Ik zou eerder gaan voor een popcornmachine. Dat is net zo low-budget, maar iets minder complex.quote:Op zondag 30 september 2007 13:42 schreef marmhz het volgende:
Hier een video over heatgun roasting, voor degene onder ons die nog geen geld willen uitgeven aan een brander
http://video.google.nl/videoplay?docid=-6788836426229860887&q=heat+gun+coffee+roasting&total=4&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1
Hier staat een mooie uitlegtekst:
http://www.homeroaster.com/heatgun.html
Ik heb dit zelf nooit gedaan, maar ik hoor er aardig enthousiaste verhalen over. Misschien ook iets voor jou Mark? Altijd verse bonen, je hoeft niet meer in te vriezen. Een heatgun oftwel verfstripper zal rond een 10 tje kosten bij Gamma/Praxis enz.
Een hondendrinkbak schijnt het handigste te zijn om de bonen in te verwarmen.
quote:Op zaterdag 29 september 2007 17:08 schreef mirugai het volgende:
[..]
hehe, leuk apparaatje. Ik wil jou nog wel 'ns een middagje met dat ding over straat zien lopen. Dat ding weegt 30 kg. Nogmaals de Junior is een kleine PROFESSIONELE machine, gebouwd om de hele dag door mee te zetten.
Maar blijkbaar ben jij op zoek naar iets beters. Een dualboiler La Marzocco met genoeg stoomcapaciteit om je plafond mee te wassen denk ik...
Mijn tip: leer eerst maar 'ns goed met je Silvia werken. Daar kon ik vroeger met wat getweak en veel geoefen erg goede espresso uit krijgen. Als ik het zo lees, dan is in jouw geval de zwakste schakel niet de apparatuur maar de mens.
Zou een Am curve dan niet het beste van twee werelden zijn? Weinig tot geen side-channeling, maar toch minder problemen om hem goed level te tampen....quote:Op zondag 30 september 2007 12:12 schreef W1ZZ het volgende:
Ik vind 'm als SO idd ook niet boeiend... Maar ik ga 'm toch wel ook als SO drinken om 'm beter te leren kennen
Mark nog over de curved vs flat: het is wel zo dat in het midden de puck "dunner" is maar er is een ongelijke krachtverdeling door de curving. In het midden staat er tijdens het tampen meer kracht op de koffie waardoor de koffie compacter/steviger wordt aangestampt. Het grote voordeel van een curved tamper vind ik dat je side-channeling heel goed tegengaat. Het nadeel vind ik dat het moeilijker is om goed level te tampen.
Dit zijn espressokopjes dus daar past je vinger niet doorheen tenzij je een kaboutertje bentquote:Op zondag 30 september 2007 21:11 schreef Mark_V het volgende:
@Wizz, mooie kopjes idd, maar ik vind het irritante van die illy-kopjes altijd dat ze een rond oortje hebben, en dat ze daardoor kunnen gaan "draaien" rond je vinger. Je moet dus of een vinger tegen het hete kopje houden, of hard knijpen....
Wat zou bijv dat Ginger en Fred kopje moeten opbrengen? Illy collectionprijzen kennende zal het wel een x-honderd euro zijn ofzo....quote:Op maandag 1 oktober 2007 17:37 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Dit zijn espressokopjes dus daar past je vinger niet doorheen tenzij je een kaboutertje bentEn het gewicht is niet zo groot... Wat de capppuccinokoppen van Illy betreft ben ik het idd met je eens om precies dezelfde reden.
Misschien is de Am. curve idd de goeie middenweg, geen idee nooit geprobeerd! Koop er een dan wil ik 'm graag 'ns uitproberen!
Ontkalker voor espressoapparaten (oid) van de mediamarkt voor een kleine 10 euro per fles. Staat instructie op de fles en dat zou ik niet hebben als ik zelf zou gaan mixen.quote:Op maandag 1 oktober 2007 17:20 schreef Byte_Me het volgende:
wat gebruiken jullie eigenlijk om te ontkalken? er zijn allerlei dure merken met ontkalkvloeistoffen, maar ik kwam toevallig een aanbieding tegen voor citroenzuur. zelf mixen met water en je hebt je ontkalkoplossing. zou dat net zo goed werken? het schijnt wel zo te zijn dat de meeste ontkalkers ook op citroenzuur gebaseerd zijn.
quote:Op zaterdag 6 oktober 2007 16:31 schreef W1ZZ het volgende:
Heel interessant... heb je 'm al opengedraaid om te zien of er iets funny zit bij de burrs?
quote:Op zaterdag 6 oktober 2007 17:00 schreef W1ZZ het volgende:
Ja, mijn antwoord is wat ik zelf altijd doe: Gewoon lekker met je pink die zooi eruit schrapen. Wel ff wachten tot de burrs stilstaan
quote:Op zaterdag 6 oktober 2007 18:02 schreef HenkBenzinetank het volgende:
Heuj dat ding heb ik op mn werk ook. Handig als je veel koffie moet malen/veel gebruikt, anders vind ik het maar zonde vna je bonen
quote:Op zaterdag 6 oktober 2007 18:15 schreef W1ZZ het volgende:
Is geen gezwam, is leuk daar is dit topic toch voor?
Volgens mij zijn je burrs nog prima, voel er 'ns aan 't moet een heel klein beetje trekken aan je huid zoals een mes. Dat platte aan de zijkant hoort, kijk maar 'ns op deze site:
http://www.ruscelli.com/mazzer_mini_burrs.htm
Ik bedoel meer dat je misschien teveel maalt omdat ie pas stopt als het reservoir vol zit, en daardoor een berg over hebt. Tenzij je dus voor een heleboel mensen tegelijk koffie zet.quote:Op zaterdag 6 oktober 2007 18:14 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Zonde van je bonen? Voor zover ik weet hebben alle molens last van het feit dat er wat in de uitgang van de burrs blijft zitten. En daar gebruiken we gewoon de W1ZZ-pulktechniek voor![]()
Ik neem aan dat het ding bij jullie op de zaak wel gewoon van 1-12 is in te stellen in plaat van van 9 tot 8.75.
Ik ben er dus achter dat het ding gewoon een kwartslag gedraaid zit. Maar ik heb nog niet gevonden hoe je hem kan loskrijgen. Er zit wel een pennetje op de zijkant wat je er eventueel zou kunnen uittrekken en een kwartslag verder weer in kan steken (er zitten 4 gaten in), maar ik krijg hem niet los
quote:Op zondag 7 oktober 2007 15:48 schreef W1ZZ het volgende:
Wat kopjes betreft is het belangrijk dat je voor goed dik porselein gaat. Al die glazen onzin van tegenwoordig is wel leuk maar niet het beste voor je espresso en het drinkt ook nog minder. Ik gebruik voor dagelijks deze:
quote:Op zondag 7 oktober 2007 21:12 schreef reclamedoos het volgende:
Ik heb zelf Illy kopjes omdat ik die gewoon leuk vindt (ik geef er niets om dat die set een "collecters item" is). Hier drinken ik en mijn visite espresso uit:
Heeft iemand deze weleens geprobeerd? Ik vind ze mooier dan porselein (dat heeft zo'n oma imago) en als ze lekker drinken, waarom niet....?quote:Best Espresso Cup
Winner: Bodum Pavina Espresso Cup
web: www.bodumusa.com
price: $12 USD for two
This quite possibly could be the perfect espresso cup - too perfect in fact. First on visuals, this lets you see your espresso pours in all their crema-laden, Guinness Effect glory - great for both shot evaluation and appreciation. Next, the double walled nature of these cups work so well, you don’t have to preheat them. In fact, we recommend not preheating them because the resulting espresso may be too hot - just having them sit on top of a machine should suffice. The bowl shape inside is considered near ideal by many professionals and WBC judges, and overall, it’s one of the more elegant ways to serve up espresso and macchiatos. The price is extremely good as well.
ik heb de bodum canteen. ook dubbelglazig, maar een rechter model:quote:Op maandag 8 oktober 2007 09:55 schreef Mark_V het volgende:
Coffeegeek is helemaal lyrisch over deze glaasjes (ze wonnen de editors awards van 2006):
[ afbeelding ]
[..]
Heeft iemand deze weleens geprobeerd? Ik vind ze mooier dan porselein (dat heeft zo'n oma imago) en als ze lekker drinken, waarom niet....?
@W1ZZ, gewoon bonen per keer erin gooien werkt perfect! Je kan hem gewoon helemaal laten doordraaien totdat de hele maalkamer leeggezwiept is. Vervolgens kan je met de W1ZZ-pulktechniek (tm) de koffie eruit halen. Resultaat: geen oude koffieresten in je molen en je kan per keer je boon kiezen. en voor mij, mijn La san marco staat niet meer EXTREEM idioot groot in vergelijking met mijn silvia (hopper is eraf)
Wat gebruik jij als "maatschepje" om je bonen af te meten? Ik gebruik nu een borrelglaasje, maar dat is eigenlijk net te groot en niet heel praktisch.
hoe weet je of dit bij je eigen machine kan? en hoe kom je aan een piston met manometer?quote:Op donderdag 11 oktober 2007 12:16 schreef marmhz het volgende:
Hebben jullie de pompdruk wel eens aangepast? Ik heb pas met een piston met drukmeter de pompdruk afgesteld op 9.5 bar. Hij bleek veel te hoog te staan, rond de 14. Bijna alle thuismachines hebben een vibratiepomp die altijd 15 bar druk geeft en die kun je afstellen bij de zogenaamde OPV een schroef waarmee je de druk regelt die na de pomp richting de zetgroep wordt gestuurd. De overdruk gaat terug naar de waterbak of in de lekbak. Rond de 9 bar druk is optimaal volgens alle deskundigen (zie o.a. Home-Barista) en ik moet zeggen dat de koffie nu nog weer een stuk beter smaakt, Echt de moeite waard om dit even aan te passen.
Met welk apparaat was dat dan? De meeste enigszins ok-e espresso-apparaten staan volgens mij rond de 9 afgesteld. Mijn Silvia is niet eens in te stellen volgens mij....quote:Op donderdag 11 oktober 2007 12:16 schreef marmhz het volgende:
Hebben jullie de pompdruk wel eens aangepast? Ik heb pas met een piston met drukmeter de pompdruk afgesteld op 9.5 bar. Hij bleek veel te hoog te staan, rond de 14. Bijna alle thuismachines hebben een vibratiepomp die altijd 15 bar druk geeft en die kun je afstellen bij de zogenaamde OPV een schroef waarmee je de druk regelt die na de pomp richting de zetgroep wordt gestuurd. De overdruk gaat terug naar de waterbak of in de lekbak. Rond de 9 bar druk is optimaal volgens alle deskundigen (zie o.a. Home-Barista) en ik moet zeggen dat de koffie nu nog weer een stuk beter smaakt, Echt de moeite waard om dit even aan te passen.
Het rubber lijkt nog prima in orde en het apparaat is nog niet zo oud. Kunnen er ook nog andere oorzaken zijn of moet het echt die ring zijn? Kan het bijvoorbeeld niet aan het tampen, de maling of de hoeveelheid koffie liggen?quote:Op donderdag 11 oktober 2007 20:59 schreef marmhz het volgende:
Dit ligt aan het rubber van de zetgroep. Kan je eenvoudig zelf vervangen en kost je max. 5 euro. Die dingen drogen in de loop der tijd uit en gaan dan lekken. Het rubber zorgt voor een afdichting tussen je piston en de zetgroep.
Tja sommige bonen zijn gewoon wat zuur, maar "standaard" espressomaling (dus van bijv. de AH) zou dat niet moeten zijn.quote:Op donderdag 11 oktober 2007 21:19 schreef belikewater het volgende:
Hey mensen, ik heb dringend help nodig!
Sinds een paar maanden heb ik een Rancilio Silvia en Rancilio Rocky. Iedere shot espresso die ik eruit haal is echt mega zuur. Ik probeer alle regeltjes te hanteren, voorverwarmen, dosing, tamping, 25-sec pull , noem maar op. ZUUUURRR!!!!!
Ik vermoed dat ik last heb van channeling (stroom gaat van donker naar licht in rap tempo) maar het wil niet lukken om een goed smakende shot te krijgen. Erg jammer natuurlijk!
Heeft er iemand zinnig advies?
Mooie link, home-barista bevat erg veel goede artikelen zoals deze. Ik heb idd niet veel aandacht besteed aan de distribution. Bijn Rocky geeft een klonterig resultaat wanneer ik fijner maal. Of dit invloed heeft op de enorme zure smaak van mijn shots weet ik niet. Ik dacht dat temperatuur van invloed zou zijn (te laag), maar zelfs na het voorverwarmen van mijn apparaat en temperature surfing blijft de smaak zuur.quote:Op donderdag 11 oktober 2007 23:16 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Tja sommige bonen zijn gewoon wat zuur, maar "standaard" espressomaling (dus van bijv. de AH) zou dat niet moeten zijn.
Bij wat voor temperatuur brouw je je shot? Probeer eens op de knop te drukken vlak nadat de thermostaat is uitgesprongen (dan is de boiler op z'n heetst). Als je shot dan beter is, brouw je normaal bij te lage temperatuur.
Verder heeft channeling bij mij niet al te veel invloed op de zurigheid (wel iets) maar vooral op de sterkte. Om channeling te voorkomen is het eigenlijk het belangrijkste dat je je distributie op orde hebt. Een goede tamp is van minder belang.....
http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique.html
En uit eigen ervaring: kleinere deeltjes en relatief zachter tampen, leidt bij mij tot minder channeling dan grotere deeltjes en harder tampen, bij gelijke doorloopsnelheid.
In principe niet, zolang je (bijv. met de WDT) de klontjes maar goed openbreekt en egaliseert.quote:Op donderdag 11 oktober 2007 23:56 schreef belikewater het volgende:
Bijn Rocky geeft een klonterig resultaat wanneer ik fijner maal. Of dit invloed heeft op de enorme zure smaak van mijn shots weet ik niet.
Tempsurfing prima, maar het zou kunnen zijn dat je iets niet goed doet of dat je apparaat niet helemaal jopper is. Daarom kan ik je aanraden om toch een shot te maken op de TOP van de tempcurve (dus als het lampje net uit is, het water in de boiler is dan ongeveer 105 graden). Dan weet je zeker dat je temp eigenlijk TE HOOG is. Als je dan nog steeds een zure smaak krijgt, komt het iig niet door de temp. Je zou ook nog even kunnen kijken of de silvia de eerste 2 seconden dat je hem, direct nadat het lampje uit is gesprongen, en je er geen piston op hebt zitten, ook echt STOOM geeft. Zo ja, dan is hij goedquote:Ik dacht dat temperatuur van invloed zou zijn (te laag), maar zelfs na het voorverwarmen van mijn apparaat en temperature surfing blijft de smaak zuur.
Mijn bronnen geven aan dat je eigenlijk drie dagen moet wachten totdat de bonen helemaal ontgast zijn en de goede smaak hebben. Die twee weken wordt wel vaker verteld, ik heb een verkoper daar horen zeggen dat je eigenlijk niet meteen na het malen een kop mag zetten. Ze zijn een beetje de weg kwijt daar bij de SL. Maar wederom ter troubleshooting: koop AH perla bonen, constante kwaliteit (ik zeg geen topkwaliteit, maar het is iig contant OK) en die zullen als het goed is NOOIT een zuur shot opleveren.quote:Natuurlijk kan het ook aan de bonen liggen, ik krijg de indruk dat ik bij simon levelt in maastricht niet altijd vers gebrande bonen krijg. Naar mijn weten moeten bonen 24 uur na het branden luchtten om overtollig co2 te verliezen. Bij simon levelt vertelde de verkoper met trots dat de bonen minimaal twee weken oud zijn!?![]()
Bij simon levelt in utrecht heb ik ook eens dezelfde bonen gehaald, maar die smaakten wel goed (en waren ook verser).
Kan, geen ervaring mee, maar een weegschaal werkt beter. Dan kan je precies voelen hoe alle gewichten aanvoelen. Daarnaast hoor je over die klikmatten/kliktampers dat je door de klik de complete distributie verklooit. Bij de klik krijg je een schok en dus een brakke distributie. En een weegschaal is nog goedkoper ook.quote:Misschien moet ik ook maar zo'n tamping clickmat halen zodat ik wat consistenter kan werken. Heeft iemand er ervaring mee?
Moraal van het verhaal.... ook LM filterbakjes zijn brak ende gaar. Wat moet ik dan?quote:Op vrijdag 12 oktober 2007 11:06 schreef W1ZZ het volgende:
Mark lees dit stukje eens over filter baskets (naar beneden scrollen):
http://www.coffeegeek.com/opinions/markprince/09-01-2007
Synesso baskets schijnen heel goed te zijn. Ik heb persoonlijk geen probs met m'n Silvia basket, jij wel dan? Die koffie nog niet gehaald, m'n xenos koffie is nog niet opquote:Op vrijdag 12 oktober 2007 12:29 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Moraal van het verhaal.... ook LM filterbakjes zijn brak ende gaar. Wat moet ik dan?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |