Dat ligt eraan wat je maakt.quote:Op zaterdag 27 maart 2004 13:52 schreef miki het volgende:
Nice topic! Beginnersvraag 1:
Hoe weet je hoe hoog je het gas (in mijn geval, de inductie) moet zetten?
Ik doe altijd maar een klein laagje water in de pan bij veel groentes btw dat het niet droog kookt en zo maar de vitamines blijven er zo wel meer inquote:Op zaterdag 27 maart 2004 20:14 schreef shmoopy het volgende:
Broccoli:
Je kunt broccoli ook stomen, dan blijven de kleur en smaak nog beter in tact.
Voor zo'n stoomcursus kijk ik de medeFokkers even lief aan, want daar heb ik weinig ervaring mee.
Pssst, deze Koken is moeilijk door autisme (tips?) is echt heel goedquote:Op zaterdag 27 maart 2004 22:04 schreef DigiJasper het volgende:
Handig topic![]()
(FYI: Ik heb autsime, dit is later wel handig voor me..)
Wat ik altijd doe is de stronken los snijden, die eerst een tijdje (paar minuten) stevig laten koken en dan de laatste minuut de roosjes van de broccolie er boven op. Dus niet in het water maar op de stronken. Het voordeel is dat het kookwater verzadigd raakt met allerlei zut uit de stronken en dus minder smaak uit de roosjes haalt. Het is eigenlijk een soort stomen maar dan zonder dat je allerlei technologisch geavanceerde hulpmiddelen nodig hebt.quote:Op zondag 28 maart 2004 12:07 schreef Riann het volgende:
[..]
Ik doe altijd maar een klein laagje water in de pan bij veel groentes btw dat het niet droog kookt en zo maar de vitamines blijven er zo wel meer in![]()
Gewoon uit een pakjequote:Op maandag 29 maart 2004 16:53 schreef shmoopy het volgende:
Je kunt er het welbekende sausje bij maken, maar ik vind dat niet lekker en weet ook niet hoe je dat klaarmaakt.
Saté: Koop voor 32 eurocent een pakje bij de Lidl en verwarm dat tien minuten in heet doch niet kokend water.quote:Op maandag 29 maart 2004 18:19 schreef n00fer het volgende:
als dit topic over groenten blijft gaan ben ik bang dat er niet veel animo voor is. Gooi er eens wat vlees en pasta's door.
* shmoopy kookt niet uit pakjes.quote:Op maandag 29 maart 2004 18:15 schreef Posdnous het volgende:
[..]
Gewoon uit een pakje![]()
ad. de spinazie in één keer (laten) opeten, opnieuw opwarmen maakt het giftigquote:Op zaterdag 27 maart 2004 16:13 schreef Pietverdriet het volgende:
Verse Spinazie
Spinazie wassen en eventueel onkruid er tussen uit halen, Goed uit laten lekken.
In grote pan aan de kook brengen zonder er water bij te doen, er kleeft nog genoeg aan de bladeren.
Je kan er van alles aan toevoegen, maar dat is eigenlijk niet nodig, smaak van zichzelf al lekker.
quote:Op maandag 29 maart 2004 20:11 schreef shmoopy het volgende:
[..]
shmoopy kookt niet uit pakjes.
ben ook niet tegen pakjessaus en zeker als je amper een aardappel kunt koken, ik maak ook wel eens gebruik van pakjes, maar het is best simpel om zelf een saus in elkaar te flansen dat is wat ik bedoelde.quote:Op dinsdag 30 maart 2004 12:19 schreef miss_dynastie het volgende:
Sauzen maken is echt hartstikke lastig als je amper een aardappel kunt koken.
en een beetje verse knoflook bij je aardappelen die je aan het koken bentquote:Op woensdag 31 maart 2004 13:12 schreef Riann het volgende:
In plaats van zout kun je er ook met een boiljonblokje op smaak brengen.
Voor vis is een grill-pan ideaal.quote:Op vrijdag 2 april 2004 15:41 schreef paitor het volgende:
Kleine tip van mijn kant voor mensen die vis willen eten maar geen oven hebben:
in een koekepan op heel laag vuur met een beetje olie, kruiden naar smaak.
Deksel of bord op de koekepan leggen en een minuut of 10-15 laten bakken.
tussentijds even omdraaien en kijken of het goed gaar is met een vork.
Zalm smaakte in ieder geval goed zo.
edit:quote:Op zaterdag 3 april 2004 15:46 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Voor vis is een grill-pan ideaal.
Voor de beginners dit is een zware koekenpan met ribbels. Je kunt deze kopen vanaf 10 euro.![]()
WTF zijn "zalmkruiden"?quote:Op maandag 5 april 2004 13:24 schreef Beluga het volgende:
[...]Strooi er aan beide kanten zalmkruiden op (van die potjes zalmkruiden, zijn bij elke supermarkt verkrijgbaar en zo niet bij de visboer)
omdat ik nog zo gek ben om op deze vraag antwoord te geven:quote:Op maandag 5 april 2004 19:51 schreef SuperRembo het volgende:
[..]
WTF zijn "zalmkruiden"?
Zout & peper?
Zo ingewikkeld zijn ze toch niet? "neem een zalmmoot, flikker er kruiden op en zet het in de oven" of "maak sperziebonen schoon, breek ze doormidden en kook ze ?? minuten".quote:Op vrijdag 9 april 2004 13:59 schreef KrezieBite het volgende:
veel te moeilijke dingen om mee te beginnen.
