quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 03:37 schreef tim2308 het volgende:
Must read: http://www.intermediair.nl/artikel.jsp?id=1496396
Ik had hem besteld bij thuisesspresso alleen het is nu opeens helemaal stil gewordenquote:Op zondag 3 augustus 2008 20:02 schreef onderdekoffer het volgende:
MeZZiN een vraagje, ik las elders dat je maler onderweg is. Heb je voor de Rocky gekozen? en zo ja, met of zonder doser?
Tnx voor de tip. Je kan dus beter de doser versie nemen. Hmmmm weer opzoek naar welke grinder wil ik nu. Misschien moet hier maar 2 maanden ofzo voor uittrekken want overhasten is niet echt verstandig. Ik wist dat ik al jaren een silvia wilde alleen de grinder had ik nog niet echt uitgezocht.quote:Op dinsdag 5 augustus 2008 16:37 schreef W1ZZ het volgende:
Eerlijk gezegd zou ik je de doserless versie van deze willen afraden, tenzij je bereid bent om altijd de WDT te gebruiken (die overigens heel goed werkt, zelf vroeger ook gebruikt). De koffie die uit deze molen komt klontert namelijk heel erg en dat maakt doseren en distributie tot een crime. Wij verkopen 'm ook bij Kaldi en hoewel we er nooit klachten over krijgen (het is wel een heel stevig apparaat) vind ik 'm niet fijn werken.
Er zijn twee soorten doserless, de eerste met een "tuit" (zoals de rocky) zou ik inderdaad ook afraden. Het tweede type, zoals de mazzer mini electronicquote:Op dinsdag 5 augustus 2008 16:37 schreef W1ZZ het volgende:
Eerlijk gezegd zou ik je de doserless versie van deze willen afraden, tenzij je bereid bent om altijd de WDT te gebruiken (die overigens heel goed werkt, zelf vroeger ook gebruikt). De koffie die uit deze molen komt klontert namelijk heel erg en dat maakt doseren en distributie tot een crime. Wij verkopen 'm ook bij Kaldi en hoewel we er nooit klachten over krijgen (het is wel een heel stevig apparaat) vind ik 'm niet fijn werken.
Met alle respect Mark, dit is wel jouw mening/voorkeur Ik heb nu voor m'n werk en uit hobby met veel verschillende molens gewerkt en ik blijf zweren bij een doser.quote:Op woensdag 6 augustus 2008 16:44 schreef Mark_V het volgende:
is zwaar superieur aan een doser.
Euh nou verschillende redenen... het staat mooi in de keuken (we hebben alles van Neff) dus een mooie strakke lijn met de combi oven.quote:Op donderdag 7 augustus 2008 10:47 schreef W1ZZ het volgende:
Als ik vragen mag, waarom kiezen jullie voor een volautomaat tov een semiautomaat?
Heb jij weleens met een Mini Electronic gewerkt? En hoe vind je die in verhouding tot eentje met doser? Ik heb weleens een Mini electronic gebruikt en die werkte echt heerlijk.quote:Op donderdag 7 augustus 2008 10:57 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Met alle respect Mark, dit is wel jouw mening/voorkeur Ik heb nu voor m'n werk en uit hobby met veel verschillende molens gewerkt en ik blijf zweren bij een doser.
Wat vinden jullie trouwens van de Speedster van Kees van der Westen? Zien jullie jezelf in de (verre) toekomst ooit zo'n apparaat kopen (aangekondigde verkoopprijs ¤4975,-) ?
Bij een kennis zag ik voor het eerst zo'n apparaat en vond de koffie meteen lekker, zelfs mijn vrouw vind die koffie uit de automaat lekker.. (ook omdat je zelf het voor een groot gedeelte kan instellen )quote:Op donderdag 7 augustus 2008 11:07 schreef W1ZZ het volgende:
Okee, zolang je de koffie maar lekker vindt smaken (dat vind ik dan weer het belangrijkste). Ik vraag het omdat we met enige regelmaat mensen in de winkel krijgen die "lekker makkelijk" een volautomaat hebben aangeschaft en dan de koffie niet lekker blijken te vinden. Ik vraag me dan altijd af of ze van tevoren de koffie die eruit komt wel geproefd hebben vóór ze ¤1000+ aan zo'n apparaat uitgaven.
Zullen we elkaar de handschudden .... de espresso machine was makelijk alleen de grinder is heeeeel lastig. Van de ene kant ben ik blij dat ik maar beperkte ruimte heb want dat beperkt de keuze. Maar het is wel lastig.quote:Op donderdag 7 augustus 2008 12:55 schreef onderdekoffer het volgende:
.... heerlijk een maler uitzoeken
Ok, en backflushpoeder is een soort soda ofzo? Op de machine die ik heb kan backflushen niet, dus geen idee wat voor poeder dat isquote:Op vrijdag 8 augustus 2008 13:26 schreef W1ZZ het volgende:
Op m'n werk laten we ze eens per week een nacht weken in kokend heet water (uit de boiler) met een lepel backflushpoeder erin opgelost. Maakt ze zonder boenen weer blinkend schoon! Zorg wel dat het plastic handvat niet onder water staat.
Top, daar wilde ik binnenkort toch al wat spulletjes bestellen, kan dat mooi allemaal tegelijkquote:Op vrijdag 8 augustus 2008 13:57 schreef W1ZZ het volgende:
Oh okee. Ja zoiets is het inderdaad. Wij hebben het in grote bussen voor eigen gebruik zoals deze:
http://www.vanpommeren.nl(...)anpommeren.nl-e.html
Thanksquote:Op zaterdag 9 augustus 2008 21:04 schreef marmhz het volgende:
Je hebt twee type oude Cimbali Juniors. Ze hebben allebei een vibratiepomp. Het ene type heeft een vaste wateraansluiting en doseerstanden voor verschillende kopjes. Afhankelijk van waar de draaiknop staat wordt er meer of minder water doorgelaten. Daarnaast bestaat een type met waterbak en die werkt gewoon met knop aan er loopt water en knop uit het water stopt. Een M30 Bistro is een junior in een wat grotere kast en met elektronisch knoppenpaneel en vaste wateraansluiting. Ik heb momenteel een Bistro staan en ben er zeer content mee.
Koffie proeven uit de machine die je wilt kopen is inderdaad belangrijk. Ik heb ook klanten gehad die binnenkomen voor een volautomaat en na proeven toch voor een italiaanse warmtewisslaar gaan. Mijn ervaring is dat voor de meeste mensen een volautomaat een goed compromis is tussen kwaliteit van koffie en gemak. Ze begrijpen dat de koffie die uit bijvoorbeeld de rancilio komt beter kan zijn dan die uit een jura, mits de eerste goed wordt bediend.quote:Op donderdag 7 augustus 2008 11:07 schreef W1ZZ het volgende:
Okee, zolang je de koffie maar lekker vindt smaken (dat vind ik dan weer het belangrijkste). Ik vraag het omdat we met enige regelmaat mensen in de winkel krijgen die "lekker makkelijk" een volautomaat hebben aangeschaft en dan de koffie niet lekker blijken te vinden. Ik vraag me dan altijd af of ze van tevoren de koffie die eruit komt wel geproefd hebben vóór ze ¤1000+ aan zo'n apparaat uitgaven.
Nice! Trouwens waarom sparen voor een silvia als je nu de voorganger heb met dezelfde binnenkant Silvia's gaan trouwens voor een leuke prijs op markt plaats rond de 150-200 euro dat is nog al een heel verschil met 10 euro ^_^quote:Op zaterdag 9 augustus 2008 16:51 schreef zquing het volgende:
http://www.coffeegeek.com/reviews/consumer/rancilio_rialto_nancy
op de kop getikt voor 10eu, knopje van voor de stoompijp was kapot maar vervang ik maandag. Crema was helemaal top, alleen de koffie was een beetje zuur, maar dat kan ook liggen aan de koffie. Nu hoef ik niet meer te sparen voor een silvia
Normaal gesproken als ik het voormezelf zet doe ik dat ook, maar op mijn werk wil ik het graag op de juiste manier doenquote:Op woensdag 13 augustus 2008 23:21 schreef W1ZZ het volgende:
De bacteriën zijn sowieso dood want alle melk die je in de winkel koopt is gepasteuriseerd. Verwarm de melk gewoon tot de temperatuur die jij lekker vindt.
dan is het natuurlijk wel gekoeld. Gaan de bacterien ook dood volgens haar Kinderlijke uitspraak, letterlijk gequote!quote:Op woensdag 13 augustus 2008 23:39 schreef W1ZZ het volgende:
Ik vind het eerlijk gezegd nogal een domme gedachte van je collega. Blijkbaar denkt hij dat de verse melk die je bij de Albert Heijn en andere supermarkten in de koeling aantreft en die dagelijks door miljoenen mensen gedronken wordt vol met bacteriën zit en vóór consumptie nog gekookt moet worden.
Ik heb zelf in mijn silvia van 1999 een filter bakje voor 2 espressos net nieuw gekocht en paste prima.quote:Op donderdag 14 augustus 2008 09:26 schreef Fixers het volgende:
Rare vraag mischien, maar zijn er verschillende maten pistons voor Rancilio in omloop? Ik heb op het werk een piston een een rits filterbakjes die er net niet in passen. De verdikking die achter de veer moet blijven hangen is een millimeter of 2 te dik. Ook zonder een veer krijg ik 'm met geen mogelijkheid op zijn plek. Het is allemaal origineel rancilio met logo's erin.
Of heb ik gewoon een piston die niet ver genoeg is uitgeboord? Ik heb één dubbel filterbakje wat er wél in past en een tiental andere dubbele en enkele die te groot zijn.
Jullie verse melk staat op het werk ook gekoeld, hoop ik?quote:Op donderdag 14 augustus 2008 10:23 schreef Chocolate het volgende:
[..]
dan is het natuurlijk wel gekoeld. Gaan de bacterien ook dood volgens haar Kinderlijke uitspraak, letterlijk gequote!
klopt als een busquote:Op donderdag 14 augustus 2008 11:22 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Jullie verse melk staat op het werk ook gekoeld, hoop ik?
juist, tot zover waren w ehet eens. Maar is 60 graden ook goed?quote:Op donderdag 14 augustus 2008 12:21 schreef Mark_Boelen het volgende:
Ik heb altijd geleerd dat de ideale temperatuur ongeveer 70 graden is, boven de 70 graden wordt de verbinding die de eiwitten met het vet aangaan verbroken en "zakt" je schuim in.
Je kan dit leren door een thermometer te kopen en je hand op de kan te leggen als je gaat opschuimen. ( met je hand leer je voelen op den duur wat 70 graden is, let op de dat de thermometer een reactietijd heeft, als de themrmometer ongeveer op 60 graden staat kan je eigenlijk al je stoompijp afsluiten, want de thermometer trekt dan altijd wel door naar 70 graden, dit is dan ook aangegeven op de thermometer.
Ooit heb ik ook gehoord dat je boven de 37 graden geen lucht meer moet inbrengen
Het water in Italië is veel en veel harder dan hier in NL.quote:Op vrijdag 15 augustus 2008 01:24 schreef ssebass het volgende:
Hier in de randstad is redelijk hard water, is het dan beter om wat zachter mineraalwater te kopen en dat te gebruiken? Het smaakt hier namelijk toch echt anders dan in Italie
Wat voor Pavoni heb je?quote:Op zondag 17 augustus 2008 15:30 schreef faberic het volgende:
TVP.
Jongens, ik ga volgend jaar in Utrecht studeren. Vorige week (introductie week) was het qua koffie huilen met de pet op. Ik heb het nauwelijks gedronken.
Iemand tips voor goede koffie in Utrecht?
Koffiewinkels heb ik wel gezien, in een winkeltje in de choorstraat/lijnmarkt prijkte mijn Pavoni en de gruwelijk mooie elektra handmachines....
Verlengde van de oude gracht en omstreken zitten er veel. Ganzenmarkt en zadelstraat heeft er ook een paar. Genoeg keus als je gewoon even rondloopt daar.quote:Op zondag 17 augustus 2008 15:30 schreef faberic het volgende:
TVP.
Jongens, ik ga volgend jaar in Utrecht studeren. Vorige week (introductie week) was het qua koffie huilen met de pet op. Ik heb het nauwelijks gedronken.
Iemand tips voor goede koffie in Utrecht?
Koffiewinkels heb ik wel gezien, in een winkeltje in de choorstraat/lijnmarkt prijkte mijn Pavoni en de gruwelijk mooie elektra handmachines....
Pavoni Professional lusso, paar topics terug heb ik wat foto's geplaatst.quote:
Als ik zeg dat ik van espresso houd zegt iedereen altijd bleeeeeh dat is zo vies zo bitter. Ik wordt zelf gek van die populariteit van cappuccino, voornamelijk onder vrouwen, het is echt gore troep wat je hier krijgt.quote:Op zondag 17 augustus 2008 16:05 schreef W1ZZ het volgende:
Ik ben vast van mening dat de cappuccino in Nederland zo populair is geworden omdat alle melk de wanstaltige espresso verbloemde en mensen op deze manier toch een lekkere "italiaanse" kop koffie konden drinken.
Iedereen die zegt dat ze geen espresso lusten zeggen er meteen achteraan: "maar die van jou lust ik wel" De espresso in de horeca is dramatisch.
Een capuchino kan voor een gemiddelde (Nederlandse) drinker een slecht shot redelijk verbergen. Laatste tijd veel capuchino's gehad ('s ochtends). Nu ik weer wat meer thuis ben merk ik dat ik wat laks ben geworden qua distributie en tamp technieken en de shots wat achteruit zijn gegaan.quote:Op zondag 17 augustus 2008 19:48 schreef faberic het volgende:
[..]
Als ik zeg dat ik van espresso houd zegt iedereen altijd bleeeeeh dat is zo vies zo bitter. Ik wordt zelf gek van die populariteit van cappuccino, voornamelijk onder vrouwen, het is echt gore troep wat je hier krijgt.
Hier is het kommer en kwijl kwel.
aha, ik heb zelf nl ook een Pavoni, de normale Professional (wat is het verschil met de lusso?) Die van mij heeft druk metertje, 1,6l boiler en zwarte voet.quote:Op zondag 17 augustus 2008 19:41 schreef faberic het volgende:
[..]
Pavoni Professional lusso, paar topics terug heb ik wat foto's geplaatst.
Blijft moeilijk apparaat hoor, ik ben er nog niet uit of ik een lever man ben of niet. Temperatuur is de onbeheersbare factor.
De espresso is wel goed, maar ik zoek nog steeds naar het geheim van de lever.
Als ik in Utrecht ben, ga ik altijd bij Oudean langs....quote:Op zondag 17 augustus 2008 15:30 schreef faberic het volgende:
TVP.
Jongens, ik ga volgend jaar in Utrecht studeren. Vorige week (introductie week) was het qua koffie huilen met de pet op. Ik heb het nauwelijks gedronken.
Iemand tips voor goede koffie in Utrecht?
Koffiewinkels heb ik wel gezien, in een winkeltje in de choorstraat/lijnmarkt prijkte mijn Pavoni en de gruwelijk mooie elektra handmachines....
En bedanktquote:Op zondag 17 augustus 2008 16:05 schreef W1ZZ het volgende:
Ik ben vast van mening dat de cappuccino in Nederland zo populair is geworden omdat alle melk de wanstaltige espresso verbloemde en mensen op deze manier toch een lekkere "italiaanse" kop koffie konden drinken.
Iedereen die zegt dat ze geen espresso lusten zeggen er meteen achteraan: "maar die van jou lust ik wel" De espresso in de horeca is dramatisch.
Lusso betekent volgens mij zoiets als deluxe. Ik heb ook drukmetertje, 1,6L boiler. Ik heb dan wel een chromen voet, dat is het waarschijnlijk.quote:Op zondag 17 augustus 2008 20:46 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
aha, ik heb zelf nl ook een Pavoni, de normale Professional (wat is het verschil met de lusso?) Die van mij heeft druk metertje, 1,6l boiler en zwarte voet.
Overigens heb ik een beetje hetzelfde probleem. De kopjes zijn zo inconsistent, de ene keer heerlijk, dan weer ok en dan weer ronduit bagger. Zonder dat ik wezenlijks iets anders doe. Vaak is het idd ook gewoon bijna afgefikt zo bitter.
Al moet ik eerlijk zijn dat ik het steeds beter onder de knie krijg en het merendeel dus goed lukt
4 minuten is mij wat te lang gebleken, dan doet de koffie een beetje teveel denken aan van die 20 liter ketels die ze op ellendige werkplekken nog wel eens hadden. Van die dingen waarmee je in een keer koffie voor de hele dag kunt zetten.quote:Op maandag 18 augustus 2008 16:49 schreef W1ZZ het volgende:
De koffie wordt er sterker maar ook wat bitterder van. Dit omdat hoe langer je laat trekken hoe meer smaakstoffen er in de koffie terechtkomen, maar op een gegeven moment zijn de goede smaakstoffen die je wilt een beetje op en daarna trekken de minder lekkere ook in de koffie. Ikzelf vind vier minuten goed maar dat is natuurlijk persoonlijk.
Het is trouwens ook zo dat cafeïne één van de laatste stoffen is die worden geëxtraheerd (en cafeïne is intens bitter, daarom zijn energiedrankjes ook altijd zo ranzig zoet omdat al die suiker de bittere cafeïnesmaak moet verdoezelen).
Neem een voorbeeld aan de cafetieremaling van de speciaalzaak...quote:Op zaterdag 23 augustus 2008 15:49 schreef Underdoggy het volgende:
Ik wil het zelf malen Weltschermz....
Aluminiumoxide, krijg je alzheimer van....quote:Op dinsdag 2 september 2008 15:01 schreef Mr.G het volgende:
Ik heb dus een Moka Express maar ik gebruik hem steeds minder omdat ik steeds een nare aanslag in het water reservoir krijg. Het heeft iets weg van hele kleine bolletjes nat keukenpapier.
Dit probleem heb ik zelfs nog nadat ik het apparaat grondig heb afgewassen.
Is het schimmel of iets anders en wat kan ik er aan doen?
en ik ben al zo vergeetachtigquote:Op dinsdag 2 september 2008 17:20 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Aluminiumoxide, krijg je alzheimer van....
Je kan het voorkomen door hem heel goed droog te maken en open te bewaren. Of je koopt een RVS moka (met de bijbehorende nadelen).
Dunner, dus als hij begint te lopen, gaat hij opeens heel snel (dus slechte extractie). Hierdoor spuit op het laatst de stoom er bovendien uit, waardoor je koffie meer verbrandt. Daarnaast moet je heel goed oppassen met dichtdoen. Doordat staal harder is, heb je minder snel een goede afsluiting. Dit kan ertoe leiden dat een deel van het water via de zijkant wegspuit als de moka op het vuur staat.quote:Op dinsdag 2 september 2008 17:43 schreef Mr.G het volgende:
[..]
en ik ben al zo vergeetachtig
Wat zijn de nadelen van rvs?
Da's dus een bevestiging wat Saeco betreft. Aan Jura "geen buil vallen" klinkt ook goed. Maar zijn er betere machines, die er duidelijk met kop en schouders bovenuit steken?quote:Op vrijdag 5 september 2008 09:01 schreef W1ZZ het volgende:
De service van Saeco is inderdaad om te janken. Als je een Jura binnenbrengt ter reparatie heb je hem vrijwel altijd binnen 5 werkdagen weer terug, wij hebben meegemaakt dat dat bij Saeco 6 weken duurde (met een gemiddelde van een paar weken).
In mijn ogen kun je je aan een Jura geen buil vallen, behalve dan dat alle Jura accessoires (schoonmaakspul enzo) takkeduur zijn.
Ik pak morgen mijn agenda er wel even bij.quote:Op vrijdag 5 september 2008 09:02 schreef W1ZZ het volgende:
Mark B: ik heb de komende zondagen niet echt tijd of na vijven 's avonds. De aanstaande twee zondagen iig sowieso niet. Wellicht kun je doordeweeks, op donderdag bijv?
Whow, ik zie net dat screens dus omgekeerd lopen met Tyler mesh (aantal openingen per square inch, dit wordt vrijwel altijd in mijn vakgebied wordt gebruikt ). Ik was er eigenlijk helemaal vanuit gegaan dat screens vergelijkbaar liepen, aangezien de duurdere braziliaanse bonen (screen 14, waar het hier over gaat) een lager getal hadden dan de goedkopere (screen 17).quote:Op woensdag 17 september 2008 12:18 schreef tim2308 het volgende:
Mark! Je moet ook gewoon screen 19 of 20 kopen :p En donkderder branden, natuurlijk... Ik zou een email sturen naar ongebrand, wellicht krijg je wel je geld terug
Dat is wel heel leuk van zequote:Op donderdag 18 september 2008 19:21 schreef Mark_Boelen het volgende:
Voor mijn opleiding ga ik binnenkort een workshop geven over koffie.
Omdat de koffiebranderij van tik tak segafredo in groningen zit heb ik hun gemaild of ze mij zouden kunnen helpen aan wat foldermateriaal om uit te delen tijdens deze presentatie.
Kreeg ik vanmiddag een email terug dat ik de spullen op kon komen halen.
En wat heb ik gekregen:
- 1 kilozak Tik Tak Latin Dance
- 1 kilozak Tik Tak Samba
- 1 kilozak segafredo Selezione Crema
- 1 kilozak segafredo Espresso Casa
- 1/2 kilo ongebrande robusta bonen
- 1/2 kilo ongebrande arabica bonen
- Een tas vol folders, informatieboeken over tik tak / segafredo koffie en history
En ik mag ook nog is alles houden
Gedaan, vanavond opgehaald. Ze staan nu nog broederlijk naast elkaar, geen idee nog of ik die Pavoni eruit knikker.quote:Op donderdag 18 september 2008 17:28 schreef Richie_Rich het volgende:
Ik denk dat ik m'n pavoni in ga ruilen voor een Vibiemme Domobar? Is dat een aanrader of kan ik beter voor wat anders gaan?
Ik denk dat ik maar heel snel veel ga sparen voor m'n eigen apparaat!quote:Op donderdag 18 september 2008 21:00 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Dat is wel heel leuk van ze
Veel succes
Wel cool, alleen is segafredo niet te drinken vind ik. Hoeveel robusta zit daar in?quote:Op donderdag 18 september 2008 21:00 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Dat is wel heel leuk van ze
Veel succes
woow tering he, das echt vet aardig van zequote:Op donderdag 18 september 2008 19:21 schreef Mark_Boelen het volgende:
Voor mijn opleiding ga ik binnenkort een workshop geven over koffie.
Omdat de koffiebranderij van tik tak segafredo in groningen zit heb ik hun gemaild of ze mij zouden kunnen helpen aan wat foldermateriaal om uit te delen tijdens deze presentatie.
Kreeg ik vanmiddag een email terug dat ik de spullen op kon komen halen.
En wat heb ik gekregen:
- 1 kilozak Tik Tak Latin Dance
- 1 kilozak Tik Tak Samba
- 1 kilozak segafredo Selezione Crema
- 1 kilozak segafredo Espresso Casa
- 1/2 kilo ongebrande robusta bonen
- 1/2 kilo ongebrande arabica bonen
- Een tas vol folders, informatieboeken over tik tak / segafredo koffie en history
En ik mag ook nog is alles houden
too badquote:Op vrijdag 19 september 2008 11:56 schreef Mark_Boelen het volgende:
Ik ga die workshop geven op de hotelschool in Groningen
Ja, ik wacht nog steeds op de recensie van K08quote:Op zondag 21 september 2008 21:53 schreef Mark_Boelen het volgende:
Ik reageer dus wat traaag
quote:Op maandag 22 september 2008 21:21 schreef Mark_Boelen het volgende:
Wat bedoel je trouwens met dat laatste zinnetje in je bericht hier boven?
Ja, maar bij de Brandmeesters staan die machines al als showroommodel opgesteld en je kunt ook zien dat ze gebruikt worden want de snoeren lopen naar het stopcontact. Op de website adverteren ze er zelfs mee dat de machines demonstratieklaar zijn!quote:[b]Op [url=http://forum.fo
Probleem is/was wel, ook bij mij, dat je elke machine die je demonstreert meteen kan afschrijven als zijnde showroom model. En als je dan 10 verschillende apparaten hebt staan met een relatief lage omloopsnelheid snap ik wel dat ze een beetje huiverig zijn om hem te demonstreren. Maar ze had natuurlijk altijd een niet goed-geld terug constructie kunnen voorstellen oid
Oke is goed.quote:Op maandag 22 september 2008 23:26 schreef tim2308 het volgende:
[..]
Heb je op MSN toegevoegd voor een uitleg
TRUE!quote:Op woensdag 8 oktober 2008 15:20 schreef chilipenn het volgende:
gaat niks boven zelf bonen malen en een koffiezetapparaat met de ( e61) zetgroep aan de buitenkant....
NOT TRUE!quote:en Jura heeft exact hetzelfde binnenwerk als alle andere volautomaten, dus je kunt natellen wat je voor het plastic omhulsel (teveel) betaalt....
Waarom zou alleen je gemalen bonen invriezen? Dit is ook gewoon mogelijk met ongemalen bonen. Het malen van ingevroren bonen heeft nog een extra voordeel, de bonen worden minder warm door het malen. Er wordt weleens gezegd dat dit warm worden de enige oorzaak is dat een platteschijvenmaler slechter is dan een conische.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 12:27 schreef onderdekoffer het volgende:
Ik weet in of je zelf maalt mol_air maar t volgende heb ik al meerdere malen gehoord en doe ik zelf ook:
Gemalen bonen invriezen en bonen in de koelkast bewaren.
Kleinere porties koffie zijn goed te verkrijgen bij de Golden Coffee Box in Baarn en ook bij een paar speciaalzaken en daarnaast de koffie van Brandmeester in Amsterdam, Utrecht en Haarlem.
zou ik daar ook gebruik van kunnen makenquote:Op donderdag 9 oktober 2008 12:35 schreef Mark_V het volgende:
[..]
@Mol_air, als je in Rotterdam of omgeving woont, mag je tegen kostprijs wel een paar zakjes van 180 gram versgebrande bonen (groene bonen van ongebrand.nl) op komen halen
Mijn gedachten? In de vriezer is het altijd donker en maakt de kleur van het glas niets uitquote:Op donderdag 9 oktober 2008 15:08 schreef mol_air het volgende:...
Een trucje wat ik heb geprobeerd, maar waar ik het resultaat nog niet heb is bonen bewaren in een lege wijnfels, met daarop zo'n vacu-vin vacuum dop. Ik heb ze daar echter niet in ingevroren, maar dat moet ook kunnen. Dan zijn ze vacuum verpakt en donker (indien groen glas). Dat zou denk ik dicht bij optimaal zijn?
Wat zijn jullie gedachten hierover?
Weet je dat wel zeker??? Hoe grover de koffie, hoe meer goede smaakstoffen je uit de koffie krijgt. Hoe fijner de koffie, hoe bitterder hij zal zijn....quote:Op maandag 13 oktober 2008 10:11 schreef Underdoggy het volgende:
Percolator moet juist iets fijner zijn dan normale koffie.
hmm Ik gebruik al jaren mijn Bialetti moka (venus model rvs) en dit alles komt mij niet bekend voor met m'n rvs mokaquote:Op dinsdag 2 september 2008 20:26 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Dunner, dus als hij begint te lopen, gaat hij opeens heel snel (dus slechte extractie). Hierdoor spuit op het laatst de stoom er bovendien uit, waardoor je koffie meer verbrandt. Daarnaast moet je heel goed oppassen met dichtdoen. Doordat staal harder is, heb je minder snel een goede afsluiting. Dit kan ertoe leiden dat een deel van het water via de zijkant wegspuit als de moka op het vuur staat.
Als je zo'n espressopotje bedoelt haal ik van Simonlevelt.nlquote:Op dinsdag 14 oktober 2008 12:20 schreef tim2308 het volgende:
[..]
Weet je dat wel zeker??? Hoe grover de koffie, hoe meer goede smaakstoffen je uit de koffie krijgt. Hoe fijner de koffie, hoe bitterder hij zal zijn....
Als je zo'n grote percolator bedoelt dan wel grof. De termen worden beetje door elkaar gebruikt op internet kom ik achterquote:Espressopotje Fijn gemalen koffie wordt in een filter aangedrukt. Het water onder in de pot wordt aan de kook gebracht op het gasfornuis. Door de druk die ontstaat wordt het water door de koffie.naar boven geperst.
Wat voor Jura heb je ? En hoe kom je daar aanquote:Op zondag 26 oktober 2008 10:50 schreef Mark_Boelen het volgende:
Its-jojo-4you: nu wel weer
Gister gratis en voor niets een defecte volautomaat jura gekregen
En het probleem lijkt nu nog niet als te groot
Ik heb die saeco gevoeld bij de mediamarkt, maar dan ben ik toch blij dat het uiteindelijk een even dure Gaggia Evolution is geworden, heeft toch een wat beter binnenwerk. Een collega van me heeft een siemens volautomaat, en daar is hij an sich wel blij mee, maar een jura kan je bijvoorbeeld helemaal uit elkaar halen, dat kan bij zijn siemens niet, dat is 1 klomp mechaniek waar je behalve het reguliere schoonmaakprogramma verder weinig zelf aan kan doen.quote:Op zondag 9 november 2008 20:22 schreef LePetitColonel het volgende:
ik ben bezig om een espresso apparaat te kopen, en weet niet meer wat ik wil.
volautomaat klikt wel makkelijk soms heb ik sochtends weining tijd en dan is zon automaat wel handig, ook altijd automatisch verse gemalen bonen.
maarja als ik zo her en der de reacties lees kan ik qua smaak beter een halfautomaat kopen.
ik heb een aantal apparaten op de radar, ik hoop dat iemadn wat sense in me kan schoppen..
http://www.kieskeurig.nl/(...)lvia/reviews/122937/
http://www.kieskeurig.nl/(...)inox/reviews/109544/
http://www.casabarista.nl/index.php?id=523
http://www.wehkamp.nl/w2/Winkelen/KenmerkAdviseurArtikel.aspx?CC=C06&SC=U0G&KAC=UG6&ArtikelNummer=730340&AI=6
Mijn ervaring is juist andersom. De Jura's van tegenwoordig zijn zonder gereedschap niet meer te demonteren en schoon te maken. Tegenover de siemens, die uit de Nivona fabriek komt, waar je de zetgroep er al zelf uit kan halen zonder gereedschap. Oudere jura's hadden die mogelijkheid ook.quote:Op maandag 10 november 2008 10:42 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Ik heb die saeco gevoeld bij de mediamarkt, maar dan ben ik toch blij dat het uiteindelijk een even dure Gaggia Evolution is geworden, heeft toch een wat beter binnenwerk. Een collega van me heeft een siemens volautomaat, en daar is hij an sich wel blij mee, maar een jura kan je bijvoorbeeld helemaal uit elkaar halen, dat kan bij zijn siemens niet, dat is 1 klomp mechaniek waar je behalve het reguliere schoonmaakprogramma verder weinig zelf aan kan doen.
Ik snap nog steeds niet waarom je niet makkelijk te legen/verwisselen bonenresevoirs in die volautomaten hebt. Ik ken ze alleen op de Jura X9, maar die is een beetje groot, lomp en duur om thuis neer te zetten. Voor 5600 euro kan je een leuk setje machine en maler voor kopen.quote:Met een halfautomaat ben je wat flexibeler qua koffie, bij een volautomaat moet je eerst alle oude bonen er uit peuteren, en er dan weer nieuwe in doen. (en de wat goedkopere hebben ook geen flexibele waterafgifte, daar kan je bij een halfautomaat ook mee experimenteren) Als je gewoon redelijk vlot een lekkere bak koffie wil is een volautomaat een handig ding, als je echt wilt gaan experimenteren en elke laatste gram smaak en aroma uit een koffieboon wilt hebben is een half-automaat wat je moet hebben, puur om alles in eigen hand te kunnen houden. (maar dan moet je er ook weer een goede molen bij hebben enzo)
Wat bonen er uit peuteren betreft, gebruik gewoon een stofzuiger Doen wij op het werkt iig.quote:Op maandag 10 november 2008 20:05 schreef Fixers het volgende:
[..]
Mijn ervaring is juist andersom. De Jura's van tegenwoordig zijn zonder gereedschap niet meer te demonteren en schoon te maken. Tegenover de siemens, die uit de Nivona fabriek komt, waar je de zetgroep er al zelf uit kan halen zonder gereedschap. Oudere jura's hadden die mogelijkheid ook.
[..]
Ik snap nog steeds niet waarom je niet makkelijk te legen/verwisselen bonenresevoirs in die volautomaten hebt. Ik ken ze alleen op de Jura X9, maar die is een beetje groot, lomp en duur om thuis neer te zetten. Voor 5600 euro kan je een leuk setje machine en maler voor kopen.
Gewoon lekker laten zitten denk ik.... zolang je er niet in gaat boren, is er niks aan de hand.quote:Op woensdag 12 november 2008 21:53 schreef Mark_Boelen het volgende:
Hoe krijg je dat asbest eruit mark_v?
Het is alleen maar de isolatie van de boiler, dus zolang je die laat zitten, is er niks aan de hand.quote:Op woensdag 12 november 2008 22:19 schreef LePetitColonel het volgende:
asbest in je koffie ?? lijkt me niet echt lekker.
weet iemand trouwens waar ik die bottomless portafilters voor een gaggia classic kan kopen ?
Mjah, op zich geen verkeerde molen, maar ik zou eigenlijk (als je hem kan plaatsen) liever voor een 2dehands professionelere molen gaan (aan molens kan nou echt NIETS kapot).quote:Op donderdag 13 november 2008 22:14 schreef LePetitColonel het volgende:
iemand ervaring met deze molen ?
http://www.koffiediscount(...)emolen-art-13744.htm
Het hangt van de soort bonen af. Ik heb zelf altijd de Roma en die malen ze op 2,5 voor de Gaggia Classic.quote:nou ik via marktplaats een gaggia classic gekocht, ik kreeg ook een zak DE espresso mee met vervaldatum 2006.
ik had verder nog niks in huis dus dit maar gebprobeerd en het was nog best te zuipen maar niet echt wat ik hoopte.
nu zit ik op de site van simon levelt en heb ik geen idee welke maling ik moet hebben, ze hebben het over mailg 2 voor espressopotje en maling 3 voor espresso machines..
ik wil ook nog een molen kopen maar ter overbrugging wil ik eerst wat gesneden bonen kopen.
Hoeveel doorlooptijd heb je dan? Ik ken de Gaggia Classic niet, maar vrijwel alle espresso-machines die ik ken hebben even fijn of fijner dan een Rancilio Silvia nodig. Ik heb 1x gamalen koffie bij Simon Levelt gehaald (had toen nog een silvia), die hadden ze op 2 gemalen, maar dat was iets te grof.quote:Op vrijdag 14 november 2008 10:55 schreef Eva-Lotta het volgende:
[..]
Het hangt van de soort bonen af. Ik heb zelf altijd de Roma en die malen ze op 2,5 voor de Gaggia Classic.
Die Cremina ziet er mooi uit, gefeliciteerd!quote:Op woensdag 12 november 2008 20:28 schreef Mark_V het volgende:
Ik heb me weer eens niet kunnen inhouden....
Zojuist een 67 cremina op ebay gescoord.... helemaal functionerend enzo, maar waarschijnlijk nog wel met asbest erin
Ik ben verliefd
[ link | afbeelding ]
Hij moet uit Zwitserland komen, iemand een idee hoe dat zit met douane enzo?
Als ik 'm goed aanstamp ongeveer een halve minuut, dat is toch hoe het hoort? Ik heb ook wel eens een fijnere maling geprobeerd, maar toen liep 'ie helemaal niet meer door.quote:Op vrijdag 14 november 2008 12:07 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Hoeveel doorlooptijd heb je dan? Ik ken de Gaggia Classic niet, maar vrijwel alle espresso-machines die ik ken hebben even fijn of fijner dan een Rancilio Silvia nodig. Ik heb 1x gamalen koffie bij Simon Levelt gehaald (had toen nog een silvia), die hadden ze op 2 gemalen, maar dat was iets te grof.
Omdat hij niet meer op marktplaats staat ?quote:Op maandag 17 november 2008 23:23 schreef Mark_V het volgende:
Ok jongens, geef mij eens 10 redenen om deze niet te kopen:
http://link.marktplaats.nl/208986694
Hij is zo mooi
Hier zie je de 2008-versie:
[ afbeelding ]
maar ik heb er ab-so-luut geen tijd voor
Hmm, mijn op mijn verjaardag gekregen Gaggia Evolution komt er ook weg, en mijn vriendin was erg te spreken over ze. Overigens leveren ze met UPS, en als die 2 of 3x langs zijn geweest gaat het pakket retour afzender, dat kan je niet nog zelf afhalen bij het postkantoor, handig om even in de gaten te houden. En bij die prijs komen ook nog wat verzendkosten etc, en je moet je ook afvragen wat je opties zijn als je onverhoopt een beroep moet doen op de garantie, dan is een echte winkel toch wel wat makkelijker dan zo'n webshop.quote:Op vrijdag 21 november 2008 08:35 schreef Gripper het volgende:
Ik ben ook een beetje aan het rondkijken voor een fijne espressomachine voor thuis, en zit te kijken naar de gaggia classic.
Gisteravond in Utrecht even bij wat koffiehuizen wezen kijken, o.a. simon Levelt en Paul van Dillen, en daar valt al snel op dat de prijzen elkaar weinig ontlopen. bij beide zaken rond de 370 ¤ voor een gaggia classic.
maar als ik nu op internet kijk, zie ik al meteen bij de eerste link koffiewarenhuis.nl
Zij bieden de classic al aan voor 257 ¤, en ook al werd me op het hart gedrukt om vooral niet op internet te gaan kopen, zo'n prijsverschil kun je natuurlijk niet negeren... http://www.koffiewarenhui(...)ggia_Classic_Coffee/
Het gekke is dat de prijzen van veel andere machines wel redelijk overeenkomen met wat ik in de winkel betaal, dus klopt de prijs van de gaggia dan wel?
Sowieso, had ik een max prijs van zo'n 400 ¤ in gedachten, maar als zo'n webwinkel zo goedkoop is, betekent dat ook dat ik enerzijds iets meer zou kunnen uitgeven aan een duurdere machine óf... ik hou geld over voor een molen, en dat idee spreekt me ook wel aan. Ik ben nu al overtuigd door de verhalen van verkopers dat ik toch binnen een half jaar overstap naar zelf malen.
Tenslotte zou ik ook nog, als ik bij Gaggia blijf kijken, kunnen gaan voor de iets duurdere baby twin of new twin. Wat is het verschil tussen de baby-machines en de classic, buiten het feit dat je stoom apart wordt verwarmd en je dus na een cappucino niet hoeft te wachten tot je weer espresso kunt zetten?
(Wat ook nog kan maar wel wat duurder; de francis francis X1, krijg ik er ook nog een handpresso bij zodat ik ook als ik in de bergen rondbanjer een lekker espressootje kan zetten )
http://www.koffiewarenhuis.nl/product/9/15/302/Espressomachines/Francis%26Francis/Francis&Francis_X1_Ground/
Heeft iemand ervaringen met koffiewarenhuis, en val ik me geen buil aan die gaggia? De koffie die ik daaruit heb mogen proeven was in ieder geval van een prima kwaliteit!
Als ze zo goedkoop zijn met hun machines, is de garantie dan wel in orde?
Alvast bedankt voor wat uitleg!
Uiteraard ga ik me schuldig voelen als ik de machine online koop na een leuk halfuur babbelen + koffie bij de koffiewinkel. Met een prijsverschil van max 50 ¤ zou ik dit niet overwegen, maar nu de prijs 120 euro scheelt....quote:Op vrijdag 21 november 2008 08:59 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Hmm, mijn op mijn verjaardag gekregen Gaggia Evolution komt er ook weg, en mijn vriendin was erg te spreken over ze. Overigens leveren ze met UPS, en als die 2 of 3x langs zijn geweest gaat het pakket retour afzender, dat kan je niet nog zelf afhalen bij het postkantoor, handig om even in de gaten te houden. En bij die prijs komen ook nog wat verzendkosten etc, en je moet je ook afvragen wat je opties zijn als je onverhoopt een beroep moet doen op de garantie, dan is een echte winkel toch wel wat makkelijker dan zo'n webshop.
Overigens is het niet echt netjes om je in een echte winkel uitgebreid te laten voorlichten, en dan de absolute bodemprijs op internet te nemen.. Die beste man moet een duur winkelpand onderhouden etc, en goed advies is m.i. ook wel wat waard, toch? En kost hem ook tijd wat betaald moet worden door de verkoop van apparaten etc...
Maar goed, dat is slechts mijn mening. De bestelling ging vlot bij ze, en de afhandeling was ook prima voor elkaar, en een eigen molen is natuurlijk de volgende stap op het barista pad, maar je kan eerst wel wat experimenteren met vers gemalen koffie van een Levelt of kaldi.
je kunt ook eens in duitsland kijken, vaak nog goedkoper.quote:Op zaterdag 22 november 2008 00:15 schreef LePetitColonel het volgende:
http://www.coffee24.de/cg(...)i?nocache=1227308976
Yep. Volle melk voor gebruiken, dan krijg je een romige schuimkraag.quote:Op zaterdag 22 november 2008 17:45 schreef Kremers het volgende:
Cappuccino maken met de stoompijpje vergt ook enige oefening, wellicht dat volle melk beter is om te gebruiken om melschuim te maken? De schuimkraag wordt met halvolle melk niet echt dik.
ik zag deze ook staan, echter kon ik nergens op de website van saeco ook maar iets vinden over dit ding. ik heb koffiediscounter gemaild met de vraag of ze me konden verwijzen naar de pagina van het product, nooit iets van gehoord, vraag me af of het geen chinese naamaak is.quote:Op dinsdag 25 november 2008 14:36 schreef Gripper het volgende:
IS er iemand die deze molen kent, en daar wat zinnigs over kan zeggen qua kwaliteit enzo?
http://www.koffiediscount(...)emolen-art-13744.htm
t is de enige die ze bij koffiediscounter hebben staan, dus das een makkelijke keuze. Ik hoef uiteraard niet persé mn molen daar te kopen, al ga ik mn gaggia classic er wel halen, mara het is wel zo leuk om mn eerste bakkies koffie meteen zelf te kunnen malen.
Het gekke is inderdaad dat zelfs de site van saeco er niks over vermeldt. Dan maar even kijken bij een van de koffiewinkels voor een ander molentje, koop ik toch nog iets in een "echte" winkel.quote:Op dinsdag 25 november 2008 19:20 schreef LePetitColonel het volgende:
[..]
ik zag deze ook staan, echter kon ik nergens op de website van saeco ook maar iets vinden over dit ding. ik heb koffiediscounter gemaild met de vraag of ze me konden verwijzen naar de pagina van het product, nooit iets van gehoord, vraag me af of het geen chinese naamaak is.
op coffeegeek kent ook niemand het ding.
ik heb dus maar gekozen voor een demoka 205 van http://www.coffee24.de/, voor 180 euro's
Ik woon in Utrecht, dus ik ga vanavond wel even bij Van Pommeren kijkenquote:Op donderdag 27 november 2008 09:57 schreef marmhz het volgende:
Voor de Classic Coffee zou ik gewoon voor de webshop gaan. Koffiewarenhuis staat goed bekend.
Wat betreft de molen bestel bij www.vanpommeren.nl in Utrecht een Iberital Challenge voor 169 Euro. Deze wordt op buitenlandse fora (waar ze er echt verstand van hebben) veel aangeprezen als de ideale startersmolen. Het nadeel van de Demoka is naast dat ie duurder is dat deze enorm veel koffie naast je filterdrager gooit door statische oplading van de koffie. Daar heeft de Iberital geen last van. Bovendien zit er ook nog een timer op, die je aan en uit kan zetten. Met een timer maalt de molen een vast aantal grammen koffie zonder dat je iedere keer de knop vast moet houden. Onderschat de noodzaak van een molen niet. Het is echt heel belangrijk. De beste tip is altijd koop de beste molen die jje kan betalen. Die Saeco lux is geen geweldige molen. Sterk vergelijkbaar met de Solis molens en die kunnen eigenlijk niet fijn genoeg malen voor espresso.
En uiteindelijk thuisgekomen met de gaggia classic, en de aangeraden iberital. Kilootje koffie erbij gekregen, waarvan ik al de helft vermalen heb op zoek naar de juiste instellingen. Mn eerste koffietjes liepen iets te snel door, en werden meer iets van een slappe lungo.quote:Op donderdag 27 november 2008 13:22 schreef Gripper het volgende:
[..]
Ik woon in Utrecht, dus ik ga vanavond wel even bij Van Pommeren kijken
Hey kijk, iemand met precies dezelfde hobbies als ik, klimmen en koffiequote:
Heyquote:Op vrijdag 28 november 2008 14:58 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Hey kijk, iemand met precies dezelfde hobbies als ik, klimmen en koffie
en met een voorliefde voor Arc'teryx
Allereerst, gefeliciteerd met je aankoop! Ik ken die Iberital niet, maar wat meestal werkt: draai hem helemaal dicht (dus zodat de schijven op elkaar komen) en draai hem dan weer tot de helft open (dus even tellen op hoeveel slagen je nu zit). Zo kan je heel snel naar de juiste afstelling komen. Is hij te fijn, ga dan op 3/4 open zitten, is hij nog steeds te grof, ga dan op 1/4 open zitten etc etc.
Ik denk dat je nog VEEL te grof zit, met een doorlooptijd van 10 seconden zit je namelijk vrijwel aan het maximale debiet van het pompje, dus zelfs als je er hele bonen in zou gooien, gaat het niet sneller.
Espressomachines gaan trouwens niet kapot van TE fijn, hij loopt gewoon niet door. Dus gewoon proberen!
Vrijwel alle molens die ik ken, hebben binnen 1 "rondje" alle fijnheden zitten, van turkse koffie tot french press.
Heb je trouwens al een fatsoenlijke tamper? Zo niet, meteen kopen. Ik heb zelf een voorkeur (zeker als je beginner bent) voor een vlakke. Zorg dat hij goed in je bakje past (neem je bakje mee). Tampers van 100 euro zijn niet beter dan tampers van 20, wel mooier, en ze liggen lekkerder in de hand.
Dat is een NEFFquote:Op zondag 30 november 2008 11:47 schreef Mark_Boelen het volgende:
Van de buitenkant ziet het er leuk uit Appelsientje, maar ik kan geen merk oid ontdekken . . .
Heb je meer informatie?
Is inderdaad het neusje van de zalm.quote:Op zondag 30 november 2008 17:08 schreef LePetitColonel het volgende:
iemand wel eens de jamiaca blue mountain geprobeerd van ongebrand.nl ? schijnt het neusje van de zalm te zijn.
als ik deze nou koop is het dan de bedoeling dat ik deze mix met andere soorten koffie of gewoon"puur" drink ?
de meeste merken leverenaltijd een blend van verschillende plantages en soorten, maar ik heb geen idee hoe en of en in welke hoeveelheid ik dit zou moeten doen.
you serious? duurste koffie ter wereld bij de lidl ?quote:Op zondag 30 november 2008 17:25 schreef Curiosity het volgende:
[..]
Is inderdaad het neusje van de zalm.
Gewoon zo drinken, niet mengen.
Maak er ook eens een espresso of ristretto van.
Vanaf 8 december bj de Lidl te koop voor 11,99, 125 gram.
Dit is gemalen.quote:Op zondag 30 november 2008 18:21 schreef LePetitColonel het volgende:
[..]
you serious? duurste koffie ter wereld bij de lidl ?
ik kan ze niet vinden, ik hoop wel de bonen en geen gemalen koffie.
Yupquote:
Alles... Ik heb al wel wat gevonden op sites als coffeegeek enzo. Het kan kennelijk zowel gebeuren wanneer je te weinig koffie in de houder hebt (ruimte, en de puck zuigt zich vast als je de pomp uitzet) of wanneer er teveel inzit (en de puck al vanaf het begin tegen de doucheschijf gedrukt zit)quote:Op dinsdag 2 december 2008 21:55 schreef Mark_Boelen het volgende:
Blijf de volledige hoeveelheid koffie uit je filterdrager aan de koffiedouche hangen, of is het een klein beetje?
Gisteravond met een wat fijnere maling wel een goede kop gezet. Het blijft alleen vreemd dat ik een portie koffie voor in de dubbele filterhouder veel fijner moet malen dan een portie koffie die in de eenkopshouder gaat...quote:Op woensdag 3 december 2008 22:59 schreef Mark_Boelen het volgende:
Speel voor het onderste verhaal gewoon is wat me je molen, en probeer in 20 tot 25 seconden een espresso hoeveelheid kofie te zetten. Loopt hij te langzaam door: grover malen; te snel: fijner malen.
Let hierbij ook op je aantamptechniek, zorg ervoor dat je je koffie recht aandrukt, en met ongeveer 20 kilo drukkracht.
Hoe maak je verder je machine schoon, je filterdrager, je koffiedouche en het binnenwerk van je machine.
Welke machine heb je trouwens?
Zo'n brittakan kopen wellicht???quote:Op donderdag 4 december 2008 08:48 schreef Gripper het volgende:
[..]
Gisteravond met een wat fijnere maling wel een goede kop gezet. Het blijft alleen vreemd dat ik een portie koffie voor in de dubbele filterhouder veel fijner moet malen dan een portie koffie die in de eenkopshouder gaat...
Na afloop van een zet-sessie even de douche afspoelen, filterhouder erin en nog even met alleen water doorlopen. Filterhouder schoon en koffievrij maken, en met een vaatdoekje en evt borsteltje de rand van de douche schoon maken. Ik heb mn Gaggia classic pas een week, dus ontkalken e.d. heb ik nog niet gedaan.
Wel even een kalkfilter halen voor in het reservoir, want ik sleep me suf aan pakken zacht bronwater (ons kraanwater is nogal hard)
geen blindfilters of ander spul. Alleen een plastic tampertje die ik meteen heb vervangen door een degelijk stalen.quote:Op donderdag 4 december 2008 13:36 schreef Mark_Boelen het volgende:
Maak je je filterdrager ook schoon onder het filter? Daarin komt namelijk na een aantal shots een zwarte aanslag in. Deze is doormiddel van een schuurspons geheel te verwijderen.
Heb je trouwens een blindfilter bij je machine gekregen, en een busje met poederkorrels, of een flesje met chemische inhoud?
Ik zou voor de brita filters gaan, uit ervaring weet ik dat dat makkelijker is. Er zit zo'n memo-hulpdingetje op de brita's die aangeeft wanneer je het filter moet vervangen. Je kan dat water dan ook gelijk gebruiken voor je strijkijzer, de thee of gewoon om te drinken. Scheelt nog meer gesleep met bronwater, en is goedkoper.quote:Op vrijdag 5 december 2008 09:44 schreef Gripper het volgende:
[..]
geen blindfilters of ander spul. Alleen een plastic tampertje die ik meteen heb vervangen door een degelijk stalen.
Blindfilter is voor het schoonmaken he, op die manier leid je de ontkalker toch terug het hele systeem door?
Ik heb wel een flesje ontkalker gekocht.
tevens een kalkfilter, zo'n "potje" wat je op de aanzuigslang bevestigt en wat gewoon in het reservoir hangt. Nu kan ik hopelijk kalkvrij koffiezetten
99% kans dat de filter op je werk ook een Brita is... Het principe is het zelfde, al zal die op je werk iets langer meegaan :p De werking staat uitgelegd op http://nl.wikipedia.org/wiki/Ionenwisselaarquote:Op zaterdag 6 december 2008 09:24 schreef Mark_Boelen het volgende:
Fixers: Werkt z'n britafilter ongeveer net zoals een professionele ontkalker die wij gebruiken?
En wat kost zo iets?
Als ik zo wat google is zo'n Iberital zo te zien ook ~200 euro? Dat scheelt nog wel wat, is de kwaliteit echt zoveel beter dan?quote:Op maandag 8 december 2008 13:51 schreef marmhz het volgende:
Voor filterkoffie en french press prima molens voor espresso verwijs ik je graag naar de Iberital. Die is niet veel groter en stukken beter in kwaliteit.
Zou je dat misschien ook iets kunnen/willen kwantificeren? Ik hoef geen 50kg per week te vermalen bijvoorbeeld, dus ik vraag me af, bedoel je de bouwkwaliteit/duurzaamheid van de molen, het gemaalde eindresultaat, of mogelijk zelfs beide? En ik noemde er 2 waar ik aan zit te denken, zijn zowel die Gaggia als die Solis zoveel minder van kwaliteit? Ik hoef geen Mercedes S-klasse te hebben, een golf is om te beginnen ook goed genoeg.quote:
Die klasse hoger maalt consistenter en kan fijner malen. Met die Solis kan je net zo goed voorgemalen koffie kopen, beiden zijn niet fijn genoeg voor espresso. Koop liever een krups-apparaatje van 60 euro en een goede molen dan een silvia met een gammele molen.quote:Op dinsdag 9 december 2008 18:04 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Zou je dat misschien ook iets kunnen/willen kwantificeren? Ik hoef geen 50kg per week te vermalen bijvoorbeeld, dus ik vraag me af, bedoel je de bouwkwaliteit/duurzaamheid van de molen, het gemaalde eindresultaat, of mogelijk zelfs beide? En ik noemde er 2 waar ik aan zit te denken, zijn zowel die Gaggia als die Solis zoveel minder van kwaliteit? Ik hoef geen Mercedes S-klasse te hebben, een golf is om te beginnen ook goed genoeg.
Bronwater is vaak harder dan kraanwater, dus verkijk je daar niet op.quote:Op donderdag 4 december 2008 08:48 schreef Gripper het volgende:
[..]
Wel even een kalkfilter halen voor in het reservoir, want ik sleep me suf aan pakken zacht bronwater (ons kraanwater is nogal hard)
Dat is waarschijnlijk die Wallenford-estate zooi. Dit is helemaal geen estate, maar een gammele mengbende waar ze toevallig Blue mountain op mogen zetten. Erg duur en niet eens zo geweldig.quote:Op zondag 30 november 2008 17:08 schreef LePetitColonel het volgende:
iemand wel eens de jamiaca blue mountain geprobeerd van ongebrand.nl ? schijnt het neusje van de zalm te zijn.
als ik deze nou koop is het dan de bedoeling dat ik deze mix met andere soorten koffie of gewoon"puur" drink ?
de meeste merken leverenaltijd een blend van verschillende plantages en soorten, maar ik heb geen idee hoe en of en in welke hoeveelheid ik dit zou moeten doen.
quote:Op dinsdag 29 april 2008 09:29 schreef W1ZZ het volgende:
Als je JBM bestelt moet je ervoor zorgen dat het van een goede estate komt, zoals Old Tavern Estate. De meeste JBM is helemaal niet van zo'n fantastische kwaliteit maar er wordt wel de hoofdprijs voor gevraagd. Wallenford Estate (de naam die je bijna altijd ziet) is bijvoorbeeld helemaal geen estate maar de naam van een mill waar generieke JBM wordt geprocessed. Als je via de website van bijv. Old Tavern zelf bestelt is het meestal ook een stuk goedkoper.
http://www.oldtaverncoffee.com/index.html
mocht je er nog geen gekocht hebben; de pond staat redelijk laag:quote:Op donderdag 19 juni 2008 12:12 schreef Mark_V het volgende:
Verschillende reviews op internet geven aan dat een aeopress vrijwel net zo goede koffie zet als een Clover. Op ebay zie je die aeropesses al voor 19 dollar in de states, alleen verzenden ze niet naar Europa of kost het verzenden 30 dollar.
Inkoopactie iemand?
http://coffeegeek.com/reviews/consumer/krupsorchestroquote:Op donderdag 11 december 2008 23:17 schreef leolinedance het volgende:
Ik kan een Krups Orchestra F889 overnemen voor een zacht prijsje. Nu lees ik hier dat Krups niet zo best is, toch hangt er nieuw een prijskaartje aan van meer dan 500 euro..
Is er iets wat ik over het hoofd zie? Of is Krups gewoon goed maar kan het nog veel beter?
Bedankt voor je reactiequote:Op zondag 14 december 2008 22:43 schreef Mark_V het volgende:
Mjah, met een budget tot 350 euro zou ik altijd voor een 2dehands Silvia gaan (kost ong. 200 euro). Dingen zijn gebouwd als een tank en bovendien zelf heel eenvoudig te repareren en te onderhouden. Een silvia is bovendien veel professioneler en duurzamer dan bovengenoemde apparaten. Ik heb er eventueel nog wel eentje voor je staan (in zeer goede staat) die je voor 200 euro kan komen ophalen.
Daarnaast kan ik je heel erg aanraden om er nog een molen bij te kopen, zonder molen krijg je sowieso #$#@$@-koffie. De Siemens heeft trouwens een ingebouwde molen, maar die zijn meestal matig van kwaliteit.
Met een handmatige machine krijg je zelfs met een slechte techniek betere koffie dan een volautomaat. Als je het dus niet erg vindt om er tijd in te steken, altijd voor een handmatige gaan. Met een volautomaat heb je totaal geen controle over je kop koffie en deze zal het niveau van senseo (zeker in het goedkope segment, wat een machine van 350 euro toch nog steeds is) moeilijk ontstijgen.
Ik kon trouwens binnen 1 week een kop zetten die beter is dan wat ik ooit ergens had geproefd, het is echt niet moeilijk.... (en het HELE internet staat vol met voorbeeldfilmpjes). Gewoon minimaal een silvia en een fatsoenlijke molen met maalschijven (bijv gaggia mdf) kopen en het ligt binnen je bereik...
Dat weet ik nog net zo niet. Als je je volautomaat gewoon goed kan afstellen (maalgraad, hoeveelheid koffie, hoeveelheid water) dan kan je een goede espresso eruit krijgen. Vééél beter dan wat ik in de gemiddelde horeca krijg uit pistonmachines.quote:Op zondag 14 december 2008 22:43 schreef Mark_V het volgende:
Met een handmatige machine krijg je zelfs met een slechte techniek betere koffie dan een volautomaat. Als je het dus niet erg vindt om er tijd in te steken, altijd voor een handmatige gaan. Met een volautomaat heb je totaal geen controle over je kop koffie en deze zal het niveau van senseo (zeker in het goedkope segment, wat een machine van 350 euro toch nog steeds is) moeilijk ontstijgen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |