abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 29 oktober 2007 @ 15:14:06 #201
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54245170
Nog fijner malen en er Turkse koffie mee maken
pi_54245709
quote:
Op maandag 29 oktober 2007 15:14 schreef Mark_D het volgende:
Nog fijner malen en er Turkse koffie mee maken
Volgens mij is het daar allang fijn genoeg voor, dus ik ga het gewoon proberen. Gewoon in een pannetje moet ook wel lukken toch?

Die koffie (jeweetwel die veel te grove) van de Kaldi was op stand 1.5 gemalen. Op de machine stond: "stand 1.5 turkse koffie". Die kaldi koffie loopt in 15 seconden door, terwijl mijn eigengemalen koffie NIET doorloopt, dus die is nog veel fijner....

Ik wil trouwens niet weten hoe mensen die bij de Kaldi vragen om "standaard espressomaling", dus stand 2, er nog fatsoenlijke koffie uit kunnen krijgen. Dat is in een Silvia echt een 8 seconden shot, en in mijn Cimbali misschien 10 (die is met zijn eigen bakje IETS langzamer, met de Silvia bakjes zelfs sneller).....
  maandag 29 oktober 2007 @ 16:57:32 #203
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54246962
Normaal is de maling voor Turkse koffie echt "dust" of te wel poeder. Misschien kun je iets minder doseren of minder hard stampen en er toch nog espresso mee maken?

De standaard stand van Kaldi is blijkbaar net zo grof als supermarkt-espresso-maling. Gemaakt voor Krupps machientjes.
pi_54247596
quote:
Op maandag 29 oktober 2007 16:57 schreef Mark_D het volgende:
Normaal is de maling voor Turkse koffie echt "dust" of te wel poeder. Misschien kun je iets minder doseren of minder hard stampen en er toch nog espresso mee maken?

De standaard stand van Kaldi is blijkbaar net zo grof als supermarkt-espresso-maling. Gemaakt voor Krupps machientjes.
Zelfs met een halve dosis en een HELE lichte tamp (nog lichter en je drukt niet eens meer aan) kom je niet veel verder dan een paar druppels.

Het lijkt erop dat het malen van bevroren bonen dus ECHT voor veel fijnere koffie zorgt. Normaal moet ik behoorlijk tampen om de koffie boven de 25 seconden te krijgen bij dezelfde stand op de molen.

Het is inderaad echt rete-irritant de het eigenlijk gewoon VERPLICHT is om, wanneer je een Silvia oid koopt, er ook METEEN een molen bij te kopen. Niet alleen omdat de koffie vers gemalen lekkerder is, maar omdat het ONMOGELIJK is om aan een fatsoenlijke maling te komen als je niet in de buurt woont van een Kaldi/Simon Levelt woont (want daar kan je maar kleine hoeveelheden kopen ivm niet vacuum perpakken). Persoonlijk vind ik, op de maalgraad na, namelijk niet zoveel mis met een VERS pak gemalen AH Perla espressomaling. Behalve dus dat het in een Silvia in 7 (dit is echt waar) seconden doorloopt.

Upd: ik betrap me dat ik daarnet op marktplaats alweer aan het zoeken ben naar een tweede maler

[ Bericht 4% gewijzigd door Mark_V op 29-10-2007 17:53:18 ]
  maandag 29 oktober 2007 @ 19:03:52 #205
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54249264
Ik heb nog wel een Brasilia RR45 staan
pi_54255811
Wil iedereen die baskets mee wil bestellen aan mij mailen wat ze precies willen? Dan stuur ik morgenavond een mailtje naar Synesso om om een totaalbedrag te vragen en dan kunnen we bestellen.

W1ZZ 1x double, 1x 18gr
rooienar 2x double, 1x 18gr, 2x portafilter basket spring
Mark_V 2x portafilter basket spring, 2x double, 1x 18gr, 3x blindfilter, misschien 1x tamper
n-l-s 1x double, 1x 18gr
reclamedoos 1x double basket, 1x blindfilter
faberic bestel jij mee?
Nog anderen?

[ Bericht 3% gewijzigd door W1ZZ op 30-10-2007 18:58:45 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54266442
Als het nog kan, wil ik ook wel 1x double en 1x 18gr.
pi_54267082
Done!

Ik wilde morgenmiddag een mailtje sturen naar Synesso dus mocht je nog mee willen doen dan graag voor die tijd aanmelden!

[ Bericht 49% gewijzigd door W1ZZ op 30-10-2007 18:59:25 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54280631
Wat is er zo bijzonder aan de Synesso baskets?
Bij single baskets zie ik nog wel wat variatie tussen fabrikant maar double baskets zijn zover ik weet altijd hetzelfde. Wat is het nut van het aanschaffen van een andere double basket?
pi_54281966
Er zit zeker verschil ook tussen double baskets. Vaak bij wat goedkopere machines is de afwerking slecht, zijn er gaatjes soms niet geponst etc. Kijk 'ns naar deze plaatjes (geleend van toomuchcoffee):

LM basket:


Synesso basket:


Linksonder de Synesso double, rechtsonder de Rancilio double. Zie je het verschil in afwerking en hoeveel regelmatiger de gaatjes zijn?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54282301
Wow, dat is wel een verschil zeg. Ik denk dat ik mijn bestelling upgrade met nog 2 Single baskets. Ik wil dat ook nog eens echt goed onder de knie krijgen.

Want naar het schijnt zijn die Rancilios maar matigjes....
  woensdag 31 oktober 2007 @ 17:51:26 #212
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54286963
Doe maar een single en een dubbel voor mij
dus:
Faberic: 1x single 1x double

Ziet er echt goed uit, dan wil ik wel een één en tweekops hebben. Ik heb met een rancilio filter echt waanzinnig veel problemen, die van isomac zijn alweer stukken beter.

Excuses voor deze late reactie

[ Bericht 7% gewijzigd door faberic op 31-10-2007 17:57:30 ]
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  woensdag 31 oktober 2007 @ 17:52:27 #213
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54286975
Wat heb je nou precies aan de 18gr dingen? Zijn dat niet gewoon doubles?
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54289613
quote:
Op woensdag 31 oktober 2007 17:52 schreef faberic het volgende:
Wat heb je nou precies aan de 18gr dingen? Zijn dat niet gewoon doubles?
Nee dat zijn geen doubles, maar eigenlijk 2.5s. Je kan ze gebruiken om te overdosen zonder dat je problemen krijgt met squirters etc. Het voordeel van die 18g baskets is dat ze nog in een standaard portafilter passen, waar de 21g net niet meer passen.

Je kan trouwens nog meebestellen. Het lijkt erop dat het iets van 4-5 euro verzendkosten per persoon gaat kosten. Ga er vanuit dat je verder de prijs in dollars moet gaan betalen in euros, aangezien het nog mogelijk is dat we invoerrechten ed kunnen betalen. Als alles meezitten wordt alles veel goedkoper.

De spullen zijn op te halen in Rotterdam, Leeuwarden of Groningen of het kan opgestuurd worden.

[ Bericht 14% gewijzigd door Mark_V op 31-10-2007 21:27:08 ]
pi_54293149
Ik heb een DeLonghi Bar 14 "espressomachine" gekocht, maar ik kan er geen espresso mee maken, niet eens koffie.

Wat ik ook doe, de espresso heeft een erg smerige bittere smaak. Echt niet te drinken. Ik krijg het prima voor elkaar om een single te maken. De eerste 4 seconden loopt er geen water, de volgende 20 verschijnt er een mooi bakkie espresso. Helaas is het niet te zuipen. Maar het lijken wel de eerste 7 seconden van de koffie te zijn die zo ranzig zijn, als ik de eerste 7 seconden weg laat lopen is de ranzige smaak een stuk minder.

Ik heb het volgende geprobeerd om het op te lossen:
- Apparaat lang laten opwarmen, zelfs in de stoomstand laten opwarmen.
- Apparaat kort laten opwarmen.
- Koffie hard & zacht aangeduwt en alles ertussen.
- Veel en weinig koffie in de basket gedaan.
- Basket wel/ niet voorverwarmd.
- Ik heb het geprobeerd met Segafredo espresso uit pak, Roma versgemaald van Simon Levelt en zelfs Euroshopper koffie. De koffiesmaak varieerde, maar de gruwelijk bittere bijsmaak bleef hetzelfde.
- De lichtere koffie (blonde) wel/ niet in het kopje laten lopen.

Ik heb zo'n beetje alle combinaties van bovenstaande opties uitgeprobeerd, maar het heeft tot helemaal niks geleid behalve buikpijn.

Ik snap dat een DeLonghi geen Saeco is, maar met versgemalen espresso koffie moet er toch wel iets drinkbaars te produceren zijn.
pi_54293249
Okee, heb zojuist de bestelling geplaatst. De einduitslag inclusief verzendkosten (rekenfouten voorbehouden ):

W1ZZ $19,38 (1x double, 1x 18gr)
rooienar $26,65 (2x double, 1x 18gr, 2x portafilter basket spring)
Mark_V $87,48 (2x portafilter basket spring, 2x double, 1x 18gr, 3x blindfilter, 2x tamper, 2x single)
n-l-s $19,38 (1x double, 1x 18gr)
reclamedoos $12,38 (1x double, 1x blindfilter)
faberic $15,78 (1x single, 1x double)

Makes a grand total of $181,05. Door Marks tampers gaan we van 2lbs shipping naar 3lbs, dat verschil betaalt hij verder delen we de verzendkosten. Zoals Mark al zei zijn de spullen bij hem of bij mij op te halen of op te sturen. Uiteraard horen we het allemaal zodra het binnen is!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54293534
quote:
Op woensdag 31 oktober 2007 23:39 schreef Sleutelvader het volgende:
Delonghi probleem
Bitterheid kan door meerdere dingen veroorzaakt worden maar ik denk dat in dit geval temperatuur het probleem is. Als je een kopje zet bij een te hoge temperatuur leidt dit tot bitterheid. Probeer eens 10 seconden lang water door de zetgroep te laten lopen zonder de houder met koffie te plaatsen. Hierdoor koelt het water af. Doe dan de houder in het apparaat en begin dan je kopje te zetten. Wat is het resultaat?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54301881
Het totaal van de bestelling is ietsje verhoogd doordat Synesso $9 handling charge berekent, dit was me eerder niet verteld helaas... Bij alle bedragen komt dus 9 / 6 = $1.33 bij. n-l-s en faberic jullie hebben geen e-mailadres in jullie profiel staan, willen jullie me svp op merlinoHAALDITEVENWEG@gmail.com een mail sturen dan kan ik jullie een kopie van de factuur sturen en kunnen we als de boel binnen is ook wat makkelijker communiceren dan hier
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54314563
Ik kende Synesso eigenlijk nog niet zo goed. Net even wat opgezocht maar die maken leuke machines. Echt helemaal technisch doorontwikkeld om de temperatuur 100% stabiel te krijgen. Staan ook leuke filmpjes op youtube.
pi_54314731
quote:
Op woensdag 31 oktober 2007 23:39 schreef Sleutelvader het volgende:
Wat ik ook doe, de espresso heeft een erg smerige bittere smaak. Echt niet te drinken. Ik krijg het prima voor elkaar om een single te maken. De eerste 4 seconden loopt er geen water, de volgende 20 verschijnt er een mooi bakkie espresso. Helaas is het niet te zuipen. Maar het lijken wel de eerste 7 seconden van de koffie te zijn die zo ranzig zijn, als ik de eerste 7 seconden weg laat lopen is de ranzige smaak een stuk minder.
Heb je het apparaat schoon gemaakt? Dat is niet te onderschatten hoor, als er troep in de zetlijn zit, dan proef je dat duidelijk in de koffie.
Wat is de kleur van de cremalaag? Licht of zwaar donker? Als het erg donker is zou de koffie verbrand kunnen zijn.
  vrijdag 2 november 2007 @ 22:01:55 #221
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54326856
M'n o-ring is er eeeeindelijk Het is geen top espresso maar het is best goed te doen na zon 7 weken zonder Ik heb het gewoon bij een techniek zaak gekocht voor het luttele bedrag van 85 cent. Waar ik eerst bij een onderdelenhuis nog ong. 4/5 euri betaalde voor een o-ring (die nog niet eens paste ook ) kom ik er met 85 cent ook wel.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
  vrijdag 2 november 2007 @ 22:04:31 #222
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54326921
Ik heb dat probleem van delonghi ook redelijk, bij mij is het nu juist zo dat ik eerste paar seconden prachtig straaltje krijg, daarna komt er erg waterig spul uit heel erg vaag. Ik snap ook dat er nooit top espresso uit zal komen maar ik vind het ook best vaag.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
  zaterdag 3 november 2007 @ 07:46:12 #223
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54333487
De extractie stopt dus de snel, misschien daalt de temperatuur te veel. Hoe lang laat je door lopen?
pi_54333649
quote:
Op vrijdag 2 november 2007 13:05 schreef marmhz het volgende:
Ik kende Synesso eigenlijk nog niet zo goed. Net even wat opgezocht maar die maken leuke machines. Echt helemaal technisch doorontwikkeld om de temperatuur 100% stabiel te krijgen. Staan ook leuke filmpjes op youtube.
Ik vind het echt prachtige apparaten! Jammer genoeg zal het wel een tijdje duren voordat wij hier in NL kunnen genieten van espresso uit een Synesso, laat staan dat wij homebarista's de kans krijgen ermee te spelen
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zaterdag 3 november 2007 @ 10:51:11 #225
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54334481
quote:
Op zaterdag 3 november 2007 07:46 schreef Mark_D het volgende:
De extractie stopt dus de snel, misschien daalt de temperatuur te veel. Hoe lang laat je door lopen?
Als je het tegen mij had, dan laat ik mn espresso kopje voor iets meer dan de helft vollopen. Dat is niet zo'n heel erg klein kopje maar een gewone maat denk ik.

Ik heb net mm apparaat net even doorlaten lopen zonder opzetstuk zodat ik alles even goed schoon kon maken. Ik kwam tot de schokkende ontdekking dat er amper druk opgebouwd werd, er kwamen enkel wat druppeltjes uit. Ik laat mn apparaat nu even afkoelen zodat ik strax die filter die er boven zit los kan halen en die schoon kan maken. Als die helemaal schoon is weet ik het ook niet meer.

[ Bericht 28% gewijzigd door honda1990 op 03-11-2007 11:24:01 ]
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54338946
quote:
Op vrijdag 2 november 2007 13:13 schreef mirugai het volgende:
Heb je het apparaat schoon gemaakt? Dat is niet te onderschatten hoor, als er troep in de zetlijn zit, dan proef je dat duidelijk in de koffie.
Wat is de kleur van de cremalaag? Licht of zwaar donker? Als het erg donker is zou de koffie verbrand kunnen zijn.
Het apparaat is spiksplinternieuw en het water dat er uitkomt is zuiver.

Als ik water door het apparaat laat stromen, zonder de portafilter, dan komt het water er nog vrij traag uit. Hoort dit?
  zaterdag 3 november 2007 @ 16:31:47 #227
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54339470
quote:
Op zaterdag 3 november 2007 15:42 schreef Sleutelvader het volgende:

[..]

Het apparaat is spiksplinternieuw en het water dat er uitkomt is zuiver.

Als ik water door het apparaat laat stromen, zonder de portafilter, dan komt het water er nog vrij traag uit. Hoort dit?
Ik denk niet dat het hoort maar ik heb het ook Ik word er echt gek van, uit een mokka-kannetje komt nog beter koffie.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54357643
Ik ga hier ook eens meelezen. (En als ik zinnige esprsso opmerkingen heb die ook posten)
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_54360353
quote:
Op zaterdag 3 november 2007 16:31 schreef honda1990 het volgende:

[..]

Ik denk niet dat het hoort maar ik heb het ook Ik word er echt gek van, uit een mokka-kannetje komt nog beter koffie.
Ik denk niet echt dat dat een probleem is... Als ik mijn Silvia zonder pf door laat lopen gaat dat ook niet echt hard hoor... Is ook niet zo vreemd natuurlijk, de kop bouwt geen druk op omdat er geen weerstand is. Sleutelvader doe eens wat ik voorstelde, ik ben benieuwd of de koffie dan anders (beter) smaakt.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 4 november 2007 @ 18:27:22 #230
12903 Pagan
Volenti non fit iniuria.
pi_54361420
Vraagje, ik krijg een fijne koffie uit onze machine, maar er komt geen mooie cremelaag op. Als ik de maling iets fijner instel duurt het zetten te lang en smaakt de espresso bitter.

Eerst schakel ik de machine in en laat deze op temperatuur komen, dan de kopjes eronder en vul ik ze met heet water zodat de kopjes lekker warm zijn. Dan stel ik de hoeveelheid water in op espresso en zet twee espresso's. Goed van smaak maar zonder de mooie creme laag erop.

Het is een La Messoni Grandioso gevuld met Palermobonen van Simon Levelt .

Iemand enig idee wat ik hieraan kan verbeteren?
Old moderators never die, they just smell that way!
Op dinsdag 5 januari 2010 20:40 schreef nokwanda het volgende:
En natuuuuuurlijk was jij dat weer. Smeerpijp dat je der bent :P _O-
Bullie is thuis X-Rated Epic fail
pi_54369687
quote:
Op zondag 4 november 2007 17:43 schreef W1ZZ het volgende:
Sleutelvader doe eens wat ik voorstelde, ik ben benieuwd of de koffie dan anders (beter) smaakt.
Heb ik gedaan, het maakte wel iets uit. Maar ik kan het niet reproduceren.

Ik was zojuist bij een Chinees en daar stond een Faema E92 Elite en een Faema MC 99 molen. Daar wilde ik dus wel eens een espresso proeven. Maar helaas, de espresso was slappe zure koffie zonder crema. Helaasch.
pi_54374155
quote:
Op zondag 4 november 2007 23:26 schreef Sleutelvader het volgende:

[..]

Heb ik gedaan, het maakte wel iets uit. Maar ik kan het niet reproduceren.

Ik was zojuist bij een Chinees en daar stond een Faema E92 Elite en een Faema MC 99 molen. Daar wilde ik dus wel eens een espresso proeven. Maar helaas, de espresso was slappe zure koffie zonder crema. Helaasch.
Verbaast me niks.

Ouwe bonen, doser al vol met gemalen koffie, verkeerde maalgraad, verkeerd getampt, extractie tijd verkeerd enz enz.
pi_54374982
quote:
Op zondag 4 november 2007 18:27 schreef Pagan het volgende:
Vraagje, ik krijg een fijne koffie uit onze machine, maar er komt geen mooie cremelaag op. Als ik de maling iets fijner instel duurt het zetten te lang en smaakt de espresso bitter.

Eerst schakel ik de machine in en laat deze op temperatuur komen, dan de kopjes eronder en vul ik ze met heet water zodat de kopjes lekker warm zijn. Dan stel ik de hoeveelheid water in op espresso en zet twee espresso's. Goed van smaak maar zonder de mooie creme laag erop.

Het is een La Messoni Grandioso gevuld met Palermobonen van Simon Levelt .

Iemand enig idee wat ik hieraan kan verbeteren?
Bittere smaak betekent meestal te hoge temperatuur, lange extractie of beiden. Hoe je dit kan oplossen is wachten totdat het lampje NET uit is, en dan water door de grouphead laten lopen (zonder portafilter!) totdat er geen stoom meer uitkomt. Dan zit je brouwtemp op ongeveer 95 graden, wat meestal wel ok is. Dit heet een reverse temperature surf, en is in principe slechter dan de gewone tempsurf (dat is seconden tellen nadat de boiler is aangesprongen) maar het is makkelijker te implementeren :-).

Op zich is IETS TE lang bijna nooit een probleem als de temperatuur ok is. Tot een seconde of 35 doorlooptijd is (bij mij in ieder geval) nooit een probleem. Te kort daarentegen betekent meestal side-channelling en dat verziekt je koffie. Onder de 20 seconden is eigenlijk altijd goot-materiaal.

Op zich kan je mbv je tamp ook nog wat fine-tunen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om grof te malen en knetterhard te tampen, of fijn te malen en relatief zacht te tampen. Ik zelf zou altijd kiezen voor fijn malen en zacht tampen, omdat je bij hard tampen meer risico hebt op channelling (eigen ervaring).

Upd: Ok, het is dus een volautomaat zie ik nu.....tja, dan heb je volgens mij gewoon pech. Ik weet niet of het mogelijk is om MEER koffie per keer te doseren, zo ja, dan kan je dat doen.
pi_54375002
quote:
Op zondag 4 november 2007 23:26 schreef Sleutelvader het volgende:

[..]

Heb ik gedaan, het maakte wel iets uit. Maar ik kan het niet reproduceren.

Ik was zojuist bij een Chinees en daar stond een Faema E92 Elite en een Faema MC 99 molen. Daar wilde ik dus wel eens een espresso proeven. Maar helaas, de espresso was slappe zure koffie zonder crema. Helaasch.
sowieso, waar kun je nog espresso drinken? sinds ik er zelf enigszins serieus mee bezig ben heb ik enkel nog tegenvallende espresso's gedronken wanneer ik niet thuis was. vorig weekend in londen was absoluut desastreus. overal trendy koffiebarretjes, inclusief goede automaten. geen enkele fatsoenlijke espresso gehad. Bij nero hadden ze zelfs T-shirts aan met "barista" en "barista in training" erop. Nou als ze geen millimeter crema op de espresso weten te krijgen ben je zelfs de naam "barista in training" niet waard. en eigenlijk snap ik niet waarom het zo moeilijk is. ze verkopen zoveel koffie dat de bonen wel vers moeten zijn, en ze waarschijnlijk ook elke dag vers malen. als dan de apparatuur goed is kan het nog maar aan weinig dingen liggen. maalgraad (niet zo lastig in te stellen en de moeite waard om te optimeren), tampen (kom, zoooo moeilijk is het nou ook weer niet), kwaliteit van de bonen (maar een fractie vd kostprijs vd koffie, dus niet de moeite waard om op te bezuinigen).

maar goed, iedereen drinkt mocca frappachino's en vanille moccachino's, dus waarom zou je goede koffie zetten
pi_54375158
quote:
Op maandag 5 november 2007 10:41 schreef Byte_Me het volgende:

[..]

als dan de apparatuur goed is kan het nog maar aan weinig dingen liggen.
Volgens mij zijn het toch bijna altijd karige bonen, een vieze machine en een compleet verkeerde maalgraad (meestal 3 tikken te grof, men denkt dat er iets fout is als het 5 seconden duurt voordat je iets ziet gebeuren).

Ik heb in Nederland trouwens nog bijna nooit een zaak gezien met dagverse bonen. Sowieso zit bij de meeste zaken de doser tjokvol.

Als je als eigenaar echter de molen goed instelt, het apparaat schoon houdt en goede bonen koopt, kan iedere bosmongool er fatsoenlijke espresso mee zetten.

Zelfs mijn totaal ongeinteresseerde en getoefende huisgenoten krijgen prima espresso uit mijn Cimbali.

Maar het is toch meestal: "de leverancier van de machine zegt...."
pi_54375321
Nog even een korte Mark-test-bonen review

Supermarkt:
Simon Levelt Espresso uit zak bij Jumbo 6 (maar heeel veel gruis in de koffie)
Illy bonen 7
Perla bonen 6

Speciaalzaakjes:
Kaldi Espresso on the move (voorgemalen bij Kaldi) 5
Simon Levelt di barista (voorgemalen bij SL) 8 (lang geleden dus kan zijn dat hij nu niet meer zo goed is )

Ongebrand:
Sulawesi Kalossi 5
Uno melange 7
Duo melange 9

Zo'n ding wil ik ook nog wel een keertje
http://elektronica.marktp(...)espressomachine.html
pi_54379348
Die dingen zetten echt een mooi kopje. Ik heb wel eens een paar keer gespeeld met een La Pavoni Europiccola professional. Die is goed vergelijkbaar met een Micro Cimbali. Het is heel leuk om met eigen kracht het kopje te zetten je bent veel meer betrokken bij het zetproces. Grote nadeel is dat er tussendoor geen water kan worden bijgevult. Je vult het water rechtstreeks bij in de boiler wat betekent dat als de boiler op druk staat je dus geen water kan bijvullen als ie leeg raakt. Je moet dan eerst een 20 minuten wachten tot de machine is afgekoelt. Je kan dus in praktijk vaak maar 2 kopjes zetten. Je moet immers ook nog wat flushen om de groep en de piston op te warmen.
Ben je trouwens al begonnen met bonen branden met een verfafbrander Mark? Want uit die testkoffies lees ik niet veel positieve resultaten.
pi_54379742
quote:
Op maandag 5 november 2007 10:40 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Bittere smaak betekent meestal te hoge temperatuur, lange extractie of beiden. Hoe je dit kan oplossen is wachten totdat het lampje NET uit is, en dan water door de grouphead laten lopen (zonder portafilter!) totdat er geen stoom meer uitkomt. Dan zit je brouwtemp op ongeveer 95 graden, wat meestal wel ok is. Dit heet een reverse temperature surf, en is in principe slechter dan de gewone tempsurf (dat is seconden tellen nadat de boiler is aangesprongen) maar het is makkelijker te implementeren :-).

Op zich is IETS TE lang bijna nooit een probleem als de temperatuur ok is. Tot een seconde of 35 doorlooptijd is (bij mij in ieder geval) nooit een probleem. Te kort daarentegen betekent meestal side-channelling en dat verziekt je koffie. Onder de 20 seconden is eigenlijk altijd goot-materiaal.

Op zich kan je mbv je tamp ook nog wat fine-tunen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om grof te malen en knetterhard te tampen, of fijn te malen en relatief zacht te tampen. Ik zelf zou altijd kiezen voor fijn malen en zacht tampen, omdat je bij hard tampen meer risico hebt op channelling (eigen ervaring).

Upd: Ok, het is dus een volautomaat zie ik nu.....tja, dan heb je volgens mij gewoon pech. Ik weet niet of het mogelijk is om MEER koffie per keer te doseren, zo ja, dan kan je dat doen.
EDIT: laat maar
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 5 november 2007 @ 15:15:20 #239
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54381362
Kan iemand mij vertellen welk merk fijne maling maakt, het liefst gewoon bij de jumbo te koop. Ik vind lavazza echt veel te grov daarom wil ik graag een wat fijnere maling kopen.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54382389
Al die merken zitten aan de grove kant die je in de supermarkt koopt. Advies: koop of een maler of laat de koffie malen bij Levelt of Kaldi dan heb je in ieder geval fijnere koffie. Zonder steeds weer terug te willen komen op hetzelfde riedeltje zeg ik toch nogmaals zoek een goede tweedehands machine dan wordt alles toch wat makkelijker. Je kan met een zo'n goedkoop machientje niet op de eerste rang zitten daarvoor heb je net iets meer nodig. Hier staat bijvoorbeeld een Gaggia machine op Marktplaats. NR: 12594171613 Daarvoor moet je niet meer dan 35 euro rond die koers betalen. Je gaat dan al wel flink vooruit.
  maandag 5 november 2007 @ 16:11:42 #241
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54382536
quote:
Op maandag 5 november 2007 16:04 schreef marmhz het volgende:
Al die merken zitten aan de grove kant die je in de supermarkt koopt. Advies: koop of een maler of laat de koffie malen bij Levelt of Kaldi dan heb je in ieder geval fijnere koffie. Zonder steeds weer terug te willen komen op hetzelfde riedeltje zeg ik toch nogmaals zoek een goede tweedehands machine dan wordt alles toch wat makkelijker. Je kan met een zo'n goedkoop machientje niet op de eerste rang zitten daarvoor heb je net iets meer nodig. Hier staat bijvoorbeeld een Gaggia machine op Marktplaats. NR: 12594171613 Daarvoor moet je niet meer dan 35 euro rond die koers betalen. Je gaat dan al wel flink vooruit.
Ik heb een bod gedaan van 25 euro aangezien ik een arme student ben Als ik hem kan kopen dan verkoop ik mijn delonghi bar 14f, toch vind ik het vaag want eerst zette hij goeie espresso met een mooie cremalaag. Ik snap er niks van maarja het is niet anders.

Updt: Er is ingegaan op het bod van 25 euro Ze doen hem weg omdat ze hem te weinig gebruiken omdat ze ook al een puc hebben. Ook mooi is dat ze in de mail zeggen dat ze hem willen demonsteren, dit kan niet omdat ik niet in de buurt woon maar het geeft wel aan dat hij niet gaar is of kapot is. Bedankt voor de tip Ik kan mijn bar 14f misschien nog wel met aardige winst verkopen.

[ Bericht 19% gewijzigd door honda1990 op 05-11-2007 23:49:11 ]
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
  maandag 5 november 2007 @ 16:15:25 #242
12903 Pagan
Volenti non fit iniuria.
pi_54382618
quote:
Op maandag 5 november 2007 10:40 schreef Mark_V het volgende:

[..]


Upd: Ok, het is dus een volautomaat zie ik nu.....tja, dan heb je volgens mij gewoon pech. Ik weet niet of het mogelijk is om MEER koffie per keer te doseren, zo ja, dan kan je dat doen.
Iets meer koffie kan nog net, maar niet te veel, anders morst er gemalen koffie langs het zetgedeelte voordat deze aangedrukt wordt. Ik zal ook eens even de doorlooptijd van een zetsel meten, misschien kan ik qua maling nog iets fijner gaan zitten zonder dat de koffie te heet (bitter) wordt.

Thanx , en, de andere uitleg is handig voor onze vakantiemachine (La Messoni Streta de Luxe), die al jaren tussen de tassen en koffers in meegaat in de auto.
Old moderators never die, they just smell that way!
Op dinsdag 5 januari 2010 20:40 schreef nokwanda het volgende:
En natuuuuuurlijk was jij dat weer. Smeerpijp dat je der bent :P _O-
Bullie is thuis X-Rated Epic fail
  dinsdag 6 november 2007 @ 20:11:45 #243
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54412667
Zoals jullie waarschijnlijk wel hebben gezien, heb ik niet veel geld voor dure apparatuur en hoef niet de beste espresso te hebben. Ik heb daarom een vraag op marktplaats: 12413619813 zag ik dit op 6 km afstand. Ik weet dat het eigenlijk niet eens in een baristatopic thuis hoort maartoch: als je segafredo of andere supermarkt bonen vers maalt met zon ding, smaakt dat dan beter voorverpakte gemalen lavazza koffie? Het is trouwens niet zo dat ik het verschil niet proef tussen prof. spul en goedkope rotzooi, ik heb gewoon de ruimte en het geld niet om het groots aan te pakken. Je moet trouwens ook altijd klein beginnen toch
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54415109
Met zo'n molen kan je helemaal niks. Dit soort molens hebben geen maalschijven maar een roterend mes en daarmee kan je niet fijn genoeg malen voor espresso. Zijn goed voor de filterkoffie en french press. Als je wat meer kennis wil opdoen over espresso lees dan eens de artikelen op home-barista.com over espresso extractie enz. toomuchcoffee.com is ook heel handig. Als je Duits kan ga dan eens kijken op kaffeenetz.de
  dinsdag 6 november 2007 @ 21:41:45 #245
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54415273
quote:
Op dinsdag 6 november 2007 21:35 schreef marmhz het volgende:
Met zo'n molen kan je helemaal niks. Dit soort molens hebben geen maalschijven maar een roterend mes en daarmee kan je niet fijn genoeg malen voor espresso. Zijn goed voor de filterkoffie en french press. Als je wat meer kennis wil opdoen over espresso lees dan eens de artikelen op home-barista.com over espresso extractie enz. toomuchcoffee.com is ook heel handig. Als je Duits kan ga dan eens kijken op kaffeenetz.de
OK, bedankt voor de tip Ik voel me best een krent dat ik niet van die apparatuur aanschaf het geld is er alleen niet dusja dan kan het niet.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54420183
Hee als je 't geld niet hebt dan heb je 't geld niet, maakt niet uit toch? Ik heb 4 maanden geld van m'n loon opzij gezet om m'n Silvia te kunnen kopen en vervolgens nog 2 maanden voor m'n maler. We zijn nu eenmaal niet allemaal zo rijk als Bill Gates
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  woensdag 7 november 2007 @ 11:49:49 #247
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54425620
quote:
Op woensdag 7 november 2007 00:50 schreef W1ZZ het volgende:
Hee als je 't geld niet hebt dan heb je 't geld niet, maakt niet uit toch? Ik heb 4 maanden geld van m'n loon opzij gezet om m'n Silvia te kunnen kopen en vervolgens nog 2 maanden voor m'n maler. We zijn nu eenmaal niet allemaal zo rijk als Bill Gates
Zo is dat, alleen ik heb wel een beetje het idee dat ik dit topic zit te baggeren met mn goedkope shit. Maar ja ik ben ook nog maar 17 dus er valt nog genoeg te leren.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54427550
Zoek een baantje in een goede koffiebar
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  woensdag 7 november 2007 @ 13:40:14 #249
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54428094
Hoe loopt het met de Synesso bakjes? Wist je overigens dat die bij Ibertal in Spanje gemaakt worden? Ibertal is een van de grote OEM's op espressogebied.
  woensdag 7 november 2007 @ 13:48:13 #250
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54428274
quote:
Op woensdag 7 november 2007 13:19 schreef W1ZZ het volgende:
Zoek een baantje in een goede koffiebar
Toen ik nog geen werk had had ik gevraagd of ze nog iemand nodig hadden bij een espressobar, nu werk ik achter de bar in een restaurant waar ik het goed naar mn zin heb Ik zie voorlopig nog geen reden om weg te gaan oid dus een baan in een espressobar zit er voorlopig niet in
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54428777
De bakjes zijn als het goed is onderweg, ze zijn door Synesso opgestuurd en het zou 6-10 werkdagen duren volgens de site van USPS. Ik wist inderdaad al dat ze door Iberital gemaakt werden maar volgens mij kun je als consument daar niet rechtstreeks van afnemen. Ze worden trouwens bij mijn weten wel gemaakt naar specificatie van Synesso.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54436471
Hey Honda. Mensen met passie voor goede koffie kunnen altijd meediscussieren hier daarvoor is het hele forum er immers. Bovendien was ik op m'n 17 e nog helemaal niet met espresso bezig,Ik hoop gewoon dat je binnen korte tijd een leuke machine voor een klein bedrag kan bemachtigen. Er zijn af en toe echt wel koopjes bij houd MP enz gewoon goed in de gaten.
  woensdag 7 november 2007 @ 19:27:27 #253
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54436684
quote:
Op woensdag 7 november 2007 19:20 schreef marmhz het volgende:
Hey Honda. Mensen met passie voor goede koffie kunnen altijd meediscussieren hier daarvoor is het hele forum er immers. Bovendien was ik op m'n 17 e nog helemaal niet met espresso bezig,Ik hoop gewoon dat je binnen korte tijd een leuke machine voor een klein bedrag kan bemachtigen. Er zijn af en toe echt wel koopjes bij houd MP enz gewoon goed in de gaten.
ok kijk weetje wat het is..ik hou gewoon ontzettend van espresso, dus aan de passie zal het niet ontbreken wat jij zei over die gran gaggia...die kan ik voor 25 euro excl. verzendkosten overnemen. Dat was toch een verbetering op mijn delonghi bar 14f ? Want ik word helemaal gek van dat ding, uit mijn espresso apparaatje van krups voor 15 euro met 2,5 bar ofzo kwam nog betere koffie
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54449461
quote:
Op woensdag 7 november 2007 19:27 schreef honda1990 het volgende:

[..]

ok kijk weetje wat het is..ik hou gewoon ontzettend van espresso, dus aan de passie zal het niet ontbreken wat jij zei over die gran gaggia...die kan ik voor 25 euro excl. verzendkosten overnemen. Dat was toch een verbetering op mijn delonghi bar 14f ? Want ik word helemaal gek van dat ding, uit mijn espresso apparaatje van krups voor 15 euro met 2,5 bar ofzo kwam nog betere koffie
dat denk ik wel ja. ik heb een soortgelijk model van seaco (de genio), en daar komt echt verbazingwekkend goede espresso uit, zeker als je kijkt naar de prijs en het formaat van het apparaat. en erg toevallig had ik daarvoor een delonghi, die had ooit goed gescoort bij de consumentenbond dus dat leek me wel een goede koop. nou was dat apparaat wel het begin van mn espresso liefhebberij, maar de saeco is toch echt een paar klasses beter.

[ Bericht 3% gewijzigd door Byte_Me op 08-11-2007 09:44:21 ]
pi_54452322
Voor jouw budget doe je daar denk ik geen slechte koop aan. Vraag wel of ie compleet is en of er goed water doorloopt en of ie regelmatig ontkalkt is.
  donderdag 8 november 2007 @ 12:38:33 #256
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54453109
Ik heb gevraagd wat er mis mee was, of ik een typenummer kon krijgen enz. Ik heb nog geen reactie terug gehad. Maar ik vertrouw de boel wel redelijk, want in het eerste mailtje terug stond dat ik een demonstratie kon krijgen, dat doe je normaal niet als er bagger uit je apparaat komt toch? Als ik een mail terug krijg ga ik vragen of hij hierheen kan komen Die delonghi kan ik wel kwijt denk ik...die ziet er nog supergoed uit, het enigste wat er mee is, is dat er geen stoom uit het stoompijpje komt. Maarja dan drinken ze maar geen cappucc Ik kan bijna niet wachten tot ik het apparaatje heb

Ik zat te denken, meestal is de piston bij betere apparaten zwaarder waar is dit voor? Heeft dit een functie of is dit puur toeval.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54453500
Kort door de bocht: een zwaarder piston houdt beter warmte vast dus zorgt voor meer stabiliteit in de temperatuur.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54459910
Ik zou zeggen koop voor een euro zo'n goedkoop opkloppertje erbij dan hebben ze alsnog cappucino.
Hopelijk lukt de deal met de machine dan ben je weer een stukje verder.
  vrijdag 9 november 2007 @ 11:32:35 #259
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54477662
quote:
Op donderdag 8 november 2007 17:32 schreef marmhz het volgende:
Ik zou zeggen koop voor een euro zo'n goedkoop opkloppertje erbij dan hebben ze alsnog cappucino.
Hopelijk lukt de deal met de machine dan ben je weer een stukje verder.
Ik heb dit teruggekregen: Wij hebben het apparaat zelf tweederhands gekocht, zo'n twee jaar geleden. We hebben geen onderdelen vervangen en het onderhoud bestaat uit een enkele keer ontkalken en schoonhouden.

Ik vind het een beetje tegenvallen aangezien ze hem 2 jaar terug hebben gekocht. Wat zouden jullie doen? Iets anders voor dezelfde prijs kopen of gewoon proberen.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54479147
quote:
Op vrijdag 9 november 2007 11:32 schreef honda1990 het volgende:

[..]

Ik heb dit teruggekregen: Wij hebben het apparaat zelf tweederhands gekocht, zo'n twee jaar geleden. We hebben geen onderdelen vervangen en het onderhoud bestaat uit een enkele keer ontkalken en schoonhouden.

Ik vind het een beetje tegenvallen aangezien ze hem 2 jaar terug hebben gekocht. Wat zouden jullie doen? Iets anders voor dezelfde prijs kopen of gewoon proberen.
Ik zou hem gewoon kopen, die dingen gaan lang mee, en dit is niet duur. In principe is ontkalken etc ook gewoon voldoende qua onderhoud. Van mijn 9 jaar oude Silvia zijn ook nog nooit onderdelen vervangen en die was zelfs nog nooit ontkalk, en die werkt ook nog perfect (na eerst een goede schoonmaakbeurt). Waarschijnlijk zal je hem wel eerst heel goed schoonmaken, maar je hebt de tijd, neem ik aan....

We zitten op 6 werkdagen vanaf het versturen der onderdelen......ik verwacht de bakjes elk moment (ik ben vandaag toevallig thuis, dus het zou geniaal zijn als ze binnenkomen).

Ik ben trouwens blij. Mijn huisgenoten vertelden me gisteren door de telefoon dat mijn Junior niets meer deed. Het bleek dat ze de maling veel te fijn hadden gezet en dat er lucht in de boiler was gekomen. Daardoor bouwde hij helemaal geen stoomdruk meer op (de lucht leverde al de 1 bar overdruk bij verhitten). Nu is het weer gefixt, dus ik ben blij.

Nu ik de apparaten afwisselend gebruik, kan ik meer zeggen over de verschillen. De junior levert echt betere koffie, ik denk dat ik bij een blindtest 100% van de tijd onderscheid kan maken. De Junior heeft echter wel echt als nadeel dat het lang duurt voordat hij warm is. Silvia 5 minuten vs Junior 25 minuten (beide met "cheaten" door heet water door de groep te laten lopen).

[ Bericht 15% gewijzigd door Mark_V op 09-11-2007 12:52:34 ]
  vrijdag 9 november 2007 @ 13:30:37 #261
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54480539
quote:
Op vrijdag 9 november 2007 12:37 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Ik zou hem gewoon kopen, die dingen gaan lang mee, en dit is niet duur. In principe is ontkalken etc ook gewoon voldoende qua onderhoud. Van mijn 9 jaar oude Silvia zijn ook nog nooit onderdelen vervangen en die was zelfs nog nooit ontkalk, en die werkt ook nog perfect (na eerst een goede schoonmaakbeurt). Waarschijnlijk zal je hem wel eerst heel goed schoonmaken, maar je hebt de tijd, neem ik aan....

We zitten op 6 werkdagen vanaf het versturen der onderdelen......ik verwacht de bakjes elk moment (ik ben vandaag toevallig thuis, dus het zou geniaal zijn als ze binnenkomen).

Ik ben trouwens blij. Mijn huisgenoten vertelden me gisteren door de telefoon dat mijn Junior niets meer deed. Het bleek dat ze de maling veel te fijn hadden gezet en dat er lucht in de boiler was gekomen. Daardoor bouwde hij helemaal geen stoomdruk meer op (de lucht leverde al de 1 bar overdruk bij verhitten). Nu is het weer gefixt, dus ik ben blij.

Nu ik de apparaten afwisselend gebruik, kan ik meer zeggen over de verschillen. De junior levert echt betere koffie, ik denk dat ik bij een blindtest 100% van de tijd onderscheid kan maken. De Junior heeft echter wel echt als nadeel dat het lang duurt voordat hij warm is. Silvia 5 minuten vs Junior 25 minuten (beide met "cheaten" door heet water door de groep te laten lopen).
Ok, ik ga dr voor Ik zie het wel...en als het niks is valt 25 euro mee. Tuurlijk is het jammer als het niks is maar het zou geen ramp zijn.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
  vrijdag 9 november 2007 @ 13:49:00 #262
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54481024
quote:
Op vrijdag 9 november 2007 12:37 schreef Mark_V het volgende:
Nu ik de apparaten afwisselend gebruik, kan ik meer zeggen over de verschillen. De junior levert echt betere koffie, ik denk dat ik bij een blindtest 100% van de tijd onderscheid kan maken. De Junior heeft echter wel echt als nadeel dat het lang duurt voordat hij warm is. Silvia 5 minuten vs Junior 25 minuten (beide met "cheaten" door heet water door de groep te laten lopen).
Volgens mij is het grote verschil dat de Silvia bepaald niet vergevingsgezind is. Ik merk dat ik op een E61 machine makkelijker een goede espresso maak dan op de Silvia. Maar dat wil niet zeggen dat het niet kan met de Silvia... het is een echte dame.. kieskeurig en kuren
pi_54481818
quote:
Op vrijdag 9 november 2007 13:49 schreef Mark_D het volgende:

[..]

Volgens mij is het grote verschil dat de Silvia bepaald niet vergevingsgezind is. Ik merk dat ik op een E61 machine makkelijker een goede espresso maak dan op de Silvia. Maar dat wil niet zeggen dat het niet kan met de Silvia... het is een echte dame.. kieskeurig en kuren
Een Junior is zo mogelijk nog wispelturiger dan een Silvia (tamp etc moet echt perfect zijn). Belangrijkste verschil is de geweldige temp stabiliteit van een Junior.

Ik heb toevallig deze week met een Bricoletta gespeeld, en met een bagger-tamp, slechte distributie en gare oude bonen kwam daar een onverwacht goede espresso uit. Dit is met zowel de sivia als junior nooit mogelijk.
pi_54482146
Bricoletta is E61. Kan meer hebben.
pi_54483147
Waarschijnlijk lachen jullie me nu een btje uit maar ik begin nu pas door te krijgen hoe latte art een beetje werkt.
Ik deed altijd het volgende. Melk opschuimen en dan espresso maken. Melk draaide ik wel rond in de kan maar ik liet 'm wel staan tot het moment dat ik ging opschenken. Ik had dat net eens omgedraaid en als je gaat schenken direct na het opschuimen heb je veel meer controle. De melk laat zich veel gemakkelijker in figuurtjes schenken omdat ie homogeen is wat wil zeggen overal even dik. Als ik 'm liet staan had ik altijd schuim boven en dunne melk onder in de kan. Echte figuren zijn me met 4 kopjes oefenen nog niet gelukt maar ik denk wel dat het nu mogelijk is.

@ Honda: veel meer onderhoud dan schoonmaken en ontkalken kun je met zo'n machine niet doen. Dat ontkalken is eigenlijk echt het allerbelangrijkste. Als dat maar goed is kom je een heel eind.

@ Mark_V: het klopt inderdaad dat de Cimbali wat gevoeliger is voor goede techniek, toch kan ik met mijn Bricoletta met slechte techniek best een aardige espresso maken maar toch zal die nooit top smaken. Ik heb zonder goede distributie en de goede maalgraad veel last van channeling met de bricoletta. Zowel side als recht door de puck. Dan krijg je van die hoogblonde stromen erdoorheen en dat doet de smaak nooit goed. Moraal is dus eigenlijk dat de E61 wel wat vergevingsgezinder is maar dan haal je ook niet de optimale smaak.
pi_54484277
quote:
Op vrijdag 9 november 2007 15:17 schreef marmhz het volgende:

@ Mark_V: het klopt inderdaad dat de Cimbali wat gevoeliger is voor goede techniek, toch kan ik met mijn Bricoletta met slechte techniek best een aardige espresso maken maar toch zal die nooit top smaken. Ik heb zonder goede distributie en de goede maalgraad veel last van channeling met de bricoletta. Zowel side als recht door de puck. Dan krijg je van die hoogblonde stromen erdoorheen en dat doet de smaak nooit goed. Moraal is dus eigenlijk dat de E61 wel wat vergevingsgezinder is maar dan haal je ook niet de optimale smaak.
Je hebt helemaal gelijk, bij beide is het sub-optimaal. Maar waar je een slechte shot bij een Silvia/Cimbali echt door de gootsteen kan spoelen, smaakt hij bij de Bricoletta ongeveer net als volautomaat/cafekoffie, en daar kan ik prima mee leven. Er zal ongetwijfeld channeling zijn, maar het bleef binnen de perken. Ik heb weleens serieus een gat zien zitten bij een compleet gefaalde shot met mijn Junior. Die was echt goor.

Kan je al iets meer vertellen over de verschillen tussen de bricoletta en de junior? Ik ben voornamelijk geinteresseerd in:
* opwarmtijden
* verbruik
* espresso-kwaliteit
* melkschuimkwaliteit
pi_54485601
Ik weet niet wat jij met je Silvia doet maar als ik er een slechte shot uit haal is die altijd nog beter dan iets uit een gemiddeld café hoor. Ben trouwens in Rdam dit weekend met een blik gisteren gebrande bonen mocht je interesse hebben om samen wat op je Jr te jammen? Misschien zijn de baskets dan ook wel al aangekomen!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54485967
quote:
Op vrijdag 9 november 2007 17:10 schreef W1ZZ het volgende:
Ik weet niet wat jij met je Silvia doet maar als ik er een slechte shot uit haal is die altijd nog beter dan iets uit een gemiddeld café hoor. Ben trouwens in Rdam dit weekend met een blik gisteren gebrande bonen mocht je interesse hebben om samen wat op je Jr te jammen? Misschien zijn de baskets dan ook wel al aangekomen!
De baskets zijn er nog niet, ik hoop op morgen....

In principe lijkt me dat een prima actie. Er zijn alleen 2 mogelijke problemen:
* Ik heb dus nog geen fatsoenlijke tamper (sinds mijn oude is kwijtgeraakt), ik wilde met die synessotamper gaan spelen totdat ik een beslissing heb welke Reg Barber het wordt
* Als het weer goed wordt (kleine kans) ben ik weg (al afgesproken)

Ik weet morgenochtend of ik wegben, dus zou je als je nu nog weg moet je Reg Barber voor de zekerheid kunnen meenemen?
pi_54499988
We zouden een keer een espresso-meet moeten doen

Ik ben erg benieuwd naar de vaardigheden van anderen en weet dat ik nog een hoop te leren heb. Ook wil ik wel eens een bijna perfekte espresso proeven, zodat ik weet waar ik naaartoe moet werken.

Niet dat het er voorlopig voor mij in zit, ik zit nog zeker t/m januari in duitsland.
pi_54502005
Nog steeds geen baskets....

Mijn hele Junior ligt weer eens uit elkaar, ik ben nu aan het kijken hoe ik hem kan isoleren. Dat stomen met die junior heb ik toch nog steeds niet onder de knie. De 1gats stoompijp van de Silvia werkt heel aardig, iets onder het oppervlak houden en je krijgt een perfect microfoam.

De Junior heeft ten eerste veel meer stoomkracht en daarnaast 4 gaten. Als je hem dan net onder het oppervlak houdt, spetter je alles helemaal onder. Daarnaast is de melk binnen 2 seconden boven de 40 graden, omdat 1 van de gaten recht naar beneden je melk aan het verwarmen is. Wat doe ik fout? Misschien de boilerdruk verlagen? Andere steamtip?
pi_54502504
Ik denk dat ik het helpen hiermee beter aan marmhz c.q. mirugai over kan laten, maar welkom in de wereld van commerciële apparaten Met het stoompijpje op m'n werk kun je een olifant nog omver blazen. Dat is echt een kwestie van andere techniek aanleren. Wat je in ieder geval om te beginnen zou kunnen doen is met tandenstokers bijv. 3 van de vijf gaatjes dichtstoppen. Maar het verschilt ook weer per apparaat, op de KvdW apparaten waar ik mee gewerkt heb moet je weer je best doen om het te verneuken. Misschien dat in het geval van jouw Jr. het wel helpt om de boilerdruk iets omlaag te schroeven ja maar ik denk dat marmhz je beter kan helpen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54505288
Verschil Bricoletta Junior:
Verbruik: geen idee, zit 1700 watt element in (best flink) maar de boiler is 1.5 L dus minder op te warmen.
Opwarmtijd is voor de Bric iets korter. Als je flusht kan je binnen 10 min aan de gang.
Espresso vind ik uit de Bric lekkerder. maar dit is misschien ook omdat het inderdaad net iets makkelijker goed gaat. Volautomaat kwaliteit gooi ik altijd weg trouwens. dan maar opnieuw zetten.
Melk schuimen was ook veel oefenen met de 4 gaats tip. Op de Cimbali had ik een eengaats tip en die was makkelijker. De tip van een paar gaatjes dichtstoppen kan helpen als je niet zo'n grote melkkan hebt.
De Cimbali is trouwens inmiddels verkocht. Redenen: hij was ouder, geen merkbare grote kwaliteitsverschillen, de Bricoletta is wat compacter en naar mijn mening ook een stuk mooier.
pi_54506667
quote:
Op zaterdag 10 november 2007 15:12 schreef marmhz het volgende:
Verschil Bricoletta Junior:
Verbruik: geen idee, zit 1700 watt element in (best flink) maar de boiler is 1.5 L dus minder op te warmen.
Opwarmtijd is voor de Bric iets korter. Als je flusht kan je binnen 10 min aan de gang.
Espresso vind ik uit de Bric lekkerder. maar dit is misschien ook omdat het inderdaad net iets makkelijker goed gaat. Volautomaat kwaliteit gooi ik altijd weg trouwens. dan maar opnieuw zetten.
Melk schuimen was ook veel oefenen met de 4 gaats tip. Op de Cimbali had ik een eengaats tip en die was makkelijker. De tip van een paar gaatjes dichtstoppen kan helpen als je niet zo'n grote melkkan hebt.
De Cimbali is trouwens inmiddels verkocht. Redenen: hij was ouder, geen merkbare grote kwaliteitsverschillen, de Bricoletta is wat compacter en naar mijn mening ook een stuk mooier.
Erg interessant, mocht ik ooit nog eens een goede deal tegenkomen voor een E61 HX met vaste wateraansluiting, zal ik het zeker eens proberen.

Voorlopig ben ik nog lang niet "uitgegroeid" op mijn Cimbali, dus het is een laag prioriteitsgebeuren.

Ik blijk dus de absolute ruk steamtip te hebben volgens:
http://www.coffeegeek.com/opinions/aarondelazzer/12-28-2001

De linker van deze dus:


Dus het ligt niet aan mij , ik zal eens kijken of ik ergens een betere kan krijgen....
pi_54507227
Ik heb nog deze steamtip liggen die ik eigenlijk terug had moeten sturen naar pasmarose.de omdat er wel staat dat ie op rancilio past maar dus alleen op commerciële rancilio's. Kan ik de volgende keer wel meenemen, als ie past en je vindt 't wat kun je 'm overnemen. En is 't nog gelukt met die Vibiemme pf?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54512180


heb zelf de rechter tip (via ticino espresso), bevalt prima, heb wel het gat middenonder dichtgemaakt met een sateprikker, ga hem binnenkort maar eens dichtlijmen denk ik, omdat ik kleine hoeveelheden melk schuim is het dichtmaken tot nu toe de beste oplossing.
  zondag 11 november 2007 @ 12:30:39 #276
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54522992
Ik las dit op de FP Eenderde koffie uit koffiepads ik vroeg me af weten Nederlanders nou niet beter of hebben ze gewoon geen smaak?

Door zomaareennaam - zaterdag 10 november 2007 @ 22:10
en dat durven ze koffie te noemen?.......

pas uit een goed expresso-apparaat mag het koffie heten.


Sorry, ik moet even een beetje klagen ik vind dit toch best bedroevend als je ziet wat voor lekkere koffie er gedronken kan worden.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54523436
Ieder volk heeft z'n kwaliteiten. Wij kunnen goed dingen organiseren maar erg veel oog voor de schone dingen hebben we niet. Italianen kunnen niet organiseren maar hebben weer veel oog voor mooie dingen. Toen ik in IT woonde zeiden mijn vrienden me altijd dat ze jaloers waren op ons Nederlands vermogen tot organiseren...

oh ja, een andere Nederlandse kwaliteit: zelfs in het bijna perfecte nog iets vinden om over te zeuren
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 11 november 2007 @ 13:09:25 #278
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54523856
quote:
Op zondag 11 november 2007 12:50 schreef W1ZZ het volgende:
Ieder volk heeft z'n kwaliteiten. Wij kunnen goed dingen organiseren maar erg veel oog voor de schone dingen hebben we niet. Italianen kunnen niet organiseren maar hebben weer veel oog voor mooie dingen. Toen ik in IT woonde zeiden mijn vrienden me altijd dat ze jaloers waren op ons Nederlands vermogen tot organiseren...

oh ja, een andere Nederlandse kwaliteit: zelfs in het bijna perfecte nog iets vinden om over te zeuren
Dat is zo, maar ik bedoel het specifiek op koffie gebied. Ik bedoel dat mensen van filterkoffie houden oké dat is misschien een soort traditie, maar dat zo veel mensen senseo drinken vind ik toch best schokkend eigenlijk.

offtopic: Waar woonde je in Italia, en waarom ben je er eigenlijk weggegaan? Ik wil er ook gaan wonen na mijn studie
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54524352
Ik heb als uitwisselingsstudent in Verona gewoond, dus niet m'n halve leven ofzo Maar volgens mij is het is niet echt Nederlands maar meer iets voor alle 'niet-latijnse' landen. In Spanje heb je ook fatsoenlijke koffie, in Portugal ook en in Zuid-Amerika ook als ik de berichten mag geloven. Maar in Nederland is het inderdaad een combinatie van niet beter weten (en dus komen veel café's die echt shit met remspoor als crema serveren ermee weg) en luiheid (Senseo). En neem het zo ook eens kwalijk, we worden al sinds het einde van de 19e eeuw geïndoctrineerd door Douwe Egberts en consorten. Vóór die tijd brandde ieder Nederlands gezin zelf thuis en was de koffie in NL véél beter. De kennis is verdwenen.

Filterkoffie kan trouwens heel goed zijn, net als bijv. French Press. Check de bovenste paar posts op jimseven.com eens (website van de huidige wereldkampioen barista).
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 11 november 2007 @ 13:51:38 #280
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54524896
quote:
Op zondag 11 november 2007 13:30 schreef W1ZZ het volgende:
Ik heb als uitwisselingsstudent in Verona gewoond, dus niet m'n halve leven ofzo Maar volgens mij is het is niet echt Nederlands maar meer iets voor alle 'niet-latijnse' landen. In Spanje heb je ook fatsoenlijke koffie, in Portugal ook en in Zuid-Amerika ook als ik de berichten mag geloven. Maar in Nederland is het inderdaad een combinatie van niet beter weten (en dus komen veel café's die echt shit met remspoor als crema serveren ermee weg) en luiheid (Senseo). En neem het zo ook eens kwalijk, we worden al sinds het einde van de 19e eeuw geïndoctrineerd door Douwe Egberts en consorten. Vóór die tijd brandde ieder Nederlands gezin zelf thuis en was de koffie in NL véél beter. De kennis is verdwenen.

Filterkoffie kan trouwens heel goed zijn, net als bijv. French Press. Check de bovenste paar posts op jimseven.com eens (website van de huidige wereldkampioen barista).
Ok, gaaf Het schijnt wel zo te zijn dat espresso flink in opkomst is in Nederland. Niet dat ik het vervelend vind dat ze slappe koffie drinken ofzo, maar koffie kan zo lekker zijn . Ik zal is wat info over frensch press proberen te vinden
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54525121
In NL is espresso in opkomst en bij de inner crowd van de koffiewereld is 't alweer weg aan 't ebben. Daar is 't op dit moment filter en french press wat de klok slaat. Lees deze takkedeprimerende (vind ik, wat een zeikerds) op coffeed.com eens: http://www.coffeed.com/viewtopic.php?t=1553

Coffeed.com is het forum voor professionals waar je alleen op uitnodiging lid van mag worden (...)
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54532614
Dat zijn wel een stel azijnpissers zeg.... Proffessioneel of niet, ze moeten een beetje in redelijkheid blijven. Je kan natuurlijk ook het onmogelijke willen.
pi_54534383
Tsja nogal idd. Op zich hebben ze het wel over hoe vaak ze een perfecte espresso hebben gehad en het aantal keren dat ik een espresso heb gehad die ik me nog kan herinneren is ook maar een paar maal. Maar sommigen lijken te doen alsof fatsoenlijke espresso niet bestaat...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 11 november 2007 @ 21:47:30 #284
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54536959
De laatste tijd maak ik goede espresso, niet bitter, soms wel een tikkeltje zure afdronk. Maargoed, ik vind ze lekker, maar ik denk dat zo'n coffeed.com gast het bocht vindt. Het ging een tijdje slecht overigens, maar nu weer veel beter. En ik heb ontdekt dat versheid van de bonen niet zo gek veel uitmaakt als je techniek maar goed is.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54539549
De versheid valt best mee.... Ik doe het op verschillende machines die fabrieksstandaard zijn, waaronder een Ms Silvia en een Isomac Tea (warmtewisselaar met E-61) De koffie komt gebrand aangeleverd uit Italië en is ook niet ultra vers, eerder een paar maanden oud. Daarmee kan ik toch een redelijk goede espresso zetten, iig iets wat zich zeker kan meten met een volautomaat.

Maar terug nar coffeed: die hebben dus gewoon echt geen plezier in koffie. Als je het mij vraagt een beetje contact met de realiteit verloren.
pi_54542971
Ik vraag me af of jullie wel eens een espresso van verse bonen (zeg vier dagen) hebben gehad? Ik neem toch aan dat het doel niet is een espresso te zetten die zich kan meten met een volautomaat?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54544068
Het doel voor mij is zoveel mogelijk espressomachines verkopen, met daarbij goed advies en een passend apparaat. Dat kan varieren van een instapmodelletje tot en met volautomaat. Met daartussen in ook de Silvia en een 5 tal E-61 machines. Als bijverkoop hebben we daar koffie van eigen import bij. Al zijn we wel bezig om ook Boot koffie in het assortiment te gaan voeren. Die is inderdaad wel een stuk smakelijker dan de italiaanse import.

Maar terug naar de koffie, waar het dus eigenlijk om gaat. 4 Dagen oude koffie in een winkel voeren is haast ondoenlijk. Ik weet wel dat Boot de koffie aanleverd niet langer dan 5 dagen na branden en de vermelede 'houdbarheidsdatum' erg krap daarop is. Echter wil de doorsnee espressokoper zich niet druk maken of de koffie nu 4 of 8 of 20 dagen oud is. Die echte liefhebber is een niche markt, daarbij hebben we een simon én een kaldi op respectievelijk spuug- en steenworp afstand.
  maandag 12 november 2007 @ 09:37:39 #288
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54544150
quote:
Op zondag 11 november 2007 23:13 schreef Fixers het volgende:
De versheid valt best mee.... Ik doe het op verschillende machines die fabrieksstandaard zijn, waaronder een Ms Silvia en een Isomac Tea (warmtewisselaar met E-61) De koffie komt gebrand aangeleverd uit Italië en is ook niet ultra vers, eerder een paar maanden oud. Daarmee kan ik toch een redelijk goede espresso zetten, iig iets wat zich zeker kan meten met een volautomaat.

Maar terug nar coffeed: die hebben dus gewoon echt geen plezier in koffie. Als je het mij vraagt een beetje contact met de realiteit verloren.
Ik denk juist dat enthousiastme alles maakt zegmaar, wat voor zin heeft het om de perfecte koffie te maken zonder dat je 5 minuten na kan genieten van je bakje koffie. Ik snap dan ook niet waar je de kracht vandaan haalt om zon forum vol te zetten als je geen plezier heb in je bakje koffie.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54549121
quote:
Op maandag 12 november 2007 09:33 schreef Fixers het volgende:
Het doel voor mij is zoveel mogelijk espressomachines verkopen, met daarbij goed advies en een passend apparaat. Dat kan varieren van een instapmodelletje tot en met volautomaat. Met daartussen in ook de Silvia en een 5 tal E-61 machines. Als bijverkoop hebben we daar koffie van eigen import bij. Al zijn we wel bezig om ook Boot koffie in het assortiment te gaan voeren. Die is inderdaad wel een stuk smakelijker dan de italiaanse import.

Maar terug naar de koffie, waar het dus eigenlijk om gaat. 4 Dagen oude koffie in een winkel voeren is haast ondoenlijk. Ik weet wel dat Boot de koffie aanleverd niet langer dan 5 dagen na branden en de vermelede 'houdbarheidsdatum' erg krap daarop is. Echter wil de doorsnee espressokoper zich niet druk maken of de koffie nu 4 of 8 of 20 dagen oud is. Die echte liefhebber is een niche markt, daarbij hebben we een simon én een kaldi op respectievelijk spuug- en steenworp afstand.
Ik vroeg eerlijk gezegd niet naar je commerciële doelen maar naar waar je naar streeft bij het zetten van een espresso. Als je met een Silvia tevreden bent als daar volautomatenkoffie uit komt dan denk ik dat we het over twee compleet verschillende werelden hebben.

Waarom zou het trouwens ondoenlijk zijn verse koffie te voeren? Een slager kan z'n vlees ook vers leveren, een melkboer z'n melk ook. Kwestie van scherp voorraadbeheer -> een kleine levering per week ipv één grote p/maand. Koffie uit NL laten aanleveren ipv uit IT en de prijs van je koffie ietsje omhooggooien (wat terecht is gezien je een beter product bent gaan verkopen) speel je qua marge-product quitte maar verkoop je uiteindelijk meer omdat je klanten verwend zullen raken door de versheid van je koffie en nergens anders meer willen kopen. Voilà! Ik geloof dat Nederlanders geen weet hebben van kwaliteit maar het wel herkennen zodra ze het tegenkomen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 12 november 2007 @ 13:37:23 #290
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54549600
quote:
Op maandag 12 november 2007 08:06 schreef W1ZZ het volgende:
Ik vraag me af of jullie wel eens een espresso van verse bonen (zeg vier dagen) hebben gehad? Ik neem toch aan dat het doel niet is een espresso te zetten die zich kan meten met een volautomaat?
Een paar maanden slaat natuurlijk nergens op. Maar ik bedoel dat koffie van Kaldi in principe prima is om zo'n anderhalve week mee te doen. Supersupervers (dus 1-24 uur) schijnt zelfs nog een beetje zuur te zijn door koolzuur dat nog moet ontsnappen.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  maandag 12 november 2007 @ 13:38:58 #291
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54549636
En automatenkoffie is dus juist wat wij willen vermijden dacht ik zo.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54551533
Faberic als je de tijd ervoor hebt dan koop voor een tientje eens een verfafbrander en een grote metalen kom (bijvoorbeeld een grote hondendrinkbak) en ga eens zelf branden. How to's vind je meer dan genoeg via google.
Je zult echt merken hoeveel verschil dat maakt met koffie van Kaldi;)
En wat betreft die discussie over commerciele doeleinden ben ik het helemaal eens met W1ZZ en Faberic. Dat is nu juist wat iedere keer weer tegenvalt als je in een winkel komt die zich speciaalzaak noemen in espresso machines. Ze kunnen een btje kenner niet eens adviseren omdat ze altijd te weinig weten en geen goede espresso kunnen zetten. Hier gaat ook de vergelijking weer op met de slager en bakker. Je moet weten wat je verkoopt en dan pas verkopen en niet maar alleen je commerciele doeleinden in de gaten houden.
pi_54553448
Ik ben sinds een paar weken aan het branden met de verfstripper, merk dat Monsooned Malabar heel mooi egaal brand, Sidamo brandt al een stuk onregelmatiger en P.N.G. Sigri ben ik niet zo heel tevreden over. Resultaat (qua versheid en smaak) is al wel beter dan wat je in de winkel kunt kopen. Kortom branden met de stripper gaat aardig. Sigri branden zit nog niet zoveel verbetering in na een aantal keren branden. Heeft iemand van jullie tips voor soorten die wat makkelijker te branden zijn met de stripper?
pi_54554625
Monsooned Malaber is een boon die makkelijk egaal brand. Sidamo en andere Afrikaanse bonen branden wat moeilijker egaal dat hoort er gewoon bij. Ze smaken vaak ook wat frisser en zuurder en dat is een smaak waar je van moet houden. Ik vind het als afwisseling wel lekker, maar als je van een melange uit de winkel afkomt dan kunnen dat soort smaken best heftig zijn. In een melange worden toch vaak de chocolade/caramel tonen opgezocht. Het kan dus best dat je de bonen goed hebt gebrand maar je de smaak gewoon niet kan waarderen.
Van ongebrand.nl branden de Brazilianen wel lekker egaal, ook de Cuba Llavo, de Peru en de Boliviaan en Haiti XXXXX. Dit soort bonen hebben allemaal wel een stevige chocoladeachtige smaak in zich. Weinig zuur in ieder geval.

[ Bericht 24% gewijzigd door marmhz op 12-11-2007 17:09:13 ]
pi_54558396
Heerlijke boon die malabar! Met Sidamo heb ik geen ervaring (ook niet met de Sigri, die ken ik niet) maar andere Ethiopische regio's zoals de Harrar en de Yrgacheffe brengen ook bonen voort die onregelmatig branden, zoals marmhz al zei that's part of the game. Mijn persoonlijke favo's zijn yrgs en malabar en daarnaast vind ik ook bonen uit El Salvador erg lekker. De malabar ontschiet je erg makkelijk waardoor 'ie te donker wordt, probeer 'm 'ns wat aan de lichtere kant (net into 2nd crack) te branden dan issie heel apart. Malabar herken je altijd van kilometer afstand.

Ook leuk (even mezelf veren in m'n reet steken): Ik was in de Urban Espresso Bar in R'dam en daar meende ik heel duidelijk Yrgacheffe in de espresso te herkennen. Thuis surfte ik naar hun site en het bleek dat ze voor hun espresso een single origin yrgacheffe gebruiken
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54558476
Hoe brand jij de Yrgacheffe altijd? Ik heb altijd vernomen dat je die niet tot de 2e crack moet branden. Heb je ervaring met een donkerdere branding?
pi_54558837
Ja ik brand 'm altijd tot net wanneer 2nd crack begint. Uit het boek van Kenneth Davids Home coffee roasting: romance and revival
quote:
Pagina 99:
Ethiopia wet-processed coffees: Yrgacheffe and Sidamo add extraordinary high-toned floral and citrus notes that survive even into a dark roast
Dus ik breng 'm wel naar 2nd crack maar nooit veel verder. Ik hou niet van olie op m'n bonen behalve bij basiskoffies voor blends. M'n brazil brand ik meestal tot net wanneer de 2nd crack sneller wordt, anders wordt 'ie assig. Maar dan zitten er net wat vlekjes olie op.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 12 november 2007 @ 21:02:49 #298
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54558879
Daar gáát mijn nieuwe mobiele telefoon. Nu wil ik weer een I-roast 2 bestellen. Marmhz jij hebt hem toch? Wat bevalt je wel/niet? Eerlijk zeggen!
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  dinsdag 13 november 2007 @ 16:16:19 #299
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54578164
Nu wil ik de Gene Cafe weer kopen. Een tijd geleden wilde ik het niet meer omdat mijn eerste behoefte een nieuwe molen zou zijn. Nu ben ik zo tevreden over mijn Gaggia MDF dat ik weer wil branden.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54579032
Heh De Gene Café is wel prijzig maar ik ben erg blij dat ik 'm heb gekocht!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')