapitaalbehoeftes die ze hebben zijn echt gigantisch. Ik denk dat het gros van de toekomstige winsten dan ook nodig zal zijn om deze te dekken. Dan blijft er voor dividenden, eigen aankoop van aandelen etc nauwelijks iets over.

Ikzelf heb veel meer interesse in bedrijven die diensten leveren aan petrobras en consorten. Kijk eens naar Noble Corporation bijv.
tony_clifton-zondag 17 oktober 2010 @ 16:33
Het interessante aan petrobras is dat ze op elke ontdekking van de laatste jaren met hun neus opzitten, terwijl het toch moeilijker wordt om olie te vinden. Maar idd, je kan gelijk hebben. Persoonlijk denk ik wel dat PBR iets defensiever is dan Noble en co, tenzij ze natuurlijk een boorplatform opblazen...
Arceemaandag 18 oktober 2010 @ 14:30
Winst Philips schiet omhoog, maar de koers schiet omlaag. Hoe kan dat? :s)
Sokzmaandag 18 oktober 2010 @ 14:34
Outlook valt erg tegen ..
Waarschijnlijk een overreactie .. corrigeert een dezer dagen wel.
flyguymaandag 18 oktober 2010 @ 15:02
Bij Amerikaanse brokers mag een particulier niet tegelijk long en short zitten op één termijncontract/forexpaartje, maar je kan wel long zitten op 1 groot contract en het equivalent daarvan short op minicontracten :P

Werkt lekker...
JimmyJamesmaandag 18 oktober 2010 @ 16:43
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 14:34 schreef Sokz het volgende:
Outlook valt erg tegen ..
Waarschijnlijk een overreactie .. corrigeert een dezer dagen wel.
Denk dat ze nog wel verder kunnen dalen.
sitting_elflingmaandag 18 oktober 2010 @ 17:26
Hmm. Ben toch niet helemaal tevreden over NN. Voor het eerst in een lange tijd gaan ze flink door het putje -5%+ omdat ze een gedeelte van hun aandelen terugkopen. Als een bedrijf dit doet wat bijv. sterk is afgestraft en hun verwatering wil tegen gaan en op deze manier de ratio's wil verbeteren snap ik het. Maar dit aandeel gaat al flink omhoog, de ratio's zijn al goed. Dan gaan er bij mij toch vraagtekens komen. Ik geloof niet in het simpel verhaaltje van, share buybacks worden gedaan omdat het eigen bedrijf de beste investering is.
JimmyJamesmaandag 18 oktober 2010 @ 18:12
Ik vind het een betere investering van het overtollige cash dan bijv dure overnames of zelfs dividenden.
sitting_elflingmaandag 18 oktober 2010 @ 19:24
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 18:12 schreef JimmyJames het volgende:
Ik vind het een betere investering van het overtollige cash dan bijv dure overnames of zelfs dividenden.
Maar het aandeel daalde wel een 5% hierop! Terwijl je zou verwachten dat het juist positief benaderd zou worden. :P
LXIVmaandag 18 oktober 2010 @ 19:30
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 17:26 schreef sitting_elfling het volgende:
Hmm. Ben toch niet helemaal tevreden over NN. Voor het eerst in een lange tijd gaan ze flink door het putje -5%+ omdat ze een gedeelte van hun aandelen terugkopen. Als een bedrijf dit doet wat bijv. sterk is afgestraft en hun verwatering wil tegen gaan en op deze manier de ratio's wil verbeteren snap ik het. Maar dit aandeel gaat al flink omhoog, de ratio's zijn al goed. Dan gaan er bij mij toch vraagtekens komen. Ik geloof niet in het simpel verhaaltje van, share buybacks worden gedaan omdat het eigen bedrijf de beste investering is.
Impliciet geeft het bedrijf er mee aan dat ze overtollig vermogen niet rendabel meer kunnen verwenden. Want als ze zelf met dat vermogen meer rendement konden maken dan zouden ze geen aandelen meer terugkopen, maar het investeren.
sitting_elflingmaandag 18 oktober 2010 @ 19:33
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 19:30 schreef LXIV het volgende:

[..]

Impliciet geeft het bedrijf er mee aan dat ze overtollig vermogen niet rendabel meer kunnen verwenden. Want als ze zelf met dat vermogen meer rendement konden maken dan zouden ze geen aandelen meer terugkopen, maar het investeren.
Dat snap ik. Maar toch verbaas ik me enigszins over de scherpe daling op dit nieuwsbericht. Het is ook moeilijk om een hoger rendement te maken met andere opties want het aandeel zelf is het jaar al meer dan 50% gestegen. Een investering in hunzelf is dus niet eens zo'n hele slechte, beleggers zien dat alleen anders?

Ja, ik moest er toevallig een presentatie geven over vandaag en stond even met de mond vol tanden hoe ik dit het beste uit kon leggen :@
Rejectedmaandag 18 oktober 2010 @ 19:40
Bij dividend/buybacks snijdt het mes altijd aan twee kanten.
Positief omdat ze hiermee de aandeelhouders een beloning geven.
Negatief omdat ze geen andere investeringen kunnen vinden.

Tot 1980 werd het uitkeren van dividend over het algemeen als positief gezien. In de jaren 80/90 werd dit juist vaak afgestraft volgens mij.
sitting_elflingmaandag 18 oktober 2010 @ 19:51
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 19:40 schreef Rejected het volgende:
Negatief omdat ze geen andere investeringen kunnen vinden.
Mja, maar zoals ik al eerder zei. NN is 54% omhoog gegaan dit jaar. Zoek als bedrijf eens een betere investering? :P
Rejectedmaandag 18 oktober 2010 @ 20:13
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 19:51 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Mja, maar zoals ik al eerder zei. NN is 54% omhoog gegaan dit jaar. Zoek als bedrijf eens een betere investering? :P
Ik ken NN niet echt maar misschien verwachtten velen dat ze de 'innovatieve' lijn door konden trekken. Hadden ze veel aandelen gekocht dan?
tjoptjopmaandag 18 oktober 2010 @ 21:20
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 19:30 schreef LXIV het volgende:

[..]

Impliciet geeft het bedrijf er mee aan dat ze overtollig vermogen niet rendabel meer kunnen verwenden. Want als ze zelf met dat vermogen meer rendement konden maken dan zouden ze geen aandelen meer terugkopen, maar het investeren.
Ligt aan de waardering. Bij een onderwaardering (in het ogen van de belegger/management) kan het rendabeler zijn om aandelen te annuleren dan te investeren in je product (zelfs als dat voldoende rendement oplevert). Is een keuze die gemaakt kan worden.
Lucas15maandag 18 oktober 2010 @ 21:53
Ik heb vandaag SNS REAAL gekocht. De koersen staan erg laag en ik denk dat banken, dienstverleners en verzekeraars op de lange termijn zullen stijgen.
LXIVmaandag 18 oktober 2010 @ 22:04
SNS zie ik ook al een tijdje liggen. Ze staan net zo laag als tijdens de kredietcrisis. Dat is dan ook weer niet voor niks zou je denken.
Heeft SNS obligaties uitgegeven en hoe noteren die? Dat is wel een goede graadmeter voor de solvabiliteit.
flyguymaandag 18 oktober 2010 @ 22:04
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 21:53 schreef Lucas15 het volgende:
Ik heb vandaag SNS REAAL gekocht. De koersen staan erg laag en ik denk dat banken, dienstverleners en verzekeraars op de lange termijn zullen stijgen.
Mag ik vragen waarom je dat denkt? Overigens zijn van SNS een groot deel van de aandelen in de handen van slechts een paar partijen dus dat is wel gunstig.

Overigens, we gaan vandaag weer omhoog op een laag volume...
Rejectedmaandag 18 oktober 2010 @ 23:09
Apple beats estimates maar iPad verkoop valt tegen. -6%. :')
sitting_elflingmaandag 18 oktober 2010 @ 23:14
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 23:09 schreef Rejected het volgende:
Apple beats estimates maar iPad verkoop valt tegen. -6%. :')
Haha inderdaad. Ik ben blij dat ik Apple niet van te voren heb gekocht zeg. Ik vind de cijfers eigenlijk ook wel wat tegenvallend. Maar het is wel een flink nieuwtje, -7% naar beneden op basis van cijfers. Dat is een mondspoeling van jewelste!
Sokzmaandag 18 oktober 2010 @ 23:16
nvm....
sitting_elflingmaandag 18 oktober 2010 @ 23:55
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 23:16 schreef Sokz het volgende:
nvm....
Geen idee wat hier stond maar het kan vast geen kwaad om het nog eens te herhalen? (verbeteren?)

Hoeveel mensen zitten hier eigenlijk nog vol in de aandelen? Cash? Commodities? Ik zit schat ik zo'n 50% aandelen, 25% commodities en 25% cash op het moment.
bascrossdinsdag 19 oktober 2010 @ 00:01
100% cash.
J4ckp0Tdinsdag 19 oktober 2010 @ 00:05
25% opties 60% aandelen (waarop geschreven calls)en een restje cash :)
flyguydinsdag 19 oktober 2010 @ 00:07
commodities vooral en een beetje cash
sitting_elflingdinsdag 19 oktober 2010 @ 00:26
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 00:07 schreef flyguy het volgende:
commodities vooral en een beetje cash
Ook flink leveraged op de 'zware' metalen? :+ Of zijn het de sapjes of de 'softere' spulletjes :)?
flyguydinsdag 19 oktober 2010 @ 01:36
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 00:26 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Ook flink leveraged op de 'zware' metalen? :+ Of zijn het de sapjes of de 'softere' spulletjes :)?
De softere spullen. Heb nu live data van CME, Eurex en ICE en dat is voor mij wel absoluut een vereiste om te traden. ICE heeft alleen softies en energie, vooral dat laatste is leuk voor de liquiditeit > scalpen. Dat wat CME aan echte commodities heeft vind ik niet zo interessant.

Voor metalen moet ik toch echt data van nymex hebben.

Ben vooral actief op indices futures (russell 2000/ S&P500/dax/nikkei) en currency futures. Af en toe trends proberen te pakken op de rest.

Eerst maar eens kapitaal opbouwen om flink te kunnen piramiden op trends.

Trouwens al die nieuwe spreads gezien van IG? Ze makken cfd's wel weer leuk voor nieuws en gaps.
sitting_elflingdinsdag 19 oktober 2010 @ 01:58
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 01:36 schreef flyguy het volgende:

[..]

De softere spullen. Heb nu live data van CME, Eurex en ICE en dat is voor mij wel absoluut een vereiste om te traden. ICE heeft alleen softies en energie, vooral dat laatste is leuk voor de liquiditeit > scalpen. Dat wat CME aan echte commodities heeft vind ik niet zo interessant.

Voor metalen moet ik toch echt data van nymex hebben.

Ben vooral actief op indices futures (russell 2000/ S&P500/dax/nikkei) en currency futures. Af en toe trends proberen te pakken op de rest.

Eerst maar eens kapitaal opbouwen om flink te kunnen piramiden op trends.

Trouwens al die nieuwe spreads gezien van IG? Ze makken cfd's wel weer leuk voor nieuws en gaps.
Leuk om te lezen hoe je het aan pakt. Met name het scalpen wil ik zelf ook weer wat meer oppakken. Op dit moment geen tijd. Ook qua currency paren houd ik wel wat in de gaten maar geen tijd om het op te pakken ;( Met name de slag op de Yen heb ik gemist en daar baal ik enorm van.

Ik zit meer in de harde metalen, beetje a la soros style. 25% van de portfolio tegen de bijna hoogste leverage geknald en uitzitten. Niks tussentijds traden. En het tikt rap aan. Niks geen getest met strategien, hup knallen. :P ( de rest wel netjes uitwerken qua strategie uiteraard :) )
flyguydinsdag 19 oktober 2010 @ 03:00
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 01:58 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]


Ik zit meer in de harde metalen, beetje a la soros style. 25% van de portfolio tegen de bijna hoogste leverage geknald en uitzitten. Niks tussentijds traden. En het tikt rap aan. Niks geen getest met strategien, hup knallen. :P ( de rest wel netjes uitwerken qua strategie uiteraard :) )
Niks traden of wel je positie uitbouwen/countertrends hedgen?
Rejecteddinsdag 19 oktober 2010 @ 09:10
Als je bij Lynx een account opent en dit kalenderjaar nog 180 euro aan transactiekosten doet, krijg je een 10" Dell laptop.
Lemans24dinsdag 19 oktober 2010 @ 09:23
Mijn Galapagos heeft het lekker gedaan de afgelopen maand (ik stond gisteren op bijna +13%). Maar vandaag is er een aandelenemissie om het overnamekapitaal uit te breiden... Ze geven maximaal ongeveer 2 miljoen nieuwe aandelen uit, dat is 10% van het huidige aantal. Moet ik nu standaard uitgaan van een daling die in verhouding staat tot het aantal nieuwe aandelen? Of is er ook nog voordeel te behalen?
Rejecteddinsdag 19 oktober 2010 @ 10:04
Vaak krijgen bestaande aandeelhouders een compensatie toch? Weet dit ook niet zeker.
Straks cijfers van onze favoriete investment bank. :P
LXIVdinsdag 19 oktober 2010 @ 10:05
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 09:23 schreef Lemans24 het volgende:
Mijn Galapagos heeft het lekker gedaan de afgelopen maand (ik stond gisteren op bijna +13%). Maar vandaag is er een aandelenemissie om het overnamekapitaal uit te breiden... Ze geven maximaal ongeveer 2 miljoen nieuwe aandelen uit, dat is 10% van het huidige aantal. Moet ik nu standaard uitgaan van een daling die in verhouding staat tot het aantal nieuwe aandelen? Of is er ook nog voordeel te behalen?
Een aandeel daalt praktisch altijd als er een claimemissie is afgekondigd (heb nog nooit anders meegemaakt). Hoever die daling gaat is afhankelijk van de beurs en niet van het bedrijf. Dit is niet zo'n hele fikse emissie, maar het moet nog blijken hoeveel het aandeel onderuit gaat. Houdt wel rekening met een daling tot 20% de komende 5 dagen.
Voordeel eruit behalen is lastig als je ze nu hebt. Als geen aandelen hebt dan kun je instappen op het moment van emissie. Dan krijg je ze vaak goedkoop. Het geld voor die emissie wordt natuurlijk niet weggegooid!
Als je vertrouwen hebt in het bedrijf (waarom heb je anders de aandelen?) kun je wel meedoen met de emissie (als je het geld hebt).
sitting_elflingdinsdag 19 oktober 2010 @ 10:50
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 03:00 schreef flyguy het volgende:

[..]

Niks traden of wel je positie uitbouwen/countertrends hedgen?
Ja, eventueel iets doen aan mijn aandelen positie. NN is vandaag weer naar beneden en dat zint mij niet helemaal maar mijn andere grote positie in McDonalds neemt het nu weer wat over. Twijfel of ik er een put optie op moet nemen of eventueel een pairs trade waar ik short ga in een concurrent. Positie's in zware metalen houd ik nog even aan.

Nieuws trade ik alleen FOMC.
Lemans24dinsdag 19 oktober 2010 @ 11:33
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 10:05 schreef LXIV het volgende:

[..]

Een aandeel daalt praktisch altijd als er een claimemissie is afgekondigd (heb nog nooit anders meegemaakt). Hoever die daling gaat is afhankelijk van de beurs en niet van het bedrijf. Dit is niet zo'n hele fikse emissie, maar het moet nog blijken hoeveel het aandeel onderuit gaat. Houdt wel rekening met een daling tot 20% de komende 5 dagen.
Voordeel eruit behalen is lastig als je ze nu hebt. Als geen aandelen hebt dan kun je instappen op het moment van emissie. Dan krijg je ze vaak goedkoop. Het geld voor die emissie wordt natuurlijk niet weggegooid!
Als je vertrouwen hebt in het bedrijf (waarom heb je anders de aandelen?) kun je wel meedoen met de emissie (als je het geld hebt).
Bedankt voor de info.
Meedoen is echter vooralsnog alleen mogelijk voor institutionele beleggers.

-20% zou wel jammer zijn, kan ik weer opnieuw beginnen met rendement opbouwen... We zien wel!
Dalliancedinsdag 19 oktober 2010 @ 12:43
Gisteren om 4.15u Amerikaanse tijd weer een flashcrash van een dikke 10 procent op SPY:



Was een 'glitch' volgens NYSE :')

Bron: http://www.zerohedge.com/(...)million-worth-trades en http://www.marketwatch.co(...)f-reports-2010-10-18

[ Bericht 7% gewijzigd door Dalliance op 19-10-2010 12:49:25 ]
sitting_elflingdinsdag 19 oktober 2010 @ 12:52
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 12:43 schreef Dalliance het volgende:
Gisteren om 4.15u Amerikaanse tijd weer een flashcrash van een dikke 10 procent op SPY:

[ afbeelding ]

Was een 'glitch' volgens NYSE :')

Bron: http://www.zerohedge.com/(...)million-worth-trades en http://www.marketwatch.co(...)f-reports-2010-10-18
Ik probeer die grafiek hier nu ook te vinden maar in mijn plaatjes die ik zie, zie ik die flash crash niet. Niet op intraday en het normale plaatje :?

edit: Ik zie in het orderboek wel de 'flash crash' terug whehe. Maar niet in de grafieken :')

[ Bericht 7% gewijzigd door sitting_elfling op 19-10-2010 12:57:36 ]
LXIVdinsdag 19 oktober 2010 @ 14:13
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 11:33 schreef Lemans24 het volgende:

[..]

Bedankt voor de info.
Meedoen is echter vooralsnog alleen mogelijk voor institutionele beleggers.

-20% zou wel jammer zijn, kan ik weer opnieuw beginnen met rendement opbouwen... We zien wel!
Ok. Het is dus geen claimemissie! Dan zal de koers minder dalen waarschijnlijk.

Je kunt je aandeel altijd behoeden voor verwatering door gewoon 10% bji te kopen.
Dalliancedinsdag 19 oktober 2010 @ 14:26
The Economist heeft de nieuwe Big Mac Index gepubliceerd en zij concluderen dat de euro 29% is overgewaardeerd tov de dollar:



Bron: http://www.economist.com/node/17257797?story_id=17257797
Rejecteddinsdag 19 oktober 2010 @ 14:28
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 14:26 schreef Dalliance het volgende:
The Economist heeft de nieuwe Big Mac Index gepubliceerd en zij concluderen dat de euro 29% is overgewaardeerd tov de dollar:

[ afbeelding ]

Bron: http://www.economist.com/node/17257797?story_id=17257797
Nu ook de iPad index :D

http://www.economist.com/node/17295600
Lemans24dinsdag 19 oktober 2010 @ 14:54
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 14:13 schreef LXIV het volgende:

[..]

Ok. Het is dus geen claimemissie! Dan zal de koers minder dalen waarschijnlijk.

Je kunt je aandeel altijd behoeden voor verwatering door gewoon 10% bji te kopen.
Oh, ik was niet op de hoogte van de verschillen...
Bijkopen had ik graag gedaan (ook wel meer dan 10%), ware het niet dat overboeken naar Binck altijd minimaal een dag duurt. Dat kan ik dus wel vergeten.
Om 15:00 start de handel weer, het ziet er naar uit dat hij boven de 12 euro opent, maximaal zo'n 8% lager dus.
J4ckp0Tdinsdag 19 oktober 2010 @ 15:25
Put opties op de AEX gaan wel lekker hoor O+ . Nu maar hopen dat de Ami's bij openen over 5 minuten er ook nog de brui aangeven :)
tony_clifton-dinsdag 19 oktober 2010 @ 15:26
Hmm... 12 euro... zou ik er een paar kopen of niet... Ik zit gewoon al heel zwaar in een ander biotechbedrijf dus ik zou eigenlijk de sector links moeten laten liggen...
Lemans24dinsdag 19 oktober 2010 @ 16:02
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 15:26 schreef tony_clifton- het volgende:
Hmm... 12 euro... zou ik er een paar kopen of niet... Ik zit gewoon al heel zwaar in een ander biotechbedrijf dus ik zou eigenlijk de sector links moeten laten liggen...
Tja, gisteren nog 13,10 euro.
Eigenlijk is het voor de aandeelhouders wel een naaistreek. Zomaar ineens een euro eraf, terwijl er normaal gesproken geen enkele reden voor een daling geweest zou zijn.
dvrdinsdag 19 oktober 2010 @ 16:52
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 01:58 schreef sitting_elfling het volgende:

Ik zit meer in de harde metalen, beetje a la soros style. 25% van de portfolio tegen de bijna hoogste leverage geknald en uitzitten. Niks tussentijds traden. En het tikt rap aan. Niks geen getest met strategien, hup knallen. :P
Ik weet niet in welke vorm je dit doet, maar kijk goed uit dat je evt. stop-losses niet te krap instelt. Er wordt door grote partijen in de goudmarkt af en toe zwaar geschut ingezet om nieuw toegetreden speculanten uit het water te duwen. Zie bijvoorbeeld de onverwachte harde dalingen die in juni en juli optraden, en niet alleen rond expiratie. Dalingen van 5-8% per dag, of 12-15% per maand, (die al snel weer goedgemaakt worden, dus niets fundamenteels aan de hand) zouden je posities zeker moeten kunnen doorstaan.
tony_clifton-dinsdag 19 oktober 2010 @ 17:09
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 16:02 schreef Lemans24 het volgende:

[..]

Tja, gisteren nog 13,10 euro.
Eigenlijk is het voor de aandeelhouders wel een naaistreek. Zomaar ineens een euro eraf, terwijl er normaal gesproken geen enkele reden voor een daling geweest zou zijn.
Het is geweten dat kapitaalverhogingen in die sector zelden publiek zijn. De korting is nochtans niet heel groot, omdat het duidelijk een bedrijf is dat goed bezig is. De 'bright side' - je kan jezelf 'updaten' aan de koers van de institutionelen op dit moment.
GLPG is nooit een korte termijn investering geweest en de kapitaalverhoging zou een duurzamere koersstijging moeten bewerkstelligen dan de stijging van de afgelopen dagen.

Mijn mening - maar ik zou ook pissed off zijn moest ik ze in pf hebben :).
Maar ik ga ervan uit dat er een moment komt waarop je er baat bij hebt.


Om dingen in perspectief te plaatsen - bedrijven in moeilijkheden doen dit vaak aan een korting van 20 à 30 procent of nog meer...
Sokzdinsdag 19 oktober 2010 @ 17:27
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 23:55 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Geen idee wat hier stond maar het kan vast geen kwaad om het nog eens te herhalen? (verbeteren?)

Hoeveel mensen zitten hier eigenlijk nog vol in de aandelen? Cash? Commodities? Ik zit schat ik zo'n 50% aandelen, 25% commodities en 25% cash op het moment.
Stond niets nuttigs. Was even vergeten dat Apple nabeurs kwam.
Ik zit 50% aandelen 50% cash. Commodities doe ik nog even niet aan. Maar ik kan op dit moment niet kopen en /of verkopen omdat mn broker moeilijk doet met leeftijdsgrens van 18. ( :S )
Sokzdinsdag 19 oktober 2010 @ 17:30
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 10:04 schreef Rejected het volgende:
Vaak krijgen bestaande aandeelhouders een compensatie toch? Weet dit ook niet zeker.
Straks cijfers van onze favoriete investment bank. :P
yuesssss die zijn van mij belangrijk. GS houdt mn verlies op Arcelor in evenwicht . =)
Sokzdinsdag 19 oktober 2010 @ 17:34
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 12:52 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Ik probeer die grafiek hier nu ook te vinden maar in mijn plaatjes die ik zie, zie ik die flash crash niet. Niet op intraday en het normale plaatje :?

edit: Ik zie in het orderboek wel de 'flash crash' terug whehe. Maar niet in de grafieken :')
haha potver ik geloof dat ik maar eens wat orders ga plaatsen van $1 op alle NYSE aandelen. =)
Sokzdinsdag 19 oktober 2010 @ 20:26
GS 2,98 dollar / aandeel winst. Beter als verwacht en lekkerrrr groen =)
Wel irritant dat er bij 't eerste nieuwsbericht dat ik tegenkom ook een hele paragraaf aan salariskosten is gewijd. :|
Dalliancedinsdag 19 oktober 2010 @ 20:57
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 20:26 schreef Sokz het volgende:
GS 2,98 dollar / aandeel winst. Beter als verwacht en lekkerrrr groen =)
Wel irritant dat er bij 't eerste nieuwsbericht dat ik tegenkom ook een hele paragraaf aan salariskosten is gewijd. :|
Maar dat is wel een hoop minder dan de EPS van $5.25 in dezelfde periode vorig jaar.
sitting_elflingdinsdag 19 oktober 2010 @ 21:58
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 16:52 schreef dvr het volgende:

[..]

Ik weet niet in welke vorm je dit doet, maar kijk goed uit dat je evt. stop-losses niet te krap instelt. Er wordt door grote partijen in de goudmarkt af en toe zwaar geschut ingezet om nieuw toegetreden speculanten uit het water te duwen. Zie bijvoorbeeld de onverwachte harde dalingen die in juni en juli optraden, en niet alleen rond expiratie. Dalingen van 5-8% per dag, of 12-15% per maand, (die al snel weer goedgemaakt worden, dus niets fundamenteels aan de hand) zouden je posities zeker moeten kunnen doorstaan.
Ik doe het op de, 'veeg me van tafel manier'. Zolang de margin houdt kan ik met de grote jongens mee doen en anders donder ik van tafel af vanwege de te hoge leverage. Nadeel is natuurlijk dat je portfolio waarde enorm aan het fluctueren is. Enorm .. aan het fluctueren is.

Maar dat is het risico wat ik neem. Overigens vind ik dalingen van +- 15% per maand vrij fors hoor. Ook dat toont maar weer aan dat er veel geklooi is in die markt wat onverwachtte resultaten zal laten zien op het moment dat de bende echt los gaat barsten in Amerika. Als Soros en Paulson geen trek meer in goud hebben zal er daar een flinke storm los barsten.

Wel weer typerend btw, indices naar beneden, commodities naar beneden. En jawel, onze aller liever dollar omhoog :|W Mocht ik ooit op die posities komen waar je echt met enorme nullen te werk mag gaan ga ik wel het een en ander anders aanpakken en zal ik het zeker niet toelaten dat anderen me van de markt afdrukken.
flyguydinsdag 19 oktober 2010 @ 22:06
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 21:58 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]


Wel weer typerend btw, indices naar beneden, commodities naar beneden. En jawel, onze aller liever dollar omhoog :|W Mocht ik ooit op die posities komen waar je echt met enorme nullen te werk mag gaan ga ik wel het een en ander anders aanpakken en zal ik het zeker niet toelaten dat anderen me van de markt afdrukken.
De markt drukt je altijd van de markt af als je koppig bent. Ook al kom je met het maximum aan contracten aanzetten.
LXIVdinsdag 19 oktober 2010 @ 22:10
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 15:25 schreef J4ckp0T het volgende:
Put opties op de AEX gaan wel lekker hoor O+ . Nu maar hopen dat de Ami's bij openen over 5 minuten er ook nog de brui aangeven :)
Dat is ook de eerste dag in een maand tijd dan. Wat is er nu aan de hand? We gaan één dagje een paar procent omlaag. Puts blijven gewoon superlink in deze markt.
sitting_elflingdinsdag 19 oktober 2010 @ 22:45
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 22:06 schreef flyguy het volgende:

[..]

De markt drukt je altijd van de markt af als je koppig bent. Ook al kom je met het maximum aan contracten aanzetten.
Ben het met je eens ^O^ . Maar vond het zelf niet een heel erg koppige beslissing en ik zit er niet met het maximum aantal contracten in. Dan zou een daling van 3% vandaag mijn volledige portfolio hebben gewiped terwijl ik het zo ingesteld heb dat een flinke daling maar een maximale exposure van 25% in mijn volledige portfolio heeft.

Ik zit er alleen over na te denken om een optie strategie te ontwikkelen om mij in te dekken voor eventuele commodity problemen en als de index weer in elkaar kukelt. Zodat ik iets heb tegen mijn dalende aandelen porto en commodity portfolio.
dvrwoensdag 20 oktober 2010 @ 03:30
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2010 21:58 schreef sitting_elfling het volgende:
Ik doe het op de, 'veeg me van tafel manier'.
Nogmaals, als je posities juni/juli niet overleefd zouden hebben, zou ik je die tactiek sterk afraden. Naast de regelmatige manipulaties door 'het kartel' zijn er de afgelopen tijd natuurlijk ook grote fluctuaties geweest door de gekgeworden valutamarkten (goud beweegt vooral invers aan de dollar), en het zal daar de komende maanden vast niet rustiger worden.

quote:
Als Soros en Paulson geen trek meer in goud hebben zal er daar een flinke storm los barsten.
Maak je daar maar niet druk om, de fundamentals voor goud zijn door forclosure gate nog mooier geworden dan ze al waren. Beleggers zoals PIMCO (maar ook de FED, haha) beginnen nu van banken te eisen dat ze hypotheekbundels terugkopen, wat schadeposten van honderden miljarden kan gaan opleveren. Zodat nieuwe bailouts nóg waarschijnlijker worden. Ook nieuwe uitlatingen van FED-mannetjes over hun streven naar inflatie zijn zeer hoopgevend :)

Mijn grootste angst blijft die Amerikaanse goudvoorraad van 8.000 ton.. als die nog daadwerkelijk bestaat, en bv voor 25% op de markt komt, zou dat de goudprijs zeker een flinke tijd met honderden dollars per ounce kunnen drukken. Anderzijds, tegenover de biljoenen aan wereldwijde afschrijvingen op de dollar die ons nog te wachten staan, blijft het een druppel op de gloeiende plaat, zodat dat uiteindelijk vooral een onverwacht inkoopmoment zou opleveren.
Lemans24woensdag 20 oktober 2010 @ 09:36
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 22:04 schreef LXIV het volgende:
SNS zie ik ook al een tijdje liggen. Ze staan net zo laag als tijdens de kredietcrisis. Dat is dan ook weer niet voor niks zou je denken.
Heeft SNS obligaties uitgegeven en hoe noteren die? Dat is wel een goede graadmeter voor de solvabiliteit.
je hebt ze op een idee gebracht:
quote:
AMSTERDAM (Dow Jones)--SNS Bank nv, onderdeel van SNS Reaal nv (SR.AE), heeft dinsdag een obligatielening ter waarde van EUR500 miljoen geplaatst.

"De transactie maakt deel uit van de algehele kapitaalmanagement van SNS Bank, rekening houdend met toekomstige aflossingen", aldus het financiele concern in een toelichting.

De lening heeft een looptijd van tien jaar en is geprijsd op 99,428%. De vaste coupon bedraagt 6,25%.

De obligatieleningen krijgen naar verwachting een Baa1 rating van Moody's en een BBB+ rating van S&P, aldus SNS.
sitting_elflingwoensdag 20 oktober 2010 @ 13:17
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 03:30 schreef dvr het volgende:

[..]

Nogmaals, als je posities juni/juli niet overleefd zouden hebben, zou ik je die tactiek sterk afraden. Naast de regelmatige manipulaties door 'het kartel' zijn er de afgelopen tijd natuurlijk ook grote fluctuaties geweest door de gekgeworden valutamarkten (goud beweegt vooral invers aan de dollar), en het zal daar de komende maanden vast niet rustiger worden.
Ik zou die posities niet overleefd hebben. Ik heb het idee dat de daling van gisteren met name kwam door China en hun interest rates. En zoals ik al zei, ik zit met wat gedachten in mn hoofd om wat andere dingen op te pakken om het risico in mn porto beter aan te pakken. Ik wil eigenlijk ook nog een softe commodity maar vind dat eigenlijk echt veel te laat. Sugar, cotton, alles is bizar hoog geprijst op het moment
:')

quote:
Mijn grootste angst blijft die Amerikaanse goudvoorraad van 8.000 ton.. als die nog daadwerkelijk bestaat, en bv voor 25% op de markt komt, zou dat de goudprijs zeker een flinke tijd met honderden dollars per ounce kunnen drukken. Anderzijds, tegenover de biljoenen aan wereldwijde afschrijvingen op de dollar die ons nog te wachten staan, blijft het een druppel op de gloeiende plaat, zodat dat uiteindelijk vooral een onverwacht inkoopmoment zou opleveren.
Dat gaan ze niet zo maar doen, maar ik schat de kansen dat het gebeurt best wel hoog in.

Net Stiglitz, die nobel prijs winnaar, op BB in een interview minuutje geleden; zei dat een nieuwe stimulus nodig is omdat demand enorm laag is. Hij had het over 400 billion a year. Rawr! (was het wel met hem eens dat de fiscal policy in Amerika anders moet )

:Y)
flyguywoensdag 20 oktober 2010 @ 15:16
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 13:17 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Ik zou die posities niet overleefd hebben. Ik heb het idee dat de daling van gisteren met name kwam door China en hun interest rates. En zoals ik al zei, ik zit met wat gedachten in mn hoofd om wat andere dingen op te pakken om het risico in mn porto beter aan te pakken. Ik wil eigenlijk ook nog een softe commodity maar vind dat eigenlijk echt veel te laat. Sugar, cotton, alles is bizar hoog geprijst op het moment
:')
[..]

Zo zat ik ook al te kijken. Wat mij betreft ben je al te laat als de kleine spelers en speculanten in het CoT-rapport bijna dezelfde netto positie hebben als de non-commercials. Wie zijn er dan nog over als verliezers?
sitting_elflingwoensdag 20 oktober 2010 @ 16:52
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 15:16 schreef flyguy het volgende:

[..]

Zo zat ik ook al te kijken. Wat mij betreft ben je al te laat als de kleine spelers en speculanten in het CoT-rapport bijna dezelfde netto positie hebben als de non-commercials. Wie zijn er dan nog over als verliezers?
Inderdaad. Bende :{

Maarja, Novo kickt weer ass vandaag, +9% omhoog vandaag op goed nieuws dus dat scheelt weer een flinke brok in de porto en McDonalds zit op year high. En de GBPEUR daalt ook nog steeds sinds het einde van de zomervakantie dus de UK wordt steeds goedkoper sinds ik alles via euro's/ponden doe.

Wat betreft die commodities, wat wel interessant begint te worden zijn enorme short posities straks. Ik geloof er geen drol van dat dit blijft door groeien. Ik bedoel, suiker in 2 maand 50% hoger, corn in 2 maand 25% hoger, cotton 30% hoger in 2 maand. Pffft :') De dagen dat het wat naar beneden zal gaan zal met flinke stoten zijn.

En heb je nog wat gedaan met de het currency paartje Yen? Bij welke andere paar dan ook? De USDJPY staat op meer dan een 15 jaar low 8)7
flyguywoensdag 20 oktober 2010 @ 18:50
Nee, currency gebruik ik alleen voor scalpen en breakouts rond openingstijden op het moment.
Rejectedwoensdag 20 oktober 2010 @ 19:31
Heb echt het gevoel dat McDonalds gewoon niet hoger kán. :{ :P
Sokzwoensdag 20 oktober 2010 @ 22:01
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 19:31 schreef Rejected het volgende:
Heb echt het gevoel dat McDonalds gewoon niet hoger kán. :{ :P
Jawel men. Briljante marketing is net als cocacola.
piepeloi55woensdag 20 oktober 2010 @ 22:17
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 19:31 schreef Rejected het volgende:
Heb echt het gevoel dat McDonalds gewoon niet hoger kán. :{ :P
Er is hier op de markt een nieuwe burger king enkele panden naast de mcdonalds geopend. Voor de gein heb ik een hamburger en big mac bij de mc gehaald en een whopper en cheeseburger bij de burger king. Natuurlijk is het beide rotzooi fastfood, maar de smaak/verschil in kwaliteit broodje/versheid van groenten erop is enorm terwijl de prijs ongeveer hetzelfde is. Ten voordele van burger king. Ik sta er nu verstelt van dat de MC vele malen groter is dan burgerking, maarja goede marketing verklaard veel.
Dalliancewoensdag 20 oktober 2010 @ 22:18
Zou dit de reden zijn van de grote stijging van zilver?
quote:
After outperforming pretty much every asset class, most certainly stocks, and even gold, year to date, the "poor man's gold" may surge even more. The reason: China may cut silver exports by as much as 40%. As Bloomberg reports: "Shipments may decline from about 3,500 metric tons in 2009, said Feng Juncong, chief analyst at the state-owned Antaike, without providing a specific forecast. Customs data show exports plunged almost 60 percent to 970 tons in the first eight months. Cancellation of an export rebate in 2008 is also hurting shipments, she said." This is in line with recent expectations from the World Gold Council which has previously stated that China will likely become an increasingly greater buyer of gold both institutionally and at the retail level. And while we have discussed the impact that China's (temporary) ban on exports of rare earth minerals will have on prices (hint: not down), this will also end up driving silver prices higher. The catalyst, as usual, inflation: "There are Chinese investors now hoarding silver, along with other resources, amid anticipation of higher inflation. China is short of resources so these investors believe the metals will be more valuable in the future." These investors are correct.
Bron: http://www.bloomberg.com/(...)by-40-this-year.html
sitting_elflingwoensdag 20 oktober 2010 @ 22:18
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 22:01 schreef Sokz het volgende:

[..]

Jawel men. Briljante marketing is net als cocacola.
Hmm. Ik vind persoonlijk dat Coca Cola wel wat fouten heeft gemaakt wat betreft marketing. McDonalds heeft dat veel beter aangepakt de laatste 10 jaar. Stuk beter dan Coca Cola. En Coca Cola heeft de laatste 10 jaar toch wel last van concurrentie ondervonden van pepsi en sommige vinden het toch lastig in te schalen qua waarde ivm. al de kleine fragmenten waar Coca Cola uit bestaat. Ook al zijn ze op de goede weg want ze kopen de bottling zaken op zodat ze straks zoveel mogelijk takken van het productieproces onder eigen bedrijf hebben. Niet dat Coca Cola een slechte investering is, maar het is dicht bij de top van de afgelopen 10 jaar. Gaat het daar over heen wordt het voor mij weer interessant.

En wat betreft hoog gewaardeerde aandelen. Het is zo lastig om een aan professional uit te leggen waarom je hem adviseert om een 'duur' aandeel te kopen. Aandelen die op all time high staan zijn in 9 van de 10 gevallen automatisch te duur geprijst en daar hebben de klanten geen trek in. Die hebben liever een bekend aandeel wat wat dividend uitspit of iets relatief klein maar met veel groei potentie. Dat is zoo jammer ;(
sitting_elflingwoensdag 20 oktober 2010 @ 22:22
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 22:17 schreef piepeloi55 het volgende:

[..]

Er is hier op de markt een nieuwe burger king enkele panden naast de mcdonalds geopend. Voor de gein heb ik een hamburger en big mac bij de mc gehaald en een whopper en cheeseburger bij de burger king. Natuurlijk is het beide rotzooi fastfood, maar de smaak/verschil in kwaliteit broodje/versheid van groenten erop is enorm terwijl de prijs ongeveer hetzelfde is. Ten voordele van burger king. Ik sta er nu verstelt van dat de MC vele malen groter is dan burgerking, maarja goede marketing verklaard veel.
De McDonalds is ook veel verbeterd qua voedsel hoor. Hier in Londen zie ik bij de Mc bijna continu rijen. In de ochtend voor het ontbijt, de lunch, en uiteraard in de avond. Ook in het financieel district. Enorme rijen tot de deur bij de McDonalds tijdens het middag uur met een groffe schatting van 75% alleen maar bankiers :') :D
Sokzwoensdag 20 oktober 2010 @ 22:25
Raar gevoel is dat idd. maar ik koop ook liever aandelen (ver) onder hun all-time high terwijl 't in feite juist een teken van sterkte is dat ze zo snel na een crisis op hun ATH noteren.
Anyway Ik bedoelde meer eenzelfde soort marketing. Een herkenbaar teken (M & fles) en jezelf associëren met al het positieve.
Sokzwoensdag 20 oktober 2010 @ 22:26
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 22:22 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

De McDonalds is ook veel verbeterd qua voedsel hoor. Hier in Londen zie ik bij de Mc bijna continu rijen. In de ochtend voor het ontbijt, de lunch, en uiteraard in de avond. Ook in het financieel district. Enorme rijen tot de deur bij de McDonalds tijdens het middag uur met een groffe schatting van 75% alleen maar bankiers :') :D
Da's het mooie idd. Ze hebben hun """" gezonde '"""" voedsel met succes ingevoerd.
piepeloi55woensdag 20 oktober 2010 @ 22:29
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 22:22 schreef sitting_elfling het volgende:
De McDonalds is ook veel verbeterd qua voedsel hoor.
Dat doet hun marketingcampagne gericht op gezonder voedsel en het promoten van sport wel denken, maar is dat wel zo? Ik merk als ik door die campagne heenprik op wat gezondere assortimentsoorten geen verschil. Ohja toch wel, ze zijn overgestapt op design banken en tafels.

Mc is gewoon een kei in marketing en dat begint van kinds af aan al met die grote M die je langs de snelweg ziet. :P
Rejectedwoensdag 20 oktober 2010 @ 22:34
In 2003 kwamen ze met een nieuwe strategie om de focus van uitbreiden te verschuiven naar het renoveren van huidige ketens. Dat heeft ze geen windeieren gelegd! Ze kwamen ongeschonden uit de crisis en breiden nu veel uit in emerging markets denk ik.
Ze hebben meer dan 20 miljard dollar aan real estate op hun balans staan, ook dit heeft geen schade opgelopen tijdens de crisis.
Ook schijnen ze in de VS een concurrent te zijn van Starbucks met hun eigen koffieketens(met goede koffie dus) en smoothies.
Maar toen ze tussen de $70-75 waren de laatste tijd, vond ik ze al ietwat overgewaardeerd. Ben zeer benieuwd naar hun earnings morgen.
Prachtig is ook dat ze de dividenduitkering altijd hebben verhoogd.
sitting_elflingwoensdag 20 oktober 2010 @ 22:35
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 22:29 schreef piepeloi55 het volgende:

[..]

Dat doet hun marketingcampagne gericht op gezonder voedsel en het promoten van sport wel denken, maar is dat wel zo? Ik merk als ik door die campagne heenprik op wat gezondere assortimentsoorten geen verschil. Ohja toch wel, ze zijn overgestapt op design banken en tafels.

Mc is gewoon een kei in marketing en dat begint van kinds af aan al met die grote M die je langs de snelweg ziet. :P
Ja volgens mij zijn ze echt verbeterd hoor, percentage 'vieze vetten' in hun troep voedsel is behoorlijk verlaagd door de jaren heen.

Oh en concurrentie hebben ze niet van Burger king en KFC en anderen. Die vreten ze letterlijk met haar en huid op.
JimmyJamesdonderdag 21 oktober 2010 @ 10:25
Het beste kwartaal in tien jaar:

http://www.bespokeinvest.(...)gs-season-stats.html
Lemans24donderdag 21 oktober 2010 @ 10:43
Volgende week wordt de eerste rente uitgekeerd van m'n ASR perpetuals. Normaal staat de lopende rente vermeld in de portefeuille, echter die staat sinds vandaag op 0. Is dit normaal?

edit: iemand vraagt vandaag op IEX precies hetzelfde... Dit is het antwoord:

quote:
Bij Binck wordt de opgelopen rente altijd drie WERKDAGEN voor de couponbetaling op nul gezet.
Er is dus niets aan de hand. Dinsdag wordt normaal gesproken de rente bijgeschreven op je geldrekening.
LXIVdonderdag 21 oktober 2010 @ 11:06
Die ASR'-etjes waren een goede tip van Dinosaur. Rendement ver boven verwachting omdat de koers van de obligatie zelf ook nog fors gestegen is! En het is een prima dekking op de lopende geschreven puts.
Lemans24donderdag 21 oktober 2010 @ 11:31
quote:
Op donderdag 21 oktober 2010 11:06 schreef LXIV het volgende:
Die ASR'-etjes waren een goede tip van Dinosaur. Rendement ver boven verwachting omdat de koers van de obligatie zelf ook nog fors gestegen is! En het is een prima dekking op de lopende geschreven puts.
Inderdaad, dat was een hele goede tip! Daardoor heb ik nu al een rendement van ruim 10% dit jaar.
Lemans24donderdag 21 oktober 2010 @ 12:53
De euro blijft ook maar stijgen overigens, vorige week werd de 1,40 nog als weerstand gezien, maar daar staan we opnieuw boven. De terugval eergisteren naar 1,37 kan ik nou niet als een correctie zien.
flyguydonderdag 21 oktober 2010 @ 13:34
En de S&P futures zetten nu een nieuwe high neer. 1182.50
sitting_elflingdonderdag 21 oktober 2010 @ 13:46
quote:
Op donderdag 21 oktober 2010 13:34 schreef flyguy het volgende:
En de S&P futures zetten nu een nieuwe high neer. 1182.50
Was de year high van de futures niet op 1203?
flyguydonderdag 21 oktober 2010 @ 14:50
quote:
Op donderdag 21 oktober 2010 13:46 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Was de year high van de futures niet op 1203?
Mijn chart stond op data van het laatste halfjaar dus dat kan wel kloppen :P
Arceedonderdag 21 oktober 2010 @ 16:19
WS breekt verder door naar boven. w/
Rejecteddonderdag 21 oktober 2010 @ 19:25
McDonalds doet het ook weer goed dus.
JimmyJamesdonderdag 21 oktober 2010 @ 19:39
En Petrobras daalt maar door.

PBRc1dl1339.png

Er komt een moment dat ik het ondanks de bezwaren die ik heb, toch een interessant aandeel ga vinden.

De daling zou (naast de forse kapitaalverhoging) te maken hebben met onzekerheid rondom de verkiezingen?
Rejecteddonderdag 21 oktober 2010 @ 20:26
Verkiezingen in de VS?
JimmyJamesdonderdag 21 oktober 2010 @ 20:37
Brazilië
Rejecteddonderdag 21 oktober 2010 @ 20:42
Wanneer zijn die? En waar is de zekerheid op gebaseerd? Gaan ze minder overheidssubsidie ontvangen? Of gaat Brazilië meer geld stoppen in duurzame energie?
tony_clifton-donderdag 21 oktober 2010 @ 20:44
Petrobras is een staatsbedrijf hé... Ws zijn de opiniepeilingen ongunstig voor het bedrijf.
Mendeljevdonderdag 21 oktober 2010 @ 22:50
quote:
Today's flash smash comes courtesy of microcap company LiveDeal (Nasdaq: LIVE, market cap around $3 MM) where thanks to a rogue (presumably - there are no news in the name) algorithm the stock shoots up from an opening price of $4.79 all that way to $22.25 in about one minute: a gain of 365%, which is too rich even for KKR's new prop group. And no, this is not a fat finger as the QR screen below shows: the algo was busted enough to lift every single offer in a row - there were virtually no downticks for the span of over 15 seconds. The result: 1,679 shorts end up with an almost 400% loss (one of the benefits of unlimited downside shorting). And as the stock has very little liquidity it is very likely that assorted brokers took matters into their own hands and force covered all those who were underwater and losing substantially. And the cherry on top: not a single trade has been busted. In other words, exchanges are more than happy to unwind trades immediately when an algo loses money, but when an algo creates thousands of forced buy ins and retail investors are left with huge losses, then no luck on the DK. What is scariest is that HFT has now gone microcap: with Apple, Amazon, BofA and Netflix bled dry, it is about time the robotic scalping crew found new pastures.
LIVE%2010.21.jpg
LIVE%20QE.jpg

Hoe geniaal is dat? Met een paar orderfills van particulieren tussendoor ramt zo'n bot iedere koers er door heen met 1:1 fills. Berichtte RTL-Z nog over insidertrades vorig jaar rondom een koersexplosie van 40% voor Heijmans dan hebben we het tegenwoordig over koersexplosies binnen een minuut. Sta je dan met je butterfly aan de kant terwijl je keihard wordt weggevaagd door een vliegenmepper... :')
flyguydonderdag 21 oktober 2010 @ 23:10
Vraag me af hoelang robo-algo's nog vrij mogen rondspelen. En dan met name de HFT's. Feit is dat er gewoon meerdere lagen nu zijn in de markt, maar daar wordt nog altijd het argument van extra liquiditeit tegenaan gegooid... Probleem is dat die extra liquiditeit alleen wordt rond gepassed aan andere HFT's en als dat nog te weinig is dan pakken ze de dark pools.

Als particulier sta je gewoon achteraan met je limit orders die 0,5 seconden na een tick aankomen bij de server. HFT's knallen er gewoon marktorders door met 0,03 seconden na een tick... Heel vervelend.
Dalliancevrijdag 22 oktober 2010 @ 06:47
En dan te bedenken dat dit steeds vaker voorkomt. Is dat omdat de algorithmen niet werken onder de huidige omstandigheden of zijn dit soort berichten er altijd al geweest maar zien ze nu pas het daglicht?
Lemans24vrijdag 22 oktober 2010 @ 10:01
wat is het verschil tussen die twee kolommen (blokken)?
Lucas15vrijdag 22 oktober 2010 @ 10:38
Heerlijk die TomTom. Hopelijk blijft het zo door gaan :-)
Lemans24vrijdag 22 oktober 2010 @ 11:39
Bah, Galapagos blijft gewoon hangen op het niveau waar ze naar gezakt zijn door die emissie.
Moet ik nu gewoon bijkopen? Zal het herstel naar pre-emissie niveau op termijn nog komen?
tony_clifton-vrijdag 22 oktober 2010 @ 11:45
Ze hebben die aandelen uitgegeven om te groeien, dus ik neem aan dat ze hun hoogste koers nog niet gehaald hebben...

Voor de rest, up to you natuurlijk....
flyguyvrijdag 22 oktober 2010 @ 12:36
quote:
Op vrijdag 22 oktober 2010 06:47 schreef Dalliance het volgende:
En dan te bedenken dat dit steeds vaker voorkomt. Is dat omdat de algorithmen niet werken onder de huidige omstandigheden of zijn dit soort berichten er altijd al geweest maar zien ze nu pas het daglicht?
De meeste HFT's werken op tickniveau dus grote trends of zijwaartse bewegingen zijn irrelevant. Het lelijkste is dat de grote jongens net wat eerder orderboeken mogen inzien tegen een vette premie. Als ze dat al schrappen is het al grotendeels gedaan met de efficiëntie van HFT's.
Mendeljevvrijdag 22 oktober 2010 @ 13:00
quote:
Op vrijdag 22 oktober 2010 12:36 schreef flyguy het volgende:

[..]

De meeste HFT's werken op tickniveau dus grote trends of zijwaartse bewegingen zijn irrelevant. Het lelijkste is dat de grote jongens net wat eerder orderboeken mogen inzien tegen een vette premie. Als ze dat al schrappen is het al grotendeels gedaan met de efficiëntie van HFT's.
Het is niet zo zeer dat ze het mogen maar dat ze het kunnen omdat ze pal onder de tradingvloer zitten. Jij en ik zouden dat ook kunnen doen als we genoeg geld neertellen voor een stukje serverruimte. Overigens was het principe van wie het eerst komt wie het eerst maalt ook een issue toen er voor het eerst zetels verhuurd werden in de open-outrcry pits. Als particulier zijnde had je dan een voordeel t.o.v. banktransacties omdat je er zelf met je neus op zat. Nu is dat specifieke voordeel weggeebt door elektronische transacties en dat gaat ook zo zijn voor HFT (je ziet het nu al dat grote fondsen niet of nauwelijks gevoelig zijn voor coupes omdat er gewoon te veel volume in omgaat en er te veel partijen actief zijn).

D'r blijft echter een grote maar waar ZH ook over spreekt, op het moment dat HFT-funds hun krachten bundelen dan kan er wel echt veel schade toegebracht worden aan de trading cultuur omdat vele fondsjes wel veel volume kunnen uitoefenen. Toen de S&P ergens in mei 10% onderuit ging vermoedde ik ook dat dit niet het spel was van één enkele fat finger.

Mijn oplossing: geef marketmakers een boete als orderboeken vacuum trekken. Op zo'n manier blijven die gasten zelf ook investeren in nieuwe bots zonder dat je de technologie gaat ondermijnen.
flyguyvrijdag 22 oktober 2010 @ 14:50
Zelf vind ik de afstand van bepaalde computer tot de exchange niet zo relevant. Verschillen in afstand zijn nu eenmaal een gegeven. Het feit dat de data eerder vergeven wordt vind ik wel hinderlijk. Maar denk niet dat het nog lang op de huidige voet voortgaat.

Net trouwens een lichte short positie op melk genomen. Even kijken of ik goed zit of niet.
Mendeljevvrijdag 22 oktober 2010 @ 16:26
quote:
Op vrijdag 22 oktober 2010 14:50 schreef flyguy het volgende:
Zelf vind ik de afstand van bepaalde computer tot de exchange niet zo relevant. Verschillen in afstand zijn nu eenmaal een gegeven. Het feit dat de data eerder vergeven wordt vind ik wel hinderlijk.
Ok, ik was daar niet bekend mee. Ik dacht dat de edge puur in lagverschil zat (10 ms voor een particulier t.o.v. 1 μs voor een bot). In dat geval mogen ze dat inderdaad wel opschorten ja.
Perrinvrijdag 22 oktober 2010 @ 16:36
Volgens mij werkt HFT puur met latency- en rekenkrachtvoordelen..

Zie bijv: HFT and Latency Arbitrage
quote:
First, HFTs benefit from tapping into raw exchange data feeds, rather than sourcing their market data via the consolidated quote feeds used by the rest of the market.

Second, they co-locate their servers at the exchange’s data centres, thus minimizing any potential latency that would arise from sending electronic messages over physical distances. According to their detractors, it is these two elements that give HFTs the ability to see prices ahead of the rest of the market and trade on those prices at the expense of other investors.
tjoptjopvrijdag 22 oktober 2010 @ 18:15
quote:
Op vrijdag 22 oktober 2010 14:50 schreef flyguy het volgende:
Zelf vind ik de afstand van bepaalde computer tot de exchange niet zo relevant. Verschillen in afstand zijn nu eenmaal een gegeven. Het feit dat de data eerder vergeven wordt vind ik wel hinderlijk. Maar denk niet dat het nog lang op de huidige voet voortgaat.

Net trouwens een lichte short positie op melk genomen. Even kijken of ik goed zit of niet.
Je doelt op dat nieuws van een tijdje terug over o.a. GS?
tjoptjopvrijdag 22 oktober 2010 @ 18:16
quote:
Op vrijdag 22 oktober 2010 16:36 schreef Perrin het volgende:
Volgens mij werkt HFT puur met latency- en rekenkrachtvoordelen..

Zie bijv: HFT and Latency Arbitrage
[..]


NYSE heeft er zelfs een apart datacenter voor. http://www.datacenterknow(...)ew-nyse-data-center/
flyguyvrijdag 22 oktober 2010 @ 21:18
quote:
Op vrijdag 22 oktober 2010 18:15 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Je doelt op dat nieuws van een tijdje terug over o.a. GS?
Oh dat weet ik zo niet. Maar herinner me enkele artikelen over het eerder verkrijgen tot inzicht van de orderboeken met enkele ms.
Bolkesteijnvrijdag 22 oktober 2010 @ 23:07
Ik wil voor mijn masterscriptie denk ik wat gaan schrijven over termijnhandel van grondstoffen, de invloed die dat heeft op de vraag naar opslagcapaciteit voor deze grondstoffen en welke gevolgen dat heeft voor een zeehaven als die van Rotterdam. Weet iemand een goed boek zodat ik door kan krijgen hoe nou precies die termijnhandel in elkaar steekt? Welke speculatie technieken zijn er? Welke partijen zijn er actief op de markt? Hoe zit het met de marktefficientie? Dat soort dingen. Ik weet er wel iets vanaf maar er is denk ik nog veel meer dat ik niet weet. ;)
Mendeljevvrijdag 22 oktober 2010 @ 23:55
quote:
Op vrijdag 22 oktober 2010 23:07 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik wil voor mijn masterscriptie denk ik wat gaan schrijven over termijnhandel van grondstoffen, de invloed die dat heeft op de vraag naar opslagcapaciteit voor deze grondstoffen en welke gevolgen dat heeft voor een zeehaven als die van Rotterdam. Weet iemand een goed boek zodat ik door kan krijgen hoe nou precies die termijnhandel in elkaar steekt? Welke speculatie technieken zijn er? Welke partijen zijn er actief op de markt? Hoe zit het met de marktefficientie? Dat soort dingen. Ik weet er wel iets vanaf maar er is denk ik nog veel meer dat ik niet weet. ;)
Heel veel bijzonders valt er niet te vinden over termijnhandel denk ik omdat de toepassingen heel divers zijn. Grofweg zijn er denk ik 3 principes te onderscheiden (speculatie, hedging & financiering). Speculatie & hedging worden overwegend gebruikt. Bijv futures op het weer door schaatsfabrikanten als afdekmiddel of boeren die op een gunstige prijs verkopen zonder dat de oogst binnen is. Financiering komt minder voor maar gebeurt door contracten te verkopen om zodoende het bechikbare geld direct te investeren in bijvoorbeeld metaalmijnen.

Invloed op opslagcapaciteit lijkt me lastig te onderzoeken omdat de prijs van een future wordt bepaald door: prijs spotmarkt * (1 - rente + opslagkosten) waarbij de opslagkosten voor aandelen negatief is (je krijgt namelijk dividend) en positief voor grondstoffen. Dat lijken me net te veel variabelen voor een goede doorgronding van een specifiek probleem. En dan heb je nog principes als contango en backwardation maar dat weet je zelf ook allemaal wel. In ieder geval, een algemeen goed boek over futures ken ik niet maar ik zou bijv wel het boek Oil 101 aanraden wat al heel diep ingaat op het onderwerp en wellicht toepasbaar is op vele markten. Voor algemene info kun je ook gewoon lezen op www.cme-group.com
Bolkesteijnzaterdag 23 oktober 2010 @ 00:33
Bedankt voor je toelichting en tips Mendeljev. Ik ga het boek eens lenen bij de bieb, ben benieuwd of ik toch wat kan bakken van dit onderwerp omdat het mij wel erg interessant lijkt. :Y Er moet ook ergens een docent voor het vak Energy Economics (@ EUR) rondlopen, die ga ik ook maar eens aan z'n jasje trekken.
Mendeljevzaterdag 23 oktober 2010 @ 00:46
En het is www.cmegroup.com. Zonder streepje. :')
Bolkesteijnzaterdag 23 oktober 2010 @ 00:51
Ja, ik dacht al. Had het zelf inmiddels al gevonden. ;)
tjoptjopzaterdag 23 oktober 2010 @ 02:13
quote:
Op vrijdag 22 oktober 2010 23:07 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik wil voor mijn masterscriptie denk ik wat gaan schrijven over termijnhandel van grondstoffen, de invloed die dat heeft op de vraag naar opslagcapaciteit voor deze grondstoffen en welke gevolgen dat heeft voor een zeehaven als die van Rotterdam. Weet iemand een goed boek zodat ik door kan krijgen hoe nou precies die termijnhandel in elkaar steekt? Welke speculatie technieken zijn er? Welke partijen zijn er actief op de markt? Hoe zit het met de marktefficientie? Dat soort dingen. Ik weet er wel iets vanaf maar er is denk ik nog veel meer dat ik niet weet. ;)
Leuk onderwerp, wel vrij omvangrijk :P

Boek wat ik zelf voor olie heb is Oil 101 van Downey. Richt zich op het geheel olie gebeuren (van exploratie tot verkoop) maar als je die in de bieb ofzo kunt krijgen is het een aanrader. Al met als slechts iets van 40-50 pagina's over de markten, wel interessant overigens.

Een plek waar héél veel (wel Amerikaanse) energie info kan vinden is http://www.eia.doe.gov/ kun je historische prijzen/productie van heel veel zaken opzoeken (crude, raffinage, shipping e.d.)

En de Baltic Exchange voor een idee van verschepingskosten. Zoeken op "Baltic Dry Index" kan ook

Ik denk dat je er slim aan doet om je te beperken tot 1 grondstof

[ Bericht 1% gewijzigd door tjoptjop op 23-10-2010 02:18:21 ]
tjoptjopzaterdag 23 oktober 2010 @ 02:21
quote:
Op vrijdag 22 oktober 2010 23:55 schreef Mendeljev het volgende:
, een algemeen goed boek over futures ken ik niet maar ik zou bijv wel het boek Oil 101 aanraden wat al heel diep ingaat op het onderwerp en wellicht toepasbaar is op vele markten. Voor algemene info kun je ook gewoon lezen op www.cme-group.com
Oil 101 is imho niet echt toepasbaar op andere commodities aangezien olie toch wel wat specifieke eigenschappen heeft. Als Bolkesteijn echter ook olie wilt omvatten dan is het zeker een aanrader. Hier een review http://www.theoildrum.com/node/5340 Als je in de buurt van Amsterdam woont kun je het wel eens van me lenen :P

Als boek over futures is het standaard werk Options, Futures and other Derivates van Hull prima.

[ Bericht 20% gewijzigd door tjoptjop op 23-10-2010 02:32:43 ]
tjoptjopzaterdag 23 oktober 2010 @ 02:35
En interessante bedrijven in die branche zijn o.a. Trafigura, Glencore (het oude Marc Rich & co, machtig interessant figuur), Gunvor en Vitol aangezien zij zich bezig houden met de fysieke handel en niet de papierhandel @ Wall Street

(3 van die 4 zijn overigens "Nederlands" :D )
Lemans24zaterdag 23 oktober 2010 @ 16:29
Op de rand van het weekeinde heb ik toch m'n positie in Galapagos maar verdubbeld. Ik kijk al uit naar maandag!
Arceezaterdag 23 oktober 2010 @ 19:25
Telefilm: Win/Win (23 oktober 22:00 uur)

Vanavond dus op tv. :s)
Bolkesteijnzaterdag 23 oktober 2010 @ 21:08
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2010 02:13 schreef tjoptjop het volgende:
Leuk onderwerp, wel vrij omvangrijk :P
Goed afbakenen dus. Dat vind ik altijd wel moeilijk want meestal is er veel meer interessant dan binnen de afbakening valt.

quote:
Boek wat ik zelf voor olie heb is Oil 101 van Downey. Richt zich op het geheel olie gebeuren (van exploratie tot verkoop) maar als je die in de bieb ofzo kunt krijgen is het een aanrader. Al met als slechts iets van 40-50 pagina's over de markten, wel interessant overigens.
Ze hebben het in de UB zag ik, ik ga hem lenen. :Y

quote:
Een plek waar héél veel (wel Amerikaanse) energie info kan vinden is http://www.eia.doe.gov/ kun je historische prijzen/productie van heel veel zaken opzoeken (crude, raffinage, shipping e.d.)

En de Baltic Exchange voor een idee van verschepingskosten. Zoeken op "Baltic Dry Index" kan ook

Ik denk dat je er slim aan doet om je te beperken tot 1 grondstof
Ik denk dat ik mij op olie ga richten omdat de haven van Rotterdam op dat gebied zeer belangrijk is voor Europa, het is ongeveer de enige haven die voor grote olietankers bereikbaar is in West-Europa. Interessant was ook dat er op een gegeven moment tientallen olietankers voor anker lagen (tijdens de 'crisis') bij Hoek van Holland, wachtend op een gunstige olieprijs. Maar misschien is ander bulkgoed ook wel interessant, ik ben mij nog aan het oriënteren dus het kan nog veranderen. :) Ik ga er pas in mei aan schrijven dus ik heb nog alle tijd, bedankt voor de links in ieder geval, data is altijd handig om toegang tot te hebben. :Y
Rejectedzaterdag 23 oktober 2010 @ 21:29
Leuk dat je al een idee hebt voor je scriptie! :) Weet niet of er al veel goede stukken over zijn geschreven maar ik persoonlijk ben benieuwd naar de verklaring voor de toegenomen(echt enorm!) volatiliteit in de spot prijs van olie na de introductie van derivaten(zowel VS en 10j later in het VK). Volgens mij moeten derivaten namelijk juist voor een lagere volatiliteit zorgen. Houd ons op de hoogte. :)
Zelf wilde ik misschien onderzoek over wat eerder in dit topic werd vermeld: Is het uitkeren van dividend positief of juist niet? Maar nog even tijd om erover na te denken.

En vanavond idd Win/Win op tv, ga niet kunnen kijken dus hoop dat hij terug te zien is.
sitting_elflingzaterdag 23 oktober 2010 @ 21:30
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2010 21:08 schreef Bolkesteijn het volgende:

[..]

Goed afbakenen dus. Dat vind ik altijd wel moeilijk want meestal is er veel meer interessant dan binnen de afbakening valt.
[..]

Ze hebben het in de UB zag ik, ik ga hem lenen. :Y
[..]

Ik denk dat ik mij op olie ga richten omdat de haven van Rotterdam op dat gebied zeer belangrijk is voor Europa, het is ongeveer de enige haven die voor grote olietankers bereikbaar is in West-Europa. Interessant was ook dat er op een gegeven moment tientallen olietankers voor anker lagen (tijdens de 'crisis') bij Hoek van Holland, wachtend op een gunstige olieprijs. Maar misschien is ander bulkgoed ook wel interessant, ik ben mij nog aan het oriënteren dus het kan nog veranderen. :) Ik ga er pas in mei aan schrijven dus ik heb nog alle tijd, bedankt voor de links in ieder geval, data is altijd handig om toegang tot te hebben. :Y
JIj had toch ook toegang tot BB? Volgens mij moeten daar ook specifieke tickers op zijn die details geven over de olietankers. Waar ze zijn, waar ze vandaan komen, welke richting ze hebben, hoe vol ze geladen zijn, van wie ze zijn, naar welke haven ze gaan, etc. Dinsdag heb ik toevallig een seminar hier over. In hoeverre olie prijs veranderingen invloed hebben op de route van olie tankers en of je dat ook geografisch in hun route's kunt aflezen. Dat ze na scherpe dalingen bijv. naar een andere haven trekken etc.
Lemans24zaterdag 23 oktober 2010 @ 22:26
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2010 02:35 schreef tjoptjop het volgende:
En interessante bedrijven in die branche zijn o.a. Trafigura, Glencore (het oude Marc Rich & co, machtig interessant figuur), Gunvor en Vitol aangezien zij zich bezig houden met de fysieke handel en niet de papierhandel @ Wall Street

(3 van die 4 zijn overigens "Nederlands" :D )
Trafigura is dan met name interessant vanwege hele andere praktijken. Dat moet toch wel haast het meest foute 'Nederlandse' bedrijf zijn dat er momenteel bestaat. Ethiek, wat is dat?
Sokzzaterdag 23 oktober 2010 @ 22:47
Wat een ongelovelijke slome film is dat win/win.
tjoptjopzaterdag 23 oktober 2010 @ 22:49
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2010 19:25 schreef Arcee het volgende:
Telefilm: Win/Win (23 oktober 22:00 uur)

Vanavond dus op tv. :s)
Ik heb het een half uur vol gehouden. Wat een belabberde film, het zien van Nederlandse producties is onderhand een soort zelf kastijding. Wellicht geen verkeerd idee dat die subsidies op de schop gaan.
bascrosszaterdag 23 oktober 2010 @ 22:52
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2010 22:49 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Ik heb het een half uur vol gehouden. Wat een belabberde film, het zien van Nederlandse producties is onderhand een soort zelf kastijding. Wellicht geen verkeerd idee dat die subsidies op de schop gaan.
Same here. Verschrikkelijk acteerwerk ook.
sitting_elflingzaterdag 23 oktober 2010 @ 22:53
Ik dacht nog, verdorie. Ik kan dat vanavond niet volgen want zie hier geen NL3. Dus hopelijk ergens straks op torrent. Maarr... niks gemist dus :D
tjoptjopzaterdag 23 oktober 2010 @ 22:59
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2010 22:26 schreef Lemans24 het volgende:

[..]

Trafigura is dan met name interessant vanwege hele andere praktijken. Dat moet toch wel haast het meest foute 'Nederlandse' bedrijf zijn dat er momenteel bestaat. Ethiek, wat is dat?
Het is natuurlijk uitermate naïef van je om te veronderstellen dat de grondstoffenhandel "ethisch verantwoord" is.
Als je even snel in je huis kijkt zie je ongetwijfeld aluminium producten, kans is groot dat het bauxiet daarvan komt uit Guinea, een verschrikkelijke dictatuur. Olie komt o.a. uit SA of Iran wat nou ook niet de meest menselijke landen zijn. Coltan wat je bijvoorbeeld in electronica vind komt o.a. uit Congo (en gebruikt om burgeroorlogen te financieren klik. )

[ Bericht 7% gewijzigd door tjoptjop op 23-10-2010 23:05:24 ]
tjoptjopzaterdag 23 oktober 2010 @ 23:03
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2010 21:29 schreef Rejected het volgende:
Leuk dat je al een idee hebt voor je scriptie! :) Weet niet of er al veel goede stukken over zijn geschreven maar ik persoonlijk ben benieuwd naar de verklaring voor de toegenomen(echt enorm!) volatiliteit in de spot prijs van olie na de introductie van derivaten(zowel VS en 10j later in het VK). Volgens mij moeten derivaten namelijk juist voor een lagere volatiliteit zorgen. Houd ons op de hoogte. :)
Zelf wilde ik misschien onderzoek over wat eerder in dit topic werd vermeld: Is het uitkeren van dividend positief of juist niet? Maar nog even tijd om erover na te denken.

En vanavond idd Win/Win op tv, ga niet kunnen kijken dus hoop dat hij terug te zien is.
Hoelang bestaan die derivaten eigenlijk? De spot markt is ook pas vanaf halverwege jaren 70 geloof ik.
Lemans24zaterdag 23 oktober 2010 @ 23:12
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2010 22:59 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Het is natuurlijk uitermate naïef van je om te veronderstellen dat de grondstoffenhandel "ethisch verantwoord" is.
Als je even snel in je huis kijkt zie je ongetwijfeld aluminium producten, kans is groot dat het bauxiet daarvan komt uit Guinea, een verschrikkelijke dictatuur. Olie komt o.a. uit SA of Iran wat nou ook niet de meest menselijke landen zijn. Coltan wat je bijvoorbeeld in electronica vind komt o.a. uit Ethiopië en Congo (en gebruikt om burgeroorlogen te financieren.
Met de achtergronden van die produkten ben ik bekend. Het is eigenlijk verwerpelijk, maar zoals de meesten maak ik daar ook gewoon gebruik van.
Ik denk dat ik minder moeite heb met burgeroorlogen dan met het dumpen van chemisch afval in 3e wereld landen.
tjoptjopzaterdag 23 oktober 2010 @ 23:18
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2010 23:12 schreef Lemans24 het volgende:

[..]

Met de achtergronden van die produkten ben ik bekend. Het is eigenlijk verwerpelijk, maar zoals de meesten maak ik daar ook gewoon gebruik van.

Precies, je kunt je wellicht afvragen wat het alternatief is, maar dat is een complete stop op de wereldhandel/ontwikkeling?

Kijk bijvoorbeeld naar Shell, die is net zo bezig met vervuilen in Nigeria. Alternatief is geen olie produceren, dat gaat dus niet gebeuren. Het mooiste teakhout komt uit Birma, andere landen hebben significant mindere kwaliteit. Toch blijft het teak op de meeste boten en andere high-end spullen gewoon Birmees (?)
tjoptjopzaterdag 23 oktober 2010 @ 23:25
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2010 02:35 schreef tjoptjop het volgende:
En interessante bedrijven in die branche zijn o.a. Trafigura, Glencore (het oude Marc Rich & co, machtig interessant figuur), Gunvor en Vitol aangezien zij zich bezig houden met de fysieke handel en niet de papierhandel @ Wall Street

(3 van die 4 zijn overigens "Nederlands" :D )
Ik zat nog eens te kijken naar die bedrijven, maar die hebben echt belachelijke omzetten :D

Glencore $150 miljard
Vitol $140 miljard
Trafigura $75 miljard
Gunvor $50 miljard

Even ter vergelijk, een multinational als Philips zet $25 miljard om, General Electric (een van de grootste bedrijven ter wereld $160 miljard.

Ok, ok, het is een beetje een kromme vergelijking aangezien de omzetsnelheid gigantisch is en de marges flinterdun. Maar toch... wat een bedragen gaan er in om :o
Rejectedzondag 24 oktober 2010 @ 00:24
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2010 23:03 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Hoelang bestaan die derivaten eigenlijk? De spot markt is ook pas vanaf halverwege jaren 70 geloof ik.
Volgens mij in de jaren 80.
Spot niet al langer? :P

[ Bericht 13% gewijzigd door Rejected op 24-10-2010 00:53:06 ]
Mendeljevzondag 24 oktober 2010 @ 01:58
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 00:24 schreef Rejected het volgende:
Spot niet al langer? :P
De spotmarkt bestaat inderdaad al duizenden jaren. :D Wat betreft de spot/futuresmarkt met contractuele verplichtingen waren de jappen het eerst en dat is al bijna 300 jaar geleden. Het is wel grappig dat de candlesticks en eerste moving averages ook uit die periode afstammen. Blijkbaar worden mensen creatief als er geld mee gemoeid is.. :P
tjoptjopzondag 24 oktober 2010 @ 02:03
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 01:58 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

De spotmarkt bestaat inderdaad al duizenden jaren. :D Wat betreft de spot/futuresmarkt met contractuele verplichtingen waren de jappen het eerst en dat is al bijna 300 jaar geleden. Het is wel grappig dat de candlesticks en eerste moving averages ook uit die periode afstammen. Blijkbaar worden mensen creatief als er geld mee gemoeid is.. :P
In de praktijk was er tot de jaren 70 geen olie spot markt. >95% werd gewoon verhandeld (tussen weinig marktpartijen) op basis van lange termijns contracten met vaste prijzen. Pas toen het monopolie van de seven sisters begon af te brokkelen is er pas een soort spotmarkt gekomen in die tak. Voornamelijk door het OPEC oliekartel en de opkomst van onafhankelijke oliehandelaren als bijv. Marc Rich, John Deuss en consorten

Je hebt natuurlijk wel gelijk dat het principe spot al heel lang bestaat. Sterker nog, het is de meest basis transactie die er is. Bij de AH koop je dat blikje Cola "on the spot"

[ Bericht 2% gewijzigd door tjoptjop op 24-10-2010 02:16:57 ]
sitting_elflingzondag 24 oktober 2010 @ 02:05
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 01:58 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

De spotmarkt bestaat inderdaad al duizenden jaren. :D Wat betreft de spot/futuresmarkt met contractuele verplichtingen waren de jappen het eerst en dat is al bijna 300 jaar geleden. Het is wel grappig dat de candlesticks en eerste moving averages ook uit die periode afstammen. Blijkbaar worden mensen creatief als er geld mee gemoeid is.. :P
Wat ik in die zin dan ook wel bizar vind is dat we candlesticks nog steeds gebruiken. En ze werken nog steeds best aardig :Y)
tjoptjopzondag 24 oktober 2010 @ 02:12
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 01:58 schreef Mendeljev het volgende:
Wat betreft de spot/futuresmarkt met contractuele verplichtingen waren de jappen het eerst en dat is al bijna 300 jaar geleden. Het is wel grappig dat de candlesticks en eerste moving averages ook uit die periode afstammen. Blijkbaar worden mensen creatief als er geld mee gemoeid is.. :P
http://en.wikipedia.org/wiki/Dojima_Rice_Exchange wel tof om te lezen. Ik vind die historie sowieso wel erg interessant. En ook de belangrijke rol die Nederland hierin gespeeld heeft (eerste beurs, eerste bubbels e.d.)


Verder dit _O_

quote:
One of the earliest written records of futures trading is in Aristotle's book Politics. He tells the story of Thales, a poor philosopher from Miletus who developed a "financial device, which involves a principle of universal application." Thales used his skill in forecasting and predicted that the olive harvest would be exceptionally good the next autumn. Confident in his prediction, he made agreements with local olive-press owners to deposit his money with them to guarantee him exclusive use of their olive presses when the harvest was ready. Thales successfully negotiated low prices because the harvest was in the future and no one knew whether the harvest would be plentiful or pathetic and because the olive-press owners were willing to hedge against the possibility of a poor yield. When the harvest-time came, and a sharp increase in demand for the use of the olive presses outstripped supply, he sold his future use contracts of the olive presses at a rate of his choosing, and made a large quantity of money.
tjoptjopzondag 24 oktober 2010 @ 02:17
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 02:05 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Wat ik in die zin dan ook wel bizar vind is dat we candlesticks nog steeds gebruiken. En ze werken nog steeds best aardig :Y)
Het wiel gebruiken we ook nog steeds. Doet het ook nog steeds best aardig :P
Mendeljevzondag 24 oktober 2010 @ 02:18
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 02:05 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Wat ik in die zin dan ook wel bizar vind is dat we candlesticks nog steeds gebruiken. En ze werken nog steeds best aardig :Y)
Die combo's zijn wel volledig achterhaald natuurlijk (morningstar etc). Al kan het vroeger wel gewerkt hebben!

SPOILER
TA WERKT! ;D :D ;D :')
sitting_elflingzondag 24 oktober 2010 @ 02:19
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 02:12 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

http://en.wikipedia.org/wiki/Dojima_Rice_Exchange wel tof om te lezen. Ik vind die historie sowieso wel erg interessant. En ook de belangrijke rol die Nederland hierin gespeeld heeft (eerste beurs, eerste bubbels e.d.)


Verder dit _O_
[..]


Het is altijd wel terug te herleiden naar bepaalde gebeurtenissen. Ben wel benieuwd hoe de zaken er over een jaar of 500 bij staan. Hedgefunds zullen wel niet meer bestaan en zaken zoals time scalping zie ik niet meer gebeuren. Of men moet straks op miniscule timeframes straks geld weten te verdienen.
sitting_elflingzondag 24 oktober 2010 @ 02:25
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 02:18 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

Die combo's zijn wel volledig achterhaald natuurlijk (morningstar etc). Al kan het vroeger wel gewerkt hebben!

SPOILER
TA WERKT! ;D :D ;D :')
Mja, ik gebruik nog wel een klein aantal combo's hoor :@ :P Met name de shooting star en de hammers maar vaak meer als 'laatste' zetje om iets aan te schaffen.

En tjoptjop, ik denk niet dat de uitvinder van de candles had verwacht dat dat nu in sommige gevallen nog steeds relevant zou zijn. Dat was bij het wiel wel anders :P
Mendeljevzondag 24 oktober 2010 @ 02:30
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 02:12 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

http://en.wikipedia.org/wiki/Dojima_Rice_Exchange wel tof om te lezen. Ik vind die historie sowieso wel erg interessant. En ook de belangrijke rol die Nederland hierin gespeeld heeft (eerste beurs, eerste bubbels e.d.)
Ik zat net met verbijstering dit stukje te lezen.

quote:
In the first years of the 1730s, as the result of poor harvests and trade issues, the price of rice plummeted. Though this looked good for buyers on the face of it, it wreaked havoc with an economy which was still based largely on rice as a medium of exchange. Samurai, whose income was in rice, panicked over the exchange rate into coin, and meanwhile speculators and various conspiracies within the brokers' community played games with the system, keeping vast stores of rice in the warehouses, which ensured low prices. A series of riots against the speculators, and against the conspiratorial, manipulative system as whole, erupted in 1733; starvation was widespread, and meanwhile, speculators were acting to "corner" the market and to control prices. This was the first of a number of riots, called uchikowashi (打壊し), which would grow in frequency and size over the next century or so. The shogunate set a price floor in 1735, forcing merchants in Edo to sell for no less than one ryō per 1.4 koku, and in Osaka no less than 42 momme per koku. A 10 momme fine was charged of anyone found to have paid less. Over the fifteen years or so, until roughly 1750, the shogunate stepped in on a number of occasions to attempt to stabilize or control the economy. Though in 1730 the government budget as a whole was in balance (expenditures=revenue), interventions by the shogun over the ensuing years inadvertently led to economic collapse. Tokugawa Yoshimune made so many attempts at reforms and controls that he came to be known as Kome Kubō or Kome Shōgun (the Rice Shogun). At the same time, attempts were made at monetary policy, which largely resulted in solving the problems of the rice economy, while bringing debasement of the currency.
Je zou met een paar aanpassingen zo maar een kant&klare verhaallijn kunnen hebben die in het heden past. Ik sta er een beetje van te kijken... :@
tjoptjopzondag 24 oktober 2010 @ 02:46
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 02:30 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

Ik zat net met verbijstering dit stukje te lezen.
[..]

Je zou met een paar aanpassingen zo maar een kant&klare verhaallijn kunnen hebben die in het heden past. Ik sta er een beetje van te kijken... :@
Zaken als hedgen, handel met voorkennis, marktmanipulatie zijn echt al eeuwen oud. De VOC of opkomst van de spoorwegen in de VS.

Wat wel een leuk boekje is over een Amerikaanse speculant ergens rondom 1900 is Reminiscences of a stock operator. Ook daarin merk je al dat er in feite niet zo heel veel veranderd is. Het is alleen technisch geperfectioneerd (analyse tools, informatiesnelheid e.d.)
Mendeljevzondag 24 oktober 2010 @ 13:05
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 02:46 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Zaken als hedgen, handel met voorkennis, marktmanipulatie zijn echt al eeuwen oud. De VOC of opkomst van de spoorwegen in de VS.
Ik vind het vooral grappig dat ook toen overheidsinterventies en protectionistische maatregelen leiden tot het destabiliseren van een gezonde economie naar een waar als uitweg de debasement of currency (ofwel inflatie) wordt gehanteerd. Dit alles natuurlijk met dezelfde grondslag, namelijk het speculeren op schaarse goederen. Het enige verschil is dat de speculeerders wel hun eigen geld gebruikten dus daar valt nog wel wat op af te dingen.. :')
flyguyzondag 24 oktober 2010 @ 14:08
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 02:46 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Zaken als hedgen, handel met voorkennis, marktmanipulatie zijn echt al eeuwen oud. De VOC of opkomst van de spoorwegen in de VS.

Wat wel een leuk boekje is over een Amerikaanse speculant ergens rondom 1900 is Reminiscences of a stock operator. Ook daarin merk je al dat er in feite niet zo heel veel veranderd is. Het is alleen technisch geperfectioneerd (analyse tools, informatiesnelheid e.d.)
Livermore _O_ Één van de beste speculanten ooit.
LXIVzondag 24 oktober 2010 @ 15:18
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 02:46 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Zaken als hedgen, handel met voorkennis, marktmanipulatie zijn echt al eeuwen oud. De VOC of opkomst van de spoorwegen in de VS.

Wat wel een leuk boekje is over een Amerikaanse speculant ergens rondom 1900 is Reminiscences of a stock operator. Ook daarin merk je al dat er in feite niet zo heel veel veranderd is. Het is alleen technisch geperfectioneerd (analyse tools, informatiesnelheid e.d.)
Ik heb dat boekje even opgezocht. Wel leuk inderdaad:
I
quote:
n the old days whenever a bucket shop found itself loaded with too many bulls on a certain stock it was
a common practice to get some broker to wash down the price of that particular stock far
enough to wipe out all the customers that were long of it. This seldom cost the bucket
shop more than a couple of points on a few hundred shares, and they made thousands of
dollars.
That was what the Cosmopolitan did to get me and Henry Williams and the other Sugar
shorts. Their brokers in New York ran up the price to 108. Of course it fell right back,
but Henry and a lot of others were wiped out. Whenever there was an unexplained sharp
drop which was followed by instant recovery, the newspapers in those days used to call
it a bucket-shop drive.
Nu noemen wij dat uitroken!
Mendeljevzondag 24 oktober 2010 @ 15:36
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 15:18 schreef LXIV het volgende:
Nu noemen wij dat uitroken!
Nu moet je wel in het achterhoofd houden dat men in 1920 maar 10% margin hoefde aan te houden (wat dus ook bijna iedereen deed) en een beetje volatiliteit genoeg was om bankroet te gaan. Jesse is zelf ook door middel van lage margins rijk geworden en uiteindelijk ook failliet gegaan. Tegenwoordig ben je verplicht om minimaal 25-50% margin aan te houden dus loopt het allemaal wat minder los als tijdens de crash van 1929 (jammer genoeg..). Dat uitroken gaat tegenwoordig ook minder omdat de tendens van langetermijnsbeleggers is om geen leverage toe te passen.
tjoptjopzondag 24 oktober 2010 @ 19:49
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 14:08 schreef flyguy het volgende:

[..]

Livermore _O_ Één van de beste speculanten ooit.
Mja ;) hij stierf uiteindelijk straatarm :P
tjoptjopzondag 24 oktober 2010 @ 19:50
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 15:18 schreef LXIV het volgende:

[..]

Ik heb dat boekje even opgezocht. Wel leuk inderdaad:
I
[..]

Nu noemen wij dat uitroken!
Dat ging om bucket shops, die bestaan anno 2010 niet meer (alleen met forex zie je ze nog wel eens)
LXIVzondag 24 oktober 2010 @ 21:09
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 19:50 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Dat ging om bucket shops, die bestaan anno 2010 niet meer (alleen met forex zie je ze nog wel eens)
Nee, maar plotselinge enorme fluctuaties om bulls of bears ff door hun margin heen te duwen zijn ook nog van deze tijd.
LXIVzondag 24 oktober 2010 @ 21:50
Ik heb nu het hele boek van Livermore gelezen. Niet zo heel veel is toepasbaar in 2010. Het eerste deel gaat over hoe je geld kunt verdienen in die bucketshops, die nu dus niet meer bestaan en eigenlijk niks met het huidige traden meer te maken hebben, omdat de koers daar achterliep.
Het grootste deel van de rest van het boek gaat over marktmanipulatie. Dus een slapend aandeel 'wakker maken' door het verhandelbaar te maken en in de belangstelling te brengen. Tegenwoordig is alles sowieso meer liquide, zeker met al die bots. Bovendien heb ik als particulier niet het vermogen om dit te doen.

Wat lessons learned zijn die je nu nog zou kunnen toepassen:
In principe betaalt het publiek en cashen de insiders. (Hoe korter de termijn waarop je handelt, hoe meer dit het geval is, want hoe relevanter de inside-information)
Het kost je geld om de laatste 1/8-ste van de top of de bodem ook nog te willen nemen.
Ben long in een bull-market en short (of liquide) in een bear-market.
Als een aandeel daalt terwijl je eigenlijk 'vindt' dat het zou moeten stijgen (gezien de naar buiten gebrachte cijfers, de algemene marktsituatie of wat dan ook), dan gebeurt dat niet voor niets. Er zijn dus mensen met meer informatie dan jij, en die blijven verkopen. Afblijven dus!

Dat waren allemaal al dingen die ik wist.

Dan werd er nog verteld dat langs het hele traject van een top naar beneden het in het algemeen de insiders zijn die verkopen en het publiek dat koopt. Een aandeel dat dus een top heeft neergezet van 10 euro en vervolgens van 9 naar 8 naar 7 naar 6 gedaald is, is dus op 6 nog geen goede koop. Koop zo'n aandeel pas wanneer het 'uitbodemd' op 5 en dan naar de 5,75 oid is gegaan.
Eigenlijk dus gewoon 'follow the trend'
LXIVzondag 24 oktober 2010 @ 21:53
Oh ja, en wat ook nog waar is: als je het niet weet, doe dan niks. Handel niet om te handelen.
tjoptjopzondag 24 oktober 2010 @ 22:03
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 21:50 schreef LXIV het volgende:
Ik heb nu het hele boek van Livermore gelezen. Niet zo heel veel is toepasbaar in 2010. Het eerste deel gaat over hoe je geld kunt verdienen in die bucketshops, die nu dus niet meer bestaan en eigenlijk niks met het huidige traden meer te maken hebben, omdat de koers daar achterliep.
Het grootste deel van de rest van het boek gaat over marktmanipulatie. Dus een slapend aandeel 'wakker maken' door het verhandelbaar te maken en in de belangstelling te brengen. Tegenwoordig is alles sowieso meer liquide, zeker met al die bots. Bovendien heb ik als particulier niet het vermogen om dit te doen.

Wat lessons learned zijn die je nu nog zou kunnen toepassen:
In principe betaalt het publiek en cashen de insiders. (Hoe korter de termijn waarop je handelt, hoe meer dit het geval is, want hoe relevanter de inside-information)
Het kost je geld om de laatste 1/8-ste van de top of de bodem ook nog te willen nemen.
Ben long in een bull-market en short (of liquide) in een bear-market.
Als een aandeel daalt terwijl je eigenlijk 'vindt' dat het zou moeten stijgen (gezien de naar buiten gebrachte cijfers, de algemene marktsituatie of wat dan ook), dan gebeurt dat niet voor niets. Er zijn dus mensen met meer informatie dan jij, en die blijven verkopen. Afblijven dus!

Dat waren allemaal al dingen die ik wist.

Dan werd er nog verteld dat langs het hele traject van een top naar beneden het in het algemeen de insiders zijn die verkopen en het publiek dat koopt. Een aandeel dat dus een top heeft neergezet van 10 euro en vervolgens van 9 naar 8 naar 7 naar 6 gedaald is, is dus op 6 nog geen goede koop. Koop zo'n aandeel pas wanneer het 'uitbodemd' op 5 en dan naar de 5,75 oid is gegaan.
Eigenlijk dus gewoon 'follow the trend'
Grappig, ik interpreteerde het toch iets anders :P

Het is geen Intelligent Investor ofzo. In het kort is het gewoon een fictie verhaal over het leven van een speculant en wat voor beren die op de weg tegen kwam (varierend van te vroege timing, lag in koers info, insider info, lag in order executie etc. etc. )

Zijn "tape reading skills" acht ik als z'n edge op de markt. En de vele voorbeelden in z'n boek zijn meer verhalen/anekdotes waarbij het ondanks dat hij volgens z'n edge 'gelijk' zou hebben het verliesgevend is en het dus zo een beschrijving is van 'problemen' waar je destijds mee te maken had (in boekvorm). Je moet het imho niet gaan lezen als een strategie boek voor beurshandel, daar is het ook nooit voor bedoeld volgens mij. Het is niet voor niets dat hij ook heen snel weer geld verdiend heeft als hij weer eens broke gegaan is, daar gaat het immers niet om.

Desondanks vind ik dat toch actueler is dan jij het beschrijft, maar dan niet in specifieke voorbeelden. Meer in z'n algemeenheid, zaken als timing bijv.


Toegeven. Het is wel alweer een paar jaar geleden dat ik het gelezen heb.


quote:
Op zondag 24 oktober 2010 21:53 schreef LXIV het volgende:
Oh ja, en wat ook nog waar is: als je het niet weet, doe dan niks. Handel niet om te handelen.
Wat te denken van die ouwe knakker die bleef maar herhalen "it's a Bull-market you know" (of iets in die strekking)
LXIVzondag 24 oktober 2010 @ 22:08
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 22:03 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Grappig, ik interpreteerde het toch iets anders :P

Zijn "tape reading skills" acht ik als z'n edge op de markt. En de vele voorbeelden in z'n boek zijn meer verhalen/anekdotes waarbij het ondanks dat hij volgens z'n edge 'gelijk' zou hebben het verliesgevend is en het dus zo een beschrijving is van 'problemen' waar je destijds mee te maken had (in boekvorm). Je moet het imho niet gaan lezen als een strategie boek voor beurshandel, daar is het ook nooit voor bedoeld volgens mij. Het is niet voor niets dat hij ook heen snel weer geld verdiend heeft als hij weer eens broke gegaan is, daar gaat het immers niet om.

Desondanks vind ik dat toch actueler is dan jij het beschrijft, maar dan niet in specifieke voorbeelden. Meer in z'n algemeenheid, zaken als timing bijv.

