abonnement Unibet Coolblue
  zondag 7 oktober 2007 @ 21:32:41 #51
120482 mirugai
very fishy
pi_53775748
quote:
Op zondag 7 oktober 2007 21:12 schreef reclamedoos het volgende:

Ik heb zelf Illy kopjes omdat ik die gewoon leuk vindt (ik geef er niets om dat die set een "collecters item" is). Hier drinken ik en mijn visite espresso uit:

hey, is dat de jeff koons collectie? Daar heb ik er ook eentje van.
En je hebt helemaal gelijk, gewoon gebruiken die kopjes...
pi_53778721
Italië heeft gemiddeld goede espresso, veel beter dan gemiddeld in welk land dan ook. Maar als je als hobby espressomachines etc heb dan ga je ook in Italië teleurgesteld raken...

Wat glas betreft: to each his own maar glas geleidt op een andere manier dan porselein en door de manier waarop verandert de koffie ook. Als je dat prettig vindt, okee. Zo niet, dan niet. Ik heb aan veel mensen dezelfde espresso voorgezet in glas en in porselein (onder de ene spout glas, onder de andere porselein) en die zeggen vrij unaniem dat porselein lekkerder drinkt. De enige reden dat er in NL in de hippe kroegen espresso uit glas wordt geserveerd is juist omdat ze dat hipper vinden.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53784527
Coffeegeek is helemaal lyrisch over deze glaasjes (ze wonnen de editors awards van 2006):

quote:
Best Espresso Cup

Winner: Bodum Pavina Espresso Cup
web: www.bodumusa.com
price: $12 USD for two
This quite possibly could be the perfect espresso cup - too perfect in fact. First on visuals, this lets you see your espresso pours in all their crema-laden, Guinness Effect glory - great for both shot evaluation and appreciation. Next, the double walled nature of these cups work so well, you don’t have to preheat them. In fact, we recommend not preheating them because the resulting espresso may be too hot - just having them sit on top of a machine should suffice. The bowl shape inside is considered near ideal by many professionals and WBC judges, and overall, it’s one of the more elegant ways to serve up espresso and macchiatos. The price is extremely good as well.
Heeft iemand deze weleens geprobeerd? Ik vind ze mooier dan porselein (dat heeft zo'n oma imago) en als ze lekker drinken, waarom niet....?

@W1ZZ, gewoon bonen per keer erin gooien werkt perfect! Je kan hem gewoon helemaal laten doordraaien totdat de hele maalkamer leeggezwiept is. Vervolgens kan je met de W1ZZ-pulktechniek (tm) de koffie eruit halen. Resultaat: geen oude koffieresten in je molen en je kan per keer je boon kiezen. en voor mij, mijn La san marco staat niet meer EXTREEM idioot groot in vergelijking met mijn silvia (hopper is eraf)

Wat gebruik jij als "maatschepje" om je bonen af te meten? Ik gebruik nu een borrelglaasje, maar dat is eigenlijk net te groot en niet heel praktisch.
pi_53788300
Ik weeg m'n bonen dus elk bakje voldoet...

Over die glaasjes: dat waren mijn eerste espressoglaasjes... denk twee of drie keer gebruikt en daarna weggegeven. Ze houden de warmte zó goed vast dat de espresso nauwelijks op drinktemperatuur kan komen en ik m'n tong elke keer verbrandde, bovendien kwam ik er door die glaasjes achter dat ik niet graag espresso uit glas drink... Laat je trouwens niet misleiden door 't plaatje, ze zijn aardig groot en de hoeveelheid koffie die je daar ziet is makkelijk een driedubbele espresso.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53798431
@ W1ZZ: Ik neem aan dat je die Espresso Duo melange van 10 euro/kg bedoelt? Dan ga ik die zeker eens proberen binnenkort.

Ik gebruik nu meestal de kopjes van Caffe New York. Ik heb de indruk dat die net even iets massiever zijn dan de nieuwe Illy kopjes. Zijn de originele Rancilio kopjes nog ergens makkelijk te bestellen?
pi_53802978
Leuk dat het forum nog steeds leeft. Ik heb ook redelijk wat Illy kopjes maar er zijn er maar enkele die genummerd zijn. Ze drinken wel t fijnste vind ik.
pi_53804152
quote:
Op maandag 8 oktober 2007 09:55 schreef Mark_V het volgende:
Coffeegeek is helemaal lyrisch over deze glaasjes (ze wonnen de editors awards van 2006):

[ afbeelding ]
[..]

Heeft iemand deze weleens geprobeerd? Ik vind ze mooier dan porselein (dat heeft zo'n oma imago) en als ze lekker drinken, waarom niet....?

@W1ZZ, gewoon bonen per keer erin gooien werkt perfect! Je kan hem gewoon helemaal laten doordraaien totdat de hele maalkamer leeggezwiept is. Vervolgens kan je met de W1ZZ-pulktechniek (tm) de koffie eruit halen. Resultaat: geen oude koffieresten in je molen en je kan per keer je boon kiezen. en voor mij, mijn La san marco staat niet meer EXTREEM idioot groot in vergelijking met mijn silvia (hopper is eraf)

Wat gebruik jij als "maatschepje" om je bonen af te meten? Ik gebruik nu een borrelglaasje, maar dat is eigenlijk net te groot en niet heel praktisch.
ik heb de bodum canteen. ook dubbelglazig, maar een rechter model:

ik doe ze niet zo vol als op het plaatje. ga meestal voor de dubbele espresso, dat is ongeveer halfvol. ik vind ze erg fijn. ben erg pragmatisch ingesteld, en ik zou nooit van die collectors items illy kopjes gebruiken. geef mn geld liever uit aan goede koffie

verder heb ik vandaag mn eerste shotje van blanche dael espresso getrokken. superkoffie! heerlijke crema laag van ruim een centimeter. lekkere melange. al met al een geslaagd espressodagje. na wat mindere koffies heb ik er eentje gevonden die goed bij mn machine past. valt nog wel wat te optimeren met het tampen waarschijnlijk, maar het was de beste espresso die ik met dit apparaat gemaakt heb.
pi_53806926
Het gaat eindelijk weer een beetje beter met de latte art:



Posten jullie nu eens plaatjes van jullie art, lafaards!

[ Bericht 2% gewijzigd door W1ZZ op 09-10-2007 09:31:15 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53860602
Hebben jullie de pompdruk wel eens aangepast? Ik heb pas met een piston met drukmeter de pompdruk afgesteld op 9.5 bar. Hij bleek veel te hoog te staan, rond de 14. Bijna alle thuismachines hebben een vibratiepomp die altijd 15 bar druk geeft en die kun je afstellen bij de zogenaamde OPV een schroef waarmee je de druk regelt die na de pomp richting de zetgroep wordt gestuurd. De overdruk gaat terug naar de waterbak of in de lekbak. Rond de 9 bar druk is optimaal volgens alle deskundigen (zie o.a. Home-Barista) en ik moet zeggen dat de koffie nu nog weer een stuk beter smaakt, Echt de moeite waard om dit even aan te passen.
pi_53861169
quote:
Op donderdag 11 oktober 2007 12:16 schreef marmhz het volgende:
Hebben jullie de pompdruk wel eens aangepast? Ik heb pas met een piston met drukmeter de pompdruk afgesteld op 9.5 bar. Hij bleek veel te hoog te staan, rond de 14. Bijna alle thuismachines hebben een vibratiepomp die altijd 15 bar druk geeft en die kun je afstellen bij de zogenaamde OPV een schroef waarmee je de druk regelt die na de pomp richting de zetgroep wordt gestuurd. De overdruk gaat terug naar de waterbak of in de lekbak. Rond de 9 bar druk is optimaal volgens alle deskundigen (zie o.a. Home-Barista) en ik moet zeggen dat de koffie nu nog weer een stuk beter smaakt, Echt de moeite waard om dit even aan te passen.
hoe weet je of dit bij je eigen machine kan? en hoe kom je aan een piston met manometer?
pi_53862111
quote:
Op donderdag 11 oktober 2007 12:16 schreef marmhz het volgende:
Hebben jullie de pompdruk wel eens aangepast? Ik heb pas met een piston met drukmeter de pompdruk afgesteld op 9.5 bar. Hij bleek veel te hoog te staan, rond de 14. Bijna alle thuismachines hebben een vibratiepomp die altijd 15 bar druk geeft en die kun je afstellen bij de zogenaamde OPV een schroef waarmee je de druk regelt die na de pomp richting de zetgroep wordt gestuurd. De overdruk gaat terug naar de waterbak of in de lekbak. Rond de 9 bar druk is optimaal volgens alle deskundigen (zie o.a. Home-Barista) en ik moet zeggen dat de koffie nu nog weer een stuk beter smaakt, Echt de moeite waard om dit even aan te passen.
Met welk apparaat was dat dan? De meeste enigszins ok-e espresso-apparaten staan volgens mij rond de 9 afgesteld. Mijn Silvia is niet eens in te stellen volgens mij....

Heeft iemand trouwens ervaring met de espresso-bonen van het Kruidvat. Ze waren 4 euro voor een kilo, koopje dus. Maar ja, het zal ook wel als een koopje smaken . Ik ga ze in ieder geval kopen om lekker uit te proberen, dan krijg ik tenminste ook niet de neiging om alle bakkies op te drinken.
pi_53862313
weet iemand hoe je reinigingstabletten gebruikt? ik heb ontkalk- en reiningingstabletten gekocht. de ontkalktabletten moeten gewoon in water worden opgelost en vervolgens door het espresso apparaat laten lopen. vervolgens nog even naspoelen lijkt me. Maar bij de reinigingtabletten zit geen gebruiksaanwijzing. dus vraag ik me af of je die hetzelfde gebruikt, of dat je die in de piston doet, waar het apparaat gereinigd moet worden.
pi_53863509
Hee tof een kilo voor 4E? Dat is mooi nog goedkoper latte art oefenen...

Mark de druk op je Silvia is wel in te stellen! Alleen daarvoor moet je 'm openschroeven... Hoe ben je aan die manometer gekomen Marmhz? En is die ook op de Silvia toe te passen?

[ Bericht 20% gewijzigd door W1ZZ op 11-10-2007 14:52:39 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53864871
Manometer bestellen via internet. Eentje die waterdruk kan meten en aan de onderkant van je piston past (op de schroefdraad) stukje teflon tape ertussen tegen het lekken. Dan zet je de pomp aan tot dat die stil is en dan kan je met een schroevendraaier gaan regelen. Ik heb 'm overigens geleend van iemand. Het schijnt dat bij heel veel machines de druk te hoog staat afgesteld.

Reinigingstabletten gebruik je meestal in volautomaten voor het reinigingsprgramma waarbij de koffievetten uit de zetgroep worden verwijderd. Je kan die pillen ook gebruiken om te backflushen met een pistonmachine, w.w.z. dat je een pil in je blindfilter legt en dan de pomp aan enz. Kan alleen met machines die een 3 weg klep hebben!! Meestal gebruik je daarvoor echter poeder of een vloeibare koffievet oplosser.
pi_53867265
ik heb de reinigingstablet in het piston gedaan, zo'n saeco grand crema geval, en de piston een aantal keer open en dicht gedaan. die is er een stuk schoner door geworden, kwam een hoop slappe koffie uit. dat is een van de nadelen van die grand crema piston, hij is slecht te reinigen door af te spoelen.
pi_53868611
Er loopt de laatste tijd nog wel eens wat water aan de buitenkant langs de piston tijdens het zetten. Waar kan dit aan liggen? Heb mijn maalgraad niet veranderd en volume en doorlooptijd kloppen aardig naar mijn idee.
pi_53871275
Dit ligt aan het rubber van de zetgroep. Kan je eenvoudig zelf vervangen en kost je max. 5 euro. Die dingen drogen in de loop der tijd uit en gaan dan lekken. Het rubber zorgt voor een afdichting tussen je piston en de zetgroep.
pi_53871704
Hey mensen, ik heb dringend help nodig!

Sinds een paar maanden heb ik een Rancilio Silvia en Rancilio Rocky. Iedere shot espresso die ik eruit haal is echt mega zuur. Ik probeer alle regeltjes te hanteren, voorverwarmen, dosing, tamping, 25-sec pull , noem maar op. ZUUUURRR!!!!!

Ik vermoed dat ik last heb van channeling (stroom gaat van donker naar licht in rap tempo) maar het wil niet lukken om een goed smakende shot te krijgen. Erg jammer natuurlijk!

Heeft er iemand zinnig advies?
pi_53873608
quote:
Op donderdag 11 oktober 2007 20:59 schreef marmhz het volgende:
Dit ligt aan het rubber van de zetgroep. Kan je eenvoudig zelf vervangen en kost je max. 5 euro. Die dingen drogen in de loop der tijd uit en gaan dan lekken. Het rubber zorgt voor een afdichting tussen je piston en de zetgroep.
Het rubber lijkt nog prima in orde en het apparaat is nog niet zo oud. Kunnen er ook nog andere oorzaken zijn of moet het echt die ring zijn? Kan het bijvoorbeeld niet aan het tampen, de maling of de hoeveelheid koffie liggen?
pi_53875279
quote:
Op donderdag 11 oktober 2007 21:19 schreef belikewater het volgende:
Hey mensen, ik heb dringend help nodig!

Sinds een paar maanden heb ik een Rancilio Silvia en Rancilio Rocky. Iedere shot espresso die ik eruit haal is echt mega zuur. Ik probeer alle regeltjes te hanteren, voorverwarmen, dosing, tamping, 25-sec pull , noem maar op. ZUUUURRR!!!!!

Ik vermoed dat ik last heb van channeling (stroom gaat van donker naar licht in rap tempo) maar het wil niet lukken om een goed smakende shot te krijgen. Erg jammer natuurlijk!

Heeft er iemand zinnig advies?
Tja sommige bonen zijn gewoon wat zuur, maar "standaard" espressomaling (dus van bijv. de AH) zou dat niet moeten zijn.

Bij wat voor temperatuur brouw je je shot? Probeer eens op de knop te drukken vlak nadat de thermostaat is uitgesprongen (dan is de boiler op z'n heetst). Als je shot dan beter is, brouw je normaal bij te lage temperatuur.

Verder heeft channeling bij mij niet al te veel invloed op de zurigheid (wel iets) maar vooral op de sterkte. Om channeling te voorkomen is het eigenlijk het belangrijkste dat je je distributie op orde hebt. Een goede tamp is van minder belang.....
http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique.html

En uit eigen ervaring: kleinere deeltjes en relatief zachter tampen, leidt bij mij tot minder channeling dan grotere deeltjes en harder tampen, bij gelijke doorloopsnelheid.
pi_53876327
quote:
Op donderdag 11 oktober 2007 23:16 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Tja sommige bonen zijn gewoon wat zuur, maar "standaard" espressomaling (dus van bijv. de AH) zou dat niet moeten zijn.

Bij wat voor temperatuur brouw je je shot? Probeer eens op de knop te drukken vlak nadat de thermostaat is uitgesprongen (dan is de boiler op z'n heetst). Als je shot dan beter is, brouw je normaal bij te lage temperatuur.

Verder heeft channeling bij mij niet al te veel invloed op de zurigheid (wel iets) maar vooral op de sterkte. Om channeling te voorkomen is het eigenlijk het belangrijkste dat je je distributie op orde hebt. Een goede tamp is van minder belang.....
http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique.html

En uit eigen ervaring: kleinere deeltjes en relatief zachter tampen, leidt bij mij tot minder channeling dan grotere deeltjes en harder tampen, bij gelijke doorloopsnelheid.
Mooie link, home-barista bevat erg veel goede artikelen zoals deze. Ik heb idd niet veel aandacht besteed aan de distribution. Bijn Rocky geeft een klonterig resultaat wanneer ik fijner maal. Of dit invloed heeft op de enorme zure smaak van mijn shots weet ik niet. Ik dacht dat temperatuur van invloed zou zijn (te laag), maar zelfs na het voorverwarmen van mijn apparaat en temperature surfing blijft de smaak zuur.

Natuurlijk kan het ook aan de bonen liggen, ik krijg de indruk dat ik bij simon levelt in maastricht niet altijd vers gebrande bonen krijg. Naar mijn weten moeten bonen 24 uur na het branden luchtten om overtollig co2 te verliezen. Bij simon levelt vertelde de verkoper met trots dat de bonen minimaal twee weken oud zijn!?
Bij simon levelt in utrecht heb ik ook eens dezelfde bonen gehaald, maar die smaakten wel goed (en waren ook verser).

Misschien moet ik ook maar zo'n tamping clickmat halen zodat ik wat consistenter kan werken. Heeft iemand er ervaring mee?
pi_53881186
quote:
Op donderdag 11 oktober 2007 23:56 schreef belikewater het volgende:

Bijn Rocky geeft een klonterig resultaat wanneer ik fijner maal. Of dit invloed heeft op de enorme zure smaak van mijn shots weet ik niet.
In principe niet, zolang je (bijv. met de WDT) de klontjes maar goed openbreekt en egaliseert.
quote:
Ik dacht dat temperatuur van invloed zou zijn (te laag), maar zelfs na het voorverwarmen van mijn apparaat en temperature surfing blijft de smaak zuur.
Tempsurfing prima, maar het zou kunnen zijn dat je iets niet goed doet of dat je apparaat niet helemaal jopper is. Daarom kan ik je aanraden om toch een shot te maken op de TOP van de tempcurve (dus als het lampje net uit is, het water in de boiler is dan ongeveer 105 graden). Dan weet je zeker dat je temp eigenlijk TE HOOG is. Als je dan nog steeds een zure smaak krijgt, komt het iig niet door de temp. Je zou ook nog even kunnen kijken of de silvia de eerste 2 seconden dat je hem, direct nadat het lampje uit is gesprongen, en je er geen piston op hebt zitten, ook echt STOOM geeft. Zo ja, dan is hij goed .
quote:
Natuurlijk kan het ook aan de bonen liggen, ik krijg de indruk dat ik bij simon levelt in maastricht niet altijd vers gebrande bonen krijg. Naar mijn weten moeten bonen 24 uur na het branden luchtten om overtollig co2 te verliezen. Bij simon levelt vertelde de verkoper met trots dat de bonen minimaal twee weken oud zijn!?
Bij simon levelt in utrecht heb ik ook eens dezelfde bonen gehaald, maar die smaakten wel goed (en waren ook verser).
Mijn bronnen geven aan dat je eigenlijk drie dagen moet wachten totdat de bonen helemaal ontgast zijn en de goede smaak hebben. Die twee weken wordt wel vaker verteld, ik heb een verkoper daar horen zeggen dat je eigenlijk niet meteen na het malen een kop mag zetten. Ze zijn een beetje de weg kwijt daar bij de SL. Maar wederom ter troubleshooting: koop AH perla bonen, constante kwaliteit (ik zeg geen topkwaliteit, maar het is iig contant OK) en die zullen als het goed is NOOIT een zuur shot opleveren.
quote:
Misschien moet ik ook maar zo'n tamping clickmat halen zodat ik wat consistenter kan werken. Heeft iemand er ervaring mee?
Kan, geen ervaring mee, maar een weegschaal werkt beter. Dan kan je precies voelen hoe alle gewichten aanvoelen. Daarnaast hoor je over die klikmatten/kliktampers dat je door de klik de complete distributie verklooit. Bij de klik krijg je een schok en dus een brakke distributie. En een weegschaal is nog goedkoper ook.

Dus mijn advies is, om je verder te helpen met zure shotproblemen:
1. Brouw een shot op de top van de curve, if zuur, ga naar 2
2. Koop AH perla bonen en brouw shot op de top van de curve, if zuur, ga naar 3
3. Probeer je distributie te verbeteren met WDT, if zuur, dan weet ik het niet :S)

Oh ja, verwarm je je apparaat wel voor MET de piston in het apparaat. Anders heb je een koude piston = geheid zure koffie....
pi_53881597
Even wat losse vragen. Ik wil namelijk eigenlijk op korte termijn mijn Silvia upgraden. Op dit moment heb ik er echter nog niet echt geld voor, maar er moeten wel wat nieuwe spullen bij om mijn techniek te verbeteren, namelijk een goede tamper en een bodemloze piston. Op zich zou het dan wel handig zijn om :

1. Past een E61 piston op een silvia? Zo ja, dan koop ik gewoon een bodemloze E61, die zijn niet zo duur. Of is er iemand die al weleens met een gatenzaag zijn portafilter heeft opengewerkt?
Zie bijv:http://www.coffeegeek.com/forums/espresso/general/273511
Deze kerel gebruikt een 2 3/8inch holesaw, dat is ongeveer 60 centimter. Ik zal eens kijken wat die kosten .

2. Iedereen wil van die La Marzocco filterbakjes hebben. Waarom is dat? En passen die in alle gangbare espresso-apparaten (Silvia, E61s, La Cimbali Junior etc). Als ik nu namelijk een goed filterbakje koop dat ik kan houden, kan ik er ook een precies passende tamper bijkopen (bij reg barber kan je ze tot op de 1/10 van een milimeter passend laten maken, en ik heb een electronische schuifmaat, dus ik kan erg nauwkeurig meten)

[ Bericht 8% gewijzigd door Mark_V op 12-10-2007 11:24:26 ]
pi_53881866
Jo hee wat een bedrijvigheid!

Je zurigheid ligt niet aan channeling. Channeling betekent dat op één plek al het water doorstroomt. Hierdoor wordt de koffie juist bitter, niet zuur. Ik zou eens beginnen met fijner te malen want ik denk dat de zurigheid wordt veroorzaakt doordat je koffie underextracted is. Dat betekent dus dat het water wel door alle koffie heen gaat maar te snel waardoor niet alle smaken worden geëxtraheerd. Dit klopt ook met je snelle pull.

(koffie extraheert ruwweg in drie stadia, eerst de zure smaken, dan de zoete en als laatste de bittere)

Mark lees dit stukje eens over filter baskets (naar beneden scrollen):
http://www.coffeegeek.com/opinions/markprince/09-01-2007

[ Bericht 8% gewijzigd door W1ZZ op 12-10-2007 11:12:27 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53883652
quote:
Op vrijdag 12 oktober 2007 11:06 schreef W1ZZ het volgende:

Mark lees dit stukje eens over filter baskets (naar beneden scrollen):
http://www.coffeegeek.com/opinions/markprince/09-01-2007
Moraal van het verhaal.... ook LM filterbakjes zijn brak ende gaar. Wat moet ik dan?

Heb je al die Kruidvatkoffie gehaald? Zo ja, is er een beetje mee te werken?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')