abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_53574318
Het grote Baristatopic deel 4!

Eigenlijk is het aan faberic om een nieuw topic te openen maar die had alweer even niets van zich laten horen. Ik neem gewoon heel lui zijn OP van het vorige deel over.

vorige delen:
Het Grote Barista Topic Deel II
Het Grote Barista topic
Het grote Baristatopic deel 3

Barista?
De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je bij de barista zijn. Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

Voor wie is dit topic?
Dit topic is voor de professionele barista, de thuisbarista of de koffieliefhebber. Senseo en oploskoffie is hier taboe. Praat hier mee over espresso, cappuccino, malen en branden en deel vooral je resultaten!

Plaatjes!
Kees van der Westen machines:


Latte Art:


Bonen:


Espresso (uit een bodemloze filterdrager):


Mazzer Mini molen:


Links
Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to\'s, guides en meer
Dutch Barista Championship - Het NK barista
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Too Much Coffee - Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53574372
Trouwens, Mark over het stomen op de Silvia. Het klopt natuurlijk dat je niet kunt stomen en brouwen tegelijk maar verder is de stoomkracht echt prima. Ik krijg er prima microfoam uit...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53574486
tvp
pi_53575522
terug vind espresso
  zondag 30 september 2007 @ 01:10:04 #5
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_53580833
In het vorige topic raadde iemand mij aan een gaggia classic te kopen op marktplaats. Nu zag ik dit ding voorbijkomen http://elektronica.marktplaats.nl/koffiemachines-en-espresso-apparaten/106970057-gaggia-koffiezetapperaat.html?return=eJwtjNEKgzAMRf9F0EdtJ%2ByhUob7k2A7LVYNTcrGxv59KfPpnpx7CRhtPsGogYy%2BKlORhzQtw8KMpuvWA%2F3ebpBWxgjA1O6x%2B09aXPD2ilY3jiwfdT%2Fqur%2B7ICAZWfIdUJAejs4Wi1UCmxTjnjefwlR8Pv36FJhhngPIdVD5dmkQs1UNJbaYq%2BH7Ay8vOFc%3D&df=1&fta=eNpFkt2O4yAMhd%2BFi17bgAGD%2Bgr7ClU06WSjTdsoPzPVjvruY0hDbqLwxfj45LiJIf7M8lDrNFy%2BmmFWSY4Q1XM446mdz8sjYmr7mIYl%2Fu%2FHNH%2B2s5BxiZBuY7yvt%2BvUf6RxlfO%2F79g1Xdc36TH2EU%2FjuJ7hNE%2FLeVxzXxvV2HRXleSjHE1UfSuCTTQQf3ppMEeOCsGxByC%2F1xUWAnkdQmb6zTBYrT3ozExl7MkEl5ndGergECAz2hkQa8eFuZ0Zdg5d0fA7k%2F6GDGcWKmOvCYsGV11gaYhlZqhQAxOVhogVejbM5TbuVoDRGKfLOFi9EAF6u12vZqz3ZMMmVN2Q0QCm%2FAl0RyUAbL8Cqx8IyPyurIbIkWW%2FCe2OQFwiYBlJH46IHW%2BONB49yXlTRtI1HNJszRairo5ckHxsGUlXR8EEQLIFUs3biKl33kdAYHJyBVZHzoq234SOiKSBcyU2XTOyRGyMUeklKyzbtzzGpp0vw%2FXeLX9zabaJsvwf6zRd%2Bnt7fe5U7t%2Ba5yWvr2xsW3ZQR9V8q%2FTn%2FfqVN1kW%2BfX6BQKx1kk%3D&fta_ind=1#photo

Hij ziet er wanstaltig lelijk uit maar het gaat natuurlijk om de koffie die er uit komt...wat vinden jullie van deze lelijke eend?

Of wat denken jullie van deze? http://elektronica.marktplaats.nl/koffiemachines-en-espresso-apparaten/108857288-gaggia-garezza-espresso-cappucino-machine.html?return=eJwtjNEKgzAMRf9F0EdtJ%2ByhUob7k2A7LVYNTcrGxv59KfPpnpx7CRhtPsGogYy%2BKlORhzQtw8KMpuvWA%2F3ebpBWxgjA1O6x%2B09aXPD2ilY3jiwfdT%2Fqur%2B7ICAZWfIdUJAejs4Wi1UCmxTjnjefwlR8Pv36FJhhngPIdVD5dmkQs1UNJbaYq%2BH7Ay8vOFc%3D&df=1&fta=eNpFkt2O4yAMhd%2BFi17bgAGD%2Bgr7ClU06WSjTdsoPzPVjvruY0hDbqLwxfj45LiJIf7M8lDrNFy%2BmmFWSY4Q1XM446mdz8sjYmr7mIYl%2Fu%2FHNH%2B2s5BxiZBuY7yvt%2BvUf6RxlfO%2F79g1Xdc36TH2EU%2FjuJ7hNE%2FLeVxzXxvV2HRXleSjHE1UfSuCTTQQf3ppMEeOCsGxByC%2F1xUWAnkdQmb6zTBYrT3ozExl7MkEl5ndGergECAz2hkQa8eFuZ0Zdg5d0fA7k%2F6GDGcWKmOvCYsGV11gaYhlZqhQAxOVhogVejbM5TbuVoDRGKfLOFi9EAF6u12vZqz3ZMMmVN2Q0QCm%2FAl0RyUAbL8Cqx8IyPyurIbIkWW%2FCe2OQFwiYBlJH46IHW%2BONB49yXlTRtI1HNJszRairo5ckHxsGUlXR8EEQLIFUs3biKl33kdAYHJyBVZHzoq234SOiKSBcyU2XTOyRGyMUeklKyzbtzzGpp0vw%2FXeLX9zabaJsvwf6zRd%2Bnt7fe5U7t%2Ba5yWvr2xsW3ZQR9V8q%2FTn%2FfqVN1kW%2BfX6BQKx1kk%3D&fta_ind=2

http://elektronica.marktplaats.nl/koffiemachines-en-espresso-apparaten/118422702-gaggia-carezza-expressomachine.html?return=eJwtjNEKgzAMRf9F0EdtJ%2ByhUob7k2A7LVYNTcrGxv59KfPpnpx7CRhtPsGogYy%2BKlORhzQtw8KMpuvWA%2F3ebpBWxgjA1O6x%2B09aXPD2ilY3jiwfdT%2Fqur%2B7ICAZWfIdUJAejs4Wi1UCmxTjnjefwlR8Pv36FJhhngPIdVD5dmkQs1UNJbaYq%2BH7Ay8vOFc%3D&df=1&fta=eNpFkt2O4yAMhd%2BFi17bgAGD%2Bgr7ClU06WSjTdsoPzPVjvruY0hDbqLwxfj45LiJIf7M8lDrNFy%2BmmFWSY4Q1XM446mdz8sjYmr7mIYl%2Fu%2FHNH%2B2s5BxiZBuY7yvt%2BvUf6RxlfO%2F79g1Xdc36TH2EU%2FjuJ7hNE%2FLeVxzXxvV2HRXleSjHE1UfSuCTTQQf3ppMEeOCsGxByC%2F1xUWAnkdQmb6zTBYrT3ozExl7MkEl5ndGergECAz2hkQa8eFuZ0Zdg5d0fA7k%2F6GDGcWKmOvCYsGV11gaYhlZqhQAxOVhogVejbM5TbuVoDRGKfLOFi9EAF6u12vZqz3ZMMmVN2Q0QCm%2FAl0RyUAbL8Cqx8IyPyurIbIkWW%2FCe2OQFwiYBlJH46IHW%2BONB49yXlTRtI1HNJszRairo5ckHxsGUlXR8EEQLIFUs3biKl33kdAYHJyBVZHzoq234SOiKSBcyU2XTOyRGyMUeklKyzbtzzGpp0vw%2FXeLX9zabaJsvwf6zRd%2Bnt7fe5U7t%2Ba5yWvr2xsW3ZQR9V8q%2FTn%2FfqVN1kW%2BfX6BQKx1kk%3D&fta_ind=3

[ Bericht 47% gewijzigd door honda1990 op 30-09-2007 01:16:07 ]
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_53581240
Even de links overtypen in mijn adres-balk, ogenblikje.
pi_53583251
Die Carezza moet je niet doen, dat is echt geen verbetering tov je Delonghi. Over de eerste kan ik je echt niets vertellen... Probeer 't eens op coffeegeek of home-barista.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53584085
Net lekkere brandsessie gehouden. 3x gebrand: Brazil Cerrado, Cuba Altura Lavado en Harrar. Gedeelte van elke boon geblend voor een 50/25/25 blend. Lekker lekker!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53585342
Lekkere basisboon is dat inderdaad die Cerrado. In z'n eentje niet lekker maar zo in de mix precies de goede basis.
De Carezza is allemaal aluminium inderdaad geen verbetering. Die andere machine lijkt op de Paros die staat wel op de site van Gaggia, wellicht dat de Tebe de voorloper is. Ik heb geen idee wat voor techniek erin zit maar dat is wellicht te googelen?
pi_53585515
Ik vind 'm als SO idd ook niet boeiend... Maar ik ga 'm toch wel ook als SO drinken om 'm beter te leren kennen

Mark nog over de curved vs flat: het is wel zo dat in het midden de puck "dunner" is maar er is een ongelijke krachtverdeling door de curving. In het midden staat er tijdens het tampen meer kracht op de koffie waardoor de koffie compacter/steviger wordt aangestampt. Het grote voordeel van een curved tamper vind ik dat je side-channeling heel goed tegengaat. Het nadeel vind ik dat het moeilijker is om goed level te tampen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53587861
Hier een video over heatgun roasting, voor degene onder ons die nog geen geld willen uitgeven aan een brander
http://video.google.nl/videoplay?docid=-6788836426229860887&q=heat+gun+coffee+roasting&total=4&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1

Hier staat een mooie uitlegtekst:
http://www.homeroaster.com/heatgun.html

Ik heb dit zelf nooit gedaan, maar ik hoor er aardig enthousiaste verhalen over. Misschien ook iets voor jou Mark? Altijd verse bonen, je hoeft niet meer in te vriezen. Een heatgun oftwel verfstripper zal rond een 10 tje kosten bij Gamma/Praxis enz.
Een hondendrinkbak schijnt het handigste te zijn om de bonen in te verwarmen.
pi_53590206
quote:
Op zondag 30 september 2007 13:42 schreef marmhz het volgende:
Hier een video over heatgun roasting, voor degene onder ons die nog geen geld willen uitgeven aan een brander
http://video.google.nl/videoplay?docid=-6788836426229860887&q=heat+gun+coffee+roasting&total=4&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1

Hier staat een mooie uitlegtekst:
http://www.homeroaster.com/heatgun.html

Ik heb dit zelf nooit gedaan, maar ik hoor er aardig enthousiaste verhalen over. Misschien ook iets voor jou Mark? Altijd verse bonen, je hoeft niet meer in te vriezen. Een heatgun oftwel verfstripper zal rond een 10 tje kosten bij Gamma/Praxis enz.
Een hondendrinkbak schijnt het handigste te zijn om de bonen in te verwarmen.
Ik zou eerder gaan voor een popcornmachine. Dat is net zo low-budget, maar iets minder complex.
pi_53591808
klopt maar de heatgun overlijdt niet na een paar keer gebruiken en de popcornpopper wel omdat 'ie werk moet doen dat ietsje zwaarder is dan het poppen van corn
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53592189
Ik weet niet of er net als ik nog iemand Illy Collection kopjes spaart maar er heeft iemand z'n complete verzameling op Marktplaats gedumpt inclusief een paar zeer zeldzame zoals

Ginger & Fred


en

Teatro


Had ik de pieken maar Deze twee zijn mijn all-time favorieten...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53600330
quote:
Op zaterdag 29 september 2007 17:08 schreef mirugai het volgende:

[..]

hehe, leuk apparaatje. Ik wil jou nog wel 'ns een middagje met dat ding over straat zien lopen. Dat ding weegt 30 kg. Nogmaals de Junior is een kleine PROFESSIONELE machine, gebouwd om de hele dag door mee te zetten.
Maar blijkbaar ben jij op zoek naar iets beters. Een dualboiler La Marzocco met genoeg stoomcapaciteit om je plafond mee te wassen denk ik...
Mijn tip: leer eerst maar 'ns goed met je Silvia werken. Daar kon ik vroeger met wat getweak en veel geoefen erg goede espresso uit krijgen. Als ik het zo lees, dan is in jouw geval de zwakste schakel niet de apparatuur maar de mens.
, doe eens niet zo gepikeerd man! Voortaan niet meer doen, want voor je het weet, slaat je zurigheid over op je espresso .

Ik zeg helemaal niet dat ik wil overgaan op een andere espresso-machine, maar ben meer geinteresseerd waarom mensen zo'n junior, met op het oog mindere specs dan een brewtus, zo waarderen.....

Ik heb volgens mij nog wel ergens een heatgun liggen, en bij ons in de straat blijken ze opeens ongebrande koffie te verkopen , dus dat ga ik eens proberen

@Wizz, mooie kopjes idd, maar ik vind het irritante van die illy-kopjes altijd dat ze een rond oortje hebben, en dat ze daardoor kunnen gaan "draaien" rond je vinger. Je moet dus of een vinger tegen het hete kopje houden, of hard knijpen....

[ Bericht 9% gewijzigd door Mark_V op 30-09-2007 21:17:20 ]
  zondag 30 september 2007 @ 23:17:22 #16
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_53604214
Ik vind deze topics echt heel interresant en leuk. Het enigste probleem is dat ik de financiële mogelijkheden gewoon niet heb om een fatsoenlijk espressoapparaat te kopen. Oja,,,,,ik ga morgen op een industrie terrein even langs met mn oude o-ring (als ik die nog kan vinden ) hopen dat ze er daar wel een hebben
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_53610505
quote:
Op zondag 30 september 2007 12:12 schreef W1ZZ het volgende:
Ik vind 'm als SO idd ook niet boeiend... Maar ik ga 'm toch wel ook als SO drinken om 'm beter te leren kennen

Mark nog over de curved vs flat: het is wel zo dat in het midden de puck "dunner" is maar er is een ongelijke krachtverdeling door de curving. In het midden staat er tijdens het tampen meer kracht op de koffie waardoor de koffie compacter/steviger wordt aangestampt. Het grote voordeel van een curved tamper vind ik dat je side-channeling heel goed tegengaat. Het nadeel vind ik dat het moeilijker is om goed level te tampen.
Zou een Am curve dan niet het beste van twee werelden zijn? Weinig tot geen side-channeling, maar toch minder problemen om hem goed level te tampen....

Keuzes.... jammer dat ze zo duur zijn, anders had ik er gewoon drie besteld .

Upd: wat een af-grij-se-lijke layout zeg.....

[ Bericht 5% gewijzigd door Mark_V op 01-10-2007 10:24:00 ]
pi_53621499
wat gebruiken jullie eigenlijk om te ontkalken? er zijn allerlei dure merken met ontkalkvloeistoffen, maar ik kwam toevallig een aanbieding tegen voor citroenzuur. zelf mixen met water en je hebt je ontkalkoplossing. zou dat net zo goed werken? het schijnt wel zo te zijn dat de meeste ontkalkers ook op citroenzuur gebaseerd zijn.
pi_53621910
quote:
Op zondag 30 september 2007 21:11 schreef Mark_V het volgende:
@Wizz, mooie kopjes idd, maar ik vind het irritante van die illy-kopjes altijd dat ze een rond oortje hebben, en dat ze daardoor kunnen gaan "draaien" rond je vinger. Je moet dus of een vinger tegen het hete kopje houden, of hard knijpen....
Dit zijn espressokopjes dus daar past je vinger niet doorheen tenzij je een kaboutertje bent En het gewicht is niet zo groot... Wat de capppuccinokoppen van Illy betreft ben ik het idd met je eens om precies dezelfde reden.

Misschien is de Am. curve idd de goeie middenweg, geen idee nooit geprobeerd! Koop er een dan wil ik 'm graag 'ns uitproberen!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53626182
Citroenzuur is de ontkalker die professionele bedrijven ook gebruiken. Bijvoorbeeld bij een revisie van een machine worden boiler en warmtewisselaar altijd in een citroenzuurbad ontkalkt.
pi_53635149
quote:
Op maandag 1 oktober 2007 17:37 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Dit zijn espressokopjes dus daar past je vinger niet doorheen tenzij je een kaboutertje bent En het gewicht is niet zo groot... Wat de capppuccinokoppen van Illy betreft ben ik het idd met je eens om precies dezelfde reden.

Misschien is de Am. curve idd de goeie middenweg, geen idee nooit geprobeerd! Koop er een dan wil ik 'm graag 'ns uitproberen!
Wat zou bijv dat Ginger en Fred kopje moeten opbrengen? Illy collectionprijzen kennende zal het wel een x-honderd euro zijn ofzo....

En breng me nou niet op ideeen, ik heb al time en money-sinks genoeg .

Interessant leesvoer over tampers:
http://www.home-barista.c(...)t-or-convex-t24.html

Met andere woorden, ik ben er nog steeds niet uit. Maar de overall conclusie lijkt toch wel een beetje dat het eigenlijk niet echt een moer uitmaakt....
pi_53635656
Ik heb nu een gewone aluminum tamper http://caffeprimo.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=336&category_id=28&option=com_phpshop&Itemid=38 en daar begin ik nu toch behoorlijk gestoord van te worden. De rand is heel lichtjes afgerond en daarmee kan ik de maling in de rand van de filterbak niet goed aandrukken.
Convex of plat maakt me niet uit (heb ooit al 'ns een convex gehad), maar de rand moet recht zijn!
M'n volgende tamper wordt de xpressivo, that's for sure:
http://caffeprimo.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=99&category_id=28&option=com_phpshop&Itemid=38
pi_53641306
Wat betekent trouwens het begrip "Servicebeurt" binnen espressoland. Kan je dit ook zelf (ben vrij handig) of is hier zeer gespecialiseerde zooi voor nodig.

Vaak zie je bij tweedehands-advertenties staan "heeft wel servicebeurt nodig", en dat zijn dan vaak zeer aantrekkelijk geprijsde machines. Bij bijv een La Cimbali Junior staat dit er vrijwel altijd bij, is dit dan zelf te doen?

Welke grootte melkschuimkan kunnen jullie me trouwens aanraden als ik wat wil spelen met macchiatos en cappuchinos?
pi_53642202
Die Ginger & Fred is afhankelijk van de staat en of er een doosje/boekje bij zit wel zeker 300E waard. Die andere eigenlijk nog meer... Maar je moet gelukjes hebben, ik heb weleens marktwaarde voor een serie betaald maar ook weleens een schijntje van de marktwaarde (12,50 voor twee kopjes uit de eerste serie uit '92, dat zou dus voor de complete serie 37,50 zijn terwijl die makkelijk 500E moet kunnen opbrengen). Servicebeurt... Meestal wordt daarmee bedoeld dattie ontkalkt moet worden (kun je zelf doen), dat de rubberen ring verwisseld moet worden (kun je zelf doen) en dat de grouphead schoongemaakt moet worden (kun je ook al zelf doen).

Ziet er mooi uit die tamper Mirugai. Hij is voor mij denk ik wel wat te groot maar ziet er goed uit!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53643416
quote:
Op maandag 1 oktober 2007 17:20 schreef Byte_Me het volgende:
wat gebruiken jullie eigenlijk om te ontkalken? er zijn allerlei dure merken met ontkalkvloeistoffen, maar ik kwam toevallig een aanbieding tegen voor citroenzuur. zelf mixen met water en je hebt je ontkalkoplossing. zou dat net zo goed werken? het schijnt wel zo te zijn dat de meeste ontkalkers ook op citroenzuur gebaseerd zijn.
Ontkalker voor espressoapparaten (oid) van de mediamarkt voor een kleine 10 euro per fles. Staat instructie op de fles en dat zou ik niet hebben als ik zelf zou gaan mixen.
pi_53648088
Een servicebeurt houdt bij een horecamachine wel iets meer in. In principe worden dan ook de pakkingen vervangen die tussen de kranen zitten van de heet water en stoom. Inderdaad het rubber van de groep wordt vervangen en verder wordt gecontroleerd of de pompopbrengst wel volgens schema is.
Op Marktplaats als daar bijstaat heeft servicebeurt nodig dan kan dit bovenstaande ziijn maar in veel gevallen zal er wel iets meer nodig zijn. Dat betekent dus een echte ontkalking waarbij de machine compleet uit elkaar gaat en alle onderdelen in een citroenzuurbad gaan. Verder worden dan ook alle ventielen die niet meer goed zijn vervangen. Dan komen alle pakkingen nog en eventuele electrokleppen die niet goed meer zijn, Al met al redelijk wat dus, maar het kan wel heel leuk zijn zoiets zelf te doen. Stel je koopt een wat oudere horecabak voor tussen de 50 en 100 euro dan kan je er best 200 euro aan verspijkeren. Als je dan alles zelf doet is het best te overzien. Het is niet megamoeilijk en hulp op internet is altijd beschikbaar.
  dinsdag 2 oktober 2007 @ 19:31:04 #27
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_53648495
Sorry W1ZZ

Koffie staat de laatste tijd op een laag pitje bij mij, ik heb er amper tijd voor ('s ochtends een espresso wil al niet meer lukken) en ik wordt gek van de mislukte 1-kops steeds.

Éigenlijk moet ik gewoon een nieuwe molen, maar ik heb nu geen zin om er geld aan uit te geven.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_53649024
Oh ik bedoelde het niet negatief, lees het maar als 'eigenlijk is de eer aan faberic [...]'
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53711033
http://www.missethoreca.n(...)chtenOverKoffie-.htm

Wat denken jullie, gaat Starbucks voet aan de grond krijgen in NL? het grote probleem voor hun is dat de cappuccino in Nederland van oudsher pak hem weg 2 à 2,50 euro kost. En daarmee maak je gewoon te weinig marge.
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  vrijdag 5 oktober 2007 @ 01:35:36 #30
145090 HenkBenzinetank
Toegevoegde waarde
pi_53711146
Met de juiste marketing wel, ik denk niet dat ze het op z'n Amerikaans moeten aanpakken, maar als ze goed op de Nederlandse markt weten in te spelen, zullen ze wel een voet aan de grond krijgen.

Nederlanders zijn te verwend voor alleen een aarbeienkoffiefrapucinoslootwater
pi_53713037
Ik denk dat het *$ prima gaat lukken als ze de juiste strategie hanteren. NL'ers hebben een duidelijk beeld van koffie dat pas in de laatste paar jaar enigszins is aangepast met de komst van kappoesjino ( ). Volgens mij moeten ze niet te veel de nadruk leggen op koffie (of zelfs het product als geheel dat ze verkopen) maar moeten ze de Nederlander voor zich winnen met hippe café's met gratis hotspots en lekkere banken enzo...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53740707
Hey mensen! Nou ik heb mijn San Marco dus....

Het is deze molen:
http://www.yourdelight.com/leodoro_la_sanMarco_sm96_grinder.htm

Hij heeft als productiedatum 2004 en maalt echt megasnel. Het enige probleem is dat het wel lijkt alsof de draaisschijf dol is. Als ik hem groter zet, lijken de korrels kleiner te worden en je kan hem heel makkelijk voorbij zijn max zetten, zodat hij weer opnieuw telt. Er is echter geen stand waarin je gewoon fijne espresso zet. Ik ben nu maar met rijst aan het pielen omdat koffie toch wel duur is om te slopen. Ik hou jullie op de hoogte!
pi_53741023
Bij molens is het zo dat met de klok meedraaien zorgt voor een grovere maalgraad, terwijl tegen de klok in fijner is. Dit vind ik enigszins contra-intuïtief omdat je normaalgesproken met de klok meedraait als je iets dicht wilt draaien.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53744583
Nah ik ben er dus achter hoe het zit. Een groter getal (en naar rechts draaien) zorgt voor fijnere maling. Dit is heel raar want op de ring staan kleinere "brokjes koffie" met een pijl naar links.

Daarnaast is de ring verdraaid, 8.75 is het minimum qua grootte en 9 een rondje verder (dan moet je hem dus voorbij een punt krijgen waar hij eigenlijk niet voorbij zou mogen) is het maximum. 8.5 blijkt mijn silvia zwaar te verstoppen en 7 zorgt voor een 10 sec doorlooptijd. Ik hou jullie op de hoogte.
pi_53744851
Heel interessant... heb je 'm al opengedraaid om te zien of er iets funny zit bij de burrs?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53745187
quote:
Op zaterdag 6 oktober 2007 16:31 schreef W1ZZ het volgende:
Heel interessant... heb je 'm al opengedraaid om te zien of er iets funny zit bij de burrs?


Nog niet, ik ben al wel met een schroevendraaiertje in de burrkamer gekomen . Ik was even de koffie eruit aan het peuren terwijl hij nog draaide. Ik heb niet echt het idee gekregen dat het hem veel uitmaakte (15 kilo staal vs klein prutdingetje is ook geen eerlijke strijd).

Deze kerel is er trouwens erg tevreden over:
http://www.coffeegeek.com(...)grinders/wogaut/3007
Hij heeft wel 1 versie luxer, met semi conische burrschijven.

Ook hij merkt op dat een hoger getal een fijnere maalgraad is.

Maar echt even een WAAROM OH WAAROM MOMENT....WAAROM maken die idiote koffiemolenbouwers altijd een rechte uitloop voor gemalen koffie? Op die manier heb je altijd zo'n 10 gram ouwe koffie/koffie van een andere maalgrootte etc die je weg kan gooien. Als ze dat lekker zouden laten aflopen, komt alles dat uit de burrs komt, meteen in de kamer..... wie oh wie heeft hier een antwoord op?
pi_53745416
Ja, mijn antwoord is wat ik zelf altijd doe: Gewoon lekker met je pink die zooi eruit schrapen. Wel ff wachten tot de burrs stilstaan
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53745942
quote:
Op zaterdag 6 oktober 2007 17:00 schreef W1ZZ het volgende:
Ja, mijn antwoord is wat ik zelf altijd doe: Gewoon lekker met je pink die zooi eruit schrapen. Wel ff wachten tot de burrs stilstaan


Ja dat is inderdaad misschien het beste.

Nog even een fotootje in het kader van de humor... die Silvia lijkt wel een miniatuur .



Ik zit nog te kijken of ik misschien een iets kleinere hopper kan regelen (deze is 2.5 liter ofzo). In principe is iedere rond uitlopende bak van ongeveer een halve liter met een gat van 6.8 centimeter goed..... dus als iemand iets weet... ik hou me aanbevolgen .

Daarnaast ga ik waarschijnlijk het automatische maalsysteem na zoveel servings dat ook weer ophoudt als hij volzit eruit slopen. Ik ga het ws niet gebruiken en het zit in de weg .

Ik heb nu ook het apparaat opengekregen (gewoon lang draaien ) en de burrs zijn nu goed te zien. De zijkanten zijn echter heel erg afgeplat (zie foto). Is dit de bedoeling of zijn de burrs duidelijk aan vervanging toe. In de bovenburr (op ongeveer half zes op de foto) zit verder nog een kleine beschadiging aan het staal, een buts van iets van 0.5 mm diep ofzo. Betekent dit nieuwe burrs of zijn ze gewoon nog goed?

Onder:

Boven:


Ik denk dat als ik op een ander punt begin met 'dichtdraaien" straks, dat hij dan wel gewoon goed van 1 tot 12 loopt. Ik hou jullie op de hoogte met mijn gezwam .

[ Bericht 20% gewijzigd door Mark_V op 06-10-2007 17:52:58 ]
  zaterdag 6 oktober 2007 @ 18:02:13 #39
145090 HenkBenzinetank
Toegevoegde waarde
pi_53746596
Heuj dat ding heb ik op mn werk ook. Handig als je veel koffie moet malen/veel gebruikt, anders vind ik het maar zonde vna je bonen
pi_53746848
quote:
Op zaterdag 6 oktober 2007 18:02 schreef HenkBenzinetank het volgende:
Heuj dat ding heb ik op mn werk ook. Handig als je veel koffie moet malen/veel gebruikt, anders vind ik het maar zonde vna je bonen


Zonde van je bonen? Voor zover ik weet hebben alle molens last van het feit dat er wat in de uitgang van de burrs blijft zitten. En daar gebruiken we gewoon de W1ZZ-pulktechniek voor

Ik neem aan dat het ding bij jullie op de zaak wel gewoon van 1-12 is in te stellen in plaat van van 9 tot 8.75 .

Ik ben er dus achter dat het ding gewoon een kwartslag gedraaid zit. Maar ik heb nog niet gevonden hoe je hem kan loskrijgen. Er zit wel een pennetje op de zijkant wat je er eventueel zou kunnen uittrekken en een kwartslag verder weer in kan steken (er zitten 4 gaten in), maar ik krijg hem niet los
pi_53746858
Is geen gezwam, is leuk daar is dit topic toch voor?

Volgens mij zijn je burrs nog prima, voel er 'ns aan 't moet een heel klein beetje trekken aan je huid zoals een mes. Of iets veiliger, met je vingernagel. Als er wat van je nagel afgeschaafd wordt is de burr nog prima. Dat platte aan de zijkant hoort, kijk maar 'ns op deze site:
http://www.ruscelli.com/mazzer_mini_burrs.htm
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53746915
quote:
Op zaterdag 6 oktober 2007 18:15 schreef W1ZZ het volgende:
Is geen gezwam, is leuk daar is dit topic toch voor?

Volgens mij zijn je burrs nog prima, voel er 'ns aan 't moet een heel klein beetje trekken aan je huid zoals een mes. Dat platte aan de zijkant hoort, kijk maar 'ns op deze site:
http://www.ruscelli.com/mazzer_mini_burrs.htm


Gelukkig, ik was even bang dat ik jullie aan het overvoeren was met aboeiende crap over een lullig molentje....

Ah nuttig!

Er zitten volgens mij op twee plekken zulke beschadigingen

http://www.ruscelli.com/images/070302-010a.jpg

Dus ze zijn beter dan van die mazzer mini van die kerel met die veel te dure camera ( ). Dus ik ben blij, ik heb een prima molen voor 80 euro .

Alleen die grootte

Zou je burrs kunnen wassen trouwens? Ik heb het ding nu toch helemaal uit elkaar liggen, kan ik hem net zo goed mooi schoonmaken .

[ Bericht 5% gewijzigd door Mark_V op 06-10-2007 18:24:00 ]
pi_53747065
Ach jij hoeft nooit meer een molen te kopen! ik voel 't op een gegeven moment kriebelen en dan wil ik een Compak WBC Grinder

Maar nu je een goede grinder hebt ben je wel verplicht wat plaatjes en filmpjes te posten van je espressozetkunsten!



EDIT: Ik zie niet in waarom je ze niet zou kunnen wassen, ze zijn tenslotte van RVS, toch? Alleen NIET met zeep. Maar ik ben niet verantwoordelijk.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53748373
Ik heb hier op dit moment trouwens 2 silvias staan. Eentje ervan gaat de deur uit, ik had op 2 geboden en 2x werd mijn bod geaccepteerd. Nu wil een kennis er wel eentje hebben (espressomanie is verslavend). Ik hou zelf denk ik wel de beste, want ik heb toch de moeite gedaan om ze allebei op te halen (ze waren even duur), maar ja welke is dat?

Eentje heeft als productiedatum 02/01 en heeft nog nooit een servicebeurt gehad maar ziet er minder gebruikt uit.
De ander heeft als productiedatum 04/00 en heeft een servicebeurt gehad waarbij de boiler is vervangen en is veel meer gebruikt. Daarnaast kan je de piston iets "voorbij" de horizontale stand draaien, ik weet niet of dit op iets slechts duidt?

Uit beide komt overigens prima koffie
pi_53748613
Bij de mijne kon je vanaf 't begin meteen het piston veel verder dan haaks op 't apparaat verschuiven, is eigenlijk bij alle silvia's wel zo'n beetje... Eentje die één jaar ouder is maar met een nieuwe boiler klinkt goed!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zaterdag 6 oktober 2007 @ 20:18:43 #46
145090 HenkBenzinetank
Toegevoegde waarde
pi_53749265
quote:
Op zaterdag 6 oktober 2007 18:14 schreef Mark_V het volgende:

[..]


Zonde van je bonen? Voor zover ik weet hebben alle molens last van het feit dat er wat in de uitgang van de burrs blijft zitten. En daar gebruiken we gewoon de W1ZZ-pulktechniek voor

Ik neem aan dat het ding bij jullie op de zaak wel gewoon van 1-12 is in te stellen in plaat van van 9 tot 8.75 .

Ik ben er dus achter dat het ding gewoon een kwartslag gedraaid zit. Maar ik heb nog niet gevonden hoe je hem kan loskrijgen. Er zit wel een pennetje op de zijkant wat je er eventueel zou kunnen uittrekken en een kwartslag verder weer in kan steken (er zitten 4 gaten in), maar ik krijg hem niet los
Ik bedoel meer dat je misschien teveel maalt omdat ie pas stopt als het reservoir vol zit, en daardoor een berg over hebt. Tenzij je dus voor een heleboel mensen tegelijk koffie zet.
pi_53750095
Ik heb überhaupt geen hopper op m'n apparaat staan... Ik doe voor elke keer zetten genoeg bonen in de mond van de molen en vermaal dat. Hoe doen jullie dat dan?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53759831
Na dit topic al geruime tijd te hebben gevolgd, heb ik nu maar eens de tijd genomen om me aan te melden. Sinds kort ben ik de trotse bezitter van een Rancilio Silvia. Na lang wikken en wegen heb ik besloten om in eerste instantie een tweedehands apparaat aan te schaffen en daarmee de wereld van espresso te verkennen. Omdat je met een apparaat alleen nog niet zo veel begint, heb ik er vorige week een nieuwe Macap M4 bij gekocht. Niet goedkoop, maar als het goed is kan ik daar voorlopig wel mee vooruit. Uiteraard moet ik nog flink oefenen om alles in de vingers te krijgen, maar toch ben ik niet ontevreden over de resultaten. Zal binnenkort eens een kilo - echt - verse bonen bestellen bij gebrand.nl. Iemand nog tips voor een beetje neutrale boon om mee te starten ? Heb ook nog wat extra kopjes nodig. Misschien dat iemand nog tips heeft voor mooie/goede ?
pi_53766224
De allerneutraalste die je kunt krijgen is de braziliaan, maar die is daarmee ook de saaiste. Probeer gewoon 'ns die espresso duo blend, die is wel prima!

Wat kopjes betreft is het belangrijk dat je voor goed dik porselein gaat. Al die glazen onzin van tegenwoordig is wel leuk maar niet het beste voor je espresso en het drinkt ook nog minder. Ik gebruik voor dagelijks deze:



En soms gebruik ik Illy Collection kopjes zoals deze:


Dit is er een uit een oude set, toen was het porselein nog van veel betere kwaliteit (wat dikte betreft, de nieuwe zijn qua afwerking weer veel mooier dan de oude maar de nieuwe zijn veel dunner dus houden minder goed warmte vast en drinken vind ik minder lekker)

[ Bericht 34% gewijzigd door W1ZZ op 07-10-2007 15:59:16 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53775153
quote:
Op zondag 7 oktober 2007 15:48 schreef W1ZZ het volgende:
Wat kopjes betreft is het belangrijk dat je voor goed dik porselein gaat. Al die glazen onzin van tegenwoordig is wel leuk maar niet het beste voor je espresso en het drinkt ook nog minder. Ik gebruik voor dagelijks deze:

Ik vind echt niets mis met glas. als je dat lekker vindt, moet je dat gewoon gebruiken. Ieder zo zijn/haar smaak. Afgelopen zomer in Italie kreeg ik mn espressi ook uit verschillende kopjes/glazen (die vielen erg tegen trouwens, ik had er meer van verwacht).

Ik heb zelf Illy kopjes omdat ik die gewoon leuk vindt (ik geef er niets om dat die set een "collecters item" is). Hier drinken ik en mijn visite espresso uit:

Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  zondag 7 oktober 2007 @ 21:32:41 #51
120482 mirugai
very fishy
pi_53775748
quote:
Op zondag 7 oktober 2007 21:12 schreef reclamedoos het volgende:

Ik heb zelf Illy kopjes omdat ik die gewoon leuk vindt (ik geef er niets om dat die set een "collecters item" is). Hier drinken ik en mijn visite espresso uit:

hey, is dat de jeff koons collectie? Daar heb ik er ook eentje van.
En je hebt helemaal gelijk, gewoon gebruiken die kopjes...
pi_53778721
Italië heeft gemiddeld goede espresso, veel beter dan gemiddeld in welk land dan ook. Maar als je als hobby espressomachines etc heb dan ga je ook in Italië teleurgesteld raken...

Wat glas betreft: to each his own maar glas geleidt op een andere manier dan porselein en door de manier waarop verandert de koffie ook. Als je dat prettig vindt, okee. Zo niet, dan niet. Ik heb aan veel mensen dezelfde espresso voorgezet in glas en in porselein (onder de ene spout glas, onder de andere porselein) en die zeggen vrij unaniem dat porselein lekkerder drinkt. De enige reden dat er in NL in de hippe kroegen espresso uit glas wordt geserveerd is juist omdat ze dat hipper vinden.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53784527
Coffeegeek is helemaal lyrisch over deze glaasjes (ze wonnen de editors awards van 2006):

quote:
Best Espresso Cup

Winner: Bodum Pavina Espresso Cup
web: www.bodumusa.com
price: $12 USD for two
This quite possibly could be the perfect espresso cup - too perfect in fact. First on visuals, this lets you see your espresso pours in all their crema-laden, Guinness Effect glory - great for both shot evaluation and appreciation. Next, the double walled nature of these cups work so well, you don’t have to preheat them. In fact, we recommend not preheating them because the resulting espresso may be too hot - just having them sit on top of a machine should suffice. The bowl shape inside is considered near ideal by many professionals and WBC judges, and overall, it’s one of the more elegant ways to serve up espresso and macchiatos. The price is extremely good as well.
Heeft iemand deze weleens geprobeerd? Ik vind ze mooier dan porselein (dat heeft zo'n oma imago) en als ze lekker drinken, waarom niet....?

@W1ZZ, gewoon bonen per keer erin gooien werkt perfect! Je kan hem gewoon helemaal laten doordraaien totdat de hele maalkamer leeggezwiept is. Vervolgens kan je met de W1ZZ-pulktechniek (tm) de koffie eruit halen. Resultaat: geen oude koffieresten in je molen en je kan per keer je boon kiezen. en voor mij, mijn La san marco staat niet meer EXTREEM idioot groot in vergelijking met mijn silvia (hopper is eraf)

Wat gebruik jij als "maatschepje" om je bonen af te meten? Ik gebruik nu een borrelglaasje, maar dat is eigenlijk net te groot en niet heel praktisch.
pi_53788300
Ik weeg m'n bonen dus elk bakje voldoet...

Over die glaasjes: dat waren mijn eerste espressoglaasjes... denk twee of drie keer gebruikt en daarna weggegeven. Ze houden de warmte zó goed vast dat de espresso nauwelijks op drinktemperatuur kan komen en ik m'n tong elke keer verbrandde, bovendien kwam ik er door die glaasjes achter dat ik niet graag espresso uit glas drink... Laat je trouwens niet misleiden door 't plaatje, ze zijn aardig groot en de hoeveelheid koffie die je daar ziet is makkelijk een driedubbele espresso.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53798431
@ W1ZZ: Ik neem aan dat je die Espresso Duo melange van 10 euro/kg bedoelt? Dan ga ik die zeker eens proberen binnenkort.

Ik gebruik nu meestal de kopjes van Caffe New York. Ik heb de indruk dat die net even iets massiever zijn dan de nieuwe Illy kopjes. Zijn de originele Rancilio kopjes nog ergens makkelijk te bestellen?
pi_53802978
Leuk dat het forum nog steeds leeft. Ik heb ook redelijk wat Illy kopjes maar er zijn er maar enkele die genummerd zijn. Ze drinken wel t fijnste vind ik.
pi_53804152
quote:
Op maandag 8 oktober 2007 09:55 schreef Mark_V het volgende:
Coffeegeek is helemaal lyrisch over deze glaasjes (ze wonnen de editors awards van 2006):

[ afbeelding ]
[..]

Heeft iemand deze weleens geprobeerd? Ik vind ze mooier dan porselein (dat heeft zo'n oma imago) en als ze lekker drinken, waarom niet....?

@W1ZZ, gewoon bonen per keer erin gooien werkt perfect! Je kan hem gewoon helemaal laten doordraaien totdat de hele maalkamer leeggezwiept is. Vervolgens kan je met de W1ZZ-pulktechniek (tm) de koffie eruit halen. Resultaat: geen oude koffieresten in je molen en je kan per keer je boon kiezen. en voor mij, mijn La san marco staat niet meer EXTREEM idioot groot in vergelijking met mijn silvia (hopper is eraf)

Wat gebruik jij als "maatschepje" om je bonen af te meten? Ik gebruik nu een borrelglaasje, maar dat is eigenlijk net te groot en niet heel praktisch.
ik heb de bodum canteen. ook dubbelglazig, maar een rechter model:

ik doe ze niet zo vol als op het plaatje. ga meestal voor de dubbele espresso, dat is ongeveer halfvol. ik vind ze erg fijn. ben erg pragmatisch ingesteld, en ik zou nooit van die collectors items illy kopjes gebruiken. geef mn geld liever uit aan goede koffie

verder heb ik vandaag mn eerste shotje van blanche dael espresso getrokken. superkoffie! heerlijke crema laag van ruim een centimeter. lekkere melange. al met al een geslaagd espressodagje. na wat mindere koffies heb ik er eentje gevonden die goed bij mn machine past. valt nog wel wat te optimeren met het tampen waarschijnlijk, maar het was de beste espresso die ik met dit apparaat gemaakt heb.
pi_53806926
Het gaat eindelijk weer een beetje beter met de latte art:



Posten jullie nu eens plaatjes van jullie art, lafaards!

[ Bericht 2% gewijzigd door W1ZZ op 09-10-2007 09:31:15 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53860602
Hebben jullie de pompdruk wel eens aangepast? Ik heb pas met een piston met drukmeter de pompdruk afgesteld op 9.5 bar. Hij bleek veel te hoog te staan, rond de 14. Bijna alle thuismachines hebben een vibratiepomp die altijd 15 bar druk geeft en die kun je afstellen bij de zogenaamde OPV een schroef waarmee je de druk regelt die na de pomp richting de zetgroep wordt gestuurd. De overdruk gaat terug naar de waterbak of in de lekbak. Rond de 9 bar druk is optimaal volgens alle deskundigen (zie o.a. Home-Barista) en ik moet zeggen dat de koffie nu nog weer een stuk beter smaakt, Echt de moeite waard om dit even aan te passen.
pi_53861169
quote:
Op donderdag 11 oktober 2007 12:16 schreef marmhz het volgende:
Hebben jullie de pompdruk wel eens aangepast? Ik heb pas met een piston met drukmeter de pompdruk afgesteld op 9.5 bar. Hij bleek veel te hoog te staan, rond de 14. Bijna alle thuismachines hebben een vibratiepomp die altijd 15 bar druk geeft en die kun je afstellen bij de zogenaamde OPV een schroef waarmee je de druk regelt die na de pomp richting de zetgroep wordt gestuurd. De overdruk gaat terug naar de waterbak of in de lekbak. Rond de 9 bar druk is optimaal volgens alle deskundigen (zie o.a. Home-Barista) en ik moet zeggen dat de koffie nu nog weer een stuk beter smaakt, Echt de moeite waard om dit even aan te passen.
hoe weet je of dit bij je eigen machine kan? en hoe kom je aan een piston met manometer?
pi_53862111
quote:
Op donderdag 11 oktober 2007 12:16 schreef marmhz het volgende:
Hebben jullie de pompdruk wel eens aangepast? Ik heb pas met een piston met drukmeter de pompdruk afgesteld op 9.5 bar. Hij bleek veel te hoog te staan, rond de 14. Bijna alle thuismachines hebben een vibratiepomp die altijd 15 bar druk geeft en die kun je afstellen bij de zogenaamde OPV een schroef waarmee je de druk regelt die na de pomp richting de zetgroep wordt gestuurd. De overdruk gaat terug naar de waterbak of in de lekbak. Rond de 9 bar druk is optimaal volgens alle deskundigen (zie o.a. Home-Barista) en ik moet zeggen dat de koffie nu nog weer een stuk beter smaakt, Echt de moeite waard om dit even aan te passen.
Met welk apparaat was dat dan? De meeste enigszins ok-e espresso-apparaten staan volgens mij rond de 9 afgesteld. Mijn Silvia is niet eens in te stellen volgens mij....

Heeft iemand trouwens ervaring met de espresso-bonen van het Kruidvat. Ze waren 4 euro voor een kilo, koopje dus. Maar ja, het zal ook wel als een koopje smaken . Ik ga ze in ieder geval kopen om lekker uit te proberen, dan krijg ik tenminste ook niet de neiging om alle bakkies op te drinken.
pi_53862313
weet iemand hoe je reinigingstabletten gebruikt? ik heb ontkalk- en reiningingstabletten gekocht. de ontkalktabletten moeten gewoon in water worden opgelost en vervolgens door het espresso apparaat laten lopen. vervolgens nog even naspoelen lijkt me. Maar bij de reinigingtabletten zit geen gebruiksaanwijzing. dus vraag ik me af of je die hetzelfde gebruikt, of dat je die in de piston doet, waar het apparaat gereinigd moet worden.
pi_53863509
Hee tof een kilo voor 4E? Dat is mooi nog goedkoper latte art oefenen...

Mark de druk op je Silvia is wel in te stellen! Alleen daarvoor moet je 'm openschroeven... Hoe ben je aan die manometer gekomen Marmhz? En is die ook op de Silvia toe te passen?

[ Bericht 20% gewijzigd door W1ZZ op 11-10-2007 14:52:39 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53864871
Manometer bestellen via internet. Eentje die waterdruk kan meten en aan de onderkant van je piston past (op de schroefdraad) stukje teflon tape ertussen tegen het lekken. Dan zet je de pomp aan tot dat die stil is en dan kan je met een schroevendraaier gaan regelen. Ik heb 'm overigens geleend van iemand. Het schijnt dat bij heel veel machines de druk te hoog staat afgesteld.

Reinigingstabletten gebruik je meestal in volautomaten voor het reinigingsprgramma waarbij de koffievetten uit de zetgroep worden verwijderd. Je kan die pillen ook gebruiken om te backflushen met een pistonmachine, w.w.z. dat je een pil in je blindfilter legt en dan de pomp aan enz. Kan alleen met machines die een 3 weg klep hebben!! Meestal gebruik je daarvoor echter poeder of een vloeibare koffievet oplosser.
pi_53867265
ik heb de reinigingstablet in het piston gedaan, zo'n saeco grand crema geval, en de piston een aantal keer open en dicht gedaan. die is er een stuk schoner door geworden, kwam een hoop slappe koffie uit. dat is een van de nadelen van die grand crema piston, hij is slecht te reinigen door af te spoelen.
pi_53868611
Er loopt de laatste tijd nog wel eens wat water aan de buitenkant langs de piston tijdens het zetten. Waar kan dit aan liggen? Heb mijn maalgraad niet veranderd en volume en doorlooptijd kloppen aardig naar mijn idee.
pi_53871275
Dit ligt aan het rubber van de zetgroep. Kan je eenvoudig zelf vervangen en kost je max. 5 euro. Die dingen drogen in de loop der tijd uit en gaan dan lekken. Het rubber zorgt voor een afdichting tussen je piston en de zetgroep.
pi_53871704
Hey mensen, ik heb dringend help nodig!

Sinds een paar maanden heb ik een Rancilio Silvia en Rancilio Rocky. Iedere shot espresso die ik eruit haal is echt mega zuur. Ik probeer alle regeltjes te hanteren, voorverwarmen, dosing, tamping, 25-sec pull , noem maar op. ZUUUURRR!!!!!

Ik vermoed dat ik last heb van channeling (stroom gaat van donker naar licht in rap tempo) maar het wil niet lukken om een goed smakende shot te krijgen. Erg jammer natuurlijk!

Heeft er iemand zinnig advies?
pi_53873608
quote:
Op donderdag 11 oktober 2007 20:59 schreef marmhz het volgende:
Dit ligt aan het rubber van de zetgroep. Kan je eenvoudig zelf vervangen en kost je max. 5 euro. Die dingen drogen in de loop der tijd uit en gaan dan lekken. Het rubber zorgt voor een afdichting tussen je piston en de zetgroep.
Het rubber lijkt nog prima in orde en het apparaat is nog niet zo oud. Kunnen er ook nog andere oorzaken zijn of moet het echt die ring zijn? Kan het bijvoorbeeld niet aan het tampen, de maling of de hoeveelheid koffie liggen?
pi_53875279
quote:
Op donderdag 11 oktober 2007 21:19 schreef belikewater het volgende:
Hey mensen, ik heb dringend help nodig!

Sinds een paar maanden heb ik een Rancilio Silvia en Rancilio Rocky. Iedere shot espresso die ik eruit haal is echt mega zuur. Ik probeer alle regeltjes te hanteren, voorverwarmen, dosing, tamping, 25-sec pull , noem maar op. ZUUUURRR!!!!!

Ik vermoed dat ik last heb van channeling (stroom gaat van donker naar licht in rap tempo) maar het wil niet lukken om een goed smakende shot te krijgen. Erg jammer natuurlijk!

Heeft er iemand zinnig advies?
Tja sommige bonen zijn gewoon wat zuur, maar "standaard" espressomaling (dus van bijv. de AH) zou dat niet moeten zijn.

Bij wat voor temperatuur brouw je je shot? Probeer eens op de knop te drukken vlak nadat de thermostaat is uitgesprongen (dan is de boiler op z'n heetst). Als je shot dan beter is, brouw je normaal bij te lage temperatuur.

Verder heeft channeling bij mij niet al te veel invloed op de zurigheid (wel iets) maar vooral op de sterkte. Om channeling te voorkomen is het eigenlijk het belangrijkste dat je je distributie op orde hebt. Een goede tamp is van minder belang.....
http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique.html

En uit eigen ervaring: kleinere deeltjes en relatief zachter tampen, leidt bij mij tot minder channeling dan grotere deeltjes en harder tampen, bij gelijke doorloopsnelheid.
pi_53876327
quote:
Op donderdag 11 oktober 2007 23:16 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Tja sommige bonen zijn gewoon wat zuur, maar "standaard" espressomaling (dus van bijv. de AH) zou dat niet moeten zijn.

Bij wat voor temperatuur brouw je je shot? Probeer eens op de knop te drukken vlak nadat de thermostaat is uitgesprongen (dan is de boiler op z'n heetst). Als je shot dan beter is, brouw je normaal bij te lage temperatuur.

Verder heeft channeling bij mij niet al te veel invloed op de zurigheid (wel iets) maar vooral op de sterkte. Om channeling te voorkomen is het eigenlijk het belangrijkste dat je je distributie op orde hebt. Een goede tamp is van minder belang.....
http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique.html

En uit eigen ervaring: kleinere deeltjes en relatief zachter tampen, leidt bij mij tot minder channeling dan grotere deeltjes en harder tampen, bij gelijke doorloopsnelheid.
Mooie link, home-barista bevat erg veel goede artikelen zoals deze. Ik heb idd niet veel aandacht besteed aan de distribution. Bijn Rocky geeft een klonterig resultaat wanneer ik fijner maal. Of dit invloed heeft op de enorme zure smaak van mijn shots weet ik niet. Ik dacht dat temperatuur van invloed zou zijn (te laag), maar zelfs na het voorverwarmen van mijn apparaat en temperature surfing blijft de smaak zuur.

Natuurlijk kan het ook aan de bonen liggen, ik krijg de indruk dat ik bij simon levelt in maastricht niet altijd vers gebrande bonen krijg. Naar mijn weten moeten bonen 24 uur na het branden luchtten om overtollig co2 te verliezen. Bij simon levelt vertelde de verkoper met trots dat de bonen minimaal twee weken oud zijn!?
Bij simon levelt in utrecht heb ik ook eens dezelfde bonen gehaald, maar die smaakten wel goed (en waren ook verser).

Misschien moet ik ook maar zo'n tamping clickmat halen zodat ik wat consistenter kan werken. Heeft iemand er ervaring mee?
pi_53881186
quote:
Op donderdag 11 oktober 2007 23:56 schreef belikewater het volgende:

Bijn Rocky geeft een klonterig resultaat wanneer ik fijner maal. Of dit invloed heeft op de enorme zure smaak van mijn shots weet ik niet.
In principe niet, zolang je (bijv. met de WDT) de klontjes maar goed openbreekt en egaliseert.
quote:
Ik dacht dat temperatuur van invloed zou zijn (te laag), maar zelfs na het voorverwarmen van mijn apparaat en temperature surfing blijft de smaak zuur.
Tempsurfing prima, maar het zou kunnen zijn dat je iets niet goed doet of dat je apparaat niet helemaal jopper is. Daarom kan ik je aanraden om toch een shot te maken op de TOP van de tempcurve (dus als het lampje net uit is, het water in de boiler is dan ongeveer 105 graden). Dan weet je zeker dat je temp eigenlijk TE HOOG is. Als je dan nog steeds een zure smaak krijgt, komt het iig niet door de temp. Je zou ook nog even kunnen kijken of de silvia de eerste 2 seconden dat je hem, direct nadat het lampje uit is gesprongen, en je er geen piston op hebt zitten, ook echt STOOM geeft. Zo ja, dan is hij goed .
quote:
Natuurlijk kan het ook aan de bonen liggen, ik krijg de indruk dat ik bij simon levelt in maastricht niet altijd vers gebrande bonen krijg. Naar mijn weten moeten bonen 24 uur na het branden luchtten om overtollig co2 te verliezen. Bij simon levelt vertelde de verkoper met trots dat de bonen minimaal twee weken oud zijn!?
Bij simon levelt in utrecht heb ik ook eens dezelfde bonen gehaald, maar die smaakten wel goed (en waren ook verser).
Mijn bronnen geven aan dat je eigenlijk drie dagen moet wachten totdat de bonen helemaal ontgast zijn en de goede smaak hebben. Die twee weken wordt wel vaker verteld, ik heb een verkoper daar horen zeggen dat je eigenlijk niet meteen na het malen een kop mag zetten. Ze zijn een beetje de weg kwijt daar bij de SL. Maar wederom ter troubleshooting: koop AH perla bonen, constante kwaliteit (ik zeg geen topkwaliteit, maar het is iig contant OK) en die zullen als het goed is NOOIT een zuur shot opleveren.
quote:
Misschien moet ik ook maar zo'n tamping clickmat halen zodat ik wat consistenter kan werken. Heeft iemand er ervaring mee?
Kan, geen ervaring mee, maar een weegschaal werkt beter. Dan kan je precies voelen hoe alle gewichten aanvoelen. Daarnaast hoor je over die klikmatten/kliktampers dat je door de klik de complete distributie verklooit. Bij de klik krijg je een schok en dus een brakke distributie. En een weegschaal is nog goedkoper ook.

Dus mijn advies is, om je verder te helpen met zure shotproblemen:
1. Brouw een shot op de top van de curve, if zuur, ga naar 2
2. Koop AH perla bonen en brouw shot op de top van de curve, if zuur, ga naar 3
3. Probeer je distributie te verbeteren met WDT, if zuur, dan weet ik het niet :S)

Oh ja, verwarm je je apparaat wel voor MET de piston in het apparaat. Anders heb je een koude piston = geheid zure koffie....
pi_53881597
Even wat losse vragen. Ik wil namelijk eigenlijk op korte termijn mijn Silvia upgraden. Op dit moment heb ik er echter nog niet echt geld voor, maar er moeten wel wat nieuwe spullen bij om mijn techniek te verbeteren, namelijk een goede tamper en een bodemloze piston. Op zich zou het dan wel handig zijn om :

1. Past een E61 piston op een silvia? Zo ja, dan koop ik gewoon een bodemloze E61, die zijn niet zo duur. Of is er iemand die al weleens met een gatenzaag zijn portafilter heeft opengewerkt?
Zie bijv:http://www.coffeegeek.com/forums/espresso/general/273511
Deze kerel gebruikt een 2 3/8inch holesaw, dat is ongeveer 60 centimter. Ik zal eens kijken wat die kosten .

2. Iedereen wil van die La Marzocco filterbakjes hebben. Waarom is dat? En passen die in alle gangbare espresso-apparaten (Silvia, E61s, La Cimbali Junior etc). Als ik nu namelijk een goed filterbakje koop dat ik kan houden, kan ik er ook een precies passende tamper bijkopen (bij reg barber kan je ze tot op de 1/10 van een milimeter passend laten maken, en ik heb een electronische schuifmaat, dus ik kan erg nauwkeurig meten)

[ Bericht 8% gewijzigd door Mark_V op 12-10-2007 11:24:26 ]
pi_53881866
Jo hee wat een bedrijvigheid!

Je zurigheid ligt niet aan channeling. Channeling betekent dat op één plek al het water doorstroomt. Hierdoor wordt de koffie juist bitter, niet zuur. Ik zou eens beginnen met fijner te malen want ik denk dat de zurigheid wordt veroorzaakt doordat je koffie underextracted is. Dat betekent dus dat het water wel door alle koffie heen gaat maar te snel waardoor niet alle smaken worden geëxtraheerd. Dit klopt ook met je snelle pull.

(koffie extraheert ruwweg in drie stadia, eerst de zure smaken, dan de zoete en als laatste de bittere)

Mark lees dit stukje eens over filter baskets (naar beneden scrollen):
http://www.coffeegeek.com/opinions/markprince/09-01-2007

[ Bericht 8% gewijzigd door W1ZZ op 12-10-2007 11:12:27 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53883652
quote:
Op vrijdag 12 oktober 2007 11:06 schreef W1ZZ het volgende:

Mark lees dit stukje eens over filter baskets (naar beneden scrollen):
http://www.coffeegeek.com/opinions/markprince/09-01-2007
Moraal van het verhaal.... ook LM filterbakjes zijn brak ende gaar. Wat moet ik dan?

Heb je al die Kruidvatkoffie gehaald? Zo ja, is er een beetje mee te werken?
pi_53886737
hey Mark, toevallig heb ik gisteren gezocht voor een bottomless portafilter voor mijn silvia. Op koffiewarenhuis.nl verkopen ze een e-61 piston die ook op de silvia past (zojuist voor gemaild).Deze kost bijna 40 euro. Bij happydonkey.co.uk verkopen ze eentje voor 20 pond (+- 30 E.) incl verzendkosten.
pi_53886779
trouwens op sommige amerikaanse sites waar ze e-61 portafilters verkopen zijn er ook versies bij die niet op de sylvia passen. Niet iedere fabrikant werkt dus met exact dezelfde specificaties.

Met koffiewarenhuis heb ik wel goede ervaringen, mijn sylvia en rocky heb ik daar ook vandaan.
pi_53888982
quote:
Op vrijdag 12 oktober 2007 12:29 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Moraal van het verhaal.... ook LM filterbakjes zijn brak ende gaar. Wat moet ik dan?
Synesso baskets schijnen heel goed te zijn. Ik heb persoonlijk geen probs met m'n Silvia basket, jij wel dan? Die koffie nog niet gehaald, m'n xenos koffie is nog niet op
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53916664
Kleine tip van de apparatenverkoper: als je een Isomac machine wil: wees er snel bij.... De importeur is bijna door de voorraad heen. Binnen heel kort gaan de prijzen omhoog met de nieuwe levering vanuit Milaan.

Ander dingetje... Ik kreeg laatst een silvia terug die niet helemaal lekker was. Dat ding klonk alsof de pomp op euroloodvrij liep zo'n gepruttel.
pi_53951536
Ik heb zojuist op marktplaats een La Cimbali Junior uit 1996 gekocht. Hij stond er al een tijdje en keek me zo zielig aan, ik moest hem wel kopen. Ik heb er 250 euro voor betaald en voor 275 komt de verkoopster hem bij mij langs brengen (vrijdag). Ik hou jullie op de hoogte! Volgens de vorige eigenaresse heeft hij een paar jaar in een cafe gestaan en is hij daarna in de vergetelheid geraakt. Ik gok dus dat de ringen weleens versleten kunnen zijn, maar die zijn cheap.

Mijn Silvia heeft als het goed is al een nieuw baasje .
  maandag 15 oktober 2007 @ 18:26:08 #81
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_53951893
Helemaal eens met W1ZZ wat betreft de kopjes. Ik vind espresso meestal niet lekker uit een bodum glas en heerlijk uit een illy kopje. Het maakt echt verschil.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_53952749
Hey Mark,
Leuke aankoop. Is het er eentje met vaste wateraansluiting of met een tank? Bij vragen hoor ik het wel. Als je in de machine wil kijken 1 schroef naast het koppenrek stukje losdraaien en je kunt de hele zijplaat wegnemen.
pi_53954806
Vet Mark! Als 'ie in een cafe heeft gestaan zal het er wel een met een vaste aansluiting zijn... Ik dacht dat jij in een studentenhuis woonde? Zullen je huisgenoten blij mee zijn!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53957299
Ja ik ben er zelf ook blij mee! Ik ben er eigenlijk wel vanuit gegaan dat het er eentje met een vaste wateraansluiting is, maar dat vind ik juist prettig, want ik ben erg lui . Hij staat bij mij op 1 meter van het kraantje van de wasmachine/vaatwasser. Een derde kraantje erbij moet ook nog wel lukken.....

En voor mijn huisgenoten is dit maar een klein stapje na mijn idioot grote molen . Bovendien, we hebben een complete kamer bij ons in huis al eens volgehangen met klimgreepjes, en ook dat heeft niet tot hartverzakkingen geleid, dus men is wel wat gewend

Goede tip van die zijplaat! Het probleem is natuurlijk dat ik hem eigenlijk heel moeilijk kan checken (ze komt hem langsbrengen). Hij moet eerst helemaal aangesloten worden op de wateraansluiting voordat ik kan testen of hij het doet. Is het ook mogelijk om alvast wat te testen met alleen stroom aangesloten?
pi_53963170
Nog even een klein vraagje: past een standaard 58 milimeter tamper in een La Cimbali Junior? Op internet vind ik namelijk 2 groottes voor een Junior. Site1 zegt 58 milimeter, en site 2 zegt 57....
pi_53963330
Nee! Nooit doen. Het probleem is als je de stroom aansluit (en de machine aanzet)) maar geen water dat de machine zal proberen de boiler op peil te brengen, wat betekent dat 'ie de pomp inschakelt. In de meeste type Junior's met vaste wateraansluiting zit een rotatiepomp (op wat uitzonderingen na) i.t.t. de Silvia waar een vibratiepomp in zit. Een vibratiepomp overleeft het vaak wel om even zonder water te staan maar een rotatiepomp vind dat echt niet leuk. Een rotatiepomp is wel superfijn want die hoor je alleen maar zacht zoemen terwijl een vibratiepomp alles lekker laat meerammelen. Hij is wel veel duurder dus laat 'm niet droog lopen.
Testen kan je dus niet tot ie op het water zit maar even in de machine kijken zegt al heel veel. Je ziet zo of er lekkages zijn geweest of dat dingen er raar uitzien (veel aanslag enz)
Heb je ook gevraagt of je er een waterontharder bij krijgt? Dat is zo'm metalen vat met hars erin wat je tussen de kraan en de machine inzet zodat er alleen ontkalkt water door de machine loopt. Dat hebben ze in de horeca allemaal.
Verder werkt het met deze machine allemaal net iets anders als met een Silvia. Dat is een single boiler machine. De Junior is een warmtewisselaar machine. In de boiler zit water onder ongeveer 1.0 bar druk. Daardoor heb je continue stoom en heet water. Koffie zetten gaat via een pijp die door de boiler heenloopt (de warmtewisselaar) en zo meeverwarmt wordt door de boiler. Als je de pomp aanzet loopt er dus water via de warmtewisselaar naar de zetgroep en wordt verwarmt in de warmtewisselaar. Na verloop van tijd wordt die warmtewisselaar net zo heet als de boiler en moet je wat water laten doorlopen om de temperatuur weer onder de 100 graden te krijgen. (flushen)
Op moment dat ie dus water en stroom heeft zet je 'm aan en dan zal die gaan verwarmen. Op gegeven moment zal dan de boilerdruk gaan oplopen. Dat duurt echt wel 10 min tot een kwartier. Na een half uurtje is 'ie pas echt goed warm.
pi_53963357
Bij de mijne past er alleen een 57 mm in, maar dat los je heel simpel op door Silvia bakjes in je piston te doen. Die passen gewoon en dan heb je weer 58 mm.
pi_53964317
Ok, dank voor de adviezen! Zou jij me aanraden om er een Silviabakje in te zetten of die die Cimbali 57 milimeter ook prima? Ik heb op dit moment nog geen (goede) tamper, dus die kan ik precies passend kopen.

Volgens mij zit er geen waterontharder bij. Is dit noodzakelijk of kan het ook zonder? Ik weet sowieso niet eens zeker of hij wel een vaste wateraansluiting heeft. Ik heb er net even over gemaild.

Upd: , die waterontharders zijn wel ERG groot zeg....

Upd2: Ik was nog even aan het kijken en toen kwam ik de La Pavoni Pub series tegen. Is dit nou gewoon een La Cimbali Junior met een ander uiterlijk of ligt dat aan mij? Ze hebben knoppen op dezelfde plek zitten, zijn ongeveer even duur etc. Zo nee, wat is het verschil?
pi_53965044
Die bakjes van een cimbali zijn vrij klein zeker de eenkops. Daar gaat net 6 a 7 gram in. Silviabakjes gebruiken dus. Voordeel van een 58 mm tamper is dat je daar voor langere tijd wat aan hebt ook als je weer eens wat anders koopt, want bijna alle machine zijn 58 mm, 57 is uitzondering.
Een waterontharder is wel heel fijn omdat dan de noodzaak van ontkalken zo goed als vervalt. Er loop altijd ontkalkt water door de machine dus kan er zich ook veel minder kalk afzetten. Het kan zeker ook zonder maar dan zal je zo nu en dan moeten ontkalken en dat gaat met een warmtewisselaarmachine wat moeilijker dan met een Silvia. Je moet zowel de boiler als de warmtewisselaar ontkalken en dat kost wel even tijd. Vooral het naspoelen. Ik heb daar eventueel wel een handleiding voor.
Waterontharders heb je in verschillende maten hoor. Ook kleintjes dus en ook hele kleine waarvan je het patroon kan verwisselen. De normale kan je altijd blijven gebruiken omdat je die kan regeneren met zout (om de drie maanden)
De machine zelf is trouwens ook echt geen kleintje hoor al is het een van de meer compacte eengroepers een Silvia is dan echt een ienieminie in vergelijk.
La Pavoni is een heel ander merk dan La Cimbali. Die Pub is ook wel een hele fijne machine. Zit een 3.5 L boiler in i.t.t. de Cimbali die een 2.5 L boiler heeft. Ik ken iemand die van de Pub het voorloper model heeft van degene die jij bedoelt (jaartje of 20 oud) en dat is echt een fijn ding. Heel degelijk. Uiteraard zijn ze wel erg aan elkaar gewaagd, het zijn allebei de instapmodellen van twee verschillende grote Italiaanse merken.

[ Bericht 5% gewijzigd door marmhz op 16-10-2007 11:29:23 ]
pi_53967662
In aanloop naar mijn baristatraining even een goedkope TVP
pi_53967945
Ok, ik dacht dat er belachelijk veel was geschreven over espresso-machines en tampers, maar (relatief) is er nog belachelijk veel MEER geschreven over waterhardheid.

http://www.big-rick.com/coffee/waterfaq.html

Hierin staat dus dat een waterhardheid van 90mg/l voor optimale espresso zorgt. In Rotterdam (en vele andere grote steden in Nederland) zit de waterhardheid rond de 8.5 duitse hardheidsgraden; dit is ongeveer 46mg/l. Voor de smaak van de espresso is dus AF te raden om er een waterontharder in te zetten....

[ Bericht 38% gewijzigd door Mark_V op 16-10-2007 13:39:39 ]
pi_53968055
Voor de smaak: eens. Maar je apparaat verkalkt wel veel sneller...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53968117
@ Marmhz. Zou jij me iets kunenn vertellen over temperaturen en drukken in boiler en HX? Zit het trouwens zo? Een HX machine heeft een boiler die tot zwaar boven de 100 graden verwarmt. Dit water wordt gebruikt om te stomen. Als je een shot wil maken, of thee wil zetten, wordt er koud water door de HX gepusht. Het water van boven de 100 graden in de boiler verwarmt nu het koude water, en dit wordt vervolgens onder druk gebracht (in geval van espresso) of niet (in geval van thee).

Je hebt dus een boiler van 2.5 liter met daarin heet water van XXX graden onder XXX bar.
Je hebt dus een heatexchanger waar vers water doorheen wordt geperst todat het XXX graden is en XXX bar.

Hierna gaat het richting je espresso-groep....
pi_53968708
Basically klopt het wel wat je zegt. Het theewater komt voor de meeste machines overigens uit de boiler, vandaar dat het er vaak ook sputterend uit komt bij horecamachines.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53972394
In de boiler zit onderin water en boven in stoom. De druk kan je afstellen door aan de pressostaat te draaien. De pressostaat meet de druk in de ketel en wanneer die daalt dan schakelt 'ie het verwarmingselement in zodat de druk weer stijgt tot de aangegeven waarde. De druk stel je meestal af rond de 1 bar omdat je dan een goed compromis hebt tussen voldoende stoomkracht (lagere boilerdruk is lagere temperatuur dus minder stoom) en de HX wordt niet te heet. Als je de boilerdruk hoger afstelt wordt de boiler heter en dus ook de HX die door of bij sommige machine langs de boiler loopt. Dat wil je niet want koffie moet geen water boven de 100 graden hebben want dan verbrand ie.
Een HX wordt bijna altijd te heet ook bij een boilerdruk van 1 bar. Dat de HX te heet wordt na een tijdje stilstaan (meer als 5 minuten) compenseer je door te flushen dat kan je hier: http://www.home-barista.com/hx-love.html uitvoerig lezen.
Je opmerking over theewater klopt niet, enkel water voor koffiezetten gaat vanaf de pomp via de HX naar de zetgroep. Theewater komt recht uit de boiler via de heetwaterkraan die bij de Junior rechts zit. Dat is ook ideaal want thee vraagt om kokend heet water.
pi_53972910
Mocht je nog onderdelen voor de cimbali nodig hebben dan is Ticino Espresso Totaal Service een adresje waar ik zelf goed ervaring mee heb.

Heeft veel Cimbali onderdelen , heb er zelf een 2 meter pantser wateraansluiting slang gekocht , boiler teflonring, en 4 punts opschuim tip en nog een paar andere dingetjes.

Heb zelf iets mindere ervaringen met Peeze, heb eerst telefonisch overlegd maar daarna nooit meer antwoord ontvangen op mijn vragen via de mail.

Espressoxxl heeft ook wel het een en ander (heb ik m'n naked portafilter vandaan)

Moet zelf ook nog een waterfilter aanschaffen, ga eerst het apparaat helemaal ontkalken voordat ik de waterfilter aanschaf , heb alleen nog maar de boiler met citroenzuur ontkalkt. Dat ging viel trouwens mee, hij is uiteindelijk mooi schoongeworden
pi_53984795
Hey Lui,

Ik kreeg net een mailtje van de verkoopster dat er een vaste wateraansluiting opzit en dat er een waterontharder bijzit, dus ik ben blij. Ik moet denk ik alleen nog wel een stukje aan mijn keuken bouwen om alles kwijt te kunnen . Is het trouwens niet handig om ook meteen de vaatwasser en wasmachine op die waterontharder aan te sluiten, zodat ook daar geen kalk meer in komt (ze zitten op hetzelfde kraantje). Of is de capaciteit daar te klein voor? Of iets anders?

Ik ben trouwens ook van plan om mijn 1 persoons portafilter open te zagen om er een bottomless van te maken. Heeft iemand daar ervaring mee? Ik denk dat ik daar een 60 milimeter gatenzaag voor nodig heb, of een andere maat?

Ik zit er ook over te denken om een manometer te kopen om het apparaat goed af te stellen. Ze zijn niet zo duur (iemand een goedkope tip?), en volgens mij kan je, als je een manometer hebt, je blindfilter achterwege laten; een manometer sluit je groep ook af (ware het niet dat een blindfilter 2 euro kost ofzo). Kan je een Cimbali Junior overigens wel schoonmaken met een blindfilter? Ik neem aan van wel, maar heb het nergens expliciet zien staan .

[ Bericht 11% gewijzigd door Mark_V op 17-10-2007 11:19:25 ]
pi_53993530
Hallo, Als koffieliefhebber en thuisbarista heb deze middag alle topics doorgelezen en ik zag dat er animo was voor een apart forum. Nu heb ik onlangs samen met mijn broer een forum opgestrart. Neem gerust een kijkje op Thuisbarista.nl

@MarkV: Cimbali kan je idd backflushen. En waarom een porta openzagen als je gewoon een naked kan kopen?
pi_53998730
Leuk initiatief dat forum, heb me zojuist aangemeld !

Ben de afgelopen dagen aan het experimenteren geweest met versgebrande bonen van Blanche Dael, de 1878. Heb nog niet heel erg veel kunnen testen, maar tot nu toe vallen de resultaten me nog wat tegen. Vind de koffie vrijwel steeds aan de zure kant, terwijl hij volgens mij eerder te heet is dan te koud. Uiteraard verwarm ik alles netjes voor. Heb hier met de andere bonen waar ik tot nu toe mee geëxperimenteerd heb ook geen last van gehad eigenlijk. De cremalaag waar ik op gehoopt had valt me ook nog een beetje tegen eerlijk gezegd. Wat doe ik verkeerd...?
pi_53999010
Hoe vers zijn ze? Als ze echt dagvers zijn zou het daar aan kunnen liggen maar dat lijkt me bij Blanche Dael met hun vrij donkere branding onwaarschijnlijk... In hoeveel tijd loopt je espresso door? Als je een double in 10 (of iig veel minder dan 25) seconden zet is het een kwestie van fijner malen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')