Maar het is geen Intelligent Investor ofzo. In het kort is het gewoon een fictie verhaal over het leven van een speculant en wat voor beren die op de weg tegen kwam (varierend van te vroege timing, lag in koers info, insider info, lag in order executie etc. etc. )

Toegeven. Het is wel alweer een paar jaar geleden dat ik het gelezen heb.
Het is idd geen howto boek over traden ofzo. Maar hij geeft toch behoorlijk wat tips. Die handel in de bucketroom kwam uiteindelijk niet op de markt terecht, maar was voor rekening van het buckethouse. Net als met paardenrennen, de handel had dus ook geen invloed op de koers (omdat ze niet plaatsvond), en het was daarom mogelijk om forse orders te plaatsen zonder dat hierdoor de koers beinvloedt werd. Ze hadden als het ware een simplex-verbinding vanaf de beursvloer. Daarom werkte die ervaring ook niet in het echt!

Naderhand komt hij er achter dat die beïnvloedbaarheid ook in z'n voordeel zou kunnen werken.


Dit boekje heeft me trouwens wederom doen afvragen of het überhaubt wel mogelijk is om structureel geld te verdienen in een markt wanneer er insiders aanwezig zijn. Dus dat voor jou de koersen feitelijk 100% random zijn, maar dat er dus een paar spelers in de markt zijn die wél enigzins kunnen voorspellen wat de koers gaat doen. 'Melken' die insiders het publiek nu uit? Of blijft de koers toch efficiënt/random genoeg zonder dat het iets uitmaakt. Maar waar komt dat geld dan vandaan?
tjoptjopzondag 24 oktober 2010 @ 22:14
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 22:08 schreef LXIV het volgende:

Dit boekje heeft me trouwens wederom doen afvragen of het überhaubt wel mogelijk is om structureel geld te verdienen in een markt wanneer er insiders aanwezig zijn. Dus dat voor jou de koersen feitelijk 100% random zijn, maar dat er dus een paar spelers in de markt zijn die wél enigzins kunnen voorspellen wat de koers gaat doen. 'Melken' die insiders het publiek nu uit? Of blijft de koers toch efficiënt/random genoeg zonder dat het iets uitmaakt. Maar waar komt dat geld dan vandaan?
Wat beschouw je als insiders?

Als particulier heb je imho weinig te zoeken op derivaatmarkten. Als je ziet hoe professionele participanten in die markt zitten. Gigantische computerparken, hooggeschoold wiskundig personeel en enorm uitgebreide algoritmes om maar die edge te vinden/exploiteren.

Kom je dan als particulier aan met je opties en basis TA (of nattevinger werk)
LXIVzondag 24 oktober 2010 @ 22:28
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 22:14 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Wat beschouw je als insiders?

Als particulier heb je imho weinig te zoeken op derivaatmarkten. Als je ziet hoe professionele participanten in die markt zitten. Gigantische computerparken, hooggeschoold wiskundig personeel en enorm uitgebreide algoritmes om maar die edge te vinden/exploiteren.

Kom je dan als particulier aan met je opties en basis TA (of nattevinger werk)
Insiders kunnen mensen zijn die direct bij het bedrijf betrokken zijn (dus er werken), of indirect (toeleveranciers), of analysten die zich de hele dag met niks anders bezighouden dan dat bedrijf. Kortom, iedereen wiens kennisniveau dat van de markt heel duidelijk overstijgt.
tjoptjopzondag 24 oktober 2010 @ 22:36
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 22:28 schreef LXIV het volgende:

[..]

Insiders kunnen mensen zijn die direct bij het bedrijf betrokken zijn (dus er werken), of indirect (toeleveranciers), of analysten die zich de hele dag met niks anders bezighouden dan dat bedrijf. Kortom, iedereen wiens kennisniveau dat van de markt heel duidelijk overstijgt.
Dan denk dat je daar als particulier met beperkte middelen weinig tussen te zoeken hebt :P En dan voornamelijk vanwege de laatste categorie
LXIVzondag 24 oktober 2010 @ 22:39
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 22:36 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Dan denk dat je daar als particulier met beperkte middelen weinig tussen te zoeken hebt :P En dan voornamelijk vanwege de laatste categorie
Wat ik me afvraag is dus in hoeverre hun (voor)kennis en de daaruit resulterende winsten een negatieve invloed heeft op jouw winst. Dus al beschouw je de koersen als volkomen willekeurig (waarbij het dus niet uit zou mogen maken wat je timing of stockpicking is), het toch zo is dat je hierdoor verliest.
tjoptjopzondag 24 oktober 2010 @ 22:50
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 22:39 schreef LXIV het volgende:

[..]

Wat ik me afvraag is dus in hoeverre hun (voor)kennis en de daaruit resulterende winsten een negatieve invloed heeft op jouw winst. Dus al beschouw je de koersen als volkomen willekeurig (waarbij het dus niet uit zou mogen maken wat je timing of stockpicking is), het toch zo is dat je hierdoor verliest.
Geen idee :P

Denk dat het in zero sum markten wel zo is. Bij opties bijvoorbeels zul je als particulier altijd een te hoge prijs betalen, of te lage prijs ontvangen aangezien evt onjuistheden in de prijs binnen millisecondes weggearbriteerd (?) is door partijen als Optiver e.d.

Bij aandelen buy & hold zal dat minder opgaan
LXIVzondag 24 oktober 2010 @ 22:59
Hoe langer de termijn, hoe kleiner de invloed inderdaad. Want ook de kennis van de insiders wordt steeds minder 'inside' op de langere termijn.
Het gaat me niet eens om die tienden van centen in millisecondes. Die laat ik sowieso voor wat ze zijn. Maar als jij bijv. aandeel X koopt en zonder reden stijgt die opeens 30%. Dan denk je wellicht: mooi, tijd om te cashen want ik zie geen enkele reden waarom dit aandeel gestegen is. Terwijl er een week later een goede deal bekend gemaakt wordt ofzo. Diegenen aan wie jij verkocht wisten van die deal af. Heb je nu dan verloren?
Een andere keer koop je juist als een aandeel 30% gedaald is. Terwijl dat ook slecht uitpakt.
tjoptjopzondag 24 oktober 2010 @ 23:04
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 22:59 schreef LXIV het volgende:
Hoe langer de termijn, hoe kleiner de invloed inderdaad. Want ook de kennis van de insiders wordt steeds minder 'inside' op de langere termijn.
Het gaat me niet eens om die tienden van centen in millisecondes. Die laat ik sowieso voor wat ze zijn. Maar als jij bijv. aandeel X koopt en zonder reden stijgt die opeens 30%. Dan denk je wellicht: mooi, tijd om te cashen want ik zie geen enkele reden waarom dit aandeel gestegen is. Terwijl er een week later een goede deal bekend gemaakt wordt ofzo. Diegenen aan wie jij verkocht wisten van die deal af. Heb je nu dan verloren?
Een andere keer koop je juist als een aandeel 30% gedaald is. Terwijl dat ook slecht uitpakt.
Je hebt nog steeds die +30% dus nee, je hebt geen geld verloren. Je bent wel toekomstige winst misgelopen en in die zin heb je wel verloren aangezien dat dus blijkbaar "gegarandeerd" was (ivm voorkennis op echte deal en geen sentiment).

Maar goed, hoe vaak komt dit voor? Even afgezien van de fondsen waar geen enkel weldenkend persoon in zou willen moeten zitten (Rood, Antonov e.d.)
tjoptjopzondag 24 oktober 2010 @ 23:13
Wat is trouwens de juiste Nederlandse vertaling voor "edge" zoals die in deze context gebruikt wordt?
Mendeljevzondag 24 oktober 2010 @ 23:43
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 23:13 schreef tjoptjop het volgende:
Wat is trouwens de juiste Nederlandse vertaling voor "edge" zoals die in deze context gebruikt wordt?
Ik zou het vertalen als een (statistisch) voordeel. Een onzuiverheid in een zuiverheid of andersom. Men spreekt van een edge als een 50% voorspelpercentage hoger blijkt uit te vallen. Dus bij een typische random beweging is 51% van de keren goed gokken gelijk aan 1% edge.
flyguyzondag 24 oktober 2010 @ 23:47
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 23:43 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

Ik zou het vertalen als een (statistisch) voordeel. Een onzuiverheid in een zuiverheid of andersom. Men spreekt van een edge als een 50% voorspelpercentage hoger blijkt uit te vallen. Dus bij een typische random beweging is 51% van de keren goed gokken gelijk aan 1% edge.
Je edge hoeft niets te maken te hebben met het percentage winstgevende trades. Als de winst met 1 trade de andere 99 eclipst dan is dat ook prima ;)
tjoptjopzondag 24 oktober 2010 @ 23:59
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 23:43 schreef Mendeljev het volgende:

[..]

Ik zou het vertalen als een (statistisch) voordeel. Een onzuiverheid in een zuiverheid of andersom. Men spreekt van een edge als een 50% voorspelpercentage hoger blijkt uit te vallen. Dus bij een typische random beweging is 51% van de keren goed gokken gelijk aan 1% edge.
Mijn fout, ik vroeg het verkeerde. Ik bedoelde eigenlijk meer een goed NL woord wat prima bekt. Anders gewoon maar edge blijven gebruiken :P
tjoptjopmaandag 25 oktober 2010 @ 00:04
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 23:47 schreef flyguy het volgende:

[..]

Je edge hoeft niets te maken te hebben met het percentage winstgevende trades. Als de winst met 1 trade de andere 99 eclipst dan is dat ook prima ;)
Volgens mij klopt het wel wat mendeljev zegt hoor. Een munt die 52% van de tijd op kop valt heeft een edge (ofwel is loaded in gokkersjargon :P )

En wat hij en jij zeggen spreekt elkaar niet echt tegen
Mendeljevmaandag 25 oktober 2010 @ 00:08
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 23:47 schreef flyguy het volgende:

[..]

Je edge hoeft niets te maken te hebben met het percentage winstgevende trades. Als de winst met 1 trade de andere 99 eclipst dan is dat ook prima ;)
Een edge gaat niet per definitie over het percentage winstgevende trades. Dat 1 trade opweegt tegen 99 andere trades betekent niet meteen dat je een edge hebt. Stel dat jouw winstgevende trade een kans 0.01 heeft om voor te komen dan is je edge ten opzichte van een ander de kans dat je die ene winstgevende trade beter kunt voorspellen. Een op papier winstgevende strategie hoeft dus niet altijd een edge te hebben.
tjoptjopmaandag 25 oktober 2010 @ 02:37
quote:
Goldman Sachs overweegt de participatie van 5 miljard dollar terug te kopen die de legendarische beursgoeroe Warren Buffett dik twee jaar geleden in de zakenbank heeft genomen via zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal donderdag.
Warren Buffett speelt ukulele in de marge van de aandeelhoudersvergadering van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

Buffett is al sinds september 2008 aandeelhouder van Goldman Sachs, toen hij in volle financiële crisis liefst 5 miljard dollar pompte in een pakket preferente aandelen van de zakenbank. Die investering bleek behoorlijk lucratief voor het 'Orakel van Omaha'.

Buffett mag jaarlijks immers rekenen op een dividend van 10 procent op elk preferent aandeel, waardoor Goldman Sachs de afgelopen twee jaar al zo'n 1 miljard dollar moest uitbetalen aan de beursgoeroe. 'Weet u dat dat 15 dollar per seconde is? Tik, tik, tik, 15 dolar, 15 dollar, 15 dollar,' grapte Buffett daar eerder dit jaar nog over op de aandeelhoudersvergadering(1) van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

Het dure prijskaartje dat aan Buffetts participatie hangt is volgens The Wall Street Journal meteen de belangrijkste reden waarom Goldman de preferente aandelen wil terugkopen. De zakenbank heeft alvast het recht om Buffett uit te kopen, maar de groep zal ook daarvoor heel wat geld op tafel moeten leggen.

Als Goldman Sachs beslist het Buffett-pakket aan te kopen, zal het de topbelegger daarvoor nog eens extra 1,6 miljard dollar moeten betalen. Bovendien moet de zakenbank ook nog eens de Amerikaanse centrale bank om toestemming vragen voor ze Buffetts belang effectief kan overnemen.

Daartegenover staat dat Goldman Sachs nu veel goedkoper geld kan ophalen op de financiële markten (bijvoorbeeld door obligaties uit te geven) dan een tweetal jaar geleden. Omdat die financiële markten na het losbarsten van de kredietcrisis nagenoeg volledig bevroren waren, zag Goldman Sachs zich verplicht in te stemmen met Buffetts hoge voorwaarden. Maar nu de markten weer herstellen lijkt Buffetts investering stilaan een last geworden voor de zakenbank.

Maar er is nog een andere reden waarom Goldman Sachs Buffett wil uitkopen. Toen hij in september 2008 in de bank stapte, eiste Buffett namelijk dat topman Lloyd Blankfein en andere leden van het Goldman Sachs-management niet meer dan 10 procent van hun aandelen in de groep mochten verkopen. Die beperking geldt tot oktober 2011 of tot de dag waarop de 'Buffett-aandelen' worden teruggekocht.

http://www.tijd.be/nieuws(...)77216-3095.art?ckc=1
Ik kan me dat bericht twee jaar terug nog wel herinneren. Veel verbaasde reacties destijds. Blijkt maar weer dat het toch een goede zet van hem is geweest
Lemans24maandag 25 oktober 2010 @ 08:06
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2010 23:18 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Precies, je kunt je wellicht afvragen wat het alternatief is, maar dat is een complete stop op de wereldhandel/ontwikkeling?

Kijk bijvoorbeeld naar Shell, die is net zo bezig met vervuilen in Nigeria. Alternatief is geen olie produceren, dat gaat dus niet gebeuren. Het mooiste teakhout komt uit Birma, andere landen hebben significant mindere kwaliteit. Toch blijft het teak op de meeste boten en andere high-end spullen gewoon Birmees (?)
En gaat daar mee stoppen, eindelijk!
Het probleem met een bedrijf als Trafigura is gewoon dat ze niet eens probéren om de schijn op te houden. De publieke opinie zal ze worst zijn. Shell doet natuurlijk ook veel fout, maar poogt tenminste nog een beter imago te krijgen.
Dalliancemaandag 25 oktober 2010 @ 12:54
quote:
Op maandag 25 oktober 2010 02:37 schreef tjoptjop het volgende:

*knip
'Weet u dat dat 15 dollar per seconde is? Tik, tik, tik, 15 dolar, 15 dollar, 15 dollar,' grapte Buffett daar eerder dit jaar nog over op de aandeelhoudersvergadering

Geniaal dit :D
sitting_elflingmaandag 25 oktober 2010 @ 14:49
Wel grappig om te zien dat net voor de crisis vaart maakte, met name wat banken die de crisis niet zo goed doorkwamen zich vol storten op ING. Nummer 2 tot 4 zijn Bear Stearns, ABN Amro en Lehman Brothers. Hehe

29li809.jpg
JimmyJamesmaandag 25 oktober 2010 @ 14:51
Wel opvallend dat de 5 grootste stijgers vandaag allemaal AMX-aandelen zijn.
Lemans24maandag 25 oktober 2010 @ 15:17
quote:
Op maandag 25 oktober 2010 14:51 schreef JimmyJames het volgende:
Wel opvallend dat de 5 grootste stijgers vandaag allemaal AMX-aandelen zijn.
gebeurt volgens mij vaker bij dagen met lage volumes
Arceemaandag 25 oktober 2010 @ 15:36
S&P boven de 1190.
The_Yakuzamaandag 25 oktober 2010 @ 16:20
Ik vroeg me af of men hier nog tips heeft met betrekking tot (goede) boeken over hedging? Lijkt me namelijk een erg interessant onderwerp.

Alvast bedankt! :)
Arceemaandag 25 oktober 2010 @ 16:38
Dow Jones op het hoogste punt sinds de crisis september 2008 begon.
tjoptjopmaandag 25 oktober 2010 @ 18:32
quote:
Op maandag 25 oktober 2010 08:06 schreef Lemans24 het volgende:

[..]

En gaat daar mee stoppen, eindelijk!
Het probleem met een bedrijf als Trafigura is gewoon dat ze niet eens probéren om de schijn op te houden. De publieke opinie zal ze worst zijn. Shell doet natuurlijk ook veel fout, maar poogt tenminste nog een beter imago te krijgen.
Omdat Trafigura niet met consumenten handelt, Shell wel. Dan ben je toch een stuk vatbaarder voor evt boycots.

Nu moet ik zeggen dat publieke opinie mij ook een worst zal zijn. Echter criminele praktijken moeten natuurlijk aangepakt worden. Wat overigens niet wil zeggen dat onethisch handelen crimineel is. Weinig mensen die hun mobieltje op zouden geven als ze weten dat dat een burgeroorlog in Congo financiert.
Sokzdinsdag 26 oktober 2010 @ 11:38
Short Arcelor geclosed. Compenseert het verlies op mn gewone aandelen :\
Lemans24dinsdag 26 oktober 2010 @ 12:46
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2010 16:29 schreef Lemans24 het volgende:
Op de rand van het weekeinde heb ik toch m'n positie in Galapagos maar verdubbeld. Ik kijk al uit naar maandag!
Nou, nou wat een actie :O

Ze hebben door de emissie zowel de volatiliteit, het volume als de opgaande trend om zeep geholpen!
Ach, ik heb nu tenminste een redelijke positie, het blijft voor de lange termijn.
Rejecteddinsdag 26 oktober 2010 @ 14:16
Apple met een market cap van 280 miljard wil Sony overnemen market cap 33 miljard. Apple heeft 50 miljard aan cash. :D
Lemans24dinsdag 26 oktober 2010 @ 15:04
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 oktober 2010 14:16 schreef Rejected het volgende:
Apple met een market cap van 280 miljard wil Sony overnemen market cap 33 miljard. Apple heeft 50 miljard aan cash. :D
Apple wil Sony overnemen? Klinkt vrij bizar.
Ik zie Sony nog steeds als een gigantisch groot bedrijf dat doorgedrongen is in alle markten, terwijl ik nooit iets met Apple te maken heb gehad en dat als een marginaal bedrijf zie met vreemde gadgets...

Ik weet overigens dat bovenstaande niet waar is, maar het voelt gewoon niet juist om te zeggen dat Apple 8 keer zo groot is als Sony. Zeg eens eerlijk: Apple is toch extreem overgewaardeerd? Dat gesmijt met geld lijkt me een duidelijk verkoopsignaal.
flyguydinsdag 26 oktober 2010 @ 15:04
VS lijkt in de min te openen. Hoop dat de barrière van 69 dollar voor varkentjes zo geslecht wordt :)

Oh bingo :) 180 dollar in de plus per contract :)
Rejecteddinsdag 26 oktober 2010 @ 15:21
quote:
Op dinsdag 26 oktober 2010 15:04 schreef Lemans24 het volgende:

[..]



Apple wil Sony overnemen? Klinkt vrij bizar.
Ik zie Sony nog steeds als een gigantisch groot bedrijf dat doorgedrongen is in alle markten, terwijl ik nooit iets met Apple te maken heb gehad en dat als een marginaal bedrijf zie met vreemde gadgets...

Ik weet overigens dat bovenstaande niet waar is, maar het voelt gewoon niet juist om te zeggen dat Apple 8 keer zo groot is als Sony. Zeg eens eerlijk: Apple is toch extreem overgewaardeerd? Dat gesmijt met geld lijkt me een duidelijk verkoopsignaal.
Dat gevoel had ik ook! Daarom had ik de market caps erbij gezet. Overgewaardeerd of niet, Apple heeft een flinke kasreserve.
Lemans24dinsdag 26 oktober 2010 @ 16:28
Ik moest wel direct denken aan dat walkman bericht van eerder deze week. En wat lees ik nu:


quote:
[...]
Sony’s best days are behind it. The company recently said it would stop making its Walkman cassette player for most of the world. That is a sign of how much power Sony has lost in the consumer electronics world. Even Apple would face a Herculean task if it wanted to revive Sony’s fortunes.

Read more: An Apple Buyout Of Sony? - 24/7 Wall St. http://247wallst.com/2010(...)-sony/#ixzz13TW8Ndsc
Nee, de stop van de productie van de Walkman heeft daar mijns inziens niets mee te maken...
Sokzdinsdag 26 oktober 2010 @ 16:52
Zonder het bedrijf verder bekeken te hebben:
Als Sony maar een market cap van 33 miljard heeft dan staan ze erg ondergewaard » dus aannemelijk dat Apple wilt kopen.
Anderzijds zijn ze wrss wel meer dan 50 miljard kwijt aan sony.
Pimcodinsdag 26 oktober 2010 @ 17:02
quote:
Op dinsdag 26 oktober 2010 16:52 schreef Sokz het volgende:
Zonder het bedrijf verder bekeken te hebben:
Als Sony maar een market cap van 33 miljard heeft dan staan ze erg ondergewaard »
Uh.. uh..

quote:
SONY CORP
P/E Ratio: 135.68
:o.
LXIVdinsdag 26 oktober 2010 @ 17:59
Vandaag is de rente op de ASR-rekening bijgestort. Ik krijg echter 0,121 per coupon, ipv 0,10. Hoe kan dit nu?
Sokzdinsdag 26 oktober 2010 @ 18:11
Klinkt niet als iets negatiefs :P
LXIVdinsdag 26 oktober 2010 @ 18:13
Nee, en het allerleukste is dat de obligatie zelf ook nog met 10% gestegen is. Dus een rendement van 20% in minder dan een jaar. Op een obligatie!!
bascrossdinsdag 26 oktober 2010 @ 18:13
BinckBank ook lekker vandaag. +8%
Sokzdinsdag 26 oktober 2010 @ 18:19
quote:
Op dinsdag 26 oktober 2010 18:13 schreef bascross het volgende:
BinckBank ook lekker vandaag. +8%
Gister ook al, waarop stijgen ze eigenlijk? Volgens mij waren de cijfers slecht.
Westlanderdinsdag 26 oktober 2010 @ 18:25
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 oktober 2010 18:19 schreef Sokz het volgende:

[..]

Gister ook al, waarop stijgen ze eigenlijk? Volgens mij waren de cijfers slecht.
Overname geruchten..
Pimcodinsdag 26 oktober 2010 @ 18:33
Kan iemand ons vertellen of Sony over óf ondergewaardeerd is :?.
tjoptjopdinsdag 26 oktober 2010 @ 18:49
quote:
Op dinsdag 26 oktober 2010 16:52 schreef Sokz het volgende:
Zonder het bedrijf verder bekeken te hebben:
Als Sony maar een market cap van 33 miljard heeft dan staan ze erg ondergewaard » dus aannemelijk dat Apple wilt kopen.
Anderzijds zijn ze wrss wel meer dan 50 miljard kwijt aan sony.
Hoezo ondergewaardeerd?

Consumenten electronica is echt een beroerde branche hoor. Hoge investeringen en enorm krappe marges. Het is niet voor niets dat Philips dat allemaal al reeds afgestoten heeft en nu in feite alleen een ontwikkel- en marketing firma is.

Daarnaast zijn ze nog vrij groot in de entertainment industrie (films, muziek en games) waarbij alleen games een lichtpuntje is.

Hoe hun professionele tak zit (camera's, studiotafels e.d.) weet ik niet.
sitting_elflingdinsdag 26 oktober 2010 @ 19:16
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 oktober 2010 18:49 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Hoezo ondergewaardeerd?

Consumenten electronica is echt een beroerde branche hoor. Hoge investeringen en enorm krappe marges. Het is niet voor niets dat Philips dat allemaal al reeds afgestoten heeft en nu in feite alleen een ontwikkel- en marketing firma is.

Daarnaast zijn ze nog vrij groot in de entertainment industrie (films, muziek en games) waarbij alleen games een lichtpuntje is.

Hoe hun professionele tak zit (camera's, studiotafels e.d.) weet ik niet.
Dit dus! Ik zou nooit in dit soort uiterst gevoelige bedrijven investeren. Zelfde geld voor zaken zoals Nintendo of EA
sitting_elflingdinsdag 26 oktober 2010 @ 19:28
Mijn klein buideltje Geely aandelen zit inmiddels weer gevaarlijk dichtbij de all time high. Niet dat ik er heel veel heb maar toch. Laatste 2 maand +60%. Wie weet gaat dit toch nog de goede kant op.
Lemans24dinsdag 26 oktober 2010 @ 19:31
quote:
Op dinsdag 26 oktober 2010 17:59 schreef LXIV het volgende:
Vandaag is de rente op de ASR-rekening bijgestort. Ik krijg echter 0,121 per coupon, ipv 0,10. Hoe kan dit nu?
De eerste coupon is een lange, vanaf half augustus 2009. Daar kwam ik bij aankoop achter, je moet die paar extra maanden rente immers ook zelf betalen. Toch blijft het een mooi rendement :-)
tjoptjopdinsdag 26 oktober 2010 @ 20:14
quote:
Op dinsdag 26 oktober 2010 17:59 schreef LXIV het volgende:
Vandaag is de rente op de ASR-rekening bijgestort. Ik krijg echter 0,121 per coupon, ipv 0,10. Hoe kan dit nu?
Edit: antwoord al gegeven boven me
tjoptjopdinsdag 26 oktober 2010 @ 20:15
quote:
Op dinsdag 26 oktober 2010 19:16 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Dit dus! Ik zou nooit in dit soort uiterst gevoelige bedrijven investeren. Zelfde geld voor zaken zoals Nintendo of EA
Dat heb ik dus bij luchtvaart aandelen, en in mindere mate autofabrikanten :P Gare branches :{w

Bedrijven in de verwerking van basic materials (corus bijv.) heb je tenminste nog een lekkere cyclus :P
Rejecteddinsdag 26 oktober 2010 @ 20:25
Zelfde met luchtvaart, lijkt altijd alleen maar slecht met die gasten te gaan. :P
LXIVdinsdag 26 oktober 2010 @ 20:27
Ik dacht al zoiets.

Ik beleg standaard niet in uitgeverijen. Omdat ik denk dat informatie steeds goedkoper wordt, totdat het gratis is.
Pak bijvoorbeeld wikipedia. Of alle andere informatiebronnen op internet. Waartoe dienen uitgevers in 2050 nog? Experts delen hun informatie wel op andere manieren.
sitting_elflingdinsdag 26 oktober 2010 @ 20:29
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 oktober 2010 20:15 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Dat heb ik dus bij luchtvaart aandelen, en in mindere mate autofabrikanten :P Gare branches :{w

Bedrijven in de verwerking van basic materials (corus bijv.) heb je tenminste nog een lekkere cyclus :P
Autofabrikanten? Wat is daar mis mee? ;(
tjoptjopdinsdag 26 oktober 2010 @ 20:31
quote:
Op dinsdag 26 oktober 2010 20:29 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Autofabrikanten? Wat is daar mis mee? ;(
Kapitaalintensief, lage marges, veel vakbondsinvloeden.

UItzonderingen zijn imho BMW en Porsche. Helaas is het een beetje lastig beleggen daarin :P
tjoptjopdinsdag 26 oktober 2010 @ 20:33
quote:
Op dinsdag 26 oktober 2010 20:27 schreef LXIV het volgende:
Ik dacht al zoiets.

Ik beleg standaard niet in uitgeverijen. Omdat ik denk dat informatie steeds goedkoper wordt, totdat het gratis is.
Pak bijvoorbeeld wikipedia. Of alle andere informatiebronnen op internet. Waartoe dienen uitgevers in 2050 nog? Experts delen hun informatie wel op andere manieren.
Wat te denken van drukkerijen, dat is ook een vrij marginale business.

Evenals transport, zou ik ook nooit in investeren. Of belachelijke lage marges (wegtransport) of heel erg conjunctuur gevoelig (scheepvaart).

Voor lange termijn dus, korte termijn ben ik minder kritisch in het achterliggende businessmodel :P
Pimcodinsdag 26 oktober 2010 @ 20:55
Medicijnen kunnen wel booming zijn. Met het toenemen van welvaartsziektes, en dat men steeds ouder kinderen krijgt, stijgt de vraag naar medicijnen.

Heb m'n geld ook flink in biosience belegd.
tjoptjopdinsdag 26 oktober 2010 @ 21:13
Zijn meer dan genoeg branches die interessant voor beleggers zijn. Maar er zijn ook notoire dogs (ooit wel eens iemand gesproken die langdurig rendement op luchtvaart aandelen heeft gehad?)
Rejecteddinsdag 26 oktober 2010 @ 21:16
quote:
Op dinsdag 26 oktober 2010 20:55 schreef Pimco het volgende:
Medicijnen kunnen wel booming zijn. Met het toenemen van welvaartsziektes, en dat men steeds ouder kinderen krijgt, stijgt de vraag naar medicijnen.

Heb m'n geld ook flink in biosience belegd.
Had je ook Crucell aandelen voor de announcement van J&J?
Ik vind de farmacie sector wel erg interessant, ga me binnekort beter verdiepen in de markt van grote drug manufacturers. Weet niet of het heel complex of risicovol is i.v.m. al die FDA (dis)approvals.

[ Bericht 6% gewijzigd door Rejected op 26-10-2010 21:21:55 ]
sitting_elflingdinsdag 26 oktober 2010 @ 21:35
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 oktober 2010 21:16 schreef Rejected het volgende:

[..]

Had je ook Crucell aandelen voor de announcement van J&J?
Ik vind de farmacie sector wel erg interessant, ga me binnekort beter verdiepen in de markt van grote drug manufacturers. Weet niet of het heel complex of risicovol is i.v.m. al die FDA (dis)approvals.
De grote drug manufacturers? Die vind ik juist nu niet meer interessant. Het zijn juist de wat kleinere die mijn inziens potentie bieden. De echt grote, Pfizer, Novartis, GSK zijn in dusdanig geglobaliseerd dat ik daar weinig potentie in zie.
Rejecteddinsdag 26 oktober 2010 @ 21:59
Heb het idee dat die kleine te afhankelijk zijn van een paar patenten die ze hebben. Maar zoals ik zei weet ik nog niet heel veel van deze sector af en leek het me handig om eerst bij de grote te kijken.
tjoptjopdinsdag 26 oktober 2010 @ 22:34
quote:
Op dinsdag 26 oktober 2010 21:35 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

De grote drug manufacturers? Die vind ik juist nu niet meer interessant. Het zijn juist de wat kleinere die mijn inziens potentie bieden. De echt grote, Pfizer, Novartis, GSK zijn in dusdanig geglobaliseerd dat ik daar weinig potentie in zie.
De grote zijn gewoon Blue Chips 2.0
Rejecteddinsdag 26 oktober 2010 @ 22:55
Wat is er 2.0 aan? :P
tjoptjopdinsdag 26 oktober 2010 @ 23:00
quote:
Op dinsdag 26 oktober 2010 22:55 schreef Rejected het volgende:
Wat is er 2.0 aan? :P
Tja, is een lastige. Maar naar mijn idee passen ze niet in het traditionele rijtje blue chips. Maakt uiteindelijk niet uit hoe je het noemt natuurlijk. Komt gewoon op neer dat het goede winstgevende bedrijven zijn met lage groei.
Rejecteddinsdag 26 oktober 2010 @ 23:01
quote:
Op dinsdag 26 oktober 2010 23:00 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Tja, is een lastige. Maar naar mijn idee passen ze niet in het traditionele rijtje blue chips. Maakt uiteindelijk niet uit hoe je het noemt natuurlijk. Komt gewoon op neer dat het goede winstgevende bedrijven zijn met lage groei.
Oja dat dacht ik al. Het past idd niet bij oliemaatschappijen en elektriciteitsbedrijven etc.
sitting_elflingdinsdag 26 oktober 2010 @ 23:24
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 oktober 2010 21:59 schreef Rejected het volgende:
Heb het idee dat die kleine te afhankelijk zijn van een paar patenten die ze hebben. Maar zoals ik zei weet ik nog niet heel veel van deze sector af en leek het me handig om eerst bij de grote te kijken.
Mja, de kleine moet je ook van afblijven. Die zijn veel te afhankelijk van patenten en zijn vaak nog niet eens winstgevend. Maar daar tussen in zit een hele grote groep die wel aantrekkelijk is.
JimmyJameswoensdag 27 oktober 2010 @ 00:09
Ik vind Nintendo juist heel interessant. Ze zijn nu al 1/3 gedaald op de Japanse beurs sinds april en gaan met de 3DS echt shitloads of profit maken.
sitting_elflingwoensdag 27 oktober 2010 @ 00:14
quote:
1s.gif Op woensdag 27 oktober 2010 00:09 schreef JimmyJames het volgende:
Ik vind Nintendo juist heel interessant. Ze zijn nu al 1/3 gedaald op de Japanse beurs sinds april en gaan met de 3DS echt shitloads of profit maken.
En waarom ben je hier zo zeker van? Als ik iets als een overrated technologie beschouw is dat wel 3D.
JimmyJameswoensdag 27 oktober 2010 @ 00:16
Ik acht de kans groot dat het een enorm succes wordt, laat ik het zo zeggen.

Ik vind 3d ook niks maar de consument denk daar toch anders over (zie Avatar).

Het nieuwe geval zal nog meer kosten in de winkel (nog vettere marges) en zal veel moeilijker te hacken zijn naar het schijnt.
Rejectedwoensdag 27 oktober 2010 @ 00:17
3D zonder bril lijkt me wel vet, maar ik heb het nog niet 'gezien'.
Denk dat dit voor heel veel mensen wel geldt, en de hype zou inderdaad slechts kortstondig kunnen zijn. Nadeel van die 3DS is dat ie redelijk duur is.
tjoptjopwoensdag 27 oktober 2010 @ 00:18
quote:
Op woensdag 27 oktober 2010 00:09 schreef JimmyJames het volgende:
Ik vind Nintendo juist heel interessant. Ze zijn nu al 1/3 gedaald op de Japanse beurs sinds april en gaan met de 3DS echt shitloads of profit maken.
Vooralsnog is bijna iedere consumenten electronica innovatie niet echt een hele interessante belegging geweest. Enige die er goed uitkomt is de consument zelf. Meer product voor minder geld
JimmyJameswoensdag 27 oktober 2010 @ 00:19
quote:
Op woensdag 27 oktober 2010 00:17 schreef Rejected het volgende:
Nadeel van die 3DS is dat ie redelijk duur is.
Voordeel zul je bedoelen (voor de aandeelhouders). Nintendo heeft met de duurdere DS XL de mensen al een beetje klaargestoomd en de 3DS gaat straks gewoon voor meer dan 200e over de toonbank.

Als gamer zie ik er trouwens niks in maar dat even terzijde.
tjoptjopwoensdag 27 oktober 2010 @ 00:21
quote:
Op woensdag 27 oktober 2010 00:16 schreef JimmyJames het volgende:

Het nieuwe geval zal nog meer kosten in de winkel (nog vettere marges) en zal veel moeilijker te hacken zijn naar het schijnt.
Ah, afroomstrategie ^O^


Heeft Philips ook zoveel succes mee gehad :P
JimmyJameswoensdag 27 oktober 2010 @ 00:22
quote:
Op woensdag 27 oktober 2010 00:21 schreef tjoptjop het volgende:

Ah, afroomstrategie ^O^

Wat is dat?
tjoptjopwoensdag 27 oktober 2010 @ 00:24
quote:
Op woensdag 27 oktober 2010 00:22 schreef JimmyJames het volgende:

[..]

Wat is dat?
Afroomstrategie (skimming): Er wordt gekozen voor een hoge consumentenprijs. Zodoende kunnen hoge ontwikkelings- en aanloopkosten snel terugverdiend worden. Dit is vooral interessant als er op korte termijn geen concurrentie te verwachten is omdat men bijvoorbeeld een octrooi heeft of omdat het productieproces erg ingewikkeld is
JimmyJameswoensdag 27 oktober 2010 @ 00:31
Ik heb geen idee of dat van toepassing is op Nintendo. De games & consoles markt is nogal een aparte business.
sitting_elflingwoensdag 27 oktober 2010 @ 00:33
quote:
1s.gif Op woensdag 27 oktober 2010 00:31 schreef JimmyJames het volgende:
Ik heb geen idee of dat van toepassing is op Nintendo. De games & consoles markt is nogal een aparte business.
Apart? Van wat ik de afgelopen jaren vooral heb gehoord is dat Microsoft, Nintendo en Sony gewoon keihard inleverden op de verkoop per console :P
Rejectedwoensdag 27 oktober 2010 @ 00:35
Philips en succes van skimming, klinkt sarcastisch. :P (Ik heb er zelf geen weet van).
Maar het kan inderdaad een goede strategie zijn.
Rejectedwoensdag 27 oktober 2010 @ 00:36
quote:
Op woensdag 27 oktober 2010 00:33 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Apart? Van wat ik de afgelopen jaren vooral heb gehoord is dat Microsoft, Nintendo en Sony gewoon keihard inleverden op de verkoop per console :P
Nintendo niet. :P
tjoptjopwoensdag 27 oktober 2010 @ 00:39
quote:
Op woensdag 27 oktober 2010 00:35 schreef Rejected het volgende:
Philips en succes van skimming, klinkt sarcastisch. :P (Ik heb er zelf geen weet van).
Maar het kan inderdaad een goede strategie zijn.
Is ook sarcastisch

Ze maken absoluut prachtige producten, maar het in de markt zetten gaf soms wat problemen :P
JimmyJameswoensdag 27 oktober 2010 @ 00:40
quote:
Op woensdag 27 oktober 2010 00:36 schreef Rejected het volgende:

[..]

Nintendo niet. :P
Dat is nou één van de redenen dat ik ze interessant vind.

Ze verkopen hun consoles voor hoge prijzen (t.o.v. wat erin zit aan technologie) en verlagen die prijzen bijna nooit omdat het toch wel verkoopt. Dit terwijl Sony en Microsoft over elkaar heen vallen om hun prijzen te verlagen en klanten aan te trekken met allerlei discounts en speciale acties. Leuk voor de gamer maar niet voor de aandeelhouder.
tjoptjopwoensdag 27 oktober 2010 @ 00:41
quote:
Op woensdag 27 oktober 2010 00:33 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Apart? Van wat ik de afgelopen jaren vooral heb gehoord is dat Microsoft, Nintendo en Sony gewoon keihard inleverden op de verkoop per console :P
lol

Dus naast Nespresso en printers hebben we nu ook gameconsoles :D

Als wist het wel van de Xbox nu ik zo eens terugdenk.
tjoptjopwoensdag 27 oktober 2010 @ 00:43
quote:
Op woensdag 27 oktober 2010 00:40 schreef JimmyJames het volgende:

[..]

Dat is nou één van de redenen dat ik ze interessant vind.

Ze verkopen hun consoles voor hoge prijzen (t.o.v. van erin zit aan technologie) en verlagen die prijzen bijna nooit omdat het toch wel verkoopt.
Ja nu eindelijk weer eens, maar kun je je de Nintendo 64, Gamecube e.d. nog herinneren? Nintendo is keihard op hun bek gegaan door vast te houden aan cartridges. Dit geeft ze nu niet echt een trackrecord van goede resultaten.


Niettemin mooi bedrijf hoor
JimmyJameswoensdag 27 oktober 2010 @ 00:45
Dat is al een tijd geleden. Ik denk dat huidige leiding een stuk bekwamer is.

Overigens zit je wel met die vervelende yen als je aandelen Nintendo wilt aanschaffen :{
tjoptjopwoensdag 27 oktober 2010 @ 00:45
quote:
Op woensdag 27 oktober 2010 00:45 schreef JimmyJames het volgende:
Dat is al een tijd geleden. Ik denk dat huidige leiding een stuk bekwamer is.
ah, het bekende "maar deze keer is het anders" :P
JimmyJameswoensdag 27 oktober 2010 @ 00:46
Nou ja ik denk toch wel dat ze aardig wat hebben bewezen de afgelopen 5 jaar.
tjoptjopwoensdag 27 oktober 2010 @ 00:51
quote:
Op woensdag 27 oktober 2010 00:46 schreef JimmyJames het volgende:
Nou ja ik denk toch wel dat ze aardig wat hebben bewezen de afgelopen 5 jaar.
Probleem in deze industrie dat dat dus weinig zegt. Sega deed het in 1990 nog fantastisch, paar jaar later was het nergens meer en had Nintendo het 'overgenomen' Totdat Sony omstreek '95 aan de poort kwam rammelen met de Playstation en de positie van Nintendo marginaliseerde. in 2002 kwam vervolgens Microsoft om een (inmiddels flink) deel van de Sony taart af te snoepen. Het kan hard gaan in die branche en ik vraag me serieus af hoe lucratief die Xbox nu voor Microsoft is.

Toegeven, Nintendo heeft wel altijd de mooie niche van handhelds gehad.
Rejectedwoensdag 27 oktober 2010 @ 00:52
Ze kunnen wel winst maken op de consoles, als er zo weinig games worden verkocht, schiet het ook niet op. :)
JimmyJameswoensdag 27 oktober 2010 @ 01:02
@tjoptjop Helemaal waar maar geldt dit niet voor heel veel sectoren?

@Rejected Ik denk dat de verkoop van DS games nu tegenvalt omdat hij zo makkelijk te hacken is. Bij de 3DS zal dit hoogstwaarschijnlijk veel minder het geval zijn.

In ieder geval komt de 3DS pas in februari 2011 uit in Japan :)
sitting_elflingwoensdag 27 oktober 2010 @ 01:06
quote:
1s.gif Op woensdag 27 oktober 2010 00:45 schreef JimmyJames het volgende:
Dat is al een tijd geleden. Ik denk dat huidige leiding een stuk bekwamer is.

Overigens zit je wel met die vervelende yen als je aandelen Nintendo wilt aanschaffen :{
Wat toch een best groot probleem is. De Yen... oef..
Rejectedwoensdag 27 oktober 2010 @ 01:08
quote:
Op woensdag 27 oktober 2010 01:02 schreef JimmyJames het volgende:
@tjoptjop Helemaal waar maar geldt dit niet voor heel veel sectoren?

@Rejected Ik denk dat de verkoop van DS games nu tegenvalt omdat hij zo makkelijk te hacken is. Bij de 3DS zal dit hoogstwaarschijnlijk veel minder het geval zijn.

In ieder geval komt de 3DS pas in februari 2011 uit in Japan :)
Ik had het eigenlijk meer over de Wii die zo tegenvalt. DS is wel een succes. *O*
tjoptjopwoensdag 27 oktober 2010 @ 01:09
quote:
Op woensdag 27 oktober 2010 01:02 schreef JimmyJames het volgende:
@tjoptjop Helemaal waar maar geldt dit niet voor heel veel sectoren?
Ongetwijfeld een aantal, maar "heel veel"? ik betwijfel.

Als ik zo even in m'n geheugen graaf in (miljarden) branches die compleet omgeslagen zijn kom ik eigenlijk alleen uit op de computer markt tot begin jaren 90 (maar dat liep gelijk op met de enorme stijging aan particulier gebruik van die dingen, daar waar het voorheen zakelijke machines waren). Telefonie zie je het nu wel wat. Bedrijven als Nokia, Motorola, SonyEricsson die het afleggen tegen 'nieuw'komers als RIM, HTC en Apple. Maar telefonie is altijd al een beroerde branche voor investeerders geweest :P

Daarentegen, de automerken van toen rijden we nu nog steeds. We nuttigen nog steeds Coca-Cola en McDonalds en zelfs zoiets vergankelijk als mode blijft toch redelijk hetzelfde als je gaat kijken naar de merken die er toe doen.


Tuurlijk gaan er wel eens bedrijven failliet of boomen anderen. Maar zo extreem als in de gamemarkt.... ik weet het niet hoor. Zeker omdat het dus een miljardenmarkt is
tjoptjopwoensdag 27 oktober 2010 @ 04:10
quote:
Op woensdag 27 oktober 2010 00:51 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Probleem in deze industrie dat dat dus weinig zegt. Sega deed het in 1990 nog fantastisch, paar jaar later was het nergens meer en had Nintendo het 'overgenomen' Totdat Sony omstreek '95 aan de poort kwam rammelen met de Playstation en de positie van Nintendo marginaliseerde. in 2002 kwam vervolgens Microsoft om een (inmiddels flink) deel van de Sony taart af te snoepen. Het kan hard gaan in die branche en ik vraag me serieus af hoe lucratief die Xbox nu voor Microsoft is.

Toegeven, Nintendo heeft wel altijd de mooie niche van handhelds gehad.
Nu ik er zo nog eens over nadenk. Misschien stapt Apple wel in de consoles en het geheel compleet digitaal trekt met iTunes Games. Geen gehannes meer met dvd's e.d. :9~ :P

Gezien de console historie wordt het wel weer eens tijd voor afwisseling van de troon :P
Lemans24woensdag 27 oktober 2010 @ 10:56
quote:
1s.gif Op woensdag 27 oktober 2010 00:16 schreef JimmyJames het volgende:

Ik vind 3d ook niks maar de consument denk daar toch anders over (zie Avatar).
Dat is alweer minder populair aan het worden. Alleen producties met een megabudget (Tron, Avatar 2) zullen nog veel toevoegen. De rest is een gimmick (Jackass, Saw)

[ Bericht 2% gewijzigd door Lemans24 op 27-10-2010 11:36:13 ]
Dalliancewoensdag 27 oktober 2010 @ 11:27
Maar precies in de voorbeelden die jij noemt zit dan ook het verchil.

Films zoals Avatar zijn opgenomen in 3D, dwz met 3D camera's. Films zoals Saw, Jackass en Alice in Wonderland zijn pas láter omgezet naar 3D en leveren in veel mindere mate dat 'wow-effect'.

Ik denk dat laatstgenoemde methode van tijdelijke aard is, omdat producers in die gevallen op de valreep hebben besloten mee te liften op de 3D hype. Pas als 3D meer mainstream is/goedkoper zullen kleinere producties dezelfde technieken toepassen als Avater en dergelijke.
Sokzwoensdag 27 oktober 2010 @ 11:37
Misschien dat apple dan wel 't marktaandeel met de playstation weer kan vergroten. PS vs. XBOX - Apple vs. Microsoft.
sitting_elflingwoensdag 27 oktober 2010 @ 11:43
quote:
1s.gif Op woensdag 27 oktober 2010 11:27 schreef Dalliance het volgende:
Maar precies in de voorbeelden die jij noemt zit dan ook het verchil.

Films zoals Avatar zijn opgenomen in 3D, dwz met 3D camera's. Films zoals Saw, Jackass en Alice in Wonderland zijn pas láter omgezet naar 3D en leveren in veel mindere mate dat 'wow-effect'.

Ik denk dat laatstgenoemde methode van tijdelijke aard is, omdat producers in die gevallen op de valreep hebben besloten mee te liften op de 3D hype. Pas als 3D meer mainstream is/goedkoper zullen kleinere producties dezelfde technieken toepassen als Avater en dergelijke.
Persoonlijk vond ik Avatar ook overrated en het 3D gebeuren ook. Ja het was nieuw, maar alles wat nieuw is is leuk voor de 1e of 2e keer. Ik betwijfel of het leuk blijft.
tony_clifton-woensdag 27 oktober 2010 @ 13:21
Avatar was een goeie film, maar idd de hype niet waard.

Persoonlijk vind ik 't 3D gedoe 'tzelfde als de playstation vs de ps3 - 'tzelfde alleen proberen ze de mensen dat te doen vergeten dmv grafische shizzle...
Mendeljevwoensdag 27 oktober 2010 @ 14:47
Overigens komt er na de smurfenversie ook een snorkelvesie van Avatar uit, eentje die zich afspeelt in de diepzee dus. Althans, dat is de planning....

:')
Dalliancewoensdag 27 oktober 2010 @ 15:26
Die geruchten over een overname van Binck, hoe betrouwbaar zijn die eigenlijk?

edit: lees net dat Permira een bod heeft gedaan van EUR14,50 p/a maar dat het is afgewezen.
JimmyJameswoensdag 27 oktober 2010 @ 15:46
Valt het jullie ook op dat schijnbaar geen enkele Nederlandse blue chip met cijfers kan komen die de markt kunnen bekoren?

Vandaag moet Heineken het ontgelden.
Dalliancewoensdag 27 oktober 2010 @ 15:55
quote:
5s.gif Op woensdag 27 oktober 2010 15:46 schreef JimmyJames het volgende:
Valt het jullie ook op dat schijnbaar geen enkele Nederlandse blue chip met cijfers kan komen die de markt kunnen bekoren?

Vandaag moet Heineken het ontgelden.
Daling van Heineken komt geloof ik door een verkeerd prijsbeleid in Rusland waardoor ze marktaandeel verliezen aan de concurrentie (Carlsberg). En ik lees net dat er ruim 2% minder bier is verkocht als de overname van Femsa buiten beschouwing wordt gelaten.
kevin7woensdag 27 oktober 2010 @ 17:32
Er zijn geruchten over een overname. Schijnt dat ze een bod hebben afgewezen.
http://www.belegger.nl/nieuws/95091/bod_op_binck_afgewezen
Lucas15woensdag 27 oktober 2010 @ 17:44
quote:
Op woensdag 27 oktober 2010 17:32 schreef kevin7 het volgende:
Er zijn geruchten over een overname. Schijnt dat ze een bod hebben afgewezen.
http://www.belegger.nl/nieuws/95091/bod_op_binck_afgewezen
Vandaar die stijging de laatste dagen?
bascrosswoensdag 27 oktober 2010 @ 18:15
quote:
1s.gif Op woensdag 27 oktober 2010 17:44 schreef Lucas15 het volgende:

[..]

Vandaar die stijging de laatste dagen?
Ja.
JimmyJameswoensdag 27 oktober 2010 @ 18:29
Er was dus voorkennis in het spel.
Dalliancewoensdag 27 oktober 2010 @ 19:23
Dat gerucht begon in The City (Londen) en was daar dus eerder bekend. Toch, het blijven rumors en misschien wordt Binck wel een shortkandidaatje :Y)
Gitaarmatdonderdag 28 oktober 2010 @ 17:14
Ik lees nu een boek over de Kondratieffcyclus en hij voorspelt dat we nog lang niet uit de crisis zijn. Zo even uit m'n hoofd: In 2000/2001 ofzo begon de krisis, de jaren erna weer een goed herstel tot 2007 toen ging het weer mis. Volgens hem moet het dan vanaf 2007 steeds slechter gaan maar we hebben toch over het algemeen gezien onze economie alweer verbeterd ten opzichte van 2009 en 2008? Of zit ik hier nu helemaal mis?
tjoptjopdonderdag 28 oktober 2010 @ 17:15
Dat is toch een cyclus van 50 jaar ofzo?
sitting_elflingdonderdag 28 oktober 2010 @ 17:45
Kondratieff is mijn inziens echt verleden tijd. Leuk voor de geschiedenisboeken. Net zoiets als de Philipscurve, iets wat leek te werken maar eigenlijk nergens op slaat. Dit soort praktijken halen altijd weer het nieuws op het moment dat we in een crisis of iets in die geest zitten.
Lemans24donderdag 28 oktober 2010 @ 19:38
Hier moest ik dus klagen.

Ja hoor: ik vergroot m'n positie en krijg 4 dagen aan dalingen te verteren!
't is nog maar 1,4%, maar Galapagos zou gewoon al terug richting 13 moeten gaan...
piepeloi55donderdag 28 oktober 2010 @ 23:53
quote:
Op donderdag 28 oktober 2010 17:45 schreef sitting_elfling het volgende:
Kondratieff is mijn inziens echt verleden tijd. Leuk voor de geschiedenisboeken. Net zoiets als de Philipscurve, iets wat leek te werken maar eigenlijk nergens op slaat. Dit soort praktijken halen altijd weer het nieuws op het moment dat we in een crisis of iets in die geest zitten.
De cyclus van Kondratief is in feite gebaseerd op psychologie. De cyclus geeft geen exact toekomstig beeld maar geeft wel een grote lijn aan, die tot nog toe keer op keer bevestigd is geworden. Dat komt natuurlijk omdat de menselijke gedragingen nog altijd hetzelfde zijn als 20, 50 of 150 jaar geleden. Ik geloof dus in de hoofdlijnen van deze cyclus, juist omdat deze gebaseerd is op menselijke gedragingen en die tot nog toe altijd hetzelfde zijn gebleven.
Soldier2000vrijdag 29 oktober 2010 @ 10:26
Ben er benieuwt wat de FED dinsdag gaat beslissen, mijn ING portefeuille is aardig onder water gelopen :+
Dalliancevrijdag 29 oktober 2010 @ 19:38
Kent een van jullie het boek 'Fault Lines: How Hidden Fractures Still Threaten The World Economy? Geschreven door Raghuram G. Rajan en het is uitgeroepen tot business book of the year.
Blandiganzaterdag 30 oktober 2010 @ 07:12
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 oktober 2010 10:26 schreef Soldier2000 het volgende:
Ben er benieuwt wat de FED dinsdag gaat beslissen, mijn ING portefeuille is aardig onder water gelopen :+
Ik verwacht dat ze wel geld drukken, maar niet zoveel als iedereen denkt. Gecombineerd met de belofte dat ze indien nodig meer geld in het systeem pompen.
sitting_elflingzaterdag 30 oktober 2010 @ 10:17
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 07:12 schreef Blandigan het volgende:

[..]


Ik verwacht dat ze wel geld drukken, maar niet zoveel als iedereen denkt. Gecombineerd met de belofte dat ze indien nodig meer geld in het systeem pompen.
Volgens mij gaan ze meer printen. Afgelopen GDP cijfers gaven toch best het idee aan dat er verandering moet komen :P
Dalliancezaterdag 30 oktober 2010 @ 10:39
Alles onder een trillion dollars zou een teleurstelling zijn. Tegelijkertijd is dit een bedrag dat de USA een flinke stap dichter bij een faillissement brengt. Het lijkt er dus op dat Bernanke een moeilijke knoop heeft door te hakken. Zal hij de markt teleurstellen of toekomstige begrotingen op het spel zetten? Misschien zal het astronomische bedrag toch zijn weg de markt in vinden, maar verdeeld over een kwartaal of vier. Vragen, vragen...
sitting_elflingzaterdag 30 oktober 2010 @ 12:47
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 10:39 schreef Dalliance het volgende:
Alles onder een trillion dollars zou een teleurstelling zijn. Tegelijkertijd is dit een bedrag dat de USA een flinke stap dichter bij een faillissement brengt. Het lijkt er dus op dat Bernanke een moeilijke knoop heeft door te hakken. Zal hij de markt teleurstellen of toekomstige begrotingen op het spel zetten? Misschien zal het astronomische bedrag toch zijn weg de markt in vinden, maar verdeeld over een kwartaal of vier. Vragen, vragen...
Ik vrees dat het bedrag weer overal tussen in zal zitten. Niet een indrukwekkend gigatriljoenfantastico bedrag. Maar wel voldoende om het sluimerende gedrag van de VS aan te houden en dat we verder niks bereiken.
Sokzzaterdag 30 oktober 2010 @ 18:12
Weet iemand waar & hoe ik de intraday koersen op elk moment in de geschiedenis kan terugkijken?
Dus dat ik bijvoorbeeld een intradaygrafiekje krijg van ING op 11-11-2005?