abonnement Unibet Coolblue
pi_60485483
Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie?
De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over . Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar Nespresso Topic Part II. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic ([KSC #833] Hé lul! Koffie graag!).

Barista?
De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos
Er zijn vier verschillende typen espresso-machines:
1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde.
2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk
3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand.
4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP!
Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt

Goede bonen dus...
Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn?
Dat klopt, Fixers begrijpt er gewoon niks van
Maar even serieus, zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man!
Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art?
Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen)
(de mooiste rosetta ooit)
(double heart tulip)
(mooie tulp)
(basic hartjes)
(basic appeltje)


Plaatjes!
Kees van der Westen machines:


Latte Art:


Bonen:


Espresso (uit een bodemloze filterdrager):


Mazzer Mini molen:


Links
Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen

Vorige delen:
Het Grote Barista topic
Het Grote Barista Topic Deel II
Het grote Baristatopic deel 3
Het grote Baristatopic deel 4
Het grote Baristatopic #5
Het grote Baristatopic #6
Koffie voor de fijnproever

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE

[ Bericht 0% gewijzigd door MeZZiN op 01-08-2008 11:52:53 ]
pi_60485499
En weer verder de laatste post was dit:
quote:
  vrijdag 1 augustus 2008 @ 12:04:57 #3
63192 ursel
"Het Is Hier Fantastisch!
pi_60485911
oe.. ff volgen..
pi_60487085
Idd een interessant artikel om te lezen Tim, thx!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60487108
hup! TVP!
Leuk artikel overigens.
pi_60517878
Die Silvia heeft ook een pre-infusie kit erop zitten.
pi_60532927
MeZZiN een vraagje, ik las elders dat je maler onderweg is. Heb je voor de Rocky gekozen? en zo ja, met of zonder doser?
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
pi_60535394
Als ik de slagroom opklop voor de irish coffee lukt het me niet om 'm vloeibaar te krijgen. Daardoor is het moeilijker hem over de bolle kant van de lepel op de koffie te laten glijden. Vaak vermengt de room zich ook met de koffie, wat niet de bedoeling is. Ligt dit aan mijn eigen onhandigheid of heeft iemand nog een goede tip?
pi_60537446
In de bar waar ik werkte hield je dat ook altijd een beetje. Ik denk dat hoe stijver de room, hoe minder ie zich met de koffie vermengt. Als je 'm vloeibaar wilt hebben en op de koffie wilt leggen moet je spelen met de oppervlaktespanning van de vloeitstof en dus heel traag schenken. Maar ik heb het nooit op die manier geprobeerd.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60567023
De rien (tvp)
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_60567096
als je slagroom vloeibaar wilt houden moet je 'm goed gekoeld hebben en daarna gewoon niet te lang kloppen

mijn espressoheld
Jusqu'ici tout va bien...
  dinsdag 5 augustus 2008 @ 02:49:18 #12
215298 Loofus
like the band.
pi_60567132
(Tvp)
pi_60568629
Slagroom idd half opkloppen. Is niet zo moeilijk. Verder geen suiker in de room doen. Door de suiker gaat hij juist mengen met de koffie.
pi_60569252
quote:
Op zondag 3 augustus 2008 20:02 schreef onderdekoffer het volgende:
MeZZiN een vraagje, ik las elders dat je maler onderweg is. Heb je voor de Rocky gekozen? en zo ja, met of zonder doser?
Ik had hem besteld bij thuisesspresso alleen het is nu opeens helemaal stil geworden
ga hem nog een mailtje sturen .

Ik had hem zonder doser besteld.
pi_60573092
Hmms oke, ik had hem namelijk ook gemailt, maar ik kreeg een mail retour waarin stond dat de doser op voorraad waren echter de zonder doser (de sd) pas na augustus weer besteld konden worden (Hij kon in augustus niet bestellen omdat de fabrieken dicht zouden zitten in Italie).
Dus pas vanaf september weer leverbaar, ik keek daarom ook erg op toen jij zei dat je rocky onderweg zou zijn.
Ben benieuwd hoe t verder verloopt.
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
pi_60573655
tvp
Ik weet het ook niet
pi_60578661
Ik denk dat ik uitwijk naar een ander model ... denk ik.
http://www.coffeegeek.com/reviews/grinders/ascasogrinders
deze die word hoog aangeschreven en de doserless versie kost 250 gemiddeld. of the ascaso mini voor ongeveer 219.

Ik was er zo uit welke ik wilde hebben tot dat de twijfel weer toesloeg en nu weet ik het niet meer Lastig kiezen in het 200-300 euro segment ..... is zo veel keuze

[ Bericht 36% gewijzigd door MeZZiN op 05-08-2008 16:33:55 ]
pi_60578894
Eerlijk gezegd zou ik je de doserless versie van deze willen afraden, tenzij je bereid bent om altijd de WDT te gebruiken (die overigens heel goed werkt, zelf vroeger ook gebruikt). De koffie die uit deze molen komt klontert namelijk heel erg en dat maakt doseren en distributie tot een crime. Wij verkopen 'm ook bij Kaldi en hoewel we er nooit klachten over krijgen (het is wel een heel stevig apparaat) vind ik 'm niet fijn werken.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60581160
tvp !

en nog altijd moeite met die latte art
pi_60584918
quote:
Op dinsdag 5 augustus 2008 16:37 schreef W1ZZ het volgende:
Eerlijk gezegd zou ik je de doserless versie van deze willen afraden, tenzij je bereid bent om altijd de WDT te gebruiken (die overigens heel goed werkt, zelf vroeger ook gebruikt). De koffie die uit deze molen komt klontert namelijk heel erg en dat maakt doseren en distributie tot een crime. Wij verkopen 'm ook bij Kaldi en hoewel we er nooit klachten over krijgen (het is wel een heel stevig apparaat) vind ik 'm niet fijn werken.
Tnx voor de tip. Je kan dus beter de doser versie nemen. Hmmmm weer opzoek naar welke grinder wil ik nu. Misschien moet hier maar 2 maanden ofzo voor uittrekken want overhasten is niet echt verstandig. Ik wist dat ik al jaren een silvia wilde alleen de grinder had ik nog niet echt uitgezocht.

Zucht. Ik weet dat het waarschijnlijk al 1000x gevraagd is aan je maar welke grinder tot ongeveer 300 euro is aan te raden?
pi_60603686
quote:
Op dinsdag 5 augustus 2008 16:37 schreef W1ZZ het volgende:
Eerlijk gezegd zou ik je de doserless versie van deze willen afraden, tenzij je bereid bent om altijd de WDT te gebruiken (die overigens heel goed werkt, zelf vroeger ook gebruikt). De koffie die uit deze molen komt klontert namelijk heel erg en dat maakt doseren en distributie tot een crime. Wij verkopen 'm ook bij Kaldi en hoewel we er nooit klachten over krijgen (het is wel een heel stevig apparaat) vind ik 'm niet fijn werken.
Er zijn twee soorten doserless, de eerste met een "tuit" (zoals de rocky) zou ik inderdaad ook afraden. Het tweede type, zoals de mazzer mini electronic


is zwaar superieur aan een doser. Er blijft geen zooi achter in de doser en aangezien de koffie in de trechter komt, heb je nauwelijks klonten. Met mijn petflesmod (helaas nog steeds niet verder afgemaakt, zie hiervoor mijn eerdere postings/youtube) hoef ik eigenlijk helemaal niet te distribueren. Een mazzer mini electronic is daarom in mijn ogen de beste koop, maar die is ong. 500 euro.

Als je genoeg ruimte, maar geen geld hebt, kan je een commerciele molen overwegen. Zeker als je per kopje maalt (wat ik sterk kan aanraden) zijn die dingen helemaal niet zo groot meer, maar veel goedkoper dan huismachientjes en ook beter van kwaliteit. Op marktplaats staat op dit moment een hele mooie san marco sm96 die van de huidige eigenaar vast wel voor 150 weg mag .
pi_60620517
Tnx voor de tip maar ik heb maar max ruimte 20cm breed en ongeveer 30 diep hoogte is geen probleem.
Een mazzer mini pas dus niet is 35 cm diep

Vandaar eerst een rockie die pas heel mooi achter mijn silvia. of the ascaso maar misschien beter doorgaan naar de macap MC4 die is net nog te betelen en misschien als ik hem iets schuinzet dat ie nog goed past!
  donderdag 7 augustus 2008 @ 10:18:59 #23
10119 appelsientje
Het beste onder de zon
pi_60620731
Kijk dit is een leuk topic
Wij hebben een nieuw huis gekocht.. en in dat nieuwe huis hoort een nieuwe keuken en in die keuken komt natuurlijk een Espresso koffie vol automaat


Voor verdere product specificaties:
http://www.neff.nl/Product/C7660N1.aspx

Ben erg benieuwd hoe het gaat smaken
To deny our impulses would deny the very thing that make us human.
pi_60621391
Als ik vragen mag, waarom kiezen jullie voor een volautomaat tov een semiautomaat?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60621656
quote:
Op woensdag 6 augustus 2008 16:44 schreef Mark_V het volgende:
is zwaar superieur aan een doser.
Met alle respect Mark, dit is wel jouw mening/voorkeur Ik heb nu voor m'n werk en uit hobby met veel verschillende molens gewerkt en ik blijf zweren bij een doser.

Wat vinden jullie trouwens van de Speedster van Kees van der Westen? Zien jullie jezelf in de (verre) toekomst ooit zo'n apparaat kopen (aangekondigde verkoopprijs ¤4975,-) ?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  donderdag 7 augustus 2008 @ 11:04:39 #26
10119 appelsientje
Het beste onder de zon
pi_60621806
quote:
Op donderdag 7 augustus 2008 10:47 schreef W1ZZ het volgende:
Als ik vragen mag, waarom kiezen jullie voor een volautomaat tov een semiautomaat?
Euh nou verschillende redenen... het staat mooi in de keuken (we hebben alles van Neff) dus een mooie strakke lijn met de combi oven.
Eigenlijk is dat de hoofdreden voor de rest vind ik de koffie lekker smaken en het is erg makkelijk om zo koffie te zetten
To deny our impulses would deny the very thing that make us human.
pi_60621871
Okee, zolang je de koffie maar lekker vindt smaken (dat vind ik dan weer het belangrijkste). Ik vraag het omdat we met enige regelmaat mensen in de winkel krijgen die "lekker makkelijk" een volautomaat hebben aangeschaft en dan de koffie niet lekker blijken te vinden. Ik vraag me dan altijd af of ze van tevoren de koffie die eruit komt wel geproefd hebben vóór ze ¤1000+ aan zo'n apparaat uitgaven.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60622783
quote:
Op donderdag 7 augustus 2008 10:57 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Met alle respect Mark, dit is wel jouw mening/voorkeur Ik heb nu voor m'n werk en uit hobby met veel verschillende molens gewerkt en ik blijf zweren bij een doser.

Wat vinden jullie trouwens van de Speedster van Kees van der Westen? Zien jullie jezelf in de (verre) toekomst ooit zo'n apparaat kopen (aangekondigde verkoopprijs ¤4975,-) ?
Heb jij weleens met een Mini Electronic gewerkt? En hoe vind je die in verhouding tot eentje met doser? Ik heb weleens een Mini electronic gebruikt en die werkte echt heerlijk.

Ik vind die speedster maar lelijk . Is het nou eigenlijk een gemodde GS/3? En wat zou er zoveel beter aan zijn? Als ik voldoende geld heb, koop ik nog weleens een 5K machine denk ik.
pi_60623546
Nee het is geen gemodde GS/3, KvdW heeft dit ding helemaal vanaf de grond af zelf opgebouwd. Ik vind hem echt prachtig en het apparaat heeft een betere temperatuurstabiliteit dan de machines waar de WBC op worden gehouden.

Ik heb overigens inderdaad met een Mini-E gewerkt en ik vind dat je met een dosermodel meer controle hebt. Ik zie doseren en distribueren toch als de skill van de barista en ik wil de mogelijkheid hebben om alles zelf te bepalen. Daar behaal ik betere resultaten mee.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60624655
Ik heb ook eens naar de san marco sm96 op marktplaats gekeken en vervolgens diverse forums nageplozen, maar ik kom dan toch wel tot de conclusie net als de verkoper, dat deze maler toch wel erg overkill is voor een thuisgebruiker.
Denk dat de keuze moet gaan vallen tussen de macap mc4 en de mazzer mini
en dan krijgen we natuurlijk weer het verhaal doser of niet .. heerlijk een maler uitzoeken
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
pi_60626359
Ja een molen uitzoeken is vaak net zo lastig als een espressomachine... Ik weet niet waar je woont maar als Den Haag bereikbaar is voor je zou je eens bij ESW langs moeten gaan, die verkopen zowel MACAP (helaas niet de MC4 voor zover ik weet) als de Mazzer Mini, die in zowel doser als doserless model. Anders zit in Utrecht van Pommeren, die verkoopt weer geen Mazzer maar wel de hele MACAP lijn dus zowel doser als doserless. Krijg je iig een beetje feeling voor wat je prettiger vindt.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  donderdag 7 augustus 2008 @ 14:11:29 #32
10119 appelsientje
Het beste onder de zon
pi_60626784
quote:
Op donderdag 7 augustus 2008 11:07 schreef W1ZZ het volgende:
Okee, zolang je de koffie maar lekker vindt smaken (dat vind ik dan weer het belangrijkste). Ik vraag het omdat we met enige regelmaat mensen in de winkel krijgen die "lekker makkelijk" een volautomaat hebben aangeschaft en dan de koffie niet lekker blijken te vinden. Ik vraag me dan altijd af of ze van tevoren de koffie die eruit komt wel geproefd hebben vóór ze ¤1000+ aan zo'n apparaat uitgaven.
Bij een kennis zag ik voor het eerst zo'n apparaat en vond de koffie meteen lekker, zelfs mijn vrouw vind die koffie uit de automaat lekker.. (ook omdat je zelf het voor een groot gedeelte kan instellen )
To deny our impulses would deny the very thing that make us human.
pi_60628298
quote:
Op donderdag 7 augustus 2008 12:55 schreef onderdekoffer het volgende:
.... heerlijk een maler uitzoeken
Zullen we elkaar de handschudden .... de espresso machine was makelijk alleen de grinder is heeeeel lastig. Van de ene kant ben ik blij dat ik maar beperkte ruimte heb want dat beperkt de keuze. Maar het is wel lastig.

Ik kan jammer genoeg niet makelijk ergens heen gaan alleen naar kaldi in alkmaar en simon levelt. Ik kom uit anna paulowna. Misschien is het handig om een koffie molen trip te maken....
pi_60631424
hehehe een koffiemolen trip.. wij komen uit Apeldoorn.. via Zwolle (Oldenhof) naar het Noorden, halen we je wel even op voor de vervolg tour , vanaf daar naar Amsterdam (Brandmeester) , Den Haag (ESW), Utrecht (van Pommeren)...
Ik ga gewoon rond bellen, een van de winkels moet ze toch beide hebben staan, misschien wordt het dan makkelijker
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
pi_60646210
LOL Ik ga nog ff kijken bij kaldi en simon levelt misschien kan ik dan een betere beslissing nemen. Maar een grinder kopen is niet makelijk

[ Bericht 51% gewijzigd door MeZZiN op 08-08-2008 08:58:11 ]
pi_60648661
Misschien een idee om in de OP ook nog wat koffielogs te plaatsen als http://www.coffeetasters.org/newsletter/en/, http://www.koffiegek.nl etc?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_60649102
Gedaan als het volgende topic gestart word dan zitten ze er bij op de wiki
  vrijdag 8 augustus 2008 @ 12:00:19 #38
134256 Cutebutpsycho
Things even out.
pi_60650238
Kopi Luwak aka Keutelkoffie natuurlijk :


http://www.java-coffee.be/NL/inh_nieuws/inh_kopi.html
Ik heb geen semi-intelligente signature.
JoPiDo:"Volgens mij is Cutebutpsycho een raszeikwijf, ééntje die je als man absoluut links moet laten liggen."
  vrijdag 8 augustus 2008 @ 13:12:06 #39
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_60652191
Wat is een goede manier om de piston eens een keer goed te reinigen. Normaal spoel ik em af of boen het met een sponsje (zonder sop). maar na verloop van tijd krijg ik toch van die donkere plekken. Zeker daar waar de koffie uitloopt, daar is ook moeilijk bij te komen.

In iets laten weken ofzo?
pi_60652576
Op m'n werk laten we ze eens per week een nacht weken in kokend heet water (uit de boiler) met een lepel backflushpoeder erin opgelost. Maakt ze zonder boenen weer blinkend schoon! Zorg wel dat het plastic handvat niet onder water staat.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  vrijdag 8 augustus 2008 @ 13:53:39 #41
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_60653343
quote:
Op vrijdag 8 augustus 2008 13:26 schreef W1ZZ het volgende:
Op m'n werk laten we ze eens per week een nacht weken in kokend heet water (uit de boiler) met een lepel backflushpoeder erin opgelost. Maakt ze zonder boenen weer blinkend schoon! Zorg wel dat het plastic handvat niet onder water staat.
Ok, en backflushpoeder is een soort soda ofzo? Op de machine die ik heb kan backflushen niet, dus geen idee wat voor poeder dat is
pi_60653481
Oh okee. Ja zoiets is het inderdaad. Wij hebben het in grote bussen voor eigen gebruik zoals deze:

http://www.vanpommeren.nl(...)anpommeren.nl-e.html
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60653810
of
Dit is het reinigings spul het is espresso machine cleaner het is geen ontkalker.

Je kan het halen bij de betere koffie winkel of via www.thuisespresso.nl of www.koffiewarenhuis.nl
  vrijdag 8 augustus 2008 @ 14:08:05 #44
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_60653869
quote:
Op vrijdag 8 augustus 2008 13:57 schreef W1ZZ het volgende:
Oh okee. Ja zoiets is het inderdaad. Wij hebben het in grote bussen voor eigen gebruik zoals deze:

http://www.vanpommeren.nl(...)anpommeren.nl-e.html
Top, daar wilde ik binnenkort toch al wat spulletjes bestellen, kan dat mooi allemaal tegelijk
pi_60661718
ha, eerste rosetta die een beetje ergens op lijkt
  vrijdag 8 augustus 2008 @ 20:21:00 #46
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_60666002
Wat is eigenlijk het verschil tussen een Cimbali Junior en een Cimbali Bistro 1-groeps? Qua prijzen zijn ze 2e hands wel aardig gelijkwaardig in ieder geval.

Is zo'n Junior een halfautomaat? De junior 2 is gewoon een automaat volgens mij.

[ Bericht 22% gewijzigd door Richie_Rich op 08-08-2008 20:28:01 ]
pi_60666392
Oudere Juniors zijn inderdaad halfautomaten (als je daarmee iig bedoelt dat ze geen voorprogrammeerbare knoppen voor hoeveelheid water hebben).
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60685747
http://www.coffeegeek.com/reviews/consumer/rancilio_rialto_nancy
op de kop getikt voor 10eu, knopje van voor de stoompijp was kapot maar vervang ik maandag. Crema was helemaal top, alleen de koffie was een beetje zuur, maar dat kan ook liggen aan de koffie. Nu hoef ik niet meer te sparen voor een silvia
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_60686767
correctie, heb net ghetto style een ander knopje neergezet
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_60690754
Je hebt twee type oude Cimbali Juniors. Ze hebben allebei een vibratiepomp. Het ene type heeft een vaste wateraansluiting en doseerstanden voor verschillende kopjes. Afhankelijk van waar de draaiknop staat wordt er meer of minder water doorgelaten. Daarnaast bestaat een type met waterbak en die werkt gewoon met knop aan er loopt water en knop uit het water stopt. Een M30 Bistro is een junior in een wat grotere kast en met elektronisch knoppenpaneel en vaste wateraansluiting. Ik heb momenteel een Bistro staan en ben er zeer content mee.
  zaterdag 9 augustus 2008 @ 21:46:10 #51
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_60691697
quote:
Op zaterdag 9 augustus 2008 21:04 schreef marmhz het volgende:
Je hebt twee type oude Cimbali Juniors. Ze hebben allebei een vibratiepomp. Het ene type heeft een vaste wateraansluiting en doseerstanden voor verschillende kopjes. Afhankelijk van waar de draaiknop staat wordt er meer of minder water doorgelaten. Daarnaast bestaat een type met waterbak en die werkt gewoon met knop aan er loopt water en knop uit het water stopt. Een M30 Bistro is een junior in een wat grotere kast en met elektronisch knoppenpaneel en vaste wateraansluiting. Ik heb momenteel een Bistro staan en ben er zeer content mee.
Thanks
pi_60695415
Zo ook weer een tvp van mijn kant.
W1ZZ, alle apparaten alweer in huis zodat we is een zondag kunnen aanpielen?
Kom echt binnenkort ff inkopen bij je doen trouwens!!
pi_60699625
quote:
Op donderdag 7 augustus 2008 11:07 schreef W1ZZ het volgende:
Okee, zolang je de koffie maar lekker vindt smaken (dat vind ik dan weer het belangrijkste). Ik vraag het omdat we met enige regelmaat mensen in de winkel krijgen die "lekker makkelijk" een volautomaat hebben aangeschaft en dan de koffie niet lekker blijken te vinden. Ik vraag me dan altijd af of ze van tevoren de koffie die eruit komt wel geproefd hebben vóór ze ¤1000+ aan zo'n apparaat uitgaven.
Koffie proeven uit de machine die je wilt kopen is inderdaad belangrijk. Ik heb ook klanten gehad die binnenkomen voor een volautomaat en na proeven toch voor een italiaanse warmtewisslaar gaan. Mijn ervaring is dat voor de meeste mensen een volautomaat een goed compromis is tussen kwaliteit van koffie en gemak. Ze begrijpen dat de koffie die uit bijvoorbeeld de rancilio komt beter kan zijn dan die uit een jura, mits de eerste goed wordt bediend.

Die Neff komt overigens gewoon uit de Nivona fabrieken net als de Siemens en Bosch. Prima apparaten met een goede prijs kwaliteitsverhouding. Er zijn wel meer van dat soort naamsverwarringen: onder op de nieuwe francisfrancis x8 (de illy iperespresso uitvoering) zit een typeplaatje met Saeco logo.

[ Bericht 0% gewijzigd door Fixers op 10-08-2008 08:57:56 ]
pi_60699669
-dubbel-
pi_60699671
Neff is gewoon Bosch apparaat in een Neff jasje Zo grappig toen we onze keuken apparatuur gingen uit zoeken in het demo center van Bosch zie je een bosch oven en dan een neff oven zelfde oven ander design. Siemens wijkt iets meer af qua features maar zijn bijna gelijk aan bosch zo zelf dat op onze bosch vaatwaser gewoon siemens staat (mijn ouders zeiden je koop toch geen bosch maar siemens... :lol: )
quote:
Op zaterdag 9 augustus 2008 16:51 schreef zquing het volgende:
http://www.coffeegeek.com/reviews/consumer/rancilio_rialto_nancy
op de kop getikt voor 10eu, knopje van voor de stoompijp was kapot maar vervang ik maandag. Crema was helemaal top, alleen de koffie was een beetje zuur, maar dat kan ook liggen aan de koffie. Nu hoef ik niet meer te sparen voor een silvia
Nice! Trouwens waarom sparen voor een silvia als je nu de voorganger heb met dezelfde binnenkant Silvia's gaan trouwens voor een leuke prijs op markt plaats rond de 150-200 euro dat is nog al een heel verschil met 10 euro ^_^
pi_60772714
ff vraagje van een nieuwe ( wanabe) barista ... als ik het goed begrepen heb moet een goede espresso in 25 sec op 9 bar doorlopen tot ongeveer 3/4 van het espresso kopje vol is. Nou lukt alles, alleen gaat het bij mij in 20 sec ( gemeten vanaf dat de eerste druppel het kopje raakt, dus niet vanaf dat ik de lever overhaal... Moet ik dan fijner of juist grover malen, en harder of juist zachter aandrukken?

ps heb een expobar brewtus 2 en een ascaso I 1 molen
hell yeah
pi_60773426
fijner malen - langere doorloop
En ook het tampen kan het verschil maken zoals je zelf al aangeeft. Het is de combinatie van je maling en je tamping. Gewoon eens je maling fijner zetten of toch nog iets harder tampen.. proberen dus
En volgens mij reken je de 25 sec vanaf het moment dat je de lever overhaalt...
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
pi_60782895
Morgen is het dan eindelijk zover!!
We gaan de Peeze K’08 voor het eerst malen, en proeven op het feithhuis
Ik ben erg benieuwd naar deze winnaarsmelange ( Liesbeth Sleijster 3de op World Barista Championship 2008)
pi_60810438
Ik heb even een vraagje over melk opschuimen. Had laatst namelijk een discussie met een collega over het opschuimen en tot welke temperatuur dit moet gebeuren.
We zijn het beide er over eens dat er lucht bij mag tot ongeveer 40 graden en dat je hem daarna alleen nog maar mag opwarmen, zonder lucht.

Ik zeg echter dat je de melk tot minimaal 60 graden moet opwarmen, maximaal 72 graden. Mijn collega beweert echter dat het minimaal ott 72 en maximaal tot 72 graden moet zijn. omdat anders de "bacterieen"niet dood zijn.

Weet jij hier het juiste antwoord op Mark?
pi_60811999
De bacteriën zijn sowieso dood want alle melk die je in de winkel koopt is gepasteuriseerd. Verwarm de melk gewoon tot de temperatuur die jij lekker vindt.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60812232
quote:
Op woensdag 13 augustus 2008 23:21 schreef W1ZZ het volgende:
De bacteriën zijn sowieso dood want alle melk die je in de winkel koopt is gepasteuriseerd. Verwarm de melk gewoon tot de temperatuur die jij lekker vindt.
Normaal gesproken als ik het voormezelf zet doe ik dat ook, maar op mijn werk wil ik het graag op de juiste manier doen
pi_60812564
Ik vind het eerlijk gezegd nogal een domme gedachte van je collega. Blijkbaar denkt hij dat de verse melk die je bij de Albert Heijn en andere supermarkten in de koeling aantreft en die dagelijks door miljoenen mensen gedronken wordt vol met bacteriën zit en vóór consumptie nog gekookt moet worden.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  donderdag 14 augustus 2008 @ 03:48:03 #63
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_60816395
Ach, rauwe melk is ook goed te drinken (erg lekker zelfs vind ik). Voor de koffie vind ik het ook wel lekker omdat het goed vet is. Schuim is weliswaar wat minder, maar smaak is wel weer erg goed Al lijk thet me inderdaad niet slim om in een cafe te gaan schenken aangezien niet iedereen er tegen kan

Ik schuim de melk altijd dusdanig op dat ik het kannetje nog net vast kan houden qua temperatuur.

[ Bericht 20% gewijzigd door Richie_Rich op 14-08-2008 03:54:30 ]
pi_60818140
En als je je zorgen maakt gesteriliseerde melk is ook nog een optie.
pi_60818611
Rare vraag mischien, maar zijn er verschillende maten pistons voor Rancilio in omloop? Ik heb op het werk een piston een een rits filterbakjes die er net niet in passen. De verdikking die achter de veer moet blijven hangen is een millimeter of 2 te dik. Ook zonder een veer krijg ik 'm met geen mogelijkheid op zijn plek. Het is allemaal origineel rancilio met logo's erin.

Of heb ik gewoon een piston die niet ver genoeg is uitgeboord? Ik heb één dubbel filterbakje wat er wél in past en een tiental andere dubbele en enkele die te groot zijn.
pi_60819632
quote:
Op woensdag 13 augustus 2008 23:39 schreef W1ZZ het volgende:
Ik vind het eerlijk gezegd nogal een domme gedachte van je collega. Blijkbaar denkt hij dat de verse melk die je bij de Albert Heijn en andere supermarkten in de koeling aantreft en die dagelijks door miljoenen mensen gedronken wordt vol met bacteriën zit en vóór consumptie nog gekookt moet worden.
dan is het natuurlijk wel gekoeld. Gaan de bacterien ook dood volgens haar Kinderlijke uitspraak, letterlijk gequote!
pi_60819847
quote:
Op donderdag 14 augustus 2008 09:26 schreef Fixers het volgende:
Rare vraag mischien, maar zijn er verschillende maten pistons voor Rancilio in omloop? Ik heb op het werk een piston een een rits filterbakjes die er net niet in passen. De verdikking die achter de veer moet blijven hangen is een millimeter of 2 te dik. Ook zonder een veer krijg ik 'm met geen mogelijkheid op zijn plek. Het is allemaal origineel rancilio met logo's erin.

Of heb ik gewoon een piston die niet ver genoeg is uitgeboord? Ik heb één dubbel filterbakje wat er wél in past en een tiental andere dubbele en enkele die te groot zijn.
Ik heb zelf in mijn silvia van 1999 een filter bakje voor 2 espressos net nieuw gekocht en paste prima.

Ik denk dat er misschien iets mis is met je protafilter....
pi_60821004
quote:
Op donderdag 14 augustus 2008 10:23 schreef Chocolate het volgende:

[..]

dan is het natuurlijk wel gekoeld. Gaan de bacterien ook dood volgens haar Kinderlijke uitspraak, letterlijk gequote!
Jullie verse melk staat op het werk ook gekoeld, hoop ik?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60822463
Ik heb altijd geleerd dat de ideale temperatuur ongeveer 70 graden is, boven de 70 graden wordt de verbinding die de eiwitten met het vet aangaan verbroken en "zakt" je schuim in.

Je kan dit leren door een thermometer te kopen en je hand op de kan te leggen als je gaat opschuimen. ( met je hand leer je voelen op den duur wat 70 graden is, let op de dat de thermometer een reactietijd heeft, als de themrmometer ongeveer op 60 graden staat kan je eigenlijk al je stoompijp afsluiten, want de thermometer trekt dan altijd wel door naar 70 graden, dit is dan ook aangegeven op de thermometer.

Ooit heb ik ook gehoord dat je boven de 37 graden geen lucht meer moet inbrengen
pi_60822563
Ik voeg altijd tot ongeveer 40 graden lucht toe en net over de 60 zet ik de stoompijp uit.
pi_60822762
Dan doe je het dus goed he
Steek jij hem dan gelijk helemaal onderin, of laat je hem lekker rondwalsen?
pi_60827727
quote:
Op donderdag 14 augustus 2008 11:22 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Jullie verse melk staat op het werk ook gekoeld, hoop ik?
klopt als een bus
pi_60827753
quote:
Op donderdag 14 augustus 2008 12:21 schreef Mark_Boelen het volgende:
Ik heb altijd geleerd dat de ideale temperatuur ongeveer 70 graden is, boven de 70 graden wordt de verbinding die de eiwitten met het vet aangaan verbroken en "zakt" je schuim in.

Je kan dit leren door een thermometer te kopen en je hand op de kan te leggen als je gaat opschuimen. ( met je hand leer je voelen op den duur wat 70 graden is, let op de dat de thermometer een reactietijd heeft, als de themrmometer ongeveer op 60 graden staat kan je eigenlijk al je stoompijp afsluiten, want de thermometer trekt dan altijd wel door naar 70 graden, dit is dan ook aangegeven op de thermometer.

Ooit heb ik ook gehoord dat je boven de 37 graden geen lucht meer moet inbrengen
juist, tot zover waren w ehet eens. Maar is 60 graden ook goed?
pi_60827910
Kun je een reden bedenken waarom het niet goed zou zijn?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60827950
Nee niet echt, maar wij houden altijd 70 graden aan omdat de koffie die wij serveren aan gasten goed heet moet aankomen vinden wij
pi_60829738
Ik vind het een beetje jammer dat in een koffieliefhebberstopic het alleen over de apparaten gaat.
pi_60842575
Ik heb uit Italie een Bialetti meegenomen. Niet een heel fancy apparaat maar toch leuk om even snel koffie mee te zetten Bialetti
Vandaag maar even wat koffiebonen gekocht, arabic mix en Roma. Hier in de randstad is redelijk hard water, is het dan beter om wat zachter mineraalwater te kopen en dat te gebruiken? Het smaakt hier namelijk toch echt anders dan in Italie
"Happiness is not getting more, but wanting less"
pi_60843253
Mark hoe was de Peeze K08?


En Mainport: niets staat je in de weg om de discussie een andere (zij)richting te geven!
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_60845436
quote:
Op vrijdag 15 augustus 2008 01:24 schreef ssebass het volgende:
Hier in de randstad is redelijk hard water, is het dan beter om wat zachter mineraalwater te kopen en dat te gebruiken? Het smaakt hier namelijk toch echt anders dan in Italie
Het water in Italië is veel en veel harder dan hier in NL.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60845775
Tevens smaakt alles anders als op vakantie je bent in een andere stemming de geuren zijn anders het is gewoon geen vakantie ....
pi_60900340
Ben ook wel benieuwd naar die Peeze K08.
  zondag 17 augustus 2008 @ 15:30:58 #82
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_60900754
TVP.

Jongens, ik ga volgend jaar in Utrecht studeren. Vorige week (introductie week) was het qua koffie huilen met de pet op. Ik heb het nauwelijks gedronken.

Iemand tips voor goede koffie in Utrecht?

Koffiewinkels heb ik wel gezien, in een winkeltje in de choorstraat/lijnmarkt prijkte mijn Pavoni en de gruwelijk mooie elektra handmachines....
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zondag 17 augustus 2008 @ 15:35:23 #83
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_60900832
quote:
Op zondag 17 augustus 2008 15:30 schreef faberic het volgende:
TVP.

Jongens, ik ga volgend jaar in Utrecht studeren. Vorige week (introductie week) was het qua koffie huilen met de pet op. Ik heb het nauwelijks gedronken.

Iemand tips voor goede koffie in Utrecht?

Koffiewinkels heb ik wel gezien, in een winkeltje in de choorstraat/lijnmarkt prijkte mijn Pavoni en de gruwelijk mooie elektra handmachines....
Wat voor Pavoni heb je?
pi_60901041
quote:
Op zondag 17 augustus 2008 15:30 schreef faberic het volgende:
TVP.

Jongens, ik ga volgend jaar in Utrecht studeren. Vorige week (introductie week) was het qua koffie huilen met de pet op. Ik heb het nauwelijks gedronken.

Iemand tips voor goede koffie in Utrecht?

Koffiewinkels heb ik wel gezien, in een winkeltje in de choorstraat/lijnmarkt prijkte mijn Pavoni en de gruwelijk mooie elektra handmachines....
Verlengde van de oude gracht en omstreken zitten er veel. Ganzenmarkt en zadelstraat heeft er ook een paar. Genoeg keus als je gewoon even rondloopt daar.
"Happiness is not getting more, but wanting less"
pi_60901097
Ik drink net een C1000-senseo met basterdsuiker en slagroom. Lekker joh.
pi_60901190
Meen je dat? Ik vind senseo echt niet te drinken. Gewoon heet bitter water lijkt het...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60901436
Het was een klein grapje van mezelf, normaal vind ik het echt niet lekker, maar ik vind het wonderlijk hoeveel de slagroom van invloed is op de smaak. Ik ben heel benieuwd of dat ook voor verschillende soorten koffiemelk geldt.
pi_60901519
Ik ben vast van mening dat de cappuccino in Nederland zo populair is geworden omdat alle melk de wanstaltige espresso verbloemde en mensen op deze manier toch een lekkere "italiaanse" kop koffie konden drinken.

Iedereen die zegt dat ze geen espresso lusten zeggen er meteen achteraan: "maar die van jou lust ik wel" De espresso in de horeca is dramatisch.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 17 augustus 2008 @ 19:41:36 #89
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_60905661
quote:
Op zondag 17 augustus 2008 15:35 schreef Richie_Rich het volgende:

[..]

Wat voor Pavoni heb je?
Pavoni Professional lusso, paar topics terug heb ik wat foto's geplaatst.

Blijft moeilijk apparaat hoor, ik ben er nog niet uit of ik een lever man ben of niet. Temperatuur is de onbeheersbare factor.

De espresso is wel goed, maar ik zoek nog steeds naar het geheim van de lever.

[ Bericht 1% gewijzigd door faberic op 17-08-2008 19:49:04 ]
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zondag 17 augustus 2008 @ 19:48:11 #90
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_60905831
quote:
Op zondag 17 augustus 2008 16:05 schreef W1ZZ het volgende:
Ik ben vast van mening dat de cappuccino in Nederland zo populair is geworden omdat alle melk de wanstaltige espresso verbloemde en mensen op deze manier toch een lekkere "italiaanse" kop koffie konden drinken.

Iedereen die zegt dat ze geen espresso lusten zeggen er meteen achteraan: "maar die van jou lust ik wel" De espresso in de horeca is dramatisch.
Als ik zeg dat ik van espresso houd zegt iedereen altijd bleeeeeh dat is zo vies zo bitter. Ik wordt zelf gek van die populariteit van cappuccino, voornamelijk onder vrouwen, het is echt gore troep wat je hier krijgt.

Maarja jongens laten we wel wezen, Nederland heeft geen eetcultuur noch een drinkcultuur. Dat is alleen weggelegd voor de elite. En dat zijn wij blijkbaar. In italië is het al vele malen beter (hoewel ik daar een cappuccino heb teruggestuurd omdat die schandalig slecht was terwijl ze in de bar ernaast latte art serveerden). In Frankrijk heerst bijvoorbeeld een echte eetcultuur (koffie is daar weer slecht hoor).

Hier is het kommer en kwijl.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_60907066
quote:
Op zondag 17 augustus 2008 19:48 schreef faberic het volgende:

[..]

Als ik zeg dat ik van espresso houd zegt iedereen altijd bleeeeeh dat is zo vies zo bitter. Ik wordt zelf gek van die populariteit van cappuccino, voornamelijk onder vrouwen, het is echt gore troep wat je hier krijgt.
Hier is het kommer en kwijl kwel.
Een capuchino kan voor een gemiddelde (Nederlandse) drinker een slecht shot redelijk verbergen. Laatste tijd veel capuchino's gehad ('s ochtends). Nu ik weer wat meer thuis ben merk ik dat ik wat laks ben geworden qua distributie en tamp technieken en de shots wat achteruit zijn gegaan.
  zondag 17 augustus 2008 @ 20:46:24 #92
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_60907202
quote:
Op zondag 17 augustus 2008 19:41 schreef faberic het volgende:

[..]

Pavoni Professional lusso, paar topics terug heb ik wat foto's geplaatst.

Blijft moeilijk apparaat hoor, ik ben er nog niet uit of ik een lever man ben of niet. Temperatuur is de onbeheersbare factor.

De espresso is wel goed, maar ik zoek nog steeds naar het geheim van de lever.
aha, ik heb zelf nl ook een Pavoni, de normale Professional (wat is het verschil met de lusso?) Die van mij heeft druk metertje, 1,6l boiler en zwarte voet.

Overigens heb ik een beetje hetzelfde probleem. De kopjes zijn zo inconsistent, de ene keer heerlijk, dan weer ok en dan weer ronduit bagger. Zonder dat ik wezenlijks iets anders doe. Vaak is het idd ook gewoon bijna afgefikt zo bitter.

Al moet ik eerlijk zijn dat ik het steeds beter onder de knie krijg en het merendeel dus goed lukt
pi_60907388
Is er geen enkele manier van tempsurfen bij dat apparaat dan?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60913537
quote:
Op zondag 17 augustus 2008 15:30 schreef faberic het volgende:
TVP.

Jongens, ik ga volgend jaar in Utrecht studeren. Vorige week (introductie week) was het qua koffie huilen met de pet op. Ik heb het nauwelijks gedronken.

Iemand tips voor goede koffie in Utrecht?

Koffiewinkels heb ik wel gezien, in een winkeltje in de choorstraat/lijnmarkt prijkte mijn Pavoni en de gruwelijk mooie elektra handmachines....
Als ik in Utrecht ben, ga ik altijd bij Oudean langs....
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_60915479
In Nederland lijkt het wel dat een cappuccino niet meer dan gewone koffie is met opgeklopte melk. Op ons werk hebben zo een jura staan (IMPRESSA XS95)
heerlijke koffie/espresso komt er uit en best aardige cappuccino maar dat komt door instellingen ik maak mijn cappuccino zelf op de machine laat de machine het opschuimwerk doen en dan een espresso (een 12 seconde doorloop espresso van 60ml maar goed het lijkt er tenminste op) er in en lekker maar als ik de standaard ingestelde cappuccino drink is het gewoon te veel koffie (110 ml!). Maar iedereen vind het hem heerlijk En dan elke keer waren de instelling van de machine veranderd zit iemand er gewoon aan te rommelen En de koffie maling stond op grof en een collega die dan zegt daar krijg je sterkere koffie van..... zucht tewijl de maling toch eerder kleiner moet voor lekere koffie. En ik maar dat ding elke keer weer op nieuw instellen. Een collega van mij die een gaggia thuis heeft staan vind (maar ja hij gebruikt ook perla bonen) de espresso helemaal geweldig vindt. Conclusie is toch wel dat er maar weinig echte koffie liefhebbers zijn. Maar meer koffie leuten die gewoon bruin/zwart vocht willen hebben dat bitter van smaak is en als het een schuim laag is dan is dat crema

Maar ik ben erg blij dat ik overgestapt ben naar een Silvia daar komt toch echt heerlijke espresso uit en het opstomen van melk gaat helemaal geweldig!!!!!!!!!!! Nu alleen nog een PID en ik ben van dat temperatuur verhaal ook af! Koffie heaven! En op mijn werk het ik niet echt te klagen best goede koffie.

Ik ga zo lekker Medellin Secret proberen heb nog een pak staan jammer genoeg voorgemalen (gekregen als extratje bij een order) maar het is zonde om weg te gooien.
pi_60922411
quote:
Op zondag 17 augustus 2008 16:05 schreef W1ZZ het volgende:
Ik ben vast van mening dat de cappuccino in Nederland zo populair is geworden omdat alle melk de wanstaltige espresso verbloemde en mensen op deze manier toch een lekkere "italiaanse" kop koffie konden drinken.

Iedereen die zegt dat ze geen espresso lusten zeggen er meteen achteraan: "maar die van jou lust ik wel" De espresso in de horeca is dramatisch.
En bedankt
Heb je je brander alweer terug? Dan kunnen we binnenkort even weer bezig!
pi_60922527
Ja brander is inmiddels terug. Ben je het niet met me eens dan?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60923857
Jawel maar de espresso die je bij ons hebt gehad was toch goed
En ik ga binnenkort een verslag typen van de K08!
pi_60925043
Idd, maar jullie zijn niet 'de horeca'
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60925342
Oke bedankt voor dat compliment
pi_60925357
Wanneer werk je trouwens weer? Ben wel benieuwd naar die K08.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60925368
Had je al gekeken trouwens hoe het zat met de reparatietampers van het feithhuis?
Waar we het over hadden toen je op het feithhuis was?
pi_60926010
De K08 zakken die we hadden zijn ondertussen natuurlijk alweer op
Misschien komen er binnenkort nog wel een aantal zakken binnen
Ik laat het je dan wel even weten.
pi_60926355
Ik zet altijd koffie met een cafetiere. Op zich krijg je daar prima koffie mee, het is alleen de ene keer lekkerder dan de andere keer. Dat vind ik op zich ook nog niet eens zo'n punt, maar dan heb ik weer eens bijzonder koffie gehaald en bezoek, en dan weet ik eigenlijk niet hoe ik het nou helemaal goed krijg. Het lukt wel, het is alleen niet constant, ik doe het maar een beetje op gevoel en dan is het altijd afwachten.

Weet iemand hoe ik het bij kan sturen? Van heel heet water wordt het bitter geloof ik, maar hoe zit dat met zuren en hoe lang moet ik het laten trekken voordat het filter naar beneden gaat? Ik wil het wat systematischer gaan aanpakken en dan moet je wel weten wat je waarom doet.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_60926631
water te heet => koffie bitter
water te koud => koffie zuur

De goede temperatuur is zo'n 92-95 graden C. Als je het écht systematisch wilt aanpakken zou je dus moeten meten hoe lang een bepaalde hoeveelheid water erover doet om vanaf koken tot ergens in die range af te koelen. Zelf doe ik op gevoel het water na koken twee mins in m'n waterkoker te laten staan alvorens het op te gieten. Ik doe 8gr koffie per kopje en ik laat het 4 à 5 minuten trekken voordat ik de stamper naar beneden duw.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60927512
Dank je. Die opgiettemperatuur kom ik met wat proberen en timen wel uit als ik weet waar het ongeveer heen moet. Ik ging er altijd vanuit dat het veel sneller afkoelde. 4 minuten laten trekken is langer dan ik normaal gesproken doe. Weet je wat dat doet met de smaak of heb je dan alleen maar minder koffie nodig?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_60927790
De koffie wordt er sterker maar ook wat bitterder van. Dit omdat hoe langer je laat trekken hoe meer smaakstoffen er in de koffie terechtkomen, maar op een gegeven moment zijn de goede smaakstoffen die je wilt een beetje op en daarna trekken de minder lekkere ook in de koffie. Ikzelf vind vier minuten goed maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Het is trouwens ook zo dat cafeïne één van de laatste stoffen is die worden geëxtraheerd (en cafeïne is intens bitter, daarom zijn energiedrankjes ook altijd zo ranzig zoet omdat al die suiker de bittere cafeïnesmaak moet verdoezelen).
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  dinsdag 19 augustus 2008 @ 20:07:40 #108
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_60962219
quote:
Op zondag 17 augustus 2008 20:46 schreef Richie_Rich het volgende:

[..]

aha, ik heb zelf nl ook een Pavoni, de normale Professional (wat is het verschil met de lusso?) Die van mij heeft druk metertje, 1,6l boiler en zwarte voet.

Overigens heb ik een beetje hetzelfde probleem. De kopjes zijn zo inconsistent, de ene keer heerlijk, dan weer ok en dan weer ronduit bagger. Zonder dat ik wezenlijks iets anders doe. Vaak is het idd ook gewoon bijna afgefikt zo bitter.

Al moet ik eerlijk zijn dat ik het steeds beter onder de knie krijg en het merendeel dus goed lukt
Lusso betekent volgens mij zoiets als deluxe. Ik heb ook drukmetertje, 1,6L boiler. Ik heb dan wel een chromen voet, dat is het waarschijnlijk.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_61005740
Hey lui, ik was gisteren weer eens in Leeuwarden en je raadt het al, geen koffie....

Dus uit arren moede twee senseo zakjes in de molen gegooid om het zaakje wat fijner te malen, en wonder boven wonder, de koffie was eigenlijk best goed (lees: niet te vergelijken met zelfgebrand, maar vergelijkbaar met iets tussen espressomaling en supermarktbonen in). Ik had echt crema en een goede volle espresso-smaak. Dan vraag ik me toch af hoe het mogelijk is dat een senseo er zoiets afgrijselijks uit weet te krijgen.

Ik kan trouwens nu ook bevestigen dat het gewone koffie is, die erin zit, dus geen toegevoegd varkensvet etc om meer crema te krijgen (iets dat ik al op meerdere plaatsen had gelezen).
pi_61005825
Ik heb wel eens VERMOED dat ze er gebrande suiker doorgooien in welke vorm dan ook.... maar goed, nooit bevestigd kunnen krijgen of terug kunnen vinden in het product
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_61005926
quote:
Op maandag 18 augustus 2008 16:49 schreef W1ZZ het volgende:
De koffie wordt er sterker maar ook wat bitterder van. Dit omdat hoe langer je laat trekken hoe meer smaakstoffen er in de koffie terechtkomen, maar op een gegeven moment zijn de goede smaakstoffen die je wilt een beetje op en daarna trekken de minder lekkere ook in de koffie. Ikzelf vind vier minuten goed maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Het is trouwens ook zo dat cafeïne één van de laatste stoffen is die worden geëxtraheerd (en cafeïne is intens bitter, daarom zijn energiedrankjes ook altijd zo ranzig zoet omdat al die suiker de bittere cafeïnesmaak moet verdoezelen).
4 minuten is mij wat te lang gebleken, dan doet de koffie een beetje teveel denken aan van die 20 liter ketels die ze op ellendige werkplekken nog wel eens hadden. Van die dingen waarmee je in een keer koffie voor de hele dag kunt zetten.

Ik heb in ieder geval wat ijkmomenten, dus we komen er wel.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_61006017
Ik moet ook maar eens een cafetiere kopen... Mis toch wel eens een grote mok "normale" koffie. Hoe grof moet je de koffie precies malen? Kan iemand daar een indicatie over geven?
pi_61006866
Bij de speciaalzaak hebben ze cafetieremaling. Als je een goeie koopt, met ijzeren zeef, dan mag het best fijn zijn. De gewone grove maling van DE of zo werkt wel maar waarschijnlijk gebruik je dan onnodig veel koffie.

Het schijnt dat niet elke koffie geschikt is voor de cafetiere. Ik neem aan dat sommigen zich niet grof laten malen zonder teveel gruis.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_61065533
Ik wil het zelf malen Weltschermz.... Misschien maar eens zakje gemalen koffie kopen bij de Kaldi, kan ik beetje experimenteren met de maling.

Overigens vanwege grote luiheid een zak Lavazza bij de super gekocht. Maar wat levert dat extreem weinig crema op zeg! Als ik een dubbele capuchino in grote kop maak dekt het crema niet eens de hele toplaag af. Wist niet dat het verschil zo groot kon zijn.
pi_61085586
Toen ik nog bij die koffiebrander werkte maakte ik regelmatig amateurproductfotos, maar dat lukte nooit echt. Maar op http://www.flickr.com/photos/espressopics/ staan erg moooie fotos!
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_61086632
quote:
Op zaterdag 23 augustus 2008 15:49 schreef Underdoggy het volgende:
Ik wil het zelf malen Weltschermz....
Neem een voorbeeld aan de cafetieremaling van de speciaalzaak...
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_61086718
Het is moeilijk om een goede indicatie te geven en daarnaast is het ook niet zo moeilijk experimenteren, toch? Op mijn Mazzer Mini ga ik 2.5 cijfers grover, van 7 naar 9,5.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_61285766
Het drinken van SO Monsooned Malabar kan ik jullie niet aanraden. Gore bittere robusta-achtige smaak die het dichts in de buurt van een Bravilor komt. Misschien dat er nog iets mee is te melangeren, maar tot op heden is het helemaal niks.

Ik stond trouwens wel verbaasd over het feit dat er totaal geen vliesjes vrijkwamen tijdens het branden, dus misschien moet ik nog wat aan mijn roastingprofiel finetunen om hem beter tot zijn recht te laten komen.

Maar als je op inet leest, blijkt dat dit toch wel een beetje het karakter van de boon hooort te zijn. Iemand nog interesse in 0,8kilo heerlijke bonen?
pi_61299594
Mark (B) er komt op korte termijn een tweedehands Vibiemme Domobar bij Kaldi. Zodra ie daadwerkelijk binnenkomt geef ik nog wel even een gil.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_61300446
Ik ga is even wat googlen op de Vibiemme Domobar, wanneer gaan we onze agenda even naast elkaar leggen W1ZZ ??
pi_61301368
Mark, hoe is de K08 nou????
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_61321211
Ik heb zojuist voor het eerst Yrgacheffe gebrand. Helaas zat ik niet echt op te letten, waardoor hij een tad te donker geworden is. Ik denk wel een FC+. Smaak is wel een verademing na die Monsooned Malabar, maar ik mis het fruit eigenlijk behoorlijk. Dit komt ws door mijn iets te lange branding...

Wat is jullie favoriete branding voor Yrg?

Wat zou trouwens de reden zijn dat zowel robusta als die malabar wel 4 tot 5 streepjes (op mijn major) fijner gemalen moeten worden dan standaard arabicabonen?
pi_61321378
Ik heb dus een Moka Express maar ik gebruik hem steeds minder omdat ik steeds een nare aanslag in het water reservoir krijg. Het heeft iets weg van hele kleine bolletjes nat keukenpapier.

Dit probleem heb ik zelfs nog nadat ik het apparaat grondig heb afgewassen.
Is het schimmel of iets anders en wat kan ik er aan doen?
pi_61323895
geen kalk?
pi_61324904
quote:
Op dinsdag 2 september 2008 15:01 schreef Mr.G het volgende:
Ik heb dus een Moka Express maar ik gebruik hem steeds minder omdat ik steeds een nare aanslag in het water reservoir krijg. Het heeft iets weg van hele kleine bolletjes nat keukenpapier.

Dit probleem heb ik zelfs nog nadat ik het apparaat grondig heb afgewassen.
Is het schimmel of iets anders en wat kan ik er aan doen?
Aluminiumoxide, krijg je alzheimer van....

Je kan het voorkomen door hem heel goed droog te maken en open te bewaren. Of je koopt een RVS moka (met de bijbehorende nadelen).
pi_61325370
quote:
Op dinsdag 2 september 2008 17:20 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Aluminiumoxide, krijg je alzheimer van....

Je kan het voorkomen door hem heel goed droog te maken en open te bewaren. Of je koopt een RVS moka (met de bijbehorende nadelen).
en ik ben al zo vergeetachtig


Wat zijn de nadelen van rvs?
pi_61329642
quote:
Op dinsdag 2 september 2008 17:43 schreef Mr.G het volgende:

[..]

en ik ben al zo vergeetachtig


Wat zijn de nadelen van rvs?
Dunner, dus als hij begint te lopen, gaat hij opeens heel snel (dus slechte extractie). Hierdoor spuit op het laatst de stoom er bovendien uit, waardoor je koffie meer verbrandt. Daarnaast moet je heel goed oppassen met dichtdoen. Doordat staal harder is, heb je minder snel een goede afsluiting. Dit kan ertoe leiden dat een deel van het water via de zijkant wegspuit als de moka op het vuur staat.
pi_61348983
Ik krijg onder geen mogelijkheid de pistonring eruit... Wil hem vervangen omdat hij helemaal hard is geworden. Moet ik de hele kop eraf halen of kan je hem er op een andere manier uit krijgen?

Overigens mijn apparaat eens goed overal schoon gemaakt maar wat een viezigheid zit er achter het zeefje! Backflush elke maand, maar dan nog. BAH!
  vrijdag 5 september 2008 @ 01:42:18 #129
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_61391557
Heb een mooi budget bij elkaar gespaard voor een volautomaat (kan zo'n 1k uitgeven - hoop dat het apparaat dan ook vele jaren mee gaat). Reden volautomaat: ook mijn vrouw en andere familieleden maken koffie, en willen ook gewoon simpel op een knop kunnen drukken. Ikzelf zie nog wel de charme van instellingen uitproberen, doorlooptijden en temperaturen controleren etc., maar ik denk dat je daar liefhebber voor moet zijn. Dus volautomaat...

Heb een Jura Impressa F9 op het oog, maar vind het erg lastig vergelijken. Is dit in zijn prijsklasse tot 1k de beste, of zie ik iets over het hoofd? Heb ook nog een tijdje naar het luxepaardje van Saeco gekeken, maar die moeten het qua service blijkbaar enorm afleggen tegen vele andere bedrijven. Over kwaliteit van koffie kan ik nog weinig zeggen. Vraag me sowieso af of een machine wel te kiezen is adhv een paar kopjes.

disclaimer: In mijn verhaal staat koffie voor koffie/espresso/cappuchino etc.
pi_61393526
De service van Saeco is inderdaad om te janken. Als je een Jura binnenbrengt ter reparatie heb je hem vrijwel altijd binnen 5 werkdagen weer terug, wij hebben meegemaakt dat dat bij Saeco 6 weken duurde (met een gemiddelde van een paar weken).

In mijn ogen kun je je aan een Jura geen buil vallen, behalve dan dat alle Jura accessoires (schoonmaakspul enzo) takkeduur zijn.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_61393555
Mark B: ik heb de komende zondagen niet echt tijd of na vijven 's avonds. De aanstaande twee zondagen iig sowieso niet. Wellicht kun je doordeweeks, op donderdag bijv?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  vrijdag 5 september 2008 @ 09:29:45 #132
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_61394057
quote:
Op vrijdag 5 september 2008 09:01 schreef W1ZZ het volgende:
De service van Saeco is inderdaad om te janken. Als je een Jura binnenbrengt ter reparatie heb je hem vrijwel altijd binnen 5 werkdagen weer terug, wij hebben meegemaakt dat dat bij Saeco 6 weken duurde (met een gemiddelde van een paar weken).

In mijn ogen kun je je aan een Jura geen buil vallen, behalve dan dat alle Jura accessoires (schoonmaakspul enzo) takkeduur zijn.
Da's dus een bevestiging wat Saeco betreft. Aan Jura "geen buil vallen" klinkt ook goed. Maar zijn er betere machines, die er duidelijk met kop en schouders bovenuit steken?
pi_61394379
In jouw prijscategorie is er naar mijn mening geen beter merk dan Jura. En met geen buil vallen bedoel ik natuurlijk wel binnen het redelijke: ook Jura's moeten goed onderhouden/schoongemaakt worden (dat schoonmaken doet het apparaat na toevoegen van reinigingsmiddel en een druk op de knop helemaal zelf) en eens in de +/- 2 jaar voor een onderhoudsbeurt binnengebracht worden.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_61491902
In vol automaten is jura een topper. Al kan je in het 1k segment ook kijken naar de machines van nivona. Wat onbekender als merk maar zijn prima van kwaliteit.

I onderhoud is er niets beter dan jura. Binnenkort opent het nieuwe service center en dan kan je er zelfs (een paar uur) op wachten als je het apparaat wegbrengt.

Kleine tip voor de aankoop: ga naar een winkel die diverse machines heeft staan en laat ze uitgebreid demonstreren. Vooral de melkschuim kwaliteiten. In de lagere prijsklassen zit daar juist het verschil met de dure top modellen. Sommige van de goedkopere machines (waaronder ook jura's) geven eerst nogal wat water uit hun stoompijpje voor het begint te schuimen.

Als je veel cappucino wil maken een belangrijke om op te letten. Juist daarmee wilnivona bijvoorbeeld wel wat beter presteren dan de jura. In de lagere prisklassen.
  zondag 14 september 2008 @ 11:54:08 #135
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_61617122
Jongens, mijn koffiehobby is de afgelopen weken in het slob geraakt. Ik woon sinds die weken op kamers (studie enzo), en ik heb nog geen tijd gehad om mijn Pavoni mee te nemen. Ik ben verder bang dat ik 's ochtends om half 8 het hele huis wakker maak met mijn gemaal.

Dit alles resulteert in het feit dat ik 's ochtends een veel te duur (Max Havelaar) bekertje koffie drink op de universiteit, wat natuurlijk niet te zuipen is.

Hoe geraak ik ooit uit deze sleur? Nieuwe molen? Mijn gaggia MDF maalt in 25 seconden voor 1 kopje, wat zorgt voor langdurig lawaai. Misschien moet ik een studentenhuis voor koffieliefhebbers oprichten
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_61660066
quote:
Op vrijdag 5 september 2008 09:02 schreef W1ZZ het volgende:
Mark B: ik heb de komende zondagen niet echt tijd of na vijven 's avonds. De aanstaande twee zondagen iig sowieso niet. Wellicht kun je doordeweeks, op donderdag bijv?
Ik pak morgen mijn agenda er wel even bij.
We hebben trouwens weer K08 in huis, van de vier zakken zijn er al drie door
Dus we moeten ff snel afspreken!
pi_61684332
He faberic als echte koffiegek kan je de hobby niet in de wilgen hangen toch? Ik zou zeggen probeer ergens een horecamolen te kopen. Die malen zo snel dat je huisgenoten echt geen oog open hebben voor jij klaar bent met maken. Bovendien gaat je kwaliteit dan ook direct omhoog. De pavoni zelf is al zo stil dat ze daar ook niets van merken. Ik had ook een espressomachine op m'n studentenkamer. Hobby is hobby hoor ondanks ruimtegebrek.
pi_61698926
Hmmm, vandaag een fuckup met branden gehad. Voor het eerst de Santos van ongebrand.nl gebrand. Het eerste dat me opviel was dat het kleine, onregelmatig uitziende, verschrompelde boontjes waren. Vervolgens was ik te lui om erbij te blijven en heb gewoon profiel1 gekozen. Toen ik terugkwam, zat de chaffkamer vol met zooi en alle bonen zaten nog ONDER de vliesjes. Bovendien waren ze belachelijk klein gebleven. Smaak is bagger, zuur en blonding na ongeveer 10 seconden, zelfs bij perfecte distributie, ideale maling en geen channeling. Als je gewoon stug 25 seconden laat doorlopen is het straaltje op het laatst gewoon doorzichtig. Zelfs als ik geen cooling flush toepas, is de boon nog zuur, dus het ligt zeker niet aan het apparaat.

Wat kan hier aan de hand zijn?

Foto van het resultaat (je ziet hier onvoldoende hoe verschrikkelijk KLEIN de bonen zijn, echt half zo groot als normale brazilianen)
pi_61698964
@faberic, koop een mazzer major oid (6 seconden voor een double), koop een zassenhaus of maal de avond van tevoren (is goed te doen, als je de koffie vervolgens in de koelkast of vriezer zet).

Trouwens: Koffie >>>> slaap van huisgenoten

Waar en wat ben je gaan studeren?
pi_61699264
Mark! Je moet ook gewoon screen 19 of 20 kopen :p En donkderder branden, natuurlijk... Ik zou een email sturen naar ongebrand, wellicht krijg je wel je geld terug
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_61699453
quote:
Op woensdag 17 september 2008 12:18 schreef tim2308 het volgende:
Mark! Je moet ook gewoon screen 19 of 20 kopen :p En donkderder branden, natuurlijk... Ik zou een email sturen naar ongebrand, wellicht krijg je wel je geld terug
Whow, ik zie net dat screens dus omgekeerd lopen met Tyler mesh (aantal openingen per square inch, dit wordt vrijwel altijd in mijn vakgebied wordt gebruikt ). Ik was er eigenlijk helemaal vanuit gegaan dat screens vergelijkbaar liepen, aangezien de duurdere braziliaanse bonen (screen 14, waar het hier over gaat) een lager getal hadden dan de goedkopere (screen 17).

Die goedkopere had ik overigens ook gekocht en waren prima. Branding is inderdaad vrij licht, maar niet lichter dan ik wel vaker brand. De koffie ligt hier nu trouwens naast me (voor de foto) en itt normaal, wanneer je versgebrande bonen sterk ruikt, ruik ik nu NIKS.

@tim, heb je ook een verklaring voor die idiote hoeveelheid vliesjes die om de bonen zijn blijven zitten (die hele lichte bonen op de foto zijn allemaal bonen die nog in hun vlies zitten trouwens)?
pi_61702513
Raar dat die screen 14 duurder waren. Misschien zijn ze beter van smaak bij een hogere branding ofzo. Maar goed, screen zegt ook niet alles, volgens http://www.coffeeresearch.org/coffee/screen.htm is het voornamelijk om uniformiteit ten behoeve van het branden te waarborgen. (alhoewel de slechtere screens er wel uitzien als kippevoer :p)

Ik denk dat die vliesjes nog om de boon zitten omdat hij niet genoeg heeft uitgezet, dus te weinig gebrand is. Maar dat is een hele snelle gedachtengang hoor...Zo heel goed zit ik ook niet in het brandproces, normaliter drukte ik op een aantal knopjes en kon ik twee keer per dag de vliezen in de grote GFT bak gooien :p
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_61708317
Jah ik ben er nu wel een beetje uit. Hoe groter de bonen (Malabar of Robusta zijn bij mij heel groot) hoe korter je moet branden. Ik heb hem net nog een keer gebrand, en het zag er VEEL beter uit.

Die vliesjes zijn inderdaad nu ook een stuk minder, maar nog steeds behoorlijk aanwezig. Ik denk ook dat het komt doordat de vliesjeskamer gewoon VOL zit. Kleinere bonen=meer vliesjes per gewicht=sneller volle kamer.

Ze zijn nu even aan het rusten en vanavond ga ik er weer eens wat mee zetten.
pi_61725520
Vanochtend eerste shot mee gezet en hoewel de bonen er niet uitzien, is de koffie gewoon goed. Waarschijnlijk toch een gevalletje van te kort gebrand.

De koffie is inderdaad beter dan die andere Braziliaan, en als je van een niet al te uitgesproken, maar zeer goede basic SO houdt, kan ik hem wel aanraden. Maar het is duidelijk een boon die W1ZZ als "saai" zou omschrijven....

Moraal van het verhaal: toch altijd een oogje in het zeil houden tijdens de laatste momenten van het brandproces en niet zoals ik "het wel geloven, omdat het toch altijd wel goed gaat"
pi_61729304
Het gaat nooit vanzelf goed. Zelfs bij een geautomatiseerd brandsysteem meet je de kleur van elke batch (met een machine die 5x nauwkeuriger is dan het menselijk oog) om de instellingen voor de volgende batch eventueel te corrigeren. En de eindtemperaturen werden echt met tienden van graden celsius veranderd....
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  donderdag 18 september 2008 @ 17:28:22 #146
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_61735651
Ik denk dat ik m'n pavoni in ga ruilen voor een Vibiemme Domobar? Is dat een aanrader of kan ik beter voor wat anders gaan?
pi_61737877
Voor mijn opleiding ga ik binnenkort een workshop geven over koffie.
Omdat de koffiebranderij van tik tak segafredo in groningen zit heb ik hun gemaild of ze mij zouden kunnen helpen aan wat foldermateriaal om uit te delen tijdens deze presentatie.
Kreeg ik vanmiddag een email terug dat ik de spullen op kon komen halen.
En wat heb ik gekregen:

- 1 kilozak Tik Tak Latin Dance
- 1 kilozak Tik Tak Samba
- 1 kilozak segafredo Selezione Crema
- 1 kilozak segafredo Espresso Casa
- 1/2 kilo ongebrande robusta bonen
- 1/2 kilo ongebrande arabica bonen
- Een tas vol folders, informatieboeken over tik tak / segafredo koffie en history
En ik mag ook nog is alles houden

[ Bericht 3% gewijzigd door Mark_Boelen op 18-09-2008 19:39:11 ]
pi_61738233
Trouwens genoeg bonen om binnenkort is mee te oefenen of niet w1zz
  donderdag 18 september 2008 @ 21:00:59 #149
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_61740571
quote:
Op donderdag 18 september 2008 19:21 schreef Mark_Boelen het volgende:
Voor mijn opleiding ga ik binnenkort een workshop geven over koffie.
Omdat de koffiebranderij van tik tak segafredo in groningen zit heb ik hun gemaild of ze mij zouden kunnen helpen aan wat foldermateriaal om uit te delen tijdens deze presentatie.
Kreeg ik vanmiddag een email terug dat ik de spullen op kon komen halen.
En wat heb ik gekregen:

- 1 kilozak Tik Tak Latin Dance
- 1 kilozak Tik Tak Samba
- 1 kilozak segafredo Selezione Crema
- 1 kilozak segafredo Espresso Casa
- 1/2 kilo ongebrande robusta bonen
- 1/2 kilo ongebrande arabica bonen
- Een tas vol folders, informatieboeken over tik tak / segafredo koffie en history
En ik mag ook nog is alles houden
Dat is wel heel leuk van ze

Veel succes
  donderdag 18 september 2008 @ 21:53:05 #150
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_61742499
quote:
Op donderdag 18 september 2008 17:28 schreef Richie_Rich het volgende:
Ik denk dat ik m'n pavoni in ga ruilen voor een Vibiemme Domobar? Is dat een aanrader of kan ik beter voor wat anders gaan?
Gedaan, vanavond opgehaald. Ze staan nu nog broederlijk naast elkaar, geen idee nog of ik die Pavoni eruit knikker.
pi_61742583
quote:
Op donderdag 18 september 2008 21:00 schreef Richie_Rich het volgende:

[..]

Dat is wel heel leuk van ze

Veel succes
Ik denk dat ik maar heel snel veel ga sparen voor m'n eigen apparaat!
pi_61748517
quote:
Op donderdag 18 september 2008 21:00 schreef Richie_Rich het volgende:

[..]

Dat is wel heel leuk van ze

Veel succes
Wel cool, alleen is segafredo niet te drinken vind ik. Hoeveel robusta zit daar in?

Ik kwam laatst bij italiaanse vriendinnen Lavazza tegen met 70% (!!!) robusta tegen, met een mokapot gezet. Geen wonder dat ze een ristrettohoeveelheid met twee klontjes drinken....

Zijn jullie trouwens de Illy mokamaling wel eens tegengekomen? Ik gebruik nu Illy espressomaling en die is toch wel iets te bitter en te vlak

.Lavazza Rossa vond ik overigens ondanks de robusta trouwens verrassend goed uit de moka.

[ Bericht 37% gewijzigd door tim2308 op 19-09-2008 01:59:05 ]
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_61748569
dubbelpost
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_61754783
quote:
Op donderdag 18 september 2008 19:21 schreef Mark_Boelen het volgende:
Voor mijn opleiding ga ik binnenkort een workshop geven over koffie.
Omdat de koffiebranderij van tik tak segafredo in groningen zit heb ik hun gemaild of ze mij zouden kunnen helpen aan wat foldermateriaal om uit te delen tijdens deze presentatie.
Kreeg ik vanmiddag een email terug dat ik de spullen op kon komen halen.
En wat heb ik gekregen:

- 1 kilozak Tik Tak Latin Dance
- 1 kilozak Tik Tak Samba
- 1 kilozak segafredo Selezione Crema
- 1 kilozak segafredo Espresso Casa
- 1/2 kilo ongebrande robusta bonen
- 1/2 kilo ongebrande arabica bonen
- Een tas vol folders, informatieboeken over tik tak / segafredo koffie en history
En ik mag ook nog is alles houden
woow tering he, das echt vet aardig van ze

waar ga je die workshop geven? ben best wel geintresseerd ofzo
pi_61755053
Ik ga die workshop geven op de hotelschool in Groningen
pi_61756400
quote:
Op vrijdag 19 september 2008 11:56 schreef Mark_Boelen het volgende:
Ik ga die workshop geven op de hotelschool in Groningen
too bad
pi_61810612
Anders had je zeker weten mogen komen chocolate
Ook ga ik binnenkort nog een keer naar de branderij van Peeze toe
Ik ben trouwens weinig online de komende week want mijn internet is overleden
Ik reageer dus wat traaag
pi_61816416
quote:
Op zondag 21 september 2008 21:53 schreef Mark_Boelen het volgende:
Ik reageer dus wat traaag
Ja, ik wacht nog steeds op de recensie van K08

De rondleiding ga je zeker leuk vinden. (ze kennen me daar niet trouwens onder deze naam, dat hou ik ook graag zo )
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_61835839
Ik ga morgen voor jouw een stukje schrijven over de K-08, heb ondertussen internet van de buren te leen
Wat bedoel je trouwens met dat laatste zinnetje in je bericht hier boven?
  maandag 22 september 2008 @ 21:25:59 #160
79273 18konijn
Rey de Copán
pi_61835964
Aangezien onze Saeco volautomaat overleden is, gingen we op zoek naar een nieuw apparaat. Na veel lezen en informeren op internet gaat de keuze eigenlijk tussen een Rancilio en een Quickmill. Wij naar de Brandmeesters in Utrecht. De dame daar vraagt of we alleen willen kijken of ook vragen hebben. Ja, wij hadden wel wat vragen. Wij stelden zelfs een vraag die de dame reeds beantwoord had, en dat liet ze merken ook! ("Zoals ik u daarnet al verteld heb...!") Goed, na deze terechtwijzing wilden we eigenlijk ook wel zien hoe die Rancilio of die Quickmill werkte. Zegt die dame: "Als u hem koopt, zal ik hem uitgebreid demonstreren en dan kunt u ook de koffie proeven."
Ik geloofde mijn oren niet en vroeg even later of het ook mogelijk was het apparaat in werking te zien. "Ja zeker meneer, als u hem koopt."
Dag mevrouw en snel naar Paul van Dillen gegaan, waar we een uitgebreide demonstratie kregen van elk gewenst apparaat. Ik weet nu echt wel waar we die 800 of 1000 euro gaan besteden...
Verkopen, het is een vak!
It's not a lie, if you believe
pi_61836568
Ja inderdaad 18konijn, ik had het dan inderdaad ook wel geweten, lekker winkel die brandmeesters :S
pi_61839700
Haha, die dingen heb ik ook nog verkocht. Komt een keer iemand binnen voor een machien voor thuis. Ik dus naar de F-serie, dat was/is de serie voor thuisgebruik. (en ook al behoorlijk aan de prijs) Vraagt hij "Dit is wel erg simpel, heb je niet iets luxers'. Dus heel voorzicht naar de S-serie. Uiteindelijk had ik maar liefst twee X machines verkocht aan die man. (een voor de huiskamer en één voor de keuken? ik weet het nog niet) Sommige mensen hebben ook echt geld te veel

Probleem is/was wel, ook bij mij, dat je elke machine die je demonstreert meteen kan afschrijven als zijnde showroom model. En als je dan 10 verschillende apparaten hebt staan met een relatief lage omloopsnelheid snap ik wel dat ze een beetje huiverig zijn om hem te demonstreren. Maar ze had natuurlijk altijd een niet goed-geld terug constructie kunnen voorstellen oid
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_61839749
quote:
Op maandag 22 september 2008 21:21 schreef Mark_Boelen het volgende:
Wat bedoel je trouwens met dat laatste zinnetje in je bericht hier boven?

Heb je op MSN toegevoegd voor een uitleg
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  dinsdag 23 september 2008 @ 00:30:37 #164
79273 18konijn
Rey de Copán
pi_61841245
quote:
[b]Op [url=http://forum.fo
Probleem is/was wel, ook bij mij, dat je elke machine die je demonstreert meteen kan afschrijven als zijnde showroom model. En als je dan 10 verschillende apparaten hebt staan met een relatief lage omloopsnelheid snap ik wel dat ze een beetje huiverig zijn om hem te demonstreren. Maar ze had natuurlijk altijd een niet goed-geld terug constructie kunnen voorstellen oid
Ja, maar bij de Brandmeesters staan die machines al als showroommodel opgesteld en je kunt ook zien dat ze gebruikt worden want de snoeren lopen naar het stopcontact. Op de website adverteren ze er zelfs mee dat de machines demonstratieklaar zijn!
Vandaar dat ik het onbegrijpelijk vind dat, als je serieuze klanten binnenkrijgt die zich al in de materie verdiept hebben en dat ook laten blijken, je toch te beroerd bent om een demonstratie te geven omdat je geen zin hebt om de machine naderhand schoon te maken omdat het al maandagmiddag 5 uur is of zo (ik kan geen betere reden bedenken). Dat kost gewoon gigantisch veel omzet en ik voorspel dan ook dat zo'n zaak door zulk arrogant gedrag snel weer zijn deuren moet sluiten, want er is in het centrum van Utrecht echt keuze zat aan verkooppunten van de betere espressoapparatuur.
It's not a lie, if you believe
pi_61848608
quote:
Op maandag 22 september 2008 23:26 schreef tim2308 het volgende:

[..]


Heb je op MSN toegevoegd voor een uitleg
Oke is goed.
pi_62128722
Zo'n luxe heb ik niet, maar ik heb gisteren deze Gaggia Evolution gekregen van mijn lief...
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_62201548
vraag zal al voorbij gekomen zijn, maar ik krijg em er niet uit. Mijn maatje gebruikt altijd spa blauw in zijn espresso apparaat ( quickmill) en ik gekookt water en een kalkfilter (expobar brewtus 2) heeft gekookt water eigenlijk wel nut ( tegen de kalk) en spa? water hardheid hier is zacht....
hell yeah
pi_62202570
Volgens mij is het allemaal of/of .. dus of gekookt water.. of een kalkfilter of spa blauw.
Een combinatie is echt niet nodig.
Een Brita waterkan waar je een anti-kalkfilter instopt is volgens mij de meest gebruikte oplossing.
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
pi_62206245
better safe than sorry... maar ontkalkt water dan door het een keer te koken? op zich is het voor mij een kleine moeite om afgekoeld gekookt water te gebruiken....

en ik hoorde dat als er eenmaal kalkaanzetting in het apparaat zit, dat er niet meer uitgaat, het kost toch al zat...
hell yeah
pi_62208100
Toevallig vandaag eens bij onze eigen TD op bezoek geweest en rustig met de monteur staan praten over een en ander.

Op hem afgaand is een rancilio eigenlijk gewoon de beste keuze. Zowel in termen van duurzaamheid als in termen van reparabelheid. Ook nieuwe onderdelen passen vaak in oudere silvia's. Terwijl dat bij andere merken wel anders is.

Over spa-blauw: niet doen daar zit veel kalk in. Het beste (en goedkoopste) was volgens hem gewoon kraanwater uit een brita filter.

Nu ik hier toch ben. Wat vind men hier van Illy's Iperespresso? 'k weet dat het een beetje vloeken in de kerk is hier. Maar de koffie valt me heel niet tegen. De prijs wel overigens 42 cent per kopje.
pi_62208813
de enige illy die ik lekker vind is de zwarte.... smaak is best goed, als je het uit gaat tellen naar bonenprijs dan kom je op 60 euro per kilo.... best pittig... (die prijs dan)
hell yeah
pi_62228386
Bijna 65 euro de kilo zelfs. Een capsule kost ongeveer 42 cent (8,95 per 21) en er zit 6,7 gram koffie in. Je betaald dus flink voor het gemak. Maar ik moet zeggen dat ik de koffie an sich beter vind dan uit een jura volautomaat.
pi_62233584
gaat niks boven zelf bonen malen en een koffiezetapparaat met de ( e61) zetgroep aan de buitenkant....

en Jura heeft exact hetzelfde binnenwerk als alle andere volautomaten, dus je kunt natellen wat je voor het plastic omhulsel (teveel) betaalt....
hell yeah
pi_62234745
quote:
Op woensdag 8 oktober 2008 15:20 schreef chilipenn het volgende:
gaat niks boven zelf bonen malen en een koffiezetapparaat met de ( e61) zetgroep aan de buitenkant....
TRUE!
quote:
en Jura heeft exact hetzelfde binnenwerk als alle andere volautomaten, dus je kunt natellen wat je voor het plastic omhulsel (teveel) betaalt....
NOT TRUE!
  donderdag 9 oktober 2008 @ 11:38:58 #175
139820 mol_air
Jus ex injuria non oritur
pi_62255876
Een tijdje terug heb ik tweedehands een Jura E55 op de kop getikt (voor wênig) en ben sindsdien op zoek geweest naar wat ik nou de lekkerste koffie vindt. Ik heb (voor zover dat met een volautomaat kan) geëxperimenteerd met de maling, hoeveelheid water en het soort bonen, maar vooral dat laatste is eigenlijk best heel lastig. Schijnbaar zijn de bonen die je kunt kopen bij Simon Levelt of de meeste andere koffiezaken niet vers genoeg (getuige www.gebrand.nl), maar om nou bij gebrand.nl meteen een aantal verschillende bonen bij de kilo te bestellen.... Bovendien drink ik in mijn eenpersoonshuishoudentje (ben student), geen kilo koffiebonen in een week (in vloeibare vorm), dus kom ik dan alsnog over de optimale bewaartijd heen....

wat te doen wat te doen....Heeft iemand een suggestie waar ik echt goede (liefst niet te achterlijk dure) koffie kan kopen per kleine hoeveelheden (100-200 gram), of hoe ik koffie het beste langer kan bewaren? Is invriezen een goede optie en zo ja, hoe doe ik dat dan? In een plastic zakje, of in een weckpot, of hoe?
pi_62256989
Ik weet in of je zelf maalt mol_air maar t volgende heb ik al meerdere malen gehoord en doe ik zelf ook:
Gemalen bonen invriezen en bonen in de koelkast bewaren.
Kleinere porties koffie zijn goed te verkrijgen bij de Golden Coffee Box in Baarn en ook bij een paar speciaalzaken en daarnaast de koffie van Brandmeester in Amsterdam, Utrecht en Haarlem.
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
pi_62257173
quote:
Op donderdag 9 oktober 2008 12:27 schreef onderdekoffer het volgende:
Ik weet in of je zelf maalt mol_air maar t volgende heb ik al meerdere malen gehoord en doe ik zelf ook:
Gemalen bonen invriezen en bonen in de koelkast bewaren.
Kleinere porties koffie zijn goed te verkrijgen bij de Golden Coffee Box in Baarn en ook bij een paar speciaalzaken en daarnaast de koffie van Brandmeester in Amsterdam, Utrecht en Haarlem.
Waarom zou alleen je gemalen bonen invriezen? Dit is ook gewoon mogelijk met ongemalen bonen. Het malen van ingevroren bonen heeft nog een extra voordeel, de bonen worden minder warm door het malen. Er wordt weleens gezegd dat dit warm worden de enige oorzaak is dat een platteschijvenmaler slechter is dan een conische.

Op HB of een vergelijkbare site is een keer een test gedaan met 4 weken ingevroren bonen en verse bonen. Het verschil was niet te proeven.

Uit ervaring kan ik vertellen dat er zeer duidelijk smaakverschil te proeven was tussen 2 maanden in diepvrieszakjes ingevroren bonen en verse. Ik weet echter niet of dit komt door de tijd of doordat ze slecht waren ingepakt. Ik heb het experiment namelij nooit kunnen herhalen, omdat ik meteen een brander heb gekocht

@Mol_air, als je in Rotterdam of omgeving woont, mag je tegen kostprijs wel een paar zakjes van 180 gram versgebrande bonen (groene bonen van ongebrand.nl) op komen halen
pi_62257260
Nog even wat over branden: ik merk dat ik toch echt wel een halve minuut langer door moet branden voor vergelijkbare resultaten. Is dit het gevolg van het feit dat het zo'n 8 graden kouder is dan in de zomer, toen ik mijn brander kocht, of begint hij brak te worden?

En ik ben er nu echt achter, de beste prijs/kwaliteitverhouding krijg je met de cerrado-bonen van ongebrand. Niets speciaals, maar een zeer cleane goede smaak, en dat voor 7,50 per kilo .

Dit zet ik voortaan mijn visite voor. Vorige week begon iemand mijn Yrgacheffe nog af te zeiken als bitter ( , Yrg is een hoop, maar niet bitter volgens mij) en dat er op het station betere koffie te krijgen was . De meeste SO zijn gewoon niet besteed aan de gemiddelde mens....

[ Bericht 32% gewijzigd door Mark_V op 09-10-2008 12:44:20 ]
pi_62260007
Leeft w1zz trouwens nog?
  donderdag 9 oktober 2008 @ 15:08:53 #180
139820 mol_air
Jus ex injuria non oritur
pi_62260906
Dank voor de snelle reacties. En bedankt voor de uitnodiging Mark_V! Woon in Leiden, dus misschien wel een keer de moeite waard om even heen en weer te treinen. Heb jij zelf een koffiewinkel of werk je bij ongebrand?

Dan over invriezen, wat is nu de beste methode? Ik kan me goed voorstellen dat in een diepvrieszakje niet ideaal is, maar in bijvoorbeeld een weck-pot it er meer zuurstof bij, wat het bewaren ook niet ten goed komt.

Een trucje wat ik heb geprobeerd, maar waar ik het resultaat nog niet heb is bonen bewaren in een lege wijnfels, met daarop zo'n vacu-vin vacuum dop. Ik heb ze daar echter niet in ingevroren, maar dat moet ook kunnen. Dan zijn ze vacuum verpakt en donker (indien groen glas). Dat zou denk ik dicht bij optimaal zijn?

Wat zijn jullie gedachten hierover?
pi_62266259
hmmm, mischien toch maar een keer de koffiebrander methode proberen
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_62266290
quote:
Op donderdag 9 oktober 2008 12:35 schreef Mark_V het volgende:

[..]


@Mol_air, als je in Rotterdam of omgeving woont, mag je tegen kostprijs wel een paar zakjes van 180 gram versgebrande bonen (groene bonen van ongebrand.nl) op komen halen
zou ik daar ook gebruik van kunnen maken
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_62270592
quote:
Op donderdag 9 oktober 2008 15:08 schreef mol_air het volgende:...

Een trucje wat ik heb geprobeerd, maar waar ik het resultaat nog niet heb is bonen bewaren in een lege wijnfels, met daarop zo'n vacu-vin vacuum dop. Ik heb ze daar echter niet in ingevroren, maar dat moet ook kunnen. Dan zijn ze vacuum verpakt en donker (indien groen glas). Dat zou denk ik dicht bij optimaal zijn?

Wat zijn jullie gedachten hierover?
Mijn gedachten? In de vriezer is het altijd donker en maakt de kleur van het glas niets uit
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  vrijdag 10 oktober 2008 @ 10:38:34 #184
139820 mol_air
Jus ex injuria non oritur
pi_62281346
goed punt....

Ze hebben overigens van Vacuvin ook van die doosjes voor koffie en cereals (grooste is 2.3 liter), die zijn dan dus vacuum en gemaakt van gecoat plastic waardoor er geen uvstralen binnenkomen....ofzoiets...

Op zich met 12, - p.s. niet eens zo ontzettend duur, als dat betere koffie betekent....
  maandag 13 oktober 2008 @ 00:44:06 #185
88071 elmark
Fruittellarolgambler
pi_62341048
Even een vraag aan de cracks..

Omdat de senseo me de strot uitkwam heb ik een paar pakken douwe egberts black gekocht om koffie te gaan maken met de oude simpele koffiezetter. Maar nu heb ik een percolator gekregen, en is mijn vraag: kan die DE black ook in de percolator of kan daar echt alleen grofgemalen koffie in?
pi_62344678
Percolator moet juist iets fijner zijn dan normale koffie.
pi_62345843
Ok, ik ben wat aan het experimenteren met mijn prachtige glimmende Gaggia Evolution, en heb nu de AH excellent Dolce espresso koffie geprobeerd, welke érg lekker is.. Maar ik wil wel eens wat anders proberen. Iemand nog een leuke tip? Ik zit bijvoorbeeld te denken aan de Kaldi Autumn Leaf, kent iemand die?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_62373800
quote:
Op maandag 13 oktober 2008 10:11 schreef Underdoggy het volgende:
Percolator moet juist iets fijner zijn dan normale koffie.
Weet je dat wel zeker??? Hoe grover de koffie, hoe meer goede smaakstoffen je uit de koffie krijgt. Hoe fijner de koffie, hoe bitterder hij zal zijn....
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_62374561
quote:
Op dinsdag 2 september 2008 20:26 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Dunner, dus als hij begint te lopen, gaat hij opeens heel snel (dus slechte extractie). Hierdoor spuit op het laatst de stoom er bovendien uit, waardoor je koffie meer verbrandt. Daarnaast moet je heel goed oppassen met dichtdoen. Doordat staal harder is, heb je minder snel een goede afsluiting. Dit kan ertoe leiden dat een deel van het water via de zijkant wegspuit als de moka op het vuur staat.
hmm Ik gebruik al jaren mijn Bialetti moka (venus model rvs) en dit alles komt mij niet bekend voor met m'n rvs moka

Aluminiumoxide onstaat dan wel maar het is de niet oplosbare vorm en blijft in het reservoir zitten, gewoon uitspoelen, ook moet je een goede moka niet al te grondig reinigen, de koffieaanslag die ontstaat na een tijd gebruik hoort er te zitten, het scheidt de koffie af van het aluminium/rvs zodat ook de koffie de metaalsmaken niet op kan nemen. Maw na een tijd goed gebruik komt je koffie ook niet meer in aanraking met de metalen wanden. Het is net als met een goede pan, hoe meer gebruikt hoe beter het wordt.

Helaas moet ik nou die aanslag wel wegpoetsen, wordt dus een week matige koffie. Niet goed opgeruimd en 3 dagen ongebruikt rara wat erin gekropen is ach ja eigen schuld!
pi_62375844
Hey Mark. De Iroast is inderdaad wat gevoelig voor temperatuur. Het beste kun je gewoon voor een open raam of deur branden dan heb je niet zoveel last van de veranderende temperaturen buiten. Ook een wat ouder electriciteitsnet kan z'n invloed hebben idzv dat ie minder heet wordt. Mocht de tmeperatuur echt tegenvallen kan je ook wat vliesjes van de vorige keer laten zitten dat wordt ie vanzelf warmer.
Ik vind zelf Yrgacheffe ook wel een moeilijke koffie. Zeker niet bitter maar wel zurig en dat kan ik vaak niet zo lang waarderen, het is ook maar net hoe de combi van smaken uitkomt. Ik heb nu een Braziliaanse cup of excelence boon en hoewel daar ook zure smaakpatronen inzitten vind ik m door de andere smaken die er ook inzitten wel lekker. Als zuur overheerst vind ik het meestal niet super. En wat betreft je gasten ja dat is sowieso een moeilijk verhaal. Ze moeten al espresso drinker zijn (wat veel mensen niet echt zijn) en dan ook de pure originele smaken van SO weten te waarderen dat val meestal niet mee. Jammer maar je kan dat toch niet veranderen, daarom is het des te leuker om met een liefhebber te drinken.
pi_62376015
quote:
Op dinsdag 14 oktober 2008 12:20 schreef tim2308 het volgende:

[..]

Weet je dat wel zeker??? Hoe grover de koffie, hoe meer goede smaakstoffen je uit de koffie krijgt. Hoe fijner de koffie, hoe bitterder hij zal zijn....
Als je zo'n espressopotje bedoelt haal ik van Simonlevelt.nl
quote:
Espressopotje Fijn gemalen koffie wordt in een filter aangedrukt. Het water onder in de pot wordt aan de kook gebracht op het gasfornuis. Door de druk die ontstaat wordt het water door de koffie.naar boven geperst.
Als je zo'n grote percolator bedoelt dan wel grof. De termen worden beetje door elkaar gebruikt op internet kom ik achter
  woensdag 15 oktober 2008 @ 15:15:49 #192
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_62405838
Ik werk (2x gewerkt) bij een keukenzaak waar ze mixers, bestek, pannen, espressoapparaten, koffie en nog veel meer verkopen, allemaal goeie kwaliteit. Even een tvp Hier ben ik dan weer na een lange tijd Ik heb al een z.g.a.n. Saeco aangeboden gekregen, hoop dat ik die binnenkort krijg
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_62669308
De ad koffietest:
http://www.ad.nl/koffietest/

W1ZZ: Hoe staat het met ingeleverde 2dehands machines / molens?

[ Bericht 18% gewijzigd door Mark_Boelen op 26-10-2008 10:49:48 ]
pi_62681654
psst, Mark_B, je link klopt niet (denk ik)
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_62683223
Its-jojo-4you: nu wel weer
Gister gratis en voor niets een defecte volautomaat jura gekregen
En het probleem lijkt nu nog niet als te groot
pi_62683224
Its-jojo-4you: nu wel weer
Gister gratis en voor niets een defecte volautomaat jura gekregen
En het probleem lijkt nu nog niet als te groot
  zondag 26 oktober 2008 @ 23:58:14 #197
122997 zquing
Drama Junk
pi_62706883
zijn deze niet vet lief
"Those unforgettable days, for them I live"
  maandag 27 oktober 2008 @ 12:24:19 #198
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_62714907
quote:
Op zondag 26 oktober 2008 10:50 schreef Mark_Boelen het volgende:
Its-jojo-4you: nu wel weer
Gister gratis en voor niets een defecte volautomaat jura gekregen
En het probleem lijkt nu nog niet als te groot
Wat voor Jura heb je ? En hoe kom je daar aan
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_62718431
Een Jura Duomatica.
Wel helaas een volautomaat.
Gister het hele apparaat voor zover mogelijk uit elkaar gehaald en schoongemaakt / gecleand.
Gisteravond nog een email naar Jura gestuurd of ze mij konden helpen aan een handleiding cq tips bij het verhelpen van het probleem.
Vanmiddag al een email terug of ik mijn telefoonnummer wou emailen omdat ze het leuk vonden dat ik dit oude beest weer leven in wou blazen

Het is inderdaad niet een nieuwe machine, maar van binnen ziet ie er vrijwel gaaf uit, 2 a 4 weken voordat diegene hem ook kreeg waar ik hem van heb gekregen, is hij ook geheel nageken door jura ( volledig nieuwe rubbers ed )

Ik vind het gewoon leuk om hem weer aan de gang te krijgen, en ook al is het een oudje, het is beter dan senseo :S

Gelukkig drink ik vaak koffie op mijn werk

Iemand trouwens een adresje waar je los nieuwe stoompijpjes kan halen voor een thuismachine?
Hier zit een hele irrirante stoompijp op en zou graag een 4 gats willen
pi_63083276
ik ben bezig om een espresso apparaat te kopen, en weet niet meer wat ik wil.
volautomaat klikt wel makkelijk soms heb ik sochtends weining tijd en dan is zon automaat wel handig, ook altijd automatisch verse gemalen bonen.
maarja als ik zo her en der de reacties lees kan ik qua smaak beter een halfautomaat kopen.
ik heb een aantal apparaten op de radar, ik hoop dat iemadn wat sense in me kan schoppen..
http://www.kieskeurig.nl/(...)lvia/reviews/122937/
http://www.kieskeurig.nl/(...)inox/reviews/109544/
http://www.casabarista.nl/index.php?id=523
http://www.wehkamp.nl/w2/Winkelen/KenmerkAdviseurArtikel.aspx?CC=C06&SC=U0G&KAC=UG6&ArtikelNummer=730340&AI=6
pi_63084619
ik kan alleen over de eerste 2 apparaten meepraten. Ik had eerst een saeco en een een rancilio en dat is een wereld van verschil. De Rancilio is in alles meer machine alles is degelijker uitgevoerd en de boiler is beter dan de saeco. De Rancilio is verder een recht-toe-recht-aan apparaat zonder veel franje en mijns inziens vooral erg goed in het zetten van espresso. Dit zie je terug in de prijs, gezien je andere opties naast de Saeco mag het meer kosten dus indien mogelijk zou ik het niet laten.

Over de andere 2 machines kan ik geen oordeel geven.
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_63090779
de opwarmtijd met een aluminium boiler is vele malen sneller dan met een koperen boiler of niet?

ik heb s'ochtend vaak weining tijd, en wil wel graag mn shot hebben kan ik dan beter een machine met aluminium boiler nemen ipv. koper?
pi_63096437
er zijn trucjes voor om de Rancilio sneller te gebruiken zie bijvoorbeeld http://www.coffeekid.com/archived/rancilio/cheatsilvia

Een andere optie is een tijdstekker, kost geen zak en werkt perfect
pi_63096830
quote:
Op zondag 9 november 2008 20:22 schreef LePetitColonel het volgende:
ik ben bezig om een espresso apparaat te kopen, en weet niet meer wat ik wil.
volautomaat klikt wel makkelijk soms heb ik sochtends weining tijd en dan is zon automaat wel handig, ook altijd automatisch verse gemalen bonen.
maarja als ik zo her en der de reacties lees kan ik qua smaak beter een halfautomaat kopen.
ik heb een aantal apparaten op de radar, ik hoop dat iemadn wat sense in me kan schoppen..
http://www.kieskeurig.nl/(...)lvia/reviews/122937/
http://www.kieskeurig.nl/(...)inox/reviews/109544/
http://www.casabarista.nl/index.php?id=523
http://www.wehkamp.nl/w2/Winkelen/KenmerkAdviseurArtikel.aspx?CC=C06&SC=U0G&KAC=UG6&ArtikelNummer=730340&AI=6
Ik heb die saeco gevoeld bij de mediamarkt, maar dan ben ik toch blij dat het uiteindelijk een even dure Gaggia Evolution is geworden, heeft toch een wat beter binnenwerk. Een collega van me heeft een siemens volautomaat, en daar is hij an sich wel blij mee, maar een jura kan je bijvoorbeeld helemaal uit elkaar halen, dat kan bij zijn siemens niet, dat is 1 klomp mechaniek waar je behalve het reguliere schoonmaakprogramma verder weinig zelf aan kan doen.

Met een halfautomaat ben je wat flexibeler qua koffie, bij een volautomaat moet je eerst alle oude bonen er uit peuteren, en er dan weer nieuwe in doen. (en de wat goedkopere hebben ook geen flexibele waterafgifte, daar kan je bij een halfautomaat ook mee experimenteren) Als je gewoon redelijk vlot een lekkere bak koffie wil is een volautomaat een handig ding, als je echt wilt gaan experimenteren en elke laatste gram smaak en aroma uit een koffieboon wilt hebben is een half-automaat wat je moet hebben, puur om alles in eigen hand te kunnen houden. (maar dan moet je er ook weer een goede molen bij hebben enzo)
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_63097625
ik kwam deze ook nog tegen lijkt me ook best een mooi machientje, maar kan weining reviews vinden over deze.
http://www.kieskeurig.nl/(...)chards/47507/232915/
pi_63103002
Als je een echte espresso wil met een echte crema en geen schuim dan begint het met de eerder genoemde Gaggia Evolution of een Classic Coffee. Goedkopere machines van Krups Saeco enz kunnen geen echte goede espresso maken. Waarom niet? De boiler en de zetgroep zijn te klein en te licht om de benodigde stabiele temperatuur te leveren. Kijk eens rond op Marktplaats een Gaggia Evolution scoor je nog wel eens onder de 100 euro met wat geluk. Daarnaast MOET je een molen hebben. Veel mensen denken dat zoiets onzin is maar echt de resultaten van voorgemalen koffie zijn bedroevend. Ten eerste is de versheid na een dag weg en ten tweede kan je niet een maling op tientallen verschillende machines afstellen.
Goedkoopste goede espressomolen is een Iberital Challenge van 159 Euro of kijk ook op Marktplaats.
Het is even investeren maar bedenk dat een goed onderhouden machine lang mee kan gaan. Veel langer dan een volautomaat die na 6 jaar vaak wel op is. Je moet er alleen wel zin in hebben. Een pistonmachine vraagt tijd en aandacht en het is gewoon meer ''gedoe'' maar na oefening ben je er wel heel gelukkig mee. Wil je dat niet dan koop een volautomaat.
pi_63110966
quote:
Op maandag 10 november 2008 10:42 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Ik heb die saeco gevoeld bij de mediamarkt, maar dan ben ik toch blij dat het uiteindelijk een even dure Gaggia Evolution is geworden, heeft toch een wat beter binnenwerk. Een collega van me heeft een siemens volautomaat, en daar is hij an sich wel blij mee, maar een jura kan je bijvoorbeeld helemaal uit elkaar halen, dat kan bij zijn siemens niet, dat is 1 klomp mechaniek waar je behalve het reguliere schoonmaakprogramma verder weinig zelf aan kan doen.
Mijn ervaring is juist andersom. De Jura's van tegenwoordig zijn zonder gereedschap niet meer te demonteren en schoon te maken. Tegenover de siemens, die uit de Nivona fabriek komt, waar je de zetgroep er al zelf uit kan halen zonder gereedschap. Oudere jura's hadden die mogelijkheid ook.
quote:
Met een halfautomaat ben je wat flexibeler qua koffie, bij een volautomaat moet je eerst alle oude bonen er uit peuteren, en er dan weer nieuwe in doen. (en de wat goedkopere hebben ook geen flexibele waterafgifte, daar kan je bij een halfautomaat ook mee experimenteren) Als je gewoon redelijk vlot een lekkere bak koffie wil is een volautomaat een handig ding, als je echt wilt gaan experimenteren en elke laatste gram smaak en aroma uit een koffieboon wilt hebben is een half-automaat wat je moet hebben, puur om alles in eigen hand te kunnen houden. (maar dan moet je er ook weer een goede molen bij hebben enzo)
Ik snap nog steeds niet waarom je niet makkelijk te legen/verwisselen bonenresevoirs in die volautomaten hebt. Ik ken ze alleen op de Jura X9, maar die is een beetje groot, lomp en duur om thuis neer te zetten. Voor 5600 euro kan je een leuk setje machine en maler voor kopen.
pi_63116104
nou ik via marktplaats een gaggia classic gekocht, ik kreeg ook een zak DE espresso mee met vervaldatum 2006.
ik had verder nog niks in huis dus dit maar gebprobeerd en het was nog best te zuipen maar niet echt wat ik hoopte.
nu zit ik op de site van simon levelt en heb ik geen idee welke maling ik moet hebben, ze hebben het over mailg 2 voor espressopotje en maling 3 voor espresso machines..
ik wil ook nog een molen kopen maar ter overbrugging wil ik eerst wat gesneden bonen kopen.
pi_63116317
je moet maling 2 hebben ook al zeggen ze anders... eventueel 1.5 maar zeker geen 3
pi_63116336
overigens die DE is veeeel te grof gemalen, absoluut geen goede espresso mee te zetten
pi_63169537
Ik heb me weer eens niet kunnen inhouden....

Zojuist een 67 cremina op ebay gescoord.... helemaal functionerend enzo, maar waarschijnlijk nog wel met asbest erin

Ik ben verliefd


Hij moet uit Zwitserland komen, iemand een idee hoe dat zit met douane enzo?
  woensdag 12 november 2008 @ 20:31:41 #212
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_63169685
quote:
Op maandag 10 november 2008 20:05 schreef Fixers het volgende:

[..]

Mijn ervaring is juist andersom. De Jura's van tegenwoordig zijn zonder gereedschap niet meer te demonteren en schoon te maken. Tegenover de siemens, die uit de Nivona fabriek komt, waar je de zetgroep er al zelf uit kan halen zonder gereedschap. Oudere jura's hadden die mogelijkheid ook.
[..]

Ik snap nog steeds niet waarom je niet makkelijk te legen/verwisselen bonenresevoirs in die volautomaten hebt. Ik ken ze alleen op de Jura X9, maar die is een beetje groot, lomp en duur om thuis neer te zetten. Voor 5600 euro kan je een leuk setje machine en maler voor kopen.
Wat bonen er uit peuteren betreft, gebruik gewoon een stofzuiger Doen wij op het werkt iig.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_63173152
Hoe krijg je dat asbest eruit mark_v?
pi_63173602
quote:
Op woensdag 12 november 2008 21:53 schreef Mark_Boelen het volgende:
Hoe krijg je dat asbest eruit mark_v?
Gewoon lekker laten zitten denk ik.... zolang je er niet in gaat boren, is er niks aan de hand.

Eventueel goed natmaken en dan met een stofkap op verwijderen. Staat genoeg over op internet.... (zie bijv. cg/hb):
http://www.home-barista.c(...)-asbestos-t3307.html

Of misschien huur ik gewoon een pool in
pi_63174366
asbest in je koffie ?? lijkt me niet echt lekker.

weet iemand trouwens waar ik die bottomless portafilters voor een gaggia classic kan kopen ?
pi_63175816
quote:
Op woensdag 12 november 2008 22:19 schreef LePetitColonel het volgende:
asbest in je koffie ?? lijkt me niet echt lekker.

weet iemand trouwens waar ik die bottomless portafilters voor een gaggia classic kan kopen ?
Het is alleen maar de isolatie van de boiler, dus zolang je die laat zitten, is er niks aan de hand.

espressoxxl.de verkoopt bottomless portafilters van alle merken voor ongeveer 35 euro. Eventueel kan je jouw portafilter gewoon uitzagen (als je toch nooit de double spout gebruikt).
pi_63204584
iemand ervaring met deze molen ?
http://www.koffiediscount(...)emolen-art-13744.htm
pi_63213951
quote:
Op donderdag 13 november 2008 22:14 schreef LePetitColonel het volgende:
iemand ervaring met deze molen ?
http://www.koffiediscount(...)emolen-art-13744.htm
Mjah, op zich geen verkeerde molen, maar ik zou eigenlijk (als je hem kan plaatsen) liever voor een 2dehands professionelere molen gaan (aan molens kan nou echt NIETS kapot).

De markt voor molens is echter erg dun, ik ben bijvoorbeeld 2 maanden bezig geweest om mijn oude oversized molen te verkopen, maar aan de andere kant zie ik op dit moment ook geen molens op marktplaats staan die mij zouden aanspreken.

Op zich maakt het ook niet superveel uit welke molen je koopt, in dezelfde prijsklasse presteren ze meestal wel vergelijkbaar. Zorg alleen zeker dat je GEEN (ik herhaal GEEN) messenmolen koopt. Zelfs oude voorgemalen koffie levert een beter resultaat op dan op een dergelijke manier gemalen koffie.

Een kennis van mij (in bezit van Silvia+Gaggia MDF) vroeg mij om voor hem wat ongebrande bonen mee te bestellen bij ongebrand.nl, die ik dan om de zoveel tijd gebrand bij hem zou afleveren. Nu heeft zijn vrouw besloten dat die mdf te groot is, en voor hem een Braun molen van 5 gulden gekocht. Iedere keer barst ik weer bijna in tranen uit als ik zie wat een koffie dat oplevert (ook met mijn techniek). Bijna alles goed, bonen goed, branding goed, leeftijd goed, maling @#$@#$, tamp goed, silviatechniek goed.... koffie niet te zuipen

[ Bericht 34% gewijzigd door Mark_V op 14-11-2008 10:23:08 ]
pi_63215055
quote:
nou ik via marktplaats een gaggia classic gekocht, ik kreeg ook een zak DE espresso mee met vervaldatum 2006.
ik had verder nog niks in huis dus dit maar gebprobeerd en het was nog best te zuipen maar niet echt wat ik hoopte.
nu zit ik op de site van simon levelt en heb ik geen idee welke maling ik moet hebben, ze hebben het over mailg 2 voor espressopotje en maling 3 voor espresso machines..
ik wil ook nog een molen kopen maar ter overbrugging wil ik eerst wat gesneden bonen kopen.
Het hangt van de soort bonen af. Ik heb zelf altijd de Roma en die malen ze op 2,5 voor de Gaggia Classic.
pi_63217435
quote:
Op vrijdag 14 november 2008 10:55 schreef Eva-Lotta het volgende:

[..]

Het hangt van de soort bonen af. Ik heb zelf altijd de Roma en die malen ze op 2,5 voor de Gaggia Classic.
Hoeveel doorlooptijd heb je dan? Ik ken de Gaggia Classic niet, maar vrijwel alle espresso-machines die ik ken hebben even fijn of fijner dan een Rancilio Silvia nodig. Ik heb 1x gamalen koffie bij Simon Levelt gehaald (had toen nog een silvia), die hadden ze op 2 gemalen, maar dat was iets te grof.

Ik heb net wat Costa Rica gebrand. Ging opeens erg hard, binnen een halve minuut ging het van first crack naar vienna. Erg vaag....

Net even geprobeerd, maar ben totaal niet onder de indruk, maar dit zal ook komen doordat ik ze eigenlijk veel te donker (naar mijn mening) heb gebrand.
pi_63220596
quote:
Op woensdag 12 november 2008 20:28 schreef Mark_V het volgende:
Ik heb me weer eens niet kunnen inhouden....

Zojuist een 67 cremina op ebay gescoord.... helemaal functionerend enzo, maar waarschijnlijk nog wel met asbest erin

Ik ben verliefd
[ link | afbeelding ]

Hij moet uit Zwitserland komen, iemand een idee hoe dat zit met douane enzo?
Die Cremina ziet er mooi uit, gefeliciteerd!
Zwitserland, 1 keer wat gekocht (Bizerba/Ditting maalschijven), moest btw betalen en inklaringskosten (+- 10 euro)
pi_63223928
Leuk ding die Cremina. Kan je goede resultaten mee halen. Laat gebrande bonen eens drie dagen rusten dan smaken ze echt heel anders. Stel een eigen profiel in op die Iroast dat heeft mij veel geholpen.
pi_63233694
Mjah dat van die BTW zuigt wel enorm natuurlijk, zeker omdat er in 1976 al een keer BTW over is betaald. BTW+inklaringskosten+BTW over verzendkosten komt al snel uit op 80 euro ofzo.... Ik kan hem er bijna beter persoonlijk gaan ophalen, die gast woont vlakbij Kloten (vliegveld van zurich)....

Klacht: Zwitserland is geen EU-lid
Subklacht: Douane+BTW+invoerrechten
pi_63304334


Ok jongens, geef mij eens 10 redenen om deze niet te kopen:
http://link.marktplaats.nl/208986694

Hij is zo mooi

Hier zie je de 2008-versie:


maar ik heb er ab-so-luut geen tijd voor
pi_63305798
Erg leuk
Hij moet inderdaad wel schoongemaakt worden
Iemand zin om te klussen
pi_63378183
quote:
Op vrijdag 14 november 2008 12:07 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Hoeveel doorlooptijd heb je dan? Ik ken de Gaggia Classic niet, maar vrijwel alle espresso-machines die ik ken hebben even fijn of fijner dan een Rancilio Silvia nodig. Ik heb 1x gamalen koffie bij Simon Levelt gehaald (had toen nog een silvia), die hadden ze op 2 gemalen, maar dat was iets te grof.
Als ik 'm goed aanstamp ongeveer een halve minuut, dat is toch hoe het hoort? Ik heb ook wel eens een fijnere maling geprobeerd, maar toen liep 'ie helemaal niet meer door.
  donderdag 20 november 2008 @ 20:32:26 #227
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_63384120
quote:
Op maandag 17 november 2008 23:23 schreef Mark_V het volgende:


Ok jongens, geef mij eens 10 redenen om deze niet te kopen:
http://link.marktplaats.nl/208986694

Hij is zo mooi

Hier zie je de 2008-versie:
[ afbeelding ]

maar ik heb er ab-so-luut geen tijd voor
Omdat hij niet meer op marktplaats staat ?
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_63395425
Ik ben ook een beetje aan het rondkijken voor een fijne espressomachine voor thuis, en zit te kijken naar de gaggia classic.

Gisteravond in Utrecht even bij wat koffiehuizen wezen kijken, o.a. simon Levelt en Paul van Dillen, en daar valt al snel op dat de prijzen elkaar weinig ontlopen. bij beide zaken rond de 370 ¤ voor een gaggia classic.

maar als ik nu op internet kijk, zie ik al meteen bij de eerste link koffiewarenhuis.nl
Zij bieden de classic al aan voor 257 ¤, en ook al werd me op het hart gedrukt om vooral niet op internet te gaan kopen, zo'n prijsverschil kun je natuurlijk niet negeren... http://www.koffiewarenhui(...)ggia_Classic_Coffee/
Het gekke is dat de prijzen van veel andere machines wel redelijk overeenkomen met wat ik in de winkel betaal, dus klopt de prijs van de gaggia dan wel?

Sowieso, had ik een max prijs van zo'n 400 ¤ in gedachten, maar als zo'n webwinkel zo goedkoop is, betekent dat ook dat ik enerzijds iets meer zou kunnen uitgeven aan een duurdere machine óf... ik hou geld over voor een molen, en dat idee spreekt me ook wel aan. Ik ben nu al overtuigd door de verhalen van verkopers dat ik toch binnen een half jaar overstap naar zelf malen.

Tenslotte zou ik ook nog, als ik bij Gaggia blijf kijken, kunnen gaan voor de iets duurdere baby twin of new twin. Wat is het verschil tussen de baby-machines en de classic, buiten het feit dat je stoom apart wordt verwarmd en je dus na een cappucino niet hoeft te wachten tot je weer espresso kunt zetten?

(Wat ook nog kan maar wel wat duurder; de francis francis X1, krijg ik er ook nog een handpresso bij zodat ik ook als ik in de bergen rondbanjer een lekker espressootje kan zetten )
http://www.koffiewarenhuis.nl/product/9/15/302/Espressomachines/Francis%26Francis/Francis&Francis_X1_Ground/

Heeft iemand ervaringen met koffiewarenhuis, en val ik me geen buil aan die gaggia? De koffie die ik daaruit heb mogen proeven was in ieder geval van een prima kwaliteit!
Als ze zo goedkoop zijn met hun machines, is de garantie dan wel in orde?

Alvast bedankt voor wat uitleg!

[ Bericht 95% gewijzigd door Gripper op 21-11-2008 08:48:01 ]
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63395817
quote:
Op vrijdag 21 november 2008 08:35 schreef Gripper het volgende:
Ik ben ook een beetje aan het rondkijken voor een fijne espressomachine voor thuis, en zit te kijken naar de gaggia classic.

Gisteravond in Utrecht even bij wat koffiehuizen wezen kijken, o.a. simon Levelt en Paul van Dillen, en daar valt al snel op dat de prijzen elkaar weinig ontlopen. bij beide zaken rond de 370 ¤ voor een gaggia classic.

maar als ik nu op internet kijk, zie ik al meteen bij de eerste link koffiewarenhuis.nl
Zij bieden de classic al aan voor 257 ¤, en ook al werd me op het hart gedrukt om vooral niet op internet te gaan kopen, zo'n prijsverschil kun je natuurlijk niet negeren... http://www.koffiewarenhui(...)ggia_Classic_Coffee/
Het gekke is dat de prijzen van veel andere machines wel redelijk overeenkomen met wat ik in de winkel betaal, dus klopt de prijs van de gaggia dan wel?

Sowieso, had ik een max prijs van zo'n 400 ¤ in gedachten, maar als zo'n webwinkel zo goedkoop is, betekent dat ook dat ik enerzijds iets meer zou kunnen uitgeven aan een duurdere machine óf... ik hou geld over voor een molen, en dat idee spreekt me ook wel aan. Ik ben nu al overtuigd door de verhalen van verkopers dat ik toch binnen een half jaar overstap naar zelf malen.

Tenslotte zou ik ook nog, als ik bij Gaggia blijf kijken, kunnen gaan voor de iets duurdere baby twin of new twin. Wat is het verschil tussen de baby-machines en de classic, buiten het feit dat je stoom apart wordt verwarmd en je dus na een cappucino niet hoeft te wachten tot je weer espresso kunt zetten?

(Wat ook nog kan maar wel wat duurder; de francis francis X1, krijg ik er ook nog een handpresso bij zodat ik ook als ik in de bergen rondbanjer een lekker espressootje kan zetten )
http://www.koffiewarenhuis.nl/product/9/15/302/Espressomachines/Francis%26Francis/Francis&Francis_X1_Ground/

Heeft iemand ervaringen met koffiewarenhuis, en val ik me geen buil aan die gaggia? De koffie die ik daaruit heb mogen proeven was in ieder geval van een prima kwaliteit!
Als ze zo goedkoop zijn met hun machines, is de garantie dan wel in orde?

Alvast bedankt voor wat uitleg!
Hmm, mijn op mijn verjaardag gekregen Gaggia Evolution komt er ook weg, en mijn vriendin was erg te spreken over ze. Overigens leveren ze met UPS, en als die 2 of 3x langs zijn geweest gaat het pakket retour afzender, dat kan je niet nog zelf afhalen bij het postkantoor, handig om even in de gaten te houden. En bij die prijs komen ook nog wat verzendkosten etc, en je moet je ook afvragen wat je opties zijn als je onverhoopt een beroep moet doen op de garantie, dan is een echte winkel toch wel wat makkelijker dan zo'n webshop.

Overigens is het niet echt netjes om je in een echte winkel uitgebreid te laten voorlichten, en dan de absolute bodemprijs op internet te nemen.. Die beste man moet een duur winkelpand onderhouden etc, en goed advies is m.i. ook wel wat waard, toch? En kost hem ook tijd wat betaald moet worden door de verkoop van apparaten etc...

Maar goed, dat is slechts mijn mening. De bestelling ging vlot bij ze, en de afhandeling was ook prima voor elkaar, en een eigen molen is natuurlijk de volgende stap op het barista pad, maar je kan eerst wel wat experimenteren met vers gemalen koffie van een Levelt of kaldi.
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_63397109
quote:
Op vrijdag 21 november 2008 08:59 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Hmm, mijn op mijn verjaardag gekregen Gaggia Evolution komt er ook weg, en mijn vriendin was erg te spreken over ze. Overigens leveren ze met UPS, en als die 2 of 3x langs zijn geweest gaat het pakket retour afzender, dat kan je niet nog zelf afhalen bij het postkantoor, handig om even in de gaten te houden. En bij die prijs komen ook nog wat verzendkosten etc, en je moet je ook afvragen wat je opties zijn als je onverhoopt een beroep moet doen op de garantie, dan is een echte winkel toch wel wat makkelijker dan zo'n webshop.

Overigens is het niet echt netjes om je in een echte winkel uitgebreid te laten voorlichten, en dan de absolute bodemprijs op internet te nemen.. Die beste man moet een duur winkelpand onderhouden etc, en goed advies is m.i. ook wel wat waard, toch? En kost hem ook tijd wat betaald moet worden door de verkoop van apparaten etc...

Maar goed, dat is slechts mijn mening. De bestelling ging vlot bij ze, en de afhandeling was ook prima voor elkaar, en een eigen molen is natuurlijk de volgende stap op het barista pad, maar je kan eerst wel wat experimenteren met vers gemalen koffie van een Levelt of kaldi.
Uiteraard ga ik me schuldig voelen als ik de machine online koop na een leuk halfuur babbelen + koffie bij de koffiewinkel. Met een prijsverschil van max 50 ¤ zou ik dit niet overwegen, maar nu de prijs 120 euro scheelt....

Goed om te weten dat afleveren via UPS gaat, dan laat ik m gewoon op mn werk bezorgen. Dat is dus, als ik mn schuldgevoel heb overwonnen.

En qua molen, wat is eigenlijk een goede prijs-kwaliteit verhouding?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63401426
Ik had precies hetzelfde: heb een Gaggia Classic gekocht bij koffiewarenhuis.nl nadat ik me eerst in de reguliere winkel had geörienteerd en voelde me daar best schuldig over. Fijn om te horen dat andere mensen dat ook hebben!

Aan de andere kant: ik ben voor de koffie nu vaste klant bij Simon Levelt, dus uiteindelijk hebben zij ook voordeel van mijn aanschaf, denk ik dan maar... Over de webwinkel ben ik zeer te spreken en over het apparaat ook, al kan ik er niet zo veel over zeggen omdat het mijn eerste is (verder alleen ervaring met een Quickmill: goede koffie, maar onhandig in het gebruik).
pi_63420551
quote:
je kunt ook eens in duitsland kijken, vaak nog goedkoper.
hier heb ik net mn maler gekocht maar er zijn nog meer voor sommige apparaten nog goedkopere winkels e vinden, even google op duits zetten preisvergleich intikken en even zoeken levert tientallen euro's voordeel op.
pi_63432405
Gisteren via whekamp.nl een Saeco Giro Plus besteld, vandaag ontvangen

Zo'n apparaat is wel wennen, als je Senseo gewent bent (wat een gore koffie komt er uit dat ding zeg ). Nu nog een kwestie van de juiste bonen vinden Ik heb vaandag bij de AH bonen van Lavazza gehaald, en dat smaakt goed Volgende keer een blik Illy halen, alleen ben ik wel bang dat ik dan geen andere koffie meer zal lusten

Cappuccino maken met de stoompijpje vergt ook enige oefening, wellicht dat volle melk beter is om te gebruiken om melschuim te maken? De schuimkraag wordt met halvolle melk niet echt dik.
pi_63506938
IS er iemand die deze molen kent, en daar wat zinnigs over kan zeggen qua kwaliteit enzo?
http://www.koffiediscount(...)emolen-art-13744.htm

t is de enige die ze bij koffiediscounter hebben staan, dus das een makkelijke keuze. Ik hoef uiteraard niet persé mn molen daar te kopen, al ga ik mn gaggia classic er wel halen, mara het is wel zo leuk om mn eerste bakkies koffie meteen zelf te kunnen malen.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  dinsdag 25 november 2008 @ 14:37:07 #236
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_63506959
quote:
Op zaterdag 22 november 2008 17:45 schreef Kremers het volgende:
Cappuccino maken met de stoompijpje vergt ook enige oefening, wellicht dat volle melk beter is om te gebruiken om melschuim te maken? De schuimkraag wordt met halvolle melk niet echt dik.
Yep. Volle melk voor gebruiken, dan krijg je een romige schuimkraag.
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
pi_63515485
quote:
Op dinsdag 25 november 2008 14:36 schreef Gripper het volgende:
IS er iemand die deze molen kent, en daar wat zinnigs over kan zeggen qua kwaliteit enzo?
http://www.koffiediscount(...)emolen-art-13744.htm

t is de enige die ze bij koffiediscounter hebben staan, dus das een makkelijke keuze. Ik hoef uiteraard niet persé mn molen daar te kopen, al ga ik mn gaggia classic er wel halen, mara het is wel zo leuk om mn eerste bakkies koffie meteen zelf te kunnen malen.
ik zag deze ook staan, echter kon ik nergens op de website van saeco ook maar iets vinden over dit ding. ik heb koffiediscounter gemaild met de vraag of ze me konden verwijzen naar de pagina van het product, nooit iets van gehoord, vraag me af of het geen chinese naamaak is.
op coffeegeek kent ook niemand het ding.
ik heb dus maar gekozen voor een demoka 205 van http://www.coffee24.de/, voor 180 euro's
pi_63520679
quote:
Op dinsdag 25 november 2008 19:20 schreef LePetitColonel het volgende:

[..]

ik zag deze ook staan, echter kon ik nergens op de website van saeco ook maar iets vinden over dit ding. ik heb koffiediscounter gemaild met de vraag of ze me konden verwijzen naar de pagina van het product, nooit iets van gehoord, vraag me af of het geen chinese naamaak is.
op coffeegeek kent ook niemand het ding.
ik heb dus maar gekozen voor een demoka 205 van http://www.coffee24.de/, voor 180 euro's
Het gekke is inderdaad dat zelfs de site van saeco er niks over vermeldt. Dan maar even kijken bij een van de koffiewinkels voor een ander molentje, koop ik toch nog iets in een "echte" winkel.
Donderdagavond zit ik hopelijk met mn eerste brouwseltjes op de bank

[ Bericht 0% gewijzigd door Gripper op 25-11-2008 22:02:13 ]
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63558389
Voor de Classic Coffee zou ik gewoon voor de webshop gaan. Koffiewarenhuis staat goed bekend.
Wat betreft de molen bestel bij www.vanpommeren.nl in Utrecht een Iberital Challenge voor 169 Euro. Deze wordt op buitenlandse fora (waar ze er echt verstand van hebben) veel aangeprezen als de ideale startersmolen. Het nadeel van de Demoka is naast dat ie duurder is dat deze enorm veel koffie naast je filterdrager gooit door statische oplading van de koffie. Daar heeft de Iberital geen last van. Bovendien zit er ook nog een timer op, die je aan en uit kan zetten. Met een timer maalt de molen een vast aantal grammen koffie zonder dat je iedere keer de knop vast moet houden. Onderschat de noodzaak van een molen niet. Het is echt heel belangrijk. De beste tip is altijd koop de beste molen die jje kan betalen. Die Saeco lux is geen geweldige molen. Sterk vergelijkbaar met de Solis molens en die kunnen eigenlijk niet fijn genoeg malen voor espresso.
pi_63558640
waarom zou iemand eigenljik een molen met doser halen? Is doserless niet veel handiger?
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_63563857
quote:
Op donderdag 27 november 2008 09:57 schreef marmhz het volgende:
Voor de Classic Coffee zou ik gewoon voor de webshop gaan. Koffiewarenhuis staat goed bekend.
Wat betreft de molen bestel bij www.vanpommeren.nl in Utrecht een Iberital Challenge voor 169 Euro. Deze wordt op buitenlandse fora (waar ze er echt verstand van hebben) veel aangeprezen als de ideale startersmolen. Het nadeel van de Demoka is naast dat ie duurder is dat deze enorm veel koffie naast je filterdrager gooit door statische oplading van de koffie. Daar heeft de Iberital geen last van. Bovendien zit er ook nog een timer op, die je aan en uit kan zetten. Met een timer maalt de molen een vast aantal grammen koffie zonder dat je iedere keer de knop vast moet houden. Onderschat de noodzaak van een molen niet. Het is echt heel belangrijk. De beste tip is altijd koop de beste molen die jje kan betalen. Die Saeco lux is geen geweldige molen. Sterk vergelijkbaar met de Solis molens en die kunnen eigenlijk niet fijn genoeg malen voor espresso.
Ik woon in Utrecht, dus ik ga vanavond wel even bij Van Pommeren kijken
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63576356
Doser of doserless is deels een kwestie van wat je gemakkelijker vind. Doserless dan moet je ieder portie malen ook als er bezoek is. Bovendien klontert een doserless meer. Veel soserless molens knoeien ook behoorlijk door statische oplading van het maalsel. Een doser heeft als nadeel dat het een extra handeling vergt. Koffie wordt wel goed vermengt wat de klontvorming verminderd.
pi_63589918
quote:
Op donderdag 27 november 2008 13:22 schreef Gripper het volgende:

[..]

Ik woon in Utrecht, dus ik ga vanavond wel even bij Van Pommeren kijken
En uiteindelijk thuisgekomen met de gaggia classic, en de aangeraden iberital. Kilootje koffie erbij gekregen, waarvan ik al de helft vermalen heb op zoek naar de juiste instellingen. Mn eerste koffietjes liepen iets te snel door, en werden meer iets van een slappe lungo.
Voor mn gevoel draai ik me helemaal suf aan de traploze instelling van die Iberital, heb al minstens 10 rondjes gedraaid, en het kan nog altijd fijner, mn eerste espresso lukte al redelijk, maar het mag best nog wat sterker.
Een espresso loopt nu door in 10 seconden, dat mag nog wel wat langzamer.

Hoe kan ik bij zo'n Iberital een complete slag van de instelknop interpreteren, is dat ongeveer hetzelfde als 1 complete stand op een molen met vaste standen? Voor mn gevoel zet i complete omwenteling maar heel weinig verschil. Mn koffie is ook nog steeds vrij los, wordt geen stevig hoopje.

In ieder geval, heel leuk om mee te prutsen, alleen ik moet vanavond maar niet 6 of 7 bakken koffie proberen, anders lig ik weer tot 4 uur wakker
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63595743
quote:
Op vrijdag 28 november 2008 11:16 schreef Gripper het volgende:

[..]

verhaal
Hey kijk, iemand met precies dezelfde hobbies als ik, klimmen en koffie
en met een voorliefde voor Arc'teryx

Allereerst, gefeliciteerd met je aankoop! Ik ken die Iberital niet, maar wat meestal werkt: draai hem helemaal dicht (dus zodat de schijven op elkaar komen) en draai hem dan weer tot de helft open (dus even tellen op hoeveel slagen je nu zit). Zo kan je heel snel naar de juiste afstelling komen. Is hij te fijn, ga dan op 3/4 open zitten, is hij nog steeds te grof, ga dan op 1/4 open zitten etc etc.

Ik denk dat je nog VEEL te grof zit, met een doorlooptijd van 10 seconden zit je namelijk vrijwel aan het maximale debiet van het pompje, dus zelfs als je er hele bonen in zou gooien, gaat het niet sneller.

Espressomachines gaan trouwens niet kapot van TE fijn, hij loopt gewoon niet door. Dus gewoon proberen!

Vrijwel alle molens die ik ken, hebben binnen 1 "rondje" alle fijnheden zitten, van turkse koffie tot french press.

Heb je trouwens al een fatsoenlijke tamper? Zo niet, meteen kopen. Ik heb zelf een voorkeur (zeker als je beginner bent) voor een vlakke. Zorg dat hij goed in je bakje past (neem je bakje mee). Tampers van 100 euro zijn niet beter dan tampers van 20, wel mooier, en ze liggen lekkerder in de hand.
pi_63618209
Met die Iberital moet je echt flink draaien aan dat knopje. Op coffeegeek staat het wel meer uitgelegd maar 1 rondje draaien is echt niets, denk eerder aan 10.

Ik sta ook op het punt die molen te kopen. Mijn full size Conti mag niet meeverhuizen van mijn vrouw (hij doet het perfect, als iemand intersse heeft voor mooi prijsje?). De reviews zijn wel lovend op coffeegeek en voor dat bedrag kan je je ook niet enorm een buil stoten. Zal mijn horecaformaat grinder wel gaan missen denk ik.
pi_63629518
ik heb inmiddels mn demoka 205 binnen, en ben wat aan het proberen geweest.
MIJN GOD WAT EEN LEKKERE KOFFIE !!!

ik vraag me alleen iets af, de doorloop tijd van de espresso zou iets van 25/30 seconden moeten zijn, en ik heb mn demoka nog redelijk fijn staan en doorlooptijd is iets van 60 seconden.
nogmaals heerlijke koffie heb ik dan, maar is dit niet slecht voor mn apparaat?
ik kan me voorstellen dat ie nogal moet persen terwijl er niet zoveel uitloopt....
ik ga m de komende dagen wel wat grover draaien maar hoop niet dat ik mn huidige smaak dan kwijt ben.
  zondag 30 november 2008 @ 09:18:43 #247
10119 appelsientje
Het beste onder de zon
pi_63639233
Yes we zitten in ons nieuwe huis en in de keuken hebben we deze laten inbouwen




Heerlijke koffie is dat
To deny our impulses would deny the very thing that make us human.
pi_63640360
Van de buitenkant ziet het er leuk uit Appelsientje, maar ik kan geen merk oid ontdekken . . .
Heb je meer informatie?
pi_63642092
quote:
Op vrijdag 28 november 2008 14:58 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Hey kijk, iemand met precies dezelfde hobbies als ik, klimmen en koffie
en met een voorliefde voor Arc'teryx

Allereerst, gefeliciteerd met je aankoop! Ik ken die Iberital niet, maar wat meestal werkt: draai hem helemaal dicht (dus zodat de schijven op elkaar komen) en draai hem dan weer tot de helft open (dus even tellen op hoeveel slagen je nu zit). Zo kan je heel snel naar de juiste afstelling komen. Is hij te fijn, ga dan op 3/4 open zitten, is hij nog steeds te grof, ga dan op 1/4 open zitten etc etc.

Ik denk dat je nog VEEL te grof zit, met een doorlooptijd van 10 seconden zit je namelijk vrijwel aan het maximale debiet van het pompje, dus zelfs als je er hele bonen in zou gooien, gaat het niet sneller.

Espressomachines gaan trouwens niet kapot van TE fijn, hij loopt gewoon niet door. Dus gewoon proberen!

Vrijwel alle molens die ik ken, hebben binnen 1 "rondje" alle fijnheden zitten, van turkse koffie tot french press.

Heb je trouwens al een fatsoenlijke tamper? Zo niet, meteen kopen. Ik heb zelf een voorkeur (zeker als je beginner bent) voor een vlakke. Zorg dat hij goed in je bakje past (neem je bakje mee). Tampers van 100 euro zijn niet beter dan tampers van 20, wel mooier, en ze liggen lekkerder in de hand.
Hey
jammer dat mn gaggia niet meekan in de rugzak... Onderweg heb ik mn mokkaatje bij me!
Dank voor de tips. Uiteindelijk zo ongeveer uitgevonden wat jij nu beschrijft, en nu een maling die fijn genoeg is voor mooie dikke espresso. Als ik vanaf dat punt een volle slag terugdraai zit ik op de goede maling voor een lungo, twee slagen terug draaien zal dan ongeveer snelfiltermaling zijn (voor de keren dat ik veel gasten krijg en de gewone koffiezetter erbij wil pakken?)
En wat voor maling zou er ongeveer in een cafetiere moeten? Grover dan snelfiltermaling toch?

Ik heb inderdaad meteen tamper gekocht, dat plastic stampertje wat er bij zat wordt zo statisch dat de helft van je koffie daaraan blijft hangen na het aandrukken. Nu een mooie stalen. Niet zo'n dure als jij beschrijft hoor, 24 ¤ will do. Wel een bolle trouwens, wat is het verschil tussen bol en vlak?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63642174
Ik zie inderdaad ook wel is bolle tampers, wat is hiervan het voordeel of nadeel ?
pi_63643614
Zo, bij Kaldi even wat bonen ingeslagen Sicilian Dark Roast, Barista's Choise en Espresso Evening Delight. Ze hebben nu een actie 4 250g zakken voor de prijs van 3.
  zondag 30 november 2008 @ 14:43:03 #252
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_63643923
quote:
Op zondag 30 november 2008 11:47 schreef Mark_Boelen het volgende:
Van de buitenkant ziet het er leuk uit Appelsientje, maar ik kan geen merk oid ontdekken . . .
Heb je meer informatie?
Dat is een NEFF
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
pi_63643965
Weet je het typenummer of iets dergelijks ook Curiosity?
  zondag 30 november 2008 @ 14:46:52 #254
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_63643995
C7660N0
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
pi_63646899
iemand wel eens de jamiaca blue mountain geprobeerd van ongebrand.nl ? schijnt het neusje van de zalm te zijn.

als ik deze nou koop is het dan de bedoeling dat ik deze mix met andere soorten koffie of gewoon"puur" drink ?
de meeste merken leverenaltijd een blend van verschillende plantages en soorten, maar ik heb geen idee hoe en of en in welke hoeveelheid ik dit zou moeten doen.
  zondag 30 november 2008 @ 17:25:04 #256
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_63647259
quote:
Op zondag 30 november 2008 17:08 schreef LePetitColonel het volgende:
iemand wel eens de jamiaca blue mountain geprobeerd van ongebrand.nl ? schijnt het neusje van de zalm te zijn.

als ik deze nou koop is het dan de bedoeling dat ik deze mix met andere soorten koffie of gewoon"puur" drink ?
de meeste merken leverenaltijd een blend van verschillende plantages en soorten, maar ik heb geen idee hoe en of en in welke hoeveelheid ik dit zou moeten doen.
Is inderdaad het neusje van de zalm.
Gewoon zo drinken, niet mengen.

Maak er ook eens een espresso of ristretto van.

Vanaf 8 december bj de Lidl te koop voor 11,99, 125 gram.
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
pi_63648448
quote:
Op zondag 30 november 2008 17:25 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Is inderdaad het neusje van de zalm.
Gewoon zo drinken, niet mengen.

Maak er ook eens een espresso of ristretto van.

Vanaf 8 december bj de Lidl te koop voor 11,99, 125 gram.
you serious? duurste koffie ter wereld bij de lidl ?
ik kan ze niet vinden, ik hoop wel de bonen en geen gemalen koffie.
  zondag 30 november 2008 @ 18:25:50 #258
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_63648550
quote:
Op zondag 30 november 2008 18:21 schreef LePetitColonel het volgende:

[..]

you serious? duurste koffie ter wereld bij de lidl ?
ik kan ze niet vinden, ik hoop wel de bonen en geen gemalen koffie.
Dit is gemalen.
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
  zondag 30 november 2008 @ 19:57:07 #259
10119 appelsientje
Het beste onder de zon
pi_63650393
quote:
Op zondag 30 november 2008 14:43 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Dat is een NEFF
Yup
Werkt echt perfect, nu nog op zoek naar de perfecte koffie bonen
To deny our impulses would deny the very thing that make us human.
pi_63682023
Als ik een kop koffie heb gezet blijft de koffiedrab vaak aan de doucheschijf hangen in plaats van netjes in de filterdrager... vervelend, want je moet dan eerst met de filterdrager de koffie losharken. Wat doe ik hier fout?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63709300
Blijf de volledige hoeveelheid koffie uit je filterdrager aan de koffiedouche hangen, of is het een klein beetje?
  dinsdag 2 december 2008 @ 22:13:16 #262
159909 -Peach
Prunus persica
pi_63709954
Iemand ervaring met bonen van Blanche Dael? Welke zijn lekker? (voor 'gewone' koffie) liefst beetje sterke smaak!
Garlic cheese! Double death to you, you lactose intolerant vamp man!
pi_63717308
quote:
Op dinsdag 2 december 2008 21:55 schreef Mark_Boelen het volgende:
Blijf de volledige hoeveelheid koffie uit je filterdrager aan de koffiedouche hangen, of is het een klein beetje?
Alles... Ik heb al wel wat gevonden op sites als coffeegeek enzo. Het kan kennelijk zowel gebeuren wanneer je te weinig koffie in de houder hebt (ruimte, en de puck zuigt zich vast als je de pomp uitzet) of wanneer er teveel inzit (en de puck al vanaf het begin tegen de doucheschijf gedrukt zit)

Misschien is mn koffie ook te fijn, hij blijft heel nat. Hoewel, hij loopt ook heel snel door, dus dat weerspreekt elkaar een beetje.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63741088
Speel voor het onderste verhaal gewoon is wat me je molen, en probeer in 20 tot 25 seconden een espresso hoeveelheid kofie te zetten. Loopt hij te langzaam door: grover malen; te snel: fijner malen.
Let hierbij ook op je aantamptechniek, zorg ervoor dat je je koffie recht aandrukt, en met ongeveer 20 kilo drukkracht.

Hoe maak je verder je machine schoon, je filterdrager, je koffiedouche en het binnenwerk van je machine.
Welke machine heb je trouwens?
pi_63747097
quote:
Op woensdag 3 december 2008 22:59 schreef Mark_Boelen het volgende:
Speel voor het onderste verhaal gewoon is wat me je molen, en probeer in 20 tot 25 seconden een espresso hoeveelheid kofie te zetten. Loopt hij te langzaam door: grover malen; te snel: fijner malen.
Let hierbij ook op je aantamptechniek, zorg ervoor dat je je koffie recht aandrukt, en met ongeveer 20 kilo drukkracht.

Hoe maak je verder je machine schoon, je filterdrager, je koffiedouche en het binnenwerk van je machine.
Welke machine heb je trouwens?
Gisteravond met een wat fijnere maling wel een goede kop gezet. Het blijft alleen vreemd dat ik een portie koffie voor in de dubbele filterhouder veel fijner moet malen dan een portie koffie die in de eenkopshouder gaat...

Na afloop van een zet-sessie even de douche afspoelen, filterhouder erin en nog even met alleen water doorlopen. Filterhouder schoon en koffievrij maken, en met een vaatdoekje en evt borsteltje de rand van de douche schoon maken. Ik heb mn Gaggia classic pas een week, dus ontkalken e.d. heb ik nog niet gedaan.

Wel even een kalkfilter halen voor in het reservoir, want ik sleep me suf aan pakken zacht bronwater (ons kraanwater is nogal hard)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63753744
Maak je je filterdrager ook schoon onder het filter? Daarin komt namelijk na een aantal shots een zwarte aanslag in. Deze is doormiddel van een schuurspons geheel te verwijderen.
Heb je trouwens een blindfilter bij je machine gekregen, en een busje met poederkorrels, of een flesje met chemische inhoud?
pi_63754876
quote:
Op donderdag 4 december 2008 08:48 schreef Gripper het volgende:

[..]

Gisteravond met een wat fijnere maling wel een goede kop gezet. Het blijft alleen vreemd dat ik een portie koffie voor in de dubbele filterhouder veel fijner moet malen dan een portie koffie die in de eenkopshouder gaat...

Na afloop van een zet-sessie even de douche afspoelen, filterhouder erin en nog even met alleen water doorlopen. Filterhouder schoon en koffievrij maken, en met een vaatdoekje en evt borsteltje de rand van de douche schoon maken. Ik heb mn Gaggia classic pas een week, dus ontkalken e.d. heb ik nog niet gedaan.

Wel even een kalkfilter halen voor in het reservoir, want ik sleep me suf aan pakken zacht bronwater (ons kraanwater is nogal hard)
Zo'n brittakan kopen wellicht???

De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_63776457
quote:
Op donderdag 4 december 2008 13:36 schreef Mark_Boelen het volgende:
Maak je je filterdrager ook schoon onder het filter? Daarin komt namelijk na een aantal shots een zwarte aanslag in. Deze is doormiddel van een schuurspons geheel te verwijderen.
Heb je trouwens een blindfilter bij je machine gekregen, en een busje met poederkorrels, of een flesje met chemische inhoud?
geen blindfilters of ander spul. Alleen een plastic tampertje die ik meteen heb vervangen door een degelijk stalen.

Blindfilter is voor het schoonmaken he, op die manier leid je de ontkalker toch terug het hele systeem door?
Ik heb wel een flesje ontkalker gekocht.

tevens een kalkfilter, zo'n "potje" wat je op de aanzuigslang bevestigt en wat gewoon in het reservoir hangt. Nu kan ik hopelijk kalkvrij koffiezetten
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63792343
Wij gebruik bij het bedrijf waar ik werk, professionele ontkalker die werken op zout.
Wat ik weet van blindfilteren is dat je koffieresten uit je koffiedouche spoelt en vetten uit de koffie oplost uit je leidingen in je machine.
Hiervoor moet je voor jouw aparaat waarschijnlijk reiniginstabletten kopen, wij gebruiken hiervoor poeder of vloeibaar espressomachinereiniger.

Met die kalkfilters heb ik geen ervaring, maar als het op de verpakking staat dat het werk zou het vast zo moeten Dit zal de tijd natuurlijk leren.

Op een drukke zaterdag ( 1500 + koffie gerelateerde producten ) blindfilteren wij gemiddeld 3 a 4 keer op een dag ( al dan wel of niet met reiniginsmiddel )

Plastic tampertje worden zo statisch als de pest, waardoor je koffie eraan blijft plakken, stalen temper is dan een goed alternatief, let wel even op je filterdragendiameter.
pi_63800312
quote:
Op vrijdag 5 december 2008 09:44 schreef Gripper het volgende:

[..]

geen blindfilters of ander spul. Alleen een plastic tampertje die ik meteen heb vervangen door een degelijk stalen.

Blindfilter is voor het schoonmaken he, op die manier leid je de ontkalker toch terug het hele systeem door?
Ik heb wel een flesje ontkalker gekocht.

tevens een kalkfilter, zo'n "potje" wat je op de aanzuigslang bevestigt en wat gewoon in het reservoir hangt. Nu kan ik hopelijk kalkvrij koffiezetten
Ik zou voor de brita filters gaan, uit ervaring weet ik dat dat makkelijker is. Er zit zo'n memo-hulpdingetje op de brita's die aangeeft wanneer je het filter moet vervangen. Je kan dat water dan ook gelijk gebruiken voor je strijkijzer, de thee of gewoon om te drinken. Scheelt nog meer gesleep met bronwater, en is goedkoper.
pi_63800665
Fixers: Werkt z'n britafilter ongeveer net zoals een professionele ontkalker die wij gebruiken?
En wat kost zo iets?
pi_63801401
quote:
Op zaterdag 6 december 2008 09:24 schreef Mark_Boelen het volgende:
Fixers: Werkt z'n britafilter ongeveer net zoals een professionele ontkalker die wij gebruiken?
En wat kost zo iets?
99% kans dat de filter op je werk ook een Brita is... Het principe is het zelfde, al zal die op je werk iets langer meegaan :p De werking staat uitgelegd op http://nl.wikipedia.org/wiki/Ionenwisselaar

Waarschijnlijk zit in zo'n kan actieve kool ipv een ionenwisselaar...

[ Bericht 9% gewijzigd door tim2308 op 06-12-2008 12:58:22 ]
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_63805546
Inderdaad deze werken het zelfde
Wij moeten onze onharders namelijk regelmatig vullen met zout
pi_63808157
Een Gaggia Classic mag je wel backflushen maar alleen met water. Als je het met ontvetter doet dan vreet dit de aluminium verdelerplaat aan die in de kop zit. Eventueel is daar trouwens een messing variant voor te krijgen dan kan je wel met ontvetter backflushen.
pi_63810920
Zoals ik al in voorgaande berichten vermelde, ga naar je dealer toe en vraag hem of haar welke reiningsproducten geschikt zijn voor jouw machine.
Marmhz thnx nogmaals
pi_63843320
Goeiemorgen,

Ik ben op zoek naar een koffiemolen, kent iemand een van deze molens?

De Gaggia MM van ¤70,-



De Solis Scala 166 van ¤110,-



Welke is leuk voor een beginner zoals ik?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_63843899
pssst, fruityloop, lees het topic even een stukje terug. Er staat al heel veel in over koffiemolens.
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_63844374
Dat gaat meer over een ibertal molen, toch? Ik ben meer op zoek naar ervaringen met deze 2. Deze zijn niet al te groot, en dat is in onze kleine keuken ook wel een belangrijk punt..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_63849964
Voor filterkoffie en french press prima molens voor espresso verwijs ik je graag naar de Iberital. Die is niet veel groter en stukken beter in kwaliteit.
pi_63855511
quote:
Op maandag 8 december 2008 13:51 schreef marmhz het volgende:
Voor filterkoffie en french press prima molens voor espresso verwijs ik je graag naar de Iberital. Die is niet veel groter en stukken beter in kwaliteit.
Als ik zo wat google is zo'n Iberital zo te zien ook ~200 euro? Dat scheelt nog wel wat, is de kwaliteit echt zoveel beter dan?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_63882121
Ja
pi_63884340
quote:
Op dinsdag 9 december 2008 16:37 schreef Underdoggy het volgende:
Ja
Zou je dat misschien ook iets kunnen/willen kwantificeren? Ik hoef geen 50kg per week te vermalen bijvoorbeeld, dus ik vraag me af, bedoel je de bouwkwaliteit/duurzaamheid van de molen, het gemaalde eindresultaat, of mogelijk zelfs beide? En ik noemde er 2 waar ik aan zit te denken, zijn zowel die Gaggia als die Solis zoveel minder van kwaliteit? Ik hoef geen Mercedes S-klasse te hebben, een golf is om te beginnen ook goed genoeg.
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_63902955
quote:
Op dinsdag 9 december 2008 18:04 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Zou je dat misschien ook iets kunnen/willen kwantificeren? Ik hoef geen 50kg per week te vermalen bijvoorbeeld, dus ik vraag me af, bedoel je de bouwkwaliteit/duurzaamheid van de molen, het gemaalde eindresultaat, of mogelijk zelfs beide? En ik noemde er 2 waar ik aan zit te denken, zijn zowel die Gaggia als die Solis zoveel minder van kwaliteit? Ik hoef geen Mercedes S-klasse te hebben, een golf is om te beginnen ook goed genoeg.
Die klasse hoger maalt consistenter en kan fijner malen. Met die Solis kan je net zo goed voorgemalen koffie kopen, beiden zijn niet fijn genoeg voor espresso. Koop liever een krups-apparaatje van 60 euro en een goede molen dan een silvia met een gammele molen.

Levensduur zal elkaar niet veel ontlopen, beide gewoon lang tot zeer lang, maar qua maalresultaat merk je echt een enorm verschil. Ik ben zelf altijd erg gecharmeerd van de Gaggia MDF. Als je ze te duur vindt, kan je ook eens goed zoeken op marktplaats.
pi_63903031
quote:
Op donderdag 4 december 2008 08:48 schreef Gripper het volgende:

[..]

Wel even een kalkfilter halen voor in het reservoir, want ik sleep me suf aan pakken zacht bronwater (ons kraanwater is nogal hard)
Bronwater is vaak harder dan kraanwater, dus verkijk je daar niet op.

Bij een simpel apparaat zoals een gaggia classic kan je ook gewoon het risico lopen dat je kalkaanslag krijgt. Drie keer per jaar ontkalken met citroenzuur (te koop bij een wijnmakerij) en je bent happy.

Bij een HX zou ik wel altijd een ontharder gebruiken (de mijne heeft een 10liter ionenwisselaar-vat zoals in een restaurant) omdat de HX heel lastig te ontkalken is. Bovendien gaat er door een dergelijk apparaat veel meer water vanwege je flushes ed.

En over het schoonmaken: koop een pallo coffeetool, beste 15 euro die je ooit zult besteden. Er is ook karige namaak voor 10 euro maar die is al na 2 weken kapot. Mijn coffeetool wordt al een jaar iedere dag keihard gebruikt en is nog als nieuw.
pi_63903139
quote:
Op zondag 30 november 2008 17:08 schreef LePetitColonel het volgende:
iemand wel eens de jamiaca blue mountain geprobeerd van ongebrand.nl ? schijnt het neusje van de zalm te zijn.

als ik deze nou koop is het dan de bedoeling dat ik deze mix met andere soorten koffie of gewoon"puur" drink ?
de meeste merken leverenaltijd een blend van verschillende plantages en soorten, maar ik heb geen idee hoe en of en in welke hoeveelheid ik dit zou moeten doen.
Dat is waarschijnlijk die Wallenford-estate zooi. Dit is helemaal geen estate, maar een gammele mengbende waar ze toevallig Blue mountain op mogen zetten. Erg duur en niet eens zo geweldig.

Om W1zz te quoten:
quote:
Op dinsdag 29 april 2008 09:29 schreef W1ZZ het volgende:
Als je JBM bestelt moet je ervoor zorgen dat het van een goede estate komt, zoals Old Tavern Estate. De meeste JBM is helemaal niet van zo'n fantastische kwaliteit maar er wordt wel de hoofdprijs voor gevraagd. Wallenford Estate (de naam die je bijna altijd ziet) is bijvoorbeeld helemaal geen estate maar de naam van een mill waar generieke JBM wordt geprocessed. Als je via de website van bijv. Old Tavern zelf bestelt is het meestal ook een stuk goedkoper.

http://www.oldtaverncoffee.com/index.html
pi_63916736
oop , dubbel gepost....

[ Bericht 88% gewijzigd door original_andalucia op 10-12-2008 21:27:20 (dubbel post) ]
Al eens het echte Andalucia geproeft ?
pi_63916768
http://www.goldencoffeebox.com/nl/koffie_jamaica_blue.html

Maar let op: Helaas is veel koffie die als Blue Mountain verkocht wordt vals en vermengd met lagere niet in de Blue Mountains groeiende koffie. Er zijn 4 ‘plantages’ die officieel gemachtigd zijn Blue Mountain onder eigen naam te exporteren: Mavis Bank, Wallenford, Old Tavern en Moy Hall. Dit zijn eigenlijk verwerkingsfabriekjes, die de lots van plantages erom heen opkopen en verwerken. Daarom is het voor de koffiebrander belangrijk diverse lots van de koffie te proeven voordat je ze koopt! De Blue Mountains regio ligt in het oostelijk deel van het eiland. De Mavis Bank plantage is meestal de beste verwerkingfabriek. Ze ligt hoog tussen de plantages (tussen 1500 en 1900 meter) en slaat de koffie ter plekke op. Veel van de Wallenford Estate koffie wordt verwerkt in lager gelegen plaatsen zoals Kingston. Deze lagere locatie kan nadelig inwerken op de kwaliteit. De Mavis Bank plantage verzorgt altijd een superbe screening. Toen een van onze medewerksters in de jaren negentig de Mavis Bank plantage bezocht, was zij onder de indruk van de nauwgezette handscreening van alle bonen. Jamaica Blue Mountain is niet zo bijzonder als lichter geroosterde filterkoffie. Dan verliest ze het van een goede Panama, Kenya of Ethiopie koffie. Als espresso en ristretto doet ze haar naam en faam eer aan. En wij hebben altijd de echte Jamaica Blue Mountain!”


Hier staat dat de old tavern net zo een verwerkingsfabriekje is als de wallenford.... .. waarmee ik niet wil zeggen dat de old tavern slechter is...
Al eens het echte Andalucia geproeft ?
pi_63946757
quote:
Op donderdag 19 juni 2008 12:12 schreef Mark_V het volgende:
Verschillende reviews op internet geven aan dat een aeopress vrijwel net zo goede koffie zet als een Clover. Op ebay zie je die aeropesses al voor 19 dollar in de states, alleen verzenden ze niet naar Europa of kost het verzenden 30 dollar.

Inkoopactie iemand?
mocht je er nog geen gekocht hebben; de pond staat redelijk laag:
http://coffeecavern.goodb(...)he_Amazing_Aeropress


de winkel staat op de officiële aerobie dealer lijst

ik heb geen ervaringen met deze winkel maar 23 pond inclusief verzenden is een aardige prijs
pi_63947802
Ik haal mijn blue mountain bij Simon Levelt, dan krijg je echt spul en kwaliteit!
Dat moet je niet bij de Aldi halen, dan wil je echte knappe en mooie koffie halen maar dan haal je het weer bij de Aldi. Groente en fruit prima, maar lekkere koffie moet je daar niet halen!

In mijn nieuwe koffiezetter, na heeel lang twijfel toch genomen
De Siemens TK76K572
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
pi_63947854
weet iemand waar ik een goede tamper kan kopen, voor niet al te veel
"Those unforgettable days, for them I live"
  donderdag 11 december 2008 @ 23:17:48 #291
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_63948196
Ik kan een Krups Orchestra F889 overnemen voor een zacht prijsje. Nu lees ik hier dat Krups niet zo best is, toch hangt er nieuw een prijskaartje aan van meer dan 500 euro..

Is er iets wat ik over het hoofd zie? Of is Krups gewoon goed maar kan het nog veel beter?
pi_63948397
quote:
Op donderdag 11 december 2008 23:17 schreef leolinedance het volgende:
Ik kan een Krups Orchestra F889 overnemen voor een zacht prijsje. Nu lees ik hier dat Krups niet zo best is, toch hangt er nieuw een prijskaartje aan van meer dan 500 euro..

Is er iets wat ik over het hoofd zie? Of is Krups gewoon goed maar kan het nog veel beter?
http://coffeegeek.com/reviews/consumer/krupsorchestro

klinkt wel goed en wat is een zacht prijsje?
"Those unforgettable days, for them I live"
  vrijdag 12 december 2008 @ 21:57:42 #293
120804 Yildiz
Freedom or loyalty?
pi_63973002
Ok, espressonewbie meldt. Ik heb een caffettiera (percolator). En een koffiebonenmaler. Sinds kort.

Het grootste punt waar ik nu mee zit, is ( ...) hoe in godsnaam maak ik de espresso sterker. Ik heb het idee dat meer koffiepoeder op het filter niet echt werkt... De ene keer heb ik meer toevallig wat sterke espresso dan de ander... Bestaan er ergens algemene tips voor zo'n ding? De ene keer is het namelijk heerlijk, en de andere keer is het echt te slap.
Bovenstaande tekst = C C 3.0 NL BY-NC-ND - quotes inkorten uitgezonderd.
pi_64001780
[hier stond de vraag die ik had voor mijn onderzoek...deze is niet meer van toepassing]

[ Bericht 24% gewijzigd door Moody op 14-12-2008 22:16:06 ]
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_64016816
Nou, ik heb vandaag even goed onderzoek gedaan en Ik twijfel tussen 2 modellen, misschien kunnen jullie me iets aanraden? (Ik wil er eigenlijk niet meer dan 300/350 euro voor uitgeven)

Demoka M365 (250 euro)



http://www.vanpommeren.nl(...)anpommeren.nl-d.html
Kost bij de DE winkel nu 250 euro: http://www.koffieenkado.nl/productdetails.aspx?artikelnummer=2265

Siemens TK52001 (315 euro)



http://www.siemenshuishouden.nl/?5=TK52001&26=16598

Samengevat:
De Devoka lijkt wat robuuster, oogt wat professioneler, is lekker compact en is goedkoper.
De Siemens is voor 2 kopjes (geen must, wel handig) en heeft meer opties (maar ook zinvolle?).

Daarnaast is de Siemens een volautomatische en de Devoka lijkt me een handmatige. (klopt dit??)
Ik ben niet lui aangelegd, maar zal wel balen als het zoveelste kopje mislukt. Of leer je dit binnen no-time?

Welke van deze 2 is 'de betere'? Of kan ik beter voor een ander model gaan? (mijn budget staat vast)

[ Bericht 4% gewijzigd door Moody op 14-12-2008 22:16:49 ]
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_64017887
Mjah, met een budget tot 350 euro zou ik altijd voor een 2dehands Silvia gaan (kost ong. 200 euro). Dingen zijn gebouwd als een tank en bovendien zelf heel eenvoudig te repareren en te onderhouden. Een silvia is bovendien veel professioneler en duurzamer dan bovengenoemde apparaten. Ik heb er eventueel nog wel eentje voor je staan (in zeer goede staat) die je voor 200 euro kan komen ophalen.

Daarnaast kan ik je heel erg aanraden om er nog een molen bij te kopen, zonder molen krijg je sowieso #$#@$@-koffie. De Siemens heeft trouwens een ingebouwde molen, maar die zijn meestal matig van kwaliteit.

Met een handmatige machine krijg je zelfs met een slechte techniek betere koffie dan een volautomaat. Als je het dus niet erg vindt om er tijd in te steken, altijd voor een handmatige gaan. Met een volautomaat heb je totaal geen controle over je kop koffie en deze zal het niveau van senseo (zeker in het goedkope segment, wat een machine van 350 euro toch nog steeds is) moeilijk ontstijgen.

Ik kon trouwens binnen 1 week een kop zetten die beter is dan wat ik ooit ergens had geproefd, het is echt niet moeilijk.... (en het HELE internet staat vol met voorbeeldfilmpjes). Gewoon minimaal een silvia en een fatsoenlijke molen met maalschijven (bijv gaggia mdf) kopen en het ligt binnen je bereik...

[ Bericht 10% gewijzigd door Mark_V op 14-12-2008 22:49:36 ]
  zondag 14 december 2008 @ 22:54:10 #297
122997 zquing
Drama Junk
pi_64018271
Ik heb uit mn miss audry(silvia met ander uiterlijk) haast nooit goede koffie, waar dat met mn goedkope krups met thermoblok wel ging. Ik doe netjes aan tempsurfen, koffie wordt gemaald door een rocky, lijkt me niet dat 't aan een de niet goed passende tamper liggen kan.
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_64018429
quote:
Op zondag 14 december 2008 22:43 schreef Mark_V het volgende:
Mjah, met een budget tot 350 euro zou ik altijd voor een 2dehands Silvia gaan (kost ong. 200 euro). Dingen zijn gebouwd als een tank en bovendien zelf heel eenvoudig te repareren en te onderhouden. Een silvia is bovendien veel professioneler en duurzamer dan bovengenoemde apparaten. Ik heb er eventueel nog wel eentje voor je staan (in zeer goede staat) die je voor 200 euro kan komen ophalen.

Daarnaast kan ik je heel erg aanraden om er nog een molen bij te kopen, zonder molen krijg je sowieso #$#@$@-koffie. De Siemens heeft trouwens een ingebouwde molen, maar die zijn meestal matig van kwaliteit.

Met een handmatige machine krijg je zelfs met een slechte techniek betere koffie dan een volautomaat. Als je het dus niet erg vindt om er tijd in te steken, altijd voor een handmatige gaan. Met een volautomaat heb je totaal geen controle over je kop koffie en deze zal het niveau van senseo (zeker in het goedkope segment, wat een machine van 350 euro toch nog steeds is) moeilijk ontstijgen.

Ik kon trouwens binnen 1 week een kop zetten die beter is dan wat ik ooit ergens had geproefd, het is echt niet moeilijk.... (en het HELE internet staat vol met voorbeeldfilmpjes). Gewoon minimaal een silvia en een fatsoenlijke molen met maalschijven (bijv gaggia mdf) kopen en het ligt binnen je bereik...
Bedankt voor je reactie
Houd die machine maar ff vast, morgen pluis ik de boel even uit en kom er op terug.
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_64054763
Hoe verhoudt de Solis Type 110 zich tot de Silvia?



http://www.koffiewarenhui(...)_Type_110___800class

Met 375 euro goed betaalbaar en het design mag er ook zijn.
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_64072237
Is de voorkeur voor koffiemachines cultureel bepaald? Het lijkt er namelijk wel op. Ik werk tegenwoordig in Brussel en verkoop me helemaal scheel aan percolators.

Dan nog een pesoonlijke vraag: doordeweeks drink ik meer dan genoeg koffie, maar bij gebrek aan apparatuur in mijn weekeinden helemaal niet. Nu wil ik zo af en toe toch eens een lekker kopje koffie drinken, wat is dan een betere overweging: een percolator of een cafetiere?
pi_64073996
quote:
Op zondag 14 december 2008 22:43 schreef Mark_V het volgende:
Met een handmatige machine krijg je zelfs met een slechte techniek betere koffie dan een volautomaat. Als je het dus niet erg vindt om er tijd in te steken, altijd voor een handmatige gaan. Met een volautomaat heb je totaal geen controle over je kop koffie en deze zal het niveau van senseo (zeker in het goedkope segment, wat een machine van 350 euro toch nog steeds is) moeilijk ontstijgen.
Dat weet ik nog net zo niet. Als je je volautomaat gewoon goed kan afstellen (maalgraad, hoeveelheid koffie, hoeveelheid water) dan kan je een goede espresso eruit krijgen. Vééél beter dan wat ik in de gemiddelde horeca krijg uit pistonmachines.

Het is maar hoeveel tijd en moeite je er in wil/kan/mag stoppen (al dan niet van de baas)

Misschien ben ik wel bevooroordeeld omdat ik alleen Jura-volautomaten ken, maar ik kon het niet laten om te reageren.
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')