Zowiezo moet je eerst je handen wassen voor je gaat koken en je kunt kip best aanraken hoor.....als je er maar voor zorgt dat je daarna ALLES wat met de rauwe kip in aanraking is geweest goed afspoelt cq. schoonmaakt en niet opnieuw gebruikt voor het is afgewassen.quote:En voila, je eerste maaltijd!! Hierna kun je eens gaan experimenteren met andere (moeilijkere) groenten, aardappels koken en vlees braden. Wanneer een kippetje gaat braden raad ik je aan hier zeeeeer hygienisch mee om te gaan ivm salmonella. Altijd zorgen dat alles schoon is en de kip zo min mogelijk aanraken. Aan de verpakking kleven heel veel bacterien.
pssst.....je kunt bookmarken tegenwoordig. Veel handigerquote:Op dinsdag 13 april 2004 09:52 schreef capetonian het volgende:
*tvp*
Nou, zo streng is ze nu ook weer niet hoorquote:Op zaterdag 17 april 2004 09:28 schreef Beluga het volgende:
Heeft iemand hier een recept hoe je bladerdeeg kan maken? Want van Shmoopy mag dat waarschijnlijk niet van de AH vandaan komen. IIG:
Klinkt goed. Ga het binnenkort wel eens uitproberen. En Shmoopy is niet zo streng hoorquote:Op zaterdag 17 april 2004 09:28 schreef Beluga het volgende:
-- lekker recept --
quote:Op zaterdag 17 april 2004 10:19 schreef miss_dynastie het volgende:
[..]
Nou, zo streng is ze nu ook weer niet hoor
Ik vind dat er nogal een verschil zit tussen bladerdeeg zelf maken en zelf aardappelen schillen
Hier even de hoeveelheden voor je groentensausje (stonden eventjes terug in dit topicquote:Op woensdag 31 maart 2004 08:49 schreef rvrb_ke het volgende:
Saus maken valt echt goed mee..
Voor 6 dl bechamelsaus heb je nodig:
- 6 dl melk
- 40g boter
- 40g bloem
- zout en versgemalen peper
Je laat de boter smelten in een pan, als de boter gesmolten is roer je de bloem erdoor...
Hier voeg je langzaam en al roerend de melk bij (melk er niet te snel bijgieten, rustig aan in beetjes en blijven roeren)
Als de melk er allemaal bij is, blijf je roeren en laat je de saus al roerend verder koken tot de gewenste dikte...
Kruiden met peper en zout.
Hihi oepsquote:Op dinsdag 20 april 2004 13:43 schreef rvrb_ke het volgende:
[..]
Hier even de hoeveelheden voor je groentensausje (stonden eventjes terug in dit topic)
Als je vis in alufolie doet kun je daar, naast je groenten, ook nog iets van wijn bij doen. In een stoommandje kan dat niet. 't is dus in basis dezelfde bewerking. Alleen de uitwerking op het gerecht zal anders zijn. Je vergelijking gaat dus niet helemaal op.quote:Op dinsdag 20 april 2004 15:59 schreef stigchel het volgende:
Vis in alufolie is niets anders dan stomen. Dan kan je beter bij de toko om de hoek een stoommandje kopen. Daar kan je dan gelijk je groente bij doen en het wordt geen bende in je oven.
bedankt!quote:Op zondag 2 mei 2004 14:24 schreef Ole het volgende:
Het makkelijkst (basis):
Mosselgroente (kant en klaar in zak: prei, uien, wortels gesneden)
witte wijn of bier
mosselkruiden (kant en klaar)
Mosselen wassen in koud water. Mosselen die niet dichtgaan weggooien! Ook kapotte mosselen weggooien
anders even tikken op het aanrecht (als ze dan alsnog dichtgaan zijn ze goed)
mosselen en groenten in grote pan doen, wijn en kruiden erover. (hoeft niet onder water te staan!) deksel erop.
Lekker stomen. Na een paar minuten eventjes schudden met de pan. (*of omscheppen met pollepel)
Als de mosselen open zijn zijn ze goed.
Ik vind zelf de grote mosselen het lekkerst.
Er kunnen allerlei sausjes bij: knoflook,. cocktail etc.
Je kunt wellicht varieren met kruiden/ soorten bier of wijn. Zoals hierboven heb ik het zelf een keer gemaakt, en dat lukte iig meteen!
Een portie is normaal 1 kg. Als je er wat sausjes en wat salada of patat oid. bij hebt moet dat voldoende zijn. Heb ook wel eens iemand 4 kg grotendeels zien wegwerken :Squote:Op dinsdag 4 mei 2004 12:33 schreef keijz het volgende:
[..]
bedankt!Ik ga het vanavond maken
Hoeveel kilo moet ik nemen voor 4 (goedetende
) personen?
Iets marineren = iets flink kruiden en die smaak er ook in laten trekken.quote:Op donderdag 6 mei 2004 13:18 schreef Pietjuh het volgende:
Kan mij iemand uitleggen wat marineren nu eigenlijk precies is?![]()
![]()
Wat is een klein laagje? 1 cm ofzo??quote:Op zondag 28 maart 2004 12:07 schreef Riann het volgende:
[..]
Ik doe altijd maar een klein laagje water in de pan bij veel groentes btw dat het niet droog kookt en zo maar de vitamines blijven er zo wel meer in![]()
Ja maar ik maak 'savonds de soep die ik daarna op eet. En dan ga ik die niet een dag van te voren maken om het vet eraf te halen. Daarom doe ik het zo.quote:Op maandag 24 mei 2004 14:03 schreef rvrb_ke het volgende:
Riann...
je kan je soepballetjes ook in de soep gaarkoken... geeft meer smaak aan de soep zelf...
en tegen het vet: soep laten afkoelen en dan kan je het vet er gewoon vanaf scheppen...
Voorgekookte krieltjes zijn vaak nog best hard, dus zet ik ze meestal even op een hoog vuurtje op zodat ze een mooi gekleurd buitenkantje krijgen en dan op een laag vuurtje, deksel op de pan, totdat je er wat makkelijker in kunt prikken.quote:Op dinsdag 8 juni 2004 16:04 schreef JedaiNait het volgende:
Even een simpel vraagje. Ik las ergens dat krieltjes ook in de wok kunnen. Dat wil ik wel eens proberen. Gewoon olie in de wok, krieltjes (jaja van die voorverpakte rommel) erbij en even geduld hebben? Of moet je dan nog iets anders doen?
Zo eentje?quote:Op vrijdag 4 juni 2004 15:26 schreef Whiskers het volgende:
fijn topique! Ben aan het meelezenEen vraagje; past een stoommandje op elke (groente-)pan? Is het een soort zeef? Ik heb geen plaatje kunnen vinden met google...
Bedankt, maar dat wist ik alquote:Op dinsdag 8 juni 2004 16:08 schreef shmoopy het volgende:
[..]
Voorgekookte krieltjes zijn vaak nog best hard, dus zet ik ze meestal even op een hoog vuurtje op zodat ze een mooi gekleurd buitenkantje krijgen en dan op een laag vuurtje, deksel op de pan, totdat je er wat makkelijker in kunt prikken.
En dan weer deksel eraf, evt kruiden erover en nog op een wat hoger vuur lekker krokant bakken.
quote:Op dinsdag 8 juni 2004 21:23 schreef Markster het volgende:
wauw, iets voor me moeder dit.
Klopt, ik heb zo'n bamboe-stoommandje en dat zet je idd in een pan met een laagje water (klein laagje, want de inhoud van het mandje moet zich boven het water bevinden) dat je aan de kook brengt. Mijn ouders hebben een 'professionelere', dat is een soort vergiet dat precies in de pan past en dus een stuk boven het water hangt. Maakt voor de werking niets uit. Als je een klein vergiet hebt dat in z'n geheel in een pan past, kun je dat volgens mij ook prima gebruiken.quote:Op dinsdag 8 juni 2004 16:10 schreef shmoopy het volgende:
[..]
Zo eentje?
[afbeelding]
Die zijn geloof ik van bamboe gemaakt en die zet je in een pan met een klein laagje water en dan deksel erop, geloof ik.
Maar misschien zitten hier ook wat meer ervaren 'stomers'?
Tot-ie gaar isquote:Op zondag 27 juni 2004 17:58 schreef HeyFreak het volgende:
vraagje: hoelang moet je een (runder)gehaktbal braden?
OK, ik snap hem! Binnenkort even bij de plaatselijke toko langs. Mijn moeder had ooit iets van rvs dat er op lijkt, met een soort scharnierbare schubbenquote:Op dinsdag 15 juni 2004 19:47 schreef LadyMagica het volgende:
[..]
Klopt, ik heb zo'n bamboe-stoommandje en dat zet je idd in een pan met een laagje water (klein laagje, want de inhoud van het mandje moet zich boven het water bevinden) dat je aan de kook brengt. Mijn ouders hebben een 'professionelere', dat is een soort vergiet dat precies in de pan past en dus een stuk boven het water hangt. Maakt voor de werking niets uit. Als je een klein vergiet hebt dat in z'n geheel in een pan past, kun je dat volgens mij ook prima gebruiken.
Rijst dus. Bij sommigen lukt die nooit: te nat, te droog, te klef of aangebrand. Volg deze aanwijzingen en je rijst lukt altijd. Koop om te beginnen echte rijst, geen 'snelkookrijst'. Een grote zak is ook veel voordeliger dan een pakje en rijst is goed houdbaar.quote:Op donderdag 25 maart 2004 19:55 schreef shmoopy het volgende:
Hoi, welkom bij de FOK!cursus Koken voor beginners.
....
Hoe en hoelang kook je groenten, aardappelen, rijst,
.....
nu mijn vraag, hoe lang duurt het voor die kip om te ontdooien? want hij ligt er nu al een uur uit, en is nogsteeds redelijk hard.quote:Op woensdag 28 april 2004 00:00 schreef Logitik het volgende:
Wat ik vandaag heb klaargemaakt was ook heel makkelijk en smaakte heerlijk:
benodigheden (voor 2 personen):
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 350 gram kipfilé (in kleine stukjes gesneden)
- Bourgondische aardappelschijfjes (wordt verkocht in alle supermarkten)
- peper en zout
- Knoflooksaus.
Pak een pan en bak daar de stukjes kip in gaar (ongeveer 10 minuutjes).
Zet ondertussen de Bourgondische aardappelschijfjes op (middelhoog vuur).
Na de kip 10 minuutjes gaar te hebben laten worden, voeg er een beetje peper en zou aan toe.
Voeg daarna de, in stukjes gesneden, Paprika en Ui toe, en laat dit ongeveer 5 į 10 minuutjes fruiten (zo heet dat) op een middelhoog vuur.
Dat gaat het nog wel ff duren. Heb je een magnetron? Anders in handwarm water leggen (in de verpakking).quote:Op zaterdag 10 juli 2004 17:52 schreef superheist het volgende:
Ik ga vandaag voor het eerst voor mijzelf koken (vandaar in het beginners topic...) en het wordt dit recept van Logitik:
[..]
nu mijn vraag, hoe lang duurt het voor die kip om te ontdooien? want hij ligt er nu al een uur uit, en is nogsteeds redelijk hard.
Schapen kaas, of koeimelkfeta.quote:Op donderdag 26 augustus 2004 19:18 schreef Ingrid19 het volgende:
Ff een vraag. Als er in een recept geitenkaas staat, welke kaas kun je dan als alternatief gebruiken?
Want wij vinden geitenkaas heel erg goor.
Dank je. Dat hebben we nog nooit gehad, is het uitproberen waard.quote:Op donderdag 26 augustus 2004 19:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Schapen kaas, of koeimelkfeta.
Dan is ie bij mij nog zo hardquote:Op donderdag 26 augustus 2004 19:56 schreef ALICENOR het volgende:
Zelf heb ik altijd het probleem hoelang je (verse) groente moet koken dit is misschien ook voor anderen heel handig. KOMTIE
Bloemkool ±20 minuten
De andijvie wassen en dan niet drogen, maar ook geen water toevoegen.quote:Op maandag 6 september 2004 19:19 schreef Riann het volgende:
In een recept van andijvi staat nu. In pan andijvi met aanhangend water op matig vuur in ca. 5 min laten slinken. Wat wil aanhangend water zeggen?
Niet als je het blijft roeren!quote:Op maandag 6 september 2004 21:46 schreef Riann het volgende:
maar dan brand het toch aan lijkt me
okay ik ben benieuwd morgenquote:Op maandag 6 september 2004 21:47 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Niet als je het blijft roeren!
De andijvie geeft zelf bij het verwarmen ook vocht af nl.quote:Op maandag 6 september 2004 21:49 schreef Riann het volgende:
[..]
okay ik ben benieuwd morgen
quote:Op maandag 6 september 2004 21:55 schreef shmoopy het volgende:
[..]
De andijvie geeft zelf bij het verwarmen ook vocht af nl.
Ziet er best lekker uit, post het recept eens?quote:Op maandag 6 september 2004 22:04 schreef Riann het volgende:
[..]![]()
Ik ga dit morgen dus makenlijkt me overheerlijk
![]()
[afbeelding]
Is dit serieus bedoeld of snap ik de grap niet?quote:Op donderdag 26 augustus 2004 19:56 schreef ALICENOR het volgende:
Zelf heb ik altijd het probleem hoelang je (verse) groente moet koken dit is misschien ook voor anderen heel handig. KOMTIE
Groenten: Kooktijden:
Aardappelen ± 15 ą 20 minuten
Andijvie ±10 ą 15 minuten
Asperges ±40 minuten
Bleekselderij ±10 ą 15 minuten
Bloemkool ±20 minuten
Champignons ±10 minuten
Chinese kool ± 15 minuten
Doperwten ± 20 minuten
Groene kool, Savooienkool ± 15 ą 20 minuten
Knolselderij ± 15 ą 20 minuten
Koolraap ± 20 ą 25 minuten
Peulen ± 15 minuten
Prei ± 15 minuten
Prinsessenbonen ± 30 ą 40 minuten
Raapstelen ± 5 ą 7 minuten
Rode kool ± 20 minuten
Schorseneren ± 20 minuten
Slabonen ± 30 ą 40 minuten
Postelein ± 5 ą 7 minuten
Snijbonen ±20 ą 30 minuten
Sperziebonen ± 30 ą 40 minuten
Spinazie ± 5 minuten
Spitskool ± 15 minuten
Spruitjes ± 10 minuten
Tuinbonen ± 15 minuten
Uien ± 15 minuten
Winterwortel ± 20 ą 30 minuten
Witlof ± 15 minuten
Worteltjes ± 15 minuten
Zuurkool ± 15 į 20 minuten
Kappertjes en tonijn er bij door en het wordt echt heerlijkquote:Op zondag 19 september 2004 21:27 schreef Apoc2003 het volgende:
Aardappelsalade:
Ingredienten:
-Kleine gekookte aardappeltjes
-Mosterd
-Mayonaise
-Bieslook
Aardappeltjes zo nodig klein snijden, en mayonaise er over heen doen zodat alle aardappeltjes onder de mayo zitten. Naar smaak mosterd en bieslook toevoegen en je hebt een heerlijke aardappel salade.
Handig toch, hoe moet je als beginnende koker weten hoe lang je, pak em beet, bloemkool of rode kool moet kokenquote:Op donderdag 16 september 2004 13:46 schreef Gumbo het volgende:
Is dit serieus bedoeld of snap ik de grap niet?
Sperziebonen 30 ą 40 minuten laten koken, lijkt me echt geen goed idee.quote:Op zondag 17 oktober 2004 18:39 schreef ChrisJX het volgende:
[..]
Handig toch, hoe moet je als beginnende koker weten hoe lang je, pak em beet, bloemkool of rode kool moet koken
En hoe moet je dat de eerste keer weten? Ik zou je zo geloven hoor, als je zegt dat die dingen een half uur in het water moeten.quote:Op woensdag 20 oktober 2004 18:50 schreef _Boo_ het volgende:
Sperziebonen 30 ą 40 minuten laten koken, lijkt me echt geen goed idee.
ik heb ze zelf het liefst zo zacht mogelijk, en dan staan ze al snel 30 a 40 minuten rustig te borrelen...quote:Op woensdag 20 oktober 2004 18:50 schreef _Boo_ het volgende:
[..]
Sperziebonen 30 ą 40 minuten laten koken, lijkt me echt geen goed idee.
Als dit recepten voor soep zijn begrijp ik het... als je deze tijden aanhoud, is het str*ndgaar en grijs. Tenminste 9 van de 10 tijden wel.quote:Op zondag 17 oktober 2004 18:39 schreef ChrisJX het volgende:
[..]
Handig toch, hoe moet je als beginnende koker weten hoe lang je, pak em beet, bloemkool of rode kool moet koken
Misschien heb je hier wat aan?quote:Op vrijdag 29 oktober 2004 22:51 schreef Beaver het volgende:
Ik ga morgen eens met draadjesvlees experimenteren. Thuis hebben we het vaak gegeten maar sinds ik het huis uit ben (5 jaar geleden) heb ik geen draadjesvlees meer op en het is toch zooooooooooo mjammie! Iemand nog goede tips? Ik heb ook een sudderplaatje gekocht omdat het anders veel te snel gaat waarschijnlijk, is dat goed?
Ja, graag! Vertel!quote:Op vrijdag 29 oktober 2004 23:03 schreef Lauzie het volgende:
Toevallig ga ik dat morgen ook maken! Ik doe het gewoon in de braadpan, heb geen idee wat een sudderplaatje is. Heb je wel een recept? Ik heb hier anders nog wel een recept voor je
om het een beetje lekkerder te maken. voeg je een beetje boter toe daarop een beetje ui ringen een beetje fijn gehakte knoflook. en als laatste over de vis een beetke gemalen komijn poeder. en dat vouw je goed dicht in alu folie en zet maar in de oven 180c. echt een toppertjequote:Op maandag 29 maart 2004 18:17 schreef Oceanonix het volgende:
De kabeljauw verpakken in alu-folie. Evt voor het inpakken wat viskruiden erbij strooien. Dan het pakketje in de voorverwarmde oven.
't is weliswaar een tijd geleden, maar hier heb ik wel behoefte aan.quote:Op woensdag 20 oktober 2004 19:14 schreef karper het volgende:
is er nog behoefte aan uitleg kwa messen dus waar je ze voor gebruikt? kan namelijk wel even fotot maken met tekst en uitleg
quote:Op dinsdag 8 februari 2005 10:57 schreef karper het volgende:
ik ga straks naar school zal morgen even een fototjes schieten en bewerken![]()
quote:
Daar was nog behoefte aan.quote:Op woensdag 20 oktober 2004 19:14 schreef karper het volgende:
is er nog behoefte aan uitleg kwa messen dus waar je ze voor gebruikt? kan namelijk wel even fotot maken met tekst en uitleg
dat kan alleen een hakbijl is niet echt te slijpen.quote:Op zaterdag 12 februari 2005 00:15 schreef Martijn_77 het volgende:
@ Karper kun je eigenlijk ieder mes slijpen met behulp van aan aanzetstaal?
Hét studentengerecht - Pasta met spinazie en spekkies!quote:Op maandag 28 februari 2005 22:59 schreef bunniej het volgende:
ik ben ook beginneraankomend student dus. en ik weet wel een aantal basis dingetjes van koken..maar ik ben eigenlijk op zoek naar gewoon lekkere makkelijke recepten, zonder al teveel aparte ingredienten (student = niet rijk
)
Toch iets aparts..dat je niet elke dag een gehaktbal of worst of een standaard rijstgerecht eet. maar gewoon echte lekkere recepten.
er zijn vast wel mensen met tips
Dat zou zo 3 maanden moeten zijn bij -18 graden.quote:Op vrijdag 15 april 2005 23:58 schreef _Boo_ het volgende:
Hoe lang kan je kip in de diepvries bewaren? vier sterren vriezer?
En het was een succes!quote:Op vrijdag 22 april 2005 16:48 schreef BBQ-kip het volgende:
Ik maak beenham altijd in de pan klaar, ik heb een combi-magnetron met hete lucht maar daarin lukt het niet zo goed. (bij mij dan he).
Even aanbraden en dan 35 minuutjes (afhankelijk van het gewicht) zachtjes doorgaren.
Ah, hartstikke mooi!quote:
quote:Op maandag 29 maart 2004 19:07 schreef Karboenkeltje het volgende:
[..]
Saté: Koop voor 32 eurocent een pakje bij de Lidl en verwarm dat tien minuten in heet doch niet kokend water.
Hmm. Okay.quote:Op zaterdag 14 mei 2005 18:02 schreef Oblivion het volgende:
Hmm, zou 'm eerst in de oven garen, en dan pas met de grill an de slag.
Ik heb geen idee wat een braadslee is. We hebben wel een ovenschotel.quote:Heeft je moeder een braadslee? Zo niet dan een ovenschotel?
Sodeju, dat klinkt lekkerquote:Op donderdag 19 mei 2005 12:26 schreef daniel_hoenderdos het volgende:
Een van mijn favoriete gerechten is met parmaham gelardeerde kipfilet met een plak brie erin.
Beetje paneermeel over de kaas voor een lekker korstjes-effect. Zo krijg je baksteen nog lekker!quote:Op vrijdag 20 mei 2005 02:17 schreef krakkemieke het volgende:
Mijn versie: bak kipfilet, varkenshaas of schnitzel aan. Fruit ui, voeg champignons toe. Doe het vlees + ui en champignons in een ovenschaal. Bedek met brie en laat smelten.
Ik kan niet zonder! Ik maak er sudderlappen in (klaar in 1/2 uur i.p.v. een hele middag) en soep!quote:Op vrijdag 25 februari 2005 12:11 schreef Astridj0h het volgende:
Wat ik dan persoonlijk weer heel makkelijk vind (als bijna beginnende koker) is een snelkookpan...
sperciebonen, wortel/ui, spruitjes, boerenkool, heel veel anderen soorten kool... allemaal in ongeveer 8 minuutjes klaar.
Ik woon in Zwolle, kom maar langs. Ik ga het denk ik donderdag weer maken.quote:Op vrijdag 20 mei 2005 02:06 schreef ElisaB het volgende:
[..]
Sodeju, dat klinkt lekker
Kunnen we het ook een keer komen proeven
(owkee, het recept is genoeg; probeer ik het zelf wel)
En smaakt het dan net zo goed als sudderlappen die de hele middag opgestaan hebben?quote:Op donderdag 26 mei 2005 17:12 schreef dutch-mamma het volgende:
[..]
Ik kan niet zonder! Ik maak er sudderlappen in (klaar in 1/2 uur i.p.v. een hele middag) en soep!
Beter zelfs...!quote:Op woensdag 8 juni 2005 22:34 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
En smaakt het dan net zo goed als sudderlappen die de hele middag opgestaan hebben?
Oke, kan het niet uit proberen heb geen snelkookpan.quote:
Dit verhaaltje staat erbij, (op dit moment kan ik zelf niet bij het boek komen).quote:Op dinsdag 21 juni 2005 12:20 schreef BBQ-kip het volgende:
ChicaneBT:
Wat staat er in dat boekje dan?
quote:Studeren én lekker koken: het lijkt nogal eens een onmogelijke opgave. Te weinig tijd... Te weinig geld... Geen animo... Onzin! Koken kan juist dé basis zijn voor een gezellige en gezonde studententijd. Of je nou in een groot, saamhorig studentenhuis woont met een gemeenschappelijke keuken of solo op een kamer met kitchenette: lekker koken kan simpel, betaalbaar maar vooral erg leuk zijn. Dit boek is zo ingedeeld dat je voor iedere (kook)situatie altijd een toepasselijk recept vindt. Zo wordt 'de mooiste tijd van je leven' tevens 'de lekkerste tijd van je leven'.
Eindelijk een studentenkookboek uit de praktijk voor de student van deze tijd!
Die hebben toch ook zo'n column in de Viva?quote:Op dinsdag 21 juni 2005 23:08 schreef ChicaneBT het volgende:
Dit verhaaltje staat erbij, (op dit moment kan ik zelf niet bij het boek komen).
Het zijn volgens mij wat ik mij kan herinneren niet echt recepten voor fijnproevers, maar vooral dingen die makkelijk te maken zijn en tegen vooral een leuke prijsquote:Op donderdag 23 juni 2005 00:31 schreef dutch-mamma het volgende:
Midas Dekkers schijnt ook eens een kookboek te hebben geschreven voor studenten... Ik heb het nog nergens gezien (zal toch de bieb eens bezoeken), maar vanwege zijn heerlijke schrijfstijl zal ik het toch eens willen lezen!
Wat voor recepten staan erin eigenlijk? Geef eens wat namen?
Grillpan eerst evenschoonmaken voor gebruik, gewoon even afwassen, dan is al het Blokker-stof eraf.quote:Op donderdag 30 juni 2005 13:42 schreef Oldbie het volgende:
Ik kom net bij de C1000 vandaan. Wat bloemkool en aardappels gehaald voor vanavond. Geen probleem. Kan ik best klaarmaken.
Waar ik wel een beetje mee zit is mijn stukje vlees. Ze hadden entrecote in de aanbieding en ik heb wat meegenomen. Ik ben daarna naar de blokker gegaan en heb een heuse grillpan aangeschaft![]()
Maar hoe moet ik verder? Ik wil mijn entrecote lekker medium hebben. Dark on the outside, nice and juicy on the inside!! Maar hoe doe ik dat? Ik zou best wat hulp kunnen gebruiken. Hoel lang moet hij in de pan? Hoe hoog moet het vuur (ja, gas)? Ik heb geen idee. Ik heb alleen ervaring met een stukkie kipfilet, een karbonade of een gehaktbal.
Thanks, ik ga mijn best doen vanavondquote:Op donderdag 30 juni 2005 14:23 schreef BBQ-kip het volgende:
[..]
Grillpan eerst evenschoonmaken voor gebruik, gewoon even afwassen, dan is al het Blokker-stof eraf.
De entrecote uit de koelkast leggen en een beetje op kamer temperatuur laten komen. Als je hem koud in de pan smijt krijg je een taaie homp die met een beetje pech koud is van binnenen dat is natuurlijk eeuwig zonde.
Als je entrecote een beetje op temperatuur is, de pan op hoog vuur zetten, drupje olie in de pan (geen boter, dat verbrand) en wanneer de olie warm is, de entrecote in de pan leggen.
Laten liggen tot je het vlees aan de zijkant een beetje ziet verkleuren (gaar ziet worden), je ziet de hitte langzaam een beetje "omhoog kruipen" in het vlees. Dan omdraaien.
Zo nodig tussendoor het vuur wat lager draaien als het te hard gaat.
Dan een beetje zout en peper (liefst versgemalen) erover strooien, als je dit eerder doet kruipt het vocht in het zout en gaat je entrecote liggen sudderen met als gevolg een taaie lap.
Dan deze kant bakken dus en wanneer het klaar is op je bordje leggen, of hij klaar is kun je even checken door het vlees uit de pan te nemen en met een scherp mes er een stukje af te snijden om te kijken of hij medium genoeg is.
En dan je vleesje heel even laten rusten en dan aanvallen![]()
quote:Op donderdag 30 juni 2005 19:14 schreef BBQ-kip het volgende:
Oldbie eet dus de rest van de week entrecote
Een stamppot van maken met kaas en aardappelen. Je moet dan de postelijn er als laatste toevoegen zodat deze nog lekker knapperig blijftquote:Op zaterdag 2 juli 2005 16:30 schreef SuperRembo het volgende:
Ik heb postelein gekocht. Maar wat kan je er eigenlijk mee? Gewoon koken, niet al te lang denk ik. Kan je er nog wat anders mee?
Nog een tip als je niet te vaak wil koken gewoon voor 2 dagen koken en de volgende dag gewoon uit de magnetron eten.quote:Op maandag 4 juli 2005 12:22 schreef HV het volgende:
Handig topic! M'n ouders gaan binnenkort 2 weken op vakantie en koken is nou niet echt mijn specialiteit. Dus dit topic kan me nog goed van pas komen
.
Koken is toch leuk?quote:Op maandag 4 juli 2005 19:48 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Nog een tip als je niet te vaak wil koken gewoon voor 2 dagen koken en de volgende dag gewoon uit de magnetron eten.
Dat wel maar als je de volgende dag weinig tijd hebt is het een goede tip om toch lekker, gezond en snel te eten.quote:
Bedankt voor de tipquote:Op maandag 4 juli 2005 19:48 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Nog een tip als je niet te vaak wil koken gewoon voor 2 dagen koken en de volgende dag gewoon uit de magnetron eten.
Gewoon gebakken en dan uiteindelijk bruine saus overhouden.quote:Op dinsdag 5 juli 2005 11:20 schreef BBQ-kip het volgende:
Hoe wil je het varkenshaasje klaarmaken?
"Gewoon" gebakken? Of nog iets speciaals?
En moet je dan eerst geen uitje snijden ofzo? Of hoort dat niet bij een varkenshaasje?quote:Op dinsdag 5 juli 2005 11:33 schreef BBQ-kip het volgende:
Bruine saus... geen idee wat je bedoelt helaas...
Maar een gewone gebakken varkenshaas doe ik altijd zo:
Varkenshaasje beetje met keukenpapier deppen waar nodig.
Pan op het vuur zetten, lekker heet laten worden, dan wat olie en wat boter in de pan, wanneer het warm wordt trekken de "belletjes" weg uit de boter en wordt het bruin, dan de varkenshaas erin leggen.
Beetje heen en weer schuiven en wanneer gekleurd omkeren en bestrooien met zout en peper.
Wanneer alles een kleurtje heeft het vuur laag zetten en er een deksel op doen.
15 a 20 minuutjes wachten, wel af en toe omkeren, en dan moet hij goed zijn
Niet te gaar laten worden, dan wordt het heel droog vlees.
Hoop dat het lukt zo
Basis: ijsbergsla.quote:Op dinsdag 12 juli 2005 11:58 schreef Chiggy het volgende:
Ik vraag het hier ook maar ff
iemand ideetjes voor een lekkere salade voor by de shoarma?
koop een goed kookboek zou ik zeggen en probeer de gerechten daaruit te maken, kom je heel wat verder mee dan met de wereldgerechten van knorr.quote:Op vrijdag 22 juli 2005 12:25 schreef Sabrina1981 het volgende:
Ik heb bijna vakantie en ik ben van plan om allerlei nieuwe dingetjes uit te proberen. Ik ga denk ik beginnen met de Knorr wereldgerechten en zo een stapje verder. Ben benieuwd.
Of hebben de kookgoden hier nog tips. Ik ben niet helemaal een newbie op kookgebied.
Daar zit 'm er dus in dat je 'm niet te lang in de magnetron moet doen, anders heb je inderdaad kruimeltjes...quote:
Ook dan is het beter van te voren even te magnetronnen...quote:
Ik zie deze reactie nu pasquote:Op maandag 25 juli 2005 01:53 schreef SiGNe het volgende:
[..]
koop een goed kookboek zou ik zeggen en probeer de gerechten daaruit te maken, kom je heel wat verder mee dan met de wereldgerechten van knorr.
Bij de witte boekenmarkt (of een soortgelijke budgetboekenwinkel) liggen er meestal redelijk wat en ze zijn ook niet duur.
Zelf ga ik binnenkort maar eens aan m'n chinese kookboek beginnen, had een lekker receptje voor kip in citroensaus gevonden.
Geldt ook voor Sylvana trouwens, er zijn ook genoeg boeken te vinden met goedkope maaltijden die toch lekkerder zijn dan groenten uit blik.
Wat bedoel je met "handig"?quote:Op donderdag 28 juli 2005 22:36 schreef Moragh_DaughterofSune het volgende:
Weet iemand hoe je handig een cake maakt?
Als je voor het eerst een cake maakt; Hoe zorg je dan dat hij niet mislukt en ook nog redelijk lekker is?quote:Op donderdag 28 juli 2005 23:52 schreef BBQ-kip het volgende:
[..]
Wat bedoel je met "handig"?
Snel, makkelijk, met weinig ingrediėnten, lekker?
Even iets duidelijker zijn en je hebt zo een paar "handige" antwoorden te pakken
Ik zo beginnen met een pak van koopmans. Dan leer je ook je oven kennen etc.quote:Op vrijdag 29 juli 2005 20:54 schreef Moragh_DaughterofSune het volgende:
[..]
Als je voor het eerst een cake maakt; Hoe zorg je dan dat hij niet mislukt en ook nog redelijk lekker is?
Klopt. Zo heb ik mijn broodbakmachine getest toen die muitte...quote:Op maandag 1 augustus 2005 22:54 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Ik zo beginnen met een pak van koopmans. Dan leer je ook je oven kennen etc.
Voor 7,50 zal die wokpan niet veel voorstellen, maar je kunt er iig een tijdje mee koken/bakken, Koop AUB over enige tijd iets behoorlijks.quote:Op vrijdag 5 augustus 2005 17:37 schreef Blokkop het volgende:
okay dan, voor 7.50 een anti aanbak wokpan gekocht
Meteen een zachte plastic woklepel dus ik ben er klaar voor
Zojuist ook olijfolie gekocht en daar gehaktballetjes in gebraden voor bij de pasta.
Best lekker.
Ik wil van de week rul gehakt braden voor in de lasagna.
Nooit gedaan, maar volgens mij gewoon in de wokpan en hakken maar.
Maar doe ik dat met boter of lukt dat ook met een dikke lepel olijfolie
Of maw, hoe ver kan ik gaan
Kan ik alles wat ik nu met boter doe ook bakken/braden met olijfolie ?
Weet ik ook welquote:Voor 7,50 zal die wokpan niet veel voorstellen, maar je kunt er iig een tijdje mee koken/bakken, Koop AUB over enige tijd iets behoorlijks.
Dus b.v. olijfoliequote:Je kunt beter in olie bakken, dat is minder snel overhit en dus minder kans op kankerverwekkende stoffen.
Heb een aldi wok gekocht (10-15 euro geloof ik, misschien nog minder), maar die bevalt me erg goed. Maar tegelijk heb ik ook goedkope koekepannen ooit gekocht. In totaal misschien 3 keer gebruikt...quote:Op vrijdag 5 augustus 2005 21:29 schreef Blokkop het volgende:
[..]
Weet ik ook wel
Maar dit is een mooi bedrag om even af te tasten of het wat voor me is
[..]
Dus b.v. olijfolie
Of bedoel je juist weer wat anders ?
Die wok olie van Conimex is voornamelijk Arachide Olie.quote:Op zondag 7 augustus 2005 08:35 schreef SiGNe het volgende:
Wokolie van Conimex is trouwens ook lekkere olie
Klinkt goed. Kook je echt alleen in sinaasappelsap? Gewoon uit een pak? Of meng je met water?quote:Op woensdag 24 augustus 2005 15:31 schreef Splinterz het volgende:
Rode kool tips: Rode kool fijn schaven en koken in sinaasappelsap met laurier en kruidnagel. Eventueel bijzoeten (met suiker of zoetstof), beetje zout erbij en als het te waterig is aanmaken met maizena. Zo doe ik het altijd en ik heb nog geen klachten gehad.
Oh ja: appeltje in stukjes meekoken natuurlijk!
Wat vind je papa lekker om te eten, of wat vind je zelf lekker om te eten als hoofdgerecht?quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 18:17 schreef stin0 het volgende:
Hallo!
ik ben 13 jaar en nieuw op dit forum, ik kook graag en wil graag men papa verassen met een lekker recept.
kan iemand me een hoofdgerecht recept geven?
Lastig broertje heb jequote:Op woensdag 31 augustus 2005 16:56 schreef stin0 het volgende:
Ik ben een vleeseter, maar mijn broer niet, dus laten we kip als vlees bereiden, ohja, ook liefst geen champignons voor men broer
Vis?quote:Op donderdag 1 september 2005 13:11 schreef stin0 het volgende:
ik heb liever zo iets met vlees en lekker sausje en wat groentjes, geen pasta ^^
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |