Laten we hopen dat het IJslandse parlement verstandig is en niet mee gaat in de wens van Nederland en Groot-Brittannië om de IJslandse burgers op te zadelen met een schuld van ongeveer 3,5 miljard Euro. Het gaat hier om vissers, om mensen die in de scheepsbouw werken, om mensen die toeristen een mooie vakantie bezorgen, hele normale mensen die verder volstrekt niks met de financiële wantoestanden op het eiland te maken hebben gehad. De overheid verplicht zich om gokkende spaarders (inherent aan het systeem van fractioneel reserve bankieren) uit de brand te helpen en legt daarvoor de rekening bij mensen die er volstrekt niks mee te maken hebben, en dat allemaal onder leiding van twee socialistische ministers van Financiën. Het is haast even platvloers als de rooftochten van de Vikingen, alleen in een iets moderner jasje.quote:Baas Landsbanki failliet verklaard
De voormalige topman van de IJslandse bank Landsbanki, Björgolfur Gudmundsson, is gisteren failliet verklaard. Zijn persoonlijke schulden bedragen 96 miljard IJslandse kroon, 532 miljoen euro volgens de huidige (lage) koers van de IJslandse munt. Gudmundsson was de grootste aandeelhouder van Landsbanki dat vorig jaar oktober failliet ging, wat hem 81 miljard kroon kostte.
Landsbanki was in Nederland en Engeland actief met de internetspaarbank Icesave, waar spaarders 1,3 miljard euro (Nederland) en 2,3 miljard pond (Engeland) hadden gedeponeerd. Gudmundssons bankroet is verreweg het grootste in de geschiedenis van IJsland. Ter vergelijking: de IJslandse staat ontvangt jaarlijks zo’n 400 miljard kroon aan inkomstenbelasting. Door het failliet van Landsbanki dat evenals twee andere grote IJslandse banken door de staat werd overgenomen, daalden ook de inkomsten van de staat dramatisch: het tekort op de begroting van de rijksuitgaven bedraagt dit jaar 46 procent.
Het IJslandse parlement beraadt zich volgende week opnieuw over het Icesave-akkoord dat de IJslandse regering begin juli met Londen en Den Haag sloot en dat voorziet in leningen voor een totaal van 640 miljard kroon opdat IJsland de EU-garantie van ruim 20.000 euro per spaarder kan terugbetalen. De Engelse en Nederlandse regering hebben deze garantie als voorschot uitbetaald.
In het IJslandse parlement bestaat veel weerstand tegen het Icesave-akkoord wegens de zware financiële last. De leningen komen overeen met ruim 40 procent van het nationaal inkomen. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) dat IJsland vorig jaar te hulp schoot, stelde eerder deze week een besluit over een lening van 155 miljoen dollar uit tot later deze maand, tot duidelijk is of IJsland het Icesave-akkoord accepteert.
Totale onzin, een groot deel van de IJslandse bevolking heeft hier nooit aan deelgenomen. Het laat zien wat een schandelijke uikomst herverdeling van risico door de overheid kan hebben. Iedere spaarder gaat binnen het systeem van fractioneel reserve bankieren een risicovolle positie aan, dat risico moet dus ook volledig door die spaarders zelf gedragen worden.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 13:46 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Het gaat hier om een stelletje profiteurs die dachten snel rijk te worden op kosten van iemand anders.
BETALEN!!!
Ah, dus moeten we shit maar bij een ander leggen, vandaar ook mijn verwijzing naar de handelswijze van de Vikingen. Sterker nog, het is ook niet redelijk de Nederlandse belastingbetaler hier mee op te zadelen, ik heb nooit iets met IceSave of IJslandse banken te maken gehad en draai in dat geval wel op voor de beloften die de overheid, geleid door de dictatuur van de meerderheid, heeft gedaan.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 13:53 schreef longinus het volgende:
als je ijsland er niet mee opzadelt dan zadel je er de belastingbetaler hier er mee op,
Dat mag die bevolking met zijn overheid uitvechten.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 13:52 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Totale onzin, een groot deel van de IJslandse bevolking heeft hier nooit aan deelgenomen. .
Alleen jammer dat die "welvaart" bestaat uit lening op lening op speculatie op handel in opties van leningen. Het geld bestaat niet.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 14:06 schreef ExTec het volgende:
Financiele instituten contribueren over het algemeen wel degelijk aan de welvaart in een land..
quote:Door William on Oct 24, 2008
IJslanders, Hongaren en Brazilianen dachten de afgelopen jaren een slimme financiële truc te hebben bedacht. Ze sloten een lening af in Japanse yens - deze leningen worden ook wel samurai bonds genoemd - of Zwitserse franken. Daar hoefden ze maar weinig rente op te betalen - in Japan was de rente bijna nul. Vervolgens wisselden ze de yen in in hun eigen munteenheid en kochten een huis of een auto. (Het lenen in een munt met een lage rente om het te investeren in een munt met een hoge rente heet onder professionele beleggers carry trade)
Ze kregen er na verloop van tijd ook nog een bonus bovenop. Doordat de yen waarde verloor ten opzichte van hun eigen munt, werden de schulden minder waard. Iedereen bediende zich van deze wisseltruc. Consumenten, maar ook professionele beleggers en bedrijven.
Het leek te mooi om waar te zijn. En dat was het dus ook.
Door het ongebreidelde optimisme dat de afgelopen jaren van de mensheid bezit heeft genomen, vergaten de Ijslanders, Hongaren en Brazilianen, dat het ook helemaal mis kon gaan. Als de yen in waarde zou stijgen, werden hun schulden in een klap veel meer waard. Dat is precies wat er de afgelopen maanden is gebeurd.
Een IJslander die een half jaar geleden een auto heeft gekocht voor zeg een miljoen kronen, heeft nu een schuld van twee miljoen kronen. Zijn maandelijkse rentelasten zijn ook verdubbeld. En het ziet ernaar uit dat zijn schuld nog veel hoger wordt, omdat de Kroon nog veel verder gaat dalen.
In het verleden werd de koers van de IJslandse kroon kunstmatig hoog gehouden door keer op keer de rente te verhogen. Maar dat werkt nu niet meer. In IJsland althans. Hongarije verhoogde de rente gisteren nog wel met 3 procent, in de hoop dat de Forint daarop zou stijgen en de schulden dus in waarde dalen.
De grootste bank van IJsland, Kaupthing, maakte gisteren bekend, dat IJsland zijn rentebetalingen in yens niet meer kan opbrengen. Daardoor dreigt de uitgever van de Samurai Bonds, de Sumitomo Mitsui Banking Corporation, een flinke strop op te lopen.
Het probleem is niet gering. Buitenlanders hebben in totaal voor 1,2 biljoen dollar aan schulden in Japan uitstaan. Japan moet proberen zoveel mogelijk van deze leningen te redden. En dus hebben de Japanners er veel belang bij dat IJsland niet omvalt. Japan heeft het al moeilijk, want Japanse spaarders hebben maar liefst 6 biljoen dollar in het buitenland weggezet, omdat ze in Japan zelf zo’n lage rente kregen. Een duurdere yen, maakt al deze bezittingen minder waard.
Als de Hongaarse Forint niet snel herstelt, zal ook Zwitserland, dat voor tientallen miljarden aan Hongaarse leningen heeft verstrekt, steunmaatregelen moeten overwegen.
Bron: http://www.huizenhype.nl/(...)begint-op-te-breken/
Ik weet hoe het werkt, maar dat is niet relevant. Punt is: ijsland heeft dus echt wel voordeel gehad toen het goed ging.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 14:10 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Alleen jammer dat die "welvaart" bestaat uit lening op lening op speculatie op handel in opties van leningen. Het geld bestaat niet.
Oh ja, de Yenquote:Op zaterdag 1 augustus 2009 14:12 schreef Dlocks het volgende:
Die IJslanders weten op meerdere vlakken gewoon niet hoe ze verstandig met geld om moeten gaan en daar moeten ze nu voor boeten.
[..]
Mwah, maak je geen zorgen.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 14:35 schreef jkdjjsop het volgende:
Het akkoord met NL en GB doet me trouwens een beetje denken aan de "herstelbetalingen" die Duitsland moest betalen aan het buitenland na de eerste wereldoorlog. We weten allemaal waar dat toe geleid heeft: in elk geval tot niks goeds.
Ik doelde vooral op wat er daarvoor in Duitsland heeft plaatsgevonden. Sociale onrust, hyperinflatie en meer van die ellende.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 14:49 schreef ExTec het volgende:
[..]
Mwah, maak je geen zorgen.
Die paar 100.000 ijslanders hebben geen territoriale aspiraties.
Ik vind eigenlijk dat al die lui die van Wouter Bos hun geld hebben teruggehad, dat maar weer terug moeten geven.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 14:52 schreef Tahiti het volgende:
Ik vind ook dat we het IJsland moeten kwijtschelden, ik kan van mijn salaris nog steeds boodschappen doen dus ik kan nog wel meer belasting betalen.
Grappig, dat beeld had ik vroeger ook altijd van IJsland. Alleen die crisis heeft m'n mening ten negatieve beïnvloed.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 15:00 schreef Tahiti het volgende:
Ik heb IJsland altijd als het beloofde land gezien, geen moslims en er komt gratis warm water (stoom) uit de grond, plus het is een erg mooi land.
Goed idee!quote:Kunnen ze IJsland niet opdelen in een Engels en een Nederlands deel net zoiets als st. Maarten?
Dan moeten wij de boel zeker niet overnemen.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 15:00 schreef Tahiti het volgende:
Ik heb IJsland altijd als het beloofde land gezien, geen moslims..
Nee, die Gristenen in de regering hier zijn lekker.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 15:00 schreef Tahiti het volgende:
geen moslims
Nope, maar moslims zijn erger. Bewijs: pak een wereldkaart. Markeer overal waar er stront is. Markeer waar de islam een factor van belang is. Concludeer dat islam = stront een constante is.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 16:21 schreef Ritmo het volgende:
[..]
Nee, die Gristenen in de regering hier zijn lekker.
Het vetgedrukte ondersteunt direct de kern van mijn betoog.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 14:02 schreef Petertjuhh het volgende:
IJsland heeft gewoon gefaald. Je kan nu moeilijk iemand anders er de schuld van gaan geven.
Waarom die willekeur - waarom zouden we tegoeden van onze 'eigen' rekeninghouders wel garanderen en niet die van buitenlanders die zo goed waren hun geld aan onze banken toe te vertrouwen, zodat onze economie van het rendement daarop kon profiteren? Is dat niet juist de reden waarom we die tegoeden garanderen - we willen toch al dat spaargeld aantrekken zodat we het vermeerderd met een factor 50 weer tegen een hogere rente uit te kunnen zetten?quote:Op zondag 2 augustus 2009 03:20 schreef Bolkesteijn het volgende:
Misschien dat dat helpt voor sommigen om zich in de positie van de gemiddelde IJslander te verplaatsen.
Ze hebben in het verleden op een regering gestemd die instemde blijkbaar met het financieel wanbeleid van de banken. Dus is de IJslandse bevolking weldegelijk mende verantwoordelijk. Dus betalen en anders maar geen lid van de EU. Want dan mag de EU alsnog voor de schade opdraaien.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 13:52 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Totale onzin, een groot deel van de IJslandse bevolking heeft hier nooit aan deelgenomen. Het laat zien wat een schandelijke uikomst herverdeling van risico door de overheid kan hebben. Iedere spaarder gaat binnen het systeem van fractioneel reserve bankieren een risicovolle positie aan, dat risico moet dus ook volledig door die spaarders zelf gedragen worden.
We hebben het al gekochtquote:Op zondag 2 augustus 2009 10:53 schreef JuiceJuice het volgende:
Kom we gaan Ijsland kopen
Inzamelen!
Zit wat in. Eigenlijk zou het volledig op de rijke elite van IJsland afgewenteld moeten worden. Immers, die hebben er ook het meest van geprofiteerd.quote:Op zondag 2 augustus 2009 10:59 schreef dutch_renter het volgende:
De Ijslandse regering en de Ijslandse centrale bank steunde de buitenlandse activiteiten van Landsbanki (en die andere 2 banken). Zij eisten toegang tot de NL en UK spaardersmarkten, omdat Ijsland deel uit maakt van de Europese econonische vrijhandelszone. Die toegang hebben ze gekregen... De garantie voor de tegeoeden onder de 20,8K was expliciet een voorwaarde om te mogen vissen in die markten.
Ik vind dat de Ijsland daar niet zomaar onderuit kan kruipen. en alles op de buitenlandse belastingbetaler kan afwentelen.
De Nederlandse overheid staat ook garant voor tegoeden van buitenlanders bij bijvoorbeeld ING.quote:Op zondag 2 augustus 2009 10:42 schreef TubewayDigital het volgende:
Hoe heeft de IJslandse overheid zo dom kunnen zijn zich in het verleden garant te stellen voor spaargelden van BUITENLANDERS ?
Het land wordt niet lelijker omdat ze hun schulden moeten betalen.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 14:11 schreef MaartenHaarlem het volgende:
A.U.B. Laat ze niet verder in de shit zakken ... ik wil er altijd nog een heen omdat het echt een mooi land is ! (temminste dat vind ik) :S
Afhankelijk van je interessegebied kan het land op termijn lelijker worden als ze hun torenhoge schulden gaan afbetalen.quote:Op zondag 2 augustus 2009 11:28 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Het land wordt niet lelijker omdat ze hun schulden moeten betalen.
Nee, geloof me het kan niet lelijker worden. Er is weinig natuurbehoud nodig aan 'niks'quote:Op zondag 2 augustus 2009 11:30 schreef Halcon het volgende:
[..]
Afhankelijk van je interessegebied kan het land op termijn lelijker worden als ze hun torenhoge schulden gaan afbetalen.
Dit vind ik nu al niet mooi.quote:Op zondag 2 augustus 2009 11:36 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Nee, geloof me het kan niet lelijker worden. Er is weinig natuurbehoud nodig aan 'niks'
[ afbeelding ]
Volgens mij klopt dat niet helemaal of niet in elk geval niet in alle gevallen. De FDIC staat bijvoorbeeld helemaal zelf garant voor de Amerikaanse tegoeden bij ING Direct. Dat heb ik een tijdje terug al eens opgezocht op de website van het FDIC.quote:Op zondag 2 augustus 2009 11:26 schreef Halcon het volgende:
[..]
De Nederlandse overheid staat ook garant voor tegoeden van buitenlanders bij bijvoorbeeld ING.
Dat klopt wel volgens mij. Maar als bijvoorbeeld een IJslander geld heeft uitstaan bij ING, dan gaat het DGS op.quote:Op zondag 2 augustus 2009 11:50 schreef jkdjjsop het volgende:
[..]
Volgens mij klopt dat niet helemaal of niet in elk geval niet in alle gevallen. De FDIC staat bijvoorbeeld helemaal zelf garant voor de Amerikaanse tegoeden bij ING Direct. Dat heb ik een tijdje terug al eens opgezocht op de website van het FDIC.
Dat zou wel kunnen. Heeft dat dan weer met die EER te maken?quote:Op zondag 2 augustus 2009 11:53 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dat klopt wel volgens mij. Maar als bijvoorbeeld een IJslander geld heeft uitstaan bij ING, dan draait de Nederlandse belastingbetaler er voor op, linksom of rechtsom.
Volgens mij wel. DGS ben ik niet heel goed in thuis. In principe is het zelfs zo dat de overheid het geld alleen voorschiet dacht ik en dat alle andere banken er gezamenlijk en naar rato voor op moeten draaien. Dat zal me een klap geven zeg.quote:Op zondag 2 augustus 2009 11:54 schreef jkdjjsop het volgende:
[..]
Dat zou wel kunnen. Heeft dat dan weer met die EER te maken?
Ik vind dat je nogal kort door de bocht gaat. Via die banken in IJsland werd wel uitzonderlijk veel geld verdient, wat het land zelfs tot de welvarendste landen ter wereld heeft gebracht. Die 'vissers' van je hebben daar ruim van geleeft terwijl het geld eigenlijk niet bestond of gegarandeerd kon worden, terwijl hun nationale bank dat feit verdoezelde.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 13:39 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Laten we hopen dat het IJslandse parlement verstandig is en niet mee gaat in de wens van Nederland en Groot-Brittannië om de IJslandse burgers op te zadelen met een schuld van ongeveer 3,5 miljard Euro. Het gaat hier om vissers, om mensen die in de scheepsbouw werken, om mensen die toeristen een mooie vakantie bezorgen, hele normale mensen die verder volstrekt niks met de financiële wantoestanden op het eiland te maken hebben gehad. De overheid verplicht zich om gokkende spaarders (inherent aan het systeem van fractioneel reserve bankieren) uit de brand te helpen en legt daarvoor de rekening bij mensen die er volstrekt niks mee te maken hebben, en dat allemaal onder leiding van twee socialistische ministers van Financiën. Het is haast even platvloers als de rooftochten van de Vikingen, alleen in een iets moderner jasje.
nou nee, het is gewoon mooi, je moet er alleen wel op bedacht zijn dat het corrigeert, en dat waren de meeste mensen niet.quote:Het leek te mooi om waar te zijn. En dat was het dus ook.
Zit wat in. Als ze het er niet mee eens zijn beginnen ze maar een revolutie. Niet geheel onlogisch in dit geval. De IJslandse economie is toch al helemaal kaputt, dus de gewone man (de visser en de boer) heeft toch weinig te verliezen. Alleen de elite krijgt het dan voor de kiezen, zoals het hoort.quote:Op zondag 2 augustus 2009 12:52 schreef xenobinol het volgende:
Ze moeten gewoon betalen en als de bevolking daar niet blij mee is moeten ze een revolutie beginnen en met de politieke elite afrekenen. Je kan de regels niet zo maar even opzij zetten als het tegenzit, dus je kiest voor order of voor chaos. Persoonlijk zou ik als Ijslandse burger voor dat laatste kiezen, revoluties zijn altijd nodig om het falende beleid te stoppen en een andere weg in te slaan.
Uh, in Nederland gebeurd precies hetzelfde hoorquote:Op zaterdag 1 augustus 2009 14:30 schreef Ritmo het volgende:
Ik ben het daar wel mee eens, die schulden mogen niet op de burgers verhaald worden. Als ik 60 per week hard werkte als visser om net rond te komen en ABN Amro faalde zwaar was ik echt in staat geweest om die directie daar wat aan te doen, en daarna te emigreren.
Hoeveel miljard is hier gestoken in leasemaatschapijen en banken door kabouter bos? Think again plz..quote:Op dinsdag 4 augustus 2009 00:56 schreef capricia het volgende:
Ergens is het absurd dat de bewoners van een land af kunnen rekenen wat zo een bedrijf aan schade achterlaat. Ik denk dat, mocht zoiets hier gebeuren, ik me niet verantwoordelijk zou voelen.
en met fortis en abn, ook die zijn gered door de NL overheid.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 13:58 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Ah, dus moeten we shit maar bij een ander leggen, vandaar ook mijn verwijzing naar de handelswijze van de Vikingen. Sterker nog, het is ook niet redelijk de Nederlandse belastingbetaler hier mee op te zadelen, ik heb nooit iets met IceSave of IJslandse banken te maken gehad en draai in dat geval wel op voor de beloften die de overheid, geleid door de dictatuur van de meerderheid, heeft gedaan.
We hebben het over macro materie.quote:Op zondag 2 augustus 2009 02:42 schreef Bolkesteijn het volgende:
IJsland heeft helemaal niet gefaald, een paar banken op IJsland hebben gefaald, de enige twee partijen die direct betrokken zijn zijn de IJslandse banken, in dit geval IceSave, en de mensen die hun geld stalden bij IceSave. Dat zijn de twee partijen die noodzakelijkerwijs aanwezig moesten zijn om tot de huidige situatie te komen, bij het oplossen van een probleem zijn zij dus partijen waar naar gekeken moet worden.
quote:Op donderdag 6 augustus 2009 19:01 schreef Bolkesteijn het volgende:
Macro inderdaad, en dat is precies het afschuwelijk aan het hele overheidsdenken, mensen die er niks mee te maken hebben worden collectivisering van risico aan de haren bijgesleept terwijl de winsten individueel verdeeld zijn. Het DGS is een schandalige collectivisering van risico.
Als jouw opvatting van democratie de ware is (zeg maar: 'democratie als dictatuur van de meerderheid'), waarom zijn dan niet allerhande bankdirecteuren gelyncht? Immers, volksgericht zou je - in deze opvatting - ook als dictatuur van de meerderheid kunnen zien...quote:Op donderdag 6 augustus 2009 19:09 schreef Bolkesteijn het volgende:
Bolkestein is inderdaad net zo etatistische als de gemiddelde socialist, maar dat wist ik nog niet toen ik de nick nam.
Ik denk ook niet dat er een fundamenteel andere economische wind gaat waaien, daarvoor is het eerst van belang dat het systeem van democratische vertegenwoordiging wordt afgeschaft. Democratie is een instrument voor de meerderheid (meestal zelfs de minderheid zoals bij de bail-outs voor banken) om de minderheid te kunnen beroven en dus moet dat eerst verdwijnen, pas dan kan er een duurzame waarborging van rechten voor een minderheid bestaan.![]()
Ik heb m'n billen niet gebrand. Waarom moet ik op de blaren zitten dan?quote:Op maandag 10 augustus 2009 15:20 schreef Sjaaknelis het volgende:
IJsland moet gewoon onder nederland en Engeland vallen, en zo moet de belasting ook verdeeld worden. Het is heel erg klote voor IJsland, maar wie z'n billen brand, moet op de blaren zitten.
Omdat je 'meerderen' met jouw geld hebben gegokt, en verloren.quote:Op vrijdag 14 augustus 2009 11:33 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ik heb m'n billen niet gebrand. Waarom moet ik op de blaren zitten dan?
Maar hoe zit het hier dan eigenlijk moeten wij ook op straat gaan demonstreren want onze politici hebben het tegoed boven de 20.000 opeens omhoog geschroefd tot 100.000 daar ben ik het niet mee eens.quote:Op vrijdag 14 augustus 2009 13:07 schreef dvr het volgende:
Mafketels. Ze hebben democratisch besloten hun banktegoeden te garanderen, maar er blijkbaar niet op toegezien dat hun banken die garantie konden waarmaken zodat ze nu zelf de kosten moeten dragen. Eigen schuld, domheid is geen excuus voor diefstal.
sterker nog bij ons is het al uitgegeven aan ing, sns en fortisquote:Op vrijdag 14 augustus 2009 13:20 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Maar hoe zit het hier dan eigenlijk moeten wij ook op straat gaan demonstreren want onze politici hebben het tegoed boven de 20.000 opeens omhoog geschroefd tot 100.000 daar ben ik het niet mee eens.
Inderdaad.quote:Op vrijdag 14 augustus 2009 10:29 schreef Zero2Nine het volgende:
Die demonstranten hebben nog gelijk ook als je het mij vraagt.
als jouw overheid die deal maaktquote:Op vrijdag 14 augustus 2009 16:31 schreef Mortaxx het volgende:
Ik zou me als gewone IJslander ook wel genaaid voelen als je belastinggeld naar Nederlandse spaarders moet
Als diefstal vanwege gokschulden tegenwoordig legaal is.....quote:Op vrijdag 14 augustus 2009 12:45 schreef Perrin het volgende:
[..]
Omdat je 'meerderen' met jouw geld hebben gegokt, en verloren.
Dan vind ik het gek dat diezelfde banken niet eerder aan de bel getrokken hebben bij de AFM / nederlandse bank/ nout wellink. Want nu opeens het deposito bedrag omhoog gegaan is komt men wel een beetje in actie. Als er allemaal van die bestuurders zitten die zulke topbonussen moeten verdienen dan had men dit toch ook wel al lang in de gaten gehad moeten hebben.quote:Op vrijdag 14 augustus 2009 14:29 schreef dvr het volgende:
In principe wordt het depositogarantiefonds door de banken gedekt. Pas als die het niet meer kunnen opbrengen zou de staat gemeenschapsgeld moeten uitkeren.
Bos had de maximale vergoeding ook op 20.000 kunnen laten, maar dat zou alleen als resultaat hebben gehad dat grootspaarders hun geld over meer banken gespreid zouden hebben (zodat het evengoed gedekt had moeten worden), of contant opgenomen zouden hebben (banken mogelijk failliet). Ik denk niet dat hij veel anders kon doen.
Ja, want het geld van de IceSavespaarders is in de zaak van de gewone IJslander belandtquote:Op vrijdag 14 augustus 2009 18:08 schreef kingmob het volgende:
Ik zou ook boos zijn. maar om nou geld te lenen van Nederlanders (want dat hebben ze nu in principe gedaan) en daarna te denken/hopen dat ze het niet terug hoeven te betalen is ook wel erg wishful thinking niet
We hebben toch wel vaker een volledig eiland uitgemoord omdat ze niet aan ons leverden wat wij vonden dat ons toe kwam..quote:Op zaterdag 15 augustus 2009 00:37 schreef Apogist het volgende:
nederlanders kennende zullen we wel door gaan tot het uiterste, want kom niet aan het geld van de nederlander!
Dat is toch het hele punt niet. De ijslandse overheid, en dus de bevolking, stond garant voor de tegoeden. De levensstandaard was daar niet hoog omdat ze veel vis verkochten, de bevolking profiteerde net zo goed van het bankwezen en de constructies die daarmee samen hingen.quote:Op vrijdag 14 augustus 2009 18:23 schreef Mortaxx het volgende:
[..]
Ja, want het geld van de IceSavespaarders is in de zaak van de gewone IJslander belandt
is het echt zo dat als een regering iets doet, debevolking daar altijd achter staat?quote:Op zaterdag 15 augustus 2009 00:49 schreef gelly het volgende:
[..]
Dat is toch het hele punt niet. De ijslandse overheid, en dus de bevolking, stond garant voor de tegoeden. De levensstandaard was daar niet hoog omdat ze veel vis verkochten, de bevolking profiteerde net zo goed van het bankwezen en de constructies die daarmee samen hingen.
Net als dat de Alt-A hypotheken van ING nu bij de Nederlandse Staat zijn verzekerd. Als dit slecht uitpakt draait de belastingbetaler op voor de verliezen. Ik denk dat maar heel weinig Nederlanders het hier mee eens zijn en toch besluit de overheid hiertoe.quote:Op zaterdag 15 augustus 2009 00:58 schreef capricia het volgende:
[..]
is het echt zo dat als een regering iets doet, debevolking daar altijd achter staat?
Ik zie het meer als een misdadig bedrijf dat de bevolking ervoor op laat draaien..
Hoe vaak stem jij niet op een partij waarbij je niet achter elk partijpunt staat?
Ik eigenlijk altijd, omdat ik nooit voor 100% achter 1 partij sta.
Ik voel me trouwens ook niet aansprakelijk voor de deals die Bos sluit, jij wel?
ja, dat is wel hetzelfde.quote:Op zaterdag 15 augustus 2009 01:07 schreef Mortaxx het volgende:
[..]
Net als dat de Alt-A hypotheken van ING nu bij de Nederlandse Staat zijn verzekerd. Als dit slecht uitpakt draait de belastingbetaler op voor de verliezen. Ik denk dat maar heel weinig Nederlanders het hier mee eens zijn en toch besluit de overheid hiertoe.
Wat zou het resultaat zijn geweest van een referendum van het volk, over de keuze of ING moest worden genationaliseerd worden of niet? Ik denk dat het 'volk' ook gewoon ja had gekozen. Waarom? Omdat er dan vanzelf genoeg reclame's zouden komen over de mogelijke financiele problemen voor de mensen. Die voelen zich hierdoor banger dan ze moeten zijn en denken dat de kans dat als ING valt, ze hun geld kwijt zijn groter is dat dat ze morgen worden beroofd door een dief. Uiteraard zal iedereen ja stemmen en heb je nog steeds het zelfde probleem. Hoe dan ook, in welke situatie, de belasting betaler is sowieso de lul.quote:Op zaterdag 15 augustus 2009 01:07 schreef Mortaxx het volgende:
[..]
Net als dat de Alt-A hypotheken van ING nu bij de Nederlandse Staat zijn verzekerd. Als dit slecht uitpakt draait de belastingbetaler op voor de verliezen. Ik denk dat maar heel weinig Nederlanders het hier mee eens zijn en toch besluit de overheid hiertoe.
quote:Why Iceland and Latvia Won't (and Can't) Pay for the Kleptocrats' Ripoffs
Can Iceland and Latvia pay the foreign debts run up by a fairly narrow layer of their population? The European Union and International Monetary Fund have told them to replace private debts with public obligations, and to pay by raising taxes, slashing public spending and obliging citizens to deplete their savings.
Resentment is growing not only toward those who ran up these debts – Iceland’s bankrupt Kaupthing and Landsbanki with its Icesave accounts, and heavily debt-leveraged property owners and privatizers in the Baltics and Central Europe – but also toward the neoliberal foreign advisors and creditors who pressured these governments to sell off the banks and public infrastructure to insiders.
Hoezo ?quote:Op zaterdag 15 augustus 2009 00:37 schreef Apogist het volgende:
nederlanders kennende zullen we wel door gaan tot het uiterste, want kom niet aan het geld van de nederlander!
Bij een verstandige geldpolitiek wel, en daar zitten de banken en overheden zelf bovenop dus laat ze ook de risico's maar dragen.quote:Op donderdag 27 augustus 2009 02:11 schreef Bolkesteijn het volgende:
Veilige bankrekeningen bestaan niet in de wereld van het fractioneel reserve bankieren.
Zie http://www.z24.nl/bedrijv(...)_Icesavedeal_af.htmlquote:President IJsland schiet Icesavedeal af
President Ólafur Ragnar Grímsson zet zijn handtekening niet onder de wet die het mogelijk maakt dat IJsland de verschuldigde Icesavegelden aan Nederland en Engeland terugbetaalt. Een referendum moet nu uitkomst bieden.
Dat liet de president van IJsland dinsdag op een persconferentie in Reykjavik weten.
Woensdag 30 december stemde een hele kleine minderheid in het IJslandse parlement voor de wet waarin wordt geregeld hoe IJsland de 1,3 en 2,5 miljard euro aan respectievelijk Nederland en IJsland moet terugbetalen.
Grímsson draalt al dagen met het ondertekenen van de wet omdat hij vindt dat het IJslandse volk in een referendum zou moeten beslissen. Nu hij geen handtekening onder de wet heeft gezet, komt er hoogstwaarschijnlijk een volksraadpleging.
Waar heb je het over? De voorgestelde terugbetalingsregeling is er een die heel netjes is, en die de IJslanders makkelijk kunnen betalen. En ze hebben de verantwoordelijkheid om dat geld terug te betalen. Zouden wij er ook onderuit komen als we in dezelfde positie terecht zouden komen? Nou ik dacht het niet.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 12:20 schreef Bolkesteijn het volgende:
Goedzo IJsland, laat die Hollanders en Britten maar naar hun centen fluiten. Deze deal is volstrekt immoreel en daar moet je als president niet aan mee willen werken. Dit kan wel eens een bom zijn onder het hele DGS zoals we dat nu kennen.![]()
en je dacht dat Nederland en Groot-Brittannië het hierbij laten zitten?quote:Op dinsdag 5 januari 2010 12:20 schreef Bolkesteijn het volgende:
Goedzo IJsland, laat die Hollanders en Britten maar naar hun centen fluiten. Deze deal is volstrekt immoreel en daar moet je als president niet aan mee willen werken. Dit kan wel eens een bom zijn onder het hele DGS zoals we dat nu kennen.![]()
Dit dus, het is natuurlijk heel zuur dat de burgers dat nu moeten betalen en wat mij betreft lynchen ze de topmannen van die banken.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 12:30 schreef Goverman het volgende:
[..]
en je dacht dat Nederland en Groot-Brittannië het hierbij laten zitten?
Natuurlijk niet... Het zal er wel op neer komen dat de rente wat lager wordt en de termijn wat langer en dat de boel dan alsnog doorgaat. Zojuist was op RTLZ hierover ook een onderwerp, de teneur van de IJslanders schijnt wel te zijn dat er afgelost moet worden, maar dat de voorwaarden te streng zijn...
Maar ja, toetreding tot de EU en kredieten van het IMF komen er natuurlijk niet als deze kwestie niet is opgelost naar (enige) tevredenheid van de betrokkenen, dus zal er wel weer heronderhandeld worden...
Die burgers valt niks te verwijten, ik zou ook niet gaan dokken voor het falen van de bankiers. WB had dat geld nooit voor mogen schieten, die zou een schop onder zijn reet moeten krijgen door het onverantwoorde spaargedrag van een handje domme medelanders op ons allemaal af te schuiven. Als je je geld op een buitenlandse bank zet en deze wil niet dokken heb je gewoon pech, wisten die spaarders dan niet dat IJsland slecht 300k inwoners heeft? Kennelijk zijn ze te dom om enige risico inschatting te plegen, allemaal voor een paar extra centjesquote:Op dinsdag 5 januari 2010 12:45 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Dit dus, het is natuurlijk heel zuur dat de burgers dat nu moeten betalen en wat mij betreft lynchen ze de topmannen van die banken.
Maar ze hebben er wel mee ingestemd en er werd groot mee geadverteerd dat het geld op de bankrekening veilig was vanwege het dgs.
Ja en de SEC/FSA/AFM e.a hebben zeker geen bloed aan de handen?quote:Op dinsdag 5 januari 2010 19:18 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Die burgers valt niks te verwijten, ik zou ook niet gaan dokken voor het falen van de bankiers
Ik denk dat daar ook wel de nodige koppen mogen rollen natuurlijk. Maar de hoofdschuldigen zijn imho de bankiers en de spaarders. Laat het een goede les zijn dat je banken niet moet vertrouwen en dat je geld eigenlijk nergens echt veilig is. Misschien dat spaarders dan eens met kritische ogen naar hun bank blijven kijken.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 19:31 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ja en de SEC/FSA/AFM e.a hebben zeker geen bloed aan de handen?
Als we iets hebben geleerd van de crisis, naar mijn mening dan, is dat niemand echt 100% te verwijten valt voor de fouten. Politiek hebben de bankiers hun gang laten gaan en de bankiers hebben dat beter dan verwacht weten te exploiteren waar de financiële autoriteiten continu lagen te slapen. Als 1 van deze 3 schakels perfect hun taak hadden uitgevoerd was deze shitzooi er niet geweest.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 19:35 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Ik denk dat daar ook wel de nodige koppen mogen rollen natuurlijk. Maar de hoofdschuldigen zijn imho de bankiers en de spaarders. Laat het een goede les zijn dat je banken niet moet vertrouwen en dat je geld eigenlijk nergens echt veilig is. Misschien dat spaarders dan eens met kritische ogen naar hun bank blijven kijken.
Als ik ijslander was geweest was ik snel vertrokken en andere nationaliteit proberen te krijgenquote:Op dinsdag 5 januari 2010 19:54 schreef capricia het volgende:
Ik zou heel goed begrijpen als Iceland zegt 'the deal is off'.
Zou ik ook doen als ik IJslander zou zijn...
Die burgers valt niets te verwijten daar.
Helemaal mee eens, inherent aan het risico dat ze bewust hebben genomen. Niemand heeft ze gedwongen garant te staan voor de tegoeden. WTF dachten die gasten wel niet, met 300.000 mensen even de grote bankier uit willen hangenquote:Op zaterdag 1 augustus 2009 13:46 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Het gaat hier om een stelletje profiteurs die dachten snel rijk te worden op kosten van iemand anders.
BETALEN!!!
Nou, dan is het helemaal easy. 90% komt al uit de boedel. Blijft 10% over wat de bevolking moet ophoesten. En dan ook nog die lange aflostermijn.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 12:27 schreef beantherio het volgende:
[..]
Waar heb je het over? De voorgestelde terugbetalingsregeling is er een die heel netjes is, en die de IJslanders makkelijk kunnen betalen. En ze hebben de verantwoordelijkheid om dat geld terug te betalen. Zouden wij er ook onderuit komen als we in dezelfde positie terecht zouden komen? Nou ik dacht het niet.
Op Z24 staat trouwens een hele treffende analyse: IJsland schiet in eigen voet.
Hoop ik ook. Maar met idealistische gedachten los je geen bestaande problemen op.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 20:56 schreef Tahiti het volgende:
Hebzucht, van zowel de spaarders als de IJslanders... hoop echt dat de mens er ooit wat van leert
Als een persoon failliet gaat, maar er staat iemand voor zijn schulden garant, dan moet diegene betalen.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 21:09 schreef Ixnay het volgende:
Als je geld op een rekening hebt staan moet je er rekening mee houden dat je eigenlijk gewoon geld leent aan een bank en dus iemand anders met jou geld gaat spelen.
Als die bank dan failliet gaat is het hetzelfde als je geld leent aan iemand die dood gaat en het je dus nooit terug zal betalen. Dat is het risico van geld uitlenen.
Of die bank/persoon nou een Nederlander of een IJslander is maakt niets uit.
Als een persoon failliet gaat en grote schulden heeft die hij niet kan terugbetalen dan heeft die bank ook pech, nu is het andersom. Zo is het leven.
Er moet zo'n 12000 euro per IJslander betaald te moeten worden, van een dag oude baby tot aan bejaarde van 100, in de praktijk komt dat dus neer op een enorm bedrag voor veel gezinnen/families omdat in de meeste Westerse landen slechts geld opbrengen tussen hun 25ste en 60ste levensjaar.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 12:27 schreef beantherio het volgende:
Waar heb je het over? De voorgestelde terugbetalingsregeling is er een die heel netjes is, en die de IJslanders makkelijk kunnen betalen.
Vast niet, overheden kennende gaan we nu over onschuldige burgers de meest vreselijke economische rampspoed uitstorten, zoals handelsblokkades, export en importheffingen en het boycotten van IJslandse producten.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 12:30 schreef Goverman het volgende:
en je dacht dat Nederland en Groot-Brittannië het hierbij laten zitten?
Tsja, die kredieten van het IMF, een economie draait niet om het verkrijgen van kredieten, een economie kan zich pas duurzaam ontwikkelen als er producten geproduceerd worden, als er waarde gecreëerd wordt. Aardig voorbeeld is dat van de premier van Maleisië, hij heeft tijdens Azië-crisis het IMF volstrekt genegeerd, geen euro steun aangenomen en adviezen van het IMF naast zich neergelegd. Maleisië heeft als gevolg van beslissingen van deze premier nauwelijks last gehad van de Azië-crisis. Natuurlijk zijn crises nooit volstrekt vergelijkbaar, daar zijn ze te divers voor, maar het laat zien dat herstel ook zonder het IMF mogelijk is. Ik zou er niet echt over in zitten als het IMF dreigementen gaat uiten.quote:Maar ja, toetreding tot de EU en kredieten van het IMF komen er natuurlijk niet als deze kwestie niet is opgelost naar (enige) tevredenheid van de betrokkenen, dus zal er wel weer heronderhandeld worden...
Ja, en zo is het ook, echter de overheid komt er een rommel van maken door allerhande garanties af te geven voor spaarders. De match tussen risico en de beloning die men daarvoor vangt in de vorm van rente raakt dus volstrekt verstoord, de markt speelt daar op in door een overmaat aan spaargeld enerzijds (immers risicovrije winst), en een abnormaal lage rente anderzijds door het grote aanbod van geld.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 21:09 schreef Ixnay het volgende:
Als je geld op een rekening hebt staan moet je er rekening mee houden dat je eigenlijk gewoon geld leent aan een bank en dus iemand anders met jou geld gaat spelen.
Als die bank dan failliet gaat is het hetzelfde als je geld leent aan iemand die dood gaat en het je dus nooit terug zal betalen. Dat is het risico van geld uitlenen.
Of die bank/persoon nou een Nederlander of een IJslander is maakt niets uit.
Als een persoon failliet gaat en grote schulden heeft die hij niet kan terugbetalen dan heeft die bank ook pech, nu is het andersom. Zo is het leven.
Dat lijkt me niet tot de mogelijkheden behoren; handelspolitiek behoort tot de exclusieve bevoegdheden van de Europese Unie (evenals douanebeleid, bijvoorbeeld). En zelfs als dat niet het geval zou zijn geweest, betwijfel ik in hoeverre het uberhaupt interessant zou zijn voor individuele landen om handelsakkoorden met een lichtgewicht als IJsland te sluiten, waarvoor ook nog eens geldt dat de import als gevolg van de kredietcrisis sterk achteruit is gegaan.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 21:47 schreef Bolkesteijn het volgende:
Wat betreft de EU, als ik IJsland was zou ik de EU buiten spel zetten door met losse landen in de Europa handelsverdragen af te sluiten (die zijn er overigens al met heel veel landen), op die manier kun je de Nederlandse/Britse overheid uitspelen tegen de rest van de landen omdat handel altijd een wederzijds voordeel oplevert voor beide handelspartners. Alleen als zuiver politieke motieven, een haast suïcidale geldingsdrang hebben sommige politici, een rol gaan spelen dan zul je het daarmee niet redden als IJsland, tegen irrationeel gedrag valt rationeel niet op te treden.
Dit is pertinent niet waar. Volgens de overeenkomst die nu op tafel ligt zal het overgrote deel van de schuld betaald worden uit de opbrengst van de verkoop van de bezittingen van de IJslandse banken die failliet gegaan zijn. Volgens schattingen zou het de IJslandse burger netto uiteindelijk maar 800 euro per persoon moeten kosten.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 21:47 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Er moet zo'n 12000 euro per IJslander betaald te moeten worden, van een dag oude baby tot aan bejaarde van 100, in de praktijk komt dat dus neer op een enorm bedrag voor veel gezinnen/families omdat in de meeste Westerse landen slechts geld opbrengen tussen hun 25ste en 60ste levensjaar.
Ik geloof er niks van dat die tent 94 % van het totale gegarandeerde bedrag opbrengt bij liquidatie, naast nog alle preferente schuldeisers, zoals de belastingdienst, andere banken en gewone crediteuren. Heb je daar een berekening van?quote:Op woensdag 6 januari 2010 17:50 schreef beantherio het volgende:
Dit is pertinent niet waar. Volgens de overeenkomst die nu op tafel ligt zal het overgrote deel van de schuld betaald worden uit de opbrengst van de verkoop van de bezittingen van de IJslandse banken die failliet gegaan zijn. Volgens schattingen zou het de IJslandse burger netto uiteindelijk maar 800 euro per persoon moeten kosten.
quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 14:12 schreef Dlocks het volgende:
[..]
Door William on Oct 24, 2008
IJslanders, Hongaren en Brazilianen dachten de afgelopen jaren een slimme financiële truc te hebben bedacht. Ze sloten een lening af in Japanse yens - deze leningen worden ook wel samurai bonds genoemd - of Zwitserse franken. Daar hoefden ze maar weinig rente op te betalen - in Japan was de rente bijna nul. Vervolgens wisselden ze de yen in in hun eigen munteenheid en kochten een huis of een auto. (Het lenen in een munt met een lage rente om het te investeren in een munt met een hoge rente heet onder professionele beleggers carry trade)
Ze kregen er na verloop van tijd ook nog een bonus bovenop. Doordat de yen waarde verloor ten opzichte van hun eigen munt, werden de schulden minder waard. Iedereen bediende zich van deze wisseltruc. Consumenten, maar ook professionele beleggers en bedrijven.
Het leek te mooi om waar te zijn. En dat was het dus ook.
Door het ongebreidelde optimisme dat de afgelopen jaren van de mensheid bezit heeft genomen, vergaten de Ijslanders, Hongaren en Brazilianen, dat het ook helemaal mis kon gaan. Als de yen in waarde zou stijgen, werden hun schulden in een klap veel meer waard. Dat is precies wat er de afgelopen maanden is gebeurd.
Een IJslander die een half jaar geleden een auto heeft gekocht voor zeg een miljoen kronen, heeft nu een schuld van twee miljoen kronen. Zijn maandelijkse rentelasten zijn ook verdubbeld. En het ziet ernaar uit dat zijn schuld nog veel hoger wordt, omdat de Kroon nog veel verder gaat dalen.
In het verleden werd de koers van de IJslandse kroon kunstmatig hoog gehouden door keer op keer de rente te verhogen. Maar dat werkt nu niet meer. In IJsland althans. Hongarije verhoogde de rente gisteren nog wel met 3 procent, in de hoop dat de Forint daarop zou stijgen en de schulden dus in waarde dalen.
De grootste bank van IJsland, Kaupthing, maakte gisteren bekend, dat IJsland zijn rentebetalingen in yens niet meer kan opbrengen. Daardoor dreigt de uitgever van de Samurai Bonds, de Sumitomo Mitsui Banking Corporation, een flinke strop op te lopen.
Het probleem is niet gering. Buitenlanders hebben in totaal voor 1,2 biljoen dollar aan schulden in Japan uitstaan. Japan moet proberen zoveel mogelijk van deze leningen te redden. En dus hebben de Japanners er veel belang bij dat IJsland niet omvalt. Japan heeft het al moeilijk, want Japanse spaarders hebben maar liefst 6 biljoen dollar in het buitenland weggezet, omdat ze in Japan zelf zo’n lage rente kregen. Een duurdere yen, maakt al deze bezittingen minder waard.
Als de Hongaarse Forint niet snel herstelt, zal ook Zwitserland, dat voor tientallen miljarden aan Hongaarse leningen heeft verstrekt, steunmaatregelen moeten overwegen.
Bron: http://www.huizenhype.nl/(...)begint-op-te-breken/
Die Samurai bonds. Ligt het aan mij of is dat gewoon heel erg dom. Het is toch te verwachten dat een sterke munt als de Yen ooit weer gaat stijgenquote:Op donderdag 7 januari 2010 00:15 schreef Dlocks het volgende:
Ik zag vandaag op TV dat het eigenlijk 'maar' om 500 miljoen tot 1 miljard euro gaat. Dit omdat icesave o.a. nog een aantal pandjes had in o.a. Engeland ter waarde van een paar miljard euro wat gewoon in de failliete boedel zit.
En om mijzelf nog maar eventjes te herhalen:
Die IJslanders weten op meerdere vlakken gewoon niet hoe ze verstandig met geld om moeten gaan en daar moeten ze nu voor boeten.
[..]
Hoezo Die IJSland heel makkelijk kan terug betalen?quote:Op dinsdag 5 januari 2010 12:27 schreef beantherio het volgende:
[..]
Waar heb je het over? De voorgestelde terugbetalingsregeling is er een die heel netjes is, en die de IJslanders makkelijk kunnen betalen.
En moeten ze natuurlijk in eerste instantie boeten voor het falen van hun eigen overheid.quote:De inwoners van IJsland moeten nu bloeden voor domme fouten van de Nederlandse bank die een vergunning afgeeft zonder goed onderzoek. En de inhaligheid van hun bankiers. & buitenlandse investeerders.
Nee, het toezicht viel volgens de Europese regels onder de IJslandse bank. Toen DNB meer info vroeg aan de IJslandse toezichthouder, kregen ze die info steeds niet of nauwelijks. Uit alle rapporten blijkt dat juist de IJslandse toezichthouder faalde..quote:Op vrijdag 8 januari 2010 20:20 schreef A_Noniem het volgende:
De inwoners van IJsland moeten nu bloeden voor domme fouten van de Nederlandse bank die een vergunning afgeeft zonder goed onderzoek. En de inhaligheid van hun bankiers. & buitenlandse investeerders.
Zwartmensen uit afrika er naartoe brengen om katoen te verbouwenquote:Op vrijdag 8 januari 2010 23:37 schreef capricia het volgende:
In de tijd van de VOC-mentaliteit wisten de Nederlanders wel wat ze met dit Banda-eiland aanmoesten...
Waarom liefdadigheid richting IJsland, terwijl IJsland het ook mét keiharde schuld de komende 30 jaar vele malen beter heeft dan het gros van de rest van de wereld?quote:Op donderdag 14 januari 2010 16:36 schreef Zweistein het volgende:
Ik vind dat enige coulantie naar IJsland geplaatst is.
- We zijn allemaal verrast door een economsiche storm.
- een aantal kleine landen dreigt hierdoor keihard geraakt te worden
- In deze landen werd er weliswaar door een grope mensen onverstandig of "slechte" dingen gedaan, maar dat was hier niet anders.
IJsland is hard getroffen en het zou ons sieren, van beschaving getuigen, als we op een fatsoenlijke manier met de schulden omgaan die ze hebben. Het zou ons tevens sieren als we geen gebruikt maken van de assymetrische machtspositie die we hebben tegenover Ijsland. Net zoals wij het in Nederland vervelend zouden vinden als andere grootmachten zo met ons zouden omgaan.
Een aantal vooraanstaande Economen (Sweder van Wijnbergen, Arnout Boot) is van mening dat IJsland de schuldenlast nooit kan opbrengen. Alleen al vanuit eigenbelang zouden wij moeten kijken naar de voorwaarden van terugbetaling. Interessant artikel hierbij (verplichte literatuur):
http://www.mejudice.nl/ar(...)n-ijslandse-economie
Ik ben van mening dat morele principes juist moeten worden ophouden in tijden als het misschien economisch wat minder gaat, of de peilingen misschien wat ongunstiger zijn.
Goed initiatief is de petitie van vrijspreker. Hoewel ik die club geen heel warm hart toedraag en ik de petitie-tekst iewat te zwart wit-vind, wegen de voordelen toch op tegen de nadelen. Het zou jammer zijn als we een beschaaft land kapot laten gaan.
Tekenen kan hier: http://www.petitiononline.com/NLforIce/petition.html
Inderdaad, net alsof ze ineens geen eten meer zouden hebben ofzo. Ze hebben het over zichzelf afgeroepen, dus dan moeten ze ook niet zeuren. We hebben het niet over Haiti, maar over Range Rover rijdende rijke stinkerts.quote:Op donderdag 14 januari 2010 19:18 schreef dvr het volgende:
Zweistein, we moeten een keer ophouden met die instinctieve, d.w.z. hersenloze, neiging om iedereen maar zielig te vinden en uit de brand te willen helpen. Besef je wel dat IJslanders, met het op 5 na hoogste bruto nationaal product (per capita) ter wereld, welvarender zijn dan Nederlanders? IJslanders hebben ten opzichte van de buitenwereld een collectief Calimero-complex en ze zijn heel goed in zielig doen, maar ze wonen in duurdere huizen dan wij en ze hebben meer en vooral ook duurdere auto's dan Amerikanen.
Nogmaals, die schuld is feitelijk maar zo'n 10% van de 12.000 euro/IJslander die overal wordt aangehaald, d.w.z. hij bedraagt 1.200 euro per persoon als ze een beetje spoed maken met de afhandeling van het faillissement (want tot die tijd betalen ze 5,5% rente over het volledige bedrag). Dat is peanuts vergeleken met IJsland's overige verplichtingen. En ter vergelijking: Als ING's internationale spaarbank 'ING Direct' omvalt, gaan wij Nederlanders per persoon voor het drievoudige het schip in.
Ik hoop dat het meevalt, maar ik ga dan toch af op zo'n van Wijnbergen, die ervaring heeft met dit soort kwesties, en stelt dat hun schuld niet te betalen is. En ja, ze waren inderdaad (virtueel) rijk maar dat is iets van het verleden.quote:Op donderdag 14 januari 2010 19:18 schreef dvr het volgende:
Zweistein, we moeten een keer ophouden met die instinctieve, d.w.z. hersenloze, neiging om iedereen maar zielig te vinden en uit de brand te willen helpen. Besef je wel dat IJslanders, met het op 5 na hoogste bruto nationaal product (per capita) ter wereld, welvarender zijn dan Nederlanders? IJslanders hebben ten opzichte van de buitenwereld een collectief Calimero-complex en ze zijn heel goed in zielig doen, maar ze wonen in duurdere huizen dan wij en ze hebben meer en vooral ook duurdere auto's dan Amerikanen.
Nogmaals, die schuld is feitelijk maar zo'n 10% van de 12.000 euro/IJslander die overal wordt aangehaald, d.w.z. hij bedraagt 1.200 euro per persoon als ze een beetje spoed maken met de afhandeling van het faillissement (want tot die tijd betalen ze 5,5% rente over het volledige bedrag). Dat is peanuts vergeleken met IJsland's overige verplichtingen. En ter vergelijking: Als ING's internationale spaarbank 'ING Direct' omvalt, gaan wij Nederlanders per persoon voor het drievoudige het schip in.
quote:Op donderdag 14 januari 2010 20:29 schreef Zweistein het volgende:
[..]
Ik hoop dat het meevalt, maar ik ga dan toch af op zo'n van Wijnbergen, die ervaring heeft met dit soort kwesties, en stelt dat hun schuld niet te betalen is. En ja, ze waren inderdaad (virtueel) rijk maar dat is iets van het verleden.
Maar goed, bovenstaande reden zou er dan voor pleiten om de terugbetaling afhankelijk te maken van de economische groei, maw terugbetalen als ze het kunnen. Ik denk dat je met wat wijzigingen in de terugbetalingsvoorwaarden een eind komt.
"Van Wijnbergen, begin jaren 90 zelf betrokken bij heronderhandelingen over zware schuldenlasten, ziet dit heel anders. "Dat werd destijds ook beweerd van landen als Mexico, Egypte en Polen, toen die hun schulden niet meer konden aflossen. Maar die landen worden toch allerminst als paria beschouwd. Mexico betaalt nu een veel lagere risicopremie dan bijvoorbeeld Griekenland, en Polen betaalt niet eens zo veel meer dan ons land."quote:Op vrijdag 15 januari 2010 04:50 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
![]()
![]()
![]()
Ervaring, het is de eerste keer sinds wo2 dat er een westers land failliet dreigt te gaan, hoezo heeft hij ervaring met dit soort kwesties
Zo'n benadering klinkt al beter. Die dreigementen naar Ijsland zijn helemaal niet nodig. Lijkt een beetje op het intimideren van een jochie van 5 door een stoer jochie uit groep 8.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 10:24 schreef Pool het volgende:
Overigens ben ik er bij onderhandelingen wel altijd voorstander van dat degene die iets te vorderen heeft niet alleen met oogkleppen op zijn vordering doorzet (de koek verdelen), maar dat beide partijen ook kijken of de koek te vergroten valt vanuit gezamenlijke belangen.
Misschien hebben wij nog wat leuke wensen omtrent de walvisvaart of bepaalde visrechten, die ons wel wat geld waard zijn. Of hebben zij bepaalde kennis/expertise/laboratoria op gebied van duurzame energie waar wij iets mee kunnen. En vreemd vermogen omzetten in eigen vermogen hoeft ook niet slecht te zijn, als we er maar niet op achteruit gaan.
Dus nee, voor liefdadigheid heb je Giro 555 voor Haïti. Maar creatief onderhandelen op grond van gezamenlijke belangen is altijd wenselijk.
Madoff heeft willen en wetens zijn klanten belazerd, en zich aan strafbare feiten schuldig gemaakt. Totaal andere situatie.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 10:27 schreef GSP het volgende:
Zweinstein zullen we een petitie beginnen om Madoff uit de gevangenis te halen? Het is zo'n lieve oude man en hij heeft het nooit zo willen doen achteraf. Hij heeft heel veel spijt en hij heeft ook geen geld meer
Doet niet ter zaken. Schuld=schuld en schulden moet je aflossen. De duimschroeven moeten worden aangedraaid, want wanneer je ze de kans geeft om te ontsnappen zullen ze dat zeker niet laten.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 10:41 schreef Zweistein het volgende:
[..]
Zo'n benadering klinkt al beter. Die dreigementen naar Ijsland zijn helemaal niet nodig. Lijkt een beetje op het intimideren van een jochie van 5 door een stoer jochie uit groep 8.
Ok hier kan ik wel inkomen, maar dan zullen we hierna wel het economisch systeem zo moeten gaan inrichten dat landen geen bedrijven kunnen huisvesten die meer schulden kunnen veroorzaken dan het land ooit kan terugbetalen. En aangezien we dat nooit gaan doen, neig ik nog steeds naar het spreekwoord wie zijn billen brand moet op de blaren zitten.quote:Op donderdag 14 januari 2010 20:29 schreef Zweistein het volgende:
[..]
Ik hoop dat het meevalt, maar ik ga dan toch af op zo'n van Wijnbergen, die ervaring heeft met dit soort kwesties, en stelt dat hun schuld niet te betalen is. En ja, ze waren inderdaad (virtueel) rijk maar dat is iets van het verleden.
Ik vind dat bepaalde principes, wel degelijk, uitgangspunt van het buitenlands beleid dienen te zijn, "zoals anderen behandelen zoals je zelf behandeld wil worden"quote:Op vrijdag 15 januari 2010 10:44 schreef GSP het volgende:
[..]
Doet niet ter zaken. Schuld=schuld en schulden moet je aflossen. De duimschroeven moeten worden aangedraaid, want wanneer je ze de kans geeft om te ontsnappen zullen ze dat zeker niet laten.
Ik begrijp dat je de kip met de gouden eieren niet moet slachten, maar juist goed moet verzorgen. Met de huidige voorwaarden denk ik dat we de "kip" op een juiste manier verzorgen. Ik zie dat dat IJsland massaal aan het calimeroën is. Niemand vindt inkomensval leuk, ik heb er zelf door de crisis ook mee te maken. Alleen denk ik niet dat Eneco veel begrip zal tonen als ik even een paar maanden niet wil betalen. Met duimschroeven bedoel ik natuurlijk, de diplomatieke duimschroeven. Want 1,5 miljard (120 euro per Nederlander) is geen klein bier.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 10:58 schreef Zweistein het volgende:
[..]
Ik vind dat bepaalde principes, wel degelijk, uitgangspunt van het buitenlands beleid dienen te zijn, "zoals anderen behandelen zoals je zelf behandeld wil worden"
Duimschroeven aandraaien ? Het is toch geen Iran of Noord-Korea ??
Volgens mij is het een bevriende natie, die al jaren Navo bondgenoot is. Bovendien suggereer je dan ze voor hun verplichtingen weg willen lopen.
Het gedrag naar IJsland toe lijkt een beetje op dat van een deurwaarder met oogkleppen op.
Het gaat mijn er niet om dat ze niet hoeven terug te betalen, ik krijg wel het idee dat het zowel in ons eigen belang als het belang van IJsland is om eens kritisch en nuchter, naar de voorwaarden te kijken waaronder kan worden terugbetaald. Daar lijkt nu geen ruimte toe.
Als dit tot een aanvaardbare inkomensval zou leiden, dan zou dat geen probleem moeten zijn.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 11:08 schreef GSP het volgende:
[..]
Ik begrijp dat je de kip met de gouden eieren niet moet slachten, maar juist goed moet verzorgen. Met de huidige voorwaarden denk ik dat we de "kip" op een juiste manier verzorgen. Ik zie dat dat IJsland massaal aan het calimeroën is. Niemand vindt inkomensval leuk, ik heb er zelf door de crisis ook mee te maken. Alleen denk ik niet dat Eneco veel begrip zal tonen als ik even een paar maanden niet wil betalen. Met duimschroeven bedoel ik natuurlijk, de diplomatieke duimschroeven. Want 1,5 miljard (120 euro per Nederlander) is geen klein bier.
Nou ja, een beetje dreigen hoort wel bij onderhandelen hè. Je moet de ander wel duidelijk maken dat z'n BATNA niet zo hoog is. Dat versterkt de eigen positie. Net zoals het calimeroën van de IJslanders ook onderhandelingsgedrag is.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 10:41 schreef Zweistein het volgende:
[..]
Zo'n benadering klinkt al beter. Die dreigementen naar Ijsland zijn helemaal niet nodig. Lijkt een beetje op het intimideren van een jochie van 5 door een stoer jochie uit groep 8.
Inderdaad een veel ergere situatie. Je moet alleen ook niet vergeten hoe de IJslandse toezichthouder heeft gehandeld. Niet alleen hebben ze het zelf uit de hand laten lopen, maar ze hebben ook niet aan de informatieverplichtingen richting DNB voldaan. DNB heeft de hele zomer van 2008 aan ze lopen trekken, maar kreeg steeds nul op het rekest.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 10:42 schreef Zweistein het volgende:
[..]
Madoff heeft willen en wetens zijn klanten belazerd, en zich aan strafbare feiten schuldig gemaakt. Totaal andere situatie.
Ijsland staat nu wel erg zwak, dus teveel dreigen vind ik niet netjes.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 11:53 schreef Pool het volgende:
[..]
Nou ja, een beetje dreigen hoort wel bij onderhandelen hè. Je moet de ander wel duidelijk maken dat z'n BATNA niet zo hoog is. Dat versterkt de eigen positie. Net zoals het calimeroën van de IJslanders ook onderhandelingsgedrag is.
Zolang ze maar blijven praten en een beetje aan creatieve oplossingen willen denken.
[..]
Inderdaad een veel ergere situatie. Je moet alleen ook niet vergeten hoe de IJslandse toezichthouder heeft gehandeld. Niet alleen hebben ze het zelf uit de hand laten lopen, maar ze hebben ook niet aan de informatieverplichtingen richting DNB voldaan. DNB heeft de hele zomer van 2008 aan ze lopen trekken, maar kreeg steeds nul op het rekest.
Dat is een ietwat vertekend beeld. Binnen het Europese systeem van home state control ligt het voornaamste toezicht bij de toezichthouder van het hoofdkantoor, niet bij de toezichthouder van het land van het bijkantoor.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 12:11 schreef Zweistein het volgende:
Het beeld dat ik krijg is trouwens dat beide toezichthouders fouten hebben gemaakt
quote:1. Onze belangrijkste conclusie is dat de kern van de problemen rond Icesave is gelegen in de opstelling van Landsbanki en de IJslandse toezichthouder FME binnen het Europese stelsel van home state control en daarmee aan de tekortkomingen van dat stelsel.
2. Onze belangrijkste aanbeveling is dat het Europese stelsel grondig moet worden herzien. In ieder geval moet een situatie waarin een land wel het risico van de deconfiture van een financiële instelling draagt, via het DGS, maar nauwelijks zeggenschap heeft over de bewaking van dat risico, voorkomen worden. Dat kan door de toezichthouders van de ontvangende lidstaten meer bevoegdheden te geven – een terugkeer naar vroeger tijden – of door op Europees niveau te voorzien in toezicht of in betere samenwerking en conflictbeslechting tussen toezichthouders. Daarbij moet de neiging om in noodsituaties voor het nationale belang te kiezen, niet worden onderschat.
3. Wij concluderen dat het DNB niet was toegestaan te waarschuwen voor de situatie bij Landsbanki/Icesave. Wij bevelen aan dat onderzocht zou moeten worden in hoeverre de beperkingen die hierbij voor DNB en anderen, zoals het ministerie van Financiën, gelden bij het publiek voldoende bekend zijn, zodat eventuele valse verwachtingen worden voorkomen.
70
4. Wij stellen vast dat uit het dossier voor ons niet voldoende duidelijk is geworden waarom DNB a) niet minder welwillend is opgetreden ten aanzien van de aanvullende deelname van Landsbanki aan het Nederlandse DGS; b) niet krachtdadiger heeft opgetreden toen in de loop van de zomer 2008 bij haar grote zorgen over Landsbanki ontstonden, en zowel Landsbanki als de FME weigerden die zorgen te erkennen en daarnaar te handelen; c) niet met voortvarendheid gevolg heeft gegeven aan het aanbod van Landsbanki om schuldpapier in depot te geven naar rato van de rekeningsaldi bij Icesave. Wij stellen verder vast dat in al deze drie gevallen goede redenen voor de handelswijze van DNB kunnen worden aangevoerd, zoals ook goede redenen voor de tegengestelde handelwijze kunnen worden aangevoerd, maar dat uit het dossier onvoldoende blijkt op welke gronden DNB gekozen heeft voor de voorzichtige gedragslijn die zij heeft gevolgd.
5. Wij bevelen aan dat a) wordt nagegaan in hoeverre de interne besluitvormingsprocedures van DNB waarborgen dat tijdig een integrale beoordeling plaatsvindt en b) DNB voorziet in betere verslaglegging van de afwegingen die zij maakt, zowel om die afwegingen voor haarzelf te expliciteren als om controle daarop beter mogelijk te maken.
6. Wij benadrukken dat DNB moest handelen binnen de beperkingen van het Europese stelsel en met onzekere informatie. Dat achteraf geconcludeerd kan worden dat een andere handelwijze het nadeel dat door Icesave is ontstaan geheel of gedeeltelijk had kunnen voorkomen, impliceert niet dat DNB, binnen dat kader en naar de wetenschap die zij toentertijd had, beleidsmatig verkeerde keuzes heeft gemaakt en nog minder dat DNB rechtens gehouden zou zijn geweest anders te handelen.
Ik kan me niet aan voorstellen dat wij van de DNB iets anders zouden schrijven als de opdracht komt van wij van de DNB.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 13:01 schreef Pool het volgende:
[..]
Dat is een ietwat vertekend beeld. Binnen het Europese systeem van home state control ligt het voornaamste toezicht bij de toezichthouder van het hoofdkantoor, niet bij de toezichthouder van het land van het bijkantoor.
Uit het evaluatierapport:
http://www.minfin.nl/Actu(...)06/Evaluatie_Icesave
De opdracht komt van het Ministerie van Financiën, na aandringen van de Tweede Kamer. De opdracht is verstrekt aan prof.mr. A.J.C. de Moor – van Vugt en prof.mr. C.E. du Perron van het Centrum voor Financieel Recht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Twee onafhankelijke wetenschappers met een reputatie die minstens zo goed is als die van Sweder van Wijnbergen.quote:Op vrijdag 15 januari 2010 13:08 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik kan me niet aan voorstellen dat wij van de DNB iets anders zouden schrijven als de opdracht komt van wij van de DNB.![]()
De DNB wast samen met de AFM constant hun handen in onschuld, maar iets aanpakken zien we ze ook weinig doen.
quote:Op zondag 2 augustus 2009 02:39 schreef dvr het volgende:
Ik vind ons voorstel aan IJsland heel netjes: we lenen jullie het bedrag tegen een lage rente en jullie betalen het langzaam terug. We hadden ze ook kunnen uitkleden, de visrechten in hun territoriale wateren kunnen opeisen of Björk tien jaar lang in Carré kunnen zetten. Ze hebben niks te klagen daar hoor. Rijden allemaal in een dikke Landrover en hun kids verdienen in de zomer 40 euro per uur met het schoonkrabben van vissekoppen. Bovendien spelen ze allemaal schaak en hebben ze allemaal een bibliotheekabonnement, dus ze komen de donkere dagen heus wel door.
Dank, was leuk om te zien, vooral omdat hij mijn beeld bevestigde. Ze moeten niet zeuren maar gewoon weer lekker gaan vissen, boeren en truien breien, waarde creëren waarmee ze hun eigen failliete boedel kunnen opkopen en weer opbouwen. Dan hebben ze dadelijk een voorsprong als de rest van het Westen op z'n gat ligt.quote:Op zaterdag 16 januari 2010 08:48 schreef femmeChantal het volgende:
Er is een paar maanden geleden ook een tegenlicht aflevering op tv geweest over deze kwestie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Democratiequote:Op zondag 17 januari 2010 02:48 schreef Bolkesteijn het volgende:
het zijn overheden die afspraken gemaakt hebben en er is geen sprake van een vrijwillige overeenkomst met de IJslanders zelf,
Democratie door middel van getrapte vertegenwoordiging is niet te vergelijken met een vrijwillige overeenkomst. Er vind vaak 'koehandel' plaats binnen de politieke arena, besluiten worden vaak met een kleine meerderheid genomen en ook minderheden in het algemeen zijn in een democratie (in het geval van een stemming) per definitie ondergeschikt aan de meerderheid.quote:Op zondag 17 januari 2010 03:11 schreef dvr het volgende:
[..]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Democratie
Grappig dat je over verkeerde incentives begint, volgens mij is het depositogarantiestesel daar een schoolvoorbeeld van.quote:Op donderdag 14 januari 2010 17:03 schreef Pool het volgende:
IJsland matsen geeft bovendien verkeerde incentives voor toekomstige financiële luchtbellen.
Het depositogarantiestelsel zorgt er juist voor dat geld blijft rollen. Als iedereen zijn geld in een oude sok stak zou dat funest zijn voor de economie.quote:Op zondag 17 januari 2010 03:23 schreef Bolkesteijn het volgende:
Grappig dat je over verkeerde incentives begint, volgens mij is het depositogarantiestesel daar een schoolvoorbeeld van.
Hun? De banken waren in eigendom van private partijen. Er is dus geen hun.quote:Op zondag 17 januari 2010 03:40 schreef dvr het volgende:
Nou en, wet is wet. Als die noordelijke cowboys niet garant hadden gestaan, hadden hun banken geen Nederlands spaargeld kunnen komen plunderen.
Gezwam. Ik heb helemaal niks met de B.V. Nederland. Ik ontvang geen winstuitkering, ik heb geen equity in eigendom, er is niks. Met die B.V. Nederland van jou ben je overgeleverd aan de grillen van de politiek, ik zou dus maar uitkijken met het garant staan voor besluiten van volksvertegenwoordigers.quote:En de hele redenering slaat sowieso nergens op - als belastingbetalers en aandeelhouders van de B.V. Nederland staan wij ook garant voor de financiële consequenties van ieder besluit van onze vertegenwoordigers.
Ik wel, we moeten proberen de problemen met het huidige democratische stelsel zoals ik die omschreef zien te ondervangen. Dan kan bijvoorbeeld door besluiten enkel met een meerderheid van 80 % te laten nemen of door referenda in te voeren waarmee je de koehandel enigszins probeert te ondervangen.quote:Daar sta ik ook niet uitzinnig van vreugde om te juichen, maar een alternatief zie ik zo 123 niet.
Niet juist. De enige reden waarom er een depositogarantiestelsel is is omdat er binnen het systeem van fractioneel reserve bankieren een intrinsiek probleem bestaat met de stabiliteit van het bankwezen. Er vindt een mismatch van risico en liquiditeit plaats omdat geld zowel direct opeisbaar is als dat het uitgeleend kan worden. Het enige wat er moet gebeuren is dat die match weer hersteld wordt, dan kan het hele depositogarantiestelsel weer van tafel.quote:Op zondag 17 januari 2010 03:41 schreef dvr het volgende:
Het depositogarantiestelsel zorgt er juist voor dat geld blijft rollen. Als iedereen zijn geld in een oude sok stak zou dat funest zijn voor de economie.
Het idee is, ondanks alles, dat banken een nuttige, welvaartsverhogende rol hebben, en dat een samenleving er dus baat bij heeft als die banken kunnen groeien.quote:Op zondag 17 januari 2010 03:55 schreef Bolkesteijn het volgende:
Hun? De banken waren in eigendom van private partijen. Er is dus geen hun.
Wacht maar tot de Belastingdienst voor het eerst bij je aanklopt, dan kom je erachter dat dat Nederlandse paspoort je een hoop méér kost dan die eenmalige (op zich al excessieve) gemeentelijke leges van ¤ 50,00.quote:Gezwam. Ik heb helemaal niks met de B.V. Nederland. Ik ontvang geen winstuitkering, ik heb geen equity in eigendom, er is niks.
quote:Niet juist. De enige reden waarom er een depositogarantiestelsel is is omdat er binnen het systeem van fractioneel reserve bankieren een intrinsiek probleem bestaat met de stabiliteit van het bankwezen. Er vindt een mismatch van risico en liquiditeit plaats omdat geld zowel direct opeisbaar is als dat het uitgeleend kan worden.
De samenleving is iets wat leuk speelgoed is voor economen maar wat geen doel op zich moet zijn. Het betreft namelijk een geaggregeerde grootheid, waardoor het onmogelijk is om te stellen dat iedereen er van profiteert. Meestal is het namelijk zo dat alleen de deelnemers aan transacties profiteren van deze transacties.quote:Op zondag 17 januari 2010 04:11 schreef dvr het volgende:
Het idee is, ondanks alles, dat banken een nuttige, welvaartsverhogende rol hebben, en dat een samenleving er dus baat bij heeft als die banken kunnen groeien.
Ik betaal al belasting hoor. Box 3, BTW, dividendbelasting om maar wat op te noemen. Ik wil overigens niet zeggen dat sommige belastingen niet terecht zijn, maar dat is een heel ander verhaal en meer geschikt voor POL.quote:Wacht maar tot de Belastingdienst voor het eerst bij je aanklopt, dan kom je erachter dat dat Nederlandse paspoort je een hoop méér kost dan die eenmalige (op zich al excessieve) gemeentelijke leges van ¤ 50,00.
Ik ben van huis uit technisch aangelegd, en techneuten zijn gewend problemen niet voor lief te nemen maar deze op te lossen. Ik denk dat het prematuur is om te stellen dat we de kip met gouden eieren in handen hebben, in de techniek ben ik namelijk zelden perfecte oplossingen tegengekomen. Uiteindelijk is er natuurlijk wel een perfecte oplossing maar het zal nog ontzettend veel tijd vergen om dat te bereiken.quote:Dat is juist het geheim van onze enorme welvaart. Zonder die geweldige financieringscapaciteit zaten we nu nog sperciebonen te koken op een petroleumstelletje, in plaats van dikke steaks op keramische kookplaten. Het zou belachelijk zijn als we dat afschaffen alleen maar omdat er af en toe een crashje plaatsvindt - wat bovendien met andere simpele maatregelen te voorkomen is.
Dat eerste stuk begrijp ik heel goed, daar is ook niets mis mee imo.quote:Op zondag 17 januari 2010 04:02 schreef dvr het volgende:
Zo'n beetje ieder land heeft een depositogarantiestelsel om te zorgen dat burgers zorgeloos kunnen sparen en om te voorkomen dat het bankstelsel ineens onderuitgaat als er ooit paniek onder spaarders ontstaat (die dan allemaal tegelijk hun geld terug willen halen, wat niet kan omdat het grotendeels uitgeleend is). Dat er gespaard kan worden is heel belangrijk, omdat die gelden de basis zijn van de leningen die banken verstrekken aan burgers en bedrijven; zonder die investeringen zouden we bij wijze van spreken nog in berenvellen rondlopen.
Die garantiestelsels worden in de regel door de banken zelf gefinancierd maar door de staat gegarandeerd. Dat er buitenlanders een beroep op ons stelsel kunnen doen, of omgekeerd, komt door internationale afspraken die banken in staat stellen om internationaal spaarders aan te trekken. Voor een pestlandje als Nederland is het natuurlijk wel zaak om te zorgen dat we geen al te groot risico gaan lopen door de ambities van een reuzenbank als ING. Gelukkig vallen de meeste buitenlandse spaartegoeden van ING Direct onder het stelsel van het land waar het geld vandaan komt. Maar dan nog staan wij voor zo'n 60 miljard euro aan buitenlandse tegoeden garant.
Juist, en daarom zijn die garanties ook alleen maar een wassen neus. Garanties geven is een ding, ze na komen is vers twee.quote:Op zondag 17 januari 2010 04:28 schreef bascross het volgende:
Waarom staan wij met 16 miljoen mensen(waarvan het gros niet eens werkt) garant voor 60 miljard euro? Hoe gaan wij dat opbrengen als de ING failliet gaat? Ik denk helemaal niet.
Precies, daarnaast moet het geld van een deel van de Nederlanders bij het failliet gaan van ING ook nog even gefinancierd worden door de andere Nederlandse banken, want tot de 100.000 euro wordt immers gegarandeerd. Dat die andere banken dat bedrag nooit op kunnen brengen is wel erg vreemd trouwens.quote:Op zondag 17 januari 2010 04:30 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Juist, en daarom zijn die garanties ook alleen maar een wassen neus. Garanties geven is een ding, ze na komen is vers twee.
Het is zo'n 3500 euro per Nederlander. Twee keer zoveel als we in een jaar aan onderwijs uitgeven, of net zoveel als wat een modaal gezin in anderhalf jaar aan BTW uitgeeft. Flinke bedragen, maar wel op te brengen.quote:Op zondag 17 januari 2010 04:28 schreef bascross het volgende:
Dat andere stuk begrijp ik alleen niet. Waarom staan wij met 16 miljoen mensen(waarvan het gros niet eens werkt) garant voor 60 miljard euro? Hoe gaan wij dat opbrengen als de ING failliet gaat? Ik denk helemaal niet.
Bij die 3500 ga je wel uit van 16.000.000 Nederlanders, oftewel iedere baby, peuter, kleuter, scholier, student, werkloze, arbeidsongeschikte, pensioengerechtigde moet dat bedrag op tafel leggen.quote:Op zondag 17 januari 2010 04:45 schreef dvr het volgende:
[..]
Het is zo'n 3500 euro per Nederlander. Twee keer zoveel als we in een jaar aan onderwijs uitgeven, of net zoveel als wat een modaal gezin in anderhalf jaar aan BTW uitgeeft. Flinke bedragen, maar wel op te brengen.
(maar dit ging alleen over ING Direct he, de internationale spaartak van ING. ING zelf is nog veel groter..)
Alleen de eerste 50.000 wordt door de banken gegarandeerd, de rest door de staat (voor zolang de garantie tot 100.000 nog duurt). Er zijn trouwens niet al teveel mensen die zoveel spaargeld hebben.quote:Op zondag 17 januari 2010 04:38 schreef bascross het volgende:
Precies, daarnaast moet het geld van een deel van de Nederlanders bij het failliet gaan van ING ook nog even gefinancierd worden door de andere Nederlandse banken, want tot de 100.000 euro wordt immers gegarandeerd. Dat die andere banken dat bedrag nooit op kunnen brengen is wel erg vreemd trouwens.
Nou, zo kun je dat niet zeggen. 3500 is een gemiddelde per Nederlander, geen absoluut bedrag dat iedere Nederlander moet betalen (sommige mensen betalen geen cent belasting, anderen tonnen, bovendien wordt veel ook door bedrijven opgebracht). De Rijksoverheid heeft dit jaar ongeveer 210 miljard aan inkomsten, zo'n 12.500 euro per Nederlander. Dit om die 3.500 per Nederlander weer in perspectief te plaatsen.quote:Op zondag 17 januari 2010 04:49 schreef bascross het volgende:
Een gezin met vier kinderen moet bijvoorbeeld al 21.000 euro op tafel leggen.
Er wordt niks gereserveeerd hoor, is omslagstelsel.quote:Op zondag 17 januari 2010 04:54 schreef dvr het volgende:De banken reserveren een gedeelte in een apart fonds bij De Nederlandse Bank. De rest van hun aansprakelijkheid zullen ze wel verzekerd hebben. Zoniet, dan zullen ze bij een faillissement van een concullega-spaarbank bezittingen moeten verkopen om de getroffen spaarders schadeloos te kunnen stellen. Anderzijds, bij een bankfaillissement (in tegenstelling tot een gewoon faillissement) komt meestal nog heel veel geld boven water. Zo ook bij Icesave, dat vastgoed ter waarde van zo'n 90% van de ingelegde spaargelden bleek te hebben.
Dit moet toch wel genuanceerd worden. Democratie is in wezen de bescherming van minderheden. Wanneer dat niet gebeurt dan is een democratie meer een dictatuur van meerderheden.quote:Op zondag 17 januari 2010 03:17 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Democratie door middel van getrapte vertegenwoordiging is niet te vergelijken met een vrijwillige overeenkomst. Er vind vaak 'koehandel' plaats binnen de politieke arena, besluiten worden vaak met een kleine meerderheid genomen en ook minderheden in het algemeen zijn in een democratie (in het geval van een stemming) per definitie ondergeschikt aan de meerderheid.
Daar ben ik het wel mee eens, zeker in de huidige vorm, maar áls je zo'n fonds met verkeerde incentives en al in het leven roept, dan moet je dat ook nakomen natuurlijk. Pacta sunt servanda is toch juist hét principe dat jij aanhangt?quote:Op zondag 17 januari 2010 03:23 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Grappig dat je over verkeerde incentives begint, volgens mij is het depositogarantiestesel daar een schoolvoorbeeld van.
Dit is natuurlijk een erg vreemd argument.quote:Op zondag 17 januari 2010 03:17 schreef Bolkesteijn het volgende:
Democratie door middel van getrapte vertegenwoordiging is niet te vergelijken met een vrijwillige overeenkomst. Er vind vaak 'koehandel' plaats binnen de politieke arena, besluiten worden vaak met een kleine meerderheid genomen en ook minderheden in het algemeen zijn in een democratie (in het geval van een stemming) per definitie ondergeschikt aan de meerderheid.
Dan mogen ze het geld van Bos weer aan hem teruggeven, zonder de afgespoken rente te betalen. De lening wordt dus gewoon getermineerd.quote:Op zondag 17 januari 2010 14:46 schreef capricia het volgende:
Ik vraag me trouwens af wat er gaat gebeuren als de IJslandse bevolking dmv een referendum of iets dergelijks democratisch besluit NIET akkoord te gaan met de nu gestelde voorwaarden...
Wat dan?
Dan moeten we in Nederland en Europa democratisch besluiten welke handelsconsequenties we zelf verbinden aan die niet-nakoming en hoe we daarop inspelen via IMF en dergelijke (land illegaal binnenvallen lijkt me nu niet echt het momentum voorquote:Op zondag 17 januari 2010 14:46 schreef capricia het volgende:
Ik vraag me trouwens af wat er gaat gebeuren als de IJslandse bevolking dmv een referendum of iets dergelijks democratisch besluit NIET akkoord te gaan met de nu gestelde voorwaarden...
Wat dan?
De gestelde voorwaarden lijken mij gewoon onderhandelbaar.quote:Op zondag 17 januari 2010 14:56 schreef Demophon het volgende:
[..]
Dan mogen ze het geld van Bos weer aan hem teruggeven, zonder de afgespoken rente te betalen. De lening wordt dus gewoon getermineerd.
Ik heb eigenlijk geen idee of al die bestuurders wel de IJslandse nationaliteit hebben.quote:Op zondag 17 januari 2010 15:19 schreef Prutzenberg het volgende:
Ik snap heel goed dat de gewone IJslander problemen heeft met deze regeling. Ik denk dat iedereen hier ook liever niet garant staat voor alles wat ING uitspookt.
Wat ik echter mis in dit hele verhaal zijn de bestuurders en aandeelhouders van o.a. Landsbanki . Die hebben jarenlang goed verdiend met deze bank en zouden toch aansprakelijk gesteld moeten kunnen worden? Gewoon terugvorderen die bonussen en dividenden!![]()
Misschien gebeurt dit in IJsland ondertussen wel, maar mijn IJslands is niet goed genoeg om daar achter te komen.
quote:Op zondag 17 januari 2010 16:08 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik heb eigenlijk geen idee of al die bestuurders wel de IJslandse nationaliteit hebben.
(Zou helemaal schandalig zijn als het allemaal Amerikanen of zo blijken te zijn...)
Niet iedere bestuurder bij de ING is Nederlands, toch?
Kortom, de IJslandse regering heeft willens en wetens de bank verkocht aan een veroordeelde oplichter, verduisteraar en fraudeur in ten minste 450 gevallen.quote:Op donderdag 7 januari 2010 00:47 schreef Pietverdriet het volgende:
Tja en laten we niet vergeten dat meneer Gudmundsson een in ijsland veroordeelde oplichter, verduisteraar en fraudeur was in 450 aanklachten, die naar rusland verdween, daar op schimmige manier aan een hoop geld kwam, terugkwam in IJsland, van de regering de Landisbank mocht overnemen (de door de ijslandse bevolking gekozen regering) en die vervolgens Icesave oprichte.
En hij is de enige bestuurder de Landsbanki had/heeftquote:Op zondag 17 januari 2010 16:46 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
[..]
Kortom, de IJslandse regering heeft willens en wetens de bank verkocht aan een veroordeelde oplichter, verduisteraar en fraudeur in ten minste 450 gevallen.
De regering van IJsland is een afgevaardigde van de bevolking.
IJsland is dus verantwoordelijk zoals wij verantwoordelijk zijn voor de Nederlandse staatsschuld of het uitbaggeren van de westerschelde.
Hij was de eigenaar.quote:Op zondag 17 januari 2010 16:49 schreef capricia het volgende:
[..]
En hij is de enige bestuurder de Landsbanki had/heeft
Wel apart dat het een veroordeelde crimineel is...DNB zou wat dat betreft ook wel eens verder kunnen kijken dan haar neus lang is.quote:
hindsight is 20 20quote:Op zondag 17 januari 2010 16:56 schreef capricia het volgende:
[..]
Wel apart dat het een veroordeelde crimineel is...DNB zou wat dat betreft ook wel eens verder kunnen kijken dan haar neus lang is.
Je hebt gelijk, ik vergiste me met de werking van FDIC, het Amerikaanse DGS waar banken nu regelmatig in moeten bijstorten. Voor Nederland wordt een nieuw stelsel overwogen waarin mogelijk ook van te voren een fonds wordt volgestort door de banken, of waarin de staat als verzekeraar gaat optreden. Verder wordt een DGS voor heel Europa overwogen. Voor wie het interesseert, hier een paper van MinFin/DNB/Ned.Ver.v.Banken.quote:Op zondag 17 januari 2010 11:04 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Er wordt niks gereserveeerd hoor, is omslagstelsel.
Ook geen bank die dit soort excedent risico's verzekerd heeft.
Of DNB had die bevoegdheid niet...quote:Op zondag 17 januari 2010 16:56 schreef capricia het volgende:
[..]
Wel apart dat het een veroordeelde crimineel is...DNB zou wat dat betreft ook wel eens verder kunnen kijken dan haar neus lang is.
quote:3.1 Het Europeesrechtelijke raamwerk
3.1.1 Het Europees paspoort
De eisen die zijn gesteld aan de toelating van banken en aan het toezicht op banken worden voor een belangrijk deel bepaald door het Europese recht. Met de, inmiddels herziene, Bankenrichtlijn2 is een systeem ingevoerd waarbij een bank die in één van de lidstaten een bankvergunning heeft gekregen zich met een bijkantoor kan vestigen in andere lidstaten zonder een nieuwe vergunning nodig te hebben. De richtlijn gaat uit van een systeem van onderlinge erkenning van de vergunningen, waarbij de lidstaat van ontvangst vertrouwt op de vergunning zoals die door de lidstaat van herkomst is verleend. De onderlinge erkenning betekent dus dat de lidstaat van ontvangst geen belemmeringen mag opwerpen voor de vestiging van een bijkantoor, door een nationale vergunning te eisen of een dotatiekapitaal (art. 16 herziene Bankenrichtlijn). Ook moet de ontvangende lidstaat ervoor zorgen dat de werkzaamheden waarvoor vergunning is verleend door het bijkantoor zonder belemmeringen kunnen worden uitgeoefend (art. 23 herziene Bankenrichtlijn). Dit systeem wordt ook wel aangeduid met de term “Europees paspoort”. De bankvergunning moet worden aangevraagd en verleend in de lidstaat waar de bank haar statutaire zetel heeft (art. 1, tweede lid, herziene Bankenrichtlijn). De statutaire zetel bepaalt dus onder welke toezichthouder een bank valt.
quote:Op zondag 17 januari 2010 18:10 schreef Pool het volgende:
[..]
Of DNB had die bevoegdheid niet...
[..]
Waarom ben je er zo happig op IJsland vrij te pleiten van haar verantwoording?quote:Op zondag 17 januari 2010 18:19 schreef capricia het volgende:
[..]
Ja, dat zei Nout Wellink ook al een tijd geleden bij 'Buitenhof'. Maar dit neemt niet weg dat DNB een striktere naleving van diverse regels had kunnen eisen. Wat ik begrepen heb, bij diverse reconstructies van de Icesave zaak, is dat DNB daar op het einde wel mee aan kwam zetten. Dat er extra garanties afgegeven moesten worden.
Dit hadden ze echter ook al direct vanaf het begin kunnen doen. Zeker als DNB weet dat de eigenaar van die bank een veroordeelde boef is.
Maar dit topic gaat natuurlijk niet specifiek over de rol van DNB.![]()
Ik wil enkel aangeven dat er meer partijen een rol gespeeld hebben in deze zaak.
Dat is zeker niet mijn bedoeling.quote:Op zondag 17 januari 2010 18:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarom ben je er zo happig op IJsland vrij te pleiten van haar verantwoording?
Zes maart het referendum dus...en wat daarna? Want ik ga er vanuit dat ze NEE stemmen tegen de huidige regeling.quote:Referendum Icesave op 6 maart
REYKJAVIK - IJsland houdt op 6 maart een referendum over de wet die terugbetaling van geleende gelden aan het Verenigd Koninkrijk en Nederland rond de omgevallen internetspaarbank Icesave regelt.
De IJslandse regering heeft dat dinsdag bekendgemaakt.
De IJslandse president weigerde zijn handtekening te zetten onder de wet voor terugbetaling van in totaal 3,8 miljard euro om gedupeerde spaarders te compenseren.
Het IJslandse volk moet zich nu in een referendum over de regeling uitspreken. Een meerderheid van de IJslanders vindt het onterecht dat zij moeten opdraaien voor het wanbeleid van de bankbestuurders.
En een EU toetreding zal ook wel niet gladjes gaan verlopenquote:Op dinsdag 19 januari 2010 15:24 schreef Pool het volgende:
Volgens mij blijft dan de oude terugbetalingsregeling van kracht, dus de regel die eerder door het parlement is aangenomen, maar die voor Bos en UK niet acceptabel was. En de kredietrating van IJsland zal wat naar beneden worden bijgesteld, met daarbij consequenties voor financiering vanuit IMF en Scandinavië.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |