abonnement Unibet Coolblue
pi_54184771
die 0.6 is goed voor twee cappuccino's. Als ik klaar ben met stomen zit ie voor +/- 2/3e vol dus dan is een .35 net te klein, bovendien wil je ook een beetje ruimte om rustig uit te kunnen schenken.

Zijn die Pallodingen bij VP maar 9.95?? Dan ben ik goed afgezet bij Kaldi, daar heb ik volgens mij iets van 15 of 16E betaald Ze zijn wel heel fijn, ik heb zowel een plastic borsteltje voor de grouphead als een stalen borsteltje voor de baskets. Vooral ook fijn zijn die ribbels waardoor je geen kokend heet water over je fikken heen krijgt!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54185114
quote:
Op donderdag 16 augustus 2007 22:12 schreef mirugai het volgende:

[..]

Aha, die zat ook op mijn apparaat:
[ afbeelding ]
Meer dan gespetter en luchtbellen kreeg ik er niet uit.
Probeer anders 'ns een paar gaten van je 4 gaats tip dicht te stoppen bijv. met cocktailprikkertjes en de uiteinden dan af te knippen. Er komt dan nog meer dan voldoende stoom uit en je kunt er nauwkeuriger microfoam mee maken, althans dat is mijn ervaring.

de 4 gaats tip geeft bij mij ook goede resultaten, was wel effe wennen opschuimen met de Cimbali, als je niet oppast heb je geen melk meer in je kannetje (heb zelf het middelste stoomtipgat dichtgestopt)

Kopje heet water aftappen uit boiler (heetwaterkraan) en uit de grouphead , laten afkoelen en proeven kan een aardige indruk geven van het binnenwerk van je machine. Ik had een behoorlijke metaalsmaak bij het boilerwater, ontkalken heeft goed gewerkt.
pi_54198078
Gisteravond lekkere sessie gehouden, 26 cappuccino's gemaakt op m'n Silvia op art te oefenen. Met dramatisch resultaat trouwens Deze op rechts is de enige die ik durf te laten zien:



Kom er nu wel achter wat een takke-apparaat de Silvia trouwens is als je veel kopjes achter elkaar moet zetten! Hebben jullie trouwens de Elektra A3 wel eens gezien? Als ik een huis koop komt er sowieso ruimte in de hypotheek om dit beest in huis te halen!


INFO
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54199207
quote:
Op zaterdag 27 oktober 2007 10:57 schreef W1ZZ het volgende:
Kom er nu wel achter wat een takke-apparaat de Silvia trouwens is als je veel kopjes achter elkaar moet zetten!
Leg eens uit?
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_54199450
De Silvia heeft (alles in vergelijking met andere apparaten natuurlijk) een dramatische recovery van stoom naar espressotemperatuur. Als ik wil stomen en meteen daarna weer een espresso wil maken dan moet ik als een idioot water door de grouphead laten lopen totdat het water voldoende is afgekoeld (aka er genoeg koud water uit het reservoir in de boiler zit). Dit duurt gewoon lang. Daarnaast merk je dat als je erg veel koppen achter elkaar zet de gemiddelde temperatuur van het apparaat erg oploopt én dat de stoomkracht achteruit gaat (waar dat aan ligt weet ik niet maar dat merkte ik gisteravond heel duidelijk).
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54199560
De Silvia is natuurlijk ook maar een eenvoudig consumentenapparaatje. Niet bedacht om 26 kopjes achtereen te zetten. Eerder een dergelijk aantal per hele dag. Dan moet je een Rancilio nemen uit het professionele segement, ze hebben mooie drie groeps half-automaat machines.

Ik heb overigens altijd geleerd de boiler te koelen via de heetwater/stoomuitloop. Als je het via de zetgroep doet warm je die volgens mij alleen maar meer op.
pi_54199733
Het gaat niet om het opwarmen/afkoelen van de grouphead, het gaat om het afkoelen van het water Via de grouphead is het makkelijk zien wanneer dat gebeurd is omdat er dan geen stoom meer uit de grouphead komt. En natuurlijk ben ik het met je eens dat een Silvia niet bedoeld is om 26 capps mee achter elkaar te zetten, maar het probleem doet zich helaas niet pas voor bij nr 25&26 maar meer ergens bij 3&4.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54203401
W1ZZ ik denk dat het tijd wordt voor een upgrade als ik het allemaal zo lees. Ik zou Marktplaats eens in de gaten houden voor een warmtewisselaar machine. Die staan er vaak genoeg op! Een Silvia ben je daar ook zo kwijt.
Heel leuk ding die Elektra maar wel heel overkill voor thuis. 6!! liter boiler 2000 watt vermogen. Daar kan je bijna een aparte groep voor gaan aanleggen.
Mark leuk verhaal over de Cimbali. Die warm waterknop daar moeten denk ik nieuwe pakkingen tussen. In de horeca vervangen ze die ieder jaar. Ze gaan vaak stuk als mensen te hard de kraan dichtdraaien. Dicht is dicht maar dat snapt niet iedereen. Over boilerisolatie is genoeg te vinden via google. Wat isolatiemateriaal en wat tie wraps en je bent een heel eind.
Verder zit er maar een heel kort pijpje aan, bij mij is die langer en naar alle kanten te bewegen.
pi_54203690
marmhz ik wil m'n upgrade nog even uitstellen, zit in t laatste jaar van m'n studie dus wanneer ik m'n eigen stekje heb dan zal 'ie er wel komen... Het klinkt trouwens negatiever dan het is hoor, ik mopper eigenlijk alleen op m'n Silvia wanneer ik veel drankjes achter elkaar moet maken en verder kan ik altijd met de Kees van der Westen van Kaldi spelen dus ik heb niet zo veel te klagen

Natuurlijk is die Elektra overkill maar hij's wel prachtig
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54207909
Voor mij is de Silvia gelukkig wel voldoende. Ik ben de enige die koffie drinkt hier in huis, en ook geen tien bakken per dag. Cappucino is niet echt mijn ding, dus stomen is voor mij ook niet nodig.
Maar tegen de tijd dat de garantie verlopen is, gaat er wel een PID op.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  zaterdag 27 oktober 2007 @ 21:17:07 #186
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54209040
Ik heb er dus een PID opgeschroefd, maar mijn Silvia is een oude dame (uit 1999). Ik heb mijn PID via eBay gekocht (bij Auber Instruments). Eindelijk van dat ellendige temp-surfing af. Overigens is de PID er weer uit te halen zonder de machine te beschadigen.
pi_54218070
reclamedoos dan heb jij sowieso geen problemen, espresso's kun je er gewoon achter elkaar blijven uit beuken (hoewel je helaas natuurlijk wel elke keer moet surfen). Ik heb ook een hele tijd over een PID gedacht maar ik weet 't nog niet... Dat surfen irriteert me eigenlijk niet zo en als ik een PID installeer kan ik nog steeds niet stomen en brouwen tegelijkertijd.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54218556
Ik zou graag binnenkort nog een naked portafilter bestellen. Bij de meeste winkels kosten ze rond de 40 euro, maar bij Pasmarose hebben ze ook een Rancilio van 60 euro. Kan ik beter voor die duurdere gaan of is een model van 40 euro, zoals bijvoorbeeld bij Van Pommeren goed genoeg? Waarom wordt bij die naked pf's vaak een 21 gram basket geleverd en maakt dat nog iets uit als je bijvoorbeeld liever een double wilt maken? E61past toch ook op een Silvia?
pi_54219630
Als 't goed is past de E61 op de Silvia. Een naked pf = een naked pf, als 't voor 40E kan is 't prima... Je krijgt er een triple basket bij omdat heel veel mensen die gebruiken met een naked pf, maar je kunt er prima een double basket in doen. Ik gebruik m'n triple zelden.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 28 oktober 2007 @ 13:03:16 #190
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54220898
Ik gebruik zelf die naked van 40 euro, gaat prima, gebruik hem eigenlijk alleen met de double of heel soms met de single basket.

Ik heb wel heel bewust voor een PID gekozen. De deadband van een Silvia is veel te groot (meer dan 10 graden) en de mijne was eigenlijk consequent veel te warm, met bittere koffie als gevolg.
pi_54221218
Dat is helder, thanks !

Ik neem aan dat de double basket die standaard bij de Silvia zit, ook gewoon in een naked pf gebruikt kan worden.
pi_54223693
Die past er gewoon in idd.
pi_54225874
quote:
Op zondag 28 oktober 2007 13:03 schreef Mark_D het volgende:
Ik heb wel heel bewust voor een PID gekozen. De deadband van een Silvia is veel te groot (meer dan 10 graden) en de mijne was eigenlijk consequent veel te warm, met bittere koffie als gevolg.
Dit snap ik niet helemaal... Surfte je dan niet? Ik kan m'n temp aan de onderkant van de deadband krijgen, no problemo!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54226845
Maar tempsurfen kost tijd en je blijft maar het water resevoir vullen lijkt mij. Dus dan is een PID toch een mooie oplossing. Zou er best een op me Domobar willen hebben.
pi_54226973
Het kost wel tijd maar zo veel nu ook weer niet. Je surft en terwijl je boiler opwarmt kun je doseren en tampen. Water, tsja het is niet zo netjes van me misschien maar ik surf door het stoompijpje in een schone beker en ik gooi het terug in het reservoir. Ik gebruik ook gezuiverd water uit een Britakan. Een HX zoals jouw domobar heeft eigenlijk niet echt een PID nodig hoewel het natuurlijk altijd kan Ik denk dat vooral single-boiler apparaten profiteren van een PID
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 28 oktober 2007 @ 20:08:07 #196
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54230065
Ik wil best meedoen met de inkoopactie, maar hoe gaan we dat dan verder verzenden?
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54230888
Ik ben er tot nu toe van uitgegaan dat ik zou bestellen en dat jullie het daarna of van mij toegestuurd zouden krijgen of dat jullie het bij mij mogen ophalen, maar als iemand anders de taak op zich wil nemen dan vind ik dat ook best Ik woon in Groningen trouwens en ben in het weekend ook regelmatig in Rotterdam te vinden.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 28 oktober 2007 @ 23:11:21 #198
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54234133
quote:
Op zondag 28 oktober 2007 16:36 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Dit snap ik niet helemaal... Surfte je dan niet? Ik kan m'n temp aan de onderkant van de deadband krijgen, no problemo!
Punt is dat de onderkant van de deadband nog eigenlijk aan de warme kant was. Een normale surf was eigenlijk alleen mogelijk door binnen 10 seconden na het aangaan van het element je shot te pullen. Reverse surfen duurt mij veel te lang.
  zondag 28 oktober 2007 @ 23:12:37 #199
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54234162
quote:
Op zondag 28 oktober 2007 17:31 schreef W1ZZ het volgende:
Een HX zoals jouw domobar heeft eigenlijk niet echt een PID nodig hoewel het natuurlijk altijd kan Ik denk dat vooral single-boiler apparaten profiteren van een PID
Veel gemaakte fout. Een "gewone" domobar is single boiler. De Domobar Super is een HX. Er zijn best een aantal E-61 machines die single boiler zijn. Ook HX-machines hebben een deadband en zijn meestal te warm. Je hebt een cooling flush nodig om de temperatuur optimaal te krijgen. Dit flushen is wel makkelijker dan temp-surfen op een Silvia.
pi_54244356
Ik heb gisteravond mjin Silvia meegenomen naar Leeuwarden, waar ik door de week woon. Omdat ik maar 1 maler heb, heb ik 200 gram Duo melange uit de vriezer gehaald, in 1x gemalen op de standaard Silvia maalgrootte en meegenomen. Twee lamme armen verder tilde ik hem na een treinreis van 3 uur in mijn Leeuwardsche stulpje naar binnen..... .

Nu blijkt dus dat mijn Silvia wreed wordt verstopt door die maling... zou dat er iets mee te maken hebben dat ik de koffie in bevroren toestand heb gemalen?

Uit arren moede bij de Kaldi hier in Leeuwarden wat koffie gehaald..... ik ben er niet echt over te spreken, het is inconsistent en te grof gemalen..... (ze hadden wel een mooie Mahlkoenig staan, dus ws een afstelprobleempje). Zelfs met knetterhard tampen krijg ik het niet boven de 18 seconden voor een double. Ik vind hem ook niet heel bijzonder qua smaak en erg duur (5 euro voor 250 gram).

Wel zonde van mijn duo melange.... iemand nog een ideetje wat ik ermee kan doen?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')