geheel wederzijdsquote:Op maandag 11 juni 2007 17:03 schreef Heero87 het volgende:
Sorry, maar dat is volstrekt onrealistisch. Ik val nog liever ter plekke dood dan dat ik mij aansluit bij Nederland, en met mij ongetwijfeld veel andere Vlamingen.
Er is helemaal geen sprake van een cordon rond LDD. LDD is een rechtse partij, maar geen extreme zoals het VB. Het is eigenlijk gewoon een partij als een ander, geen reden om er een cordon rond te leggen.quote:Op maandag 11 juni 2007 17:10 schreef Daffodil31LE het volgende:
Als ze slim zijn trekken ze geen cordon sanitaire om LDD en nemen ze hen mee in de onderhandelingen.
Ik bedoel dat ik me zou kunnen voorstellen dat de VLD totaal geen zin heeft in praten met juist diegene die met een deel van "hun" stemmen zijn gaan lopen.quote:Op maandag 11 juni 2007 17:16 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Er is helemaal geen sprake van een cordon rond LDD. LDD is een rechtse partij, maar geen extreme zoals het VB. Het is eigenlijk gewoon een partij als een ander, geen reden om er een cordon rond te leggen.
Wat uiteraard ook niet betekent dat men er nu meteen doorgedreven mee gaat onderhandelen over regeringsdeelname hé... Ik vraag me trouwens af of Dedecker daar zelf wel zin in heeft.
Pakweg Ierland, Denemarken, Noorwegen, Finland, ... hebben al minder inwoners dan Vlaanderen.quote:Op maandag 11 juni 2007 17:10 schreef Tware het volgende:
Mocht vlaanderen onafhankelik worden; dan houd je toch ook wel een heel klein landje over. En wallonie wordt in een klap een soort oostblok land![]()
Ik vind dat cordon eigenlijk gelul. Er is een cordon, oké, maar alsof het Vlaams Belang zonder dat cordon wel zo kunnen meeregeren... Hun standpunten liggen zo ver van die van de andere partijen, ze zijn zo extreem (over de grens) dat sowieso geen enkele partij met hen in een regering zou willen stappen, zelfs al was er geen cordon.quote:Op maandag 11 juni 2007 17:19 schreef Daffodil31LE het volgende:
[..]
Ik bedoel dat ik me zou kunnen voorstellen dat de VLD totaal geen zin heeft in praten met juist diegene die met een deel van "hun" stemmen zijn gaan lopen.
Over het algemeen vind ik het cordon om het VB ook achterhaald. Laat ze gewoon eens meedoen en kijken waar dan het schip strandt.
In theorie kunnen beide eigenlijk. Men kan dmv een staatshervorming (zoals er nu een nieuwe onderhandeling komt) tot de conclusie komen dat we uit elkaar moeten gaan en daar een overeenkomst over bereiken. Dan splitst België via het federale parlement. (2/3de meerderheid nodig)quote:Op maandag 11 juni 2007 16:40 schreef Tikorev het volgende:
Moet eventuele Vlaamse onafhankelijkheid in het federale parlement geregeld worden (Belgische grondwet veranderen) of kan Vlaanderen zelf de onafhankelijkheid uitroepen als er in het Vlaamse parlement een meerderheid voor te vinden is (zelf Vlaamse grondwet schrijven en daarover stemmen in het Vlaamse parlement)?
Op federaal vlak is dat zo, maar door dat cordon kunnen ze ook op lokaal vlak niet meeregeren natuurlijk. (al vind ik dat een slechte zaak)quote:Op maandag 11 juni 2007 17:23 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Ik vind dat cordon eigenlijk gelul. Er is een cordon, oké, maar alsof het Vlaams Belang zonder dat cordon wel zo kunnen meeregeren... Hun standpunten liggen zo ver van die van de andere partijen, ze zijn zo extreem (over de grens) dat sowieso geen enkele partij met hen in een regering zou willen stappen, zelfs al was er geen cordon.
Het is alleen ontzettend stom geweest om er destijds afspraken over te maken en er een naam ("het cordon") op te plakken. Eigenlijk is net die naam cruciaal geweest in de verdere groei van het VB.
Dat is zelfs makkelijker gezegd dan gedaan. Het VB wil die portefeuilles alleen opnemen in een onafhankelijk Vlaanderen hé. Niet in een Belgische staat.quote:Op maandag 11 juni 2007 17:26 schreef Daffodil31LE het volgende:
Bingo, Heero87.
Daarom: Laat ze meedoen. Geef ze de portefeuilles waaronder vreemdelingenzaken vallen en eventueel justitie. We zullen rap zien hoe dat gaat lopen.
Bij de MR zie ik daar minder problemen bij eigenlijk. Geef ze het premierschap in ruil voor toegevingen. Bij het CDH zal dat toch anders liggen. En die zitten dan ook nog in de Waalse gewestregering met PS maar zonder de MR héquote:Op maandag 11 juni 2007 17:36 schreef Heero87 het volgende:
Trouwens in Wallonië gaan nu bij de PS ook stemmen op om toch voor de oppositie te gaan. Het ziet er dus op dit moment naar uit dat we CDH - MR - CD&V/NVA - Open VLD krijgen.
Maar de grote moeilijkheid wordt dus om de MR en de CDH mee te krijgen in een staatshervorming. Lukt dat, dan kan je eigenlijk perfect om de PS heen.
Zo was het vroeger, maar doorheen de jaren '70 zijn de socialisten, liberalen en katholieken allemaal gesplitst.quote:Op maandag 11 juni 2007 17:38 schreef Daffodil31LE het volgende:
Wat nog veel beter zou zijn is heel die onzin van de taalgrens vergeten en rooms bij rooms optellen, blauw bij blauw, rood bij rood enz. En dat gebruiken als basis voor een kabinet.
Het gaat tenslotte over België, niet over Vlaanderen en Wallonië in deze verkiezingen.
Dat gebeurde traditioneel ook , maar tegenwoordig zijn buiten de VLD / MR de verschillen over de taalgrens tussen die partijen zooo groot geworden eigenlijk.quote:Op maandag 11 juni 2007 17:38 schreef Daffodil31LE het volgende:
Wat nog veel beter zou zijn is heel die onzin van de taalgrens vergeten en rooms bij rooms optellen, blauw bij blauw, rood bij rood enz. En dat gebruiken als basis voor een kabinet.
Het gaat tenslotte over België, niet over Vlaanderen en Wallonië in deze verkiezingen.
Tja. Helaas, moet ik dus zeggen. En land van een zakdoek groot. En dat heeft dan 5 (vijf!!) "regeringen".quote:Op maandag 11 juni 2007 17:42 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Zo was het vroeger, maar doorheen de jaren '70 zijn de socialisten, liberalen en katholieken allemaal gesplitst.
Men heeft net het systeem moeten veranderen omdat zelfs binnen de partijen toen de verschillen tussen de Walen en Vlamingen zo ver uiteen begonnen te lopen dat men niet eens meer een deftig eensluidend programma kon opstellen. Laat staan het land besturen en oplossing vinden voor de problemen die zich voordeden.quote:Op maandag 11 juni 2007 17:44 schreef Daffodil31LE het volgende:
[..]
Tja. Helaas, moet ik dus zeggen. En land van een zakdoek groot. En dat heeft dan 5 (vijf!!) "regeringen".
Vier stuks afschaffen, elke Belg de mogelijkheid geven om op elke landelijke kandidaat te stemmen... Dat zou ik toch het liefste zien.
Dat ligt aan de MR hé. Het is niet verboden voor gelijk welke Franstalige partij om ook lijsten in Vlaanderen in te dienen. Pakweg het Vlaams Belang diende dit jaar ook een lijst in in Waals-Brabant en de N-VA in Luik. (doen ze al jaren uit "protest" tegen BHV)quote:Op maandag 11 juni 2007 17:53 schreef Daffodil31LE het volgende:
Dat bedoel ik niet, Joost.. Ik doel meer op het simpele feit dat het voor mij onmogelijk is om op pakweg een persoon op de MR-lijst te stemmen.
Waarom niet? Vlaanderen wordt dan gewoon de grootste provincie in Groot-Nederland. De autonomie zal er niet veel onder lijden, we zien de tendens dat provincies steeds meer bevoegdheden naar zich toe trekken, als dat zich doortrekt kan in 2030 Groot-Nederland gevormd wordenquote:
quote:Op maandag 11 juni 2007 18:58 schreef ExtraWaskracht het volgende:
Goed om te zien dat de liberalen in Belgie gewonnen hebben.
Zowel in Vlaanderen als Wallonië verliezen de liberalen ook hoor. Zo fors zelfs dat premier Verhofstadt erdoor al de handdoek in de ring gooide ...quote:
LOL.quote:Op maandag 11 juni 2007 18:58 schreef ExtraWaskracht het volgende:
Goed om te zien dat de liberalen in Belgie gewonnen hebben.
Ze hebben de meeste zetels, 41, gevolgd door de confessionelen op 40. Kortom, ze hebben de verkiezingen gewonnen, net zoals dat het CDA in Nederland de verkiezingen won ondanks dat het CDA minder stemmen had gekregen dan de verkiezingen ervoor.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:13 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Zowel in Vlaanderen als Wallonië verliezen de liberalen ook hoor. Zo fors zelfs dat premier Verhofstadt erdoor al de handdoek in de ring gooide ...
Alleen is de Belgische politiek nu eenmaal niet zo eenvoudig ...quote:Op maandag 11 juni 2007 20:21 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
Ze hebben de meeste zetels, 41, gevolgd door de confessionelen op 40. Kortom, ze hebben de verkiezingen gewonnen, net zoals dat het CDA in Nederland de verkiezingen won ondanks dat het CDA minder stemmen had gekregen dan de verkiezingen ervoor.
Wat een blunders van CNN.quote:
Degene die wint is de club met de meeste stemmen in het parlement lijkt me. Dat Verhofstadt het daarnaast niet zo goed gedaan heeft, dat ligt aan het kiesstelsel.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:24 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Alleen is de Belgische politiek nu eenmaal niet zo eenvoudig ...![]()
Met de meeste stemmen ? Dat zijn de Christendemocraten met samen 24,6 % van de Belgische stemmen. De liberalen halen samen 24,3 % van de Belgische stemmen.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:29 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
Degene die wint is de club met de meeste stemmen in het parlement lijkt me. Dat Verhofstadt het daarnaast niet zo goed gedaan heeft, dat ligt aan het kiesstelsel.
Hij bedoelt de meeste stemmen (dus zetels) in het parlement denk ik.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:33 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Met de meeste stemmen ? Dat zijn de Christendemocraten met samen 24,6 % van de Belgische stemmen. De liberalen halen samen 24,3 % van de Belgische stemmen.
Stemmen in het parlement, daar wordt er immers gestemd over zaken en niet op straat. Liberalen: 41/150 ... 27,3% Christelijken: 40/150 ... 26,7%quote:Op maandag 11 juni 2007 20:33 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Met de meeste stemmen ? Dat zijn de Christendemocraten met samen 24,6 % van de Belgische stemmen. De liberalen halen samen 24,3 % van de Belgische stemmen.
Lekker democratisch ben je dan. Je zegt 'goed om te zien dat de liberalen gewonnen hebben'.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:35 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
Stemmen in het parlement, daar wordt er immers gestemd over zaken en niet op straat. Liberalen: 41/150 ... 27,3% Christelijken: 40/150 ... 26,7%
De Belgen hebben democratisch gekozen voor zo'n systeem, dat heb ik maar te respecteren. Ik ben eerder voor een systeem zoals in Nederland, representatieve democratie dus. Moet je trouwens eens kijken naar hoe de Fransen het geregeld hebben. Dat is pas echt bespottelijk.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:42 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Lekker democratisch ben je dan. Je zegt 'goed om te zien dat de liberalen gewonnen hebben'.
Op een ondemocratische manier dus.
Waarom is dat ondemocratisch?quote:Op maandag 11 juni 2007 20:42 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Lekker democratisch ben je dan. Je zegt 'goed om te zien dat de liberalen gewonnen hebben'.
Op een ondemocratische manier dus.
Goh, ik wist niet dat de Belgen zich per referendum over hun voorkeur wat betreft het kiesstelsel konden uitspreken...quote:Op maandag 11 juni 2007 20:45 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
De Belgen hebben democratisch gekozen voor zo'n systeem, dat heb ik maar te respecteren. Ik ben eerder voor een systeem zoals in Nederland, representatieve democratie dus. Moet je trouwens eens kijken naar hoe de Fransen het geregeld hebben. Dat is pas echt bespottelijk.
Om even Karel de Gucht van de VLD net te citeren: "Laat één ding duidelijk zijn: wij zijn dan wel de grootste familie geworden, maar wij liberalen zijn niet de winnaars van deze verkiezingen. Het initiatief is nu aan de winnaar. We zien dan wel hoe en of wij daartoe kunnen bijdragen."quote:Op maandag 11 juni 2007 20:35 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
Stemmen in het parlement, daar wordt er immers gestemd over zaken en niet op straat. Liberalen: 41/150 ... 27,3% Christelijken: 40/150 ... 26,7%
In principe kun je stellen dat door ons kiesstelsel degenen met de meeste stemmen niet de meeste zetels hebben. Puur rationeel gezien is dat inderdaad niet helemaal democratisch.quote:
En welk argument droeg hij ervoor aan?quote:Op maandag 11 juni 2007 20:55 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Om even Karel de Gucht van de VLD net te citeren: "Laat één ding duidelijk zijn: wij zijn dan wel de grootste familie geworden, maar wij liberalen zijn niet de winnaars van deze verkiezingen. Het initiatief is nu aan de winnaar. We zien dan wel hoe en of wij daartoe kunnen bijdragen."
Maar toch, ik vind het kieskringensysteem eigenlijk een heel goed systeem. Het zorgt voor meer regionale vertegenwoordiging imo.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:56 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
In principe kun je stellen dat door ons kiesstelsel degenen met de meeste stemmen niet de meeste zetels hebben. Puur rationeel gezien is dat inderdaad niet helemaal democratisch.
Dat ze fors stemmen verloren hebben natuurlijk.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:57 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
En welk argument droeg hij ervoor aan?
Dat moet hij wel zeggen uit "respect voor de kiezerVlaamse kiezer". Ik ben dan ook wel benieuwd hoe MR in Wallonie gaat uitleggen dat ze niet de winnaar zijn, maar hun Wallonische Christen-democratische counterparts wel, nu men sinds tijden meer zetels heeft behaald dan de PS.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:59 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Dat ze fors stemmen verloren hebben natuurlijk.
Het is in België altijd al de traditie geweest dat de grootste partij van het land, en niet de familie, het initiatief neemt.quote:Op maandag 11 juni 2007 21:02 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
Dat moet hij wel zeggen uit "respect voor de kiezerVlaamse kiezer". Ik ben dan ook wel benieuwd hoe MR in Wallonie gaat uitleggen dat ze niet de winnaar zijn, maar hun Wallonische Christen-democratische counterparts wel, nu men sinds tijden meer zetels heeft behaald dan de PS.
Jean-Luc?quote:Op maandag 11 juni 2007 21:05 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Het is in België altijd al de traditie geweest dat de grootste partij van het land, en niet de familie, het initiatief neemt.
Nu, het is hier natuurlijk nog altijd de koning die de informateurs en de formateur moet aanduiden hé. Maar normaal gesproken is dat eerste altijd een minister van staat van de grootste partij. Niet van de grootste familie.
Allicht Jean-Luc, Martens of Marc Eyskens natuurlijk ...quote:
Je zal mij ook niet horen claimen dat Open-VLD of MR heeft gewonnen over heel Belgie, maar de liberalen wel en op landelijk partij-niveau CD&V. Ik kan me echter moeilijk voorstellen dat MR het in Wallonie kan verkopen als nederlaag terwijl ze daar 1e zijn geworden.quote:Op maandag 11 juni 2007 21:05 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Het is in België altijd al de traditie geweest dat de grootste partij van het land, en niet de familie, het initiatief neemt.
Nu, het is hier natuurlijk nog altijd de koning die de informateurs en de formateur moet aanduiden hé. Maar normaal gesproken is dat eerste altijd een minister van staat van de grootste partij. Niet van de grootste familie.
In beide gevallen zou dat echter niet over een nacht ijs gaan; ten eerste heb je voor een nieuwe staat al internationale erkenning nodig, en ten tweede zullen de Vlamingen uiteindelijk hoe dan ook moeten samenwerken met hun Waalse buren, al dan niet onder Europese dwang. De vraag is dan vooral; welke Europese landen zitten te wachten op een splitsing. Een onafhankelijk Vlaanderen wordt allicht nog niet zo'n bezwaar bevonden, maar ik denk dat weinig landen zullen uitkijken naar een Wallonie dat het opeens zonder de Vlaamse miljardensteun moet doen: dat is simpelweg een sociaal-economisch wrak, en de benodigde gelden om Wallonie er enigszins weer bovenop te krijgen zullen dan ergens vandaan moeten komen.quote:Op maandag 11 juni 2007 17:25 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
In theorie kunnen beide eigenlijk. Men kan dmv een staatshervorming (zoals er nu een nieuwe onderhandeling komt) tot de conclusie komen dat we uit elkaar moeten gaan en daar een overeenkomst over bereiken. Dan splitst België via het federale parlement. (2/3de meerderheid nodig)
Maar in principe kan ook het Vlaamse parlement volledig autonoom de onafhankelijke staat uitroepen. Dat is eigenlijk ook wat er in Tsjechoslowakije is gebeurd eigenlijk. En dat was het scenario van die RTBF docu die in Wallonië nogal wat stof deed opwaaien. Maar in dat geval mag de Belgische staat zich daar in theorie tegen verzetten en zullen andere landen die nieuwe vlaamse staat moeten erkennen. (maar goed, dat gebeurde uiteindelijk met de eenzijdige splitsing van Joegoslavië , ex-sovjetlanden en Tsjechië ook. )
WAt is er mis met een oostblokland?quote:Op maandag 11 juni 2007 17:10 schreef Tware het volgende:
Mocht vlaanderen onafhankelik worden; dan houd je toch ook wel een heel klein landje over. En wallonie wordt in een klap een soort oostblok land![]()
Mooi zo, het einde van het land is dichtbijquote:Reynders lost schot voor boeg van Leterme
ma 11/06/07 - MR-voorzitter Didier Reynders is geen voorstander van een overheveling van bevoegdheden naar de gewesten zolang de PS de grootste partij blijft in de Waalse gewest- en de Franse gemeenschapsregering. Hiermee legt hij een bom onder een eventuele nieuwe staatshervorming.
In tegenstelling tot zijn Vlaamse broeders van Open VLD heeft MR-voorzitter Didier Reynders wel redenen tot juichen. Meer zelfs: de Franstalige liberalen zijn uitgegroeid tot de grootste politieke formatie ten zuiden van de taalgrens. Reynders is duidelijk van plan een rol te spelen bij de regeringsvorming. In Terzake stipte hij fijntjes aan dat de liberale politieke familie de grootste van het land is.
Deze woorden waren bestemd voor het kartel CD&V/N-VA, de grote winnaar van de verkiezingen, die wellicht aan zet is bij de komende formatie. Reynders was klaar en duidelijk: hij wil dat er met zijn programma rekening wordt gehouden. Hij heeft het dan eerst en vooral over een fiscale hervorming.
Staatshervorming op de helling?
Voor wat betreft het communautaire zegt Reynders dat hij openstaat voor dialoog. Maar van een overheveling van meer bevoegdheden naar de gewesten wil hij voorlopig niet horen. "Minder PS is al een staatshervorming", herhaalt hij. Meer bevoegdheden voor het Waals gewest en de Franse gemeenschap, waar de PS nu de lakens uitdeelt, ziet hij helemaal niet zitten, ten minste niet tot de volgende regionale verkiezingen van 2009. Daarna kan er misschien weer gepraat worden.
Reynders pleit veeleer voor meer federale bevoegdheden.
Over een splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde wil hij wel praten, maar niet als dat ten koste gaat van Wallonië en Brussel.
Wat ik er vooral van onthoud is dat niemand nog een zinnige reden kan geven om dit land nog bij elkaar te houdenquote:Op maandag 11 juni 2007 21:41 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
Wat een geweldig debat op Canvas eigenlijk. Vandelannotte, De Wever en Dedecker zijn in grote doen![]()
![]()
Maar geloof je dat nu zelf?quote:Mooi zo, het einde van het land is dichtbij
Hoe meer "non" deze keer hoe beter, CD&V en vooral NV-A kunnen het nooit verantwoorden als er geen staatshervormign komt. Dan wint het VB in 2009 met 40% oid
De mensen pikken het echt niet om nogmaals belogen te wordenquote:
Er zijn ook gewoon mensen die inzien dat een partij als het VB een racistische, nazistishe, haatdragende partij is. Die krijgen nooit 40% achter zich, dat is gewoon irreëel.quote:Op maandag 11 juni 2007 23:04 schreef blueangel_ het volgende:
[..]
De mensen pikken het echt niet om nogmaals belogen te worden
Zet die bril van je eens af en besef eindelijk dat dit land op geen enkele manier meer samen te houden is.
Het verhaal van dat ons land niet meer in stand te houden is, is trouwens iets wat al van voor WOII stamt. Kijk, we zijn toch al die decennia samen en we zijn één van de meest welvarende landen ter wereld. Wat wil je meer.quote:Op maandag 11 juni 2007 23:04 schreef blueangel_ het volgende:
[..]
De mensen pikken het echt niet om nogmaals belogen te worden
Zet die bril van je eens af en besef eindelijk dat dit land op geen enkele manier meer samen te houden is.
Ach joh, als wankele democratiën zoals Roemenië zonder kritiek bij Europa kunnen aansluiten dan is voor Wallonië vast ook wel een plekje te vinden.quote:Op maandag 11 juni 2007 21:15 schreef Reya het volgende:
[..]
In beide gevallen zou dat echter niet over een nacht ijs gaan; ten eerste heb je voor een nieuwe staat al internationale erkenning nodig, en ten tweede zullen de Vlamingen uiteindelijk hoe dan ook moeten samenwerken met hun Waalse buren, al dan niet onder Europese dwang. De vraag is dan vooral; welke Europese landen zitten te wachten op een splitsing. Een onafhankelijk Vlaanderen wordt allicht nog niet zo'n bezwaar bevonden, maar ik denk dat weinig landen zullen uitkijken naar een Wallonie dat het opeens zonder de Vlaamse miljardensteun moet doen: dat is simpelweg een sociaal-economisch wrak, en de benodigde gelden om Wallonie er enigszins weer bovenop te krijgen zullen dan ergens vandaan moeten komen.
Vlaanderen is een van de meest welvarende landen ter wereld bedoel je, Wallonie is een nog groter slagveld dan een gemiddelde republiek in de Balkanquote:Op maandag 11 juni 2007 23:07 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Het verhaal van dat ons land niet meer in stand te houden is, is trouwens iets wat al van voor WOII stamt. Kijk, we zijn toch al die decennia samen en we zijn één van de meest welvarende landen ter wereld. Wat wil je meer.
Zoals het irreëel was dat de CD&V 30% zou halen? Zoals het ook irreëel was dat er ook 1 miljoen mensen ooit voor het VB zouden stemmen? Zoals het ook irreëel is dat iedereen die corrupte klootzakken die de macht hebben in dit land kotsbeu is?quote:Op maandag 11 juni 2007 23:06 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Er zijn ook gewoon mensen die inzien dat een partij als het VB een racistische, nazistishe, haatdragende partij is. Die krijgen nooit 40% achter zich, dat is gewoon irreëel.
Wat een vergelijking.quote:Op maandag 11 juni 2007 23:17 schreef blueangel_ het volgende:
[..]
Zoals het irreël was dat de CD&V 30% zou halen?
Hoe kan je zulke dingen nou ontkennen?quote:En wat dat vetgedrukte betreft, doe dat bord van voor je kop.
Excuseer? Je partij is 6% gezakt tegenover 2004. Je partij is een zetel kwijt. En je partij heeft zelf aangegeven dat minder dan 20% een nederlaag zou zijn. Harder klinken?quote:Het is makkelijk op de boodschapper te schieten, terwijl de boodschap sinds zondag steeds harder klink
Die domme uitspraken verraden wel de échte ziel van het VB: een stelletje alles-haters bij elkaar. En dat zou dan moeten meeregeren?quote:En wat is er godverdomme mis met je eigen volk op de eerste plaats te zetten en om op te komen voor het land waar je van houdt? Om het lef te hebben om klaar en duidelik te zeggen wat allemaal fout is aan dit land. Worden daar soms domme uitspraken voor gedaan en blunders gemaakt? Tuurlijk ... denk je dat andere partijen dat niet doen?
Jullie eigen voorzitter, Frank Van Hecke, enkele uren voor de stembusgang: "Halen we geen 20%, dan is dat een nederlaag en trek ik daar mijn persoonlijke conclusies uit."quote:En hou eens op met dat fabeltje dat het VB verloren heeft ...
Die domme uitspraken zeggen een aantal dingen over bepaalde mensen die niet thuis horen in de partij, niet het algemene gedachtengoed van het VB. Maar als je hele politieke leven erop gericht is om slechte dingen te gaan zoeken over het VB, vind je altijd iets natuurlijk ... ik kan ook marginale quotes gaan zoeken over de sossen of Groenquote:Op maandag 11 juni 2007 23:37 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Die domme uitspraken verraden wel de échte ziel van het VB: een stelletje alles-haters bij elkaar. En dat zou dan moeten meeregeren?
Trouwens kan een niet-blank iemand of een homo- of biseksueel geen eigen volk zijn?
Niet je eigen partij? Je stemt erop en je verdedigt ze tot de dood.
Neen, de waarheid ... 20% was ook volstrekt normaal had LDD niet zo'n schitterend resultaat neergezet. Dat het nu 0,9% scheelt maakt veel uit moet 'k zeggenquote:Op maandag 11 juni 2007 23:39 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Jullie eigen voorzitter, Frank Van Hecke, enkele uren voor de stembusgang: "Halen we geen 20%, dan is dat een nederlaag en trek ik daar mijn persoonlijke conclusies uit."
Ook een ongelukkige uitspraak zeker?![]()
Het gaat nochtans over prominenten als Filip De Winter en Alexandra Colen.quote:Die domme uitspraken zeggen een aantal dingen over bepaalde mensen die niet thuis horen in de partij, niet het algemene gedachtengoed van het VB. Maar als je hele politieke leven erop gericht is om slechte dingen te gaan zoeken over het VB, vind je altijd iets natuurlijk ... ik kan ook marginale quotes gaan zoeken over de sossen of Groen
Een plan erbij halen dat al jaren afgeschaft isquote:Op maandag 11 juni 2007 23:52 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Het gaat nochtans over prominenten als Filip De Winter en Alexandra Colen.
En als jij zulke mensonterende quotes van SP.A of Groen kan vinden, mag je ze posten.
Trouwens ooit het 70-puntenplan van het VB gelezen?![]()
Een plan dat is opgesteld door dezelfde mensen die nu nog aan de top van die partij staan. Het verraadt -opnieuw- het ware gelaat van het VB.quote:Op maandag 11 juni 2007 23:56 schreef blueangel_ het volgende:
[..]
Een plan erbij halen dat al jaren afgeschaft is![]()
Dus de Vlaamse onafhankelijkheid is voor jouw belangrijker dan de mensenrechten, dan het welzijn van de mensen die door het VB verdrukt worden? Triest.quote:Hebben ze fouten in hun programma? Tuurlijk ... de perfecte politieke partij bestaat niet. Maar hun 3 hoofdpunten 1) Vlaanderen onafhankelijk 2) Hervorming Justitie (die echt de meest belachelijke ter wereld is) en 3) Migrantenbeleid zijn absoluut nodig in dit land
Mag ik eens iets simpels uit de realiteit vragen ? Een asielzoeker uit land A komt naar België en vraagt hier asiel aan. De asielzoeker verblijft vervolgens weken/maanden (in de praktijk soms jaren tot voor een tijdje) in ons land en vervolgens wordt zijn aanvraag afgewezen. De asielzoeker moet het grondgebied verlaten. Echter, zijn land is van mening (en dat is in de praktijk voor héél veel landen waar de migranten hier vandaan komen het geval hoor) dat eens je het land verlaten hebt je niet meer terug moet keren en weigert de asielzoeker de toegang tot zijn "eigen land". De asielzoeker moet dan wel beslissen om in België (europa) te blijven en duikt hier in de illegaliteit.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 00:07 schreef blueangel_ het volgende:
1) Een plan dat aantoont dat mensen fouten kunnen maken ... het 70-punten plan was op zich geen slecht idee, alleen stonden er teveel fouten in
2) Maar vent toch, jij doet alsof het VB iedere marokkaan, neger, albanees, kosovaar en homofiel tegen de muur gaat zetten en afknallen.
Vlaamse onafhankelijkheid is voor mij van essentieel belang jah
Dat heeft voordelen inderdaad. Maar die kiesdrempel van 5% staat me wel tegen.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:58 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Maar toch, ik vind het kieskringensysteem eigenlijk een heel goed systeem. Het zorgt voor meer regionale vertegenwoordiging imo.
Altijd dat argument, "alles moet simpeler", "alle regeringen op een na weg"..... (We hebben er trouwens zes)quote:Op maandag 11 juni 2007 17:44 schreef Daffodil31LE het volgende:
[..]
Tja. Helaas, moet ik dus zeggen. En land van een zakdoek groot. En dat heeft dan 5 (vijf!!) "regeringen".
Vier stuks afschaffen, elke Belg de mogelijkheid geven om op elke landelijke kandidaat te stemmen... Dat zou ik toch het liefste zien.
Ik heb dit nogmaals gezegd, België en Nederland horen niet samen. Er is geen enkele reden om Wallonië bij Nederland te voegen, zij hebben niets met jullie te maken. Jullie willen hen niet, zij willen jullie niet.quote:Op maandag 11 juni 2007 18:06 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Waarom niet? Vlaanderen wordt dan gewoon de grootste provincie in Groot-Nederland. De autonomie zal er niet veel onder lijden, we zien de tendens dat provincies steeds meer bevoegdheden naar zich toe trekken, als dat zich doortrekt kan in 2030 Groot-Nederland gevormd worden![]()
Wat mij betreft gaan we nu al meer samenwerken met de Belgen, zo krijgen we ook meer gedaan in Europa (België + Nederland vertegenwoordigen in de EU-raad 27 stemmen, maar 2 minder dan Duitsland, Frankrijk, Italië en de UK).
Tegen de muur nagelen? Misschien niet. Ze wegpesten, denigrereren en maatregelen nemen om hun leven onmogelijk te maken wel.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 00:07 schreef blueangel_ het volgende:
1) Een plan dat aantoont dat mensen fouten kunnen maken ... het 70-punten plan was op zich geen slecht idee, alleen stonden er teveel fouten in
2) Maar vent toch, jij doet alsof het VB iedere marokkaan, neger, albanees, kosovaar en homofiel tegen de muur gaat zetten en afknallen.
Vlaamse onafhankelijkheid is voor mij van essentieel belang jah
ik vind de PS met hun hypocrisie en zakkenvullerij minstens even erg... nee, ik moet eerlijk zijn, ik vind ze erger. Dat is dan socialist, maar het gebruikt wel overheidsgeld om hun luxeleventje te financieren terwijl zijn onderdanen gebukt gaan onder ellende en werkloosheid. Dan ben je pas een echte schijnheil.quote:Op maandag 11 juni 2007 23:06 schreef Heero87 het volgende:
Er zijn ook gewoon mensen die inzien dat een partij als het VB een racistische, nazistishe, haatdragende partij is. Die krijgen nooit 40% achter zich, dat is gewoon irreëel.
Praat ik de PS dan goed soms? Absoluut niet!quote:Op dinsdag 12 juni 2007 08:39 schreef petitlapin2 het volgende:
[..]
ik vind de PS met hun hypocrisie en zakkenvullerij minstens even erg... nee, ik moet eerlijk zijn, ik vind ze erger. Dat is dan socialist, maar het gebruikt wel overheidsgeld om hun luxeleventje te financieren terwijl zijn onderdanen gebukt gaan onder ellende en werkloosheid. Dan ben je pas een echte schijnheil.
Ik wist niet dat er mensen waren als jij die nog zo dachten over het vlaams belang. Gewoon omdat ik zo'n afkeer heb van de politiek correcte denkers die menen dat meneer Leterme en co betere mensen zijn dan Vanhecke en co stem ik de volgende keer op vlaams belang, een stapje dichter naar de 40%, het zou leuk zijn
![]()
Dat is het gewoon. Het is niet goed wanneer 1 partij te lang aan de macht is.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 09:07 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Praat ik de PS dan goed soms? Absoluut niet!
Al vind ik zakkenvullerij wel minder erg dan racisme of het verspreiden van haat, ja.
Trouwens moest het VB 40 jaar aan de macht zijn, dan zou de zakkenvullerij en hypocrisie ook hoogtij vieren (voor zover dat nog niet het geval is binnen de partij nu). Macht doet rare dingen met mensen.
dus hij kan niet terug omdat zijn land van origine hem weigert ? daar is hij illegaalquote:Op dinsdag 12 juni 2007 00:13 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
Mag ik eens iets simpels uit de realiteit vragen ? Een asielzoeker uit land A komt naar België en vraagt hier asiel aan. De asielzoeker verblijft vervolgens weken/maanden (in de praktijk soms jaren tot voor een tijdje) in ons land en vervolgens wordt zijn aanvraag afgewezen. De asielzoeker moet het grondgebied verlaten. Echter, zijn land is van mening (en dat is in de praktijk voor héél veel landen waar de migranten hier vandaan komen het geval hoor) dat eens je het land verlaten hebt je niet meer terug moet keren en weigert de asielzoeker de toegang tot zijn "eigen land". De asielzoeker moet dan wel beslissen om in België (europa) te blijven en duikt hier in de illegaliteit.
Hoe wil jij dat migrantenprobleem aanpakken ? Je kan géén gedwongen repatriëring doen , je kan de asielzoeker niet terugsturen (zoals het VB voorstelt) omdat het land waar hij naartoe moet dat simpelweg kortaf weigert.
Ga je weer de ander met verfraaiende termpjes paaien?quote:Op maandag 11 juni 2007 23:04 schreef blueangel_ het volgende:
[..]
De mensen pikken het echt niet om nogmaals belogen te worden
Zet die bril van je eens af en besef eindelijk dat dit land op geen enkele manier meer samen te houden is.
Mijn redenering gaat wél op. Hij is hier terecht gekomen , maar stel nu dat je hem terug wil sturen naar land van herkomst zal géén enkele luchtvaartmaatschappij hem willen meenemen omdat bij aankomst daar hij niet voorbij de douane zal geraken omdat hij het land er niet meer binnen mag. En krijgt de luchtvaartmaatschappij nog een boete omdat ze iemand meenamen die het land niet binnen mag en moeten ze hem terug meenemen. (zo zijn de internationale regels)quote:Op dinsdag 12 juni 2007 11:13 schreef petitlapin2 het volgende:
[..]
dus hij kan niet terug omdat zijn land van origine hem weigert ? daar is hij illegaal
wat als wij hem blijven weigeren ? dan is hij hier ook illegaal
wij moeten hem dan wél als illegaal houden, maar het land van origine niet ? okay ...
ik zeg niet dat ik alle asielzoekers zou terugsturen, maar jouw redenering gaat wel niet op, vind ik.
Eupen:quote:Op dinsdag 12 juni 2007 13:14 schreef Hrvat het volgende:
Hoe zijn de verkiezingen trouwens afgelopen in ons duitstalig landsgedeelte?
Moest Belgie eventueel misschien echt ooit eens zouden kunnen slplitsen, dan zou die plek me nog het meest aanspreken.
Terug meenemen, tja ... hij mag ons land ook niet binnen, wij kunnen ook radicaal weigeren om die persoon in ons land te houden of terug binnen te laten.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 13:19 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
Mijn redenering gaat wél op. Hij is hier terecht gekomen , maar stel nu dat je hem terug wil sturen naar land van herkomst zal géén enkele luchtvaartmaatschappij hem willen meenemen omdat bij aankomst daar hij niet voorbij de douane zal geraken omdat hij het land er niet meer binnen mag. En krijgt de luchtvaartmaatschappij nog een boete omdat ze iemand meenamen die het land niet binnen mag en moeten ze hem terug meenemen. (zo zijn de internationale regels)
Dat is een héél héél reëel probleem en de hoofdoorzaak van de illegaliteit in Europa hé. Wat kun je doen met zo iemand ? In een vliegtuig stoppen en met een parachute boven het grondgebied van herkomst droppen omdat hij er anders niet binnengeraakt ?![]()
Dat is dus net dat probleem. Hij moet het land verlaten, maar hij kan het land niet verlaten. Te meer omdat tegenwoordig eens je asiel in één EU land is afgewezen dat ook geldt voor alle andere EU landen. Je kan hem dus ook niet simpelweg over de Franse grens heenzetten bv.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 13:30 schreef petitlapin2 het volgende:
[..]
Terug meenemen, tja ... hij mag ons land ook niet binnen, wij kunnen ook radicaal weigeren om die persoon in ons land te houden of terug binnen te laten.
Als je het bevel krijgt het land te verlaten, moet je het land verlaten, met eigen middelen zelfs, zo is het toch in Frankrijk. Kan hij ergens anders proberen asiel aan te vragen.
Op dat vlak vind ik de redenering van JM Dedecker wel correct: de overheid moet elke asielaanvraag binnen het jaar volledig afhandelen. Als dat binnen dat jaar niet gebeurd is moet men automatisch asiel verlenen want dan is de overheid zelf in gebreke gebleken.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 13:39 schreef Hrvat het volgende:
De hele immigratieregel is gebaseerd op lukrake en onduidelijke standpunten.
Daarnaast duurt ie veel te lang.
Niet de asielzoekers zelf zijn over het algemeen het probleem of de deur die te groot zou openstaan, wel de onduidelijkheid en de middeleeuwse snelheid waarmee dossiers worden behandeld.
Daardoor blijven ze maar hopen en hopen en na al die jaren hier is dit hun thuis.
Als je dan na zo'n tijd vaak om een vreemde reden te horen krijgt dat je niet mag blijven, terwijl je hier helemaal geïnstalleerd bent, dan ga je niet zomaar terug.
Nu, dit is bekeken op menselijk vlak, niet op droog politiek theoretisch vlak. Pure droge politieke standpunten zal je niet vaak van mij horen.
Dat is dus echt niet juist. de meeste asielaanvragen worden ruimschoots op tijd ( binnen het jaar) afgehandeld, het probleem is dat de meeste asielzoekers alle mogelijke beroepsprocedures uitputten en nog eens uitputten, zodat dat soms 6, 7 jaar aansleept. Een asielzoeker die zo'n paadje bewandelt moet tegen mij zeker niet afkomen van " ja, maar ik ben hier nu al zo lang .." pffquote:Op dinsdag 12 juni 2007 13:39 schreef Hrvat het volgende:
De hele immigratieregel is gebaseerd op lukrake en onduidelijke standpunten.
Daarnaast duurt ie veel te lang.
Niet de asielzoekers zelf zijn over het algemeen het probleem of de deur die te groot zou openstaan, wel de onduidelijkheid en de middeleeuwse snelheid waarmee dossiers worden behandeld.
Daardoor blijven ze maar hopen en hopen en na al die jaren hier is dit hun thuis.
Als je dan na zo'n tijd vaak om een vreemde reden te horen krijgt dat je niet mag blijven, terwijl je hier helemaal geïnstalleerd bent, dan ga je niet zomaar terug.
Nu, dit is bekeken op menselijk vlak, niet op droog politiek theoretisch vlak. Pure droge politieke standpunten zal je niet vaak van mij horen.
Maar dat is nu eenmaal het Westerse rechtssysteem. Je kan toch moeilijk de beroepsprocedures afschaffen? Het is aan de overheid om te zorgen dat beroepsprocedures ook effectief op tijd behandeld worden.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 13:46 schreef petitlapin2 het volgende:
[..]
Dat is dus echt niet juist. de meeste asielaanvragen worden ruimschoots op tijd ( binnen het jaar) afgehandeld, het probleem is dat de meeste asielzoekers alle mogelijke beroepsprocedures uitputten en nog eens uitputten, zodat dat soms 6, 7 jaar aansleept.
Op zich niks mis met het voorstel van Dedecker. De nieuwkomers die ik ken willen dit zelf ook.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 13:41 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Op dat vlak vind ik de redenering van JM Dedecker wel correct: de overheid moet elke asielaanvraag binnen het jaar volledig afhandelen. Als dat binnen dat jaar niet gebeurd is moet men automatisch asiel verlenen want dan is de overheid zelf in gebreke gebleken.
Probleem is zoals ik al zei ook de willekeurigheid.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 14:02 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Maar dat is nu eenmaal het Westerse rechtssysteem. Je kan toch moeilijk de beroepsprocedures afschaffen? Het is aan de overheid om te zorgen dat beroepsprocedures ook effectief op tijd behandeld worden.
Dat is bv het geval met veel Afrikaanse landen , het Midden-Oosten en met de probleemgebieden. Wie uit Iran, Syrië, Libanon, ... vlucht moet er niet op rekenen nog terug te kunnen. Idem voor bv Pakistan trouwens, geloof ik. Zelfs met Marokko was dit tot voor kort nog het geval. Nu geloof ik dat België daar onlangs een overeenkomst voor heeft afgesloten.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 13:49 schreef petitlapin2 het volgende:
welke landen zijn het trouwens, die deze illegalen niet meer terugwillen in eigen land. Ik heb er eigenlijk nog nooit van gehoord, in noord-afrikaanse landen kan het zeker niet zijn. Ik heb lange tijd in brussel gewoond, en daar heb ik talrijke noord-afrikanen en een inwoner van Pakistan weten terugkeren naar hun land van herkomst.
Een land als China is er bijvoorbeeld niet zo happig op. En in Nederland was er een incident met Congo meen ik. Je meot er ook aan denken dat die illegalen in veel gevallen ook geen identiteitspapieren meer hebben wat een terugkeer ook moeilijk maakt.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 13:49 schreef petitlapin2 het volgende:
welke landen zijn het trouwens, die deze illegalen niet meer terugwillen in eigen land. Ik heb er eigenlijk nog nooit van gehoord, in noord-afrikaanse landen kan het zeker niet zijn. Ik heb lange tijd in brussel gewoond, en daar heb ik talrijke noord-afrikanen en een inwoner van Pakistan weten terugkeren naar hun land van herkomst.
Merci voor de info, is interessant.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 13:23 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Eupen:
http://verkiezingen2007.b(...)lts_graph_e9602.html
Malmedy:
http://verkiezingen2007.b(...)lts_graph_e9902.html
Sankt-Vith:
http://verkiezingen2007.b(...)ts_graph_e10002.html
Dezelfde als in Wallonië hoor. Deze verkiezingen vallen daar gewoon onder de Waalse hé. Het is maar met de gewestsverkiezingen dat ze daar een eigen parlementje verkiezen met enkele andere partijen erin.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 15:11 schreef Hrvat het volgende:
[..]
Merci voor de info, is interessant.
Die hebben daar nogal veel partijkes precies!
De bureaucratie in Belgie kennende kunnen we ze allemaal houden danquote:Op dinsdag 12 juni 2007 13:41 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Op dat vlak vind ik de redenering van JM Dedecker wel correct: de overheid moet elke asielaanvraag binnen het jaar volledig afhandelen. Als dat binnen dat jaar niet gebeurd is moet men automatisch asiel verlenen want dan is de overheid zelf in gebreke gebleken.
Dat is net zijn punt. Als je dat invoert moet je wel aan het systeem werken.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 17:09 schreef blueangel_ het volgende:
[..]
De bureaucratie in Belgie kennende kunnen we ze allemaal houden dan
Zoals Joost zei, zij stemmen gewoon op de Waalse partijen. De Oostkantons liggen in de provincie Luik, en zij zitten dus ook in die kieskring. Jammer eigenlijk, want zij hebben recht op een van de 150 zetels. Nu goed, via de MR, de Franstalige liberalen, is er nu eentje verkozen:quote:Op dinsdag 12 juni 2007 15:11 schreef Hrvat het volgende:
[..]
Merci voor de info, is interessant.
Die hebben daar nogal veel partijkes precies!
Door het Belgische kiesssysteem heb je als Waalse partij trouwens ook zo'n 1000 a 1500 stemmen minder nodig om een zetel te halen dan een Vlaamse partij ...quote:Op dinsdag 12 juni 2007 17:17 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Zoals Joost zei, zij stemmen gewoon op de Waalse partijen. De Oostkantons liggen in de provincie Luik, en zij zitten dus ook in die kieskring. Jammer eigenlijk, want zij hebben recht op een van de 150 zetels. Nu goed, via de MR, de Franstalige liberalen, is er nu eentje verkozen:
http://www.jadin.be/
Enkel in het Frans en het Duits, "pour les néerlandophones la même chose".
Voor de Europese verkiezingen zijn ze bevoordeligd echter , België heeft 24 zetels, waarvan 14 Vlaamse, 9 Franstalige, 1 Duitstalige.
Nederland heeft natuurlijk een min of meer vergelijkbaar systeem ingevoerd. Nieuwe asielzoekers krijgen zeer snel (misschien wel te snel 48 uur meen ik) uitsluitsel of hun aanvraag kans maakt. Zo niet dan moeten ze direct terug naar waar ze vandaan kwamen.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 17:09 schreef blueangel_ het volgende:
[..]
De bureaucratie in Belgie kennende kunnen we ze allemaal houden dan
In een land waar ambtenaren slechts bij +35° zachtjes mogen gewekt worden, werkt dat nietquote:Op dinsdag 12 juni 2007 17:23 schreef du_ke het volgende:
[..]
Nederland heeft natuurlijk een min of meer vergelijkbaar systeem ingevoerd. Nieuwe asielzoekers krijgen zeer snel (misschien wel te snel 48 uur meen ik) uitsluitsel of hun aanvraag kans maakt. Zo niet dan moeten ze direct terug naar waar ze vandaan kwamen.
In de praktijk heeft die volgens mij amper invloed. De kiesdrempel geldt voor elke kieskring afzonderlijk. Aan elke kieskring is een vast aantal zetels toebedeeld. De meeste kieskringen hebben een zetelaantal dat (ver) onder de 20 ligt. Daar gold impliciet al een hogere kiesdrempel dan 5%.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 00:13 schreef du_ke het volgende:
[..]
Dat heeft voordelen inderdaad. Maar die kiesdrempel van 5% staat me wel tegen.
Je moet er dan wel rekening mee houden dat je voor een Waalse zetel minder stemmen nodig hebt dan voor een Vlaamse zetel.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:35 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
Stemmen in het parlement, daar wordt er immers gestemd over zaken en niet op straat. Liberalen: 41/150 ... 27,3% Christelijken: 40/150 ... 26,7%
quote:Ruzie in regering van lopende zaken
do 14/06/07 - Er is onenigheid tussen premier Guy Verhofstadt (Open VLD) en minister van Werk Peter Vanvelthoven (SP.A) over de KB's over de sociale verkiezingen in mei volgend jaar. Zo plaatsen ze de koning voor een lastig dilemma.
De KB's gaan over de organisatie van de sociale verkiezingen in de bedrijven en de vakbondsvertegenwoordiging in de kmo's. Minister Vanvelthoven heeft ze onlangs ondertekend.
In het eerste KB legt Vanvelthoven de periode van de verkiezingen vast tussen 5 en 18 mei 2008.
Door het tweede KB moeten in bedrijven met minstens 50 werknemers ook sociale verkiezingen gehouden worden. Nu ligt de grens op 100 werknemers. Volgens premier Verhofstadt kan dat tweede KB niet.
Hij vindt dat de vakbonden en werkgevers daarover tot een akkoord moeten komen in het sociaal overleg en zegt dat de materie niet behoort tot de "lopende zaken van een ontslagnemende regering".
Vanvelthoven zegt dan weer dat het om een bewarende maatregel gaat, bedoeld om de onzekerheid over de sociale verkiezingen weg te nemen.
De koning zal in elk geval met de kibbelende politici moeten praten om uit de impasse te raken.
"Dwangsommen en boetes zullen volgen"
Het KB verwijst naar een wet uit 1948 die de drempel voor vakbondsvertegenwoordiging in bedrijven vastlegt op 50 werknemers. De wet is echter nooit in uitvoeringsbesluiten gegoten en is dus niet van kracht.
De Europese Unie heeft ons land onlangs veroordeeld, omdat het een richtlijn over "informatie in bedrijven" nog niet mogelijk heeft gemaakt. Er volgen dwangsommen en boetes als de zaak niet deze maand geregeld is, zegt Vanvelthoven.
De wet uit 1948 zou daaraan tegemoetkomen en moest dus in een besluit gegoten worden om de onzekerheid weg te nemen, aldus Vanvelthoven.
Premier Verhofstadt ziet dat anders en vraagt de koning om de KB's niet te ondertekenen en ze terug te sturen naar de volgende minister van Werk.
"Dit getuigt van weinig fatsoen"
Ook de werkgevers zijn niet te spreken over het initiatief van Vanvelthoven.
Volgens Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, is de nieuwe inmenging van Vanvelthoven in het sociaal overleg "onaanvaardbaar" en brengt het bovendien het overleg tussen vakbonden en werkgevers ernstig in gevaar.
De organisatie zegt wel tevreden te zijn met het snelle optreden van premier Verhofstadt.
Sociale verkiezingen?
In elk bedrijf met meer dan 100 werknemers is er een vertegenwoordiging van de vakbonden. De werknemers mogen om de vier jaar hun vertegenwoordigers onder de eigen werknemers kiezen.
De verkozen werknemers krijgen dan een speciaal statuut als vakbondsafgevaardigde, waardoor ze bijvoorbeeld niet kunnen worden ontslagen.
De vakbonden zijn vragende partij om die vertegenwoordiging in de bedrijven uit te breiden naar de kmo's met minder dan 100 personeelsleden. De werkgevers zien dat niet zitten.
Nou je zou kunnen beginnen metquote:Op dinsdag 12 juni 2007 00:13 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Mag ik eens iets simpels uit de realiteit vragen ? Een asielzoeker uit land A komt naar België en vraagt hier asiel aan. De asielzoeker verblijft vervolgens weken/maanden (in de praktijk soms jaren tot voor een tijdje) in ons land en vervolgens wordt zijn aanvraag afgewezen. De asielzoeker moet het grondgebied verlaten. Echter, zijn land is van mening (en dat is in de praktijk voor héél veel landen waar de migranten hier vandaan komen het geval hoor) dat eens je het land verlaten hebt je niet meer terug moet keren en weigert de asielzoeker de toegang tot zijn "eigen land". De asielzoeker moet dan wel beslissen om in België (europa) te blijven en duikt hier in de illegaliteit.
Hoe wil jij dat migrantenprobleem aanpakken ? Je kan géén gedwongen repatriëring doen , je kan de asielzoeker niet terugsturen (zoals het VB voorstelt) omdat het land waar hij naartoe moet dat simpelweg kortaf weigert.
Als dat dan pakweg een land als Congo is waar je grote belangen in de diamantmijnen hebt , of een land uit het midden-oosten waar je de olie van nodig hebt en je lokt zo'n diplomatiek incident uit zit je nog met een ander probleem dus.quote:Op donderdag 14 juni 2007 20:53 schreef tjolder het volgende:
[..]
Nou je zou kunnen beginnen met
1) De ambasadeur van dat land op het matje te roepen. (desnoods weekelijks)
2) Weigeren nog visa te geven aan inwoners van dat land.
3) Ontwikkelingshulp 'herzien'
En daar zal China zich veel van aantrekken? Of een voormalige sovjetrepubliek?quote:Op donderdag 14 juni 2007 20:53 schreef tjolder het volgende:
[..]
Nou je zou kunnen beginnen met
1) De ambasadeur van dat land op het matje te roepen. (desnoods weekelijks)
2) Weigeren nog visa te geven aan inwoners van dat land.
3) Ontwikkelingshulp 'herzien'
Ze hebben 60 jaar de tijd gehad om die wet van 1948 !!! te regelen, en dan durven ze nog om uitstel vragen.quote:Op donderdag 14 juni 2007 19:08 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
Ruzie in regering van lopende zaken
do 14/06/07 - Er is onenigheid tussen premier Guy Verhofstadt (Open VLD) en minister van Werk Peter Vanvelthoven (SP.A) over de KB's over de sociale verkiezingen in mei volgend jaar. Zo plaatsen ze de koning voor een lastig dilemma.
quote:Marie-Rose Morel zit op schopstoel Vlaams Belang
VERKIEZINGEN Ontreddering bij partijtop is groot
-- (tijd) - Na de weinig overtuigende verkiezingsuitslag zit Marie-Rose Morel bij het Vlaams Belang op de schopstoel. Zij wordt met alle zonden van Israël overladen: het is haar schuld dat Jean-Marie Dedecker een concurrent en geen medestander is geworden. De messen worden gewet. Morel dreigt een levenswerk van 25 jaar te vernietigen, is te horen in kringen van het Vlaams Belang
Het Vlaams Belang zit in de problemen. De partij is een Kamerzetel en 190.000 kiezers kwijt. En er is concurrentie ter rechterzijde. Er is Jean-Marie Dedecker, die nu ook centen heeft. En er is het kartel CD&V/N-VA. Als de partij het bij de verkiezingen in 2009 niet beter doet, stevent ze in het Vlaams Parlement af op een verlies van zeven zetels, zo blijkt uit extrapolaties.
Bij Gerolf Annemans leidt dat vooruitzicht tot ontreddering, is te horen in nationalistische kringen. Een levenswerk van 25 jaar staat op het spel. In zijn ogen is er één schuldige: Marie-Rose Morel. Zij heeft alle relaties met de N-VA opgeblazen. Zij heeft partijvoorzitter Frank Vanhecke het hoofd op hol gebracht. En zij heeft de doodssteek toegebracht aan Forza Flandria.
Iemand die het kan weten, formuleert het als volgt: 'Morel is binnengekomen als de Eva Braun van Filip Dewinter, maar is de Lady McBeth van Frank Vanhecke geworden.' Zoals geweten, kreeg Lady McBeth haar man zover een koningsmoord uit te voeren, waarna zij de troon kon bestijgen. Het stuk van Shakespeare eindigt in een bloedbad en de ondergang van de protagonisten.
Voor de medestanders van Annemans is het duidelijk: Morel moet eruit. Het is niet onschuldig als Annemans nu roept dat hij altijd al gewaarschuwd heeft voor Jean-Marie Dedecker. Dat is een rechtstreekse aanval op Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke. Die vonden dat Dedecker buiten moest worden gehouden. Beter beginselvast en langzaam groeien, dan voor de vlucht vooruit kiezen, vonden Vanhecke en Morel.
Het resultaat is dat Dedecker nu een te duchten concurrent geworden is. Filip Dewinter zei het treffend op de verkiezingsnacht. Het Vlaams Belang had het zelf dan misschien niet zo goed gedaan, maar rechts Vlaanderen had wel gewonnen. Hoezo? Rechts Vlaanderen wint en het Vlaams Belang niet? Het wordt Morel en Vanhecke aangerekend dat zij Dedecker voor een gesloten deur hebben laten staan, toen hij zonder centen stond aan te kloppen.
Toch is het maar de vraag of Annemans en Dewinter wel sterk genoeg staan om Morel aan de kant te schuiven. Dat de partij in het kanton Antwerpen 2 procentpunten heeft verloren, heeft hun positie niet versterkt. En Frank Vanhecke, de medestander van Morel, heeft als stille vennoot steeds meer aan gewicht gewonnen.
De etterbuil is er, maar het ziet ernaar uit dat de gelederen uiteindelijk weer zullen worden gesloten. Het Vlaams Belang hoopt dat Dedecker er tegen 2009 niet slaagt te consolideren en dat de Vlaamse geloofwaardigheid van het kartel CD&V/N-VA eraan gaat.
Great, ik zat er al op te wachten.quote:Op vrijdag 15 juni 2007 15:06 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
En feitelijk de 2de verkiezingsnederlaag op rij begint het toch wéér serieus te rommelen binnen het Belang ...
[..]
Dat is een van de grootste dooddoeners in zogenaamde interessante discussies.quote:Op vrijdag 15 juni 2007 21:31 schreef blueangel_ het volgende:... jij bent links, ik ben rechts ... zinloze discussies dus
Ja, want een staatshervorming is iets wat je op 1, 2, 3 regelt.quote:Op maandag 18 juni 2007 19:23 schreef blueangel_ het volgende:
En we plooien weer voor de Walen
Leugenaars
zo is het ... ik kan het nauwelijks geloven dat de walen weer winnen...quote:Op maandag 18 juni 2007 19:23 schreef blueangel_ het volgende:
En we plooien weer voor de Walen
Leugenaars
Dat krijg je in een land met overvloed aan regeringen...quote:Op dinsdag 26 juni 2007 16:36 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
En de stoelendans is begonnen ...
Inderdaad. Laten we maar de Federale regering afschaffenquote:Op dinsdag 26 juni 2007 18:48 schreef Hrvat het volgende:
[..]
Dat krijg je in een land met overvloed aan regeringen...![]()
quote:Op woensdag 20 juni 2007 13:34 schreef petitlapin2 het volgende:
[..]
zo is het ... ik kan het nauwelijks geloven dat de walen weer winnen...
quote:Congolezen zien toekomst in Vlaanderen
In het Vlaams Huis in de Brusselse Drukpersstraat heeft een kleine groep Congolezen deze middag ook de Vlaamse nationale feestdag gevierd. De Congolezen willen op die manier hun banden met Vlaanderen en de Vlamingen nauwer aanhalen. Het is voor hen ook een manier om zich af te keren van de Franstalige politici, die in hun ogen mee verantwoordelijk zijn voor de situatie in de Democratische Republiek Congo.
"Dat willen we ook in Congo"
"In Congo maakte men ons altijd wijs dat Vlaanderen een onbelangrijk gebied was, maar een politieke analyse van België leert ons iets anders", zegt Mariyus Noko Ngele, initiatiefnemer van de Congolees-Vlaamse 11 juli. "Vlaanderen is inderdaad lang arm en achtergesteld geweest, maar nu is het uitgegroeid tot een welvarende regio met een grote autonomie. Dat is wat wij ook willen voor ons land, Congo."
"Duidelijke visie"
Dat kan niet zolang de Congolezen de Franstalige politici blijven steunen, denkt Noko Ngele. "Ook wij roepen 'Walen buiten' maar voor ons is het meer dan een slogan, er zit een duidelijke visie achter. De Franstalige politieke en economische machthebbers hebben zich in Congo als meesters gedragen en blijven dat doen binnen de graaicultuur van het internationale kapitalisme.
"Geen inmenging dulden"
Ook Vlaanderen heeft die Franstalige overheersing gekend maar heeft ze afgeworpen. Die ervaring is voor ons zeer leerzaam en daarom moeten we betere banden smeden met de Vlamingen. Van hen kunnen we leren om van Congo ook een welvarend land te maken waar geen inmenging wordt geduld."
Stemmen op Vlaamse partijen
Bij de laatste federale verkiezingen van 10 juni werd dat idee al in de praktijk gebracht. Mariyus Noko Ngele en zijn vrienden maakten onder meer in de Matongé-wijk hun tot Belg genaturaliseerde landgenoten warm om op de Congolese kandidaten van de Vlaamse partijen te stemmen. Het ging onder meer om Linda Mbungo van N-VA, José Garcia Ndonga van sp.a en Marie-Cécile Ngamp van Spirit.
"Niet evident"
"Dat was geen evidente zaak, " gaat Noko Ngele verder, "omdat heel wat Congolezen nog met het idee leven dat alle Vlamingen racisten zijn. Dat klopt niet en daar moeten we onze gemeenschap van overtuigen. Alleen met de Vlamingen kunnen we de Franstalige greep op Congo verwijderen." (belga/hln)
quote:RTBF viseert "on-Belgische" Yves Leterme
zo 22/07/07 - De Franstalige openbare omroep RTBF zoemde gisteren voor de nationale feestdag in op CD&V-formateur Yves Leterme. In het RTBF-journaal werd getoond hoe on-Belgisch Leterme zich zou gedragen.
Een enquête bij 1.000 Belgen wees onlangs uit dat meer dan de helft van de Belgen niet weet wat we vieren op 21 juli. Volgens de RTBF moet ook Yves Leterme het antwoord schuldig blijven.
(Belga)
Vlak voor het Te Deum in Brussel gisteren werd Leterme door de RTBF gevraagd wat er precies gevierd wordt op 21 juli. "Ik denk dat het de afkondiging van de grondwet is", luidde het antwoord.
Onthutsend, vond het RTBF-journaal. Bovendien bleek Leterme een hoogst persoonlijke versie te hebben van de Brabançonne. Hij zette prompt de Marseillaise in, het Franse volkslied.
Of hij dat deed om te lachen of niet, bleef in de uitzending onduidelijk.
De RTBF stelde verder vast dat de formateur tijdens de plechtige Te Deum-viering druk in de weer was met zijn gsm en dat hij 's middags niet aanwezig was op het militair defilé.
Ook andere politici komen niet zonder kleerscheuren uit de reportage. Zo kon ook kersvers Waals minister-president Rudy Demotte (PS) niet antwoorden op de vraag over 21 juli.
En ook bij aftredend premier Guy Verhofstadt (Open VLD) schoot het juiste antwoord niet meteen te binnen.
"Slecht voor imago van Leterme"
RTBF-journalist Christophe Deborsu, een van de makers van de reportage, relativeert het belang van de reportage, maar tegelijk geeft hij toe dat het slecht is voor het imago van de formateur bij de Franstaligen.
Deborsu spreekt ook tegen dat RTBF jacht maakt op Leterme, al moet het wel gezegd dat de formateur in het verleden geen al te beste beurt heeft gemaakt in Franstalige België.
"Leterme heeft een verleden als iemand die België niet hoog in zijn vaandel draagt", aldus Deborsu.
Leterme zelf wil geen commentaar geven op de reportage.
bron vrt.nieuws
Ach, liever iemand die zijn dossiers kent en voor de rest geen geschiedkundige kennis heeft, dan iemand die zijn geschiedenislesjes geleerd heeft maar zijn dossiers niet kent. Vraag trouwens aan 100 Vlamingen of ze de helft van het volkslied in het nederlands kunnen zingen, en misschien gaan er dat 10 kunnen. Vraag aan 100 Vlamingen of ze de helft van het volkslied in het frans kunnen zingen, en er blijft niemand overquote:
quote:Zij zullen hem niet temmen, de fiere Vlaamse Leeuw,
Al dreigen zij zijn vrijheid met kluisters en geschreeuw.
Zij zullen hem niet temmen, zolang een Vlaming leeft,
Zolang de Leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.
Zij zullen hem niet temmen, zolang een Vlaming leeft,
Zolang de Leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.
De tijd verslindt de steden, geen tronen blijven staan:
De legerbenden sneven, een volk zal nooit vergaan.
De vijand trekt te velde, omringd van doodsgevaar.
Wij lachen met zijn woede, de Vlaamse Leeuw is daar
Zij zullen hem niet temmen, zolang een Vlaming leeft,
Zolang de Leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.
Hij strijdt nu duizend jaren voor vrijheid, land en God;
En nog zijn zijne krachten in al haar jeugdgenot.
Als zij hem machteloos denken en tergen met een schop,
Dan richt hij zich bedreigend en vrees'lijk voor hen op.
Zij zullen hem niet temmen, zolang een Vlaming leeft,
Zolang de Leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.
Wee hem, de onbezonnen', die vals en vol verraad,
De Vlaamse Leeuw komt strelen en trouweloos hem slaat.
Geen enkle handbeweging die hij uit 't oog verliest:
En voelt hij zich getroffen, hij stelt zijn maan en briest.
Zij zullen hem niet temmen, zolang een Vlaming leeft,
Zolang de Leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.
Het wraaksein is gegeven, hij is hun tergen moe;
Met vuur in't oog, met woede springt hij den vijand toe.
Hij scheurt, vernielt, verplettert, bedekt met bloed en slijk
En zegepralend grijnst hij op's vijands trillend lijk.
Zij zullen hem niet temmen, zolang een Vlaming leeft,
Zolang de Leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.
Idd, het is beter jezelf belachelijk te maken dan gewoon te zeggen dat je 't niet weet. Niet de eerste blunder van handige Yves en waarschijnlijk niet de laatste.quote:Op zondag 22 juli 2007 19:16 schreef Athmozz het volgende:
[..]
Ach, liever iemand die zijn dossiers kent en voor de rest geen geschiedkundige kennis heeft, dan iemand die zijn geschiedenislesjes geleerd heeft maar zijn dossiers niet kent. Vraag trouwens aan 100 Vlamingen of ze de helft van het volkslied in het nederlands kunnen zingen, en misschien gaan er dat 10 kunnen. Vraag aan 100 Vlamingen of ze de helft van het volkslied in het frans kunnen zingen, en er blijft niemand over
Geschreven door een Antwerpenaar!quote:Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje ben ik, vrij onverveerd,
den Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd.
Bwa blunder, ik vind het nog best onder de categorie "missertje" passen. Wat ik pas als communicatieblunders schaar, dat is Onkelinkx die naar aanleiding van de ontsnapping uit de gevangenis omdat de sloten/versleten kapot waren (gevangenis - slot = hotel) verklaard dat ze tegen het einde van het jaar (dat was een maand of 2à3 later) allemaal vervangen gingen wordenquote:Op zondag 22 juli 2007 19:20 schreef SaintOfKillers het volgende:
Niet de eerste blunder van handige Yves en waarschijnlijk niet de laatste.
Ze vroegen wel niet naar de Franse tekst van het volkslied hé, ze vroegen gewoon naar de tekst van het volkslied, niet zozeer naar het Franse.quote:Zou Didier Reynders de tekst in het Nederlands kunnen geven?
Tjah veel verder danquote:Op zondag 22 juli 2007 21:05 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Ze vroegen wel niet naar de Franse tekst van het volkslied hé, ze vroegen gewoon naar de tekst van het volkslied, niet zozeer naar het Franse.
Mja, de filosofie daarachter is dat de Franstaligen de "echte Belgen" zijn, en de Vlamingen barbaren die niet mee willen (terwijl ze in de minderheid zijn).quote:Op maandag 23 juli 2007 12:26 schreef Heero87 het volgende:
Waar ik mij vooral aan erger, is de manier waarop de Franstalige kranten hier weer op reageren. Echt belachelijk. De Waalse pers is als de dood voor een scheiding Vlaanderen-Wallonië, maar ze doen wel steeds hun stinkende best om Walen en Vlamingen tegen elkaar op te zetten.![]()
Raak van de BBC eigenlijk.quote:The man expected to become Belgium's next prime minister has caused a stir by singing the French national anthem when asked to sing the Belgian one.
Yves Leterme, head of the Flemish Christian Democrats, broke into La Marseillaise instead of Belgium's La Brabanconne on the national day.
His gaffe was filmed by Belgian RTBF television, as he was about to attend a church service in Brussels on Saturday.
Dutch- and French-speaking politicians are struggling to form a new coalition.
The outgoing coalition led by Prime Minister Guy Verhofstadt is still governing in a caretaker role as negotiations continue.
Clips of Mr Leterme's gaffe have been broadcast on the internet video site YouTube.com.
Footage of him at the church service also showed him failing to sing along to La Brabanconne.
Vague on history
He also made a mistake over Belgium's national day, saying it marked the "proclamation of the constitution". It actually commemorates the inauguration of Leopold I as the country's first king on 21 July 1831.
According to an opinion poll cited by RTBF, just one in five Belgians knows why Belgium has its national day on 21 July.
Mr Leterme's party made big gains in last month's election, ending their eight years in opposition. They won 30 seats in the 150-seat lower house.
Mr Leterme says he wants to increase the autonomy already enjoyed by Flanders, the Dutch-speaking northern region where 60% of Belgians live, and French-speaking Wallonia in the south.
No single party bridges the linguistic and geographic gulf between Belgium's two regions.
Traditionally, the prime minister comes from one of the majority Flemish parties.
Tsja, paradoxaal zijn het daardoor vooral de Walen die - wanneer dit zich op lange termijn voortzet - langzaam maar zeker het voortbestaan van Belgie op het spel zetten. Wanneer de Vlaamse plannen (deels) doorgang zouden vinden en er verder gefederaliseerd wordt, wordt verder seperatisme deels het wind uit de zeilen genomen en zou Belgie 'gewoon' kunnen blijven voortbestaan; sowieso is - wanneer het erop aan komt - een meerderheid van de Vlamingen waarschijnlijk niet te vinden voor absolute onafhankelijkheid.quote:Op donderdag 2 augustus 2007 21:03 schreef Heero87 het volgende:
Ondertussen blokkeren de Walen tijdens de onderhandelingen zowat iedere vorm van staatshervorming. Het wordt tijd dat ze gaan beseffen dat het echt niet anders kan, of ze zullen na de volgende verkiezingen met het Vlaams Belang moeten onderhandelen.![]()
Het probleem van de Walen is dat ze absoluut voor België zijn, maar dat ze vergeten daarbij dat er in België ook Vlamingen wonen.quote:Op donderdag 2 augustus 2007 21:11 schreef Reya het volgende:
[..]
Tsja, paradoxaal zijn het daardoor vooral de Walen die - wanneer dit zich op lange termijn voortzet - langzaam maar zeker het voortbestaan van Belgie op het spel zetten. Wanneer de Vlaamse plannen (deels) doorgang zouden vinden en er verder gefederaliseerd wordt, wordt verder seperatisme deels het wind uit de zeilen genomen en zou Belgie 'gewoon' kunnen blijven voortbestaan; sowieso is - wanneer het erop aan komt - een meerderheid van de Vlamingen waarschijnlijk niet te vinden voor absolute onafhankelijkheid.
Goed samengevat, en het wordt dringend tijd dat ze dat in Wallonië gaan beseffen...quote:Op donderdag 2 augustus 2007 21:11 schreef Reya het volgende:
[..]
Tsja, paradoxaal zijn het daardoor vooral de Walen die - wanneer dit zich op lange termijn voortzet - langzaam maar zeker het voortbestaan van Belgie op het spel zetten. Wanneer de Vlaamse plannen (deels) doorgang zouden vinden en er verder gefederaliseerd wordt, wordt verder seperatisme deels het wind uit de zeilen genomen en zou Belgie 'gewoon' kunnen blijven voortbestaan; sowieso is - wanneer het erop aan komt - een meerderheid van de Vlamingen waarschijnlijk niet te vinden voor absolute onafhankelijkheid.
Of ze hebben een latente voorkeur voor het VB als Vlaamse partner.quote:Op donderdag 2 augustus 2007 21:16 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
Overigens heb ik ergens het idee dat het CDH (dat toch vooral de onderhandelingen lijkt te blokkeren) uit is op nieuwe verkiezingen. Omdat ze hopen dat ze dan terug samen met de PS in zee kunnen blijven gaan ...
50 % haalt het VB toch nooit en het sterke CD&V/N-VA blok is dan doorbroken en kan de wonden likken. Lijkt mij een ideale situatie om hun eisen door te drukken vanuit het CDH standpunt gezien, eigenlijk.quote:Op donderdag 2 augustus 2007 21:18 schreef blueangel_ het volgende:
Als er herverkiezingen komen, verpletterd het VB de rest in Vlaanderen ... dat weet de CDH ook wel
Met andere woorden, Vlaanderen is compleet verzwakt en de Walen plunderen ons helemaalquote:Op donderdag 2 augustus 2007 21:28 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
50 % haalt het VB toch nooit en het sterke CD&V/N-VA blok is dan doorbroken en kan de wonden likken. Lijkt mij een ideale situatie om hun eisen door te drukken vanuit het CDH standpunt gezien, eigenlijk.
En de overige Vlaamse partijen laten zich makkelijk meeleiden? Wellicht kan zoiets een keer doorgang vinden, maar op langere termijn lijkt het me een lastig houdbare situatie; vroeg of laat komen de communautaire spanningen wel weer terug.quote:Op donderdag 2 augustus 2007 21:28 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
50 % haalt het VB toch nooit en het sterke CD&V/N-VA blok is dan doorbroken en kan de wonden likken. Lijkt mij een ideale situatie om hun eisen door te drukken vanuit het CDH standpunt gezien, eigenlijk.
Het VB verzwakt de Vlaamse positie in dit soort onderhandelingen énorm , inderdaad.quote:Op donderdag 2 augustus 2007 21:31 schreef blueangel_ het volgende:
[..]
Met andere woorden, Vlaanderen is compleet verzwakt en de Walen plunderen ons helemaal
België is dan ook het vaderland van de Franstaligen. Het zijn eigenlijk maar de Nederlanders die België als een Nederlandstalig land zien, vele buitenlanders hebben mij al hun verbazing getoond dat België niet helemaal Franstalig is. Zij zien eigenlijk de "echte Belgen", en wij diegenen die hen dat vaderland aan het ontnemen zijn. Slechts weinig Franstaligen begrijpen waarom, en trapt in het simplistische discours van "omdat ze nog rijker willen zijn!"quote:Op donderdag 2 augustus 2007 21:16 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Het probleem van de Walen is dat ze absoluut voor België zijn, maar dat ze vergeten daarbij dat er in België ook Vlamingen wonen.
Hoe? Nu is het echt genoeg geweest, dit waren de allerlaatste verkiezingen met de ongrondwettelijke kieskring Brussel--Halle-Vilvoorde? Kan het grondwettelijk dus wel?quote:Overigens heb ik ergens het idee dat het CDH (dat toch vooral de onderhandelingen lijkt te blokkeren) uit is op nieuwe verkiezingen. Omdat ze hopen dat ze dan terug samen met de PS in zee kunnen blijven gaan ...
Kan niet, het VB heeft al vaak gezegd dat de ontbinding van België de eerste eis is voor deelname aan een nationale regering.quote:Op donderdag 2 augustus 2007 21:18 schreef Reya het volgende:
[..]
Of ze hebben een latente voorkeur voor het VB als Vlaamse partner.
quote:Franstaligen hebben zelf problemen gecreëerd" zegt Dehaene
De Franstaligen hebben zelf de problemen gecreëerd waarmee ze nu geconfronteerd worden tijdens de onderhandelingen op Hertoginnedal. Dat zegt oud-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) vrijdag in een interview in Le Soir.
"De (taal)grens is een voorbeeld van de manier waarop de Franstaligen de Vlamingen een lesje hebben willen leren, terwijl ze zelf het probleem gecreëerd hebben", zegt Jean-Luc Dehaene.
"Als Wallonië in 1932 de tweetaligheid had aanvaard, zou België niet verworden zijn tot wat het vandaag is", voegt hij eraan toe. Dehaene benadrukt nog dat de inspanningen van de Franstaligen - namelijk om Nederlands te spreken - zowat 40 jaar te laat komen.
Hij merkt op dat een nieuwe generatie Vlaamse politici geen Frans meer spreekt. De oud-premier waarschuwt de Franstaligen ook voor het vastlopen van de onderhandelingen. (belga/hln)
Alleen al het feit dat alle serieuze partjien ofwel Vlaams, ofwel Franstalig zijn, geeft eigenlijk al aan hoe groot de kloof is. Franstaligen kruipen bijeen op een eenheidslijst in Vlaanderen trouwens...quote:Op zaterdag 4 augustus 2007 02:05 schreef Frederic het volgende:
Mensen, ik heb genoeg gezien.
Ik heb in het verleden de eenheid van Belgie wel eens vededigd, maar ik zie nu in dat dat een grote fout is geweest. De onderhandelingen voor een nieuwe 'Belgische' regering maken de enorme kloof tussen Vlaanderen en Franstalig Belgie overduidelijk.
Juist, België bestaat morgen alleen nog maar omdat het vandaag bestaat. Moesten het nu twee aparte stabiele staten zijn, zou geen kat ze willen samenvoegen.quote:Er is geen HOND die nu nog kan ontkennen dat Vlaanderen en Wallonie in feite twee totààl verschillende landen zijn, die op elkaar uitgekeken zijn. Er is enkel nog ergernis om elkaar.
Dat klopt niet hoor, wij hebben 88 van de 150 zetels in de federale Kamer. Doordat wij met kieskringen werken, en de opkomst iets lager is (hoewel ze verplicht is!) in Wallonië, is dat niet helemaal in overeenstemming met de verhouding stemmen. Passen we het Nederlandse systeem toe op de resultanten van 10 juni, dan zouden wij waarschijnlijk 94 zetels gekregen hebben.quote:- Franstaligen zijn 40% van de Belgische bevolking, een minderheid. Ze gedragen zich echter als een arrogante meerderheid, ze zijn in het parlement ook als 50% vertegenwoordigd.
Moest onze media ook eens gaan doen zoals de RTBF...quote:Vlamingen die vandaag niet voor een onafhankelijk Vlaanderen zijn, zijn in mijn ogen onvoorstelbaar DOM ofwel gewoon onwetend. Ik weet niet wat het ergste is...
quote:Op zaterdag 4 augustus 2007 02:05 schreef Frederic het volgende:
Mensen, ik heb genoeg gezien.
Ik heb in het verleden de eenheid van Belgie wel eens vededigd, maar ik zie nu in dat dat een grote fout is geweest. De onderhandelingen voor een nieuwe 'Belgische' regering maken de enorme kloof tussen Vlaanderen en Franstalig Belgie overduidelijk.
Er is geen HOND die nu nog kan ontkennen dat Vlaanderen en Wallonie in feite twee totààl verschillende landen zijn, die op elkaar uitgekeken zijn. Er is enkel nog ergernis om elkaar.
Het moet nu maar eens gedaan zijn, voor eens en altijd. Tijd om komaf te maken met het mislukte huwelijk tussen Vlaanderen en Wallonie/Bruxelles, dat nooit een liefdevol huwelijk geweest is.
Om het kort te stellen:
- Franstaligen weigeren om onze taal te leren (Nederlands is in Wallonie niet verplicht en steeds minder jongeren leren het - terwijl de ouderen het sowieso al niet kennen).
- Franstaligen weigeren zelfs als ze in Vlaanderen komen wonen om onze taal te leren.
- Franstaligen zijn 40% van de Belgische bevolking, een minderheid. Ze gedragen zich echter als een arrogante meerderheid, ze zijn in het parlement ook als 50% vertegenwoordigd.
- Franstaligen krijgen jaarlijks 11 MILJARD euro uit Vlaanderen. Er is nooit een 'merci' geweest, wel integendeel:
- Franstaligen blokkeren alle rechtmatige Vlaamse eisen om meer zelfbestuur, hiermee beknotten ze Vlaanderen in z'n ontwikkeling.
- Enzovoort en zo verder...
Vlamingen die vandaag niet voor een onafhankelijk Vlaanderen zijn, zijn in mijn ogen onvoorstelbaar DOM ofwel gewoon onwetend. Ik weet niet wat het ergste is...
Eigenlijk is dat niet waar hoor... Ik weet niet of er cijfers voor zijn, maar uit eigen ervaring kan ik toch stellen dat steeds meer Franstalige jongeren Nederlands kennen. En dat eigenlijk in Vlaanderen zelf het Frans er op achterui gaat tegenover het Engels.quote:- Franstaligen weigeren om onze taal te leren (Nederlands is in Wallonie niet verplicht en steeds minder jongeren leren het - terwijl de ouderen het sowieso al niet kennen).
Bedankt ook.quote:Vlamingen die vandaag niet voor een onafhankelijk Vlaanderen zijn, zijn in mijn ogen onvoorstelbaar DOM ofwel gewoon onwetend. Ik weet niet wat het ergste is...
Ja zeg, ik ken zelfs een paar Chinezen die Nederlands kennen. So what? Harde cijfers bewijzen dat steeds minder Waalse leerlingen Nederlands leren. Uitzonderingen heb je altijd en overal, maar de algemene trend blijft.quote:Op zaterdag 4 augustus 2007 08:37 schreef Heero87 het volgende:
[..]
[..]
Eigenlijk is dat niet waar hoor... Ik weet niet of er cijfers voor zijn, maar uit eigen ervaring kan ik toch stellen dat steeds meer Franstalige jongeren Nederlands kennen. En dat eigenlijk in Vlaanderen zelf het Frans er op achterui gaat tegenover het Engels.
De cijfers wijzen trouwens weldegelijk uit dat er meer Nederlandsprekenden in Wallonië zijn dan pakweg 10 jaar geleden, maar dat moet je met een korrel zout nemen. Dat gaat vooral over een grotere tweetaligheid in de toeristische Ardennen, en nogal wat Vlamingen/Nederlanders die om toeristische redenen naar daar emigreren. (of er hun pensioen verslijten)quote:Op zaterdag 4 augustus 2007 13:35 schreef Frederic het volgende:
[..]
Ja zeg, ik ken zelfs een paar Chinezen die Nederlands kennen. So what? Harde cijfers bewijzen dat steeds minder Waalse leerlingen Nederlands leren. Uitzonderingen heb je altijd en overal, maar de algemene trend blijft.
Klopt, ik heb een paar jaar achtereen (samen met nog een stuk of 2/3 vlamingen) in Wallonië tussen de waalse jeugd (grotendeels toch) mijn vakanties doorgebracht, en daar konden ze inderdaad Nederlands. Zijn en hebben konden ze vervoegen, de tegenwoordige tijd van een standaardwerkwoord lukte ook nog en daar bleef het bij. Basiszinnetjes zoals "ik ga naar de bakker" lukten ook nog. Als ik dat vergelijk met wat de Vlaamse jeugd aan frans kent, dan is dat toch een héél pak meer. Ik kon me daar perfect uit de slag trekken, en tegen het einde van de eerste week kon ik zelfs gewoon mee zitten zeveren aan de toog.quote:Op zaterdag 4 augustus 2007 13:44 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
Daarnaast wordt er terug meer Nederlandse les gegeven in Waalse scholen, maar het niveau waarop is bijna schandalig te noemen.
In een gemeente in mijn buurt is er een zwembad dat om de één of andere reden veel Brusselaars aantrekt, die spreken gewoon automatisch Frans tegen iedereen ook al zijn ze echt vrij diep in Vlaanderen (de redders doen daar braaf aan mee en spreken onmiddellijk Frans tegen iedereen). Als je het been stijf houdt en in heeel mooooi ge-ar-ti-cu-leerd Ne-der-lands zegt dat je niet zo goed Frans spreekt, gaan ze gewoon met een minachtend gezicht weg.quote:Op zaterdag 4 augustus 2007 13:50 schreef Athmozz het volgende:
[..]
Klopt, ik heb een paar jaar achtereen (samen met nog een stuk of 2/3 vlamingen) in Wallonië tussen de waalse jeugd (grotendeels toch) mijn vakanties doorgebracht, en daar konden ze inderdaad Nederlands. Zijn en hebben konden ze vervoegen, de tegenwoordige tijd van een standaardwerkwoord lukte ook nog en daar bleef het bij. Basiszinnetjes zoals "ik ga naar de bakker" lukten ook nog. Als ik dat vergelijk met wat de Vlaamse jeugd aan frans kent, dan is dat toch een héél pak meer. Ik kon me daar perfect uit de slag trekken, en tegen het einde van de eerste week kon ik zelfs gewoon mee zitten zeveren aan de toog.
Als wij dan Nederlands begonnen te praten tegen hen, dan wisten ze zelfs niet eens waar we het over hadden...
Ik ben zelfs nog een paar maand samengeweest met een meisje uit luik, en zij ging tegen mij Nederlands praten en ik tegen haar Frans, om zo beiden onze talen beter te leren kennen. Na een uurtje ofwat hebben we dat al opgegeven en was het puur Frans, omdat ze mij anders gewoon niet kon antwoorden.
Weet jij hier meer over, Joost? Leert men in de randgemeenten vanaf het derde lager al Frans aan? Doet men dit ook in Wallonië??quote:Vanaf 1 september 2004 is het Frans verplicht tweedetaalonderwijs.
In Brussel en de taalgrensgemeenten verandert er niets.
In Vlaanderen en de randgemeenten wordt het leergebied Frans verplicht. In Vlaanderen vanaf het vijfde leerjaar en in de randgemeenten vanaf het derde leerjaar.
Voor leerkrachten en leerlingen houdt dit weinig verandering in, want in de meeste basisscholen werden de lessen Frans reeds vrijwillig georganiseerd.
Ook aan de eindtermen verandert er niets door deze nieuwe maatregel.
quote:‘Vlamingen zijn nu Vlaamser dan ooit’
Door onze correspondent Jeroen van der Kris
Gesprek met Belgische oud-premier Eyskens
De Belgische coalitiebesprekingen dreigen vast te lopen op tegenstellingen tussen Vlaamse en Franstalige christen-democraten. ‘Het is een kwestie van centen.’
BRUSSEL, 3 AUG. Yves Leterme heeft het moeilijk. De onderhandelingen over een nieuwe Belgische regering van liberalen en christen-democraten, die hij leidt als formateur, lijken vast te zitten op een cruciaal punt. De Vlaamse christen-democraat Leterme beloofde zijn kiezers op 10 juni meer bevoegdheden voor Vlaanderen.
Maar Franstalige politici willen daar niets van weten. Joëlle Milquet, de leider van de Franstalige christen-democraten, is door de media uitgeroepen tot Madame Non. Vlaamse politici waarschuwen Leterme ondertussen géén concessies te doen aan Franstaligen.
Mark Eyskens (74), oud-premier en in de periode 1976-1992 lid van dertien regeringen, maakt zich zorgen. Ook in het verleden liepen de spanningen tussen Franstaligen en Vlamingen soms hoog op, zegt hij. Misschien nog wel hoger.
Maar er is volgens hem een verschil met toen: politici aan beide zijden van de taalgrens kennen elkaar nu nauwelijks.
Eyskens, net als Leterme een christen-democraat: „Wij zagen de Franstaligen regelmatig buiten de politiek, bij dineetjes bijvoorbeeld.
Onze echtgenotes kenden elkaar. Mijn vader, die drie keer premier was, was intiem bevriend met de Franstalige socialist Paul- Henri Spaak. In mijn tijd zaten we nog in één gebouw met de Franstalige christen-democraten. We wisten van elkaar hoe ver we konden gaan. En die grens gingen we niet over. Dat is nu veel moeilijker. Ze leren elkaar pas kennen aan de onderhandelingstafel.”
Wat is nu kern van het probleem? „Het gaat om centen. Er vloeit veel geld van het noorden naar het zuiden van het land. Het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking ligt in Wallonië ruim 15 procent lager dan in Vlaanderen.
In Vlaanderen leeft het idee: De Belgische koe wordt vooral gemolken in Wallonië. In Wallonië vreest men dat de solidariteit wordt verbroken.”
Een belangrijk punt is de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde (zie kader).
Dat gaat toch niet om geld? „Nee, dat is vooral symboliek. Vlamingen zijn bang dat Franstaligen de taalgrens willen wijzigen. Die is vastgelegd in 1962. Als een Vlaming naar Luik verhuist, dan past hij zich aan. Hij gaat Frans spreken.
Franstaligen willen in de Vlaamse ‘rand’ van Brussel gaan wonen en toch alles in het Frans blijven doen. „Vlamingen redeneren volgens het territorialiteitsbeginsel: een volk heeft land nodig. Franstaligen zeggen: de mensen zijn belangrijker dan het land waar ze wonen. In de geschiedenis hebben we gezien waar dat toe kan leiden.
Wist u dat de eerste Belgische regering in 1830 uit zes Vlamingen bestond?
Alleen: ze spraken allemaal Frans.”
Is de huidige generatie Vlaamse christen-democraten Vlaamser dan die van u? „Ja, dat is juist. Maar dat geldt niet alleen voor de christen-democraten, ook voor de socialisten en de liberalen. Dat komt door extreemrechts.
Onder druk van een vreselijke partij als het Vlaams Belang zijn andere partijen ook het belang van de Vlaamse natie gaan onderstrepen.”
Leterme heeft bij de formatie geopperd de gewesten (Vlaanderen,Wallonië en Brussel) meer zeggenschap te geven over de Belgische spoorwegen.
Kunt u zich voorstellen dat Franstaligen zich afvragen: waar eindigt dit? „Ja, maar het enige dat de Vlamingen momenteel vragen is dat ze iemand mogen benoemen in het bestuur van de spoorwegen. Dat is niet het einde van België. Mijn partij is niet separatistisch. „Het zou ook onverstandig zijn Vlaanderen onafhankelijk te verklaren.
Als dat gebeurt, dan verdwijnt België niet. België bestaat dan gewoon uit Wallonië en Brussel. „Elke dag reizen er duizenden Vlamingen naar Brussel om er te werken. Die zouden daar dan belasting moeten gaan betalen. Ik heb wel eens een berekening gemaakt.
Het zou om bijna net zo veel geld gaan als er nu van noord naar zuid vloeit.”
Hoe gaat het nu verder? „De komende week wordt heel spannend voor Yves Leterme. Het is niet ondenkbaar dat hij mislukt.
Dat is niet te hopen, want dan zullen Vlamingen het gevoel hebben dat de Franstaligen hun formateur hebben vermoord. De koning kan vervolgens proberen een Franstalige formateur te benoemen. Maar dan zal bij ons de neiging ontstaan ook die man af te schieten.”
Grootste struikelblok: de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde
Vlaamse politici eisen een ‘staatshervorming’.
Ze willen dat de gewesten (Vlaanderen, Brussel, Wallonië) bevoegd worden inzake arbeidsmarktbeleid.
Gezondheidszorg wordt ook genoemd. Maar het grootste struikelblok in de formatie is de kwestie Brussel- Halle-Vilvoorde, afgekort ‘B HV’.
Bij verkiezingen voor de Belgische Kamer worden per provincie kandidatenlijsten opgesteld. Kiezers in Vlaanderen stemmen dus op Vlaamse partijen, kiezers in Wallonië stemmen op Franstalige partijen. Een uitzondering is het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde.
Dat bestaat uit het tweetalige Brussel, plús 35 Vlaamse gemeenten rond Brussel.
In die Vlaamse ‘rand’ rond Brussel wonen veel Franstaligen, in sommige gemeenten vormen ze bijna 80 procent van de bevolking.
Dankzij ‘B HV’ kunnen ze op de Brusselse kopstukken van Franstalige partijen stemmen.
Vlaamse politici eisen dat ‘B HV’ wordt gesplitst in een tweetalig deel (Brussel) en een Vlaams deel .
Bron: NRC Handelsblad
1) Jaquote:Op maandag 6 augustus 2007 13:38 schreef zuiderbuur het volgende:
Weet jij hier meer over, Joost? Leert men in de randgemeenten vanaf het derde lager al Frans aan? Doet men dit ook in Wallonië??![]()
Wtf? Vlamingen spreken wel degelijk Nederlands hoor (in welke taal schrijf ik nu?).quote:Op maandag 6 augustus 2007 21:57 schreef Daffodil31LE het volgende:
En aangezien Vlamingen geen Nederlands spreken en Walen geen Frans, blijft de puinhoop altijd hetzelfde.
Niet meteen op de kast klimmen...quote:Op maandag 6 augustus 2007 22:32 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Wtf? Vlamingen spreken wel degelijk Nederlands hoor (in welke taal schrijf ik nu?).
En die Walen spreken Belgisch Frans, bijna exact hetzelfde..
Ben jij een Vlaming, want jouw betoog houdt totaal geen steek.quote:Op maandag 6 augustus 2007 22:52 schreef Daffodil31LE het volgende:
[..]
Niet meteen op de kast klimmen...
Laat ik 't politiek correct intikken:
Vlamingen spreken geen Standaardnederlands, zij spreken een dialect, wat ook wel wordt omschreven als "Vlaams".
Walen spreken geen Standaardfrans, zij spreken een dialect, wat ook wel wordt omschreven als "Waals".
Het is niet om iemand te beledigen.
Maar de grote meerderheid kan toch perfect over switchen naar AN als dat moet? Zo is het hier in Antwerpen (althans bij de jeugd) toch.quote:Op maandag 6 augustus 2007 23:08 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
"Vlaams" bestaat zelfs niet. In pakweg West-Vlaanderen spreekt men onderling zelfs doodgewoon een andere taal. (het Westvlaams heeft evenveel met het Nederlands gemeen als pakweg het Fries) , eigenlijk is Nederlands de eerste 'vreemde taal' die een kind hier aanleert.
Trouwens, in Nederland zijn er toch ook veel dialecten? Dan praat eigenlijk gewoon niemand standaard-nederlands?quote:Vlamingen spreken geen Standaardnederlands, zij spreken een dialect, wat ook wel wordt omschreven als "Vlaams".
Walen spreken geen Standaardfrans, zij spreken een dialect, wat ook wel wordt omschreven als "Waals".
Goh, Antwerps ligt veel dichter bij het Nederlands dan pakweg West-Vlaams , bepaalde Oost-Vlaamse dialecten enzo hé. Je zou nog schrikken hoeveel mensen hier in West-Vlaanderen serieuze moeite hebben om AN te spreken hoor. (niet om te verstaan, maar om zelf te spreken)quote:Op maandag 6 augustus 2007 23:13 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Maar de grote meerderheid kan toch perfect over switchen naar AN als dat moet? Zo is het hier in Antwerpen (althans bij de jeugd) toch.
Aalst is ook zo'n geval hé. Het Ojlsters is ook nog een van die "dialecten" die eigenlijk geen dialect zijn maar een volledig op zichzelf staande aparte taal ...quote:Op maandag 6 augustus 2007 23:34 schreef blueangel_ het volgende:
Ik moet als Aalstenaar ook eerlijk toegeven dat m'n Algemeen Nederlands een ramp is hoor ...
Er bestaan woorden en spellingsboeken in het Westvlaams hoor, maar wat ik wil zeggen is dat taalkundig er tussen het Westvlaams en het Fries tov het Nederlands geen enkel verschil zit. Het verschil zit hem echter wel in de benadering ervan ... In Frans-Vlaandereis het bij de laatste twee generaties al vrijwel volledig verdwenen, in Vlaanderen zelf is het omdat het een vooral Germaanse taal is nog veel meer aanwezig, met de nodige invloeden van het Nederlands weliswaar. Maar ook daar wordt het al minderwaardig behandeld. Er zijn hier scholen die leerlingen straffen als ze Westvlaams onder elkaar op school spreken héquote:Op dinsdag 7 augustus 2007 00:20 schreef zuiderbuur het volgende:
Tja, als je de vergelijking met Fries wil maken:
- zijn er schoolboeken in het Westvlaams?
- is er een orgaan dat het standaardwestvlaams reguleert en de spelling bepaalt?
- is er onderwijs in het Westvlaams?
- ...
Taalevoluties kunnen snel gaan hoor. Het Waals is vervangen door het Frans in Wallonië. In Nederland heeft een accent van de streek van Hilversum zich kunnen verspreiden over bijna heel Nederland.
Oudere mensen in Vlaanderen spreken niet zoals de jeugd.
Was Vlaanderen onafgebroken bij Nederland gebleven sinds 1815, dan spraken wij net zoals de mensen in Zeeland, Noord-Brabant of Nederlands Limburg.
(Dat zou bovendien veel veel beter geweest zijn.)
Doen ze dat ook echt? Mijn vader zei me dat dat in zijn tijd eigenlijk al zo was op papier.quote:Op dinsdag 7 augustus 2007 00:32 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Er bestaan woorden en spellingsboeken in het Westvlaams hoor, maar wat ik wil zeggen is dat taalkundig er tussen het Westvlaams en het Fries tov het Nederlands geen enkel verschil zit. Het verschil zit hem echter wel in de benadering ervan ... In Frans-Vlaandereis het bij de laatste twee generaties al vrijwel volledig verdwenen, in Vlaanderen zelf is het omdat het een vooral Germaanse taal is nog veel meer aanwezig, met de nodige invloeden van het Nederlands weliswaar. Maar ook daar wordt het al minderwaardig behandeld. Er zijn hier scholen die leerlingen straffen als ze Westvlaams onder elkaar op school spreken hé
Hoe kom je daarbij? Die dialecten blijven. Een limburger zal nooit AN spreken op de zelfde manier als een westvlaming dat doet. 1830 of niet. De mensen spreken de taal die ze elke dag rondom zich horen. Door televisie en scholing ( in deze volgordequote:Op dinsdag 7 augustus 2007 00:20 schreef zuiderbuur het volgende:
Tja, als je de vergelijking met Fries wil maken:
- zijn er schoolboeken in het Westvlaams?
- is er een orgaan dat het standaardwestvlaams reguleert en de spelling bepaalt?
- is er onderwijs in het Westvlaams?
- ...
Taalevoluties kunnen snel gaan hoor. Het Waals is vervangen door het Frans in Wallonië. In Nederland heeft een accent van de streek van Hilversum zich kunnen verspreiden over bijna heel Nederland.
Oudere mensen in Vlaanderen spreken niet zoals de jeugd.
Was Vlaanderen onafgebroken bij Nederland gebleven sinds 1815, dan spraken wij net zoals de mensen in Zeeland, Noord-Brabant of Nederlands Limburg.
(Dat zou bovendien veel veel beter geweest zijn.)
Ik zal wel nooit begrijpen waarom B-H-V uberhaupt een kwestie is en al helemaal niet waarom het zo essentieel is. Een opgeklopt symbooldossier voor mediageile politici, op zoek naar hun fifteen minutes of fame omdat zij het beruchte B-H-V gevecht willen winnen.quote:Op maandag 6 augustus 2007 22:08 schreef Reya het volgende:
Ik blijf het huidige onderhandelingsprogramma twijfelachtig vinden; het is voor het welslagen van de onderhandelingen essentieel dat zo snel mogelijk de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde wordt opgelost.
Het is precies die houding die Vlamingen slaaf maakt, terwijl Franstaligen knokken voor meer rechten, voelen Vlamingen zich te beroerd om te knokken voor wat reeds hun recht is.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 13:35 schreef SaintOfKillers het volgende:
[..]
Ik zal wel nooit begrijpen waarom B-H-V uberhaupt een kwestie is en al helemaal niet waarom het zo essentieel is. Een opgeklopt symbooldossier voor mediageile politici, op zoek naar hun fifteen minutes of fame omdat zij het beruchte B-H-V gevecht willen winnen.
quote:'Happart wil discussie uitstellen tot 2009'
Waals parlementsvoorzitter José Happart (PS) zegt woensdag in de kranten van de groep Sud Presse dat de onderhandelaars in Hertoginnedal de discussie moeten uitstellen tot 2009 en 'op vakantie vertrekken'.
(belga) - 'Niemand is klaar voor dit communautaire rondje, noch aan Nederlandstalige, noch aan Franstalige kant. Dus laten we ermee ophouden en de discussie uitstellen tot 2009', zegt Happart in La Capitale, La Meuse en La Nouvelle Gazette.
Volgens de parlementsvoorzitter zal er op communautair vlak niets meer bewegen. 'Aan Nederlandstalige kant omdat, wat Reynders ook beweert, het discours van de N-VA niet dat van een minderheid is in Vlaanderen. Aan Franstalige kant omdat als de liberalen of de cdH op dat terrein toegeven, ze bij de regionale verkiezingen in juni 2009 afgeslacht zullen worden', voegt hij daaraan toe.
'Laten we de onderhandelingen dus gewoon stopzetten en tot in 2009 een regering voor lopende zaken installeren met alle democratische partijen van dit land. Guy Verhofstadt zou daarbij premier blijven', stelt Happart voor.Voor Clothilde Nyssen (cdH), die deelneemt aan de onderhandelingen wat justitie betreft, 'ruikt dit een beetje aangebrand'. 'Ik kan me niet vinden in de debatten. Ik zit al twintig jaar in het parlement en een dergelijke toon is er nog nooit gebruikt,' betreurt ze.
Ja, dat interesseert mij dus geen bal, dat is een Brussels probleem, geen nationaal probleem.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 14:18 schreef zuiderbuur het volgende:
BHV maakt op electorale wijze van BHV een soort Grossbrüssel, terwijl de vele Vlamingen in Waalsbrabant niet kunnen stemmen op de Vlaamse partijen uit Brussel.
Het is geen Brussels probleem, het is een Brussels en Vlaams probleem. Doordat een mogelijke positie Waals-brabant erbij betrekt, heeft het dus betekenis voor alle regio's in het land.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 14:31 schreef SaintOfKillers het volgende:
[..]
Ja, dat interesseert mij dus geen bal, dat is een Brussels probleem, geen nationaal probleem.
Omdat dat net als de Vlamingen een stel kleuters zijn.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 15:48 schreef zuiderbuur het volgende:
Als het trouwens echt maar een symbooldossier is, waarom laten de Franstaligen het dan niet gewoon vallen (dat zou , in tegenstelling tot een status quo, ook niet in strijd zijn met de grondwet)
Voor mij is het simpel : als het echt niets waard is, pas je toch gewoon de wet toe, zoals het in een normaal land gaat?quote:Op woensdag 8 augustus 2007 16:02 schreef SaintOfKillers het volgende:
[..]
Omdat dat net als de Vlamingen een stel kleuters zijn.
Maar goed, Yves "Peter's principle" Leterme zal wel volhouden.
Leg dat eens aan de Walen uit ...quote:Op woensdag 8 augustus 2007 16:22 schreef SaintOfKillers het volgende:
Schaf gewoon faciliteitengemeenten af, gedaan met al die zever, had er eigenlijk nooit moeten komen.
Precies, dat voorstel klinkt mij als muziek in de oren, ik ben helemaal akkoord, en ik denk dat alle Vlaamse partijen akkoord zullen gaan!quote:Op woensdag 8 augustus 2007 22:58 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Leg dat eens aan de Walen uit ...
Wat is dat nu voor argument ? Ga je dan in Borgerhout of Sint-Jans Molenbeek het Arabisch als taal gaan invoeren ?quote:Op woensdag 8 augustus 2007 23:29 schreef Heero87 het volgende:
En wat maak je er dan van? Een Nederlandstalige gemeente? Met 80% Franstaligen?![]()
Dat waren inderdaad Vlaamse gemeentes. De situatie is nu dus duidelijk veranderd, dus vraag ik me af waarom je dan 80% van de bevolking daar een taal moet opleggen die niet hun moedertaal is? Wat doet het verleden er dan toe?quote:Op woensdag 8 augustus 2007 23:34 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Wat is dat nu voor argument ? Ga je dan in Borgerhout of Sint-Jans Molenbeek het Arabisch als taal gaan invoeren ?
Dat waren Vlaamse gemeentes, waar Waalse bewoners naar geëmigreerd zijn. Als ze geen Nederlands willen leren, er is nog bouwgrond te over in Wallonië hoor ...
België is NIET drietalig. Dat hebben de Franstaligen na WO II geweigerd. België is een land met een Nederlandstalig , een Franstalig en een Frans/Duitstalig taalgebied. Géén drietalig land.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 23:39 schreef Daffodil31LE het volgende:
Dat gezeik over een taaltje zal ik wel nooit begrijpen... Als er dan zoveel Franstaligen wonen is het toch een kleine moeite om te zorgen dat de ambtenaren tweetalig worden? Eigenlijk drietalig, want dat is België nu eenmaal officieel.
Die ambtenaren zijn vaak al tweetalig, het is gewoon het feit dat die gemeenten een Vlaams karakter hebben.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 23:39 schreef Daffodil31LE het volgende:
Dat gezeik over een taaltje zal ik wel nooit begrijpen... Als er dan zoveel Franstaligen wonen is het toch een kleine moeite om te zorgen dat de ambtenaren tweetalig worden? Eigenlijk drietalig, want dat is België nu eenmaal officieel.
Whatever. Dat ze dan morgen maar de gehele Belgische bevolking verplichten tot het spreken van 1 taal. Bij voorkeur Engels.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 23:48 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
België is NIET drietalig. Dat hebben de Franstaligen na WO II geweigerd. België is een land met een Nederlandstalig , een Franstalig en een Frans/Duitstalig taalgebied. Géén drietalig land.
Dat had je dan veertig jaar geleden moeten doen, en niet nu. Je gaat toch geen taalwetten invoeren om het Nederlands te verdedigen als 80% al Frans spreekt? Dat zijn principes die gewoon aan de realiteit voorbij gaan. En als je principes gaat plaatsen boven het belang en welzijn van mensen, ben je fout bezig.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 23:50 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Die ambtenaren zijn vaak al tweetalig, het is gewoon het feit dat die gemeenten een Vlaams karakter hebben.
Maak die gemeenten werkelijk tweetalig, en het Nederlands is er vogelvrij (vind jij het normaal dat een Ecuadoriaans meisje perfect geïntegreerd genoemd wordt terwijl ze in een Vlaamse gemeente woont en Frans praat?
In Quebec gelden de strengste taalwetten van de wereld, om het Frans te verdedigen, waarom mogen wij dit niet doen?
De meeste Vlamingen spreken Engels en Frans.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 23:50 schreef Daffodil31LE het volgende:
[..]
Whatever. Dat ze dan morgen maar de gehele Belgische bevolking verplichten tot het spreken van 1 taal. Bij voorkeur Engels.
Ik plaats niets boven het welzijn van de Vlamingen. En soms gaat dat ten koste van die Franstaligen, ja zo zit de wereld in elkaar, je kan niet iedereen volledig zijn zin geven. Omgekeerd zouden ze het zeker ook niet doen, want dat doen ze nu al niet.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 23:53 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Dat had je dan veertig jaar geleden moeten doen, en niet nu. Je gaat toch geen taalwetten invoeren om het Nederlands te verdedigen als 80% al Frans spreekt? Dat zijn principes die gewoon aan de realiteit voorbij gaan. En als je principes gaat plaatsen boven het belang en welzijn van mensen, ben je fout bezig.
Tjah, wat doe je dan met gemeentes waar 80 % arabisch spreekt ? Of Turks ? Of Italiaans ?quote:Op woensdag 8 augustus 2007 23:53 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Dat had je dan veertig jaar geleden moeten doen, en niet nu. Je gaat toch geen taalwetten invoeren om het Nederlands te verdedigen als 80% al Frans spreekt? Dat zijn principes die gewoon aan de realiteit voorbij gaan. En als je principes gaat plaatsen boven het belang en welzijn van mensen, ben je fout bezig.
Doet men dat in Nederland dan ook voor die Friezen?quote:Op woensdag 8 augustus 2007 23:56 schreef Daffodil31LE het volgende:
Dat iedereen verplicht wordt om Engels te spreken. Of voor mijn part Esperanto. In elk geval een taal die hier nu niet massaal wordt gesproken. Resultaat is dat iedereen dan naar school moet om de staatstaal te leren en iedereen daarna gelijk is voor de wet.
Dat is iets helemaal anders, dat zijn buitenlandse talen, die bestuurlijk niet worden erkend door de grondwet. Het is nogal wiedens dat je daar dan ook geen taalwetgeving voor gaat maken hé.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 23:55 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Tjah, wat doe je dan met gemeentes waar 80 % arabisch spreekt ? Of Turks ? Of Italiaans ?![]()
Mag van mij. Liever vandaag dan morgen.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 23:58 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Doet men dat in Nederland dan ook voor die Friezen?
Ik moet trouwens nog de eerste Franstalige tegenkomen in Vlaanderen die mij in het Engels aanspreekt. Dat is gewoon direct in het Frans. Italianen, Polen, ... die ik tegenkom doen vaak moeite om me op straat iets te vragen in het Nederlands of vragen op zijn minst of ik Engels of zo spreek.
Bestuurlijk is dat in principe net hetzelfde hé. Voor de grondwet is Vlaanderen een Nederlandstalig taalgebied, Wallonië een Franstalig, de Oostkantons een Frans/Duitstalig en Brussel een Nederlands/Franstalig taalgebied.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 23:59 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Dat is iets helemaal anders, dat zijn buitenlandse talen, die bestuurlijk niet worden erkend door de grondwet. Het is nogal wiedens dat je daar dan ook geen taalwetgeving voor gaat maken hé.
En die spreken waarschijnlijk ook allemaal Engels, net zoals de meeste Nederlanders.quote:Op donderdag 9 augustus 2007 00:00 schreef Daffodil31LE het volgende:
[..]
Mag van mij. Liever vandaag dan morgen.
Al moet erbij worden gezegd dat als je als niet-Fries in Friesland komt, je geen enkele Fries aantreft die geen Nederlands spreekt.
Het is de wereld op zijn kop dat het nu ook al geen Engels mag zijn, omdat wij dat ook al kunnen (kunnen wij het helpen dat zijn geen ondertitels willen lezenquote:Op donderdag 9 augustus 2007 00:13 schreef Daffodil31LE het volgende:
Ik bedoel het niet zo negatief als jij denkt, zuiderbuur....
Ik probeer enkel een aanzet te geven tot het nadenken over een ééntalig land. De reden dat dat niet Nederlands, Frans of Duits mag zijn, ligt voor de hand: de anderstaligen voelen zich dan achtergesteld. Daarom dat ik schreef dat het een taal zou moeten zijn die iedereen moet leren. Engels is inderdaad geen goed voorbeeld, omdat de Nederlandstaligen dan in het voordeel zijn, mede dankzij de ondertitelde TV-programma's. Vandaar ook dat ik in tweede instantie Esperanto als taalkeuze gaf; dat moet iedereen leren en is er dus niemand achtergesteld ten opzichte van een ander. Okay, natuurlijk zijn er in België nu al mensen die het Esperanto beheersen, maar die moet je met een microscoop zoeken, dus die tel ik maar even voor 't gemak niet mee.
!!!! Ik wil niet vergeleken worden met De Winter, een nepnationalist die voortdurend inhakt op de moslims en de allochtonen!quote:Op donderdag 9 augustus 2007 00:26 schreef Daffodil31LE het volgende:
Goh, ik ken dit soort woorden. Maar dan komen ze van een zekere De Winter.
Maar in principe heeft hij (en jij dus ook) gelijk.
Het is ofwel onafhankelijke landjes maken, ofwel een ééntalig land. Niet dat halfslachtige waar ze nu al zo lang over aan 't bekvechten zijn met meerdere taaltjes en "dit is hier en dat daar de officiële taal". Het is en wordt steeds opnieuw bewezen dat dat nooit kan werken.
Goh, Ik ken ook een zekere A.H. uit Duitsland die het had over autosnelwegen en een goedkope gezinsauto voor iedereen ...quote:Op donderdag 9 augustus 2007 00:26 schreef Daffodil31LE het volgende:
Goh, ik ken dit soort woorden. Maar dan komen ze van een zekere De Winter.
ALS ja, ALS. Dat kan jij niet verwezenlijken op die manier.quote:Op donderdag 9 augustus 2007 00:40 schreef Daffodil31LE het volgende:
Maar wat is dan het hele probleem? Een Vlaming kan ook in een stadsdeel van Brussel terecht bij de politie, in een winkel of in het ziekenhuis. Maar een Waal kan dat ook. Dan is er toch een win-win situatie?
Als jij in een "officieel" Nederlandstalige gemeente woont en overal gewoon in het Nederlands geholpen wordt, wat boeit het jou dan als de 80% Walen ook vlot worden geholpen in het Frans?
Faciliteitengemeentes niet comform de grondwet? De faciliteitengemeentes zijn zelfs in de grondwet opgenomen, hoe kunnen ze dan niet comform de grondwet zijn?quote:Op donderdag 9 augustus 2007 00:02 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Bestuurlijk is dat in principe net hetzelfde hé. Voor de grondwet is Vlaanderen een Nederlandstalig taalgebied, Wallonië een Franstalig, de Oostkantons een Frans/Duitstalig en Brussel een Nederlands/Franstalig taalgebied.
Die faciliteitengemeentes zijn eigenlijk al uitzonderingen met speciale taalwetgeving die feitelijk al niet volledig conform de grondwet is ... Ze Franstalig maken kan al helemaal niet, want het Frans is net als het Italiaans, het Turks, het Arabisch, ... geen officiele voertaal in Vlaanderen.
Dat is NIET waar. De grenzen van een deelstaat kunnen enkel in het parlement veranderd worden, en dat bij meerderheid in elke taalgroep en drie/vierde meerderheid in totaal.quote:Dan zijn we echter nog niet begonnen over het territoriale, de logica dat de grenzen van een deelstaat voortdurend per referendum per gemeente (in hun voordeel uiteraard) mogen veranderen.
Juist daarom is het essentieel: wanneer het niet opgelost wordt zal het een twistappel binnen de federale politieke verhoudingen blijven, en een uitstekend issue waarop de Vlaamse oppositie de regeringspartijen kan aanvallen. Welbezien is het natuurlijk tot bizarre proporties gegroeid, maar het ligt nu dermate gevoelig dat pacificatie me absoluut noodzakelijk lijkt.quote:Op woensdag 8 augustus 2007 13:35 schreef SaintOfKillers het volgende:
[..]
Ik zal wel nooit begrijpen waarom B-H-V uberhaupt een kwestie is en al helemaal niet waarom het zo essentieel is. Een opgeklopt symbooldossier voor mediageile politici, op zoek naar hun fifteen minutes of fame omdat zij het beruchte B-H-V gevecht willen winnen.
Dat ligt aan veel meer dan de taalkwestie; in Zwitserland spreekt men drie verschillende talen (pro forma zelfs vier), en daar zijn er nooit veel problemen mee. Wat er voporal speelt is een behoorlijk verschil in cultuur en mentaliteit aan weerszijden van de taalgrens; hetgeen elkaar wederzijds bijt en lastig te verenigen is.quote:Op donderdag 9 augustus 2007 00:26 schreef Daffodil31LE het volgende:
Het is ofwel onafhankelijke landjes maken, ofwel een ééntalig land. Niet dat halfslachtige waar ze nu al zo lang over aan 't bekvechten zijn met meerdere taaltjes en "dit is hier en dat daar de officiële taal". Het is en wordt steeds opnieuw bewezen dat dat nooit kan werken.
Blijkbaar beseffen veel Vlamingen niet dat Vlaams-Brabant, mijn provincie, elke dag verder verfranst. En door deze houding van "ach laat ze toch" wordt het zelfs in de hand gewerkt. Waar gaat dit eindigen? Dat straks de randgemeenten rond Leuven en misschien Leuven zelf weer verfransen?quote:Op donderdag 9 augustus 2007 09:11 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Faciliteitengemeentes niet comform de grondwet? De faciliteitengemeentes zijn zelfs in de grondwet opgenomen, hoe kunnen ze dan niet comform de grondwet zijn?![]()
Trouwens ik pleit absoluut niet voor het Franstalig maken van de faciliteitengemeenten hé. Ik zou het gewoon houden zoals het nu is: optitionele tweetaligheid voor bestuurszaken.
Ze Franstalig maken zou in principe wel kunnen hoor, door ze gewoon via stemming in het parlement naar de Franstalige gemeenschap over te hevelen. Zou perfect kunnent.
Dat weet ik natuurlijk wel, ik vroeg me alleen af of jij ook daarin FDF het volgde, want zij vinden dat een grote misdaad van de Vlamingen dat zij hun gewest niet laten oppeuzelen (zij verspreiden het soort kaartjes dat de Nazi's ook van Sudetenland verspreidden)quote:Op donderdag 9 augustus 2007 09:15 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Dat is NIET waar. De grenzen van een deelstaat kunnen enkel in het parlement veranderd worden, en dat bij meerderheid in elke taalgroep en drie/vierde meerderheid in totaal.
Een gemeente kan NOOIT op eigen houtje een referendum aankondigen, want het bepalen van de grenzen van de deelstaten is een federale bevoegdheid. Referenda over federale bevoegdheden zijn trouwens sowieso uitgesloten.
Moest dat mogelijk zijn, het had rond Brussel al lang gebeurd hé.
http://www.youtube.com/watch?v=kNYAhVftGl0quote:Op donderdag 9 augustus 2007 13:53 schreef Frederic het volgende:
[..]
Blijkbaar beseffen veel Vlamingen niet dat Vlaams-Brabant, mijn provincie, elke dag verder verfranst. En door deze houding van "ach laat ze toch" wordt het zelfs in de hand gewerkt. Waar gaat dit eindigen? Dat straks de randgemeenten rond Leuven en misschien Leuven zelf weer verfransen?
Vlamingen zijn veel te makke lammetjes. In plaats van onze grenzen (die vast liggen in de grondwet) te laten respecteren, doen we gewoon niks - "omdat we toch allemaal zo'n goeie Belgen zijn hé. We zijn toch één land hé?" En meer van die zever...![]()
Belgie barst!
Ze zijn een uitzondering opgenomen in de grondwet die eigenlijk een tegenstrijdigheid is met wat daarboven over de taalwetten in de deelstaten staat ...quote:Op donderdag 9 augustus 2007 09:11 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Faciliteitengemeentes niet comform de grondwet? De faciliteitengemeentes zijn zelfs in de grondwet opgenomen, hoe kunnen ze dan niet comform de grondwet zijn?![]()
Trouwens ik pleit absoluut niet voor het Franstalig maken van de faciliteitengemeenten hé. Ik zou het gewoon houden zoals het nu is: optitionele tweetaligheid voor bestuurszaken.
Ze Franstalig maken zou in principe wel kunnen hoor, door ze gewoon via stemming in het parlement naar de Franstalige gemeenschap over te hevelen. Zou perfect kunnent.
quote:Vanochtend vonden geen gesprekken plaats tussen formateur Leterme en de Franstalige oranje-blauwe partijen over communautaire dossiers. Formateur Leterme moest de besprekingen uitstellen toen bleek dat cdH-voorzitster Joëlle Milquet gisterenavond halsoverkop het land heeft verlaten om bij haar gezin te zijn in Zuid-Frankrijk. Volgens Milquet was er geen vergadering voorzien en maakte ze van de gelegenheid gebruik om haar zieke zoon te gaan bezoeken. Ondertussen is Milquet teruggekeerd uit Frankrijk en zijn de onderhandelingen hervat.
Zieke zoon
Ondertussen bevestigde Milquet dat ze gisterenavond richting Zuid-Frankrijk vertrokken is om haar zieke zoon te gaan bezoeken. Volgens de voorzitster van de cdH was begin van de week al vastgelegd dat er deze voormiddag niet zou vergaderd worden. Aangezien haar zoon, die momenteel met zijn gezin op vakantie is in het Zuid-Franse Grasse, ziek is, besliste ze naar eigen zeggen om van het gat in de agenda gebruik te maken om hem snel te gaan bezoeken. Bedoeling was om deze middag al weer terug te zijn in Brussel en dat is nu dus gebeurd.
Sms
Pas toen ze al in Frankrijk was, stootte ze op een sms van de formateur waarin stond dat hij haar trachtte te bereiken. "Er zit hier geen enkele strategie achter. Ik wil de onderhandelingen niet vertragen. Ik heb totnogtoe aan alle vergaderingen deelgenomen. Er was gewoon geen vergadering voorzien toen ik vertrok", verklaarde Milquet. (belga/hln)
Tuurlijk volg ik het FDF daar niet in. Het zou belachelijk zijn moesten gemeentes door middel van referenda zich kunnen verplaatsen naar een andere gemeenschap. Dan krijg je knotsgekke situaties met gemeentes die wekelijks veranderen ofzo.quote:Op donderdag 9 augustus 2007 14:11 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Dat weet ik natuurlijk wel, ik vroeg me alleen af of jij ook daarin FDF het volgde, want zij vinden dat een grote misdaad van de Vlamingen dat zij hun gewest niet laten oppeuzelen (zij verspreiden het soort kaartjes dat de Nazi's ook van Sudetenland verspreidden)
Er staat in de Grondwet dat de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap voor hun gebied de taal regelen wat betreft bestuurszaken, het onderwijs en de sociale betrekkingen. Met daarbij direct de vermelding van de uitzondering van de faciliteitengemeenten. Een uitzondering die letterlijk zo in de grondwet staat is toch niet ongrondwettelijk?quote:Op donderdag 9 augustus 2007 16:46 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Ze zijn een uitzondering opgenomen in de grondwet die eigenlijk een tegenstrijdigheid is met wat daarboven over de taalwetten in de deelstaten staat ...
Maar ik zeg toch helemaal niet dat men die faciliteitengemeenten Franstalig moet maken en ze naar de Franstalige gemeenschap moet versluizen? Zeker niet! Houd het gewoon zoals het nu is. En voer striktere criteria en controles in opdat het Nederlands beschermd wordt in ziekenhuizen en andere instellingen.quote:En met een stemming in het parlement zou men in theorie zelfs heel België of een deelgebied naar Nederland, Frankrijk, ... kunnen overhevelen ook hoor, maar dat laat je toch ook niet gebeuren ?
Mooi, daarover zijn we het dan eens. Trouwens, alle Franstalige partijen volgen het FDF daarin, het is gewoon het FDF dat daar het hardst over lult en zelfs al betogingen heeft georganiseerd in Vlaanderen daarvoor. Maar separatisten zijn ze niet hoor, ze zijn "democratiques et pas extremistes" Maar één ding klopt niet : het zou echt niet elke week veranderen, het zou in één richting gaan : Brussel zou blijven opzwellen, en zou als het Rode absorbeert grenzen aan Wallonië, zodat ze de eenheid "Wallobrux" nog veel meer zullen kunnen opdringen.quote:Op donderdag 9 augustus 2007 20:15 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Tuurlijk volg ik het FDF daar niet in. Het zou belachelijk zijn moesten gemeentes door middel van referenda zich kunnen verplaatsen naar een andere gemeenschap. Dan krijg je knotsgekke situaties met gemeentes die wekelijks veranderen ofzo.
Volgens mij is dat wel zo, de faciliteiten zijn grondwettelijk in orde en zelfs verankerd. Het "idee" was dat ze tijdelijk waren, en zo is het ook door de commissie Harmel (ook door Franstaligen) verdedigd, maar in de wet staat het niet letterlijk en er is dus ook geen termijn of zo.quote:Op donderdag 9 augustus 2007 20:25 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Er staat in de Grondwet dat de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap voor hun gebied de taal regelen wat betreft bestuurszaken, het onderwijs en de sociale betrekkingen. Met daarbij direct de vermelding van de uitzondering van de faciliteitengemeenten. Een uitzondering die letterlijk zo in de grondwet staat is toch niet ongrondwettelijk?
[..]
Hoe, als dat in het Brussels Gewest is?quote:Maar ik zeg toch helemaal niet dat men die faciliteitengemeenten Franstalig moet maken en ze naar de Franstalige gemeenschap moet versluizen? Zeker niet! Houd het gewoon zoals het nu is. En voer striktere criteria en controles in opdat het Nederlands beschermd wordt in ziekenhuizen en andere instellingen.
Ja, tot de Waalse gemeenschap dan een decreet stemt die de belastingen verhoogt. Als dan blijkt dat de Vlaamse gemeenschap minder zware belastingen heeft, komt er een nieuw referendum en willen al die gemeenten weer terugkomen.quote:Op donderdag 9 augustus 2007 20:45 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Mooi, daarover zijn we het dan eens. Trouwens, alle Franstalige partijen volgen het FDF daarin, het is gewoon het FDF dat daar het hardst over lult en zelfs al betogingen heeft georganiseerd in Vlaanderen daarvoor. Maar separatisten zijn ze niet hoor, ze zijn "democratiques et pas extremistes" Maar één ding klopt niet : het zou echt niet elke week veranderen, het zou in één richting gaan : Brussel zou blijven opzwellen, en zou als het Rode absorbeert grenzen aan Wallonië, zodat ze de eenheid "Wallobrux" nog veel meer zullen kunnen opdringen.
Misschien waren ze oorspronkelijk tijdelijk bedoeld. Maar dan vraag je je af waarom de Vlamingen ze in de jaren '80 in de Grondwet hebben verankerd. Tijdelijk en grondwet, dat zijn gewoon twee dingen die absoluut niet samengaan?quote:Volgens mij is dat wel zo, de faciliteiten zijn grondwettelijk in orde en zelfs verankerd. Het "idee" was dat ze tijdelijk waren, en zo is het ook door de commissie Harmel (ook door Franstaligen) verdedigd, maar in de wet staat het niet letterlijk en er is dus ook geen termijn of zo.
In de jaren tachtig hadden de Vlamingen volgens mij hun numerieke meerderheid al weggegeven (lees : meerderheid in beide taalgroepen nodig). Het was dan geven en nemen.quote:Op donderdag 9 augustus 2007 20:54 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Misschien waren ze oorspronkelijk tijdelijk bedoeld. Maar dan vraag je je af waarom de Vlamingen ze in de jaren '80 in de Grondwet hebben verankerd. Tijdelijk en grondwet, dat zijn gewoon twee dingen die absoluut niet samengaan?![]()
Daar zou ik zo zeker niet van zijn.quote:Op donderdag 9 augustus 2007 20:51 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Ja, tot de Waalse gemeenschap dan een decreet stemt die de belastingen verhoogt. Als dan blijkt dat de Vlaamse gemeenschap minder zware belastingen heeft, komt er een nieuw referendum en willen al die gemeenten weer terugkomen.
Uiteraard, even vergist.quote:Op donderdag 9 augustus 2007 21:02 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Daar zou ik zo zeker niet van zijn.
Trouwens, er is geen Waalse Gemeenschap, je hebt de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap, en drie regio's : Brussel, Wallonië en Vlaanderen.
Die verankering was toch een van de hoofdoorzaken van de afscheuring van Karel Dillen bij de Volksunie ?quote:Op donderdag 9 augustus 2007 20:54 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Misschien waren ze oorspronkelijk tijdelijk bedoeld. Maar dan vraag je je af waarom de Vlamingen ze in de jaren '80 in de Grondwet hebben verankerd. Tijdelijk en grondwet, dat zijn gewoon twee dingen die absoluut niet samengaan?![]()
Sowieso, maar om het dan óók nog eens in de Grondwet te zetten... Dan kan je achteraf niet aanvoeren dat het iets tijdelijks is hé. Het basiskenmerk van de Grondwet is stabiliteit. Tijdelijke dingen zet je NOOIT in de Grondwet, dan zondig je tegen een cruciaal rechtsbeginsel.quote:Op donderdag 9 augustus 2007 21:01 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
In de jaren tachtig hadden de Vlamingen volgens mij hun numerieke meerderheid al weggegeven (lees : meerderheid in beide taalgroepen nodig). Het was dan geven en nemen.
Hmm, de oprichting van Vlaams Blok was al eind jaren '70, terwijl de faciliteitengemeenten pas eind jaren '80 in de Grondwet werden gezet (die stonden er dus niet van in het begin in). De Vlaams Blokkers zijn destijds vooral gestruikeld over het Egmontpact en het inschrijvingsrecht dat er in stond (ook een soort van faciliteit natuurlijk)...quote:Op donderdag 9 augustus 2007 21:06 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Die verankering was toch een van de hoofdoorzaken van de afscheuring van Karel Dillen bij de Volksunie ?
Ja, maar er werd toch altijd verteld dat dat een van de afgesproken prijzen is die we betaald hebben voor het sluiten van het Egmondpact ?quote:Op donderdag 9 augustus 2007 21:13 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Hmm, de oprichting van Vlaams Blok was al eind jaren '70, terwijl de faciliteitengemeenten pas eind jaren '80 in de Grondwet werden gezet (die stonden er dus niet van in het begin in). De Vlaams Blokkers zijn destijds vooral gestruikeld over het Egmontpact en het inschrijvingsrecht dat er in stond...
Wat je zegt is waar, de faciliteiten zijn voor altijd vrees ik, zelfs binnen een onafhankelijk Vlaanderen.quote:Op donderdag 9 augustus 2007 21:09 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Sowieso, maar om het dan óók nog eens in de Grondwet te zetten... Dan kan je achteraf niet aanvoeren dat het iets tijdelijks is hé. Het basiskenmerk van de Grondwet is stabiliteit. Tijdelijke dingen zet je NOOIT in de Grondwet, dan zondig je tegen een cruciaal rechtsbeginsel.
Hoe bedoel je?quote:Op donderdag 9 augustus 2007 21:14 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Ja, maar er werd toch altijd verteld dat dat een van de afgesproken prijzen is die we betaald hebben voor het sluiten van het Egmondpact ?![]()
Het Egmontpact is toch niet uitgevoerd?? Als ik het pact goed begreep, stond daarin een termijn in voor de faciliteiten in Vlaanderen en Wallonië, maar wel ook een inschrijvingsrecht. moest dat pact uitgevoerd zijn, dan waren de faciliteiten nu weg!quote:Op donderdag 9 augustus 2007 21:14 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Ja, maar er werd toch altijd verteld dat dat een van de afgesproken prijzen is die we betaald hebben voor het sluiten van het Egmondpact ?![]()
Voor de splitsing van België in een federale staat. Volgens wat ik hoor werd toen al bij de sluiting van het Egmontpact verteld dat de definitieve verankering van die faciliteiten overeengekomen was maar om de rechtervleugel van de VU te paaien nog niet in het pact zelf werd opgenomen ...quote:
Nee, het Egmontpact is nooit uitgevoerd, al zijn een aantal zaken wel later tot stand gekomen natuurlijk (oprichting gemeenschappen en gewesten bv.).quote:Op donderdag 9 augustus 2007 21:17 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Het Egmontpact is toch niet uitgevoerd??
Niet uitgevoerd? De drie peilers van het Egmontpact waren de vorming van een een executieve (regering) voor de drie gemeenschappen en de vorming van de gewesten , de vorming van het Brusselse gewest , en de hervorming van de staatsinstellingen.quote:Op donderdag 9 augustus 2007 21:17 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Het Egmontpact is toch niet uitgevoerd?? Als ik het pact goed begreep, stond daarin een termijn in voor de faciliteiten in Vlaanderen en Wallonië, maar wel ook een inschrijvingsrecht. moest dat pact uitgevoerd zijn, dan waren de faciliteiten nu weg!
Nee, want er was geen sprake van faciliteitengemeenten in het Egmontpact. Dus kunnen ze nogal moeilijk over de verankering ervan spreken.quote:Op donderdag 9 augustus 2007 21:19 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Voor de splitsing van België in een federale staat. Volgens wat ik hoor werd toen al bij de sluiting van het Egmontpact verteld dat de definitieve verankering van die faciliteiten overeengekomen was maar om de rechtervleugel van de VU te paaien nog niet in het pact zelf werd opgenomen ...
Als jij een treffelijke regeling voor Brussel kan vinden en Europa kan overtuigen, ga je gang.quote:Op maandag 13 augustus 2007 23:23 schreef Frederic het volgende:
Het is allemaal héél simpel. Ofwel willen we (als Vlamingen) de verfransing van Vlaanderen stoppen, ofwel niet.
Wat zal het worden?
1. Indien we het willen stoppen is daar maar één remedie voor: en dat is een onafhankelijk Vlaanderen. NO WAY dat je de verfransing van Vlaanderen kan stoppen in een Belgisch staatsverband.
2. Ofwel zeggen we als Vlamingen: we doen lekker niks (lees: laten we Belgie behouden) en binnen minder dan 20 jaar spreken we van Ninove tot Leuven allemaal Frans.
Aan ons de keuze.
http://www.vrtnieuws.net/(...)bant/070810_Overijsequote:Op maandag 13 augustus 2007 23:23 schreef Frederic het volgende:
Het is allemaal héél simpel. Ofwel willen we (als Vlamingen) de verfransing van Vlaanderen stoppen, ofwel niet.
Wat zal het worden?
1. Indien we het willen stoppen is daar maar één remedie voor: en dat is een onafhankelijk Vlaanderen. NO WAY dat je de verfransing van Vlaanderen kan stoppen in een Belgisch staatsverband.
2. Ofwel zeggen we als Vlamingen: we doen lekker niks (lees: laten we Belgie behouden) en binnen minder dan 20 jaar spreken we van Ninove tot Leuven allemaal Frans.
Aan ons de keuze.
De Brusselse olievlek is een feit. De Grootbrusselse gedachte leeft wel degelijk bij die Franstaligen, en in het verleden hebben ze al gemeenten geblokkeerd om binnen Vlaanderen betogingen daarvoor te houden.quote:Een op de vier baby's opgevoed in het Frans
vr 10/08/07 - In de regio Halle-Vilvoorde wordt een op de vier kinderen opgevoed in het Frans. Dat blijkt uit een studie van Kind en Gezin.
"25 procent van de pasgeboren kindjes wordt door hun mama opgevoed in het Frans", zegt Rita Eggermont van Kind en Gezin.
"Dat is een status-quo ten opzichte van twee jaar geleden."
"Opvallend zijn wel de cijfers van Overijse. Daar is het aantal ouders dat Frans praat tegen hun kinderen gestegen van 20 procent naar 30 procent. Ook in Liedekerke was er een stijging."
Brussel is aan de Brusselaars. Zij doen wat mij betreft wat ze willen met hun stad. Al willen ze zich aansluiten bij Papua-Nieuw-Guinea, het kan me niet schelen. Samenwerking met Vlaanderen zal toch altijd moeten, al was het maar omdat de ring en luchthaven (niet onbelangrijk) "van Brussel" in Vlaanderen liggen. Je hoeft trouwens helemaal niet samen in één staat te leven om te kunnen samenwerken op bepaalde vlakken. Soms gaat het gewoon beter als goeie buren dan als slechte echtgenoten.quote:Op maandag 13 augustus 2007 23:57 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Als jij een treffelijke regeling voor Brussel kan vinden en Europa kan overtuigen, ga je gang.
Ik weet het niet hoor, als je land niet erkend wordt door de EU, door wie wij omsingeld zijn en met wie wij in een vrijhandelszone zitten en met wie wij een gemeenschappelijke munteenheid hebben...quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 00:22 schreef Frederic het volgende:
[..]
Brussel is aan de Brusselaars. Zij doen wat mij betreft wat ze willen met hun stad. Al willen ze zich aansluiten bij Papua-Nieuw-Guinea, het kan me niet schelen. Samenwerking met Vlaanderen zal toch altijd moeten, al was het maar omdat de ring en luchthaven (niet onbelangrijk) "van Brussel" in Vlaanderen liggen. Je hoeft trouwens helemaal niet samen in één staat te leven om te kunnen samenwerken op bepaalde vlakken. Soms gaat het gewoon beter als goeie buren dan als slechte echtgenoten.
En Europa overtuigen? Je maakt een grapje? Als Vlaanderen zegt: "wij worden onafhankelijk", dan kan de EU zich daar enkel bij neerleggen.
Zo evident is dat niet. De andere landen gaan een splitsing in het hart van Europa nooit zomaar accepteren... Om te beginnen al de Engelsen en de Spanjaarden.quote:En Europa overtuigen? Je maakt een grapje? Als Vlaanderen zegt: "wij worden onafhankelijk", dan kan de EU zich daar enkel bij neerleggen.
Hoezo niet? Internationaal is er geen enkele bepaling die de Vlaamse grenzen vastlegt hoor...quote:Wat zou kunnen gebeuren is dat de zes faciliteitengemeenten zich van Vlaanderen proberen af te scheuren omdat de Franstaligen daar in de meerderheid zijn, om zich bij Brussel te voegen. Maar dat zullen ze internationaal ook niet erkend krijgen.
Waar zeg ik dat de EU Vlaanderen niet zou erkennen? Wanneer de onafhankelijkheid op een democratische wijze tot stand komt (zoals het uiteraard zou gaan) dan heeft de EU geen keuze dan zich hierbij neer te leggen en de nieuwe lidstaat Vlaanderen te erkennen. Zo is het trouwens ook gegaan bij de fluwelen scheiding tussen Tsjechië en Slowakije. Waarom zou het hier anders zijn?quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 00:50 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Ik weet het niet hoor, als je land niet erkend wordt door de EU, door wie wij omsingeld zijn en met wie wij in een vrijhandelszone zitten en met wie wij een gemeenschappelijke munteenheid hebben...
.
Nogmaals: ze hebben geen keuze. Wij moeten en kunnen geen rekeing houden met mogelijk separatisme in Groot-Brittannie en Spanje.quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 08:15 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Zo evident is dat niet. De andere landen gaan een splitsing in het hart van Europa nooit zomaar accepteren... Om te beginnen al de Engelsen en de Spanjaarden.
[..]
De grenzen van de Belgische deelstaten liggen vast in de grondwet en zijn op democratische wijze tot stand gekomen. Deze grenzen zullen dan ook gezien worden als de grenzen van de nieuwe staten.quote:Hoezo niet? Internationaal is er geen enkele bepaling die de Vlaamse grenzen vastlegt hoor...
In Tsjechoslovakij waren beide partijen het min of meer eens, hier zal het echt volledig op vraag van de Vlamingen zijn.quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 14:20 schreef Frederic het volgende:
[..]
Waar zeg ik dat de EU Vlaanderen niet zou erkennen? Wanneer de onafhankelijkheid op een democratische wijze tot stand komt (zoals het uiteraard zou gaan) dan heeft de EU geen keuze dan zich hierbij neer te leggen en de nieuwe lidstaat Vlaanderen te erkennen. Zo is het trouwens ook gegaan bij de fluwelen scheiding tussen Tsjechië en Slowakije. Waarom zou het hier anders zijn?
De Engelsen ? Die zijn heel wat democratischer op dat vlak hoor. Als er een 3/4de meerderheid in het Schotse parlement voor is kan men een bindend referendum organiseren over Schotse onafhankelijkheid. (ook in Wales is dat het geval, geloof ik)quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 08:15 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Zo evident is dat niet. De andere landen gaan een splitsing in het hart van Europa nooit zomaar accepteren... Om te beginnen al de Engelsen en de Spanjaarden.
[..]
Hoezo niet? Internationaal is er geen enkele bepaling die de Vlaamse grenzen vastlegt hoor...
Ook Noord-Ierland kan zich per referendum herenigen met Ierland (maar de grenzen zijn natuurlijk zo getrokken dat daar niet snel een meerderheid voor zal gevonden worden, hoewel de katholieken toch aan het stijgen zijn in de verhoudingen).quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 16:28 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
De Engelsen ? Die zijn heel wat democratischer op dat vlak hoor. Als er een 3/4de meerderheid in het Schotse parlement voor is kan men een bindend referendum organiseren over Schotse onafhankelijkheid. (ook in Wales is dat het geval, geloof ik)
Overigens ben je daar altijd ofwel een Engelsman, een Schot of een Welshman ... Een "Brit" bestaat eigenlijk enkel voor degenen buiten Groot-Brittannië ...quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 16:37 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Ook Noord-Ierland kan zich per referendum herenigen met Ierland (maar de grenzen zijn natuurlijk zo getrokken dat daar niet snel een meerderheid voor zal gevonden worden, hoewel de katholieken toch aan het stijgen zijn in de verhoudingen).
Brussel is ons cadeautje voor de Walen ... je kan het vergelijken met een gifbekerquote:Op maandag 13 augustus 2007 23:57 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Als jij een treffelijke regeling voor Brussel kan vinden en Europa kan overtuigen, ga je gang.
Als je op die manier van Wallonië afraakt? Mooie manier vind ik, plus dat het bedrag tenminste niet blijft toenemen. Verder is er nu al een heropleving van de economie in Wallonië, dus op dat vlak kunnen ze zelfstandig voort...quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 17:05 schreef blueangel_ het volgende:
Betalen voor een vreemd land, dat zou nog het toppunt zijn. Alhoewel, we doen het nu ook al aangezien Vlaanderen en Wallonië gewoon 2 verschillende landen zijn
Tja, je kan een Nederlander moeilijk overtuigen van dat probleem. Je krijgt snel "je bent toch één land?" als antwoord. Nederlanders leven eigenlijk al eeuwen in hun vrije homogene natiestaat, de perceptie is totaal anders.quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 17:02 schreef Athmozz het volgende:
eigenlijk zou er een akkoordje moeten komen dat de walen de eerste 50 jaar nog die 5 miljard euro per jaar geven (ik kom cijfers tegen varierend van 5.5 tot 6.6 miljard, dus 5 miljard is relatief weinig nog), maar dat we dat doen als 2 gesplitste landen & als ontwikkelingshulp aan hen.
Dat moet door 6 miljoen Vlamingen opgehoest worden, en dan klagen de Nederlanders over die 4.5 miljard euro die ze met 15 miljoen moeten ophoesten voor de EU... Alsof wij naast die geldstroom naar Wallonië geen europese bijdrage moeten betalen.
1) Tsjechoslowakije was op dat moment geen lid van de EU, laat staan dat het het hart van de EU vormde.quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 14:20 schreef Frederic het volgende:
[..]
Waar zeg ik dat de EU Vlaanderen niet zou erkennen? Wanneer de onafhankelijkheid op een democratische wijze tot stand komt (zoals het uiteraard zou gaan) dan heeft de EU geen keuze dan zich hierbij neer te leggen en de nieuwe lidstaat Vlaanderen te erkennen. Zo is het trouwens ook gegaan bij de fluwelen scheiding tussen Tsjechië en Slowakije. Waarom zou het hier anders zijn?
De grenzen van de Belgische deelstaten liggen niet vast bij de grondwet. Die liggen vast bij bijzondere wet en zijn niet eens bindend voor de andere landen. Als Vlaanderen morgen zélf de onafhankelijkheid uitroept, dan moet Vlaanderen eerst erkend worden door de andere landen. Wallonië zal gewoon als "België" erkend blijven en eventuele randgemeentes die zich daar bijvoegen zullen daar absoluut geen probleem mee hebben.quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 14:23 schreef Frederic het volgende:
[..]
Nogmaals: ze hebben geen keuze. Wij moeten en kunnen geen rekeing houden met mogelijk separatisme in Groot-Brittannie en Spanje.
[..]
De grenzen van de Belgische deelstaten liggen vast in de grondwet en zijn op democratische wijze tot stand gekomen. Deze grenzen zullen dan ook gezien worden als de grenzen van de nieuwe staten.
Ooit gehoord van ontwikkelingshulp?quote:Betalen voor een vreemd land, dat zou nog het toppunt zijn?
Maar de kans dat het snel toegelaten zal worden is wel héél erg groot. We voldoen namelijk aan zowat alle eisen die er maar zijn voor toetreding tot de EUquote:Op dinsdag 14 augustus 2007 17:20 schreef Heero87 het volgende:
Trouwens Vlaanderen lid van de EU? Als Vlaanderen straks zelf de onafhankelijkheid uitroept zal het een procedure moeten doorlopen om lid te worden (in tegenstelling tot Wallonië), zoals pakweg Kroatië of Macedonië dat zou moeten doen.
Gemiddeld betaalt elke Belg jaarlijks één maandloon aan Wallonië, terwijl elke Waal gemiddeld anderhalf maandloon ontvangt vanuit Vlaanderen ...quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 17:02 schreef Athmozz het volgende:
eigenlijk zou er een akkoordje moeten komen dat de walen de eerste 50 jaar nog die 5 miljard euro per jaar geven (ik kom cijfers tegen varierend van 5.5 tot 6.6 miljard, dus 5 miljard is relatief weinig nog), maar dat we dat doen als 2 gesplitste landen & als ontwikkelingshulp aan hen.
Dat moet door 6 miljoen Vlamingen opgehoest worden, en dan klagen de Nederlanders over die 4.5 miljard euro die ze met 15 miljoen moeten ophoesten voor de EU... Alsof wij naast die geldstroom naar Wallonië geen europese bijdrage moeten betalen.
Dat is niet noodzakelijk zo hoor ... Zeker niet als de staat België verdwijnt. Als Vlaanderen zich eenzijdig afscheurt en de staat België blijft bestaan (als Wallonië + Brussel dan bv) is dat een andere zaak, maar niet als de Belgische staat ontbonden wordt.quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 17:20 schreef Heero87 het volgende:
Trouwens Vlaanderen lid van de EU? Als Vlaanderen straks zelf de onafhankelijkheid uitroept zal het een procedure moeten doorlopen om lid te worden (in tegenstelling tot Wallonië), zoals pakweg Kroatië of Macedonië dat zou moeten doen.
Neen, ik heb het over het scenario dat Vlaanderen (dmv het Vlaams parlement) zelf zijn onafhankelijkheid afscheurt. Dat is dan in feite geen splitsing, maar een afscheuring. België blijft dan gewoon bestaan, met enkel Wallonië en Brussel. Dat is dan in feite de voortzetting van de Belgische staat en maakt dus ook aanspraak op alle verworvenheden van het land (lidmaatschap EU, NAVO, VN etcetera).quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 17:31 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Dat is niet noodzakelijk zo hoor ... Zeker niet als de staat België verdwijnt. Als Vlaanderen zich eenzijdig afscheurt en de staat België blijft bestaan (als Wallonië + Brussel dan bv) is dat een andere zaak, maar niet als de Belgische staat ontbonden wordt.
Dat klopt, maar de kans is groot dat de Walen dan net zoals in 1945, 1946 en 1947 "Les Congrès national wallon" bijeenroepen om over de toekomst van Wallonië te beslissen. Waar men toen oa sprak over de Oostkantons, de mogelijke ‘heraanhechting’ van Wallonië bij Frankrijk, de mogelijke aanhechting bij het Groot-Hertogdom Luxemburg, de mogelijke heraanhechting van de provincie Luxemburg bij het Groot-Hertogdom, ...quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 17:34 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Neen, ik heb het over het scenario dat Vlaanderen (dmv het Vlaams parlement) zelf zijn onafhankelijkheid afscheurt. Dat is dan in feite geen splitsing, maar een afscheuring. België blijft dan gewoon bestaan, met enkel Wallonië en Brussel. Dat is dan in feite de voortzetting van de Belgische staat en maakt dus ook aanspraak op alle verworvenheden van het land (lidmaatschap EU, NAVO, VN etcetera).
De Belgische staat ontbinden kan het Vlaams parlement niet, dat moet in concensus met de Walen gebeuren. En dan is het uiteraard een heel ander scenario. Dan krijg je in feite twee totaal nieuwe landen, en dan liggen de kaarten natuurlijk helemaal anders.
Daar zitten ze volgens mij in het land Luxemburg niet echt op te wachten.quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 17:41 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Dat klopt, maar de kans is groot dat de Walen dan net zoals in 1945, 1946 en 1947 "Les Congrès national wallon" bijeenroepen om over de toekomst van Wallonië te beslissen. Waar men toen oa sprak over de Oostkantons, de mogelijke ‘heraanhechting’ van Wallonië bij Frankrijk, de mogelijke aanhechting bij het Groot-Hertogdom Luxemburg, de mogelijke heraanhechting van de provincie Luxemburg bij het Groot-Hertogdom, ...
Waarom solidairder met Wallonië dan met Somalië?quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 17:25 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Ooit gehoord van ontwikkelingshulp?![]()
Op Wallonië allicht niet, maar op de provincie mogelijk wel. Die is vrij welvarend met zeer veel toerisme (de Ardennen) hé.quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 17:54 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Daar zitten ze volgens mij in het land Luxemburg niet echt op te wachten.
Het criterium was min of meer taal bij de opsplitsing van Luxemburg, maar ondertussen is het land Luxemburg ook redelijk aan het verfransen. We zullen het zien, is er een sterke Waalse identiteit in de provincie Luxemburg?quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 18:22 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Op Wallonië allicht niet, maar op de provincie mogelijk wel. Die is vrij welvarend met zeer veel toerisme (de Ardennen) hé.
Nee, enerzijds omdat een behoorlijk deel van de bewoners daar nu al ingeweken Vlamingen of Nederlanders (ook wel Fransen) in de toeristische sector zijn, en de 'originele' bewoners zelf zich vooral als Ardennees lijken te profileren.quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 18:25 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Het criterium was min of meer taal bij de opsplitsing van Luxemburg, maar ondertussen is het land Luxemburg ook redelijk aan het verfransen. We zullen het zien, is er een sterke Waalse identiteit in de provincie Luxemburg?
Dat weet ik nog zo niet. Welk land zou een meer dan verdubbeling van z'n grondgebied afwijzen? (de provincie Luxemburg is groter dan het land Luxemburg)quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 17:54 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Daar zitten ze volgens mij in het land Luxemburg niet echt op te wachten.
stel dat vlaanderen een appart land zou zijn; zouden we de walen er dan bij willen? ook niet lijkt me...quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 19:06 schreef Frederic het volgende:
[..]
Dat weet ik nog zo niet. Welk land zou een meer dan verdubbeling van z'n grondgebied afwijzen? (de provincie Luxemburg is groter dan het land Luxemburg)
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |