http://www.ad.nl/amersfoo(...)gt_rake_klappen.htmlquote:Huizenmarkt krijgt rake klappen
Door LEO DE VRIES
AMERSFOORT - Wie op dit moment zijn huis in Vathorst in Amersfoort wil of moet verkopen, treft het niet. Er staan in de nieuwbouwwijk enkele honderden woningen te koop. Verkopers zien zich gedwongen de prijzen flink te laten zakken.
Waardedalingen van 70.000 euro en verkooptijden van meer dan een jaar zijn geen uitzondering.
Het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) signaleert sinds enkele maanden ‘stagnatie’ in de verkoop van nieuwbouw. Er wordt over gedacht dure woningen op de tekentafel te vervangen door goedkopere.
In het nieuwe deelplan De Laak zijn bijna honderd bestaande woningen te koop. De verkooptijden lopen op tot bijna een jaar. In De Velden hebben nog meer huizen een bordje in de voortuin staan, waarvan de minst courante woningen inmiddels al 18 maanden.
En ze kunnen volgend jaar ook weer afgelopen zijn. Goede argumentatie verder.quote:Op donderdag 27 november 2008 22:44 schreef LXIV het volgende:
[..]
http://www.ad.nl/amersfoo(...)gt_rake_klappen.html
Na het stagneren volgen nu dan de eerste prijsdalingen. Deze kunnen nog jaren doorgaan.
Ah, weer huizen zonder berging, zonder balkon, zonder enige vorm van luxe?quote:Er wordt over gedacht dure woningen op de tekentafel te vervangen door goedkopere.
Ik zie de zin hiervan ook niet helemaal. Bouw ze dan gewoon helemaal niet, niemand zit op die rommel te wachten.quote:Op donderdag 27 november 2008 23:17 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Ah, weer huizen zonder berging, zonder balkon, zonder enige vorm van luxe?
Maak die dure woningen gewoon goedkoper!
Dat hangt er momenteel maar vanaf aan wie je het vraagt...quote:Op donderdag 27 november 2008 22:44 schreef LXIV het volgende:
Na het stagneren volgen nu dan de eerste prijsdalingen. Deze kunnen nog jaren doorgaan.
Eerder ...quote:Op donderdag 27 november 2008 23:27 schreef OudeMan het volgende:
Zolang mensen nog werk hebben met een vast salaris, zullen de prijzen echt niet in elkaar donderen. Als de werkeloosheid echter fors oploopt, naar 10% ofzo...
De werkloosheid loopt nog niet op en de huizenmarkt stageneert al. Als zometeen de voelbare klappen vallen in het bedrijfsleven en de ontslagen komen, dan gaat de prijs echt achteruit. Hoeveel weet niemand, maar het gebeurt ruim voor een werkloosheidpercentage van 10%. Dat soort dingen werkt besmettelijk, pas als je het om je heen gaat zien, gaat het sentiment hard achteruit, de meeste mensen kennen de crisis nu nog van het journaal.quote:Op donderdag 27 november 2008 23:38 schreef OudeMan het volgende:
Wanneer volgens jou dan? Ik heb het niet over een lichte daling heh...
In Vathorst ook nog eensquote:Op donderdag 27 november 2008 23:27 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Wie wil er dan ook in Amersfoort wonen
Ik heb het dan ook niet zozeer over een percentage als wel over het sentiment eromheen. Hypotheken liggen al moeilijker en de economie staat er niet goed voor, dat zit in de kop en dan reageren mensen anders op een eventuele aankoop van een huis, athans iemand die een beetje nadenkt. Dat wordt eerder erger dan beter de komende tijd als de 'oude economie' klappen krijgt, groot of niet.quote:Op vrijdag 28 november 2008 00:24 schreef OudeMan het volgende:
10%, da's zo'n beetje de werkloosheid van Frankrijk. Een vrij normaal percentage dus. Daar zitten wij nog lang niet aan, maar onder de 8% valt het sowieso bijna niet op.
Jawel, maar zolang de werkloosheid nog niet enorm oploopt zal dit allemaal nog niet zo'n groot effect op de huizenprijze hebben. Dan blijven mensen lekker zitten waar ze zitten en betalen ze braaf hun hypotheek.quote:Op vrijdag 28 november 2008 00:28 schreef elcastel het volgende:
[..]
Ik heb het dan ook niet zozeer over een percentage als wel over het sentiment eromheen. Hypotheken liggen al moeilijker en de economie staat er niet goed voor, dat zit in de kop en dan reageren mensen anders op een eventuele aankoop van een huis, athans iemand die een beetje nadenkt. Dat wordt eerder erger dan beter de komende tijd als de 'oude economie' klappen krijgt, groot of niet.
En dat is het hele probleem ...quote:Op vrijdag 28 november 2008 00:39 schreef OudeMan het volgende:
... Dan blijven mensen lekker zitten waar ze zitten ....
Nee, ze worden niet betaalbaarder. Dat is ook het wrange, je zou misschien denken dat dit gunstig is voor minder kapitaalkrachtigen, maar dat is niet zo.quote:Op donderdag 27 november 2008 23:28 schreef Scorpie het volgende:
Ze worden misschien goedkoper, maar worden ze ook betaalbaarder in deze tijden van economische crisis? Want wat is een huis waard als de hypotheek die je ervoor moet afsluiten niet afgegegeven wordt door de bank omdat deze een stuk strenger zijn geworden?
Nee, dat is geen groot probleem. Dat zorgt alleen voor stagnatie.quote:
5 jaar geleden waren er ook huizen die in prijs bijgesteld werden. Wat een paniekvoetbal zeg.quote:Op donderdag 27 november 2008 22:44 schreef LXIV het volgende:
Na het stagneren volgen nu dan de eerste prijsdalingen. Deze kunnen nog jaren doorgaan.
Alhoewel ik over de hele linie iets negatiever ben over de vooruitzichten, kan ik het alleen maar eens zijn met deze post. Al dat paniekerige gedoe.quote:Op vrijdag 28 november 2008 10:38 schreef DS4 het volgende:
[..]
5 jaar geleden waren er ook huizen die in prijs bijgesteld werden. Wat een paniekvoetbal zeg.
De OESO heeft berekend dat 2009 een lastig jaar wordt voor NL, maar dat in 2010 NL weer gewoon prima gaat draaien. In 2009 wordt verwacht dat de werkloosheid voor diegenen die huizen überhaupt kunnen kopen niet zal stijgen (sterker nog: er wordt alsnog een toename in vacatures verwacht voor die groep). Dat er mensen op straat komen te staan met een inkomen waar je never nooit een huis voor kan kopen is niet zo relevant, ik hoef dat hoop ik niet uit te leggen.
Besteedbaar inkomen neemt het komende jaar voor de mensen met een ruim modaal, of hoger, inkomen toe zo is de verwachting.
De rente zal afnemen, zo is de verwachting.
Ziehier: geen recept voor fikse prijsdalingen over de gehele linie. Dat er nu correcties komen voor woningen zonder kwaliteit en woningen die staan op een plek waar geen mens wil wonen... tsja. Dat zal wel. Who cares? Dat is zoiets als concluderen dat de tweedehandse automarkt ineen zakt omdat geen mens een tweedehand Landwind wil kopen, zelfs niet voor 20% van de nieuwprijs.
Ja en stilstand is achteruitgang. Voorlopig zijn de hypotheekrentes omhoog en de huizen nogsteeds duur, Tel daar zometeen een onzekeretoekomst voor velen bij op en je kunt op je vingers natellen dat het een tricky tijd is. Tuurlijk als je het kan betalen koop je gewoon, duur of goedkoop, probleem is meer dat mensen niet weten of ze het straks nog kunnen betalen ...quote:Op vrijdag 28 november 2008 09:48 schreef Lemmeb het volgende:
Nee, dat is geen groot probleem. Dat zorgt alleen voor stagnatie.
Stilstand zorgt voor stilstand. Gerelateerd aan de inflatie betekent dat inderdaad achteruitgang. Maar geen nominale waardedalingen.quote:Op vrijdag 28 november 2008 15:22 schreef elcastel het volgende:
[..]
Ja en stilstand is achteruitgang.
Op dit moment heb je verkopers die willen verkopen omdat ze bang zijn dat ze straks minder vangen voor hun woning, en kopers wachten af door de onheilspellende berichtgeving. Dit klinkt als stagnatie, maar neem je dat sentiment mee, dan moet de markt dalen om weer open te breken, dit omdat ik verwacht dat de verkopende kant de boel moet forceren, aangezien de kopende kant daar even geen trek in heeft (sentiment, toekomstperspectief).quote:Op vrijdag 28 november 2008 15:25 schreef Lemmeb het volgende:
Stilstand zorgt voor stilstand. Gerelateerd aan de inflatie betekent dat inderdaad achteruitgang. Maar geen nominale waardedalingen.
+quote:Op donderdag 27 november 2008 23:24 schreef Ex-Lekkerlander het volgende:
de schuld van de lokale overheid die de grondprijs te duur maakt
de schuld van de landelijke overheid met al hun regeltjes wat het bouwen onnodig duur maakt
Dat is WEL waar. Alleen denk ik dat dit drukverschil te kort zal aanhouden om ook goede, gewilde woningen te raken.quote:Op vrijdag 28 november 2008 15:51 schreef elcastel het volgende:
maar de druk naar beneden is groter dan andersom.
QFT!quote:Op vrijdag 28 november 2008 13:37 schreef Lemmeb het volgende:
Ik heb sterk het idee dat de paniek voornamelijk gecreëerd wordt door proleten in een sociaal huurkrot en met ¤1500 euro op de bank, die nu hun kans schoon zien en hopen dat de boel instort, zodat zij ook nog eens aan de beurt komen. Nou vergeet het maar, je zult er toch echt hard(er) voor moeten werken.
Sterke post waar ik het helemaal mee eens ben.quote:Op vrijdag 28 november 2008 13:37 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Alhoewel ik over de hele linie iets negatiever ben over de vooruitzichten, kan ik het alleen maar eens zijn met deze post. Al dat paniekerige gedoe.
Ik heb sterk het idee dat de paniek voornamelijk gecreëerd wordt door proleten in een sociaal huurkrot en met ¤1500 euro op de bank, die nu hun kans schoon zien en hopen dat de boel instort, zodat zij ook nog eens aan de beurt komen. Nou vergeet het maar, je zult er toch echt hard(er) voor moeten werken.
Inderdaad, de ontwikkelaars proberen er bij de gemeenten altijd een zo hoog mogelijke dichtheid aan woningen doorheen te krijgen omdat ze daar veel meer op verdienen dan op ruime kavelsquote:Op vrijdag 28 november 2008 10:38 schreef DS4 het volgende:
[..]
5 jaar geleden waren er ook huizen die in prijs bijgesteld werden. Wat een paniekvoetbal zeg.
Juist op de redelijk geprijsde rijtjeswoningen in hoge dichtheden is het rendement het hoogste maar daar wil je geen hele wijken vol mee hebben dan heb je 20 jaar later namelijk een probleem. Echter de ontwikkelaars willen er graag naar toe omdat ze daarop meer verdienen.quote:Op vrijdag 28 november 2008 16:28 schreef HarryP het volgende:
Nu maar hopen dat bouwend Nederland meer redelijk geprijsde woningen gaat bouwen En niet alleen villa's omdat daar het rendement hoger op is.
Hoor ik hier het gejammer van iemand die veel te veel heeft betaald voor 4 oude muren en een oud dak, en nu bang is dat z'n kaartenhuis financieel instort?quote:Op vrijdag 28 november 2008 17:22 schreef Bulletdodger het volgende:
[..]
QFT!
Dit gejammer komt idd van mensen die hopen dat het in elkaar zal storten. Get over it dat je geen huis kan kopen......Val ons daar niet mee lastig.
TS heeft trouwens een geweldig onderbouwde OP (hulde daarvoor) en loopt ook in andere topics verdoemenenis te verkondigen, hij woont zeker nog bij zijn ouders als 40jarige in de hoop volgend jaar een huis te kunnen kopen, maar laten we wel wezen als je dat nu niet kan, lukt het dan ook niet, banken zijn dan nóg voorzichtiger.
Zie hier nog een van de problemen in Nederland! Mensen meer laten betalen voor kleinere tuintjes... Het is belachelijk dat ze zoveel geld verdienen aan een stukje weiland, laat ze hun geld verdienen uit het daadwerkelijke bouwen van huizen...quote:Op vrijdag 28 november 2008 18:02 schreef du_ke het volgende:
[..]
Inderdaad, de ontwikkelaars proberen er bij de gemeenten altijd een zo hoog mogelijke dichtheid aan woningen doorheen te krijgen omdat ze daar veel meer op verdienen dan op ruime kavels.
Joh, jullie arme jaloerse mensen die geen huis kunnen betalen kunnen wel gniffelen bij dit soort berichten, maar je schiet er geen kont mee op. Niemand gaat vrijwillig een huis met verlies verkopen. Kortom, heel de markt gaat op slot en er komt niets meer op de markt. Sta je daar te juichen dat "de huizenprijzen" omlaag knallen. De enige huizen die nog op de markt komen, zijn van mensen die hun hypo niet kunnen betalen. Nou... Tof! Lachen! Zo! Gerechtigheid, kunnen wij nu een huis kopen! Heb je al bedacht waar die mensen gaan wonen?quote:Op vrijdag 28 november 2008 18:08 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Hoor ik hier het gejammer van iemand die veel te veel heeft betaald voor 4 oude muren en een oud dak, en nu bang is dat z'n kaartenhuis financieel instort?
Gevolg van een halfslachtige poging tot meer marktwerkingquote:Op vrijdag 28 november 2008 18:09 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Zie hier nog een van de problemen in Nederland! Mensen meer laten betalen voor kleinere tuintjes... Het is belachelijk dat ze zoveel geld verdienen aan een stukje weiland, laat ze hun geld verdienen uit het daadwerkelijke bouwen van huizen...
Kortzichtig en geen flauw benul van de realiteit. Zo lang de schaarste blijft (reken er maar op voor de komende 30 jaar minstens) zal men grofweg hetzelfde deel van het inkomen besteden aan wonen.quote:Op vrijdag 28 november 2008 18:11 schreef Gia het volgende:
Hopelijk zitten de huizenprijzen op een dieptepunt tegen de tijd dat onze kids een huis willen kopen.
Ik zie er dus wel voordelen in.
ENquote:Op vrijdag 28 november 2008 18:31 schreef Gia het volgende:
Ook dat is gunstig voor ons, met onze hypotheek van slechts 1 tonnetje.
Wat verwacht je dan te winnen?quote:Maar goed, ik zit hier goed. Hoef voorlopig nergens naartoe.
Nee hoor gelukkig niet. Mijn huis bevind zich in het segment waar de minste klappen gaan vallen (mochten die gaan vallen, wat ik betwijfel) En mocht het gaan instorten waar jij blijkbaar op zit te wachten dan blijf ik lekker zitten waar ik zit bevalt mij prima, lage woonlasten dus veel geld overhouden.quote:Op vrijdag 28 november 2008 18:08 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Hoor ik hier het gejammer van iemand die veel te veel heeft betaald voor 4 oude muren en een oud dak, en nu bang is dat z'n kaartenhuis financieel instort?
De ramp voor personen voltrekt zich pas als ze inderdaad de hypotheek niet meer kunnen betalen.quote:Op vrijdag 28 november 2008 18:13 schreef bleiblei het volgende:
Kortom, zolang ik mijn hypotheek kan betalen wens ik jullie vanaf de zijlijn veel succes op de huizenmarkt.
Dat verwacht ik ook, maar Vathorst is niet representatief. Die wijk is ontzettend negatief in het nieuws geweest omdat de bewoners er letterlijk doodziek worden van de ventilatiesystemen waarmee de woningen daar zijn uitgerust. Als je daar over leest wil je er voor geen goud wonen. Google maar eens op vathorst en balansventilatie of zie Zembla.quote:Op donderdag 27 november 2008 22:44 schreef LXIV het volgende:
Na het stagneren volgen nu dan de eerste prijsdalingen. Deze kunnen nog jaren doorgaan.
Denk dat je geljk hebt ja. Mensen gaan niet hun woning met verlies verkopen dus verkopen hun huis gewoon domweg niet. Dat heeft gevolgen voor de markt maar bv ook de files, mensen kunnen niet meer verhuizen naar een woning dichterbij hun werk en gezinsuitbreiding zal ook even op de lange baan geschoven worden.quote:Op vrijdag 28 november 2008 18:13 schreef bleiblei het volgende:
[..]
Joh, jullie arme jaloerse mensen die geen huis kunnen betalen kunnen wel gniffelen bij dit soort berichten, maar je schiet er geen kont mee op. Niemand gaat vrijwillig een huis met verlies verkopen. Kortom, heel de markt gaat op slot en er komt niets meer op de markt. Sta je daar te juichen dat "de huizenprijzen" omlaag knallen. De enige huizen die nog op de markt komen, zijn van mensen die hun hypo niet kunnen betalen. Nou... Tof! Lachen! Zo! Gerechtigheid, kunnen wij nu een huis kopen! Heb je al bedacht waar die mensen gaan wonen?![]()
Kortom, die prijzen zullen vast wel omlaag gaan, maar de mensen zonder huis gaan er in ieder geval niet voluit van profiteren. De enige situatie waarmee starters profiteren is die van een overheid die ineens bouw van huizen zo gigantisch gaat subsidieren EN alle bestemmingsplannen gaat wijzigen zodat er ineens in noodtempo ruime huizen voor weinig geld uit de grond gestampt gaat worden.
Zie jij dat gebeuren? Ik niet.
Kortom, zolang ik mijn hypotheek kan betalen wens ik jullie vanaf de zijlijn veel succes op de huizenmarkt.
Oh, niks, gaat erom dat ik straks niet in de schulden kom, doordat de waarde van ons huis daalt onder de hypotheeklast. Ik verwacht dat, zeker hier in Helmond in de wijk Brandevoort, veel mensen dit zullen gaan beleven.quote:
Ik verwacht een kortstondige daling en dan realiseert men zich dat de prijzen meevallen en de rentes inmiddels meevallen, zodra het puzzeltje ogenschijnlijk weer een beetje gaat passen zit het ook op de huizenmarkt weer goed. Wat dat aangaat is de Nederlandse markt totaal anders dan die in de VS, wat daar gebeurt zie ik hier niet gebeuren.quote:Op vrijdag 28 november 2008 16:34 schreef DS4 het volgende:
Dat is WEL waar. Alleen denk ik dat dit drukverschil te kort zal aanhouden om ook goede, gewilde woningen te raken.
Uit het dalen van de prijzen van enkele (duurdere?) huizen in Amersfoort concludeer jij dat de huizenmarkt flinke klappen krijgt?quote:Op donderdag 27 november 2008 22:44 schreef LXIV het volgende:
[..]
http://www.ad.nl/amersfoo(...)gt_rake_klappen.html
Na het stagneren volgen nu dan de eerste prijsdalingen. Deze kunnen nog jaren doorgaan.
Zo redeneert de media wel en die zijn grotendeels verandtwoordelijk voor het sentiment. Mensen praten de boel naar beneden, de media voorop.quote:Op vrijdag 28 november 2008 23:35 schreef Halcon het volgende:
Uit het dalen van de prijzen van enkele (duurdere?) huizen in Amersfoort concludeer jij dat de huizenmarkt flinke klappen krijgt?
Dat wordt tegenwoordig veel geroepen over de huizen- en aandelenmarkt en de economie in het algemeen, maar het is onzin. Aandacht in de media kan bewegingen versnellen of tijdelijk verergeren (of juist vertragen en dempen..), maar de oorzaak ligt gewoon bij de marktomstandigheden. Die veroorzaken de bewegingen en daar hebben de media niets mee te maken. Je kunt het slechte weer ook niet op het weerbericht afschuiven.quote:Op vrijdag 28 november 2008 23:36 schreef elcastel het volgende:
Zo redeneert de media wel en die zijn grotendeels verandtwoordelijk voor het sentiment. Mensen praten de boel naar beneden, de media voorop.
Als de media elk wissewasje uitlicht en maar over rampspoed praat dan gaat de mens daar in geloven. Zo ook met de kredietcrisis en in dit geval de huizenmarkt of de betaalbaarheid van woningen. Daarmee zijn ze niet de oorzaak, ook geen veroorzaker, maar wel het middel om het sentiment omlaag te krijgen.quote:Op zaterdag 29 november 2008 02:34 schreef dvr het volgende:
Dat wordt tegenwoordig veel geroepen over de huizen- en aandelenmarkt en de economie in het algemeen, maar het is onzin. Aandacht in de media kan bewegingen versnellen of tijdelijk verergeren (of juist vertragen en dempen..), maar de oorzaak ligt gewoon bij de marktomstandigheden. Die veroorzaken de bewegingen en daar hebben de media niets mee te maken. Je kunt het slechte weer ook niet op het weerbericht afschuiven.
Economie is voor een flink deel vertrouwen. Weer niet.quote:Op zaterdag 29 november 2008 02:34 schreef dvr het volgende:
[..]
Dat wordt tegenwoordig veel geroepen over de huizen- en aandelenmarkt en de economie in het algemeen, maar het is onzin. Aandacht in de media kan bewegingen versnellen of tijdelijk verergeren (of juist vertragen en dempen..), maar de oorzaak ligt gewoon bij de marktomstandigheden. Die veroorzaken de bewegingen en daar hebben de media niets mee te maken. Je kunt het slechte weer ook niet op het weerbericht afschuiven.
De wens is de vader van de gedachtequote:Op vrijdag 28 november 2008 23:35 schreef Halcon het volgende:
[..]
Uit het dalen van de prijzen van enkele (duurdere?) huizen in Amersfoort concludeer jij dat de huizenmarkt flinke klappen krijgt?
Dat is ook heel verstandig. Wij hebben destijds ook op één salaris gekocht. En het is nu wel wat krap met twee tienerzonen, maar dat komt helemaal goed wanneer zij de deur uitgaan. Verder woon ik hier echt wel naar mijn zin. Ik hoef geen groot huis, wat ik maar net kan betalen. Ik leef liever wat ruimer.quote:Op zaterdag 29 november 2008 12:35 schreef du_ke het volgende:
Ik zit nu in een leeftijdsgroep dat veel vrienden en bekenden hun eerste huizen kopen maar die letten meestal wel redelijk goed op wat voor hypotheek ze nemen, waar mogelijk op 1 salaris, dan eerst maar wat kleiner wonen. Als je dat doet kan je wel een klap opvangen.
de 'waarde' zakt niet, dat er jarenlang en nog steeds een valse waarde aan gegeven is en dat mensen dat dan toch grif betalen is niet mijn probleem.quote:Op zaterdag 29 november 2008 11:58 schreef Gia het volgende:
Mensen zijn bang om nu een huis te kopen, omdat er het risico inzit dat binnenkort de waarde van de woning gaat zakken onder de hypotheekwaarde.
Om een huis van 6 ton te kunnen kopen moet je al snel iets van 125.000¤ (gezamelijk) inkomen meebrengen, of je hbt echt je nek te ver uitgestoken. En voor iemand die 125.000¤ verdient is een verlies op het huis van 60k een heel ander verhaal dan voor jan modaal. Overigens is er voorlopig nog geen 10% van af.quote:Op zaterdag 29 november 2008 12:44 schreef Gia het volgende:
Tja, dat krijg je met huizen van zo'n 6 ton. Dan betekent een daling van 10 procent toch al gauw een verlies van 60.000 euro.
Zeker niet ten opzichte van het prijsniveau waarop ze waarschijnlijk gekocht hebben een aantal jaren terug.quote:Op zaterdag 29 november 2008 12:50 schreef elcastel het volgende:
[..] Overigens is er voorlopig nog geen 10% van af.
Je vergeet het alternatief: er blijven wonen / verhuren.quote:Op zaterdag 29 november 2008 11:58 schreef Gia het volgende:
Naja, het is natuurlijk wel zo dat huizen nu erg lang te koop staan, waardoor ze hun vraagprijs uiteindelijk wel moeten verlagen.
Het zal 20% tot 50% worden.quote:Op zaterdag 29 november 2008 12:50 schreef elcastel het volgende:
[..]
Overigens is er voorlopig nog geen 10% van af.
Volgens jou misschien maar de praktijk lijkt er vooralsnog bepaald niet opquote:Op zondag 30 november 2008 16:13 schreef vastgoedzeepbel het volgende:
[..]
Het zal 20% to 50% worden.
Hangt imo ook vooral er vanaf wat de economie precies gaat doen. Dat de huizenmarkt wat gaat dalen, verwacht ik wel, maar als de economie snel weer aantrekt, dan stabiliseert het ook weer snel. Als we in een echte depressie of recessie komen, dan is het wat anders. Maar dan is het ook geen feest voor starters, want dan krijgen die het ook moeilijk.quote:Op zondag 30 november 2008 16:21 schreef du_ke het volgende:
[..]
Volgens jou misschien maar de praktijk lijkt er vooralsnog bepaald niet op.
Nog niet. ..... Iedereen weet dat het gaat gebeuren, ook degene die ontkennen..quote:Op zondag 30 november 2008 16:21 schreef du_ke het volgende:
[..]
Volgens jou misschien maar de praktijk lijkt er vooralsnog bepaald niet op.
In de VS staat men op 22%. In de twee jaar voordat die daling in zette was de prijs juist met 23% toegenomen. In NL in dezelfde periode ongeveer 9%.quote:
Je dropt links naar uiterst suggestieve sites (huizenmarkt-zeepbel kun je niet echt objectief noemen nietwaar) en verder zie ik je het ook niet onderbouwen.quote:Op zondag 30 november 2008 16:13 schreef vastgoedzeepbel het volgende:
[..]
Het zal 20% tot 50% worden.
Ik hoor veel mensen (met een koophuis) leuteren over schaarste, maar dat is geen enkel garantie voor stijgende prijzen.
Onze schulden-economie gaat rake klappen krijgen!
http://www.huizenmarkt-ze(...)ulden-nader-belicht/
Scherpquote:Op zondag 30 november 2008 16:34 schreef DS4 het volgende:
Ik weet inmiddels waar die vastgoedzeepbel waar jij je naar vernoemd hebt zich bevindt. Tussen jouw oren!
Ja precies, alsof starters dan wel opeens een vrijstaande villa kunnen kopen, dat denken ze wel maar dat ze dan wel erg tegenvallenquote:Op zondag 30 november 2008 16:25 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Hangt imo ook vooral er vanaf wat de economie precies gaat doen. Dat de huizenmarkt wat gaat dalen, verwacht ik wel, maar als de economie snel weer aantrekt, dan stabiliseert het ook weer snel. Als we in een echte depressie of recessie komen, dan is het wat anders. Maar dan is het ook geen feest voor starters, want dan krijgen die het ook moeilijk.
In Nederland zijn de huizenprijzen de afgelopen 12 jaar met 300% gestegen.quote:Op zondag 30 november 2008 16:34 schreef DS4 het volgende:
[..]
In de VS staat men op 22%. In de twee jaar voordat die daling in zette was de prijs juist met 23% toegenomen. In NL in dezelfde periode ongeveer 9%.
Dat houdt dus in dat jij voorspelt dat in een land waar de stijging in de tijd voor de daling factor 2,5 lager is de daling wel eens factor 2 hoger kan worden.
Dus: jij verwacht een factor 5 ten aanzien van de problematiek in de VS, terwijl iedereen met een werkende hersencel kan bedenken dat de problematiek in de VS heviger is dat deze in NL zal worden.
Ik weet inmiddels waar die vastgoedzeepbel waar jij je naar vernoemd hebt zich bevindt. Tussen jouw oren!
Dat zal wel. Jij hebt veel gefinancierd vastgoed en veel bankiers vrinden, daarom zeg je dat er niets aan de hand is, net als Heemskerk van de Rabobank.quote:Op zondag 30 november 2008 16:34 schreef DS4 het volgende:
[..]
In de VS staat men op 22%. In de twee jaar voordat die daling in zette was de prijs juist met 23% toegenomen. In NL in dezelfde periode ongeveer 9%.
Dat houdt dus in dat jij voorspelt dat in een land waar de stijging in de tijd voor de daling factor 2,5 lager is de daling wel eens factor 2 hoger kan worden.
Dus: jij verwacht een factor 5 ten aanzien van de problematiek in de VS, terwijl iedereen met een werkende hersencel kan bedenken dat de problematiek in de VS heviger is dat deze in NL zal worden.
Ik weet inmiddels waar die vastgoedzeepbel waar jij je naar vernoemd hebt zich bevindt. Tussen jouw oren!
Waarom? Zolang de economie niet echt totaal instort is er weinig aan de hand en blijven mensen gewoon huizen kopen (iets minder snel misschien maar toch)quote:Op zondag 30 november 2008 16:34 schreef vastgoedzeepbel het volgende:
[..]
Nog niet. ..... Iedereen weet dat het gaat gebeuren, ook degene die ontkennen..
192%. Ken je feiten, voordat je denkt mee te kunnen praten...quote:Op zondag 30 november 2008 16:51 schreef vastgoedzeepbel het volgende:
In Nederland zijn de huizenprijzen de afgelopen 12 jaar met 300% gestegen.
En nu?quote:Circa 25 jaar geleden was de prijs van de gemiddelde Nederlandse woning slechts 120.000 gulden. Dat is niet meer dan zo'n 55.000 Euro! Hierbij dient vermeld te worden dat de Nederlandse huizenmarkt in 1982 in een crisis verkeerde en de huizenprijzen waren gekelderd. Toch is het bijna onwerkelijk dat de gemiddelde Nederlandse woning 25 geleden slechts 55.000 Euro kostte, terwijl de gemiddelde Nederlandse woning vandaag meer dan 250.000 Euro moet opbrengen! In 25 jaar tijd zijn de woningprijzen in Nederland dus bijna vervijfvoudigd!
Nee, iemand die zich vastgoedzeepbel noemt is veel objectiever...quote:Op zondag 30 november 2008 16:55 schreef vastgoedzeepbel het volgende:
Dat zal wel. Jij hebt veel gefinancierd vastgoed en veel bankiers vrinden, daarom zeg je dat er niets aan de hand is, net als Heemskerk van de Rabobank.
Zal best.quote:Op zondag 30 november 2008 16:55 schreef vastgoedzeepbel het volgende:
[..]
Dat zal wel. Jij hebt veel gefinancierd vastgoed en veel bankiers vrinden, daarom zeg je dat er niets aan de hand is, net als Heemskerk van de Rabobank.
Aantal huishoudens zal pas na 2040 gaan afnemen en steeds meer data lijkt erop te wijzen dat dat zelfs niet gaat gebeuren (onder meer doordat we mensen hier naartoe zullen gaan halen...).quote:Op zondag 30 november 2008 20:23 schreef sizzler het volgende:
De echte klap komt imo pas echt na 2025 als de babyboomers dood beginnen te gaan. Tegen die tijd kan je beter in de uitvaart gaan dan in de onroerend goed.
Waarom pas na 2040?quote:Op zondag 30 november 2008 20:42 schreef DS4 het volgende:
[..]
Aantal huishoudens zal pas na 2040 gaan afnemen
Welke data? Want als dat zo is dan hebben we ook geen vergrijzing-probleem.quote:en steeds meer data lijkt erop te wijzen dat dat zelfs niet gaat gebeuren (onder meer doordat we mensen hier naartoe zullen gaan halen...).
Mensen naar Nederland halen? Kennismedewerkers mijden Nederland als de pest. Als straks de Oosteuropeanen wegblijven zijn de enige immigranten een batterij importbruiden en wat Afrikaanse gelukszoekers.quote:Op zondag 30 november 2008 20:42 schreef DS4 het volgende:
[..]
Aantal huishoudens zal pas na 2040 gaan afnemen en steeds meer data lijkt erop te wijzen dat dat zelfs niet gaat gebeuren (onder meer doordat we mensen hier naartoe zullen gaan halen...).
Ik wil een weddenschap met je aangaan hoor. Eind volgend jaar is er op zeker 10% af!!!!!quote:Op zondag 30 november 2008 18:17 schreef DS4 het volgende:
[..]
Nee, iemand die zich vastgoedzeepbel noemt is veel objectiever...
Hedgen, heel goedquote:Op zondag 30 november 2008 21:10 schreef vastgoedzeepbel het volgende:
[..]
Ik wil een weddenschap met je aangaan hoor. Eind volgend jaar is er op zeker 10% af!!!!!
Omdat het aantal personen per huishouden af zal nemen.quote:
Natte vinger data, want het is natuurlijk een inschatting. En het is gebaseerd op het tegengaan van vergrijzingsproblematiek, dus het klopt wel een beetje...quote:Welke data? Want als dat zo is dan hebben we ook geen vergrijzing-probleem.
Ik geef aan welke data er is. Ik ben er niet voor verantwoordelijk...quote:Op zondag 30 november 2008 21:04 schreef Halcon het volgende:
Mensen naar Nederland halen? Kennismedewerkers mijden Nederland als de pest. Als straks de Oosteuropeanen wegblijven zijn de enige immigranten een batterij importbruiden en wat Afrikaanse gelukszoekers.
10% tov eind dit jaar neem ik aan en over de gehele linie?quote:Op zondag 30 november 2008 21:10 schreef vastgoedzeepbel het volgende:
Ik wil een weddenschap met je aangaan hoor. Eind volgend jaar is er op zeker 10% af!!!!!
Waarom jammer? Jammer als je het al een investering hebt gekocht, niet jammer als je een huis gebruikt om in te wonen. Dat wordt er niet minder door.quote:Op zondag 30 november 2008 20:23 schreef sizzler het volgende:
Jammer dat ik net een huis gekocht heb. Aan de andere kant prima want dan worden de grotere huizen ook betaalbaarder.
En waarom wil je dat zo graag dan??quote:Op zondag 30 november 2008 21:10 schreef vastgoedzeepbel het volgende:
[..]
Ik wil een weddenschap met je aangaan hoor. Eind volgend jaar is er op zeker 10% af!!!!!
Kom op, tijd is geld...quote:Op zondag 30 november 2008 21:27 schreef DS4 het volgende:
Ik heb wel interesse hoor. Hoeveel zetten we in?
En wat als je net met je vriendin een huis van 6 ton hebt gekocht en dat daalt de komende jaren zo'n 20 % in waarde? Goed, hoef je niks om te geven, je kunt die hypotheek nog steeds betalen. Maar stel: je relatie gaat stuk! Dan ben je zo ongeveer gedwongen om daar samen te blijven wonen, omdat één persoon alleen het niet kan opbrengen en je bij verkoop ieder zo'n 60 000 euro schuld hebt, vanwege de onderwaarde.quote:Op maandag 1 december 2008 08:13 schreef Bulletdodger het volgende:
[..]
Waarom jammer? Jammer als je het al een investering hebt gekocht, niet jammer als je een huis gebruikt om in te wonen. Dat wordt er niet minder door.
Sommige mensen kopen een huis om de verkeerde redenen. Dat is jammer
Zo is er wel meer niet prettig.quote:
Tja... Is dat niet bij alles wat je aanschaft op basis van een lening?quote:Op maandag 1 december 2008 13:25 schreef Gia het volgende:
[..]
En wat als je net met je vriendin een huis van 6 ton hebt gekocht en dat daalt de komende jaren zo'n 20 % in waarde? Goed, hoef je niks om te geven, je kunt die hypotheek nog steeds betalen. Maar stel: je relatie gaat stuk! Dan ben je zo ongeveer gedwongen om daar samen te blijven wonen, omdat één persoon alleen het niet kan opbrengen en je bij verkoop ieder zo'n 60 000 euro schuld hebt, vanwege de onderwaarde.
Niet echt prettig, lijkt me.
Ik heb erg veel last van dat effectquote:Op maandag 1 december 2008 13:24 schreef FreedonNadd het volgende:
@bleiblei beetje last van dit effect?
[ afbeelding ]
ik hoop niet van dezequote:Op maandag 1 december 2008 13:44 schreef bleiblei het volgende:
[..]
Ik heb erg veel last van dat effect.
Nee, dat vind ik niet. Als je een huis koopt, en je gaat scheiden, dan verdeel je meestal de overwaarde.quote:Op maandag 1 december 2008 13:43 schreef bleiblei het volgende:
Tja... Is dat niet bij alles wat je aanschaft op basis van een lening?
Dat is feitelijk juist: meestal is er overwaarde...quote:Op maandag 1 december 2008 17:42 schreef Gia het volgende:
Als je een huis koopt, en je gaat scheiden, dan verdeel je meestal de overwaarde.
Als er restschuld is, is dat de consequentie.quote:Als je schuld moet verdelen is dat erg vervelend.
Dat maakt overigens het probleem niet wezenlijk anders (zij het wel kleiner). Als je voor 6 ton een huis koopt zonder e.v. (hoewel dit bedrag a-typisch is voor een starter maakt het voor het verhaal niet uit, dus laat ik het bij 6 ton), dan is de hypotheek al snel 660.000. Daalt het huis dan ook nog in waarde zit je met een verschil van 180.000 euro.quote:Niet dat ik ermee zit. Ik vind het sowieso al dom om op meer dan één inkomen een huis te kopen.
Precies. Maar als ze het wel redden en de huizenmarkt trekt enorm aan kunnen ze aan het eind het meeste cashen...quote:Echt, ik ken mensen die zelfs de kinderbijslag en de dertiende maand meetelden om een zo hoog mogelijke hypotheek te kunnen krijgen. Die komen echt diep in de shit als hun huis straks onderwaarde krijgt en de relatie het niet redt.
Waarom zou je niet de 13e maand bij je inkomen optellen? Volgens mijn CAO is dat een wezenlijk onderdeel van mijn loon. Kinderbijslag is wel raar IMOquote:Op maandag 1 december 2008 17:42 schreef Gia het volgende:
Echt, ik ken mensen die zelfs de kinderbijslag en de dertiende maand meetelden om een zo hoog mogelijke hypotheek te kunnen krijgen. Die komen echt diep in de shit als hun huis straks onderwaarde krijgt en de relatie het niet redt.
*zoekt spiegel op*quote:Op maandag 1 december 2008 14:44 schreef Bulletdodger het volgende:
[..]
ik hoop niet van deze
[ afbeelding ]
Dat valt nog wel mee, maar Vathorstquote:Op donderdag 27 november 2008 23:27 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Wie wil er dan ook in Amersfoort wonen
De gemiddelde grootte van het aantal huishoudens blijft naar verwachting nog wel een tijdje dalen, dat in combinatie met een stijgende ruimtebehoefte per persoon zal er voor zorgen dat de vraag naar woonruimte voorlopig eerder blijft stijgen dan gaan dalen.quote:Op zondag 30 november 2008 21:02 schreef sizzler het volgende:
Welke data? Want als dat zo is dan hebben we ook geen vergrijzing-probleem.
Eerder al.quote:Op maandag 1 december 2008 20:31 schreef du_ke het volgende:
Ja als de economie echt totaal ineen stort zal de vraag naar wat duurdere woonruimte ook een flinke tik krijgen inderdaad.
Ja, zo is er wel meer uniek... Het ziet er niet naar uit dat die situatie gaat veranderen. Dus als constatering is het heel leuk, maar in de vraag wat de huizenmarkt gaat doen moeten we gewoon uitgaan van de situatie zoals deze is. Een weg terug kan alleen als het economisch echt heel slecht zal gaan en daar ziet het niet naar uit. Gebeurt dat wel... dan knalt de huizenprijs wel in elkaar. Maar niet alleen vanwege verminderde vraag.quote:Op maandag 1 december 2008 20:34 schreef LXIV het volgende:
Het is volgens mij trouwens uniek in de wereldgeschiedenis dat iedereen "recht" had op een eigen woonruimte, of deze kon betalen.
Toch is dat wat anders. Men moet wonen. Het is dus niet speculatief gericht en aandelen zijn dat wel.quote:Op maandag 1 december 2008 20:46 schreef Marmex het volgende:
Kijk naar de beurs, hoeveel 'zekerheden' zijn daar wel niet gesneuveld de laatste paar weken?![]()
Tuurlijk is het wel speculatief, er wordt niet sec in vastgoed gewoond, een handelaar koopt geen woningen zodat hij een beetje keuze heeft waar hij kan wonen .. Het klinkt misschien minder speculatief, maar het blijft speculatief. Voor particulieren hetzelfde, hoofdreden is wonen inderdaad, maar als een stagantie ontstaat en het speculatieve verminderd voelt een markt dat ook. Wat dat aangaat is een crisis altijd wel in een zekere mate besmettelijk voor andere sectoren.quote:Op maandag 1 december 2008 23:26 schreef DS4 het volgende:
Toch is dat wat anders. Men moet wonen. Het is dus niet speculatief gericht en aandelen zijn dat wel.
Integendeel, je moet ze in hun trend zien; in het licht van de economische ontwikkelingen dus, en hoe ze daar in vergelijkbare situaties in het verleden op gereageerd hebben.quote:Op maandag 1 december 2008 23:25 schreef DS4 het volgende:
Dus als constatering is het heel leuk, maar in de vraag wat de huizenmarkt gaat doen moeten we gewoon uitgaan van de situatie zoals deze is.
quote:Een weg terug kan alleen als het economisch echt heel slecht zal gaan en daar ziet het niet naar uit.
Het stijgende aanbod zal zeker ook een rol van belang spelen.quote:Gebeurt dat wel... dan knalt de huizenprijs wel in elkaar. Maar niet alleen vanwege verminderde vraag.
Lijkt me logisch toch?quote:Op dinsdag 2 december 2008 07:44 schreef Pheno het volgende:
En de huurprijzen gaan omhoog door het verminderde aanbod hoorde ik vanochtend op de radio?
Waarom zouden huizenprijzen dan dalen als er te weinig aanbod in huizen is over het algemeen?
Ik heb het niet over de handelaren. Ik heb het over gezinnen met een woning. Natuurlijk zit er ook handel in vastgoed, maar de effecten daarvan op de markt zijn onvergelijkbaar met aandelen.quote:
Het punt was juist dat er geen vergelijkbare situatie in het verleden was...quote:Op dinsdag 2 december 2008 03:59 schreef dvr het volgende:
Integendeel, je moet ze in hun trend zien; in het licht van de economische ontwikkelingen dus, en hoe ze daar in vergelijkbare situaties in het verleden op gereageerd hebben.
Wat bedoel je precies? De historisch hoge inkomens in NL? De historisch lage werkloosheid in NL? De nog altijd lage rente in NL?quote:De economische perspectieven zijn slechter, en fundamenteler en meer omvattend slechter, dan ik me ze sinds de jaren '70 kan herinneren, en dat is alleen omdat ik niet oud genoeg ben om nog verder terug te kunnen kijken.
Er zal best her en der ontslagen worden, maar de OESO ziet al in 2010 weer de weg omhoog. Maar goed, het is afwachten. Want de toekomst voorspellen kan niemand.quote:wordt het steeds waarschijnlijker dat 2009-2010 jaren van ontslaggolven, desinvesteringen en liquidaties worden. Ook, en uiteindelijk júist, in ons dienstenlandje.
Welk stijgende aanbod? De huizenproductie gaat gewoon weer naar beneden hoor...quote:Het stijgende aanbod zal zeker ook een rol van belang spelen.
Ach, de onheilsprofeet is ook gearriveerd.quote:Op dinsdag 2 december 2008 07:05 schreef The.Apple het volgende:
volgend jaar word stap 1,VEEL ontslagen,
2010 stap 2 Hyper inflatie als gevolg van miljarden uit lucht maken met bank bail outs etc. (ja de dollar heeft invloed op jouw portomonee)
en in 2012 zijn we blij met lux eten met kerst.
quote:Op maandag 1 december 2008 18:22 schreef Leandra het volgende:
[..]
Dat valt nog wel mee, maar Vathorst![]()
, Nieuwland, Kattenbroek of Zielhorst?? Nee dank u
http://www.nu.nl/news/186(...)en_dan_verwacht.htmlquote:Minder huurwoningen dan verwacht
Uitgegeven: 2 december 2008 09:25
Laatst gewijzigd: 2 december 2008 09:27
NAARDEN - De bouw van het aantal huurwoningen loopt sterk achter bij de verwachtingen. Vorig jaar werden 25.200 woningen gerealiseerd, terwijl de woningcorporaties er 34.000 hadden beloofd.
En wat gebeurt er met de prijzen van starterwoningen? Juist die gaan omhoog (iig ze dalen niet)quote:Op dinsdag 2 december 2008 10:34 schreef HarryP het volgende:
En het aanbod van het alternatief voor kopen is ook niet aanwezig:
[..]
http://www.nu.nl/news/186(...)en_dan_verwacht.html
Dus het is of kopen of die kartonnen doos.. Want huren (met dank aan de linkse 2e kamer) is ook geen alternatief met de lange wachttijden.
Jammer joh, wat dacht je van Dorrestein of de Berg??quote:Op dinsdag 2 december 2008 10:32 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]Gefrustreerd dat je de huizen daar niet kan betalen?
Veel plezier in Schothorst Randebroek en Liendert.
IMO zijn bovenstaande wijken toch wel de betere van Amersfoort
quote:Op dinsdag 2 december 2008 10:50 schreef Leandra het volgende:
[..]
Jammer joh, wat dacht je van Dorrestein of de Berg??
Dan hebben we het over de betere wijken.
Vathorst, Nieuwland enz. zijn karakterloze nieuwbouwputten met huizen die te duur zijn.
Ja en??quote:Op dinsdag 2 december 2008 11:20 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Wijken die voor 2x modaal niet te betalen zijn.
quote:Op dinsdag 2 december 2008 07:05 schreef The.Apple het volgende:
Dit valt nog mee...
volgend jaar word stap 1,VEEL ontslagen,
2010 stap 2 Hyper inflatie als gevolg van miljarden uit lucht maken met bank bail outs etc. (ja de dollar heeft invloed op jouw portomonee)
en in 2012 zijn we blij met lux eten met kerst.
Links heeft al decennia lang geen meerderheid gehad in de 2e kamerquote:Op dinsdag 2 december 2008 10:34 schreef HarryP het volgende:
En het aanbod van het alternatief voor kopen is ook niet aanwezig:
[..]
http://www.nu.nl/news/186(...)en_dan_verwacht.html
Dus het is of kopen of die kartonnen doos.. Want huren (met dank aan de linkse 2e kamer) is ook geen alternatief met de lange wachttijden.
Het is juist enorm speculatief! Als alle huizen in prijs halveren, zijn er niet opeens minder huizen o.i.d.; de tekorten blijven gewoon hetzelfde!quote:Op maandag 1 december 2008 23:26 schreef DS4 het volgende:
[..]
Toch is dat wat anders. Men moet wonen. Het is dus niet speculatief gericht en aandelen zijn dat wel.
Tsja, de woningcorporaties hebben ondertussen 32 miljard euro in kas, en bouwen standaard veel minder dan ze beloven... De politiek heeft hun machtspositie veroorzaakt, en wil dat duidelijk niet veranderen!quote:Op dinsdag 2 december 2008 07:44 schreef Pheno het volgende:
En de huurprijzen gaan omhoog door het verminderde aanbod hoorde ik vanochtend op de radio?
Waarom zouden huizenprijzen dan dalen als er te weinig aanbod in huizen is over het algemeen?
Het tekort op de huizenmarkt is natuurlijk veel meer kwalitatief dan kwantitatief. Als de prijzen dan kelderen levert dat hele leuke speculatieobjecten op voor de wat langere termijn.quote:Op dinsdag 2 december 2008 19:24 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Het is juist enorm speculatief! Als alle huizen in prijs halveren, zijn er niet opeens minder huizen o.i.d.; de tekorten blijven gewoon hetzelfde!
Ik begrijp de laatste redenatie niet.quote:Op dinsdag 2 december 2008 07:58 schreef jpjedi het volgende:
[..]
Lijkt me logisch toch?
Mensen vluchten meer in huren omdat de hypotheek lastig wordt, dan wel bestand of nieuw. Andere reden kan zijn of men geen risico wil nemen in deze tijd.
Resultaat: meer druk op de huurmarkt -> prijzen gaan omhoog.
Bekijk het zo: Olie wordt 25 euro per liter -> Mensen gaan massaal fietsen kopen.
Banken zijn voorzichtiger met hypotheken uitgeven. De norm 3½x bruto jaarsalaris is lang de norm geweest, de laatste paar jaren kon er zelfs tot 5x het bruto jaarsalaris voor een hypotheek worden uitgeschreven, nu is dat weer terug op 3x. Het gevolg is dat huizen minder goed verkoopbaar zijn. Ik moet het allemaal nog zien voor ik het geloof. De regering heeft er belang bij dat de huizen duur zijn, dus zullen ze wel met regelingen komen (verhoging hypotheekgarantie, verhoging HRA)quote:Op dinsdag 2 december 2008 07:44 schreef Pheno het volgende:
En de huurprijzen gaan omhoog door het verminderde aanbod hoorde ik vanochtend op de radio?
Waarom zouden huizenprijzen dan dalen als er te weinig aanbod in huizen is over het algemeen?
4,5.quote:Op dinsdag 2 december 2008 20:51 schreef ouderejongere het volgende:
norm 3½x bruto jaarsalaris is lang de norm geweest, de laatste paar jaren kon er zelfs tot 5x het bruto jaarsalaris voor een hypotheek worden uitgeschreven, nu is dat weer terug op 3x.
Idd 4,5 nu. Een paar jaar geleden was het soms zelfs 6 a 7 keer een gecombineerd jaarsalaris (tweeverdieners), en huizen waren 40 tot 50% goedkoper (don't even start over de euro...).quote:
Gaat het ook niet. Al geloof ik ook niet in prijsdalingen van >25%.quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:11 schreef Marmex het volgende:
[..]
Idd 4,5 nu. Een paar jaar geleden was het soms zelfs 6 a 7 keer een gecombineerd jaarsalaris (tweeverdieners), en huizen waren 40 tot 50% goedkoper (don't even start over de euro...).
Dit kan gewoon niet zo doorgaan.
Ik ook niet. En in het lagere prijssegment zal de daling kleiner zijn.quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:16 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Gaat het ook niet. Al geloof ik ook niet in prijsdalingen van >25%.
Combineer de vergrijzing, de woningcorporaties die alleen maar potten en niet bouwen, de banken die enorm geschrokken zijn van de kredietcrisis, de inflatie, en de prijsstijgingen van de euro, meer singles - meer vraag naar zelfstandige (niet supergrote) woningruimte.quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:16 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Gaat het ook niet. Al geloof ik ook niet in prijsdalingen van >25%.
Dat laatste is niet waar. Dergelijke beurscrashes zijn niet heel erg ongewoon. Een paar jaar geleden had je de internetbeurscrash. En de trend op de beurs was al een tijd naar beneden.quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:25 schreef Marmex het volgende:
[..]
Combineer de vergrijzing, de woningcorporaties die alleen maar potten en niet bouwen, de banken die enorm geschrokken zijn van de kredietcrisis, de inflatie, en de prijsstijgingen van de euro, meer singles - meer vraag naar zelfstandige (niet supergrote) woningruimte.
Nu staan er ook zaken als hypotheekrente-aftrek en eventuele verlaging van de kosten koperweer op de agenda. Mensen kijken het aan en wachten.
Waarom zou een woning niet 25% in prijs kunnen dalen? Als er overal woningen vrijkomen die verkocht 'moeten' worden ivm vergrijzing, kopers kunnen niet verhuizen omdat ze niet kunnen verkopen/ kopers kunnen niet verhuizen omdat ze het niet kunnen betalen.
Ik zie 't nog wel gebeuren hoor, kijk naar de beurs. Wat daar gebeurt is hield ook niemand voor mogelijk.
De beurzen zijn weer fors hoger gesloten. DJI (nog open) staat weer boven 8.000. Een echte diepe crisis zoals in de jaren 30 kan nooit meer. De politiek en bedrijven zijn gewoon veel te veel met elkaar verweven. Wat dacht je van het overnemen van banken, steunen van banken, werktijdverkorting die opeens zomaar kan en mag, steun aan autoindustrie...quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:25 schreef Marmex het volgende:
[..]
Ik zie 't nog wel gebeuren hoor, kijk naar de beurs. Wat daar gebeurt is hield ook niemand voor mogelijk.
True. Maar die oudjes wonen vaker samen in één huis dan de jongere generaties.quote:
Dat zorgt alleen maar voor hogere huizenprijzen.quote:de woningcorporaties die alleen maar potten en niet bouwen,
True.quote:de banken die enorm geschrokken zijn van de kredietcrisis,
Inflatie zorgt er alleen maar voor dat de prijzen omhoog gaan.quote:de inflatie, en de prijsstijgingen van de euro,
Jep, dus zeker geen lagere prijzen.quote:meer singles - meer vraag naar zelfstandige (niet supergrote) woningruimte.
True. Als ze die in één keer zouden afschaffen, zou de hele Nederlandse huizenmarkt in één klap in elkaar donderen.quote:Nu staan er ook zaken als hypotheekrente-aftrek
Verlaging kosten koper is juist een stimulerende maatregel die zorgt juist voor hogere prijzen.quote:en eventuele verlaging van de kosten koperweer op de agenda.
Daarom dus.quote:Waarom zou een woning niet 25% in prijs kunnen dalen?
En waarom zou je niet blijven zitten waar je zit? Je hoeft niet te verhuizen...quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:37 schreef Marmex het volgende:
Ja daar zit wat in, het is niet meer zo als in de jaren 30.
Maar toch. Ik blijf nog ff zitten waar ik zit.
M'n hele leven op een studentenkamer - nee dank je.quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:39 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
En waarom zou je niet blijven zitten waar je zit? Je hoeft niet te verhuizen...
Dat zou goed zijn voor verkopers en kopers. Maar dan moet er wel gebouwd gaan worden...! In de lagere prijsklassen. Voor jonge gezinnen/ stelletjes, ouderen. Een huisje moet in of vlakbij de stad max 150k kosten, dat is net te betalen.quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:36 schreef Lemmeb het volgende:
Een geloofwaardiger scenario is imho een lichte prijsdaling vervolgd door een stabilisatie van de prijzen over een lange termijn. Door de inflatie zullen de huizen dan effectief wel steeds minder waard worden.
Waarom? Er staat zat te koop, ook in die prijsklasse. Mensen moeten gewoon niet zo zeiken.quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:45 schreef Marmex het volgende:
[..]
Dat zou goed zijn voor verkopers en kopers. Maar dan moet er wel gebouwd gaan worden...! In de lagere prijsklassen. Voor jonge gezinnen/ stelletjes, ouderen. Een huisje moet in of vlakbij de stad max 150k kosten, dat is net te betalen.
Er staat zat te koop - waarom zeiken mensen dan?quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:47 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Waarom? Er staat zat te koop, ook in die prijsklasse. Mensen moeten gewoon niet zo zeiken.
Ik wil dat een privevliegtuig max 50k kost, dat is ook net te betalen.quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:45 schreef Marmex het volgende:
[..]
Dat zou goed zijn voor verkopers en kopers. Maar dan moet er wel gebouwd gaan worden...! In de lagere prijsklassen. Voor jonge gezinnen/ stelletjes, ouderen. Een huisje moet in of vlakbij de stad max 150k kosten, dat is net te betalen.
Als ze het niet kunnen betalen, dan verdienen ze niet genoeg. Simpel. Maar voor 150k staat zat te koop.quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:49 schreef Marmex het volgende:
[..]
Er staat zat te koop - waarom zeiken mensen dan?
Omdat ze het niet kunnen betalen..........!
Als ie groot genoeg is om te wonen - koopje!quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:52 schreef Pheno het volgende:
[..]
Ik wil dat een privevliegtuig max 50k kost, dat is ook net te betalen.
Als ik het hier zo lees: mensen willen de leukst gesitueerde huizen voor weinig. Want boehoe, ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Of voor een ton in het centrum van een stad. Maar natuurlijk niet in een tokkiewijk. Nee, er moet een winkelcentrum bij, school zonder gevaarlijke wegen, kindvriendelijke buurt met alleen bestemmingsverkeer. Voldoende OV, eigen carport (geen parkeerproblemen) en alle huizen moeten een tuin op het zuiden hebben.quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:47 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Waarom? Er staat zat te koop, ook in die prijsklasse. Mensen moeten gewoon niet zo zeiken.
Das overdreven, maar dat zal je zelf ook wel weten. Het feit is gewoon dat economie gebaseerd is op vertrouwen, en hoe snel geld 'rondgaat', dwz mensen zijn rijk als andere mensen geld uitgeven, die het ergens moeten verdienen en die persoon verdient weer aan hun etc etc etc etc. You get the picture. Ivm inflatie etc moet het ook steeds sneller gaan draaien, geen groei is wel slecht.quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:55 schreef Pheno het volgende:
[..]
Als ik het hier zo lees: mensen willen de leukst gesitueerde huizen voor weinig. Want boehoe, ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Of voor een ton in het centrum van een stad. Maar natuurlijk niet ini een tokkiewijk. Nee, er moet een winkelcentrum bij, school zonder gevaarlijke wegen, kindvriendelijke buurt met alleen bestemmingsverkeer. Voldoende OV, eigen carport (geen parkeerproblemen) en alle huizen moeten een tuin op het zuiden hebben.
En dat als starterswoning
Ja maar de verhouding gemiddels salaris tegen gemiddelde woning is totaal scheefgetrokken. Dat een tokkie niet in een villabuurt kan wonen snapt iedereen.quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:54 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Als ze het niet kunnen betalen, dan verdienen ze niet genoeg. Simpel. Maar voor 150k staat zat te koop.
Waarom willen starters hier dat wel dan? Ik hoor ze alleen maar gillen dat de huizenprijzen omlaag moeten, maar een vinexwijk vinden ze dan weer niets, te min voor ze.quote:Op dinsdag 2 december 2008 22:02 schreef Marmex het volgende:
[..]
Ja maar de verhouding gemiddels salaris tegen gemiddelde woning is totaal scheefgetrokken. Dat een tokkie niet in een villabuurt kan wonen snapt iedereen.
Omdat de vraag naar woonruimte nog steeds flink toeneemt. Er zijn veel meer alleenstaanden en ouderen blijven langer zelfstandig wonen, voor die vraag echt gaat dalen zijn we een flink aantal jaren verder.quote:Op dinsdag 2 december 2008 20:26 schreef Ofyles2 het volgende:
[..]
En ik vraag me ook af waarom het VINEX-plan nog steeds wordt uitgevoerd. Ik zou stilaan denken aan renovatie van bestaande woningen.
NHG en huursubsidie? NGH geldt voor koopwoningen, huursubsidie voor huurwoningen. Volgens mij zie jij wat dingen voor het gemak over het hoofd.quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:54 schreef Jikpunth het volgende:
Wat veel mensen in hun argumentatie voor het gemak over het hoofd zien is dat nederland door de nationale hypotheekgarantie (die een vereiste is voor huursubsidie), heel wat sterker in de schoenen staat dan andere westerse economien.
Hij bedoelt koopsubsidie.quote:Op dinsdag 2 december 2008 22:13 schreef Halcon het volgende:
[..]
NHG en huursubsidie? NGH geldt voor koopwoningen, huursubsidie voor huurwoningen. Volgens mij zie jij wat dingen voor het gemak over het hoofd.
Ik weet niet waar jou 'hier' is natuurlijk. Maar mensen die zeiken heb je altijdquote:Op dinsdag 2 december 2008 22:11 schreef Pheno het volgende:
[..]
Waarom willen starters hier dat wel dan? Ik hoor ze alleen maar gillen dat de huizenprijzen omlaag moeten, maar een vinexwijk vinden ze dan weer niets, te min voor ze.
Overigens ben ik helemaal niet zoveel kwijt aan mijn hypotheeklasten, het zal wel een kwestie zijn van goed rondshoppen ipv bij Frisia lenen?
Klopt alleen dan weer net niet op de plekken waar de verwende starters graag willen wonenquote:Op dinsdag 2 december 2008 21:54 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Als ze het niet kunnen betalen, dan verdienen ze niet genoeg. Simpel. Maar voor 150k staat zat te koop.
Ik snap wel dat iemand uit bv Breda niet in Veendam gaat wonen.quote:Op dinsdag 2 december 2008 22:17 schreef Marmex het volgende:
[..]
Ik weet niet waar jou 'hier' is natuurlijk. Maar mensen die zeiken heb je altijd
En waarom zou een starter op de woningmarkt wel direct een villa moeten kunnen kopen? Dat is toch niet realistisch?quote:Op dinsdag 2 december 2008 22:02 schreef Marmex het volgende:
[..]
Ja maar de verhouding gemiddels salaris tegen gemiddelde woning is totaal scheefgetrokken. Dat een tokkie niet in een villabuurt kan wonen snapt iedereen.
Ik snap altijd wel dat iemand niet in Veendam gaat wonen...quote:Op dinsdag 2 december 2008 22:18 schreef Halcon het volgende:
Ik snap wel dat iemand uit bv Breda niet in Veendam gaat wonen.
Haha ja dat snap ik ook. Maar Brabant verlaten is ook geen rare stapquote:Op dinsdag 2 december 2008 22:23 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik snap altijd wel dat iemand niet in Veendam gaat wonen...
Brabant is economisch gezien een aantrekkelijke provincie om te wonen en er zijn diverse leuke steden zoals Breda en Den Bosch.quote:Op dinsdag 2 december 2008 22:26 schreef du_ke het volgende:
[..]
Haha ja dat snap ik ook. Maar Brabant verlaten is ook geen rare stap
Koopsubsidie inderdaadquote:
Tuurlijk is het een andere markt, maar hij is wel degelijk speculatief, daar ging het om spuit elf.quote:Op dinsdag 2 december 2008 09:50 schreef DS4 het volgende:
Ik heb het niet over de handelaren. Ik heb het over gezinnen met een woning. Natuurlijk zit er ook handel in vastgoed, maar de effecten daarvan op de markt zijn onvergelijkbaar met aandelen.
Wat een onzin, de internethype was 1 sector die gigantisch was opgeblazen, dit is over de hele linie ellende, beginnende bij de banken en nu de gewone economie. Bovendien is deze correctie totaal anders en waren er begin deze eeuw geen biljoenen nodig om de markt in stand te houden.quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:32 schreef Wombcat het volgende:
Dat laatste is niet waar. Dergelijke beurscrashes zijn niet heel erg ongewoon. Een paar jaar geleden had je de internetbeurscrash. En de trend op de beurs was al een tijd naar beneden.
Idd. Het blijft een zaak van vertrouwen en waarde is pas concreet wat als je het in handen hebt (of op de bank natuurlijk). Mensen zeggen vaak wel leuk dat hun huis zoveel 'waard' is, alleen verkoop 'm daar maar 's voor. DAN is ie zoveel waard.quote:Op dinsdag 2 december 2008 23:39 schreef elcastel het volgende:
[..]
Wat een onzin, de internethype was 1 sector die gigantisch was opgeblazen, dit is over de hele linie ellende, beginnende bij de banken en nu de gewone economie. Bovendien is deze correctie totaal anders en waren er begin deze eeuw geen biljoenen nodig om de markt in stand te houden.
Verder is de trend op de beurs wel al een tijdje omlaag, maar de mate waarin het gebeurt was niet voorzien.
Je hebt ergens wel een beetje gelijk... maar de woningmarkt in Nederland en in Amerika is niet erg vergelijkbaar en de derivaten markt waar alle ellende zo'n beetje begon is al helemaal niet te vergelijken met de huizenmarkt. Ze hebben wel allemaal invloed op elkaar maar in Nederland zal het allemaal wel loslopen. We zullen er niet zonder kleerscheuren vanaf komen maar om nu ellende te gaan hypen is wel erg overdreven.quote:Op dinsdag 2 december 2008 23:39 schreef elcastel het volgende:
Wat een onzin, de internethype was 1 sector die gigantisch was opgeblazen, dit is over de hele linie ellende, beginnende bij de banken en nu de gewone economie. Bovendien is deze correctie totaal anders en waren er begin deze eeuw geen biljoenen nodig om de markt in stand te houden.
Verder is de trend op de beurs wel al een tijdje omlaag, maar de mate waarin het gebeurt was niet voorzien.
Loslopen ? De bank waar jij je hypotheek haalt is dezelfde als diegene die ellende in de VS had of heeft. Ik begrijp je punt wel, maar je bent volgens mij spijkers op laag water aan het zoeken nu. Ik roep nergens dat de boel in elkaar zal storten, ik zeg alleen dat het een hele andere correctie is dan in 2001. En ik ben ook nergens huizenmarkten aan het vergelijken volgens mij ?quote:Op dinsdag 2 december 2008 23:50 schreef Jikpunth het volgende:
Je hebt ergens wel een beetje gelijk... maar de woningmarkt in Nederland en in Amerika is niet erg vergelijkbaar en de derivaten markt waar alle ellende zo'n beetje begon is al helemaal niet te vergelijken met de huizenmarkt. Ze hebben wel allemaal invloed op elkaar maar in Nederland zal het allemaal wel loslopen. We zullen er niet zonder kleerscheuren vanaf komen maar om nu ellende te gaan hypen is wel erg overdreven.
De belangrijkste verschillen zijn namelijk dat de hypotheken in Nederland lang niet zo actief worden doorverkocht en verpakt als complexe beleggingen en daarnaast dat we NHG en een sterk sociaal vangnet hebben. Daardoor krijgen we in nederland een heel stuk minder foreclosures en als gevolg zal de verkooptijd wel stijgen, de prijzen voorlopig stagneren of licht dalen, maar uiteindelijk gaat het allemaal wel meevallen.
Maar de rente die jij betaalt over je hypotheek in niet hetzelfde als de gemiddelde amerikaan (dat komt omdat het verschillende markten zijn... zo zien die banken dat dus ook). Daarnaast heb je het continue over vertrouwen... er bestaat geen shortselling van hypotheken of derivaten daarvan en de hoeveelheid foreclosures in nederland zijn nu ook niet echt significant.quote:Op woensdag 3 december 2008 00:00 schreef elcastel het volgende:
Loslopen ? De bank waar jij je hypotheek haalt is dezelfde als diegene die ellende in de VS had of heeft. Ik begrijp je punt wel, maar je bent volgens mij spijkers op laag water aan het zoeken nu. Ik roep nergens dat de boel in elkaar zal storten, ik zeg alleen dat het een hele andere correctie is dan in 2001. En ik ben ook nergens huizenmarkten aan het vergelijken volgens mij ?
Ik stel voor dat je eerst mijn posts leest voor je reageert ...quote:Op woensdag 3 december 2008 00:05 schreef Jikpunth het volgende:
... maar het blijft gewoon een compleet andere markt en een compleet andere situatie als 2001 of andere crashes die we hebben gehad.
Je hebt het over speculatie en vertrouwen... en ik geef gewoon aan dat het niet vergelijkbaar is en dat het in nederland gewoon gaat meevallen omdat hier pro-actief maatregelen genomen zijn.quote:[b]Op woensdag 3 december 2008 00:08 schreef elcastel het volgende:[/]
Ik stel voor dat je eerst mijn posts leest voor je reageert ...
Ikzeg dat de huizenmarkt speculatief is en stagneert omdatde banken moeilijker geld uitlenen en consumenten steeds terughoudender reageren op die markt. Ik ben het nergens met de VS aan het vergelijken ... (bovendien gaf ik eerder al aan dat ik geen 30-40% daling verwacht)quote:Op woensdag 3 december 2008 00:16 schreef Jikpunth het volgende:
Je hebt het over speculatie en vertrouwen... en ik geef gewoon aan dat het niet vergelijkbaar is en dat het in nederland gewoon gaat meevallen omdat hier pro-actief maatregelen genomen zijn.
Het overgrote deel van de koopwoningenmarkt is niet speculatief, daar deze gekocht worden door gezinnen om in te wonen en niet voor de handel. Dus die grote waffel mag je snel weer dicht doen.quote:Op dinsdag 2 december 2008 23:32 schreef elcastel het volgende:
Tuurlijk is het een andere markt, maar hij is wel degelijk speculatief, daar ging het om spuit elf.
Maar niemand zal bij verhuizen zeggen: ah, ik heb er twee ton voor betaald, hier krijg je het voor anderhalf tonquote:Op woensdag 3 december 2008 08:46 schreef DS4 het volgende:
[..]
Het overgrote deel van de koopwoningenmarkt is niet speculatief, daar deze gekocht worden door gezinnen om in te wonen en niet voor de handel. Dus die grote waffel mag je snel weer dicht doen.
Kees de Kort zegt veel zinnige dingen, maar dit is onzinnig. Je koopt in de eerste plaats een woning om in te wonen en niet omdat je deze zo snel mogelijk weer van de hand wil doen.quote:Op woensdag 3 december 2008 08:56 schreef LXIV het volgende:
Zoals Kees de Kort onlangs nog zei op BNR: "Niemand gaat twee euroton betalen voor een 2-kamerappartement omdat hij gelooft dat dit het waard is. Je koopt het met de verwachting het voor 2,5 ton weer door te kunnen verkopen.
Dat is dus speculatie. Of je het nu tevens gebruikt om in te wonen of niet.
Precies. Bij speculatieve handel neem je je verlies indien dat moet wel. Of denk je dat de verkoop van aandelen de laatste tijd allemaal aandelen betrof die voor een lager bedrag aangekocht waren?quote:Op woensdag 3 december 2008 09:15 schreef Pheno het volgende:
Maar niemand zal bij verhuizen zeggen: ah, ik heb er twee ton voor betaald, hier krijg je het voor anderhalf ton
Dat geldt voor een eengezinswoning weer meer dan voor een 2-kamer appartementquote:Op woensdag 3 december 2008 09:30 schreef DS4 het volgende:
[..]
Kees de Kort zegt veel zinnige dingen, maar dit is onzinnig. Je koopt in de eerste plaats een woning om in te wonen en niet omdat je deze zo snel mogelijk weer van de hand wil doen.
Sowieso is het idioot om bij zaken waar mensen gemiddeld 20 jaar aan vasthouden te spreken van speculatie. Speculatie is gericht op korte termijnwinst. Dus voor zover mensen de woning kopen in de hoop er geld mee te verdienen dan is het iha beleggen.
Dat huizenkopers hopen om de woning met winst door te verkopen is een ander verhaal als dat het speculatief is.quote:Op woensdag 3 december 2008 10:34 schreef Leandra het volgende:
Ik kan me voorstellen dat je bij de koop van een klein appartement meer kijkt naar de waardestijging op relatief korte termijn, dan bij een woning waar je nog denkt te wonen als je hypotheek na 30 jaar afgelost is.
Dat je daarbij ook een noodzaak tot wonen hebt is een andere kwestie.
Een villa is idd onrealistisch maar dat je als starter een woning in een buurt wilt hebben waar je ook 's avonds over straat durft lijkt me niet heel erg overdreven als eis. En dan kom je al direct in de duurdere wijken terecht.quote:Op dinsdag 2 december 2008 22:19 schreef du_ke het volgende:
[..]
En waarom zou een starter op de woningmarkt wel direct een villa moeten kunnen kopen? Dat is toch niet realistisch?
Waar durf jij dan 's avonds niet over straat?quote:Op woensdag 3 december 2008 11:37 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Een villa is idd onrealistisch maar dat je als starter een woning in een buurt wilt hebben waar je ook 's avonds over straat durft lijkt me niet heel erg overdreven als eis. En dan kom je al direct in de duurdere wijken terecht.
Wandel jij 'savonds maar eens door de afrikaanderwijk in r'dam bv of delfshaven. Of doe eens een nachtelijke rit door de bijlmer op je fiets. genoeg wijken die daaronder vallen. Mevrouw vogelaar heeft er nog een mooi lijstje van gemaakt, kan je wel vinden op internet denk ikquote:Op woensdag 3 december 2008 11:45 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Waar durf jij dan 's avonds niet over straat?
Rotterdam Hillegersberg/Schiebroek zijn zat appartementen te vinden onder de 150K. Supermarkt, scholen, OV alles in de buurt.quote:Op woensdag 3 december 2008 11:57 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Wandel jij 'savonds maar eens door de afrikaanderwijk in r'dam bv of delfshaven. Of doe eens een nachtelijke rit door de bijlmer op je fiets. genoeg wijken die daaronder vallen. Mevrouw vogelaar heeft er nog een mooi lijstje van gemaakt, kan je wel vinden op internet denk ik![]()
Nou noem je ook wel drie wijken op... daar zou ik niet eens gaan wonen als ik er gratis een huis aangeboden kreeg. Laat die mensen daar maar lekker elkaar het leven zuur maken, maar niet mij.quote:Op woensdag 3 december 2008 11:57 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Wandel jij 'savonds maar eens door de afrikaanderwijk in r'dam bv of delfshaven. Of doe eens een nachtelijke rit door de bijlmer op je fiets. genoeg wijken die daaronder vallen. Mevrouw vogelaar heeft er nog een mooi lijstje van gemaakt, kan je wel vinden op internet denk ik![]()
Voor 150k moet je al een behoorlijk salaris hebben (33.000 euro bruto per jaar, ofwel 2750 per maand), niet bepaald een starterssalaris maar met 2 personen idd goed op te brengen. en daar kan je idd wel wat voor vinden. Maar in je eentje wordt het wel redelijk lastig.quote:Op woensdag 3 december 2008 11:58 schreef Casos het volgende:
[..]
Rotterdam Hillegersberg/Schiebroek zijn zat appartementen te vinden onder de 150K. Supermarkt, scholen, OV alles in de buurt.
Er staan huizen tussen die net een ton kosten. En dan zit je middenin een kakbuurt in Rotterdam. Verwacht alleen geen vrijstaand huis, maar een 3 kamer appertement van 60m2.quote:Op woensdag 3 december 2008 12:01 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Voor 150k moet je al een behoorlijk salaris hebben (33.000 euro bruto per jaar, ofwel 2750 per maand), niet bepaald een starterssalaris maar met 2 personen idd goed op te brengen. en daar kan je idd wel wat voor vinden. Maar in je eentje wordt het wel redelijk lastig.
Jep, maar dat is waarschijnlijk te klein voor de gemiddelde single, laat staan voor een gezinnetje met kind.quote:Op woensdag 3 december 2008 12:03 schreef Casos het volgende:
[..]
Er staan huizen tussen die net een ton kosten. En dan zit je middenin een kakbuurt in Rotterdam. Verwacht alleen geen vrijstaand huis, maar een 3 kamer appertement van 60m2.
Tenzij je gedwongen moet verkopen bij scheiding of verhuizing ivm werk.quote:Op woensdag 3 december 2008 09:15 schreef Pheno het volgende:
[..]
Maar niemand zal bij verhuizen zeggen: ah, ik heb er twee ton voor betaald, hier krijg je het voor anderhalf ton
quote:Op woensdag 3 december 2008 12:03 schreef Casos het volgende:
[..]
Er staan huizen tussen die net een ton kosten. En dan zit je middenin een kakbuurt in Rotterdam. Verwacht alleen geen vrijstaand huis, maar een 3 kamer appertement van 60m2.
Vroeger werden mensen ook maar 30 jaar oud.quote:Op woensdag 3 december 2008 12:05 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Jep, maar dat is waarschijnlijk te klein voor de gemiddelde single, laat staan voor een gezinnetje met kind.
Vroeger huisvestten ze een hele familie in zo'n hok.
Tijden veranderen en het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Waarom woon jij in Schiedam en niet in het Oosten van het land?quote:Op woensdag 3 december 2008 12:08 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Toch eigenlijk ziek dat dat zoveel geld kost. Als je kijkt wat je voor dat geld in eht oosten des lands kunt kopen, daar koop je gewoon een complete eensgezinswoning voor een ton. Maar idd het is zeker mogelijk. Heb zelf een 2 kamer appartement in schiedam voor 85.000 gekocht een paar jaar geleden (hypotheek van een ton) maar de buurt is niet slecht en niet heel goed. Je hebt nog wel eens hangjeugd, polen die dronken van alles vernielen, hodnen die voor je deur schijten etc. Dat moet je dan wel op de koop toenemen. En als je dan ziet dat mijn ouders 20 jaar geleden voor 150.000 gulden (!) een eensgezinswoning in een keurige buurt konden kopen (van 1 gemiddeld salaris ) dan vraag je je toch af waar het fout gegaan is
Niet altijd het geval.quote:Op woensdag 3 december 2008 10:49 schreef DS4 het volgende:
De huizenkoper zit er toch anders in. Ten eerste koopt die de woning omdat hij wil wonen.
De meeste mensen van het 'vroeger' waar ik het over heb, leven gewoon nog. Of zijn pas onlangs overleden.quote:Op woensdag 3 december 2008 12:09 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Vroeger werden mensen ook maar 30 jaar oud.
Euh... Hoe kunnen mensen die sowieso geen huis kunnen betalen in hemelsnaam voor paniek op de woningmarkt zorgen?quote:Op vrijdag 28 november 2008 13:37 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Alhoewel ik over de hele linie iets negatiever ben over de vooruitzichten, kan ik het alleen maar eens zijn met deze post. Al dat paniekerige gedoe.
Ik heb sterk het idee dat de paniek voornamelijk gecreëerd wordt door proleten in een sociaal huurkrot en met ¤1500 euro op de bank, die nu hun kans schoon zien en hopen dat de boel instort, zodat zij ook nog eens aan de beurt komen. Nou vergeet het maar, je zult er toch echt hard(er) voor moeten werken.
Ik verwacht niet dat het op dit moment nog zo hard gaat met die opknap-panden.quote:Op woensdag 3 december 2008 12:11 schreef Gia het volgende:
Als je een beetje handig bent, kan kon dat zeer lucratief zijn.
Dat klopt. Maar dat verandert niets aan wat ik zeg. Ik schrijf met nadruk ook dat het in de meeste gevallen zo is. Uitzonderingen: ja. Maar die zijn niet echt van invloed op de gehele markt.quote:
Daar zijn mijn vriendin en ik al naar aan het kijken, de plannen die we hebben zijn richting almelo of richting emmen. De prijsverschillen zijn dusdanig dat ik liever hier gewoon geen woning meer koop. Scheelt gewoon op een eensgezinswoning 60-80.000 euro.quote:Op woensdag 3 december 2008 12:10 schreef Casos het volgende:
[..]
Tijden veranderen en het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Waarom woon jij in Schiedam en niet in het Oosten van het land?
Door massaal en hard te roepen dat er een huizencrisis aankomt. Psychologie dus, en het werkt.quote:Op woensdag 3 december 2008 12:35 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Euh... Hoe kunnen mensen die sowieso geen huis kunnen betalen in hemelsnaam voor paniek op de woningmarkt zorgen?
Nou ja, het werkt....Ik kan nu niet zeggen dat mijn WOZ belasting omlaag is gegaanquote:Op woensdag 3 december 2008 13:35 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Door massaal en hard te roepen dat er een huizencrisis aankomt. Psychologie dus, en het werkt.
Oké, mits onvoldoende tegengas kan het werken.quote:Op woensdag 3 december 2008 13:39 schreef Pheno het volgende:
[..]
Nou ja, het werkt....Ik kan nu niet zeggen dat mijn WOZ belasting omlaag is gegaan
Lul toch niet zo gast, die mensen zijn überhaupt niet bezig met huizenprijzenquote:Op woensdag 3 december 2008 13:35 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Door massaal en hard te roepen dat er een huizencrisis aankomt. Psychologie dus, en het werkt.
Maar niet significant en dat is natuurlijk wat bedoeld wordt. Als ik mijn woning verkoop voor 1 euro telt dat ook in de statistieken mee, maar het verschil ga jij niet zien in het eindcijfer.quote:Op woensdag 3 december 2008 13:08 schreef LXIV het volgende:
Ieder individueel huis is van invloed op de gehele markt.
Ik weet niet waar jij vandaan haalt dat dit speelt, want cooperaties kunnen heel makkelijk geld uit de markt trekken. Daarnaast heb je niet zoveel aan huurwoningen, want je krijgt er een huurder bij. En de overheid zal er sowieso voor zorgen dat een andere corporatie de gehele voorraad over gaat nemen.quote:Stel dat de een of andere cooporatie geld nodig heeft (speelt op dit moment) en haar huurwoningen op de markt gaat gooien voor weinig.
Nee dus.quote:Dan heeft dat tóch ook invloed op veel duurdere huizen elders.
Waarom zou de huurprijs naar beneden gaan in jouw voorbeeld. De kopers van die woningen zijn niet gek. Althans, dat lijkt op zijn minst niet logisch om te veronderstellen.quote:Want deze moeten direct of indirect hiermee gaan concurreren. Want als het prijsverschil tussen een huurhuisje en een twee-onder-eenkapper té groot wordt, kiezen meer mensen toch voor dat huurhuis. Om bijvoorbeeld geld over te hebben om het te renoveren, lagere maandlasten, wie weet. Hierdoor neemt de vraag voor de 2-O-1-kapper toch af.
Die woningen worden dan goedkoper verkocht aan de zittende huurders. Als die niet willen, blijven ze gewoon huren en wordt de woning pas, voor de normale prijs, op de markt gebracht als de huurder vertrokken is.quote:Op woensdag 3 december 2008 17:51 schreef DS4 het volgende:
Ik weet niet waar jij vandaan haalt dat dit speelt, want cooperaties kunnen heel makkelijk geld uit de markt trekken. Daarnaast heb je niet zoveel aan huurwoningen, want je krijgt er een huurder bij. En de overheid zal er sowieso voor zorgen dat een andere corporatie de gehele voorraad over gaat nemen.
Ik woon ook in een appartement en 2 personen en evt een klein kind zou ook nog kunnen maar een onder in de middenklasse gezin waarvoor ze gebouwd zijn 40 jaar terug, ik moet er niet aan denkenquote:Op woensdag 3 december 2008 12:05 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Jep, maar dat is waarschijnlijk te klein voor de gemiddelde single, laat staan voor een gezinnetje met kind.
Vroeger huisvestten ze een hele familie in zo'n hok.
Ik ken inderdaad veertigers die als kind in een zelfde flatje woonden als ik nu met ouders 3 broers/zussen.quote:Op woensdag 3 december 2008 12:21 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
De meeste mensen van het 'vroeger' waar ik het over heb, leven gewoon nog. Of zijn pas onlangs overleden.
Dit is iets wat al jarenlang gebeurt omdat de woningbouwstichtingen ook projectontwikkelen leuk zijn gaan vinden...quote:Op woensdag 3 december 2008 18:18 schreef Gia het volgende:
Die woningen worden dan goedkoper verkocht aan de zittende huurders. Als die niet willen, blijven ze gewoon huren en wordt de woning pas, voor de normale prijs, op de markt gebracht als de huurder vertrokken is.
Mijn ouders hebben hiermee toch binnen 2 jaar 50 000 eurootjes verdiend.
Kopen van de woningbouw en na 2 jaar met dikke winst verkocht.
Ja Emmen en Almelo dan heb je het ook ergens overquote:Op woensdag 3 december 2008 13:07 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Daar zijn mijn vriendin en ik al naar aan het kijken, de plannen die we hebben zijn richting almelo of richting emmen. De prijsverschillen zijn dusdanig dat ik liever hier gewoon geen woning meer koop. Scheelt gewoon op een eensgezinswoning 60-80.000 euro.
Afgelopen zomer nog geweest: een complex van 32 flats voor in totaal 225.000 euro.quote:Op woensdag 3 december 2008 22:13 schreef Halcon het volgende:
Ach ja, je kunt ook in Dresden gaan kijken. Daar koop je voor dat geld het hele complex.
Hallo, de gemiddelde bank heeft op dit moment uberhaupt nauwelijks geld om uit te lenen.quote:Op woensdag 3 december 2008 17:18 schreef Grrrrrrrr het volgende:
.... de banken als Dagobert Duck op hun geld zitten...
In de omgeving van Zittau heeft het geen zin om naar woningen te zoeken duurder dan 110.000 euro. Die zijn er namelijk niet. Van 100K tot 110K is het topsegment!quote:Op woensdag 3 december 2008 23:16 schreef FeestNummer het volgende:
[..]
Afgelopen zomer nog geweest: een complex van 32 flats voor in totaal 225.000 euro.
Leipzig is trouwens nog wat minder "duur" dan Dresden.
quote:Op woensdag 3 december 2008 23:26 schreef LXIV het volgende:
[..]
In de omgeving van Zittau heeft het geen zin om naar woningen te zoeken duurder dan 110.000 euro. Die zijn er namelijk niet. Van 100K tot 110K is het topsegment!
Maakt niet uit, feit is dat ze absoluut geen nieuwe hypotheken uit willen geven als het niet nodig is en dat heeft zijn weerslag op de huizenmarkt. Daar hebben huurders die sowieso geen geld hebben voor een hypotheek geen zak mee te maken ondanks wat sommige kneuzen in dit topic beweren. "zomgf!1!1 Die kuthuurders verstoren met hun propaganda heel de huizenmarkt!11!!"quote:Op woensdag 3 december 2008 23:18 schreef FeestNummer het volgende:
[..]
Hallo, de gemiddelde bank heeft op dit moment uberhaupt nauwelijks geld om uit te lenen.
Het is niet kunnen i.p.v. niet willen.
Kopers kunnen minder bieden, verkopers verkopen hun huis dus niet. Klaar, huizenmarkt op slot. Je denkt dat mensen verplicht moeten verkopen soms? Die wachten net als de kopers op een voor hun gunstig moment hoorquote:Op woensdag 3 december 2008 23:43 schreef LXIV het volgende:
Ik vind de klappen op de huizenmarkt tot nu toe nog reuze meevallen, gezien de situatie. En wat er gebeurt, gebeurt zeker niet door wat enige huurders zonder cent te makken er over roepen.
Er is gewoon minder krediet beschikbaar. Banken lenen moeilijker uit. Kopers kunnen minder bieden. Prijzen dalen. Er treedt een dynamiek in die omgekeerd is aan de dynamiek van de afgelopen jaren. (eerst verkopen, dan kopen en koop ik vandaag niet, dan koop ik morgen goedkoper).
Ik denk dat het ook meespeelt dat veel potentiele kopers even afwachten, ze kunnen wel bieden maar kijken even de kat uit de boom. Dat is volgens mij een groter aandeel in de teruglopende vraag dan degenen die wel willen kopen maar geen krediet krijgen.quote:Op woensdag 3 december 2008 23:43 schreef LXIV het volgende:
Ik vind de klappen op de huizenmarkt tot nu toe nog reuze meevallen, gezien de situatie. En wat er gebeurt, gebeurt zeker niet door wat enige huurders zonder cent te makken er over roepen.
Er is gewoon minder krediet beschikbaar. Banken lenen moeilijker uit. Kopers kunnen minder bieden. Prijzen dalen. Er treedt een dynamiek in die omgekeerd is aan de dynamiek van de afgelopen jaren. (eerst verkopen, dan kopen en koop ik vandaag niet, dan koop ik morgen goedkoper).
ben je er wel eens geweest danquote:Op donderdag 27 november 2008 23:27 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Wie wil er dan ook in Amersfoort wonen
Klopt. Aantal aanvragen is gewoon enorm gedaald. De berichten in de pers van veel strengere eisen blijken wel mee te vallen. Het is vooral zo dat er geen aanbieders meer zijn die te weinig eisen stellen. En dat is natuurlijk alleen maar een goede ontwikkeling. Hoe zuur het ook is als je een BKR codering hebt.quote:Op donderdag 4 december 2008 08:25 schreef du_ke het volgende:
Dat is volgens mij een groter aandeel in de teruglopende vraag dan degenen die wel willen kopen maar geen krediet krijgen.
Studieschuld is nog altijd niet geregistreerd, dus dat zal het enorme probleem niet zijn, net als de hoogte van de gemiddelde schuld die EUR 12.000 bedraagt...quote:Op donderdag 4 december 2008 09:28 schreef henkway het volgende:
Ook hebben jonge studenten tegenwoordig na het afstuderen geen leencapaciteit over, gezien hun enorme studieschuld, dus blijven ze op kamers wonen
Dat denk ik ook.quote:Op donderdag 4 december 2008 08:25 schreef du_ke het volgende:
[..]
Ik denk dat het ook meespeelt dat veel potentiele kopers even afwachten, ze kunnen wel bieden maar kijken even de kat uit de boom. Dat is volgens mij een groter aandeel in de teruglopende vraag dan degenen die wel willen kopen maar geen krediet krijgen.
Klopt als je wil kan je echt nog wel een lening krijgen ook als jongere, collega van me heeft net op zijn nog niet vaste contract en een vriendin nog zonder vaste baan (wel beiden WO opgeleid) een heel stevige hypotheek gekregen. Als je een goed verhaal hebt kom je nog een eind.quote:Op donderdag 4 december 2008 09:25 schreef DS4 het volgende:
[..]
Klopt. Aantal aanvragen is gewoon enorm gedaald. De berichten in de pers van veel strengere eisen blijken wel mee te vallen. Het is vooral zo dat er geen aanbieders meer zijn die te weinig eisen stellen. En dat is natuurlijk alleen maar een goede ontwikkeling. Hoe zuur het ook is als je een BKR codering hebt.
Je hoeft niet gelijk te beginnen met terug te betalen, en voor een bank telt het niet als 'schuld'. Toch moet je het aflossen, en dat zijn wel kosten, dus je hebt jezelf er alleen maar mee als je een hypotheek afsluit die aan de hoge kant is, en je dan ook nog 's je studie moet gaan aflossen.quote:Op donderdag 4 december 2008 09:31 schreef DS4 het volgende:
[..]
Studieschuld is nog altijd niet geregistreerd, dus dat zal het enorme probleem niet zijn, net als de hoogte van de gemiddelde schuld die EUR 12.000 bedraagt...
Ja alles erom heen (je verhaal, je situatie) word allemaal opgepend en meegenomen in het besluit. Ook met de norm van 4,5 x je jaarsalaris (je opleidingsniveau, je salarisontwikkeling) valt te schuiven.quote:Op donderdag 4 december 2008 19:47 schreef du_ke het volgende:
[..]
Klopt als je wil kan je echt nog wel een lening krijgen ook als jongere, collega van me heeft net op zijn nog niet vaste contract en een vriendin nog zonder vaste baan (wel beiden WO opgeleid) een heel stevige hypotheek gekregen. Als je een goed verhaal hebt kom je nog een eind.
Hoe je het ook wend of keert, een BKR-notering is altijd je eigen schuld. Lees je post, betaal je rekeningen. Hoe moeilijk kan het zijn?quote:Op donderdag 4 december 2008 09:25 schreef DS4 het volgende:
[..]
Klopt. Aantal aanvragen is gewoon enorm gedaald. De berichten in de pers van veel strengere eisen blijken wel mee te vallen. Het is vooral zo dat er geen aanbieders meer zijn die te weinig eisen stellen. En dat is natuurlijk alleen maar een goede ontwikkeling. Hoe zuur het ook is als je een BKR codering hebt.
Als de banken iets verder aan de voorzichtige kant gaan staan kan je dat als net afgestudeerde best hebben, want je zal de eerste jaren iha aardige stappen in je inkomen nemen.quote:Op donderdag 4 december 2008 19:56 schreef Marmex het volgende:
Toch moet je het aflossen, en dat zijn wel kosten, dus je hebt jezelf er alleen maar mee als je een hypotheek afsluit die aan de hoge kant is, en je dan ook nog 's je studie moet gaan aflossen.
Je hoort mij niet zeggen dat het niet je eigen schuld is, maar dat het zuur is voor iemand met een BKR codering dat die nu geen enkele optie meer heeft.quote:Op donderdag 4 december 2008 20:00 schreef Marmex het volgende:
Hoe je het ook wend of keert, een BKR-notering is altijd je eigen schuld. Lees je post, betaal je rekeningen. Hoe moeilijk kan het zijn?
Ja je inkomen stijgt natuurlijk met stappen. Maar dan moet je wel eerst een studie hebben gedaan waar werk in te vinden is en een salaris wat zich goed ontwikkelt....quote:Op donderdag 4 december 2008 20:08 schreef DS4 het volgende:
[..]
Als de banken iets verder aan de voorzichtige kant gaan staan kan je dat als net afgestudeerde best hebben, want je zal de eerste jaren iha aardige stappen in je inkomen nemen.
EUR 12.000 is natuurlijk ook niet heel veel geld.
Ik ga er voorshands vanuit dat je eerst een baan hebt voordat de bank zo gek is om je een paar ton mee te geven...quote:Op donderdag 4 december 2008 20:17 schreef Marmex het volgende:
Ja je inkomen stijgt natuurlijk met stappen. Maar dan moet je wel eerst een studie hebben gedaan waar werk in te vinden is en een salaris wat zich goed ontwikkelt....
Imho zijn er tegenwoordig heel veel mensen die een studie gaan doen omdat die 'leuk' is, en absoluut niet kijken wat ze er later concreet mee kunnen / mee kunnen verdienen.
Ja dat is een goeie.... Maar lenen voor een huis, dan heb je 't nodig omdat je graag wil verhuizen. En hoezeer heb je dat 'nodig'? Maar dat is de categorie lenen.nl voor vakanties en dakkappelen etc :pquote:Op donderdag 4 december 2008 20:33 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik ga er voorshands vanuit dat je eerst een baan hebt voordat de bank zo gek is om je een paar ton mee te geven...
Je weet het: je kan pas lenen als je kan aantonen dat je het niet nodig hebt.
Er is een groot verschil tussen iets nodig en iets graag hebben, dat zal wennen worden voor mensen de komende tijd. Ik wil ook van alles.quote:Op donderdag 4 december 2008 20:52 schreef Marmex het volgende:
.... Maar lenen voor een huis, dan heb je 't nodig omdat je graag wil verhuizen ...
Eigenlijk is dat helemaal niet leuk, alles kopen wat je wil... Mijn vrouw en ik kunnen eigenlijk nooit een fatsoenlijk kado voor elkaar vinden, of het moet meteen in een prijsklasse zitten waar we als het voor onszelf is niet meteen tot koop overgaan.quote:Op donderdag 4 december 2008 20:57 schreef elcastel het volgende:
Er is een groot verschil tussen iets nodig en iets graag hebben, dat zal wennen worden voor mensen de komende tijd. Ik wil ook van alles.
Maar iets origineels heeft weinig met prijs te maken, veel heel originele dingen kunnen heel duur zijn maar dat hoeft niet hoor... ;-)quote:Op donderdag 4 december 2008 21:31 schreef DS4 het volgende:
[..]
Eigenlijk is dat helemaal niet leuk, alles kopen wat je wil... Mijn vrouw en ik kunnen eigenlijk nooit een fatsoenlijk kado voor elkaar vinden, of het moet meteen in een prijsklasse zitten waar we als het voor onszelf is niet meteen tot koop overgaan.
Ieder voordeel heb z'n nadeel.
Helemaal mee eens. Mensen lenen zich helemaal suf om van alles te kopen dat ze niet kunnen betalen.quote:Op donderdag 4 december 2008 20:57 schreef elcastel het volgende:
[..]
Er is een groot verschil tussen iets nodig en iets graag hebben, dat zal wennen worden voor mensen de komende tijd. Ik wil ook van alles.
Helemaal waar. Maar toch is het dit jaar gewoon een tas van Jimmy Choo geworden die ze had laten liggen in de winkel en waar ze een week later spijt van had.quote:Op donderdag 4 december 2008 22:52 schreef Marmex het volgende:
Maar iets origineels heeft weinig met prijs te maken, veel heel originele dingen kunnen heel duur zijn maar dat hoeft niet hoor... ;-)
quote:Op donderdag 4 december 2008 22:59 schreef DS4 het volgende:
[..]
Helemaal waar. Maar toch is het dit jaar gewoon een tas van Jimmy Choo geworden die ze had laten liggen in de winkel en waar ze een week later spijt van had.
De grap ontgaat mij...quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |