geheel wederzijdsquote:Op maandag 11 juni 2007 17:03 schreef Heero87 het volgende:
Sorry, maar dat is volstrekt onrealistisch. Ik val nog liever ter plekke dood dan dat ik mij aansluit bij Nederland, en met mij ongetwijfeld veel andere Vlamingen.
Er is helemaal geen sprake van een cordon rond LDD. LDD is een rechtse partij, maar geen extreme zoals het VB. Het is eigenlijk gewoon een partij als een ander, geen reden om er een cordon rond te leggen.quote:Op maandag 11 juni 2007 17:10 schreef Daffodil31LE het volgende:
Als ze slim zijn trekken ze geen cordon sanitaire om LDD en nemen ze hen mee in de onderhandelingen.
Ik bedoel dat ik me zou kunnen voorstellen dat de VLD totaal geen zin heeft in praten met juist diegene die met een deel van "hun" stemmen zijn gaan lopen.quote:Op maandag 11 juni 2007 17:16 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Er is helemaal geen sprake van een cordon rond LDD. LDD is een rechtse partij, maar geen extreme zoals het VB. Het is eigenlijk gewoon een partij als een ander, geen reden om er een cordon rond te leggen.
Wat uiteraard ook niet betekent dat men er nu meteen doorgedreven mee gaat onderhandelen over regeringsdeelname hé... Ik vraag me trouwens af of Dedecker daar zelf wel zin in heeft.
Pakweg Ierland, Denemarken, Noorwegen, Finland, ... hebben al minder inwoners dan Vlaanderen.quote:Op maandag 11 juni 2007 17:10 schreef Tware het volgende:
Mocht vlaanderen onafhankelik worden; dan houd je toch ook wel een heel klein landje over. En wallonie wordt in een klap een soort oostblok land![]()
Ik vind dat cordon eigenlijk gelul. Er is een cordon, oké, maar alsof het Vlaams Belang zonder dat cordon wel zo kunnen meeregeren... Hun standpunten liggen zo ver van die van de andere partijen, ze zijn zo extreem (over de grens) dat sowieso geen enkele partij met hen in een regering zou willen stappen, zelfs al was er geen cordon.quote:Op maandag 11 juni 2007 17:19 schreef Daffodil31LE het volgende:
[..]
Ik bedoel dat ik me zou kunnen voorstellen dat de VLD totaal geen zin heeft in praten met juist diegene die met een deel van "hun" stemmen zijn gaan lopen.
Over het algemeen vind ik het cordon om het VB ook achterhaald. Laat ze gewoon eens meedoen en kijken waar dan het schip strandt.
In theorie kunnen beide eigenlijk. Men kan dmv een staatshervorming (zoals er nu een nieuwe onderhandeling komt) tot de conclusie komen dat we uit elkaar moeten gaan en daar een overeenkomst over bereiken. Dan splitst België via het federale parlement. (2/3de meerderheid nodig)quote:Op maandag 11 juni 2007 16:40 schreef Tikorev het volgende:
Moet eventuele Vlaamse onafhankelijkheid in het federale parlement geregeld worden (Belgische grondwet veranderen) of kan Vlaanderen zelf de onafhankelijkheid uitroepen als er in het Vlaamse parlement een meerderheid voor te vinden is (zelf Vlaamse grondwet schrijven en daarover stemmen in het Vlaamse parlement)?
Op federaal vlak is dat zo, maar door dat cordon kunnen ze ook op lokaal vlak niet meeregeren natuurlijk. (al vind ik dat een slechte zaak)quote:Op maandag 11 juni 2007 17:23 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Ik vind dat cordon eigenlijk gelul. Er is een cordon, oké, maar alsof het Vlaams Belang zonder dat cordon wel zo kunnen meeregeren... Hun standpunten liggen zo ver van die van de andere partijen, ze zijn zo extreem (over de grens) dat sowieso geen enkele partij met hen in een regering zou willen stappen, zelfs al was er geen cordon.
Het is alleen ontzettend stom geweest om er destijds afspraken over te maken en er een naam ("het cordon") op te plakken. Eigenlijk is net die naam cruciaal geweest in de verdere groei van het VB.
Dat is zelfs makkelijker gezegd dan gedaan. Het VB wil die portefeuilles alleen opnemen in een onafhankelijk Vlaanderen hé. Niet in een Belgische staat.quote:Op maandag 11 juni 2007 17:26 schreef Daffodil31LE het volgende:
Bingo, Heero87.
Daarom: Laat ze meedoen. Geef ze de portefeuilles waaronder vreemdelingenzaken vallen en eventueel justitie. We zullen rap zien hoe dat gaat lopen.
Bij de MR zie ik daar minder problemen bij eigenlijk. Geef ze het premierschap in ruil voor toegevingen. Bij het CDH zal dat toch anders liggen. En die zitten dan ook nog in de Waalse gewestregering met PS maar zonder de MR héquote:Op maandag 11 juni 2007 17:36 schreef Heero87 het volgende:
Trouwens in Wallonië gaan nu bij de PS ook stemmen op om toch voor de oppositie te gaan. Het ziet er dus op dit moment naar uit dat we CDH - MR - CD&V/NVA - Open VLD krijgen.
Maar de grote moeilijkheid wordt dus om de MR en de CDH mee te krijgen in een staatshervorming. Lukt dat, dan kan je eigenlijk perfect om de PS heen.
Zo was het vroeger, maar doorheen de jaren '70 zijn de socialisten, liberalen en katholieken allemaal gesplitst.quote:Op maandag 11 juni 2007 17:38 schreef Daffodil31LE het volgende:
Wat nog veel beter zou zijn is heel die onzin van de taalgrens vergeten en rooms bij rooms optellen, blauw bij blauw, rood bij rood enz. En dat gebruiken als basis voor een kabinet.
Het gaat tenslotte over België, niet over Vlaanderen en Wallonië in deze verkiezingen.
Dat gebeurde traditioneel ook , maar tegenwoordig zijn buiten de VLD / MR de verschillen over de taalgrens tussen die partijen zooo groot geworden eigenlijk.quote:Op maandag 11 juni 2007 17:38 schreef Daffodil31LE het volgende:
Wat nog veel beter zou zijn is heel die onzin van de taalgrens vergeten en rooms bij rooms optellen, blauw bij blauw, rood bij rood enz. En dat gebruiken als basis voor een kabinet.
Het gaat tenslotte over België, niet over Vlaanderen en Wallonië in deze verkiezingen.
Tja. Helaas, moet ik dus zeggen. En land van een zakdoek groot. En dat heeft dan 5 (vijf!!) "regeringen".quote:Op maandag 11 juni 2007 17:42 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Zo was het vroeger, maar doorheen de jaren '70 zijn de socialisten, liberalen en katholieken allemaal gesplitst.
Men heeft net het systeem moeten veranderen omdat zelfs binnen de partijen toen de verschillen tussen de Walen en Vlamingen zo ver uiteen begonnen te lopen dat men niet eens meer een deftig eensluidend programma kon opstellen. Laat staan het land besturen en oplossing vinden voor de problemen die zich voordeden.quote:Op maandag 11 juni 2007 17:44 schreef Daffodil31LE het volgende:
[..]
Tja. Helaas, moet ik dus zeggen. En land van een zakdoek groot. En dat heeft dan 5 (vijf!!) "regeringen".
Vier stuks afschaffen, elke Belg de mogelijkheid geven om op elke landelijke kandidaat te stemmen... Dat zou ik toch het liefste zien.
Dat ligt aan de MR hé. Het is niet verboden voor gelijk welke Franstalige partij om ook lijsten in Vlaanderen in te dienen. Pakweg het Vlaams Belang diende dit jaar ook een lijst in in Waals-Brabant en de N-VA in Luik. (doen ze al jaren uit "protest" tegen BHV)quote:Op maandag 11 juni 2007 17:53 schreef Daffodil31LE het volgende:
Dat bedoel ik niet, Joost.. Ik doel meer op het simpele feit dat het voor mij onmogelijk is om op pakweg een persoon op de MR-lijst te stemmen.
Waarom niet? Vlaanderen wordt dan gewoon de grootste provincie in Groot-Nederland. De autonomie zal er niet veel onder lijden, we zien de tendens dat provincies steeds meer bevoegdheden naar zich toe trekken, als dat zich doortrekt kan in 2030 Groot-Nederland gevormd wordenquote:
quote:Op maandag 11 juni 2007 18:58 schreef ExtraWaskracht het volgende:
Goed om te zien dat de liberalen in Belgie gewonnen hebben.
Zowel in Vlaanderen als Wallonië verliezen de liberalen ook hoor. Zo fors zelfs dat premier Verhofstadt erdoor al de handdoek in de ring gooide ...quote:
LOL.quote:Op maandag 11 juni 2007 18:58 schreef ExtraWaskracht het volgende:
Goed om te zien dat de liberalen in Belgie gewonnen hebben.
Ze hebben de meeste zetels, 41, gevolgd door de confessionelen op 40. Kortom, ze hebben de verkiezingen gewonnen, net zoals dat het CDA in Nederland de verkiezingen won ondanks dat het CDA minder stemmen had gekregen dan de verkiezingen ervoor.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:13 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Zowel in Vlaanderen als Wallonië verliezen de liberalen ook hoor. Zo fors zelfs dat premier Verhofstadt erdoor al de handdoek in de ring gooide ...
Alleen is de Belgische politiek nu eenmaal niet zo eenvoudig ...quote:Op maandag 11 juni 2007 20:21 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
Ze hebben de meeste zetels, 41, gevolgd door de confessionelen op 40. Kortom, ze hebben de verkiezingen gewonnen, net zoals dat het CDA in Nederland de verkiezingen won ondanks dat het CDA minder stemmen had gekregen dan de verkiezingen ervoor.
Wat een blunders van CNN.quote:
Degene die wint is de club met de meeste stemmen in het parlement lijkt me. Dat Verhofstadt het daarnaast niet zo goed gedaan heeft, dat ligt aan het kiesstelsel.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:24 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Alleen is de Belgische politiek nu eenmaal niet zo eenvoudig ...![]()
Met de meeste stemmen ? Dat zijn de Christendemocraten met samen 24,6 % van de Belgische stemmen. De liberalen halen samen 24,3 % van de Belgische stemmen.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:29 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
Degene die wint is de club met de meeste stemmen in het parlement lijkt me. Dat Verhofstadt het daarnaast niet zo goed gedaan heeft, dat ligt aan het kiesstelsel.
Hij bedoelt de meeste stemmen (dus zetels) in het parlement denk ik.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:33 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Met de meeste stemmen ? Dat zijn de Christendemocraten met samen 24,6 % van de Belgische stemmen. De liberalen halen samen 24,3 % van de Belgische stemmen.
Stemmen in het parlement, daar wordt er immers gestemd over zaken en niet op straat. Liberalen: 41/150 ... 27,3% Christelijken: 40/150 ... 26,7%quote:Op maandag 11 juni 2007 20:33 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Met de meeste stemmen ? Dat zijn de Christendemocraten met samen 24,6 % van de Belgische stemmen. De liberalen halen samen 24,3 % van de Belgische stemmen.
Lekker democratisch ben je dan. Je zegt 'goed om te zien dat de liberalen gewonnen hebben'.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:35 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
Stemmen in het parlement, daar wordt er immers gestemd over zaken en niet op straat. Liberalen: 41/150 ... 27,3% Christelijken: 40/150 ... 26,7%
De Belgen hebben democratisch gekozen voor zo'n systeem, dat heb ik maar te respecteren. Ik ben eerder voor een systeem zoals in Nederland, representatieve democratie dus. Moet je trouwens eens kijken naar hoe de Fransen het geregeld hebben. Dat is pas echt bespottelijk.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:42 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Lekker democratisch ben je dan. Je zegt 'goed om te zien dat de liberalen gewonnen hebben'.
Op een ondemocratische manier dus.
Waarom is dat ondemocratisch?quote:Op maandag 11 juni 2007 20:42 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Lekker democratisch ben je dan. Je zegt 'goed om te zien dat de liberalen gewonnen hebben'.
Op een ondemocratische manier dus.
Goh, ik wist niet dat de Belgen zich per referendum over hun voorkeur wat betreft het kiesstelsel konden uitspreken...quote:Op maandag 11 juni 2007 20:45 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
De Belgen hebben democratisch gekozen voor zo'n systeem, dat heb ik maar te respecteren. Ik ben eerder voor een systeem zoals in Nederland, representatieve democratie dus. Moet je trouwens eens kijken naar hoe de Fransen het geregeld hebben. Dat is pas echt bespottelijk.
Om even Karel de Gucht van de VLD net te citeren: "Laat één ding duidelijk zijn: wij zijn dan wel de grootste familie geworden, maar wij liberalen zijn niet de winnaars van deze verkiezingen. Het initiatief is nu aan de winnaar. We zien dan wel hoe en of wij daartoe kunnen bijdragen."quote:Op maandag 11 juni 2007 20:35 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
Stemmen in het parlement, daar wordt er immers gestemd over zaken en niet op straat. Liberalen: 41/150 ... 27,3% Christelijken: 40/150 ... 26,7%
In principe kun je stellen dat door ons kiesstelsel degenen met de meeste stemmen niet de meeste zetels hebben. Puur rationeel gezien is dat inderdaad niet helemaal democratisch.quote:
En welk argument droeg hij ervoor aan?quote:Op maandag 11 juni 2007 20:55 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Om even Karel de Gucht van de VLD net te citeren: "Laat één ding duidelijk zijn: wij zijn dan wel de grootste familie geworden, maar wij liberalen zijn niet de winnaars van deze verkiezingen. Het initiatief is nu aan de winnaar. We zien dan wel hoe en of wij daartoe kunnen bijdragen."
Maar toch, ik vind het kieskringensysteem eigenlijk een heel goed systeem. Het zorgt voor meer regionale vertegenwoordiging imo.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:56 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
In principe kun je stellen dat door ons kiesstelsel degenen met de meeste stemmen niet de meeste zetels hebben. Puur rationeel gezien is dat inderdaad niet helemaal democratisch.
Dat ze fors stemmen verloren hebben natuurlijk.quote:Op maandag 11 juni 2007 20:57 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
En welk argument droeg hij ervoor aan?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |