Bij een verstandige geldpolitiek wel, en daar zitten de banken en overheden zelf bovenop dus laat ze ook de risico's maar dragen.quote:Op donderdag 27 augustus 2009 02:11 schreef Bolkesteijn het volgende:
Veilige bankrekeningen bestaan niet in de wereld van het fractioneel reserve bankieren.
Zie http://www.z24.nl/bedrijv(...)_Icesavedeal_af.htmlquote:President IJsland schiet Icesavedeal af
President Ólafur Ragnar Grímsson zet zijn handtekening niet onder de wet die het mogelijk maakt dat IJsland de verschuldigde Icesavegelden aan Nederland en Engeland terugbetaalt. Een referendum moet nu uitkomst bieden.
Dat liet de president van IJsland dinsdag op een persconferentie in Reykjavik weten.
Woensdag 30 december stemde een hele kleine minderheid in het IJslandse parlement voor de wet waarin wordt geregeld hoe IJsland de 1,3 en 2,5 miljard euro aan respectievelijk Nederland en IJsland moet terugbetalen.
Grímsson draalt al dagen met het ondertekenen van de wet omdat hij vindt dat het IJslandse volk in een referendum zou moeten beslissen. Nu hij geen handtekening onder de wet heeft gezet, komt er hoogstwaarschijnlijk een volksraadpleging.
Waar heb je het over? De voorgestelde terugbetalingsregeling is er een die heel netjes is, en die de IJslanders makkelijk kunnen betalen. En ze hebben de verantwoordelijkheid om dat geld terug te betalen. Zouden wij er ook onderuit komen als we in dezelfde positie terecht zouden komen? Nou ik dacht het niet.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 12:20 schreef Bolkesteijn het volgende:
Goedzo IJsland, laat die Hollanders en Britten maar naar hun centen fluiten. Deze deal is volstrekt immoreel en daar moet je als president niet aan mee willen werken. Dit kan wel eens een bom zijn onder het hele DGS zoals we dat nu kennen.![]()
en je dacht dat Nederland en Groot-Brittannië het hierbij laten zitten?quote:Op dinsdag 5 januari 2010 12:20 schreef Bolkesteijn het volgende:
Goedzo IJsland, laat die Hollanders en Britten maar naar hun centen fluiten. Deze deal is volstrekt immoreel en daar moet je als president niet aan mee willen werken. Dit kan wel eens een bom zijn onder het hele DGS zoals we dat nu kennen.![]()
Dit dus, het is natuurlijk heel zuur dat de burgers dat nu moeten betalen en wat mij betreft lynchen ze de topmannen van die banken.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 12:30 schreef Goverman het volgende:
[..]
en je dacht dat Nederland en Groot-Brittannië het hierbij laten zitten?
Natuurlijk niet... Het zal er wel op neer komen dat de rente wat lager wordt en de termijn wat langer en dat de boel dan alsnog doorgaat. Zojuist was op RTLZ hierover ook een onderwerp, de teneur van de IJslanders schijnt wel te zijn dat er afgelost moet worden, maar dat de voorwaarden te streng zijn...
Maar ja, toetreding tot de EU en kredieten van het IMF komen er natuurlijk niet als deze kwestie niet is opgelost naar (enige) tevredenheid van de betrokkenen, dus zal er wel weer heronderhandeld worden...
Die burgers valt niks te verwijten, ik zou ook niet gaan dokken voor het falen van de bankiers. WB had dat geld nooit voor mogen schieten, die zou een schop onder zijn reet moeten krijgen door het onverantwoorde spaargedrag van een handje domme medelanders op ons allemaal af te schuiven. Als je je geld op een buitenlandse bank zet en deze wil niet dokken heb je gewoon pech, wisten die spaarders dan niet dat IJsland slecht 300k inwoners heeft? Kennelijk zijn ze te dom om enige risico inschatting te plegen, allemaal voor een paar extra centjesquote:Op dinsdag 5 januari 2010 12:45 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Dit dus, het is natuurlijk heel zuur dat de burgers dat nu moeten betalen en wat mij betreft lynchen ze de topmannen van die banken.
Maar ze hebben er wel mee ingestemd en er werd groot mee geadverteerd dat het geld op de bankrekening veilig was vanwege het dgs.
Ja en de SEC/FSA/AFM e.a hebben zeker geen bloed aan de handen?quote:Op dinsdag 5 januari 2010 19:18 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Die burgers valt niks te verwijten, ik zou ook niet gaan dokken voor het falen van de bankiers
Ik denk dat daar ook wel de nodige koppen mogen rollen natuurlijk. Maar de hoofdschuldigen zijn imho de bankiers en de spaarders. Laat het een goede les zijn dat je banken niet moet vertrouwen en dat je geld eigenlijk nergens echt veilig is. Misschien dat spaarders dan eens met kritische ogen naar hun bank blijven kijken.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 19:31 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ja en de SEC/FSA/AFM e.a hebben zeker geen bloed aan de handen?
Als we iets hebben geleerd van de crisis, naar mijn mening dan, is dat niemand echt 100% te verwijten valt voor de fouten. Politiek hebben de bankiers hun gang laten gaan en de bankiers hebben dat beter dan verwacht weten te exploiteren waar de financiële autoriteiten continu lagen te slapen. Als 1 van deze 3 schakels perfect hun taak hadden uitgevoerd was deze shitzooi er niet geweest.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 19:35 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Ik denk dat daar ook wel de nodige koppen mogen rollen natuurlijk. Maar de hoofdschuldigen zijn imho de bankiers en de spaarders. Laat het een goede les zijn dat je banken niet moet vertrouwen en dat je geld eigenlijk nergens echt veilig is. Misschien dat spaarders dan eens met kritische ogen naar hun bank blijven kijken.
Als ik ijslander was geweest was ik snel vertrokken en andere nationaliteit proberen te krijgenquote:Op dinsdag 5 januari 2010 19:54 schreef capricia het volgende:
Ik zou heel goed begrijpen als Iceland zegt 'the deal is off'.
Zou ik ook doen als ik IJslander zou zijn...
Die burgers valt niets te verwijten daar.
Helemaal mee eens, inherent aan het risico dat ze bewust hebben genomen. Niemand heeft ze gedwongen garant te staan voor de tegoeden. WTF dachten die gasten wel niet, met 300.000 mensen even de grote bankier uit willen hangenquote:Op zaterdag 1 augustus 2009 13:46 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Het gaat hier om een stelletje profiteurs die dachten snel rijk te worden op kosten van iemand anders.
BETALEN!!!
Nou, dan is het helemaal easy. 90% komt al uit de boedel. Blijft 10% over wat de bevolking moet ophoesten. En dan ook nog die lange aflostermijn.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 12:27 schreef beantherio het volgende:
[..]
Waar heb je het over? De voorgestelde terugbetalingsregeling is er een die heel netjes is, en die de IJslanders makkelijk kunnen betalen. En ze hebben de verantwoordelijkheid om dat geld terug te betalen. Zouden wij er ook onderuit komen als we in dezelfde positie terecht zouden komen? Nou ik dacht het niet.
Op Z24 staat trouwens een hele treffende analyse: IJsland schiet in eigen voet.
Hoop ik ook. Maar met idealistische gedachten los je geen bestaande problemen op.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 20:56 schreef Tahiti het volgende:
Hebzucht, van zowel de spaarders als de IJslanders... hoop echt dat de mens er ooit wat van leert
Als een persoon failliet gaat, maar er staat iemand voor zijn schulden garant, dan moet diegene betalen.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 21:09 schreef Ixnay het volgende:
Als je geld op een rekening hebt staan moet je er rekening mee houden dat je eigenlijk gewoon geld leent aan een bank en dus iemand anders met jou geld gaat spelen.
Als die bank dan failliet gaat is het hetzelfde als je geld leent aan iemand die dood gaat en het je dus nooit terug zal betalen. Dat is het risico van geld uitlenen.
Of die bank/persoon nou een Nederlander of een IJslander is maakt niets uit.
Als een persoon failliet gaat en grote schulden heeft die hij niet kan terugbetalen dan heeft die bank ook pech, nu is het andersom. Zo is het leven.
Er moet zo'n 12000 euro per IJslander betaald te moeten worden, van een dag oude baby tot aan bejaarde van 100, in de praktijk komt dat dus neer op een enorm bedrag voor veel gezinnen/families omdat in de meeste Westerse landen slechts geld opbrengen tussen hun 25ste en 60ste levensjaar.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 12:27 schreef beantherio het volgende:
Waar heb je het over? De voorgestelde terugbetalingsregeling is er een die heel netjes is, en die de IJslanders makkelijk kunnen betalen.
Vast niet, overheden kennende gaan we nu over onschuldige burgers de meest vreselijke economische rampspoed uitstorten, zoals handelsblokkades, export en importheffingen en het boycotten van IJslandse producten.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 12:30 schreef Goverman het volgende:
en je dacht dat Nederland en Groot-Brittannië het hierbij laten zitten?
Tsja, die kredieten van het IMF, een economie draait niet om het verkrijgen van kredieten, een economie kan zich pas duurzaam ontwikkelen als er producten geproduceerd worden, als er waarde gecreëerd wordt. Aardig voorbeeld is dat van de premier van Maleisië, hij heeft tijdens Azië-crisis het IMF volstrekt genegeerd, geen euro steun aangenomen en adviezen van het IMF naast zich neergelegd. Maleisië heeft als gevolg van beslissingen van deze premier nauwelijks last gehad van de Azië-crisis. Natuurlijk zijn crises nooit volstrekt vergelijkbaar, daar zijn ze te divers voor, maar het laat zien dat herstel ook zonder het IMF mogelijk is. Ik zou er niet echt over in zitten als het IMF dreigementen gaat uiten.quote:Maar ja, toetreding tot de EU en kredieten van het IMF komen er natuurlijk niet als deze kwestie niet is opgelost naar (enige) tevredenheid van de betrokkenen, dus zal er wel weer heronderhandeld worden...
Ja, en zo is het ook, echter de overheid komt er een rommel van maken door allerhande garanties af te geven voor spaarders. De match tussen risico en de beloning die men daarvoor vangt in de vorm van rente raakt dus volstrekt verstoord, de markt speelt daar op in door een overmaat aan spaargeld enerzijds (immers risicovrije winst), en een abnormaal lage rente anderzijds door het grote aanbod van geld.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 21:09 schreef Ixnay het volgende:
Als je geld op een rekening hebt staan moet je er rekening mee houden dat je eigenlijk gewoon geld leent aan een bank en dus iemand anders met jou geld gaat spelen.
Als die bank dan failliet gaat is het hetzelfde als je geld leent aan iemand die dood gaat en het je dus nooit terug zal betalen. Dat is het risico van geld uitlenen.
Of die bank/persoon nou een Nederlander of een IJslander is maakt niets uit.
Als een persoon failliet gaat en grote schulden heeft die hij niet kan terugbetalen dan heeft die bank ook pech, nu is het andersom. Zo is het leven.
Dat lijkt me niet tot de mogelijkheden behoren; handelspolitiek behoort tot de exclusieve bevoegdheden van de Europese Unie (evenals douanebeleid, bijvoorbeeld). En zelfs als dat niet het geval zou zijn geweest, betwijfel ik in hoeverre het uberhaupt interessant zou zijn voor individuele landen om handelsakkoorden met een lichtgewicht als IJsland te sluiten, waarvoor ook nog eens geldt dat de import als gevolg van de kredietcrisis sterk achteruit is gegaan.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 21:47 schreef Bolkesteijn het volgende:
Wat betreft de EU, als ik IJsland was zou ik de EU buiten spel zetten door met losse landen in de Europa handelsverdragen af te sluiten (die zijn er overigens al met heel veel landen), op die manier kun je de Nederlandse/Britse overheid uitspelen tegen de rest van de landen omdat handel altijd een wederzijds voordeel oplevert voor beide handelspartners. Alleen als zuiver politieke motieven, een haast suïcidale geldingsdrang hebben sommige politici, een rol gaan spelen dan zul je het daarmee niet redden als IJsland, tegen irrationeel gedrag valt rationeel niet op te treden.
Dit is pertinent niet waar. Volgens de overeenkomst die nu op tafel ligt zal het overgrote deel van de schuld betaald worden uit de opbrengst van de verkoop van de bezittingen van de IJslandse banken die failliet gegaan zijn. Volgens schattingen zou het de IJslandse burger netto uiteindelijk maar 800 euro per persoon moeten kosten.quote:Op dinsdag 5 januari 2010 21:47 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Er moet zo'n 12000 euro per IJslander betaald te moeten worden, van een dag oude baby tot aan bejaarde van 100, in de praktijk komt dat dus neer op een enorm bedrag voor veel gezinnen/families omdat in de meeste Westerse landen slechts geld opbrengen tussen hun 25ste en 60ste levensjaar.
Ik geloof er niks van dat die tent 94 % van het totale gegarandeerde bedrag opbrengt bij liquidatie, naast nog alle preferente schuldeisers, zoals de belastingdienst, andere banken en gewone crediteuren. Heb je daar een berekening van?quote:Op woensdag 6 januari 2010 17:50 schreef beantherio het volgende:
Dit is pertinent niet waar. Volgens de overeenkomst die nu op tafel ligt zal het overgrote deel van de schuld betaald worden uit de opbrengst van de verkoop van de bezittingen van de IJslandse banken die failliet gegaan zijn. Volgens schattingen zou het de IJslandse burger netto uiteindelijk maar 800 euro per persoon moeten kosten.
quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 14:12 schreef Dlocks het volgende:
[..]
Door William on Oct 24, 2008
IJslanders, Hongaren en Brazilianen dachten de afgelopen jaren een slimme financiële truc te hebben bedacht. Ze sloten een lening af in Japanse yens - deze leningen worden ook wel samurai bonds genoemd - of Zwitserse franken. Daar hoefden ze maar weinig rente op te betalen - in Japan was de rente bijna nul. Vervolgens wisselden ze de yen in in hun eigen munteenheid en kochten een huis of een auto. (Het lenen in een munt met een lage rente om het te investeren in een munt met een hoge rente heet onder professionele beleggers carry trade)
Ze kregen er na verloop van tijd ook nog een bonus bovenop. Doordat de yen waarde verloor ten opzichte van hun eigen munt, werden de schulden minder waard. Iedereen bediende zich van deze wisseltruc. Consumenten, maar ook professionele beleggers en bedrijven.
Het leek te mooi om waar te zijn. En dat was het dus ook.
Door het ongebreidelde optimisme dat de afgelopen jaren van de mensheid bezit heeft genomen, vergaten de Ijslanders, Hongaren en Brazilianen, dat het ook helemaal mis kon gaan. Als de yen in waarde zou stijgen, werden hun schulden in een klap veel meer waard. Dat is precies wat er de afgelopen maanden is gebeurd.
Een IJslander die een half jaar geleden een auto heeft gekocht voor zeg een miljoen kronen, heeft nu een schuld van twee miljoen kronen. Zijn maandelijkse rentelasten zijn ook verdubbeld. En het ziet ernaar uit dat zijn schuld nog veel hoger wordt, omdat de Kroon nog veel verder gaat dalen.
In het verleden werd de koers van de IJslandse kroon kunstmatig hoog gehouden door keer op keer de rente te verhogen. Maar dat werkt nu niet meer. In IJsland althans. Hongarije verhoogde de rente gisteren nog wel met 3 procent, in de hoop dat de Forint daarop zou stijgen en de schulden dus in waarde dalen.
De grootste bank van IJsland, Kaupthing, maakte gisteren bekend, dat IJsland zijn rentebetalingen in yens niet meer kan opbrengen. Daardoor dreigt de uitgever van de Samurai Bonds, de Sumitomo Mitsui Banking Corporation, een flinke strop op te lopen.
Het probleem is niet gering. Buitenlanders hebben in totaal voor 1,2 biljoen dollar aan schulden in Japan uitstaan. Japan moet proberen zoveel mogelijk van deze leningen te redden. En dus hebben de Japanners er veel belang bij dat IJsland niet omvalt. Japan heeft het al moeilijk, want Japanse spaarders hebben maar liefst 6 biljoen dollar in het buitenland weggezet, omdat ze in Japan zelf zo’n lage rente kregen. Een duurdere yen, maakt al deze bezittingen minder waard.
Als de Hongaarse Forint niet snel herstelt, zal ook Zwitserland, dat voor tientallen miljarden aan Hongaarse leningen heeft verstrekt, steunmaatregelen moeten overwegen.
Bron: http://www.huizenhype.nl/(...)begint-op-te-breken/
Die Samurai bonds. Ligt het aan mij of is dat gewoon heel erg dom. Het is toch te verwachten dat een sterke munt als de Yen ooit weer gaat stijgenquote:Op donderdag 7 januari 2010 00:15 schreef Dlocks het volgende:
Ik zag vandaag op TV dat het eigenlijk 'maar' om 500 miljoen tot 1 miljard euro gaat. Dit omdat icesave o.a. nog een aantal pandjes had in o.a. Engeland ter waarde van een paar miljard euro wat gewoon in de failliete boedel zit.
En om mijzelf nog maar eventjes te herhalen:
Die IJslanders weten op meerdere vlakken gewoon niet hoe ze verstandig met geld om moeten gaan en daar moeten ze nu voor boeten.
[..]
Hoezo Die IJSland heel makkelijk kan terug betalen?quote:Op dinsdag 5 januari 2010 12:27 schreef beantherio het volgende:
[..]
Waar heb je het over? De voorgestelde terugbetalingsregeling is er een die heel netjes is, en die de IJslanders makkelijk kunnen betalen.
En moeten ze natuurlijk in eerste instantie boeten voor het falen van hun eigen overheid.quote:De inwoners van IJsland moeten nu bloeden voor domme fouten van de Nederlandse bank die een vergunning afgeeft zonder goed onderzoek. En de inhaligheid van hun bankiers. & buitenlandse investeerders.
Nee, het toezicht viel volgens de Europese regels onder de IJslandse bank. Toen DNB meer info vroeg aan de IJslandse toezichthouder, kregen ze die info steeds niet of nauwelijks. Uit alle rapporten blijkt dat juist de IJslandse toezichthouder faalde..quote:Op vrijdag 8 januari 2010 20:20 schreef A_Noniem het volgende:
De inwoners van IJsland moeten nu bloeden voor domme fouten van de Nederlandse bank die een vergunning afgeeft zonder goed onderzoek. En de inhaligheid van hun bankiers. & buitenlandse investeerders.
Zwartmensen uit afrika er naartoe brengen om katoen te verbouwenquote:Op vrijdag 8 januari 2010 23:37 schreef capricia het volgende:
In de tijd van de VOC-mentaliteit wisten de Nederlanders wel wat ze met dit Banda-eiland aanmoesten...
Waarom liefdadigheid richting IJsland, terwijl IJsland het ook mét keiharde schuld de komende 30 jaar vele malen beter heeft dan het gros van de rest van de wereld?quote:Op donderdag 14 januari 2010 16:36 schreef Zweistein het volgende:
Ik vind dat enige coulantie naar IJsland geplaatst is.
- We zijn allemaal verrast door een economsiche storm.
- een aantal kleine landen dreigt hierdoor keihard geraakt te worden
- In deze landen werd er weliswaar door een grope mensen onverstandig of "slechte" dingen gedaan, maar dat was hier niet anders.
IJsland is hard getroffen en het zou ons sieren, van beschaving getuigen, als we op een fatsoenlijke manier met de schulden omgaan die ze hebben. Het zou ons tevens sieren als we geen gebruikt maken van de assymetrische machtspositie die we hebben tegenover Ijsland. Net zoals wij het in Nederland vervelend zouden vinden als andere grootmachten zo met ons zouden omgaan.
Een aantal vooraanstaande Economen (Sweder van Wijnbergen, Arnout Boot) is van mening dat IJsland de schuldenlast nooit kan opbrengen. Alleen al vanuit eigenbelang zouden wij moeten kijken naar de voorwaarden van terugbetaling. Interessant artikel hierbij (verplichte literatuur):
http://www.mejudice.nl/ar(...)n-ijslandse-economie
Ik ben van mening dat morele principes juist moeten worden ophouden in tijden als het misschien economisch wat minder gaat, of de peilingen misschien wat ongunstiger zijn.
Goed initiatief is de petitie van vrijspreker. Hoewel ik die club geen heel warm hart toedraag en ik de petitie-tekst iewat te zwart wit-vind, wegen de voordelen toch op tegen de nadelen. Het zou jammer zijn als we een beschaaft land kapot laten gaan.
Tekenen kan hier: http://www.petitiononline.com/NLforIce/petition.html
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |