abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_61742583
quote:
Op donderdag 18 september 2008 21:00 schreef Richie_Rich het volgende:

[..]

Dat is wel heel leuk van ze

Veel succes
Ik denk dat ik maar heel snel veel ga sparen voor m'n eigen apparaat!
pi_61748517
quote:
Op donderdag 18 september 2008 21:00 schreef Richie_Rich het volgende:

[..]

Dat is wel heel leuk van ze

Veel succes
Wel cool, alleen is segafredo niet te drinken vind ik. Hoeveel robusta zit daar in?

Ik kwam laatst bij italiaanse vriendinnen Lavazza tegen met 70% (!!!) robusta tegen, met een mokapot gezet. Geen wonder dat ze een ristrettohoeveelheid met twee klontjes drinken....

Zijn jullie trouwens de Illy mokamaling wel eens tegengekomen? Ik gebruik nu Illy espressomaling en die is toch wel iets te bitter en te vlak

.Lavazza Rossa vond ik overigens ondanks de robusta trouwens verrassend goed uit de moka.

[ Bericht 37% gewijzigd door tim2308 op 19-09-2008 01:59:05 ]
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_61748569
dubbelpost
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_61754783
quote:
Op donderdag 18 september 2008 19:21 schreef Mark_Boelen het volgende:
Voor mijn opleiding ga ik binnenkort een workshop geven over koffie.
Omdat de koffiebranderij van tik tak segafredo in groningen zit heb ik hun gemaild of ze mij zouden kunnen helpen aan wat foldermateriaal om uit te delen tijdens deze presentatie.
Kreeg ik vanmiddag een email terug dat ik de spullen op kon komen halen.
En wat heb ik gekregen:

- 1 kilozak Tik Tak Latin Dance
- 1 kilozak Tik Tak Samba
- 1 kilozak segafredo Selezione Crema
- 1 kilozak segafredo Espresso Casa
- 1/2 kilo ongebrande robusta bonen
- 1/2 kilo ongebrande arabica bonen
- Een tas vol folders, informatieboeken over tik tak / segafredo koffie en history
En ik mag ook nog is alles houden
woow tering he, das echt vet aardig van ze

waar ga je die workshop geven? ben best wel geintresseerd ofzo
pi_61755053
Ik ga die workshop geven op de hotelschool in Groningen
pi_61756400
quote:
Op vrijdag 19 september 2008 11:56 schreef Mark_Boelen het volgende:
Ik ga die workshop geven op de hotelschool in Groningen
too bad
pi_61810612
Anders had je zeker weten mogen komen chocolate
Ook ga ik binnenkort nog een keer naar de branderij van Peeze toe
Ik ben trouwens weinig online de komende week want mijn internet is overleden
Ik reageer dus wat traaag
pi_61816416
quote:
Op zondag 21 september 2008 21:53 schreef Mark_Boelen het volgende:
Ik reageer dus wat traaag
Ja, ik wacht nog steeds op de recensie van K08

De rondleiding ga je zeker leuk vinden. (ze kennen me daar niet trouwens onder deze naam, dat hou ik ook graag zo )
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_61835839
Ik ga morgen voor jouw een stukje schrijven over de K-08, heb ondertussen internet van de buren te leen
Wat bedoel je trouwens met dat laatste zinnetje in je bericht hier boven?
  maandag 22 september 2008 @ 21:25:59 #160
79273 18konijn
Rey de Copán
pi_61835964
Aangezien onze Saeco volautomaat overleden is, gingen we op zoek naar een nieuw apparaat. Na veel lezen en informeren op internet gaat de keuze eigenlijk tussen een Rancilio en een Quickmill. Wij naar de Brandmeesters in Utrecht. De dame daar vraagt of we alleen willen kijken of ook vragen hebben. Ja, wij hadden wel wat vragen. Wij stelden zelfs een vraag die de dame reeds beantwoord had, en dat liet ze merken ook! ("Zoals ik u daarnet al verteld heb...!") Goed, na deze terechtwijzing wilden we eigenlijk ook wel zien hoe die Rancilio of die Quickmill werkte. Zegt die dame: "Als u hem koopt, zal ik hem uitgebreid demonstreren en dan kunt u ook de koffie proeven."
Ik geloofde mijn oren niet en vroeg even later of het ook mogelijk was het apparaat in werking te zien. "Ja zeker meneer, als u hem koopt."
Dag mevrouw en snel naar Paul van Dillen gegaan, waar we een uitgebreide demonstratie kregen van elk gewenst apparaat. Ik weet nu echt wel waar we die 800 of 1000 euro gaan besteden...
Verkopen, het is een vak!
It's not a lie, if you believe
pi_61836568
Ja inderdaad 18konijn, ik had het dan inderdaad ook wel geweten, lekker winkel die brandmeesters :S
pi_61839700
Haha, die dingen heb ik ook nog verkocht. Komt een keer iemand binnen voor een machien voor thuis. Ik dus naar de F-serie, dat was/is de serie voor thuisgebruik. (en ook al behoorlijk aan de prijs) Vraagt hij "Dit is wel erg simpel, heb je niet iets luxers'. Dus heel voorzicht naar de S-serie. Uiteindelijk had ik maar liefst twee X machines verkocht aan die man. (een voor de huiskamer en één voor de keuken? ik weet het nog niet) Sommige mensen hebben ook echt geld te veel

Probleem is/was wel, ook bij mij, dat je elke machine die je demonstreert meteen kan afschrijven als zijnde showroom model. En als je dan 10 verschillende apparaten hebt staan met een relatief lage omloopsnelheid snap ik wel dat ze een beetje huiverig zijn om hem te demonstreren. Maar ze had natuurlijk altijd een niet goed-geld terug constructie kunnen voorstellen oid
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_61839749
quote:
Op maandag 22 september 2008 21:21 schreef Mark_Boelen het volgende:
Wat bedoel je trouwens met dat laatste zinnetje in je bericht hier boven?

Heb je op MSN toegevoegd voor een uitleg
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  dinsdag 23 september 2008 @ 00:30:37 #164
79273 18konijn
Rey de Copán
pi_61841245
quote:
[b]Op [url=http://forum.fo
Probleem is/was wel, ook bij mij, dat je elke machine die je demonstreert meteen kan afschrijven als zijnde showroom model. En als je dan 10 verschillende apparaten hebt staan met een relatief lage omloopsnelheid snap ik wel dat ze een beetje huiverig zijn om hem te demonstreren. Maar ze had natuurlijk altijd een niet goed-geld terug constructie kunnen voorstellen oid
Ja, maar bij de Brandmeesters staan die machines al als showroommodel opgesteld en je kunt ook zien dat ze gebruikt worden want de snoeren lopen naar het stopcontact. Op de website adverteren ze er zelfs mee dat de machines demonstratieklaar zijn!
Vandaar dat ik het onbegrijpelijk vind dat, als je serieuze klanten binnenkrijgt die zich al in de materie verdiept hebben en dat ook laten blijken, je toch te beroerd bent om een demonstratie te geven omdat je geen zin hebt om de machine naderhand schoon te maken omdat het al maandagmiddag 5 uur is of zo (ik kan geen betere reden bedenken). Dat kost gewoon gigantisch veel omzet en ik voorspel dan ook dat zo'n zaak door zulk arrogant gedrag snel weer zijn deuren moet sluiten, want er is in het centrum van Utrecht echt keuze zat aan verkooppunten van de betere espressoapparatuur.
It's not a lie, if you believe
pi_61848608
quote:
Op maandag 22 september 2008 23:26 schreef tim2308 het volgende:

[..]


Heb je op MSN toegevoegd voor een uitleg
Oke is goed.
pi_62128722
Zo'n luxe heb ik niet, maar ik heb gisteren deze Gaggia Evolution gekregen van mijn lief...
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_62201548
vraag zal al voorbij gekomen zijn, maar ik krijg em er niet uit. Mijn maatje gebruikt altijd spa blauw in zijn espresso apparaat ( quickmill) en ik gekookt water en een kalkfilter (expobar brewtus 2) heeft gekookt water eigenlijk wel nut ( tegen de kalk) en spa? water hardheid hier is zacht....
hell yeah
pi_62202570
Volgens mij is het allemaal of/of .. dus of gekookt water.. of een kalkfilter of spa blauw.
Een combinatie is echt niet nodig.
Een Brita waterkan waar je een anti-kalkfilter instopt is volgens mij de meest gebruikte oplossing.
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
pi_62206245
better safe than sorry... maar ontkalkt water dan door het een keer te koken? op zich is het voor mij een kleine moeite om afgekoeld gekookt water te gebruiken....

en ik hoorde dat als er eenmaal kalkaanzetting in het apparaat zit, dat er niet meer uitgaat, het kost toch al zat...
hell yeah
pi_62208100
Toevallig vandaag eens bij onze eigen TD op bezoek geweest en rustig met de monteur staan praten over een en ander.

Op hem afgaand is een rancilio eigenlijk gewoon de beste keuze. Zowel in termen van duurzaamheid als in termen van reparabelheid. Ook nieuwe onderdelen passen vaak in oudere silvia's. Terwijl dat bij andere merken wel anders is.

Over spa-blauw: niet doen daar zit veel kalk in. Het beste (en goedkoopste) was volgens hem gewoon kraanwater uit een brita filter.

Nu ik hier toch ben. Wat vind men hier van Illy's Iperespresso? 'k weet dat het een beetje vloeken in de kerk is hier. Maar de koffie valt me heel niet tegen. De prijs wel overigens 42 cent per kopje.
pi_62208813
de enige illy die ik lekker vind is de zwarte.... smaak is best goed, als je het uit gaat tellen naar bonenprijs dan kom je op 60 euro per kilo.... best pittig... (die prijs dan)
hell yeah
pi_62228386
Bijna 65 euro de kilo zelfs. Een capsule kost ongeveer 42 cent (8,95 per 21) en er zit 6,7 gram koffie in. Je betaald dus flink voor het gemak. Maar ik moet zeggen dat ik de koffie an sich beter vind dan uit een jura volautomaat.
pi_62233584
gaat niks boven zelf bonen malen en een koffiezetapparaat met de ( e61) zetgroep aan de buitenkant....

en Jura heeft exact hetzelfde binnenwerk als alle andere volautomaten, dus je kunt natellen wat je voor het plastic omhulsel (teveel) betaalt....
hell yeah
pi_62234745
quote:
Op woensdag 8 oktober 2008 15:20 schreef chilipenn het volgende:
gaat niks boven zelf bonen malen en een koffiezetapparaat met de ( e61) zetgroep aan de buitenkant....
TRUE!
quote:
en Jura heeft exact hetzelfde binnenwerk als alle andere volautomaten, dus je kunt natellen wat je voor het plastic omhulsel (teveel) betaalt....
NOT TRUE!
  donderdag 9 oktober 2008 @ 11:38:58 #175
139820 mol_air
Jus ex injuria non oritur
pi_62255876
Een tijdje terug heb ik tweedehands een Jura E55 op de kop getikt (voor wênig) en ben sindsdien op zoek geweest naar wat ik nou de lekkerste koffie vindt. Ik heb (voor zover dat met een volautomaat kan) geëxperimenteerd met de maling, hoeveelheid water en het soort bonen, maar vooral dat laatste is eigenlijk best heel lastig. Schijnbaar zijn de bonen die je kunt kopen bij Simon Levelt of de meeste andere koffiezaken niet vers genoeg (getuige www.gebrand.nl), maar om nou bij gebrand.nl meteen een aantal verschillende bonen bij de kilo te bestellen.... Bovendien drink ik in mijn eenpersoonshuishoudentje (ben student), geen kilo koffiebonen in een week (in vloeibare vorm), dus kom ik dan alsnog over de optimale bewaartijd heen....

wat te doen wat te doen....Heeft iemand een suggestie waar ik echt goede (liefst niet te achterlijk dure) koffie kan kopen per kleine hoeveelheden (100-200 gram), of hoe ik koffie het beste langer kan bewaren? Is invriezen een goede optie en zo ja, hoe doe ik dat dan? In een plastic zakje, of in een weckpot, of hoe?
pi_62256989
Ik weet in of je zelf maalt mol_air maar t volgende heb ik al meerdere malen gehoord en doe ik zelf ook:
Gemalen bonen invriezen en bonen in de koelkast bewaren.
Kleinere porties koffie zijn goed te verkrijgen bij de Golden Coffee Box in Baarn en ook bij een paar speciaalzaken en daarnaast de koffie van Brandmeester in Amsterdam, Utrecht en Haarlem.
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
pi_62257173
quote:
Op donderdag 9 oktober 2008 12:27 schreef onderdekoffer het volgende:
Ik weet in of je zelf maalt mol_air maar t volgende heb ik al meerdere malen gehoord en doe ik zelf ook:
Gemalen bonen invriezen en bonen in de koelkast bewaren.
Kleinere porties koffie zijn goed te verkrijgen bij de Golden Coffee Box in Baarn en ook bij een paar speciaalzaken en daarnaast de koffie van Brandmeester in Amsterdam, Utrecht en Haarlem.
Waarom zou alleen je gemalen bonen invriezen? Dit is ook gewoon mogelijk met ongemalen bonen. Het malen van ingevroren bonen heeft nog een extra voordeel, de bonen worden minder warm door het malen. Er wordt weleens gezegd dat dit warm worden de enige oorzaak is dat een platteschijvenmaler slechter is dan een conische.

Op HB of een vergelijkbare site is een keer een test gedaan met 4 weken ingevroren bonen en verse bonen. Het verschil was niet te proeven.

Uit ervaring kan ik vertellen dat er zeer duidelijk smaakverschil te proeven was tussen 2 maanden in diepvrieszakjes ingevroren bonen en verse. Ik weet echter niet of dit komt door de tijd of doordat ze slecht waren ingepakt. Ik heb het experiment namelij nooit kunnen herhalen, omdat ik meteen een brander heb gekocht

@Mol_air, als je in Rotterdam of omgeving woont, mag je tegen kostprijs wel een paar zakjes van 180 gram versgebrande bonen (groene bonen van ongebrand.nl) op komen halen
pi_62257260
Nog even wat over branden: ik merk dat ik toch echt wel een halve minuut langer door moet branden voor vergelijkbare resultaten. Is dit het gevolg van het feit dat het zo'n 8 graden kouder is dan in de zomer, toen ik mijn brander kocht, of begint hij brak te worden?

En ik ben er nu echt achter, de beste prijs/kwaliteitverhouding krijg je met de cerrado-bonen van ongebrand. Niets speciaals, maar een zeer cleane goede smaak, en dat voor 7,50 per kilo .

Dit zet ik voortaan mijn visite voor. Vorige week begon iemand mijn Yrgacheffe nog af te zeiken als bitter ( , Yrg is een hoop, maar niet bitter volgens mij) en dat er op het station betere koffie te krijgen was . De meeste SO zijn gewoon niet besteed aan de gemiddelde mens....

[ Bericht 32% gewijzigd door Mark_V op 09-10-2008 12:44:20 ]
pi_62260007
Leeft w1zz trouwens nog?
  donderdag 9 oktober 2008 @ 15:08:53 #180
139820 mol_air
Jus ex injuria non oritur
pi_62260906
Dank voor de snelle reacties. En bedankt voor de uitnodiging Mark_V! Woon in Leiden, dus misschien wel een keer de moeite waard om even heen en weer te treinen. Heb jij zelf een koffiewinkel of werk je bij ongebrand?

Dan over invriezen, wat is nu de beste methode? Ik kan me goed voorstellen dat in een diepvrieszakje niet ideaal is, maar in bijvoorbeeld een weck-pot it er meer zuurstof bij, wat het bewaren ook niet ten goed komt.

Een trucje wat ik heb geprobeerd, maar waar ik het resultaat nog niet heb is bonen bewaren in een lege wijnfels, met daarop zo'n vacu-vin vacuum dop. Ik heb ze daar echter niet in ingevroren, maar dat moet ook kunnen. Dan zijn ze vacuum verpakt en donker (indien groen glas). Dat zou denk ik dicht bij optimaal zijn?

Wat zijn jullie gedachten hierover?
pi_62266259
hmmm, mischien toch maar een keer de koffiebrander methode proberen
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_62266290
quote:
Op donderdag 9 oktober 2008 12:35 schreef Mark_V het volgende:

[..]


@Mol_air, als je in Rotterdam of omgeving woont, mag je tegen kostprijs wel een paar zakjes van 180 gram versgebrande bonen (groene bonen van ongebrand.nl) op komen halen
zou ik daar ook gebruik van kunnen maken
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_62270592
quote:
Op donderdag 9 oktober 2008 15:08 schreef mol_air het volgende:...

Een trucje wat ik heb geprobeerd, maar waar ik het resultaat nog niet heb is bonen bewaren in een lege wijnfels, met daarop zo'n vacu-vin vacuum dop. Ik heb ze daar echter niet in ingevroren, maar dat moet ook kunnen. Dan zijn ze vacuum verpakt en donker (indien groen glas). Dat zou denk ik dicht bij optimaal zijn?

Wat zijn jullie gedachten hierover?
Mijn gedachten? In de vriezer is het altijd donker en maakt de kleur van het glas niets uit
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  vrijdag 10 oktober 2008 @ 10:38:34 #184
139820 mol_air
Jus ex injuria non oritur
pi_62281346
goed punt....

Ze hebben overigens van Vacuvin ook van die doosjes voor koffie en cereals (grooste is 2.3 liter), die zijn dan dus vacuum en gemaakt van gecoat plastic waardoor er geen uvstralen binnenkomen....ofzoiets...

Op zich met 12, - p.s. niet eens zo ontzettend duur, als dat betere koffie betekent....
  maandag 13 oktober 2008 @ 00:44:06 #185
88071 elmark
Fruittellarolgambler
pi_62341048
Even een vraag aan de cracks..

Omdat de senseo me de strot uitkwam heb ik een paar pakken douwe egberts black gekocht om koffie te gaan maken met de oude simpele koffiezetter. Maar nu heb ik een percolator gekregen, en is mijn vraag: kan die DE black ook in de percolator of kan daar echt alleen grofgemalen koffie in?
pi_62344678
Percolator moet juist iets fijner zijn dan normale koffie.
pi_62345843
Ok, ik ben wat aan het experimenteren met mijn prachtige glimmende Gaggia Evolution, en heb nu de AH excellent Dolce espresso koffie geprobeerd, welke érg lekker is.. Maar ik wil wel eens wat anders proberen. Iemand nog een leuke tip? Ik zit bijvoorbeeld te denken aan de Kaldi Autumn Leaf, kent iemand die?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_62373800
quote:
Op maandag 13 oktober 2008 10:11 schreef Underdoggy het volgende:
Percolator moet juist iets fijner zijn dan normale koffie.
Weet je dat wel zeker??? Hoe grover de koffie, hoe meer goede smaakstoffen je uit de koffie krijgt. Hoe fijner de koffie, hoe bitterder hij zal zijn....
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_62374561
quote:
Op dinsdag 2 september 2008 20:26 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Dunner, dus als hij begint te lopen, gaat hij opeens heel snel (dus slechte extractie). Hierdoor spuit op het laatst de stoom er bovendien uit, waardoor je koffie meer verbrandt. Daarnaast moet je heel goed oppassen met dichtdoen. Doordat staal harder is, heb je minder snel een goede afsluiting. Dit kan ertoe leiden dat een deel van het water via de zijkant wegspuit als de moka op het vuur staat.
hmm Ik gebruik al jaren mijn Bialetti moka (venus model rvs) en dit alles komt mij niet bekend voor met m'n rvs moka

Aluminiumoxide onstaat dan wel maar het is de niet oplosbare vorm en blijft in het reservoir zitten, gewoon uitspoelen, ook moet je een goede moka niet al te grondig reinigen, de koffieaanslag die ontstaat na een tijd gebruik hoort er te zitten, het scheidt de koffie af van het aluminium/rvs zodat ook de koffie de metaalsmaken niet op kan nemen. Maw na een tijd goed gebruik komt je koffie ook niet meer in aanraking met de metalen wanden. Het is net als met een goede pan, hoe meer gebruikt hoe beter het wordt.

Helaas moet ik nou die aanslag wel wegpoetsen, wordt dus een week matige koffie. Niet goed opgeruimd en 3 dagen ongebruikt rara wat erin gekropen is ach ja eigen schuld!
pi_62375844
Hey Mark. De Iroast is inderdaad wat gevoelig voor temperatuur. Het beste kun je gewoon voor een open raam of deur branden dan heb je niet zoveel last van de veranderende temperaturen buiten. Ook een wat ouder electriciteitsnet kan z'n invloed hebben idzv dat ie minder heet wordt. Mocht de tmeperatuur echt tegenvallen kan je ook wat vliesjes van de vorige keer laten zitten dat wordt ie vanzelf warmer.
Ik vind zelf Yrgacheffe ook wel een moeilijke koffie. Zeker niet bitter maar wel zurig en dat kan ik vaak niet zo lang waarderen, het is ook maar net hoe de combi van smaken uitkomt. Ik heb nu een Braziliaanse cup of excelence boon en hoewel daar ook zure smaakpatronen inzitten vind ik m door de andere smaken die er ook inzitten wel lekker. Als zuur overheerst vind ik het meestal niet super. En wat betreft je gasten ja dat is sowieso een moeilijk verhaal. Ze moeten al espresso drinker zijn (wat veel mensen niet echt zijn) en dan ook de pure originele smaken van SO weten te waarderen dat val meestal niet mee. Jammer maar je kan dat toch niet veranderen, daarom is het des te leuker om met een liefhebber te drinken.
pi_62376015
quote:
Op dinsdag 14 oktober 2008 12:20 schreef tim2308 het volgende:

[..]

Weet je dat wel zeker??? Hoe grover de koffie, hoe meer goede smaakstoffen je uit de koffie krijgt. Hoe fijner de koffie, hoe bitterder hij zal zijn....
Als je zo'n espressopotje bedoelt haal ik van Simonlevelt.nl
quote:
Espressopotje Fijn gemalen koffie wordt in een filter aangedrukt. Het water onder in de pot wordt aan de kook gebracht op het gasfornuis. Door de druk die ontstaat wordt het water door de koffie.naar boven geperst.
Als je zo'n grote percolator bedoelt dan wel grof. De termen worden beetje door elkaar gebruikt op internet kom ik achter
  woensdag 15 oktober 2008 @ 15:15:49 #192
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_62405838
Ik werk (2x gewerkt) bij een keukenzaak waar ze mixers, bestek, pannen, espressoapparaten, koffie en nog veel meer verkopen, allemaal goeie kwaliteit. Even een tvp Hier ben ik dan weer na een lange tijd Ik heb al een z.g.a.n. Saeco aangeboden gekregen, hoop dat ik die binnenkort krijg
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_62669308
De ad koffietest:
http://www.ad.nl/koffietest/

W1ZZ: Hoe staat het met ingeleverde 2dehands machines / molens?

[ Bericht 18% gewijzigd door Mark_Boelen op 26-10-2008 10:49:48 ]
pi_62681654
psst, Mark_B, je link klopt niet (denk ik)
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_62683223
Its-jojo-4you: nu wel weer
Gister gratis en voor niets een defecte volautomaat jura gekregen
En het probleem lijkt nu nog niet als te groot
pi_62683224
Its-jojo-4you: nu wel weer
Gister gratis en voor niets een defecte volautomaat jura gekregen
En het probleem lijkt nu nog niet als te groot
  zondag 26 oktober 2008 @ 23:58:14 #197
122997 zquing
Drama Junk
pi_62706883
zijn deze niet vet lief
"Those unforgettable days, for them I live"
  maandag 27 oktober 2008 @ 12:24:19 #198
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_62714907
quote:
Op zondag 26 oktober 2008 10:50 schreef Mark_Boelen het volgende:
Its-jojo-4you: nu wel weer
Gister gratis en voor niets een defecte volautomaat jura gekregen
En het probleem lijkt nu nog niet als te groot
Wat voor Jura heb je ? En hoe kom je daar aan
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_62718431
Een Jura Duomatica.
Wel helaas een volautomaat.
Gister het hele apparaat voor zover mogelijk uit elkaar gehaald en schoongemaakt / gecleand.
Gisteravond nog een email naar Jura gestuurd of ze mij konden helpen aan een handleiding cq tips bij het verhelpen van het probleem.
Vanmiddag al een email terug of ik mijn telefoonnummer wou emailen omdat ze het leuk vonden dat ik dit oude beest weer leven in wou blazen

Het is inderdaad niet een nieuwe machine, maar van binnen ziet ie er vrijwel gaaf uit, 2 a 4 weken voordat diegene hem ook kreeg waar ik hem van heb gekregen, is hij ook geheel nageken door jura ( volledig nieuwe rubbers ed )

Ik vind het gewoon leuk om hem weer aan de gang te krijgen, en ook al is het een oudje, het is beter dan senseo :S

Gelukkig drink ik vaak koffie op mijn werk

Iemand trouwens een adresje waar je los nieuwe stoompijpjes kan halen voor een thuismachine?
Hier zit een hele irrirante stoompijp op en zou graag een 4 gats willen
pi_63083276
ik ben bezig om een espresso apparaat te kopen, en weet niet meer wat ik wil.
volautomaat klikt wel makkelijk soms heb ik sochtends weining tijd en dan is zon automaat wel handig, ook altijd automatisch verse gemalen bonen.
maarja als ik zo her en der de reacties lees kan ik qua smaak beter een halfautomaat kopen.
ik heb een aantal apparaten op de radar, ik hoop dat iemadn wat sense in me kan schoppen..
http://www.kieskeurig.nl/(...)lvia/reviews/122937/
http://www.kieskeurig.nl/(...)inox/reviews/109544/
http://www.casabarista.nl/index.php?id=523
http://www.wehkamp.nl/w2/Winkelen/KenmerkAdviseurArtikel.aspx?CC=C06&SC=U0G&KAC=UG6&ArtikelNummer=730340&AI=6
pi_63084619
ik kan alleen over de eerste 2 apparaten meepraten. Ik had eerst een saeco en een een rancilio en dat is een wereld van verschil. De Rancilio is in alles meer machine alles is degelijker uitgevoerd en de boiler is beter dan de saeco. De Rancilio is verder een recht-toe-recht-aan apparaat zonder veel franje en mijns inziens vooral erg goed in het zetten van espresso. Dit zie je terug in de prijs, gezien je andere opties naast de Saeco mag het meer kosten dus indien mogelijk zou ik het niet laten.

Over de andere 2 machines kan ik geen oordeel geven.
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_63090779
de opwarmtijd met een aluminium boiler is vele malen sneller dan met een koperen boiler of niet?

ik heb s'ochtend vaak weining tijd, en wil wel graag mn shot hebben kan ik dan beter een machine met aluminium boiler nemen ipv. koper?
pi_63096437
er zijn trucjes voor om de Rancilio sneller te gebruiken zie bijvoorbeeld http://www.coffeekid.com/archived/rancilio/cheatsilvia

Een andere optie is een tijdstekker, kost geen zak en werkt perfect
pi_63096830
quote:
Op zondag 9 november 2008 20:22 schreef LePetitColonel het volgende:
ik ben bezig om een espresso apparaat te kopen, en weet niet meer wat ik wil.
volautomaat klikt wel makkelijk soms heb ik sochtends weining tijd en dan is zon automaat wel handig, ook altijd automatisch verse gemalen bonen.
maarja als ik zo her en der de reacties lees kan ik qua smaak beter een halfautomaat kopen.
ik heb een aantal apparaten op de radar, ik hoop dat iemadn wat sense in me kan schoppen..
http://www.kieskeurig.nl/(...)lvia/reviews/122937/
http://www.kieskeurig.nl/(...)inox/reviews/109544/
http://www.casabarista.nl/index.php?id=523
http://www.wehkamp.nl/w2/Winkelen/KenmerkAdviseurArtikel.aspx?CC=C06&SC=U0G&KAC=UG6&ArtikelNummer=730340&AI=6
Ik heb die saeco gevoeld bij de mediamarkt, maar dan ben ik toch blij dat het uiteindelijk een even dure Gaggia Evolution is geworden, heeft toch een wat beter binnenwerk. Een collega van me heeft een siemens volautomaat, en daar is hij an sich wel blij mee, maar een jura kan je bijvoorbeeld helemaal uit elkaar halen, dat kan bij zijn siemens niet, dat is 1 klomp mechaniek waar je behalve het reguliere schoonmaakprogramma verder weinig zelf aan kan doen.

Met een halfautomaat ben je wat flexibeler qua koffie, bij een volautomaat moet je eerst alle oude bonen er uit peuteren, en er dan weer nieuwe in doen. (en de wat goedkopere hebben ook geen flexibele waterafgifte, daar kan je bij een halfautomaat ook mee experimenteren) Als je gewoon redelijk vlot een lekkere bak koffie wil is een volautomaat een handig ding, als je echt wilt gaan experimenteren en elke laatste gram smaak en aroma uit een koffieboon wilt hebben is een half-automaat wat je moet hebben, puur om alles in eigen hand te kunnen houden. (maar dan moet je er ook weer een goede molen bij hebben enzo)
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_63097625
ik kwam deze ook nog tegen lijkt me ook best een mooi machientje, maar kan weining reviews vinden over deze.
http://www.kieskeurig.nl/(...)chards/47507/232915/
pi_63103002
Als je een echte espresso wil met een echte crema en geen schuim dan begint het met de eerder genoemde Gaggia Evolution of een Classic Coffee. Goedkopere machines van Krups Saeco enz kunnen geen echte goede espresso maken. Waarom niet? De boiler en de zetgroep zijn te klein en te licht om de benodigde stabiele temperatuur te leveren. Kijk eens rond op Marktplaats een Gaggia Evolution scoor je nog wel eens onder de 100 euro met wat geluk. Daarnaast MOET je een molen hebben. Veel mensen denken dat zoiets onzin is maar echt de resultaten van voorgemalen koffie zijn bedroevend. Ten eerste is de versheid na een dag weg en ten tweede kan je niet een maling op tientallen verschillende machines afstellen.
Goedkoopste goede espressomolen is een Iberital Challenge van 159 Euro of kijk ook op Marktplaats.
Het is even investeren maar bedenk dat een goed onderhouden machine lang mee kan gaan. Veel langer dan een volautomaat die na 6 jaar vaak wel op is. Je moet er alleen wel zin in hebben. Een pistonmachine vraagt tijd en aandacht en het is gewoon meer ''gedoe'' maar na oefening ben je er wel heel gelukkig mee. Wil je dat niet dan koop een volautomaat.
pi_63110966
quote:
Op maandag 10 november 2008 10:42 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Ik heb die saeco gevoeld bij de mediamarkt, maar dan ben ik toch blij dat het uiteindelijk een even dure Gaggia Evolution is geworden, heeft toch een wat beter binnenwerk. Een collega van me heeft een siemens volautomaat, en daar is hij an sich wel blij mee, maar een jura kan je bijvoorbeeld helemaal uit elkaar halen, dat kan bij zijn siemens niet, dat is 1 klomp mechaniek waar je behalve het reguliere schoonmaakprogramma verder weinig zelf aan kan doen.
Mijn ervaring is juist andersom. De Jura's van tegenwoordig zijn zonder gereedschap niet meer te demonteren en schoon te maken. Tegenover de siemens, die uit de Nivona fabriek komt, waar je de zetgroep er al zelf uit kan halen zonder gereedschap. Oudere jura's hadden die mogelijkheid ook.
quote:
Met een halfautomaat ben je wat flexibeler qua koffie, bij een volautomaat moet je eerst alle oude bonen er uit peuteren, en er dan weer nieuwe in doen. (en de wat goedkopere hebben ook geen flexibele waterafgifte, daar kan je bij een halfautomaat ook mee experimenteren) Als je gewoon redelijk vlot een lekkere bak koffie wil is een volautomaat een handig ding, als je echt wilt gaan experimenteren en elke laatste gram smaak en aroma uit een koffieboon wilt hebben is een half-automaat wat je moet hebben, puur om alles in eigen hand te kunnen houden. (maar dan moet je er ook weer een goede molen bij hebben enzo)
Ik snap nog steeds niet waarom je niet makkelijk te legen/verwisselen bonenresevoirs in die volautomaten hebt. Ik ken ze alleen op de Jura X9, maar die is een beetje groot, lomp en duur om thuis neer te zetten. Voor 5600 euro kan je een leuk setje machine en maler voor kopen.
pi_63116104
nou ik via marktplaats een gaggia classic gekocht, ik kreeg ook een zak DE espresso mee met vervaldatum 2006.
ik had verder nog niks in huis dus dit maar gebprobeerd en het was nog best te zuipen maar niet echt wat ik hoopte.
nu zit ik op de site van simon levelt en heb ik geen idee welke maling ik moet hebben, ze hebben het over mailg 2 voor espressopotje en maling 3 voor espresso machines..
ik wil ook nog een molen kopen maar ter overbrugging wil ik eerst wat gesneden bonen kopen.
pi_63116317
je moet maling 2 hebben ook al zeggen ze anders... eventueel 1.5 maar zeker geen 3
pi_63116336
overigens die DE is veeeel te grof gemalen, absoluut geen goede espresso mee te zetten
pi_63169537
Ik heb me weer eens niet kunnen inhouden....

Zojuist een 67 cremina op ebay gescoord.... helemaal functionerend enzo, maar waarschijnlijk nog wel met asbest erin

Ik ben verliefd


Hij moet uit Zwitserland komen, iemand een idee hoe dat zit met douane enzo?
  woensdag 12 november 2008 @ 20:31:41 #212
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_63169685
quote:
Op maandag 10 november 2008 20:05 schreef Fixers het volgende:

[..]

Mijn ervaring is juist andersom. De Jura's van tegenwoordig zijn zonder gereedschap niet meer te demonteren en schoon te maken. Tegenover de siemens, die uit de Nivona fabriek komt, waar je de zetgroep er al zelf uit kan halen zonder gereedschap. Oudere jura's hadden die mogelijkheid ook.
[..]

Ik snap nog steeds niet waarom je niet makkelijk te legen/verwisselen bonenresevoirs in die volautomaten hebt. Ik ken ze alleen op de Jura X9, maar die is een beetje groot, lomp en duur om thuis neer te zetten. Voor 5600 euro kan je een leuk setje machine en maler voor kopen.
Wat bonen er uit peuteren betreft, gebruik gewoon een stofzuiger Doen wij op het werkt iig.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_63173152
Hoe krijg je dat asbest eruit mark_v?
pi_63173602
quote:
Op woensdag 12 november 2008 21:53 schreef Mark_Boelen het volgende:
Hoe krijg je dat asbest eruit mark_v?
Gewoon lekker laten zitten denk ik.... zolang je er niet in gaat boren, is er niks aan de hand.

Eventueel goed natmaken en dan met een stofkap op verwijderen. Staat genoeg over op internet.... (zie bijv. cg/hb):
http://www.home-barista.c(...)-asbestos-t3307.html

Of misschien huur ik gewoon een pool in
pi_63174366
asbest in je koffie ?? lijkt me niet echt lekker.

weet iemand trouwens waar ik die bottomless portafilters voor een gaggia classic kan kopen ?
pi_63175816
quote:
Op woensdag 12 november 2008 22:19 schreef LePetitColonel het volgende:
asbest in je koffie ?? lijkt me niet echt lekker.

weet iemand trouwens waar ik die bottomless portafilters voor een gaggia classic kan kopen ?
Het is alleen maar de isolatie van de boiler, dus zolang je die laat zitten, is er niks aan de hand.

espressoxxl.de verkoopt bottomless portafilters van alle merken voor ongeveer 35 euro. Eventueel kan je jouw portafilter gewoon uitzagen (als je toch nooit de double spout gebruikt).
pi_63204584
iemand ervaring met deze molen ?
http://www.koffiediscount(...)emolen-art-13744.htm
pi_63213951
quote:
Op donderdag 13 november 2008 22:14 schreef LePetitColonel het volgende:
iemand ervaring met deze molen ?
http://www.koffiediscount(...)emolen-art-13744.htm
Mjah, op zich geen verkeerde molen, maar ik zou eigenlijk (als je hem kan plaatsen) liever voor een 2dehands professionelere molen gaan (aan molens kan nou echt NIETS kapot).

De markt voor molens is echter erg dun, ik ben bijvoorbeeld 2 maanden bezig geweest om mijn oude oversized molen te verkopen, maar aan de andere kant zie ik op dit moment ook geen molens op marktplaats staan die mij zouden aanspreken.

Op zich maakt het ook niet superveel uit welke molen je koopt, in dezelfde prijsklasse presteren ze meestal wel vergelijkbaar. Zorg alleen zeker dat je GEEN (ik herhaal GEEN) messenmolen koopt. Zelfs oude voorgemalen koffie levert een beter resultaat op dan op een dergelijke manier gemalen koffie.

Een kennis van mij (in bezit van Silvia+Gaggia MDF) vroeg mij om voor hem wat ongebrande bonen mee te bestellen bij ongebrand.nl, die ik dan om de zoveel tijd gebrand bij hem zou afleveren. Nu heeft zijn vrouw besloten dat die mdf te groot is, en voor hem een Braun molen van 5 gulden gekocht. Iedere keer barst ik weer bijna in tranen uit als ik zie wat een koffie dat oplevert (ook met mijn techniek). Bijna alles goed, bonen goed, branding goed, leeftijd goed, maling @#$@#$, tamp goed, silviatechniek goed.... koffie niet te zuipen

[ Bericht 34% gewijzigd door Mark_V op 14-11-2008 10:23:08 ]
pi_63215055
quote:
nou ik via marktplaats een gaggia classic gekocht, ik kreeg ook een zak DE espresso mee met vervaldatum 2006.
ik had verder nog niks in huis dus dit maar gebprobeerd en het was nog best te zuipen maar niet echt wat ik hoopte.
nu zit ik op de site van simon levelt en heb ik geen idee welke maling ik moet hebben, ze hebben het over mailg 2 voor espressopotje en maling 3 voor espresso machines..
ik wil ook nog een molen kopen maar ter overbrugging wil ik eerst wat gesneden bonen kopen.
Het hangt van de soort bonen af. Ik heb zelf altijd de Roma en die malen ze op 2,5 voor de Gaggia Classic.
pi_63217435
quote:
Op vrijdag 14 november 2008 10:55 schreef Eva-Lotta het volgende:

[..]

Het hangt van de soort bonen af. Ik heb zelf altijd de Roma en die malen ze op 2,5 voor de Gaggia Classic.
Hoeveel doorlooptijd heb je dan? Ik ken de Gaggia Classic niet, maar vrijwel alle espresso-machines die ik ken hebben even fijn of fijner dan een Rancilio Silvia nodig. Ik heb 1x gamalen koffie bij Simon Levelt gehaald (had toen nog een silvia), die hadden ze op 2 gemalen, maar dat was iets te grof.

Ik heb net wat Costa Rica gebrand. Ging opeens erg hard, binnen een halve minuut ging het van first crack naar vienna. Erg vaag....

Net even geprobeerd, maar ben totaal niet onder de indruk, maar dit zal ook komen doordat ik ze eigenlijk veel te donker (naar mijn mening) heb gebrand.
pi_63220596
quote:
Op woensdag 12 november 2008 20:28 schreef Mark_V het volgende:
Ik heb me weer eens niet kunnen inhouden....

Zojuist een 67 cremina op ebay gescoord.... helemaal functionerend enzo, maar waarschijnlijk nog wel met asbest erin

Ik ben verliefd
[ link | afbeelding ]

Hij moet uit Zwitserland komen, iemand een idee hoe dat zit met douane enzo?
Die Cremina ziet er mooi uit, gefeliciteerd!
Zwitserland, 1 keer wat gekocht (Bizerba/Ditting maalschijven), moest btw betalen en inklaringskosten (+- 10 euro)
pi_63223928
Leuk ding die Cremina. Kan je goede resultaten mee halen. Laat gebrande bonen eens drie dagen rusten dan smaken ze echt heel anders. Stel een eigen profiel in op die Iroast dat heeft mij veel geholpen.
pi_63233694
Mjah dat van die BTW zuigt wel enorm natuurlijk, zeker omdat er in 1976 al een keer BTW over is betaald. BTW+inklaringskosten+BTW over verzendkosten komt al snel uit op 80 euro ofzo.... Ik kan hem er bijna beter persoonlijk gaan ophalen, die gast woont vlakbij Kloten (vliegveld van zurich)....

Klacht: Zwitserland is geen EU-lid
Subklacht: Douane+BTW+invoerrechten
pi_63304334


Ok jongens, geef mij eens 10 redenen om deze niet te kopen:
http://link.marktplaats.nl/208986694

Hij is zo mooi

Hier zie je de 2008-versie:


maar ik heb er ab-so-luut geen tijd voor
pi_63305798
Erg leuk
Hij moet inderdaad wel schoongemaakt worden
Iemand zin om te klussen
pi_63378183
quote:
Op vrijdag 14 november 2008 12:07 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Hoeveel doorlooptijd heb je dan? Ik ken de Gaggia Classic niet, maar vrijwel alle espresso-machines die ik ken hebben even fijn of fijner dan een Rancilio Silvia nodig. Ik heb 1x gamalen koffie bij Simon Levelt gehaald (had toen nog een silvia), die hadden ze op 2 gemalen, maar dat was iets te grof.
Als ik 'm goed aanstamp ongeveer een halve minuut, dat is toch hoe het hoort? Ik heb ook wel eens een fijnere maling geprobeerd, maar toen liep 'ie helemaal niet meer door.
  donderdag 20 november 2008 @ 20:32:26 #227
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_63384120
quote:
Op maandag 17 november 2008 23:23 schreef Mark_V het volgende:


Ok jongens, geef mij eens 10 redenen om deze niet te kopen:
http://link.marktplaats.nl/208986694

Hij is zo mooi

Hier zie je de 2008-versie:
[ afbeelding ]

maar ik heb er ab-so-luut geen tijd voor
Omdat hij niet meer op marktplaats staat ?
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_63395425
Ik ben ook een beetje aan het rondkijken voor een fijne espressomachine voor thuis, en zit te kijken naar de gaggia classic.

Gisteravond in Utrecht even bij wat koffiehuizen wezen kijken, o.a. simon Levelt en Paul van Dillen, en daar valt al snel op dat de prijzen elkaar weinig ontlopen. bij beide zaken rond de 370 ¤ voor een gaggia classic.

maar als ik nu op internet kijk, zie ik al meteen bij de eerste link koffiewarenhuis.nl
Zij bieden de classic al aan voor 257 ¤, en ook al werd me op het hart gedrukt om vooral niet op internet te gaan kopen, zo'n prijsverschil kun je natuurlijk niet negeren... http://www.koffiewarenhui(...)ggia_Classic_Coffee/
Het gekke is dat de prijzen van veel andere machines wel redelijk overeenkomen met wat ik in de winkel betaal, dus klopt de prijs van de gaggia dan wel?

Sowieso, had ik een max prijs van zo'n 400 ¤ in gedachten, maar als zo'n webwinkel zo goedkoop is, betekent dat ook dat ik enerzijds iets meer zou kunnen uitgeven aan een duurdere machine óf... ik hou geld over voor een molen, en dat idee spreekt me ook wel aan. Ik ben nu al overtuigd door de verhalen van verkopers dat ik toch binnen een half jaar overstap naar zelf malen.

Tenslotte zou ik ook nog, als ik bij Gaggia blijf kijken, kunnen gaan voor de iets duurdere baby twin of new twin. Wat is het verschil tussen de baby-machines en de classic, buiten het feit dat je stoom apart wordt verwarmd en je dus na een cappucino niet hoeft te wachten tot je weer espresso kunt zetten?

(Wat ook nog kan maar wel wat duurder; de francis francis X1, krijg ik er ook nog een handpresso bij zodat ik ook als ik in de bergen rondbanjer een lekker espressootje kan zetten )
http://www.koffiewarenhuis.nl/product/9/15/302/Espressomachines/Francis%26Francis/Francis&Francis_X1_Ground/

Heeft iemand ervaringen met koffiewarenhuis, en val ik me geen buil aan die gaggia? De koffie die ik daaruit heb mogen proeven was in ieder geval van een prima kwaliteit!
Als ze zo goedkoop zijn met hun machines, is de garantie dan wel in orde?

Alvast bedankt voor wat uitleg!

[ Bericht 95% gewijzigd door Gripper op 21-11-2008 08:48:01 ]
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63395817
quote:
Op vrijdag 21 november 2008 08:35 schreef Gripper het volgende:
Ik ben ook een beetje aan het rondkijken voor een fijne espressomachine voor thuis, en zit te kijken naar de gaggia classic.

Gisteravond in Utrecht even bij wat koffiehuizen wezen kijken, o.a. simon Levelt en Paul van Dillen, en daar valt al snel op dat de prijzen elkaar weinig ontlopen. bij beide zaken rond de 370 ¤ voor een gaggia classic.

maar als ik nu op internet kijk, zie ik al meteen bij de eerste link koffiewarenhuis.nl
Zij bieden de classic al aan voor 257 ¤, en ook al werd me op het hart gedrukt om vooral niet op internet te gaan kopen, zo'n prijsverschil kun je natuurlijk niet negeren... http://www.koffiewarenhui(...)ggia_Classic_Coffee/
Het gekke is dat de prijzen van veel andere machines wel redelijk overeenkomen met wat ik in de winkel betaal, dus klopt de prijs van de gaggia dan wel?

Sowieso, had ik een max prijs van zo'n 400 ¤ in gedachten, maar als zo'n webwinkel zo goedkoop is, betekent dat ook dat ik enerzijds iets meer zou kunnen uitgeven aan een duurdere machine óf... ik hou geld over voor een molen, en dat idee spreekt me ook wel aan. Ik ben nu al overtuigd door de verhalen van verkopers dat ik toch binnen een half jaar overstap naar zelf malen.

Tenslotte zou ik ook nog, als ik bij Gaggia blijf kijken, kunnen gaan voor de iets duurdere baby twin of new twin. Wat is het verschil tussen de baby-machines en de classic, buiten het feit dat je stoom apart wordt verwarmd en je dus na een cappucino niet hoeft te wachten tot je weer espresso kunt zetten?

(Wat ook nog kan maar wel wat duurder; de francis francis X1, krijg ik er ook nog een handpresso bij zodat ik ook als ik in de bergen rondbanjer een lekker espressootje kan zetten )
http://www.koffiewarenhuis.nl/product/9/15/302/Espressomachines/Francis%26Francis/Francis&Francis_X1_Ground/

Heeft iemand ervaringen met koffiewarenhuis, en val ik me geen buil aan die gaggia? De koffie die ik daaruit heb mogen proeven was in ieder geval van een prima kwaliteit!
Als ze zo goedkoop zijn met hun machines, is de garantie dan wel in orde?

Alvast bedankt voor wat uitleg!
Hmm, mijn op mijn verjaardag gekregen Gaggia Evolution komt er ook weg, en mijn vriendin was erg te spreken over ze. Overigens leveren ze met UPS, en als die 2 of 3x langs zijn geweest gaat het pakket retour afzender, dat kan je niet nog zelf afhalen bij het postkantoor, handig om even in de gaten te houden. En bij die prijs komen ook nog wat verzendkosten etc, en je moet je ook afvragen wat je opties zijn als je onverhoopt een beroep moet doen op de garantie, dan is een echte winkel toch wel wat makkelijker dan zo'n webshop.

Overigens is het niet echt netjes om je in een echte winkel uitgebreid te laten voorlichten, en dan de absolute bodemprijs op internet te nemen.. Die beste man moet een duur winkelpand onderhouden etc, en goed advies is m.i. ook wel wat waard, toch? En kost hem ook tijd wat betaald moet worden door de verkoop van apparaten etc...

Maar goed, dat is slechts mijn mening. De bestelling ging vlot bij ze, en de afhandeling was ook prima voor elkaar, en een eigen molen is natuurlijk de volgende stap op het barista pad, maar je kan eerst wel wat experimenteren met vers gemalen koffie van een Levelt of kaldi.
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_63397109
quote:
Op vrijdag 21 november 2008 08:59 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Hmm, mijn op mijn verjaardag gekregen Gaggia Evolution komt er ook weg, en mijn vriendin was erg te spreken over ze. Overigens leveren ze met UPS, en als die 2 of 3x langs zijn geweest gaat het pakket retour afzender, dat kan je niet nog zelf afhalen bij het postkantoor, handig om even in de gaten te houden. En bij die prijs komen ook nog wat verzendkosten etc, en je moet je ook afvragen wat je opties zijn als je onverhoopt een beroep moet doen op de garantie, dan is een echte winkel toch wel wat makkelijker dan zo'n webshop.

Overigens is het niet echt netjes om je in een echte winkel uitgebreid te laten voorlichten, en dan de absolute bodemprijs op internet te nemen.. Die beste man moet een duur winkelpand onderhouden etc, en goed advies is m.i. ook wel wat waard, toch? En kost hem ook tijd wat betaald moet worden door de verkoop van apparaten etc...

Maar goed, dat is slechts mijn mening. De bestelling ging vlot bij ze, en de afhandeling was ook prima voor elkaar, en een eigen molen is natuurlijk de volgende stap op het barista pad, maar je kan eerst wel wat experimenteren met vers gemalen koffie van een Levelt of kaldi.
Uiteraard ga ik me schuldig voelen als ik de machine online koop na een leuk halfuur babbelen + koffie bij de koffiewinkel. Met een prijsverschil van max 50 ¤ zou ik dit niet overwegen, maar nu de prijs 120 euro scheelt....

Goed om te weten dat afleveren via UPS gaat, dan laat ik m gewoon op mn werk bezorgen. Dat is dus, als ik mn schuldgevoel heb overwonnen.

En qua molen, wat is eigenlijk een goede prijs-kwaliteit verhouding?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63401426
Ik had precies hetzelfde: heb een Gaggia Classic gekocht bij koffiewarenhuis.nl nadat ik me eerst in de reguliere winkel had geörienteerd en voelde me daar best schuldig over. Fijn om te horen dat andere mensen dat ook hebben!

Aan de andere kant: ik ben voor de koffie nu vaste klant bij Simon Levelt, dus uiteindelijk hebben zij ook voordeel van mijn aanschaf, denk ik dan maar... Over de webwinkel ben ik zeer te spreken en over het apparaat ook, al kan ik er niet zo veel over zeggen omdat het mijn eerste is (verder alleen ervaring met een Quickmill: goede koffie, maar onhandig in het gebruik).
pi_63420551
quote:
je kunt ook eens in duitsland kijken, vaak nog goedkoper.
hier heb ik net mn maler gekocht maar er zijn nog meer voor sommige apparaten nog goedkopere winkels e vinden, even google op duits zetten preisvergleich intikken en even zoeken levert tientallen euro's voordeel op.
pi_63432405
Gisteren via whekamp.nl een Saeco Giro Plus besteld, vandaag ontvangen

Zo'n apparaat is wel wennen, als je Senseo gewent bent (wat een gore koffie komt er uit dat ding zeg ). Nu nog een kwestie van de juiste bonen vinden Ik heb vaandag bij de AH bonen van Lavazza gehaald, en dat smaakt goed Volgende keer een blik Illy halen, alleen ben ik wel bang dat ik dan geen andere koffie meer zal lusten

Cappuccino maken met de stoompijpje vergt ook enige oefening, wellicht dat volle melk beter is om te gebruiken om melschuim te maken? De schuimkraag wordt met halvolle melk niet echt dik.
pi_63506938
IS er iemand die deze molen kent, en daar wat zinnigs over kan zeggen qua kwaliteit enzo?
http://www.koffiediscount(...)emolen-art-13744.htm

t is de enige die ze bij koffiediscounter hebben staan, dus das een makkelijke keuze. Ik hoef uiteraard niet persé mn molen daar te kopen, al ga ik mn gaggia classic er wel halen, mara het is wel zo leuk om mn eerste bakkies koffie meteen zelf te kunnen malen.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  dinsdag 25 november 2008 @ 14:37:07 #236
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_63506959
quote:
Op zaterdag 22 november 2008 17:45 schreef Kremers het volgende:
Cappuccino maken met de stoompijpje vergt ook enige oefening, wellicht dat volle melk beter is om te gebruiken om melschuim te maken? De schuimkraag wordt met halvolle melk niet echt dik.
Yep. Volle melk voor gebruiken, dan krijg je een romige schuimkraag.
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
pi_63515485
quote:
Op dinsdag 25 november 2008 14:36 schreef Gripper het volgende:
IS er iemand die deze molen kent, en daar wat zinnigs over kan zeggen qua kwaliteit enzo?
http://www.koffiediscount(...)emolen-art-13744.htm

t is de enige die ze bij koffiediscounter hebben staan, dus das een makkelijke keuze. Ik hoef uiteraard niet persé mn molen daar te kopen, al ga ik mn gaggia classic er wel halen, mara het is wel zo leuk om mn eerste bakkies koffie meteen zelf te kunnen malen.
ik zag deze ook staan, echter kon ik nergens op de website van saeco ook maar iets vinden over dit ding. ik heb koffiediscounter gemaild met de vraag of ze me konden verwijzen naar de pagina van het product, nooit iets van gehoord, vraag me af of het geen chinese naamaak is.
op coffeegeek kent ook niemand het ding.
ik heb dus maar gekozen voor een demoka 205 van http://www.coffee24.de/, voor 180 euro's
pi_63520679
quote:
Op dinsdag 25 november 2008 19:20 schreef LePetitColonel het volgende:

[..]

ik zag deze ook staan, echter kon ik nergens op de website van saeco ook maar iets vinden over dit ding. ik heb koffiediscounter gemaild met de vraag of ze me konden verwijzen naar de pagina van het product, nooit iets van gehoord, vraag me af of het geen chinese naamaak is.
op coffeegeek kent ook niemand het ding.
ik heb dus maar gekozen voor een demoka 205 van http://www.coffee24.de/, voor 180 euro's
Het gekke is inderdaad dat zelfs de site van saeco er niks over vermeldt. Dan maar even kijken bij een van de koffiewinkels voor een ander molentje, koop ik toch nog iets in een "echte" winkel.
Donderdagavond zit ik hopelijk met mn eerste brouwseltjes op de bank

[ Bericht 0% gewijzigd door Gripper op 25-11-2008 22:02:13 ]
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63558389
Voor de Classic Coffee zou ik gewoon voor de webshop gaan. Koffiewarenhuis staat goed bekend.
Wat betreft de molen bestel bij www.vanpommeren.nl in Utrecht een Iberital Challenge voor 169 Euro. Deze wordt op buitenlandse fora (waar ze er echt verstand van hebben) veel aangeprezen als de ideale startersmolen. Het nadeel van de Demoka is naast dat ie duurder is dat deze enorm veel koffie naast je filterdrager gooit door statische oplading van de koffie. Daar heeft de Iberital geen last van. Bovendien zit er ook nog een timer op, die je aan en uit kan zetten. Met een timer maalt de molen een vast aantal grammen koffie zonder dat je iedere keer de knop vast moet houden. Onderschat de noodzaak van een molen niet. Het is echt heel belangrijk. De beste tip is altijd koop de beste molen die jje kan betalen. Die Saeco lux is geen geweldige molen. Sterk vergelijkbaar met de Solis molens en die kunnen eigenlijk niet fijn genoeg malen voor espresso.
pi_63558640
waarom zou iemand eigenljik een molen met doser halen? Is doserless niet veel handiger?
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_63563857
quote:
Op donderdag 27 november 2008 09:57 schreef marmhz het volgende:
Voor de Classic Coffee zou ik gewoon voor de webshop gaan. Koffiewarenhuis staat goed bekend.
Wat betreft de molen bestel bij www.vanpommeren.nl in Utrecht een Iberital Challenge voor 169 Euro. Deze wordt op buitenlandse fora (waar ze er echt verstand van hebben) veel aangeprezen als de ideale startersmolen. Het nadeel van de Demoka is naast dat ie duurder is dat deze enorm veel koffie naast je filterdrager gooit door statische oplading van de koffie. Daar heeft de Iberital geen last van. Bovendien zit er ook nog een timer op, die je aan en uit kan zetten. Met een timer maalt de molen een vast aantal grammen koffie zonder dat je iedere keer de knop vast moet houden. Onderschat de noodzaak van een molen niet. Het is echt heel belangrijk. De beste tip is altijd koop de beste molen die jje kan betalen. Die Saeco lux is geen geweldige molen. Sterk vergelijkbaar met de Solis molens en die kunnen eigenlijk niet fijn genoeg malen voor espresso.
Ik woon in Utrecht, dus ik ga vanavond wel even bij Van Pommeren kijken
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63576356
Doser of doserless is deels een kwestie van wat je gemakkelijker vind. Doserless dan moet je ieder portie malen ook als er bezoek is. Bovendien klontert een doserless meer. Veel soserless molens knoeien ook behoorlijk door statische oplading van het maalsel. Een doser heeft als nadeel dat het een extra handeling vergt. Koffie wordt wel goed vermengt wat de klontvorming verminderd.
pi_63589918
quote:
Op donderdag 27 november 2008 13:22 schreef Gripper het volgende:

[..]

Ik woon in Utrecht, dus ik ga vanavond wel even bij Van Pommeren kijken
En uiteindelijk thuisgekomen met de gaggia classic, en de aangeraden iberital. Kilootje koffie erbij gekregen, waarvan ik al de helft vermalen heb op zoek naar de juiste instellingen. Mn eerste koffietjes liepen iets te snel door, en werden meer iets van een slappe lungo.
Voor mn gevoel draai ik me helemaal suf aan de traploze instelling van die Iberital, heb al minstens 10 rondjes gedraaid, en het kan nog altijd fijner, mn eerste espresso lukte al redelijk, maar het mag best nog wat sterker.
Een espresso loopt nu door in 10 seconden, dat mag nog wel wat langzamer.

Hoe kan ik bij zo'n Iberital een complete slag van de instelknop interpreteren, is dat ongeveer hetzelfde als 1 complete stand op een molen met vaste standen? Voor mn gevoel zet i complete omwenteling maar heel weinig verschil. Mn koffie is ook nog steeds vrij los, wordt geen stevig hoopje.

In ieder geval, heel leuk om mee te prutsen, alleen ik moet vanavond maar niet 6 of 7 bakken koffie proberen, anders lig ik weer tot 4 uur wakker
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63595743
quote:
Op vrijdag 28 november 2008 11:16 schreef Gripper het volgende:

[..]

verhaal
Hey kijk, iemand met precies dezelfde hobbies als ik, klimmen en koffie
en met een voorliefde voor Arc'teryx

Allereerst, gefeliciteerd met je aankoop! Ik ken die Iberital niet, maar wat meestal werkt: draai hem helemaal dicht (dus zodat de schijven op elkaar komen) en draai hem dan weer tot de helft open (dus even tellen op hoeveel slagen je nu zit). Zo kan je heel snel naar de juiste afstelling komen. Is hij te fijn, ga dan op 3/4 open zitten, is hij nog steeds te grof, ga dan op 1/4 open zitten etc etc.

Ik denk dat je nog VEEL te grof zit, met een doorlooptijd van 10 seconden zit je namelijk vrijwel aan het maximale debiet van het pompje, dus zelfs als je er hele bonen in zou gooien, gaat het niet sneller.

Espressomachines gaan trouwens niet kapot van TE fijn, hij loopt gewoon niet door. Dus gewoon proberen!

Vrijwel alle molens die ik ken, hebben binnen 1 "rondje" alle fijnheden zitten, van turkse koffie tot french press.

Heb je trouwens al een fatsoenlijke tamper? Zo niet, meteen kopen. Ik heb zelf een voorkeur (zeker als je beginner bent) voor een vlakke. Zorg dat hij goed in je bakje past (neem je bakje mee). Tampers van 100 euro zijn niet beter dan tampers van 20, wel mooier, en ze liggen lekkerder in de hand.
pi_63618209
Met die Iberital moet je echt flink draaien aan dat knopje. Op coffeegeek staat het wel meer uitgelegd maar 1 rondje draaien is echt niets, denk eerder aan 10.

Ik sta ook op het punt die molen te kopen. Mijn full size Conti mag niet meeverhuizen van mijn vrouw (hij doet het perfect, als iemand intersse heeft voor mooi prijsje?). De reviews zijn wel lovend op coffeegeek en voor dat bedrag kan je je ook niet enorm een buil stoten. Zal mijn horecaformaat grinder wel gaan missen denk ik.
pi_63629518
ik heb inmiddels mn demoka 205 binnen, en ben wat aan het proberen geweest.
MIJN GOD WAT EEN LEKKERE KOFFIE !!!

ik vraag me alleen iets af, de doorloop tijd van de espresso zou iets van 25/30 seconden moeten zijn, en ik heb mn demoka nog redelijk fijn staan en doorlooptijd is iets van 60 seconden.
nogmaals heerlijke koffie heb ik dan, maar is dit niet slecht voor mn apparaat?
ik kan me voorstellen dat ie nogal moet persen terwijl er niet zoveel uitloopt....
ik ga m de komende dagen wel wat grover draaien maar hoop niet dat ik mn huidige smaak dan kwijt ben.
  zondag 30 november 2008 @ 09:18:43 #247
10119 appelsientje
Het beste onder de zon
pi_63639233
Yes we zitten in ons nieuwe huis en in de keuken hebben we deze laten inbouwen




Heerlijke koffie is dat
To deny our impulses would deny the very thing that make us human.
pi_63640360
Van de buitenkant ziet het er leuk uit Appelsientje, maar ik kan geen merk oid ontdekken . . .
Heb je meer informatie?
pi_63642092
quote:
Op vrijdag 28 november 2008 14:58 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Hey kijk, iemand met precies dezelfde hobbies als ik, klimmen en koffie
en met een voorliefde voor Arc'teryx

Allereerst, gefeliciteerd met je aankoop! Ik ken die Iberital niet, maar wat meestal werkt: draai hem helemaal dicht (dus zodat de schijven op elkaar komen) en draai hem dan weer tot de helft open (dus even tellen op hoeveel slagen je nu zit). Zo kan je heel snel naar de juiste afstelling komen. Is hij te fijn, ga dan op 3/4 open zitten, is hij nog steeds te grof, ga dan op 1/4 open zitten etc etc.

Ik denk dat je nog VEEL te grof zit, met een doorlooptijd van 10 seconden zit je namelijk vrijwel aan het maximale debiet van het pompje, dus zelfs als je er hele bonen in zou gooien, gaat het niet sneller.

Espressomachines gaan trouwens niet kapot van TE fijn, hij loopt gewoon niet door. Dus gewoon proberen!

Vrijwel alle molens die ik ken, hebben binnen 1 "rondje" alle fijnheden zitten, van turkse koffie tot french press.

Heb je trouwens al een fatsoenlijke tamper? Zo niet, meteen kopen. Ik heb zelf een voorkeur (zeker als je beginner bent) voor een vlakke. Zorg dat hij goed in je bakje past (neem je bakje mee). Tampers van 100 euro zijn niet beter dan tampers van 20, wel mooier, en ze liggen lekkerder in de hand.
Hey
jammer dat mn gaggia niet meekan in de rugzak... Onderweg heb ik mn mokkaatje bij me!
Dank voor de tips. Uiteindelijk zo ongeveer uitgevonden wat jij nu beschrijft, en nu een maling die fijn genoeg is voor mooie dikke espresso. Als ik vanaf dat punt een volle slag terugdraai zit ik op de goede maling voor een lungo, twee slagen terug draaien zal dan ongeveer snelfiltermaling zijn (voor de keren dat ik veel gasten krijg en de gewone koffiezetter erbij wil pakken?)
En wat voor maling zou er ongeveer in een cafetiere moeten? Grover dan snelfiltermaling toch?

Ik heb inderdaad meteen tamper gekocht, dat plastic stampertje wat er bij zat wordt zo statisch dat de helft van je koffie daaraan blijft hangen na het aandrukken. Nu een mooie stalen. Niet zo'n dure als jij beschrijft hoor, 24 ¤ will do. Wel een bolle trouwens, wat is het verschil tussen bol en vlak?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63642174
Ik zie inderdaad ook wel is bolle tampers, wat is hiervan het voordeel of nadeel ?
pi_63643614
Zo, bij Kaldi even wat bonen ingeslagen Sicilian Dark Roast, Barista's Choise en Espresso Evening Delight. Ze hebben nu een actie 4 250g zakken voor de prijs van 3.
  zondag 30 november 2008 @ 14:43:03 #252
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_63643923
quote:
Op zondag 30 november 2008 11:47 schreef Mark_Boelen het volgende:
Van de buitenkant ziet het er leuk uit Appelsientje, maar ik kan geen merk oid ontdekken . . .
Heb je meer informatie?
Dat is een NEFF
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
pi_63643965
Weet je het typenummer of iets dergelijks ook Curiosity?
  zondag 30 november 2008 @ 14:46:52 #254
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_63643995
C7660N0
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
pi_63646899
iemand wel eens de jamiaca blue mountain geprobeerd van ongebrand.nl ? schijnt het neusje van de zalm te zijn.

als ik deze nou koop is het dan de bedoeling dat ik deze mix met andere soorten koffie of gewoon"puur" drink ?
de meeste merken leverenaltijd een blend van verschillende plantages en soorten, maar ik heb geen idee hoe en of en in welke hoeveelheid ik dit zou moeten doen.
  zondag 30 november 2008 @ 17:25:04 #256
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_63647259
quote:
Op zondag 30 november 2008 17:08 schreef LePetitColonel het volgende:
iemand wel eens de jamiaca blue mountain geprobeerd van ongebrand.nl ? schijnt het neusje van de zalm te zijn.

als ik deze nou koop is het dan de bedoeling dat ik deze mix met andere soorten koffie of gewoon"puur" drink ?
de meeste merken leverenaltijd een blend van verschillende plantages en soorten, maar ik heb geen idee hoe en of en in welke hoeveelheid ik dit zou moeten doen.
Is inderdaad het neusje van de zalm.
Gewoon zo drinken, niet mengen.

Maak er ook eens een espresso of ristretto van.

Vanaf 8 december bj de Lidl te koop voor 11,99, 125 gram.
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
pi_63648448
quote:
Op zondag 30 november 2008 17:25 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Is inderdaad het neusje van de zalm.
Gewoon zo drinken, niet mengen.

Maak er ook eens een espresso of ristretto van.

Vanaf 8 december bj de Lidl te koop voor 11,99, 125 gram.
you serious? duurste koffie ter wereld bij de lidl ?
ik kan ze niet vinden, ik hoop wel de bonen en geen gemalen koffie.
  zondag 30 november 2008 @ 18:25:50 #258
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_63648550
quote:
Op zondag 30 november 2008 18:21 schreef LePetitColonel het volgende:

[..]

you serious? duurste koffie ter wereld bij de lidl ?
ik kan ze niet vinden, ik hoop wel de bonen en geen gemalen koffie.
Dit is gemalen.
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
  zondag 30 november 2008 @ 19:57:07 #259
10119 appelsientje
Het beste onder de zon
pi_63650393
quote:
Op zondag 30 november 2008 14:43 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Dat is een NEFF
Yup
Werkt echt perfect, nu nog op zoek naar de perfecte koffie bonen
To deny our impulses would deny the very thing that make us human.
pi_63682023
Als ik een kop koffie heb gezet blijft de koffiedrab vaak aan de doucheschijf hangen in plaats van netjes in de filterdrager... vervelend, want je moet dan eerst met de filterdrager de koffie losharken. Wat doe ik hier fout?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63709300
Blijf de volledige hoeveelheid koffie uit je filterdrager aan de koffiedouche hangen, of is het een klein beetje?
  dinsdag 2 december 2008 @ 22:13:16 #262
159909 -Peach
Prunus persica
pi_63709954
Iemand ervaring met bonen van Blanche Dael? Welke zijn lekker? (voor 'gewone' koffie) liefst beetje sterke smaak!
Garlic cheese! Double death to you, you lactose intolerant vamp man!
pi_63717308
quote:
Op dinsdag 2 december 2008 21:55 schreef Mark_Boelen het volgende:
Blijf de volledige hoeveelheid koffie uit je filterdrager aan de koffiedouche hangen, of is het een klein beetje?
Alles... Ik heb al wel wat gevonden op sites als coffeegeek enzo. Het kan kennelijk zowel gebeuren wanneer je te weinig koffie in de houder hebt (ruimte, en de puck zuigt zich vast als je de pomp uitzet) of wanneer er teveel inzit (en de puck al vanaf het begin tegen de doucheschijf gedrukt zit)

Misschien is mn koffie ook te fijn, hij blijft heel nat. Hoewel, hij loopt ook heel snel door, dus dat weerspreekt elkaar een beetje.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63741088
Speel voor het onderste verhaal gewoon is wat me je molen, en probeer in 20 tot 25 seconden een espresso hoeveelheid kofie te zetten. Loopt hij te langzaam door: grover malen; te snel: fijner malen.
Let hierbij ook op je aantamptechniek, zorg ervoor dat je je koffie recht aandrukt, en met ongeveer 20 kilo drukkracht.

Hoe maak je verder je machine schoon, je filterdrager, je koffiedouche en het binnenwerk van je machine.
Welke machine heb je trouwens?
pi_63747097
quote:
Op woensdag 3 december 2008 22:59 schreef Mark_Boelen het volgende:
Speel voor het onderste verhaal gewoon is wat me je molen, en probeer in 20 tot 25 seconden een espresso hoeveelheid kofie te zetten. Loopt hij te langzaam door: grover malen; te snel: fijner malen.
Let hierbij ook op je aantamptechniek, zorg ervoor dat je je koffie recht aandrukt, en met ongeveer 20 kilo drukkracht.

Hoe maak je verder je machine schoon, je filterdrager, je koffiedouche en het binnenwerk van je machine.
Welke machine heb je trouwens?
Gisteravond met een wat fijnere maling wel een goede kop gezet. Het blijft alleen vreemd dat ik een portie koffie voor in de dubbele filterhouder veel fijner moet malen dan een portie koffie die in de eenkopshouder gaat...

Na afloop van een zet-sessie even de douche afspoelen, filterhouder erin en nog even met alleen water doorlopen. Filterhouder schoon en koffievrij maken, en met een vaatdoekje en evt borsteltje de rand van de douche schoon maken. Ik heb mn Gaggia classic pas een week, dus ontkalken e.d. heb ik nog niet gedaan.

Wel even een kalkfilter halen voor in het reservoir, want ik sleep me suf aan pakken zacht bronwater (ons kraanwater is nogal hard)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63753744
Maak je je filterdrager ook schoon onder het filter? Daarin komt namelijk na een aantal shots een zwarte aanslag in. Deze is doormiddel van een schuurspons geheel te verwijderen.
Heb je trouwens een blindfilter bij je machine gekregen, en een busje met poederkorrels, of een flesje met chemische inhoud?
pi_63754876
quote:
Op donderdag 4 december 2008 08:48 schreef Gripper het volgende:

[..]

Gisteravond met een wat fijnere maling wel een goede kop gezet. Het blijft alleen vreemd dat ik een portie koffie voor in de dubbele filterhouder veel fijner moet malen dan een portie koffie die in de eenkopshouder gaat...

Na afloop van een zet-sessie even de douche afspoelen, filterhouder erin en nog even met alleen water doorlopen. Filterhouder schoon en koffievrij maken, en met een vaatdoekje en evt borsteltje de rand van de douche schoon maken. Ik heb mn Gaggia classic pas een week, dus ontkalken e.d. heb ik nog niet gedaan.

Wel even een kalkfilter halen voor in het reservoir, want ik sleep me suf aan pakken zacht bronwater (ons kraanwater is nogal hard)
Zo'n brittakan kopen wellicht???

De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_63776457
quote:
Op donderdag 4 december 2008 13:36 schreef Mark_Boelen het volgende:
Maak je je filterdrager ook schoon onder het filter? Daarin komt namelijk na een aantal shots een zwarte aanslag in. Deze is doormiddel van een schuurspons geheel te verwijderen.
Heb je trouwens een blindfilter bij je machine gekregen, en een busje met poederkorrels, of een flesje met chemische inhoud?
geen blindfilters of ander spul. Alleen een plastic tampertje die ik meteen heb vervangen door een degelijk stalen.

Blindfilter is voor het schoonmaken he, op die manier leid je de ontkalker toch terug het hele systeem door?
Ik heb wel een flesje ontkalker gekocht.

tevens een kalkfilter, zo'n "potje" wat je op de aanzuigslang bevestigt en wat gewoon in het reservoir hangt. Nu kan ik hopelijk kalkvrij koffiezetten
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_63792343
Wij gebruik bij het bedrijf waar ik werk, professionele ontkalker die werken op zout.
Wat ik weet van blindfilteren is dat je koffieresten uit je koffiedouche spoelt en vetten uit de koffie oplost uit je leidingen in je machine.
Hiervoor moet je voor jouw aparaat waarschijnlijk reiniginstabletten kopen, wij gebruiken hiervoor poeder of vloeibaar espressomachinereiniger.

Met die kalkfilters heb ik geen ervaring, maar als het op de verpakking staat dat het werk zou het vast zo moeten Dit zal de tijd natuurlijk leren.

Op een drukke zaterdag ( 1500 + koffie gerelateerde producten ) blindfilteren wij gemiddeld 3 a 4 keer op een dag ( al dan wel of niet met reiniginsmiddel )

Plastic tampertje worden zo statisch als de pest, waardoor je koffie eraan blijft plakken, stalen temper is dan een goed alternatief, let wel even op je filterdragendiameter.
pi_63800312
quote:
Op vrijdag 5 december 2008 09:44 schreef Gripper het volgende:

[..]

geen blindfilters of ander spul. Alleen een plastic tampertje die ik meteen heb vervangen door een degelijk stalen.

Blindfilter is voor het schoonmaken he, op die manier leid je de ontkalker toch terug het hele systeem door?
Ik heb wel een flesje ontkalker gekocht.

tevens een kalkfilter, zo'n "potje" wat je op de aanzuigslang bevestigt en wat gewoon in het reservoir hangt. Nu kan ik hopelijk kalkvrij koffiezetten
Ik zou voor de brita filters gaan, uit ervaring weet ik dat dat makkelijker is. Er zit zo'n memo-hulpdingetje op de brita's die aangeeft wanneer je het filter moet vervangen. Je kan dat water dan ook gelijk gebruiken voor je strijkijzer, de thee of gewoon om te drinken. Scheelt nog meer gesleep met bronwater, en is goedkoper.
pi_63800665
Fixers: Werkt z'n britafilter ongeveer net zoals een professionele ontkalker die wij gebruiken?
En wat kost zo iets?
pi_63801401
quote:
Op zaterdag 6 december 2008 09:24 schreef Mark_Boelen het volgende:
Fixers: Werkt z'n britafilter ongeveer net zoals een professionele ontkalker die wij gebruiken?
En wat kost zo iets?
99% kans dat de filter op je werk ook een Brita is... Het principe is het zelfde, al zal die op je werk iets langer meegaan :p De werking staat uitgelegd op http://nl.wikipedia.org/wiki/Ionenwisselaar

Waarschijnlijk zit in zo'n kan actieve kool ipv een ionenwisselaar...

[ Bericht 9% gewijzigd door tim2308 op 06-12-2008 12:58:22 ]
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_63805546
Inderdaad deze werken het zelfde
Wij moeten onze onharders namelijk regelmatig vullen met zout
pi_63808157
Een Gaggia Classic mag je wel backflushen maar alleen met water. Als je het met ontvetter doet dan vreet dit de aluminium verdelerplaat aan die in de kop zit. Eventueel is daar trouwens een messing variant voor te krijgen dan kan je wel met ontvetter backflushen.
pi_63810920
Zoals ik al in voorgaande berichten vermelde, ga naar je dealer toe en vraag hem of haar welke reiningsproducten geschikt zijn voor jouw machine.
Marmhz thnx nogmaals
pi_63843320
Goeiemorgen,

Ik ben op zoek naar een koffiemolen, kent iemand een van deze molens?

De Gaggia MM van ¤70,-



De Solis Scala 166 van ¤110,-



Welke is leuk voor een beginner zoals ik?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_63843899
pssst, fruityloop, lees het topic even een stukje terug. Er staat al heel veel in over koffiemolens.
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_63844374
Dat gaat meer over een ibertal molen, toch? Ik ben meer op zoek naar ervaringen met deze 2. Deze zijn niet al te groot, en dat is in onze kleine keuken ook wel een belangrijk punt..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_63849964
Voor filterkoffie en french press prima molens voor espresso verwijs ik je graag naar de Iberital. Die is niet veel groter en stukken beter in kwaliteit.
pi_63855511
quote:
Op maandag 8 december 2008 13:51 schreef marmhz het volgende:
Voor filterkoffie en french press prima molens voor espresso verwijs ik je graag naar de Iberital. Die is niet veel groter en stukken beter in kwaliteit.
Als ik zo wat google is zo'n Iberital zo te zien ook ~200 euro? Dat scheelt nog wel wat, is de kwaliteit echt zoveel beter dan?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_63882121
Ja
pi_63884340
quote:
Op dinsdag 9 december 2008 16:37 schreef Underdoggy het volgende:
Ja
Zou je dat misschien ook iets kunnen/willen kwantificeren? Ik hoef geen 50kg per week te vermalen bijvoorbeeld, dus ik vraag me af, bedoel je de bouwkwaliteit/duurzaamheid van de molen, het gemaalde eindresultaat, of mogelijk zelfs beide? En ik noemde er 2 waar ik aan zit te denken, zijn zowel die Gaggia als die Solis zoveel minder van kwaliteit? Ik hoef geen Mercedes S-klasse te hebben, een golf is om te beginnen ook goed genoeg.
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_63902955
quote:
Op dinsdag 9 december 2008 18:04 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Zou je dat misschien ook iets kunnen/willen kwantificeren? Ik hoef geen 50kg per week te vermalen bijvoorbeeld, dus ik vraag me af, bedoel je de bouwkwaliteit/duurzaamheid van de molen, het gemaalde eindresultaat, of mogelijk zelfs beide? En ik noemde er 2 waar ik aan zit te denken, zijn zowel die Gaggia als die Solis zoveel minder van kwaliteit? Ik hoef geen Mercedes S-klasse te hebben, een golf is om te beginnen ook goed genoeg.
Die klasse hoger maalt consistenter en kan fijner malen. Met die Solis kan je net zo goed voorgemalen koffie kopen, beiden zijn niet fijn genoeg voor espresso. Koop liever een krups-apparaatje van 60 euro en een goede molen dan een silvia met een gammele molen.

Levensduur zal elkaar niet veel ontlopen, beide gewoon lang tot zeer lang, maar qua maalresultaat merk je echt een enorm verschil. Ik ben zelf altijd erg gecharmeerd van de Gaggia MDF. Als je ze te duur vindt, kan je ook eens goed zoeken op marktplaats.
pi_63903031
quote:
Op donderdag 4 december 2008 08:48 schreef Gripper het volgende:

[..]

Wel even een kalkfilter halen voor in het reservoir, want ik sleep me suf aan pakken zacht bronwater (ons kraanwater is nogal hard)
Bronwater is vaak harder dan kraanwater, dus verkijk je daar niet op.

Bij een simpel apparaat zoals een gaggia classic kan je ook gewoon het risico lopen dat je kalkaanslag krijgt. Drie keer per jaar ontkalken met citroenzuur (te koop bij een wijnmakerij) en je bent happy.

Bij een HX zou ik wel altijd een ontharder gebruiken (de mijne heeft een 10liter ionenwisselaar-vat zoals in een restaurant) omdat de HX heel lastig te ontkalken is. Bovendien gaat er door een dergelijk apparaat veel meer water vanwege je flushes ed.

En over het schoonmaken: koop een pallo coffeetool, beste 15 euro die je ooit zult besteden. Er is ook karige namaak voor 10 euro maar die is al na 2 weken kapot. Mijn coffeetool wordt al een jaar iedere dag keihard gebruikt en is nog als nieuw.
pi_63903139
quote:
Op zondag 30 november 2008 17:08 schreef LePetitColonel het volgende:
iemand wel eens de jamiaca blue mountain geprobeerd van ongebrand.nl ? schijnt het neusje van de zalm te zijn.

als ik deze nou koop is het dan de bedoeling dat ik deze mix met andere soorten koffie of gewoon"puur" drink ?
de meeste merken leverenaltijd een blend van verschillende plantages en soorten, maar ik heb geen idee hoe en of en in welke hoeveelheid ik dit zou moeten doen.
Dat is waarschijnlijk die Wallenford-estate zooi. Dit is helemaal geen estate, maar een gammele mengbende waar ze toevallig Blue mountain op mogen zetten. Erg duur en niet eens zo geweldig.

Om W1zz te quoten:
quote:
Op dinsdag 29 april 2008 09:29 schreef W1ZZ het volgende:
Als je JBM bestelt moet je ervoor zorgen dat het van een goede estate komt, zoals Old Tavern Estate. De meeste JBM is helemaal niet van zo'n fantastische kwaliteit maar er wordt wel de hoofdprijs voor gevraagd. Wallenford Estate (de naam die je bijna altijd ziet) is bijvoorbeeld helemaal geen estate maar de naam van een mill waar generieke JBM wordt geprocessed. Als je via de website van bijv. Old Tavern zelf bestelt is het meestal ook een stuk goedkoper.

http://www.oldtaverncoffee.com/index.html
pi_63916736
oop , dubbel gepost....

[ Bericht 88% gewijzigd door original_andalucia op 10-12-2008 21:27:20 (dubbel post) ]
Al eens het echte Andalucia geproeft ?
pi_63916768
http://www.goldencoffeebox.com/nl/koffie_jamaica_blue.html

Maar let op: Helaas is veel koffie die als Blue Mountain verkocht wordt vals en vermengd met lagere niet in de Blue Mountains groeiende koffie. Er zijn 4 ‘plantages’ die officieel gemachtigd zijn Blue Mountain onder eigen naam te exporteren: Mavis Bank, Wallenford, Old Tavern en Moy Hall. Dit zijn eigenlijk verwerkingsfabriekjes, die de lots van plantages erom heen opkopen en verwerken. Daarom is het voor de koffiebrander belangrijk diverse lots van de koffie te proeven voordat je ze koopt! De Blue Mountains regio ligt in het oostelijk deel van het eiland. De Mavis Bank plantage is meestal de beste verwerkingfabriek. Ze ligt hoog tussen de plantages (tussen 1500 en 1900 meter) en slaat de koffie ter plekke op. Veel van de Wallenford Estate koffie wordt verwerkt in lager gelegen plaatsen zoals Kingston. Deze lagere locatie kan nadelig inwerken op de kwaliteit. De Mavis Bank plantage verzorgt altijd een superbe screening. Toen een van onze medewerksters in de jaren negentig de Mavis Bank plantage bezocht, was zij onder de indruk van de nauwgezette handscreening van alle bonen. Jamaica Blue Mountain is niet zo bijzonder als lichter geroosterde filterkoffie. Dan verliest ze het van een goede Panama, Kenya of Ethiopie koffie. Als espresso en ristretto doet ze haar naam en faam eer aan. En wij hebben altijd de echte Jamaica Blue Mountain!”


Hier staat dat de old tavern net zo een verwerkingsfabriekje is als de wallenford.... .. waarmee ik niet wil zeggen dat de old tavern slechter is...
Al eens het echte Andalucia geproeft ?
pi_63946757
quote:
Op donderdag 19 juni 2008 12:12 schreef Mark_V het volgende:
Verschillende reviews op internet geven aan dat een aeopress vrijwel net zo goede koffie zet als een Clover. Op ebay zie je die aeropesses al voor 19 dollar in de states, alleen verzenden ze niet naar Europa of kost het verzenden 30 dollar.

Inkoopactie iemand?
mocht je er nog geen gekocht hebben; de pond staat redelijk laag:
http://coffeecavern.goodb(...)he_Amazing_Aeropress


de winkel staat op de officiële aerobie dealer lijst

ik heb geen ervaringen met deze winkel maar 23 pond inclusief verzenden is een aardige prijs
pi_63947802
Ik haal mijn blue mountain bij Simon Levelt, dan krijg je echt spul en kwaliteit!
Dat moet je niet bij de Aldi halen, dan wil je echte knappe en mooie koffie halen maar dan haal je het weer bij de Aldi. Groente en fruit prima, maar lekkere koffie moet je daar niet halen!

In mijn nieuwe koffiezetter, na heeel lang twijfel toch genomen
De Siemens TK76K572
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
pi_63947854
weet iemand waar ik een goede tamper kan kopen, voor niet al te veel
"Those unforgettable days, for them I live"
  donderdag 11 december 2008 @ 23:17:48 #291
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_63948196
Ik kan een Krups Orchestra F889 overnemen voor een zacht prijsje. Nu lees ik hier dat Krups niet zo best is, toch hangt er nieuw een prijskaartje aan van meer dan 500 euro..

Is er iets wat ik over het hoofd zie? Of is Krups gewoon goed maar kan het nog veel beter?
pi_63948397
quote:
Op donderdag 11 december 2008 23:17 schreef leolinedance het volgende:
Ik kan een Krups Orchestra F889 overnemen voor een zacht prijsje. Nu lees ik hier dat Krups niet zo best is, toch hangt er nieuw een prijskaartje aan van meer dan 500 euro..

Is er iets wat ik over het hoofd zie? Of is Krups gewoon goed maar kan het nog veel beter?
http://coffeegeek.com/reviews/consumer/krupsorchestro

klinkt wel goed en wat is een zacht prijsje?
"Those unforgettable days, for them I live"
  vrijdag 12 december 2008 @ 21:57:42 #293
120804 Yildiz
Freedom or loyalty?
pi_63973002
Ok, espressonewbie meldt. Ik heb een caffettiera (percolator). En een koffiebonenmaler. Sinds kort.

Het grootste punt waar ik nu mee zit, is ( ...) hoe in godsnaam maak ik de espresso sterker. Ik heb het idee dat meer koffiepoeder op het filter niet echt werkt... De ene keer heb ik meer toevallig wat sterke espresso dan de ander... Bestaan er ergens algemene tips voor zo'n ding? De ene keer is het namelijk heerlijk, en de andere keer is het echt te slap.
Bovenstaande tekst = C C 3.0 NL BY-NC-ND - quotes inkorten uitgezonderd.
pi_64001780
[hier stond de vraag die ik had voor mijn onderzoek...deze is niet meer van toepassing]

[ Bericht 24% gewijzigd door Moody op 14-12-2008 22:16:06 ]
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_64016816
Nou, ik heb vandaag even goed onderzoek gedaan en Ik twijfel tussen 2 modellen, misschien kunnen jullie me iets aanraden? (Ik wil er eigenlijk niet meer dan 300/350 euro voor uitgeven)

Demoka M365 (250 euro)



http://www.vanpommeren.nl(...)anpommeren.nl-d.html
Kost bij de DE winkel nu 250 euro: http://www.koffieenkado.nl/productdetails.aspx?artikelnummer=2265

Siemens TK52001 (315 euro)



http://www.siemenshuishouden.nl/?5=TK52001&26=16598

Samengevat:
De Devoka lijkt wat robuuster, oogt wat professioneler, is lekker compact en is goedkoper.
De Siemens is voor 2 kopjes (geen must, wel handig) en heeft meer opties (maar ook zinvolle?).

Daarnaast is de Siemens een volautomatische en de Devoka lijkt me een handmatige. (klopt dit??)
Ik ben niet lui aangelegd, maar zal wel balen als het zoveelste kopje mislukt. Of leer je dit binnen no-time?

Welke van deze 2 is 'de betere'? Of kan ik beter voor een ander model gaan? (mijn budget staat vast)

[ Bericht 4% gewijzigd door Moody op 14-12-2008 22:16:49 ]
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_64017887
Mjah, met een budget tot 350 euro zou ik altijd voor een 2dehands Silvia gaan (kost ong. 200 euro). Dingen zijn gebouwd als een tank en bovendien zelf heel eenvoudig te repareren en te onderhouden. Een silvia is bovendien veel professioneler en duurzamer dan bovengenoemde apparaten. Ik heb er eventueel nog wel eentje voor je staan (in zeer goede staat) die je voor 200 euro kan komen ophalen.

Daarnaast kan ik je heel erg aanraden om er nog een molen bij te kopen, zonder molen krijg je sowieso #$#@$@-koffie. De Siemens heeft trouwens een ingebouwde molen, maar die zijn meestal matig van kwaliteit.

Met een handmatige machine krijg je zelfs met een slechte techniek betere koffie dan een volautomaat. Als je het dus niet erg vindt om er tijd in te steken, altijd voor een handmatige gaan. Met een volautomaat heb je totaal geen controle over je kop koffie en deze zal het niveau van senseo (zeker in het goedkope segment, wat een machine van 350 euro toch nog steeds is) moeilijk ontstijgen.

Ik kon trouwens binnen 1 week een kop zetten die beter is dan wat ik ooit ergens had geproefd, het is echt niet moeilijk.... (en het HELE internet staat vol met voorbeeldfilmpjes). Gewoon minimaal een silvia en een fatsoenlijke molen met maalschijven (bijv gaggia mdf) kopen en het ligt binnen je bereik...

[ Bericht 10% gewijzigd door Mark_V op 14-12-2008 22:49:36 ]
  zondag 14 december 2008 @ 22:54:10 #297
122997 zquing
Drama Junk
pi_64018271
Ik heb uit mn miss audry(silvia met ander uiterlijk) haast nooit goede koffie, waar dat met mn goedkope krups met thermoblok wel ging. Ik doe netjes aan tempsurfen, koffie wordt gemaald door een rocky, lijkt me niet dat 't aan een de niet goed passende tamper liggen kan.
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_64018429
quote:
Op zondag 14 december 2008 22:43 schreef Mark_V het volgende:
Mjah, met een budget tot 350 euro zou ik altijd voor een 2dehands Silvia gaan (kost ong. 200 euro). Dingen zijn gebouwd als een tank en bovendien zelf heel eenvoudig te repareren en te onderhouden. Een silvia is bovendien veel professioneler en duurzamer dan bovengenoemde apparaten. Ik heb er eventueel nog wel eentje voor je staan (in zeer goede staat) die je voor 200 euro kan komen ophalen.

Daarnaast kan ik je heel erg aanraden om er nog een molen bij te kopen, zonder molen krijg je sowieso #$#@$@-koffie. De Siemens heeft trouwens een ingebouwde molen, maar die zijn meestal matig van kwaliteit.

Met een handmatige machine krijg je zelfs met een slechte techniek betere koffie dan een volautomaat. Als je het dus niet erg vindt om er tijd in te steken, altijd voor een handmatige gaan. Met een volautomaat heb je totaal geen controle over je kop koffie en deze zal het niveau van senseo (zeker in het goedkope segment, wat een machine van 350 euro toch nog steeds is) moeilijk ontstijgen.

Ik kon trouwens binnen 1 week een kop zetten die beter is dan wat ik ooit ergens had geproefd, het is echt niet moeilijk.... (en het HELE internet staat vol met voorbeeldfilmpjes). Gewoon minimaal een silvia en een fatsoenlijke molen met maalschijven (bijv gaggia mdf) kopen en het ligt binnen je bereik...
Bedankt voor je reactie
Houd die machine maar ff vast, morgen pluis ik de boel even uit en kom er op terug.
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_64054763
Hoe verhoudt de Solis Type 110 zich tot de Silvia?



http://www.koffiewarenhui(...)_Type_110___800class

Met 375 euro goed betaalbaar en het design mag er ook zijn.
Jaarlijstjes: '08 | '09 | '10 | '11 | '12 |
'13 |
'14
pi_64072237
Is de voorkeur voor koffiemachines cultureel bepaald? Het lijkt er namelijk wel op. Ik werk tegenwoordig in Brussel en verkoop me helemaal scheel aan percolators.

Dan nog een pesoonlijke vraag: doordeweeks drink ik meer dan genoeg koffie, maar bij gebrek aan apparatuur in mijn weekeinden helemaal niet. Nu wil ik zo af en toe toch eens een lekker kopje koffie drinken, wat is dan een betere overweging: een percolator of een cafetiere?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')