abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_54428777
De bakjes zijn als het goed is onderweg, ze zijn door Synesso opgestuurd en het zou 6-10 werkdagen duren volgens de site van USPS. Ik wist inderdaad al dat ze door Iberital gemaakt werden maar volgens mij kun je als consument daar niet rechtstreeks van afnemen. Ze worden trouwens bij mijn weten wel gemaakt naar specificatie van Synesso.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54436471
Hey Honda. Mensen met passie voor goede koffie kunnen altijd meediscussieren hier daarvoor is het hele forum er immers. Bovendien was ik op m'n 17 e nog helemaal niet met espresso bezig,Ik hoop gewoon dat je binnen korte tijd een leuke machine voor een klein bedrag kan bemachtigen. Er zijn af en toe echt wel koopjes bij houd MP enz gewoon goed in de gaten.
  woensdag 7 november 2007 @ 19:27:27 #253
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54436684
quote:
Op woensdag 7 november 2007 19:20 schreef marmhz het volgende:
Hey Honda. Mensen met passie voor goede koffie kunnen altijd meediscussieren hier daarvoor is het hele forum er immers. Bovendien was ik op m'n 17 e nog helemaal niet met espresso bezig,Ik hoop gewoon dat je binnen korte tijd een leuke machine voor een klein bedrag kan bemachtigen. Er zijn af en toe echt wel koopjes bij houd MP enz gewoon goed in de gaten.
ok kijk weetje wat het is..ik hou gewoon ontzettend van espresso, dus aan de passie zal het niet ontbreken wat jij zei over die gran gaggia...die kan ik voor 25 euro excl. verzendkosten overnemen. Dat was toch een verbetering op mijn delonghi bar 14f ? Want ik word helemaal gek van dat ding, uit mijn espresso apparaatje van krups voor 15 euro met 2,5 bar ofzo kwam nog betere koffie
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54449461
quote:
Op woensdag 7 november 2007 19:27 schreef honda1990 het volgende:

[..]

ok kijk weetje wat het is..ik hou gewoon ontzettend van espresso, dus aan de passie zal het niet ontbreken wat jij zei over die gran gaggia...die kan ik voor 25 euro excl. verzendkosten overnemen. Dat was toch een verbetering op mijn delonghi bar 14f ? Want ik word helemaal gek van dat ding, uit mijn espresso apparaatje van krups voor 15 euro met 2,5 bar ofzo kwam nog betere koffie
dat denk ik wel ja. ik heb een soortgelijk model van seaco (de genio), en daar komt echt verbazingwekkend goede espresso uit, zeker als je kijkt naar de prijs en het formaat van het apparaat. en erg toevallig had ik daarvoor een delonghi, die had ooit goed gescoort bij de consumentenbond dus dat leek me wel een goede koop. nou was dat apparaat wel het begin van mn espresso liefhebberij, maar de saeco is toch echt een paar klasses beter.

[ Bericht 3% gewijzigd door Byte_Me op 08-11-2007 09:44:21 ]
pi_54452322
Voor jouw budget doe je daar denk ik geen slechte koop aan. Vraag wel of ie compleet is en of er goed water doorloopt en of ie regelmatig ontkalkt is.
  donderdag 8 november 2007 @ 12:38:33 #256
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54453109
Ik heb gevraagd wat er mis mee was, of ik een typenummer kon krijgen enz. Ik heb nog geen reactie terug gehad. Maar ik vertrouw de boel wel redelijk, want in het eerste mailtje terug stond dat ik een demonstratie kon krijgen, dat doe je normaal niet als er bagger uit je apparaat komt toch? Als ik een mail terug krijg ga ik vragen of hij hierheen kan komen Die delonghi kan ik wel kwijt denk ik...die ziet er nog supergoed uit, het enigste wat er mee is, is dat er geen stoom uit het stoompijpje komt. Maarja dan drinken ze maar geen cappucc Ik kan bijna niet wachten tot ik het apparaatje heb

Ik zat te denken, meestal is de piston bij betere apparaten zwaarder waar is dit voor? Heeft dit een functie of is dit puur toeval.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54453500
Kort door de bocht: een zwaarder piston houdt beter warmte vast dus zorgt voor meer stabiliteit in de temperatuur.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54459910
Ik zou zeggen koop voor een euro zo'n goedkoop opkloppertje erbij dan hebben ze alsnog cappucino.
Hopelijk lukt de deal met de machine dan ben je weer een stukje verder.
  vrijdag 9 november 2007 @ 11:32:35 #259
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54477662
quote:
Op donderdag 8 november 2007 17:32 schreef marmhz het volgende:
Ik zou zeggen koop voor een euro zo'n goedkoop opkloppertje erbij dan hebben ze alsnog cappucino.
Hopelijk lukt de deal met de machine dan ben je weer een stukje verder.
Ik heb dit teruggekregen: Wij hebben het apparaat zelf tweederhands gekocht, zo'n twee jaar geleden. We hebben geen onderdelen vervangen en het onderhoud bestaat uit een enkele keer ontkalken en schoonhouden.

Ik vind het een beetje tegenvallen aangezien ze hem 2 jaar terug hebben gekocht. Wat zouden jullie doen? Iets anders voor dezelfde prijs kopen of gewoon proberen.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54479147
quote:
Op vrijdag 9 november 2007 11:32 schreef honda1990 het volgende:

[..]

Ik heb dit teruggekregen: Wij hebben het apparaat zelf tweederhands gekocht, zo'n twee jaar geleden. We hebben geen onderdelen vervangen en het onderhoud bestaat uit een enkele keer ontkalken en schoonhouden.

Ik vind het een beetje tegenvallen aangezien ze hem 2 jaar terug hebben gekocht. Wat zouden jullie doen? Iets anders voor dezelfde prijs kopen of gewoon proberen.
Ik zou hem gewoon kopen, die dingen gaan lang mee, en dit is niet duur. In principe is ontkalken etc ook gewoon voldoende qua onderhoud. Van mijn 9 jaar oude Silvia zijn ook nog nooit onderdelen vervangen en die was zelfs nog nooit ontkalk, en die werkt ook nog perfect (na eerst een goede schoonmaakbeurt). Waarschijnlijk zal je hem wel eerst heel goed schoonmaken, maar je hebt de tijd, neem ik aan....

We zitten op 6 werkdagen vanaf het versturen der onderdelen......ik verwacht de bakjes elk moment (ik ben vandaag toevallig thuis, dus het zou geniaal zijn als ze binnenkomen).

Ik ben trouwens blij. Mijn huisgenoten vertelden me gisteren door de telefoon dat mijn Junior niets meer deed. Het bleek dat ze de maling veel te fijn hadden gezet en dat er lucht in de boiler was gekomen. Daardoor bouwde hij helemaal geen stoomdruk meer op (de lucht leverde al de 1 bar overdruk bij verhitten). Nu is het weer gefixt, dus ik ben blij.

Nu ik de apparaten afwisselend gebruik, kan ik meer zeggen over de verschillen. De junior levert echt betere koffie, ik denk dat ik bij een blindtest 100% van de tijd onderscheid kan maken. De Junior heeft echter wel echt als nadeel dat het lang duurt voordat hij warm is. Silvia 5 minuten vs Junior 25 minuten (beide met "cheaten" door heet water door de groep te laten lopen).

[ Bericht 15% gewijzigd door Mark_V op 09-11-2007 12:52:34 ]
  vrijdag 9 november 2007 @ 13:30:37 #261
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54480539
quote:
Op vrijdag 9 november 2007 12:37 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Ik zou hem gewoon kopen, die dingen gaan lang mee, en dit is niet duur. In principe is ontkalken etc ook gewoon voldoende qua onderhoud. Van mijn 9 jaar oude Silvia zijn ook nog nooit onderdelen vervangen en die was zelfs nog nooit ontkalk, en die werkt ook nog perfect (na eerst een goede schoonmaakbeurt). Waarschijnlijk zal je hem wel eerst heel goed schoonmaken, maar je hebt de tijd, neem ik aan....

We zitten op 6 werkdagen vanaf het versturen der onderdelen......ik verwacht de bakjes elk moment (ik ben vandaag toevallig thuis, dus het zou geniaal zijn als ze binnenkomen).

Ik ben trouwens blij. Mijn huisgenoten vertelden me gisteren door de telefoon dat mijn Junior niets meer deed. Het bleek dat ze de maling veel te fijn hadden gezet en dat er lucht in de boiler was gekomen. Daardoor bouwde hij helemaal geen stoomdruk meer op (de lucht leverde al de 1 bar overdruk bij verhitten). Nu is het weer gefixt, dus ik ben blij.

Nu ik de apparaten afwisselend gebruik, kan ik meer zeggen over de verschillen. De junior levert echt betere koffie, ik denk dat ik bij een blindtest 100% van de tijd onderscheid kan maken. De Junior heeft echter wel echt als nadeel dat het lang duurt voordat hij warm is. Silvia 5 minuten vs Junior 25 minuten (beide met "cheaten" door heet water door de groep te laten lopen).
Ok, ik ga dr voor Ik zie het wel...en als het niks is valt 25 euro mee. Tuurlijk is het jammer als het niks is maar het zou geen ramp zijn.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
  vrijdag 9 november 2007 @ 13:49:00 #262
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54481024
quote:
Op vrijdag 9 november 2007 12:37 schreef Mark_V het volgende:
Nu ik de apparaten afwisselend gebruik, kan ik meer zeggen over de verschillen. De junior levert echt betere koffie, ik denk dat ik bij een blindtest 100% van de tijd onderscheid kan maken. De Junior heeft echter wel echt als nadeel dat het lang duurt voordat hij warm is. Silvia 5 minuten vs Junior 25 minuten (beide met "cheaten" door heet water door de groep te laten lopen).
Volgens mij is het grote verschil dat de Silvia bepaald niet vergevingsgezind is. Ik merk dat ik op een E61 machine makkelijker een goede espresso maak dan op de Silvia. Maar dat wil niet zeggen dat het niet kan met de Silvia... het is een echte dame.. kieskeurig en kuren
pi_54481818
quote:
Op vrijdag 9 november 2007 13:49 schreef Mark_D het volgende:

[..]

Volgens mij is het grote verschil dat de Silvia bepaald niet vergevingsgezind is. Ik merk dat ik op een E61 machine makkelijker een goede espresso maak dan op de Silvia. Maar dat wil niet zeggen dat het niet kan met de Silvia... het is een echte dame.. kieskeurig en kuren
Een Junior is zo mogelijk nog wispelturiger dan een Silvia (tamp etc moet echt perfect zijn). Belangrijkste verschil is de geweldige temp stabiliteit van een Junior.

Ik heb toevallig deze week met een Bricoletta gespeeld, en met een bagger-tamp, slechte distributie en gare oude bonen kwam daar een onverwacht goede espresso uit. Dit is met zowel de sivia als junior nooit mogelijk.
pi_54482146
Bricoletta is E61. Kan meer hebben.
pi_54483147
Waarschijnlijk lachen jullie me nu een btje uit maar ik begin nu pas door te krijgen hoe latte art een beetje werkt.
Ik deed altijd het volgende. Melk opschuimen en dan espresso maken. Melk draaide ik wel rond in de kan maar ik liet 'm wel staan tot het moment dat ik ging opschenken. Ik had dat net eens omgedraaid en als je gaat schenken direct na het opschuimen heb je veel meer controle. De melk laat zich veel gemakkelijker in figuurtjes schenken omdat ie homogeen is wat wil zeggen overal even dik. Als ik 'm liet staan had ik altijd schuim boven en dunne melk onder in de kan. Echte figuren zijn me met 4 kopjes oefenen nog niet gelukt maar ik denk wel dat het nu mogelijk is.

@ Honda: veel meer onderhoud dan schoonmaken en ontkalken kun je met zo'n machine niet doen. Dat ontkalken is eigenlijk echt het allerbelangrijkste. Als dat maar goed is kom je een heel eind.

@ Mark_V: het klopt inderdaad dat de Cimbali wat gevoeliger is voor goede techniek, toch kan ik met mijn Bricoletta met slechte techniek best een aardige espresso maken maar toch zal die nooit top smaken. Ik heb zonder goede distributie en de goede maalgraad veel last van channeling met de bricoletta. Zowel side als recht door de puck. Dan krijg je van die hoogblonde stromen erdoorheen en dat doet de smaak nooit goed. Moraal is dus eigenlijk dat de E61 wel wat vergevingsgezinder is maar dan haal je ook niet de optimale smaak.
pi_54484277
quote:
Op vrijdag 9 november 2007 15:17 schreef marmhz het volgende:

@ Mark_V: het klopt inderdaad dat de Cimbali wat gevoeliger is voor goede techniek, toch kan ik met mijn Bricoletta met slechte techniek best een aardige espresso maken maar toch zal die nooit top smaken. Ik heb zonder goede distributie en de goede maalgraad veel last van channeling met de bricoletta. Zowel side als recht door de puck. Dan krijg je van die hoogblonde stromen erdoorheen en dat doet de smaak nooit goed. Moraal is dus eigenlijk dat de E61 wel wat vergevingsgezinder is maar dan haal je ook niet de optimale smaak.
Je hebt helemaal gelijk, bij beide is het sub-optimaal. Maar waar je een slechte shot bij een Silvia/Cimbali echt door de gootsteen kan spoelen, smaakt hij bij de Bricoletta ongeveer net als volautomaat/cafekoffie, en daar kan ik prima mee leven. Er zal ongetwijfeld channeling zijn, maar het bleef binnen de perken. Ik heb weleens serieus een gat zien zitten bij een compleet gefaalde shot met mijn Junior. Die was echt goor.

Kan je al iets meer vertellen over de verschillen tussen de bricoletta en de junior? Ik ben voornamelijk geinteresseerd in:
* opwarmtijden
* verbruik
* espresso-kwaliteit
* melkschuimkwaliteit
pi_54485601
Ik weet niet wat jij met je Silvia doet maar als ik er een slechte shot uit haal is die altijd nog beter dan iets uit een gemiddeld café hoor. Ben trouwens in Rdam dit weekend met een blik gisteren gebrande bonen mocht je interesse hebben om samen wat op je Jr te jammen? Misschien zijn de baskets dan ook wel al aangekomen!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54485967
quote:
Op vrijdag 9 november 2007 17:10 schreef W1ZZ het volgende:
Ik weet niet wat jij met je Silvia doet maar als ik er een slechte shot uit haal is die altijd nog beter dan iets uit een gemiddeld café hoor. Ben trouwens in Rdam dit weekend met een blik gisteren gebrande bonen mocht je interesse hebben om samen wat op je Jr te jammen? Misschien zijn de baskets dan ook wel al aangekomen!
De baskets zijn er nog niet, ik hoop op morgen....

In principe lijkt me dat een prima actie. Er zijn alleen 2 mogelijke problemen:
* Ik heb dus nog geen fatsoenlijke tamper (sinds mijn oude is kwijtgeraakt), ik wilde met die synessotamper gaan spelen totdat ik een beslissing heb welke Reg Barber het wordt
* Als het weer goed wordt (kleine kans) ben ik weg (al afgesproken)

Ik weet morgenochtend of ik wegben, dus zou je als je nu nog weg moet je Reg Barber voor de zekerheid kunnen meenemen?
pi_54499988
We zouden een keer een espresso-meet moeten doen

Ik ben erg benieuwd naar de vaardigheden van anderen en weet dat ik nog een hoop te leren heb. Ook wil ik wel eens een bijna perfekte espresso proeven, zodat ik weet waar ik naaartoe moet werken.

Niet dat het er voorlopig voor mij in zit, ik zit nog zeker t/m januari in duitsland.
pi_54502005
Nog steeds geen baskets....

Mijn hele Junior ligt weer eens uit elkaar, ik ben nu aan het kijken hoe ik hem kan isoleren. Dat stomen met die junior heb ik toch nog steeds niet onder de knie. De 1gats stoompijp van de Silvia werkt heel aardig, iets onder het oppervlak houden en je krijgt een perfect microfoam.

De Junior heeft ten eerste veel meer stoomkracht en daarnaast 4 gaten. Als je hem dan net onder het oppervlak houdt, spetter je alles helemaal onder. Daarnaast is de melk binnen 2 seconden boven de 40 graden, omdat 1 van de gaten recht naar beneden je melk aan het verwarmen is. Wat doe ik fout? Misschien de boilerdruk verlagen? Andere steamtip?
pi_54502504
Ik denk dat ik het helpen hiermee beter aan marmhz c.q. mirugai over kan laten, maar welkom in de wereld van commerciële apparaten Met het stoompijpje op m'n werk kun je een olifant nog omver blazen. Dat is echt een kwestie van andere techniek aanleren. Wat je in ieder geval om te beginnen zou kunnen doen is met tandenstokers bijv. 3 van de vijf gaatjes dichtstoppen. Maar het verschilt ook weer per apparaat, op de KvdW apparaten waar ik mee gewerkt heb moet je weer je best doen om het te verneuken. Misschien dat in het geval van jouw Jr. het wel helpt om de boilerdruk iets omlaag te schroeven ja maar ik denk dat marmhz je beter kan helpen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54505288
Verschil Bricoletta Junior:
Verbruik: geen idee, zit 1700 watt element in (best flink) maar de boiler is 1.5 L dus minder op te warmen.
Opwarmtijd is voor de Bric iets korter. Als je flusht kan je binnen 10 min aan de gang.
Espresso vind ik uit de Bric lekkerder. maar dit is misschien ook omdat het inderdaad net iets makkelijker goed gaat. Volautomaat kwaliteit gooi ik altijd weg trouwens. dan maar opnieuw zetten.
Melk schuimen was ook veel oefenen met de 4 gaats tip. Op de Cimbali had ik een eengaats tip en die was makkelijker. De tip van een paar gaatjes dichtstoppen kan helpen als je niet zo'n grote melkkan hebt.
De Cimbali is trouwens inmiddels verkocht. Redenen: hij was ouder, geen merkbare grote kwaliteitsverschillen, de Bricoletta is wat compacter en naar mijn mening ook een stuk mooier.
pi_54506667
quote:
Op zaterdag 10 november 2007 15:12 schreef marmhz het volgende:
Verschil Bricoletta Junior:
Verbruik: geen idee, zit 1700 watt element in (best flink) maar de boiler is 1.5 L dus minder op te warmen.
Opwarmtijd is voor de Bric iets korter. Als je flusht kan je binnen 10 min aan de gang.
Espresso vind ik uit de Bric lekkerder. maar dit is misschien ook omdat het inderdaad net iets makkelijker goed gaat. Volautomaat kwaliteit gooi ik altijd weg trouwens. dan maar opnieuw zetten.
Melk schuimen was ook veel oefenen met de 4 gaats tip. Op de Cimbali had ik een eengaats tip en die was makkelijker. De tip van een paar gaatjes dichtstoppen kan helpen als je niet zo'n grote melkkan hebt.
De Cimbali is trouwens inmiddels verkocht. Redenen: hij was ouder, geen merkbare grote kwaliteitsverschillen, de Bricoletta is wat compacter en naar mijn mening ook een stuk mooier.
Erg interessant, mocht ik ooit nog eens een goede deal tegenkomen voor een E61 HX met vaste wateraansluiting, zal ik het zeker eens proberen.

Voorlopig ben ik nog lang niet "uitgegroeid" op mijn Cimbali, dus het is een laag prioriteitsgebeuren.

Ik blijk dus de absolute ruk steamtip te hebben volgens:
http://www.coffeegeek.com/opinions/aarondelazzer/12-28-2001

De linker van deze dus:


Dus het ligt niet aan mij , ik zal eens kijken of ik ergens een betere kan krijgen....
pi_54507227
Ik heb nog deze steamtip liggen die ik eigenlijk terug had moeten sturen naar pasmarose.de omdat er wel staat dat ie op rancilio past maar dus alleen op commerciële rancilio's. Kan ik de volgende keer wel meenemen, als ie past en je vindt 't wat kun je 'm overnemen. En is 't nog gelukt met die Vibiemme pf?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54512180


heb zelf de rechter tip (via ticino espresso), bevalt prima, heb wel het gat middenonder dichtgemaakt met een sateprikker, ga hem binnenkort maar eens dichtlijmen denk ik, omdat ik kleine hoeveelheden melk schuim is het dichtmaken tot nu toe de beste oplossing.
  zondag 11 november 2007 @ 12:30:39 #276
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54522992
Ik las dit op de FP Eenderde koffie uit koffiepads ik vroeg me af weten Nederlanders nou niet beter of hebben ze gewoon geen smaak?

Door zomaareennaam - zaterdag 10 november 2007 @ 22:10
en dat durven ze koffie te noemen?.......

pas uit een goed expresso-apparaat mag het koffie heten.


Sorry, ik moet even een beetje klagen ik vind dit toch best bedroevend als je ziet wat voor lekkere koffie er gedronken kan worden.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54523436
Ieder volk heeft z'n kwaliteiten. Wij kunnen goed dingen organiseren maar erg veel oog voor de schone dingen hebben we niet. Italianen kunnen niet organiseren maar hebben weer veel oog voor mooie dingen. Toen ik in IT woonde zeiden mijn vrienden me altijd dat ze jaloers waren op ons Nederlands vermogen tot organiseren...

oh ja, een andere Nederlandse kwaliteit: zelfs in het bijna perfecte nog iets vinden om over te zeuren
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 11 november 2007 @ 13:09:25 #278
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54523856
quote:
Op zondag 11 november 2007 12:50 schreef W1ZZ het volgende:
Ieder volk heeft z'n kwaliteiten. Wij kunnen goed dingen organiseren maar erg veel oog voor de schone dingen hebben we niet. Italianen kunnen niet organiseren maar hebben weer veel oog voor mooie dingen. Toen ik in IT woonde zeiden mijn vrienden me altijd dat ze jaloers waren op ons Nederlands vermogen tot organiseren...

oh ja, een andere Nederlandse kwaliteit: zelfs in het bijna perfecte nog iets vinden om over te zeuren
Dat is zo, maar ik bedoel het specifiek op koffie gebied. Ik bedoel dat mensen van filterkoffie houden oké dat is misschien een soort traditie, maar dat zo veel mensen senseo drinken vind ik toch best schokkend eigenlijk.

offtopic: Waar woonde je in Italia, en waarom ben je er eigenlijk weggegaan? Ik wil er ook gaan wonen na mijn studie
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54524352
Ik heb als uitwisselingsstudent in Verona gewoond, dus niet m'n halve leven ofzo Maar volgens mij is het is niet echt Nederlands maar meer iets voor alle 'niet-latijnse' landen. In Spanje heb je ook fatsoenlijke koffie, in Portugal ook en in Zuid-Amerika ook als ik de berichten mag geloven. Maar in Nederland is het inderdaad een combinatie van niet beter weten (en dus komen veel café's die echt shit met remspoor als crema serveren ermee weg) en luiheid (Senseo). En neem het zo ook eens kwalijk, we worden al sinds het einde van de 19e eeuw geïndoctrineerd door Douwe Egberts en consorten. Vóór die tijd brandde ieder Nederlands gezin zelf thuis en was de koffie in NL véél beter. De kennis is verdwenen.

Filterkoffie kan trouwens heel goed zijn, net als bijv. French Press. Check de bovenste paar posts op jimseven.com eens (website van de huidige wereldkampioen barista).
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 11 november 2007 @ 13:51:38 #280
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54524896
quote:
Op zondag 11 november 2007 13:30 schreef W1ZZ het volgende:
Ik heb als uitwisselingsstudent in Verona gewoond, dus niet m'n halve leven ofzo Maar volgens mij is het is niet echt Nederlands maar meer iets voor alle 'niet-latijnse' landen. In Spanje heb je ook fatsoenlijke koffie, in Portugal ook en in Zuid-Amerika ook als ik de berichten mag geloven. Maar in Nederland is het inderdaad een combinatie van niet beter weten (en dus komen veel café's die echt shit met remspoor als crema serveren ermee weg) en luiheid (Senseo). En neem het zo ook eens kwalijk, we worden al sinds het einde van de 19e eeuw geïndoctrineerd door Douwe Egberts en consorten. Vóór die tijd brandde ieder Nederlands gezin zelf thuis en was de koffie in NL véél beter. De kennis is verdwenen.

Filterkoffie kan trouwens heel goed zijn, net als bijv. French Press. Check de bovenste paar posts op jimseven.com eens (website van de huidige wereldkampioen barista).
Ok, gaaf Het schijnt wel zo te zijn dat espresso flink in opkomst is in Nederland. Niet dat ik het vervelend vind dat ze slappe koffie drinken ofzo, maar koffie kan zo lekker zijn . Ik zal is wat info over frensch press proberen te vinden
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54525121
In NL is espresso in opkomst en bij de inner crowd van de koffiewereld is 't alweer weg aan 't ebben. Daar is 't op dit moment filter en french press wat de klok slaat. Lees deze takkedeprimerende (vind ik, wat een zeikerds) op coffeed.com eens: http://www.coffeed.com/viewtopic.php?t=1553

Coffeed.com is het forum voor professionals waar je alleen op uitnodiging lid van mag worden (...)
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54532614
Dat zijn wel een stel azijnpissers zeg.... Proffessioneel of niet, ze moeten een beetje in redelijkheid blijven. Je kan natuurlijk ook het onmogelijke willen.
pi_54534383
Tsja nogal idd. Op zich hebben ze het wel over hoe vaak ze een perfecte espresso hebben gehad en het aantal keren dat ik een espresso heb gehad die ik me nog kan herinneren is ook maar een paar maal. Maar sommigen lijken te doen alsof fatsoenlijke espresso niet bestaat...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 11 november 2007 @ 21:47:30 #284
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54536959
De laatste tijd maak ik goede espresso, niet bitter, soms wel een tikkeltje zure afdronk. Maargoed, ik vind ze lekker, maar ik denk dat zo'n coffeed.com gast het bocht vindt. Het ging een tijdje slecht overigens, maar nu weer veel beter. En ik heb ontdekt dat versheid van de bonen niet zo gek veel uitmaakt als je techniek maar goed is.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54539549
De versheid valt best mee.... Ik doe het op verschillende machines die fabrieksstandaard zijn, waaronder een Ms Silvia en een Isomac Tea (warmtewisselaar met E-61) De koffie komt gebrand aangeleverd uit Italië en is ook niet ultra vers, eerder een paar maanden oud. Daarmee kan ik toch een redelijk goede espresso zetten, iig iets wat zich zeker kan meten met een volautomaat.

Maar terug nar coffeed: die hebben dus gewoon echt geen plezier in koffie. Als je het mij vraagt een beetje contact met de realiteit verloren.
pi_54542971
Ik vraag me af of jullie wel eens een espresso van verse bonen (zeg vier dagen) hebben gehad? Ik neem toch aan dat het doel niet is een espresso te zetten die zich kan meten met een volautomaat?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54544068
Het doel voor mij is zoveel mogelijk espressomachines verkopen, met daarbij goed advies en een passend apparaat. Dat kan varieren van een instapmodelletje tot en met volautomaat. Met daartussen in ook de Silvia en een 5 tal E-61 machines. Als bijverkoop hebben we daar koffie van eigen import bij. Al zijn we wel bezig om ook Boot koffie in het assortiment te gaan voeren. Die is inderdaad wel een stuk smakelijker dan de italiaanse import.

Maar terug naar de koffie, waar het dus eigenlijk om gaat. 4 Dagen oude koffie in een winkel voeren is haast ondoenlijk. Ik weet wel dat Boot de koffie aanleverd niet langer dan 5 dagen na branden en de vermelede 'houdbarheidsdatum' erg krap daarop is. Echter wil de doorsnee espressokoper zich niet druk maken of de koffie nu 4 of 8 of 20 dagen oud is. Die echte liefhebber is een niche markt, daarbij hebben we een simon én een kaldi op respectievelijk spuug- en steenworp afstand.
  maandag 12 november 2007 @ 09:37:39 #288
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54544150
quote:
Op zondag 11 november 2007 23:13 schreef Fixers het volgende:
De versheid valt best mee.... Ik doe het op verschillende machines die fabrieksstandaard zijn, waaronder een Ms Silvia en een Isomac Tea (warmtewisselaar met E-61) De koffie komt gebrand aangeleverd uit Italië en is ook niet ultra vers, eerder een paar maanden oud. Daarmee kan ik toch een redelijk goede espresso zetten, iig iets wat zich zeker kan meten met een volautomaat.

Maar terug nar coffeed: die hebben dus gewoon echt geen plezier in koffie. Als je het mij vraagt een beetje contact met de realiteit verloren.
Ik denk juist dat enthousiastme alles maakt zegmaar, wat voor zin heeft het om de perfecte koffie te maken zonder dat je 5 minuten na kan genieten van je bakje koffie. Ik snap dan ook niet waar je de kracht vandaan haalt om zon forum vol te zetten als je geen plezier heb in je bakje koffie.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54549121
quote:
Op maandag 12 november 2007 09:33 schreef Fixers het volgende:
Het doel voor mij is zoveel mogelijk espressomachines verkopen, met daarbij goed advies en een passend apparaat. Dat kan varieren van een instapmodelletje tot en met volautomaat. Met daartussen in ook de Silvia en een 5 tal E-61 machines. Als bijverkoop hebben we daar koffie van eigen import bij. Al zijn we wel bezig om ook Boot koffie in het assortiment te gaan voeren. Die is inderdaad wel een stuk smakelijker dan de italiaanse import.

Maar terug naar de koffie, waar het dus eigenlijk om gaat. 4 Dagen oude koffie in een winkel voeren is haast ondoenlijk. Ik weet wel dat Boot de koffie aanleverd niet langer dan 5 dagen na branden en de vermelede 'houdbarheidsdatum' erg krap daarop is. Echter wil de doorsnee espressokoper zich niet druk maken of de koffie nu 4 of 8 of 20 dagen oud is. Die echte liefhebber is een niche markt, daarbij hebben we een simon én een kaldi op respectievelijk spuug- en steenworp afstand.
Ik vroeg eerlijk gezegd niet naar je commerciële doelen maar naar waar je naar streeft bij het zetten van een espresso. Als je met een Silvia tevreden bent als daar volautomatenkoffie uit komt dan denk ik dat we het over twee compleet verschillende werelden hebben.

Waarom zou het trouwens ondoenlijk zijn verse koffie te voeren? Een slager kan z'n vlees ook vers leveren, een melkboer z'n melk ook. Kwestie van scherp voorraadbeheer -> een kleine levering per week ipv één grote p/maand. Koffie uit NL laten aanleveren ipv uit IT en de prijs van je koffie ietsje omhooggooien (wat terecht is gezien je een beter product bent gaan verkopen) speel je qua marge-product quitte maar verkoop je uiteindelijk meer omdat je klanten verwend zullen raken door de versheid van je koffie en nergens anders meer willen kopen. Voilà! Ik geloof dat Nederlanders geen weet hebben van kwaliteit maar het wel herkennen zodra ze het tegenkomen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 12 november 2007 @ 13:37:23 #290
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54549600
quote:
Op maandag 12 november 2007 08:06 schreef W1ZZ het volgende:
Ik vraag me af of jullie wel eens een espresso van verse bonen (zeg vier dagen) hebben gehad? Ik neem toch aan dat het doel niet is een espresso te zetten die zich kan meten met een volautomaat?
Een paar maanden slaat natuurlijk nergens op. Maar ik bedoel dat koffie van Kaldi in principe prima is om zo'n anderhalve week mee te doen. Supersupervers (dus 1-24 uur) schijnt zelfs nog een beetje zuur te zijn door koolzuur dat nog moet ontsnappen.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  maandag 12 november 2007 @ 13:38:58 #291
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54549636
En automatenkoffie is dus juist wat wij willen vermijden dacht ik zo.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54551533
Faberic als je de tijd ervoor hebt dan koop voor een tientje eens een verfafbrander en een grote metalen kom (bijvoorbeeld een grote hondendrinkbak) en ga eens zelf branden. How to's vind je meer dan genoeg via google.
Je zult echt merken hoeveel verschil dat maakt met koffie van Kaldi;)
En wat betreft die discussie over commerciele doeleinden ben ik het helemaal eens met W1ZZ en Faberic. Dat is nu juist wat iedere keer weer tegenvalt als je in een winkel komt die zich speciaalzaak noemen in espresso machines. Ze kunnen een btje kenner niet eens adviseren omdat ze altijd te weinig weten en geen goede espresso kunnen zetten. Hier gaat ook de vergelijking weer op met de slager en bakker. Je moet weten wat je verkoopt en dan pas verkopen en niet maar alleen je commerciele doeleinden in de gaten houden.
pi_54553448
Ik ben sinds een paar weken aan het branden met de verfstripper, merk dat Monsooned Malabar heel mooi egaal brand, Sidamo brandt al een stuk onregelmatiger en P.N.G. Sigri ben ik niet zo heel tevreden over. Resultaat (qua versheid en smaak) is al wel beter dan wat je in de winkel kunt kopen. Kortom branden met de stripper gaat aardig. Sigri branden zit nog niet zoveel verbetering in na een aantal keren branden. Heeft iemand van jullie tips voor soorten die wat makkelijker te branden zijn met de stripper?
pi_54554625
Monsooned Malaber is een boon die makkelijk egaal brand. Sidamo en andere Afrikaanse bonen branden wat moeilijker egaal dat hoort er gewoon bij. Ze smaken vaak ook wat frisser en zuurder en dat is een smaak waar je van moet houden. Ik vind het als afwisseling wel lekker, maar als je van een melange uit de winkel afkomt dan kunnen dat soort smaken best heftig zijn. In een melange worden toch vaak de chocolade/caramel tonen opgezocht. Het kan dus best dat je de bonen goed hebt gebrand maar je de smaak gewoon niet kan waarderen.
Van ongebrand.nl branden de Brazilianen wel lekker egaal, ook de Cuba Llavo, de Peru en de Boliviaan en Haiti XXXXX. Dit soort bonen hebben allemaal wel een stevige chocoladeachtige smaak in zich. Weinig zuur in ieder geval.

[ Bericht 24% gewijzigd door marmhz op 12-11-2007 17:09:13 ]
pi_54558396
Heerlijke boon die malabar! Met Sidamo heb ik geen ervaring (ook niet met de Sigri, die ken ik niet) maar andere Ethiopische regio's zoals de Harrar en de Yrgacheffe brengen ook bonen voort die onregelmatig branden, zoals marmhz al zei that's part of the game. Mijn persoonlijke favo's zijn yrgs en malabar en daarnaast vind ik ook bonen uit El Salvador erg lekker. De malabar ontschiet je erg makkelijk waardoor 'ie te donker wordt, probeer 'm 'ns wat aan de lichtere kant (net into 2nd crack) te branden dan issie heel apart. Malabar herken je altijd van kilometer afstand.

Ook leuk (even mezelf veren in m'n reet steken): Ik was in de Urban Espresso Bar in R'dam en daar meende ik heel duidelijk Yrgacheffe in de espresso te herkennen. Thuis surfte ik naar hun site en het bleek dat ze voor hun espresso een single origin yrgacheffe gebruiken
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54558476
Hoe brand jij de Yrgacheffe altijd? Ik heb altijd vernomen dat je die niet tot de 2e crack moet branden. Heb je ervaring met een donkerdere branding?
pi_54558837
Ja ik brand 'm altijd tot net wanneer 2nd crack begint. Uit het boek van Kenneth Davids Home coffee roasting: romance and revival
quote:
Pagina 99:
Ethiopia wet-processed coffees: Yrgacheffe and Sidamo add extraordinary high-toned floral and citrus notes that survive even into a dark roast
Dus ik breng 'm wel naar 2nd crack maar nooit veel verder. Ik hou niet van olie op m'n bonen behalve bij basiskoffies voor blends. M'n brazil brand ik meestal tot net wanneer de 2nd crack sneller wordt, anders wordt 'ie assig. Maar dan zitten er net wat vlekjes olie op.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 12 november 2007 @ 21:02:49 #298
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54558879
Daar gáát mijn nieuwe mobiele telefoon. Nu wil ik weer een I-roast 2 bestellen. Marmhz jij hebt hem toch? Wat bevalt je wel/niet? Eerlijk zeggen!
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  dinsdag 13 november 2007 @ 16:16:19 #299
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54578164
Nu wil ik de Gene Cafe weer kopen. Een tijd geleden wilde ik het niet meer omdat mijn eerste behoefte een nieuwe molen zou zijn. Nu ben ik zo tevreden over mijn Gaggia MDF dat ik weer wil branden.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54579032
Heh De Gene Café is wel prijzig maar ik ben erg blij dat ik 'm heb gekocht!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')