Ik zou eerder gaan voor een popcornmachine. Dat is net zo low-budget, maar iets minder complex.quote:Op zondag 30 september 2007 13:42 schreef marmhz het volgende:
Hier een video over heatgun roasting, voor degene onder ons die nog geen geld willen uitgeven aan een brander
http://video.google.nl/videoplay?docid=-6788836426229860887&q=heat+gun+coffee+roasting&total=4&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1
Hier staat een mooie uitlegtekst:
http://www.homeroaster.com/heatgun.html
Ik heb dit zelf nooit gedaan, maar ik hoor er aardig enthousiaste verhalen over. Misschien ook iets voor jou Mark? Altijd verse bonen, je hoeft niet meer in te vriezen. Een heatgun oftwel verfstripper zal rond een 10 tje kosten bij Gamma/Praxis enz.
Een hondendrinkbak schijnt het handigste te zijn om de bonen in te verwarmen.
, doe eens niet zo gepikeerd man! Voortaan niet meer doen, want voor je het weet, slaat je zurigheid over op je espresso .quote:Op zaterdag 29 september 2007 17:08 schreef mirugai het volgende:
[..]
hehe, leuk apparaatje. Ik wil jou nog wel 'ns een middagje met dat ding over straat zien lopen. Dat ding weegt 30 kg. Nogmaals de Junior is een kleine PROFESSIONELE machine, gebouwd om de hele dag door mee te zetten.
Maar blijkbaar ben jij op zoek naar iets beters. Een dualboiler La Marzocco met genoeg stoomcapaciteit om je plafond mee te wassen denk ik...
Mijn tip: leer eerst maar 'ns goed met je Silvia werken. Daar kon ik vroeger met wat getweak en veel geoefen erg goede espresso uit krijgen. Als ik het zo lees, dan is in jouw geval de zwakste schakel niet de apparatuur maar de mens.
Zou een Am curve dan niet het beste van twee werelden zijn? Weinig tot geen side-channeling, maar toch minder problemen om hem goed level te tampen....quote:Op zondag 30 september 2007 12:12 schreef W1ZZ het volgende:
Ik vind 'm als SO idd ook niet boeiend... Maar ik ga 'm toch wel ook als SO drinken om 'm beter te leren kennen
Mark nog over de curved vs flat: het is wel zo dat in het midden de puck "dunner" is maar er is een ongelijke krachtverdeling door de curving. In het midden staat er tijdens het tampen meer kracht op de koffie waardoor de koffie compacter/steviger wordt aangestampt. Het grote voordeel van een curved tamper vind ik dat je side-channeling heel goed tegengaat. Het nadeel vind ik dat het moeilijker is om goed level te tampen.
Dit zijn espressokopjes dus daar past je vinger niet doorheen tenzij je een kaboutertje bent En het gewicht is niet zo groot... Wat de capppuccinokoppen van Illy betreft ben ik het idd met je eens om precies dezelfde reden.quote:Op zondag 30 september 2007 21:11 schreef Mark_V het volgende:
@Wizz, mooie kopjes idd, maar ik vind het irritante van die illy-kopjes altijd dat ze een rond oortje hebben, en dat ze daardoor kunnen gaan "draaien" rond je vinger. Je moet dus of een vinger tegen het hete kopje houden, of hard knijpen....
Wat zou bijv dat Ginger en Fred kopje moeten opbrengen? Illy collectionprijzen kennende zal het wel een x-honderd euro zijn ofzo....quote:Op maandag 1 oktober 2007 17:37 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Dit zijn espressokopjes dus daar past je vinger niet doorheen tenzij je een kaboutertje bent En het gewicht is niet zo groot... Wat de capppuccinokoppen van Illy betreft ben ik het idd met je eens om precies dezelfde reden.
Misschien is de Am. curve idd de goeie middenweg, geen idee nooit geprobeerd! Koop er een dan wil ik 'm graag 'ns uitproberen!
Ontkalker voor espressoapparaten (oid) van de mediamarkt voor een kleine 10 euro per fles. Staat instructie op de fles en dat zou ik niet hebben als ik zelf zou gaan mixen.quote:Op maandag 1 oktober 2007 17:20 schreef Byte_Me het volgende:
wat gebruiken jullie eigenlijk om te ontkalken? er zijn allerlei dure merken met ontkalkvloeistoffen, maar ik kwam toevallig een aanbieding tegen voor citroenzuur. zelf mixen met water en je hebt je ontkalkoplossing. zou dat net zo goed werken? het schijnt wel zo te zijn dat de meeste ontkalkers ook op citroenzuur gebaseerd zijn.
quote:Op zaterdag 6 oktober 2007 16:31 schreef W1ZZ het volgende:
Heel interessant... heb je 'm al opengedraaid om te zien of er iets funny zit bij de burrs?
quote:Op zaterdag 6 oktober 2007 17:00 schreef W1ZZ het volgende:
Ja, mijn antwoord is wat ik zelf altijd doe: Gewoon lekker met je pink die zooi eruit schrapen. Wel ff wachten tot de burrs stilstaan
quote:Op zaterdag 6 oktober 2007 18:02 schreef HenkBenzinetank het volgende:
Heuj dat ding heb ik op mn werk ook. Handig als je veel koffie moet malen/veel gebruikt, anders vind ik het maar zonde vna je bonen
quote:Op zaterdag 6 oktober 2007 18:15 schreef W1ZZ het volgende:
Is geen gezwam, is leuk daar is dit topic toch voor?
Volgens mij zijn je burrs nog prima, voel er 'ns aan 't moet een heel klein beetje trekken aan je huid zoals een mes. Dat platte aan de zijkant hoort, kijk maar 'ns op deze site:
http://www.ruscelli.com/mazzer_mini_burrs.htm
Ik bedoel meer dat je misschien teveel maalt omdat ie pas stopt als het reservoir vol zit, en daardoor een berg over hebt. Tenzij je dus voor een heleboel mensen tegelijk koffie zet.quote:Op zaterdag 6 oktober 2007 18:14 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Zonde van je bonen? Voor zover ik weet hebben alle molens last van het feit dat er wat in de uitgang van de burrs blijft zitten. En daar gebruiken we gewoon de W1ZZ-pulktechniek voor
Ik neem aan dat het ding bij jullie op de zaak wel gewoon van 1-12 is in te stellen in plaat van van 9 tot 8.75 .
Ik ben er dus achter dat het ding gewoon een kwartslag gedraaid zit. Maar ik heb nog niet gevonden hoe je hem kan loskrijgen. Er zit wel een pennetje op de zijkant wat je er eventueel zou kunnen uittrekken en een kwartslag verder weer in kan steken (er zitten 4 gaten in), maar ik krijg hem niet los
quote:Op zondag 7 oktober 2007 15:48 schreef W1ZZ het volgende:
Wat kopjes betreft is het belangrijk dat je voor goed dik porselein gaat. Al die glazen onzin van tegenwoordig is wel leuk maar niet het beste voor je espresso en het drinkt ook nog minder. Ik gebruik voor dagelijks deze:
quote:Op zondag 7 oktober 2007 21:12 schreef reclamedoos het volgende:
Ik heb zelf Illy kopjes omdat ik die gewoon leuk vindt (ik geef er niets om dat die set een "collecters item" is). Hier drinken ik en mijn visite espresso uit:
Heeft iemand deze weleens geprobeerd? Ik vind ze mooier dan porselein (dat heeft zo'n oma imago) en als ze lekker drinken, waarom niet....?quote:Best Espresso Cup
Winner: Bodum Pavina Espresso Cup
web: www.bodumusa.com
price: $12 USD for two
This quite possibly could be the perfect espresso cup - too perfect in fact. First on visuals, this lets you see your espresso pours in all their crema-laden, Guinness Effect glory - great for both shot evaluation and appreciation. Next, the double walled nature of these cups work so well, you don’t have to preheat them. In fact, we recommend not preheating them because the resulting espresso may be too hot - just having them sit on top of a machine should suffice. The bowl shape inside is considered near ideal by many professionals and WBC judges, and overall, it’s one of the more elegant ways to serve up espresso and macchiatos. The price is extremely good as well.
ik heb de bodum canteen. ook dubbelglazig, maar een rechter model:quote:Op maandag 8 oktober 2007 09:55 schreef Mark_V het volgende:
Coffeegeek is helemaal lyrisch over deze glaasjes (ze wonnen de editors awards van 2006):
[ afbeelding ]
[..]
Heeft iemand deze weleens geprobeerd? Ik vind ze mooier dan porselein (dat heeft zo'n oma imago) en als ze lekker drinken, waarom niet....?
@W1ZZ, gewoon bonen per keer erin gooien werkt perfect! Je kan hem gewoon helemaal laten doordraaien totdat de hele maalkamer leeggezwiept is. Vervolgens kan je met de W1ZZ-pulktechniek (tm) de koffie eruit halen. Resultaat: geen oude koffieresten in je molen en je kan per keer je boon kiezen. en voor mij, mijn La san marco staat niet meer EXTREEM idioot groot in vergelijking met mijn silvia (hopper is eraf)
Wat gebruik jij als "maatschepje" om je bonen af te meten? Ik gebruik nu een borrelglaasje, maar dat is eigenlijk net te groot en niet heel praktisch.
hoe weet je of dit bij je eigen machine kan? en hoe kom je aan een piston met manometer?quote:Op donderdag 11 oktober 2007 12:16 schreef marmhz het volgende:
Hebben jullie de pompdruk wel eens aangepast? Ik heb pas met een piston met drukmeter de pompdruk afgesteld op 9.5 bar. Hij bleek veel te hoog te staan, rond de 14. Bijna alle thuismachines hebben een vibratiepomp die altijd 15 bar druk geeft en die kun je afstellen bij de zogenaamde OPV een schroef waarmee je de druk regelt die na de pomp richting de zetgroep wordt gestuurd. De overdruk gaat terug naar de waterbak of in de lekbak. Rond de 9 bar druk is optimaal volgens alle deskundigen (zie o.a. Home-Barista) en ik moet zeggen dat de koffie nu nog weer een stuk beter smaakt, Echt de moeite waard om dit even aan te passen.
Met welk apparaat was dat dan? De meeste enigszins ok-e espresso-apparaten staan volgens mij rond de 9 afgesteld. Mijn Silvia is niet eens in te stellen volgens mij....quote:Op donderdag 11 oktober 2007 12:16 schreef marmhz het volgende:
Hebben jullie de pompdruk wel eens aangepast? Ik heb pas met een piston met drukmeter de pompdruk afgesteld op 9.5 bar. Hij bleek veel te hoog te staan, rond de 14. Bijna alle thuismachines hebben een vibratiepomp die altijd 15 bar druk geeft en die kun je afstellen bij de zogenaamde OPV een schroef waarmee je de druk regelt die na de pomp richting de zetgroep wordt gestuurd. De overdruk gaat terug naar de waterbak of in de lekbak. Rond de 9 bar druk is optimaal volgens alle deskundigen (zie o.a. Home-Barista) en ik moet zeggen dat de koffie nu nog weer een stuk beter smaakt, Echt de moeite waard om dit even aan te passen.
Het rubber lijkt nog prima in orde en het apparaat is nog niet zo oud. Kunnen er ook nog andere oorzaken zijn of moet het echt die ring zijn? Kan het bijvoorbeeld niet aan het tampen, de maling of de hoeveelheid koffie liggen?quote:Op donderdag 11 oktober 2007 20:59 schreef marmhz het volgende:
Dit ligt aan het rubber van de zetgroep. Kan je eenvoudig zelf vervangen en kost je max. 5 euro. Die dingen drogen in de loop der tijd uit en gaan dan lekken. Het rubber zorgt voor een afdichting tussen je piston en de zetgroep.
Tja sommige bonen zijn gewoon wat zuur, maar "standaard" espressomaling (dus van bijv. de AH) zou dat niet moeten zijn.quote:Op donderdag 11 oktober 2007 21:19 schreef belikewater het volgende:
Hey mensen, ik heb dringend help nodig!
Sinds een paar maanden heb ik een Rancilio Silvia en Rancilio Rocky. Iedere shot espresso die ik eruit haal is echt mega zuur. Ik probeer alle regeltjes te hanteren, voorverwarmen, dosing, tamping, 25-sec pull , noem maar op. ZUUUURRR!!!!!
Ik vermoed dat ik last heb van channeling (stroom gaat van donker naar licht in rap tempo) maar het wil niet lukken om een goed smakende shot te krijgen. Erg jammer natuurlijk!
Heeft er iemand zinnig advies?
Mooie link, home-barista bevat erg veel goede artikelen zoals deze. Ik heb idd niet veel aandacht besteed aan de distribution. Bijn Rocky geeft een klonterig resultaat wanneer ik fijner maal. Of dit invloed heeft op de enorme zure smaak van mijn shots weet ik niet. Ik dacht dat temperatuur van invloed zou zijn (te laag), maar zelfs na het voorverwarmen van mijn apparaat en temperature surfing blijft de smaak zuur.quote:Op donderdag 11 oktober 2007 23:16 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Tja sommige bonen zijn gewoon wat zuur, maar "standaard" espressomaling (dus van bijv. de AH) zou dat niet moeten zijn.
Bij wat voor temperatuur brouw je je shot? Probeer eens op de knop te drukken vlak nadat de thermostaat is uitgesprongen (dan is de boiler op z'n heetst). Als je shot dan beter is, brouw je normaal bij te lage temperatuur.
Verder heeft channeling bij mij niet al te veel invloed op de zurigheid (wel iets) maar vooral op de sterkte. Om channeling te voorkomen is het eigenlijk het belangrijkste dat je je distributie op orde hebt. Een goede tamp is van minder belang.....
http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique.html
En uit eigen ervaring: kleinere deeltjes en relatief zachter tampen, leidt bij mij tot minder channeling dan grotere deeltjes en harder tampen, bij gelijke doorloopsnelheid.
In principe niet, zolang je (bijv. met de WDT) de klontjes maar goed openbreekt en egaliseert.quote:Op donderdag 11 oktober 2007 23:56 schreef belikewater het volgende:
Bijn Rocky geeft een klonterig resultaat wanneer ik fijner maal. Of dit invloed heeft op de enorme zure smaak van mijn shots weet ik niet.
Tempsurfing prima, maar het zou kunnen zijn dat je iets niet goed doet of dat je apparaat niet helemaal jopper is. Daarom kan ik je aanraden om toch een shot te maken op de TOP van de tempcurve (dus als het lampje net uit is, het water in de boiler is dan ongeveer 105 graden). Dan weet je zeker dat je temp eigenlijk TE HOOG is. Als je dan nog steeds een zure smaak krijgt, komt het iig niet door de temp. Je zou ook nog even kunnen kijken of de silvia de eerste 2 seconden dat je hem, direct nadat het lampje uit is gesprongen, en je er geen piston op hebt zitten, ook echt STOOM geeft. Zo ja, dan is hij goed .quote:Ik dacht dat temperatuur van invloed zou zijn (te laag), maar zelfs na het voorverwarmen van mijn apparaat en temperature surfing blijft de smaak zuur.
Mijn bronnen geven aan dat je eigenlijk drie dagen moet wachten totdat de bonen helemaal ontgast zijn en de goede smaak hebben. Die twee weken wordt wel vaker verteld, ik heb een verkoper daar horen zeggen dat je eigenlijk niet meteen na het malen een kop mag zetten. Ze zijn een beetje de weg kwijt daar bij de SL. Maar wederom ter troubleshooting: koop AH perla bonen, constante kwaliteit (ik zeg geen topkwaliteit, maar het is iig contant OK) en die zullen als het goed is NOOIT een zuur shot opleveren.quote:Natuurlijk kan het ook aan de bonen liggen, ik krijg de indruk dat ik bij simon levelt in maastricht niet altijd vers gebrande bonen krijg. Naar mijn weten moeten bonen 24 uur na het branden luchtten om overtollig co2 te verliezen. Bij simon levelt vertelde de verkoper met trots dat de bonen minimaal twee weken oud zijn!?
Bij simon levelt in utrecht heb ik ook eens dezelfde bonen gehaald, maar die smaakten wel goed (en waren ook verser).
Kan, geen ervaring mee, maar een weegschaal werkt beter. Dan kan je precies voelen hoe alle gewichten aanvoelen. Daarnaast hoor je over die klikmatten/kliktampers dat je door de klik de complete distributie verklooit. Bij de klik krijg je een schok en dus een brakke distributie. En een weegschaal is nog goedkoper ook.quote:Misschien moet ik ook maar zo'n tamping clickmat halen zodat ik wat consistenter kan werken. Heeft iemand er ervaring mee?
Moraal van het verhaal.... ook LM filterbakjes zijn brak ende gaar. Wat moet ik dan?quote:Op vrijdag 12 oktober 2007 11:06 schreef W1ZZ het volgende:
Mark lees dit stukje eens over filter baskets (naar beneden scrollen):
http://www.coffeegeek.com/opinions/markprince/09-01-2007
Synesso baskets schijnen heel goed te zijn. Ik heb persoonlijk geen probs met m'n Silvia basket, jij wel dan? Die koffie nog niet gehaald, m'n xenos koffie is nog niet opquote:Op vrijdag 12 oktober 2007 12:29 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Moraal van het verhaal.... ook LM filterbakjes zijn brak ende gaar. Wat moet ik dan?
Naked kost 50 euro + verzendkosten en tijd. Zelf maken kost 10 euro voor een gatenzaag. En het is nog fun ook..... en de 1 persoons portafilter gebruik je toch nooit eigenlijk (tov een naked). Of zie ik iets over het hoofd?quote:Op woensdag 17 oktober 2007 18:43 schreef HarmDommisse het volgende:
@MarkV: Cimbali kan je idd backflushen. En waarom een porta openzagen als je gewoon een naked kan kopen?
Ik ken het. Mijn Sulawesi Kalossi heeft er ook een beetje last van. Dit komt meestal door een vrij lichte branding van de boon, al dan niet gecombineerd met een lage temperatuur. Als het te erg is, kan je je shot "start-dumpen", wat inhoudt dat je de eerste 2 seconden laat weglopen en pas dan het kopje eronder zet. Voordelen:quote:Op woensdag 17 oktober 2007 22:16 schreef n-l-s het volgende:
Leuk initiatief dat forum, heb me zojuist aangemeld !
Ben de afgelopen dagen aan het experimenteren geweest met versgebrande bonen van Blanche Dael, de 1878. Heb nog niet heel erg veel kunnen testen, maar tot nu toe vallen de resultaten me nog wat tegen. Vind de koffie vrijwel steeds aan de zure kant, terwijl hij volgens mij eerder te heet is dan te koud. Uiteraard verwarm ik alles netjes voor. Heb hier met de andere bonen waar ik tot nu toe mee geëxperimenteerd heb ook geen last van gehad eigenlijk. De cremalaag waar ik op gehoopt had valt me ook nog een beetje tegen eerlijk gezegd. Wat doe ik verkeerd...?
Ik begrijp eigenlijk niet precies wat hiermee bedoeld wordt. Iemand? Want kleine fines zorgen toch juist voor overextractie en dus bitterheid?quote:set the temperature higher and make sure the grinder burrs are sharp. This flaw comes from fines of very high quality coffees, and good blends tend to flirt with it.
Zelf doen is idd goedkoper misschien. Maar een naked zo kopen is mooier afgewerkt geen bramen eraan etc. En dus zeker zijn 50,- waard. Zelf maken zit altijd risico aan.quote:Op donderdag 18 oktober 2007 09:10 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Naked kost 50 euro + verzendkosten en tijd. Zelf maken kost 10 euro voor een gatenzaag. En het is nog fun ook..... en de 1 persoons portafilter gebruik je toch nooit eigenlijk (tov een naked). Of zie ik iets over het hoofd?
[..]
Cafiza erin werkt goed. Maar backflushen is niet altijd goed voor je machine. Cafiza ontvet dus en lost zo koffie op. Zo gaat ook je je hendel en het verdere mechanisme stroef lopen. Je zou hierover het beste even contact opnemen met espressomonteurquote:Op donderdag 18 oktober 2007 11:23 schreef marmhz het volgende:
Je hebt wel een beetje gelijk Mark, je kan als je verder niet echt van plan bent je eenpersoons piston te gebruiken deze opofferen om er een naked van te maken. Met een naked zal je immers ook maar één kopje zetten en geen twee dus dat maakt het verschil niet zo. Op home-barista staat wel een uitleg hoe je zo'n ding zelf kan maken.
De Cimbali MOET je trouwens backflushen dat is heel belangrijk anders gaat je drie-weg ventiel vastzitten. Ik doe iedere week 1x met zo'n koffieontvetter (poeder of vloeibaar is allebei in de handel) en vaak tussendoor ook nog wel eens met gewoon water. Er zit meestal zo'n rubbertje bij wat je in het gewone filterbakje legt zodat ie dan afgesloten zit.
Niks, maar als ik mijn Silvia wil verkopen, zal ik er toch een filterbakje bij moeten leveren. Ik ben dan zelf vrij om een nieuw filterbakje te kopen, want de 57 milimeter van de cimbali is niet echt handig tampen .quote:Op donderdag 18 oktober 2007 11:17 schreef W1ZZ het volgende:
Zoals ik al zei, ik heb totaal geen probs met m'n Silvia bakjes... Wat is dan het probleem ermee bij jou?
, dat vind ik toch altijd nog een van de mooiste espresso-apparaten die er zijn (op de Faema E61 Legend na natuurlijk ). Sowieso zien de E61s er altijd zo mooi uit. Helaas zie je ze bijna nooit MET vaste wateraansluiting, en dat is voor mij toch echt wel een pre.quote:Op donderdag 18 oktober 2007 11:50 schreef marmhz het volgende:
Ik heb trouwens een tweedehands machine erbij gekocht gewoon omdat ie niet te duur was en ik het een leuk ding vond.
Ik ben dus gewoon een soort anti-W1ZZ, ik wil juist een vaste wateraansluiting (en dan woon ik ook in een studentenhuis). Waarom kan een wateraansluitign er niet af? Gewoon een extra kraantje bij je wasmachine monteren....quote:Op donderdag 18 oktober 2007 12:09 schreef W1ZZ het volgende:
Als er op MP eentje had gestaan zonder vaste WA dan had ik die al gekocht... Bij mij in 't studentenhuis is echt geen plek voor een apparaat met een vaste aansluiting
Op internet lees ik over het algemeen dat een Junior een betere kop koffie zet, mits gezet door een top-barista die het apparaat door en door kent. Bovendien is hij beter qua continu zetten.quote:Op donderdag 18 oktober 2007 11:58 schreef marmhz het volgende:
Haha jeetje iedereen wil opeens een Cimbali Junior hier . Het is niet zo'n makkelijk besluit ik ga maar eens een keer in het weekend blind testen ofzo welke het beste resultaat geeft!
Nope, de pomp pompt wel het water onder druk door de leidingen, maar zuigt het niet aan. D'r is wat druk nodig.quote:Op donderdag 18 oktober 2007 23:06 schreef Mark_V het volgende:
Even een kort vraagje: als ik morgen mijn Junior met vaste wateraansluiting krijg, en ik wil ff testen, kan ik hem dan gewoon in een bak met water hangen met zijn slang en gaat hij hem dan vanzelf volzuigen, of denk ik nu te simpel?
Talamini?quote:Op zaterdag 20 oktober 2007 14:23 schreef W1ZZ het volgende:
Heb vandaag m'n sollicitatie de deur uitgedaan voor een bijbaantje als barista in een nieuw te openen koffiebar, ben benieuwd! Op dit moment werk ik al als ober/barista in een italiaanse ijssalon maar dat is seizoenswerk dus ik wil iets vasts. Als 't doorgaat mag ik lekker regelmatig op een Kees van der Westen werken
Wij hebben hier anders nog een Talamini (Zutphen) zitten.quote:Op zaterdag 20 oktober 2007 15:04 schreef W1ZZ het volgende:
bijna goed Talamini heet al 17 jaar Fiorin nadat het in '90 door Talamini's neef, Enrico Fiorin, is overgenomen!
klopt maar die's niet van dezelfde eigenaar geweest (wel familie). Ook nog in Zwolle en Deventerquote:Op zaterdag 20 oktober 2007 16:29 schreef reclamedoos het volgende:
[..]
Wij hebben hier anders nog een Talamini (Zutphen) zitten.
quote:Om te voorkomen dat de slager zijn eigen vlees keurt, zijn bedrijven waaraan Barend Boot koffie levert van deelname aan de Nationale Koffietest uitgesloten. Door lezers veelvuldig aangedragen adressen als Urban Espresso Bar (Rotterdam), Espressofabriek (Amsterdam) en Café Corazon (Amersfoort) ontbreken om die reden in het overzicht.
quote:1. Bagels & Beans
Hooge Steenweg 34 - Den Bosch
merk: Janson Family
quote:The Golden Coffee Box voert de La Torcaza Estate koffie al 13 jaar exclusief in noordelijk Europa. Deze plantage van de vier gebroeders Janson bevindt zich in het uiterste westen van Panama, hoog op de hellingen van de vulkaan Baru.
Dat maakt voor de test toch niet uit hoe druk het is? Een koffie hoort gewoon warm te worden geserveerd, druk of niet.quote:Op zondag 21 oktober 2007 04:19 schreef tim2308 het volgende:
En??? Hebben jullie de AD Koffietest al gezien? http://www.ad.nl/koffietest/ Jammer voor de Blonde Pater dat ze weer tweede zijn geworden, dankzij de "koude" cappuccino. Wellicht houden ze er geen rekening mee dat het bij de Pater drukker is dan bij de winnaar waardoor de dranken so wie so koud worden uitgeserveerd?
Nope, en daarnaast ben ik nogal een milieufreak .quote:Op donderdag 25 oktober 2007 21:07 schreef W1ZZ het volgende:
Woon je niet inclusief dan?
Opwarmen gaat eigenlijk heel snel. Tien minuten ofzo. Ik ben het ook totaal niet eens met de internetreviewers die roepen dat je hem wel 2 (!!!) uur moet laten opwarmen. Je moet natuurlijk niet 10 minuten wachten, niet flushen en dan een shot pullen, dat wordt een drama. Als je echter na tien minuten hem 1x door de portafilter heen laat flushen (en dan goed veel), is alles goed heet. In feite hoeft natuurlijk alleen maar de broeikop en piston goed warm te zijn. De HX is zo vreselijk temperatuurstabiel, die vangt alle overige schommelingen zonder problemen op.quote:Op donderdag 25 oktober 2007 21:20 schreef W1ZZ het volgende:
Ahh okee! Dan snap ik 't wel, wel relaxed trouwens zo'n huisje! Maar hoe lang doettie erover om op te warmen en hoe vaak per dag gebruik je 'm? Als 't opwarmen bij mij 0,4kWh zou kosten en de hele dag aan laten staan 2kWh dan denk ik dat de laatste optie goedkoper/zuiniger zou zijn.
Ik heb die foto net naar info@simonlevelt.nl gestuurd, kijken wat ze erover te zeggen hebben . Ik hoop niet dat ze me nog tien van die pakken geven ..... naja, heb ik wat om te oefenen...... W1ZZ, heb je die Kruidvat bonen van 4 euro/kilo trouwens al gekocht? Anders ga ik ze morgen wel kopen, kan ik eindelijk eens gaan latte-arten.... en misschien zijn ze nog wel lekker ook .quote:Op donderdag 25 oktober 2007 21:59 schreef W1ZZ het volgende:
Haha holy fuck dat is niet best inderdaad... Serves you right, moet je maar geen Lévelt (bij de Jumbo) kopen!
Het gaat bij de temperatuur voornamelijk om de stabiliteit, dus dat alles dezelfde temperatuur heeft en het geheel als buffer fungeert voor temperatuurschommelingen. Dat is ook één van de grote redenen dat de koffie uit een commercieel apparaat beter is dan uit een thuisapparaat én een van de redenen voor de prijs van de duurdere apparaten, temp stabiliteit. Uiteindelijk is de grap dat je alle factoren waarop je geen invloed kunt uitoefenen probeert te elimineren. Er zijn puristen die zeggen dat de enige factor die door een barista zou moeten worden bepaald de maalgraad is.
quote:Op donderdag 16 augustus 2007 22:12 schreef mirugai het volgende:
[..]
Aha, die zat ook op mijn apparaat:
[ afbeelding ]
Meer dan gespetter en luchtbellen kreeg ik er niet uit.
Probeer anders 'ns een paar gaten van je 4 gaats tip dicht te stoppen bijv. met cocktailprikkertjes en de uiteinden dan af te knippen. Er komt dan nog meer dan voldoende stoom uit en je kunt er nauwkeuriger microfoam mee maken, althans dat is mijn ervaring.
Leg eens uit?quote:Op zaterdag 27 oktober 2007 10:57 schreef W1ZZ het volgende:
Kom er nu wel achter wat een takke-apparaat de Silvia trouwens is als je veel kopjes achter elkaar moet zetten!
Dit snap ik niet helemaal... Surfte je dan niet? Ik kan m'n temp aan de onderkant van de deadband krijgen, no problemo!quote:Op zondag 28 oktober 2007 13:03 schreef Mark_D het volgende:
Ik heb wel heel bewust voor een PID gekozen. De deadband van een Silvia is veel te groot (meer dan 10 graden) en de mijne was eigenlijk consequent veel te warm, met bittere koffie als gevolg.
Punt is dat de onderkant van de deadband nog eigenlijk aan de warme kant was. Een normale surf was eigenlijk alleen mogelijk door binnen 10 seconden na het aangaan van het element je shot te pullen. Reverse surfen duurt mij veel te lang.quote:Op zondag 28 oktober 2007 16:36 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Dit snap ik niet helemaal... Surfte je dan niet? Ik kan m'n temp aan de onderkant van de deadband krijgen, no problemo!
Veel gemaakte fout. Een "gewone" domobar is single boiler. De Domobar Super is een HX. Er zijn best een aantal E-61 machines die single boiler zijn. Ook HX-machines hebben een deadband en zijn meestal te warm. Je hebt een cooling flush nodig om de temperatuur optimaal te krijgen. Dit flushen is wel makkelijker dan temp-surfen op een Silvia.quote:Op zondag 28 oktober 2007 17:31 schreef W1ZZ het volgende:
Een HX zoals jouw domobar heeft eigenlijk niet echt een PID nodig hoewel het natuurlijk altijd kan Ik denk dat vooral single-boiler apparaten profiteren van een PID
Volgens mij is het daar allang fijn genoeg voor, dus ik ga het gewoon proberen. Gewoon in een pannetje moet ook wel lukken toch?quote:Op maandag 29 oktober 2007 15:14 schreef Mark_D het volgende:
Nog fijner malen en er Turkse koffie mee maken
Zelfs met een halve dosis en een HELE lichte tamp (nog lichter en je drukt niet eens meer aan) kom je niet veel verder dan een paar druppels.quote:Op maandag 29 oktober 2007 16:57 schreef Mark_D het volgende:
Normaal is de maling voor Turkse koffie echt "dust" of te wel poeder. Misschien kun je iets minder doseren of minder hard stampen en er toch nog espresso mee maken?
De standaard stand van Kaldi is blijkbaar net zo grof als supermarkt-espresso-maling. Gemaakt voor Krupps machientjes.
Nee dat zijn geen doubles, maar eigenlijk 2.5s. Je kan ze gebruiken om te overdosen zonder dat je problemen krijgt met squirters etc. Het voordeel van die 18g baskets is dat ze nog in een standaard portafilter passen, waar de 21g net niet meer passen.quote:Op woensdag 31 oktober 2007 17:52 schreef faberic het volgende:
Wat heb je nou precies aan de 18gr dingen? Zijn dat niet gewoon doubles?
Bitterheid kan door meerdere dingen veroorzaakt worden maar ik denk dat in dit geval temperatuur het probleem is. Als je een kopje zet bij een te hoge temperatuur leidt dit tot bitterheid. Probeer eens 10 seconden lang water door de zetgroep te laten lopen zonder de houder met koffie te plaatsen. Hierdoor koelt het water af. Doe dan de houder in het apparaat en begin dan je kopje te zetten. Wat is het resultaat?quote:Op woensdag 31 oktober 2007 23:39 schreef Sleutelvader het volgende:
Delonghi probleem
Heb je het apparaat schoon gemaakt? Dat is niet te onderschatten hoor, als er troep in de zetlijn zit, dan proef je dat duidelijk in de koffie.quote:Op woensdag 31 oktober 2007 23:39 schreef Sleutelvader het volgende:
Wat ik ook doe, de espresso heeft een erg smerige bittere smaak. Echt niet te drinken. Ik krijg het prima voor elkaar om een single te maken. De eerste 4 seconden loopt er geen water, de volgende 20 verschijnt er een mooi bakkie espresso. Helaas is het niet te zuipen. Maar het lijken wel de eerste 7 seconden van de koffie te zijn die zo ranzig zijn, als ik de eerste 7 seconden weg laat lopen is de ranzige smaak een stuk minder.
Ik vind het echt prachtige apparaten! Jammer genoeg zal het wel een tijdje duren voordat wij hier in NL kunnen genieten van espresso uit een Synesso, laat staan dat wij homebarista's de kans krijgen ermee te spelenquote:Op vrijdag 2 november 2007 13:05 schreef marmhz het volgende:
Ik kende Synesso eigenlijk nog niet zo goed. Net even wat opgezocht maar die maken leuke machines. Echt helemaal technisch doorontwikkeld om de temperatuur 100% stabiel te krijgen. Staan ook leuke filmpjes op youtube.
Als je het tegen mij had, dan laat ik mn espresso kopje voor iets meer dan de helft vollopen. Dat is niet zo'n heel erg klein kopje maar een gewone maat denk ik.quote:Op zaterdag 3 november 2007 07:46 schreef Mark_D het volgende:
De extractie stopt dus de snel, misschien daalt de temperatuur te veel. Hoe lang laat je door lopen?
Het apparaat is spiksplinternieuw en het water dat er uitkomt is zuiver.quote:Op vrijdag 2 november 2007 13:13 schreef mirugai het volgende:
Heb je het apparaat schoon gemaakt? Dat is niet te onderschatten hoor, als er troep in de zetlijn zit, dan proef je dat duidelijk in de koffie.
Wat is de kleur van de cremalaag? Licht of zwaar donker? Als het erg donker is zou de koffie verbrand kunnen zijn.
Ik denk niet dat het hoort maar ik heb het ook Ik word er echt gek van, uit een mokka-kannetje komt nog beter koffie.quote:Op zaterdag 3 november 2007 15:42 schreef Sleutelvader het volgende:
[..]
Het apparaat is spiksplinternieuw en het water dat er uitkomt is zuiver.
Als ik water door het apparaat laat stromen, zonder de portafilter, dan komt het water er nog vrij traag uit. Hoort dit?
Ik denk niet echt dat dat een probleem is... Als ik mijn Silvia zonder pf door laat lopen gaat dat ook niet echt hard hoor... Is ook niet zo vreemd natuurlijk, de kop bouwt geen druk op omdat er geen weerstand is. Sleutelvader doe eens wat ik voorstelde, ik ben benieuwd of de koffie dan anders (beter) smaakt.quote:Op zaterdag 3 november 2007 16:31 schreef honda1990 het volgende:
[..]
Ik denk niet dat het hoort maar ik heb het ook Ik word er echt gek van, uit een mokka-kannetje komt nog beter koffie.
Heb ik gedaan, het maakte wel iets uit. Maar ik kan het niet reproduceren.quote:Op zondag 4 november 2007 17:43 schreef W1ZZ het volgende:
Sleutelvader doe eens wat ik voorstelde, ik ben benieuwd of de koffie dan anders (beter) smaakt.
Verbaast me niks.quote:Op zondag 4 november 2007 23:26 schreef Sleutelvader het volgende:
[..]
Heb ik gedaan, het maakte wel iets uit. Maar ik kan het niet reproduceren.
Ik was zojuist bij een Chinees en daar stond een Faema E92 Elite en een Faema MC 99 molen. Daar wilde ik dus wel eens een espresso proeven. Maar helaas, de espresso was slappe zure koffie zonder crema. Helaasch.
Bittere smaak betekent meestal te hoge temperatuur, lange extractie of beiden. Hoe je dit kan oplossen is wachten totdat het lampje NET uit is, en dan water door de grouphead laten lopen (zonder portafilter!) totdat er geen stoom meer uitkomt. Dan zit je brouwtemp op ongeveer 95 graden, wat meestal wel ok is. Dit heet een reverse temperature surf, en is in principe slechter dan de gewone tempsurf (dat is seconden tellen nadat de boiler is aangesprongen) maar het is makkelijker te implementeren :-).quote:Op zondag 4 november 2007 18:27 schreef Pagan het volgende:
Vraagje, ik krijg een fijne koffie uit onze machine, maar er komt geen mooie cremelaag op. Als ik de maling iets fijner instel duurt het zetten te lang en smaakt de espresso bitter.
Eerst schakel ik de machine in en laat deze op temperatuur komen, dan de kopjes eronder en vul ik ze met heet water zodat de kopjes lekker warm zijn. Dan stel ik de hoeveelheid water in op espresso en zet twee espresso's. Goed van smaak maar zonder de mooie creme laag erop.
Het is een La Messoni Grandioso gevuld met Palermobonen van Simon Levelt .
Iemand enig idee wat ik hieraan kan verbeteren?
sowieso, waar kun je nog espresso drinken? sinds ik er zelf enigszins serieus mee bezig ben heb ik enkel nog tegenvallende espresso's gedronken wanneer ik niet thuis was. vorig weekend in londen was absoluut desastreus. overal trendy koffiebarretjes, inclusief goede automaten. geen enkele fatsoenlijke espresso gehad. Bij nero hadden ze zelfs T-shirts aan met "barista" en "barista in training" erop. Nou als ze geen millimeter crema op de espresso weten te krijgen ben je zelfs de naam "barista in training" niet waard. en eigenlijk snap ik niet waarom het zo moeilijk is. ze verkopen zoveel koffie dat de bonen wel vers moeten zijn, en ze waarschijnlijk ook elke dag vers malen. als dan de apparatuur goed is kan het nog maar aan weinig dingen liggen. maalgraad (niet zo lastig in te stellen en de moeite waard om te optimeren), tampen (kom, zoooo moeilijk is het nou ook weer niet), kwaliteit van de bonen (maar een fractie vd kostprijs vd koffie, dus niet de moeite waard om op te bezuinigen).quote:Op zondag 4 november 2007 23:26 schreef Sleutelvader het volgende:
[..]
Heb ik gedaan, het maakte wel iets uit. Maar ik kan het niet reproduceren.
Ik was zojuist bij een Chinees en daar stond een Faema E92 Elite en een Faema MC 99 molen. Daar wilde ik dus wel eens een espresso proeven. Maar helaas, de espresso was slappe zure koffie zonder crema. Helaasch.
Volgens mij zijn het toch bijna altijd karige bonen, een vieze machine en een compleet verkeerde maalgraad (meestal 3 tikken te grof, men denkt dat er iets fout is als het 5 seconden duurt voordat je iets ziet gebeuren).quote:Op maandag 5 november 2007 10:41 schreef Byte_Me het volgende:
[..]
als dan de apparatuur goed is kan het nog maar aan weinig dingen liggen.
EDIT: laat maarquote:Op maandag 5 november 2007 10:40 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Bittere smaak betekent meestal te hoge temperatuur, lange extractie of beiden. Hoe je dit kan oplossen is wachten totdat het lampje NET uit is, en dan water door de grouphead laten lopen (zonder portafilter!) totdat er geen stoom meer uitkomt. Dan zit je brouwtemp op ongeveer 95 graden, wat meestal wel ok is. Dit heet een reverse temperature surf, en is in principe slechter dan de gewone tempsurf (dat is seconden tellen nadat de boiler is aangesprongen) maar het is makkelijker te implementeren :-).
Op zich is IETS TE lang bijna nooit een probleem als de temperatuur ok is. Tot een seconde of 35 doorlooptijd is (bij mij in ieder geval) nooit een probleem. Te kort daarentegen betekent meestal side-channelling en dat verziekt je koffie. Onder de 20 seconden is eigenlijk altijd goot-materiaal.
Op zich kan je mbv je tamp ook nog wat fine-tunen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om grof te malen en knetterhard te tampen, of fijn te malen en relatief zacht te tampen. Ik zelf zou altijd kiezen voor fijn malen en zacht tampen, omdat je bij hard tampen meer risico hebt op channelling (eigen ervaring).
Upd: Ok, het is dus een volautomaat zie ik nu.....tja, dan heb je volgens mij gewoon pech. Ik weet niet of het mogelijk is om MEER koffie per keer te doseren, zo ja, dan kan je dat doen.
Ik heb een bod gedaan van 25 euro aangezien ik een arme student ben Als ik hem kan kopen dan verkoop ik mijn delonghi bar 14f, toch vind ik het vaag want eerst zette hij goeie espresso met een mooie cremalaag. Ik snap er niks van maarja het is niet anders.quote:Op maandag 5 november 2007 16:04 schreef marmhz het volgende:
Al die merken zitten aan de grove kant die je in de supermarkt koopt. Advies: koop of een maler of laat de koffie malen bij Levelt of Kaldi dan heb je in ieder geval fijnere koffie. Zonder steeds weer terug te willen komen op hetzelfde riedeltje zeg ik toch nogmaals zoek een goede tweedehands machine dan wordt alles toch wat makkelijker. Je kan met een zo'n goedkoop machientje niet op de eerste rang zitten daarvoor heb je net iets meer nodig. Hier staat bijvoorbeeld een Gaggia machine op Marktplaats. NR: 12594171613 Daarvoor moet je niet meer dan 35 euro rond die koers betalen. Je gaat dan al wel flink vooruit.
Iets meer koffie kan nog net, maar niet te veel, anders morst er gemalen koffie langs het zetgedeelte voordat deze aangedrukt wordt. Ik zal ook eens even de doorlooptijd van een zetsel meten, misschien kan ik qua maling nog iets fijner gaan zitten zonder dat de koffie te heet (bitter) wordt.quote:Op maandag 5 november 2007 10:40 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Upd: Ok, het is dus een volautomaat zie ik nu.....tja, dan heb je volgens mij gewoon pech. Ik weet niet of het mogelijk is om MEER koffie per keer te doseren, zo ja, dan kan je dat doen.
OK, bedankt voor de tip Ik voel me best een krent dat ik niet van die apparatuur aanschaf het geld is er alleen niet dusja dan kan het niet.quote:Op dinsdag 6 november 2007 21:35 schreef marmhz het volgende:
Met zo'n molen kan je helemaal niks. Dit soort molens hebben geen maalschijven maar een roterend mes en daarmee kan je niet fijn genoeg malen voor espresso. Zijn goed voor de filterkoffie en french press. Als je wat meer kennis wil opdoen over espresso lees dan eens de artikelen op home-barista.com over espresso extractie enz. toomuchcoffee.com is ook heel handig. Als je Duits kan ga dan eens kijken op kaffeenetz.de
Zo is dat, alleen ik heb wel een beetje het idee dat ik dit topic zit te baggeren met mn goedkope shit. Maar ja ik ben ook nog maar 17 dus er valt nog genoeg te leren.quote:Op woensdag 7 november 2007 00:50 schreef W1ZZ het volgende:
Hee als je 't geld niet hebt dan heb je 't geld niet, maakt niet uit toch? Ik heb 4 maanden geld van m'n loon opzij gezet om m'n Silvia te kunnen kopen en vervolgens nog 2 maanden voor m'n maler. We zijn nu eenmaal niet allemaal zo rijk als Bill Gates
Toen ik nog geen werk had had ik gevraagd of ze nog iemand nodig hadden bij een espressobar, nu werk ik achter de bar in een restaurant waar ik het goed naar mn zin heb Ik zie voorlopig nog geen reden om weg te gaan oid dus een baan in een espressobar zit er voorlopig niet inquote:Op woensdag 7 november 2007 13:19 schreef W1ZZ het volgende:
Zoek een baantje in een goede koffiebar
ok kijk weetje wat het is..ik hou gewoon ontzettend van espresso, dus aan de passie zal het niet ontbreken wat jij zei over die gran gaggia...die kan ik voor 25 euro excl. verzendkosten overnemen. Dat was toch een verbetering op mijn delonghi bar 14f ? Want ik word helemaal gek van dat ding, uit mijn espresso apparaatje van krups voor 15 euro met 2,5 bar ofzo kwam nog betere koffiequote:Op woensdag 7 november 2007 19:20 schreef marmhz het volgende:
Hey Honda. Mensen met passie voor goede koffie kunnen altijd meediscussieren hier daarvoor is het hele forum er immers. Bovendien was ik op m'n 17 e nog helemaal niet met espresso bezig,Ik hoop gewoon dat je binnen korte tijd een leuke machine voor een klein bedrag kan bemachtigen. Er zijn af en toe echt wel koopjes bij houd MP enz gewoon goed in de gaten.
dat denk ik wel ja. ik heb een soortgelijk model van seaco (de genio), en daar komt echt verbazingwekkend goede espresso uit, zeker als je kijkt naar de prijs en het formaat van het apparaat. en erg toevallig had ik daarvoor een delonghi, die had ooit goed gescoort bij de consumentenbond dus dat leek me wel een goede koop. nou was dat apparaat wel het begin van mn espresso liefhebberij, maar de saeco is toch echt een paar klasses beter.quote:Op woensdag 7 november 2007 19:27 schreef honda1990 het volgende:
[..]
ok kijk weetje wat het is..ik hou gewoon ontzettend van espresso, dus aan de passie zal het niet ontbreken wat jij zei over die gran gaggia...die kan ik voor 25 euro excl. verzendkosten overnemen. Dat was toch een verbetering op mijn delonghi bar 14f ? Want ik word helemaal gek van dat ding, uit mijn espresso apparaatje van krups voor 15 euro met 2,5 bar ofzo kwam nog betere koffie
Ik heb dit teruggekregen: Wij hebben het apparaat zelf tweederhands gekocht, zo'n twee jaar geleden. We hebben geen onderdelen vervangen en het onderhoud bestaat uit een enkele keer ontkalken en schoonhouden.quote:Op donderdag 8 november 2007 17:32 schreef marmhz het volgende:
Ik zou zeggen koop voor een euro zo'n goedkoop opkloppertje erbij dan hebben ze alsnog cappucino.
Hopelijk lukt de deal met de machine dan ben je weer een stukje verder.
Ik zou hem gewoon kopen, die dingen gaan lang mee, en dit is niet duur. In principe is ontkalken etc ook gewoon voldoende qua onderhoud. Van mijn 9 jaar oude Silvia zijn ook nog nooit onderdelen vervangen en die was zelfs nog nooit ontkalk, en die werkt ook nog perfect (na eerst een goede schoonmaakbeurt). Waarschijnlijk zal je hem wel eerst heel goed schoonmaken, maar je hebt de tijd, neem ik aan....quote:Op vrijdag 9 november 2007 11:32 schreef honda1990 het volgende:
[..]
Ik heb dit teruggekregen: Wij hebben het apparaat zelf tweederhands gekocht, zo'n twee jaar geleden. We hebben geen onderdelen vervangen en het onderhoud bestaat uit een enkele keer ontkalken en schoonhouden.
Ik vind het een beetje tegenvallen aangezien ze hem 2 jaar terug hebben gekocht. Wat zouden jullie doen? Iets anders voor dezelfde prijs kopen of gewoon proberen.
Ok, ik ga dr voor Ik zie het wel...en als het niks is valt 25 euro mee. Tuurlijk is het jammer als het niks is maar het zou geen ramp zijn.quote:Op vrijdag 9 november 2007 12:37 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Ik zou hem gewoon kopen, die dingen gaan lang mee, en dit is niet duur. In principe is ontkalken etc ook gewoon voldoende qua onderhoud. Van mijn 9 jaar oude Silvia zijn ook nog nooit onderdelen vervangen en die was zelfs nog nooit ontkalk, en die werkt ook nog perfect (na eerst een goede schoonmaakbeurt). Waarschijnlijk zal je hem wel eerst heel goed schoonmaken, maar je hebt de tijd, neem ik aan....
We zitten op 6 werkdagen vanaf het versturen der onderdelen......ik verwacht de bakjes elk moment (ik ben vandaag toevallig thuis, dus het zou geniaal zijn als ze binnenkomen).
Ik ben trouwens blij. Mijn huisgenoten vertelden me gisteren door de telefoon dat mijn Junior niets meer deed. Het bleek dat ze de maling veel te fijn hadden gezet en dat er lucht in de boiler was gekomen. Daardoor bouwde hij helemaal geen stoomdruk meer op (de lucht leverde al de 1 bar overdruk bij verhitten). Nu is het weer gefixt, dus ik ben blij.
Nu ik de apparaten afwisselend gebruik, kan ik meer zeggen over de verschillen. De junior levert echt betere koffie, ik denk dat ik bij een blindtest 100% van de tijd onderscheid kan maken. De Junior heeft echter wel echt als nadeel dat het lang duurt voordat hij warm is. Silvia 5 minuten vs Junior 25 minuten (beide met "cheaten" door heet water door de groep te laten lopen).
Volgens mij is het grote verschil dat de Silvia bepaald niet vergevingsgezind is. Ik merk dat ik op een E61 machine makkelijker een goede espresso maak dan op de Silvia. Maar dat wil niet zeggen dat het niet kan met de Silvia... het is een echte dame.. kieskeurig en kurenquote:Op vrijdag 9 november 2007 12:37 schreef Mark_V het volgende:
Nu ik de apparaten afwisselend gebruik, kan ik meer zeggen over de verschillen. De junior levert echt betere koffie, ik denk dat ik bij een blindtest 100% van de tijd onderscheid kan maken. De Junior heeft echter wel echt als nadeel dat het lang duurt voordat hij warm is. Silvia 5 minuten vs Junior 25 minuten (beide met "cheaten" door heet water door de groep te laten lopen).
Een Junior is zo mogelijk nog wispelturiger dan een Silvia (tamp etc moet echt perfect zijn). Belangrijkste verschil is de geweldige temp stabiliteit van een Junior.quote:Op vrijdag 9 november 2007 13:49 schreef Mark_D het volgende:
[..]
Volgens mij is het grote verschil dat de Silvia bepaald niet vergevingsgezind is. Ik merk dat ik op een E61 machine makkelijker een goede espresso maak dan op de Silvia. Maar dat wil niet zeggen dat het niet kan met de Silvia... het is een echte dame.. kieskeurig en kuren
Je hebt helemaal gelijk, bij beide is het sub-optimaal. Maar waar je een slechte shot bij een Silvia/Cimbali echt door de gootsteen kan spoelen, smaakt hij bij de Bricoletta ongeveer net als volautomaat/cafekoffie, en daar kan ik prima mee leven. Er zal ongetwijfeld channeling zijn, maar het bleef binnen de perken. Ik heb weleens serieus een gat zien zitten bij een compleet gefaalde shot met mijn Junior. Die was echt goor.quote:Op vrijdag 9 november 2007 15:17 schreef marmhz het volgende:
@ Mark_V: het klopt inderdaad dat de Cimbali wat gevoeliger is voor goede techniek, toch kan ik met mijn Bricoletta met slechte techniek best een aardige espresso maken maar toch zal die nooit top smaken. Ik heb zonder goede distributie en de goede maalgraad veel last van channeling met de bricoletta. Zowel side als recht door de puck. Dan krijg je van die hoogblonde stromen erdoorheen en dat doet de smaak nooit goed. Moraal is dus eigenlijk dat de E61 wel wat vergevingsgezinder is maar dan haal je ook niet de optimale smaak.
De baskets zijn er nog niet, ik hoop op morgen....quote:Op vrijdag 9 november 2007 17:10 schreef W1ZZ het volgende:
Ik weet niet wat jij met je Silvia doet maar als ik er een slechte shot uit haal is die altijd nog beter dan iets uit een gemiddeld café hoor. Ben trouwens in Rdam dit weekend met een blik gisteren gebrande bonen mocht je interesse hebben om samen wat op je Jr te jammen? Misschien zijn de baskets dan ook wel al aangekomen!
Erg interessant, mocht ik ooit nog eens een goede deal tegenkomen voor een E61 HX met vaste wateraansluiting, zal ik het zeker eens proberen.quote:Op zaterdag 10 november 2007 15:12 schreef marmhz het volgende:
Verschil Bricoletta Junior:
Verbruik: geen idee, zit 1700 watt element in (best flink) maar de boiler is 1.5 L dus minder op te warmen.
Opwarmtijd is voor de Bric iets korter. Als je flusht kan je binnen 10 min aan de gang.
Espresso vind ik uit de Bric lekkerder. maar dit is misschien ook omdat het inderdaad net iets makkelijker goed gaat. Volautomaat kwaliteit gooi ik altijd weg trouwens. dan maar opnieuw zetten.
Melk schuimen was ook veel oefenen met de 4 gaats tip. Op de Cimbali had ik een eengaats tip en die was makkelijker. De tip van een paar gaatjes dichtstoppen kan helpen als je niet zo'n grote melkkan hebt.
De Cimbali is trouwens inmiddels verkocht. Redenen: hij was ouder, geen merkbare grote kwaliteitsverschillen, de Bricoletta is wat compacter en naar mijn mening ook een stuk mooier.
Dat is zo, maar ik bedoel het specifiek op koffie gebied. Ik bedoel dat mensen van filterkoffie houden oké dat is misschien een soort traditie, maar dat zo veel mensen senseo drinken vind ik toch best schokkend eigenlijk.quote:Op zondag 11 november 2007 12:50 schreef W1ZZ het volgende:
Ieder volk heeft z'n kwaliteiten. Wij kunnen goed dingen organiseren maar erg veel oog voor de schone dingen hebben we niet. Italianen kunnen niet organiseren maar hebben weer veel oog voor mooie dingen. Toen ik in IT woonde zeiden mijn vrienden me altijd dat ze jaloers waren op ons Nederlands vermogen tot organiseren...
oh ja, een andere Nederlandse kwaliteit: zelfs in het bijna perfecte nog iets vinden om over te zeuren
Ok, gaaf Het schijnt wel zo te zijn dat espresso flink in opkomst is in Nederland. Niet dat ik het vervelend vind dat ze slappe koffie drinken ofzo, maar koffie kan zo lekker zijn . Ik zal is wat info over frensch press proberen te vindenquote:Op zondag 11 november 2007 13:30 schreef W1ZZ het volgende:
Ik heb als uitwisselingsstudent in Verona gewoond, dus niet m'n halve leven ofzo Maar volgens mij is het is niet echt Nederlands maar meer iets voor alle 'niet-latijnse' landen. In Spanje heb je ook fatsoenlijke koffie, in Portugal ook en in Zuid-Amerika ook als ik de berichten mag geloven. Maar in Nederland is het inderdaad een combinatie van niet beter weten (en dus komen veel café's die echt shit met remspoor als crema serveren ermee weg) en luiheid (Senseo). En neem het zo ook eens kwalijk, we worden al sinds het einde van de 19e eeuw geïndoctrineerd door Douwe Egberts en consorten. Vóór die tijd brandde ieder Nederlands gezin zelf thuis en was de koffie in NL véél beter. De kennis is verdwenen.
Filterkoffie kan trouwens heel goed zijn, net als bijv. French Press. Check de bovenste paar posts op jimseven.com eens (website van de huidige wereldkampioen barista).
Ik denk juist dat enthousiastme alles maakt zegmaar, wat voor zin heeft het om de perfecte koffie te maken zonder dat je 5 minuten na kan genieten van je bakje koffie. Ik snap dan ook niet waar je de kracht vandaan haalt om zon forum vol te zetten als je geen plezier heb in je bakje koffie.quote:Op zondag 11 november 2007 23:13 schreef Fixers het volgende:
De versheid valt best mee.... Ik doe het op verschillende machines die fabrieksstandaard zijn, waaronder een Ms Silvia en een Isomac Tea (warmtewisselaar met E-61) De koffie komt gebrand aangeleverd uit Italië en is ook niet ultra vers, eerder een paar maanden oud. Daarmee kan ik toch een redelijk goede espresso zetten, iig iets wat zich zeker kan meten met een volautomaat.
Maar terug nar coffeed: die hebben dus gewoon echt geen plezier in koffie. Als je het mij vraagt een beetje contact met de realiteit verloren.
Ik vroeg eerlijk gezegd niet naar je commerciële doelen maar naar waar je naar streeft bij het zetten van een espresso. Als je met een Silvia tevreden bent als daar volautomatenkoffie uit komt dan denk ik dat we het over twee compleet verschillende werelden hebben.quote:Op maandag 12 november 2007 09:33 schreef Fixers het volgende:
Het doel voor mij is zoveel mogelijk espressomachines verkopen, met daarbij goed advies en een passend apparaat. Dat kan varieren van een instapmodelletje tot en met volautomaat. Met daartussen in ook de Silvia en een 5 tal E-61 machines. Als bijverkoop hebben we daar koffie van eigen import bij. Al zijn we wel bezig om ook Boot koffie in het assortiment te gaan voeren. Die is inderdaad wel een stuk smakelijker dan de italiaanse import.
Maar terug naar de koffie, waar het dus eigenlijk om gaat. 4 Dagen oude koffie in een winkel voeren is haast ondoenlijk. Ik weet wel dat Boot de koffie aanleverd niet langer dan 5 dagen na branden en de vermelede 'houdbarheidsdatum' erg krap daarop is. Echter wil de doorsnee espressokoper zich niet druk maken of de koffie nu 4 of 8 of 20 dagen oud is. Die echte liefhebber is een niche markt, daarbij hebben we een simon én een kaldi op respectievelijk spuug- en steenworp afstand.
Een paar maanden slaat natuurlijk nergens op. Maar ik bedoel dat koffie van Kaldi in principe prima is om zo'n anderhalve week mee te doen. Supersupervers (dus 1-24 uur) schijnt zelfs nog een beetje zuur te zijn door koolzuur dat nog moet ontsnappen.quote:Op maandag 12 november 2007 08:06 schreef W1ZZ het volgende:
Ik vraag me af of jullie wel eens een espresso van verse bonen (zeg vier dagen) hebben gehad? Ik neem toch aan dat het doel niet is een espresso te zetten die zich kan meten met een volautomaat?
Dus ik breng 'm wel naar 2nd crack maar nooit veel verder. Ik hou niet van olie op m'n bonen behalve bij basiskoffies voor blends. M'n brazil brand ik meestal tot net wanneer de 2nd crack sneller wordt, anders wordt 'ie assig. Maar dan zitten er net wat vlekjes olie op.quote:Pagina 99:
Ethiopia wet-processed coffees: Yrgacheffe and Sidamo add extraordinary high-toned floral and citrus notes that survive even into a dark roast
Doei nieuwe Nokia, hallo Gene Cafe.quote:Op dinsdag 13 november 2007 16:52 schreef W1ZZ het volgende:
Heh De Gene Café is wel prijzig maar ik ben erg blij dat ik 'm heb gekocht!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |