abonnement Unibet Coolblue
pi_53999308
Heb ze besteld bij de Koffiecentrale en die beweren dat de bonen vers geroosterd zijn. Hoe vers ze in de praktijk zijn, geen idee...
Heb in ongeveer 25 sec. een double, dus ik neem aan dat de maling wel goed is zo. Hij loopt eerder iets te langzaam door dan te snel, maar dat ligt een beetje aan de tamp.
pi_53999521
Okee dat zou goed moeten zijn inderdaad. Normaalgesproken duidt een zurige smaak op te grove maling of een fiks te lage temperatuur. Probeer je water eens zo heet mogelijk te krijgen. Is de koffie dan nog zuur? Hoe ziet de boon eruit? Erg licht van kleur? De vuistregel is: hoe lichter gebrand, hoe hoger de watertemperatuur moet zijn.

EDIT: Je kunt ook bij Blanche Dael rechtstreeks bestellen, da's goedkoper
EDIT2: Als je echt verse koffie hebt moet een crema-explosie geen probleem zijn. Als ik bonen gebruik die ik net heb gebrand krijg ik vaak genoeg een all-crema kop.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54004587
quote:
Op woensdag 17 oktober 2007 18:43 schreef HarmDommisse het volgende:

@MarkV: Cimbali kan je idd backflushen. En waarom een porta openzagen als je gewoon een naked kan kopen?
Naked kost 50 euro + verzendkosten en tijd. Zelf maken kost 10 euro voor een gatenzaag. En het is nog fun ook..... en de 1 persoons portafilter gebruik je toch nooit eigenlijk (tov een naked). Of zie ik iets over het hoofd?
quote:
Op woensdag 17 oktober 2007 22:16 schreef n-l-s het volgende:
Leuk initiatief dat forum, heb me zojuist aangemeld !

Ben de afgelopen dagen aan het experimenteren geweest met versgebrande bonen van Blanche Dael, de 1878. Heb nog niet heel erg veel kunnen testen, maar tot nu toe vallen de resultaten me nog wat tegen. Vind de koffie vrijwel steeds aan de zure kant, terwijl hij volgens mij eerder te heet is dan te koud. Uiteraard verwarm ik alles netjes voor. Heb hier met de andere bonen waar ik tot nu toe mee geëxperimenteerd heb ook geen last van gehad eigenlijk. De cremalaag waar ik op gehoopt had valt me ook nog een beetje tegen eerlijk gezegd. Wat doe ik verkeerd...?
Ik ken het. Mijn Sulawesi Kalossi heeft er ook een beetje last van. Dit komt meestal door een vrij lichte branding van de boon, al dan niet gecombineerd met een lage temperatuur. Als het te erg is, kan je je shot "start-dumpen", wat inhoudt dat je de eerste 2 seconden laat weglopen en pas dan het kopje eronder zet. Voordelen:
* als je piston nog niet helemaal warm was, heb je daar geen zure smaak door.
* de zure smaak van een kop wordt als eerste (zeer snel!) geextraheerd, daarna zoet, daarna bitter. deze mis je dus ook

Op home-barista staat ook nog in een guide:
quote:
set the temperature higher and make sure the grinder burrs are sharp. This flaw comes from fines of very high quality coffees, and good blends tend to flirt with it.
Ik begrijp eigenlijk niet precies wat hiermee bedoeld wordt. Iemand? Want kleine fines zorgen toch juist voor overextractie en dus bitterheid?

[ Bericht 32% gewijzigd door Mark_V op 18-10-2007 09:27:57 ]
pi_54006669
Ik zit nog wel een beetje te twijfelen wat voor filterbakje ik voor mijn nieuwe La Cimbali ik wil kopen. Er zit standaard 57 bij, maar er kan dus kennelijk ook gewoon een 58 mm in.

Die Synessobakjes schijnen dus het beste te zijn, maar ja, volgens mij alleen maar in de states te koop. Ander alternatief zijn de LM bakjes, maar zijn die zoveel beter dan de silvia bakjes die ik al heb?

Keuzes keuzes....
pi_54006851
Zoals ik al zei, ik heb totaal geen probs met m'n Silvia bakjes... Wat is dan het probleem ermee bij jou?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54006927
Mensen, vergeet niet dat zurigheid een teken van kwaliteit is/kan zijn. Hopelijk is jullie smaak niet te gestarbuckiseerd!
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_54006970
Je hebt wel een beetje gelijk Mark, je kan als je verder niet echt van plan bent je eenpersoons piston te gebruiken deze opofferen om er een naked van te maken. Met een naked zal je immers ook maar één kopje zetten en geen twee dus dat maakt het verschil niet zo. Op home-barista staat wel een uitleg hoe je zo'n ding zelf kan maken.
De Cimbali MOET je trouwens backflushen dat is heel belangrijk anders gaat je drie-weg ventiel vastzitten. Ik doe iedere week 1x met zo'n koffieontvetter (poeder of vloeibaar is allebei in de handel) en vaak tussendoor ook nog wel eens met gewoon water. Er zit meestal zo'n rubbertje bij wat je in het gewone filterbakje legt zodat ie dan afgesloten zit.
pi_54007076
quote:
Op donderdag 18 oktober 2007 09:10 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Naked kost 50 euro + verzendkosten en tijd. Zelf maken kost 10 euro voor een gatenzaag. En het is nog fun ook..... en de 1 persoons portafilter gebruik je toch nooit eigenlijk (tov een naked). Of zie ik iets over het hoofd?
[..]
Zelf doen is idd goedkoper misschien. Maar een naked zo kopen is mooier afgewerkt geen bramen eraan etc. En dus zeker zijn 50,- waard. Zelf maken zit altijd risico aan.

1 persoons porta gebruik ik wel. Naked is leuk, goed voor je tamping te controleren etc. Ik gebruik ze om verschillen te zien en te proeven. Bij een naked komt er toch meer lucht bij.
pi_54007253
quote:
Op donderdag 18 oktober 2007 11:23 schreef marmhz het volgende:
Je hebt wel een beetje gelijk Mark, je kan als je verder niet echt van plan bent je eenpersoons piston te gebruiken deze opofferen om er een naked van te maken. Met een naked zal je immers ook maar één kopje zetten en geen twee dus dat maakt het verschil niet zo. Op home-barista staat wel een uitleg hoe je zo'n ding zelf kan maken.
De Cimbali MOET je trouwens backflushen dat is heel belangrijk anders gaat je drie-weg ventiel vastzitten. Ik doe iedere week 1x met zo'n koffieontvetter (poeder of vloeibaar is allebei in de handel) en vaak tussendoor ook nog wel eens met gewoon water. Er zit meestal zo'n rubbertje bij wat je in het gewone filterbakje legt zodat ie dan afgesloten zit.
Cafiza erin werkt goed. Maar backflushen is niet altijd goed voor je machine. Cafiza ontvet dus en lost zo koffie op. Zo gaat ook je je hendel en het verdere mechanisme stroef lopen. Je zou hierover het beste even contact opnemen met espressomonteur
pi_54007483
Tim natuurlijk kan zuurheid een kwaliteit zijn! Maar er is een verschil natuurlijk tussen acidity en zurig omdat een bakkie slecht gezet is... Als ik een Sumatra zurig weet te krijgen, vind je dat nog steeds een kwaliteit dan?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54007545
Een Cimbali heeft geen hendel. Het is geen machine met een zogenaamde lever dan heb je inderdaad als je te vaak backflusht dat de lever niet soepel meer loopt doordat al het vet ertussen uit is. Vaak na wat espresso zetten komt dat wel weer goed of je doet er wat (foodsave) siliconenvet tussen. Een Cimbali werkt met een electrische schakelelaar en een electronische 3-weg klep.
Ik heb trouwens een tweedehands machine erbij gekocht gewoon omdat ie niet te duur was en ik het een leuk ding vond. Er zat wat werk aan (paar onderdelen moeten vernieuwen en flinke ontkalking) maar nu loopt ie prima. Het is een Fiorenzato Bricoletta. Een E 61 machine helemaal in het chroom en ook met een warmtewisselaar erin. Hij zet echt super espresso'tjes. Alleen zal ik moeten gaan kiezen welke ik ga houden. De Cimbali en deze is een beetje teveel van het goede.

pi_54007628
Als je besluit je Cimbali gedag te zoenen hou ik me aanbevolen!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54007713
Haha jeetje iedereen wil opeens een Cimbali Junior hier . Het is niet zo'n makkelijk besluit ik ga maar eens een keer in het weekend blind testen ofzo welke het beste resultaat geeft!
pi_54007958
Als er op MP eentje had gestaan zonder vaste WA dan had ik die al gekocht... Bij mij in 't studentenhuis is echt geen plek voor een apparaat met een vaste aansluiting
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54008528
Klopt idd. Cimbali jr. is een E61 semi automaat. Stom dat ik dat vergat.
pi_54009486
quote:
Op donderdag 18 oktober 2007 11:17 schreef W1ZZ het volgende:
Zoals ik al zei, ik heb totaal geen probs met m'n Silvia bakjes... Wat is dan het probleem ermee bij jou?
Niks, maar als ik mijn Silvia wil verkopen, zal ik er toch een filterbakje bij moeten leveren. Ik ben dan zelf vrij om een nieuw filterbakje te kopen, want de 57 milimeter van de cimbali is niet echt handig tampen .
quote:
Op donderdag 18 oktober 2007 11:50 schreef marmhz het volgende:
Ik heb trouwens een tweedehands machine erbij gekocht gewoon omdat ie niet te duur was en ik het een leuk ding vond.
, dat vind ik toch altijd nog een van de mooiste espresso-apparaten die er zijn (op de Faema E61 Legend na natuurlijk ). Sowieso zien de E61s er altijd zo mooi uit. Helaas zie je ze bijna nooit MET vaste wateraansluiting, en dat is voor mij toch echt wel een pre.
quote:
Op donderdag 18 oktober 2007 12:09 schreef W1ZZ het volgende:
Als er op MP eentje had gestaan zonder vaste WA dan had ik die al gekocht... Bij mij in 't studentenhuis is echt geen plek voor een apparaat met een vaste aansluiting
Ik ben dus gewoon een soort anti-W1ZZ, ik wil juist een vaste wateraansluiting (en dan woon ik ook in een studentenhuis). Waarom kan een wateraansluitign er niet af? Gewoon een extra kraantje bij je wasmachine monteren....

Mocht ik ooit nog eens een redelijkgeprijsde Brewtus of Bricoletta met vaste wateraansluiting vinden, dan wil ik hem weleens proberen, want qua looks vind ik ze iig >>>>> een Junior.

Wat heb je er trouwens voor betaald als ik vragen mag? En wat moest er vervangen worden?

[ Bericht 29% gewijzigd door Mark_V op 18-10-2007 13:41:40 ]
pi_54009627
ah ja natuurlijk, ik snap 't. Het is natuurlijk niet zo dat LM baskets slecht zijn, maar er is wel variatie in kwaliteit en dat is nooit goed... Ik heb Synesso een mailtje gestuurd over verschepen naar Nederland, als ik een reactie krijg kunnen we wel wat samen (of inkoopactie?) bestellen!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54009791
quote:
Op donderdag 18 oktober 2007 11:58 schreef marmhz het volgende:
Haha jeetje iedereen wil opeens een Cimbali Junior hier . Het is niet zo'n makkelijk besluit ik ga maar eens een keer in het weekend blind testen ofzo welke het beste resultaat geeft!
Op internet lees ik over het algemeen dat een Junior een betere kop koffie zet, mits gezet door een top-barista die het apparaat door en door kent. Bovendien is hij beter qua continu zetten.

Ik denk zelf dat voor een beginner de Bricoletta wat vergeeflijker is vanwege de E61, maar dat weet ik natuurlijk niet zeker.

Voor mijzelf zou een Bricoletta cs het voordeel hebben boven een Junior doordat hij vanwege z'n waterverwarmde kop minder opwarmtijd nodig heeft. Is dit overigens waar trouwens?

En z'n looks natuurlijk . Welke toffe kleine E61's zijn er trouwens? Ik ken de Bricoletta, de Brewtus en de Domobar, welke mis ik nog?

Maar overall, ik ben heel benieuwd naar de resultaten! Ik hoop dat je alles met ons wil delen!
pi_54010015
Wat echte E61s betreft heb je alleen de apparaten van Vibiemme (is opgericht door een aantal oud-medewerkers van Faema en heeft het patent op de E61-groep). Populaire versies zijn verder nog onder meer de Quickmill Anita (Premium), Quickmill Andreja (Premium), ECM Italië Cellini (Premium), ECM Italië Giotto (Premium), ECM Manufacture Technika, ECM Manufacture Mechanika, ECM Manufacture Classika.

Maar er zijn er echt te veel om op te noemen. ECM Manufacture is trouwens een afsplitsing van ECM Italië en hun apparaten zijn een stuk beter maar ook een stuk duurder.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54011069
ECM uit Duitsland maken idd hele mooie machines. Verder kan je voor een Domobar en Super Domobar gewoon kits krijgen dat hij op de waterkraan kan.
pi_54012204
WZZ1 als eerste kan een machine met vaste wateraansluiting best op een tank functioneren. Bekijk deze link maar eens: http://www.kaffee-netz.de(...)wassermaschinen.html het is natuurlijk wel even knutselen maar het is wel om te doen. Grote voordeel van een Junior met vaste aansluiting is dat deze in de meeste gevallen een rotatiepomp heeft en dus veel stiller is dan degene die ik heb met vibratiepomp. Die maakt echt een klere herrie.
Hij levert ook per direct 9 bar druk terwijl een vibratiepomp dat echt eerst moet opbouwen Verder zit er een automatische boiler refill op terwijl die bij mij er niet opzit. Dat betekent dat als je stoomt of theewater aftapt je daarna zelf met een knop de boiler weer op peil moet zetten, dat is omslachtig. Ik kan de machine overigens al heel gemakkelijk kwijt aan een familielid sorry for that maar die heeft altijd al aangegeven 'm graag te willen als ik ooit het idee kreeg 'm te verkopen.
Ik heb de Bricoletta voor 300 euro kunnen kopen. De pistonring moest ik vervangen en ook de douche. Verder een flinke ontkalkingsbeurt en vooral veel poetsen want hij zag eruit als een beest. Ik vind tot nu toe heel subjectief natuurlijk dat de smaak uit de Bricoletta iets voller is. Dit zou kunnen komen omdat een E 61 groep een kamertje heeft wat eerst volloopt met water en een pre-infususion op de koffie geeft alvorens de echte extractie begint. Dat een E 61 vergevingsgezinder is klopt denk ik wel, maar ik heb het nooit heel moeilijk gevonden om echt goede espresso uit de Junior te krijgen.
De E 61 gebruikt inderdaad een termosyfon systeem waarbij continue water door de kop stroomt vanaf de boiler. Voor zover ik weet heeft een Junior dat niet. Het is sowieso een heel andere kop niet gebaseerd op de E 61. Een half uurtje duurt het bij beide wel voor ze op temperatuur zijn.
Er bestaat ook een Bricoletta met ingebouwde rotatiepomp die staat ook in de test om home-barista en dat is natuurlijk nog mooier.
Een ander subjectief aspect zijn de looks natuurlijk als ik ze naast elkaar zie dan is de Bricoletta echt een beauty en de Junior meer van een industrieel design. De Junior is wel veel degelijker echt gebouwd op presteren, presteren en geeft natuurlijk ook geweldige espresso.
pi_54015556
Ik vond de Blanche Dael bonen juist erg donker van kleur. Zal straks eens een shot proberen met het water op zijn maximale temperatuur. Als de wat zurige smaak een eigenschap van deze boon is hoor ik het ook graag, maar ik dacht dat ik andere berichten had gelezen. Vooralsnog zoek ik het maar gewoon bij mezelf en mijn techniek.

[ Bericht 1% gewijzigd door n-l-s op 18-10-2007 20:39:16 ]
pi_54016117
Glanzen de bonen? Want zolang ze dat niet doen zijn ze niet echt donker gebrand en ik zie op de site ook dat dit een medium roast, dan zullen ze ws. niet branden. Probeer ze inderdaad eens op de maximale temp te zetten dan zien we daarna wel wat er gebeurt!

Zijn er trouwens evt. meer gegadigden voor een bestelling van Synesso baskets?

@marmhz: daar heb je natuurlijk gelijk in, maar ik ben heel tevreden met m'n Silvia dus tenzij er echt een koopje langskomt waar ik geen extra moeite voor hoef te doen vind ik 't wel best zo Als ik op mezelf ga wonen dan wil ik wel zeker een apparaat op een vaste aansluiting. Het is eigenlijk niet echt het constant water erin moeten gieten wat me irriteert maar meer het heel heel voorzichtig leeg moeten kieperen van de driptray... Wat een genot zal dat zijn wanneer dat niet meer hoeft!

[ Bericht 49% gewijzigd door W1ZZ op 18-10-2007 19:56:22 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54019671
De bonen glanzen niet, dus waarschijnlijk zijn ze dan idd niet zo donker gebrand. Had net wel een paar goede shots. Na 25 sec. een mooie double met redelijk wat crema. In het begin proef ik nog steeds iets zurigs, maar dat zal dan wel zo horen veronderstel ik. Wellicht dat het gewoon ff wennen is aan de smaakeigenschappen van deze boon, die verder overigens best lekker is.
pi_54020722
Even een kort vraagje: als ik morgen mijn Junior met vaste wateraansluiting krijg, en ik wil ff testen, kan ik hem dan gewoon in een bak met water hangen met zijn slang en gaat hij hem dan vanzelf volzuigen, of denk ik nu te simpel?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')