Het apparaat is spiksplinternieuw en het water dat er uitkomt is zuiver.quote:Op vrijdag 2 november 2007 13:13 schreef mirugai het volgende:
Heb je het apparaat schoon gemaakt? Dat is niet te onderschatten hoor, als er troep in de zetlijn zit, dan proef je dat duidelijk in de koffie.
Wat is de kleur van de cremalaag? Licht of zwaar donker? Als het erg donker is zou de koffie verbrand kunnen zijn.
Ik denk niet dat het hoort maar ik heb het ookquote:Op zaterdag 3 november 2007 15:42 schreef Sleutelvader het volgende:
[..]
Het apparaat is spiksplinternieuw en het water dat er uitkomt is zuiver.
Als ik water door het apparaat laat stromen, zonder de portafilter, dan komt het water er nog vrij traag uit. Hoort dit?
Ik denk niet echt dat dat een probleem is... Als ik mijn Silvia zonder pf door laat lopen gaat dat ook niet echt hard hoor... Is ook niet zo vreemd natuurlijk, de kop bouwt geen druk op omdat er geen weerstand is. Sleutelvader doe eens wat ik voorstelde, ik ben benieuwd of de koffie dan anders (beter) smaakt.quote:Op zaterdag 3 november 2007 16:31 schreef honda1990 het volgende:
[..]
Ik denk niet dat het hoort maar ik heb het ookIk word er echt gek van, uit een mokka-kannetje komt nog beter koffie.
Heb ik gedaan, het maakte wel iets uit. Maar ik kan het niet reproduceren.quote:Op zondag 4 november 2007 17:43 schreef W1ZZ het volgende:
Sleutelvader doe eens wat ik voorstelde, ik ben benieuwd of de koffie dan anders (beter) smaakt.
Verbaast me niks.quote:Op zondag 4 november 2007 23:26 schreef Sleutelvader het volgende:
[..]
Heb ik gedaan, het maakte wel iets uit. Maar ik kan het niet reproduceren.
Ik was zojuist bij een Chinees en daar stond een Faema E92 Elite en een Faema MC 99 molen. Daar wilde ik dus wel eens een espresso proeven. Maar helaas, de espresso was slappe zure koffie zonder crema. Helaasch.
Bittere smaak betekent meestal te hoge temperatuur, lange extractie of beiden. Hoe je dit kan oplossen is wachten totdat het lampje NET uit is, en dan water door de grouphead laten lopen (zonder portafilter!) totdat er geen stoom meer uitkomt. Dan zit je brouwtemp op ongeveer 95 graden, wat meestal wel ok is. Dit heet een reverse temperature surf, en is in principe slechter dan de gewone tempsurf (dat is seconden tellen nadat de boiler is aangesprongen) maar het is makkelijker te implementeren :-).quote:Op zondag 4 november 2007 18:27 schreef Pagan het volgende:
Vraagje, ik krijg een fijne koffie uit onze machine, maar er komt geen mooie cremelaag op. Als ik de maling iets fijner instel duurt het zetten te lang en smaakt de espresso bitter.
Eerst schakel ik de machine in en laat deze op temperatuur komen, dan de kopjes eronder en vul ik ze met heet water zodat de kopjes lekker warm zijn. Dan stel ik de hoeveelheid water in op espresso en zet twee espresso's. Goed van smaak maar zonder de mooie creme laag erop.
Het is een La Messoni Grandioso gevuld met Palermobonen van Simon Levelt .
Iemand enig idee wat ik hieraan kan verbeteren?
sowieso, waar kun je nog espresso drinken? sinds ik er zelf enigszins serieus mee bezig ben heb ik enkel nog tegenvallende espresso's gedronken wanneer ik niet thuis was. vorig weekend in londen was absoluut desastreus. overal trendy koffiebarretjes, inclusief goede automaten. geen enkele fatsoenlijke espresso gehad. Bij nero hadden ze zelfs T-shirts aan met "barista" en "barista in training" erop. Nou als ze geen millimeter crema op de espresso weten te krijgen ben je zelfs de naam "barista in training" niet waard. en eigenlijk snap ik niet waarom het zo moeilijk is. ze verkopen zoveel koffie dat de bonen wel vers moeten zijn, en ze waarschijnlijk ook elke dag vers malen. als dan de apparatuur goed is kan het nog maar aan weinig dingen liggen. maalgraad (niet zo lastig in te stellen en de moeite waard om te optimeren), tampen (kom, zoooo moeilijk is het nou ook weer niet), kwaliteit van de bonen (maar een fractie vd kostprijs vd koffie, dus niet de moeite waard om op te bezuinigen).quote:Op zondag 4 november 2007 23:26 schreef Sleutelvader het volgende:
[..]
Heb ik gedaan, het maakte wel iets uit. Maar ik kan het niet reproduceren.
Ik was zojuist bij een Chinees en daar stond een Faema E92 Elite en een Faema MC 99 molen. Daar wilde ik dus wel eens een espresso proeven. Maar helaas, de espresso was slappe zure koffie zonder crema. Helaasch.
Volgens mij zijn het toch bijna altijd karige bonen, een vieze machine en een compleet verkeerde maalgraad (meestal 3 tikken te grof, men denkt dat er iets fout is als het 5 seconden duurt voordat je iets ziet gebeuren).quote:Op maandag 5 november 2007 10:41 schreef Byte_Me het volgende:
[..]
als dan de apparatuur goed is kan het nog maar aan weinig dingen liggen.
EDIT: laat maarquote:Op maandag 5 november 2007 10:40 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Bittere smaak betekent meestal te hoge temperatuur, lange extractie of beiden. Hoe je dit kan oplossen is wachten totdat het lampje NET uit is, en dan water door de grouphead laten lopen (zonder portafilter!) totdat er geen stoom meer uitkomt. Dan zit je brouwtemp op ongeveer 95 graden, wat meestal wel ok is. Dit heet een reverse temperature surf, en is in principe slechter dan de gewone tempsurf (dat is seconden tellen nadat de boiler is aangesprongen) maar het is makkelijker te implementeren :-).
Op zich is IETS TE lang bijna nooit een probleem als de temperatuur ok is. Tot een seconde of 35 doorlooptijd is (bij mij in ieder geval) nooit een probleem. Te kort daarentegen betekent meestal side-channelling en dat verziekt je koffie. Onder de 20 seconden is eigenlijk altijd goot-materiaal.
Op zich kan je mbv je tamp ook nog wat fine-tunen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om grof te malen en knetterhard te tampen, of fijn te malen en relatief zacht te tampen. Ik zelf zou altijd kiezen voor fijn malen en zacht tampen, omdat je bij hard tampen meer risico hebt op channelling (eigen ervaring).
Upd: Ok, het is dus een volautomaat zie ik nu.....tja, dan heb je volgens mij gewoon pech. Ik weet niet of het mogelijk is om MEER koffie per keer te doseren, zo ja, dan kan je dat doen.
Ik heb een bod gedaan van 25 euro aangezien ik een arme student benquote:Op maandag 5 november 2007 16:04 schreef marmhz het volgende:
Al die merken zitten aan de grove kant die je in de supermarkt koopt. Advies: koop of een maler of laat de koffie malen bij Levelt of Kaldi dan heb je in ieder geval fijnere koffie. Zonder steeds weer terug te willen komen op hetzelfde riedeltje zeg ik toch nogmaals zoek een goede tweedehands machine dan wordt alles toch wat makkelijker. Je kan met een zo'n goedkoop machientje niet op de eerste rang zitten daarvoor heb je net iets meer nodig. Hier staat bijvoorbeeld een Gaggia machine op Marktplaats. NR: 12594171613 Daarvoor moet je niet meer dan 35 euro rond die koers betalen. Je gaat dan al wel flink vooruit.
Iets meer koffie kan nog net, maar niet te veel, anders morst er gemalen koffie langs het zetgedeelte voordat deze aangedrukt wordt. Ik zal ook eens even de doorlooptijd van een zetsel meten, misschien kan ik qua maling nog iets fijner gaan zitten zonder dat de koffie te heet (bitter) wordt.quote:Op maandag 5 november 2007 10:40 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Upd: Ok, het is dus een volautomaat zie ik nu.....tja, dan heb je volgens mij gewoon pech. Ik weet niet of het mogelijk is om MEER koffie per keer te doseren, zo ja, dan kan je dat doen.
OK, bedankt voor de tipquote:Op dinsdag 6 november 2007 21:35 schreef marmhz het volgende:
Met zo'n molen kan je helemaal niks. Dit soort molens hebben geen maalschijven maar een roterend mes en daarmee kan je niet fijn genoeg malen voor espresso. Zijn goed voor de filterkoffie en french press. Als je wat meer kennis wil opdoen over espresso lees dan eens de artikelen op home-barista.com over espresso extractie enz. toomuchcoffee.com is ook heel handig. Als je Duits kan ga dan eens kijken op kaffeenetz.de
Zo is dat, alleen ik heb wel een beetje het idee dat ik dit topic zit te baggeren met mn goedkope shit. Maar ja ik ben ook nog maar 17 dus er valt nog genoeg te leren.quote:Op woensdag 7 november 2007 00:50 schreef W1ZZ het volgende:
Hee als je 't geld niet hebt dan heb je 't geld niet, maakt niet uit toch? Ik heb 4 maanden geld van m'n loon opzij gezet om m'n Silvia te kunnen kopen en vervolgens nog 2 maanden voor m'n maler. We zijn nu eenmaal niet allemaal zo rijk als Bill Gates
Toen ik nog geen werk had had ik gevraagd of ze nog iemand nodig hadden bij een espressobar, nu werk ik achter de bar in een restaurant waar ik het goed naar mn zin hebquote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |